2012. június 25., hétfő

Szép új világ(válság)



Szép új világ(válság)

SÖTÉT DOLGOK DERÜLNEK ITT KI !!
Ennek a filmnek a megtekintését illetve meghallgatását kötelezővé tenném...

És ez sem semmi ám!!

Döbbenj rá milyen világban élsz!

Puszta igazság


A Talmud. A zsidóság jogi és erkölcsi törvényei.

Néhány idézet a Talmudból. Igen gyomor forgató.

(Ad Exod. 14. Am. 7. kiad. a kel. kiadásban: "Az eretnekek már minden hímezés nélkül nevén nevezi a gyereket: "A keresztények legjobbikát meg kell fojtani."

"Egy testvérednek (izraelitának) megrablása tilos, de egy nemzsidónak a megrablása meg van engedve." (111b. lap.)

Ugyanitt 112a. lap: Ha egy izraelita egy nem-zsidóval elődbe jön törvénykezni, ha te a zsidónak a zsidó törvény szerint igazat tudsz adni, akkor adj igazat neki és a nem-zsidónak mondd azt, hogy ez így van a mi törvényünk szerint; ha pedig annak a népnek törvényei szerint adhatsz a zsidónak igazat, mondd a nemzsidónak: ez így van a ti törvényetek szerint; ha pedig így sem lehet, akkor a nem-zsidót csellel kell rászedni.

"Aki a gojnak visszaadja a talált jószágát, annak az Úr sohasem bocsát meg." (Sanhedrin 76b.)

Sanhedrin 52b. lapjából, hogy, "ha egy férfi házasságtörést követ el és egy másik férfi feleségével - kivéve egy máshitűnek a feleségét, - akkor megfojtás által kell őt megölni"

"Ha valaki látja, hogy a szenvedély úrrá lett rajta, akkor menjen egy olyan, helyre, ahol nem ismerik, öltözzék feketébe s engedjen a szíve kívánságainak". (Moéd Katan 17a. Ugyanez áll a Kiddusin 40a. lapján.)

"Ha a zsidók egy nemzsidó k(urv)... ával ülnek egy asztalnál, akkor a bor megengedett". (Aboda zara 70a.)

"Egy olyan gyermek, akinek már nincs szüksége az atyjára, vagyis aki már ki tudja törölni magát a szükségelés után, az erub és ünnepi sátor törvényének megtartására köteles." (Erubin 82a. ugyanez áll a Sukkah 28b. lapján.)

"Ha két tanú bizonyítja, hogy egy lánynak a hasán vagy hátán két szál Szőrt láttak, akkor az a lány nagykorú". (Sanhedrin 30b.)


"Egy hároméves és egynapos leány a közösülés által feleséggé tehető, ha a dolog házasság céljából történt. Ha az özvegy asszonnyal a sógora hált, akkor ezáltal nejévé tette őt. Ha egy kilencéves és egynapos fiú a bátyja özvegyével halt, akkor ezáltal a nejévé tette és csak akkor adhat az asszonynak váláslevelet, ha már nagykorú lett". (Sanhedrín 55b.)

"Szabad az asszonyt hitetlenségében (vagyis a hitetlen, nem-zsidó nőt) megbecsteleníteni". (Jad. ch. 2b.)

A pénzvilág elpusztít bennünket, majd magát

2012. április 30., hétfő 15:59


Az olasz kormány korábbi pénzügyminisztere a pénzvilág hatalma elleni, egész Európára kiterjedő tüntetések veszélyére hívta fel a figyelmet. „Az emberek felfogták, hogy sorsuk nem függhet jegybankelnököktől, akik a politikát alakítják. Felfogták, hogy ez a rendszer nem maradhat tovább fenn, hogy a pénzvilág előbb bennünket pusztít el, azután saját magát” – fogalmazott Giulio Tremonti a Corriere della Sera hétfői számában.
Az egykori miniszter emlékeztetett: ő már kezdettől fogva állította, hogy el kell választani a bankok produktív tevékenységét a spekulációtól, hogy be kell tiltani a derivátumokat, és be kell vezetni az eurokötvényeket. „Ezeket mind leírtam a könyvemben, s most Francois Hollande (francia elnökjelölt) és a német szociáldemokraták programjában látom őket viszont” – nyilatkozta Tremonti.
A politikus, aki a tavaly novemberben megbukott Berlusconi-kormányban irányította a pénzügyi tárcát, élesen bírálta az Itáliát az adósságválságból kivezetni próbáló Monti-kormány szigorú takarékossági politikáját. Szerinte ugyanis ez a politika óhatatlanul a társadalmi feszültségek növekedéséhez fog vezetni. A kormány takarékossági csomagterve nem kiegyensúlyozott, mert alapját az adók és a járulékok emelése képezi, ezek viszont az alacsony jövedelmű rétegeket sújtják elsősorban – érvelt Tremonti.

Felfedték a világot uraló tőkehálózatot
2011. október 22. 11:53, szombat
Miközben világszerte megmozdulások zajlanak a pénzpiaci szereplők ellen, egy svájci elemzés 43 000 nemzetközi vállalat kapcsolatainak vizsgálatával megerősítette, hogy létezik a cégeknek egy főként bankokat tömörítő viszonylag kis csoportja, ami aránytalanul nagy befolyással rendelkezik a világgazdaság fölött.

A tanulmány feltételezéseit bár több kritika is érte, a komplex rendszerelemzők szerint egyedülálló kezdeményezés a globális gazdaságot irányító folyamatok szálainak kibogozására. Tovább folytatva az elemzéseket a szakértők szerint megtudhatjuk, hogyan tehető még stabilabbá a globális kapitalizmus.

A felvetés, mely szerint néhány bankár mozgatja a világgazdaság egy hatalmas részét ma már nem számít igazán hírnek, több megmozdulás is jelzi, hogy az emberek kezdenek tisztában lenni a pénzvilág dominanciájával. A zürichi Svájci Szövetségi Műszaki Intézet rendszerelméleti tudósai által készített tanulmány azonban elsőként tekint az ideológia mögé, beazonosítva ezt a hatalmi hálózatot a természetes rendszerek modellezéséhez alkalmazott matematika és az átfogó cégadatok felhasználásával, feltérképezve a világ transznacionális cégeinek (TNC-k) tulajdonviszonyait. "A valóság olyannyira összetett, hogy el kell távolodnunk a dogmáktól, legyen az egy összeesküvés elmélet vagy a szabadpiac" -
nyilatkozott James Glattfelder, a tanulmány egyik szerzője. "Elemzésünk a valóságon alapul"

Korábbi tanulmányok is rávilágítottak már arra a tényre, hogy a világgazdaság egy jelentős része mindössze néhány TNC kezében fut össze, ezek az elemzések azonban korlátozott adatokra épültek és kimaradtak belőlük a közvetett tulajdonlások, ezért nem tudtak pontos képet adni a cégek világgazdaságra gyakorolt befolyásáról. A zürichi csapat az Orbis 2007-et, egy 37 millió céget és befektetőt nyilvántartó adatbázist használt, amiből kiemelték mind a 43 060 TNC-t és kielemezték a köztük fennálló tulajdoni viszonyokat.

Elkészítettek egy modellt, amibe belevették a társaságok részvényhálózatokon keresztüli befolyásait, illetve megvizsgálták minden egyes vállalat működőtőkéjét, feltérképezve gazdasági erejük szerkezetét. A kutatás egy 1318 cégből álló magot azonosított, melyeknél összefonódnak a tulajdonviszonyok. Az 1318 cég mindegyike kettő vagy több, átlagosan 20 másik céghez kapcsolódik, ezen felül pedig a globális működőtőke 20 százalékát testesítik meg. Az 1318 cég részvényeivel együttesen uralja a világ értékpapír és termelő vállalkozásainak többségét, ami a globális tőke további 60 százalékát jelenti.

Tovább bogozva a tulajdoni viszonyokat a svájci csapat eljutott egy "szuper-egyedig", ami 147 szoros kapcsolattal egymásba fonódó céget jelent, ezek a hálózat összvagyonának 40 százaléka felett rendelkeznek. Többségük pénzintézet, a toplistán olyan neveket találhatunk mint a Barclays Bank, JPMorgan Chase & Co, az AXA, az ING és a Goldman Sachs Group.

John Driffill, a Londoni Egyetem makroökönómiai szakértője szerint az elemzés nem csupán arra világít rá, hogy egy kis csoport milyen befolyással bír a globális gazdaságra, hanem a folyamat gazdasági stabilitásra gyakorolt hatásaira is. A svájciak szerint a hatalom koncentrálása önmagában nem nevezhető sem jónak, sem rossznak, a mag szoros összefonódásai azonban már igen. Ahogy azt a világ 2008-ban megtanulta, az ilyen hálózatok instabilak. "Ha egy cég tönkremegy, az sok másikat is magával ránthat" - tette hozzá Glattfelder.

A szakértők azonban figyelmeztetnek, hogy a tulajdon nem minden esetben egyenlő a vezetéssel. Sok esetben a részvények alapkezelők kezében vannak, amik nem feltétlenül szólnak bele a tulajdonolt vállalatok tevékenységébe. Ennek a rendszerre gyakorolt hatásának megállapításához további elemzések szükségesek, a globális gazdasági hatalom szerkezetének feltérképezése azonban mindenképpen segíthet stabilabbá tenni azt. A rendszer sérülékeny pontjainak felderítésével a közgazdászok javaslatokat tehetnek a jövőbeli összeomlások megelőzéséhez szükséges intézkedésekre. Galttfelder szerint globális trösztellenes szabályozásokra lenne szükség, ami jelenleg csupán nemzeti szinteken létezik.

A szakértők szerint a szuper-egyed nem egy világuralmi törekvés eredménye. "Az ilyen szerkezetek gyakoriak a természetben" - nyilatkozott George Sugihara, az amerikai Scripps Oceanográfiai Intézet összetett rendszerek szakértője, aki a Deutsche Bank szakértőjeként is tevékenykedik.

Az újonnan érkező szereplők szívesebben csatlakoznak egy sok kapcsolattal rendelkező taghoz, bármilyen hálózatról legyen is szó. A TNC-k üzleti okokból, nem a dominancia érdekében vásárolnak egymásból részesedéseket, a szuper-egyed tehát nem egy összeesküvés eredménye. A fő kérdés inkább az, hogy képesek-e koncentrált politikai erő kifejtésére? Drifill szerint 147 tag túl sok ahhoz, hogy a felek összejátsszanak, mások szerint a szereplők bár a piacon versenyeznek egymással, más tekintetben azonban együttműködnek, az pedig közös érdekük, hogy ne következzenek be változások a jelenlegi hálózatuk szerkezetében.

Az alábbiakban a 147 TNC első 50 tagját soroljuk fel, a PLoS One publikációja alapján. Az adatok 2007-esek, ezért szerepel a listán az azóta megszünt Lehman Brothers.
1. Barclays plc
2. Capital Group Companies Inc
3. FMR Corporation
4. AXA
5. State Street Corporation
6. JP Morgan Chase & Co
7. Legal & General Group plc
8. Vanguard Group Inc
9. UBS AG
10. Merrill Lynch & Co Inc
11. Wellington Management Co LLP
12. Deutsche Bank AG
13. Franklin Resources Inc
14. Credit Suisse Group
15. Walton Enterprises LLC
16. Bank of New York Mellon Corp
17. Natixis
18. Goldman Sachs Group Inc
19. T Rowe Price Group Inc
20. Legg Mason Inc
21. Morgan Stanley
22. Mitsubishi UFJ Financial Group Inc
23. Northern Trust Corporation
24. Société Générale
25. Bank of America Corporation
26. Lloyds TSB Group plc
27. Invesco plc
28. Allianz SE
29. TIAA
30. Old Mutual Public Limited Company
31. Aviva plc
32. Schroders plc
33. Dodge & Cox
34. Lehman Brothers Holdings Inc*
35. Sun Life Financial Inc
36. Standard Life plc
37. CNCE
38. Nomura Holdings Inc
39. The Depository Trust Company
40. Massachusetts Mutual Life Insurance
41. ING Groep NV
42. Brandes Investment Partners LP
43. Unicredito Italiano SPA
44. Deposit Insurance Corporation of Japan
45. Vereniging Aegon
46. BNP Paribas
47. Affiliated Managers Group Inc
48. Resona Holdings Inc
49. Capital Group International Inc
50. China Petrochemical Group Company

IMF- Hatalom a négyzeten

Szerző: HT
2012. január 31.
IMF- Hatalom a négyzeten 
Magyarországon az államszocializmus időszakában bevett gyakorlat volt, hogy nemzetközi szerződéseket az Országgyűlés teljes megkerülésével a Népköztársaság Elnöki Tanácsa saját jogalkotói hatáskörben un. törvényerejű rendelet (tvr.) formájában hirdetett ki.
 
Ilyen módon – tehát gyorsított eljárással – született meg 1982-ben a 6-os számot viselő tvr., amely aNemzetközi Valuta Alap alapokmányának kihirdetéséről szól.  
Mostanában gyakran hallunk arról, hogy az IMF, azaz a Nemzetközi Valuta Alap több, az ország szuverenitását alapvetően érintő követelést támaszt a hazánk számára szükséges pénzügyi támogatás ellentételezéseképpen.
Sokan felteszik magukban a kérdést, hogy mi jogosítja fel a Valutaalapot erre az eljárásra, holott Magyarország az IMF elvben teljes jogú tagja, részvételi kvótája 1038,4 millió SDR-t(Special Drawing Rights, azaz „Különleges Lehívási Jogok”) tesz ki. (Összehasonlításképpen Szlovákia kvótája 427.5 millió, Lengyelországé 13,69 milliárd SDR.)
 
Nos, a választ az említett 1982-ben született jogszabályban kell keresnünk, amelyben meglepő, sőt megdöbbentő kitételeket találunk. A tvr-ben foglaltak alapján ugyanis az IMF korlátlanul köthet Magyarország területén szerződéseket, és szerezhet ingó és ingatlan vagyont, amellyel szabadon rendelkezhet. (Ez alól természetesen a termőföld sem kivétel.) A Valutaalap, illetve tisztviselői alapvetően mentességet élveznek mindenfajta hatósági és bírósági eljárás alól hazánk illetékességi területén, viszont lényegében joguk van bárki ellen pert indítani. A fenti jogcselemének mindegyike természetesen mentes a magyarországi közterhek, így adó, vám és illetékfizetés alól.
 
És ahogy ezt mondani szokás, ha ez sem lenne elég az IMF minden vagyona és követelése mentes bármilyen nemű korlátozástól, az Alap vagyona és követelései – bárhol és bárki birtokában legyenek, mentesek a kutatás, igénybevétel, foglalás, elkobzás, kisajátítás és a végrehajtási vagy törvényes zár alá vétel minden formája alól. Ha pedig mindezek után esetleg kedvünk lenne utána nézni, hogy mi a helyzet a többi ország tekintetében, tudnunk kell, hogy az IMF irattárai teljes mértékben sérthetetlenek, így semmiféle adatszolgáltatásra nem kötelezhető a Nemzetközi Valutaalap Magyarország részéről.
 
Maga a jogszabály egyébként egy 31 cikkből és számos függelékből álló hosszú dokumentum, amelyhez képest például szembetűnő különbséget mutat az IMF-Németország megállapodás, amely kis túlzással néhány bővített mondatot tartalmaz.
Mindezek fényében nem (sem) meglepő a szervezet magabiztos fellépése Magyarországon . A valódi kérdés csupán az, hogy 1982-ben Lázár György és kormánya tudatában volt-e annak, hogy mit és milyen feltételekkel ír alá.
 
Ifj. Lomnici Zoltán, alkotmányjogász, az ELTE oktatója.
 
 
 
Kényes kérdés
 
Szerettük volna kideríteni az 1982. évi VI. törvényerejű rendelet keletkezésének körülményeit, ám az általunk megkérdezett, akkori politikusok vagy nem emlékeznek, vagy nem kívántak reagálni. 
 
 
 
Nagy Sándor, aki 1982-től az IMF-fel foglalkozó törvényerejű rendeletet is kodifikáló Elnöki Tanács tagja volt, úgy reagált: a témáról semmit sem akar mondani. – Talán az akkori pénzügyminisztert kellene megkérdezni – javasolta a politikus.
-1982-es jogszabályokra már nem emlékszem – mondta Medgyessy Péter, akkori pénzügyminiszter-helyettes, későbbi pénzügyminiszter, mikor arról kérdeztük, emlékszik-e  a jogszabály keletkezésének körülményeire.
Németh Miklós - aki akkoriban a pártközpont gazdaságpolitikai osztályán dolgozott – még a kérdésünket sem tudtuk feltenni, mert külföldi utazására hivatkozva visszahívást kért.

Ultraortodox rabbik megkövezésre ítéltek egy kutyát

2011. június 18., szombat 11:28 |


Egy jeruzsálemi ultraortodox rabbinikus bíróság halálra kövezésre ítélt egy kóbor kutyát, attól tartva, hogy az ebbe egy olyan ügyvéd lelke költözött, aki hajdan inzultálta a bírókat. Az állatra akkor figyeltek fel, amikor pár hete lecövekelt a pénzügyi bíróságon, és nem volt hajlandó távozni – írja aBBC.
A (világi) ügyvéd húsz éve került összetűzésbe a rabbikkal. A kutya látványa egyiküket most arra emlékeztette, hogy az ügyvéd megátkozta a rabbikat, miután arra kötelezték, hogy a lelke egy kutyába költözzön. A tradicionális judaizmus a kutyát tisztátalan állatnak tekinti.
Az állat megszökött, mielőtt az ítéletet végrehajthatták volna. A Jeruzsálem leghíresebb ultraortodox negyedében, a Mea Searímban található bíróság ezután állítólag megkérte a környék gyerekeit, hogy ha látják a kutyát, hajtsák végre rajta az ítéletet.
Állatvédők feljelentést tettek a bíróság tisztviselője ellen, aki tagadta, hogy a rabbik elrendelték volna a kutya megkövezését. A testület egyik vezetője viszont elismerte a kövezéses ítéletet, szerinte ez a megfelelő mód, hogy bosszút álljanak a kutyát megszálló szellemen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése