2018. szeptember 20., csütörtök

Veszélyes üzem a konyha










Veszélyes üzem a konyha



AZ 5 LEGVESZÉLYESEBB NYÁRI KAJA, AMITŐL ÉTELMÉRGEZÉST KAPHATSZ



Hamburger, saslik, saláta, egy kis fagylalt. Felkészülsz a nyári sütögetésre, piknikezésre, de tudatában vagy annak, hogy mekkora az ételmérgezés kockázata? Nyáron jóval többen kapnak ételmérgezést a nem megfelelően készített, vagy tárolt ételek miatt. Nézzük, melyek azok az ételek, amelyek a leginkább veszélyesek a nagy forróságban.

HÚSOK

A stradolás mellett a másik leggyakoribb nyári program a sütögetés. Nincsen finomabb a grillen sült húspogácsánál, sasliknál, vagy grillkolbásznál. Az ételmérgezések első számú oka a nem megfelelően átsütött hús. Grillezéskor hajlamosak vagyunk arra, hogy a húsnak a külső rétegét süssük meg, belül viszont kissé nyersre hagyjuk. Ez különösen a baromfi húsok esetében veszélyes, szalmonellát okozhatnak, míg a marhahús esetében az E.coli baktérium okozhat véres hasmenést.
Tanács: Szakemberek szerint legalább 74 Celsius fokon kell sütni a csirkehúst, vagy a hamburger húst, hogy a bennük lévő kórozokók elpusztuljanak.

SALÁTA

A boltokban kedvedre válogathatsz az előre csomagolt saláták között és eszedbe sem jut, hogy tálalás előtt megmosd. Ez nagy hiba. A bébispenótba, a rukkolába, az endívia salátába, vagy a jégsalátába is kerülhet szennyeződés a termelés során. Ezek magukban még nem is biztos, hogy fertőzést okoznak, de például ha ugyanazt a vágódeszkát használod a nyers hús és a saláta felvágásra, akkor előfordulhat, hogy keresztszennyeződés lép fel.
Tanács: Tedd a salátát egy szűrőedénybe és jól mosd át.

HÁZI FAGYLALT 

Nagyon jól hangzik, hogy készíts otthon fagylaltot, de sokkal nagyobb a veszélye annak, hogy szalmonellát kapsz tőle, mintha vennél egy doboz jégkrémet a boltban. Ha fagyit készítesz otthon, akkor csakis főzött pudingot vagy fertőtlenített héjú tojásból készítsd. A főzés és a fertőtlenítés megöli a baktériumot.

TOJÁS

tojás az egyik legveszélyesebb alapanyag a konyhában, amelyben megjelenhet a szalmonella. A héján és a tojás belsejében is megtalálható a szalmonella. Legalább 70 Celsius fokon kell főzni, sütni, hogy a baktériumok elpusztuljanak. Ha hidegtálhoz, vagy majonézhez használod fel a tojást, akkor pedig ajánlatos fogyasztásig a hűtőbe tartani az ételt.

DINNYE

Talán nem is gondolnád, hogy ez a nyári finomság is mennyire veszélyes lehet. Néhány évvel ezelőtt az Egyesült Államokban többen sárgadinnye fogyasztása után lettek rosszul, néhányan meg is haltak. A dinnye lisztériával fertőzött volt. 
Tanács: Mivel a baktériumok a külső héjban élnek, mindig mosd meg a dinnyét felvágás előtt.




A 12 LEGSZENNYEZETTEBB ÉTEL, AMIT A BOLTBAN TALÁLHATSZ


Veled is előfordult már, hogy a boltból kifelé haladva büszkén hátba veregetted magad, a kosaradban felhalmozott zöldség és gyümölcsmennyiséget látva, tudatosítva magadban, hogy végre áttérsz az egészséges életmódra? El kell, hogy keserítsünk: jobban teszed ha jól megválogatod, mi landol a kosaradban ( és most nem csak a chipsekről beszélünk), ugyanis ebben az évben az Environmental Working Group's (Környezetvédelmi Munkacsoport) szerint a gyümölcsök több mint 98 százaléka rovarirtó vagy növényvédőszert tartalmazott. Olvasd el, melyik gyümölcsök és zöldségek kerültek a listára és soha ne felejtsd el szuperalaposan megmosni őket!

Eper
Egymás után ez a harmadik év, hogy az Environmental Working Group's  (EWG) az epret találta a legtöbb rovarirtó- és növényvédőszer hordozójának. A vizsgált eprek 99%-a tartalmazott valamilyen formában vegyszereket.

SPENÓT

Pont, amikor már örülnél, hogy végre egészségesen táplálkozol és színesíted a tányérod némi zölddel, az EWG újra óvatosságra int, hiszen a csoport vizsgálatai szerint a tesztelt zöldségek 97% növényirtó maradékokat, és viszonylag nagy koncentrációjú permetinsav-hatóanyagot tartalmazott.

NEKTARIN

Tavaly a vizsgált gyüómölcsök 98%-ban találta különféle növányvédőszer-maradványokat. Bár a a barackféle megtartotta előkelőnek nem mondható 3. helyét a listán, az igazsághoz hozzátartozik, hogy a mennyiség 4%-al csökkent az előző évhez képest.

ALMA

Az almák vizsgálatakor 90% akadt fent a rostán, ráadásul 80% találtak olyan rovarirtószert, amit Európában már évek óta nem használhatnak a gazdák. Tanulság: vásárolj hazait!!

SZŐLŐ

A tavalyi évhez képest 2 helyezést ugrott előre a szőlő: az EWG mérései szerint a vizsgált csemegeszőlő 96% tartalmazott növényvédőszert.

ŐSZIBARACK

Az őszibarack kicsivel jobban teljesített, mint kopasz rokona a nektarin, de ez nem jeleni azt, hogy le kellene becsülnünk a benne található vegyszerek mértékét.
A jelentés szerint 4 különböző típusú növényvédőszert találtak, majdnem a teljes vizsgált mennyiségben.

CSERESZNYE

Hetetdik éve ragaszkodik a hetedik helyzéséhez a cseresznye:  5 különböző vegyszert találtak a cseresznye vizsgálatakor, és a teljes minta 30%-a tartalmazta az iprodion nevű vegyi anyagot, amit Európában egy ideje már tiltott növényvédő szer.

KÖRTE

A körte több helyezést javított az elmúlt év óta, de lekerültnie még így sem sikerült a listáról: a vizsgált körte-felhozatal több, mint fele tartalmazott öt vagy annál több típusú növényvédő- és gombairtó szert.

PARADICSOM

A paradicsom hosszú évek kitartó munkájával felküzdötte magát a TOP 10. Az EWG jelentése szerint ugyanis a vizsgálatok 15 különböző rovarirtó szert mutatott ki a derék zöldségben - ami valójában gyümölcs.

ZELLER

A szár- vagy angolzeller termés 95%-a megbukott a teszten. Vigyázzatok vele.

KRUMPLI

A krumpli többnyire szennyezett volt, legyen szó bármilyen fajtáról - kivéve az édesburgonyát: a stréber testvér a 31.-ként bőven kiesik a Piszkos 12 listájáról.


ÍME A 15 LEGSZENNYEZETTEBB ZÖLDSÉG ÉS GYÜMÖLCS!

default user icon
ÉRDEKESSÉGEK


Egy amerikai környezetvédelmi szervezet megvizsgálta, mely zöldségeken és gyümölcsökön található a legtöbb növényvédőszer-maradvány. Érdemes átböngészni a listát!
A gyümölcs- és zöldségtermesztő gazdaságokban nagyon elterjedt a növényvédő szerek alkalmazása, és a felhasznált szerek maradványai még akkor is ott lehetnek a növények szöveteiben vagy felszínén, amikor azok már a piacon várják vevőiket.
Az Environmental Working Group – EWG – amerikai környezetvédelmi szervezet minden évben megvizsgálja, mennyi növényvédőszer-maradvány (peszticid) található a zöldségeken és gyümölcsökön. Tavaly 48 terméket elemeztek, most pedig nyilvánosságra hozták az eredményeket - szúrta ki a sokszinuvidek.24.hu.
A vizsgálatok Amerikában zajlottak, így a magyar zöldségek és gyümölcsök állapotát nem tudjuk belőle felmérni belőle. Azt azért mégsem árt tudni, hogy a KSH adatai szerint a növényvédőszerek használata 2000 óta hazánkban is folyamatosan emelkedik. Mégis elgondolkodtató az amerikai tanulmány, hiszen megtudhatjuk belőle, mely termények a legveszélyeztetettebbek.
Íme a legszennyezettebb amerikai zöldségek és gyümölcsök:
1. Eper
2. Spenót
3. Nektarin
4. Alma
5. Őszibarack
6. Körte
7. Cseresznye
8. Szőlő
9. Zeller
10. Paradicsom
11. Kaliforniai paprika
12. Burgonya
13. Uborka
14. Cseresznyeparadicsom
15. Kerti saláta
Noha a kiterjedt kutatások arra engednek következtetni, hogy a zöldségek mosása és főzése csökkenti a növények felszínén lévő egyes szermaradványok mennyiségét, bizonyos esetekben azonban ez sem segít, sőt, az élelmiszerek előkészítése során ezek akár még koncentráltabbá is válhatnak.
Széleskörű tényanyag támasztja alá, hogy egyes növényvédő szerek jelentős
kockázati tényezőt jelentenek számos idült betegség, például a különböző daganatos
megbetegedések, neurodegeneratív megbetegedések (pl. Parkinson- és Alzheimer-kór)
és az újszülötteket érintő betegségek tekintetében. Közvetett bizonyítékok mutatnak
továbbá arra, hogy a növényvédő szereknek való kitettség összefüggésbe hozható az
immunrendszer működésének megzavarásával és a hormonháztartás egyensúlyának
felborulásával.
Hogy elkerüljük a szennyezett termékeket, mindig vásároljunk tudatosan, ellenőrzött gazdaságból!
Ökológiai gazdálkodás
A Greenpeace szerint az ökológiai mezőgazdaság az egyetlen hatékony és működőképes megoldás az emberi egészség és a környezet megvédésére. Ezt a gazdálkodást már most sikeresen gyakorolják a világ számos területén, és a világ szakértői mind egyetértenek abban, hogy a mezőgazdaságnak fenntarthatóbbá kell válnia. Az ökológiai gazdálkodás utóbbi időben megfigyelhető európai térnyerése is mutatja, hogy a növényvédő szerek nélküli gazdálkodás teljességgel megvalósítható, kis és nagy léptékben egyaránt működik, gazdaságilag jövedelmező és környezetileg biztonságos. 

KALIFORNIAI PAPRIKA

A háromszínben pompázó paprika majdnem megúszta a listázást, mert valójában nem olyan nagy százalékukban találtak vegyi anyagokat - ám, sajnos, amitket találtak, azok bármelyiknél mérgezőbbek, így megnyerte a lista utolsó, 12. helyezését.




VIGYÁZAT! ISMÉT MÉRGEZŐ GOJI BOGYÓ KERÜLT A MAGYAR BOLTOKBA!



default user icon
ÉRDEKESSÉGEK


Kínából származó, növényvédőszer-maradékot tartalmazó, szárított goji bogyó kerülhetett a magyar boltok polcaira
Kínából származó, növényvédőszer-maradékot tartalmazó, szárított goji bogyó tételt kellett kivonni a forgalomból 2018. január 26-án nem engedélyezett növényvédőszer-hatóanyag tartalom miatt. A NÉBIH, a holland élelmiszerbiztonsági hatóság bejelentése alapján, a RASFF-on keresztül értesült az esetről.
A holland hatóság tájékoztatása szerint a kifogásolt termékből 11 EU tagállamba, köztük Magyarországra is szállítottak.
A Magyarországra szállított aszalt gyümölcs számos fungicid, baktericid és rovarölő növényvédőszer hatóanyag mellett az Unióban 2011 óta betiltott, propargit hatóanyagot istartalmaz.
A NÉBIH már 2017. június 30-án is beszámolt arról, hogy Kínából származó növényvédőszer-maradékot tartalmazó goji bogyó termék került Magyarországra.
Az elmúlt évben a RASFF hatóságai 14 esetben tájékoztatták egymást és intézkedtek nem biztonságos goji bogyó szállítmányokkal szemben, az esetek többségében növényvédőszer-maradék tartalmuk miatt.
A NÉBIH felhívja a vásárlók figyelmét, hogy a fenti adatokkal ellátott terméket ne vegyék meg, illetve – ha már megvásárolták – ne fogyasszák el!
FRISS
A NÉBIH nyomonkövetési vizsgálatának eredményeként 2018. 02. 02-én megállapította, hogy a tételt Magyarországon kisebb kiszerelésben helyezték forgalomba.
megnevezése: goji bogyó (Lícium) hozzáadott cukor nélkül
márkanév: Natúr-Nasi
származási hely: nem EU mezőgazdaság
LOT: NL-874374
Nettó tömeg: 100 g
Minőségét megőrzi: 31.10.2018.




LECSAPOTT A NÉBIH! 7 TONNA HAMIS MÉZET TALÁLTAK AZ ELLENŐRÖK



default user icon
ÉRDEKESSÉGEK


Saját egységébe hívta élelmiszerbiztonsági és nyomon követési ellenőrzésre a Nébih munkatársait egy élelmiszer-vállalkozás, miután az alapanyagként megvásárolt mézet gyanúsnak találta. A több mint 7,6 tonnányi kifogásolt méz végül valóban jogsértőnek bizonyult. A vállalkozó a mézet saját hatáskörben kivonta a forgalomból, a felelősök felkutatása érdekében pedig a Nébih szakemberei hatósági eljárást indítottak.
42 hordónyi, összesen több mint 7,6 tonna súlyú méztétel kapcsán indított hatósági eljárást a Nébih egy élelmiszer-vállalkozás bejelentése alapján. A bejelentő az általa üzemeltetett egység számára alapanyagként vásárolta meg a jelentős mennyiségű mézet, amelyről a cég megbízásából elvégeztetett laborvizsgálatok megállapították, hogy magas idegen cukortartalma miatt nem felel meg előírásoknak.
A cég – jogkövető vállalkozásként – a kifogásolt 42 hordónyi tételt saját hatáskörben elkülönítette és kivonta a forgalomból. Ezt követően a laboratóriumi vizsgálati eredményeket átadta a Nébih részére, továbbá kérte az alapanyag élelmiszerbiztonsági és nyomon követési célú ellenőrzését.
A Nébih hivatalból indított eljárása során – hatósági mintavételt és újabb laboratóriumi vizsgálatokat követően – a jogsértés ténye bebizonyosodott. A felelősök megállapítása folyamatban van.




A LEGFINOMABB HÁZI CSALAMÁDÉ



HOZZÁVALÓK

  • 1.5 kg káposzta
  • 1.5 kg  paprika
  • 1 kg zöld  paradicsom
  • 1 kg uborka
  • 50 dkg sárgarépa
  • 0.5 kg vöröshagyma
  • 3 dl ecet (10 %-os)
  • 7 dkg só
  • 40 dkg cukor
  • 1 kávéskanál szalicil
  • 1 kávéskanál borkén
  • 3 db babérlevél
  • 1 ek fekete bors (szemes)
  • 1 tk egész fűszerkömény
    • ELKÉSZÍTÉS

    1. A megtisztított zöldségeket vékonyan felszeleteljük. Az uborkát nem kell megpucolni, csak egyszerűen uborkaszeletelőn le kell gyalulni.
    2. A felaprított hozzávalókat egy nagy tálba tesszük, egyenletesen eloszlatjuk rajta a fűszereket és ízesítőket, majd alaposan összekeverjük. A babérlevelet törjük apró darabokra. Az egészet állni hagyjuk kb. 4-6 órát, ez alatt levet ereszt. Tisztára mosott üvegekbe töltjük a levével együtt. Celofánnal lekötjük, majd fémkupakokkal lezárjuk.
  • 1 ek mustármag
  • 1 tk koriander






3 HÁZI SAVANYÚSÁG, AMIT GYEREKJÁTÉK ELKÉSZÍTENI!



default user icon
ALAPÉTELEK


A magyaros főételek mellé savanyúság dukál - ezt kár volna vitatni. Mint, ahogy azt is, hogy a házi savanyúságnál egyszerűen nincs jobb. Alább a három alapvetés: a csemege uborka, a csalamádé és a savanyított karfiol receptje - próbáljátok ki mindhármat!

CSEMEGE UBORKA 
Hozzávalók: 1 kg apró uborka, 2 dl 10 %-os ecet, 6 dl víz, 1 evőkanál só, 10 evőkanál gyümölcscukor, 1 evőkanál mustármag, 1 evőkanál koriander, 2 szál kapor
Elkészítés: Mossuk meg alaposan az apró uborkákat, majd a megmosott kaporral tegyük üvegekbe. A vízből, az ecetből és a többi hozzávalóból főzzünk levet, amelyet forrón öntsünk az uborkákra, zárjuk le az üveg tetejét, és helyezzük szárazdunsztba.
ECETES KARFIOL
Hozzávalók: 1 kg karfiol, 1,5 dl 20 %-os ecet, 8 dl víz, 1+1 evőkanál só, 1 evőkanál mustármag
Elkészítés: A karfiolt szedjük rózsákra, mossuk meg, és sós, lobogó vízben 5 percig főzzük. 8 dl vízből, az ecetből és a fűszerekből főzzünk levet, amelyet rögtön öntsünk az üvegekbe rendezett karfiolrózsákra. Szárazdunsztban tartsuk másnapig. Hasonló módon készíthetünk patisszont, répát vagy bébikukoricát is.
CSALAMÁDÉ
Hozzávalók: 5,5 kg szelt zöldféle: paprika, zöldparadicsom, káposzta, uborka, hagyma, 3 deciliter 20 %-os ecet, 30 dkg gyümölcscukor, 10 dkg só, 1,5 l víz, egész bors, mustármag, koriander
Elkészítés: A zöldségféléket gyaluljuk le, sózzuk meg, majd 1 órát hagyjuk állni. A vízből, a cukorból és a fűszerekből készítsünk levet. Kicsavarás után forrázzuk le a zöldségeket a felöntőlével, majd tegyük üvegekbe és szárazdunsztba.
FŰSZEREZZ MÁSKÉPP!
A savanyúságok ízesítésére a régi jó só-bors pároson kívül számos más fűszert is használhatunk. A mustármag remek kiegészítője lehet az uborkának, míg a csalamádéhoz igen jól illik a köménymag. A szegfűbors, a torma, a csombor és a vasfű a legtöbb zöldség mellé párosítható. Viszont ha valami igazán pikánsra vágyunk, egy diónyi nagyságú gyömbért is főzhetünk a felöntőlébe.

UNOD A KOVÁSZOS UBORKÁT? ÍME 3 SAVANYÍTOTT KÜLÖNLEGESSÉG A KAMRAPOLCRA



default user icon
Török Zsuzsa ALAPÉTELEK

Gazdagítsd a házi készítésű savanyúságaid sorát gombával, ribizlivel, zöld paradicsommal!
1. MARINÍROZOTT GOMBA
Elvileg minden étkezési gombát el lehet tenni ecetes-sós lében. Marinírozásra (másként marinálásra) legalkalmasabbak a kemény húsú laska- és galambgombák, pereszkék, csiperkék vagy a rizike és a rókagomba. Az egyes fajok felhasználási lehetőségeiről a piacokon ügyelő gombaellenőröktől kérhetsz, illetve gombakalauzokból kaphatsz tájékoztatást.
Eltérő tulajdonságaik miatt a fajokat célszerű külön-külön tartósítani. Az egyes gombák legyenek kifejlettek, de fiatalok, épek, egészségesek. Az öreg, fonnyadt, szivacsos vagy összerágott példányokat dobd ki.
A tartósításra szánt gombákat nagyságtól és tetszéstől függően felszeletelheted vagy félbevághatod. A darabolás során a belső részek hibátlanságáról is meggyőződhetsz.
Hideg marináláskor a 3%-osra hígított (bor)ecet, só (literenként 1,5-2,5 dkg), némi cukor, valamint fűszerek (pl. babérlevél, koriander, borókabogyó, fekete és szegfűbors, szegfűszeg) felhasználásával főzött felöntőlevet teljesen hűtsd ki, majd töltsd az üvegekbe rendezett gombára és önts a tetejére annyi étolajat, hogy az üveg pereméig szétterüljön. Végül érleld a légmentesen lezárt üvegben 3-4 hétig.
Felbontás nélkül több évig tárolhatod, de ilyen esetben írd rá az üveg címkéjére emlékeztetőül, hogy felhasználás előtt hőkezelendő.
Meleg marináláskor főzd a gombát 1,5%-osra hígított ecettel, literenként 1-1,5 dkg sóval, a fent említett fűszerekkel és egy kevés cukorral ízesített vízben 15-20 percig. Az előfőzés után szedd ki a léből, hagyd kihűlni, majd töltsd az üvegekbe. Végül öntsd rá az előfőzőlét hidegen vagy melegen, és marinírozd a lezárt üvegben 1 hétig.


ECETES-SÓS LÉBEN MARINÍROZOTT LASKAGOMBA





HOZZÁVALÓK

  • 1 kg laskagomba
  • 1 tk só
  • 1,5 dl fehérborecet
  • 1 csipet cukor
  • 1 csokor tárkony
  • 10 szem bors
  • 1 cm friss gyömbér
  • 1 kis üveg (száras) kapribogyó
  • 3 tk hidegen sajtolt olaj


ELKÉSZÍTÉS

    1. A laskagombát konyhai papírtörlővel letisztogatjuk, és egyforma darabokra vágjuk.
    2. Egy edényben 1 l vizet elkeverünk a sóval, az ecettel és a cukorral. A leöblített tárkonnyal együtt felforraljuk, majd leszűrjük és hozzáadjuk a borsot, a feldarabolt gyömbért, valamint a kapribogyót. A gombát visszatesszük a lébe, 10 percig főzzük, végül fedő alatt marinírozzuk 1 napig.
    3. A gombát kivesszük a főzetből, kihűtjük, és elosztjuk az üvegekben. Az újraforralt levet a gombára merjük. A tetejére csorgatjuk a felforrósított olajat, és az üvegeket lezárjuk.






PATAKY KRISZTINA

SZERKESZTŐ


A marinírozott laskagomba legalább 6 hónapig eltartható. Kiválóan illik hideg húsokhoz, vagy egyszerűen csak ropogós sült krumplihoz.

























SAVANYÚSÁGOK HÁZILAG



default user icon
HRPRAKTIKUS


Szinte minden főétel kívánja a savanyúságot, főleg a kiadósabb, magyaros ízvilágú fogások. Egy jó csalamádé, almapaprika vagy savanyú uborka ilyenkor nélkülözhetetlen az asztalról. Elkészítésük nem bonyolult, ilyenkor kimondottan kiadós is. Tudnivalók és receptek cikkünkben!
Az eltett uborka lehet ecetes, vizes, csemege, sós...
Az élelem tartósításának vágya szinte az emberiséggel egyidős. Már az ősember is kísérletezett az összegyűjtött, később a megtermelt és megmaradt élelem hosszabb ideig tartó romlás nélküli tárolásával. A napfényes meleg vidékről terjedt el az aszalás és a szárítás. A tűz fölötti szárítás tökéletesítéséből alakult ki a füstölés. Az ókorban a húst már sózással, a gyümölcsöket mézzel próbálták tartósítani, míg a fagyasztva tartósítás földrajzi adottságukból adódóan az eszkimóktól ered. A zöldségfélék savanyításának technológiája pedig a keleti népektől származik.
A sterilizálás felfedezése egy Appert nevű francia szakács nevéhez fűződik, aki rájött arra, hogy ha a kis nyílású dobozba tett nyersanyagot sokáig meleg vízben tartja, majd légmentesen lezárja azt, akkor ez az élelmiszer sokáig eláll. A sikeres kísérletek után 1804-ben megalapította az első tartósítóüzemet.
Tulajdonképpen minden zöldséget lehet savanyítani, ami a kertben megterem. A jól ismert uborka és csalamádé alapanyagain kívül színesíthetjük kamránkat savanyított répával, karfiollal, gombával, patisszonnal is. 
Készíthetünk savanyúságot vegyes zöldségekből is
A savanyúságok ízesítésére a régi jó só-bors pároson kívül számos más fűszert is használhatunk. A mustármag remek kiegészítője lehet az uborkának, míg a csalamádéhoz igen jól illik a köménymag.  A szegfűbors, a torma, a csombor és a vasfű a legtöbb zöldség mellé párosítható. Viszont ha valami igazán pikánsra vágyunk, egy diónyi nagyságú gyömbért is főzhetünk a felöntőlébe.
Savanyúság a világ körül
A főfogások mellé felszolgált savanyú kiegészítőket a legtöbb országban ismerik és használják. Európában és Észak- Amerikában a legnépszerűbb az uborka és a savanyú káposzta, amit már a kora újkor hajnalán is egészségvédő ételként fogyasztottak. A nagy felfedezőhajók legénysége rendszeresen kapott savanyú káposztát, hogy a hosszú hajóút alatt megelőzzék a skorbutot. Nem véletlenül, hiszen rengetek C-vitamin található benne.
Együnk kimcsit!
Dél-Korea az egész világgal szeretné megkedveltetni az évszázadok óta lakói  kedvenc fogásának számító kimcsit. E mindenhez fogyasztott, erősen fűszerezett, csípős savanyúságféle nélkül elképzelhetetlen a koreai konyha. Minden vidéknek és minden háznak megvan a saját ízlése szerint készült kimcsije. Az erős paprikával, metélőhagymával, gyömbérrel, sóval és rengeteg fokhagymával erjesztett káposzta vagy retek koleszterinmentes, E-vitaminban és rostokban gazdag, s állítólag hatásos a rák ellen. A csípős savanyúságot a világ egyre több országába exportálják. Számos variációban készítik, van köztük kínai káposztakimcsi, retekkimcsi, uborkakimcsi, hallal és sokféle zöldséggel töltött káposztakimcsi, valamint készítenek egy szelídebben fűszerezett, kevésbé csípős gyerekkimcsit.
Az uborka a legnépszerűbb savanyúság
Csemege uborka
Hozzávalók: 1 kg apró uborka, 2 dl 10 %-os ecet, 6 dl víz, 1 evőkanál só, 10 evőkanál gyümölcscukor, 1 evőkanál mustármag, 1 evőkanál koriander, 2 szál kaporElkészítés: Mossuk meg alaposan az apró uborkákat, majd a megmosott kaporral tegyük üvegekbe. A vízből, az ecetből és a többi hozzávalóból főzzünk levet, amelyet forrón öntsünk az uborkákra, zárjuk le az üveg tetejét, és helyezzük szárazdunsztba. 
Ecetes karfiol

Hozzávalók:
 1 kg karfiol, 1,5 dl 20 %-os ecet, 8 dl víz, 1+1 evőkanál só, 1 evőkanál mustármagElkészítés: A karfiolt szedjük rózsákra, mossuk meg, és sós, lobogó vízben 5 percig főzzük. 8 dl vízből, az ecetből és a fűszerekből főzzünk levet, amelyet rögtön öntsünk az üvegekbe rendezett karfiolrózsákra. Szárazdunsztban tartsuk másnapig. Hasonló módon készíthetünk patisszont, répát vagy bébikukoricát is.

Csalamádé
Hozzávalók: 5,5 kg szelt zöldféle: paprika, zöldparadicsom, káposzta, uborka, hagyma, 3 deciliter 20 %-os ecet, 30 dkg gyümölcscukor, 10 dkg só, 1,5 l víz, egész bors, mustármag, korianderElkészítés: A zöldségféléket gyaluljuk le, sózzuk meg, majd 1 órát hagyjuk állni. A vízből, a cukorból és a fűszerekből készítsünk levet. Kicsavarás után forrázzuk le a zöldségeket a felöntőlével, majd tegyük üvegekbe és szárazdunsztba.


Marinírozott gomba



 2013.01.03. 20:10
   
   Egy fontos megjegyzés rögtön az elején: a saját készítésű marinált gombáról csapnivaló fotókat sikerült készítenem, így kénytelen voltam a neten kutakodni gusztusos illusztráció után. Ez a kép hasonlít leginkább hozzá, annyi különbséggel, hogy az itt látható marinált gomba megőrizte eredeti színét, hiszen olajban pácolták. Az enyém barnás szürkére színeződött az ecet és a hosszú marinálási idő miatt.  A fotót itt találtam: http://img.over-blog.com/400x300/0/49/85/84/cuisine/CHAMPI.jpg
   Akár csiperke konzervnek is nevezhetném ezt az ecettel érlelt gombát, de az a sanda gyanúm, hogy a konzervekkel szembeni előítéleteink miatt a poszt olvasottsága tartósan a nulla felé tendálna, és ezt nem szeretném. A pácolt, sőt, egyenesen marinírozott gomba elnevezés sokkalta elegánsabb, franciásabb, jobban kelleti magát.
   A marinírozás (rövidebben marinálás) a magyar konyhának nem igazán sajátja. A hagymás heringen (ruszli) és a marinált rántott halon kívül talán nem is igen ismerünk mást, pedig számos hús- és zöldségféle pácolása lehetséges a főtt borjútól kezdve a sertésnyelven, a szafaládén, a tojáson át a gombáig és még sorolhatnám.
   Elképzelhető-e, hogy azért nem terjedt el nálunk a marinálás, mert igazából azt sem tudjuk, mi fán terem? Az ismeretlentől nem ódzkodni kell, hanem törekedni a megismerésére. Ezért is választottam a francia előételek bemutatásának folytatásaként egy ily módszerrel készített zöldséget, a marinírozott gombát, eredeti nevén Champignons marinés.
   A marinírozás sós, erősen fűszeres lében történő pácolást jelent, rendszerint hal, zöldség vagy vadhúsnál alkalmazzák. A savas páclé hatására az étel ízesebb, zamatosabb lesz, a szívós, rágós hús megpuhul. Célja lehet még a tartósítás, az étel oly módon való elkészítése hogy a megromlásnak minél tovább ellenálljon. A marinírozáshoz használt páclét marinádnak nevezzük.
   A marinált gomba nekem is meglepetést okozott, ráadásul felettébb kellemeset. Az eredeti recept javaslata szerint 1 hónap érlelés után fogyasztható. Az hosszú idő. Olyannyira, hogy teljesen megfeledkeztem a hűtő mélyén háborítatlanul bujkáló befőttes üvegről, és körülbelül 6 hét elteltével jutott eszembe: ideje lenne felbontani. Villára szúrtam az első falatot, s elégedetten forgattam a számban a vajpuha gombaszeleteket. Az egyik legfinomabb gombaétel volt, amit valaha is megízleltem, s ehhez a szokatlan fűszerezés is nagyban hozzájárulhatott.
   Mint említettem már, esetünkben az előirányzott pácolási idő 1 hónap, de ha mariníroztunk már valaha, tapasztalhattuk, hogy általában néhány óra, ideális esetben egy éjszaka, de maximum 1-2 nap kell a páclének, hogy kifejtse jótékony hatását. Ha a gombának is csak ennyi időt hagytam volna, bizonyára keményebb maradt volna, ami kifejezetten jól jön, ha pástétomok, saláták kísérőjeként fogyasztjuk. De rájárhatunk csak úgy, egy szelet vajas pirítósra halmozva. Hamm!
Hozzávalók:
60 dkg termesztett csiperkegomba
6 dl gyenge borecet
2 evőkanál kristálycukor
1 csapott kávéskanál őrölt fahéj
1 csapott kávéskanál őrölt gyömbér
4 szegfűszeg
10 szem koriander
2 evőkanál vágott zöldpetrezselyem
Só, őrölt bors
Elkészítés:
   A koriandert, szegfűszeget, sót, borsot, gyömbért, fahéjat és cukrot az ecetbe szórjuk és fölforraljuk;
   A lé habját – ha keletkezne valamennyi - leszedjük, és lassú tűzön még további 5 percig főzzük;
   A földes szárvégeiktől megszabadított gombákat folyóvíz alatt leöblítjük, lecsurgatjuk, fölszeleteljük, és befőttes üvegbe öntjük;
   A következő pontban kétféleképpen járhatunk el, attól függően, hogy rövid vagy hosszabb ideig kívánjuk a gombát a páclében fürdetni:
   A) Ha legfeljebb csak 1-2 napos marinálást tervezünk, szűrjük a meleg páclét a gombára, zárjuk le az üveget és fogyasztásig tartsuk hűtőben;
   B) Amennyiben gombakonzervben gondolkozunk, és célunk a tartósítás, hagyjuk kihűlni a felforralt marinádot, és hidegen szűrjük a gombára. Tegyük 24 órára hűtőbe, majd a levét (csak a levét!) forraljuk fel ismét, és ezúttal még forrón töltsük vissza a gombára, az üveget zárjuk le és felbontásig tartsuk hűvös helyen.
Tálalás előtt a gombát leszűrjük, salátástálba rakjuk, megszórjuk vágott zöldpetrezselyemmel.




PALÓCLEVES



HOZZÁVALÓK

  • 50 dkg sertéscomb
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 30 dkg zöldbab
  • 2 db burgonya
  • 1 csokor petrezselyem
  • 3 ek olaj
  • 1 tk piros paprika
  • bors
  • 1 mk őrölt kömény
  • 1 db babérlevél
  • 2 dl tejföl
  • 1 ek liszt


ELKÉSZÍTÉS

    1. A sertéshúst megmossuk, konyhai papírtörlővel szárazra töröljük, és kockára vágjuk.
    2. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, és apróra vágjuk. A zöldbabot megtisztítjuk, 2-3 cm-es darabokra felaprítjuk, és megmossuk. A burgonyát megtisztítjuk, megmossuk és felkockázzuk. A petrezselymet megmossuk és felaprítjuk.
    3. Az olajat a fazékban felforrósítjuk, beletesszük a hagymát, és üvegesre pároljuk. Hozzátesszük a kockára vágott húst, és egy rövid ideig pirítjuk. Megszórjuk pirospaprikával, hozzáadjuk a fokhagymát, megsózzuk, borsozzuk, meghintjük az őrölt köménnyel, beletesszük a babérlevelet, felöntjük kb. 1,5 liter vízzel, és lefedve félpuhára főzzük.
    4. A félig megpuhult húshoz hozzáadjuk a burgonyát, és a zöldbabot, ismét lefedjük, és puhára főzzük.
    5. A tejfölt simára keverjük a liszttel, behabarjuk vele a levest, és kb. 5 percig forraljuk. Petrezselyemmel megszórva, forrón tálaljuk.


PARADICSOMOS HÚSGOMBÓC


HOZZÁVALÓK

  • 60 dkg darált hús
  • 1 bögre rizs
  • 1 db hagyma (kisebb)
  • 1 db tojás
  • 1-2 doboz  paradicsompüré
  • 2-3 db babérlevél
  • 1 db leveskocka
  • 1 ek liszt
  • bors
  • ételízesítő
  • cukor

ELKÉSZÍTÉS

    1. A felaprított hagymát a darált húshoz keverjük. Hozzáadjuk a rizst és a tojást, majd megsózzuk, megborsozzuk, és megszórjuk ételízesítővel. Hozzáadjuk a babérlevelet, összegyúrjuk, amíg formázható masszát kapunk.
    2. Egy nagyobb edényben kb. 2 liter vizet forralunk, és beledobjuk a leveskockát. A masszából kézzel kisebb almanagyságú gombócokat formázunk, és a forrásban lévő vízbe tesszük. Lefedve kb. 1 óráig közepes lángon főzzük. Szükség szerint a főzőlevet pótoljuk, mert a gombócok szépen megdagadnak. Kivesszük a gombócokat, és félretesszük.
    3. paradicsom pürét egy kevés vízzel és a liszttel simára keverjük, és a főzőlébe öntjük. Felfőzzük, és ízlés szerint cukorral és sóval ízesítjük. A gombócokat visszahelyezve tálaljuk, sós vízben főtt burgonyát is kínálunk hozzá.



Tilos meg­venni ezt a csir­ke­mel­let, mu­tat­juk, mire kell fi­gyelni!

A ba­romfi­fé­lék nagy­ipari tar­tása olyan el­vál­to­zá­so­kat oko­zott az ál­la­tok hú­sá­ban, ame­lyek ki­fe­je­zet­ten ká­ro­sak az em­be­rek egész­sé­gére.
      
A közgondolkodásban a mai napig élénken él az elképzelés, hogy egészségtudatos döntést hoz, aki csirkemellet választ a vörös húsok helyett. Az utóbbi évtizedekben ugyanis komoly marketingkampány folyt a disznó- és a marhús lejáratására. A csapból is az folyt, hogy a magas zsírtartalmuk miatt fogyasztásuk rendkívül káros az egészségre. A sarokba szorított naiv húsfogyasztóknak pedig egyetlen menekülőútjuk maradt: a szárnyasok.

Csakhogy mára kiderült, nem feltétlenül döntünk helyesen, ha a csirkemellet emeljük le a boltok polcairól.

Fotó: Keller Mátyás

A profitmaximálás érdekében az ipari állattartók a csirkét egyre rövidebb idő alatt hizlalják vágóképes méretűre. A hormonokkal dúsított takarmánytól egészen a zsúfolásig tömött ketrecekig  mindent bevetnek.Az embertelen körülmények között élő baromfi húsminősége pedig pocsék lett.

A szupermarketekben kapható csirkemelleken például szemmel is jól látható fehér csíkok jelentek meg, melyek egyet jelentenek az egészségtelen áruval.

A szűkös helyen felnevelt csirkéknek esélyük sincs rövidke életük alatt a mozgásra. A zárt tér pedig komoly izomsorvadást okoz, izomszövetek helyett zsírszövet képződik a testükben.

Egy brit tanulmány szerint az utóbbi öt évben 221%-al nőtt a csirkemell zsiradéktartalma - ráadásul ezek zöme egészségtelen zsírsavakból áll.
Továbbá ezekben a szövetekben rakódnak le a takarmányból származó növekedési hormonok is.
Ezek pedig az emberi szervezetben komoly károsító hatást válthatnak ki!

Tehát a fehér csíkos csirkemellfilét tilos megvásárolni!


A szupermarketek húsos kínálatát amúgy is jobb elkerülni. Tipikusan az ilyen helyekre kerülnek a tömegtermékek. Inkább próbáljuk meg piacokról vagy kistermelőktől beszerezni a húsárút.



Sző­lő­ből lek­vár: Őszi cse­mege ínyen­cek­nek!

Ke­rül­het üvegbe szőlő úgy is, hogy nem bor, hanem is­teni sző­lő­lek­vár ké­szül be­lőle. Pró­báld ki, mert na­gyon finom  
Szőlőlekvár készítéséhez mindenképpen illatos fajtát válassz, telitalálatos például az egészen sötétbordó, majdnem kék árnyalatú Izabella. Kérésünkre Boros Vali, az interneten egyik legnépszerűbb háziasszonya mutatja be, hogy készül ez a különleges, majdnem elfeledett csemege - tartósítószer nélkül!

Illatos szőlőlekvár mentával



3 kg Izabella szőlő
Így készítsd:
1. Szemezd le a szőlőt, tedd lábosba, majd kezdd el lassan főzni. Közben krumplinyomóval törd át, mert csak így engedi ki a színét.

2. Kb. 40 perc után add hozzá a mentát, és még 5 percig főzd így.
szes héjtól és magtól elválasztod a hasznos részt.

4. Forrald fel újra a tiszta szőlőlekvárt, literenként 2 evőkanál cukrot adhatsz hozzá, ha nem találod elég édesnek. Többet semmiképpen ne, mert elnyomja a szőlő csodálatos ízét.

5. Kis lángon főzd tovább félig letakarva, vigyázz, mert nagyon fröcsköl!

Amikor kellőképpen sűrűnek találod, mehet a lekvár az előre sterilizált üvegekbe. Szorítsd rá erősen az üveg fedelét, majd a lekvárt száraz dunsztban hagyd kihűlni.


Me­g­újult a szil­va­lek­vár, ké­nyel­me­sen ké­szül: süsd tep­si­ben!

A ma­gyar há­zi­asszony meg­mu­tatja, hogy nem kell hosszú órá­kon ke­resz­tül a tűz­hely mel­lett áll­nod, ha igazi szil­va­lek­várra vágysz. Ezt nézd!
A szilvalekvár a klasszikus recept szerint hatalmas üstben, mondjuk 10 órán át készül. Ennyi időbe telik, hogy a gyümölcs rengeteg leve elfőjön és eléggé besűrűsödjön a lekvár. A régi öregek tudták, hogy ez a módszer azért jó, mert cukor nélkül is tartós lesz ez a télen oly kedvelt csemege. De a kivitelezés nem kis meló, hiszen a forró üstben vagy fazékban könnyen odakap a lekvár, folyamatosan kavargatni kell.
Csakhogy kinek van manapság arra ideje, hogy egy fél napot a lekvár kavargatására szánjon? Szerencsére Boros Vali, a magyar háziasszonyok gyöngye tudja a megoldást!


Tepsikbe teszi a szilvalekvárhoz a kimagozott gyümölcsöt és megsüti a sütőben!
A sűrítés folyamata így kényelmessé válik, hiszen nem kell hosszú órákon át a tűzhely mellett állni. Mindössze a végén kell megrotyogtatni fazékban a lekvárt.
Az idei bő szilvatermésmiatt most tényleg nagyon olcsó ez a gyümölcs, érdemes akkor is eltenni lekvárnak. A szilva nagyon finom és az egyik legegészségesebb magyar gyümölcs!

sütőbensült lekvár kavargatás nélkül készül, sőt tilos megkeverni, ezzel is megkönnyítve a munkátokat. Előfordulhat néha, hogy egy picit  odakap, de leégni biztosan nem fog és a hozzáértők szerint ez a kíméletes módszer csak emel a lekvár zamatán.
A sütőben egyenletesen éri a hő, szinte körülöleli a lazán behelyezett gyümölcsöket, az igaz, hogy lassabban készül el. Időnként rá kell pillantani és a tetején lévő szikkadtabb szilvákat „belenyomkodni” a levébe.


A titok annyi, hogy lekvárt alacsony hőmérsékleten, 100 fokon kell "sütnöd", időt hagyva, hogy szép csendben elillanjon a leve. Tehát lefedni sem kell. Az első alkalommal meglepődhetsz, hogy a kezdeti mennyiséghez képest bizony meglehetősen kevés lesz a kész lekvár, de ez már csak így van,  viszont isteni illatú lesz a lakás!
Ha a meglévő gyümölcs mennyisége egyszerre nem fér a tepsibe, amikor  összeesett már a szilva, tegyél a tetejére újabb adagot, de csak mértékkel.

A sütés ideje a gyümölcs fajtájától, nagyságától és nedvességtartalmától függ. Hosszabb a sütési idő, vagyis ha nagyobb a nedvességtartalma a szilvának, akkor több szakaszra osztható a készítés. Amikor hazaérsz, kapcsold be a sütőt, de késő este/éjszaka is folytathatod.
A végeredmény sűrű, sötét, savanyú és héjdarabkás, finom lekvár kell hogy legyen.

Hozzávalók:
  • szilva
  • ételecet
A megmosott, kimagozott szilvákat rakosgasd az ecettel kiöblített tepsibe úgy, hogy az alsó sornál a vágott fele legyen felül. Így biztos nem fog odaégni! Lassú tűzön, először 150 fokon, majd amikor már levet enged, 100 fokon hagyd sülni. Időnként pillants rá, és ha kell, töltsd újra egy kis szilvával, ami még megmaradt. 
Minimum 8-9 órán keresztül kell sülnie.
Ha kész, ha szépen összesült, akkor ugyanúgy járj el vele, mint más lekvároknál, töltsd sterilizált üvegekbe és dunsztolj.

Sokat segít, ha fejtetőre állítod az üvegeket, így takargatod be és hagyod kihűlni a lekvárt.




Lek­vár sza­lon­ná­ból, ettől biz­tos dobsz egy há­tast!

Egy­sze­rűen nem tudsz be­telni a sült bacon ízé­vel? Akkor ezt fi­gyeld, ugyanis most egy egész be­főt­tes­üveg­nyit ké­szít­hetsz be­lőle! Rá­adá­sul a szaftja va­lami is­teni! Csak kend meg vele reg­gel a friss, puha ke­nye­red! Mu­tat­juk a re­cep­tet!
  • OVEMBER 4. 13:25
  • SZERZŐ: SZ. K.

Te is imádod, ahogy a ropogós kis  baconfalatkákszétolvadnak a szádban?

Nem csoda, hiszenaz íze mennyei, pláne, ha ilyen ínycsiklandó lekvárt készítesz belőle. Ha megkóstolod ezt a szalonnás finomságot, tuti hogy pár befőttesüvegnyivel be fogsz tárazni belőle! Íme a recept:

Baconjam


Hozzávalók:
  • 45 dkg szalonna
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 teáskanál só
  • 3 evőkanál barna cukor
  • 4 evőkanál balzsamecet
  • 1 teáskanál morzsolt kakukkfű
  • 1 csipet Cayenne-bors
  • 1,5 dl víz
Így készítheted el:
1. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Egy tepsibe tegyél sütőpapírt vagy alufóliát, esetleg sűrű rácsot, erre fektesd a baconszalonna-szeleteket.
2. Mehet a sütőbe, 15-20 perc alatt süsd ropogósra.

3. Ha kész, a szalonnát szedd ki papírtörlőre.


4. A szalonna kiolvadt zsírján pirítsd le a felaprított hagymát.

5. Amint a hagyma aranybarnára pirult, add hozzá a barna cukrot, a csipetnyi sót, a balzsamecetet, a kakukkfüvet és a Cayenne-borsot. 
6. Mehet bele az apróra morzsolt sült szalonna, illetve 1/2 dl víz. Párold további 15 percig, amíg az egész sötétbarna színű lesz, és  besűrűsödik.

7. Ha késznek nyilvánítod, hagyd a hagymás szalonnát kihűlni, majd töltsd befőttesüvegbe.

Friss, ropogós kenyérre kenve valami isteni!




Sütés nél­kül ké­szül a mennyei ka­rá­cso­nyi ka­ra­mell­sze­let

Gyor­san, egy­sze­rűen el­ké­szít­hető, mégis az ün­nepi desszer­tek sztárja lehet ez ez édes­ség. Rá­adá­sul iga­zán nem drága, hi­szen ház­tar­tási keksz­ből is meg­csi­nál­ha­tod.
      
Már kész a terved, milyen karácsonyi édességeket fogsz készíteni, sőt a gyönyörűen kicirkalmazott mézeskalács hatalmas fémdobozokban várja az ünnepet? Ha szeretnél még egy rendkívül gyorsan, egyszerűen elkészíthető sütit, ami annyira sikeres lesz, hogy először fogy majd el, itt a tuti befutó.

Előkészítés: 25 perc, teljes idő: 1 óra 25 perc, 6 hozzávaló, 48 szelet.

HOZZÁVALÓK:

  • 90 darab négyszögletes keksz (40dkg-os doboz)
  • 1 doboz 40dkg-os sűrített tej
  • 1 csésze barnacukor
  • ½ csésze vaj
  • ¼ csésze tej
  • 30 dkg tejcsokoládé-chips

ELKÉSZÍTÉS:

1. Sütőpapírral bélelj ki egy 30-22cm-es tepsit. Spricceld meg sütőolajjal. Fektess az aljára 30 darab kekszet.

2. Karamell: egy serpenyőben keverd össze a sűrített tejet, a barnacukrot, a vajat és a tejet. Folyamatos kavargatás közben, közepes lángon főzd, míg a vaj fel nem olvad. Kissé emeld a hőt forralásig, és további folytonos kevergetéssel forrald 5 percen át.

3. Az elkészült karamell egyharmadát öntsd a leterített kekszekre, majd fedd le újabb harminc darabbal. Folytasd a karamell második harmadával. Ezután fektesd rá a maradék 30 kekszet, és fejezd be a megmaradt karamellel.

  1. Egy kis mikrózható tálban, lefedés nélkül, magas fokozaton 1-2 percig olvaszd simára a csokoládéchipset, 30 másodpercenként átkavarva. Egyenletesen oszd el a fölső karamellréteg tetején. Hűtsd be legalább 1 órára, míg megszilárdul. Vágd 6x8 sorra. Hagyd hűtőben letakarva 4 napig. Hűtőszekrényben, letakarva tartva, 1 hétig fogyasztható.






Most érik a leg­ol­csóbb, gyógy­erejű ma­gyar gyü­mölcs!



A jó ma­gyar szilva ara­nyat ér! Mél­tány­ta­la­nul mel­lőz­zük, ilyen szu­per tu­laj­don­sá­gok­kal in­kább le­gyen a leg­na­gyobb ked­ven­cünk!  
Hihetetlen, de a szilva akár a 21. század nagy felfedezettje is lehet!Szinte mindenre jó, fantasztikus gyümölcs! Termeszteni könnyű, egyáltalán nem igényel törődést. Úgy megél a kertekben, mint bármelyik gyom, mégis évről évre csodás gyümölccsel örvendeztet meg. Persze tudni kell a szilváról, hogy háromévente ad igazán bő termést, 2015 pedig szűkösebb évjáratnak mondható. Ám ez csak még egy ok, hogy nagyobb becsben tartsd a szilvát!

A szilva adja az egyik legjobb lekvárt, de eszméletlen finom süteményt is készíthetsz belőle! Akár savanyíthatod is! De tudtad-e, hogy a szilva különleges beltartalma miatt gyógyítóerejű gyümölcs?
Német kutatók szerint a szilva megakadályozza a vastagbélrákot.
Ez már önmagában is szenzációs, hát még ha felsoroljuk a többi elképesztő tulajdonságát!

A tények bizony makacs dolgok

1. Naponta három szem szilva megállítja amemória romlását!
2. Kalóriatartalma alacsony. Egy szem mindössze 30 kalória.
3. Színanyaga antioxidánsokban gazdag, fogyasztásával megelőzheted a szívet érintő betegségeket.


4. A nyers szilva tele vanegészséges szénhidráttal!
5. C-vitaminban igen gazdag. 13-14 szem szilva a teljes napi szükségleted fedezi!
6. Antioxidáns tartalma megvéd a rákos betegségektől, és a vérszegénységtől.
7. Rendszeres fogyasztásával megelőzheted a cukorbetegséget, fiatalon tartod a veséket és a csontokat!

És ez még nem minden!

Van egyéb áldásos tulajdonsága is: ha a kelleténél kicsit többet eszel belőle, azonnal feledhetetlenné teszi ezt a finom gyümölcsöt. Ez pedig nem más, mint a szilva remek hashajtó hatása, fogyasztásával megszabadulhatsz a fölösleges salakanyagoktól.
De a szilva idegrendszeredre és májadra is kedvezően hat.
(Fotó: Pinterst)
(Fotó: Pinterst)




Lekvárt főzni cukor nélkül is lehet



Év­ti­ze­de­kig él­tünk abban a tév­hit­ben, hogy lek­vá­ro­kat, kom­pó­to­kat el­tenni csak cu­kor­ral lehet. Ettől lesz zse­lés az ál­laga, és áll el hó­na­po­kig a kam­rá­ban! Cukor nél­kül is lehet finom és egész­sé­ges!
      
(Fotó: Pinterest)
(Fotó: Pinterest)

A tartósítás titka csak a teljesen tisztára mosott, fertőtlenített üvegekben, majd a légmentes lezárásban rejlik. Nincs szükség sem cukorra, sem mesterséges tartósítószerekre!


Íme, a legfontosabb lépések:

1. Csak ép üvegeket és fém fedőket használj, melyek tökéletesen ráillenek az üveg szájára. Nincs szükség celofánra, az csak ront a helyzeten.
2. Alaposan mosd el az üvegeket a tetőkkel együtt, áztasd le és távolítsd el a címkéket is.  A legjobb, ha mosogatógépben a legmagasabb hőfokon tisztítod meg.
3. Ezután...
...egy óriási fazékban a forrástól számított negyed órán keresztül főzd ki a tetőket és az üvegeket is.
Egy nagycsipesszel vegyél ki mindent és tedd tiszta konyharuhára száradni. De ne törölgesd el!
(Fotó: Pinterest)
(Fotó: Pinterest)

4. Mindig csak hibátlan gyümölcsöt használj!


5. Csak kis üvegeket tölts meg, mert ennek a lekvárnak, kompótnak csak az a hátránya, hogy nyolc napon belül meg kell enni felnyitás után, hiszen kinyitva már tényleg nem védi semmi az erjedéstől.
(Fotó: Pinterest)
(Fotó: Pinterest)

6. Ha belemerted a gyümölcsöt, levet az üvegbe, szorosan zárd rá a tetőt, és fordítsd fejjel lefele. Esetleg újságpapírba is csomagolhatod, hogy egy éjszaka szárazdunsztba kerüljenek az üvegek.
Ha a krémesebb lekvárokat szereted, turmixold össze a hozzávalókat, ha nem, tegyél a fazékba nagyobb darabokat.
Próbálkozhatsz vegyes lekvárokkal is, a meggy, málna, ribizli együtt például fantasztikus. De kipróbálhatod az epret bodzával is.
TIPP: Ha a zselésebb, kocsonyásabb lekvárokat kedveled, vásárolj bioboltban agar-agar zselésítő anyagot, ami természetes, tengeri algából készült. Nem csak a cukor adja a zselés állagot! A fehér cukor sajnos káros az egészségedre, akadnak olyan országok, ahol már azon gondolkodnak, hogy betiltják!




Cu­kor­men­tes lek­vár 3 perc alatt a mik­ró­ból!



Bolt­ban ilyet ne ke­ress, mert úgy­sem kapsz! Jó hír, hogy ott­hon bár­mi­kor el­ké­szít­he­ted ma­gad­nak. 3 perc alatt lehet tö­ké­le­tes ízű, gyü­möl­csös il­latú, va­dító színű és főleg min­den káros ada­lék­tól men­tes lek­vá­rod!
  •  
A legfinomabb lekvárok mindig piros bogyós gyümölcsből készülnek, sajnos az eper, a málna, a ribizli, a szeder és az áfonya szezonban sem olcsó, így az ember tényleg nehezen áll neki lekvárt főzni belőlük. Ha pedig mégis, nagy rizikó nagyobb mennyiségben készíteni, mert - pláne így tél vége felé - a nyáron eltett lekvár már nem adja vissza azt az ízvilágot, mint a befőzéskor, frissen. Sajnos a színe is változik a hónapok során: élénk árnyalatai elvesznek, sötétebb és kevésbé bizalomgerjesztő  lesz.


De egy ilyen különleges és sok befektetést igénylő élelmiszer esetében nem szabadna kockáztatni! A pénz és idő is túl drága ehhez!
A fagyasztott gyümölcsökből készített háromperces mikrós lekvár viszont minden kétséget eloszlat!
Eszméletlen finom, gyorsan készül, és csak annyit kell készítened belőle, amennyit hirtelen felhasználsz. Akár egy maréknyi gyümölcs is elégséges lehet.
Így egy-egy adag ára igazán megfizethető, ráadásul egy csepp fölösleged sem lesz! Ha pedig kevésnek bizonyul, 3 perc alatt elkészítheted a következő adagot.
Még egy döntő érv szól az eljárás mellett: egyáltalán nem kell hozzá cukor, így nemcsak finom, hanem igazán egészséges is ez az ötperces szuper lekvár!
Hidd el, ennél jobb nincs!
Hozzávalók:
1 bögre fagyasztott gyümölcs
1/2 tk édesítő, például nyírfacukor (xylit), stevia, vagy Update1 Zero calories
Így készítsd:
1. Olvaszd ki a gyümölcsöket, lehetőleg kíméletesen - tehát ne mikróban! A gyümölcsöket csöpögtesd le.
2. Tedd a gyümölcsöket egy nagyobb bögrébe, és keverd össze az édesítővel. Takard le a bögrét egy tányérral és mehet is 3 percre a mikróba.Ekkor kanállal keverd át. Ha nagyon hígnak találod, még 30 másodpercig mikrózd, a legerősebb fokozaton.
  1. Vigyázz, nagyon forró a bögre, óvatosan emeld ki a készülékből! Keverd át a kész lekvárodat és öntsd át egy befőttes üvegbe. Hűtőszekrényben tárolva akár egy hétig is használhatod.




De garantáljuk, hogy talán a hűtőig sem jut el, mert annyira finom!
Újra és újra fogod készíteni, mennyei!
FONTOS:
Ez a lekvár kicsit hígabb állagú, mint amit megszoktunk, de ez igazán nem válik kárára. Íze, színe, illata tökéletesen kárpótol! Szuper öntet palacsintára!
TIPP:
Szezonális téli gyümölcsökből is elkészítheted! Igazán pikáns variáció a fűszeres alma-narancs jam!De bevetheted a körtét, kivit, az ananászt illetve a mandarint is!
(Pinterest)
(Pinterest)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése