2018. szeptember 20., csütörtök

Az elmekontroll technikái. b





Az elmekontroll technikái. b




10 spirituális úton terjedő betegség





Posted by Soulone Fonix |


Ha körbenézünk a világban, a spirituális életben éppen annyi útvesztőt találunk, mint az élet bármely más területén. Tényleg elhisszük, hogy ha valaki már öt éve meditál, vagy tíz éve jógázik, akkor ő már emelkedettebb, mint a többiek? Jó esetben egy kicsit tudatosabb a problémáira – egy kicsit.
Ez a gondolat indított arra, hogy az elmúlt 15 évben a spirituális utak zűrösebb részeihez szükséges józan ítélőképesség kialakításáról írjak könyveket – mint a hatalom, szex, megvilágosodás, guruk, botrányok, pszichológia, neurózisok. De ide tartozik még a fejlődni vágyó emberek tudás hiánya miatti zavaros motivációja is. A szerzőtársammal, Marc Gafnival (író, spirituális tanító) könyveket adtunk ki, tanfolyamokat és tréningeket tartottunk, hogy segítsünk tisztán látni ezekben a kérdésekben.
Utazásaim során spirituális tanítók százaival és gyakorlók ezreivel találkoztam. Szinte arcon csapott az a felismerés, ahogyan a spirituális nézeteinket, élményeinket és világképünket alattomos és észrevétlen módon, a szexuális úton terjedő betegségekhez hasonlóan „fertőzik meg” a fogalmi tévedések. Ezek a tévedések a spirituális elvekhez kapcsolódó éretlen hozzáállásunkban és zavart megértésünkben gyökereznek.
A spirituális úton terjedő betegségek tízes listáját gyűjtöttem itt össze – a felsorolás nem teljes, de érdemes életünkben odafigyelni rájuk:
  1. Instant spiritualitás: egy olyan kultúrában, amely a sebességet, az egyszerre több dolog párhuzamos végzését és az azonnali eredményeket értékeli, ott a spiritualitás is nagy eséllyel instant spiritualitássá válik. Ez nem más, mint egy kollektív elképzelés arról, hogy az emberi létből adódó szenvedésektől könnyen és gyorsan meg lehet szabadulni. Egy dologban biztosak lehetünk: a spirituális átalakulás soha nem megy gyorsan.
  2. Hamis spiritualitás: úgy viselkedni, beszélni, öltözködni, mint amilyennek egy spirituális embert elképzelünk. A spiritualitás ilyen imitálásának annyi köze van a valódi spiritualitáshoz, mint egy leopárd mintás anyagnak az eredeti leopárdbőrhöz.
  3. Zavart motiváció: bár a növekedésre való vágyunk tiszta és igaz, gyakran keverednek hozzá olyan szükségletek, mint a szeretet, a valahova tartozás, a belső üresség kitöltése iránti vágy, az az elképzelés, hogy egy spirituális ösvényt követve megszabadulunk a szenvedéseinktől, valamint az a törekvés, hogy különlegesebbek, jobbak, sőt kiválasztottak legyünk.
  4. Azonosulás a spirituális élménnyel: az ego spirituális élményekkel azonosítja magát, és azt hisszük, mi magunk vagyunk az a dolog, amivel az élmény során találkoztunk. A legtöbb esetben ez az állapot nem tart örökké, de hosszúra nyúlhat a magukat megvilágosodottnak tartó és/vagy spirituális tanítóként működő embereknél.
  5. A spiritualizált ego: akkor alakul ki, amikor egy erős egóval bíró ember személyiségét a spirituális eszmék és fogalmak megtámogatják, így tovább erősítve az egoját. Az eredmény ilyenkor egy „golyóálló” személyiségszerkezet, ugyanis amikor az ego spiritualizálódik, elvágjuk magunkat minden új behatástól, segítségtől, építő visszajelzéstől. Megközelíthetetlenné válunk, elzárva ezzel magunkat a spirituális növekedéstől – mindezt persze a spiritualitás nevében.
  6. Önjelölt spirituális tanítók tömegei: manapság számos felkapott spirituális iskola működik, és ontják a magukat megvilágosodott mesternek gondoló embereket, akiknek a valós tudatszintje messze elmarad ettől. Úgy működik ez, mint egy spirituális futószalag: gyere, vedd át a tüzet, érezd meg te is, és bumm, megvilágosodtál, mostantól te is képes vagy hasonló módon megvilágosítani másokat. A probléma nem a tanításokkal van, hanem azzal, hogy ezek a tanítók spirituális mesternek adják el magukat.
  7. Spirituális gőg: akkor következik be, amikor egy gyakorló több éves kemény munka eredményeként elérkezik a bölcsesség egy bizonyos szintjére, és ezt az eredményt a további tapasztalatoktól való elzárkózásra használja. A spirituális felsőbbrendűség érzése szintén egy fajtája a spirituális úton terjedő betegségeknek, és úgy nyilvánul meg, hogy jobbnak, bölcsebbnek tartjuk magunkat másoknál, mert mi spirituálisak vagyunk.
  8. Csoportszellem, más néven ashram betegség: egy spirituális közösség normákat alakít ki a megfelelő gondolkodásról, beszédről, öltözködésről. Azok a személyek és közösségek, akiket megfertőzött a csoportszellem, elutasítják azokat az embereket, attitűdöket és helyzeteket, amelyek nem felelnek meg a csoport íratlan szabályainak.
  9. Kiválasztottság érzés: annak a hite, hogy a mi csoportunk spirituálisan fejlettebb, emelkedettebb, közelebb van az Igazsághoz – magyarul jobb, mint a többi csoport. (És ez nem csak a zsidókra érvényes.) Nagy különbség van aközött, amikor valaki megtalálja a maga számára leginkább megfelelő utat, tanítót, közösséget, vagy megtalálja az Egyetlen Igaz Utat.
  10. A halálos vírus: „én már megérkeztem”. Ez a betegség olyan súlyos, hogy végzetes lehet a spirituális fejlődésünkre nézve. Annak a hite, hogy mi már elérkeztünk a spirituális utunk végcéljához. Amint ez a hit beeszi magát az elménkbe, a fejlődésünk véget ér.
Ahogy Marc Gaffni tanítása szerint „a szeretet lényege az elfogadás”, úgy az önmagunk szeretetének lényege az önelfogadás. Csak olyan embert szerethetsz igazán, akit a teljes valójában tisztán látsz – önmagadat is ideértve.”
Marc tanítása szellemében én is úgy gondolom, a legkritikusabb pont a spirituális úton való tájékozódásban az, hogy fel tudjuk ismerni a személyiség egészét átható zavarokat és a mindannyiunkra jellemző önáltatásokat. Ehhez jó adag humorérzékre és a valódi barátaink támogatására van szükségünk. Amikor akadályba ütközünk a spirituális úton, a kétségbeesés, kételkedés és az önleértékelés lehet rajtunk úrrá, de bíznunk kell magunkban és másokban, hogy valóban változást hozzunk a világra.
szerző: Mariana Caplan
forrás: 
Huffington Post






















Hátborzongató rendezettség – a kód, ami körülvesz – Fibonacci-számok



Posted by Soulone Fonix |

A virágszirmok száma gyakran Fibonacci-szám: például a

 liliomnak, a nősziromnak és a hármassziromnak három; a

 haranglábnak, a boglárkának, a larkspurnak és a vadrózsának 

öt; a szarkalábnak, a vérpipacsnak és a pillangóvirágnak nyolc;

 a jakabnapi aggófűnek, a hamvaskának és a körömvirágnak

 13; az őszirózsának, a borzas kúpvirágnak és a cikóriának 21;

 a fodroslevelű margitvirágnak, az útilapunak és egyes 

százszorszépeknek 34; más százszorszép-fajoknak pedig 55 

vagy 89 szirma van.


Fibonacci-spirálba rendeződnek például a fenyőtoboz és az

 ananász pikkelyei, a napraforgó magjai, a málna szemei, a

 karfiol rózsái és egyes kaktuszok tüskéi. A nautiluszok háza is 

hasonlít a Fibonacci-spirálhoz, de nem egy negyed, hanem egy

 teljes kör alatt nő meg a sugár-szeresére.

A növények szárán az egymást követő levelek elfordulása

 (a phyllotaxis) többnyire (egyes becslések szerint 90%-ban

, például szilfa és hárs esetén 1/2, bükknél, mogyorónál és

 szedernél 1/3, tölgynél, almánál,cseresznyénél és meggynél 

2/5, nyárnál, rózsánál és baracknál 3/8, fűznél és mandulánál

 5/13). Ezek az arányok éppen a lánctörtbe fejtésekor kapott 

közelítő törtek ( az aranymetszés).


Egy méh n-generációs őseinek a száma az n-ik Fibonacci-szám.

A Fibonacci-sorozatnak fontos szerepe van Dan Brown

 bestsellerében, A da Vinci-kódban, és Darren Aronofsky 

filmjében, a π-ben.


Lendvai Ernő magyar zenetörténész Bartók Béla muzsikáját 

elemző könyvében mutatja be azt, hogyan tagolta 

zeneműveiben az egyes zenei gondolatok ütemsorrendjét a

Fibonacci-szám hosszúságú szakaszok fölhasználásával Bartók.

 A Lendvai Ernő által felfedezett Fibonacci szerkezetelméleti 

összefüggéseket Bartók ösztönösen alkalmazta zenéjének 

formai arányrendszerében.


( napkavehaz.hu )


forrás: https://www.facebook.com/photo.php?









Spirituális válság: a transzperszonális krízisek magyarázata és kezelése



Posted by Soulone Fonix |


Spirituális válság: a transzperszonális krízisek
magyarázata és kezelése

Dr. Stanislav Grof műveiből összeállítva


A spirituális válság fogalma


  Egyre több bizonyítékunk van arra, hogy a különféle érzelmi, érzékelési és pszichoszomatikus jelekben megmutatkozó nem-hétköznapi tudatállapotokat átélők nagy része nem elmebeteg, hanem belső fejődési válságon megy keresztül (Grof, 1985). E tény felismerésének fontos gyakorlati és elméleti következményei vannak. Ha helyesen értelmezik és a természetes fejlődési folyamat nehéz szakaszaként kezelik őket, akkor ezek a tapasztalatok - a spirituális válságok és a transzperszonális krízisek - érzelmi és pszichoszomatikus gyógyulást, kreatív problémamegoldást eredményezhetnek, segíthetik a személyiség átalakulását és a tudat fejlődését. Ezt a tényt a “spirituális szükségállapot” kifejezés is tükrözi, mely bár krízisre utal, mégis benne rejlik a magasabb létállapotba emelkedés lehetősége.

A hagyományos pszichiátria nem tesz különbséget a misztikus és a pszichotikus élmények között. Minden szokatlan tudatállapotot alapvetően patologikusnak tekint és az agyban létrejött anatómiai, fiziológiai és biokémiai változásokat vagy egyéb egészségügyi okoknak tulajdonítja azokat. Nem ismeri el, hogy bármely, tudatállapot-változásokat magába foglaló élmény-együttes terápiás és átformáló hatású lehet. A pszichiátria ezért rutinszerűen, megkülönböztetés nélkül kontrolláló és elnyomó szemléletet alkalmaz az ilyen élmények megszüntetése érdekében. Transzperszonális krízisek esetében azonban az érzéketlenül alkalmazott tünetelnyomó lépések krónikussá tehetik a kialakult állapotot és komoly mellékhatásokkal járó, valamint a személyiség elszegényedését eredményező hosszas nyugtatószer-, vagy más gyógyszer-függést okozhatnak. Ezért rendkívül fontos kérdés a transzperszonális krízis elméleti tisztázása valamint az átfogó és hatékony kezelésük kialakítása.

A spirituális válságok (transzperszonális krízisek) bármilyen kiváltó tényező nélkül, spontán módon felléphetnek. de az érzelmi stressz a fizikai kimerültség, egy betegség, egy baleset az intenzív szexuális élmény, a gyermekszülés vagy egyes pszichedelikus szerek alkalmazása is kiválthatja azokat. Számos esetben azonban különböző - a spirituális energiák felébredésére kidolgozott – meditatív gyakorlatok jelentik a katalizáló tényezőt. A spirituális tanok növekvő nyugati népszerűségével egyenes arányban egyre többen élnek át transzperszonális válságot, amely mögött jóga-, zen-, pranajama, kundalini gyakorlatok, különböző mozgás-meditációk, tibeti buddhista pszichoenergetikai gyakorlatok, keresztény ima, vagy a spirituális, valamint az önfeltáró munka egyéb formáinak mélyreható és szisztematikus gyakorlása lelhető fel.
    A spirituális válság elvéhez különböző területekről hozhatók alátámasztó bizonyítékok; a történelem, az antropológia, az összehasonlító vallástudomány, a klinikai pszichiátria, a tudat modem kutatása, a pszichedelikus terápia a jungiánus pszichológia, az új kísérleti pszichoterápia területéről és számos más területről egyaránt. Az univerzum newtoni kartezianus (descartes-i) modelljét és a mechanikus gondolkodást meghaladó fejlemények a tudomány területén közvetetten használhatók fel ezen új koncepció alátámasztására. Bár az új megközelítések a hagyományos tudományos gondolkodással nem egyeztethetők össze, a kibontakozó új paradigma több fontos aspektusával egybecsengenek (Grof 1985).

A spirituális válság definíciója

    A félreértés elkerülése végett fontos hangsúlyozni, hogy nem minden szokatlan tudatállapot, valamint intenzív észlelési, érzelmi és pszichoszomatikus változás sorolható a spirituális válság kategóriájába. A transzperszonális krízis elve nem a hagyományos pszichiátria ellen irányul, hanem alternatív szemléletet kínál olyan egyének esetében, akik meríteni tudnak belőle, képesek és hajlandók elfogadni.
    Számos mentális rendellenesség közvetlenül az agy díszfunkcióival, vagy más szervek és szervrendszerek betegségeivel függ össze. A megfelelő orvosi és pszichiátriai vizsgálat tehát elengedhetetlen előfeltétele bármilyen alternatív terápiás megközelítésnek. Amikor ezek a vizsgálatok nem jeleznek semmilyen egészségügy okot, a döntést a kliens élményeinek természete, a folyamattal szemben tanúsított hozzáállása, a gyakorlati stílus, valamint az határozza majd meg hogy képes-e a kapcsolatteremtésre és az együttműködésre. Ha nem képesek problémáikat egy belső folyamattal összefüggésben látni vagy nem hajlandók a mélyben rejlő tapasztalatokkal szembesülés fájdalmát elviselni, akkor azok sem kezelhetők az új stratégiákkal, s nem élvezhetik ezek előnyeit, akiknél különben megtalálhatók a spirituális válság kritériumai.

Azt is szem előtt kell tartanunk, hogy még a nem elsősorban orvosi természetű problémákkal küszködő emberekkel végzett, tisztán pszichológiai munka is okozhat olyan nehézségeket, melyek orvosi megfontolást igényelnek Ide tartozik például a megfelelő táplálkozás, az ásványi anyag-, és a vitamin-ellátás, a megfelelő pihenés biztosítása, valamint a kiszáradás megelőzésének fontossága. Az ilyen komplikációk lehetőségét mindenkor szem előtt kell tartani, ha az erőteljes belső élmények több napnál vagy hétnél hosszabb ideig tartanak. Szív-, és érrendszeri rendellenességek, terhesség vagy epilepszia esetén orvosilag szintén ellenjavallt az intenzív érzelmi munka, különösen akkor, ha segítő technikaként hiperventilláció használnának.
A következő felsorolásban azok a javasolt és fontos kritériumok találhatók, amelyek arra utalnak, hogy valaki spirituális válságot él át és felajánlható neki az alternatív kezelés
  • Szokatlan élmények, melyek között tudatállapotbeli, észlelési, érzelmi, kognitív valamint pszichoszomatikus funkcióbeli változások szerepelnek, s ahol a folyamat hangsúlyosan transzperszonális jellegű. Ilyenek például a drámai halál-, és (újjá)születés élmények, a mitológiai és az archetípusos jelenségek, a visszaemlékezés múltbéli inkarnációra, a testen kívüli élmények, a szinkronicitás élmények az vagy az extraszenzoriális (érzékelésen túli észlelés, ESP) tapasztalatok, az intenzív energetikai jelenségek (kundalini energia ébredése), a misztikus egyesülési állapotok vagy az azonosulás a kozmikus tudattal.
  • Az abnormális mentális működés mögött meghúzódó jelentős agyi - azaz fertőzéses, érrendszeri vagy degeneratív - károsodás hánya.
  • Más szerv vagy szervrendszer fizikai betegségének hiánya, amely esetleg felelős lehet a mentális rendellenességért. Ilyen például az urémia, a cukorbaj, a delíriummal járó toxikus állapotok vagy a szívelégtelenség.
  • Elfogadható általános testi, valamint szív-, és érrendszeri állapot, amely lehetővé teszi, hogy a kliens biztonsággal kibírja az élménymunkával és kibontakozó stratégiával gyakran együtt járó fizikai és érzelmi stresszt.
  • A kliens képessége arra, hogy az állapotot belső pszichológiai folyamatnak lássa és sajátjaként kezelje; a képesség a megfelelő munkakapcsolat kialakítására és az együttműködési szellem fenntartására. Ezek a kritériumok kizárják a súlyosan paranoid állapotú az üldöztetési téveszmés és a hallucináló személyeket valamint azokat, akiknél következetesen megfigyelhető a projekció, az exteriorizáció és az acting out mechanizmusa.
  • Hosszan tartó hagyományos pszichiátriai, kórházi kezelés hiánya, mert az általában sokkal nehezebbé, sok esetben lehetetlenné teszi az új szemlélet alkalmazását.
  • Mivel egyes esetekben nem lehetséges egyértelmű határvonalat húzni a spirituális válság és a pszichózis között, szükséges lehet a kezelési stratégia feletti döntés elhalasztása, amíg a gyakorlatban ki nem derül, hogyan reagál a kliens az újfajta kezelési módszerre.

A spirituális válság formái
   

A transzperszonális válság összes formája szemlélhető az emberi psziché világos határok nélküli, egyetlen, oszthatatlan kontíniumot képező mély-tudattalan és tudatfeletti tartományainak exteriorizációjaként. Ebből adódóan a gyakorlatban, érthető módon, nem lehetséges éles határvonalat húzni a spirituális válság különböző típusai között.
    A spirituális válságot átélő egyénekkel végzett munkánk, valamint az ide vonatkozó irodalom tanulmányozása alapján azonban úgy érezzük, lehetséges és hasznos megkülönböztetni a különösen gyakori főbb élmény-mintákat. Bár ezek gyakran átfedik egymást, mindegyik rendelkezik olyan jellegzetes vonásokkal, melyek megkülönböztetik a többitől.
    1. Kígyó (kundalini) energia ébredése
    2. Sámánutazás
    3. Pszichológiai megújulás a központi archetípus aktiválása által.
    4. Pszichikus megnyílás
    5. Karmikus emlékek felbukkanása
    6. Megszállottság

1. A kígyó (kundalini) energia ébredése
   

 A kundalini (kígyó) energia a medence környékén lokalizálható az indiai tanítások szerint. “Ébredésekor” elindul fölfele a test energetikai rendszere csatornáin keresztül (nádik) miközben megnyitja, tisztítja és megvilágosítja a pszichikus központokat vagy csakrákat (Mookerjee, 1982; Muktananda. 1979; Woodroffe, 1964).
    Bár a kundalini energia koncepciójának legárnyaltabb kifejtése Indiában található meg, fontos párhuzamai léteznek több kultúrában és vallási csoportban - a taoista jógában, a koreai zen buddhizmusban, a tibeti vadzsrajanaban, a keresztény miszticizmusban.
    A kígyó vagy kundalini (“az összetekeredett kígyó”) energia fogalma az indiai spirituális hagyományból ered. A hindu és a buddhista tantrikus tanítások szerint a kundalini a mindenség kreatív energiája és mint ilyen, női természetű. Külső aspektusa szerint a jelenség-világban manifesztálódik belső aspektusa szerint az emberi gerincoszlop tövében szunnyad; ebben a formájában hagyományosan három és félszer feltekeredett kígyóként ábrázolják szimbolikusan. Ha a spirituális gyakorlat során egy guru hatása, vagy egy spontán folyamat mozgásba hozza, akkor aktív energia vagy shak-ti formájában elindul felfelé a finom-test hálózatban a nadikon keresztül. Ez a jelenség ismert más kultúrákban is, például a szufizmusban, a szabadkőműves tradícióban, az afrikai Kalahári sivatag kung busmanjainál, valamint az amerikai indián törzseknél, főképp a hopi indiánoknál. A kundalini ébredése bizonyos ételemben azon drámai érzelmi, pszichoszomatikus és spirituális megnyilvánulások központi mechanizmusának tekinthető, amelyeket nyugaton egymástól független pszichopatologikus rendellenességeknek tartanának.

A tantrikus iskolák aprólékosan kidolgozták a csakrák térképét, részletesen leírták a kundalini ébredés fizikai, érzelmi és spirituális megnyilvánulásait, és e folyamatot elbeszélő mély értelmű mítoszokat őriztek meg. A kundalini felébresztése nem veszélytelen és buktatók nélküli, mégis általában potenciálisan kedvezőnek tekinthető a pszichoszomatikus gyógyulás, a személyiség pozitív újraépítése és a tudatosság fejlődése szempontjából. Rendkívüli ereje miatt azonban a szent szövegek nagyon komolyan veszik ezt folyamatot és a benne résztvevő emberek számára avatott tanító útmutatását javasolják.

Az indiai irodalomban leírtak szerint a kundalini ébredést kriják-nak nevezett drámai fizikai és pszichológiai megnyilvánulások kísérhetik. Legfeltűnőbb közöttük a gerinc mentén felfelé induló hő, és energiaáramlás, amit remegések, görcsök, heves rázkódások és bonyolult csavarodó mozdulatok kísérnek. Az önkéntelen nevetés vagy sírás, a mantrák vagy énekek kántálása, a hangos énekhangok és állathangok kieresztése, valamint a spontán jóga kéztartások (mudrák) és pózok (ászanák) felvétele is nagyon gyakori.

 Az egyéb fizikai megnyilvánulások közé tartozik az émelygés, a hányás vagy székrekedés, az állkapocs szorítása, a testhőmérséklet emelkedése vagy csökkenése, valamint a beteges éhség vagy az étvágytalanság. Az egész test megmerevedhet vagy elernyedhet és szokatlanul kicsinek vagy nagynak tetszhet. Mivel a kundalini fizikai gátakat szakít fel, az egyén intenzív fájdalmat érezhet különböző testrészeiben. Az sem ritka, hogy a mozdulatok és a hangok állatokra, többek között például oroszlánra, majomra, békára vagy kígyóra emlékeztetnek.

Az egyén geometrikus mintázatokat, ragyogón sugárzó fényeket láthat, de szentek, istenségek, démonok vagy teljes mitológiai eseménysorok bonyolult víziói is megjelenhetnek előtte. Az akusztikus jelenségek közé olyan különböző hangok tartoznak, mint a zúgás, a vízáramlás hangja, a méhek zümmögése, a muzsika, a díszek csilingelése vagy az éneklő hangok. A kundalini ébredésének érzelmi megnyilvánulásai az eksztázis, az örömmámor, a leírhatatlan béke és harmónia, valamint az örültség és/vagy halál érzetet súroló depresszió hullámok, nyugtalanság, zaklatottság állapotainak tartományában ingadoznak.

Az indiai források a megnyilvánulások egy drámai és sokféle jelenséget magába foglaló csoportjáról is beszámolnak, mely valamiféle természetfeletti erők vagy sziddhi-k jelenlétére utal, úgy mint az étlen-szomjan létezés, a bilokáció (egy időben két helyen tartózkodás), a mindenség különböző aspektusairól tudás szerzése, a súlytalanság és a levitáció, a térben utazás, valamint az az állapot, melyben az egyén kívülről figyeli önmagát (heautoszkópia). A sziddhiket a tantrikus tanok a magasabb tudatosság és megszabadulás elérését akadályozó jelenségekként szemlélik.

Bár a kundalini leírásai régóta ismeretesek nyugaton, korábban kizárólag keleti jelenségnek tartották. Még C.G. Jung is, aki pedig szenvedélyesen érdeklődött e folyamat iránt, azt gondolta, hogy ritkán vagy sosem fordul elő nyugaton. Ô és munkatársai azon a véleményen voltak, hogy évezredekbe telhet, míg a mélypszichológia hatására a mi kultúránkban is megmozdul a kundalini. A későbbi fejlődés azonban e feltevés helytelen voltát mutatta.

Akár a felgyorsult evolúciónak., a spirituális gyakorlatok népszerűségének és gyors terjedésének, a globális világválság sürgetésének tulajdonítható, akár a pszichedelikus szerek rásegítő hatásainak, napjainkban több ezer nyugati embernél mutatkoznak meg a kundalini ébredésnek félreérthetetlen jelei. A kaliforniai pszichiáter és szemorvos, Lee Sannella érdeme, hogy e tény a szakmai körök figyelmébe került (Sannella, 1978).

 Úttörő könyvében (Kundalira: Psychosis or Transcendence: Pszichózis vagy transzcendencia.; 1978) Sannella leírja, milyen formát ölt a kundalini ébredése a mi kultúránkban és a nyugati orvoslás, valamint a tudomány szemszögéből tárgyalja azt. Az ő fiziológiai kundalini tünet együttese bizonyos szempontból különbözik a hagyományos leírásoktól, ami nem meglepő, mivel maguk a szövegek sem mindig egyeznek meg részleteikben.

 Sannella modellje szerint a kundalini ébredésének folyamatjellemzően a láb nagyujjain és a lábfejeken kezdődik, rendszerint a bal oldalon, különös érzetek és izomrángás formájában. A nagy lábujj körme elfeketedhet és leeshet. A folyamat megnyilvánulásai innen felfelé haladnak a lábakon a fej hátsó részének tetejéig és le a homlokon a homloküregekhez és végig az arcon a torokhoz majd a szíven át a hastájékra és a medence területére érkeznek. A fő blokkoló helyek a vesetájékon, a lapockák közötti részen, a koponyatetőn, a szemek körül, a torokban és a medencében találhatók.

A kundalini ébredése több pszichiátriai rendellenesség és orvosi probléma tüneteit szimulálhatja. A pontos megkülönböztető diagnózis felállításához a klinikai orvos számára elengedhetetlen a kundalini szindróma mélyreható ismerete. A karakterisztikus energiajelenségek, a hőérzetek, a szokatlan légzési formák-jelentkezése, a szervi alapok nélküli fájdalmak fellépése a blokkoló helyeken, a fénylátomások, valamint a folyamatjellegzetes menete többek közt azok a jelek, amelyek megkülönböztetik a kundalini szindrómát a pszichózistól.

A folyamatot átélő egyének az állapotukkal kapcsolatosan sokkal objektívebbek jól kommunikálnak, együttműködök; szívesen osztják meg tapasztalataikat előítélet-mentes emberekkel. továbbá ritkán jellemzi őket acting out. Noha a különböző hangok érzékelése egészen gyakori, a támadó-üldöző hangok nem tartoznak a kundalini ébredés fenomenológiájához
    A másik pszichiátriai betegség amire a kundalini ébredés emlékeztethet, a konverziós hisztéria, melynek szemléletes megnyilvánulásai a mozgásos (motoros) rohamok, a különös érzetek jelentkezése különböző testtájakon, az ideiglenes vakság, és több más pszichoszomatikus tünet. Mivel a kundalini mint egy “tisztítótűz” söpör végig a szervrendszereken, traumatikus emlékeket eleveníthet fel a múltból és a felszínre hozhatja azok elemeit. Az ebből eredő érzelmi kriják közé tartozhatnak a nyugtalanság, a depresszió, az agresszió, a zavartság vagy a bűntudat különböző állapotai; a jelenségek így különböző pszichiátriai kategóriákba sorolhatók s egy tájékozatlan klinikus orvos számos diagnózis-címkét ragaszthat rájuk.

 A kundalini folyamat számos orvosi problémát is szimulálhat. Félrediagnosztizálható mint Jackson-féle epilepszia, alsó háttájéki probléma, kezdődő sclerosis multiplex, szívroham vagy medencegyulladás.

2. A sámánutazás


A transzperszonális krízis ezen típusa erősen emlékeztet ama, amit az antropológusok sámánbetegségként vagy beavatási betegségként írtak le (Eliade,1964). Ez a nem hétköznapi tudatállapotban zajló drámai esemény számos sámán pályafutásának kezdetére jellemző.

A sámánutazás alapélménye a közeli találkozás a halállal és az ezt követő újjászületés. A beavatási álmok és víziók része a leszállás az alsó világba az ősök szellemeinek útmutatásával, a megütközés különböző démonokkal, az elképzelhetetlen érzelmi és fizikai tortúrák kiállása s végül a teljes megsemmisülés. Ezt rendszerint sorjában az újjászületés, majd az égi birodalmakba emelkedés követi. Bár a különböző törzseknél és az egyes sámánoknál e megpróbáltatások részletei jelentősen különbözhetnek, a rettegés és az embertelen szenvedés légköre általában egyformán jellemző rájuk .

A kínzatások közé a test feldarabolása, az összes testnedv elvonása, a hús lekaparása a csontokról, a szemek letépése a szemüregből és hasonló rémisztő élmények tartoznak. Miután az újonc sámán csontvázzá csupaszodott, a csontjaira új húst és ereibe friss vért kap. Az átalakult sámán jelöltet ezután természetfeletti tudással és gyógyító erővel ruházzák fel különböző emberi vagy állati alakot öltött fél-isteni lények.

A sámánutazás kővetkező fontos szakasza a mennyei régiókba emelkedés egy pózna, nyírfa, szivárvány vagy mágikus repülés segítségével. Egy igazi sámánnál a halál-beavatást mindig követi a feltámadás, a válság megoldása, az élmény teljes integrálása a mindennapi életbe. A kész sámánnak ugyanúgy vagy még jobban kell boldogulnia a mindennapi életben, mint a törzs többi tagjának. Egyszerre jó üzletember, gyakorlatias pszichológus, a szertartások mestere, művész és költő, gyógyító, látó és a halott lelkek vezetője. A sámán otthonos a mindennapi és a nem-mindennapi valóságban, ezek határait képes akaratlagosan átlépni és ezt az átlépést közvetíteni tudja másoknak

Az erősen samanisztikus jellegű transzperszonális krízist átélők élményei kőzött nagy hangsúlyt kap a fizikai szenvedés, valamint a találkozás a halállal, melyet újjászületés követ, továbbá megtalálhatók bennük a felemelkedés vagy a mágikus repülés elemei. Az is jellemző rájuk, hogy különleges kapcsolódást éreznek a természet elemeihez “beszélő viszonyba” kerülnek az állatokkal vagy állatszellemekkel. Az sem szokatlan, hogy rendkívüli energiák szabadulnak fel bennük és ösztönzést éreznek a gyógyítása.

 A legtöbb hagyományos antropológus és pszichiáter afelé hajlik, hogy a sámánizmust a hisztériával, skizofréniával vagy epilepsziával összefüggő patologikus állapottal magyarázza. Azok azonban, akik közeli kapcsolatba kerültek sámánokkal, tudják, hogy ez az álláspont sarkított, naiv és téves. A sámánkultúrákra általában nem jellemző, hogy szentnek tartsanak bármilyen bizarr élményt és viselkedést, amit nem értenek képesek határozott különbséget tenni a sámán és a beteg vagy az őrült kőzött.

A “sámánbetegség” megfelelő integrálása és a mindennapi életben megfelelő működés nélkülözhetetlen feltétele annak, hogy valakit sámánnak fogadjanak el. A beavatási válsághoz hasonlóképpen a sámán-típusú transzperszonális események, helyes támogatás esetén megfelelő beilleszkedést és bizonyos területeken kimagasló működést eredményezhetnek

 A sámánizmus az emberiség legősibb vallása, mely több tízezer évre nyúlik vissza, egyben olyan jelenség is, mely gyakorlatilag univerzális; különböző változatai megtalálhatók Szibériában és :Ázsia más részein, Észak-, és Dél-Amerikában, Ausztráliában, Óceániában, Afrikában és Európában. Így azok, akiknél a spirituális válság ezt a mintázatot követi, egy olyan. ősi folyamat részeseivé válnak, mely a lélek legmélyebb alapjait érinti.

3. Pszichológiai megújulás a központi archetípus aktiválása által


 Ezt a transzperszonális válság-típust a kaliforniai pszichiáter és jungiánus analitikus, John Weir Perry kutatta és írta le (Perry, 195:3,1966, 1974, 1976). Fiatal pszichotikus paciensekkel folytatott klinikai munkájában - akik közül tizenkettővel hosszú ideig szisztematikus, intenzív pszichoterápiát végzett - meglepetten fedezte fel, hogy a pszichotikus folyamat közel sem az agyban lejátszódó patologikus folyamat abszurd és szabálytalan terméke. Ha érzékeny támogatást biztosítottak a paciensek részére, a pszichopatológiai fejlődés természete gyökeresen átalakult és érzelmi gyógyulás, pszichológiai megújulás, valamint a kliensek személyiségének mélyreható átalakulása volt az eredmény. Sőt, Perry felfedezte, hogy a pacienseik többségénél bizonyos szabályos élménystruktúrák és tipikus szakaszok alakulnak ki, ha ezeket a folyamatokat nem nyomják el a rutin pszichofarmakológiai kezeléssel.

Azok, akiknél a válság ezen típusa jelentkezik, azt tapasztalják, hogy a világ eseményeinek kellős közepébe vagy az összes létező dolog középpontjába kerülnek, melyet Perry - az általa elnevezett központi archetípusok aktivizálásának tulajdonít. Ebben az időszakban az egyének a halál és a rituális gyilkosság, a mártírság, a keresztre feszítés és a túlvilág gondolataiba merülnek A másik fontos téma a világ kezdetéhez a teremtéshez, az ősi paradicsomi állapothoz vagy az első emberőshöz való visszatérés.

 Az ilyen élményekben jellemzően az ellentétes erők valamilyen globális, sőt kozmikus szintű kataklizmikus összecsapásán, egy szent ütközeten van a hangsúly, vagy világi főszereplők esetén kapitalisták és kommunisták, amerikaiak és oroszok, fehérek és színes-bőrűek csapnak össze vagy titkos társaságok harcolnak a világ ellen. E konfliktus archetípusos formájában a fény és a sötétség Krisztus és az Antikrisztus vagy az Ördög, az Armaggedon és az Apokalipszis szerepel.

 A folyamat jellegzetes eleme az ellentétpárok - a kulturális, az etikai, a politikai vagy a vallási—meggyőződések, értékek és attitűdök visszafordítása. Ez különösen erős hangsúlyt kap a szexualitás területén, ahol mély gyanakvás lép fel a másik nemmel kapcsolatosan, homoszexuális vágyak jelentkeznek vagy pánik, a másik nemtől vagy nem-váltástól való félelem alakul ki. E problémáik tipikusan az ellentétek egyesülésében, főleg a szent vagy szellemi nászban (hieroszgaszmosz) találnak feloldást. Ez a mitologikus jellegű egyesülés a személyiség feminin és maszkulin vonásainak archetipikus összeolvadása. Ide tartoznak azok a meggyőződések, hogy egy isten vagy istennő párjául választotta az illetőt, Krisztus menyasszonya lett, hogy miként Máriát, őt is meglátogatta a Szentlélek, ha azt képzeli, hogy Ádámmal és Évával azonosul, ha a Nap és a Hold, a Király és a Királynő vagy Herceg és a Hercegnő frigyre lépését éli meg.

  A folyamat megdicsőülésben ér a tetőpontjára, amikor az egyén rendkívül emelkedett állapotba kerül, az összes ember fölé vagy akár az összes emberi viszony fölé emelkedik - s a világ megváltója vagy messiása, király, elnök, a világ uralkodója, sőt a mindenség ura lesz. Ez gyakran társul a megszületés vagy az újjászületés élményével, a halál mindennél fontosabb témájának másik oldalával. A nőknél gyakrabban fordul elő, hogy úgy érzik, valamilyen rendkívüli gyermeknek - megmentőnek, megváltónak vagy messiásnak - adnak életet, míg a férfiaknál jellemzőbb a saját születésük átélése. Az isteni gyermek születésére gyakran úgy tekintenek, mint a szent frigy eredményére.

Az integrálás befejező időszakában az emberek sokszor rajzolnak olyan ábrákat, melyek négy részre osztott világot jelenítenek meg, s melyekben a négyes szám a főszereplő - a négy kitüntetett pont, a négy körnegyed (kvadráns), négy folyó vagy egy négy részre osztott kör. Az is lehet, hogy drámát ínak, melyben négy király, négy ország vagy négy politikai párt játszik meghatározó szerepet.

Az orvosi modellhez igazodó szakmai leírás szempontjából ezek a témák bizarrnak tűnhetnek és semmi kétséget nem hagynak afelől, hogy az ilyesmiket átélő emberek agyműködése valamilyen ismeretlen patologikus folyamattól bizonyosan erős károsodást szenvedett. Perry azonban sok évnyi szisztematikus tanulmányozással olyan mély jelentést tudott felfedezni ezekben az alkotásokban, amely az avatatlanok figyelmét elkerüli. Nagy meglepetésére arra döbbent rá, hogy a városok kialakulásának idejében ugyanazok az alaptémák jelentek meg számos nagy kultúra mitológiájában. E témák nagyon szorosan összefüggtek a szakrális királyság archaikus formájával, és az újévi ünnepségeken minden évben rendszeresen eljátszották őket rituális dráma formájában.

Abban az időben, amit Perry a “megtestesült mítosz archaikus korá”-nak nevez, ezeket a rituálékat alapvető fontosságúaknak tartották a létezés és a kozmosz stabilitásának, a természet vitalitásának és a társadalom prosperitásának fenntartása érdekében. A királyi atya mítoszát elemző kiváló tanulmányában (Lord of the Four Ouarters /A négy égtáj ura/, Perry, 1974) bebizonyította, hogy a világ egymástól földrajzilag és történelmileg elszigetelt számos országában tartottak a fenti témákra összpontosító újévi ünnepségeket. Ezek az ünnepségek megtalálhatók voltak Egyiptomban, Mezopotámiában, Kánaánban, Izraelben, Indiában, Iránban, a hettita Anatóliában, Görögországban, Rómában, az északi területeken, Közép-Amerikában (a toltékoknál és az aztékoknál), valamint Kínában is.

Később könyveiben ( The Far Side of Madness /Az őrület túlsó oldala/, Perry, 1974, és Roots of Renewal in Myth and Madness /A megújulás gyökerei a mítoszban és az őrületben /, Perry, 1976) Perry rejtélyes párhuzamokra tudott rámutatni a szakrális királysággal összefüggő megújulás rituális drámája és az akkut pszichotikus eseményeknél megfigyelt megújulási folyamat eseménysorai kőzött. A korábban említett externalizált társadalmi formák az idő folyamán internalizálódtak, s a mai embereknél belső képek és folyamatok őrzik őket.

Perry munkássága világosan szemlélteti, az ilyen típusú transzperszonális krízisben mennyire jelentős az újból működésbe lépő archetipikus folyamat, s azt hogy mekkora tisztelettel kell kezelni ezt az állapotot. Klinikai megfigyelései csakúgy, mint történelmi tanulmányai azt sugallják hogy megfelelő felfogás és támogatás mellett ez az állapot gyógyító és transzformáló lehetőséget kínál, a személyiség pozitív újraépítéséhez, valamint pszichológiai és spirituális megújuláshoz vezethet.

Perry pszichózis-megközelítésében semmissé válnak az akadémikus pszichológia által a hagyományosan pszichotikus folyamatra alkalmazott értékek.

A pszichopatologikus állapot az elégtelen pre-pszichotikus személyiség, míg az akut pszichotikus esemény egy gyógyító és helyreállító folyamatból áll. A sikeres végkimenetel ezen túl az egó sajátságain, továbbá az egyénhez a környezetéből érkező megértésen és támogatáson múlik.

4. A pszichikum megnyílása (a pszichikus észlelés megnyílása)


A transzperszonális krízisnek ezt a vállfaját az érzékelésen túli észlelés (ESP) esetei és más parapszichológiai jelenségek meghökkentő felszaporodása jellemzi. Egy ilyen folyamat akut szakaszában az egyént szó szerint elárasztják a rendkívüli paranormális események Ezek kőzött megtalálhatók a testen kívüli élmények (OOBE különböző formái, melyek során úgy tűnik mintha a tudat különválna a testtől és az egyén távolról vagy a magasból képes megfigyelni önmagát. Az OOBE állapotban nem szokatlan az, hogy az illető az épület egy másik helyiségében vagy távoli helyszínen zajló események pontos szemtanúja Ezt a jelenséget a tanatológusok többször leírták már a halál közelébe kerülők esetében (Moody, 1975; Rong, 1980, 1984; Sabom, 1981), de a pszichikus megnyíláskor az élet fenyegetettségének eleme nélkül jelentkezik.

Ezekben az esetekben az is egészen gyakori, hogy az érintett pontosan megérzi, mi fog történni a következő pillanatban vagy előre megsejt eseményeket, melyek a következő napon vagy héten történnek. Hasonlóképpen gyakoriak a múltbéli vagy távoli események tisztánlátó (clairvoyant) víziói. A krízisnek ez a fajtája együtt járhat a Poltergeist jelenségek különböző formáival. Talán többször fordul elő, mint ahányszor hallunk róla, mert kultúránkban különösen erős az ellenállás az ilyen események lehetségességével kapcsolatban, s az alanyok nagyon vonakodva beszélnek ezekről. A többi ember gondolatainak és szándékainak pontos telepatikus "olvasása” a félelem és a harag forrása lehet; az így nyert felismerések válogatás nélküli kimondása gyakran megtalálható azon tényezők között melyek meggyorsítják a pszichiátriai intézménybe utalást.

  Különleges jelentőséggel bír az elképesztő szinkron események felszaporodása, melyek gyakran kísérik a krízisnek ezt a típusát. Ezt a jelenséget először C.G. Jung ismerte fel és a “Szinkronicitás, mint az akauzális összefüggések egyik elve” (Synchronizitat als ein Prinzip akausaler Zusammenhange) című írásában írta le (Jung, 1980). Az egyén hirtelen ügy érzi, mintha egy új világba kerülne, ahol az okok és a következmények kötelező sorrendjét részlegesen felváltják az álmokat és víziókat a külső valósággal összekapcsoló jelentőségteljes egybeesések, sőt a mindennapi események úgy szerveződnek, hogy az meghaladja a józan ésszel várható valószínűséget.

Jung ilyen szinkron események megdöbbentő példáit írta le említett művében. Felismerte, hogy, ezek a megfigyelések nem egyeztethetők össze a mechanikus tudománnyal és a modem fizikában keresett modellt, melynek alapjait akkoriban dolgozta ki egy európai tudóscsoport. Elméletéhez különleges támogatást kapott barátjától, a kvantumfizika egyik megalapozójától, Wolfgang Paulitól, valamit Albert Einsteintöl is.

 A hagyományos pszichiátria még nem ismerte fel a szinkronicitás jelenségét és a jelentőségteljes egybeesésekről szóló összes beszámolóra egyetlen válasza van - az informátor vonatkoztatási téveszméjének diagnózisa. A transzperszonális kutatás minden kétséget kizáróan kimutatta, hogy a spirituális válságot átélők gyakran találkoznak valódi szinkronicitással. Ezek olyan események, ahol mindenki, aki lényeges információval bír az eseményekről, be kell ismerje, hogy azok előfordulása a várható valószínűséget meghaladja.

Rendkívül fontos, hogy ne kerüljön szemétbe minden szinkron eseményről szóló jelentés olyan alapon, hogy az nem más, mint jelentéktelen véletlen egybeesés, a torzított észlelés jele vagy a valóság téves interpretálása. Bár szinkronisztikus események bármilyen transzperszonális krízis során bekövetkezhetnek, főleg a pszichikus megnyílás esetén gyakoriak.

Több misztikus iskola és spirituális tradíció úgy említi a paranormális képességek felbukkanását, mint a tudat evolúciójának általános és rendkívül kényes szakaszát. Alapvető fontosságúnak tartják, hogy az új képességek ne kápráztassák el az egyént és ne saját rendkívüliségének tudja be azokat. Ebben az esetben feltehetően nagyobb a veszélye “az egó meghízásának”, ahogy azt Jung nevezte, mint bármely más típusú spirituális krízis esetén.

A mi kultúránkban azonban, mely kritika nélkül hajlamos elfogadni a mechanikus tudomány pragmatikusan eredményes, de leegyszerűsítő világnézetét, nagyobb lehet az ellenkező irány veszélye. Számos materialista irányultságú tudós nemcsak arról tett ellentmondást nem tűrő kijelentéseket hogy milyen az univerzum, hanem arról is, hogy mi lehetetlen elvben. Noha az efféle kijelentések nem állják ki a szigorú logika és a modem tudományfilozófia tüzetes próbáját, mégis erősen befolyásolják kultúránk gondolkodását.

 Ebben a helyzetben sokan hajlamosak a telepátia, a távollátás vagy a szinkronicitás élményeket az önmegtévesztés, sőt az őrültség jelének tartani, mert a mai tudomány tagadja létezésük lehetőségét. Ilyen esetekben érzékeny útmutatásra lehet szükség melyben szó eshet a modern parapszichológiai kutatás eredményeiről, köztük Joseph Banks Rhine, Charles Tart, Russel Targ, Harold Puthoff, Jules Eisenbud, Stanley Krippner, Arthur Hastings és mások. Arthur Hastings külön cikkben írta le az ilyen típusú spirituális krízis esetén alkalmazandó tanácsadás alapelveit (Hastings, 1983). Egy lenyűgöző lelki ajándékot hozó ilyen típusú krízisről szóló egyedülálló önéletrajzi beszámoló Anne és Jim Amstrong története, melyet a ReVision jelen száma (8.évf., 2.sz., 1986 Tél-tavasz) közöl.
 

5. Karmikus emlékek felbukkanása


Az ilyen típusú transzperszonális krízis teljesen kibontakozott formájában az egyén drámai eseménysorokat él át, melyek látszólag más időbeli és térbeli kontextusban, más történelmi időben és más országban történnek. Ezek az élmények egészen reálisnak tűnhetnek és erős negatív vagy pozitív érzelmek, valamint intenzív fizikai érzetek kísérhetik őket. Az egyén rendszerint meg van győződve arról, hogy ezek az események az emlékezetéből bukkannak elő és saját előző inkarnációit éli újra. Ráadásul az ilyen eseménysorok hirtelen új megvilágításba helyezik a személy jelen életének különböző érzelmi, pszichoszomatikus és interperszonális problémáit, melyek korábban zavarosak és érthetetlenek voltak

Az efféle karmikus élményekhez gyakran társul a biológiai születés szimultán vagy váltakozó újraélése. Ez jellegzetes szerkezettel rendelkezik; a különleges érzelmekkel és fizikai érzetekkel együtt járó születési eseménysorok az előző élet eseményeivel kötődnek össze, melyek azonos vagy hasonló elemeket tartalmaznak. Így a szülés első, a még zárt méh összehúzódásaival jellemzett klinikai fázisának élményei börtönökben, kínzókamrákban és koncentrációs táborokban zajló szenvedés képeivel kapcsolódnak össze.

 A köldökzsinór nyakra tekeredése az előző élet akasztásról, fojtogatásról árulkodó képeihez kapcsolódik, a születés éles fájdalmai a kardok, lándzsák tőrök okozta fájdalmakkal olvadnak egybe. A szülőcsatornán átjutás szexuális izgalommal, fájdalommal, agresszióval és halálfélelemmel vegyülő kínjai nemi erőszak és szadomazohisztikus események emlékeivel együtt élhetők át.
    Mivel a reinkarnáció gondolata idegen a mi kultúránktól, az ilyen folyamatot átélők közül sokan ellenkezéssel fogadják az előző élet emlékeit, bizarrnak és őrültségnek tartják azokat. Ilyen körülmények között a legkülönbözőbb erős érzelmek, fizikai érzetek és személyes kapcsolatbeli torzulások élhetők át a mögöttük rejlő karmikus mintával szembesülés és minta felismerése nélkül. Műhelyfoglalkozásainkon sok emberrel találkoztunk. akik a légzést, zenehallgatást és testgyakorlatokat tartalmazó foglalkozás alkalmával újraéltek és feloldottak egy karmikus mintát, melynek elemei több hónapos vagy éves gyötrődést okoztak számukra. Később ennek hosszantartó kedvező hatásai voltak, s jelentős változásokat hozott mindennapi életükben.

Fontos felismernünk, hogy a reinkarnáció gondolata az ősi és a nem-nyugati kultúrákban univerzális jelenség. Ez az alapköve a nagy indiai spirituális rendszereknek - a hinduizmusnak, a buddhizmusnak, a szikh vallásnak, és a dzsainizmusnak - valamint a tibeti vadzsrajananak Nagyon széles azoknak a kultúráknak és csoportoknak a köre, akik hisznek a korábbi életekben; ide tartoznak például az ősi egyiptomiak, az amerikai indiánok, a párszik, a polinéz kultúrák és ilyen az ősi Görögország orfikus kultusza. Nem közismert az a tény, hogy létezésének első négy százada idején a kereszténységben is éltek hasonló elképzelések, míg Jusztiniánusz császár uralkodásának idején egy konstantinápolyi zsinat Origenész atya tanításai kapcsán be nem tiltotta azokat.

A reinkarnáció világszerte elterjedt hite mellett egyéb indokok is szólnak amellett, hogy komolyan vegyük az előző életekkel kapcsolatos élményeket. Az ilyen élmények nagyon meggyőzőek, részletesek, és rendszeresen előfordulnak még nem hívő egyénekkel folytatott munka során is. Sok esetben új információkat közvetítenek az adott országról, az akkori öltözködésről, fegyverekről, társadalmi rendszerekről, szertartásokról, sőt, konkrét történelmi eseményekről is. Sokszor egészen valószínűtlen, hogy az egyén jelen életében a hagyományos csatornákon keresztül juthatott volna ezen információkhoz.

A korábbi élet teljes átélése és kellő integrálása drámai terápiás hatással jár. Az érzelmi, s pszichoszomatikus és interperszonális gondok hatásosan enyhíthetők, esetleg el is tűnnek egy erőteljes karmikus eseménysor után. Ebből kifolyólag a terapeutának saját hitétől, vagy az ilyen eseménysorok történelmi valóságától függetlenül el kell fogadnia a jelenséget és hasznosítania kell azt. Mindemellett vannak olyan megfigyelések, melyek a reinkarnáció, mint olyan koncepcióját támasztják alá. Néhány ilyen élmény - százból talán egy - elegendő konkrét információt nyújt egy eseményről ahhoz hogy függetlenül vizsgálják Egészen meglepő esettanulmányok születtek így, melyeket nehéz kimagyarázni a tradicionálisabb irányvonalak mentén.

 E jelenség másik megjegyzésre méltó vonatkozása a szinkron események gyakori előfordulása a korábbi élettel kapcsolatos élményekkel kapcsolatban. Azokban az esetekben, ahol az alany jelenlegi életében felismer valakit, akivel a reinkarnációs eseménysorban ellenfélként találkozik, a karmikus minta feloldását drámai változások kísérhetik a másik személy életében is. Ezek a változások értelmesen kapcsolódnak a karmikus mintához, gyakran a folyamat átélését követően perceken belül megtörténnek, és semmilyen módon nem magyarázhatók a nyugati tudomány hagyományos ok-okozati összefüggéseivel. Az ilyen szinkronicitásokban érintett egyének az alany karmikus élményének színhelyétől akár több száz vagy több ezer kilométerre lehetnek.

Ian Stevenson amerikai kutató helyszíni munkái bizonyítékokkal támasztják alá a karma és a reinkarnáció koncepcióját. Stevenson néhány esetben igazolni tudta más-más országokban élő egyénektől származó információk pontosságát, akik olyan spontán emlékeikről számoltak be, amelyekről úgy vélték, előző életükből származnak (Stevenson, 1966). A fent említett megfigyelések egyértelmű tapasztalati alapot jelentenek a reinkarnáció hitével kapcsolatban és magyarázat adnak arra, miért annyira erős és univerzális ez a hit. Azonban egyik sem tekinthető végleges bizonyosságnak az egyéni tudat életről életre haladó folyamatosságáról. Bizonyára egyéb konceptuális keretek is elképzelhetők, melyek a létező adatok kielégítő értelmezését nyújtják.

6. A megszállottság


Ez a transzperszonális krízis jelentkezhet az élmény- pszichoterápiában, a tudatot tágító (pszichedelikus) szerekkel folytatott kezelés hatására, vagy az egyén életében bekövetkező spontán fejleményként. A pszichadelikus szerekkel vagy azok nélkül folytatott élmény-munka során a folyamat természete hirtelen drámai módon megváltozhat. A kliens arca grimaszba torzul, mintha ördögi maszkot öltene, a szemei vadul villognak, a keze és a teste bizarr módon kicsavarodik, a hangja esetenként hátborzongatóvá válik. Amikor engedik az állapot teljes kibontakozását, az “ülés” megdöbbentően emlékeztethet a primitív kultúrák ördögűzésére vagy a keresztény egyház középkori ördögűző szeánszaira.
    Akár egy foglalkozás, akár a mindennapi élet körülményei között jelentkezik a gonosz archetípusa, az egyén a vele együtt fellépő erőt általában démoninak tartja és minden létező módon igyekszik elnyomni. Ez a lappangó minta húzódhat meg olyan komoly pszichopatológiai állapotok, mint az öngyilkos depresszió, a gyilkos agresszió, az antiszociális viselkedés vagy az alkohol és a túlzott drogfogyasztás ellenállhatatlan szükségletei mögött. Az efféle megnyilvánulások gyakran eltávolítják a rokonokat, a barátokat, sőt a szakembereket is, akik elutasítják a kapcsolatfelvételt a kérdéses személlyel, elhúzódnak tőle és gonosznak titulálják.

E probléma megoldásához olyan emberek támogatására van szükség, akik nem rettennek meg a hátborzongató élményektől és akik képesek arra, hogy segítsék az archetipikus minta teljes kibontakozását és exteriorizációját. A feloldás sokszor fuldoklás, sugárban hányás, átmenetileg irányíthatatlan őrjöngő mozgás után következik be. Megfelelő támogatás mellett ezek az élmények rendkívül felszabadítóak és terápiás hatásúak lehetnek. Az utóbbi időkben a többszörös személyiségek tanulmányozása újból felélesztette szakemberek érdeklődését e jelenség iránt (Allison, 1980).

 Ebben a kontextusban érdemes megemlíteni Ken Wilber hogyan osztályozta a spirituális betegségformákat. Bár ez a tipológia leíró jellegű és közvetlen klinikai megfigyeléseken alapul, Wilber megközelítése nem más, mint az első könyvében, a Tudatosság spektrumában (Spzetrum of Lonseiousness) (Wilber, 1977) kidolgozott logikai tudatfejlődési modell továbbfejlesztése, amit később az Atman Project-ben (Wilber, 1980) módositott és részletesebben kidolgozott. legújabb publikációjában (Wilber, 1984a, 1984b) a modellt a pszichopatológia területén alkalmazta. Megközelítésének alapelképzelése az hogy a tudatosság minden egyes szintje bizonyos fajta pszichopatológia forrása, mely jól elhatárolható és különbözik a többi szinthez tartozó pszichopatológiától, s ezek mindegyike speciális kezelést igényel.

Wilber rendszerében az akadémikus pszichológia által felismert érzelmi zavarok - az akusztikus, a skizofrén és a depressziós pszichózisok, a nárcisztikus személyiségzavarok, a borderline pszichózis és a pszichoneurózis - a test és az elme teljes integrációját megelőző tudatfejlődési szakasza - jellemző zavarok. A teljes integrálást Wilber kentaurnak nevezi. Wilber emellett a pszichopatológia azon különböző formáit is leírta, (melyek a tudat spektrumának finom és kauzális szintjeire jellemzőek, s melyeket a pszichiátria fő árama nem képes megfelelően értelmezni. Ezek tartoznának azokhoz a spirituális krízisekhez amelyeket ebben a cikkben definiáltunk.

Bár Wilber osztályozása világos és logikailag meggyőző, nem könnyű összeegyeztetni a klinikai megfigyelések realitásával - s ezzel a ténnyel úgy tűnik, ő is tisztában van. A gyakorlatban nehéz megtalálni az általa leírt és tárgyalt típusok tiszta példáit. Így az a tény, hogy a nem hétköznapi tudatállapotok átmeneti epizódjaiban gyakran nagyon mély és hiteles spirituális bölcsességek kerülnek felszínre neurotikus, bordeline, sőt egy egyenesen pszichotikus személyiség-struktúrák közvetítésével, számára szükségszerűen az “átmeneti skizofrén kitörések legtalányosabb aspektusa” marad. Wilber spirituális válság kategóriái nyilvánvalóan módosításra és felülvizsgálatra szorulnak annak érdekében, hogy jobban megfeleljenek a tényleges megfigyeléseknek.

  Az osztályozást célzó kezdeti kísérletként egy olyan összetett területen, melyre nyugaton még nem fordítottak kellő figyelmet, az itt leírt vázlat elnagyolt és felületes. Mégis reméljük, hogy ebben a formájában is hasznára válik azoknak, akik transzperszonális válságon mennek keresztül, valamint azoknak, akik segíteni szeretnének.
 
TERÁPIÁS SEGÍTSÉGNYÚJTÁS TRANSZPERSZONÁLIS KRÍZISEK ESETÉN

 Az első és legfontosabb feladat a transzperszonális krízisbe került egyénekkel dolgozó facilitátor számára a jó bizalmi kapcsolat kialakítása a klienssel. Ezután ezen az alapon lehet beszélni a folyamat új felfogásáról és tiszteletet tanítani annak Gyógyító és átalakító természete iránt. Ez a megközelítés homlokegyenest ellentétes a hagyományos pszichiátriai stratégiával, mely patológiásnak titulál minden nem hétköznapi tudatállapotot és megkülönböztetés nélkül elnyomó megközelítést alkalmaz. Az új stratégia alapelve a folyamat támogatása és az együttműködés vele annak érdekében, hogy pozitív lehetőségét kihasználják.

 A transzperszonális krízisek pozitív kimenetele érdekében alapvető fontosságú, hogy a kliens felismerje a szokatlan élmények intrapszichikus természetét és hogy internalizáltnak tartsa meg azokat. Először Carl Gustav Jung értette meg, hogy az archetípusos dinamika világa és a mindennapi realitás világa két határozottan különböző dolog, s nem szabad összekeverni azokat. A két világ és a két identitás összekeverése az ami az egó felfúvódásához és pszichopatológiához vezet.

A kliens és a facilitátor közötti kapcsolat természetét és minőségét sosem lehet eléggé hangsúlyozni. Nagyon fontos, hogy a kliens érezze a folyamattal kapcsolatos negatív értékítéletek nélküli elfogadást és támogatást. A vakvágányok vagy a stagnálás periódusaiban, vagy amikor a folyamat túl rémisztő, a klienst sokszor a facilitátortól kölcsönzött bizalom és remény élteti.

A szükséges segítség mértéke a folyamat természetétől, mélységétől és intenzitásától függ. Egyeseket megrémítnek és tanácstalanná tesznek a transzperszonális krízis élményei, de elboldogulnak a mindennapi életben. Az ilyen esetekben elegendő lehet az új felfogás ismertetése, az ide vonatkozó irodalom ajánlása, s az időnkénti elbeszélgetés a szokatlan élmények integrálása érdekében.

Itt az általános stratégia olyan helyzetek teremtése a mindennapi életben, melyekben teljesen szembe lehet nézni a felmerülő dolgokkal. Ilyenek lehetnek például a különböző meditációk, zenével segített önfeltáró gyakorlatok. Úgy tűnik, ezután a mindennapi élet fennmaradó részében a kliensnek nem kell tartania a tudattalan elemek váratlan felbukkanásától. Ezzel ellentétben, bizonyos technikákkal lassítani is lehet a folyamatot, ha a körülmények teljes jelenlétet kívánnak meg a gyakorlati feladatok érdekében. Lassító lehet a tartalmasabb étrend, a nagy mennyiségű cukrot vagy mézet tartalmazó italok fogyasztása, az intenzív testedzés - például a futás, a hegymászás, az úszás vagy a kertészkedés -, a stresszes vagy túlingerlő helyzetek kerülése, minden spirituális gyakorlat abbahagyása és ideiglenes eszközként rendkívüli esetekben, alkalmanként kisebb mennyiségű nyugtató használata.

 Ha a folyamat annyira intenzív, hogy a fenti lépések megtétele ellenére is zavarja a mindennapi életet, akkor szükség lehet a rendszeres találkozások kezdeményezésére, amikor a folyamatot majd a humanisztikus és a transzperszonális pszichológia vagy a különböző spirituális tradíciók által kifejlesztett változatos feltáró technikák segítségével facilitátják. Ezek közül különösen hasznosnak tűnik a Gestalt terápia, a pszichoszintézis. a jungi aktív imagináció, a mandalarajzolás, az egyes neoreichiánus irányzatok, a fókuszált testgyakorlatok, a zene és a mozgásos önkifejezés. A pszichedelikus szerekkel (általunk és mások által) végzett úttörő munka azt sejteti, hogy a drogok alkalmazásával kiegészített pszichoterápia nagyon fontos eszköz lehet a jövőben (Grof, 1980).

 Egy drognélküli technikát is kifejlesztettünk (a holotróp légzést), mely hiperventilláció, zene és hanghatások, valamint mozgás együttese. Ezt a megközelítést nagyon hatékonynak találtuk a transzperszonális válságba került egyének támogatásában. A holotróp terápia elvei rendkívül egyszerűek. A klienst arra kérjük, hogy csukott szemekkel. hátrahajló testhelyzetben helyezkedjen el, a figyelmét összpontosítsa a légzésére és a testérzeteire, s kitartóan lélegezzen a szokásosnál gyorsabban

Az előzetes pszichológiai előkészítés során arra bátorítjuk, hogy analizáló tevékenységét egy időre függessze fel és bármilyen fellépő élményt teljes bizalommal és megítélés nélkül fogadjon el. Ebben az összefüggésben azt javasoljuk, hogy a kliens tartózkodjék a lereagáló technikáktól és semmilyen más módon se kísérelje meg megváltoztatni vagy befolyásolni az élményt. Az általános hozzáállásnak a buddhista meditáció bizonyos technikáihoz hasonlónak kell lennie, ami a jelentkező élmények egyszerű megfigyeléséből, tudomásul vételéből és elengedéséből áll.
    A hiperventilláció folyamán a fizikai és érzelmi feszültségek keletkezése és feloldódása közben az egyénnek különböző erőteljes élményei lehetnek. Fontos életrajzi eseményeket élhet át újból a csecsemőkorából, a gyermekkorából vagy későbbi életéből, szembesülhet a biológiai születés emlékének különböző aspektusaival, közelről találkozhat a halállal vagy különböző típusú transzperszonális jelenségeket tapasztalhat.
    A holotróp terápiát vizsgálva már a hiperventillációnak is erőteljes hatása van, melyet tovább fokoz az evokatív zenék és hangok alkalmazása, melyeket különböző kultúrák speciálisan a tudatállapot-változás leváltására fejlesztettek ki. A technika hatását tovább fokozza a csoport hatása, ahol a résztvevők a terapeuta felügyelete mellett párban tevékenykednek, s egyszerre egyikük dolgozik, míg a másik segítőként ül mellette. A csoportdinamika és a segítői szerep tapasztalata újabb lényeges dimenziót ad a folyamatnak. A kliensben zajló folyamat mélységétől és aktivitásától függ, hogy képes-e teljesen részt venni egy ilyen csoportos munkában. Ha a folyamat nagyon drámai, akkor szigorúan egyéni megközelítés szükséges. Bizonyos esetekben a kliens képes csoportos összejöveteleken részt venni, de előfordulhat, hogy nem tudja a segítő szerepét játszani.

 Ideális esetben a folyamatos intenzív légzés magában megoldást hozhat az összes felszabaduló és a tudat szintjére kerülő dologra. Ha az alanyban valamilyen feszültség vagy kellemetlen érzés marad a végén, akkor ennek feloldására fókuszált testmunka hívható segítségül, melyet először a pszichedelikus foglalkozások lezárására dolgoztunk ki. Ebben a fázisban az alapstratégia fő része a befejezetlen Gestalt kiteljesítése egy hagyományosabb lereagáló megközelítéssel, továbbá a blokkolt energia útjának felszabadítása.

 A legfőbb elv itt a folyamatban résztvevő egyén bátorítása, hogy teljesen adja át magát felszabaduló érzelmeinek, érzeteinek és fizikai energiájának, továbbá hogy az élmény bírálása vagy analizálása nélkül találjon megfelelő módot annak kifejezésére hangok, grimaszok, testhelyzetek és mozgások segítségével. A facilitátor dolga az energiaáramlás követése és a teljes külső kifejezés bátorítása. Ez a munka addig folytatódik míg az átélő a feloldódás és ellazulás állapotába nem kerül. A holotróp légzés teljes folyamatát egy másik publikáció taglalja részletesen (Grof 1985).

A folyamat minden szakaszában rendkívül hasznos lehet a művészi kifejezés, mint például a mandalarajzolás, a pszichodráma, az önkifejező tánc és mozgás, valamint az írás.

 A Dora Kalff (Kalff 1971) által kidolgozott jungi homokozást nagyon értékes megközelítésnek találtuk a transzperszonális krízisek esetén.

 Sokkal bonyolultabb a helyzet, amikor a válság annyira intenzív, hogy az egyén nem képes megfelelni a mindennapi követelményeknek és mind önmagára, mind másokra nézve veszélyes. Gyakorlatilag nem létezik a nap 24 órájában segítséget nyújtó intézmény, mely ne az orvosi modell rutin megközelítését alkalmazná. Addig, amíg ki nem alakulnak az ilyen intézmények, s azokat el nem ismerik a hatóságok és a biztosítótársaságok, addig az ilyen kliensek kezelése elégtelen lesz, s az ad hoc improvizáció és a szomorú kompromisszumok ötvözete marad.
 
További irodalom a spirituális válság fogalmához

 E területen Carl Gustav Jung munkássága jelent klasszikus és felbecsülhetetlen értékű ismeretanyagot. Összegyűjtött munkáiban mindenütt találhatók ide vonatkozó részletek. Az általa alkotott fogalmak: többek kőzött a kollektív tudattalan. az archetípusok dinamikája, az egó és a Self, az individuációs folyamat, a szinkronicitás immár nélkülözetlenek a pszichotikus folyamat modern magyarázatához. A jungiánus terápia elméletének és gyakorlatának kiváló szinopszisát nyújtja June Singer könyve, a Boundaries of the Soul (A lélek határai) (Singer, 1972).

A néhai olasz pszichiáter, a pszichoszintézis megalapozója, Roberto Assagioli számos értékes gondolatot fogalmazott meg a spirituális válság fogalmával kapcsolatban, s írt egy esszét, amelyben több súlyos pszichológiai rendellenességet az én-kiteljesítés útjának viszontagságaként magyaráz Fontossága miatt a ReVISION jelen száma újra közli Assaggioli eredeti írását. Richard Bucke kozmikus tudattal kapcsolatos (Bucke), Margharita Laski extázisról szóló (Laski, 1968) valamint William James különböző vallási élményeket elemző klasszikus könyvei a transzperszonális válságok problémáira közvetlenül alkalmazható gazdag információforrást jelentenek.

A transzperszonális pszichológiához továbbá a spiritualitás új értelmezéséhez Abraham Maslow kutatásai és elméleti megfogalmazásai kritikus fontosságúak . Minden kétséget kizáróan bemutatta, hogy a misztikus élményeket - vagy az ő elnevezésével a csúcs-élményeket - nem szabad összekeverni az elmebetegséggel. A csúcs-élmény sokszor jelentkezik egyébként jól adaptálódott egyéneknél, s ha integrálása megtörténik, akkor az önmegvalósítás és az én-kiteljesítés elősegítője lehet (Maslow, 1962, 1964).

 A pszichózis alternatív megközelítésének területén az antipszichiátria atyja, R. D. Laing úttörő és vitatott könyveit kell ajánlanunk; alapműként (Laing, 1965, 1967). Anton Boisen (Boisen, 1962), Kazimierz Dabrowski (Dabrowski, 1966), valamint Wilson van Dusen ( 1972, 1974) művei nagyon értékesek lehetnek azok számára, akik mélyebben érdeklődnek az új elméletek iránt.

A pszichedelikus szerekkel és drogok nélkül kiváltott nem-hétköznapi tudatállapotok klinikai kutatása többféleképp befolyásolja a pszichotikus állapotok alternatív magyarázatát (Grof 1976, 1980, I980). A pszichiátria és a pszichológia területén túllépve, Joseph Campbell mitológiai formákról szóló tanulmánya rendkívüli jelentőségű a spirituális válság új megközelítésében, különösen a hős útjának (Campbell, 1972), valamint a mitológiai archetípusok mindennapi életre gyakorolt alakító hatásának leírása (Campbell,1972) jelentős, melyek közvetlenül alkalmazhatók a transzformációs folyamat során átélt krízisek esetén.

Perry könyvei bőséges információ forrást jelentenek a transzperszonális krízisek archetípusos dinamikájával, valamint az általa kifejlesztett terápiás megközelítéssel kapcsolatban. Utóbbit magánpraxisában és a San Francisco-ban található Diabasis Center-ben dolgozta ki (Perry, 1953, 1966, 1974, 1976). Julian Silverman pszichotikus páciensekkel folytatott laboratóriumi alapkísérleteket, s a páciensek észlelési módján keresztül fontos meglátásokra jutott a pszichotikus folyamattal kapcsolatban (Silverman, 1970, 1971). John Perry és Julian Silverman munkája indította el a skizofrénia gyógyszermentes kezelési lehetőségeit kutató széleskörű klinikai vizsgálatokat. (Ezeket San Jose-ban, az Agnew Közkórházban Maurice Rappaporttal közösen végezték Crappaport, Pemy, & Silverman, 1978).

A spiritualitás és a pszichózis problémájának területén Ken Wilber munkája jelenti a legújabb lépést. Világosan megfogalmazott és átfogó jellegű könyveinek sorozata tárgyalja a spektrum pszichológia alapelveit (Wilber, 1977) és egyéni, valamint közösségi szinten is felvázolta a transzperszonális fejlődés szakaszait (Wilber, 1980, 1981). Ami fejtegetésünk szempontjából nagy jelentőséggel bír Wilber megkülönböztetése az egó előtti (pre-egoic) és az egón túli (trans-egoic) fázisokról. Különösen érdekesek a legújabb cikkei, valamint a spektrum tudatot az előbb említett pszichopatológiai spektrumra alkalmazó, következő könyve (Wilber, 1984a, 1984b).

Az olyan spirituális válság esetére, ahol a halál és az újjászületés folyamata a leghangsúlyosabb, megnyilvánulásai pedig feltűnően hasonlítanak a sámánutazás belső élményeire, a legjobb információforrást Mircea Eliade Shamanism: Archaic Techniqnes of Extasy /Sámánizmus: az extázis archaikus technikái (Eliade, 1964), Michael Harnel The Way of the Shaman /A sámán útja (Harner, 1980), Julian Silverman “Shamans and Acute Schizophrenia” című cikke, valamint Joseph Campbell The Day of the Animal Powers (Az állaterők úja) (Campbell, 1984) című könyve jelentik. Feltételezett költői szabadsága ellenére Carlos Castaneda könyvei a sámánizmusról szóló információk “kincsesbányái” (Castaneda, 1968, 1971, 1973, 1974, 1978, 1981).

Ahol a pszichikus jelenségek szignifikáns összetevői között olyan nem-hétköznapi tudatállapotok, mint a testen kívüli élmények, a médiumi állapotok, az előre megérzés, a telepátia vagy a távollátás szerepelnek, Charles Tart (Tart, 1975, 1977), Stanley Krippner (Krippner,.1977, 1980), Robert Monroe (Monroe, 1971), Russel Targ, Harold Puthoff és Keith Harary (Targ & Puthoff, 1977; Targ & Harary, 1984) könyveit javasoljuk. Ha szokatlan szinkronicitásokról van szó, a legjobb irodalom C. G. Jung erről a jelenségről szóló eredeti írása (Jung, 1980).


  A transzperszonális válságnak az a formáját, melyet a kígyó energia vagy másképp a kundalini ébredése jellemez, részletesen az ősi indiai tantrikus irodalom írja le. A legjobb modern forrásművek Sir John Wodroffe (Woodroffe, 1964), Lee Sannella (Sannella, 1978), Swami Muktananda (Muktananda, 1974, 1979), Gopi Krisna (Krisna, 1970), John White (1979) valamint Ajit Mookerjee (1982) könyvei. Thomas Szász könyvei, legfőképpen híres műve, Az elmebetegség mítosza (The Myth of Menta lllness), (Szász 1961), mely bár nem közvetlenül kapcsolódik a spirituális válság problémájához, rendkívüli hasznos munka a pszichiátriában alkalmazott az alternatív megközelítések egyik nagy akadályát jelentő orvosi modell éles kritikája miatt.

 Dr.Stanislav Grof pszichiáter három évtizede végez kutatásokat a pszichedelikus szerek és a különböző drog-nélküli technikák segítségével kiváltott nem-hétköznapi tudatállapotok területén. Csehszlovákiában született ott végezte iskoláit is. A cikk megjelenése idején a kaliforniai Big Sur-ben található Esalen Intézet rezidense és igazgatótanácsának tagja. A transzperszonális pszichológia egyik megalapozója és fő teoretikusa, valamint a Nemzetközi Transzperszonális Társaság (International Transpersonal Association , ITA) volt elnöke. Publikációi között hetvennél több cikke jelent meg szakmai folyóiratokban. Könyvei a következők: Realms of the Human Unconscious (Az emberi tudattalan birodalmai), The Human Encounter with Death (Az ember találkozása a halállal), LSD Psychotherapy (LSD pszichoterápia), Beyond the Brain (Az agyon túl), valamint a Christina Grof-fal közösen írt Beyond Death (A halálon túI).

Chriristina Grof hatha jóga oktató és nyolc évig a sziddha jóga vonal vezetőjének, a néhai Swami Muktananda Paramahamsának tanítványa volt. Férjével közösen dolgozták ki a pszichoterápia és az önismeret egyik új technikáját; a holotróp terápiát mely irányított légzés, evokatív zene és fókuszált testmunka kombinációjából áll. Speciális érdeklődési területe a miszticizmus és a pszichózis közötti kapcsolat, valamint az evolúciós vagy transzperszonáIis krízisek kezelése. A kaliforniai Big Sur-ben létrejött Spiritual Emergency Network (SEN) Spirituális Szükségállapoti Hálózat- egyik megalapítója, és a Beyond Death (A halálon túl) című könyv társszerzője. A cikk megírását megelőző évtizedben férjével tartott eIőadásokat és műhelyfoglalkozásokat Észak, és Dél Amerikában, Európában, Ausztráliában és Ázsiában.

forrás: 
http://www.kunsagi.com/hipnozis/ipe/grof.htm
 





szerint John Fleming 
szeptember, 2008
-tól 
EnglishPravda Website


John Fleming a szerzője a " The War of All Against All: az elemzése konfliktus a társadalomban . "
(Rowman & Littlefield - 800-462-6420)
5060 Peyton Place Ct
St. Louis MO 63128-2901 USA
telefon: 314-892-1813
email: 
jfflemin@swbell.net

08. 2008. szeptember

Ismeretlen a világ legtöbb, műholdak végezhet megdöbbentő és sokszor fenyegető bravúrokat.

Ez nem meglepő, ha valaki tükrözi a hatalmas erőfeszítés öntjük műholdas technológiát, mivel a szovjet Szputnyik műhold indult 1957-ben, pánikot okozott az USA-ban

A kém műhold nyomon tudja követni az ember minden mozdulatát, még akkor is, ha a "cél" zárt térben, vagy mélyen a belsejében egy épület vagy utazó gyorsan az autópályán egy autó, bármilyen időjárás (felhős, esős, viharos).

Nincs olyan hely, hogy elrejtse az arcát a föld. Mindössze három műhold takaró a világ észlelési kapacitást. Emellett nyomon a személy minden cselekedetét és továbbítása az adatokat a számítógép képernyőjén a földön, csodálatos hatásköre műholdak közé olvasott ember elméjében, monitoring beszélgetések, manipulálni az elektronikus eszközök és fizikailag bántalmazta valaki lézersugárral.

Távoli olvasata valaki elme a műholdas technológia meglehetősen bizarr, mégis történik; ez a realitás jelenleg, nem a kiméra egy futurisztikus antiutópia!

Azoknak, akik esetleg nem hisznek én leírását műholdas megfigyelés, én csak idézni egy kipróbált és igaz római közmondás: Idő feltárja mindent (Tempus omnia revelat ). különlegesnek titkos műhold hatásköröket, azonban prózai műholdas technológia sok nyilvánvaló a mindennapi életben. Satellite vállalkozások állítólag szerzett 26000000000 $ 1998-ban tudjuk nézni transzkontinentális televíziós adások "műholdas", hogy a távolsági telefonhívásokat közvetített műholdas, tájékoztatni kell a felhőtakaró, és az időjárási körülmények a műholdas kép látható a televízióban, és találja meg a földrajzi csapágyak A műholdak segítségével a GPS (Global Positioning System). 

De mögött homlokzata hasznos műholdas technológia Pandora szelencéjét a burkolt technológia. Spy műholdak - szemben a műholdak rádió- és űrkutatás - alig vagy egyáltalán nem polgári felhasználás - kivéve talán, hogy tegye az ember ellensége vagy kedvenc gonosztevő felügyelet .

Hivatkozással kimutatására dolgokat tér, Ford Rowan , a szerző a Techno Spies , írta,
"Néhány amerikai katonai műholdak vannak felszerelve infravörös érzékelő, amely képes felvenni a hőt a földön teherautók, repülőgépek, rakéták, és az autók, hogy még a felhős napokon az érzékelők hatolni a felhők alatt, és szaporodnak a mintákat a hő kibocsátás a tv-típusú képernyő. A vietnami háború ég magas infravörös szenzorok teszteltük kimutatására egyes ellenséges katona sétál a földön. "
Ezzel a referencia, akkor létre 1970-ben a hozzávetőleges időpontja kezdete műholdas megfigyelés -, és a végén azt a lehetőséget, magánélet több ember.A kormány a hivatal leginkább érintett a műholdas megfigyelési technológia az Advanced Research Projects Agency ( ARPA ) , egyik ága a Pentagon.NASA érintett civil műholdak, de nincs kemény és gyors vonal között a polgári és katonai műholdak. 

NASA elindítja az összes műhold, akár a Cape Kennedy Floridában vagy Vandenberg Air Force Base Kaliforniában, függetlenül attól, hogy katonai működtetett, a CIA által működtetett, a vállalati működtetett vagy a NASA saját. Robbantás műholdak pályára jelentős költség. Azt is nehéz, hogy egy gyors különbséget a kormány és a privát műhold; kutatás NASA gyakran alkalmazható minden típusú műholdak.

Sem az ARPA sem teszi NASA műhold; ehelyett garantálja a technológia, míg a különböző vállalatok termel a hardvert.

Vállalatok részt vesz a műhold üzleti közé:
  • Lockheed
  • General Dynamics
  • RCA
  • General Electric
  • Westinghouse
  • Comsat
  • Boeing
  • Hughes Aircraft
  • Rockwell International
  • Grumman Corp.
  • CAE Electronics
  • Trimble Navigation
  • TRW
Spy műholdak már működő, és sérti az emberek magánélethez való jogát, amikor az elnök Reagan javasolta a "Stratégiai Védelmi Kezdeményezés", vagya Star Wars , a korai 80-as évek, hosszú miután a kubai rakétaválság 1962 bebizonyította a katonai műholdak hasznosságát.

Star Wars volt, hogy megvédje az amerikai nukleáris rakéták, de lelőtt rakéták műholdas lézerek bizonyult megvalósíthatatlannak, és sok tudós és politikus bírálta a hatalmas programot. Ennek ellenére, Star Wars adott hatalmas lökést a megfigyelési technológiák és mi lehet az úgynevezett "fekete táska" technológia, mint például elme olvasás és lézerek tud támadás valaki, valaki még bent.

Aviation Week & Space Technology említett 1984,
"Oldalait a projekt [a Star Wars programot], hogy a jelenleg végigsietett tartalmazzák a szerződések odaítéléséről tanulni ... a felügyeleti műholdas hálózat."
Azt kötve visszaélni, de nem csoport küzd, hogy csökkentsék vagy amelynek demokratikus ellenőrzés ez félelmetes az új technológiát.

Ahogy az egyik diplomata az ENSZ megjegyezte,
"" Csillagok háborúja "nem volt eszköz létrehozásának ég a földön, de ez eredményezheti a pokol a földön."
A tipikus amerikai valójában lehet, kevés a félelem, mert az esélye, kitéve a műholdas megfigyelés meglehetősen távoli. Miért valaki szeretne alá valaki, hogy műholdas megfigyelés tűnhet homályos az első, de a választ meg kell ismernünk, hogy csak az elit férhetnek hozzá ilyen műhold forrásokat.

Csak a gazdagok és hatalmasok, sőt kezd elmélkedni üzembe valaki műholdas megfigyelés alatt, míg a közép- és munkásosztálybeli ember azt sem tudom, hol kezdjem. Bár a hozzáférés felügyeleti képességek tehát nagymértékben függnek a szándékosság, a hatalmas, ennek ellenére nem szabad következtetni, hogy csak a tehetetlen vannak kitéve azt. Talán azok alatt a műholdas megfigyelés elsősorban a tehetetlen, de gazdag és híres emberek, hogy még érdekesebb célokat, mintha, így annak ellenére, hogy a hatalom, hogy ellenálljon egy felháborító megsértése magánéletük, néhány közülük áldozatai lehetnek a műholdas megfigyelés.

Nem igény, hogy a műholdas megfigyelés alá lehet utasítani a priori. Nehéz megbecsülni, hány amerikaiak figyeli a műholdak, de ha van 200 dolgozó felügyelet műholdak (a közös szám az irodalomban), és ha minden műhold nyomon tudja követni a 20 emberi célokat, akkor több mint 4000 amerikai lehetnek alatt műholdas megfigyelés. Ugyanakkor képes a műholdas több célzott ellenőrzés még nehezebb megbecsülni, mint a műholdak számát; azt lehet csatlakoztatni a számát transzponderek minden műhold, a transzponder hogy egy kulcsfontosságú eszköz mind érzékelésére és továbbítására. 

A társadalom, a markolat a Nemzetbiztonsági állam szükségszerűen tartják a sötétben az ilyen dolgokat. Nyilvánvaló azonban, ha a műholdas nyomon követheti egyszerre 40 vagy 80 ember célokat, akkor a számos lehetséges áldozatainak műholdas megfigyelés lenne kétszeresére vagy négyszeresére. A mintavétel a szakirodalom betekintést nyújt ebbe a pokoli űrkorszaki technológiát. 

Egy műhold cég beszámol arról, hogy
"Az egyik az eredeti elképzeléseket Brilliant Eyes felügyeleti műholdas rendszer egy hosszú hullámhosszú infravörös érzékelő fokális sík, amely előírja, időszakos működés mellett 10 Kelvin. "
A felügyelet műhold a tényt használja ki, hogy az emberi test bocsát ki infravörös sugárzást, vagy sugárzó hő; szerint William E. Burrows , a szerző aDeep Black ,
"Az infravörös képek haladna át a szkenner és regisztráljon a [felszámított összekapcsolási eszköz] tömböt alkotnak egy mozgó infravörös kép, ami aztán erősített, digitális, kódolt és továbbított legfeljebb egy a [műhold adatrendszer] űrhajó. .. lefelé irányuló [a Földre]. "
De vélemény között az, hogy az infravörös sugárzás lehet kimutatni felhős körülmények között. Az egyik kutató, van egy út körül ez lehetséges akadály:
"Ellentétben érzékelőket passzív megfigyelni a látható fény és az infravörös sugárzást, amely blokkolja a felhőtakaró, és nagyrészt nem érhető el éjjel, radar szenzorok aktívan bocsátanak mikrohullámú impulzusokat, amelyek behatolnak a felhők és a munka minden órában."
Ez ugyanaz a személy számolt be 1988-ban, hogy a
"A gyakorlati határa elérhető felbontás a műholdas érzékelő kérdése némi vita, de valószínűleg nagyjából 10-30 centiméter. Azt követően, hogy a légköri szabálytalanságok lesz probléma. "
De még abban az időben azt írta, hogy a műholdas felbontás, lefelé minden sub-pixel, éppen ellenkezőleg, sokkal pontosabb, kérdése milliméter - olyan tény, amely inkább érthető, ha figyelembe vesszük a hatalmas kifinomult műholdak, amint azt olyan eszközök, mint a multi-spektrális szkennerek, interferométer, látható infravörös szkennelés Sugárzásmérő dugóhúzó, mélyhűtött hűtők és hidrid szorpciós ágy. Valószínűleg a legtöbb baljós szempont a műholdas megfigyelés, minden bizonnyal a leginkább lenyűgöző, az elme-olvasás . 

Már 1981-ben, G. Harry Stine (könyvében szembesítés in Space ), tudott írni, hogy a Számítógépek "olvasni" az emberi elme révén megfejteni kimeneteElektroenkefalográfok EEG ).

Korai munka ezen a területen jelentette a Defense Advanced Research Projects Agency ( DARPA ), 1978-ban EEG a már ismert, hogy a nyers érzékelő idegi aktivitás az emberi agyban, attól függően, mivel azok után indukált elektromos áramok a bőrt. Magnetoencephalographs ( mega ) azóta fejlesztettek ki a rendkívül érzékeny elektromágneses érzékelők közvetlenül Térkép agyi idegi tevékenységet, még a csontok a koponya.

A válaszok a vizuális agyi területek mára feltérképezték a Kaufman és mások Vanderbilt Egyetemen .

A munka már folyamatban feltérképezése idegi aktivitása más részeinek az emberi agy az új MEG technikákat. Nem igényel nagy jóslat, hogy előrejelzések szerint az idegi elektromágneses aktivitás az emberi agy lesz teljesen leképezve egy évtizeden belül, vagy úgy, hogy a kristályos és a számítógépek programozható megfejteni az elektromágneses idegi jeleket. 1992-ben a Newsweek számolt be, 
"Nagy teljesítményű új eszközök szakértői a koponya és az agy lát munkahelyi idegtudósok keresik wellsprings a gondolatok és érzelmek, a Genesis az intelligencia és a nyelv. Azt remélik, hogy röviden, hogy olvassa el a szem előtt. "
1994-ben, a tudós megjegyezte, hogy
"Jelenlegi képalkotó technikák ábrázolni fiziológiai események az agyban kísérő érzékszervi és motoros aktivitás, valamint a megismerés és a beszédet."
Úgy gondolom, hogy megfigyelési műholdak olvasni kezdett fejében - vagy inkább, így kezdődött a fejében a célokat kell olvasni - valamikor az 1990-es években. Egyes műholdak valójában tud olvasni egy ember agyában az űrből.

Az eszköz egy kicsit vázlatos, mint sok ez a technológia általában, de az alapvető eljárás, hogy ugrál csatornák energiát a fejbőr, az űrbe, hogy le-összekapcsolt hatalmas tükrök vagy prizmák a földi állomás a földön, ahol pont az adatokat táplálják számítógépen van programozva információkat a tudomány az agy feltérképezése. Szintén része a műholdas technológia a hírhedt, szabadalmaztatott "Neurophone", a képessége, amely manipulálni viselkedést dacol leírás. A Brave New World Huxley várható a Neurophone 

Az, hogy az új, az emberek ragaszkodni egy fém gomb, hogy "Feely hatások" egy szimulált orgia, ahol
"Az arc erogén zónák a hat ezer néző az Alhambra bizsergett szinte elviselhetetlen galvanikus öröm."
Bár még nem alkalmazzák a szex, a Neurophone - vagy pontosabban, a Neurophone-szerű eszköz - már adaptálták a műholdak, és változtatja meg a viselkedést módon tudatalatti hang "műsorszolgáltató", de működik egy másik elv.

Miután konvertáló hangot elektromos impulzusokat, a Neurophone továbbítja rádióhullámok a bőrbe, ahol folytassa az agy, megkerülve a fülek és a szokásos koponya hallóideg és okoz az agy felismerni a neurológiai minta, mintha egy hallható kommunikáció, bár gyakran a tudatalatti szinten. Egy személy stimulált a készülékkel "hallja" egy egészen más utat.

A Neurophone okozhat a siketek "hallani" újra. Vészjóslóan, ha annak feltaláló kérte a második szabadalom egy javított Neurophone , a Nemzetbiztonsági Hivatal sikertelenül próbálta a megfelelő eszköz. A felügyelet műhold, emellett képes érzékelni az emberi beszédet. 

Burrows megjegyezte, hogy a műholdak is,
"Még kihallgatni zajló mélyen a falak a Kreml".
Falak, mennyezetek, padlók és nincs akadálya, hogy az ellenőrzése beszélgetés az űrből.

Még ha volt, egy sokemeletes épület tíz történeteket fölött van, és tíz emelettel lejjebb, egy műholdas audió felügyelete a beszéd még mindig akadálytalan.Belül vagy kívül, bármilyen az időjárás, bárhol a földön, a nap bármely szakában, a műhold "parkolt" a térben a geostacionárius pályára (ahol a műhold, mert mozog párhuzamosan a forgatás a föld, látszik állni ) képes felismerni a beszédet az emberi célpont.

Úgy tűnik, mint a felderítő általában csak fedezékbe mélyen a gyomrában ólom-árnyékolás dúsított épület tudott menekülni audio monitoring egy műhold.rész
09. szeptember, 2008

Vannak egyéb műholdas hatalmak, mint például az elektronikus manipulálni műszerek és készülékek, mint a riasztások, elektronikus órák, a televízió, a rádió, füstérzékelő és az elektromos rendszer egy autó.

Például a digitális riasztás egy órát, kis bár, lehet elindult a műhold több száz mérföld fel az űrben. És az izzó a lámpa kiégett, a robbanás a lézer egy műhold. Ezen kívül, az utcai lámpák és terasz világítás is be van kapcsolva, és ki tetszése szerint valaki a kormánynál egy műhold, az eszköz pedig egy elektromágneses nyaláb, amely visszafordítja a fény polaritása. Vagy a lámpa lehet kiégetni egy tört kék fény, amikor a kapcsoló villant.

Mint más műholdas hatalmak, nem tesz különbséget, ha a fény alatt a tető, vagy egy tonna beton - ez még mindig lehet manipulálni a műholdas lézerrel.Típusú műholdas lézerek közé tartozik a szabad elektron lézer, röntgen lézer, a semleges-részecske-sugár lézer, a kémiai oxigén-jód lézer és a közép-infravörös fejlett kémiai lézer. Együtt elme-olvasás, egy A legbizarrabb felhasználása a műhold, hogy fizikailag támadás valaki. Az elektronikus műhold sugár - a jóval kevesebb energiát fogyaszt, mint szükséges, hogy a robbanás a nukleáris rakéták repülés - is "pofon", vagy agyonverni valaki a földön.

A műhold gerenda is rögzítve, emberi cél, az áldozat nem képes elkerülni a fenyegetés által szaladgált vagy vezetői körül, és okozhatnak kárt alkalmazása révén nyomást gyakorol, például a fejét. Mennyire súlyos a dobogó lehet beadni az űrből kérdése találgatás, de ha a képesség, hogy valóban gyilkosság valaki ilyen módon még nem dolgozták ki, nem lehet kétséges, hogy ez hamarosan valósággá válhat.

Nincs említés műholdas irodalomban egy gyilkosság követtek közvetítésével a műholdas, de a nagyon lehetőséget kell, hogy a világ tudomásul veszi. Van még egy hátborzongató hatalom birtokában egyes műholdak: manipulálni a személy elme egy audio tudatalatti "message" (a hang túl alacsony a fül, hogy tudatosan érzékelni, de hatással van a tudatalatti).

Próbál ezáltal , hogy az a személy, amit akarsz tőle , akkor nem számít, ha a cél az, alszik vagy ébren van. Egy üzenet lehetne használni, hogy kényszerítse a személy valamit mondani szeretne neki mondani, hogy a spontán módon, hogy senki sem lesz képes megvalósítani a szavakat kiagyalt valaki más; nincs korlátozás, hogy a tartomány a gondolatok egy gyanútlan személy lehet a hang.

Az emberi cél lehet kénytelen használni trágárság, vagy személyek a cél körül lehet kénytelen mondani a dolgokat, hogy sértés a cél. Egy alvó ember, másrészt, sokkal sebezhetőbb, és lehet, hogy tegyen valamit, és nem csak mondani valamit. Az akció kényszeríthető audio tudatalatti üzenet lehetne dobni az ágyról, és esik a padlóra, vagy felkelni és sétálni a trance.

Ugyanakkor az alvó személy csak akkor lehet elvégezni, hogy vegyenek részt egy ilyen intézkedés csak egy perc múlva, úgy tűnik, hiszen általában felébred, addigra a "varázslat" visel. Meg kell jegyezni, hogy bár a "hipnózis" A pszichoanalitikus színlelt, öntudatlan vagy tudatalatti manipuláció viselkedés valódi.

De a rövidsége egy tudatalatti varázslat által végzett műholdas lehet leküzdeni több kutatás.
"A pszichiátriai közösség," számolt Newsweek 1994-ben ", általában egyetért azzal, hogy a tudatalatti észlelés létezik; egy kisebb béren kívüli csoport úgy véli, hogy lehet használni változtatni a psziché. "
Egy orosz orvos, Igor Szmirnov , akit a magazin jelölt a ​​"tudatalatti Dr. Strangelove," az egyik tudós tanulmányozza a lehetőségeket:
"A Elektroenkefalográfok, ő méri az agyhullámokat, akkor használ számítógépet, hogy hozzon létre egy térképet a tudatalatti és a különböző emberi impulzusok, mint a harag vagy a nemi vágy. Ezután, a szalagos tudatalatti üzenetek, azt állítja, hogy fizikailag változtat, hogy a táj a hatalom a javaslatot. "
Ötvözi a kutatás műholdas technológia - amelyet már majdnem teljesen - tudta adni a mesterek a lehetőségét, hogy a tökéletes bűncselekmény, mivel a műhold működik tökéletes diszkréció, tökéletes elhallgatás.

Mindezek műhold hatásköröket lehet visszaélni büntetlenül. A műhold teszi a "tiszta menekülés", mintha. Még ha egy adott áldozata lett figyelmes, hogy egy bűncselekmény megtörtént, senki sem fog hinni neki, és ő is tehetetlen, hogy megvédje magát és harcolni. És ez valóban a legfőbb gonosz a műholdas technológia. Nem csak, hogy a technológia féktelen állami szervek; ez nem csak, hogy teljesen antidemokratikus. A fenyegetés felügyelet műholdak ellenállhatatlan; elnyomja a tehetetlen áldozatai.

Mint író Sandra Hochman előre látta az eleje közelében, a műhold kor, bár súlyosan alábecsülte a kifinomultság a technológiákat:
"Mindentudó és diszkrét, műholdak peer le ránk a magas pályán, és folyamatosan nézni minden pillanatban az életünk ... A több mint ötszáz mérföldre, a föld, a műhold látvány egy teniszlabda, lefényképezni, és küldje vissza a föld egy kép tiszta, mintha figyelembe vették a bíróság epicentrum. Műholdak és fénykép rögzítése sok dolgot ... és gerenda ezt az információt, az adatokat, vissza nyugodt helyre, ahol azt használják fel, nem tudjuk. Adatvédelmi meghalt. "
Ez terror van az itt és most. Nem található a szem előtt egy excentrikus tudós vagy jövőkutató.

Műholdas felügyelet jelenleg bántalmazzák. Több ezer amerikaiak műholdas megfigyelés alatt, és megfosztották a magánéletük. És jelenleg ők alig vagy egyáltalán nem igénybe azok elleni harc a gonoszság, mert technológia fejlődése jóval a szociális intézmények. A hatáskörrel rendelkező műholdak, mint itt leírtak, különösen adnak arra, hogy zaklatás valaki. Az áldozat lehet üzleti vagy politikai riválisa, egy ex-házastárs, a politikai másként gondolkodó, a versenytárs nem tetszett, vagy bárki, aki bármilyen okból provokálja gyűlölet és megvetés. Ha a cél egy "aláírás", ő szinte soha nem menekülni a műhold tapintási szemét.

(A cikket a Science kifejtette,
"Apró számítógépek ... ellenőrzi a bejövő jeleket számítógépes képeket, vagy" aláírást ", hogy mi a cél is szeretnék.")
Amíg a kínzó vagy hóhérok - azokat a forrásokat, hogy béreljünk egy műhold - vágy, az áldozat vetik alá a folyamatos ellenőrzés. Mozdulatai ismert lesz, a beszélgetések hallotta, gondolatai szedett tiszta, és az egész élete kitéve hamis moralizálás, meg a kínzó ördögien az információkat szerzett.

A szadista is zaklatja a cél hang harap, vagy hangüzenetek, egyenesen sugárzott a szobájába; fizikai támadás lézerrel; A tudatalatti hang üzenetek zavarják álmában vagy manipulálni személyek körül őt, mondván valami, hogy érzelmileg lesújt rá; Lézerrel hogy kapcsolja ki az utcai lámpák, amikor megkeresi őket; A meghamisítása lámpákkal annak érdekében, hogy kiég, amikor eléri a kapcsoló; és általában a szerzett ismereteket a mindentudó szeme és füle a műholdak.

Röviden, a személyek, akik hozzáférhetnek a műholdas technológia teheti az áldozat életét élő rémálom, maga a pokol. hogyan lehetne rendezni, hogy valaki alá, hogy műholdas megfigyelés zárkózott; talán még egy összeesküvés. Azonban úgy tűnik, hogy két alapvető lehetőség: felügyelet a kormány műhold vagy megfigyelés egy kereskedelmi műhold. 

Szerint egy cikket a Time magazin 1997-től,
"Kereskedelmi műholdak jönnek, hogy online vannak sas szemű ahhoz, hogy helyszínen van - és talán a társa - egy kád forró".
Journal of Defense & diplomácia kijelentette, hogy 1985-ben,
"A költségek távoli érzékelők elzárva [bármely ország] iránt érdeklődő, és a nagy teljesítményű távoli érzékelők (vagy az érzékelő termék) rendelkezésre állnak. Az előleget a negyedik generációs (és hamarosan az ötödik generációs) számítógép képességeit, különös tekintettel aVHSIC ( nagyon nagy sebességű integrált áramkörök ), és a párhuzamos feldolgozás, kulcsa gyors űrkutatási nyert adatokat.
Szélessávú, alacsony fogyasztású adattovábbító műholdat, egy időben, amely támogatja a kommunikációs igények és a relé távoli érzékelő adatokat, ezáltal világszerte érzékelő lefedettség. "
Ezen kívül, a The New York Times számolt be 1997-ben, hogy a
"Kereskedelmi kém műholdak hamarosan bárki bankkártyával peer le az égből a vegyületek diktátorok vagy a hátsó udvarok a szomszédok nagy kerítés."
"A mai napig [az újság továbbá megjegyezte,] a Kereskedelmi Minisztérium által kiadott engedélyek kilenc amerikai cégek, néhány külföldi partnerekkel, 11 különböző osztályok a műholdak, amelyek egy sor felderítő hatáskörét."
De ez az utolsó cikk tárgyalt fényképészeti felderítés, amelyben műholdak lefényképeztem különböző helyszíneken a földön, és kiadja a filmet tartalmazó kapszula visszatérítendő és feldolgozni, mivel a korszerű műholdas technológia képalkotó, felismerő célok földön valós időben . Jelenleg az ipar keményen dolgozik kicsinyített felügyelet műholdak, hogy pénzt takarítson meg, és abban a helyzetben, hogy töltse ki az egeket több műholdat. Meg kell jegyezni, hogy bár a műholdak a cikkben említett különböző formái a technológia, a műhold csak a legfontosabb eleme a tér felügyelet, de nem az egyetlen eleme.

Mivel tulajdonképpen egy műholdas meglehetősen passzív, hogy az tükrözze a földi állomás a földön a gerenda energia tartalmú információ; a hatalmas tükrök és prizmák a műhold nem a döntő tükröző, ezáltal egyesítve, oly módon, beszéd, két pont a földön, pont, a földi állomás, és B pont, a szerencsétlen cél.

Nincs műhold rendelkezik egy beépített EEG, Neurophone, agy-mapping eszköz vagy egyéb aljas eszközökkel.

Ehelyett, a műhold útján történő nyújtása információ, hogy amikor megkapja a technikus egy földi állomás a földön, fel lehet használni az elme olvasás, beszélgetés monitoring, és így tovább. Szintén nem műholdas valaha is olvasott az ember elme önmagában; hogy csak akkor lehet tenni egy ember a nagyon sajátos helyzetét az információhoz való hozzáférés le-kötött műholdas földi állomás.

Ezért egyértelművé kell tenni, hogy a műhold az űrben csak egy link-bár elválaszthatatlan egy, a technológia a műholdas megfigyelés. Még nincs információforrás műholdakon jelzi, hogy a visszaélés a műholdas megfigyelés közvetíti a kormány vagy a vállalatok, vagy mindkettő.

További beszédes a következő közzétételi szerzője Satellite Surveillance (1991):
"Release információt kém műholdak azt mutatják, hogy már amerikai állampolgárok ellen használják. Míg a legtöbb nyilvános támogatja azok használatát ellenségei ellen az USA-ban, a legtöbb szavazó valószínűleg változtatni a hozzáállást felderítő műholdak, ha tudnák, mennyire kiterjedt a kémkedés volt. Még mindig jobb, hogy ez ... robbanékony kérdés soha felületek. "
Kevesen vannak tisztában a pusztítás jogainak néhány amerikai műholdas megfigyelés útján, és még kevesebben semmilyen hajlandóságot ellenzi azt, de ha nem teszünk, 1984 tornyosul egyre közelebb.
"A fejlesztés a televízió és a technikai eszköz fogadására és továbbítására az azonos eszköz, a magánélet véget ért."









szerint 
Nicholas West
Július 1, 2013
-tól 
ActivistPost Website







A misszió egy kis "elit" csoport, hogy ellenőrizzék a tömegek nem új.

Ez mindig is egy eszköz megvalósított formájában propaganda segítségével módosítható észlelés és így irányítani az irányt a nagy populációk. A modern módszerek agykontroll sok szempontból csak a magasabb-tech kiterjesztését, amit mindig is kiszámíthatóan sikeres: a vallás, a sport, a politika, az oktatás, stb Az Advent a televízió, egy teljesen új világ nyílt meg a leendő vezérlők, mint média volt könnyen corporatized és egységesek ahhoz, hogy az alapvető lefordítani az üzeneteket, miközben ösztönzi passzivitás, valamint bemutatja az illúzió a választás .

Ezzel párhuzamosan csökkent választás az alapvető területeken, mint a pénzügy, az oktatás és az egészségügy a novellákat a jogszabályok és az "ösztönzők" megfelelés biztosítása érdekében.

Ma azonban, léptünk egy veszélyes szakasz, ahol agykontroll tett a fizikai, tudományos dimenzió, amely magában foglalja a kifinomult teljes spektrumú támadás az elme formájában vegyszerek az élelmiszer-, a levegő és a víz, valamint az elektromágneses beavatkozás és a mindenütt jelen levő Big Pharma koktél, hogy nem csak szennyezi a felhasználó közvetlenül, hanem lefolyik a többi tudatlan lakosság.

Együtt felett oktatás és a média, ez nem csoda, hogy miért igaz lázadás küzd, hogy tartsa. 

Mindazonáltal, annak ellenére, hogy a fent említett támadásokat, emberek lázadnak - világszerte . Ez azt jelzi, hogy a kísérleti ébredés bánt, ha a hatalmas kisebbség, akik tudatosan próbálja leigázni a bolygót. Szóval, mit hoz a holnap? Az agykontroll a jövőben lemond minden ürügy a közvetettmegváltoztatása észlelés a média és a politika, mint hogy továbbra is ki vannak téve, amit valóban az. Megszünteti az ügyetlen és szórványos hatékonyságát tudatmódosító szerek és a környezeti mérgek, mint a vállalatok, mint a Monsanto nem csak szidalmazták, de tekintik a megtestesítője igazi gonosz a földön.  

Az elme szabályozása a jövőben egyenesen közvetlen programozás a digitális elme, és ez pontosan az, amit az elit Technotronic tárgyalunk most.

Jelenleg 7 valószínű módon lehetne ezt elérni, ha nem tanulnak a napirendet időben, hogy továbbra is ellenzi az anti-humán véget ér. 




1 - Felügyeleti és Gadgets


Ez a két vetülete együtt erősebb is. Ők már sikeresen összefonódnak egy de facto az agy-számítógép interfész . Ha megnézzük csak két találmányok - a televízió és játékkonzolok - látunk egy hatalmas hatást gyakorol az emberek minden korosztály a világot keresztül szerkentyű.

Annak érdekében, hogy az embereket, hogy a következő szintre az agykontroll, ott kell lennie a fogyasztó vonatkozásában azt, valamint létre valamit, ami úgy tűnik, lényegében szükségesnek kapcsolódnak a külvilággal. Adja meg az internet és az "okos" eszközök vezetékes bele.

Az internet minden formáját felügyelet és gadget csomagolva egy. Most még  azt is pont a következő szintre. Kimutatták, hogy ez a fajta tech tudja újból felhasználni az agy . Most kezdjük tanúi nagy beruházást a két behemót, a Google és a Microsoft, a " kiterjesztett valóság ". A dadogás, fokozza, hogy biztos alapuló adatvédelmi aggályokat, de a koncepció egyesülő valóság virtuális valóság bevezetésre került, és valószínűleg nem megy el. Mind-vezérelt számítógép, tabletta , telefon, videó játékok, és több van már itt .

A közvetlen tapasztalat elme / észlelés változtatás Preps az egyes ilyen típusú közvetlen manipuláció más területein életük. Ne feledje, ez egy kétirányú utca - a kapott adatok és az adatok.

Kombinálja ezt a tényt, hogy minden kétirányú cselekvés rögzíti tech cégek, majd betáplálni állami adatbázisok, és látjuk az alapja, hogy az emelt gúla sokkal világosabb mindent látó szem, mint a zsarnokság még a közelmúltban.

 


2 - Mind-vezérelt robotok és drónok

Ez már a mainstream hír, de mi a helyzet a beolvadó ember és a gép? Ez az, amit a transzhumanista álom valójában, de DARPA természetesen törekszik, hogy biztos, hogy ez lesz az első csatatéren.

A Royal Society , a brit elit agytröszt, amely később említünk, jelentést tett közzé, amely azt jelzi, hogy érdeklődést mutattak az agy térképészeti technológia, hogy a katonák figyelmeztető jelzést, valamint,
"Működnek fegyverzet távolról elme-gép interfészek."
forrás )
Az egyre növekvő mennyiségű robotok és herék már a csatatéren, és a civil térben, ez ​​megnyitja a lehetőséget a " gondolat-vezérelt "herék.

Az alábbi videó egy PopSci cikk azt mutatja, ahol ez a cím. Ezt követően az a kérdés, lesz-e vagy sem önálló herék lesz képes összekapcsolni fordított senkinek ők szeretnék.
 


 Mind Over Mechanics

 Arduino Quadcopter - Phase 2 (Mobile Control)
http://www.youtube.com/watch?v=Dk_ni3oX-KE





3 - Mágneses Manipulation

Transcranialis pulzáló ultrahang tett híressé The Helmet Isten.

Ezt tesztelik a katonai és kezd kialakulni a döntő hidat "vásárol bele", és hogy alá hozzá. Fegyverek is kidolgoztak már (és esetleg használható), amelyek a koponyán impulzus ultrahang katonák növelése altertness és minimalizálására bosszantó érzelmek, mint a félelem vagy az együttérzés. Kiderült emberi lények meggondolatlan herék vezérelhető távolról.

A csatatéren, ellenség lehet alávetni a másik - levertség, hányinger, impulzus kontroll hiánya, és egy egész sor viselkedés nincs kihatással után az ember akaratát cselekedni másképp.

Itt van egy ijesztő leírást Wired riporter Jack Hitt az ő agy mágneses manipulált, hogy a "vallásos élmény."
... Kiválasztott elektromágneses mezők kezdenek finoman thrumming az agy temporális lebeny. A mező nem lehet intenzívebb, mint amit kapna, mint melléktermék a rendes ütés szárító, de mi jön minden, csak nem hétköznapi.
Saját lebenyek hamarosan fürdetni pontos hullámhossz mintákat, amelyek állítólag befolyásolják eszembe egy lenyűgöző módon, mesterségesen kiváltó az érzés, hogy én látok Istent.
forrás )
Nem valószínű, hogy csak jóindulatú látomások terveznek a Háború a Földön.

Itt van egy link a .mil oldal megvitatása távirányító az agyi aktivitás ultrahang:  Távirányító Brain Activity ultrahang segítségével .
Minden egyes szempont az emberi érzékelés, észlelés, érzelem és viselkedés szabályozza az agyi aktivitást. Így, miután a képességét, hogy serkentik az agyi funkció egy erős technológia. 
Valóban.
 


4 - Az implantátumok és Ingestibles
RFID az egyik technológia tartják számon, mint a csoda találni elveszett tárgyak - mint a gyerekek és a kutyák és termékek -, de azt is áttörte az orvostudomány területén.

A legtöbb ember érdemes tudni, például, ha a testét, regisztráció jelei a közelgő felfordulás a kémiai szinten, mielőtt valaha is volt ideje, hogy megragadja, és nyilvánvaló, mint a teljes értékű fizikai esemény. Ez jelentős szerepet játszik az értékesítés az elme-test-számítógép kapcsolat szinte minden korban.

Ez is egy formája a felügyelet, de az egyik, hogy még eladható, mivel van egy finomabb szélén ez a kard, mint egyenes ellopása. A terület agykontroll, eltekintve a nyilvánvaló viselkedésbeli változások, nem valószínű az RFID implantátumok és fogyasztható RFID.

VeriMed a humán implantátum hagyta jóvá az FDA, és már használható azonosító rendszer az izraeli hadsereg. Abban a pillanatban, ez ​​a technológia kerül értékesítésre, mint egy belső érzékelő hálózat, de még sokkal többet lehet tenni, amint azt az állatkísérletek.

Ismét a csatatéren, ahol valószínű, hogy jelenjen meg elsőként területén neurorobotics által finanszírozott DARPA persze, ahogy az alábbi videón:
 


 RFID BRAIN CHIP & SOLDERS OF THE FUTURE

Látszik, hogy ki a terrorista , és egy biztos nem az az arab akit agyba főbe vernek , mert neki arra kellett mennie . Itt is meglátszik az elsődleges terrorista állig felfegyverezve ,és mindent elvesz a szenvedő alanytól , még az életét is , hát ez a fasizmus , legyen az zsidó , vagy USA , vagy NATO katonaság , ők bizony terroristák , és mit keresünk mi e terrorista szervezetben , ha csak nem azt , hogy belülről bomlasztjuk ahogy tudjuk .


The MicroChip Invasion, Spy Chips in your home. Over 30 Billion RFIDs made a Year




Building a RFID Zapper - Hacking a Disposable Camera

RFID killer

How to disable RFID chip in credit or debit cards



Az egyik azt hiszi, ez a módszer, hogy egy kicsit kisebb a skála lehetőséget a lakosság számára, egyszerűen azért, mert kell, hogy legyen egy bizonyos szintű elfogadását.

Azonban a nő a nanotechnológia, ami maga helyezze át a vér-agy gáton, nem kizárt, hogy az invázió jöhet titokban az élelmiszer vagy vakcinák.

A nanorészecskéket már bevezették az élelmiszer, ruházat és berendezések . Mad tudósok fogalmam sincs, hogy milyen típusú Pandora szelencéjét azok megnyitása.

Az egyetlen feladata, hogy az ajtókat, és hagyja, hogy a tengerimalacok kínálnak az eredményeket. A tudósok nyíltan elismerte, hogy szeretnének újból felhasználni az agy a DNS-módosító ..., hogy segítsen nekünk, mégis.



 
5 - Genetikai és Neuroengineering

Bizonyos, a genetika alapját képezik minden viselkedés.

A legtöbben egyetértenek abban, hogy szerepet játszik, még ha korlátozott az egyik, hogy alárendeltje az emberi akarat, hogy meghatározza viselkedés azon túl, hogy pusztán a de facto automata. Ez nem megállás genetikusok honnan kívánják meghatározni tulajdonságok, akkor változtassa meg, illetve bizonyos felszámolására is.

A logikus kiterjesztése a tesztelés kerül területén viselkedési prediktív programozás, nem csak az összes adat került összeállításra végig felügyelete minden mozdulatát, és kifejezése a minden gondolat, de egészen a nagyon szál a lény.

Ed Boyden származó MIT Neuroengineering és Neuromedia Lab, magyarázza:
Ha komolyan vesszük az elképzelést, hogy elménk végre az áramkör agyunk, akkor lesz egy kiemelt, hogy megértsék, hogyan mérnök agya a jobb.
forrás )
Mint például,  újrahuzalozási DNS áramkör segíthet asztma  és más állítólag jóindulatú felszámolására tett nyomorúság és zavarok.

A koncepció a genetikai áramköröket folyik az emberi sejtek újrahuzalozza érzékelni betegség kezelésére.
Stanford kutatói által vezetett Christina Smolke fejlesztettek manipulált DNS-alapú "eszközök", amelyek érzékelik betegségek tenyésztett emberi sejtek és finomhangolására saját funkcióit válaszul a sejt belső jeleket, mint például megöli magát, vagy lesz hajlamos a kábítószer. 
Ezek az autonóm biológiai eszközök az úgynevezett "érzékelő-beavatkozó" eszközök, mert érzékelik, hogy mi történik egy sejtben, és aszerint cselekszik, amit érzékelni.
forrás )
Azok, akik részt vesznek ezen a területen a tanulmány kell kérdőjelezheti tökéletesen jóindulatú kezdeményezések 
"A tanulmány által finanszírozott Caltech Joseph Jacobs Intézet Molekuláris Orvostudomány Technika, a National Institutes of Health, az US Department of Defense, az Alfred P. Sloan Alapítvány és a Bill és Melinda Gates Alapítvány."



6 - Neuroscience

Az Economist megjegyezte, 2002-ben, hogy ez a jövőben mind control; nos, most itt vagyunk.

Ez egy hatalmas kutatási terület, és ez azt mutatja, mennyivel fektetnek, és hány szövetségi ügynökség vesz részt. Obama BRAIN Project  erősen fektetett az elképzelést, hogy az emberi agy a végső határ. Ez egy átfogó $ 100,000,000 dolláros 10 éves terv, amely már néhány szem gyümölcsöt.

Azt, hogy bejelentette az Atlanti-vezeték , hogy   a "Google Earth" 3D Brain Maps van itt :


Meet "Big Brain", az első nagy felbontású, 3D-s digitális modell az emberi agy. Ez az eredmény egy hatalmas, 10 éves projekt épült egyedi beolvasása 7400 szelet egy emberi agy. A projekt segítségével a tudósok többet elménket. 
(...)
Vezetett a korábban felvett MRI képek és a kapcsolatok a szomszédos szakaszok, aztán igazodik a szakaszok, hogy hozzon létre egy folyamatos 3D objektum képviseli egy terabyte adat. 
Áttekintése videó a kutatócsoport mögött a projekt ad jó kilátás, milyen közel a baba kaphat. A legnagyobb zoom, a térkép nem mutatja az egyes cellák. De ez elég részletes, hogy megismerjék a különböző rétegeket a sejtek az agyban. Egy tipikus MRI maximális felbontása körülbelül egy milliméter.
Összehasonlításképpen, Big Brain nagyít, 20 mikrométer ...

 Ultra high Resolution 3D Human Brain Model (BigBrain) in Atelier3D Viewer


Ismét az ígéret az, hogy megoldja a titkait betegségek, mint az Alzheimer-kór, de ismét van DARPA annak biztosítása, hogy mindig a mögöttes negatív kutatás folyik.

Memória törlés kértek, hogy megszüntesse poszttraumás stressz zavar, például, amely arra szolgál, mint egy emlékeztetőt a háború borzalmait amindkét oldalán a konfliktus.

Multi-túra katona több öngyilkossági és gyilkos, mint valaha, és ösztönöznie kell az embereket, hogy megkérdőjelezik a motivációk hozataláért emberi lények ilyen szörnyű állapotban ... nem kíván törölni a következményeket. Ez a fajta újrahuzalozási alapvetően megváltoztatja, mit jelent, hogy egy emberi lény képes az együttérzés, empátia, és a szabad akarat.

És valóban, néhány tudós szerencsére emelése komoly etikai aggályokat katonai agykontroll, ahogy ezt Jonathan Moreno .
A hadsereg, a tudósok és ethicists egyre kíváncsi, hogyan változik a technológia neurológia csatatéren.
A megdöbbentő lehetőségek távolabb, mint sokan gondolják. Már fejlesztés automatizált herék programozott, hogy saját döntéseket arról, hogy ki, hogy megöli a hadviselés szabályait.
Egyéb ötletek, amelyek közelebb állnak, mint-you-gondolja, hogy egyre inkább katonai valóság: Tanks irányított a világ másik felén, memória törlések amely megakadályozhatja PTSD, és a "brain-ujjlenyomat", hogy fel lehetne használni a kivonat titkokat az ellenségtől. 
Az összes ilyen kérdéseket kell megválaszolni előbb, mint utóbb, Moreno szerint, valamint egy sereg más.
Amennyiben katonák a jogot, hogy "kísérleti" agyi implantátumok? Vajon a hadsereg szeretné használni néhány ilyen technológia mielőtt tudomány tartja biztonságos? 
"Van egy óriási feszültség erről," mondja. "Van egy nagyszerű érzés a felelősség, hogy mi nyomja ezt a cuccot így vagyunk előtt ellenségeink."
forrás )
És soha nem kell elfelejteni, hogy mi alakul ki a csatatéren biztosan szivárog le a társadalom többi része.
 



7 - Közvetlen feltöltés / Hack

Között a tárgyak internete és a legújabb kiderült, hogy a riporter Michael Hastings "autó elvileg már csapkodott, a koncepció egy közvetlen elme feltölteni az Internet / Cloud kell tekinteni, mint több, mint aggasztó.

Ha ezeket a kisebb rendszerek nyitva állnak a felügyelet és a hacker, akár belföldön, akár külföldön, ez áll az oka annak, hogy az elme is tárgya lesz a biztonsági résekkel, baklövések, és szándékos megváltoztatását.

Neurogadget.com a következőket jelentette:
A kutatók a USENIX biztonsági konferencián azt mutatták, hogy a nulladik napi sebezhetőség az agyban. Értek el, mint a 40% -os sikerességi arány között egy csoport hajlandó önkéntesek.
A "hack" működik mérésével az agy válasza a képek villantak fel a szeme előtt, ahonnan a kutatók meghatározzák a dolgokat, mint otthon helyét, születési idejét, és még a hitelkártya PIN.
forrás )
Az Advent a kvantum számítástechnika , egyesek úgy vélik, hogy a titkosítás garantálja az állam az elme, mintha.

De mivel mi már tudjuk a vállalati-kormányzati átfedés és az együttműködés, jó kényelmes elhelyezés elméd szó a Cloud? Ne feledje, hogy minden új szinten számítási ígér a garancia a nagyobb biztonság és a magánélet, míg minden kinyilatkoztatás arra utal, hogy hatalmas csökkentés mindkettő. Az összevonása ember és a gép a mátrix válhat állandó rémálom, amelyből lehetetlen, hogy felébressze. Mindazonáltal, ez a halhatatlanság azok után, ahogy Ray Kurzweil , műszaki igazgatója a Google , magyarázza:
Az ő 2005 könyvében A szingularitás küszöbén , azt jósolta, hogy a folyamatban lévő Kurzweil eredmények a biotechnológia azt jelentené, hogy a század közepére,
"Az emberek fogják fejleszteni az eszközöket, hogy azonnal új részeit magunkat, akár biológiai vagy nonbiologicial", hogy az emberek, hogy "a biológiai test egy időben, és nem a másik, akkor van újra, akkor változtassa meg." 
Azt is mondta, hamarosan "szoftver alapú emberek", akik "élnek meg a weben, kiálló szervezetek, amikor csak szüksége van, vagy szeretné, köztük holografikus tervezett szervek foglet alakuló testületek és a fizikai testek tartalmazó Nanobot raj."
forrás )



Ray Kurzweil — Immortality by 2045




 

Majd zárja néhány potenciálisan jó hír érkezett hozzánk a hosszú idő oknyomozó riporter és író, Jon Rappoport .

Ez az ő állítását, hogy a fent említett technológiák végül kudarcra van ítélve.
Miért? Ez egyszerű. A tudósok nem tudják, mit csinálnak. Nincs világos célkitűzéseket, és az elképzelés az épület pontos képet néhány trillió idegsejtek akcióban olyan messze áll a valóságtól, mint a bolha festmény a mennyezet, a Sixtus-kápolna. 
Az utópisztikus technokraták, akik már előre meg, hogy az a század közepén, akkor létrehoz egy mesterséges agy meghaladja az egyik a koponyán belül, hirtelen a nyaralás. Ők motyogott és hátrálni. 
Ez a régi kimért vagy kuss. Ők elzárását. Már nincs semmi. 
Azt hiszem, paradicsom elhalasztják. Nos, jó volt, amíg tartott.
forrás )
Jon megy, hogy azt sugallják, hogy a redukcionista megközelítés az emberi agy nem más, mint vágyálom (bocsánat a szójáték) a vezérlők.
Az elme nem egy anyagi tárgy egyáltalán. Az elme nem az agy.
forrás )
Tény, hogy az emberi agy végtelenül bonyolult, és nem lehet olyan könnyen tűzött le, előre, és manipulálni.

Azaz, ha nem engedi, hogy legyen.
Persze, az igazi gyógyulást találni a módját, hogy elérje a tényleges mérete, ami határok nélkül. Akkor és csak akkor kezdünk látni életünket. Aztán látni az eget túl a rajzfilm ég. Akkor azt látjuk, a nagy kaland.
Akkor úgy érezzük, a kozmikus unalom a lélek szétesik. Akkor úgy érezzük, a szabadság, a szabadság nem. Aztán vállat von le ezek az ostobák és a gazdasági szereplők, akik megpróbálnak elbűvöl minket a jak-jak jak-varrógép hamis tudás.
Jon Rappoport
Te mit gondolsz? Ez elkerülhetetlen, hogy a tudomány az emberi agy dekódolja annyira, hogy mi lesz kiszolgáltatva őrült tudósok, hogy játsszon velünk, mint egy változata a The Sims?

Vagy az emberiség valójában több, mint a részek összessége; nem számszerűsíthető és örökké szabad és határtalan , mint szeretne lenni?





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése