2016. április 7., csütörtök

Páholyból az élet nem is olyan szép






Páholyból az élet nem is olyan szép






Népszavazás-kezdeményezés az EU-ból kilépés érdekében



Ütött a bankok órája? - Gulya Tibor, Jakab István 
2016. febr. 25. VNTV 

A gazdasági válság a devizahitelnek keresztelt kölcsön konstrukció révén begyűrűzött rengeteg háztartásába és az egyén szintjére. Ahogy a nehézség, vele együtt megoldások tömkelege, köztük sok hamis próféta is megteremtődött. 

Van-e valódi megoldás, vagy minden csak esendő, vagy kilátástalan próbálkozás? A törvényekben ott van a jogorvoslat, de meg kell találni azt a szakembert, aki ezt képes meglátni és töretlenül véghez is viszi az ügyeket. Mint ahogy az élet nagy gondjait mindenkinek magának kell megoldania, ez ügyben sem lehet a kívülről az ölünkbe hulló közösségi megváltásra várni. Aki változtatni akar, nincs mese, meg kell tennie a szükséges lépéseket. 
Az igazság végül mindig győzedelmeskedik, de az oda vezető utat, nekünk kell megtalálnunk. 
Weboldal: http://www.vntv.hu 


Frankárfolyam 1998-2016 

(Elemzés olvasónktól) 
Megjegyzés: A pénzkibocsátási jogunkat 2000-ben az első Orbán-kormány adta le, azonnal meg is lódultunk lefelé a lejtőn. 2000-ben ők titkosították 85 évre az olajaktákat. 
2001-ben a 88/2001. számú rendelettel ők tették lehetővé a devizahitel folyósítását. Tökélyre már az őket 2002-ben követő szocik vitték. Összenő, vagy visszanő a háttérben a két váltópárt? 
Egyértelmű bizonyíték van rá, hogy 2010 április után az Orbán-kormány alatt lódult meg a svájci frank árfolyama. 
1998-tól 2010-ig a Magyar Nemzeti Bank védte a forint / svájci frank árfolyamot. 
Több, mint 10 éven keresztül, láncmenetben a 140-180 forint közti sávban tartotta a frank árfolyamát az I. Orbán-kormány, a Medgyessy-kormány, a Gyurcsány-kormányok és a Bajnai-kormány (a gazdasági világválság ellenére) is. Tehát a kereskedelmi bankok 10-11 éves trend tudatában, jóhiszeműen ajánlották ki a svájci frank alapú hiteleket!!!! 
A 11 éves trendet az alábbi diagram mutatja: 
 
(forint / frank árfolyam 1998-2009)

A második Orbán-kormány 184 forintos középárfolyamnál vette át a hatalmat 2010. áprilisban. 

2011 második felében már folyamatosan 220 forint felett volt az árfolyam. 2012-után a 230-260 forintos sávban stabilizálták az árfolyamot. A devizahiteleseket a sáv tetején 256.5 forint / franknál kezdték el kimenteni 2015 januárban
 
(forint / frank vételi és eladási árfolyam 2010 áprilisától)

Ha úgy számolunk, hogy a korábbi sáv tetején, tehát 180 forint per frank árfolyamon védte volna a Nemzeti Bank a forintot, akkor frankonként 256.5-180 = 76.5 forinttal kevesebbet kellene visszafizetni a devizaadósoknak. 
A lakossági devizahitel állomány cirka 3500 milliárd forintot tett ki az árfolyamgát kiszabásakor, tehát 13,65 milliárd frankra taksálható internetes adatok szerint. 
Ha ezt visszaszorozzuk 76.5 forint árfolyamveszteséggel, akkor az adódik, hogy a pénzügypolitika 1000 milliárd forint árfolyamveszteséget okozott a lakosságnak! Ami 100 ezer forint minden magyar állampolgárra levetítve

Kapcsolódó: 
Miért támadják a bankok ellen dolgozó Gulya Tibort? (civilkontroll.com)
Gulya Tibor a Két Patrónus Reload Kft. vezetője. Néhány éve kezdett foglalkozni a devizakárosultak problémájával, és jogi védelmével. Állítása szerint egy rendkívül hatékony védekezési stratégiát dolgozott ki a bankok ellen, és érvrendszeréhez számtalan tényszerű bizonyítékot tud felmutatni. A Nemzeti Civil Kontroll weboldalán is közöltünk vele készült riportokat.
 Az utóbbi időben rengeteg támadás érte őt. Többek között azzal vádolják néhányan, hogy „lehúzza” a károsultakat, de akad olyan is, aki Gulya Tibor cégének adózásába köt bele.
Van, aki pedig védi őt:
- Tibor szolgáltató, a cég neve Két Patrónus Reload Tanácsadó és Szolgáltató Kft. Az pedig, hogy emellett ingyen és bérmentve, sőt saját költségén járja az országot és lakossági fórumokon segít a devizahiteleseknek a tanácsaival, válaszol a kérdéseikre, elismerésre méltó!”
Végül Gulya Tibor egy válasza az őt ért támadásokra:

MIÉRT TÁMADJÁK A BANKOK ELLEN DOLGOZÓ GULYA TIBORT ?

MIÉRT TÁMADJÁK A BANKOK ELLEN DOLGOZÓ GULYA TIBORT?

Gulya Tibor a Két Patrónus Reload Kft. vezetője. Néhány éve kezdett foglalkozni a devizakárosultak problémájával, és jogi védelmével.

  • Facebook
  • Googleplus
  • Youtube
  • Twitter

Állítása szerint egy rendkívül hatékony védekezési stratégiát dolgozott ki a bankok ellen, és érvrendszeréhez számtalan tényszerű bizonyítékot tud felmutatni. A Nemzeti Civil Kontroll weboldalán is közöltünk vele készült riportokat. A legfrissebbet az oldal alján hallgathatod meg!

 
Az utóbbi időben rengeteg támadás érte őt. Többek között azzal vádolják néhányan, hogy „lehúzza” a károsultakat, de akad olyan is, aki Gulya Tibor cégének adózásába köt bele.
Van, aki pedig védi őt:
- Tibor szolgáltató, a cég neve Két Patrónus Reload Tanácsadó és Szolgáltató Kft. Az pedig, hogy emellett ingyen és bérmentve, sőt saját költségén járja az országot és lakossági fórumokon segít a devizahiteleseknek a tanácsaival, válaszol a kérdéseikre, elismerésre méltó!”
Végül Gulya Tibor egy válasza az őt ért támadásokra:
A munkánk lényegében az, hogy a banki hitelszerződés magától omlik össze és temeti maga alá a bankot, így a bank vagy köt egy új szerződést felvett hitel alatt forintba vagy az új törvényeknek köszönhetően három opció kerül terítékre.
 1. A hitel kamatmentes hitellé változtatható az új Törvénynek köszönhetően
 2. Felvett hitel alatt kerül forintosításra.
3. Kinullázható. Mindhárom megoldást kidolgoztam, és azért mert még nem hallottak róla az még nem jelenti azt, hogy a leírtaknak nincs alapja. De van. Én itt szeretném jelezni hogy több ezer irat van a birtokomban, ami igazolja, hogy a közjegyző vagy okiratba foglalja a bank által elkövetett csalás tényét, amit nem vett észre egykor, vagy inkább kizárják magukat. a felrakott irat 4 visszaélést tud bizonyítani ha valaki annyira ismerné a bankok visszaéléseit, mint én.
Mi nem ismerjük pontosan a történéseket, így nem is fogunk állást foglalni. Álljon itt inkább a Gulya Tiborral készült legújabb interjú:

Gulya Tibor (Két Patrónus Reload Kft.) DEVIZAHITELESEKNEK (MaxiRádió riport)






Kormányzó Úr újságírókkal trollkodik

http://videa.hu/videok/hirek-politika/kormanyzo-ur-ujsagirokkal-trollkodik-Lx9yHQX8QqeewgXS?honnan=Nemzeti_Hirhalo











A devizakárosultak pénzét rabolta el Matolcsy Orbán segítségével!


Bagoly mondja a verébnek , hogy nagy fejű !!!!!!

Felcsúti látogatás a keresztapánál

https://www.youtube.com/watch?v=MtHIHIgwOq0&ebc=ANyPxKpExPB7CY2Hy-jnAArw9YjWUaHg1-b8aBBw5Zoxl6YpbHH6zZbAvh4mUVX2EeOTLy9rMavxvLq8xlPEFL57DQTca_3Ehw



 Valamit olyat mókoltak Döbrögiék, amiből baj lesz!


2016-03-08 Bal-Rad 

Sok százmilliárdos trükköt vetett be a kormány? Nekünk eshet az EU 
Ha helytálló a szakértői okfejtés, akkor óriási bajba kerülhetünk. Érvelésük szerint ugyanis ugyanolyan adó-átcsábító megoldáshoz folyamodhatott a kormány, amely miatt Luxemburg nagyon megütötte a bokáját - az EU jogi eljárást indíthat ellenünk. 

Előfordulhat, hogy valami nagyon nem stimmel egy manőver körül, amelyet a kormány tavaly vezetett be. "A jelek szerint a kormány tiltott megoldással akarja javítani a költségvetés szándékoltan átláthatatlan helyzetét. Nem kizárt, hogy adóparadicsom módjára ehhez nagy külföldi cégekkel játszik össze. Ha kiderül, hogy nem valós, magyarországi gazdasági események alapján gazdagszik az állam, hanem más országok elől szipkázza csak el az adót, akkor akár nagy nemzetközi botrány és kártérítés is lehet a történet vége" - erős kezdés a Költségvetési Felelősség Intézet Budapesttől (KFIB). 
Az adóhitel lényege, hogy annak a - legalább három éve működő, Magyarországon bejegyzett - cégnek, amelyik egyik évről a másikra legalább meghatszorozza a nyereségét, nem kell azonnal befizetnie a hirtelen megugró társasági adót, hanem halasztott fizetést kap. Az adóévet követő két évben elég részletekben befizetnie a növekmény utáni adót. 
A Nemzetgazdasági Minisztérium nemrég azzal büszkélkedett el, hogy 70 cég 542 milliárd forintnyi adó halasztott fizetésére kért és kapott engedélyt. Az adatokból arra következtet a közpénzügyek körüli köd oszlatásában élen járó KFIB, hogy nagy valószínűséggel külföldi cégek hozták Magyarországra a nyereségüket, társasági adóalapjukat. "A növekedési adóhitel keretében tavaly elhatárolt adóalap szinte biztosan nem magyarországi gazdasági eseményből keletkezett, vagyis Magyarország ahhoz hasonló, "adó-átcsábító" megoldáshoz folyamodhatott, amelyet Luxemburg is alkalmazott évtizedeken keresztül. Ha ez bebizonyosodik, az EU megindíthatja a jogi eljárást." 
A teljes okfejtés itt olvasható
Az Átlátszó.hu információja pedig megerősíteni látszik, hogy jó nyomon jár a KFIB. Az lap értesülése szerint egy amerikai kötődésű multinacionális vállalat lehet az egyik nagy nyertese ennek az adóhitelnek. Ez a titokzatos amerikai kötődésű, de nálunk is működő cég "tavaly kereste meg a magyar pénzügyi kormányzatot, hogy egy olyan jelentős összegű jogdíjbevételt kíván Magyarországon leadózni, ami alapján ötszázmilliárd forintos nagyságrendű adófizetési kötelezettsége keletkezik (és ezáltal más államokban az adókulcs különbözősége miatt akár 1500 milliárd forint adót spórol meg)" - írja a portál. 
(HVG) 
Bal-Rad komm: Ha igaz a hír, akkor Döbrögiék bűnre csábítottak. Olyasmire, amit honi vállalkozások esetében ők maguk mélyen elítélnek. Ráadásul mindez unióellenes, (bár Döbrögisztánnak hasznos!) és ami még tán ennél is szörnyűbb-AMERIKAI CÉGET IS ELCSÁBÍTOTTAK! Azok pedig nem tréfálnak adóügyeskedés terén! Lecsapnak! Plusz az EU haragja is utolérhet bennünket! 

Kapcsolódó: 
 
2011 óta azért dolgozunk, hogy elemzéseinken keresztül a gazdaságpolitika iránt érdeklődők számára érthetőbbé tegyük a mindenkori döntések várható költségvetési hatását. Azt gondoljuk, hogy Magyarországon szükség van a szakértői érvek előtérbe kerülésére. El kell érni, hogy a politikai diskurzusok a döntési lehetőségekről szóljanak, a különféle döntések várható hatásainak kiszámítása pedig legyen a szakértők feladata. 
Mindezért a civilszervezeti formában működő KFIB évente négyszer technikai kivetítéseket publikál a gazdaság állapotáról, és szükség szerint elemzéseket készít különböző politikai intézkedések várható költségvetési hatásairól.
Honlapunkon megtalálhatja publikációinkat, információkat talál a költségvetés kérdésköréről, illetve intézetünk szerepéről és céljairól. Tevékenységünket követheti Az átlátható költségvetésért elnevezésű Facebook oldalunkon is, amit rendszeresen feltöltünk aktuális média-megjelenéseinkkel és a magyar költségvetéssel kapcsolatos fontosabb hírekkel.


Már hónapok óta nyomoz az EU csaláselleni irodája az Elios Innovatív nevű cégnek gyanús módon adott pályázatok ügyében. 2015 júniusára már valamennyire elhalványultak a kormányoldal népszerűségét néhány hónappal korábban megtépázó kínos ügyek, közben azonban a színfalak mögött épp akkoriban kezdett el kibontakozni egy történet, amely okozhat még problémákat a párt vezetésének. Ebben az időszakban vált ugyanis egyértelművé, hogy az Európai Unió komolyan érdeklődik a miniszterelnök veje, Tiborcz István ellentmondásos üzleti ügyei iránt. 
A nyár első heteiben Budapesten jártak az OLAF, az Európai Unió csalásellenes szervezetének nyomozói, akik azokról a gyanús körülmények között lebonyolított közbeszerzésekról érdeklődtek, amelyeket a pályázatok idején Tiborcz résztulajdonába tartozó Elios Innovatív Zrt. nyert el. 


Ezzel egy időben mozdult rá az ügyre az EU egy másik szervezete is. Az Európai Bizottság illetékes főizgatósága júniusban indított egy vizsgálatot – ahogy ők hívják: auditot – a túlnyomórészt uniós forrásokból finanszírozott pályázatok ügyében. Ennek célja nemcsak az esetleges szabálytalanságok feltárása, hanem az okozott károk jóvátétele is. Ez azt jelenti, hogy az eljárás akár olyan következménnyel is zárulhat, hogy Magyarország büntetésként elesik bizonyos uniós forrásoktól.
Közben egy magyar rendőrségi nyomozás is zajlik a pályázatok ügyében, de az EU érdeklődése azt jelenti, hogy egyszerre több oldalról – köztük a magyar kormánytól minden formában független szervek részéről – is vizsgálják az Orbán-család egyik tagját is érintő történéseket.
Tiborcz István ugyan tavasszal kiszállt az Elios Innovatívból, de a magyar és uniós hatóságok által vizsgált ügyek nagyrészt még arra az időszakra esnek, amikor ő is tagja volt a cégnek. Az Elios akkoriban nyert el sorozatban milliárdos állami megbízásokat úgy, hogy az esetek túlnyomó részében senki mással nem kellett versenyeznie a munkákért. Ezeknek az eljárásoknak a lebonyolításában merült fel a szabálytalanságok gyanúja, de a vizsgálatok kiterjednek az Elios által végzett munka elvégzésének részleteire – például az áraik mértékére  - is.
Az OLAF-nyomozás ténye már korábban is ismert volt, de ezen túl szinte semmit nem lehetett róla tudni, az Európai Bizottság auditjáról pedig egyáltalán nem jelentek meg eddig hírek. Bár a magyar kormány és a magyar hatóságok is tudnak az uniós eljárások részleteiről, erről hivatalosan szinte semmit nem mondanak. A Direkt36 ugyanakkor a vizsgálódásokat ismerő forrásoktól összegyűjtött információkból összerakta, hogyan fordult rá Brüsszel az Elios-ügyre.

Brüsszel olvas újságot

Magyarországon már 2011-ben feltűnést keltett az Elios Innovatív (amely akkor még E-OS Innovatív néven futott) azzal, hogy politikai kötődésű cégként nyert el állami megbízásokat.A cég körül azonban akkor kezdett el igazán forrósodni a levegő, amikor 2014-től kezdve egymás után győzött az országszerte kiírt közvilágítási fejlesztési pályázatokon. Ezeket szinte teljes egészében az EU finanszírozta, így a sorozatos győzelmek, illetve a pályázatok lebonyolításával kapcsolatos állítólagos szabálytalanságok felkeltették Brüsszel figyelmét is.
Elsőként az OLAF lépett, amelynek az a feladata, hogy védje az Európai Unió pénzügyi érdekeit a korrupciós esetek és egyéb visszaélések feltárásával. Ez a brüsszeli székhelyű szervezet – a sajtóirodája szerint - 2015 januárjában kezdte el a nyomozást az Elios-ügyben. A nyomozás részleteiről az OLAF nem árul el részleteket, de a szervezet a működését bemutató dokumentum szerint nemcsak bejelentésre indít eljárásokat, hanem saját maga által gyűjtött információk alapján is. 
Egy, az eljárást ismerő forrás szerint ez történt az Elios-ügy esetében is, bár az OLAF később több bejelentést is kapott a cégről, illetve a közvilágítási projektekről. Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője 2015 február elején küldött egy levelet Giovanni Kesslernek, az OLAF főigazgatójának, amelyben leírta, hogy az Elios néhány év alatt megtöbbszörözte a bevételét, miközben egymás után nyerte el nagyértékű – összességében több milliárd forintos - uniós projektek kivitelezését. Molnár szerint már pusztán a cég látványos fellendülése is gyanús, tekintve, hogy a cég „a miniszterelnök vejének az érdekeltsége”.
Az OLAF követte azokat a magyar újságcikkeket is, köztük a Direkt36 írásait, amelyek az Eliosszal foglalkoztak. Értesültek így arról is, hogy az Elios által elnyert közbeszerzések egy részénél felmerült az összeférhetetlenség gyanúja. Mint ahogy azt az Átlátszó megírta, több pályázatot is egy olyan cég készített elő, amelynek egyik tulajdonosa abban az időben tulajdonrésszel rendelkezett a később nyertes Eliosban is. Követték az OLAF munkatársai azt a cikket is,amelyben a Direkt36 bemutatta, az Elios azért nyert el verseny nélkül sok megbízást, mert a pályázatok eleve úgy voltak kiírva, hogy gyakorlatilag senki más nem felelt meg a követelményeknek.
Közben újabb bejelentés is érkezett az OLAF-hoz. Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke áprilisban küldött egy levelet az Európai Bizottságnak, amelyben közgazdasági elemzésekre hivatkozva arról írt, hogy szerinte az uniós források elősegítik a magyarországi demokrácia leépülését, mert azok rendkívüli mértékben torzítják a piacot, egyebek mellett amiatt is, hogy a pénzek aránytalanul nagy része köt ki a mindenkori hatalomhoz kötődő üzletembereknél.
Lukács több példát is felsorolt erre, köztük Tiborcz cégének látványos megerősödését és részesedését az állami megbízásokból. Lukács néhány héttel később azt a választ kapta a Bizottság egyik tisztviselőjétől, hogy „ami az EU-forrásokat érintő állítólagos visszaéléseket illeti, az e-mailje továbbítva lett az OLAF-nak, amelynek feladata az EU pénzügyi érdekeit védő nyomozások lebonyolítása”.

Magyarországon már 2011-ben feltűnést keltett az Elios Innovatív (amely akkor még E-OS Innovatív néven futott) azzal, hogy politikai kötődésű cégként nyert el állami megbízásokat. A cég körül azonban akkor kezdett el igazán forrósodni a levegő, amikor 2014-től kezdve egymás után győzött az országszerte kiírt közvilágítási fejlesztési pályázatokon. Ezeket szinte teljes egészében az EU finanszírozta, így a sorozatos győzelmek, illetve a pályázatok lebonyolításával kapcsolatos állítólagos szabálytalanságok felkeltették Brüsszel figyelmét is.
Elsőként az OLAF lépett, amelynek az a feladata, hogy védje az Európai Unió pénzügyi érdekeit a korrupciós esetek és egyéb visszaélések feltárásával. Ez a brüsszeli székhelyű szervezet – a sajtóirodája szerint - 2015 januárjában kezdte el a nyomozást az Elios-ügyben. A nyomozás részleteiről az OLAF nem árul el részleteket, de a szervezet a működését bemutató dokumentum szerint nemcsak bejelentésre indít eljárásokat, hanem saját maga által gyűjtött információk alapján is. 
Egy, az eljárást ismerő forrás szerint ez történt az Elios-ügy esetében is, bár az OLAF később több bejelentést is kapott a cégről, illetve a közvilágítási projektekről. Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője 2015 február elején küldött egy levelet Giovanni Kesslernek, az OLAF főigazgatójának, amelyben leírta, hogy az Elios néhány év alatt megtöbbszörözte a bevételét, miközben egymás után nyerte el nagyértékű – összességében több milliárd forintos - uniós projektek kivitelezését. Molnár szerint már pusztán a cég látványos fellendülése is gyanús, tekintve, hogy a cég „a miniszterelnök vejének az érdekeltsége”.
Az OLAF követte azokat a magyar újságcikkeket is, köztük a Direkt36 írásait, amelyek az Eliosszal foglalkoztak. Értesültek így arról is, hogy az Elios által elnyert közbeszerzések egy részénél felmerült az összeférhetetlenség gyanúja. Mint ahogy azt az Átlátszó megírta, több pályázatot is egy olyan cég készített elő, amelynek egyik tulajdonosa abban az időben tulajdonrésszel rendelkezett a később nyertes Eliosban is. Követték az OLAF munkatársai azt a cikket is,amelyben a Direkt36 bemutatta, az Elios azért nyert el verseny nélkül sok megbízást, mert a pályázatok eleve úgy voltak kiírva, hogy gyakorlatilag senki más nem felelt meg a követelményeknek.
Közben újabb bejelentés is érkezett az OLAF-hoz. Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke áprilisban küldött egy levelet az Európai Bizottságnak, amelyben közgazdasági elemzésekre hivatkozva arról írt, hogy szerinte az uniós források elősegítik a magyarországi demokrácia leépülését, mert azok rendkívüli mértékben torzítják a piacot, egyebek mellett amiatt is, hogy a pénzek aránytalanul nagy része köt ki a mindenkori hatalomhoz kötődő üzletembereknél.
Lukács több példát is felsorolt erre, köztük Tiborcz cégének látványos megerősödését és részesedését az állami megbízásokból. Lukács néhány héttel később azt a választ kapta a Bizottság egyik tisztviselőjétől, hogy „ami az EU-forrásokat érintő állítólagos visszaéléseket illeti, az e-mailje továbbítva lett az OLAF-nak, amelynek feladata az EU pénzügyi érdekeit védő nyomozások lebonyolítása”.

Az OLAF Budapesten

Ekkor még mindig nem volt nyilvános, hogy az OLAF vizsgálódik az Elios ügyében, de az iroda nyomozói szép csendben haladtak előre az ügyben. Júniusban Magyarországra is ellátogattak, és találkoztak egy magyar ellenzéki politikussal is, aki más ügyekben megkereste már korábban az OLAF-ot. Ez a találkozó nem kifejezetten az Elios ügyeiről szólt, de szóba kerültek azok is, és a politikus szerint egyértelmű volt, hogy az iroda munkatársai „nagyon képben voltak” a nyomozást illetően.
A politikus – aki a találkozó bizalmas jellege miatt névtelenséget kért - szerint kiderült, hogy az OLAF munkatársai addigra már felvették a kapcsolatot az Elios-féle projekteket szintén vizsgáló magyar rendőrséggel, és betekintettek az ő nyomozati irataikba. Ez a nyomozás az után kezdődött, hogy Schiffer András LMP-társelnök feljelentést tett az Átlátszó cikke nyomán, amely beszámolt az Elios által elnyert közbeszerzésnél történt állítólagos összeférhetetlenségről. 

Aki szembeszállt a maffiával

Az OLAF-munkatársakkal találkozó politikus megjegyezte, hogy a nyomozók reakcióiból az volt a benyomása, hogy “a szervezet kapacitásai elég korlátozottak a magyarországi visszaélések nagy számához képest”. Az OLAF vezetője ugyanakkor a nyilvánosság felé egyértelműen jelezte, hogy Magyarországra személyesen is odafigyel. Giovanni Kessler, a szervezet főigazgatója június 22-én látogatott Budapestre, hogy konkrét nyomozásokról tárgyaljon Polt Péter legfőbb ügyésszel. Polt a Legfőbb Ügyészség Markó utcai irodájában fogadta az elegáns megjelenésű, egyik ismerője szerint bőbeszédű Kesslert, aki korábban maga is ügyészként dolgozott, ráadásul kifejezetten kemény ügyeken.
Kessler szülőhazájában, Olaszországban több mint tíz évig szolgált az ügyészségen, és ebből négy évet kifejezetten maffiaellenes harccal töltött. Ennek során többször bizonyította, hogy nem ijedős típus. A 90-es évek közepén például külön kérte, hogy helyezzék a maffiaellenes küzdelem frontvonalába, Szicíliába. Ez akkor kifejezetten veszélyes vállalásnak számított, a maffia ugyanis néhány évvel korábban több ügyészt is megölt. A kockázatokkal Kessler is tisztában volt, és helyi sajtóbeszámolók szerint testőrök vigyáztak rá például az egyik olyan sajtótájékoztatón is, ahol bejelentette, hogy vádat emel több maffiavezér ellen.
Arról kevés hivatalos információ van, hogy miről tárgyalt Kessler a magyar legfőbb ügyésszel. Azt egyik fél irodája sem árulja el, hogy konkréten milyen ügyek kerültek szóba, és emellett egymásnak ellentmondó információkat adnak ezeknek az ügyeknek a jellegéről is. 
A Legfőbb Ügyészség a találkozó napján kiadott közleményében azt írta, hogy “a tárgyaló felek tájékoztatták egymást egyes náluk folyamatban lévő ügyek állásáról és megtárgyalták az adott ügyekben szükséges intézkedéseket, illetve információcserét”. Az OLAF ugyanakkor a Direkt36 mostani kérdéseire azt közölte, hogy csak olyan ügyek kerültek szóba, amelyekben ők már lezárták a nyomozást. Megkerestük a Legfőbb Ügyészséget, amely tartja magát a júniusi közleményhez, az ellentmondásra vonatkozó kérdésre pedig nem válaszolt.
Három egymástól független brüsszeli forrás információi szerint téma volt a találkozón a közvilágítási projektek ügye is, de mindannyian csak közvetett módon szereztek tudomást a megbeszélés részleteiről. A források – akik közül ketten a magyar ellenzékhez kötődnek – névtelenséget kértek arra hivatkozva, hogy ők is bizalmas úton jutottak hozzá az információhoz.
Kesslernek volt például egy találkozója ősz elején Brüsszelben, ahol szóba került  a budapesti látogatás is. A megbeszélés részleteinek egyik ismerője szerint a főigazgató ugyan ott sem árult el konkrétumokat arról, hogy miről tárgyalt Polttal, de utalt rá, hogy az Elios-ügy is téma volt. "Bár Kessler nem mondta ki, hogy a közvilágítási projektekről van szó, de a kontextusból egyértelmű volt, hogy erről az ügyről is tárgyaltak" – mondta a forrás.
Egy másik forrás szintén azt mondta, hogy neki az OLAF egyik munkatársa számolt be arról, hogy Kessler és Polt az Elios-ügyről is beszéltek.  Hasonló információi vannak egy, az OLAF-nyomozást közelről ismerő harmadik  forrásnak.

Kiemelt ügyként” kezelik

Bármi is hangzott el a megbeszélésen, Kessler nyilvánosan is egyértelművé tette, hogy a látogatása üzenetértékű volt. Néhány héttel később az Európai Parlament egyik bizottságában számolt be az OLAF munkájáról, és ott azt mondta, ritkaságnak számít, hogy személyesen beszéljen meg konkrét ügyeket egy tagállam hatóságának vezetőjével.
Normál esetben nem így csináljuk. Nem úgy megy, hogy reggel felülünk a repülőre, és este visszajövünk. Minden nyomozással nem tudok így eljárni, és nem is működhetne így az irodám” – mondta Kessler, hozzátéve, hogy ebben az esetben azért tett kivételt, mert egyrészt fontos ügyekről volt szó, másrészt pedig azért, mert Magyarország az egyik olyan tagállam, ahol sok ügyet vizsgálnak. Az OLAF legutóbbi jelentéséből kiderül, hogy 2014-ben 13 magyarországi nyomozást zártak le. Ennél egyedül Romániában volt több lezárt ügy: 36. 
A még folyamatban lévő Elios-ügy annyiban speciális, hogy az OLAF annak ellenére foglalkozik vele, hogy zajlik benne egy magyarországi nyomozás is. „Az OLAF-nak abban lehet szerepe, hogy a magyar ügyészség ne hagyja elaltatni az ügyet” – mondta Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért európai parlamenti képviselője, aki június végén szintén beadott az OLAF-hoz egy jelentést az Elios ügyében. Ez a dokumentum nagyrészt a Direkt36 cikkén alapult, amelyben bemutattuk, hogy az Elios megmagyarázhatatlanul magas árakat szabott az közvilágítási projektek egy részében.
Egy másik, szintén a magyar ellenzékhez kötődő brüsszeli forrás szerint pedig neki arról beszélt szeptemberben egy OLAF-tisztviselő, hogy az Elios-nyomozást „kiemelt ügyként” kezelik az irodán belül. Ez a beszélgetés szintén szeptemberben zajlott, mondta a forrás, aki névtelenséget kért arra hivatkozva, hogy az OLAF-tisztviselővel folytatott egyeztetése bizalmas jellegű volt. 
Bár az OLAF a vizsgálatok lefolytatásához viszonylag komoly jogkörökkel rendelkezik – helyszíni ellenőrzéseket is tarthat -, a felelősségre vonásban már csak korlátozott szerepe van. Ha szabálytalanság vagy bűncselekmény gyanújára bukkannak, akkor csak ajánlásokat fogalmazhatnak meg. Egyrészt javasolhatják az Európai Bizottságnak, hogy próbálja visszaszerezni a csalás által érintett pénzösszeget. Másrészt átadhatják a nyomozás eredményét tartalmazó jelentését az adott tagállam hatóságainak, de az már rajtuk múlik, hogy kezdenek-e vele valamit. Ezeket a jelentéseket az OLAF soha nem hozza nyilvánosságra, de a beszámolóikból kiderül, hogy sok esetben ezek alapján indulnak büntetőeljárások a tagállamokban.

Büntetéssel is zárulhat

Ennél konkrétabb következménye lehet annak a másik eljárásnak, amelyet szintén egy brüsszeli hivatal folytat az Elios-ügyben. Az Európai Bizottság regionális főigazgatósága 2015 júniusban indított egy auditot az Elios Innovatív által elnyert közbeszerzések ügyében, tudta meg a Direkt36 bizottsági forrásból. 
A Bizottság értesítette az audit megindításáról a magyar felet is, konkrétan a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumon belül működő úgynevezett irányító hatóságot. Megkerestük a kormányt, de nem válaszoltak kérdéseinkre, arra hivatkozva a bizottsági vizsgálatokról szóló uniós szabályok szerint nem adhatnak tájékoztatást az eljárásról.
A bizottsági forrás szerint az audit egyelőre olyan szakaszban van, amelyben egyeztetnek a magyar féllel, és csak ennek a párbeszédnek az eredményeként születnek majd meg a végső megállapítások. Annyi fejlemény azonban már történt, hogy egyelőre áll az Elios Innovatív által elnyert közvilágítási projektek kifizetése. A bizottsági forrás szerint nem Brüsszelből állították le a kifizetést, hanem a magyar fél nem nyújtott be erre vonatkozó kérelmet az Elios által elvégzett projektek esetében. A Miniszterelnökség nem válaszolt az ennek okára és részleteire vonatkozó kérdésekre sem, így nem tudni azt sem, hogy mekkora összegről van szó.
A Bizottság emellett kérte a magyar felet úgynevezett korrekciós intézkedések meghozatalára is. Ennek részleteiről nem árultak el konkrétumokat a bizottsági forrás, de a korrekció lényegében pénzügyi büntetésként működik, és pénzt vonnak meg az érintett programtól. „Öt százalék az átlagos, de lehet ennél jóval nagyobb arányú korrekció is” – mondta Nagy Gabriella, a Transparency International közpénzügyi programjának vezetője.
Még a néhány százalék is százmilliókat vagy milliárdokat jelenthet. Az Elios-ügyben érintett közvilágítási projektekre összességében 19 milliárd forintot osztottak szét a Környezet és Energia nevet viselő úgynevezett operatív program keretében. Orbán Viktor vejének korábbi cége több mint két tucat esetben nyerte meg a kivitelezésre kiírt közbeszerzés, és ezzel összesítve több mint bruttó 10 milliárd forint értékben jutott hozzá EU-s finanszírozású megbízásokhoz. Az Elios nem válaszolt a kérdéseinkre, így az sem derült ki, hogy eddig mennyi pénz folyt be hozzájuk ezekből a megbízásokból.
Ezeknek a fejlesztéseknek a forrását bukhatja el részben Magyarország, ha az Európai Bizottság eljárása büntetés kiszabásával zárul. Bár az általános gyakorlat szerint nem minden esetben veszik el teljesen a pénz, mert a kormány kérheti, hogy a zárolt összeget csoportosítsák át más programokba, ezt a manővert nehezítheti most az, hogy az Elios által elnyert projektek még az előző, most már lezárás alatt lévő uniós fejlesztési ciklusba tartoznak.
Ha korrekció lesz, akkor ez a pénz mindenképpen elveszik. Ha még a programozási időszak elején alkalmaznak korrekciót, akkor van lehetősége a kormánynak arra, hogy beforgassa a pénzt máshova, de most nincs” – magyarázta Nagy Gabriella, a Transparency International munkatársa, hozzátéve, hogy ez a pénz – már ha tényleg lesz korrekció az Elios-projektek ügyében - „megy vissza az EU költségvetésébe”.
A cikk elkészítésében közreműködött Sáling Gergő.
A cégekről szóló információkhoz az Opten és a Céginfo szolgáltatását használtuk.

Kihátrált a wellnessbunkerből az MNB alapítványa

Ahogy aznap este írtuk, kedd reggeli ülésén vitatta meg a Forster Központ Műemléki Tanácsadó Testülete azt a tervet, amit a tulajdonos - a Magyar Nemzeti Bank alatt működő - Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány nyújtott be a hivatalnak a tulajdonukba tartozó Úri utca 72. alatt ingatlan fejlesztésére. 
Az Úri u. 72. sz. alatti ingatlan 15907 törzsszámon védett műemlék, így az engedélyeztetés megindításához szükséges kikérni a tanácsadó testület (MTT) véleményét. Az MTT "szakértőként a hatósági eljárás során véleményével segíti az örökségvédelmi és építésügyi hatóság munkáját.


Egy háromszintes létesítmény kivitelezését tervezi az alapítvány, amelynek a birtokunkba került látványterv részletei szerint része egy wellnessfunkciókat magában foglaló szint is.  



Az eredeti tervdokumentációból birtokunkba jutott grafika.
A Fővárosi Kormányhivatal szerdán a 444-nek küldött válaszában azt írta: az épület felújítása még tervezési fázisban van, és a hivatalhoz nem nyújtottak be engedélyezési kérelmet. Elismerték, hogy az ingatlanra vonatkozó terveket tárgyalta kedden a Forster Központ tanácsadó testülete.














Az alapítványtól megkértük a teljes dokumentációt, a tervtanácstól pedig a keddi ülés jegyzőkönyvét, de egyik sem kaptuk meg. Az alapítvány hivatalosan azt közölte, hogy nem született  végleges döntés és későbbre ígérték a jóváhagyott terveket, amikből - írja az alapítvány - kiderül majd az is, hogy “nem lesz wellness részleg az épületben.” 
Megkerestük a Forster Központ tervtanács tagjait, hogy adjanak tájékoztatást a keddi ülésről, de többen is visszautasították ezt, mert a tagokkal titoktartási kötelezettséget irattak alá. Volt olyan tag, aki telefonra rögzítette a beszélgetésünket, bizonyításképp, hogy nem adott ki bizalmas információt. 
Az MNB és a tervtanács köreiből is megerősítették, hogy az általunk közölt grafikák valósak, de a tervtanács nem támogatta azt, és jelenleg is a tervek újradolgozása zajlik. 
Csütörtökön az origo.hu portálon megjelent egy cikk, “Nem lesz wellnessbunker a Várban” címmel, ehhez tartozott egy kép is a bunkerről. Azt írták, hogy a kép forrása az alapítvány. 
A Origón megjelent kép szinte tökéletesen megegyezik a 444-en megjelent közölt tervvel, csak az a különbség, hogy ahol nálunk a medencék és szaunák látszódtak, ott az Origóhoz eljutott verzióban egy kiállítótér van. 
Van még egy érdekesség. A terven a különböző helyiségek funkcióját nyilakkal és szövegekkel jelölik. Ezek a jelölések is változtak az Origóhoz eljutott képen, nem csak a medencék tűntek el. Ahol a 444-en megjelent terven "Spa" azaz fürdő olvasható, ott az origós verzióban "Kiállítótér" a szöveg.
Viszont az Origós képeken fent maradt egy jelölés "meglévő akna lemélyítése SPA, azaz fürdő légutánpótlásához". Azon a fotón, ahol nincs semmiféle fürdő, csak kiállítótér. Később ez a fürdőre utaló utolsó jelölés is eltűnt az Origón megjelent képről, és a forrás is megváltozott: már nem az alapítvány, hanem a site jegyzi a képet.






























Túlfeszíti az építőipart, előbb masszív túlkeresletet, majd masszív túlkínálatot okoz, ingatlanpiaci buborékot fúj, drágán és a hiányszakmákban teremt új munkahelyet és az államadósságot is folyamatosan növeli az új csok - állapítja meg legfrissebb elemzésében a Költségvetési Felelősségi Intézet Budapest (KFIB). 
Az építőipar az utóbbi években évente mintegy 800 ezer négyzetméternyi lakást épített. A 2000-es évek közepén ez jóval magasabb volt, amikor az előző állami lakástámogatási program járatta csúcsra az iparágat, ám az akkori teljesítmény az 1999. évi 1,9 millió négyzetméterről öt év alatt viszonylag egyenletes ütemben nőtt 3,9 millióra.
Elvileg tehát az iparág jóval többet is kibocsáthat, de ahhoz némi idő kell - mondja a kínálati oldalról a KFIB elemzése.


Időbe telik új cégeket alakítani, engedélyeket beszerezni és nincs elég szakmunkás sem.  A külföldön dolgozók tömeges hazatérésére nem számítanak, a szakképzés átszervezésével pedig épp akkor - 3-4 év múlva - lépnének be a piacra a szakmunkások, amikor a kereslet kezd lecsengeni.
Összességében legfeljebb 33 ezer releváns képzettségű szakmunkás érhető el, de ezeket természetesen nem veheti fel mind az építőipar, mivel a beszállító ágazatok teljesítménye nőni fog. Az Ágazati Kapcsolatok Mérlege alapján, ha 100 fővel nő az építőipari szakmunkások létszáma, akkor 26 fővel kell, hogy nőjön a többi ágazat ipari és építőipari foglalkozású szakmunkásainak létszáma is.
Ha a gazdaságban állást találna minden olyan munkanélküli, aki a legutóbbi munkahelyén építőipari, vagy bármilyen ipari tevékenységet végzett, évente akkor is legfeljebb 1,6 millió négyzetméterrel tudnák a jelenlegi fölé emelni az épített lakások összterületét.

Lemond-e Merkel a jövő héten?

Az elemzők egybehangzó véleménye szerint elsősorban Angela Merkel menekültpolitikájáról nyilvánítanak véleményt a szavazók a három vasárnapi németországi tartományi választáson. Még az a kérdés is felmerül, hogy lemond-e a kancellár, ha a pártja, a CDU rosszul szerepel.
Angela Merkel német kancellár harmadik kormányzási periódusa legnagyobb tesztjére készült az elmúlt hetekben. Három németországi tartományban március 13-ára tűzték ki a helyi választásokat, amelyeken a szavazók valójában Merkel nagyvonalú bevándorlási politikájáról nyilvánítanak véleményt. Ez volt a kampány messze legfontosabb témája - derült ki a Bloomberg összefoglalójából.
A pályák
A legnagyobb falat a 10,7 millió lakosú, a 40 milliós Lengyelországnál nagyobb gazdasággal rendelkező Baden-Württemberg, amely olyan cégeknek ad otthont, mint a Daimler, a HeidelbergCement és a Porsche. A tartományt 2011 óta a Zöldek vezetik és a közvélemény-kutatások szerint Merkel pártja a CDU, amely 28 százalékon áll, aligha hozhatja be a 30 százalék feletti helyi kormánypártot.
Szavazás lesz Rajna-vidék-Pfalzban, a BASF vegyipari óriás otthonában, illetve a volt Kelet-Németország területén lévő Szász-Anhaltban. Az utóbbi jellegzetessége, hogy munkanélküliségi rátája közel 11 százalék - szemben a 6,6 százalékos német átlaggal, illetve a négyszázalékos baden-würtembergi mutatóval.
Az állás
Rajna-vidék-Pfalzban van esélye a CDU-nak arra, hogy megszerezze a helyi hatalmat a szociáldemokrata SPD-től, amely 25 éve vezeti a tartományt. Szász-Anhaltban a párt közel áll ahhoz, hogy újabb öt évre megkapja a kormányzati felhatalmazást, koalícióban a szociáldemokratákkal.
Az elégedetlenséget azonban jól mutatja, hogy az euroszkeptikus-bevándorlóellenes Alternatíva Németországért (AfD) pártot itt 18 százalékon, azaz jóval tíz százalék körüli országos népszerűsége felett mérik.
Baden-Württenberget viszont várhatóan nem tudják visszaszerezni a Zöldektől, akiket a fukusimai atomkatasztrófa utáni "Na ugye, hogy mi megmondtuk, hogy hanyagolni kell az atomenergiát!" érzés hozott helyzetbe öt évvel ezelőtt.
A gond
Mindezekkel az eredményekkel egy baj van Merkel szempontjából. Nevezetesen az, hogy tavaly ősszel még azt mutatták a közvélemény-kutatások, hogy a CDU mindhárom tartományban nyerni fog. A párt népszerűségét a bevándorlási válság morzsolta le, amelynek eredményeként tavaly több mint egymillió menekült árasztotta el Németországot. A kancellár nem volt hajlandó lezárni a határokat, és ez az álláspontja nem változott.
A sztár
Ennek tükrében felvetődik a kérdés, hogy lemond-e Angela Merkel, ha rosszul alakul a három meccs a CDU szempontjából. Bár megengedő menekültpolitikája miatt még pártján belül is nő az elégedetlenség vele szemben, aligha mond le, bármi legyen is a vasárnapi választások végeredménye.
Nemrégiben kijelentette, hogy 2013-ban egy teljes négyéves ciklusra kapott felhatalmazást a németektől, ám ennél sokkal fontosabb, hogy nincs kihívója. Az országos választások másfél év múlva lesznek, és a szakértők egyetértenek abban, hogy a CDU legjobb győzelmi esélyét az kínálja, ha Angela Merkel marad a "frontembere".
A taktika
Felmerül az a kérdés is, hogy Németország első embere megváltoztatja-e politikáját egy rossz választási eredmény nyomán? A kampány során következetesen kitartott eddigi taktikája mellett. Ara hivatkozott, hogy egy felmérés szerint a németek 90 százaléka úgy véli, menedéket kell nyújtani azoknak, akik egy háború elől menekülnek.
A stratégia
Merkel kezdettől fogva a török-EU megállapodástól várja a hosszú távra szóló megoldást. Ez egyrészt lehetővé tenné a bevándorlók egy részének visszaküldését Törökországba, másrészt szervezett, ellenőrzött csatornába terelné a menedékre jogosultak beutazását. Ezzel véget vethetne az illegális bevándorlási hullámnak.
A hét elején kötött előzetes EU-török egyezség nem elég ahhoz, hogy egységbe kovácsolja vezetője mögött a CDU-t - idézte a CNBC Carsten Nickel, a Teneo Intelligence tanácsadó cég elnökhelyettese megjegyzését. Ugyanakkor az, hogy a balkáni határzárnak köszönhetően minimálisra csökkent az illegális bevándorlók beáramlása, illetve hogy a törökökkel kötött megállapodás végül meghozhatja az eredményét, a nyárra sokat javíthat Merkel helyzetén.

Angela Merkel német kancellár harmadik kormányzási periódusa legnagyobb tesztjére készült az elmúlt hetekben. Három németországi tartományban március 13-ára tűzték ki a helyi választásokat, amelyeken a szavazók valójában Merkel nagyvonalú bevándorlási politikájáról nyilvánítanak véleményt. Ez volt a kampány messze legfontosabb témája - derült ki a Bloomberg összefoglalójából.
A pályák
A legnagyobb falat a 10,7 millió lakosú, a 40 milliós Lengyelországnál nagyobb gazdasággal rendelkező Baden-Württemberg, amely olyan cégeknek ad otthont, mint a Daimler, a HeidelbergCement és a Porsche. A tartományt 2011 óta a Zöldek vezetik és a közvélemény-kutatások szerint Merkel pártja a CDU, amely 28 százalékon áll, aligha hozhatja be a 30 százalék feletti helyi kormánypártot.
Szavazás lesz Rajna-vidék-Pfalzban, a BASF vegyipari óriás otthonában, illetve a volt Kelet-Németország területén lévő Szász-Anhaltban. Az utóbbi jellegzetessége, hogy munkanélküliségi rátája közel 11 százalék - szemben a 6,6 százalékos német átlaggal, illetve a négyszázalékos baden-würtembergi mutatóval.
Az állás
Rajna-vidék-Pfalzban van esélye a CDU-nak arra, hogy megszerezze a helyi hatalmat a szociáldemokrata SPD-től, amely 25 éve vezeti a tartományt. Szász-Anhaltban a párt közel áll ahhoz, hogy újabb öt évre megkapja a kormányzati felhatalmazást, koalícióban a szociáldemokratákkal.
Az elégedetlenséget azonban jól mutatja, hogy az euroszkeptikus-bevándorlóellenes Alternatíva Németországért (AfD) pártot itt 18 százalékon, azaz jóval tíz százalék körüli országos népszerűsége felett mérik.
Baden-Württenberget viszont várhatóan nem tudják visszaszerezni a Zöldektől, akiket a fukusimai atomkatasztrófa utáni "Na ugye, hogy mi megmondtuk, hogy hanyagolni kell az atomenergiát!" érzés hozott helyzetbe öt évvel ezelőtt.
A gond
Mindezekkel az eredményekkel egy baj van Merkel szempontjából. Nevezetesen az, hogy tavaly ősszel még azt mutatták a közvélemény-kutatások, hogy a CDU mindhárom tartományban nyerni fog. A párt népszerűségét a bevándorlási válság morzsolta le, amelynek eredményeként tavaly több mint egymillió menekült árasztotta el Németországot. A kancellár nem volt hajlandó lezárni a határokat, és ez az álláspontja nem változott.
A sztár
Ennek tükrében felvetődik a kérdés, hogy lemond-e Angela Merkel, ha rosszul alakul a három meccs a CDU szempontjából. Bár megengedő menekültpolitikája miatt még pártján belül is nő az elégedetlenség vele szemben, aligha mond le, bármi legyen is a vasárnapi választások végeredménye.
Nemrégiben kijelentette, hogy 2013-ban egy teljes négyéves ciklusra kapott felhatalmazást a németektől, ám ennél sokkal fontosabb, hogy nincs kihívója. Az országos választások másfél év múlva lesznek, és a szakértők egyetértenek abban, hogy a CDU legjobb győzelmi esélyét az kínálja, ha Angela Merkel marad a "frontembere".
A taktika
Felmerül az a kérdés is, hogy Németország első embere megváltoztatja-e politikáját egy rossz választási eredmény nyomán? A kampány során következetesen kitartott eddigi taktikája mellett. Ara hivatkozott, hogy egy felmérés szerint a németek 90 százaléka úgy véli, menedéket kell nyújtani azoknak, akik egy háború elől menekülnek.
A stratégia
Merkel kezdettől fogva a török-EU megállapodástól várja a hosszú távra szóló megoldást. Ez egyrészt lehetővé tenné a bevándorlók egy részének visszaküldését Törökországba, másrészt szervezett, ellenőrzött csatornába terelné a menedékre jogosultak beutazását. Ezzel véget vethetne az illegális bevándorlási hullámnak.
A hét elején kötött előzetes EU-török egyezség nem elég ahhoz, hogy egységbe kovácsolja vezetője mögött a CDU-t - idézte a CNBC Carsten Nickel, a Teneo Intelligence tanácsadó cég elnökhelyettese megjegyzését. Ugyanakkor az, hogy a balkáni határzárnak köszönhetően minimálisra csökkent az illegális bevándorlók beáramlása, illetve hogy a törökökkel kötött megállapodás végül meghozhatja az eredményét, a nyárra sokat javíthat Merkel helyzetén.


Pusztító fegyvert fejlesztett Észak-Korea

Észak-Korea állítása szerint már rendelkezik olyan nukleáris robbanófejjel, amellyel felfegyverezheti ballisztikus rakétáit. A miniatürizált atombombát maga Kim Dzsong-un, az ország vezetője mutatta be.

Észak-Korea állítása szerint már rendelkezik olyan nukleáris robbanófejjel, amellyel felfegyverezheti ballisztikus rakétáit. A miniatürizált atombombát maga Kim Dzsong-un, az ország vezetője mutatta be.
Egységesítettük a nukleáris robbanófejeket, hogy miniatürizálásukkal elférhessenek a ballisztikus rakétákban - mondta Kim Dzsong-un, népe nagy vezére, bemutatva a nagy nyilvánosságnak egy kis fényes acélgömböt.
A Defense Update szerint lehetséges, hogy a robbanófejet a KN08-as közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákhoz tervezték, amelyeket repülés közben még nem próbáltak ki.
A tervek szerint ezek a rakéták a Csendes-óceáni és az Egyesült Államok nyugati partjain levő amerikai célpontok támadására lesznek alkalmasak. Kim hangsúlyozta, hogy a miniatürizált robbanófejek termonukleáris bombák, igyekezve megerősíteni azt a phenjani állítást, amely szerint a januári kísérletek során hidrogénbombát robbantottak.
A keletkezett sugárzás nyugati szakértői vizsgálata szerint ugyanis nem érte el azt az erősséget, ami termonukleáris robbanásokra jellemző, inkább arra utalt. hogy az észak-koreaiaknak sikerült egy a korábbinál hatékonyabb atombombát előállítaniuk.


















Írásbeli képviselői kérdésben a szocialista Mesterházy Attila kérdezte végig a minisztériumokat, hogy hány politikai főtanácsadót, tanácsadót alkalmaznak, mennyiért és kiket - számol be a 
444.hu. A válasz hétfőn írásban érkezett, ám olyan, mint a népmesei okos lány, aki vitt is ajándékot a királynak, meg nem is. 
A minisztériumok azt még elárulták, hogy hány fő- és sima tanácsadót foglalkoztatnak, és a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda kivételével havi bruttó összegkeretet is megadtak, azonban hogy név szerint kik teszik zsebre a pénzt, nem mondták meg.
A foglalkoztatottak nevére és illetményére vonatkozó megkeresése kapcsán álláspontom szerint parlamenti válaszban való nyilvánosságra hozatala a közérdekű adatok megismerésének igényével nem áll arányban” – ezzel indokolta Rogán Antal a nagy titkolózást. Mesterházy Attilának felajánlotta, hogy személyesen belenézhet a tanácsadói szerződésekbe, attól azonban már óva intette a szocialista politikust, hogy a konkrét neveket és összegeket nyilvánosságra hozza.
Az biztos, hogy a tanácsadók körülbelül havi bruttó 100 millió adóforintba kerülnek.
A nyilvánosságra hozott, finoman szólva is hiányos adatokból az derül ki, hogy Pintér Sándor a legbőkezűbb miniszter: titokban tartott három tanácsadója közül az egyik bruttó másfél millió forintot visz haza. A Honvédelmi Minisztérium alkalmazásában egyelőre nincsenek tanácsadók, a két státuszt Simicskó István még nem töltötte be. Lázár Jánosnak és a Miniszterelnökségnek van a legtöbb politikai tanácsadója: 45-en segítenek az ötletelésben. Csak a Miniszterelnökség havi bruttó 26 millió forintot fizet ki politikai tanácsokért. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 44 tanácsadójának havonta összesen bruttó 26 258 700 forintot fizet ki, a Külgazdasdasági és Külügyminisztériumnak pedig havi 13 830 000 forintjába kerül 19 tanácsadója. A teljes listáért kattintson ide.







Erre Magyarország is rámenne - Óriási veszélyre figyelmeztetnek Fukusima kapcsán (napi.hu)
A fukusimai atomerőmű katasztrófája arra figyelmezteti a nukleáris beruházást folytató országokat, hogy egy súlyos baleset teljes társadalmi és pénzügyi összeomlással járhat. Japán hajszál híján megsemmisült öt évvel ezelőtt, az adófizetőknek körülbelül egyévi magyar GDP-nek megfelelő összegébe került eddig a kárelhárítás, és nagyon messze van még a vége. 
Teljes káosz uralkodott a döntéshozatalban és az intézkedések végrehajtásában a kormány legmagasabb szintjein is Tokióban a fukusimai atomerőmű 2011. március 11-ei katasztrófája idején - derült ki az akkor hivatalban lévő miniszterelnök, Kan Naoto beszámolójából. A volt kormányfő a The Daily Telegraphnaknyilatkozott a tragédia ötéves évfordulója alkalmából.
A 9,0-es erősségű földrengést követő cunami 13 méter magas hulláma átcsapott az erőművet a tenger felől védő, 10 méter magas falon, a víz elöntötte a pincét, ahol a rendszerek hűtéséért felelős tartalékgenerátorok voltak. Az áramkimaradások miatt a gondok akadtak a reaktorok hűtésével, így azok túlhevülése fenyegetett.
Az első robbanás hat nukleáris rektor közül az egyes számúban történt március 12-én, ezt a hármas egység követte 14-én, majd a négyes 15-én.
Kan szavaiból most kiderült, hogy alig tudtak valamit arról, mi is történik valójában az atomerőműben. A miniszterelnök elismeri, hogy amikor megkapta a hírt, hogy leállt a fukusimai reaktorok hűtése, kiverte a hideg veríték. Mivel tanult fizikát egyetemista korában, a rendelkezésre álló kevés információ alapján azzal azért tisztában volt, hogy a katasztrófa nagyobb lehet az ukrajnai Csernobilban történt 1985-ös nukleáris balesetnél. Ott egy reaktor volt érintett, itt hat állt a leolvadás szélén.
Ötvenmillió ember
A volt miniszterelnök elmondása szerint a levegőbe kerülő radioaktív anyagok 11-e és 15-e között egyre nagyobb területre terjedtek ki, és ha a maradék három reaktor is leolvadt volna, akkor a szennyezés érintette volna Tokiót is. A válság csúcspontján a kormány mérlegelte a főváros kiürítését és a rendkívüli állapot bevezetését.
Japán fennmaradása volt a tét. Egy 50 millió embert érintő evakuáció olyan hatással járt volna, mintha az ország elveszített volna egy nagy háborút.
Ötven ember
Kant később egy parlamenti vizsgálóbizottság felelősnek találta a katasztrófa kezelésében elkövetett hibákért, köztük az információk visszatartásáért és azért, hogy elrendelte az úgynevezett Fukusima 50, azaz ötven szakember helyszínen maradását, miközben 750 embert kimentettek.
A volt kormányfő azonban úgy véli, helyesen cselekedett. Szerinte a válság megoldásának kritikus pontja volt, amikor felkereste az atomerőmű tulajdonosa, a Tepco áramszolgáltató cég irodáit, és elrendelte, hogy ne evakuálják a létesítményt.
Ennek köszönhetően - azaz tehát az életüket kockáztató emberek erőfeszítéseinek köszönhetően - tudták leszűkíteni 20 kilométerre a kiürítési zónát 250 kilométer helyett. Az utóbbiba beleesett volna a Fukusimától 240 kilométerre lévő Tokió is. Mindez hajszálon múlott.
A biztonsági főnök képtelen volt feladata ellátására
Kan különösen nagynak tartja a Tepco felelősségét, ugyanis számos hasonló kisebb baleset történt 2011. március 11. előtt. A cég menedzsmentje 2009 júniusa óta tudta, hogy a létesítmény sérülékeny egy cunami esetén, ám a kockázat ellenére nem tette meg a szükséges elővigyázatossági intézkedéseket.
Sokkolta az is, hogy a japán nukleáris biztonsági hivatalt vezető Teraszaka Nobuaki képtelen volt feladata ellátására. Kérdeztünk tőle valamit, ám képtelen volt világos választ adni - mondta a brit lapnak. Kiderült, hogy a biztonsági főnöknek közgazdasági diplomája van.
Még mindig veszélyes
Öt évvel a tragédia után az erőmű továbbra is veszélyezteti a környezetet és az emberek életét. A kettes és hármas reaktorban még mindig bent vannak a radioaktív üzemanyagok és egy kevés szennyezett víz napról napra kiszivárog a létesítményből annak ellenére, hogy a Tepco ezt tagadja - állítja a volt kormányfő. Szerinte utóda, Abe Sizno hibát követett el azzal, hogy lehetővé tette a katasztrófa után leállított japán atomreaktorok fokozatos újraindítását.
Ne építsenek atomerőműveket!
Japán nem tanult eleget a leckéből, nem hallgat azokra, akik egy újabb tragédia lehetőségére figyelmeztetik - mondja. Történtek biztonsági intézkedések, például megemelték a cunamik ellen védő falakat, de Kan szerint mindez nem elég. Sűrűn lakott térségekben nem szabadna atomerőműveket építeni - szögezi le. A cunami után Japán éveken át megvolt nukleáris energia nélkül, ez bizonyítja, hogy így is megoldható az ország energiaellátása.
A volt kormányfő elismeri, hogy korábbi álláspontjához képest 180 fokot változtatva a fukusimai katasztrófa óta ellenzi a nukleáris energia felhasználását. A hasznokat a kockázatokkal kell szembe állítani egymással - fejtegeti. Egy reaktor leolvadása lerombolhat egy teljes erőművet. Egy ilyen baleset ugyan nem valószínű, ám a lehetséges kár nagyságának tükrében a kicsi esély túl nagy a kockázat.
Az öt évvel ezelőtti balesetben senki sem halt meg azonnal a radioaktív sugárzás miatt. A reaktorleolvadások miatt közel 400 ezer embert kellett kitelepíteni az erőmű 20 kilométeres körzetében. Ennek szélén lévő egyik településre nemrégiben visszaengedték a lakosokat, ám csupán hat százalékuk, főként idősek éltek a lehetőséggel. Régi lakóhelyükön egyébként az erőmű megtisztításán dolgozó munkások élnek.
Az adófizetőké a cech
A baleset eddig 100 milliárd dolláros (az éves magyar GDP-vel összemérhető) nagyságú költséget okozott a japán adófizetőknek - állítja a Financial Times (FT) az ötéves évfordulóra készült cikkében. A pénzügyi lap újságírói szerint a Tepco és a kormány állításával szemben nem a cég és az energiaszolgáltató ágazat, hanem végső soron - ha másban nem az áramszámláikon - a felhasználók állják ezt a cechet.
Az FT szerint Fukusima esetéből levonható az a tanulság, hogy a nukleáris balesetekkel kapcsolatos rendkívüli költségeket igen nehéz magántársaságokra hárítani. Ezt figyelembe kell vennie minden olyan országnak - köztük Nagy-Britanniának (és Magyarországnak - a szerk.) -, amely atomerőműveket épít.
Számoljunk!
A katasztrófa összesen 13,3 ezer milliárd jenbe (118 milliárd dollár) került - idézi az FT Oshima Kenichi, a Ritsumeikan University professzorának becslését. Ebből 2,6 ezer milliárdot a Tepco részvényeseinek pénztárcája bán. Ez a különbség papírjaik 2011. március 10-ei illetve mai értéke között.
A kiadások között szerepel a lakosság és az érintett vállalatok kártalanítása, ami 6 ezer milliárd jen körül alakul, 3,5 ezer milliárdot vitt el a létesítmény és környékének megtisztítása és további több mint 2 ezer milliárdot az erőmű lezárása.
És ez a számítás nem tartalmazza az összes japán nukleáris létesítmény éveken át tartó kikapcsolásával és biztonsági megerősítésével járó költségeket!
Ki fizet a végén?
A kiadásokat elvileg a Tepcónak kell kifizetnie, ám az államtól támogatást kapott az anyagi lehetőségeit meghaladó költségekre. Elvileg ez a pénz visszajön a cégre és a többi atomerőmű-üzemeltetőre kivetett adóból, ám a vállalatok az ezzel járó pluszköltségüket az áramszámlákon keresztül nyilván továbbhárítják az ügyfeleikre.
Emellett a japán árampiac április 1-jén életbe lépő liberalizálása miatt kétséges, hogy fenntartható-e az adó, hiszen a verseny leszoríthatja az árakat, s ezzel a fizetésképtelenség felé taszíthatja a túl magas költséggel működő szolgáltatókat. A Tepco szóvivője szerint a cég elég jövedelmet termel a katasztrófa okozta károk végleges elhárításával járó cech kifizetésére.
Zombi vállalat
A professzor költségbecslését sem a Tepco sem a tokiói kormány gazdasági tárcája, sem a pénzügyminisztérium nem kommentálta az FT-nek. A kormány szerint is végső soron az áramszolgáltató fogja állni a kiadásokat.
Oshima megjegyzi, hogy a számla tovább fog nőni. A kormány eddigi stratégiája, nevezetesen hogy életben tartotta a Tepcót, amely elvileg kezeli a baleset következményeit és kifizeti az ezzel járó számlát, eddig bevált. Ugyanakkor az egekbe emelkedő költségek láttán kétséges, hogy van-e értelme továbbra is bajlódni a nyilvánvalóan fizetésképtelen vállalattal.
Súlyos vádak Paks 2 prototípusának számító orosz atomerőműről
Megdöbbentő biztonsági és műszaki hiányosságokat hozott nyilvánosságra a Green World orosz környezetvédelmi szervezet a - Paks 2 prototípusának számító - Szentpétervár melletti Leningrád 2 atomerőmű építése kapcsán - írja Jávor Benedek európai parlamenti képviselő a blogján. Eszerint Viktor Petrovics Alejnyikov, a Leningrád Atomerőmű korábbi dolgozója, aki 1991 óta dolgozott a létesítményben az erőmű két új reaktorának építéséről hozott nyilvánosságra ijesztő részleteket és dokumentumokat, amelyek mindent átható korrupcióról, a biztonsági kultúra teljes hiányáról, a szakemberek képzésének elhanyagolásáról, a minőségbiztosítás kikerüléséről, törött és hibás alkatrészek beépítéséről tanúskodnak. Alejnyikov legfontosabb állítása, hogy a Roszatom által kivitelezett reaktorokba beépített primer köri csővezetékek nem felelnek meg az orosz állami szabványoknak; az építkezésen megfelelő szakképzettség nélküli munkavállalók dolgoznak, a felkészültséget illetve az anyagminőséget igazoló dokumentumokat meghamisítják. A szakember által közzé tett információk alapján a Green World nyílt levélben fordult az orosz hatóságokhoz.

Jávor megjegyzi, hogy a nyomottvizes orosz atomerőművekben visszatérő hiba a csővezetékek anyaghibája és korróziója. A Paksi Atomerőmű 3-as blokkjában 2013-ban éppen egy ilyen jellegű hiba miatt folyt el 60 ezer liter sugárszennyezett bóros víz. Jávor a fentiek alapján úgy véli, az Oroszországban napirenden lévő vizsgálatokat Magyarország sem spórolhatja meg: tisztázni kell, hogy az ottani tervezési, konstrukciós és kivitelezési hibák kizárhatóak-e a paksi projektnél.
Nem volt lényeges szabálysértés

Cikkünk megjelenését követően reagált a Roszenergoatom konszern sajtószolgálata, mint a Leningrád 2-es atomerőmű projekt megrendelője a fent említett vádakkal kapcsolatban. Ebben közlik, hogy a Szentpétervár melletti Leningrádi atomerőmű 2-es kiépítés kivitelezési munkálatai az oroszországi szabályozásnak és a vonatkozó törvényeknek megfelelően, az ellenőrző szervek, beleértve a Rosztyehnadzor, illetve a megrendelő, a Roszenergoatom konszern állandó felügyelete mellett zajlanak. A konszern szerint a Leningrádi atomerőmű 2-es kiépítés területén egyetlen egy lényeges szabálysértés sem történt. Kisebb szabálysértések előfordulnak, amelyek bármilyen más, nagy volumenű, több ezres dolgozói létszámot feltételező építkezés esetében is vannak. Ezeket regisztrálják és a szokásos rend szerint megszüntetik. Az építési területen nem csak a megrendelő, hanem az állami szervek képviselői is tényleges ellenőrzéseket végeznek - olvasható a lapunknak elküldött közleményben.

Viktor Alejnyikov kijelentéseivel kapcsolatban a Roszenergoatom kijelenti: "a magyarországi hírekben megjelent, egy szentpétervári sajtóértekezleten elhangzott kijelentések egyetlen állítását sem támasztják alá tények - dokumentumok vagy fényképek -, vagy bármilyen más bizonyító erejű anyag. Viktor Alejnyikov ezen a sajtóértekezleten maga is elismerte, hogy az általa ismertetett információk saját következtetéseit tükrözik csupán. A Roszenergoatom konszern egyébként ellenőrizte Viktor Alejnyikov kijelentéseit és az érintett berendezéseket és nem igazolódtak a nyilatkozatban foglalt állítások." Továbbá a konszern megjegyzi: "jelenleg egyébként Viktor Alejnyikov munkaügyi konfliktusban áll a korábbi munkaadójával és nem kizárt, hogy részvétele a sajtóértekezleten a volt munkaadójára való nyomásgyakorlás egyik formája volt a már említett munkaügyi konfliktusban."

Vízre szállt a világ legnagyobb óceánjárója

Első próbaútjára indult a világ legnagyobb utasszállító hajója, a Tengerek Harmóniája.



A franciaországi Saint-Nazaire kikötőjéből indult a Harmony of the Seas három napos próbaútjára, amihez 500 fős személyzetre van szüksége annak ellenére, hogy most nem visz magával utasokat. A kiránduló óceánjáró 362 méter hosszú, 120 ezer tonnás, 18 fedélzete van, 70 méter magas, 6360 utast és 2100 fős személyzet képes szállítani. Hihetetlen méreteit jól szemlélteti, hogy 100 méterrel hosszabb a Titanicnál, és 50-nel az Eiffel-torony magasságánál. Ha sikeresnek bizonyul a tesztút, akkor a Tengerek harmóniája májusban indulhat első, már utasokat szállító útjára Nagy-Britanniába, Southampton kikötőjébe, és innen indulhat tovább Barcelonába.
Forrás: RCI
Az óriást az STX France hajógyár építette mindössze három év alatt az amerikai Royal Caribbean International (RCI) megrendelésére, és 1 milliárd euróba került. Tömegek figyelték a hajó tengerre szállását, amihez hat vontatóra volt szüksége, és a kapitányt három révkalauz segítette, akik egy éven át gyakorolták szimulátoron a bonyolult manővert.
A festői körutazásokra szánt óceánjárók hagyományainak megfelelően az utasokat elképesztő luxussal várják, hullámmedencéktől a fantasztikus vízicsúszdákon át a korcsolyapályákig.







A kormány tiltott megoldással akarja javítani a költségvetés szándékoltan átláthatatlan helyzetét - írja legfrissebb jelentésében a Romhányi Balázs vezette Költségvetési Felelősségi Intézet a Nemzetgazdasági Minisztérium március 3-án kiadott, növekedési hitellel kapcsolatos közleményére reagálva. 
Ha kiderül, hogy nem valós, magyarországi gazdasági események alapján gazdagszik az állam, hanem más országok elől szipkázza csak el az adót, akkor akár nagy nemzetközi botrány és kártérítés is lehet a történet vége – figyelmeztet az intézet.
A jelek szerint a kormány tiltott megoldással akarja javítani a költségvetés szándékoltan átláthatatlan helyzetét. Nem kizárt, hogy adóparadicsom módjára ehhez nagy külföldi cégekkel játszik össze. Ha kiderül, hogy nem valós, magyarországi gazdasági események alapján gazdagszik az állam, hanem más országok elől szipkázza csak el az adót, akkor akár nagy nemzetközi botrány és kártérítés is lehet a történet vége”
írta a Költségvetési Felelősség Intézet Budapesttől (KFIB).
A kormány mindezt így kommunikálta:
A Nemzetgazdasági Minisztérium március 3-án közleményt adott ki, amely szerint “eddig több mint 70 cég jelezte, hogy élni kíván a lehetőséggel. A növekedési adóhitelnek köszönhetően az érintett cégek két év alatt összesen mintegy 542 milliárd forintnyi adóra vehetnek igénybe speciális fizetési halasztást, amelyet további beruházásokra fordíthatnak”.
Ezzel csak az a baj, hogy mivel az NGM adatai szerint 542 Mrd forint a halasztott összeg, a magasabb, még 19 százalékos adókulccsal számolva is legalább 2853 Mrd forint társasági adóalap-növekmény szükséges 2014-hez képest. Ebből következően 2016-ban és 2017-ben egyaránt 271 Mrd forint társasági adóbevételi többletre számíthatunk a pénzforgalmi adatokban – kalkulálnak Romhányiék.
Ebből három következtetés adódik:
  1. Nagy valószínűséggel külföldi cégek hozták Magyarországra adóalapjukat. A növekedési adóhitel keretében tavaly elhatárolt adóalap szinte biztosan nem magyarországi gazdasági eseményből keletkezett, vagyis Magyarország ahhoz hasonló, “adó-átcsábító” megoldáshoz folyamodhatott, amelyet Luxemburg is alkalmazott évtizedeken keresztül. Ha ez bebizonyosodik, az EU megindíthatja a jogi eljárást.
  2. A szóban forgó ügyletek nélkül az idei első két hónap költségvetési egyenlege nem +15, hanem -52 milliárd forint lett volna, mivel az idén februári pénzforgalmi költségvetési egyenlegnek tartalmaznia kellett 67 Mrd forint halasztott társasági adóbevételt.
  3. A kormány becsapja saját magát, ha egy ilyen ügylet alapján idén és jövőre 271 milliárdos mozgástérrel számol. Mivel a növekedési adóhitel csak egy pénzforgalmi megoldás, amely mögött a valós gazdasági esemény az első évben történik meg, ezért az EU módszertana szerint eredmény szemléletben számított (maastrichti) költségvetési egyenleg szempontjából a teljes adókötelezettség visszakönyvelendő az első évre, a későbbi évek egyenlegét a halasztott bevételek nem javítják. Ha a kormány erre számított saját mozgásterének becslésekor (és az elmúlt hónapok ígérgetései mögött), akkor lehetséges, hogy a teljes középtávú költségvetési pálya újragondolandó.



Magyar Narancs: Profitál ebből valamit a hétköznapi ember? FK: Nem. Felcsút mindmáig Önhibáján Kívül Hátrányos Település, miközben a focialapítvány vagyona több milliárdra rúg. A helyi ingatlanok meglepően magas számban eladók, a tulajdonosok nehezen és csak ár alatt tudják eladni őket. Mert hát ki az, aki oda akar költözni? Ez egy 1780 fős falu, és ha felépül a stadion, akkor alkalmanként több ezer ember fog ott megfordulni. Autók, jövés-menés, koncert, esetleg balhé. Épül a stadion, de a felcsúti srácoknak nincs egy füves területük, ahova kivihetik a lasztit. 
Magyar Narancs: Tizenöt éve jár Felcsútra. Mennyit változott a falu?
Ferenczi Krisztina: Rengeteget. Csak egy jellemző dolgot mondok: amikor az atlatszo.hu-n megjelent az egyik földes anyagom, Mészáros cégének göbölpusztai telephelyét pár nap alatt vonták körbe kerítéssel. 11 hektárról beszélünk! Addig én ott szabadon járkáltam, utána már nem lehetett. Ugyanez volt korábban Orbán Győző (a miniszterelnök édesapja) gánti bányájánál is: régen az a hely olyan volt, mint a mező, ahol vannak gépek, a futószalagon megy a kavics, egy félig füves, félig gazos puszta, meg a sárga Wartburg és egy bódé az őrnek, meg néhány iroda. És aztán egyszer csak baromira kikupálódott az egész, olyan lett, mint egy szálloda a bánya közepén. Sokszor érzem azt Felcsúton, amit a 70-es években Svájcban, amikor egy Zsigulival mentünk első férjemmel, Tímár Bélával: hogy pofán vág a gazdagság a falu néhány pontján.
false
Fotó: Sióréti Gábor

MN: Profitál ebből valamit a hétköznapi ember?
FK: Nem. Felcsút mindmáig Önhibáján Kívül Hátrányos Település, miközben a focialapítvány vagyona több milliárdra rúg. A helyi ingatlanok meglepően magas számban eladók, a tulajdonosok nehezen és csak ár alatt tudják eladni őket. Mert hát ki az, aki oda akar költözni? Ez egy 1780 fős falu, és ha felépül a stadion, akkor alkalmanként több ezer ember fog ott megfordulni. Autók, jövés-menés, koncert, esetleg balhé. De mondok még egy példát: épül a stadion, de a felcsúti srácoknak nincs egy füves területük, ahova kivihetik a lasztit, csak egy kis lebetonozott pálya árválkodik a nemrég átadott Faluház mellett, amit a sportpályáért kapott 150 millió forintból építtetett az önkormányzat.




A halál válogat

Elterjedt nézet, hogy az elmúlt évtizedek népességfogyása Magyarországon a régóta jellemző alacsony termékenységnek tudható be. Csakhogy ez az állítás még félig sem igaz.
A népességcsökkenés és a halandóság Magyarországon
Hogy a tarthatatlanságáról megbizonyosodjunk, hasonlítsuk össze a magyar népességszám alakulását néhány más, hasonló lélekszámú európai országéval. Belgium, Csehország, Magyarország, Portugália népessége 1990-ben 10 millió körül volt, a magyarok voltak a legtöbben, hajszálnyival a csehek előtt. 2014-ben, 25 évvel a rendszerváltás után, egyedül a magyar népesség csökkent, és mint köztudott, a 10 milliós küszöb alá. Ennek valóban az alacsony termékenység lenne az oka? E negyed század alatt évente átlagosan kb. 120 ezer gyermek született Belgiumban, de ennél kevesebb a másik három országban: 101 és 108 ezer között. A legalacsonyabb ugyan a magyarországi születések száma volt, de csak kicsivel maradt el a többitől. A halálozásban azonban a különbségek sokkal nagyobbak. Míg Belgiumban és Portugáliában évente 104-106 ezren haltak meg a rendszerváltás óta, addig Csehországban 111, hazánkban viszont több mint 130 ezren.
Ha az elmúlt évtizedekben Magyarországon úgy alakultak volna a halálozási esélyek, mint portugál vagy cseh földön, a magyar lakosság nem csökkent volna. Még akkor sem, ha a születések száma úgy alakult, ahogy. Megfordítva: ha annyi gyerek született volna nálunk, mint a sokkal termékenyebb Belgiumban, a hazai halandóság miatt a népesség akkor is csökkent volna.
A lakosság fogyásának fő oka nem az alacsony termékenység, hanem a magas halandóság.
Életesélyek
Az életesélyek országok közötti összehasonlításának egyik eszköze a sztenderdizált halálozási arányszám. Ez hasonló korösszetételt feltételezve fejezi ki annak esélyét, hogy valaki meghal az adott évben. Ezzel a módszerrel lehet kiküszöbölni az országonként eltérő korösszetétel hatását.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai központjának számítása szerint 2012-ben 871 magyar halt volna meg százezerből az adatbázissztenderd korösszetétele mellett. (Valójában többen haltak meg, mert a korösszetétel idősebb, mint a sztenderd.) Az így számított halálozási kockázat jóval magasabb, mint Belgiumban és Portugáliában, ahol 568 és 562 volt; de Csehországban is alacsonyabb volt ez az arány a miénknél: 701.
Negyven évvel korábban, 1972-ben, a halálozási kockázat jóval magasabb volt mindenütt: 1120 Belgiumban és 1200 körül a másik három országban. Akkor a magyar halandóság valamivel kisebb volt, mint a cseh vagy a portugál.
A 90-es években és az ezredforduló után mindenütt javultak az életesélyek, viszont Magyarországon lassabban, mint ezekben az országokban. Ennek több összetevője van.
Lássuk a két nagy haláloki csoportot, a keringési és a daganatos betegségekét. A keringési rendszer megbetegedése miatti halandóság 25 év alatt jelentősen csökkent kontinensünkön és az unióban. Nálunk is 40 százalékkal mérséklődött, míg a három példaországunkban több mint 50-nel. Vagyis késésben vagyunk Csehországhoz képest is. A 2010-es évek elején a szívbetegségek halandósági kockázata Magyarországon megfelelt a Csehországban 10 évvel korábban tapasztaltnak, az 1990-es portugál szintnek és a 30 évvel korábbi belgának. Tegyük hozzá: Csehországban a helyzet kedvezőbb mint a többi, 2004 után felvett uniós országban. A magyar késés viszonylagos: e betegségcsoportban hazánk ezen államok átlagának felel meg.
Ami a rákos megbetegedéseket illeti, itt a magyar lemaradás általános szintje hasonló a szívbetegségeknél látottakhoz: 10 éves lemaradás van a cseh és belga szinthez – két lényeges különbséggel. A helyzet 2005 óta nem javult, sőt, a nőknél határozottan romlott. Olyannyira, hogy ha eltekintünk a mell- és a méhnyakráktól, a magyar nők daganatos betegségek miatti halandósága, a légzőszervi és a vastag- és végbélrák miatti emberveszteség magasabb, mint 1970-ben – azaz 45 éve!
British Medical Journal tavaly októberben elemzést közölt a vastag- és végbélrákos megbetegedések miatti halandóság alakulásáról Európában 1970 és 2011 között. Ebből kitűnik, hogy az időszak végén 34 országból Magyarországon a leggyakoribb ez a halálok. Az elemzés nem terjed ki az elmúlt évekre, amelyek további romlást hoztak.
A kockázatokat illetően Magyarországon igen magasak a társadalmi csoportok között a különbségek – a kevésbé iskolázottak és a községekben lakók rovására, a magasabb iskolázottságúak és a városlakók javára. Képzeljünk magunk elé egy kis, orvos nélküli beregi faluban élő munkást, aki észreveszi, hogy vér van a székletében. Mennyi idejébe telik, amíg kivizsgáltatja magát? Orvos csak a szomszéd faluban van, kórház 30 kilométerre, a busz nem jár délután. A mentővel szállítás megszervezése nehéz – hogy jön haza a beteg a vizsgálat után? A szívbetegségek elsődleges kezelési helye a háziorvosi vagy a magánrendelő, a daganatos megbetegedéseké a kórház. A rákhalandósági kockázatok ilyen alakulása a kórházi ellátás tükre. A Nemzeti Rákregiszter adatainak elemzése szerint a magyar daganatos betegek túlélési esélye kisebb, mint másutt, mint például Olaszországban vagy Finnországban.
Az egyén felelőssége?
Amikor a magas hazai halandóságról esik szó, különösen a rákhoz kapcsolódóról, az egészségügy felelősei az egyén életviteléből fakadó kockázatokat szokták emlegetni. Ez annál is könnyebb, mert a bűntudatébresztés, a bűnhődés szerves része civilizációnknak: „megbűnhődte már e nép…”. Az egyéni magatartástól függő kockázati tényezők közül leggyakrabban a dohányzást, az alkoholfogyasztást és az elhízást szokták felhozni. Ezek kétségkívül hozzájárulnak a daganatos betegségek kialakulásához – de hozzáteszik a magukét a szívbetegségekhez is. Csakhogy a szívbetegség okozta halandóság Magyarországon is csökken: ebből pedig az következik, hogy ezek nem legyőzhetetlen tényezői a súlyos betegségeknek. Olyannyira nem, hogy sok országban párhuzamosan csökken a két betegségcsoport okozta halandóság. A magyar rákhalandósági adatok viszont különös tendenciaváltozást, romlást mutatnak 2005 után – míg a cseh adatok markáns pozitív fordulatot tükröznek ugyanekkor. A hirtelen nagy változást nem lehet összekötni az egyéni magatartásban rejlő kockázatokkal. Ez utóbbiak változása lassú, hatásuk késleltetett. A magyar rákkockázat másfél évtizedig, 1970 és 1985 között hasonlóan alakult, mint a cseh. Amikor 2005 után ott pár év alatt 20 százalékkal csökken e kockázat, itt pedig nőtt, a mögött az állna, hogy a csehek hirtelen mértéktartók lettek, a magyarokkal meg elszaladt a ló? Az egyén hibás magatartására épülő átfogó magyarázat abszurd.
Európai összehasonlításban a magyar termékenység közepesen alacsony – ám a halandóság kirívóan magas. Ha kizárólag az újszülötteknek kellene pótolni a halálozások okozta veszteséget, hogy a népesség ne csökkenjen, akkor Magyarországnak Írország mögött a kontinens egyik legmagasabb termékenységű országának kellene lennie. Ha Magyarországon ma valaki gyereket vállal, 50 százalékkal nagyobb az esélye, hogy nem éli meg a kort, amikor nagyszülő lehetne, mint például Csehországban. Amikor a magyar politikusok a gyerekek számának növekedését szorgalmazzák, akkor erről a súlyos katasztrófáról terelik el a figyelmünket.
A szerző szociológus.

MSZP: sorra mondanak le az elnökségi tagok


Azzal, hogy Mesterházy Attila minden tisztségét feladta, egyaránt meglepte híveit és ellenfeleit. Főleg utóbbiakat, akik most nekiállhatnak új forgatókönyvön agyalni. Ráadásul szocialista forrásaink szerint Mesterházy ma reggel rábírta néhány hívét – Bangóné Borbély Ildikót, Demeter Mártát, Winkfein Csabát, Harangozó Tamást –, hogy ne csak felajánlják a lemondást, hanem hozzá hasonlóan ők is mondjanak le. Amit megtesznek a nem Mesterházy-támogató elnökségi tagok is, például Tóth Bertalan, és minden bizonnyal Kórozs Lajos is (utóbbi nyilvánosságra került levele szerint ő már a kardjukba dőlés mellett kardoskodott eleve). Így viszont már nem mérlegelheti a választmány, hogy csak a pártelnök utódjának a megválasztását javasolja-e a kongresszusnak, vagy a teljes körű, felmenő rendszerű tisztújítást – az alapszabály értelmében az utóbbi immár nem elkerülhető.
Innen hová?
Fotó: Narancs
Innen hová?
Ha csak Mesterházyt kellett volna pótolni, akkor a normál menetrend szerint ősszel ment volna végig a procedúra a teljes párton. A köztes megoldásra azért törekedett állítólag a választmány, hogy az MSZP-nek az idei három kampányára összeállított választási bizottsága  – amelyben az alapszabály szerint az elnökség tisztségviselőinek kötelező részt venni – ne hulljon szét, és ne a belső harc eméssze föl a maradék energiát a két kudarc után immár még fontosabb önkormányzati választásokra. Továbbá – több forrásunk szerint – eredetileg azért is akarták most csak Mesterházyt lecserélni, mert egy a helyhatósági választások előtti általános tisztújítás hirtelen nyitottá tenne mindent, azaz hirtelenjében bizonytalanná válna a helyi vezetők státusa is. És nem csupán a pártbéli, hanem adott esetekben az önkormányzati is, ami már vastagon egzisztenciális kérdés, ami az ilyen ínséges időkben nagyon is fontos szempont.
Az MSZP alapszabálya szerint kétévenként kell tisztújító kongresszust tartani. Az országgyűlési választások évében csak a választás után hívható össze, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a tisztújítással megvárják az önkormányzati választásokat. Így tervezték az idén is. Ám ha nem csupán elnököt kell választani – és a lemondáscunami miatt most már ez a helyzet –, akkor elkerülhetetlen a teljes folyamat felmenő rendszerű végigvitele.
Ehhez képest igazi utódvárományosokról nem hallani, legfeljebb olyanokról, akiket megkerestek, hogy elvállalnák-e a tisztséget. Nagy tolongás azonban nincs Mesterházy székéért.
Komoly támogatottsága lenne Hiller Istvánnak, de ő határozottan visszautasította a fölkérést – volt már elnök, ismételni nem kívánna. Botka Lászlóra, az örök ígéretre olyan régen várnak, hogy talán más senki nem hiszi el, hogy valaha is bevállalja ezt a pozíciót. Botka ugyan nem mondott nemet, de megvárta volna az önkormányzati választást. Egyébként őt hozták a legkellemetlenebb helyzetbe a most lemondók, hiszen még nyáron el kell döntenie, akar-e pártelnök lenni.
Tóbiás József neve is felvetődött, szintén nem először. Ujhelyi István elnökké választása viszont kizárt. Nemcsak azért, mert eddig sem forszírozta a dolgot – miként a többiek sem –, de EP-képviselővé választását maga is ambicionálta, nem valószínű tehát, hogy európai mandátumát föladná. Legfeljebb átmeneti időre – vagyis még az idén megválasztandó „valódi” elnök funkcióba lépéséig – esetleg beugrott volna.
Ők egyébként nyilvánosan nem konfrontálódtak Mesterházyval, de nem a volt elnök lekötelezettje egyikük sem. Ami valamiféle pártbéli átrendeződésre – vagy annak szándékára – utal. Amiként az is, hogy úgy fest, a Mesterházy elmozdításában fő szerepet vállaló budapesti MSZP-sek a (más okból) lemondott Molnár Zsolt helyére a Mesterházyval szemben álló Kunhalmi Ágnest választják fővárosi elnökül.
Érdekes, hogy Mesterházy Attila lehetséges utódaként a híveiként számon tartottak közül pártelnökként senkinek a neve sem forog. Korábban ugyan lehetett arról hallani, hogy Mesterházy a helyére Harangozó Tamást szánja, de azzal, hogy Mesterházy a frakcióvezetésről is lemondott, Harangozót inkább a képviselőcsoport élére terelné. Aminek van is realitása, hiszen a frakció önállóan dönt arról, kit választ vezetőjéül, és a képviselőcsoport listáról bejutott tagjainak jelentős része Mesterházy favorizáltjaként jutott a parlamentbe.
A frakcióvezetés kérdését egyébként még a pártelnök pótlásánál is előbb meg kell oldani: Mesterházy lényegében azonnali hatállyal mondott le posztjairól. Így frakcióvezetői visszalépésének legkésőbb hétfőn ott kell lenni a házelnök asztalán; ha így lesz, elméletileg pillanatokon belül be kellene tölteni a helyét. Többek szerint ez a mostani szituációban túl sok indulatot szülne, és ha szakadáshoz nem is, de a frakció nagyfokú megosztottságához vezetne. Az új jelöltről – még ha a képviselőcsoport hatásköre is – ráadásul tárgyalni illenék a pártvezetőséggel. Na de kivel is? Hiszen a pártelnökség, látjuk, olyan ütemben apad, mint a szocialista szavazóbázis. Az általános frakcióvezető-helyettes –Tóbiás József – egyébként viheti egy darabig az ügyeket, utána meg jön úgyis a nyári szünet. Viharokkal, alighanem.






A rendőrség elutasította a Mészáros Lőrinc elleni feljelentést, mert szerintük a felcsúti polgármester csak véletlenül hagyta ki az egyik cégét a vagyonnyilatkozatából. Mészáros Lőrinc egyébként éppen arról a cégéről feledkezett meg, amiben a másik tulajdonos a január óta előzetesben ülő Kiss Szilárd, korábbi moszkvai agrárattasé. 
A Magyar kft-t még 2012-ben alapították, a terv pedig az volt, hogy magyar szalonnával látják el az orosz piacot.
Mészáros Lőrinc egyébként arra is rosszul emlékezett, hogy kiszállt a vállalkozásból, mert közben kiderült, hogy a neve még szerepel a cégnyilvántartásban. Erre ő csak annyit mondott, hogy
Oroszországban sok minden megtörténhet.
A belügyminisztérium szerint teljes jogi bizonyossággal nem volt megállapítható a szándékosság, ezért inkább nem piszkálják az ügyet. (RTL)









Az Emberi Erőforrások Minisztériuma napokon belül bejelenti, hogy felbontja a "Híd a munka világába" projektre kötött szerződést az Országos Roma Önkormányzattal, a szervezetnek 1,6 milliárd forintot kell majd visszafizetnie - tudta meg az 
index.hu
Mint már beszámoltunk róla, a korábban Farkas Flórián által elnökölt ORÖ a „Híd a munka világába” program megvalósítására kapott jelentős, főleg EU-s forrásokat. A projekt lényege az lett volna, hogy elsősorban romák munkaerő-piaci beilleszkedését segítse, nekik állásokat biztosítson. A programra 5 milliárd forintot szántak, ebből a szövetkezetalapításra át is utaltak az ORÖ-nak. Csakhogy Farkasék a záró eredményességi vizsgálat szerint szinte teljes egészében túlárazott, indokolatlan presztízsberuházásokra és ingatlan vásárlásokra költötték az összeget, ahelyett, hogy a romák munkalehetőségét bővítették volna.
A támogatásként kapott pénzekkel nem tudtak érdemben elszámolni. Az projektet lezárni sem lehetett, már csak ezért sem, mert az ehhez szükséges dokumentációt a NAV lefoglalta.
Az Index úgy tudja, hogy az Emmi záró vizsgálata azt állapította meg, hogy a projektben, amelyben a Türr István Képző és Kutató Intézet is közreműködött, az országos önkormányzat semmit nem teljesített a tervekből, ezért a szervezetre eső teljes támogatási összeget vissza kell majd fizetni. Kérdéses persze, hogy miből fogja visszafizetni az ORÖ ezt a hatalmas összeget. Azt sem lehet tudni, hogy Orbán Viktor megbízottjának, Farkas Flóriánnak vizsgálják-e személyes felelősségét. A kérdéses időszakban ugyanis ő vezette az ORÖ-t.
A lap információi szerint a döntés több mint 1,6 milliárd forintot érint majd. A minisztérium napokon belül nyilvánosságra hozza, hogy a szerződést felbontja, és a teljes összeget visszaköveteli.



EGÉSZ EURÓPA JÖVŐJE MÚLHAT A MAI NÉMETORSZÁGI VÁLASZTÁSOKON





Helyi törvényhozási (Landtag-) választás kezdődött reggel három németországi tartományban, Baden-Württembergben, Rajna-vidék-Pfalzban és Szász-Anhaltban. Ha Merkel pártja bukik, akkor át kell gondolnia egész eddigi menekültpolitikáját.


























németországi tartományban, Baden-Württembergben, Rajna-vidék-Pfalzban és Szász-Anhaltban. Ha Merkel pártja bukik, akkor át kell gondolnia egész eddigi menekültpolitikáját.






EGÉSZ EURÓPA JÖVŐJE MÚLHAT A MAI NÉMETORSZÁGI VÁLASZTÁSOKON


Helyi törvényhozási (Landtag-) választás kezdődött reggel három németországi tartományban, Baden-Württembergben, Rajna-vidék-Pfalzban és Szász-Anhaltban. Ha Merkel pártja bukik, akkor át kell gondolnia egész eddigi menekültpolitikáját.

Áttörhet az AfD

A reggel 8-tól este 6-ig tartó választás előtti kampány legfőbb témája a menekültválság volt, a legnagyobb sikert pedig a szövetségi kormány menekültpolitikájának bírálatára összpontosító Alternatíva Németországnak (AfD) arathatja. A 2013-ban alakult párt az eddigi öt után további három Landtagba juthat be, és
Szász-Anhaltban akár 20 százalék körüli eredményt is elérhet, megelőzve a tartományban a Kereszténydemokrata Unióval (CDU) kormányzó szociáldemokrata pártot (SPD).
Az ország keleti részén, a volt NDK területén fekvő 2,2 millió lakosú Szász-Anhaltban annak ellenére volt központi kampánytéma a menekültválság, hogy a tartomány tavaly mindössze 41 ezer menedékkérőt helyezett el a Németországba érkezett 1,1 millióból.

Sokat veszíthet a CDU

A tartomány miniszterelnöke, a CDU-s Reiner Haseloff kiugróan népszerű vezetésével a párt jelentős fölénnyel végezhet az első helyen, megismételve 2011-ben elért sikerét. Az utolsó mérések szerint 32 százalékon áll, 2011-ben a szavazatok 32,5 százalékát szerezte meg.
 A második helyen ismét az egykori keletnémet állampárt utódszervezetéből és nyugati baloldali tömörülések összeolvadásával létrejött Baloldal végezhet, a 2011-ben szerzett 23,7 százalék után 21 százalékkal. Az SPD támogatottsága 21,5 százalékról 14 százalékra süllyedhet, így az újonc AfD mögé szorulhat. A Zöldek a bejutási küszöbön, 5 százalékon állnak, 2 százalékponttal gyengülve 2011-hez képest. Más párt valószínűleg nem jut be a magdeburgi Landtagba, és a CDU-SPD koalíció várhatóan a következő ciklusban is folytathatja a kormányzást. A tartományban 1,9 millió ember szavazhat.
Az ország délnyugati részén fekvő Baden-Württembergben történelmet írhatnak a Zöldek. Az ökopárt most először végezhet az első helyen Landtag-választáson, így hivatalban maradhat az 1980-ban alakult párt történetének első tartományi miniszterelnöke, Winfried Kretschmann, aki annyira népszerű, hogy kétharmados többséget szerezne, ha közvetlen választással töltenék be a tisztséget. A pragmatikus politikát folytató 67 éves egykori gimnáziumi tanár megmutatta, hogy a Zöldek hatalomra kerülése nem jelent "ökodiktatúrát" a német autógyártás egyik fellegváraként számon tartott tartományban, amelynek gazdasága kormányfői tevékenysége révén még inkább felvirágzott. Pártja a szavazatok 32 százalékát szerezheti meg a 2011-es 24,2 százalék után.
A CDU a felmérések szerint szavazói jelentős részét elveszíti - 39 százalékról 29 százalékra esik vissza -, így most először nem a konzervatívoké lesz a legnagyobb frakció a stuttgarti Landtagban. Ugyanakkor a CDU ellenzékből kormányra kerülhet, mert a Zöldek jelenlegi koalíciós partnerétől, az SPD-től is nagy számban fordulnak el szavazók. Az SPD a 2011-es 23,1 százalék után a szavazatok 14 százalékát szerezheti meg, ami azt jelenti, hogy egy képviselői hely hiányozhat majd a Zöldek-SPD koalíció többségéhez, a közös kormányzás folytatásához.
Az AfD várhatóan 11 százalékos eredménnyel kerül be a Landtagba, a liberális FDP pedig megőrzi képviseletét, az öt évvel ezelőtti 5,3 százalék után 6 százalékos választási eredménnyel. A Landtag-választáson 7,7 millió ember adhatja le voksát.

Merkel lehetséges utódja lehet a befutó

Az ország nyugati részén fekvő Rajna-vidék-Pfalzban most először két nő verseng a miniszterelnöki címért, az SPD színeiben Malu Dreyer jelenlegi kormányfő és CDU-s kihívója, Julia Klöckner. Mindketten igen népszerűek, ami elemzők szerint jórészt annak tulajdonítható, hogy ügyesen építenek a nőkkel szembeni pozitív előítéletekre, kötelességtudó, szorgalmas, törődő, befogadó, vigasztaló személyiségként mutatják be magukat. Julia Klöcknert sokan Angela Merkel pártelnök-kancellár egyik lehetséges utódjának tartják, a nem hivatalos utódjelölti státusz megőrzéséhez azonban nyernie kell, és győzelmi esélyei az utóbbi hetekben szinte napról napra fogyatkoztak.
 A CDU tavaly novemberben még 11 százalékponttal vezetett az SPD előtt, de a legutóbbi felmérések szerint már egy százalékponttal lemarad a 36 százalékon álló SPD mögött.
A különbség 2011-ben is minimális volt, az SPD a szavazatok 35,7 százalékát szerezte meg, a CDU hajszállal mögötte végzett, 35,2 százalékkal. A szociáldemokraták a Zöldekkel léptek koalícióra, akik a 2011-ben szerzett 15,4 százalék után most 5,5 százalékos eredményre számíthatnak, vagyis csupán 0,5 százalékponttal léphetik át a bejutási küszöböt. Visszaesésük azzal a következménnyel járhat, hogy a koalíció elveszíti többségét a mainzi Landtagban.
A tartományi gyűlésbe bejuthat az FDP is, amely a voksok 7 százalékára számíthat, és az AfD, amely 9 százalékon áll. A Landtagban így három helyett öt pártnak lehet képviselete. A CDU az FDP-vel lépne kormányra, de többségük valószínűleg nekik sem lesz. Így alakulhat CDU-FDP-Zöldek, vagy SPD-FDP-Zöldek koalíció. Az AfD-vel egy párt sem kíván kormányzati együttműködést kezdeni. A Landtag-választáson 3,1 millió választópolgár vehet részt.
 Szakértők szerint a szerdán-csütörtökön készült utolsó felmérések eredményeit csak pillanatfelvételként lehet értelmezni, és meglehet, hogy időközben változott a helyzet. Meghatározó hatással lehet az erőviszonyokra a választási részvételi arány is, és az, hogy miként döntenek a bizonytalanok, akiknek aránya viszonylag nagy, Baden-Württembergben 44 százalék, Rajna-vidék-Pfalzban 35 százalék, Szász-Anhaltban pedig 43 százalék.


"MERKEL, TAKARODJ!" - ZENG A BERLINI UTCÁN


Több ezer fős, skandáló tömeg vonul Berlin utcáin, Angela Merkel német kancellár lemondását követelve. Egyelőre nem sok részletet lehet tudni a megmozdulásról, de az antifasiszta ellentüntetők már megjelentek a menet közelében.
"Merkel muss weg!", azaz "Merkel, takarodj!", ettől a rigmustól hangosak jelenleg a berlini utcák, ahol a Mi, Berlinért és Németországért szervezet tüntetése zajlik éppen, de bőven hallani olyan kiáltásokat is, hogy "Európában nem akarunk saríát!". A szervezők - akik természetesen azonnal megkapták a szélsőjobboldali billogot - még az eddigieknél is több résztvevőre számítanak, és folyamatosan várják a csatlakozókat.
A demonstrálók a kancellár távozásán túl az unión belüli határellenőrzés visszaállítását és a hagyományos családi értékek védelmét követelik.
A minden "náci" megmozdulást térdelőrajtban váró német antifasiszták magától értetődő módon ettől a rendezvénytől sem maradtak távol: sípolással és bekiabálással igyekeztek megzavarni a menetet, hamarosan pedig ellentüntetést is tartanak. Szükség is lesz rá, hiszen a tömeg bármelyik pillanatban kikiálthatja a Negyedik Birodalmat...
Az eseményeket a Russia Today élőben közvetíti:



11 ÉVES KISLÁNNYAL IS ERŐSZAKOSKODTAK A BEVÁNDORLÓK


Németországban a rendőrség vasárnap újabb incidensekről közölt jelentéseket a menekültválsággal kapcsolatban.
Az Észak-Rajna-Vesztfália tartományi Oberhausen rendőrkapitányságának közleménye szerint szombaton egy helyi fürdőben
"erkölcstelen módon érintettek meg" három 11 és 14 éves kor közötti lányt, akik az esetet rögtön jelentették a fürdő személyzetének.
Egy munkatárs értesítette a rendőrséget, többen pedig a rendőrök megérkezéséig feltartóztatták a gyanúsítottakat,
nyolc 18 és 21 év közötti fiatalembert, akiket "bevándorlóként tartanak nyilván".
Az ügyet a rendőrkapitányság szexuális bűncselekmények feltárásával foglalkozó osztálya vizsgálja, a gyanúsítottakat előállították, majd a rendőri intézkedések után az ügyészséggel egyeztetve szabadon engedték őket - áll a közleményben.

Kölcsön kenyér visszajár


Az Erfurt tartományi rendőr-főkapitányság közleménye szerint ismeretlenek házilagos készítésű csőbombát hoztak működésbe Eisenach városban egy ház előtt, amelyben szíriai menedékkérőket szállásoltak el. Az eset március 4-re virradóra történt, de a rendőrségnél csak most tettek feljelentést - áll a közleményben, amely szerint személyi sérülés nem történt, az épületben nem keletkezett kár, és a 40-szer 8 centiméter méretű robbanószerkezeten egy horogkereszt volt látható. Az ügyben nyomozást indítottak.

KIUTASÍTANÁ AZ EU-BÓL AZ EMBERCSEMPÉSZEKKEL ÉRKEZŐ MIGRÁNSOKAT AZ OSZTRÁK KANCELLÁR

Az embercsempészekkel érkező menekültek uniós határról való visszaküldését szorgalmazza Werner Faymann osztrák kancellár, aki minderről az osztrák közszolgálati televízió (ORF) vasárnap este bemutatandó műsorában nyilatkozott.
Nem kellett volna kibombázni őket , hogy a szülő földjükön tudtak volna élni , de az arany , az olaj , és a többi ásvány kincs még szorított a gyarmati sorsukon . És bizony ők sem akarnak kamatrabszolgák lenni a 21. században csak a gojokat tudjátok uzsora civilizáció lakóivá tenni , míg fel nem ébrednek , de akkor a holokamu cionisták szerte a világban földönfutókká lesznek . Én azt mondom rá kell tűzelni a nemzeteket , hogy a liberális fenevad pusztuljonki a világból , mielőtt újból egy világháborúba kergetné az emberiséget .
Őket kellene likvidálni a két világháború népirtásáért , és a számos helyi háborúk kirobbantásáért , az emberiség igazán megérdemelne egy cionista zsidó nélküli világot .
Különben is a migránsok a művelt nyugat gyarmatai voltak , túl sokk volt már a kirablásuk , most forgassanak vissza a kirablott kincsekből , vagy elnyeli őket a muszlim világ !!!
És nem a migránsok a terroristák , hanem azok akik kibombázták őket , hogy rákényszerítsék őket a nagy népvándorlásra , eddig úgy , forgatták az eseményeket , hogy az agymosott gojok nehogy ezt végig tudják gondolni , mert akkor rájönnek ők is , hogy ki itt a terrorosta ebben az uzsora civilizációban !!!!!
De Merkel után már szabadabban gondolkodhatnak a németek is , nem lesz minden tiltva nekik , mert nekik is a fennmaradásuk lesz a tét . És ki tessékelik a liberálisokat az országból , ha másként nem megy a migránsok által , közös ellenség kép , és közös fellépés
ellenük össze kovácsolja az egységet , melytől retteg a cionista rabló banda .



Az Országos Roma Önkormányzat korábbi elnöke most miniszterelnöki biztosként szervezi a kormány romapolitikáját, és bruttó 997 220 forintot keres havonta. A Népszabadság megpróbált utánajárni, hogy ez a munkakör mit takar, és egyáltalán van-e Farkasnak diplomája, vagy legalább érettségije. Senki nem tudta, merre jár 

Nem jól tudjátok . Már hogy ne lenne Ő hegedűs szakon végzett , és mikor a magas
c – t
kijátszotta a hegedűjéből , olyan rezonancia keletkezett , hogy az ajtók , ablakok kinyíltak , és így került ő be a miniszterelnöki tanácsadói székbe is , mert a tanára azt mondta neki , hogy míg ő itt oktató lesz , csak a holokamusokat engedi át , ő itt nem fog lediplomázni , tudjátok volt itt egy jó pár diploma vásárlási kisérlet , csak egy pár név Fleto , a bukott Köztársasági elnökünk , a keresztény demokratánk , és még sokan mások . Na szóval ne parázzatok volt itt 8 osztályos bankvezér is , igaz megbukott , de volt ilyen e banán köztársaságban ahol a zsidó mindent megtehet , ott az élelmes goj , igyekszik Kazárrá válni , hogy együtt rabolhassanak !!!!!

Tiszta állami gondozott díszmagyarba öltözött MOSZAD ügynökök , meg a fene tudja , hogy kinek jelentenek még ezek , de a szabadkőműves páholyuknak igen , hisz így adták el az országunk kétharmadát eddig , likvidálni kéne a Pintéri gyilkosság BT – nek ezekre az urakra jobban oda kéne figyelniük !!!
Sok a vakoló sok a páholy , sok a cionista , sok az állami gondozott politikus maffiózó , sok a luxus villa tulajdonos , sok a szegény család , sok az éhezó gyermek , sok a kikötő , és sziget tulajdonos , sok a rabló haramia ki a népünket nyúzza , mert ha csak a cionista zsidó rabolna bennünket azt még kibirnánk , de itt mindenki újabb bőrt akar lenyuzni rólunk , és közben épülnek a stadionok a te koncentrációs táboraid , hogy ha lázongsz legyen hová elkülönítsenek !!!!! És a statárium kihirdetése után a likvidáltakat az égető műben mindjárt el is hamvasztják meg van ez szervezve te hülye goj , mire felébredsz , már holokamu lesz belőled a kukás kocsik nem győznek majd forgolódni az égető mű , és a stadionok között . Mert az átnevelő táborban , vagy agymosott leszel , vagy halott , akár az egész családodat likvidálják e maffia benfentesek . Teljesen mind egy jobb , vagy baloldali vagy itt is ott is a zsidó akar dönteni a sorsodról , és úgy , hogy ő meg gazdagodjon , és ha e zsidó még cigány is …..
Nem folytatom had keressék , meg a diplomájukat , hátha a becsületüket is megtalálják . !!!!!!



Már majdnem perre ment a Magyar Nemzet, amikor a miniszterelnöki biztos végre válaszolt. De valószínűleg nem az igazat. Évek óta találgatja a sajtó, hogy van-e egyáltalán érettségije Farkas Flórián miniszterelnöki biztosnak. A Magyar Nemzet közérdekűadat-igénylést küldött a fideszes képviselőnek, hogy árulja el, hol folytatta alap- és középfokú tanulmányait. Közérdekből nyilvános adatnak minősül az országgyűlési képviselők végzettségének ténye, helye és ideje. 

A február 22-én elküldött kérdésre Farkas a határidőt túllépve válaszolt, még épp azelőtt, hogy polgári peres eljárást indított volna ellene a lap. Farkas csak a középfokú végzettségére vonatkozó adatot adta meg, ebből kiderült: Orbán Viktor megbízottja a Budakalász Gimnázium esti tagozatán, 2001-ben végzett.
Az Index ugyanakkor megkereste az illetékes állami szervet, az Oktatási Hivatalt. Azt írják: 1998 óta létezik országos nyilvántartás az érettségikről, amiben mindenki benne van, aki azóta vizsgázott.
Az Oktatási Hivatal hivatalos válasza szerint ugyanakkor a nyilvántartásban nem szerepel adat Farkas Flórián érettségijét illetően.
Nemrég arról írt a Magyar Nemzet, hogy a képviselő azt állította életrajzában, hogy az ELTE jogi karán végzett, de kiderült, hogy ez nem igaz. A cikk megjelenése után kijavította önéletrajzát, az ELTE társadalomtudományi karát feltüntetve.
Ne bántsátok szegényt ő csak beakart állni a sorba van itt elég mohikán aki megjáratta velünk a poklok bugyrát . Neki csak az volt a feladata , hogy a cigányság szavazó bázisát biztosítani kellett az Orbáni maffia támogatásához !!! Ja hogy ez mint látjuk sokba került a nemzetnek , de a politikai maffia napozó tábor lakói élvezni is akarják az életet !!!!




Csak hallgatókat engedett be egy "határozott fellépésű" férfi Orbán Ráhel előadására a Corvinus Egyetemen. A kormányfő legidősebb lánya olyan kurzuson oktat, amely az éttermi és/vagy a szállodai vendéglátás iránt érdeklődő hallgatók szűk csoportja számára indult. 
A február 22-én elküldött kérdésre Farkas a határidőt túllépve válaszolt, még épp azelőtt, hogy polgári peres eljárást indított volna ellene a lap. Farkas csak a középfokú végzettségére vonatkozó adatot adta meg, ebből kiderült: Orbán Viktor megbízottja a Budakalász Gimnázium esti tagozatán, 2001-ben végzett.
Az Index ugyanakkor megkereste az illetékes állami szervet, az Oktatási Hivatalt. Azt írják: 1998 óta létezik országos nyilvántartás az érettségikről, amiben mindenki benne van, aki azóta vizsgázott.

Mint látjátok a másik diploma kergető is ott ólálkodik , hátha kap egy újabb diplomát ,
de ezt úgy , hogy legalább látták az egyetem járdáit koptatni érte !!!!




A Magyar Nemzeti Bank (MNB) két év alatt 137 millió forint értékben kötött szerződéseket a Nagy és Trócsányi Ügyvédi Irodával, értesült az Index. De mindenki megnyugodhat, Trócsányi igazságügyi miniszter a vagyonnyilatkozatai alapján ebből nem részesedik, mert szünetelteti a praxisát. Az igazságügyi miniszter nevével fémjelzett iroda és a jegybank közötti megállapodásokat Ferjancsics László kérte ki közérdekű adatigényléssel. 
Mit vagytok úgy oda a vissza számlázásból így telik mindenre . Ha majd a képviselő urak
tudni fogják , hogy az MNB re feles törvények érvényesek , akkor a bankárkaszt kezéből
ki is vehetik a gyeplőt , és a magyarság önmaga ura lesz !!!!!





Háromszintes wellnessbunkert épít a Budai Vár oldalába az MNB alapítványa(444.hu
A Magyar Nemzeti Bankhoz (MNB) tartozó, 28 milliárd forint alaptőkével létrehozott Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány (Pageo) még tavaly ősszel jelentette be, hogy kutató és oktatási központot alakít ki a Budai Várnegyedben. Két ingatlant vettek akkor: egyet a Budai Várnegyedben, és egy 1 milliárdot érő villát pedig Matolcsy György jegybank-elnök lakásának szomszédságában, a XII. kerületi Mátyás Király úton. 

A Pageo akkori közleménye szerint az alapítvány "az Úri utca 72-es szám alatt található műemléki épületben alakítja majd ki székházát". A most hozzánk került terv szerint ennél azért többről van szó, és 


az alapítvány háromszintes, wellness-funkciókkal bővített bunkerrendszert építene a Budai Várnegyed oldalába. 

A tervet kedd reggel titkos ülésén tárgyalta a műemléki tanácsadó testület tervtanácsa. Az Úri utca 72. szám alatt található műemlék épületet a Pageo egyébként a Szép Házak Kft.-től vásárolta meg tavaly
nettó 795 millió forint vételáron. 
Szakmai körökből megszereztük a tervdokumentáció egyes részleteit, és a grafikák alapján nehéz ugyan minden helyiség funkcióját beazonosítani, de az biztos, hogy nem csak oktatói és kutatói munka zajlik majd a háromszintes, liftrendszerrel kiegészített központban. 
Szemben: Úri utca 72. / Google Maps.
A 610 négyzetméter alapterületű Úri utca 72. szám alatt álló épületnek és az alatta húzódó labirintushoz hasonlító pincerendszernek hosszú története van. Az épület a Horthy-érában az MNB felügyelete alá került; az alatta húzódó kacskaringós barlangrendszerben óvóhelyeket és aranytartalékok tárolására alkalmas trezort alakítottak ki. 
A mostani elképzelés szerint a Mária Magdolna-templommal szemben álló Úri utcai épület felső szintje ad majd helyet a székháznak - itt lesznek az alapítvány kuratóriumi tagjainak irodái, a földszinten pedig látogatók és vendégek fogadására alkalmas helyiségeket alakítanak ki. Alighanem ez a szint adna helyet az oktatási és kutatói szemináriumnak.

A pincerendszer már meglévő földalatti szintjén első blikkre nem egyértelmű, mire használná az alapítvány. Ami a fenti rajz alapján viszont egészen világos, hogy egy komplett wellness-szekció töltenék ki a pincerendszer legalsó szintjét: 
több pezsgőfürdő és egy óriási medence látszik az alaprajzon; alatta szaunahelyiségeket alakítanak ki. 
A legalsó szintről nagyjából 150-160 méter hosszú alagút vezet majd ki az Attila úti bejáratig, ahol a metszetrajzok alapján egy másik látogatóközpont fogadja majd az alapítvány tevékenysége iránt érdeklődő tömegeket.
A bunkerrendszer belépési pontjai: Úri utca, Lovas út, Attila út. 
Sajnos a tervrajzokból nem lehet kiolvasni a pontos bemeneti pontokat, de az biztos, hogy az nagyjából 35 méter mély akna az Úri utcától a Logodi utca és a Lovas út alatt végighúzódva egészen az Attila útig húzódik majd, az egyes szintek között pedig lift szállítja majd a látogatókat. A metszetrajzon még a bunker alatt közlekedő Alstom metrószerelvényeket is berajzolták.
A Pageo kuratóriumának tagjai: Lavich Erzsébet, Nagy Viktor, Hergár Eszter, aMagyar Banán koncepcióját kiagyaló Csizmadia Norbert és a Fidesz kedvencglobális összeeesküvéselmélet-kutatója, Bogár László. 
Az MNB egy másik dédelgetett alapítványa, a Pallas Athéné Domus Animae Alapítványa nem messze az Úri utcától, a Szentháromság téren nyit doktori iskolát. Egy hete sincs, hogy kiderült:  a Régi Budai Városházának épülete az oktatási szentély mellett egy borboltnak is helyet ad majd. Annak az épületnek a renoválási munkáiban  a Mészáros Lőrinchez sorolt Magyar Építő Zrt. és az egykor Tiborcz István tulajdonában lévő Elios Zrt. vesz részt. 
Hogy mindez mennyibe kerül majd, azt valószínűleg nem fogjuk megtudni,
miután a parlament múlt héten titkosította az MNB kötelékébe tartozó alapítványok költéseit, és az így kiutalt pénzek elveszítették közvagyon jellegüket. Áder János köztársasági elnöknek péntekig kell döntenie, hogy aláírja-e az erről szóló törvényt.
Kérdéseinket a tervezési és engedélyeztetési folyamatokról elküldtük a Várgondnokság titkárságára és a Fővárosi Kormányhivatalnak. Az MNB sajtóosztályától is megkérdeztük, hol tart a tervezési fázis, hogy hány fő befogadására lesz alkalmas látogatóközpont, mi célból van szükség wellness-helyiségek kialakítására, és hogy miként kapcsolódnak ezek a tervek az alapítvány oktatási-kutatói funkciójához.
(Közreműködött Kasnyik Márton és Erdélyi Péter)


Döntsön: bunkó vagy buta Selmeczi Gabriella?


Újságírói kérdésre érkezett a mindentütő válasz a nyugdíjak legnagyobb megvédőjétől, Gabriellától. Megkérdezték tőle, hogy van-e hasonlóság Simon Gábor és Rogán Antal ügye között, hiszen mindketten hamis adatot adtak meg a vagyonnyilatkozatukban. Selmeczi szerint a baloldal csak el akarja terelni a figyelmet saját maga szétetéséről. Aztán visszakérdeztek és megtörtént a csoda, nézze, és döbbenjen le!


Az ATV kérdezte Selmeczit Rogánnal kapcsolatban




CSAK!!!!!




























Vagyonosodási vizsgálatot kezdeményez az egyik baloldali kispárt Orbán Viktor veje és lánya ellen. Az Együtt arra kíváncsi, hogy miből szerezhették meg a turai kastélyt. Az ingatlan új tulajdonosa egyébként egy olyan budapesti cég, amelynek a hivatalos székhelyén még névtábla sincs. A 3 millió forintos törzstőkéjű társaság 200 milliót fizetett a palotáért. 
Az operaház kistestvére, így is emlegetik a neoreneszánsz stílusú turai kastélyt. Az 1883 óta álló épület majd háromezer négyzetméter, parkja több mint tíz hektár. Több tulajdonosa is volt, utoljára a Turai Kastély Kft. adta tovább 200 millió forintért. A cég ügyvezetője hallgat az adásvétel okáról.
Kastélyügy: Orbán lányát is vizsgálnák
Az új tulajdonos egy tavaly szeptemberben, hárommillió forintos törzstőkével alapított kft., a TRA Real Estates, amelynek ügyvezetője egy 33 éves nő, Tóth Judit. A hivatalos cégkivonat szerint Budapestre, az Andrássy út 41. szám alá, a 4. emeletre van bejegyezve a cég, de a megadott címen sem cégnév, sem az ügyvezető neve nem szerepel.
A turai kastély egyébként még bárki számára látogatható. Festőien szép, de romos: a vakolat hull, a parketta, járólap feltöredezett. Több terme le is van zárva. De így romosan is kellett a TRA Real Estatesnek. A 444.hu információi szerint a vevői kör képviseletében Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak a korábbi üzlettársa, Hamar Endre ügyvéd járt el. Tiborcz azonban a kastély új tulajdonosához is köthető, mivel Tóth Judit cégének bejegyzésekor az illetéket ő maga fizette be.
Ráday Mihály városvédő azt mondja: a romos állapot mögött jó üzleti lehetőségek vannak. A kastélyt ugyanis termálfürdős szállodaként is lehetne működtetni – bár ahhoz százmilliókat kellene befektetni. Tapasztalata szerint azonban a műemlék épületeket sokszor nem ezért veszik meg a befektetők. „Emberek, csoportok úgy vesznek meg házakat, hogy azoknak a továbbadásában látják az üzletet, például az Andrássy úti Balettintézetnek nevezett ház is ilyen. Sok ilyen van: megveszik, hagyják, vagy arra várnak, hogy összeomoljon és üres telekként hasznosíthassák a hűlt helyét, vagy arra, hogy hátha valami jobb pénzért továbbkel. Nincs igazi szándék a vásárlási szándék mögött, és ezt sajnos nagyon sok építészeti érték, Magyarország sok fontos emléke bánja” – fogalmazott Ráday Mihály, a Budapesti Városvédő Egyesület elnöke.
Hogy mi a célja az új tulajdonosnak a kastéllyal, nem tudni. Az Együtt viszont vagyonosodási vizsgálatot kezdeményez  Orbán Viktor veje és lánya ellen. Azt szeretnék tudni, miből szerezhették meg a turai kastélyt. Szerintük ugyanis a miniszterelnök veje azért rejti vagyonát a nyilvánosság elől, mert így nem kell megmondania, hogyan jutott hozzá.
Túlárazott pozíciókkal, túlárazott tranzakciókkal olyan vagyonosodási folyamat ment végbe nála, amiről egyrészt nem tudunk semmit. Szeretnénk pontosan látni, hogy mi történik ebben az ügyben, másrészt pedig felveti a gyanúját az összeférhetetlenségnek. Ugye, az új szabályok, amiket a Fidesz hozott, azok lényegében most már megpróbálják ezt kizárni, hogy ne lehessen az állami vezetők közvetlen rokonaihoz tartozó családtagok vagyonosodási vizsgálatát elvégezni, de mi szeretnénk ennek elébe menni, és szeretnénk megnézni azt, hogy Tiborcz István, illetve Orbán miniszterelnök úr lánya milyen vagyonosodási folyamaton ment végig az elmúlt két évben” – mondta az Együtt alelnöke, Pápa Levente.
A turai kastély volt már katonai szállás a második világháborúban, majd itt működött a község általános iskolája is. A belépőkből származó bevételeket eddig az állagmegóvásra fordították.






Egészen bizarr helyzet alakult ki a magyarországi földgáz árát illetően. Azért nem lehet árat csökkenteni, mert az energiahivatal nem tudja, hogy az állami MVM mennyiért kapja a gázt. Hihetetlenül olcsón - kotyogta el Szijjártó Péter. A hazai fogyasztás legnagyobb részét az Oroszországból érkező, úgynevezett hosszú távú szerződés alapján vásárolt gáz biztosítja. Így a szerződés alapján érkező gáz ára a legmeghatározóbb összetevője annak, hogy itthon mennyibe kerül a gáz. 
Szijjártó Péter február közepén, Putyin budapesti látogatásának másnapján árulta el, hogy meddig ment le az orosz gáz ára. A miniszterelnökkel közösen tartottak egy zártkörű beszélgetést, ahol a Népszabadság tudósítója szerint a külügyminiszter szájából hangzott el, hogy most 260 dollárba kerül az orosz gáz ezer köbmétere az MVM számára. Ez jóval alacsonyabb ár, mint amiről korábban a találgatások szóltak. A korábbi szakértői becslések mind 300 dollár feletti árról szóltak - írja  a 444.hu.
2013-ban, a nagy rezsicsökkentés idején még 391 dollár volt ugyanennek a gáznak az ára, és tavaly is 360 - 320 dollár között mozgott - vagyis most lehetne csökkenteni a földgáz fogyasztói árát - ám a kormány nem teszi. Egy MSZP képviselői kérdésre az energiapolitikáért felelős Seszták Miklós miniszter a kérdésekre rámutatott arra, hogy a lakossági gázárat nem a kormány, hanem a Magyar Energetikai Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) állapítja meg a törvény szerint. Ők megnézik, hogy mi mennyibe kerül, és aztán az adatok alapján javaslatot tesznek a gázárra.
A hivatalnak azonban hivatalosan fogalma sincs, hogy mennyiért veszi az MVM gázkereskedője a gázt az oroszoktól. A Magyar Földgázkereskedő Zrt. ugyanis nem közöl erről adatokat a hivatal felé, holott adatszolgáltatási kötelezettsége lenne. A MEKH már többször is megbüntette a céget a mulasztása miatt, legutóbb idén januárban szabtak ki 20 millió forint bírságot rájuk. Vagyis az energiahivatal azért nem tud új gázárat javasolni, mert az állami gázkereskedő titkolja előtte, hogy mennyiért adja és veszi a gázt.
Fidesz: újabb brüsszeli támadás a rezsicsökkentés ellen
A Fidesz szerint újabb brüsszeli támadás indult a rezsicsökkentés és annak nyertesei, a magyar családok ellen. Németh Szilárd, a kormánypárt országgyűlési képviselője ezt arra reagálva mondta szerdai budapesti sajtótájékoztatóján, hogy több európai uniós tagállam mellett Magyarország ellen is kötelezettségszegési eljárást indított az Európai Bizottság, mert úgy véli, energiaszabályozása nem felel meg az EU-s jognak. A Fidesz rezsicsökkentésért felelős politikusa azt mondta, a brüsszeli bürokraták azokat az intézkedéseket támadják, amelyek biztosítják a rezsicsökkentést. Példaként említette a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal működési rendjével kapcsolatos uniós kritikát. Németh Szilárd kijelentette: a rezsicsökkentés a magyar függetlenség egyik záloga, a családok megvédése kiemelt kérdés, ezért ha kell, a parlament meghozza majd a szükséges lépéseket a rezsicsökkentés védelmében. Megjegyezte, hogy a kormány is tárgyalni fogja az ügyet.






Gyermekvállalás, élelmiszer áfacsökkentés leszavazva (titkolthirek.hu
A Jobbik az alapvető élelmiszerek, a baromfihús és az édesvízi halak áfájának csökkentését javasolta. Emellett indítványozta a gyermekneveléshez szükséges termékek áfacsökkentését. Mindegyiket leszavazták. 
Szijjártó Péter február közepén, Putyin budapesti látogatásának másnapján árulta el, hogy meddig ment le az orosz gáz ára. A miniszterelnökkel közösen tartottak egy zártkörű beszélgetést, ahol a Népszabadság tudósítója szerint a külügyminiszter szájából hangzott el, hogy most 260 dollárba kerül az orosz gáz ezer köbmétere az MVM számára. Ez jóval alacsonyabb ár, mint amiről korábban a találgatások szóltak. A korábbi szakértői becslések mind 300 dollár feletti árról szóltak - írja  a 444.hu.

NAPI AKTUÁLIS - Gyermekvállalás, élelmiszer áfacsökkentés leszavazva

A NATO beszáll a migráns buliba

Már megint hülyének nézik az embert !!! Ők robbantották ki a migráns áradatot , az arab tavasz keretében szétbombázták othonaikat a megélhetésüket megszüntették , földönfutóvá tették a térséget az olajért az aranyért a különböző ásványvagyonokért , így kerestek maguknak élhetőbb világot , mert nem akarnak kamatrabszolgaként a zsidó gyarmaton éhhalál küszöbén élni . A Művelt nyugat gyarmatai voltak , úgy kirabolták őket , hogy még a macskák sem tudnak megélni a tájon !!! Talán vissza kellene csorgatni abból a rablott értékből amit ezektől elloptak , hogy élni is tudjanak , és ne azt jelentsék , hogy 47000 FT – ból meg lehet élni a hülye kis fideszes jóvoltából , mert nálunk is kibombázták ám a lakosságot az othonaikból , a bankoknak , és a betelepülő cionistáknak kell a házaitok többsége , de kell a föld is , és a vízkészlet is az ásványkincs vagyonotokkal mind a zsidóké lesz mire fel ébredtek , egy két aszályos év és a földetekre rászáll a bank , és a zsidóság , mert nekik a lényeg , hogy ne műveljék a földet , és az ő tulajdonukba legyen , hogy te zsellérnek álhass a saját földed művelésében . Így lesz igaz a mondás a paraszt szánt vet , a cigány dézsmál , a zsidó meg berakarít !!!!!! A nagy saktáblán a magyar gojt a nemzetek jelképezik a cionista terroristák a NATO – val a fasiszta uzsorásokat testesíti meg , és mindazokat akiket kiraboltak a kamatrabszolgák mint mi a XXI . Században a zsidó birodalom megalakulásának a küszöbén , de azt mondom nem akarunk birodalomban kamatrabszolgaként élni , mi nemzetállamokban akarunk élni , de nem kamatrabszolgaként , és ezért likvidáltatjuk a bankárkasztott , hogy ne az uzsora civilizációban nőjenek fel az unokáink !!!
Az Észak-Atlanti katonai Szövetség hajói hétfőtől megkezdik tevékenységüket
a görög és török part menti vizeken.
Az észak-atlanti szövetség első embere erről az Ahmet Davutoglu török kormányfővel közösen tartott sajtótájékoztatóján elmondta:
Fokozzuk együttműködésünket az Európai Unió határvédelmi ügynökségével, a Frontexszel, és növeljük a küldetésben részt vevő hajók számát”
mondta Jens Stoltenberg a görög és török partok közelében az embercsempész-hálózatok ellen indított tengeri műveletről.
Fotó: AFP
A NATO-főtitkár üdvözölte, hogy Franciaország és Nagy-Britannia












úgy döntött, hadihajókat bocsát a misszió rendelkezésére, a jelenleg három hajóból álló kötelék támogatására. A Németország vezette tengeri műveletben eddig kanadai, török és görög hajók vettek részt. Jens Stoltenberg emellett arról is beszámolt, hogy a szíriai válságra való tekintettel a NATO fokozni fogja hírszerzési és megfigyelési tevékenységet a török-szíriai határ mentén.
A szövetség nevében Ashton Carter amerikai védelmi miniszter február közepén bejelentette, hogy Németország, Törökország és Görögország kérésének eleget téve a NATO tengeri műveletet indít az Égei-tengeren annak érdekében, hogyelősegítse a menekültválság enyhítését.
A NATO-hajók feladata az, hogy jelentsék a görög és török hatóságoknak, ha csempészcsónakokat észlelnek, amelyeket aztán a helyi rendőrség vagy a parti őrség állíthat meg. A NATO számos alkalommal kiemelte: a küldetés célja nem a menekülthajók feltartóztatása vagy visszafordítása, hanem az embercsempészek elleni fellépés.
Ha érdekelnek a hasonló cikkek, lájkold a facebook oldalunk: Titkolt Hírek  ... és ne felejtsd el a cikket megosztani az ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák!







Magyarország egy 155 milliárd forintos hitelkeretről állapodott meg az Európai Beruházási Bankkal. A hitelkeret első üteme 43 milliárd forint. A pénzt Magyarország a közúthálózat fejlesztésére fogja fordítani. Az EIB 140 millió euró (43 milliárd forint) hitelt nyújt Magyarországnak a közúthálózat fejlesztésére, modernizálására egy 500 millió eurós (155 milliárd forintos) hitelkeret első ütemeként, a hitelkeretről szóló megállapodást március 7-én, hétfőn Budapesten írta alá Varga Mihály. 

Magyarország 155 milliárd forintos hitelt vesz fel

Magyarország egy 155 milliárd forintos hitelkeretről állapodott meg az Európai Beruházási Bankkal. A hitelkeret első üteme 43 milliárd forint. A pénzt Magyarország a közúthálózat fejlesztésére fogja fordítani.
Az Európai Beruházási Bank (EIB) 140 millió euró (43 milliárd forint) hitelt nyújt Magyarországnak a közúthálózat fejlesztésére, modernizálására egy 500 millió eurós (155 milliárd forintos) hitelkeret első ütemeként, a hitelkeretről szóló megállapodást március 7-én, hétfőn Budapesten írta alá Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Baranyay László, az Európai Beruházási Bank alelnöke.
hitel
155 milliárd forint 2020-ig
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter elmondta: a kedvezményes hitelből a közúthálózat fejlesztését fogják finanszírozni a következő öt évben.
A nemzetgazdasági miniszter az aláírás előtt ismertette: a kormány és az EIB között lezajlott egyeztetések nyomán az EIB a 2020-ig tartó időszakban kész Magyarország közúti infrastruktúrájának fejlesztéséhez 500 millió euró összegű – több részletben lehívható – hitelkeretet biztosítani.
Ami uniós pénzből nem támogatható
A hitelkeretnek köszönhetően közúthálózatunk azon elemeit is gyorsabb ütemben tudjuk modernizálni, amelyek nem tartoznak a transzeurópai közlekedési hálózathoz,
illetve európai uniós forrásokból nem támogathatóak” – mondta Varga Mihály.
(origo)
Bal-Rad komm: Nagyon késtülnek a fijúg a 2020-as pénzcsapelzárásra! Addig a lehető legtöbbet akarják ellopni! ÚTMODERNIZÁLÁSRA HITEL? A legkiválóbb lopási lehetőség! Lásd: M-4! Ott már az EU-is besokallt!
Szóval Magyarország jobban teljesít! Végülis igaz! Egy jobb évben Mekkmester a deviabizniszével négyszer-ötször ennyi pénzt varázsol! Persze azt nem lehet közútfejlesztésre fordítani, mert kastélyokat, műkincsket kell vásárolni!
Viszont ezzel a “kedvezményes kamatozású hitellel” (örüljünk neki, mert ezt MI FOGJUK NYÖGNI!) az adósségnyomásmérőt megint 80 százalékra tudjuk visszatornászni!
(Bár teljesen mindegy, hogy 70-et vagy 200-at mutat! Soha nem fogjuk tudni visszafizetni!









A parlamenti elnök pár napja még azt mondta, ez bizony közpénz, most pedig aláírta azt a jogszabályt, ami szerint meg nem tartozik a közre, hogy mi lesz ezeknek a pénzeknek a sorsa. Áder János államfőnek öt napja van, hogy eldöntse, az AB-hez fordul-e vagy aláírja a törvényt. Kövér László, az Országgyűlés elnöke aláírta azt a törvényt, amelyre Önök, olvasóink leginkább kiakadtak az elmúlt jó pár hét történései közül. 

Ennek a törvénynek a lényege, hogy a nyilvánosság kizárásával lehet adni közpénzeket – százmilliárdokról van szó – jegybanki alapítványoknak, és a állami tulajdonú Magyar Posta pénzügyeibe sem tekinthet bele hétköznapi halandó. A közpénz elveszíti közpénz jellegét, ha alapítványba kerül – valahogy így okfejtett Kósa Lajos Fidesz-frakcióvezető. (Így azt sem fogjuk megtudni, mennyibe is kerül, hogy Matolcsyék egyik alapítványa borokat is bemutató boltot nyit egy – az akkori ígéretek szerint oktatási célra megvásárolt – ingatlanban, amelynek ára milliárdos nagyságrendű volt.)
Pedig Kövér László volt az, aki pár napja azt mondta, hogy dehogyis nem közpénz a jegybanki alapítványoknál levő pénz. És több civil szervezet is alkotmánysértőnek gondolja a törvényt, tiltakoznak ellene, az adatvédelmi hatóság elnöke is aggályosnak tartja.
Most Áder János államfő elé került a törvény. Neki öt napja van dönteni. Vagy az Alkotmánybíróság elé utalja, előzetes normakontrollt kérve, vagy a parlamentnek visszadobja (de utána, ha a parlament újra elfogadja – akár változtatás nélkül is –, alá kell írnia), vagy nyomban aláírja.
Most már a fidesz is pénzszivattyút akar működtetni , hogy a hatalomból kibukva még jócskán csodogáljon a pénz a kasszába !!!!!









A Jobbik elnöke szerint kijelenthető, hogy a mostani kormány az elmúlt huszonhat év legkorruptabb kormánya, amely intézményesítette a korrupciót. Vona Gábor országjárásának tatabányai állomásán kedden, sajtótájékoztatón azt mondta: amit korrupciónak tart a közvélemény, az sok esetben a mai jogi környezetben akár törvényes is lehet. Az állami szintre emelt korrupció az országnak nagyon súlyos tehertétel, másrészről a Fidesz ezzel "saját sírját ássa", a korrupció lesz az egyik olyan jelenség, amelybe a Fidesz bele fog bukni 2018-ban - jelentette ki. 

A Jobbik elnöke – a miniszterelnök kutyájára utalva – azt mondta: már az is kérdés, hogy "Nárcisz, a félszemű kuvasz kinek a kutyája és melyik birtokon lakik". Ez "sokféle szempontot felvet a miniszterelnök környezetével kapcsolatban és magának a miniszterelnöknek a vagyoni helyzetével kapcsolatban" – tette hozzá.
Az ellenzéki politikus azt mondta, hogy a kormány a nemzeti konzultációt a társadalommal való párbeszéd helyett pártpolitikai célokra használja. A politikus a Jobbik országjárással egybekötött nemzeti konzultációját valódinak nevezte, amelynek témája a korrupció mellett az oktatás és az egészségügy.
A korrupcióról szólva Vona Gábor felhívta a figyelmet pártja javaslatára, mely szerint a parlamenti ciklus elején és végén is legyen kötelező vagyonnyilatkozatot tenni az országgyűlési képviselőknek és a kormány tagjainak. "Ez tisztítókúrája lehetne a magyar közéletnek" – fogalmazott.
A pártelnök szerint kritikus a szakképzés helyzete. Ha egy leendő kormány "akár 2018-ban egy Jobbik-kormány" magyar tulajdonú ipart hozna létre, akkor a "külföldre menekült szakemberek problémája mellett szembe találná magát azzal, hogy a szakképzési rendszer olyan mélyre süllyedt, hogy nem lehet az utánpótlást biztosítani" – fogalmazott.
A Jobbik elnöke azt mondta, hogy az egészségügyben kevés figyelmet kapott a háziorvosok hiánya, pedig "reális a veszély, hogy összeomlik egészségügy első szintje, és ez a terület egészére súlyos következményekkel jár".

Sok az éhes zsidó a kormány közelébe ezért nem jut a családoknak , még kenyérre sem , hogy éhesek a gyerekeid mit számít , csak minden évben új zsinagógát építhessenek , mert az egy jó pár embernek busás hasznot hoz !!!!



12 százalékot esett egyetlen hónap alatt a nagyobbik kormánypárt támogatottsága a teljes népesség körében. A Medián szerdán nyilvánosságra hozott felmérése szerint nemcsak a párt, hanem Orbán Viktor népszerűsége is nagyon megsínylette az utóbbi időszak botrányait, visszatetsző döntéseit. A netadó és a kormányközeli személyek kitiltási botránya után november végén már csak 26 százalékon állt a Fidesz népszerűsége, holott októberben még teljes szavazókorú népesség 38 százaléka mondta magát a kormánypárt támogatójának. 


A MOSZAD ügynökök a díszmagyart , most nélkülözik !!!!

A HVG megbízásából készült Medián-felmérés szerint egyetlen hónap alatt több mint 900 ezer potenciális szavazó pártolt el a Fidesztől. A rendelkezésre álló korábbi adatok alapján a rendszerváltás óta nem volt példa ilyen mértékű, egy hónap alatt bekövetkezett népszerűségvesztésre.
A Fidesz támogatóvesztéséből kis mértékben az MSZP tudott profitálni, 8-ról 12 százalékra emelkedett a népszerűsége, az elpártolók többsége azonban pártot nem találók táborát növelte, amely mostanra 36 százalékra emelkedett. A Medián vizsgálata szerint azok közül, akik úgy emlékeznek, hogy tavasszal az országgyűlési választáson a Fideszre szavaztak, ma már 22 százaléknyian nem így tennének.


A Jobbik is erősödött, 15 százalékon áll. Az Együtt 4, az LMP és a DK 3-3 százalékos támogatottsággal bír.
Egyértelműen megrendült a Fidesz politikusaiba vetett bizalom is az utóbbi hetekben. A miniszterelnök népszerűsége 16 ponttal zuhant. Ezzel Orbán Viktor a legnagyobb vesztese a népszerűségi felmérésnek, de a többi fideszes sem úszta meg az elmúlt hetek ügyeit. Tarlós István, Kósa Lajos és Rogán Antal 13, Varga Mihály és Navracsics Tibor 12 pontot veszített népszerűségéből, de még Áder János tetszési indexe is esett 10 pontot. Novemberben 40 százalékos indexszel Áder vezette a toplistát, a második helyen Pokorni Zoltán állt, Orbán pedig a harmadikra csúszott vissza.

Még Őszöd sem ütött ekkorát

Az MSZP népszerűsége 2006 augusztusában a közvélemény-kutatók felmérései szerint 23-25 százalékon állt, az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése után szeptemberre 5-7 százalékos eséssel 18 százalék alá zuhant. Az MSZP a 2006-os választás után ütemesen amortizálta támogatottságát: májusban még a teljes választókorú népesség 38 százaléka állt mögötte. Akkor a második Gyurcsány-kormány népszerűségét eleinte a gőzerővel beindult egészségügyi- és oktatási reform, majd az őszödi-beszédet követő politikai válság erodálta; feltűnő azonban, hogy a Fidesz a három választást letudva sem vágott még bele egyetlen nagy intézményi reformba sem. 

Voltak már jelek

A Fidesz brutális népszerűségvesztését már a Tárki november közepén készített felmérése is jelezte: akkor a cég októberhez képest 12 százalékpontos csökkenést mutatott ki. A párt a Tárki szerint az összes választó körében 25 százalékos népszerűséggel bír, míg az önkormányzati választások után még növekvő támogatottságot, 37 százalékot mértek. 
Az Ipsos pár nappal a Tárki előtt mért, a cég a Fidesznél öt százalékpontos csökkenéssel 30 százalékos népszerűséget mért. A kormány házi tanácsadója, a Századvég november végén felvett adatai négy százalékpontos népszerűségcsökkenést mutattak, azonban itt komoly módszertani aggályok miatt több szakértő is felvetette, hogy a Habony Árpádhoz köthető cégvalamit el akar hallgatni. Egy másik kormányközeli cég, a Nézőpont november elején mért utoljára, akkor az egy hónappal azelőtti 32-ről 29 százalékra csökkent a kormánypárt népszerűsége. 
A Fidesz népszerűségvesztésének megállapításához minden közvélemény-kutató hozzátette, hogy az elpártolt szavazókból egyik ellenzéki párt sem tudott tömegeket elszipkázni.





Századvég Alapítvány februári közvélemény-kutatása szerint továbbra is Orbán Viktor miniszterelnök a legnépszerűbb politikus a parlamenti pártok vezetői közül. A Fidesz-KDNP stabilan őrzi vezető szerepét az ellenzékkel szemben. 

A hazugság áradata áriát már megint megszólaltatták , hogy a gojokat felverjék a szunyókáló karosszékekből !!!!








 (sztarklikk.hu)
Salgótarján után egy újabb vereséget is behúzhat magának a Fidesz. Most a Pest megyei Tápiószentmártonban kellett a második hellyel beérnie a kormánypárti polgármesterjelöltnek, több mint 50%-os részvételi arány mellett. A Kincsem Lovasparkról elhíresült 5 ezer lakosú településen azért járultak vasárnap az urnához a választópolgárok, mert a képviselő-testület tavaly december elején feloszlatta magát. 
Az eredményről, miszerint a független Györe László folytathatja a polgármesteri munkát Tápiószentmártonban, a község jegyzője tájékoztatta vasárnap este az MTI-t.
Wenhardt Lászlóné közlése szerint a választásra jogosult 4416 polgárból 2486-an járultak az urnákhoz, ami 56,3 százalékos részvételnek felel meg. A három polgármesterjelölt közül Györe Lászlóra 1317-en voksoltak. A második helyen 1145 szavazattal Majoros Máté (Fidesz-KDNP) végzett, míg Kovács Istvánné (Magyar Munkáspárt) tíz voksot kapott.
A településen 25-en indultak a képviselői tisztségért, valamennyien függetlenként, közülük kerül majd ki a testület nyolc tagja. A képviselő-jelöltekre leadott szavazatok összesítése még tart - tette hozzá a jegyző.
Szerző: Márkus







 
Szimpátiatüntetést tartottak Ózd polgármestere mellett helyi civilek péntek délután, miután az elmúlt hetekben több támadás is érte a jobbikos városvezetőt a Fidesz felől. A korábbi fideszes polgármestert 2014-ben kétharmados eredménnyel leváltó Janiczak Dávid melletti szimpátiatüntetés keretében gyülekeztek helyi civilek péntek délután az önkormányzat épülete előtt.
A jobbikos polgármester erről Facebook-oldalán számolt be. Mint a "Veled vagyunk Dávid!" elnevezésű rendezvényről írta,
"Beszédemben arra kértem Őket, ne mellettem álljanak ki, hanem az igazság mellett! És jöjjenek el akkor is a térre, ha úgy érzik nem értük dolgozok már, és hívják fel rá a figyelmem, mert én is csak egy gyarló, esendő ember vagyok."
Janiczak Dávidot skandálással hívták ki a térre az épületből, majd Himnusszal és verssel fogadták, illetve közösen meghallgatták az Ismerős Arcok Nélküled című számát is. A születésnapja alkalmából is felköszöntött polgármester szerint
"Mélyen megható, hogy ebben a zűrzavaros világban, annyi fejmosás után, diktatórikus hatalom árnyékában, hazugságok, demagógia és megannyi rosszindulat mellett itt Ózdon az emberek kiállnak az igazukért, az igazságért!"
Értetek vagyok, értetek élek és dolgozok, nem lehetne ennél szebb és nemesebb célja életemnek! - írta Janiczak. Ózd város eredményeiről egyébként itt írtunk részletesebb cikket.
A tüntetésen túl másik pofont is kapott a Fidesz: friss hír, hogy a Janiczak által legyőzött Fürjes Pál ex-fideszes polgármestert a Miskolci Törvényszék első fokon bocsánatkérésre és sérelemdíj megfizetésére kötelezte, amiért egy tavaly nyári sajtótájékoztatóján csalással vádolta meg Ózd jobbikos polgármesterét és alpolgármesterét.





Hollandia legsúlyosabb bevándorlóellenes zavargása robbant ki a kötelező betelepítések miatt 



MTI - Harcunk.info 

Az Utrechtől délre fekvő Geldermalsen képviselő-testülete éppen tanácskozott, hogy a településen 1500 bevándorlót akarnak letelepíteni, amikor feldühödött patrióták kezdték ostromolni az önkormányzat épületét. 

Az önkormányzat épületénél legalább kétezer tüntető gyűlt össze. Többen áttörték a rendőrkordont. Az épületet védő rendőrök figyelmeztető lövésekkel próbálták meg megakadályozni, hogy a tüntetők benyomuljanak az épületbe. 

Két rendőr és több tüntető megsérült. Tizennégy embert vettek őrizetbe. Ez volt az ország történetének legsúlyosabb bevándorlóellenes megmozdulása. 

A menekülttábor létesítése megosztja a kisváros lakosságát. A polgármester szerint könnyebb egy helyen megoldani a menekültek élelmezését, elhelyezését, orvosi ellátását és képzését, és azzal kampányolt, hogy létesítmény pénzt hoz a városnak. A képviselő-testület patrióta képviselői szerint azonban egy tízezres városban 1500 menekült felborítja a lakosság társadalmi összetételét. 

Hollandiába idén eddig már 52 ezer közel-keleti bevándorlót telepítettek be. 

Kapcsolódó: 


A köztársasági elnök arra kéri a tévéket és rádiókat, hogy a hétfői holokauszt emléknapon este 7 órakor 70 másodperces néma gyásszal emlékezzenek a 70 évvel ezelőtti eseményekre. Közleményét szó szerint idézzük. Az auschwitz-birkenaui haláltábort 1945. január 27-én szabadították fel az első ukrán front katonái. Az Egyesült Nemzetek Szervezete e napot a holokauszt nemzetközi emléknapjává nyilvánította. 
Auschwitz, bár sok száz kilométerre van hazánktól, mégis a magyar történelem része. Ez a haláltábor közel félmillió honfitársunk embertelen gyötrelmeinek, megaláztatásának és halálának helyszíne volt.
Hetven évvel ezelőtt, hazánk 1944-es német megszállását követően a náci helytartók és a velük kollaboráló magyar állami szervek közreműködésével beteljesülni látszott Hitler náci Németországának akarata. Alig fél év leforgása alatt könyörtelenül végrehajtották a gettósítást, és deportálták szinte a teljes vidéki magyar zsidóságot.

Fotó: MTI/ Soós Lajos
Soha nem felejthetjük el, hogy abban a hetven esztendővel ezelőtti tragikus évben halálvonatok végeláthatatlan sora indult el magyar területekről a náci koncentrációs táborokba. Mint ahogy soha nem feledhetjük el azt sem, hogy ha a háború menete a hitleri Németország és nyilas kiszolgálói szándékai szerint alakul, a gettókba zsúfolt honfitársaink további százezreire is ugyanez a sors várt volna.
A magyar zsidók tragédiája egész politikai nemzetünk fájdalma és pótolhatatlan vesztesége.
Ezért felhívással fordulok a magyarországi rádiók és televíziók szerkesztőségeihez, arra kérve őket, hogy a maguk lehetőségei szerint segítsék elő, hogy 2014. január 27-én este 7 órakor a holokauszt 70. évfordulója alkalmából 70 másodperces néma gyásszal közösen emlékezzünk meg ártatlanul elpusztított honfitársainkról.
Legyen ez a csend közös gyász, a halálba taszított honfitársainkért érzett közös fájdalmunk csendje.

Az ártatlan gyermekek, idősek, nők és férfiak százezrei előtti tiszteletadásunkkal juttassuk kifejezésre nemzetünk egységét és eltökéltségét abban, hogy a szabad és demokratikus Magyarország polgárai semmiféle közösséget nem vállalnak semmilyen emberellenes eszmével vagy ideológiával, sem azokkal, akik a XX. századi történelmünk során a magyar állam nevében követtek el jóvátehetetlen bűnöket saját honfitársaikkal szemben.
Hiszem, hogy a néma tiszteletadás közös csendjének ereje hozzájárul ahhoz, hogy felismerjük egymásban a jót, és közösen ítéljük el a rosszat.
Na mi újság az Áder dűlőben- bolond lyukból bolond szél fúj !!!- Kapja be a kisfiam édes apjának a micsodáját , és építtessen egy újabb zsinagógát , de a tér másik szögletébe mindjárt egy mecsetet is , és ha leköszön az elnüki székről ne a zsinagógába járjon , mert a mecset lakók esetleg felrobbantják ezt a jó kezdeményezést !!!!!!








Százhúsz izraeli katona érkezett Magyarországra nem sokkal a 2006. október 23-i összecsapások előtt, hogy "rutin terrorelhárítási gyakorlatokat végezzen" - derül ki a Stratfor amerikai hírszerzési cég elemzőinek összeesküvéselmélet-szerű elemekben gazdag levelezéséből, amelyet a WikiLeaks ma közölt. A WikiLeaks 2012-ben kezdte meg a birtokába jutott mintegy ötmillió straforos levél feldolgozását. írja az index.hu.

2006 őszén, Gyurcsány Ferenc szocialista miniszterelnök idején egy izraeli gép szállt le a budapesti reptéren, 120 izraeli katonával a fedélzetén. A katonák azért érkeztek az országba, hogy rutin terrorelhárítási gyakorlatokat végezzenek. A magyar média nem adott hírt a gép távozásáról.
Ugyanakkor figyelemre méltó, hogy éppen ebben az időben az 1956-os forradalom 50. évfordulóján tartott békés megemlékezést azonosító szám nélküli, fekete maszkos rendőrök brutálisan szétverték” – írta 2010 márciusában a Stratfor egyik munkatársa, Klara E. Kiss-Kingston a szintén stratforos Sean Noonan-nek. Kiss-Kingston a 2010-es izraeli kémgépek magyarországi berepülése kapcsán elevenítette fel a magyar-izraeli titkosszolgálati kapcsolatokat.
Az amerikai titkosszolgálatok legfontosabb alvállalkozójának számító Stratfor munkatársai a kiszivárogtatott levelezésben arról értekeznek, hogy mi lehetett az izraeli kémrepülők feltűnésének az oka, illetve, hogy mit csináltak a magyar légtérben. A berepülést annak a szíriai-magyar férfinak a meggyilkolásával hozták összefüggésbe, aki a 2010-es e-mailezésben az  “évszázad pénzügyi csalásaként” emelgetett Kulcsár-ügyben segítette a rendőrséget. A pénzmosásos-sikkasztásos ügyben Medgyessy Péter és Gyurcsány Ferenc neve is felmerült.
A stratforosok szerint Gyurcsány segített eltussolni “az országból óriási pénzösszegeket eltüntető” brókerbotrányt, amihez bankárként szerintük Medgyessynek is köze volt. Ennek a műveletnek a része lehetett a befolyásos pénzváltóként ismert szíriai-magyar férfi meggyilkolása is.
Mióta bizonyossá vált, hogy a Fidesz megnyeri a (2010) április 11-i választásokat, és a párt világossá tette, hogy az elmúlt időszak  összes korrupciós ügyét ki fogja vizsgálni, bárkit, aki a szíriai-magyar férfihoz hasonlóan információt szolgáltathat a rendőrségnek az izraeli kapcsolatokkal terhelt nagy volumenű korrupciós ügyekről, likvidálni fognak” – közölte a Stratfor-szakértők e-mailjét az Index.
A levélből az is kiderül, hogy a kémgépek azon a napon jártak a magyar légtérben, amikor a szíriai férfit megölték. Az eset előtt két hónappal Gyurcsány Izraelben járt, ahol nem tudni miről tárgyalt. “Mivel a pártja nagy bajban van, engem egyáltalán nem lepett meg a kémrepülők feltűnése” – írta az elemző.
A Magyaroszágra érkező, Gulfstream V-ös típusú izraeli gépek a legmodernebb hírszerzési eszközökkel voltak felszerelve. A zsidó állam direkt titkosszolgálati akciók végrehajtására vásárolt ilyen gyártmányű gépeket. A Honvédelmi Minisztérium álláspontja szerint a gépek diplomáciai szolgálatot teljesítettek.
Forrás: Index.hu

Ezek azt hitték , hogy az igéret földjén járnak azért keresték a Szuezt a 
Dunánál , Hát a kánaánt azt nem találták meg , de egy rakás új kazárt 
azt láthattak , és közülük sokan alig várják már , hogy tórát cipelhessék !!!!




 (ujvilagtudat.blog)
Történészek sürgetik, hogy hozzák nyilvánosságra azokat a titkos levelezéseket, melyek felfedik az igazságot a brit királynő náci tisztelgéséről készült felvétellel kapcsolatban. A Buckingham-palotát felszólították a dokumentumok közlésére, amelyekből kiderülhet a királyi család és a náci rezsim kapcsolata az 1930-as években. A The Sun című újság internetes oldala úgy döntött, hogy közzéteszi a hat-hét éves királynőről készült felvételt, melyen a családjával együtt náci tisztelgéssel pózol a kamera előtt. 

Hátha még az is kiderül , hogy Hitler zabigyerekként Királyi vért csergedeztetett a vénájában , mint ahogy egyes esetek ezt tudni vélik , bizony a királyuk azért mondott le mert nem akart a mostoha testvére gyilkosa lenni !!!!
















Európa többszörösen becsapta önmagát, mert a migránsokat háborús menekülteknek tekintette és a leendő munkaerőt látta bennük, míg az érkező tömeg hazudott identitásáról és céljairól is. Az M1-nek adott interjújában a keletkutató azt mondta, statisztikák szerint a bevándorlóknak csupán tíz százalékát lehetne némi iskoláztatás után foglalkoztatni, 50-60 százalékuknak pedig "esze ágában sincs bármiféle munkát végezni". 

Az egész csak arra lesz jó , hogy Hitler leánya felépítse a 4. birodalmat
Rothschildéknak Európai Egyesült Államok név alatt !!!!!








 
A nemzeti szuverenitást csorbítva, az adott ország kérése és beleegyezése nélkül is átvehetne határőrizeti feladatokat bármely uniós tagországtól az unió határőrizeti ügynöksége, a Frontex. Legalábbis ez derül ki az Európai Bizottság formálódó javaslatából, amelyet a brüsszeli testület már a következő uniós csúcs előtt, december 15-én bemutat - írta a Frankfurter Allgemeine Sonntagzeitung. 
A német hetilap szerint az unió javaslattevő-végrehajtó intézménye a közös határvédelem megerősítésével kíván úrrá lenni a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezet külső határának bizonyos szakaszain az európai migránsválság miatt kialakult helyzeten. Német és francia támogatással készülő terve szerint a Frontex fejlesztésével kialakítanak egy teljes körűen működőképes közösségi határőrizeti szervezetet.
Az újság szerint a brüsszeli bizottság terve alapján a Frontex kivételes esetekben akkor is be lehetne vetni, ha az érintett tagország egyáltalán nem igényli a segítséget. Ez jelentős mértékű beavatkozás lenne a nemzeti szuverenitásba – írta a német lap. Jean-Claude Juncker bizottsági elnök azonban jogosnak érzi ezt a beavatkozást, hogy az unió el tudja kerülni a görög helyzet megismétlődését.
Athén sokáig nem volt hajlandó elfogadni a határőrizethez felajánlott segítséget és csak annak révén kért támogatást, hogy uniós partnerek kilátásba helyezték az ország kizárását a schengeni övezetből.
Németország és Franciaország támogatja Brüsszel törekvéseit. Thomas de Meiziere és Bernard Cazeneuve német és francia belügyminiszterek közös csütörtöki feljegyzésükben az írták a bizottságnak, hogy
sürgősen tovább kell fejleszteni közös uniós külső határaink védelmét és az európai menekültügyi rendszert.”
Ezért a belső határellenőrzés nélküli övezet működését szabályozó schengeni határ-ellenőrzési kódexet ki kell egészíteni, hogy a külső határok védelmében vonatkozó súlyos hiányosságok esetén, a Frontex által készített kockázatelemzés alapján gyorsan mozgósítható legyen az ügynökség, és kivételes esetekben önállóan is kezdeményezhessen hadműveleteket.
A Frontexet mostani szabályok szerint csak akkor lehet mozgósítani, ha ezt valamely tagállam igényli, és az összes többi támogatja a kezdeményezést.
(MTI)


































politikusából Európa legmagányosabbjává.
Angela Merkel Németország kancellárja hét hónap leforgása alatt Európa legkedveltebb vezetőjéből különutas politikussá, egy olyan magányos nővé vált, akivel szemben korábban az egyik jelentős ellenérv, amit felhoztak az volt, hogy nem ad elég teret női karakterének.
Merkel korábban, mint ultrapragmatikus karakter jelent meg a német politikában, ő volt a női kancellár, akit lényeglátó hozzáállása, érzelemmentessége miatt nem is tartottak igazi nőnek. Ezzel szemben, amit ma látunk az az, hogy a kancellár egy az érzelmei rabjává vált irracionális politikai szereplővé vált.
Olyan személlyé, aki mellett legszorosabb politikai bajtársai sem tudnak már kitartani.
Sokan találgatnak, hogy mi történhetett, mi lehet az oka annak, hogy a német vezetés egy végzetesen különutasnak számító módszerrel próbál szembemenni a migránskrízissel, no meg a józan ésszel, bárkit befogadva, aki megjelenik határaiknál. Egyesek második világháborús bűntudatról beszélnek, mások egekbe dicsérik a német gazdasági és politikai elit jövőbelátó képességét, amiért azok mindenáron az érkező migránsokkal próbálják megoldani a német munkaerőpiac problémáit, még mások pedig a német elit az emberektől való teljes elfordulását, radikális balratolódását emlegetik fel. Mindeközben viszont elfelejtik a modern tömegdemokráciák fő jellegzetességét, amely a politikai vezetők személyének fontosságára hívja fel a figyelmet.


Fotó: AFP
Azt már Max Weber óta tudjuk, hogy a modern demokráciában a választók inkább a pártvezetők személyi adottságai miatt (karizma, hitelesség) szavaznak egy-egy pártra, mintsem a különböző pártprogramok alapján. Éppen emiatt napjainkban a modern demokratikus vezetők imázsa képes meghatározni az adott politikai erő karakterét. A személyre szabott politizálás lényege, hogy a politikai vezető személyesíti meg a pártját a közéletben. A párt és a vezető személye egymásba olvad. Igen ám, de
mi van akkor, ha párt vezetője valaminek a hatására gyökeresen megváltozik, karaktere az eddig ismerttel szemben teljesen kifordul önmagából.
Nem kell messzire menni, hogy választ kapjunk erre a kérdésre, Németországban 2015 óta ennek lehetünk szemtanúi.
Volt egyszer egy vezető
Merkel nagy traumájához tavaly nyárig kell visszautaznunk az időben. 2015. július 15-én Merkel kancellár egyik reggel felkelt, elvégezte reggeli rutinját, majd kíséretével elindult egy rostocki iskolai fórumra, hogy megjelenésével újabb híveket szerezzen pártjának, továbbra is fenntartsa a pragmatikus, a néppel folyamatosan kapcsolatot tartó vezető képét. Sem ő, sem a stábjának tagjai nem gondolták, hogy bármi baj lehet. Egy iskola mindig tuti terep a politikus számára: aranyos gyerekek, cuki kampányfotók, veszélytelen kérdések.
Merkel tanácsadóinak részéről jelen esetben viszont komoly tévedés volt súlytalannak gondolni ezt a politikai eseményt. Ezért a tévedésért pedig nem csak ők, nem csak a kancellár, hanem egész Németország, közvetetten pedig egész Európa nagy árat fizet.
Az iskolai környezet egy pillanat alatt pokollá változott Merkel számára, amikor Reem Sahwill, a hatodikos palesztin származású Libanonból jövő lány a családjára vonatkozó kérdés kapcsán arról kezdett el mesélni, hogy az apja nem kaphat munkát, mert csak ideiglenes tartózkodási engedélyük van, egyébként pedig épp gondban vannak, mert valószínűleg vissza fogják toloncolni őket Libanonba.
Merkel nagyon helyesen, ekkor még pragmatikus politikusként elmagyarázta a kislánynak, hogy Németország nem tud mindenkit befogadni, és lesznek, akiknek távozniuk kell.
A politika néha kemény dolog, és ugyan nagyon szimpatikus vagy, de te is tudod, hogy a libanoni palesztin menekülttáborokban még sok-sok ezren élnek. Ha most azt mondanánk, hogy mind jöhettek, és Afrikából is mindenki jöhet, akkor nem tudnánk kezelni a helyzetet.”

A kislány erre sírni kezdett, Merkel próbálta vigasztalni, ezt követően pedig a sajtó és a közösségi média darabokra szedte a német kancellárt. Vádolták azzal, hogy érzéketlen, hogy gyermekek hiányában képtelen az empátiára, embertelennek, jégszívűnek, neokolonialistának nevezték. Azt mondták kínosan leszerepelt, hogy nem tudja, hogy kell bánni az emberekkel. Bár igaz, hogy Merkel nem tanulta el Ferenc Józseftől, hogy egy vezető bárhova is megy csak annyit szabad mondani, hogy minden nagyon szép, minden nagyon jó, mindennel meg vagyok elégedve, ettől függetlenül olyan mértékű támadást kapott igazmondása miatt, ami sebként égett bele a kancellár imázsába.
A baloldali és liberális média- és véleményelit, a közösségi médiák nagyszájú megmondóemberei nekiláttak küldetésüknek: az ultrapragmatikus Merkel-karakter elpusztításának.
A kancellár pedig a migránsválság csúcsán 180 fokos fordulatot vett az őt ért traumát követően. A merkeli személyiség egészen addig a pillanatig a reálpolitikus, a technokrata, szervezés centrikus modern vezető jegyeit viselte magán. Ezzel szemben,
amit most látunk az a korábbi kancellár kifordított alakja, Merkel mára egy vizionárius, szinte már mozgalmi vezér, aki csak jelszavakat skandál (Willkommen, Wir schaffen das!)
, aki eltántoríthatatlan, és aki maga előtt már csak a több százezer szír (meg nem szír) menekülttel felépített, mindennél fényesebb német jövőt akarja látni. Szinte érthetetlen az a fajta személyiségváltozás, amin alig pár hét alatt keresztülment.
Sok vezető politikai elveit befolyásolják az őt ért személyes élmények, traumák és itt nem csak egy-egy hosszan tartó időszakra vagy akár a családi háttérre kell gondolni. Az ember, így a politikus életében is megtörténik, hogy egy pillanat bevésődik és képtelen szabadulni attól, képtelen arra, hogy ne változtasson addig képviselt imázsán. A személyes karakter 180 fokos fordulata önmagában nem volna veszélyes, azonban ha ez nem tudatos tervezés révén, hanem az érzelmek elhatalmasodása, továbbá egy sikeres politikai ellen-kampány miatt valósul meg, akkor az akárcsak a jelenlegi esetben is, végzetes lehet.
Az érzelmeknek kell hogy legyen és van is helye a politikában, ez nem kétséges. Baj akkor van, ha politikai vezetőként valaki kizárólag az érzelmeinek engedelmeskedik, és ezzel, mint a jelen esetben is, saját politikáján túl egy közösség létét veszélyezteti. Merkel pedig most épp ezt teszi és megszállott módon tart ki mindenáron kudarcot vallott víziója mellett.
A kancellár elhitte az ellene felhozott vádakat, a liberális elit által megácsolt valóságot és most bármi áron szembe megy korábbi döntéseivel, alig egy évvel ezelőtti megszólalásaival.
Ki gondolta volna azon az átlagos nyári napon, hogy egy palesztin bevándorló lány könnyei részben megváltoztathatják Európa jövőjét, befolyással lehetnek az öreg kontinens biztonságpolitikájára. Évek múlva majd biztos, hogy maga Merkel is őszintén fog beszélni azokról a napokról, amikor a liberális sajtó kikezdte amiatt, hogy pusztán őszinte próbált lenni egy kislánnyal, hogy nem hazudta le a csillagokat az égről csak azért, hogy akár a média, akár a kislány kedvében járjon.
Alig pár hónap alatt az őszinte politikusból – akire akkor sajnos kevesen mondták, hogy jól tette, amit tett, hogy az őszinte szónak helye van az európai politikában – önmaga paródiája, egy szelfiző mozgalmár lett.
Németország a balliberális véleményelit vezetésével alig egy év alatt pedig végzetesen megváltozott. Populista pártok térnyerése, változó demográfiai összetétel, bürokratikus káosz, kifordult külpolitika jellemzi az országot, ahol, ahogyan arról korábban is írtunk, már semmi sem elképzelhetetlen.
A korábban valódi reálpolitikus Merkel mára már csak a migránsok jövőjével, meg a liberális megmondók véleményével van elfoglalva. Nem foglalkozik politikájának hatásaival, az egymillió fővel megnövekedett lakossággal;
'wir schaffen das' mormogja maga elé és mára tényleg el is hiszi ezt.
Valójában azonban a sokat használt szlogen varázsigeként nem fog működni, nem fogja egy csapásra megoldani a létrejött káoszt, s az igazat megvallva a kancellár asszony tavaly júliusban szerzett sebeit sem fogja begyógyítani. És ez az, amivel Rajna-vidék-Pfalz, Baden-Württemberg és Szász-Anhalt tartomány választói teljesen tisztában vannak.






Friedman: Háború lesz

Tóth Hanna
 
Tóth Hanna
2016. március 10. 16:59


A Stratfor egykori alapítójával a Business Insider készített interjút. A beszélgetés során Friedman bemutatta azt a módszert, amit az általa alapított intézetben, a Geopolitical Future-ban alkalmaznak és amellyel a kutató állítása szerint képesek előre jelezni a nemzetközi kapcsolatokban végbemenő változásokat.
Az általuk alkalmazott módszer, a "kényszerelmélet" (constraint theory). Az elmélet szerint a lehetetlen beazonosításával előre lehet jelezni a nagyobb nemzetközi eseményeket. Friedman szerint ebben semmi ördöngösség nincs, csupán matematikai módszerek segítségével megkülönböztetik, hogy mi az, ami lehetséges a jövőben és mi az, ami nem.

Fotó: AFP
Ha valaki jól sakkozik tudja, hogy az összes különböző lépés, amiről úgy gondolja lehetséges, a valóságban nem az. Tehát, bár a sakktáblán 16 vagy 20-féle lépéslehetőség van, nyitásra mégis csak három vagy négy alkalmazható. Végül az is kiderül, hogy csak egyetlen egy optimális lépés marad fenn.


Friedman szerint
a nemzetközi politikában ehhez már csak arra van szükség, hogy belássuk azt az egyszerű v is ugyanolyan nemzetközi nyomás alatt állnak.
Az Egyesült Államok adósságával kapcsolatban Friedman kiemelte, hogy az USA még most is olyan erős politikailag, hogy a különböző pénzügyi válságokat is könnyedén képes legyen túlélni.
A válság során az európaiak fragmentálódnak, a kínaiak elhamvadnak...az USA viszont azért tudott belőle kijönni, mert gazdag és megengedhet magának válságokat.
Egy ország esetében ugyanis nincs különbség annak katonai, gazdasági és politikai ügyeiben. Ha egy ország erős, az mindenben erős.
Hogyan érthetjük meg a kínai gazdaságot a kínai hadsereg nélkül? Hogyha ezeket mind figyelembe vesszük, készen állunk az olyan kérdések megválaszolására, mint hogy
hogyan lehetséges, hogy az USA-nak nincs valódi adósságproblémája? Mert az USA ellenőrzi a tengereket. Mert Amerika jólétet épített fel. Mert az USA a világ egyetlen országa, amelynek területén tényleg nem zajlottak harcok a polgárháború óta.Így megengedhetünk magunknak olyan hibákat, amelyek más országokat megölnének.
Friedman szerint az Európa előtt álló legnagyobb kihívás a migráció mellett az olasz bankrendszer válsága. Szerinte ez gyorsan fog továbbterjedni a kontinens más bankrendszereire, többek között Németországéra is. Tehát
Európát, amely éppen csak kilábalt a recesszióból,  most Olaszország zúzhatja össze.
Friedman szerint el elsődlegesen nem is a a PIIGS-országokban (Portugália, Írország, Olaszország, Görögország, Spanyolország) fog válságot okozni, hanem Németországban és Hollandiában. Friedman szerint ma Európában Németország az új PIIG.
Arra a kérdésre válaszolva, hogy várható-e államközi háború a közeljövőben Friedman igennel válaszolt. Szerinte
sosem volt még olyan évszázad, amelyben ne lett volna egy olyan rendszerszerű háború, amely az egész fennálló rendszert megrázta volna.
Amikor olyan országok, mint Németország, Kína, Oroszország hanyatlani kezdenek és mások veszik át a helyüket, ez az a pont, amikor a rendszerszintű háborúk elkezdődnek. Ez kezd veszélyessé válni, mert még nem találták meg az egyensúlyt.
Most épp egy rendszerszintű változás előtt állunk. A régi nagyhatalmak hanyatlásnak indultak, az újak pedig felemelkednek. Így fel kell készülni a háborúra.
A legvalószínűbb felemelkedő államok most Japán, Törökország és Lengyelország lehetnek. Azt mondanám, hogy Közép-Európa, Közel-Kelet és egy tengeri háború Japán és az Egyesült Államok között, ami a leginkább elképzelhető.


























Lehet-e még szánalmasabb az EU? (privatbankar.hu)
A menekültügyben teljesen kiszolgáltatottá vált EU ma ki akarja szervezni saját védelmét egy kiszámíthatatlan ország beszámíthatatlan vezetőjének. A csúcs záródokumentum-tervezete szerint a menekültek illegális áramlását a nyugat-balkáni útvonalon azonnal be kell szüntetni. Az orosz szankciók által kiváltott török csődhullám miatt több százezer munkanélküli török indulhat el a németországi rokonsághoz. 

A nemzetközi média cáfolja azokat a "jól értesült" hazai sajtóorgánumokat és baloldali megmondóembereket, akik ma azt kürtölték világgá, hogy a fele sem volt igaz a tegnapi Orbán-vétónak - derül ki a PestiSrácok.hu külföldi hírösszefoglalójából és sajtószemléjéből. Ismert, ma több portálon, így például az Indexen, a 168 Óra és a Népszabadság online felületén, valamint a HVG-n is olyan írások jelentek meg, miszerint kamu volt Orbán Viktor magyar miniszterelnök tegnapi vétója az Európai Uniós csúcson, és az csak a közmédia "párhuzamos valóságában" történt meg.
Összefoglalóiknak és cikkeiknek ugyanakkor éppen a nemzetközi sajtó negligálja akkor, amikor arról ír, hogy Orbán Viktor vétója akasztotta meg az unió azon tervét, hogy Törökországból a közösség területére szállítson át menekülteket. Pikáns, hogy egyes magyar médiumokkal szemben a török sajtó is arról cikkezik, hogy Orbán Viktor volt az ünneprontó. Mindeközben a magyar miniszterelnök Facebook-oldalát olyan üzenetek és bejegyzések árasztották el, amelyekben uniós állampolgárok hálálkodnak Orbánnak a vétóért.
Az Index, a 168 Óra, az MNO és a HVG is nekiesett reggel a közmédiának, mondván, az MTI és a köztévé párhuzamos valóságban él és úgy tudósított a tegnapi uniós csúcsról, mert az általuk tálalt Orbán-vétónak a fele sem igaz.



Nagyon úgy tűnik, hogy a közmédia parancsba kapta: tűzön-vízen át nyomni kell azt, hogy Orbán Viktor Európa megmentője, hogy csak ő állítja meg az Öreg Kontinens határain a menekültáradatot” – írja például az Indexhez tartozó comment.blog.hu, míg a Népszabadság szerint egy kicsit kamu volt Orbán vétója. Hasonló tartalmú bejegyzéseket tett közzé közösségi oldalán Jávor Benedek és a DK-s Gréczy Zsolt is, szerintük is hazudott a közmédia.
A “jól értesült” hazai sajtóorgánumokat és baloldali megmondóembereket ugyanakkor éppen a nemzetközi média cáfolja – derül ki a PestiSrácok.hu külföldi hírösszefoglalójából és sajtószemléjéből. Mások mellett ugyanis a német Die Welt, a brit BBC és Sky News, de még a holland Standaard is arról cikkezik, hogy Orbán Viktor vétója akasztotta meg az unió azon tervét, hogy Törökországból a közösség területére szállítson át menekülteket. 
A PestiSrácok.hu információi és értesülései szerint a tegnapi uniós csúcson Orbán Viktor volt az első, aki a Törökországban tartózkodó menekültek uniós áttelepítésével kapcsolatban elsőként mondta ki, hogy eddig és ne tovább, majd














bbc orban
Pikáns, hogy egyes magyar médiumokkal szemben a török sajtó is úgy ír Orbán Viktorról, mint aki tegnap elrontotta az ünnepet. A Vatan című tekintélyes török napilap a címlapján nevezte ünneprontónak Orbán Viktort magyar miniszterelnököt, aki több kollégájával együtt ellenezte a menekültválság megoldására tett török javaslatot. A Vatan megállapítja, hogy a magyar kormányfő nem kíván országában muzulmán menekülteket látni. Értesülései szerint Orbán Viktor a találkozón azt mondta: „Ha szíriai menekülteket fogadnék be, engem Budapesten nyilvánosan felakasztanának”. A lap hozzáteszi: Magyarország korábban is azt a politikát képviselte, amely szerint a migránsok maradjanak Törökországban.Az újság belső lapjain hosszabban is ismertette Orbán Viktornak a hétfői tárgyalásról alkotott véleményét: „Szerintünk Európa országai nagy számban fogadhatnak be muzulmán menekülteket. Ez az ő választásuk, de Brüsszel olyan ígéreteket tesz Törökországnak, amelyeket nem tud majd betartani. Illúzió az a terv, hogy az EU képes elosztani a Törökországtól átvállalt menekültek százezreit. Ezt egyetlen uniós ország sem tudja kivitelezni” – idézte a magyar kormányfő szavait a Vatan.


































































Az uniós ügyekre szakosodott vezető portál a tegnapi brüsszeli csúcs mérlegét a lap e címmel kezdődő írásában vonja meg: "Az EU és Törökország elhalasztja a megállapodást a menekültekről". A cikk bevezető mondata: "Az EU vezetői és Ahmet Davutoglu török miniszterelnök nem értek el messzemenő megállapodást a menekültválságról hétfői rendkívüli csúcstalálkozójukon, és ennek következtében 10 napon belül kell ismét összeülniük annak reményében, hogy véglegesen aláírjanak egy megállapodást." 
Hogyan zsarolja Törökország az EU-t” címmel írt cikke így kezdődik: „Soha nem bölcs dolog a kezdőnek egy török bazárban vásárolni. Az EU ezt a saját kárán tanulta meg, amikor felfedezte, hogy az a gondosan előkészített menekültügyi megállapodást, amelyről azt hitte, a hétfői csúcs előtt sikerrel adott el a török vezetőknek, nem sokkal több lett, mint a tárgyalások kezdete”. Törökország Európának olyan ellenjavaslatot tett kora hétfőn, amely láttán fél évvel ezelőtt az uniós tárgyalók felkeltek volna, hogy elhagyják a tárgyalót. Európai szemeknek Ankara javaslata sokkal inkább zsarolási figyelmeztetésnek hat: 3 milliárd euró a menekültek segítésére a már megígért 3 milliárd euró mellett; teljes vízumliberalizálás uniós beutazásra a török állampolgároknak júniusig, és ígéret arra, hogy Törökország számos szíriai menekültet befogad. Törökország Európának szóló üzenete egyértelmű: jobban szükségetek van ránk, mint nekünk rátok”
 
 
Az Európai Unió jogi intézménye, az Eurojust most nyilvánosságra hozott jelentése szerint az EU-Törökország megállapodás képtelen működni a gyakorlatban. A török kormánynak sem politikai akarata, sem infrastruktúrája nincs ahhoz, hogy a megállapodást megvalósítsa. /A tegnapi szemlében volt olvasható Milos Zeman cseh elnök tévényilatkozata, amelyben ugyanezt mondta./ Törökországnak egyszerűen nincs szakosodott határőrsége és a menekültekkel foglalkozó egységei. Nincs megfelelő vízum törvénykezése. Nincs független igazságszolgáltatása. Az őrizetbe vett migránsokat néhány nap múltán szabadon engedik, és közlik velük, el kell hagyniuk az országot.
 
Az EU óvatosan bánik a médiára lecsapott Törökországgal” címen a globális brit lap arról ír, hogy az uniós vezetők igen óvatosan fogalmazzák meg zárt ajtók mögött vagy nyilvánosan bírálatukat, amiért Ankara lerohanta az ellenzéki Zaman napilap szerkesztőségét, ugyanis nem akarják veszélyeztetni a migrációval kapcsolatban kötendő megállapodásokat.
 
Netanjahu lemondta amerikai útját” címmel az angol nyelvű izraeli lap arról számol be, hogy a Fehér Ház „dühödten” vette tudomásul a hírt, mely szerint az izraeli miniszterelnök nem látogat Washingtonba. Netanjahu azt tervezte, hogy az AIPAC nevű legnagyobb Izrael-barát lobbiszervezet megbeszélésén vesz részt, de lemondta az útját, miután kiderült, Obamával nem találkozhat.
A svéd rendőrség figyelmeztette a nőket, hogy Östersundban ne menjenek ki egyedül az utcára. Február 20-a óta hat esetben követtek el erőszakot nők ellen a város utcáin, illetve nyilvános helyeken. Az elkövetők ismeretlenek maradtak, jelenti a svéd közszolgálati televízió.














A törökök erre a csúcsra rendkívüli módon felkészültek - jelentette ki Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő egyetemi tanár az M1 Ma reggel című műsorában. A mostani csúcsra Ahmet Davutoglu török miniszterelnök kész tervvel jött el. Ennek egyik pontja, hogy kér 3 helyett 6 milliárd eurót évente azért, hogy gondoskodik a migránsokról. Engedélyezi, hogy a NATO-flotta török vizekre is menjen. Emellett visszafogadja az illegálisan Európa bejött migránsokat, cserébe ugyanilyen számú Törökországban tartózkodó szíriai migráns befogadását kéri. Utóbbi volt az a pont, amelynél "borult a bili" Brüsszelben. 




















Hillary Clinton kávét kér magának és páholyból figyeli, ahogy a Republikánus Párt frakciói halomra gyilkolásszák egymást. Merkel kancellárnak már régen le kellett volna mondania, hiszen páratlan izolációba navigálta országát és a törökök kénye-kedvének tette ki Európa biztonságát. De ha Merkel nem mond le és Clintonné elnök lesz, akkor megvalósul a Fidesz rémálma. 
Ha ma lennének elnökválasztások az Egyesült Államokban, akkor Hillary Rodham Clinton lenne a befutó. A legutóbbi három felmérés szerint Trump legalább 5 százalékkal alulmaradna Clintonnal szemben. Ez természetesen nem jó hír azon amerikaiak és külföldiek számára, akik komoly kurzusváltást szeretnének látni Washington globális politikájában. Hillary kritikusai pedig egyenlőre hiába sopánkodnak, hogy az elnökjelöltet már régen őrizetbe kellett volna vennie az FBI-nak, hiszen szigorúan titkos anyagokat küldözgetett a nyílt elektronikus levelezésén.
A republikánus párton belüli polgárháború komoly hátszelet biztosít Hillary számára. A republikánusok teljes pártvezetése, a mérsékelt szárnya és a Fox News televíziós csatorna már jó ideje próbálja kitalálni, hogyan állíthatná meg Trump menetelését. Normál esetben a republikánusok mögött álló nagytőke már régen a vezető jelölt mellett kampányolna, de ebben az esetben éppen azért küzdenek kétségbeesetten, hogy végezzenek Trumppal. De miközben egymást ölik, Hillary bizony vezet a republikánusok vezető jelöltje előtt.
Merkelt a törökök tartják nyeregben – de milyen áron?
Közben Németországban Merkel kancellár a második világháború óta nem látott izolációba navigálta országát. Legalábbis így látja a Humboldt Egyetem történész-professzora, Jörg Baberowski és bizony nehéz lenne vele vitába szállni. A professzor szerint Svédország ás Ausztria elfordulásával menekült-ügyben Berlin elvesztette utolsó partnereit. Erdogan török elnök pedig kénye-kedvére zsarolja Németországot, mert már csak rajta múlik, hogy mekkora embertömeg áramlik a Berlin irányába.
Baberowski szerint Németország eljátszotta vezető szerepét Európában. A szomszédai kiszámíthatatlannak tartják, ráadásul egy biztonsági rizikó-faktor is lett. A német és az európai társadalmi béke megőrzése érdekében Berlinnek radikális kurzusváltást kellene végrehajtani a migráns-politikájában.
Eddig viszont inkább a rossz paktumokat látjuk Ankarával, amelyek még a Eurojust jelentése szerint sem fognak működni. Egyelőre azonban hiába a belföldi és külföldi nyomás és kritika, a berlini nagykoalíciónak továbbra is 80%-os többsége van, így Merkel saját döntésén múlik, hogy veszi-e a kalapját.
Bejöhet a Fideszes rémálom
Káncz CsabaKáncz Csaba
Ha pedig Merkel mégsem mondana le és Hillary Clinton bejönne amerikai elnöknek, akkor a Nyugat legfontosabb politikai pozícióit egyszerre két olyan ember ellenőrizheti, akik nemcsak jól ismerik, de óriási ellenszenvvel is viseltetnek a magyar miniszterelnök iránt. Nem véletlen, hogy egyes hírek szerint a Fidesz külügyesei feszülten figyelik a német és amerikai csillagállást.
Ha Clintonné és Merkel egyszerre lenne vezető, akkor újult erővel kerülhetne napirendre nemzetközi fórumokon a hazai demokrácia állapotáról szóló aggodalom. Minden bizonnyal a hazánkba irányuló tőkebefektetések is ellenszélbe kerülhetnének. Most, amikor alapjaiban rendült meg Budapest Keleti nyitás-politikája a célországok recessziója miatt, ez a nyugati fejlemény úgy jönne a hazai kormányzatnak és gazdaságnak, mint ablakos tótnak a hanyatt esés.
Káncz Csaba jegyzete







newobserveronline.com hírportálon tegnap megjelent egy egészen szürreális hír. Eszerint a német kormány egy honlapot hozott létre! Némi túlzással így nevezhetnénk: "Párosodj a nem fehér migránsokkal!" Maga a honlap képekkel gazdagon illusztrált. ZANZU - Hivatalos elnevezése: Zanzu-My body in words and images Ha bárki kíváncsi rá (angol nyelvű) a linkre kattintva saját szemeivel is meggyőződhet erről a förtelemről! De erre a linkre kattintva In its introductory video, the website specifically says egy (ugyancsak angol nyelvű) videos útmutatóra bukkan. 

Ehhez már tényleg nem lehet mit szólni!

A newobserveronline.com hírportálon tegnap megjelent egy egészen szürreális hír: http://newobserveronline.com/german-govt-promotes-interracial-sex/
Eszerint a német kormány egy honlapot hozott létre! Némi túlzással így nevezhetnénk: “Párosodj a nem fehér migránsokkal!”Maga a honlap képekkel gazdagon illusztrált.
ZANZU
Hivatalos elnevezése: Zanzu—My body in words and images  Ha bárki kíváncsi rá (angol nyelvű) a linkre kattintva saját szemeivel is meggyőződhet erről a förtelemről!
De erre a linkre kattintva In its introductory video, the website specifically says egy (ugyancsak angol nyelvű) videos útmutatóra bukkan.
Ez a mocskos germán riherongy ezen mesterkedik!

















Ukrajna fegyverré vált az amerikai birodalom kezében, jobb sorsra érdemes népe pedig sokszor támogatja saját felszámolását. Bár a globális média véleményhatalmi diktatúrája lassan már egy éve úgy látja helyénvalónak, hogy Ukrajna most egy darabig ne uralja a diskurzustér tematizációs mezőit, magyarul, Ukrajna mostanában "nem téma", de közben ez a szerencsétlen és jobb sorsra érdemes ország derekasan tovább pusztítja önmagát. 
Ahogy a fizika fogalmaz, minden test megtartja egyenes vonalú, egyenletes mozgását, ha más erő nem hat rá. Ukrajna is megtartja egyenes vonalú, egyenletes mozgását az önmegsemmisítésbe, ha más erő nem hat rá. És úgy néz ki, nem hat. 
A mindenkori nagy nyugati birodalom és a keleti birodalom közé szorult Közép-Európa népei, nemzetei potenciálisan mindig életveszélyben voltak, vannak s lesznek. A birodalmi lemeztektonika bármikor porrá zúzhatja őket, mint ahogy meg is történt néhányszor az elmúlt évezred során. Éppen ezért van óriási jelentősége annak, hogy a térség uralmi reprezentánsainak és magának a népnek mennyi tudása, bátorsága, becsülete van. Ezek az erények ugyanis múlhatatlanul szükségesek ahhoz, hogy a méltó élet feltételei fennálljanak. Sőt az előttünk álló, módfelett kalandosnak ígérkező évtizedek során nemcsak a méltó élet, de egyáltalán a fennmaradás elemi feltételei is ettől függnek majd.
Sajnos az ukrán nép és uralmi struktúrái az elmúlt két évtized, de különösen az elmúlt két év során egyre katasztrofálisabb jeleit mutatják annak, hogy vagy egyáltalán nem értik, mi is történik velük, vagy nagyon is értik, de közvetlen rövid távú érdekeik oltárán cinikus gátlástalansággal áldozzák fel saját nemzetük hosszú távú jövőjét, sőt hovatovább a létét is. Azét a nemzetét, amelynek létezése soha nem lesz elválasztható a mindenkori orosz birodalomtól. 
Az ország neve az u kraina kifejezésből ered, ez azt jelenti, hogy ami a határ mellett fekszik, vagyis határvidék. Hogy minek a határvidéke ez az önmagát „szuverénnek” feltételező ország? Hát a mindenkori orosz birodalomé! Igaz viszont az is, hogy a Kijevi Rusz az ezeréves Nagy Oroszország szakrális szülőhelye, vagyis az orosz és az ukrán történelem egymástól soha nem lesz elkülönülten értelmezhető. A két nemzet és nép konfliktusaik ellenére nem tudott és soha nem is fog tudni egymás nélkül létezni. Az elmúlt néhány év során azonban az ország operatív irányítása mégis egyre jobban olyan erők kezébe látszik kerülni, amelyek vagy végzetes tudatlanságukból vagy végtelen cinizmusukból adódóan, de olyan globális hatalmi játszma bábfiguraivá váltak, amelynek megnyíló tektonikus törésvonalai mentén Ukrajna rövid időn belül fizikailag megsemmisítheti önmagát.
A hanyatló amerikai birodalom már évtizedek óta a „programozott káosz” logikájára építi globális stratégiáját. „Mindegy, csak ártson” felkiáltással igyekszik a világot minél több helyen felsebezni úgy, hogy e gyógyíthatatlan, gennyedző sebek minden éltető energiát elvonjanak potenciális riválisaitól. Ukrajna számukra ugyanolyan jelentéktelen erőforrástartály és/vagy hulladéktároló, mint a világ bármely más lokalitása, nemzetállama.
Ami igazán megrendítő, az az, hogy milyen egyszerű is néhány év alatt tökéletesen szétzilálni egy ország egész komplex ön-újrateremtési, azaz gazdasági, energetikai, oktatási, egészségügyi, politikai és egész társadalmi együttműködési rendszerét. Azokat a normatív struktúrákat, amelyek elemi szinten működőképessé tesznek egy emberi társadalmat. És persze mindez azt is megkönnyíti, hogy az ország még az eddiginél is jobban kifosztható legyen.
Ukrajna ma romokban hever, szinte minden társadalmi, gazdasági mutatója olyan történelmi mélységekbe süllyedt, ami a 20. század legsötétebb időszakaira emlékeztet. Népesedési és egészségi folyamatai a legpusztítóbb korokat idézik fel. És történik mindez kizárólag azért, mert mindennek segítségével állandó fenyegetés alatt tartható az az Oroszország, amelynek permanens fenyítése, sarokba szorítása, engedelmességre kényszerítése az amerikai birodalom legfőbb stratégiai céljainak egyike.
Ukrajna tehát fegyverré, mégpedig nem is akármilyenné vált az amerikai birodalom kezében. Jobb sorsra érdemes népe pedig tehetetlenül tűri, vagy ami még rosszabb, sokszor aktívan támogatja is önmaga iszonyú szenvedéssel járó brutális felszámolását.
Az ukrán nép talán valóban el is hitte, hogy ha az egyik ócska, korrupt oligarchia helyett egy másik ócska, korrupt oligarchiát emel hatalomba, akkor ettől majd automatikusan jobbra fordulnak a dolgai. (Ennek egyik legújabb, leggroteszkebb fejezete, hogy a körülbelül kétszázalékos támogatottsággal rendelkező elnök lemondásra szólította fel az egyszázalékos támogatással rendelkező miniszterelnököt.) Az ukrán nép talán valóban elhitte két évvel ezelőtt, hogy „szörnyű, ennél rosszabb már nem is lehet”, és kiderült, hogy de igenis lehet! Merthogy mindig van rosszabb, és a meg nem gondolt gondolat újabb és újabb tragédiák forrásává válhat.
E végfelszámolási folyamatban persze bűnsegédi bűnrészesség terheli az Európai Uniót, annak uralmi struktúráit, amelyeknek nemhogy átgondolt stratégiája nincs Ukrajna jövőjét illetően, de rövid távú válságkezelési elképzelése sem, sőt elemi szinten értelmezni sem tudja, igaz, nem is akarja a helyzetet.
Az egyetlen esélyt az jelenthetné, ha Európa uralmi elitjei végre felfognák a globális hatalmi játszma lényegét, hogy Ukrajna az Európa elleni háború egyik legjelentősebb és legveszélyesebb frontvonala, ahol Oroszország nem ellenfél, hanem szövetséges – ám ennek, sajnos, eddig semmi jelét nem adták.
Márpedig enélkül ennek az egyre súlyosabb, világháborús fenyegetést jelentő feladványnak nincs és nem is lehet megoldása. Okulni kellene mindebből. - See more at: http://magyarhirlap.hu/cikk/48800/Kamukrajna?honnan=Nemzeti_Hirhalo#sthash.tDD8vjvf.dpuf















A teljes igazi történelmet sohasem tudhatjuk meg, ezért fenntartásokkal kell fogadni mindent, ami történelemkönyvekben, sajtóban szerepel. A következő videót másfél évvel ezelőtt feliratoztam, amelyben Imrain N. Hosein sejk, író, filozófus, iszlám-szakértő beszél az orosz-ukrán kapcsolatról, az események hátteréről. Nem tudhatjuk teljes bizonyossággal, hogy mennyire megalapozott, de tény, hogy a több egyetemet végzett, tudósként is elismert sejk talán többet tud, mint gondolnánk. 

Ott az írás a falon - Imran Hosein sejk az ukrán-orosz helyzetről









Az Európai Unió jogi intézménye, az Eurojust most nyilvánosságra hozott jelentése szerint az EU-Törökország megállapodás nem fog működni a gyakorlatban. A török kormánynak sem politikai akarata, sem infrastruktúrája nincs ahhoz, hogy a megállapodást megvalósítsa. Törökországnak egyszerűen nincs szakosodott határőrsége és a menekültekkel foglalkozó egységei. Nincs megfelelő vízum törvénykezése. Nincs független igazságszolgáltatása. 



A Kínai Nemzetközi Rádió (CRI) jelentése szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn kijelentette, hogy a tűzszünet fontos szerepet játszik a szíriai helyzet rendezésében. A Kreml közölte, hogy aznap Putyin telefonon egyeztetett Abd Al-Fattah Al-Sisi egyiptomi elnökkel. Az orosz elnök ismertette az orosz elképzeléseket a tűzszünet biztosítására Szíriában. Az egyiptomi elnök nagyra értékelte az orosz erőfeszítéseket, és kijelentette, hogy mielőbb el kell indítani a szíriai béketárgyalásokat. 
A két ország vezetője arról is megállapodott, hogy megerősítik az együttműködést a Szíriát Támogató Nemzetközi Csoport keretében, és hangsúlyozták, hogy folytatják a terroristák elleni harcot Szíriában és Líbiában.
Az Egyesült Arab Emírségek állami hírügynöksége hétfőn közölte, hogy Sheikh Mohammed bin Zayed Al Nahyan trónörökös, az emírségek fegyveres erőinek parancsnokhelyettese Abu-Dzabiban találkozott Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszterrel. A két fél eszmecserét folytatott a szíriai válságról és Jemen helyzetéről. Hangsúlyozták, hogy a két országnak erősítenie kell az együttműködést a terrorizmus, az erőszak és a szélsőségesség elleni küzdelemben.





Bakay Kornél előadása Európa harmadik iszlám megszállásáról (2015. 11. 18.)

https://www.youtube.com/watch?v=X4GqS0c--Lg&feature=share&honnan=Nemzeti_Hirhalo









 (mult-kor.hu)
Egy interaktív, kereshető és nagyítható világtérképre került fel a történelem elmúlt négy és félezer évének összes katonai konfliktusa, írja a The Telegraph. A holland LAB1100 nevű fejlesztő cég által elkészített "erőszak földrajzi atlasza" nem történelmi forrásokból, hanem a Wikipédia bejegyzései alapján dolgozott, így hagy maga után némi kívánnivalót, azonban a csaták és háborúk interaktív földjére történő utazás garantált. 








A liberalizmus mint doktrína: melegházasság (facebook.com"Fodor Gábor: Minden jó érzésű magyar követeli az azonos neműek házasságát" A modern állam legfontosabb sajátossága, hogy nem hagyja békén az embert. Nyilván a közlekedésben fontos a kresz, az élelmiszergyártásban a szabványok, csak a jószolgálatiságot megtestesítő törvénykezést érdemes lenne különválasztani a doktríner erőszaktól. A melegek jelenleg szabadon együttélhetnek, és ha erről rendelkeznek, akkor örökölhetnek is egymástól - ergo azt csinálnak amit akarnak. Objektív feltételekben már most is azonosak a házasokkal. 

"Fehér és keresztény gyerekeket akarunk" (nol.hu)
Toroczkai László szerint hosszú előkészület után meghirdették Európa megszállását, ami a fehér ember végső kiirtásával fenyeget. A brit Nick Griffin nagy tetszést aratott kijelentésével, hogy fehér és keresztény gyerekeket akarunk, nem afrikaiakat, muszlimokat, cigányokat. Úgynevezett "nemzeti népesedési" konferenciát tartottak ifjabb Hegedűs Loránt templomában. 






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése