Növényházi dísznövények termesztése
Boróczky
Mihály, dr. Gerzson László, Hámori Zoltán, Honfi Péter, dr.
Imre Csaba, Jámborné dr. Benczúr Erzsébet, dr. Komiszár Lajos,
Nagy Tünde Turiné, dr. Neményi András, dr. Schmidt Gábor,
Szafián Zsolt, dr. Szántó Matild, Szőriné Zielinska Alicja,
Tillyné dr. Mándy Andrea, Tóth Imre, Farkas Zsuzsa
Mezőgazda
Kiadó
Közegek, tápanyag-utánpótlás
és a víz
A tápanyagellátásról általában
Mind a
szabadföldi, mind a növényházi dísznövénytermesztés igen
intenzív, nagy értéket előállító tevékenység, amelynek
sikeressége döntően függ a tápanyagellátástól. Eredményes
megvalósításához ismernünk kell az alkalmazott termesztőközegek
tulajdonságait, a növény speciális igényét, a rendelkezésünkre
álló tápanyagforrások felhasználási lehetőségeit, valamint
mindezek kölcsönhatásait.
A növények
a szükséges tápelemeket vízben oldott szervetlen sók formájában
képesek felvenni. A tápanyagok adagolásánál azonban figyelembe
kell venni az egyes növényfajok (esetleg fajták) sótűrő
képességét.
□ Sótűrő
képességük szempontjából
három csoportba osztjuk a dísznövényeket.
Az
első csoportba az
alacsony koncentrációjú tápanyag-utánpótlást igénylők
tartoznak. Számukra a 0,05–0,1%-os töménységű tápoldat a
megfelelő (Adiantum fajok, Erica
gracilis, Anthurium × cultorum, Vriesea, Cattleya,
Dendrobium és Primula fajok, Asparagus
setaceus stb.).
A
második csoport fajai
0,1–0,2% körüli sókoncentrációt igényelnek (Aechmea
fasciata, Freesia, Gerbera jamesonii, Cyclamen persicum, Rosa stb.).
A
harmadik csoportba tartozók
a 0,2–0,4% közötti sókoncentrációjú tápanyag-utánpótlást
is tűrik (Dianthus
caryophyllus, Dendranthema × grandiflorum, Asparagus densiflorus,
Phoenix fajok
stb.).
Az egyes
csoportok számadatai közötti átfedés a növények széles
tűrőképességére utal, illetve az adott fajon belül az egyes
fajták tűrőképessége is nagyon eltérő lehet. Egy faj ilyen
irányú igényét azért sem lehet egyetlen értékkel meghatározni,
mert az a növény fejlődési állapotától függően változhat.
A fő
növekedési időszakban az igény rövid ideig nagyobb lehet, mint
amennyit általánosságban megállapítottunk, de ez a koncentráció
a szakasz lezárulása után már káros lehet. Az üveg és a fólia
alatti dísznövénytermesztésben a szerves trágyák jelentősége
csökkent. A szerves trágyák közül az érett marhatrágyaföld a
legjobb. Beszerzése azonban egyre nehezebb, helyette a különböző
műtrágyák alkalmazása vált általánossá. Kiválasztásuknál a
növények pH-igénye meghatározó tényező, elsősorban a savas
kémhatást kialakító műtrágyákat részesítik előnyben.
□ Talajigényük
szerint a
termesztett dísznövények három alapvető csoportba sorolhatók.
1.
Alacsony pH-értékű (5,5), nagy szervesanyag-tartalmú (kb. 55%),
laza konzisztenciájú, jó szerkezetállandóságú, közepes
tápanyag-koncentrációjú és viszonylag nagy nitrogénarányú
közeget igénylő dísznövények: Anthurium,
Azalea fajok,
broméliák, Erica fajok, Hydrangea
macrophylla fajták
(főleg a színesek), begóniák, páfrányfélék, Sinningia,
Asparagus setaceus.
Hasonló tulajdonságú, de sokkal levegősebb és tartósabb
szerkezetű közeget igényelnek az egyes talajlakó orchideák. Ezek
földkeverékében nagy jelentősége van a darabos fakéregnek és
egyéb talajlazító anyagoknak.
2. Közepesen
savanyú, 6,0–6,5 pH-értékű, laza állományú, kb. 30% szerves
anyagot tartalmazó és 2–3 ezrelékes tápanyag-koncentrációjú
közeget igénylő dísznövények. A tápanyagarányon belül fontos
a nagy nitrogéntartalom, a jó szerkezetállandóság és
pufferképesség.
Ebbe
a csoportba tartozik a levéldísznövények jelentős része:
az Aglaonema, az Araucaria, a Cordyline, a Cissus,a Codiaeum, a Dieffenbachia, a Dracaena, a Ficus, a Hedera, a Monstera, a Philodendron és
az Epipremnumnemzetségek
fajai, a pálmák fiatal korukban stb. A cserepes virágos
dísznövények közül ilyenek a Cyclamen, aFuchsia és
a Kalanchoë
fajok, az Euphorbia
pulcherrima,
a Primula, a Senecio és
a Saintpaulia fajok,
ill. fajták, a kaktuszfélék stb.
3. Semleges,
vagy enyhén lúgos, 6,8–7,2 pH-értékű, kötöttebb jellegű,
kisebb szervesanyag-arányú (10–12%), jó szerkezetállandóságú,
5–6 ezrelék tápanyagtartalmú (nagy foszfor- és káliumarányú)
talajt igénylő dísznövények.
Ebbe
a csoportba viszonylag kevés cserepes kultúra tartozik, viszont a
legfontosabb álló kultúrákat ide sorolhatjuk. Ezek a Dendranthema
× grandiflorum, a Pelargonium
× hortorum, a P.
peltatum, valamint
a pálmák (2 éves kortól), a rózsa és a szegfű stb.
A termesztőközegek
A közegekkel
szemben támasztott alapkövetelmények
A gyökérzet
optimális működéséhez olyan közegre van szükség, amelynek
fizikai és kémiai tulajdonságai egyaránt kedvezőek. A jó közeg
tartós szerkezetű, semleges kémhatású, egyenletes minőségű,
szennyeződésektől, patogén szervezetektől mentes, egyszerűen
kezelhető, nem lép reakcióba a tápoldat komponenseivel és
környezetbarát módon megsemmisíthető.
A
fizikai tulajdonságok közül a
legfontosabb:
- a tartós szerkezet, ami vízzel telített állapotban is elegendő levegőt juttat a gyökereknek, valamint
- a jó vízmegkötő és -leadó képesség.
A
kémiai tulajdonságok közül a
legfontosabb:
- a kémhatás (pH),
- az összes sótartalom (%-ban, vagy mS-ben (EC) kifejezve),
- a kiegyenlítőképesség (pufferkapacitás) és
- a tápanyagmegkötő képesség.
A hagyományos földkeveréktől a hidrokultúráig
A hagyományos
földkeverékek
A hagyományos
földkeverékek a régi termesztési gyakorlatban egy-egy növényre,
vagy növénycsoportra kialakított speciális közegkeverékek
voltak, lehetőleg helyi anyagok felhasználásával. Ilyen volt a
ciklámen-földkeverék (lombföld alapú), a hortenzia-földkeverék
(lápföld alapú), a gloxínia-földkeverék (fenyőlombföld
alapú), a muskátli-földkeverék (melegágyi föld alapú) stb.
Ezek a keverékek ma már az alapanyag hiánya és a
termesztéstechnológia változásai miatt csak néhány kisüzemben
használatosak.
Az
egységföldek
A kertészeti
gyakorlatban régóta használatosak az ún. egységföldek. Nagy
előnyük, hogy különböző kultúrák termesztéséhez
alkalmazhatók. Hátrányuk, hogy sohasem elégíthetnek ki minden
igényt optimálisan, hiszen éppen az egységesítés érdekében
lemondunk egy-egy növényfaj speciális igényéről.
Az első
standardizált, tőzeg alapú közeget még az 1930-as években,
Angliában hozták forgalomba. Magyarországon először a
Győr–Sopron Megyei Talajerőgazdálkodási Vállalat gyártott
tudományos alapon összeállított egységföldeket Hargitai L. és
Nagy B. kutatásai nyomán, osli tőzeg alapanyagra támaszkodva. A
dísznövénytermesztés számára Florasca néven forgalmazott
egységföld három típusa (A, B, C) máig időtálló. Napjainkban
már nálunk is számos kis- és középvállalat foglalkozik
egységföldek előállításával. Több nemzetközi cég is
megjelent termékeivel a magyarországi piacon pl.: ASB-Grünland,
Stender, Fruhstorfer. A többféle fekete tőzegből, rostos
(„fehér”) tőzegből és speciális adalékanyagokból
összeállított közegeket gyárilag feltöltik műtrágyával és
kiegészítik mikroelemekkel. Az alapanyagok minőségétől és
arányától függően különböző szerkezetstabilitású,
tápanyag-szolgáltató képességű, gyakran komposztanyagokkal
biológiailag aktivizált, néha már fajtatípus szintre
specializált földkeveréket vásárolhatunk (pl.: a
Surfinia-petúnia földkeveréke). A nagy szervesanyag-tartalomból
adódóan vízmegkötő képességük és a tápelemellátásban
betöltött puffer szerepük kiemelkedő. Jellegüknél fogva
kártevőktől és kórokozóktól mentesek. Az üzemek azonban
gazdasági okok miatt gyakran ma is saját maguk állítják össze
földjeiket.
A
kemokultúrás termesztés
A
kemokultúrás termesztés a dísznövénytermesztésben az 1960-as
évektől kezdett elterjedni és napjainkra a cserepes kultúráknál
általánossá vált. Lényege, hogy a közeget csupán gyökértartó
hordozóanyagnak tekinti, a talajt pedig valamely más
szervesanyag-alapú termékkel, például tőzeggel vagy fafölddel
helyettesíti. Minden, viszonylag stabil szerkezetű közeg
számításba jöhet, amely elegendő pórustérfogattal rendelkezik.
Mivel az alkalmazott alapanyagok csekély tápanyagtartalmúak, ezért
a növény kedvező növekedése érdekében beültetéskor fel kell
tölteni tápanyaggal. A későbbiekben gondoskodni kell ezek
folyamatos utánpótlásáról is, ennek módja a rendszeres
tápoldatozás. A kemokultúrás termesztés tápanyagellátásának
optimális alapanyagai a tartós hatású műtrágyák, amelyek
kockázatmentes tápanyag-utánpótlást tesznek lehetővé. Ezek
oldódási sebessége és hasznosulása a hőmérséklet függvénye.
Igen nagy előny a termesztő számára a kemokultúrás közeg
sterilitása, amely jelentősen lecsökkenti az állomány
megbetegedésének veszélyét.
A
kemokultúrás termesztést gyakran a felhasznált közeg nevével
jelölik (tőzeg-kultúra, vagy tőzegen való termesztés,
kéregföldkultúra stb.) Közülük a
tőzegkultúra a legelterjedtebb. Előnye,
hogy gyors és jól irányítható, a tőzegben nevelt kész cserepes
áru tömege (súlya) kicsi, ezért szállítása viszonylag olcsó.
A nemzetközi kereskedelemben további előny, hogy a tőzeget a
növény-egészségügyi hatóságok gyakorlatilag kórokozóktól és
kártevőktől mentesnek fogadják el, ezért az ilyen közegű
importnövények beléptetése és forgalomba hozatala sokkal
gyorsabb és zökkenőmentesebb, mint a hagyományos közegekben
nevelt „földes” árué.
A hátránya
főleg a felhasználónál jelentkezhet, ha nem veszi tekintetbe a
közegből adódó sajátos nevelési és tartási kívánalmakat. A
tőzegen nevelt növények egyszer kiszárítva nehezen vesznek fel
újra vizet, ezért a hiányos vagy rendszertelen öntözést jobban
megsínylik, mint azok, amelyeket hagyományos földkeverékben
neveltek. (Ha mégis kiszáradna a közeg, a cserepet teljes
egészében vízbe kell állítani 1–2 órára, amíg újra
megszívja magát.) A másik gond, hogy a műtrágyákkal feltöltött
tőzeg tápanyagtartalékai néhány hónap alatt kimerülnek. Ha
ezután a folyamatos utánpótlásról nem gondoskodunk, növényeink
visszaesnek a fejlődésben, sárgulnak vagy egyéb hiánytüneteket
mutatnak. E két sajátosságra az értékesítés során (a
virágboltban) célszerű a vevő figyelmét felhívni és ellátni a
megfelelő kezelési útmutatásokkal és tápszerekkel.
Talaj nélküli
– hidrokultúrás – növénytermesztés
Az elmúlt
évtizedekben a növényházi termesztésben bekövetkezett
nagyarányú költségnövekedés, valamint a kiéleződő
konkurenciaharc arra kényszerítette a termesztőket, hogy egy-egy
szűkebb területre (kultúrára) specializálódjanak. Ez azonban
néhány éven belül igen súlyos növény-egészségügyi
problémákhoz vezetett. A monokultúrában termesztett szegfű és
gerbera, illetve a zöldségnövények közül elsősorban az uborka,
paprika, paradicsom esetében a talajlakó kártevők és kórokozók
oly erős mértékben elfertőzték a termesztőberendezések
talaját, hogy lehetetlenné vált a biztonságos termesztés és a
hozamok további növelése. A nehézségeket tovább tetőzték a
talaj egyoldalú kihasználásából adódó allelopátiás
jelenségek és az erős sófelhalmozódás a felső termőrétegben.
A talajcsere, a gőzölés a jelentős költségek miatt, a
vegyszeres fertőtlenítés és a nagy adagú öntözővízzel
történő talajátmosás pedig az egyre szigorodó környezetvédelmi
előírások miatt hiúsultak meg. Ugyancsak természetvédelmi
okokból egyre szigorodik a tőzeg alapú termesztőközegek
használata.
Mindezek az
okok a talajtól teljesen független termesztés, azaz a hidrokultúra
terjedését eredményezték.
Hidrokultúrás
termesztés alatt értünk minden olyan talajtól izolált
termesztési módot, ahol a növények tápanyagellátása túlnyomó
részben vagy kizárólagosan tápoldatozásra alapozott, függetlenül
a felhasznált gyökérrögzítő közeg mennyiségétől és
minőségétől, valamint a tápoldat kijuttatásának módjától.
A
hidrokultúrás termesztés előnyei a következők:
- független a kedvezőtlen talajadottságoktól (a talaj megmunkálásának, cseréjének, fertőtlenítésének költségei elmaradnak),
- a közeg mentes a kártevőktől és kórokozóktól. A talaj mint infekcióforrás megszűnik (egészségesebb növényállomány, kevesebb kiesés),
- hidrokultúrán megnyújtható a termő, virághozó időszak. Az állomány tovább marad egészséges, a növények lecserélése (felújítása) lényegesen gyorsabban lezajlik, mint talajkultúra esetében,
- a növények egyedi teljesítménye lényegesen megnövekszik (a tápoldat összetétele a növények pillanatnyi igényének megfelelően bármikor változtatható, optimális szinten tartható),
- a hidrokultúrás termesztés jól gépesíthető (a munkaerő-szükséglet minimálisra csökken),
- energiatakarékos (a gyökérrögzítő közeg vagy a tápoldat irányított fűtése révén lehetséges a növényház léghőmérsékletének csökkentése),
- tápanyag- és víztakarékos,
- környezetbarát (a zárt hidrokultúrás rendszer a legszigorúbb környezetvédelmi előírásokat is kielégíti).
Természetesen
az előbb felsorolt előnyök csak akkor érvényesülnek, ha a
rendszert szakszerűen működtetik. A talajtól elszigetelt
termesztés ugyanis csak elenyésző mértékben tudja a hibás
termesztéstechnológiát korrigálni. Mindehhez nélkülözhetetlen
még a fejlett háttéripar jelenléte (speciális műtrágyák,
gépek, mérőműszerek, szervízhálózat stb.), valamint a
termesztő nagy hozzáértése.
A
hidrokultúra (hidropónika) története a múlt századra nyúlik
vissza. A kertészeti gyakorlatban a 1930-as évektől foglalkoznak
vele. A módszer nagy lendületet kapott a II. világháború idején,
amikor a csendes-óceáni harcokban az amerikai hadsereg
frisszöldség-ellátását a talajjal gyakorlatilag nem rendelkező
korall-szigeteken hidropónikás termesztéssel oldották meg.
Később, az 1960-as évektől elsősorban a cserepes
szobanövényeknél alkalmazták a hidrokultúrát, e növények
gyorsított előállítására és később a lakásban való
higiénikus (és „érdekes”) tartására.
Napjainkban a
dísznövények hidrokultúráját két nagy területen alkalmazzák:
1. az üzemi
termesztésben, a korábban felsorolt előnyök miatt,
- a belső téri növénydekorációknál (ideértve a lakást is), az ízléses megjelenés, az egységesíthető ápolás és a középületekben (szállodák, szupermarketek, bankok) támasztott szigorú higiéniai követelmények miatt.
A termesztőközegek leggyakoribb alapanyagai
A növényházi
termesztésben napjainkban alkalmazott közegek négy nagy csoportba
sorolhatók:
1.
Természetes szerves anyagok: tőzeg, fakéreg, faforgács, fenyőtű,
szalma, kókuszháncs, kukoricaszár-zúzalék, rizspelyva stb.
2.
Természetes szervetlen anyagok: homok, kavics, zeolit stb.
3.
Természetes szervetlen anyagokból gyártott mesterséges közegek:
perlit, kőgyapot, vermikulit, égetett agyaggranulátum.
4.
Szintetikus műanyagok: habszivacs, műanyaghabok (Styroplast,
Hungarocell, Agrofoam stb.).
A
felsorolt anyagok közül a természetes
szerves anyagok általában
viszonylag olcsók és maguktól lebomlanak. Nagy hátrányuk, hogy a
többségük túl gyorsan bomlik, nem homogén, és a tápoldatokkal
kiszámíthatatlan reakcióba léphet. (Kivétel a rostos tőzeg, ami
lassú lebomlása miatt egy termesztési cikluson belül viszonylag
állandónak tekinthető).
Természetes szerves alapanyagok
Tőzegek
A
tőzeg a földkeverékekhez leggyakrabban felhasznált kiindulási,
ill. adalékanyag. Kedvező tulajdonságai következtében – a jó
levegő- és vízháztartást megőrző szerkezeti stabilitás, a
savas kémhatás – ideális összetevője minden földkeveréknek.
A tőzegek természetes úton – lápi körülmények között –
felhalmozódó, különböző mértékű bomláson átment, növényi
eredetű anyagok. Szervesanyag-tartalmuk szárazanyagra számítva
legalább 60%. A különböző tőzegféleségek botanikai összetétel
alapján való elkülönítése – gyakorlati szempontból is –
igen fontos. Ez a felosztás lényegében a felismerhető növényi
részek alapján történik. Aszerint, hogy milyen növényi
maradványok vannak túlsúlyban bennük, ismerünk például nádas
tőzeget, különböző fás tőzegeket és tőzegmohás,
ún. Sphagnum tőzegeket.
Ez utóbbiaknak szerte a világon kiemelkedő szerepük van a
cserepes dísznövénytermesztés közegeként.
Baltikumi
tőzeg 400 l-es bálákban. A fóliába csomagolt bálákban a tőzeg
összepréselt állapotban van, és csak lazítás után használható
fel
Darabos
tőzeg gépi aprítása, homogenizálása. (A gép keverésre is
felhasználható.) Közegkeverő telep, külön szektorokkal az egyes
komponensek számára
A növényi
részek bomlásfoka szerint meg kell különböztetnünk rostos
(fehér) és humifikálódott (fekete) tőzeget.
● A rostos
(fehér) tőzegek, mint
a nevük is mutatja, nagyon kevéssé bomlott, alig humifikálódott
tőzegek. Nedvesen szivacsszerűek, kiszáradva könnyű, laza,
gyakran lemezes szerkezetűek. Szervesanyag-tartalmuknak legalább
50%-át 20 mm-nél hosszabb növényi rostok alkotják. Színük
világosbarna, ill. sárgás árnyalatú. Változatait a már
említett tőzegképző növényi maradványok uralkodó összetétele,
valamint a kémhatás (pH), a szervesanyag-tartalom és a vízfelszívó
képesség alapján különböztethetjük meg. Főként intenzív
kertészeti kultúrák közegeiként kerülnek felhasználásra.
Magyarországon
ilyen tőzeg sajnos már csak elenyésző mennyiségben található a
Hanság-medencében. A magyar kertészek által jól ismert rostos
tőzegek a Baltikumból (pl. Novobalt), kisebb részben
Nyugat-Európából érkeznek hozzánk. Általános tulajdonságuk,
hogy igen savanyúak, mészmentesek. Aktuális tápanyagtartalmuk,
sótartalmuk minimális, gyakorlatilag figyelmen kívül hagyható.
Rostos szerkezetüket 3–4 évig még levegős viszonyok között is
megtartják. Saját tömegüknek akár 8–12-szeresét tudják
vízből felvenni. A pH-értékük (CaCl2-ban mérve) 2,5–3,5 körül
van. A növénykultúra által kívánt kevésbé savas kémhatás –
és egyúttal a szükséges kalciumtartalom – szénsavas mésszel
állítható be.
A
rostos tőzeget elsősorban a kényesebb dísznövénykultúrák
közegeként, valamint magágyak készítéséhez és a
palántanevelésben használják fel. Az ún. tőzegágyas növények
azonban (pl.: Azalea,
Calluna, Erica, Rhododendron),
valamint a rovarfogó növények (pl.: Drosera,
Dionaea)
csak ilyen tőzegben nevelhetők.
Földünk
tőzegkészletei, bár jelentősek, hasznosításukat elsősorban
természetvédelmi megfontolásokból jelentősen korlátozzák,
kitermelésük a belátható jövőn belül várhatóan megszűnik.
Ezért más anyagokkal történő helyettesítésükre a világban
számos kutatás folyik.
● A
humifikálódott (fekete) tőzegekben a
humifikáció már előrehaladottabb, a növényi maradványok nem
olyan épek, csak elvétve ismerhetők fel. Nedvesen kenődnek,
kiszáradva rögösen szétesők, sötétbarnás színűek. Tőzegeink
többnyire Osli, Pötréte, Nádasladány, Kecel környékéről
származnak. Ezek savasabb kémhatású és sótartalmú típusai
önmagukban, ill. más adalékanyagokkal dúsítva is rendszerint
csak az igénytelenebb dísznövénykultúrák közegeiként, ill.
talajjavító anyagként parképítéshez használhatók fel.
- táblázat - A világ tőzegterületeinek megoszlása
- (Robinson, 1975 és Göttlich, 1976 nyomán
Az országok rangsora
tőzegterületeik nagysága szerint
|
Az országok rangsora a
tőzegterületeik aránya szerint
|
||
Ország
|
Terület nagysága (ha)
|
Ország
|
Az ország területének %-a
|
1.
volt Szovjetunió
|
71 500 000
|
1.
Finnország
|
32,0
|
2.
Kanada
|
10 000 000
|
2.
Írország
|
17,0
|
3.
Finnország
|
10 000 000
|
3.
Svédország
|
15,5
|
4.
USA
|
7 500 000
|
4.
Izland
|
9,7
|
5.
Svédország
|
5 500 000
|
5.
Norvégia
|
9,2
|
6.
Norvégia
|
3 000 000
|
6.
Nagy-Britannia
|
6,6
|
7.
Németország
|
1 614 000
|
7.
Lengyelország
|
4,8
|
8.
Nagy-Britannia
|
1 582 000
|
8.
Németország
|
4,5
|
9.
Lengyelország
|
1 500 000
|
9.
Kuba
|
3,9
|
10. Indonézia
|
1 466 000
|
10. volt Szovjetunió
|
3,2
|
11. Írország
|
1 200 000
|
11. Dánia
|
2,3
|
17. Magyarország
|
100 000
|
14. Magyarország
|
1,1
|
Megjegyzés:
a rostos tőzeget a szakirodalom – előfordulási helye miatt –
gyakran felláptőzegnek, míg a humifikálódott, fekete tőzeget
síkláptőzegnek nevezi. Hazánkban gyakorlatilag
csak síkláptőzegek vannak.
Itt-ott előfordul ugyan természeti ritkaságként egy-egy kisebb
felláptőzeg-folt, ezeknek azonban nincs széles körű gyakorlati
jelentősége.
Kókuszrost
Számos
nyugat-európai üzem újabban kókuszrostot használ a tőzeg
helyett. A kókuszrost a kókuszdió feldolgozásának mellékterméke.
A kertészet számára a szövésre alkalmatlan törmeléket
értékesítik. Nagy káliumtartalma és a bomláskor felszabaduló
szén-dioxid miatt a rózsa- és gerberatermesztésben jól bevált.
Előnye a tőzeggel szemben, hogy folyamatosan újratermelődik,
hátránya, hogy viszonylag drága. Kedvező levegős szerkezete a
második évtől gyakran leromlik.
Egyéb
szerves lazítóanyagok
● Fakéreg. Az
erdők, erdőültetvények kitermelése után a fák rönkjének
feldolgozásakor rendszeresen és nagy mennyiségben keletkezik.
Kertészeti célra a fenyőfélék és a keményfájú lomblevelű
fák kérge (tölgy, akác stb.) a legalkalmasabb, mivel a
puhafakéreg túl gyorsan lebomlik. Felhasználható elsősorban
adalékanyagként, a levegő- és vízgazdálkodás javításához.
Célszerű egy évig komposztálni és átrostálni (kalibrálni).
● Szalma,
kukoricaszár. A
mezőgazdasági termesztés igen olcsó és rendszeresen, nagy
mennyiségben keletkező melléktermékei. Felaprítva talajjavító
(lazító) közegként használhatók. Gyorsan bomlanak, ezért
nitrogéndús tápoldatozás szükséges a káros pentozánhatás
ellensúlyozására. További szerves lazítóanyag még a
nádzúzalék, a rizshántalék, a fenyőtű stb.
Természetes szervetlen anyagok
Homok, kavics
Adalékanyagként
főleg a durva folyami homokot használják, maximum 10% arányban.
Súlyt ad a közegnek, tőzeghez keverve pedig elősegíti annak
újranedvesítését. A rostált gyöngykavicsot régebben a
hidrokultúrás termesztésben, valamint az edények alján, drénként
alkalmazták. Ma már minimális a felhasználása, mivel igen
súlyos.
Zeolit
A zeolitok
vulkanikus úton, alacsony hőmérsékleten és nyomáson, víz
jelenlétében keletkezett, szivacsos szerkezetű
alumíniumszilikátok. Gazdasági jelentőségük csak a nagy
adszorpciós rátájú és nagy ioncserélő kapacitással rendelkező
montmorillonit tartalmú zeolitoknak van.
A szervetlen
közegek többségével ellentétben nem inertek. Nagy előnyük,
hogy a tápanyag-túladagolást, ill. a tápanyaghiányt egy bizonyos
mértékig pufferolják, valamint mikroelemeket szolgáltatnak. A
dísznövénytermesztésben (elsősorban cserepes kultúráknál)
talajszerkezetet-javító és tápanyag-szolgáltató
adalékanyagokként ismertek. Tartós hatású műtrágyák
vivőanyagaként valószínűleg újabb felhasználási lehetőségeket
kínálnak.
Természetes szervetlen anyagokból gyártott
mesterséges közegek
Duzzasztott
perlit
A perlit a
természetben előforduló, riolitos összetételű, 3–5% kötött
vizet tartalmazó vulkanikus kőzet, Magyarországon a
Zemplén-hegységben fordul elő nagy mennyiségben. A kitermelt
kőzetet aprítják, őrlik, majd pedig 1000 °C fölé hevítik, így
a perlit egyúttal sterillé is válik. Ezen a hőmérsékleten a
kristályvíz egy része felszabadul és a vízgőz az olvadó
kőzetet felpuffasztja. Ezzel az eljárással a kiindulási kőzet
térfogata 10–20-szorosára növelhető. A megnövekedett térfogat
következtében a száraz perlit vízből térfogattömegének
3–4-szeresét tudja felvenni, de nem válik levegőtlenné. A
duzzasztott perlitet méret szerint osztályozzák. Kertészeti célra
legalkalmasabb a minimum 3–4 mm-es, optimálisan 6–8 mm-es
nagyszemcséjű frakció. (Ez az ún. kertészeti perlit). Az apróbb
szemcséjű, gyakran por alakú frakciók (az ún. ciklonperlit) csak
építészeti célra felelnek meg.
A
dísznövénytermesztésben a perlit mint talajlazító adalékanyag
mind a cserepes, mind a vágottvirág-kultúráknál már rég
meghonosodott. Önmagában dugványgyökereztető közegként
alkalmazzák. Előnye és hátránya is egyben, hogy rendkívül
könynyű, így nem jelentős a szállítási költség, más
közeggel jól keverhető, de öntözéskor a keverék térfogattömeg
alapján újra frakcionálódhat. Mint ömlesztett áru, a
termesztőüzemben nehezen kezelhető (a szabadban tárolva elfújja
a szél), ezért inkább zsákosan forgalmazzák. A felhasználás
előtt célszerű még a zsákban megnedvesíteni (tömlővel
beáztatni).
Kőgyapot
A kőgyapot
(más néven kőzetgyapot) darált bazalt (60%), mészkő (20%), és
koksz (20%) keverékéből 1600 °C-on megolvasztott, majd
speciálisan lehűtött, szálas szerkezetű anyag. Az építőiparban
már régóta használják hőszigetelésre. Az ott használatos
típusok kertészeti célokra nem alkalmasak, mivel a vizet nem
veszik fel (hidrofóbok).
A
hidrokultúrás növénytermesztésben alkalmazott kőgyapotok (pl.:
Grodan, Cutiléne) hidrofilok, blokkba préselve és méretre vágva
kerülnek felhasználásra. A kőgyapot szerkezetstabil és inert, de
többszöri felhasználás során pórustérfogata jelentős
mértékben csökkenhet, és mésztartalma a savas pH-jú tápoldattal
reagálhat.
Általános
gyakorlat szerint 1–2, esetleg 3 éven keresztül használható,
fokozatosan csökkenő hozamok mellett. A hollandiai talaj nélküli
vágottvirág-termesztésben a piac döntő hányadát uralja,
használata Magyarországon is terjedőben van. A mai hidrokultúrás
technológiák többségét kőgyapotra alapozva alakították ki.
Vermikulit
Ugyancsak
vulkanikus kőzetek hevítésekor keletkezik, de lemezes szerkezetű.
Magok csíráztatásához vagy takarásához használják.
Égetett
agyaggranulátum
Az égetett
agyaggranulátum az építőiparban általánosan alkalmazott lazító
adalékanyag. Az agyag előkészítése során különböző őrlő,
homogenizáló és nedvesítő egységeken halad végig, majd forgó
csőkemencébe kerül. A lejtős kemence forgása teszi lehetővé a
granulátumképződést és egyúttal az anyag továbbhaladását. A
granulátumok 1150 °C-on kiégetve nyerik el végleges szerkezetüket
és alakjukat. Az így kapott anyag steril, porózus és üreges
szerkezetű, minden szerves anyagtól mentes. Hűtőfürdő és
rostás osztályozás után ömlesztett vagy zsákos kiszerelésű
áruként kerül forgalomba.
A Leca
márkanevű granulátum Nyugat-Európában a konténeres (cserepes)
hidrokultúrás dísznövénytermesztésben egy másik hasonló
megjelenésű termékkel együtt (Seramis) a teljes piacot uralja.
Utcai sorfák telepítésénél és tetőkertek létesítésénél
elterjedten használják mint drenázst. Mindkettő gőzzel könnyen
fertőtleníthető, minőségváltozás nélkül gyakorlatilag
végtelen ideig használható. Tudni kell róluk, hogy vízmegkötő
képességük kicsi.
Szintetikus műanyagok
Oasis
műanyaghab
Főleg a
virágkötészetben használt, műanyag alapú duroplaszt hab.
Alapvetően nem inert, de KHCO3-oldattal történő átöblítés
után nem köt meg tápelemeket. Fertőtleníthető, nagyon nedves
közeg.
Darált
habszivacs
A
lakberendezési habszivacsgyártás mellékterméke: kertészeti
célokra 1,2 m széles és 15–20 cm vastag paplanok használhatók,
amit közegként fóliával bélelt nevelőteknőbe fektetünk. A
növényeket a paplanba vágott lyukakba vagy kereszt alakú résekbe
ültetjük. A felhasználás módja a továbbiakban azonos a
kőgyapotéval. Előnye a kőgyapothoz képest, hogy 2–3 év alatt
javarészt lebomlik („megroskad”). Végül ismét felaprítva
lazítóanyagként cserepes vagy szántóföldi kultúrák közegébe
keverve teljesen lebomlik, eltűnik a környezetből. (A kőzetgyapot
nem bomlik el. Nyugat-Európában a rendszeresen felhalmozódó
mennyiségek elhelyezése és/vagy újrahasznosítása máris gondot
jelent). Hátránya, hogy csak kisebb mennyiségben szerezhető be:
ez egyben tömeges elterjedésének gátja is.
Hidrokultúra az üzemi termesztésben
Európában a
nagyüzemi, talaj nélküli dísznövénytermesztés korszaka
1973-ban kezdődött. Ekkorra vált általánosan ismertté a
németalföldi kertészek körében a dán Grodan kőgyapot – ami
mind a mai napig a legelterjedtebb hidrokultúrás közeg. 1975-ben
Hollandiában még csak öt, 1981-ben már 255 hektáron folyt
hidrokultúrás dísznövény- és zöldségtermesztés, ez a szám
ma Hollandia növényházterületének több mint 30%-át (3000 ha)
teszi ki. Ezen felül az Európai Unió országaiban még további
kb. 1000 ha-on termesztenek talaj nélkül. A módszer Közép-,
Kelet- és Dél-Európában is erősen terjed.
Napjainkban a
hidrokultúrás termesztésnek számos módja ismert. A növények
rögzítési módját tekintve beszélünk úgynevezett:
- agerátorpónikáról, amikor a gyökerek többé-kevésbé természetes módon, de nem szerves, hanem szervetlen közegben növekednek, amelyet állandó vagy időszakos jelleggel tápoldattal itatnak át;
- valódi vagy abszolút hidropónikáról, amikor a növények tövét mechanikusan rögzítik, és a gyökerek a tápoldatba lógnak;
- aeropónikáról, amikor a mechanikusan rögzített növények gyökerei a levegőbe lógnak, felületükre meghatározott időközönként tápoldatot permeteznek.
A
gyakorlatban az első módszer terjedt el, és a termesztők a
hidrokultúrás rendszernél ezt tekintik magától értetődőnek.
A rendszer
felépítése lehet:
- kiemelt ágyas, amely betonból vagy műanyagfóliás béléssel készíthető. Közegként leginkább tőzeget, vagy olcsó és nagy vízkapacitású szervetlen anyagokat használnak, mint gyöngykavics, durva folyami homok, kőzúzalék;
- zsákos vagy táblás, ahol a közeg (nedvszívó kőgyapot, szivacspaplan, kókuszháncs) hasábokra, illetve táblákra vágva és fehér fóliába („zsákba”) hegesztve kerül felhasználásra. Közegigény: 14–16 l/bruttó m2;
- egyedi edényes (konténeres), amelyekben kőgyapot, habszivacs, műanyaghab, égetett agyag vagy egyéb anyagok granulátumát használják, nagyméretű műanyagcserepekbe vagy konténerbe töltve. Közegigény: 15–20 l/bruttó m2.
A
három felsorolt rendszer közül az első kettőt általában az ún.
álló kultúráknál (gerbera, szegfű, rózsa stb.), a harmadikat
pedig a cserepes kultúráknál, valamint néhány egyedi kezelést
igénylő vágott virágnál (pl. Gerbera,
Anthurium)
alkalmazzák.
Elvileg
számításba jöhetne még számos egyéb anyag is (gyöngykavics,
nagy szemcséjű perlit, durva folyami homok, kő- vagy téglazúzalék
stb.), de ezeket a gyakorlat valamely hátrányos tulajdonságuk
miatt nemigen alkalmazza.
Felszívatópaplan,
a cserepek közé helyezett szivárgótömlővel. (Kapilláris
öntözés)
Cserepes
dísznövények kapilláris öntözési módjai a) tápoldat-adagolás
felülről, szivárgótömlővel; b) tápoldat-adagolás alulról,
csepegtető spagetticsövekkel
Zárt
rendszerű tápoldatozás felszívatópaplannal
Ár-apály
rendszerű öntözés sematikus vázlata
Ár-apály
rendszerű asztalok, pipa alakú befolyócsővel és az asztal jobb
pereme alatt futó elfolyó- és gyűjtővályúval
A
hidrokultúrás termesztés feltételei:
- a megfelelő minőségű és mennyiségű öntözővíz, valamint
- a megbízhatóan működő tápoldatozó rendszer.
Mennyiségét
tekintve, a hidrokultúrás termesztésben a vízszükséglet évi 1
m3 víz/ m2/év. Nyári melegben a maximális vízigény 10
l/m2/nap, öntözésenként 0,3 l/m2/ öntözés.
A
tápoldat adagolása négy
alapvető módon történhet:
- csepegtető vagy szivárogtató öntözéssel, felülről adagolva,
- felszívatópaplan segítségével, alulról adagolva (a paplan nedvesítése csörgedeztetve vagy – gyakrabban – szivárgócsövek segítségével történik),
- az enyhe lejtéssel és teknő- vagy vályúszerűen kialakított termesztőágyak alján csörgedeztetve, vékony tápfilm formájában. Ez az úgynevezett nutrient-film technika (NFT),
- a tökéletesen szintezett termesztőteknők vagy teknőszerűen kiképzett gördülőasztalok időszakos elárasztásával. Ez az úgynevezett ár-apály rendszer. (Angolul: Ebb-and-Flood System, németül: Ebbe-Flut System).
A felsorolt
rendszerek közül nálunk a cserepes kultúráknál a
felszívatópaplanos, a vágott virágoknál pedig csepegtető
tápoldatozás a leggyakoribb. Ez a két rendszer tűri a legjobban a
hibákat a tápoldat-adagolásban és a klímaszabályozásban,
ugyanakkor a beruházásigénye is a legkisebb.
A felhasznált
tápoldatot
- az úgynevezett nyílt rendszernél nem forgatják vissza, hanem elvezetik, és az végül a talajba folyik (előtte esetleg még más – talajon vagy tőzegen termesztett – kultúrák öntözésére, illetve tápoldatozására használják);
- a zárt rendszernél visszaforgatják (recirkulálják): összegyűjtik, majd EC-értékét, tápanyagtartalmát és pH-ját újra beállítva (kiegészítve) újra és újra felhasználják ugyanazon vagy más kultúrához. Zárt rendszernél alapvetően fontos a jó vízminőség és a tápoldat rendszeres fertőtlenítése is (hővel, ultraibolya sugárzással vagy egyéb módon). A visszaforgatott tápoldattal ugyanis a gyökérbetegségeket is villámgyorsan elterjeszthetjük.
Nyugat-Európában
a szigorú környezetvédelmi előírások már csak a zárt
rendszerű termesztést engedélyezik, mert nyílt rendszernél az
elfolyó tápoldat hosszabb távon veszélyt jelent a környezetre és
a talajvízre. Ez értelemszerűen költségesebb megoldás, mint a
nyílt rendszer, jelentős beruházást igényel. (Komputervezérlésű,
automata mérő- és kiegészítő berendezések,
tápoldat-fertőtlenítők stb.) Később e beruházások jórészt
megtérülnek a víz- és tápanyag-megtakarítás révén, de
kezdetben jelentősen megterhelik a termesztőt.
A kőgyapotos hidrokultúrás termesztés
Magyarországon
a talaj nélküli vágottvirág-termesztés 10–15 éve kezdődött.
Kezdetben tőzeg, perlit és fenyőtű keverékeit használták, így
ez lényegében kemokultúra volt. A valódi üzemi hidrokultúrás
termesztés az utóbbi években indult, a kőgyapotos technológia
elterjedésével.
Ezzel a
technológiával a hozamok másfélszeresre emelhetők a hagyományos
közegekhez képest.
Grodan
márkájú kőgyapot különböző kiszerelései a) multiblokk
rendszerű szaporítókockák tábla formában; b) műanyag tálcában
lévő, különálló szaporítókockák; c) nevelőkockák,
kiültetési anyag előállításához; d) fóliába hegesztett
termesztőtáblák
Fóliába
hegesztett kőgyapot termesztőtáblák elrendezései a) emelt ágyon,
hosszanti sorokban; b) emelt ágyon, keresztbe fektetve; c) alacsony
tartóoszlopokra (lábakra) emelt vályúban. Az a) és b)
megoldásnál a kiprofilírozott talajfelszínt fehér fóliával
borítják. Az ültetéshez a termesztőtáblákon a fóliát kereszt
alakban kivágják, széthajtják, a kőgyapotot tápoldattal
feltöltik, utána a tábla alsó sarkát kivágják, hogy a
(csepegtetéssel adagolt) tápoldatfelesleg elszivároghasson
Gerberatermesztés
kőgyapoton, emelt vályúkban
Az
ültetéshez a táblák felszínén a fóliát kivágjuk (balról),
majd a kőgyapot kockákon előnevelt palántákat egyszerűen
ráhelyezzük (jobbról). A fenék nélküli kockákon a gyökerek
gyorsan átnőnek a táblába, és idővel lejjebb húzzák a
növényeket. A növényeket egyedileg, csepegtetve tápoldatozzuk
A
2001. évben hazánkban kereken 100 ha-on termesztettek kőgyapotos
növényházi kultúrákat, ebből mintegy 30 ha a dísznövény. A
közeg többnyire 50–75 kg/m3 fajsúlyú Grodan márkájú
kőzetgyapot, amit táblás (zsákos)
vagy egyedi
edényes rendszerben
használnak.
● A
táblás termesztés 90–120
cm hosszú, 10–30 cm széles és 7–10 cm vastag, fehér fóliába
csomagolt táblákon (vagy hasábokon) folyik. A táblákat
közvetlenül a kiemelt ágyként vagy bakhátasan kiprofilírozott
és fóliával borított talaj felszínére, vagy pedig 30–40 cm
magas lábakon álló vályúkba helyezik. (A talajt borító fólia
fehér legyen, hogy javítsa a fényviszonyokat.) Ültetéshez a
kőgyapot táblát burkoló fóliát a kívánt helyen kereszt
alakban kivágják, majd széthajtogatják. A növények beültetése
előtt tápoldattal telítik, „feltöltik”. A zsák alsó
csücskeit levágják, hogy a felesleges tápoldat elfolyhasson.
● Egyedi
edényes rendszert a
gerbera, az Anthurium és
az orchideák esetében javasolnak. Ilyenkor az edényeket kőgyapot
granulátummal töltik meg és egyenként (csepegtetve)
tápoldatozzák.
A kőgyapotos
termesztés alapja a megfelelő tápoldatmennyiség kijuttatása. A
növények maximális tápoldatigénye naponta 10 liter/m2/nap, éves
viszonylatban 800– 1000 l/m2/év.
A tápoldat a
növényekhez egyedi csepegtetőkön keresztül jut el. A csepegtetők
megkívánt teljesítménye 1–2 l/óra/növény. A legjobb
elosztást a nyomáskompenzációs, mennyiségszabályozós
csepegtetők nyújtják. A rendszer gerincvezetékekből,
mennyiségszabályozós gombákból, spagetticsövekből (65–70 cm
hosszú és 3 mm átmérőjű) és tüskékből áll.
A napi
elosztást különböző automatikus módszerekkel szabályozzák:
- idővezérléssel – az öntözés (tápoldatozás) sűrűségét kapcsolóóra szabályozza,
- fényvezérléssel – az öntözés a sugárzás intenzitásának függvényében történik,
- tenziométerrel – az öntözést a gyökérzónában keletkező vízhiány indítja el.
A túlfolyó
tápoldatot az üzemek többsége összegyűjti és más kultúrák
öntözésére használja fel. (Magyarországon a víz minősége
általában nem teszi lehetővé, illetve túl drágává tenné a
zárt, recirkulációs rendszer használatát. A jövőben azonban
nálunk is várható a környezetvédelmi előírások szigorítása
és a zárt rendszerek fokozatos bevezetése.)
A tápoldatok
előkészíthetők:
- a növény szükségleteinek megfelelő töménységben (mint kész tápoldat), vagy pedig
- törzsoldatként, amelyekből a kész tápoldatot 100, illetve 200-szoros hígítással állítják elő, az adagolóberendezés segítségével. (Ennél töményebb törzsoldatok készítése nem javasolt, mert a műtrágyák oldhatósága csökken.)
A termesztés
során fenofázisonként változtatjuk a tápoldat összetételét és
jellemzőit a növények igényei szerint.
- táblázat - A legfontosabb elemek optimális
- mennyisége a tápoldatban néhány fontosabb
- dísznövény kőgyapotos termesztésénél (mg/l)
Elemek
|
Rózsa
|
Gerbera
|
Szegfű
|
Anthurium
|
N
|
170
|
180
|
210
|
105
|
P
|
40
|
40
|
40
|
31
|
K
|
200
|
220
|
245
|
176
|
Ca
|
140
|
120
|
150
|
60
|
Mg
|
30
|
25
|
25
|
24
|
S
|
60
|
40
|
40
|
48
|
Fe
|
2
|
2
|
2
|
1
|
Mn
|
0,3
|
0,2
|
0,6
|
0
|
B
|
0,25
|
0,35
|
0,35
|
0,22
|
Cu
|
0,2
|
0,15
|
0,1
|
0,03
|
Zn
|
0,23
|
0,2
|
0,2
|
0,2
|
Mo
|
0,05
|
0,05
|
0,05
|
0,05
|
pH
|
5,5–6,2
|
5,5–6,2
|
5,5–6,2
|
5,5–6,2
|
EC
|
1,6–2,2
|
1,6–2,5
|
1,6–2,0
|
1,6–2,0
|
Kőgyapotos
termesztéshez előkészített növényház, hosszanti elrendezésű
táblákkal, a tápoldattal való feltöltés állapotában közelről,
a kőgyapot kockán nevelt gerberatövek beültetése után
Hidrokultúrás
üzem összekötő folyosója a törzsoldatokat tartalmazó
tartályokkal és tápoldatkeverő berendezésekkel
Kőgyapoton
nevelt fiatal rózsaállomány. A képen jól láthatók a kőgyapot
kockákban fejlődő tövek a csepegtető öntözőberendezéssel
A
törzsoldatok készítéséhez legalább 2 tartályt („A” és „B”
jelű tartály) kell használni, mivel egyes elemek nagy
ionkoncentrációban reakcióba lépnek egymással és a keletkező
sók kicsapódnak, eldugítva ezzel a szűrőrendszert és a
csepegtetőket. Ez vonatkozik főleg a Ca2+ kationokra, a
foszfát- (PO4–), illetve a szulfát- (SO42–)
anionokra.Akalciumot
tartalmazó műtrágyákat általában az „A” tartályban, a
foszfátot és a szulfátot tartalmazókat pedig a „B”
tartályban helyezzük
el. Amennyiben az adagoló automatikusan képes a pH-t is beállítani,
a sav, amelyet ehhez használunk (többnyire HNO3) egy harmadik, ún.
C-tartályban helyezhető el.
A tápoldat
összeállításában és a műtrágya kiválasztásában figyelembe
kell venni a vízben lévő elemeket is. Ez főleg a kalcium,
magnézium és a szulfátok esetében fontos, ugyanis ezeknek a
mennyisége a különböző vizekben nagyon változó.
Hidrokultúra a belső terek dekorációjában és a
lakásban
A
hidrokultúrás növénytartás gazdasági jelentősége a
hidrokultúrás termesztéssel összevetve elenyészőnek mondható,
de a beltéri növénydekorációs anyagok piacából mind nagyobb
részesedést sajátít ki.
A
hidrokultúrás növénytartás során többnyire egy szervetlen
anyaggal töltött, zárt edényzetben (cserépben, dézsában, ill.
vályúban stb.) tartunk növényeket. Előnyei a hagyományosan –
földkeverékben – tartott növényekkel szemben:
- a növények hosszú időre magukra hagyhatók, az öntözések száma (ápolás) jelentősen lecsökkenthető,
- optimális víz- és tápanyagellátás valósítható meg,
- dekoratívabb, esztétikusabb („modern”) megjelenés, a közeg is díszítőértékkel rendelkezik,
- a növények élettartama, díszítőértéke megnövelhető (elpusztulásuk késleltethető),
- új alkalmazási területek nyílnak meg, pl. ott, ahol a talaj valamilyen okból nem kívánatos.
Hidrokultúrában
bármilyen dísznövény tartható – még a kaktuszfélék is –,
csupán a tápoldat szintjének (magasságának) első beállítása
kíván nagyobb figyelmet. Ezt azonban a tartóedényzetbe beépített
szintjelzők igen megkönnyítik, így a vízutánpótlások között
eltelt idő akár egy hónapon túlra is elnyújtható.
Elméletileg
a hagyományosan (talajban) nevelt növények átvihetők
hidrokultúrába, de ekkor a közeg kórokozó- és kártevőmentessége
megszűnhet, a növény a fejlődésben visszaeshet, és az új
vízellátási körülményekhez gyakran csak igen nehezen
alkalmazkodik. Hidrokultúrás növénytartáshoz ezért ajánlatos
már eleve így nevelt növények vásárlása – amire hazánkban
is egyre több lehetőség nyílik. (A mikroszaporított
dísznövényeket gyakran in vitro körülmények közül azonnal
hidrokultúrás körülmények közé viszik, így adaptálják). Ha
erre nincsen mód, a hagyományos (földes-tőzeges) közegben nevelt
növények gyökerét először kimossák, majd a növényeket a
hidrokultúrás közegbe ültetve először nagy páratartalom
mellett, a tápoldat szintjének fokozatos emelésével növényházban
nevelik, amíg gyökereik „megszokják” az új közeget.
Hidrokultúrában
tartott beltéri dekorációs növény
Tartóedénynek
megfelel bármilyen műanyag- és mázas kerámiacserép, amelybe
gyakran már beépítik a vízszintjelzőt; amennyiben nem, akkor
szükségünk van egy szintjelzővel ellátott belső, ún.
vendégcserépre. Közegként megfelelő valamelyik jó levegő- és
vízgazdálkodású, porózus, nem szétmálló, lehetőleg dekoratív
szervetlen anyag. Erre a célra különböző kiégetett
agyagásványok terjedtek el, mint pl. a Leca, a Seramis és egyéb,
Magyarországon építőipari adalékanyagként gyártott,
duzzasztott agyaggranulátumok.
A
tápanyag-utánpótlás történhet 1–4 ezrelékes komplex
tápoldattal évi 2–4 alkalommal, vagy akár egy évig is
kiegyenlített tápanyagellátást nyújtó, ún. tartós hatású,
kifejezetten a hidrokultúrás növénytartáshoz gyártott
műtrágyával (pl.: Luwasa). Az esetleges sófeldúsulást
elkerülendő, évenként ajánlatos a közeg langyos csapvízzel
történő átöblítése.
Hazánkban
jelenleg már több cég is foglalkozik speciális hidrokultúrás
tartóedények és a hozzá tartozó kiegészítők gyártásával,
forgalmazásával, valamint közintézmények számára nagyméretű
hidrokultúrás dekorációk építésével és üzemeltetésével.
A víz az öntözésben és a tápoldatozásban
Az
öntözővíz a
dísznövénytermesztésben a legnagyobb mennyiségben felhasznált
anyag. A legtöbb növényházi vágottvirág-kultúra vízigénye
öntözésenként 15–20 mm (hektáronként 150–200 m3). Az egy
hektárra eső vízigény éves viszonylatban eléri a 10 000 m3-t! A
nagy felületű dísznövénytermesztő üzemeknek legyen saját
vízforrásuk. Központi hálózatról (ivóvíz) általában nem
lehet levenni a szükséges vízmenynyiséget.
A víz minősége
Ha az üzemen
belül felhasznált vizet minőségi igények szerint csoportosítjuk,
a permetezéshez, a tápoldatozáshoz és a felszívatáshoz használt
vizet a legmagasabb kategóriába kell sorolni. A legjobb minőségű
a tiszta esővíz. A nagyobb üzemek ezért a növényházak
tetejéről lefolyó vizet összegyűjtik és nagy ciszternákban,
tankokban vagy medencékben tárolják. Az ioncserélő vagy egyéb
víztisztító berendezés komoly beruházást igényel. Figyelembe
véve azonban a növényvédő szerek és tartósítószerek árát,
és azt, hogy ezek hatékonyságát mennyiben csökkenti a rosszabb
minőségű kemény víz, mennyiben rontja a virág minőségét a
lomb elcsúfításával vagy a vázatartósság csökkentésével, a
drágább, de tisztított, „feldolgozott” víz használata
gazdaságos lehet.
A
tapasztalatok szerint a vízben oldott anyagok döntő része a talaj
pH-értékét a lúgos tartomány irányába módosítja. Az
öntözővízzel egy szezon ideje alatt is olyan tekintélyes
mennyiségű lúgosító anyagot juttatunk ki, ami mérhető hatással
van a termelés eredményességére. A jó vízminőség kiemelt
fontosságú a víztakarékos
öntözési módoknál. A
kisebb vízadagok miatt ugyanis a só nem tud a szelvényen
átmosódni, így például a kloridion sokkal hamarabb okoz
károsodást.
Fontos tudni
az ideális mutatókat, de még ennél is fontosabb, hogy jól
ismerjük a rendelkezésünkre álló és az ideálistól többnyire
eltérő víz tulajdonságait, valamint javításának lehetőségeit.
Feltétlenül szükséges ezért a használatbavétel előtt az
öntözővizet analizáltatni és utána – szezon előtt – a
vizsgálatokat újra elvégezni. A kútvíznek általában stabil a
kémiai összetétele és a fizikai tisztasága is. A nyílt vizek
(tó, folyó) vízminősége változó.
Amennyiben
a talajvizsgálati eredmények túl nagy sótartalmat határoznak
meg, ezt az értéket sohasem önmagában, hanem az alkalmazott
öntözővíz vizsgálati értékeivel egybevetve kell értékelni.
Az egész évben fedett kultúrákban, ahol a csapadék kilúgozó
hatása is kizárt, az öntözéssel folyamatosan nő a talaj
sóterhelése. A víz ballasztanyagai közül főleg a nátrium- és
a kloridionok nagy koncentrációja vezet tápanyag-felvételi és
fejlődési zavarokhoz. Jobb ezeket az értékeket előre, a
vízvizsgálati eredményekből ismerni, mert ha a hatásuk a
növényeken jut kifejezésre, elkéstünk a hatékony
beavatkozással. Az öntözővíz egyik legfontosabb tulajdonságaa
keménység, amelyet
elsősorban a benne oldott kalcium- és magnéziumionok okoznak.
Magyarországon a keménységet többnyire német keménységi fokban
fejezzük ki. (Rövidítése magyarul NK, németül dH).
1 NK = 7,1
mg/l Ca, vagy 10,7 mg/l Mg.
8 NK alatt
lágy vízről, 15 NK felett pedig kemény vízről beszélünk. Az
öntözésre biztonságos szint maximum 14 NK, ami 100 mg/l Ca-nak,
vagy 75 mg/l Ca-nak és 35 mg/l Mg-nak felel meg.
A
kalcium és magnézium általában oldott karbonátok, illetve
hidrokarbonátok formájában van jelen az öntözővízben. Minél
keményebb a víz, annál lúgosabb (nagyobb a pH-ja) és nagyobb
benne a karbonátok mennyisége, így egyre gyakrabban ez utóbbit
használják a keménység kifejezésére. Sok hidrokarbonát a
vízben toxikusan befolyásolja a fiatal gyökerek fejlődését.
Emellett folyamatosan lúgossá teszi a közeget, ezáltal csökkenti
az egyes elemek felvehetőségét. A kemény és nagy sótartalmú
(magas EC-értékű) vízre különösen érzékenyek a fiatal
növények: a magoncok, a dugványok, az in vitro szaporításból
származó palánták, de egyes fajok idősebb példányai is
(pl. Anthurium, orchideák).
A
hidrokarbonátok káros hatása ellensúlyozható, amennyiben a
vízhez savat adunk. Savazáskor a hidrogénionok túlsúlyba
kerülnek, semlegesítik a hidrokarbonát-ionokat, és a pH csökkenni
fog.
A
savazáshoz alapvetően
salétromsavat és foszforsavat használunk.
1000 liter
vízben:
- 100 ml 59%-os HNO3 – 78 mg karbonátot semlegesít és 18 mg/l-rel növeli a N-tartalmat.
- 100 ml 75%-os H3PO4 – 76 mg karbonátot semlegesít és 38 mg/l-rel növeli a P-tartalmat.
A vízhez
annyi sav adagolható, hogy a pH 6,5 alatt legyen (optimális:
5,5–6). Elfogadott, hogy célszerű legalább 50 mg/l karbonátot
meghagyni. Ha tápoldatozunk, ez adja meg a tápoldat
pufferképességét. A savazás hatása a vízben lévő SO42–,
Cl–, S–, NO3-ionok mennyiségétől is függ.
A víz
esetleges hibáit a műtrágyaformulák helyes megválasztásával is
korrigálhatjuk. A nitrogénellátásban fontos például a NH4- és
a NO3-ionok aránya. Az ammónium (NH4) csökkenti, a nitrát (NO3)
emeli a közeg pH-ját. Ha mód van az esővíz gyűjtésére és
tárolására, az azzal való „hígítás” is eredményes lehet.
A
víz nagy vastartalma ugyancsak
káros. Amellett, hogy szennyezi a lombozatot, a vezetéken belül
„kicsapódó” vas (rozsda) eltömi a porlasztókat, „beragasztja”
a mágnesszelepeket, „megbolondítja” az elektronikus
vezérlőberendezést. A vízben oldott vastól a legegyszerűbben
úgy szabadulhatunk, ha a felhasználás előtt „kicsapatjuk” az
alábbi módon: az öntözésre, permetezésre szánt vizet
előzetesen nagy medencékben tároljuk és a levegőbe permetezve,
vagy fémlapnak ütköztetett vízsugár formájában rendszeresen
szellőztetjük. A vízben oldott vasvegyületek ezáltal oxigénnel
telítődnek, és oldhatatlan rozsdaiszap formájában a medence
aljára ülepednek, amit időnként eltávolítunk.
A vízminőség
javításának legjobb, ám legdrágább módszere a benne oldott
elemek mennyiségének csökkentése. Ez lehetséges fordított
ozmózissal (a vizet magas nyomással átpréselik a membránokon,
amelyek felfogják ezeket az elemeket), vagy ioncserélő rendszerrel
(az ionokkal töltött gyanta az áthaladó vízből leköti az egyes
elemeket).
Lényeges
az öntözővíz
hőmérséklete is,
ami vagy azonos a növényház hőmérsékletével, vagy magasabb
annál. Ezért az öntözőberendezéseket mindig vízmelegítő
berendezésekhez kell kapcsolni.
A hidrokultúrás termesztéshez felhasznált víz
minősége
A
hidrokultúrás technológiákban a tápanyagellátás a vízzel
együtt, oldat formában történik. A víz kedvezőtlen összetétele
ezért fokozottabb hatással van a termesztésre, mint a nagyobb
pufferkapacitással rendelkező egyéb közegekben. A víz minősége
befolyásolja a tápoldat összetételét, adagolását és kezelési
lehetőségeit. A termesztést megelőző vízvizsgálat ezért
különösen fontos.
- táblázat - A víz minőségi besorolása a
- hidrokultúrás termesztésben
Megjelölés
|
Jó
|
Még megfelelő
|
EC (mS/cm)
|
< 0,5
|
< 1,0
|
HCO3 (mg/l)
|
< 400
|
< 600
|
Ca, Mg (mg/l)
|
< 100
|
< 140
|
Cl (mg/l)
|
< 40
|
< 100
|
Na (mg/l)
|
< 40
|
< 140
|
SO4 (mg/l)
|
< 100
|
< 200
|
B (mg/l)
|
< 0,1
|
< 0,5
|
Fe (mg/l)
|
< 0,1
|
< 0,6
|
Növényházi
öntözőkocsi. Fent középen: függesztősín, amin a „kocsi”
(az asztalokra merőlegesen álló fémcső) fordított T alakú
konzolon az ágy hosszában fel-alá mozog, és finoman porlasztó
szórófejeivel egyenletesen beöntözni a palántákat
A
Cl
és Na mennyisége összesen ne legyen nagyobb, mint 150 mg/l. A
magas szint hidrokultúrás termesztésbenlehetetlenné
teszi a recirkulációs rendszer használatát.
A
mikroelemek
közül a vas mennyisége befolyásolja az öntözőrendszerek
működését. 0,5 mg Fe/l a csepegtetőkeldugulását
okozhatja, és mint tápelem, a növények számára nem vehető fel.
A
vízben
lévő többi makro- és mikroelem nem káros a növényekre,
amennyiben a mennyiségük nem nagyobb, mint a tápoldatban
javasolt. Jelenlétüket azonban feltétlenül figyelembe kell venni
a tápoldat koncentrációjának kiszámításában.
Az öntözés és tápoldatozás gépei és berendezései
Az
öntözés
az egyik legmunkaigényesebb folyamat. A növényházi termesztésben
az egyedi kezelés helyett afélautomata
vagy automata, felszívatásos vagy csepegtető öntözőberendezések,
az altalajöntözés, egyes kevésbékényes kultúrákban
a szórófejes rendszerek, a szabadföldi termesztésben pedig az
esőszerű öntözés a legmegfelelőbb.
A
kertészetben általában használatos öntözőberendezések
ismertetését Láng Z. (szerk. 1999) „A zöldség-, dísznövény-
és szaporítóanyag-termesztés gépei és berendezései” c.
könyve tartalmazza. A tápoldat-kijuttató rendszerekről
(felszívatás, ár-apály, csepegtető stb.) a „Közegek,
tápanyag-utánpótlás és a víz” c. fejezet „Hidrokultúra az
üzemi termesztésben” c. alfejezetében írunk.
A
cserepes dísznövénytermesztés és a palántanevelés speciális
berendezése az ún. öntözőkocsi (angolul:irrigation
boom, németül: Giesswagen).
Az
öntözőkocsi egy finom szórófejekkel felszerelt öntözőcső,
ami a nevelőágyak fölött, azokra merőlegesen helyezkedik el, és
az ágy hosszában fel és alá mozog. A cső hossza a növényházi
hajó (szabadban pedig 4–8 ágyás) szélességével azonos. A
talajfelszíni ágyak fölött általában kerekeken gördül, a
növényházi asztalok felett pedig függesztett sínpályán
(felfüggesztés: középen, T alakban). A „kocsit” tápláló
vastag öntözőtömlőt csévélőszerkezet tekeri fel vagy le, az
öntözőkocsi mozgásának megfelelően.
Az öntözés
sebessége és gyakorisága, valamint a rászerelt szórófejek
permetfinomsága igény szerint változtatható.
Kiscserepes
növények vagy tálcás palánták öntözéséhez többnyire olyan
sűrűn elhelyezett finom szórófejeket alkalmaznak, amelyek az
egész ágyást egyenletesen bepermetezik.
A tágabb
térállásba szétrakott, nagyobb cserépben vagy konténerben
nevelt anyagnál az öntözőfejek távolságát összehangolják a
cserepek egymástól való távolságával. Az ágyás fölött
elhaladó öntözőkocsi ez esetben minden keresztsor fölött rövid
időre megáll, bekapcsol (a cserepeket egyedileg beöntözi), majd
utána kikapcsol, továbbmegy a következő cserépsor fölé, ahol
folytatja az öntözést.
Az eredmény
mindkét esetben az egyenletes és takarékos víz- vagy
tápoldat-kijuttatás. Ha elég finoman porlasztanak a szórófejek,
még növényvédelmi permetezésre is felhasználhatók.
A vízellátás és a vízminőség mérőeszközei
A kémhatás
mérése
A
víz kémhatását az üzemben kézi pH-mérő
készülékkel mérjük.
Segítségével a víz pH-ja rendszeresen ellenőrizhető, a korábban
leírt savas kezeléssel pedig kedvező szinten tartható.
A
talajnedvesség mérése
A
talajnedvesség mérése leggyakrabban használt műszer
a tenziométer.
Segítséget nyújt a helyes öntözési időpont és öntözési
normák meghatározásához, ezáltal hozzájárul az öntözővízzel
(tápoldattal) való takarékossághoz, csökken a sófelhalmozódás
kockázata. A készülék a talaj nedvszívásának értékét méri
hPa-ban (= hektopaszkál), ez pedig az aktuális nedvességtartalomtól
függ.
Az üzembe
állított tenziométereknél kezdetben „kísérleti értéket”
kell választani az öntözés idejének meghatározására.
Különböző összetételű és szerkezetű talajokon ugyanis eltérő
lesz az öntözés megkezdésének optimális mérési értéke.
Kiindulás lehet pl. a 150 hPa érték, eddig megöntözve az
állományt, meg kell figyelni a növények viselkedését. Fel kell
jegyezni a kedvezőnek és a károsnak ítélt felső, illetve alsó
értékeket. A legfelhasználhatóbb eredményre akkor számíthatunk,
ha a mérési mélység megfelel a gyökérrendszer
elhelyezkedésének.
A tenziométer
minden időben jól látható helyre kerüljön, hogy a napi
ellenőrzés során az öntözés kezdésének időpontja a skála
alapján pontosan leolvasható legyen.
A
vízellátásnál figyelembe kell venni a talaj teljes aktív
szelvényét. Amennyiben azonos helyen, több méretű
(szárhosszúságú) tenziométert alkalmazunk (45–75– 120 cm),
folyamatosan követni tudjuk a víz függőleges mozgását a
talajszelvényben. Hasznos tudnunk, hogy a víz egyes rétegekbe
leszivárgott, már átszivárgott, éppen pang vagy ellenkezőleg,
kritikusan száraz sáv maradt a szelvényben.
A sótartalom
mérése
A
talaj és víz sóállapotának gyors mérésére a kertészetben
az EC-mérő
készülékek alkalmasak.
Működésük alapja, hogy minden só vízben oldódva ionjaira
bomlik. Minél nagyobb az ionok mennyisége az oldatban, annál jobb
az elektromos vezetőképesség. Az EC-mérő készülék az oldatok
elektromos vezetőképességét (angolul Electric Conductivity,
rövidítve EC) méri mS/cm (millisiemens) mértékegységben
kifejezve. A vezetőképesség nagymértékben függ a
hőmérséklettől, de a korszerű készülékek elvégzik az
átszámítást a konstans hőfokra.
Az EC-ben és
a (korábban inkább használt) mg/l-ben illetve ezrelékben vagy
ppm-ben kifejezett sótartalmak közötti átszámítási arány
hozzávetőlegesen a következő:
1 mg/l =1
ppm,
1 g/l = 1000
mg/g = 1000 ppm = 1 ezrelék.
1 mS/cm EC ≈
1700 mg/l, de ez a különböző EC-tartományokban változik:
0,2–0,6
mS/cm EC = 500–1000 mg/l (0,5–1 ezrelék),
0,6–1,2
mS/cm EC = 1000–2000 mg/l (1–2 ezrelék),
1,2–2,0
mS/cm EC = 2000–3000 mg/l (2–3 ezrelék).
A desztillált
víz EC-je 0,0, az öntözővízé 0–2,00 között van (0 =
esővíz). A műtrágyák hozzáadásával 1,3–3,0 EC-jű, azaz 2–3
ezrelékes tápoldatot érünk el.
A
kézi EC-mérő készülékek a
következő mérésekre alkalmasak:
- az öntözővíz sótartalma,
- a törzsoldat ellenőrzése,
- a tápoldat koncentrációjának ellenőrzése,
- a talaj sószintjének ellenőrzése.
Az öntözővíz
sótartalmánakméréséhez a 0–2,00 EC-mérési tartomány felel
meg. Tapasztalatok szerint a vizek minősége az év folyamán is
módosulhat, így ajánlatos a méréseket negyedévenként
elvégezni. Mérés előtt a vezetéket alaposan át kell öblíteni
friss mérendő vízzel, mert a rendszerben hosszabb ideig álló víz
sótartalma emelkedik, és ez helytelen mérési eredményekhez
vezet.
A tápoldat
ellenőrzésére a 0–20 EC-mérési tartomány felel meg.
A talaj és
tápközeg EC-mérése ugyancsak a 0–2,00 tartományban történik.
A meghatározáshoz desztillált víz és talajminta 5:1 arányú
keverékét használják.
A
törzsoldat-ellenőrzés céljára a 0–200 EC-mérési tartomány
fontos. Az ellenőrzéssel elkerülhetővé válik a
műtrágyamennyiségek esetleges hibás beméréséből eredő súlyos
károsodás. A hosszabb ideig tárolt, fel nem használt törzsoldatok
koncentrációja ugyancsak megváltozhat, ami az EC-készülékkel
jól követhető. A mérés alapján a maradék törzsoldatokat is
kockázat nélkül felhasználhatjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése