2019. október 10., csütörtök

Napi használatú receptek






















Napi használatú receptek



Toroskáposzta II.



Hozzávalók:

  • 1 kg vegyes sertéshús (lapocka, dagadó, tarja, oldalas, bármelyik jó, de legalább 2 fajta legyen, és ne comb, mert az nagyon száraz) , 2-3 púpozott kanál hideg zsír vagy 2 dl   olaj , 2-3 nagyobb fej vöröshagyma só , ételízesítő , bors
  • 1 evőkanál pirospaprika 1,5 kg savanyú káposzta
  • 1-2 babérlevél, ha nincs a káposztában

Elkészítés:

Az összekockázott húst, a zsírt, az apróra vágott hagymát, a borsot, a sót és az ételízesítőt együtt beletesszük egy nagyobb lábasba, sütjük-pörköljük, míg kifehéredik a hús minden oldala, majd fedő alatt puhára pároljuk. Ha elfőtte a levét, de még nem elég puha, kevés vizet teszünk alá, és tovább sütjük. Ha megpuhult a hús, de még van egy kis víz alatta, beletesszük a pirospaprikát is.

Zsírjára sütjük, és beletesszük a jól kiáztatott, kinyomkodott káposztát (ha nagyon hosszú a savanyú káposzta, kicsit vágunk rajta), és ezután fedő nélkül folyamatosan kavarjuk, míg megpuhul a káposzta. Ez kb. 20-25 percet vesz igénybe. Ha szükséges, még fűszerezzük.

Fontos, hogy a hús teljesen puhára süljön, és csak utána tegyük bele a káposztát, mert a savanyú káposzta megedzi a húst, és utána nagyon nehezen fog megpuhulni.

Megjegyzés:

A receptet Jabaki2 küldte. Köszönjük!

Való igaz hogy csak a friss húsból a legfinomabb , mint ahogy az 

orjaleves is és a töltött káposzta is . Mifelénk /Szatmár/ disznóvágáskor 

kötelező a toroskáposzta ,a húst jó nagy-falatnyi darabokra vágták és 

előbb a zsírosabb részt /hasaalja ,tarja / kissé lepirították hogy eressze ki

 a zsírt majd a soványabb hússal tovább sütötték , de nálunk csak sóval 

, borssal fűszerezik ,paprikából csak erős csöves jöhet 

számításba és semmi tejföl- mert az már a székelykáposzta beütése - .





Frankfurti leves, ahogy én szeretem


A képen látható levest az alábbiakból készítettem


Hozzávalók:
1 darab hagyományos füstölésű karajcsont (30 deka kb.)
1 darab nyers karajcsont a mélyhűtőből (kb. 1 kiló karajhoz tartozott anno) , Egy fél fej kelkáposzta (kb. fél kilónyi legyen max.)
3 db debreceni (nem volt itthon jó ízű, minőségi virsli)
1 közepesnél valamivel nagyobb vöröshagyma, 2-2 szál közepes petrezselyemgyökér és sárgarépa , 2 szem közepes nagyságú krumpli, 3 gerezd fokhagyma, 2-3 evőkanál liszt , Füstölt mangalica szalonna (4 szeletke), Pirospaprika, Só, Őrölt bors, 1-2 csomag zöldpetrezselyem, Tejföl

Elkészítés:
A csontokat felteszem főni annyi vízben, amennyi jó bőven ellepi. Amikor megfőtt, leszűröm. A csontokról – ha van rajta egyáltalán – leszedem a főtt húst és felkockázom, félreteszem.
A vöröshagymát apróra vágom, a fokhagymát megreszelem vagy átnyomom. Felteszem főni a füstölt lé egy részével. Közben megtisztítom a zöldséget, kis kockákra vágom, a kelkáposztát is csíkokra vágom, a krumplit is feldarabolom. A zöldségeket hozzáadom a hagymás léhez, adok hozzá még füstölt levet annyit, hogy levesnek lehessen tekinteni a későbbiekben.
Miközben fő, a füstölt szalonnát kiolvasztom, a pörcöt kiszedem (és megeszem). A zsírban megpirítom a hosszában félbevágott és utána feldarabolt debrecenit (virslinél csak karikázok). Miután egy picit megpirult, kiszedem a zsiradékból és a lisztből pirospaprikás rántást készítek belőle, mellyel a levest besűrítem. Hozzáadom a megpirított debrecenit/virslit és készre főzöm. A végén megszórom zöldpetrezselyemmel bőven.
Ha van kedvem, a főtt és felkockázott húst is hozzá lehet adni (én szoktam, hadd legyen még egészségtelenebb).
Tálalásnál adhatunk tejfölt hozzá.

Megjegyzés:

Halvány fogalmam sincs, hogy mitől frankfurti, de ennek ellenére nagyon szeretjük.








Tojásleves, ahogy én készítem (3-4 személyre)



Hozzávalók:
1 liter tészta főzőlé/vagy krumplilé, esetleg víz, 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál liszt
1 mokkáskanál őrölt köménymag, Bors ízlés szerint, 1 teáskanál pirospaprika, 2 tojás felverve
1 evőkanál apróra vágott snidling vagy zöldpetrezselyem

Elkészítés:
Forró, de nem égető olajon picit megforgatom az őrölt köményt, majd rászórom a lisztet és állandó keverés mellett világos rózsaszínűre pirítom. Megszórom a pirospaprikával, majd felengedem a tésztalével/krumplilével/vízzel (ez utóbbi esetben egy kis vegetát is teszek bele). Kb. 10 percen át lassú forrás mellett főzöm, majd állandó keverés mellett belecsurgatom a felvert tojást. Hozzáadom a snidlinget (zöldpetrezselymet) és egy forralás után lezárom.


Megjegyzés:

Sót nem szükséges beletenni, mivel a főzőlé amúgy is sós. Szeretem a savanyú tojáslevest is, de családom inkább ezt a változatot részesíti előnyben.






Lencse krémleves



Hozzávalók:

1 db kis (kb. 40 dekás) hagyományos füstölésű első csülök, 25 deka lencse
Kb. 10 dekányi füstölt mangalicaszalonna, 1 közepes szál sárgarépa, 1 közepes szál petrezselyemgyökér, 1 db, a közepesnél valamivel nagyobb vöröshagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál liszt a rántáshoz, Só, Bors, Mustár, Babérlevél, Pirospaprika
Tejföl, Tárkonyecet, Apróra vágott snidling, 2-3 kemény tojás, Kevés cukor (2 teáskanál)

Előkészítés:

A leves elkészítése előtti nap puhára főzöm a füstölt csülköt és a levében hagyom kihűlni. Kihűlés után csíkokra vágom a főtt húst. Este beáztatom a lencsét.
Apróra vágom a vöröshagymát, finomra zúzom a fokhagymát, kiolvasztom a szalonnát, kiszedem a pörcöt (én általában azon nyomban meg is eszem), megtisztítom a zöldséget és karikákra vágom. A kemény tojást is csíkokra vágom.

Elkészítés:

Kb. egy és háromnegyed/két liter füstölt lében felteszem főni a lencsét a zöldségekkel, hagymával, fokhagymával és a babérlevéllel egyetemben (amennyiben elfőtt a csülök leve, nyugodtan fel lehet engedni vízzel, mivel a hagyományos füstölésű húsfélék eléggé sósak). Mikor megpuhult a szalonnazsírral (amelyben a cukrot kissé karamelizáltam) készült pirospaprikás rántással besűrítem és egy fél pohár tejfölt is belefőzök. Szükség esetén még sózom, borsozom. Egy csöpp tárkonyecet egyáltalán nem árt a levesnek.
Botmixerrel kiturmixolom az egészet. Nem sikerült teljesen szétmixelnem a lencse héja miatt, ezért még átengedtem egy szűrőn az egészet és amennyire lehetett, a sűrűjét is átpasszíroztam, így benne volt a levesben a zöldség és lencse is, csak a héja maradt ki. Ez nem is baj, mivel kevésbé okoz felfújódást.
Egy jó késhegynyi szódabikarbóna belefőzés után a felfúvódás elmarad. !!!!
Csészében tálaltam. Egy evőkanálnyi jó sűrű tejföllel, a füstölt hús és kemény tojás csíkokkal, valamint apróra vágott snidlinggel díszítettem.

Megjegyzés:

Bizonyos okok miatt kénytelen voltam az otthon megtalálható anyagokból ebédet készíteni. Két pici csülköt vettem karácsonyra a töltött káposztához, csak az egyiket használtam fel. A lencse (fél zacskónyi) is már vagy három hónapja várta, hogy megfőzzem, egy-egy szál zöldség is mindig van a hűtőben váratlan esetekre (ez is a karácsonyi leveshez valóból maradt ki), ugyanez a helyzet a tejföllel, tojással.
Fánkot ettünk utána (kb. 250 forintból kihoztam egy nagy tál fánkot, a boltban egy db 100 forint körül van). A fánk sütéséhez használt olajat papírszalvétán keresztül átszűröm, így még egy-két alkalommal nyugodtan felhasználható (hűtőben tartva).








Karfiol leves



Hozzávalók:

1 db karfiol, közepes, 2 szál közepes nagyságú petrezselyemgyökér, 2 szál közepes nagyságú sárgarépa, 2 közepes fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, Kb. másfél liter csontlé/víz
2 csomag zöldpetrezselyem, Só, Bors, 1 teáskanál pirospaprika, Szükség esetén egy kis ételízesítő, Fél pohár tejföl, Kb. két evőkanál olaj vagy ennek megfelelő zsír
Elkészítés:

A vöröshagymát és a fokhagymát nagyon apróra vágom és a zsiradékon kevés víz hozzáadásával puhára párolom, majd lesütöm zsírjára, de csak annyira, hogy ne égjen meg. Rádobom a kockára vágott petrezselyemgyökeret és sárgarépát, majd fedő alatt, kevés víz hozzáadásával félpuhára párolom. Lesütöm zsírjára, pontosabban elpárologtatom róla a felesleges vizet. Megszórom liszttel, átkeverem, megszórom a pirospaprikával. Felengedem a folyadékkal.

Mikor forrni kezd, belerakom a rózsákra szedett karfiolt és addig főzöm, ameddig meg nem puhul. Könnyű vajas galuskát készítek betétnek (lásd:
Gombaleves). Mivel a gombalevest előző nap főztem, megmaradt a fél tojás. Ehhez tettem még egy tojásfehérjét, a többi ugyanaz, mint a gombalevesnél. A liszt és a vaj mennyiségét értelemszerűen megnöveljük (majdnem duplájára).

A végén tejföllel behabarom és hozzáadom a zöldpetrezselymet. Egyet forralok és kész.
Megjegyzés: ezt a levest nem csontlével engedtem fel, csak vízzel. Még ételízesítő sem kellett bele. Finom lett.


Zöldbab főzelék



Hozzávalók 4 személyre:

1 kiló mirelit zöldbab (vagy 1,2 kg friss zöldbab feldarabolva), 1 db zöldpaprika, 1 db közepes paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, 4 evőkanál olaj, 3 evőkanál enyhén púpozott evőkanál finomliszt, Só, 1 lapos evőkanál kristálycukor, 1-2 mokkáskanál 10 százalékos ételecet
1 pohár 175 gr-os tejföl, 2 evőkanál apróra vágott zöldpetrezselyem


Elkészítés:

A feldarabolt zöldbabot, zöldpaprikát és paradicsomot annyi vízben tesszük fel főni, amennyi ellepi. Belenyomunk 2 gerezd fokhagymát. Mikor már majdnem puha, az olajból és lisztből készült, rózsaszínűre pirított rántással berántjuk. Behabarjuk a tejföllel és egy-két percet lassan főzzük még, utána elzárjuk a hőt. Közben természetesen ízesítjük a sóval. A végén ízlés szerint cukrot teszünk bele (elhagyható) és az ecetet. Miután teljesen kész, ízesítve van, belekeverjük a frissen vágott zöldpetrezselymet.


Megjegyzés:

Én általában úgy vagyok a szakácskönyvekben és egyéb helyeken olvasott receptekkel, hogy először a recept szerinti pontos mennyiségeknek/sütési időnek/stb. megfelelően készítem el az ételt. Ha szükségesnek tartom, változtatok rajta, hiszen nem mindenkinek egyforma az ízlése.
Ha a főzelék hígabb lett a megkívántnál, kevés vízzel elkevert étkezési keményítővel sűríthetjük még (én a búzakeményítőt használom, bioboltokban lehet kapni).
Feltétnek szinte bármit lehet használni (sült hús, fasírt, pörkölt, tükörtojás), jómagam legjobban üresen szeretem.




Kelkáposzta főzelék, ahogy én csinálom



Hozzávalók 3 tányér főzelékhez:


30 deka kelkáposzta tisztítva, feldarabolva, 25 deka kockákra vágott krumpli, Só, Bors, Köménymag, Majorana (én nem tettem bele, mivel nem nagyon szeretem, de szoktak belefőzni)
4 evőkanál apróra vágott vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma fokhagymanyomón átnyomva vagy nagyon apróra vágva, 2,5 evőkanál olaj, 2 enyhén púpozott evőkanál finomliszt
Esetleg egy-2 mokkáskanál pirospaprika


Elkészítés:

A kelkáposztát, burgonyát, vöröshagymát és fokhagymát a fűszerekkel együtt annyi vízben teszem fel, hogy ellepje. Fedő alatt majdnem puhára főzöm és berántom, majd a rántással (olaj, liszt, pirospaprika) együtt még addig főzöm lassú tűzön, ameddig el nem készül teljesen.

Megjegyzés:

Régen külön dinszteltem meg a vöröshagymát, de erről igen hamar leszoktam, mikor az egyik szomszédom javasolta, próbáljam ki, hogy mindent egyben főzök meg. Kipróbáltam, sikerült, már másnál is sikere volt, észre sem vette, hogy nem az előírások szerint készült.
Jelen esetben sertéspörkölttel tálaltam, a másik felem így szereti-


Paradicsomos bab majdnem chilis módon elkészítve (chili paprika nélkül)



Hozzávalók:

10 deka füstölt szalonna, 30-35 deka darált marhahús, ½ kg száraz vörös bab , 2 fej, a közepesnél hajszálnyival nagyobb vöröshagyma, 3-4 gerezd fokhagyma , 2 teáskanál édes nemes pirospaprika,
1 teáskanálnyi őrölt kömény, 1 ek. friss oregano, , 1ek. friss kakukkfű, Őrölt bors ízlés szerint, Só ízlés szerint, 240 gramm paradicsompüré,
2 db közepes paradicsom, Csontlé/húsleves, legalább egy liter. De ha elfő, vízzel pótolhatjuk, kivételesen egy kevés leveskockát is adhatunk hozzá), Egy csipet cayenne bors


Elkészítés:

A babot a főzés előtti este kiválogatom és beáztatom (ezt elfelejtettem, így kb. 6 órán át főztem. A hosszas főzés egyáltalán nem rontott az ízén). Előkészítek minden hozzávalót. Reggel apró kockákra vágom a füstölt szalonnát és – lehetőleg – vas-, vagy cseréplábasban kiolvasztom a zsírját. A vöröshagymát apróra vágom, a fokhagymát szintén. A paradicsom héját lehúzom és felkockázom. Apróra vágom a zöld fűszereket is.
A forró zsiradékba egyszerre teszem a darált marhát, a vörös- és fokhagymát. Erős tűzön megpirítom, közben a piruló marhahúst szétnyomkodom a fakanállal amennyire lehet.
Ha megpirult hozzáadom a zöld fűszereket, a köménymagot, az őrölt borsot. Belekeverem a paradicsompürét és a kockázott friss paradicsomot. Annyi hús-, illetve csontlével engedem fel, amennyi ellepi. Legjobb a hús-, ill. csontlé. Ha nincs, akkor végső esetben húsleveskockát is tehetünk a vízhez, de el is hagyható. Mindenesetre ízesebb a hús/csontlével.
Lassú tűzön főzöm állandó keverés mellett kb. két órán át, ill. addig, ameddig meg nem puhul. Én az elkészülte előtt pár perccel adtam hozzá a nagyon kevés cayenne borsot és még kb. 5 percig főztem együtt.
Friss házi kenyérrel igazán kiváló étel. Lehet beletenni főtt kukoricaszemeket is, de nem szükséges.

Megjegyzés:

Férjem nagyon szereti a chilis babot, de az utóbbi időben egyáltalán nem bírja megenni a csípőset. Sokan főzik konzerv chilis babból, chilis fűszerkeverékkel, de ezek mind csípősek. Amennyire lehet, elkerülöm a konzerveket, a bolti fűszerkeverékeket, az ételízesítőket (természetesen végszükség esetén én is használok nagy ritkán egy-egy leveskockát, ételízesítőt, de leginkább elkerülöm ezeket).


Sülthúsos zsír




Hozzávalók:

½ kg. Sertéslapocka, 4-5 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, 1 kis babérlevél, Só, bors, őrölt kömény, mustárpor a hús befűszerezéséhez, kb. 60 deka zsír, kevés víz a hús párolásához

Elkészítés:

A húst beszórjuk a fűszerekkel és megspékeljük a fokhagymával a sütés előtt 4-5 órával. Sütéskor a zsiradékot felhevítjük, megforgatjuk benne a húst, hogy egy kicsit megpiruljon, majd kevés víz hozzáadásával az egy fej vöröshagyma és egy szem kisebb babérlevél társaságában puhára pároljuk majd lesütjük zsírjára (ne maradjon benne víz). Kivesszük a húst a zsírból kihűtjük és megdaráljuk. Visszatesszük a zsiradékba és egy két percig állandó keverés mellett nem túl erős hőnél még sütjük.

Kis jénaiba öntöm át és kihűlés után a hűtőbe teszem. Időnként megkeverem, hogy a hús egyenletesen legyen benne.


Megjegyzés:

Nagyon finom, abszolút kalóriadús és koleszterinben gazdag kaja. Tehát egészségtelen. Jóféle kenyérre kenve leginkább hagymával, paprikával, paradicsommal érdemes fogyasztani akár reggelire, akár uzsonnára, vagy a nap bármely szakában Én egy bulin ettem először még az elmúlt évezredben, emlékeim szerint 1975-ben.



Házi Vegeta……



Elkészítése nagyon egyszerű!Az alapanyagokat apróra vágjuk, a darabokat turmixgépben törjük össze. Ízlés szerint sózzuk, egy jó órán át állni hagyjuk, majd tetszés szerinti nagyságú befőttes üvegekbe töltjük.
A lezáráskor két réteg celofán közé késhegynyi nátrium-benzoátot szórunk, majd a fedőt jó erősen rácsavarjuk.
Ételízesítőnket ezt követően bárhol tárolhatjuk, egy éven keresztül garantáltan felhasználható.

 
Hozzávalók (egy családi adaghoz):

1/2 kg vöröshagyma, 3-4 fej fokhagyma, 1 kg sárgarépa,
1/2l kg petrezselyemgyökér, 1 nagy darab zellergumó,
hasonló nagyságú karalábé, 1/2 kg paradicsom,
1/2 kg édes paprika (kimagozva), 1/2 kg karfiol.
Zeller- és petrezselyemzöld.

Csodálatos íz tartósítószerek és ízfokozók nélkül minden olyan ételbe, amelyhez használtunk korábban is valamilyen mesterséges ételízesítőt – amit örökre felejtsünk el.






Házi ételízesítő


Aki szeretné elkerülni az ízfokozókkal dúsított ételízesítőt, próbálja ki a következő receptet, amelyet Szepykénél olvastam tavaly.

Hozzávalók:
5-6 db petrezselyemgyökér , 4-5 sárgarépa , 1 karalábé
1 zeller , 1 paradicsom , 1 kápia vagy paradicsompaprika
4 vöröshagyma , 1 nagy csokor petrezselyemzöld
1 nagy csokor zeller zöld , 2 evőkanál olaj ,só

A zöldségeket megtisztítjuk, nagyobb darabokra vágjuk,
 ledaráljuk és megmérjük
.
A sárgarépával kezdjük a darálást, mert a 2 evőkanál olajon 

meg kell párolni, hogy kinyerjük a színét.

A ledarált zöldségeket összekeverjük az összsúlyuk 10%-ának 

megfelelő mennyiségű sóval.

Üvegekbe töltjük és használjuk, amíg el nem fogy.



A házi ételízesítőt egy-két kanál olajon vagy zsíron futtassuk meg a főzés kezdetekor, hogy a zöldségek színei előbújjanak és ízüket átadják az ételnek.



Update: ma reggel a szendvicsemet nagyon vékonyan 

megkentem vele + felvágott + sajt. Friss és finom íze volt.

 Szerintem ipari mennyiség készül még, mert így egész télen - 

rejtett formában - friss zöldségbomba kerülhet a 

szendvicsekbe. 

Kipróbálnátok?





Mentaszörp



Nem szerettem a mentát! Eddig. De ez valami elképesztően finomra sikeredett! A nagy melegben kifejezetten jól esik. Télen pedig jól jöhet felső légúti megbetegedésekkor.
Nyáron jégkockával, citromkarikával és némi mentalevéllel díszítve szemet gyönyörködtető! Esetleg fagyasztóba téve óránként megkeverve mentafagyit, pontosabban sorbetet készíthetünk belőle .

hozzávalók :

  • 2 l víz , 2 db citrom , 2 jó nagy marék mentalevél
  • 5 dkg citromsav , 2 kg cukor


elkészítés

  1. A megmosott mentát a karikára vágott citrommal és a 2 liter vízzel 1 napig áztatjuk.
  2. Másnap hozzáadjuk a cukrot, a citromsavat, és összeforraljuk a forrástól számított 15 perc alatt.
  3. Üvegekbe töltjük és ágyban párnák közt (na jó, ágytartóban és paplanok közt) kidunsztoljuk.



Marinírozott csirkecomb

Hozzávalók:
4 db csirkecomb, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál méz, 3 evőkanál sűrített paradicsom, só, őrölt bors, őrölt kakukkfű, olaj

Elkészítés:
A sűrített paradicsomot és a zúzott fokhagymát elkeverjük a mézzel, majd lassú tűzön felmelegítjük. Sót, borsot, kakukkfüvet és olívaolajat adunk hozzá. Alufóliával kibélelt tepsibe egymás mellé helyezzük a csirkecombokat, és a paradicsomos mártással egyenletesen bekenjük. Legalább 1 óra hosszat állni hagyjuk. A sütőt 200 fokra előmelegítjük, és a csirkecombokat kb. fél órát sütjük. Jó, ha kb. 20 percre befedjük alufóliával. 





Marinírozott csirkecomb



Hozzávalók:

  • 60 dkg csirkecomb , 5 ek. Ketchup , 3 ek. Mustár , 5 gerezd fokhagyma (zúzott) , 1 kk. bors , 0,5 kk. törött köménymag ,
  • 0,5 kk. majoránna , só
Kategória:  húsételek
Alkategóriák:   szárnyas
Jelleg:  házias
Fogyasztási ajánlat:   főétel 

Elkészítés:

A ketchupot, a mustárt, a fokhagymát, borsot, köménymagot, majoránnát a sóval jól elkeverjük. Ezzel a mártással bekenjük a sózott csirkecombokat és egy napig hűtőszekrényben tartjuk. Készítéskor tepsibe rakjuk alufóliával letakarva úgy, hogy a mártás is rajta maradjon, és körülbelül 40 percig sütjük. A sütési idő letelte előtt 10 perccel az alufóliát vegyük le, hogy szép piros legyen. Aki a csirkehúst nem szereti, elkészítheti sertéshúsból is, az is igen ízletes.




Olajos hal házilag

Mi nagyon szeretjük a halat, tudom, a magyar embert nem tartják nagy halevőnek. Pedig állítólag a régmúltban több tenger is mosta határainkat (?), így  azt kell gondolnom, hogy valamikor ez bizonyára nem így volt. Akár a tengeri, akár a folyami, vagy a patakból kihalászott halacska mindenképp az étlapon kellett lennie ősanyáinknál is.
Most nem mennék ilyen messzire, hisz valamikor másképp kellett a hal tartósításáról is gondoskodni, mint ma. Mai receptem - nem a sajátom - épp azt próbálja bemutatni, hogy egy egyszerű keszeget is hogyan lehet viszonylag hosszú távon fogyasztásra alkalmassá tenni. Magunk ugyan nem vagyunk horgászok, de családunkban, baráti körünkben sokan hódolnak e csodás hobbinak, így néhanapján hozzájutunk egyszerű tömegtermékhez (keszegfajtákhoz), néha izmosabb falatokhoz, például pontyhoz is.
Most a nagyon-nagyon szálkásnak tartott keszegek egy olyan eltevési módját mutatom be, amivel több hétre is halas ennivalót tudunk az asztalra tenni - annak, aki szereti a halakat. Tehát olajos hal házilag, rokonok által hozott keszegből, kárászból:))

Hozzávalók:
- 10-15 db keszeg, kárász , 1 liter étolaj , 2 liter víz , só, babérlevél,
egész fekete bors

Elkészítés:

A halakat besózva legalább 1 órát állni hagyjuk. Tepsibe fektetjük őket, és olajat, vizet öntünk rájuk, valamint rátesszük a borsot, babért. Lefóliázva 150 fokon másfél óráig pároljuk. Ezt követően a fóliát levéve még további 1 órát a sütőben hagyjuk, hogy az összes víz elpárologjon róla.
Az így elkészített halat jénai tálba áttéve, az alatta maradt olajjal lefedve hűtőben hetekig eltárolhatjuk.

Pirított rozskenyérrel, savanyú uborkával fogyasztva isteni finomság. Csak annak ajánlom, aki nem bánja, hogy a szálkákra még ennyi párolás után is oda kell figyelni.






Olajos halkonzerv házilag


Aki figyelmesen végigolvasta a Vacsoracsatás bejegyzésem, ott említettem, hogy készült a konyhámban finom olajos halkonzerv. Na jó, azért nem szuszukáltam bele a végterméket konzerves dobozokba.
Múltkoriban paradicsomosan készítettem, akkor makrélával (türelem, annak a közlése is megtörténik valamikor), most pedig heringet vásároltam.



Hozzávalók:
  • 1 kg hering , 1kisebb fej hagyma , 5-6 cikk fokhagyma (ezek elefánt méretű cikkek voltak, de mi szeretjük a fokhagymát)
  • babérlevél , mustármag , só , bors , 3-3,5 dl olaj , 0,8 dl ecet (ez segíti a halcsontok puhulási folyamatát) , kevés víz
A halakat megmostam, lecsöpögtettem, egy kuktába helyeztem. Rátettem a fűszereket, folyadékokat. A halak nem szabad szárazon legyenek, lében kell csücsülniük. Kuktafedőt rátettem, takaréklángon, alatta lángelosztóval (nekem ez utóbbi hiányában pislákoló lángon) 5-6 óra alatt párolódnak készre. Akkor van kész, ha a csontok puhák.
Ha netán nagyobb adagot készítünk mint amekkorára a család befogadóképessége van kalibrálva, akár le is fagyaszthatjuk, avagy csavaros üvegekbe téve szépen kidunsztolva be is kerülhet a kamra polcára.
A citromlé evés előtti rácsöpögtetése szinte kötelező. Legalábbis nálunk.




Halkonzerv házilag


Mivel elég sokan szeretnek horgászni itt a Donnások közül, úgy vettem észre, talán örülni fognak ennek a jó kis paradicsomos halkonzerv receptnek, ami hamar elkészül és bármilyen apróhalból készíthető.
Hozzávalók:
4 kg hal (feje, uszonyai és farka nélkül, kitisztítva, megpucolva, de én filéből szoktam készíteni, így gyorsabb és nincs szálka benne), 1 deci ecet, kiegészítve negyed literig paradicsomlével, 1 deci olaj, kiegészítve negyed literig vízzel,
2 deci víz, 8 babérlevél, 2 evőkanál só, 30 szem bors, fél liter paradicsom (dobozos), 2 fej hagyma, 1 petrezselyemgyökér, 1 sárgarépa (ezek apróra vágva)
 
Mindent beleraksz egy kuktába és lassú tűzön két és fél órát főzöd, amíg a szálka is megpuhul és szétfő. Mivel én filét használtam nem kellett ennyit főzni. Nem szabad kavarni, esetleg rázogasd meg, mert szétesik a halhús. Én csíkokra vágtam, úgy raktam bele, és főztem míg két ujjnyi lé maradt a tetején.
Nagyon ajánlom, mert üvegekbe rakva, hűtőben, eláll elég sokáig, bár szerintem hamar elfogy, mert finom.
Hidegen, melegen egyaránt fogyasztható.
Jó étvágyat hozzá!


abálás



Élelmiszerek forráspont alatti vízben, puhítás vagy tartósítás céljából történő hőkezelése...
Abáláskor 80-85 C foknál nem magasabb hő hatásának tesszük ki a vörös árukat, a hurkákat vagy a disznósajtokat összeérlelés és tartósítása céljából. A hurkák töltésére használt összes húsfélét, belsőséget, csécsi szalonnának és disznósajtnak valót ezzel az eljárással, de 95-100 C fokon puhítjuk és készítjük elő a további munkafolyamatokhoz.

A disznótoros abalébe babérlevelet, szemes fekete borsot és sót teszünk. Ebbe más fűszereket nem rakunk, mert a benne abáltakat később úgyis fűszerezzük. A máj, lép és a vese kivételével minden húst, belsőséget, szalonnát vaj puhára abálunk. A fehér hurkákat 10-15, a véres hurkákat 20-25 percig, a sajtokat, többször megszurkálva, nagyságuktól függően 30-60 percig abáljuk.


Rizseshús

Toros káposzta készítése, krumplival kovászolt káposztával

Kovászolás kezdőknek, és haladóknak

Körömpörkölt

A LÁNGOS ELKÉSZITÉSE

Made in Újpest - A piaci lángosos

Fasírt készítés

Töltött káposzta

Sült oldalas

Brassói aprópecsenye

Palacsinta

Füstgenerátor üzem közben 1

Füstgenerátor üzem közben 2

Smoker Video

How to make a smoker

VENTURA COLD SMOKE GENERATOR

Borsófőzelék



Borsófőzelék videó recept (Peas in Cream Sauce)

Resztelt máj

Zalai babos káposzta füstölt csülökkel

káposztás paszuly füstölt hússal

Lesütött hús

Csülkös pacalpörkölt Gyenesdiáson

Körömpörkölt

Csülökpörkölt

Zalai babos káposzta füstölt csülökkel

káposztás paszuly füstölt hússal

Fasírt készítés

Sütőben sült rántott csirke

A tökéletes rántott hús a sütőből





Sárgaborsó főzelék



A  sárga és a zöld felesborsó  a hüvelyesek legegészségesebb fajtái. Nem csupán magas a fehérje, B vitamin és rost tartalmuk, de szinte teljesen zsírmentesek. Afelesborsó vagy sárgaborsó főzelék egy nagyon egészséges étel, amelyet érdemes rendszeresen fogyasztani. A felesborsó csökkenti a koleszterin szintet, alacsony glikémiás indexe  stabilizálja a vércukrot, isoflavone tartalma pedig megelőzheti a rákosodást..
 A  zöld felesborsó  és a sárgaborsó főzelék elkészítése azonos és roppant egyszerű. Az alábbi recept rántás nélkül készül, azaz lisztmentes – így lisztérzékenyek és diétázók számára is megfelel. 

Hozzávalók
  • 25 dkg feles zöld vagy sárgaborsó 1 kis fej hagyma, aprítva
  • 1 gerezd fokhagyma, préselve , 1-2 sárgarépa, szeletelve
  • 1 db babérlevél , 1L alapleves

Elkészítés
  1. Előző nap áztassuk be a borsót.
  2. Szűrjük le a beáztatott borsót és mossuk át alaposan.
  3. A hagymát pirítsuk meg olívaolajban egy-két percig, adjuk hozzá a borsót és engedjük fel a levessel. Adjuk hozzá a sárgarépát, a babérlevelet és préseljük bele a fokhagymát.
  4. Fedő alatt főzzük pépessé kb 1 órán át. Nézzünk rá, kavarjuk meg néha-néha, ha szükséges, adjunk hozzá még levest vagy vizet.
  5. Amikor puha, vegyük ki a babérlevelet, és robotgéppel turmixoljuk össze.
  6. Díszítsük egy csipet paprikával, tejföllel vagy petrezselyem zöldjével.

Tippek
  • Némely dietetikus szerint egészségesebb az, ha a feles borsót a saját áztatott levében főzzük fel (ebben az esetben áztatás előtt alaposan mossuk át). Mások szerint a hüvelyesek főzővizét többször át kell szűrni, ha nem akarunk felpuffadni a gázképződéstől!
  • A fokhagymát a végén is bele lehet törni – nyersen. Így pikánsabb lesz az íze.
  • A feles és sárgaborsó főzelék remek babaétel, de 2 évesnél fiatalabb gyerekek számára hagyjuk ki a sót ( a leves is legyen sómentes)
  • A főzelék kiváló köret fasírozott, sült hús, kolbász, virsli mellé.
  • A sárgaborsó főzelékbe reszelhetünk egy kis szerecsendiót, vagy adhatunk hozzá paprikát, mustárt, apróra vágott friss koriandert vagy petrezselyem zöldjét is.
A zöld felesborsó és a sárgaborsó főzelék egy egyszerű, finom és egészséges főzelék. Könnyen lefagyasztható, így ha dupla-tripla adagot készítünk, többszörös gyors vacsoráról gondoskodhatunk előre. További főzelék receptek>>






Sárgaborsóleves füstölt csülökkel


Hozzávalók:

0,5 kg sárgaborsó 2 ek. Liszt 1 ek. színes paprika 1 dl olaj


Elkészítése:1.A sárgaborsót alaposan megmossuk egy szűrőben, majd beletesszük egy lábasban, az 1 db MAGGI Tyúkhúsleveskockával együtt.
2.Meghámozzuk a zöldségeket és felkarikázzuk, majd hozzátesszük a fokhagymát is.
3.A füstölt csülköt felteszem főni, a levest megkóstoljuk és ízesítjük, ha szükséges még sóval.
4.Ha már megpuhultak a zöldségek, elkészítjük a rántást.
5.Olajon megpirítjuk a lisztet, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és egy kevés színes paprikát.
6.A leveshez öntjük, kicsit összeforraljuk és már tálalhatjuk is.
7.A jó puhára főtt csülköt felszeleteljük és külön tálaljuk.



Kolbászos sárgaborsóleves


Hozzávalók 4 főre: 20 dkg sárgaborsó (felesborsó), kb. 1 kiskanál só, 1 kisebb vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál olaj, 15-20 dkg füstölt kolbász, 1 evőkanál finomliszt, fél kiskanál jóféle pirospaprika, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors

A sárgaborsót átválogatjuk - esetleg kavics vagy egyéb törmelék kerülhetett közé -, majd megmossuk. Annyi hideg vizet öntünk rá, amennyi bőven ellepi, és néhány órán át, de még jobb, ha egy egész éjjelen át áztatjuk.
Főzéskor leszűrjük, egy lábasba rakjuk. 1,5 liter vizet ráöntünk, megsózzuk, kevergetve nagy lángon fölforraljuk. A hagymát meg a fokhagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk és a borsóhoz adjuk. Lefödve, kis lángon kb. 50 perc alatt puhára főzzük, akkor jó, amikor kezd szétfőni.
Közben az olajat nagy serpenyőben kissé megforrósítjuk, majd a félkarikákra vágott kolbászt megpirítjuk rajta. Szűrőlapáttal kiszedjük. A lisztet a visszamaradó zsírjába szórjuk, kb. 1 perc alatt kissé megpirítjuk, majd a tűzről lehúzva a pirospaprikát is belekeverjük. Amikor a rántás kihűlt, a borsó főzőlevéből egy keveset ráöntünk, simára keverjük, majd a lábasba öntjük.
Habverővel kevergetve 1-2 percig forraljuk, ezalatt a borsó leve besűrűsödik. Ha kell, utánaízesítjük, végül megborsozzuk, és belekeverjük a kolbászt is.



Dagadóba töltelék: 

        4 db zsemle (vízben megáztatni), 4 tojás, törött bors, só,  1 nagy csokor összeaprított petrezselyem, 1 kis fej vöröshagyma dinsztelve, ételízesítő  ízlés szerint. Tavasszal én + teszek bele apróra vágott zöld fűszereket: tárkony, kakukkfű, majoranna, oregano.

Töltött hús elkészítése:
Egy szép ( kb. 50 dkg-os) dagadó közepét felszúrjuk A keletkezett nyílást kitágítjuk, kicsit besózzuk, fűszerekkel megszórjuk, és zúzott fokhagymával megkenjük.  Ezután az összedolgozott töltelékkel megtöltjük. A húst hústűvel, fogvájóval, esetleg cérnával összevarrjuk, hogy a töltelék lehetőleg benne maradjon. Majd pici vízzel és olajjal tepsibe helyezzük. 
Előmelegített sütőben 200 fokon alufóliával letakarva 30 percig sütjük, majd a fóliát levéve  még kb. 50 percig pirosra sütjük a hús nagyságától függően.
Én majonézes krumpli salátával és rizs körettel tálaltam:

   



Tojásropogós
  / Ibolya

1 db nyers tojás, 2 db főtt tojás 
1 db beáztatott zsemle 
1/2 vöröshagyma lepirítva, 
só, bors, petrezselyem ízlés szerint. 
zsemlemorzsa 
 Elkészítése: A főtt tojást lereszelem és hozzáadom a nyers tojást, sót, borsot, petrezselymet összeaprítva, hagymát és az áztatott zsemlét. Jól kikeverem. Ha kicsit lágy lenne, akkor kevés zsemlemorzsát is rakok bele. Ezután kroketteket formálok belőle és a zsemlemorzsában megforgatom. Forró olajban kisütöm. 
Ez csak egy adag, de lehet többet is csinálni. Elég kiadós.



Kelkáposztafőzelék  

Hozzávalók:
80 dkg kelkáposzta, 50 dkg krumpli meghámozva, kockára vágva
1 evőkanál só, 1 közepes fej vöröshagyma apróra vágva
1 kávéskanál köménymag , 1 mokkáskanál őrölt bors
4 gerezd fokhagyma sóban összetörve

rántáshoz: étolaj, simaliszt, piros őrölt paprika, víz.

Elkészítése:
A káposztát alaposan megmossuk, majd 4 felé elvágjuk. Kivágjuk a közepéből a torzsáját, eldobjuk. Keskeny csíkokra vágjuk a káposztaleveleket, és beletesszük egy 5 literes fazékba. Mivel a káposzta enged nedvességet, ezért óvatosan öntsünk rá vizet. Ne lepje el a káposztát, inkább pótoljuk, ha kellene. Beletesszük a sót, az apróra vágott vöröshagymát, krumplit és köménymagot. Addig főzzük, amíg puha nem lesz a krumpli benne.
Elkészítjük  a rántást: Egy kis lábosban az olajon a lisztet rózsaszínűre pirítjuk, beletesszük a sóban késsel összetört fokhagymát. Levesszük a lángról beletesszük a  pirospaprikát, hideg vizet öntünk rá, és belekeverjük a káposztába. Egy-két percig még főzzük, beleszórjuk az őrölt borsot. Megkóstoljuk, ha szükséges, akkor utána ízesítünk.
Fasírozottal tálaljuk.






Fasírozott készítése: 


Hozzávalók:
60 dkg darált sertéshús  , 2 db zsemle ( vagy 2 szelet kenyér) vízben megáztatva, kinyomkodva , 4 db tojás, 4 gerezd fokhagyma
ízlés szerint  só, bors, 1 kávéskanál piros őrölt paprika
fél mokkáskanál ételízesítő

Panírozáshoz: zsemlemorzsa

Elkészítése:  A hozzávalókat alaposan összekeverjük. Majd egy evőkanállal jó nagy gombócokat formálunk, és beleforgatjuk a zsemlemorzsába.
Forró olajban kisütjük.   



Lencsefőzelék 



Hozzávalók:
50 dkg  megtisztított lencse , 1-2 db babérlevél , 1 lapos evőkanál só
fél citrom , 0,5 dl étolaj, 3 evőkanál finomliszt , 1 lapos evőkanál pirospaprika , 2 gerezd összezúzott fokhagyma , kb. 2 dl tej
1-2 evőkanál tejföl

Elkészítése:
A lencsét előző este megtisztítom és egy tálba teszem, ahol teleöntöm hideg vízzel ázni.
Majd másnap vízzel együtt beleöntöm egy nagyobb fazékba a beáztatott lencsét. Belerakom a babérlevelet, sót, és a fél citromot. Puhára főzöm.
Majd megcsinálom a rántást: az olajba belerakom a lisztet, és világosra pirítom. Beleteszem a fokhagymát, pirospaprikát és a tejet, és hozzákeverem a lencséhez. Végül belekeverem a tejfölt is.




Tarhonyás hús 



Hozzávalók:
3 evőkanál étolaj , 1 nagy fej vöröshagyma apróra összevágva
60 dkg hús (comb) kockára vágva, só, őrölt bors, szárított borsfű, pirospaprika , zöldpaprika szelet, paradicsomlé , 50 dkg tarhonya
1 kis fej vöröshagyma, olaj, só, víz

Az összevágott nagy fej vöröshagymát üvegesre pároljuk az olajon. Tűzről lehúzva meghintjük pirospaprikával, belerakjuk a kockára vágott hús darabokat, kicsit dinszteljük, elkeverjük, pici vízzel felöntjük. Teszünk bele sót, őrölt borsot, a szárított borsfűvet, a zöldpaprikát és paradicsomlét. Majd a tűzre visszatesszük, és puhára főzzük.

Megjegyzés: Én kuktában készítem el a húst mindig, akkor nem párolog el a vitamin, és gyorsabban meg is puhul a hús. A sziszegéstől számítva 18-20 perc alatt kész is.

A tarhonyát pedig a mikróban szoktam készíteni. Egy nagy jénai tálban kevés olajon megpirítom a tarhonyát, közben párszor megkeverem, majd sózom. Teszek bele 1 kisebb vöröshagymát is, majd felöntöm bőséges vízzel. Ezután folpackkal letakarom, pár helyen tűvel lyukat szúrok rá. Párszor megkeverem. Ha jó, akkor a kész pörkölt húsival összekeverem, és újra letakarom.
Ízlés szerint savanyúsággal tálalom.




Borsóleves


Hozzávalók: 60 dkg kifejtett borsó, 3-4 db közepes méretű sárgarépa, 1-2 db vékony zöldség, só, 1 csokor  petrezselyem. Olaj, liszt, őrölt piros paprika. 
Galuskához: 1 db tojás,  5 dkg rétesliszt, pici só.
Elkészítése: Egy 4 literes fazékba felteszem sós vízbe főni a tetszés szerint feldarabolt sárgarépát,  és zöldséget. Mikor már kicsit puhul, akkor beleöntöm a borsót, és együtt főzöm tovább.
Megcsinálom egy kis lábosban a rántást: Kevés étolajat, kb. 3-4 evőkanálnyit teszek bele, és egy kávéskanál simalisztet,  a gázra teszem és kevergetem, ha már kicsit pirul, akkor  leveszem, teszek bele az előre jó apróra összevágott petrezselyemből, meg 1 evőkanál őrölt piros paprikát, és egy pohár hideg vizet öntök bele. Ha puha a borsó, beleöntöm a rántást. Közben egy kis tányérba teszek réteslisztet, és beleteszem a tojást, és 1 csipet sót, és jól összekeverem sűrűre, de úgy, hogy kis mokkáskanállal lehessen szaggatni. Ha forr a leves, akkor beleszaggatom a galuskát. Ha mind feljött, még teszek bele egy kis kávéskanálnyi petrezselymet, lekapcsolom a gázt, és ráteszem a fedőt.





Palócleves   

Hozzávalók:
30 dkg karaj , 1 dl étolaj, 1 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma
2 evőkanál pirospaprika, 1 babérlevél, 30 dkg burgonya,
50 dkg zöldbab, 3 db sárgarépa karikákra vágva ,  2 dl tejföl + 1 dl tej, 1 evőkanál liszt, 1 evőkanál balzsamecet.

Fűszerek:  őrölt bors,  őrölt kömény,  só, 1 nagy csokor tárkony, 2 szál lestyán.

Elkészítése:
Az apróra vágott hagymát felhevített olajon  megpirítjuk, megszórjuk pirospaprikával, belerakjuk  az apró kockákra vágott húst, sárgarépát, majd megsózzuk, befűszerezzük, megpároljuk, felöntjük vízzel, és puhára  főzzük. Közben egy másik edényben  sós vízben megfőzzük a  kockákra vágott burgonyát és az összevágott zöldbabot. Az olajból és lisztből világos rántást készítünk. Amikor a hús, krumpli, bab megpuhult, összeöntjük, és berántjuk a fokhagymás rántással, beletesszük a balzsamecetet. Ügyeljünk arra, hogy  a szokásos levesnél egy kicsit sűrűbb legyen!  Egy tojással és kevés rétesliszttel, + 1 csipetnyi sóval kikevert tésztából galuskákat szaggatok bele.
A 2 dl tejfölt és az 1 dl tejet kikeverjük, és a levesbe öntjük, összekeverjük. Amint elkezd forrni, lezárjuk, és fedőt teszünk rá.
Fenti mennyiségek egy 4 literes fazékra vonatkoznak.



Sárgaborsó krémleves


Hozzávalók:
25 dkg sárgaborsó , 1 szál nagyobb sárgarépa , 1 lapos evőkanál só
1 közepes fej vörös hagyma , Őrölt bors, őrölt szerecsendió, kakukkfű ( 1-1 kis csipetnyi) , 2 nagyobb gerezd fokhagyma
1 kávéskanál őrölt pirospaprika , 2 dl tejszín , 1 kávéskanál liszt
3 evőkanál étolaj

Elkészítése:
Az előző este beáztatott sárgaborsót beleöntjük egy 3 literes fazékba, 2 liter vizet öntünk rá, és a karikákra felszeletelt megtisztított sárgarépát, sót, az egészben hagyott vöröshagymát és a fűszereket. Puhára főzzük.
Egy kis lábosban rántást készítünk: Belerakjuk az étolajat, lisztet,  kicsit megpirítjuk, és az apróra vágott, sóban megtört fokhagymát, majd levesszük a tűzről, beletesszük az őrölt pirospaprikát, kevés hideg vizet keverünk bele, majd  a tejszínt is ráöntjük. Ezután a sárgaborsóba belekeverjük. Egyet forralunk rajta. Kidobjuk belőle a vöröshagymát.
Levesszük a tűzről, és botmixerrel alaposan krémmé mixeljük. Még egyszer megmelegítjük, és lekapcsoljuk  a gázt. Végül beleöntjük a frissen szedett, apróra vágott petrezselymet.
Főtt, szeletelt tojással tálaljuk.







Melegszendvicskrém


Hozzávalók:
  • 1 kisebb rúd sertés párizsi ( próbáltam szárnyasból, de abból nem az igazi )
  • 1 nagy tejföl, ízlés szerint mustár, ketchup, 1 nagy fej hagyma,
  • vaj, legalább 12 dkg, de többet is elbír, pirospaprika, bors és ízlés szerint pirosarany, só nem szükséges, mert a párizsi sós.
Elkészítés: Egy darálóban mindent összekeverek krémesre. Kenyérre kenve és megsütve - isteni finom, olcsó és egyszerű étel.


Tojáskrém I.


Hozzávalók:
  • 4 főtt tojás, 10 dkg puha vaj, fél mk őrölt fehérbors,
  • fél ek vágott petrezselyemzöld.
A tojásokat meghámozom, majd szitán áttöröm. Habosra keverem a puha vajjal, a borssal és a vágott petrezselyemzölddel. Ha betesszük a hűtőbe az ízek jobban fognak érződni.


Ízesített fűszervajak


Elkészítési idő: 10 perc
Elkészítés: Az elkészítés mindegyiknél ugyanaz,a habosra kevert vajhoz adjuk az ízesítést. Fóliába rúd alakúra feltekered, és lefagyasztod, és ebből szelsz, amikor szükséged van rá.


Citromos vaj


10 dkg vajat habosra keverünk 1 evőkanál citromlével, 1 teáskanál reszelt citromhéjjal és sóval..

Currys vaj


10 dkg vajat habosra keverünk 1 evőkanál reszelt sajttal, egy teáskanál curryvel, és sóval ízesítjük.

Diós vaj


10 dkg vajat habosra keverünk 1 evőkanál darált dióval, 1 gerezd fokhagymával, 1 mokkáskanál paradicsompürével és sóval.

Fokhagymás vaj


10 dkg vajat habosra keverünk 2 gerezd pépesre zúzott fokhagymával, sóval.

Fűszervaj


Hozzávalók:
  • 15 dkg vaj, só, csipet törött bors, 1 csokor petrezselyem zöldje, 1 citrom,
  • kevés snidling, 2 gerezd fokhagyma, 1 ek mustár,
A vajat hagyd szoba-hőmérsékletűvé válni. Aprítsd fel a petrezselyem zöldjét, a snidlinget, zúzd a fokhagymát, a citromot facsard ki. A vajat keverd ki habosra, és fokozatosan, keverés közben add hozzá az összes belevalót. Amikor kész vagy, habzsákba töltöd és 2 diónyi nagyságú vajgömböket formázol belőle, vagy fóliába rúd alakúra feltekered, és lefagyasztod, és ebből szelsz, amikor szükséged van rá. Kitűnő grillezett ételekhez, marhahúsokhoz, vegetáriánus tálakhoz.



Zsírban eltett sonka


=Akinek van kísérletező kedve, no meg módja ahhoz, hogy több disznót vágjon egy esztendőben, feltétlenül próbálja ki ezt a sonkafajtát! Biztos vagyok benne, hogy nem fog elátkozni haló poraimban!
Íme a recept:
=Az első disznóvágásnál készítjük el ezt a sonkát. Úgy alakítsuk, hogy a csülköt jóval magasabban vágjuk le. Arányosan gömbölyítsük ki a hátsó combot késsel, majd a csontot fűrészeljük le. Az így előkészített sonkát ízlés szerint sózzuk-pácoljuk alföldi vagy makói módon, majd amikor levesszük a füstről, szikkasszuk addig, amíg sor kerül a második disznó levágására. Ekkor az első vágáskor kisütött zsírral kb. negyedrészig megtöltött bödönt bevisszük egy napra konyhánkba és az alaposan megmosott és gondosan megszárított sonkát szépen belehelyezzük a bödönbe. Fontos, hogy száraz legyen a sonka, ezért célszerű előmelegített sütőbe tenni pár percre, hogy a külső nedvesség elpárologjon róla. A bödönben lévő sonkára rászűrjük a friss zsírt, amely semmi szín alatt sem lehet meleg! Lényeges, hogy még folyékony legyen és jól, légmentesen ellepje, lezárja a sonkát.
=Ne takarjuk le fedővel, csak akkor, amikor a ráöntött zsír már teljesen megdermedt, mert ha korán lefedjük, a lecsapódó vízcseppektől elromolhat zsírunk s vele együtt sonkánk is. Ügyelnünk kell arra is, hogy száraz, hűvös kamrában tároljuk.
äAz így eltett sonka kellő odafigyeléssel megfőzve, a lehető legfinomabb húsvéti sonkát adja majd! A kiolvasztott zsírt felhasználhatjuk sütéshez, főzéshez, azokhoz az ételekhez, amelyeknek hasznára válik ez a különlegesen pikáns ízű zsír.
Ehhez a sonkához aztán valóban csak bor dukál. Ihat rá mindenki kora, ízlése, pénztárcája szerint, de csak mértékkel!




Fokhagymás-paprikás, abált, tokaszalonna



=Tulajdonképpen ezzel kellett volna kezdenem, mert ezt a szalonnát aznap, mármint disznóvágáskor készítem évtizedek óta.
=A levágott és kissé formázott tokaszalonnát beletesszük az abáló üstbe. Nincs ám egyedül, mert itt abálódnak a fejek, húsok, bőrkék, szívek, májak is. Az abalébe mindig szoktam egy-két maroknyi sót vetni. Amikor puhára kövedt8kivesszük és egy vágódeszkára téve jó mélyen beirdaljuk s azon melegen alaposan bedörzsöljük sóval. Pár percnyi várakozás után jó vastagon bekenjük pépesre mixelt fokhagymával. Csemegepaprikát szitálunk rá. Sokat javít rajta, ha a csemegepaprikához csempészünk egy kiskanálnyi erőset is.
äHideg helyen, hűtőben tárolva két nap múlva fogyasztható.
åIllatos teával igazán pompás reggelivel szolgál.

=Befejezésül a szalonnákról írottakat azzal egészíteném ki, hogy nincs rosszabb a perzseletlen bőrű, nyúlós-rágós, sótlan, szalonnának csúfolt szörnyűségtől! Sajnos ilyen„termékkel” is találkoztam.
Férfiasan bevallom, ezt a randevút igyekszem elfelejteni.



Fűszeres krémsajt


Ezt a sajtot elsősorban azoknak ajánlom, akik nem tudnak friss tejet beszerezni, de szeretnének „saját” terméket készíteni.

Hozzávalók:
2 csomag zsíros krémtúró, (50 dkg) , 1 liter tej , 5 dkg teavaj , 1 tojás
1 csapott evőkanál só , 1 mokkáskanál fehér bors , késhegynyi szódabikarbóna
ízlés szerint különböző fűszerek:
     kömény, piros arany, erőspista17, reszelt vöröshagyma,
    fokhagyma, zeller, gomba, kapor, bazsalikom, stb.

=A túrót áttörjük és beletesszük a tejbe. Folytonos keverés mellett forraljuk fel, míg a savó kezd kicsapódni és a túró nyúlóssá válni. Ekkor sűrű szövésű szűrőbe tesszük, hogy a savó lecsöpögjön.
=A masszát összekeverjük a vajjal, a felvert tojással, sóval, szódabikarbónával. Ízlésünk szerint fűszerezzük – paprikás, vöröshagymás, köményes, fokhagymás -, attól függően, hogy milyen sajtot akarunk készíteni. Megfelelő nagyságú zománcos edényben vagy tűzálló tálban, takaréklángon addig keverjük, míg sűrű masszává nem áll össze. Ezt az anyagot bevizezett formába tesszük, majd hűtőszekrényben érleljük.

äHa van időnk, türelmünk és pénzünk, akár 5-6 féle sajtot is feltehetünk asztalunkra, egy-egy ünnepi ebéd vagy vacsora zárásaként. Természetesen önálló fogásként is kínálhatjuk.
A keményebb alapsajtból ki is ránthatunk. A kisujj széles szeleteket forgassuk bele darált dióba és forró olajban hirtelen süssük ki.
åMinden változatához illik akár a rubin színű soproni kékfrankos, tihanyi merlot, szekszárdi óvörös vagy egri bikavér. Bevallom, nekem a lágyabb zweigelt, illatos oportó, hangulatos kadarka sem rontotta el azt a ritka alkalmat, amikor baráti körben, átadhattam magam egy kellemes, sajtos pinceszernek.

Tunkolók
30


 Fokhagymamártás

Hozzávalók:
3 evőkanál finomliszt , 3 evőkanál étolaj , 4 cikk fokhagyma , 2 dl tejföl , só

=Az olajjal és liszttel zsemleszínű rántást készítek. Beleteszem az összezúzott fokhagymát és néhány percig még együtt pirítom vele. Felengedem a tejföllel. Ha sűrű, húslevessel hígítom. Sóval ízesítem és felrottyantom.
äHidegen, főtt húsokhoz, pecsenyékhez, grillezett húsokhoz tálalom.


Hagymamártás


Hozzávalók:
3 evőkanál étolaj , 3 evőkanál finomliszt , 1 fej vöröshagyma , 2 dl tejföl
só, cukor, citromlé ízlés szerint

=Egy fej hagymát lereszelek és olajon megpárolom. Hozzáadom a lisztet és zsemleszínűre pirítom. Felengedem tejföllel, pár kanál húslevessel, sóval, cukorral, citromlével ízesítem és felrottyantom.
äPárolt húsokhoz, pecsenyékhez hidegen tálalom.


Kapormártás

Hozzávalók:
3 evőkanál étolaj , 3 evőkanál finomliszt , 1 csokor zöld kapor , 2 dl tejföl
só, citrom

=Az olajon a liszttel zsemleszínű rántást készítek. Beleteszem a finomra vágott kapor felét és azt is megpirítom egy kicsit. Felengedem a tejföllel, ha szükséges, húslevessel hígítom és együtt felrottyantom. Hozzákeverem a kapor másik felét, sózom, citrommal ízesítem és hűtőben tárolom.
äSzinte minden húshoz illik ez a pompás mártás.



Paradicsommártás


Hozzávalók:
3 evőkanál étolaj , 3 evőkanál liszt , fél liter paradicsomlé , só, cukor ízlés szerint

=Az olajon zsemleszínű rántást készítek és felengedem a paradicsomlével. Sóval, cukorral ízesítem és felforralom.
äFőtt húsokhoz tálalom.



 Paradicsomos káposzta, párolt tarjával


Hozzávalók:
6 szelet tarja , 1 közepes fej káposzta , 3 paradicsom, vagy 2 dl paradicsomlé
1 marék rizs , 1 fej vöröshagyma , 2 evőkanál olvasztott zsír , 1 babérlevél
egész fekete bors, kömény, só, cukor ízlés szerint

=Az előkészített hússzeleteket kevés vízben, egy kanál zsíron megpárolom. Sóval, borssal, babérlevéllel ízesítem. A káposztát leszelem és az apróra vágott hagymával, köménymaggal, zöldpaprikával együtt, kevés forró vízben főni teszem. Amikor már majdnem puha, hozzáteszem a paradicsomot, a marék rizst. Sózom és tovább főzöm. Egy evőkanál zsíron rózsaszín rántást készítek és a lehűtött húslé egy részével felhígítva a káposztára öntöm a maradékkal együtt. Cukorral ízesítem és készre főzöm. Főzelékes tálban, párolt tarja feltéttel teszem asztalra.
äKellemes összhangban van ebben a főzelékben a káposzta, a párolt hús és a paradicsom. Ízleljék meg.
åEhhez is ajánlok egy pohárka pincehideg, enyhén keserű rosét.


Vágott zsír/szalonna

Vágott zsír



A dunántúli Alpes-alji övezet két különböző szalonnatartósítási rendszer találkozási területe. Az egyik a magyar területen szokásos szalonna- (később szalonna- és zsír-) tartósítás, a másik a délkeleti Alpok vidékének apró darabokra vágott szalonnát eltartó övezete. Ott az állat teljes szalonnáját ilyen formában tárolták. Hozzá az egész szalonnát egyetlen darabban sózták, füstölés nélkül levegőn szárították, végül az egészet bárddal egészen apró darabokra vágták és favéndelyben tárolták. Az eljárásról az 1790-es évektől (Knézy J. 1984: 144) a legújabb korig tudunk a Délnyugat-Dunántúlról (vágott szalonna/vágott zsír). Itt szalonna maghagyása mellett alkalmazták. Készítésének eszközei zsírvágó vályú és bárd. Előfordult füstölt szalonna felaprítása is. A zsírolvasztás bevezetése előtt a vágott zsírt/vágott szalonnát itt a főzéshez szánt szalonnából csinálták, az étkezési szalonnát pedig darabokban hagyták. Felhasználáskor kiolvasztottak egy adag vágott szalonnát. A töpörtyűs vágott zsírt a 20. században kásaételekre, főtt tésztára használták (infó: innen)





1900 körül még sóztak ilyen darabban DNy-Dunántúlon is. (Itt ezt füstölés után szétosztották szalonnaként fogyasztandó és főzéshez szánt részre. Étkezési szalonnának a hasaalját hagyták, a többit vágott zsírnak aprították.)

- Füstölt szalonna, hasonló alkalmazása szokásos Erdélyben és előfordul Ny-Dunántúlon. DNy-Dunántúlon a főzéshez szánt füstölt szalonna évi teljes mennyiségét inkább egyszerre előkészítették. E célból a szalonnát zsírvágó vályúban, kereszt élű bárddal felaprították, ezt a vágott zsírt fabödönben tárolták. Az eljárás Graz körzetéig nyomon kísérhető.  (infó: innen)






Van egy olyan verziója is, ahol a húsos császárszalonnát abálják meg. Ez a hústartalom miatt nem olyan tartós, mint a vágott zsír. Így ezt hamarabb el kell használni, mert a hús megavasodhat. Ezért is kell alaposan kifagyasztani.



Felhasználható kenyérre kenve, pirítva gánicák, sztrapacskák és tészták ízesítésére. Egy kis pirított rozskenyérre kenve tartalmas, finom reggeli lehet a téli napokon.

Készítése:

Szép bőrös császárhúst veszünk, alaposan megtisztítjuk, mossuk. Forró vízbe tesszük főni, teszünk hozzá egy pucolt hagymát is. Hagyjuk újra forrni, közben lehabozzuk, majd takarékra vesszük az energiát, és gyöngyözve főzzük. Adhatunk hozzá sót, borsot, fokhagymát és zöld fűszereket. Én tettem hozzá egy kis kakukkfüvet és rozmaringot, de csak a végén. Nem kell teljesen puhára főzni, inkább csak félkeményre. Vegyük ki a főző léből, csepegtessük le alaposan, majd hűtsük ki alaposan (én egy egész éjszakát hagytam, hogy kifagyjon).
Másnap ledaráljuk, és egy edénybe nyomkodjuk jó szorosan.



Ha sima szalonnából készítjük, az sokáig eláll, ha húsosból, azt tegyük a jó hideg helyre, és 3-4 napnál tovább ne tároljuk.

Nagyon finom egy kis héjában sült burgonyával, vagy tésztával összeforgatva is.



Jó étvágyat hozzá!

Max

Abált disznónyelv recept



story

A disznónyelvnek ilyen módon való elkészítését anyukámtól tanultam. Az abálás nem más, mint lassú tűzön - forrpont alatt -, jellemzően hosszabb (de lehet rövidebb) idejű főzési folyamat, amelynek során az abálandó dolgok szépen megpuhulnak, elveszítik jellegzetes szagukat, és készen állnak a fogyasztásra vagy a további felhasználásra. Jellemzően szalonnát, pacalt, nyelvet, disznóvágáskor jó néhány töltelékbe szánt húsfélét abálnak. (Valójában maga a húsleves főzése is egyfajta abálási folyamat.) Felénk az abálásnak rokon kifejezése a kövesztés, pl.: abált vagy kövesztett szalonnát készítenek:)


hozzávalók / 4 adag

A nyelv abálásához

A főtt nyelv külsejére : fűszerpaprika ízlés szerint ,

6 gerezd fokhagyma



Elkészítés:

  1. A megmosott disznónyelveket egy közepes fazékba tesszük, és felöntjük annyi vízzel, hogy 2-3 ujjnyival a nyelvek felett ellepje.
  2. Feltesszük főni, amikor forrni kezd, takaréklángra vesszük a tüzet, és a nyelvhez adjuk a babérlevelet, hagymát, fokhagymát, sót, borsot, és addig főzzük (2-3 órát is igénybe vehet), amíg a nyelvek megpuhulnak. A főzőlében hagyjuk hűlni.
  3. Amikor kihűltek a nyelvek (vagy akár langyosan), kivesszük a főzőléből (abalé), lecsöpögtetjük, a szükséges részeket eltávolítjuk, bedörzsöljük zúzott fokhagymával, és szép piros őrölt paprikával megszórjuk.
  4. Langyosan vagy hűtve, vékonyan szeletelve fogyaszthatjuk.





Abált kassai szalonna



"A szalonnát disznóöléskor negyedórát főzzük az abáló lében. Kivesszük, besózzuk és lepréseljük másnapig hideg helyen. Másnap fokhagymátapróra zuzunk, hozzáteszünk rózsapaprikát és egy pici vizet. Ezzel a péppel jól megkenjük a szalonnát és pár napra füstre tesszük. Hideg helyen egész télen eláll."




Abált szalonna 2.



1 kg toka- vagy hasaalja-szalonna, 3 ekpirospaprika, kg-onként 5 gerezd fokhagyma, só. 
A szalonnát puhára abálom, majd még melegen bekenem a paprikából, zúzott fokhagymából, sóból, valamint kevés abaléből álló péppel. 


Kuktában való főzés



A kuktában főzéskor általában 1-1,5 dl víz aláöntésével, kivéve a lencsét és a szárazbabot, melyekhez annyi lét adjunk, amennyi már elfedi.


Egyes élelmiszerek kuktában főzési ideje
Kukta főzési idők
Élelmiszer megnevezése  Főzési idő (perc)  Élelmiszer megnevezése  Főzési idő (perc)
Bárányhús 15-20 Borjúhús 15-20
Burgonya egészben 12 Burgonya félbevágva 7-8
Burgonya felszeletelve 4-5 Cékla egészben 30
Cékla szeletelve 10 Csirke 10-15
Hal 7-8 Kacsa 15-20
Karalábé szeletelve 4-5 Kelkáposzta szeletelve 2
Karfiol 6 Lencse 15
Liba 40-50 Marhahús egészben 40-50
Marhahús szeletben 25-30 Nyúl 40-45
Paradicsom 1 Padlizsán hámozva 2-3
Paraj 2-3 Patisszon 5
Sárgarépa 2-3 Szárazbab 35-40
Sertéshús egészben 25-30 Sertéshús szeletelve 10-15
Tök szeletelve 3 Zöldbab 5
Zöldborsó 2-3 Zukkini szeletelve 3
 








































Libatöpörtyű (libatepertő)



A hízott libát megnyúzom, a bőrt féltenyérnyi nagyságú kockákra vágom és a kockákat is bekockázom. Lábasba teszem, és annyi vizet öntök rá, hogy ellepje. Fedő alatt párolom, míg a folyadék el nem fogy, majd fedetlenül pirítom aranysárgára (vigyázok arra, hogy ne égjen meg). Ekkor leveszem a tűzhelyről és néhány csepp vízzel lespriccelem, majd lezárom az edényt. Egy perc múlva szűrőkanállal kiveszem. Omlós, finom töpörtyűt kapok. 



Májas zsír



1 kisütött kacsamáj, fél liter kacsazsír, késhegynyipirospaprika, 1/2 kk só. 
A májat ledarálom és összekeverem a szobahőmérsékletű zsírral, a pirospaprikával, valamint egy fél kávéskanálnyi sóval. Konzerves üvegbe teszem és hideg helyen tartom. 




Rózsi-féle kacsatöpörtyű



A kacsa bőrös háját 10-12 centi hosszú és 3 centi széles csíkokra vágom és egy fél pohár vizet aláöntve fedő alatt elkezdem sütni. Mikor elfogyott a víz, leveszem a fedőt és arany színűre pirítom. Időnként megkeverem, hogy le ne égjen. Leöntöm róla a kacsazsírt, majd a tepertőket összekeverem három gerezd zúzott fokhagymával, és egy kávéskanálnyi sóval. 


Paradicsomos bab



1 kg szárazbab, 1 babérlevél, egy fej apróra vágott hagyma, 2 kis doboz sűrített paradicsom, só, cukor, olaj. 

A babot kiválogatom és előző este beáztatom. Másnap a babérlevéllel és a hagymával együtt felteszem főni. Mikor megpuhult, belekeverem az olajat, a paradicsompürét és pici cukorral édesítem. 




Fasírtkeverék 1. (enyhe)



60 dkg darált hús, 1 ek olaj, 3-4 ek zsemlemorzsa, 2 tojás, 1 közepes fej hagyma, 1 ek apróra vágottpetrezselyemzöld, 1/2 kk őrölt feketebors, 1 kk só. 
Apróra vágom a hagymát egy egy kanálnyi olajon üvegesre párolom. Az összes felsorolt hozzávalót alaposan összekeverem és néhány órára a hűtőbe teszem.




Fasírtkeverék 2. (paprikás)



1 kg darált hús, 2 ek sertészsír, 2 szikkadt zsemle, 2 tojás, 1 közepes fej hagyma, 1 ek vágottpetrezselyemzöld, 1/2 kk őrölt feketebors, 2 ekpaprika, 1,5 kk só. 
A zsemlét vízben beáztatom, majd kicsavarom és szétmorzsolom. A hagymát azróra vágom és a zsírban űvegesre párolom. Az összes felsorolt hozzávalót alaposan összekeverem és néhány órára a hűtőbe teszem. 




Fasírtkeverék 3. (fokhagymás)



1 kg darált hús, 2 ek sertészsír, 2 szikkadt zsemle, 2 tojás, 1 közepes hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 ek vágott petrezselyemzöld, 1/2 kk őrölt feketebors, 1 kk paprika, 1,5 kk só. 
A zsemlét víben áztatom, majd alaposan kinyomkodom. A hagymát apróra vágom és a zsírban üvegesre párolom. A fokhagymát átpréselem. Az összes felsorolt hozzávalót alaposan összekeverem és a masszát lefedve a hűtőbe teszem




Zsírban eltett lesütött oldalas



2 kg oldalas, 1,5 l zsír, 5 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, só. 
Az oldalasokat 2-bordányi darabokra vágom és besózom. Egy nagy lábasban 3-4 deci vizet alátéve a fokhagymagerezdekkel és a tisztított, félbevágott hagymával fedő alatt párolom. Fél óra múlva hozzáadom a zsírt és kis lángon fedő nélkül készre sütöm. A kisütött oldalasokat száraz üvegbe teszem, ráöntöm a meleg zsírt és hagyom kihűlni. Mikor lehűlt, lezárom és a hideg kamrába teszem. 




Fasírozott, fasírt, vagdalt



60 dkg darált hús (lapocka), 1 kis fej hagyma, 1 zsemle, 1 tojás, 5 gerezd fokhagyma, 2 ekházipaprika, 1 mk őrölt bors, 2 kk só, 2 ek vágottpetrezselyemzöld, olaj + zsemlemorzya a hempergetéshez. 
A zsemlét beáztatom, majd kifacsarom. Az apróra vágott hagymát olajon megdinsztelem. Az összes hozzávalót (az olaj kivételével) jól összekeverem és vizes kézzel pogácsákat formálok belőle. Morzsába forgatom őket, majd, bő forró olajban mindkét oldalukon kisütöm. Hagymás tört burgonyával tálalom





Abált sertésfej


Hozzávalók:
1 fél sertésfej hasítva , 2 fej (!) fokhagyma
20-25 szem feketebors (fél maréknyi)
2-3 nagyobb babérlevél (nekem csak kisebb volt ezért tettem bele többet) , 5 evőkanál (!!!!) só

Elkészítése:

Nevezhetjük az egészet "kis" kocsonyának is, bár nem az. Az igazi kocsonya hívők -mint jómagam is- sertésfejet is tesznek a kocsonyába, amikor főzni kezdik az egészet. Én ezt viszont kicselezem: lesz is benne sertésfej, meg nem is :) Hogy ez hogyan is lehetséges? Úgy, hogy az íze benne lesz, de a többit én úgy befalom még előtte, hogy csak na. Mindez tök egyszerűen elérhető:
A sertésfejet mossuk át, majd tegyük egy akkora fazékba, amekkorába befér. Ha rajta van a füle (itt vidéken rajta szokták hagyni, Pesten -tisztelet a kivételnek- szeretik lenyúlni) vágjuk le, jó lesz a kocsonyába. Azért kell szétcsapatni a hentessel a fejet, mert nagyon kevés embernek van akkora fazeka amibe beférne, otthon pedig idétlen-időkig vagdoshatjuk szegény állat orrnyergét a nyiszlett szerszámainkkal, akkor sem lesz olyan az eredmény. Tehát: fejet átmossuk, fazékba be, felöntjük annyi hideg vízzel amennyi bőségesen ellepi (bal oldal ott a képen az orra és a szája).
fej01.jpg
Most jön a neheze. Két egész fej fokhagymát megpucolunk és hozzádobjuk a fejhez. Beleszórjuk a borsot, a sót és a babért, majd szépen felforraljuk az egészet.
fej02.jpg
Amikor felforrt takarékra vesszük a lángot és gyöngyözve legalább 3-4 órán át főzzük. Ne feledjük: abálunk, nem főzünk! Ehhez pedig elengedhetetlen az éppen hogy gyöngyöző lé. Addig előkészülhetünk a kocsonyához, aztán nyithatunk egy jéghideg sört és társaságában megteríthetünk a sertésfejnek. A fej akkor jó, ha a hús leesik a csontjáról. Óvatosan kiszedjük a fazékból, a levét nehogy kidobjuk, hiszen ez lesz a kocsonyánk alapja!!!! Nem szép látvány, de ez az étel nem is erről szól! Ha nagyon jót akarunk enni összezúzunk 3-4 gerezd fokhagymát, fél evőkanál abalével (mert már az is van nekünk) összekeverjük, majd a sertésfejre kenjük. Megszórjuk fűszerpaprikával, és lila- vagy újhagymával, tormával, friss kenyérrel befalatozzuk az egészet. Ne feledkezzünk meg a jéghideg sörről sem, mert az teszi teljessé az egészet. Javaslom azonban, hogy a lakoma előtt tegyük fel az előkészített kocsonyát, mert utána úgy is le fogunk dőlni egyet szunyálni :)
fej03.jpg
Még egy megjegyzés: ha valaki fancsali képet vág a disznófejre 
elárulom, hogy a puccparádés menő gyerekeknél (azaz a bazi drága és 
roppant menő helyeken) a lassan készített marha- vagy sertéspofa
igazi 
ínyenc falat és -ennek megfelelően- az ára a csillagos eget verdesi. Ne 
adjunk nekik ennyi pénzt, inkább vegyük meg mi 299 Ft/kg áron és 
készítsük el sokkal jobban :)






Farokpörkölt körömmel és örömmel



A sertés vagy malac farka az egyik kedvenc cuclizós ételem. Van benne hús és zsír is rendesen, igazi férfias étel. Ha pedig még meg is bolondítjuk pl. sertéskörömmel és egyéb apróságokkal, hát annak nagyon nehéz ellenállni; én sem tudtam.
Egy ilyen őszi napon, amikor szép az idő (süt a nap, nincs szél és kellemes a hőmérséklet) még bográcsban is könnyedén elkészíthető.  Két ilyen kedvencem van, az egyik a saját vegyes pörköltem (marhanyak, sertésköröm, csülök és tarja - a fűszereken kívül persze - talán majd ennek bemutatására is sor kerül egyszer) a másik pedig ez. Cupákos, cuclizós, mennyei, igazi közösségi étel, ami nem sűrűn kerül az ember asztalára, mégis meg tudnék veszni érte....
s01_2.JPG
Sertésfarokpörkölt körömmel
Hozzávalók:
1 kg sertésfarok (hentesnél általában 300-400 Ft/kg), 60 dkg házi krumpli , 50 dkg sertésköröm (gyakorlatilag 2 köröm hosszában és széltében is hasítva), 10 dkg sima füstölt szalonna (NEM főtt-füstölt!!!! Én füstölt házi mangalica szalonnát használtam hozzá)
10 dkg füstölt házi kolbász , 1 fej vöröshagyma , 4 gerezd dundi fokhagyma , 1 dl száraz vörösbor , 2 evőkanál lecsó-alap (vagy 1 egész tv paprika és 1 egész paradicsom; mindkettő darabolva)
1-1,5 evőkanál fűszerpaprika (bogyiszlai, mi más?) , 1 evőkanál zsír
1 teáskanál őrölt kömény , Savanyú uborka , Bors , Só
 Elkészítése:
Egyszerű, és egyszerűen tökéletes lesz a végeredmény! Egy magasabb falú lábosban forrósítsuk fel a zsírt, a zsírral párhuzamosan pedig tegyük bele az őrölt köményt. Amíg a zsír melegszik és összebarátkozik a köménnyel daraboljuk apróra a füstölt szalonnát és karikázzuk fel a kolbászt. Tegyük a felhevült köményes zsírhoz, hadd piruljanak kedvükre és engedjék szabadjára a szaftjukat.
s02_2.JPG
Amikor pirulni kezdenek húzzuk le a lábost a tűzről, majd szórjuk rá a fűszerpaprika 2/3-át.
s03_2.JPG
Kavarjuk át, majd tegyük vissza a tűzre és dobáljuk rá a metéltre vágott vöröshagymát. Most jöhet hozzá a lecsó alap (én mindig szoktam eltenni - ha kell a recept sikítsatok nyugodtan!) ennek hiányában az aprított paradicsom és a paprika. Kevergessük pár percig, ha úgy látjuk kezdene odakapni kevés -max 0,5 dl- vízzel higítsuk fel.
s04_2.JPG
Jöhetnek a húsok! Először a köröm, ami hosszában és széltében is hasítva van (utána pedig rendesen átmosva -of course). És most mehetnek hozzá a felezett gerezd fokhagymák is.
s05_2.JPG
Erre tegyünk maximum 5 dl vizet (amennyi FÉLIG ellepi), fedjük le és vegyük vissza a hőt. Gyöngyözve főzzük kb. 35-40 percig. Ha kell a vizet pótoljuk ám! Ám! De hol az a bor, ami a kajához kell? Mert minőség-ellenőrzés nélkül nem mehet az ételbe! Azt ugye már mindenki elfelejtette, hogy "ez a bor inni nem jó, de az ételhez jó lesz"... Kóstoljuk azt a bort a köröm-idő alatt, jó-jó, ha elsőre nem vagyunk biztosak a minőségében akkor jöhet a második teszt is :)
Jöhet a farok, azaz a farkak. Tegyük a körmös alaphoz azt is, persze egészben, ezzel semmi dolgunk nincs.
s06_2.JPG
Kavarjuk át az egészet és rotyogtassuk tovább lefedve egy órán keresztül. Ha kell a vizet (már mondanom sem kell) pótoljuk, csak arra ügyeljünk, hogy ne áztassuk el az ételt vele.
30 perc múlva kóstoljuk, most sózzuk és borsozzuk. Ha szükséges a maradék fűszerpaprikával tudjuk még fűszerezni. Most zúdulhat az egészbe a darabolt krumpli! Kicsit vegyük feljebb a hőt, hogy ne üljön le az étel (magyarán rotyogjon tovább) és 30 perc alatt főzzük készre.
A 30 percből viszont legyen inkább 20. Ekkor ismét kóstoljuk (hiszen a krumpli szereti felszívni az ízeket és a sót, így szükség lehet újabb sózásra, borsozásra). Nézzük meg a farkat és a körmöt is. Ha már vaj-puha mindegyik mehet az ételbe a bor is (ja, hogy az is kell? Maradt még egyáltalán???) további 10 perc rotyogás után elkészültünk, tálalhatunk.
Finom savanyú uborkával, vagy csípős és savanyított alma/cseresznye paprikával kínáljuk friss kenyér mellett.
s07_2.JPG
Akár otthon készítjük (akár bográcsban) valódi fejedelmi étel, ami nem drága, ellenben annyira finom, hogy mindenki sikítani fog a repetáért...

Jó étvágyat!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése