2019. október 10., csütörtök

Hordós savanyúság
























Hordós savanyúság




A kertészkedő háziasszonyoknál bizony így nyár vége felé már egy jó ideje tart a befőzési szezon. Lekvárok, savanyúságok sorakoznak a kamrák polcain. A férfiak ebből nem igazán veszik ki a részüket, ez mégiscsak tradicionálisan az asszonyok dolga. Erről a sikerélményről azonban nem kell teljesen lemondanunk, mi férfiak is bátran nekiállhatunk savanyítani. Imádom a savanyúságot, de olyan szinten, hogy még a vajas vagy zsíros kenyérhez is megeszem, ha van itthon belőle. Lehet az friss, tavalyi eltevésű, csemege, de akár csípős is. Szerencsémre több forrásból is hozzájutok eme finomsághoz. Mi magunk és szüleink is tesznek el rendszeresen.
Néhány éve nagy divatja lett a hordós/vödrös/bedobálós (ki hogyan ismeri) savanyúság készítésének, amit én magam is kipróbáltam. Nagyon finom, egyszerű elkészíteni, nem kell vele egy egész napon át vesződni. Apránként, ahogy a kertünkben megterem, kevés munkával is készíthetünk igazán finom savanyúságot.
A lényege az egésznek: kell hozzá egy jól zárható nagyobb méretű (legalább 15-20 literes) műanyag hordó, vagy vödör.Alapos tisztítás, fertőtlenítés után elkészítjük a levet. Ebbe kis adagonként alaposan megmosva, tisztítva kerülnek a savanyúság hozzávalói. Ez lehet apró uborka, gyöngyhagyma, paprikafélék, karfiol, zöld paradicsom, aprócska dinnye, cukkini, kis tök, félig érett szilva (félbevágva, kimagozva). Fontos, hogy a lébe kézzel soha ne nyúljunk bele, hanem megfelelően tisztán tartott hosszú nyelű műanyag- vagy fakanállal kevergessük a hozzávalókat. Fém kanál használata tilos! A frissen beledobált zöldségeket célszerű egy kistányér segítségével az aljára nyomni, mert levegő érintkezésével romlani kezdhetnek és kárba vész egész addigi munkánk.


A savanyúság lé receptje kb. 5 liter vízhez:
6 dl 10%-os Lomee ecet , 60 dkg kristálycukor, ami helyettesíthető részben vagy akár teljesen édesítő szerrel , 30 dkg konyhasó , 2 dkg borkénpor
1,5 dkg tartósítószer pl. Natrium- benzoát
Le Gusto fűszerekkel ízesítjük tetszés szerint: egész bors, koriander, mustármag, babérlevél hozzáadásával, valamint kapor és torma is kerüljön bele.
Két hét elteltével már meg is kóstolhatjuk a művet, pl. egy jó pörkölthöz. Uraim! Ne vágjatok savanyú képet, inkább munkára fel! :) Az elkészítéshez sok sikert kívánok!



Kvász készítése recept


Kategória:
 Italok, koktélok
Hozzávalók:
Attól függ,melyik fajtát készíted. Az elkészítésnél szerepelnek a hozzávalók is.
Elkészítés:

OROSZ KVÁSZ: 

Hozzávalók: 1 kg rozskenyér, 20 dkg cukor, 5dkg élesztő, 6 l víz, pár szem mazsola. 


A kenyeret felszeleteljük,és sütőben megszárítjuk, kétszersültet készítünk belőle. Ezt összetörjük és forrásban lévő vízzel leöntjük. 6-8 óra múlva leszűrjük. beletesszük a feloldott élesztőt és cukrot. Az edényt lefedjük és 12 óra elteltével a folyadékot üvegekbe töltjük.
Mindegyik üvegbe 2-3 szem mazsolát teszünk. Az üvegeket ledugaszoljuk, az első 24 órán meleg helyen tartjuk, majd hideg helyre tesszük. kellemes üdítő, savanykás, barnás színű italt kapunk. Legfinomabb a 4 napos ital! 

ALMAKVÁSZ: 

Hozzávalók: 1,5-2kg alma,3/4pohár mazsola, 4pohár cukor, 2-3dkg élesztő, 10 l langyos, forralt víz. 
Kvászt korai édesalmából szokták készíteni. A megmosott almát vékonyan felszeleteljük, belerakjuk nagy üveg, vagy cserépedénybe, hozzáadjuk a mazsolát, a cukrot, valamint a kevés cukorral összemorzsolt élesztőt.
Az edényt 1-2 órán meleg helyen tartjuk, majd a kvászt gézen átszűrjük, üvegekbe töltjük. Szobahőmérsékleten tartjuk, 3-4 nap múlva kész. 


CITROMOS KVÁSZ: 

Hozzávalók: 1/2kg citrom, 30dkg cukor, 5dkg mazsola, 2dkg élesztő, 4 l víz. 


A vizet felforraljuk és feloldjuk benne a cukrot. A szirupot szobahőmérsékletűre hűtjük. Hozzáadjuk a citrom kifacsart levét, az előzőleg leforrázott 1-2 citrom apróra vágott sárga héját és az élesztőt.
10-12 órán át langyos helyen tartjuk. Átszűrjük és üvegekbe töltjük. Mindegyik üvegbe 3-5 szem mazsolát teszünk, szorosan lezárjuk és 3 napig hűtőszekrényben érleljük.



Kefir készítése házilag recept 
Hozzávalók:
1 LIT. 2.8%-OS TEJ 
1 dl. kefir
Elkészítés:
A tejet felforraljuk és langyosra kihűtjük, ekkor beleöntjük a kefirt és jól elkeverjük, félre tesszük, nyáron a konyhába, télen a radiátorra. 
6-8 óra alatt kész a kefirünk. 
Ebből meghagyunk 1 dl és a következő adag tejhez öntjük és úgy járunk el vele mint az előzővel.
Tanácsok:
Nagyon szeretem mert főzelékek behabarásához is használom tejfől helyett. 
Majonézhez is kefirt használok fincsi salátákhoz ajánlom.



Dobálós uborka recept


Kategória:
 Saláták, öntetek
Hozzávalók:
15L víz, 2L 10%-os ecet , 1.5kg cukor , 1.5dkg borkén, 4.5dkg timso , 1.5dkg citromsav, 5dkg nátriumbenzoát , 1 cs.bors, 1cs babérlevél, maréknyi kapor ,
kis db torma, mustármag, 75dkg só.
Elkészítés:
hozzávalókat alaposan elkeverjük,jól záródó kerámia hordóba öntjük és ebbe dobáljuk az ubikat.
Tanácsok:
ne öntsd ki,jövőre is teheted bele az ubit. mehet bele folyamatosan savanyúnak való zöldség, karfiol, zöld paradicsom stb. gyógyszertárban pontosan kimérik a hozzávalókat.
Elkészítési idő: 25 perc


Gomba savanyúság recept


Kategória:
 Saláták, öntetek
Hozzávalók:
1 kg gomba  , 50 dkg vöröshagyma  , 2-3 dl ecet  , só  , bors  , babérlevél  , víz 
szalicil  , cukor
Elkészítés:
A gombát megpucoljuk, megmossuk,ha nagy akkor apróra vagdossuk, egy nagyobb fazékba vizet forralunk, és pár percig bele dobjuk a forró vízbe 
(blansírozzuk) és leszűrjük. 
A hagymát karikára vágjuk kissé lesózzuk, de nem csavarjuk ki, rádobjuk a gombát borsot,összekeverjük. 
Készítünk egy kellemes ecetes levet, só, cukor, és szalicil, felolvadásig keverjük. 
A gombás hagymát egy üvegbe tesszük, ráöntjük a levet, és közbe egy egy babérlevelet beledugdosunk 
Lecsavarozzuk az üveget és vagy hűtőbe vagy polcra helyezzük.
Tanácsok:
Eredetileg ez legjobb erdei rizike gombából, készíteni. De nagyon megfelel bármilyen gombából is. 
Télen is készíthetünk egy-egy kisebb üveggel gyors fogyasztásra is.






Olajos halas szendvicskrém recept


Kategória:
 Szendvicsek, szendvicskrémek
Hozzávalók:
olajos hal(sprotni)  , majonéz  , hagyma  , peterzselyem  , pár csepp citromlé
Elkészítés:
Az olajos halat villával összetöröm, hozzáadom az apróra vágott petrezselymet és hagymát, a citromlevet végül a majonézt. Összekutyulom. 
Tutira nem éri meg, hogy összeérjenek az ízek, mert annyira finom, hogy rögtön megeszed!!
Tanácsok:
Nagyon finom. 
Lehetőleg hétvégén csináld meg! :)




Olajos halkrém recept



Kategória:
 Szendvicsek, szendvicskrémek
Hozzávalók:
2 db 120-125 g-os halkonzerv (natur olajos)  , 3 evőkanál margarin 
2 evőkanál majonéz  , 1 kávéskanál mustár  , 1 kávéskanál citromlé (citromból)
Elkészítés:
A haldarabokat kivesszük az olajból. A gerincet kihúzzuk a húsdarabok közül. A haldarabkákat villával összetörjük. Ráöntjük a citromlevet, beletesszük a margarint és jól összekeverjük. Ha már nem darabos a margarin, hozzáadjuk a majonézt és a mustárt majd ismét összekeverjük. Ha kell utólag sózzuk, borsozzuk. 
A krémet félbevágott kiflire, vagy kenyérszletekre kenjük. Saláta levéllel, citromkarikával, vékony szeletekre vágott retekkel, vékony sajtszeletekkel díszíthetjük.
Tanácsok:
A krém hűtőben egy hétig is eláll.




Hordós savanyúság másképp recept


Kategória:
Hozzávalók:
uborka, rózsáira szedett karfiol, negyedekbe vágott kisebb fejes káposzta ,apró zöld görögdinnye, zöldpaprika,sárgarépa,almapaprika...stb. 
(szinte bármilyen zöldséget lehet így savanyítani) 
(lehet csak uborkából készíteni) 


felöntőlé:30 l. vízhez 1,8 l. 20%-os ecet, 1,5kg só, 3kg cukor, 3dkg borkén, 9dkg citromsó, 10 dkg tartósítószer(Na-benzoát), ízlés szerint babérlevél és szemes fekete bors.

Felöntőlé : 10 l, vízhez, 6 dl 20 % - os ecet, 50 dkg só , 1 kg cukor , 1dkg borkén , 3 dkg citromsó , 3 dkg tartósítószer ( Na – benzoát) ízlés szerint babérlevél, és szemes fekete bors .

Elkészítés:
Ezt a tartósítási módot akkor alkalmazzuk,ha nagy mennyiségű,azonos ízű és minőségű savanyúságot akarunk készíteni,de a hordó (vödör) nagyságától függően az alaplevet kisebb adaghoz is elkészíthetjük. 
A felöntőléhez a vizet felforraljuk,lehűtjük és kisebb mennyiségeket kivéve belőle a hozzávalókat külön-külön feloldjuk. Ezután az oldatokat összeöntjük,és hidegen a hordóba töltjük. Az ízlés szerinti mennyiségű babérlevelet,szemes fekete borsot is beletesszük. Az alaposan megmosott uborkát (és más zöldségeket) Az elkészített lébe rakjuk. Ügyeljünk arra,hogy a felöntőlé mindig ellepje az uborkát. Lefedve hűvös helyen tároljuk (nem igényel légmentes lezárást).A harmadik héttől kezdve már folyamatosan fogyasztható.
Tanácsok:
Nagyon kellemes ízű savanyúság,finom,ropogós marad a savanyított zöldségféle Folyamatosan lehet utána belerakosgatni különféle zöldségeket,csak a lé mindig lepje el.
Elkészítési idő: 50 perc




Pita másképpen recept


Kategória:
 Kenyerek, péksütemények
Hozzávalók:
1 zacskó élesztő,  , 1 csésze meleg víz,  , 3 csésze liszt,  , 2 evőkanál olívaolaj,  , só
Elkészítés:
Az élesztőt a meleg vízzel és 1 csésze liszttel keverjük el, és hagyjuk 15 percet állni. Ezután adjuk hozzá az 2 kanál olívaolajat, a sót és még két csésze lisztet, jól keverjük össze az egészet. Majd következik a dagasztás. 
Az elején nagyon nyúlós lesz, és idegesítően ragaszkodni fog a kezünkhöz, de addig kell dagasztani, amíg el nem válik majd könnyedén a táltól. Közben még adhatunk hozzá egy nagyon kevés lisztet, ha másképp nem tudunk megbirkózni a ragacsosságával. Ezután az edény falát, amelyben dagasztottuk, vékonyan olajozzuk be, majd fedjük le a tésztát egy kendővel, és hagyjuk állni, míg duplájára nem kel. Ez az idő körülbelül két óra lesz. 
A tésztát vágjuk nyolc felé, formázzunk belőle gömböcskéket, és takarjuk le, hogy újabb harminc percig kelni tudjon. Majd egy lisztezett deszkán mindegyik gömböt 5—6 mm kerek formára nyújtunk ki. Ezután forró serpenyőben gyorsan megsütjük őket.
Tanácsok:
A kész piták fagyasztva akár egy hónapig is felhasználhatóak.
Elkészítési idő: 60 perc




Svéd uborka recept

Kategória:
Hozzávalók:
4 kg kisebb fajta uborka (nem kell meghámozni)  , 1 kg hagyma 
kevés apróra vágott kapor  , 6 dl víz  , 4 dl 10 %-os ecet  , 6 dl cukor  , 1 dl só 
1 kiskanál borkén  , 1 kiskanál nátrium benzoát vagy szalicil
Elkészítés:
Az uborkát és a hagymát legyaluljuk, belekeverjük az apróra vágott kaprot. Ráteszünk minden hozzávalót és 1 napig állni hagyjuk. Közben többször átkeverjük. Annyi levet enged amennyi pont ellepi. Másnap üvegekbe rakjuk, úgy hogy a lé érje fel.




Édes szőlőlé télire recept



Kategória:
 Italok, koktélok
Hozzávalók:
3 kg. Szőlő  , kristálycukor  , na-benzoát
Elkészítés:
Tetszőleges mennyiségben szőlő jól megmosva, lebogyózva. Hideg vízben feltesszük főni, lassú tűzön. Ha átfőtt, bogyói kipattantak akkor leszűrjük.
Minden literhez hozzáadunk 50 dkg. cukrot, amivel lassú tűzön 20-30 percig főzzük, majd kevés tartósítót adva hozzá üvegbe tesszük és száraz dunsztban kidunsztoljuk
Elkészítési idő: 120 perc


Mézes dió télire recept

Kategória:
 Reform ételek
Hozzávalók:
dió  , méz
Elkészítés:
Ehhez csak a frissen lehullott dió jó. A diót megtörjük, megpucoljuk és "lebőrözzük". (Azért jó a friss dió, mert annak még könnyen lejön a bőre.) A lebőrözést úgy a legegyszerűbb csinálni, hogy a dióbelet egy tálban felöntjük jó meleg vízzel és kicsit benne hagyjuk hogy a bőre átnedvesedjen, megpuhuljon. Ekkor már hegyes kiskéssel szépen le lehet pucolni a dióbélről és teljesen fehérre tudjuk a diót pucolni. Kis üvegekbe tesszük a diót és felöntjük a mézzel. ( Ha esetleg a méz túl sűrű, nyugodtan megmelegíthetjük egy kicsit hogy jól a dió közé folyjon. Ennyi. Tartósítószer nem kell rá. A lebőrözött dió összeérik a mézzel. Egyrészt finom csemege, másrészt a téli megfázós (köhögős, torokfájós) időszakban jót tesz a torkunknak és kevesebb gyógyszerre lesz szükségünk.
Tanácsok:
Kicsit babra munka, de megéri.








Kovászos uborka - télire recept



Kategória:
Hozzávalók:
1 ötliteres üveghez: 
2,5-3 kg kovászolni való uborka (az uborka méretétől függ, hogy mennyi fér az üvegbe)  , 1 csomó kapor  , 2-3 gerezd fokhagyma  , literenként 1 evőkanál só 
kenyér  , Natrium benzoát 
ízlés szerint + fűszerek (bors stb.) én nem használom
Elkészítés:
A kovászos uborkát ugyanúgy megérlelem, mint a nyárit, csak az elrakás ad plusz munkát. Ebben az esetben viszont csak maximum 10-12 cm-es ubikat teszek el, mert egyrészt azt tudom gazdaságosan a kisebb üvegekbe berakni, illetve azok még nem annyira magvasak. Amikor megérett az üvegben (ilyenkor nem tűző napon érlelem, hogy ne legyen puha, plötyi), akkor leszedem a kenyeret róla, az uborkákat leöblítem, hogy ne maradjon rajta morzsa, ez fontos! Elosztom az uborkákat a kisebb üvegekbe. A levet egy edényben 2szer 3-szor sűrű szűrőn átszűröm. Ahány kisüveg uborkám lett, annyiszor fél deci lét kiveszek egy edénybe és ezt a lét külön megmelegítem. Erre azért van szükség, mert a szalicil vagy nátrium a meleg lében gyorsan feloldódik. Szóval a felmelegítetett lébe beleteszek annyiszor 1 csipet (nem kell több!) tartósítószert, amennyi a tele üveg uborkám. Langyosra kevergetem és rá is öntöm szépen elosztva az üvegekre. Ezután felöntöm a maradék hideg lével, úgy hogy ellepje. Az üvegre celefánt vagy folpackot és csavaros tetőt teszek. Ilyenkor még csúnya, zavaros az üvegben, mintha tejben úszkálnának az uborkák, de pár nap alatt teljesen leülepedik a lisztes rész, és ugyanúgy fog kinézni, mint a csemege uborka.
Tanácsok:
Nem kell félni a nátrium benzoáttól! Ugyanolyan jól tartósít, mint a szalicil és nem káros az egészségre! 
A kovászos uborkára mindenképp kell tartósítószer, különben tovább erjed és megromlik! 






Gyors, ropogós uborka. Recept


Kategória:
Hozzávalók:
1kg apró uborka,  , 1 csokor kapor,  , 1 fej fokhagyma,  , mustármag,  , fekete bors, 
1 kanál só,  , 2 kanál 20% -os ecet,  , annyi víz, ami ellepi az uborkát!
Elkészítés:
A vízbe rakom a sót, ecetet és a fűszereket majd felforralom. Belerakom a tisztított és bevágott uborkákat, a kaprot és a fokhagyma gerezdeket. Együtt újra forralom, majd hagyom kihűlni és utána lefedve hűtőbe rakom. Estére már kész a ropogós friss uborka!
Tanácsok:
Most nem volt ubim , cukkiniből készítettem.
Elkészítési idő: 60 perc




Paprika kenő télire recept


Kategória:
Hozzávalók:
2 kg kápia  , 1/2 kg paradicsom  , 1/2 kg hagyma  , 20 dkg cukor  , 6 dkg só 
1 ek olaj  , 2 dl 8 %os ecet  , 4-5 cseresznyepaprika
Elkészítés:
A paprikát, a paradicsomot és a hagymát húsdarálón ledaráljuk, hozzáadjuk a többi hozzávalót és kb. 1 és fél óra hosszig főzzük, amíg besűrűsödik. Üvegekbe szedjük, jól lezárjuk és száraz dunsztba tesszük.
Tanácsok:
Zsíros kenyérrel nagyon finom!
Elkészítési idő: 120 perc




Lecsó elrakása télire recept

Kategória:
 Zöldséges ételek
Hozzávalók:
10kg paprika  , 2liter paradicsom  , 1liter olaj  , 2kg hagyma  , so izlés szerint 
szalicil 9,5 literhez kbé  , 42késhegynyi megy bele.
Elkészítés:
Olajra felteszük a hagymát ,sózzuk. Mehet bele a paprika közbe a paradicsomot vízbe megfőzzük 2.liternek valót. Lepasszírozzuk és a paradicsom sűrű levével felengedjük főzzük. Majd ha kész szalicilt melegen belekeverjük 750ml-es üvegbe 3-késhegynyit adunk hozzá. Melegen száraz duncba tesszük 24 óráig.
Tanácsok:
Vigyázzunk a szalicil ne legyen több mert bekeseríti a lecsót. 
Évekig eláll.
Elkészítési idő: 120 perc




Debreceni baboslecsó recept


Kategória:
 Egytálételek
Hozzávalók:
2 fej vöröshagyma  , 2 gerezd fokhagyma  , 1doboz vörös babkonzerv 
30dkg lecsókolbász  , 20dkg paradicsom  , 50dkg lecsópaprika 
1db csípős paprika  , 5-10dkg sertészsír  , Só, bors, őrölt pirospaprika
Elkészítés:
1. Készítsd elő a vöröshagymát és a fokhagymát, vagyis pucold meg, majd reszeld le őket. Karikázd fel a debreceni kolbász. 
2. Tegyél egy lábosba zsírt, és ezen süsd ki a debrecenit alacsony lángon. Amikor kisült a kolbász, keverd hozzá a vöröshagymát és a fokhagymát, majd párold együtt őket. 
3. Időközben előkészítheted a többi hozzávalót. Vagyis mosd meg a paradicsomot és a lecsópaprikát. A paradicsomot vágd gerezdekre, csippentsd le belőle a zöld részt. A paprikát csumázd ki, majd szeld fel kockára. 
4. Ha a hagymák már üvegesre sültek, akkor add hozzájuk először a paradicsomot, fedő alatt párold tovább. Majd amikor levet eresztett, szórd hozzá a paprikát. 
5. Alaposan keverd össze, sózd, borsozd. Öntsd hozzá a pirospaprikát: ha még nincs elég rutinod, akkor húzd le addig a tűzről, míg alaposan el nem kevered, mert ha odakap, megkeseredik.


  1. Keverd bele a vörös babkonzervet , és ízesítsd szájad íze szerint.
    Ez lemaradt a receptből , csak én költöttem hozzá , így most kénytelen leszek kipróbálni , hogy milyen is , de jónak hangzik az egész , hát majd meglátjuk .


Gyömbéres ital recept

Kategória:
 Italok, koktélok
Hozzávalók:
1 ujjnyi gyömbér  , 1 alma  , 1 narancs  , 0.5 liter ásványvíz
Elkészítés:
A hozzávalókat összeturmixoljuk.
Tanácsok:
Meghűlés ,torokfájás gyógy itala.




Csalamádé - télire recept



Kategória:
Hozzávalók:
1,5 kg káposzta  , 1 kg paprika  , fél kg uborka  , pár fej vöröshagyma 
5 dkg só  , 30 dkg cukor  , 2,5 dl 10%-os ecet  , 1 mokkáskanál borkénpor 
5 g szalicil  , babérlevél  , bors  , kömény
Elkészítés:
Gyalulgatunk, karikázunk, aki szereti fél kg-nyi zöld paradicsomot is tehet bele. Minden hozzávalót egy nagy edényben összekeverünk, és 3 napig állni hagyjuk letakarva egy tiszta ruhával. Amikor arra járunk újra- és újra megkeverjük. 
Utána üvegekbe töltjük, és a saját levével feltöltjük az üvegeket. Lezárni az üvegeket és mehetnek a spájzba.
Tanácsok:
Ha nincs benne a tartósító, frissen is lehet fogyasztani.






Almalé télire recept

Kategória:
 Italok, koktélok
Hozzávalók:
2,5 kg alma mosva és a magház eltávolítva  , 1 doboz citrompótló (26g) 
80 dkg cukor  , szalicil (késhegynyi)
Elkészítés:
Az almát tisztítás után 2 liter vízzel feltesszük főni, hozzáadjuk a citrompótlót is. 
Ha megpuhult, paradicsompasszírozón áttekerjük. 
A cukrot 6 liter meleg vízben feloldjuk és az átpasszírozott almához öntjük. 
Felforraljuk. 
Szalicillel tartósítjuk és üvegekbe töltjük. 
Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Tanácsok:
7-8 l innivaló lesz belőle. És ez nem bolti amibe nem tudod mi kerül be. 
Elkészítettem, és nagyon finom. Rostos mint a bolti körtelé. 
Forrás:http://www.nosalty.hu
Elkészítési idő: 20 perc




Salátauborka télire recept


Kategória:
Hozzávalók:
3kg uborka  , 3o dkg cukor  , o,5 l ecet 10 % - os ,  , 2 kanál só 
1 befözö por (Na – benzoát ) , 1 kanál mustár mag  , 3 drb csipős paprika 
Elkészítés:
A megmosott uborkát héjastól megvágni karikára,mindennel össze vegyítjük 24 órán át kavargatni s utána üvegekbe rakni,ha lehet csavarosba,bármikor ki lehet venni belőle nem romlik el ,,nekem még 2 éves is van,, Jó étvágyat..hozzá..






Lecsós hús recept


Kategória:
 Húsételek
Hozzávalók:
1,5-2 kg bármilyen hús  , 2-3 üveg lecsó  , 2 db erős paprika , 0,5 kg hagyma 
3-4 gerezd fokhagyma  , só  , bors  , őrölt kömény  , csípős piros arany ízlés szerint
Elkészítés:
Pirítsd üvegesre a hagymát utána öntsd rá a lecsót,majd rakd bele a húst és ízlés szerint fűszerezd. Takarékon hagyd főni kb. 1,5 órán keresztül.
Tanácsok:
Nagyon finom és egyszerű étel. Én sült krumplival vagy krokettel tálalom! 




Hordós káposzta Iluskától recept



story

Minden kilóra 2 dkg sót számolunk. A fűszereket úgy osszuk, hogy pont elég legyen, és mindenhova jusson minden fűszerből.
Én kesztyűt szoktam húzni, és azzal nyomkodom a káposztát, mert a só kiszívja a kézfejet. Ropogós, vitaminban gazdag savanyú káposztát kapunk!
Ha mégis kevés lenne rajta a lé,  akkor sós vízzel tudjuk pótolni.



hozzávalók / 5 adag


elkészítés

  1. Cseréphordó aljára szórunk a fűszerekből egy-egy mokkáskanálnyi mennyiséget. Majd káposztát teszünk rá kb. 10 cm-es magasságban. Sózzuk, fűszerezzük. Öklünkkel jól lenyomkodjuk. Cikkekre vágott birsalma és hegyes paprika darabot teszünk rá.
  2. Majd ismét jöhet a káposzta, erre só, fűszerek, alapos nyomkodás, birsalma, paprika.
  3. Ezt addig ismételjük, míg a hozzávalók tartanak. Mikor készen vagyunk, már áll a tetején a sós lé.
  4. Valamilyen tányért és nehezéket (követ) teszünk rá, hogy a káposzta mindig lében legyen. Rátesszük a hordó tetejét, vizet engedünk a nutba. Meleg helyre helyezzük.
  5. 9 nap elteltével jó lesz a káposztánk. Viszont ekkor már hideg helyre kell vinnünk. Fogyaszthatjuk, jó étvágyat!!
  • költség: 1500 Ft







 

 Sajt házilag: 

legjobb a házi tej, de mindenképpen olyan, amit fel kell forralni (féltartós vagy tartós tej használata kizárva).
 1 liter tejet felforralunk, 1 csapott evőkanál sóval (illetve ki milyen sósan szereti). Ha felforrt, beleteszünk 1 ek. 20 %-os ecetet és folytonos keverés mellett addig főzzük, amíg ikrásodni kezd. Ezután húsleves szűrőn keresztül leszűrjük, tetszés szerint fűszerezzük (köménymag, pesto, kapor, fokhagyma, bazsalikom, snidling stb.) és olyan formába rakjuk amibe jól le tudjuk préselni. Hűtőszekrénybe tesszük és jól kihűtjük. Megfelelő préselés esetén könnyen szelhető, gomolya jellegű sajtot kapunk. Ebből a mennyiségből, kb. 20 dkg jön ki!


Fokhagymás:  sajt, túróból 


20 dkg túró, 20 dkg natúr krémtúró, 20 dkg vaj, 2 dkg só, 1 cs. metélőhagyma, 2 g durvára őrölt bors, 2 dkg fokhagyma.
A túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk a bors kivételével a többi anyagot és jól összedolgozzuk, hűtőben megdermesztjük. A már alakítható masszából kis golyókat formázunk és a durvára őrölt borsban megforgatjuk. Egy-két napig hűtőben érleljük. 




Vödrös savanyúság 1



Idén igazából nem is akartam savanyúságot berakni, mivel még van jó néhány üveg a tavalyi uborkából, vegyes vágottból és az almapaprikából is maradt még. Kaptam viszont a férjemtől két gyönyörűséges, 10 literes Tupperware zárható vödröt, anyósoméktól és anyukáméktól pedig két jó nagy adag berakni való uborkát. Így aztán vödrös savanyúság készült, mégpedig kétféle. Az első verzióhoz az alaplevet csak hidegen kellett összekeverni, a másiknál viszont fel kellett forralni az alaplé hozzávalóit, lehűteni, és ezután mehetett bele a savanyítandó finomság. Jelen bejegyzés a hidegen összekeverendő alaplé leírása, ezt kb. három hete tettem el. Ma kóstoltuk először: kellemesen savanykás, finom, ropogós uborka az eredmény. Természetesen nemcsak uborkát, hanem bármilyen savanyítani való zöldségfélét tehetünk az alaplébe. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók (10 l-es vödörhöz):
  • 3,5 l víz , 35 dkg kristálycukor , 20 dkg só (nem jódozott!) ,
  • 4 dl 10 %-os ételecet, 1 teáskanál citromsav , 1 mokkáskanál borkénpor , 5 babérlevél , 1 evőkanál nátrium-benzoát , 1 evőkanál egész fekete bors



  • Az alapléhez szükséges hozzávalókat hidegen összekevertem. Nem baj, ha a citromsav nem oldódik fel teljesen a lében, idővel a vödörben ez majd bekövetkezik.
  • A kész levet a vödörbe töltöttem, kb. félig lett tele. Mivel mi szeretjük a kaprot, megmostam néhány szép szálat, és ezt is a vödörbe tettem.
  • Az uborkákat kb. fél órára beáztattam, ezalatt a szennyeződések feláznak és könnyebb eltávolítani őket. Ezután folyó víz alatt, körömkefével nagyon alaposan megtisztítottam, megmostam minden egyes darabot. Fontos az alapos tisztítás, mivel ha egy kicsi szennyeződés is marad az uborkán, az egész munkánk kárba veszhet.
  • A megmosott uborkát a lébe helyeztem, majd rázártam a tetőt. Nekem most szinte tele is lett a vödör, de nem baj, ha kevesebb uborkánk van, a vödröt folyamatosan fel lehet tölteni.
  • Fontos, hogy a lé ellepje a zöldségeket.
  • Ezután az uborkát egy héten keresztül minden nap megkevertem szedőkanállal (kézzel nem szabad belenyúlni, mert könnyebben romlik).
  • Természetesen nemcsak egyféle alapanyagot használhatunk, készülhet vegyesen is. Kerülhet bele pl. paprika, hagyma, fokhagyma, karfiol, bébipatisszon, zöldparadicsom, stb.
  • Folyamatosan fogyasztható, felbontás után nem romlik.











Hozzávalók:

6-6 darab piros és zöld paprika , 10 sárgarépa
4 petrezselyem , 2 nagy fej hagyma , 1-1 zeller és karalábé
1 csokor petrezselyemzöld , 4-5 zellerlevél , 0,5 kg só (jódmentes)

A zöldségeket megtisztítjuk, hasábokra, kisebb, darálható darabokra vágjuk.

A megtisztított zöldség kb. 3 kg volt. Húsdarálón ledaráljuk, a sóval összekeverjük, üvegekbe szedjük, lekötözzük, s mehet a kamrába.
A só tartósítja, semmi más nem kell bele. Mindenféle levesekbe, húsra, rizshez és tarhonyához, szóval szinte mindenhez használom. Már a 2. üveget is majdnem kiürítettem. Jövőre sokkal többet fogok készíteni. Szerintem a zöldségek aránya tetszőleges is lehet, mindenképpen csak jó lehet, hisz friss zöldségeket tartalmaz. Használata során a sózással vigyázni kell, hisz elég sok sót tartalmaz!




 Egy újabb házilag is elkészíthető, egyúttal a boltinál sokkal egészségesebb és finomabb dolgot hoztam. Természetesen elkészítve, letesztelve.
Kell hozzá egy-két dolog, hogy az igazi legyen, de megtaláltam a tökéletes arányt és évek óta ezt használom.

Mit lehet ilyenkor tenni?
Ha régóta olvasod a blogot, akkor már tudod a választ: saját ételízesítőt készítek.
Nem annyira bonyolult, mint amilyennek elsőre tűnik.
Kell hozzá egy nagy adag zöldség, só, nagy tálak, és egy erős daráló. Na meg pár segítő kéz, mert úgy sokkal gyorsabban megy, és szórakoztatóbb is :)
Most azt a keveréket írom le Neked, amit én már két éve használok. Nekem teljesen jó így elkészítve, olyasmi ízt ad az ételeknek, mint az ételízesítő porok. Persze,glutamát nélkül. :)

Hozzávalók:
Fontos: ezek mind a tisztított, hámozott, csuma nélküli, stb. zöldségek súlyai!

1 kg sárgarépa , 1 kg petrezselyem , 1 kg vegyes színes paprika , 40 dkg zeller , 20 dkg karfiol , 20 dkg vöröshagyma
20 dkg paradicsom , 20 dkg karalábé , 2 fej fokhagyma
1-1 nagy csokor petrezselyem- és zeller zöld
Mutatok pár képet, amit a készítéskor lőttem:







Nem elrettentésül, de a két képen látható zöldségmennyiség lesz a fenti listából. :)
Ha az összes zöldséget megtisztítottad, megmostad, lemérted, akkor darabold fel mindet a saját darálódhoz igazítva. Nekem az az igazi békebeli húsdarálóm van. Azon kb. 20 perc alatt toltuk át az egész adagot, tehát nem a darálás a sok idő, hanem az előkészítés. De Mókusmamival kettőnknek az se tartott tovább egy óránál. Szóval összesen 1,5 óra alatt simán megvan és rengeteg lesz belőle!
Mutatom, milyen lett:





Brutál jól néz ki a sok sárga, piros, fehér, zöld így vegyesen! :)
Ha megvagy, akkor szórj rá fél kg durva sót. Vigyázz, a finom só nem jó, mert azzal nem lesz tartós.
Keverd el benne a sót, és pihenj 15-20 percet, amíg levet enged a sótól a cucc.Időnként keverd még meg. Ha már van lé, akkor jöhetnek az üvegek. Kisebbekbe töltsd, hogy ne legyen sokáig levegőn, miután megbontottad. Ne feledd, ebben nincs tartósítószer, csak a só. Jól nyomkodd le a töltés során az anyagot az üvegekben, ne maradjon benne levegőbuborék.
Ez kicsit kevesebb, mint 5 kg alapanyag sóval együtt, és nekem egész évben elég ennyi.




Ennyi lett belőle. Napfénytől védve tárold, hogy ne fakuljanak ki a színek.
Árat nem tudok neked mondani-írni, két okból. Egyrészt én mindent megtermelek magamnak, tehát nem kellett vásárolnom hozzá semmit. Na jó, a sót vettem. :P az kb 70 Ft.
Másrészt én ezt a cikket tavasszal írom, de készíteni majd nyár végén, vagy ősszel érdemes, amikor minden hozzávalónak szezonja van. Tehát ha a mostani árakat írnám, azok primőr árak lennének, és nem jönne meg a kedved, sőőőt. :)
De persze akkor, amikor készítettem, számoltam is. És arra jutottam, hogy a kb. 5 kg házi ételízesítő nagyjából annyiba került, mint egy kg jónevű zacskós.
Nekem megérte. Te mit gondolsz?
forrás:sporolok.blog.hu 










"Vödrös savanyúság ("bedobálós)



Valaha réges-régen, egy megyeszékhely közepében, mikor még "rendes" munkahelyen dolgoztam, egy kolléganőmtől kaptam ezt a receptet. Persze, ezt megelőzte egy kis kóstolás, és nagyon megtetszett a dolog, hogy csak bekeverem a "löttyöt", majd néhány dolgot beledobálok, és semmi megromlás, felforrás és egyéb társai. A receptet kissé átdolgoztam az évek alatt, mert nem tartalmaz timsót, szalicilt pl., csupán borkénport és Na benzoátot.

Hozzávalók:
(15-20 literes műanyag vödörhöz)

5 l víz , 6 dl 10 %-os ecet , 50 dkg cukor
25 dkg (nem jódozott!!!) só , 1,5 dkg Nátrium benzoát , 2 dkg borkénpor
fűszerek: torma, kapor, babérlevél, egész bors, borókabogyó, mustármag, koriander

Elkészítés:

A borkénport és a Nátrium benzoátot kevés vízben feloldjuk, majd a többi vízhez adjuk, amit a vödörbe öntöttünk. Beletesszük a cukrot, a sót és a fűszereket.
A zöldségeket - ami bármi lehet: uborka, almapaprika, TV paprika kicsumázva, félbevágva, picike zöld dinnye, karfiol,  gyöngyhagyma stb. - alaposan megmossuk, átvizsgáljuk, hogy nem hibásak-e. Beledobáljuk a lébe az adott savanyítandó egyedeket, a tetejét tányérral zárjuk le, hogy a zöldségeket leszorítsuk a lébe. A vödör tetejét lezárjuk.
A vödör tartalmát folyamatosan lehet feltölteni, ahogyan teremnek a kertben a zöldségek, vagy ahogyan hozzájutunk egyéb beszerzési forrásból. Kb. 8 nap múlva lesz fogyasztható az eltett savanyúság.
Fontos, hogy kézzel-fémmel nem szabad belenyúlni a lébe kizárólag műanyag kanállal/csipesszel!Érdemes az első napokban kevergetni, illetőleg ha beleteszünk egy újabb zöldség adagot, másnap/harmadnap át szoktam kavargatni.
Ha ezt a pár szabályt betartottuk akkor egy évig eláll a savanyúságunk.
















Káposztasavanyítás hordóban recept







story

Évekkel ezelőtt az interneten vettem egy 35 literes káposztasavanyító hordót. Receptet nem találtam hozzá, a működését nem ismertem, fogalmam sem volt, hogy mennyi káposzta kell bele, le kell szorítani a káposztát vagy sem. 
Így kísérletezni kezdtem. Az első évben 20 kg káposztát vettem, ezt legyalultam sóztam, fűszereztem, majd egy falappal leszorítottam ez edényben. Működött, de a leszorítás elég macerás dolog a cserép adottságai miatt. 
Idén már 32 kg káposzta jött haza a piacról, és leszorítás nélkül került a hordóba.
Az interneten böngészve látom, hogy  sok helyen lehet kapni káposztasavanyító cseréphordót.
Léteznek kisebbek - nagyobbak,10-50 literes méretig. Ezért úgy gondoltam, megosztom a tapasztalataimat.
Savanyú káposztát készíthetünk bármilyen, tiszta, zárható edényben. Vödörben, 5 literes dunsztos üvegben ...stb, azonban ezeknél az edényeknél fontos, hogy a káposzát leszorítsuk, hogy az erjedéskor keletkező gázok ne nyomják fel a káposztalé tetejére a szálaskáposztát.
Úgy vettem észre, hogy literenként 1 kg káposztát számolhatunk.
Fűszerezni sokféleképp lehet. Tegye mindenki saját ízlése, elképzelése szerint, azonban a só mennyiségén nem érdemes változtatni. A káposztánkhoz tehetünk kaprot, borsikafüvet, birsalmát, meggyfalevelet, fehérbort, tormát (ezt sajnos nem kaptam a piacon). 
Remélem, a recepttel sokaknak segítettem, jó étvágyat kívánok!





hozzávalók / 12 adag



elkészítés

  1. Minden edényt, gyalut, kést, vágódeszkát, mérőpoharat, a fűszerpaprikát is! alaposan elmosunk, szárazra törlünk. Nagyon fontos, hogy minden tiszta legyen, mert ellenkező esetben megromlik a káposztánk.
  2. Eltávolítjuk a fejes káposzta külső leveleit, félbevágjuk, kivágjuk a torzsákat. 
  3. Fél marék sót szórunk a hordó aljába, ezt letakarjuk néhány egészséges és tiszta káposztalevéllel.
  4. Elkezdjük legyalulni a káposztát, én nagyjából 2 kg-os adagokban gyalultam egyszerre, majd ez ment a cseréphordóba. Vigyázzunk! A kés(ek) élesek!
  5. Minden sorra 6 dkg só (1 kg káposzta 3 dkg só),néhány szem borókabogyó és bors, teáskanál köménymag, 3-4 babérlevél, 1-2 fűszerpaprika kerül.Ezt finoman hozzáforgatjuk a szálas káposztához, és ököllel alaposan ledöngöljük. A harmadik réteg döngölésénél már fel kell jönnie a káposztalének. A hordó töltésénél és a döngölésnél használjunk gumikesztyűt!
  6. Ha már a hordó harmada megtelt, tehetünk beleegészben hagyott káposztafejet. Ebben az esetbenvágjuk ki a káposzta torzsáját, de a fejet hagyjuk egészben. Az így keletkezett lyukat, töltsük fel sóval. A talpára állítva tegyük a hordóba, köré és fölé szálas káposzta kerüljön, alaposan ledöngölve. Az idén én kihagytam, sok helyet foglal a hordóban. :) 
  7. A cserépedénynek nem kell csurig lennie, hagyjunk 10-20 cm  - vagy, ha kevesebb a káposztánk, több helyet - az edény peremétől. 
  8. Gyaluljunk le néhány fej vöröshagymát, szedjük szálaira, és ezzel szórjuk meg, az utolsó réteg káposztát, dobjunk rá néhány szem borsot, borókát, babért. Tisztítsuk meg az edény száját és a víztartó árkot. A vöröshagyma el is maradhat, de azontúl, hogy jó ízt ad a káposztánakmeggátolja a rosszindulatú baktériumok elszaporodását.
  9. Tegyük rá a fedőt, helyezzük a hordót a helyére, töltsük fel a víztartó árkot tiszta vízzel.
  10. A hordót állítsuk meleg helyre, a konyha egy sarkába, vagy olyan helyre, ahol nem zavar minket. Fontos, hogy az erjedés kezdetén 20-25 fokos helységben legyen. Ha hidegebb van, nem, vagy csak nehezen indul meg a tejsavas erjedésa káposzta megkeseredik, megromlik. Néhány óra elteltével, már hallani lehet, ahogy buborékok pattannak szét a vízben. : )
  11. Miután alaposan forr, már kimehet hűvösebb helyre, miután leáll az erjedés, (2-3 hét)mehet a garázsba, pincébe, spájzba, erkélyre. Hűvös, száraz helyen biztos, hogy friss, ropogós savanyú káposztánk lesz egész télen.
  • költség: 5000 Ft










Savanyú káposzta készítése házilag - hordós káposzta




Ahogy előzetes cikkünkben is írtuk: a savanyú káposzta az a savanyúság, amelyből minden télen rengeteget fogyasztunk a feleségemmel. Mindketten nagyon szeretjük nyersen is meg főzve is. Nem feltétlenül azért, mert egészséges, mert jóval előbb szerettük, mint hogy tudtuk volna róla, mennyire egészséges. A bolti változat viszont egyre drágább, már-már kezdi elérni a rendszeres fogyasztáshoz a megfizethetetlen szintet, miközben a fejes káposzta kilónkénti ára a szezon dömpingjében a savanyú káposzta töredéke. A boltban kapható zacskós savanyú káposzták nem igaziak. Gyorssított eljárással savanyítják őket, amely nem tejsavas erjedéssel történik, hanem ecet, vagy citromsav és édesítőszerek hozzáadásával, amit utólag tartósítószerekkel kezelnek, hogy hosszú ideig legyenek eltarthatóak. Ahhoz pedig hogy mindeközben a káposzta roppanós maradjon, borként használnak. Ennek köszönhetően a bolti káposztákban nem sok élő dolog van, valamint C-vitamin tartalma is sokkal gyorsabban csökken, mint a hagyományos módon, természetes fermentációval készült savanyú káposztáké. Természetesen ennek köszönhetően a szervezetünkre gyakorolt hatása sem olyan áldásos, mint hagyományos társáé. Sajnos már a piacokon kapható káposzták igen nagy százaléka is hasonló eljárással készül, így igen nehéz - bár nem lehetetlen - megbízható forrást találni. Ettől függetlenül a termelőktől lehet kapni még jóféle savanyú káposztát, de ki kell kísérletezni, melyik a megbízható, mert közöttük is van már nem kevés "trükköző". Idén több ok miatt is (anyagiak, várandós feleségem miatt az egészségesebb táplálkozás, mennyiség, stb.) úgy döntöttünk, magunk készítjük el a télire való hordós káposztánkat, ami sokkal egyszerűbb, mint hinnénk. Mivel azonban átlagban havonta kétszer eszünk minden télen székely káposztát, és egyéb finomságokat, nagyobb mennyiségben gondolkodtunk...

"A savanyú káposztából számtalan ízletes étel készíthető, ám nem csak ezért szeretjük. A savanyú káposzta, és annak leve ugyanis tele van vitaminokkal, a bélrendszerre jótékony hatással van, fogyaszt és a daganatos sejtek szaporodását is meggátolja. Egyszóval egy újkori csodaszer, amit már nagyanyáink is használtak. Savanyú, összehúzza a szánkat, nyersen tulajdonképpen nem is túl gusztusos, mégis örök kedvenc a savanyú káposzta, amiből évente több kiló is lecsúszik a torkunkon. Mintha csak a szervezetünk ösztönösen hajtana a hűtő felé, hogy a vékony hosszú csíkokat kizárólag kézzel felcsippentve, fejünket hátraszegve csak küldjük és küldjük lejjebb, hogy gyomrunkba érve végre kifejthesse minden jótékony hatását ez a ropogós és üdítő finomság. Főzve, rakva, párolva, levesnek, salátának, vagy nyersen is gazdag vitamin és tápanyagforrás.
A savanyú káposzta fejeskáposztából készül, az erjesztést sóval, vagy sós vízzel és kovásszal végzik 10-90 napig. A fejeskáposzta C-vitamin tartalma igen magas (20 mg/100 gr), amit a savanyítás után sem veszít el, mint ahogy más, értékes összetevőit sem. Így védhette például James Cook hajóskapitány legénységét a skorbut ellen, s ezért kitűnően alkalmas az erek támogatására, és az immunrendszer erősítésére is.
A C-vitaminon kívül B1-vitamint (0,03 mg/100 g), niacint (0,1 mg/100 g) és karotint (0,02 mg/100 g) is bevihetünk fogyasztásával. Az ásványi anyagok közül pedig foszfor, kalcium, kálium, magnézium és nátrium található benne. Víztartalma is magas (92,5 g/100 g), tehát még a napi folyadékszükségletünk kiszámításakor is bízhatunk benne. Ha ez nem volna elég, 100 gramm káposzta mindössze 3,4 gramm szénhidrátot, 1,1 gramm fehérjét, 0,2 gramm zsírt és 2,47 gramm élelmi rostot is tartalmaz.
A legjobb, a hagyományos eljárással készült savanyú káposzta, a boltban kapható legtöbbje sajnos már gyorsérleléssel készült. A savanyú káposztát ajánlott nyersen fogyasztani, de megfelelő főzéssel az elkészítés során is megőrizhetünk számos vitamint és ásványi anyagot belőle..."
Forrás: www.webbeteg.hu
Hozzávalók egy 30 literes hordónyi savanyú káposztához:
- 25 kg fejes káposzta (nettó súly, tisztítás után)
- 1 kg durva konyhasó (nem jódozott!) , 3 g babérlevél
- 7 g egész fekete bors , 7 g egész köménymag
- 2 db képia paprika , 1 db nyári alma

Savanyú káposzta elkészítése:
A káposzták külső piszkos, sérült leveleit távolítsuk el, majd a torzsa koszos, sérült részét is vágjuk le. Van, aki a torzsát teljesen kivágja, mi nem tettük, mert elég zsenge volt, és abban elég sok a cukor, ami segít az erjedésben. Mivel közepes fej káposztákat (1.6 - 3 kg) sikerült beszerezni, így nekünk 28 kg káposztából 3 kg hulladék lett, és így lett meg a 25 kg nettó súlyú alapanyag. Ezt kellett volna káposztagyalun legyalulni, de sajnos nekünk az nem volt. Láttam ugyan a háztartási áruk boltjában egy szép nagyot, amin egy fél fej káposzta is elfért, és ikerkéses volt, de borsos ára miatt nem vettük meg. maradt a háztartási zöldséggyalu. Arra azonban még negyedelve is nehézkesen fért fel a káposzta, de azért kis kínlódás árán sikerült alig négy óra leforgása alatt elrakni a savanyú káposztát...

Szóval, kezdjük el. Ez nálunk ez év szeptember 10-én történt meg. Csak azért írom le, hogy mikor kezdtük el, hogy valamelyest időben is követhetőek legyünk. Szóval, szedjünk le egy-egy nagyobb fej káposztáról kétszer 5-6 egész szép levelet leszedni, mert ezzel ki kell majd bélelni a hordó alját, és ezzel fogjuk lezárni a tetejét is. Tegyük tehát a hordó aljára az egyik adag 5-6 levelet, majd hintsük meg sóval. Gyaluljunk le egy (kisebb fejek esetén akár kettőt is) fej káposztát, majd szórjuk a hordóba. Erre megint jöhet egy kis marék só. Tegyünk rá 2-3 babérlevelet, hintsük meg lazán egész köménnyel, fekete borssal, esetleg megszórhatjuk még apróra vágott kápia paprika kockákkal is. A fűszerezés tekintetében az egyedi ízlésé a főszerep. Van aki más fűszereket is rak bele (kapor, csombor, stb.), van aki semmilyet, csak borsot. Ez teljesen egyedileg választható. Mi így szeretjük. Ezt követően jöhet ismét egy-két fej gyalult káposzta, majd a só és a fűszerek. Ezt a rétegzést mindaddig folytassuk, míg el nem fogy a káposzta.

A lényeget meg majdnem elfelejtettem. Hiszen nem véletlenül tartott ez nekem négy órán át. :-) Minden réteg káposztát (az elsőt is) alaposan le kell döngölni. Régen a nagy fa hordókban ezt gumicsizmában taposták, kisebb hordókban pedig döngölőfával adtak a feelingnek. A mi 30 literes hordónkhoz sem méretben illő gumicsizma, sem pedig döngölőfa nem volt, így minden sort az ökölbe szorított kezemmel nyomkodtam le. Minden sort alaposan ki kell nyomkodni. A lényeg, hogy minél több káposzta sejtet tudjunk szétroncsolni, és ezzel arra ösztökélni, hogy kiadja levét. Az első sornál már az is jó eredmény, ha sikerül annyit kipréselni belőle, hogy épp ellepje a sort, míg ahogy közeledünk a végéhez, egyre több lesz a leve. Felhívnám azonban minden vállalkozó kedvű figyelmét arra, hogy ha ököllel áll neki, készüljön fel rá, hogy az öklét kieszi a sós lé..

Ha készen vagyunk, és az utolsó sort is kinyomkodtuk, akkor jöhet a nyári alma (már ha teszünk bele). Vágjuk be a tetjén kereszt alakba, majd nyomjuk bobjuk bele a hordóba (akár lejjebb is nyomhatjuk benne). Ezt követően jöhet a tetejére a maradék 4-5 egész levél úgy elosztva, hogy a lehető legjobban lefedje az egészet. Erre kell egy olyan kerek tál, tányér, stb., ami belefér a hordóba, és szintén a lehető legjobban lefedi az összes káposztát. Kerüljük a fémeket! Erre kell valami nehezék. Régen ezek tisztára mosott kövek voltak, manapság elegendő lehet egy 4,25 literes tetővel lezárható, vízzel megöltött befőttes üveg is. Ezt helyezzük nehezéknek a hordóba, majd addig nyomjuk vele lassan lefelé a káposztát, míg egyrészt teljesen lé alatt lesz, másrészt a hordóra rá tudjuk tenni a csatos fedelet. Ez a megoldás azért jó, mert miközben a káposzta erjed, a fejlődő gáz felhajtóereje felfelé szeretné nyomni a káposztát, és ha a súlyt nem választottuk meg gondosan, akkor bizony fel is nyomná, és megpimpósodhatna az egész. Így azonban ez nem történhet meg, hiszen a hordó fedele biztosan nyomja lefelé az üveget...

Így kell nagyjából 20-24 fokos helyiségbe tenni a hordót, ahol elvileg két-három nap után megindul az erjedés. Na kérem, ez nálunk nem így volt. Én naponta kukucskáltam bele a hordóba, hogy történik-e valami, de semmi. Már teljesen be voltam tojva, hogy ez nem jött össze, csak kidobtuk a pénzt, amikor nagyjából öt nap után észrevettem némi pezsgést és habzást. De nem volt az a mindent elsöprő, hordót szétrobbantó erjedés, csak amolyan nyugis fajta. :-) Szóval, azt írják, az erjedés eltarthat a hőmérséklettől és a mennyiségtől, valamint a káposzta minőségétől függően kettő-három, de akár öt-hat hétig is. Ez alatt az idő alatt illik legalább két naponta átforgatni a levet.  
Ezt lehet a hordó óvatos rázogatásával is, vagy egy gumicsövet a hordó aljáig dugva levegőt fújunk bele, amitől a lé átforog. Ez utóbbi megoldás az interneten kering, és minden bizonnyal ez a lusta verzió, de vajon jó? Én nem ajánlanám, mert egyrészt a buborékok bent ragadhatnak a káposzta szálak között, és akkor megindulhatnak káros folyamatok is. Másrészt a szánkból befújt levegő még a legaprólékosabb szájhigiénia mellett sem nevezhető bakteriális szinten tisztának, így ismét azt kell mondjam, emiatt is káros folyamatok indulhatnak meg. Arról nem is beszélve, hogy az elején azért is kellett a taposás, hogy a levegő buborékokat kiszorítsuk a káposzta szálak közül. Szóval vagy óvatosan rázogassuk meg a hordót, vagy dugjunk le egy tiszta csövet a legaljáig, és azon keresztül szívjunk le pár liter lét, majd öntsük vissza a tetejére. Én nem vacakoltam ezzel, nagyanyámék sem foglalkoztak anno a káposzta levével ennyit - idejük sem volt rá -, csak néha megrázogattam a hordót.
Most október nyolcadikát írunk, és a káposztánk már mostanra jelentős átalakuláson ment keresztül. Először is a leve sötétebb lett, ami valószínűleg az élesztőgombáknak köszönhető. Azt írták mindenhol, hogy a habzás során keletkezik egy barnás élesztős réteg a tetején. Mivel nekünk nem habzik igazából, épp csak pezseg, de azt folyamatosan, így nekünk se hab, se barna réteg. A lé színeződött el kicsit, de nem jelentősen. Szóval, felnyitottuk Pandóra szelencéjét (ez látható a fentebbi szürke hátterű képen), hogy mi lehet benne. nem tudom, írtuk-e már, de a szoba egyik sarkában, a cserépkályha mellett érlelődik a káposztánk, a lakás egyéb részein ugyanis nincs ehhez elég meleg (már). Na amikor kinyílt a hordó, két dolog történt: elsőre mellbe vágott a széndioxid, ami nem volt túl kellemes érzés. Ezzel amúgy jó vigyázni! Ezt követően jött a savanyú káposzta szag. Úgy betöltötte a szobát, hogy nem győztünk szellőztetni. :-D Aztán megkóstoltam... ízre valahol félúton járhatunk. Már érezni a jellegzetes savanyú ízt, de ugyanakkor még nagyon sós. Annyira már nem, mint az elején, de még sós. Állagra kellemesen roppanós. Azt hiszem, kell még neki néhány hét erjedés, de jó úton járunk már...
Amikor az erjedés megszűnt, a hab elkezd letisztulni a tetejéről. Ha ez megtörtént, tegyük át 0-5 fokos helyiségbe, és lezárt fedővel tároljuk. Minél kevesebbet nyitogatjuk, annál tovább tartható el. Ha lehet, kézzel ne nyúlkáljunk bele, legyen inkább a hordóban egy nagy csipesz erre a célra... ha olyan környezetben lakunk, ahol nem megoldható a 0-5 fokos tárolás, kisebb adagokban (1-3 kg) kiszerelhetjük nylon zacskókba és fagyasztószekrényben/ládában fagyasztva nagyon sokáig tárolható anélkül, hogy tönkremenne belőle bármi is, ami a szervezetünk számára hasznos. Ez esetben egy kisebb mennyiséget hagyjunk a hűtőben befőttes üvegekben, ahol szintén hónapokig tárolható...

Ma (október 23) megkóstoltuk a káposztát, és úgy ítéltük meg, hogy elkészült. Bár még az erjedés nem ért teljesen véget, de ízre már megfelelőnek tartottuk, így arra az elhatározásra jutottunk, hogy véget vetünk a folyamatnak. Egy nagyobb üveg (4250 ml, kettővel ezelőtti kép) káposztát a spájzba tettünk, a többit 1.5 kilogrammos csomagokban lefagyasztottuk. Így lett a fagyasztószekrényben több, mint 12 kg káposzta, a spájzban pedig nagyjából 7 kilogramm. Ezen kívül lett még két darab 720 ml-es üveget sikerült megtölteni. Ezeket a hűtőbe raktuk, apránként majd csipegetünk belőle. :-) A beletett nyári almát megkóstoltuk, nagyon finom az is. Kellemes édes-savanyú íze van, leginkább az ecetes almapaprikához tudnám hasonlítani...

Valószínűleg nektek is fog megmaradni káposztalé a kisebb csomagokba történő kiszerelés után. Nekünk több, mint négy liter maradt. Mivel a savanyított alma nagyon ízlett, így egy lehetséges felhasználási módja a megmaradt káposztalének, hogy almát savanyítunk benne. A következő leírásunk is erről szól: 
Savanyított alma káposztalében savanyítva. De természetesen lehet kísérletezni más alapanyagokkal is. :-)Fontos: Ha nincs olyan helyisége a házban, ahol folyamatosan 8 fok alatt lehetne tartani az elkészült káposztát, akkor fagyasszuk le, ugyanis az erjedés nem áll le. Ennek több következménye is lehet:
  1. Kiforr az edényből, és minden savanyú káposztalétől fog ázni, 
  2. Túlérik a káposzta és ehetetlenül savanyú lesz 
  3. Felpuhul a túlérés közben, és elveszíti roppanósságát.
Lehetne tartósítószerrel leállítani az erjedést, vagy hőkezeléssel, de azt senkinek nem ajánljuk, mert akkor pont az vész el benne, amitől annyira egészséges: a tejsavbaktériumok. A fagyasztás közben azonban ezek nem sérülnek, a lefagyasztott savanyú káposzta felolvasztás után újra él... ha van hűvös spájz, akkor ott is eltartható hónapokig.



Tapasztalat:
 Az 1 kg só kicsit soknak tűnik így utólag. A végeredmény nagyon finom, de kissé sós lett, így felhasználás előtt jól ki kell nyomkodni, esetleg átöblíteni. De sebaj, első káposztánk volt, ilyet ezelőtt - még kisebb mennyiségben sem - nem csináltunk. Tapasztalatszerzésnek azonban jó volt, és már így is rendesen fogyott a káposztából, tehát attól nem félek, hogy a nyakunkon marad. :-) Jövőre azonban csökkenteni fogom a só mennyiségét nagyjából 60 - 70 dkg mennyiségre. Csak azért nem írom át a teljes receptet, mert nem tudom egyelőre megsaccolni, mennyi lenne az ideális sómennyiség. De jövőre majd javítjuk... :-)

Tévhit:
 Több gasztroblogban is olvastam már azt az alaptalan butaságot, hogy nyári káposztából nem lehet savanyú káposztát erjeszteni, mert csak megrohad. Ez egy tévhit, azok terjesztik, akik a nyári melegben nem képesek olyan körülményeket biztosítani a káposztájuknak, hogy ne rohadjon be még mielőtt beindulna az erjedés. Ugyanis a nyári meleg jobban kedvez a rohadásnak (is). A jelen poszt alanyát képező nem kis mennyiségű savanyú káposzta is nyári káposztából lett készítve. Másból nem is lehetne, ha figyelembe vesszük, hogy szeptember elején kezdtünk neki, akkor meg ugyebár még nincs is téli káposzta. A nyári káposzta kicsit zöldesebb, kicsit vastagabbak a levelei, és kicsit magasabb a víztartalma. Ezt kompenzálhatjuk folyamatot megelőző több napos szellőztetéssel, majd a nagyon alapos, vékonyra gyalulással. A nyári káposzta sóigénye is magasabb kicsivel, mint a télié. Nem emlékszem már, hol olvastam, de valahol azt írták, a téli káposzta 4% sót, míg a nyári káposzta 5% sót igényel az erjesztéshez. Szóval lehet nyári káposztából is erjeszteni, de a végeredmény kicsit sárgásabb lesz a kezdeti zöldesebb szín miatt. Igazi fehér savanyú káposzta viszont csak téli káposztából erjeszthető...

Mindenkinek kellemes házi káposztasavanyítást kívánunk... :-)










Savanyított alma káposztalében savanyítva



Pár napja tettük közzé házi készítésű savanyú káposztánkról szóló cikkünket. Abban írtuk, hogy a hordóba került egy darab nyári alma is. Amikor káposzta készen lett, és nekiálltunk feldolgozni (zacskókba, üvegekbe tölteni), előkerült az alma is. Felvágtuk, megkóstoltuk, és arra kellett rájönnünk, hogy bizony a káposztával savanyított alma nagyon finom...

Aztán amikor a zacskókba, üvegekbe való töltögetéssel végeztünk, és megmaradt több, mint négy liter káposztalé, akkor jött az ötlet - mivel ez a lé még erjedésben volt -, hogy vágok fel almát, és teszek el káposztalében. Így is történt. Fogtam néhány almát, megmostam, kicsumáztam, majd gerezdekre vágtam. Belepakoltam egy üvegbe, majd felöntöttem a savanyú káposztáról megmaradt lével, és szoba hőmérsékletű helyiségbe raktam. Ez nagyjából egy hete (2013.10.23) történt. Ma megkóstoltam az almát, és mondhatom, remek lett. Csak ajánlani tudom mindenkinek, akinek van felesleges káposztaleve. Miután elkészült, kiszedtem belőle az összes almát egy tálba. Figyelem: az alma a levegőn elkezd megbarnulni még így is, így jó sietni. :-) A lét hagytam ülepedni egy pár percet. Ez alatt lerakódott az aljára a barna élesztőréteg. Az almát a végleges helyéül szolgáló üvegbe pakoltam, majd óvatosan - hogy az élesztőréteg ne keveredjen bele ismét - felöntöttem az üveget a lével...

Hozzávalók:
- a kívánt mennyiségű alma (a megmaradt lé függvényében bármilyen nem kásás fajta megfelel)
- savanyú káposztáról megmaradt lé

Fontos: a lé forrásban van, ezért a kész üveggel vagy tartsuk hűtőben, vagy valamilyen módon állítsuk le a biológiai folyamatot. Ehhez használhatunk tartósítószert vagy borként.. de mi inkább a vegyszermentes megoldást javasoljuk. Tegyük hűtőbe, ott a tejsavbaktériumok miatt eláll akár fél évig is... :-)

Figyelem: mivel a káposztalé erjedésben van, így folyamatosan széndioxid keletkezik, aminek a távozását biztosítani kell. Ezért az üveget ne zárjuk le, csak lazán tegyük a tetejére a fedelet. Az első napokban az alma cukortartalma miatt hirtelen forrás indulhat meg, ami erős habzással jár. Ez normális, de hogy ne legyen minden tiszta káposztalé, érdemes az üveget egy tálba állítani. Az oda kifolyt lét vissza lehet öntögetni az üvegbe.

Fontos továbbá: csak természetes módon erjesztett káposzta levével próbáltuk ki. Bolti vagy piaci káposztákat vagy nem természetes erjesztéssel készítik, vagy ha igen, akkor azokban a kereskedelmi forgalomba helyezés előtt leállítják (mondjuk borkénnel vagy egyéb tartósítószerrel) a biológiai folyamatokat, így egyáltalán nem biztos, hogy olyan lével is a várt eredményt kapjuk. Előfordulhat, hogy egyszerűen csak berohad.



UPDATE 2014.03.28:  pontosan öt hónappal később ilyen szépen letisztult a leve (legutolsó fotó). Felbontottuk, és meglepő módon, ahogy levegőt kapott, ismét elkezdett pezsegni, azaz forrni. :-) Megkóstoltam, és igen csak rendesen átjárta az almát a savanyú káposzta leve, így kölcsönözve az alma gerezdeknek különleges ízt. A forrástól kicsit olyan pezsgős az egész, de ez mit sem változtat az évezhetőségén, sőt! Még így talán jobb is. Az pedig, hogy elkezdett pezsegni, és azóta is folyamatosan pezseg, azt jelenti számomra, hogy az üvegben még mindig, öt hónap eltelte után is egy élő dolog van, amitől csak még értékesebb az egész...




Toros káposzta házi savanyítású káposztából




Mivel múlt hónap 16-án megszületett első gyermekünk, Benedek, a feleségem édesanyja felutazott hozzánk két hétre. Mi meg ugye káposztát savanyítunk már egy ideje, és a káposzta elkészülte beleesett abba a két hétbe, amit az újdonsült nagyi nálunk töltött. A savanyú káposzta neki is nagyon ízlett, és az az ötlete támadt a minap, hogy készítsünk belőle toros káposztát. Mivel nagyon szeretjük, nem kellett túl sok rábeszélés... :-) Így történt, hogy saját, házi savanyítású savanyú káposztánkból készülő első étek a toros káposzta lett. A drága mama elmondta, hogy az ő szülei mindent a lehető legegyszerűbb módon készítettek el, mindenféle felesleges fűszerezés nélkül. Így esett hát - mivel most az ő kezében volt a fakanál, nem a mienkben -, hogy úgy készült, ahogy ő azt megszokta. Egyébiránt megjegyezném, hogy a hordós káposztánk eleve fűszeres volt, mert volt benne babérlevél, köménymag és szemes fekete bors is, így egyáltalán nem hiányzott a plusz fűszerezés... ;-) Na de lássuk a receptet, mert ez a teljesen egyszerűen elkészített klasszikus étel nagyon finomra sikeredett...

Hozzávalók a toros káposztához:
- 1.2 kg sertéscomb (legyen rajta háj, sovány hús nem jó ehhez)
- 3 kg (házi) savanyú káposzta , konyhasó ízlés szerint (kb 1-1.5 mokkáskanál)

Toros káposzta elkészítése:


A húst kockázzuk fel, majd egy lábasban saját zsírján enyhén megsózva pirítsuk meg, eközben levet enged majd, amiben fedő alatt puhára sütjük. Ha ez megvan, akkor a húst vegyük le a tűzről, és tegyük félre. Most jön a káposzta. Itt azért megjegyzem, már nagyon vártuk az első felhasználást, hiszen alig egy hete készült el a saját készítésű savanyú káposztánk. Szóval, a káposztát facsarjuk ki alaposan, majd tegyük egy akkora lábasba, hogy majd a hús is elférjen benne. A káposzta alá tegyünk egy kevés étolajat, vagy ha a húson volt elég háj, akkor a husi zsírjából is önthetünk alá - mi inkább ezt javasoljuk. :-) Ezen a zsiradékon pároljuk addig a káposztát, amíg finom puha nem lesz. Ha ez megvan, akkor öntsük rá vissza a húst, és melegítsük össze az egészet. Keverjük el alaposan, és már készen is van, tálalható.

Mindenkinek jó étvágyat kívánunk a toros káposztához! :-)




Mustár házilag



Bemutatunk jó pár mustárreceptet. Persze csak akkor ajánljuk, ha nem szeretnél mindenféle tartósítószerrel és ízfokozókkal ellátott bolti mustárt enni.

A fehér- és/vagy fekete-mustármagot igen finomra megőröljük, borecettel vagy más fűszeres ecettel, esetleg borral és vízzel megfelelő sűrűségű péppé keverjük, fűszerekkel ízesítjük. Amikor az őrleményt folyadékkal összekeverjük, az összetört sejtekből kiszabaduló enzimek hatására végül felszabadul a mustárolaj, amely az egész keverék, csípős, fűszeres alap ízét megadja. A hozzákevert egyéb fűszerek ezt az alap ízt színezik.
Angol mustár

Az angolok speciális, porított mustárja.
Készítése: A mustármagot porítják majd a különféle fűszerekkel, mint a Cayenne bors, só stb. ízesítik. Színe sárga, púderszerű. Használatkor meleg víz hozzáadásával megfelelő sűrűségűre kell kikeverni. Mártások, vajak ízesítésére használjuk.

Erdélyi mustár

Hozzávalók:

o 25-25 dkg fekete- és fehér-mustár-por,
o 2,5 l friss szőlőmust.

Elkészítése: A mustot felére beforraljuk, még fövő állapotban hozzákeverjük a mustárporhoz, de csak annyit, hogy sűrű, egyenletes állagú krémszerű legyen. Másnapig állni hagyjuk. A must maradékát felforraljuk, és annyit öntünk a péphez, hogy kellő sűrűségű legyen. Ha kihűl, üvegekbe töltjük.

Francia mustár

Hozzávalók:

o 50 dkg fehér-mustármag,
o 1250 ml erős borecet,
o 25 dkg cukor,
o 2 g szegfűszeg,
o 2 g szegfűbors,
o 2 g fahéj,
o 1 dkg tárkonyfű,
o 6-10 dkg vöröshagyma,
o 1 dkg majoránna,
o 1 g babérlevél,
o ízlés szerint só.

Elkészítése: A borecetbe keverjük a fűszereket, 5 percig főzzük, majd 1/2 órán át lefedve állni hagyjuk. Folytonos keverés közben szitán át a mustárliszthez adagoljuk, és kevergetve felfőzzük. Finom szőrszitán áttörjük, ha kihűlt üvegekbe tesszük.

Háromféle ízű házi mustár

Hozzávalók (3 db 2,5 dl kis üveghez):

o 20 dkg sárga mustármag,
o 2 szelet toast kenyér,
o 1 közepes fej hagyma,
o 25 dkg cukor,
o 2 evőkanál méz,
o 2,5 dl fehér borecet,
o 1 teáskanál száraz sherry vagy tokaji szamorodni,
o 2 szem szegfűszeg,
o 1 babérlevél,
o 4 szem borókabogyó,
o 2 evőkanál pirospaprika,
o 1 teáskanál kurkuma,
o 2-2 szál petrezselyemzöld, bazsalikom, metélőhagyma

A megőrölt mustármagot összekeverjük a kurkumával. A megtisztított hagymát felkockázzuk. 1,2 dl vizet az ecettel, cukorral, hagymával, babérral, szegfűszeggel, és a borókabogyóval 20 percig forralunk. A levet átszűrjük, elkeverjük az őrölt mustárral.

A krémet 3 felé osztjuk. A fűszeres mustárhoz az egyik részt pirospaprikával és sherryvel ízesítjük. Az édeskés mustárhoz az összemorzsolt toastkenyeret és a mézet keverjük. A maradék 1/3 részt a zöld fűszerekkel ízesítjük. Mindhárom mustárt üvegekbe töltjük, gondosan lezárjuk. Legalább 4 hétig érleljük.

Magyar mustár

Hozzávalók:

o 50 dkg fehér-mustármag-por,
o 250 ml borecet,
o 250 ml víz,
o porított: 6,5 dkg csombor,
o 2,5 dkg kakukkfű,
o 2,5 dkg koriander,
o 2,5 dkg szárított petrezselyem;
o édes must,
o ízlés szerint só.

Elkészítése: A mustármag, ecet, víz keverékét 1 napig állni hagyjuk. Másnap hozzákeverjük a fűszereket. Annyi édes musttal keverjük el, hogy sűrű krém legyen.

Német mustár

Hozzávalók: Finomra őrölve:

o 50 dkg fehér-mustármag,
o 2 g szegfűszeg,
o 2 g fahéj,
o 1 dkg fekete-bors,
o 2 dkg tárkonyfű;
o 1000 ml borecet,
o 1 g reszelt vöröshagyma,
o 2 g reszelt fokhagyma,
o 30 dkg porcukor,
o 6-7 g só.

Elkészítése: Először a porokat keverjük el az ecetben, majd a hagymákat, cukrot, sót. Simára dolgozzuk. Addig hagyjuk fedetlenül, míg teljesen elveszti erősen csípős ízét. Üvegekbe zárjuk.


Mézes-fahéjas mustár

Hozzávalók:

o 10 dkg mustármag,
o 1 dkg só,
o 2 dkg cukor,
o 5 dkg méz,
o 6 dkg borecet,
o 80 ml víz,
o csipetnyi őrölt fahéj,
o 5 szem koriander,
o 2 ek tárkony.

A mustármagot, a tárkonyt, illetve a koriandermagot alaposan megőrlöm (kávédaráló). Lisztfinomságúnak kell lennie. Ezt a lisztet összekeverem a többi hozzávalóval. A kezdeti erősségét 1 - 2 nap alatt elveszti és akkor adja ki az igazi aromáját. 

I.Sz.


Ecetek



Eredete:
Az eceteket ősidők óta használják különböző konyhákban világszerte. Elsősorban az ázisai és nyugat-európai konyhában elterjedt. A nemzetközi nyelvekben használt “
vinegarkifejezés, a francia vin aigre”, azaz savanyú bor kifejezésből származik. Az első eceteket valamikor időszámításunk előtt 3000-ben erjedt szőlőmustból készítették, de egyes vélekedések szerint az első ecetek a távol-keleten rizsborból készültek. Az ókori világ nagyra becsülte ezt az anyagot, ami az egyik legfontosabb ízesítő és tartósító szerré vált. Gyakran használták a zöldségeken felül különböző húsok tartósítására is. Az ókori rómában üdítőitalként alkalmazták, különböző fűszerekkel ízesítve, vízzel hígítva. Az ecetkészítés a reneszánsz Franciaországban élte virágkorát. Angliában, 1673-ban ecetadót vezettek be, mert olyan jól jövedelmezett annak készítése és a vele való kereskedés.
Előállítása:Az ecetek első nagyüzemi előállítása a dokumentumok tanúsága szerint Franciaországban kezdődött Orleans városában. Az így, az ún. orleans-i módszerrel előállított ecetek ízvilága nagyüzemi módon a mai napig utánozhatatlan. Az orleansi eljárással a már elkészült borecetet diófa hordókban időnként meghatározott mennyiségű borral visszaoltják és újra erjedni hagyják. Ezzel az igen lassú, házi módszerrel egyedi zamatú és igen értékes ecet nyerhető.
A biológiai eceteket valamilyen alkoholtartalmú anyagból, például borból, erjedő gyümölcsből, gyümölcsléből állítják elő ecetsav-baktériumok (Acetobacter spp., Gluconobacter spp.) közreműködésével. A baktériumok oxigén jelenlétében az etilalkoholt ecetsavvá oxidálják. Korábban kádakban, hordókban ma már ecetsav-fermentorokban (Frings-féle ecetképző, , irányított körülmények között, automatizált formában zajlik le ez a folyamat.
Az ipari úton előállított szintetikus ecetek elsősorban ipari felhasználásra kerülő nagy tisztaságú ecetsavak, csupán élelmiszer adalékanyagként (E 260) fordul elő.  Leggyakrabban mezőgazdasági alapanyagokból fermentált finomszeszekből, vagy nyersszeszből készülnek. Korábban faanyagok száraz lepárlásával nyertek szitetikus ecetsavat, amit további tisztítást követően ételecet gyártáshoz felhasználtak.
Az ecetek legdrágább és legnemesebb fajtája a balzsamecet, ami elsősorban a mediterrán Európa gasztronómiai csodája. A leghíresebb balzsamecet gyártó vidék az olaszországi Modena környéke. A hagyományos úton készülő modenai balzsamecet, az Aceto Balsamico tradizionale di Modena” eredetvédett termék Európában, így ennek megfelelően az ára is igen borsos lehet. A hagyományos modenai balzsamecethez kézzel szüretelt Trebbiano fajtájú szőlőt használnak fel. Maga az erjesztési eljárás több százéves hagyományokon nyugszik. A későn szüretelt nagy cukorfokú szőlőből készült mustot kíméletesen, lassan beforralják, majd nagy fahordókba töltik és minimum 12-15 évig érlelik. Az erjedés során az ecetet fokozatosan szűrik és tisztítják, majd egyre kisebb, más-más fából készült hordókba fejtik át. A legnagyobb hordó a folyamat elején 50-200 literes, a legkisebb viszont mindössze 5-10 liter űrtartalmú. A viszonylag gyakran használt 6-12 éves balzsamecetek mellett előfordulnak 50-100 éves, óbalzsamecetekis, ezeknek az ára szinte megfizethetetlen.
A legtöbb balzsamecet azonban ma már borecetből és mustsűrítményből készül, és kiváló kiegészítője lehet e legkülönfélébb ételeknek. Íze lágyabb, teltebb, krémesebb, mint a hagyományos úton készülő eceteké.
Balzsamecet
Az
 almaecet napjainkban hatalmas népszerűségnek örvend, mióta bizonyítottnak tűnik egészségmegőrző, roboráló, általános immunerősítő és fogyasztó (?) hatása. Az almaecet a jellegzetesen barnás-sárga színű almamustból, amaborból (cider) készül. Leggyakrabban szűretlenül, pasztörizálatlanul készítik, így megmaradnak az almából származó fontos tápanyagok.  Az almaecet tartalmaz többek között: A-, B1-,  B2-, B6-, B12-, C-, E-vitaminokat, Béta-karotint, rutint (P-vitamint), ásványi anyagokat és nyomelemeket: kloridot, vasat, fluort, káliumot, kalciumot, nátriumot. Nagy mennyiségeben tartalmaz természetesen savakat: ecetsavat, citromsavat, propionsavat, tejsavat, ezen kívül aromaanyagokat, enzimeket és pektint.
A borecetek hazánkban már a honfoglalás korában is ismert volt. A helytelen tárolásból adódó bor ecetesedését követően az ételek ízesítésére használták fel. A borecetek alapanyagául fehér és vörösborok egyaránt felhasználhatóak, ennek megfelelően megkülönböztetünk fehér- és vörös boreceteket. Baktériumos erjesztéssel, akár több évig készülnek, leggyakrabban tölgyfahordóban. Természetesen az elkészült ecet minőségét a felhasznált bor minősége határozza meg leginkább. Jellegzetes ízét a szőlő aromája adja, és nagy mennyiségben tartalmaz borkősavat és azok sóit.
Manapság egyre népszerűbbek a családi konyhában is a különböző fűszeres ecetek, melyek legtöbbször hagyományos ecetek, amibe friss fűszernövények kerülnek. Ilyenek pl. a fokhagymás ecet, tárkonyos ecet, kakukkfű ecet, kakukkfű ecet stb. Az kellemes ízvilágot tovább fokozhatjuk, ha hagyományos ecet helyett bor-, vagy almaecetet használunk alapanyagként. A különböző fűszeres ecetek a legváltozatosabb saláták húsételek ízesítésére alkalmasak.
További információk különböző híres, speciális és különleges ecetekről a Bűvös szakács oldalán.




Hagymalekvár
házilag


Ennek a különlegességnek az elkészítése is azok közé tartozik, amit már régóta kiakartam próbálni. Eddig azért várakoztam mert balzsamecetet annyira nem használok de gondoltam megér egy próbát hogy  kevés alapanyaggal és sima gyenge ecettel elkészítsem:)
Hozzávalók: 2 db nagyobb vöröshagyma, 1 fakanál margarin, 3 ek. méz,  fél-fél mokkáskanál só,őrölt bors,rozmaring, csipet csípős paprika, 1 tk. Ecet.


Elkészítése: A vöröshagymát megpucoltam és vékony szeletekre fölvágtam. A margarint felmelegítettem rátettem a hagymát és folytonos keverés közben / lassú tűzön/ pároltam. Mikor már kezdett kicsit puhulni akkor tettem rá a mézet és ezzel   karamellizáltam . Ezután tettem hozzá  a fűszereket is még mindig keverve és a  legvégén  az ecetet. Kicsit hagytam hogy az ecet illata elillanjon majd levettem a tűzhelyről.
Ui:Azt nem tudom hogy mennyire lenne más ha balzsamecettel készítettem volna? de hogy így is finom az biztos!
Copy and WIN : http://ow.ly/KNICZ





Gyömbér tisztítása


A gyömbér tisztítása rendkívül egyszerű, ha ismered ezt a trükköt. Nem kell hozzá sem kés, sem extra szerszám, pillanatok alatt és a legkisebb anyagveszteséggel meg tudsz tisztítani egy darab gyömbért még akkor is, ha egészen kicsi. Vagyis, nem fogod levágni egy késsel a héjának a felét, és kidobni.

Gyömbér tisztítása – a legegyszerűbb trükk

A gyömbér tisztításához nincs másra szükség, csak egy teáskanálra, kiskanálra.
  1. Gyömbér tisztítása
    Gyömbér tisztítása kiskanállal
    Fogd egyik kezedbe a gyömbért, másik kezedbe pedig a kanalat. 
  2. A kanalat, mintha egyszerűen hámoznád, húzd végig a gyömbéren. Pontosan úgy fog működni, mintha késsel vagy zöldséghámozóval tisztítanád.
  3. Ahol esetleg hibás a gyömbér, ott nyomd meg kicsit jobban a kanalat, azokat a részeket is el tudod így távolítani.
  4. Haladj körbe, és pillanatok alatt kezedben a felhasználásra kész gyömbér!
  5. Ha kész vagy, érdemes még lemosni a gyömbért.

A kanalas gyömbér tisztítás előnyei

  • Sokkal egyszerűbb, mint bármilyen más módszer. Pillanatok alatt meg tudod tisztítani a gyömbért.
  • Semmi sem megy kárba, tényleg csak a gyömbér héja jön le.
  • Nem tudod megvágni magad.
  • Akár egészen kicsi gyömbérdarab esetén is tökéletesen működik.




Rántott hús olajszag nélkül



Az utóbbi években meglehetősen rossz a rántott hús PR-ja, az egészséges táplálkozás fanatikusainál nemigen kerül az asztalra. Tippjeinkkel gyorsan, könnyen, olajszag nélkül elkészítheted a szervezetedet sem terhelő bundás finomságot.
A rántott hús bundája rengeteg szükségtelen szénhidrátot, kalóriát rejt, ráadásul a bő olajban való megmártózás alatt annyi olajat szív magába, hogy az két hétre is elég lenne egy átlagos szervezetnek. A panírozás ráadásul rendkívül időigényes, a húsok kisütése alatt pedig nem csak te leszel büdös, hanem az egész lakás. Lássuk, mit csinálhatsz másképp!

Bundázás, másképp
A bundaügy kérdésében az alapanyagok megváltoztatásán van a hangsúly. Fehér liszt helyett használhatsz teljes kiőrlésű lisztet is, a tojást fellazíthatod egy kevés vízzel, ezzel a két egyszerű lépessel máris kiiktattál jó néhány kalóriát.
A zsemlemorzsát kiválthatod lereszelt graham kenyérrel, de keverhetsz bele zabkorpát vagy zabpelyhet, így az étel rosttartalmán is javítasz. A húsokat forgathatod zsemlemorzsa helyett apróra tört kukoricapehelybe is.
Komolyabb módosítás, ha a liszt-tojás páros kiváltod joghurttal vagy kefirrel, igaz, hogy így egyre messzebb kerülsz a megszokott ízektől. (Nagyon finom lesz a rántott csirke akkor is, ha fokhagymás-joghurtos pácba teszed, majd kivéve megforgatod zsemlemorzsában.) Ez persze nem feltétlenül baj, hiszen így kevésbé unalmas az étel, a változatosság érdekében akár friss, aprított zöldfűszert (például kakukkfű, zsálya, citromfű), reszelt citromhéjat vagy éppen parmezánt is tehetsz a morzsába. 
Rántott hús olajszag nélkülOlaj(szag) helyett
A könnyített panír elkészítése után a rengeteg felesleges olajtól kell megszabadulnod. Ennek legegyszerűbb módja, ha a bepanírozott hússzeleteket, esetleg csirkecombokat egyenletesen megspricceled olajjal, és sütőpapírral bélelt tepsin a sütőbe tolod őket.
A karaj és a csirkecomb 50-60 perc készül el, a csirkemell pedig ennél is gyorsabban, és nem kell őrizni őket. Egyszer, körülbelül félidőben, mikor a felső részen megpirult a panír, meg kell fordítani, hogy a hús másik fele is ropogósra süljön. 
A szemtelenül egyszerű változat
A Maggi Ropogós fortélyokkal még tovább egyszerűsítheted a bundázást. Nem kell mást tenned, csak megkenni a húst nagyon kevés (olíva)olajjal, és beleforgatni a tasak tartalmába. Se koszolás, se több fázis, egyszerű, mint az egyszeregy. Választhatsz a sajtos, fokhagymás, pikáns vagy zöldfűszeres ízek közül, így aztán biztosan nem unod meg a rántott húst. A panírozással 20 perc alatt elkészülsz, és csak be kell tenned a húst a sütőbe, majd kivenni és tálalni, amikor kész.




Mustáros rántott hús

Hozzávalók


A kicsontozott karajt felszeleteljük, kiklopfoljuk, majd sóval kevert, borsos mustárral alaposan bekenjük. 
Kicsit állni hagyjuk.
Ezután bepanírozzuk (liszt, tojás és zsemlemorzsa), majd bő olajban, fedő alatt, kicsi lángon, puhára sütjük. 






Marinírozott csirkecomb



Hozzávalók:

  • 60 dkg csirkecomb , 5 ek. Ketchup , 3 ek. Mustár , 5 gerezd fokhagyma (zúzott) , 1 kk. bors , 0,5 kk. törött köménymag ,
  • 0,5 kk. majoránna , só
Kategória:  húsételek
Alkategóriák:   szárnyas
Jelleg:  házias
Fogyasztási ajánlat:   főétel 

Elkészítés:

A ketchupot, a mustárt, a fokhagymát, borsot, köménymagot, majoránnát a sóval jól elkeverjük. Ezzel a mártással bekenjük a sózott csirkecombokat és egy napig hűtőszekrényben tartjuk. Készítéskor tepsibe rakjuk alufóliával letakarva úgy, hogy a mártás is rajta maradjon, és körülbelül 40 percig sütjük. A sütési idő letelte előtt 10 perccel az alufóliát vegyük le, hogy szép piros legyen. Aki a csirkehúst nem szereti, elkészítheti sertéshúsból is, az is igen ízletes.




Ecetes hal recept



hozzávalók 10 főre
  • 2 kg felszeletelt ponty (vagy bármilyen másik keményhúsú folyami hal) , liszt, tojás, zsemlemorzsa (a panírozáshoz)
  • olaj a sütéshez , 4 nagy fej vöröshagyma
salátaléhez ,  ecet só , cukor , víz , szegfűbors , babérlevél 
 elkészítés
  1. A felszeletelt, besózott halat bepanírozzuk és bő olajban kisütjük.
  2. Egy nagy jénai tálba a karikára felszeletelt hagymával váltakozva rétegezzük.
  3. Jó ecetes-sós-cukros salátalevet készítünk és a szegfűborssal meg a babérlevéllel együtt felforraljuk.
  4. A halat ezzel a forró lével leöntjük, és lefedve legalább egy napig érleljük.
    A forró ecetes lé átjárja a halat, és ha több napig áll, akkor a benne lévő nagyon vékon szálkák "eltűnnek".
  5. Friss fehérkenyérrel vagy ecetes burgonyasalátával tálaljuk.  
story
Hát ez az ecetes hal nem tévesztendő össze a ruszlival! Nem, nem! Itt nem nyers a hal, hanem rántott.
Eddig még nem találkoztam olyan emberrel, aki ismerte volna ezt az ételt. Úgy látszik ez amolyan igazi tájjellegű fogás, és ez a táj jelen esetben lehet, hogy csak a családunk konyháját jelenti ;-)
Kis mennyiségben nem érdemes készíteni, de bármely sátras ünnepkor, húsvétkor, vagy karácsonykor érdemes hozzáfogni.
Illetve nálunk bármely alkalommal, ha szépszámú családunk összejön szívesen látjuk az asztalon. Így történt ez most is.
Édesanyám az anyáknapi köszöntőket várva készítette el nekünk. Hiába mondjuk, hogy ne vesződjön miattunk ilyen nehéz dolgokkal, de egy édesanyának semmi sem okoz nehézséget, ha a gyerekeiről van szó.
Ezúton szeretnék neki még egyszer jó egészséget kívánni, és itt köszöntök minden édesanyát eme nevezetes nap alkalmából!




Olajos hal keszegből



Legnagyobbik Fiam lelkes horgász, vasárnap este 20 db keszeggel állított haza a Tiszáról. Most nem pucolta meg, és sietett is nagyon, úgyhogy a tisztítás-belezés most az én reszortom lett, de nagyon örültem így is, mert régebben találtam egy receptet  a Halas és halatlan történetek blogoldalon, ami nagyon megtetszett, és ki akartam próbálni. Igaz az eredeti recept kárászból készült, de úgy gondoltam keszegből is jó lesz. Így elkészítettem az olajos halat keszegből.

Hozzávalók:
  • 14 db kisebb keszeg , só, szemes bors, csilipor,
  • olaj, amennyi majdnem ellepi

A halakat szépen megtisztítva tettem el vasárnap. Ma csak az úszókat és farkakat vágtam le konyhai ollóval. A legkisebb gyorsfőző fedővel használható zepter lábasba öntöttem annyi olajat, ami az egész alját beterítette, és a besózott keszegeket szépen belesorakoztattam. Néha megszórtam szemes fekete borssal, a tetejét egy jó teáskanál csiliporral, aztán annyi olajjal öntöttem le, ami majdnem ellepte. A fedőt lezártam, és szokásos jelzések után 1 óráig főztem a halat, majd félrehúztam, és megvártam, míg a pöcök magától visszaesett. Sült keszeg illatú, kissé csípős, kellemesen fűszeres  vajpuha hal  lett belőle, aminek csak a gerinccsontját kellett kidobni, az összes többi szálkája teljesen elfőtt. Lehet, hogy a gerinc is elomlott volna, ha az eredeti recept szerint citromlevet is tettem volna bele, de sem citromom, sem citromlevem nem volt itthon. Így is mesésen finom lett az olajos keszegem.

Olajos hal keszegből





Olajos halkonzerv házilag


Aki figyelmesen végigolvasta a Vacsoracsatás bejegyzésem, ott említettem, hogy készült a konyhámban finom olajos halkonzerv. Na jó, azért nem szuszukáltam bele a végterméket konzerves dobozokba.
Múltkoriban paradicsomosan készítettem, akkor makrélával (türelem, annak a közlése is megtörténik valamikor), most pedig heringet vásároltam.



Hozzávalók:
  • 1 kg hering , 1kisebb fej hagyma , 5-6 cikk fokhagyma (ezek elefánt méretű cikkek voltak, de mi szeretjük a fokhagymát)
  • babérlevél , mustármag , só , bors , 3-3,5 dl olaj , 0,8 dl ecet (ez segíti a halcsontok puhulási folyamatát) , kevés víz
A halakat megmostam, lecsöpögtettem, egy kuktába helyeztem. Rátettem a fűszereket, folyadékokat. A halak nem szabad szárazon legyenek, lében kell csücsülniük. Kuktafedőt rátettem, takaréklángon, alatta lángelosztóval (nekem ez utóbbi hiányában pislákoló lángon) 5-6 óra alatt párolódnak készre. Akkor van kész, ha a csintok puhák.
Ha netán nagyobb adagot készítünk mint amekkorára a család befogadóképessége van kalibrálva, akár le is fagyaszthatjuk, avagy csavaros üvegekbe téve szépen kidunsztolva be is kerülhet a kamra polcára.
A citromlé evés előtti rácsöpögtetése szinte kötelező. Legalábbis nálunk.


Paradicsomos halkonzerv, nem plékonzervből


Sok kimondott néphagyományt nem tartunk, gyerekkoromban sem tartottunk, már ami a kajálást illeti.
De azért Nagypénteken hal dukál. Ha netán ebédre más volna tervezve, vacsorára símán elkészíthető.

Hozzávalók: 
    4 fagyasztott makréla , 3 db babérlevél , 4 cikk fokhagyma
    1 ek házi készítésű vegeta (sótlan) , bors , 1 csapott tk só , 0,7 dl olaj,
    0,3 dl ecet , 5 dl házi készítésű paradicsomlé (jó sűrű legyen)
    1-2 szál zeller zöld, 2 ek cukor
A halakat kiolvasztjuk, megtakarítjuk, kb 2 ujjnyi vastagságúra felszeleteljük. Ha van benne haltej és/vagy ikra, félretehetjük, s az is belefőzhető a konzervünkbe.


Egy kukta aljába szorosan egymás mellé tesszük.


Ekkor tesszük rá a fűszereket:  rusztikus darabokra vágott fokhagymacikkeket, babérlevelet, sót, borsot, vegetát. Beleöntjük a paradicsomlevet, olajat, ecetet. Ez utóbbi (meg a paradicsom savassága) fogja a főzés során ehető puhaságúra segíteni a hal szálkákat, gerincet. Lehet sűrített paradicsomból is készíteni, akkor azt vízzel kell kissé hígítani.




Ezek után a kukta tetejét le kell zárni, feltenni főni. Mikor felfőtt, a lángot visszavenni takarékra, gáztűzhelynél lángelosztót is lehet használni a bíztonság kedvéért. Egy óra elteltével tűzről félre kell venni, majd a nyomás csökkentével megnézni nehogy mégis túl nagy legyen a hő, a nedvesség csökkenjen, s a hal odasüljön a kukta aljához. Ennek függvényében még visszatesszük tovább puhuljanak főleg a halcsontok. A képen látható halkonzerv szűk 6 óra alatt készült el, a láng épp csak pislákoló volt alatta, olykor fennebb is kellett húzni, mert teljesen leesett a kuktában a nyomás.
Mikor elkészült, a babérleveleket s a zellerszárakat kidobjuk, rászórunk 2 ek cukrot, ízlés szerint még sózható. Ha kihűlt, akkor gyönyörű épségben tálalhatóak a haldarabok. Nagyobb adag készítése esetén ami nem fogy el, az lefagyasztható vagy csavaros üvegekbe téve dunsztolással tartósítható.


Halkonzerv házilag


Mivel elég sokan szeretnek horgászni itt a Donnások közül, úgy vettem észre, talán örülni fognak ennek a jó kis paradicsomos halkonzerv receptnek, ami hamar elkészül és bármilyen apróhalból készíthető.
Hozzávalók:
4 kg hal (feje, uszonyai és farka nélkül, kitisztítva, megpucolva, de én filéből szoktam készíteni, így gyorsabb és nincs szálka benne), 1 deci ecet, kiegészítve negyed literig paradicsomlével, 1 deci olaj, kiegészítve negyed literig vízzel,
2 deci víz, 8 babérlevél, 2 evőkanál só, 30 szem bors, fél liter paradicsom (dobozos), 2 fej hagyma, 1 petrezselyemgyökér, 1 sárgarépa (ezek apróra vágva)
 

Mindent beleraksz egy kuktába és lassú tűzön két és fél órát főzöd, amíg a szálka is megpuhul és szétfő. Mivel én filét használtam nem kellett ennyit főzni. Nem szabad kavarni, esetleg rázogasd meg, mert szétesik a halhús. Én csíkokra vágtam, úgy raktam bele, és főztem míg két ujjnyi lé maradt a tetején.
Nagyon ajánlom, mert üvegekbe rakva, hűtőben, eláll elég sokáig, bár szerintem hamar elfogy, mert finom.
Hidegen, melegen egyaránt fogyasztható.
Jó étvágyat hozzá!






OLAJOS HAL HÁZILAG


Hozzávalók: 1 kg hering, 3-4 dkg só, 4 dl étolaj, 4 db babérlevél, 1-1 csapott evőkanál koriander és mustármag, 2 szem chili vagy cseresznyepaprika, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 kávéskanál egész bors.
Elkészítés: A heringet kívül-belül besózzuk, 3-4 óra múlva a kukta betétjére máglyába berakjuk. Ráöntjük az olajat, beledobjuk a fűszereket. Felöntjük annyi vízzel, hogy egy ujjnyira ellepje. A kuktát lezárjuk, tűzre tesszük és a sípolástól számított 80 percen át takaréklángon főzzük. Ha lehűlt, óvatosan lapátkanállal kiszedjük a halat abba az edénybe, amiben tárolni fogjuk. A kuktát visszatesszük a tűzre, a vizet elforraljuk, majd az olajat rászűrjük a halra.Lefedhető edényben hűtőgépben több napig eláll.


Olajos hal – házilag



Ez is „gyerekkori emlék”, Édesanyám szokta készíteni, két napnál többet még soha nem ért meg, annyira finom. Szeretjük az olajos halat, de vágytunk a konzervnél jobb megoldásra.

Hozzávalók:
1 csomag (900 g) mélyfagyasztott tengeri hal , olaj , 2 citrom leve
2-3 babérlevél , szemes bors, 1 púpos teáskanál só


Egy kuktában betenni a halat és a fűszereket, ráönteni annyi olajat (oliva vagy napraforgó), hogy majdnem ellepje, 2 citrom levét + 1-2 dl vizet és nagyon lassú tűzön 1 órát főzni.
Tálba szedni, kihűteni és citrommal, friss kenyérrel élvezni.







Pácolt hús rizses körettel

      Hozzávalók80 dkg szeletelt, vagy darabolt hús, páclé. Köret: 50 dkg főtt rizs, 40 dkg főtt borsó, 25 dkg főtt csemegekukorica.


Páclé: 2 evőkanál olívaolaj, fél dl balzsamecet, 1 dl méz, 2 evőkanál 

szójaszósz, 2 dl kecsap, 1 lapos teáskanál reszelt gyömbér, 1 kis fej 

fokhagyma aprítva, 1 közepes vöröshagyma aprítva, 1 evőkanál 

Worcestershire szósz, őrölt bors, 1csipetnyi só.

Elkészítés: Az előző nap a hús szeleteket a fenti pácba helyezzük, és zárható edénybe a hűtőbe tesszük.
Egy tepsibe öntünk fél dl vizet, fél dl vörösbort és 1 evőkanál étolajat. Ebbe helyezzük az előző nap  bepácolt húst a páccal együtt. Előmelegített sütőben 200 fokon kb. 60 perc alatt puhára sütjük. Az első 20 percben én alufóliával letakartam. Sütés közben a húst néhányszor megforgatjuk. Nagyon omlós, kellemes ízű, fűszeres hús lesz az eredmény.

   



MARINÁLÁS

MARINÍROZÁS



Sós, ecetes, hagymás lében húsok, halak ízesítése, érlelése
A magyar konyhában inkább csak a marinált (marinírozott) rántott hal és a hagymás hering ismertebb.
Marinírozni szokták még a főtt borjút, bárányt, marha- és sertésnyelvet, ökörszájat, kemény tojást.
A cseh és szlovák konyha kitűnő készítményei a marinált szafaládé, krinolin, virsli és párizsi. Ezek mindegyike kitűnő hidegkonyhai készítmény, sör- és borkorcsolya.
A marinírozáshoz használt páclét 
marinádnak nevezzük.





OLASZ SALÁTAÖNTET



Adag: 1 adag
2 evőkanál friss, apróra vágott zöldfűszer 3 evőkanál frissen préselt/facsart citromlé
3 evőkanál fehérborecet 10 evőkanál extraszűz olívaolaj ,1 gerezd zúzott fokhagyma
1 evőkanál mustár ízlés szerint  ízlés szerint frissen őrölt fehér bors
Elkészítés:
1. Keverőtálba tesszük az ecetet, hozzáadjuk a sót és addig keverjük, amíg teljesen feloldódik.
2. Beletesszük a borsot és elkezdjük adagolni az olajat miközben állandóan keverjük. Először cseppenként, majd vékony sugárban adjuk hozzá az olajat. Az erőteljes keveréstől sima, homogén, kissé sűrű lesz az öntetünk.
3. Habverővel beledolgozzuk a mustárt.
4. Ha túl sűrűnek találjuk 1-2 evőkanál hideg vízzel hígíthatjuk. Ha még savanyítani akarjuk hozzáadjuk a citromlét. Ha "lágyabb" ízt szeretnénk egy csipet cukrot is keverhetünk bele.
  1. Végül belekeverjük az apróra vágott zöldfűszereket - kakukkfüvet, bazsalikomot, oregánót, petrezselyemzöldet, esetleg snidlinget - ízlésünk szerint




Ruszli 1 (ecetes, pácolt apróhal) recept



Kategória:
 
Halas ételek
Hozzávalók:
2 kg apró hal (garda, keszeg stb.),  1,5 kg vöröshagyma,  1 babérlevél,
1 teáskanál törött feketebors,  1 mokkáskanal őrölt mustármag,  ecet,
cukor,  só ízlés szerint.
Elkészítés:
A halakat megtisztitjuk, lefejezzük, kibelezzük, majd többször váltott hideg vizben megmossuk. Lecsurgatjuk, és lehetőleg műanyag vagy porcelánedénybe soronként jól lesózva berakjuk.
A tálat letakarva hideg helyen 4 napig hagyjuk állni, majd a sós levet lecsurgatjuk róla.
A megtisztított vöröshagymát nagyon vékony karikára vágjuk, és besózva három órán keresztül hagyjuk állni.
Ezután annyi ecetes vizet öntünk rá, amennyi jól ellepi. (Kellemesen savanykásnak kell lennie.) Másnap a szikkadt sós halat a lecsurgatott ecetes hagymával soronként befőttes üvegekbe rakjuk. izlés szerint cukros-ecetes páclevet forralunk, a fűszereket beleszórjuk, és 5 percig főzzük. Ezután kihűtjük és ráöntjük a halra. Az üveget nem kell lekötni, elég befedni.



Balzsamecet krém

Másfél litert készítettem ebből a finomságból. Igen, igen, lehet, hogy már mondja is valaki, hogy mi a csudának ilyen sokat? --- hááááát mert jön a karácsony, itt van az apró ajándékok elkészítésének ideje. S nem utolsó sorban azért, mert nagyon, nagyon szeretjük. S nem csak húsok mellé, de még egy-egy fagyihoz, vagy édességhez is el tudom képzelni, annyira finomra sikeredett.
Hozzávalók: 7,5 dl jó minőségű vörösbor, 7,5 dl balzsamecet, 4,5 dl szőlőlé, 1 kisebb fej fokhagyma 1 nagyobb, (vagy két kisebb) fej lilahagyma, 15-20 dkg méz, 6 evőkanál barna nádcukor, 1 csomag szárított kakukkfű, (a friss is megfelel, de nekem nem volt. Frissből legalább 10 szál, 1 csapott teáskanál só, 1 csapott evőkanál citrombors 2 evőkanál étkezési keményitő, Egy kb 4 literes lábasban a barnacukrot karamellizáltam, majd hozzáöntöttem a bort, és a balzsamecetet, az apró kockára vágott lilahagymát és a félbe vágott fokhagyma gerezdeket. Kb egy óráig főztem (bár lehet, hogy csak 50 perc volt :). A felforrt lét félretettem, lefedtem, s addig a szőlőt kipréseltem és a 4,5 dl szőlőlébe elkevertem a mézet, a kakukkfüvet, sót, borsot. A boros, balzsamecetes levet leszürtem, s hozzáadtam a szőlőlét a belekevert anyagokkal. Rövid forralás után az étkezési keményítőt elkevertem kevés borral és ezzel besűrítettem az egészet, majd újra leszürtem. (jó sürü szürőn keresztül, hogy a kakukkfü nehogy átjusson a szűrőn.) Még melegen üvegekbe öntöttem és hagytam kihülni. Egy dologra nagyon oda kell figyelni, amikor elkészül, hogy ne kóstolgassuk sűrűn, mert akkor úgy járunk, mint itt a jobb oldali üveg, hogy nem lett tele :-) Jaj de finom lett. Amikor kihült mehet a hűtőszekrénybe. 
Copy and WIN : http://ow.ly/KNIC



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése