2019. október 10., csütörtök

Ebola az emberiségre szabadítva


























Ebola az emberiségre szabadítva



Mit gondoltok az , hogy Maliban hírzárlat lehet az ebola is megállt a határon , vagy ott is arat az ebola , csak az ott ténykedő kis és nagy rablók , és a családtagjainak megnyugtatására erről nem beszélnek , és ha a fiuk elkapja , hát leforrasztott koporsóban kapja meg a család, és mit sem tud az ottani körülményekről .

Most ízelítőül egy körkép a járványról .


alerta ebola virusÍme a látvány mit a zsidó média eddig nem merül a témába , ők csak a felszínt kapargatják .
Legalábbis nálunk .
























Ebola tünetei és kezelése



Mi az ebola?

Az ebola a vírusos vérzéses lázak csoportjába tartozó megbetegedés, a 70-es évek óta ismerjük, számtalan formája van. A fertőzést csak a beteggel vagy annak holttestével közvetlenül érintkezve lehet elkapni, a vírus csak testnedveken keresztül terjed. A betegség az esetek 60-70 százalékában halállal végződik.

Az ebola előfordulása

Vérzéses lázak a földgolyó bármely részén előfordulhatnak, beleértve Magyarországot is. Azok a csoportjai, amelyekbe az ebola mellett a Marburg és a Lassa-láz is tartoznak, nagyrészt Afrikára, azon belül is Közép-Afrikára jellemzőek. Az ebola, amely 1976-ban vált ismertté, megjelenése óta nem szakadt el a kontinenstől, ahogyan a többi fertőzés sem. Előfordulásuk többnyire mindig csak egy-egy országot érintett, nagyobb ebolajárványok négy-öt évente alakultak ki.

A 2013 decemberében kezdődött ebola járványért - ami kiterjedtségét tekintve minden korábbit felülmúl - a vírus Zaire-típusa felelős. Ez a változat a legveszélyesebb, az általa okozott megbetegedések az esetek 60-70 százalékában halállal végződnek. Ismert, hogy a 2013 végén kezdődő ebola járványban 2014 augusztus közepéig nagyságrendileg ezer beteg halt meg, ám az Egészségügyi Világszervezet szerint ez az adat nem tekinthető pontosnak. Ennek oka, hogy nem megbízhatóak azok a számok, amelyek olyan területről érkeznek, ahol amúgy több száz millióan laknak, és ahol lehet, hogy ebolásként diagnosztizálnak más betegeket, illetve úgy halnak meg ebolás betegek, hogy az soha nem derül ki.

Az ebola okai

A betegséget értelemszerűen a vírussal való fertőződés váltja ki, viszont amíg az ebolás beteg nem produkál tüneteket, addig nem is fertőz. Utóbbiból az következik, hogy ahhoz, hogy valaki a betegséget okozó vírussal megfertőződjön, közvetlenül kell érintkeznie a beteggel, annak testváladékával, illetve fizikai kontaktusba kell kerüljön a beteg holttestével. Az ebola vírus levegővel nem, csak testváladékkal és vérrel terjed, nagyon érzékeny, fertőzni csak akkor képes, ha a szervezetbe nyálkahártyán keresztül jut be, méghozzá aránylag nagy mennyiségben. Azaz ha például valaki ebolás beteg vagy holttest érintése után a szájába veszi a kezét.Afrikában a kultúra része az, hogy az elhunyt családtag holttestét simogatják, csókolgatják, szabadon megsiratják. Majd ezt követően hazamennek a falujukba, ami akár egy másik ország területén is lehet. Arra is van példa, hogy a holttesteket "ellopják" a kórházakból, hogy hazavigyék eltemetni. Ugyanígy "kilophatják" a karanténba zárt betegeket, akik így hazamennek a falujukba. Ilyesmi Európában elképzelhetetlen, a kontinensünkön nem csókolgatnak véres holttesteket temetéseken, nem csempésznek haza fertőzött betegeket a kórházakból. Azaz nálunk elképzelhetetlen az ebola betegség ilyen mértékű terjedése.

Ugyancsak a közvetlen kontaktus szükségessége miatt van az, hogy a 2013 decemberében indult ebola járványban 2014 augusztus közepéig meghalt mintegy ezer betegnek több mint 10 százaléka 
egészségügyi dolgozó volt: orvos, nővér, ápoló, misszionárius pap vagy apáca. Azaz olyan ember, aki betegekkel foglalkozott, fertőzötteket mosdatott és ápolt. Magas érintettségük oka az, hogy a járvány helyszíne a világ egyik legszegényebb területe, sok helyütt az egészségügyi személyzet minimális védőfelszereléssel, még kesztyűvel sem rendelkezik. Az ebola járvány elején a betegséget fel sem ismerték, hiszen a kontinensen teljesen természetes, hogy az emberek megbetegednek és véreznek, a trópusi betegségek miatt pedig olyan tüneteket produkálnak, amelyek kezdetben szinte teljesen megegyeznek az eboláéval. Afrikai mércével mérve az sem számít kiemelkedőnek, hogy eddig ezer ebolás beteg meghalt. Ennek oka, hogy például malária miatt Afrikában összehasonlíthatatlanul több beteget veszítenek el.

Az ebola tünetei

Tünetekkel kapcsolatos cikkek
Az ebola lappangási ideje 2-21 nap, de az átlagos lappangási idő jellemzően igen rövid, csupán 5-10 nap. A tünetek az esetek többségében már ennyi idő után jelentkeznek, a 21 nap csak a teljes biztonság miatt fontos. A rövid lappangási idő a legfőbb oka annak, hogy az ebola fertőzés nem jut ki az afrikai területekről, és eddig még egyetlen esetben sem hurcolták át a fertőzést más kontinensre. (Lévén a fertőzöttek nagyon gyorsan megbetegednek, és nagy valószínűséggel meg is halnak.)

Az ebola első tünete a magas, a betegség definíciója szerint 38,6 Celsius fok fölötti láz. Ezt olyan általános tünetek kísérik, mint a fej- és hasfájás, a hányás, a gyomorfájdalom, később pedig a vérzés. Utóbbi alatt szembevérzést, belső vérzéseket, esetleg véres hasmenést értünk.

Az ebola diagnózisa

A tünetek mellett a gyanú felmerüléséhez epidemiológiai magyarázatra is szükség van. Ez alatt azt értjük, hogy gyanú annál merül föl, aki ebolás beteget ápolt vagy gyógyított, a beteggel egy méteren belüli kontaktusba került, megérintette és a testváladékaival érintkezett, illetve ebolában elhunyt beteg temetésén vett részt, a holttestet megérintette, megcsókolta. Pusztán az, hogy valaki a járvány által érintett területről, például Lagosból érkezett haza vagy Libériában dolgozott, nem ad okot ebola-gyanúra, még akkor sem, ha az illető lázas. Az epidemiológiai háttér ismerete ilyen esetekben azért fontos, mert az ebola kezdeti tünetei hasonlítanak többek közt a maláriáéra, a tífuszéra, az álomkóréra és más trópusi betegségekére. Ha viszont valaki nem került direkt kontaktusba már tüneteket produkáló ebolás beteggel, kizárt, hogy megfertőződjön.

Ha a diagnózis felállításról beszélünk, fontos megkülönböztetni az 
"afrikai diagnózist" a tudományostól. Afrikában egyből ebolásnak számít mindenki, aki beteggel érintkezett, lázas és véres hasmenése van. Normál esetben a diagnózist csak akkor lehetne fölállítani, ha a beteg vérét eljuttatnák egy laborba, és ott megvizsgálnák. Afrikában ez igen ritkán szokott csak megtörténni, a fertőzést csak elvétve támasztják alá laboratóriumi eredményekkel, lévén jellemzően laboratóriumuk sincs. Itthon ha valakinél fölmerülne a gyanú - mert például Új-Guineából térne haza, ott misszionáriusként ebolás betegeket ápolt volna és lázas is lenne -, akkor az Országos Epidemiológiai Központban PCR-vizsgálattal egyetlen vérmintából négy óra alatt meg tudnák mondani, fertőzött-e vagy sem.

A tüneteket produkáló betegeket itthon izolációs mentőben szállítanák be a 
Szent László Kórházba, ahol az orvos eldöntené, a veszély valós-e. Ha valós, a páciens bekerülne az úgynevezett negatív nyomású izolációs szobába. A negatív nyomásra - ami azt jelenti, hogy levegő csak befele jut, kifele nem - gyakorlatilag nem is lenne szükség, lévén az ebola légi úton nem terjed - azaz ezt pusztán a túlbiztosítás miatt alkalmaznák. Az orvosok ebbe a helységbe teljesen zárt, a testet abszolút védő öltözetbe mennek be és jönnek ki, utána a ruhát megsemmisítik.

Az ebola kezelése, kórlefolyása

Kezelésekkel kapcsolatos cikkek
A betegség rohamos gyorsasággal kezdődik, ugyanúgy ér véget: az első lázak után nagyon gyorsan megjelenik a hasmenés és a bőrkiütés. Nagyjából öt nap után eldől, az érintett életben marad-e vagy sem. Ennek oka, hogy ennyi idő alatt jut el a fertőzés annyira súlyos stádiumba (a belső vérzések megjelenéséig), hogy a beteg vagy meghal, vagy nem. Ha nem hal meg, akkor az ötödik-hatodik napon lassú javulás kezdődik, ami viszont már borzasztó sokáig tart: a gyógyuló ebolás még hetekig rossz állapotban van, gyenge, nagyon sokáig kell kórházban ápolni. A helyzetet nehezíti, hogy a páciens ez idő alatt - vizelettel, egyéb testváladékkal - végig üríti a vírust, azaz fertőzőképes. Ez Afrikában okoz komoly gondot, ahol ezt a helyzetet nem feltétlen kezelik megfelelően. Azt még nem tudjuk, hogy a fertőzést újra el lehet-e kapni, azaz nem ismert, kialakul-e rezisztencia.






Az ebola esetében nagyon fontosak a járványügyi intézkedések

Az ebolavírust egy-két labor vizsgálta csak, ezek két-három gyógyszert már az orvosok rendelkezésére bocsátottak. Ezek közül az egyik az ebolavírus RNS-ét használja, és a vírusba olyan információkat juttat be, ami arra készteti, hogy ne szaporodjon. Ezt csak állatkísérletekben tesztelték, pozitív eredményt pedig csak akkor adott, ha a fertőzés első 24 órájában kezdték alkalmazni - hatása 48 óta után már csak 60 százalékos volt. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) engedélyezte a szer alkalmazását, kivételesen eltekintett attól, hogy a szer végigjárja a több éves gyógyszer-engedélyezési procedúrát.

Az orvosok mai tudása szerint nem valószínű, hogy az ebola gyógyítását valaha érdemben segítheti gyógyszer. Néhány kivételt leszámítva (a súlyosak közül csak a 
Hepatititis C kezelhető gyógyszeresen) a vírusokat a készítmények vagy csak elnyomják, vagy oltás adható be ellenük. Ugyan logikus lenne, hogy az ebolajárvány miatt vakcinafejlesztésbe kezdenek a gyógyszergyárak, de ez ellen az szól, hogy az a terület, ahol erre kereslet lenne - Afrika - nem túl fizetőképes. Azért a néhány európai vagy amerikai utazóért, aki afrikai látogatása előtt esetleg kérne védőoltást, gazdaságilag nem éri meg a fejlesztés.

Az ebola kezelése jelenleg csak tünetileg történhet: fenntartják a beteg keringését, ha vérzik, vért és plazmát adnak neki. Ezen túlmenően csak arra tudnak figyelni, hogy az egészségügyi személyzet ne fertőződjön meg.

Az ebola megelőzése

Megelőzéssel kapcsolatos cikkek
A ebolavírus okozta járványokat szinte biztosan nem esetleges gyógyszerek és védőoltások fogják megoldani, hanem az érintett területek járványügyi intézkedései. Ebbe tartozik bele az is, hogy a fertőzött rokonai és ápolói ne kerüljenek direkt kontaktusba a beteg testváladékaival. Maga a vírus nagyon érzékeny, már egyszerű fertőtlenítőszer elpusztítja.

Hasznos tudnivalók

Sokan félnek attól, hogy az ebola légi úton, cseppfertőzéssel is elkezd terjedni, de ennek valószínűsége minimális. Ennek oka, hogy más típusú a vírus szaporodási módja, másképp szaporodik a vérben, a kórokozónak nincs köze a légutakhoz.

A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Szlávik János infektológusnak, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház főorvosának.


Így öl az ebola

Nyilvános a részletes kórtörténet

Kiadták az első Amerikában meghalt áldozat részletes kórtörténetét. Az 1400 oldalas orvosi dokumentációból kiderül, hogy a férfit először hazaküldték a kórházból - írja a vs.hu.
Az orvosi dokumentációból kiderül az is többek között, hogy a látogatóba érkező család csak monitoron nézhette a beteg férfit, és azt mondták, olyan, mintha maszk lenne rajta - írja a vs.hu.

Thomas Eric Duncan volt az első ember, aki az Egyesült Államok területén ebolában meghalt. A családja kiadta a médiának azt az 1400 oldalas orvosi dokumentációt, ami leírja az egyre súlyosbodó tüneteteket, a kezelés menetét és a férfi lassú halálát - közölte a Daily Mail, amely a papírok alapján részletesen leírja az esetet.

Mi az ebola?

Az ebola a vírusos vérzéses lázak csoportjába tartozó megbetegedés, a 70-es évek óta ismerjük, számtalan formája van. A fertőzést csak a beteggel vagy annak holttestével közvetlenül érintkezve lehet elkapni, a vírus csak testnedveken keresztül terjed. A betegség az esetek 60-70 százalékában halállal végződik. Tudjon meg többet, kattintson!
Szeptember 19.: A 45 éves libériai férfi elhagyja a fővárost, Monroviát.

Szeptember 20.: Egy átszállás után az Egyesült Államokban, Texasban landol.

Szeptember 24.: Duncan észreveszi magán az első tüneteket.

Szeptember 25.: A férfinek 39 fokos láza van, 
fáj a feje, hasi fájdalmai vannak. Bemegy egy helyi kórházba. A fájdalmait tízes skálán nyolcasnak írja le. Az orvosok lefuttatják a rutinvizsgálatokat, majd orrmelléküreg-gyulladás diagnózisával antibiotikumot adnak, és hazaküldik. Azt is előírják neki, hogy másnap vizsgáltassa meg magát ismét egy orvossal. Egy nővér feljegyzi, hogy Duncan Afrikából érkezett, de az információra senki nem figyel.

Szeptember 25-27.: A tünetek egyre rosszabbodnak.

Szeptember 28.: A férfi sugárban kezd hányni, 
kórházba szállítják. 39,5 fokos a láza. Egy nővér ismét felhívja a figyelmet, hogy Libériából érkezett a férfi. Ezúttal átmegy az üzenet. Dr. Otto Javier Marquez-Kerguelen a hatósági protokoll alapján, maszkban, kesztyűben, beöltözve vizsgálja. "A páciens azt mondja, nem volt vidéki környezetben vagy temetésen. Azt mondja, nem érintkezett fertőzöttekkel. Nincs hidegrázás, nincs más, ebolára utaló tünet jelenleg" - jegyzi fel az orvos. A lehetséges diagnózisok: malária, gyomor- vagy bélgyulladás, influenza és ebola.






Ebola etetében nagyon fontos a korai diagnózis felállítása


Szeptember 29.: 
Heves hányás, szédülés, hasmenés és hidegrázás. Duncant elkülönítik. A nővérek értesítik a megyei hatóságokat, az orvos hívja a CDC-t, az amerikai fertőzésprevenciós központot. A lázat nem tudják lejjebb szorítani. Egy orvos feljegyzi: "Az ebola a lehetséges diagnózisok listájának tetején kell, hogy legyen." Duncan arra kéri a nővért, pelenkázza be, mert túl gyengének érzi magát, hogy felkeljen az ágyból.

Szeptember 30.: A vérvizsgálatok szerint a kór károsította a májat és a vesét, ingadozik tőle a 
vércukorszint. A tesztek kizárják az influenzát, hepatitiszt, a parazitákat és a kórházi hasmenésvírust. Délután kettőkor érkezik a hír: az ebolateszt pozitív lett.A teljes kórtörténetet itt ismerheti meg, kattintson!
Az ebola diagnózisával és kezelésével kapcsolatos bővebb információkért kattintson ide!


Bundibugyó gyilkolt!


Egy idáig ismeretlen Ebola-vírustörzs okozta 37 ember halálát a tavalyi, Ugandában kitört járványban - jelentették be tudósok.

Az Ebola a világ egyik leghírhedtebb vírusa. A járvány kitörési helyéről előzetesen Bundibugyónak elnevezett Ebola-vírustörzs az ötödik a sorban a vírus ismert formái között.

Minden harmadik Bundibugyóval fertőződött ember meghalt a tanulmány szerint, amely a szabadon hozzáférhető PLoS által kiadott PLoS Pathogens online folyóiratban jelent meg.

A filovírusok családjának két fő képviselője az Ebola- és a Marburg-vírus, ezek okozzák a vírusos vérzéses lázat, melyet - rendkívüli halálozási aránya miatt - "pusztítónak" is neveznek.

A vírusos vérzéses láz korai tünetei a láz, kimerültség, szédülés, vizes hasmenés és izomfájdalom. Mivel a vírusos vérzéses láz ritka, ezeket a tüneteket gyakran influenzának vagy sárgaláznak vélik. Ahogyan a vírus terjed, a lázas betegnél bőrvérzések jelennek meg, súlyosabb esetekben a szájból, fülből és szemből is vérzés indul meg. A vérveszteség, a sokk és a szervelégtelenség kómába és delíriumba, ezek pedig a tünetek megjelenését követően három-hét napon belül gyakran halálba is torkollanak.

Az Ebola először 1976-ban ütötte fel a fejét Zairében (ma Kongói Demokratikus Köztársaság), a járvány kitörésének helyéről, az Ebola folyóról kapta a nevét. Azóta a WHO szerint körülbelül 1850 esetet, köztük több, mint 1200 halált jegyeztek fel. A legpusztítóbb törzs, a Zaire ebolavírus 80-90 százalékban halálos, a Szudán Ebola-vírus 50-55 százalékkal követi. A legkevésbé ártalmas a Cote d'Ivoire ebolavírus, amelyet 1994-ben fedeztek fel Elefántcsontparton és eddig egyetlen, nem végzetes esetben okozott vírusos vérzéses lázat, valamint a Reston Ebola-vírus, amelyet egy amerikai kutatóintézetben azonosítottak 1989-ben, ahol az importált laboratóriumi majmokról legalább négy emberre terjedt át, ám közülük senki nem lett beteg.

Az újonnan felfedezett faj azután került előtérbe, miután 2007 novemberében Bundibugyo és Kikyo városok körzetében vírusos vérzéses lázas esetek bukkantak fel, olvasható az amerikai és ugandai szerzők által jegyzett tanulmányban. Az amerikai Közegészségügyi és Járványügyi Központ 29 vérmintát vizsgált meg, amelyek az Ebola három ismert törzsére negatívak lettek, ám egy régebbi széles spektrumú antitestvizsgálat pozitívnak bizonyult.

A tudósok kíváncsian bontották részeire a kórokozó genetikai állományát, hogy kiderüljön, kivel is állnak szemben. Ultragyors szekvenáló technikát alkalmazva napok alatt megfejtették a vírus genomját és 32 százalékos azonosságot találtak a három létező törzzsel. A 149 feltételezett Bundibugyo Ebola-vírus fertőzésből 37 volt végzetes, ez 36 százalékos halálozást jelent.

A törzsek közti nagyfokú genetikai eltérésnek a szerzők szerint különleges jelentősége van. Új diagnosztikus eszközöket kell kifejleszteni a járványok kimutatására és bonyolítja az oltások és kezelések után való kutatást is. Egy, a Pentagon-által támogatott programban dolgozó amerikai tudósok 2005-ben és 2006-ban sikeresen teszteltek egy vakcinát majmokon, ám ennek embereken való kipróbálása csak távoli cél marad.

Mivel nincs megfelelő védekezési mód vagy gyógymód a betegség ellen, az egyetlen megoldás a hagyományos, jól bevált elkülönítés, az egészségügyi dolgozók számára védőruházat (gumikesztyű, védőruha, védőszemüveg) biztosítása, továbbá a higiénés szabályok rendkívül szigorú betartása.

Az Ebola nemcsak az emberre, hanem más főemlősökre is veszélyes, az elmúlt években gorillák és csimpánzok ezreit pusztította el, azokat is veszélyeztetve, akik feldolgozzák vagy kezelik a ezek húsát. A Zaire Ebola-vírus természetes gazdája a gyümölcsevő denevérek három faja, melyek Közép- és Nyugat-Afrika esőerdőiben élnek. A másik három vírustörzs vadon élő vírusgazdája még nem ismert.

Copyright AFP [2008] / Translation Medipress



Az ebola tünetei és kezelése: van esély a túlélésre?

Hetekig tart a gyógyulás



Jelenleg már több ezer halálos áldozata van az ebolának Nyugat-Afrikában. Melyek a tünetek és hogyan előzhető meg a fertőzés?
Az ebola a vírusos vérzéses lázak csoportjába tartozó megbetegedés, a '70-es évek óta ismerjük. A fertőzést csak a beteggel vagy annak holttestével közvetlenül érintkezve lehet elkapni, a vírus csak testnedveken keresztül terjed. A betegség az esetek 60-70 százalékában halállal végződik.


Hogyan terjed a vírus?

A
Itthon
Az Országos Epidemológiai Központ szakemberei felhívták a figyelmet arra, hogy a magyar egészségügy felkészült, annak ellenére, hogy egészen minimális az esélye a vírus behurcolásának és annak, hogy járvány alakuljon ki. Hogy miért? - itt elolvashatja!
betegséget a vírussal való fertőződés váltja ki, viszont amíg az ebolás beteg nem produkál tüneteket, addig nem is fertőz. Tehát ahhoz, hogy valaki a betegséget okozó vírussal megfertőződjön, közvetlenül kell érintkeznie a beteggel, annak testváladékával - például: vér, nyál, vizelet, széklet - , illetve fizikai kontaktusba kell kerüljön a beteg holttestével.

Az 
ebola lappangási ideje 2-21 nap, de az átlagos lappangási idő jellemzően igen rövid, csupán 5-10 nap. A tünetek az esetek többségében már ennyi idő után jelentkeznek, a 21 nap csak a teljes biztonság miatt fontos. A rövid lappangási idő a legfőbb oka annak, hogy a fertőzés nem jut ki az afrikai területekről, és eddig még egyetlen esetben sem hurcolták át a fertőzést más kontinensre.

Az ebolavírus 
fertőzött állatokkal való kontaktussal is átterjedhet az emberre. Például majmok és antilopok tartoznak a veszélyforrások közé. Ezeknek a húsát fogyasztva fennállhat a kockázat. Szúnyogok azonban nem terjesztik a betegséget.






Nyugat-Afrikában egyre veszélyesebb méreteket ölt az ebolajárvány



Az ebola tünetei

Az ebolának riasztó szimptómái, tünetei vannak. Ám a betegség nem mindig olyan "véresen" zajlik le, ahogyan azt sokszor a média tálalja. A tipikus tünetek két naptól három hétig terjedő időszakban lépnek fel a fertőzés után. Láz, továbbá fej-, nyak- és hasfájás, illetve az egész testre kiterjedő fájdalmak, gyengeség léphet fel. Időnként bőrkiütések jelenhetnek meg. Hányás és hasmenés szintén tipikus tünet. Ezek véresek is lehetnek. Belső és külső vérzések is felléphetnek, de nem minden betegnél.

Milyen lehetőségek vannak a megelőzésre?

Nincs jóváhagyott oltóanyag az ebola ellen. Ugyanakkor fontos betartani bizonyos magatartási szabályokat, ezek ugyanis más, Afrikában elterjedt betegségekkel szemben is védelmet nyújtanak, így tehát ha Afrikába utazik, figyeljen az alábbiakra:
  • a beteggel való direkt kontaktust kerülni kell
  • az élő vagy döglött állatokkal való közvetlen kontaktust kerülni kell
  • védekezés nélkül ne létesítsünk szexuális kapcsolatot idegenekkel

Itthon 
ha valakinél fölmerülne a gyanú - mert például valamelyik érintett afrikai országból vagy Új-Guineából térne haza, ott misszionáriusként ebolás betegeket ápolt volna és lázas is lenne -, akkor az Országos Epidemiológiai Központban PCR-vizsgálattal egyetlen vérmintából négy óra alatt meg tudnák mondani, fertőzött-e vagy sem.

Sokan félnek attól, hogy az ebola légi úton, cseppfertőzéssel is elkezd terjedni, de ennek valószínűsége minimális. Ennek oka, hogy más típusú a vírus szaporodási módja, másképp szaporodik a vérben, a kórokozónak nincs köze a légutakhoz
Az ebola diagnózisával és kezelésével kapcsolatos bővebb információkért kattintson ide!




Megállíthatatlan a világ leghalálosabb vírusa



Mit kell tudni az Eboláról?

Minden korábbinál súlyosabb az az Ebola-járvány, mely idén március óta szedi áldozatait Nyugat-Afrika országaiban. A nemzetközi szervezetek és az afrikai országok együttesen kívánnak fellépni a vírus terjedése ellen.
A napokban fejeződött be az a kríziskonferencia, melyet az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) hívott össze a Nyugat-Afrikában tomboló Ebola-vírus megállításával kapcsolatban. A minden korábbinál súlyosabb járványban március óta 750 esetet regisztráltak, a halottak száma pedig 445. A régió országainak egészségügyi miniszterei egyetértettek abban, hogy együttesen kell fellépniük a betegség továbbterjedése ellen.

A betegség 2014 márciusában jelentkezett Guineában, Gueckedou falujában. Bár először csak elszigetelt eseteknek gondolták a járványt, az Ebola hamarosan továbbterjedt Sierra Leonéba és Liberiába is. Nemrég az első nem afrikai beteget is azonosították. A mostani járvány minden eddiginél súlyosabb, a betegek és a halottak számát, illetve a járvány kiterjedését tekintve egyaránt. Az Orvosok határok nélkül nemzetközi szervezet képviselő szerint a járvány "megállíthatatlanul tombol". A szakemberek szerint a betegség terjedéséhez hozzájárul az egészségügyi dolgozók felelőtlensége, az óvintézkedések figyelmen kívül hagyása, a hagyományos afrikai temetkezési szokások, sőt az is, hogy sokan úgy gondolják, a betegséget varázslat okozza, az orvosok pedig valójában nem akarnak segíteni a betegeken.

Az Ebola a ma ismert egyik leghalálosabb fertőző betegség, egyes törzsei 
a fertőzések akár 50-90 százalékában halált okoznak. Hosszú, fonalszerű, jellegzetes formájú vírus, mely méreteiben a baktériumokhoz áll közel. Az Ebola egyetlen más vírusra sem hasonlít, és a törzsei igen gyorsan mutálódnak.Először 1976-ban, a Kongói Köztársaságban azonosították, de az elmúlt közel negyven évben sem sikerült maradéktalanul megismerni. A vírus valószínűleg nem ember-specifikus, hanem a kórokozó egy ma még ismeretlen, vadon élő állatfajban (talán rágcsálóban vagy denevérben) tartja fönt magát, ahonnan olykor az emberekre is átterjedhet. A vírus a beteg testnedveivel (vérrel, nyállal) fertőz, és főként a kórházi ápolásban és a temetkezésben résztvevő embereket tizedeli meg. Ennek oka a nem megfelelő higiéniás körülményekben és az afrikai szokásokban, rituálékban keresendő.






Így néz ki az ebola vírus


A rossz életkörülmények is hozzájárulhatnak a betegség terjedéséhez. "A tiszta víz és a csatornázás hiánya komoly veszélyt hordoz, a járványból könnyen lehet krízis" - mondta Ibrahima Touré, a 
Plan Guinea nevű jótékonysági szervezet egyik vezetője, mikor az Ebola Guinea fővárosát, Conakryt is elérte. "Meg sem fordul az emberek fejében az, hogy kezet mossanak, amikor inni sincs elég víz."

A mostani járvány okozója 
a vírus leghalálosabb törzse, a Zaire-Ebola. A betegség átlagosan 7-14 napig lappang, ezután jelennek meg az influenzára emlékeztető tünetek: csillapíthatlan fejfájás, hátfájás, izomfájdalom, torokgyulladás, nyelési nehézségek. Ezek után következnek a vérzéses lázra utaló specifikus tünetek: magas láz, sárgaság, hányás. A betegség különböző szervrendszereket támadhat meg, így a tünetek között találhatjuk a bőr felhólygosodását és bevérzését, az izomgörcsöket, a kómát. Minden fertőzöttnél jelentkezik (kisebb-nagyobb mértékben) a vérzés, illetve a véralvadási problémák. Az esetek felében a vérzés minden nyálkahártyát érint, az orrtól a bélrendszeren keresztül a hüvelyig. A betegség második szakaszában a tünetek tovább súlyosbodnak, a beteg vért hány, a belső szervei egymás után mondják fel a szolgálatot, a vérrögök az egész testben megjelennek, számtalan trombózist okozva. A kötőszövetek bomlásnak indulnak, a nyálkahártyák pedig fokozatosan leválnak, az agyi erek elzáródásával a beteg egyre kevésbé van tudatánál. A halál oka a vérzéses sokk, a kiszáradás, a belső szervek pusztulása, a keringés leállása.A betegségre nincs gyógymód. A különböző beavatkozások célja a kiszáradás megelőzése, az elveszített folyadék pótlása, a véralvadás kordában tartása, a fájdalom csillapítása. Antibiotikumokat azért adnak a betegeknek, hogy a további fertőzéseket elkerüljék.

A fertőzöttek 
alig több mint 30 százaléka éli túl a betegséggel való találkozást. A gyógyulás lehet gyors és teljes, de hosszan elhúzódó is, hosszú távú következményekkel, mint a hajhullás, a bőr lehámlása, a krónikus gyulladások, az ízületi problémák, a fényérzékenység vagy a vakság.



Az ebolához hasonló betegség pusztít



Meghatározatlan eredetű vérzéses láz

Egy eddig meghatározatlan eredetű vérzéses láz szed halálos áldozatokat a Kongói Demokratikus Köztársaság északnyugati részén.
A közép-afrikai ország egészségügyi minisztériumának közlése szerint 13-an haltak meg az elmúlt napokban a hasmenéssel, hányással járó vérzéses lázban. A WHO ezzel szemben legkevesebb hetven halálos áldozatról tájékoztatta a Reuters hírügynökséget. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a fertőzöttek száma több mint ötszáz.

A betegség következtében meghalt egy orvos, két ápoló és két további egészségügyi dolgozó is. A betegség kórokozóját egyelőre nem sikerült azonosítani. A WHO egy szóvivője mindamellett kijelentette: nem eboláról van szó.

A két betegség tünetei nagyon hasonlóak: láz, belső vérzés, hasmenés és hányás. Ez a vérzéses láz is a Kongói Demokratikus Köztársaságnak ugyanabban a tartományában, Equateurban jelentkezett, ahol 1976-ban az 
első ebolás megbetegedést feljegyezték.






Új betegség fenyeget (Vlad Galenko / Shutterstock.com)


Míg azonban 
az ebolás fertőzések esetében a halálozási arány mintegy 60 százalék, a most felbukkant betegség esetében jóval kevesebb, 12 százalék.

Az 
ebolavírus mostani terjedése februárban Guineában kezdődött. A járvány azóta Nigériára, Sierra Leonéra és Libériára is átterjedt. A WHO legutóbbi közlése szerint a járvány halálos áldozatainak száma meghaladta az ezerháromszázat. Ez a legsúlyosabb ebolajárvány a vírus közel negyven évvel ezelőtti megjelenése óta.
Az ebola a vírusos vérzéses lázak csoportjába tartozó megbetegedés, a 70-es évek óta ismerjük, számtalan formája van. A fertőzést csak a beteggel vagy annak holttestével közvetlenül érintkezve lehet elkapni, a vírus csak testnedveken keresztül terjed. A betegség az esetek 60-70 százalékában halállal végződik. Az ebola lappangási ideje 2-21 nap, de az átlagos lappangási idő jellemzően igen rövid, csupán 5-10 nap. A tünetek az esetek többségében már ennyi idő után jelentkeznek. Az ebola első tünete a magas, a betegség definíciója szerint 38,6 Celsius fok fölötti láz. Ezt olyan általános tünetek kísérik, mint a fej- és hasfájás, a hányás, a gyomorfájdalom, később pedig a vérzés. Utóbbi alatt szembevérzést, belső vérzéseket, esetleg véres hasmenést értünk. Ha még többet szeretne tudni a vírusról, kattintson!



Ebola: így biztosan nem kaphatjuk el



Veszélyeztet minket a járvány?

Európába és Észak-Amerikába is elért, Nyugat-Afrikában pedig tovább terjed az ebolajárvány. Kell-e félnünk, attól, hogy megfertőződünk? Hogyan terjed a betegség és hogyan biztosan nem?
A szakemberek szerint arra, hogy az európai vagy az amerikai átlagember megfertőződjön a vírussal, meglehetősen kicsi az esély. Bár ezen a két kontinensen is megjelent a betegség, a fertőzötteket különösen nagy gonddal kezelik.


Így öl az ebola

Kiadták az amerikai áldozat részletes kórtörténetét. Az 1400 oldalas orvosi dokumentációból kiderül, hogy a férfit először hazaküldték a kórházból. Nézze meg a részletes kórtörténetet, kattintson!
A félelem legyőzéséhez azonban ismernünk kell a vírust, és azt, hogy hogyan terjed. Ahogyan biztosan nem kaphatjuk el a betegséget:
  • ha valaki ránk köhög (a vírus nem levegőn, hanem a testnedveken keresztül terjed)
  • vízivással vagy fürdéssel (bár ha ebolával fertőzött területre megyünk, ott egyéb betegségeket okozhat a szennyezett ivóvíz)
  • élelmiszerekkel (kivéve ha valaki fertőzött vadhúst kezel)
  • rovarcsípéseken keresztül
  • ha olyan emberrel érintkezünk, akik túlélte az ebolát (kivéve a védekezés nélküli szexuális együttlétet, a vírus ugyanis két, három hónapig kimutatható az ondóban a gyógyulás után is)






Az ebola terjedésében a nyers húsnak is nagy szerepe van


vírus tehát a testnedveken (vér, anyatej, széklet, vizelet, izzadság és ondó) keresztül terjed, így a fertőzés esélye akkor a legnagyobb, ha ezekkel kerülünk kapcsolatban. A legnagyobb veszélyben azok vannak, akik a betegeket kezelik, gondozzák.

A betegséget 
elkaphatjuk beteg testnedvével szennyezett injekciós tűkön keresztül, de úgy nem, ha a beteg által megérintett tárgyat mi is megérintjük, a vírus ugyanis szabad levegőn mindössze néhány órát él túl.fertőzött állatokkal, vagy a betegség miatt elhullott állatok tetemével való foglalatoskodás is terjeszti a vírust (az ebolát eddig csimpánzok, gorillák, majmok, gyümölcsdenevérek, erdei antilopok és tarajos sülök szervezetében mutatták ki).
Az ebola diagnózisával és kezelésével kapcsolatos bővebb információkért kattintson ide!




Százszázalékosan hatékony az ebola elleni gyógyszer



Majmokon tesztelték

A ZMapp nevű kísérleti gyógyszer még azokat az állatokat is meggyógyította, amelyek a fertőzést követő ötödik napon kapták meg a készítményt, amikor már súlyos tüneteket mutattak.
Mind a 18 rézusz majom teljesen felépült, míg a kezelésben nem részesült három majom állapota gyorsan romlott, és végül elpusztultak. A ZMapp a vírus semlegesítésére kifejlesztett három, laboratóriumban előállított antitest keveréke.


Mi az ebola?
Az ebola a vírusos vérzéses lázak csoportjába tartozó megbetegedés, a 70-es évek óta ismerjük, számtalan formája van. A fertőzést csak a beteggel vagy annak holttestével közvetlenül érintkezve lehet elkapni, a vírus csak testnedveken keresztül terjed. A betegség az esetek 60-70 százalékában halállal végződik. A cikk folytatódik!
Két amerikai orvos, akik Libériában végzett munkájuk során fertőződtek meg ebolavírussal, a kísérleti gyógyszerrel történő kezelést követően meggyógyult. Nem lehet azonban biztosan tudni, hogy a gyógyszernek köszönhetik-e felépülésüket, vagy csupán szerencsések voltak, mert a mostani járvány során megfertőződött betegek körülbelül 45 százaléka kezelés nélkül felgyógyult.
Legalább két másik ZMapp gyógyszerrel kezelt beteg pedig meghalt, valószínűleg azért, mert túl későn kezdték meg a kezelést.

Nature szakfolyóirat weboldalán megjelent különleges beszámolóban bemutatott kutatás azonban meggyőző bizonyítékkal szolgál arra, hogy a gyógyszer rendkívül hatékony.

A kanadai közegészségügyi hivatal kutatói Dr. Gary Kobinger vezetésével a következőt írták: "A 
ZMapp sokkal hatékonyabb, mint bármely más eddig kifejlesztett gyógyszer, és az eredmények alapján mindenképpen érdemes továbbfejleszteni a keveréket klinikai felhasználásra ... Reméljük, hogy a kezdeti biztonsági tesztelést hamarosan el lehet kezdeni embereken, lehetőleg már néhány hónapon belül, hogy mihamarabb fel lehessen használni a ZMapp gyógyszert a klinikai gyakorlatban."






A ZMapp nevű kísérleti gyógyszer meggyógyítja az ebolát


Az eredmények megjelenése előtt nem sokkal az Egészségügyi Világszervezet (WHO) arról számolt be, hogy az 
ebolajárvány Nyugat-Afrikában akár 20 ezernél is több áldozatot követelhet majd. A legfrissebb adatok szerint eddig a 3069 fertőzött közül 1552-en haltak meg a betegségben.

A filovírusok családjába tartozó ebola a 
Marburg vírus mellett a világ egyik leghalálosabb kórokozójának számít, melynek halálozási aránya a korábbi járványok során a 90 százalékot is elérte.



Egy éven belül lehet ebola elleni védőoltás

Közel az első vakcina

Akár egy éven belül is elérhető lehet az az antitest-reakcióra építő szer, mely nem csupán a megelőzést szolgálja, de a már fertőzött egyének gyógyításában is hatékony lehet.
A nyugat-afrikai ebolajárvány hatására a potenciálisan végzetes vírusfertőzés ismét a figyelem középpontjába került. Jelenleg több gyógyszercég dolgozik védőoltás fejlesztésén, és Matthias Schnell (Thomas Jefferson, Philadelphia, Egyesült Államok) szerint munkájukat akár 6-10 hónapon belül siker koronázhatja.

A munkacsoport olyan oltással kísérletezik, mely egyszerre védhetne az ebola és a veszettség vírusával szemben. Azonban az emberi szervezet várható reakcióját egyelőre még nehéz megítélni.






Hatásos lehet az ebola elleni szer



A szóban forgó védőoltás egy aktív készítmény lenne, vagyis olyan idegen anyagot adnak, melyre a szervezet saját immunrendszere antitestek képzésével reagál. Az antitestek az Ebola mindhárom törzsével szemben védettséget nyújthatnának, tehát hatékony lehetne a jelenleg terjedő zairei, és a korábban leírt szudáni és a 
Marburg-vírus ellen is. Mindazonáltal, a készítményt egyelőre még csupán majmokon tesztelték, és az első eredmények nagyon biztatóak.



Ebolajárvány: nagy a baj



Libéria lezárja a határait

A libériai kormány elrendelte a nyugat-afrikai ország legtöbb határátkelőjének lezárását, és szigorú intézkedéseket vezetett be, hogy feltartóztassa az ebolajárvány terjedését. A vírus legkevesebb 660 emberrel végzett a térségben március óta.
Ellen Johnson Sirleaf elnök egy válságtanácskozáson közölte, hogy a kormány mindent megtesz a vírus megállítására, a reptéri hatóságok például megvizsgálnak minden Libériába érkező vagy onnan elutazó embert, hogy nem fertőzött-e.

A legjelentősebbeket kivéve minden határátkelőt lezárnak, azokon, amelyek tovább működhetnek, szűrővizsgálat elvégzésére és a megelőzésre alkalmas állomásokat alakítanak ki.

A megelőzés érdekében szigorú intézkedéseket léptetnek életbe, amelyeket a legapróbb részletekig be fognak tartani. Az intézkedések keretében szigorítják a nyilvános eseményeket, többek közt a felvonulások és a tüntetések megtartását.
Halálos vírus
Az Ebola a ma ismert egyik leghalálosabb fertőző betegség, egyes törzsei a fertőzések akár 50-90 százalékában halált okoznak. Hosszú, fonalszerű, jellegzetes formájú vírus, mely méreteiben a baktériumokhoz áll közel. Az Ebola egyetlen más vírusra sem hasonlít, és a törzsei igen gyorsan mutálódnak. A teljes cikket itt olvashatja el!
Az ebola a fertőzöttek akár 90 százalékával is végezhet, noha a mostani járvány halálozási rátája körülbelül 60 százalékos. A vírus erősen fertőző - különösen a betegség lefolyásának utolsó szakaszaiban - tünetei között pedig a hányás, a hasmenés, valamint a belső és a külső vérzés is szerepel.

Nem kétséges, hogy az ebolavírus országos egészségügyi probléma, és egyre inkább úgy tűnik, fenyegetést jelent az életmódunkra is, mert komoly gazdasági és társadalmi következményei vannak. Az eddigi intézkedések ellenére a kórokozó egyre inkább terjed, Guineában és Sierra Leonéban is. 
Libériában meghalt a betegséggel foglalkozó első számú orvos, Samuel Brisbane - közölték a hatóságok vasárnap. Két amerikai is elkapta a vírust Libériában, egyikük orvosként szintén ebolásokat kezelt.

Libériában eddig 129-en haltak bele 
Ebola-fertőzésbe, Guineában 319-en, Sierra Leonéban 224-en. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az eddig feljegyzettek közül a legsúlyosabb Ebola-járványnak minősítette a mostanit.

A vírus okozta betegségre nincs orvosság, se gyógymód. 
A kórokozó miatt összeomlik a szervezet véralvasztó képessége, fellép az elvérzés veszélye. A vírust a Kongó egyik mellékfolyója után nevezték el, ahol a kórokozót 1976-ban felfedezték. Afrikában eddig már legalább tíz Ebola-járvány volt.



Szuperjárvány jön Afrikából


Új, állatoktól származó kórokozók okozhatnak világjárványokat - állítják brit és amerikai szakemberek.

"A jövő betegségei onnan fognak származni, ahol az emberek közeli kapcsolatba kerülnek főemlősökkel. Ez jellemző Nyugat- és Közép-Afrikára, ahol az emberi közösségek gyorsan nőnek, míg az erőforrások kifogyóban vannak" - mondta a tanulmány egyik szerzője, Amy Pederson az észak-angliai Sheffield városának egyeteméről.

A kutatók szerint a legesélyesebb szuperjárvány-forrás Nyugat- és Közép-Afrika lehet.

A tanulmány szerzője hozzáteszi, hogy onnan is várhatóak új víruskitörések, ahol emberek korábban érintetlen, elszigetelt területekre vándorolnak. A fertőzést legalább annyira okozhatják patkányok vagy denevérek, mint egy emberszabású emlős.

Nyugat- és Közép-Afrikában is erőteljesen irtják az erdőket, ezért a vadállatok egyre kisebb élőhelyre szorulnak és egyre közelebb kerülnek az emberekhez. Emiatt ezek a kórokozó hordozók közelebbi kapcsolatba kerülnek az emberekkel.

A Brit Királyi Társaság Ügyei folyóiratban közzétett tanulmány arról számol be, hogy az elmúlt három évtizedben hogyan terjedtek át olyan, eredetileg állatok által hordozott betegségek, mint az AIDS, az ebola, vagy a madárinfluenza az emberekre. A szerzők szerint az emberhez genetikailag közel álló főemlősök - majmok, csimpánzok, gorillák - jelentik a legnagyobb veszélyt, mivel a hasonló szervezeti felépítés és immunreakciók miatt sokszor hasonló mikrobákra érzékenyek.

Az emberhez genetikailag legközelebb álló főemlős a csimpánz: velük 8,6 millió évvel ezelőtt volt egy közös ősünk is. Az emberek négyszer akkora valószínűséggel kaphatnak el valamilyen kórt csimpánztól, mint például a colobus majomtól, akikkel 34,4 millió éve vált el fejlődési utunk.

Korábbi kutatások szerint a szerzett immunbetegség szindróma (AIDS) is feltehetőleg egy csimpánzról terjedt át az emberre. 25 millió ember halt meg ebben a betegségben, mióta 1981-ben először regisztrálták.

Azonban a távoli rokonság sem egy életbiztosítás, állítja ez az új kutatás. Egyes kórokozók, különösen a vírusok, ügyesen alkalmazkodnak. "A madárinfluenza, a Nyugat-Nílus vírus és a Hendra vírus is óriási evolúciós távolságot tett meg az emberek megfertőzése felé" - állítja a kutatás vezetője, Jonathan Davies a santa barbarai Kaliforniai Egyetemről.

A madárinfluenza és a Nyugat-Nílus vírus egyaránt madarakban található, míg a Hendra vírust a denevérek hordozzák.

A kutatók szerint a kockázatokat a fajok közötti vírusátadás megelőzésével lehetne csökkenteni. Olyan projektekbe kellene pénzt fektetni, melyek megelőzik az ember-állat érintkezést, illetve korai riasztóhálózatok kialakítását finanszírozzák egy esetleges járványkitörés elterjedésének megelőzésére.

A februári Nature brit magazinban közzétett tanulmány szerint az elmúlt 50 évben közel megnégyszereződtek az új betegségek. A szerzők akkor Kelet-Ázsiát, az indiai szubkontinenset, a Niger deltatorkolatát és az afrikai Nagy Tavak régióját jelölték meg, mint új, állat által hordozott betegségek valószínű melegágyát.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint 30 milliárd dollárba került 2002-2003-ban a SARS, ami valószínűleg a kínai denevérektől származik. A betegségbe körülbelül 800 embert halt meg a világon.

Copyright AFP, [2008] / Translation Medipress


Az Oxfordi Egyetem tudósai megrajzolták a járvány terjedésének térképét, Nyugat- és Közép-Afrika 15 államában ütheti fel a fejét a gyilkos vírus. Bill Gates 50 millió dollárral támogatja a járvány legyőzését.

A kutatók tanulmányukban összehasonlították a korábbi ebolajárványok kitörését a vírus lehetséges terjedésével a denevérek és csimpánzok körében, hogy előrevetítsék, miként terjedhet el a járvány az óriási állatállományon keresztül. Az általuk felrajzolt térkép szerint a Közép-Afrikai Köztársaságban, Kamerunban, Ghánában és 12 másik afrikai országban jelenhet meg a fertőzés, amely 2014-ban már majdnem 2300 halálos áldozatot szedett. A szakemberek feltételezik, hogy számos denevérfaj hordozza a vírust kórtünet nélkül Nyugat-és Közép-Afrika őserdőin keresztül, terjeszti a betegséget más állatokra, amelyeket viszont egyes közösségekben leölnek és elfogyasztanak. Az oxfordi tanulmány szerint Elefántcsontparton, Gabonban, Angolában, Tanzániában, Togóban, Etiópiában, Mozambikban, Burundiban, Egyenlítői-Guineában, Madagaszkáron, és Malawiban is felütheti fejét a vírus. "Térképünk felvázolja az ebolavírus valószínű bacilusgazdáit az állatállományban, és ami jóval kiterjedtebb, mint korábban feltételeztük" - idézte Nick Goldingot, az Oxfordi Egyetem zoológiai tanszékének kutatóját a The Daily Telegraph brit napilap. Ez nem jelenti azt, hogy ezekben a térségekben a fertőzés az emberek körében is terjedni fog, csupán arról van szó, hogy az összes környezeti és epidemiológiai feltétel adott egy járvány kitöréséhez ezekben az országokban - magyarázta a szakember. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint szeptember 6-ig 2296-an haltak meg a kór okozta betegségben a nyugat-afrikai Guineában, Libériában és Sierra Leonéban. A vírus 4293 embert betegített meg. A WHO azonban úgy véli, hogy a halottak tényleges száma még ennél is magasabb lehet. A kór által leginkább sújtott nyugat-afrikai ország, Libéria védelmi minisztere kedden arra figyelmeztetett, hogy az ebolajárvány Libéria nemzeti fennmaradását fenyegeti. Brownie Samukai az ENSZ BT tagjai előtt kijelentette, hogy a betegség "úgy terjed, mint az erdőtűz, mindent elpusztítva, ami az útjába kerül". Az Ebola elleni küzdelemből a Bill & Melinda Gates Alapítvány is kiveszi részét. Fennállásának eddigi legnagyobb összegű humanitárius célokat szolgáló felajánlásával, 50 millió dollárral  támogatja a nyugat-afrikai ebolajárvány elleni harcot. A felajánlást a szükséges felszerelések és ellátmányok beszerzésére, vakcinák, terápiák és jobb diagnosztikai eszközök fejlesztésre, valamint a járvány által sújtott országok egészségügyi rendszereinek megerősítésére fordítják. Az alapítvány célja, hogy segítséget nyújtson a járvány megfékezésében és felgyorsítsa a kezelési, illetve megelőzési módszerek kidolgozását. A adomány részét képezi az a 10 millió dolláros támogatás, amelyet az alapítvány már korábban felajánlott sürgősségi intézkedésekre, kezelésekre és kutatásokra. A pénz egyik fele az Egészségügyi Világszervezethez, a másik az ENSZ Gyermekalapjához (UNICEF) került a Libériában, Sierra Leonéban és Guineában folyó intézkedések támogatására.



Ebola: van vakcina? Szeptembertől embereken is tesztelik


2014. augusztus 2. 11:30:00
A kényszer nagy úr: szeptembertől az óvatosság ellenére megkezdik az Ebola elleni vakcina emberi tesztelését. Szakértő szerint Európában nem adottak az Ebola fertőzés terjedésének feltételei.
Majmokon már sikerrel teszteltek egy vakcinát, amely állítólag védelmet nyújt az Ebola ellen. Anthony Faucin, az USA Nemzeti Közegészségügyi Intézetének fertőző betegségekért felelős igazgatója szerint szeptembertől megkezdik a kisérleti vakcína előzetes tesztelését embereken is. A problémát a kipróbálás kockázata jelenti, ám a biztonsági aggodalmak most talán eltörpülnek a szükségszerűséggel szemben, hiszen rengetegen vannak kitéve a vírusnak, amely 60-90 százalékos valószínűséggel a megfertőződött halálát okozza - érvel a kipróbálás mihamarabbi elkezdése mellett Thomas Geisbert, a Texasi Egyetem mikrobiológiai és immunológiai tanszékének virológusa.
Ha beválnak a kísérletek, elsőként az Afrikában tevékenykedő orvosokat oltanák be. A tömeges oltás kapcsán probléma, hogy az ismétlődő oltásra alapozott védekezést Afrikában nem lehet megoldani, az egyszeri oltáskor ugyanakkor a vírus inaktivált változatát tartalmazzák, amelyek ugyanakkor bizonyos esetekben újra képessé válnak a szaporodásra, amely megnöveli a kockázatot.
Az Ebola azért tud rendkívül súlyos lenni, mert a vírus először azokat a sejteket támadja meg, amelyek feladata pont a vírusok felismerése és az immunreakciók elindítása - írja az Ebola járványnak komoly teret szentelő Népszabadság. A lap Termák Gábor infektológust, a Pécsi Tudoményegyetem professzorát idézi, aki szerint Európában is megjelenhet a vírus, de nincs olyan veszély, hogy járványt okozzon, mert a fertőzés terjedésének nem adottak a feltételei. A professzor szerint a vírust többször behurcolták már, de egyik esetből sem lett járvány, az érintettek ráadásul meggyógyultak.
A vírus testnedvek érintkezésével fertőz, épp ezért eddig olyan esetre nem került sor, amikor a fertőzés azért alakult ki, mert valaki egy fertőzöttel egy repülőn utazott.
Régiónkban egyébként Magyarországon létezik az egyetlen, az ebolavírus felismerésére alkalmas intézmény, az Országos Epidemiológiai Központ Nemzeti Biztonsági Laboratóriuma. Az itteni szakemberek felkészültek a vírus kimutatására és arra, hogy a minta beérkezésétől számított néhány óra alatt eredményt adjanak.
A biztató hírek mellett azért nem árt az óvatosság: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a megbetegedések példátlanul magas száma miatt több száz millió dolláros programra, több száz orvos és ápolónak a veszélyeztetett országokba küldésére van szükség, különben a megfékezés rendkívül lassú lesz. Még ezzel az összpontosítással is legalább fél év kell, míg újra izolálhatják az állatról emberre terjedő vírust. A majmok elpusztulnak a betegségben, a denevérek azonban csak vírushordozók - márpedig Afrikában elfogyasztják a bőregereket.




Most pecsét kerülhet az orosz-ukrán gázmegállapodásra



2014. okótber 20. 18:15:00

Orosz elemzők szerint nagyon valószínű, hogy Oroszország és Ukrajna aláírja a gázmegállapodást szerdán az Európai Unió részvételével Brüsszelben tartandó háromoldalú tárgyaláson.

Mindazonáltal nem tartják kizártnak az egyezség meghiúsulását sem, tekintettel arra, hogy a vasárnap tartandó ukrán parlamenti választás küszöbén kiéleződött a verseny az ország vezetői és az ukrán eliten belüli csoportok között is. Még egy ilyen fordulat sem vezetne azonnali válsághoz, mivel az ukrán gáztározókban őrzött tartaléknak köszönhetően a tél közepéig ki tudják elégíteni az igényeket úgy, hogy ne csapolják meg az Ukrajnán áthaladó gázvezetékeken más európai országokba áramló gázt.
Mik a feltételek?


Vlagyimir Putyin orosz és Petro Porosenko ukrán elnök a múlt hét végén Milánóban megállapodott abban, hogy március 31-ig ezer köbméterenként 385 dollárt fizet Ukrajna az orosz földgázért. Nyitott maradt viszont a finanszírozás kérdése. Kijevnek először is ki kell fizetnie adósságából 1,451 milliárd dollárt azért, hogy a Gazprom orosz konszern felújítsa a június 16-án leállított gázszállítást.

Az év végig összesen 3,1 milliárd dollárt kell törlesztenie az ukrán félnek, emellett előre kell fizetnie az újrainduló gázért. Orosz tárgyalók kiszivárogtatása szerint az Európai Bizottságnak kell segítenie áthidaló hitel vagy garanciavállalások formájában, hogy Kijev ki tudja egyenlíteni a számlákat.

Jön a tél    

Ivan Kapitonov, a moszkvai államigazgatási főiskola állami szabályozások tanszékének helyettes vezetője a RIA-Novosztyi orosz hírügynökségnek nyilatkozva rámutatott: mivel a tél közeledik, kedden nagy valószínűséggel pecsét kerül az orosz-ukrán megállapodásra. Ukrajna kész elfogadni az orosz gázárjavaslatot, bár ideiglenesnek és újratárgyalandónak tekinti az ezer köbméterenként 385 dolláros árat.

Alekszej Grivacs, a nemzeti energetikai biztonsági intézet vezérigazgató-helyettese az ukrán hatalmi harcokra hívta fel a figyelmet. Milánóban Petro Porosenko elnök tárgyalt, de Brüsszelben Jurij Prodan energiaügyi miniszternek vagy a Naftohaz ukrán állami gázvállalat vezetőjének kell aláírnia a kormány hatáskörébe tartozó megállapodást. Mindez azonban aligha történhet meg Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök véleményének figyelembe vétele nélkül. Jacenyuk "nem mellékes szerepet játszik ebben a folyamatban, és ő a kompromisszumos döntéseket destabilizáló egyik tényezőként mutatkozott be" - mondta Grivacs, aki szerint nem következnek be azonnal katasztrofális események akkor sem, ha a felek nem írják alá kedden a "téli megállapodást".




Technikai recesszióba süllyedhet Németország



2014. okótber 20. 17:32:00

A Bundesbank szerint a gyenge első fél év után a következő hónapokban legfeljebb igen vontatottan jön ismét mozgásba a német gazdaság.

A német központi bank hétfőn közzétett havi jelentésében azt írja, hogy a gazdaság a harmadik és a negyedik negyedévben legjobb esetben is csak szerény növekedést lesz képes felmutatni. Az ipari konjunktúra a harmadig negyedévben lefékeződött, és az építőipartól sem várható jelentős impulzus. Ezzel szemben a háztartások fogyasztása a foglalkoztatottság erőteljes és a reálbérek érezhető emelkedésének köszönhetően kedvezően alakul - áll a bank jelentésében.

A német hazai össztermék (GDP) a második negyedévben 0,2 százalékkal zsugorodott és ha a harmadik negyedévben is csökkenne, az azt jelentené, hogy a gazdaság technikai recesszióba került.

A kutatóintézeteket követve a Bundesbank is csökkentette a gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését. A bank jelenleg arra számít, hogy a hazai össztermék az idén 1,2 százalékkal, jövőre pedig 1,3 százalékkal bővül, míg tavasszal még 1,8 százalékos, illetve 2 százalékos növekedést prognosztizált.


A marhánk sem kell az oroszoknak?



2014. okótber 20. 18:26:00

Újabb embargót vezet be Oroszország, de egyelőre nem kapott hivatalos értesítést a Földművelésügyi Minisztérium.

Nem kapott hivatalos értesítést a Földművelésügyi Minisztérium (FM) a keddtől életbe lépő újabb orosz importtilalomról, amely az EU tagországaiból származó másodlagos marhahústermékekre, valamint a nyesedékre és a csontlisztre vonatkozik - válaszolta a minisztérium az MTI kérdésére.
Az FM azt is közölte: mivel egyelőre hivatalos értesítés nem érkezett az orosz féltől, így a pontos érintett terméklista sem ismert. Ezért egyelőre nem tudni, hogy az intézkedés milyen hatással járhat, és mekkora lehet Magyarország érintettsége az ügyben. Így azt sem lehet tudni hány céget és mekkora tételeket érinthet az újabb beviteli tilalom.

Szergej Dankvert főállatorvos, az orosz állat- és növényegészségügyi felügyelet (Roszszelhoznadzor) vezetője szombaton jelentette be, hogy október 21-től nem engedik be Oroszországba a másodlagos marhahústermékeket, valamint a nyesedéket és a csontlisztet az európai uniós tagállamokból. A rendelkezés érinti Magyarországot is.
Milyen termékekről van szó?    
A másodlagos marhahústermékeket, a fejet, lábakat, belsőségeket, valamint a húsnyesedéket az orosz húsfeldolgozó ipar importálja az uniós tagállamokból. Ezekre a termékekre nem vezetett be embargót augusztus elején Oroszország.

A főállatorvos arra hivatkozott, hogy az orosz állat- és növényegészségügyi felügyelet több alkalommal kifogásolta az uniós másodlagos marhahústermékek és a nyesedék minőségét. A hatóság 17 esetben állapította meg, hogy tiltott anyagot használtak az Ausztriából, Magyarországból, Németországból, Dániából, Olaszországból és Lengyelországból származó termékekben.

Az orosz ellenőrök Listeria baktériumot, ólmot, tetraciklint, szalmonellát, klóramfenikolt és kadmiumot találtak az uniós államokból importált áruban. Szergej Dankvert közölte, hogy nem kaptak semmilyen megalapozott garanciát az Európai Uniótól a problémák kiküszöbölésére.




Na, honnan vesznek az oroszok húst, miután tőlünk nem kell?



2014. okótber 20. 17:17:00

Egyre jobban virágzik az orosz kínai barátság, bár korábban betiltották az oroszok a kínai húst, most mégis tőlük vennének.
Oroszország több hús behozatalát tervezi Kínából, miután augusztusban több nyugati államból származó húsra embargót vetett ki, amelyet keddtől a másodlagos marhahús termékekre is kiterjeszt. Oroszország 13 éve minőségi kifogások miatt betiltotta a kínai sertéshús importját. Október 12-én azonban egy kínai kereskedő engedélyt kapott mintegy 800 tonna sertéshús szállítására, és a jelek szerint ezzel megnyílik az út az Oroszországba irányuló kínai sertéshúskivitel előtt.
Ez új lehetőség a kétoldalú gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok erősítésére - jelentette ki Pavel Kitajev, hozzátéve: ha Kína biztosítani tudja a hústermékek minőségét, hosszú távú együttműködésben gondolkozunk.Az embargó
Augusztusban Oroszország bejelentette, hogy az orosz-ukrán válság miatt hozott újabb nyugati szankciók miatt teljes embargót vet ki a marhahús, a sertéshús, a gyümölcs- és zöldségtermékek, a baromfi, a hal, a sajt, a tej és a tejtermékek behozatalára az Európai Unióból, az Egyesült Államokból, Ausztráliából, Kanadából és Norvégiából.

Szombaton az orosz főállatorvos közölte: keddtől nem engedik be Oroszországba a másodlagos marhahústermékeket, valamint a nyesedéket és a csontlisztet sem az európai uniós tagállamokból, tiltott anyagok használata miatt. Ezekre nem vezetett be embargót augusztus elején Oroszország. A rendelkezés érinti Magyarországot is.







Az Ebola hatásos ellenszere a szappan?



Kassai Etelka
Kassai Etelka
2014. 08. 14. 13:58


Amíg kontinenshatárokon, vagy legalábbis országhatáron kívül dúl a járvány, nem igazán valós a fenyegetettség érzése. A Life.hu a fertőző betegség kitörése óta figyelemmel kíséri annak útját és a legfontosabb állomásokat.



Ebola a kapuk előtt?
A hazai egészségügyi hatóságok szerint nem kell világjárványtól tartani, valamint Európa és hazánk is felkészült az esetleges fertőzéses esetek kezelésére és a járvány terjedésének megakadályozására. Mivel az afrikaitól jelentősen eltérő kulturális viszonyokkal rendelkezünk, fejlettebb az egészségügyi ellátórendszerünk, össze sem lehet hasonlítani az általános közegészségügyi helyzetet az afrikaival, és mivel felkészült járványügyi felügyelettel rendelkezünk, jóval kisebb az esélye az Ebola gyors terjedésnek. Az ÁNTSZ honlapja hasznos információkat közöl arról, hogy egy fertőzésveszélyes országba utazás alkalmával milyen, a személyes higiéniával kapcsolatos magatartással kerülhetjük el azt, hogy magunk is megfertőződjünk. Bár erre vonatkozóan további utasításokat nem leltünk, valószínűleg a tanácsok arra az esetre is vonatkoznak, ha a fertőzés nem idegen országban, de hazai környezetben fenyegetne minket.
Forrás: Thinkstock
Miért terjed ennyire gyorsan Afrikában az Ebola?
Life.hu a tavaly Kinhshasában (a Kongói Demokratikus Köztársaság fővárosában) önkéntes munkát végző Babai János televíziós újságíróval készített interjút. Az afrikai egészségügyi helyzetről, az ott élő lakosság egészségügyi szokásairól, a temetkezési szertartásokról kérdeztük. Az Ebola-járvány gyors terjedése ugyanis összefüggésben lehet az ott élő lakosok gyér egészségügyi ismereteivel és egészségügyi kiszolgáltatottságával. Tavalyi riportunkban János már tett említést minderről:
Arra a szívet-zsigereket tépő nyomorra, a szagokra, az éhező, haldokló gyerekek látványára, amivel ott szembesültem, nem tud semmi felkészíteni. Sokkoló. 
Az egészégügyi ellátás a nullával egyenlő. Amikor láttam, a helyi ellátóhelyen az ápolónő vérrel és szövetcafatokkal szennyezett eszközzel akarja tisztítani a sebet, elmenekültem. De így is elfertőződött a sebem.”
Forrás: AFP
János szerint a jelenlegi járvány gyors terjedése, függetlenül attól, hogy Afrika melyik részén ütötte fel a fejét, valóban szoros összefüggésben van a nyomorgó emberek egészségügyi ismereteinek teljes hiányával, valamint azzal, ahogy a halálhoz, a halottakhoz viszonyulnak:
Fontos tudnotok, ahogy az én tapasztalataim a szegénynegyedekben élő emberekkel kapcsolatosak. A teljesen nincstelen, tanulatlan, nyomorgó és kiszolgáltatott emberekről beszélek, akik felnőttként is gyermeki tudatlanságban élik a mindennapjaikat. Akik egyik napról a másikra élnek, jövőképük nincs, és mindent, amit eléjük hoz az élet, sztoikus nyugalommal fogadják. Az éhezést, a betegséget és a halált is. A nyomor azonban nyomor Afrika minden területén – és a nyomorgó emberek mentalitásában nincs megfogalmazható különbség, éljenek Afrika bármely földrajzi pontján is. Ahol én voltam (Kisnhasa), államilag szervezett egészségügyi ellátás nincs. Magánpraxisok ugyan léteznek, de azok a szegény emberek számára megfizethetetlenek, a segélyszervezetek által fenntartott egészségügyi pontok pedig nem képesek kiszolgálni a nyomorgó tömegek igényeit. Káosz van. Az egyszerű afrikai emberek tudása saját testükről, egészségügyi állapotukról, vagy arról, hogyan előzhetnének meg betegségeket nulla. Nem tudnak védekezni, mert nem tudják, mi ellen kellene védekezni és azt hogyan kell megtenni. A járványok terjedését pedig különösen könnyűvé teszi, hogy az afrikai emberek fontos kommunikációs eszköze az érintés. Mindenkit 'megtapogatnak', ez a köszönés, a szeretet, az elfogadás része. Az érintés, vagy hogy egy mocskos 'tömegközlekedési eszközön' test testnek feszül, teljesen normális. Ahogy az is, hogy a kiszuperált buszokból átalakított tömegközlekedési járgányokban az ablakot, a kaszniból kivágott, borotvaéles peremű lyukak helyettesítik. Ezer helyen sérülnek az emberek és kenik össze vérrel a tárgyakat, egymást. A helyi 'kórházak' előtt betegségtől függetlenül várakoznak nagy tömegben, a földön ülve az emberek. Együtt várakozik a maláriás a bokatöröttel, a vérhasban szenvedő az éhhalál szélén lévő várandós anyukával. Bárki bárkit megfertőzhet. Elkülönítés nincs.
A temetkezési szokások is lehetőséget nyújtanak a fertőzések terjedésének. A halottak eltemetése alapvetően a család dolga. (Most természetesen nem a már karanténba került emberekről van szó, hanem azokról, akik kívül vannak.) A halottakat nem szálítják halottasházba, ez az intémény nem létezik. Sok helyen a halottal együtt élnek még néhány napig – ez részben az elengedés része, részben kényszer: amíg nem tudnak szállító eszközt szerezni, addig nem tudják hol elhelyezni szerettük holttestét. A házak jelenős része egy légterű, így a halott mellett esznek és alszanak az emberek. Nagyon sok esetben a halott szállítása során – legyen az akár egy több óráig tartó zötykölődés egy autóval – a kezükben tartják a holttestet. Jó esetben lepelbe burkolva, néha azonban még arra sem telik a családnak. A testi érintés tehát 'egészséges élők', fertőzöttek és a holtak között is a mindennapok természetes része. Olvasható volt az is, hogy a temetési szertartás során szájon csókolják a halottakat. Ezt személyesen én nem láttam, de egyáltalán nem elképzelhetetlen.”
Forrás: Thinkstock

Távolságtartás, napfény és szappan - az Ebola rövid ideig életképes csupán

Az Ebola-vírus ritka, de nagyon súlyos, gyakran halálos kimenetelű megbetegedést okoz. A kórokozót Afrika dzsungeleiben vadon élő állatok hordozzák (pl. denevérek, majmok, erdei antilopok), az ember ezen állatokkal vagy tetemükkel, vérükkel vagy váladékukkal való közvetlen kontaktus útján fertőződik. Ebola-lázban szenvedő emberekkel, holttestükkel, vérükkel vagy testváladékukkal (pl. nyállal, vizelettel) való közvetlen érintkezéssel terjedhet a betegség tovább az emberek körében. Az Ebola-vírus az influenzával ellentétben nem a levegőn keresztül terjed. A kórokozót védekezés nélküli szexuális érintkezés útján akár hét héttel gyógyulását követően is átviheti partnerére egy korábban fertőzött személy. A betegség a fertőződés után 2–21 nap lappangási idő után, hirtelen jelentkezik lázzal, izomfájdalommal, gyengeséggel, fej- és torokfájással. A betegség következő fázisában súlyosbodnak a tünetek: hányás, hasmenés lép fel, a testen kiütések jelennek meg, károsodnak a máj- és a vesefunkciók. Egyes betegeknél kiterjedt külső és belső vérzés, valamint több szervi elégtelenség jelentkezik.
A betegség ellen nincs vakcina, sem célzott terápia, csak tüneti kezelés.




Védekezés:
Hatásos ellenszere a szappan, a fehérítőszer, a napfény vagy a szárítás. A vírust tartalmazó váladékkal szennyezett ruhák gépi mosása megöli a kórokozót. Az Ebola-vírus csak rövid ideig életképes közvetlen napsugárzásnak kitett vagy kiszáradt felületeken.
Emelkedik a halálos áldozatok száma
A kór jelenleg négy afrikai országban, Guineaban, Nigériában, Sierra Leonéban valamint Libériában terjed, és szedi halálos áldozatait. Augusztus 9-ig 1848 megbetegedésről történt feljegyzés, a betegek közül pedig 1013 nem élte túl a fertőzést. Ez rendkívül súlyos halálozási aránynak számít - hiszen a fertőzött esetek több mint fele, 54,8%-a halt bele az Ebolába. Sierra Leone vezető virológusa, az Ebola-járvány ellen küzdő kutató, Sheik Umar Khan szintén a halálos áldozatok között van.
Járvány - etika
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) sajtóközleményéből tudjuk, hogy a szervezet etikai bizottsága kedden jóváhagyta a nem engedélyezett, kísérleti Ebola-gyógyszerek alkalmazását. Állásfoglalásuk szerint járvány és "bizonyos feltételek teljesülése esetén" etikus az olyan, egyelőre nem engedélyezett gyógymódok lehetséges kezelésként vagy megelőzésként való alkalmazása is, amelyek hatékonysága és mellékhatásai jelenleg nem ismertek.
 Íme, egy rövid összefoglaló a járvány nyolc hónapos útjáról:




Pusztít az Ebola-vírus Afrikában

A nyugat-afrikai Ebola-járványt a kórokozó új variánsa, tehát nem a Közép-Afrikából származó vírustörzs okozta. A betegség Guinea egyik távoli vidékéről a fővárosra, Conarkyra is átterjedt. Az Ebolára nincs se orvosság, se gyógymód: összeomlik a szervezet véralvasztó képessége, fellép az elvérzés veszélye. A járvány megfékezésére a térség országai szigorításokat vezettek be. Az intézkedések a repülőtereken végzett alapvető egészségügyi ellenőrzésektől egész addig terjedtek, hogy Szenegál teljesen lezárta Guineával közös határát, Gambia pedig megtiltotta egy Banjulba tartó repülőgépnek, hogy Guineából, Libériából és Sierra Leonéból utasokat vegyen fel.
Durvul az Ebola-járvány Afrikában - Aggódik a WHO

Az Egészségügyi Világszervezet szerint drasztikus lépésekre van szükség az Ebola-járvány megfékezésére Nyugat-Afrikában. A szervezet szakértőket küldött a helyszínre, hogy segítsék a helyieket a járvány kezelésében. A helyszínen lévő segélymunkások szerint a járvány példa nélküli arányokat öltött. Az Orvosok Határok Nélkül nevű szervezet szerint teljesen kicsúszott az ellenőrzés alól az Ebola-járvány Nyugat-Afrikában. Guineában, Sierra Leonéban és Libériában legalább 600 megbetegedésről tudnak, és a WHO adatai szerint addig legalább 360-an haltak meg a betegségben a járvány márciusi kitörése óta.
Retteghetünk? Megérkezett a halálos vírus Európába

A spanyol egészségügyi minisztérium megelőző intézkedéseket léptetett életbe, mert arra gyanakszik, hogy egy valenciai kórházban Ebolával fertőzött pácienst ápolnak, aki egyébként kielégítő állapotban van. A tesztek még zajlanak, a minisztérium ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy senki ne essen pánikba.
Megérkezett az Egyesült Államokba az egyik amerikai ebolás beteg

A hatóságok közlése szerint Kent Brantly orvosról van szó, akit az Atlanta közelében lévő Dobbins légitámaszpont repülőteréről azonnal az atlantai Emory Egyetemi Kórházba vittek. A kezelés az intézménynek az amerikai járványügyi hivatallal (CDC) közösen kialakított szigorúan izolált részlegében kezdődik. Ez az első eset, hogy ebolás beteget gyógyítanak Amerikába

Elérte az Ebola-járvány az USA-t?

Az amerikai kormány több megelőző intézkedést léptetett életbe a légi és tengeri kikötőkben annak megakadályozására, hogy az Ebola-járvány elérje az Egyesült Államok területét. Az Egyesült Államokba tartó utasokat a repülőgépekre való felszállás előtt, majd a leszállás után is megszűrik. Az amerikai járványügyi hivatal szakértői kiképzést tartottak a vám- és határőrség embereinek a tünetek felismeréséről. A fertőzötteket egészségügyi szakember juttatja el a kikötőkben és repülőtereken kialakított elkülönítő helyiségekbe.

Ebolagyanú miatt került karanténba egy személy Nagy-Britanniában

Tünetei még nincsenek, elkülönítését önként kérte és vállalta a Nyugat-Afrikából hazaérkezett személy.

Németországba érkezhetett az Ebola

Egy 28 éves férfi Sierra Leone fővárosából, Freetownból érkezett Hamburgba csütörtökön, és szombaton került kórházba magas láz és hányinger miatt. A Bild című lap beszámolója szerint a férfit mentőautóval szállították egy klinikára, és amikor kiderült, hogy Ebolával fertőzött térségből érkezett, és nem tudta megmondani, hogy érintkezett-e betegekkel, elkülönítőbe helyezték. Később kiderült, hogy nem fertőződött meg az Ebolával, de az aggódás nem csökkent, mert egy újabb Ebola-gyanús beteg érkezett az országba. Ezúttal egy nő.
Németország után Romániában is Ebola-gyanús beteget kezelnek

Az 51 éves férfi a hírek szerint július 25-én tért vissza Nigériából, és súlyos hasmenéssel, vért tartalmazó széklettel utalták be a ploiestii kórházba. Orvosai azt sem zárják ki, hogy a férfi nem Ebola-, hanem maláriafertőzésben szenved. Erre utal az a tény, hogy egyelőre lázmentes.
Meghalt a spanyol ebolás beteg

Meghalt az Ebola-vírussal megfertőzödött spanyol misszionárius. Nyugat-Afrikában már több mint ezer halálos áldozata van a járványnak. A WHO korábban egészségügyi vészhelyzetet hirdetett. A fétfi libériai tartózkodása során fertőződött meg.

Létezik különleges magyar labor



Európában is megjelenhet az ebolavírus, de nincs olyan veszély, hogy járványt okozzon, mert a fertőzés terjedésének nem adottak a feltételei – nyilatkozta lapunknak Ternák Gábor infektológus, a Pécsi Tudományegyetem professzora, aki hat és fél évet dolgozott orvosként és foglalkozott járványt okozó betegségekkel trópusi országokban.
A professzor szerint nem ismerjük az ebolajárvány mozgatórugóit, nem tudjuk, mi az oka annak, hogy most ennyire erősen terjed a betegség. Állatról emberre terjed a kór, feltételezhető, hogy majmokról és a denevérekről kerül át az emberre. A majmok elpusztulnak, ha megfertőződnek, a denevérek viszont „csak” hordozzák a kórokozót. A denevéreket az afrikaiak megeszik, a nem kellően átsütött vagy megfőzött vírussal fertőzött hús is megbetegíthet.
A vírus a járványok idején már emberről emberre terjed, a fertőzött beteg a testváladékaival üríti szinte minden testnyílásából a kórokozót. Aki a fertőzött ember testváladékával érintkezik, elkaphatja a kórt. A betegség kezdeti szakában meg sem lehet mondani, pontosan miről is van szó. Átlagosan hét nap lappangás után a fertőzöttnek csillapíthatatlan fájdalmai lesznek a fejében, a hátában, az izmaiban. Körülbelül a tizedik napon jelentkeznek a jellegzetes tünetek: a magas láz, a sárgaság, a hányás, a testszerte megjelenő kiütések, a kötőhártya-gyulladás, a torokgyulladás, a véres hányás, a véres széklet.
– Ebolavírusból négy-öt fajta is van, a fertőzés kezdeti szakában nem is nagyon lehet megállapítani, hogy milyen betegségről van szó. A láz és az izomfájdalom sokféle bajnak lehet a tünete – magyarázta a professzor. Ha valaki trópusi országban jár, és hasonló tüneteket észlel, érdemes a Szent László Kórházban vizsgálatra jelentkeznie. Ez az intézmény felkészült a trópusi fertőző betegségek diagnosztizálásra és kezelésére is.
A professzor hozzátette, hogy Európába már többször is behurcolták a betegséget, de egyik esetből sem lett járvány, az érintettek meggyógyultak. Érdekessége az európai ebolabetegek történetének, hogy noha a vírushordozók repülőn érkeztek, a velük együtt utazók nem fertőződtek. Magyarországon az ebolavírus felismerése az Országos Epidemiológiai Központban és az ott működő Nemzeti Biztonsági Laboratóriumban (NBL) teljes körűen megoldott. A szakemberek felkészültek a vírus kimutatására és arra, hogy a minta beérkezésétől számított néhány órán belül eredményt adjanak – állítja az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat.
Az NBL 2005 óta működik, ez az egyetlen ilyen közegészségügyi-járványügyi létesítmény Közép-Európában. Az NBL a legmagasabb biztonsági követelményeket (BSL–4 szint) is kielégítő, speciális védelmi rendszerekkel biztosítja a legveszélyesebb kórokozók diagnosztikáját. Falus Ferenc egykori országos tisztifőorvos lapunknak azt mondta: az ott végzett munka során – a negatív nyomású kabinoknak és a speciális védőruháknak köszönhetően – sem fertőzött levegő, sem baktérium, sem vírus nem juthat ki onnan.




Agyonverték a hummeres gázolót?



Bántalmazás okozhatta a hummeres gázoló halálát – írja egy osztrák lap a rendőrségi rádióforgalmazást lehallgató magyar újságírókra hivatkozva. A hatóságok nem kommentálták ezeket a sajtóértesüléseket. Thomas B. halálának körülményeit közigazgatási eljárásban vizsgálják.
Bántalmazás okozhatta a hummeres gázoló, Thomas B. halálát – írta vasárnap az osztrák Heute című lapra hivatkozva a Borsonline. Eszerint Thomas B.-t kihallgatásra vitték, ahonnan már sérülten került vissza a zárkájába. Ez után még három órát tartott a haláltusája – írja az osztrák lap olyan magyar újságírók információira hivatkozva, akik hallgatják a rendőrség rádióforgalmazását, s a hallottakból arra következtettek, hogy Thomas B.-t bántalmazták.
A hatóságok nem kommentálják az osztrák lap amúgy több sebből vérző sztoriját. Annyit azért sikerült megtudnunk, hogy Thomas B. a halála előtti napokban nem hagyta el a szegedi fegyintézetet. Nem volt miért kihallgatni, hiszen a közelmúltban ítélték első fokon 15 év szabadságvesztésre, amiért két éve Hummerjével halálra gázolta a vele szemben intézkedni akaró Kenéz Imre motoros rendőrt. Rendőrségi forrásaink megkérdőjelezik a lap azon állítását is, hogy lenne olyan magyar újságíró, aki le tudja hallgatni a rendőrség digitális rádióforgalmazását. Szerintük ez technikailag kizárt. Ha ez mégis sikerülne, akkor a magyar újságírók nyilván maguk írnák meg a hallottakat, és nem egy osztrák kollégának mesélik el azt.
Thomas B. október 10-én délután hirtelen rosszul lett a zárkájában. Rabtársai hívtak segítséget hozzá, ám sem a büntetés-végrehajtás egészségügyi szolgálata, sem a helyszínre érkező mentők nem tudták már megmenteni az életét. Halála okának tisztázására közigazgatási eljárás keretében vizsgálat indult.
Mivel a magyar törvények kifejezetten tiltják, hogy a hatóságok a vizsgálat eredményét nyilvánosságra hozzák – mint minden hasonló esetben –, Thomas B. halála kapcsán is számtalan összeesküvés-elmélet látott már napvilágot. Ügyvédje szerint nem lehetett öngyilkos, bár korábban egy internetes portál azt írta: a zárkájában megtalált naplójában B. foglalkozott az öngyilkosság gondolatával. Nem szenvedett olyan betegségben sem, ami a halálát okozhatta volna. Így, ami történt – az orvosi vizsgálatok eredményének ismerete nélkül –, megmagyarázhatatlan.






Az USA csak most kezd belelendülni Magyarország ellen



Kikerülhet Magyarország a Demokráciák Közössége nevű globális szervezet tanácsából – írja a honlapján Foreign Policy (FP) amerikai külpolitikai folyóirat a magyar közéleti személyiségek kitiltása nyomán.
Magyarország három éve lett a több mint száz országot egyesítő, 2000-ben létrehozott „demokráciaklub" vezető testületének tagja, ám a cikk szerint a múlt hónapban, egy ENSZ-tanácskozáson az Egyesült Államok olyan eljárást kezdeményezett, amelynek következtében kiszavazhatják onnan.
Az írás – amely Sonni Efront, a Human Rights First amerikai emberi jogi szervezet egyik vezető munkatársát is idézi – emlékeztet a magyar kormány demokráciaellenesnek tartott intézkedéseire, „Orbán Viktor miniszterelnök ellopta Vlagyimir Putyin forgatókönyvét" – foglalja össze a történteket, példaként hozva fel a választási törvény átírását, „a holokauszt „revizionista interpretálását", a civil szervezetek „démonizálását" és az illiberális állam építéséről szóló, júliusi tusnádfürdői beszédet. A Foreign Policy említést a korrupcióval gyanúsított magyar kormánytisztviselők és üzletemberek beutazásának tilalmáról szóló amerikai intézkedésről is említést tesz.
A demokráciával, a demokratikus értékek és intézmények fejlesztésével foglalkozó Demokráciák Közössége veszít értékéből, ha „olyanok is a tagjai, mint Orbán Viktor illiberális állama" – írja az FP. A folyóirat valószínűnek tartja, hogy a kormányzótanácsból kiszavazzák Magyarországot, sőt, azt sem zárja ki, hogy az ország az egész szervezetből távozik. Ez pedig a cikk szerint kemény lépésekre késztetheti Magyarország ellen az Európai Uniót is.


Mit is keresünk mi a NATO- ban , az EU – ban , ja hogy legyen aki baszogasson bennünket . Talán fel kellene mondani mind a két szervezeti tagságunkat , hisz a NATO terror akciókat hajt végre az egész világon , legutóbb Ukrajnában , ma holnap Magyarország kormányát dönti meg , holmi zsidó érdekből , vagy a zsidók fogják lőni a parlamentet harckocsikból , amit a volt postabank épület alatt állomásoztak , és köztudott zsidó tulajdonba ment át , és a fegyverzetet kilóra vették a leselejtezés során , jó lesz az még egy polgárháború kirobbantása során . És íme eljött a nagy nap Amerika üzent a gladio vette az üzenetet, a seggnyalóink mindjárt erősebb fokozatra kapcsoltak , hisz nem akarnak kiesni a pikszisből , de a stop listára sem akarnak kerülni , ezért nem utasítják ki azt a sok CIA , MOSZAD , - os ügynököt , hagyják , hogy kirobbantsák a polgárháborút , hisz annak az ódiumát nem válalják fel , hogy ők gyilkolják le a magyar lakosságot , hogy a 2050 – es terv szerinti létszámunk 6 millió legyen miért e nagy fokú sietség , hát bizony a háborús készülődés Irán . Kína , Oroszország ellen , és Izrael legyalulása miatt , mert nem marad ott más mint a Földközi – Tenger vize , De az USA is víz alá fog kerülni az Európai kontinens partmenti államaival együtt , úgy , hogy a bankárkaszt nem tud elmenekülni , mert a bunkerokat elönti a víz , és jön a jégkorszak , amit senki sem éli túl . Hát fiuk nyaljatok sebesen , mert ez a kiváltságos helyzet rövidesen megszűnik , és ha a terroristáink nem tudnak elzavarni benneteket ,majd jön a nép az isten adta nép , és az ÁVH lámpavasra való akasztást az ÁVH unokákon végezzük el . Úgy , hogy még egy nagy kárpótlást végezzetek el , talán az egész magyar földet feldobhatjátok , mert több esélyetek nem lesz






Lázár már hízeleg az amerikaiaknak



Rég hallottunk kormánytagot olyan szépen nyilatkozni a magyar-amerikai barátságról, mint ahogyan a Miniszterelnökséget vezető miniszter a nemzetbiztonsági bizottság hétfői ülésen méltatta a kapcsolatokat. Szerinte azonban a két ország barátságának megmérgezésére is alkalmas lehet, hogy a konkrét gyanú közlése nélkül kormányzati tisztviselőket tiltottak ki az Egyesült Államokból.

A Miniszterelnökség vezetője ezért arra kérte az amerikaiakat, segítsenek megérteni az ügy hátterét, árulják el, kiket és miért tiltottak ki az országból, a kormány ugyanis nem rendelkezik információval. Csak abban biztos, hogy kormánytagok nincsenek a tiltólistán. Az ellenzék azt várja, a kabinet nyilatkoztassa a hírbe hozott állami vezetőket, mindenekelőtt az adóhatóság vezetőjét.
Elképzelhetetlennek tartja, hogy bárkit is a kormány külpolitikája miatt tiltottak ki
Reviczky Zsolt / Népszabadság
Hogy lennék rajta, ne vicceljen már?!” – válaszolta a nemzetbiztonsági bizottság ülésére érkezve Lázár, amikor arról kérdezte egy újságíró, hogy rajta van-e az amerikaiak tiltólistáján. Azt mondta, minden további nélkül beutazhatna az Egyesült Államokba, jelenleg ezt elfoglaltsága nem teszi lehetővé.

Egyébként rég hallottunk kormánytagot olyan szépen nyilatkozni a magyar-amerikai barátságról, mint ahogyan Lázár a bizottsági ülésen méltatta azt. Elmondta, hogy a magyarok hálásak Amerikának, Magyarország sikeréhez szükség van az USA támogatására, a két népet erős érzelmi szálak fűzik össze, a kormányok pedig egymás szövetségesei. „Az esetleges vitákat barátok között szoktuk rendezni” – mondta, érzékeltetve, némileg értetlenül áll a történtek előtt. Megismételte, nem tudja, kiket és miért tiltottak ki az Egyesült Államokból, sőt azt állította, lehet, hogy a sajtó többet tudhat a kormánynál.
A miniszter arra kérte az amerikaiakat, nyújtsanak baráti segítséget, nevezzék meg, kikről van szó. Szerinte, ha ez nem történik meg, az érdemben befolyásolhatja a két ország viszonyát, megmérgezheti és akár tönkre is teheti a magyar-amerikai barátságot. Emellett – jegyezte meg – az ellenzék hasznot kovácsolhat abból, hogy a részletek ismerete nélkül az egész kormányt korrupcióval vádolja.
Magyar Levente külügyi államtitkár ismertette az ügy kronológiáját. Eszerint André Goodfriend amerikai ügyvivő október 6-án közölte, hogy az USA megtiltotta „tíznél kevesebb” kormányzati tisztviselő beutazását, további információkat azonban azóta sem közölt, Szijjártó Péter külügyminiszter kérésére sem. Nem csak az érintettek nevét, a kormányzati hierarchiában betöltött helyüket sem pontosította.
Molnár Zsolt, a nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke és Szél Bernadett, a testület LMP-s tagja is azt kérdezte, a kormány nyilatkoztatta-e a hírbe hozott tisztviselőket arról, hogy kitiltották-e őket az Egyesült Államokból. Szél külön említette Vida Ildikót, a NAV elnökét, jelezve: súlyos bizalmi válságot okoz az, ha az adóhatóság vezetőjére korrupciógyanú vetül.

Lázár ezt előbb azzal ütötte el, hogy 900 ezer kormánytisztviselő van (valamint 43 ezer NAV-alkalmazott), és mindet csak nem számoltathatják el, pontos értesülés híján pedig nem tudják, hol indítsanak vizsgálatot.
Később viszont azt mondta, tolmácsolja a miniszterelnöknek a javaslatot, hogy bizonyos vezetői szint felett kérdezzenek rá az érintettségre. Ám szerinte mivel az Egyesült Államoknak nem kell indokolnia a kitiltást, ez nem ígérkezik egyszerűnek, hiszen meglehet, a tisztviselők sem tudják, mit vétettek. Egyelőre senki sem jelezte, hogy rajta lenne a tiltólistán, és nincs is ilyen kötelezettség – tette hozzá, megjegyezve, ebből is az következik, hogy a rejtélyt csak az amerikaiak tudják megoldani.
Tasnádi László belügyminisztériumi államtitkár viszont azt mondta, elvárható, hogy ha valaki értesítést kap a beutazási tilalomról, tájékoztassa feletteseit.
Lázár egyébként hangsúlyozta: az ártatlanság vélelme mindenkit megillet. Megjegyezte, ha igaz, hogy a Horváth András volt NAV-munkatárs által feltárt áfa-csalási ügy áll a háttérben, akkor különösen súlyos a helyzet, abban ugyanis tart a büntetőeljárás. Így – folytatta – jogos kérdés lenne, hogy az amerikaiak hogyan büntethetnek valakit, akit nem ítéltek el. Mindazonáltal azt mondta, a kormány komolyan veszi az ügyet, és ha hiteles információkat kap a korrupcióról, akkor szigorúan fog eljárni.
Nem ígérkezik egyszerűnek
Reviczky Zsolt / Népszabadság



Lázár azt is mondta, elképzelhetetlennek tartja, hogy bárkit a kormány külpolitikája vagy a jogállamisággal kapcsolatos bírálatok miatt tiltottak volna ki Amerikából, szerinte ez csak egy konkrét ügy miatt fordulhatott elő. A bizottsági ülés után újságírói kérdésre azt mondta, kormánytag – helyettes államtitkári szintig – biztosan nincs a tiltólistán, ez ugyanis azt jelentené, hogy valaki a kabinetből súlyos bűncselekményt vagy visszaélést követett el, „ilyen kormánytag pedig nincs”.
Arra a felvetésre, hogy egy kör e-maillel rá lehetne kérdezni, ki kapott értesítést a kitiltásról, Lázár azt mondta, nem hisz abban, hogy bárki „feljelentené” magát, ráadásul az amerikai álláspont szerint a kitiltás ténye csak az Egyesült Államokra és az érintettre tartozik. Arra a kérdésre, Vida Ildikó NAV-elnököt megkérdezték-e, ismét csak azt mondta: tolmácsolja az igényt a kormányfőnek és a gazdasági miniszternek.
Trócsányi László igazságügy-miniszter azzal nyugtatott mindenkit: azok az amerikai jogászok, akikkel kapcsolatban van, nem panaszkodtak korrupcióra.
Vadai Ágnes, a DK képviselője azt mondta, a kormány láthatóan nincs a helyzet magaslatán, a magyar-amerikai kapcsolatok pedig mélypontra jutottak. Azt is elgondolkodtatónak nevezte, hogy az ügyről az első részletek a Századvég lapjában, a Napi Gazdaságban jelentek meg, biztosan nem amerikai sugalmazásra. Erre a felvetésre a kormánytagok közül senki sem reagált.
A bizottsági ülés végén Szél Bernadett azt javasolta, ha a kormány nem hajlandó beszámoltatni a hírbe hozott állami vezetőket, akkor tegye meg ezt – akár zárt ülésen, a személyiségi jogokat betartva – a testület. A kormánypárti képviselők eddig a pontig nem kértek szót a másfél órás tanácskozáson, ekkor viszont Németh Szilárd a harmincas-negyvenes-ötvenes éveket idézőnek nevezte a kezdeményezést, mondván, a kommunisták szokása volt az, hogy nem a bűnösséget, hanem az ártatlanságot kell bizonyítani. Jelezte, hogy ebben a bizottság kormánypárti többsége nem lesz partner.






Megkezdődött a tatárjárás Orbánnál



Új időszámítás kezdődött az önkormányzati választások másnapján, október 13-án: Orbán Viktor valamennyi miniszterétől elvárja, hogy kormányülésen vázolja társadalompolitikai elképzeléseit. A miniszterelnök, aki „kegyelmi állapotként" aposztrofálta a 2018-as választásokig hátralévő kampánymentes időszakot, valóban készül a nagy szerkezetátalakításokra, a társadalmi elosztórendszerek reformjára.
Mindazonáltal Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának csúcsminisztere lesz a főszerepben. Az egyik kormánytag megfogalmazása szerint "EMMI-nap" lesz kedden a kormányülésen: napirenden a magyar nemzeti felzárkóztatási stratégiával, az egész életen át tartó tanulás szakpolitikájának keretéről, a köznevelés-fejlesztési stratégiáról, továbbá a végzettség nélküli iskolaelhagyás elleni középtávú program elfogadásáról. Ezenkívül - kormányzati források tájékoztatása szerint - szó lesz a szociális ellátórendszer átalakításáról is.
Az orbáni társadalomfilozófiáról kormánypárti politikusok azt mondták, a miniszterelnök olyan folyamatot szeretne elindítani az állami transzferek átalakításával, amelyek lényege: mérséklik a szociális kiadásokat, a segélyeket átfazonírozzák. A cél az, hogy az államnak minél kevesebbet kelljen költeni azokra, akik nem lépnek a munkaerőpiacra, azaz nem dolgoznak. Orbán Viktor a parlamenti ülésen már megfogalmazta az "irányt", amikor közölte: nem fogadják el a „valamit semmiért" politikáját, és „a jobb életet nem lehet segélyre alapozni".
Volt olyan fideszes forrásunk, aki azt mondta, hogy a segélyt, mint olyat szeretnék "megszüntetni" - például a foglalkoztatást helyettesítő támogatást vagy a rendszeres segélyt további feltételekhez kötni -, és akár a GYES elnevezését is meg kellene változtatni, mert „nem szerencsés". Az egyik vezető fideszes úgy illusztrálta a terveket, hogy például a gyermekétkeztetés terén az állam azt szeretné elérni, hogy a halmozottan hátrányos helyzetű, mélyszegénységben élő családokban garantáltan ne éhezzenek a gyerekek szombaton és vasárnap sem. Azaz úgy kell változtatni a rendszerek működésén, hogy a központi források „célba érése" államilag garantált legyen. (Az állam 2014-ben 53 milliárd forintot költ gyermekétkeztetésre.)
Az EMMI-s tatárjárás már ma délután megkezdődött a miniszterelnök parlamenti dolgozószobájában, Orbán Viktor sorban hallgatta meg a köznevelési államtitkár Czunyiné Bertalan Juditot, Hoppál Péter kulturális államtitkárt és másokat is. Zombor Gábor egészségügyi államtitkár lapzártánkig nem került sorra, és az egyik kormánytag azt prognosztizálta, hogy kedden sem valószínű, hogy napirendre kerülne az egész napos kormányülésen az egészségügy átalakítása. A hírek szerint az egészségügyi államtitkár még nem tette le az a kormány asztalára írásban a koncepcióját.
Ma este lapzártánkkor is ülésezett a kormány, s a jövő évi költségvetésről tárgyal. Az egyik miniszter szerint a kormánynak talán a hétvégén ismét össze kell még ülnie, hogy elvégezze az utolsó simításokat a büdzsé-javaslaton, mielőtt megküldi azt a Költségvetési Tanácsnak.






A halál bőrszárnyakon érkezett



Több mint ötezer áldozat, egy térség válsága és félelem az egész világon – nem kis teljesítmény ez egy parányi állat részéről. Pedig ma már biztosan tudjuk, hogy minden idők legnagyobb ebolajárványát egy denevér indította el. Először egy kétéves kisfiú és az édesanyja fertőződött meg. Temetésükön tucatnyian betegedtek meg, és a vírus elszabadult.

Nem ez az első eset, hogy denevérek embereket fertőznek meg különösen veszélyes vírusokkal. Bár évezredek óta ellentmondásos a viszonyunk a bőregerekkel, először 1994-ben vált tragikusan egyértelművé, hogy képesek halálos fertőzést közvetíteni. Észak-Ausztráliában előbb lovak, majd gondozóik haltak meg a később Hendra-vírusnak nevezett betegségben.
Négy évvel később, Malajziában egy másik járvány ütötte fel a fejét. Alig hat hónap alatt több mint százan vesztették életüket és a fertőzés megállítása érdekében egymilliónál több sertést is el kellett pusztítani. Az itt felfedezett Nipah-vírus azóta is fel-feltűnik Délkelet-Ázsiában és a megbetegedett emberek 70-90 százaléka bele is hal a kórba.
Vadhús – többek között denevér és antilop – Elefántcsontparton. Zavarba ejtő vírusgazdagság
Thierry Gouegnon / Reuters

2002-ben nemzetközi bonyodalmat váltott ki egy addig ismeretlen betegség, a SARS felbukkanása. Bár a kínai hatóságok kezdetben az ínyencségnek is számító cibetmacskákra gyanakodtak a fertőzés elsődleges forrásaként, de tévedtek. Az akut légzési elégtelenség, más néven atípusos tüdőgyulladás okozója egy denevérek terjesztette koronavírus volt. Jelenleg a Közel-Keleten fordul elő egy igen hasonló betegség.
A most is dühöngő ebola első ízben 1976-ban bukkant fel, és azóta több különböző vírusváltozat számos országban szedte áldozatait. Hozzá igen hasonló tünetekkel egy még halálosabb kórt is ismerünk: a Marburg-vírus az ebola közeli rokona, melyet először Európában diagnosztizáltak. Bár különböző helyen, és eltérő időben bukkantak fel, legalább két közös vonása van ezeknek a betegségeknek: halálosak, és denevérek terjesztik őket.

Veleszületett védettség?

Hogyan képesek a denevérek túlélni, sőt, tünetmentesen terjeszteni a veszedelmes vírusokat? Miért csak az utóbbi néhány évtizedben bukkantak fel ezek a betegségek? Égető kérdések ezek, amelyekkel egyre több kutató foglalkozik. A legfontosabb kérdés azonban az, mit hoz vajon a jövő számunkra? Ez idáig száznál több vírust találtak különböző denevérfajokban, és ezek közül mindössze egy, a veszettség okozott tüneteket bennük. Más fajokkal ellentétben azonban sokszor ez sem képes elpusztítani repülő gazdaszervezetét – igen fura helyzet, ha belegondolunk, hogy az ember ugyanekkor a modern gyógyászattal sem képes kezelni e halálos betegséget.



Vajon a denevérek valami veleszületett védettséget élveznek a mikroszkopikus kórokozók támadásával szemben, vagy csak a vírusok támadását tanulták meg kivédeni? Úgy tűnik, az utóbbi lehet a válasz, ami nemcsak ezek leküzdésében lehet segítségünkre, de értékes információkkal szolgálhat az egész orvostudomány számára.

Tűzszünet a vírusokkal

A Földön ma 1300-1500 denevérfajt ismerünk, ezek legalább fele az óvilági trópusokon él. Az evolúció során a főbb csoportjaik nagyon gyorsan kialakultak, de a létrejött fajok majdhogynem állandóak, alig változnak. Szinte nem tudunk különbséget tenni a fosszíliák és a ma élő állatok között – magyarázza Csorba Gábor, világhírű denevérkutató, a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgató-helyettese.
Két fő csoportjuk – a nagy(obb) termetű, elsősorban gyümölcsökkel táplálkozó trópusi fajok (amelyek Ausztráliában élő fajait repülő rókáknak is nevezik) és a hazánkban is előforduló, rovarevő „törpék" – 58 millió évvel ezelőtt vált külön egymástól, amely temérdek idő az evolúció mércéjével mérve is. A kutatók most azt gyanítják, a hosszú ideje szinte változatlan fajok tökéletesen összhangba kerültek a bennük élő vírusokkal. Koevolúciónak nevezik ezt a jelenséget, olyan kifinomult együttélésnek, amelynek során mindkét fél tűzszünetet kötött a másikkal, közös fennmaradásuk érdekében. Ez azonban önmagában még nem magyaráz meg mindent. Más, igen ősi fajokat is ismerünk, mégis a denevérek páratlan vírusgazdagsága zavarba ejtő.
A denevérek igazán ideális terjesztői különböző fertőzéseknek. Szeretik a társaságot, akár több tízezer állat is összegyűlhet egy helyen, ahol az állatok szinte egymás hegyén-hátán lógnak. Szárnyra kapva egyes fajok nagyobb távolságra is eljuthatnak, továbbjuttatva a bennük utazó kórokozókat. A repülés azonban egészen különleges tulajdonság, az emlősök közül kizárólag a denevérek képesek rá.

A rákkutatás is profitálhatna a denevérekből




A bőregér-immunológia nem különösebben fejlett tudományág. Évtizedeken keresztül alig tulajdonítottak jelentőséget neki, ezért a kutatására is épphogy csak csordogáltak a támogatások. Laboratóriumi körülmények között a denevérek különleges életmódjuk és táplálkozásuk miatt csak körülményesen tarthatóak, és a terepi kutatók sem szívesen vettek részt olyan kutatásokban, amelyek esetleg még tovább ronthatják védenceik amúgy sem makulátlan jó hírét.
Pedig kutatni volna mit.
Régóta tudjuk, hogy a repülés rendkívül energiaigényes folyamat. A szárnyra kapó denevérek anyagcseréje a nyugalmi állapot tizenötszörösére nő. Ugyanezt a madarak alig kétszeres növekedéssel képesek elérni. A felpörgetett anyagcsere nagy mennyiségű méreganyagot termel, amelyet a szervezet nem tud megfelelő gyorsasággal eltávolítani. Emiatt a denevérek különleges módszert dolgoztak ki, hogy megvédjék sejtjeik DNS-ét a károsodástól. Ez a teljesen egyedi technika ismeretlen más fajokban, és akár a rákkutatásban is új utakat nyithat tanulmányozása. De ma már azt is tudjuk, hogy a repüléssel kapcsolatos gének kialakulásával párhuzamosan az immunrendszer működését szabályozó szakaszok is több helyen megváltoztak.
Olyanok, mint egy repülő edzőterem a vírusok számára
Forrás: Daily Mail
Más következményekkel is járt azonban a levegő meghódítása. A repülő denevérek testhőmérséklete az izmok munkája miatt 40 fok fölé emelkedik – más emlősöknél ez már jócskán láznak számít, náluk azonban tökéletesen normális. A hőemelkedés egyfajta védőeszköz a szervezet számára, amely segíti felgyorsítani az immunrendszer működését, és a test ideális körülményeihez szokott vírusok számára megnehezíti a szaporodást.
A denevérek azonban egyfajta repülő edzőtermet biztosítanak számukra: folyamatosan hozzászoktak a változó, egyszer túl magas, máskor igen alacsony hőmérséklethez. Úgy tűnik, évmilliók alatt kiválasztódtak azok a vírustörzsek, amelyek képesek voltak ehhez a hullámzáshoz alkalmazkodni. Cserébe elveszítették azt a lehetőséget, hogy elpusztítsák gazdájukat, de ez nem igaz más állatfajokra. A repülő emlősökkel egyensúlyban lévő vírusok más fajokba jutva igen súlyos megbetegedést okoznak. Ebben segítségükre van az is, hogy a szervezet kezdeti védekezését – a hőemelkedést, majd lázat – könnyedén leküzdik, hiszen régóta szoktatják magukat ehhez.
Ennek ellenére csak az utóbbi időben robbantak ki nagyobb járványok, amelyek a denevérekhez köthetőek. Spillover – így nevezik a kutatók azt a jelenséget, amikor egy, addig szinte láthatatlan fertőzési forrásból, általában valamilyen vadállatból egy fertőzés átterjed a közelében élő más fajokra, nem ritkán ránk, emberekre is. Az utóbbi évek egyik legfontosabb kutatási témája a vadállatok-háziállatok-emberek háromszöge, melyben a legtöbb betegség kering. Több kórt osztunk meg egymással, mint gondolnánk: a betegségek legalább kétharmada képes az állatok mellett az embert is megfertőzni.

A járványok kirobbanásáért az emberek felelnek

Hogy egy fertőzést hordozó egyed elindít-e egy járványt, sok mindentől függhet. Az 1998-as malajziai Nipah-járvány esetében az erdőirtás és különleges időjárási körülmények összessége – az El Nino – kellett a kialakulásához. A tönkretett esőerdőből kiszoruló denevérek először a területre telepített sertéseket fertőzték meg, ahonnan a megbetegedés továbbterjedt az őket gondozó emberekre is. Az egyre terjeszkedő emberi települések és a szűkülő-pusztuló természetes élőhelyek azt eredményezik, hogy sokkal gyakrabban találkozunk egymással. Ilyen értelemben mi emberek felelünk legtöbbször a járványok kirobbanásáért, még akkor is, ha könnyebb egy egyébként is ellenszenvesnek tartott állatra fogni azt.
De miért is kell elviselnünk a denevérek közelségét? Egyre növekvő emberi társadalmunk működéséhez mind több térre van szükségünk, természetesnek véljük, hogy ezt el is vesszük, ha a szükség úgy hozza. A bőregereket azonban mi sem nélkülözhetjük. A mérsékelt égövön élők csillapíthatatlan étvágyú rovarfalók, amelyek egy éjszaka akár a testtömegükkel megegyező mennyiségű ízeltlábút – köztük betegségeket terjesztő szúnyogokat, vagy a gabonáinkat károsító lepkéket – fogyasztanak el. Csak az Egyesült Államokban évente 3,7 milliárd dollárra becslik azt a kárt, amelyet a denevérek a rovarok pusztításával megelőznek. A trópusi fajok talán ennél is fontosabb szerepet töltenek be. Számtalan növény – a banántól a szegfűszegen át az agávéig – beporzásában nélkülözhetetlenek, és az elfogyasztott gyümölcsökből aláhulló magok segítségével a trópusi esőerdők megújulásában is igen fontosak.
Az élőhelyek pusztulása mellett más okai is vannak a denevérek fel- és eltűnésének. Délkelet-Ázsia és Afrika nagy területein előszeretettel vadásszák és eszik őket. Az idei ebolajárvány kitörését követően a guineai kormány hivatalosan is betiltotta a denevérleves fogyasztását, kérdés azonban, hogy a nagyobb gondokkal is küzdő országban hogyan fognak érvényt szerezni a jogszabálynak. Egy Ghánában végzett kutatás szerint az ott élők nemcsak egyfajta csemegeként tekintenek az elejtett denevérekre, de könnyen elérhető fehérjeforrást is jelentenek a szegény sorban élőknek. Észak-Amerikában pedig egy másik veszély leselkedik rájuk.
Repülő rókák Thaiföld fővárosában, Bangkokban. Könnyű eledel, könnyű bűnbak
Sukree Sukplang / Reuter
Az alig néhány éve felfedezett – és beszédesen fehérorr-szindrómának nevezett – betegség tizedelte meg a bőregér-kolóniákat. Becslések szerint legalább hatmillió állat pusztult el egy különleges gombás fertőzéstől, melynek eredete egyelőre homályos. Az azonban világossá vált, hogy a vírusokkal szemben igen jól felvértezett denevérek más kórokozók esetében szinte védtelenek lehetnek: a hideget jól tűrő gomba a nagy csapatokban telelő állatok között villámgyorsan terjed, és szinte biztosan a pusztulásukat okozza. Mindezek miatt a védelmükkel foglalkozó kutatók meglehetősen pesszimisták: közel száz fajukat fenyegeti a kihalás közvetlen veszélye és több száz esetében egyelőre elképzelésünk sincs, hogy mennyire vannak biztonságban.
Évezredek óta bonyolult és ellentmondásos a viszonyunk a denevérekkel. Ahogy egyre többet tudunk meg róluk, úgy derül ki, hogy milyen sok újat tudnak még tanítani nekünk. Lehet, hogy minden más állatnál több halálos betegséget hordoznak, de végső soron nem ők a hibásak, ha ezekből elindul egy járvány. Egy másik repülő emlőst okolhatunk ezért: az embert. Hogy megtanulunk-e békésen egymás mellett élni, vagy a másik pusztulását okozzuk, csak rajtunk múlik.




  • Az Orbán-kormány oroszbarát politikájának és a jogállamiság csorbítását célzó kormányzati intézkedéseknek csak áttételesen van közük ahhoz, hogy magyar közszereplőket, kormányközeli üzletembereket tiltottak ki az Egyesült Államokból. A kitiltás hátterében egy olyan, már-már intézményesült áfacsalás húzódik meg, amelynek elszenvedői között amerikai cégek is vannak. Utóbbiak megelégelték, hogy az adóhatóság nem lép fel a csalók ellen, mindezt pedig egy korrupciós kísérlet is megfejelte. Az üzletemberek és kormánytisztviselők kitiltása csak az első lépés, várhatóan nem áll meg itt az ügy.
Már két-három évvel ezelőtt a washingtoni politikai döntéshozók fülébe jutott, hogy áfacsalók mérgezik a magyarországi étolajpiacot, jelentős érdeksérelmet okozva ezzel azoknak a piaci szereplőknek, amelyek legálisan működnek. A csalások károsultjai között van az amerikai érdekeltségbe tartozó, palackozott és ömlesztett étolajakat, takarmánydarákat gyártó, Bunge nevű cég is.
  • Abból, hogy az áfacsalások zavarják őket, a Bunge nem is csinált titkot. Már három évvel ezelőtt nagydobra verték, hogy becslésük szerint csak a napraforgó- és repcemag-kereskedelemben az áfacsalók éves szinten legkevesebb mintegy 20−25 milliárd forint áfát nem fizetnek meg Magyarországon, ami a teljes áruforgalom 20 százaléka. Ráadásul ha az értékesítés során többször is csalnak, még nagyobb lehet a költségvetést érintő kár.

Adócsaló hálózatok

Az áfarendszer lényege, hogy a láncban mindenki csak azután fizet, amennyivel a termék értékét növelte, de az adót egyben tovább is hárítja a lánc következő tagjára, így a végén a fogyasztó állja a számlát.  Az értékesítési láncolatban viszont minden egyes láncszemmel megnövekedik a lehetőség a végső fogyasztó által ténylegesen megfizetett adó elcsalására. A rendszerből eredő következmény lett a fiktív számlagyártás egy-két éves cégekkel és eltűnő tulajdonosokkal. Minél nagyobb az áfakulcs, annál nagyobb biznisz a csalás. Az áfacsalásokkal okozott kár egyes becslések szerint az ezermilliárdot is elérheti évente. Részletesebben itt olvashat a módszerekről.
Világosan látszott, hogy a környező országokban is a magyarhoz hasonló árakon van a napraforgó és a repcemag, a gyártók is hasonló önköltség mellett dolgoznak, mégis nagy tételben van a magyar piacon olyan importáru, aminek a fogyasztói árából áfával együtt lehetetlen ezt az önköltséget legálisan kitermelni.
A Bunge által gyártott Vénusz és Floriol emiatt jóval drágább, mint a boltokban található más hasonló termékek. Rögtönzött kutatásunk szerint míg a legtöbb üzletben a Vénusz 400 forint körül kapható, addig egyes import olajok és sajátmárkás termékek akár már 250 forint környékén is megvehetők. 
Az áfacsalók ténykedése nem csak a Bunge-t zavarta, bár leginkább az amerikai cégnél csapódott le ennek hatása. Nem véletlen, hogy
a cég vezetése már korábban nyilvánosan jelezte: csak a kormányzat segítségével lehet a csalók ellen felvenni a harcot.
A Bunge egyik, azóta a cégtől távozott vezetője 2012 nyarán úgy nyilatkozott: kevés közvetlen bizonyítékuk van arra, hogy ténylegesen kik állnak az áfacsalás mögött, „ami azzal a veszéllyel jár, hogy a legálisan működő cégek kivonulnak”.


169957404
Fotó: Bloomberg / Europress / Getty
De az már ekkor világos volt, hogy a csalás mögött sokszor föld alatti hálózatban működő szervezett bűnözői csoportok állnak. Ebben az időben történt, hogy a Bunge összeállt a legnagyobb magyar agrárcéggel, a Csányi Sándorhoz kötődő Bonafarmmal, hátha így sikerrel lobbizhatnak a kormányzatnál az áfacsalások visszaszorítása miatt. 

A NAV nem csinált semmit?

Csakhogy az adóhatóság képtelen volt megálljt parancsolni a csalóknak, bizonyos jelek pedig arra utalnak, hogy emögött a tehetetlenség mögött nem a szakmai inkompetenciát kell keresni. Hogy az adóhivatalban léteznek olyan cégek, amelyek valamiért érinthetetlenek, arra már az áfacsalós botrányt kirobbantó, kiugrott Horváth András is többször utalt, év elején pedig ezekről részletesen beszámolt a Nemzeti Nyomozó Irodának is. Állítása szerint az egyik kft.-t vizsgáló revizort valakik
az adóhivatalon keresztül telefonon arra utasították, hogy engedje el a céget, pedig egyértelmű volt, hogy a beszállítói oldalon komplett adócsaló hálózat van.
Az utóbbi években egyébként több NAV-dolgozónál is felmerült a gyanú, hogy összejátszik az adócsalókkal.
  • Az Észak-budapesti Adóigazgatóságnál két ügyintéző pénzért állított ki nullás adóigazolásokat köztartozásokat felhalmozott vállalkozóknak. A feljelentésben vesztegetés mellett közokirat-hamisítás, hivatali visszaélés és zsarolás is szerepelt, a hírek összesen 17 érintettről szóltak.
  • A Dél-budapesti igazgatóságnál eközben egy osztályvezetőt kapcsoltak le, aki a gyanú szerint megállapodott különböző cégekkel, hogy azok valótlan tartalmú adóbevallást nyújthatnak be, majd a jogtalanul visszaigényelt adót elosztják egymás között.
  • De lebukott egy pénzügyőr is, aki egy budapesti ügyvédnek szivárogtatott adatokat a NAV-nál indult büntetőügyekben.
Az biztosnak látszik, hogy a szervezett bűnözés nyakig benne van az áfacsalásokban. Az sem ritka, hogy az ebben mozgolódó vállalkozóknak nyomuk vész, a rejtélyes körülmények között meghalt Welsz Tamás szlovákiai üzlettársai (akik ugyancsak áfacsalásban utaztak) szintén fura módon tűntek el, haltak meg.  

Egy visszautasított ajánlat

Bár Horváth állítását, miszerint bizonyos cégeket nem vizsgál az adóhatóság, nem tudta semmilyen konkrétummal bizonyítani, könnyen lehet, hogy az amerikai követségre a piaci szereplőktől befuthattak olyan jelzések és információk, amelyek a volt adóellenőr állítását igazolják.
Így például az olyan korrupciós ajánlat is, amellyel információnk szerint éppen
a Bunge-t keresték meg egy kormányzathoz közel álló, de nem kormányzati szervezet vezetői. 
Az „üzlet”, amit kínáltak, pofonegyszerű volt: ha a cég pénzzel támogat egy, az ajánlattevők által megnevezett alapítványt, akkor elintézik, hogy a NAV az amerikai céget is békén hagyja. Egy másik forrásunk szerint a kormányhoz közeli szereplők stratégia megállapodást ajánlottak annak fejében, hogy a cég szintén ennek az alapítványnak visszacsorgassa a megállapodással összefüggében szerzett pénzek egy részét.
Információnk szerint a korrupciós kísérletről már nyár közepén értesült az amerikai nagykövetség, azon keresztül pedig Washington, amely egy ideje árgus szemekkel figyeli a magyarországi eseményeket, különös tekintettel a kormányzathoz közel álló üzleti körök ténykedéseit. 
Mindezek fényében az a tény, hogy a NAV-ra berágtak az amerikaiak, megmagyarázná azt a sajtóértesülést is, miért kerülhetett Vida Ildikó NAV-vezér és más adóhatósági vezető is a kitiltott személyek közé. 
Az ügyben kerestük a Bunge vezetését is. Grászli János, a cég kereskedelmi igazgatója megerősítette, hogy 2012-ben a Bunge komolyan beleállt a csalások elleni küzdelembe. Az akkori külföldi régiós menedzser egy nagyobb szabású együttműködést próbált összehozni a hasonlóan hátrányosan érintett iparági szereplőkkel, így került képbe a Bonafarm és más malomipari cégek.
Grászli szerint az együttműködésből egy tanulmány született az Ernst and Young segítségével. Ebben arra tettek részletes javaslatot, hogy csökkentsék 10 százalék alá az alapvető élelmiszerek áfáját, mert a magas kulcs nagy haszon realizálását teszi lehetővé a csalók számára. A tanulmány szerint az alapvető élelmiszerekkel kapcsolatos nagyszabású áfacsalás megbénítja az iparágat, és több, mint 128 milliárd forint – durván 500 millió euró – bevételtől fosztja meg évente a költségvetést.
A dolgozatot több helyen is publikálták. A Bunge akkori holland igazgatója pedig ajánlatot tett a kormány számára a szorosabb együttműködésre, hogy együtt léphessenek fel a csalókkal szemben. Grászli János azt nem tudta megmondani, hogy ez a tanulmány jutott-e el később az amerikaiakhoz.
A Bunge korábbi topmenedzserét egyelőre nem sikerült elérnünk.

Nincs ebben politika, de

Úgy tudjuk, hogy a drasztikus amerikai lépésnek, a kormánytisztviselők és a kormányhoz közel álló üzletemberek kitiltásának csak áttételesen van köze az Orbán-kormány által folytatott bel- és külpolitikához.
Magyarán a kitiltás hátterében nem az húzódik meg, hogy a kormány az elmúlt években látványosan leépítette a fékek és ellensúlyok rendszerét, nekiment a civileknek és az oroszokhoz közeledve nyugatellenes retorikát folytat, hanem az, hogy az áfacsalások miatt hátrányos helyzetbe kerültek amerikai érdekeltségek, ez pedig már az Egyesült Államok nemzetgazdaságát sérti.
Az viszont, hogy
egyáltalán sor kerülhetett ilyen drasztikus lépésre, összefügg azzal, hogy a rendszerváltás óta soha nem volt ilyen rossz a viszony Budapest és Washington között
– mondták a külgazdasági világára is rálátó piaci forrásaink. 
Úgy tudjuk, hogy az ügynek lesz folytatása. Az szinte biztosra vehető, hogy Washington nem hátrál, hiába próbálja Szijjártó Péter külügyminiszter azt a látszatot kelteni, mintha ezt a botrányt egy egyszerű washingtoni látogatással tisztázni lehetne.






Így ment a munka Szijjártóéknál



követés
2014.10.13. 15:17
Előzmény (2)
Szijjártó Péter szülei dolgos munkájának köszönhető ajándékra kezdett hivatkozni, amikor a háza finanszírozása körül kérdések merültek fel. Szülei dolgos munkáját azonban kár volt behoznia egy alapvetően átláthatóságról szóló vitába: apja cége 2004-től éveken át részese volt a magyar kartelltörténet egyik legnagyobb bírságához vezető ügyének. A kartell a szocialista kormányok alatt zajlott, lényege, hogy az uniós pénzből végzett vasúti felújításoknál a szereplők versenykorlátozó együttműködést kötöttek.
Szijjártó Péter az elmúlt napokban legalább tucatszor elmondta, hogy most már emlékszik, hogy pontosan miből vette a 200 millió forintról 167 millióra lealkudott, külügyminiszterhez igazán méltó házát. A szerinte Orbán Viktor tanácsára megvett épületet leginkább szülei munkájának köszönhető, akik „olyan gazdasági és üzleti teljesítményt tettek le az asztalra”, ami nyomán még az unokáiknak is lesz mit a tejbe aprítaniuk egész életükben. Ezért pedig ő nem hajlandó szégyellni magát – apja cégéhez nincs köze. 
De azért furcsa, mert a legtöbben okkal szégyellnék azt a gazdasági és üzleti teljesítményt, ami Magyarország történetének egyik legnagyobb kartellbírságát eredményezte. Szijjártó apja is szerepelt abban a kartellben, ami a vasútfelújításokból elérhető uniós és költségvetési pénzek lenyúlására jött létre. Az eljárásában végül együttműködött, 2010 nyarán végül nagy meglepetésre az érintettek közül egyedüliként semmilyen bírságot nem kapott a cége.

Szétszóródtak

Az ítéletet aláíró versenytanácstagok közül pár hónap múlva Szántó Tibor, az intézmény életében szokatlan módon hamar kilépett a GVH versenytanácsából, és a magánszférában helyezkedett el versenyjogászként. Miskolczi Bodnár Pétert még Schmitt Pál újabb hat évre kinevezte versenytanácstagnak. Bártfai-Mager Andreát pedig – szintén szokatlan módon –, versenyjogászként betette a kormány az MNB legfőbb monetáris döntéshozó testületébe, a monetáris tanácsba.
A versenyhivatalnál azonban elérhető a még 2004-ben kezdődő kartell menetének GVH-s leírása, és még számos szórakoztató vallomás az ügy menetéről és a résztvevők magatartásáról. 

Titkos megbeszélés az Atrium Hayetben

A konkrét kartell 2004 november végén kezdődött, amikor öt „nagyon komoly” vasútépítő cég vezetői összegyűltek, hogy megbeszéljék, hogyan tudnának kicsit többet keresni az építkezésekkel. A találkozóról a titkos feljegyzéseket maga Szijjártó István vezette, aki a Vasútépítők Kft. vezetőjeként volt jelen. A bizalmas feljegyzést a GVH foglalta le a Szijjártóéknál tartott későbbi rajtaütésen.


kep1


Az ő leírása alapján az Atrium Hayet (sic!) szállóban történő tanácskozáson az azóta felszámolás alatt lévő MÁV MTM vezetője, Grafjódi István vezette elő a tanácskozás valódi célját. De itt adjuk is át a szót Szijjártó összefoglalójának:
Elmondta hogy az idén nagyon alacsony áron történtek a munkák elvállalása. (Az MTM három munkát is nyert nagyon alacsony áron.) Ez a metodika senkinek sem jó. A vállalkozók nem tudnak fejlődni mert nem marad haszon az elvégzett munkán. A pénz ott marad a Megbízónál (MÁV-nál), és a mérnök árak is egyre lejjebb csúsznak. Összességében ez motiválta őt arra, hogy a magyar vasútépítésben résztvevő komoly cégek (pénzzel és gépekkel rendelkező cégek) akik ez idáig talpon maradtak, fogjanak össze és beszéljék meg a jövőbeni munkákat hogyan lehetne felosztani és nyereséget tartalmazó árat képezni a mérnöki ár alatt vagy felett. Ezzel mindenki egyetértett.”


186489289


Ezután sorra vették, hogy a MÁV milyen tendereket fog kiírni a közeljövőben, és hogy hogyan lehetne igazán lehúzni az állami céget: a lényeg az volt, hogy bármilyen pályázatot kiírhatnak, mégse legyen verseny a pályázó cégek között.
A felosztásra két megoldást vezettek elő:
  1. a területalapú felosztás
  2. minden munkából mindenki arányosan részesüljön.”
Ezen kicsit tanakodtak, végül a második verzió mellett döntöttek. A majdnem 6 milliárdos Kecskemét–Kiskunfélegyháza-vasútvonal építésében mindannyian részt akartak venni, azon vitatkoztak egy darabig. Kivéve Szijjártóék, akik bemondták, hogy nekik az messze van, mivel ők győriek, viszont cserébe kérik akkor, hogy hadd vigyék el teljesen és verseny nélkül a győri aluljáró nagyjából 1,5 milliárdos megépítését. Ebbe „az elvbe” belementek a többiek is, de megbeszélték, hogy az aluljáróról is tárgyalnak azért majd még később.
Aztán visszatértek a kecskeméti vasúti pénzekre, ahol egy „személyeskedésektől sem mentes” vitában megállapodtak, hogy egy konzorcium fogja nyerni a pályázatot, de a konkrét munkáknál azért majd osztanak pénzt a többieknek is. 

A német már érezte, hogy baj lehet ebből

Szijjártó István ezután volt olyan óvatlan, hogy másnap lefordíttatta és német tulajdonostársának elküldte ezt az összefoglalót, hogy mi a véleménye a szuper megállapodásról. Werner Zitz nem sokkal később találkozott is Szijjártóval és egy másik társával, ahol folyamatos cigizés közben „indulatosan közölte, hogy ilyen leveleket ne küldjenek neki”. Zitz később letagadta, hogy megkapta volna a neki küldött mailt vagy, hogy valaha beszélt volna ilyesmiről komolyan bárkivel.
A következő évben többször találkoztak egyeztetésre a fenti cégek, ezek arról szóltak, hogy ki melyik MÁV-pályázatot mennyiért nyerje, de ezekben Szijjártóék nem akartak részt venni, nekik főleg a győri aluljáró kellett. 

Összevesztek a győrin is

A nagyjából másfél milliárdos győri vasútállomás- és aluljáró-építésnél Szijjártó biztosra akart menni, ezért elhívta 2005 októberében a budapesti Cotton Clubba három rivális cég vezetőjét, hogy lefixálja, hogy ott mindent ők visznek. Itt a rivális cég egyik vezetője szerint Szijjártó elmondta, hogy nagyon nehéz helyzetben van a cége, ezért igen fontos lenne nekik a győri másfél milliárd. 
A találkozón jelen lévő strabagos cég, a Wittfeld Hoffmann vezetője bemondta, hogy őket nem érdekli az a munka, csak egy 10 százalékos alvállalkozói szerződést kért a vezető – ők mondjuk egyébként se pályázhattak volna, mert nem volt megfelelő referenciájuk. Viszont Söptei Józsefné, a Mávépcell vezetője el akart térni a korábbi megegyezéstől és közösen akart indulni Szijjártóékkal, elosztva a hasznot.    


DVETT20080304044
Fotó: Győri Károly
Ezért Szijjártónak el kellett látogatnia Celldömölkre, hogy személyesen vegye rá a kartell tartására a Mávépcellt. Ott végigvették az ajánlati árakat.
Az egyébként inkább az MSZP-hez kapcsolható Söpteiné egy nyomtatott lapról egyeztette Szijjártó pedig laptopról nézte. Az jött ki, hogy nagyot akart markolni Szijjártó, és magasabb árakat adott meg a versenytársánál.
Végül már majdnem abban maradtak, hogy akkor a Mávépcell majd még magasabb árakat fog beadni (hogy Szijjártó mindenképpen győzzön), de akkor Söpteiné azzal jött, hogy  azért "kérnek vissza 3-400 millió forintot". Szijjártó viszont nem akart nekik adni semmit, és végül sikerült is meggyőzni a riválist, hogy mindenki tartsa magát a kartellhez. Még egyszer azért lefixálták a megbuherált árakat leadás előtt is telefonon.
Igen ám, de a leadott pályázatoknál derült ki, hogy a Mávépcell hibásan számolta ki a nettó árat, és jól kiszámolva már az ő 24 millió eurós ajánlata kedvezőbb volt Szijjártóékénál. Utóbbi szerint a hiba szándékos volt, hogy kigolyózzák a zsírosnak ígérkező projektből. Ez végül sikerült is, hiába támadta meg Szijjártó az eredményt, a Közbeszerzési Döntőbizottság megbüntette a kiíró MÁV-ot 20 millióra (ahol egyébként Pásztóy Katalin osztályvezető vitte a projektet), de végül Söpteinéék kapták a munkát.  

Győrt bukták, de nem maradtak hoppon

Végül Szijjártóék kaptak a megbeszélt nyertestől viszonylag sok munkát fővállalkozóként a kecskeméti vasútfelújításnál is. A vallomások szerint ez nem kartellen belüli kártérítés volt, hanem műszaki okok miatt mégse tudta egyedül elvégezni a munkát az ottani nyertes konzorcium egyedül. Emellett a Vas megyei Ukk és Boba közötti 18 kilométeres szakasz vágányrehabilitációs munkáit is elosztotta a kartell, de ott a GVH úgy tűnik, hogy már nem vizsgált semmit, mert újra ki kellett írni a tendert. A munkákban végül itt is szerepet kapott Szijjártóék cége.


kep2


Hajnalban csaptak le

A GVH eljárása kezdetén kaphatott egy fülest valahonnét, mert szerepel egy védett tanú is a leírásban. Illetve 2007 novemberében, hajnalban először rögtön Szijjártóékra csaptak le, aki óvatlanul írásos feljegyzéseket készített a megbeszélésekről. Elkobozták Szijjártó gépeit, levelezését, még a határidőnaplóját is elvették.
Ezt követően ismeretlen időpontban Szijjártó elkezdett együttműködni a hatósággal, hátha a GVH engedékenységi politikájára építve megússza a büntetést. A többi részvevő elég sután tagadott: nem emlékeztek semmi hasonlóra, azt állították, hogy a nekik küldött maileket nem kapták meg, és ha esetleg részt is vettek bizonyos találkozókon, azok csak baráti sörözések voltak, ahol csak általánosságban panaszkodtak a helyzetre.
A már lefoglalt írásbeli bizonyítékok dacára Szijjártó számítása bejött: a többi kartellező 2010 nyarán végül összesen több mint 7 milliárdos büntetést kapott, de Szijjártóéknak végül egy forintot se kellett fizetniük.

Fidesz: Már a családján keresztül támadják Szijjártót

A GVH döntését és az ügyről készült leiratot részletesen ismertető cikkünk megjelenése után a Fidesz közleményt adott ki. Ezt írták Szijjártó apjának kartellügyéről:
"Szánalmas politikai lejárató kampány zajlik az új külgazdasági és külügyminiszterrel szemben. Ez a kampány mára olyan mélyre süllyedt, hogy a minisztert a családján keresztül támadják. Most egy olyan négy éve lezárt jogi ügyet rángattak elő, melynek során egyedül a külügyminiszter szülei által korábban részben tulajdonolt cég nem kapott büntetést. Nyilvánvaló, hogy a vádak megalapozatlanok, és csak a miniszter és a magyar külpolitika lejáratását szolgálják."
A Fidesz közleménye nehezen értelmezhető cikkünk tükrében, hiszen leírtuk, Szijjártó édesapjának korábbi ügye miért releváns most, ahogyan kitértünk a kartellben betöltött személyes szerepére is, valamint arra is, hogyan úszhatta meg végül büntetés nélkül az eljárást. 





Menekül az országból a Gyermekrák Alapítvány elnöke?

2014.10.15. 10:44

Szerda reggel egy olvasónk látni vélte Balogh Istvánt, a Gyermekrák Alapítvány elnökét, amint épp becsekkol egy londoni járatra a Liszt Ferenc repülőtér 2B terminálján. "Balogh úr másodmagával utazott, kissé feszültnek látszott. A poggyászukról leolvasott infó szerint nem csupán Londonig utazik, hanem – nem meglepő módon – az Egyesült Államokig, vélhetően Miamiig repül" – írta olvasónk.
Bár az is lehet, hogy Balogh csak látogatóba utazik a floridai villájában élő gyerekeihez, az utazás időpontja azért különös, mert a rendőrség a múlt héten gyanúsítottként hallgatta ki egy ellene januárban indított hűtlen kezeléses ügyben. A rendőrség szombat közleményében azt írta, Balogh a rendelkezésükre álló adatok szerint huzamosabb ideje napi rendszerességgel munkába járásra, magánügyei intézésére is használta az alapítvány mentőjét, amivel vagyoni hátrányt okozott az alapítványnak. 
Hát itt már nem csak Az Ali BABA . És a 40 rabló lop , itt már mindenkinek királysága van , csak a magyar goj olyan hülye , hogy hagyja ezt a harácsolást amit ez a haramia banda végez , nem értem , hol vannak a benzines üvegek , és hol vannak azok a biztonsági közlekedési eszközök ami elé szoktak a magyar gojok véletlenül esni . Mi van fiuk a szemetek még megvan ? Vagy már azt is kilopták , a fületekbe már rég ólmot öntöttek , a szátok még funkcionál , vagy csak nyalni tudtok már vele , csak a pépes kajára vagytok jók !!!!! DE üveget még tudtok dobálni , töltsétek meg , és …. gyerünk !!!
balogh háza florida
Balogh István floridai háza
Fotó: Google Street View
Információink szerint a rendőrség nem csak az Index által feltárt mentős ügy miatt nyomoz, hanem az alapítvány pénzeinek kezelésével kapcsolatban is vizsgálódik, így Baloghnak több oka is lenne rá, hogy hosszabb időre elhagyja az országot. Ezt egyébként gyanúsítottként is megteheti, ha a bíróság nem rendelt el lakhelyelhagyási vagy külföldre utazási tilalmat.
Ha valóban menekülőre fogta, azt már hónapokkal korábban elkezdhette tervezgetni. Egy olvasónk akkor arra hívta fel a figyelmünket, hogy Balogh árulni kezdte budaligeti villáját, és az is kiderült, hogy egy másik, VI. kerületi lakásán is megpróbált túladni.
Balogh Istvánt háromnegyed 11-kor sikerült telefonon elérnünk. Megkérdeztük, valóban elhagyta-e az országot, de csak ennyit mondott:
viszonthallásra.
A Gyermekrák Alapítvány belvárosi irodájában érdeklődésünkre közölték:
elnök úr nem hagyott információt arról, hogy hol van és mikor lesz elérhető.
Update: Cikkünk megjelenése után kaptunk egy fejléces e-mailt, amelyben Balogh meglepetését  fejezte ki a cikkel kapcsolatban, mivel állítása szerint most is épp az irodájában dolgozik. Rögtön fel is hívtuk, hogy tisztázzuk a helyzetet, de a titkárnője nem tudta adni, nem volt benn. Ezután a mobilján is megpróbáltuk elérni, de nem vette fel a telefont.






A magyarságra nem ebolát szabadítottak , hanem a világ rablóinak a hadát , de érkeztek velük gyilkosok is , és elmondhatjuk , itt váltak nem kevesen rabló gyilkosokká , és még intézmények is róluk kapták az elnevezésüket .
Ugye nem kell mondanom mire gondoltam itt ….
Ha a magyarság megérdemelte ezeket a rablógyilkosokat az emberiség bőven megérdemli az ebolát , hogy érezze a súlyt amit e fogalmak takarnak .







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése