2018. november 11., vasárnap

Teremtő képzelet Vizualizáció







Teremtő képzelet

Vizualizáció








Teremtő képzelet/Vizualizáció: Az energiaközpontok megnyitása



Ez a meditáció tested gyógyítására és tisztítására való, és arra, hogy mozgásba hozd energiáidat. Különösen hasznos reggelente ébredés után, vagy bármely meditáció elején, vagy bármikor, ha pihenni és felfrissülni vágysz: 
Feküdj hanyatt, karjaid tested mellett, kezeid összekulcsolva gyomrodon. Csukd be szemed, lazulj el, és lélegezz puhán, mélyen és lassan. Képzelj el egy izzó aranygömböt fejtetőd körül. Végezz öt mély és lassú ki- és belégzési, míg figyelmedet az aranygömbre összpontosítod, s érzed, hogy az sugárzik fejtetődnél kifelé. Most hagyd, hogy figyelmed mellkasod közepére vándoroljon. Újra képzeld el az aranyszínű fényt, mely mellkasodból árad kifelé. Újra végezz öt mély légzést, miközben érzed, hogy egyre jobban és jobban terjed szét az energia. 
A következd lépésben napfonatodra figyelj, lásd az aranyszínű fényt törzsed közepe körül Küldj oda is levegőt, lassan, ötször. Most lásd magad előtt a fényt, amint medencéd körül sugárzik, bent is, kint is, újra lélegezz ötször mélyet, érezd, hogy a fényenergia terjed és szétsugárzik.
Végül lásd az aranyfényű gömböt lábfejed körül, és küldj oda levegőt ötször. Most képzeld el mind a hat aranygömböt, amint egyszerre izzanak, és tested olyan, mint egy gyémántokból álló lánc, mely sugározza az energiát. Lélegezz mélyen, és kilégzéskor képzeld el, hogy a fejtetődből tested bal oldalán végig, egészen a lábadig áramlik az energia. Belégzéskor képzeld el, hogy tested jobb oldalán áramlik felfelé a fejed tetejéig. Háromszor vezesd az energiát így körül a testeden. Ezután képzeld el, hogy az energia kilépéskor a fejed tetejétől halad lábad felé tested elülső felén. Belégzéskor érezd, hogy hátsó feleden halad felfelé a fejed tetejéig. Ebben az irányban is háromszor vezesd végig az energiát. Most képzeld el, hogy az energia összegyűlik a lábadnál, és hagyd, hogy lassan a tested közepén áramoljon felfelé a lábadtól a fejedig, és fejed tetejéből mint egy szökőkútból sugározzon szét a fény, majd tested külső részén folyjon vissza a fény a lábadig.
Ismételd ezt néhányszor, vagy ahányszor csak jólesik. Ennek a meditációnak a végére teljesen kipihent és mégis energikus és vidám leszel.
Közzétette: www.fenyorveny.hu 
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Vagy iratkozz fel a napi hírlevélre, hogy ne maradj le a friss hírekről!




Shakti Gawain: Teremtő képzelet


Teremtő képzelet/Vizualizáció: Földhöz rögzítés és az energia áramoltatás



Ez egy nagyon egyszerű vizualizációs technika, amelyet jó elvégezni bármely meditáció elején. Az a célja, hogy mozgásba hozza energiánkat, megszüntesse az energiaáramlás akadályait, és a fizikai világhoz kapcsolva tartson minket, nehogy „elszálljunk" meditáció közben.
Ülj kényelmesen, egyenes háttal egy széken vagy törökülésben a padlón. Csukd be a szemed, lassan és mélyeket lélegezz, számolj vissza 10-től l-ig, amíg teljesen élnem lazulsz.
Képzeld el, hogy egy hosszú kötél van rögzítve gerinced alsó végéhez, amely folytatódik lefelé, át a padlón és mélyen belemegy a földbe Ha akarod, úgy is képzelheted, hogy olyan ez, mint egy fa gyökere, mely mélyen bele van nőve a földbe. Ezt a kötelet nevezzük "földelő kötélnek".


Most képzeld el, hogy a föld energiája ezen a kötélen át áramlik fölfelé (és ha széken ülsz, jön föl a talpadon), és szétáramlik tested minden részébe, majd kifelé a fejed tetején. Egészen addig lásd ezt, amíg nem érzed, hogy biztos az áramlás. Most képzeld el azt, hogy a kozmosz energiája áramlik beléd a fejtetődön keresztül, bele a testedbe, majd lefelé, a földelőkötélen és lábadon keresztül a földbe. Érezd mind a kétirányú áramlást, és azt is, hogy ezek harmonikusan elegyednek testedben.
Ez a meditáció egyensúlyban tart majd a látomások, fantázia és képzelet kozmikus energiája és a fizikai létsík stabil, földies energiája között... s ez az egyensúly növelni fogja jóllétedet és megjelenítési képességeidet is.
Közzétette: www.fenyorveny.hu 
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Vagy iratkozz fel a napi hírlevélre, hogy ne maradj le a friss hírekről!


Shakti Gawain: Teremtő képzelet


Teremtő képzelet/Vizualizáció: Gyógyítás



Magunk gyógyítása


Az alkotó vizualizáció egyik legfontosabb eszközünk az egészség megteremtésére és fenntartására.
A holisztikus egészségfelfogás egyik legalapvetőbb elve az, hogy fizikai egészségünket nem  választhatjuk el létezésünk érzelmi, mentális és spirituális síkjaitól. Ezek a síkok mind összefüggenek, és a testi betegségek mindig tükrözik azt, hogy a létezés más síkjain is konfliktusok, feszültségek, aggódás, diszharmónia van. így ha testünkben fizikai rendellenességet észlelünk, ez mindenféleképpen azt az üzenetet hordozza magában, hogy nézzünk emocionális és intuitív érzéseink, gondolataink és magatartásmintáink mélyére, és próbáljuk meg kideríteni, mit is tehetünk létezésünk természetesen harmonikus állapotának viszszaállításáért. Befelé kell fülelni, és „hallani" a belső folyamatokat.




Lelkünk és testünk között folyamatosan zajlik a kommunikáció. A test érzékeli a fizikai univerzumot, és üzeneteket küld erről a léleknek; a lélek ezeket az észleléseket saját múltbeli tapasztalatait és hiedelemrendszerét felhasználva kódolja, és ösztönzi a testet, hogy az általa megfelelőnek ítélt módon reagáljon.


Ha a lélek hiedelemrendszere (tudatosan vagy tudat alatt) azt mondja, hogy az a megfelelő vagy éppen elkerülhetetlen, hogy egy bizonyos helyzetben betegedjen meg, ezt a jelet fogja küldeni a testnek, és a test szófogadóan meg is jeleníti a betegség tüneteit; tényleg megbetegszik. így tehát az egész folyamat szorosan kötődik saját magunkról, az életről, a betegség és az egészség természetéről kialakult eszméinkhez és ideáinkhoz.


Az alkotó vizualizáció ahhoz a folyamathoz kapcsolódik, ahogyan agyunk testünkkel kommunikál. E folyamat során agyunkban képzetek és gondolatok formálódnak, tudatosan vagy nem tudatosan, és ezek aztán jelekké vagy utasításokká válnak a test számára.
A tudatos alkotó vizualizáció során a negatív, leszűkítő, szó szerint „beteggé tevő" gondolatok helyett pozitív képzeteket és gondolatokat hozunk létre a testtel való kommunikáláshoz.
Az emberek azért betegszenek meg, mert valahol mélyen belül úgy érzik, hogy egy bizonyos helyzetre vagy körülményre a betegség a megfelelő vagy elkerülhetetlen válasz. Úgy tűnik, valamilyen módon megoldja egy problémájukat, vagy megszerez számukra valamit, amire szükségük van, esetleg valamilyen elfojtott, elviselhetetlen belső konfliktus kétségbeesett megoldásaként szolgál.


Vegyünk néhány példát: van, aki azért betegszik meg, mert ki volt téve valamilyen fertőző betegségnek (úgy érzi, betegsége elkerülhetetlen vagy nagyon valószínű); van, aki ennek az embernek a családjában mint szülő vagy más családtag belehal ugyanebbe a betegségbe (nem tudatosan ugyanezt a mintát követi); van, aki azért szenved balesetet vagy betegszik meg, hogy ne kelljen dolgoznia (vagy azért, mert valamit nem tud elviselni a munkahelyén, vagy mert nem engedélyez magának pihenést vagy nyugalmat, csak ha beteg); van, aki azért betegszik meg, hogy szeretetet és törődést kapjon (ugyanígy érte el gyerekkorában, hogy szülei jobban szeressék); van, aki egész életében elfojtotta érzéseit, és végül meghal rákban (nem tudja megoldani azt a konfliktust, hogy elnyomott érzései belülről feszítik, és közben azt hiszi, nem helyes, ha mindezt kifejezi... így végső megoldásként megöli magát).


Ezekkel a példákkal nem azt akarom bemutatni, hogy szerintem minden betegség egyszerű dolog, amelyre készen kapott tipp-topp magyarázatok vannak. Mint bármilyen egyéb probléma esetén, itt is nagyon sok bonyolult tényező játszik közre. Csak azt a tényt szádékoztam illusztrálni a példákkal, hogy a betegség mentális eszméink és hiedelmeink eredménye, és egyben kísérlet arra, hogy megoldjuk valamilyen belső problémánkat. Ha hajlandóak vagyunk felismerni és megváltoztatni legmélyebb hiedelmeinket, akkor képesek leszünk konstruktívabb megoldásokat találni problémáinkra, és teljes egészében kiküszöbölhetjük a különböző betegségeket.


A leginkább pozitív, erőteljes, egészséges és gyógyító tudatállapotot ennek a nézőpontnak az elfo-gadásával érhetjük el:
Mindannyian lényegünk szerint tökéletes, spirituális lények vagyunk. Mindannyian a bennünk lévő univerzális szellem vagy isteni tudatállapot tökéletes kifejeződései vagyunk.
S mert ilyenek vagyunk, születésünktol fogva jogunk van a sugárzó egészségre, szépségre, kimeríthetetlen energiára, fiatalos vitalitásra és örömre egész életünk során.
A rossz vagy a korlátozottság ténylegesen nem létezik. Csak tudatlanságunk létezik, vagy az, hogy félreértjük a jó (Isten) univerzális természetét, nem fogjuk fel saját kreatív képességeink végtelenségét.
Egészségünk, szépségünk, energiánk, vitalitásunk, örömünk egyedüli korlátai saját magunk által teremtett akadályokból erednek, félelemre és tudatlanságra alapozott elenállásunkból az élet jóságával szemben.
Testünk pusztán tudatunk fizikális megjelenése. Saját magunkról kialakított nézeteink határozzák egészségünket és szépségünket vagy ennek hiányát. Ha megváltoztatjuk eszméink lényegét, fizikális lényünk hasonlóképpen változik. A test folyamatosan változik, minden pillanatban újratölti, újraépíti saját magát, és mindennek során nincs más követendő mintája, csak a szellem vezérelvei.
Tudatunkat minél inkább összhangba hozzuk legmagasabb spirituális lényünkkel, testünk annál jobban kifejezi majd saját egyéni tökéletességünket.


E nézőpont fennállásának természetes velejárója lesz az, hogy konstruktívabban szemléljük a betegségeket. Ahelyett, hogy a betegséget törvényszerű katasztrófának vagy elkerülhetetlen szerencsétlenségnek tekintenénk, erőteljes és fontos üzenethordozóként gondolhatunk rá. Ha bármilyen formában fizikailag szenvedünk, ez üzenet arról, hogy valamit meg kell vizsgálnunk tudatunkban, valamit fel kell ismernünk, be kell ismernünk, és meg kell változtatnunk.


A betegség üzenete gyakran az, hogy nyugodjunk le egy kicsit, és töltsünk el egy kis időt azzal, hogy kapcsolatba kerülünk belső énünkkel. A betegség gyakran kényszerít pihenésre minket, arra, hogy hagyjunk fel tevékénykedési lázunkkal, az erőlködéssel, és merüljünk el egy mély, csendes tudatállapotba, ahol is képesek leszünk befogadni azt az éltető energiát, amelyre szükségünk van.
A gyógyulás mindig belülről kezdődik. Ha rendszeresen engedélyezzük magunknak ezt a csendes belső kontaktust, akkor ezentúl nem lesz szükség arra, hogy belső énünk betegségek révén keltse fel figyelmünket.


A betegségek és a „balesetek" üzenetek arról, hogy meg kell változtatnunk eszméinket, vagy valamilyen belső problémánkat meg kell oldanunk. Csendesítsd le gondolataidat, amennyire csak tudod, figyelj erre a belső hangra, és kérdezd meg, mi az üzenet, vagy mi az, amit meg kell értened ebben a helyzetben. Lehet, hogy egyedül is el tudod ezt végezni, vagy néhány esetben szükséged lehet egy tanácsadóra, terapeutara, barátra vagy gyógyítóra, aki segít és támogat.


Az alkotó vizualizáció a gyógyítás tökéletes eszköze, mert egyenesen a probléma okához vihet el - saját mentális eszméidhez vagy képzeteidhez. Kezdd el azt, hogy tökéletesen, sugárzóan egészségesnek látod magad, és megerősítésekkel is ezt tudatosítsd; lásd teljesen meggyógyítva és megoldva a problémát. Nagyon sokféle irányból és különféle szinteken teheted ezt, meg kell találnod azt a bizonyos fajta megerősítést és azokat a képeket, amelyek számodra legjobban működnek. 


Ha nincsenek egészségi problémáid, annál jobb; egyszerűen csak erősítsd meg azt, és lásd magad, hogy mindig egészséges és vitális maradsz; így soha nem kell aggódnod azzal kapcsolatban, hogyan gyógyítsd magad. Ha már vannak problémáid az egészségeddel, vigasztaló lesz számodra, ha tudod, hogy „csodás" gyógyulások történnek nap mint nap, még olyan nagyon komoly betegségekből is, mint a rák, az ízületi gyulladás, szívbetegség, és mindez az alkotó vizualizáció valamelyik válfajának egyszerű alkalmazásával.


Sok esetben az alkotó vizualizáció önmagában is teljesen hatásos terápia. Más esetekben a beteg saját hiedelemrendszere miatt (vagyis hogy nehéz felhagynunk azzal a nézettel, hogy valami rajtunk kívül álló dologra is szükségünk van a gyógyuláshoz) szükséges más kezelésmódokat is használni. Ha mélyen meg vagy győződve arról, hogy valamilyen terápiaforma használ neked, akkor mindenképpen alkalmazd. Ha vágysz rá, és hiszel benne, biztos, hogy beválik. De bármilyen kezelésben részesülsz is, a hagyományos medicinától, a sebészettől egészen a holisztikusabb terápiákig, mint akupunktúra, jóga, masszázs, új étrend... stb., az alkotó vizualizáció mindig hatásos kiegészítői eszköz, olyan, amit bármi egyébbel kombinálva használhatsz. Az alkotó vizualizáció tudatos használata csodálatosképpen meg fogja gyorsítani és zökkenőmentessé teszi a gyógyulási folyamatot.




Mások gyógyítása


Mások gyógyítására ugyanazok az elvek vonatkoznak, mint saját magunk gyógyítására. Az a gyógyító tudatállapot, amit az előzőekben felvázoltam, éppen olyan erőteljes mások gyógyítása során, mint az öngyógyításban (néha még erőteljesebb). Ez az univerzális lélek egységes természete miatt van így. Tudatunknak van egy olyan része, amely közvetlenül kapcsolódik bármely más egyén tudatának ugyanezen részéhez. Mivel ugyanez a rész kapcsol minket össze az isteni mindenhatósággal és mindentudással, mindannyiunknak hihetetlen gyógyító erőnk van, mellyel akaratunk szerint rendelkezhetünk.


Éppúgy, ahogy az önmagunkról kialakított eszméink meghatározzák egészségünket vagy előidézhetik annak hiányát. 
Ha például egy barátnőnk betegsége mögött valamilyen eszméje húzódik, és mi is elhisszük vagy megerősítjük betegségének ezt a mögöttes okát, ezzel tulajdonképpen rossz egészségi állapotát támogatjuk, bármennyire is kívánjuk közben jobbulását. Másfelől, ha következetesen hiszünk egészségében és javulásában, akkor támogatjuk igazán gyógyulásának folyamatát. Még csak nem is szükséges tudnia erről; sőt gyakran jobb is, ha nincs tudatában, hogy mit teszünk érte. Meglepő dolog, de sok esetben egyszerűen az, hogy megváltoztatjuk egy másik emberről alkotott nézeteinket és tudatosan ápoljuk magunkban egészségének és jóllétének képét, melyet kivetítünk felé, azonnal meggyógyíthatja vagy meggyorsíthatja és megkönnyítheti gyógyulását.


Én magam nagyon tudományos és racionális környezetben nőttem fel, és ilyen oktatásban részesültem, így más emberek távolból való gyógyításának lehetősége volt számomra az egyik legnehezebben érthető és elfogadható dolog. Ám azóta túlontúl gyakran láttam és tapasztaltam ezt ahhoz, hogy kételkedjem benne.
Saját tapasztalatom azt mutatta, hogy legjobban úgy működik a gyógyítás, ha saját magamat egy tiszta csatornaként látom, amelyen átáramlik a gyógyító energia, az univerzum spirituális energiája, és rajtam keresztül eljut ahhoz a személyhez, akinek szüksége van rá. Úgy gondolok erre, hogy saját magasabb énem a másik ember magasabb énjének küld energiát, s így támogatja őt bármiben, amit az illetőnek saját gyógyulásáért tennie kell. Ugyanakkor igaz valóját képzelem magam elé... egy isteni lényt, Isten gyönyörű és tökéletes kifejeződését... aki természeténél fogva egészséges és boldog.
Közzétette: www.fenyorveny.hu 
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Vagy iratkozz fel a napi hírlevélre, hogy ne maradj le a friss hírekről!


Shakti Gawain: Teremtő képzelet


Teremtő képzelet/Vizualizáció: Kiáradás



Az adás vagy „kiáradás" egy másik kulcsfontosságú elv. Az univerzum tisztán energiából áll, amely természeténél fogva mozog és áramlik. Az élet természete az állandó változás, a folyamatos áramlás. Ha megértjük ezt, akkor ráhangolódunk ritmusára, és tudunk szabadon adni és kapni, mivel tudjuk, hogy igazából soha nem veszítünk el semmit, mindig csak nyerünk.


Ha egyszer sikerült elfogadnunk az univerzum jó mivoltát, természetesen meg is akarjuk osztani másokkal, mivel rájövünk: ha adunk energiánkból, ezzel helyet teremtünk magunkban az új energia befogadására.




Amikor bizonytalanságunk (félelmünk) vagy a „nem jut mindenkinek mindenből" érzésünk miatt megpróbálunk görcsösen ragaszkodni ahhoz, amink van, pontosan akkor vágjuk el ezt a csodálatos energiaáramlást. Ha ragaszkodunk ahhoz, amink van, akkor nem engedjük szabadon áramlani az energiát, és nem teremtünk helyet az újonnan érkező' energiának. 


Az energia sokféle formát ölthet, lehet szeretet, vonzódás, elismerés és felismerés, anyagi javak, pénz, barátság stb., de az elvek ezen formák mindegyikére egyformán vonatkoznak.


Ha szemügyre veszed közvetlen környezetedben a legboldogtalanabbakat, rájössz, hogy gyakran olyan emberekről van szó, akik valami módon „kiéhezettek", és emiatt nagyon szeretnének meg kaparintani bizonyos dolgokat az élettől. Úgy érzik, hogy az élet és más emberek nem adják meg nekik, amire szükségük van. Olyan ez, mintha az élet torkát szorongatnák, kétségbeesetten megpróbálva kisajtolni abból az összes szeretetet és megelégedést, amire sóvárognak, de valójában ők maguk fojtják el az utánpótlás útját. Sokan valamelyest hajlamosak vagyunk erre.


Mindannyiunkban végtelen szeretet- és boldogságtartalékok vannak. Megszoktuk, hogy azt gondoljuk, kívülről kell valamit megkapnunk ahhoz, hogy boldogok legyünk, de igazából ez fordítva működik: azt kell elsajátítanunk, hogy rákapcsolódjunk belső boldogságot és megelégedést adó forrásainkra, és aztán ebből kell kifelé áramoltatnunk a többiek felé - és nem azért, mert így vagyunk erényesek, hanem mert ez tényleg csodálatos érzés! Ha egyszer ráhangolódunk, mindig meg akarjuk majd osztani ezt az érzést másokkal, mert ez a szeretet alaptermészete, és mindannyian szerető lények vagyunk.


Miközben kifelé áramoltatjuk szerető energiánkat, helyet teremtünk magunkban újabb energia beáramlására. Hamarosan rá fogunk jönni, hogy önmagában ez a folyamat is olyan jó érzéseket kelt, hogy egyre gyakrabban akarjuk majd megtenni. És minél többet osztasz meg magadból másokkal, úgy tűnik, annál többet kapsz a világból, a kiáramlás-beáramlás elv miatt. (A természet nem viseli el a vákuumot, így ha kifelé áramoltatsz, ezzel helyet teremtesz, ahová valaminek be kell áramolnia.) Az adás megjutalmazza saját magát.


Ha ezt teljes egészében megértettük és e szerint élünk, akkor tudjuk velünk születetten szerető természetünket kinyilvánítani.


így az alkotó vizualizáció használata közben felfedezed majd, hogy minél inkább alapvető életszemléleteddé válik az adás, annál könnyebben tudod megvalósítani álmaidat... de soha ne felejtsd el, hogy csak akkor adhatsz folyamatosan, ha ugyanilyen nyitott vagy a dolgok elfogadására... és hogy az „adás" önmagadnak adást is jelent...


Ha kifelé áramoltatásról van szó, akkor is gyakorlat teszi a mestert. Tudatosan kell gyakorolnod, hogy megtapasztald, milyen jó érzés. Megadok itt néhány gyakorlatot a kifelé áramoltatásra, ha ezen a területen szeretnél fejlődni, kipróbálhatod őket:


1. Tűzd ki célul magadnak, hogy többször és sokféleképpen fejezed ki elismerésedet a többieknek. Most ülj le, és készíts egy listát azokról az emberekről, akik felé szeretetet és elismerést akarsz küldeni, és gondolj ki egy-egy módot, ahogy ezt meg is teheted mindegyikükkel a jövő hét folyamán. Ez a kiáramlás történhet szavak formájában, lehet egy érintés, valamilyen ajándék, egy telefonhívás vagy levél, pénz, vagy bármely olyan megnyilvánulásod, ami jó érzéseket kelt a másik emberben. Valami olyat válassz, ami tói te is különösen fól érzed magad, még akkor is, ha ez a feladat esetleg nehezebb, minta többi.


Gyakorold, hogy több köszönő, értékelő és elismerő kifejezést használsz, amikor csak kedved tartja. „Szép volt tőled, hogy segítettél nekem.” „Szeretném, ha tudnád, mennyire értékelem ezt. "„Csodálatosan ragyogtak a szemeid, amikor ezt mondtad, és nekem olyan jó érzés volt látni téged." (Nem kell, hogy zavarba jöjjünk mindettől!)


2. Válogasd át a holmidat, és válaszd ki azokat, amelyeket nem szívesen viselsz vagy nem használsz gyakran, és ajándékozd oda olyanoknak, akiknek örömet okoznak majd.


3. Ha olyan ember vagy, aki a lehető legkeveseb bet költi, és mindent nyereséggel próbál zárni, ak kor próbáld ki azt, hogy mindennap némi pénzt fe les legesen költesz el.


Azt vedd meg, ami pár forinttal többe kerül, kényeztesd magad valamivel, hívd meg egy barátodat egy kávéra, adakozz egy jó ügynek stb. Még egy ilyen kis cselekedet is láthatóvá teszi számodra, hogy igenis hiszel abban a bőségről szóló megerősítésben. Ebben az esetben a tettek önmagunkért beszélnek.


4. Jövedelmed egy részét költsd jótékony célra. Ez lehet egyház, spirituális szervezet vagy bármely olyan csoport, amely érzésed szerint hozzájárul a világ jobbításához. Ezzel az egyetemes energiát segíted, és ugyanakkor elismered, hogy minden, amit kapsz, az univerzumból ered (vagy Istentől), és ezért jelképesen egy részt visszajuttatsz a forráshoz. Nem igazán számít az összeg nagysága - mégha csak jövedelmed egy százalékát áldozod is erre, ez is a ki-áramoltatás folyamatos érzésével tölthet el. Csak ne felejtsd el rendszeresen megtenni.


5. Légy kreatív. Gondolj ki más módokat energiád kifelé áramoltatására a magad és mások javára.
Közzétette: www.fenyorveny.hu 
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Vagy iratkozz fel a napi hírlevélre, hogy ne maradj le a friss hírekről!




Shakti Gawain: Teremtő képzelet




Teremtő képzelet/Vizualizáció: Fogadd el, ami javadra van



Ha az alkotó vizualizációt akarod felhasználni arra, hogy megteremtsd, amit szeretnél az életedben, készségesen kell tudnod elfogadnia legjobbat, amit az élet kínál neked - ami „javadra" van.
Különösnek tűnhet, de sokunknak jelent nehézséget elfogadni azt a lehetőséget, hogy megkaphatjuk az élettől, amit szeretnénk. Ez általában abból ered, hogy valahol mélyen azt érezzük, nem érdemeljük meg a jót, s ez egészen kis korunkban alakult így ki. Az alapvető hiedelem valahogy így hangzik: 
Valójában nem vagyok jó (szeretetre méltó, jót érdemlő személy), így nem érdemlem meg, hogy a legjobbat kapjam."
Ez a hiedelem gyakran keveredik más, gyakran ellentmondó érzésekkel, hogy tökéletesen jó és jóra érdemes vagy. De ha úgy találod, hogy bármilyen nehézséged adódik, amikor elképzeled magad a lehet legcsodálatosabb körülmények között, vagy ilyen gondolataid merülnek fel: 
Én soha nem kaphatnám meg azt" vagy „Velem ez biztosan nem történhet meg", akkor jó, ha alaposan szemügyre veszed én-képedet.


Én-képed az, ahogyan látod magad, ahogyan érzel magaddal kapcsolatban. Ez gyakran összetett és többsíkú. Hogy kapcsolatba kerülhess én-képed különböz aspektusaival, kérdezz ilyeneket magadtól: „Hogyan érzek most magammal kapcsolatban?" 
Tedd ezt többször is napközben, más és más helyzetekben, és csak azt figyeld, hogy a különböző időpontokban milyen gondolataid és képeid vannak magadról.
Érdekes dolgok derülnek ki, ha kapcsolatot teremtesz fizikai én-képeiddel, ha felteszed ezt a kérdést: „Most milyennek látom magam?" 
Ha úgy találod, suta, csúnya, kövér, csontos, túl nagy, túl kicsi vagy bármi egyéb vagy, akkor lehet, hogy ez a kulcsa, miért is nem szereted magad eléggé ahhoz, hogy megadd magadnak, amit valójában érdemelsz - a legjobbat. Gyakran megdöbbenve fedezem fel, hogy mennyi gyönyörű, vonzó ember gondol magára mint csúnyára, érdemtelenre, akinek nem jár semmi jó.
A megerősítések és az alkotó vizualizáció csodálatos módszerek arra, hogy pozitívabb és magunkat jobban szerető én-képet alakítsunk ki.
Ha egyszer már felfedezted, milyen módon nem szereted magad, ragadj meg minden alkalmat arra, hogy pozitív, elismerő, szerető dolgokat mondj magadnak. Vedd észre, mikor vagy gondolatban kemény vagy kritikus önmagaddal, és tudatosan igyekezz kedvesebb és elismerőbb lenni. Úgy találod majd, ez rögtön segít abban is, hogy több szeretetet adhass másoknak is.
Gondolj néhány különleges tulajdonságra, melyeket valóban díjazol magadban. Ahogy szeretheted egy jó barátodat akkor is, ha világosan látod hibáit és hiányosságait, éppen úgy szeretheted magad pontosan olyannak, amilyen vagy, miközben tisztában vagy azzal, milyen területeken kell még fejldnöd. Ha ez sikerül, valóban csodálatos érzésben lesz részed, amely igazi csodákat tud létrehozni életedben.


Mondd magadban ezeket:
Gyönyörű és szeretetre méltó vagyok.
Kedves és szeretetteli vagyok, és sok megosztanivalóm van másokkal.
Tehetséges, intelligens és kreatív vagyok.
Napról napra vonzóbb vagyok. A legjobbat érdemlem az életben.
Nagyon sokat tudok adni, és ezt mindenki észreveszi.
Szeretem a világot, és a világ szeret engem.
Hajlandó vagyok boldog és sikeres lenni.


Vagy használhatsz bármely más megerősítést, amely megfelel és segít neked.
Gyakran nagyon hatásos, ha az ilyen megerősítéseket egyes szám második személyben fogalmazod, saját nevedet használva persze:
XY, te egy csodálatos és érdekes ember vagy.
Nagyon szeretlek.
vagy:
John, te olyan meleg és szeretetteli vagy.
Az emberek ezt tényleg értékelik benned.
Ha így beszélünk közvetlenül magunkhoz, az azért rendkívül hatásos, mert negatív én-képünk nagy része abból származik, hogy egészen kicsi korunkban mások mindenféle módon megpróbáltak meggyőzni minket arról, hogy rosszak vagyunk, buták, vagy nem felelünk meg különböző elvárásoknak.
Próbáld magad elé képzelni magad, amilyen pontosan csak tudod, és gondolj arra, hogy szeretetet adsz magadnak, ugyanúgy, ahogy valaki másnak adtál, akit szeretsz. Úgy is gondolhatsz erre, mintha a benned levő szülő nyújtana szeretetet és elismerést a benned lévő gyermeknek. Mondd ezt magadnak:
Szeretlek. Nagyon szép ember vagy. Becsülöm érzékenységedet és egyenességedet.
Az alkotó vizualizáció nagyon jó módszer, ha úgy érzed, valamilyen fizikai problémád van, és ezen akarsz dolgozni. Például, ha úgy érzed, túl kövér vagy, akkor egyszerre két dolgod van:
A megerősítések és szeretetenergia segítségével gyakorold, hogyan szeretheted és becsülheted magad olyannak, amilyen most vagy.
Az alkotó vizualizáció és a megerősítések segítségével alakítsd magad olyanná, amilyen szeretnél lenni - karcsú, fitt, egészséges és boldog. Ezek a módszerek rendkívül hatásosak valódi változások létrehozásában.
Ugyanezt a két módszert lehet alkalmazni, ha bármilyen jellegű „problémád" van azzal, amilyennek látod magad.
Ne felejtsd el, minden egyes pillanatban egy új ember vagy. Minden nap egy új nap, és mindegyik új lehetség arra, hogy felfedezd azt a csodálatos, szeretetteli és szeretetre méltó embert, aki valójában vagy...
Én-képed fejlesztésének kiegészítéseképpen nagyon sokat jelent, ha olyan megerősítéseket végzel, amelyek segítenek abban, hogy kinyílj az univerzum felé, és elfogadd annak jó mivoltát.
Például:
Nyitott vagyok a bőséges univerzum áldásainak fogadására.
Mindenféle jó könnyedén és erőlködés nélkül jut el hozzám (a „mindenféle jó" behelyettesíthető bármivel: szeretet, jólét, kreativitás, egy tökéletes kapcsolat).
Elfogadom az itt és most hozzám áramló javakat.
A legjobbat érdemlem, és a legjobb jön most el hozzám. Minél többet adok, annál többet adhatok.


Íme egy meditáció, amelyet önbecsülésed fejlesztésére végezhetsz, és növelheted vele azt a képességedet, hogy kezeld azt a szeretetet és energiát, amelyet az univerzum bármikor lelkesen küld feléd.


Meditáció saját magad elismerésére



Képzeld el magad egy teljesen hétköznapi szituációban, és képzelj oda még valakit (lehet ismerős vagy idegen is), aki nagy szeretettel és csodálattal néz rád, és valami olyanról beszél neked, amit tényleg szeretnek benned az emberek. Most képzelj el még néhány embert, akik odajönnek és egyetértenek azzal, hogy te igazán csodálatos ember vagy. (Ha mindez zavarba hoz, csak képzeld el újra és újra.) Képzeld el, hogy egyre több és több ember jön, és hatalmas szeretettel és tisztelettel a szemükben néznek rád. Lásd magad egy felvonuláson vagy egy színpadon, rengeteg éljenző és tapsoló ember vesz körül, mindannyian szeretnek és elismernek téged. Halld a tapsot újra és újra. Állj fel, és hajolj meg, és köszönd meg nekik segítségüket és a megbecsülést.
Néhány megerősítés önmagad elismerésére:
Szeretem és elfogadom magam pontosan olyannak, amilyen vagyok.
Nem kell, hogy kedvében próbáljak járni bárkinek.
Szeretem magam, és ez az, ami számít.
Nagyon tetszem magamnak más emberek jelenlétében is.
Szabadon, tökéletesen és könnyedén fejezem ki magam.
Erős, szeretetteli és kreatív ember vagyok.
Közzétette: www.fenyorveny.hu 
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Vagy iratkozz fel a napi hírlevélre, hogy ne maradj le a friss hírekről!




Shakti Gawain: Teremtő képzelet


Teremtő képzelet/Vizualizáció: Bőségre programozás



Az egész alkotó vizualizációs folyamat nagyon fontos része a bőségre programozás. Ez azt jelenti, hogy megértjük vagy tudatosan elfogadjuk: az univerzum kifogyhatatlanul bőséges... egy olyan bőségszerű, amelyben benne van minden, amire szíved valaha vágyhat, mind anyagi, mind érzelmi, mentális és szellemi síkon. Minden, amire szükséged van vagy amit szeretnél, csak kérésedre vár; csak el kell hinned, hogy létezik, igazán vágyni rá. és örömmel elfogadni, és megkapsz bármit, amit szeretnél.
Ha mégsem kapod meg, amit szeretnél, annak az egyik leggyakoribb oka a „hiányra programozottság". Ez egy olyan életszemlélet vagy hiedelemláncolat, mely valahogy így hangzik:
Nem jut mindenkinek... Az élet szenvedés...Erkölcstelen vagy önző dolog, ha valakinek sok van, miközben másoknak nem jut elég... Az élet kemény, nehéz, egy siralomvölgy... Keményen kell dolgoznod, és mindenért, amit kapsz, fel kell áldoznod valamit... Nemesebb és lelkibb dolog szegénynek lenni... és így tovább.


Mindezek téves hiedelmek. Alapjuk az, hogy nem értjük meg, hogyan működik az univerzum valójában, vagy félreértünk néhány fontos spirituális elvet. Ezek a hiedelmek nem válnak hasznodra, de senki máséra sem; egyszerűen csak megfosztanak mindannyiunkat attól, hogy felismerjük: a bőség és gazdagság minden síkon természetes állapotunk.
A jelenlegi időszakban sok ember számára az éhezés és a szegénység a valóság, de ezt a valóságot többé nem kell újra és újra létrehoznunk és állandósítanunk.
Tény az, hogy szellemi és anyagi javakból, bőven jut minden élőlénynek a Földön, ha hajlandóak vagyunk nyitottan közelíteni ehhez a lehetőséghez.* Az univerzum bőséges, és mindannyian természettől fogva jólétre születtünk, anyagi és szellemi téren is. Azok, akik világukat nem gazdagnak és bőségesnek tapasztalják meg, valamilyen szinten a hiányra programozottságban hisznek a bőség helyett. Tudatlanságuk miatt „bedőltek" a szegénység és szükség elkerülhetetlenségéről szóló általános hiedelemnek, és nem vesznek tudomást arról, hogy a teremtés végtelen ereje ott van mindannyiunk kezében (vagy inkább gondolkodásában).
* Forrásmunkám a Hunger Project c. mű, 1. az ajánlott könyvek jegyzékét.
Földünkkel kapcsolatban az az igazság, hogy végtelenül jó, gyönyörű és tápláló hely. Rossz csak abból eredhet, ha ezt nem értjük. A rossz (a tudatlanság) olyan, mint egy árnyék, nincs önálló léte, csak a fény hiányát jelzi. Nem oszlathatsz el egy árnyékot úgy, hogy megpróbálsz harcolni ellene, széttaposod vagy hevesen kikelsz ellene, vagyis az emocionális és fizikai ellenállás bármely más fajtáját alkalmazod. Ha azt akarod, hogy az árnyék eltűnjön, fényt kell rá vetítened.
Tekints bele alaposan hiedelmeid rendszerébe, és vizsgáld meg, vajon visszafogod-e magad azáltal, hogy nem hiszel teljesen az univerzum jóságában. El tudod-e magadat képzelni igazából sikeres, elégedett, bőségben élő, kiteljesedett személyként? Tényleg látod-e mindazt a jóságot, szépséget és bőséget, amely körülvesz? El tudod-e képzelni, hogy ez a világ boldog, mindenben bővelkedő és megvilágosodott környezetté alakul át, amelyben mindenkinek jól megy a sora?
Egészen addig, míg nem látod, hogy jó létezni ezen a világon, mert olyan lehetőségeket rejteget, amelyek mindenki javára szolgálnak, nehézségekkel fogsz találkozni, miközben megpróbálod megvalósítani saját vágyaidat.
Mindez persze azért van így, mert az emberi természet a szeretetre épül, és így legtöbben azért nem engedjük meg magunknak, hogy elérjük, amit szeretnénk, mivel úgy hisszük, így másokat megfosztunk valamitől.
Lényünk legmélyébe kell bevésnünk, hogy az, amit mi szeretnénk elérni az életben, igenis hozzájárul az általános emberi boldogsághoz, és elősegíti azt, hogy mások is egyre több boldogságot teremtsenek maguknak.
Örömteli hangulatban próbáld ki ezt a gyakorlatot, amellyel ösztönzöd képzeletedet, és fejleszted a „mindent megkapni akarás" képességét.
Bőségszaru-meditáció
Teljesen lazulj el kényelmes testhelyzetben: Képzeld el magad valamilyen szép természeti környezetben - lehet ez tágas, zöld rét kedves kis patakkal vagy homokos tengerpart. Képzeletben hosszan időzz el az összes gyönyörű részleten, és lásd magad, amint érzékeled és élvezed mindezt. Most szép lassan indulj el, és hamarosan egy teljesen más környezetben, mondjuk, egy aranyló gabonaföldön, amely hullámzik a szélben, vagy egy tóban úszkálva találod magad. Folytasd a vándorlást, és fedezz fel egyre több és több gyönyörű tájat - hegyeket, erdőket, sivatagokat, bármit, ami szárnyakat ad képzeletednek. Mindegyik helyen tölts egy kis időt, hogy érzékelhesd és értékelhesd szépségüket...
Lásd magad, amint egy buja trópusi őserdőben csónakázol, ahol a fákon soha nem látott gyümölcsök csüngnek Képzeld el, amint egy hatalmas kastélyhoz érkezel, ahol egy nagyszabású ünnepséggel fogadnak, zenével és tánccal, aztán bevisznek az óriási kincstárba, ahol megajándékoznak hihetetlenül szép ékszerekkel, nemesfémekkel, fantasztikus ruhákkal, többel, mint amit valaha is viselhetsz. Engedd el fantáziádat, és vándorold körbe a világot, és megtalálsz vagy megkapsz mindent, amire valaha is vágytál, sokkal nagyobb mennyiségben, mint amennyit kívánnál.
A világot egy fönséges Paradicsomként képzeld el, amelyben mindenki, akivel találkozol, ugyanezt a bőséget és teljességet tapasztalja meg, amit te.
Élvezd mindezt. Ha akarsz, menj el más bolygókra is, és ott is találj csodálatos dolgokat. A lehetőségek végtelenek! Végül gyere haza, boldogan és elégedetten, és elmélkedj azon, hogy az univerzum valóban hihetetlen csodák és a bőség otthona.


Megerősítések:
Ez egy gazdag univerzum, és javaiból jut bőven mindannyiunknak.
A bőség az igazi létállapotom.
Most készen állok arra, hogy teljesen és örömmel elfogadjam.
Isten minden javam kifogyhatatlan és határtalan forrása.
Megérdemlem, hogy gazdag és boldog legyek.
Most gazdag és boldog vagyok!
Minél gazdagabb vagyok, annál többet oszthatok meg másokkal.
Az univerzum maga a végtelen bőség!
Most készen állok arra, hogy elfogadjam az összes örömet és gazdagságot, amit az élet felajánl nekem.
Most vállalom a felelősséget, hogy a világot mindenki számára boldog és bőséges helynek alkotom meg.
Az anyagi siker könnyedén, erőlködés nélkül jön el hozzám.
Most élvezem a nagy anyagi bőséget!
Az életet az öröm forrásának teremtették, és most élvezni akarom!
Végtelen gazdagságok áramlanak most szabadon életembe.
Gazdag vagyok tudatomban és megnyilatkozásaimban is.
Most jóval több elkölteni való pénzem van, mint ami kell.
Most ............ a havi jövedelmem.
Napról napra egyre vagyonosabb vagyok.
Gazdag vagyok, egészséges és boldog.
Közzétette: www.fenyorveny.hu 
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Vagy iratkozz fel a napi hírlevélre, hogy ne maradj le a friss hírekről!




Shakti Gawain: Teremtő képzelet


Teremtő képzelet/Vizualizáció: Haladás az áramlatokkal



Az alkotó vizualizáció csak úgy hatásos, ha „az áramlatokkal haladva" végezzük, a Tao-tanítás szellemében. Ez azt jelenti, nem kell erőlködnöd, hogy odajuss, ahova szeretnél; csak egyszerűen, világosan megfogalmazod az univerzum felé, pontosan hova szeretnél jutni, és azután türelmesen és harmóniára törekedve követed az élet folyójának áramlását, míg oda nem visz. Néha az élet folyója kanyarogva halad célod felé. Akár úgy is tűnhet, hogy egy ideig azzal teljesen ellentétes irányban halad, de hosszabb távon sokkal kevesebb erőfeszítéssel és békésebben juthatsz el oda, mint ha küzdesz és törekszel.


Az áramlatokkal való haladás azt jelenti, hogy könnyedén szem előtt tartod céljaidat (még ha nagyon fontosak is), és hajlandó vagy rajtuk változtatni, ha valami megfelelőbbel és kielégítőbbel találkozol. Egyensúlyra törekszel: miközben tisztán szemed előtt tartod a célt, élvezed azt a sok gyönyörű dolgot is, amit útközben látsz, és még arra is hajlandó vagy, hogy változtass célodon, ha az élet másfelé visz. Röviden azt jelenti, hogy határozott vagy, de rugalmas is.
Ha sok súlyos emóció hajt célod felé (vagyis kiborít, ha nem éred el), akkor saját magad ellen dolgozol. Ha nagyon félsz attól, hogy nem kapod meg, amit akarsz, lehet, hogy a kudarc eszméjét töltöd fel folyamatosan, vagy annyi, vagy még több energiával, mint magát a célt.
Ha úgy találod, hogy érzelmileg nagyon kötődsz egy célhoz, akkor az a leghatásosabb és leginkább helyénvaló dolog, ha először az ezzel kapcsolatos érzéseiden dolgozol. Alaposan meg kell vizsgálnod, mi az, amiért félsz, hogy nem éred el, és megerősítéseket kell végezned, melyek bizakodóbbá tesznek, biztonságot nyújtanak, és segítenek abban, hogy szembenézz félelmeiddel.


Például:
Az univerzum tökéletes módon bontakozik ki.
Nem kell semmibe kapaszkodnom.
Lazíthatok és elengedhetem magam.
Haladhatok az áramlással.
Mindig megvan mindenem, hogy élvezhessem itt és most életemet. Szívemben megvan minden szeretet, amire szükségem van. Szeretetre méltó és szeretettel teli ember vagyok.
Önmagamban teljes vagyok.
Isteni szeretet vezérel, és mindig gondoskodik rólam.
Az univerzum mindig ellát mindennel.


Hasznodra lehet néhány tisztító eljárás, melyekről később írok. És újfent javaslom neked ajánlott könyveim listáját, melyek segítségedre lehetnek, megvilágíthatnak bizonyos dolgokat.
Természetesen tökéletesen rendjén van a dolog, ha alkotó vizualizációddal olyasmin dolgozol, amihez nagyon kötődsz - és gyakran jól is működik a dolog. De ha mégsem válik be, rá kell jönnöd, hogy saját belső konfliktusod egymásnak ellentmondásokat hordozó üzeneteket ad le. Ez esetben lazulj el, és fogadd el az érzéseidet, ne törődj vele, hogy azonnal nem tudsz célt elérni, és értsd meg, hogy ennek a konfliktusnak a megoldása valószínűleg fontos állomása fejlődésednek, és így csodálatos lehetőség arra, hogy közelebbről megvizsgáld az élethez való bizonyos viszonyulásaidat.
Ha az alkotó vizualizáció végzése közben bármikor olyan érzésed támad, hogy valamit erőltetsz vagy bármilyen irányba törtetsz, és az mégsem akar bekövetkezni, kicsit lépjél vissza, és kérdezd meg felsőbb énedet, valójában ez-e a legjobb dolog számodra, és vágysz-e erre igazából. Lehet, hogy az univerzum valami jobbat próbál mutatni neked, ami eddig eszedbe sem jutott.
Különösen ajánlom Ken Keyes Jr. könyvét: Handbook to Fligher Consciousness (A legmagasabb tudásszint kézikönyve) és Vernon Howard muvét: Mystic Path to Cosmic Power (A kozmikus erőhöz vezető misztikus ösvény).
Közzétette: www.fenyorveny.hu 
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Vagy iratkozz fel a napi hírlevélre, hogy ne maradj le a friss hírekről!




Shakti Gawain: Teremtő képzelet



Teremtő képzelet/Vizualizáció: Kapcsolatteremtés magasabb éneddel



Alkotó vizualizációd hatékony és sikeres alkalmazásához az egyik legfontosabb lépés az, ha megtapasztalod, hogy bizonyos „forrásból" eredsz.
Ez a „forrás" az univerzum kifogyhatatlan szeretet-, bölcsesség- és energiatartaléka. Neked ez a forrás lehet Isten vagy a kozmikus tudat, vagy a dolgok egysége, vagy éppen a te igazi lényeged. Bárhogyan is testesítjük meg ezt az eszmét, jelen van, itt és most, mindannyiunkban, része benső lényünknek.


Én a forrással való kapcsolatteremtést úgy szeretem elképzelni, mint magasabb énedhez, ahhoz az isteni lényhez való fordulást, aki tebenned lakozik. A magasabb éneddel való harmóniát tudás és bizonyosság, erő, szeretet és bölcsesség mély érzete jelzi. Tudod, hogy te teremted saját világodat, és végtelen erővel bírsz, hogy tökéletessé tedd azt.
Mindannyian átéltük már ezt a harmonikus kapcsolódást magasabb énünkhöz, bár lehet, hogy akkor nem így fogalmaztuk ezt meg. Ha fantasztikusan érzed magad, világosan látsz mindent, erõs vagy, „csúcsformában vagy", és „képes vagy hegyeket elmozdítani" - mindezek a jelek arra mutatnak, hogy magasabb éneddel harmonikus a kapcsolatod. Olyan érzés ez, mint amikor „fülig szerelmes leszel valakibe" - amikor csodálatosan érzed magad, és csodásnak látod a világot is. Szeretetet érzel egy másik ember iránt, s ilyenkor magasabb éned nyilvánul meg.
Amikor először azonosítod ezeket az élményeket magasabb éned megnyilvánulásaiként, úgy találod, hogy meglehetősen kiszámíthatatlan módon történik mindez. Az egyik pillanatban úgy érezheted, nagyon erős vagy és kreatív, tisztán látsz mindent, míg a következő pillanatban visszazuhanhatsz összekavarodott és bizonytalan érzéseid közé. Ez a folyamat természetes velejárója. Aztán ha már egyszer igazán tudatosan megtapasztalod magasabb énedet, bármikor megidézheted, ha szükséged van rá, és lassanként észreveszed majd, hogy egyre többször van veled.
A személyiséged és magasabb éned közti kapcsolat valójában egy kétirányú csatorna, ezért fontos, hogy az áramlást mindkét irányban serkentsük.
Befogadás: Ha meditáció közben lecsendesíted személyiségedet, és a létezés tartományába jutsz, csatornád kinyílik, hogy intuitív módon észlelhesd a magasabb bölcsességet és útmutatásait. Feltehetsz kérdéseket, és a válaszok szavak, mentális képek vagy érzéki benyomások formájában érkeznek hozzád.
Aktivitás: Te vagy világod teremtője. Ha ezt így éled meg, dönteni tudsz arról, mit is akarsz megteremteni, és úgy irányítod magasabb éned végtelen energiáját, erejét, bölcsességét, hogy az az aktív vizualizáció és a megerősítések segítségével a választásodnak megfelelő valóságot hozzon létre.
Ha az áramlás mindkét irányban szabad, akkor belső bölcsességed folyamatosan vezérel, és útmutatásai alapján a legjobb döntéseket hozod, és világodat a lehető legjobbnak, legszebbnek teremted meg.
A meditáció bármely formája végül is elvezet oda, hogy átéled, te magad azonos vagy a forrással, magad vagy felsőbb éned. Ha nem vagy biztos benne, átélted-e már ezt, ne aggasszon a dolog. Csak folytasd a relaxációkat, vizualizációt és a megerősítéseket. Egy idő múlva meditáció közben át fogsz élni bizonyos pillanatokat, amikor mintha valami „bekattanna", és ilyenkor úgy érzed, tényleg működnek a dolgok; vagy érezheted azt is, hogy rengeteg energia áramlik át a testeden, vagy sugárzó meleg izzik a testedben. Ezek a jelei annak, hogy kezded lehívni felsőbb éned energiáit.
A következő alkotó vizualizációs gyakorlattal ráhangolódhatsz erre az érzésre. Ha tetszik, végezheted rendszeresen minden meditációd előtt:
Helyezkedj el kényelmes testhelyzetben, ülve vagy fekve. Teljesen lazulj el... hagyd, hogy minden feszültség kiszálljon testedből-lelkedből... lélegezz mélyen és lassan... egyre mélyebben és mélyebben lazulj el.
Képzelj el egy fényt a szívedben - sugárzóan izzó és meleg. Érzed, hogy nő és terjed ez a fény - egyre messzebbre és messzebbre világít belőled, mígnem aranyszínű naphoz válsz hasonlatossá, szerető energiát sugározva mindenre és mindenkire körülötted.
Csendesen, de meggyőződéssel mondd magadnak:
Isteni fény és isteni szeretet áramlik át rajtam és sugárzik mindenre körülöttem."
Egészen addig ismételd magadban, míg elkezded erőteljesen érezni saját spirituális energiádat. Ha akarod, használhatsz bármely más olyan megerősítést, amely saját erődre vonatkozik, vagy fényedre, alkotóképességeidre, mint például:
Most Isten hat általam 
vagy
Tele vagyok az isteni fénnyel és teremtő energiával
vagy
A bennem lévő isteni fény csodákat teremt itt és most életemben
vagy bármely más olyan kijelentést, mely sokat jelent számodra, és erőt ad.
Közzétette: www.fenyorveny.hu 
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Vagy iratkozz fel a napi hírlevélre, hogy ne maradj le a friss hírekről!




Shakti Gawain: Teremtő képzelet



Teremtő képzelet/Vizualizáció: Három alapfeltétel



Három feltétel van benned, amelyek meghatározzák, milyen sikeresen tudod alkalmazni az alkotó vizualizációt bármely adott helyzetben:
Vágy. Igazán vágynod kell arra, hogy megszerezd vagy megteremtsd, amit a vizualizációhoz kiválasztottál. A „vágy" szó alatt itt nem egy valamit megkaparintani akaró szenvedélyt értek, hanem egy tiszta, erős, céltudatos érzést. Tedd fel magadnak a kérdést: „Vágyom-e arra, hogy ez a célom megvalósuljon, igazából, tiszta szívemből?"


Hit. Minél jobban hiszel kiválasztott célodban és abban, hogy elérheted azt, annál biztosabb lehetsz, hogy így fog történni. Tedd fel magadnak a kérdést: „Hiszek-e abban, hogy ez a cél megvalósítható?" És ezt is: „Hiszek-e abban, hogy számomra lehetséges a dolog megvalósítása vagy megszerzése?"
Elfogadás. Fontos, hogy készségesen elfogadd és birtokold majd azt, amit most keresel. Néha ugyanis olyan célokat követünk, amelyeket valójában nem akarunk elérni; jobban megfelel a keresés folyamata. Tedd fel magadnak a kérdést: „Valóban azt akarom, hogy ezt a dolgot teljesen birtokoljam?"
Ez a három elem együtt adja ki azt, amit én szándéknak nevezek. Amikor komolyan szándékozol létrehozni valamit - azaz mélyen vágysz rá, tökéletesen elhiszed, hogy meg tudod tenni, és teljesen fel vagy készülve arra is, hogy megkapod - egész egyszerűen nem történhet meg, hogy nem teljesül a dolog, és általában egész rövid időn belül teljesül is.
Minél pontosabb és erőteljesebb ez a szándékod, annál gyorsabban és könnyebben fog megvalósulni alkotó vizualizációd. Bármely adott helyzetben kérdezd meg magad szándékod komolysága felől. Ha az gyenge és bizonytalan, erősítsd meg a következő gondolat gyakori elmondásával:
Szándékom komoly, hogy ezt itt és most létrehozzam.
Közzétette: www.fenyorveny.hu 
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Vagy iratkozz fel a napi hírlevélre, hogy ne maradj le a friss hírekről!




Shakti Gawain: Teremtő képzelet


Teremtő képzelet/Vizualizáció: Létezés, cselekvés, birtoklás



teremtő-képzelet-vizualizáció-létezés-cselekvés-birtoklás-spiritualitás-fényörvény
Vehetjük úgy, hogy az életnek három szintje van, és ezeket a szinteket nevezhetjük létezésnek, cselekvésnek és birtoklásnak.
A létezés az az alapvető élményünk, hogy élünk és tudatosak vagyunk. Ezt tapasztaljuk meg mélymeditációs állapotban, amikor átéljük, hogy teljesek vagyunk, és békében vagyunk saját magunkkal.


A cselekvés mozgás és tevékenység, abból a természetes alkotó energiából ered, amely minden élőben áramlik, és amely életerőnk forrása.
A birtoklás tulajdonképpen az univerzumban lévő más emberekhez és dolgokhoz való kapcsolódásunk állapota. Az a képességünk, hogy beengedjük a dolgokat és embereket az életünkbe és elfogadjuk őket; s hogy kényelmesen megférjünk egymás mellett egy helyen.
A létezés, cselekvés és birtoklás olyan háromszöget alkot, ahol mindegyik oldal alátámasztja a másik kettőt. 
Létezés. Cselekvés. Birtoklás.
Nem állnak ellentétben egymással.
Egyidejűleg léteznek.
Gyakran az emberek fordított sorrendben próbálják élni az életüket: megpróbálnak több dolgot vagy pénzt birtokolni azért, hogy többet csinálhassák, amit szeretnek, és így legyenek boldogabbak.
Valójában éppen ellenkezőleg működik mindez. Először azzá kell lenned, aki valójában vagy, aztán meg kell tenned, amit kell ahhoz, hogy birtokold, amit szeretnél.
Az alkotó vizualizáció célja:
Hogy összekapcsoljon létezés-élményünkkel.
Hogy segítsen összpontosítani és megkönnyítse tevékenységünket.
Hogy megnövelje és kiterjessze, „birtokainkat".
Közzétette: www.fenyorveny.hu 
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Vagy iratkozz fel a napi hírlevélre, hogy ne maradj le a friss hírekről!


Shakti Gawain: Teremtő képzelet


Hogyan válhat az alkotó vizualizáció életed részévé?



Az alkotó vizualizáció alapmódszere egyáltalán nem nehéz. Most az a fontos, hogy megtanuld úgy használni, hogy neked igazán javadra váljon... segítsen pozitív változásokat előidézni életedben. Ahhoz, hogy a leghatékonyabb módon használhasd az alkotó vizualizációt, célravezető, ha megértesz néhány fogalmat, és elsajátítasz néhány más technikát is.
Az a legfontosabb, hogy gyakran használd az alkotó vizualizációt, s így az életed megszokott részévé váljon. A legtöbben úgy találják, hogy úgy a leghatásosabb, ha mindennap legalább egy keveset gyakorolnak, főleg a tanulási szakasz idején.
Azt javaslom, hogy vezess be a napirendedbe egy kb. tizenöt perces alkotó vizualizációs, meditációs gyakorlatot minden reggel ébredés után és esténként lefekvés előtt (ilyenkor a leghatásosabb a dolog), és ha tudod, iktass be egyet napod közepére is. Mindig mély ellazulással kezdd, aztán folytathatod bármely vizualizációval vagy megerősítéssel.




Az alkotó vizualizáció nagyon sokféle módon alkalmazható, és te válaszd meg, melyiket próbálod ki az adott pillanatban. Az alkotó vizualizáció új gondolkodásmódot, új életmódot jelenthet, ezért sok időre van szükség ahhoz, hogy gyakorlatra tegyél szert benne.
Próbáld ki különböző helyzetekben, más-más körülmények között, és használd bármilyen probléma megoldására, amilyen gyakran csak tudod. Ha észreveszed, hogy aggódsz vagy tétova vagy bármivel kapcsolatban, esetleg elbátortalanodsz, vagy idegesít egy adott probléma, tedd fel magadnak a kérdést: vajon tudod-e alkalmazni az alkotó vizualizációt ebben a helyzetben. Váljon szokásoddá, hogy ehhez folyamodsz, ha az adott pillanat úgy kívánja.


Nem kell elbátortalanodnod, ha nem érzed azt, hogy rögtön teljes sikert hoz a módszer. Ne felejtsd el, hogy legtöbbünknek hosszú évek alatt rögzült negatív gondolatmintákat kell legyőznünk. Időre van szükség ahhoz, hogy megváltoztassuk ezeket a mélyen gyökerező szokásokat. Sokunknak vannak olyan mögöttes érzései és magatartásmintái, amelyek lelassíthatják tudatosodásunk folyamatát, sőt megakadályozni próbálják ez irányban tett erőfeszítéseinket.


Szerencsére az alkotó vizualizáció egy olyan velünk született, igazán erőteljes folyamat, hogy akár ötperces tudatos, pozitív meditáció is ellensúlyoz hat többórányi, napokig tartó vagy akár éveken át működő negatív mintákat is. 


Légy hát türelmes. Mostani világod működése tartalmazza egész eddigi életed erőfeszítéseit. Ne várd, hogy a dolgok egy szempillantás alatt megváltozzanak (bár gyakran előfordul ez is). Kitartással és a folyamat pontos megértésével sikerül majd csodának tűnő dolgokat teremtened életedben.


Saját gyakorlatomban két dolgot találtam roppant fontosnak az alkotó vizualizációval kapcsolatban:


1. Olyan inspiráló és felemelő hatású könyvek olvasása, melyek megkönnyítik számomra, hogy folyamatosan kapcsolatot tartsak fenn legmagasabb eszméimmel és törekvéseimmel. Mindig van egy ilyen könyv az ágyam mellett, és naponta olvasok belőle egy-két oldalt. 


2. Legyen mellettem egy barát vagy (ideális esetben) egy olyan baráti közösség, akik szintén szeretnék elsajátítani, hogyan éljünk tudatosabban, akik támogatnak és segítik erőfeszítéseimet. Ahol a tudatosodáson dolgoztok, ott is megkaphatod ezt a támogatást, vagy akár te is megadhatod másoknak.


Az alkotó vizualizáció folyamata nagyon sok szinten közelíthető meg, s így megpróbáltam bemutatni a lehetséges alkalmazási módok széles skáláját. Lehet, hogy egy bizonyos helyzetben az egyik megfelel, de a másik nem. Saját energiád áramlását kövesd, és azokat használd, amelyeket akkor megfelelőnek érzel.


Vegyünk egy olyan esetet például, amikor megerősítéseket próbálsz végezni, és rájössz, hogy egy-szerűen nem megy a dolog, vagy úgy érzed, nem vezet eredményre. Ilyenkor próbálkozhatsz egy tisztító eljárással, vagy kapcsolatba léphetsz magasabb éneddel vagy lelki vezetőddel, és őt kérdezheted arról, mi a teendőd.
Lehet, hogy az a módszer, amely egyszer működik, egy másik időpontban nem vezet eredményre, és az, ami beválik az egyik embernél, másvalakinek nem felel meg. Mindig bízzál magadban, és kövesd saját belső indíttatásodat.
Ha úgy érzed, hogy erőltetsz valamit, hagyd abba. Csak akkor csináld tovább, ha pozitívnak, felszabadultnak, nyitottnak és erősnek érzed magad, ha igazán kedved van hozzá.
Közzétette: www.fenyorveny.hu 
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Vagy iratkozz fel a napi hírlevélre, hogy ne maradj le a friss hírekről!


Shakti Gawain: Teremtő képzelet













Teremtő képzelet/Vizualizáció: Egy szellemi "paradoxon"



Azok az emberek, akik foglalkoztak keleti filozófiával vagy a tudatosodás ösvényére léptek, néha kissé határozatlanok az alkotó vizualizációval kapcsolatban, amikor először hallanak róla. Konfliktusuk abból a látszólagos paradoxonból ered, amelyet az "itt és most való létezés", a dolgokhoz való ragaszkodás feladása, a vágyakról való lemondás eszméi és azon eszme között látnak, hogy tűzzünk ki magunknak célokat, és teremtsük meg mindazt, amit szeretnénk az életünkben. Látszólagos paradoxonról van szó, mert valójában nincs ellentmondás a kétféle állítás között, ha mélyebb értelmüket nézzük. Mindegyik fontos alapelv, és ha tudatos személyiséggé akarunk válni, meg kell értenünk ezeket, és ezek szerint kell élnünk. Hogy megérthesd a két eszme kapcsolódását, hadd osszam meg veled a belső fejlődés folyamatával kapcsolatos nézetemet:


Kultúránkban a legtöbb ember nincs tisztában azzal, hogy kicsoda ő valójában. Időlegesen elvesztették tudatos kapcsolatukat magasabb énjükkel, így nem érzik saját erejüket sem, és azt sem, hogy ők felelősek életükért. Valamiképp lelkileg kiszolgáltatottnak érzik magukat; alapjában véve erőtlennek ahhoz, hogy igazi változást hozzanak létre életükben vagy a világban. Ez a belső erőtlenség okozza aztán azt, hogy megpróbálják túlkompenzálni abbéli elszánt törekvésüket, hogy valamilyen mértékű hatalmat kapjanak a külső világban.


Így az emberek nagyon célorientáltakká válnak, érzelmileg is kötődnek rajtuk kívül álló dolgokhoz és más emberekhez, és úgy vélik, szükségük van ezekre saját boldogságukhoz. Úgy érzik, valami "hiányzik" belőlük, és feszültté, aggódóvá és idegessé válnak. Állandóan próbálják ezt az űrt kitölteni, és manipulálják a külvilágot, hogy megkaphassák, amire szükségük van.


Ez az a létállapot, ahonnan a legtöbb ember indul. Célokat tűz ki maga elé, és megpróbálja megteremteni, amire szüksége van, de sajnos ezen a tudatszinten ez egyáltalán nem működik... Vagy azért, mert sok olyan akadályt állítunk magunk elé, hogy eleve nem sikerülhet, vagy igenis sikerül elérni céljainkat, de úgy találjuk, nem tesznek bennünket boldoggá.


És abban a pillanatban, amikor ez a dilemma hirtelen megvilágosul előttünk, kezdünk kinyílni egy spirituálisabb életfelfogás felé. Rájövünk, hogy ennél több értelme van életünknek, és elkezdjük keresni azt.


Keresésünk közben sok különféle tapasztalatot szerezhetünk, sokféle folyamat zajlik le bennünk, de végül is lassanként újra visszatalálunk önmagunkhoz. Vagyis megtapasztaljuk igazi énünket, a mindannyiunkban fellelhető isteni természetet vagy univerzális szellemiséget. Ennek a tapasztalatnak az átélésével visszanyerjük teljes szellemi erőnket, a bennünk rejlő üresség belülről töltődik fel, és sugárzó lényekké válunk, megosztva a belőlünk jövő fényt és szeretetet a körülöttünk lévőkkel.


Ezt a folyamatot megvilágosodásként ismerjük, és úgy gondolom, ez egy állandóan zajló fejlődési folyamat az egyénekben, amely egészen addig nem válhat teljessé, míg minden embertársunk nem válik részesévé. Így tehát ugyanolyan felelősek vagyunk saját és a bolygónkon létező embertársaink megvilágosodásáért is...


Most pedig térjünk vissza feltételezett paradoxunkhoz.
Amikor kezdesz kiszabadulni ebből az üres, fojtogató, manipulációkat használó állapotból, az első dolgod, hogy megtanuld elengedni a dolgokat. Relaxálj, lazíts, hagyd abba a küzdelmet, a kemény próbálkozásokat, a dolgok és emberek manipulálását, hogy megkaphasd, amit akarsz és amire szükséged van. Lényegében ne akarj olyan sok mindent tenni, és ehelyett tapasztald meg azt, hogy egy ideig csak létezel.


Ezáltal hirtelen rájössz majd, hogy tökéletesen jól érzed magad, igazából csodálatos vagy így, hogy csak létezel, és hagyod a világot is úgy, ahogy van, anélkül, hogy megpróbálnád megváltoztatni a dolgokat. Ez az itt és most létezés alapvető élménye, és erről szól a buddhista filozófia tana, amikor a "dolgokhoz való kötődés elengedéséről" beszél. Nagyon felszabadító élmény ez, és alapvető fontosságú bármelyik úton, amely a tudatosodás felé vezet.


Amikor megpróbálod átélni ezt az élményt, egyre többször és többször nyitsz csatornákat magasabb lényed felé, és előbb vagy utóbb hatalmas teremtő energiák kezdenek átáramlani rajtad. Észreveszed, hogy már most te teremted meg egész életedet és mindazt, ami történik veled, és egyre jobban érdekel az, hogy még jobb tapasztalatokkal jutalmazd magad és másokat. Összpontosítani szeretnéd majd energiádat a legmagasabb és leginkább kiteljesítő célok elérésére, amelyek épp az adott pillanatban fontosak neked. Megtapasztalod, hogy az élet alapjában véve jó, bőséggel és örömmel teli, és az, hogy küzdelem és feszültség nélkül megkapod, amit akarsz, természetes jogod születésedtől fogva, úgy is mint létezésed egyik funkciója. Ez az a pillanat, amikor az alkotó vizualizáció igazán fontos eszközzé válhat a kezedben.


Az itt következő hasonlattal próbálom meg mindezt még világosabbá tenni:
Képzeljük el, hogy az élet egy folyó. A legtöbb ember a partfalnál kapaszkodik, nem meri elengedni magát, és megkockáztatni, hogy a folyó áramlása magával sodorja. Egy bizonyos ponton azonban mindenkinek egyszerűen el kell engednie magát, és rábíznia a folyóra, hogy biztonságosan vigye tovább. Ezen a ponton az ember megtanul "haladni az áramlatokkal", és ez csodálatos érzés. 
Aztán ha már hozzászokott ahhoz, hogy együtt haladjon az áramlattal, elkezdhet előretekinteni, és önállóan megszabni haladása irányát. Kiválasztva a legjobb útvonalat, kikerüli a sziklákat és a farönköket, eldönti, hogy a folyó sok ága közül melyiken akar haladni, miközben egész idő alatt "az áramlással halad".


Ez az analógia bemutatja, hogyan élvezhetjük életünket itt és most, a valóság áramlatain haladva, és ugyanakkor tudatosan irányítva magunkat céljaink felé azáltal, hogy felvállaljuk saját életünk megteremtésének felelősségét.


Gondoljunk arra is, hogy az alkotó vizualizáció olyan eszköz, amelyet bármely célra felhasználhatunk, saját tudatosodásunkat is elősegíthetjük vele. Gyakran nagyon hasznos, ha az alkotó vizualizációban elképzeljük magunkat nyugodtabb, nyitottabb személyként, az áramlással haladva, amint itt és most élünk, és mindig kapcsolatban állunk belső lényegünkkel.
Közzétette: www.fenyorveny.hu 
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Vagy iratkozz fel a napi hírlevélre, hogy ne maradj le a friss hírekről!


Shakti Gawain: Teremtő képzelet




Teremtő képzelet/Vizualizáció: Megerősítések



Az alkotó vizualizáció egyik legfontosabb eleme a megerősítés. Megerősíteni annyit tesz, mint „erőssé tenni". A megerősítés nem más, mint erőteljes, pozitív állítás, amely azt tartalmazza, hogy már úgy is van a dolog. így tudjuk „erőssé tenni" azt, amit elképzelünk.
Legtöbben tudatában vagyunk annak, hogy agyunkban szinte állandóan belső „dialógus" folyik. Az agy folyamatosan „magában beszél", egy végeérhetetlen kommentárt fűz mindenhez; az élet, a világ, saját érzéseink, problémáink, más emberek stb. adják a kommentár tárgyát.


Az agyunkon átfutó szavak és elgondolások rendkívül fontosak. Legtöbbnyire nem vagyunk tudatában ennek a gondolatfolyamnak, mégis az, amit agyunkban „mondunk magunknak", adja azt az alapot, amelyre a valósággal kapcsolatos tapasztalataink épülnek. Mentális kommentárunk befolyásolja és átszínezi érzéseinket, és az életünkkel kapcsolatos észleléseinket, így végső soron ezek a gondolkodási formák vonzzák és teremtik meg mindazt, ami történik velünk.
Aki többször meditált már, az tudja, mennyire nehezen lehet ezt a belső „agypárbeszédet" lecsendesíteni, hogy kapcsolatba kerülhessünk mélyebben levő, bölcsebb, intuitív gondolatainkkal. Van például egy olyan hagyományos meditációs gyakorlat, amelyben egyszerűen kívülállóként figyeljük ezt a belső dialógust.
Nagyon érdekes tapasztalat ez, mert lehetővé teszi, hogy tudatában legyél, mifélék szokásos gondolataid. Sok ilyen gondolatunk olyan, mintha régi szövegmintákat játszanánk le magunknak egy magnószalagról. Ezek olyan régi „programozások", amelyeket réges-régen kaptunk, de amelyek még mindig befolyásolják jelenlegi életünk történéseit.
A megerősítések lehetővé teszik számunkra, hogy elkezdjük idejétmúlt, elcsépelt vagy negatív „agy- csevejünket" lecserélni pozitívabb eszmékre és gondolatokra. Hatásos módszer ez, amely képes rövid idő alatt teljesen átváltoztatni az élethez való hozzáállásunkat és elvárásainkat, és ezáltal teljesen megváltoztatni azt, amit a magunk számára teremtünk.
A megerősítéseket mondhatjuk halkan, hangosan, leírhatjuk, énekelhetjük vagy akár kántálhatjuk is őket. Még napi tízperces megerősítéses gyakorlás is elegendő lehet arra, hogy ellensúlyozzuk hosszú évek régi gondolkodási szokásait. Magától értetődik, hogy minél gyakrabban tudatosítod, miről „beszélsz magadnak", és választasz helyette pozitív, termékeny szavakat és gondolatokat, annál pozitívabb valóságot fogsz létrehozni.
Bármely pozitív kijelentés szolgálhat megerősítésként. Lehet nagyon általános vagy nagyon pontosan behatárolt. A lehetséges megerősítések száma végtelen, itt csak néhányat mutatok be, hogy ötleteket kapj:
  • Mindennap minden szempontból jobban és jobban és jobban vagyok.
  • Minden könnyedén, erőfeszítés nélkül jön el hozzám.
  • Fénnyel és szeretettel teli, sugárzó lény vagyok.
  • Természetemnél fogva tisztánlátó vagyok.
  • Életem tökéletessé válik.
  • Megvan mindenem, hogy élvezhessem, ami itt és most történik velem.
  • Ura vagyok életemnek
  • Már bennem van minden, amire szükségem van.
  • Szívemben tökéletes bölcsesség honol.
  • Egész és teljes vagyok önmagamban is.
  • Szeretem és becsülöm magam olyannak, amilyen vagyok.
  • Minden érzésemet önmagam részeként fogadom el.
  • Szeretem, ha szeretek, és ha szeretnek.
  • Minél jobban szeretem maga, annál több szeretetet tudok adni másoknak.
  • Szabadon adom és kapom a szeretetet.
  • Szeret, kielégít és boldog kapcsolatokat vonzók életembe.
  • Kapcsolatom X.-szel napról napra boldogabbá és teljesebbé válik.
  • Most tökéletes, kielégít és jól megfizetett munkám van.
  • Szeretem a munkámat, és bőséges erkölcsi és anyagi elismerés a jutalmam.
  • A teremtő energia nyitott csatornája vagyok.
  • Önkifejezésem igazán lendületes.
  • Mindig pontosan és világosan fejezem ki magam.
  • Most van elég időm, energiám, bölcsességem és pénzem, hogy minden vágyamat teljesítsem.
  • Mindig a megfelelő helyen vagyok, a megfelelő időben és sikerrel végzem az épp megfelelő tevékenységet.
  • Jó érzés, hogy megkapok mindent, amit szeretnék!
  • Az univerzum nagyon gazdag, és jut bőven mindenkinek.
  • A bőség természetes állapotom. Most elfogadom.
  • A végtelen bőség most szabadon áramlik életembe.
  • Mindennap egyre több anyagi gazdagságra teszek szert.
  • Minél több javam van, annál többet adhatok.
  • Minél többet adok, annál többet kapok, és annál boldogabb vagyok.
  • Helyes, hogy jól érzem magam, és élvezem az életemet.
  • Ellazultam, és most összpontosítok. Mindenre jut időm bőven.
  • Mindent élvezettel teszek!
  • Boldogság és áldás a puszta érzés is, hogy élek.
  • Makk egészséges és sugárzóan szép vagyok.
  • Készen állok arra, hogy fogadjam ennek a bőséges univerzumnak minden áldását!
  • ...................... (töltsd ki te) eljön hozzám, magától jön, nem kell erőfeszítést tennem érte.
  • Nagyszerű munkám van, csodás fizetéssel.
  • Csodálatos módon, csodálatos szolgálatokat végzek.
  • A bennem rejlő isteni fény most életem minden területén tökéletes eredményeket hoz létre.
  • A bennem rejlő fény csodákat teremt életemben, itt és most.
  • Köszönetet mondok az isteni gondviselésnek gondolkodásom, testem, pénzügyeim és kapcsolataim megújításáért.
  • Minden dolog összhangban működve javamat szolgálja életemben.
  • Ráhangolódtam az életemmel kapcsolatos isteni tervre.
  • Felismerem, elfogadom és követem az életemmel kapcsolatos isteni tervet, ahogy az lépésről lépésre tisztázódik számomra.
  • Köszönetet mondok egészségemért, gazdagságomért, boldogságomért és a tökéletes önkifejezés lehetőségéért.




A megerősítésekkel kapcsolatban soha ne hagyjuk figyelmen kívül az itt következő néhány fontos dolgot:


1, Mindig jelen időben fogalmazzunk, ne használjunk jövő időt a megerősítésekben. Fontos, hogy már létezőként alkossuk meg a kijelentésben foglaltakat. Ne mondd azt, hogy „csodálatos új állásom lesz majd". Inkább így fogalmazz: „Van egy csodálatos új állásom." Ez nem azt jelenti, hogy hazudsz önmagadnak, hanem azt, hogy elismered, hogy minden először szellemi síkon jön létre, mielőtt megjelenik a tárgyi világban.


2, Mindig a lehet legpozitívabb módon fogalmazd meg a megerősítéseket. Azt erősítsd, amit akarsz, nem azt, amit nem akarsz. Ne mondd így: „Többé nem alszom el reggelente", hanem így: „Most időben ébredek fel, és tele vagyok energiával minden reggel." Biztos, hogy így a legpozitívabb mentális képet hozod létre. Elfordulhat, hogy néha úgy találod jónak, ha mégis negatívan fogalmazod meg a megerősítést, főleg olyankor, ha bizonyos emocionális blokkokat akarsz megszüntetni, vagy rossz szokásaidtól akarsz megszabadulni, mint például: „Nem kell feltétlenül feszültnek lennem, ha el akarok érni egy bizonyos dolgot." Ha ezt így csinálod, mindenképpen folytasd egy pozitív megerősítéssel azzal kapcsolatosan, amit helyette létrehozni akarsz; tehát például: „Nyugodt maradok és összpontosítok, és minden könnyedén és erőfeszítés nélkül teljesül."


3, Általában véve minél rövidebb és egyszerűbb a megerősítés, annál hathatósabb is. A megerősítés egy erőteljes érzés pontos megfogalmazását tartalmazza; minél erősebb az érzelmi színezete, annál nagyobb benyomást gyakorol gondolkodásodra. A hosszadalmas, terjengős és túl elvont megerősítéseknek nincs érzelmi hatásuk, és öncélú agytornát jelentenek csak.


4, Mindig olyan megerősítést válassz, amelyet tökéletesen igaznak érzel. Ami az egyik embernek bevált, egyáltalán nem biztos, hogy megfelel valaki másnak is. A megerősítés pozitív, felszabadító, növekedést segít és támogatást nyújtó érzést kell hogy keltsen. Ha nem így érzed, akkor keress valami mást, vagy változtasd meg a szavakat, egészen addig, míg nem találod teljesen helyénvalónak.
Természetesen a gyakorlás elején bármilyen megerősítéssel kapcsolatban lehetnek ellentmondó érzéseid, főleg azzal kapcsolatban, ami tényleg erőteljesen hat rád, és tudatodban igazi változás elindítására képes. Ez egész egyszerűen egód kezdeti ellenállása mindenféle változással vagy növekedéssel szemben.


5, Ne téveszd soha szem elől a megerősítések használata során, hogy most valami új és eddig nem létező dolgot teremtesz. Nem egy már létező dolgot próbálsz helyrehozni vagy megváltoztatni. Ha így tennél az azt jelentené, hogy elutasítod azt, ami most van, és ez konfliktust és küzdelmet jelent. Azt az álláspontot javaslom inkább, hogy elfogadod és kézben tartod mindazt, ami már létezik az életedben, és ugyanakkor minden pillanat új lehetőséget ad arra, hogy pontosan azt teremtsd meg, amire vágysz, és ami leginkább boldoggá tesz.


6, A megerősítésekkel nem az a célunk, hogy ellenkezzünk érzéseinkkel vagy megpróbáljuk meg változtatni azokat. Fontos, hogy elfogadjuk és át éljük összes érzésünket, még az úgynevezett „negatívokat" is, anélkül hogy közben változtatni próbálnánk rajtuk. Ugyanakkor a megerősítések segíthetik azt, hogy egy új nézőpontot alakíts ki, és ez tesz majd képessé arra, hogy egyre jobb és jobb tapasztalatokat szerezz mostantól kezdve.


7, Igyekezz elhinni a megerősítéseket, éld át, hogy igazak. Egy kis időre (legalább pár percre) tedd félre kételyeidet, tétovaságodat, és vesd be minden szellemi és érzelmi energiádat.
Ha közben kétségeid, negatív gondolataid lennének, vagy ellenállást érzel magadban, végezd el az egyik tisztító eljárást vagy az írásos megerősítéseket, amelyek e könyv negyedik fejezetében találhatók.
Ahelyett, hogy rutinszerűen mondanád a megerősítéseket, érezd át, hogy tényleg megvan a hatalmad ennek a valóságnak a létrehozására (ez így is van!).
Ez nagy különbséget jelent a megerősítések hatékonyságában.
A megerősítéseket használhatod önállóan vagy vizualizálással, illetve imaginációval kombinálva. Rendszeres alkotó vizualizációs meditációdba illesztve használd a megerősítéseket. 
A megerősítések gyakran akkor a legerőteljesebbek és leginspirálóbbak, amikor hitbeli erőforrásokra való hivatkozásokat is tartalmaznak. Isten, Krisztus, Buddha vagy bármelyik más nagy tanítómester említése spirituális energiát tesz megerősítéseidhez, és ezáltal is elismered, hogy minden dolog az univerzumból ered. Az is lehet, hogy inkább ezeket a kifejezéseket választod, mint például isteni szeretet, a bennem levő fény vagy univerzális intelligencia.


Ilyen megerősítések például:
Az isteni szeretet működik rajtam keresztül, hogy itt és most létrehozza mindezt.
A bennem élő Krisztus csodákat teremt életemben, itt és most.
Azonos vagyok lényem magasabb szellemiségével, és teremtő erőm végtelen.
Magasabb énem vezérel mindenben, amit teszek.
Isten bennem él, és általam jelenik meg a világban.
Körülölel az isteni fény, Isten szeretete segít, hogy kibontakozhassak, Isten ereje áramlik át rajtam. Bárhol vagyok is, Isten velem van, és így van jól minden!
Közzétette: www.fenyorveny.hu
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, vagy iratkozz fel a napi hírlevélre, hogy ne maradj le a friss hírekről!






Shakti Gawain: Teremtő képzelet






Az alkotó vizualizációt csak pozitív célok elérésére használhatod



Attól ne félj, hogy az alkotó vizualizációval kárt fogsz okozni. Az alkotó vizualizáció olyan eszköz, amellyel azokat a korlátokat szüntethetjük meg, amelyeket mi magunk állítottunk az univerzum természetszerűen harmonikus, bőséges és szeretetteli áramlásai elé. Csak akkor alkalmazható eredményesen, ha összhangban van legmagasabb céljainkkal, és minden létező legjavát szolgálja.
Ha valaki ezt a hatásos módszert másoknak kárt okozó vagy kimondottan önző célokra használja, csak arról tesz tanúbizonyságot, hogy nem ismeri a karma törvényét. Ez pontosan ugyanazon az alapelven működik, mint a szétterjedés és vonzás törvénye, vagyis „amint vetsz, úgy aratsz". Bármit próbálsz egy másik ember számára létrehozni, ez mindig bumerángként visszahat rád. Ez vonatkozik a szeretetet adó, segít, gyógyító tevékenységre és a negatív, pusztító hatásúakra is.
Ez persze azt jelenti, hogy minél többet alkalmazod az alkotó vizualizációt arra, hogy szeretetet adj és szolgáld mások és önmagad legmagasabb céljait, annál több szeretet, boldogság és siker talál majd rád teljesen természetes módon.
Hogy ne feledkezz el erről, jó, ha minden egyes alkotó vizualizációdhoz hozzáteszed a következő kijelentést: Vagy ez, vagy egy ennél még jobb dolog most megvalósul tökéletesen és harmonikusan,
és minden érintett javára szolgai.
Például abban az esetben, ha munkahelyeden előléptetést jelenítesz meg magadnak, ne azt képzeld el, hogy felettesedet kirúgják, hanem azt, hogy jobb állást kap máshol, így az eredmény mindenkinek a javára lesz. Nem kell kigondolnod vagy elképzelned, hogyan történik majd mindez, vagy kiválasztanod a mindenki számára legmegfelelőbb módozatot; csak tételezd fel, hogy minden a lehető legjobb úton-módon oldódik meg, és hagyd, hogy az egyetemes intelligencia dolgozza ki a részleteket.
Közzétette: www.fenyorveny.hu
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, vagy iratkozz fel a napi hírlevélre, hogy ne maradj le a friss hírekről!


A hatásosan működő alkotó vizualizáció négy alapkövetelménye



Tűzzél ki célt magadnak

Válassz valamit, amit szeretnél megszerezni, dolgozni akarsz érte, meg akarsz valósítani vagy alkotni. Bármilyen dolog lehet ez - egy állás, egy ház, egy kapcsolat, valamilyen változás önmagadban, vagyonod növekedése, kiegyensúlyozottabb lelkiállapot, jobb egészség, szépség, jobb fizikai kondíció vagy bármi más.
Először könnyen elérhető célt válassz, olyat, amelyet érzésed szerint könnyen megvalósíthatsz a közeljövőben, így nem kell túl nagy ellenállást leküzdened önmagadban, és maximális sikerélményre tehetsz szert a módszer tanulása közben. Később, ha már több gyakorlatot szerzel ezen a téren, nehezebb, erőidet jobban próbára tevő feladatokat vállalhatsz.




Pontos képet vagy elgondolást alkoss

Pontosan úgy képzeld el a tárgyat vagy helyzetet, Amilyennek szeretnéd. Úgy gondolj rá, mint olyasmire, ami már létezik, és pontosan úgy, ahogy te akarod. Képzeld el saját magadat a vágyott helyzet részeseként. Dolgozd ki a részleteket is, amennyire csak tudod. Csinálhatsz egy valóságos képet is erről, például egy úgynevezett „vágyképet" (később részletezem majd). Ez is alternatíva, nem feltétlenül szükséges, de sokszor segít (és örömet jelent).


Célodra gyakran összpontosíts

Gyakran idézd a dolgot lelki szemeid elé, csendes meditációs időszakaidban is, de napközben is, bármikor, amikor véletlenül eszedbe jut. Ilyen módon életed részévé válik az elképzelt dolog, valóságosabb lesz számodra, és jobban fog sikerülni a megjelenítés is.
Az összpontosítás során igyekezz pontos képet megjeleníteni, de könnyedén csináld. Ne érezd azt, hogy túl görcsösen akarod, vagy túl sok energiát fektetsz a dologba - ez inkább akadályozó, mint segítő tényező.


Töltsd fel pozitív energiával

Miközben célodra összpontosítasz, ezt pozitív módon, bátorítóan tegyed. Erőteljes, pozitív kijelentéseket mondj magadnak: azt, hogy már létezik, amit szeretnél, itt van nálad, vagy nemsokára itt lesz. Lásd magad, miközben megkapod vagy eléred, amit szeretnél. Ezeket a pozitív kijelentéseket „megerősítéseknek" nevezzük. A megerősítések alkalmazása közben időlegesen függeszd fel kételyeidet vagy hitetlenkedésedet, legalább arra az időre, és azt az érzést próbáld állandósítani, hogy amire vágysz, az nagyon is reális és lehetséges.
Gyakorold ezeket a lépéseket egészen addig, amíg el nem éred célodat vagy már nem vágysz rá többé.
Gondolj csak arra, hogy a célok gyakran megváltoznak megvalósulásuk előtt, de ez az ember változási és fejlődési folyamatának teljesen természetes része. így hát ne is próbálj meg tovább kitartani mellette, mint ameddig van rá energiád - ha már nem érdekel a dolog, ez azt is jelentheti, hogy ideje újra megvizsgálni szükségleteidet.
Ha rájössz, hogy célod megváltozott, mindenképpen valld be magadnak. Tisztázd elmédben, hogy már nem összpontosítasz többé előző célodra. Zárd le a régi szakaszt, és kezdj el egy újon dolgozni. Ez segít abban, hogy ne erezzél magadban teljes zűrzavart, vagy hogy kudarcot vallottál, amikor egyszerűen csak változás történt benned.
Ha eléred a célt, mindenképpen tudatosan is jelentsd ki magadnak, hogy sikerrel végezted el a dolgot. Nagyon gyakran elérünk olyan dolgokat, amelyekre vágyunk és sokszor előre elképzeltünk, és még csak észre sem vesszük, hogy sikerült! így hát részesítsd magadat némi elismerésben, egy vállon veregetést is kiutalhatsz magadnak, és feltétlenül köszönd meg az univerzumnak, hogy teljesítette kérésedet.
Közzétette: www.fenyorveny.hu
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, vagy iratkozz fel a napi hírlevélre, hogy ne maradj le a friss hírekről!







Shakti Gawain




Shakti Gawain






Teremtő képzelet/Vizualizáció: Hogyan végezzük a megjelenítést?



Sokan nem értik, mit is jelent pontosan a „vizualizáció" fogalma. Néhányan aggódnak, mert ténylegesen nem „látnak" mentális képet vagy képzetet, mikor becsukják a szemüket, és megpróbálkoznak a vizualizációval.
Ne ragadjunk le ennél a fogalomnál. Egyáltalán nem kell, hogy mentálisan lássuk is a képzetet. Néhányan azt mondják, hogy nagyon tiszta, éles képeket látnak, amikor szemüket becsukják, és valamit megpróbálnak elképzelni.
Mások úgy érzik, hogy igazából nem „látnak" semmit, csak valahogy arra gondolnak vagy azt képzelik el, hogy nézik azt a dolgot, vagy valamiféle benyomást érzékelnek. Ez tökéletesen jó is így. Állandóan használjuk képzeletünket, nem is tehetünk mást, tehát bármilyen folyamatot érzékelsz közben, az úgy van jól.
Ha még mindig nem vagy egészen biztos abban, hogy mit jelent a vizualizálás, akkor olvasd el az itt következő gyakorlatokat, aztán csukd be a szemed és próbáld ki őket:
Csukd be a szemed, és teljesen lazulj el. Gondolj egy ismerős szobára, lehet a hálószobád vagy a nappalid. Idézd fel néhány jól ismert részletét, mint például a szőnyeg mintája, a bútorok elrendezése, színe. Képzeld el, ahogy besétálsz a szobába, és le ülsz egy kényelmes székre, vagy lefekszel egy díványra vagy ágyra.
Most idézz fel valamilyen kellemes élményt az elmúlt néhány napból, legjobb, ha olyat, ami fizikailag kellemes érzéseket keltett benned, mint például egy nagyon ízletes ebéd, egy masszázs, úszás langyos vízben vagy szerelmeskedés. Az élményt olyan élénken idézd fel, amilyen élénken csak tudod, és újra éld át a kellemes érzéseket.
Most képzeld el, hogy egy idilli tájon vagy, lehet, hogy egy hűs folyó mellett pihensz vagy a puha, zöld füvön, vagy egy gyönyörű, buja erdőben sétálsz. Lehet olyan hely, ahol már voltál, vagy egy elképzelt hely, ahova szeretnél elmenni. Gondold ki a részleteket is, és teremtsd meg pontosan olyannak, amilyennek szeretnéd.
Akárhogyan is szoktad ezeket a jeleneteket felidézni magadban, tulajdonképpen az a „vizualizációs" módszered.
Valójában két különféle eljárást alkalmazunk a kreatív megjelenítés során. Az egyik a befogadás, a másik az aktív tevékenység. A befogadás során egyszerűen ellazulunk, és hagyjuk, hogy jöjjenek a képzetek vagy benyomások anélkül, hogy részleteiket látnánk; elfogadjuk, ami jön. Az aktív részben tudatosan választjuk ki és teremtjük meg, hogy mit akarunk látni vagy elképzelni. Mind a két folyamat az alkotó vizualizáció fontos része, és befogadó és aktív képességeid is erősödni fognak a gyakorlás során.


A megjelenítéssel kapcsolatos speciális problémák



Esetenként előfordul, hogy valakinek teljesen gátolt az a képessége, hogy szabadon megjelenítsen vagy elképzeljen dolgokat, és úgy érzi, egyszerűen „képtelen erre". Ez a fajta blokk általában valamilyen félelemből ered, és lassan meg lehet szüntetni, ha maga a személy is úgy akarja.
Általában az ember azért gátolja saját megjelenítési képességét, mert fél attól, amit önmagába nézve találhat - fél saját be nem vallott érzéseitől és érzelmeitől.
Egy esetben például az egyik csoportom egy férfi tagja folyamatosan képtelen volt a megjelenítésre, és a meditációk alatt mindig elaludt. Kiderült, hogy egy vizualizáció során olyan élménye volt, amely nagyon mélyen érintette őt, és félt, hogy elérzékenyül és zavarba jön a többiek előtt.
Az igazság az, hogy semmi sincs bennünk, amitől sérülhetnénk; csak az tart csapdában minket, hogy félünk átélni saját érzéseinket.
Ha bármi szokatlan vagy váratlan történik meditáció közben, a legjobb, ha alaposan megfigyeljük, átérezzük és átéljük az élményt, s meglátjuk, hogy elveszti majd negatív erejét. Félelmeink azokból a dolgokból származnak, amelyekkel nem nézünk szembe. A félelem elveszíti erejét, ha készek vagyunk szembenézni vele, és megállapítani, honnan ered.
Szerencsére ritkán adódnak ilyen jellegű problémák. Az a törvényszerű, hogy a vizualizáció szinte magától beindul, és minél többet használod, annál könnyebbé válik.
Közzétette: www.fenyorveny.hu
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, vagy iratkozz fel a napi hírlevélre, hogy ne maradj le a friss hírekről!






Shakti Gawain




Meditáció és teremtő képzelet: Az ellazulás nagyon fontos



Teremtő képzelet: Az ellazulás nagyon fontos
Amikor először tanulod alkalmazni ezt a módszert, nagyon fontos, hogy mélyen ellazuljál. Ha tested és lelked ellazult állapotban van, megváltoznak, lelassulnak az agyad által kibocsátott rezgések is. Ezt a mélyebb, lelassult szintet általában alfa-szintnek nevezik (a tevékeny ébrenlét pedig a béta-szint), és napjainkban sok kutatás folyik az alfa-szint hatásával kapcsolatban.


Az alfa-szint nagyon egészséges tudatállapot a testre és szellemre gyakorolt ellazító hatása miatt. Meglepően érdekes módon, sokan úgy látják, hogy sokkal hatásosabban hoz létre igazi változásokat az úgynevezett objektív világban, mint az aktív béta-szint, ami éppen a képi megjelenítés miatt van így. Gyakorlati szempontból ez azt jelenti, hogy ha megtanulsz mélyen ellazulni és használni teremtő képzeletedet, képes leszel arra, hogy sokkal komolyabb változásokat hozz létre életedben, mint amikor gondolkodsz, aggódsz, tervezgetsz, és közben megpróbálod manipulálni a dolgokat vagy az embereket.
Ha van bármilyen testre szabott módszered arra, hogy mélyen ellazulj, vagy hogy csendes, elmélkedő állapotba kerülj, akkor mindenképpen azt használd most is. Ha nincs ilyen, akkor alkalmazhatod az előző fejezetben leírt módszert - a lassú, mély légzést, izmaid fokozatos ellazítását és a 10-től visszafelé számolást. Ha bármilyen nehézség adódik a lazítás során, segítséget kaphatsz a jógával, illetve meditációval kapcsolatos könyvekből. Általában azonban egy kis gyakorlással tökéletesen el tudsz lazulni.
Mellesleg a mély ellazulás egészséges, szellemileg és fizikailag is hasznodra lesz.
Különösen hasznos, ha az alkotó vizualizációt közvetlenül elalvás előtt vagy rögtön ébredés után gyakorlód, mert ilyenkor általában testileg-lelkileg mélyen ellazult és fogékony állapotban vagy. Végezheted a gyakorlatot fekve, de ha hajlamos vagy arra, hogy elbóbiskolj, akkor jobb, ha az ágy szélére ülsz vagy egy székre, kényelmesen, egyenes gerinccel. Az, hogy gerinced egyenes, segíti az energiaáramlást, így könnyebben jutsz a mély alfa-szintre. Délidőben egy rövid meditáció és egy alkotó vizualizációs gyakorlat pihentet, újra élettel tölt meg, és segíti, hogy napod nyugodtabban teljen.
Közzétette: www.fenyorveny.hu
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, vagy iratkozz fel a napi hírlevélre, hogy ne maradj le a friss hírekről!







Shakti Gawain




Egyszerű gyakorlat az alkotó vizualizációban



Íme, példaként itt egy gyakorlat az alkotó vizualizáció alapmódszerének kipróbálására:
Először gondolj valami olyasmire, amit szeretnél. Ehhez a gyakorlathoz valami egyszerűt válassz, amiről úgy gondolod, hogy könnyen elérheted. Lehet ez egy olyan tárgy, amit szeretnél megszerezni, egy olyan esemény, ami szeretnéd, hogy megtörténjen, egy olyan helyzet, amelyben szeretnéd elképzelni magadat, vagy egy olyan körülmény az életedben, amelyen szeretnél javítani.


Helyezkedj el kényelmesen - akár ülve vagy fekve - egy csendes helyen, ahol senki nem fog zavarni. Teljesen lazítsd el a testedet a lábujjaidtól kezdve lassan felfelé haladva egészen a fejtetődig. Gondolj arra, hogy szépen, egymás után, testedben minden izom ellazul, engedd, hogy mindenféle feszültség kiáramoljon a testedből. Lélegezz mélyen és lassan, a hasadból. Lassan számolj visszafelé tíztől egyig, érezd, hogy minden egyes számolásnál egyre jobban és jobban ellazulsz. Amikor már úgy érzed, hogy teljesen ellazultál, próbáld meg elképzelni azt a dolgot, amit szeretnél, pontosan úgy, ahogy szeretnéd. Ha tárgyról van szó, akkor képzeld el magadat a tárggyal miközben használod, gyönyörködsz benne, élvezed, megmutatod a barátaidnak. Ha ez egy helyzet vagy esemény, képzeld el azt, hogy ott vagy, és minden pontosan úgy történik, ahogy szeretnéd. Elképzelheted, hogy mit mondanak az emberek, vagy bármilyen részletet, amely mindezt valóságossá teszi számodra.
Mindezt teheted egészen rövid idő alatt, vagy hosszú időt is eltölthetsz vele, ahogyan jónak látod. Élvezd az egészet. Minden pillanat örömmel töltsön el, pontosan úgy, ahogy egy gyerek álmodozik arról, hogy mit szeretne születésnapjára.


Az elgondolást vagy a képzetet még mindig lelki szemeid előtt tartva gondolatban tegyél valami nagyon pozitív megerősítő kijelentést magadnak (hangosan vagy csak magadban, ahogyan jólesik), mint például:


Egy csodálatos hétvégét töltök éppen a hegyekben.
Micsoda gyönyörű vakáció! vagy
Csodálatosan boldog kapcsolatom van .................. -vel.
Kezdjük tényleg megérteni egymást.
Ezek a pozitív kijelentések, amelyeket megerősítéseknek nevezünk, az alkotó vizualizáció nagyon fontos részei, ezekről részletesen később fogunk szólni.
A vizualizációt mindig ezzel az erőteljes kijelentéssel fejezd be:
Ez a dolog vagy ennél akár még jobb most megvalósul, tökéletesen és harmonikusan, és valamennyi érintett legjavát szolgálja.


Így szabad teret adunk annak, hogy az eredeti elképzeléstől eltérő, annál jobb dolog történjen meg, és közben a kijelentés mindig emlékeztet minket arra, hogy a folyamat csak úgy működik, ha mindenkinek a javára válik.
Ha kételyeid vagy az eredeti elképzeléssel ellentétes gondolataid támadnának, ne védekezz, ne próbáld őket megakadályozni. Ugyanis ellenállásod csak megerősíti ezeket a gondolatokat. Csak hagyd, hogy minden átáramoljon tudatodon, és térj vissza pozitív állításaidhoz és képeidhez.
Csak addig folytasd mindezt, amíg érdekesnek és élvezetesnek találod. Ez lehet öt perc vagy fél óra is. Mindennap képzeld el újra, vagy amilyen gyakran csak megteheted.
Láthatod, maga az alapfolyamat meglehetősen egyszerű. De ahhoz, hogy igazán hatásosan működjön, szellemi erőfeszítésre és a módszer folyamatos tökéletesítésére van szükség.
Közzétette: www.fenyorveny.hu
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, vagy iratkozz fel a napi hírlevélre, hogy ne maradj le a friss hírekről!







Shakti Gawain




A földhöz rögzítés és az energia áramoltatása



Ez egy nagyon egyszerű vizualizációs technika, amelyet jó elvégezni bármely meditáció elején. Az a célja, hogy mozgásba hozza energiánkat, megszüntesse az energiaáramlás akadályait, és a fizikai világhoz kapcsolva tartson minket, nehogy „elszánjunk" meditáció közben.


Ülj kényelmesen, egyenes háttal egy széken vagy törökülésben a padlón. Csukd be a szemed, lassan és mélyeket lélegezz, számolj vissza 10-től 1-ig, amíg teljesen él nem lazulsz.
Képzeld el, hogy egy hosszú kötél van rögzítve gerinced alsó végéhez, amely folytatódik lefelé, át a padlón és mélyen belemegy a földbe Ha akarod, „úgy is képzelheted, hogy olyan ez, mint egy fa gyökere, mely mélyen bele van nőve a földbe. Ezt a kőtelet nevezzük, földelő kötélnek".
Most képzeld el, hogy a föld energiája ezen a kötélen át áramlik fölfelé (és ha széken ülsz, jön föl a talpadon), és szétáramlik tested minden részébe, majd kifelé a fejed tetején. Egészen addig lásd ezt, amíg nem érzed, hogy biztos az áramlás. Most képzeld el azt, hogy a kozmosz energiája áramlik beléd a fejtetődön keresztül, bele a testedbe, majd lefelé, a földelő kötélen és lábadon keresztül a földbe. Érezd mind a kétirányú áramlást, és azt is, hogy ezek harmonikusan elegyednek testedben.
Ez a meditáció egyensúlyban tart majd a látomások, fantázia és képzelet kozmikus energiája és a fizikai létsík stabil, földies energiája között... s ez az egyensúly növelni fogja jóllétedet és megjelenítési képességeidet is.
Közzétette: www.fenyorveny.hu
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, vagy iratkozz fel a napi hírlevélre, hogy ne maradj le a friss hírekről!






Shakti Gawain




Hogyan működik az alkotó vizualizáció?



Hogy megérthessük, hogyan működik teremtő képzeletünk, hasznos egy pillantást vetni néhány ide kapcsolódó elvre:




A fizikai univerzum energia



A tudományos világ most kezdi felfedezni azt, amit a metafizikával és szellemtudományokkal foglalkozó mesterek évszázadok óta tudnak. A minket körülvevő fizikai világ valójában egyáltalán nem „anyagból" áll; fő összetevője egy olyanféle erő vagy esszencia, amelyet energiának nevezhetünk.
Megszokott érzékelési szintünkön a dolgok szilárdnak és egymástól elkülönültnek tűnnek. Ám ha finomabb műszereket használunk - az atomok, illetve azok összetevőinek szintjén -, akkor a látszólag szilárd anyag is felbontható egyre kisebb és kisebb részecskékre, amelyekről végül is az derül ki, hogy pusztán energiaformációk.
Fizikai szinten tehát mindannyian energiából állunk, és minden, ami bennünk, illetve körülöttünk van, szintén energiából tevődik össze. Mindannyian egy nagy energiamező részei vagyunk. Azok a dolgok, amelyeket szilárdként és egymástól elkülönültként érzékelünk, a valóságban annak a lényegi energiának különféle formációi, amely mindannyiunkban közös. Mindannyian egyek vagyunk, még a szónak a szó szerint vett fizikai értelmében is.
Az energia különféle terjedési sebességű rezgésekből áll, és így különböző minőségű megjelenései vannak, finomabbak, illetve egészen tömörek. A gondolat egy meglehetősen kifinomult, könnyű energiaforma, és ezért nagyon gyorsan és könnyen változik. Az anyag egy viszonylagosan tömör, sűrű energiaformáció, és ezért lassabban mozog és változik. Természetesen az anyagon belül is nagyon sokféle variáció létezik. Az élő test anyaga eléggé finom, gyorsan változik és könnyen befolyásolható. Egy szikla például sokkal tömörebb formáció, így lassabban változtatható és nehezebben befolyásolható. De még egy sziklára is hat a víz finom, könnyű energiája, és végül is megváltoztatja azt. Az energia minden formációja kölcsönös kapcsolatban áll egymással, és hatással lehet egymásra.


Az energia mágneses természetű



Az energia egyik fontos törvénye ez: bizonyos minőségű vagy rezgésű energia természeténél fogva hasonló minőségű és rezgésű energiát vonz.
A gondolatoknak és érzéseknek megvan a saját mágneses energiájuk, amely hasonló természetű energiát vonz magához. Láthatjuk például ezt az elvet működés közben, amikor „véletlenül" összetalálkozunk valakivel, akire éppen akkor gondoltunk, vagy „találomra" felkapunk egy könyvet, amely pontosan azt az információt tartalmazza, amelyre épp abban a pillanatban szükségünk van.


Az elgondolást a formai megjelenítés követi



A gondolat egy gyors, könnyű, mozgékony energiaformáció. Rögtön manifesztálódik, nem úgy, mint a tömörebb formációk, mint például az anyag.
Amikor alkotunk valamit, először mindig gondolatban alkotjuk meg azt. Egy gondolat vagy egy el- gondolás mindig megelőzi a manifesztációt. „Azt hiszem, főzök valamit vacsorára." Ez az az elgondolás, amely az étel elkészítését megelőzi. „Szeretnék egy új ruhát." Ez előzi meg azt, hogy elmegyünk és veszünk egyet. „Munkát keresek." Ez előzi meg azt, hogy találunk magunknak munkát és így tovább.
A művésznek először van valamiféle elgondolása vagy inspirációja, és azután hozza létre a festményt. Az építésznek van egy terve, és ezután építi meg a házat.
Az elgondolás olyan, mint egy tervrajz; létrehozza a formának a képzetét, amely ezután vonzerőt gyakorol a fizikai energiára, és abba a formába irányítja azt, megjelenítve ezáltal a fizikai létsíkon.
Ugyanez az elv érvényesül akkor is, ha nem folyamodunk közvetlen fizikai cselekvéshez azért, hogy elgondolásunk szemmel láthatóvá váljék. Pusztán az, hogy van egy elgondolásunk vagy gondolatunk, és ezt agyunkban tároljuk, olyan energia, amely magához vonzza és létrehozza ezt a formát az anyagi síkon is. Ha állandóan betegségre gondolsz, végül is megbetegszel. Ha gyönyörűnek gondolod magad, azzá fogsz válni.


A szétsugárzás és a vonzás törvényei



Ez valójában azt az elvet jelöli, hogy bármit küldesz az univerzumba, az valamilyen módon visszasugárzik rád. „Amint vetsz, úgy aratsz."
A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy mindig azt a dolgot vonzzuk az életünkbe, amire a legtöbbet gondolunk, amiben a legerősebben hiszünk, amit lényünk legmélyén várunk el és/vagy a legélénkebben képzelünk el. Ha negatívak és félelemmel teltek vagyunk és bizonytalanok vagy aggódok, akkor magunkhoz fogjuk vonzani azokat a bizonyos tapasztalatokat, helyzeteket vagy embereket, amelyeket elkerülni igyekszünk. Ha alapvető hozzáállásunk pozitív, örömet várunk el, megelégedést és boldogságot képzelünk magunk elé, akkor mindezt magunkhoz fogjuk vonzani, illetve olyan helyzeteket és eseményeket teremtünk, amelyek illenek ezekhez a pozitív elvárásainkhoz. így tehát minél több pozitív energiát fektetünk abba, hogy elképzeljük azt, amit valójában szeretnénk, annál inkább meg fognak jelenni ezek a dolgok az életünkben.


Az alkotó vizualizáció módszerének alkalmazása



A változás folyamata nem a felszínen jön létre, nem elég, ha pusztán „pozitívan gondolkodunk". A változás magában foglalja azt, hogy kutatjuk, felfedezzük és megváltoztatjuk az élettel kapcsolatos legmélyebb, legalapvetőbb hozzáállásunkat. Az alkotó vizualizáció alkalmazásának elsajátítása így mély, jelentőségteljes növekedési folyamattá válhat, melynek során gyakran felfedezzük, miképpen tartottuk vissza saját magunkat, hogyan akadályoztak meg minket félelmeink és negatív elgondolásaink abban, hogy megelégedést és kiteljesedést érjünk el életünkben. Amikor tisztán látjuk mindezt, az alkotó vizualizáció módszerének segítségével ez a korlátozó hozzáállás meg is szüntethető', és így szabad teret kapunk arra, hogy abban a természetesen boldog és kiteljesedett és szeretetteli állapotban éljünk, amelyre születtünk...
Kezdetben az alkotó vizualizációval bizonyos időpontokra és bizonyos célok elérésére szorítkozhatsz. Később egyre inkább szokásoddá válik majd a módszer alkalmazása, és elkezdesz bízni az eredményekben, amelyeket elérhetsz általa. Úgy fogod találni, hogy gondolkodási folyamatod nélkülözhetetlen részévé válik. Folyamatos tudatállapottá alakul, amelyben tudod, hogy te vagy életed állandó teremtője.
Képzeletünk alkotó használatának ez a végső célja - az, hogy életünk minden pillanatát az alkotás csodálatos pillanatává változtassuk, amelyben természetszerűleg mindig a legjobb, a leggyönyörűbb és a legteljesebb életet választjuk, amit csak el tudunk képzelni...
Közzétette: www.fenyorveny.hu
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, vagy iratkozz fel a napi hírlevélre, hogy ne maradj le a friss hírekről!


Shakti Gawain



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése