2018. november 11., vasárnap

Műhely kiépítése x .






Műhely kiépítése x .



Kombinált gyalugép steller


 2018. szeptember 15. - kgl
gyalugep_steller.jpg
A legtöbb barkács kategóriás kombinált gyalugépnek a stellere nem elég merev, vékony lemezből préselt alkatrészekből áll. Ez még talán nem lenne olyan nagy hiba de az már igen, hogy nem állíthatóak a kés hossza mentén, így mindig csak a fix steller tövében tudunk vele élgyalulást végezni. Ha ott elkopott az éle a késeknek, akkor sem tudjuk máshol használni a kés élét megvezető nélkül. Viszonylag egyszerűen tudunk készíteni egy sokkal jobb stellert a gépünkre, aminél ezeket a hibákat ki tudjuk küszöbölni.  A kések élezésére is kapunk ötletet a videóban. 

Homemade Tilting Fence for my cheap Jointer-Planer combo




Leszorítós csúszóasztal

 2015. október 16. - kgl
csuszoasztal.jpg
Darbin Orvar egy olyan csúszóasztalt készít amelyen egy leszorító is van így a munkadarabot biztonságosan rögzíteni tudja, és a keze sincs a fűrészlap közelében a vágás közben. ez biztonsági szempontból nagyon jó megoldás. A szokásos faanyagokon kívül 2 darab alumínium L profilra és egy menetes szárra lesz szükség a tolóasztal elkészítéséhez. 

Cross Cut Sled w/ Clamp


másoló maró

Pantorouter build in 25 minutes (compilation)


fúrógép élmaróvá tétele

How to Make a Wooden Router Attachment for a Drill machine. | DIY .



fúró, eszterga , csiszoló,palást, homlok.

4 in 1 Drill Press Build Pt1 : The Drill Press / 4 in 1 Sütun Matkap 1. Bölüm



Amazing Modern Wood Lathe Machinery in action - Fastest CNC Technology Woodworking Machine




Sarok szorító

 2017. július 24. - kgl
sarok_szorito.jpg
Talán már te is belefutottál abba a problémába, hogy ha 2 munkadarabot 90 fokos szögben akarsz összeragasztani akkor biztosítani kell az összeszorítást a ragasztás idejére és ráadásul derékszögben kell állnia a ragasztás után is a munkadarab két elemének. Ezt a legegyszerűbben sarokszorítóval tudjuk megoldani amit megvehetünk készen is de hulladék rátegelt lemezből vagy keményfából magunk is el tudjuk készíteni ahogy Sidney FÉBA feltöltő is tette.

GRAMPO DE JUNÇÃO



csapozó pad

GABARITO PARA ESPIGA ( Tenon jig )


homlokcsiszoló fúrógépre

DIY Drill Powered Disc Sander


Freestyle DIY | A disc sander out of scrap


sarokcsiszolóból szalagcsiszoló

Angle grinder attachment DIY metal grinder belt sander



köszörűból homlok csiszoló

Home made double disc sander for und

er $5!




Make a folding outfeed table


asztalos szorító

Making The Hybrid Bar Clamp

gépsatú fából

Drill Press Vise, how to make



gépsatú fából

PRENSA CASERA PARA TALADRO DE BANCO



oszlopos fúrógép fából I.

Suporte para Furadeira com Regulagem, parte 1 Passo a passo




oszlopos fúrógép fából II.

Suporte para Furadeira com Regulagem, parte 2 Passo a passo



mozaik tábla összerakása

Mesa End Grain - Passo a passo completo



Asztali szorító

 2015. február 27. - kgl
asztali_szorito.jpg
Nem minden műhelyben van elegendő hely, vagy anyagi lehetőség megvenni egy hagyományos gyalupadot, ilyenkor nagyon nehéz az élete egy hobbiasztalosnak, mert mindig ki kell találnia, hogyan rögzítse jól a munkadarabot a meglévő kis munkapadján. Ha van már egy nagyobb satuja az már hatalmas előny. De egy nagyméretű munkadarabot abba sem lehet rögzíteni ilyenkor jön hogy csináljunk egy asztali szorítót amit mégis tudunk használni. 
A szorító egy U alakú hosszú vezetőből áll, az U két függőleges belső oldalán horony fut végig, ez a horony vezeti meg a támasztót és a szorítót.
A támasztó is és a szorító karja is excenteres rögzítést használ amelyek az aranyspirál alapjánlehet elkészíteni.
A támasztó az U profilban 
A támasztó az oldal vezetővel, itt még nincs a a vezetőn az alsó léc aminek neki fog feszülni az excenter. A támasztó excenterének ívére csiszolópapírt kell ragasztani az elcsúszás ellen, ez az U profil alsó oldalának fog nekifeszülni és biztosítja majd az automatikus rögzítést. 
A szorító a helyén. A szorító kisebbik fakockája bele van ragasztva az U profilba, és egy spirálrugó nyomja el nyitott helyzetbe a szorító nagyobbik kockáját. Az U profil végén az excenteres szorítókar a rugó ellenében tudja ezt a nagyobbik kockát elmozdítani balra a szorításhoz. A szorító és a támasztó tetején lévő kis kockák cserélhetőek ha megsérülnének, és kicsi parafa van ráragasztva azért, hogy ne sértse meg a szorítás a munkadarabot. 
A következő videó mutatja be, hogyan készül az asztali szorító. A videóért és a képekért köszönet Boris Beaulantnak
 További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha "lájkolod" az oldalunk Facebook oldalát! Ha tetszik akkor kattints légyszíves a "Tetszik" gombra, vagy a "Megosztás" gombra, hogy még többen láthassák ezt a cikket. Ha véleményed van a cikkről akkor ne rejtsd VÉKA ALÁ, írj egy pár sort a "hozzászólásokban"!

Asztali szorító

La presse latérale d'établi :: Outillage pour le bois


asztali szorító

La presse latérale d'établi :: Outillage pour le bois



élvágó körfűrészre

Butée de positionnement de rail de scie plongeante :: Outillage pour le bois


szorító menetes szárra fiókok szerelésére

La presse à cadre :: Outillage pour le bois







maró asztali kiegészítés

L'encocheuse :: Outillage pour le bois





csapozóasztal szorítókkal

minoteuse :: Outillage pour le bois




Installation des nouvelles MiniMax



csapozó

Parle moi de ... ton astuce avec la Domino dans les coupes d'onglet



Montage de la presse à plaquer :: Outillage pour le bois


deszkák végeinek szögben vágása

Parle moi de ... ton Gabarit vertical à coupe d'onglet


Chariots d'atelier en support de collage :: Outillage pour le bois



Replacing the connector housing on a Festool TS 55 REBQ


lemeztáblák szállítása átalakított utánfutóval

La Chariotte à Panneaux




Kétkaros satú készítése

 2015. június 16. - kgl
satu.jpg
Satura minden műhelyben szükség van. A fém satuk nem tudják helyettesíteni teljesen a faipari satukat mert rövid a befogó pofájuk és nagyobb méretű anyagot nem lehet befogni úgy, hogy alig álljon ki a pofák közül. Ezért célszerű, hogy készítsünk magunknak egy egyszerű asztalos satut. Az egyik legjobban használható a kétkaros "Moxon vise" típusú satu amit házilag is el tudunk készíteni. Scott a garázs műhelyébe készített egy ilyen satut. Kezdő hobbiasztalosoknak is ajánlom az elkészítését.

How to make a Moxon Vise, Woodworking vise, cheap to make



Moxon Vise Build




Gyors kioldású satu mechanika

 2018. július 26. - kgl
gyorskioldasu_satu.jpg
Akik asztalos satut szeretnének építeni a munkaasztalukba azoknak el kell gondolkodniuk azon, hogy milyen megoldást használjanak a satuhoz. A legegyszerűbb a menetes szár és egy anya használata, de ezt nagyon sokat kell tekerni a megfelelő pozícióba. Egy egyszerű megoldással viszont el tudunk készíteni ugyanezen anyagokból egy gyors kioldású satu mechanikát. Ezzel a megoldással összetoljuk a megfelelő méretre a satupofákat és máris szoríthatjuk egy két tekeréssel. 

Easy Quick Release Vice Mechanism


u.a.

Quick Release Vice Build - The Mechanism - Part 1



Homemade Quick Release Vice



Homemade Tail Vice




Biztonsági kapcsoló gépekhez

 2017. január 20. - kgl
biztonsagi_kapcsolo.jpg
A legtöbb állványos barkácsgépen ma már biztonsági kapcsoló van,amivel egyetlen kézmozdulattal le tudjuk állítani a gépet ha baj van. De mi van akkor, ha a biztonsági kapcsolót nem jó helyre tervezték a gépre, agy éppen mindkét kezünk foglalt, rossz esetben elkapja a gép a ruhánk úját, akkor lehetőségünk sincs kézzel leállítani a gépet. Minden gépünknél gondoljuk át alaposan, hogyan tudjuk még biztonságosabbra átépíteni ha szükséges. Az ilyen munkák megkezdése előtt ajánlott tapasztalt kollegák véleményének a kikérése és ha nem értünk az elektromos szereléshez akkor azzal bízzunk meg szakembert. 

Radial Arm Saw 3



Gyors STOP gomb gépekre



 2018. szeptember 14. - kgl
gyors_stop.jpg
 Rengeteg olyan gép kerül forgalomba amin nincsen gyors stop gomb. A gyors stop gomb arra szolgál, hogy akkor is meg tudjuk nyomni, ha oda sem nézünk, mert elég nagy méretű. Aki ad a biztonságra, az a gépeit kiegészíti egy ilyen egyszerű hulladék fából is elkészíthető gyors stop gomb fedlappal. Tipikusan az asztali körfűrészeken hiányzik a legjobban a gyors stop pedig ott még el is dugják a kapcsolót az asztallap alá jó mélyre, mert az asztallap eleje jól kilóg előre. 

HOW TO MAKE QUICK STOP FOR EINHELL



Tolófa készítése

 2016. július 27. - kgl
tolofa.jpg
Nagyon sok asztalos szenvedett már maradandó egészségkárosodást, főleg csonkolást, mert nem használtak tolófát az asztali körfűrészen.  Az sem mindegy, hogy milyen tolófát használunk. A biztonságos tolófát csak olyan magasan tudjuk megfogni, hogy az asztali körfűrész fűrészlapja teljesen felemelt állapotban se tudja elérni a tolófát fogó kezünket, és van legalább még 3-5 cm távolság a fűrészlap fölött ahol a kezünk lesz majd vágáskor. Azért, hogy lejjebb ne tudjuk megfogni a tolófát, ki kell alakítanunk rajta egy fogantyú részt, ami például az ujjainkat megfelelő pozícióba tartja, vagy egy vízszintes ütköző tányért is rakhatunk a biztonságos magasságba a tolófa fogantyú részére
. A gyárilag az asztali körfűrészekhez adott pálca alakú műanyag tolófa nem biztonságos, mert ha lecsúszik a munkadarabról tolás közben akkor a kezünk automatikusan lejjebb mozdul pont bele a forgó fűrészlapba. Mark Susak egy egyszerű háromszög alakú tolófát készített, amin kialakította az ujjainak a helyet, így már biztonságosan használható.

Making The Best Push Stick In The World



oszlopos fúrógép fából

How to make drill press stand at home very cool with size


u.a.

Progetto trapano a colonna (fai da te)




u.-a.

Cómo Hacer Taladro de Banco Casero


szalag csiszoló

MINI BELT GRINDER! HOW TO MAKE! HOME MADE! DIY!





Biztonságos irányítás szalagfűrészen

 2015. október 24. - kgl
szalagfuresz.jpg



 Az asztalosipari gépek nagyon veszélyesek, ha nem szakszerűen használjuk őket. Ritka, ha csak megvágják az ember kezét, legtöbbször inkább csonkolnak. A szalagfűrész sokszor kell apró méretű munkadarabot fűrészelnünk, így közel kerül a kezünk a fűrészlaphoz. Elkerülhetjük a baleseteket, ha megfelelő technikával és tolófával használjuk a gépet, így ráadásul sokkal pontosabban tudunk majd fűrészelni a kijelölt vonal mellett, mert a tolófa segít megvezetni a munkadarabot. 

Band Saw Steering Stick - A Safe Way



Szalagfűrész keskeny lappal

 2016. május 07. - kgl
szalag_vagas.jpg
Ha a szalagfűrészünkön széles szalag van, akkor azzal nem tudunk kis ívben vágni, de mit tehetünk ha elszakad a keskeny szalagunk és mégis szeretnénk kis ívekben vágni. Vágjuk el a széles szalagunkat hosszába és lesz egy keskeny szalagunk. Na ez elsőre elég bizarnak tűnik, de működik. Ajánlom, hogy alaposan gondold át, milyen baleset megelőző intézkedéseket teszel, mielőtt belefogsz az átalakításba, hova fogsz állni, hogyan tartod a kezed, milyen védőfelszerelést viselsz stb..
szalagfűrészlap keskeny lappá vágása

Splitting A Band Saw Blade Experiment



szalag csiszoló

6x48" belt sander build



How to Make Custom Length Bandsaw Blades Without a Welder

https://www.youtube.com/watch?v=xWjs3lGk8xk



AMISH SAWMILL!!!!



Brazing Broken Bandsaw Blades



Merülőfűrész asztalba ápítése

 2017. október 22. - kgl
merulofuresz_asztaltban.jpg Pár napja volt szó a merülőfűrészek előnyeiről, most  pedig megismerhetitek, hogyan lehet beépíteni egy asztalba a merülőfűrészt minimális átalakítással. Csak lyukat kell fúrni a gép talpába, ezért garanciális gépen nem javaslom a garancia elvesztése miatt. A gép vezetővonalzóját is fel lehet használni egy egyszerű tolóasztalnak. A merülőfűrész csak akkor működik, ha a ravasz kapcsolója nyomva van, ezért egy kis ravasz kengyellel kell azt nyomva tartani. Ezért csak úgy szabad a gépet elkészíteni a biztonságos használat miatt, hogy egy külön biztonsági kapcsolón keresztül lehessen beindítani és kikapcsolni a gépet.


 DIY table saw - track saw upside down





Lyukcsiszológép egyszerűen

 2018. július 05. - kgl
lyukcsiszolo.jpg
Egy lyukat belül megcsiszolni, vagy egy belső ívet, nem is olyan egyszerű, főleg akkor ha az átmérő nem túl nagy. Marad a tűreszelő vagy a kerek ráspoly, de a tűreszelő lassú és fáradtságos, a ráspoly meg nem ad szép felületet. Erre az esetre is van egyszerű megoldás, egy olyan gépet kell felhasználnunk a lyukcsiszológép építéshez amely minden hobbiasztalosnak van. Az elkészítése gyerekjáték, és nagyon olcsón elkészíthető.

How to transform a jigsaw into a power sander





Kombinált gyalugép steller

 2018. szeptember 15. - kgl
gyalugep_steller.jpg
A legtöbb barkács kategóriás kombinált gyalugépnek a stellere nem elég merev, vékony lemezből préselt alkatrészekből áll. Ez még talán nem lenne olyan nagy hiba de az már igen, hogy nem állíthatóak a kés hossza mentén, így mindig csak a fix steller tövében tudunk vele élgyalulást végezni. Ha ott elkopott az éle a késeknek, akkor sem tudjuk máshol használni a kés élét megvezető nélkül. Viszonylag egyszerűen tudunk készíteni egy sokkal jobb stellert a gépünkre, aminél ezeket a hibákat ki tudjuk küszöbölni.  A kések élezésére is kapunk ötletet a videóban. 

Homemade Tilting Fence for my cheap Jointer-Planer combo





Fúróasztal oszlopos fúrógépre

 2017. február 08. - kgl
furogep_asztal.jpg
 Izzy Swan nem volt megelégedve az oszlopos fúrógépével, kicsi a munkaasztala, magasság állításnál lötyög-kóvályog oldal irányban és elég nehéz felfelé tekerni a munkaasztalt. Sajnos a legtöbb oszlopos fúrógép ilyen, nem is nagyon van kivétel ami ezeket a hibákkal nem rendelkezne. Ezért úgy döntött Izzy, hogy kicsit átalakítja a gépet, egy új nagyobb munkaasztallal melyet oldalirányba is állítani lehet így csaphornyokat is tud marni a géppel. Az oldalirányú kóválygást nem tudta megszüntetni de motoros asztalemelést készített, így jóval gyorsabb és könnyebb az asztal állítása.

DIY - Drill Press Table of AWESOMENESS!!



szalagfűrészlap forrasztása

How to repair broken band saw blades and save money



u. a.

VID 20150113 090042



u.a.

How to repair broken band saw blades



5 dolog

Top 5 Genius ideas | DIY



20 deolog

20 Easy Woodworking Techniques! WoodArt







Oszlopos fúrógép és marógép - 3 videó




 2017. október 23. - kgl
oszlopos_marogep.jpg



Ma 3 videó lesz egymás után a cikkben. Egy barkács oszlopos fúrógépet bárki meg tud vásárolni mert elég olcsók, de sajnos a méretük elég kicsi, a motorjuk elég gyenge teljesítményű, így csak apróbb munkákra használható. A Mirock's Woodshop feltöltője ezért készített magának egy nagyobb oszlopos fúrógépet amibe kézi fúrógépet és felsőmaró gépet is be tud rögzíteni, így marásra is és fúrásra is tudja használni a gépet. A munkadarab rögzítéséhez is készített két irányban mozgatható satut, így a marási műveleteket is pontosan tudja elvégezni.Alaposan átgondolt gép született így, ajánlom a figyelmetekbe. Az első videóban a gépet mutatja be, a másodikban a maró satut készíti el, a harmadikban mérővonalzókkal egészíti ki a gépet a pontos használhatóság érdekében.
Oszlopos fúró , és marógép

Homemade drill and router press. General review





INGYENES ÉS RENDSZERES HOZZÁFÉRÉS 150 MUNKÁKBAN




16000 faipari terv pénzért 67§dollár
Nézd meg ezt a videót a végéig, hogy teljes hozzáférést kapj!


oszlopos fúró, és marógép II.

Homemade drill and router press. Guides





HOMEMADE DRILL PRESS / woodgears / faire une perceuse a colonne

oszlopos fúró , és marógép III.

Homemade drill and router press. Scales



asztallap fúratozása , és fűrészhálózatozása

Precise Driling of MFT tabletop Holes

https://www.youtube.com/watch?v=EpctHWS7lHc





Állítható szögvezető tolóasztal

 2015. február 12. - kgl
szogvezeto.jpg
Ha asztali körfűrészen akarunk ferde vágást készíteni akkor kisebb munkadaraboknál használhatjuk a szögvezetőt, de hosszabb munkadarabokhoz, például egy elkeskenyedő asztal láb fűrészeléséhez egy állítható szögvezető tolóasztalt kell készítenünk amit a steller mellett vezetve a kívánt szögben tudunk szép egyenesen fűrészelni a munkadarabot. Egy ilyen állítható szögvezető tolóasztal építését mutatja meg Jerry Brown.

Tapering Jig





oszlopos fúrógép fából

DIY Bench Top Drill Press



faeszterga fúrógépre

Homemade Woodworking Lath

e || Make A Drill Powered Wooden Lathe



Top 6 genius ideas



TORNO PARA MADERA,(PRIMERA PARTE)





Egyszerű körfűrész vezető

 2015. március 13. - kgl
korfuresz_vezeto.jpgHa a kézi körfűrész gépünkkel szeretnénk pontos vágásokat készíteni akkor egy vezetőre is szükségünk lesz, így elkerülhetjük a girbe-gurba vágást. A most bemutatott körfűrész vezető nagyon hasznos, pontos és pár perc alatt elkészíthető.








How to Make a Circular Saw Guide - This Old House







Segédeszközök a műhelyben



 2015. április 07. - kgl
segedeszkozok.jpg



A műhelyben rengeteg segédeszközt használunk. Például felezővonal rajzolót amivel egy munkadarab középvonalát tudjuk egy mozdulattal megrajzolni anélkül, hogy méregetnénk, vagy különböző csiszolófát amin a vágási sorjákat tudjuk lecsiszolni az élekről, vagy derékszög megvezetőt ragasztáshoz, szegezéshez, vagy olyan megvezetőt amivel a körfűrészen tudunk csapolást készíteni egy doboz sarkaiba. 

Woodworking Jigs - Woodworking for Beginners #21







5 szinte ingyenes szerszám a jó munkához

 2018. szeptember 27. - kgl
ingyenes_szerszamok.jpg
Szeretem az olyan szerszámokat amik szinte nem kerülnek semmibe mégis remekül használhatóak. Olivier Verdier 5 olyan egyszerű szerszámot mutat amit saját magunk is el tudunk készíteni. A most bemutatott 5 szerszám nagyon hasznos, például a kopott szalagcsiszoló papírok újra felhasználása, vagy a régi gyalukésből készített ragasztó eltávolító. Ez utóbbi nekem külön tetszik, mert könnyebb a használata mint a citlingnek. 

TOP 5 DES OUTILS DE MENUISIER GRATUITS





Moduláris csuklós szerszám

 2018. június 09. - kgl
csuklos_szerszam.jpg
James Biggar a Moduláris csuklós szerszám nevet adta a nemrégen készített gépének. Mint ahogy a nevében is benne van csuklós tagok biztosítják a gép mozgását és egy sarokcsiszoló van rögzítve a gépbe, melybe többféle feladatra lehet befogni vágókorongokat. Fém és fa vágására egyaránt alkalmas a gép és a cserélhető gépek  és korongok miatt nevezi modulárisnak, mivel lehet használni fágásra, fúrásra marásra a gépet a megfelelő szerszámmal felszerelve. A gép használata biztonságos ha jól van megépítve és jó, hibamentes keményfát használnak az építéséhez, ügyelve a megfelelő méretezésre.  Csak nagy gyakorlattal rendelkező hobbiasztalosnak ajánlom a megépítését. A gép tervei itt érhetőek el : https://www.resystech.com/modular-tool-guide-system.html

Building A Modular Articulated Tool Guide System - Version 1



gyorsdaranoló sarokcsiszolóból

Wow !!! Sliding Angle Grinder Stand







 2015. március 26. - kgl
baba_kapu.jpg
Amikor gyermekeink elkezdenek már járni, és elkezdik felfedezni maguk körül a házat, védenünk kell bizonyos helyektől, például a lépcsőktől, hiszen nekik még veszélyes és nem is tudják használni. Egy egyszerű baba kapuval ezt a védelmet megoldhatjuk


Swinging Actuating Baby Gate 022



gyorsdaraboló sarokcsiszolóból

Стойка для болгарки. Making Angle Grinder Stand.





észi szerszámok

Increibles Herramientas Que Querras Tener En Tu Casa



üllő

Como se hace un yunque de acero a partir de un rail



fa szabása össze illesztése asztallá

Ash tree coffee table







Lombfűrész gép készítése

 2015. március 21. - kgl
lombfuresz_gep.jpg Rengeteg olcsó és gyenge minőségű lombfűrész gépet lehet kapni, de van akinek még ezek is drágák. Ilyenkor jön az, hogy építsünk a meglévő eszközeink kiegészítésével egy még olcsóbb verziót, ami még használható és hamar el is lehet készíteni. Pár apró ötlet, egy kis kreativitás és már meg is van az új gépünk amit ha ügyesen készítjük el, akkor felveheti a versenyt a gyenge minőségű üzleti gépekkel.


Serra tico tico de bancada caseira



Házi táblavágó egyszerűen

 2015. március 14. - kgl
tabla_vago.jpg
A legolcsóbban akkor tudjuk megvenni a bútorlapokat, rétegelt lemezt MDF lapot stb... ha teljes táblában vásároljuk meg és magunk vágjuk fel otthon méretre. ehhez egy nagyon egyszerű táblavágót kell építenünk mert ezzel nagyon gyorsan és egyszerűen tudjuk a méretre szabást elkészíteni. A táblavágó nagyon kis helyet foglal a fal mellett, ezért kisméretű műhelyekben is elfér.
Kályha készítés bolylerból

Homemade Panel Saw From Pipes And Castors -- Every Workshop Should Have One!



rönkhasító autó emelővel

DIY LOG SPLITTER made out of scrap metal

https://www.youtube.com/watch?v=l3ZZjhsM8g0


Pergola építése

 2015. február 09. - kgl
pergola.jpg
Egy pergola nagyon karakteressé teszi a kertünket, megmutatja, hol szeretünk pihenni a szabadban, némi árnyékot is nyújt ha futó növényeket például futó rózsát, vagy lugas szőlőt ültetünk a lábaihoz. Pár év alatt annyira meg tudnak nőni a növények egy kis gondozással, hogy nagyon jó árnyékos, hangulatos pihenőhelyet kapunk. 


How to Build a Pergola | Mitre 10 Easy As







Körfűrész asztal építése

 2015. január 23. - kgl
korfuresz_asztal.jpg
Sok körfűrész asztal építését mutattunk meg már, voltak közöttük egyszerűek, és komolyabbak is, de nagyon igényesen megépített körfűrész asztal elég ritka. A mai videóban Cosma B. készíti el körfűrész asztalát nagyon igényesen. 


Building a Good Table Saw for Cheap (using a Router and a Drill)







New pantorouter first cut and adjusting for accuracy







fűrészlap élezése sablonos

Filer Guide for Hand-Saws, How to make



körfűrészlap élezése

Как Самому Точить Пильные Диски Простым Приспособлением




Tegyél sót a mosásba! Le fog esni az állad!


A só nem csak a konyhában lehet hasznos, hanem mosáskor is nagy segítség lehet.
Vibráló színek
Aki festett már otthon ruhát, az biztosan észrevette már, hogy a festékek csomagolásán többnyire külön feltüntetik, hogy a színt sóval lehet fixálni. A színek megőrzésében egy hétköznapi mosásnál is segíteni fog a só. Ehhez csupán egy csésze sót kell adni a mosáshoz, így nem fognak fakulni a ruhák. Makacs foltok
Jó hatással van a só a bor-, a vér- és a tintafoltokra. Keverj sűrű masszává vizet és sót, dörzsöld bele a foltba, hagyd állni, majd mosd ki.
Sárga hónalj, izzadtságfoltok
Elsősorban a fehér színű ingekre és pólókra jellemző, hogy csúnya, sárga folt éktelenkedik a hónalji résznél. Ezt a sima mosással szinte lehetetlen eltüntetni, sokszor pedig még folteltávolítókkal sem sikerül. Pépesre vizezett sóval dörzsöld be a felületet, majd miután kicsit állni hagytad, dörzsöld át újra és öblítsd ki alaposan.
Mosógép tisztítása
Az ecetes mosógép tisztítás sokak számára ismert. Ez tisztítja a gépet, megszabadít a vízkőtől és a lerakódásoktól, meghosszabbítja a mosógép életét is. Ha az ecet mellett fél csésze sót is adsz a tisztításhoz, akkor az extra ionokkal még hatásosabb eredményt biztosít.
Forrás: kiskegyed.blikk.hu




Így lesz hófehér a fürdőkád és ragyogóan tiszta a fürdőszoba villámgyorsan!



Írta:bidista
A mai rohanó világban nem elegendő, hogy csak sietve kitakarítjuk az otthonunkat, ez a munka egy kissé több időt vesz idénybe, ha azt szeretnénk, hogy rend és tisztaság legyen.
Ma szeretnénk bemutatni nektek néhány hasznos ötletet a fürdőszoba kitakarításához, kémiai vegyszerek nélkül. Egy darab citrom és egy kevés szódabikarbóna csodákra képes, bármilyen felületet letörölhetünk ezzel a keverékkel és az egészségünket sem veszélyeztetjük.

Most pedig lássuk, hogyan takaríthatunk ki gyorsan és könnyedén

1. Hófehér fürdőkád
Ahhoz, hogy megszabaduljunk a fürdőkádon lerakódott sárga foltoktól és a kádunk ismét fényes legyen, készítsünk egy tisztítószert. 2 liter meleg vízben oldjunk fel 1/2 pohár ecetet, 1 pohár és 1/4 pohár szódabikarbónát, majd ezzel a keverékkel  kenjük be a kád belsejét, hagyjuk állni rajta 15 percet, öblítsük le hideg vízzel. Az eredmény bámulatos!
2. Tiszta zuhanyrózsa
Ha olyan helyen lakunk, ahol kemény a víz, akkor egy idő után a zuhanyrózsából már nem úgy folyik a víz ahogy kellene, de ez nem azt jelenti, hogy ki kell cserélni, megoldható ez a probléma másképp is. Ha a zuhanyrózsa rögzítve van, akkor öntsünk egy zacskóba ecetet és kössük rá a zuhanyrózsára úgy, hogy teljesen ellepje az ecet, majd hagyjuk állni 2 órán át, ezután pedig öblítsük le meleg vízzel.
3. Tiszta tükör
A fürdőszobai tükröt nagyon könnyen letakaríthatjuk citromlé és szódabikarbóna keverékével. Tegyünk ebből a keverékből egy keveset a szivacsra és töröljük át a tükröt vele. Egy másik hasznos ötlet a tükör tisztításához, ha borotvahabbal áttöröljük. A borotvahab annyira hatásos, hogy nemcsak tiszta lesz a tükör, hanem a párásodást is megelőzi.
4. Tiszta vécé
Készítsünk egy keveréket 10 ml meleg víz, 3 g szódabikarbóna és 2 g citromléből, majd ezzel kenjük át a vécécsészét. Hagyjuk állni rajta pár percig, majd vécékefével tisztítsuk le. Minden lerakódás eltűnik ennek a módszernek a használatával.
5 A vécékefe tisztán tartása
A vécékefe az egyik legpiszkosabb tárgy a fürdőszobai kellékek közül, de tisztán tudjuk tartani egy egyszerű módszer használatával. Meleg vizet, ecetet és szódabikarbónát keverjünk össze, öntsük ezt a vécékefe tartójába és tegyük bele a kefét. Hagyjuk állni egy órán át.
6. Fémfelületek tisztítása
A rozsda foltoktól nem nehéz megszabadulni, ha a foltos területekre szórunk egy kevés sót, majd öntünk rá kevés citromlét. A citromlé feloldja a rozsdát, a só pedig felszívja .Kenjük be a fémfelületeket este, majd reggel öblítsük le hideg vízzel.
7. Tiszta mennyezet
A mennyezeten felgyűlt port és pecsétet könnyen eltávolíthatjuk a következő keverékkel: ecet és víz 1:1 arányban. Mártsunk ebbe a keverékbe egy hosszú nyelű felmosót,vele  töröljük át a mennyezetet. Használjunk szemüveget, nehogy ecet csepegjen a szemünkbe.
Próbáljátok ki a most felsorolt ötleteket, hogy mindig tiszta és friss legyen a fürdőszobátok!


Eltünteti a penészt, a zsírfoltokat, de még a mosogató is csodás lesz tőle!



Írta:bidista
A boltokban sok tisztítószert látunk, időnként azt sem tudjuk, melyik mire jó, mit érdemes megvenni. Nincs szükség mindig vegyszerekre ahhoz, hogy tiszta legyen az otthonunk. Ma mutatunk néhány tippet, hogyan lehet kitisztítani a lakást vegyszerek nélkül.


Szőnyegen lévő beszáradt foltok

Egy bögre meleg vízbe keverjünk 1 evőkanál szódabikarbónát és 3 evőkanál ecetet. A keverék habzik majd, de ettől ne rémülj meg. Márts bele egy szivacsot és dörzsöld át vele a foltot, hagyd egy kicsit állni, majd ismét dörzsöld át. A foltnak nyoma sem lesz!

Eldugult lefolyó

Ha nehezen folyik le a víz, akkor az ecet a segítségedre lehet. Önts egy bögre langyos ecetet a lefolyóba és 20 percig ne használd a mosogatót. Ezt követően önts bele forró vizet. Ha még mindig nehezen folyik le a víz, önts bele újra ecetet. Ez feloldja a zsíros lerakódásokat.

Penész ellen

Az ecet a penésszel is felveszi a versenyt. Egy pumpás palackba önts ecetet és spricceld be vele a penészes részt. Hagyd állni egy kicsit, majd újra fújj rá ecetet. A helyiséget szellőztesd át rendesen és hagyd, hogy kiszáradjon a fal, vagy a fuga.

A konyha ragyogó lesz

Keverj össze fél bögre ecetet 1 bögre vízzel, ezzel a készítménnyel lemoshatod a konyhapultot, kimoshatod vele a hűtőt, a mosogatót. Az ecet segít, hogy megszabadulj a zsíros szennyeződésektől és a piszoktól.

A vízkő eltüntetése

A vízköves felületeket tekerd körbe egy ecetbe mártott ronggyal és hagyd állni néhány percig, a vízkőnek nyoma sem lesz utána.


Műhely bakok


 2015. február 10. - kgl
bak.jpg
A műhelyben a szabad hely a legértékesebb, ahova fel lehet állítani néhány ideiglenes bakot, amin kényelmesen, hajlongás nélkül tudunk majd dolgozni, és ha nincs már szükség rájuk, akkor kevés helyet foglalva el tudjuk rakni a bakokat, így megint felszabadul az értékes szabad hely. 

Diresta: Sawhorses





Mobil gyalu állomás

 2015. január 28. - kgl
moobil_gyalu.jpg
Sokan vesznek olcsó kombinált gyalugépeket amiket barkács célokra remekül lehet használni. Egy hátrányuk van ezeknek, mégpedig a magasságuk. Ha normál asztalra vagy munkapadra rakjuk akkor túl magasan van a munka felületük, ha meg a földre akkor sokat kell hajolni és kényelmetlen. Célszerű egy olyan magasságú állványt vagy szekrénykét készíteni neki amire ráhelyezve a kombinált gyalu gépet kényelmesen tudunk rajta gyalulni. Marius Homberger olyan fiókos szekrényt készített ami kerekeken tud gurulni, így könnyen tudja a gyalu állomást eltolni, ha nincs szükség rá.

Mobile Base | Jointer/Planer (Part 2

New Old Jointer/Planer: Kity 636

maró sablon

Slot Mortiser - handheld & cordless using the Makita trim router

u.a.

Making a Handheld Mortiser

u. a.

Cordless Portable Mortiser

oszlopos fúrógép négyszögletes csapok

151 - Hollow Chisel Mortiser - Purchase, Use, and Maintenance

csapozó

10 - Tenons Anyone?

- Review of Mortise & Tenon Options

Jól használható gyalugép

 2017. május 25. - kgl
egyengeto.jpg
Lécek, deszkák élének a gyalulására az egyik leghatásosabb gép az elektromos kézi gyalugép. Gyorsan nagy mennyiségű anyagot tudunk legyalulni vele, de hosszú munkadaraboknál rendkívül nagy gyakorlat kell vele, hogy azzal sík felületet is tudjunk készíteni. A másik gond vele, hogy nehéz úgy vezetni a gépet, hogy derékszögű legyen az él az oldalakkal. A gond az, hogy nagyon rövid ezeknek a gépeknek a felfekvési felületük és nincs derékszög vezetőjük.. Egy ügyes szerkezettel meg tudjuk növelni a felfekvési felületet, és még derékszögű gyalulásra is alkalmassá válik ez a kis gép és egy jól használható egyengető gyalugépünk lesz belőle keskeny anyagokhoz. A forgácselszívást is meg tudjuk oldani ezen a szerkezeten, de biztonsági okokból ne egyszerű villany kapcsolót, hanem biztonsági kapcsolót építsünk a gépre.


How to Make a Jointer



c profil marása fába

Make your own T-Tracks and T-Slots!

burkolása, hogy derékszögü gyalulást végezzünk

Make your electric plane into a JOINTER - THE EASY WAY!



Kézi hosszlyukfúró házilag 1. rész

 2013. február 28. - kgl
kezei hosszlyukfuro hazilag 1.jpgA csapolások elkészítésére sokféle módszer létezik, de az egyik leggyorsabb ha van hosszlyukfúró gépünk. Ezeknek a hátránya az, hogy igen súlyosak, terebélyesek. Egy orosz videóban találtam egy kézi kivitelt amit fából el lehet készíteni, és lapos tiplizésre is lehet használni. Csak egy egyszerű felsőmaró gép kell hozzá.

Portable Mortising Router - part 1



Mini egyengető gyalu

 2014. november 06. - kgl
mini gyalu.jpgA legtöbb hobbiasztalos műhelyben megtalálható a kézi elektromos gyalugép amivel igen termelékenyen lehet nagy felületeket szép simára gyalulni. Hátránya hogy a gép így nem alkalmas kicsi alkatrészek gyalulására és derékszögű élgyalulásra sem. Egy kis átalakítással viszont ezt is meg lehet valósítani a géppel. Savas Papasavvas mutatja meg, hogy ő hogyan oldotta meg ez a kis átalakítást. 


Mini Power Planer Stand / Jointer / Thicknesser - Hand Tool Conversion

lapos csapozás készítés

Turn Your Biscuit Joiner Into a Domino Joiner



Kés nyél készítés

 2014. október 27. - kgl
kes nyel.jpgSokan szeretik gyűjteni a különböző késeket és bicskákat, és vannak akik kicsit fel is tuningolják a gyári késeket új nyél készítésével. Így lehet egyedivé tenni egy egyszerű kést vagy bicskát. 




Making Handles for a Custom Folding Knife



Bumeráng játék építés

 2018. október 23. - kgl
bumerang.jpg
Egy nagyon ötletes játék a baumeráng dobálás, meg kell tanulni úgy eldobni a bumerángot, hogy az a kezünkkel el tudjuk kapni amikor visszatér. Persze ehhez rengeteg rossz dobás is fog társulni, minden alkalommal le kell hajolni felvenni a leesett bumerángot, ugrani érte, így egy elég erőteljes testmozgásra sarkalja az embert. Az elkészítése nagyon egyszerű és pár óra alatt el is készülünk vele. A szárny forma kialakítással persze még sokat alakíthatjuk, hogy úgy is repüljön ahogy kell. Készíthetjük a rétegeket különböző színű faanyagból is, így még szebb lesz az ferdén lemunkálva. Ajándéknak is tökéletes egy gyermek számára.


Making a Boomerang - Scrapwood Challenge Episode Thirteen

Hőre lágyúló müanyag megolvasztása , és véső bunkóvá alakítása

Damascus Mallet from plastic bottles





$1 Garage Sale RUST BUCKET RESTORATION.

https://www.youtube.com/watch?v=EXG3vaM5HlM




Egyszerű érme válogató

 2018. szeptember 05. - kgl
erme_valogato.jpg
Az aprópémzt lehet gyújteni perselyben, és akár 5 literes üvegben is, de azt meg  kell számolni néha. Aki dolgozott már a kereskedelemben, az tudja, hogy zárást követően, össze kell számolni a napi bevételt. Időigényes a pénzérmék szétválogatása, és könnyű elrontani. A különböző pénzérméknek más az átmérőjük, ezt kihasznála lehet elkészíteni egy érme válogatót. Így nem kell folyamatosan oda figyelni a válogatás során, a válogató magától megoldja hiba mentesen az érmék szétvállogatását, csak etetni kell a válogatót. 

Woodworking: How to build a self-sorting coin bank

szorító kamracsőre

Cam Clamp - Bar Clamps

https://www.youtube.com/watch?v=8q2z_Io-k1s


szorító kamracsőre

Homemade bar clamps



These Wooden Clamps Are Amazing - Here's How I Made Them



szorító ¾ csőre

Shopmade Bar/Pipe clamp



Multifunkciós munkapad

 2014. október 24. - kgl
multifunkcios munkapad.jpgKicsi műhelyben minden apró ötlet értékes amivel helyet lehet megspórolni. A legtöbb helyet a munkapadunk foglalja el, de ezt is el tudjuk rakni, ha nincs rá szükség, vagy akár könnyen szállítani is tudjuk. Egy ilyen asztal elkészítése nem ördöngösség, magunk is készíthetünk ilyet.  


Multifunction workbench MFTC

u.-a.

Banco da lavoro pieghevole fai da te - Folding workbench

u.a.

Fai da te || Banco da lavoro double face

u.a.

Banco per saldare fai da te con PDF da scaricare

u.a.

Fai da te - Banco da falegname in 4K



Mobil munkaasztal

 2018. szeptember 17. - kgl
munkaasztal.jpg
Nem tudom ki hogy van vele, de nekem a műhelyben a mozgatható munkaasztal a legfontosabb terület amiből mindig kevés van. egy új munkapad építésnél az asztal alját beépíthetjük fiókokkal, így pár szerszámot a vagy kelléket el tudunk oda is rakni. A munkafelületet kialakíthatjuk úgy is, hogy a szorítókat bárhol berakhatjuk a munkafelületen lévő lyukakba, így egyszerűen tudunk rögzíteni bármilyen munkadarabot. Oliver Verdier  készített egy ilyen munkaasztalt, egy nagy rakodóterülettel és fiókokkal. 


COMMENT FABRIQUER UN ÉTABLI MOBILE TYPE MFT

csiszolópad

Ponceuse stationnaire led sander diy



Homemade Plunge Router Base // Dalma Freze Aparatı Yapımı

porelszívó

DIY. Циклонный фильтр (циклон) в домашнюю мастерскую своими руками.

brutusz lejátszó

How To Make Boombox Bluetooth Speaker From Pipe Plastic





zsákfurat készítő sablon

Making a Pocket Hole Jig under 5$ / Vida Yeri Açma Aparatı

maga a készülék

Крутые идеи для самоделок. Интересные станки и приспособления+КОНКУРС.



Dupla átfordítható gépasztal

 2018. május 03. - kgl
dupla_gepasztal.jpgTyler G is szenved a műhelyében a hely hiánnyal, erre kellett valami megoldást kitalálnia. Mivel 3 különböző csiszológépe van, így azonnal adta magát az átfordítható gépasztal megépítése, de nem két különálló gépasztalt épített, hanem egy dupla megoldást talált ki amely fiók szerűen kihúzható az átfordításhoz. Így nem kell a gépek súlyával megterhelt nehéz gépasztalt elmozdítania a helyéről. A porelszívás is egyszerűbben megoldható az egymás közelében lévő gépeknél. A gépasztal építési terveit is megvásárolhatjuk egy jelképes összegért itt


Double Flip-Top Workstation







Steller beállítása egyszerűen

 2014. október 23. - kgl
meret beallitas.jpgA mai videó nagyon rövid, de annál hasznosabb. Ha nincs beállító skála az asztali körfűrész gépünkön vagy esetleg nem pontos akkor is tized mm pontosan be tudjuk állítani a kívánt méretet ha van hozzá sablonunk. Az ilyen apró ötletek tudják nagyon megkönnyíteni a munkánkat.


Setting Up Narrow Rip Cuts with Drill Bits





Körfűrész beállítása

 2018. augusztus 08. - kgl
furesz_beallitas.jpg
Egyetlen újonnan vásárolt gépünktől ne várjuk el, hogy gyárilag minden pontosan be van állítva rajta. A használt gépeinket is időnként ellenőrizni kell a beállításokat Az asztali körfőrészen a vezető horony és a fűrészlap párhuzamosságát és a steller párhuzamosságát kell ellenőriznünk egy mérőórával. Akkor kell állítanunk a gépen, ha 0.1-0.2 mm-től nagyobb eltérést mérünk a fűrészlap megjelölt pontján elöl és átfordítva hátul. 
A fűrészlap párhuzamossága minden gépen beállítható de van amelyiken ez nagyon nehéz, mert csak akkor lehet hozzáférni a motorhoz, ha felfordítjuk a gépet a feje tetejére, oldalára, vagy alámászunk ha lehet így viszont nem tudunk közben mérni is. A fűrészlapunk ütését is ellenőrizzük.  A méréshez olyan olcsóbb mérőóra is megteszi amely csak 0.1 mm pontossággal tud mérni, de az ügyesebbek akár egy tolómérővel is meg tudják mérni az értékeket. A fűrészlap döntésének végállásait is ellenőrizzük 45 és 90 foknál. 

How to Align your Table Saw Blade // Woodshop Tips






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése