2018. április 7., szombat

A fidesz végóráin a pápa is hülyeségre ragadtatta magát


A fidesz végóráin a pápa is hülyeségre ragadtatta magátValakinek el kéne hagyni ezt az árnyék világot !!!
III/III-as módszerekkel listázza az embereket a Fidesz 
2018. április 4. MN/
MNO

A Fidesz pártigazgatójának nevét viselő Kubatov-listáról már szinte mindenki hallott, bár a szimpatizánsok adatait tartalmazó adatbázis valódi természetéről keveset lehet tudni. 
A Hír TV birtokába került dokumentumból az derül ki, hogy helyben a kampánygépezet nem ismer határokat: Sopronban egészen részletes és kényes adatokat is összeírtak egyebek mellett papokról, lelkészekről, de lényegében bárkiről, akit hasznosnak vélnek. 
III/III-as módszerekkel listázza az embereket a Fidesz

A vélhetően 2014-ben, egy fideszes jelölt számára - szerepel a táblázatban egy tegező formában íródott megjegyzés, hogy "indulsz a választáson" - készült gyűjtésben a Sopronban és környékén élő embereket listázta a Fidesz annak alapján, hogy mennyire lojális a párthoz, milyen kapcsolati rendszere van, és milyen haszonnal járhat a beszervezése a kampány szempontjából. 

A dokumentumban a név mellett feltüntetik az adott személyről alkotott sommás véleményt, egyebek között azt, hogy hány embert ismer, milyen a politikai beállítottsága, majd következik a módszer, amivel szóra bírható, meggyőzhető az illető. Legvégül pedig ott vannak a kiszemelt "célpont" személyes adatai, elérhetőségei. Több helyen nem szerepel telefonszám, csak egy Ákos nevű férfit jelölnek meg kapcsolattartóként - aki valószínűleg Csiszár Ákos, a Fidesz-KDNP helyi képviselője. 
III/III-as módszerekkel listázza az embereket a Fidesz

A lista a papokkal kezdődik: Sopron egyik plébánosa például a fideszes tanácsadó szerint nagyon kedves ember, de a fiatalokkal nem ért szót, és "ajánlkozó beszélgetésben lehet megnyerni suttogó támogatásra". Ugyanerre a célra lehetne használni egy hittantanárt. Az evangélikus templomszolga sokakkal beszél "az egyszerűbb rétegből", ezért arra lehetne használni, hogy elmondja, mi az emberek igazi véleménye. Csak "vigyázni kell vele", mert "annál okosabb, mint aminek először látszik" - figyelmeztet az ismeretlen szerző. 

A harmincas réteget kívánta megnyerni a Fidesz a Strokes zenekarral, azzal a módszerrel, hogy "zenei fellépések ügyéből kiindulva" érdemes megkeresni és megnyerni, szintén "suttogó támogatásra". Az idősekhez az egyik idősotthon szakmai vezetőjén keresztül vezet az út - derül ki a dokumentumból. F. Éva a Fidesz szerint "hathat a bentlakókra, mert sok emberrel találkozik", de a beszervezésnél ne legyen ott F. Gyula, mert "már rég elváltak". 
III/III-as módszerekkel listázza az embereket a Fidesz

Egészen furcsa az "állandó ácsorgó ember a Templom utcában", a szerző szerint ő "a proli réteg egyik fő alakja, aki sokakkal beszélget. Nem mindegy, hogy mit terjeszt. A Cs. Máté embere. Figyeli az épületeit." Az ácsorgó emberrel szemben pénzes, befolyásos emberekkel találkozik az egyik helyi lelkész, esperes, bár az a "baj" vele, hogy nem eléggé fideszes, így "ne a politika, hanem a közös ügyek legyen a középpontban" - tanácsolja az ismeretlen listakészítő. 

Mindezekből kirajzolódik a kormánypárti módszer és elvárás: indirekt módon kell megkeresni a véleményvezérnek titulált személyeket, a bizalmukba férkőzni, és végül rávenni őket, hogy maguktól terjesszék a fideszes üzeneteket. Vélhetően ellentételezésben sem részesültek az érintettek, akiket sikerült beszervezni. Hasonló módszerekkel az állampárt dolgozott, és a fenti lista felépítését is láthatta már, aki olvasott régi állambiztonsági aktákat. 
III/III-as módszerekkel listázza az embereket a Fidesz

A Hír TV igyekezett megtudni, ki tud arról, hogy megpróbálták beszervezni négy évvel ezelőtt, illetve van-e tudomása arról, hogy 2018-ban még mindig szerepel valamilyen adatbázisban. H. István városplébános valószínűnek tartja, hogy szerepelhetett a neve egy hasonló listán. Az egyházi méltóságot az összesítésben szereplő telefonszámán érték el, és egyáltalán nem volt meglepődve, amikor közölték vele, miért keresik. Igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy sikerült-e őt is beszervezni a kampányba. Nem csak a Vajdaságban bonthatják ki a levélszavazatokat az aktivisták


2018. április 4.,


Orbán Viktor miniszterelnököt fogadja Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke Szabadkán, a VMSZ székházánál 2018. március 26-án
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs / MTI
Egy délvidéki magyar nő – aki azt kérte, hogy a neve maradjon titokban – a Lánchíd Rádiónak megerősítette, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) aktivistái valóban kibontják a határon túli magyarok levélszavazatait, s ha azt látják, hogy nem a Fideszre szavazott, megkeresik és nyomást gyakorolnak rá, hogy változtassa meg a szavazatát. Erről a ma a Magyar Nemzet is beszámolt.
A délvidéki magyar nő így foglalta össze a velük történteket: „Családi ebéden voltunk, vendégségben, amikor jött az aktivista. Családtagom szívélyesen fogadta, hiszen úgysem az ellenzékre szándékozott szavazni. Addig a mi borítékjaink is ott voltak az asztalon, amit a férjem elvett, hogy majd mi elvisszük a borítékot. Ekkor az aktivista szívélyesen felajánlotta, hogy majd ő segít kitölteni. Mi ezt visszautasítottuk, de
a házigazda helyett kitöltötte az adatokat, majd odatette elé a papírt, és mutatta, itt a 13-as.” Ami arra utal, a listán a Fidesz–KDNP-t is megmutatta neki.
Ezen a történeten kívül több, a nevét a nyilvánosság előtt nem vállaló külhoni magyar is beszámolt gyanús esetekről, közös jellemzőjük, hogy mind a VMSZ aktivistáihoz köthetők. A szervezet, amelyet a magyar kormány stratégiai partnerének tekint, egyébként nyíltan arra buzdít mindenkit, hogy a Fideszt támogassa.
Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke azonban ma a Lánchíd Rádiónak adott interjújában tagadta és az utóbbi hónapok rágalomhadjárata részének nevezte azokat a – Délhírben is – megjelent vádakat, hogy aktivistáik felbontották volna egy délvidéki kettős állampolgár lezárt borítékát, ráadásul számon is kérték, miért adott le érvénytelen szavazatot. A politikus szerint a Délhír című portál a Jobbik vajdasági szócsöve, amely pénzért közöl efféle kitalációkat.
Pásztor azt is kizárta, hogy aktivistáik beleszólnának abba, ki hogyan szavaz, állítása szerint feladatuk mindössze az, hogy segítsenek a szavazócédula melletti ív pontos kitöltésében. Úgy véli ugyanis, hogy sokak, elsősorban az idősebbek számára ez bonyolult feladat, nekik viszont az az érdekük, hogy érvényes szavazatokat adjanak le. Azt ugyanakkor
elismerte, hogy ha a szavazók megkérik az aktivistákat, akkor azok eljuttatják a levélszavazatokat a konzulátusokra,
bár tapasztalataik szerint ezzel a lehetőséggel nem mindenki él.

Hasonló hírek érkeztek egyébként Romániából is. A ZiarHarghita.ro című kétnyelvű székelyföldi portál egyenesen 
csalást kiált, mondván a levélszavazatokat Romániában sem a konzulátusokon adják le, hanem az úgynevezett demokráciaközpontokban, amelyek semmilyen jogi garanciát nem tudnak vállalni arra, hogy a szavazat úgy jut el Magyarországra, ahogy a szavazó leadta.
Tény, hogy
mindhárom romániai magyar párt egy ideje már buzdít a szavazásra, sőt újabban már nyíltan a Fidesz mellett kardoskodnak.
A pártok valóban arra kérték a kettős állampolgárokat, hogy lehetőleg vigyék be a pártközpontokba vagy a külképviseletekre a szavazatokat, hogy biztosan idejében megérkezzenek Magyarországra. Akárcsak a Vajdaságban, a pártok aktivistái Romániában is felajánlották a segítségüket a szavazólapok kitöltéséhez. Innen ugyanakkor egyelőre nem érkezett olyan leleplező információ, hogy bárkinek a szavazatához hozzányúltak vagy befolyásolni próbálták volna.Zár alá veszik a Tiborcz-vagyont, új szál kerül elő Kósa 1300 milliárdos ügyében

2018. április 3.,Finisébe ért a választási kampány, már csak hat nap van belőle. Érthető módon a mai Koffein is ezzel kapcsolatos eseményekkel lesz tele, nézzük is, mi várható!
Tanúmeghallgatással folytatódik a Quaestor-ügy tárgyalása. Az elmúlt napokban két cikkben is foglalkoztunk a cég csődjével, többek között azt is megírtuk, hogy menthetők lettek volna az ügyfelek.
Belföld K. Sz., Gy. Zs.

Hol a lé? – Hasznot húznak a Quaestor-bukásból

A brókercég felszámolását egy jól körülhatárolható, több szálon összefonódó csoport végezheti.
Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelöltje Csak egy erős LMP számolja fel a bérválságot címmel tart sajtótájékoztatót.
Mától már csak felújított szerelvények járnak a 3-as metró vonalán – legalábbis erről tart sajtótájékoztatót Tarlós István főpolgármester.

Kósa Lajos reménykedhetett benne, hogy párttársai botrányai elterelik róla és az 1300 milliárdról a figyelmet, de hiába. Sőt, Varga Zoltán, a Demokratikus Koalíció önkormányzati képviselője, országgyűlésiképviselő-jelöltje egy újabb szálról fog beszélni, amelyben a jelenlegi debreceni polgármester is érintett lehet. Az sem véletlen, hogy Mesterházy Attila is a hajdúsági várost választotta, hogy A Fidesz botrányai és hazugságai címmel sajtótájékoztatót tartson.
Zár alá vesszük az Andrássy úti Tiborcz-vagyont – mielőtt meglepődnének, nem valamelyik hatóság közleménye kezdődik így, hanem Bősz Anett, a Magyar Liberális Párt úgyvivője és Bárány Balázs, az MSZP országos elnökségének tagja ezzel a címmel zárja az Andrássy úti palota előtt a március elején indított sajtótájékoztató-sorozatát. Ugye, a miniszterelnök vejének már nemcsak az Elios-ügy miatt kellene rosszul éreznie magát, itt van már a Microsoft-botrány is.
A kampány kétségkívül legtöbbet emlegetett szava az összefogás, talán a második legtöbbet emlegetett pedig a koordináció. Ennek megfelelően egyre több ellenzéki jelölt jelenti be visszalépését, hogy az egyéni körzetekben minél kevesebben álljanak szemben a fideszes ellenféllel, és így elkerüljék a kormányváltó szavazatok elaprózódását. A hét végén Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje azt mondta, kedden és szerdán több visszalépés is várható, így valószínűleg ma már hallani fogunk neveket is.
Persze az nem képzelhető el, hogy minden választókerületben páros meccs legyen, viszont ezekben a körzetekben is megkereshető a legesélyesebb jelölt, ahogy azt a Viszlát, Kétharmad Mozgalom már tavaly ősszel is mondta. A taktikus szavazást segítendő azóta az Iránytű intézet és a Közös Ország Mozgalom is méréseket végzett, de színre lépett Márki-Zay Péter is, aki szövetségeseivel az elkészült felmérések alapján javasol esélyes jelölteket (már 86-ot) a választóknak. Kedd délután sajtótájékoztatót tartanak, alighanem ez lesz a téma.
Gyurcsány Ferenc is hallat magáról, mégpedig a nemzeti együttműködés rendszerének újabb elemének lebontására tesz javaslatot.
Természetesen nem csökken a kormánypárti képviselőjelöltek avatási vágya sem, így aztán lesz út-, orvosi rendelő-, sőt, meteorológiai mérőállomás-átadás is.

Feljelentette Kósa Lajost a csengeri nő ügyvédje

MN
2018. március 30.,
Rágalmazás miatt feljelentette Kósa Lajost Helmeczy László, a csengeri Szabó Gáborné ügyvédje. Helmeczy egy, a Facebook-oldalán közzétett videóban közölte: soha nem volt ellene büntetőeljárás, nem volt gyanúsított, és nem ítélték el. „Örülök, Kósa úr, hogy át tetszett venni az ilyen no name jobboldali hírportáloknak a hülyeségét, ahelyett hogy utánanézett volna” – fogalmazott.
Helmeczy – aki egyúttal a DK képviselőjelöltje Nyíregyházán – hozzátette: Kósa kártérítést fog neki fizetni, így örül, hogy a politikus beszáll a kampányköltségeibe.

Arról is beszélt, hogy Budai Gyula is „beszállt a kampányba”, és ellene is megteszi a büntetőfeljelentést. „Tehát game over” – mondta az ügyvéd.
Tetszenek majd látni, lesznek még olyan meglepetések, aminek Kósa úr és körei nemigen fognak örülni” – szögezte le Helmeczy.

Korábban a Magyar Nemzet írta meg, hogy Szabó Gáborné még 2013-ban – közjegyző előtt hitelesítve – bízta meg Kósát 4,3 milliárd eurós örökségének kezelésével, amit a politikus el is vállalt. Megállapodásuk szerint a politikus édesanyja 800 millió forintot kapott volna ajándékba a segítségért cserébe.
Banki felvételek bizonyíthatják, hogy Kósa Lajos is járt Svájcban

MN
2018. március 27.,
Szerdára idézte be a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) Szabó Gábornét, azt a csengeri asszonyt, aki állítólag mesés örökséget vár Svájcból, és akinek Kósa Lajos jelenlegi tárca nélküli miniszter ígért segítséget ennek megszerzésében és befektetésében. Helmeczy László, az asszony ügyvédje a Magyar Nemzetnek nem tudta pontosan megmondani, milyen ügyben nyomoz az NNI (ahová áttették az eljárást), hiszen ügyfelét még nem gyanúsították meg semmivel, csak feltételezi, hogy csalás lehet a gyanú az egyébként már január óta folyó eljárásban.
Hiába kézbesítették azonban rendőrök a csengeri családi házhoz az idézést múlt hét végén, Szabóné nem lesz jelen a szerdai kihallgatáson, mivel jelenleg is Svájcban tartózkodik – Helmeczy szerint részben gyógykezelés, részben ügyintézés miatt. Az asszony a Független Hírügynökségnek adott interjúban jelenleg is határozottan állítja, hogy Kósa állításával szemben nem szélhámos, mert létezik az 1300 milliárdos örökség, és Svájcban hozzá is fog jutni az ezt bizonyító iratok másolatához, sőt, még több pénzhez is, mint amennyiről eddig szó volt.
Helmeczy hisz az ügyfelének, ezért is indítványozta, hogy az eljárásban hallgassák ki tanúként Kósát, és ha szükséges, szembesítsék az ügyfelével. Kósa szerepéről egyébként Szabó Gáborné a FüHü-nek azt mondta: 2012 óta ismeri a korábbi debreceni polgármestert, akivel 2017 novemberében beszélt utoljára telefonon, korábban pedig Svájcban is voltak együtt. Helmeczy erről a Magyar Nemzetnek azt mondta: tudomása szerint bankbiztonsági okokból léteznek olyan felvételek külföldön, amelyeken Kósa beszél, és amelyek bizonyíthatják, hogy a miniszter hazudozik.
Szabóné az interjúban arról is beszélt, hogy Kósa folyamatosan azt mondta neki: veszélyben lesz az ő és gyermekei élete is, ha Magyarországon megtudják, mekkora összeggel rendelkezik. „Ha ezt valakivel tudatjuk, onnan kezdve a gyermekeimet is elrabolhatják” – hangzott állítólag a polgármester fenyegetésnek is beillő figyelmeztetése. A volt polgármester ugyanakkor felajánlotta, mindenben segít, hogy a család biztonságban legyen.
Emiatt gondolta úgy Szabó Gáborné, hogy ezt valamilyen formában viszonozni kell, és ezért ajándékozott – vagyis ígért – két és fél millió eurót (nagyjából 800 millió forintot) előbb Kósa feleségének, majd édesanyjának. „Nem kérte, csak elfogadta” – mondta az asszony arra a kérdésre, hogy Kósa elvárta-e az ajándékot. Helmeczy ezzel kapcsolatban a Btk.-t idézte a Magyar Nemzetnek, miszerint az is elköveti a befolyással üzérkedés bűntettét, aki „a jogtalan előny ígéretét” elfogadja.

Az ügyvéd szerint nagyon valószínű, hogy Svájcban per indul Kósa és Orendi Mihály, a Debreceni Sportcentrum korábbi vezetője, a Kósa által vezetett Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség igazgatója ellen, hiszen bizalmas információkat adtak ki egy kényes üzleti ügyről. Szabó Gáborné a FüHünek egyenesen azt mondta: közelebbről meg nem nevezett személyek 4 millió svájci frankot követelnek majd Kósától és Orenditől, akik korábban titoktartási nyilatkozatot írtak alá, de azt megszegték.
Szabó Gáborné ma már senkinek nem adna a pénzből, sőt, pár család és Csenger városának támogatásán kívül már semmit nem akar belőle Magyarországra hozni. „Sok embernek szerettem volna segíteni, de most már erről letettem. Azt az 50-60 millió eurót azoknak az embereknek juttatom, akik ebből talpra tudnak állni” – mondta a csengeri asszony, aki a férje halálát is ennek az ügynek tudja be. Most azt reméli, a vagyona segíti majd abban, hogy ne is kelljen visszatérnie Magyarországra.

Süddeutsche Zeitung: Börtönbe kerülhet Orbán Viktor, ha elveszti a választást

MN
2018. április 3.,
A legnagyobb német lap, a Süddeutsche Zeitung – lapunk tényfeltáró cikkeire hivatkozva – ismét az Orbán-kormány gátlástalan korrupciójával kapcsolatos botrányokról, valamint a baráti kör szégyentelen meggazdagodásáról ír A szürke eminenciás hadjárata címmel.
Peter Münch, a cikk szerzője szerint Orbán Viktor legnagyobb ellenfelének a neve nem szerepel a választási lapokon, mégis ő veszélyeztetheti a kormányfő biztosnak hitt győzelmét. Orbán nemezise: Simicska Lajos, aki hatalmát egy médiaimpériumon keresztül élheti ki.
A Magyar Nemzet a választókat az Orbán-birodalom visszaéléseiről és nepotizmusáról szóló hírekkel bombázza. A Süddeutsche felsorolja lapunk tényfeltáró cikkeit: Semjén Zsolt luxusvadászatáta Kósa Lajos-ügyet a titokzatos örökségről, Szabó Zsolt államtitkár offshore-cégét és az FBI által leleplezett pénzmosást.
A Süddeutsche Zeitung kiemeli: Magyarországon a legnagyobb hullámokat az Elios-ügy verte, mert a nyomok egyenesen Orbán családjához vezetnek, méghozzá a kormányfő vejéhez, Tiborcz Istvánhoz. Az OLAF szervezett csalásról beszél, és azt javasolja az Európai Bizottságnak, hogy fizettettessék vissza a negyvenmillió eurót.
Az Elios-ügy már régóta ismert, de robbanóereje nagyobb lett más további korrupciós vádakkal együttvéve. A választók előtt olyan ország képe rajzolódik ki, amelyben egy kis klikk szégyentelenül gazdagodik. Ide sorolható Mészáros Lőrinc, akit egyszerűen strómannak neveznek. Felcsút polgármestere az ország „legtehetségesebb” gázszerelőjének számít, és egy csomó céggel Magyarország egyik leggazdagabb emberévé nőtte ki magát.
A német lap a továbbiakban feleleveníti Orbán Viktor és Simicska Lajos, a háttérben meghúzódó szürke eminenciás barátságát és megjegyzi, 2014-ben következett be a törés, amikor Orbán ízlésének már sok volt Simicska túl nagy hatalma. A vita a nyílt színen robbant ki az úgynevezett G-napon. Simicska Lajos azt rótta fel a miniszterelnöknek, hogy diktatúrát épít, és egy teljes „médiaháborúval” fenyegette meg. Majd beállt a legerősebb ellenfél, a Jobbik mögé, amelynek kezdeti szélsőjobboldali profilja mára mérséklődött.
Ti dolgoztok, ők lopnak” – így hangzik a Jobbik szlogenje a választási harcban. Orbán ahelyett, hogy reagálna a korrupciós vádakra, félelmet gerjeszt idegen hatalmakkal szemben. Soros Györggyel riogat, miszerint a milliárdos menekültek áradatával akarja Magyarországot lerombolni.
Az újság megjegyzi: lapunk tényfeltáró cikkei után Orbánnak derenghet, hogy választási vereség esetén nemcsak a hatalmat veszíti el, hanem börtönbe is kerülhet. Izgalmas marad a történet: Simicska azzal fenyegetőzik, hogy röviddel a választás előtt beveti az „egészen nagy bombáját”.

Na és mit gondoltok a vakoló páholyok mennyi kártérítést ítélnek meg neki ????? Ne feledjétek a Hagyó is görény is vakoló parancsra dolgozott . A görény becsületrendben részesült , és érinthetetlen a nokiás a börtönviszonyok miatt lett kárpótolva , a cigány kazár meg a koncentrációs táborok kiépítése miatt jogosult kárpótlásra , vagy halálbüntetésre , ha eleresztik a kezét !!!! A gyurcsány eddig még megúszta ő majd valamikor egy balek lesz mint a cigány gyilkosok .
Hát találgassatok a Mészáros akit Orbán strómanjának néztek , valójában ő is a páholy embereként ténykedik , és az Orbán barátság , csak egy fedő művelet volt , hisz nem láthattátok meg a hátul megbúvó szálakat mozgató vakoló páholyokat !!!! De ne feledjétek ő is csak egy balek akit most futtatnak , de el is engedhetik a kezét , és a buborék szétpukkanhat , a felépített pénzszivattyú , ha idő előtt bedőlne a páholyok hatalmas veszteséget szenvednének el !!!! Ezért , hogy ez ne következzen be lesz még egy pár fellángolás egy jó pár halálesettel fűszerezve , mert azt a pénzt amit bele öltek megpróbálják kimenteni vész forgatókönyv szerint akár életek árán is !!!!Ha Orbán marad, én megyek”

2018. április 2.,
Pintér Judit négy éve gyűjt és oszt adományokat Kaposváron. Azon dolgozik, hogy embereket mentsen, hogy könnyebbé tegye az életüket. Tavaly májusban találkoztam vele először, azóta dokumentálom a munkáját. Judit története pozitív példa, de talán jobb lenne olyan országban élni, ahol nem csak az övéhez hasonló önzetlenség segít a nélkülözőkön. Kaposváron az ellátási rendszer annyira működőképes csak, mint bárhol az országban. Ha valakinek segélyre van szüksége, és ezt tudja is igazolni, továbbá ha eligazodik a bürokrácia útvesztőiben, kap. Igaz, nem sokat, de adnak neki, még ha nem is azonnal. Aki viszont nem tud papírokat felmutatni arról, hogy szegény és rászoruló, annak nem jár segítség.
Judit azt mondja, egész életében azt kereste, mi a dolga a földön. Gyereket nevelt, és amikor felnőtt a fia, újra útkeresésbe kezdett. Négy éve megtalálta a helyét: rájött, hogy van ereje, képessége rálelni azokra, akik szívesen adnak másoknak. Úgy fogalmaz: ő csak közvetítő, afféle csatorna.
Először Kaposvár egyik áruházának parkolójában osztott ételt. Öt-hat ember, zömében hajléktalanok gyűltek köré. A következő héten többen jöttek, két héttel később pedig egy kevésbé feltűnő helyen – a lebontásra ítélt, hajléktalanok által lakott régi gabonatárolónál, a Nostránál – osztottak meleg ételt, akkor már harminc főnek, és hajléktalanok mellett megjelentek mások is.

Judit otthona, 2017. május 20. Bolognai spagetti készül negyven főre. Az évek alatt Judit rengeteg gyakorlatot szerzett a nagyüzemi főzésben. Szükség is volt rá, hiszen az ételosztásokra egyre többen jöttek
Fotó: Röhrig Dániel

2014 márciusában indult az első nagy gyűjtése, a Ruhát, cipőt, táskát, bizsut cserélünk élelmiszerre nevű vásár. Sokan ajánlottak fel olyan holmikat, amelyek még használhatók, de lomtalanítás estén már az utcán landolnának. Megtelt velük Pintér Judit lépcsőháza, ahol ezzel párhuzamosan megnyílt a Szeretetkapu is. A baj az, hogy Judit Kaposvár belvárosában, a Fő utcán lakik. Szem előtt van. Amikor ételosztásba kezdett, ő sem gondolta, hogy évekkel később hosszú sorok kígyóznak majd házánál. A rászorulók látványa sokaknak szúrja a szemét.
Judit most azt fontolgatja, hogy abbahagyja. Azt mondja, ha „ezek” győznek, külföldre megy. Nem akar alapítványt létrehozni, nem akar célpont, „levadászandó” civil szervezet lenni. Úgy gondolja, hogy Orbán Viktorék döntötték nyomorba az országot, ezért akkor nekik kellene kihúzniuk a csávából is. Ha a Fidesz marad, ő menni fog, mert nincs ereje végignézni ezt a „katasztrófát”. Kaposváron csak cégektől és magánszemélyektől kap támogatást, pénzt és élelmiszert, az önkormányzattól és felsőbb helyekről még biztatást sem. Sőt, munkáját inkább rosszallás, időnként pedig gáncsoskodás is kíséri. Kaposváron ugyanis „hivatalosan” teljesen rendben van a szegények, hajléktalanok, rászorulók szociális ellátása.
Pintér Judit és a köré gyűlt tíz-tizenöt fős lelkes és önfeláldozó kis csoport csak azt nem érti, akkor miért növekszik vajon hétről hétre a Szeretetkapu előtt kígyózó tömeg.A helyzet mindenképp tragikus, és biztosan nem lesz varázsütésre megoldva”

2018. április 6.,


– Halló, tudna valakit kapcsolni az igazgatóságon? – kérdeztem telefonon a kabai üzemét megszüntetni készülő, német tulajdonú Evonik Agroferm Zrt. portását.
– Sajnos nem, mert beteg a titkárnő – válaszolta. 
 Esetleg az igazgatót?
– Őt sajnos nem tudom kapcsolni, tudja ez egy német cég.
Az itteni üzem vezetőjét?– Sajnos őt sem tudom adni. 
Sajtóügyekkel foglakozik valaki?
– Megkérdezem. (Suttogás a háttérben.) Igen, foglalkozik.
– Tudná kapcsolni?
– Sajnos nem, mert beteg.
– Mondja, magát leszámítva mindenki beteg a cégnél?
– Értse meg, hogy ezt mondták fentről.
Mint azt mi is megírtuk, azzal, hogy bezár az Evonik kabai üzeme, százhúsz ember munkahelye szűnik meg. A német cég április végéig állítja le az aminosav termelését a telephelyen. A döntést az L-treonin aminosav piacán tapasztalható egyre intenzívebb és növekvő versennyel indokolták.
Ilyen környezetben pedig az Evonik számára a folyamatos optimalizáció ellenére sem tartható fenn a termelés Kabán. Az üzem leállítása összhangban van az aminosav-üzletág vezető pozíciójának megőrzésére irányuló stratégiával” – jelezte a cég közleményében Emmanuel Auer, az Evonik takarmányozási üzletágának vezetője.
A bürokratikus hangvételű irat szerint a társaság szorosan együttműködik az Evonik Agroferm Zrt. üzemi tanácsával, a helyi önkormányzattal és a hatóságokkal a közelgő elbocsátások lehető legmegfelelőbb kezelése érdekében.
A közel hatezres lélekszámú város rácáfol a kelet-magyarországi településekről gondolt sztereotípiákra: ha van is, a szegénység a kerítések mögött marad, az utcák-terek takarosak, mindenhol virág, bár könnyű ezt így, tavaszkor.
A Evonik Agroferm Zrt. több kilométerre van Kabától, a helyiek közül mégis többen azt mondták, a széljárás miatt vagy a város, vagy a cég, de valamelyik mindenképpen előnytelen helyen van. Éppen ezért örülnének a gyár megszüntetésének, mert szerintük az üzem rákkeltő anyagokkal szennyezi a környéket. Mások nem képviseltek ennyire határozott véleményt, jó néhányan ugyanis tőlünk tudták meg, hogy a gyár léte veszélybe került. Ami a messziről jött látogatónak feltűnik, az az, hogy semmi feltűnő nincsen a történetben, a helyiek leginkább csak vonogatják a vállukat a bezárás hírét hallva. Sőt, olyan jól értesültek is akadtak, akik tudtak, már hogyne tudtak volna a dologról, azután egy másik bezárásra váró vállalkozásról kezdtek mesélni.

Az Evonik dolgozói, akikkel sikerült beszélni, nem akartak arcukat, nevüket vállalva nyilatkozni, mert attól féltek, hogy a cikk megjelenése utáni napon már nem kell munkába menniük. Egyébként kevésbé letargikus, mint inkább optimista a hangulat az üzemben – mondták.
Tudnak valamit? – kérdeztem.
– Nem – válaszolták, csak amennyit az újságokban lehetett olvasni, a reményteli hangulat csak afféle kincstári optimizmus. Mert más nem nagyon maradt nekik. Ha a céget nem mentik meg, akkor állást kell keresniük, ami a végzettséget, szaktudást illetően nem lenne gond, de sokan vannak hatvan év körüliek, akikért finoman szólva nem kapkod a munkaerőpiac.
Egy másik melósnak a szaktudás is probléma. Van egy végzettsége ugyan, de 28 éve itt dolgozik a képesítéséhez képest teljesen más, speciális munkakörben, ami azt jelenti, hogy sem így, sem úgy nem tudna elhelyezkedni.
A kabai üstökös
Kaba eddig a fürdőjéről és a meteoritjáról volt híres, ami 1857-ben csapódott a város szélén a földbe, néhány napja viszont Bangóné Borbély Ildikóról is, aki a vasárnapi választás MSZP-s jelöltje volt Csepelen, Németh Szilárd Fidesz-alelnök szűkebb pátriájában, ám visszalépett. A kabaiak ezt a huszáros cselekedetet kicsit másként látják helyben, nem értik ugyanis, mit keresne Kabától oly messze, idegen vidéken az ő Ildijük. Ha már ott voltunk, megpróbáltuk felkeresni az ellenzéki összefogás nemzeti hősét a házában, ami szerfelett takaros, de nem volt otthon. Csak az édesanyja, aki büszkén mondta, hogy a lánya kedd óta Budapesten van.
– Kaba életében nagy megrázkódtatás, hogy a cég bezárja a telephelyét – mondta a Magyar Nemzetnek a város polgármestere, Szegi Emma (Fidesz–KDNP), hajdani libatenyésztő, aki egyébként maga vezeti a településen a polgári temetéseket. – Nyilván egy munkahely elvesztése is nagy veszteség, de itt most százhúszról van szó, bár az is igaz, Debrecenből és a környező településekről is jártak ide dolgozók. Kabaiak talán negyvenen lehetnek – tette hozzá. – De más településekhez képest nekünk ez még nagyobb tragédia, mert mi megéltük a cukorgyár bezárását is. 2006. október elsején lettem polgármester, a gyár másodikán húzta le a rolót. Akkor közvetlenül kétszázan, de a különféle alvállalkozókhoz, beszállítókhoz kiszervezett munkásokkal együtt sokszor többen vesztették el az állásukat – emlékeztetett.
Ez akkor évi 200 millió forint iparűzési adó kiesését, a város költségvetésének egynegyedét jelentette, most, az Evonik bezárása pedig éves szinten 90 millió forint hiányt, az összes befolyó iparűzési adó harmadát teszi ki. – Ami borzasztó kiesést jelent, ha úgy alakul – mondta Szegi Emma.

 • Miért, nem tény, hogy bezár a gyár? – kérdeztem vissza.
 • – Van még remény? 
  – Talán még van – válaszolta.
Az önkormányzatot néhány hónapja kereste meg a német tulajdonos, hogy a cég veszteséges, nem éri meg fönntartani. Azt is mondták, hogy rengeteg szakmai befektetőnél próbálkoztak külföldön, de vevő nem akadt a gyárra, ezért arra kérték a polgármestert, próbáljon meg magyarországiakat keresni. Szegi Emma a munkatársaival talált is két érdeklődőt (a kilétük egyelőre nem publikus), velük állítólag jelenleg is tárgyalásban van az Evonik.
A városházán egyébként értetlenül állnak a gyár bezárásának szándéka előtt, ugyanis az elmúlt években az Evonik többmilliárdos beruházásokat hajtott végre. Ennek a sajtóban is nyoma van, az MTI például 2013 novemberében számolt be arról, hogy költséghatékony, környezetbarát, víz- és energiatakarékos technológiát fejlesztettek ki a cég kabai gyárában, amivel 20-ról 30 ezer tonnára növelték a takarmány minőségű, 98,5 százalékos tisztaságú aminosav gyártását. Ráadásul a cég legutóbbi beszámolója szerint a kabai gyár több mint 14 milliárd forint árbevételt ért el 2016-ban, amiből 840,5 milliós nyereség maradt.
– Körülbelül egy hónapja jutott a tudomásunkra – mondta Szegi Emma –, hogy az Evonik stratégiai megállapodást kötött egy kínai céggel, ami a közelmúltban egy nagyon nagy kapacitású üzemet épített. Úgy tudjuk, a német cég onnan akarja ellátni az európai piacot.
Gondolom, akkor az érdeklődők a profil elvetésével akarják átvenni a céget – vetettem fel.
– Ez a nagy csavar a történetben: az érdeklődők, legalábbis tudomásunk szerint az egyik azzal a kéréssel fordult a német tulajdonosokhoz, hogy mivel ez egy speciális profilú üzem, amit nem lehet átállítani egy teljesen más típusú termék gyártására, adjanak 2-3 év átmeneti időt, és addig vegyék át piaci áron az itt megtermelt aminosavat. Na, ettől a tulajdonos teljesen elzárkózik, így viszont kinek kell a cég? – tette fel a költői kérdést Szegi Emma. Ezzel együtt érdeklődő volna, de a német tulajdonosok azt mondták, hogy ha nem tudják átadni a gyár üzemeltetését, akkor lebontják.
Mindent összevetve jelen pillanatban nem lehet tudni, hogy a számbavehető befektetőkkel (akiket mi nem ismerünk) hol tartanak esetlegesen a tárgyalások – összegezte a polgármester.
A munkanélküliséget illetően sem egyszerű a kérdés. Azért, mert az Evoniknál speciális szaktudású emberek, például vegyészek dolgoznak. Akiknek egyfelől reményük sem lehet, hogy Kaba felszippantja őket. Másfelől viszont a különleges szaktudásuk miatt arra komoly esélyük van, hogy máshol találjanak állást – vélik a kabai városházán. Már több cég is érdeklődött a dolgozók iránt, és a kormányhivatal is jelezte, hogy segít.
– Jelen helyzetben a kormány milyen segítséget ajánlott fel? – kérdeztem.
– A kormány semmit nem tud ilyenkor felajánlani – válaszolta Szegi.
– Felvette velük a kapcsolatot? 
– A kormányhivatallal igen, akik biztosítottak is a segítségükről.
– Ami miben nyilvánul meg?
– Amit már említettem: segítenek munkahelyet találni, ha úgy adódik. Mert azért ne felejtsük el, hogy ez egy német tulajdonú magáncég. Ezért a dolgokra igazándiból senki nem lehet befolyással.
Mivel a helyzet komoly kérdéseket vet fel, megpróbáltunk bejutni az Evonik Agroferm telephelyére. Megismétlődött az, ami előző nap telefonon: a térség legnagyobb hatalmú emberénél, a portásnál akadtunk fenn. Nincs bent az igazgató, sőt, a vezetőség többi tagja sem, mindenki hazament – mondta úgy nézve ránk, mint két sáros falevélre, amiket a huzat sodort be az ajtón a tiszta előtérbe. És persze senkit nem lehetett elérni telefonon. – Tegnap még betegek voltak – legyintettem reménytelenül. – Értse meg, ezt mondták nekem – magyarázta a portás dühösen.Fotó: Székelyhidi Balázs / Magyar Nemzet
Közben a bejáratnál kamionokat mázsáltak, alapanyag tehát még jön – állapítottuk meg.
A történet akkor lesz végképp érdekes, ha a németek tényleg lelépnek – mondta ezt megelőzően a polgármester –, hiszen akkor a területen teljes rekultivációt kell végrehajtani. Ami óriási költség. A helyzet mindenképp tragikus – tette hozzá –, és biztosan nem lesz varázsütésre megoldva.
Van megoldás !!!! Alakítsátok át hulladék égetővé a Kerepestarcsai úgy sem győzte volna a halottak eltüntetését , csodálkozom , hogy a páholyból még nem szóltak le , hogy hulladék égető lesz az üzemből !!!! Ja azt biztos megvárják , hogy olcsón jussanak hozzá a területhez , ezért van e titkolózás !!!!
A koncentrációs tábor al faja lesz ez a megsemmisítő tábor !!!!!


Vona: A Jobbik egyedül nyeri meg a választást


Fidesz-közeli emberek próbálták megvenni a párt politikusait ○ Kétharmad nélkül is antikorrupciós hivatalt hoznának létre

2018. április 7.,Az időközi választásokon is a legerősebb ellenzéki pártot keresték az emberek, holnap is ezt fogják tenni – Vona Gábor szerint ezért készülnek arra, hogy egyedül nyerni tudnak. A Jobbik miniszterelnök-jelöltje a Magyar Nemzetnek adott interjújában kifejtette, ha a matematika úgy kívánja, egy Jobbik–LMP-kormány Magyarország javára válna.
Mekkora összegben fogadna arra, hogy április 8-án a Fidesz elveszíti a hatalmát?– Nem szoktam pénzben fogadni, erre mégis nagy összeget tennék. Úgy érzem, hogy valami van a levegőben, ami ebbe az irányba mutat.
Azt már sokszor mondta, hogy az Orbán Viktor által vezetett Fidesszel nem ülnének le tárgyalni. De egy olyan Fidesszel, amelynek koalíciós partnerre lenne szüksége a kormányzáshoz, és mást javasolna miniszterelnöknek?– Nem. Ez a Fidesz Orbán Viktorral egyenlővé vált, mi pedig őt nem kívánjuk hatalomban tartani. Nálunk egyébként megtörtént, hogy Fidesz-közeli emberek érdeklődtek jobbikos képviselőknél, mit gondolnának arról, ha a kormánypártnak nem lenne többsége. Lényegében valamiféle puhatolózásról volt szó, hogy megnyerjenek maguknak jobbikos politikusokat. Két esetről tudok, mindketten azonnal szóltak nekem. Ha ezt velünk megtették, biztos vagyok benne, hogy az MSZP-nél vagy más pártoknál is hasonlóan jártak el, értük pedig nem tenném tűzbe a kezem.
Egyre gyakrabban merül fel az a forgatókönyv, mi történne, ha a Fidesz kisebbségbe szorulna, vele szemben viszont a többséget csak a teljes ellenzék jelentené, beleértve a Jobbik mellett a baloldalt és az LMP-t is. Arra nyitottak lennének, hogy egy külsős miniszterelnök és egy szakértői kormány mögött sorakozzanak fel?– Mi arra készülünk, hogy a Jobbik egyedül nyeri meg a választást. Az időközi választások is azt mutatták, hogy az emberek a legerősebb ellenzéki pártot keresik, az pedig mi vagyunk.
Csak van azért forgatókönyve erre az esetre is.– Látnom kellene, hogy ki a miniszterelnök, kik a miniszterei, mi a programja.
Lenne mondjuk egy külsős miniszterelnökre javaslata?– Biztos, hogy lenne, de nem ebben gondolkodunk, egyedül szeretnénk kormányt alakítani. Ha a matematika mégis úgy kívánja, az LMP és a Momentum irányába vagyunk nyitottak, hogy koalíciós tárgyalást folytassunk, mással nem. Azt gondolom egyébként, hogy egy Jobbik–LMP-kormány Magyarország javára válna, friss levegőt hozna ebbe az országba.
- Korábban azt mondta, hogy a Jobbik elsősorban nem pártpolitikusokat, hanem szakembereket ültetne a kormányba. Mondana néhány nevet?– A miniszterek és az államtitkárok is megvannak már, az interjú előtt éppen a leendő egészségügyi miniszterünkkel tárgyaltam. Sajnos olyan politikai közegben élünk, és az illető személyek olyan pozícióban vannak, hogy meg kell várnunk a választásokat a nevek nyilvánosságra hozatalával.
Vona Gábornak már megvannak a miniszterei, államtitkárai
Fotó: Béres Attila
 Nem próbálta őket rábeszélni, hogy mégis vállalják az arcukkal is a Jobbik támogatását? Nyilvánvalóan nagyobb hitelességet jelentene a választók szemében, ha tudnák, hogy kikre bízhatják az országot.
– Nem, sőt, még én ajánlottam fel ezt mindenkinek. Nem az a célom, hogy a választás előtt legyen egy jó névsor, a rajta szereplőket pedig meghurcolják, hanem az, hogy április 8-a után legyen egy jó kormány.

A kormányzás nulladik lépéseként szokta említeni az elszámoltatást és ezzel együtt a korrupció felszámolását. De jogi eszközökkel utolérhetők például az uniós forrásokat érintő visszásságok? Korrupcióról beszélünk, amit erkölcsi ítélet szerint lehet annak nevezni, de ezek az ügyek jogilag is megállnak?– Véleményem szerint igen. Hiába próbált a Fidesz-kormány az országgyűlési többségével legalizálni bizonyos folyamatokat, a jelentős részük még most sem legális. Ha igazak azok a hírek, hogy az uniós források egy részét gyémántba menekítik, majd arab vállalkozókon keresztül újra Magyarországra csempészik, akkor nincs olyan jogrend, ahol ez elfogadható lenne. Biztos vagyok benne, hogy több száz milliárd forint visszaszerezhető lenne.
Ki fog ezeknek az ügyeknek a végére járni?– Létrehoznánk egy korrupcióellenes hivatalt, de a magyar ügyészségnek is lenne feladata, nyilvánvalóan nem Polt Péterrel az élén. Emellett a Jobbik csatlakozna az európai ügyészséghez is.
Menjünk sorban, egy korrupcióellenes ügyészség felállításához kétharmados törvényt kell módosítani.– Ezért nem ügyészségnek, hanem hivatalnak neveztem. Van koncepciónk arra, hogyan lehetne kétharmad nélkül is életre hívni egy ilyen intézményt.
Polt Péterről is mindig úgy beszél, mint aki ne lenne a jövőben legfőbb ügyész, de ezt mire alapozza?
– Szerintem ő is úgy látja, hogy ennyi politikai konfliktus után nem biztos, hogy a Jobbik-kormánnyal képes lenne együtt dolgozni. Olyan politikai és társadalmi nyomás nehezedne rá, ami előtt neki is meg kell hajolnia.
Ez biztosan meghatná? Nem éppen arról szól ez a rendszer, hogyha a kormány bukik is, a kinevezettjei azért fontos pozíciókban maradjanak?
– Ez a kérdés messzire vezet, hiszen nyilvánvalóan nem Polt Péter egy személyben a gátja az elszámoltatásnak. Mégis azt gondolom, hogy itt kell elkezdeni, mindenképpen szükség van egy nem jobbikos, hanem független, szakmai vezetőre a Legfőbb Ügyészség élén.
Van jelöltje?– Vannak a fejemben nevek, igen.
Lát ma olyan embert vagy embereket a Fideszben, esetleg a kormánypárt közelében, akikről ki tudja jelenteni, hogy sikeresen lefolytatható lenne ellenük egy büntetőeljárás?– Azért nem szeretnék ilyet mondani, mert a bíróság befolyásolásának is tűnhetne, ha egy leendő kormányfő ilyet állít. Meghagynám a független igazságszolgáltatásnak az elszámoltatást.
Pedig korábban még azt mondta, a választás tétje az is, hogy ön kerül börtönbe, vagy Orbán Viktor.– Az megy börtönbe, akiről a független igazságszolgáltatás úgy dönt, hogy olyat követett el, amiért börtön jár.
Orbán Viktor március 15-én belengetett elégtételes mondata ön szerint mire vonatkozik?– Nem csodálkoznék, ha Orbán Viktor rajtam és a Jobbikon kezdené azt, hogy elégtételt vegyen. Jelen pillanatban is megtesznek mindent, hogy engem tönkretegyenek.
A szakpolitikákra áttérve, az oktatás kapcsán ön 21. századi módszerekről beszél, modern tanításról, digitalizációról, de ki fogja ezeket tanítani az iskolában?– Azt nem ígérem, hogy április 8-án megnyerjük a választást, április 9-én pedig digitális társadalommá válunk. Azt ígérem, hogy ez a célkitűzés, ehhez pedig elengedhetetlen a tanárok átképzése.
A Fidesz is megpróbálta megreformálni az oktatást.– Amit a Fidesz tett, az inkább strukturális, centralizációs átalakítás volt. A mai oktatáspolitikának nem az a problémája, hogy centralizált vagy decentralizált, hanem az, hogy elavult. A 20. századra készítjük fel a gyermekeinket, pedig a 21. századra kellene.
Megy az ellenzéki pártok között az ígérgetés, hogy ki mennyit költene az oktatásra, az LMP például a GDP 20 százalékát. Önök mennyit?– Az LMP elképzelése sajnos lehetetlen. Ma 1400 milliárd az oktatásra fordított költségvetési forrás, mi ezt 50 százalékkal, vagyis 700 milliárddal emelnénk. De nagyon fontos, hogy ezt nem lehet megtenni egy év alatt, a ciklus végére lehetne megvalósítani. Ami a legsürgetőbb, az a pedagógusbérek emelése, a fizetéseket a diplomásátlagbér szintjére hoznánk fel.
A terület egy része viszont az ideológiától sem mentes, elég itt arra gondolni, hogy önök szegregált oktatásról vagy éppen bentlakásos iskolákról is beszélnek.– Fontos lenne, hogy az ideológiai burkot levegyük, és szakmai kérdésekről kezdődjön a vita. Ha belemegyünk a részletekbe, látni fogjuk, hogy amit a Jobbik mond, az nem szegregáció, hanem differenciált oktatásszervezés. Ennek a lényege, hogy különféle szempontok alapján, de hangsúlyozom, hogy ez nem a bőrszínről szól, kezeljünk gyermekeket, hogy a társadalmi integrációjukat elősegítsük.
Erre mondja a balliberális értelmiség egy része, hogy sok tanulmány szerint nem működik.– Ebben vita van a szakértők között. Biztos vagyok benne, hogy van olyan helyzet, amikor az integrált oktatás visz előre, máskor a differenciált oktatásszervezés. Ki kell lépni az ideológiai skatulyákból.
A bentlakásos iskola jelentene bármilyen kényszert?– Nem, egy ilyen intézkedésről a gyámügynek vagy az erre illetékes oktatási szakembereknek kell döntenie. Van olyan szituáció, amikor éppen a gyermek szempontjából az államnak kötelessége kiemelni a káros környezetből. Többségében cigány gyermekekről van szó, de nem csak róluk. Ehhez hozzátartozik, hogy az elmúlt 28 év cigánypolitikája óriási kudarc, már cigány értelmiségiek tüntetnek Farkas Flórián ellen.
Van olyan cigány értelmiség, amellyel a Jobbik együtt tudna működni?– Szerintem van.
Ők is elfogadnák, hogy önökkel dolgozzanak közösen?– Biztosan nagyon nehéz lenne az első néhány lépés, de a közös sikereknek katartikus hatása lenne.
Vidéki képviselőik mit tapasztalnak, a kisebbségekkel kapcsolatos konfliktusokat érintően változott a hangulat az elmúlt években?– Azt gondolom, hogy igen, de abban már nem vagyok biztos, hogy a magyar társadalom szubjektív biztonságérzete erősödött volna. A magyar rendőrség társadalmi megítélése szerintem ettől függetlenül javult, bár a 2006-os mélyponthoz képest volt is hová fejlődni. Tény az is, hogy több rendőr tett esküt az elmúlt években, igaz, azt már nem lehet tudni, hogy ezzel együtt mekkora volt a leszerelési kényszer, mert én azt hallom, hogy nagyon sok tapasztaltabb kolléga hagyta el az állományt.
Az egészségügy is olyan terület, ahol mindenki érzi, hogy baj van, a kormány kampányából viszont kimaradt. Mivel kezdenék?– Azonnali lépésre van szükség a háziorvosi ellátásban, mert ott nagyon nagy problémák vannak, nincs utánpótlás. Háromszor annyi háziorvosi szakvizsga kellene, mint amennyi van. Mi azt tervezzük, hogy a praxistámogatások mértékét a ciklus során duplájára emeljük, és újra vonzóvá tennénk a háziorvosi szolgálatot. Ha a háziorvosi rendszert megerősítjük, az terheket tud levenni akár a járóbeteg-, akár a kórházi ellátásról.
Nemcsak a háziorvosoknál, általánosságban az egészségügyi dolgozóknál égető probléma a hiány, ami nagyban összefügg azzal, hogy külföldön a jelenlegi bérek többszörösét keresik meg.– Az egészségügyi dolgozók béremelésére 2019-ben 100 milliárdot, majd 2020-ban további 50 milliárd forintot fordítanánk. Nem megy ez sem egyik napról a másikra, de én nem akarok felelőtlenül ígérgetni. A baloldali pártok ezt teszik, mondjuk a 13. havi nyugdíjjal, ezt pedig vagy nem tudják végrehajtani, vagy hitelt vesznek fel, esetleg adót vetnek ki.
A Budapestre tervezett szuperkórházat felépítenék?– Átgondolnánk.
A Fidesz gyakran mondja, hogy a gazdasági növekedésből fedezhetők a pluszkiadások. Számolnak azzal, hogy a következő években a növekedés nem lesz olyan nagy, mint most?– Nagyon remélem, hogy a gazdasági növekedés tartható még jövőre is. 2020-ban viszont új uniós ciklus kezdődik, egyelőre nem tudunk semmit az uniós források elosztásáról. Ezért is tartom elképesztően nagy hibának, hogy Magyarország az Európai Unióban ennyire elszigetelődött, Orbán Viktor ennyire magára haragította az unió vezető országait, és a francia elnök által meghirdetett, az unió jövőjéről szóló konzultációban sem veszünk részt. 2020-tól is tartható a gazdasági növekedés, csak ahhoz megfelelő gazdasági és uniós politikára van szükség.
Ám lehet, hogy nem lesznek a jelenlegihez hasonló mértékű források.– Valószínűleg nem lesz annyi uniós forrás, mint most, hiszen a brexit miatt az egyik nagy befizető kiesett. Ezt kell gazdasági növekedéssel és belső fogyasztásélénkítéssel pótolni. Például egy olyan adórendszer megvalósításával, amely a társadalom alsó középosztályba tartozók széles tömegeit is bevonja a belső fogyasztás növekedésébe. Ezt a Fidesz politikája nem erősítette, ők inkább a felső középosztályra koncentráltak, mi azt szeretnének, ha a rosszabbul élők fel tudnának emelkedni.
Hoztunk egy idézetet: „Vona Gábor egy szánandó figura, komoly lelki segítségre szoruló ember, aki éppoly gátlástalan, mint Gyurcsány, csak sokkal kevésbé tehetséges.” Emlékszik, ki mondta?– Kövér László. Én is tudnék róla mondani sok mindent, de nem teszem, anyukám azt kérte, hogy senkiről ne mondjak semmi csúnyát.
Van arra bármi garancia, hogy a közbeszéd minősége javuljon?– Szerintem van. Ebben a kormányban nem volt nagyvonalúság, nem voltak gesztusok. A demokrácia és a jogállam helyreállítását elsősorban nem is jogszabályoktól várom, hanem emberi gesztusoktól. Én hiszek abban, hogy bizonyos pozitív tettek, lépések, mondatok, azok igenis gyógyító hatással lehetnek a közéletre, a társadalmi viszonyokra. Én hiszek benne, és szeretném, ha egymás programjaival vitatkoznánk, és nem egymást minősítgetnénk.
Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.04.07.
Orbán Viktor választási programja: SorosKétsége ne legyen senkinek, a következő hónapokban Orbán tovább folytatja ámokfutását, a magyar emberek lelkének a mérgezését.
Újabb és újabb hadjáratot indít a nem létező ellenfelek ellen. Tudja: a magyar társadalom egy jelentős részében erős az idegengyűlölet, fogékonyak mindarra, amit a Fidesz lakájmédiája előállít. Orbán választást akar nyerni, ezért semmi sem drága. Számára a saját szavazótábora a fontos, s a mai megosztott ellenzék mellett, ez akár újabb kétharmados győzelmet jelent.
Szorgos népünk – amelyet a Kánaán felé vezet a mindig igazat mondó „örökös miniszterelnök”– ma ismét meghallgathatta a közszolgálatinak csúfolt adón a kormányzó szózatát. Így, az ünnepekhez közeledve, szívünk eltelhetett melegséggel, megnyugodhatunk: a Fidesz és személy szerint a „pater patriae” megvéd bennünket, ha kell, még saját magunktól is.
A Soros-tervről szóló „nemzeti konzultáció” szerinte a  legsikeresebb volt az elmúlt közel nyolc évben. Emlékszünk, naponta röpködtek a számok. Volt olyan nap, amikor a kormány állítása szerint, több százezerrel nőtt a beküldött kérdőívek száma. Valószínűleg jómagam csak „idegenszívű” Soros-bérencek társaságában mozgok, hiszen akivel beszéltem, senki sem válaszolt a hazug, uszító kérdésekre. Legtöbb családnál ott végezte ahol méltó helye van: a kukában.
Valószínűleg Orbán Viktor szorgalmasan tanulmányozta a gondosan bedobozolt íveket, hiszen ki merné megkérdőjelezni állítását. Nem kétlem, hogy sok bálványimádó visszaküldte a papírt, teleírva. Amiről azonban rádiószózatában Orbán beszélt, azért kár volt milliárdokat kidobni. Ezt még a legszerényebb képességű Fidesz pártkatona is pár óra alatt, bármikor elő tudta volna állítani. A szabadságharcot folytató kedves vezető csak ismételte önmagát. Semmi olyan információt nem osztott meg a szájtátva hallgató hívekkel, amit eddig ne szajkózott volna.
Látszik, hogy a Fidesz napi aprómunka – mondjuk így, kormányzás – helyett a választásokig a Soros és Brüsszel elleni gyűlöletkampányból akar szavazókat megnyerni, ezzel akar ismét többséget szerezni. Választási programjuk csak egy név lesz: Soros.
Orbán szinte tökélyre fejlesztette a magyar emberek riogatását. Egy 87 éves, beteg embert kikiáltani főellenségnek, enyhén szólva sem vall nagy bátorságra. De ezt még fokozni lehetett azzal, hogy a legfőbb hadúr szerint Magyarország jövője dől el a bevándorlás kérdésén. Ez akkora hazugság, hogy normális ember egyszerűen nem hiheti el. Még akkor sem, ha netán Fidesz-KDNP szavazó. Egyértelmű: nincs szó kötelező kvótákról, nincs szó arról, hogy menekültek százezrei akarnak  hazánkban letelepedni.  A Fidesz kormány – jó pénzért – közel 20 ezer kínai, orosz és számos afrikai, ázsiai ország állampolgárának adott letelepedési engedélyt, illetve az ezzel járó uniós útlevelet. A nemzetbiztonsági ellenőrzést – a látszat szerint – senki sem vette komolyan, a lóvé volt a legfontosabb.
A Rogán-Habony érdekkörébe tartozónak mondott közvetítő cégek jóval több, mint 100 milliárdos hasznot tettek saját és ki tudja még kiknek a zsebébe. A magyar állam járt egyedül rosszul. Az országnak több mint 10 milliárd forint veszteséget okozott a piacinál drágább kamat – csak az elmúlt két évben. Arról, hogy a Fidesz klientúrája mennyit tett a bukszájába, nem szól a fáma, de lehet találgatni. Talán nem véletlen, hogy a Fidesz akár több évezredre is titkosítaná a letelepedési kötvényekkel összefüggő forró információkat.
Orbán erről nem beszélt. Ellenben Sorost, akit pénzügyi spekulánsnak nevez – vajon akkor milyen jelzőket lehetne aggatni a nemzet gázszerelőjére, a miniszterelnök „kötélbarátjára”, vagy a nemzet kaszinósára – nemzetbiztonsági kockázatnak mondta. Úgy fogalmazott: „ez innentől kezdve, Magyarország léte, nem léte” kérdés. Tényekről – ahogyan már megszoktuk – egy árva szó sem esett. Higgyük el, amit mondott, hisz saját igazmondó szájával osztotta az észt. Idegenszívűként megengedhetem, hogy megfordítsam Orbán Sorosról mondott szavait:
a Várba vágyó miniszterelnöknek – aki maga a haza – sosem a száját kell nézni, hanem mindig a kezét, mert a felcsúti VIP páholy tulaja olyan ember, aki tehetségesen beszél lyukat az ember hasába.
Az egykori Soros-ösztöndíjas Orbánra nem lehet büszke a mentora. Rossz befektetés volt, hiszen a hosszú hajú, fiatal demokratából mára egy pocakos, vezéri hajlamokkal megáldott, autokrata vezető lett. Egykori önmaga valószínűleg szembeköpné mai mását. Orbán olyanná vált – vagy még rosszabbá –, mint akik ellen az egykori fiatal demokraták szövetkeztek közel három évtizede.
Kétsége ne legyen senkinek, a következő hónapokban Orbán tovább folytatja ámokfutását, a magyar emberek lelkének a mérgezését. Újabb és újabb hadjáratot indít a nem létező ellenfelek ellen. Tudja: a magyar társadalom egy jelentős részében erős az idegengyűlölet, fogékonyak  mindarra, amit a Fidesz lakájmédiája előállít. Orbán választást akar nyerni, ezért semmi sem drága. Számára a saját szavazótábora a fontos, s a mai megosztott ellenzék mellett, ez akár újabb kétharmados győzelmet jelent. Nem érdekli, hogy évente egy kisvárosnyi magyar hal meg megfelelő orvosi ellátás hiányában, hidegen hagyja, hogy millió élnek nyomorban, százezrek éheznek. Mindez nyűg egy akkora embernek, mint a felcsúti Napóleon.
Az Orbán által kínált jövő egy végtelenül megosztott, gyűlölködő, harcban álló országot jelent. A józan többség nevében mondhatom: mi nem „hadrendbe” akarunk állni, nem a menekültek kiátkozást tartjuk nemzeti ügynek. Működő egészségügyet, gondolkodásra nevelő közoktatást és tisztes megélhetést szeretnénk. Kiváltságok nélküli országban, félelem nélkül akarjuk megtalálni boldogulásunkat. Nem akarjuk, hogy a „nagy testvér” még a hálószobánkba is besurranjon, kontroll alatt tartsa életünk minden mozzanatát. Nyitott társadalmat, szólásszabadságot akarunk, ahol a sajtó a hatalom kontrolljaként és nem fenéknyalójaként működik. Európában akarunk élni, Magyarországon.
De marad számunkra a kérdés: ki véd meg bennünket Orbántól?


Megkérdezték Rogánt, lesz-e választási programja a Fidesznek, mire ő közölte, az emberek pontosan tudják, mire számíthatnak


Rogán Antal hétfőn kitérő választ adott a parlamentben a Magyar Nemzet azon kérdésére, hogy 2018-ban lesz-e érdemi választási programja a Fidesznek, vagy beérik a „folytatjuk” szintű, 2014-ben alkalmazott szlogennel.
A Miniszterelnöki Kabinetiroda minisztere szerint az emberek pontosan tudják, hogy mi az, amire számíthatnak, és ennek megfelelően fognak dönteni.
A lap emlékeztette őt, hogy konkrét ígéretektől lesz elszámoltatható egy kormány. Erre Rogán úgy reagált,
megígérték annak idején, hogy munkahelyeket fognak teremteni, a vállalkozásoknak kedvezőbb környezetet biztosítanak, hogy a családokat támogatni fogják, és hogy az országot minden körülmények között megvédik, ezeket mind megtették. Tehát van a választóknak mi alapján ítélni.
Az viszont még így sem derült ki, hogy akkor készül-e konkrét választási programmal a nagyobbik kormánypárt.
Kiemelt kép: MTI/Illyés Tibor


Orbán: a választás után elégtételt veszünk

Írta: Gábor Tanács

Az esős idő ellenére több tízezren vettek részt a Fidesz és a Civil Összefogás Fórum közös Békemenetén. Az ingyenes buszoztatásnak is köszönhetően az ország minden részéből és a határon túlról is sokan érkeztek Budapestre, hogy a nemzeti ünnep alkalmából kiálljanak a kormány politikája mellett a választások előtt.
A Bem téren gyülekezők az Euronews-nak először általánosságban fogalmaztak arról, miért tartják fontosnak, hogy támogatásukról biztosítsák a Fideszt.
"Háború van, és harcolni kell az igazságért, a tisztességért a becsületért, hogy gyerekeink és unokáink is szabadon élhessenek", mondta egy magát kanadai magyarnak mondó, hatvanas férfi.
Egy szegedi férfi inkább az összetartozás érzését hangsúlyozta, hozzáfűzve, hogy a migrációt sokan nem tartják valós problémának.
"Bár sok ember arra gondol, hogy csak riogatnak politikusaink azzal hogy milyen veszély fenyegeti Magyarországot a migránskérdésben, mi azt gondoljuk mind akik itt vagyunk, hogy ez egy komoly veszély, ebben szeretnénk támogatni a kormányt, a miniszterelnök urat, hogy érezze azt a bátorítást, hogy amit ők képviselnek, azt nagyon sok ember komolyan gondolja", mondta.
Egy idősebb férfi őszintén, könnyekig meghatódva beszélt arról, hogy Orbán Viktortól most is kapott nyugdíjemelést és Erzsébet-utalványt. Kérdés nélkül szóba hozta a gyakran emlegetett korrupciós ügyeket is.
"Állandóan Mészáros Lőrinceznek, de kérem tisztelettel, lett volna ebből az országból az, ami lett, ha nem lett volna Széchenyi?"
A Parlamentnél Orbán Viktor miniszterelnök tartott beszédet, aki a bevándorlást és az azt szerinte előmozdító nemzetközi összeesküvést helyezte a mondanivalója középpontjába. Azt mondta, a Fidesz összes ellenfele migrációpárti és a nemzetközi összeesküvés zsoldjában áll, amelynek a célja az európai népesség kicserélése. Az ellenzéki pártokat jelentéktelennek minősítette. Burkoltan kitért a hódmezővásárhelyi vereségre, amelyet szintén a Magyarországra törő hálózatok ármánykodásaként festett le, amelyek ebben az esetben egy civil jelölt mögé bújtak. Azt mondta, az ellenfeleik becstelenek, nem állnak ki nyíltan. (Orbán Viktor 2006. óta nem vállalt nyilvános vitát ellenzéki politikussal.) Reagált a Fidesz vezető politikusait ért súlyos korrupciós gyanúkra: az ellenzék szerinte nem vív, csak karmol és csíp, de ezt lerázzák magukról, mint kutya a vizet - erre azonban a választás után még visszatérnek.
"Mi szelíd és derűs emberek vagyunk, de nem vagyunk se vakok, se balekok. A választás után természetesen elégtételt fogunk venni, erkölcsi, politikai és jogi elégtételt is", mondta Orbán.
A miniszterelnök esetleg bizonytalankodó híveinek azt üzente: elég egy elrontott választás, és Magyarország sorsa megpecsételődik.


Budai szerint sikeres az elszámoltatás


Az elszámoltatásért felelős kormánybiztos szerint tavaly összesen 736 bejelentést kaptak, idén eddig 480-at. Jelenleg 32 kiemelt ügyben folytat vizsgálatot hivatala, és a mai napig 38 büntető feljelentést tett. Egyben, a bábolnai ménesbirtok ügyében pedig már megtörtént a vádemelés.

Budai Gyula, elszámoltatásért felelős kormánybiztos sajtótájékoztatón értékelte a kinevezése óta eltelt csaknem egy esztendőt a Parlamentben.
Budai Gyula, elszámoltatásért felelős kormánybiztos sajtótájékoztatón értékelte a kinevezése óta eltelt csaknem egy esztendőt a Parlamentben.
Fotó: Illyés Tibor
Az ügyek közül kiemelve a sukorói kaszinóberuházást Budai Gyula arra hívta fel a figyelmet, hogy az ügyészség még "csak" a telekcserét vizsgálta, a beruházás - szerinte jogellenesen történő - kiemeltté nyilvánításával kapcsolatban viszont még nem folytatott nyomozati cselekményt. Emellett kérdés az is, hogy Oszkó Péter akkori pénzügyminiszter miként írhatta alá 2009 novemberében a koncessziós szerződést.Na végre ezt is bejelentették: hivatalosan is Mészáros Lőrincé lett az Egerszalóki Hotel Saliris


A Konzum Befektetési és Vagyonkezelő Nyrt. (Konzum Nyrt.) négycsillagos hotelekkel bővíti portfólióját, a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján tette közzé szerdán, hogy a Konzum Nyrt. tulajdonába kerül az Egerszalóki Hotel Saliris Resort, valamint két kreischbergi síközpontban fekvő szálloda, az Alpenblick Hotel, valamint a Hotel Relax Resort - közölte a társaság szerdán. A társaság az ügyletek segítségével valósítja meg a 2017. decemberében bejelentett és előzetesen 30 milliárd forintra becsült tőkeemelés második lépését - tették hozzá.
A Konzum Nyrt. igazgatósága hozzájárult, hogy a Wellnesshotel Építő Kft. a tulajdonában lévő Egerszalóki négycsillagos Hotel Saliris Resort, valamint a kreischbergi négycsillagos Alpenblick Hotel adásvételéből származó 2 milliárd 674 millió forintos vételár követeléssel tőkét emeljen a Konzum Nyrt.-ben. Az igazgatóság azt is támogatta, hogy a Konzum PE Magántőkealap a Holiday Resort Kreischberg-Murau Gmbh. 100 százalékos üzletrészét, 897 millió 131 ezer forinton apportálja a társaságba.
A szerdán a BÉT-en közzétett tőkeemelés a második lépése annak a tavaly év végén bejelentett tranzakció-sorozatnak, amelynek eredményeként 18 belföldi és 5 külföldi szálloda kerül a tőzsdei társaság tulajdonába. Az előzetes számítások szerint a többlépcsős tőkeemelés végén a Konzum Nyrt. saját tőkéje elérheti az 50 milliárd forintot.
Idáig a száraz hír. Amit érdemes ehhez hozzátenni, hogy a Konzum történetesen Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozik, vagyis: most már hivatalos, amit eddig is lehetett tudni: a felcsúti polgármesteré, ORbán Viktor jóbarátjáé az Egerszalóki Hotel Salisis Resort is. Hurrá! Sokkoló: közel 1500 milliárdot toltak Orbánék a sportba


Megpróbálkoztunk a szinte lehetetlennel és kísérletet tettünk arra, hogy összegezzük az Orbán-kormány sportra fordított kiadásait. A végösszeg elképesztő lett: egy költségeivel elszálló olimpiát is lehetett volna rendezni ennyi pénzből.

A sportot stratégiai ágazatnak kell tekinteni. Amennyiben ez nem történik meg,
"Magyarország soha nem lesz a sikeres emberek országa. Az élet minden területén minél több bajnokra van szükség, és akikben van tehetség, azokat támogatni kell, nem pedig elvenni a megmaradt költségvetési forrásokat".
Mondta ezt Orbán Viktor még a második kormányra kerülésük előtt, 2010 januárjában. Ma már tudjuk, ez bőven több volt egy egyszerű kampányszólamnál a sportrajongók irányába. Az elmúlt években ugyanis számolatlanul öntötték a milliárdokat stadionokba és különféle sportcsarnokokba, melyek zömét a NER-barát vállalkozások húzhatták fel. Közvetlenül a költségvetésből azonban nem lehetett annyi pénzt becsatornázni, amennyit szükségesnek gondolt a kormány, hiszen 2011-ben kitalálták és elindították a sokat vitatott látványcsapat-sportok támogatási rendszerét, a TAO-támogatást.
1 forint sportra = 2 forint megtakarítás az egészségügyben

A növekvő kiadásokat a kritikus hangok kereszttüzében és nagy (foci)eredmények hiányában meglehetősen nehéz megindokolni, a kormány azonban nem adja fel. Előhúzták azt a kártyát, miszerint a stadionok és a sport a kulcs a jövő egészséges generációjához, és csökkenti az egészségügyi kiadásokat is. Bár nehéz elképzelni, hogy a 15 milliárdos Haladás-stadion vagy épp a felcsúti miniaréna mennyiben járulhat hozzá a helyi gázszerelő egészségének javulásához, a TAO-s létesítmények esetében létezik egy kikötés, miszerint 20 százalékban a lakosságot kell szolgálnia a létesítménynek. A színfalak mögött azonban mégsem örülnek sokan az átlagemberek megjelenésének.
"Megértem én az önkormányzatokat, vagy azt, aki működteti a létesítményeket, hogy drága pénzen felújították, kialakították, megépítették, és ezek az átlagemberek odamennek és pusztítják a vagyont, de mégiscsak az van benne, hogy a 20 százalékot nekik kéne használni; hála istennek, persze van kivétel, sok pozitívum is" - mondta Salga Péter, a Magyar Szabadidősport Szövetség főtitkára egy bizottsági meghallgatáson tavaly.
A vagyont pusztító átlagemberek ellenére mégis van eredmény, legalábbis Nyitrai Zsolt fideszes képviselő szerint, akinek sikerült a legjobb magyarázatot prezentálnia idén év elején: Szerinte
"minden sportra költött egy forint két forint megtakarítást eredményez az egészségügyben".
Ha ebből indulunk ki, akkor az eltérített magánnyugdíj-pénztári vagyon nagyságával kellene, hogy vetekedjen az egészségügyben realizált megtakarítás. 
Ebből egy olimpia is kijönne már
Orbánék a szakpolitikán belüli költekezés lehetőségeit tehát túlságosan szűknek találhatták, hiszen a központi költségvetés előirányzatai mellett külön kormányhatározatokkal és az "eltérített társasági adókkal" operáló TAO-támogatási rendszerrel újabb milliárdokat toltak a sportba. 
A 15 milliárdos Haladás-stadion

Az, hogy mennyire jól hasznosultak a TAO-forintok az utánpótlás-nevelés terén, leginkább a belga Double Pass akadémiákat vizsgáló felméréséből derül ki. A felcsúti akadémia a bezsebelt TAO-támogatások nagysága alapján az egyik, ha nem a legjobb utánpótlás-nevelő helynek kellene lennie, a független vizsgálat szerint viszont egy középszerű akadémiát sikerült a pénzből kialakítani. Ellenben a töredék annyi támogatást felmarkoló debreceni akadémia szakmailag a legjobbnak bizonyult. Vagyis a jó munkához sokkal inkább szakmai tudás kell, mint milliárdokból felhúzott stadionok és Makovecz-stílusú kazánházak. 
Nem tisztünk most azonban megítélni az elköltött pénzek hasznosulását, sokkal inkább szerettük volna megbecsülni, összesen mennyi közpénz ment el stadionokra, sportcsarnokokra és egyéb fejlesztésekre. 
A korábban megjelent sajtóhírekből már kiderült, hogy csak stadionokra mintegy 350 milliárd forintot költött el az Orbán-kormány, amiben persze sokat nyom a latba az új 190 milliárdos Puskás Stadion. A stadionokra fordított kiadások már csak azért is lehetnek túlzóak, mert az erőfeszítések ellenére nem sikerült érdemben növelni a meccsek nézőszámát. Így a jelen állás szerint egyetlen egy szurkolóra átlagosan 5 milliót költ a kormány ezekkel a beruházásokkal. A fociszentélyek mellett uszodákra, multifunkcionális sportcsarnokokra, kézicsarnokokra, a határon túli foci támogatására (csak erre 20 milliárd forintot költöttek az elmúlt 2 évben), tanuszodákra, sportparkokra 454 milliárd forintnyi kiadást összegeztünk. 
Vagyis csak létesítményekkel kapcsolatban 796 milliárdnál jár a kormány sportszámlája.
Ebből a pénzből már egy olimpiát is meg lehetne rendezni - persze, ha nem jellemezné ezeket a játékokat a költségek brutális elszállása. A PricewaterhouseCoopers nemzetközi tanácsadó vállalat 2017 elején 774 milliárd forintra taksálta a 2024-es budapesti olimpia teljes költségvetését - a jellemző költségnövekedések nélkül. 
Bár már ez is elképesztő összeg, csupán egy részét képezi a teljes számlának. "Tovább is van, mondjuk még!?" A szakpolitikai kiadásokat (pl. versenysport támogatása, dopping elleni küzdelem) 155 milliárd forintra becsültük az elmúlt évek költségvetései és zárszámadásai alapján. 
A sport részszámla összege így: 950 milliárd forint.
Még mindig van tovább is! Nem feledkezhetünk meg ugyanis az Orbán-kormány "találmányáról", a TAO-támogatásokról.  A rendszer lényege, hogy a vállalkozások a nyereségük után fizetendő társasági adót részben vagy egészben egy sportklubhoz irányítják. Kétségünk tehát ne legyen: ez igenis közpénz. Kimondta már a Kúria is, és bár hazai fronton a kormány ezt minden erejével tagadja, Brüsszel felé elismerték, amikor el kellett fogadtatni az Unióval a támogatási formát. 
A rendszer indulása óta 2016-tal bezárólag a zárszámadási törvények alapján valamivel több mint 359 milliárd forint esett ki emiatt a költségvetésből, a tavalyi és az idei költségvetés alapján a kormány számításai szerint további 167 milliárd forintról mondanak le a sport érdekében. Vagyis a TAO-nak köszönhetően több mint 526 milliárd forint áramlott a sportba 2011 óta. 
A részszámlákat összeadva 1475 milliárd forintra tehető az az összeg, amit az Orbán-kormány a regnálás alatt a sporttal összefüggésben elköltött.Titkos országjárást folytat Orbán Viktor, ha nem is úgy, mint Mátyás király, de az azért szokatlan a kampányban, hogy a miniszterelnök megjelenéseit nem jelentik be előre.
Berkecz Balázsnak, az Együtt Baranya megyei képviselőjelöltjének mégis sikerült megtudnia kedden, hogy Orbán Vajszlóra látogat, és el is ment a faluban tartott miniszterelnöki utcafórumra, ahol azt akarta megkérdezni, hogy „nem volt-e elég a tizenkétezermilliárd forint, amit elloptak”. Berkecz blogján azt írja, hogy ennek hallatára megrángatták, ki akarták venni a kezéből az élő videóközvetítéshez használt telefonját, és azzal fenyegették, hogy megverik, Orbán beszéde után pedig egy fideszes megyei önkormányzati képviselő is lökött rajta egyet.
Az pedig már a Hír TV felvételén látható, hogy Berkecz a rendezvény végén odament Havasi Bertalanhoz, Orbán Viktor sajtósához megkérdezni, hogy normális-e egy ilyen eseményen, ha az embert veréssel fenyegetik és cibálják a fideszes aktivisták. Havasi széles mosollyal válaszolt:
Jó munkát kívánok a kampányához!
Köszönöm szépen! Nem tudom, Orbán úr fog-e válaszolni esetleg ezekre a maffiakapcsolatos kérdésekre. Tizenkétezer milliárd forint…
Tényleg nincs, képviselő úr, ennél jobb dolga önnek a kampány kellős közepén?
Én úgy gondolom, hogy szerintem ez érdekli a magyar választókat.
Jó. Ebben nem egyezik a véleményünk, még egyszer sok sikert kívánok.Hatmilliárd forintos költségvetési csalás elkövetőivel szövetkeztek a cigányszavazatok megszerzéséért a csongrádi fideszesek – derítette ki a Hír TV Célpont című műsora. A tévé szerint milliárdos maffiózók politikai védettségért cserébe azt ígérték, hogy a csongrádi cigányok és a cigánysorokon élő szegények a Fideszre szavaznak majd a parlamenti választásokon. A rendszer főpróbája most hétvégén lesz, a hódmezővásárhelyi polgármester-választáson és a kiskunhalasi időközi önkormányzati választáson, ami Lázár János szerint felér egy előválasztással. Horváth József "cigánykirály", a Romano Kraj vezetője és egyben a győrszentiváni hatmilliárdos költségvetési csalás egyik elkövetője (bővebben a kapcsolódó anyagok között) A Célpont-riport szerint egy olyan bűnbanda köré épült a rendszer, amelyet hatmilliárdos költségvetési csalással vádolnak. Vidák Máté és Horváth József az ügy központi figurái, akiket még korábban Győrszentivánon kapcsolt le a rendőrség: luxusautókat, ékszereket és elképesztő mennyiségű készpénzt találtak náluk (a palotarazziáról videó itt található), melyekről hamar kiderült, hogy illegális üzletekből és adócsalásból származnak. A bűnözők három évet ültek előzetesben, ügyük jelenleg is zajlik a bíróságon. A szavazatokért cserébe megtarthatják verejtékes munkájuk gyümölcsét, és még börtönbe sem kell menniük Az államot megkárosító cigánybűnözők emellett óriási cigányadatbázist építettek fel, közel 80 ezer ember személyes adatait szerezték meg egy soha nem létező cigánykárpótlási programra hivatkozva. Adatbázisuk most különösen értékes, így a Célpont információi szerint alkut kötöttek: ügyüket a lehető legenyhébben bírálják majd el, ha a választásokon szállítják a megfelelő mennyiségű cigányszavazatot. A Célpont úgy tudja, egy szegedi cigány politikus és joghallgató, Rafael Lion feladata a szervezés, aki a csongrádi Romano Kraj kulcsembere. Rafael Lion (k) tartja a kapcsolatot a Fidesszel Az ügy összeér egy szektával és egy protestáns segélyszervezettel is. lnformációik szerint a Fidesz nem direkt módon, hanem a Johannitákon és a Hit Gyülekezetén keresztül támogatja a Romano Krajt. Az adományok szétosztásánál pedig elmondják: cserébe a Fideszre kell szavazni. (Kuruc.info - Hír TV - Index nyomán)
Friss: Annyira menthetetlenek vagyunk, hogy nálunk már a cigány is rasszista
Kapcsolódó:
 • Ebben a putriban nyomorogtak a szegény fémgyűjtő romák Győrszentivániban
 • - Amikor a cigánybűnözés és a holokamu összeér: testvíreik pénzét és adatait gyűjtik be kárpótlást ígérve a rafináltabb rajok
 • - A Felvidéken fogták el a milliárdos csalást lebonyolító "színesfémkereskedő" cigánybanda fejét
 • - A győrszentiváni cigány maffiózók ügyvédjével "nyaralt" Borkai
 • - Több tucat cigány maffiózót vittek el Győrszentivánról, nagy értékű autókat is lefoglaltak
  Forrás: https://kuruc.info/r/35/183001/
CÉLPONT: A GYŐRSZENTIVÁNI CIGÁNYMAFFIÁVAL SZÖVETKEZETT A FIDESZ, HA HOZZÁK A SZAVAZATOKAT, NINCS TÖBB BÖRTÖNHatmilliárdos költségvetési csalás elkövetőivel szövetkeztek a roma szavazatok megszerzéséért a csongrádi fideszesek – derítette ki a Célpont.


Portálunk délelőtt már beszámolt róla: komoly botrányt tárt fel a Hír TV műsora. Most kiderültek a részletek.


A milliárdos maffiózók politikai védettségért cserébe azt ígérték a pártnak, hogy a csongrádi romák és a cigánysorokon élő szegények a Fideszre szavaznak majd a parlamenti választásokon. A rendszer főpróbája most hétvégén lesz, a Hódmezővásárhelyi polgármesterválasztáson és a kiskunhalasi időközi önkormányzati választáson – előbbi Lázár János szerint felér egy előválasztással.
A Célpont stábja maga sem hitte el, amikor először hallott arról, milyen politikai és bűnügyi összefüggések vannak a háttérben – épp ezért indultak el a helyszínen feltérképezni, valóban zajlik-e a dél-alföldön szavazatvásárlás. A riportból kiderül, hogy egy olyan bűnbanda köré épült a rendszer, amelyet hatmilliárdos költségvetési csalással vádolnak. V. Máté, és H. József a központi figurái, akiket még korábban Győrszentivánon kapcsolt le a Rendőrség: luxusautókat, ékszereket és elképesztő mennyiségű készpénzt találtak náluk, melyekről hamar kiderült: fekete üzletekből és adócsalásból származnak. A nehézfiúk három évet ültek előzetesben, ügyük jelenleg is zajlik a bíróságon.


Portálunk 2013-ban exkluzív cikkben mutatta be a maffiózók luxusautóit és palotáit.


Az államot megkárosító bűnözők óriási roma adatbázist építettek fel, több tízezer ember személyes adatait szerezték meg egy soha nem létező roma kárpótlási programra hivatkozva, melynek során több millió forintos kárpótlási díjakkal hitegették a cigányokat.


Adatbázisuk most különösen értékes – így alkut kötöttek Lázár Jánossal, hogy ügyüket a lehető legenyhébben bírálják majd el, ha a választásokon szállítják a megfelelő mennyiségű roma ember szavazatait. A Célpont információi szerint egy szegedi roma politikus és joghallgató, Rafael Lion feladata a szervezés, aki a csongrádi Romano Kraj kulcsembere. Az ügy összeér két egyházzal is, A Célpont információi szerint helyi a Fidesz nem direkt módon, hanem a Johannitákon és a Hit Gyülekezetén keresztül támogatja a Romano Krajt, így azok az adományok szétosztásánál is el tudják mondani: cserébe a Fideszre kell szavazni.
A műsornak egy névtelen informátor elmondta: ha a bűnözők hozzák a megfelelő szavazatszámot, a Fidesz gondoskodik róla, hogy ügyükben épp azt a büntetést szabják ki rájuk, amit előzetesben már leültek, így nem kell további börtönévekre számítaniuk.
EDDIG NEM ISMERT RÉSZLETEK GYŐRI CIGÁNY MAFFIA-ÜGYBENElcsalt milliárdok, luxusautók, paloták, bizniszegyház, gyanús baleset és a Roma Police. Ezek nem egy most készülő krimisorozat kulcsszavai, hanem egy szemünk előtt kibontakozó monstre peré, amelynek szereplői csicskatartó cigánybűnözők, kihasznált strómanok, egy sztárügyvéd és Győr fideszes polgármestere. A barikad.hu munkatársa a helyszínen gyűjtött információkat a hírhedt cigány maffia-ügy hátteréről, melyeket most exkluzív anyagban tárunk olvasóink elé.
Január 7-én győri színesfém-kereskedő bűnszervezetre csaptak le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal kommandósai. A NAV múlt hét pénteken sajtótájékoztató keretében számolt be a magyar, cseh és szlovák bűnügyi szervek közös akciójának részleteiről. A milliárdos nemzetközi áfacsalási ügynek 19 magyar állampolgárságú gyanúsítottja van, közülük 15-en előzetes letartóztatásba kerültek, egyikük jogerős szabadságvesztését tölti, további három ember ellen pedig körözést adtak ki. (A barikad.hu információi szerint az egyik gyanúsított, V. Máté jelenleg Svájcban bujkál.)
Fotó: Krizsán Csaba, MTI
Bűnöző pórázon
A társaság bűnszervezetben elkövetett adócsalásban lehet vétkes. A gyanú szerint strómancégeken keresztül (Csak Szlovákiában 20 darab ilyen volt) külföldön bruttó áron értékesítették a színesfémet, majd a visszaigényelt áfát „elmulasztották” befizetni. Az eddigi adatok szerint Csehországot közel egymilliárd, Szlovákiát több mint hatmilliárd forintnyi kár érte.
A kommandósok a helyszínen 230 millió forint értékben 19 luxusautót (Ferrari, Bentley, Maserati, Audi Q7), 62 millió forint készpénzt, hat kiló aranyat és egyéb ékszereket foglaltak le. A zár alá vett ingatlanokkal együtt az összelopott vagyon értéke meghaladja az egymilliárd forintot.
Fotó: barikad.hu
Állítólag pár napig ezen a telephelyen őrizték a lefoglalt luxusautókat
A NAV felvételén látható, milyen fényűző körülmények között éltek a bűnözők (5:22-től a lefoglalt luxusautók)
Az előállításról és az utcán várakozó 30-40 fős rokonságról a Győr+ Tv is beszámolt.
A bűnszervezet tagjairól eddig hivatalosan nem sokat lehetett tudni, csupán annyit, hogy egy ismert helyi családról van szó, amelynek vezetője korábban cigányvajda is volt. A Kisalföld úgy tudja, a maffiavezér egy kisebbségi önkormányzati képviselővel (aki szintén előzetes letartóztatásban van) „Roma Police” néven polgárőrség megalakítását tervezték, ám ez végül a rendőrség ráhatására elmaradt.
A barikad.hu munkatársa a helyszínen gyűjtött információkat a hírhedt klán viselt dolgairól. A portálunknak nyilatkozó emberek félnek attól, hogy a család keze még a rács mögül is messzire elér, ezért személyazonosságuk elhallgatását kérték.
Reggelre eltűnt a híd
Győrszentiván egy takaros, gazdagnak mondott, nyolcezer lelket számláló városka, amelyet 1970-ben csatoltak a megyeszékhelyhez. A történetünk középpontjában álló Vidák család itt építette ki kiskirályságát, legendás gazdagságuk az egész településen közszájon forgott. Az első milliókat cigány szokás szerint csicskáztatással gyűjtötték össze. A 90-es évek derekától a fémhulladék gazdálkodás állami monopóliuma megszűnt, és sorra alakultak magántulajdonban lévő színesfém kis- és nagykereskedések. Vidákék is ebbe a bizniszbe szálltak be, Győrben és környékén pedig megszaporodtak a vasúti kábellopások és a lefűrészelt közlekedési táblák. A hiányzó kábelek vasúti balesetet is okoztak, és pár éve egy egész hidat elbontottak – tudtuk meg egy városlakótól. A felújítás alatt álló vasszerkezetet egy éjszaka alatt szétdarabolták.
A cigánybűnözők főleg hajléktalanokat és lecsúszott alkoholistákat szerveztek be, akik az éj leple alatt ellopott kábelekről az erdőben leégették a gumit, majd a tiszta rezet az illetékeseknek átadták. A beérkezett árut aztán egy bekamerázott udvarban a csicskásaik szétválogatták, míg ők a monitoron keresztül figyelték a munkafolyamatot. „Az egész falu azon röhögött, hogy fehér emberek szortírozzák a színesfémet az udvaron, míg a cigányok bent tévéznek. De legalább két-három helyi alkesznek mindig adtak munkát” – mesélte egy másik férfi.
Fotó: barikad.hu
Ahol a nagy biznisz beindult
Fotó: barikad.hu
A hátsó udvarban még látszik a markológép
Győr és környékéről ami mozdítható volt, azok mind elkezdtek tünedezni, az alumínium, réz és más drága anyagokat az állami öntödék jó pénzért felvásárolták. A lopások mellett betörések is előfordultak. Volt olyan, hogy feltörtek egy gyárat, ahonnan elvitték a kábeleket, majd az ebből kinyert rezet beöntötték, és az egészet eladták – ugyannak a gyárnak. És ez így ment évekig – számolt be egy helybeli.
Halálos baleset borzolta a kedélyeket
Egy idő után rájöttek, hogy kevesebb macerával is lehet sokkal többet keresni. Elkezdtek különböző strómancégeket bejegyeztetni Csehországban, Szlovákiában és Németországban. Itt bruttó áron adták el a nettó áron átvett színesfémet, a különbözetet pedig benyelték. Az áfacsalással megkárosított külföldi országok nem tudták behajtani a pénzt, mivel a cégeket rendre bedöntötték. Ebben szintén lecsúszott elemek voltak a segítségükre, akikkel felvetették a kettős állampolgárságot, szükség esetén a nevüket is megváltoztatták, maguk a tulajdonosok többnyire azt se tudták, papíron hány cégük van. Később rájöttek, hogy a gigantikus csaláshoz a valóságban nem kell mozognia az árunak, elég ha mindez papíron történik.
Egyesek tudni vélik, hogy a cigány família nem egyedül találta ki és működtette a rendszert. „Volt valaki, aki felvilágosította őket, mert három elemivel nem valószínű, hogy maguktól jöttek rá, hogyan lehet Csehországban strómancégeket alapítani” – fogalmazott egy győrszentiváni. Mások szerint ha a magyar hatóságokon múlik, és nincs a jelentős külföldi vagyonsérelem, soha nem göngyölítik fel az ügyet, mivel amikor korábban a vámosok ellenőrzést tartottak, valaki mindig súgott, hogy a papírok elő legyenek készítve, és minden rendben legyen.
Fotó: barikad.hu
A főhadiszállás
Fotó: barikad.hu
A bejáratot oroszlánok őrzik, de a szemetet már nem viszi le senki
Szintén nem bizonyítható, de egy helybeli szerint a maffiának egy gyilkossághoz is köze van: az egyik cég becsődöltetésekor a tulajdonost jobbnak látták eltenni láb alól. Egyszer csak kigyulladt egy ház, és lakója a felismerhetlenségig megégett. A hivatalos jelentés szerint a tüzet egy eldobott csikk okozta, a rendőrség balesetet állapított meg és kizárta az idegenkezűséget.
Maseratival vették fel a segélyt
Győrszentiván lakóinak hamarosan feltűnt a Vidák család hivalkodó gazdagsága: a palotaszerű kertes házak, a 11 éves fiú, akinek még jogosítványa sem volt, de már külön autót vettek neki, a 16 éves bátyja, aki Bentley-vel szaladgált, és a családfő, aki Maseratival ment felvenni a segélyeket. „Dolgozunk, adót fizetünk, ezek meg pöffeszkednek a milliárdjaikkal, és a gyerekeik után mi fizetjük az étkezést meg a tanszereket az iskolában. Undorító!” – fakadt ki egy lakos.
Egy helyi legenda szerint a maffiózók a végén annyira nem tudtak mit kezdeni összelopott vagyonukkal, hogy külföldre jártak kaszinózni, mert itthon nem találtak olyan szórakozóhelyez, ahol egymillió forintnál nagyobb téten lehetett játszani. Aprópénzzel pedig nem akartak. Egy másik közszájon forgó történet szerint a palotaépítés előtt az egyik maffiozó úgy bontotta le „régi” (ötéves) házát, hogy a hűtőt és a tévét se pakolta ki belőle, hanem egy az egyben bele dózerolták egy kiásott gödörbe.
Fotó: barikad.hu
Épülőfélben lévő maffiózó ház - lesz, aki befejezi?
Fotó: barikad.hu
Ez is a Vidák rokonság tulajdona
Fotó: barikad.hu
Meg ez is
Fotó: barikad.hu
Ki falazott a bűnözőknek?
A bűnöző család számlájára egy pozitívum írható, hogy nem voltak balhés ügyeik, nem keresték a konfliktust a helyiekkel. (Legalábbis a barikad.hu-nak megszólalók ezt nyilatkozták.)
Saját templomot építettek
Az adóelkerülés tökélyre fejlesztéséhez a cigánybűnözők „egyházi” segítséget is kaptak. Mivel a vallási közösségek adómentességet élveznek, és adományként tudnak bizonyos javakat elszámolni, az összeharácsolt vagyont részben a helyiek által csak „ébredés egyházaként” ismert kamu szervezethez menekítették.
A Vidák család tehát saját templomépítésbe is kezdett, amely – az események váratlan fordulata miatt – nem fejeződött be. Valaki azt hallotta, hogy már „istentisztelet” is tartottak bent, míg másoknak erről nincs tudomása.
 Fotó: barikad.hu
Félbemaradt templomépítés
A polgármester is érintett lehet?
Mivel a maffia hosszú éveken keresztül a legnagyobb nyugalomban folytatta „áldásos” tevékenységét, feltételezhető, hogy az ügynek politikai vetülete is van. Ezzel kapcsolatban egyelőre csak találgatások vannak, azt viszont portálunknak többen is megerősítették, hogy Borkai Zsolt fideszes polgármester többször vendégeskedett a Vidák családnál.
Rákosfalvy ZoltánA történet érdekes szereplője a bűnözőket védő Rákosfalvy Zoltán, akit Győrben a maffiózók és drogdílerek ügyvédjeként ismernek, és aki több gyanúsított korábbi ügyében is eljárt. A hvg.hu tavaly nyáron kiderítette, hogy Rákosfalvy 2011-ben offshore cégén keresztül olyan szántóföldeket vásárolt fel, amelyet egy évvel később az önkormányzat körülbelül tízszeres áron vásárolt vissza, mivel az – hogy, hogy nem – véletlenül pont abba az ipari zónába esett, ahová az Audi bejelentette logisztikai központjának felépítését. Rákosfalvy ügyvédi irodája ráadásul információink szerint az ipari park jogi képviseletét is ellátja.
Rákosfalvy Zoltánt baráti szálak fűzik Borkai Zsolthoz, melyet bizonyít, hogy a polgármester felkérésére a jogász a győri önkormányzat ügyvédje, ezenkívül az atlatszo.hu kimutatása szerint Lázár János államtitkárnak, a Fidesz volt frakcióvezetőjének is jogi tanácsokat adott több mint nyolcmillió forintért.
Rákosfalvy védte többek között azt a 2007-ben lefülelt, szintén cigányokból álló csoportot, akik holokauszt-kárpótlás címén több százmillió forintot sikkasztottak el az Osztrák Megbékélési Alapból olyan romákra hivatkozva, akik soha életükben nem jártak ausztriai munkatáborokban.
Munkatársunktól
barikad.hu
Orbán Viktor: a kormánynak nem az a dolga, hogy kormányozzonA Herbál Reality, “A kormánynak nem az a dolga, hogy kormányozzon” című videójában összegyűjtötte a szerintük legidiótább, primitívebb fideszes megszólalásokat. Volt miből válogatniuk.

Orbán az idézett sorokat ugyan 2010 előtt mondta, de a szerkesztők aktuálisnak érezték.

Számukra úgy tűnt, a mai kormányfő általánosságban beszélt arról, mi egy kormány feladata.
Ráadásul, ha az elmúlt nyolc évet vesszük górcső alá, láthatjuk, miniszterelnökként az általa mondottaknak megfelelően járt el.
A nagyérdemű gúnyos kacajjal, vitriolos mondatokkal írt az összeállításról. A több száz vélemény közül, csak néhány jellemzőt emelünk ki:
” Nagyim Fideszes volt. Megmutattam neki 3-4 videód. Inkább el se megy szavazni. ? ”
 Az a baj hogy ezt egy top5-ös listára nem lehet összesűríteni. Ha csak 2017-es termést nézzük, abból is minimum top 10-es lehetne:”Volt már templomban? Keresztény országban élünk!” “Rózsafüzsér a legjobb fegyver a sátáni Soros-terv ellen” ”
Basszus, ezeken a beszédeken még én is meglepődtem, pedig azt hittem már mindent hallottam. Fidesz – fanok, tessék büszkének lenni a színvonalra, jó irányba süllyed. És ismét zseniális vagy Herbál, mivel a legidiótább megszólalások kapcsán nem játszottad ki Mekdánelc Rezsi Szilárdot, nélküle is összejött! ? //lehet neki egy külön adás jár .”
Az, hogy ezek az emberek még szabadon járkálnak és nem kezelik őket egy erre szakosodott intézetben,az kiakasztó. De hogy ráadásként ők vezetik az országot és lehet,hogy ők is fogják továbbra is,arra sarkall,hogy én költözzek be egy ilyen intézetbe. Jó lesz ott társalogni néhány kevésbé beteg emberrel,mint ezek. Amíg be nem zárják forráshiány miatt! ? ”
Csak van ám egy baj, gyerekek! Jelesül az, hogy a vérfideszesek az ilyen videókat meg se nézik. Teljesen elzárják magukat minden olyan hírtől, ami nem fér bele a világképükbe, és az Orbánhoz fűződő szerelmüket veszélyezteti. Azért mert önkéntes vakságban szenvednek, Azt gondolják, hogy ha valahova nem néznek oda, az nem létezik. Direkt homokba dugják a fejüket, nehogy szembesülni kelljen a valósággal.”
Röviden összefoglalva: A magyar kormány megnyilvánulásaival próbálja motiválni az embereket arra hogy énekeljenek,vagy akár öngyilkosságot kövessenek el…”
Kíváncsian várjuk kedves olvasóink véleményét, minden további javaslatot örömmel veszünk. Gazdagítsuk újabb és újabb gyöngyszemekkel a gyűjteményt.
Ezermilliárd dollárt nyel el a globális pénzszivattyú évente

Feature-Image-Illicit-Financial-Flows-from-Developing-Countries-2003-2012-800x469px
Világszerte ezer milliárd, Magyarországról évi másfél milliárd dollárnak megfelelő pénz tűnik el – írja egy átláthatósági szervezet friss jelentése.
Ezermilliárd dollár távozik nyom nélkül évente fejlődő országokból és a feltörekvő piacokról – állítja a Global Financial Integrity kedden megjelent jelentése. A washingtoni központú nonprofit szervezet a nemzetközi pénzügyi átláthatóságért küzd és rendszeresen ad ki ehhez hasonló jelentéseket.
A mostani, Illicit Pénzáramlások Fejlődő Országokból 2003-2012 című jelentés bevett makroökonómiai modelleket segítségével elemzi a nyom nélkül eltűnő és feltehetően tiltott csatornákon elfolyó pénzek mennyiségét a világban.
A jelentés által összeállított lista nem fókuszál fejlett országokra. Magyarország a “fejlődő Európa” kategóriában szerepel, több más kelet-európai országgal együtt.
A GFi jelentése szerint az évi átlagos kb. másfél milliárd dollárnyi illicit távozó pénzáramlással a száznegyvenöt országot tartalmazó lista 45. helyén vagyunk. A másfél milliárd hiányzó dollárértékért elsősorban az ország fizetési mérlegének “tévedések és kihagyások egyenlege” sora a felelős. Ez a statisztikai eszköz a megmagyarázhatatlanul hiányzó tételeket korrigálja. Értékéért felelős lehet statisztikai hiba, de fekete pénzáramlás is.
A GFI megállapításai szerint a vizsgált összesen tíz évben a fejlődő világ 6,6 ezer miliárd dollárt vesztett ilyen pénzáramlásokon. Ennek az összegnek töredéke az a 809 milliárdnyi direkt pénzügyi fejlődési támogatás, amit ezek az országok ebbe az időben kaptak, és a közvetlen külföldi tőkebefektetések 5,7 ezer milliárdos összege is alatta marad a számnak.
A jelentés több javaslattal is szolgál az egyes kormányoknak, például ajánlják a cégek végső haszonélvezőinek olyan nyilvánossá tételét, amelyet mi is nyilvánosan kértünk Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnöktől.
Az illicit pénzáramlások mértéke növekszik
Az összesített lista érdekesebb helyezései és az átlagos éves illicit pénzkiáramlás:
1. Kína, 125 milliárd
2. Oroszország, 97 milliárd
3. Mexikó, 51 milliárd
4. India, 43 milliárd
5. Malajzia, 39 miliárd

17. Lengyelország, 5,3 miliárd

19. Szerbia, 4,6 miliárd

33. Bulgária, 2,5 milliárd

44. Egyenlítői Guinea, 1,6 miliárd
45. Magyarország, 1,6 milliárd
46. Algéria, 1,6 milliárd

49. Horvátország, 1,5 milliárd

58. Románia, 1 milliárd
Módszertani finomságok
Ahogy a jelentés írja, nem a GFI “találta fel a módszertant és alkotta meg az adatbázisokat. Mindkettő rendelkezésre áll évtizedek óta. A GFI azt csinálta, hogy alkalmazta ezeket a létező elemzési módszertanokat a fejlődő országok összességére vonatkozó adatokon.”
Használták például a Világbank erre a célra szolgáló modelljét, a “World Bank residual method”-ot. Ez a modell összeveti az egyes országokba beáramló tőke mennyiségét annak számon tartott felhasználásával. Ha az utóbbi szám kisebb, az a tőke egy részének eltűnésére, és ezért illicit pénzáramlásra utal. A GFI a szükséges adatokat a Nemzetközi Valutaalap, az IMF fizetésimérleg- és nemzetközi kereskedelmi adatbázisaiból merítette. Ezeket az adatokat az egyes kormányok maguk szolgáltatják az IMF-nek és használatuk bevett a gazdaságban és a pénzügyben.
Ez a módszertan azonban kifejezetten konzervatív. A világkerekeddelem egyötödét kitevő szolgáltatások és immateriális javak nemzetközi kereskedelméről például nincs adata az IMF-nek. A módszertan a számlacsalások egyrészének kiszűrésére sem alkalmas, és nem követi a készpénzes “fekete”  – pl. drogkereskedelemmel vagy  pénzhamisítással kapcsolatos tranzakciókat.
Sarkadi Nagy Márton

Óriási pénzszivattyú lett a közszféra - ezt tette a kormány nyolc év alattNem lett sem kisebb, sem olcsóbb a magyar közigazgatás, 900 milliárd forinttal többet költünk rá és 90 ezren többen dolgoznak benne, mint 2010-ben. A költségeken nem látszik az államreform. Remélhetőleg legalább a kormányzati működés és az általa nyújtott szolgáltatások minősége javult az elmúlt nyolc év alatt.
Papp Zsolt, 2017. május 31. szerda, 07:08
Dübörög a közigazgatási reform, az elmúlt hónapokban több tucat költségvetési intézmény szűnt meg, ennek ellenére jövőre újra nő a közigazgatásban dolgozók száma, még az idei létszámhoz képest is. Amennyiben a 2010-es közszféra adatokat összevetjük a 2018-as számokkal, akkor a létszámnövekedés meghaladja a 200 százalékot, de szerencsére a helyzet azért nem ilyen rossz, csak a statisztika.
Államosítások duzzasztották a létszámot
Nyolc év alatt hatalmas mértékben felduzzadt a szűk értelembe vett közszféra, hiszen míg 2010-ben a minisztériumoknál és a háttérintézményeknél 237,9 ezer ember dolgozott, az idén ez a szám 535,2 ezer főre rúg, Sőt, 2018-ban is tovább hízik a létszám, eléri majd az 542,2 ezret - derül ki az Orbán-kormány 2018-as költségvetéséből. Elvileg az elmúlt két évben lezajlott egy közigazgatási reform az olcsóbb és hatékonyabb állam reményében, amelyről Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter egy időben hetente számolt be a kormányinfókon. Ezen intézkedések keretében szüntették meg az okmányirodákat és csináltak belőlük kormányablakokat, de számos elektronikus szolgáltatást is elindítottak a közigazgatásban - ezek közül a leglátványosabb és valóban működő szolgáltatás az online személyi jövedelemadó bevallások elkészítése.
Nyolc év alatt látszólag megduplázódott a minisztériumok és azok háttérintézményeinek létszáma, ám a duplázás elsősorban két nagy ágazat, a közoktatás és az egészségügy totális államosításának a következménye. Mint ismert, a kormány a két szférát nem hatékonyabbá, jobbá és versenyképessé tette, hanem centralizálta vezetésüket, elvéve a kevés magánszolgáltatótól, illetve az önkormányzatoktól a kórházakat, rendelőket és az iskolákat. Az eredmény közismert: az egészségügy szolgáltatási színvonala tovább csökkent, gyakorlatilag változatlan működési környezetben, míg a közoktatást kétszer is átszervezték, rontva annak minőségét.
Csak a nem kormányzati szervek zsugorodtak
Ugyanakkor a 200 ezer orvost és más egészségügyi alkalmazottat, illetve tanárt nem számítva is azt láthatjuk, hogy 90 ezer fővel nőtt a közalkalmazottak száma nyolc év alatt. A 2018-as költségvetés szerint a Klebelsberg Központnál 106 ezeren, az NGM Szakképzési Centrumaiban 27,4 ezren dolgozhatnak, míg a kórházakban, rendelőkben vagyis az államosított egészségügyben 84 019 alkalmazott. De nem is találunk olyan minisztériumot, amely kisebb létszámmal működne, az átszervezések után szinte mindenütt nőtt a kormányzati apparátus.
Ugyanakkor kormánytól független közintézményeknél szigorú létszám-gazdálkodást folytattak: a Magyar Tudományos Akadémiánál, a KSH-ban és az ombudsmani hivatalban még csökkent is a létszám. Akad még egy minisztérium, az igazságügyi tárca, ahol nagyon látványos a csökkenés, azonban a 2010-es Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium a kormányzati közigazgatás működtetését is ellátta, amely ma a Miniszterelnökség feladata. A 2010-es kormányváltáskor a közigazgatási tárcánál 5665-en dolgoztak, a mai Igazságügy Minisztériumban pedig 584-en. A mérleg másik oldalán viszont ott van a feladatok átvevő a Miniszterelnökség, ahol jövőre 41 960 embernek kell széket és íróasztalt találni, míg 2010-ben alig 93-an tébláboltak a parlamenti irodákban.
Eltűnt az NFÜ, de legalább kevesebbet lát Brüsszel
A Miniszterelnökség esetében a kormányhivatalok, a kormányablakok hivatalnokai mellett jelentős mértékben növelték az uniós pályázatírók és elbírálók számát. Csak emiatt több száz új munkahely létesült a központi közigazgatásban, miközben 2010 előtt a pályázatírás piaci alapon ment, az elbíráslást-ellenőrzést viszont ellátta a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) 503 munkatársa. Ráadásul az NFÜ működési költségvetését az Európai Unió állta - így viszont belelátott az uniós pénzek eloszlatásba. Az Orbán-kormány a minisztériumokba integrálta az uniós pénzek elosztását - ezzel csökkentve az uniós kontrollt, ami megkönnyíti az uniós pénzek nem szabályos felhasználásának lehetőségét -, és növelve a kistisztviselők számát, ezzel a magyar adófizetők terheit.
A nemzetgazdasági tárca környékén is érdekes változások mentek végbe az elmúlt években: a minisztériumnál jelentősen felduzzadt a létszám, amely két okra vezethető vissza. A tárcához került a komplett szakoktatás, a Szakképzési Centrumoknak 27 452 alkalmazottjuk van, ezek a tanárok és az oktatásr segítő szakdolgozók korábban is közalkalmazottak voltak, ám a klebelsberges tanárokhoz és az orvosokhoz hasonlóan nem jelentek meg a kormányzati statisztikában, hisz a szakközépiskolák többségét is önkormányzatok tartották fent. Ugyanakkor az NGM lett az uniós pénzelosztás másik központja a Miniszterelnökség mellett, ez is növelte a létszámot, ugyanakkor az egyéb átszervezések pedig csökkentettek.
Jó példa az NAV és az OEP átszervezése
Időközben önállósodott az adóhivatal, amely kikerült az NGM alól, ráadásul az egyesített NAV-nál már csak 21 320-an dolgoznak, míg az APEH-nél és az akkor még független Vám és Pénzügyőrségnél (VPOP) 22 461 fő volt: vagyis 1110 fővel csökkent a létszám. Az elmúlt nyolc évben az APEH és a VPOP összevonása volt az egyik olyan átszervezés, amely létszámcsökkenéssel járt, ráadásul a feladatellátás színvonala ezt nem szenvedte meg.
Az elmúlt években azonban egészen új hivatalok, minisztériumok nőttek ki a semmiből: ennek az ékköve a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda, amely irodának már kissé nagy, hisz 251-en dolgoznak a miniszterelnöki titkárságon. Ráadásul nem is egy helyettes-államtitkár irányítja, hanem miniszteri rangú személy. Hasonló új intézmény a Magyar Művészeti Akadémia, amelynek működése évente több milliárd forintot visz el, ráadásul az MMA tízmilliárdos ingatlanvagyont is kapott a kormánytól a működéséhez.
A kisebb hivatalokban is drasztikusan nőtt a létszám, az energiahivatal létszáma 100 főről 340 főre hízott nyolc év alatt, de az Állami Számvevőszék alkalmazottjainak száma is 20 százalékkal, 600 főre nőtt. Mind a két hivatal volt fideszes képviselő irányítja, ezzel párhuzamosan viszont a szakmai munka minősége romlott. Az Állami Számvevőszék az elmúlt években nem sok, az állam működésével kapcsolatos unikális jelentést tett le az asztalra, e héten publikáltak dolgozatot a parlagfűirtás meg (nem) szervezésről. Az energiahivatal pedig nem tesz mást, mint kiszolgálja a kormányzat döntéseit, ahelyett, hogy a szektorban a versenyt erősítené, illetve ösztöné az állami szolgáltatókat a lakossági energiaárak mérséklésre.
Drasztikusan csökkent viszont az Országos Egészségbiztosítási Pénztár létszáma: az alkalmazottak egy része a államkincstárhoz került a megmaradó Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnél jövőre már csak 707-en dolgoznak, szemben a 2010-es 3284 fős mamutszervezettel.
Óriási pénzszivattyú az állam
Nem csak nem lett kisebb, de értelemszerűen olcsóbb sem az állam, még akkor sem, ha az államosított egészségügyi és oktatási alkalmazottakat nem vesszük figyelembe. A kormányzat és a törvényhozás működésére 1321,1 milliárd forintot költött az akkori kormány az adófizetők pénzéből. 2018-ban az államháztartás "általános közösségi szolgáltatásokra" 2238,9 milliárd forintot fordított - vagyis 900 milliárd forinttal nőtt a költés, miközben az infláció alig 14,7 százalék volt. Még jelentősebb a növekedés, ha az állami működési kiadások teljes mértékét, a rendőrségi és honvédelmi kiadásokat is nézzük, ez esetben a 2010-es 2071 milliárd forintról az éves kiadás 3480 milliárd forintra hízott.
A költségvetési szervek létszámának változás (fő)
2010
2017
2018
Országgyűlés Hivatala
1739
1714
1721
Közbeszerzési hatóság
87
127
147
Adatvédelmi hatóság
0
79
114
Egyenlő Bánásmód Hatóság
31
27
27
Energiahivatal
100
321
340
Országos Választási Iroda
0
95
95
Nemzeti Emlékezett Bizottság Hivatala
0
56
61
Köztársasági Elnöki H.
49
85
88
Alkotmánybíróság
102
136
137
Alapvető Jogok Biztosának H.
165
159
159
Állami Számvevőszék
512
600
600
Bíróságok
10359
11080
11639
Ügyészség
3655
4428
4428
Igazságügyi M.
5665
442
584
Miniszterelnökség
93
36647
39116
Kormányzati Ellenőrzési H.
85
138
137
Földművelésügyi Minisztérium
4789
9076
9409
Honvédelmi Minisztérium
26206
25733
26753
Belügyminisztérium
57735
83913
85566
Nemzetgazdasági Minisztérium
12029
35223
36153
NAV
22461
21320
21320
Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
503
0
0
Nemzeti Fejlesztési Minisztérium
4169
3827
3827
Külgazdasági és Külügyminisztérium
2428
2711
2577
EMMI
74832
288968
289314
Miniszterelnöki Kabinetiroda
0
247
251
GVH
116
125
125
KSH
1358
1306
1306
MTA
5437
5169
5169
Magyar Művészeti Akadémia
0
111
131
Nemzeti Kutatási és Innovációs Hiv.
0
245
245
OEP/Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő
3284
1131
707
Összesen
235195
534108
541539
Forrás: 2010 zárszámadás, 2018 költségvetési terv
Nekiment a Vatikán Ferenc pápának! Már az egyház is reagált a pápa döbbenetes kijelentésére 2018. április 4. hungaryexpres.com 

A pápa kijelentése a fél világot sokkolta. Most a Vatikán emberei is megszólaltak! Nemrég, néhány nappal ezelőtt Ferenc pápa egy megdöbbentő kijelentésre ragadtatta magát, amit azóta sem bán, sőt megmagyarázta, és értelmezte a világ előtt. 
Nekiment a Vatikán Ferenc pápának! Már az egyház is reagált a pápa döbbenetes kijelentésére

A Pokolról szóló tanítás egyidős a katolikus egyházzal, ám a gondolat most mintha megrendülni látszana, Ferenc pápa ugyanis a La Repubblica újságírójának, Eugenio Scalfarinak - aki egyébként régi jó barátja, annak ellenére, hogy ateista - azt nyilatkozta a húsvéti ünnep finisében, hogy a Pokol nem létezik, és az elkárhozott lelkek nem kapnak öröklétig tartó büntetés, hanem egyszerűen eltűnnek. 

Konkrétan ezt mondta az interjú során: "Azok, akik megbánást gyakorolnak, elnyerik az Isten bocsánatát, és azok közé kerülnek, akik Őt szemlélik, azok viszont, akik nem bánják meg bűneiket, nem nyerhetnek megbocsátást sem, és eltűnnek. Pokol nincs, bűnös lelkek eltűnése van." 

Az egész egy óriási port kavart, sőt, botránnyá nőtte ki magát. Ezzel ugyanis Ferenc pápa az egyház évezredes tanításait tűnt felrúgni. Az egyház teológiai állásfoglalása szerint ugyanis a Pokolba kerülnek az emberi lelkek, ahol a büntetésük az örök tűz és kárhozat. 

Ezzel szemben ugye Ferenc pápa állítása teljesen más. Nem csoda, hogy az interjúja olyan komoly megrökönyödést eredményezett, hogy most a Vatikán is állsáfoglalást tett az ügyben! 

"A Szentatya magántalálkozón látta vendégül a La Repubblica alapítóját Húsvét alkalmából,... Így az említett cikkből vett részletek nem tulajdoníthatóak a Szentatyának." 

Hogy a sors fintora-e vagy sem, de az interjú leközlését követően nem sokkal a székesegyház egy részét le kellett zárni, mert elkezdett hullani a vakolat... 

Ferenc pápát az 50 legtekintélyesebb 'zsidó' személy sorába emelték – VIDEÓVAL2013. november 16. szombat 04:13

Bár tévedésnek tűnik, mégsem az. Ferenc pápát valóban az 50 legnagyobb hatású zsidó származású ember közé sorolták az Egyesült Államokban – tájékoztat a RomeReports.

A listát egy amerikai napilap, a Jewish Daily Forward adta közre. Az 50 jelölt közül kettőnek nem feltétlenül kell zsidó származásúnak lennie: elég, ha tisztelik és ismerik a zsidó kultúrát.
Köztudott, hogy Ferenc pápa egyik legjobb barátja Abraham Skorka, argentin rabbi. Sőt: egy TV-műsort is vezettek együtt Buenos Airesben, melynek a vallások közti párbeszéd állt a középpontjában. Közös könyvük On Heaven and Earth (A mennyben és a földön) címmel jelent meg.
Ferenc pápa határozottan felszólalt az antiszemitizmus ellen, és 2014-re tervezett szentföldi útjának egyik célja éppen a két vallás közötti feszültségek elsimítása.
A listán 13 kategóriában - többek között vallásiban - lehetett jelöltet állítani, de Ferenc pápa nem oda került be: a Plus kategóriát két, nem zsidó származású személynek tartják fenn, ahova a pápa mellett Angelina Jolie-t is jelölték.
romereports.com/Magyar Kurír
(vn)


Nap videója: Az Iszlám Állam lerombolta a világ legrégibb palotáját 

2018. 04. 01. 

Az ősi Mari városában állt a palota az Eufrátesz völgyében, ahol 2.900 évvel ezelőtt készült el. 
Nap videója: Az Iszlám Állam lerombolta a világ legrégibb palotáját
Nap videója: Az Iszlám Állam lerombolta a világ legrégibb palotáját
Előtte 
Nap videója: Az Iszlám Állam lerombolta a világ legrégibb palotáját
Utána

A ma Szíriához tartozó terület 2014-ben került az Iszlám Állam fennhatósága alá. 

A dzsihádharcosok buldózerek segítségével romboltak és pusztítottak az ősi városban, melynek műkincseit eladták a fekete piacon. Ez volt az Iszlám Állam egyik fő bevételi forrása. 

Az UNESCO épp arra készült, hogy a világörökség részévé nyilvánítsa a világ legrégibb palotáját, de a helyszínre látogató régészcsoportnak azt kellett konstatálnia, hogy a 2.900 éves épület immár nem létezik Szíriában. 

A pusztítást most tudák dokumentálni a helyi régészek. 
Föl, föl, ti rabjai a földnek,
Föl, föl, te éhes proletár!
A győzelem napjai jönnek,
Rabságodnak vége már.
A múltat végképp eltörölni,
Rabszolga-had, indulj velünk!
A Föld fog sarkából kidőlni,
Semmik vagyunk, s minden leszünk!

AZ USA B52-ES BOMBÁZÓK BEVETÉSÉT TERVEZI AZ ISZLÁM ÁLLAM ELLEN

MTI
Az amerikai légierő egyik minapi konferenciáján két tábornok is arról beszélt, hogy tavasztól B52-es nehézbombázókat vetnek be az Iszlám Állam ellen Szíriában és Irak területén. A Fehér Ház és a Pentagon (védelmi minisztérium) még nem erősítette meg a terveket.
Az információt a konferenciáról beszámoló Air Force Times című hetilap közli, amely az amerikai légierő aktív és nyugállományú tagjainak magazinja. A cikk szerint Hawk Carlisle tábornok, a harci gépek főparancsnokságának vezetője és Charles Brown altábornagy, a légierő központi főparancsnokságának parancsnoka arról beszélt: mindketten azon dolgoznak, hogy „visszahozzák a B52-eseket”.
A konferencián azonban nem hangzott el sem az, hogy hány B52-est vetnének be áprilistól, sem pedig az, hogy hány fős katonai személyzetet rendelnek hozzájuk. A B52-esek hadászati, azaz nagy hatótávolságú és nagy bombateher eljuttatására alkalmas bombázók, amelyek a hidegháború idején az amerikai atomarzenál fontos elemét jelentették. Képesek nehézbombák, cirkáló rakéták hordozására is. Először 1954-ben vetettek be B52-es bombázót, s azóta is rendszeresen repülnek, például hadgyakorlatokon. Januárban, amikor Észak-Korea feltételezhetően hidrogénbomba-kísérletet hajtott végre, az amerikai légierő egy B52-est küldött a dél-koreai légtérbe, ahol csatlakoztak hozzá dél-koreai F15-ös és amerikai F16-os harci gépek is. A B52-s azután a Guamon lévő Andersen-légibázisra tért vissza.


Támad az USA: pusztító erejű bombát dobtak le az Iszlám Állam célpontjairaElső alkalommal vetette be legerősebb nem nukleáris bombáját az Egyesült Államok hadserege - jelentette csütörtökön a CNN amerikai hírtelevízió. A bombát az afganisztáni Nangarhar tartományban az Iszlám Állam terrorszervezet célpontjai ellen dobták le a reggeli órákban.
A tájékoztatás szerint a GBU-43 típusú MOAB-ot, amely "minden bombák anyjaként" is ismert, néhány órája vetették be. A 10,3 tonna súlyú, GPS-irányítású bomba a legnagyobb pusztító erejű nem nukleáris harceszköz az amerikai hadsereg arzenáljában.
Katonai tisztségviselők szerint a MOAB-ot egy MC-130-as típusú katonai szállítógéppel juttatták célba. Hozzátették: a légi csapás célja az Iszlám Állam harcosai és az általuk használt alagutak voltak Nangarhar tartomány Acsin nevű körzetében. Az illetékesek szerint ez volt az első alkalom, hogy az iraki háború alatt kifejlesztett MOAB-ot harctéren vetették be.
Fotó: Az amerikai hadsereg menetel Manbij városától északra, Aleppo kormányzóhelyén, Szíriaban 2011. március 9. Míg Trump elnök megismételte szándékát, hogy visszavonja a csapatokat Szíriából, az amerikai katonaság állítólag azon dolgozik, hogy további kontingenseket tervez, hogy biztosítsa a pozícióját a háború sújtotta ország északi részén. "Ki akarok menni, vissza akarom hozni a csapatokat, el akarom kezdeni a nemzet újjáépítését" - mondta Donald Trump amerikai elnök kedden a sajtótájékoztatón a fehér házban a balti nemzetek vezetőivel, megjegyezve, hogy a "elsődleges missziója" az iszlám állam (IS, korábban ISIS) szíriai terroristák legyőzésére "szinte befejeződött".


1 megjegyzés:

 1. Kedves Barátaim, Camila Rodela vagyok, és Michiganből, Egyesült Államokból vagyok. Itt vagyok, hogy tanúskodjak a DR.OGAGA ​​KUNTA jó munkáiról az életemben. A férjem és én 27 évig házasodtak meg két gyerekkel. Csak két évvel ezelõtt mindent véget ért.Vágytam a férjemet, és könyörögtem neki, de soha nem hallgatott, szóval számos vallomást tettem erről a varázslatról. Egyesek azt állították, hogy visszaadta az Ex-szeretőjüket, egyesek azt állították, hogy méhét helyreállítja és gyógyítja a rákot és más betegségeket, néhányan azt állították, hogy bűvöletbe veheti a válást, és meggondolhatja, hogy jó munkát végezzen. Ő csodálatos, én is találkozott egy konkrét bizonyságot, ez egy nő Vera nevű, ő tanúskodott arról, hogy hogyan hozta vissza az ő Ex-szeretője, és a végén a bizonysága ő levette az e-mailt. Miután elolvasta mindezeket, úgy döntöttem próbálkozni vele. E-mailben értesítettem, és elmagyaráztam neki a problémámat. És elmondta nekem, mit kell tennem, megtettem, és a férjem visszatért hozzám. Megoldottuk kérdéseinket, és még boldogabbak voltunk, mint valaha DR.OGAGA ​​KUNTA te tehetséges ember vagy, és nem fogom abbahagyni a kiadását, mert ő egy csodálatos ember. Ha bármilyen gondod van, és igazi és valódi varázslót keresel, próbáld meg bármikor, ő a válasz a problémáidra. Kapcsolatba léphet vele e-mailen: ogagakunta@gmail.com és megoldhatja problémáit, mint én. Meg tudja oldani a következő problémákat és még sok más.
  (1) HA AZ EXTRACK VISELKEDÉSÉT
  (2) ÉRVÉNYESZTETTE A HUSBANDET, HOGY A DIVORZ LEÁLLÍTÁSA
  (3) AZ ÜZEMBEVÉTELÉNEK SZERETTSÉGÉT
  (4) Szeretne a férfiak és a nők futni találni tetszik
  (5) HA GYERMEKÉRT VAN SZERETNI
  (6) SZERETNÉL SZERETNI
  (7) ÉN VESZI A FÉRFÉLKÉNT, AMELYÉN CSATLAKOZNI AZ ÉLETÉBEN
  (8) SZÜKSÉGES JÓ LUCK SPELL
  (9) SZÜKSÉGES LOTTERY SPELL
  (10) SZÜKSÉG JELLEGŰ
   ogagakunta@gmail.com

  VálaszTörlés