2019. december 8., vasárnap

Rostos almalé

















Rostos almalé







Hozzávalók:


2,5 kg alma
25 dkg cukor
2,5 l víz
1 csapott teáskanál citromsav




A megtisztított, magházától megszabadított negyedekre vágott almát a cukorra, a citromsavval és a vízzel addig főzzük, amíg puhává nem válik. Botmixerrel pürésítjük. Szitán áttörjük (így biztosan nem marad benne héj, vagy magház maradvány esetleg mag). Újra felforraljuk, majd azonnal csírátlanított (legegyszerűbb, ha 5 percre 750 wattra állított mikróba tesszük. Vigyázat!!! Csak konyhai fogókesztyűvel érjünk hozzá, mert nagyon forró lesz!) csavaros tetejű üvegekbe merjük. A tetejét rátéve 5 percre fejtetőre állítjuk. Végül száraz dunsztban hűtjük ki. Ezzel a módszerrel 4-5 liter ivólét készíthetünk.



Appelstroop




2013.12.30. 10:17 Eszter Befőz



azaz almaszirup.

Nyáron jártunk Hollandiában, ahol a szállodában a reggelinél lehetett a kis egyesével csomagolt dzsemek, mézek mellett "appelstroop" feliratú valamit is találni. Győzött a kíváncsiságom, elvettem egyik reggel egy ilyet, és nagyon érdekes, fekete, sűrű méz állagú, kicsit füstös szilvalekvár ízű valami volt benne, amit nem értettem, mert sejtettem hogy valami almás dolog lehet, de akkor még azt hittem hogy biztos csak márkanév az appelstroop. 
Múlt héten került a kezembe a szép magyar szokás szerint  tanulmányozni eltett mini appelstroop, rákerestem a neten, de mindenféle ellentmondásos recept akadt csak a kezembe, úgyhogy végül egy Hollandia-szakértő barátnőmet kérdeztem a dologról, aki ezt a videót ajánlotta. Szóval almából készül. Sőt eredetileg sima almából, de mivel kapni itthon a szűretlen nagy-dobozos leveket is, ezzel könnyebben boldogultam.


Aga-recept: Appel-perenstroop met kaneel



Appelstroop | #Lekkersmikkelennn

het maken van stroop bij Frutesse-Frumarco


Appelmoes zonder suiker wecken


befőző edény

Ontsapper Weck.flv


must készités

Wie wir aus Beeren aus Eigenanbau mit den Dampfentsafter Saft gewinnen


kutfurás

dobóhálós halászat

Theo chân thánh chài cá..., kỹ thuật chài cá sông không bao giờ móm



IMG_6216.JPG
Hozzávalók: 
3l szűretlen, préselt 100%-os almalé
40-45dkg barnacukor (minél barnább, melaszosabb, annál jobb. persze ne a színezéktől legyen barna)
negyed teáskanál őrölt fahéj
.
Igazából rém egyszerű: egy nagy lábasba beleöntöm az összes almalevet, alágyújtok, hozzáadom a barnacukrot és a fahéjat, és kevergetem amíg a cukor el nem olvad. Ekkor már magára lehet hagyni kis lángon, főni. Negyedére kell besűrűsíteni, ami nekem kb két és fél óra volt. Egy evőpálcikát használtam mérőreszköznek, azon jelöltem be az eredeti lé-szintet.
A végén egy majdnem fekete, sűrűbb szirupot kapunk, de vigyázat, a lábasban lévő adagból a vége felé tegyünk kistányérra egy-egy kiskanállal és tegyük be a hűtőbe megnézni a viszkozitását, mert csalóka!: forrón teljesen folyékony, de hűtve már méz-szerű állag a tökéletes. 
Nagyon nagyon finom, sötét, füstös-szilvás, almáskaramellás, fűszeres íz. Mehet is kenyérre, mint a lekvár, vagy palacsintára mint a juharszirup. De sajt mellé is kaptam, úgy is ütős.
Az eredeti mennyiségből kb 6dl szirup lett, de ha van az embernek gyümölcsprése, akkor kb 5-6kg almából is tud 3liter levet nyerni, úgy talán jobban megéri. Főleg ha az almafa a kertünkben áll...
IMG_6223.JPG
IMG_6225.JPG
IMG_6234.JPG


Must tartósítása



Hozzávalók:

2-3 liter must


A kipréselt szőlőlevet 1 éjszakán át hűtőszekrényben tároljuk. Ezalatt az idő alatt a must leülepszik. Másnap a tiszta lét óvatosan leöntjük róla. Nagy lángon felforraljuk, majd további 30 percig forraljuk. Azonnal csavaros tetejű sterilizált üvegekbe (legegyszerűbb, ha az elmosott üvegeket 5 percre 750 wattra állított mikróba tesszük, vigyázat!!! csak konyhai fogókesztyűvel nyúljunk hozzá, mert forró lesz) merjük, majd a tetejét rátéve 5 percre fejtetőre állítjuk. Száraz dunsztba téve hűtjük ki. A kamrába téve tároljuk. Mivel a forralás során sűrűsödik, ezért fogyasztáskor kevés vízzel, vagy szódával hígithatjuk.



Szőlő szörp



Rém egyszerű és mégis ... Soha nem jutott volna eszembe szörpöt készíteni a szőlőből , ha nem akad a kezembe 
Kugler Géza Budapesti szakácskönyv című könyve . Nagy kár lett volna érte . Sajnos az idei termés nem éppen a legjobbra sikeredett , kevés is és hát nem a legédesebb . Én amúgy nem vagyok egy nagy borivó , de nagyon sajnálom a gazdákat a rengeteg hiábavaló munkáért ! Visszakanyarodva a szörphöz , a könyv szerint "igen kellemes ital" ( ezt megerősíthetem :) ! ) , "különösen ajánlott betegeknek láz ellen is" ! Tökéletes alapanyaga lehet a házi gumicukornak .




Hozzávalók :

1 liter szőlőlé
50 dkg cukor




A kipréselt szőlőlét egy éjszakán át a hűtőben állni hagyjuk . Másnap a tiszta lét lemerjük és a cukorral együtt sziruppá főzzük . Legnagyobb lángon 20-25 perc alatt . A jól elmosott üvegeket 5 percre micróba tesszük . Vigyázat forró lesz ! Ajánlatos innentől konyhai fogókesztyűt használni . Beletöltjük a szőlőlét . Rácsavarjuk a tetejüket , pár percre fejtetőre állítjuk , majd száraz dunsztban hűtjük ki . Nálam ez annyit tesz , hogy papírdobozba teszem és újságpapírral kitömöm az üresen maradt helyet . Hagyom kihűlni .


Közzétéve ennyi ideje: 30th September 2010, szerző: Tücsök Bogár







Gumicukor házilag







Egyáltalán nem rajongok érte ! Én . Na de a gyerekek !? Imádják , de nálunk eddig csak születésnapi zsúron került az asztalra , szintén a rengeteg E betü miatt . Persze mindig szinte azonnal elfogyott .
Most viszont találtam egy csodaszép technikát , amelynél én dönthetem el , hogy milyen anyagokat használok és gondolhatjátok , hogy nem az ételszínezék az első amiért nyúlok , hanem a 100 %-os gyümölcs levek . Azonnal ki kellett próbálnom . Elsőre nem sikerült . Másodszorra sem . Most már tényleg beiratkozok egy angol nyelvi kurzusra . Aztán kielemeztem magamban a hibákat és most harmadszorra végre olyanra sikerült , amit büszkén vállalhatok . Neked most már sokkal könnyebb lesz . :) ! Egy biztos a gyerekeknél elsöprő a sikere ! Pannás tegnap bevitt a suliba egy egész nagy dobozzal és boldogan mesélte , hogy mind egy szemig elfogyott és az osztálytársainak is nagyon ízlett !


Hozzávalók :


0,5 l 
szűrt feketeribizlilé ( vagy áfonya , lila szőlőlé , a lényeg , hogy sötétlila legyen )
0,5 l 
szűrt eperlé ( vagy málna , vagy cseresznyebefőtt leve a lényeg , hogy piros legyen )
0,5 l 
szűrt szőlőlé ( vagy must , vagy almalé a lényeg , hogy sárga legyen )
0,5 l tej + 2 ek cukor
4 csomag zselatin (25g/csomag)
esetleg cukor a levekhez , hogy édesebb legyen ( én nem tettem bele )

Elkészítés :


A gyümölcsleveket külön-külön edényben állandó kevergetés mellett felforralom 1-1 csomag zselatinnal . Lehabozom !!! Ez egy lényeges mozzanat , ha nem teszed az egész munkád kárba vész , mert a kis hólyagok gusztustalanná teszik a zselét .Külön-külön egy-egy  edénybe ( 18x18 cm ) öntöm .




Kihűtöm , majd minimum 3 órára a hűtőszekrénybe teszem dermedni , de a legjobb egész éjszakára . Amikor kiveszem 2x2 cm-es kockákra vágom .




Egy nagyobb edényben ( 25x25 cm ) szépen , óvatosan elvegyítem . 





Nem tudom , hogy ki hogyan van vele , de engem elbűvöl ez a sok csili-vili :) !





Most főzöm fel a tejet az utolsó csomag zselatinnal . Ezt is le kell habozni ! Kihűtöm ! Fontos , mert különben megolvasztja a már elkészült kockákat !!! Ráöntöm a zselé kockákra és újra beteszem a hűtőbe 3 órára , vagy egy egész éjszakára .




Amikor kiveszem kiboríom , majd fél cm-es lapokat vágok belőle , amiket aztán tetszőleges formákra szúrok ki és soha de soha nem lesz belőle két egyforma .




Tipp : ne túl nagyra vágd , a gyerekeknek a kisebbek jobban tetszenek !A facebookon is követhettek, itt tudtok csatlakozni hozzám.







Meggylé





Meggylekvárral együtt készült még hétfőn. Sejtéseim szerint nem éri meg a telet, mert mindamellett, hogy finom üdítő ital készíthető belőle szódavízzel hígítva, sütemények desszertek alapanyagának is kitűnő lesz majd. Elsőként minden bizonnyal mályvacukor készül majd belőle az epres mintájára. A fejemben pedig már kezd körvonalazódni egy sütés nélküli édesség belőle. De azt majd meglátjuk. :)))
Hozzávalók:

1 liter meggylé
1 kg cukor
1 liter víz

Az alaposan megmosott meggyet szárától megtisztítjuk, majd kimagvaljuk. Botmixerrel, vagy turmixgéppel pürésítjük, majd szitán áttörjük. Lemérjük és1 liter meggyléhez 1kg cukrot és 1 liter vizet számolunk majd. Lassú tűzön addig főzzük a meggylét amíg körülbelül a felére sűrűsödik be. A cukrot a vízzel felfőzzük, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik. A léhez öntjük és összeforraljuk. Forrón üvegekbe töltjük.


Tipp: Én az elmosott üvegeket még üresen 5 percre mikróba szoktam tenni, így csírátlanítom. Majd így töltöm a forró!!! üvegekbe a forró!!! lekvárt, szörpöt, gyümölcslét. Szigorúan konyhai fogókesztyűben!!!


Még több málnás, epres, cseresznyés, meggyes recept itt. 

Forrás:  Kugler Géza: Budapesti szakácskönyv
Közzétéve ennyi ideje: 29th June 2011, szerző: Tücsök Bogár


Panna epresmályvacukor projektje


Azt egyből gondoltam, a tegnapi sima mályvacukor után, hogy nagyon gyorsan újráznom kell majd. Panna a lelkemre kötötte, hogy feltétlenül várjam meg az új adag készítésével, és hogy a mostani rózsaszínű legyen majd. Aztán úgy alakult, hogy az egészet ő csinálta meg. Ebéd után pedig fagyi helyett azt kérték, hogy sütögessünk belőle. :)))



Az elkészítése teljesen megegyezik a 
simáéval, az összetevőkben van csupán némi változás. Víz helyett eperlét használtunk és egy késhegynyi piros ételfestékport.





Közzétéve ennyi ideje: 5th June 2011, szerző: Tücsök Bogár




Narancslekvár



Sosem gondoltam volna, hogy egyszer még narancslekvárt fogok készíteni, de a húgom, olyan süteményt szeretett volna, ami narancsos és csokoládés is egyszerre. A narancsrózsa készítéséből meg ott maradt nekem 5 narancs a héja nélkül, meg a cukorszirup. A gyerekek nem voltak otthon, egyedül nem bírtam volna megenni ennyi narancsot, kidobni meg ugye semmit sem szeretek, úgyhogy kénytelen voltam lekvárt főzni belőle. Amit aztán azóta előszeretettel használok sütemények megbolondításához.


Hozzávalók:

70 dkg kezeletlen narancs
75 dkg cukor
1 csomag dzsemfix extra 2:1-ben


Az eredeti recept szerint, a megmosott narancsot héjastól vízben puhára főzzük, hideg vízbe tesszük és kihűtjük. Lefejtjük róla a héjat, kiszedjük belőle a magokat. A héjról leszedjük a fehér részt (amit aztán kidobunk, mert keserűvé válna tőle a lekvár), majd vékony csíkokra vágjuk. A gyümölcshúst, a héjjal és a cukorral felfőzzük, végül üvegekbe töltjük.
Az én változatom szerint, a narancsrózsa készítésénél megmaradt narancsokról lefejtettem a fehér héjat. Kipótoltam pár szem héjas naranccsal és az összeset megfőztem. A továbbiakban úgy jártam el a gyümölcsökkel, mint az eredeti receptnél. Miután a gyümölcsös résszel elkészültem hozzáadtam a narancsrózsa készítéséhez használt cukorszirupot és még 50 dkg cukrot, valamint a dzsemfixet (ezt azért tettem bele,mert a sziruphoz vizet is használtam). Felforraltam a lekvár alapot, majd amikor zubogni kezdett botmixerrel egy kissé pépesítettem (csak egy kicsit, mert szerettem volna, ha a héj és a narancs is kissé darabos marad benne). Csírátlanított csavaros tetejű üvegekbe tettem. Lezártam őket, majd 5 percre fejtetőre állítottam. Másnap már használtam is sütemény készítésére, de az már legyen a következő bejegyzés témája. 

Amikhez használhatjuk:




A facebookon is követhettek, itt tudtok csatlakozni hozzám.


Lecsó befőzése télre



Hozzávalók:


4 kg zöldpaprika
80 dkg paradicsom
60 dkg vöröshagyma
27 dkg zsír
1 dkg pirospaprika
10 dkg cukor
8 dkg só
1 kávéskanál nátrium benzoát
üvegenként 1-1 evőkanál olaj

A megtisztított, félfőre vágott vöröshagymát üvegesre pirítjuk a felhevített zsírban. Hozzáadjuk a megmosott csíkokra vágott paprikát, a nyolcadokra vágott paradicsomot (ha nem szeretjük a paradicsom héját a lecsóban akkor 1 percre tegyük őket forrásban lévő vízbe, ezután könnyedén eltávolíthatóvá válik a héja). 
Megszórjuk a pirospaprikával. Ízesítjük a sóval és a cukorral, majd  fedővel lefedve 15-20 perc alatt készre pároljuk. Hozzákeverjük a nátrium benzoátot. A lecsót azonnal forrón, csírátlanított üvegekbe töltjük. Mindegyik tetejére 1-1 evőkanál olajat teszünk. Lezárjuk az üvegek tetejét, végül száraz dunsztba téve hűtjük ki.


A facebookon is követhettek, itt tudtok csatlakozni hozzám.

Forrás: Keresztanyám receptje.





Szőlőlekvár vagy -zselé



Saly Noémi receptje

 
HOZZÁVALÓK:
  • 2 kg szőlő (legalább a fele otelló)
  • 1 kg alma és/vagy birsalma
  • 1 db citrom
  • 60 dkg kristálycukor
  • 40 dkg 2:1-es befőzőcukor (pektines)  (a zselénél a cukrok aránya fordított, vagy tegyünk csak befőzőt)

ESZKÖZÖK:
Vájdling, kis kés, nagylábas, turmixgép, fém tésztaszűrő, kis merőkanál, befőttesüvegek, celofán.
ELKÉSZÍTÉSE:
A megmosott szőlőt leszemezem, az almát négybe vágom, kimagozom, héjastól felkockázom (a birsalmát meghámozom, vékonyra szeletelem). Rácsavarom a citrom levét, beleteszem a jól megmosott héját is. Fölteszem főni. Amikor az alma és a birs puha, akkor jó. Literes adagokban 15-20 másodpercig turmixolom, majd fakanállal kevergetve átnyomom a tésztaszűrőn. A magokat és a citromhéj romjait kidobom. A pépet visszateszem a tűzre, és amikor megint forr, hozzáadom a cukrot, majd a befőzőcukrot. Azzal már csak öt percig rotyog, közben leszedem a habját. Beüvegezem, fejreállítom, egy éjszakát ülnek a dunsztolókosárban, kész.
CIFRÁZZAM?
Én így, simán szeretem a legjobban. Persze lehet fűszerezni az égvilágán mindennel, amivel a forralt bort: fahéjjal, vaníliával, szegfűszeggel, szerecsendió-virággal, akár egy szemernyi rózsaborssal is. Másik, nagyon finom változat: pár szál levendulával. Ravasz megoldás, ha durvára tört diót, előzőleg vörösborba áztatott mazsolát és/vagy apróra vagdalt cukrozott narancshéjat keverünk bele: így már karácsonyi ajándéknak se utolsó. Ne feledjem mondani: csak fehér szőlőből is készíthető. Ilyenkor feltétlenül rakjunk közé legalább pár fürt muskotályost, és bölcsen tesszük, ha az utolsó pillanatban hozzátöltünk egy pohárka tokajit (a többi a szakácsé).
FELHASZNÁLÁSA:
Pirítósra, süteménybe, palacsintába, smarnihoz. Bátraknak pedig camembert-hez, kecskesajthoz, illetve - tessék kapaszkodni - kacsa- vagy libamájhoz, kacsasülthöz, bélszínhez, hideg sült szarvas- vagy vaddisznócombhoz...




Íme a tökéletes fasírt titka! Amióta így készítem még aznap elfogy az egész!





Vagy kicsit jobban megsül, vagy túl kemény, vagy nem sül át a közepe, vagy nem elég jó az íze, vagy épp túl olajos… Valahogy nehéz eltalálni, hogy igazán tökéletes fasírtot készítsünk.

Ezzel a recepttel nem lesz ezek után nehézség a fasírt készítésében! Tökéletes állagú, ízű, kinézetű, eredeti, hagyományos fasírtokat készíthetsz ezek után, így csinálta a nagymama is. Annál finomabbat pedig sose ettük. ?

De mitől lesz jó a fasírt

Az egyik legfontosabb dolog a jó minőségű darált hús. Ez általában apróra darált sertéshús szokott lenni (a titok, hogy ne legyen túl száraz, itt kimondottan szerencsés, ha szaftosabb a hús, a legjobb erre a célra a dagadó, de a comb is jó. A lényeg, hogy ne karaj legyen). De készülhet darált sertés és marhahúsból vegyesen, mostanában egyre többen így készítik.
A fasírt tipikus összetevője, amitől olyan lesz az állaga, amilyennek lennie kell: a zsemle (vagy kenyér). Mindenképpen szikkadtból kell készíteni. És a titok… Ha zsemlét teszel bele, olyat keress, ami nem az a felfujt puffadt fajta, mert azt ha beáztatod, csirizszerű massza lesz. Legyen nehéz, és kicsi, attól jobb lesz a fasírt állaga. Ahogyan a tejtől is, amibe víz helyett áztatod.
Kell még bele hagyma, fokhagyma, só, bors, paprika, apróra vágott petrezselyem. Sok helyen adnak még hozzá majoránnát, kevés őrölt köményt, és aki csípősen szereti, erős paprikát vagy chilit.

Íme, a legtökéletesebb alaprecept!

Hozzávalók:
1 kg darált hús sertés vagy sertés marha felesben
1 nagy fej vöröshagyma apróra vágva, 6 gerezd fokhagyma apróra vágva vagy zúzva, 3 zsemle vagy 3 kisebb szelet kenyér, tej, 1 csokor petrezselyem ,3 egész tojás enyhén felverve,3 -4 teáskanál só, bors, ízlés szerint , 2 teáskanál pirospaprika, zsemlemorzsa ,olaj, a sütéshez
Elkészítés:
A száraz zsemlét vagy kenyeret apróra vágjuk, majd kevés tejjel leöntötjük és kézzel összemasszírozzuk. Akkor jó a massza, ha nem lehet kinyomkodni belőle tejet, mégis minden kis része szívott be folyadékot, tehát jól átázott. (Ha több tejet adtunk hozzá véletlenül, akkor alaposan nyomkodjuk ki belőle, különben a fasírt túl lágy lesz, és szétesik sütés közben.)
A darált húst egy nagy tálba tesszük, majd hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát, a 3 egész tojást (amit előtte egy kis tálkában enyhén felverünk), a zsömlemasszát, az apróra vágott petrezselyemleveleket, megsózzuk (adagonként adjuk hozzá a sót, nehogy elsózzuk), borsozzuk, meghintjük a pirospaprikával, majd alaposan átkeverjük, átgyúrjuk az egészet. (Kézzel a legjobb dolgozni.)
Amikor minden jól elkeveredett, kisebb golyókat formázunk belőle és kevés zsemlemorzsában megforgatjuk. Forró olajban aranybarnára sütjük.






Házi kenyér 5 perc alatt – dagasztás, kelesztés nélkül!




Öt perc a munka, harminc perc sütés, és már ott gőzölög az asztalon az írek mesés kenyere! Nagyon jó kis aduász arra az esetre is, ha elfogy a kenyér, vagy nincs kedvünk boltba menni, mert vacak az idő.

Nem egyszer találkoztam már a dagasztás nélküli kenyérrel különböző blogokon, de megmondom őszintén az, hogy valamit nem kell dagasztani, önmagában enyhén szólva kevés, ha azt nézzük, hogy 12 órát kell pihentetni a tésztát, aztán további egy órát, meg a tálat melegíteni még húsz percig.  Na ez nem az a recept! Hanem az, ami ötperces munkával kezdődik és harminc percnyi láblógatás után ropogósra sült kenyérrel ért véget. Méghozzá az írek híres szódás kenyerével, aminek a héja kopogós-ropogós, és aranybarna. Ezt a kérget azonban nem kell tépnünk, könnyű harapni, a belseje pedig puha és lyukacsos…
A mennyiségeket kétféle módon fogom megadni, egyszer dekában, másodszor pedig a kefir poharával mérve azoknak, akiknek nincs kedvük mérlegezni.

Hozzávalók:
  • 50 dkg finomliszt (5 enyhén púpozott pohár liszt)
    – 1 teáskanál só
    – 1 teáskanál cukor
    – 1 teáskanál szódabikarbóna
    – 2 pohár kefir vagy natúr joghurt (150 g-os)
    – 2 dl víz (1 pohár víz)
Elkészítése:

A sütőt 200 fokra kapcsoljuk! A száraz hozzávalókat egy keverőtálba szórjuk, majd a közepébe beleöntjük a kefirt és a vizet. Kézzel olyan tessék-lássék módra összedolgozzuk, tényleg csak nagyjából, ahogyan a képen is látszik.
A lényeg, hogy egy lágy tésztát kapjunk, amit végül nagyjából kerekre igazgatunk és egyszerűen beleemeljük egy sütőpapírral kibélelt jénaiba. Most jön a kozmetikázás: vizes kézzel a tetejét elsimogatjuk, hogy picit simább legyen, majd késsel bevágjuk keresztalakban.
Már mehet is a sütőbe, ahonnan bő harminc perc múlva illatozó, aranyszínre sült formában emelhetjük ki és tehetjük az asztalra legnagyobb örömünkre
Jó étvágyat!
Szerző:Rupáner-Gallé Margó






Az egész világon tarolt ez a fánk! Nincs dagasztás, hosszas sütögetés, az íze pedig mennyei!





Ha meguntad már a hagyományos vacsorákat, készítsd el ezt az fánkot! Fogyaszthatod akár sajttal, akár fokhagyma öntettel, de mivel aránylag semleges ízű az alapmassza lekvárral is eheted. Ha sósan szeretnéd enni, akkor a cukormennyiség felét használd fel.

Hozzávalók:

  • 500 ml joghurt
  • 1 tojás
  • 1,5 evőkanál cukor
  • ⅓ teásknaál só
  • 2,5 csésze liszt
  • 0,5 teáskanál szódabikarbóna
  • olaj

Elkészítés:


1.Öntsd a szobahőmérsékletű joghurtot egy edénybe, add hozzá a tojást, a sót, és a cukrot.
2.Keverd hozzá a megszitált lisztet, és a szódabikarbónát. Ennél a receptnél fontos, hogy együtt keverd a masszához a lisztet és a szódabikarbónát.
3.Addig kavargasd, míg egy csomómentes masszát kapsz.
4.Hagyd szobahőmérsékleten állni egy fél órán keresztül. Ez idő alatt a joghurt reakcióba lép a szódabikarbónával.
5.Amikor azt látod, hogy kis buborékok képződnek a massza felszínén, akkor foghatsz neki a sütéshez.
6.Önts egy serpenyőbe egy kevés olajat, majd kanállal csorgass masszát bele. Egy kisebb, de vastagabb palacsintamasszát fogsz sütni. Mikor az egyik oldala szép barnásra pirult, akkor fordítsd meg.







Ha te is szoktál szalonnát sütni, ezt a titkos sütési módszert neked is ismerned kell!




A szalonna sokak szerint a világ legegészségtelenebb élelmiszere. Azonban, ha jól van elkészítve, és nem tartalmaz adalékanyagokat, akkor mértékletes fogyasztásával egyáltalán nem kockáztatjuk egészségünket.

Hozzávalók:

  • 1 darab húsos szalonna
  • 1 liter víz
  • 0,5 csésze granulált só
  • 1 hagyma
  • néhány cikk fokhagyma
  • fűszerek ízlés szerint

Elkészítés:

1.Forraljuk fel a sóoldatot egy lábasban (tegyük az összes összetevőt a vízbe, kivéve a szalonnát, oldjuk fel a sót, és forraljuk fel).
2.Tegyük a megmosott szalonnát a sós vízbe úgy, hogy minden oldalát érje, és főzzük tíz percig.
3.Húzzuk le a tűzről, és hagyjuk a sós lében ázni a szalonnát egy napig.
4.Ezután vegyük ki a sós léből, hagyjuk lecsorogni, majd kenegessük be apróra vágott fokhagymával.
5.Ha szeretnénk még fűszeresebbre, akkor szórjuk meg piros paprikával, és különböző szárított fűszerekkel.
6.Egy napra tegyük a hűtőbe, majd ezután fagyasszuk le a szalonnát.
7.Ha lefagyott, akkor készen is van. Mikor kivesszük, olyan aromás íze lesz, mintha igazi házi, füstölt szalonnát ennénk.


Rostos ivólé készítése házilag



Készíthető bármilyen gyümölcsből (alma, szilva, birsalma, körte, őszibarack, stb.). A fényképen látható szilvából készült.

3 kg feldarabolt gyümölcshöz hozzáadunk 1 kg cukrot, 1 evőkanál citromsavat és 1 liter vizet. Ezt turmixgéppel pürésítjük, majd felforraljuk. Ha jól megrotyogtattuk, hozzáadunk 7 liter vizet és ezt is felforraljuk. Attól függően, hogy szeretnénk-e még dunsztolással bajlódni, vagy sem rakunk hozzá 1 kávéskanál Na-benzoátot. Ha rakunk hozzá tartósítószert, akkor már csak annyi a dolgunk, hogy forrón üvegekbe töltjük és esetleg száraz dunsztba helyezzük.

Nagyon finom és kiadós, mert ebből a mennyiségből több mint
 10 liter rostos üdítőnk lesz.




Almaszirup - 3 perc alatt


Két dolog miatt is passzol ez a szirup:
- egyrészt, mert almás-fahéjas, ami abszolút befutó kombináció nálam
- másrészt, mert pont jól illeszkedik a hűtőnk "alapfelszereltségéhez" *

Tipikusan őszi ízű, amolyan alternatív juharszirupnak is lehetne nevezni, mert amerikai palacsinta tetejére csorgatva is szuper, egy túrótorta ideális kísérője, vagy simán vaníliafagyi alá öntve is élvezhető. És tényleg 3 perc alatt készül el, aztán hűtőben pár hétig eltárolható.


* De mi az az "alapfelszereltség"? Azokat a dolgokat sorolom ide, amiknek mindig, minden körülmények között kell otthon lennie, mert sohasem lehet tudni... Pl. savanyúság, vaníliaszirup, tejszín, lime lé, házi készítésű pesto, vaj, juharszirup stb. Szóval változatos és széles paletta...

A recept
10 dkg cukor
2 teáskanál burgonyakeményítő
2,5 dl almalé
1/4 teáskanál őrölt fahéj
1 evőkanál lime lé
2 evőkanálnyi vaj

A cukrot a fahéjjal feltettem karamellizálódni. Amikor szép világosbarna lett, óvatosan beleöntöttem az almalé felét (messzire ugorva, mert azonnal felforrt). Nem kell megijedni, mert ekkor egy csomóba fog összeállni az almalé közepén a karamell, de egy kis továbbfőzés, türelem és kavargatás után szépen feloldódik a gyümölcslében. Ez idő alatt a maradék almalében csomómentesre kevertem a keményítőt, és hozzáöntöttem a már sima karamellás alaphoz. Jött még hozzá a lime lé, majd le is vettem a tűzről. Ekkor adtam hozzá a vajat; kicsit kihűtöttem és dugaszos üvegcsébe töltve a hűtőben tárolom.

Biztosan intenzívebb almás íze lenne, ha saját facsarású almalevet használnék, de 1. akkor nem lenne 3 perces, 2. nem tudom, nem-e felforrna az almalé tartósítás nélkül. Így maradt a bolti, én Cappyt vettem.




Almaszirup, almaszörp

Hollandiában találkoztam ezzel a kuriózummal. Szerintem ott minden családnak megvan a saját maguk által készített almaszirupjuk. Néhány ház udvarán árulták is saját készítésű lekvárok, zselék társaságában. Fogyaszthatósága igen széleskörű, sokoldalú. Üdítők, limonádék, alkoholos italok ízesítéséhez is kiváló és különböző ételeket, desszerteket lehet feldobni vele. Én legtöbbször joghurthoz keverem, mennyei finom ?. Használtam már palacsintához is, kóstoltam már sült húsokhoz, de egy szelet kalácsra vagy kenyérre csurgatva is el tudom képzelni. ? Eszméletlen tömény gyümölcsös íz!! ?￰゚ヘマ


Hozzávalók


  1. 0,8 dl 100%-os szűrt almalé
  2. 2,5 ek barna nádcukor
  3. 1 db fahéj rúd
  4. 3 szem szegfűszeg
  5. 5 szem szegfűbors
  6. 1 késhegynyi darabka szerecsendió

Elkészítés

2 óra
  1. A szűrt almalevet a cukorral együtt felteszünk főni. Úgy tűnik, minél több cukorral készítjük, annál több lesz belőle! ? Az elején keverjünk rajta egyet, aztán már nem szükséges. Én eritrittel édesítettem, azzal is működik. ?


  2. Közepes hőmérsékleten gyöngyöződjön kb. 40 percen keresztül.


  3. Amikor a 70 %-a elpárolgott és kezd sűrűsödni, el is készült.


  4. Tetszőleges kis üvegcsébe öntsük át még forrón, óvatosan!


  5. Egyik módszer, hogy a felsorolt fűszereket belefőzzük.


  6. Az edényt, amiben készítettük, öblítsük ki egy pohár vízzel, melegítsük, áztassuk fel a beleragadt szirupot, majd öntsük vissza a pohárba és kortyolgassuk el. Nyami!! ?


  7. Második módszer, hogy az üvegcsébe dobjunk bele néhány darabkát a felsorolt fűszerekből. Ha kihűlt, zárjuk le és mehet a polcra.


  8. Ne rakjuk el nagyon, használjuk, ízlelgessük!! ?








Alma szirup kávéba, palacsintára





 Írta: Tevely Titanilla
Dátum: 2017-03-18
 Olvasási idő: 3 perc
DSC08688

Én a cukromat kávésan iszom. Vagy mondhatnám úgy is, hogy a cukros tejemet kávéízesítéssel szeretem. Csak nagyon ritkán iszom eszpresszót, de azt is tele cukorral. Nem véletlenül imádom a sellős kávéház különféle, kávénak alig mondható löttyeit! Mindegyik jó édes, különböző sziruppal van földobva. De mivel az ottani italok elég drágák, és a karamell szirupjukat nem is kedvelem annyira, inkább szeretem itthon elkészíteni a saját szájízem szerint őket.

A hosszú és fárasztó vizsgaidőszak utáni megérdemelt szünet véget ért, elkezdődött a szorgalmi időszak. Sokan úgy vannak vele, hogy minek bejárni előadásokra, a szorgalmi időszak arra való, hogy lelkiekben fölkészüljünk a tavaszi vizsgákra, miközben semmit sem csinálunk. Nos, én nem ez a típus vagyok, hanem büszke Hollóhátasként bejárok az előadásokra, és persze a gyakorlatokra is.
Ráadásul most már megkezdődnek a zhk is, szóval kell az energia, hogy oda tudjak figyelni. Főleg statisztikából – mert diszkalkuliával miért is ne választottam volna közgazdász szakot… (Kettőt! Mondom, hogy Hollóháti Hedvig házába tartozom!)
Ennek ellenére élvezem – de még inkább a konyhában eltöltött pihenőidőt! Általában ugye sütögetni szoktam, de néha-néha úgy teszek, mintha a kávéhoz is értenék. Pedig leginkább csak annyit tudok a kávékészítésről, hogy hogyan tegyem föl a kotyogómat a tűzhelyre – illetve azt, hogy ha már szörcsög, gyorsan le kell venni a tűzről, mert akkor belemegy a gőz, és keserűbb lesz a kávé. Vagy valami ilyesmi, de mivel nem vagyok barista, ne higgy nekem!
A hangsúly nem is magán a kávékészítésen, hanem az ízesítésen van nálam. Ahhoz értek! Legalábbis annyira, hogy a fancy szirupokat ne kelljen megvennem, hanem én magam készítem el őket. Így egészségesebbek és nincsen mű mellékízük.
Már egész kis szirup gyűjteményem van, minden alkalomra. Nem csak kávét, hanem zabkását, pancake-t, gofrit, vagy akár muffint is ízesíthet velük az ember. Megkívántál kis #PSL-t (Pumpkin Spice Latte)? Ha legközelebb sütsz sütőtököt, egy részét tedd félre, és készítsd el a saját szirupodat!
fahéj a kedvenc fűszerem, naná, hogy abból is készítettem szirupot! Könnyen elkészíthető, és sok mindenbe hasznosítható. Ahogyan a karamell szósz is. Pláne a karamell szósz! (Szégyen, gyalázat, de nálam a karamell olyan, hogy együltő helyemben el tudom fogyasztani. Fogom a kiskanalat, és elpusztítom. Ha pedig egy csipet sót teszek bele, akkor meg még hamarabb eltűnik a tálból, mert egyszerűen sóskaramella függő vagyok.)
Eddigi szirupjaim most pedig almás társukat üdvözölhetik maguk körében.
Hozzávalók a sziruphoz:
  • 170 g almalé (cukormentes!)
  • 170 g barnacukor
  • 1 tk fahéj


A legkönnyebb helyzetben az van, aki beszerez cukormentes alma levet, és azt használja föl. Én a nehezebb utat választottam: két darab almából főztem ki a kellő lé mennyiséget. Golden Delicioust használtam, de szerintem más almából is finom lehet.
Az almát fölturmixolom, átteszem egy lábasba, és két evőkanál vizet adok hozzá, a fahéjjal egyetemben. Forrásig főzöm, amikor már láthatóan több leve van, mint alapból, leveszem a tűzről. Szitán keresztül átcsurgatom a levet. Körülbelül a fele lé könnyedén kifolyik belőle, viszont a nagy részét úgy kell kinyomogatni belőle. Gézen keresztül a legkönnyebb ezt megtenni.
A lébe beleteszem a cukrot, és visszateszem a tűzre. A  forrás után még öt percig hagyom, majd leveszem a tűzhelyről, és máris felhasználható!


Cékla szirup

Jön az ősz. Ideje a vitamin raktárakat feltölteni, kiválasztó szerveinket támogatni. Erre az egyik legtökéletesebb zöldség a cékla.
Naponta 1 teáskanál elég. Ha valakinek tömény, hígíthatja vízzel, szörpbe is tehető.


Hozzávalók

- 1 adag +
  1. 2 db közepes méretű cékla
  2. 5 ek méz

Elkészítés

1 nap
  1. A céklát megmosom, meghámozom. Apró kockákra vágom. Beleteszem egy tálba és ráöntöm a mézet.


  2. Lefedve 1 napot állni hagyom. Másnap átszűröm egy üvegbe és hűtőben tárolom. Jó egészséget Mindenkinek! ?








Gyömbér szirup

Szerintem próbáljátok ki barna cukorral a különlegesebb íze miatt. Nekünk otthon nem volt annyi barna cukrunk, ezért fele-fele arányban próbáltam. Ez az ital nagyon finom! (Tudtátok-e? A gyömbér egy gyógynövény. Az italok és ételek ízesítésére is szoktuk használni sőt teát is szoktak belőle készíteni.)


Hozzávalók

- 1 palack +
  1. 4 db gyömbér
  2. 1.2 liter víz
  3. 60 dkg cukor
  4. 1 tk citromsav

Elkészítés

30 perc+állás
  1. Megpucoljuk a gyömbért, kiskanállal lekapirgáljuk a gyömbér héját.


  2. 1.2 liter vízbe beletesszük a 60 dkg cukrot és felforraljuk, de közben megkeverjük.


  3. Egy edénybe belereszeljük a gyömbért.


  4. Miután jól felforrt, beletesszük az egy teáskanál citromsavat a cukros vízbe és összefőzzük.


  5. Utána belerakjuk a reszelt gyömbért, majd 5-10 percig főzzük.


  6. Miután leltelt ez az idő, leveszem a tűzről és rátett fedéllel hagyom pihenni 1-2 órát.


  7. Miután állt leszűröm, palackba töltöm és már ihatom is. Váljék egészségetekre, ha elkészítitek! :)








Svéd ?￰゚ヌᆰ "sirap" - szirup készítése házilag

A sűrű szirup, egy nagyon elterjedt édesítőszer, ami Svédországban minden konyhában megtalálható és sütemények, házilag készült karamellák, édességek, de még kenyérnek és meleg ételeknek is elengedetlen alapanyaga. Csak kristálycukorból és vízből készül, tehát nem juharszirupról van szó. A szirupot illetően a legjobb az, ha szánsz rá egy kis időt és magad főzöd meg, ha svéd süteményeket vagy édességeket akarsz készíteni, mert sajnos mással nem pótolható. Az interneten létezik, de rettenetesen drága.


Hozzávalók

- 1 üveg +
  1. 7 dl kristálycukor
  2. 3 dl víz

Elkészítés

30 perc
  1. 7 dl kristálycukrot és 3 dl vizet forralj fel egy teflon- vagy rozsdamentes acél edényben.


  2. Közepes/lassú lángon főzd, hogy a cukor teljesen felolvadjon. Ez kb 10. NE KEVERGESD!


  3. Folytasd a főzést most már közepes lángon és néha keverd óvatosan. Főzd jó sűrűre a szirupot kb. 10-15 perc alatt. A színe világosbarna kell legyen és a sűrűsége a méznél valamivel sűrűbb. Ekkorra már a karamellizálódás beindult és ebben az állagában használatos a szirup pl. süteményekbe és fagyira. Ha tovább fõzöd a szirupot, egyre sötétebb barna lesz, szinte fekete - ez kenyérfélék és különbözõ ételek (pl. a barnabab fõzelék) édesítésére alkalmas. ?


  4. A legjobb műanyag flakonban tárolni, olyanban, amiből ki lehet nyomni, de ételtartó is megfelel, a lényeg, hogy hozzá tudj férni - egy üvegflakonból soha nem fog kifolyni. Szinte korlátlan ideig eláll. Sok sikert kívánok! ?




éd ?￰゚ヌᆰ Klasszikus svéd, sziruppal édesített kenyér "Sötlimpa"

Szirupos kenyér - ennél svédebb nem létezik. Egy szelet az édes kenyérbõl a gyerekkor emlékeit eleveníti fel, mezítláb a fűben, amikor megállni sincs idő, annyi kaland vár, csak berohansz egy "mindjárt jövök!" - kel, lecsapsz a kenyérre, vajat rá és már rohansz is dolgodra, mert vár a víz, a labda meg a nyár... Ez a szeretett kenyér tényleg a svédnél is svédebb.
A turisták általában meg szoktak kissé rökönyödni: "Ez akkor most mi a csuda? Kenyér? Kalács?" Édesített kenyér talán nem annyira megszokott, de a csodálkozást szinte azonnal mosoly váltja fel az arcokon amikor megkóstolják az igazi vajjal és egy szelet felvágottal vagy szalámival ellátott kenyeret ... ?


Hozzávalók

- 2 kenyér +
  1. 1 l búza finomliszt
  2. 6 dl rozs finomliszt
  3. 7 g instant élesztő vagy 50 g friss
  4. 50 g vaj
  5. 4 dl tej
  6. 1 dl víz
  7. 1 dl világos szirup (lásd külön receptben)
  8. 2 tk só
  9. 1 púpozott teáskanál őrölt ánizs
  10. 1 púpozott teáskanál őrölt édes kömény
  11. 1 púpozott teáskanál őrölt kömény

Elkészítés

2 óra
  1. Mérd ki a lisztet, az élesztőt, a sót és a fűszereket egy mély tálba.


  2. Olvaszd fel a vajat és add hozzá a tejet és a szirupot. Melegítsd kéz-melegre, esetleg egy picivel melegebbre, ha instant élesztővel dolgozol.


  3. Add a folyadékot a liszthez és jól keverd össze.


  4. Állítsd össze a tésztát és dagaszd gyúródeszkán jó 10 percig, géppel kb. 5 percig. Takard le a tésztát kelni.


  5. Kb fél óra alatt duplájára nőtt a tészta.


  6. Gyúrd át gyorsan és formálj 2 hosszúkás kenyeret a tésztából. Helyezd őket sütőpapírra egy tepsire.


  7. Hagyd ismét kelni őket fél órát.


  8. Melegítsd a sütőt 200 C-ra és süsd a kenyereket kb. 30 percig a sütő alsó részén (alulról a második fokon). Rácson, kendő alatt hagyd kihűlni őket. Jó étvágyat kívánok! ?







Mézes fekete retek szirup

A fekete retek számtalan betegségre gyógyírt jelent, elsők között szerepel a természet-gyógyászat széles palettáján. Téli vitamin szükségletünk nagy részét pótolhatjuk vele és jó hatással van a felső légúti betegségek kezelésre. Rendkívüli emésztés serkentő hatása is közismert, nem utolsó sorban pedig tökéletes méregtelenítő!! ?
Hurutos köhögés csillapítására naponta többször 1 teáskanál mézes szirupot szopogassunk el. ?


Hozzávalók

- 1 adag +
  1. 1 fej kisebb fekete retek
  2. ízlés szerint méz

Elkészítés

5 perc
  1. A retket meghámozzuk, a belsejét kivájjuk és egy kis üvegcsébe állítjuk.


  2. Felöntjük annyi mézzel, hogy épp csak ellepje. Szobahőmérsékleten egy napig állni hagyjuk.


  3. 24 óra elteltével a retek összeesik és elég sok levet enged, amitől a méz folyóssá válik. A retket fogyasszuk el, keverjük salátához. ?


  4. A szirupot hűtőben tároljuk, keverjük fel és egy-egy kávéskanálnyit kapjunk be belőle köhögés esetén. Kedves egészségünkre!! ?




Kakaós kocka epersziruppal

Egy gyors hétvégi édesség receptre volt szükségem, ezt találtam a füzetkémben.


Hozzávalók

- 4 adag +
  1. 30 dkg liszt
  2. 12 g sütőpor
  3. 25 dkg nádcukor
  4. 5 dkg vaj
  5. 2 db tojás
  6. vanília kivonat
  7. 2 evőkanál kakaópor
  8. 2,5 dl tej

Elkészítés

40 perc
  1. A vajat, cukrot, tojásokat és a vaníliát habosra keverjük.


  2. A lisztet összekeverjük a sütőporral és a kakaóporral.


  3. Hozzáadjuk a tejjel felváltva a tojásos masszához.


  4. Sütőpapírral bélelt tepsiben 180 C-ra előmelegített sütőben, tűpróbáig sütjük.


  5. Epersziruppal, kockára vágva tálaltam.






Fenyőrügy szirup

Most kell készíteni télire a legjobb köptető szirupot. A fenyőrügyben lévő hatóanyaga a legjobb torokfájásra és náthára! Ez egy annyira finom szirup, hogy én csak úgy önmagában is bele-bele szoktam kóstolgatni, akkor is, ha nem fáj a torkom ? Tettem már palacsintára, pudingra. Tulajdonképpen önmagában is egy jó kis finomság. ..a gyerekek is szívesen megeszik. Aki szeretné, cukor helyett állítólag készíthető mézzel is. Én ebben az esetben a cukorra szavazok inkább. Jó egészséget mindenkinek!


Hozzávalók

- 40 adag +
  1. 8 liter fenyőrügy
  2. 2 liter cukor

Elkészítés

1 óra
  1. Én egy 8 literes tálat szedek tele a kertem fenyőfáiról minden évben. A fenyő ilyenkor április, május hónapban rügyezik és az ágvégeken lévő világosabb színű rügyeket szedjük. Elég jól lehet vele haladni, én több fáról szedem, hogy ne okozzak nagy kárt egy-egy fa fejlődésében! ? Szeretem a fáimat, így mindig meg is köszönöm nekik az egészséget, amit nyújtanak nekünk! ☺ ?


  2. Alaposan megmosom őket és egy szűrőn keresztül lecsöpögtetem a vizet róla.


  3. Egy 5 literes befőttes üvegbe a cukrot és a rügyeket rétegezve belerakom. A rétegek között jól megtömködöm az egészet egy krumpli nyomóval, hogy a lehető legtömörebb legyen.


  4. Lezárom egy fóliával és kb. egy hónapra kiteszem a napra. 1 hónap múlva leszűröm és kész is a finom szirup, egy egész évre! Torokfájásra a legjobb! És különleges vacsorákhoz is kiváló étvágygerjesztő! De akár vadhúsokat is megbolondíthatunk vele, különleges ízvilága miatt.?


  5. Ne ijedjünk meg, pár nap elteltével összeesik az egész és bebarnul. Ez természetes velejárója a folyamatnak! Legyünk türelmesek! ? Van, aki megfőzi az egészet, hogy ne kelljen egy hónapot várni, de én nem javaslom, mert úgy pont az értékes hatóanyagokat veszíthetjük el belőle! Marad a türelem! ?


  6. Két hét után egyszer felkeverem.


  7. Két hét után egyszer felkeverem.


  8. Kész ?


  9. Tartsd hűtőben lehetőleg egy csatos üvegben amit nem zársz rá mert kissé erjedni fog télre


  10. Ajándéknak is tökéletes!









Karamellás limonádé

Legtöbbször simán, bodzásan vagy málnásan készítek limonádét, de most kitaláltam ezt, mert ha karamellás tea van, akkor karamellás limonádé is.


Hozzávalók

- 1 l limonádé +
  1. 50 g cukor
  2. 0,5 l víz
  3. 0,2 l víz a sziruphoz
  4. 1 db citrom + a díszítés
  5. 1 db lime + a díszítés
  6. ízlés szerint a díszítéshez még narancsot és jégkockát is lehet adni

Elkészítés

10 perc
  1. A cukrot karamellizáljuk.


  2. A sziruphoz a vizet forraljuk fel, és adjuk hozzá a karamellizálódott cukorhoz. Ez sisteregni fog és össze fog csomósodni, de vissza kell olvasztani.


  3. Így néz ki a kész szirup.


  4. A citromot és a lime-ot facsarjuk ki.


  5. A szirupot és a citrom-lime levet öntsük össze.


  6. Öntsük fel a maradék vízzel.


  7. Vágjuk össze és rakjuk bele a maradék citrusféléket.







Bolgársaláta



Hozzávalók

- 4 adag +
  1. 200 g nyers uborka
  2. 2 db húsos paprika
  3. 2 db paradicsom
  4. 1 fej lilahagyma
  5. 1 db újhagyma
  6. 50 g gomolyasajt
  7. 1 ek citromlé
  8. 1 tk mustár
  9. 1 ek étolaj
  10. ízlés szerint só
  11. ízlés szerint őrölt bors
  12. 1 tk agave szirup
  13. ízlés szerint petrezselyemzöld

Elkészítés

20 perc
  1. Minden zöldségfélét vágjunk apró kockákra, tisztítás után.


  2. Keverjük el a citromlevet a mustárral és az olajjal, sózzuk, borsozzuk és öntsük rá a zöldségekre.


  3. Laza mozdulatokkal forgassuk össze, majd szórjuk meg a gomolyasajttal.


  4. Remek saláta sült húsok mellé, de akár magában is kiváló. Jó étvágyat hozzá! ?






Svéd ?￰゚ヌᆰ Dinsztelt káposzta - "Brunkål"

    kedvelés

Svéd módon dinsztelt fehér káposzta - természetesen az elmaradhatatlan sziruppal, aminek könnyű elkészítési módját külön receptben találod. Sültekhez, pácolt húsokhoz ajánlom. "Barna káposzta" a neve, a szirup által kapott barna színe miatt.
Annyit még a szirupról, hogy láttam az üzletekben különböző növényekből, pl rizsből, készülteket, de ha svéd ételt készítesz, ezek sajnos nem felelnek meg. A svéd szirup csak cukrot és vizet tartalmaz, így az egyetlen íz amit érezhetsz, az a karamellizált cukoré. ?


Hozzávalók

- 8 adag +
  1. 1 kg fehér káposzta
  2. 2 ek vaj
  3. 2 ek szirup (lásd külön receptben!)
  4. 1/2 ek só
  5. 2,5 dl zöldségalap
  6. ízlés szerint fekete bors

Elkészítés

2 óra
  1. Tisztítsd meg a káposztát, vágd ki a torzsáját és szeleteld a káposztát 1-2 centis darabokra.


  2. Süsd közepes lángon a vajban addig, amíg szép színe nem lesz.


  3. Add hozzá a szirupot, a sót, a borsot és a zöldségalapot.


  4. Fedő alatt dinszteld kb 1 órát. Jó étvágyat kívánok! ?







Svéd ?￰゚ヌᆰ Barnabab főzelék sült szalonnával - "Bruna bönor med fläsk"

Talán ez az az étel, amelynek az általatok való megítélés tekintetében a legbizonytalanabb vagyok. Van egy-két olyan svéd recept, amiket eszem ágában nem lenne kiposztolni - és amitől a legtöbb svédet is a hányinger kerülgeti - hiszen nem biztos, hogy mindenki önfeledten osztozna a több hónapon keresztül hordókban rohasztott hering (surströmming) fogyasztásának bódult örömében. Hozzá kell tennem, hogy szerintem nem rossz, csak tudni kell, hogy hogyan is kell fogyasztani. Egy biztos - a dobozát hideg víz alatt és kizárólag a szabadban szabad kinyitni - a szaga annyira penetráns, hogy a résztvevők úgy is pánikban futnak amerre tudnak. ?
Ami a legfontosabb a babfőzelékkel kapcsolatban az az, hogy ne a magyaros ízvilág elkészítésére törekedj. Három íz egyensúlyát kell eltalálni - édes, savanyú és sós - úgy, hogy közben mindegyik íz világosan felismerhető legyen, tehát elég bátran lehet a sziruppal és az ecettel bánni.
A XX. század elején - amikor Svédország önellátóvá vált a búza- és cukortermelésben - lett elérhető az addig luxusnak számító édes sütemények készítése és akkor bukkantak fel a sziruppal édesített ételek és kenyérfélék is Svédországban, amik aztán a svéd konyha nagyon karakterisztikus és szerves részévé váltak.
Ha kedveled a kínai (orientális) konyhát, akkor többé-kevésbé nyert ügyed van, hiszen a svéd babfőzelék ízesítése nagyon hasonlít azok édes - savanyú szószához. A szalonna kisütött zsírjából is szoktunk a főzelékbe keverni. ?


Hozzávalók

- 4 adag +
  1. 4 dl száraz barnabab
  2. 1 l víz
  3. 2 tk só
  4. 2 ek burgonyakeményítő
  5. 3 ek 12%-os ecet
  6. 4 ek barna szirup (a szirup készítését lásd külön receptben)
  7. 600 g pácolt szalonna szeletekben - bacon- vagy más sütnivaló szalonna is megfelel

Elkészítés

2 óra + áztatás
  1. Áztasd be a babot előző este.


  2. Öntsd le róla másnap a vizet, öblítsd le és tedd fel főni annyi sós vízben, hogy jól ellepje.


  3. Ha felforrt a víz, kanalazd le róla a habot és gyenge lángon főzd puhára a babot.


  4. Közben készítsd össze a többi hozzávalót.


  5. Ha megfőtt a bab, keverd ki a burgonyakeményítőt egy kis vízben és csurgasd a babhoz állandó kevergetés mellett. Ízesítsd sziruppal és ecettel és ízlés szerint pótold esetleg még sóval is. Kóstolgasd sűrűn, amíg el nem éred az ízek közötti egyensúlyt.


  6. Hintsd bele végül a fehér borsot.


  7. Frissen kisütött kolozsvári- vagy baconszalonnával tálald. Jó étvágyat kívánok! ?






Bögrés, amerikai palacsinta ?￰゚ヘヌ?

Kb. 10 db palacsinta elkészítéséhez.
Gyorsan elkészíthető.




Hozzávalók

- 2 adag +
  1. 1 bögre liszt
  2. 1 csipet só
  3. 1 ek cukor
  4. 12 g sütőpor
  5. 1 bögre tej
  6. 3 teáskanál vaj (olvasztott, de nem forró)
  7. 1 db nagyobb tojás
  8. szükség szerint olívaolaj
  9. ízlés szerint juharszirup
  10. ízlés szerint gyümölcs

Elkészítés

15 perc
  1. A száraz hozzávalókat összekeverjük egy edényben.


  2. Majd mehet bele a tojás, tej, vaj, kb. 5 perc alatt simára keverjük.


  3. A serpenyőben vajat melegítunk, (de a második pár palacsintánál már olívaolajat használtam).


  4. Kisebb adagokat teszünk a palacsintasütő közepére és közepes hőmérsékleten (nekem ez 4-5-ös volt a főzőlapon),


  5. Addig sütjük, amíg buborékos nem lesz a teteje.


  6. Majd egy határozott mozdulattal megfordítjuk és kb 1,5 perc alatt a másik oldalát is aranybarnára sütjük.


  7. Juharsziruppal,


  8. És gyümölccsel ízesítjük.






Forralt bort, de két perc alatt

Favágó barátunk lépett be hozzánk váratlanul ebben a szibériai hidegben. Mivel a kívánsága teljesíthetőnek tűnt, hellyel kínáltam és nekiláttam. ?￰゚リハ


Hozzávalók

- 1 főre +
  1. 2 dl félédes tokaji furmint
  2. 1 evőkanál almaszirup
  3. ízlés szerint fahéj

Elkészítés

2 perc
  1. A bort kis lábasban melegedni tesszük. Az almaszirupból ízlés szerint belecsurgatunk, az sem hátrány, ha egy-két fahéj vagy fűszer is belecsúszik. A forráspont előtt levesszük a tűzről.


  2. Forrón kínáljuk. Lehetőség szerint fogantyú nélküli kerámia csuporba töltsük. ?￰゚ヘᄋ A történet itt nem ért véget, mert újabb és újabb adagot kellett készítenem a kedves, váratlan vendégnek. ?￰゚リニ?








Aszalt szilvás kardamomos mákos bejgli

A töltelék az én ötletem, amit egy versenyre készítettem,de szerintem ez a legfinomabb bejgli, amit valaha is megsütöttem. Nagyon finom szaftos,nem száraz, mint ahogy azt lehet tapasztalni a nagyüzeminél. Sokáig eltartható,és felettébb omlós a tésztája. Tartósítószer menetes, és ez a lényege!


Hozzávalók

- 5 fő +
  1. 50 dkg finomliszt
  2. 20 dkg margarin
  3. 2 db tojássárgája
  4. 5 dkg cukor
  5. 1 dkg friss élesztő
  6. 1.5 dl tej
  7. 1 dkg só
  8. 20 dkg mák (Darálva a töltelékhez)
  9. 10 dkg cukor (kristály)
  10. 2 dl víz
  11. 6 ek kekszmorzsa
  12. 1 csomag vaníliás cukor (bourbon)
  13. 1 dl fehér rum
  14. 10 dkg aszalt szilva (mag nélküli)
  15. 1 teáskanál zöld kardamom (őrölt)
  16. 1 db citromból nyert citromlé
  17. 5 ek gránátalma szirup (házi)

Elkészítés

70 perc
  1. Az 1 dkg élesztőt 0,5 dl cukros langyos tejben felfuttatjuk, majd a lisztet a robotgép dagasztójába öntjük, és az összes hozzávalókat is, majd kettes fokozaton bedagasztjuk. 3 db egyforma súlyú cipót formázunk belőle, és kelesztjük hűvös helyen 1 órát.


  2. Addig a töltelékhez a vizet a 10 dkg cukorral felfőzzük sűrű sziruppá, majd a mákot hozzáöntjük, és jól elkeverjük. Kevés tejjel lehet még hígítani, hozzáadjuk a morzsát, az összevagdalt aszalt szilvát, citromhéjat, citromlevet és a vaníliás cukrot, meg rumaromát, majd az őrölt kardamom magot is.


  3. Nem túl kemény masszát készítünk,ízesítünk még gránátalma sziruppal,amitől különleges lesz, és amit könnyen lehet kenőkéssel a tésztára kenni. Az egyik tésztát 2 mm vastagra nyújtom, és a tészta súlyának megfelelő töltelékkel megkenem, majd a másikat is. Én kettőt készítettem, mert a harmadikból kifliket sütöttem. Ugyanis a töltelék, csak két rúdhoz elegendő. 35 x 20 cm-es legyen a tészta.


  4. A szélétől 1 cm-rel befelé kenjük a tölteléket, és hajtsuk be a szélét, majd szépen tekerjük fel szorosan. A hajtás alul legyen. 3 helyen kötőtűvel bökjük meg, majd kenjük le tojássárgájával. Kelesszük további 1 órát hűvös helyen, majd tojásfehérjével kenjük át, de előtte kézzel nyomkodjuk meg a tetejét, hogy a tojás kissé repedjen meg a tetején.


  5. Így lesz majd márványos sütés közben. 180 fokos-os előmelegített sütőben 20 percig süssük meg alsó felső sütés elektromos sütőben. Sütési hőfok: 180°C Sütési mód: alul-felül sütés Tepsi mérete: 30 x 24 cm



Csirkefalatok, szezámmagos bundában

(Figyeljünk az olaj hőmérsékletére, nehogy nyers maradjon a bundában a hús, és nehogy megégjen a bunda.) :)


Hozzávalók

4 adag
  1. 40 dkg csirkemellfilé
  2. 1 liter étolaj, a sütéshez
  3. A páchoz:
  4. 0,5 kávéskanál só
  5. 0,5 kávéskanál bors
  6. 0,5 kávéskanál cukor
  7. 2 evőkanál étolaj
  8. A bundához:
  9. 12 dkg liszt
  10. 1 db egész tojás
  11. 2 evőkanál étolaj
  12. 1 kávéskanál sütőpor
  13. 1 kávéskanál só
  14. 1,5 dl víz
  15. A sziruphoz:
  16. 2 evőkanál méz
  17. 3 evőkanál cukor
  18. 2-3 evőkanál ketchup
  19. 1 kávéskanál 10 %-os ecet
  20. 1 kávéskanál erős pista
  21. 1-2 marék szezámmag

Elkészítés

40 perc
  1. Kockázzuk fel a csirkemellet, majd pácoljuk be.


  2. A bunda hozzávalóit csomómentesre keverjük, a pácból kivett kockahúsokat ebben megforgatva, forró olajban kisütjük.


  3. Állítsuk össze a szirupot, a kész húsfalatokat hempergessük meg benne, és azonmód forrón, tetszés szerinti körettel, tálaljuk.













Baklava

Török nyaralás alatt kaptam a receptet egy ottani barátomtól. Azóta évente egyszer biztosan elkészítem. Nagyon édes, úgyhogy óvatosan kell fogyasztani, főleg ha diétázik valaki :)


Hozzávalók

- 12 szelet +
  1. 16 db réteslap
  2. 10 dkg natúr pisztácia
  3. 10 dkg natúr mogyoró
  4. 5 dkg natúr mandula
  5. 3 ek cukor
  6. 20 dkg vaj
  7. A sziruphoz:
  8. 20 dkg cukor
  9. 2 rúd fahéj
  10. 1,25 dl méz
  11. 1 rúd vanília
  12. 1,5 dl víz
  13. 1 ek frissen facsart citromlé

Elkészítés

50 perc
  1. Ledarálom a magokat vagy durvára felvágom, majd elkeverem egy kis fahéjjal.


  2. Felolvasztom a vajat és alaposan kikenem a tepsit.


  3. Elkezdem a rétegezést: 2 réteslapra vajat kenek, majd 2 réteslap- vaj-magkeverék- 2 réteslap-vaj-magkeverék- és így tovább míg el nem fogy minden. A tetejére 2 réteslap kerül bevajazva.


  4. Még most felszeletelem háromszögekre, majd mehet a sütőbe. 180 C fokos előmelegített sütőben sütöm 40 percig, míg szép barna nem lesz.


  5. A cukrot vízzel, mézzel, fahéj rúddal és a vanília kikapart részével felteszem főzni. Kis lángon felforralom, majd leveszem a lángot majd ha elég sziruposra főtt még forrón rálocsolom a tésztára. Én gyümölcsökkel szoktam tálalni.



















Zölddió befőtt

A zölddió befőtt nagyanyáink korának egyik legkedveltebb csemegéje volt. Minden ház udvarán állt diófa, és a júniusi viharokban lepotyogó diót így lehetett a legjobban hasznosítani. Az zölddió befőtt nem csak különlegesen finom, hanem nagyon egészséges is hiszen jelentős a C vitamin és a vas tartalma, ezért jótékony hatással van pl. a vérszegénységre. Ajánljuk desszertnek, sült húsok mellé, de talán a legfinomabb friss, lágy kecskesajt mellé. Próbáld ki Te is ezt a zölddió befőtt receptet! ;)


Hozzávalók

- 1 üvegre +
  1. A zölddió
  2. 19 szem zölddió
  3. Az ecetes főzéshez
  4. 1 L víz
  5. 1 evőkanál ételecet (10%-os)
  6. A sziruphoz
  7. 250 ml víz
  8. 500 g kristálycukor
  9. 1 rúd fahéj (egész)
  10. 1 db vaníliarúd (belseje és héja)
  11. 8 szem szegfűszeg (egész)
  12. Eszköz
  13. 1 db befőttes üveg (720 ml-es)

Elkészítés

60 perc
  1. A zölddiókat leszedjük a fáról június elején, mikor még nem kezd csonthéjasodni belül.


  2. Jó alaposan megmossuk, és szárazra töröljük mindegyiket.


  3. Egy hústűvel egyenletes elosztásban jól átszurkáljuk a zölddiókat. Vagy strapabíró kesztyűben, vagy erős zacskót a kezünkre húzva végezzük! Különben fekete lesz a körmünk tőle, és egy hétig dugdoshatjuk a kezünket! :)


  4. Ha megszurkáltuk a diókat, hideg vizet öntünk rá egy tálban, vagy egy nagy befőttes üvegben. 15 napon át áztatjuk a zölddiókat úgy, hogy hűvös, fénytől védett helyen legyenek, és naponta legalább 2x cseréljük rajta a hideg vizet.


  5. Ecetes vizet felteszünk főni.


  6. Mikor felforr, beletesszük a zölddiókat, és 10-15 percen át rotyogtatjuk.


  7. Ezután a diókat leszűrjük.


  8. Most feltesszük főni a szirupot. Mindent belemérünk a lábosba, és felfőzünk.


  9. Mikor a szirup gyöngyözve forr, beletesszük a zölddiókat, és 5 percen át gyöngyözve főzzük őket fedő nélkül.


  10. Ezután elzárjuk alatta a hőt, és fedő alatt hagyjuk állni egy napig.


  11. Egy nap elteltével ismét felforraljuk másodszor is, és megint csak 5 percen át gyöngyözve főzzük fedő nélkül. Ezután újra eltesszük egy napra állni, ismét fedő alatt.


  12. A következő napon harmadszor is felforraljuk. Most is 5 percen át főzzük gyöngyözve.


  13. Miután elzártuk a hőt a diókat üvegekbe tesszük. A forró sziruppal pedig feltöltjük a befőttes üveget.


  14. A tetejét jó erősen rászorítjuk, majd fejjel lefelé fordítva hagyjuk kihűlni az üveget.


  15. El is készült a tökéletes zölddió befőtt.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése