2019. december 8., vasárnap

AKIT KELLETT MEGÖLTÉK















AKIT KELLETT MEGÖLTÉK





Emberölés miatt nyomoznak a Hajógyári-szigeten tizenkét éve rejtélyesen eltűnt fiatal focista ügyében




Emberölés bűntettének gyanúja miatt rendelt el nyomozást néhány hete a Hajógyári-szigeten 2006 februárjában eltűnt 17 éves focista, Strehó Gergő ügyében a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) – értesült a PestiSrácok.hu. Úgy tudjuk, az eljárás megindítására azért került sor, mert a rendőrök olyan adatok birtokába jutottak, amelyek a rejtélyes eltűnés megoldásához vezethetnek.
A 17 éves labdarúgó, Strehó Gergő 2006. február 11-én este fél 10 körül tűnt el nyomtalanul. Aznap egyik osztálytársával szórakozni indult a Mogyoródi úti középiskolai kollégiumból. A Hajógyári-szigeten található Studio diszkóba, ahova tartottak, még nem lehetett bemenni, ezért Gergő inkább hazaindult. Barátja az Árpád híd budai hídfőjénél látta utoljára, azt hitte, a fiú taxiba ült és hazament. Később osztálytársa hiába próbálta hívni, nem vette fel a telefont, amely hajnalban már ki sem csörgött. A keresés először Strehó Gergő lakhelyén, a Nógrád megyei Szécsényben kezdődött. A rendőrök meghallgatták a családtagokat, majd sorra vették azokat, akik utoljára találkozhattak Gergővel. Azonban hiába kérdezték ki a fiú ismerőseit, a Hajógyári-sziget szórakozóhelyeinek biztonsági embereit, a környékbeli boltok alkalmazottjait, az aznap dolgozó taxisofőröket és az éjszakai buszok vezetőit is, a keresés nem vezetett eredményre.

VIZOVICZKI LETARTÓZTATÁSÁIG AZ AKKORI RENDŐRSÉG “ELFELEJTETT” NYOMOZNI

A nyomozóhatóság ezek után közigazgatási eljárásban vizsgálta az eltűnést, mivel a rendőrség akkori tájékoztatása szerint a széles körű adatgyűjtés során nem merült fel annak a gyanúja, hogy a fiatalember bűncselekmény áldozata lett. Édesapja szerint ugyanakkor az akkori rendőrség nem tett meg mindent a megtalálása érdekében. Szerinte íróasztal mögül intézték a dolgokat, és „komolyabb hozzáállással” kellett volna nyomozni. Gergő eltűnését hat évvel később, 2012 nyarán kezdték újra vizsgálni, miután Vizoviczki Lászlót és több magas rangú rendőri vezetőt 2012. május 31-én őrizetbe vettek. Az eset ugyanis annak a szórakozóhelynek a közelében történt, amelynek Vizoviczki volt a tulajdonosa. Márpedig a vállalkozó remek összeköttetései révén egészen letartóztatásáig és birodalma megtépázásáig el tudta érni, hogy szórakozóhelyeit ne zargassák „feleslegesen” a hatóságok. Strehó Gergő eltűnése mellett több, a Szigeten történt rejtélyes halálesetet is megvizsgált a rendőrség, ám ezek az eljárások nem igazán vezettek eredményre: Haraszti Géza feltételezett gyilkosait a bíróság felmentette, Rajnay Zoltán ügyében pedig vádat sem emeltek.
Vizoviczki birodalmában több rejtélyes eltűnés és haláleset történt. Fotó: PS

MEGÖLHETTÉK A HAJÓGYÁRIN ELTŰNT FIÚT

Kedves valaki, aki lassan 10 éve őrzöl egy titkot. Te vagy az, aki tudod a kérdésekre a választ. Te vagy az, aki hosszú ideje tudsz valamiről, amiről senki vagy csak nagyon kevesen. Mi ez a dolog? Tudod, hogy mi történt 2006. február 11-én éjjel Strehó Gergővel. Lehet, hogy te tettél valami szörnyű dolgot, és teszel azóta is, vagy lehet, hogy csak láttál valamit, ami kulcsfontosságú és elhallgatod. Egy biztos. Mindkét esetben rendkívül nagy hibát követtél és követsz el. Lehet, hogy még sincs késő. Bármilyen szörnyű dolgot is követtél el, vagy csak elhallgatod, amit tudsz, még mindig jóvá teheted. Olyan kulcs van a kezedben, amivel rendkívül jó dolgokat tehetsz! Jót tehetsz Gergővel azzal, hogy nem hagyod a semmibe veszni. Jót tehetsz egy anyával, apával, szerető családdal és barátokkal, hogy válaszokat adsz kérdéseikre. Hitet adhatsz az embereknek azzal, hogy egy ilyen reménytelennek tűnő ügyet megoldasz. Ne félj, tegyél és adj csodát az embereknek! Nincs késő, hogy jóvá tedd a dolgokat
ezt a szívszorító üzenetet tette közzé az egyik közösségi portálon Strehó Gergő testvére az eltűnés után tíz évvel abban a reményben, hogy talán valaki megszólal az esettel kapcsolatban. Nos, nem tudjuk, hogy történt-e ilyen, de az tény, hogy információink szerint néhány héttel ezelőtt emberölés bűntettének gyanúja miatt nyomozást rendelt el a Strehó-ügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI). Úgy tudjuk, az eljárás megindítására azért került sor, mert a nyomozók olyan adatok birtokába jutottak, amelyek segíthetnek a rejtélyes eltűnés megoldásában.
Megjegyzendő, hogy a Hajógyári-sziget egykori urának, Vizoviczki Lászlónak a védelmét az éjszakai életben jól ismert és az alvilágban széles kapcsolatrendszerrel rendelkező Tanyi György látta el a tragédia idején. Az a Tanyi György, akinek, miután jogerősen elítélték a Lakatos Csaba hajtó elleni merényletkísérlet ügyében, megeredt a nyelve és terhelő vallomást tett megbízójára, Portik Tamásra. Megírtuk azt is, hogy Radnai László után ő a második olyan, egykoron jelentős befolyással rendelkező bűnöző, aki segíti a rendőrök munkáját, és aki a volt keresztapához hasonlóan rengeteget tudhat a rendszerváltás utáni Magyarország legsötétebb eseményeiről, azaz, ha más ügyekben is beszélni kezd (vagy kezdett), akkor több olyan gyilkosság és leszámolás végére pont kerülhet, amiket eddig nem sikerült megoldania a hatóságoknak. Így tehát még az sem elképzelhetetlen, hogy Tanyi Strehó Gergő ügyében is rendelkezhet bizonyító erejű információkkal…
 



Gyilkosság a Hajógyári-szigeten: futni hagyták Vizoviczki kidobóit



Lesöpörte a Dokk diszkó egykori biztonsági őreit érintő emberölési ügyben tett ügyészségi felülvizsgálati indítványt kedden a Kúria. A két férfit pár éve azzal vádolták, hogy ismeretlen társaikkal együtt összevertek és a Dunába dobtak egy 21 éves fiatalembert. Az ügyészség a jogerős ítélet ellenére azért fordult a legfőbb bírói fórumhoz, hogy a bíróság egy új eljárásban legalább garázdaság miatt mondja ki bűnösnek a gyilkosság vádja alól felmentett kidobókat.
Elutasította a Dokk diszkó egykori biztonsági őreit érintő emberölési ügyben tett ügyészségi felülvizsgálati indítványt a kedden megtartott nyilvános ülés végén a Kúria. A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség azért fordult a legfőbb bírói fórumhoz, hogy a bíróság egy új eljárás keretében legalább garázdaság miatt mondja ki bűnösnek a gyilkosság vádja alól felmentett kidobókat.A főügyészség szerint ugyanis már az elsőfokú bíróságnak, illetve a Fővárosi Ítélőtáblának a vádlottak tekintetében mindenképp meg kellett volna állapítania minimum a garázdaság bűncselekményét, hiszen a Fővárosi Törvényszék írásos indoklásában is utalt rá, hogy a sértettet még a szórakozóhelyen bántalmazták, megalázták, nadrágját lehúzták, félmeztelenre vetkőztették és a téli idő ellenére kivitték a szabadba. Ezzel az érveléssel ugyanakkor a legfőbb bírói fórum nem értett egyet, így helyben hagyta a korábban meghozott jogerős ítéletet.

Vizoviczki letartóztatása után vették elő a rejtélyes haláleseteket. Fotó: mno.hu

A VÁD SZERINT MEGALÁZTÁK AZ ÁLDOZATOT

Emlékezetes, a Fővárosi Főügyészség vádja szerint Z. Alfréd és B. Ádám biztonsági őrök voltak a Hajógyári-szigeten lévő Dokk nevű szórakozóhelyen, ahol 2011. december 2-án a későbbi áldozat, H. Géza barátaival italozott. A 21 éves, ittas fiatalember a hajnali órákban véletlenül a vállával nekiment az egyik vádlottnak, aki erre fellökte a sértettet. Miután a fiatalember felállt és tovább indult, a kidobók úgy döntöttek, hogy ittassága miatt kikísérik a szórakozóhelyről. A vád szerint a fiút mindeközben szidalmazták, nadrágját lehúzva félmeztelenre vetkőztették, és a fagypont körüli hőmérséklet ellenére kivitték a szabadba. Ezután a parkolóban B. Ádám gyomron rúgta a sértettet, majd az eljárás során nem azonosított személyek is ütötték, rúgták úgy, hogy ezalatt a két vádlott a karjánál fogva tartotta őt. Az eszméletlen, félig meztelen fiatalembert ezután a biztonsági emberek egy hét méter magas támfalról a Dunába dobták. H. Géza holttestét másnap, hozzátartozója találta meg. A sértett a bántalmazás miatt súlyos májsérülést szenvedett, de halálát a vízbefulladás okozta.

A BÍRÓSÁG NEM TUDOTT IGAZSÁGOT SZOLGÁLTATNI

A bíróság megállapította, hogy a fiút megverték, levetkőztették és a Dunába dobták, vagyis a sértett nem véletlen baleset, hanem bűncselekmény áldozata lett, ám elegendő bizonyíték híján felmentette a kidobókat. A tárgyaláson meghallgatott szakértő kiemelte, a sértett ledobása még nem vezetett volna ahhoz, hogy meghaljon. A halál oka az volt, hogy a fiatal fiú belefulladt vízbe. Az elsőfokú tanácsvezető kitért arra is, a 6-os számú tanú Z. Alfréd másodrendű vádlottról nem, hanem egy Tibi becenevű kidobóról beszélt, aki segíthette az elsőrendű vádlottat a bántalmazott fiú vízbe hajításában. A rendőrség ugyanakkor ezzel a szállal nem foglalkozott – mondta Mikó Gergely, aki azt is hozzátette, hogy a tanú emellett még másik két biztonsági őrt is megnevezett, akik szintén bántalmazták H. Gézát. A tanács elnöke a tárgyalás végén a hozzátartozóknak is üzent és azt mondta:
a bíróság jogot és nem igazságot szolgáltatott, a vádlottaknak pedig a saját lelkiismeretükkel kell elszámolniuk.
Az eljárás során az is kiderült, hogy az érintett szórakozóhelyen illegálisan rendőrök is dolgoztak biztonsági őrként akkoriban, és felmerült, hogy őket igyekeztek befolyásolni abban, milyen tartalmú vallomást tegyenek. A háttérben igen komoly munka volt annak érdekében, hogy ne legyen kideríthető, ki teljesített szolgálatot aznap a szórakozóhelyen – mondta a bíró, aki utalt arra is, hogy több tanú megváltoztatta a vallomását és észlelni lehetett, hogy ezt félelmükben teszik. Emlékeztetett: a másodfokú eljárásban is jelentkezett egy tanú, aki azt állította, hogy tudja, ki a bűncselekmény elkövetője, felbujtója, ám a tárgyalásra beidézve már tévedésről beszélt. Itt érdemes azt is megemlíteni, hogy Vizoviczki belső ellenőre a PestiSrácok.hu-nak korábban arról beszélt, hogy ő is jelentősen tudta volna segíteni a bizonyítást, mégsem foglalkoztak vele a hatóságok.

Strehó Gergő 11 éve tűnt el a Hajógyári-szigeten. Fotó: Facebook
REJTÉLYES ELTŰNÉSEK A HAJÓGYÁRI-SZIGETEN
A Vizoviczki László nevével fémjelzett Hajógyári-szigeten több rejtélyes eltűnés is történt, az ügyeket pedig azután vették újra elő, hogy az éjszaka császárát és több magas rangú rendőri vezetőt 2012. május 31-én őrizetbe vették. Ezek az esetek ugyanis azoknak a szórakozóhelyeknek a közelében történtek, amelyeknek Vizoviczki volt a tulajdonosa. Márpedig a vállalkozó a vádak szerint remek összeköttetései révén egészen letartóztatásáig el tudta érni, hogy szórakozóhelyeit ne zargassák “feleslegesen” a hatóságok. 
Ilyen rejtélyes haláleset volt 2006 júniusában Raynay Zoltán eltűnése. A fiú egy találkozót beszélt meg telefonon barátjával, aki hiába várta őt. Fél óra múlva már a telefonja is ki volt kapcsolva. A fiú holttestét másfél héttel később találták meg a Duna partján, a Batthyány tér környékén. Pár hónappal korábban tűnt el Strehó Gergő is, aki barátaival együtt 2006. február 12-én szórakozni indult a Hajógyári-szigeten található diszkóba, de oda már nem érkezett meg.
 Gergő eltűnésének tizedik évfordulóján a fiú testvére tett közzé egy szívszorító üzenetet a közösségi oldalán:
Kedves valaki, aki lassan 10 éve őrzöl egy titkot. Te vagy az, aki tudod a kérdésekre a választ. Te vagy az, aki hosszú ideje tudsz valamiről, amiről senki vagy csak nagyon kevesen. Mi ez a dolog? Tudod, hogy mi történt 2006. február 11-én éjjel Strehó Gergővel. Lehet, hogy te tettél valami szörnyű dolgot, és teszel azóta is, vagy lehet, hogy csak láttál valamit, ami kulcsfontosságú és elhallgatod. Egy biztos. Mindkét esetben rendkívül nagy hibát követtél és követsz el. Lehet, hogy még sincs késő. Bármilyen szörnyű dolgot is követtél el, vagy csak elhallgatod, amit tudsz, még mindig jóvá teheted. Olyan kulcs van a kezedben, amivel rendkívül jó dolgokat tehetsz! Jót tehetsz Gergővel azzal, hogy nem hagyod a semmibe veszni. Jót tehetsz egy anyával, apával, szerető családdal és barátokkal, hogy válaszokat adsz kérdéseikre. Hitet adhatsz az embereknek azzal, hogy egy ilyen reménytelennek tűnő ügyet megoldasz. Ne félj, tegyél és adj csodát az embereknek! Nincs késő, hogy jóvá tedd a dolgokat”
A fiúról azóta sincs hír.
Vezető kép: Móricz Simon




A Vizó-birodalom tündöklése és bukása – A Hajógyári sziget az ország legnagyobb drogpiaca volt





Portik Tamás az Átlátszó.hu-nak adott interjújában azt mondta, csak az nem tudta, hogy drogot lehet szerezni Vizoviczki László szórakozóhelyein, aki a holdon élt. És ez évtizedeken át folyt. Az igazságszolgáltatásig azonban a rengeteg esetnek csak a töredéke juthatott el, pedig volt bőven, s ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az éjszaka császára ellen folyt nyomozás, amelyben az ügyészek az Országos Mentőszolgálat adatai alapján felkeresték azokat a korábban ellátott, egykori drogfogyasztókat, akik elmondták, miként folyt a kábítószerezés a Hajógyári szigeteken lévő szórakozóhelyeken. Azt mindegyik tanú állította: az árusítás szinte nyilvánosan folyt, a biztonsági őrök engedélyével. A legnagyobb “pusztítást” a Gina nevű dizájnerdrog végezte, amelytől az egyik, meghallgatott tanú például 10 napig kómában feküdt, majd újra kellett tanulnia minden alapkészségét. A vallomásokat két részben ismertetjük.
SZENVEDI ZOLTÁN – PestiSrácok.hu
Az úgynevezett rendőri korrupciós ügyben, azaz aVizoviczki László és társa ellen folyt nyomozásban a Központi Nyomozó Főügyészség megvizsgálta, hogy a Hajógyári szigeten milyen méreteket ölthetett a drogárusítás és a fogyasztás. Ehhez bekérették azOrszágos Mentőszolgálat adatait. A gyűjtés szerint öt év alatt csaknem négyszázszor ment ki a mentő a Hajógyári szigetre és annak környékére mérgezéses ( alkoholos, vagy drog okozta) tünetek, valamilyen ( pánik, drogos, delirium) roham, vagy különféle sérülések miatt. Ez azt jelenti, hogy csaknem minden hétvégén menteni kellett valakit a Hajógyári szigeten, ahol az adatok szerint hét “hirtelen halál” is előfordult. Az egyik halottat például a Vizoviczki főhadiszállásának tekintett Stúdió nevezetű szórakozóhely padlóján (!) találták meg a vendégek. A soha nem ellenőrzött szórakozóhelyeken döbbenetes eseteket találtak az ügyészek, akik az egykori drogfogyasztó tanúk meghallgatásával rajzolták fel a korábban csupán városi legendának tartott valóságot.

A Dokk WC-jében lehetett drogot vásárolni Fotó: ilovemusic.hu
A Dokk WC-jében árulták a kábítószert Fotó: ilovemusic.hu

A HAJÓGYÁRI AZ ORSZÁG LEGJOBB PIACA VOLT

A 19-es számmal jelzett tanú már az első mondatában jelezte: “drogfogyasztó voltam 2011 -ig, de azóta teljesen tiszta vagyok.” Elmondta, hogy 2010 nyarát a “Hajógyárin” töltötte, a szórakozóhelyeken, ahol csütörtöktől vasárnapig kint volt, alvás nélkül (!). Mint mondta, csütörtökön a Dokk hajón és a Dokk Cafébankezdett, majd a “hosszú hétvége” a Coronitában tartott after partin végződött. “Ezeken a helyeken mindenütt tudtam vásárolni kábítószert, a Coronitában biztosan.” – jellemezte a helyeket a tanú. Elmondta, hogy ő a Kati nevű drogot használta, ami növényvédő szer, por állagú és az orrba kellett felszívni. “A WC-ben lehetett ezt megvenni, ott volt egy ember és hozzá lehetett menni. Nem mindig ugyanaz az ember árulta a drogot (…) 3000 Ft volt egy gramm. 4-5 nap alatt elment 10 gramm is.”– magyarázta a tanú. Szerinte a biztonsági őrök tudhattakarról, hogy a szórakozóhelyeken drogot árulnak, hiszen a WC úgy volt kialakítva, “hogy ezt lehessen csinálni”. Sőt, kijelölt embereknek tűntek, akik a szert árulták. A tanú érthetetlennek tartotta, hogy az árusítás és a fogyasztás elvileg titokban zajlott, mégsem jött oda senki, hogy szóljon: ezt tilos csinálni, vagy “te miért nézel ki úgy, mintha egy hete nem aludtál volna”. A védett tanú elmondta, hogy tudott arról, hogy a szórakozóhelyek Vizoviczki Lászlóé, és arról is volt fogalma, hogy oda rendőr nem jöhet be“Sem rendőrautó nem volt bent, sem semmilyen ellenőrzés” – vázolta fel a korabeli helyzetet a tanú. Arról pedig, hogy a diszkókba ki árusíthatott drogot, a 19-es tanú azt mondta, hogy elég egyértelmű volt, hogy kicsoda. Mivel mindenkit átvizsgáltak, és akinél drogot találtak, azt kitiltották, kivéve azokat az övtáskás dílereket“akit az őrök be akartak engedni”“Szerintem ez az ország legjobb piaca volt” – vélekedett a tanú, aki hozzátette, hogy ráadásul rossz minőségű, “felütött” anyagot árultak az ottani dílerek, olyat, “mint amit az utcán lehet kapni”. Az egykori drogfogyasztó azt is elmondta, hogy a dílerek váltott műszakban dolgoztak, mert “6-8 óránál többet egy ember nem bír ott ki”. A biztonsági őrök pedig védték a WC- t, mert mindig állt ott egy kigyúrt ember. “A WC-ben csak meleg víz volt, hogy az 500 Ft-os vizet meg kelljen venni”.A férfi elmondta, hogy több olyan esetnek volt a szemtanúja, amikor valaki túladagolás miatt elájult“Az ilyen elájulás a többi szertől volt, a Ginától és az Icától is, de a Katitól nem. A Ginát nem árulták és tiltották is bent. Ha Ginát találak valakinél, akkor még meg is verték.”– írta le a droghelyzetet a tanú. Elmondta, hogy ha valaki rosszul lett, akkor az őrök odakisérték az “egészségügyes nénikéhez”, aki “megkérdezte, hogy milyen drogokat szedtem be és attól függően adott fájdalomcsillapítót, vagy vonta meg.” A tanú szerint a szórakozóhelyek parkolóiban is folyt drogozás, azonban ha lebuktak, a biztonsági őrök elvették a szert, de soha nem hívtak rendőrt. Szerinte egy este több százan is vásárolhattak drogot a WC-ben lévő árustól.

VALAKI GINÁT ÖNTÖTT AZ ITALÁBA

Egy Gábor nevű fiatalember 2011 szeptemberében töltött egy estét a Hajógyári szigeten lévő szórakozóhelyeken. Tanúként elmondta, hogy egy baráti társasággal több diszkóban is szórakoztak, és ezalatt elég sok alkoholt megivott. Éjjel 11 körül még rendben volt, majd valamikor hajnali három körül egy mentőben ébredt fel, mivel elájult és valószínűleg valaki drogot rakhatott az italába. Csakúgy, mint egy Alexandra nevű lánynak, aki néhány héttel később, barátaival szórakozott a Pink nevű diszkóban. A lány elmondta, hogy akkor 16 éves volt és simán beengedték, nem kérték el tőle a személyi igazolványát. Megjegyezte, hogy egyébként soha nem fogyaszt drogokat, sőt aznap este még alkoholt is alig ivott. Miként tanúként elmondta, az egészből arra emlékszik, hogy kiment a szórakozóhely parkolójába, mert rosszul érezte magát, ott beszállt egy számára ismeretlen kocsiba, de nem tudja, hogy ott mi történt vele. Végül három lány a kocsi mellett talált rá, aholjárkált fel-alá, remegett, össze-vissza beszélt, végül a barátnői elkísérték az orvosi szobába, ahol valamit megitattak vele, de nem lett jobban. Emiatt mentőt hívtakés bevitték a kórházba. Ott derült ki, hogy Ginát önthettek az italába.
2012. január 7-én mentősök látják el azt a fiatalt, akit két társával együtt életveszélyes állapotban szállították el a Hajógyári sziget HÉV megállójából az Erzsébet Kórház toxikológiai osztályára. A három fiatal Gina nevű kábítószert fogyasztott. A 17 és 22 év közötti fiút lélegeztető gépre rakták, állapotuk súlyos, életveszélyes volt. Fotó: MTI/Mihádák Zoltán

2012. január 7-én mentősök látják el azt a fiatalt, akit két társával együtt életveszélyes állapotban szállították el a Hajógyári sziget HÉV megállójából az Erzsébet Kórház toxikológiai osztályára. A három fiatal Gina nevű kábítószert fogyasztott. A 17 és 22 év közötti fiút lélegeztető gépre rakták, állapotuk súlyos, életveszélyes volt. Fotó: MTI/Mihádák Zoltán

UTÁNA MÁR A KÓRHÁZBAN ÉBREDTEM”

Egy Péter nevű fiú azt mondta a nyomozó ügyészeknek, egyetlen alkalommal ment el szórakozni, a Hajógyári szigetre, a Dokk nevű diszkóba, ahol a kezükbe adták a drogot, amit “voltunk olyan állapotban, hogy elfogadtunk”. Az eset a WC-ben történt, és egy vendégnek látszó férfi szólította meg őket. Később összeismerkedtek a dílerrel, aki pezsgőt rendelt nekik, majd további drogot hozatott nekik a barátnőjével. A szórakozóhely parkolójában itták meg a számukra akkor ismeretlen Ginát, majd mindannyian elindultak a HÉV-hez. Dávid már a HÉV megállóban összeesett, illetve a járdán, a sínek mellett. Próbáltunk neki segíteni, hívtunk mentőt, elmentünk vízért, valami rohama volt. Mire a mentő odaért, akkor ez megtörtént Alexszel is, majd velem is. Egyedül K. Viktornak nem lett baja, mert ő nem ivott ebből az italból.(…) Utána már a kórházban ébredtem.” (A fiúkat a mentők, életveszélyes állapotban az Erzsébet kórházba szállították, ahol kómába estek. Az esetről a sajtó is beszámolt. ) A fiút arról is kérdezték, hogy más is árult-e drogot a diszkóban. Arra emlékezett, hogy a tánctéren folyamatosan kérdezgették tőle, hogy kér-e kábítószert, de ott nem fogadott el senkitől semmit. Mint mondta, amikor a kórházban felébredt, már egy rendőr állt az ágya mellett, és rendőrségi ügy lett a drogozásából. Az eljárásban felismerte a dílert, majd elterelésben kellett részt vennie.

EGYBŐL LEÁLLT A VESÉM, MEG A MÁJAM”

Egy Noémi nevezetű, erdélyi lány 2011 szilveszterét töltötte a Hajógyári szigeten, de az Új év már a kórházban érte. Tanúvallomását így kezdte: “A Hajógyári szigeten 18 évesen voltam először a barátnőmmel. Röviden-tömören mindenki be volt drogozva, ott nem lehetett látni egy tiszta embert sem. (…) Látszott az embereken, hogy be vannak drogozva, fehérek voltak, olyan volt az arcuk, mint a zombiké, úgy is táncoltak. Kínálni engem nem kínáltak droggal, illetve nem is vettem, de láttam, hogy veszik. Inkább a fiúk vették a drogot, mint a lányok”. Mint mondta, mindez a Dokk nevű diszkóban történt, ahol a WC-nél és a parkolóban látta, hogy adják-veszik a kábítószert. “Ahogy mentem a WC-re ott állt valaki és kérdezgette, hogy kell cucc, kell cucc?”– emlékezett vissza Noémi. Szerinte a biztonsági őrök biztosan láthatták, hogy drogeladás folyik a diszkóban, mivel szerinte ha ő félrészegen erre felfigyel, akkor bizonyosan az őrök figyelmét sem kerülhette el. Vallomásában a lány később elárulja, hogy ő is fogyasztott speed nevezetű drogot, amit nem a Hajógyári szigeten vett, hanem a buli előtt, Pomázon. A tanú állította, aki rosszul lett, azt az őrök “kivágták”. Amikor ő elájult, akkor először az egészségügyi szobába vitték, majd mentőt hívtak. “Nekem ketamint találtak a véremben, ami olyan erős volt, hogy egy lovat is megölt volna. Egyből leállt a vesém, meg a májam. Én nem akartam ilyen erős drogot fogyasztani.” Hogy mégis hogyan sikerült, arra Noémi a klasszikus választ adta: valaki az italába önthette“Egyszer csak elsápadtam és mondtam a barátnőmnek, hogy nem jól vagyok, menjünk egy kis friss levegőt szívni. Én el is indultam, a barátnőm pedig fogta a kezemet és akkor kimentünk. A barátnőm mesélte, hogy egyszer csak elengedtem a kezét, elvágódtam és orromon-számon keresztül elkezdett spriccelni a vér. (…) A volt barátom látta az egészet és utánam jött az egészségügyi sátorba és szerencsére neki volt olyan egészségügyi tapasztalata és ő élesztett újra kétszer, vagy háromszor. Állítólag nem tudtak mit kezdeni velem, nagyon megijedtek mert leállt a szívem és nem tudtak velem mit kezdeni.” Noémit bevitték a kórházba, ahol tíz napig kómában feküdt. Mint elmesélte, amikor fölébredt nem volt képben semmivel. Azt hitte, hogy az ápolók a családja, akik pelenkázták, etették-itattákBeszélni sem tudott, egy hang sem jött ki a száján, amikor meg már igen, akkor a szavakat nem tudta összerakni. “Újra kellett tanulnom enni-inni, írni-olvasni, semmit nem tudtam egyedül megcsinálni.” A tanú állította, abban az évben még a karácsonyi történések is kiestek az emlékezetéből.
A Coronitában is mindenki durván kész volt Fotó: PS
A Coronitában is mindenki durván kész volt Fotó: PS

VOLT EGY DROGOS FÍLINGJE A CORONITÁNAK”

Az ügyészek kérdésére Noémi elmondta, nem igazán tartott attól, hogy a szórakozóhelyen lebukik a drogozás miatt, mert úgy volt vele, hogy “mindenki annyira durván kész volt ott, mert ha bejönnek a rendőrök, akkor biztosan nem minket fognak lekapcsolni.” Noémi azt is elmesélte kihallgatójának, hogy 18-19 éves volt, amikor a Hajógyári szigeten bulizott, és elvarázsolta, magával ragadta a hely, attól függetlenül, hogy “volt egy drogos fílingje a Coronitának”. De mint mondta, most már másképp látja a dolgokat. Végül is, szerinte jobb, hogy így alakult az élete,“mert lehet, hogy még mindig odajárnék és már tiszta drogos lennék. Szerintem ez volt a legjobb, ami történhetett velem. Amikor hajnalonta megyek haza az Árpád hídnál és látom a fiatalokat, akkor úgy utánuk nyúlnék és mondanám, hogy ne menjenek! Rossz érzés látni, hogy bemennek oda és drogot fognak fogyasztani, mert azt hiszik, hogy milyen jó mulatság ez, pedig nem az“. Arról pedig, hogy volt-e rendőri ellenőrzés a Hajógyári szigeten, Noémi azt vallotta, egy alkalomra emlékszik, amikor egy furgonnyi rendőr beállt a parkolóba, de nem szálltak ki, csak néztek ki a kocsiból. Hogy, miként került a szervezetébe a végzetes szer, arról sem tudott mit mondani a tanú. “Mindent, amit most elmondta,, a barátnőm elmondásából tudom. Én semmire nem emlékszem. Még a mai napig előfordul, hogy rosszul ejtek ki bizonyos szavakat“. A fiatal nő még azt sem tudta megmondani, hogy a balesete után a kórházban mivel műtötték meg. Akkoriban, ha elolvasott valamit, rögtön elfelejtette. Szerinte a drogdílereket ismerhették a biztonsági őröksőt fizethettek is nekik azért, hogy árulhassanak. “Mert láttam, hogy látják az őrök, hogy valaki éppen drogot árul és átnéztek rajtuk és láttam olyat is, ha meglátták, hogy olyan árul, akit nem ismertek, azt megfogták és kirakták. Onnan gondolom, hogy ismerhették, mert ott állt három biztonsági őr és egy csávó állandóan bekíséri a vendéget a WC-re, majd pár perc múlva kijön és ez ment egész este. Ha meg valaki olyan jött, aki csak úgy gondolta, hogy majd itt árulhat drogot, azt rögtön kitették a nyakánál fogva. Az biztos, hogy éreztem, ha magadra nem tudsz vigyázni, akkor nem vigyáz rád senki, ha valami bajod lesz, akkor leszarnak. Csak látszatra kedvesek veled az emberek.” Folytatjuk.
Címlapfotó: news.com



Vizoviczki és Kisbandi szerint is Portik adott utasítást az Aranykéz utcai robbantásra




Terhelő vallomást tett Portik Tamásra az Aranykéz utca robbantás, a Cinóber- és a Fenyő-gyilkosság keddi tárgyalásán a rendőrök megvesztegetésével és adócsalással is vádolt diszkópápa, Vizoviczki László és a csalással gyanúsított, brazíliai kiadatási őrizetben lévő Lakatos András is. Előbbi férfi a bíróság előtt tett vallomásában elmondta, neki az Energol-vezér már 1997 végén egy találkozón elárulta, meg fogja öletni Boros Tamást. Lakatos András pedig arról beszélt a rendőröknek küldött videovallomásában, hogy Portik Tamás és Jozef Rohác néhány nappal a merénylet előtt egy bécsi találkozón beszélték meg Boros meggyilkolását. Kijelentették, a férfit fel fogják robbantani, a “munkát” Rohác fogja – dupla pénzért – elvégezni, mivel “mások is meg fognak sérülni”.
PÁMER DÁVID – PestiSrácok.hu
Tanúmeghallgatásokkal és iratismertetéssel folytatódott az Aranykéz utcai robbantás, a Fenyő- és a Cinóber-gyilkosság keddi tárgyalása a Fővárosi Törvényszéken.  A mai napon meghallgatták újra a 6-os számú védett tanút, Zsóvár Imrét és az egykori főnyomozót, Sándor Istvánt is, de a bíróságra idézték mára az egykori Conti-Car-főnököt, Radnai Lászlót, illetve Portik volt cégtársát, Drobilich Gábort is. Zsóvár, illetve utóbbi két férfi csak nagyon rövid észrevételeket tett, viszont hosszan beszélt a szintén keddre idézett Vizoviczki László. A tárgyalás elején azonban még a harmadrendű vádlott, Portik Tamás tehetett fel kérdéseket egykori titkárnőjénekPortik főleg Cinóber Kisbandival kötött szerződése miatt, illetve a Művészinasban történt találkozóval kapcsolatban kérte részletesen számon a tanút. Az energolos nehezményezte, hogy érdekes módon a Prisztás-ügyben a nő még mindenről pontosan be tudott számolni, addig Domák megölésével kapcsolatban most alig emlékszik valamire. Portik azzal is támadta korábbi bizalmasát, hogy az ő, illetve Lakatos András vallomása között egy sor ellentmondás van.
Cinóbert, akárcsak Prisztás Józsefet, hidegvérrel végezték ki 1996 decemberében Fotó: MTI/Mihádák Zoltán
Cinóbert, akárcsak Prisztás Józsefet, hidegvérrel végezték ki 1996 decemberében Fotó: MTI/Mihádák Zoltán

CINÓBER MEGZSAROLTA PORTIKOT

Kisbandi az Energol-vezérre még 2012 végén tett több gyilkossági ügyben is terhelő vallomást, majd két évvel később egy videót is küldött a hatóságoknak, amin azokról a leszámolásos ügyekről beszélt, amelyekről tudomása van. A bíróság azt a felvételt vetítette ma le, amelyen Kisbandi Domák Ferenc megöléséről, valamint az Aranykéz utcai robbantás körülményeiről beszélt.Lakatos vallomásában elmondta, hogy Portik neki kijelentette, mivel Cinóber átverte, ezért a „kopasszal”, azaz Jozef Roháccsal „elintéztette” a ferencvárosi stricit. A csalással gyanúsított bűnöző megjegyezte, hogy ha Portik valakire „kimondta az áment”, akkor az utána nagyon gyorsan meg is halt. Így volt ez Prisztás, Boros, Seres Zoltán, és Cinóber esetében is, aki az energolosok strómanja is volt  – állította Lakatos, hozzátéve, hogy ő a védett tanú állításával ellentétben, visszaadta a hozzá juttatott összeget Domáknak. Lakatos szerint egyébként az egykori lányfuttatónak nem a pénz miatt kellett meghalnia, hanem azért, mert megzsarolta Portikot és még több anyagi juttatást követelt.

MÁSOK IS MEG FOGNAK SÉRÜLNI”

Lakatos András megemlítette azt is, hogy 1998 nyarán, az Aranykéz utcai robbantás előtt néhány nappal Bécsben találkozott Portik Tamással és Jozef Roháccsal. A találkozón állítólag elhangzott, hogy a két férfi szóba hozta, Borost fel fogják robbantani, a bűncselekményt pedig Rohác  – dupla pénzért -fogja elkövetni, mivel „mások is meg fognak sérülni”. A jelenleg egy brazíliai börtönben ülő férfi úgy tudja, Boros kivégzését azért rendelte el az Energol-vezér, mivel a pentitó terhelő vallomást tett az olajügyekben az Energol vezetőire, valamint elsőként kötötte Portikhoz Prisztás József lelövését. Kisbandi leszögezte még, hogy a robbantással vádolt férfi  és az energolos már régóta szoros kapcsolatban álltak, majd előadott egy történetet, amikor Portik még 1994-ben két gépfegyvert adott át a szlovák férfinek. Visszatérve az ausztriai találkozóra, Lakatos szerint neki azért kellett jelen lennie, mivel Portik meg akarta öletni, és személyesen akarta őt megmutatni a bérgyilkosnak. Rohác és Portik azonban visszautasította az alvilág bankárának is nevezett csaló szavait. Az elsőrendű vádlott arról beszélt, hogy ő Kisbandit nem is ismeri, ráadásul őt soha senki nem nevezte kopasznak, mint ahogy azt az alvilág pénztárosa állítja. Rohác még megjegyezte, hogy “ki az az idióta“, aki egy ilyen bűncselekményről mások előtt beszél. Portik pedig hangsúlyozta, nincs köze azokhoz a bűncselekményekhez, amikhez a hatóságokhoz eljuttatott videóban, illetve a mai tárgyaláson szintén ismertetett, saját kézzel írott vallomásában a férfi őt kötötte.
aranykez urban tamas
Kisbandi szerint Portiknak számolnia kellett azzal, hogy többen is meghalhatnak a robbantásban. Fotó: Urbán Tamás

TERHELŐ VALLOMÁST TETT PORTIKRA VIZOVICZKI

Szintén kulcsfontosságú, a vádat erősítő vallomást tett a keddi tárgyaláson a költségvetési csalással és a főrendőrök megvesztegetésével is vádolt, egyébként Portik korábbi védője által idézett Vizoviczki László is. Az előzetes letartóztatásban lévő vállalkozó a bíróság előtt tett vallomásában elmondta, neki az Energol-vezér már 1997 végén egy találkozón elárulta, fel fogja robbantani Boros Tamást. A találkozó azért jött létre, mivel Portik be akarta mutatni egy, őt a megbeszélésre elkísérő, akkor 40-45 év körüli társának, illetve azt akarta, hogy a vállalkozó szintén a része legyen annak a bizalmi körnek, amit az Energol-vezér irányított. Ezt azonban ő nem igazán szerette volna, hiszen tudta, Portik milyen módszerekkel dolgozik. Az éjszaka ura példaként megemlítette, hogy Portik őt kétszer is meg akarta öletnimég a kilencvenes években, de hozzátette, ő ezt bárkivel képes megtenni, akivel üzleti vitája van. Vizoviczki elmesélte, amikor először találkozott az energolossal, annyira tartott tőle, hogy a megbeszélésre golyóálló mellényben ment el, mire Portik ezt látva rámutatott a mellényre és azt mondta: “sem ez, sem a rendőrség nem véd meg, mert fejbe leszel lőve, ha nem egyezünk meg”Vizoviczki szerint az egykori olajos közös megbeszélésükön arra is kitért, a végéhez közeledik, hogy az általa irányított, körülbelül 20 milliárdos vagyon felett rendelkező alvilági csoport átvegye a teljes irányítást Magyarországon. Portik azt is közölte vele, hogy ennek a körnek nagyon magas szintű politikai és rendőri kapcsolatai vannak, és amely szemben állt a Boros Tamás és Seres Zoltán által fémjelzett, Tasnádi Pétert és Leonyid Stecurát is a soraikban tudó, szintén alvilági csoportosulással. Portik Vizoviczkinek úgy adta elő, hogy Borosék jelentős erőt képviselnek, ráadásul Ukrajnában eldöntötték, a pentitó lesz a magyarországi helytartójuk. Az üzletember leszögezte, ha Portik nem öleti meg Borost, utóbbi végzett volna a harmadrendű vádlottal.
vizoviczki laszlo 5
Az Energol-vezér Vizoviczkinek is kijelentette, ki fogja végezni Borost. Fotó: Mészáros Péter/PestiSrácok.hu

ERŐDEMONSTRÁCIÓ VOLT A ROBBANTÁS

A vállalkozó hozzáfűzte, Portik azt is hangsúlyozta, tudja, Boros szembe mer vele szállni, dehatásosan és látványosan meg fogja oldani ezt a helyzetet”, majd hozzátette: “ha felrobbantja ezt a köcsögöt, az összes embere szét fog széledni”. Az éjszaka császára szerint annyi nem lett volna elég, hogy egy sötét utcában lelövik az áldozatot, mert az nem lett volna eléggé elrettentő a csoport többi tagja számára. Vizoviczki úgy gondolja, a négy halálos áldozatot követelő robbantás egy erődemonstráció volt. Állítólag az energolos kérkedett azzal is, hogy nem fog “lebukni”, mivel “többszintű védelem alatt áll”Az éjszaka császára beszélt arról is, hogy Portik egyik embere, a Prisztás fejbe lövésével vádolt Hatvani István, valamint a Kacsa becenevű Lendvai János is elszólta magát a robbantással kapcsolatban. Előbbi férfi például, akivel Vizoviczki a merénylet előtt másfél héttel találkozott a belvárosban, benézett az Aranykéz utcába, majd azt mondta, “én már látom a jövőt”. Ráadásul Hatvani is többször hangoztatta, hogy látványosan fognak végezni Borossal, és megemlítette neki, hogy „hamarosan mindenki meg fogja tudni, ki az úr az alvilágban”. A Hatyi becenevű egykori testőr szájából az is elhangzott, hogy mivel „ez a bolond annyi ellenséget szerzett, senki sem fogja tudni, ki a tettes”. A férfi az éjszaka ura előtt állítólag olyan kijelentést is tett, hogy a kivitelezés azért is volt ennyire brutális, hogy a külföldi titkosszolgálatok irányába vigyék a szálakat. De Portik jobbkeze, Lendvai János is kikotyogta a 2000-es évek közepén a Hajógyári-sziget urának, hogy bűnsegédként részfeladatokat látott el a bűncselekményben, de „a munkát szlovákok csinálták”.

PAPA SZERINT PORTIKNAK NEM VOLT VITÁJA BOROSSAL

A tárgyaláson meghallgatták Sándor Istvánt, a KBI egykori főnyomozóját, Boros Tamás rendőrségi kapcsolattartóját is. A főrendőrt ugyan kötötte a titoktartás, de két kérdés alól felmentést kapott. A volt főnyomozót Portik Tamás Borossal és Jozef Roháccsal való kapcsolatáról kérdezték. Sándor István “Papa”elmondta, az energolos természetesen ismerte Borost (ahogy Rohácot is), hiszen őt “az egész olajos csoport ismerte”, de a két férfi személyes viszonyáról semmit nem tudott. Szerinte ők nem is voltak meghatározó figurák és Borosnak Portikkal nem, inkább Radnaiékkal volt komoly elszámolási vitája. A harmadrendű vádlott erre reagálva nyomatékosította, hogy “annyira egyértelmű”, hogy “Borosnak a conti-carosokkal volt vitája” és őt ebben az ügyben “úgy gyanúsították meg, hogy még hamis terhelő vallomás sem volt ellene”.
Címlapfotó: Mészáros Péter/PestiSrácok.hu



Rohác szerint Cinóber azt kapta, amit megérdemelt





Nem  a tartozása miatt, hanem presztízsből rendelték el az energolosok az egykori ferencvárosi lányfuttató, Cinóber likvidálását – állította az 1996-os leszámolás pénteki tárgyalásán a gyilkosság egyik legfontosabb koronatanúja. Portik egykori titkárnője arról is beszélt, hogy az Energol-vezér is utalt rá, köze lehet Domák halálához, de maga Jozef Rohác is tett olyan kijelentést, hogy Cinóber csak „azt kapta, amit megérdemelt”.
PÁMER DÁVID – PestiSrácok.hu
Tanúmeghallgatással folytatódott az Aranykéz utcai robbantás, a Fenyő-és a Cinóber-gyilkosság  összevont tárgyalása pénteken a Fővárosi Törvényszéken.  Az előbbi két ügyben a bizonyítás már a végéhez ért, így már csakDomák Ferenc kivégzésével kapcsolatban hallgatták ki a Portik Tamást érintő maffialeszámolások legfontosabb koronatanúját, a 6-os számú védett tanút. A tárgyalásra több személyt is idéztek, de mivel a per elhúzódott, őket egy későbbi időpontban hallgatják meg. Az egykori lányfuttatót 1996. december 18-án a kora esti órákban, Üllői úti lakása előtt végezték ki. A Fővárosi Főügyészség vádiratában azt állítja, hogy a csaknem húsz évvel ezelőtti gyilkosságra egy elszámolási vita miatt az olajos alvilág két egykori vezéralakja, Portik Tamás és Ferencsik Attila adott megbízást a több magyarországi gyilkossággal is kapcsolatba hozott, “Fogász” becenevű Jozef Rohácnak. 

NEM ADTA MEG TARTOZÁSÁT

Portik, illetve korábban a brazíliai kiadatási őrizetben lévő Lakatos András titkárnője a vádirattal egyezően elmondta, Domáknak azért kellett meghalnia, mert néhány millió forintos elszámolási vitába keveredett az Energol Rt. két korábbi vezetőjével, Portik Tamással és Ferencsik Attilával. A történet lényege, hogy a cég vezetői ötmillió forintot adtak neki kölcsön befektetés céljából (a tanú szerint ugyan Cinóber „huszadrangú senki volt”, de a vádlottak sok embernek adtak kölcsön), azonban az erről készült, Kisbandival kötött szerződésben csupán hárommillió szerepelt. A nő ezt az iratot 1996. december 6-án vitte be a Művészinas étterembe, ahol ott tárgyalt már Portik, Ferencsik és Cinóber, egy külön asztalnál pedig ott ült a gyilkosság végrehajtásával vádolt Rohác és korábbi bűntársa, az ebben az ügyben korábban gyanúsított, most tanú, Zsóvár Imre – állította a védett tanú, aki szerint az energolosok határidőt szabtak a sértettnek a pénz visszafizetésére, de Domák csak „hebegett-habogott”. Portik állítólag olyan kijelentést tett, hogy „őt nem lehet átverni” és „ha nem adod meg, haza leszel vágva”, majd a Brazilbecenevű negyedrendű vádlott is figyelmeztette az áldozatot, hogy „nem tudod kivel szórakozol” – hangzott el a tárgyaláson.  A tanú elmondta még, hogy miután Cinóber távozott az étteremből, Portik intett a fejével, Zsóvár és Rohác pedig utána mentek, vélhetően azért, hogy a férfit „lekövessék”.
Cinóbert, akárcsak Prisztás Józsefet, egy lövéssel végezték ki 1996 decemberében Fotó: MTI/Mihádák Zoltán
Cinóbert két lövéssel végezték ki 1996 decemberében. Fotó: MTI/Mihádák Zoltán

PÉLDÁT STATUÁLTAK A GYILKOSSÁGGAL

A nő körülbelül két héttel később látta a televízióban, hogy mi történt Cinóberrel és rögtön arra gondolt, Portikék keze benne lehetett a gyilkosságban.  Ezt erősítette az is, hogy néhány nappal később Zsóvár is előadta neki, hogy sofőrként vitte a tett helyszínére Jozef Rohácot, aki közvetlen közelről kétszer fejbe lőtte az áldozatot. A férfi néhány évvel később is „elszólta magát”, hogy a Fenyő János megölésével és az Aranykéz utcai robbantás végrehajtásával vádolt szlovák húzta meg a ravaszt. Sőt, a nő szerint maga Rohác is kijelentette, hogy Domák csak „azt kapta, amit megérdemelt”. A 6-os tanú szerint a gyilkosság nem a pénz miatt történt, hanem azért, mert ha Portikék nem állnak bosszút, akkor sérült volna a presztízsük. Ezt igazolhatja, hogy egykori főnöke is elárulta a hölgynek, aki „őket lehúzza, azzal példát kell statuálni”. De tárgyaláson elhangzott, a harmadrendű vádlott kijelentette, hogy nyugodtan összetépheti a Domákkal kötött szerződést, mert „már el van intézve ez a köcsög”.A tanú beszámolt még arról is, hogy egy-két hónappal a kivégzés előtt  Zsóvárral és Roháccsal együtt, utóbbi férfi részére, Ferencsik utasítására parókát kellett vásárolniuk. Ez abból a szempontból lehet érdekes, hogy a rendőrség feltételezése szerint Rohác az elkövetéskor parókát viselt. Igaz, a tanú, aki pár perccel Domák lelövése előtt találkozhatott a gyilkossal, nem tudta megmondani, hogy a férfin volt-e paróka.

A VÁDLOTTAK SZERINT HAZUDIK A KORONATANÚ

A tárgyaláson szóba került még, hogy a védett tanú nyomozati vallomásában az is szerepel, hogy Portik minden döntését megbeszélte másik két cégtársával, Ferencsikkel és a szabadlábon lévő Drobilich Gáborral. A nő azt ugyanakkor – védői kérdésre -hangsúlyozta, arról nem tud, hogy utóbbi férfi gyilkosságokra adott volna utasítást, ahogy Drobilich azon a találkozón sem volt ott, amikor a vád szerint Cinóber haláláról döntöttek. A védelem képviselői egyébként többek között azt nehezményezték, hogy a nő vallomásaiban több ellentmondás is van. Rohác védője, Fülöp Tamás például arra hívta fel a figyelmet, hogy  a 6-os számú védett tanú vallomása elején még meg sem említette, hogy az elsőrendű vádlott jelen lett volna a Művészinas étteremben. Emellett Szikinger István, Portik Tamás, valamint Parti Ágnes, Ferencsik Attila ügyvédje azt emelte ki, hogy a nő ebben az ügyben hamisan vallott, hiszen legelső vallomásában még azt állította, semmit nem tud erről az ügyről. A védett tanú erre azt válaszolta, hogy ez azért történt, mert fél,  sőt, most is tart a vádlottak bosszújától, hiszen ők hiába vannak börtönben, az embereik kint vannak. A mai tárgyaláson Rohácék ismét tagadták bűnösségüket és hazugsággal vádolták a koronatanút, majd kijelentették, nem voltak olyan közeli viszonyban a tanúval, mint ahogy azt ő előadja, így az sem igaz, hogy részt vettek a cselekmény elkövetésében.
Címlapfotó: Paraméter


A Cinóber-gyilkosság vádiratának ismertetésével folytatódott Portik és Rohác pere




A Cinóber-gyilkosság vádiratának ismertetésével folytatódott az Energol Rt. két volt vezetőjét, valamint a szlovák állampolgárságú Jozef Rohácot és Ladislav Trnkat is érintő maffiaper tárgyalása pénteken a Fővárosi Törvényszéken. Az egykori lányfuttatót 1996. december 18-án Üllői úti lakása előtt végezték ki. A Fővárosi Főügyészség vádiratában azt állítja, hogy a tizenkilenc évvel ezelőtti gyilkosságra egy elszámolási vita miatt az olajos alvilág két egykori vezéralakja, Portik Tamás és Ferencsik Attila adott megbízást a több magyarországi gyilkossággal is kapcsolatba hozott, “Fogász” becenevű Jozef Rohácnak. 
A büntetőper pénteki tárgyalási napja azzal kezdődött, hogy Cserni János tanácsvezető bíró bejelentette, a  törvényszék a Domák Ferenc sérelmére elkövetett emberölés ügyét augusztus 12-én egyesítette a korábban már összevont Aranykéz utcai robbantás és a Fenyő-gyilkosság perével, így a vádlottak padján foglalt helyet a Domák-ügyben szintén felbujtással vádolt Ferencsik Attila, Portik egykori cégtársa is.  A novemberben folytatódó tárgyalás során a bíróság meg fogja hallgatni az Energol Rt. egykori vezetőit, Drobilich Gábort, Dékány Istvánt és Csikós Józsefet is, aki nem mellesleg az MSZMP KB agitprop alosztályát is irányította.
A Csicsák Zoltán ügyész által a bíróságon felolvasott vádirat szerint az elsőrendű vádlott Jozef Rohác rendszeresen járt Magyarországra, majd Drobilich Gábor megbízásából az Energol Rt. nagykőrösi telephelyén embereivel őrző-védő tevékenységet látott el. Rohác ennek során került kapcsolatba a másodrendű vádlottal, Portik Tamással, aki igazgatótársával, a harmadrendű Ferencsik Attilával közösen – az Energol Rt.-ben betöltött vezető pozíciójának is köszönhetően – jelentős vagyont szerzett, és ezzel párhuzamosan egyre nagyobb befolyásra tett szert az alvilágban. Zsóvár Imre Ferencsik felhívására hamis személyivel 1996 decemberében a Pozsonyi úton lakást bérelt, ahol Rohác és szlovák bandája egészen 1997 január végéig lakott – mondta el Csicsák Zoltán. Portik és Ferencsik a vád szerint 1996 első felében mintegy ötmillió forint kölcsönt adott Cinóbernek, aki ezt az összeget Lakatos Andrásnak adta át befektetés céljából.
Cinóbert az év végén a Portik Tamás tulajdonába tartozó Művészinas étteremben számon kérték, hogy rendezze tartozását. A találkozón legfeljebb tíz-tizenöt napot adtak Domáknak a kölcsön visszafizetésére, majd hozzátették: „Ha határidőn belül nem fizet, megölik.” Nem fizetett, ezért Portik és Ferencsik nem sokkal a találkozó után adott  parancsot Jozef Rohácnak Cinóber kivégzésére. Az olajos alvilágban „Fogásznak” is becézett Rohác elvállalta a megbízást. Ezt követően 1996. december 18-án a szlovák férfit  Ferencsik utasítására a már fentebb említett közös ismerősük, Zsóvár Imre szállította gépkocsival Cinóber IX. kerületi, Üllői úti lakása közelébe.
Rohác az autóból kiszállva a közelben várt Domákra, aki este háromnegyed hétkor elhagyta a lakását, és a ház előtt parkoló gépkocsijához indult. Abban a pillanatban Rohác odalépett hozzá, és egy hangtompítós pisztollyal közvetlen közelről két célzott lövést adott le rá. Cinóber a helyszínen életét vesztette. Rohác ezek után visszasétált a közelben rá várakozó autójukhoz, majd a sofőrrel elhajtott a helyszínről. A vádirat szerint Zsóvár Imre nem tudott arról, hogy mire készülnek Portikék. Az ügyészség mindezekért Portikot és Ferencsiket mint felbujtót, Rohácot pedig mint tettest előre kitervelten elkövetett emberöléssel vádolja.
A Fenyő-gyilkosság és az Aranykéz utcai robbantás ügyében a bizonyítás a végéhez ért, így már csak Cinóber lelövésével kapcsolatban hallgatnak meg tanúkat és ismertetnek szakértői véleményeket novemberben és decemberben, amikorra a bíróság hat tárgyalási napot tűzött ki. A per november 10-én a vádlottak meghallgatásával folytatódik.
Szöveg: PÁMER DÁVID -PestiSrácok.hu
Fotó: Mészáros Péter/PestiSrácok.hu



Portik üzent Tanyinak: meghal, ha beszél a zsaruknak



Emberölés előkészülete miatt nyomozást rendelt el a Nemzeti Nyomozó Iroda a Romkert felgyújtása miatt meggyanúsított, az éjszakai életben ismert Tanyi György (képünkön) feljelentése alapján – értesült a PestiSrácok.hu. Az előzetes letartóztatásban lévő nehézfiú a rendőrségen azért tett bejelentést, mert állítása szerint Portik Tamás egyik embere, Sz. József halálosan megfenyegette őt.
SZENVEDI ZOLTÁN – PestiSrácok.hu
Úgy tudjuk, hogy Sz. József a Prisztás-ügy elsőfokú ítéletének kihirdetése napján hívta fel telefonon Tanyit, akit találkozóra invitált. A megbeszélésen állítólag azzal fenyegette meg az egykori nehézfiút, hogy megöli, ha beszél a rendőrségen Portikról. De állítólag az is elhangzott, hogy ha bárki más terhelő vallomást tesz Portik Tamásra, az is meg fog halni. Azt nem tudni, hogy Tanyi tett-e tanúvallomást a Portik Tamást érintő leszámolásos ügyekben, annyit jelenthetünk ki biztosan, hogy a Prisztás-ügyben nem hallgatták meg tanúként semmilyen formában, sem számozott tanúként, sem titkosan. Mivel Tanyi állítólag komolyan megijedt a fenyegetéstől a rendőrség védelmet is biztosított számára. Igaz, csak pár napig, ugyanis Portik február 10-i elítélése után csaknem egy héttel Tanyit másodmagával őrizetbe vették, majd előzetes letartóztatásba helyezték a Romkert felgyújtása és két további kisebb súlyú, erőszakos bűncselekmény miatt.
A fenyegetés miatt elrendelt nyomozásról megkérdeztük a rendőrséget. Az ORFK kommunikációs szolgálata megerősítette információinkat, de csak annyit közöltek, hogy emberölés előkészülete miatt, ismeretlen tettes ellen indult nyomozás az ügyben, de annak sikere érdekében nem árulnak el részleteket. A feljelentő ügyvédje, Retteghy István a PestiSrácok.hu-nak úgy nyilatkozott, hogy tud a nyomozásról, de mivel ott Tanyi sértettként szerepel, és nem adott neki megbízást a jogi képviseletre, ezért a részletekről nincs információja.
Emlékezetes, hogy 2007 áprilisában ismeretlenek, a szezonnyitó előtti napon felgyújtották a Rudas gyógyfürdő melletti Romkert szórakozóhelyet, amely így porig égett és 12 millió forintos kár keletkezett. A felépítményben tartózkodott egy biztonsági őr, a 48 éves S. István, akit ugyan az arra járó német turisták kimentettek, de testfelületének kilencven százaléka megégett, s másnap a kórházban életét vesztette. A rendőrség akkor közveszélyokozás miatt indított eljárást ismeretlen tettes ellen, mivel a helyszínen a tűzvizsgáló azt állapította meg, hogy nagy valószínűséggel gyújtogatás történt, és szemtanúk két alakot is láttak elszaladni. Csaknem hét év telt el addig, amíg a rendőrség megnevezte Tanyi Györgyöt és társát, mint tettest. Ezt is állítólag csupán két tanú vallomása alapján. A PestiSrácok.hu úgy tudja, hogy a rendőrségi korrupciós botrány nyomozásában, azaz a Vizoviczki László és társai ellen folyó eljárásban tettek vallomást a Romkert felgyújtása ügyében. Más források szerint azonban Tanyi és társa éjszakai taxisoktól szedett védelmi pénzt, a Romkert tulajdonosa azonban nem engedélyezte, hogy szórakozóhelye előtt Tanyi Györgyék taxisai álljanak, ezért haragudott meg a nehézfiú.
Fotó: Cpapress.com



Kabaré a bíróságon: négy év után sem tart még sehol Vizoviczkiék vesztegetési pere



Négy év után sem tart szinte sehol a bizonyítással a bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt már jogerősen hét évre ítélt diszkópápa, Vizoviczki László és társai vesztegetési perében az ügyet tárgyaló Debreceni Törvényszék Katonai Tanácsa. Értesüléseink szerint még hátravan legalább 80 tanú meghallgatása, így csaknem biztosra vehető: jövőre sem várható elsőfokú ítélet a magyar kriminalisztika egyik legsúlyosabb vesztegetési ügyében. Handó Tünde, az OBH elnöke pár hónappal ezelőtt úgy nyilatkozott, a bíróságok mutatói évről évre egyre jobbak és egyre több ügyet sikerül időben befejezni. Nos, Vizoviczkiék vesztegetési pere nem éppen ezt bizonyítja, arról nem is beszélve, hogy az eljárás végén Hunvald Györgyhöz hasonlóan a vádlottak akár még kártérítést is kaphatnak a strasbourgi bíróságtól.
Már négy éve tart, de a PestiSrácok.hu információi szerint még jövőre sem várható elsőfokú ítélet Vizoviczki László és társai vesztegetési ügyében. Az éjszaka egykori urának tartott, néhány hete bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt jogerősen hét évre ítélt vállalkozó és több magas beosztású főrendőr ellen 2014 augusztusában emelt vádat a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF). A nyomozás még a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) titkos információgyűjtésen alapuló feljelentése után kezdődött 2012 februárjában, majd május végén fogták el az első gyanúsítottakat. A bűnszervezetben, vezető beosztású hivatalos személy által kötelességszegéssel és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés és más bűncselekmények miatt indult eljárásban huszonkét vádlott, köztük hét volt rendőrtiszt – öten vezető beosztású, volt rendőrfőtisztek –, volt tűzoltó százados, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőr főhadnagya, egy önkormányzati köztisztviselő és egy közegészségügyi felügyelő van.
Vizoviczki László adócsalási ügye már jogerősen befejeződött. Fotó: Horváth Péter Gyula/PS

MAXIMUM MÁSFÉL ÓRA TÁRGYALÁS

Noha a Debreceni Törvényszék Katonai Tanácsán zárt ajtók mögött zajló eljárás már négy éve tart, csigalassúsággal halad: a Fővárosi Törvényszék a PestiSrácok.hu-nak megküldött tájékoztatása szerint 2015 januárja óta csupán negyven tanút hallgattak ki,pedig az ügyészség összesen 120 érintett személyes meghallgatását, valamint 90 tanúvallomás felolvasását indítványozta. A már kihallgatott tanúk közül Vizoviczki egykori jobbkezének, Varga Istvánnak a meghallgatása tartott a legtovább, már csak azért is, mert a vád jó része az ő vallomására épül, amely 1100 oldalt tesz ki. Emellett úgy értesültünk, Vizoviczki László is túl van több nagyobb lélegzetű, hosszú órákig tartó vallomáson, de az üzletember az elhangzott tanúvallomásokra is hosszan reflektált. Az éjszaka császára felszólalásaiban tagadta a terhére rótt vádakat.A bíróság azt is közölte portálunkkal: a perben idén még négy tárgyalás lesz, majd februárban folytatódik a büntetőeljárás, de az ügy nagy terjedelme és a széleskörű bizonyítás miatt az ítélet várható időpontjáról nem tudtak felvilágosítást adni. Így, négy év elteltével sem. Forrásaink szerint ugyanakkor jó eséllyel jövőre sem várható elsőfokú döntés, hiszen még mindig csak az első vádpontnál tart a bíróság, ami nem meglepő, hiszen az ügyet tárgyaló hadbíró két-három havonta tűz ki kettő,jobb esetben négy napra tárgyalási határnapokat, amelyeken délelőtt, csupán egy-másfél órán keresztül (!) tárgyalnak. Úgy tudjuk, vannak olyan vádlottak, akik már egy éve nem jártak Debrecenben, mivel a rájuk vonatkozó vádpontokba még bele sem kezdett a törvényszék.

PORTIK MEGHALLGATÁSA IS HÁTRAVAN

Értesüléseink szerint emiatt késik a több leszámolásos gyilkosság miatt jogerős fegyházbüntetését töltő Portik Tamás meghallgatása is. Értesüléseink szerint az Energol-vezér tanúmeghallgatása elengedhetetlen, mivel az egyik vádpont arról is szól, hogy a vesztegetési apanázs egy része Portik pénze volt. Portik a vád megértése szempontjából fontos tanúvallomást tehet majd, mivel információink szerint a vesztegetési ügy szálai egészen az Aranykéz utcai robbantásig nyúlnak vissza. Ezt az értesülésünket erősíti a Portik-ügyek egyik koronatanújának vallomása is, akit már meg is hallgatott a Debreceni Törvényszék. A volt bizalmas állította, hogy az olajszőkítésből mesés vagyonra szert tett energolos pénzelte pályafutása kezdetén Vizoviczkit, aki a tanú szerint a rendőri kapcsolatait is Portiknak köszönhette, hiszen azokat a hatósági embereket, akiket az éjszaka császárával együtt letartóztattak, majd eljárás alá vontak, az Energol-vezér mutatta be a diszkópápának.Vizoviczki azonban a mai napig tagadja, hogy köze lenne Portik Tamáshoz, és állítja, nem az olajos pénzekből építette ki birodalmát.
Portikot is meghallgatják majd Vizoviczkiék vesztegetési ügyében. Fotó: Mészáros Péter/PS

TERHELŐ VALLOMÁS AZ OLAJMAFFIA VEZÉRÉRE

Vizoviczki és Portik nem először fog találkozni a tárgyalóteremben, hiszen a diszkócsászár 2016 márciusában terhelő vallomást tett az Energol-vezérre az Aranykéz utcai robbantás ügyében. A milliárdos vállalkozó a bíróság előtt tett vallomásában elmondta, neki Portik már 1997 végén egy találkozón elárulta, hogy fel fogja robbantani Boros Tamást, az olajügyek koronatanúját. Vizoviczki szerint az olajmilliárdos közös megbeszélésükön arra is kitért, a végéhez közeledik, hogy az általa irányított, körülbelül 20 milliárdos vagyon felett rendelkező alvilági csoport átvegye a teljes irányítást. Portik azt is közölte vele, hogy ennek a körnek nagyon magas szintű politikai és rendőri kapcsolatai vannak. Vizoviczki hozzáfűzte, Portik azt is hangsúlyozta, tudja, Boros szembe mer vele szállni, de “hatásosan és látványosan meg fogja oldani ezt a helyzetet”, majd hozzátette: “ha felrobbantja ezt a köcsögöt, az összes embere szét fog széledni”. Állítólag az energolos kérkedett azzal is, hogy nem fog lebukni, mivel “többszintű védelem alatt áll”.

MINDENT TITKOSÍTOTTAK

Visszatérve a per elhúzódásához, a vádlottak és védőik, valamint az ügyészség dolgát nemcsak az nehezíti meg, hogy tulajdonképpen mind a huszonkét vádlott a fővárosból jár Debrecenbe tárgyalni, hanem a titkosítás miatti ügykezelés is. A bíróság mindent titkosított, egyik fél sem viheti magával jegyzeteit, anyagokhoz nem jutnak hozzá, csak szigorúan a bírói tanács vezetőjének szobájában van lehetőség iratbetekintésre. Az érintettek saját jegyzeteit, vagy a tárgyalási jegyzőkönyveket is a bíró szobájában tudják csak megnézni, feltéve, ha bent találják a bírót a törvényszék épületében. Korábban úgy értesültünk, a tárgyalás kezdő szakaszában felvetődött, hogy a bíróságnak kéne feljárnia Budapestre, amire egyébként volna is lehetősége, és van is erre vonatkozó bírósági gyakorlat. A tárgyaló bíró azonban arra hivatkozva utasította el az erre irányuló kérelmeket, hogy rengeteg az iratanyag az ügyben, amit nem tud állandóan Budapestre szállítani. Pedig bizonyos, hogy olcsóbb lenne az államnak is, ha nem az ügy összes szereplője vándorolna Debrecenbe tárgyalni.
Ifjabb Balsai István szerint az ügyek észszerű időn belül való befejezése nem csupán alkotmányos alapjog, hanem követelmény is az igazságszolgáltatás részére. Fotó: Horváth Péter Gyula/PS

NEM EZ A BEVETT GYAKORLAT

Ifjabb Balsai István ügyvéd a PestiSrácok.hu-nak az üggyel kapcsolatban korábban hangsúlyozta, hogy az ügyek észszerű időn belül való befejezése nem csupán alkotmányos alapjog, hanem követelmény is az igazságszolgáltatás részére. Az ügyvéd szerint ez a tempó ugyan eleget tesz a büntetőeljárási törvény kiemelt jelentőségű ügyekre vonatkozó szabályok betűinek, azonban azok valódi céljával mégis ellentétes. Hasonló fajsúlyú ügyekben a bevett gyakorlat az, hogy a bíróság havonta 4-5, egész napos, reggeltől késő délutánig tartó tárgyalást tart. Balsai István még azt is hozzátette, nagyon fontos lenne, hogy ebben az ügyben a közvélemény naprakész módon legyen informálva a büntetőeljárás menetéről. Az ügyvéd szerint kiemelt társadalmi érdek a legszélesebb körű nyilvánosság biztosítása, annál is inkább, mert ilyen súlyú hatósági korrupciós büntetőügy nem járt az igazságszolgáltatás előtt még a rendszerváltoztatás óta. Szerinte, ha kiderül, hogy a nyilvánosság kizárásának és a zárt tárgyalás elrendelésének nem volt megfelelő indoka, akkor az abszolút hatályon kívül helyezési ok lesz a másodfokú eljárásban.
Handó Tünde, az OBH elnöke pár hónappal ezelőtt úgy nyilatkozott, a bíróságok mutatói évről évre egyre jobbak, több ügyet sikerül befejezni, mint amennyi érkezik, így csökken az ügyteher, és a várható pertartam is csökkent. Nos, mi már évekkel ezelőtt egy hasonló kijelentése után megírtuk, Vizoviczkiék vesztegetési ügye nagyon nem ezt igazolja, és ha ilyen csigalassúsággal folyik a per, még évek telhetnek el, mire elsőfokú döntés születik, az adófizetőket is terhelő perköltség pedig minden bizonnyal további milliókkal dagad majd. Nekünk lett igazunk, arról nem is beszélve, hogy az eljárás végén Hunvald Györgyhöz hasonlóan a vádlottak akár mégkártérítést is kaphatnak a strasbourgi bíróságtól.




A Vizó-birodalom tündöklése és bukása – “Én vagyok Vizoviczki László, a Sziget ura!”


Már csaknem másfél éve megszüntette a nyomozást az ügyészség Vizoviczki László bizalmi emberével, Varga Istvánnal szemben, mivel teljes beismerő és feltáró vallomást tett az úgynevezett rendőri korrupciós ügyben – derült ki a PestiSrácok.hu által megszerzett nyomozati anyagokból. A férfi tavaly április óta csupán tanúként szerepel a vesztegetési ügyben, annál is inkább, mivel saját bevallása szerint is rendőrségi besúgó volt. Sőt, Varga azt is állítja, Földvári Péter néven havi rendszerességgel Vizoviczki is jelentett a rendőrségnek a kilencvenes évek elején, a fővárosi éjszakai életről. A PestiSrácok.hu-n cikksorozatában betekintést nyújt a Vizoviczki-birodalom működésébe, megmutatjuk, melyik kerület polgármestere volt rendszeres vendége a Hajógyári szigeten lévő szórakozóhely VIP szobájának, de arra is találtunk dokumentumot, miért mondott le az egyik rendőri vezető MSZP-s testvére a polgármesteri székéről. Alábbi cikkünkben Varga István tanúvallomásaiból szemezgetünk, illetve közzétesszük azt a titkosított, majd később az alól feloldott dokumentumot, amelyből kiderül miről beszélgetett az éjszaka császára a tavaly az olajos nyomozásokat miniszteri biztosként felügyelő Horváth András nyugalmazott rendőr dandártábornokkal.
SZENVEDI ZOLTÁN – PestiSrácok.hu
Amikor több, mint két évvel ezelőtt a rendőrség elfogott több magas rangú rendőri vezetőt és őrizetbe vette az éjszaka császárának nevezett Vizoviczki Lászlót, az átlag olvasó még nem tudhatta, hogy ez az ügy már-már kriminológiai látlelet egy olyan országról, amelyikben mindenki aprópénzért megvehető. Legyen az rendőr, tűzoltó, NAV-os, óbudai, vagy tiszacsécsei polgármester, esetleg belvárosi jegyző. A PestiSrácok.hu egy korábbi cikksorozatában már bemutatta, miként működött a rendőrség gyanúja szerint a Portik Tamás vezette bűnözői csoport, azonban Vizoviczki László birodalma a kétezres elejétől már kifinomultabb módszerekkel operált.Itt nincsenek hullák, nincsenek félholtra vert, lelőtt, eltűntetett emberek, másról van szó. Ebben a történetben az erőszakot és a bűnt a rendőrök képviselik: egy része a Vizoviczki birodalmán kívül eső vendéglátósokat zaklatja, megint mások a lehúzós szórakozóhelyek vendégeit kényszerítik fizetésre, a nagyhalak meg operatív anyagokat juttatnak ki a rendőrségről az “Egyesnek”. De ne szaladjuk előre. Cikksorozatunk első részében Varga István tavaly áprilisban, tanúként tett vallomásaiból szemezgetünk. Mivel óriási anyagról van szó, ezért ebben a cikkünkben csupán néhány érdekességről ejtünk szót, de ígérjük, amint teljes képet kapunk a történtekről, részletesen bemutatjuk a Vizó-birodalom működését.
Vizoviczki László testőrei között 2000-ben, egy Váci utcai "vonulás" közben  Fotó: PS
Vizoviczki László testőrei között 2000-ben, egy Váci utcai “vonulás” közben Fotó: PS

AZ ALAPOS GYANÚ

Emlékeztetőül: az éjszaka császárának tartott Vizoviczki Lászlót, Gulyás Imrét, a Nemzeti Nyomozó Iroda szervezett bűnözés elleni főosztályának volt vezetőjét, Hopka Lajost, a Nemzeti Nyomozó Iroda speciális bűnözői csoportok elleni osztályának egykori vezetőjét, Kalmár Tamást, a BRFK egykori közrendvédelmi főosztályvezetőjét, valamint Koblencz Attilát, a BRFK volt felderítő nyomozóját és több alacsonyabb beosztású rendőrt és civilt bűnszervezetben, folytatólagosan és üzletszerűen, vezető beosztású hivatalos személy által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetéssel és más bűncselekményekkel gyanúsítja a Központi Nyomozó Főügyészség. A nyomozás a Nemzeti Védelmi Szolgálat titkos információgyűjtésen alapuló feljelentése után kezdődött 2012 februárjában, majd május végén fogták el az első gyanúsítottakat. A gyanú szerint Vizoviczki László több budapesti éjszakai szórakozóhelyet (Studio, Coronita, Dokk Aréna, White Angel, Moulin Rouge, Come In, Dolce Vita stb.) üzemeltetett és azok működését irányította. Annak érdekében, hogy több bevételt szerezzen, valamint az éjszakai életben betöltött szerepét erősítse, alkalmazottja, Varga István közvetítésével korrumpálható rendőröket keresett. Erre Vizoviczkinak az előbb említettek mellett azért is szüksége volt, mert a szórakozóhelyeken rendszeresen drogfogyasztó közönség is megjelent, az üzletek működése pedig több szakhatósági szabályt is felrúgtak. Vizoviczki célja volt még az erőszakos terjeszkedés, azaz a konkurencia ellehetetlenítése és felvásárlása. Utóbbit általában a megvesztegetett rendőrök által a konkurens üzletben elrendelt razziákkal érte el. De a korrupt rendőrök a szakhatóságokat is távol tartották, vagy ha nem tudták, akkor az ellenőrzéseket előre jelezték, valamint büntetőeljárásokat manipuláltak, bűnügyi információkat szereztek a bűnszervezetnek.
Hopka Lajos rendőrőrnagy 2010-ben az Index.hu-nak nyilatkozik a fővárosi alvilág helyzetéről. Ő már csak tudja... Fotó: Index.hu
Hopka Lajos rendőrőrnagy 2010-ben az Index.hu-nak nyilatkozik a fővárosi alvilág helyzetéről. Ő már csak tudja… Fotó: Index.hu

A FŐNÖK IS ÖRÜLT, HOGY SÚG A RENDŐRÖKNEK

Elöljáróban az iratokból az tűnik ki, hogy ugyan a vesztegetési ügy egy jó részét – amelyben több, mint hatvan belvárosi rendőr érintett – leválasztották az alapügytől, Varga István ellen a nyomozást tavaly április 15-én megszüntették, miután három nappal korábban még csak a vele szembeni nyomozás elkülönítéséről határozott a Központi Nyomozó Főügyészség. Határozatában az ügyészség az együttműködő gyanúsítottakra vonatkozó büntetőeljárási passzusra hivatkozott, nem véletlenül. Varga, vallomásában feltárta a bűnszervezet működését, azt, hogy melyik rendőrnek – Vizoviczki László megbízására – mennyi pénzt adott, ráadásul saját bevallása szerint is már 1998-tól, az egyik gyanúsított főrendőr, Koblencz Attila, a BRFK kiemelt ügyek osztályának nyomozója informátoraként is dolgozott. Ráadásul úgy, hogy erről Vizoviczki is tudott, sőt örült is neki, “már csak azért is, hogy az ő helyeit ne zaklassák”.
Varga beszervezése

FEDŐNEVE: FÖLDVÁRI PÉTER

Igaz, Vizoviczkitől sem állt távol a rendőrség informálása. Varga azt állította, hogy Koblencz Attilától úgy értesült, Földvári Péter fedőnéven, 1989-1990 körül egy erkölcsrendészeti alosztályvezető beszervezte. Ez Varga szerint akkor volt, amikor Vizoviczkit kurvák futtatása miatt letartóztatták. Vizoviczkinek “jelentéseket kellett írnia, vagy szóban beszámolni a budapesti éjszakai életről. Ezeket a beszámolókat heti, vagy havi rendszerességgel kellett leadnia.” Ez az információ egyébként nem csak Koblencz, de Vizoviczki szerint is államtitok, így utóbbi, mikor Varga rákérdezett “kibukott”, hogy ezt honnan tudja. Varga elmondta, a rendőrőrnagy barátjától, akinek, hogy ez a titokban maradjon Vizoviczki milliós hallgatási pénzt fizetett.
földvári péter

VIZOVICZKI RENDELTE MEG A ROMKERT FELGYÚJTÁSÁT?

Amikor márciusban őrizetbe vették Tanyi Györgyöt a Romkert nevezetű szórakozóhely egy áldozat halálával végződött felgyújtása miatt, a PestiSrácok.hu már akkor sejtette, hogy a Vizoviczki-ügyben keletkezett adatok alapján gyanúsították meg az éjszakai élet ismert alakját. Korábban azt is megírtuk több alkalommal, hogy Tanyi 2009-ig Vizoviczkinek dolgozott, és azt is, hogy utóbbi férfi nem rettent vissza attól, hogy a konkurens szórakozóhelyeket embereivel ellehetetlenítse. Erre cikksorozatunkban számos példát is bemutatunk majd. Az iratokban – igaz egyelőre utalás szintjén – de találtunk arra adatokat, hogy a Romkert felgyújtására Vizoviczki adhatott utasítást. Az ügyben egyébként akkoriban valóban Hopka Lajosék dolgoztak, s Varga azt állítja, hogyTanyi vallomását, amelyben megnevezi a megbízót, a rendőrök ledarálták. Varga vallomásában azt is elmondta: “Egyértelműen tartott a Főnök ettől a nyomozástól, mert tudta, hogy bőven van benne igazság, amit Tanyi mondott. Aztán Varga még megjegyzi, hogy ez volt az első minősített jegyzőkönyv amit a szervezett bűnözés elleni harc egyik hazai feje, Hopk

romkert

PORTIKRÓL IS MESÉLT A NYOMOZÓ

A bűnszervezet azonban már 2011 októberében értesült, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda, később pedig a Nemzeti Védelmi Szolgálat Vizoviczkiékra nyomoz. Az információt Varga szerint először Hopka Lajos hozta, majd tőle függetlenül Koblencz Attila is megerősítette azt. Koblencz még azt is elárulta, hogy a szolgálatok hallgatja a telefonjaikat. Varga szerint Koblencz Attila sokat mesélt neki Portik Tamásról is, akit a rendőr állítása szerint az FBI képzett ki és Svájcban 23-24 millió dollárja van elrejtve. Koblencz azt mondta Vargának, hogy Portiknak jó titkosszolgálati és MSZP-s kapcsolatai is vannak.
portik

ELSZALADT, MAJD VISSZAMENT TISZACSÉCSÉRE A POLGÁRMESTER

És ha már MSZP-ről esett szó, szokatlan módon egy névtelen levelet is találtunk a nyomozati anyagban, amelyet annak szerzői a Központi Nyomozó Főügyészségnek írtak. A Tiszacsécsről érkezett levél igen személyes hangvételű és Hopka Lajos családjáról esik szó. A levél írója szerint Hopka testvére, az MSZP támogatásával 2010-ben megválasztott Hopka Andráspolgármester azért mondott le 2011 szeptemberében Tiszacsécse vezetői székéről, mert rendőr fivére hívására Detkre költözött, ahol alapítottak egy közös vállalkozást. A névtelen bejelentők szerint a vállalkozás egy fedő cég lehetett, amelyben a Hopka Lajos által megszerzett illegális pénzt mosták tisztára. Mikor aztán 2012 nyarán Hopkáékat letartóztatták, az egykori polgármester újra hazaköltözött, mert állítása szerint az addig jól menő üzlet befuccsolt…


BÚS BALÁZS A WHITE ANGEL VIP SZOBÁIBAN

De nem csak Hopka András az egyetlen polgármester, aki szerepel a nyomozati anyagokban. Az igazmondásra követelezett tanú, Varga István az óbudai városvezetőt, Bús Balázst is legalább három alkalommal megemlíti vallomásában. Bús neve akkor jött elő a kihallgatáson, amikor Varga azt ecsetelte az ügyészségnek, hogy a Vizoviczki-birodalom menedzsmentjében mindenkinek megvolt a maga kapcsolatrendszere: volt aki belvárosi, vagy az újbudai önkormányzathoz, volt aki a fogyasztóvédelemhez, a munkavédelemhez, akadt, aki a tűzoltósághoz volt bekötve, más pedig az óbudai polgármesterhez és annak munkatársaihoz. Varga pedig a rendőrséghez. Aztán az ügyészség Varga kihallgatásán arra kérte a tanút, erősítse, vagy cáfolja meg az egyik gyanúsított elmondását, amelyben azt állította, hogy 2009, vagy 2010 karácsonya előtt megjelent a Hajógyári szigeten több óbudai önkormányzati ember, akik állítása szerint a “karácsonyi pénzükért” jöttek. Varga mindezt nem cáfolta, de megvesztegetésről nem tudott beszámolni. Annyit mondott, hogy Bús Balázs, valamint helyettese és munkatársai valóban voltak kint karácsony előtt a Hajógyári szigeten, de az 2011-ben volt. Akkor Varga emlékei szerint a White Angel szórakozóhelyre ment az önkormányzati delegáció, de hogy milyen céllal, azt nem tudni. Annyit azonban Varga elárult egy lehallgatott telefonbeszélgetés magyarázataként: ” Ezt megelőzően azt ecseteltem, hogy a III. kerületi polgármestert hogyan szobáztatják a White Angel VIP szobájában azért, hogy minden rendben legyen az engedélyekkel.” Ezt inkább nem kommentáljuk…

Bús
bús2

HORVÁTH ANDRÁS TAKARÍTOTTA EL VIZÓT ÉS PORTIKOT

Csak találgattak az újságolvasók, hogy Pintér Sándor tavaly miért nevezte ki az olajos ügyek felderítését koordináló miniszteri biztosnak Horváth András nyugalmazott rendőr dandártábornokot. Nos, a PestiSrácok.hu munkatársainál sokkal jobb rendőri kapcsolatokkal rendelkező Varga szerint a nyugalmazott tábornok azt a feladatot kapta a belügyminisztertől, hogy “takarítsa el” Portikot és Vizoviczkit. Ezt az információt Hopka Lajos osztotta meg Vargával, akinek az egykori maffiaellenes rendőr elvitte a Portik-ügyekben koronatanúként szereplő egykori keresztapa, Radnai László vallomását, amiben állítólag az is szerepelt, hogy Portik olajos pénzeinek egy részét Vizoviczki mosta tisztára. Azt az egyébként államtitoknak számító információt is megosztotta Vargával a bűnszervezettől rendszeres fizetést kapó főrendőr, hogy Radnai vádalkut kötött a rendőrséggel és vallomásáért cserébe majd Németországba menekítik. Mindezek után a Vizoviczki-Portik párost “eltakarító” Horváth András dandártábornok egy kamu ürüggyel találkozót kért Vizoviczkitól 2012. január 5-re. A tábornok titkosított jelentésénekkivonatából kitűnik, hogy Vizoviczki saját magát buktatta le a rendőr előtt, amikor nagy mellénnyel elmondta, hogy tud Radnai vallomásáról, de nem csak ő, hanem Portik is megkaphatta azt. Sőt, azt is elmondta, hogy tudja, Horváth áll a Radnai vallomás mögött, amelyben maga is szerepel. Felemlegette azt is, hogy mindezeket a “kis aprópénzért” megvett NNI-sektől tudja, akik rendszeresen szállítják neki a bizalmas adatokat. Valószínűleg itt pecsételődött meg végleg Vizoviczki sorsa.

András tábornok
andrás vezér2


SZIGET URA

A végére pedig egy aprócska jellemrajz az éjszaka császáráról. Varga egyik kihallgatásán elmesélt egy történetet főnökéről: Vizoviczki, a Hajógyári szigetről szabálytalanul kiguruló autóját megállító rendőrnek azt mondta: “nem tudja ki vagyok, én vagyok Vizoviczki László, a Sziget ura!” De a rendőr nem ismerte fel. “Nem értette, hogy egy rakás pénzt kifizet a rendőröknek, akkor hogyan fordulhat elő, hogy őt megbüntetik…”
A sziget ura

BÚS BALÁZS, ÓBUDA-BÉKÁSMEGYER POLGÁRMESTERÉNEK REAGÁLÁSA

Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere a fenti, pestisracok.hu-n megjelent személyével kapcsolatos híreket határozottan cáfolja, és visszautasítja.
A pestisracok.hu-n megjelent alvilági emberek vallomásaival szemben az igazság az, hogy soha semmilyen szívességet nem tettem és előnyben sem részesítettem a szigeten működő, a cikkben említett cégeket. Hatósági ügyekben soha nem vettem részt, és soha, semmilyen szívességet el nem fogadtam. Minden, ezzel ellenkező állítás hazugság és rágalmazás, melyek miatt a szükséges jogi lépéseket megteszem.”



Volt egyszer egy magyar maffiaháború – Húsz éve végezték ki Portik riválisát, Seres Zoltánt


Húsz évvel ezelőtt, 1999. április 12-én Tahitótfaluban, a nyílt utcán, az autójában gyilkolták meg az éjszakai életben korábban „Igazságosnak” nevezett Seres Zoltán vállalkozót. A motoros merénylők nemcsak vele, hanem olasz üzlettársával, Sforza Nazzarenoval is végeztek, aki néhány órával később, a kórházban hunyt el. A gyilkosok a fegyvert eldobták, majd elhajtottak a helyszínről. A kocsi az AK-47-es gépkarabélyból leadott, legalább 15-20 lövés után az egyik családi ház falába csapódott, és a támadást csak a hátsó ülésen ülő, majd sokkot kapó tolmács élte túl.
Seres eltüntetésével lezárult az az alvilági háború, ami Prisztás József 1996. november elsejei lelövésével(egyesek szerint Muskovics kivégzésévelkezdődött, és ekkor vette át a vezető szerepet a Portik Tamás fémjelezte energolos csapat, valamint ezután kezdett el terjeszkedni a Vizoviczki-birodalom. A merénylet profi módon volt megtervezve, mert a lövéseket leadó motorosok éppen ott rejtőztek el egy közeli ösvényben, ahol az általában gyorsan hajtó Seresnek az útviszonyok miatt mindenképpen lassítania kellett. Szinte biztosra vehető, hogy a merénylők pontosan tudták Seres napirendjét, információikat az áldozat belső köreiből szerezhették. Az is beszédes, hogy Seres ukrán testőreinek BMW-je Kisoroszinál valamiért lemaradt.

ÜZENET AZ OROSZOKTÓL

Információink szerint Seres embereinek már egy hónappal a kivégzés után elárulta a hazánkban működő orosz maffia egyik vezére, hogy Portik Tamás állt a gyilkosság hátterében. Igaz, arról a külföldi bűnöző nem tett említést, hogy kik hajthatták végre az emberölést. A nyomozók először azt feltételezték, hogy külföldi lehetett a gyilkos, sőt, korábban egy olyan verzió is felvetődött, hogy a szlovák Jozef Roháč ülhetett a motoron. Ezt a változatot később elvetették, majd hosszú ideig „ad acta”tették az ügyet, és csak 2012 augusztusában gyanúsították meg felbujtással a több más leszámolásos gyilkosságban is érintett Portikot. A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkatársai azt feltételezték, hogy az Energol-vezér egyik katonája, a 2002 januárjában családjával együtt Tárnokról eltűnt Radics Attila húzta meg a ravaszt. Portik és egy másik társa ellen – aki a Kawasaki motort vezethette – végül négy évvel később megszüntették az eljárást, mert nem tudták igazolni, hogy közük lehet a merénylethez. Ráadásul Radics Attila azóta sem került elő.
Radics Attilát családjával együtt megölhették. Fotó: police.hu

CSALÁDIRTÁS TÁRNOKON

A rendőrök biztosra veszik, hogy élettársával és három éves kislányával együtt meggyilkolták. Az ok az lehetett, hogy a kábítószerek és az alkohol rabjává váló férfi túl sokat fecsegett a Seres-gyilkosságról, ezért társai úgy dönthettek, hogy örökre elhallgattatják. Az ügyben elrendelt, majd később felfüggesztett nyomozás adatai szerint a legvalószínűbb verzió, hogy Portik parancsára öt katonája indult végleg elhallgattatni az olajmaffia elárulásával is fenyegetőző Radicsot, ám számításaikba hiba csúszott. Amikor beléptek a házba, az Energol-vezér volt emberén kívül otthon találták élettársát és kislányát is. Elszabadultak az indulatok és mindenkit megöltek, kivéve az emeleten síró, nyolc hónapos kisgyermeket. Őt azért hagyhatták életben, mert képtelen lett volna bárkit is azonosítani a tettesek közül. A családirtás után a holttesteket ismeretlen helyre vitték és nagy valószínűséggel teljesen megsemmisítették. Korábban egy Nógrád megyei szeméttelepen keresték a nyomozók a testek maradványait, de nem jártak sikerrel.

HALÁLLISTÁN

Visszatérve a Seres-gyilkossághoz: az alvilág bankáraként is emlegetett, a ’90-es évek szervezett bűnözéséhez kapcsolható Lakatos András, ismertebb nevén Kisbandi arról beszélt évekkel ezelőtt a PestiSrácok.hu-nak, hogy Seres Zoltán rajta volt Portik állítólagos halállistáján. Utóbbin azoknak a nevei szerepeltek, akikre az olajos vállalkozó valami miatt riválisként tekintett. A listán rajta volt az 1996-ban lelőtt Prisztás József és az Aranykéz utcában felrobbantott Boros Tamás is, de Kisbandi szerint „Seres volt az, akit Portik mindenáron el akart pusztítani”, annak ellenére, hogy korábban még közös üzleti tervben gondolkodtak. Lakatos állítása szerint az éjszakai élet két legmeghatározóbb alakjának az volt a terve, hogy mindenkitől, aki az országban bűnözésből él, védelmi pénzt szednek. Először Budapestet, később a Balatont, majd pedig az egész országot uralták volna. Ebből végül semmi sem lett, mert Seres és Portik összeveszett egymással, ami azért is történhetett, mert a kivégzett üzletember beszállt az Energol-vezér és társai egyik olajüzletébe, ám az energolosoknál jóval kevesebbet profitált. Portikék ugyanis a cég ügyvezetőjének a költségeire hivatkozva csökkentették Seres hasznát.
Prisztás József, Boros Tamás és Seres Zoltán is rajta volt a halállistán. Ebben a sorrendben ölték meg őket. Fotó: PS

MAFFIABETEGSÉG

A vállalkozó és az Energol vezetői között a konfliktus odáig fajult, hogy a siófoki Pipacs bár megnyitóján Seres kis híján összeverekedett az olajos cég belkereskedelmi igazgatójával, Portik egykori mentorával, Drobilich Gáborral. Seresék távozása után nem sokkal megérkezett Portik is orosz katonáival, aki, miután tudomást szerzett a konfliktusról, Lakatos András füle hallatára őrjöngeni kezdett és azt mondta: „Mit képzel ez a patkány, hogy a Gabit meg merte támadni”?! „El kell pusztítani”!Lakatos szerint Portik nem viccelt, kijelentését halálosan komolyan gondolta. Egyes vélemények szerint Portik Tamás az úgynevezett „maffiabetegség” miatt is szembe fordulhatott az éjszakai élet erős emberével. Ezekben a körökben ugyanis gyakori a – kábítószer fogyasztással csak felerősödő – paranoia, s az érintett folyamatosan úgy érzi, hogy az életére törnek, így inkább ő lép először.
Portik állítólag mindenáron végezni akart Seressel. Fotó: Horváth Péter Gyula/PS

PORTIK, MINT INFORMÁTOR

Seres és Portik rossz viszonyát bizonyítja az a titkosított, majd 2012-ben a titkosítás alól feloldott rendőri jelentés is, amely Portik Tamás, mint informátor meghallgatását tartalmazta. Portikot 1996. november 22-én hallgatták meg, Prisztás József lelövése után nem sokkal. Az egykori olajos a rendőröknek elmondta, hogy véleménye szerint a leszámolások Seres Zoltán érdekeit szolgálták. Sőt, Portik azt is hozzátette, hogy Prisztás Józsefet és Totka Pált Seres Zoltán lövette le. A Seres és Portik közötti ellenségeskedés oka lehetett az is, amiről a Portik-ügyek egyik védett tanúja beszélt. A bizalmas állítása szerint mielőtt a Portik, Prisztás és több éjszakai ember felé súlyos adósságokat felhalmozó Kisbandi távozott 1996. október 9-én az országból, még egy gyémántüzlet kecsegtetésével százmillió forintot vett át Seres Zoltántól. Ez az összeg egy az egyben Portikhoz vándorolhatott. Az Energol-vezér anyósának bíróságon felolvasott vallomásából az is kiderült: Portik tett olyan kijelentést 1997 tavaszán, hogy „Seres az oka annak, hogy Drobilichékat letartóztatták”. Mint köztudott, az Energol több vezetője és üzlettársaik ellen 1997 áprilisában, az olajügyek miatt indítottak eljárást. Ez a kijelentés, ha valóban elhangzott, azért lehet érdekes, mert néhány hónappal az elfogások után, 1997. június 3-án egy sikertelen merényletet hajtottak végre Seres Zoltán ellen. A Bentley-re helyezett robbanóanyag leesett Seres kocsijának alvázáról, így azt már nem volt érdemes felrobbantani. A merénylettel a Portikkal szoros kapcsolatban álló Jozef Roháčot vádolták, ám a szlovák férfit végül csak robbanóanyaggal való visszaélésért ítélték el.
Legendás fotó Tasnádi Péter (jobb szélen) albumából: bal szélen Seres Zoltán, középen az izraeli parafenomén, Uri Geller. Fotó: tasnadipeter.com

AZ ENERGOL ELLENSÉGEI

Seres Zoltán több, korábban szintén brutálisan meggyilkolt, a maffiaharcokban elvérzett vállalkozót is ismert. Jó kapcsolatokat ápolt az 1996. december 18-án a lakása elé lecsalt, majd lelőtt Domák Ferenc „Cinóberrel”, illetve 1997-től baráti viszonyban volt Boros Tamással, de jóban volt Tasnádi Péterrel is, aki többször is nyilatkozott barátja haláláról. Az 1999-es gyilkosság után néhány nappal, mint „szakértő” volt vendég a Gyárfás Tamás fémjelezte Nap-kelte című reggeli műsorban. Tasnádi itt sérelmezte, hogy az egyik kereskedelmi csatorna negatív színben tüntette fel, és olyan híreket is terjesztettek róla, hogy a „halállistán”rajta van, és „ő lesz a következő áldozat”. Ekkor még nem lett kimondva Portik neve, de feltételezhető, hogy ugyanarról a listáról lehetett szó, már csak azért is, mert Kisbandi a vallomásában arról is beszélt, hogy az Energol-vezér meg akarta öletni Tasnádit. Az üzletember annyit ismert csak el, hogy egytől egyig ismerte a maffiaháború áldozatait, és valamivel többet sejthet a haláluk okáról, mint az átlagember, de konkrét tudomása – állítása szerint – nem volt a bűncselekményekről. Azt is kijelentette, hogy a meggyilkolt vállalkozókat Prisztástól egészen Seres Zoltánig nem fűzte össze semmilyen üzleti kapcsolat, nem volt olyan közös pont, ami összekapcsolta volna ezeket az embereket. Ma már tudhatjuk, hogy több vállalkozónak azért kellett meghalnia, mert szembekerült az olajmaffia legsikeresebbnek tartott cégével, az Energol Rt.-vel.

SERES FÉLT A TITKOSSZOLGÁLATTÓL

Tasnádi annyit még elmondott a műsorban, hogy két verziót hallott, mi állhat a leszámolások hátterében. Az egyik szerint különböző alvilági csoportok ölik egymást, míg a másik, hogy a kivégzéseket maga az állam és a Nemzetbiztonsági Hivatal rendelte meg. A forrásáról az egykori keresztapa akkor még nem beszélt, de évekkel később egy interjúban elmesélt egy történetet a Seres Zoltánnal való utolsó találkozásáról. A férfi a halála előtt két héttel felkereste Tasnádit, majd figyelmeztette, hogy „vigyázzon nagyon”, mert a Nemzetbiztonsági Hivatal emberei meg akarják őket ölni. Tasnádi erre úgy reagált, hogy teljesen mindegy, mit csinálnak; ha ez egy speciális alakulat, akkor bármikor végezhetnek velük. Arra nincs semmilyen bizonyíték, hogy a szolgálatoknak a Seres-gyilkossághoz bármi közük lenne, de az tény, hogy nem sokkal kettejük találkozója után, 1999. április 12-én Seres Zoltánt és olasz üzlettársát profi módon kivégezték.
A szerző írása a Seres-gyilkosságról a Magyar Nemzet szombati számában is olvasható.




Exkluzív videóinterjú az alvilág Kisbandijával - PS Mozi




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése