2019. december 8., vasárnap

Bambi















Bambi




Kértek egy Bambit? Így készül a retró üdítő házilag




Cookta2017. október 16.


Már réges-rég nem kapható és így nem is kóstolható a hazai első szénsavas üdítő, mégis mindenki ismeri, és a címben elhangzó kérdést mindenki érti. Fogalommá vált, megénekelték, hatalmas kedvenc volt, mégis eltűnt. Mi most elhoztuk a receptjét!

Talán az egyetlen üdítő, ami márkanévből kinőtte magát, és mindenféle édes italra, frissítőre használjuk, legyen az szénsavas és palackozott vagy házi készítésű szörp. A Bambi volt az első – és sokáig az egyetlen – üdítő, narancsos íze és pezsgése mindenkit meghódított. Csatos, visszaváltható üvegben árulták 2,5 decis kiszerelésben, 1947-ben kezdte gyártani a Hazai Szikvízüzem, két évvel a II. világháború befejezése után, és egészen 1970-ig gyártották is különféle üzemekben. Felreppent és elterjedt az a sejtés, hogy kátrányból készül, de ez nem igaz: a benne lévő narancsos aromaanyag a szavatossági idő lejártával megváltozott, és ez adta a kellemetlen, kátrányos ízt.
Forrás: 
Veddvelem.hu
A Bambiból a későbbiekben – a nagy népszerűség miatt – készült citromos és erdei gyümölcsös változat is, és lassan megjelentek más márkák, mint amilyen a Traubisoda vagy Márka, az Olympos narancs és citromos szénsavas italok, de ezek a külföldi kólagyárak megjelenésével és termékeik hatékony népszerűsítésével szép lassan eltűntek. Időnként, a retró szellemében, egy-egy gyártó megpróbálkozik visszahozni a hazai klasszikusokat, de nem túl sok sikerrel. Mondjuk nem túl egészségesek – igaz, a külhoni licenctermékek sem, viszont néha azért nagyon jólesnek.


Bambi házilag
Hozzávalók:
  • 1 liter víz
  • 80 dkg cukor
  • 1 üvegcse (25 g) vérnarancsaroma
  • 2-3 citrom kifacsart leve
Elkészítés:
A vizet és a cukrot egy lábasba tesszük, elkeverjük, felforraljuk, gyöngyözve 15 percig főzzük, hogy szirupos legyen. Szűrőn át hozzáfacsarjuk a citromok levét, majd a tűzről levéve hűlni hagyjuk. Amikor már csak langyos, hozzákeverjük a vérnarancsaromát, majd üvegekbe töltjük.




Szódával, szénsavas ásványvízzel ízlés szerint hígítjuk.






A forró krémleves igazi téli és melengető fogás, de nagyon ritkán készítjük hüvelyesekből, pedig ezek egészséges, filléres és laktató alapanyagaink, és ezek között is méltatlanul mellőzött a sárgaborsó. Fehérjedús, rostokban gazdag, és pár egyszerű alapanyaggal isteni és krémes leves készülhet belőle.

Testes, tápláló, de nem nehéz, kiadós és igazi laktató fogás ez a baconnel felturbózott sárgaborsós leves, ami füstölt szalonnával készül, az alapja és a feltétje is ez a füstös, telt ízű "disznóság". Aki nem eszik húst, az készítheti enélkül, egy kevés olajjal helyettesítve a zsiradékot, a füstös ízt pedig a végefelé beletett füstölt tofuval pótolhatja, ami a legtöbb szuper-hiper bolt kínálatában megtalálható.
Ez egy kiadós, nagy adag, de jól melegíthető, másnap legfeljebb egy kis vizet kell még hozzáadni, mert a sárgaborsó elképesztő mennyiségű folyadékot képes felszívni, így könnyen besűrűsödik. Nincs benne se rántás, se habarás, mégis olyan laktató, hogy akár magában is megállja a helyét!



Sárgaborsó-krémleves füstölt szalonnával


Hozzávalók:
  • 35 dkg sárgaborsó
  • 15 dkg húsos füstölt szalonna
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 nagy fej hagyma
  • 4-5 szem szegfűszeg
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 babérlevél
  • 1 bio leveskocka
  • 2 dl tejszín
  • só, bors
Elkészítés: 
A sárgaborsót szűrőbe tesszük, és folyó víz alatt alaposan átöblítjük, majd hagyjuk lecsöpögni. A füstölt szalonnát vékonyan felszeleteljük, és egy lábasban feltesszük pirulni, időnként megkeverve kisütjük a zsiradékot belőle, majd szűrőkanállal kiszedjük, félretesszük. Közben a hagymát, a répát és a fokhagymát meghámozzuk, a fokhagymagerezdeket félbe, a hagymát negyedbe vágjuk, a répát felkarikázzuk. Az egyik hagymadarabba beleszurkáljuk a szegfűszegeket.
A hagymát, a répát és a fokhagymát a szalonnazsírra dobjuk, hozzáadjuk a babérlevelet és a lecsepegtetett sárgaborsót, rámorzsoljuk a leveskockát, átforgatjuk, és felöntjük annyi vízzel, hogy kétujjnyirra ellepje. Ha felforrt, közepesre vesszük a lángot, és kb. 30 percet főzzük, amíg minden megpuhul.
Kipecázzuk belőle a babért és a szegfűszeges hagymát, ebből kiszedegetjük a fűszert, a hagymát visszatesszük a levesbe, hozzáöntjük a tejszínt, és botmixerrel simára dolgozzuk, megkóstoljuk, sózzuk, borsozzuk, és ha szükséges, vízzel beállíthatjuk a sűrűségét, és a tűzre visszatéve még egyszer forrásig melegítjük.
Azonnal tálaljuk, a kisült szalonnapörccel - vagy húsmentesen lepirított füstölt tofuszeletekkel - a tetején.








Tavaszváró turmix


Ezzel a bordó színű turmixszal hozzájárulhatsz a méregtelenítési folyamatok sikeréhez, miközben a bőrödet is szebbé teheted.

cekla_turmixHozzávalók:

1/2 kisebb cékla
2 alma

Elkészítés:

Mosd meg és darabold fel a hozzávalókat, majd préseld ki a levület. Töltsd pohárba és díszítsd egy szelet citrommal.

Hatása:

Ez az ital C-vitaminban, káliumban, kalciumban és vasban gazdag. Segíti a szervezet méregtelenítő folyamatait, szépíti a bőrt, jó hatással van az emésztőrendszerre, erősíti az immunrendszert, gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatású.



Almás céklaturmix őszi napokra


Az ősz beköszöntével a szervezetnek is szüksége van egy kis erősítésre. Ez a turmix segít átvészelni a hűvösebb napokat.
Hozzávalók:Almás cékla turmix őszi napokra
2 kisebb alma
1/2 cékla
2 zellerszár
Elkészítés: 
A hozzávalókat megmossuk, majd a következő sorrendben: cékla, zeller, alma, lepréseljük a levüket. Öntsd az egészet egy pohárba és az így kapott sötét bordó italt díszítsd zellerszárral.
Hatása:
Ez a turmix gazdag A-, B-, C- és E- vitaminban, az almának köszönhetően méregtelenítő hatása is van. Erősíti az immunrendszert, gyulladáscsökkentő és antioxidáns. A céklának köszönhetően rákmegelőző hatása is van és fokozza a sejtek oxigénellátását.


KÉSZÍTS TRAPPISTA SAJTOT HÁZILAG

– HOME MADE EDITION



IMG_4010

Valljátok be bátran, kinek jut eszébe a mai világban dolgozó családanyaként annyi dolog mellett egy városban sajtot készíteni? Nekem. És nem is vagyok vele egyedül. Egyáltalán nem. Valamikor régebben végig söpört egy sajt hullám a neten. Mondjuk nálunk mindig ez van, de most már fokozottan.
Ennek a sajtocskának az elkészítése igazán nem nagy kaland. Kezdők (mint én is), nyugodtan, bátran vágjanak bele! ?
Gyönyörű állaga lesz, reszelhető, olvasztható, ugyanolyan mint a bolti, csak erre szintén igaz, mint minden házilag készült társára: tudod mi van benne!
Annyi, hogy nem áll el annyi ideig, de ez nem is csoda, tekintve, hogy nincs benne állományjavító, tartósítószer, stb. De gyorsan elfogy! ?
Azt nem mondom, hogy olcsóbban jössz ki, mintha megvennéd, de határozottan jobban jársz.

 Hozzávalók:

50 dkg tehéntúró (ha házilag készíted ezt is még jobb!)
1 l zsíros tej (én 2,8%-os boltiból készítettem, de a legjobb a házi)
6 dkg vaj
1 tojás
1 mk szódabikarbóna
1 púpozott kk só


Elkészítése :

A túrót a tejjel odatesszük főni, összeforraljuk, majd leszűrjük egy sűrű szűrőn.
A masszát egy lábosba visszatesszük, hozzáadjuk a vajat, a tojást, a szódabikarbónát és a sót.
Állandó keveréssel 10 percig főzzük kb.
Nyúlós lesz, csomómentes és összeáll.
(Amikor már épp azt hinnéd sose fog összeállni, összeáll! :))
Egy kis tálacskába töltjük és hagyjuk kihűlni.
Kiborítjuk, egy sütőpapírra téve hagytam a spajzban száradni majdnem egy egész napot! ?
IMG_3949

További képeket a Facebookon a Házi trappista sajt albumban találsz.



Házi Trappista sajt


Házi Trappista sajt
13 fénykép · Updated 4 évvel ezelőtt




















Gyömbéres citromfüves

mentaszörp recept



 Jolán receptje


hozzávalók / 8 adag





elkészítés


  1. Egy nagy lábosba beletesszük a megmosott, száráról leszedett és "csavargatva" összetépkedett mentát és citromfüvet, felöntjük 3 liter vízzel. A gyömbért megkapargatjuk, és vékonyra felszeleteljük, ezt is hozzátesszük. A citromokat megmossuk, félbevágjuk, citromfacsaróval kicsavarjuk, a magokat eltávolítjuk, és a citromlét is hozzáadjuk. A kifacsart citromot is negyedeljük, majd ez is mehet a lábosba. 1 napig hűvös helyen áztatjuk.
  2. Másnap egy másik lábosba 1 kg cukrot karamellizálunk és felöntjük 1 liter vízzel, (óvatosan) takaréklángon elkeverjük a karamellt, míg felolvad. A másik lábast, amibe a fűszereink vannak, szintén feltesszük főni, és most már beletesszük a 2 kg maradék cukrot is. Kavargatjuk, felforraljuk, majd szűrőkanállal kivesszük a fűszerek nagyját. Hozzáöntjük a karamellás vizet is. Ezzel is jól felforraljuk, közben hozzáadjuk a citromsavat. Érdemes kóstolgatni, mert lehet, hogy kevesebb, vagy esetleg több is kell bele. Ez opcionális. Jó telt ízűnek kell lennie. Ha valaki édesebben szereti, még tehet hozzá valamennyi cukrot is. Mi így szeretjük.
  3. Amikor már jól összeforraltuk, hozzáadjuk a kiskanálnyi tartósítót, amit elkeverünk. Majd az odakészített elmosott üvegekbe szűrjük. Dunsztba tesszük.
  • költség: 1000 Ft




Otelló szőlőszörp



hozzávalók / 4 adag



elkészítés

  1. A szőlőt megmossuk, leszemezzük.
  2. Alaposan összenyomkodjuk, megszórjuk egy kevés kristálycukorral, és egy éjszakára lefedve pihentetjük.
  3. Másnap felforraljuk, és 1-2 percet főzzük. Ezután átpasszírozzuk, lecsöpögtetjük.
  4. Lemérjük a szőlőlé súlyát, és kilónként 50-60 deka kristálycukrot szórunk bele a szőlő édességétől függően.
  5. Felforraljuk újra, és 10 percig kevergetve főzzük, lehabozzuk közben. Ezután beleszórjuk a citromsavat, és még 1 percig kevergetve főzzük.
  6. Mikróban sterilizált üvegekbe töltjük, rácsavarjuk az üvegek tetejét, és fejre állítjuk pár percre. Száraz dunsztban hűtjük ki.
  7. Szénsavas vagy mentes vízzel kínáljuk ezt a finom üdítőt.




Szőlőlekvár

Glaser Glaser receptje




hozzávalók / 12 adag




elkészítés

  1. A megmosott szőlőt egy edénybe tesszük. Burgonyatörővel enyhén összetörjük, felfőzzük, kb. 10 percig főzzük, majd szitán átpasszírozzuk.
  2. A gyümölcsöt visszatesszük az edénybe, hozzáadjuk a cukrot, állandó keverés mellett felfőzzük, majd magas hőmérsékleten kb. 3 percig főzzük.
  3. Befőttes üvegekbe töltjük, kb. 5 percre fejreállítjuk, majd visszafordítjuk, és konyharuhába becsomagolva hűlni hagyjuk.
    Omlós pácolt sertéstarj




hozzávalók / 4 adag

Hús

Köret



elkészítés

Pácolás

  1. Mozsárban zúzzuk össze a fokhagymát, majoránnát egy jó nagy csipetnyi chilis sóval. (Ezt minden éven házilag keverem össze, ez isteni sültekhez, csirkéhez és sült burgonyához is).
  2. A keverékhez hozzáadjuk a bajor édes mustárt, ketchupot, citromlét, frissen őrölt borsot és a fehérbort. Jól elkeverjük.
  3. A felszeletelt, csont nélküli tarját jól bedörzsöljük a páccal, és egy olyan tálba tesszük, amelyben elfér a hús. Lefedjük folpackkal, és egy éjszakára hűtőbe rakjuk.

Sütés

  1. Másnap sütés előtt egy órával kivesszük a húst, és átrakjuk egy nem túl mély tepsibe. Öntünk még alá egy kis bort és vizet, de ne túl sokat, hogy alufólia alatt párolódni tudjon. A tetejére egy közepes laskára vágott lila hagymát szórunk.
  2. Lefedjük alufóliával, és 180 fokra előmelegített sütőbe rakjuk. Kb. 45 percig lefedve sütjük.
  3. Közben a köretnek szánt burgonyát steak burgonya méretre vágjuk, előfőzzük. Mikor már könnyen beleszúrható a kés, akkor leszűrjük, és egy alacsony falú tepsiben olívaolajba forgatjuk. Megszórjuk rozmaringgal és a chilis sóval is. Berakjuk a sütőbe ezt is.
  4. A 45 perc letelte után levesszük az alufóliát, időnként megforgatva még egy órát sütjük, de már légkeverésre állítva a sütőt.
  5. Amikor kellő omlós lett a hús, kivesszük a sütőből, és szaftjával meglocsolva tálaljuk. A páchoz használt bort szolgáljuk fel hozzá. Jó étvágyat!





7 ÉTEL, AMIT ENNED KELL, HA LAPOS HASRA VÁGYSZ


Nincs gyors és biztos megoldás, de néhány étel segít legyőzni a puffadást, csökkenti az étvágyat, és javítja az anyagcserét.


ZABPEHELY


Egy tál zabkása sokkal többre képes, mint valaha is gondolnád! A zabban található élelmi rostok elősegítik a megfelelő bélműködést. Egészséges napindító fogásként próbáld ki a zabkását  egy kevés lenmaggal, friss gyümölcsökkel és – ha nem vagy érzékeny rájuk – valamilyen tejtermékkel.


MENTA


Egy élénkítő mentatea az étkezés után biztosan beválik! A menta megnyugtatja a gyomrot , és csökkenti az emésztési problémák kialakulásának esélyét.

KURKUMA


Az élénksárga fűszer gazdag kurkuminban, és nagyon hasznos gyomorégés esetén. Támogatja a zsírok megemésztését, miközben jótékony hatással van a májra. 

GRÉPFRÚT


A déligyümölcs ismert tulajdonsága, hogy csökkenti az étvágyat, emellett olyan enzimeket is tartalmaz, amelyek elősegíthetik a zsírégetést. Kedvező hatással van az emésztésre.

KÖRTE


Ez a rostban gazdag gyümölcs igen hasznos a gyomor egészsége szempontjából. Naponta fogyassz el egyet!

SAVANYÍTOTT ÉLELMISZEREK


Az olyan probiotikumot tartalmazó ételek, mint például a joghurt, az író és a kefir, jótékonyan hatnak a bélflórára.

TELJES KIŐRLÉSŰ PÉKÁRUK


Nem kell mellőznöd a kenyeret, de válaszd a teljes kiőrlésűeket: ezek a fehér változatnál több rostot, cinket és vasat tartalmaznak, és hosszabb ideig tartó teltségérzetet okoznak.

 



MÉZES-MUSTÁROS CSIRKECOMB





HOZZÁVALÓK















  • 4-6 db csirkecomb , 2-3 evőkanál méz
  • 1 evőkanál mustár , 1 evőkanál ketchup
  • 1 evőkanál étolaj , 1 tk gulyáskrém , kevés chili
  • szárnyas vagy grill fűszerkeverék , só , bors

ELKÉSZÍTÉS


    1. A combokat megmossuk, szárazra töröljük és besózzuk.
    2. Összekeverjük a mézet, a mustárt, a ketchupot, az olajat, a gulyáskrémet, a chilit és a fűszerkeveréket. Ebbe a szószba beletesszük a húst, és a hűtőben állni hagyjuk (legjobb, ha egy éjszakán át). 
    3. Előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt készre sütjük.



MEGJEGYZÉS


A méz mennyiségét ízlés szerint csökkenthetjük, de így sem lesz túl édes. Teflonban, fedő alatt, vagy sütőben egyaránt elkészíthető.
















ÍGY LESZ MÉG FINOMABB A RÁNTOTT HÚS!


Minden második magyar kedvenc étele a rántott hús, és ezen nem is csodálkozunk. A vasárnapi ebéd elengedhetetlen kelléke az aranybarnára sült friss hússzelet. Ez az étel azonban sokkal több rafinériát is megenged, mint amit gondolnánk. Íme néhány ötlet, amivel még finomabbá varázsolhatjuk a család kedvencét.

1. BUNDÁZÁS
Nem válik unalmassá a rántott szelet, ha olykor nem csak zsemlemorzsát használsz a panírozáshoz. A morzsához keverhetsz reszelt sajtot (például parmezánt), durvára darált diót vagy mandulát, szezámmagot.

2. MÁRTÁST RÁ!
A hússzelet mártással tálalva még ízletesebb. Készíts házi paradicsom- vagy tejszínes gombaszószt, és kínáld azzal a rántott karajt! Esetleg locsold meg vele a kisütött húst, majd szórd meg reszelt sajttal, amit aztán olvassz rá a sütőben!
3. TÉSZTÁVAL
A fenti mártásos rántott húshoz tészta, például szélesmetélt is illik, de ha még laktatóbb fogásra vágysz, házi burgonyagombóccal tálald!
4. BORJÚHÚS
Viszonylag drága, és egyáltalán nem könnyű hozzájutni. Ha azonban különlegességet tennél az asztalra, és be is tudod szerezni, megkockáztathatod sertéskaraj helyett a borjúhúst. A vékony hússzeleteket óvatosan kell klopfolni, különben beszakadhatnak. A legjobb, ha a húst két folpakdarab közé teszed, és nyeles serpenyő aljával ütögeted laposabbra.

5. TEPSIBEN IS LEHET
A rántott csirkét sütőben is elkészítheted. A tepsibe önts kb. 1/2 dl olajat, majd a panírozott húsokat sorban tedd bele! Tetejükre forgácsolj 3-5 dkg margarint, és előmelegített sütőben, 190 fokon pirítsd kb. 30 percig! Aztán fordítsd meg a húsokat, majd további kb. 20 perc alatt süsd készre őket! A rántott hús így omlós lesz, a panír pedig ropogós.
EGYSZERŰ CORDON BLEU
Hozzávalók (4 személyre):

1 kis fej saláta (tépősaláta), 1 csokor rukola, 2 paradicsom, 1/2 kígyóuborka, 200 g joghurt, 1 tk cukor, 1 ág petrezselyemzöld, 8 szelet (60 dkg) sertéskaraj, 4 szelet sajt (ementáli), 4 szelet sonka, 3 ek liszt, 1 tojás, 10 dkg zsemlemorzsa, 3-4 dkg vaj, só, bors, fogvájó


Elkészítése:

1. Két szép salátalevelet félreteszünk, a többit a rukolával együtt falatnyi darabokra tépjük. A paradicsomot vékony cikkekre vágjuk. A hosszában félbevágott uborkát felszeleteljük, és összekeverjük a többi előkészített hozzávalóval.
2. A joghurtot csipetnyi cukorral, sóval és borssal ízesítjük, majd belevegyítjük a felaprított petrezselyemzöldet.
3. A laposra vert karajszeleteket megsózzuk, megborsozzuk. Négyet megrakunk 1-1 szelet sajttal és sonkával, majd egy-egy szelet húst helyezünk rájuk. Mélytányérban villával elkeverjük a tojást. A fogvájóval összetűzött hússzeleteket egymás után a lisztbe, a tojásba, majd a zsemlemorzsába forgatjuk.
4. Serpenyőben felhevítjük a vajat, és a panírozott húst közepes hőfokon, mindkét oldalon 8-10 percig sütjük. A salátát tálba halmozzuk, és meglocsoljuk egy kevés öntettel. A maradék öntetet külön tálkában kínáljuk.
A Cordon bleu-t a félretett salátalevelekkel, esetleg citromkarikával és paradicsomcikkekkel díszítjük. Hasábburgonya, ketchup és majonéz illik hozzá.
Elkészítési idő: kb. 40 perc.
PULYKAMELL SZEZÁMBUNDÁBAN
Hozzávalók (4 személyre):
60 dkg burgonya, 5 tojás, 10 dkg zöldborsó (fagyasztott is jó), 1 üveg (370 ml) csemegeuborka, 2-2 ág majoránna, petrezselyemzöld és kapor, 10-10 dkg majonéz és koktélparadicsom, 10 dkg szezámmagos extrudált kenyér vagy keksz, 8 szelet pulykamellfilé, 6 ek liszt, olaj, só, bors

Elkészítése:
1. A burgonyát kb. 20 perc alatt megfőzzük, majd meghámozzuk. Nyolc perc alatt keményre főzünk 4 tojást. A borsót felengedjük. Az uborkát vastag szeletekre vágjuk. A zöldfűszereket felaprítjuk.
2. A meghámozott tojásokat 8-8 cikkre vágjuk. A majonézt 4 ek uborkalével meg a zöldfűszerekkel összekeverve sózzuk, borsozzuk. A paradicsomot félbevágjuk, a burgonyát felkarikázzuk, és összekeverjük az előkészített hozzávalókkal meg a mártással.
3. A kenyeret szétmorzsoljuk. A húst megszórjuk sóval, borssal, majd egymás után a lisztbe, az elkevert tojásba és a kenyérmorzsába forgatjuk. A felhevített olajban 3-5 perc alatt megsütjük a húsokat, és a salátával tálaljuk. Ízlés szerint díszítjük.
Elkészítési idő: kb. 90 perc



A TÖKÉLETES RÁNTOTT HÚS



Szinte hagyomány a vasárnapi rántott hús, de hogy finom is legyen, annak bizony van néhány titka. A ropogós bunda és az omlós hús tökéletes párosa néhány praktikával biztosan sikerülni fog!
AZ ELŐKÉSZÜLETEK
A hús előkészítésénél a vastagabb szeleteket érdemes kicsit kiklopfolni, hogy a rostok felpuhuljanak. Nem szükséges ehhez húsklopfolót használni, elég lehet, ha egy kés nyelével vagy az öklünkkel kissé megütögetjük a húst.
Fontos, hogy a tojást jól verjük fel panírozás  előtt, különben nyúlós, ragacsos marad. A felvert tojásba ne tegyünk sót!
A lisztet szitáljuk át felhasználás előtt, és csak finomlisztet használjunk erre a célra. Viszont fűszerezhetjük őrölt borssal vagy fűszerpaprikával, ezeket jól keverjük el a liszttel.
Lehetőleg házi zsemlemorzsát használjunk. Ehhez nem kell mást tenni, mint a kenyér- és zsemlemaradékokat sütőben kiszárítani, majd kézi reszelővel lereszelni, végül átszitálni. Ezt is ízesíthetjük: keverhetünk bele reszelt citromhéjat, parmezán sajtot, apróra vágott rozmaringot, kakukkfüvet vagy tök-, napraforgó- és szezámmagot. Ebben az esetben a nagyobb darabokat nyomkodjuk rá a tojással már bevont húsra, nem elég, ha csak megforgatjuk a keverékben.



Akkor tökéletes, ha a bunda ropogós, a hús pedig omlós!
A PANÍROZÁS
A húst hagyományosan lisztbe, tojásba, majd zsemlemorzsába forgatjuk. A lisztbe forgatás után jól rázzuk le a húsról a felesleges lisztet, különben nem tapad rá a tojás. A tojást is alaposan csorgassuk le a húsról, mielőtt a zsemlemorzsába forgatnánk. A zsemlemorzsában csak éppen  forgassuk meg a húst, nem kell megnyomkodnunk. Csak annyi zsemlemorzsa kerüljön rá, amennyit magától felvesz!
Megunhatatlan klasszikus a rántott hús
A SÜTÉS
Válasszunk minőségi olajat, amelyek jobban bírják a hőt sütés közben, így nehezebben ég meg az étel. Nagy előnye a jó minőségű sütőolajnak, hogy nem habzik, ráadásul sokszor süthetünk benne.
A sütéshez mindig bő olajat használjunk. Sütéskor nagyon fontos az olaj hőmérséklete – akkor ideális, ha mindenütt egyformán serceg, de nem bugyborékol. A túl forró olaj megégeti a panírt, ha nem elég meleg, akkor inkább fő benne a hús, mint sül.

A csirkecombbal legyünk türelmesebbek, lassabban sül át, no de milyen finom!
A vastagabb húsokat (pl. a csirkecombot) fedő alatt 10 percig kell sütni, menet közben pedig egyszer megfordítani. Csak az utolsó öt percben emeljük le az edényről a fedőt, hogy a panír ropogós legyen.



A TÖKÉLETES RÁNTOTTA 8 TITKA



Azt hiszed, hogy a rántotta elronthatatlan? Ez nagy tévedés! Segítünk, hogy ne kövess el hibákat. Vigyázat, ezentúl mindenki nálad akar majd reggelizni!

1. NE ADJ HOZZÁ TEJET!
Lehetőleg tanyasi tojást használj: ennek a legszebb a sárgája. Ne adj hozzá vizet, tejet vagy tejszínt, mert ezektől a rántotta kiszárad, ahelyett hogy laza lenne. Egy pici tejföllel dúsíthatod, ettől krémes állagú marad.

2. VERD FEL JÓL!
A tálba ütött tojásokat egészen addig verd villával vagy habverővel, amíg a sárgájuk és a fehérjéjük maradéktalanul elkeveredik. 
3. NE HAGYD ÁLLNI AZ ELKEVERT TOJÁST!
Tedd fel a serpenyőt a tűzre, és csak utána kezdd el verni a tojást, hogy rögtön ráönthesd a már kellően felhevült zsiradékra. Máskülönben állás közben elszállnak a felveréskor a tojásba juttatott légbuborékok és a rántotta elveszíti a lazaságát.

4. NE SIESD EL A FŰSZEREZÉST!
A túl korán hozzáadott sótól és borstól a tojás elkezd vizesedni. Ezért csak felhabosítás után ízesítsd a fűszerekkel.
5. VÁLASSZ MEGFELELŐ MÉRETŰ SERPENYŐT!
Vedd figyelembe, hogy hány tojásból készül a rántotta. (Átlagos étvágy esetén 3 db/fő.) Kis adag esetén a nagy serpenyőbe öntött keverék túl vékonyan terül el és gyorsan kiszárad.

6. ÁLLÍTSD BE A SÜTÉSI HŐMÉRSÉKLETET!
Miután a meleg serpenyőbe öntötted a tojásos keveréket, a közepesnél valamivel alacsonyabb fokozaton hagyd megszilárdulni, hogy szaftos maradjon.
7. KÍVÜLRŐL BEFELÉ KEVERGESS!
Mindig a serpenyő széléről a közepe felé haladva dolgozz egy lapos fakanállal vagy műanyag lapáttal, mert a tojás a széleken előbb megszilárdul. Nagyobb darabos rántottához előbb hagyd kissé megdermedni a serpenyőbe öntött keveréket.
8. TÁLALD MELEG TÁNYÉRON!


A rántotta gyorsan kihűl, és hidegen kevésbé élvezetes. Mikróban egyszerűen fel tudod melegíteni a tányérokat 90 másodperc alatt.



FOKHAGYMAPUCOLÁS, AMIT EGÉSZ ÉLETEDBEN ROSSZUL CSINÁLTÁL! ÍME A LEGJOBB TRÜKK



Ragad az ujjad, rátapad a héj, és még mindig nem pucoltad meg a fokhagymát. Ismerős helyzet, ugye? A fokhagymapucolás nem túl hálás feladat, de van egy pofonegyszerű módja. Mutatjuk!
A fokhagyma nem hiányozhat egyetlen konyhából sem. Ha sülthúst készítünk vagy tésztátsalátát, néhány gerezdre szükség van, hogy ízletesebbé tegyük az ételt. De a pirítóst és a lángost is nehéz fokhagyma nélkül elképzelni. 
A gerezdek megpucolása azonban már nem olyan kellemes feladat. Most viszont mutatunk egy trükköt, amivel másodperecek alatt kibonthatod a héjából a fokhagymát. Nem kell más hozzá, mint két tál. 


Quick Tips: Peeling Garlic in Seconds | One Pot Chef



Fastest & Easiest Way to Peel Perfect Garlic - BAR NONE!




5 Ways to Peel Garlic Fast / How to Peel Garlic easily / Garlic Peeling Tricks



Garlic peeler




ÉTELÍZESÍTŐ KÉSZÍTÉSE ZÖLDSÉGEKBŐL!
 
Sokféle zöldségféléből készítem az ételízesítőt.Így igazi házi egészséges, minden főzésnél használható, amibe ételízesítőt szoktál tenni.
 
HOZZÁVALÓK:

1kiló kicsumázott paprika , 1 kiló petrezselyemgyökér
1kiló szép sárgarépa , 40 deka zellergumó
20 deka paradicsom, , 40 deka karfiol , 30 deka karalábé
20 deka vöröshagyma , 3 nagy fej foghagyma
1 csokor zellerzöld , 1 csokor petrezselyem zöld
Mindent megmosunk a zöldeket is amit kell meghámozom, megmosom,összedarabolom és ledarálom. A zöldeket is megmosom és ledarálom!
Ezt a mennyiséget összekavarom hozzáadok 60 deka sót!ÉN ASZTALI SÓT HASZNÁLOK MINDENFÉLE ELTEVÉSHEZ// 
Összekeverem és kimosott üvegekbe töltöm. Tartósítószer nem kell bele.
Ezután csavaros üveg tetővel lezárom. Célszerű kis üvegekbe eltenni, hiszen nem mindig használunk ételízesítőt.
 
JÓ ÍZESÍTÉST KÍVÁNOK! Tereza.
forrás: terezakonyha.bloglap.hu


PRITAMINPAPRIKA DARÁLVA TÉLIRE!!

 
Hozzávalók: több kiló Pritaminpaprika, egy 6-os húsdaráló, só tiszta üvegek.
KÖZTUDOTT A PRITAMINPAPRIKA VITAMIN-BOMBA A SZERVEZETNEK, és KITŰNŐ ÍZESÍTÉSE A PAPRIKÁSOKNAK, SZENDVICSRE, BAB_LEVESBE, KRUMPLI_LEVESBE, LENCSÉBE stb.
Megmosok kefével a szép érett sötét színű paprikát. Kicsumázom a mag se maradjon benne. Aki dolgozott mezőgazdaságba tudja van paprika fúró ÉN EZZEL SZEDEM KI A CSUMÁJÁT.
Ezután darabolom csíkokra vagy tetszés szerint. Ezt ledarálom a húsdarálón. Minden kg ledarált pritaminpaprikára 12 dkg sót teszek. Példa: 3kg-hoz 36 deka só megy hozzá. Összekeverem és a kimosott üvegekbe kanállal töltöm meg. Ezután csavarral lezárom. Nem kell hozzá tartósító, évekig eláll. Ízesítésnél vedd figyelembe, hogy sós a paprika.!
 
JÓ ÍZESÍTÉST TÉLEN IS, EGÉSZSÉGESEN!
Tereza.
forrás: terezakonyha.bloglap.hu



TURMIX- ITALOK!

2017.08.19

Nagyon kellemes üdítőek és táplálóak a turmixgépben készült, különböző összetételű, változatos italok, amelyek a keverőgépek elterjedésével közkedvelté váltak!
ALAPANYAGUK:többnyire tej, gyümölcs vagy főzelékek, cukorral, mézzel esetleg konyakkal ízesítve. Tej helyett használhatunk szódavizet is! ÉN CUKROT RITKÁN TESZEK BELE..MERT MINDEN GYÜMÖLCSNEK VAN CUKOR TARTALMA, ÉS EZ SZÁMOMRA ELÉG. Kivétel a Fekete-szeder!

1) MÁLNA:

Szedek vagy veszek 15 dkg Málnát, megmosom, beleteszem a turmix-gépbe rá öntök 7 deci házi felforralt tejet, kihűtve! ÉN CSAK HÁZI TEJET HASZNÁLOK.És pár perc turmixolás után elkészült a kiváló italom.

2) BANÁN:

1-2 db banán karikára szelem bele a gépbe, ráöntöm a 7-10 deci Tejet. Turmixolom, kész is Hidegen készítem!

3) FEKETE-SZEDER:

Szedek 10 dkg fekete-szedret, adok hozzá egy kávés-kanál cukrot, vagy vaníliás cukor, 7 deci tej , turmixolom és kész!

4) SÁRGARÉPA:

10 deka finomra reszelt sárgarépa TISZTÍTVA! 4 deci tej, pár csepp citromlé, 1 kanál méz egy pici só. Turmixolom. Kész!

5) ŐSZIBARACK

3-4 db érett őszibarack meghámozva, darabolva,7 deci liter tej 3 dkg cukor, pár csepp citrom-lé, kis konyak. Turmixolom, kész.



    1. UBORKA:

      10 deka apróra darabolt uborka, 4 deci tej,1 kanál citromlé,1 kanál cukor. Turmixolom, kész.
    1. SAVANYÚ_ KÁPOSZTA

      10 deka savanyú-káposzta lével együtt, 7deci tej, egy felszelt alma,1 kanál cukor. Turmixolom, kész.

      10 )
      SZÖRPÖKBŐL:

      2 deci csipkeszörp, vagy málnaszörp, 5 deci tej, ehhez nagyon megfelel az aludttej is!!Ízlés szerint 2 dkg porcukrot adunk hozzá. Turmixolom, kész.
      forrás: terezakonyha.bloglap.hu

      SÜLT NYELV
    2. Hozzávalók:
  • kb. 2 kg marha- vagy sertésnyelv , 3 db babérlevél
  • 1 evőkanál szemes feketebors
  • 2-3 nagy fej vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma (kb. fele a főzéshez, a maradék a sütéshez ) , só , ételízesítő , zsír

ELKÉSZÍTÉS



    Elkészítés: A kb. 2 kilónyi nyelvet forrásban lévő vízbe mártogatva megpucoljuk a fehér színű külső hámtól.
  • Utána fűszeres, vöröshagymás, fokhagymás vízben feltesszük főni. Ha van, használjunk kuktafazekat.
  • Ne sajnáljuk a hagymaféléket, bőven tegyünk bele.
    Amikor már félig megpuhult a nyelv, teszünk rá bőven fehér zsírt. Azért bőven, mert isteni finom a zsírja kenyérre kenve, kovászos uborkával.
  • Addig sütjük a nyelvet, míg megpirosodik a külseje. Tört krumplival vagy rizzsel tálaljuk.



SAVANYÚKÁPOSZTA-LEVES EGYSZERŰEN





HOZZÁVALÓK

  • 25 dkg füstölt hús , 4 dkg szalonna , 1 fej hagyma
  • 4 ek olaj , 2 gerezd fokhagyma
  • 2 dkg őrölt pirospaprika , 3 dkg liszt
  • 40 dkg savanyú káposzta , 1 csipet só
  • 1 csipet őrölt bors , 1 csipet cukor , 10 dkg kolbász
  • 2 dl tejszín , 4 szál kapor


ELKÉSZÍTÉS

    1.
    A megtisztított húst puhára főzzük, majd kivesszük és félre tesszük, a levet leszűrjük egy másik edénybe. A felkockázott szalonnát és hagymát üvegesre sütjük a felforrósított olajon. Hozzáadjuk a felszeletelt fokhagymát, majd meghintjük a paprikával és a liszttel.
    2.
    Kissé lepirítjuk, majd felöntjük a füstölt hús főzőlevével. Csomómentesre keverjük és felforraljuk.
    3.
    A leöblített káposztát felaprítjuk, majd a leveshez adjuk ezt is. Közepes lángon puhára főzzük, sóval, borssal és cukorral ízesítjük. vágjuk.
    4.
    A puhára főzött füstölt húst felkockázzuk, a kolbászt karikára vágjuk és hozzáadjuk a leveshez, és felforraljuk az egészet. Tejszínnel gazdagítjuk, és finomra vágott kaporral meghintve tálaljuk.




FRANKFURTI LEVES VIRSLIVEL




HOZZÁVALÓK

  • 2 db burgonya , 2 db sárgarépa
  • 1 db kelkáposzta (kisebb)
  • 1 l zöldségleves (lehet kockából is) ,só , bors
  • köménymag , 1 pohár kefir , 4 db pulykavirsli


ELKÉSZÍTÉS


    1. A burgonyát és a répát meghámozzuk, apróra vágjuk. A kelkáposztát megmossuk és vékony csíkokra vágjuk.
    2. A burgonyát és a répát beletesszük a zöldséglevesbe, főzzük pár percig, majd hozzáadjuk a kelkáposztacsíkokat. Ne főzzük túl, maradjanak a zöldségek roppanósak. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, tegyünk bele köménymagot.
    3. Egy merőkanál levest összeturmixolunk a kefírrel, majd visszaöntjük. Beletesszük a karikára vágott virslit, és 2 perc múlva lezárjuk a hőt.




TOJÁSOS KÖMÉNYMAGLEVES




HOZZÁVALÓK














  • 3 ek olaj , 2 tk egész köménymag , 2 ek liszt
  • 1 ek őrölt pirospaprika , víz
  • 1,5 l alaplé ( leveskockából is jó ) , só
  • 4 db tojás , petrezselyemzöld


ELKÉSZÍTÉS


    1. Egy nagyobb lábasba öntjük az olajat, beleszórjuk a köménymagot, majd kipattogtatjuk. Megszórjuk a lisztel, kissé pirítjuk, majd meghintjük az őrölt paprikával, és gyorsan összekeverjük, majd felöntjük egy kis vízzel, hogy a pirosparika le ne égjen.
    2. Hozzáadjuk a rántáshoz az alaplevet, majd sózzuk. Felforraljuk és beleütjük a tojásokat, majd levesszük a tűzről, hiszen a tojások a forró levesben így is tovább főnek. Petrezselyemzölddel és kedvenc levesbetétünkkel tálaljuk.




TOJÁSLEVES





HOZZÁVALÓK
























  • Hozzávalók:
  • 2 nagyobb hagyma , 3-4 evőkanál olaj
  • 2-3 evőkanál liszt , 1 evőkanál pirospaprika
  • fél citrom leve , 1 babérlevél ,fél citrom felkarikázva
  • 1,5 liter víz , köménymag , őrölt bors , egész bors
  • só , ételízesítő , 2 dl tejföl , 1 evőkanál liszt
  • A posírozott tojáshoz:
  • 4 tojás , 2 evőkanál ecet
  • 2 csipet só , 1 csipet cukor




ELKÉSZÍTÉS


    Elkészítés: Megmossuk, félbevágjuk és felkarikázzuk a hagymákat, majd felforrósított olajon üvegesre pirítjuk. Megszórjuk köménymaggal és liszttel. Addig kevergetjük, amíg a liszt felhabosodik. Ekkor lehúzzuk az edényt a tűzről, megszórjuk pirospaprikával, alaposan összekeverjük, majd felöntjük vízzel. Megfűszerezzük ételízesítővel, sóval, borssal, babérlevéllel, citromlével. Csendesen gyöngyözve puhára főzzük a hagymákat - ez kb. 10-15 perc.
    Egy külön lábasban vizet forralunk, beletesszük a sót, cukrot, és az ecetet. Addig melegítjük, amíg a víz csendesen forrni kezd. A tojásokat beletesszük egy megvizesített merőkanálba és óvatosan a gyönygyöző vízbe tesszük, majd kigördítjük a merőkanálból. Ha már mind a négy tojás a fazékban van, egy fakanállal finoman megkeverjük őket, nehogy leragadjanak az edény aljára. Kifehéredésig főzzük őket. Lecsepegtetjük őket. A tejfölbe kevert 1 evőkanál liszttel behabarjuk a levest, beletesszük a tojásokat és a citromkarikákat. Egyet rottyantunk a levesen, és máris fogyasztható.







PALÓCGULYÁS







HOZZÁVALÓK

  • Hozzávalók:
  • 1 kg sertéshús
  • 6 fej vöröshagyma
  • 5 burgonya
  • 50 dkg zöldbab
  • 5 dl  tejföl
  • 1-2 csokor kapor
  • frissen őrölt bors
  • pirospaprika


ELKÉSZÍTÉS

    Elkészítés:
  • 1.) A hagymát felkockázzuk, kevés olajon üvegesre dinszteljük, majd rátesszük a kockára vágott húst, fehéredésig sütjük, sózzuk, borsozzuk, paprikázzuk, majd felöntjük vízzel, és kuktában puhára főzzük.
    2.) Ha kész a hús, mellé tesszük (fedő nélkül) a felkockázott burgonyát és a zöldbabot, majd az egészet puhára főzzük.
    3.) Végül megszórjuk friss kaporral, és belehabarunk 1 nagy pohár tejföllel. (Én mindig először egy kis bögrében kavarom össze a tejfölt 2 merőkanál levessel, és csak eztán öntöm a nagy fazékba, így nem ugrik össze.) Azonnal tálaljuk, gyerekeknek kenyeret adhatunk hozzá, szeretnek tunkolni... :-))




Sült császárszalonna házilag recept







Hozzávalók:
  • 1,5 kg bőrös császárszalonna (csont nélkül)
  • 2 db vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 3 babérlevél
  • 1 tk fekete szemesbors
  • 1 kk koriander mag
  • 1 ek só
  • 20 dkg sertészsír a sütéshez


Elkészítése:
A nyers császárszalonnát nagyobb,- vastagabb darabokra vágjuk és egy edénybe téve annyi vízzel felöntjük, hogy épp csak ellepje, feltesszük főni.
A fokhagymáról leszedjük a szárazabb héjakat, keresztben kettévágjuk és a megtisztított vöröshagymákkal és az összes fűszerrel a szalonnák közé tesszük.
Lassú tűzön (épp csak gyöngyözzön) főzzük kb. 1,5-2 órán át, amíg annyira megpuhul, hogy a villa könnyedén beleszúrható legyen.
Tálra szedjük, kicsit hagyjuk leszáradni és magasabb falú serpenyőben ill. wokban szigorúan lefedve (Mert durrog!) bő zsírban szép pirosra sütjük.
Megfordítás előtt levesszük a tűzről és várjunk 1 percet, hogy a sülés kicsit alábbhagyjon!
Paprikával, paradicsommal, savanyúsággal kitűnő “E” mentes reggeli, ill. vacsora alap! :)

Csalamádé






Hozzávalók :

kb. 4 db 1 literes üveghez
80 dkg paprika
80 dkg vöröshagyma
50 dkg sárgarépa
50 dkg zöld paradicsom
80 dkg káposzta
80 dkg uborka

Hozzávalók az alapléhez :
4,5 liter víz
5 dl. 20 %-os ecet
20 dkg só
1 kg kristálycukor
50 gramm fekete szemes bors
50 gramm mustármag
1 csapott evőkanál borkén

Továbbá:  steril befőttesüvegek tetővel együtt


Elkészítése 

A zöldségeket megmossuk, lecsöpögtetjük, és megtisztítjuk.
A paprikát, hagymát, sárgarépát,uborkát és a paradicsomot, vékony karikára szeleteljük.
A káposztát legyaluljuk.
Az összes hozzávalót egy nagy fazékba rakjuk, összekeverjük és nagyon enyhén  kb. 1 evőkanál sóval megsózzuk, újra átkeverjük, majd lenyomkodjuk a fazékba.
Lefedve, másnapig állni hagyjuk, közben időnként átforgatjuk.

Másnap, az alapléhez való hozzávalókat, kivéve a borént , felforraljuk és teljesen kihűtjük.
Amikor kihűlt az alaplevünk leszűrjük a fűszerektől és hozzákeverjük a borként.

Figyelem ! A borként csak hideg alapléhez keverjük, mert forralni és meleg vízbe keverni TILOS! 

Sterilizáljuk az üvegeket.
Én mindig mosogatógépben mosatom el , mert száradáskor a forró gőztől már steril és tiszta is lesz.

A savanyúságnak valót jól kinyomkodjuk, és a szorosan az előkészített üvegekbe rakjuk, majd a hideg alaplével felöntjük.
Jól lezárjuk és sötét hűvös helyre állítjuk.



Paprikás sertésnyelv



hozzávalók / 4 adag

  • 10 gerezd fokhagyma
  • 1 nagy fej hagyma
  • egész bors
  • 4 babérlevél
  • pirospaprika
  • bors

elkészítés



  1. A sertésnyelveket alaposan megmossuk, majd hideg vízben feltesszük főni.
  2. A főzőlébe tesszük a negyedekre vágott hagymát, 4 gerezd bevagdosott fokhagymát, a babérlevelet és az egész borsot.
  3. Lassú tűzön kb. 3 órán át főzzük, a vizet mindig pótolva.
  4. Ha megfőtt, lehúzzuk róla a vastag bőrt, a tövénél levágjuk a felesleges részeket, szépen kiformázzuk.
  5. A maradék fokhagymát áttörjük, és kevés vízben elkeverjük sóval, borssal, pirospaprikával, majd a nyelvekre kenjük.
  • elkészítettem: 20 alkalommal




Abált disznónyelv

Tündér Tündér receptje


story

A disznónyelvnek ilyen módon való elkészítését anyukámtól tanultam. Az abálás nem más, mint lassú tűzön - forrpont alatt -, jellemzően hosszabb (de lehet rövidebb) idejű főzési folyamat, amelynek során az abálandó dolgok szépen megpuhulnak, elveszítik jellegzetes szagukat, és készen állnak a fogyasztásra vagy a további felhasználásra. Jellemzően szalonnát, pacalt, nyelvet, disznóvágáskor jó néhány töltelékbe szánt húsfélét abálnak. (Valójában maga a húsleves főzése is egyfajta abálási folyamat.) Felénk az abálásnak rokon kifejezése a kövesztés, pl.: abált vagy kövesztett szalonnát készítenek:)


hozzávalók / 4 adag



A nyelv abálásához

A főtt nyelv külsejére





elkészítés



  1. A megmosott disznónyelveket egy közepes fazékba tesszük, és felöntjük annyi vízzel, hogy 2-3 ujjnyival a nyelvek felett ellepje.
  2. Feltesszük főni, amikor forrni kezd, takaréklángra vesszük a tüzet, és a nyelvhez adjuk a babérlevelet, hagymát, fokhagymát, sót, borsot, és addig főzzük (2-3 órát is igénybe vehet), amíg a nyelvek megpuhulnak. A főzőlében hagyjuk hűlni.
  3. Amikor kihűltek a nyelvek (vagy akár langyosan), kivesszük a főzőléből (abalé), lecsöpögtetjük, a szükséges részeket eltávolítjuk, bedörzsöljük zúzott fokhagymával, és szép piros őrölt paprikával megszórjuk.
  4. Langyosan vagy hűtve, vékonyan szeletelve fogyaszthatjuk.






Kalocsai sertéskaraj

8zsuzsa8 8zsuzsa8 receptje




story

Az első magyar kuktához járt egy receptkönyv is, igen kitűnő receptekkel. Ez is onnan való. Nemrégiben vágtunk disznót, így adódott ez a szép hosszúkaraj darab. Pillanatok alatt elfogyott, krumplisalátát készítettem mellé vacsorára.



hozzávalók / 4 adag





elkészítés



  1. A húst megmossuk, szárazra töröljük.
  2. Besózzuk, tisztított fokhagyma gerezdekkel megtűzdeljük.
  3. Kuktában 2 dl vízzel 35-40 percig főzzük.
  4. Hagyjuk egy kicsit hűlni, majd forgassuk pirospaprikába.
  5. Csomagoljuk alufóliába, és jól fagyasszuk ki a hűtőben.
  6. Hidegen szeleteljük éles késsel.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése