2019. december 8., vasárnap

Kovászos uborka





















Kovászos uborka





Kovászos uborka Petruskától recept




Nyári szezonban állandóan van a hűtőben, mert nagyon szeretjük.



hozzávalók / 8 adag

  • 2 kg kovászolni való uborka
  • 1 köteg kapor
  • 4 fokhagyma gerezd
  • 1 kis szál torma
  • 8 dkg só
  • 1 ek ecet
  • 2 l víz
  • 2 szelet pirított kenyér, ha lehet kovászos vagy rozsos




















elkészítés

  1. Felforraljuk a vizet a sóval. Langyosra hűtjük.
  2. Megmossuk az uborkákat. Szükségünk lesz még egy 5 literes befőttes üvegre is. Az uborkákat, kaprot, tormát, fokhagymákat felváltva beletesszük az üvegbe.
  3. A tetejére tesszük a kenyérszeleteket. Ráöntjük az evőkanálnyi ecetet.
  4. A langyos, sós vízzel feltöltjük az üveget. Kitesszük a napra, a melegbe. Az üveg fedelét ne csavarjuk rá, csak tegyük a tetejére. Ha nincs tető, jó lesz egy kistányér is.
  5. Minden nap nézzük meg, mert a maradék sós vízből rá kell majd önteni. Célszerű az üveg alá egy tálcát vagy mélytányért tenni.
  6. Időjárástól függően 4-6 nap alatt készül el. Kóstoljunk meg egyet, hogy átjárta-e már a sós lé. Ilyenkor már nem fehér a belseje.
  7. Ha már jónak találjuk az uborkákat, akkor kivesszük a kenyeret, kidobjuk. Az uborkákat lemossuk, ne legyen rajta kenyérdarab. Beletesszük őket egy zárható edénybe, és rászűrjük az uborka levét. Jól behűtjük.
  • költség: 600 Ft
  • elkészítettem: 25 alkalommal






Kovászos uborka tartósító nélkül télire recept


elkészítés

  1. Az uborkát jó alaposan megmossuk, és hosszában elnegyedeljük úgy, hogy a végén hagyunk 1 cm-t, ami összetartja az uborkát
  2. Egy 3 literes üveg aljára helyezzük a kaprot, rászórjuk a csombort, a bazsalikomot, és a tárkonyt.
  3. Ezután beletesszük az uborkákat is, függőlegesen, szorosan egymás mellé. Két sorban fog csak elférni a 2 kg uborka.
  4. Ha már az összes uborka az üvegben van, jöhet rá a többi fűszer: fekete bors, mustármag, koriander, majd a fokhagyma megpucolva és 1 szelet kenyér.
  5. Langyos vízben feloldjuk a sót, literenként 1 evőkanányit, és az üveget teleöntjük.
  6. 2 nap után kivesszük a kenyeret az üvegből, ha szükséges feltöltjük vízzel, mert a vízből kilógó uborka megpuhul vagy megromlik.
  7. 3-4 nap után az uborkákat kivesszük az üvegből, kisebb befőttes üvegekbe tesszük át, a levet leszűrjük, és a befőttes üvegekbe öntjük. Ha 1 evőkanál ecetet is öntünk rá, akkor pár hétig is eláll a hűtőben. A képen látható mennyiség 1 kg uborka.
  • költség: 500 Ft
  • elkészítettem: 10 alkalommal


Fontos, hogy ne nagyon nagy és magos uborkát tegyünk el. Nem kell túlkovászolni, roppanós maradjon, mielőtt áttesszük kisebb üvegekbe, és pasztörizáljuk a befőzőautomatával. Jó étvágyat kívánok hozzá!


hozzávalók / 4 adag

  • 1,5 kg uborka (8-10 cm-es) , 1 csokor kapor 1 szál vastagabb torma
  • 3 gerezd fokhagyma , 1 db kenyérvég , 1 l víz , 2 ek asztali só/ liter

elkészítés
  1. Alaposan megmossuk a friss, ép, egészséges uborkákat.
  2. A végeit levágjuk, majd négyfelé bevágjuk.
  3. 5 l-es üveg aljára kaprot teszünk, elrendezzük az uborkákat, közé tormacsíkokat és fokhagymát rakunk.
  4. Felforraljuk a vizet a sóval, majd melegen az uborkára öntjük. A tetejére kenyeret teszünk és lefedjük.
  5. 2-3 napig hagyjuk a napon kovászolódni.
  6. Amikor elkészült, az uborkákat négy felé szedve 7,2 dl-es üvegekbe rakjuk. A kovászos levet alaposan átszűrjük, majd felöntjük az üvegekbe.
  7. Légmentesen lezárjuk fémkupakkal, és beletesszük a befőzőautomatába és 90 C -fokon 30 percig kidunsztoljuk a program szerint.

 
  • költség: 300 Ft
  • elkészítettem: 20 alkalommal


Kovászos uborka télire - tartósítószer nélkül recept



Lengyelországban élek, és itt tanultam ezt a féle kovi ubit. Kicsit más az íze, de nagyon finom. A legjobb benne, hogy eláll akár évekig. Nemrég nyitottunk ki egy 5 literes ásványvizes üvegeset, ami most volt pont 1 éves. És nagyon finom volt.
2-3 hét után már ehető, de még a közepe nyers kicsit. 1 hónap után már teljesen jó, de még érezni rajta, hogy friss ... kb. 3 hónap után már tökéletes... természetesen én nem tudom kivárni ezt az időt, szóval már 2 hét után eszegetem meg :).
Azt nem írtam, de gondolom egyértelmű, ha nagyobb az üveg, akkor mindenből több kell.
Az eredeti recept szerint forralni, majd hűteni kell a vizet.... én rendes csapvízzel csinálom forralás nélkül, és a Kősó helyett is tengerisót használok. különbséget nem tapasztaltam.
A hozzávalókhoz lehet hozzátenni, DE ELVENNI NEM. Lehet még hozzáadni pl. meggyfalevelet, szőlőlevelet, babérlevelet, mustármagot, szegfűborsot. Ízlés szerint.
Ha valaki elakad, kérdezzetek bátran.

hozzávalók / 1 adag

ajánlat

Sültekhez, szendvicsekhez, aki szereti, akár magában is nagyon finom, leve iható, fűszerezése (fokhagyma,kapor,...) ehető.
A felnyitott üvegből a kaprot felhasználhatjuk kaporszósz készítéséhez.




elkészítés

  1. Berakodjuk az üvegbe az uborkákat (NEM vágjuk le a végét, és NEM szurkáljuk meg).
  2. A megpucolt fokhagymát, tormát és kaprot az ubi tetejére rakjuk.
  3. Kimérünk 2 liter vizet, felforraljuk. Amikor felforrt, belerakunk 2 enyhén púpozott evőkanál sót.
  4. Ha a víz langyosra hűlt, rátöltjük az ubira, hogy ellepje a kaporral együtt.
  5. Légmentesen lezárjuk az üveget, amennyiben befőttes üveggel dolgozunk, lezárás után állítsuk az üvegeket fejjel lefelé legalább 2-3 napra, de akár 1 hétre is lehet. A lényeg, hogy így kiderül, hogy jól zár-e a kupakunk.
    Amennyiben 5 literes ásványvizes üveggel dolgozunk, nem kell fejre fordítani, ezek tökéletesen zárnak, álltalában.
  6. Kb. 2-3 hét múlva meg fog zavarosodni (a képen látható kb 1 hónapos), és leüllepszik. Ha ilyen, akkor jó. NEM romlott meg!
  7. Felnyitásnál vigyázzunk, mert az üvegben túlnyomás uralkodik :). Literes üvegnél csak szisszenni fog egyet, az 5 literes üvegnél nagyon óvatosan nyissuk ki (mintha felrázott kólával lenne dolgunk), össze-vissza spriccelhet mindent és mindenkit.
  8. Felnyitás után saját levében még vagy 2 hétig eltartható. Jó étvágyat!
Tárolás
Nem kell napra tenni röktön mehet a polcra.
  • elkészítettem: 20 alkalommal






Az igazi koviubi (Kovászos uborka 5.) recept


Merem írni, hogy az Igazi, mert már a nagyanyám is eképpen készítette, majd pedig anyukám, s immáron magam is beálltam a sorba. Valamint ennek olyan gazdag, kiforrott az ízvilága, amihez hasonlót még máshol sohasem ettem. Aki eddig kipróbálta ezt a receptet, minden eddigit eldobott és így csinálja. :-)...

hozzávalók / 4 adag
  • kb. 2,5 kg kovászolni való uborka 2-3 db szőlőlevél , 2-3 db szőlőkacs
  • 4-5 db meggyfa levél , 1 csokor száras kapor 4-5 db babérlevél
  • 3 db 5-6 cm hosszú torma 5 gerezd fokhagyma , 1/2 csomag egész feketebors , kb. 1,5 ek só , 1 db nagyobb kenyércsücsök / 1 db vastag kenyészelet (fehér/félbarna)

elkészítés
  1. Egy 5 literes befőttes üveget alaposan kimosunk, megszárítunk. Ezt követően az üvegbe szórjuk a borsot, sót, megpucolt, hosszúkásra szelt tormát, a fokhagymát, kaprot és minden leöblített levelet.
  2. Kenyerünket textilzsebkendőbe (vagy egyéb sűrű szövésű természetes anyagdarabba) csomagoljuk.
  3. A megmosott, mindkét végén behasított uborkákat az üvegbe tesszük, és majdnem színültig felöntjük langyos vízzel.
  4. Kenyércsomagunkat a tetejére helyezzük, végül az üveg száját lekötjük egy egyszerű nejlonzacskóval (uzsonnástasak vagy akár két réteg folpack is megteszi).
  5. Az üveget napra helyezzük 2 napra :-), illetve addig, amíg szépen forrni kezd, s még azon túl is kicsit. Ha egész nap éri a napsütés, általában 2 nap elegendő, ezek után levesszük tetejéből a kenyeret és megkóstoljuk levét, és egy darabka uborkát, hogy elég sós-e. Ha nem, tegyünk még bele sót. Az is fontos, hogy az uborka színe méregzöldről khaki színre változzon.
  6. Ezek után visszafedjük az üveget, és még 1 napra a napfénybe állítjuk. Jellemzően ha már nem forr a tartalma, akkor elkészült. Leve opálos, az uborka színe khaki, állaga roppanós.






Nagy üveg kovászos uborka recept



Forróságot jósolnak a hétvégére, épp meg fog érni a kovászos. (Kitettem az erkélyre, a macska legnagyobb örömére.) A fenti adag pontosan 1 darab 5 literes üvegre van méretezve. Elronthatatlan, csak a hirtelen beálló hűvös idő árthat neki, de az végzetes....


hozzávalók / 10 adag

1 db 5 literes üvegre: , 3,5 kg egyforma méretű uborka
  • 4 gerezd fokhagyma , 1 nagy csokor kapor 3 l víz
  • 3 púpos ek só , 1 ek ecet 2 cm vastag kenyérszelet


ajánlat

Jól behűtve gyakorlatilag bármihez jó, a zsíros kenyértől a bélszínig. 
A leve üdítőnek is kitűnő!

elkészítés

  1. A vizet a sóval felforraljuk, majd langyosra kihűtjük. (Literenként 1 ek só szükséges.) Belekeverjük az ecetet.
  2. Közben az uborkát előkészítjük. Egyforma, kisebb méretű (kb. 10-12 cm-es) uborkát használjunk. Egyrészt ez finomabb, másrészt jobban kitölti az üveget. Az uborkát megmossuk, a "szőrt" lesikáljuk róla. Két végét levágjuk. Most meg is nyalhatjuk, hogy biztosan ne legyen keserű - lehetőleg a levágott részt nyaljuk meg, ne azt, amit az üvegbe teszünk! Az uborkát behasítjuk előbb az egyik vége felől, majd erre derékszögben a másik vége felől is.
  3. Az üveg aljára tesszük a kapor egyik felét, és jó szorosan rárétegezzük az uborkát. Közbe-közbe dugjuk bele a fokhagymát és a maradék kaprot is.
  4. A kenyérszeletet megpirítjuk - így kevésbé fog szétmállani.
  5. Csurig felöntjük a sós vízzel, tetejére nyomjuk a kenyeret. Egy kistányért aljával lefelé ráteszünk, ezzel is benyomjuk a kenyeret a lébe.
  6. 2 napig érleljük a tűző napon. Ezután a kenyeret lehalásszuk és még 2-3 napigérleljük a napon.
  7. Átszűrt levével felöntve, hűtőben tároljuk, 2 hétig biztosan eláll. (Néha kicsit "pillésedik" az uborka felülete, de ez az állagán nem ront, le is moshatjuk róla.)

 
  • költség: 600 Ft
  • elkészítettem: 10 alkalommal


Kovászos uborka kenyér-és lisztmentesen recept




Sokáig én is kenyérrel csináltam. És mérgelődtem, mert akármit csináltam, egy idő után puha, plötty lett az uborka belseje.
Évekkel ezelőtt vendégségben voltunk és felfedeztem az éppen érő kovászos uborkát, kenyér nélkül. Csodálkoztam és kérdeztem, esetleg liszt van benne?! Az sem volt benne. Egész addig nem hittem el, hogy ebből koviubi lesz, míg nem kaptam belőle kóstolót. És mivel imádom a kovászos uborkát, na és persze a levét is, meggyőződtem róla, ez tényleg az, ami...:)
Azóta csak így csinálom, és végre ropog a fogam alatt az uborka később is:).


hozzávalók / 6 adag

  • 3 kg kovászolni való közepes méretű, lehetőleg egyenes uborka
  • 2 cs kapor (az ideális az, amelyik egy kicsit felmagzott már, erős, intenzív illata van) , só , kisebb fej fokhagyma víz


elkészítés

  1. Kb. 3 l hideg vízben feloldunk 2 ek sót. Megkóstoljuk, ha nagyon sós, akkor jó.
  2. Az uborkákat körömkefével alaposan lesikáljuk, mindkét végéből levágunk egy picit, a szár felöli végén keresztben kb. 2 cm-es bevágást csinálunk.
  3. Megpucoljuk a fokhagymát.
  4. Az uborkákat szorosan beledugdossuk az üvegbe. Soronként közé dugdossuk a fokhagymagerezdeket. (Ha nagyobbak a gerezdek, vágjuk félbe.) A tetejére szorítsuk rá a kaprot, és öntsük rá a sós vizet.
  5. Lefedve tegyük ki a napra, néha fordítsuk meg az üveget. Ha a vizet esetleg pótolni kell, állott vízzel töltsünk utána.
  6. Kb. 3-4 nap alatt beérik. (Én már a 3. napon kóstolni szoktam, hogy végre jó-e már:) Ha beért az uborka, 7 dl-es csavaros tetejű üvegekbe átteszem, a levét rászűröm, a hűtő aljában hetekig eláll.
  7. Nem puhul meg, ropogós, friss marad. 
  • költség: 600 Ft
  • elkészítettem: 20 alkalommal




Kovászos uborka 4. -burgonyával érlelve recept


Barátnőmtől tanultam ezt az eltevési módot. Azért szeretem, mert nem lesz a leve olyan zavaros, mert nincs benne kenyér és a burgonyától kemény, ropogós marad az uborkánk. Gondolom a burgonya keményítőtartalma miatt :).

hozzávalók / 10 adag

ajánlat

Természetessen kisebb adagban is el lehet készíteni. Jó étvágyat hozzá!


elkészítés

  1. Az uborkákat nagyon jól megmossuk, a burgonyát megpucoljuk és félbevágjuk.
  2. A kaprot lemossuk és a fokhagymát megpucoljuk
  3. A tiszta üveg aljára tesszük a fokhagyma, burgonya, és a kapor felét.
  4. Az uborkát tetszés szerint bevágjuk, félbe vagy négy felé, de ne vágjuk teljessen szét /az egyik végén egyben maradjanak/.
  5. Rakjuk sorba az üvegbe és a tetejére tegyük a megmaradt fokhagymát, kaprot és burgonyát.
  6. Langyos sós vízzel felöntjük és egy darab alufóliával letakarjuk a tetejét.
  7. Kitesszük a napra és kb. 3-4 nap múlva,  ha süt a nap és meleg van, már jó is az ubink.
  8. Ekkor kiszedjük egy másik üvegbe vagy zárható tálba az uborkákat. A  levét ráöntjük és hűtőben tároljuk.


  • költség: 400 Ft
  • elkészítettem: 100 alkalommal


Kovászos uborka 2. recept

A szomszédasszonyomtól tanultam a kovászos uborka készítésének ezt a változatát. A kenyérrel erjesztett uborka nálam sokszor
elpuhult, nem volt elég ropogós.  Ez az ecetes változat garantálja, hogy ropogós marad az uborka és az íze teljesen olyan, mint amit kenyérrel erjesztettünk.

hozzávalók / 2 adag



ajánlat

Csak nagyon friss, apró méretű ( 10-12 cm-es ) és nem túl duci uborkából készítsük.


elkészítés

  1. A vizet elkeverjük a sóval és az ecettel, felforraljuk és langyosra hűtjük.
  2. Az uborkát alaposan megmossuk, a végeit levágjuk, megízleljük, hogy nincs-e  közte keserű, ha van, azt kidobjuk, mert képes tönkretenni az egész üveggel.
  3. Éles késsel három-három egymással szemközti, hosszanti metszéssel bevagdossuk az uborkát úgy, hogy azért egyben maradjon.
  4. Egy közepes méretű ( 1,7 literes ) uborkás üvegbe szorosan belerakosgatjuk az uborkát és közédugdossuk a kaprot, valamint a szőlőlevelet.
  5. Ráöntjük a sós, ecetes levet , lefedjük és kitesszük a napra. Kb 3 nap alatt megerjed és szép sárgászöld lesz az uborka.
  6. Megkóstoljuk és ha már jónak találjuk, kiszedjük egy másik üvegbe, rászűrjük a levét. A hűtőben tároljuk, amíg el nem fogy.


  • költség: 290 Ft
  • elkészítettem: 32 alkalommal


Kovászos uborka - 3 napos recept





Sztori: Nagyi recept. Aztán mikor már nem voltam gyerek, hanem külön családom volt, hát elkértem, és magam csinálom azóta. :)

hozzávalók / 4 adag

  • 2,5 kg kovászolni való uborka , 6 nagyobb gerezd fokhagyma
  • 4 szál kapor (nekem a kertből van, ha zöldségestől vesszük, akkor egy csomó) , 2 ek só , 1,5-2 l langyos víz , 1 közepesen vastag szelet kenyér

elkészítés

  1. Előkészítünk egy 5 l-es befőttes üveget. Az uborkákat alaposan megmossuk, a végeit levagdossuk, valamint az oldalát egy hegyes késsel három helyen megvágjuk.
  2. A kaprot szintél jól megmossuk, a fokhagymagerezdeket megpucoljuk, és kicsit bevágjuk a gömbölyű részen.
  3. 1 l langyos vízben elkeverjük a két evőkanál sót.
  4. Az üveg aljára befektetjük a kapor felét, majd elkezdjük belerakosgatni az uborkákat állítva. Ha leraktuk az első sort, két gerezd fokhagymát teszünk az oldalába. Berakjuk a következő sort, megint két fokhagyma. Az utolsó sort is belerakjuk az üvegbe, a maradék két gerezd fokhagymából egyet közéjük rakunk, egyet az oldalára.
  5. A sós vizet az uborkákra öntjük, majd még annyi langyos vizet, hogy az üveg nyakáig érjen. A kapor másik felét rátesszük az uborkák tetejére.
  6. A szelet kenyeret egy ritka szövésű, tiszta fehér vászonba csavarjuk, és így tesszük rá a kaporra. Az üveget egy darab alufóliával lezárjuk, és napos helyre tesszük. Ha szép idő van, akkor kb. 2,5 - 3 nap alatt nagyon finomra kovászolódik.
  7. Tipp: Téliesíthetitjük a kovi ubit, ha a levét finom vásznon átszűrjük, és egy bögre víz hozzáadaásával alaposan átforraljuk. Az uborkákat 3 l-es üvegekbe lazán - fontos hogy ne nyomódjon és szoruljon! - belerakjuk, és az átforralt, teljesen lehűtött levet ráöntjük. Késhegynyi szalicil a tetejére, lezárni, és hűvös helyre tenni. Ha nem nyormorodott meg az ubi az üvegbe rakáskor, akkor bizony télen is olyan ropogós lesz, mint amikor nyáron elkészül!
  • költség: 600 Ft
  • elkészítettem: 50 alkalommal


Koviubi (Kovászos uborka 3.) recept

Dédnagymamám császári és királyi savanyúságszállító volt, ez az ő eredeti receptje.



hozzávalók / 4 adag












ajánlat

Tipp: 
Ha cserbenhagyna bennünket az időjárás, állítsuk az üveget egy forró vízzel teli vödörbe és ügyeljünk rá, hogy ne hűljön ki.

elkészítés

  1. Az uborkát nagyon alaposan, folyóvízben, körömkefével megtisztítjuk, egyik végét körülbelül a kétharmadáig négybe vágjuk.
  2. Egy ötliteres üvegbe töltjük úgy, hogy közédobjuk a megtisztított, megmosott fokhagymát és a tormát. Annyi helyet hagyunk az üvegben, hogy a tetejére ráférjen majd a kapor és a kenyér.
  3. Hozzáadjuk a sót, és forrásban lévő vízzel felöntjük.
  4. Tetejére jön a kapor és a kenyér, illetve egy kistányér, utána jöhet a napfürdő.
  5. A második nap végén levesszük a kenyeret és további egy napig érleljük.
  6. Amikor kész, hideg vízzel leöblítjük és hűtőben tartjuk - arra a kis időre..... :).




3-4 napos kovászos uborka recept

Mindig is azt hittem, hogy nem szeretem a kovászos uborkát. De amikor ezt az édesapám által készítettet megkóstoltam, rögtön megváltozott a véleményem. Persze az is lehet, hogy bizonyos ízekhez, állagokhoz fel kell nőni, de ez a recept vitathatatlanul a legfűszeresebb, és legösszetettebb ízű, amit valaha ettem.

hozzávalók / 8 adag

  • napsütéses nyári idő (borús, hűvös időben 5-7 nap allatt készül csak el
  • 2 kg uborka , 2-3 szál kapor szárastól vagy 2 tk szárított morzsolt kapor
  • 2 tk szárított csombor (borsikafű) , 1 tk bazsalikom , 1 csipet tárkony
  • 1/2 tk egész fekete bors , 1 tk mustármag 1 tk koriander
  • 3 cikk fokhagyma ,1 szelet kenyér , 2 ek só , 2 l langyos víz


elkészítés

  1. Az uborkát jó alaposan megmossuk, és hosszában elnegyedeljük úgy, hogy a végén hagyunk 1 cm-t, ami összetartja az uborkát
  2. Egy 3 literes üveg aljára helyezzük a kaprot, rászórjuk a csombort, a bazsalikomot, és a tárkonyt.
  3. Ezután beletesszük az uborkákat is, függőlegesen, szorosan egymás mellé. Két sorban fog csak elférni a 2 kg uborka.
  4. Ha már az összes uborka az üvegben van, jöhet rá a többi fűszer: fekete bors, mustármag, koriander, majd a fokhagyma megpucolva és 1 szelet kenyér.
  5. Langyos vízben feloldjuk a sót, literenként 1 evőkanányit, és az üveget teleöntjük.
  6. 2 nap után kivesszük a kenyeret az üvegből, ha szükséges feltöltjük vízzel, mert a vízből kilógó uborka megpuhul vagy megromlik.
  7. 3-4 nap után az uborkákat kivesszük az üvegből, kisebb befőttes üvegekbe tesszük át, a levet leszűrjük, és a befőttes üvegekbe öntjük. Ha 1 evőkanál ecetet is öntünk rá, akkor pár hétig is eláll a hűtőben. A képen látható mennyiség 1 kg uborka.
  • költség: 500 Ft
  • elkészítettem: 10 alkalommal


Kovászos uborka Mercedestől recept

A legegyszerűbb, leggyorsabb és számunkra legfinomabb kovászos uborka recept. Ha elkészült, akkor szűrjük le a levét, tegyük bele az uborkákat, és rakjuk hűtőbe.

hozzávalók / 12 adag

  • 2,5 kg kovászolni való uborka 1 nagy csokor kaporvirág
  • 2 gerezd fokhagyma , 1,9 l langyos víz

elkészítés

  1. Az uborkákat jól megmossuk, végeit levágjuk, három helyen hosszában bevagdossuk.
  2. Egy 5 literes befőttes üveget jól kimosunk. Az aljára fektetjük a kapor 1/3-át, majd erre tesszük az uborkákat, jó szorosan egymás mellé. Majd megint egy kis kapor, 1 fokhagyma és uborka jön, majd megint egy sor ubi, majd a maradék kapor és a fokhagyma.
  3. A kenyérrel befedjük, majd a langyos sós vízzel felöntjük úgy, hogy a víz ellepje a kenyeret.
  4. Egy tányért teszünk az üveg szájára.Félárnyékos helyre 3 napra kitesszük. (Én néha megforgatom az üveget.)
  • költség: 500 Ft
  • elkészítettem: 10 alkalommal


Kovászos uborka recept

A kovászos uborka az egyik legegyszerűbben elkészíthető savanyúság, ami a legtöbb magyaros ételhez illik. Én nagyon szeretem. Remélem most is jól sikerül, csak kicsit aggódom, mert nincs még nagyon meleg. Az erjedéshez pedig meleg és napfény kell.

hozzávalók / 4 adag

  • 2 kg uborka (kisebbek, a mennyiség az üveg nagyságától függ)
  • 1 csokor kapor 1.5 l víz (forró) ,  ízlés szerint (literenként 1 púpozott ek) , 4 gerezd fokhagyma 1 szelet kenyér (vastag fehér vagy 1 zsemle)


elkészítés



  1. Lábasban felteszünk vizet forralni, a víz mennyisége az üveg méretétől függ. 1 liter vízhez kimérünk 3 dkg sót, amit a vízbe teszünk, és azzal együtt forraljuk.
  2. Az uborkát megmossuk és a két végét 2-3 cm hosszan bevágjuk. Az uborkát ezután üvegbe tesszük és beledobjuk a fokhagyma gerezdeket. Az uborka tetejére tesszük megmosott kaprot, és a kenyeret vagy a zsemlét.
  3. A forró sós vizet merőkanál segítségével rámerjük az uborkára, úgy, hogy a folyadék a kenyeret is ellepje. Egy tányért teszünk a tetejére, és 4-5 napig kitesszük a napos teraszra.
  4. Levesszük a tetejéről a kenyeret, az uborkákat egy dobozba áttesszük. Az uborka levét egy szűrő segítségével ráöntjük. Szerintem lehűtve a legjobb.



Kovászos uborka 6. recept



Mint a képen látjátok, minden időben, minden helyen alkalmazkodom a körülményekhez. Ez az adag uborka 2 db 5 literes üvegre elegendő. Épp a Tiszán voltunk, mikor kaptunk egy  láda uborkát, hát  eltettem belőle egy keveset...  Szépen megérett a sátor mellett... Nagyon finom lett, kompenzálta a  bográcsos csülökpörkölt koleszterin szintjét:)) 




hozzávalók / 10 adag

ajánlat

Megjegyzés:
Nem puhul meg, és sokáig eláll.

elkészítés

  1. Az uborkát alaposan megmossuk, végeit levágjuk, közepét beirdaljuk. (Végeinél egyben marad, közepénél teljesen átvágom.)
  2. A tormát, fokhagymát megpucoljuk, megmossuk.
  3. Az üveg aljába kaprot, babérlevelet, fokhagymát, tormacsíkokat teszünk, erre rakjuk az uborkákat.
  4. Tetejére szintén kaprot és egy szelet kenyeret teszünk.
  5. A vízben feloldjuk a sót, és ráöntjük az uborkára.
  6. 2-3 napig érik a napon.
  7. Ha kész, kiszedjük a léből, leöblítjük, lecsöpögtetjük, és egy zárható tetejű edényben hűtőbe tesszük.


  • elkészítettem: 50 alkalommal


Kovászos uborka Fahéj konyhájából recept


A kovászos uborka legegyszerűbb változata. Van, aki fokhagymával, tormával, borssal fűszerezi, de mi így szeretjük, ilyen egyszerűen. Nagymamám is így készítette, s emlékszem, mennyire örültünk mi gyerekek, mikor megláttuk a kút tetején a nagy üveget teli uborkával, ami a szemünk láttára változott napról napra finomságos csemegévé a ragyogó napsugárban. Aztán nagytata meghozta a boltból a friss kenyeret (akkor ők már nem sütöttek), nagymama megkente finom házi zsírral, és azt kaptuk kovászos uborkával uzsonnára. Mérhetetlen mennyiséget meg tudtunk enni, mert ez így együtt a végtelennek tűnő csodálatos nyári szünet kellős közepén maga volt a mennyország.
Én most a vadkovászos kenyeremből raktam a tetejére, úgyhogy ez most duplán kovászos.:)
Közben eltelt három nap, és tökéletes, mellékíz mentes kovászos uborkáim lettek! Tehát kiváló hozzá az élesztőmentes kovászos kenyér.



hozzávalók / 6 adag

  • 2 kg friss uborka , 1 nagy csokor kapor 2 púpozott ek só , kb. 2 l víz

ajánlat

Csak akkor kezdjünk bele, ha szép meleg napok ígérkeznek! Különben nem savanyodik, csak szenved a levében, az íze se lesz jó, kidobhatjuk az egészet.


elkészítés

  1. Az uborkákat alaposan megmossuk, a kocsányukat és a virág helyét levágjuk. Éles, hegyes késsel hosszában két helyen, egymásra merőlegesen átvágjuk az uborkákat úgy, hogy a két végük azért egyben maradjon.
  2. A megmosott kaprot egy 5 l-es (vagy két kisebb) üveg aljára fektetjük, majd szorosan egymás mellé belepakoljuk az uborkákat. A tetejére egy szikkadt kenyércsücsköt teszünk.
  3. 2 l langyos vízben elkeverünk 2 púpozott ek sót, majd ezt a levet az uborkákra öntjük. Az üveg tetejét lazán letakarjuk, hogy ne mehessen bele piszok.
  4. Meleg helyre, pl. ablakpárkányba tesszük, de tegyünk alá tálat vagy tálcát, mert kifuthat a leve.
  5. Másnapra megzavarosodik. Néhány nap múlva már jellegzetes savanykás szagot áraszt. Amikor már jónak érezzük (ez 3-4 nap múlva lesz), kivesszük a kenyeret, s az uborkát levével együtt a hűtőben tároljuk tovább. Ha nem fogy el pár nap alatt, és a leve már túlsavanyodik, kivesszük a levéből, és jól zárható üvegben, edényben még tovább is eltartható.
  • költség: 650 Ft
  • elkészítettem: 50 alkalommal

Kovászos uborka wasy konyhájából recept


Nagymamám kovászos uborkáit ketten, édesapámmal fogyasztjuk nagy lelkesen, de ahogy a mama is és én is egyre idősebbek vagyunk, próbálom ellesni tőle a különböző recepteket, hogy majd az én unokáim is ehessenek olyan finomakat, mint én gyerekkorom óta. Így született ez a receptkönyv, és az én próbálkozásaim - mivel a papírokat mindig elveszítem, gondoltam, most megpróbálom elektronikusan gyűjteni a hagyományt. :) Észrevétel: a megadott ár arra az esetre értendő, ha az uborkát magunk termesztettük - nem tudom, mennyibe kerül a piacon.





hozzávalók / 10 adag




elkészítés

  1. Először is mossunk el tisztára egy 5 literes befőttes üveget.
  2. Mossuk meg az uborkákat, majd vágjuk le a végüket, és irdaljuk be őket (hosszanti metszéseket ejtünk az uborkán, melyek nem érnek a végéig, így egyben marad az uborka, bár gyakorlatilag felszeleteltük 6-7 gerezdre).
  3. A befőttes üveg alját béleljük ki kaporral. Az uborkákat függőlegesen tegyük be az üvegbe, szorosan egymás mellé.
  4. Öntsük fel annyi langyos vízzel, hogy ellepje az összes uborkát. Ezután szórjunk rá egész borsot és sót. A sót ne spóroljuk ki a receptből, mert bár elsózni is el lehet, de ha keveset teszünk belőle, kovászos uborkánk nem kellemesen megerjed, hanem megbüdösödik.
  5. A víz tetejére tegyünk egy evőkanálnyi lisztet, majd egy karéj kenyeret (akkora szelet legyen, hogy az üveg száját teljesen lefedje, a víz ne érintkezzen máshol a levegővel, csak a kenyéren keresztül).
  6. Végül fedjük le egy írólappal, rögzítsük ezt befőző gumival, és tegyük az üveget napos, meleg helyre 1-2 hétre.
  • költség: 200 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal


Kovászos uborka Zsuffa konyhájából recept



Szerintem ez a legfinomabb kovászos uborka recept, semmi flanc, egyszerű, és mégis nagyszerű!!! Én nyáron folyamatosan csinálok, mert nagyon sokat képesek vagyunk megenni belőle a férjemmel.


hozzávalók / 6 adag

  • 1,8 kg kovászolni való uborka , 2 l víz , 6 dkg só , 1 zsemle
  • 2 gerezd fokhagyma , 1 cs kapor

elkészítés

  1. Az uborkát megmossuk, levágjuk a két végét, az oldalán 3 hosszanti bemetszést ejtünk
  2. Felforraljuk a vizet, beletesszük a sót, éshagyjuk kicsit kihűlni.
  3. Egy 5 literes edény aljába belefektetjük a zsemle felét, rá a megpucolt fokhagyma gerezdet és a csomag kapor felét.
  4. Belerétegezzük az üvegbe az uborkákat.
  5. A tetejükre ugyanúgy ráfektetjük a zsemle és a kapor másik felét, majd a fokhagymát.
  6. Ráöntjük a vizet, hogy teljesen ellepje.
  7. A víz maradékából hagyjunk meg egy bögrényivel, hogy utána tudjunk önteni esetleg.
  8. 3-5 nap alatt kész, ha napos helyre tesszük.
  • költség: 500 Ft
  • elkészítettem: 25 alkalommal


Kovászos uborka Iluska konyhájából recept


Évek óta készítem ezt a változatot. Mindig ropogós kovi ubit kapok.
Mikor a forró vizet öntjük rá, tegyünk az üveg alá egy kést pengéjével, nehogy elrepedjen az üveg!


hozzávalók / 3 adag

  • 1 kg nagyobb méretű uborka 1-2 szál kapor barna kenyér
  • 1 l víz  / 2 ek só


elkészítés

  1. Az uborkákat jól megmossuk.
  2. Tisztára mosott üveg aljára kaprot teszünk. Levágjuk az uborkák két végét, majd feléig merőlegesen bevágjuk. Üvegbe rakjuk. Tetejére is teszünk kaprot.
  3. Literenként 2 lapos ek sóval vizet forralunk.
  4. Egy jókora barna kenyér dumóval lezárjuk a zöldségünket. A forró vizet ráöntjük az  uborkára.
  5. Napfényre tesszük, és akkor jó, mikor elveszti zöldes színét, és sárgásba megy át. Ez kb. 4-5 nap.
  • költség: 450 Ft
  • elkészítettem: 30 alkalommal



Kovászos uborka 7. - télire recept



Anyukámtól tanultam, aki gyerekkorom óta így rakja el télire a kovászos ubit. És milyen jó karácsonykor is enni belőle!


hozzávalók / 4 adag





elkészítés

  1. Ízlés szerint elkészítjük a kovászolni való uborkát. 2-3 nap alatt megérleljük.
  2. Ha megérett, leszedjük a kenyeret a tetejéről, az uborkákat egyenként folyó vízzel leöblítjük a kenyérdaraboktól.
  3. 7 dl-es üvegekbe rakjuk.
  4. A vizet sűrű szövésű szűrőn vagy anyagon átengedjük.
  5. Felforraljuk, kevés szalicilt teszünk bele, és elkeverjük, hogy a szalicil ne legyen benne csomós.
  6. Majd ha teljesen kihűlt, ráöntjük az uborkára, lezárjuk a tetejét, és mehet a polcra.


  • költség: 600 Ft
  • elkészítettem: 40 alkalommal

Kovászos uborka Tetra konyhájából recept


Sokáig a felmenők feladata volt a koviubi elkészítése. Majd, hogy önálló háztartásba költöztem, kénytelen voltam magam is elkészíteni a csodás nyári savanyút. Ahány ház, annyi szokás, így az ötleteket több helyről merítettem. Köszönet érte a család nagy asszonyainak! :)

hozzávalók / 4 adag

  • 1,5 kg kovászolni való uborka , kapor 2-4 gerezd fokhagyma
  • 1-2 szőlőlevél + kacs (elhagyható) , egész bors ízlés szerint
  • 3 dkg só / 1 l víz , kovászos kenyér / zsemle , sok-sok napfény

elkészítés

  1. Az uborkákat alaposan megtisztítjuk.
  2. 2 l vízhez hozzáadok 6 dkg sót, és feltesszük forrni.
  3. Az uborkák végeit lenyessük, majd négybe vágjuk úgy, hogy a metszések végei ne érjék el az uborka csúcsát.
  4. Szép szorosan elhelyezzük az ubikat egy közepes méretű befőttes üvegbe.
  5. A réseket kaporszárral töltjük ki. 
  6. Beledobáljuk a fokhagymát, és a tetejére ráhelyezzük a maradék kaprot.
  7. Az üveg száját "betapasztjuk" a kovászolt kenyérrel vagy zsömlével. 
  8. Felöntjük a felforrt sós vízzel úgy, hogy a kenyeret is ellepje.
  9. Az üveg tetetjét egy kistányérral lefedjük.
  10. Irány napozni!
  • költség: 500 Ft
  • elkészítettem: 5 alkalommal


Kovászos uborka ahogy Nerovedova készíti recept


Ki ne szeretné nyári melegben a finoman behűtött kovászos uborkát, akár magában is. A mi családunkban 2 naponta kell készíteni, mert mire a második adag beér, addigra elfogyott az első. Ezt az elkészítési módot édesanyámtól tanultam, és mindenki imádja, hiszen ízletes és ropogós az eredmény.

hozzávalók / 4 adag

  • 3 kg kovászolni való uborka (ha lehet, egyforma méretűek)
  • 2,5 l langyos víz , 4 csapott (!) ek só , 1 csokor kapor
  • 1-2 szelet kenyér 3-4 ek liszt


elkészítés

  1. Az uborkákat legalább 2 vízben alaposan (!) megmossuk, a végeiket levágjuk, majd mindkét irányból bevágjuk (egymásra merőlegesen).
  2. Egy tiszta 5 literes (!) befőttes üveg aljára szórjuk a lisztet, majd szép sorban beleállítjuk az uborkákat (2 sor belefér, és a tetejére még el lehet fektetni).
  3. Rátesszük a kaprot és a kenyeret.
  4. A langyos vízben feloldjuk a sót, majd ezt a sós vizet óvatosan az uborkára öntjük.
  5. Egy kis tányérral lefedjük, és jó napos helyre tesszük (2-3 nap), hogy megérjen.
  • költség: 1000 Ft
  • elkészítettem: 40 alkalommal


Ropogós csemege uborka télire



Nincs is annál bosszantóbb, amikor elveszti színét, ropogósságát, netán elromlik a gondosan eltett ecetes ubi. Tudnivalók következnek az uborkasavanyításról!




Érdemes nekiállni az egyik legkedveltebb savanyúság házi eltevésének, mert így a töredékéből az asztalra varázsolhatjuk a téli ételek népszerű kiegészítőjét, és nem kell megalkudnunk a bolti ízével, magunk állíthatjuk be az ecet–cukor arányt (ki a csemegésebb irányt, ki az ecetesebb ízt kedveli).
Az uborkáról
  • Ideális méret nincs, abszolút ízlés kérdése, hogy mekkora uborkák kerülnek az üvegekbe: valaki az apróbb (3–6 cm-es) savanyú uborkákat szereti (pepecselősebb tisztítása ellenére), mások a nagyobb (7–10 cm-es) ropogtatnivalóra esküsznek (lehet pusztán praktikus megfontolásból).
  • Mint minden télire szánt befőtt, savanyúság esetében, itt is érvényes: csak ép, egészséges uborkát tegyünk el. Ami pöttyös vagy hibás, rakjuk félre, és készítsünk belőle egy jó kis uborkasalátát például.
  • NoSalty-tipp: Mielőtt nekilátunk az uborka tisztításának, mindig kóstoljunk meg egyet-kettőt, nem keserű-e, nehogy hiába fáradozzunk.
    Minden egyes uborkát alaposan dörzsöljünk át hideg vízben. Ehhez javasoljuk a dörzsi szivacs használatát a körömkefe helyett, ui. a kefe sörtéje könnyen felsértheti az uborka héját, és ettől megromolhat az egész adag.
  • Tisztítás után mindig bő vízben, többször egymás után, alaposan mossuk át az uborkákat.
A módszerekről
Alapvetően két fő metódus közül választhatunk, ha uborkasavanyításra adjuk fejünket: vagy hideg vizes vagy meleg vizes eljárással tesszük el az uborkát. (A módszerek lényege a nevükben: előbbi esetében hideg felöntő lével öntjük nyakon az uborkákat, míg az utóbbi esetében felforraljuk a tartósító levet.)
  • Ezen a két irányon belül számtalan változat létezik: van olyan recept, amely szerint csak összekeverjük a felöntő léhez valókat, az uborkákat az üvegekbe rendezzük, ráöntjük a lét, lezárjuk, és mehet a kamrapolcra. Más receptúra szerint mindent bepakolunk az üvegbe (uborkát és fűszereket), erre jön a víz, lefedjük, és összerázzuk. A forrázós módszeren belül is nagy különbségek mutatkoznak: akad, aki száraz dunsztba teszi az üvegeket, van, aki vízben kidunsztolja, van, aki egyszer forrázza az uborkát, míg más kétszer, háromszor is felönti, leönti, forralja a levet.
  • Keressük meg a nekünk szimpatikus eljárást, vagy még jobb, ha van egy jól bevált családi recept vagy ajánl valaki egyet, amire esküszik, és ha tényleg jól működik és tetszik is, örüljünk, hogy megtaláltuk, sok értelme nincs váltogatni a módszereket.
A kiszerelésről
Családja válogatja, és persze az étvágy, milyen mennyiségben fogy télen az uborka, és főként, hogy egyszerre mekkora üveget lesz érdemes megnyitni. Tehetjük az uborkákattöbb, kisebb üvegbede választhatjuk a hordós/vödrös nagy tételes kiszerelést is. Ez utóbbi esetében fokozottan ügyeljünk a tisztaságra, nehogy az egész kárba vesszen.
A fűszerezésről
A vízen, az eceten, a cukron és a són kívül a felöntő lébe kerülhetnek még egész  borsszemek, babérlevél, szegfűbors, mustármag, csomborkoriandermag, kapor, torma, de akár még karikákra vágott vöröshagyma is.
Ropogósság és élénkzöld szín
Tegyünk a felöntő léhez kevés borként és/vagy szódabikarbónát, segítenek megőrizni a ropogósságot és a szép színt. Mindegyikből egy-egy késhegynyit adva 1 liter léhez, garantáltan nem fog megpuhulni az uborkánk és megtartja eredeti árnyalatát is.
Az ecetes uborkán túl
Nemcsak savanyú uborka kerülhet a kamrapolcra, készítsünk idén kovászosat is télire vagy svéd uborkát, sőt még uborkasalátát is eltehetünk.





Káposztasavanyítás hordóban recept

Évekkel ezelőtt az interneten vettem egy 35 literes káposztasavanyító hordót. Receptet nem találtam hozzá, a működését nem ismertem, fogalmam sem volt, hogy mennyi káposzta kell bele, le kell szorítani a káposztát vagy sem. 
Így kísérletezni kezdtem. Az első évben 20 kg káposztát vettem, ezt legyalultam sóztam, fűszereztem, majd egy falappal leszorítottam az edényben. Működött, de a leszorítás elég macerás dolog a cserép adottságai miatt. 
Idén már 32 kg káposzta jött haza a piacról, és leszorítás nélkül került a hordóba.
Az interneten böngészve látom, hogy  sok helyen lehet kapni káposztasavanyító cseréphordót.
Léteznek kisebbek - nagyobbak,10-50 literes méretig. Ezért úgy gondoltam, megosztom a tapasztalataimat.
Savanyú káposztát készíthetünk bármilyen, tiszta, zárható edényben. Vödörben, 5 literes dunsztos üvegben ...stb, azonban ezeknél az edényeknél fontos, hogy a káposzát leszorítsuk, hogy az erjedéskor keletkező gázok ne nyomják fel a káposztalé tetejére a szálaskáposztát.
Úgy vettem észre, hogy literenként 1 kg káposztát számolhatunk.
Fűszerezni sokféleképp lehet. Tegye mindenki saját ízlése, elképzelése szerint, azonban a só mennyiségén nem érdemes változtatni. A káposztánkhoz tehetünk kaprot, borsikafüvet, birsalmát, meggyfalevelet, fehérbort, tormát (ezt sajnos nem kaptam a piacon). 
Remélem, a recepttel sokaknak segítettem, jó étvágyat kívánok!


hozzávalók / 12 adag

  • 30 kg fejes káposzta , 1 kg ó (asztali, nem jódozott, nem finomított)
  • 20 g szemesbors , 20 g köménymag  , 30 szem borókabogyó
  • 1 cs babérlevél (5 g)  , 6-7 db fűszerpaprika (száraz, felfűzött)
  • 1 kg vöröshagyma

ajánlat

Fontos:
  1. Soha ne nyúljunk kézzel a hordóba! Használjunk fa vagy műanyag csipeszt. Esetleg húzzunk gumikesztyűt vagy nylonzacskót a kezünkre. A csipeszek legyenek mindig tiszták. 
  2. Amennyiben nem fagymentes helyen tartjuk a hordót, távolítsuk el a pereméről a vizet. Ellenkező esetben, csak a tavaszi olvadáskor férünk hozzá a savanyú káposztánkhoz. 
  3. Ha nem hordóban, hanem vödörben, vagy üvegben savanyítunk, előfordulhat, hogy erjedéskor túl sok lé képződik. Ez a lé kifolyhat az edényből, ezért tegyünk a vödör vagy üveg alá egy nagyobb edényt, így nem folyik szét mindenhol a káposztalé.

elkészítés

  1. Minden edényt, gyalut, kést, vágódeszkát, mérőpoharat, a fűszerpaprikát is! alaposan elmosunk, szárazra törlünk. Nagyon fontos, hogy minden tiszta legyen, mert ellenkező esetben megromlik a káposztánk.
  2. Eltávolítjuk a fejes káposzta külső leveleit, félbevágjuk, kivágjuk a torzsákat. 
  3. Fél marék sót szórunk a hordó aljába, ezt letakarjuk néhány egészséges és tiszta káposztalevéllel.
  4. Elkezdjük legyalulni a káposztát, én nagyjából 2 kg-os adagokban gyalultam egyszerre, majd ez ment a cseréphordóba.Vigyázzunk! A kés(ek) élesek!
  5. Minden sorra 6 dkg só (1 kg káposzta 3 dkg só), néhány szem borókabogyó és bors, teáskanál köménymag, 3-4 babérlevél, 1-2 fűszerpaprika kerül. Ezt finoman hozzáforgatjuk a szálas káposztához, és ököllel alaposan ledöngöljük. A harmadik réteg döngölésénél már fel kell jönnie a káposztalének. A hordó töltésénél és a döngölésnél használjunk gumikesztyűt!
  6. Ha már a hordó harmada megtelt, tehetünk bele egészben hagyott káposztafejet. Ebben az esetben vágjuk ki a káposzta torzsáját, de a fejet hagyjuk egészben. Az így keletkezett lyukat, töltsük fel sóval. A talpára állítva tegyük a hordóba, köré és fölé szálas káposzta kerüljön, alaposan ledöngölve. Az idén én kihagytam, sok helyet foglal a hordóban. :) 
  7. A cserépedénynek nem kell csurig lennie, hagyjunk 10-20 cm  - vagy, ha kevesebb a káposztánk, több helyet - az edény peremétől. 
  8. Gyaluljunk le néhány fej vöröshagymát, szedjük szálaira, és ezzel szórjuk meg, az utolsó réteg káposztát, dobjunk rá néhány szem borsot, borókát, babért. Tisztítsuk meg az edény száját és a víztartó árkot. A vöröshagyma el is maradhat, de azontúl, hogy jó ízt ad a káposztának, meggátolja a rosszindulatú baktériumok elszaporodását.
  9. Tegyük rá a fedőt, helyezzük a hordót a helyére, töltsük fel a víztartó árkot tiszta vízzel.
  10. A hordót állítsuk meleg helyre, a konyha egy sarkába, vagy olyan helyre, ahol nem zavar minket. Fontos, hogy az erjedés kezdetén 20-25 fokos helységben legyen. Ha hidegebb van, nem, vagy csak nehezen indul meg a tejsavas erjedés, a káposzta megkeseredik, megromlik. Néhány óra elteltével, már hallani lehet, ahogy buborékok pattannak szét a vízben. : )
  11. Miután alaposan forr, már kimehet hűvösebb helyre, miután leáll az erjedés, (2-3 hét) mehet a garázsba, pincébe, spájzba, erkélyre. Hűvös, száraz helyen biztos, hogy friss, ropogós savanyúkáposztánk lesz egész télen.
  • költség: 5000 Ft
  • elkészítettem: 5 alkalommal



Savanyúság lé - uborkához recept



Ezt a savanyúságlevet egy nagyon jó ismerősömtől kaptam, sajnos már nem él , de ahányszor uborkát teszek el mindig eszembe jut. Szeretettel gondolok rá, mert azóta ez a családom kedvenc savanyúsága.


hozzávalók / 4 adag

5 literes üveghez: , 2 l víz , 2,5 dl 20% -os ecet , 25 dkg cukor
  • 1 ek só , 1 mk szalicil , 1 mk borkén , 1 mk szódabikarbóna
  • egész fekete  bors , köménymag , 4-5 babérlevél , koriandermag
  • mustármag

ajánlat

Ugyanezt a levet használom az almapaprika eltevéséhez is.



elkészítés

  1. Az összetevőket beletesszük egy fazékba és felforraljuk.
  2. Mikor felforrt a lé, a végén adjuk hozzá a tartósítószereket.
  3. A keveréket lehűtjük és csak utána öntjük rá az uborkákra.
  • költség: 600 Ft
  • elkészítettem: 15 alkalommal


Hordós savanyúság recept



Én nekem 15 l-es cseréphordóm van, ebbe bőven belefért az uborka. Ha nagyobb hordónk van, ne féljünk almapaprikát, hagymát, zöldparadicsomot is közé tenni. A levet  pedig ismét készíteni hozzá, hogy ellepje az egész zöldséget. A pincében tárolom.
Az uborka árát nem tudom pontosan, mert én a kertemből szedtem.
Felbontás és megkóstolás után valami fantasztikus ízű....


hozzávalók / 10 adag

10 l-es edényhez: , 5 kg uborka , 4 l víz , 6 dl 20%-os ecet , 12 dkg só

elkészítés

  1. Elkészítjük a levet, alaposan elkeverjük. Beleöntjük a hordóba.
  2. Az uborkákat jól megmossuk, és belepakoljuk a lébe. Ha gondoljuk, tehetünk a tetejére egy műanyag tányért, amivel lenyomatjuk a zöldségeket.
  3. Rátesszük a tetejét, vizet öntünk a nútba, és várhatjuk a telet. Jó étvágyat!
  • költség: 1000 Ft
  • elkészítettem: 2 alkalommal



Savanyúság - télire recept



Bármilyen alapanyag, bármilyen mennyiségben felhasználható. A recept egységnyi lé. Ha lé marad ki, akkor azt üvegbe töltjük. Mi általában hordóban szoktunk savanyúságot eltenni, ha a paprikák beszívják a levet, akkor a maradék léből bármikor utántölthetünk.

hozzávalók / 1 adag

  • 4 l víz , 1 l 10% - os ecet 50 - 60 szem édesítő , 8 dkg só , 1 kk  borkénpor

elkészítés

  1. A hozzávalókat egy nagyobb edényben elkeverjük, és az üvegekbe készített savanyúságra öntjük.
  2. Az üvegeket lezárjuk, és a helyére tesszük.

Gyors nyári uborka Dorkától recept





Édesanyám minden nyáron készített ilyen uborkát, és gondoltam, én is el tudom ezt készíteni. 

hozzávalók / 5 adag

  • 0,5-1 kg uborka , nagy csokor kapor 2-3 gerezd fokhagyma
  • ecet ízlés szerint , cukor ízlés szerint , víz , só

elkészítés

  1. Megmossuk az uborkát, a végeit levágjuk, és négyfelé bevágjuk, és ezt egy edénybe tesszük.
  2. Rárakjuk a kaprot, majd a fokhagymákat.
  3. Készítünk ízlés szerint egy cukros ecetes vizet, majd ezt jól felforraljuk.
  4. Ha felforrt a víz, akkor fogjuk, és ráöntjük az uborkára.
  5. Hagyjuk hűlni, és ha kihűlt teljesen, akkor fogyasztjuk.
  • költség: 500 Ft
  • elkészítettem: 5 alkalommal




Kovászolt káposzta recept



 A kovászolt káposzta Erdélyben közkedvelt igazán. Fűszere: fokhagyma, kapor és borsikafű. A nyári káposzta savanyításhoz kiváló.
Többek közt a nyári töltött káposzta alapanyaga, ahol levét is használjuk felöntésül. Fogyókúrás, sovány leves vagy csülkös egytálétel, székelykáposzta is készülhet belőle.
 

hozzávalók / 4 adag

  • 3 kg káposzta (édes, fehér fejes (tetszés szerinti mennyiségben))
  • 3 ek  (púpozott ek) , 6 szelet kenyér (üvegenként 2 db)
  • 1.5 dkg élesztő (kg/ 0,5 dkg)

elkészítés

  1. A káposztát legyaluljuk, a torzsáját kivesszük. 1 kg káposztához 2-3 dkg sót adunk, elkeverjük.
  2. A sózott káposztát lazán üveg vagy cserépedénybe rakjuk, langyos vizet öntünk rá, annyit, hogy ellepje, letakarjuk két káposztalevéllel. Erre két szelet kenyeret teszünk, amelyre élesztőt morzsolunk. (Egy kilogramm káposztához fél dkg élesztő szükséges.)
  3. A kenyerek közé kaprot is tehetünk. A langyos vizet pótoljuk. A lefedett edényt 6-8 napig tartjuk napsütötte helyen. A megérett káposztáról leszedjük a kenyeret, levét átszűrjük, és jól befedjük.
  4. Hűtőszekrényben hetekig eláll.





Vödrös csemege uborka - Hideg csemege uborka 2. recept





Megmondom őszintén, a lustaság vitt rá a vödrös savanyúság elkészítésére.
Nem kell annyi üveget mosni, és sokkal gyorsabb ez a módszer. Ráadásul a családomnak sokkal jobban ízlik ez a fajta uborka.
Arról nem is beszélve, hogy sokkal kisebb helyen elfér, és mivel nincs nagy kamrám, a polcokon nem fér el sok üveg.
Kb. 8 éve így rakom el a savanyúságokat. Ez a lé nagyon jó az almapaprikához is.
Arra kell figyelni, hogy tényleg csemegeuborka méretű legyen az, amit elrakunk. Nem szabad fém eszközzel belenyúlni. Én rendszeresítettem erre egy facsipeszt.
Amikor enni akarunk belőle, csak kiszedjük a kellő mennyiséget, és már rakhatjuk is az asztalra.

hozzávalók / 4 adag

  • Uborka , rápattintható tetejű vödö , 6 l vízhez: , 30 dkg só , 1,5 kg cukor
  • 1 l 10%-os ecet , 1 cs szalicil/ nátrium-benzoát , 5 kk borkén
  • mustármag , koriander , kapor

ajánlat
Megjegyzés:
Én mindig egy nagyobb és egy kisebb vödörbe rakok. A kicsi vödörbe még belerakok két-három erős hegyes paprikát (a paprika erősségétől függ), és így lesz  csípős csemege uborkám is. Aki még nem kóstolta, ajánlom próbálja ki. Nagyon finom annak, aki szereti a csípőset.
Bármelyik 100 Ft-os boltban lehet kapni olyan vödröt, aminek rápattintható teteje van. A célnak tökéletesen megfelel.
 

elkészítés

  1. Az uborkát megmossuk.
  2. A hozzávalókat összekeverjük, és ráöntjük az uborkára.
  3. Lefedjük a vödröt.
  4. Az első 2-3 nap naponta 2-3-szor megkeverjük.



Svéd uborka recept



Kerestük az oldalon, hogy fent van-e ez a recept (ill. van-e valamilyen változat), de még nem találtam.
Mi már 20 éve készítjük, a nővéremtől kaptam anno.
Előfordul, hogy nincs időm 1 napig állni hagyni, így többszöri átkeverés, és pár óra után üvegekbe rakom.
Nagyon szeretjük. Néha előfordul, hogy csak úgy szimplán 1 picike salátás tányérral üresen megeszegetjük. :)
Ez az adag 2 db 1,5 l-es, 1 db 8,5 dl-es és 1 db 6 dl-es üvegbe elég.





hozzávalók / 8 adag

  • 4 kg uborka , 1 kg hagyma , 6 dl víz , 4 dl 20 %-os ecet , 8 dl cukor
  • 1 dl só , fél cs mustármag 1 kk nátriumbenzoát

elkészítés

  1. Az uborkát (héjasan) és a hagymát legyaluljuk.
  2. A vízet, ecetet, cukrot, sót, mustármagot és a nátriumbnzoátot összekeverjük, és hidegen a zöldségekre öntjük.
  3. Jól összekeverjük az egészet. 1 napig állni hagyjuk (többször megkeverjük), majd üvegekbe rakjuk.    
  4. Másnap fogyasztható (összérnek az ízek), illetve télire elrakható. (Ügyeljünk, hogy az üvegekbe rakáskor ne legyenek buborékok.)
  • költség: 1300 Ft
  • elkészítettem: 50 alkalommal




Ecetes cékla hordóban recept



Apósomtól kaptam 2 nagy festékes vödörnyi céklát, és nem volt otthon annyi sok üvegem, így gondoltam, hordóban is jó lesz.

hozzávalók / 12 adag

A céklához , 14 kg cékla 1 db torma (nagyobb)



A felöntőléhez





ajánlat

Én a savanyúságokat hűvös helyen tartom, így biztos nem romlik meg (spájz, kamra...)




elkészítés

  1. A céklát megmossuk, lecsípjük a gyökere végét, lábasba tesszük, és annyi vizet teszünk rá, hogy ellepje. Kb. 2 órát főzzük, akkor jó, ha hústűvel beleszúrva, puha a belseje is.
  2. Ha megfőtt, leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, és egy picit hagyjuk hűlni, majd meghámozzuk. Ismét leöblítjük, és tetszés szerint felszeleteljük. (Nekem van egy "hullámos" élű késem, azzal szeleteltem.)
  3. A tormát hasábokra vágjuk, és betesszük a céklával együtt a hordóba.
  4. Ezután elkészítjük a felöntőlevet: a vizet felforraljuk, beletesszük a sót, a cukrot, majd a köményt (én mikor ráöntöm a lét a savanyúra, leszűröm, mert nem szeretem benne a magokat, de ki-ki ízlés szerint járjon el), végül az ecetet és a tartósítószert.
  5. Tegyük félre a lét, és akkor öntsük a céklára, ha már langyosra hűlt.
  • költség: 2000 Ft
  • elkészítettem: 2 alkalommal





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése