2019. december 8., vasárnap

Befőző gép receptekkel


















Befőző gép receptekkel



Kedves Vásárlónk, kedves Háziasszonyok! A Befőző géppel új értelmet nyer a lekvárkészítés, egyszerűbb és egészségesebb lesz, mint hinnék!
A Weck befőző géppel való befőzés már több mint nyolc évtizede bizonyítja megbízhatóságát. A befőzési rendszer a következő két elven alapul:
  • Mikroorganizmusok elpusztítása: Élelmiszereinken élő természetes mikroorganizmusok (gombák, baktériumok), melyek az ételek megromlását idézik elő, elpusztulnak a befőzés során, így a befőttes üvegben rekedt levegő csíramentes lesz, így az elkészített élelmiszerek minősége évekig megőrizhetővé válik.
  • Megfelelő zárás biztosítása: A befőző gépben elkészített befőttes üvegekben a kihűlést követően a légnyomás lecsökken (vákuum keletkezik bennük), így az üveg fedele még erősebben záródik, elkerülve a külső környezetben lévő mikroorganizmusok bejutását.
Szabályok a sikeres befőzéshez:
  1. Mielőtt hozzálátna a befőzéshez gondosan vizsgálja át a befőttes üvegeket, fedeleket. Ellenőrizzehogy nincs-e rajtuk sérülés, csorbulás, repedés, korrózió stb. Amennyiben olyan üveget használ, melyhez tömítő gyűrű is tartozik, vizsgálja át azt is, mert ha hibás a gyűrű a befőtt nem fog légmentesen lezáródni és rövid idő alatt megromlik.
  2. tökéletes tisztaságnak óriási szerepe van a befőzés során! Befőzés előtt mossa el alaposan a befőttes üvegeket, fedeleket, tömítő gyűrűket meleg mosószeres vízben, majd öblítse le őket meleg tiszta vízben! A korábban már használt üvegeknél még alaposabban járjon el a szennyeződések eltávolításában! Szükség esetén merítse őket forrásban lévő vízbe néhány percig a tömítőgyűrűkkel együtt.
  3. Mielőtt forró élelmiszert (pl. előfőzött forró lekvárt) tesz az üvegekbe, tegye az üvegeket egy konyharuhára, így megelőzheti, hogy az üvegek megpattanjanak, eltörjenek.
  4. Befőttes üvegek helyes feltöltése
A hagyományos menetes fedelű befőttes üvegek esetében:
  • Habár a befőzést követően az ételek térfogata csökken, érdemes kb. 2 ujjnyival (2,5-3 cm) a perem alá tölteni a lekvárt, a folyékony ivólevet.
  • Folyékonyabb, szószos állagú ételeknél (pl. almaszósz) még nagyobb légrést hagyjon a perem alatt, a fedéltől kb. 3,5 cm-ig töltse az üveget.
  • Az olyan ételek esetében melyek megduzzadnak főzés során, csak az üveg ¾-éig töltse, kelt tészta esetében csak az üveg 1/2 –ed részéig.
  1. Édesítés
A befőttekhez, lekvárokhoz amennyiben cukrot használna, egy kevés hideg vízben feloldva, felforralva, majd kihűtve szirupként adagolja azt!
Az egyéb édesítéshez használt anyagokat pl. eritritol, stevia is mindig vízzel feloldva adja a befőtthez.
  1. Miután beletöltötte a lekvárt a befőttes üvegbe, törölje le óvatosan a peremét. Lehetőség szerint igyekezzen ne összekenni a befőttes üveg peremét!
  2. A sterilizált fedőket és tömítőgyűrűket vegye ki a vízből, hagyja egy kicsit száradni, majd még nedvesen tegye rá az üvegekre. (Ha tömítő gyűrűs üveget használ, tegye a peremre a gyűrűt, majd rá a fedelet óvatosan, úgy hogy a gyűrűt ne mozdítsa ki a helyéről!)
  3. Helyezze a rácsot az automata edény aljába, erre kerüljenek az üvegek. A befőző gépbe helyezett üvegeket egymás tetejére is teheti. Nem baj, ha az üvegek összeérnek, vagy hozzáérnek az edény falához. Úgy helyezzük el a befőttes üvegeket az edényben, hogy egy minimális terük legyen az esetleges elmozduláshoz.
  4. Miután elhelyezte az üvegeket a befőző gépbe, töltse fel vízzel. Addig töltse a tartályt, hogy a legmagasabban lévő üveg magasságának legalább ¾-éig érjen a víz. Az sem okoz problémát, ha az üvegeket teljesen ellepi a víz.
  5. Fontos!
Ügyeljen rá, hogy amikor elkezdi a befőzést az automatával, a vízfürdő hőmérséklete megközelítőleg meg kell, hogy egyezzen a befőttes üvegekben lévő élelmiszer (pl. forró lekvár, vagy hideg nyers zöldség)hőmérsékletével!
Miért fontos ez?
Ha pl. a befőttes üvegekbe hideg ételt tesz, a főző edénybe viszont meleg vizet, a víz a beállított hőmérsékletet túl hamar el fogja érni, viszont az üvegekben lévő élelmiszer nem fog ilyen hamar felmelegedni. Ez azért lehet probléma, mert az élelmiszer ebben az esetben nem fog a receptnek megfelelően a szükséges ideig az adott hőmérsékleten maradni, így a mikroorganizmusok nem fognak maradéktalanul elpusztulni, és a befőtt idő előtt megromolhat!
  1. Kérjük, minden esetben ügyeljen a receptekben megadott befőzési hőmérsékletre és időre!
Az előírt hőfokot a befőző gép bal oldali gombjával állíthatja be a megfelelő értékre. Amikor a kontroll lámpa ég, elkezdődött a melegítés. Amikor a készülék eléri a kívánt hőmérsékletet, a termosztát lekapcsol. Ilyenkor a kontroll lámpa elalszik.
befőzési időt a befőző gép jobb oldali gombjával állíthatja be a megfelelő értékre. (Amennyiben ez nincs, a kikapcsolásról Önnek kell gondoskodnia.) Az előírt befőzési időt a kontroll lámpa első lekapcsolásától kell számítani, a felfűtési időszak nem számít bele a befőzési időbe! A termosztát innentől kezdve automatikusan a beállított hőmérsékleti szinten tartja a vizet, fűt vagy kikapcsol a hőmérséklet függvényében. A kontroll lámpa ezt a folyamatot felvillanással, illetve kialvással jelzi.
  1. Amikor a megadott befőzési idő lejárt, szedje ki az üvegeket egy fogóval a befőző edény belsejéből!
A befőttes üvegeket ne hagyjuk benne a befőző edényben amíg kihűlnek, mivel így a befőzési idő meghosszabbodik, és a befőttek túlfőhetnek!
  1. Figyelem! A befőzést követően érdemes ellenőrizni a befőttek fedeleit, hogy megfelelően vannak-e lezárva!
  2. A kész befőtteket olyan helyiségben tárolja, ahol se fagyásnak, se sugárzó napfénynek sincsenek kitéve! Ideális tárolás szobahőmérsékleten, vagy pincehidegbe.

Receptek
Cukormentes befőzés
A befőtteket készítheti cukor nélkül is, csak tiszta vízzel. A cukormentes befőttek készítésével a gyümölcsök, zöldségek természetes ízét élvezheti. A befőző gép segítségével nem kell cukorral tartósítanunk, hanem a gép a hőkezeléssel fogja tartósítani befőttjeit.
Édesítés stevia-val, eritrittel
Cukor helyett használjon inkább édesítésre stevia-t, vagy eritrit-et! Ízlés szerinti mennyiségből főzzön szirupot, és használja ezt a befőzéshez.
Cukor használata
Amennyiben cukor használata mellett döntene, mindig szirupként használja azt! Ez pusztán annyit jelent, hogy oldjuk fel a vízben a kristálycukrot és tegyük fel főni néhány percre egy lábosba. A receptekben megadott cukor mennyiségeken ízlése szerint változtathat. Természetesen sok múlik azon is, hogy az adott gyümölcs mennyire édes.
Befőttek, kompótok
Ananász
Sziruphoz: 25 dkg cukor 1 liter vízhez
Befőzési idő: 30 perc, 90 Celsius fokon
Érett, de nem túlérett ananászokat válasszunk. Hámozza meg, vágja félbe őket, és távolítsa el a torzsáját. Vágja kockákra az ananászt, majd tegye befőttes üvegekbe őket, és öntse fel annyi vízzel (cukorsziruppal), amennyi ellepi a gyümölcsöt. Zárja le az üvegeket légmentesen és a megadott hőmérsékletre és időre tegye őket a befőző gépbe!
Egres
Sziruphoz: 62,5 dkg cukor 1 liter vízhez
Befőzési idő: 30 perc, 80 Celsius fokon
A befőzéshez a legjobb a félérett, kemény, kövér szemű egres. Mossa meg az egrest, vágja le a végükről a kis töveket. Szurkálja meg a szemeket többször egy fogpiszkálóval, és tegye a szemeket jó szorosan befőttes üvegekbe és öntse fel annyi vízzel (cukorsziruppal), amennyi ellepi a szemeket. Zárja le az üvegeket légmentesen és a megadott hőmérsékletre és időre tegye őket a befőző gépbe!
 Eper
Sziruphoz: 25 dkg cukor 1 liter vízhez
Befőzési idő: 20 perc, 80 Celsius fokon
A befőzéshez a legjobb a se nem érett, se nem éretlen, nagy szemű, közép-piros színű eper. Csavarja ki a szárukat és mossa meg őket. Szárítsa meg asz epreket egy szűrőben. Mivel az eper magas oxálsavtartalmú gyümölcs, érdemes blansírozni mielőtt az üvegekbe tesszük, így könnyebben emészthetőbb lesz. Merítsük az epreket egy szűrőbe téve fél perce forrásban lévő vízbe, majd öblítsük le langyos vízzel őket. A blansírozástól az eper íze, és színe sem fog megváltozni.
Az epreket tegye befőttes üvegekbe, és öntse fel annyi vízzel (cukorsziruppal), amennyi ellepi a szemeket. Zárja le az üvegeket légmentesen és a megadott hőmérsékletre és időre tegye őket a befőző gépbe!
Cseresznye
Sziruphoz: 62,5 dkg cukor 1 liter vízhez
Befőzési idő: 30 perc, 80 Celsius fokon
Mossa meg alaposan a cseresznyét, távolítsa el a szárát. Tegye a szemeket befőttes üvegekbe, és öntse fel annyi vízzel(cukorsziruppal), amennyi ellepi a szemeket. Zárja le az üvegeket légmentesen és a megadott hőmérsékletre és időre tegye őket a befőző gépbe!
Fekete áfonya
Sziruphoz: 40 dkg cukor 1 liter vízhez
Befőzési idő: 30 perc, 80 Celsius fokon
Mossa meg alaposan az áfonyát és szárítsa meg, majd egye üvegekbe őket. Rázogassa meg az üvegeket, hogy jobban elterüljenek benne a szemek. Öntse fel az üvegeket vízzel (cukorsziruppal). Zárja le az üvegeket légmentesen és a megadott hőmérsékletre és időre tegye őket a befőző gépbe!
Körte
Sziruphoz: 20-30 dkg cukor 1 liter vízhez
Befőzési idő: 30 perc, 90 Celsius fokon
A befőzéshez ne válasszon túl puha körtét. Mossa meg alaposan a körtéket, hámozza meg, majd vágja félbe őket. Öntse fel az üvegeket vízzel (cukorsziruppal). Zárja le az üvegeket légmentesen a megadott hőmérsékletre és időre tegye őket a befőző gépbe!
Málna
Sziruphoz: 40 dkg cukor 1 liter vízhez
Befőzési idő: 30 perc, 80 Celsius fokon
Óvatosan mossa meg a málnát folyó vízben egy szűrőben. Tegye a málnákat befőttes üvegekbe, és öntse fel őket annyi vízzel (cukorsziruppal), hogy elfedje őket. Zárja le az üvegeket légmentesen és a megadott hőmérsékletre és időre tegye őket a befőző gépbe!
Őszibarack
Sziruphoz: 40 dkg cukor 1 liter vízhez
Befőzési idő: 30 perc, 90 Celsius fokon
Mossa meg és hámozza meg az őszibarackokat. Vágja félbe őket és távolítsa el a magjukat. Helyezze a fél barackokat a befőttes üvegekbe, úgy hogy a vágott felük befelé nézzen. Öntse fel őket annyi vízzel (cukorsziruppal), hogy elfedje őket. Zárja le az üvegeket légmentesen és a megadott hőmérsékletre és időre tegye őket a befőző gépbe!
Ribiszke
Sziruphoz: 62,5 dkg cukor 1 liter vízhez
Befőzési idő: 30 perc, 80 Celsius fokon
Mossa meg a ribiszkét alaposan és távolítsa el a szárukat. A szemeket tegye befőttes üvegekbe és öntse fel vízzel(cukorsziruppal). Zárja le az üvegeket légmentesen és a megadott hőmérsékletre és időre tegye őket a befőző gépbe!
Szeder
Sziruphoz: 40 dkg cukor 1 liter vízhez
Befőzési idő: 30 perc, 80 Celsius fokon
Mossa meg a szedret alaposan egy szitában, folyó hideg vízben. Tegye befőttes üvegekbe a szedret, majd és öntse fel vízzel (cukorsziruppal). Zárja le az üvegeket légmentesen és a megadott hőmérsékletre és időre tegye őket a befőző gépbe!




PEKTIN – LEKVÁRZSELÉSÍTŐ


Pektin - lekvárzselésítő
Természetes zselésítő anyag lekvárok, dzsemek és zselék készítéséhez. A pektin használatával kevesebb cukorral, rövidebb főzési idővel készülhetnek a dzsemek, így ízük gyümölcsösebb marad. A rövid főzési időnek köszönhetően kevésbé károsodik a felhasznált alapanyag vitamin és ásványi anyag tartalma.
Felhasználása: a pektint össze kell keverni a cukorral, majd állandó kevergetés közben kell hozzáadni az alapanyaghoz. A forrástól számított öt percig kell még főzni. Finomabbak a dzsemek, ha kevéske citromlevet vagy étkezési citromsavat is adunk hozzá.
Tápanyagösszetétel 100 g termékben:
Energia: 257 kCal/1060kJ, Fehérje: 0 g, Szénhidrát: 35 g amelyből cukor: 35 g, Zsír: 0 g amelyből telített zsírsavak 0 g, Rost: 59 g, Só 1 g.
Egy csomag 60 g pektint tartalmaz, amely 10 kg gyümölcsdzsem készítéséhez elegendő. Ha keményebb zselét szeretnénk készíteni, adjunk dupla mennyiségű zselésítőt hozzá. Dzsemek esetében az ajánlott cukormennyiség 1 kg gyümölcshöz 20-30 dkg.
Származási hely: Dánia
Összetevők: citruspektin
Súly: 60 g
(17333 Ft / kg)


WECK/REX CSATOSÜVEGHEZ PÓTGUMI 10 DB

Weck/Rex csatosüveghez pótgumi  10 db
A csatos üvegekhez tartozó fedélnek gumi tartozéka is van. Gyakori használat után ez elkophat, vagy elkallódhat. A gumigyűrűt mostantól pótolhatod a boltunkból.

Válassz méretet!
RR60 
  • Weck Kancsó üveg 1062 ml 
  • Weck 600 ml 
  • Weck 160 ml
  • Weck 80 ml 
RR80
  • Weck 290 ml 
RR100
  • Weck 580 ml 
  • Weck 850 ml 
  • Weck 1000 ml
  • Weck 2500 ml 
Termék ára: 350 Ft






ÖNTAPADÓS CÍMKE FEKVŐ 25 DB


Öntapadós címke fekvő 25 db
Öntapadós címkét készíttettünk nektek hogy saját, otthon készült finomságaitokat megtudjátok jelölni.
Mérete: 7 x 4,5 cm
A csomag tartalma: 25 db öntapadós címke.
Termék ára: 280 Ft




ÖNTAPADÓS CÍMKE ÁLLÓ 25 DB


Öntapadós címke álló 25 db
Öntapadós címkét készíttettünk nektek hogy saját, otthon készült finomságaitokat megtudjátok jelölni.
Mérete: 7 x 4,5 cm
A csomag tartalma: 25 db öntapadós címke.
Termék ára: 280 Ft












Lekvárosház bolt


bolt625
Nyitva tartás
Belvárosi Lekvárosház Shop, 1092 Budapest, Ráday utca 6., Ibis Hotel bejárata. A Lekvárosház széles körű választéka megtalálható a boltban, a lekvároktól az édességekig, teákig. Nagyobb befőző üvegeket csak előzetes egyeztetés után lehet itt vásárolni. Az online megrendelt termékek átvehetők személyesen is a rendelés utáni első munkanaptól, nyitva tartási időben. A belvárosi boltban megrendelés nélkül is lehet vásárolni!
Ráday utca 6. alatti boltunk:

Munkanapokon 10-18 óráig,
Szombaton 10-14-ig tart nyitva,
Vasárnap zárva tart.

Gyár utcai boltunk:
Munkanapokon 8-15 óra között tart nyiva,
Hétvégén zárva.
Megtalál minket 1222 Budapesten, a XXII. kerületben a Gyár utca 15. számú gyártelepen lévő bemutatótermünkben. 
Bemutatótermünkben minden, a honlapunkon látható termék megvásárolható, vagy az online megrendelt termék átvehető.
Telefon: +36-209-32-8789
Írhat nekünk e-mailt a következő címre: info@lekvaroshaz.hu
Kövesse nyomon újdonságainkat az interneten: facebook.com/lekvaroshaz












Házi húskonzerv, hosszú ideig eltartható, finom és tetszés szerint fűszerezhető!





Ma egy olyan receptet hoztunk el nektek amelyben szeretnénk megismertetni veletek a házilag készített húskonzerv titkát. Nagyon könnyen elkészíthető, bármilyen hús felhasználásával, ha a kövérebb, zsírosabb húst választjuk akkor csak fűszerekre van szükségünk. Ha helyesen készítjük el a húskonzervet, akkor hosszú ideig tárolható.

Hozzávalók:

  • 5 kg marhahús,
  • 1 kg szalonna,
  • 1 evőkanál só,
  • 6 db babérlevél,
  • 10 szem fekete bors,

Elkészítés:

Alaposan mossuk ki a befőttesüvegeket. A húst vágjuk nagyobb darabokra, kevés sós vízben főzzük meg puhára. A szalonnát vágjuk nagyobb darabokra és süssük ki. Minden befőttesüveg aljába tegyünk egy babérlevelet és osszuk el bennük a szemes borsot, majd töltsük meg az üvegeket hússal, váltakozva rakjuk, egy sor hús egy sor szalonna. Az üvegek tetejére öntsük a zsírt, hogy ellepje a húst. Vizes dunsztban tartjuk egy órán keresztül. Egy nagyobb edényt kibélelünk konyharuhával, hogy az üvegek ne érjenek hozzá a forró edényhez, így nem repednek el. Az edénybe annyi vizet öntünk, hogy az üvegek háromnegyedéig érjen és lassú tűzön melegítjük. Egy órán keresztül így hagyjuk, az időt onnantól számoljuk, amikor a víz elkezd forrni. Nem kell zubogjon, csak éppen forrjon. Majd levesszük a tűzhelyről az edényt és több takaróval letakarjuk a befőtteket, így hagyjuk kihűlni.



Erős Pista... Vali módra!!!!



 Ezt is minden évben el szoktam készíteni.. és általában annyit, hogy amíg nem kezd teremni a kertben addig legyen mit ennünk... 



Erős Pista
80 dkg jó erős piros színű paprika
20 dkg paradicsom
20 dkg só.....paprika, paradicsom egy aprítóba szétvágva, vagy ledarálva... hozzá a só... mehet üvegekbe... nem semmi tartósító a só az tartósít... csak egy tanács kesztyűbe javasolt készíteni...




Szőlő szörp



Rém egyszerű és mégis ... Soha nem jutott volna eszembe szörpöt készíteni a szőlőből , ha nem akad a kezembe 
Kugler Géza Budapesti szakácskönyv című könyve . Nagy kár lett volna érte . Sajnos az idei termés nem éppen a legjobbra sikeredett , kevés is és hát nem a legédesebb . Én amúgy nem vagyok egy nagy borivó , de nagyon sajnálom a gazdákat a rengeteg hiábavaló munkáért ! Visszakanyarodva a szörphöz , a könyv szerint "igen kellemes ital" ( ezt megerősíthetem :) ! ) , "különösen ajánlott betegeknek láz ellen is" ! Tökéletes alapanyaga lehet a házi gumicukornak .




Hozzávalók :

1 liter szőlőlé
50 dkg cukor




A kipréselt szőlőlét egy éjszakán át a hűtőben állni hagyjuk . Másnap a tiszta lét lemerjük és a cukorral együtt sziruppá főzzük . Legnagyobb lángon 20-25 perc alatt . A jól elmosott üvegeket 5 percre micróba tesszük . Vigyázat forró lesz ! Ajánlatos innentől konyhai fogókesztyűt használni . Beletöltjük a szőlőlét . Rácsavarjuk a tetejüket , pár percre fejtetőre állítjuk , majd száraz dunsztban hűtjük ki . Nálam ez annyit tesz , hogy papírdobozba teszem és újságpapírral kitömöm az üresen maradt helyet . Hagyom kihűlni .







Meggyszörp


2013. június 26.
Meggyszörp

Hozzávalók

  • 1 liter meggylé
  • 1 kg cukor
  • 1 liter víz

Elkészítés

  1. Az alaposan megmosott meggyet szárától megtisztítjuk, majd kimagvaljuk. Botmixerrel vagy turmixgéppel pürésítjük, azután szitán áttörjük.
    Lemérjük az így kapott lét és minden literjéhez 1 kg cukrot és 1 l vizet számolunk. Kis lángon addig főzzük a meggylét, amíg körülbelül a felére sűrűsödik be.
    A cukrot a vízzel addig forraljuk, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik. A léhez öntjük és összeforraljuk. Azonnal, forrón, csírátlanított üvegekbe töltjük. Lezárjuk és száraz dunsztba téve kihűtjük. Szódával vagy vízzel hígítva fogyasztjuk.




Gyömbér szörp



Hozzávalók:

1 liter víz
1,3 kg kristály cukor
5 kávéskanál citrom sav (1,5 dl citromlé is lehet frissen facsarva)
1 vaníliás cukor
20-25 dkg friss kemény gyömbér

A gyömbért hámozd meg vékonyan és szeleteld le uborka gyaluval hajszálvékonyan, vigyázz az ujjaidra azt ne vágd bele !!! Vegyél kb. 4-5 evőkanál cukrot( A kimért mennyiségből) és tedd oda szárazon karamellizálni a tűzhelyre egész addig amíg habzani nem kezd(folytonosan keverd egy tiszta fakanállal), közben önts hozzá egy vaníliás cukrot, majd húzd félre picit le is hűtheted de ha kimérted a vizet óvatosan öntsd hozzá. Töltsd a karamellás folyadékhoz a maradék kimért cukrot, és citromot vagy (citromsavat ezt a gyógyszertárban beszerezheted) majd forrald fel.(közben meg kóstolhatod hogy elég savanyú-e ha nem tegyél hozzá még citromot.) Ha felforrt tedd bele a szeletelt gyömbért és főzd lassan forralva még 10 percet.
Ha kész vedd le tegyél rá fedőt és 2 óráig hagyd hogy hűljön.
Én azért használtam citromsavat mert az tartósít is illetve nem teszi zavarossá a szörpöt.
Kb. 2 liter szörpöd lesz hozzávetőleg 600-650 ft.-ból.
Töltsd üvegekbe várd meg amíg lehűl és friss ásványvízzel hígítva fogyaszd.(szénsavassal pont ugyanolyan sőt mondhatom hogy még pikánsabb lesz mint az eredeti gyömbér üdítő)
A hűtőben kb. 6 hónapig tudod tárolni, ha hűvösen tartod a spájzban akkor kb 1-2 hónapig, mivel ebben nincs tartósítószer.
Hát már csak fél liter maradt belőle mindenki imádja még a legkisebbik fiacskám is :)

Mortadella



Az olasz felvágottak zászlóvivője, mely jellegzetes vastag átmérőjével és leheletvékony szeleteivel tűnik ki társai közül. nagyon sok ételrecept is felhasználja. 
Manapság sok más országban is gyártják (többek között hazánkban is). Olaszországban láttunk már fél méter átmérőjű mortadellát is! 






Csirkemell felvágott



1 kg csirkemellfilé, fél csokor zöldpetrezselyem, 2 ek libazsír, fél csokor petrezselyemzöld, 3 gerezd fokhagyma, 1 mk pirospaprika, 1 ek zselatin, só, 65-ös. műanyag szalámibél. 
A melleket gyufaskatulya mérető darabokra vágom és besózom. A zsíron megforgatom, hozzáteszem az átzúzott fokhagymát és egy deci vizet aláöntve fedő alatt 15 percig párolom. Belekeverem a paprikát, a zselatint, az apróra vágott zöldpetrezselymet, majd langyosra hagyom hűlni. Most belepakolom a bélbe, bekötöm és 90 fokon vízben egy órán át abálom. Onnét kivéve súlyt teszek rá, hogy lapos szeleteket kapjak és hideg helyen hűlni hagyom. 










Somogyi csípős



3 kg sovány hús (comb, lapocka), 1 kg zsírszalonna, 3 dkg szép színű édes paprika, 1 dkg erős paprika, 2 dkg őrölt bors, 6-8 gerezd fokhagyma, 3 dkg só. 
A szalonnát 2x2 centis kockákra vágom és 2-3 percre lobogó forró vízbe teszem. Onnét kivéve szűrőkanállal leszűröm és hagyom kihűlni. A húst aprólyukú tárcsán ledarálom, majd belekeverem a zúzott fokhagymát, a fűszereket, a sót és a kihűlt szalonnakockákat. 105-ös szalámibélbe töltöm, majd a végei elkötése után, egy órát abálom 90 fokon. Egy hétig áll el, vagy adagonként fóliába csomagolva kitűnően fagyasztható. 




Paprikás felvágott



3 + 1 kg sovány hús (comb, lapocka), 1 kg zsírszalonna, 4 dkg szép színű édes paprika, 5 g őrölt köménymag, 1 dkg őrölt bors, 5 gerezd fokhagyma, 3,5 dkg só. 
1 kg húst 2x2 centis kockákra vágok, a többit pedig a zsírszalonnával együtt aprólyukú tárcsán ledarálom. Hozzákeverem a zúzott fokhagymát, a fűszereket, a sót, illetve a szép kockákra vágott húst. 105-ös szalámibélbe töltöm, majd a végei elkötése után, egy órát abálom 90 fokon. Egy hétig áll el, vagy adagonként fóliába csomagolva kitűnően fagyasztható












Sonkaszalámi



1 kg lapocka, vagy comb, 30 dkg füstölt, főtt sonka, 20 dkg szalonna, 1 púpozott tk őrölt fehérbors, 0,5 dkg őrölt szegfűszeg, 1 tk őrölt koriander, 2,5 dkg só. 

A friss húst kétszer ledarálom. A sonkát és a szalonnát apró kockákra vágom. Az összes hozzávalót alaposan összedolgozom. Keményen betöltöm vastag műbélbe (pl 105-ös átmérő, amely a TESCO-ban is kapható). A végeit szorosan bekötöm, majd 95 fokos vízben mintegy 1 órán keresztül kis lángon megfőzöm. Onnét kiemelve lecsurgatom, leszárítom és 2 napra enyhe füstre teszem. 




Csülöksonka



2 nyers csülök, 1 főtt füstölt csülök, 1 púpozott tk őrölt fehérbors, 3 gerezd fokhagyma, 4 dkg só. 
A füstölt csülköt előző nap beáztatom. A csülköket alaposan letisztítom (mosom, kaparom, perzselem stb), bő vízben puhára főzöm és kicsontozom, majd kb 2 x 2 centis kockákra vágom. Az összes hozzávalót alaposan összedolgozom. Keményen betöltöm vastag műbélbe (pl 105-ös átmérő, amely a TESCO-ban is kapható). A végeit szorosan bekötöm, majd 95 fokos vízben mintegy 1 órán keresztül kis lángon megfőzöm. Onnét kiemelve lecsurgatom, leszárítom és 2 napra enyhe füstre teszem. 
A friss fogyasztásra szánt csülöksonkát elkészíthetem a sonkafőző edényben is --> lásd ott !






BEDOBÁLÓS CSEMEGE LÉ

2014.08.21
Nagyon finom így eltéve csemegének az uborka, karfiol, paprika, zöld paradicsom, zöld dinnye, stb….
Egyszer próbáld ki, a rabja leszel, ez tuti biztos! 
Hordós savanyúság
Egy 20 literes vödörben szoktuk készíteni, aminek persze van teteje és vágunk bele egy műanyag lapot, amivel leszoríthatjuk a zöldségeket, hogy a lé alatt maradjanak.
Előnye, hogy folyamatosan lehet pakolni bele.
Elkészíted a levet és ahogy érnek a dolgok, úgy teheted bele, természetesen egy jó alapos mosás után.
Lássuk, hogyan készül az alaplé:
2 db 20 literes vödörhöz elegendő:
15 liter víz
3 liter 10%-os (CSAK 10%-os a jó) ételecet
1 és 1/2 kg cukor
45 dkg só
6 tk nátrium-benzoát
6 tk borkénpor
Vödrönként:
4-4 tk bors
3-3 tk szegfűbors
1/2-1/2 csomag babérlevél
1-1 csomag kapor
torma, egész kömény, mustármag ízlés szerint
A vizet egy nagy lábosba öntjük, megy bele az ecet, cukor és a só.
Felforraljuk, majd hagyjuk kihűlni.
Ha kihűlt, elkeverjük benne a nátrium-benzoátot és a borkénport.
A vödrökbe beledobáljuk a fűszereket ízlés szerint és felöntjük a lével (elosztjuk a két vödörbe).
Aztán ebbe lehet pakolászni az alaposan megmosott zöldségeket.
Arra figyeljünk, hogy a zöldségek mindig a lé alatt legyenek és ne tartsuk meleg helyen a vödröt, mert könnyen felforr.
IMG_0668
Tehetjük befőttes üvegekbe is a cuccost ezzel a lével, én úgy szoktam, hogy elkészítem a levet, majd megtöltöm az üvegeket (most zöld paradicsommal) és felöntöm a lével, majd jól lezárom. :)
Teljesen jól működik mind üvegben, mind vödörben.
Uborkát mi Mohikán fajtát szoktunk eltenni így, kis szőrös fajta, úgyhogy azt nem elég mosni, a kis hegyes szőröket még egy kis dörzsivel le is szoktuk dörzsölni ugyebár róla.
És még valami: én előre szoktam (még virágzás előtt) zsenge kaprot fagyasztani erre az esetre is.

Csemege uborka




CSALAMÁDÉ – A VILÁG LEGJOBBJA



IMG_6206
Bizton állíthatom, ez a világ legfinomabb csalamádéja….legalábbis nekünk! 
Igazi vitamin bomba, nem mellesleg gyönyörű színekkel.
Ha szeretitek a csalamádét, akkor azért érdemes elkészíteni, ha pedig nem szeretitek, akkor pedig azért, hátha ezt megszeretitek. 
Ősszel készítjük, ilyenkorra már a kertben is megteremnek a hozzávalók, vagy ha üzletben vásároljuk meg a hozzávalókat, akkor ilyen tájt már lejjebb mennek az árak.

2 kg káposzta
1 kg paprika (legyen benne piros is)
1/2 kg uborka
1 kg sárgarépa
1/2 kg vöröshagyma
1 kg cukor
7 dkg só (durva asztali, ne legyen jódozott, stb.)
1 kávéskanál borkén
7 dl 10%-os ecet
A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk és legyaluljuk.
(Vékony karikákra, csíkokra szeleteljük, a paprika magjait eltávolítjuk természetesen.)
Az összevágott zöldségeket egy nagy tálban (tényleg nagy tálban) összekeverjük és leszórjuk a cukorral.
Elkeverjük, majd miután a cukor elolvadt rátesszük az ecetet és a sót. Alaposan elkeverjük így is, azonnal el is kezd levet ereszteni.
1 éjszakán át állni hagyjuk és másnap üvegekbe töltjük.
Üvegezés előtt kissé nyomkodjuk ki belőle a lét, az üvegeket pedig jó szorosan pakoljuk meg! ?
Rá egy celofán, majd a tető és mehet a kamrába.
Lényegében 3 módon van tartósítva: ott a cukor, az ecet és a borkénpor…..aggódni nem kell, hogy megromlik! ?
Egyébként egy ekkora adagból nagyjából 5 befőttes üvegnyi csalamádé lesz, én dupla adagból készítettem a minap, úgy lett 10 üvegem. De megéri nagy mennyiségben kivitelezni, mert tényleg isteni.
Aztán persze ki ki ízlése szerint ízesítheti, tehetünk bele egész köményt, babérlevelet, amit szeretünk alapon. ?


csalamádéja

Recept:

  • 2 kg uborka
  • 2 kg káposzta
  • 1 kg hagyma
  • 1 kg paprika
  • 0,5 kg sárgarépa
  • 7 dkg só
  • 1 kg cukor
  • 3 dl 20%-os ecet
  • 1 kávéskanál nátrium-benzoát
  • 1 kávéskanál borkén

VÍZ NEM KELL HOZZÁ!!!
Összekeverjük a felaprított hozzávalókat, rétegezve megszórjuk a fűszerekkel.
24 óra alatt többször átforgatjuk, utána vödörbe töltjük! Nem romlik meg akkor sem, ha folyamatosan használunk belőle
Pentz Zsóka receptje


Lekvárkészítés cukor és tartósítószer nélkül



Évtizedekig abban a tévhitben éltem, hogy a lekvárok elengedhetetlen alapanyaga a cukor, ettől olyan az állaguk, amilyen, és így tarthatók el sokáig.
Ezért nem is foglalkoztam vele, hogyan lehetne diabetikusan elkészíteni. A cukrot ugyanis csak a kellemesebb ízhatás miatt teszik a lekvárba, de nem azon múlik az eltarthatóság! Aztán előszedtem gyerekkori emlékeimet meg a tesómat: és együtt elevenítettük fel emlékeinket a mama baracklekvár főzéséről. Mint kiderült, ő sem használt soha tartósítószert, igaz cukrot igen. És arra is jól emlékszem, hogy mikor vajas kenyérrel a kezünkben körülötte sündörögtünk, mindig figyelmeztetett, hogy egy szem morzsa se essen a készülő lekvárba, mert megromlik az egész! Ez támasztja alá azt is, amit a neten bolyongva több helyen is olvastam,: bizony a lekvárok tartósításának a titka a teljesen tisztára mosott, fertőtlenített üvegekben, majd a légmentes lezárásban rejlik.
Azóta a környezetemben fellelhető összes gyümölcsöt befőztem tesztelés céljából, így van egy pici tapasztalatom, mit, hogyan érdemes. Tökéletes és nagyon finom lekvárokat főzhetünk cukor és fruktóz, valamint bármilyen tartósítószer nélkül!
Fontos viszont, hogy aki nem szeret a konyhában pepecselni, a gyors, praktikus és gazdaságos megoldásokat kedveli, az ne álljon neki! Maradjon a Dr. Oetker-es hipergyors variációnál! De aki élvezi a saját munka, az alkotás örömét, bezsebelni a dicséreteket, valami „gyári” dolgot saját kezűleg megvalósítani, és nem mellesleg minél kevesebb mesterséges anyagot akar bevinni a szervezetébe, annak nincs mire várnia. Lássuk!


1. Csak ép üvegeket és fém fedőket használjunk, melyek tökéletesen ráillenek az üveg szájára.

2. Nincs szükség celofános vesződésre, sőt, ha a fedél alá tesszük, be is gyűrődhet, nem tudjuk légmentesen lezárni az üveget! Nem kell!
3. Alaposan mossuk el az üvegeket a tetőkkel együtt, áztassuk le és távolítsuk el a rajta lévő címkéket is.
4. Fazékba téve főzzük ki őket, forrástól számítva legalább negyedórán át. Ekkor kifőzhetjük a fém merőkanalat is, amit majd használni fogunk, de én ezt csak először tettem (nem kell túlzásba esni…) Utána óvatosan öntsük le a víz nagyját, és ha már kézzel megfoghatók az üvegek és fedelek, az oldalukon (ne nyúljunk bele!), szájukkal lefelé tegyük konyharuhára, így hagyjuk megszáradni őket. Eltörölgetni tilos!
5. Amelyik üvegre végül nem lesz szükség, arra csavarjuk rá jól a tetejét és tegyük el a következő főzésig, ha az belátható időn belül történik. Akkor már nem szükséges újra kimosni/főzni.
6. Nem kell az üvegeket melegen tartani. Ezek a mai, modern üvegek már jól bírják a forróságot, nem fognak szétcsattanni, ha beléjük merjük a forró lekvárt.
7. Mindig csak hibátlan és értelemszerűen megtisztított, kimagozott gyümölcsöt használjunk. Jelentősen lerövidíthetjük a főzési időt, ha a gyümölcsöket aprítógépen teljesen pépesre vágjuk, vagy egyszerűen ledaráljuk. Én ezért hámozni sem szoktam.
8. Befőzni a tél közepén is lehet: fagyasztott gyümölcs ugyanúgy használható, mint friss, nem kell tehát nyáron megszakadni a lekvárkészítésben: ahogy fogy, úgy lehet folyamatosan pótolni mindig 1-2 üveggel.
9. Magas falú fazékban érdemes főzni, mert a „rotyogó” keverék nagyon fájdalmas nyomokat hagyhat a fakanalat forgató kezünkön, karunkon, no és a csempe is csupa gyümölcslé lesz. Logikusan fakanálból is egy jó hosszú nyelű a praktikus.
10. Ha véletlenül túlédesítettük a lekvárt, szórjunk bele a főzés végén csipetnyi Dr. Oetker citromsavat!
11. Ahol kicsi a család, vagy nem nagy a lekvárfogyasztás, inkább sok kis üveget használjunk (Erős Pista, Norbi lekváros üveg stb), mert tartósítószer híján a felbontott lekvárokat jó egy héten belül el kell fogyasztani! (Ez volt az elmélet: a gyakorlat szerencsére egészen mást mutat: van olyan lekvárom, ami már negyedik hete áll kibontva a hűtőben, folyamatosan esszük és semmi baja!)
12. Az elkészült lekvárokat száraz dunsztba tesszük (részletek lejjebb), majd ha kiszedtük őket onnan, a befőzéstől számított 7-8 napig tartsuk őket megfigyelés alatt! Ha ez idő alatt nem kezd pezsegni, nem jelenik meg rajta penész, nem fut ki a kupak alól, akkor megnyugodhatunk: sikerült! Évekig is eláll a lekvárunk! (Elállna, ha el nem fogyna addig…) Ám ne tegyük szorosan egymás mellé az üvegeket, mert ha véletlenül valamelyik megromlik, kifuthat a kupak alól, és állítólag összeragaszthatja a mellette álló üvegeket is!
13. A nyolc napos megfigyelési idő miatt is cimkézzük fel lekvárjainkat: legyen rajta, milyen gyümölcsből készült és mikor! Több üveg esetén már két hét múlva sem fogjuk tudni, melyikben mi van.
A lekvárfőzés maga pofon egyszerű: az ízlés szerint összeválogatott és előkészített, pépesített gyümölcsöt kezdjük el főzni folyamatos kevergetés mellett. Lehet közepes vagy nagy lángon, de főleg a végén figyeljünk, le ne égjen! Ne ijedjünk meg például akkor, ha a meggy híg az elején, mert szép lassan elfővi a levét és besűrűsödni. Hogy mennyi idő múlva lesz megfelelő állagú a lekvár, azt nem lehet megmondani, hisz nem mindegy, hogy 2 vagy 20 kiló gyümölcsből főzünk-e be? De nemigen lehet eltéveszteni: először egy híg egyveleget kevergetünk , és ahogy fogy a leve, úgy bukkan elő egyre többször a fazék alja a fakanál mozgása alatt. Amikor már látványra is lekvársűrűségű a gyümölcs, akkor két lehetőségünk van:
Ha „totál biolekvárt” szeretnénk (biogyümölcsből természetesen), nincs más dolgunk, mint azon forrón üvegekbe merni a lekvárt, közben rázogatva, hogy lehetőleg ne maradjon benne levegő, egészen az üveg pereméig, dugig, és azonnal csavarjuk rá bivalyerősen a fedőt, állítsuk fejre az egészet! Ekkor vákuum keletkezik, a tiszta üvegek mellett ez a tartós siker titka. Nyugodtan hagyhatjuk fejen állva, míg mindegyikkel végzünk, de legalább öt percig. Ez a teljesen natúr lekvár: fogyasztáskor kell mindig édesíteni (ha szükségét érezzük egyáltalán) mézzel, fruktózzal, amit megengedhetünk magunknak.
Ha nem ragaszkodunk a teljesen bio végeredményhez, akkor – a lekvár mennyiségének függvénye ez is! – a tűzről félrehúzva , teáskanalanként keverjünk hozzá Ezerédes (vagy más , általunk kedvelt) édesítőszert. Ha 1-es lekvárt szeretnénk, fruktózt most ne hasznájunk! Egy kiskanálnyit szedjünk mindig tányérra, kóstoljuk meg, a többit édesítsük addig, míg ízlésünknek megfelelő nem lesz. Utána forraljunk még egyet rajta, merjük színültig üvegekbe, zárjuk le, állítsuk legalább 5 percre fejre. Akkor jó, ha később az üveg fedelét kézzel nem tudjuk benyomni, mert keményre beszívódik. (Anyukák tudják: ahogy azokat a bébiételeket sem szabad megvenni, amelyeknek benyomható a kupakja: azok alá levegő került.)
Bármelyik módot választjuk, a folytatás azonos: a jól lezárt üvegeket tehát fejre állítjuk, majd egyenként újságpapírba csomagoljuk őket. Lehet ezt is fejre állítva, ez mindegy. Utána plédbe burkoljuk, lényeg, hogy minél több pléd, kispaplan, párna közé rejtsük, ahol nagyon lassan hűl majd ki. (Lehet a dunsztolás helye egy nagyobb kosár, vagy papírdoboz is.) Ha nagy mennyiségű lekvárt készítünk, akár két napig is hagyhatjuk a dunsztban, csak akkor vegyük ki, ha teljesen kihűlt.
Szoó Judit
sokszinuvidek.hu / szoojudit.hu






Nagyi receptjei

Íme egy természetes gyógymód az ízületekre, a hátra és a lábakra. A fájdalom 1 hónap alatt megszűnik









Sokaknak segített már!
A stressz, a rossz testtartás, a sok ülés, az egészségtelen életmód mind olyan tényezők, melyek nyak-, ízületi, láb- és hátfájdalomhoz vezethetnek. Ezek nagy fájdalmat okoznak és számos más tünettel járnak együtt.
A következő recept egy teljesen természetes gyógymód a hát, a láb és az ízületek fájdalmára.
Hozzávalók:
  • 150 g zselatin (egy havi adag)
  • hideg víz
Hideg vízben oldjunk fel 5 g zselatint és jól keverjük el. Várjunk másnap reggelig, míg zselés állagú lesz. Adhatunk hozzá mézet, joghurtot, gyümölcslevet, hogy gazdagítsuk az ízét.
Minden reggel éhgyomorra igyunk belőle egy hónapon át. Az első eredmények egy hét után jelentkezni fognak, de ekkor még ne hagyjuk abba a kezelést.
6 HÓNAP UTÁN TARTSUNK SZÜNETET A KÚRÁBAN!
Ennek az italnak a hatékonysága annak köszönhető, hogy az ínak, a porcok, a csontok és a kollagén aminosavakból állnak, melyek helyreállítják a szöveteket. Az ital erősíti a szalagokat és az immunrendszert. A zselatin rendszeres használata megvéd az ízületi gyulladástól és a csontritkulástól is.







Fűszeres mandarinlekvár: télen is főzhetsz lekvárt




Karácsonyi ajándéknak is remek ez a finom téli lekvár. Kenjétek palacsintába, csorgassátok meg a fagylaltot vele, vagy pirított és vajjal megkent kenyérre kenve élvezzétek a nem hétköznapi ízét.

Hozzávalók:
  • 2 kg mandarin
  • 1 csomag lekvárzselésítő (2:1)
  • 50 dkg cukor
  • 6-7 szem szegfűszeg
  • 2 db fahéjrúd
  • 1 vaníliarúd
Fűszeres mandarinlekvár
Hámozzuk meg a mandarinokat (a manadrin héjából készülhet mécses), majd a fehér részeit is szedjük le. Vágjuk a gerezdeket két-három darabba. A magokat távolítsuk el.
Tegyük a gyümölcshúst egy lábasba, szórjuk rá a lekvárzselésítőt, adjuk hozzá a fűszereket és lassú lángon, állandóan kevergetve kezdjük el főzni. Ha felforrt adjuk hozzá a cukrot, majd egy-két perc főzés után szedjük ki a fűszereket.
Fűszeres mandarinlekvár
Töltsük tisztára mosott befőttesüvegekbe a még forrásban lévő lekvárt, azonnal zárjuk le és állítsuk fejre öt percre, így nem kell tartósítószert használnunk. Hűvös helyen évekig eltartható.




Édes narancslekvár





2013. augusztus 16.
Édes narancslekvár

Hozzávalók

  • 70 dkg bio narancs
  • 75 dkg cukor
  • 1 csomag dzsem kocsonyásító 2:1

Elkészítés

  1. A megmosott narancsot héjastól vízben puhára főzzük, majd hideg vízbe tesszük és kihűtjük. Lefejtjük róla a héját, kiszedjük belőle a magokat. A héjról leszedjük a fehér részt, amit azután kidobunk, mert keserűvé válna tőle a lekvár. A sárga héját vékony csíkokra vágjuk, és a gyümölcshússal, valamint a dzsem kocsonyásítóval és a cukorral felfőzzük; az utóbbi két hozzávalót a kocsonyásító zacskóján lévő utasítás szerint adjuk hozzá. A lekvárt még 5 percig forraljuk, majd a tűzről lehúzva botmixerrel enyhén pürésítjük úgy, hogy a lekvár még kissé darabos maradjon. Végül csírátlanított, csavaros tetejű üvegekbe töltjük, lezárjuk, és 5 percre fejtetőre állítjuk.
    Száraz dunsztban hűtjük ki.




Pektin



2014. április 10.
Pektin

Hozzávalók

  • alma- és/vagy birsalmahéj valamint magház

Elkészítés

  1. Amikor almás süteményt vagy almakompótot készítünk, érdemes a "hulladékot" (a héját és a magházát) is felhasználni. Remek gyümölcskocsonyát főzhetünk belőle, amit ugyanúgy tárolhatunk, mint a lekvárokat, és felhasználhatjuk gyümölcstorták bevonásához, lekvárok, dzsemek sűrítéséhez a bolti, vegyszereket tartalmazó zselésítőporok helyett.
    A gyümölcshéjat és a magházat annyi vízben, amennyi éppen ellepi, kis lángon, lefedve 45-50 percig főzzük. Ezután leszűrjük, és a héjból is alaposan kinyomkodjuk a nedvességet. A folyadékot visszatesszük a tűzre, és most már fedő nélkül főzve kb. a felére sűrítjük. Akkor van készen, ha tányérra cseppentve hamar megkocsonyásodik. A zselét forrón üvegekbe töltjük, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.







Zamatos, sűrű szőlőlekvár: keresztanyám régi sikerreceptje

A szőlőből ugyanúgy készíthetsz lekvárt, mint bármely más gyümölcsből, a végeredmény fantasztikus lesz.

Ha szeretnéd élvezni a szőlő csodás ízét télen is, akkor most fogj hozzá a lekvárkészítéshez. Erdélyben rendkívül népszerű, ha megkóstolod, te is évről évre több üveggel teszel el. A lekvárt egyszerre több fajtából is főzheted, az illata kellemes, az íze pompás lesz. Ha a szőlő édes, kevesebb cukor is elég bele.

Hozzávalók:

  • 2 kg szőlő
  • 60 dkg cukor
  • 1 db citrom


Elkészítés:

A szőlőt szemezd le, az egészségtelen, nagyon puha szemeket dobd ki, a többit mosd meg, és csepegtesd le. Rakd egy lábosba, szórd rá a cukrot, és reszeld rá a citrom héját. Kis lángon főzd forrástól számítva körülbelül egy órán át. Közben szedegesd le róla a habot, és többször kevergesd meg.
 

Amikor már elég sűrű, és nem habos, szitán passzírozd át, hogy a szőlő héja és a magok ne kerüljenek a lekvárba. Forrald fel újra a masszát, és hagyd rotyogni pár percig. Töltsd a kész lekvárt alaposan kimosott, sterilizált, felforrósított  üvegekbe. Zárd le légmentesen, és állítsd fejre öt percre. Tedd plédek, paplanok közé két-három napra, majd száraz, hűvös helyen tárold.



NARANCSLEKVÁR



ÖSSZESEN
3 óra
ELKÉSZÍTÉSI IDŐ
2 óra 30 perc
ELŐKÉSZÍTÉSI IDŐ
30 perc
 
12-14 db 2,5 dl-es befőttes üveghez | Az elkészítési idő nem tartalmazza a dunsztolást.
Szerző: azenkemencem.com
HOZZÁVALÓK
  • 2 kg narancs tisztítva (ez kb. 3,5 kg narancs szőrőstül-bőröstül)
  • 3 narancs héja vékonyra szeletelve
  • 2 db citrom leve
  • 1 kg cukor
  • 10 g almapektin
ELKÉSZÍTÉS
  1. Három narancsot megmosok és a héjukat krumplihámozóval lehámozom, majd vékony csíkokra felvágom.
  2. A maradék narancsokat megtisztítom: levágom róluk a héjat a fehér bundájával együtt.
  3. A narancsokat gerezdekre szedem, majd a gerezdeket felkockázom.
  4. A felszeletelt narancsot és a narancshéj darabokat beleteszem a lekvárfőző edénybe, hozzáadom a 2 citrom levét és felöntöm kb. 1 l vízzel (addig, amíg a víz a narancs mennyiség tetejéig nem ér).
  5. Beállítom a hőfokot és az időt a levárfőző edényen (100 °C, 2,5 óra).
  6. Egy óra elteltével, mikor a narancs kellően megpuhult, krumplinyomóval kicsit összenyomkodom.
  7. Hozzáadom a cukrot és az abban elkevert almapektint és elkeverem.
  8. A főzési idő végén ellenőrzöm a lekvár állagát. Egy teáskanállal kiveszek a lekvárból, félrteszem és ha egy kis idő múlva “bekocsonyásodik”, akkor jó a lekvár.
  9. A kész lekvárokat befőttes üvegekbe teszem, majd a befőzőautomatában kidunsztolom.




és menete:

A gyümölcsöket mosd át alaposan, magozd ki őket - a héját is eltávolíthatod, de ez nem fontos, a darálásra ugyanez igaz, van, aki nem szokta, és van olyan is, aki anélkül nem készít lekvárt - és nézd át az állományt, a ronda részeket nemes egyszerűséggel vágd ki, azokat ne főzd bele. Egy alkalmas - tehát nagy - edényben helyezd el az összeset, majd szórd rá a cukrot - így kevésbé édes változatot kapsz majd, ha kicsit cukrosabbat szeretnél, készítsd kilónként 50 dekagrammal -, ezután jön a lekvárfőzés második legjobb része - az első a fogyasztás -: egy napig így pihentesd.
Ha letelt a 24 óra, ismét közelebbi kapcsolatba léphetsz a barackokkal, amik ekkorra már jó sok levet eresztettek, tedd fel őket a tűzhelyre, és főzd körülbelül egy órán át, folyamatosan kevergetve, amíg be nem sűrűsödik. Amíg fortyog, egy másik edényben melegíts vizet, és állítsd bele a kiszemelt befőttesüvegeket. Ha elérte a megfelelő állagot a lekvár, ezekbe a meleg üvegekbe adagold ki szépen, majd jöhet rájuk egy réteg celofán és az elmaradhatatlan, üvegenként egy csipetnyi nátrium-benzoát. Jöhet a dunsztolás, ehhez tekerd újságpapírba és vastag pokrócokba a még meleg üvegeket, és helyezd el őket valami tárolóban, erre tökéletes például az ágyneműtartó. Egy pár napig hagyd őket itt pihenni, aztán mehetnek a kamra polcaira.




Sárgabaracklekvár

Hozzávalók:

  • 4 kg érett sárgabarack
  • 120 dkg kristálycukor
  • nátrium-benzoát

Elkészítés ideje:

27 óra.

Elkészítés menete:

A gyümölcsöket mosd át alaposan, magozd ki őket - a héját is eltávolíthatod, de ez nem fontos, a darálásra ugyanez igaz, van, aki nem szokta, és van olyan is, aki anélkül nem készít lekvárt - és nézd át az állományt, a ronda részeket nemes egyszerűséggel vágd ki, azokat ne főzd bele. Egy alkalmas - tehát nagy - edényben helyezd el az összeset, majd szórd rá a cukrot - így kevésbé édes változatot kapsz majd, ha kicsit cukrosabbat szeretnél, készítsd kilónként 50 dekagrammal -, ezután jön a lekvárfőzés második legjobb része - az első a fogyasztás -: egy napig így pihentesd.
Ha letelt a 24 óra, ismét közelebbi kapcsolatba léphetsz a barackokkal, amik ekkorra már jó sok levet eresztettek, tedd fel őket a tűzhelyre, és főzd körülbelül egy órán át, folyamatosan kevergetve, amíg be nem sűrűsödik. Amíg fortyog, egy másik edényben melegíts vizet, és állítsd bele a kiszemelt befőttesüvegeket. Ha elérte a megfelelő állagot a lekvár, ezekbe a meleg üvegekbe adagold ki szépen, majd jöhet rájuk egy réteg celofán és az elmaradhatatlan, üvegenként egy csipetnyi nátrium-benzoát. Jöhet a dunsztolás, ehhez tekerd újságpapírba és vastag pokrócokba a még meleg üvegeket, és helyezd el őket valami tárolóban, erre tökéletes például az ágyneműtartó. Egy pár napig hagyd őket itt pihenni, aztán mehetnek a kamra polcaira.




Helyettesítsd a dzsemfixet házi készítésű pektinnel



Mielőtt még nagyon belelendülnénk a házi befőzésekbe, szánjunk rá egy ki időt, hogy elkészítsük otthon a saját dzsemfixünket. Segítségével majd sokkal könnyebb lesz a lekvárok, dzsemek sűrűsítése. Nem kell órákat állnunk a kályha mellett a tikkasztó hőségben.








pektin
Gyümölcshulladékból készítsünk saját, egészséges és szuperpraktikus pektint!




Otelló lekvár

Már régen pedzegettem a gondolatot, hogy szőlőlekvárt vagy -dzsemet kellene készítenem, de mindig elvetődött valamiért az ötlet. Aztán megláttam ezt..Hozzávalók
  • 2 kg szőlő
  • 18 dkg cukor
  • 2 fahéjrúd és pár szem szegfűszeg
  • zselírozó
A szőlőfürtökről a szemeket leszedtem, majd alaposan megmostam őket. Egy nagyobb lábasba borítottam és elkezdtem melegíteni. Nem tettem alá én sem semmit, hiszen hamar levet eresztett és a héjak is maguktól leváltak -ahogyan az írva vagyon.. Kb. 20 percig főztem a fahéjrudakkal és a szegfűszeggel együtt, amiket egy teafű áztatóba tettem bele. Aztán jöhetett a paszírozás. Ezt gép hiányában nekem is egy szűrővel kellett csinálnom.. (egy órát vett igénybe, ha nem többet) Végül nem maradt más: újra feltettem forrni egy nagyon kevés zselírozóval és cukorral.
Akkora élmény volt elkészíteni - látni és érezni a szőlő átalakulását, hogy mindenképpen belevágok mégegyszer az idén.


SZILVALEKVÁR, MELYET TILOS MEGKAVARNI





Hozzávalók:
  • 4 kg érett besztercei szilva
  • 40-80 dkg cukor ( a gyümölcs édességétől függően)
  • fél dl 20 %-os ecet

ELKÉSZÍTÉS

    Elkészítés: A szilvát megmossuk, kimagozzuk, egy nagyobb edénybe tesszük. Hozzáadjuk a cukrot és a fél dl ecetet. 24 órán át letakarva tartjuk, majd felteszük főni. A forrástól számítva kb. 5 órán át főzzük kisebb hőfokon, a lényege, hogy TILOS MEGKAVARNI! Akkor lesz sűrű lekvár, ha 1/3-ra összefő a mennyiség. A végén 15-20 percig folyamatosan keverjük, hogy szétessen a még egyben lévő héj is. Üvegekbe merjük, és szárazdunsztban hagyjuk kihűlni.
Most nagyon olcsó a szilva, érdemes 2-3 szoros mennyiséget csinálni, mert évekig eláll.


Sütőben sült szilvalekvár



A szilvalekvárt a hagyományos módon szoktam főzni, de most annyi nagy szemű szilvánk termett (a termés nagy súlya miatt jó néhány ágat le is tört a szél), hogy kezdeni kellett vele valamit, mert ennyi szilvás lepényt még mi sem eszünk, pedig kétnaponta biztosan sütök. A nagy melegre való tekintettel   a sütőben sült változat készült most, jó néhány tepsivel. Ebbe került kevés cukor is.


A tepsibe öntsünk 2-3 evőkanál ecetet (én borecetet használtam), öblítsük át vele a tepsit, a végén NE öntsük ki. A megmosott, kimagozott szilvát tegyük tepsibe, szórjuk meg ízlés szerint cukorral és 150 fokos sütőben süssük 2-3 órát vagy szükség szerint.


Az elkészítési idő nagyban függ a szilva érettségi fokától és nedvességtartalmától, így nem lehet pontosan megmondani. A lényeg: nem szabad kevergetni! Azért figyeljünk rá, mert a városi legendák ellenére ez is le tud égni. Hűlés közben még szilárdul, ezt kalkuláljuk bele. Adagoljuk üvegekbe, és lezárás előtt hagyjuk kicsit szikkadni a tetejét (régen ezt bőröztetésnek hívták).






Sütőben sült szilvalekvár

Egyik kedvenc lekvárom a szilvalekvár. Sok módszerrel próbálkoztam már, de egyedül ez a verzió közelítette meg a nagyi-féle verhetetlent. Nincs vele sok munka, nem kell ott állni mellette, nem teríti be a konyhát. Ami a legfontosabb számomra, nincs benne cukor és tartósítószer. A gondos előkészület és a gyümölcs magas pektin tartalma tartósítja. Legalábbis nekem még soha nem romlott meg. Felbontás után azért hűtőbe teszem, ha esetleg marad az üvegben. Sokféleképpen felhasználható: készíthető belőle derelye, gombóc, hókifli, bukta....




Hozzávalók

- 3 üveg +
  1. 4,5 kg érett szilva
  2. 2 evőkanál 10%-os ételecet

Elkészítés

4-5 óra
  1. A lemért gyümölcsöt mossuk meg, magozzuk ki! Egy zománcozott fazekat vagy egy zománcozott magas falú tepsit az ecettel, a tenyerünk segítségével alaposan kenjük át! (Ez biztosítja, hogy ne égjen le. Én fazékban készítem, aminek az átmérője kb. 25 cm és kb. 15 cm magas. Elég széles, hogy a gőz könnyedén távozzon.) Ezután rakjuk bele a megtisztított ép gyümölcsöket!
  2. 100-120 C-on süssük 4-5 órán át! Nem szabad megkeverni! Maximum a tetején a 'megszáradt' darabokat egy főzőkanállal óvatosan nyomkodjuk lejjebb, de ne érintsük meg vele az edény oldalát és az alját! (Így nézett ki nekem 4 óra sütés után. Most 4 óra után lekapcsoltam és másnap sütöttem még úgy kb. egy órát.) Az elkészülési idő természetesen sütőtől is függ és attól is ki, milyen keménységű lekvárt szeretne. Nagyjából 1/3 részre összeesik.
  3. Ha kész, egy botmixer segítségével egyneműsítsük, majd egy kicsit keverjük át mérsékelt lángon! Ezt nem szükséges elvégezni! Ha mégis megtesszük, folyamatosan keverjük, mert puffog! Ne a végén terítsük be a konyhát! :-) Aki darabosan szereti tegye el úgy!
  4. Még melegen adagoljuk az alaposan megtisztított üvegekbe!
  5. Tegyük őket a még meleg sütőbe! 10-20perc elteltével, ha a tetejük 'megbőrösödött' helyezzük rá a tetejüket, majd hagyjuk a sütőben őket kihűlni!
  6. Ezután mehetnek a kamrába! Most ilyen lett a végeredmény! :-) Ebből a mennyiségből 2-3 db 7dl-es üveggel lesz.




Házi húskonzerv, hosszú ideig eltartható, finom és tetszés szerint fűszerezhető!

Írta: bidista
2017-04-05
Ma egy olyan receptet hoztunk el nektek amelyben szeretnénk megismertetni veletek a házilag készített húskonzerv titkát. Nagyon könnyen elkészíthető, bármilyen hús felhasználásával, ha a kövérebb, zsírosabb húst választjuk akkor csak fűszerekre van szükségünk. Ha helyesen készítjük el a húskonzervet, akkor hosszú ideig tárolható.

Hozzávalók:

  • 5 kg marhahús,
  • 1 kg szalonna,
  • 1 evőkanál só,
  • 6 db babérlevél,
  • 10 szem fekete bors,

Elkészítés:

Alaposan mossuk ki a befőttesüvegeket. A húst vágjuk nagyobb darabokra, kevés sós vízben főzzük meg puhára. A szalonnát vágjuk nagyobb darabokra és süssük ki. Minden befőttesüveg aljába tegyünk egy babérlevelet és osszuk el bennük a szemes borsot, majd töltsük meg az üvegeket hússal, váltakozva rakjuk, egy sor hús egy sor szalonna. Az üvegek tetejére öntsük a zsírt, hogy ellepje a húst. Vizes dunsztban tartjuk egy órán keresztül. Egy nagyobb edényt kibélelünk konyharuhával, hogy az üvegek ne érjenek hozzá a forró edényhez, így nem repednek el. Az edénybe annyi vizet öntünk, hogy az üvegek háromnegyedéig érjen és lassú tűzön melegítjük. Egy órán keresztül így hagyjuk, az időt onnantól számoljuk, amikor a víz elkezd forrni. Nem kell zubogjon, csak éppen forrjon. Majd levesszük a tűzhelyről az edényt és több takaróval letakarjuk a befőtteket, így hagyjuk kihűlni.




HÁZI MÁJPÁSTÉTOM

2013-03-02 Írta: Mindenmentes Nóri 
Vannak időszakaim, amikor valahogy nincs kedvem a bolti felvágottakhoz, és inkább házi kencéket eszem. Legutóbb nem az én kedvemen múlt: nem kaptam a boltban a megszokott kenőmájast, ami elég mindenmentes. Ki érti, hogy miért kerül szinte az összes májasba egy kis tejszín? Sebaj, gondoltam, annyira nem lehet nagy kaland elkészíteni.
És tényleg. Így lett a házi májas, csirkemájjal és finom fűszerekkel. Miután elkészült, Z csak annyit fűzött hozzá, hogy ez a helyzet már megint nekem termeli a munkát, mert májast többet a boltban nem veszünk… ?
Hozzávalók:
0,5kg csirkemáj
2kk. dijoni mustár
1kk. majoranna
1/2kk. bazsalikom
1/2kk. borsikafű/csombor
2-3 ek. olívaolaj
1 vöröshagyma
1-2 ek. kókuszzsír vagy libazsír
só, bors
1. A májakat megmosom, lecsepegtetem. A mustárt és a fűszereket összekeverem az olívaolajjal.
2. A májakat megforgatom a fűszeres pácban, majd egymás mellé tepsibe rakom és 180 fokon, alul-felül sütéssel szép pirosra sütöm, mint 
ebben a receptben.
3. Közben a hagymát apróra vágom és megpirítom 1 ek. olívaolajon.
4. Amikor minden elkészült, a májat, a hagymát, a zsírt aprítógépbe teszem, sózom, borsozom, és pépesre turmixolom. Szerintem botmixerrel vagy turmixgéppel is működhet, sőt, mivel a máj nagyon finom puhára sül, villával is szétnyomható, bár így elég sokáig tartana.


Kész is a finom, házi májpástétomunk. Abban más a boltihoz képest, hogy sokkal “májasabb”, mivel nincs benne mindenféle töltelékanyag (pl. ipari szalonna), és tartósítószer sem, ezért jól zárható dobozban, hűtőben kb. 3-4 napnál tovább ne tároljátok. Ha tartósabbá szeretnétek tenni, öntsetek a tetjére egy kis olvasztott zsírt, hogy elzárja a levegőtől. Mi lenmagos lepénnyelvagy mindenmentes kenyérrel szoktuk enni. Jó étvágyat!





Brutálisan király hagymalekvár



2014. július 14. 22:00 - The Gastro Acrobat
W35 séfjével, Balogh Dániellel készültem épp hamburger párbajra, miközben kikísérleteztem ezt a fergeteges hagymalekvárt. Vörös húsok mellé kiváló! Grillezéshez tökéletes! Ez a recept annyira szuperül sikerült, hogy még pirítósra kenve is verhetetlen! Cukrot egyáltalán nem tartalmaz, ami azt hiszem, külön jó pont. Érdemes egy nagy befőttesüveggel készíteni, mert erre bizony az egész ház rá fog járni. Az egész procedúra körülbelül két órát vesz igénybe, de az idő nagy részében elrotyog magában a hagyma, nem kell foglalkozni vele.

A következőkkel töltsük meg a bevásárlókosarat:

  • 4 fej lilahagyma
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 kis csokor kakukkfű
  • 1,5 dl jóféle száraz vörös bor (Tévhit, hogy az ételben elfér bármilyen vállalhatatlan bor, ezt felejtsük el gyorsan! A bor nagyban befolyásolja a készülő remekművet, és ahogyan nem esik jól lenyelni egy korty koccintóst tisztán, az ételbe belefőzve sem lesz másképp.)
  • 1 evőkanálnyi vaj
  • 4-5 evőkanálnyi virágméz (sikerült olyan termelői mézet kapnom, amiben kikristályosodott már a cukor, ezt a részét használtam)

Akik a fergeteges hangulatot biztosítják:

  • két evőkanál olivaolaj
  • 3 evőkanál kiváló minőségű balzsamecet
  • egy evőkanál 
  • egy evőkanál durvára őrölt rózsabors
A rózsabors
A rózsabors eredetileg Brazília környékéről származik. Ami azt illeti nem is igazi borsfajta, hiszen nem csíp, az íze is inkább édeskés. Ráadásul a növény, amiről származik a szömörcefélék családjába tartozik, így közelebb áll a pisztáciához, mint a borshoz. Az íze talán a borókabogyóhoz hasonlít leginkább, ebbe a receptbe remek választásnak bizonyult.
Vágjunk bele...
...méghozzá elsőnek a hagymákba. A két végét lenyisszantva, majd félbevágva tisztítsuk meg a külső hajtásoktól a hagymagumókat. Ha minddel végeztünk és letöröltük a könnyeinket is, elkezdhetünk szeletelni. A félbevágott hagymákat lapjára fektetve egy jó éles késsel szeleteljük fel, lehetőleg hajszál vékonyra. Ez remek gyakorlása a késforgatás elsajátításának, igyekezzünk egy ujjunkat sem levágni, még szükség lesz rájuk a kevergetésnél. Érdemes éles késsel dolgozni, mert akármilyen furcsán is hangzik, az életlen penge sokkal balesetveszélyesebb.
Ha az összes hagymával végeztünk, az olivaolajat a lábosba löttyintve, gyújtsunk is alá nagy lánggal.  Ha átforrósodott az edény, egy drámai mozdulattal a késünket lapátnak használva, seperjük a deszkáról a lábasba a hajszál vékony hagymaszeleteket. Ragadjunk meg egy fakanalat és jobbról balra vagy esetleg balról jobbra kevergessük 2/4-es ütemben. Ha a hagyma a nagy melegben kissé megfonnyadt, vegyük le a lángot, a lehető legkisebbre és fedjük le. Körülbelül 50 percig nem lesz dolgunk vele, néha azért kukkantsunk a fedő alá, mert nem szabad odakapnia.

 Az izgalom a tetőfokára hág

Most jön az izgalmas rész, ha azt érzed kellően lepuhult és összefőtt a hagyma, mehet rá a só és a bors. Azért nagyon fontos, hogy most sózzuk csak, mert ha már az elején kiengedtetjük vele az összes levet, biztosan odaég. Most már nem lesz szükség rá, mivel ha a sózást követően elfőtt a leve, mehet rá a bor és a balzsamecet is! Én a Posta Borház „noirkékmerfranlotpinotkos”-át használtam ezúttal (2011-ből). Kiváló választásnak bizonyult, érdemes egy pohárral elfogyasztani főzés közben. Csavarjuk fel kicsit a hőfokot, had szóljon a Rock’n'Roll a lábosban! Ha felforrt, visszavehetünk kicsit. A továbbiakban kis lángon, további 30 percet adjunk az ízeknek a kibontakozásra. Ha 90%-ban elfőtt a leve, mehet bele a méz. Aki nem olyan érzékeny testének szentélyét illetően, mint én, az használhat cukrot (javaslom a barna kristálycukrot, mert az nagyon szép színt ad az ételnek). Én mindenesetre virágmézzel dolgoztam, nemcsak azért mert rendkívül tudatosan étkezem újabban, hanem azért is, mert a tapasztalataim alapján ebbe az ételbe nem tehetnék jobbat. A virágméznek is inkább az eszenciáját, a kikristályosodott részét használtam. Ízlés szerint, de alapvetően 4-5 evőkanál mézet vágjunk a lábosba. Érdemes pár perc után kóstolgatni a lekvárt, ilyenkor lehet még korrigálni. Azzal azonban mindenképpen érdemes számolni, hogy az ízeknek össze kell érni, ehhez idő kell, így semmi esetre se essünk kétségbe rögtön. Ettől a momentumtól kezdve gyakrabban keverjünk rajta, nehogy le találjon égni. Körülbelül egy kis marék megtisztított és felaprózott kakukkfű is mehet a hagymához két kevergetés között. Tíz-húsz percnek elégnek kell lennie, hogy besűrűsödjön a hagymalekvár, ezt feltétlenül legyen türelmünk kivárni. Ha már jó ragadós és lekvárszerű, kapcsoljuk le a hőforrást és pár perc pihenőt követően kanyarintsunk bele egy evőkanál vajat. Ha sikerült elkeverni, mehet a kigőzölt befőttesüvegbe. Bár a hagymalekvárunk sokáig eláll, nem kell félni, mivel hipp-hopp el fog fogyni. Én, mint említettem a hamburgerembe készítettem, de bátran kanalazzuk bármilyen vörös hús mellé. Grillételek mellé is hibátlan választás, de ha úgy tartja kedvünk, kenjünk meg vele egy szelet pirítóst és a megmaradt bor mellé faljuk be magában!
 Ebben a lekvárban az a legszuperebb, hogy kevés hozzávalóval dolgozunk, így nem okoz káoszt a szánkban. Az ízorgiában négy meghatározó íz egészíti ki a hagymát csupán: a bor, a kakukkfű, a rózsabors és a virágméz. Csúcs a végeredmény, próbáljátok ki ti is!
Üdv, 
A Gasztro Akrobata




Lilahagyma lekvár

Azt hiszem nem a legmegfelelőbb a lekvár megnevezés, a csatni sokkal jobban illene rá, de már így vonult be a köztudatba. Édes, sós, savanyú, csípős (nem kötelezően), igazi ízkavalkád. Kötelező darab, feltétlen érdemes kipróbálni mindenkinek, annak is aki első ránézésre idegenkedik tőle.
Kiváló kísérője grillezett húsoknak, sajtoknak, libamájnak, stb.....
Hozzávalók:
  • 1 kg lilahagyma félkarikára vágva
  • 10 dkg cukor
  • 5 dkg sötétbarna lágy nádcukor
  • 1 mk. só
  • 2 babérlevél
  • 3-4 db fahéj
  • 5 cm nagyságú gyömbér
  • 5-6 szem szegfűszeg
  • 1 kisebb csili vagy fél mk. szárított csili (elhagyható)
  • 2 dl balzsamecet
  • 2,5 dl száraz vörösbor
  • 20 dkg aszalt áfonya vagy mazsola
A hagymát az áfonyával/ mazsolával, cukorral, kevés sóval és a fűszerekkel elkeverjük, majd félórát pihenni hagyjuk. Ezután a borral és ecettel leöntjük, felforraljuk, majd a lángot lejjebb véve addig főzzük, míg jól besűrűsödik. Ez kb. 1-1,5 óra.
Üvegekbe töltve hűtőben hetekig eláll, de ha dunsztoljuk, akkor hónapokig is pihenhet a kamra polcán.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése