2019. december 8., vasárnap

petrezselymes krumpli










petrezselymes krumpli




Az igazi petrezselymes krumpli


Vannak, akik azt hiszik, hogy a petrezselymes krumpli csak egy köret. Aki tudja, hogy nem, az el is tudja készíteni, ellentétben sokakkal, akik nem is tudják, milyen is az igazi petrezselymes krumpli.
Soha nem kérek étteremben petrezselymes krumplit. Lehet, hogy nem megfelelő helyekre járok, de ahol még igazi borjú bécsit adnak, ott is csak halvány utánzatra futja, ha ezt a köretet választom. Nyilván ahány ház, annyi szokás, de nekem ne mondja senki, hogy a sós vízben főtt krumpli szárított petrezselyemmel megszórva, emberi fogyasztásra alkalmas táplálék. Az elomló, ízes, nem zsíros, vagy vizes harsogó zölddel készült királyi köret nem ez. A biztos tudás gőgössé tett és lekicsinylően kérdeztem végig a szerkesztőségben jelenlévőket; ők hogyan is készítik a petrezselymes burgonyát?Nem értem hogyan kaphatott főszerkesztői széket, aki főtt krumplit pirít és hint petrezselyemzölddel? És még támogatója is akadt. Sorjáztak a lehetetlen ötletek és még az új krumplit is vízben akarták főzni. Minden receptjük azzal kezdődött, hogy megfőzték a veteményt. Hát nem volt ezeknek szakácsnőjük sose? Ők képviselik azt a keresletet, amelynek eleget téve az éttermekben ízetlen, színtelen, szagtalan köret érkezik a rántott hús mellé. Ha másért nem, csakhogy az éttermi ellátás színvonala emelkedjen, közöljük az igazi petrezselymes krumpli receptjét.
Pucérok

Így készülTélen az öreg burgonyát meghámozzuk és kockára vágjuk. Ilyentájt az apró szemű újkrumplit megmossuk, megdörgöljük, megszárítjuk. Aki nem szereti a friss, könnyű héjdarabokat az újkrumplin, az kaparássza le nyugodtan. Kis segítség: ha pucolás előtt sós, hideg vízbe áztatjuk, könnyebben ledörgölhető a krumpli héja. Innentől ugyanaz, bármilyen korú veteményt használunk. Nagy lábosban, vagy tepsiben kevés olajat/vajat melegítünk, majd belezúdítjuk a krumplit. Párszor átkeverjük, és NEM sózzuk meg, sőt vizet SEM teszünk rá! Lefedjük az edényt és közepes lángon, vagy 200 fokos sütőben megkezdjük a sajátlében való puhítást. Itt egy pillanatra megint kettéválik a készítés módja. Az idősebb burgonyát időnként fakanállal átkeverjük, míg a fiatalokat rázogatjuk és csak rázogatjuk! az edényben, különben nem maradnak egészben a parányi krumpliszemek. A fiatalság gyors, ennek megfelelően mintegy húsz perc alatt megpuhulnak, míg a korosak kissé lassabban készülnek el. Mindenesetre elég idő áll rendelkezésünkre, hogy kilónként egy nagy csokor petrezselymet megmossunk és nagyon felaprózzunk. Ehhez három csokornál már érdemes elővenni a fűszeraprító gépet. Most jön a lényeg. Ha a krumpli megpuhult, levesszük a fedőt és nagy lángon pillanatok alatt megpirítjuk, közben megszórjuk a petrezselyemmel és azt is jól átforgatjuk benne. És csak most sózzuk meg! Ha egy kicsit vadul pirítottunk és le is ragadt valamennyi, a só hatására rögtön felkaparható. Ez a petrezselymes krumpli!Innentől mindenki csinál, amit akar. Az újkrumplis variáció salátával, esetleg más zöldfűszerekkel bolondítva tökéletes egytálétel. Az öregebb kiadás pedig méltó és hálás körete szinte mindennek a sült csirkétől, a rántott karajig.




A petrezselymes új krumpli nem petrezselymes krumpli







Aki ezt összekeveri, egyéb galádságokra is képes. Ilyen a tökéletes petrezselymes újkrumpli. Szerintem.
Néhány napja kirázott  hideg, amikor valaki mesélte, hogy az újkrumplit megfőzi, elkeveri a petrezselyemmel, és kész. Vétek ezt tenni az újkrumplival. Pont azt tesszük tönkre, ami a legjobb benne. Az újkrumplinak magasabb a nedvességtartalma, ezért lehet a saját nedvességében megpárolni. Így már annyira finom, hogy nem is egy köret, hanem szinte egytálétel: csak önmagában eteti magát.
A tökéletes petrezselymes újkrumplinak több titka is van.
Az első maga a krumpli. A legjobb, ha az egészen aprókat használjuk, amelyek nem nagyobbak egy diónál. Ezeket fel sem kell vágni. De az sem vészes, ha nagyobbakat használunk, akkor a megfelelő méretűre vágjuk.
Második titok a pucolás. Szigorúan tilos hámozni! Bőven elég a vékony héját lekaparni, ledörzsölni. Ehhez áztassuk a krumplit fél órára sós vízbe. Az amúgy is zsenge héj teljesen felpuhul, és könnyen lekaparható. Nem baj ha néhány fecni rajta marad, nincs rossz íze, és rusztikusabb külseje lesz. Szintén fontos, hogy ne kaparjuk fehérre. Az újkrumpli egyik lényege, hogy ez a vöröses héjkezdemény megmarad.
A harmadik titok az elkészítés. Nem főzzük, hanem pároljuk és sütjük. Mindezt víz nélkül, csak a saját levében.
A negyedik titok a zsiradék. Mert az kell alá. A mániákusak rakjanak alá olajat, de aki igazán finom újkrumplit akar, zsírt tegyen az edénybe. A legjobb a libazsír vagy kacsazsír. Olvasszuk meg a zsírt, dobjuk rá a petrezselymet, keverjük át, majd tegyük bele a krumplit. Sózzuk me, forgassuk át, hogy a zsír és petrezselyem bevonja a krumpli darabokat. Fedőt rá, és kis lángon pároljuk.
Az ötödik titok: hagyjuk a krumplit békén! Ne forgassuk, ne kevergessük, ne rázogassuk. Amikor már úgy sejtjük a krumpli megpuhult vegyünk ki egyet, és kóstoljuk meg. Ha még kell neki, csak rakjuk rá vissza a fedőt, és adjunk neki pár percet.
A hatodik titok: a végső pirítás. HA megpuhult a krumpli, vegyük le a fedőt, és tegyük nagy lángra. A felesleges víz eltűnik, és a krumpli a zsiradékon egy kicsit megsül, megpirul. Nagyon óvatosan átforgathatjuk, hogy minden oldala megsüljön.
Ha mindent jól csináltunk, a krumpli belül fehér és vajpuha, kívül a zsírtól fényes, petrezselyemmel pettyezett, szexisen világos barna kérgű.  
 Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Szem-Szájnak Facebook közösséghez, vagy csatlakozz a több mint huszonötezer főt számláló közösségéhez a Toochee rajongói klubhoz, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.



Petrezselymes krumpli







1.) régi krumpliból:
a.) Kevés zsiradékon megpirítok egy nagy csomó összevágott friss petrezselymet, és erre dobom a kockázott főtt krumplit, jól elkeverem és kész is.
b.) A krumplit pirítom meg a zsiradékon, és úgy keverem össze a friss petrezselyem zölddel.
2. ) Legjobb újkrumpliból:
Ó, gyerekkoromban nagyon vártuk az újkrumplit!
Csak hát akkor nem a pultokról vettük, hanem kiástuk a kertből, azon frissiben mostuk, súroltuk, és készítettük is vacsorára.
A klasszikus tavaszi vacsora: zsírban (ha fizetés után voltunk, akkor vajban) párolt zöldpetrezselymes újkrumpli volt friss ecetes-cukros fejes salátával.
Sose készítettük másként az újkrumplit: annyi nedvesség volt benne, hogy saját gőzében és azon a kis zsiradékon puhára párolódott, s ha megkapta kicsit a tűz, csak még jobban szerettük…
Apátok azt állítja, hogy ők meg sose így készítették, hanem héjában sütötték, és így volt számára a legfinomabb.
Mi héjában csak az öreg krumplit sütöttük Aszódon, de ahány ház, annyi szokás, a vidékekről már nem is szólva…
Elkészítése egyszerű:
-          a krumpli héját úgy-ahogy ledörzsölöm, és alaposan lemosom.
-          A krumplikat felkockázom, és kevés vízzel, egy nagyobb darabka vajjal és kevés petrezselyemzölddel felteszem párolódni. 
-          Olyan kevés víz kell csak, amennyi a végére el is párolog, és a végén a vajon át tudom pirítani a krumpli kockákat!!!
-          Ha puha, akkor frissen megszórom petrezselyemzölddel – és már tálalom is.
Jó magában, salátákkal: fejes salátával, friss uborka salátával, reteksalátával, paradicsomsalátával...
Finom húsok, húspótlók mellé is köretként.
A petrezselymes krumpli készítéséhez zsiradékot írtam, mert jó hozzá:
-          a vaj nagyon jó, üde a petrezselyemzölddel
-          de a szalonnazsír is jó a maga kis füstös bukéjával
-          ehhez margarint is szoktam használni,
-          s mindenféle zsírt: libát, sült húsosat, stb.




Petrezselymes krumpli (3 főre)


Hozzávalók:
1 kg krumpli
1 csapott ek. só
1 csapott kk. egész köménymag
1 púpos ek. zsír vagy 2 ek. étolaj
1 csokor friss petrezselyemzöld, vagy 2 tk. szárított
[1 nagy csipet őrölt szerecsendió]
[1 csapott tk. szárított, morzsolt majoranna]
1 púpos tk. só nélküli „Vegeta"
1-2 csipet őrölt feketebors
víz
Elkészítés:
A krumplit meghámozzuk, kb. 1-1,5 cm-es „kockákra" vágjuk és felengedjük annyi hideg vízzel, ami ellepi. Tegyük bele a só 2/3 részét és a köménymagot is. A forrástól számítva kb. 20-30 percig főzzük (fajtától függ, ezért 20 perc után villával ellenőrizzük, hogy könnyedén beleszalad-e már!). Most szűrjük le a levét egy másik edénybe, amiből akár készíthetünk mindjárt egy gyors, köménymagos tojáslevest (lásd 1. lecke!).

Egy nagyobb serpenyőbe tegyük bele a zsiradékot és melegítsük fel. Amikor sisteregni kezd, szórjuk bele a petrezselyemzöldet és 4-5 másodpercig még hagyjuk pirulni, hogy az aromája belesüljön a zsírba. Most a leszűrt krumplit óvatosan borítsuk bele a zsírba. Gyorsan szórjuk rá a Vegetát, majorannát, szerecsendiót, borsot és a maradék sót, és fürge mozdulatokkal keverjük még kb. 1 percig. Ne sajnáljuk, az a jó, ha a kavarástól egy része szétesik!

Zárjuk el a tűzhelyet és a krumplit fedővel és konyharuhával letakarva tartsuk melegen a tálalásig. Tálaláskor megszórhatjuk adagonként egy-egy csipetnyi felaprított, friss petrezselyemmel.
!!! TIPPEK !!!

Ezzel a módszerrel hagymás krumplit is készíthetünk. A krumplifőzés bekezdés (1.) változatlan. A különbség a serpenyős bekezdésben van (2.): a megforrósított zsírba egy meghámozott, apróra vágott vöröshagymát szórunk, és addig pirítjuk, amíg üvegesen áttetszővé válnak a hagymakockák. És ekkor tesszük rá a krumplit és a fűszereket, s ugyanúgy 1 percig kavargatjuk még. Ez is díszíthető friss petrezselyemmel.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése