2018. január 19., péntek

TISZTÍTÓ HATÁSÚ ÉTEL




TISZTÍTÓ HATÁSÚ ÉTEL






JOBBAN LESZEL, HA EZEKET ESZED:

AZ 5 LEGJOBB TISZTÍTÓ HATÁSÚ ÉTEL


A helytelen táplálkozás miatt a testben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig víz halmozódhat fel. Eláruljuk, hogyan szabadulhatsz meg tőlük!
SOVÁNY HAL
Fogyasztása magas fehérjetartalma miatt mindenkinek ajánlott, aki nem allergiás rá. A legjobbak a soványabb húsú halak, például a fehér busa, az amur, a süllő, a tőkehal és a hekk!
Segít: A-, D-, B1- és B2-vitamin, valamint vas, szelén, cink és jód is található benne. Ezek élettani szempontból nélkülözhetetlenek a szervezet számára. Fogyasztás előtt bőségesen locsold meg a halhúst citrommal: gyümölcsben lévő C-vitamin fokozza azon speciális hormonok termelődését, amelyek az éjszaka folyamán segítik lebontani a sejtfalakról az ott lerakódott zsírt.
Extra tipp: Ha nem csíped a halat, egyél helyette sovány szárnyast, és használj minél több zöld fűszert az elkészítéséhez!
GYÓGYTEA
Inni, inni, inni! A folyadék ugyanis átmossa a húgyutakat és a vesét, emellett energiát is ad. Ám némely gyógytea még ennél is többet tud!
Segít: A somkóró, a csalán, a nyírfalevél, a gyermekláncfű és a zsurló is remek vízhajtó.
Extra tipp: Lefekvés előtt 1 csészényi nyugtató hatású, citromfűből vagy macskagyökérből készült gyógytea oldja a szorongást, kedvezően befolyásolja a keringési zavarokat, emellett segíti az emésztést is.
BARNA RIZS
Salaktalanítani, méregteleníteni szeretnél? Fogyassz gyakran barna rizst, amely sok vitamint, ásványi anyagot, valamint élelmi rostot tartalmaz.
Segít: Ideális salaktalanító, mivel kevés vízmegkötő nátrium, ugyanakkor sok vízhajtó kálium van benne.
Extra tipp: Készítsd sok zöldséggel, és bátran használj hozzá fűszereket!
KÍGYÓUBORKA
Ásványianyag- és vitamintartalma révén tisztító hatású.
Segít: Az uborka leve önmagában, de más zöldségek levével keverve is remek vízhajtó és méregtelenítő. Próbáld ki zöldbab-, petrezselyem- vagy spárgalével mixelve!
Extra tipp: Dörzsöld át az arcod friss uborkaszeletekkel: már nagyanyáink is tudták, hogy remek szépítő!
TEJSAVÓ
A tejtermékek gyártása során visszamaradt anyagot már az ókorban is használták (pl. Kleopátra), mert nemcsak egészségesebbé tette az embert, de a bőrét is szebbé varázsolta. Aminosavakat és számos hasznos ásványi anyagot tartalmaz.
Segít: Emésztési problémák, májbetegség, magas vérnyomás és vérzsírszint, köszvény esetén. Megszépíti a bőrt, segít eltüntetni a narancsbőrt.
Extra tipp: Turmixolj össze 1 db felaprított almát, 75 ml zsíros és ugyanennyi sovány tejet, 50 ml bio tejsavót, 1 teáskanál búzacsírát és 1 teáskanál mézet. Tejsavó helyett kefirt vagy írót is fogyaszthatsz.
AMIT MINDENKÉPP KERÜLJ EL!
Kóla
A túl sok koffein és cukor gyengíti a csontokat. 
Sült krumpli
Többnyire túl sós és zsíros. Inkább készítsd el otthon! A burgonyaszeleteket finoman pirítsd meg egy kókuszzsírral kiolajozott serpenyőben, a végén pedig szórd meg apróra vágott snidlinggel.

FŰSZERES LILAHAGYMALEKVÁR





HOZZÁVALÓK

  • 10 dkg vaj , 3 ek barnacukor , 50 dkg lilahagyma
  • 1 ek málnaecet , 1 ek balzsamecet krém
  • 0,5 dl konyak , 3 ek áfonyadzsem , 1 tk chilipehely
  • 3 db babérlevél , 1 tk kakukkfű , 3 tk tarkabors


ELKÉSZÍTÉS



    1. A vajon karamellizáljuk a cukrot, majd ráöntjük a megpucolt, felkarikázott hagymát és így pároljuk egy darabig.
    2. Amikor már nincs alatta sok lé, felöntjük az ecetekkel, a konyakkal és hozzáadjuk a chilit, a babérlevelet, a kakukkfüvet és a borsot.
    3. Addig pároljuk, amíg a hagyma szétesik. Ekkor hozzáadjuk a dzsemet. Kb fél óra főzés után üvegekbe tesszük és szárazdunsztba állítjuk.


A LEGEGYSZERŰBB DIÉTÁS PÁROLT KÁPOSZTA



HOZZÁVALÓK

  • 1 fej káposzta , só , 1 fej vöröshagyma
  • 1 ek olívaolaj , 1 mk köménymag , őrölt bors
  • 1 ek almaecet , 1 ek szorbit (cukor helyettesítő, gyógyszertárban kapható)

ELKÉSZÍTÉS



    1. A káposztát  vékony csíkokra vágjuk. Megsózzum, majd fél óráig állni hagyjuk. A hagymát megpucoljuk és félkarikára vágjuk.
    2. Kevés olívaolajon kipattogtatjuk a köménymagot, majd hozzáadjuk a hagymát. Jól összekeverjük, hogy a kömény meg ne pörkölődjön, mikor enyhén üveges, a káposztát is a fazékba tesszük. Fontos, hogy 1 fej káposztához, legalább 10 literes fazeat válasszunk, mert a szálas káposzta sok helyet foglal! Megborsozzuk, almaecetet öntünk hozzá, és időnként megkeverve fedő alatt pároljuk.
    3. Húsz perc után a szorbitot is hozzátesszük, majd ismét elkeverjük. Továbbra is fedő alatt pároljuk, és pár perc múlva megkóstoljuk. Ha valamelyik fűszer ízét kevésnek tartjuk, pótoljuk.
    4. Ha nagyon cukrosnak találjuk (ebben az esetben ez nem lehet, a kevés édesítőszer miatt), sóval, ha sósnak, szorbittal egyenlítjük ki az ízét. Ha túl fűszeresnek érezzük, 1 dl. száraz borral lágyabbá tehetjük ízét.
    5. A végén a fedőt levéve, sűrűbben megkavarva hagyjuk, hogy alóla elpárologjon a lé, amit a káposzta engedett.

MAGYAROS TEPSIS CSIRKE



HOZZÁVALÓK

  • 1 kg csirkeszárny , 1 kg csirkecomb , 1 tk só
  • 1 tk őrölt bors , 1 tk pirospaprika , 1 csipet szárított chili , 2 ek étolaj , 1 csipet kakukkfű , 1 pohár sör


ELKÉSZÍTÉS



    1. A csirkét megtisztítjuk, átmossuk. Sóval, őrölt borssal, őrölt pirospaprikával és darált, szárított csilipaprikával, vagy őrölt csípős paprikával bedörzsöljük.
    2. Sütőtálba, vagy tepsibe sorakoztatjuk és olajat aláöntve, először 175 fokon, fólia alatt, később a fóliát levéve, puhára sütjük.
    3. Ha a bőrét ropogósra szeretnénk, akkor a sütés vége felé, kevés sörrel meglocsolhatjuk, amikor a hús már majdnem teljesen kész. Krumplipürével tálaljuk.


HÚSSZELETEK KRUMPLIBUNDÁBAN





HOZZÁVALÓK

  • 50 dkg krumpli , 10 szelet karaj (de lehet pulyka- vagy csirkemell is) , só , őrölt bors , szerecsendió
  • őrölt majoránna , 6 db tojás , liszt , olaj

ELKÉSZÍTÉS

    1. A krumplit kockára vágjuk, és sós vízben puhára főzzük. Majd leszűrjük, jól összetörjük, hogy krémszerű legyen. Ezután hagyjuk teljesen kihűlni.
    2. A húst kiklopfoljuk, kicsit besózzuk, állni hagyjuk. A kihűlt krumplit ízlés szerint fűszerezzük, majd a tojásokat hozááadjuk, és jól elkeverjük.
    3. Ezután a húst lisztbe forgatjuk, majd a krumplis masszába mártjuk, és bő, forró olajban, kis lángon kisütjük. Fedő alatt sütjük addig, ameddig az alsó fele szép színt kap, majd átfordítjuk, és már nem kell lefedni, így sütjük készre.


FORDÍTOTT RÁNTOTT HÚS



HOZZÁVALÓK

  • 1 kg sertéshús , 5 dl víz , 4 ek ketchup , 3 ek mustár
  • 5 dkg margarin , 1 kk ételízesítő , só (ízlés szerint)
  • 1 fej hagyma
  • A panírhoz:
  • zsemlemorzsa ,tojás , liszt)


ELKÉSZÍTÉS

    1. A húst felszeleteljük, megmossuk és kiklopfoljuk, majd besózzuk. Ezután fordított sorrendben bepanírozzuk a hússzeleteket: előszört a morzsába forgatjuk, majd a felvert tojásba, végül a lisztbe.
    2. Bő, forró olajban hirtelen kisütjük, majd tepsibe fektetjük őket. A hagymát karikákra szeleteljük, és a húsokra tesszük.
    3. A vizet, a ketchupot és a mustárt összekeverjük, hozzáadjuk az ételízesítőt, felforraljuk, majd a húsokra öntjük.
    4. Alufóliűval lefedve, előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt készre sütjük.


HÁZIAS LENCSEFŐZELÉK



HOZZÁVALÓK
















  • 30 dkg lencse , füstölt tarja , só , 2 db babérlevél
  • 1 db vöröshagyma , 3 ek olaj , 2-3 ek liszt
  • 2 gerezd fokhagyma , 1 tk pirospaprika
  • 1 pohár víz , 1/2 ek mustár


ELKÉSZÍTÉS



    1. A lencsét átválogatjuk, majd alaposan átmossuk. Ezután egy edénybe tesszük, és ráhelyezzük a felszeletelt füstölt tarja szeleteket.
    2. Ezután felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje, majd ízlés szerint megsózzuk, beletesszük a babérlevelet, és az apróra összevágott vöröshagymát. Felforraljuk, mérsékeljük a lángot, és puhára főzzük, majd óvatosan kivesszük a tarjaszeleteket, és tálalásig melegen tartjuk (a lencse gyorsan megfő, figyeljünk, nehogy túlfőzzük).
    3. Az olajat felhevítjük, majd hozzáadjuk a lisztet, és állandó keverés mellett világos zsemleszínűre pirítjuk. Ezután levesszük a tűzről, majd hozzáadjuk az összenyomott fokhagymát, hozzákeverjük a pirospaprikát, és kicsit hűlni hagyjuk. Pár perc után felöntjük a rántást a vízzel, majd simára keverjük. Ezután a puhára főtt lencséhez öntjük, hozzáadjuk a mustárt, és kevergetve besűrítjük a főzeléket.



Ti Küldtétek Recept
Adalékanyagmentes házi csirkemell sonka receptek
Házi csirkemellsonka Sándor Héditől

Házi csirkemell sonka

Összetevők:
  • 250 g csirkemell
  • Ízlés szerint só, bors, fokhagyma, erős paprika vagy zöld fűszerek
Elkészítés:
  • A csirkemellet összekockázzuk, egy magasabb falú tálba rakjuk és hozzáadjuk a kívánt fűszereket. Sót és borst mindenképpen érdemes beletenni, de ízlés szerint paprikával, zöld fűszerekkel vagy erős paprikával bolondítható.
  •  Az egészet botmixerrel pürésítjük és ha szép egyenletes, alufóliára rakjuk, összetekerjük, a végeit jó szorosan összetekerjük, hogy egy szép szoros és feszes rúd legyen belőle. Előmelegített sütőben 160 fokon kb. 30 percig
    sütjük, majd kivesszük, hagyjuk kihűlni, leszedjük az alufóliát és hidegen vékony szeletekre szeljük. A legegyszerűbb hűtő hidegen szelni.


Húsmentes, gluténmentes, vegán, VEGETÁRIÁNUS szalámit így tudtok készíteni: RECEPT ITT!


 Ezeket a képeket Ti készítettétek:
Sterbinszky Emese elsőnek készítette el, és nézzétek mennyire szépen sikerült neki is!
Házi csirkemell sonka
Daragó Erika is elkészítette a házi csirkemell sonkát, a masszába zsírszegény sajtot,
illetve felkockázott kaliforniai paprikát tett:
Házi sajtos csirkemell sonka
Kurucz Gabriella is elkészítette a házi csirkemell sonkát, neki ilyen lett: “Tegnap én is elkészítettem, a fokhagymapor, só, bors mellé Szafi féle
Ördöghozta csirke fűszerkeveréket tettem hozzá és megforgattam őrölt
pirospaprikában. Nagyon – nagyon finom lett!!! Nincs többé bolti
felvágott!”
Házi csirkemell sonka
Juhász Ibolya is elkészítette a házi csirkemellsonkát :)”Saját készítésű, első pulyka- és csirkemellsonkák! Természetesen, E betűk nélkül!!”
Házi csirkemell és pulykamell sonka
  • Tóthné Márta: „Szia Szafi! Én még most kezdem az egész életmód
    váltást,első amit elkészítettem ez a nagyon finom csirkemell sonka,
    aminek a receptje az oldaladról való.”
Erősné Kolláth Beáta: „Már régóta szemeztem a házi csirkemellsonkával.
Most nekiugrottam és elkészítettem. Próbáljátok ki, mert nagyon finom!!!
És nem is olyan pepecselős, mint gondoltam. ”
Mária Vida-Iványi Simonné: „Nagyon köszönöm! Elkészítettem, és isteni finom lett. :))”
  • Andrea Baranyi „fokhagymát raktam bele, és annyit változtattam hogy
    egy evőkanál tökmagolaj is ment bele.. hát nekem nem száraz,
    hajszálvékonyra szelhető és valami isteni az íze. Hálás köszönet”
  • @niita_nita89: ”Házi csirkemellsonka, E-k nélkül, mindenféle adalékanyag nélkül. :)”
Házi csirkemell sonka



Ezt a képet Varga Endre készítette:


HÁZI FELVÁGOTT CSABAI KOLBÁSZ ÍZESÍTÉSSEL

Házi Csabai felvágott
Házi Csabai kolbász
Hozzávalók (minden grammban, 10 gramm=1 dekagramm):
Ha picit tévedünk a mértékekkel, nem baj, Csabán is ahány ház, annyi szokás.
Elkészítés:
Az összetevőket alaposan elkeverjük egymással, szorosan betekerjük egy alufóliába vagy sütőpapírba (én téliszalámi vastagságúra készítettem), betesszük egy tepsibe, beleöntünk 1,5 deciliter vizet és 175 fokos sütőben 40 percig sütjük.
Kitűnően szeletelhető.
Házi felvágott Bodnár Évától:
Házi csirkemell sonka
Fél kg – minden hártyától megtisztított – csirkemell filét aprítógépben (vagy kis lyukú húsdarálón) pépesre őrlünk, hozzáadunk Himalája sót, szárított metélőhagymát, friss petrezselyem zöldet, fehér borst, 2-2 csipet oregánót és bazsalikomot, 2-3 cikkely fokhagymát. Ezekkel a fűszerekkel jól átdolgozzuk, majd egy kevés olvasztott kókuszzsírral megkent, dupla rétegű alufóliára halmozzuk. Kezünkkel tömör rudat formálunk, majd feltekerjük a fóliát, melynek két végét megsodorjuk. A művelet végén olyan lesz, mint egy nagy szaloncukor.
Aki idegenkedik az alufóliától, az készítheti ugyan így sütőzacskóban is, de azt néhány helyen át kell szurkálni, mert a gőz szétnyomja.

Beletesszük egy tepsibe, melléöntünk 1 dl vizet, majd 180 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd kibontva a burokból szeleteljük.

Pár napig eláll a hűtőben, így reggelire, vacsorára több napig fogyaszthatjuk.
Készíthetjük pulykamell filéből vagy szűzpecsenyéből is.
Paprikás csirkemell sonka Skita Anitától
Paprikás csirkemell sonka
Hozzávalók:
  • 2 db csirkemell
  • 1 ek. méz
  • 1 ek. só
  • bors és fokhagymapor ízlés szerint
  • 2 db babérlevél
  • 2 ek. fűszerpaprika
  • 1 tk. füstölt fűszerpaprika
Elkészítés:
A csirkemell filéket félbe vágtam, de nem teljesen, hogy ki tudjam hajtani, akár egy könyvet. Először mézzel kentem be, aztán megszórtam sóval, borssal és fokhagymaporral. Beletettem egy zacskóba és tettem mellé babérlevelet. Az így elkészült csomagocskát betettem a hűtőbe 1 napra (legalább egy éjszakára, de 1-2 napra is…). A pácolódós idő letelte után a filéket hideg vízbe áztattam fél óráig, hogy a felesleges sót kivonjuk belőle. Ezt követően megtörölgettem, sütőzacskóba tettem és feltekertem, mint egy szaloncukrot (jó szorosan). A sütőzacskót pár helyen kiszúrtam… 180 fokos előmelegített sütőbe toltam és 40 percig sütöttem. Ezután kivettem a zacskóból és pár perc pihenés után beleforgattam a paprikaporba. Betettem a hűtőbe és pár óra múlva már lehetett is szelni. Nagyon vékony szeleteket nem sikerült vágnom, de ez nem zavart senkit… smile hangulatjel Ha valaki nem szereti a paprikát, nyugodtan elhagyhatja vagy akár ízlés szerint beleforgathatja másba. Én már készítettem chiliporral és pehellyel (páromnak), de zöldfűszerekkel is.
Kapribogyós csirkemell sonka Németh Melindától
Házi csirkemell sonka kapribogyóval, imádjuk!!!” (Melinda)

Házi csirkemell sonka kapribogyóval


Ezt a képet Alexa készítette:heart hangulatjel
@pinteralexa: “Életem első házi csirkemell sonkája és kenyere!  A sonkát fokhagymával, sóval, borssal és metélőhagymával fűszereztem, végül pirospaprikába forgattam. A végeredmény egy nagyszerű és mennyei sonka lett! Biztos gyakran fogom elkészíteni!
Házi csirkemell sonka
Kriszti is elkészítette a házi csirkemell felvágottat, neki ilyen lett
@szkriszta91: “A bolti elbújhat mögötte!” (forrás: Instagram)
Házi csirkamell sonka
Ezt a képet Szász-Vadász Ünige‎ készítette és elmondása szerint mennyei lett ?
Házi csirkemell sonka
Házi csirkemell sonka
Bacsa Gabriella most sárgarépás- zöldfűszeres ízesítéssel készítette el:
Házi felvágott
Házi felvágott
Ezen a képen Dr. Horváth Csilla színes, saját készítésű alapanyagokból összeállított reggelijét látjátok, amihez ezt írta: „Nem is kell ennél jobb reggeli! Csirkemellsonka házi #szafifree kenyérrel (RECEPT ITT!), zöldségekkel!Így csak jól indulhat a nap!”
Házi csirkemell sonka Szafi Free kenyérrel
Házi csirkemell sonka Szafi Free kenyérrel
Ezt a képet Fábián Marianna készítette a házi mindenmentes csirkemell sonkájáról:
Házi csirkemell sonka
Házi csirkemell sonka
Kuhinkó Vivien is tesztelte a házi csirkemell sonka receptjét. Neki ilyen lett:
Adalék anyagoktól mentes házi felvágott
Adalék anyagoktól mentes házi felvágott
@vis_italis_1 tesztelte, az Ő Instagram képét láthatjuk, ezt írta mellé: „Házi csirkemell sonka. Soha többé boltit!!! Annyira egyszerű és finom!!!”
Tartósítószermentes, gluténmentes házi csirkemell felvágott
Balaton Betti is tesztelte a receptet, az övé ilyen lett:
Házi csirkemell felvágott














Nem szeretsz panírozni! Akkor most mu­ta­tunk egy fantasztikus trük­köt!

.


Tetszeni fog mindenkinek, aki szeretne időt spórolni a konyhában!
Egy igazi gyors panírhoz semmi másra nincs szükséged, mint egy műanyag dobozra. Erre a célra egy ételhordó dobozka, viszont akár egy kiürült fagyis doboz is tökéletesen megfelel.
50d71a9300fe7d9c056e29501eeb5428.jpg
Az első lépésben tedd a rántani szánt dolgokat a dobozodba, majd önts rá joghurtot. Ez a lépés nemcsak puhává, de mennyei ízűvé is varázsolja majd a húsokat vagy akár a gombát.
Ezután pedig rázd össze az egészet, jó alaposan.
d0f97ad4392145a4ce94cc47c69de07a.jpg
Innentől jöhet a régi jól bevált panírtrend. A joghurtos alapanyagokra szórj lisztet és ismét rázd össze a keveréket. Majd öntsd rá a felvert, sózott tojást és egy ismételt rázás után szórd meg zsemlemorzsával.
d79c355e50f93c355fc674c4126826bc.jpg
Most nézz az órádra. Még öt perc sem telt el és néhány alapos rázás után kész is van a tökéletesen panírozott ebéd.
És még a kezed sem lett ragacsos.
e9a90662c9717274034220888573d196.jpg
Ha nem szeretnél dobozzal bajlódni - mert ugye azt el kell mosni a panírozás után - akkor vegyél elő egy átlátszó nejlonzacskót, amibe belefér a panírozni való. A folyamat ugyanez, csak éppen zacskóban történik a rázogató panírozás. Miután kivetted a tökéletesre bundázott ételeket, a zacskót ki is dobhatod.
►► HA TETSZETT A CIKK, KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS!  KÖSZÖNJÜK!


Soha ilyen finom nem volt még a ser­tés­sült!


Az íz­le­tes húsok titka nem a fű­sze­re­zés­ben rej­lik! Mu­tat­juk a trük­köt, ami­vel tuti, hogy omlós és szaf­tos lesz a pe­cse­nye!
Ilyen omlós és zaftos sertéssültet egész biztos, hogy még nem készítettél!
A titok a sütési technikában rejlik. Az eljárás lényege, hogy a hús lassan és alacsony hőfokon készül.
Ennek köszönhetően egy csepp zsír és lé sem folyik ki belőle, ezért nagyon szaftos marad.
A technika azért zseniális, mert így a hús nem hirtelen sül, az alacsonyabb hőmérséklet anélkül lágyítja a hús kötőszövetét, hogy keményítené az izmokat és indokolatlanul kiszáradna.

A világ legomlósabb sertéssültje




Hozzávalók:
  • 1 kg sertés karaj
  • 1 ek Worchestershire szósz
  • 1 dl sör
  • 70 ml balzsamecet
  • 1 ek méz
  • ½ tk fokhagymapor
  • ½  tk durvára őrölt rózsabors



Így készítsd el:
1.      Melegítsd elő a sütőt 90 fokra légkeveréssel.


2.      A húst minden oldaláról pirítsd körbe zsiradékon, hogy kérget kapjon, majd fektesd egy nem túl nagy tepsibe.
3.      Hintsd meg sóval, borssal, fokhagymaporral.
4.      Keverd el a balzsamecetet a Worchester szósszal és öntsd a húsra.
5.      Csorgasd rá a mézet, öntsd alá a sört.
6.      Jól zárd le alufóliával és a tedd a sütőbe 4-5 óra hosszára.
FONTOS!
Végig alacsony hőmérsékleten, 90 fokon süsd!



Akkor van kész, amikor a sertéshús lágyan omlik és könnyen szeletelhető. Olyan isteni zaftos és ízletesígy a hús, amit hagyományos módon, magas sütési hőmérséklet mellett soha nem tudsz elérni!

Jó étvágyat!





HÁZI MÁJPÁSTÉTOM

2013-03-02 Írta: Mindenmentes Nóri Szólj hozzá!
Vannak időszakaim, amikor valahogy nincs kedvem a bolti felvágottakhoz, és inkább házi kencéket eszem. Legutóbb nem az én kedvemen múlt: nem kaptam a boltban a megszokott kenőmájast, ami elég mindenmentes. Ki érti, hogy miért kerül szinte az összes májasba egy kis tejszín? Sebaj, gondoltam, annyira nem lehet nagy kaland elkészíteni.
És tényleg. Így lett a házi májas, csirkemájjal és finom fűszerekkel. Miután elkészült, Z csak annyit fűzött hozzá, hogy ez a helyzet már megint nekem termeli a munkát, mert májast többet a boltban nem veszünk… 


Hozzávalók:
0,5kg csirkemáj
2kk. dijoni mustár
1kk. majoranna
1/2kk. bazsalikom
1/2kk. borsikafű/csombor
2-3 ek. olívaolaj
1 vöröshagyma
1-2 ek. kókuszzsír vagy libazsír
só, bors
1. A májakat megmosom, lecsepegtetem. A mustárt és a fűszereket összekeverem az olívaolajjal.
2. A májakat megforgatom a fűszeres pácban, majd egymás mellé tepsibe rakom és 180 fokon, alul-felül sütéssel szép pirosra sütöm, mint 
ebben a receptben.
3. Közben a hagymát apróra vágom és megpirítom 1 ek. olívaolajon.
4. Amikor minden elkészült, a májat, a hagymát, a zsírt aprítógépbe teszem, sózom, borsozom, és pépesre turmixolom. Szerintem botmixerrel vagy turmixgéppel is működhet, sőt, mivel a máj nagyon finom puhára sül, villával is szétnyomható, bár így elég sokáig tartana.
Kész is a finom, házi májpástétomunk. Abban más a boltihoz képest, hogy sokkal “májasabb”, mivel nincs benne mindenféle töltelékanyag (pl. ipari szalonna), és tartósítószer sem, ezért jól zárható dobozban, hűtőben kb. 3-4 napnál tovább ne tároljátok. Ha tartósabbá szeretnétek tenni, öntsetek a tetjére egy kis olvasztott zsírt, hogy elzárja a levegőtől. Mi lenmagos lepénnyelvagy mindenmentes kenyérrel szoktuk enni. Jó étvágyat!








Házi májpástétom
















A tökéletes brassói receptje





Hozzávalók:0,5 kg sertéscomb
1 kg krumpli
6 gerezd fokhagyma
1 kiskanál majoránna
1 kiskanál őrölt pirospaprika
1 kiskanál őrölt bors
1 fej vöröshagyma
1 marék zöldborsó
olaj
Elkészítés:

A sertéshúst kisebb (körülbelül 2X2 centis) kockákra vágjuk, majd olajon megpirítjuk. Miután kicsit zsírjára sült, felöntjük vízzel, és mi ezután adjuk hozzá a fokhagymapréssel szétnyomott fokhagymát és az apróra vágott vöröshagymát. Legtöbbször mások ezt a hússal együtt pirítják le, de így jobban megmarad és intenzívebb a két fajta hagyma íze a végeredményben. Hozzáadjuk a sót ízlés szerint, a borsot, a piros paprikát és a majoránnát, és elkezdjük főzni. Ha elfő a víz, akkor pótoljuk menet közben.

Közben a krumplit megpucoljuk és ezt is nagyjából ugyanakkora kockákra vágjuk, mint a húst.

Amikor a hús már félig majdnem megpuhult (ez nagyjából 30-40 perc), akkor hozzáadjuk a marék zöldborsót, és tovább főzzük az egészet még 15-20 percig, amíg a hús egészen meg nem puhul. Ekkor már nem pótoljuk a vizet, hanem hagyjuk, hogy elfőjön, és zsírjára pirítjuk a húst. Közben pedig olajban kisütjük a krumplit is, és megsózzuk, majd végül a húst és a krumplit összekeverjük, és így tálaljuk.
Forrás: facebook.com



Sült császárszalonna házilag recept



Hozzávalók:
  • 1,5 kg bőrös császárszalonna (csont nélkül)
  • 2 db vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 3 babérlevél
  • 1 tk fekete szemesbors
  • 1 kk koriander mag
  • 1 ek só
  • 20 dkg sertészsír a sütéshez
Elkészítése:
A nyers császárszalonnát nagyobb,- vastagabb darabokra vágjuk és egy edénybe téve annyi vízzel felöntjük, hogy épp csak ellepje, feltesszük főni.
A fokhagymáról leszedjük a szárazabb héjakat, keresztben kettévágjuk és a megtisztított vöröshagymákkal és az összes fűszerrel a szalonnák közé tesszük.
Lassú tűzön (épp csak gyöngyözzön) főzzük kb. 1,5-2 órán át, amíg annyira megpuhul, hogy a villa könnyedén beleszúrható legyen.
Tálra szedjük, kicsit hagyjuk leszáradni és magasabb falú serpenyőben ill. wokban szigorúan lefedve (Mert durrog!) bő zsírban szép pirosra sütjük.
Megfordítás előtt levesszük a tűzről és várjunk 1 percet, hogy a sülés kicsit alábbhagyjon!
Paprikával, paradicsommal, savanyúsággal kitűnő “E” mentes reggeli, ill. vacsora alap! :)




Fokhagymás csirkecombok sörben sütve – egyszerű és nagyszerű recept! :)




A fokhagyma és a rozmaring teszi ízletessé a húsokat. Nagyon könnyű recept, de a végeredmény egyszerűen csodás!

Hozzávalók:

  • 8 csirkecomb , 8-10 gerezd fokhagyma , 1 teáskanál rozmaring
  • só, bors , 3 dl sör , olaj

Elkészítése:


A húsokat megmossuk, átkenjük a fűszerekkel és kiolajozott tepsibe tesszük. A megtisztított fokhagymagerezdeket mellé tesszük és felöntjük a sörrel. 180 fokos sütőben 40 perc alatt megsütjük. Néha megforgatjuk, hogy egyenletesen átsüljön. Burgonyapürével, vagy zöldséges rizzsel tálaljuk.



Finom és olcsó lencsesaláta, nem csak szilveszterre!

Újévkor szerencsét és bőséget is hoz!
Imádom a lencsét, és újévkor a hagyomány szerint szerencsét és vagyont is hoz! Itt van egy fincsi és egyszerű recept!
Hozzávalók:
virsli , lencse , lila hagyma , csemegeuborka
mustár , majonéz , tejföl , bors , só
Elkészítése
lencsét vízben megfőzzük babérlevelet és fokhagymát és ételízesítőt teszünk a vízbe. Ha kész leszűrjük és lehűtjük. Virslit is megfőzzük és felkarikázzuk. Egy tálba rakjuk őket,adunk hozzá apróra vágott csemegeuborkát,szintén apróra vágott lila hagymát. Rárakjuk a majonézt, mustárt, tejfölt, borsot és sót. Összekeverjük és hideg helyre tesszük.




A 3 LEGEGÉSZSÉGESEBB HÜVELYES A VILÁGON

Sorozatunk legújabb része vegetáriánus olvasóink számára elengedhetetlen olvasmány. A hüvelyesek terméseiből ugyanis pótolhatják azt az energiát, amit az állati fehérje megvonásával elveszítenek. Emellett a fogyókúránkba is érdemes becsempészni őket, hiszen kisebb mennyiségtől is jól lakhatunk!

1. BAB
Nem csak a szívünknek tesznek jót a különböző babok: az agyunk és az izmaink számára is nélkülözhetetlen fehérjéket, antioxidánsokat és ásványi anyagokat nyerhet belőlük a szervezetünk. Továbbá anélkül fogyasztanak, hogy akár egy pillanatra is éhesnek éreznénk magunkat. A babot lassan emészti meg a gyomrunk, ettől elnyúlik és intenzívebb lesz a telítettség érzése. Keressük a könnyen elkészíthető, előfőzött, BPA-mentes (Bisphenol A) változatokat. Adjuk hozzá a salátánkhoz, együk barna rizzsel és párolt zöldségekkel, így nem csak tápláló, de egészséges is lehet a vacsoránk.
BABOS RECEPTEK >>> 

JÓKAI BABLEVES



HOZZÁVALÓK

  • 40 dkg füstölt tarja , 30 dkg tarkabab , 2 db babérlevél , 4 gerezd fokhagyma , 1 db sárgarépa
  • 1/2 db zeller , 1/2 db karalábé , 1 db petrezselyemgyökér , 25 dkg füstölt kolbász
  • Csipetkéhez:
  • 20 dkg liszt , 1 db tojás , só , 1 ek zsír , 1 fej hagyma
  • 4 ek liszt , 2 mk pirospaprika , 2 dl tejföl , só , bors

ELKÉSZÍTÉS

    1. A füstölt tarját egyben, fedő alatt odatesszük főni, annyi vízben, hogy jól ellepje. Nem sózzuk meg, mert a füstölt hús sós. Amikor már belemegy a villa, beletesszük az előző este beáztatott babot, a babérlevelet, a fokhagymát, a tisztított, darabolt sárgarépát, zellert, karalábét, petrezselymet és a karikára vágott kolbászt.
    2. Elkészítjük a csipetkét. A lisztet összegyúrjuk a tojással, sóval. Amikor a bab már majdnem puha (addig megfőnek a zöldségek és a kolbász is), belecsipkedjük a csipetkét és együtt főzzük tovább. 
    3. Amikor már minden puhára főtt a levesbe a zsíron félig megpirítjuk a kockára vágott hagymát, hozzászórunk 2 ek lisztet, együtt készre pirítjuk.
    4. A levest levesszük a tűzről, hozzákeverjük a pirospaprikát, felengedjük hideg vízzel és egy szűrőn át a leveshez öntjük. A másik 2 ek. lisztet elkeverjük a tejföllel, felhígítjuk a levessel, majd azt is a leveshez öntjük. Ekkor állítjuk be a leves sűrűségét, annyi vizet öntünk még hozzá, hogy jó állaga legyen, ne túl híg, de ne is túl sűrű. Ízesítjük még kevés őrölt borssal, ha kell sózzuk és jól összeforraljuk.
    5. A füstölt húst a leves után tormával, mustárral fogyaszthatjuk.

MAGYAROS BABLEVES 


HOZZÁVALÓK

  • 30 dkg száraz fehérbab/ tarkabab , 1 fej vöröshagyma
  • 2 ek étolaj , 2 gerezd fokhagyma , 1 tk őrölt pirospaprika , 20 dkg füstölt csülök
  • 15 dkg füstölt szárazkolbász , só , frissen őrölt bors
  • 1 darab paprika , 1 darab paradicsom
  • 2 szál sárgarépa , 1 szál fehérrépa , 2 szál zeller
  • 3 darab babérlevél

ELKÉSZÍTÉS

    1. A babot előző este beáztatjuk. 
    2. A vöröshagymát apróra vágjuk, majd felhevített olajon lepirítjuk. Rádobjuk a zúzott fokhagymát, majd a tűzről levéve megszórjuk őrölt pirospaprikával.
    3. Hozzáadjuk a kockákra vágott csülköt és a felkarikázott kolbászt, jól átforgatjuk. Sózzuk, borsozzuk, majd felengedjük vízzel (kb. 2 liter).
    4. Beletesszük a darabolt paprikát, paradicsomot, a karikára vágott sárgarépát,fehérrépát, szár zellert, a babot és a babérlevelet és addig főzzük, amíg a bab megpuhul (kb. 60-70 perc). 

3 TIPP: ÍGY TEDD ELLENÁLLHATATLANNÁ A BABLEVEST!

Itt a tavasz, a borongós, késő téli, kora tavaszi időben még mindig jól esik egy tartalmas, melengető leves. A tél végi időszakban érdemes felhasználni a betárazott babjainkat és összeütni egy tartalmas, gazdag bablevest, amihez akár felhasználhatjuk a húsvéti sonka főzőlevét is.

A füstös, gazdag leves elkészítésének számos módja van. A legtöbb esetben füstölt csülök vagy füstölt tarja  képezi a leves alapját, ez adja meg a jellegzetes ízét és teszi a levest kellően tartalmassá. A bab mibenléte szintén fontos kérdés, sokan az egynemű bablevesekre esküsznek, de van, aki szívesen keveri a különféle babokat, s színesíti a levesét lóbabbal, gyöngybabbal vagy épp vesebabbal. Ennek a megoldásnak egyetlen – kiküszöbölhető – hátulütője van: nagyon oda kell figyelni, hogy melyik bab mennyi főzési időt igényel, s ennek megfelelően kell a leveshez adni, hogy egyszerre főljön meg a kicsi és a nagy is.
Krumpli, sárgarépa, fehérrépa mellett zeller és csicsóka is kerülhet a bablevesbe
1. TEGYÉL MELLÉ ZÖLDSÉGET IS!
A bablevesben a hús és a bab mellett jó helyen vannak a különféle zöldségek is. Leggyakrabban különféle gyökérzöldségeket főznek a bableveshez, de a krumpli, sárgarépa, fehérrépa mellett zeller és csicsóka is kerülhet a levesbe, illetve más hüvelyesekkel, káposztafélékkel tovább turbózhatjuk a fogást.
2. TEDD KARAKTERESSÉ!
leves tartalmasságát megadhatjuk egy klasszikus rántással, valamint a tejfölös habarás is jól áll a bablevesnek. Ez utóbbit könnyen elkészíthetjük liszt nélkül, csupán egy kis burgonya- vagy kukoricakeményítőre van szükség. A sűrűség beállításához liszttel vagy keményítővel be is staubolhatjuk a levest, ez azért jó megoldás, mert így nem kerül a levesbe felesleges zsiradék, mint a rántás esetében, de nem is visszük el tejfölös irányba. Szintén ideális megoldás, ha a levesben főtt zöldségek egy részének pürésítésével oldjuk meg a sűrítést.
A sűrűség beállításához liszttel vagy keményítővel be is staubolhatjuk a bablevest
3. TÉSZTÁVAL IS KÉSZÍTHETED
bableveshez dukál még a tészta is, ami lehet kifőtt levesbetét, de nokedlivel, csipetkével, lebbenccsel vagy pirított fordos kockával is gazdagíthatjuk az ételünket. Ha nem szeretnénk a levesbe tenni a tésztát, akkor süssünk mellé fokhagymás lepényt, nagyon ütős párost alkotnak. 




TÁRKONYOS PALÓCLEVES


HOZZÁVALÓK

  • 1 db vöröshagyma , 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1/2 dl olaj , 40 dkg sertéslapocka , őrölt paprika
  • 1 db zöldpaprika , 1 db paradicsom , só , őrölt bors
  • 2 db babérlevél , tárkony , 30 dkg burgonya
  • 10 dkg sárgarépa , 10 dkg fehérrépa , 50 dkg zöldbab , majoránna , 1 csipet kömény
  • 2-3 dl tejföl , 1 ek liszt , 1 csokor petrezselyem
  • 2-3 csepp ecet

ELKÉSZÍTÉS

    1. A finomra aprított vöröshagymát és fokhagymát olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a felkockázott húst, és megpirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk őrölt paprikával, felöntjük egy kevés vízzel, és visszatesszük a tűzre. Hozzáadjuk a felaprított zöldpaprikát és a paradicsomot. Sóval, borssal, babérlevéllel és tárkonnyal ízesítjük. Takarék lángon lefedve főzni kezdjük.
    2. A burgonyát és a répákat megtisztítjuk, és felkockázzuk. A zöldbabot ízlés szerinti darabokra vágjuk. Amikor a hús félpuha, hozzáadjuk a zöldbabot és a répákat, felengedjük kb. 1,5 liter vízzel, és majorannával és köménnyel ízesítjük. Kb. 15 perc múlva hozzáadjuk a burgonyát, és teljes puhulásig főzzük.
    3. A tejfölt kikeverjük a liszttel, és hőkiegyenlítés után a leveshez adjuk. Újraforraljuk, és bőven megszórjuk felaprított friss petrezselyemmel. Végül pár csepp ecettel pikánsra ízesítjük.





Egy adag babfőzelék órákig eltelít
2. LENCSE
Elképesztő arány: egy bögre lencse pont annyi fehérjét tartalmaz, mint három tojás, viszont egy grammnál is kevesebb zsiradékot! Rengeteg rost található benne, amitől elképesztően laktató, és természetesen az anyagcserét is serkenti. Spanyol kutatók bebizonyították, hogy a lencse nem csak a kilók leadásában segít, de a koleszterinszintünkre is jó hatással van. Fogyaszthatjuk köretként, vagy dobjuk fel vele a levesünket.
LENCSÉS RECEPTEK >>> 


VIRSLIS LENCSELEVES

HOZZÁVALÓK
















  • Hozzávalók:
  • 25 dkg lencse , 1 szál zöldség , 2 db sárgarépa
  • 3 gerezd fokhagyma , 1 fej vöröshagyma
  • 2 db babérlevél , 1 csokor petrezselyemzöld
  • 2-3 szál zellerzöld , só , ételízesítő , őrölt bors
  • 1 pohár tejföl , 1 evőkanál liszt , 3 pár virsli

ELKÉSZÍTÉS

    Elkészítés: A lencsét fazékba tesszük, és jól felöntjük vízzel, majd beletesszük a karikára vágott zöldségeket, ízlés szerinti mennyiségű fűszert, a petrezselyemzöldet és az apró kockára vágott vöröshagymát. Majd ha már majdnem egészen puha, hozzáadjuk a karikára vágott virslit, és készre főzzük. Ezután a tejfölt simára keverjük a liszttel és egy kevés levessel, majd állandó keverés mellett a levesbe csorgatjuk. Jól kiforraljuk, majd tálaljuk.

ÚJÉVI LENCSEFŐZELÉK


HOZZÁVALÓK
















  • 50 dkg lencse , só , 1 kevés ételízesítő , 3 db babérlevél , olaj (a rántáshoz)
  • 5 ek liszt (a fele lehet tönköly) , 1 fej vöröshagyma , 3 gerezd fokhagyma , 1 mk pirospaprika
  • 3 dl tejföl , 1 ek cukor , ecet vagy citromlé

ELKÉSZÍTÉS

    1. A lencsét előző este átválogatjuk és beáztatjuk. Másnap leöntjük róla a vizet, majd bőséges, tiszta vízben feltesszük főni. A forrástól számított 5 perc múlva leöntjük róla a főzőlevet, és forró vízzel felöntve, a sóval, az ételízesítővel és a babérlevéllel puhára főzzük.
    2. Közben elkészítjük a rántást. Az olajon megpirítjuk a lisztet, belepirítjuk a finomra vágott vöröshagymát és a fokhagymát, megszórjuk pirospaprikával, felengedjük hideg vízzel, csomómentesre keverjük, és berántjuk vele a kész főzeléket.
    3. A tejfölt kikeverjük, elvégezzük a hőkiegyenlítést, és a főzelékhez adjuk. Cukorral és ecettel ízesítjük.


Sokszor csak január elsején eszünk lencsét, pedig egész évben kellene
3. BORSÓ
Utoljára, de nem utolsósorban: gyakran megfeledkezünk róla, hogy egy bögre borsó nyolcszor több proteint tartalmaz, mint ugyanannyi spenót! Ez a mennyiség fedezi a napi C-vitamin szükségletünket is, ezzel immunrendszerünk legfőbb támasza lehet. A megszokott felhasználása mellett a borsót is nyugodtan tehetjük salátába vagy omlettbe, tojással igazi energiabomba!
BORSÓS RECEPTEK >>> 

BORSOS SZŐLŐDZSEM

HOZZÁVALÓK
















  • Hozzávalók 3 darab 2 dl-es üveghez:
  • 1 kg leszemezett kékszőlő , 30 dkg cukor
  • 1 citrom reszelt héja és leve
  • 1 teáskanál frissen őrölt feketebors
  • 1 csomag 2:1 dzsemfix

ELKÉSZÍTÉS

    Elkészítés: A szőlőt megmossuk és leszemezzük, majd egy lábosban feltesszük főni kb. 1 órát kis lángon, néha kavargatva, míg a szemek teljesen szétfőttek.
    Ezután egy szitán átpasszírozzuk, hozzáadjuk a cukrot, a citrom levét és reszelt héját, illetve a frissen őrölt borsot és a zselésítőt, visszatesszük forrni kb. 5 perce, amíg teljesen eloldódik benne cukor.
    Tiszta üvegekbe rakjuk, és szárazdunsztban hagyjuk kihűlni.

Borsókrémleves-készítésnél hagyjunk meg egy marék borsót, tökéletes feltét lesz
A 4 LEGEGÉSZSÉGESEBB VÖRÖS HÚS A VILÁGON >>> 
A 4 LEGEGÉSZSÉGESEBB HAL A VILÁGON >>> 
A 7 LEGEGÉSZSÉGESEBB GYÜMÖLCS A VILÁGON >>> 
A 9 LEGEGÉSZSÉGESEBB ZÖLDSÉG A VILÁGON >>> 
A 4 LEGEGÉSZSÉGESEBB TEA A VILÁGON >>> 




Rántotthús, aminek a panírjához nem kell liszt, tojás, zsemlemorzsa

Nem viszel be felesleges kalóriákat, és így is nagyon finom!
Csak a paníron kell változtatnunk, és már kész is az egészséges rántott hús! Erről akkor sem kell lemondanod, ha diétázol. Panírozhatunk ezzel a módszerrel akár szárnyat, combot, stb. 
Hozzávalók 4 személyre:
- só
- bors
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kg csirkemell
- 1 doboz natúr joghurt
- 15 dkg zabpehely
- 10 dkg sajt
Az egész megvan kb. egy 45 perc alatt. 
Miután megmostuk a csirkemellet, vágjuk fel szeletekre. Keverjük bele a joghurtba a sót és a borsot, és nyomjunk bele fokhagymát. Következő lépésként a zabpelyhet le kell darálni. A húst forgassuk a joghurtos keverékbe, de nem baj, ha hagyjuk benne állni egy kis ideig, mert csak pácolódik, és omlósabb, finomabb lesz. Mielőtt elkezdjük sütni, a zabpelyhet keverjük össze a reszelt sajttal, és forgassuk bele a hússzeleteket.
Ha megvan minden, akkor tegyük a húst egy sütőpapíros tepsibe. Előmelegített sütőben 180 - 200 fokon süssük kb. 20-25 percig. 
Forrás
►► HA TETSZETT A CIKK, KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése