2018. január 19., péntek

A nyár ízei üvegbe zárva







A nyár ízei üvegbe zárva

     Csalamádé, az örök kedvenc



Hozzávalók :
kb. 4 db 1 literes üveghez
80 dkg paprika
80 dkg vöröshagyma
50 dkg sárgarépa
50 dkg zöld paradicsom
80 dkg káposzta
80 dkg uborka

Hozzávalók az alapléhez :
4,5 liter víz
5 dl. 20 %-os ecet
20 dkg só
1 kg kristálycukor
50 gramm fekete szemes bors
50 gramm mustármag
1 csapott evőkanál borkén

Továbbá:  steril befőttesüvegek tetővel együtt

Elkészítése 
A zöldségeket megmossuk, lecsöpögtetjük, és megtisztítjuk.
A paprikát, hagymát, sárgarépát,uborkát és a paradicsomot, vékony karikára szeleteljük.
A káposztát legyaluljuk.
Az összes hozzávalót egy nagy fazékba rakjuk, összekeverjük és nagyon enyhén  kb. 1 evőkanál sóval megsózzuk, újra átkeverjük, majd lenyomkodjuk a fazékba.
Lefedve, másnapig állni hagyjuk, közben időnként átforgatjuk.

Másnap, az alapléhez való hozzávalókat, kivéve a borként , felforraljuk és teljesen kihűtjük.
Amikor kihűlt az alaplevünk leszűrjük a fűszerektől és hozzákeverjük a borként.
Figyelem ! A borként csak hideg alapléhez keverjük, mert forralni és meleg vízbe keverni TILOS! 

Sterilizáljuk az üvegeket.
Én mindig mosogatógépben mosatom el , mert száradáskor a forró gőztől már steril és tiszta is lesz.

A savanyúságnak valót jól kinyomkodjuk, és a szorosan az előkészített üvegekbe rakjuk, majd a hideg alaplével felöntjük.
Jól lezárjuk és sötét hűvös helyre állítjuk.





Alma ivólé




Nem tudom, másfelé mi a helyzet, de nálunk az idén a gyümölcsök - nyilván csapadék, nedvesség híján - lepotyognak a földre, nagyjából még érés előtt. Ha nem figyelünk oda, akkor dobhatjuk ki őket, mert utána nagyon hamar meg is rohadnak:( Ez utóbbit megelőzendő, próbálom feldolgozni, menteni a menthetőt. Az egyébként nagyon jóízű nyári piros almából (meg a most érő zöldebből is) sok almalevet és almapürét készítettem, mondhatom, teljes sikerrel. Most az almalé recept kerül sorra, a recept eredetileg a szeptemberi Kifőztükben jelent meg. Ti letöltöttétek már ezt a számot? én igen!:)

Még néhány gondolat: a recept írásakor mértem egyedül a mennyiségeket, egyébként szemre és ízlelésre készítem. Ma pl. vegyes lé készült, kevés körtéből és több almából, ezt kevésbé kellett cukrozni, mert a körténk nagyon édes. Tehát aki hasonló cipőben jár, romlanának a gyümölcsök, ne tétovázzon, mert gyakorlatilag olyan pici pénzből lehet isteni levet készíteni, hogy hihetetlen; és ízben a bolti a poros nyomába sem léphet! jah, és szerintem érdemes kevesebbhez is hozzáfogni, a mai adag 3 liter lett, most a dunsztban csücsülnek az üvegek. 

A legtöbb idő és munka a gyümölcs hámozása, a többi tényleg gyerekjáték, az eredmény pedig fenomenális! Próbáljátok ki, kíváncsi vagyok a véleményetekre!


Hozzávalók 4-5 l ivóléhez

2,5 kg alma
25-35 dkg cukor
2,5-3 l víz
1 csapott teáskanál citromsav

Az almákat hámozzuk, magházától megfosztjuk, feldaraboljuk. Lábosba tesszük, kevés vizet öntünk alá, és addig főzzük, míg az alma meg nem puhul. Akkor botmixerrel péppé zúzzuk, majd felöntjük vízzel. Egyszerre kevesebbet öntsünk bele, hogy igény szerinti sűrűségű legyen a lé; mi hígabban kedveljük. (Utólag hígítva kevésbé lesz kellemes íze, akkor valamennyivel édesebbre kell hagyni.) Beleszórunk 25 dkg cukrot, és felforraljuk. Megkóstoljuk, és ha szükséges, még édesítjük. A citromsavval együtt még 1-2 percig forraljuk, majd alaposan kimosott üvegekbe szedjük, és lezárjuk.
Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

Tipp: ezzel a módszerrel körtelevet is készíthetünk. Akár hullott gyümölcs is felhasználható, a hasznos gyümölcshús súlya ehhez a mennyiséghez kb. 2-2,1kg legyen.





AZ ANYÓSA MEGKÉRTE, HOGY ÉPÍTSEN EGY PINCÉT. A FÉRI NEKILÁTOTT ÉS CSODÁS MIT ALKOTOTT!



Kategória: Bidista tippek
A pince nagyon fontos és több szerepet betöltő helyisége, bármilyen háznak. Általában ez a helyiség úgy van megalkotva, hogy egy nagyobb gödör van kiásva és kisebb – nagyobb kőműves munkával van megépítve.
A pince lehet a házunk alatt vagy a ház mellett. Vannak olyan pincék amelyekben a kisebb helyiségek különállóak, mert így könnyebb megtartani a megfelelő hőmérsékletet.
Ma egy olyan pince megépítésével ismertetünk meg benneteket, amelyet egy férfi az anyósa számára készített. Eredetileg ez a pince egy egyszerű kis építménynek lett megtervezve, de a végén praktikus kis tárolóhelyiség lett belőle.
A pince belső és külső része is megtekinthető a fotókon
A pince külső része is gyönyörű látvány, nyáron fű borítja, télen pedig hó takarja. Az építmény két helyiségből áll. Az első a fenti rész amely olyan mint egy légpárna és védő szerepet tölt be.
A járólapok és a falak különböző penészedésgátló és gombaölő szerrel lettek ellátva.
A nedvesség megakadályozásának érdekében két szellőzőlyuk készült, amelyek alatt műanyag dobozokat helyeztek el. Ezeket időközönként cserélni kell mert megtelnek.
Egy régi fűtőlámpát helyeztek el a helyiségben, a meleg levegő folytonos megőrzéséért. Ez a lámpa még a leghidegebb éjszakákon is világít és melegít, a hőmérséklet a pincében nem csökken 0 fok alá.
A pince belső része szépen el van rendezve és tiszta, a külső része pedig egyszerűen bámulatos.


Egy kis újítás a konyhában: isteni húsgolyó recept, amiből csodaszép tálakat tudsz összerakni


Egy nagyszerű recept egy kiadós egytálételhez.

Hozzávalók (3-4 személyre)
  • 25 dkg darált marhahús 
  • 10 dkg rizs;
  • 0,5 kg burgonya;
  • 1 közepes sárgarépa;
Öntet:
  • 10 dkg tejföl
  • 10 dkg trappista sajt
  • Só és fűszer ízlés szerint
  • 2 cl növényi olaj.

A hagymát és a sárgarépát apróra vágjuk, olajon felpirítjuk, és puhára pároljuk. Ha kész kissé összetorhetjük, hogy ne legyen nagyon darabos.
Rizst megfőzzük, majd belekeverjük a fűszerezett húst és a sült zöldségeket. Golyókat formálunk belőle.
Karikázzuk fel a nyers burgonyát.
Helyezzük el az edényben a húsgolyókat, és állítsuk be közéjük a burgonya szeleteket. Aki szereti, tehet bele hagymát, paprikát is, vagy akár szalonna csíkokat.
Tegyünk alá 1-2 kanál olajat vagy zsírt, és tegyük be a sütőbe 30 percre..
A tejfölt, a borsot és a fűszereket egy vízzel keverjük össze, és öntsük az edénybe. A tetejére szórjunk sajtot, és így tegyük be a sütőbe további 10 percre.
►► HA TETSZETT A CIKK, KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS!



ÍGY LESZ TÖKÉLETES A FÁNK, A KENYÉR A KALÁCS - KELT TÉSZTA LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE


Foszlós kalácsra, fenséges fánkra, finom kuglófra, buktára vagy házi kenyérre vágysz, de nem mersz kelt tésztát készíteni? Olvasd el praktikus tanácsainkat, és nem kell kudarctól tartanod többé!
1. ÉLESZTŐ
A boltban szárított és friss élesztő is kapható. A tasakos élesztőport azonnal elvegyítheted a liszttel, illetve a többi hozzávalóval.
Friss élesztőt a hűtőpultban keress. Egy csomag hazai termék általában 50 g súlyú, a külföldön gyártott többnyire 42 g-os. Felhasználás előtt ellenőrizd a lejárati idejét!
Az élesztő melegben fejti ki teljesen a tésztalazító hatását, ezért a tészta folyékony hozzávalói (olvasztott zsiradék, tej, víz) legyenek kézmelegek, vagyis kb. 37 fokosak. Ennél magasabb hőmérsékleten az élesztőgombák károsodnak.
Az elmorzsolt élesztőt keverd el a recept előírása szerint langyos tejjel és kevés cukorral (vagy mézzel), majd szobahőmérsékleten futtasd fel.
Az így kapott kovászt öntsd a liszthalom közepébe vájt mélyedésbe. Főleg a sót és a zsiradékot a halom szélére adagold, mert ezek közvetlen érintkezés esetén fékezhetik az élesztő hatását. Ezért a kovászt előbb a liszttel keverd össze, és csak utána a többi hozzávalóval.Kelt tészta receptek >>> 
2. LISZT
A teljes kiőrlésű kivételével a többi lisztfajtát át kell szitálni, hogy lazább és levegősebb legyen a tészta. A kifejezetten élesztős süteményekhez ajánlott sikérdús lisztből lágyabbrakészítsd a masszát, a sikérben kevésbé gazdag normál lisztet kevesebb folyadékkal gyúrd keményebbre.
3. DAGASZTÁS, GYÚRÁS
Az élesztős tésztát kétszer kell dagasztani, illetve keleszteni. Az első dagasztáskor a nagy tálba tett hozzávalókat konyhai robotgép gyúrópálcájával is simára keverheted. Először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton működtesd a gépet kb. 5-5 percig. Alaposan dolgozd ki a tésztát, máskülönben sütéskor kemény lesz.
Az első kelesztés után borítsd a deszkára, és kézzel nyomkodd át, illetve gyúrd formára.
4. KELESZTÉS ÉS ÚJRAKELESZTÉS
A dagasztás utáni első kelesztéshez a tésztát takard le konyharuhával, folpakkal vagy ha kelesztőtálban gyúrtad össze, akkor tedd fel a tálra a tetejét. Ezután tedd meleg, nem huzatos helyre.
Sarkalatos kérdés a kelesztés hőfoka és ideje. Túl hidegben vagy túl melegben a tészta nem nő meg, keletlen marad. A túlkelesztett tészta összeesik, nyújtáskor szakadozik és savanyú, míg a túl rövid ideig kelesztett nehéz és nehezen emészthető lesz.
Az élesztős süteménytészták dagasztását és első kelesztését elvégezheted kenyérsütőgépben is. (Olvasd el a figyelmesen a készülék használati utasítását!)
Vagy tedd a letakart tésztát egy megfelelő edényben a mikróba, és keleszd 80-90 watton kb. 8 percig. (Érdemes egy kisebb adaggal kikísérletezni az optimális fokozatot és időt.)
A megkelt tészta átgyúrása után egy második kelesztésre is szükség van. A megformázott tésztát takard le, és a formában vagy a tepsiben pihentesd meleg helyen, amíg láthatóan megnő.
Az este bedagasztott és megformázott péksüteményt folpakkal letakarva a hűtőben éjszakáztathatod. Másnap hideg sütőben kezdd el sütni, és kb. 30 perc alatt friss zsemlét tehetsz a reggelizőasztalra.
5. SÜTÉS
Az újrakelesztett tésztát magas hőfokon előmelegített sütőben kezdd el sütni, majd kb. 10 perc múlva csökkentsd a hőmérsékletet, máskülönben a tészta külső kérge hamar megbarnul, a belseje viszont sületlen marad.
Fánk esetében a kiszaggatott darabokat óvatosan helyezd felhevített olajba. Közepes tűzön, fedő alatt folytasd a sütést, majd a fedőt levéve süsd meg a fánkok másik oldalát is.
A jól megsült kelt tészta sütés után jóval könnyebb, mint nyersen.
MÉG TÖBB FORTÉLY A KELT TÉSZTÁHOZ >>> 
KELT TÉSZTÁK >>> 


MEGOLVASZTOTTA A CSOKOLÁDÉT, DE SENKI NEM GONDOLTA, HOGY MIT KÉSZÍT BELŐLE!



Kategória: Bidista tippek
Általában mindenki szereti a tortát vagy a krémes süteményeket és bizony nemcsak a desszert íze fontos, hanem a kinézete is. Amikor egy csokoládéból készített csipke díszítést látunk, a számunkra felkínált desszerten bizony rögtön összefut a nyál a szánkban és alig várjuk, hogy megkóstolhassuk.
A háziasszonyok többsége finomabbnál finomabb süteményeket alkot, ezért ma szeretnénk bemutatni nektek néhány olyan csokoládéból készíthető különleges díszítést, amelyeket biztosan mindenki szívesen megtanulna elkészíteni.
Először is néhány szó az alapanyagokról. A kakaó egy olyan összetevő, amely nem hiányozhat egyetlen háziasszony konyhájából sem. A kakaófa Amerika déli részén él meg, egy ilyen fa 12 év leforgása alatt elérheti a 8 méter magasságot is. Egész évben virágzik, rengeteg virágot hoz, de nagyon kevés fának van gyümölcse is. A kakaó aromája az első helyen állt, de amikor egy kis tej hozzáadásával elkészült a legfinomabb ital, a világhírű  kakaós kávé, akkor milliók kedvence lett ugyanúgy mint napjainkban.
Most pedig térjünk rá a csokoládéból készülő díszítésekre amelyeket a most következő fotókon láthattok. A csokoládét vízgőz felett meg kell olvasztani, ezután habzsákba tölteni, vagy egy zacskóba aminek levágtuk a végét és tetszés szerinti mintákat rajzolhatunk vele a sütőpapírral. Mikor a csokoládé megszilárdult, már használhatjuk is.



Ha te is szoktál szalonnát sütni, ezt a titkos sütési módszert neked is ismerned kell!



A szalonna sokak szerint a világ legegészségtelenebb élelmiszere. Azonban, ha jól van elkészítve, és nem tartalmaz adalékanyagokat, akkor mértékletes fogyasztásával egyáltalán nem kockáztatjuk egészségünket.

Hozzávalók:

  • 1 darab húsos szalonna
  • 1 liter víz
  • 0,5 csésze granulált só
  • 1 hagyma
  • néhány cikk fokhagyma
  • fűszerek ízlés szerint

Elkészítés:

1.Forraljuk fel a sóoldatot egy lábasban (tegyük az összes összetevőt a vízbe, kivéve a szalonnát, oldjuk fel a sót, és forraljuk fel).
2.Tegyük a megmosott szalonnát a sós vízbe úgy, hogy minden oldalát érje, és főzzük tíz percig.
3.Húzzuk le a tűzről, és hagyjuk a sós lében ázni a szalonnát egy napig.
4.Ezután vegyük ki a sós léből, hagyjuk lecsorogni, majd kenegessük be apróra vágott fokhagymával.
5.Ha szeretnénk még fűszeresebbre, akkor szórjuk meg piros paprikával, és különböző szárított fűszerekkel.
6.Egy napra tegyük a hűtőbe, majd ezután fagyasszuk le a szalonnát.
7.Ha lefagyott, akkor készen is van. Mikor kivesszük, olyan aromás íze lesz, mintha igazi házi, füstölt szalonnát ennénk.

Soha nem volt még ilyen finom a sertés húsod! Így készítsd el, hogy tökéletes legyen!



A húsokat érdemes megtanulni jól elkészíteni, ugyanis egyáltalán nem mindegy, hogy mennyi időt főzöd, vagy sütöd, hogyan fűszerezed.

Ehhez a recepthez jó, ha sertés bélszínt használsz, hiszen ez nagyon jól megpuhul, és ízletesen elkészíthető.
Alig fél óra, és máris hihetetlenül finom ebédet tudsz varázsolni.

Hozzávalók:

  • 800 gramm sertésbélszín
  • 3 evőkanál méz
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 45 gramm cukor
  • 1 citrom
  • 3 cikk fokhagyma
  • 2 evőkanál dijoni mustár
  • 2 szál oregánó
  • 1 liter víz
  • 45 gramm só

Elkészítés:

 
1.Készítsük el a pácot. Szükségünk lesz egy légmentesen záródó üvegre is. Oldjuk fel a sót, és a cukrot a vízben.
2.Mossuk meg a húst, és távolítsuk el a zsíros, eres részt. Tegyük bele a sós, cukros lébe, és hagyjuk ázni a hűtőben 45 percen keresztül.
3.Ezután vegyük ki a léből, csorgassuk le, majd itassuk le egy papírtörlővel. Helyezzük egy tepsibe.
4.Készítsük el a szószt. Vágjuk apróra a fokhagymát, és keverjük el a citromlével, az oregánóval, a mézzel, az olajjal, és a mustárral. Locsoljuk meg ezzel a szósszal a húst, majd süssük 30 percen keresztül a 190 fokra előmelegített sütőben.
Minden 6 percben nyissuk ki a sütő ajtaját, és locsoljuk meg még egy kicsit a szósszal, hogy ne száradjon ki.

Soha nem veszek drága bolti kenyeret! Így sütök 55 ft-ból olyat, ami napokig friss marad!



Annyian kértétek a kenyér receptjét,hogy most ide leírom nektek.

Házi kenyér “öreg tésztával”.

Öreg tészta hozzávalók:fél kg kenyérliszt,1 dkg élesztő,3-3,5 dl víz.
A hozzávalókat jól összegyúrjuk,és szobahőmérsékleten,fóliával letakarva egész éjszaka kelni hagyjuk.(12-14 óra).Ha nagyon meleg van akkor 4 óra múlva be kell tenni a hűtőbe,nehogy túlkeljen.

Kenyér hozzávalók:fél kg kenyérliszt,1 dkg élesztő,2-3 evőkanál olaj,2 teáskanál só,25 dkg öreg tészta,3 dl víz.
A lisztet,az élesztőt,az öreg tésztát,az olajat,a sót egy tálba tesszük és hozzá öntjük a vizet.
Szép simára dagasztjuk a tésztát.Akkor jó,ha jó rugalmas tésztát kapunk.
Mikor kész letakarjuk és 30 percig kelesztjük.Utána gyúrjuk át egy kicsit és még 15 percig pihen.
Kibéleljük a formát (nekem kacsasütő formám van) sütőpapírral és a megformázott kenyeret beletesszük.1 óra 15 percig lefedve kel.
230 fokos előmelegített sütőbe tesszük,de előtte bevagdaljuk a tetejét és az edény tetejét valamint a kenyeret egy kisit bespricceljük vízzel.50 perc a sütés,de a vége előtt 5 perccel leveszem az edény tetejét,és úgy pirítom egy kicsit.
Mikor kész a forró kenyeret jól bespriccelem vízzel.Hűlés közben szépen becserepesedik.
Remélem sokaknak segítettem.Nem bánjátok meg,ha megsütitek.
Jó sütögetést kívánok!


Mindig ezt a receptet használom és soha nem csalódtam! Így készül a házi kenyér jénaiban!



Ha egy igazán ropogós, napokig friss, omlós házi kenyérre vágysz, akkor ki ne hagyd ezt a receptet, ami azonnal elvarázsol majd! Így készíthetsz jénaiban házi kenyeret!

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt,
  • 1/3 élesztő(50 g-os)
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 teáskanál só
  • 1 kávéskanál cukor
  • 3 dl víz
  • pici margarin a jénai aljának kikenéséhez

Elkészítése:

A liszt közepébe kis fészket készítek és beleöntök 1 dl langyos vizet, beleteszem a cukrot és belemorzsolom az élesztőt.
Meghintem liszttel és megvárom, amíg felfut. Ha felfutott hozzáadom az olajat, sót és 2dl langyos vizet (ha túl kemény lenne, lehet még pici vizet hozzá adni).
Összegyúrom és deszkán kidolgozom. Duplájára kelesztem. Amikor megkelt gyengén átgyúrom és cipót formázok belőle.
Beleteszem a kikent, kilisztezett jénaiba (csak az alját kell kenni) és 15 percig pihentetem. Közben előmelegítem a sütőt.
Bevágom két helyen a kenyeret és ecsettel lekenem vízzel.
A jénai tetejét is bevizezem, hogy gőz keletkezzen. 200°C-os sütőben 20 percig sütöm fedővel majd kb.20 percig fedő nélkül, amíg szép színe nem lesz.
Ha megsült kiborítom a tálból és lekenem vízzel.
Ezt a receptet még Anyukámtól kaptam régebben de sosem volt időm kipróbálni. Most itthon vagyok a 2,5 éves kisfiammal és megtaláltam a receptet a többi között. Gondoltam megsütöm jobb lesz a kisfiamnak is mint a bolti(sok adalékanyaggal sütött)kenyér. Nagyon ízlik az egész családnak, azóta nem vettem boltban kenyeret.



Házi kenyér 5 perc alatt – dagasztás, kelesztés nélkül!



Öt perc a munka, harminc perc sütés, és már ott gőzölög az asztalon az írek mesés kenyere! Nagyon jó kis aduász arra az esetre is, ha elfogy a kenyér, vagy nincs kedvünk boltba menni, mert vacak az idő.

Nem egyszer találkoztam már a dagasztás nélküli kenyérrel különböző blogokon, de megmondom őszintén az, hogy valamit nem kell dagasztani, önmagában enyhén szólva kevés, ha azt nézzük, hogy 12 órát kell pihentetni a tésztát, aztán további egy órát, meg a tálat melegíteni még húsz percig.  Na ez nem az a recept! Hanem az, ami ötperces munkával kezdődik és harminc percnyi láblógatás után ropogósra sült kenyérrel ért véget. Méghozzá az írek híres szódás kenyerével, aminek a héja kopogós-ropogós, és aranybarna. Ezt a kérget azonban nem kell tépnünk, könnyű harapni, a belseje pedig puha és lyukacsos…
A mennyiségeket kétféle módon fogom megadni, egyszer dekában, másodszor pedig a kefir poharával mérve azoknak, akiknek nincs kedvük mérlegezni.
Hozzávalók:
– 50 dkg finomliszt (5 enyhén púpozott pohár liszt)
– 1 teáskanál só
– 1 teáskanál cukor
– 1 teáskanál szódabikarbóna
– 2 pohár kefir vagy natúr joghurt (150 g-os)
– 2 dl víz (1 pohár víz)
Elkészítése:
A sütőt 200 fokra kapcsoljuk! A száraz hozzávalókat egy keverőtálba szórjuk, majd a közepébe beleöntjük a kefirt és a vizet. Kézzel olyan tessék-lássék módra összedolgozzuk, tényleg csak nagyjából, ahogyan a képen is látszik.
A lényeg, hogy egy lágy tésztát kapjunk, amit végül nagyjából kerekre igazgatunk és egyszerűen beleemeljük egy sütőpapírral kibélelt jénaiba. Most jön a kozmetikázás: vizes kézzel a tetejét elsimogatjuk, hogy picit simább legyen, majd késsel bevágjuk keresztalakban.
Már mehet is a sütőbe, ahonnan bő harminc perc múlva illatozó, aranyszínre sült formában emelhetjük ki és tehetjük az asztalra legnagyobb örömünkre
Jó étvágyat!
Szerző:Rupáner-Gallé Margó


Az egész világon tarolt ez a fánk! Nincs dagasztás, hosszas sütögetés, az íze pedig mennyei!




Ha meguntad már a hagyományos vacsorákat, készítsd el ezt az fánkot! Fogyaszthatod akár sajttal, akár fokhagyma öntettel, de mivel aránylag semleges ízű az alapmassza lekvárral is eheted. Ha sósan szeretnéd enni, akkor a cukormennyiség felét használd fel.

Hozzávalók:

  • 500 ml joghurt
  • 1 tojás
  • 1,5 evőkanál cukor
  • teásknaál só
  • 2,5 csésze liszt
  • 0,5 teáskanál szódabikarbóna
  • olaj

Elkészítés:

 
1.Öntsd a szobahőmérsékletű joghurtot egy edénybe, add hozzá a tojást, a sót, és a cukrot.
2.Keverd hozzá a megszitált lisztet, és a szódabikarbónát. Ennél a receptnél fontos, hogy együtt keverd a masszához a lisztet és a szódabikarbónát.
3.Addig kavargasd, míg egy csomómentes masszát kapsz.
4.Hagyd szobahőmérsékleten állni egy fél órán keresztül. Ez idő alatt a joghurt reakcióba lép a szódabikarbónával.
5.Amikor azt látod, hogy kis buborékok képződnek a massza felszínén, akkor foghatsz neki a sütéshez.
6.Önts egy serpenyőbe egy kevés olajat, majd kanállal csorgass masszát bele. Egy kisebb, de vastagabb palacsintamasszát fogsz sütni. Mikor az egyik oldala szép barnásra pirult, akkor fordítsd meg.






Készíts olyan tökéletes rizst, amilyet az éttermekben szolgálnak fel!



A tökéletes rizs elkészítéséről sokan csak álmodoznak és számos olyan balul sikerült kísérletezésen vannak már túl, mint az ellágyult gócok, a félig főtt szemek vagy ezek keverékei. Próbálod követni a csomagoláson lévő utasítást, de nem sokat érsz el vele?

Valahogy soha nem akar sikerülni és már azon vagy, hogy vásárolj egy rizsfőzőt, miközben te szeretnél a jó rizsfőző lenni. Amit minden mesterszakács tud, az az, hogy nincs egyetlen olyan módszer, amely minden rizsfajtához megfelelő volna.
A rizs típusától függ, hogy kell-e áztatni vagy, hogy milyen fűszerezés illik hozzá a leginkább. Annak érdekében, hogy az ízletes, különálló, tökéletesre főtt szemeket készíthess, kövesd ezeket a technikákat!

Öblítés és áztatás

A legtöbb fehér rizst le kell öblíteni, amíg a víz ki nem tisztul, annak érdekében, hogy megszabadulj a felesleges keményítőtől, ami miatt a rizs összeragadhat. Ez eltarthat pár körig. Ha nem szívesen végzed ezt a folyamatot, akkor kihagyhatod, ha hosszú szemű rizst választasz. A barna rizsnél azonban minimum 30 perc- 1 órás áztatásra van szükség.
Nem muszáj öblíteni és áztatni sem, de ha éjszakára beáztatod a rizst, azzal növeled az emészthetőségét, a szemeknek jobb lesz a vízfelvevő képessége, gyorsítja a főzési időt és csökkenti az arzén és a fitinsav szintjét. A fitinsav megakadályozza az olyan ásványi anyagok felszívódását, mint a magnézium vagy a kalcium.
Sok szakácsok legalább 20-30 percig áztatja a rizst főzés előtt, ami az éjszakán át tartó áztatás helyett megfelelő.
Íme, ezeket kell áztatni: közepes szemű fehér vagy barna, rövid szemű fehér vagy barna, basmati, jázmin és texmati.
A vad rizs esetében legalább 6-8 órás áztatás segít csökkenteni a főzési időt.
Főzés előtt az áztató vizet le kell önteni!

Víz arány

Ez az, amin a legtöbben elbuknak. A fehér rizseknél (hosszú szemű, basmati, jázmin) a legjobb vízarány: 1 csésze rizshez kb. 1/2-1/3 csésze víz.
Barna rizs esetén ez az arány: 1 csésze rizs és 2 csésze víz (vagy húsleves).
A vadrizs főzése még hosszabb időt vesz igénybe, még több vizet igényel, így a megfelelő arány: 1 csésze rizshez 3 csésze víz.

Főzés

Öntsd össze a rizst és a vizet egy közepes vagy nagy serpenyőben, adj hozzá 1 evőkanál vajat vagy olajat és 1 teáskanál sót. Főzd a rizst fedő nélkül addig, amíg a víz fel nem forr.
A fehér rizseknél párolja a rizst közepes-alacsony lángon fedő alatt vagy alacsony szinten, amíg az összes vizet fel nem szívja, ami jellemzően 15-20 perc. Ne emeld fel a fedőt!
A nem áztatott barna rizst 45-50 percig le kell párolni fedő alatt. Előre áztatott barna rizs 20 perc alatt elkészíthető fedő alatt.
A vad rizsnél alacsony lángon párold 20 percig, ha volt előzetesen áztatva. Ha nem, akkor 45 percig.
Nem számít, melyik rizstípust választod, NE kukucskálj! Ha felemeled a fedőt, akkor jelentős mennyiségű gőz szökik el, ami meghiúsítja a tökéletes rizs elkészítését. Ami az ízesítést illeti, szabadon használhatsz fűszereket a vaj és a só mellett.
Ne feledd, hogy a rizs a főzéssel megdagad, így felezheted vagy duplázhatod az adagot, attól függően, hogy hány főre főzöl.


A töltött káposzta 3 alapvető titka, amit sok háziasszony nem ismer!



Egy jó töltött káposzta minden magyar ember álma, nincs az az alkalom, amikor ne ennénk meg szívesen legalább egyet belőle. És valljuk be, talán minden háziasszony álma még az, hogy ő tudja készíteni a legjobb töltött káposztát. Ami után minden vendége, minden családtagja megnyalja mind a tíz ujját!

De hogyan készül a tökéletes töltött káposzta? Melyik a legjobb töltött káposzta recept – amikor annyi van belőle, ahány háztartás?
Ebben segítek most neked. Megmutatom neked, hogy mi az igazán jó töltött káposzta 3 titka. Ígérem, hogy ha elkészíted a töltött káposztát úgy, ahogy én ebben a receptben mutatom, akkor sikert fogsz a család és a barátok körében is!

Töltött káposzta recept

Ez a recept 8 db nagyméretű töltött káposztához elegendő.

A töltött káposzta hozzávalói

Az igazán jó töltött káposzta első titkaa hozzávalókban rejlik.
Ez egy ünnepi étel, aminek meg kell adni a módját. Még ha nem ünnepre készíted is, ne felejtsd el, hogy a töltött káposzta hagyományos karácsonyi, lakodalmas, disznótoros étel. Ezért ha tökéletes töltött káposztát szeretnél, akkor jó minőségű füstölt húst, szalonnát és kolbászt használj hozzá – hidd el, az eredmény megéri!
Én a hagyományos, füstölt hússal és savanyított káposztából főzött változatot készítem. De a töltött káposztának egészen más változatai is ismertek, a szabolcsi töltött káposzta pl. paradicsommal, édes káposztából készül. Amúgy ahány háztartás, annyi szokás. Én magam sem készítem mindig egyformán. Most azt a receptet írom le neked, amelyiket a vendégeim a legjobbnak szeretik, és ha valamilyen ünnepélyes alkalomra főzöm, semmit sem hagyok ki belőle.
  • 1 kg savanyú káposzta
  • 8 db savanyított vagy édes káposzta levél (a külső nagy levelek)
  • 80 dkg darált sertéshús (comb vagy lapocka)
  • 1 dl rizs (ha nincs mérőpoharad: kb. 1/3 bögre)
  • 20 dkg nyers füstölt hús (lehet pl. tarja)
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 10 dkg füstölt paprikás kolbász
  • 1 db tojás
  • 1 fej hagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1 db babérlevél
  • 1 db csípős pirospaprika
  • 2 tk. pirospaprika
  • 2 dl tejföl
  • Fűszerek: só, bors, petrezselyem vagy kapor

Töltött káposzta elkészítése

A tökéletes töltött káposzta készítésének második titka az előkészítésben rejlik. Egy kis időt kell csak rászánni előző nap, és nem fogod megbánni!
  • Előző este beáztatod a füstölt húst. Másnap félig megfőzöd, és hagyod a levében kihűlni.
  • Ha édes káposzta levelekkel készíted, leforrázod őket, hogy a levél megpuhuljon és lehessen bele csomagolni (egyszerűbb, ha savanyított leveleket veszel, de valamivel drágább). Ha nagyon savanyú a káposzta, kicsit kimosod.
  • A rizst megpárolod – kétszer annyi víz kell hozzá.
  • A szalonna felét felszeleteled vékony szeletekre, a kolbászt és a füstölt húst is felvagdalod nagyobb darabokra. A szalonna másik felét felvágod kockákra.
  • A hagymát is apróra összevágod, a fokkhagyma gerezdeket szétzúzod.
  • A darált húst egy tálba teszed. A szalonna kockákat kicsit kiolvasztod, a felvágott hagymát megpárolod a zsírján és az egészet a húshoz adod.
  • Hozzáteszed a párolt rizst (többek között ezért a tökéletes töltött káposzta második titka a megfelelő előkészítés, mert nem lesz kemény, ha a rizst előre megpárolod), megsózod, megborsozod és hozzáadod a piros paprika felét.
  • Az egész tölteléket összekevered, közepébe lyukat készítesz, és beleütöd a tojást. Összekevered még egyszer, kézzel össze is gyúrod és 8 részre osztod a 8 darab töltött káposztához.
  • Egyik tenyeredbe teszel egy káposztalevelet, beleteszed az egy adag tölteléket. Becsomagolod a káposzta levelekbe, két szélét felhajtod és feltekered.
  • A töltött káposzta összeállításához első lépésként egy nagy lábos aljára berakod a savanyú káposzta felét.
  • Ráhelyezed a töltelékeket (vagyis a becsomagolt káposztákat), közben a kolbász és füstölt hús darabokat is belerakosgatod. Végül az egészet betakarod az aprókáposzta másik felével.
  • Tetejére jön a plusz ízesítés, amitől még kitűnőbb lesz a töltött káposzta. Beleteszed a babérlevelet és a csípős paprikát (ha nem szeretitek, nem kötelező), ráteszed a szalonna szeleteket, rászórod a pirospaprika másik felét.
  • Valamelyik oldalán beleöntöd a füstölt hús levét (előtte megkóstolod, ha nagyon sós, felhígítod). 2-3 ujjnyi legyen a folyadék a tetején. A töltött káposzta főzésre kész.
  • Az egészet lefedve felteszed párolódni. Ha a lé elpárologna, közben vízzel pótolod. És ez az igazán finom töltött káposzta elkészítésének harmadik titka. Fontos, hogy a végén ne maradjon sok lé a lábosban. A töltött káposzta akkor igazán jó, ha a főzés végén kevés lé marad alatta. Amikor a hús megpuhult és a szalonna elolvadt, kész az étel.

A töltött káposzta tálalása

Egy nagyobb tálra kiszeded az aprókáposztát, rárakod a töltött káposztákat, a füstölt húst és a kolbászt, tejföllel és petrezselyemmel (vagy kaporral) díszíted.
Megteheted, hogy szalonnából többet veszel, 8 szeletet bevagdalsz és megsütöd. Nagyon jól mutatnak majd ezek a szalonnából készült “kakastarélyok” a töltött káposzta tetején.
Tejfölt külön is adsz hozzá. Ne feledkezz el arról, hogy van, akinek a töltött káposzta csak kenyérrel ehető.

A töltött káposzta tárolása

A töltött káposzta jól tárolható, hűtőszekrényben néhány napig, sőt egy hétig is  eláll. Arra figyelj, hogy ne a tejföllel együtt tedd el, mert úgy könnyebben romlik.
Töltött káposzta képek: saját felvételek
Ha fontos Neked az otthon darált hús, és szükséged van egy praktikus, könnyű húsdarálóra, a képre kattintva találsz!
Forrás – Háztartás Ma facebook oldalát itt tudjátok kedvelni :facebook.com



Ha ezeket a trükköket alkalmazod, a legfinomabb töltött káposztát készítheted el!




Az erdélyiek egyik jellegzetes eledele a töltött káposzta. Ha egyszer sikerül Erdélybe látogatnod, ki ne hagyd ezt a finomságot. Egy életre bele fogsz szeretni!

Ha otthon is szeretnél majd töltött káposztát készíteni, az alábbi tanácsokat jó, ha megfogadod.
1.Annak érdekében, hogy a töltött káposzta ne égjen oda, használjunk öntött vas, vagy egy vastagabb aljú edényt. Kuktában is főzhetjük, ha már egy kicsit biztosabbak vagyunk az elkészítésében, és nem kell kóstolgatnunk közben, hogy mikor lett kész.
A fedelet mindig szorosan zárjuk rá. Ha a sütőben készítjük akkor nagyon lassú tűzön készítsük. Öntsük alá vizet, vagy olaj, tejszín, és zöldfűszerek keverékéből készített levet.
2.Ha mindenik töltelék tetejére egy kis kocka vajat teszünk, akkor sokkal finomabb lesz.
3.A tapasztaltabb háziasszonyok úgy tartják, hogy ne csak “szalmaágyra” (vékonyra vágott káposzta) fektessük a töltelékeket, hanem egy pár zöldséget is tegyük közé. Bármilyen zöldséget, zöld fűszert vágjuk apóra, öntsünk rá olajat, majd erre tegyük a vékonyra vágott káposztát, és a tölteléket.
4.Amikor felöntjük vízzel, bármilyen húsalaplével, vagy borral is pótolhatjuk.
  1. Keletebbre a káposzta helyett szőlőlevelet is szoktak használni, ekkor tejszínes fokhagymás lével öntik fel.

Íme a tökéletes fasírt titka! Amióta így készítem még aznap elfogy az egész!



Vagy kicsit jobban megsül, vagy túl kemény, vagy nem sül át a közepe, vagy nem elég jó az íze, vagy épp túl olajos… Valahogy nehéz eltalálni, hogy igazán tökéletes fasírtot készítsünk.

Ezzel a recepttel nem lesz ezek után nehézség a fasírt készítésében! Tökéletes állagú, ízű, kinézetű, eredeti, hagyományos fasírtokat készíthetsz ezek után, így csinálta a nagymama is. Annál finomabbat pedig sose ettük. ?

De mitől lesz jó a fasírt

Az egyik legfontosabb dolog a jó minőségű darált hús. Ez általában apróra darált sertéshús szokott lenni (a titok, hogy ne legyen túl száraz, itt kimondottan szerencsés, ha szaftosabb a hús, a legjobb erre a célra a dagadó, de a comb is jó. A lényeg, hogy ne karaj legyen). De készülhet darált sertés és marhahúsból vegyesen, mostanában egyre többen így készítik.
A fasírt tipikus összetevője, amitől olyan lesz az állaga, amilyennek lennie kell: a zsemle (vagy kenyér). Mindenképpen szikkadtból kell készíteni. És a titok… Ha zsemlét teszel bele, olyat keress, ami nem az a felfujt puffadt fajta, mert azt ha beáztatod, csirizszerű massza lesz. Legyen nehéz, és kicsi, attól jobb lesz a fasírt állaga. Ahogyan a tejtől is, amibe víz helyett áztatod.
Kell még bele hagyma, fokhagyma, só, bors, paprika, apróra vágott petrezselyem. Sok helyen adnak még hozzá majoránnát, kevés őrölt köményt, és aki csípősen szereti, erős paprikát vagy chilit.

Íme, a legtökéletesebb alaprecept!

Hozzávalók:
1 kg darált hús sertés vagy sertésmarha felesben1 nagy fej vöröshagyma apróra vágva6 gerezd fokhagyma apróra vágva vagy zúzva3 zsemle vagy 3 kisebb szelet kenyértej1 csokor petrezselyemlevél3 egész tojás enyhén felverve34 teáskanál sóbors ízlés szerint2 teáskanál pirospaprikazsemlemorzsaolaj a sütéshez
Elkészítés:
A száraz zsemlét vagy kenyeret apróra vágjuk, majd kevés tejjel leöntötjük és kézzel összemasszírozzuk. Akkor jó a massza, ha nem lehet kinyomkodni belőle tejet, mégis minden kis része szívott be folyadékot, tehát jól átázott. (Ha több tejet adtunk hozzá véletlenül, akkor alaposan nyomkodjuk ki belőle, különben a fasírt túl lágy lesz, és szétesik sütés közben.)
A darált húst egy nagy tálba tesszük, majd hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát, a 3 egész tojást (amit előtte egy kis tálkában enyhén felverünk), a zsömlemasszát, az apróra vágott petrezselyemleveleket, megsózzuk (adagonként adjuk hozzá a sót, nehogy elsózzuk), borsozzuk, meghintjük a pirospaprikával, majd alaposan átkeverjük, átgyúrjuk az egészet. (Kézzel a legjobb dolgozni.)
Amikor minden jól elkeveredett, kisebb golyókat formázunk belőle és kevés zsemlemorzsában megforgatjuk. Forró olajban aranybarnára sütjük.


Az unalmas fasírt helyett ezt próbáld ki: sajttal töltött darálthúsos fészek





Egyszerű elkészíteni, és nem kell olajban sütni.

Hozzávalók:

  • 80 dkg darált sertéshús
  • 30 dkg darált csirkehús
  • 1 db vöröshagyma
  • 200 ml tej
  • 70 gramm kenyér
  • só (ízlés szerint)
  • őrölt feketebors (ízlés szerint)
  • 200 ml tejföl
  • 2 db tojás
  • 150 gramm kemény sajt
  • kapor (ízlés szerint)
Keverjük össze a darált sertés és csirkehúst, majd adjuk hozzá az apróra vágott hagymát.
A kenyeret áztassuk be 100 ml tejbe, majd ha puhára ázott, kinyomkodás után adjuk hozzá a darálthúshoz.
A maradék tejet öntsük hozzá a darálthúshoz, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
A keverékből először formázzunk alma méretű golyókat, majd azokból készítsünk fészkeket, melyeket aztán tegyük az olajozott tepsibe.
Elkészítjük a tölteléknek valót: reszeljük le a sajtot, keverjük össze a tejföllel, a tojásokkal és az apróra vágott kaporral.
A fészkeket töltsük meg a töltelékkel, majd a 200 fokra előmelegített sütőben süssük 25-30 percig.
Ehhez a recepthez a fentiek helyett másféle darálthúst is használhatunk,
Forrás: bidista.com




Egy új finomság: sütőben sült krumpli fasírt – 100-szor finomabb, mint a megszokott fasírt!




A jól elkészített zöldségfasírtok nagyon ízletesek tudnak lenni. Személy szerint a kedvencem a krumplifasírt, hiszen annyira ízletes, hogy senki el sem hiszi, hogy nélkül készült.

Hozzávalók:

  • 4 nagyobb krumpli
  • 1 hagyma
  • 1 sárgarépa
  • 1 evőkanál paprikakrém
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • ½ csokor kapor
  • 1 szelet kenyér

Elkészítés:

 
1.Mossuk meg jól a krumplit, majd főzzük meg a héjában. Utána hámozzuk meg, és reszeljük le.
2.Adjuk hozzá a lereszelt sárgarépát, és az apróra vágott hagymát. A kenyeret áztassuk be egy kicsit, majd csavarjuk ki a vizet belőle, és nyomkodjuk hozzá a krumplis keverékhez. Sózzuk és borsozzuk ízlés szerint.
3.Adjuk hozzá az apróra vágott fűszernövényeket is.
4.Kézzel formázzunk kisebb golyókat belőle. Közben olajozzuk be a kezünk, hogy ne ragadjon hozzá a massza. Forgathatjuk zsemlemorzsába is fasírtokat, így ropogósabbak lesznek.
5.Tegyük egy sütőpapírral kibélelt tepsibe őket, majd süssük mindkét oldalukat 15 percig, míg szép aranybarnák lesznek.
  1. Fogyaszthatjuk zöldségsalátával, krumplipürével, rizzsel, vagy akár sült paprikával is.

Krumplis fasírt – azonnal a rabja leszel és többé nem kívánod a húsos verziót!




A hagyományossal szemben ez a változat spórolós és nagyon finom. Egész biztos, hogy nagy kedvenced lesz.

Ez egy nagyobb adag, arányosan lehet csökkenteni.

Hozzávalók:

  • 1 kg darált sertéshús
  • 3 nagy fej hagyma
  • 3 csokor petrezselyem
  • 1 kg reszelt burgonya
  • 4 tojás
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 25 dkg zsemlemorzsa
  • bazsalikom (elhagyható)

Elkészítés:

Lereszeljük a burgonyát, kifacsarjuk, hogy megszabaduljunk a felesleges nedvességtől.
Hozzáadjuk a darált húshoz, majd belekeverjük az apróra vágott petrezselymet, fokhagymát, vöröshagymát is.
Végül mehet bele a zsemlemorzsa, a tojások, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk (aki szereti a bazsalikomot, tehet bele).
Miután jól összedolgoztuk, minimum fél órát hagyjuk állni a hűtőben, hogy összeérjenek az ízek.
Henger alakúra formázzuk, forró olajban kisütjük, majd törlőkendőre kiszedjük és lecsepegtetjük.


Kenyeres töltelék önálló ételként azaz bagolysajt


A bagolysajt elnevezést a gyerekeim adták ennek az ételnek még óvodás korukban. Nem is tudom, hogyan nevezik egyébként. Én csak felnőtt koromban, itt, Baranyában találkoztam vele. Anyám konyháján csak hús (dagadó vagy csirke) töltelékeként létezett. De szerintem vállalható étel ez önmagában is, bár távolról sem diétás viszont pénztárcakímélő. Melegen sült hús mellé köretként vagy akár főzelékhez feltétként adható. De hidegen is népszerű nálunk egyéb hidegvacsorára valókkal. Úgy az igazi, ha van pecsenyezsírunk, azaz olyan zsír, amelyben előzőleg pecsenyehúst sütöttünk.

Hozzávalók: 60 dkg szikkadt kenyér, 3 fej vöröshagyma, 4 tojás, 2 csokor petrezselyemzöldje, 3 evőkanál pecsenyezsír, só bors.

Elkészítése: A kenyeret nagyobb kockákra vágjuk, beáztatjuk, a hagymát apróra vágjuk, és 1 kanál zsíron egy nagyobb edényben megpároljuk. Levesszük a tűzről. A petrezselyemzöldjét apróra vágjuk, s hozzákeverjük a hagymához. A kenyeret alaposan kinyomkodjuk, s ezt is az előzőekhez tesszük. Ráütjük a tojásokat is. Sózzuk és alaposan borsozzuk. Majd az egészet alaposan összedolgozzuk. Egy kisebb tepsit kikenünk egy evőkanál zsírral. A masszából az edényben két rudat alakítunk ki, s a maradék zsírt rákenjük a tetejükre. Középesen meleg sütőben addig sütjük, míg a tetejük megpirul. A tepsiben egy kicsit hűlni hagyjuk, majd vastagabb szeletekre vágva tálaljuk.








Csábító mustáros rántott hús – ha megkóstolod, csak így fogod ezután készíteni!





A hús így csodás lesz, nem olyan mint a hagyományos rántott hús! Tedd különlegessé a hétvégi családi ebédeket, próbáld ki ezt a könnyű, de ellenállhatatlan receptet.

Hozzávalók:

  • 2 nagy csirkemell
  • 1 evőkanál magvas mustár
  • 4 evőkanál liszt
  • 2 tojás
  • 0,2 dl tej
  • 5 evőkanál zsemlemorzsa
  • só, bors
  • olaj

Elkészítése:

A húsokat nagyobb szeletekre osztjuk és ha szükséges, enyhén kiklopfoljuk. A húsok egyik oldalát vékonyan átkenjük a mustárral, majd lisztbe forgatjuk. A tojást felverjük, fűszerezzük és hozzáadjuk a tejet. Belemártjuk a húst, majd zsemlemorzsába forgatjuk. Panírozáskor arra figyeljünk, hogy vastagabb réteg zsemlemorzsa legyen a húsokon és kevesebb liszt, így ropogósabb lesz. Forró olajban kisütjük.




Szőlőlekvár vagy -zselé



Saly Noémi receptje



 
HOZZÁVALÓK:
  • 2 kg szőlő (legalább a fele otelló)
  • 1 kg alma és/vagy birsalma
  • 1 db citrom
  • 60 dkg kristálycukor
  • 40 dkg 2:1-es befőzőcukor (pektines)  (a zselénél a cukrok aránya fordított, vagy tegyünk csak befőzőt)
ESZKÖZÖK:
Vájdling, kis kés, nagylábas, turmixgép, fém tésztaszűrő, kis merőkanál, befőttesüvegek, celofán.
ELKÉSZÍTÉSE:
A megmosott szőlőt leszemezem, az almát négybe vágom, kimagozom, héjastól felkockázom (a birsalmát meghámozom, vékonyra szeletelem). Rácsavarom a citrom levét, beleteszem a jól megmosott héját is. Fölteszem főni. Amikor az alma és a birs puha, akkor jó. Literes adagokban 15-20 másodpercig turmixolom, majd fakanállal kevergetve átnyomom a tésztaszűrőn. A magokat és a citromhéj romjait kidobom. A pépet visszateszem a tűzre, és amikor megint forr, hozzáadom a cukrot, majd a befőzőcukrot. Azzal már csak öt percig rotyog, közben leszedem a habját. Beüvegezem, fejreállítom, egy éjszakát ülnek a dunsztolókosárban, kész.
CIFRÁZZAM?
Én így, simán szeretem a legjobban. Persze lehet fűszerezni az égvilágán mindennel, amivel a forralt bort: fahéjjal, vaníliával, szegfűszeggel, szerecsendió-virággal, akár egy szemernyi rózsaborssal is. Másik, nagyon finom változat: pár szál levendulával. Ravasz megoldás, ha durvára tört diót, előzőleg vörösborba áztatott mazsolát és/vagy apróra vagdalt cukrozott narancshéjat keverünk bele: így már karácsonyi ajándéknak se utolsó. Ne feledjem mondani: csak fehér szőlőből is készíthető. Ilyenkor feltétlenül rakjunk közé legalább pár fürt muskotályost, és bölcsen tesszük, ha az utolsó pillanatban hozzátöltünk egy pohárka tokajit (a többi a szakácsé).
FELHASZNÁLÁSA:
Pirítósra, süteménybe, palacsintába, smarnihoz. Bátraknak pedig camembert-hez, kecskesajthoz, illetve - tessék kapaszkodni - kacsa- vagy libamájhoz, kacsasülthöz, bélszínhez, hideg sült szarvas- vagy vaddisznócombhoz...



Appelstroop


2013.12.30. 10:17 Eszter Befőz

azaz almaszirup.
Nyáron jártunk Hollandiában, ahol a szállodában a reggelinél lehetett a kis egyesével csomagolt dzsemek, mézek mellett "appelstroop" feliratú valamit is találni. Győzött a kíváncsiságom, elvettem egyik reggel egy ilyet, és nagyon érdekes, fekete, sűrű méz állagú, kicsit füstös szilvalekvár ízű valami volt benne, amit nem értettem, mert sejtettem hogy valami almás dolog lehet, de akkor még azt hittem hogy biztos csak márkanév az appelstroop. 
Múlt héten került a kezembe a szép magyar szokás szerint tanulmányozni eltett mini appelstroop, rákerestem a neten, de mindenféle ellentmondásos recept akadt csak a kezembe, úgyhogy végül egy Hollandia-szakértő barátnőmet kérdeztem a dologról, aki ezt a videót ajánlotta. Szóval almából készül. Sőt eredetileg sima almából, de mivel kapni itthon a szűretlen nagy-dobozos leveket is, ezzel könnyebben boldogultam.
IMG_6216.JPG
Hozzávalók: 
3l szűretlen, préselt 100%-os almalé
40-45dkg barnacukor (minél barnább, melaszosabb, annál jobb. persze ne a színezéktől legyen barna)
negyed teáskanál őrölt fahéj
.
Igazából rém egyszerű: egy nagy lábasba beleöntöm az összes almalevet, alágyújtok, hozzáadom a barnacukrot és a fahéjat, és kevergetem amíg a cukor el nem olvad. Ekkor már magára lehet hagyni kis lángon, főni. Negyedére kell besűrűsíteni, ami nekem kb két és fél óra volt. Egy evőpálcikát használtam mérőreszköznek, azon jelöltem be az eredeti lé-szintet.
A végén egy majdnem fekete, sűrűbb szirupot kapunk, de vigyázat, a lábasban lévő adagból a vége felé tegyünk kistányérra egy-egy kiskanállal és tegyük be a hűtőbe megnézni a viszkozitását, mert csalóka!: forrón teljesen folyékony, de hűtve már méz-szerű állag a tökéletes. 
Nagyon nagyon finom, sötét, füstös-szilvás, almáskaramellás, fűszeres íz. Mehet is kenyérre, mint a lekvár, vagy palacsintára mint a juharszirup. De sajt mellé is kaptam, úgy is ütős.
Az eredeti mennyiségből kb 6dl szirup lett, de ha van az embernek gyümölcsprése, akkor kb 5-6kg almából is tud 3liter levet nyerni, úgy talán jobban megéri. Főleg ha az almafa a kertünkben áll...
IMG_6223.JPG
IMG_6225.JPG
IMG_6234.JPG




OTTHON ELKÉSZÍTHETŐ ÍZEK BOROS VALÉRIÁTÓL…




Ezeket a krémeket azért kezdtem el készíteni, mert amit a boltban lehet kapni… mind tele van adalék és ízfokozókkal… ezeket mi teljesen kizártuk az étrendünkből… csak saját készítésű élelmiszert, fogyasztunk. A legfrissebb alapanyagokból készülnek… mindig frissen szedem a kertből.
krémek
Házi kechup
3 kg paradicsom
 4-5 paprika
4-5 fej hagyma
1 fokhagyma
1 zeller zöldje is kell bele
6 db alma só ízlés szerint,
1 tk fehér bors,
1 kk oregánó,
1 kk őrőlt babérlevél ,
1 kk kakukkfű,
1 kk bazsalikom
Mindent egybe belerakok egy nagy fazékba… alaposan szétfőzöm….ez eltart kb. egy óra hosszat… botmixerrel mixelem….újra felfőzöm… én szoktam, ha úgy érzem, hogy nem elég krémes… cukor mindenkinek a szája íze szerint mehet bele tehát, ha szükséges mindig mixelni és utána újra felfőzni… mehet üvegekbe amit előtte ki kell főzni… szóval forrón üvegbe töltöm és egy hajszálnyi olajat teszek a tetejére száraz dunszt, ha kihűlt mehet a polcra.
11272149_863947970309639_760796063_n (1)

Erős Pista
80 dkg jó erős piros színű paprika
20 dkg paradicsom
20 dkg só…..paprika,
paradicsom egy aprítóba szétvágva, vagy ledarálva… hozzá a só… mehet üvegekbe…  semmi tartósító a só az tartósít… csak egy tanács kesztyűben javasolt készíteni…
11245413_863954086975694_1775617437_n
GULYÁSKRÉM VALI módra tartósító nélkül
1,5 kg paprika … szebb lesz színe, ha pirosból csináljuk 1 l 100 %-os paradicsomlé…én úgy csináltam hogy a saját paradicsomot leturmixoltam és ott van a 100 %-os lé 6 fej hagyma 1 zeller a levele is kell 5 egész babérlevél 1/2 ek őrölt kömény 1 tk bors 4 ek só 2 ek cukor 1 dl olaj a só, cukor, olaj kivételével mindent egyberakok és elkezdem főzni… alaposan szétfőzöm…a babérlevelet kiveszem belőle és mixelem… jó krémesre… most hozzá adom a sót olajat cukrot…újra felfőzöm és én még egyszer mixeltem jó krémes legyen… kifőzött üvegekbe rakom… de mint a képen látszik lehet jégkocka tartóba is … mikor kifagy kiütögetem belőle és bezacskózom… a fagyasztóba tartom…
11272201_863954883642281_486199103_n
Piros arany Vali módra… tartósító nélkül
2 kg szép piros paprika 1-3 db csípős… ki hogy szereti 4 fej hagyma 5 db szép piros érett paradicsom 1,5 dl olaj 1 ek só ezeket mindet feldarabolva egy nagyobb lábosba teszem… alaposan szét főzöm… botmixerrel mixelem… jó krémessé teszem… mehet vissza a tűzre… most már tenni kell rá egy fedőt mert fröcsög…felfőzőm… megint mixelem alaposan… mikor jó krémes mehet vissza a tűzre… addig főzöm kevergetve mig el nem érem a kivánt sűrűséget… kifőzött üvegekbe rakom…nekem a kamrába vannak… felbontás után hűtőbe kell tárolni…
11258953_863955276975575_792586117_n

A CIKK BOROS VALÉRIA RECEPTJEIT TARTALMAZZA



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése