2020. február 8., szombat

Egészségünkért 5.




















Egészségünkért 5.


A gyógyító méhtermékek


Írta:  Zoli

    Napjaink lelke a méh, mely jelzi a bőség perceit, a szálló illatokat. Aki a virágot szereti, a méhek barátja is. A jó méhész nem a méheket tanítja, hanem tőlük tanul, mert a méhcsalád több évezredes titkosírás, melynek még mindig vannak meg nem fejtett részletei…” Éliás Tibor  

    Amit a méh termel, mind valamilyen célból, okból hasznosítható, hasznosítandó termék az emberiség számára. A felismerés koronként változott, a tudomány, technika fejlődésével hol felerősödött, hol csökkent a méhtermékek iránti igény.

     Virágpor az egészség védelmében

    A virágpor titkai tulajdonképpen a növényvilág titkai, melyeket a természet az emberiség rendelkezésére bocsát, hogy az sok-sok betegségtől megszabaduljon.”  >Alin Caillas<
    A méhek a virágport a nektár begyűjtésekor szedik össze és hátsó pár lábukon található pollengyűjtő kosárkáikban szállítják a kaptárba táplálékként. Azáltal, hogy a virágok bibéin megjelenő hímivarsejteket a méhek összegyűjtik és saját enzimjeikkel tovább érlelik, tulajdonképpen a koncentrátumok koncentrátumát hozzák létre.
    A pollen szemcsék annyiféle színárnyalatúak és esszenciájúak, ahány virágról származnak– a fehértől a feketéig, a sárgán át a barnáig. Mindegyikük tartalmaz azonban fehérjéket, aminosavakat, ásványi anyagokat, vitaminokat, hormonanyagokat, zsiradékokat, illatanyagokat, valamint szőlő– és gyümölcscukrot is. Vegetáriánusoknak különösen ajánlott a virgápor fogyasztása, hiszen a 22 ismert aminosav közül 20 féle található a virágporban. 100 gramm bee pollen tehát annyi a szervezet számára fontos aminosavat tartalmaz, mint fél kiló marhahús, vagy 7 tojás.

      A VIRÁGPOR HATÁSAI AZ EMBERI SZERVEZETRE:

    A virágpor számtalan egészségügyi problémára jelenthet kiegészítő, segítő megoldást. A virágpor nem gyógyszer, viszont egy hatékony szuperélelmiszer - talán a leghatékonyabb mind közzül. Az összes betegség mögött általában valamilyen tápanyaghiány húzódik meg. A virágpor több mint 100 összetevőjével képes a hiányzó tápanyagokat pótólni a testünkben, így segítve elő a gyógyulást. A nyers virágpor tele van antioxidánsokkal és azokkal a vitaminokkal, ásványi anyagokkal és nyomelemekkel.
    A virágpor jelentősen megnöveli az oxigén mennyiségét az agyban és általában a sejtekben, ezáltal jobb egészségi és mentális állapotot eredményez. A virágpor szabályozó tulajdonságai helyreállítják a szervezet egyensúlyát és az egyes funkciók összehangolt működését. A virágpor rendkívül hatékony már kis dózisban is és hatásait hosszútávon kifejti, kiváló vitaminforrás – B1, B2, B6, C, G, H, P, E, folsav, pantoténsav, nikotinsav, stb -, közel százféle enzimet és sok nélkülözhetetlen ásványi anyagot tartalmaz – vas, réz, kén, nátrium, kálium, kálcium, magnézium, mangán, cink, króm, nikkel, szelén, kobalt, lítium.
    Virágpor allergia kezelése virágporral? IGEN!  A méhek nem ugyanazokat a pollen szemeket gyűjtik be, amelyekre az ember allergiás szokott lenni, hanem pont az ellenkező hatást kifejtőket. A méhek azokat a virágpor szemcséket gyűjtik be, amelyek képesek az allergiát okozó pollenekkel szemben szervezetünket ellenállóvá tenni.
    Vegye azonban figyelembe, hogy sokfajta virágpor allergia létezik, ebből kifolyólag a pollen allergiás betegségektől szenvedők, a nyers virágpor fogyasztása előtt, végezzenek tesztet, azaz fogyasszanak el 1-2 szemcsét és várjanak néhány percet.
    A hisztamin mennyiségének növekedése a szervezetben, áll az allergiás jelenségek többsége mögött. Egyes kutatók megállapították, hogy a virágporban lévő bizonyos fehérjék hisztamin blokkolóként hatnak. Léteznek esetek, amelyek során a virágpor fogyasztása, teljesen megszüntette a pollen allergiát.
    Szomorú tény, hogy az emberiség 20%-a allergiás, vagyis hiperérzékeny. A civilizáltabb társadalmakben az arányszám még magasabb. A szervezet téves válaszreakcióját az esetek nagy többségében a belélegzett pollenszemek okozzák, a felszínükön található fehérje molekulák és a levegőből rájuk tapadt szennyeződések ugyanis inegrlik a nyálkahártyát. A probléma oka a civilizációs betegsékekben keresendő. Kivédésére a legjobb megoldás, ha időben felerősítjük az immunrendszerünk védekező sejtjeit. Az allergiás tünetek megjelenésekor érdemes a homeopátia tudományához fordulni. A specifikus immunterápia megoldást jelenthet a problémára, mely során a kutyaharapást szőrivel elvnek megfelelően az allergiás reakciót kiváltó anyaghoz lassan hozzászoktatják a szervezetet.
    Különlegesen magas természetes tápanyagtartalmánál fogva a virágpor ajánlott táplálékkiegészítő a serdülőkorban levő, növekedő gyerekek számára. Javítja az étvégyat, kedvező hatással van az emésztő szervekre, segíti a tápanyag-hasznosítást. A virágpor fokozza az aktivitást, növeli a szellemi képességet és jó közérzetet biztosít. Franciaországban és Lengyelországban néhány orvos gyermekek és felnőttek étrendjébe beillesztette a virágport és azt tapasztalták, hogy pár nap múlva mindegyikük jobban érezte magát és a vérvizsgálatok is javulást mutattak, különösen a vérszegény gyermekek esetében.
    A virágpor egy rendkívüli jó rutin forrás. A rutin növeli az érfalak rugalmaságát. A nyers virágpor tele van lizinnel, mely növeli a vörös vérsejtek számát, segít a hemoglobin képződésben. Ezen túlmenően a virágpor csökkenit a koleszterin szintet és jótékony hatással van a hajlszálerekre is.
    Az álmatlanság oka legtöbbször a kiegyensúlyozatlanság, ami az esetek 90%-ában tápanyag kiegyensúlyoztatlanságot is jelent. Azaz nem táplálkozunk megfelelően, hiányoznak a szervezetünkből bizonyos anyagok. A virágpor, több mint 100 fajta összetevőjével képes pótolni a szervezetben a hiányzó anyagokat.
    A virágpor a mellékvese kéregben segíti a hormonelválasztástszabályozza a só- és vízanyagcserét, a neuromuszkuláris funkciókat, a szénhidrát-, zsír- és fehérjeanyagcserét, növeli az ellenállást a fizikai és vegyi hatásokkal, valamint a fertőzésekkel szemben, segíti a haj növekedését, javítja a bőr állapotát és a szexuális funkciókat (beleértve a másodlagos nemi jellegek fejlődését is). Jó hatással van a húgyutakra és a vesére. Támogatja a vese működését.
    A pollen serkenti a máj és az epe működését, támogatja a májat a megfelelő mennyiségű glukóz kiválasztásában, ezáltal megnöveli a vércukorszintet. Ez nagyon előnyös a hipoglikémiában szenvedők számára. A virágpor az egész szervezetben gyorsítja a szövetek regenerálódását, így rendkívül hatékony a sebészeti műtétek utáni hegszövet eltávolításában.
    Sikerrel alkalmazzák idegrendszeri problémák kezelésekor. Magas lítium tartalmának köszönhetően ugyanis normalizálja az agyi idegek működését.
    A legújabb kutatások kimutatták, hogy különösen ajánlott a napi fogyasztása a fériak számára, ugyanis a bee pollen segít a prosztata panaszok megelőzésében, valamint az elvesztett férfiasság visszanyerésében is.
    Tritofán tartalmának köszönhetően a virágpor segít a hajhullás megelőzésében, valamint lekűzdésében.
    Telítetlen zsírsav tartalmánál fogva hatásos segítség az érelmeszesedés megelőzésében, valamint lekűzdésében. Keringési és vérellátási zavarok helyreállításában.
    A virágpor sikeresen használható a magas vérnyomás, az idegrendszeri zavarok és az endokrin mirigyek betegségei ellen. Vérnyomás stabilizáló hatása révén nemcsak magas, de alacsony vérnyomás ellen is ajánlott. Ezen túlmenően nyugtató és szedatív hatását káros mellékhatások nélkül fejti ki.

      A VIRÁGPOR FOGYASZTÁSA:

    Ajánlott természetes állapotában fogyasztani, ahogy a méhecskék termelik: szemcsés állapotban, kiskanállal létezik virágpor granulátum virágpor tabletta is kapható a piacon
    A virágport az emberi szervezet hasznosítja. Magában, vagy mézzel keverve fogyasszuk, de inkabb keverve javasolt. A virágpor szedése az emberi szervezetet a természet nyujtotta legjobb anyagához juttatja. A virágpor a 22 aminosav közül 20-at tartamaz. Számítások és összehasonlítások alapján kitünt, hogy a virágpor annyi aminosavat tartalmaz, mint fél kilogramm marhahús7 tojas, vagyis két csapott kiskanal (30 gramm) viragporral a felnött emberi szervezet napi aminosav szükségletét fedezni lehet
    Egészséges emberek számára 15 gramm naponta az ajánlott mennyiség. 80 kg feletti testsúly esetén, 20-25 gramm. Fogyaszthatjuk több alkalommal is naponta, kis adagokra elosztva. 14 év alatt gyermekek számára fél adagokkal számoljunk. Az első virágpor fogyasztásunk során, a kezdeti napokban csak kis adagokkal kezdjük. Adott betegségek esetén célszerű ilyenkor a virágport napi 2-4 alkalommal fogyasztani kisebb adagokban, illetve a 15 grammos mennyiséget növelni lehet napi 20-25 grammra.
    Figyelem!
    A virágpor az arra érzékeny személyeknél allergiás reakciót válthat ki. Első fogyasztása előtt érdemes allergiatesztet végezni: kevés virágport néhány csepp vízzel összekeverni, majd azt a csukló belső részére kenni. Amennyiben a bőrfelület kipirosodik, biztosan tudhatjuk, hogy pollen-érzékenyek vagyunk.

     A propolisz mint antibiotikum

    Kevesen tudják, hogy a méhek különleges csapata készíti a természetben fellelhető egyik legjobb antibiotikumot is, az úgy nevezett Propoliszt, közismertebb magyar elnevezéssel a méhszurkot. Ezt a sárgás, vörösesbarna színű, gyantás, illatos, balzsamszerű ragacsos anyagot a méhek egy „külön erre a célra szakosodott” csapata gyűjti a növények mézgás anyagából, fák rügyeinek ragadós váladékából, fiatal ágairól, és levélnyeleiből. Ezeket tápanyagokban gazdag nedveket csak napos, meleg időben, délelőtt 10 és délután 2 óra között gyűjtik. A hazaszállított nedveket átalakítják, majd a kaptár belső higiéniájának védelmére, a betolakodó kórokozók elpusztítására használják.
    A népi gyógyászat ősidők óta természetes egészségmegőrző anyagként használja a propoliszt. Az utóbbi évtizedekben azonban egyre több tudományos intézetben foglalkoztak eme természetes gyógyszer kémiai összetételének felderítésével, a betegségek elleni hatásának vizsgálatával. A vizsgálatok bebizonyították, hogy a Propolisz az egyik legerősebb természetes antibiotikum, melynek nincsenek mellékhatásai, s a többi antibiotikum esetében tapasztalt káros hozzászokás lehetősége sem áll fenn.

        A Propolisz magas flavonoid tartalmánál fogva több, mint 40 féle gyógyhatással bír. Néhány ezek közül:

    • A propolisz rendszeres fogyasztásácal nagyban növelhetjük szervezetünk ellenálló képességét, erősíthetjük nyirok rendszerünket.
    • A propolisz baktérium-, vírus-, gomba-, és parazitaölő hatásának köszönhetően a legtöbb és legsikeresebb gyógyulást az enyhe fertőzésekket követő gyulladásos megbetegedéseknél tapasztalták.
    • A felső légúti hurutok (bronchitis, tüdőgyulladás, bronchiális asztma, torokgyulladás, stb), gyomor és bélgyulladások, valamint a húgy- és ivarrendszeri gyulladások kezelésekor használják.
    • Gyakran ajánlják a tiszta, természetes propolisz tabletta szedését a vírusos gyomorbetegségeknél, gyomor és nyombélfekélynél, valamint a bélgombák esetében is, hiszen igen gyorsan felszívódik és konnyedén bejut a sérült szövetekbe.
    • Sikerrel alkalmazzák a reumatikus fájdalmak kezelésekor a propoliszt.
    • A fogíny és száj nyálkahártya betegségek (fogínygyulladás, fogágybetegség, afta, foglazulás, fogmedergyulladás, fogínysorvadás), a gombás szájüreg betegséek, valamint a torok és gégegyulladás egyik leghatékonyabb ellenszere.
    • Propolisz a nőgyógyászatban: Nőgyógyászok ajánlják a menstruációs görcsök, a hüvelyi fertőzések megszűntetésére.
    • Kiváló mikrobaölő hatásánál fogva óriási segítséget jelent KÜLSŐLEG a gombás fertőzések, ekcéma, tályogok, pörsenések, felfekvések, valamint a sömör kezelésekor.
    • Sikerrel alkalmazzák a baleseti sebek, égési sérülések, napégések kezelésekor.
    • A gennyes pattanások, miteszerek és szőrtüszőgyulladások hatásos ellenszere.
    • Kiváló vérzéscsillapító a méhszurok.
    A biológiai és farmakológiai vizsgálatok szerint pusztító hatással van többféle baktériumra. Bizonyos mérgeket semlegesít, regenerációs - dermoplasztikus-, bostimuláns hatása van. A kokainnál háromszor, a novokainnál ötször jobb fájdalomcsillapítóMikróbapusztító hatását fel lehet használni a fertõzések, gyulladások megelõzésében.
    Elsõsorban a propoliszos tinktúra legfõbb tulajdonsága, hogy a szervezet immunrendszerét erõsíti, szükség esetén azt egészíti ki, vagy egyes funkcióknál azt helyettesíti. Gyerekeknél és idõseknél a legfontosabb hogy, egyensúlyt tart fenn, s az egészséges állapotot igyekszik visszaállítani és azt megtartani. Óriási elõnye a gyógyszerekkel szemben az, hogy nem függeszti fel a szervezet természetes védekezõ rendszerét. Aktivizálja a gamma globulint .
    A flavonoidák – mint túlsúlyban lévõ elemek – nem kevesebb, mint 41 féle gyógyhatással rendelkeznek. Fontos a vizelethajtó-, epekiválasztást serkentõ-, ösztrogén – és belsõ kiválasztású mirigyekre (csecsemõ-, pajzs-, hasnyál-, mellékvese mirigyek) gyakorolt hatásuk. Ezen felül baktérium-, vírus-, parazita- és alvadásellenes hatásuk is számottevõ.
    A hazai propolisz gyógyhatását a Szegedi Orvostudományi Egyetemen vizsgálták és igazolták baktérium-, gombaellenes-, gyulladáscsökkentõ – és helyi-érzéstelenítõ hatását. Hajszálér –ellenállást növelõ és regeneráló hatása felülmúlja a Venoruton - kenõcsét.
    A propolisz tinktúra a legjobb eredménnyel alkalmazható; baktérium okozta fertõzéseknél, krónikus bakteriális fertõzések gyógyításánál, így pl.: Légúti fertõzések, nátha, garat- mandula- és középfülgyulladásnál, epe-, vese-, húgy -utak gyulladásos panaszainál, hepatítisz, májgyulladás, prosztatagyulladás, szívizomgyulladás esetén. A propolisz görcsoldó, vizelethajtó, helyi érzéstelenítõ hatása segíti a szervezet gyors gyógyulását.
    A hajszálér rendszerre kifejtett hatása miatt a propolisz tinktúra igen eredményesen alkalmazható törés, zúzódás, lábszárfekély, felfekvés okozta sebek kezelésére, visszérgyulladás kezelésére, mélyvénás trombózis okozta fájdalmak kezelésére, csontszövet, porcszövet, regenerálására.. Értágító hatása miatt alkalmazható magas-vérnyomásos betegek kezelésére, helyi jellegû érszûkület kezelésére, szívpanaszok enyhítésére, a keringés javítására.
    Gyulladáscsökkentõ, és helyi érzéstelenítõ hatása miatt igen jó eredménnyel alkalmazható izületi fájdalmak enyhítésére, reumás izületi gyulladások kezelésére, kar, váll, hát, gerinctáji fájdalmak enyhítésére, lumbágó, lábfájdalom csökkentésére. Kezelésre az izmok vérellátása nõ, csökken a fáradékonyság, az izomláz.
    Gombaellenes hatása révén jól alkalmazható szájpenész, Candida – gombák okozta fehér hüvelyfolyás ellen, és a hajlatok , kéz, láb, köröm gombásodása estén.
    Jó nyugtató hatású. Ideges fejfájás, klimax okozta fejfájás, fülzúgás, egyensúly zavarok , idegkimerülés, álmatlanság esetén is hatásos.
    Fogfájás, fogínygyulladás, esetén is jó hatású, valamint foggyökér regenerálását segítõ hatása is van. Idõs emberek roborálására alkalmas, különösen olyan esetekben, amikor a szervezet nagyfokú legyengülése áll fenn. Alkohol, nikotin okozta mérgezés esetén méregteleníti a szervezetet.
    A legkülönbözõbb bõrbetegségek esetén jó hatást fejt ki: égés, fagyás, allergia, ekcéma, gombák, baktériumok okozta fertõzések, sebek kezelésére, lábszárfekély-, pattanás kéz-, láb-, köröm gombafertõzéseknél, viszketés esetén, tyúkszem –fájdalom esetén stb.

      Hogyan használjuk - néhány fontosabb esetben – a propolisz tinktúrát? :

    Légúti fertõzéseknél, májgyulladás, torokfájás, meghûlés stb.: 30 csepp 1 dl meleg teában feloldva, naponta többször garganizáljunk vele, majd lenyeljük, vagy mokkacukorra csepegtetve kell azt megenni.
    Lázas megbetegedéseknél: Napi 30 csepp ( egy mokkás kanálnyi kb. 30 csepp.)
    Fogfájás, íngyulladás: Tinktúrás vattával ecseteljük a fogínyt vagy fogat. Lehet propolisz tinktúra sprayt is használni.
    Gyomor- és nyombélfekély: Reggel éhgyomorra 30 csepp tinktúrát 1 dl meleg tejben megisszuk, este vacsora elõtt. Gyomorfájás, hasmenés: 1 dl meleg vízben 30 csepp.
    Epe, vese, májgyulladás és húgy utak fertõzése: 2x30 csepp meleg teával, naponta. Minden 2. héten szünetet tartunk. Vastag-bél gyulladásra kiváló, napi 3x30 csepp, citromos teával.
    Magas vérnyomás: Naponta, lefekvés elõtt 30 csepp a gyógyulásig, idõsebb korban napi 2x30 csepp.
    Daganatos megbetegedéseknél: Reggel, éhgyomorra 30 csepp, kamilla teával.
    Klimax bekövetkezésekor: Napi 2x30 csepp.
    Prosztatagyulladás: 3x30 csepp 1 dl meleg vízben, vagy teában.
    Idegkimerültségre, egyéb idegpanaszokra igen jó hatással van napi 3x30 csepp pl. teával.
    Bõrbetegségeknél, fõleg nyított ekcémánálpikkelysömörnél, külsõ sebeknél égéseknélpattanásnál, fekélyeknél, érszûkületnél, felfekvés okozta sebeknél tyúkszemnélsömörnél stb… a beteg felületet megtisztítjuk, majd naponta többször beecseteljük. (Allergiás tünetek elõfordulhatnak.) Ajánlott belsõleg is fogyasztani a jobb hatás érdekében pl. napi 2x30 cseppet.
    A propolisz tinktúra gátolja a rosszindulatú daganatok növekedését. Gyógyítja a rákos képzõdményeket testfelületen. Alkalmazása: Este lemossuk és tinktúrával bekenjük. Ezen kívül reggel és este éhgyomorra 2x1 kávéskanálnyi tinktúrát megiszunk citromos teával.
    Izületi, reumás gyulladásnál, kar-, kéz-, láb-, gerinctáji fájdalmak, visszérgyulladás, mélyvénás trombózis esetén alkalmazható a propolisz tinktúra bedörzsölve, de kedvezõbb hatást mutat propolisz kenõcs formájában.
    Ittas embert kijózanít 1 mokkáskanálnyi tinktúra 1 dl hideg vízben.
    Koszorúér meszesedés, érelmeszesedés, érszûkület esetén napi 3x30 csepp
    A tinktúra minden olyan problémánál kipróbálható, ahol egyéb természetes gyógyszerek nem értek el hatást, vagy nem kielégítõen.

      A propolisz tinktúra fogyasztása:

    Általános javallat felnõtteknek napi 3x1, vagy 2x1,5 mokkás kanállal Reggel, délben evés elõtt, este lefekvés elõtt pár órával
    Gyerekeknek - 1 éves kortól - pl. mokkacukorral - naponta legalább annyi csepp, ahány kg a gyerek testsúlya.
    Mivel a propolisz tinktúra tömény állapotban van, így belsõleg csak hígítva fogyasztható. Külsõleg tömény állapotban használjuk. Legegyszerûbb teával, vízzel fogyasztani, de lehet mokkacukorra, vagy kekszre csepegtetve is. (Ebben az esetben nyál hígítja meg) Folyamatos használat esetén minden üveg elfogyasztása után ajánlott legalább 1 hét szünet. Tapasztalatom szerint ahányadik üveg fogyott el, annyi hét szünetet kell tartani a következõkig. Gyermekeknél hetente ajánlott szünetet tartani.
    Kedvezõ hatása van cukorbetegeknél is, de õk nem fogyaszthatják mézzel, vagy cukorral, csak teával, stb.
    A gyógyulás, ill. az állandó egészséges állapot fenntartása érdekében rövidebb-hosszabb kúrát kell végezni. Általában egy felnõttnek egy kondicionáló kúrához elegendõ 2 dl tinktúra elfogyasztása kb. 7 – 8 hét alatt.
    Kisebb betegségeknél, egyensúly zavaroknál, fertõzéseknél 3- 4 üveg tinktúrát kell fogyasztani., Hosszan tartó betegségeknél, elváltozásoknál vagy esetben, amikor a betegség nem gyógyítható, csak nagymértékben csökkenthetõ a káros folyamat, akkor hosszabb kúra folytatható. Ilyen betegségek pl. ér-elmeszesedés, csontmeszesedés, érszûkület, régóta meglévõ izületi – és reumatikus bántalmak, nehezen gyógyítható daganatos megbetegedések, a szervezet nagymértékû legyöngülése, stb…
    A tinktúra kesernyés ízû, folyadék hatására fehéres színûvé válik. A propolisz készítmények nem csodaszerek, de Rendszeres fogyasztás esetén csodával határos eredményeket ill. gyógyulást lehet elérni, olyan esetekben is, ahol a hagyományos gyógyszerek esetleg évek óta nem megfelelõ hatást értek el.
    Különösen feltûnõ a szervezet regeneráló képessége (pl. a fejlõdésben elmaradt gyermekek, egyéb legyengült szervezetek esetében. Fogyasztás esetén már 4 – 5. napon érezteti kedvezõ hatását. Több esetben azonban csak ennél késõbb,, így fogyasztását tovább kell folytatni. Torokgyulladásnál, külsõ sebeknél stb viszont szinte azonnal hat.
    Csökkenti a gyomorsavat, ezért szükség esetén ajánlott limonádéval, vagy citromos teával együtt fogyasztani. (Dr. Szalay ) Távhatása nagyon jelentõs. A vérrendszer segítségével gyulladást gátol.(pl. agyhártya, vese, máj, egyéb agyi betegségek stb.) Erõs fájdalomcsillapító hatása van. Receptorokra 2 percen belül, idegburkon át 10 percen belül hat.
    Különbözõ izületi gyulladásoknál, daganatoknál használható a tinktúra. Bedörzsöljük a beteg felületet,, naponta többször, éjszakára be is lehet kötni a bedörzsölt helyet.
    Borogatáshoz 3 rész tinktúra, egy rész víz keveréket kell használni.(Dr. Szalay e. a.) Gégebajokra gyógyító hatása van (Dorosenko, 1975.)
    Ellentétben a gyógyszerekkel – a tinktúra folyamatosan hosszabb ideig is szedhetõ, káros mellékhatás nincs (Donadu, 1980.) a szervezetben nem halmozódik fel. Ez tehát azt jelenti, hogy éveken keresztül is szedhetõ egy napi beállított kisebb mennyiséggel. (pl. 2x1 mokkás kanállal naponta)
    Allergia esetén fellépõ tünetek:
    Kis hegyes, viszketõ pattanások a bõrfelületen, a szemhéj piros lesz, az orr alsó része kipirosodik és viszket, nehéz légzés, ritkább esetben erõs vérnyomás csökkenés. Ha újbóli fogyasztásnál ismét jelentkeznének a tünetek, akkor nem ajánlott a propolisz alkalmazása. Huzamosabb belsõ kezelés esetén aluszékonyság, nehéz légzés, vese probléma lehetséges. Ilyen esetben orvosi ellenõrzés szükséges.
    Figyelem!
    A Propolisz az arra érzékeny személyeknél allergiás reakciót válthat ki. Első fogyasztása előtt érdemes allergiatesztet végezni: kevés propoliszt néhány csepp vízzel összekeverni, majd azt a csukló belső részére kenni. Amennyiben a bőrfelület kipirosodik, biztosan tudhatjuk, hogy pollen-érzékenyek vagyunk.
    Fogyasztani tilos:
    Pajzsmirigy- túltengésben szenvedõknek, propoliszra allergiásoknak. Alacsony vérnyomásban szenvedõk kúraszerûen ne szedjék, mivel csökkenti a vérnyomást.(A kávé fogyasztása általában viszont ellensúlyozza a vérnyomás csökkenését.) A nyers propoliszt a molyok megtámadják, erjedhet, barnulhat, ezért ajánlott hûtõszekrényben tartani.
    A természetes gyógyhatású anyagok - így a méhészeti termékek – sem helyettesíthetik az orvosi kezeléseket. Kedvezõ eredményeket lehet azonban elérni gyógyhatásuk miatt részben a megelõzésben, részben az orvosi kezelések hatásosságának növelésében. A tapasztalatok alapján reménytelennek tûnõ esetekben is sokszor meglepõ javulást eredményeznek.

    Méhpempő

    Az egészségügyi kutatások által csodaszerként számon tartott Méhpempő a méhek garatjában termelődik a virágpor emésztése közben. Ezzel a különleges fehérje sűrítménnyel táplálják a méhsejtekben fejlődő méhálcákat 3 napon keresztül (ez idő alatt a méhálca a testsúlya 250-szeresére nő), később azonban csak a Méhkirálynő kiváltsága ez a különleges elixír.
    A méhpempő az egyetlen olyan természetes anyag, amely több mint 150, biológiailag aktív összetevőt: fehérjét, zsiradékot, cukrot, vitamint, ásványi anyagot, nyomelemet, enzimeket és még számos egyéb bioaktív anyagot tartalmaz. A méhpempő a méhek „teje”. Ezzel a csodálatos anyaggal etetik királynőt. A méhkirálynők teljesen ugyanolyan tojásokból születnek, mint a dolgozó társaik, de méhpempő diétájuknak köszönhetően, nagyjából 42%-kal nagyobbak, és 40-50-szer tovább élnek, miközben naponta testsúlyuk 2,5-szeresének megfelelő tojást raknak le.
    Nem véletlenül hívják ezt a sárgásfehér, opálos, szúrós szagú krémet a Hosszú Élet Elixírjének: zsírokat, gyümölcs– és szőlőcukrot tartalmaz. A méhpempőben található fontosabb zsírsavak: mirisztin, palmitin, sztearin. Ugyanazok a cukrok találhatóak benne, amelyek a mézben is előfordulnak: fruktóz, glükóz, szacharóz, ribóz. A méhpempőben 13 féle aminosavat mutattak ki, vitaminokban gazdag A teljes B-vitaminsor mellett A-, B-, C-, D-, E-, H-, K-, P vitaminok találhatóak benne.
    Magas az ásványi anyag tartalma is, káliumot, rezet, vasat, foszfort, kalciumot, sziciliumot és ként is tartalmaz. Nyomelemei között a kén, a mangán, a nikkel és a kobalt is szerepelnek. Nyolc nélkülözhetetlen aminosavat, tíz másodlagos aminosavat, észtereket és nukleinsavat is találhatunk benne. Az acetil-kolin, a nikotinamid, a bioten, az aminobenzoesav, az enzimek, a hormonok és a nagy mennyiségű fehérje mellett olyan vegyületeket is tartalmaz, melyeket még egyáltalán nem azonosítottak.
    A méhpempő kinyerése igen csak körülményes, ám annyira értékes, hogy egyre több méhész foglalkozik vele. A méhcsaládokkal történő úgynevezett irányított méhpempő termelése rendkívüli hozzáértést, precizitást, és más méhészeti termékekkel eltérõen csak az erre a célra szolgáló eszközökkel oldható meg.
    Megtalálható benne számos olyan anyag, amely az ember táplálkozásában létfontosságú. A méhpempő összetétele igen gazdag, mely együtt okozza a szervezetre gyakorolt rengeteg pozitív hatását. Szakemberek állítják, hogy a méhpempő egy igen átgondolt és megtervezett anyag, melynek a pozitív tulajdonságai a jó alapanyag választáson túl, annak százalékos összetételében kell keresnünk.
    A méhpempő emberi táplálkozásra való felhasználása ősrégi szokás, előnyös hatását már az inkák is felismerték. Ők testi és szellemi frissítőként használták. De ismerték az egyiptomiak és a rómaiak is. Jelenleg számos országban már hivatalosan elismert diétás élelmiszerként, vagy gyógyszerként van forgalomban.
    A tapasztalatok szerint felfrissíti, valósággal új életre kelti a testet, egészségesen tartja a csontrendszert és az ízületeket. Korra és nemre való tekintet nélkül bárki fogyaszthatja. Nem véletlen tehát, hogy az ősi kínai császárságban például a méhpempőnek tulajdonították a hosszú élet titkát, az egyiptomi fáraók papjai pedig úgy használták, mint valami mindenre jó csodaszert.
    A méhpempő a tapasztalatok szerint négy-tíz napos szedés után néhány napos intenzív tisztulási folyamatot indít el. Ezen idő alatt az egyén közérzete romlik, fejfájás, egyéb fájdalmak is előállhat. Ekkor lehetőleg nem szabad abbahagyni a szedést, mert a kellemetlen érzés legtöbb esetben csak néhány napig tart, és azután gyors javulás következik be. Nagyobb adag pempő elfogyasztása néhány napos hasmenést okozhat, ami a tisztulási folyamat természetes velejárója, nem kóros és elmúlik.

      Alkalmazási területei:

    A kezdődő rákosodás kezelése. Tartós fogyasztása elősegíti a szövettani elváltozások gyógyulását.
    A méhpempő általános erősítő hatású, szív és keringési panaszokra, gyomor és bélbántalmakra igen jó hatású. A változáson túljutott nőknél fél-egy évig a normál havi ciklust visszaállíthatja. Azoknál a kismamáknál, akiknek nincsen elegendő tejük, fokozza a tejképződést.
    A méhpempő eredményesen csökkenti a hormonhiánnyal összefüggő panaszokat, jó közérzetet, életkedvet ad. Az idősödő szervezetben feloldja a fáradtságérzetet, gátolja az idõ elõtti szellemi kimerülést. Fokozza a vérképzõ szervek mûködését, erõsíti az idegrendszert.
    Jó szer étvágytalanság, anyagcserezavarok, öregkori gyengeség ellen, súlyosabb betegségekbõl lábadozóknak, fõleg fertõzõ, magas lázzal járó betegségek után.
    A méhpempő kihat a hasnyálmirigyben található és az inzulin termelésért felelős Langerhans-szigetek felépülésére, megszünteti a cukorbetegséggel járó testi és lelki kimerültséget.
    Sok esetben a méhpempő jó hatása kimutatható a beteg és gyenge gyermekeknél. Különösen nagy hatása van azoknál a gyerekeknél, akik hipotrofiában (valamelyik szerv fejletlensége) szenvednek, még olyan esetekben is, ahol a klasszikus terápia sem segített. A pempő 7 napi fogyasztása után már látható volt a testsúly növekedése, az általános állapot javulása, étvágy- és alvásproblémák megszűnése, turger szövet, a bőr rugalmassága és a bőr alatti szövet növekedése (Lebedova 1959, Rosal 1960). A koraszülött gyermekeknél a pempő használata gyorsabb fejlődéshez vezet, mert a pempő erősíti és szabályozza az immunrendszert (Dmitrijeva 1994.)
    Felhasználják a meddőség, asztma, pajzsmirigy-rendellenesség, gyomorfekély gyógyításában. Elősegíti a növekedést és a fejlődést, de lassítja az öregedést. Az anyatej erejével bír. A méhkolóniákban alapvető szerepe, hogy elősegítse az anyaméh termékenységét és megnövelje élettartamát. A méhpempő elősegíti a fiatal szervezet normális fejlődését, a felnőtt szervezetet pedig biológiailag erősíti, sejtjeit megújítja.
    A méhpempő erősíti az immunrendszert és fokozza a fertőzésekkel szembeni ellenállóképességet. A méhpempőbenlévő bioaktív anyagok erőteljesen ösztönzik az antitestek és a fehérvérsejtek képződését. A méhpempőben lévő természetes antibiotikumok semlegesítik vagy elpusztítják a leggyakoribb fertőzéseket, gyulladásokat okozó baktériumokat és vírusokat.
    A méhpempő kedvezően hat az ideg- és érrendszerre, javítja a vérkeringést, ezáltal a vérellátást. Csökkenti az idegsejtek elhalását, normalizálja a vérnyomást, lassítja az érelmeszesedést (szklerózis), megakadályozza az értágulást, csökkenti a szívinfarktus kockázatát, serkenti a belső elválasztású mirigyek működését, megszünteti, enyhíti számos betegség és rendellenesség okát.
    Pozitív hatással van a férfiak és a nők szexuális teljesítményére, növeli a potenciát. A hormonháztartás normalizálásával jelentősen enyhíti a változó korban lévő nők és férfiak tüneteit. Normalizálja a mellékvesék működését és az adrenalin-kiválasztást. Hatással van a szimpatikus és a paraszimpatikus idegrendszer működésére és megnöveli a stresszel szembeni ellenállóképességet.
    A méhpempő rendszeres fogyasztása kiegyensúlyozza a szervezet anyagcseréjét. Bioaktív hatása fokozza a termékenységet, a fogantatáshoz és a magzat fejlődéséhez szükséges legteljesebb táplálék, amelyet a természet állított össze. Stimulálja a peteérést, serkenti a tejelválasztást. Kiválóan alkalmas lehet a koraszülés és a terhességi anémia (vérszegénység) megelőzésére. Szabályozza valamennyi vitális szerv és szövet működését, felgyorsítja a gyógyulási folyamatokat (szív-, máj-, vese-, hólyagbetegségek, asztma, bronchitis, bőr- és nyálkahártya, fogszuvasodás, szürke hályog). A méhpempő hatóanyagai egyaránt eljutnak a fogágy, a halló- és látóközpont, a légzőszervek, a máj, vese, szív, hasnyálmirigy, izom és csontrendszer szöveteibe is.
    A méhpempő enyhíti az ízületi fájdalmakat, kihat a gerincoszlop mozgékonyságára, enyhíti a kopás tüneteit, erősíti az idegrendszert, javít a testi, lelki kedélyállapoton. Már néhány pohár Jobb közérzet, frissesség, erőnléti állapot javulása, kedélyállapot javulása, megszűnik az álmatlanság, javul a koncentrációs képesség, az emlékezőtehetség.
    A méhpempő felgyorsítja a szervezet méregtelenítését, mivel a májba kész, biológiailag aktív anyagokat, főleg enzimeket juttat. A méhpempő legalább 40 százalékkal gyorsítja a szervezetben található káros anyagok kiürülését (pl.: nikotin, alkohol, stb.). Az immunrendszer erősítésével és a vérkép helyreállításával ösztönzi a sugárkárosult szervek regenerálódását és visszaadja a szervezet vitalitását.

      Liofilizált méhpempő a dobozba zárt frissesség

    A méhpempőről tudnunk kell, hogy elég hamar veszít biológiai értékéből szabad levegőn vagy szárításkor, de hosszas tárolástól is. Ezért alkalmazzák a minőségi gyártók erre a termékre a fagyasztva szárítási, azaz ún. liofilizáslási eljárást, amelyben a friss méhészetekből érkező méhpempőt hirtelen lehűtik és ezen a hőmérsékleten megvonják belőle a vizet. Így gyakorlatilag minden biológiailag értékes összetevő az eredeti formájában benne marad.
    A liofilizálással tartósított termékek tulajdonságai: Gyorsan és maradék nélkül visszaoldhatók. Az aktív biológiai anyagok megtartják biokémiai, fiziológiai és terápiás tulajdonságaikat. Az állati és növényi szövetek vitális struktúrája változatlan marad. Az eljárásra jellemző, hogy az így szárított bioaktív anyagok megtartják életképességüket és ebben az állapotban évekig eltarthatók.

     MÉHVIASZ

    A természet csodaszerei közül a lépeket alkotó méhviaszban található a legtöbb tartósító vegyület. Ezek hatása az idő múlásával sem csökken. Bőrnyugtató, gyulladáscsökkentő és baktériumölő hatásának köszönhetően ez a természetes alapú kozmetikumok egyik legkedveltebb alapanyaga.

      Mi is az a méhviasz?

    A méhviasz a természetben fellelhető természetes viasz, melyet a 12 – 17 napos fiatal munkásméhek virágport fogyasztva választanak ki a potrohuk hasi oldalán lévő viaszmirigyekikből. Ekkor méhviasz még teljesen átlátszó, de fehér színt kap azután, hogy a méhek rágásukkal képlékennyé teszik. Az ismert sárgás-barnás színt pedig a pollenekben található olajok és a propolisz hatására nyeri el.
    A méhek a méhkaptárban méhviaszból hatszögletű sejtek sokaságát építik fel, az úgy nevezett lépet. A lépsejtekbe nektárt és pollent gyűjtenek, majd egy vékony viaszréteggel légmentesen lefedik őket. Így védik a begyűjtött mézet a megromlástól.
    A sejtekben nevelik a méhek utódjaikat is.
    Érdekesség: A méheknek 1 kg viasz termeléséhez 3 és fél kg mézre, 50 g virágporra van szükségük. Tehát körülbelül 530 000 kilométert repülnek 1 kg méhviasz előállításához. Becslések szerint a méhek körülbelül 530 000 kilométert repülnek 1 kg méhviasz előállításához. 

        A méhviasz hatásai az emberi szervezetre:

    • bőrnyugtató, gyulladáscsökkentő, baktériumölő hatású
    • hatására bőrünk megpuhul és feszessé válik, javítja sejtjeink regeneráló képességét, nyugtatja és megakadályozza bőrfelületünkön az esetleges gyulladások kialakulását,
    • serkenti a vérkeringést
    • antiallergén hatása van
    • véd a káros UV sugaraktól
    • rágcsáluhatunk méhviaszt a rágógumi helyett, hogy a szájüregünkben található sebek gyorsabban gyógyulnak, és csökkenjen a fogszuvasodásunk
    • víztaszító hatásának köszönhetően hatékony teaként hasmenés ellen (1 teáskanál lépfedelet 1 dl vízben 10 percig főzzük, majd 10 percen belül kortyonként fogyasszuk el)
    • NINCS napi maximum beviteli mennyisége meghatározva
    • NINCS ismert mellékhatása

        A méhviasz legfontosabb alkotórészei:

    kb. 13% – át szabad zsírsavak (cerotinsav, melisszinsav) alkotják
    kb. 70% – át észterek (zsírsavak) és szilárd alkoholok vegyületei alkotják
    kb. 12-13% -át szénhidrogének alkotják
    A méhviasz hasonló a zsírokhoz, de nem tartalmaz glicerint. a szétágazó szénhidrogének védik a méhviaszt a mikroszervezetek által okozott bomlástól
        Gyógyászati felhasználása: kenőcsőket, tapaszokat készítenek méhviaszból
    • A méhviasz jó hatással van a beteg bőrfelületekre. A tiszta méhviaszt felmelegítve (kb +60°C-on), hozzáadott gyógynövényekkel, természetes olajakkal és zsírokkal használjuk.
    • égési sebekre méhviasz, egy csipet sáfrány és lenolaj keverékét
    • leforrázott bőrre borogatást faggyúból, vajból, lenolajból és méhviaszból
    • vérzéscsillapításra méhviaszból és jegenyefenyő gyantájából készült kenőcsöt
    • Kozmetikai felhasználása: szinte mindenbe belerakható, pl. ajakbalzsam, arckrém, borotvaszappan, borotvakrém, arcfesték, arckrém, testápoló, pakolások stb.
    Élelmiszeripari felhasználása: Élelmiszerek esetén általában fehér színű méhviaszt alkalmaznak. Számos sajt felületét vonják be vele, ugyanis így az jóval tovább eltartható, és a sajtnak különleges ízt kölcsönöz. Napi maximum beviteli mennyisége nincs meghatározva. csokoládék bevonására  Nincs ismert mellékhatása.
    Ipari felhasználása: rendkívül sokmindenre felhasználható pl. padlóviasz, bőr- fa- és bútorfényező, elektromos huzal, szigetelő, sátor és bőr vízhatlanítása, gépkocsi fényezés, fogpótlás, indigó papír, nyomdafesték, gépkocsi fényezés, fogpótlásra,stb.
    És amire még felhasználható a méhkaptár eme csodaszere:

      Méhviasz gyertya

    A méhviasz gyertyák lángja melegebb, sárgásabb színű, mint a paraffinból készült gyertyáké. Mivel természetes anyagból készülnek, kiválóan alkalmasak torták díszítésére. A méhviasz gyertyák egyébként nem csöpögnek, égésük során pedig az egészségünkre jótékony hatású anyagok szabadulnak fel. Levegőtisztító hatásuknak köszönhetően kitűnően alkalmasak légúti betegségek gyógyítására.

    A MÉHMÉREG

    A méhkaptár egyik csodaszere, a méhméreg, tulajdonképpen a méhek egy sajátos (a vipera méreghez hasonló) biológiai terméke; tehát a propolisszal, mézzel és virágporral ellentétben nem tartozik a növényvilágból származó méhészeti termékek közé.
    A rnéhméreg, a méhek sajátos biológiai terméke nem tartozik a növényvilágból származó termékek közé: Összetételét apamin, melitin, foszfolipáz és hialuronidáz csoportok alkotják, melyek az idegrendszerre gátló, szívre és a mellékvese-kéreg mirigyekre serkentõ hatást fejtenek ki. Cortizon (mellékvesekéreg kivonat) termelést serkentõ hatása következtében mint is­meretes - a reumatikus fájdalmak és fõleg izületi gyulladások klasszikus gyógyszere. Közvetlenül méhcsípés vagy a gyomor megkerülésével injekcióként önállóan vagy más anyagokkal való egyesített kezeléssei számos országban, változatos formában nyert alkalmazást. .
    A méhméreg, amelyet változatos módon gyüjtenek és hoznak forgalomba, mint gyógyszer a reumatikus fájdálmak klasszikus gyógyszereként ismert. A legújabb kutatások számos olyan anyag jelenlétét mutatták ki a méhméregben melyek részben tisztázták a termék gyógyhatását, de számos olyan anyagot is tar­talmaz, melyeket nem ismerünk. A méhméreg gyógyhatása egyrészt közvetlen, másrész azon­ban közvetve olyan reakciókat vált ki, melyek a szervezet védekezõ képességét mozgósítják.
    A méhméreg esetében is azon megfigyelés alapján jutottak el a gyógyításnál való használatához, hogy más foglalkozásbeliekkel szemben a méhészek közül sokkal kevesebben szenvednek re­umában, vagy ha szenvednek is, sokkal enyhébb formában.
    Számos használati módját ajánlják és ismerik: közvetlen méhcsípéssel, steril méhméreg börbe fecskendczésével galvánáramos vagy uItrasonoforézás ionizálás méhméreggel méhméreg tarlalmú kenõcsökkel, helyi kezelésseI, belégzés útján vagy, nyelv alá helyezve méhméregnek mikrofecskendezése a test bizonyos pontjain (apiterápiai akupunktúra).
    A méhméreg reuma ellenes hatását már az egyiptomiak is ismerték és azóta megállás nélkül használják más betegségeknél is pl: vérkeringési zavaroknál. Eddig hét olyan alkotó anyagot mutattak ki, melyeknek gyógyhatását köszönheti.
    A méhméreg a méhecske méregmirigyében termelődik. A folyamatosan termelődő méreg folyékony állapotban, a méreghólyagban tárolódik, majd egy vezetéken és a sebet ejtő fullánkon keresztül kerül az áldozat bőre alá. A méreg mennyisége egy kifejlett 2-3 hetes méhben kb 0,3 mg.
    Fontos tudni, hogy a méhecske csak akkor szúr, ha veszélyben érzi magát, vagy ha már a teste megroncsolódott. A szúrás pillanatában az áldozatba szakad a fullánkja és méreghólyagja, melynek reflexszerűen tovább működik így a méreg teljes tartalma a sebbe kerülhet. A kiszakadt szervek miatt a méh elvérzik és elpusztul (tehát újra kell gondolnunk, hogy ki is valójában az áldozat).

      Méhméreg termelése

    Magyarországon a méhméreg termelésnek nincsen még igazán nagy múltj, mivel a termelés különleges felszerelést és szakértelmet igényel.
    A termelés módja nagyvonalakban kifejezve azon alapszik, hogy a méheket szúrásra kell igényeljük. Ennek két fő módja van:
    - a felingerelt méhecske egy gumihártyába szúr, melynek túloldalán nedvszívópapírral szívatjuk fel a kipréselődött mérget. A módszer nagy hátránya, hogy a méhecske elpusztul
    - a méreg gyűjtés másik módja, hogy a méh szúrását egy műanyag vagy üveglappal fogjuk fel. A méreg oldószere az adott felületen a szabad levegővel érintkezve az elpárolog, majd a visszamaradt kristályos anyagot a lapról gyűjtjük be. A méhszúrásra egy gyenge áramütéssel késztetik a méheket, melynek köszönhetően azok nem pusztulnak el, sőt a lecsapolt méreg 3-6 nap alatt újra tud termelődni.

     Felhasznált irodalom:
    http://www.csernamez.com/apiterapia-mezes-gyogyitas/viragpor/
    http://www.nyersviragpor.hu/hatasai/?gclid=CICXz_n0qrMCFYJ2cAodaFEAhQ
    http://www.vandormehesz.hu/hu/viragpor
    http://www.csernamez.com/apiterapia-mezes-gyogyitas/propolisz/
    http://www.mezvilag.hu/a_propolisz.html
    http://www.zoldhaz.info/m%C3%A9hpemp%C5%91
    http://www.szepzold.hu/mi_is_az_a_mehviasz
    http://www.mezes-alom.hu/mi-is-az-a-mhviasz



Mire képes a méz?


Írta:  Varga János



    Gondoljon csak bele a T. Olvasó; a méhek sok száz virág pollenjeit, nektárkivonatát közvetítik az emberiség számára. Gyógynövény terápia ez? Talán még attól is jóval több…

        Tisztelt Olvasó!

    Dr. W. G. Sackett a kolorádói mg-i intézet bakteriológusa elhatározta, hogy végére jár a dolgoknak! Sok mende - monda keringett közszájon a méz áldásos hatásáról, de a professzor cáfolhatatlan bizonyítékokat akart szerezni, mivel Ő sem hitt abban, hogy a méz képes elpusztítani a kórokozó baktériumokat!
    Fogta magát és tiszta mézre baktériumtenyészeteket kent fel. Ő lepődött meg a legjobban, sőt alig hitt a szemének, amikor azt tapasztalta, hogy néhány óra, ill. nap leforgása alatt valamennyi baktériumot elpusztította a méz. A hastífusz kórokozói 48 órán belül-, a hozzá hasonló A és B tífuszt okozó mikroorganizmusok, (melyek ürülékben és vizeletben fordulnak elő), 5 óra alatt elpusztultak!
    hurutos tüdőgyulladás kórokozói 4 nap alatt pusztultak el. A vérhas kórokozójával 10 óra alatt végzett a méz! A gennyes tályogokat, a mellhártyagyulladást, a hashártyagyulladást előidéző baktériumokat is elpusztította a méz.
    Nemcsak dr. Sackett, hanem dr. A. P. Sturtevant, a washingtoni rovartani intézet bakteriológusa, valamint A. G. Lockhead ottawai bakteriológus és még sokan mások, gyakorlati kísérleteik eredményeként kimutatták azt, hogy a méz elpusztítja a veszélyes kórokozókat.
    Ennek az a magyarázata, hogy a kórokozók, nem képesek a mézben élni, mivel a méz kivonja belőlük a vizet. Ez elsősorban a méz kálium tartalmának köszönhető…
    Azt tudjuk, hogy az emberiségnek évezredeken át a méz volt az édesítőszere! (A cukorrépa, a cukornád, stb. csak az utóbbi évszázadokban terjedt el…)
    A méz vasat, rezet, mangánt szilíciumot, klórt, meszet, káliumot, nátriumot, foszfort, alumíniumot és magnéziumot tartalmaz. Ezen túl egy sor létfontosságú vitamin is megtalálható a mézben. Egyes növények virágporában sokkal több C-vitamin van, mint a legtöbb gyümölcsben, vagy zöldségben. A méz C vitaminja sokkal tartósabb, mint pl. a citromban, vagy a kiviben lévő C-vitamin források! (A természetes mézben állandóam van virágpor, tehát a vitaminok is jelen vannak.)
    Talán kissé hihetetlenül hangzik, de napi két evőkanál méz rendszeres fogyasztásával az emberi szervezet összes fontos ásványi anyagát, sőt a vitaminkészlet nagy részét is pótolni tudjuk. Az egy más kérdés, hogy az ember veséje a mézet tűri a legjobban! A méz fogyasztása nyugtatóan hat a szervezetre, elősegíti a jó alvást, a szervezet kívánatos pihentetését.
    Ezúton mondok hálás köszönetet Prof. Dr. V. HARNAJ mérnök Úrnak, az APIMONDIA Elnökének, aki személy szerint nekem is és a T. magyar olvasókhoz is eljuttatta azt a könyvet, amely páratlan tudományos ismereteket tárt fel előttünk.
    Továbbá Szabados András agrármérnök kollégámnak is köszönet jár a remek fordításért.
    A könyv megismertet bennünket D. C. JARVIS belgyógyász-, valamint szem- és orr-fül-gége szakorvossal, aki csaknem pályaelhagyó lett, mivel a népi gyógyászat mélyreható művelésével rájött arra, hogy revidiálnia kell az egyetemen tanultakat. …”A betegség megelőzése sokkal könnyebb, mint annak a gyógykezelése”… mondta és hangoztatta azt követően, hogy Burlingtonban és Barreban megismerte és szenzációs eredményekkel alkalmazta a népi gyógymódokat…
    Lejegyezte:
    Varga János
    okl. agrármérnök
    méhész




További kötelező oltások jöhetnek. Felnőtteknek is!


Írta:  Eszter



    Már túl vagyunk az első őszi hónapon. A napok úgy szaladnak, hogy észre sem vesszük. Csak akkor derül ki, hogy túl vagy egy napon, amikor már besötétedett, és eszedbe jut, mennyi mindent meg kéne még tenned, de máris este van...
    Azon a napon, amikor a kör bezárult, és újra rájöttem, hogy hiába van jogom, ha megakadályoznak abban, hogy éljek vele (konkrétan 6 éves kisfiam kötelező védőoltása és a szabad orvosválasztás összefüggésében), szóval eme csodálatos nap estéjén, mintegy a nap megkoronázásaként találtam rá erre a cikkre. Mit mondjak...nem vagyok egy agresszív alkat, de ez már nekem is sok volt. Nem ragadok ki részleteket, mert szinte minden második mondatába bele tudnék kötni. Ferdítés, mellébeszélés, néphülyítés...ráadásul az eredeti cikkben lévő "kanyarójárvány" link nem is mutat semmire. Legalábbis nem elérhető. Ennyit a hitelességről.

      Két új kötelező védőoltás jöhet

    Jelenleg tíz kötelező és egy kötelezően ajánlott védőoltást biztosít térítésmentesen az állam. A rendszer továbbfejlesztésével a lista bővülhet a lányok HPV-vírus elleni oltásával, valamint bárányhimlő elleni vakcinával.
    "Jelenleg az állam egy gyerek beoltására 14 éves korig 58 800 Ft-ot költ. Ez 10 kötelező védőoltást, valamint egy kötelezően ajánlott oltást jelent" - mondta el dr. Ócsai Lajos, az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi főosztályának vezetője. A kötelezően ajánlott oltás a Pneumococcus elleni védőoltás, amelyet a két év alatti gyerekeknek ajánlanak. Jogilag a gyermekorvosnak kötelező az oltás felajánlania, de ebben az esetben a szülő döntheti el, hogy az oltást beadatja-e gyerekének. A Pneumococcus baktérium okozta fertőzés meghatározó a gyermekkori torok-, mandula-, középfül-, tüdő- és agyhártyagyulladások kialakulásában.
    "Amikor a rendszer továbbfejlesztésén gondolkodunk, az első helyen a HPV-vírus elleni oltásnak a kötelező védőoltások közé való beemelése áll, legalább a lányok számára" - mondta el a szakember.
    A HPV-vírus ellen azonban nehéz védekezni, mert a vírusnak több mint száz fajtája létezik, az oltás pedig csak a négy legveszélyesebb törzs tisztított fehérjéit tartalmazza. Az oltás elsősorban a szexuális élet megkezdése előtt álló, 9-15 éves lányok számára javasolt. Drága oltás (a 3 oltás ára meghaladja a 90 ezer forintot), de preventív jelentősége nagy, mert megelőzhető vele a méhnyakrák, amely a nők második leggyakoribb rosszindulatú betegsége.
    tovabbi_kotelezo_01 A fejlesztési lista második helyén a bárányhimlő elleni oltás áll. "A betegséget évente 40-50 ezer gyerek kapja el, közülük 2-300-nál alakulnak ki szövődmények, 1-2 esetben ezek nagyon súlyos szövődmények. A bárányhimlővel a másik probléma, hogy hosszú, 2-3 hét a lappangási ideje. Sok családban fordul elő, hogy anyuka visszamegy dolgozni, óvodás gyermeke elkapja a fertőzést, majd amikor már éppen kigyógyulna belőle, hirtelen a másikon is megjelennek a tünetek, ez pedig már olyan kiesés, amit a munkáltatók nem szívesen tolerálnak" - mondja dr. Ócsai Lajos. Jelenleg a bárányhimlő elleni védelem két oltás formájában szerezhető meg, és egyéves kor felett ajánlott. Térítéskötelesen az ára 7-8000 Ft.

      Növekvő oltásellenesség

    Miközben a tisztifőorvosi hivatal a rendszer továbbfejlesztésén gondolkodik, az oltásellenes mozgalmak itthon is egyre hangosabbak. Többek között azzal érvelnek, hogy Európa legtöbb országában kevesebb védőoltást kapnak meg a gyerekek. Az ÁNTSZ azonban úgy véli, hogy a rendszer sikerét többek között az jelzi, hogy Ciprus, Izland és Magyarország kivételével mindegyik európai országban tört ki az elmúlt években kanyarójárvány, amely halálos áldozatokat is szedett.
    "Az oltásellenesség az orvosok körében is tapasztalható már. Felnőtt ugyanis már egy olyan orvosgeneráció, amely nem találkozott a súlyos tünetekkel, szövődményekkel járó betegségekkel. Ha egy-két évig most nem oltanánk a gyerekeket, valószínűleg nem lenne nagy probléma, mert a környezetük átoltottsága magas, néhány év után azonban nálunk is felütné fejét például a kanyaró" - mondja Ócsai.



A kemoterápia a rákra csak rásegít


Írta:  Ismeretlen


    A Nature Medicine cimü folyóiratban a kutatók arról számolnak be, hogy a kutatás eredményei “teljesen váratlanul” érték őket. A kemoterápia hatásait vizsgálva a bizonyítékok jelentős DNS károsodást figyeltek meg prosztatarákban szenvedő férfiaknál. Ez egy jó nagy pofon a legtöbb olyan orvosi szervezetnek, akik szerint a kemoterápia az egyetlen lehetőség arra, hogy a rákos betegek még évekig éljenek.

    Egy tanulmány véletlenül fedi fel, a kemoterápia a rákra csak rásegit

    Miközben egy kutatócsoport azt vizsgálta, hogy a rákos sejtek miért olyan ellenállóak, végül rábukkant egy sokkal fontosabb felfedezésre. Kutatás közben a csapat felfedezte, hogy miközben a kemoterápia erősen károsítja az egészséges sejteket, azokat egyben arra is ösztönzi, hogy egy olyan fehérjét termeljenek, amely tulajdonképpen üzemanyagot ad a tumor növekedéséhez. Ezen túlmenően, a daganatot még ellenállóbbá teszi a jövőbeni kezelésre is.
    A hírt a korábban hasonló kutatások is alátámasztják, miszerint a kemo és a vele járó drága gyógyszerek a daganatok kezelésére alkalmatlanok, sőt rengeteget rontanak a helyzeten. A rák elleni gyógyszerekről azt találták, hogy a daganatot “áttétessé teszik” és masszívan megnövelik méretüket is fogyasztásuk után. Ennek eredményeként, a ” terápia” gyorsabban megöli a beteget mint maga a betegség.
    A kemoterápia során keletkező fehérje az ú.n. WNT16B, fokozza a rákos sejtek túlélését, és ez az oka annak, hogy a beteg élete gyorsabban véget ér. Ahogy a társszerző, Peter Nelson a seattle-i Fred Hutchinson Rákkutató Központ tudományos munkatársa magyarázza:
    A WNT16B, kölcsönhatásba lép a hozzá közeli tumorsejtekkel és növekedésre készteti őket. Ezáltal még ellenállóbbá válnak majd a további terápiának.”
    A csapat ezután nyilatkozatott tett, összefoglalva talált eredményeiket:
    Eredményeink azt mutatják, hogy a károsodott egészséges sejtek válaszai közvetlenül hozzájárulhatnak a tumor fokozott növekedési kinetikájához.”
    Közben filléresen olcsó füszernövényekről, mint a kurkuma és a gyömbér, a kutatók következetesen kimutatták, hogy azok hatékonyan csökkentik a daganatok méretét és terjedését. 11 tanulmányt összehasonlitva azt találták, hogy a kurkuma az agyi tumorok méretét átlagban sokkoló 81%-al csökkentette. További kutatások azt is kimutatták, hogy a kurkuma képes a rákos sejtek növekedését megállítani. Egy hölggyel nemrég a média is foglalkozott, ugyanis kurkumával győzte le a rákot.[1]
    Sajnos még mindig sok a “régi paradigma” a természetes kezeléseket pedig még mindig nem övezi megkülönböztetett figyelem, olyan amilyet joggal megérdemelnének. Az igazság az, hogy ha mindenki a kurkumát és D-vitamint szedne, a ráknak még kifejlődni sem lenne sok esélye (amelyek persze megelőzésre is jók), a nagy gyógyszergyárak pedig óriási profittól esnének el.
    Források: NaturaHirek.hu
    http://articles.nydailynews.com/2012-08-06/news/33069701_1_healthy-cells-tumor-cells-chemotherapy
    http://www.cell.com/cancer-cell/abstract/S1535-6108(11)00447-8
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19138983

    Egy hölgy kurkumával győzi le a rákot 1

    A drága rák ellenes gyógyszereket egyre-másra hozzák összefüggésbe a korai elhalálozással és mega-daganatok létrejöttével, az orvosok pedig egyetlen lehetőségként a kemoterápiát jelölik meg. Azonban egyre több tájékozott ember használja már ki a természetes módszereket, amelyekről ismert, hogy a rákos sejteket megölik és hatékonyan győzik le a betegségeket – durva mellékhatások nélkül. Az egyik ilyen személy a brit Vicky Stewart, aki nem volt hajlandó hagyományos orvosi kezelésnek alávetni magát, és kemo helyett kurkumát fogyasztott.
    Annak ellenére, hogy a gyógyszeripar által támogatott orvosai azt mondták neki, hogy egészsége biztosan nem áll helyre a kurkuma fogyasztásától és hogy “hatástalan” a rák ellen, Stewart elképesztő sikert ért el életmódja megváltoztatásával. Minden nap tehát extra mennyiségű ú.n. szuperételt, kurkumát fogyasztott.
    Stewart elmesélte a The Telegraphnak, hogy az orvosa többször is hangot adott aggodalmának, mikor megtudta, hogy erre az egészséges diétára vált, és azt mondta neki, hogy ez gyakorlatilag semmit sem fog érni.
    Az orvosok egyáltalán nem fogják azt mondani, hogy a kurkuma segítene a rák ellen.”
    Vicky négy évvel később még mindig tünetmentes és a rák semmi jelét nem tapasztalja magán. 44 évesen Vicky Stewart most egy nagyobb kutatási projekt középpontjában áll, mert a rákkutatókat teljesen lenyűgözte, ahogy legyőzte betegségét.
    NaturaHirek.hu



Cukorbetegségről, szívbetegségi okokról és több másról


Írta:  Szennai László

    Table of contents
    « Prev All Pages Next »
    Testünk minden egyes sejtjének állandó vércukor-forrásra van szüksége. A vércukor, azaz a vér cukortartalma, a szervezet szöveteinek egyik legfontosabb tápanyaga. A táplálkozás során az emésztőrendszerünk a táplálék egy részét glükózzá alakítja és a véráramba juttatja. A hasnyálmirigy inzulin nevű hormonja révén kerül a glükóz a véráramból a sejtekbe. Amennyiben a sejtek nem jutnak elegendő glükózhoz, szó szerint éhen halnak.

      CUKORBETEGSÉG

        A diabétesznek két fő formája van: I-es, és II-es típusú.

    Az I-es típusú (fiatalkori, gyermekkorban kezdődő), a hasnyálmirigy alulműködésének a következménye. A fiatalkori cukorbetegséget általában egy hibás gén okozza, amelynek következtében a hasnyálmirigy nem képes elegendő mennyiségű inzulint termelni.
    Az inzulin a 
    "kulcs" a sejtekhez, mely mintegy “kinyitja a sejtek zárját”, hogy a glükóz bejuthasson.
    II-es típusú (felnőttkori) cukorbetegség esetében a hasnyálmirigy elegendő mennyiségű inzulint termel, de a sejtek nem tudják azt felvenni, mert a sejtek "zárja" valamely oknál fogva nem nyílik ki.
    A hagyományos orvoslás a felnőttkori cukorbetegség tüneteinek kezelésére szoritkozik, azaz csökkenteni igyekszik a megemelkedett vércukorszintet. A szív- és érrendszeri megbetegedések és más diabetikus komplikációk is megjelennek azonban azoknál a betegeknél is, akiknek a vércukorszintje szabályozott. Így a vércukorszint csökkentése bár szükséges, de nem elégséges a diabetikus zavarok kezeléséhez.
    A cukorbetegségben javasolt étrend zsírszegény, szénhidrátban dús: A zsírbevitelt 30% alatti kalóriamennyiségben határozza meg és 50-60%-ban a szénhidrátok (mint pl a gabonafélék) mennyiségét.Az egyszerü szénhidrátok, (cukor, liszt,) túlzott megterhelésnek teszik ki a hasnyálmirigyet.
    Tény, hogy a cukorfogyasztás tiltásán kívül a zsírszegény diéta hatékony a cukorbetegség kordábantartásában. Ez a gyakorlat azomban csak látszólag segít a kialakult cukorbetegség kezelésében, a szervezet egészséges működéséhez nem megfelelő.
    A zsiradékok a táplálkozásunk és egészségünk alapját képezik. A zsírok minden típusa, beleértve a többszörösen telitetlen zsírsavakat is, a sejtmembránok építőelemei. A zsírsavak hiánya a testünket legyengíti, erőtlenné, betegségekre hajlamossá teszi. Hosszútávon a zsírok megvonása nem javít hanem ront a beteg életminőségén, de azért is megfontolandó, mert a zsír az emésztésnek is fontos tényezője, tekintve hogy nélküle nem szabadul fel kolecisztokinin, ami miatt viszont nem ürül epe, epe nélkül nem létezik jó emésztés, a rossz emésztés miatt hiánybetegség alakulhat ki. A legtöbb betegség hátterében pedig szinte mindig valamely tápanyag(ok) hiánya áll.
    Az étolajokban telitetlen zsírsavak vannak. A többszörösen telitetlen zsírsavakat tartalmazó növényi olajok a hevítés során oxidálódnak: a többszörösen telitetlen zsírsav elég és aközben káros méreganyagok keletkeznek. Az ilyen zsírok elrontják (csökkentik) a sejtek azon képességét, hogy összekapcsolódjanak az inzulinnal, ami miatt a sejtek csak kevesebb glükózt tudnak felvenni. Vagyis a “zár” ami megnyitná a sejteket a glükóz előtt, megrongálódik ha túl sok többszörösen telítetlen oxidált zsírt fogyasztunk. Azután az inzulin már nem lesz képes “kinyitni az ajtót”.
    Az általánosan használt étolajok telitetlen zsírsava valójában omega6 zsírsav. A belőle termelődő prosztaglandin magas vérnyomáshoz is vezethet. (A zsírokra alább még visszatérek.)
    glikémiás index egy viszonyszám, ami azt mutatja meg, hogy az adott élelmiszer 1000 kJ mennyisége mekkora vércukorszint emelkedést vált ki.
    Ám nem a vércukorszint emelkedése a legfontosabb, hanem az, hogy az adott étel mekkora inzulin-elválasztásra készteti a hasnyálmirigyet. Ha valamely élelmiszer sok inzulin termelésére késztet, akkor a vércukorszint alacsonyabb lehet, de mivel ehhez az eredményhez sok inzulin termelődésével jutottunk, az nagyon rossz.
    Vagyis az a jó táplálék, aminek a glikémiás indexe „önmagában”(!) alacsony és nem pedig azért, mert sok inzulin kiválasztását eredményezi. A táplálék inzulin-stimuláló hatásának a mértéke sokkal fontosabb, mint a glikémiás index!
    A fokozott inzulinelválasztás miatt hiperinzulinémia alakul ki. A rendszeresen magas inzulinhatásnak kitett sejtek pedig elveszítik az inzulin-érzékenységüket. A folyamat eredményeként kialakul a 2-es típusú diabétesz.
    A magas inzulinszint a szervezetben a zsírraktárak növekedését is eredményezi, tehát elhízáshoz is vezet (ez az elhizás oka!), azt követően pedig a hasnyálmirigy kimerüléséhez.
    Az alábbi kis táblázatban látható néhány élelmiszernek a glikémiás indexe (GI-je) és az általa kiváltott inzulinválasz:
    Étel
    GI
    Inzulinérték
    Inzulin/GI

    Fehér kenyér
    100
    100
    1,00

    Alma
    50
    59
     1,18

    Banán
    79 
    81
     1,03

    Narancs
    39
    60
     1,54
    !
    Szőlő
    74
     82
    1,11

    Barnarizs
     110
     62
    0,56

    Burgonya
     141
    121
    0,86

    Fehérrizs
     110
    79
    0,72

    Lencse
     62
    58
    0,94

    Mogyoró
     12
    20
    1,67

    Szárazbab
    114
    120
    1,05

    Chips
     52
     61
     1,17

    Csokoládé
     79
    112
    1,42
    !
    Hal
     28
    59
    2,11
    !
    Jégkrém
    70
    89
    1,27
    !
    Joghurt
    62
     115
    1,85
    !
    Keksz
     118
     87
    0,74

    Kukoricapehely
    76
    75
    0,99

    Marhahús
     21
    51
    2,43
    !
    Mézes műzli
    60
    67
    1,12
    !
    Rozskenyér
    60
    56
    0,93

    Sajt
     55
    45
    0,82

    Tej
     30
    90
    3,00
    !
    Tészta
     46
    40
    0,87

    Tojás
     42
    31
    0,74

    Torta
    56
    82
    1,46
    !
    Zabpehely
     60
     40
     0,67

     Fontos megjegyezni, hogy nemcsak a cukrok, hanem az aminosavak is képesek jelentős inzulin termelődést kiváltani. Lásd pl a marhahús és a hal. (A fehérjék aminosavakból állnak.)
    Egy egészséges ember napi cukorszükséglete mintegy 6-8 g, s ezt a mennyiséget a gyümölcsök bőven tartalmazzák.
    Túl azon hogy diabéteszben kerülni kell, a cukor az emésztőrendszerünkre is károsan hat. A cukor a természetben ilyen töménységben nem létezik.
    Egy róla szóló tanulmány olvasható itt: 
    http://www.tenyek-tevhitek.hu/cukor.htm
    A csokoládéról pedig itt: 
    http://www.tenyek-tevhitek.hu/csokolade-csokohologia.htm
    Ám, mint a legtöbb betegség esetében, a cukorbetegség oka is legnagyobbrészben hiánybetegség. Ugyanis a hasnyálmirigyben képződő inzulin, fontos tápanyagok (legfőképpen a króm) hiányában nem képes ellátni a feladatát.
    A megoldás tehát az étrend helyes megválasztása (megváltoztatása) és a szervezet tápanyagigényének megfelelő táplálékkiegészítők használata.
    A diabetikus anyagcsere normalizálásában a C-vitamin, a B-vitaminok, az E-vitamin és a króm alapvető tápanyagok. Ezek révén a hasnyálmirigy, a máj és az érfalak milliónyi sejtjében elegendő mennyiségű „biológiai üzemanyag” áll rendelkezésre. Ez egyben a legjobb módszer, nemcsak a diabétesz, hanem a keringési-rendszer elváltozásainak megelőzésére is.(A valós tápanyagigényről egy másik menüpontban külön is szó lesz, itt csak annyit, hogy a C-vitamin szükséges mennyisége naponta nem kevesebb 1000-2000 mg-nál, ill. afölött mutatkozik megfelelőnek, B-vitaminokat 50 mg-os B-KOMPLEX formájában érdemes beszerezni, E-vitamint napi 400 NE mennyiségben, szintén komplex formában azaz tartalmaznia kell mind az alfa-, a béta-, delta- és gamma-komponenseket, a króm szükséges mennyisége pedig napi ~120 mikrogramm.)
    Több helyen is leírják, hogy mindkét típusu cukorbetegség oka, lehet genetikai eredetü is, vagyis örökölhető. Nincs okom ezt megkérdőjelezni, de megjegyezem, hogy génhiba esetén is ugyanúgy eredményre vezet a króm (és az emlitett vitaminok) pótlása és vele egyidejüleg a finomitott szénhidrátok (liszt, cukor) elhagyása. Ez a tény pedig azt mutatja, hogy a diabétesz létrejöttében a táplálkozásnaknak minden másnál nagyobb szerepe van.
    Az élelmiszerek ipari méretekben történő feldolgozása az élelmiszerek tápanyaghiányának a legfőbb oka.
    A finomitott szénhidrátok gyártása, alig száz évvel ezelőttig nyúlik vissza. Cukorbetegség (is) azóta létezik, tehát az öröklődése könnyen visszakövethető, hiszen mindössze néhány generációról van szó.
    Jellemzően és nemcsak a cukorbetegség kapcsán, mindig amerikai példákkal dobálóznak, ahol, köztudottan a világon a legtöbb elhizott ember él. Magyarországon tudtommal semmilyen felmérés nem történt. Még az is megeshet hogy a cukorbetegség is csak az amerikaiak körében öröklődik....(?)
    (Egyébként, a magyarországi cukorgyártás meghonosításának az esztendeje 1830. A lisztek finomítása még később kezdődött.)
    Alapvetően elhibázott az ú.n. nyugati típusu táplálkozási ajánlás általánosan elfogadott arányai, amely a szervezetünknek ill. a sejtjeinknek a sok-sok évezred-évmillió alatt kialakult igényeit nem, vagy tévesen veszi figyelembe: Messze több szénhidrát fogyasztását írja elő és ugyanakkor a szükségesnél lényegesen kevesebb fehérjebevitelt enged. E kettő ajánlott mennyiségének éppen a forditottja lenne megfelelő, azaz mintegy 40-45 energia-százalék fehérje és zsiradék- és 15-20%-nál nem több szénhidrát napi bevitele. Persze, ezt se lehet egyformán mindenkire ráhúzni, hiszen a valós szükséglet több tényezőnek a függvénye, mint pl a kor, egészségi állapot, stb. Ám mielőtt az itt megadott értékeken bárki elszörnyűlködne, pl merthogy a zsír hizlal, nos nem, nem a zsír hizlal. Az elhizás legfőbb oka a magas inzulinszint, s amellett a rossz emésztés, ami pedig a legtöbb esetben éppen a zsiradék hiánya miatt rossz. (Lásd az "Az emésztésről hitelesen" menüpont alatt.)
    Az elhizás és a diabétesz egymással szoros kapcsolatban állnak, hiszen az elhizáshoz is a folyamatosan magas inzulinszint vezet és ugyanannak a következménye a II-es típusú cukorbetegség is. Jóllehet nem minden cukorbeteg túlsúlyos, de igensok kövér ember diabéteszes és a többi is mind, halad afelé.
    Súlycsökkenést csak a helyes táplálkozás hozhat. A csodakészítmények amelyek önmagukban igérnek fogyást, inkább csak a pénztárcánkra gyakorolnak majd ilyetén hatást....
    A zsírokról érdemes egy kicsit részletesebben is szót ejteni....
    Szinte valamennyi természetes zsírsav úgynevezett cisz-konfigurációban fordul elő, azaz a szénatomokon lévő hidrogénatomok a molekulának ugyanazon az oldalán találhatók. Ez olyan alakzat, amely "illik" a szervezetünk sejtjeihez, s így lehetővé válik hogy a zsírok kifejtsék fontos biológiai tevékenységüket. Sajnos, éppen ezt a lényegi jelentőségű cisz-konfigurációt teszik tönkre a modern feldolgozó eljárások, mint a hevítés, a fehérítés, a szagtalanítás és a hidrogénezés. Ezek miatt, az egészséges cisz-konfiguráció átváltozik: egészségkárosító transz-konfigurációvá alakul.
    Az átalakulás után a hidrogénatomok a zsírsavmolekula szembenlévő oldalán helyezkednek el, s ekkor a molekula kiegyenesedik. A transz-zsírok a sejtmembránt áteresztővé teszik, amiáltal a sejt anyagcseréje felbomlik, a mérgezőanyagok könnyü behatolása lehetővé válik. A sejtmembránba épült transz-zsír rendellenes sejtműködést okoz, amely szív- és érrendszeri, rákos- és egyéb megbetegedésekhez vezethet, s a cukorbetegség kialakulásában is szerepet játszik.
    A hidrogénezett étolajok és a margarinok, eleve transzzsírok!
    Nemcsak a sok szénhidrátfogyasztás miatti folyamatosan magas inzulinszint okoz(hat) cukorbetegséget és elhizást, hanem a zsírsavak arányának a fölborulása is!
    Az olyan étrend, amely csak omega6 zsírsavat juttat a szervezetbe, az erek sejtjeinek a membránját merevvé rideggé változtatja. Emiatt az érfal képtelen tágulni. Mi fog történni? Magasabbá válik a vérnyomás, azért, hogy mégis, továbbra is hozzájussanak a szervek a vérhez. Vagyis a magasvérnyomás egyik leggyakoribb oka az omega6 zsírsav, ami a napraforgóolajban van. De, mindenegyes bolti élelmiszerben is, omega6 zsírsav van! S a margarin is, tiszta omega6 zsírsavból áll!
    A sejtek membránját zsírsavak alkotják, amelyből ~50% telitettzsír.
    A szervezetünkben minden folyamat olyan mint a mérleg; mindkét serpenyőben a másikkal ellentétesen ható anyag helyezkedik el. (Lásd pl az E- és a K-vitamint. Ezek egy pár. Az 
    E-vitamin a vér folyósságáért felel, a K-vitamin pedig a vér alvadásáért. E két vitamin egyensúlya eredményezi a vér normális viszkozitását.) A zsírsavak esetében az egyik serpenyőben az omega6, a másikban az omega3 van. A két zsírsav között élettanilag az a különbség, hogy az omega6 ridegebbé, merevebbé teszi a sejtmembránt, segíti a zsírlerakódást, növeli a triglicerid-szintet és a gyulladásokat is. Az omega3 viszont rugalmasabbá teszi a sejtmembránt, csökkenti a zsírlerakódást, a triglicerid-szintet és a gyulladásokat is. A kettő egyensúlya teremti meg az optimális feltételt a sejtmembrán- és azzal együtt a sejt megfelelő működéséhez. (Csak megjegyzem, hogy a káros vérzsírnak mondott trigliceridnek is megvan a maga feladata a szervezetben, problémát csak a normálistól jelentősen eltérő szintje okoz. Hasonlóan ahhoz, ahogyan az üldözött szabadgyököknek is létjogosultsága, feladata van. Ha sikerülne kiirtani még az írmagját is, annak a a következménye akár az életünk végét is jelenthetné. - A szabadgyökökről szól a "Szabadgyökök és antioxidánsok" menüpont.)
    A vérzsír jellemzőit az elfogyasztott zsiradék zsírsavainak a mennyisége és az aránya befolyásolja!
    Dr. Hummel Zoltán szavait idézem:
    "A kukorica és a szója jól szolgálja a tehenek esetében a tej hozamnövelését, de a husmennyiség növelésére is hatékony. Egyre több kukoricát, szóját és buzát vetettek ill. vetnek be az állatok takarmányozására. Mi a baj ezekkel a takarmányokkal? Az, hogy szinte csak omega6 zsírsavat tartalmaznak, nincs, vagy alig van bennük omega3! Élettanilag az a különbség a kétféle zsírsav között, hogy az omega6 ridegebbé, merevebbé teszi a sejtmembránt, segíti a zsírlerakódást, növeli a triglicerid-szintet és a gyulladásokat. Az omega3 pedig rugalmasabbá teszi a sejtmembránt, csökkenti a zsírszövetet és csökkenti a triglicerid-szintet és a gyulladásokat. .... (A szervezetünk folyamatai, működése, megannyi apró mérlegként is fölfogható: A jelen esetben a két zsírsav közül az omega6 az egyik, míg a párja, az omega3 a másik kis serpenyőben van. - Szerk. Szennai.) Ha az állatok takarmányában, arányában sokkal több az omega-6 az omega-3 hoz képest, akkor a tej és a hús és a tojás se fog elég omega3-at tartalmazni. Ha a húsban és a tojásban kevés az omega3, akkor nagyobb az esélye a zsirszövetünk növelésének, mintha a réten füvet legelésző állatokból készült ételeket ennénk. Ráadásul a magas omega6-tartalmu olajokat még hidrogénezik is. ....
    A margarint napraforgó olajból készítik. A napraforgóolaj hetvenszer több omega6-ot tartalmaz mint omega3-at. A fejlett ipari országok közül nálunk a leggyakoribb a szívinfarktus és a túlsúlyosság. Ennek a(z egyik - Szerk. Szennai) tudományos magyarázata, az ételek magas omega6/omega3 aránya. (Azaz a túl magas omega6-tartalma az omega3-hoz képset. - Szerk. Szennai.)
    Hogyan javithatunk táplálékaink omega3/omega6 arányán? .... Úgy, hogy a növényi táplálékainknál (is) odafigyelünk a több omega3-at tartalmazó növényi eredetü ételekre. Például a 
    lenben magas az omega3. Együnk több lenolajat tartalmazó ételt. Ne napraforgóolajat, hanem ahelyett inkább a magasabb omega3-tartalmu repceolajat használjuk. .... Tehát ha nem akarunk túlsúlyosak lenni, akkor nem elég azt figyelnünk hogy ne együnk sok finomitott szénhidrátot (cukrot és fehérlisztet tartalmazó ételeket), mert már a magokra és az állatok szemestakarmányára is oda kellene figyelnünk."
    Tehát úgy a telitett-, mint a telítetlen zsírsavak (omega3-6-9) nagyon fontosak a sejtépítésben. A linolsav (omega6) és a linolénsav (omega3) azomban 50 fok felett oxidálódik.
    Sütés-főzésre a telitettzsírok (főképpen állati eredetü zsírok, kókuszzsír) és az egyszeresen telitetlen zsírsavat (olajsav, másnéven omega9) tartalmazó olajok alkalmasak. (Előbbi akár 200 fokig stabil, míg az olajsav legföljebb 160 fokig, de 120 fokig biztosan.) Az olivaolaj és a repceolaj gazdag olajsavban (omega9). A többszörösen telitetlen zsírsavakat tartalmazó olajokat viszont, (az oliván és a repcén kívül az összes többi ilyen,) nem szabad 50 fok fölé hevíteni.
    A bolti olajok többsége finomitott vagy hidrogénezett, tehát eleve káros a sejtjeinkre. Az általánosan használt napraforgóolajat pedig, (amely zömmel többszörösen telitetlen zsírsavakat - ~80%-ban linolsavat másnéven omega6-ot - tartalmaz,) egyéb ok miatt is kerülni kellene:
    A szervezetünk minden szempontból egyensúlyra törekszik. Így van ez a sokféle zsírsav esetében is, vagyis fontos a zsírsavak egymáshoz viszonyitott aránya: Az olajsav (omega9), a linolsav (omega6) és a linolénsav (omega3) 1:1:1 aránya tekinthető normálisnak. Azok szervezetébe akik csak napraforgóolajat használnak, csak omega6 típusu zsírsav kerül, ami miatt egyensúlyról szó sem lehet, s így hosszabb távon a szervezet normális működése megbomlik, teret engedve számos betegségnek, mint amilyen a cukorbetegség is pl, de az omega6 zsírsav a párja nélkül (omega3 nélkül) erősen 
    érösszehúzó hatásu is, vagyis magasabb vérnyomást kell a szívnek produkálnia ahhoz hogy a szerveket elláthassa.
    (Omega3 típusu zsírsav van a halolajban. Alfalinolénsav, mely szintén omega3 zsírsav, legnagyobb mennyiségben a lenmagolajban van.Csak "kezeletlen" vagyis hidegensajtolt növényi olajokat érdemes venni. Tudni kell azomban, hogy a semmilyen módon nem kezelt olajok romlandók és csak hűtőben/mélyhűtőben tarthatók el hosszab ideig.)

      Diéták

    Különböző irányzatok alakultak ki, nagyon sokféle diéta létezik. Jellemzően azomban, a szervezet igényeit figyelmen kívül hagyják, ezért hosszutávon az egészséget nem szolgálják. Egyetlen kivételt tennék mindössze, amely hozzásegíthet akár a megelőzéshez, vagy a gyógyuláshoz is. Ez a LOWCARB, amely a szénhidrátoknak napi 72 g mennyiségét ajánlja és a fehérjéknek, zsíroknak és a zöldségeknek a fogyasztására bátorit.
    Szem előtt tartva a fentieket, vagyis a tápanyagok ill. ételek mennyiségének és arányainak helyes megválasztásával, a fontos tápanyagok rendszeres pótlásával és ezek következetes betartásával nemcsak megelőzhető a diabétesz, hanem véglegesen meg is gyógyítható!
    S íme még néhány szempont amit érdemes betartani a siker érdekében:
    Csökkenti az ételek glikémiás indexét 2-3 evőkanálnyi citrom leve.
    Hasonló hatással bír a rost is. (A rostok a táplálkozás fontos része. Naponta 30-40 g rost ideális. Bélbetegségekben azomban a rostok fogyasztása nem előnyös.)
    A zsír is mérsékli az ételek GI-jét. Egy-egy főétkezés optimális zsírtartalma testsúlykilogrammonként ~1 g. Ez a mennyiség jól működteti az emésztést is. (A zsíroknak az emésztésre gyakorolt hatásáról fontos információ van az "Az emésztésről, hitelesen" menüpont alatt.)
    Reggelire, előnyösebb a nagyobb fehérjetartalmu ételeket választani, több szempontból is. Egyrészt, mert a sejtek inzulinérzéklenysége reggel kisebb mint a nap többi szakában és ezért a reggel fogyasztott szénhidrát a vér inzulinszintjét hosszabb időn át tartja magasan. Másrészt, mert ha a szénhidrátokat fehérjékkel együtt fogyasztjuk, ugyancsak csökken a glikémiás index.
    A szénhidrátokból az alacsonyabb glikémiás indexűeket kell választani, de a szénhidrátban dúsabb ételeket jobb a nap későbbi részében elkölteni.
    A cukorbetegség(ek) kezelésének kiegészítésére ajánlható gyógyteák: fehér babhéj (sok szerves krómot tartalmaz); kecskerutafű (erős hatásu!).
    A Gymnema sylvestre nevü növény leveleiből készült kivonat szintén alkalmas a cukorbetegségek kezelésének a kiegészítésésre. Felőle itt lehet tájékozódni: 
    http://www.vitamin-abc.eu/hirek/gymnema-szilver-a-cukor-es-szenhidrat-felszivodas-blokkolo-noeveny.html
    Egy 25 napos program keretében, végleges gyógyulást igér a II-es típusu cukorbetegségből ez a weboldal: http://www.25nap.hu/ Érdemes meglátogatni!
    Ehhez a programhoz kapcsolódó újabb hír olvasható itt: http://www.naturhirek.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=485&Itemid=296
    Valamint Szendi Gábor honlapján a következő cikk: http://www.tenyek-tevhitek.hu/cukorbetegseg-diabetesz-gyogyithato.htm

    Ajánlott irodalom:
    Dr. Légrády Péter: Tojás, táplálkozás, egészség címü könyve. (A leghitelesebb ismeretanyag az emésztésről.) (A neten is fellelhető: 
    http://www.szamosmiklos.hu/tojaskonyv/)
    Szendi Gábor: Paleolit táplálkozás címü könyve. (A nyugati típusu táplálkozásnak a betegségekkel való kapcsolatáról, az eddig megdönthetetlennek hitt egészségügyi mítoszokról dogmákról kiméletlenül lerántja a leplet.)
    Jellemző, hogy a gyógyszeripar mindenféle betegségtünetre kifejleszt valamilyen kemikáliát, "gyógy"-szert, amit aztán úgy hirdet mint a létező legjobb megoldást. Mások, különféle szerkezetekkel igyekeznek hatni a szervezet jelzéseire tüneteire.
    Új "technikai vívmányról" ad tájékoztatást az itt olvasható írás: http://napidoktor.hu/cikk/101.14371/Megvan-a-cukorbetegseg-ellenszere
    "... egy hatalmas, kolbászbőrhöz hasonlító vékony implantátumot ültetnek be, amelyen az étel felszívódás nélkül továbbhalad a bélrendszer alsóbb szakaszába. ..."
    A cikk azt sugallja, hogy ezt probléma nélkül meg lehet tenni, vagyis ezután már nem kell majd törődni bajlódni holmi egészségesen táplálkozással, mert e korszakalkotó találmány a cukorbetegségnek a gyógymódja.
    Nem tudom, a dr. Légrády Péter vagy dr. Hummel Zoltán, akik minden energiájukat az emésztés folyamatának a jobb megismerésének áldozták, vajon mit szólnának ehhez?
    A különbőző bélszakaszok feladata más. A nyombélben szivódnak fel a tápanyagok. Ha emésztetlenül jutnak tovább a vastagbélbe, annak rövid időn belül súlyos következményei lesznek. De ez nem érdekes. A cél a profit! A http://www.tenyek-tevhitek.hu/ oldalon legújabban megjelent "Cliff Kuang: A tészta, nem a szalonna tesz dagivá" cimü cikkből való az alábbi, nagyon szemléletes kép.

      A szénhidrátokkal az a probléma, hogy megbolondítják az inzulinszintet, amitől viszont a sejtjeink több zsírt vesznek fel:

    Kérem, sziveskedjenek meglátogatni a http://www.tenyek-tevhitek.hu/nem-a-szalonna-hanem-a-teszta-tesz-dagiva.htm weboldalt és elolvasni a "Cliff Kuang: A tészta, nem a szalonna tesz dagivá" cimü cikket!
    Szennai László



Cukorbetegségről, szívbetegségi okokról és több másról - AZ ALACSONY ZSIRTARTALMU ÉTREND SZIVBETEGSÉGET OKOZHAT


Írta:  Szennai László

    Table of contents
     AZ ALACSONY ZSIRTARTALMU ÉTREND SZIVBETEGSÉGET OKOZHAT

     Az a hit, amennyiben az alacsony zsírtartalmú étrend egészséges és megakadályozza a betegségek kialakulását talán a legnagyobb tévhit amely felelős a mai magas koleszterinszint, elhízás, szívbetegségek és a korai halál jelenségekért. Egy nemrégiben készült riportban Dr. Dwight Lundell, egykori szívsebész, 25 éves tapasztalattal a háta mögött elismeri, hogy az alacsony zsírtartalmú étrend valóban felelős az ember egészségének romlásáért. Elmagyarázza,hogy a zsírok megfelelő egyensúlybani fogyasztása létfontosságú védelmet nyújt a betegséget okozó gyulladási folyamatok kialakulása ellen.
    Az alacsony zsírtartalmú étrendről elvégzett tanulmányok az 1940-es évekre nyúlnak vissza, amelyekben a tudósok összefüggést láttak a “magas zsírtartalmú” táplálkozás és a magas koleszterinszint között. Több évtizeden át az az ideológia, miszerint az alacsony zsírtartalmú diéta jó a szívnek és hasznos az egészséges testsúly fenntartása szempontjából szinte kőbe lettek vésve és semmilyen más tanulmány nem bizonyitotta az ellenkezőjét. (http://jhmas. oxfordjournals.org/content/63/2/139.full). [A link már nem működik >Zoli<]
    Dr. Dwight Lundell
    Ma azonban egyre fájdalmasabban nyilvánvaló az, hogy több millió amerikai szenved feleslegesen olyan egészségügyi gondoktól amit az alacsony zsírtartalmú diéta idézett elő. Ahogy az új tanulmány mutatja, a telített zsír, amit már évek óta rágalmaztak mint egészségtelen és betegséget okozó, valójában jótékony egészségügyi hatásokkal rendelkezik. Vagyis egy jelentős paradigmaváltás történt az emberek gondolkodásában az egészségügy terén.
    Azonban mivel az alacsony zsírtrtalmú étrend mítoszt sokáig sikerült megőrizni, ez a változás lassan megy végbe. Sok orvos sem hajlandó beismerni, hogy rossz tudományt vásárolt meg az évek során. De Dr. Lundell egyike azon ritka és szerény egészségügyi szakembereknek akik most nyíltan hirdetik a világnak az alacsony zsírtartalmú diéta veszélyeit.
    A feldolgozott cukrok és magvak, a sok omega-6 zsirsavat tartalmazó olajok felelősek sok betegségért.
    A szomorú valóság az, hogy éppen azok az élelmiszerek felelősek a rossz egészségi állapotért és az elhízásért amely élelmiszerekről az egészségügyi hatóságok állitják, hogy előnyösek az egészségre. Az olyan olajok, mint a szója, kukorica és napraforgó olaj tele vannak omega-6 zsírsavakkal és többnyire alig van bennük omega-3 zsírsav. A gyorséttermi és a feldolgozott ételekben ily módon nagyon komoly az egyensúlyhiány. Ez utóbbi felelős az artériák falának krónikus gyulladásáért és a magas koleszterinszintért.
    Mely összetevők a legnagyobb bűnösök a krónikus gyulladásban?” -kérdezi Lundell tanulmányában. Egyszerűen arról van szó, hogy a feldolgozott szénhidrátok (cukor, liszt és a belőlük készült termékek), valamint az omega-6 zsirsavakat tartalmazó növényi olajok mint a szója, kukorica és napraforgó olaj túlzott fogyasztása a gond.
    Nem a koleszterin az ellenség itt – a szervezetnek valójában szüksége van koleszterinre a megfelelő működéséhez. E helyett az alacsony zsírtartalmú, omega-6 zsirsavakban gazdag étrend a probléma ami az artériák falában gyulladást okoz. Mivel a sérült szövetek összegyűjtik a koleszterint és dugulásokat okoznak az artériákban, szivinfarktus és egyéb szivbetegségek jöhetnek létre.
    Egyszerűen fogalmazva, gyulladás jelenléte nélkül a szervezetben nem lenne lehetősége a koleszterinnek hogy felhalmozódjon a véredényekben, ami a szívbetegségek és a szívinfarktus okozója ,” tette hozzá Dr. Lundell. ”Gyulladás nélkül a koleszterin szabadon mozogna az egész testben.”. ”A gyulladás az oka annak, hogy a koleszterin csapdába kerül.”
    Forrás: http://naturahirek.hu/szivsebesz-nyiltan-bevallja-alacsony-zsirtartalmu-etrend-szivbetegseget-okozhat/ [A link már nem működik >Zoli<]



Cukorbetegségről, szívbetegségi okokról és több másról - A STRESSZ ÉS A DEHIDRÁCIÓ AZ ANYAGCSERE OLDALÁRÓL


Írta:  Szennai László


    (Részelet dr. F. Batmanghelidj: A tested vizért kiált címü könyvéből.) 
    Szilárd meggyőződésem, hogy ha az összes jelenleg használatos gyógyszert a tenger fenekére süllyesztenénk, a legjobbat tennénk az emberiségnek - és a legrosszabbat a halaknak.” (Oliver Wendell Holmes)

     AZ INZULINFÜGGETLEN CUKORBETEGSÉG

     Alapjában véve kétféle cukorbetegség van. Az egyik típus kezeléséhez inzulinra van szükség, mert a hasnyálmirigy nem termel több inzulint. Ezt a fajtát inzulinfüggő diabétesznek (cukorbetegségnek) nevezik. A másik típus kezelésére gyógyszereket alkalmaznak, hogy fokozatosan felszabadítsa a hasnyálmirigyből az inzulint és így a cukorbeteg ellenőrzése alatt tarthatja klinikai tüneteit. Ezt inzulinfüggetlen diabétesznek nevezik; a hasnyálmirigy még képes inzulint termelni.
    Az inzulinfüggetlen diabétesz, ami idősebb korban alakul ki és tabletta gyógyszerformával viszonylag könnyen szabályozható, az agy vízhiányának legvalószinübb végeredménye és ez egészen az idegingerületátvivő-rendszerig - különösen a szerotonerg rendszerig - befolyásolhatja annak működését. Az agy fiziológiája önműködően olyan módon reagál, hogy felfelé kezdi tolni a glükóz (szőlőcukor) küszöbértékét azért, hogy fenntarthassa saját térfogatát és energiaszükségleteit. Az agynak szüksége van a glükózra annak energiatartalma miatt és az anyagcseréjéből kialakult vízre is. A vélemények uralkodó többsége az, hogy az agyban az energiaigény nagy részéről egyedül a szőlőcukor gondoskodik. Személyes véleményem pedig az, hogy ez abban az esetben történhet meg, ha a testben só- és vízhiány van. A víz és a só abszolút lényeges elemek a hidroelektromos energia fejlesztéséhez, különösen az idegingerületátvivő-mechanizmus miatt.
    A vércukorszint megváltoztatásának oka és mechanizmusa elég egyszerü. Amikor a vízszabályozás és az energiagazdálkodás kézbevétele végett hisztamin aktiválódik, egy másik, prosztaglandinoknak nevezett vegyületcsoport is működésbe lép. A prosztaglandinok egy alárendelt rendszert alkotnak a test sejtjei közötti vízelosztás céljából.
    A hasnyálmirigy - egy nagyon bonyolult mirigy, ami a gyomor és a patkóbél között helyezkedik el - több mint az inzulingyártás egyedüli telepe, ugyanis nagy mennyiségü bikarbonát oldatot is termel. Ez a bikarbonát oldat a patkóbélbe ürül, hogy semlegesítse a gyomorból érkező gyomorsavat. Ez a módja a gyomorból érkezõ sav semlegesítésének. Úgy történik, hogy amíg az ingerlő anyag (a prosztaglandin „E” típusa) rövidre zárja a hasnyálmirigy felé tartó keringést, azért, hogy a bikarbonát oldat elkészülhessen, ugyanakkor természetesen gátolja az inzulin kiválasztását a hasnyálmirigyből. Ez egy nagyon szorosan működő szervo-mechanizmushoz hasonlóan működik. Minél inkább működnie kell az egyik rendszernek, annálinkább háttérbe vonul a másik.
    Miért? Egyszerüen az inzulin elősegíti a kálium és a cukor sejtekbe lépését. Ugyanakkor néhány aminosav sejtbe jutását is elősegíti. A cukor, a kálium és az aminosavak bejutásával víz is kerül a sejtbe, amit az inzulin serkent. Az ilyen folyamatok csökkenteni fogják a rendelkezésreálló víz mennyiségét, ami könnyebben elérhető a sejteken kívül. A dehidrációs állapotban az inzulin működése eredménytelen lehet. A test működésében alkalmazott logika ezért a vízelosztás kétféle folyamatát egy anyag (a prosztaglandin E) szabályozása alá helyezte a hasnyálmirigy és az inzulinműködés gátlásának érdekében. Eszerint, és néhány sejt súlyos nélkülözése árán a szervezet vizet bocsát rendelkezésre, a táplálék emésztésére és a gyomorsav semlegesítésére a belekben.
    Amint ez megtörténik, mikor az inzulinkiválasztás gátlás alá kerül, az agyat kivéve, a test anyagcsere folyamatai súlyosan megbomlanak. Egy dehidrációs állapotban az agy hasznot húz az inzulin gátlásából. Maguk az agysejtek működése ugyanis nem függ az inzulintól, míg a test többi sejtjének normális működése teljesen inzulinfüggő. Ha elgondolkodunk ezen, azt találjuk, hogy egy súlyos krónikus dehidrációs állapotra nézve ebben természetes logika van az inzulinfüggetlen cukorbetegség kialakulására. Miért hívják inzulinfüggetlen diabétesznek? Mert a test még gyártja az inzulint, habár néhány kémiai anyag befolyása kell, hogy elősegítse a kiválasztását.
    Az inzulingátlás e jelensége a dehidrációval azt mutatja meg, hogy a hasnyálmirigy elsődleges működési területe az emésztési folyamatok vízellátása. Az inzulingátlás pedig a mirigy egy alkalmazkodási folyamata a test dehidratációjához.

      A TRIPTOFÁN ÉS A CUKORBETEGSÉG

     A triptofán hatásának még a legegyszerübb magyarázata is túl bonyolultnak tűnhet. Azonban ezen aminosavról szóló néhány alapvető ismeretet szükséges megértenünk, hogy értelmezni tudjuk e könyv némely kijelentését. Ne feledjük el, a szervezet egy nagyon bonyolult kémiai üzem, ami szélsőségesen érzékeny az elsődleges nyersanyagainak áramlási ingadozására.
    Az agy szerepe, hogy újjáélessze magát, amikor víz- vagy sóhiány lép fel a testben. Megnöveli a cukor szintjét a keringésben. A cukor megnövekedett szintje feltételezhetően kiegyenlíti a létfontosságu ozmotikus egyensulyt, ugyanúgy ahogy egy orvos is majdhogynem újjáéleszthet egy beteget egy egyszerü cukor és só tartalmú vizes infúziós oldattal. Szükségünk lehet felismerni egy másik egyszerü dolgot is: az ozmotikus erőket, amiknek a sejteken kívüli folyadéktérfogatot kell szabályozniuk. Ezeket elsõdlegesen a folyadék sótartalma, megnövekedett cukortartalma és néha a megnövekedett húgysavtartalma hozza létre.
    De az inzulinfüggő diabéteszben súlyosabb sóhiány is felmerülhet és ezesetben az agynak nincs választási lehetősége, meg kell növelnie a cukorszintet, hogy kiegyenlítse az alacsony sószintet. Ez a folyamat egy önműködő lépés az agyműködés programjában, amit közvetlenül és közvetve a triptofán működése vezérel. Azt is kimutatták, hogy a triptofán egy alapvető aminosav, a test létfontosságu összetevője, amely át tud alakulni az eddig megismert három vagy még inkább négy lényeges idegingerületátvivő anyaggá.
    Az inzulinfüggetlen cukorbetegségben szükségünk lehet különös figyelmet szentelni a megfelelő fehérjebevitelre, hogy megelőzzük a triptofánhiányt, ami gyökeres oka lehet e betegségnek. Miért? Úgy tünik, hogy a dehidráció az agyban a triptofánkészletek súlyos kimerülését, a leglényegesebb aminosav hiányát okozza. Amikor megfelelő mennyiségü triptofán van jelen az agyban, egyéb hatásai mellett, a fájdalomküszöb megemelkedik - a fájdalmakat jobban el tudjuk viselni.
    Néhány cukorbeteg állat agyában a triptofántartalomszint nagymértékü esést mutat.
    Mégegyszer kihangsúlyozom, a só, a cukor, a húgysav mindegyike a sejteken kívüli folyadék ozmotikus erőinek kiegyensúlyozására szolgál. A sótartalom járul hozzá legnagyobb mértékben a sejteken kívüli ozmotikus egyensúlyhoz. A triptofánnak magának a szabályozó szerepe, vagy az idegingerületátvivő rendszertől való függése, a testben megtartott só mennyiségére egy mértékadó mechanizmusként működik. A szerotonin, a triptamin, a melatonin és az indolamin idegingerületátvivő anyagok (neurotranszmitterek) és mind a triptofánból származnak. Így a triptofán a test sófelvételének természetes agyi szabályozója. Úgy tünik, hogy az alacsonyabb triptofán szint - és ennek következményeként az idegingerületátvivő termelése - egy a normálisnál alacsonyabb sóvisszatartást fog eredményezni.
    A test egy támogató mechanizmusaként az RA rendszer (renin-angiotenzin rendszer) kompenzál a só visszatartásával. A hisztamin és annak RA-rendszere különösen aktívvá válik, ha a triptofánfüggő idegingerületátvivő rendszer kevésbé közreműködő - a triptofán megnövekedett lebontása vagy hiánya miatt. Ebből következik, hogy egy sómentes vagy alacsony sótartalmu diéta nem vezet célra a diabéteszes magas vércukor kezelésénél.
    Ha a vércukor szintje lesüllyed, a napi bevitt sómennyiség emelése elkerülhetetlen.
    A triptofánnak emellett kimagasló szerepe van a DNS-hibás „írási” és másolási folyamatának javítómechanizmusában. Egy másik aminosavval, a lizinnel, egy hídrendszert alkotnak (a lizin-triptofán-lizin hármast), amely vágja és újból helyesen összeilleszti a hibásan átírt DNS-láncot. A triptofán e sajátsága a leglényegesebb a rákos sejtek kialakulásának megelőzésében.
    Az agy triptofánkészleteinek újrafeltöltésével a hisztaminrendszer működése annak elsődleges feladatára fog visszaszorulni - egy normális működési szintre. A test sótartalma jól szabályozott lesz. A fájdalom érzékelési szintje megemelkedik. A gyomor savelválasztása normalizálódik és megfelelő ellenőrzés alá kerül. A vérnyomás is a test összes szervének és folyamatának, a veséknek, az agynak, a májnak, a tüdőnek, a gyomor- és béltraktus aktivitásának, az idegsejtekbe történő vízszűrés „zuhanyrózsa”-mechanizmusának, az ízületek és a többi szervnek és mechanizmusának megfelelő természetes szintjére áll be.
    Közvetlen kapcsolat van a séta és az agy triptofánkészleteinek felépítése között. Van néhány aminosav, ami verseng az agy-vér gáton való keresztülhaladásért. Nekik is ugyanazoknak a szállítófehérjéknek a hátán kell utazniuk. A triptofán e versenytársainak a csoportját elágazóláncu aminosavaknak nevezik. A test működésében ezek az elágazó láncu aminosavak a zsírokkal együtt a nagyobb izmokban üzemanyagként használatosak. Az izmok a vérkeringésből elkezdik felcsipegetni ezeket az aminosavakat. Ennek eredményeként a triptofán agy-vér gáton való áthaladásának esélye megváltozik. Egy fő fiziológiai érték az izomaktivitásnak és az agy triptofánkészleteinek közvetlen kapcsolatában mutatkozik meg.
    Az agy triptofántartalma és annak különféle „melléktermék” idegingerületátvivő rendszerei a felelősek a „test homeosztatikus egyensúlyának” fenntartásáért. Az agyban lévő triptofán normális szintje minden testi folyamatban egy jólszabályozott egyensúlyt tart fenn - ezt jelenti a homeosztázis. Az agyi triptofánellátás csökkenése az összes testi folyamat hatásfokának csökkenését vonja magával.
    depresszió és még néhány mentális rendellenesség az agy kiegyensúlyozatlan triptofánkészleteinek a következménye. A „Prozac” néhány mentális rendellenességben, különösen depresszióban használt gyógyszer, ami megállítja a szerotonin - a triptofán egyik mellékterméke - lebontását. Minden ideg megfelelően működik, ha több szerotonin van jelen. Azonban a Prozac nem tudja lecserélni a triptofán nélkülözhetetlen szerepét. Testünk triptofánkészleteinek újrafeltöltését kiegyensúlyozott diétával és szabályos vízbevitellel kell véghezvinni.
    Kutatásaim azt mutatták, hogy a vízbevitel (vérhígulás) és a triptofán agy-vér-gáton keresztül szállító rendszerének hatékonysága között közvetlen kapcsolat van. A vízhiány és a vele arányos hisztamin felszabadulás megnöveli a máj triptofánlebontó folyamatának sebességét. A megfelelő vízbevitel, úgy tünik, hogy megfékezi és hatástalanítja a triptofán lebomlási folyamatát. A krónikus dehidratáció a különböző aminosavraktárak triptofán kimerülését okozza. Szervezetünk nem tudja előállítani a triptofánt, táplálékkal kell bevinnünk; az ilyen aminosavakat esszenciális aminosavaknak nevezik. Így a test hidrációja, a gyakorlatok és a helyes táplálkozás az agy triptofán tartalékainak gyarapítását segíti elő.
    Egy másik gyakori, fontos eset a kóros érzékenység (idioszinkrázia), amely a fehérjelebontásban és előállításban müködik. A fehérjék az aminosavak összekapcsolásával készülnek. 20-féle aminosavból készül az összes különböző fehérje. Mindenegyes fehérjetípus különböző aminosavszámmal és sorrenddel épül fel. A keverék sorrendjétől függően mindenegyes fehérjének más és más szerepe nyilvánul meg. A fehérjét felépítő aminosavak számától és sorrendjétől függően a keverék enzimként, más fehérjék előállításában szerelőszalagként és a sejtek hidroelektromos pumpáiban energiatermelőként működhet.
    A test összes folyamata az enzimeket és testfehérjéket alkotó aminosavak különleges sajátságai és „sorrendisége” által szabályozott. 8 esszenciális aminosav létezik, amit szervezetünk nem tud előállítani; ezeket a táplálékból kell „importálni”. 3 aminosavat szervezetünk csak korlátozott mennyiségben tud előállítani. Bizonyos helyzetekben ezek tartalékai is szűkössé válhatnak. A többi 9 aminosavat testünk bőségesen elő tudja állítani. Ha a tartalék-aminosavkészletek szintje egy bizonyos tartományon túl ingadozik, akkor néhány aminosav lebontásra kerül, hogy a további enzim- és fehérjegyártáshoz kiegyenlítődjön a raktárak aminosavkészleteinek aránya. Az ilyen stressz helyzetekben lebontásra kerülő triptofán tünik a legfontosabb aminosavnak.
    Ám nem fogyaszthatunk ilyen vagy olyan aminosavat magában, hogy kiegyenlítsük tartalékainkat, még akkor sem, ha ismerjük a bonyolult arányokat és elágazásokat. Kellő időben az aminosavak teljes skáláját kell fogyasztanunk. Ha elővigyázatosak akarunk lenni, olyan fehérjéket kell ennünk, amelyek bőséges adagokat tartalmaznak ezekből az aminosavakból. Némely fehérjeforrás, mint például a hosszan tárolt husok, néhány aminosavban hiányossá válhatnak. A legjobb fehérjeforrások a növények csíráztatott magvai, például a lencsék, gabonák, babok, stb. - de még a tojás és a tejtermékek is, amelyek a következő csirke vagy borjunemzedéket nevelik fel.
    A lencsék és a zöldbabok különösen jó aminosavraktárak a táplálkozásban. Átlagban 28 százalék fehérjét tartalmaznak, 72 százalék összetett szénhidrátot (összetett cukrokat = keményítőket) és nem tartalmaznak olajt. A táplálékoknak e típusai a legjobbak az aminosavellátás érdekében, a legmegfelelőbb arányokban tartalmazzák õket. Tulajdonképpen ezek a legjobb élelmiszerek, amelyek létrehozzák egy faj tökéletes másolatát. Az élet kezdetén a kiegyensúlyozott aminosavösszetétel a folyamat része.
    Az inzulinfüggetlen diabéteszt megnövelt mennyiségü víz fogyasztásával, gyakorlatokkal és diétás kezeléssel kellene gyógyítani. A diétás kezelés során a szövetek és az agysejtek számára fontos aminosavegyensúlyról is gondoskodni kell. A sószabályozást is észben kell tartani. A cukorbetegség jó példája a következõ nemzedékre is kiható dehidráció okozta károsodásának. Miután a dehidráció hatása cukorbetegséget kelt, amit az idősebb nemzedék soraiban figyelhetünk meg, de gyakran még megfordítható állapotban van, a kór legsúlyosabb és többször szervezetileg is károsító (visszafordíthatatlan) fajtáit az utódok öröklik. A fiatalkori diabéteszt ugyanúgy kell megközelíteni, annak korai megelőző kezelésével, mielőtt tartós szervezeti károsodás lép fel. Emlékeznünk kell, hogy a genetikus átirási-folyamat mechanizmusa (a DNS-átírás) - különösen az anyában - ha az aminosavtartalékok kiegyensúlyozatlan szintjei befolyásolják, egyformán megnyilvánulnak az utódban is. Valójában így alakul ki a genetikai károsodás és az örökölt betegség. A következõ bekezdésben egy tipikusan ilyen folyamatról olvashatunk.

      AZ INZULINFÜGGŐ CUKORBETEGSÉG

     Az inzulinfüggő cukorbetegségben a hasnyálmirigy inzulintermelő képessége elveszett. A betegség ellenőrzés alatt tartásához rendszeres napi többszöri inzulininjekciók alapvetően szükségesek. Ezt az állapotot már valamivel jobban megértették.
    A fehérjelebontás folyamatán belül, hogy a szervezet mozgósítani tudja az aminosavtartalékokat, a kortizonfelszabadító-mechanizmus elősegíti az IL-1 (interleukin) nevezetü anyag kiválasztását. Az IL-1 egy idegingerületátvivő anyag. A kortizonfelszabadító-mechanizmus és az IL-1 termelés között egy kölcsönös erõsítőhatás van (szinergikus hatás). Az IL-1 egy további alárendelt anyag, az IL-6 kiválasztását segíti elő. Így az IL-1 termelődés egyidejüleg az IL-6 termelését is elősegíti. Sejtkultúrákban kimutatták, hogy az IL-6 pusztítja az inzulintermelő sejtek szerkezetét. Az IL-6 nevü anyaggal kezelt sejtek nem termelnek többé inzulint. Feltételezem (és már közzétettem ezt a nézetet), hogy a tartós dehidratáció és a szervezetbeni aminosavlebontás ellenőrizetlen zavarai tehetők leginkább felelőssé a hasnyálmirigy bétasejtjeinek (az inzulintermelő sejteknek) pusztulásáért. Így a dehidráció és a stressz fiziológiájának dehidráció-elősegítő folyamata tehető végül felelőssé az inzulinfüggő diabétesz kialakulásáért.
    Tehát a paradigma-eltolódás tudományosan megmagyarázhatja a víz szerepét a betegségek megelőzésében és/vagy a gyógyításában. A stresszes folyamatok és a társult dehidrációs károsodások megelőzésére a szigoru és tökéletesen rendszeres vízbevitel hatására a test jólétének fő irányítói és felügyelői - a triptofán és annak idegingerületátvivő származékai: a szerotonin, a triptamin és a melatonin - megfelelően csoportosulnak, hogy minden biológiai folyamatunkat megfelelően irányíthassák. Az egyszerü fehérjékkel történõ kiegyensúlyozott aminosavbevitel biztonságossá teszi a szervezet ilyen jellegü ellátását. A rendszeres napi séták szabályossá teszik az izmok működését, és minden, a szorongásos és érzelmi stressz által létrehozott fiziológiai folyamatot helyrehoznak.
    A fenti három követelmény a leglényegesebb és legalapvetőbb „öregedés késleltetõ” óvintézkedés. Ezek nagyon fontos lépések a jó egészség irányában, a jól hidratált, egészséges bőr érdekében, aminek nagy szüksége van a vízcserére és ami többek között a nagy mennyiségü környezetbe távozó vizet is pótolja. Ilyenkor a véredények végre elláthatják igazi sejttápláló szerepüket.
    Amikor a test jól hidratált, egy kielégítő szexuális élet és egy nagyon jó libidó fiziológiai és hormonális előfeltételei jönnek létre. Ráadásul, az „esemény” előtti egy vagy két pohár víz a férfiaknál egy biztos és kitartó erekciót idéz elő, ami a részvétel örömét is fokozza a hölgyeknél.

      KRITIKA

     Dr. F. Batmanghelidj egy remekművet írt a vízről az egészséggel kapcsolatosan amely a kutatásait képezte. A könyv címe: A tested vizért kiált. Dr. Batmanghelidj az általánostól eltérően, testünk egészségét a szervezetünk, a sejtjeink működéségez szükséges, elegendő mennyiségü víz ivásához köti. Nagyon fontos megállapításokat tett. Ugyanakkor néhány dologban nem vonatkoztatott el az általános orvoslás hagyományaitól, dogmáitól. Az itt következő példa a zsírral kapcsolatos, amely a köny VÍZKÚRA címü fejezetéből egy idézet:
    "... A betegségmegelőzés ilyen megközelítésében nem lesz szükségünk szigorú étrendi szabályozásra, hogy szabályozni tudjuk ezt vagy azt a klinikai tünetet, feltéve persze, ha a vízfogyasztás megelőzi a táplálékfelvételt. Azomban erősen tanácsolható a zsíros és sült ételek korlátozása. A zsírok zsírsavakká alakulnak át és a vérkeringésbe kerülnek. A zsírsavak helyettesítik (és kiszorítják) a triptofánt az albuminon. Ha a szervezet teljes triptofánmennyiségének 20 százaléka szabadon kószál a vérben, a máj megtámadja és lebontja a szabad triptofánt. Ezáltal egy idő után a zsíros ételek kimerítik a test triptofánkészleteit. Ez az egyik legfontosabb ok, amiért a zsíros ételek nem tesznek jót az egészségnek. ..."
    Dr. Batmanghelidj a könyvében hosszan beszélt a triptofán fontosságáról, mint a szervezetünk folyamatainak meghatározó anyagáról. A szavaiban nincs okunk kételkedni, hiszen ugyanazt rajta kívül is még több kutatási eredmény is alátámasztja.
    Dr. Légrády Péter, kutatásait az emésztésnek szentelte, amiről könyvet is írt Tojás, táplálkozás, egészség címmel. E mű - ellentétben a témáról fellelhető legtöbb irománnyal, részletekbemenő, preciz, pontos képet fest az emésztésről. Az emésztés minősége az egyik legfontosabb tényező az egészségünket illetően, s az nem képzelhető el elégséges zsiradék nélkül:
    "... a fő tápanyagcsoportok közül nyilvánvalóan csak a zsírok rendelkeznek a cholecytokinin termelődését és fölszabadulását, így a közös záróizom (az epevezeték és a hasnyálmirigy vezetékének közös záróizmának a - megj. Szennai) kinyílását és tartós nyitva maradását jelentős mértékben kiváltó hatással, ami az emésztési folyamat tökéletes végbeviteléhez elengedhetetlenül szükséges mozzanat."
    Általánosságban egy felnőtt embernek egész napra ~70 g zsiradék bevitelét ajánlják. Ez a mennyiség azomban kevés, - Légrády doktor kutatásai szerint csupán egyetlen kiadós étkezéshez elegendő.
    Viszont kell lenni egy igazságnak, amibe "beleférnek" a tudósok megállapításai. Ezt az igazságot Szendi Gábor könyvében találjuk meg (a címe: Paleolit táplálkozás), melyben alapos részletességgel írt az orvostudomány tévelygéseiről és azon belül többek között arról is, hogy az ú.n. nyugati típusu táplálkozás a betegségeink gyökere, mert az ajánlás általánosan elfogadott arányai, amely a szervezetünknek ill. a sejtjeinknek a sok-sok évezred-évmillió alatt kialakult igényeit nem, vagy tévesen veszi figyelembe, mert messze több szénhidrát fogyasztását írja elő és ugyanakkor a szükségesnél lényegesen kevesebb fehérjebevitelt enged, miközben az ajánlott mennyiségeknek éppen a forditottja lenne megfelelő. (Valójában, mintegy 40-45 energia-százalék fehérje, 15-20%-nál nem több szénhidrát és 35-40% zsiradék napi bevitele lenne kivánatos.)
    Ez lehet az oka annak, hogy a természeti népek a betegségeket alig ismerik: Az ő táplálkozásuk bőséggel tartalmaz zsiradékot ami a jó emésztés feltétele, s ugyanakkor elegendő fehérjét is, s így nem szenvednek hiányt az oly fontos triptofánban sem.
    Szendi Gábor is rendkívül alapos munkát végzett és az állításait minden esetben számos kutatási eredménnyel is alátámasztotta. Ám mégis, megeshet hogy itt-ott Szendi megállapításai is némi kiigazításra szorulnak.
    Szendi szerint a gabonákat, a hüvelyeseket, a cukrot és a tejet, tejtermékeket teljes egészében ki kellene hagynunk az étrendünkből, - amit azomban előbb nem árt jól végiggondolni....
    A cukor kiiktatásának a fontosságával egyetérthetünk. Viszont a gabonáról, a hüvelyesekről és a tejtermékekről van mit megfontolni.  A cukor a természetben ilyen töménységben nem létezik. Sok kutatás bizonyítja a szervezetre gyakorolt rendkívül káros hatásait.
    Szendi szerint (s még többek szerint is) a tej a tehén borjának való, másik faj tejét inni nem egészséges. Ezzel szemben azomban, a többi (állat)faj nem azért nem isssza egy másik faj tejét mert az egészségtelen volna a számára, hanem azért, mert egyedül csak az ember képes fenntartani akár a tehénnek vagy bármely fajnak a tejelőképességét. A kutya, a macska és az összes többi állat is szivesen megissza a tehéntejet (is) és attól nem lesz beteg, akkor sem, ha azt huzamos ideig teszi. Az ember se amiatt betegszik meg a tejtől mert a tej egészségtelen, hanem attól, ha hiányzik a szervezetünkből a tejcukorbontó enzim.
    Az emberek nagyobb hányada élete végéig képes megemészteni a tejet. Amiért mégis jobban tennénk ha mérsékelnénk a tejfogyasztásunkat, az sokkalinkább a kálciummal függ össze. (Itt utalok a "A tej" menüpont alatt olvashatókra.)
    S vajon, miért kellene kerülnünk a tejből erjedéssel készült ételeket? Az aludttej, (a kefír és a joghurt is,) a probiotikumok legjobb forrása!
    A bio-elektronikai szempontból redox-potenciálu ételek (de leginkább a vízben lévő klór) - a redukáló hatásuk révén a szervezetünk elektronaktivitását csükkentik, velük szemben az erjedéssel készült ételek viszont növelik: aludttej, savanyukáposzta, kenyérmust.
    A tejzsír sem egészségtelen. (Lásd a "A tej" menüpontot.) A sajtban pedig K2-vitamin is van, amit meg a bélrendszerünk megbetegedései esetén nem nélkülözhetünk.
    A hüvelyesek nagy mennyiségü lektint a tartalmaznak, ám mégsem biztos az hogy ezért ki kellene hagyjuk azokat az étrendünkből.
    Dr. Batmanghelidj ezt írja:
    "... Kellő időben az aminosavak teljes skáláját kell fogyasztanunk. Ha elővigyázatosak akarunk lenni, olyan fehérjéket kell ennünk, amelyek bőséges adagokat tartalmaznak ezekből az aminosavakból. Némely fehérjeforrás, mint például a hosszan tárolt husok, néhány aminosavban hiányossá válhatnak. A legjobb fehérjeforrások a növények csíráztatott magvai, például a lencsék, gabonák, babok, stb. - de még a tojás és a tejtermékek is, amelyek a következõ csirke vagy borjú nemzedéket nevelik fel. A lencsék és a zöldbabok különösen jó aminosav raktárak a táplálkozásban. Átlagban 28% fehérjét tartalmaznak, 72% összetett szénhidrátot (összetett cukrokat = keményítőket). A táplálékoknak e típusai a legjobbak az aminosav ellátás érdekében, a legmegfelelőbb arányokban tartalmazzák őket. Tulajdonképpen ezek a legjobb élelmiszerek, amelyek létrehozzák egy faj tökéletes másolatát. ..."
    A triptofán nélkülözhetetlen a jó egészséghez. S a hüvelyesek a triptofánnak is kiváló forrásai. Ugyanakkor, tény hogy a hüvelyesek legtöbbjében jelen van egy méreganyag is (phasin), ill. a lektinek. Ennek ellenére, a babfélék jól beilleszthetők az étrendbe, annális inkább, hiszen ma már ismerünk olyan ételeket/anyagokat, amelyek a lektinek ellen hatékony védelmet nyujtanak. Ilyen pl a fehér fűzfából készült kivonat (a természetes aszpirin, - mellékhatások nélkül), valamint az orvosi kálmos teája, különösen ha társítjuk fehér fagyöngygyel is. A phasin meg a főzés során lebomlik....
    A gabonák közül többen egy olyan fehérje található, amellyel szemben hosszutávon allergia alakulhat ki. (Glutén.) Szendinek abban teljes mértékben igaza van, hogy ha teljesen kizárjuk az étrendünkből a gabonát, akkor sokkal kevesebb megbetegedéssel kell(ene) számolnunk. Tény az, hogy a gabonát néhány tizezernél nem több év óta fogyasztja az ember, s az eltelt idő viszonylagos rövidsége miatt nem alakulhatott ki bennünk a képesség a megemésztésére. De az is tény, hogy néhány évszázaddal ezelőttig lényegesen kevesebb betegség volt a rovására írható annál, mint ma.
    A gabona gluténje = a sikértartalom, amelynek a növelésére törekvés irányult az elmult századokban. Az pedig oly jól sikerült, hogy a mai buza- és a többi gabona sikértartalma nagyságrenddel több mint az elődjéé. S innen már csak egy lépés ama kézenfekvő gondolat, hogy akkor miértis kellene teljesen lemondanunk az évezredes hagyományról, amikor elég lenne az is, ha az ősi gabonákat termelnénk és azokat mértékkel fogyasztanánk? (A tévedések elkerülése végett: A teljeskiőrlésü gabona is ugyanannyi glutént tartalmaz és a mára ismét divatba jött tönköly is amely inkább csak a nevében azonos az eredetivel....)
    "Csökkentsük a zsírfogyasztásunkatEgyünk kevesebb sót!" - Szólnak a hamis ajánlások.... De szerencsére egyre többen ébredünk rá, hogy nem az orvosi dogmák szolgálják az egészségünket, hanem az, ha követjük a testünknek, a sejtjeinknek a valós igényét! Sajnos, érdekek füződnek ahhoz hogy ne tudjuk meg a igazságot egy-egy kérdésben, ezért nem könnyü megtalálni egyáltalán, azt hogy mi is a szervezetünk valós igénye.

    Szennai László
    Forrás: http://egeszseghazugsagso.freewb.hu/cukorbetegseg
    Egyes kiemelések a szövegben tőlem. >Zoli<



Természetes védekezés szúnyogok ellen



Írta:  Zoli


    Biztosan mindenkinek volt már dolga szúnyogokkal. Sokféle védekezésről hallottam már. Íme egy kis összefoglaló. Az uniós törvénykezések tiltják a szúnyogra és a szúnyoglárvákra eddig alkalmazott permetezőszerek használatát, helyette azonban a jelenlegi piacon nem található olyan általunk megfizethető szer, amelyik viszont megfelelne az előírásnak. Így a több éve elmaradt szúnyogirtás miatt, valamint a jelenleg most visszahúzódó ár után maradt állott vizekben a szúnyogok létszáma kétnaponta 300-ezerszereződik. Egy szúnyog ugyanis kétnaponta 300 000 új petét rak le.

       Hazánkban 44 szúnyog faj él, de vérszívó közülük csak a gyötrő szúnyog, a mocsári szúnyog és a dalos szúnyog.

    A halastavainkban a halak, és közülük is a csuka előszeretettel fogyasztja a víz felszínén úszkáló szúnyoglárvákat, de a nem tisztított tavi szélek miatt a lárvák a sás és a nád között megbújva naponta több százezerrel többen rajzanak ki, mivel ott még a halak sem érik el őket.
    Az árterületi részeken ilyen természetes ellenség hiányában a föld felszáradásáig szintén nagy mennyiségben termeli ki szaporulatát a szúnyog. Természetes ellensége még a béka is a szúnyognak, de már békából is egyre kevesebb található a természetben, mivel a szúnyogirtás egyben a békapetékre is hatással volt annak idején, s míg a békák létszáma szinte teljesen lecsökkent, addig a szúnyogok vígan cseperedtek tovább a megbújó kis pocsolyákban, majd aztán visszaköltöztek megint a nagyobb tavak széleire költeni.
    A folyóvizeink mellett található részek esetén szintén hasonló a helyzet. Mindenütt található sekélyesebb, és a sodrásba be nem kapcsolt területi rész, valamint nádas, mellékág, ahol a szúnyogok tanyája fellelhető.
    A falvakban a szúnyogok és a legyek ellen a legnagyobb segítőink voltak a fecskék. Azért voltak, mert kevesebben érkeztek meg ebben az évben. Közülük is sok pár nélkül, s új párjával egyetemben más helyet keresve magának nem maradt már a régi helyen. Szintén a falvainkba várjuk, és örülünk a gólyáknak. Viszont a gólyák a békák természetes ellenségei, amikből elég kevés van manapság a szúnyogokhoz képest.

      Mi okozza egyáltalán a vörös színű duzzanatot és a kibírhatatlan viszketést?

    A kellemetlen szúnyogcsípésekért a nőstény szúnyogok a felelősek, mivel ezen rovarok szaporodásához szükséges a melegvérű állatok vagy az ember vére.
    A szúrás során a rovar szájszervét szinte észrevétlenül a bőrbe mélyeszti. A probléma abból adódik, hogy a megfelelő táplálkozáshoz a szúnyog egy véralvadásgátló méreganyagot fecskendez a bőrbe, és erre reagál a szervezet egy erős vagy kevésbé erős allergiás reakcióval.
    Amint felismeri immunrendszerünk ezt az idegen anyagot, felveszi ellene a harcot. A felszabaduló hisztamin hatására kitágulnak az erek, és a test többi részéből folyadék áramlik a szúrás helyéhez, ezért duzzad meg a szúnyogcsípés helye.
    A hisztamin erős szövetizgató hatással rendelkezik, ennek következtében alakulnak ki a tipikus tünetek: a csípés vöröses színe és a viszketés.
    Immunrendszerünk kissé túlreagált fellépése a szúnyogcsípés ellen azt a célt szolgálja, hogy a fehérvérsejtek, melyek az idegen fehérje ellen veszik fel a harcot, a lehető legrövidebb idő alatt és megfelelő mennyiségben eljuthassanak a csípés helyéhez.
    Sokféle praktikát lehet találni a megannyi házi gyógymódtól kezdve a gyógyszertárakban található megoldásokig. A következőkben néhány tippel szolgálunk, döntse el ki-ki maga, melyik használ a leginkább. Próbálkozásra bőven van idő…
    A legelterjedtebb szokás szerint – főleg óvodások között dívik, de lehet, hogy kínjában egy-egy felnőtt is kipróbálja sutyiban – a csípést be kell nyálazni, és körömmel keresztet nyomni a sebbe. Lehet, hogy bejön, de senki ne vegyen rá mérget.

      Mit tehetünk akkor a szúnyogok ellen?

    Ha környezetünkben sok még a fel nem száradt terület, de alapvetően nem lápos résznek számít, akkor legalább a minél előbbi felszáradást segíthetjük elő, ha a felnőtt gazos területet lekaszáljuk, és így a területet hamarabb felszárítja a nap sugara. Azért sem megvetendő a füvet lekaszálni, mert napközben pont ezeket területeket használják a szúnyogok pihenőnek és búvóhelynek. Tehát minél jobban el akarjuk a környezetünktől távolítani a szúnyogok hadát, annál nagyobb területet tisztítsunk le a lakókörnyezetünk körül.
    Ha fellelünk pocsolyákban békaporontyokat, vigyük haza és neveljük fel. Még gőtét is találni ily módon. Természetesen felnevelődés után engedjük őket szabadon.
    A szúnyogokat a hő, a mozgás kipárolgással, valamint az illat vonzza. A fényre teljesen közömbösek, repülésüket nem befolyásolja, ezért a fénycsapdák teljesen hatástalanok. A felszálló párás levegő alapján találják meg a növényeket - és az embert. A ventilátor használata kissé akadályozza a tájékozódásukat.
    Hasznos az ablakba rakni levendulát, vagy szúnyogriasztó növényt pl. (Pelargonium-Anti Mosqui Szúnyogriasztó Muskátli, vagy Szúnyogriasztó´, kakassarkantyú - Plectranthus coleoides). Szúnyogriasztó növények még a babér, menta, fokhagyma, körömvirág, bazsalikom, oregánó, rozmaring, és a citromfű is. (Nem ismerős, hogy régen a falusi kiskertek és a szoba ablak előtti növények pont ezek voltak?)

      Természetes szúnyogriasztó készítése

    Bármely általunk megvett krémbe, de még jobb, ha egyszerű olajba, vagy magába a szójaolajba (melynek alapvetően is van szúnyogriasztó hatása) keverjünk illóolajat a következőkből, vagy a növényekből nagyon sűrű főzetet készítsünk, és azt keverjük bele a krémbe. A sűrű tea azonban nem fog az olajban oldódni, hanem kicsapódottként fog viselkedni, és állandó összerázást fog igényelni (szuszpenzió).
    Aki nem szeretné magát semmilyen krémmel vagy olajjal bekenni, annak ajánlott, ha egy kevés vízbe pár csepp illóolajat tesz, és abba ruhadarabot mártogatva, több alkalommal megtörli testfelületeit, valamint ezekből a tömény cseppekből ruhájára itt-ott elpöttyint egy-egy cseppet. Csecsemők védelmére ez utóbbi bevált dolog ajánlott.
    A hálószobában a párna csücskére, valamint a felső takaróra ajánlott pár érintőleges cseppet rakni, valamint a párologtatás is nagyon jó, de vigyázzunk, hogy milyen illatot használunk egy hálószobában. Semleges a geránium, menták, eukalyptusz. Élénkítő, ezért hálószobában éjszakára nem ajánlottak a citromfélék, viszont reggel és betegség idején még a port is képesek fertőtleníteni, még 1:1000-es arányban is, simán az illóanyagukkal. Nehéz a levendula és a rozmaring, viszont szexuális kisugárzású hatást gyakorolhat és sokáig megmarad illata a légtérben, ezért egy idő eltelte után nyugtalanságot, álmatlanságot idézhet elő. Fokhagymát tartalmazó olajat se alkalmazzunk hálószobában, de ha valaki nagyon szereti, akkor ugye annak kellemes illatot idézhet (:)).
    Készítsen saját készítésű szúnyogriasztó krémet vagy spray-t.b Ezeket az otthon elkészített kozmetikumokat, mindig próbálják ki egy kis bőrfelületen az alkaron, hogy nehogy bármelyik összetevőjére allergiásak legyenek.

      Szúnyogriasztó krém:

    25 csepp Citronella-, és 2 evőkanál mandulaolajat keverjünk össze 2 evőkanálnyi aloe vera géllel, majd jól összekeverjük, hagyjuk pár percet állni és már használhatjuk is.

      Szúnyogriasztó spray:

    Egyszerűen tölthető műanyag szórófejes flakonba vizet töltünk, majd a víz mennyiségétől függően adagoljuk bele a hozzávalókat. Decinként 7 csepp citromolajat, 15 csepp levendulaolajat és 2 evőkanálnyi mandula olajat. Rázza össze és már használhatja is. Természetesen ügyeljen arra, hogy szájba és szembe ne kerüljön.
    Tehát összefoglalva a következőknek van szúnyogriasztó hatása:

      Kerti növények:

    Pelargonium-Anti Mosqui Szúnyogriasztó Muskátli. A szúnyogok ki nem állhatják a muskátli illatát. Abban az esetben tehát, ha Ön szeret nyitott ablaknál aludni és nem tud vagy nem akar szúnyoghálót felszerelni, vagy egy kellemes estére vágyik a teraszon üldögélve, helyezzen el az ablakpárkányon, balkonon néhány muskátlis ládát, ez nem csupán a szúnyogokat tartja távol, de rendkívül mutatós is.
    Citrusfélék
    A savanykás, citrusos aromákat a szúnyogok szintén nem szeretik. A citronella is jó megoldásnak bizonyul az erkélyen, a teraszon, mert citrusos illata elűzi azonnal a vérszívókat. Illetve használjunk citrusos illóolajokat a lakásban is.
    Szegfűszeg
    A vérszívók irtóznak a szegfűszeg karakteres illatától. A védekezéshez használhat szegfűszegolajat, de akár egész vagy őrölt szegfűszeget is, melyet kis aromatasakba vagy gézbe csomagolva tud elhelyezni a lakásában.
    Fűszerkert
    A fűszerkert kiváló "kettő az egyben" megoldás, hiszen nem csupán a sütés-főzéshez állnak rendelkezésedre mindig friss fűszerek, de a szúnyogokat is távol tartja. A vérszívók különösen utálják ugyanis a rozmaring, a bazsalikom, a menta, a citromfű, az oregáno és a babér illatát.
    Borsmentha
    Az illóolajat nyáron a bőrre permetezve finom, hűtő és frissítő hatású. Elűzi a legyeket, szúnyogokat, melyek nem szeretik az illatát.
    Geránium
    A kertje köré ültetett növényi geránium bogármentessé teszi a belső területet.
    A fenti növények és fák illóolaj formájában is megvásárolhatók, vagy otthoni körülmények között kivonhatóak. Zúzza össze a növényt, áztasson 1 növényi részt 3 rész alkoholban. Öntse üvegbe és a használat előtt hagyja néhány hétig érni .
    Neem - Mahagoni tipusú fa, mely Indiában nő. Egyike a létező leghatásosabb rovarűzőknek, A kereskedelmi rovarirtók fő aktív összetevője a neem olaj.
    Barátcserje - Vitex agnus-cactus A két-három méter magasra is növő terebélyes cserje nemcsak mutatós dísz, de igazi szúnyogűző is.
    Páfrányfenyő - Ginkgo bilobaSzivarfa - Catalpa bignonioidesIllatos muskátli - Pelargonium odoratissimum
    Kakassarkantyú - Plectranthus coleoides - Nincs is bosszantóbb nyáron, mint a szúnyogoktól hemzsegő kert vagy üdülő. A megoldás a szúnyogriasztó növény ( plectranthus coleoides) vagyis más néven a kakassarkantyú! A szúnyogriasztó növény nyáron a balkonládák kedvelt dísznövénye, hiszen gondozása egyszerű, és tarka színes leveleivel gyönyörű színfolt lesz az erkélyen vagy teraszon.
    Eukaliptusz - Eucalyptus sp.Paradicsom növény (nem hibrid, csak az eredeti magyar fajta)Valamint: babér- levendula -menta- fokhagyma - körömvirág - bazsalikom - oregánó - rozmaring - citromfű - macskamenta - citronella - geránium (gólyaorr)

      Illóolajok:

    levendula olaj:
    Hogyan használjuk a levendula olajat a szúnyogok ellen?
    Ahhoz, hogy a levendula szúnyogriasztó hatását kihasználjuk, ugyanúgy kell használnunk, mint egy parfümöt. Keverjük össze egy bázis olajjal, vagy helyettesíthetjük más szúnyogriasztó hatású illóolajokkal is, majd egy parfümös üvegbe töltve permetezzük a testünkre és a kezünkkel dörzsöljük be.
    A bázis olajnak megfelelő az olíva olaj, de még jobb a szója olaj, mivel az már önmagában is szúnyogriasztó hatású (és lassítja a szőr növekedését). Jobb ha az illó olajokat nem keverjük egymással, mivel egymás hatását kiolthatják, és egyes emberek (főleg a túl fehér bőrűek) allergiások lehetnek egyes illóolajokra: főleg a citronellára, citromra, indiai citromfűre. Ha egyszerre csak egy félét próbálunk ki, könnyebben kiszűrhető, hogy megfelelő -e a bőrünknek.
    Sajnos semmilyen szer nem tart örökké, így ennek a természetes szúnyogriasztónak a használatát ismételjük meg 2 óránként. A levendula olaj egyébként sok forgalomban levő szúnyogriasztónak is az alapanyaga.
    Házi szúnyogriasztó receptje
    30 ml bázis olajhoz (szójaolaj, mandula- vagy jojoba olaj, extra szűz olíva olaj) 10 csepp valódi illóolajat teszünk, majd jól összerázzuk és kenjük, sprézzük a bőrünkre.
    Nem mellékesen megjegyzem, hogy ugyanezen keverék, ha levendulaolajból készítjük kiválóan alkalmas fejfájás ellen a halántékra dörzsölve (tiszta levendula olajjal még jobb), vagy ízületi fájdalmakra masszázsolajként.
    Illóolajat, csakis eredetit, és ne csak párologtatásra alkalmas olcsó "illatot" vegyünk. Gyógyszertárban, gyógynövényboltokban, drogériákban kaphatók AROMAX, Natural, Australian néven kiszereltek eredeti illóolajok, és mind belsőleg, mind külsőleg alkalmazhatók. 10 ml kiszerelésűek, 550-1200 Ft közötti áron kaphatók az egyedi illóolajtól függően. Ez a 10 ml általában 120-150 cseppet tartalmaz, tehát nagyon sokat. A kiválasztásnál azt vegyük figyelembe, hogy ezekből nem kell sok, és más dologra is felhasználhatóvá váljon majd számunkra.
    A szúnyogriasztáshoz elég csak egyetlen fajta illóolaj egyedi alkalmazása is. Nem fontos keverni a krémben több fajtát, sőt kifejezetten ellenjavallt, mivel az illatanyagok keveredése folytán, lehet hogy egy olyan illanó anyagot kapunk, amelyikben az egyik a másik hatását kioltja.
    Teafaolaj:  A teafaolaj az egyik legsokoldalúbb természetes gyógyhatású kivonat, mely alkalmazható többek között gyulladások, fertőzések és fájdalom enyhítésére, az immunrendszer erősítésére, fertőtlenítésre, mindemellett pedig még a szúnyogok ellen is kiváló védekezőszernek bizonyul. A vérszívók elriasztásához cseppentsen belőle az aromamécsesbe, a párologtatóba, akár az ágyneműre is! Abban az esetben pedig, ha már megcsípte a szúnyog, dörzsölje be a csípést a teafaolajjal: enyhíti a viszketést és gyorsítja a gyógyulást.
    Vannak emberek, és főleg kisgyermekek, akik bizonyos illóolajokra allergiás tünetekkel válaszolnak, ha az a testfelülettel érintkezik. Gyermekeknél és fehér bőrű felnőtteknél, sűrűn előfordul ez a citrom, a citronella, és az indiai citromfű illóolaja esetén. Nekik jobban ajánlott a semlegesebb geránium (gólyaorr), eukalyptus, vagy borsmenta olaj.
    A növények főzetét is párologtathatjuk, vagy az illóolajból készített, hígított formát a levegőbe fújhatjuk.
    Citrom, citronella, citromfű, indiai citromfű, borsmenta, macskamenta, eukalyptusz, levendula, rozmaring, geránium, szegfűszeg. (Az eukalyptusz, a citrom, kókuszolajban oldva, a kullancs ellen is riasztó hatással bír.)
    Neem-mag olaj: Maláriakutatók hatásosnak találták szúnyogok ellen a neem-mag olaját. A neem olaj szintén hígítható különféle bázisolajakban (nagy tisztaságú mandula, avokádó vagy kókuszolajban.
    Szója olaj: a szójaolaj szintén hatékony rovarriasztó szer, sőt ugyanolyan hatékony, mint a DEET-tartalmú riasztó szerek. !Akkor miért is van szükség a DEET-re egy szúnyogriasztó krémben? ) Ráadásul a bőrt is táplálja.
    Vaníliaolaj A szúnyog az egyetlen olyan rovar, amelyik utálja a vaníliát. A védekezéshez masszírozz a "parfümpontokba" tehát a füled mögé, a könyök és térdhajlatba, a csuklód belső oldalába és a dekoltázsodba néhány csepp natúr vaníliaolajat! (Lehetőleg bioboltból szerezd be, az utánzat nem jó!)
    Fokhagyma - mint megpucolt és illatot kiadó termék. Tudományosan nincs ugyan vizsgálva a fokhagyma szúnyogriasztó hatása, de sokan esküsznek rá, hogy intenzív illatát még a szúnyogok sem bírják.
    A szúnyogok a gesztenye illatát sem kedvelik túlságosan. Néhány gesztenyeburok elhelyezése is jó szolgálatot tehet.
    A B-vitamin viszont, akár tapasz formájában, akár tablettaként szedve a vérszívó ízeltlábúak riasztására alkalmatlan!

      Szúnyogriasztó krém és spray

    Bőrre kenhető, vegyszermentes szúnyogriasztó krémet vagy spray-t magad is készíthetsz. Íme, két könnyen kivitelezhető recept:
    • a. Hozzávalók: mandulaolaj, citronellaolaj, natúr aloe vera gél 1 evőkanál aloevera gélhez adj 2 evőkanál mandulaolajat és 25 csepp citronella olajat! Keverd össze alaposan! Hagyd állni néhány percig, majd masszírozd be a bőrödbe!
    • b. Szúnyogriasztó spray Hozzávalók: citromolaj, levendulaolaj, szója- vagy mandulaolaj Egy szórófejes flakonba engedj vizet, majd adj hozzá decinként 5 csepp citromolajat, 10 csepp levendulaolajat és 2 evőkanál mandula- vagy szója olajat! Rázd össze, majd spricceld a testedre, ügyelve arra, hogy ne kerüljön a szemedbe!

        És ha már megcsípett a szúnyog

    Mivel a szúnyogcsípés egy helyi gyulladás, aszerint is kell kezelni, ezért minden jó rá, ami gyulladás ellen hatékony. Sokan ajánlják az ecetes borogatást, de ami már sokaknál bevált, az pont a levendula olajjal való kezelés. Tegyünk egy cseppet a szúnyogcsípésre egy valódi levendula olajból és finoman oszlassuk el.
    Nagyon jó házi gyógymód, ha enyhe ecetes vízzel lemossuk a csípést, legjobb az almaecet erre a célra. Ecetes borogatást is tehetünk a bőrre.
    A szúnyog amikor megcsíp, akkor egy érzéstelenítő anyagot fecskendez belénk, hogy le ne üssük. Miután már elhagyott minket, akkor viszont ez az anyag a csípés felületén hisztamin felszabadulást hoz létre, tehát gyulladásos folyamatot indít el, melyben vizenyő keletkezik. Ez a piros és púpos szúnyogcsípés lényege.
    Tehát gyulladás, és aszerint kell kezelni is. Ecetes-vizes ruhával, jéggel, és oszlatással. Oszlatásra és fájdalomcsillapításra nagyon alkalmas a Svéd-csepp, a körömvirág, a zsurló, árnika szeszes kivonatai, a frissen tépett útifűvel való dörzsölgetés, vagy levével való kenegetés.
    Jó rá a vöröshagyma leve, vagy magából a hagymából egy szelet, de jó a levele is rákötve. Minden jó rá, ami egyben gyulladáscsökkentő hatású is.
    Napjainkban megszámlálhatatlan mennyiségű és fajtájú rovarölő, vagy riasztószert kapni a boltokban, amelyekről viszont legkevésbé sem tudjuk, hogy hogyan hatnak, illetve milyen hatása van az emberi szervezetre.
    A dietil-toluamid (DEET) mely egyik anyaga a szúnyogriasztóknak és krémeknek is, a bőrön keresztül részben felszívódik, bejut a véráramba, és agyi idegsejtek pusztulását idézi elő. Leginkább az izommozgást, a tanulást, az emlékezetet és a koncentrációt szabályozó agyi területek sérülnek. Használatuk megfontolandó.
    A csípésekre például – legyen az méh, szúnyog vagy darázs – enyhet ad a frissen összezúzott petrezselyemlevél vagy vöröshagyma leve. Túróból készült borogatással is lehet enyhíteni a viszketést: tüll- vagy gézdarabba tekerve kell a sajgó felületre helyezni. Ha nincs túró, jó a krumpli is: karikára vágva lehet a beteg felületet hűsíteni.
    Készült a következö források nyomán
    http://www.iparosujsag.hu/eletmod/937-bio-szunyogriasztas
    http://levendulamagazin.hu/egeszseg/50-levendula-olaj-mint-termeszetes-szunyogriaszto
    http://www.sziszego.abbcenter.com/?m=Test-L%E9lek-Szellem&al=Sz%FAnyogok+ellen&PHPSESSID=6063569720ea640b794bcc8f98650f32
    http://www.fabolvaskarika.eoldal.hu/cikkek/kozmetika-termeszetesen/bio-szunyogriasztas---.html
    http://www.jomtom.hu/novenyi-rovaruzok.html
    http://www.szimpatika.hu/cikkek/745/szunyogcsipes_ellen_a_hagymatol_a_bananhejig/




Hétköznapi mérgeink


Írta:  Pilisi Zsálya

    Table of contents
    « Prev All Pages Next »
    Az aszpartám, a nátrium-glutamát a fluor és társaik nem népirtás céljából kerül az ételeinkbe, valószínűleg más célokat (is) szolgálnak. A belőlük megtermelt hatalmas haszon révén tudnak uralkodni rajtunk, az ilyen pénzekből lehet finanszírozni a tájékoztatásnak hazudott agymosó gépezeteket (TV, rádió és újságok) vagy azokat az orkseregeket (a zsoldos névre nem méltók), akiket Hondurasban, Líbiában vagy Szíriában a polgári lakosság lemészárolására bevetnek. Amikor tehát "fogyasztasz", ne csak arra gondolj, hogy kövér, rákos esetleg vak vagy cukorbeteg leszel az élelmiszernek álcázott vegyipari csodáktól. Arra gondolj, hogy a Te zsebedből kicsalt pénzből gyilkolnak, kínoznak és terrorizálnak másokat. Érdekelnek a részletek? Üdv a gondolkodó emberek klubjában!

    Az aszpartám - E951, E962

    1965-ben James Schlatter egy gyógyszercég alkalmazottja felfedezi az aszpartámot, ami 200-szor édesebb, mint a cukor, 0 kalóriát tartalmaz, előállítása rendkívül olcsó. A korai vizsgálatok kimutatták, hogy az aszpartámmal etetett majmok közül egy meghalt, ötnek epilepsziás rohamai lettek. 9 majom vett részt a kísérletben - ma már milliók!
    1967-1973-ig megy az engedélyeztetés elérése, de az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző Hivatal (FDA) visszautasítja a kérelmet.
    Oka: az aszpartám bomlástermékei: az aszparginsav az agysejtek kóros izgalmát idézi elő, a metil-alkohol idegméreg, nagyobb dózisban vakságot, veseleállást és halált okozhat, illetve a formaldehid kis mennyiségben is carcinogén.
    Végül, megoldódott a dolog. 1981-ben Ronald Reagan lesz az elnök és a beiktatása utáni első napon leváltja az aszpartám ellenes FDA vezetőjét, és helyére ülteti ifj. dr. Arthur Hull Hayest, aki 1981. július 15-én engedélyezteti a bevezetését a száraz ételekben.
    A bevezetést követő első év 600 panaszát kivizsgálva, kiderül, hogy hiperaktivitást, agresszivitást, zsibbadást, májkárosodást, szívleállást és hasonlókat okozott.
    1985-ben a Monsanto megvásárolja az aszpartámot felfedező gyógyszercéget, és hódító körútjára indul a NutraSweet [Szerk: az aszpartámnak több álneve is van!].
    Az aszpartám bevezetése után ugrásszerűen megnövekedett a mell-és prosztatarák, 10%-os növekedést tapasztaltak az agydaganatok kialakulásában.
    Az amerikai légierő és polgári repülésügyi hatóságok felszólították a pilótákat, hogy akár egyetlen aszpartámos rágógumi elfogyasztása is súlyos látászavart, esetleg epilepsziás jelenségeket okoz. A mellékhatás lehet fokozatos vagy azonnali reakció!
    Ennek ellenére a Monsanto 1992-ben megszerzi az engedélyt az aszpartám üdítőitalokban és gyermekvitaminokban való felhasználására. Szerződést kötnek a Coca-Cola és a Pepsi céggel, mint a cégek kizárólagos aszpartám ellátója!
    Dr. Lendon Smith amerikai orvos szerint rendkívül sok ember szenved a mellékhatásaitól, több mint 90 káros mellékhatását tartják számon. „Az egyetlen olyan termék, amelyről tényleges bizonyítékaink, világos nyilvántartásaink és esettörténeteink vannak, amelyek igazolják, hogy tömegbetegségeket és halált okozhat."
    A reklámok alapján táplálkozó hatalmas embertömegek megörültek! A fogyókúrázó, egészségesen táplálkozni akaró, cukorbeteg is ehet édeset! Sok cukor van a Colában? Most már nincs!
    Azt, hogy ezek aljas gazemberek tudni illene, dehogy még fogyást sem eredményez, az már a cinizmus csúcsa! Hizlal, mert fokozza az inzulinkibocsájtást, összezavarja az agy éhségközpontját, és evésre ösztökél! A diétás italokat fogyasztóknál 65%-os súlynövekedési kockázatot találtak!
    Roger Williams képviselő az angol parlamentben azt javasolta, hogy tiltsák ki Anglia területéről ezt a rákkeltő anyagot. Az egészségügyi miniszter, Caroline Flint kijelentette, hogy az aszpartám biztonságos, maradhat.
    A brit képviselő kifejtette, hogy a képviselői mentességét kellett használnia, pusztán a kérdés megfogalmazásához is, ugyanis a 80-as évek óta harcolnak tűzzel-vassal az édesítőszer-ipar ügyvédei az aszpartámot megkérdőjelezők ellen.
    A képviselő elmondása szerint egy éven át kutatott, hogy felmérje mennyire biztonságos a szer. Nagyon sok meggyőző tanulmány található az aszpartám ártalmatlanságáról, mint annyi minden ez is, egy interneten terjedő összeesküvés-elmélet is lehetne.
    Viszont feltűnő, hogy az engedély ellen érvelő döntéshozók közül sokakat elmozdítottak vagy ellehetetlenítettek, lejárattak, helyüket átvették az ipari lobbi szimpatizánsai, majd később az édesítőiparban lukratív (nyereményül kapott) állásokkal honorálták őket.
    Nálunk mostanában gyomorrontás ellen a gyermekorvos kóla itatását javasolja, hátha rákap?
    Csúcs ez az érzés!

    Nátrium glutamát - E621

    Minden feldolgozott ételben, gyorséttermek ételeiben, levesporokban, leveskockákban, konzervekben, mártásokban, virsliben, felvágottban, fűszersókban, fűszerkeverékben, szójatermékben, üdítőben, chipsekben és sorolhatnám, megtalálható a nátriumglutamát. [Szerk: Angol nyelvű információk Dr. Mercola oldalain]
    1908-ban dr. Kikunae Ikeda sikeresen izolálta a tengeri hínárban lévő ízfokozó anyagot. Egyébként a japánok már évezredek óta használták a tengeri hínárt ízfokozónak, csak nem a laboratóriumból. Ikeda céget alapított, a nyugati világ rögtön meglátta az üzletet a felfedezésben!

      Az agyra hat

    Irtani is lehet vele, akár az ürüléket is eladhatják csokoládékrémnek, nem számít, úgysem veszik észre! Teljesen íztelen, szagtalan ez a gyorsan oldódó kristályos por, a hatását úgy éri el, hogy az ízlelőbimbókat stimulálja. Nem az ételre, hanem az agyra hat. Ezért még függőséget is okoz. A mellékhatások leküzdésében a gyógyszeripar is profithoz juthat. Ez óriási üzlet!
    Mi nem tudjuk, de ők igen, hogy testünket behálózzák a glutamát receptorok.
    Leülsz a zacskó chipseddel a tévé elé, nekiállsz ropogtatni, először a szájban kezd izgatni annyira, hogy még a morzsát is kinyalod a zacskóból. A kis hamis, aztán folytatja az útját az emésztőrendszer glutamát receptorain a nyelőcsőtől a vastagbélig, bejut a véráramba, a szív elektromos irányító rendszerébe, ami szintén tartalmazza ezeket a receptorokat, és végre eléri az agyat, ahol az agysejtek felrobbannak a túlzott izgatástól. Az összes belső szerv és szövet tartalmazza ezeket a receptorokat.

      A gyerekekre fokozottan veszélyes

    A Na-glutamát egy idegméreg. Jöhet még migrén, hasmenés, hányás, egyensúlyzavarok, asztmás rohamok, mellkasi fájdalmak, erős szívdobogás, gyerekeknél viselkedési zavarok. Idegi elváltozások okozója, úgymint Parkinson - és Alzheimer-kór. A gyerekre még veszélyesebb, mert könnyebben feljut az agyba a fejletlenebb vér-agy gát miatt.
    Mivel megzavarja a szív működését, szívinfarktust is okozhat, gyerekeknél is!
    A vér nátriumglutamát szintje 20-40-szeres szintet is mutat egy ilyen étkezés után. Reggel eszel egy kis felvágottat, ebédre egy levesport, konzervet, délután egy chips, rá a kóla, délután meg hirtelen összeesett az utcán és meghalt, pedig milyen fiatal volt.
    Már a bébiételeket is ezzel készítik, nehogy gyanút fogj, átnevezték hidrolizált fehérjének, kazeinátnak. Sok a túlsúlyos felnőtt és gyerek? Megfigyelték az állatkísérleteknél, hogy amint elkezdtek Na-glutamátot adni, rögtön hízásnak indultak az állatok.
    A nátriumglutamát egyik legveszélyesebb formája a szójakivonat. A szóját hidrolizálják, így válik veszélyessé. CT-vel vizsgáltak 25 éven át, egy olyan csoportot, akik a legtöbb a szójaterméket fogyasztották, náluk fordult elő a legmagasabb arányban az agysorvadás és dementia. Ha hidrolizálják vagy élesztő kivonatként adják az ételhez, az már nem természetes, hanem mérgező.



Hétköznapi mérgeink - Nem természetes


Írta:  Pilisi Zsálya



    Ugyanúgy, mint az aszpartámnál, azt fogják mondani, hogy az egy természetben is előforduló anyag! Igen, de nem mindegy, hogy komplex fehérjeként fogyasztja az ember természetes állapotában vagy hidrolizált élesztő kivonatként.
    Dr. Russel Blaylock rengeteg kutatást végzett, megcáfolni nincs mivel, ezért inkább a senki ne hallhassa módszert alkalmazzák, nem engedik média közelébe. Így válhat valami összeesküvés-elméletté. Soha sehol nem mondták be, ki az a Blaylock, aki maximum titokban hozhatja nyilvánosságra vizsgálatait, akkor az, nem igaz.
    A legtöbb ideggyógyásznak eszébe sem jut, hogy a rohambetegségek hátterében esetleg valami ilyesmi áll, de ha eszébe jutna, hamar kivernék a fejéből, mert az nem üzlet!

      Na persze, a törvény...

    A törvény pedig megengedi, hogyha előre összekevert állapotban adnak valamit hozzá az ételhez, akkor nem kell feltüntetni, hogy milyen összetevőkből van a keverék, elég, ha annyit írnak, fűszerek, vagy paprika, bors.
    Nehéz kikerülni, mert mindenben benne van, amit nem a piacon vásárol az ember nyers állapotban. A kekszektől kezdve a csokiig, mindenbe belekeverik. Csak más nevet kap: hidrolizált élesztő kivonat, monosodium glutamate(MSG), monopotassium glutamate, glutamic-sav, zöldség-fehérje kivonat, zselatin, minden, ami autolyzed, autolizált, sodium caseinate, búza-kivonat, mesterséges ízesítés, aroma azonos ízesítés, kalcium caseinate, texturált-fehérje, tejsavó-izolátumok, ízfokozók, autogénezett élesztő, nátrium-kazein. Vannak gyerekek, akik a természetes ízeket már nem is szeretik, mert nem olyan intenzív, mint amit mesterségesen előállítanak. A banánt nem szereti, csak a banános ízű rágót!
    A reklámok pedig tele vannak a gondosan válogatott összetevőkkel és ízvarázsokkal. Tényleg gondosan összeválogatták, minden megvan benne, hogy ne légy hosszú életű!
    Természetesen az összetevők olyan apró betűkkel vannak írva, hogy nagyítóval kell vásárolni járni, de érdemes, inkább hülyének nézzenek, mint később gyógyíthatatlan betegségekkel küzdeni!

    Fluor vegyületek

    1950-ben az amerikai alumínium- és acélipar nagy mennyiségű eladhatatlan fluorvegyület melléktermékkel rendelkezett, amit nemes egyszerűséggel a folyókba vezettek. Ennek köszönhetően a Columbia folyóban hatalmas halpusztulás következett be, nem bírták a nátriumfluorid mérgezést a halak. A céget magas bírságra ítélték. [Szerk.: Más források megemlítik, hogy az atombombagyártás melléktermékeként is ezer tonna szám keletkeznek fluor vegyületek]
    A naponta felgyülemlő fluorid mellékterméknek új felhasználási területet kellett találni. Egy részét patkány- és rovarölésre használták, de még így is rengeteg anyag maradt a nyakukon.
    A fluor kedvező hatására vonatkozó első kísérletek a 40-es évekből származnak, de nem vált bizonyítottá, hogy kedvező lenne a fogszuvasodás megelőzésére. [Szerk: a fogindex mutatók alapján pontosan az ellenkező, tehát a káros hatása nyert bizonyítást, ám a kísérletek eredményét - meglepő módon - meghamisították.]
    Mindenesetre a cég a Mellon-Institut-hoz fordult, hogy melléktermékének új eladási területet kutasson fel. Gerald G. Cox lett megbízva a feladattal, aki jó kapcsolatai révén elérte, hogy meggyőzze a tudományos világot, hogy a fluor jó a fogaknak, nem károsítja a szervezetet, annak ellenére, hogy a legmérgezőbb vegyületként tartották számon!

      Fluor a vízben

    Ez a Cox egy éven belül az Országos Kutató Tanács Élelmezési és Tápanyag Bizottság tagja lett és szószólója a mesterséges fluoridációnak. A másik propagandista Oscar Ewing ügyvéd, aki a Közegészségügyi Szolgálat fejeként 1947-től bevezette a víz fluoridációját. Három év alatt 100 városban kezdték el belepumpálni az ivóvízbe!
    Itt is ugyanaz az érv, a fluor minden természetes élelmiszerben előfordul, azt meg elhallgatják, hogy mesterségesen előállítva viszont nagyon erős enzimméreg, amelynek hatása 24 enzimben bizonyított!
    Dr. Karl-Heinz Wagner a Giessen-i Egyetem Táplálkozás Tudományi Egyetem igazgatója azt írja, hogy a vízoldékony fluoridok nagyon gyorsan felszívódnak, szétoszlanak a szövetekben és felhalmozódnak a vérben, anyatejben, csontokban, szervekben, a placentán is áthatol. Ez allergiához vezet, az enzimblokkoláson keresztül szívizomsérülésekhez, csont elváltozásokhoz, gyerekeknél a vérkép károsodásához vezet.
    A levegőbe került fluor tüdőrákot okoz, egy fluor bányában a dolgozók 21,8%-a halt meg tüdőrákban. Az első fluorozott ivóvizű városban 40%-kal nőtt a rák előfordulása a többi városhoz képest.

      Szép barna fogak

    A fluorozás nyomán a megvizsgált gyerekek 10-20%-nál volt tapasztalható a barnás-feketés elszíneződés, ami az enzimkárosodásnak és a fogak strukturális megváltozásának a jele. A fogzománc és fognyak gyengébb lesz, fogínygyulladás jelentkezhet, kilazulnak a fogak, a körmök törékenyebbé válnak, és abszolút nem javította a szuvasodás megelőzését, de virágzik a fogászati praxis.
    A Gulágokon arra használták, hogy a rabokat beletörődővé, bambává tegyék vele. A 90-es években az óvodákban tabletta formájában adták be a gyerekeknek.
    Az USA Colgate University magánegyetemének pszichológiai tanszékét egy dr. George Estabrooks nevű ember vezette, aki a II. vh. alatt az amerikai titkosszolgálatok első számú hipnózis-szakértője volt. Azt állítja egy kémiailag megfelelően előkészített emberen, hipnózissal bárkiből jól irányított zombit csinál.
    Stanley Kubrick, aki a holdra szállásról is készítette a filmet, nem a Holdon, hanem a stúdióban, egyik filmjében a főszereplő úgy szól, hogy a „fluoridizáció az egyik legszörnyűbb és legalaposabb kommunista összeesküvés, amit átéltünk".
    Orvosi és pszichológiai kutatások kimondják, hogy bármilyen kis mennyiségű fluorid 1-2 év fogyasztás után megtámadja az agy bizonyos területeit, csökkentve annak vérellátását, ami aláássa az egyén ellenállását bármiféle külső pszichikai kényszerrel szemben.
    Egyéb hatása, hogy leszorítja a spermiumszámot, nőknél csökkenti a teherbeesési képességet.
    Érdemes megvizsgálni az ásványvizet, mert alig akad olyan, amiben nincs fluorid! Jól ki van ez találva! A rohanó életmódunk közepette, szeretjük, ha ripsz-ropsz kész az ebéd, ezért ezek tele vannak a nátriumglutamáttal, az édességet szinte mindenki szereti, akkor abba egy kis aszpartámot, rendesebbje gyorsan fogat is mos étkezés után, legyen benne fluorid, hogy gondolkodás nélkül cselekedjen, és mindent megvegyen egy kellemes reklám után!
    Némi felháborodás követte azt a megválaszolatlan kérdést, hogy miért rendel a washingtoni törvényhozástól kezdve, az összes minisztériumig, főhatóságig kizárólag olyan ásványvizet, ami fluoridmentes?
    A Stern magazin számolt be egy törökországi faluról, ahol nagy mennyiségű fluor volt a vízben, hogy mindenkinek, még a lónak is barnák voltak a fogai, 30 éves férfiak alig tudtak járni, a nők 4 hónapos terhesség után holtan szülték meg gyerekeiket, 40 éves korukra arcbőrük elráncosodott, izomzatuk legyengült, a falu minden egyes lakója csontbetegségben szenvedett.
    1950-ben még az szerepelt az Amerikai Gyógyszerkönyvben, hogy a fluoridok heves mérgek minden élő szervezet számára, mivel kalcium kicsapódást eredményeznek. Vérnyomáscsökkenést, légzési elégtelenséget és általános bénulást okoznak. Nem halálos dózisban folyamatos fogyasztása maradandóan gátolja a növekedést. A fluoridot tartalmazó fogápoló szerek és belső használatra való készítmények használata nem indokolt!
    A Gyógyszerkönyv következő kiadásaiban ez a rész, törlésre került!

      Azok a fránya összeesküvés elméletek...

    Így születik az összeesküvés-elmélet. A fogorvosok mind fluoridot ajánlanak, a Nagy Könyvben is az van írva, hogy nem mérgező, jó a szuvasodás ellen. Ki fog 50-es évekbeli könyvet lapozgatni? Tán nincs is már, csak elvétve. Az, hogy miről, mit kell tudni, arról gondoskodnak, ezek után, ha valaki azt mondja káros a fluorid, nem hiszel neki, mert utánajártál és mindenhol azt találtad, hogy hasznos és egyébként is élünk! Akkor ez már megint egy összeesküvés mánia!
    1952-ben San Franciscóban beomlott egy 15 m-es utca, mert a szinte új fővízvezeték szétpattant. A laboratóriumi vizsgálatok után kiderült, hogy a fluoridos vegyszerek szétmarták a csövet, a 13-15 éves gyerekek 98%-ának nőt összevissza a foga.
    Még 1955-ben úgy forgalmazták a fluoridos fogkrémet, hogy ahol az ivóvízbe is tesznek, ott nem használható, ezt a figyelmeztetést is eltávolították.
    Pár országban betiltották a víz fluoridizálását, de a fogkrémekben jelen van. 1-2 fogkrém létezik, amiben nincs, természetesen drágábbak. Rengeteg, nagy nyilvánosságot nem látott tanulmány és bizonyíték van arra, hogy rákot és csontbetegségeket okoz!

      Szerkesztő kiegészítése

    Nem zárható ki, hogy a fluor vegyületeket tényleg pusztán pénzügyi megfontolásokból kényszerítik a lakosság szervezetébe, illetve az sem, hogy a birkásításban jelentős szerepet tölt be. Van azonban egy olyan funkciója is, amelyet már kevesen ismernek. A fluor a szellemi fejlődés legeredményesebb gátolója, mert a lélekközpontnak tekinthető tobozmirigy működését rendkívül hatékonyan megbénítja. Talán számszerűen is ki lehetne mutatni, hogy a fluormentes életet élők távolabb vannak mammóntól, és közelebb a lélekélethez.
    Látszólag szabadon döntünk. Választhatjuk az aszpartám, nátriumglutamát és fluormentes életet, mondhatná bárki. Valójában ezt megoldani a hétköznapjainkban a 2000-es évek Európájában szinte lehetetlen. A szabad akarat elvileg legyőzhetetlen, a gyakorlatban a hatalom urai mégis megpróbálják. Lelkük rajta!  A felismerést követően a döntés felelőssége azonban - tehát le tudjuk-e küzdeni a kialakult függőséget, segítünk-e családunk tagjainak kiszabadulni a fogyasztó-robot állapotból - mégis rajtunk van. Segíts magadon, ...
    Forrás: Jövőnk.info


A só élettani hatásairól


Írta:  Weixl-Várhegyi László

    Már Hippokratész óta tudjuk, hogy a vérünk só-tartalma, a magzatvíz só-tartalma, valamint az Ős-óceánok sótartalma évmilliók óta ugyanolyan arányú, s ez genetikailag azóta sem változott meg.

       Valamikor háborúk folytak a só-útvonalak, valamint a só-lelőhelyek megszerzéséért.

    Életünk tehát a sótól függ!! A köznapi életben, a vegyszerboltokban, vagy akár a patikákban sokféle sót használnak és árusítanak, de ha az nem étkezési, azaz konyhasó, akkor jelzőként mindig hozzáteszik, hogy milyen sókról van szó. Például kálium-ferro-cianid, azaz sárgavérlúg-só (ami veszélyes méreg, de sajnos ezt a bolti sókban csomósodásgátló szerként használják!!!), pétisó (műtrágya), káliumklorid, kálisó (sajnos ebből is túl sokat tartalmaznak a bolti sók!!!), vagy más fémsók (réz-sók, cink-sók, alumínium-sók, stb). Egyedül a nátriumkloridot (NaCl) nevezik konyhasónak, vagy étkezési sónak, vagy csak tisztán, egy szóval kifejezve, só-nak!!! Ha tehát sima sóról beszélünk, akkor az mindig étkezési, vagy konyhasót jelent, azaz Nátrium kloridot. Annyira gyakori a só-szóhasználat, hogy 100 megkérdezett emberből mindenki tudta, hogy a só, az konyhasó, vagyis étkezési só, de kb. 60-an nem tudták, hogy a só nem más, mint NaCl, azaz nátrium klorid.
    Ha valaki meghal és elporlasztják a krematóriumban és megvizsgálják a szervezetében a nátrium és kálium tartalmat, akkor kiderül, hogy mindkét elemből ugyanannyit tartalmaz a szervezetünk, azaz arányuk 1:1 arányú. Ezen vizsgálatok miatt az utóbbi időben olyan téves nézetek látnak napvilágot az egészségügyben, amit sajnos még sok orvos is elfogad, hogy étkezéseknél is tartani kell ezt az arányt!. Nem veszik figyelembe, hogy más egy élettelen test, amelyben már nem zajlanak élettani folyamatok, azaz nincs élet, és más egy élő test, amelyben keringés és anyacsere folyamatok zajlanak! Nem véletlen, hogy egy fiziológiás oldat, vagy egy infúzió, amit a vér áramon keresztül közvetlenül egy élő szervezetekbe juttatnak, 30-szor több nátriumot tartalmaz, mint káliumot!
    Erre a 30:1 arányra azért van szükség, mert a kálium legnagyobb része a sejteken belül van a, míg a nátrium nagy része a sejteken kívül. Az élet lényege pedig az, hogy a sejthártyánál meglegyen a megfelelő arányú ozmotikus egyensúly a sejten kívüli nátrium és a sejten belüli kálium között. Ha ez az egyensúly valami miatt felborul és a nátriumvesztés miatt, kálium túlsúly keletkezik, akkor akármilyen erős és fiatal valaki, meg fog állni a szíve. Az izzadással, a széklettel, a vizelettel, a légzéssel sok nátriumot és kevés káliumot ürít ki a szervezetünk, de a bőrünk kipárolgásával is nagy a szervezet nátrium vesztése, azaz borul a 30:1-hez arány! A só-hiány gyakori tünet! Megerőltető edzés után sokan esünk abba a csapdába, hogy akár egy liter hideg vizet is megiszunk egyszerre, hogy a szomjunkat oltsuk. Nagymértékű izzadás után az elektrolitszegény víz bevitele (só hiányos víz) azonban a vér felhígulásához vezet, ami súlyos esetben kómát, vagy halált is okozhat. A só- és folyadékháztartás szabályozása a szervezetben kiemelt jelentőségű az alapvető szervfunkciók ellátásában. A só-víz háztartást érintő jelentős eltéréseknek súlyos következményei vannak. Ezért is halhatnak meg az edzés, vagy verseny közben sportolók.
    Intenzív, vagy hosszú ideig tartó mozgás során - főleg meleg időben - izzadással a szervezet nagy mennyiségű folyadékot, és arányaiban még nagyobb mennyiségű sót, nátriumot veszít. Erőteljes mozgással az izzadság mennyisége elérheti a két litert óránként akár 8 grammos nátrium veszteséggel (a napi ajánlott nátriumbevitel átlagos életfeltételek mellett 12 gramm egy felnőtt embernek, amit körülbelül 20 gramm konyhasó tartalmaz). ”Vízmérgezés” során a vér csökkent nátriumtartalma miatt a szervezetben számos sejt károsodik.
    A nátrium egy olyan ion a szervezetben, ami nagyrészt a sejten kívüli térben található (mint például a vér), és fontos szerepe van a víz érpályában tartásában. Csökkent nátriumszint mellett több víz tud a sejtekbe jutni, amitől azok megduzzadnak (ödémásak lesznek), és hosszabb távon a szervek károsodásához vezetnek. Hogy melyik szervben milyen mértékű a duzzanat, azt az adott szerv felépítése határozza meg.
    A korai és súlyos tünetekért leginkább az agyszövet duzzanata a felelős, mert a zárt koponyában az agy csak korlátozott mértékben tud tágulni, és hatalmasra növelheti a koponyán belüli nyomást, ami halálhoz is vezethet.
    A vízmérgezés tüneteit gyakran összekeverik a sportolók a kiszáradás jeleivel - ilyenkor még több víz elfogyasztása súlyosbíthatja a tüneteket, amik a következők: hányinger, ingerlékenység, nyugtalanság, izomgörcsök, elkent beszéd, megváltozott viselkedés. Súlyos esetben epileptiform görcsök, eszméletlenség, kóma, végül halál.
    Nem lehet pontosan meghatározni, hogy mennyi víz okozhat vízmérgezést, mert az a szervezet adott állapotától és a megterhelés körülményeitől is függ. Fontos mindenkinek megismernie a folyadékszükségletét, amit rendszeres mozgást végzőknél az edzés utáni közérzet is jelez. Kevés izzadással járó, vagy rövid ideig tartó edzésnél vízmérgezéssel nem kell számolnunk.
    Fogyasszunk ásványi só tartalmú italokat az intenzív, hosszú ideig tartó edzés során. Jómagam, mint veterán atléta szintén sok tiszta sót viszek be az italaimmal és ételeimmel a versenyeim előtt, s ezért mindig jól szerepelek, azaz nagyokat dobok a kalapáccsal, a diszkosszal, s egyéb súlyokkal. Mérnökként is volt alkalmam megtapasztalni, hogy a meleg-üzemi dolgozóknak védőitalként milyen sós szódavizet biztosítottak.
    Az előzőekben említett tünetek észlelésekor nagy elektrolittartalmú italt kell fogyasztani, ami akár sós víz is lehet. Sós ételek fogyasztása is ajánlott, ha valakinek nincs kedve vagy módja ilyeneket inni.
    A só tehát végigkíséri életünket a születéstől a halálig. A só nemcsak az ember, hanem minden emlős, de mondhatjuk azt is, hogy minden élőlény számára létfontosságú, ugyanúgy, mint a víz.
    Az élet lényege a tiszta víz (desztillált víz), a só és a kálium, mert ezek szabályozzák együttesen a szervezet víz-háztartását. Ha ezek aránya nem megfelelő, akkor betegek leszünk, pl. asztmások, allergiások, kandidások, rákosok, autoimmun betegek, stb.
    A tiszta víz a szervezetben szállító szerepet betöltve távolítja el a sejtek anyagcsere folyamatainál keletkező bomlástermékeket. A sejten belüli víz-háztartásért a kálium a felelős. A növényvilágban is a gyümölcsök húsának a keménysége a kálium által megkötött vízmennyiségtől függ. A napi ételeink a műtrágyázás miatt túl sok káliumot tartalmaznak, de ha bio ételeket fogyasztunk, akkor azoknak is magas lehet a kálium tartalma, főleg, ha azok gabonafélék, hüvelyesek, vagy paradicsomfélék, stb, viszont sót alig- alig tartalmaznak. Ezért, valamint a szervezetből nagyobb kiürülési rátával bíró nátrium miatt kell a sót mindennap pótolni a szervezetben. Közel 100 betegséget idéz elő közvetlenül, de közvetve ennél jóval többet a só-hiány! A só vizet von el a sejtekből, mert így biztosítja a sejten kívüli víz-háztartást. Alapjában véve tehát a szervezetünkben kétféle sós víz, azaz "tenger" van, az egyik a sejteken belül, a másik pedig a sejteken kívül. Egészségünk e két "tenger" egyensúlyától függ! Ezt tudjuk biztosítani elegendő tiszta víz bevitelével, amely lehet desztillált-víz, tisztított esővíz, vagy a fordított (reverz) ozmózisos eljárással szűrt és tisztított víz (ro.víz). A káliumot a zöldségek és gyümölcsök bevitelével bőven biztosítani tudjuk, nincs tehát szükség plusz kálium bevitelére, s főleg nem kálium-só formájában. A szervetlen kálium ugyanis a nagy, mega dózisával (ilyenek a káliummal dúsított étkezési sók.) akár szívmegállást is előidézhet. Az USA-ban még van halálbüntetés, de már nem villamosszékkel hajtják végre, hanem 4 gramm kálium intravénás befecskendezésével, ami azonnali szívmegállást idéz elő. Ettől kisebb kálium dózissal állítják meg a szívet a szívműtéteknél. A növényekbe lévő szerves kálium lassabban szívódik fel, főleg akkor, ha már a szervezetbe való bevitelkor megsózzuk egy kicsit, hogy kiegyensúlyozzuk a sóval a kálium túlsúlyt. Nem véletlen, hogy nagyapám annak idején úgy ette a magas kálium tartalmú paradicsomot, hogy minden falatot belemártott a sóba! A só, a szervezetből való magasabb kiürülési rátája miatt, bátrabban használható a magas káliumtartalmú ételek fogyasztásánál. Jó példa erre a magas kálium tatalmú szója fogyasztása. Európában és az USA-ban egyre több szóját fogyasztanak és ez miatt több esetben is hirtelen szívmegállások, vagy azt megelőző szív- és érrendszeri betegségek következtek be, azért mert elhiszik azt a hivatalosan terjesztett lakossággyérítő szlogent, hogy a sok só megbetegít. Ázsiában, főleg Japánban szóját esznek szójával és mégsem fordulnak elő olyan betegségek, mint az európaiaknál, vagy az amerikaiaknál, ráadásul náluk a legmagasabb az átlagéletkor is.
    Mi ennek a titka? Hát az, hogy a szóját nagyon sósan eszik! Nem úgy sóznak, hogy a sót közvetlenül szórják rá a szójás ételeikre, hanem sós szószokat, sós önteteket készítenek és azzal kompenzálják a szója és egyéb magas kálium tatalmú ételek kálium-nátrium, azaz só-egyensúlyát.
    A só tehát egy ősi orvosság is, amelyet táplálékkal, a táplálék megsózásával viszünk be. Ha például nem iszunk elegendő tiszta vizet, akkor szervezetünkben vízhiány keletkezik. Ebben a helyzetben a szervezetünk a sejteken kívüli víz-háztartásból ("tengerből") veszi el a szükséges vizet, a vízhiányos sejtek életben tartásához. Ezért kell mindig tiszta vizet inni, mert vízhiányos esetben, végszükség esetén a szervezet a sejten kívüli vízből képes, az életfontosságú sejtekbe vizet bepréselni, azaz vízhiány esetén rosszullét, ájulás, vagy akár halál is bekövetkezhet. Nem véletlen tehát, hogy elsősegélyként a megfelelő arányú sós desztvizet adják be intravénásan. Az úgynevezett extracelluláris-víz (sejteken kívüli) mennyiségét a szervezetünk egy óvintézkedéssel tartja meg: A vesének parancsot ad a só visszatartására, s ezzel a sejteken kívüli vizet megköti. Tehát a vizenyő (ödéma) kialakulásáért a vízhiány a felelős. Ha tehát az intracelluláris (sejteken belüli) víz mennyiségét krónikusan az extracelluláris vízből kell a szervezetnek bepréselni, akkor ezzel együtt növelni kell a bepréseléshez szükséges nyomást is. Ez a nyomásnövekedés jelentkezik a hypertónia, azaz magas vérnyomás formájában.
    A felgyülemlett víz először kisebb nagyobb ödémásodásokat, majd tüdő-ödémát (asthma-cardiale) fog okozni! A terápia az ilyen betegségeknél a vízhiány megszüntetése tiszta víz bevitelével.
    Ha nem tiszta vizet viszünk be a vízhiány megszüntetésére, akkor az adott víz a benne lévő szennyeződések miatt egyéb betegségeket is előidézhet. Nem véletlen tehát, hogy az infúzióknál desztillált vizet használnak a közvetlen véráramba való juttatásra.
    Ne higgyük el tehát azt sem, hogy a desztillált víz mérgező a szájon át való bevitelkor, mert akkor a véráramba való bejuttatással, minden infúzió halált okozna. A víz szervezetbe való juttatását (megivását) nem túlterhelés szerűen (kivétel a súlyos vízhiányos eset), hanem lassan szakaszosan kell megoldani, addig, amíg a vizelet mennyisége meg nem egyezik a bevitt, megivott vízmennyiséggel. Ha elegendő vizet iszunk, sót mosunk ki a szervezetből.
    Ahogy csökken a só és nő a víz mennyisége, már nem kell a szervezetnek a vizenyős folyadékot visszatartani, s így az meg tud szabadulni, a szövetekben, óvintézkedésként, vízhiány miatt megkötött víztől.
    Soha ne szedjünk tehát vízhajtót, mert a tiszta víz a legjobb diuretikum, azaz a legjobb vízhajtó szer!!!
    A tiszta sónak a szervezetünkben, a vízháztartás szabályozásán kívül még más szerepe is van.
    A só egy természetes antihisztamin.
    Asztma esetén ugyanolyan hatásos lehet, mint egy inhalációs spray. Azzal a különbséggel, hogy nincs mellékhatása!
    Asztmás rohamnál igyunk meg két három pohár desztillált vizet és tegyünk a nyelvünkre egy csipetnyi tiszta sót.
    A só védi a sejteket és különösen az agysejteket az elsavasodástól. Azért van napjaink
    ban sok ember szervezete elsavasodva, mert nem használnak elegendő tiszta sót, vagy sok sót használnak, de az nem tiszta só, azaz nem tiszta NaCl! A vesének is szüksége van a tiszta sóra a túltengésben lévő savak leépítésére és azok vizelettel történő kiválasztására és kiürítésére. Ha a szervezet sóban szegény, akkor egyre jobban elsavasodik!!! Az agy, az elsavasodása miatt ne megfelelően működik. Ezért fontos a só a lélektani és érzelmi zavarok kezelésében is. A depresszió kezelésében használt lítium, a sót próbálja meg helyettesíteni. Nem lítiumot kellene adni a betegnek, hanem több tiszta sót! A tiszta só fontos szerepet tölt be az agyban, a szerotonin- és a melatonin-szint állandó fenntartásában. Ha elegendő tiszta víz és elegendő tiszta só van a szervezetben, akkor azok, mint természetes antioxidánsok, eltávolítják a toxikus salakanyagokat, s így nem kell az esszenciális aminosavakat, mint például a tryptofánt és a tyrozint a szervezetnek "feláldozni". Ugyanis tryptofán szükséges a szerotonin, a melatonin és tryptamin képzéshez.
    A jó alvás egyik feltétele a megfelelő melatonin szint az agyban. Nagyon sokan nem is sejtik, hogy sokkal jobban aludnának, ha a tiszta sóval egy kicsit jobba sóznának! A tiszta só tehát nagyon fontos az alvászavaroknál, mivel egy természetes altató is egyben. Sokan nem tudják, hogy a tiszta só megfelelő mértékű használata szükséges a rák megelőzésében és kezelésében. Ha valaki egyszer megszúrja a kezét és az vérezni kezd, akkor meg kell szívnia a sebet, hogy az fertőtlenítve legyen: Az így megízlelt vér sósságát memorizálni kell, ugyanis a vérünk gondoskodik arról, hogy mindig megfelelő mennyiségű NaCl tartalma legyen.
    Ha nem viszünk be eleget a tiszta sóval, akkor a vér agresszív módon a legtöbb nátriumot tartalmazó szervünkből a csontokból vonja ki azt. Ilyekor felborul a csontanyagcsere és elkezdődik a csontritkulás. Csontritkulás esetén a gyógyítás is a tiszta só megfelelő mértékű használatával gyógyítható. Ha minden reggel az első közép-vizeletünket megkóstoljuk és annak sóssága azonos a vérünk só-tartalmával, akkor előző nap elegendő tiszta sót vittünk be a szervezetünkbe. Ha a sós-íz nem erősebb, mint a vér sóssága, akkor előző nap keveset sóztunk, ha pedig erősebb a vér sósságánál, akkor túl sok sót fogyasztottunk az elmúlt 24 órában. A vizelet sóssága tehát jelzi, hogy elegendő sót juttattunk-e be a szervezetünkbe. Ha például nem elég sós, vagy akár elég sós a reggeli vizeletünk és aznap meleg lesz, vagy pedig izzadással járó erős fizikai igénybevételnek leszünk kitéve, akkor aznap egy kicsit sósabban kell étkeznünk! Igaz ez minden betegségnél, s így a rákos megbetegedéseknél is.
    A rákos sejtek oxigén jelenlétében elpusztulnak. Ezek az úgynevezett anareob organizmusok, amelyek oxigén hiányos közeget igényelnek. Ha elegendő tiszta víz van a szervezetben és az elegendő tiszta só megnöveli a vér mennyiségét, akkor a cirkuláló vérrel az oxigén mindenhova eljut és az így aktivált és motivált immunsejtek bejutnak a rákos szövetekbe és elpusztítják azokat. Ezért gyengíti a dehidráció, a nem megfelelő tiszta víz fogyasztás és a nem megfelelő mennyiségű tiszta só fogyasztása az immunrendszert. A mozgással is fokozni lehet a szervezet oxigenizációját, de ekkor is kell a tiszta víz és a tiszta só is! Egyébként igaz az a mondás, hogy a mozgás minden gyógyszert pótol, de olyan gyógyszert még nem találtak fel, amely a mozgást pótolná!!! A találmányommal, az oxigénszifonnal (tiszta vízzel kell feltölteni) és az orvosi oxigént tartalmazó oxigénpatronnal olyan szuperoxigénezett vizet lehet előállítani, amelynek liter 2200 mg oldott oxigént tartalmaz. Az ilyen víz rendszeres fogyasztásával is sok oxigén jut be a szervezetbe, és ezáltal még gyorsabban pusztulnak el a rákos sejtek, főleg ha még a tiszta sót is elegendő mennyiségben juttatjuk be a szervezetünkbe az étkezések alkalmával.
    só fontos nemcsak a csontozat, hanem az izomzat és az erőnlét fenntartásához is. A hiedelmekkel ellentétben a tiszta só csökkenti a szívritmus zavarokat is és fontos szerepet játszik a vérnyomás szabályozásában. A víz-só aránya is kiemelten fontos! Egy sószegény táplálkozás magas vízfogyasztás mellett egyes embereknél magas vérnyomáshoz vezet. Tehát nem csak a sok só fogyasztás idézhet elő magas vérnyomást, hanem a kevés is!!! Ha valaki vizet iszik és sót nem vagy csak keveset fogyaszt, akkor nem marad elég víz a vérkeringésben és így a véredények nem töltődnek fel megfelelően. A bolti sók káliummal szennyezettek, szintúgy, mint az élelmiszeripar által előállított, nem tiszta sóval tartósított élelmiszerek, s ez miatt is megváltozik a sejtek, különösen az erre érzékeny vér Na/K aránya, s ez miatt alakulnak ki a szív és érrendszeri betegségek, sőt szívmegállás is létrejöhet!!!
    Az is érdekes, hogy a cukorbetegségnél is a tiszta só gyógyíthat! A tiszta só ugyanis segíti a vércukor-szintet egyensúlyban tartani és csökkenti az inzulin szükségletet. A tiszta víz és a tiszta só csökkenti az érrendszeri károsodásokat minden szervünknél, de különösen jól észrevehető ez a látásunkon a szemünknél. A sejteknek szükségük van a tiszta sóra, a hidroelektromos energia fejlesztéséhez, mivel a só szállítja az áramot a sejtekhez. Erre jó példa a desztillált-víz, amely nem vezeti az áramot, a sós víz pedig jól vezeti azt. A tiszta só ezen hatása miatt az alábbi fontos élettani folyamatokban vesz részt: - A tiszta só fontos szerepet játszik az idegsejtek közötti összeköttetésben és az információk feldolgozásában. - A tiszta só szükséges az emésztéshez, a tápanyagok felszívódásához. - A gyomorsavnál fontos szerepe van a nátrium mellett a klórnak is, hiszen a gyomorsav, az HCl! - A tiszta só tisztítja a tüdőket, a hörgőket és segít a slejm felszakításában, lebontja és meglágyítja a nyálkát a tüdőben (asztma, emfizema-tüdőtágulat, mukoviszidose). - A tiszta só a nyelvre téve megállítja a száraz köhögést! - A tiszta só szükséges a hurut és az arcüreg lerakódásainak felszakításához, s kiválóan gyógyítja az allergiát is. - A tiszta só és az athtitis, poliarthitis (ízületi gyulladások), valamint az izomgörcsök megelőzésében, megakadályozásában és gyógyításában is fontos szerepet tölt be. - A tiszta só megakadályozza a túlzott nyálkatermelést, tehát a túlzott nyáltermelés sóhiányt jelez! - Az oszteoporozis, azaz csontritkulás, legtöbb esetben, mint ez korábban említve volt zömmel a tiszta só és a tiszta víz hiányára vezethető vissza. Csonterősítéshez szükség van tehát a tiszta sóval való megfelelő sózásra! A tiszta só mivel szerepet játszik a szerotonin és a melatonin szint állandóságának fenntartásában, melyek szabályozzák a közérzetünket (önbizalom, pozitív gondolatok), ezért közvetlenül és közvetetten is befolyásolja a személyiségünket. - A tiszta só fontos a libidó megőrzésben, férfiaknál és nőknél egyaránt. Nem kell Viagra, ha tiszta sót fogyasztunk! - A tiszta só segít a toka csökkentésében, ugyanis a sóhiány miatt a nyálmirigyek több nyálat termelnek, hogy segítsék a rágást és a nyelést, továbbá, hogy elegendő vizet szolgáltassanak a gyomornak a táplálék feldolgozásához. A vérkeringés a nyálmirigyekben megnövekszik és a véredények vízáteresztővé válnak, hogy a mirigyeket több vízzel lássák el a megemelkedett nyáltermelés érdekében. A véredények már nemcsak a mirigyek körül, hanem a nyakban, az állban és az arcban is vízáteresztővé válnak és itt is víz gyűlik össze, ami a toka kialakulását idézi elő. - A tiszta só megvéd a visszerek és a hajszálerek repedésétől. Akkor megfelelő a vér nátriumtartalma, ha az magasabb, mint 142 mmol/l. Ezen érték felett nem kell tartani érrendszeri katasztrófától! - A tiszta só növeli az izomerőt, a tüdő vitálkapacitását, a sportteljesítményt és meggátolja a túlzott izzadást is a fokozott fizikai igénybevételnél. Lehetne sorolni még a sóhiány miatt kialakult egészségkárosodásokat, de így is elegendő információt adtam ahhoz, hogy átérezzük a tiszta só és a tiszta víz fogyasztásának fontosságát. Az asztmásokkal, de más betegségekkel kapcsolatban is fontos megemlíteni, hogy amilyen fontos a tiszta só, olyan káros a sok kálium!!! A magas kálium tartalmú gyümölcsök és ételek ( narancs, banán, paradicsom, szója, és más babfélék, búza, tönkölybúza, burgonya, stb,) valamint italok asztmás rohamokat okozhatnak. Ezért célszerű ezeket egy kicsit jobban megsózni tiszta sóval, hogy a nátrium/kálium egyensúlyát fenntartsuk.
    Forrás: http://www.vitaminstation.hu/hu/weixl-varhegyi-laszlo-a-so-elettani-hatasairol
    Beküldte: Kosztolányi Gábor



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése