2020. február 8., szombat

Egészségünkért 4.






















Egészségünkért 4.


Bűnvádi eljárásokat indítunk oltóorvosok ellen



Írta:  Kathi Gábor

    A MÉDIA TITKOLJA! Az idei iskolai kampányoltásnak sajnos, már halálos áldozata is van - MMR vakcina ölt meg egy előzőleg egészséges iskolás kislányt Szegeden... Webhir.com információja szerint.
    Többeknél pedig súlyos, maradandó egészségkárosodást okozott szintén az MMR, ami emberi abortum felhasználásával gyártott, államilag kötelezett oltóanyag. Zalalövőn beteg diákba kényszerítették bele, szülei tájékoztatása és beleegyezése nélkül, előzetes vizsgálat mellőzésével.
    A Hepatitis B injekciót pedig egy analfabéta orvos - akit az ÁNTSZ annak ellenére fegyverzett fel oltóanyaggal, hogy nem volt iskolaorvosi szerződése(!) - izom helyett vénásan adta be egy vidéki iskola diákjainak, súlyos ártalmakat okozva ezzel...
    Megelégeltük, hogy az orvosok és az egészségügyi hatóságot fittyet hánynak alkotmányos alapjogokra, nemzetközi egyezményekre, törvényben rögzített emberi szabadságjogokra. Bűnvádi eljárást kezdeményezünk minden olyan esetben, ahol
    - a szülők előzetes tájékoztatása és beleegyezése nélkül adtak be oltást,
    - nem előzte meg alapos vizsgálat az oltás beadását,
    - elmaradt, vagy hiányos volt a törvényileg előírt kötelező teljes körű tájékoztatás,
    - megtévesztéssel, hamis információkkal, vagy fenyegetéssel/zsarolással szerezték be a szülői beleegyezést.
    Mindezek az esetek kimerítik a BTK.
    - foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés (165.§),
    - kényszerítés (195.§),
    - egészségügyi önrendelkezési jog megsértése (218.§),
    - hivatali hatalommal való visszaélés (305.§)
    bűncselekményeket.
    Kérünk minden felelős szülőt, hogy gyermeke érdekében keresse a sajnos ma még igencsak ritka, tisztességes, törvénytisztelő orvosokat. Gőgös, erőszakos, tisztességtelen szakemberek keze alá ne engedje senki a gyermekét! Kényszerítsük ki összefogással a manapság uralkodó, fasisztoid orvoslási mentalitás felszámolását! A gyógyítás bizalmi dolog - dúvadaknak, hazug kaméleonoknak, gőgös gúnároknak nincs helye e kiemelten fontos szakmában!

    beküldte: Gallery Gaal



Az oltóanyagokra nincs semmiféle garancia



Írta:  Labant Csaba

    Indiai vezető orvosprofesszor: az oltás által okozott halálesetek száma tízszerese az oltás által esetlegesen megelőzhető megbetegedéseknek!
    A New Delhi-i gyermekkórház főigazgatója, Prof. Dr. Jacob Puliye szerint a WHO által ajánlott pentavalens Quinvaxem vakcinának már csupán a halálos áldozatainak száma nagyjából tízszerese annak, mint ahányan megbetegedhetnek azokban a betegségekben, melyekre az oltóanyag védelmet ígér.
    Puliyel professzor alaposan kivizsgálást követően kijelentette, hogy a Bhutánban, Sri Lankán, Indiában és Vietnamban történt, gyermekeket érintő halálesetek oka egyértelműen az oltás. Az Indian Journal of Medical Ethics vezércikkében írja, hogy néhány hónapja a vietnami egészségügyi minisztérium felfüggesztette ennek az oltásnak a használatát, miután az oltás 12 halálesetet, és 9 további esetben pedig igen súlyos oltási szövődményt okozott. Az elhunyt gyermekek az oltás beadása előtt egészségesek voltak, nem sokkal a vakcinázást követően azonban súlyos légzési nehézségeik támadtak. A WHO szerint a haláleseteknek semmi köze az oltáshoz, s ezt azzal próbálták „indokolni", hogy korábban nem bizonyította senki a vakcina halálpotenciálját. Azonban nem tudtak megnevezni semmi más halálokot egyik esetben sem – Puliyel professzor pedig egyértelműen tévesnek és félrevezetőnek minősítette a WHO állásfoglalását.
    Súlyos szövődményeket jelentettek más gyártótól származó, de lényegében ugyanilyen összetételű oltásokkal kapcsolatban is. Bhutánban, Sri Lankán és Pakisztánban is felfüggesztették az oltásokat a „megmagyarázhatatlan" halálesetek miatt.
    Bhutánban négy haláleset után leállították az oltásokat, de a WHO rávette őket a vakcinázás folytatására. Az oltás újbóli bevezetése további négy halálesettel járt, ezért Bhutan végleg betiltotta a DPT-HepB-Hib oltást. Sri Lankán szintén halálesetek miatt döntöttek az oltás felfüggesztése mellett. A WHO szerint ezek a halálesetek sincsenek összefüggésben az oltásokkal, de nem tudtak megjelölni ott sem más halálokot.
    Pakisztánban, ahol egy addig teljesen egészséges gyermek az oltás beadása után fél órával halt meg, két másik pedig 12 és 14 óra múlva, ugyanezt a felelőtlen mellébeszélést produkálta a világszervezet.
    A cikk megjelenéséig Indiában 21 gyermek halt meg ezen oltás következtében. Puliyel professzor szerint vitathatatlan az összefüggés, ráadásul minden esetben magas láz, vígasztalan sírás, s olykor görcsrohamok kísérték a halálhoz vezető rosszullétet.
    Dr. Puliyel egyébként megkérdőjelezte a Hib vakcina létjogosultságát, hangsúlyozva a betegség nagyon ritka előfordulását. Számításai szerint 25 millió csecsemő beoltásával legjobb esetben is 350 gyermeket védene csak meg a Hib okozta agyhártya-, vagy tüdőgyulladástól, miközben a jelenlegi tendencia szerint 3125 gyerek fog belehalni az oltási szövődményekbe.
    Cikkében Puliyel professzor arra figyelmeztet, hogy Bhután és Vietnam határozott reakciója után, India is fel kell lépjen gyermekei életének védelmében. „Ezeknek a haláleseteknek az elbagatellizálása, és a kijelentés, hogy véletlenszerű egybeesésekről lehet szó csupán, nem más, mint az igazság elkendőzése."
    Magyarországon nem ugyanezt a pentavalens vakcinát, hanem egy hasonlót döfnek bele kötelezően a csecsemőkbe 2, 3, 4 és 18 hónapos korban, tehát összesen négy alkalommal, rögtön a gyermek első másfél évében (az egyéb más vakcinák mellett!)...
    Hazánkban is sok a súlyos oltási szövődmény, és bizony halálesetek is előfordulnak. Azonban az egészségügyi hatóságok minden esetben kapásból rávágják, hogy az oltások biztosan nem ludasak semmiben. Magyarország olyan különleges hely, ahol enyhe bőrpíron és hőemelkedésen kívül semmiféle mellékhatást nem ismernek el. Ugyanazok az oltóanyagok, melyek okozta károsodásokért más országokban komoly kártérítéseket fizetnek ki, idehaza állítólag soha semmi kárt nem okoztak... sőt, idehaza még a gyártók által elismert mellékhatások sem léteznek – az ÁNTSZ szerint... Ugyanakkor gyermekek tömegei nyomorodnak meg egy életre, tömegesen válnak cukorbeteggé „ismeretlen okból" (jellemzően a 15. hónapban kötelezően beadott MMR, és a 18. hónapban előírt DTP IPV Hib vakcinák beadása után...).
    A leukémiás, daganatos gyermekek oltási könyvét megvizsgálva pedig kiderülne, hogy legtöbbjük a kötelezők mellett az ajánlott oltásokat is elszenvedte – és sok esetben a gyermekorvos tájékoztatás, és kérdés nélkül adja be ezeket is, a rendőrség szerint pedig ez nem minősül bűncselekménynek, noha egyértelműen az!
    Az egészségügyi hatóságok pedig kajánul széttárják karjukat, ők nem tudják mi okozza az autizmust, fogalmuk sincs mi állhat az oltások után tömegesen jelentkező autoimmun betegségek hátterében, de azt konokul hajtogatják, hogy az oltás biztosan nem. S ami a legtragikusabb az egészben, nemhogy nem ismerik el az oltási szövődményeket, de még csak felmentést sem adnak a további oltások alól, a tönkreoltott gyermekeket a legkisebb szívfájdalom nélkül ítélik kínhalálra további méreginjekciók elrendelésével.
    Sőt, a daganatos gyermekek esetében is gyermekük elvételével fenyegetik meg azokat a szülőket, akik a jóljövedelmező kemo"terápia" helyett valami alternatív gyógymóddal szeretnék helyrehozni félholtra oltott gyermeküket. De még ez sem elég e lelketlen janicsároknak: a kemó után – már ha túlélte a gyermek – újraoltják az összes előzőleg már elszenvedett oltással, sőt, van, hogy a területi tisztifőorvos még a nem kötelezőket is kötelezően előírja a már teljesen tönkretett csemetének, hisz aztán úgyis könnyedén a rákra lehet fogni minden további rosszabbodást...
    Az anyagilag, és érzelmileg tönkretett családok pedig hiába fordulnak bírósághoz, hogy a taláros testület helyezze hatályon kívül az oltásra kötelező tisztifőorvosi határozatot, a bíróság számára a szakmai vélemény akkor is szentírás, ha az nyilvánvalóan és egyértelműen szakmaiatlan. A hatósággal szembemenve pedig nem mer szakember szakvéleményt adni, mert az ilyennel próbálkozókat a hatóság példát statuálva eddig mindig kicsinálta – elég pl. dr. xy esetére gondolni, aki két, saját tulajdonú praxisát veszítette el – hatósági önkény révén – miután felemelte a szavát a higanytartalmú vakcinák ellen... Vagy dr. yz háziorvos, aki lelkiismereti okból nem hajlandó oltásokat beadni, mivel ellenkezik a szakmai meggyőződésével, s ezért az orvosi kamara alaposan meghurcolta, sőt, még a gyermekét is megkísérelték elvenni tőle...
    S bár titokban ma már egyre több magyar orvos is oltáskritikussá vált, azonban nem várhatunk arra, hogy az indiai példán felbuzdulva egyre többen felálljanak, amíg ilyen vérfasiszta a hatósági hozzáállás... A változást nekünk, szülőknek kell kikényszerítenünk – szervezettséggel, tájékozottsággal, gyermekeink egészsége-élete iránti feltétlen, odaadó elkötelezettséggel.
    Az oltóanyagok nem rendelkeznek a legminimálisabban elvárható biztonsági vizsgálatokkal sem, nincs rájuk semmiféle garancia. Az állami kártérítési kötelezettséget előíró törvénynek a gyakorlatban lehetetlen érvényt szerezni, hasonlóan, mint az egészségügyi okból kérhető mentességnek. A döntés hatalma két olyan szakember kezében összpontosul, akik elvakult módon rajongói a vakcinaipari termékeknek, s a legnyilvánvalóbb összefüggéseket is szemrebbenés nélkül tagadják. S megtehetik, amíg nincs erős civil kontroll... Ezért kell összefognunk, szervezettséggel, s a nyilvánosság erejével kikényszerítenünk a változást.
    Labant Csaba, 2013. szeptember 21.






Lenyűgöző felfedezés a rák valódi okáról:



Írta:  Kovács Zsolt


    Meggyógyulhat a beteg, ha megérti betegsége okát - Dr. Hamer a 70-es években a müncheni onkológiai klinikavezető orvosa volt, ahol többi kollégájával együtt a daganatos betegeket a hagyományos módon kezelte, mely többé-kevésbé eredményesnek bizonyult.
    drhamer1978-ban dr. Hamer élete radikálisan megváltozott, mikor tudomást szerzett 19 éves fia haláláról (meglőtték). Nem sokkal fia halála után felesége is távozott az élők sorából. És mindezen szörnyű eseményeket tetézte a felfedezése, miszerint heredaganata van.
    Orvosként a betegek sorában találta magát, kezelnie kellett volna saját magát is a rák ellen a hagyományos módszerekkel, melyek sikertelensége szembetűnő volt. Bár úgy tűnik ijesztő, de az alábbi módszer segítette az orvost legyőzni a rákot.
    Mivel soha nem volt semmilyen súlyosabb betegsége, arra gondolt, fia tragédiájával lehet összefüggésben a betegsége.
    A fia halála és saját rákos megbetegedése arra ösztönözte dr. Hamert, hogy betegei családi életét kezdje el vizsgálni. Azt vette észre, hogy mindegyik betege, a daganatos elváltozás megjelenése előtt, valamilyen súlyos traumán esett át. Egyértelmű volt az elme és a betegség kapcsolata. Már sok tanulmány foglalkozott addig azzal, hogy egyes betegségek súlyos stressz hatására könnyebben kialakulnak.
    Minden szerv kivetülése megtalálható az agyban, éppen ezért úgy döntött, hogy megvizsgálja betegei tomográfiáit összehasonlítva a betegség kórelőzményével.
    Felfedezte, hogy minden betegség, nemcsak a rák az agy egy bizonyos területének felügyelete alatt áll és összefüggésbe hozható valamilyen előzetes pszichikai traumával.
    Pontosabban, egy bizonyos koncentrikus vibrációt fedezett fel az agy adott területein, melyek azonos daganatos elváltozásoknál tökéletesen azonos helyen jönnek létre.
    Más szóval, minden rákos megbetegedésnek megvolt az adott területe az agyban, mely nem működött többé jól.
    Ezzel a felfedezéssel megalapozta az Új Medicinát (ezek után sarlatánnak titulálták és elvesztette praktizálási jogát, hogy a hatalmas gyógyszercégek, melyek rák elleni szereket gyártanak, ne menjenek csődbe).
    1997-ben letartóztatták illegális konzultáció miatt, mert nem volt praktizálási joga, azonban a bíró azt vette észre, hogy dr. Hamer 6500 végstádiumú betege közül 6000 még mindig életben van, amely arány pont az ellentettje a hagyományos kezelés esetén.

      Az új medicina a rák vas szabályából indul ki

    Vas szabály: mindegyik rák, illetve súlyos betegség egy bizonyos konfliktushoz vagy emocionális sokkhoz vezethető vissza (DHS – Dirk Hamer szindróma, fia után elnevezve), mely először az egyént mentálisan betegíti meg, mikor agyi elváltozások alakulnak ki, majd szervi manifesztációi lesznek.
    Ehhez a szabályhoz tartozik még két alapvető következtetés:
    • az érzelmi sokk különböző típusai az agy különböző területein okoznak elváltozásokat. Az a zóna, melyben megjelennek ezek a körkörös elváltozások meghatározzák a szervet, melyet érinteni fog.
    • minél hosszabb ideig fennáll a konfliktus, annál súlyosabb elváltozást okoz a szerv szintjén.
    Ezeket a következtetéseket dr. Hamer állat, majd emberkísérletekkel bizonyította. Az állatok esetében is kialakul valamilyen betegség a súlyos érzelmi sokk hatására.

      A betegségek eredete az agyban található

    Dr. Hamer megállapította, hogy „minden betegséget egy érzelmi sokk okoz (DHS), mely az egyént felkészületlenül éri".
    Pszichológiailag: a DHS egy személyes esemény, saját élettapasztalataink által meghatározva és befolyásolva, kiszolgáltatottságunk, személyes felfogásunk, értékeink és személyes meggyőződésünk által. Mindezek mellett a DHS nem csak egy érzelmi konfliktus, hanem biológiai is, melyet személyes fejlődésünk tükrében kell vizsgálni.
    Az állatok esetében biológiai sokkot okoz a fészek vagy terület hirtelen elvesztése, fiókák, kölykök elvesztése, nem várt fenyegetés, éhezés vagy halálos fenyegetés.
    Egy férfi esetében konfliktuális sokkot jelent a „terület elvesztése", mely az otthon vagy munkahely elvesztése által nyilvánul meg. A nők esetében aggodalom valamely családtag iránt, előre nem látott válás, sürgős kórházi ellátás válthat ki ilyen eseményt. Gyerekeknél a szülő, az anya visszatérése a munkába illetve egy válás súlyos érzelmi sokkot okozhat.
    Több ezer tomográfia vizsgálatával dr. Hamer rájött, hogy egy DHS az agy egy specifikus, jól meghatározott területét érinti, mely körkörös elváltozásként jelenik meg a felvételen (1989-ben a Siemens igazolta, hogy nem technikai hiba okozza a köröket).
    A történés után az agysejtek továbbítják a sokk impulzusait a megfelelő szerv fele, ami jellegzetes elváltozással reagál erre. Ennek az az oka, hogy agyunk úgy fejlődött, hogy azonnal reagálni tudjon a hirtelen fellépő konfliktusokra és veszélyekre.
    Míg a kisagyunk és a mandulamag területe az alapvető dolgokra van programozva, mint légzés, táplálkozás és fajfenntartás, addig a nagyagy bonyolultabb funkciók ellátására képes, mint területi, szétválasztási, identitásbeli konfliktusok illetve önértékelés, önbizalom és önbecsülés.
    Dr. Hamer kutatásai szoros összefüggésben állnak az egyedfejlődéssel vagy embriológiával, mert attól függetlenül, hogy egy szerv miként válaszol a konfliktusra (daganatképződéssel, szöveti elváltozással vagy funkció zavarral), mindezt a csíraréteg, melyből a szerv és agyszövet alakul ki, határozza meg.
    A GNM (Ortogenetikai tumor rendszer) azt mutatja, hogy az endodermális ősagy vagy a mesodermális ősagy által szabályozott szervekben, mint tüdő, máj, vastagbél, prosztata, méh, bőr és függelékei, mellhártya, hashártya, szívburok, emlőmirigyek azonnal sejtburjánzás alakul ki, mihelyt a megfelelő konfliktus létrejön az agy adott területén. Ezen szervek daganatai a konfliktus aktív fázisa alatt is proliferálnak, vagyis burjánzanak (DHS miatt).

      Példák:

    Tüdőrák
    A tüdőrák kialakulásához egy „halálfélelem" típusú konfliktust kötnek, mivel a halál pánik megbénítja a tüdőt. A sokkal egyidőben a tüdőszövet alveoláris sejtjei elkezdenek burjánzani és daganatos elváltozást hoznak létre.
    A hagyományos véleménnyel ellentétben a sejtburjánzás nem ok nélkül történik, ugyanis ez által megnő a tüdő kapacitása így nő a túlélés esélye.
    Dr. Hamer vizsgálatai alapján minden egyes betegnél megfigyelhető volt az agy adott területén a körkörös elváltozás. Minden betegnél a kórelőzményben szerepelt halálfélelem, melyet a daganat biztos diagnózisa váltott ki, a daganatot pedig egy a halálos ítélettől való félelem okozta.
    Mellrák
    A mellrákot az anya-gyermek típusú illetve a partner-konfliktussal hozták összefüggésbe. Ez a fajta összetűzés mindig az agy tejtermeléséért felelős részén okoz elváltozást. Az anya-gyerek konfliktus létrejön, ha az anya túl sokat aggodalmaskodik gyereke iránt, vagy azt súlyos betegség miatt kórházba szállítják. Ezen idő alatt a tejtermelő sejtek kezdenek el burjánzani tumort hozva létre. Ennek oka, hogy nagy mennyiségű tejet tudjon az anya termelni, amivel segítheti gyereke gyógyulását.

      Mi történik az újagy által vezérelt szervekkel?

    Míg az ősagy a sokk aktív fázisa alatt okoz daganatos elváltozást, addig az új agykéreg ellenkezőleg. Ezen területben létrejött elváltozások degenerációval járnak a megfelelő szervek szintjén (petefészek, herék, csontok, nyirokcsomók, a bőr, méhnyak-nyálkahártya, hörgők, koszorúér).
    A petefészkek vagy herék nekrózisa, osteoporosis, csontrák, gyomorfekély csak akkor alakul ki, ha egy személy érzelmi stressz helyzetben található, ami a sokk-konfliktus helyzethez hasonló.
    Vegyük a mell tejcsatornáit példának. Ezek sokkal később fejlődnek ki, mint maga a mellszövet, mert az agy egy magasabb szintje irányítja fejlődését. Az a konfliktus, ami e szerv elváltozását okozza nem más, mint egy elválasztásos konfliktus, mikor a gyereket vagy a párját elválasztják az illető nőtől. Az állatvilágban akkor alakul ki ilyen betegség, mikor az anya kölyke elveszik vagy megölik. Természetes reflexként a tejcsatornák kifekélyesednek. Ennek oka, hogy nőjön a tejcsatornák átmérője, ami könnyebbé teszi azok ürülését.

      Megbetegedés fázisa (konfliktus) és gyógyulás fázisa (posztkonfliktus)

    Ahogy minden konfliktusra van megoldás úgy a betegségekre is van – állítja dr. Hamer.
    Az első fázisban, az aktív konfliktus ideje alatt, az egész szervezet azzal van elfoglalva, hogy szembenézzen az adott helyzettel. Ez fizikai szinten a sejtek elváltozásával, az autonóm vegetatív idegrendszer túlzott ingerlésével jár.
    Átlépve a stressz-fázisba az elme teljesen el van foglalva a konfliktus tartalmával. Az alvászavar, étvágy hiánya jellegzetes tünetek lehetnek.
    Az aktív fázist hideg fázisnak is hívják, mert a stressz ideje alatt az erek összehúzódnak és hideg végtagok, hideg verejtékezés figyelhető meg. Az egész jelenség intenzitása a sokk intenzitásától függ. Ha egy egyén túl hosszú ideig van ebben az állapotban, halálos következményekkel járhat.
    Dr. Hamer bebizonyította, hogy a szervezet magába a rákba nem képes belehalni. A szervezet elpusztulhat a tumor által okozott szövődményekbe, egy életfontosságú szerv leállása miatt, de magába a rákos sejtekbe nem.
    Ha valaki meghal az aktív fázis ideje alatt, akkor azt általában a hatalmas energia veszteség, súlyvesztés, alvászavar, mentális és szellemi kimerülés okozza.
    A legtöbb alkalommal a legnagyobb problémát a negatív diagnózis vagy prognózis érzelmi pusztító hatása jelenti („még hat hónapja van hátra"). A beteget és hozzátartozóit a kétségbeesésbe kergetik az ehhez hasonló kijelentésekkel, melynek egyenes következménye lesz a beteg általános állapotának romlása, amire a hagyományos kezelés nem hat, csak súlyosbítja azt, majd bekövetkezik a halál.
    Amennyiben a beteg nem kapott semmilyen kezelést (kemoterápia vagy sugárterápia), akkor a GNM-nek a sikeressége eléri a 95-98%-ot, ami egyszerűen lenyűgöző. Mindezen statisztikai eredményeket hivatalos szervek közöltek dr. Hamer adatai alapján.
    Dr. Ulrich Abel epidemiológus és biostatisztikus véleménye szerint elkeserítő az eredménytelensége a kemoterápiáknak. Semmilyen statisztikai bizonyíték nincs arra, hogy a végstádiumú betegek esetében, kiket már műteni sem lehet, bármennyivel meghosszabbítaná azok életét. A rosszindulatú daganatos elváltozások kemoterápiája, mikor már műtét nem lehetséges, ami a daganatok 80%-át teszi ki, tudományos kátyú.

      A test önmagát gyógyítja

    A konfliktus rendezése a biológiai program második fázisát jelenti. A javító mechanizmusokat a vegetatív idegrendszer segíti. A lábadozás fázisában visszajön az étvágy, azonban valószínű a gyengeség oly mértékű jelenléte, hogy a betege alig képes lábra állni. A pihenés és a megfelelő tápanyag bevitel elengedhetetlen a felépüléshez. A második fázist meleg fázisnak is nevezik, az erek kitágulnak és a végtagok újra melegek lesznek.
    A konfliktus egyidejű rendezésével a szervekben változás figyelhető meg, leáll a sejtburjánzás és a sejtelhalás illetve elkezdődnek a specifikus javítási folyamatok.
    A gyógyulás egyéb tünetei lehetnek: túlérzékenység, viszketés, görcsök és gyulladás. Betegségek, melyek a gyógyulási fázisban jelenhetnek meg: különböző bőrproblémák, aranyér, gégegyulladás, hörgőgyulladás, ízületi gyulladás, érelmeszesedés, a vese és a húgyhólyag rendellenességei, bizonyos májbetegségek és fertőzések.
    A GNM szerint is kétféle daganatot különítenek el, azonban nem az alapján, hogy az rossz- vagy jóindulatú. Vannak tumorok, melyek a konfliktus aktív fázisában (tüdő, vastagbél, máj, méh, prosztata daganatok, stb.) mások a gyógyulási fázisban jelennek meg.

      A gyógyulás alapelvei:

    Először is a beteg a maga ura. Ura betegségének, nem kell bízzon semmilyen más gyógymódba, csak a saját szervezetében.
    A betegnek dolgoznia kell, hogy megértse betegségének okát.
    A beteg együtt kell működjön az orvossal, hogy kidolgozhassanak egy olyan programot, ami által a konfliktus megoldódik mentálisan és gyakorlati szinten is.

      Megjegyzés:

    Dr. Hamer bármely érzelmi konfliktus empirikus megoldására teszi a hangsúlyt, azonban hatásos lehet még a pszichoterápia, hipno – illetve regressziós terápia.
    A ráktól vagy haláltól való félelem más konfliktusokat szülhet, a meglévők mellé. Fontos, hogy a beteg teljesen elutasítsa az ehhez hasonló gondolatokat a gyógyulás érdekében.
    Egy egészséges ember, aki jól táplált, rendszeresen pihen és mozog, sokkal könnyebben tud szembe nézni az ehhez hasonló konfliktusokkal, illetve kevesebb éri őt.
    Az anyagi biztonságban levő embereknek sokkal kisebb az esélye, hogy megbetegedjenek, ellentétben a rossz anyagi körülmények közt élőkkel.
    A terhes nők daganatos elváltozásai nyomtalanul gyógyulnak a terhesség harmadik hónapjától kezdődően, mivel a terhesség prioritást élvez, állítja dr. Hamer.






Halálosztó levesek, avagy mi fán teremnek az E-számok?



Írta:  Tóth Gábor


    Hisztéria ide, hisztéria oda, az E-fedőnevű adalékokkal valami baj lehet...

      Nincs is jobb egy kiadós zacskós levesnél!

    Pár perc munka, és asztalodon gőzölög a gulyás, még egy reklámblokknyi idő és tálalhatod a nagyi-féle(?) császármorzsát is. A csodát egy Maggi nevű kémikusnak köszönhetjük, aki 1862-ben először kevert laboratóriumában instant ebédet. A háziasszonyok felszabadítójának útját Knorr és Oetker is követte, akik szintén azon dolgoztak, hogy a robotoló munkásokat minél hamarabb elkészíthető étkekkel laktassák jól. Ők az adalékok atyjai, ők állítottak elő először olyan ízeket, amelyek nem a természetesre hajaznak.
    A francia hagymaleves és szaporodási nehézségek
    Hisztéria ide, hisztéria oda, az E-fedőnevű adalékokkal valami baj lehet. Lépten-nyomon hol rákról, hol csak allergiáról suttognak. Táblázatok járnak kézről a kézre, amelyek egyes anyagoktól óva intenek, másokat pedig engedélyeznek. Hol az igazság? Táblázat nélkül már egy lépést sem teszel, tudatos fogyasztóként a hipermarket-béli túráidat E-böngészéssel egészíted ki. Magadat és családodat krémlevesek, csokoládék, pudingok és mélyfagyasztott pizzák összetételének felolvasásával sokkolod. A spájzban porosodó francia krémlevesben egy tömeggyilkost látsz, olvasod, van benne ízfokozó: E601, azaz nátrium-glutamát, ami érzékeny embereknél "kínai étterem szindrómát" válthat ki. Az egzotikus étek embernél halántéktájú nyomást, hát és fejfájást, a patkányoknál szaporodási nehézségeket és tanulási zavarokat okozhat. Aztán van még benne E500, azaz valamilyen savanyúság-szabályozó anyag, és E150d, ami állatkísérleteknél nagyobb adagban görcsöket váltott ki, és csökkentette a fehér vérsejtek számát.
    Na jó étvágyat!
    Ma egy frissdiplomás élelmiszeripari mérnöknek a legnagyobb profitot az adalékanyag-gyártás hozhatja. E mellett óriási versenyhelyzet van, így az előállítók az E-kről maguk is feketelistákat terjesztenek, melyben persze a konkurens műanyag-gyár terméke a káros, a saját pedig mindig ártalmatlan. Mivel az adalékok állatokon tesztelt anyagok, egyébként sem garantálja semmi, hogy ha a patkány sem allergiát, sem rákot nem kapott tőlük, az emberre is ártalmatlanok. Az sem tudható, hogy kémiailag hogyan érzik magukat a többi E társaságában, vagy hogyan viselkednek a mikrohullámú sütőben, miként bírják a főzést, a sütést. Ha bizonyíthatóan károsak, akkor sem biztos, hogy mi, fogyasztók értesülünk róla: az 50-es évek nagy botrányát robbantotta ki a "vajsárga" nevű színezék, amiről már a '30-as években tudott volt, hogy lerakódva, felhalmozódva rákkeltő, mégis majd húsz évig belekeverték a margarinba.
    Az aromásított ételek torzítják ízlést
    Mivel az élelmiszer állagát, színét, ízét és illatát laboratóriumok boszorkánykonyháiban keverik, az ételek természetes állapotát egyre kevésbé értékeled. (Bizonyított, hogy a mai tizenévesek ízlelése átalakult, a hagyományos ételek aromáját gyengének érzik.) Könnyen túleheted magad belőlük, természetes anyagok híján szervezeted pedig tovább éhezik. Bár tized, néha csak tízezred milligrammnyi mennyiségben használják őket, veszélyük az, hogy felhalmozódnak. Ha elérik a szervezetben a kritikus szintet, egészségkárosodást okoznak. Ezért nincs is értelme pontos határértéküket megállapítani.
    Egyelőre a magyar élelmiszer-biztonsági és fogyasztóvédelmi szabályok sokkal szigorúbbak, mint a nyugat-európaiak. Míg itthon nagyjából háromszáz engedélyezett adalékanyag van, az EU-ban mintegy kétszer ennyi. A hazai előírások ellenére azonban ezek egy része, import termékekben jelen van a hazai piacon.
    Lassú hatású patkányméregként is bevethető
    Bár az ételt megfesteni nem szükségszerű, - e miatt például Svédországban a színezékek (E100-200) jelentős része tiltott - nálunk viszonylag széles a skála. A többség lassan ölő patkányméregként is bevethető: a kísérletekben a barna (E154) nemcsak májukat és szívüket károsította, hanem egyidejűleg valamennyi szervük elszíneződött tőle. A hazánkban forgalomban lévő cukormázas marcipán-por tartazinját (E102) az EU számos országa betiltotta, hiszen bizonyíthatóan allergén anyag. Ebben a készítményben még "narancssárga S"-re (E110) is bukkanhatunk, ami szintén allergiát válthat ki.
    A tartósítószerekkel (E200-300) dúsított ételek fogyasztása sem életbiztosítás. Az előrecsomagolt füstölt sonka nátrium-nitritjéről (E250) és a májasok nitrites-pácsójáról is köztudott, hogy rákkeltő, meggátolja a vörösvérsejtek oxigénfelvételét, ami kékbetegséget is okozhat. (Állítólag a pácok nitrát-tartalma tízszerese az ivóvízben engedélyezettnek.) A főként fehér borok, pezsgők, szárított gyümölcsök, lekvárok tartósításához használt kén-dioxid és kénessav sói (szulfitok) is kiszámíthatatlan reakciókat okozhatnak: rosszullétet, fejfájást, hasmenést, esetleg anyagcsere és idegrendszeri zavart.
    Stabilizátorok és sűrítőanyagok
    A félkész, instant porok kedvelt anyaga az emulgeálószer. Olyan varázspor, ami lehetővé teszi, hogy az amúgy nem vegyíthető (víz és zsír) anyagokat összekeverjék és állagukat stabilizálják. Általuk a kenyér puhább, a kalács omlósabb, a krém pépesebb. Hatásuk nem ismert, azonban egyesek a bélbetegségek és allergiák egyik kulcsszereplőjének tartják. A sűrítőanyagok közt olyan extrákra is bukkanhatunk, mint a gyöngyzuzmó (E407), ami állatokban fekélyt okozhat, vagy a tragantmézga (E413), ami egy ázsiai növény gumiváladéka.
    Egyes burgonyatermékekben, pékárukban, üdítőkben, fagylaltokban, kenhető sajtokban is fellelhető savanyúságot szabályozó szerek (E500-600) némelyikét hiperaktivitás okozásával és kalcium-elvonással vádolják.
    Pálinka-aroma, mint rovarölő
    A természetes aroma különleges varázsszó, mindenképpen valami természetes anyag nedveiből előállított ízre kell gondolnunk - de tudnunk kell, semmi köze az eredeti gyümölcshöz. Előállíthatják fűrészporból (egy ausztrál fafajból készül például az eper), gombából (kókuszaroma) és baktériumból. Egy pálinka-fajta ízesítése például a kvasziin fa keserítő-anyagából van, amit a bennszülöttek rovarölő-szerként is használnak.
    A természet-azonos ízesítők vegyi úton előállított anyagok, amelyek kémiai összetétele megegyezik a természetes ízanyagokéval. Ennek ellenére tudott, hogy felszívódásuk, hatásuk más, mint eredeti társaiké. Arról talán mindenki hallott már, hogy a C-vitamin is másképp szívódik fel, ha tablettaként vesszük be.
    Az E-kódok sorát még a csomagolást segítő és lesülést gátló anyagok is gazdagítják, amit lisztekhez, cukorkákhoz kevernek. Közülük egy csoport a gyakran műanyagokkal vegyített mikrokristályos viasz, ami nem más, mint egy, a kenőolaj-gyártás során keletkezett melléktermék.
    Spermaölő, hízlaló light-ok?
    A diabetikus étkekben használt édesítőszerek (E-kilencszázasok) a híreszteléssel ellentétben nem mindig fogyasztanak, sőt. Egy nagyszabású kísérletben, ahol nyolcvanezer embert vizsgáltak, a mesterséges édesítőszerek nagyobb súlygyarapodást okoztak, mint a cukor. Tán nem véletlen, hogy a disznók takarmányába étvágynövelés céljából nem cukrot, hanem édesítőszereket kevernek. Ráadásul a szacharin (E954) állítólag hólyagrákot okozhat, a ciklamát (E952) pedig a herét és spermát károsíthatja.
    Jobb félni, mint megijedni!
    A szakemberek óvatosságra intenek. Mielőtt vásárolsz, mindig nézd meg a címke másik oldalát! Mit sóznak rád a gombás spagetti-szószban, vagy a diabetikus, tartósítószerrel megdobott fekete kenyérben. Még egy hasznos információ: az élelmiszerhez felhasznált anyagokat mennyiségi sorrendben tüntetik fel!
    A cikk Tóth Gábor élelmiszeripari mérnök Bibliaiskolák Közösségében elhangzott előadása alapján készült. 




Méz, almaecet, fokhagyma a tökéletes gyógyszer


Írta:  Zoli
    Egy egyszerű módszer, hogyan lehet megszelídíteni a fokhagymát, és csemegévé változtatni.
    Nyugodt szívvel állíthatom, a világ két legegészségesebb élelmiszere a méz és a fokhagyma. Az utóbbival sokaknak problémája van: túl erős az íze, túl erős a szaga, csíp. Hát igen, ezért hagyma. De egy egyszerű trükkel el lehet tüntetni a kellemetlen mellékhatásokat, és szinte csemegévé lehet változtatni a faramuci növényt.
    A mézes fokhagyma bármikor elkészíthető, de leginkább a nyár az ajánlott, amikor a méz és a fokhagyma is a legolcsóbb. A módszer egészen egyszerű.
    Meg kell pucolni a fokhagymát, beletuszkolni egy kisebb üvegbe a mézbe, lefedni az üveget, és berakni a kamrába. Ennyi.
    Hogy mi fog történni? Ha türelmesen várunk néhány hét alatt a fok-hagyma megsötétedik és megfesti a mézet is, amely egészen folyóssá válik az átalakulás során. Nem kell aggódni, nem romolhat meg, erre a méz és a fokhagyma is garancia. Végül a keveréknek körülbelül olyan sötét színe lesz, mint a kínai szójaszósznak, vagy a balzsamecetnek.
    Miért is jó ez? A méz és a fokhagyma előnyös tulajdonságairól oldalakat lehet írni. Erről a készítményről is elmondható mindez. Ami a fontos, a folyamat hatására a fokhagyma elveszti csípősségét, és erős illatát. Egyszerűen elrágható, mégsem lesz bűzös lehelet.
    Javasolt felhasználási mód? Betegség megelőzésére napi egy gerezd fokhagyma annyi mézzel, ami egy kiskanálon vele jön. Kellemes íze van, édes, némi fokhagyma aromával. Emellett főzéshez is felhasználható, összetörve megkenhetjük vele a grillezendő húsokat,gyümölcsös mártásokban húsételek kísérője lehet. De magában is megállja a helyét. A variációk száma végtelen
    *     *     *
    Köhögésre nagyszerűen bevált úgy a gyereknél, mint nálunk felnőtteknél a fokhagymalé. Ez úgy készül, hogy 2 gerezd fokhagymát apróra összevagdalunk, elkeverjük 3 evőkanál mézzel vagy gyümölcscukorral, és felöntjük 1/8 liter vízzel. Felforraljuk, és kb. 10 percig főzzük. Utána letakarva néhány órán át állni hagyjuk, majd leszűrjük. Ugyanez elkészíthető vöröshagymával is, a hatás gyors és tartós. A szirupból naponta egy-két teáskanállal adjunk a gyereknek.
    Aki nem bírja a fokhagyma ízét, az megpróbálkozhat a mézes retekkel is. Ehhez egy retket megreszelünk, levével együtt csészébe tesszük, és elkeverjük 3-4 evőkanál mézzel. Letakarva néhány órán át ezt is pihentetni kell, majd vászonkendőn átnyomkodjuk a levet. Naponta ebből is 1-2 teáskanállal ajánlott adni a gyerkőcnek.
    Köhögéses időszakban rendszeresen inni a kakukkfűteát, ami szintén nagyon jó köhögéscsillapító.
    *     *     *

      Mézes almaecetes fokhagyma 

    Nagy mennyiségû fokhagyma kerül kiáztatásra jó minõségû akácmézben és almaecetben
    Mézes almaecetes fokhagyma A fokhagyma immunerõsítõ és vértisztító hatását a méz és az almaecet tovább fokozza. Meghűléses megbetegedések és a legyengült szervezet megerõsítésére kiválóan alkalmas. Almaecet nélkül (a fokhagymásméz) húsok pácolásához is nagyszerűen felhasználható de pirítós kenyérre kenve is fenséges!

      Egyszerű napi energiaital elkészítése:

    Pucolj meg két (termetes) gerezd fokhagymát, reszeld le, vagy préseld össze, keverj hozzá két teáskanál (jó minőségű) almaecetet. Kevergesd, préselgesd néhány percig, és tegyél hozzá két teáskanál mézet. Ezt is jól keverd el, és öntsd fel két-három dl buborékmentes ásványvízzel. Az így készített (zavaros) italt óvataosan (!!) lassan kortyolgatva idd meg. Egyhuzamra lehajtani TILOS! Energetizáló, fáradtságűző, fogyasztó vitaminbomba. Fogyasztása éhgyomorra reggel a legjobb, felezve is hatásos (de nem helyettesíti a reggelit).

      Ha nem szeretnél naponta fokhagymát pucolni az alábbiakkal (kíméletesebb változat) ezt elkerülheted:

    Tedd a következőket turmixgépbe: 1 dl almaecet, 1 dl méz, 8-12 gerezd (méretfüggő) fokhagyma (darabolva). Keverjük össze a nagy sebességgel 1 percig. Öntsük a keveréket egy jól zárható üvegedénybe és hagyjuk a hűtőben öt napig.
    Az elixír szokásos napi adagja: kettő-négy teáskanálnyit tegyél egy pohár (min 2dl) szénsavmentes ásványvízbe vagy gyümölcslébe, (100%-os szőlő-vagy narancslé). A legjobb reggeli előtt negyed-órával fogyasztani. A hatóerő természetesen függ az összetevők származási állapotától. Minél jobban bio annál több az erő.
    Már a legrégebbi írásos emlékek is szólnak a fokhagymáról. Az egyiptomi piramisépítőknek fokhagymát, hagymát és retket osztogattak a fertőző betegségek megelőzésére. A római katonák étrendjéhez is hozzátartozott fokhagyma Már az ókorban 61-féle különféle betegség gyógyítására ajánlották.
    Magas a magnézium, B6 és C vitamin, triptofán, szelén, kalcium, foszfor, B1 vitamin tartalma. A fokhagymát világszerte termesztik és alkalmazzák. A fokhagyma a magyar konyha egyik legfontosabb fűszernövénye. Régóta ismert számos gyógyhatása, ezért nem csak ízesítésre használhatjuk.
    Tudományos kutatások alátámasztották, hogy a fokhagyma baktérium- és gombaölő hatású, hatékonyan bevethető tehát a candidiázis nevű gombás betegség ellen. Természetes "antibiotikumként" használható, főként a meghűléses betegségek esetén hatásos. Különösen jó antioxidáns, hiszen megköti a szabad gyököket, lelassítja az öregedési folyamatokat, erősíti az immunrendszert, rendszeresen fogyasztva pedig még a vérnyomást is csökkenti.

      A legendás fokhagymacsepp receptje

    A következőkben leírt fokhagymacseppkúra a szervezetben öt évig tartja meg hatását, tehát csak ezután szükséges megismételned.
    A fokhagymacsepp elkészítési módja:
    Darabolj össze 35 dkg megtisztított fokhagymát.
    Öntsd 3-4 dl 96%-os (Gyógyszertári) alkoholba.
    Az edényt jól zárd le, és érleld 10 napig.
    Vászonruhán keresztül szűrd át.
    Két nap után a táblázat szerint, fél deciliter tejbe csepegtetve, étkezés előtt fogyaszd reggel, délben, este (teába, ásványvízbe, bármilyen langyos ételbe keverve is lehet).

      A részletek:

    Hozzávalók 35 dkg pucolt, darabolt fokhagyma kb. 4 dl 96 %-os alkohol. (A beszerzett fokhagyma állagától, nedvesség-tertalmától függően.)
    A megpucolt fokhagymát apróra vágjuk (foghagyma-nyomót ne használjunk!!), jól zárható (előzetesen ellenőrzendő!) befőttesüvegbe, (esetleg csatos üvegbe) rakjuk, ráöntjük az alkoholt, annyit, hogy az aprított fokhagymát teljesen ellepje, és bezárjuk. Néhányszor megrázogatjuk-megforgatjuk, hogy a buborékok kiszálljanak, és 10 napig sötét, hűvös helyen tartjuk. Naponta megforgatjuk, az utolsó 2 napon már nem mozgatjuk.
    A 10. nap végén az üveget kinyitjuk, a szájára 2 réteg gézt rögzítünk befőttes gumival. Fél literes üvegbe (amiben az alkoholt vettük a gyógyszertárban) akkora tölcsért teszünk, ami nagyobb, mint a befőttesüveg szája. Az alkoholos üveget, a tölcsért és a fokhagymát tartalmazó befőttesüveget úgy rakjuk össze, hogy szilárdan álljanak (pl. a sarokban).
    A befőttesüvegből a kivonatot a tölcsérbe öntjük, majd szájával lefelé a tölcsérben hagyjuk 1 ½ - 2 óráig, hogy a lé mind kicsöpögjön.A nyert kivonat mennyisége: 400 - 450 ml. Azonnal fogyasztható. Az előírt számú cseppeket ½ dl tejbe csepegtetjük, és étkezés előtt isszuk meg.

      Adagolás:

    Az eredeti recept szerint 0,5 dl tejbe kell a kivonatot csöpögtetni. Egy kardiológus főorvos szerint a tejet nem kedvelő (pl. mert egyeseknek hasmenést okoz, vagy akármilyen egyéb ok miatt) kúrázók kefírben vagy joghurtban vegyék be.
    Hogy ne használjunk fokhagymanyomót, azért jegyeztem meg, mert a kivonat gyakorlatilag kiszűrhetetlen lesz a zagyból, vagy csak igen kevés. És ekkor tényleg fel kell használni a szüredéket ételízesítéshez. A fenti recept szerint "kilúgozott" fokhagyma maradvány alkalmatlan ételízesítésre, mert minden íz- és hatóanyagot kiszedett belőle az alkohol.
    Napok
    Reggel
    Délben
    Este
    1
    1 csepp
    2 csepp
    3 csepp
    2
    4 csepp
    5 csepp
    6 csepp
    3
    7 csepp
    8 csepp
    9 csepp
    4
    10 csepp
    11 csepp
    12 csepp
    5
    13 csepp
    14 csepp
    15 csepp
    6
    15 csepp
    14 csepp
    13 csepp
    7
    12 csepp
    11 csepp
    10 csepp
    8
    9 csepp
    8 csepp
    7 csepp
    9
    6 csepp
    5 csepp
    4 csepp
    10
    3 csepp
    2 csepp
    1 csepp

      Eredete

    A fokhagymacsepp receptje kínai eredetű, 1971-ben talált rá egy UNESCO-expedíció, agyaglapokon, egy tibeti templom romjainál. Azóta sok nyelvre lefordították, és számon tartják a nagy hatású népi gyógyszerek között.

      A tapasztalat

    A tapasztalatok szerint számítani kell csekély illathatásra is. Érdemes tájékoztatni a környezetet a fokhagymakúráról, mivel néhány nap után (az intenzív szakaszban) közelről a bőrön keresztül is érezni lehet némi fokhagyma "illatot" amit nedvesítőkendőkkel, fertőtlenítő géllel közömbösíteni lehet. Mivel a méregtelenítés is beindul intenzíven, az első napokban kismértékü levertség érzése is jelentkezik.
    Attól nem kell tartanunk, hogy fokhagymaszagú lesz a leheletünk. A fogyasztás után igyunk meg egy pohár tejet (ha nem abba csepegtettük), vagy rágcsáljunk el pár szál borsmentát, petrezselymet vagy kakukkfüvet.
    Persze a fejedben a fokhagyma sem csinál rendet. Ugye tudod, hogy a gondolataid és az érzéseid alkotják, alakítják a sorsodat? Érezd jól magad a bőrödben, és naponta mond el az egészség imáját!

      Az almaecet

    Az almaecet és mézAz almaecet (lehetőleg bio) számos alkotóeleméről állnak rendelkezésünkre tudományos megfigyelések. A lényeg azonban az, hogy étrendünkben megfelelő, természetes módon keveredjenek az ásványi anyagok, nyomelemek, vitaminok és más tápanyagok. Minden tapasztalat azt mutatja, hogy almaecetben és a vele ízesített ételekben igazán optimális ez a keveredés. A méz és az almaecet ideális módon egészíti ki egymást. A méz elnyeli az ecet fanyar ízét, ráadásul vitaminokban, ásványi anyagokban, nyomelemekben, enzimekben és baktériumölő anyagokban gazdag.
    Az almaecet a testsúly szabályozására is kiválóan alkalmas, igaz hogy viszonylag lassan hoz eredményt túlsúly esetén, de az tartós marad ha a szabályokat betartjuk. Az almaecet hozzájárul a hatékony zsírégetési folyamatokhoz is.
    Az almaecet gyorsítja az anyagcserét, így a fogyáson kívül javítja mind a fizikai (vérkeringés, végtagok vérellátottsága), mind a szellemi állapotot (koncentráció, szellemi vitalitás).
    Serkenti az emésztést, és részt vesz a szervezet zsírbontó folyamataiban.
    Baktériumölő hatása tisztítja a szervezetet, amitől egészségesebb lesz a bőrünk, hajunk.
    Felélénkíti a sejtlégzést, és csökkenti az idő előtti öregedési tüneteket.
    Elpusztítja a bélfalon lévő baktériumokat, amelyek emésztési zavarokat, felfúvódást vagy székrekedést okozhatnak.
    Az almaecet számos hagyományos alkalmazási területén, mint az emésztési zavarok, megfázás, köhögés vagy kimerültség, éppoly hatásos a méz is. Mi sem kézenfekvőbb, mint összekeverni a kettőt.
    D. C. Jarvis, az almaecet-terápia szülőatyja a jó egészség és hosszú élet titkaként azt ajánlja, hogy igyunk mindennap ecetes vizet (egy pohár vízben keverjünk el két teáskanál almaecetet), és adjunk hozzá egy-két teáskanálnyi mézet is (ecet+méz - keverés - hígítás). Dr. Jarvis „valóban teljes értékű tápanyagként" igen nagyra értékeli a mézet, és kitűnő orvosságnak tartja olyan panaszokra, mint az álmatlanság, köhögés, égési sebek, légúti megbetegedések, homloküreg-gyulladás, szénanátha és izomgörcs.
    Nagyon sok esetben italként fogyasztjuk az almaecetet. Érezhető eredmények eléréséhez rendszeresen, legalább négy héten át kell inni az ecetes vizet. A kúraszerű alkalmazás pedig azt jelenti, hogy legalább hat-nyolc héten keresztül minden reggel, felkelés után megisszuk az alapreceptben leírt italt.
    Érdekes kérdés, hogy vajon az almaecet, melynek már a nevében is benne van, hogy ecet, vagyis csak savas lehet, valójában hogyan befolyásolja sav-bázis egyensúlyunkat, és milyen hatást vált ki az emésztést követően?
    Az almaecet - ahogy a citrom is - savas kémhatású. Fogyasztásuk mégis lúgosítja a szervezetet, mert a bennük lévő kémiai elemek segítik a lúgok termelődését, vagy másik oldalról nézve fokozzák a savak lebomlását. Fontos viszont, hogy az almaecetet éhgyomorra vagy üres gyomorra igyuk, hogy ne keveredjen más összetevőkkel, s így megtartsa lúgosító hatását.
    Nem kell sokat bíbelődni vele, és hamarosan talán nem is akarunk többé lemondani erről a frissítőről. Sőt legjobb, ha életünk végégig megtartjuk ezt a jó szokásunkat. Az almaecet előállítása Kémiailag az ecet esetsavból, aroma- és festékanyagokból álló vizes oldat, amely erjedési folyamat során természetes úton jön létre. Alapja az almamust, vagyis almalé, amelyben alkohol képződik.
    Minél magasabb az alma cukortartalma, annál nagyobb lesz a must alkoholtartalma, annál könnyebben képződik az esetsav. Legjobb, ha kisméretű jóízű almákat választunk. Ha csak hulladékból készül a must, gyengébb lesz a minősége. Hogyan válasszuk ki a jó almaecetet? Csak természetesen előállított, kissé zavaros almaecetet válasszunk. A tiszta ecet kevesebb értékes anyagot tartalmaz. Figyeljünk arra, hogy biotermesztésből származó almából készüljön, hogy minél kevesebb környezetszennyező anyagot tartalmazzon.
    Mit tartalmaz? Káliumot, nátriumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort, klórt, ként, rezet, vasat, szilíciumot, fluort. C-, E-, A-, B1-, B2-, B6-vitamint, béta-karotint, provitamint, P-vitamint. A tapasztalatok szerint az almaecet fogyasztása javítja az emlékezőtehetséget, növeli az összpontosító képességet, az erőnlétet, a kondíciót és minden olyan funkciót, amely a jó vérkeringéstől függ. Almaecettel a csontritkulás ellen Az almaecet citromsavat tartalmaz, amely könnyen emészthetővé teszi az a kalciumot, és jelentősen javítja a felszívódását. A többi élelmiszerben jelen lévő kalcium felszívódását is növeli, ha almaecetet adunk hozzájuk.
    Egy kevés almaecet egyébként a csontleves kalciumtartalmát is növeli. Az ecet ugyanis kivonja a csontokból a kalciumot. Már fél liter csontleveshez adott két evőkanálnyi almaecet is jelentősen növeli a leves kalciumtartalmát, mégpedig ha két órán át főzzük. Ezután már nem oldódik ki több kalcium a levescsontokból. Az anyagcsere serkentése Hans Adolf Krebs, aki 1953-ban Nobel-díjat kapott a citrátciklus felfedezéséért, felismerte, hogy anyagcserénk esetsav nélkül nem működne. Szinte minden anyagcsere-folyamatban – mint pl. a táplálék átalakítása a szervezete által felhasználható anyagokká – ecetsav jön létre köztes termékként.
    Az ecetsav közreműködése nélkül sem a zsírokat, sem a szénhidrátokat nem tudnánk megemészteni, tehát életképtelenek volnánk. Szervezetünknek napi mindegy 100 gramm ecetsavra van szüksége az összes anyagcsere-folyamathoz. Az ecet hozza csak igazán lendületbe az anyagcserénket. Rendszeres fogyasztása felgyorsítja az emésztést, elősegíti a táplálékkal felvett zsírsav felhasználását és szénhidrátokból való energia-kivonást.
    Légzési panaszok: Aki légzési problémákkal küzd vagy éjszakánként arra ébred, hogy nehezen kap levegőt, próbálja ki egyszer az almaecetes vizet mézzel. Nagyon apró kortyokban igyuk vagy kanalazzuk, hogy egy pohár elfogyasztása jó 30 percig tartson. A tapasztalatok szerint ez a módszer asztma esetén és segíthet, persze csak az orvosi kezelés kiegészítőjeként. Felfúvódás Itt is segít az ital. Aki gyakran szenved felfúvódástól, evés előtt öt perccel igya meg a keveréket – tartson egy darabig minden kortyot a szájában, mielőtt lenyeli.

      A csodálatos méz

     ideális páros. Minden élő szervezetnek elengedhetetlenül szüksége van az úgynevezett nyomelemekre és ásványi anyagokra. A mézben minden megvan, amire az embernek szüksége van. Közel 80 százalékban szőlő -és gyümölcscukrot, 17 százalékban vizet, s csak néhány százalékban tartalmaz szaharózt. Ennek következtében rendkívül gyorsan, közvetlenül a bélből szívódik fel. Energiatartalma kicsit alacsonyabb, mint a cukoré: 1 gramm méz 3 kcal energiát jelent.
    A virágméz 36 százalékban tartalmaz szőlőcukrot (glükózt) és 39,7 százalékban gyümölcscukrot (fruktózt), viszont az erdei méz hat különböző cukrot tartalmaz, és ezenkívül még hét bizonytalan eredetű cukorfélét.
    A cukor közül a szőlőcukor a legértékesebb, mert a szervezetben közvetlenül gyorsan felszívódik. Nagyon jó hatással van a szívizom működésére, a májra, ahol állati eredetű keményítő (lukogének) formájában rakódik le és serkenti az ellen- mérgek termelését, amelyekkel a máj semlegesíti a szervezetbe került káros vagy mérgező anyagokat.
    Változatos mennyiségben sok vitamint is tartalmaz: a B vitaminok mindegyikét, elegendő K vitamint (vérzés elállító), valamivel kevesebb C vitamint, tovább olyan fontos anyagokat, mint amilyen pl. a PP faktor (értágító, javítja a szövetek oxigén- ellátását). Kalóriaérték, tápanyagok szempontjából a méz több mint 70, az ember számára fontos anyagot tartalmaz.

      A méz természetes gyógyszer

    A méz és más méhészeti termékek egyaránt kiváló erősítő, frissítő szerek. A legösszetettebb élelmiszerek közé tartoznak, mert a nagy tömegű cukor mellett rendkívül sokféle ásványi anyagot, vitamint, valamint ferment-és hormonanyagokat is tartalmaz. Segítségükkel megelőzhetők a betegségek illetve a betegség esetén segítik, gyorsítják a lábadozást, a szellemi-fizikai energiák visszanyerését, a felépülést, gyógyulást.
    A méz kb. 190 tápanyagot tartalmaz: többek között 19 aminosavat, 33 ásványi anyagot, 11 vitamint, enzimeket, szőlő- és gyümölcscukrot, amely molekulaszerkezetének minden átalakítása nélkül beépíthető a szervezetbe. Kalória értéke rendkívül nagy. Megtalálhatók benne a szervezet számára nélkülözhetetlen nyomelemek: kalcium, foszfor, magnézium, klór, nátrium, kén, jód, vas, kobalt, réz, cink, kadmium, mangán, aluminium, stb. amelyek igen fontos szerepet játszanak az életfolyamatokban. A legtöbb vitamin a mézben fordul elő: B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B12-, C-, A-, E- vitaminok különböző arányban találhatók meg benne.
    A méz enzimeket is tartalmaz, amelyek a sejtanyagcsere katalizátoraként elősegítik a szervezetben végbemenő vegyi átalakulásokat. Ilyen enzimek pl. a kataláz, diasztáz, invertáz, lipáz, peroxidáz. Tartalmaz még fehérjéket és aminosavakat is. Rendkívül fontos a méz fertotlenítő baktériumölő hatása is. A mézben levő szőlőcukor (glukóz) szervezetünk számára a legfontosabb cukorféleség, amely csak a gyümölcsökben és a mézben fordul elő szabadon. A mézben lévő hormonok óvják a vesét és a májat. A legújabb kutatások szerint vérnyomáscsökkentő hatásuk is van. A méznek sebek, gyulladások gyógyításakor tapasztalt baktériumölő hatását már ősidők óta ismerik. Számos veszedelmes baktériumra megsemmisítőleg hat.
    A méz hatására a sejtek jobban használják fel az oxigént, miáltal jelentősen növelhető a teljesítőképességünk. Ez a magyarázata, hogy például a sportolók miért fogyasztják rendszeresen a versenyek előtt. A közmondás szerint egy kaptár tíz orvossal felér, ami arra utal, hogy a cukorbetegség kivételével gyakorlatilag szinte minden betegség megelőzésére, kezelésére alkalmas.
    Azt mindenki tudja, hogy megfázáskor, köhögéskor mézet kell a teába tenni. De az már kevésbé közismert, hogy éppen ilyen gyógyító hatással van a felső légutak megbetegedéseire, a tüdő, a szív, a gyomor, a bél, a máj, a vese, az idegrendszer, a bőr megbetegedéseire és a legújabb tudományos és klinikai kutatások, tapasztalatok szerint a sugárártalomra is.
    A méz ezen kívül nyugtató hatású szer, és remek erősítőszer sápadt, vérszegény gyerekeknek, szoptató anyáknak, a csecsemőknek pedig tejjel vegyítve a legegészségesebb táplálék. Előfordulhat túl- érzékenység is a mézzel szemben, ilyenkor a mézet ételekbe, különböző élelmiszerekbe vegyítve kell fogyasztani.

      Íme, egy recept:

    Két teáskanál almaecetben ízlés szerint 1-2 teáskanál mézet keverjünk el és adjunk hozzá egy pohár (2-3 dl) tiszta (tisztított vagy ásványvíz) vizet és lassan kortyolgassuk el. A keveréket reggelente fogyasszuk, reggeli előtt. De lehet a további étkezésnél is fogyasztani egy-egy pohárral.
    Víz helyett paradicsom, zöldség vagy alma-lébe is keverhetjük az almaecetet vagy bármilyen más hideg italba. Ez az ital pompás erősítőszer. Almaecetes vízzel lehet gargarizálni vagy inhalálni, masszírozni, hajat öblíteni.
    Az almaecetes víz légzési problémákra is nagyon jó, kanalanként kortyolgassunk el egy pohárral belőle. Vagy egy gézdarabot mártsunk be almaecetbe és tekerjük a csuklónkon körbe.
    Méregtelenítő kúra vagy böjt kiegészítőjeként mindenképpen ajánlott a reggeli almaecetes-mézes víz. Az almaecet hatékonyan segíti a kiválasztó szervek munkáját.
    Ezen kívül felsorolok egy pár problémát, amire ez az italkeverék hasznos lehet:
    Felfúvódás, hólyaggyengeség, magas vérzsírtartalom, megfázás, hőemelkedés, kimerültség, lábgomba, ízületi fájdalmak, megdagadt lábak, aranyér, torokgyulladás, bőrkiütés, rekedtség, szénanátha, köhögés, fejfájás, rovarcsípés, izomgörcs, fáradt szemek, vádli-borogatás, izomhúzódás, orrvérzés, fülfájás, idegrángás, fülzúgás, reumatikus panaszok, köszvény, csuklás, szédülés, gyomorégés, égési sebek, túlsúly, emésztési zavarok, szemölcsök, fogak, fogíny-betegségek esetén.

     Készült a lenti források nyomán:
    http://egeszsegsuli.ewk.hu/almaecet-es-mez
    http://www.anyalettem.hu/gyogyfuvekbol-gyerekeknek--cikk
    http://egeszsegsuli.ewk.hu/fokhagyma-csepp
    http://egeszsegsuli.ewk.hu/almaecet-es-mez





Eltitkolt orvosság: az ezüstkolloid



Írta:  Internet

    Az ezüstkolloiddal számtalan betegséget lehet gyógyítani. Baktériumölő hatása nagyobb, mint bármely antibiotikumnak. A jó minőségű ezüstkolloid oldatnak nincsenek káros mellékhatásai! Más gyógyszerekkel nem lép kölcsönhatásba, hatásukat nem befolyásolja. Aranykolloiddal együtt tartósan fogyasztva támogatja és erősíti a szervezet természetes védekező rendszerét, javítja a közérzetet, fiatalon tartja a testet és a szellemet.

      ezustkolloid3Mi az ezüstkolloid?

    Az ezüstkolloid vöröses vagy átlátszó színű folyadék, létrehozásánál ionizált vízbe ezüst részecskéket - úgynevezett kolloidokat - kevernek. Az ezüst kristályos szerkezetű anyag, melyet jellemzően az emberi szervezet csak ilyen apró részecskékre bontva, tehát kolloid formában képes felhasználni. Baktérium-, vírus- illetve mikrobaölő hatása igen erős: a legtöbb antibiotikum féltucatnyi organizmust pusztít el, az ezüstkolloid azonban képes akár 650-et is.
    A megfelelő mennyiségű kolloid ezüst a szervezetünkben úgy viselkedik, mint egy második immunrendszer. Rendszeres fogyasztása esetén ugyanis a fehérvérsejtekkel és a nagy falósejtekkel kölcsönhatva aktiválja az immunrendszert, valamint elpusztítja mindazokat a mikroorganizmusokat, amelyek közvetlenül érintkeznek vele.
    Egyetlen ismert kórokozó organizmus sem képes megélni, ha az ezüstkolloid megfelelő mennyiségben jelen van a szervezetben.
    Fertőtlenítő és betegségmegelőző hatása mellett alkalmas konkrét betegségek gyógyítására is, illetve a gyógyulás elősegítésére. Ez a termék milliomodrésznyi, nagyon apró ezüstrészecskéket tartalmazó homogén oldat, amelyben az ezüst nagy tisztaságú vízben van eloszlatva.
    Nem tartalmaz stabilizátort, festéket, kötőanyagot vagy bármilyen más adalékot. Belsőleg vagy külsőleg egyaránt alkalmazható.
    Már az ókori görögök és rómaiak is ismerték és felhasználták az ezüst jótékony hatását: ezüst edényekben tartották italaikat, melyek így hosszabb ideig frissek maradtak. Az amerikai telepesek pedig megfigyelték, hogy a tej hosszú ideig nem savanyodik meg, ha egy ezüstdollárt tesznek bele. Az ezüst esszenciális nyomelem mind a növények és az állatok, mind az emberek számára.
    Az orvosi kutatások fényt derítettek az ezüst és a szervezetünket védő immunrendszer közötti szoros kapcsolatra. Dr. Gary Smith szerint a kolloid ezüst nélkülözhetetlen a szervezet védekezési rendszerében, az immunrendszer munkájának hanyatlása összefüggésbe hozható a test ezüsthiányával.
    Dr. Robert O. Becker vizsgálatai szerint az ezüst igen hatásos csontregeneráló is, törésnél 50%-al lerövidíti a gyógyulás idejét. Ezenkivül elősegíti a bőr és más finomszövetek újraképződését, ráadásul sterilen is tartja azokat. Ezen előnyös hatások miatt már 1930-ban vékony, baktériumölő ezüstfóliákat javasoltak sebkötöző anyagként, és használtak sikerrel. Napjainkban az USA sebészeti és égéskezelő klinikáinak 70%-ában alkalmaznak ezüstöt.
    Dr. Björn Nordenström, a svéd Karolinska Institute-nál ezüstkolloiddal kezelt rákbetegek gyógyulásáról számolt be. Állítja, hogy gyors gyógyulást eredményezett azoknál, akiket más orvosok reménytelennek tartottak. Nordenström professzor, és az osztrák dr. Rudolf Pekar nevéhez fûzõdik egyébként az ECT (Elektro-Cancer Treatment), ami egy igen hatásos rákterápia (kb 86%-os sikerrel)

      Miért szorul mindenki ezüstpótlásra?

    A műtrágyázáson alapuló nagyüzemi mezőgazdaságnak köszönhetően a termőtalaj nem tud folyamatosan regenerálódni, és ásványi anyag tartalma kimerül.
    Az 1992-es Earth Summit Report szerint az USA-ban a talaj ásványi anyag tartalma 100 év alatt 85%-al csökkent. Ennek következményeként az utóbbi évtizedekben a növények nyomelem- és vitamintartalma is nagymértékben lecsökkent. R. A. Kehoe mérései szerint 1940-ben a zöldségek, gyümölcsök átlagos ezüst tartalma még 50-100 mikrogramm volt, míg napjainkban ennek csak a töredéke. A nyomelemhiány a tápláléklánc útján az embernél is jelentkezik, ami megfelelő pótlás hiányában betegségek kialakulásához vezet.

      Milyen a jó minőségű ezüstkolloid?

    A házilag egyenárammal gyártott ezüstkolloid átlátszó vagy halványsárga színű, és csak jóindulattal nevezhető kolloidnak, mivel 85-90 %-ban pozitív töltésű ezüstionokat tartalmaz, és csak a fennmaradó hányad a fémrészecske.
    Jó minőségű, valódi ezüstkolloidot laboratóriumi háttérrel, speciális módszerekkel és nagyfrekvenciás váltóáramú elektromos berendezésekkel lehet előállítani. Az ilyen készítmény színe az ezüstkoncentrációtól függően élénksárga és sötétbarna között változhat, és zömmel 1-10 nanométer (a milliméter milliomod része!) közötti fémes állapotú ezüstrészecskéket tartalmaz, ezüstionokat nem vagy alig. Ez utóbbi készítmény biológiai aktivitása jóval nagyobb, mint a házilag előállított oldatoké, és mivel nem tartalmaz ezüst+ ionokat, nemkívánatos mellékhatásokat sem okoz.

      Hogyan hat?

    A vírusokban, baktériumokban, gombákban és parazitákban különböző enzimek segítik a kórokozók anyagcseréjét. Az ezüstkolloid ezeknek az enzimeknek gátolja az optimális működését, így okozva a kórokozó pusztulását, melyhez nagyjából hat percre van szüksége.
    A Science Digest magazin közlése szerint (1978 márciusi szám) a vizsgált kb. 650 féle mikroorganizmus közül az ezüstkolloid kémcsőben hat percen belül minden kórokozót elpusztít. Az ezüst a kórokozók pusztulását úgy idézi elő, hogy a baktériumokba, gombákba, parazitákba kerülve gátolja a tiolenzimek működését. Az ezüstkolloid fogyasztásának nincs mellékhatása. A vastagbélben lévő hasznos baktériumokat nem károsítja, mivel legkésőbb a vékonybélben felszívódik.
    A jó minőségű ezüstkolloid oldatnak nincsenek káros mellékhatásai!
    Más gyógyszerekkel nem lép kölcsönhatásba, hatásukat nem befolyásolja. Aranykolloiddal együtt tartósan fogyasztva támogatja és erősíti a szervezet természetes védekező rendszerét, javítja a közérzetet, fiatalon tartja a testet és a szellemet.
    Felnőtteknek a napi adagja 2x1 teáskanál, vagy megelőzés céljából 1 teáskanál. A gyorsabb felszívódás érdekében lenyelés előtt pár percig tartsuk a szánkban, öblögetve!

      Használata javasolt:

    Gyakorlatilag az összes testfelszínen lévő, illetve a test belsejében megbúvó fertőzéses betegségek, gyulladások esetén. Sikeresen alkalmazható torokgyulladás, nyelv-gyulladás, szájnyálkahártya gyulladás és –sérülés, fogínypanaszok, fogszuvasodás, légzőszervi és orrüregi fertőzések, influenza, szamárköhögés, tüdőgyulladás, fülgyulladás, szemgyulladás, kötőhártyagyulladás, gyomorfekély, bélpanaszok és candida fertőzés kezelésére. Rendszeres használatával megelőzhető többek között a láb, a köröm, a körömágy, a fül, a hónalj, a hüvely és egyéb testrészek gombásodása. A fejbőrbe maszírozva segít megszüntetni a korpásodást, és a fejbőr viszketését. Alkalmas a kiütések, pattanások, fekélyek, szemölcsök, ótvar, skarlát, bőrfarkas, ekcéma, herpesz, bőrrák és még számos bőrbetegség kezelésére. Hatásosnak bizonyult az AIDS, őzkullancs okozta Lyme-kór, agyhártyagyulladás, szifilisz, gonorrhoea, kolera, malária, lepra, bubópestis, vérélősködők, lépfene, rák, leukémia, nyirokérgyulladás, ízületi gyulladás esetében is. Az allergia és szénanátha esetén gyorsan megszünteti a megfázásos jellegű tüneteket, a szemviszketést percek alatt elmúlasztja. Felülfertőződés nélkül gyógyítja az égési sérüléseket, vágott sebeket, horzsolásokat. Napégésre fantasztikus!

      Néhány praktikus tanács:

    A torokgyulladás és egyéb szájban lévő gyulladás és –sérülés, a fogszuvasodás és a kellemetlen lehellet remekül kezelhető az ezüstkolloiddal történő többszöri gargarizálással és öblögetéssel.
    Sebre, horzsolásra ezüstkolloiddal átitatott kötszert vagy sebtapaszt téve a gyógyulási idő lerövidíthető. A nemi szervek gombás, bakteriális és egyéb fertőzése esetén célszerű a kolloidot húgycsőbe, hüvelybe, hólyagba fecskendezni és pár percig ott tartani. A lábszag, hónaljszag, valamint a bőr gombás fertőzése eredményesen kezelhető, ha rendszeresen bepermetezzük a problémás testrészeket. A szem gyulladása, viszketése esetén szemcseppként kell alkalmazni. Az immunrendszer erősítése, aktiválása céljából fogyasszuk a készítményt rendszeresen. A kívánt hatás elérése érdekében ügyeljünk arra, hogy megfelelő kontaktus legyen a kezelendő testfelszín és a kolloid oldat között. A kezelést érdemes többször megismételni, hogy az esetleg megbúvó gócokból ne következzen be visszafertőződés.

      A kertben:

    Jól használhatjuk az ezüstkolloidot a kertben is, mivel a növények bakteriális, gombás és vírusos betegségeit is lehet vele gyógyítani. A növények növekedésére is pozitívan hat. Egyszerűen permetezzük a levelekre és a talajra. Elpusztítja a nemkívánatos mikroorganizmusokat a virágföldben és az öntözőrendszerekben. Megszünteti a növényi rozsdát és penészt, valamint a fa korhadását. Keverjünk vágott virágok vizébe a hosszabb eltarthatóság érdekében.
    Ideális élelmiszertartósító. Gyümölcsöket, zöldségeket befújva az oldattal elkerülhető a rothadás és a penészedés. Az ezüst kiváló a hűtőszekrény szagtalanítására is.

      Háziállatok:

    A készítmény az állatgyógyászatban is használható, például égések, marások, harapások, gyulladások és fertőzések gyógyítására, valamint hatásos gyógyszere a kutyák parvo vírus fertőzésének.

      Mire jó?

    Használható a testfelszínen, külsőleg, belsőleg, gombás fertőzések, ekcéma és számtalan más fertőzés kezelésére.
    Egyes kutatók szerint második immunrendszerünket biztosíthatná, ezáltal megvédene a legtöbb kórokozóval szemben. Több amerikai példa szolgál pozitív eredményekkel az AIDS, a herpesz, a gombásodás, a Candida, a szifilisz esetében, sőt bizonyos esetekben a rák leküzdésében is hatásos lehet.

      Külsőleg milyen betegségekre használható?

    Pattanások, ótvar, skarlát
    Sok esetben a bőrrák kezelésében is nagyon hatékony
    Szemgyulladás, fülgyulladás, szájfertőzések
    Égés, fagyás, napégés
    Szemölcsök, herpesz

      Belsőleg milyen betegségekre használható?

    Szénanátha, allergia
    Tüdőgyulladás, megfázás, influenza
    Staphylococcusos és streptococcusos fertőzések
    Légzőszervi, orrüregi megbetegedések
    Vérpanaszok, leukémia, agyhártyagyulladás
    Gyomorfekély
    Lyme-kór, szifilisz
    Cukorbetegség
    Több esetben a HIV-vírussal szemben is hatékonynak bizonyult

      Milyen egyéb területeken alkalmazható?

    Horzsolásra
    Nyílt sebre
    Ekcémára
    Szúnyogcsípésre
    Illetve bármilyen gombás fertőzés esetén, például: körömágyi gomba, lábgomba, hüvelygomba

      Ha ennyire jó, akkor miért nem tudnak róla a betegek?

    Ennek oka, hogy senki nem szabadalmaztatta, és valószínű soha nem is fogja. Ugyanis egyik intézet sem szeretne előállni azzal, hogy új ellenszert talált a rák vagy az AIDS ellen. Ha ezt megtennék, akkor új hatóanyagnak kellene nevezni, ez pedig ahhoz vezetne, hogy bevonnának minden ezüstkolloidot tartalmazó szert azzal az indokkal, hogy mint minden új hatóanyagnak, ennek is be kell vizsgálni a hatásait. Ez pedig minden 1938 előtt is használt gyógyszer - melyek törvény szerint jelenleg megengedett minősítésűek - újraminősítéséhez vezetne. Arról nem is beszélve, hogy ez a bevizsgálás akár évtizedekig is eltartana, így addig a betegek nem jutnának hozzá az ezüstkolloidhoz.
    A másik fő oka a szer elhallgatásának az, hogy egyetlen gyógyszeripari cég sem szeretne csődbe menni. Képzeld csak el, hogy egy hatékony rák, vagy AIDS ellenes, vagy bármilyen vírusölő gyógyszer milyen profitoktól fosztaná meg a jelenlegi gyógyszergyártókat. Természeten az ezüstkolloid hatásának kutatása és orvosi bizonyítása nem tart még itt, de ki tudja, megfelelő körülmények között milyen valóban hatékony készítményeket lehetne belőle létrehozni.
    Miért nem kapsz elég felvilágosítást a legtöbb tájékoztatóból?
    Egyes cégek többször próbálkoztak az ezüstkolloid betiltásával, de szerencsére nem arattak teljes sikert. Azt azonban sikerült elérniük, 1999-ben az Egyesült Államok legnagyobb gyógyszerügyi hatósága közzétette azt a nyilatkozatot, miszerint az ezüsttartalmú készítmények nem egészségesek, sőt nagyobb mennyiség esetén használatuk nem biztonságos.
    Mára annyiban változott a helyzet, hogy bár még mindig senki nem bizonyította laboratóriumi körülmények között az ezüstkolloid hatását, mégis egyre többen használják sikerrel. Azt azonban ne felejtsd el, hogy a sok jó tapasztalat mellett nem árt elővigyázatosnak lenned. Ha használnád az ezüstkolloidot, előtte feltétlenül egyeztess a háziorvosoddal.

     Forrásmunkák:
    Dr. Hollán Zsuzsa (szerk.): Orvosi Lexikon, 245, 1967.
    Dr. Otto-Albrecht Neumüller: Römpp Vegyészeti Lexikon, Műszaki Könyvkiadó, 892, 1983.
    Dr. Knoll József (szerk.): Gyógyszertan 2, 678, 1995.
    „Silver, Our Mightiest Germ Fighter" Science Digest, 1978. március
    Dr. Paul Farber: The Micro Silver Bullet A Preliminary Scientifically Documented Answer to the Three Largest Epidemics in the World: Lyme Disease – Aids Virus – Yeast Infection – (and the Common Cold), 1997.
    Dr. Ronald J. Gibbs: Silver Colloids – Do They Work?, 1999.
    Dr. Robert O. Becker: The Promise of Electromedicine, the Perils of Electropollution, Cross Currents, 1991.
    „Colloidal Silver as a Remedy for AIDS" Provo Herald, 1992. febr. 13.
    www.purestcolloids.com/mesosilver.htm
    www.cancerochallergifonden.se/priset1998.html
    www.woundmanagement.net/history.html
    www.silver-colloids.com






Mérgező segédanyagok az influenza védőoltásban


Írta:  Demecs István


    Van egy iparág, ahol az ősz és a tél a meggazdagodás ideje. Ez a védőoltás ipar. Az előbb az egyik propagandarádióban nyilatkozott egy szakértő, aki biztosan tudja, hogy idén december elején érkezik meg az influenza (tán együtt vettek jegyet a Wizzair-nél?) és ezért a frissen elkészült védőoltásokat már a héten elkezdik kiszállítani a háziorvosokhoz.
    Az influenza védőoltások szükségtelenségéről már több alkalommal írtunk. Most azt szeretnénk megmutatni, a vírusból származó fehérjéken kívül milyen egyéb anyagok vannak az ampullában, amik nem mellesleg a teljes adag nagyobb részét teszik ki.
    Az elmúlt év volt az első, hogy úgy reklámozta a védőoltását a hazai gyártó, hogy nem tartalmaz higanyt. Miért? Korábban tartalmazott? Igen.

      Thimerosal (Tiomerzál)

    Azért kerül az injekcióba, mert kitűnő baktériumölő szer. Ha véletlenül a gyártás során baktérium szennyezné a vakcinát, ettől elpusztul. A higany megöli. Persze minden élő sejtet, de ettől még az oltóanyag biztonságos - legalábbis eddig úgy tudtuk. Elsőként az Egyesült Államokban tiltotta meg a használatát az FDA (az ottani gyógyszerhatóság) mert igazolni látszott, hogy az egekig emelkedett, autizmusban megbetegedett gyermekek arányát ez a csodaszer okozta.
    Az EU annak ellenére nem lépett a betiltás ügyében, hogy pár európai gyártó önként lemondott a használatáról, mert féltek az idegkárosító hatásától.

      Antibiotikumok

    A fenti higanytartalmú vegyületen kívül antibiotikumot is adnak a készítményhez, hogy megakadályozzák a baktériumok elszaporodását az injekción belül a vakcina előállítása és tárolása során.
    A felhasznált anyagok sora elég impozáns: Neomycin és/vagy polimixin B, a bárányhimlő vakcina, a DTPA IPV/hib kombinált védőoltások és a kanyaró-mumpsz-rubeola vírus elleni oltóanyag vannak elterjedten használatban. A gentamicint néhány gyártó influenza elleni vakcinák gyártásához használja.
    A probléma éppen az ezzel, mint az antibiotikumok eszetlen felhasználásával egyébként is: ok nélkül évente alkalmazva ellenálló szuper-baktériumok jönnek létre és éppen az antibiotikumok hatékonyságát csökkentik ezzel az adalékkal évről évre.

      Alumínium

    Különféle alumínium-sókat adnak a készítményhez, amit azzal indokol az ipar, hogy az alumínium gyorsabb immunválaszra készteti a szervezetünket, ezért kevesebb hatóanyagot kell bejuttatni.
    Az alumínium-hidroxid, alumínium foszfát és kálium-alumínium-szulfát (timsó) viszont nem előnyös élettanilag. Az idegrendszert károsítja és közismerten hozzájárul az időskori demencia és az Alzheimer kór kialakulásához.

      Formaldehid

    A tartósító szerek sora nem lenne teljes enélkül a csodaszer nélkül, aminek szagától romantikus emlékek idéződnek fel minden egyetemet végzett doktorban. Igen, ez pontosan az a szer, amiben a foszlásnak indult állati szöveteket mutogatta a biológiatanárunk évekkel ez előtt.
    Célja a védőoltásban ugyan az, mint mindegyik mérgező anyagé: megölni a szennyező anyagként belekerülő baktériumokat és semlegesíteni a toxinokat, amiket ezek előállítottak.

      Stabilizátorok

    Ezek köre is elég széles. Többféle cukor mellett a kínai büfék hírhedten rosszullétet okozó Nátrium-glutamát (MSG) nevű ízfokozója is használatban van. Közismerten idegkárosodást okoz még akkor is, ha valaki megeszi. Képzeljük el, ha egyenesen a véráramba fecskendezzük.
    A zselatin, a részlegesen hidrolizált kollagén (ezek általában szarvasmarha, illetve sertés származékok) szintén használatban vannak bizonyos védőoltásokban stabilizáló szerként.

      Készítsen magának védőoltást

    A fenti cuccok összekeveréséből és általában tojásfehérjén felnevelt vírusokból áll a védőoltásnak hívott keverék. Mivel ezek egy jobb háztartási boltban beszerezhetők, akár saját magának is keverhetne mindenki egy garantáltan hatékony és megfelelően mérgező kotyvalékot és várhatná, hogy egészséges legyen tőle, ha minden évben a karjába fecskendezi.
    De nem lesz tőle egészséges. Sőt: hajlamosabb lesz a betegségekre. Hogy miért pont a krónikus betegek és a 65 év felettiek számára adjuk ezt ingyen, nem is tudom. Talán erre ad magyarázatot egy múlt heti előadáson hallott adat.
    Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézetben voltam egy szakmai továbbképzésen, ahol az egyik előadó egy riasztó statisztikai adatot vetített ki. Míg 1950-ben 13 keresőképes ember jutott egy 65 év felettire, addig ez ma csupán 9. 
2050-re ez a szám 3,5-re csökken. A mainál is komolyabb gondot fog okozni rövidesen nem csak a nyugdíjuk, de a megnövekedett gyógykezelési költségeik biztosítása is.
    Ha most megkérdezném Misi barátomat biztosan huncutul mosolyogna és azt mondaná: szerinted véletlen, hogy mérgező anyagokat fecskendezünk beléjük ha kérik, akár ingyen is?
    Forrás: NewsMedical





Hogyan teszik tönkre az egészségünket?


Írta:  Natúr Hírek


    Az alábbi cikk tanulságos, ám egy lényeges dolgot hiányoltunk belőle. Ebben az aktuális és tényleg jelentős "Hogyan teszik tönkre az egészséget a hidrogénezett olajok és transzzsírok?" c. írásban nem esik szó arról, hogy az ipari módon előállított táplálékokban (mint a hidrogénezett olajok) a jobbra és balra forgató molekulák közel azonos arányban fordulnak elő. Azonban, a földi élőlények a baktériumtól az emberig, az életük fenntartásához kizárólag a balra forgató molekulákat (pl. L-Carnithin) képesek felhasználni. Az ipari "ételek" ezért sok, felhasználhatatlan anyagot jelentenek, és szervezetünk idő előtti elhasználódását, betegségeket idéznek elő.
    fornettiAz élelmiszer iparban a leggyakrabban figyelmen kívül hagyott "mérgek" a transzzsírok. Minden típusú ételben megtalálhatóak, kezdve a keksznél, a pékárukon keresztül egészen a gabonapelyhekig mindenben ott van. A hivatal pedig szándékosan nem hívja fel rá az emberek figyelmét, sőt engedélyezik, hogy a címkékre ráírják akár azt is, hogy "transzzsír mentes" (ezeket olyan trükkel engedélyezik, hogy amíg csak 0,5 gramm a transzzsírsavak mennyisége adagonként, addig lefelé kerekítik, így lehet nullát írni a címkékre).
    De mégis, mennyire károsak ezek a transzzsírok ? Nos, mi összegyűjtöttük azokat a fontos információkat, melyek segítenek megválaszolni ezt a kérdést. Olvasd el ezt, mielőtt még egyet harapnál a kekszedből, sütidből, vagy bármilyen pékárudból. Tartsd távol magadtól a transzzsírokat és máris sokkal egészségesebb és szellemileg éberebb lehetsz!

      A transzzsírok igazi veszélyei

    Az ismert márkájú margarinok közel negyede transzzsír. Az Egyesült Államokban hasábburgonyához és sült csirkéhez használt olaj közel 40%- a transzzsír, ez az arány pedig csak növekszik amikor az olajat hevíteni kezdjük. Egy átlagos amerikai majdnem 2,5 kg transzzsírt eszik meg évente. (Ez a két adat nagyjából Magyarországon is hasonló lehet, de az OÉTI nem foglalkozott még ezzel. A magyar élelmiszerbiztonsági hivatalok a vitaminok betiltásával vannak elfoglalva - szerk.)
    A transzzsírok károsítják az emberek egészségét. Összefüggésbe hozták a rák, a szívbetegségek és más degeneratív betegségek kialakulásával is. Mi a baj a transzzsírokkal? A transzzsírok a hidrogénezés során olyan mérgező anyagokat vesznek fel, amelyek rossz hatással vannak a sejtekre. Amikor a transzzsírok a szervezetünkbe kerülnek, roncsolják a sejtmembránokat. Innen pedig egyenes út vezet a vitamin és ásványi anyag hiányhoz.
    A transzzsírok annyira gyakoriak manapság az élelmiszerekben, hogy az átlagos fogyasztónak fogalma sincs arról, hogy mennyi kerülhet ezekből a szervezetébe. A transzzsírokban nincs koleszterin, ezért nincs nyomuk sem. A transzzsírok nagyon hasznosak az élelmiszeriparban, szinte bármit lehet velük helyettesíteni. Már vannak javaslatok arra, hogy hogyan lehetne ezekből kevesebbet használni. A pálmaolaj egy jó megoldás lehet.
    Nem mindig egyszerű megérteni egy ilyen kutatás lényegét, de itt a rövid válasz: ha el tudod kerülni a transzzsírokat akkor tedd meg. Ezek a zsírok csak kis részei lehetnek az ételeidnek. Ha lehetőséged van teljesen kihagyni, akkor megérné. Jelentős egészségügyi előnyökre tehetsz szert.

      Idézetek

    "Bár az Egyesült Államokban próbálják csökkenteni a transzzsírokat a margarinokban, de sajnos más élelmiszerekben továbbra is megtalálható, például a pékárukban és a gyorséttermi termékekben. Az átlagos amerikai ember 13,5 kg hasábburgonyát fogyaszt el évente. Ha fel is tüntetik a transzzsírokat, akkor is csak nagyon apró betűkkel a címke valamelyik eldugott kis részén. Tanulj meg olvasni és kerüld el a transzzsírokat. A növekvő lakossági tudatosság miatt a gyártók kénytelen csökkenteni a transzzsírokat."
    Life Extension szerkesztősége : Betegség megelőzés és kezelés
    "Döntő bizonyítékok vannak, amik egyértelműen kimutatják, hogy a transzzsírok okozhatnak rákot, szív- és érrendszeri betegségeket vagy cukorbetegséget. Ez esetben felmerül a kérdés, hogy az FDA milyen bizarr indoklással engedélyezhette, hogy transzzsírokat használjon fel az élelmiszeripar. Kapaszkodj meg: az FDA szerint elkerülhetetlen, hogy egy normális étrend során ne kerüljön a szervezetbe legalább egy kicsi transzzsír."
    Mike Adams : Figyelj az élelmiszerboltokra
    "Végül az FDA úgy döntött, hogy 2006-ra minden élelmiszer címkéjén fel kell tüntetni,hogy mennyi transzzsírt tartalmaz, ezzel lehetővé tenni a vásárlóknak, hogy maguk döntsék el, szeretnének-e olyan terméket venni, ami ezeket a kimondottan káros anyagokat tartalmazza. A transzzsírok gyakran megtalálhatók a félkész ételekben is. Olvassa el gondosan a címkéket, hogy elkerülhesse azokat a termékeket, amelyek ilyen anyagokat tartalmaznak. Ha az összetevők listáján megtalálja a hidrogénezett növényi ( vagy kukorica, szója, repce) olajat, az a termék tartalmaz transzzsírokat."
    Holly Lucille : Egy nő útmutatója az egészséges és biztonságos hormonokhoz
    "A hidrogénezés súlyos következményekkel jár, mert transzzsírok kreál. A transzzsírok olyan anyagok, amelyek elkészítésük során többször is telítetlen növényi olajokkal kezelnek, ezek szobahőmérsékleten akár szilárd halmazállapotúak lehetnek. Transzzsírokhoz sült ételek fogyasztása során is hozzájuthatunk, főként ha növényi olajat használunk, például :kukorica olajat, napraforgó olajat, sáfrány olajat, szója olajat, ezek mind károsak az egészségre. Tudjuk, hogy a transzzsírok növelik a koleszterint a vérben, viszont csökkentik a HDL koleszterint."
    Frank Lipman, Mollie Doyle : Kiégve: Ne érezd magad többé rosszul
    "Már több éve felmerült a gyanú, mely szerint a transzzsírok károsabbak, mint a telítettek és most úgy tűnik, hogy ez az elmélet beigazolódik, például a transzzsírok több eseteben okoznak szívbetegséget. Egy amerikai vizsgálat kimutatta, hogy a transzzsírok nem csak az LDL koleszterint ("rossz fiú") növelik, hanem csökkentik a HDL koleszterint ("jófiú"). A transzzsírokon kívül a természetes telített zsírok, például a vaj vagy a sajt növeli a HDL szintet, de sajnos növelik az LDL szintet is."
    Judith Wills : Az étel bibliája
    "Természetes előfordulása nagyon alacsony a hús- és tejtermékekben, de köszönhetően az amerikai étrendnek ez megváltozott. A transzzsírok károkat okoznak a telített zsírokkal együtt, de a telítetlenek kettős átokkal sújtanak, azontúl, hogy emelik az LDL szintet, csökkentik a HDL-t. Ez az egyik oka annak, hogy a kutatók, károsabbnak tartják a transzzsírokat, mint a telítetteket."
    Elaine Magee : Táplálékszinergia
    "A telített zsírok nagyban hozzájárulnak a koszorúerek szűküléséhez, vérrögök kialakulásához, ami akár szívrohamhoz vagy agyvérzéshez is vezethet. A transzzsírok csökkentik az HDL koleszterin szintjét és növelik az LDL koleszterin szintjét. Dr. Walter Willett, aki a Harvard közegészségügyi tanszék elnöke, azt állapította meg, hogy 30.000 korai szívbetegség miatti haláleset tudható be a transzzsírok fogyasztásának."
    Bottom Line Health : Az egészségügyi sorozat áttörései 2007.
    "2006-ban az FDA felvette a Táplálkozási Tényekre a transzzsírokat ( kapcsolhatóan a cukorbetegséghez és a szív- és érrendszeri betegséghez), amennyiben viszont egy termékben kevesebb, mint 0,5 gramm van, nem szükséges feltüntetni.Más szóval, ha a termék adagonként 0,49 gramm transzzsírt tartalmaz, akkor nem kell feltüntetni . Mi ebben a lényeg? Az emberek több gramm transzzsírt esznek meg, ha például kettőnél több adagot fogyasztanak el az adott termékből."
    Jack Challem : Cukorbetegség megelőzése
    "Rengeteg érdekes kutatás folyik a transzzsírokkal kapcsolatban, ezekből kiderül, hogy mennyi káros hatása van. Befolyásolja a koleszterin szintet, növeli triglicerideket, növeli a szívroham kockázatát. Kutatások szerint a transzzsírok növelik a koszorúér-betegség kockázatát."
    Gene A Spiller : A transzzsírok dilemmája és a pálmaolaj
    "A telített zsírokkal ellentétben, a transzzsírok csökkentik a HDL koleszterin szintet. A természetes zsírok jelenléte teljesen normális, ellentétben a transzzsírok fogyasztásával. A gyártók más módon is előállíthatnak transzzsírokat."
    Gene A Spiller : A transzzsírok dilemmája és a pálmaolaj
    "Egy másik meglepetés, a tehéntejben is találhatóak transzzsírok. A tehenek kérődző állatok, ami azt jelenti, hogy négy rekeszes gyomruk van, egy darabig rágja az ételt majd lenyeli aztán megint rágja, megint lenyeli. A baktériumok transzzsírokat termelnek, ami később tejzsírrá alakul át. A transzzsírok aránya változik, nyáron magasabb, mint télen. Az Egyesült Államokban 1900-as évek közepéig megháromszorozódott a transzzsírok fogyasztása, míg az 1960-as évek közepétől csökkent."
    Neal Barnard MD.: Egyél jól, Élj tovább
    "2003-ban az Tudományos Akadémia azt javasolta, hogy a transzzsírokat a lehető legkevesebbre csökkentsék az élelmiszerekben. Olyan alacsonynak tűnő mennyiség, mint napi 2-3 gramm transzzsír, növelheti a szívbetegségek kockázatát. Az ételek címkéin keresd azt az adatot, melyből kiderül, hogy mennyi hidrogénezett növényi olaj van benne. Ápolónők által készített felmérés szerint azok között a nők között akik rendszeresen fogyasztottak transzzsírokat 50%-kal növekedett a szívbetegség kockázata. 2003 júliusában az FDA elrendelte, hogy 2006-ra minden terméken fel kell tüntetni, azt hogy mennyi transzzsírt tartalmaz."
    Vincent Giampapa, Roland Pero, Marcia Zimerman : Öregedés elleni megoldás
    "A hidrogénezett olajok egyik fajtája a transzzsír. Már korábban is olvasható volt újságok címlapján : “Az orvosok szerint a margarin ugyanolyan rossz, mint a vaj” A többi hír szerint a transzzsírok, melyek megtalálhatók a margarinban nagyon magas koleszterin szintet csinálnak. Azok a fogyasztók akik komolyan vették a híreket elkezdték ellenőrizni a címkéket a margarinon és már élelmiszereken is. De egy szót sem találtak a transzzsírokról az összetevők listáján. Mi folyik itt?"
    Dr. Neal Barnard: Egyél jól, Élj tovább
    "A legkárosabb zsírok a hidrogénezett, transzzsírok. A transzzsírok egy kémiai folyamaton, úgynevezett hidrogénezésen mennek keresztül. A hidrogént a hozzáadott zsír teszi szilárdabbá. Transzzsírok nem találhatók a természetben. (Ismerős? Ez a különbség a szintetikus és a természetes hormonok között is). Az ipar szeret transzzsírokkal dolgozni, mivel a így nem mennek tönkre az ételek (úgy tűnik, a baktériumok sem tudnak mit kezdeni ezzel az anyaggal)."
    Phuli Cohan : A természetes hormon átalakítás
    "A legtöbb ember valamennyire tisztában van a transzzsírok veszélyeivel, mivel mostanában elég sok figyelmet kaptak a médiától. De azt kevesen tudják, hogy az összes hidrogénezett olaj transzzsír. Így néhányan hiába olvassák el a címkéket, mégis megveszik az ilyen termékeket."
    Mike Adams : Figyelj az élelmiszerboltokra
    "2006. január 1.-jétől már kötelező volt feltüntetni a transzzsírokat. 2003. júliusi szabály lépett három évvel később életbe, hiába voltak tisztában azzal, hogy mennyire károsak ezek a termékek a szervezetre. Az FDA becslései szerint, így hogy az emberek nagy része tisztában van a transzzsírok veszélyeivel 900.000.000$ és 1,8 milliárd $ között tudnak megtakarítani az orvosi költségeiken, az elvesztett termelékenységen, a fájdalomról és szenvedésről nem is beszélve."
    Mark Hyman : Ultra-metabolizmus : Egy egyszerű terv a fogyásra

    "Bármilyen zsírt veszünk, az úgynevezett szintetikus transzzsírok a legveszélyesebbek. Ezek az ember által, kémiai úton készített zsírok. Az élelmiszeripar célja az volt ezzel a szintetikus anyag létrehozásával, hogy ezek a zsírok ellenállnak az oxidációnak (nem avasodnak meg), így hosszú ideig, viszonylag jó állapotban eltarthatók. Ezek a transzzsírokból előállított margarinok ma már bármelyik szupermarket polcán megtalálhatók."
    Mark Hyman MD. : Megelőzés : Hat hetes terv ami egész életedre egészségessé tesz.
    "A részlegesen telített vagy részben hidrogénezett olaj szinte mindig tartalmaz transzzsírokat. Az élelmiszer feldolgozók nagy erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy minél kisebbre csökkentsék a margarinok transzzsír tartalmát. A legtöbb félkész étel vagy pékáru is tartalmaz részelegesen hidrogénezett olajokat. Ezek növelik a szívbetegség és a rák lehetőségét. Ezenkívül a transzzsírok zavarják az immunrendszer normális működését."
    Michael Janson MD.: A vitamin forradalma az egészségügyben
    "Szerencsére egyre több figyelmet fordítunk a transzzsírokra ezért egyre több “transzzsír mentes” vagy “nem-hidrogénezett” margarinok lesznek elérhetők. Javítják a címkék minőségét is. Miközben régóta a gyártó dönti el, hogy milyen formában tünteti fel az élelmiszerek címkéin a transzzsírokat, az Institute of Medicine megállapította, hogy a transzzsíroknak nincs biztonságos mennyisége, ez arra késztette az FDA-t, hogy megkövetelje, a címkéken láthatóan feltüntetni a transzzsírok mennyiségét. Ezt többéves tárgyalások követték."
    Bradley J. Willcox, M.D., D. Craig Willcox, Ph.D., Makoto Suzuki, M.D. : Az okinawa-i diéta: légy karcsúbb, élj tovább és soha nem leszel éhes
    "A legtöbb kívánatos desszert, sült és félkész étel halálos szívrohamot okozhatnak, még akkor is ha nem tartalmaz állati eredetű terméket és nincs bennük koleszterin, mert transzzsírok viszont viszont bőven megtalálhatók benne. Még Orville Redenbacher természetes pattogatott kukoricájában is vannak transzzsírok. Több, mint két évvel ezelőtt a Center of Science in the Public Interest petíciót nyújtott be az FDA-hoz, melyben olyan követeléseiknek adtak hangot, mint azon címkék betiltása melyen "alacsony koleszterin" vagy "alacsony telített zsír" feliratok találhatók, mivel a legtöbb ilyen termékben magas a transzzsír."
    Dr. Joel Fuhrman : Egyél, hogy élj : A forradalmian új módszer a gyors és tartós fogyásért
    "Úgy gondolják, hogy azok az ételek, amelyek transzzsírokban gazdagok akár 40%-kal növelhetik a 2. típusú cukorbetegség lehetőségét. A Betegség Megelőzés és Kezelés a Life Extension Foundation tanulmányai szerint létezik bizonyíték arra, hogy a transzzsírok elősegítik a felnőttkori cukorbetegséget. Ha eddig nem volt elég okod arra, hogy elkerüld azokat a termékeket, amelyek transzzsírokat tartalmaznak (szívbetegségek, rák) akkor itt a következő: cukorbetegség"
    Mike Adams: Figyelj az élelmiszerboltokra




A sejtek háborúja - antioxidánsok a szabadgyökök ellen



Írta:  kutivik


    Egészségünkkel kapcsolatban manapság egyre többször halljuk a következő két kifejezést: szabadgyökök és antioxidánsok. Legtöbbünk annyit tud róluk, hogy egy izgalmas akciófilm szereposztásához hasonlatosan a szabadgyökök a rosszak és károsak, az antioxidánsok pedig a jók és kívánatosak...
    Egészségünkkel kapcsolatban manapság egyre többször halljuk a következő két kifejezést: szabadgyökök és antioxidánsok. Legtöbbünk annyit tud róluk, hogy egy izgalmas akciófilm szereposztásához hasonlatosan a szabadgyökök a "rosszak és károsak", az antioxidánsok pedig a "jók és kívánatosak", amelyek elpusztítják az előbb említett "gonosz" szabad- gyököket. Ellenkező esetben ezek a "gonosztevők" belülről rombolják, gyengítik, betegítik és idő előtt öregítik testünket. Ezért minél több olyan ételt, italt illetve étrend-kiegészítőt fogyasztunk, amelyek sok antioxidánst tartalmaznak, annál egészségesebbek és fiatalabbak leszünk.
    A lényeg végül is tényleg ennyi, de azért nézzük most meg egy kicsit részletesebben, hogy miről is van pontosan szó! A szabadgyököknek hívott atomok képződése alapszinten testünk egy természetes élettani folyamata. Sejtjeink az anyagcsere során oxigén segítségével tápanyagokat égetnek el, hogy így energiát termeljenek. Ennek a folyamatnak a során melléktermékként olyan oxigén molekulák szabadulnak fel, melyeknek páratlan elektronjuk van. Az elektronok olyan negatív töltésű részecskék, amelyek legtöbbször párosan léteznek, hiszen így tudnak kémiailag stabil állapotban lenni. Ha egy elektrontól valamilyen okból elszakad a párja, akkor a hiányzó elektron visszaszerzése érdekében az adott elem rendkívül könnyen és gyorsan kötést létesít egy másik atommal vagy molekulával és ennek révén egy kémiai reakció jön létre. Ez lehet kívánatos vagy nem kívánatos, azaz káros reakció egyaránt. A szabadgyökök tehát páratlan elektronokkal rendelkező és ezért a környezetükkel rendkívül reakcióképes molekulák. Meglepő módon a teljesen károsnak gondolt szabadgyökök közül néhány félére szervezetünknek még szüksége is van: immunrendszerünk által termelt szabad gyökök például vírusokat és baktériumokat pusztítanak el. Szóval bizonyos esetekben még hasznuk is van...
    Akkor hol itt a probléma? Miért kell ellenük harcolni? A probléma a következő: bár a test normális működése közben keletkező szabadgyökök ellen a szervezet védekezni tud egy glutation nevű anyaggal, amely a szabadgyökök közömbösítésére termelődik a szövetekben, azonban egyre többünk esetében fordul elő az, hogy a különböző környezeti és életmódbeli, így legtöbbször külső tényezők hatására a szükségesnél több szabadgyök szabadul fel testünkben. A "túlterme|és" főbb kiváltó okai az UV sugárzás, az elektroszmog (p|.: TV, mobiltelefon vagy számítógép sugárzása), a füsttel és ólommal szennyezett levegő, a vegyszerek, a rovarirtó szerek, a dohányzás, a helytelen táplálkozás (p|. magas hőmérsékletre hevített étrendi zsírok - különösen az olajban sütés), a nem ellenőrzött cukorbaj, az érzelmi stressz, de a túlzottan kimerítő testedzés is. Gyógyítási eljárások is okozhatják szabadgyökök létrejöttét: ilyen a Röntgen sugár, az altatásban végzett műtétek, egyes gyógyszerek használata vagy a sugárkezelés.
    Ilyenkor a megnövekedett számú, egyébként ártalmatlan szabadgyök megkezdi tombolását: a páratlan elektronjuknak párt kell találniuk BÁRMI ÁRON és erre leggyakrabban a sejtkultúrákban akadnak rá. Tehát ezáltal kémiai kötésbe kerülnek szervezetünk egészséges sejtjeivel és így egy nemkívánatos, pusztító és káros reakció, más szóval oxidáció következik be, amelynek bármelyik sejtalkotó áldozatul eshet. A szabadgyökök agresszívan megbontják a szervezet normális működéséhez fontos és a sejtek anyagcseréjének szabályozásában nélkülözhetetlen molekulák szerkezetét. Az ilyenkor lezajló romboló folyamatot legkönnyebben a következőképpen képzelhetjük el: ha veszünk egy almát és kettévágjuk, majd kint hagyjuk azt a levegőn, akkor néhány óra múlva a gyümölcs elszíneződik, bebarnul és fokozatosan fonnyadttá válik. Más szavakkal élve, pusztulásnak indul. Most képzeljünk el egy hasonló folyamatot úgy, hogy hosszú órák helyett mindez a másodperc tört része alatt zajlik le és nem egy almában, hanem a saját testünkön belül! Elég ijesztő, ugye? Pedig ezt teszik a szabadgyökök szervezetünk egészséges és annak működéséhez szükséges sejtjeinek alkotóelemeivel! Ráadásul ez egy láncreakciót indít be, melynek során még további szabadgyökök keletkeznek, amelyek még további pusztítást végeznek.
    Milyen általunk is érzékelhető megnyilvánulásai vannak ennek a sejtszintű romboló folyamatnak? Az orvostudomány elsősorban a szív- és érrendszeri betegségeket (érelmeszesedést, koszorúér betegségeket), a daganatos megbetegedéseket, a szem- és az izületi elváltozásokat említi meg, de más megfigyelések az olyan központi idegrendszeri sorvadások, mint a Parkinson-kór, a sclerosis multiplex, az Alzheimer-kór, stb.. kialakulását is bizonyos fokig a szabadgyökök számlájára írják. Ha az oxidánsok elérik és károsítják a sejtmagban lévő DNS-t, utat nyithatnak a rosszindulatú daganatok kialakulásának. A szabadgyökök alapvetően kétféle módon játszhatnak szerepet a rák kifejlődésében. Aktiválják a különben egészséges sejtek génjeit, ezáltal kontrolálatlan, gyorsuló sejtnövekedést okoznak, vagy megakadályozzák a sejteket abban, hogy természetes halállal pusztuljanak el. A két mechanizmus bármelyike felelős lehet a betegség kifejlődésében. A szabadgyökök szerepet játszanak az öregedés folyamatának felgyorsulásában is: károsítják a szervezet kollagén kötőszöveti rostjait, ráncosítják a bőrt és csökkentik annak víztartalmát. A korai öregedés egyik okozója a "normálon felüli" kapcsolat a szabadgyökökkel. Egyes kutatások arra utalnak, hogy ha nem érné szervezetünket nagy mértékű szabadgyök- reakció, akkor az emberi életkor felső határa 120 év volna. Sejtjeink tehát egész életünk folyamán ki vannak téve a szabadgyökök által okozott károsodásnak, amely számos betegség és az öregedés egyik forrása is egyben.
    Felmerül tehát a kérdés:Mit tehetünk a szabadgyökök ellen? Van-e valamilyen megoldás?
    Igen, van! A természet gondoskodott a megoldásról is. Az antioxidánsnak nevezett vegyületek képesek a szabadgyököket hatástalanítani. Az antioxidánsok azok az anyagok, amelyek egyfajta védőpajzsként működnek az ártalmas szabadgyökökkel szemben. Az antioxidáns vegyületek eltérő hatásmechanizmussal képesek közömbösíteni a szabadgyököket. Egyes antioxidánsok azáltal képesek semlegesíteni a szabadgyököket, hogy elektron átadásával megszüntetik azok gyök állapotát, és így kevésbé reaktív vegyületeket hoznak létre, míg mások felkínálják magukat az oxidációra, vagy segítenek a többi, már megrongálódott antioxidáns kijavításában, így a sejtek sértetlenek maradhatnak.
    Az antioxidánsokra alapvetően jellemző, hogy egymás hatását erősítik és ,,összedolgoznak". Védik a szervezetet a káros anyagok okozta oxidációs sejtkárosodástól, erősítik az immunrendszert és csökkentik a szívműködési zavarok veszélyét. Az antioxidánsok mintegy utcaseprőként takarítják ki szervezetünkből a szabadgyököket. A legismertebb antioxidáns hatású vegyületek a következők: A-vitamin, E-vitamin, C-vitamin, Szelén, Cink és Magnézium. Ezeken túl egyéb- leginkább különböző növényekben megtalálható - molekulák is viselkedhetnek antioxidánsként. Sokszor nem is maga az antioxidáns hatású vegyület, hanem az azt tartalmazó növény vagy annak kivonata válik ismertté. A teljesség igénye nélkül felsorolva ezek a következők: karotinok (például a béta-karotin), bioflavonoidok, (növények által, a saját védekező mechanizmusukhoz termelt vegyületek), koenzim Q10, liponsav, kurkuma (ez egy fűszernövény), fokhagyma, ginkgo biloba, zöld tea és néhány aminosav is.
    Nyolcféle E-vitamin hatású anyag ismert, melyek közül a természetes d-alfa-tokoferol a leghatékonyabb forma. Ez fáradhatatlanul nyeli az oxigén-szabadgyököket, miközben önmagát semmisíti meg. Egyetlen E-vitamin molekula ezer zsír molekulát képes megvédeni az oxidációtól. Különlegesen kedvelt antioxidáns, mert gátolja a szabadgyök- láncreakció kezdetét. Fontos szempont a többi zsíroldékony vitaminnal szemben, hogy az E-vitamin 60-70 százaléka a széklettel naponta kiürül. A C-vitamin és az L-cisztein nevű aminosav képes regenerálni az egyes E- vitamin vegyületeket. Ezek ugyanis visszaadják az E-vitamin elvesztett ionját, aminek következtében az újra antioxidánssá válik. A C-vitamin vízoldékony vitamin, ami megvédi a sejteket egymástól elválasztó membránokat és a zsírmolekulákat a szabadgyökök károsító hatásától. Számos szabadgyök befogására képes. A C-vitamin számottevő hiánya károsíthatja a keringési rendszert és a szöveteket. Bizonyos tumorfajták esetében védő jelleget biztosít, de az antioxidáns szerepe főleg más antioxidánsok, a karotin és az E-vitamin regenerálásában van. Gátolja dohányfüstben jelenlévő károsító és oxidációt előidéző anyagok hatását.
    A civilizációs megbetegedések, főként a daganatos, valamint a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében rendkívüli hatékonyságot tulajdonítanak a szelénnek. Annak ellenére, hogy szervezetünknek csak mikrogrammokban mérhető mennyiségre van belőle szüksége, egészségünk védelmében fontos szerepe van. Antioxidáns hatásán kívül jó hatással van az immunrendszer működésére is. A karotinok közül legtöbbször a béta- karotinnal találkozunk, főleg provitamin hatása miatt. A provitamin hatás azt jelenti, hogy megfelelő körülmények között A-vitamin képződik belőle. A béta- karotin, a C-vitamin és a szelén szinergikusan segítik egymás munkáját az szabadgyökök pusztításában. Láthatjuk tehát, hogy fontos szempont a különböző antioxidáns anyagok megfelelő összeválogatása, hiszen így hatásuk tovább fokozható.
    Fontos szempont lehet azonban az is, hogy melyik antioxidáns vegyület mennyire erős, azaz mennyi szabadgyököt képes semlegesíteni. Ez utóbbi alapján az antioxidáns vegyületek közül külön említést érdemel egy csoport: az OPC-k, (azaz oligomerikus proantocianidinek). Ezek olyan különleges fajta bioflavonoidok, amelyek jelenleg a világon az egyik legerősebb antioxidáns vegyületeknek számítanak. Klinikai tesztek igazolják, hogy az OPC-k antioxidáns hatása az E-vitaminnál ötvenszer, a C-vitaminnál pedig hússzor erősebb! Kétféle természetes forrása létezik: egy dél- franciaországban honos tengerparti fenyő, illetve annak kérgének kivonata és a szőlőmag kivonata. Az OPC-ket legelőször az elsőként említett fenyőfa kérgének kivonataként hozták forgalomba Pycnogenol néven. Extra erős hatásuk miatt az OPC-knek különösen fontos szerepük van a szabadgyökök elleni harcban.
    A vitamin és táplálék-kiegészítő üzletekben az antioxidáns hatású termékek széles skálája megtalálható! Több féle természetes C-vitamin készítményt, természetes E-vitamint, béta- karotint illetve A-vitamint, Szelén, Cink és Magnézium kapszulát, Koenzim Q10-et, Ginkgo Bilobát, Liponsav és Fokhagyma kapszulát, illetve L-Ciszteint árusítanak. Ezeken túl azonban három olyan G&G termékre szeretnénk külön felhívni a figyelmet, amelyek kiemelkedő antioxidáns hatásúak és kifejezetten ilyen célt szolgálnak: Az egyik a Szuper Antioxidáns Plusz kapszula, amely többféle erős antioxidáns vegyület elegye. Tartalmaz C-vitamint, E-vitamint, Pycnogenolt, szőlőmag-, áfonya- és zöldtea kivonatot, kurkumát, A- vitamint és Szelént. Ez egy olyan komplex készítmény, amely a többféle, gondosan válogatott összetevőjének köszönhetően igazán erős védelmet nyújt a káros szabad- gyökökkel szemben. A gyors és erős hatást kedvelő vásárlóknak pedig "titkos favoritként" külön ajánlható a csak tiszta Pycnogenol-t tartalmazó azonos nevű termék, amely kapszulánként 30mg ható- anyagot tartalmaz. A harmadik az Astaxanthin 2mg (BioAstin ) kapszula, amely szintén a legerősebb antioxidáns, az OPC (Oligomeric Proanthocyanidins) forrása.

    Beküldte: Kunavar







A ketogén étrend a rákból való kigyógyulás kulcsa lehet


Írta:  Mercola

    Vannak, akik számára a ketogén étrend nem kevesebbet jelent, mint a rák egyik gyógyszer nélküli kezelési módját. Ez az étrend a szénhidrátok elhagyását és azok egészséges zsírokkal és fehérjékkel való felváltását jelenti.
    Sok rákbeteg igazoltan legyőzte betegségét a ketogén étrendre való áttéréssel, amelynek lényege a szénhidrátok elhagyása és azok egészséges zsírokkal és fehérjékkel való felváltása.
    Állatkísérletek tanúsága szerint rendkívül agresszív, áttétes rákban szenvedő egereket szénhidrátmentes étrenden tartva azok túlélési esélyei még jobbak, mint kemoterápiával kezelt társaiknak.
    Az egészséges sejtek rendelkeznek a glükózfelhasználásról a ketontest-felhasználásra való átálláshoz szükséges alkalmazkodóképességgel. A rákos sejteknél viszont hiányzik ez a képesség, tehát ha az ember elhagyja étrendjéből a szénhidrátokat, amik amúgy cukorrá alakulnának, azáltal gyakorlatilag halálra éhezteti a rákot.
    A zsírfogyasztás NEM árt a szívnek. Különösen jótékony zsírok pl. a kókuszszír, valamint a vajban, a szabadon legeltetett tyúkoktól származó bio tojásban, az avokádóban és a nyers olajos magvakban található zsírok. A legtöbb ember egészsége szempontjából az az optimális, ha energiabevitelük mintegy 50-70%-a egészséges zsírokból származik.
    A dolog lényege abban áll, hogy mivel a rákos sejteknek glükózra van szükségük életbenmaradásukhoz, és a szénhidrátok a szervezetben glükózzá alakulnak, így a szénhidrátok elhagyásának következtében a ráksejtek szó szerint éhen halnak.
    Ez, a szénhidrátok helyett mérsékelt mennyiségben jó minőségű fehérjét és sok jótékony zsírt tartalmazó étrend az, amit én mindenkinek ajánlok, attól függetlenül, hogy rákbeteg-e vagy sem. A ketogén étrend egész egyszerűen egy olyan étrend, amelynek révén az ember súlya és egészsége minden tekintetben normalizálódik, mivel szervezete szénhidrátégető módról zsírégető módra áll át.

      A ketogén étrend kulcs lehet az agydaganatos betegségek gyógyításához

    Thomas Seyfried, aki a rákgyógyítás táplálkozás-alapú irányzatának egyik fő szószólója, előadásokat tart arról, hogyan lehet a rosszindulatú agydaganatos betegséget mint a sejtlégzés felborulását okozó anyagcserezavart az anyagcserét érintő változtatások által gyógyítani. (Már megállapodtunk a professzor úrral egy, a közeljövőben esedékes interjúról, és remélem, hogy beszélgetésünk még ebben az évben felkerül az oldalamra.) Alább egy idézetet olvashatnak Dr. Seyfried egyik előadásából:
    "Szemben a normális ideg- és neuroglia sejtekkel, amelyek a glükózszint csökkenésekor a ketontestekhez (béta-hidroxibutiráthoz) folyamodnak a sejtlégzéshez szükséges energiáért, a rosszindulatú agytumorsejtek elsősorban a nem oxidatív, szubsztrát szintű foszforilációtól függenek a mitokondriumaikban kialakult szerkezeti és funkcionális rendellenességek miatt. A glükóz és a glutamin a rosszindulatú ráksejtek nélkülözhetetlen tápanyagai.
    A sejtek azon képessége, hogy energiaforrásként glükóz helyett képesek ketontesteket használni, egy ősidőkből visszamaradt adaptációs mechanizmus, amely az élelemhiányhoz való alkalmazkodás eredményeként alakult ki, és amely biztosítja a normális sejtek túlélését a rendelkezésre álló táplálékmennyiség szélsőséges változásai esetén. Csak az alkalmazkodóképes genommal rendelkező, a környezeti hatások és a szelekciós folyamatok által évmilliókon keresztül csiszolt sejtek képesek átállni egyik energia-felhasználási módról a másikra.
    egészséges sejtek metabolikus alkalmazkodóképességét használja ki a genetikusan károsodott, anyagcsere-problémákkal küszködő sejtek rovására. Ennek az evolúciós, anyagcsere-alapú megközelítésnek a létjogosultságát ortotopikus egér agytumor modellek és emberekről szóló esettanulmányok eredményei igazolják. A csökkentett kalóriabevitel és a korlátozott kalóriabevitelű ketogén étrend, amely csökkenti a vér glükóz szintjét és emeli a ketonszintet, a rosszindulatú agytumorra antiinvazív, anti-angiogenetikus(újérképzést gátló) és proapoptotikus(sejtelhalást serkentő) hatással van."
    A jelenlegi hagyományos orvoslás a rákot jellemzően kemo- és sugárterápiával kezeli. A kemoterápiában használt sejtméreg és a sugárkezelésnél használt sugárzás rendkívül káros az emberi szervezetre. Az esetek többségében maga a kezelés az, ami végül megöli a beteget. Ennek a gyakorlatnak véget kell vetni. Nem nyugodhatunk bele abba, hogy ez minden, amire képesek vagyunk. Dr. Seyfried szavaival:
    "A túlélési arány azért olyan rossz, mert olyan a kezelési gyakorlatuk, amilyen. Ezen változtatni kell. Ha nem változtatunk, nem lesz jelentős fejlődés. Pont."

      A metabolikus terápia, másik nevén ketogén étrend mint rákellenes gyógymód vizsgálata

    A CNB News nemrég közölt egy cikket a ketogén étrendről. Egyre többen ismerik fel, hogy amit eddig csináltunk rákgyógyítás címén, az egész egyszerűen nem működik, és hogy nem engedhetjük meg, hogy a jövőben is ez a gyakorlat folytatódjon. Muszáj a megelőzésre összpontosítani, ha szeretnénk valaha gátat szabni a rák egyre gyorsabb, valamennyi korosztályt sújtó terjedésének. És kezelés szempontjából a legmegdöbbentőbb felismerés az, hogy úgy tűnik, a rákot egyedül diétával lehet leküzdeni.
    "Dr. Fred Hatfield nem mindennapi ember: erőemelő bajnok, több tucat könyv szerzője, milliomos üzletember, és gyönyörű felesége van. De ha megkérdezik, mi a legnagyobb dolog, amit elért az életben, azt fogja válaszolni, hogy az, hogy sikerült még éppen idejében legyőznie a rákot." - írja a CBN News. "Az orvosok három hónapot adtak nekem többszörös áttétes csontrákom miatt." - emlékezett vissza. "Három hónapot. Három különböző orvos is így ítélte meg az állapotomat."
    Dr. Hatfield már a halálra készült, amikor fülébe jutott, hogy létezik egy metabolikus terápia nevű gyógymód, amit ketogén étrendnek is neveznek. Mivel nem volt vesztenivalója, belevágott, és mit ad Isten?... Bevált. A rák teljes egészében felszívódott, és a fent idézett interjú idején Hatfield már több, mint egy éve rákmentes volt.
    Dr. Dominic D'Agostino és kutatócsoportja a Dél-Floridai Egyetemen a metabolikus terápiát kutatja. Azt találták, hogy a szénhidrátmentes étrenden tartott, rendkívül agresszív, áttétes rákban szenvedő kísérleti állatok túlélési aránya jobb, mint kemoterápiával kezelt társaiké. Az CBN cikke szerint:
    "A metabolikus terápiával drámai mértékben megnöveltük a túlélési arányt." - mesélte Dr. D'Agostino. "Ez véleményünk szerint egy olyan információ, aminek mindenkihez el kell jutnia." És nem csak kísérleti egerekről van szó. Dr. D'Agostino embereknél is hasonló sikereket tapasztalt - tömeges sikereket. "Sokakkal leveleztem." - mondta. "Az elmúlt másfél-két évben legalább egy tucat emberrel, és bármennyire is hihetetlen, a mai napig életben vannak mind. Ez nagyon bíztató."

      Miként éhezteti halálra a ráksejteket a ketogén étrend?

    Dr. D'Agostino elmagyarázta, miért van ilyen drámai (és ilyen gyors) hatása a ketogén étrendnek a rákra. Elmondása szerint az emberi test valamennyi sejtje glükózból nyeri az enregiát. Ez érvényes a ráksejtekre is. Ez utóbbiaknak azonban van egy lényegükből fakadó, végzetes hiányosságuk: nem rendelkeznek azzal a metabolikus alkalmazkodóképességgel, amivel a test összes többi, egészséges sejtje rendelkezik, és így nem tudnak átállni a ketontestekből való energianyerésre.
    Tehát ha az ember áttér a ketogén étrendre, és szervezete átáll a zsíralapú anyagcserére, akkor nem lesz többé szüksége szénhidrátra. Az ember azáltal, hogy egészséges zsírokra cseréli a szénhidrátokat, halálra éhezteti a rákot, mivel többé nem biztosítja - glükóz formájában - a növekedéséhez szükséges energiát. D'Agostino így beszél erről:
    "Az ember normális sejtjei rendelkeznek a glükózról ketontestekre való átálláshoz szükséges metabolikus alkalmazkodóképességgel. A rákos sejteknél viszont hiányzik ez a képesség, amit ki lehet használni."
    Az eddigiekben a rák "halálra éheztetéséről" esett szó, aminek legfontosabb lépése a cukor (glükóz, fruktóz és a többi cukorfajta) és a gabonák, tehát a szénhidrátok elhagyása. Enélkül aligha lehet sikeres bármilyen diéta. A megfelelő hatás érdekében először is FEL KELL HAGYNI azzal a tevékenységgel, amivel a rákot tápláljuk (ill. amivel a ráktól függetlenül is ártunk egészségünknek), és csak ezután van értelme az összes többi megelőző stratégiának, ill. gyógymódnak.

      Miben áll a rákellenes étrend lényege?

    Szeretném újra hangsúlyozni, hogy az étrend megváltoztatása az első és legfontosabb lépés. A feldolgozott élelmiszereknek és az üdítőitaloknak természetesen nincs helyük egy rákmegelőző étrendben, mivel tele vannak szénhidráttal, ami táplálék a ráksejtek számára. A szénhidrátok ezen kívül az ember inzulin- és leptinszintjét is megemelik, ami azért probléma, mert ez utóbbiak egészséges határok között tartása elengedhetetlen feltétele valamennyi krónikus betegség, köztük a rák, kivédésének.
    A feldolgozott élelmiszerek ezen felül transzzsírokat is tartalmazhatnak, amelyek a zsírok egyetlen olyan csoportja, amit mindenképpen tanácsos messziről elkerülni. És végül ezeket az ételeket még omega-6 zsírsavakkal is telerakják, amelyekről azt kell tudni, hogy az omega-3 zsírsavakkal szembeni arányuk növelése a rákkockázat növelésének egy további hatásos módja.

      És mi a helyzet a fehérjékkel?

    Dr. Rosedale egyike volt azoknak, akiktől a legtöbbet tanultam az inzulin és a leptinek fontosságáról. Az elsők között volt, akik egyszerre alacsony szénhidrát- és mérsékelt fehérjebevitellel járó (és így jó minőségű zsírokban gazdag) étrendet ajánlottak az embereknek, és ezzel szembe helyezkedett a low-carb (alacsony szénhidráttartalmú) diéták szószólóinak többségével, akik kifejezetten elfogadóan, ha nem egyenesen támogatólag álltak, és állnak ma is a hiányzó szénhidrátokat sok fehérjével pótló irányzatokhoz.
    Ha Ön vagy valamelyik ismerőse rákkal küzd, a legjobb dolog, amit az egészségükért tehetnek, az, hogy étrendjükben kicserélik a szénhidrátokat jótékony zsírokra, a fehérjebevitelüket pedig kizárólag szabadon legeltetett állatok jó minőségű bio húsára korlátozzák. Dr. Rosedale zsírmentes testsúly kilogrammonként napi 1g fehérjét javasol, ami a legtöbb embernél 50g-ot jelent. Míg a szénhidrátbevitel a ketogén étrendben minimálisra csökkenthető, egy bizonyos mennyiségű fehérjére minden nap szüksége van a szervezetnek. A lényeg, hogy a szénhidrátokat és a többlet fehérjét egészséges zsírokkal helyettesítsük. Egészséges zsírok, ill. azokat tartalmazó élelmiszerek többek között az alábbiak:
    olajbogyó és olívaolaj
    kókuszdió és kókuszzsír
    szabadon legeltetett tehén tejéből készült bio vaj
    nyers bio olajos magok, különösen az alacsony fehérje- és omega-6 tartalmú makadámdió
    szabadon legeltetett tyúkoktól származó bio tojás sárgája és szabadon legeltetett állatok bio húsa (a biotól eltekinthetünk, ha elérhetetlen, ez nemmegy a terápia rovására. )
    avokádó

      A zsírokkal és szénhidrátokkal kapcsolatos téveszmék

    Érdekes egybeesés, hogy pont a napokban készítettek interjút az NPR rádió Science Friday (A tudomány péntekje) c. műsorában Dr. Robert Lustiggal, aki a high-carb (magas szénhidrátbevitellel járó) étrendek veszélyeinek egy másik szakértője. Új könyvében, A Zsíros Lehetőség: árral szemben a cukor, a feldolgozott élelmiszerek, az elhízás és a betegségek ellen-ben, pellengérre állítja a zsírral kapcsolatos makacs mítoszokat, amelyek milliók egészségét sodorják veszélyeztetik. Nehéz megbecsülni, hány ember egészsége látta már kárát a hivatalos, alacsony zsírbevitelt ajánló propagandának, de abban biztos vagyok, hogy a számuk jelentős.
    A helyzet az, hogy az embereket teljesen félrevezetik az érvényben levő étrendi ajánlásokkal. Sok orvos, táplálkozástudományi szakember és egészségügyi kormánytisztviselő a mai napig azt javasolja az embereknek, hogy a telített zsírokat kerüljék, a többi zsírból származó energiát tartsák 10% alatt, és az energia túlnyomó részét, nagyjából 60%-át szénhidrát formájában vigyék be. Ez őrültség, hiszen éppen az ellentéte annak, ami az egészség szempontjából optimális volna. Például biztosan Ön is látott már a mindenható Amerikai Szív Egyesület által minősített, "teljes kiőrlésű" címkével ellátott élelmiszert. A teljes kiőrlésű gabonák jótékony hatással vannak a szívre? Aligha. Az alábbi interjúrészlet kertelés nélkül tárgyalja ezt a témát:
    műsorvezető: "...tegnap adott ki valamit a Harvard... az egyik legelterjedtebb minőségi jellel, a teljes kiőrlésű matricával foglalkozik. Azt találták, hogy az ilyen matricával ellátott gabonatermékeknek a cukor- és a kalóriatartalma is magasabb, mint a matrica nélkülieké."
    Dr. Lustig: "Persze, abszolút. Hogy őszinte legyek, az, hogy valami teljes kiőrlésű gabonából készült, nem sokat jelent... Lényegében úgy néz ki a dolog, hogy van az egész gabonaszem, tehát belül a keményítő, azaz a mag rész, kívül pedig a héj, és azzal aztán azt csinálhat az ember, amit akar, attól még az teljes kiőrlésű gabona marad. Tehát pl. ha megőrli, és cukrot ad hozzá, akkor is teljes kiőrlésű gabona marad, mivel kiindulási állapotában az volt. És tudja mi a probléma? Az, hogy a teljes gabonaszem összes előnye semmivé lesz, amint az ember megőrli. Szóval... ennek az egész jelölésnek nincsen semmi értelme, mert nincs mögötte tartalom."

      A rákkockázatot befolyásoló egyéb életmódtényezők

    További életmódtényezők, amelyek bizonyítottan hatással vannak a krónikus betegségekre, köztük a rákra:
    D-vitamin bevitel: Rengeteg bizonyíték támasztja alá, hogy a D-vitamin hiánynak kulcsszerepe van a rák kialakulásában. Kevesebb, mint felére csökkenthető a rák kockázata pusztán a D-vitamin szint napozás vagy biztonságos szoláriumozás általi normalizálásával. Azok számára pedig, akiket rákkal kezelnek, minden valószínűség szerint a kifejezetten magas (80-90ng/ml, azaz 200-225nmol/l) szérum 25-hidroxi D-vitamin szint az előnyös. A vizsgálatok szerint a D-vitamin több mechanizmuson keresztül is kifejti rákellenes hatását. Többek között:
    Szabályozza a génkifejeződést.
    Gyorsítja a mutálódott sejtek programozott sejthalálát (amelyek, ha hagyjuk őket szabadon osztódni, elrákosodhatnak).
    Visszafogja a rákos sejtek terjedését és szaporodását.
    Elősegíti a sejtek differenciálódását (a ráksejtek gyakran nem differenciálódnak).
    Ellene dolgozik az új vérerek meglévő vérerekből való kifejlődésének, amely utóbbi a nyugvó állapotban levő tumorok rákossá válásának egyik állomása.
    Pihentető alvás: Fontos, hogy eleget és a nap megfelelő időszakában aludjunk. Az Ajurvéda szerint alváshoz az este 10 és reggel 6 óra közötti időszak az ideális, amely állítás megalapozottságát a modern tudomány is igazolta, ugyanis a szervezetben bizonyos horomonok szintje a nappalok és éjszakák váltakozását követő ciklusokat ír le, és ha az ember ehhez hangolja különböző tevékenységeit, azáltal úgyszólván "meglovagolja a hullámokat", segítve a hormonháztartás megfelelő működését. Ha azonban az ember szembeszáll teste törvényeivel, és virraszt, amikor amúgy aludnia kellene, és megfordítva, azzal megzavarja ezt a hormonális ciklust. A melatonin termelés éjfél és éjjel 1 óra között éri el a csúcsát, amit ha az ember elmulaszt, annak bizony megvan a hatása. A melatonin nemcsak az alvási ciklusokat irányítja, hanem egy igen hatékony antioxidáns is. Hatására csökken a szervezet ösztrogéntermelése, és fokozódik az immunaktivitás, valamint egyéb hormonokkal is kölcsönhatásban van. Ha tehát egy nő rendszeresen este 10 után fekszik le, attól jelentősen megnő nála az emlőrák kockázata.
    Hatékony stresszkezelés: A kutatások szerint ha az ember traumát vagy komoly stresszt kiváltó eseményt él meg, mint amilyen pl. a családból valakinek a halála, akkor az elkövetkező öt év idejére 12-szeresére emelkedik nála az emlőrák kockázata. Véleményem szerint az energetikai pszichológia módszerei ideálisak stresszkezelésre. Kedvencem az EFT, azaz az Érzelmi Felszabadítás Technikája, de rajta kívül még számos más technika létezik.
    Testmozgás: Ha Ön úgy gondolkozik, mint az emberek többsége, akkor a rákkockázat csökkentése kapcsán biztosan nem jut rögtön eszébe a testmozgás fontossága. Pedig megdönthetetlen bizonyítékok vannak arra, hogy a tesmozgás töredékére csökkenti a rák kockázatát.
    A tesmozgás rákellenes hatásának egyik alapvető oka a megemelkedett inzulinszint csökkenésében keresendő, mert az ennek következtében lecsökkenő vércukorszint kedvezőtlen körülményeket teremt a ráksejtek növekedéséhez és terjedéséhez. Ezen felül a tesmozgás az immunsejtek vérrel való keringésére is serkentőleg hat. Az immunrendszer a szervezet első védelmi vonala valamennyi betegséggel szemben, az enyhe megfázástól kezdve egészen az olyan romboló, életveszélyes betegségekig, mint amilyen a rák.
    Mindazonáltal a hatékonyság érdekében tudnunk kell, hogy pontosan milyen tesmozgás a megfelelő számunkra. A kellő hatás eléréséhez ugyanis fontos, hogy eleget mozogjunk, ugyanakkor ne túl sokat, nehogy megsérüljünk, és hogy megfelelően megválasztott gyakorlatokkal testünk minden részét egyformán eddzük, mindeközben megtartva erőnlétünket és hajkékonyságunkat, valamint aerob és anaerob edzettségi szintünket. Ezért legjobb, ha úgy tekintjük a testmozgást, mint egy gyógyszert, amelynél a kívánt hatás eléréséhez pontos szedési utasításra van szükség.
    Ezenfelül pedig a testmozgás időszakos böjtöléssel való kombinálása még tovább növeli annak hatékonyságát a rákkockázat csökkentése, az általános gyógyulás és a megfiatalodás terén.

      A "rendszer" MEGDÖNTHETŐ!

    A rák a második legtöbb életet követelő betegség az Egyesült Államokban a szívbetegség után (nem számolva az iatrogén, azaz az orvosi beavatkozás okozta halálozást.) Mindannyian tudjuk, hogy az orvostudomány a rák ellen vívott harcban csúfos vereséget szenvedett. Sajnos a hétköznapi bölcsesség vak a rákmegelőzés és -gyógyítás terén, aminek következtében évente százezrek halnak meg idő előtt. Az emberek többsége nem nagyon vagy egyáltalán nem veszi komolyan az ebben a cikkben felhozott érveket. Viszont nem muszáj Önnek is beleesnie ebbe a csapdába, hiszen Ön tájékozott ezekben a kérdésekben, így saját kezébe veheti egészségét és a rák legyőzésének ügyét.
    A ketogén étrend, amelynek lényege a bőséges zsír- és mérsékelt fehérjebevitel, valamint a gabonaapalú szénhidrátok kerülése, sokaknak adta vissza egészségét, még olyan esetekben is, amikor az illetőnél agresszív rákfajtát diagnosztizáltak, és az orvosok nem láttak esélyt a túlélésre. A Dr. D'Agostinohoz hasonló orvosok kutatási eredményei remélhetőleg idővel szélesebb körben is ismertté válnak majd. Addig azonban mindenkinek magának kell kutakodnia, és kézbe vennie saját és családja egészségét.
    A cukrok (köztük a fruktóz), minden fajta feldolgozott élelmiszer, valamint a cukrozott italok (diétás változataikat is ide értve) szigorú korlátozása és az elhagyott szénhidrátok egészséges zsírokkal és jó minőségű fehérjékkel való helyettesítése olyan dolgokra képes, mint semmilyen gyógyszer: megelőzi a betegségek kialakulását, sőt, akár még az áhított sorsfordulót is jelentheti azok számára, akiknél rákot vagy más krónikus betegséget állapítottak meg. És ha valaki mindezeken túl még a megfelelő napozásra, elegendő alvásra, hatékony sztresszkezelésre és rendszeres testmozgásra is ügyel, azáltal hatalmas előnyben lesz a többi emberrel szemben.
    Fordította: Szabó-Velvárt László
    Eredeti forrás:  Mercola: Ketogenic Diet May Be Key to Cancer Recovery. March 10, 2013

     Beküldte: N László





Sportolóinkat kálisó mérgezi („antidoppingszer”) ?



Írta:  Tejfalussy András

    Miért van, hogy a nátrium-kloriddal való sózás csökkentésére, és a korábbinál sokkal több káliumot fogyasztásra beszélnek rá minket? Van amikor mindkettőre. Mindezt azután, hogy Kendall, Reichstein és Hench élettani hatásokat kalibráló mérésekkel bebizonyították, állatoknál és embereknél is, hogy a szükségesnél kevesebb nátriumot és/vagy a szükségesnél több káliumot bejuttató étkezés egészségkárosító, és ennek alapján 1950-ben Nobel díjban részesültek a mellékvesekéreg-hormonok, szerkezetük és biológia hatásuk felfedezéséért.
    Méréseik bebizonyították, ha az állatok vagy emberek huzamosan, a szükségesnél sokkal kevesebb konyhasót és/vagy sokkal több káliumot esznek, tönkremennek a sejtjeik, a szerveik, magas vérnyomásuk keletkezik, mert nátrium hiánynál besűrűsödik vér, s emiatt a keringés csak vérnyomás növeléssel tartható fenn. Lásd a Dr. Csaba György által szerkesztett „TECHNIKA A §BIOLÓGIÁBAN / A biológia aktuális problémái / Dr. Szabó Dezső: A mellékvesekéreg biológiája" c. kiadványt, ahol 62 kapcsolódó további publikációra is hivatkoznak (Medicina Könyvkiadó, Budapest, 1976., 133-177. oldal).
    A nátriumpótlás és a káliumpótlás korábban bevált, optimálisnak tartott mennyisége és aránya a jelenlegi ellenkezője. A sportolók által sportoláskor elvesztett NaCl konyhasót is KCl kálisóval pótoltatják a Stop Só, Nemzeti Sócsökkentési Program keretében. Azzal érvelnek, hogy nemzetközi statisztikáik vannak arra, hogy konyhasó pótlást csökkentéssel „megelőzhető az időskori magas vérnyomás", s azzal, hogy a konyhasó helyett kálisóval sózás csökkenti a vérnyomást. Az ételeinkben egyre több a kálium (K), s egyre kevesebb a nátrium (Na). Reformtáplálkozásnak nevezték el a korábbinál kevesebb konyhasót, de sokkal több káliumot tartalmazó élelmiszereket fogyasztást. Sok orvos és természetgyógyász is lebeszél a tiszta NaCl konyhasóval sózásról. Rábeszélnek, hogy konyhasó helyett KCl kálisóval sózzuk az ételeinket. A zöldségekben, gyümölcsökben, a legtöbb szárazföldi élelmiszer növényben sokkal több a kálium, mint nátrium, s a nátriumot csak NaCl-dal, konyhasóval lehet pótolni.
    Az emberi testfolyadékokban, vérszérumban is optimális a nátrium : kálium = 30 : 1 = 30 arány. A vérszérum és a magzatvíz is ilyen arányban juttatja be az anyaméhben fejlődő magzatba ezeket az anyagokat. Ezért ugyanilyen a víz : nátrium : kálium : klór arány a Ringer fiziológiás infúziós oldatokban, amelyeket csecsemőknél és felnőtteknél is több száz éve sikeresen alkalmaznak vérpótlásra és a testfolyadékok víz : nátrium : kálium egyensúlyát helyreállításra, fenntartásra. Egy korszerű Ringer oldat (Fersenius Kabi Deutschland GmbH, D-61346 Bad Hamburg v. d. h. Németország) elektrolit tartalma: Na=147,2 mmol/liter, K=4 mmol/liter, Ca=2,25 mmol/liter, Cl=155,7 mmol/liter, pH= 5,5-7. Egy 0,5 literes PE palackban, 0,15 gramm KCl káliumklorid, 4,3 gramm NaCl nátrium-klorid és 0,165 gramm CaCl2.2H2O kálcium-klorid-dihidrát van feloldva injekcióhoz való nagytisztaságú desztillált vízben.
    Ebből is egyértelmű, hogy a vérszérum optimális nátrium szintje 147,2 mmol/liter, az optimális káliumszintje pedig 4 mmol/liter. Ez azt jelenti, hogy az egy napon belüli elfogyasztott 1 liter víz mellé 9 gramm konyhasót és 0,15 gramm káliumot optimális pótolni, ezt igényi a szervezet. 4 liter víz bejuttatásánál, a víz- és sók egyensúlyához, az ételekkel 36 gramm konyhasót és 0,6 gramm káliumot optimális bejuttatni. A „Subcommittee on the Tenth Edition of the RDAs / Food of Nutrion Board / Commission on Life Sciences National Research Council által közzétett Recommended Dietary Allovances 10th" kiadvány szerint, egy egészséges felnőttnek csak napi 0,2-0,4 gramm kálium pótlásra van szüksége, az izzadással káliumvesztése elhanyagolható mértékű, lásd 256. oldal.
    A kálium túlzott mennyisége mellett, a vérbe túl gyorsan bejutása is veszélyes. Tehát a sportolókra és „izzadós fizikai munkát" végzőkre nem csak a 24 óra alatt lassan bejuttatott 2,2-3,5 grammnál több kálium veszélyes. Az egy órán belül bejuttatott 20-40 mval (=0,8-1,6 gramm) kálium is kb. ugyanannyira mérgező lehet (lásd „Az intenzív betegellátás elmélete és gyakorlata", 192. oldal). Az Országos Élelmezési és Táplálkozás Tudományi Intézet (OÉTI) irattárában országgyűlési szakértőként megtalált, OÉTI 4111/84. iktatószámú kálium hatás-kalibráló klinikai mérési dokumentáció szerint, az előtte egészséges tíz felnőtt mindegyikének 50%-osra csökkent a vizeletkiválasztása, a veseműködése, miután éhgyomorra megitta a 2, ill. 4 gramm kálisót (0,88 gramm, ill. 1,76 gramm káliumot) tartalmazó vizet.
    A 4 gramm kálisót ivás miatti túl gyors káliumbevitel pedig mindegyiküknél meghaladta a vese kálium eltávolítási képességét, s fél órán belül 5 mmol/liter, vagyis a kálium túladagolási mérgezési, hyperkalaemia küszöbérték fölé növelte, s kb. 1 órán át ott tartotta a vérszérum káliumszintjét. Mi az oka, hogy napi átlagban legalább 15-25 gramm NaCl konyhasó, és hozzá átlagosan legalább 3,5 gramm kálium pótlását javasolja felnőtt sportolóknak (és fizikai munkát végzőknek) a Dr. Lindner Károly és Dr. Bíró György (OÉTI) által szerkesztett „Tápanyagtáblázat, Táplálkozástan és tápanyag-összetétel" című orvostani kiadvány? (Medicina Könyvkiadó Budapest, 12. átdolgozott, bővített kiadás 2. utánnyomás, 122. oldali, 43. sz. táblázat.) Szerintük izzadással 8 gramm nátrium, azaz 18 gramm konyhasó is elveszíthető naponta (48. oldal). Emiatt javasolják sportoláskor és fizikai munka végzéskor a legalább 15-25 gramm konyhasó pótolását. Eddig helyes. De teljesen hamis a napi 3,5 gramm kálium dózist optimálisnak feltüntetés, mert a konyhasó és kálisó, vagyis a nátrium és kálium élettanilag optimális pótlási aránya nem 15 : 3,5 = 4,2 és nem is 25 : 3,5 = 7,5, hanem 30! Hasonló arány jellemzi az élő tengereket is.
    A Csendes Óceán vizében 10500 : 390 = 27 a nátrium : kálium arány. A holt-tengerek vize azért „holt", mert gyilkolóra változott bennük a víz és a sók aránya. Az izraeli Holt-tenger besűrűsödött vizében pl. 40100 : 7650 = 5,27 a nátrium : kálium arány. Ezek alapvető természeti bizonyítékok, amiket nem lehet „statisztikákkal" cáfolni! Ennek ellenére jelenleg a „Stop Só Nemzeti Sócsökkentési Program" a felnőttek, a sportolók és mindenki más részére napi átlagban 6 gramm konyhasó és 4,7 gramm kálium, azaz kb. 10 gramm kálisó elfogyasztását ajánlja, s hogy NaCl konyhasó helyett KCl-dal, kálisóval „sózzák" az élelmiszereket. A Dr. Magyar Imre egyetemi tanár (SOTE I. Belgyógyászati Klinika) és Dr. Petrányi Gyula egyetemi tanár (SOTE
    II. Belgyógyászati Klinika) által szerkesztett egyetemi tankönyv is (A belgyógyászat alapvonalai 2. kötet, Medicina Könyvkiadó – Budapest, 1986, 11. átdolgozott kiadás, 1096-1097. oldal) arra figyelmeztet, hogy egy addig egészséges felnőtt, aki szájon át 24 óra alatt 5-8 grammnál több káliumkloridot (KCl-ot, kálisót), s azzal 2,2-3,6 grammnál több káliumot juttat be a szervezetébe, EKG-n is látható szívműködési zavarokra, vagyis „antidoppingoló" hatásokra számíthat. Fel kell hívnom a figyelmet arra, hogy ebben a könyvben életveszélyesen hamis a 11.10 jelű táblázat, ahol 5 helyett 7 mmol/liter-ben jelölik meg a káliummérgezés, hyperkalaemia alsó küszöbszintjét. Valójában 5 mmol/liter a káliummérgezés alsó küszöbértéke.
    A 7 mmol/liter vagy annál is magasabb káliumszintnél diasztolés szívleállás veszélyével kell számolni a Dr. Varga Péter, Dr. Btage Zsuzsanna, Dr. Giacinto Miklós és Dr. Széll Kálmán kollektíva által szerkesztett „Az intenzív betegellátás elmélete és gyakorlata", a témában legjobb tankönyv szerint (Medicina Könyvkiadó – Budapest, 1977., 192. oldal). Ugyanitt szerepel, hogy a vérszérumba egy órán belül bejutó 20-40 mval (=0,8-1,6 gramm) kálium is hyperkalaemizál, vagyis a napi, kb. 0,5 gramm optimális kálium adagot sem szabad túl gyorsan bejuttatni. Az éhgyomorra ivott, gyorsan felszívódó, vagyis sok káliumot hirtelen bejuttató italok mindegyike, pl. a búzafűlé, a zöldséglevek, a szójaitalok, vagy a Coca-Cola nagy mennyiségben gyorsan elfogyasztása azonnali szívleállást okozhat. Különösen akkor, ha hiányos az NaCl pótlás és/vagy a vízpótlás. Például 1 liter Coca-Cola 1,5 gramm káliumot, de mindössze 0,56 gramm nátriumot tartalmaz, lásd Tápanyagtáblázat, 224. oldal. Vagyis a „reformétkezéshez" ajánlott kálisó nem „természetes teljesítményfokozó" hanem alattomos méreg, pl. a kóser BONSALT (jósó) is, amit „biosóként" ajánlanak az interneten árusítói. Betegítő, életrövidítő, ivartalanító is a csecsemőtápszerek 1/3 nátrium : kálium aránya, és a felnőtt étkezéshez ajánlott „keverék sók" 1/1 nátrium : kálium aránya is. A kálisót is tartalmazó valamennyi étkezési só életveszélyes méreg!
    Budapest, 2012. december 6.
    Tejfalussy András okl. mérnök méréstani szakértő s.k.
    AGROANALÍZIS TUDOMÁNYOS TÁRSASÁG PJT (elnök)
    VERŐCEI LÉTVÉDŐ POLGÁRI KÖR, 2621 Verőce, Lugosi u. 71.
    www.aquanet1.net76.net, email: tudomá
    nyos.rendorseg.pjt@gmail.com
    Tel./fax: +36/27/380665, +36/1/2506064, mobil: +36202181408


    A www.aquanet.fw.hu, a www.aquanet-apla.atw.hu és www.aquanet1.net76.net honlapjaink és internetes HUN TV-n tartott előadásaim is bemutatnak bizonyítékokat.





A Só mítosz



Írta:  Szennai László
    Table of contents
    « Prev All Pages Next »
    A cikk nagyon hosszú (Több oldalra törtük, a könnyebb olvashatóság kedvérét – a szerk.). Mégis, azt javasolom hogy akinek fontos az egészsége, olvassa végig. Ha pillanatnyilag nincs rá elég ideje, térjen vissza később, de mindenképpen szakítson rá időt! Attól, hogy elolvassa nem lesz egészségesebb, de tisztán fog látni!
     Már belénk ivódott, ezért eszünkbe se jut hogy amit a sóról állítanak az nem a valóság, hanem annak elkendőzése, ferdítés. Mondja orvos, dietetikus, természetgyógyász és rengeteg önjelölt gyógyító, sőt, már a csapból is az folyik hogy a só káros a szervezetünknek, hiába ez szemen-szedett hazugság.
    A sóval egészen addig nem volt semmi “baj”, amíg a földeket nem kezdték a szervestrágyázás mellett (ill. később ahelyett) kálisóval műtrágyázni. Megközelítőleg azonos időben “derült ki” hogy a só ártalmas. (Nyilván nem érdek nélkül….) Történt ez az 1960-as években, majd azután erősödött fel és terjedt, lett belőle egy – úgy tűnik kiirthatatlan – dogma, egy mítosz.
    Addig nem volt ártalmas a só, nem betegedett meg tőle senki, éppen ellenkezőleg. Manapság persze ez nem mondható el a boltokban kapható sóról, mindenesetre a NaCl nem ártalmas ma sem, gondot csak akkor okozhat ha nem eszünk belőle eleget, azaz ha nem elégítjük ki a szervezetünk nátrium-igényét, hiányállapotot generálva, minekutána valóban fellép majd nem is egy betegség.
    Alább, igyekszem megvilágítani hogy mindez miért történik így.
    Folyamatosan lebeszélnek a só fogyasztásáról. De, legalább ekkora baj hogy már a só sem az ami….
    Szöges ellentétben azzal amit állítanak, a só egészséges, mi több, a só gyógyít.
    A régiek még ismerték, használták pakolásnak a fájó testrészre, fülre, stb., fürdővízbe tették.
    Pl. a fejfájásnak több típusa ismeretes, melyek közül több, a nátrium hiányával is kapcsolatos. Érdemes egy próbát tenni: tegyünk 2 liter tiszta vízbe 8-10g (1-2 mokkáskanálnyi) sót, (tiszta NaCl-t!) várjuk meg amíg maradéktalanul feloldódik és ezt a sós vizet igyuk egész nap. Bárki kipróbálhatja, teljesen veszélytelen, legfeljebb nem segít ha nem ez volt a panasz oka.
    Egyre több helyen lelhető fel a valóság a sóról. A sót már rehabilitálták is: kiderült hogy nem emeli a vérnyomást mint ahogyan azt állították/állítják a nekünk “jót akarók”, éppen ellenkezőleg. Azonkívül pedig, nagyon úgy fest, hogy a só (NaCl) fogyasztásáról való lebeszélés szándékos.
    Sokan állítják, hogy növényi étrend mellet szükségtelen megsózni az ételeket, sőt, a sót egyenesen méregként állítják be.
    A növények valóban, önmaguk is sósnak hatnak. Csakhogy, azt a kálisó okozza. A kálium pedig méreg! A nagy adagban egyszerre bevitt kálium károsítja a szívet, a napi rendszerességgel akár csak kis mennyiséggel is több kálium pedig hosszú távon öl, beteggé tesz úgy, hogy azt senki nem veszi észre! Ráadásul, nem is lehet utólag kimutatni!
    A kálium a sejten belül, a nátrium a sejten kívüli térben van. Ebből (is) következik, hogy a nátrium az ami folyamatosan ürül a szervezetünkből és nem a kálium, éppen ezért, nem a káliumot kell folyamatosan nagy mennyiségben pótolni hanem a nátriumot!
    Aki mást állít az nem mond igazat! Lehet hogy tudatlanságból hangoztatja a vélt igazságát, lehet hogy szándékosan terjeszti a hamis, félrevezető és egészségromboló dogmát.
    Szándékos népirtás folyik! Ugyanis, a nátrium hiánya, ugyanakkor a kálium akár csak kismérvű de folyamatos túladagolása nemcsak beteggé tesz, hanem nemzésképtelenné teszi a férfiakat! A folyamatos túladagolást célozza a boltokban kapható só is, melyeknek szinte mindegyikében, a nátriumot mintegy 40-90%-ban káliumra cserélték, holott azt a magyar szabvány tiltja is! (Aki ezt nem hiszi, szíveskedjen ellenőrizni ha lehetősége van.)
    Nagyon nem mindegy hogy milyen sót használunk. Csak a patikákban kapható tiszta nátriumklorid. (Már ha adnak, ugyanis a legtöbb patikában elutasítanak).
    Melyiket válasszuk, NaCl vagy tengeri-só? A tengeri-só előnyeként említik hogy abból nem vontak ki semmit, minden földi ásványi anyagot tartalmaz. Viszont az is igaz, hogy csak a nátrium és a kálium képes önmagában is közel teljes egészében felszívódni, minden más ásványi anyagot csak szerves (pl kelátolt) kötésben tud jól hasznosítani a szervezetünk. Vagyis a tengeri só egyéb anyagai nem szívódnak fel hatékonyan. S az is igaz, hogy amiért a sóra elsősorban van szüksége a szervezetünknek, az egyedül a nátrium. Ráadásul a tengeri sók többségét is dúsítják káliummal! Persze, ebben is lehet kételkedni, de mint mindig, ez esetben is az ellenőrzés a megbizonyosodás legjobb módja.
    A “tengeri sóra” lentebb még visszatérek.
    A sóra (NaCl) igenis szükség van, mégpedig abban a mennyiségben, amennyit a magyar és minden más nép is fogyasztott kb. az 1970-es évekig – napi 10-18 gramm – és tőle soha se volt vagy lett beteg! Ugyanis, ekkora mennyiségre van szüksége a szervezetünknek ahhoz hogy egészséges maradjon! (S nem a ma általánosan ajánlott mindössze 2-3g-ra, ill. még kevesebbre minthogy egyesek szerint akár 0,2g is elég….) A “jóakarók” óriási károkat okoznak a nekik hívő emberek szervezetében, mert a nátrium megvonása miatt a szervezet kényes elektrolit egyensúlya felborul, ami pedig hosszabb távon szív és érrendszeri betegségeket, magas vérnyomást, agyi történéseket, belső szervi elváltozásokat, veseproblémákat fog okozni. A só (a tiszta NaCl) szükséges napi mennyisége 10-18g közötti(!) – 2l tiszta víz elfogyasztása mellett.
    “”A nátrium és a kálium együtt felelősek a szervezetünk vízháztartásáért.
    Áramvezető sóoldat, ún. “vérelektrolit” veszi körül az emberi sejteket. Ha a vérelektrolitban a kálium az elfogyasztott ételektől italoktól túl sok lesz, (antifiziológiás mennyiségű lesz,) meghibásodik a sejtmembránban a “nátrium-kálium pumpa”, vagyis a sejtműködés. Ha ez sokáig fennáll, tönkremennek a sejtek és szervek, a test egyre betegebb lesz.
    Az első élet a tengerekben keletkezett, a tengerek minden élet alapja.
    A vérelektrolit, a 99% víz, 0,9% konyhasó (NaCl), 0,03% kálisó (KCl) arány esetén optimális, ez az ún. “fiziológiás” arány.
    Az őskorban, az első sejtek idején, s ma is, ilyen a nátrium és kálium aránya az óceánokban. Az emberi magzat által kortyolgatott magzatvízben is ilyen, s a víz- és sópótlási célra alkalmas orvosi infúziós (Ringer-) oldatban is. Az emberi (és állati) szervezet automatikusan törekszik a fenntartására, vagy eltérése esetén a minél előbbi helyreállítására.”" (Tejfalussy András).
    Naponta kell pótolni a nátriumot, melynek elsődleges forrása a só.
    A nátrium létfontosságú. A növényi élelmiszerek sós ízét a kálium adja. A növényi élelmiszerekben a Na és a K aránya fordított, vagyis a kálium óriási túlsúlyban van a nátriumhoz képest. Elmondható, hogy a növények a korábbi időkhöz képest manapság legalább egy nagyságrenddel több káliumot tartalmaznak, – köszönhetően a kálisó-műtrágyák elterjedésének és a vele kapcsolatos téves állításnak, miszerint a kálisótól sokkal jobban fejlődnek a növények. (Ez ugyanis nem igaz, mert a kálisóval mindenkor együtt adagolt nitrogén az, ami a növények nagyobb növekedésére ill. hozamára hat!) Ezért, a növényi táplálékok fogyasztása só nélkül, hosszútávon garantáltan egészségromboló! Ez (!) a valóság a sót illetően! Nem kellene tehát arról lebeszélni a népet!
    A sóról való lebeszélés a gyerekek esetében a legkártékonyabb, a megvonása, a hiánya, a növekvő szervezet számára különösen veszélyes. Legdurvább azonban, hogy nem átallják a várandós anyákat is a sóval riogatni, bebeszélik a káros hatását, egy életre beteggé téve ezáltal a születendő gyermekeket. Így, garantált lesz a gyógyszerfogyasztás, ami a gyógyszer biznisz érdeke. Garantált lesz a korai elhalálozás. Garantált lesz a rossz születési és halálozási arány is, mert a kálium a férfiak nemzőképességét erősen befolyásolja, rontja (kevés lesz az élő sperma). Többek közt ez is oka annak hogy a magyarok körében a születések száma rendkívül alacsony.
    A só-fogyasztás mérséklésével kizárólag a gyógyszeripar nyer, azáltal hogy a szervezetbe bejuttatott, a szükségesnél aránytalanul kevesebb nátrium s ugyanakkor a szükségesnél aránytalanul több kálium, rendkívül egészségromboló!
    Sajnálatos hogy az orvosi egyetemeken sem a valóságot tanítják, nem csoda hát hogy az orvosok többsége nem is tudja a valóságot (!) – tisztelet a (kevés) kivételnek.
    Már a fiziológiás infúziós Ringer-oldat élettanilag optimális kálium dózisát is kevésnek tanítják, s sokkal nagyobb káliumdózist írnak le optimálisnak. (Orvos továbbképző; Intézeti kiadványai 7. Folyadék elektrolit háztartás. Szerkesztő: dr. Schwarczmann Pál, lektorálta dr. Boda Domonkos. 142. oldal. Medicina Könyvkiadó, Budapest, 1968)
    A „Fekete Angyal” kisebb napi kálisó dózissal gyilkolt, mint az a napi 6-8 gramm, (ill. esetenként még annál is több,) amit Schwarczmann és Boda dr általános alkalmazásra javasol!
    Szerencsére nem lehetetlen fellelni mi az igazság, – hiszen kutatások folynak a napjainkban is, de így volt ez régebben is, – számos írás látott napvilágot, könyvek jelentek meg, melyek a nátrium és a kálium szervezetre gyakorolt hatásaival foglalkoznak. Egyet ezek közül hadd ajánljak mindenki szíves figyelmébe: kérem, szíveskedjenek elolvasni a “TECHNIKA A BIOLÓGIÁBAN 8. A BIOLÓGIA AKTUÁLIS PROBLÉMÁI” (MEDICINA KÖNYVKIADÓ BUDAPEST, 1976) című könyv azon részét, melyet Dr. Szabó Dezső írt “A mellékvesekéreg biológiája” címmel. Általa világossá válik, mit okoz valójában a szükségesnél kevesebb nátrium és/vagy a szükségesnél több kálium.
    S néhány egyéb bizonyíték még (idézetek):
    Gimnáziumi tankönyvből idézem a következőket:
    (Dr. Baksay Zoltán – Dr. Csákvári Béla – Dr. Kónya Józsefné. KÉMIA III. osztály. Tankönyvkiadó, Budapest 1991.)
    Nátriumklorid (NaCl) A kősó, vagy hétköznapi nevén konyhasó, a legfontosabb nátriumvegyület. Egyformán nélkülözhetetlen az élő szervezetek és az ipar számára.
    A biológiailag létfontosságú, Na+- és Cl- -ion elsősorban konyhasó formájában kerül az élő szervezetekbe. (A Na+ -ion a töltésszállításban és az ingerreakciókban vesz részt, a Cl- -ion az ozmotikus egyensúly fenntartása szempontjából fontos.) Az ember naponta kb. 12 gr NaCl-ot ürít ki a szervezetéből. Mivel ennyi sót a táplálékok nem tartalmaznak, az ételek sózásával kell a pótlásról gondoskodni. Különösen növényi táplálkozás esetében fontos, hogy elegendő mennyiségű só jusson a szervezetbe, tekintve, hogy a növények alig tartalmaznak NaCl-ot. (Pl. a szarvasmarhák etetéséhez is rendszeresen használnak vasoxiddal kevert sót, az ún. marhasót.) Az orvosi gyakorlatban a NaCl 0,9%-os oldatát, az ún. fiziológiás konyhasóoldatot használják vérveszteség pótlására, kiszáradás ellen. Infúzió formájában közvetlenül a vérbe juttatják az oldatot.
    Sót használ az élelmiszeripar konzerválásra (húsok, halak sózására, konzervlevek készítéséhez), hűtőkeverékek előállítására (a telitett konyhasóoldat -21 fokon fagy meg.) A szappangyártásban, szerves festékiparban kisózásra alkalmazzák a nátrium-kloridot….”
    Gyógyszerész tankönyvből:
    (Dr. Kiszely György és Dr. Hársing László: Gyógyszerész továbbképzés Biológiai és élettan alapismeretek, 90. oldal. Medicina, 1958.)
    A Ringer-oldat, melynek összetétele a szív igényeinek legjobban megfelel: 0,9% NaCl; 0,03% KCl; 0,025% CaCl2 és 0,02% NaHCO3-ból áll.”
    Vagyis 2 liter vízhez 18gramm NaCl-t! Mert ez, “a szív igényeinek legjobban megfelel”!
    Az izotóniás-, vagy izoozmotikus oldat, biológiai értelemben olyan oldat, amelynek ozmózisos nyomása a sejten belüli ozmózisos nyomással azonos. Emberben ez 0,9%-os NaCl-oldat koncentrációjának felel meg.
    A fiziológiás só-oldatot folyadékveszteség esetén, vértérfogat pótlására, kiszáradás elkerülésére alkalmazzák. A sejtek membránjukon, mint féligáteresztő hártyán képesek vizet felvenni, vagy leadni, ezáltal alakjuk változik, és a sejten belüli koncentráció-viszonyok megváltoznak. Ez komoly zavarokat okoz a sejten belüli folyamatok normális működésében. Ha a vér hipoozmotikus folyadékba kerül, az a vörösvértestek duzzadását, kipukkadását (hemolízisét) okozhatja. Ha viszont a vér töményebb, hiperozmotikus folyadékkal kerül kapcsolatba, akkor a vörösvértestek vizet veszítenek, buzogány alakot vesznek fel. Egyik esetben sem képesek ellátni a szerepüket.” (http://www.ttk.pte.hu/biologia/genetika/libr_gen/kisbiol567.pdf)
    Az intenzív betegápolás elmélete és gyakorlata” (Dr. Varga Péter és társai, Medicina könyvkiadó, Budapest 1977.) tankönyv szerint:
    A vérbe, egy órán belül a szervezetbe juttatott, több mint 0,8 gramm kálium már okozhat nagyobb mint 5mmol/liter káliumszintet a vérben, vagyis veszélyesen mérgező lehet. “Tünettára az ideg-izomtevékenység gátlása, az általános izomgyengeség, a szív dilatációja és ritmuszavara, valamint az érzészavarok a jellemzőek. Az EKG-n a magas, sátorszerű T-hullámok, a QRS-komplexus kiszélesedése, a Q-T idő megrövidülése, szárblokk kialakulása, a P-hullámok ellapulása a leggyakrabban előforduló eltérések.
    Ha a szérum-K szintje 7-10 mval/l fölé emelkedik, kamrafibrillációval, továbbá diasztolés szívmegállás veszélyével lehet számolni.”
    Várhegyi Lászlótól:
    ”…a kálium a sejtekben van és csak 5-6 %-ban mobil, a nátrium viszont a sejtek közötti állományban van és 65%-a mobil. Tehát azt kell pótolni, ami gyakran és nagy mennyiségben ürül, az pedig a nátrium. Ha felborul a nátrium-kálium ionegyensúly, megáll a szív, bármilyen erős és fiatal is az ember. Ezért nincs szükség a só külön káliumozására, sem káliumjodiddal, sem káliumkloriddal. A magyar és a lengyel „Fekete Angyal” káliummal ölte meg a betegeit. A kálium annyira illékony a szervezetben, hogy csak a szívbelhártyán lehet regisztrálni boncoláskor, s akkor is csak rövid ideig. Sajnos 100 boncolóorvosból kb. 2-3 fedezi csak fel a káliummérgezést. A műtrágyázás miatt amúgy is káliummal telítettek a növényeink és az állataink, melyek ezeket a káliumban dús növényeket fogyasztják.”
    A hiányos NaCl-pótlástól besűrűsödik a vér, ettől romlik a vérkeringés és emiatt lassanként tönkremegy a vese és minden más szerv is. A kálium-túladagolás viszont (elsősorban) szív-, vese- és idegrendszer károsító.
    A belgyógyászat Alapvonalai 2.” (Prof. Dr. Magyar I. – Prof. dr. Petrányi Gy., Medicina Orvosi Könyvkiadó Budapest, 1967.) egyetemi tankönyv szerint, egy egészséges felnőtt veséinek többlet kálium-eltávolítási sebessége kisebb, mint 2,2 – 3,6 gramm/nap, s azt is írja, hogy ha a szájon át bejutó kálium az ételből és italból ennél gyorsabban jut be a vérbe, akkor kálium-túladagolási mérgezésre, hiperkalémiára jellemző torzulások, szívműködésben romlás fog bekövetkezni.
    A kálium túladagolás nagyon komoly negatív kihatással van a férfiak nemzőképességére (!). Ez nagyon sokban járult hozzá, hogy a legutóbbi 30 év során 1 millióval kevesebb magyar született, mint amennyi meghalt!
    Ki ezért a felelős? Mindenki aki a nátriumhiány/kálium túladagolás mellett érvel!



A Só mítosz - A kálisó lassan ölő méreg



Írta:  Szennai László


    Káliumból a szükséges napi mennyiség 400-600mg és nem az ajánlott 3000-5000mg. Olyannyira mérgező, hogy 800mg kálium egyszerre bejutva a szervezetbe már vesekárosító! Ennél fogva, káros a boltokban árusított sók többsége, melyben a nátriumot 40-90%-ban káliumra cserélték (holott a Magyar szabvány ezt tiltja is)!
    A szervezet által elviselhető legnagyobb kálium-dózis max. 3,6 gramm, de csak, 24 órán belül egyenletesen elosztva!
    Magyar Imre – Petrányi Gyula A belgyógyászat alapvonalai, Egyetemi tankönyv, hetedik, átdolgozott kiadás, Medicina kiadó 1969, első és második kötet” szerint is, a napi káliumszükségletünk ~400mg!
    A kálium, a szervezetünkben egy nagyon kényes egyensúlyú elektrolit alkotója. Az említett tankönyv nyomán az is kijelenthető, hogy a laboratóriumi vérképelemzés alkalmával feltüntetett nátrium határértékei úgyszintén hamisak amennyiben szélesebb határokat adnak meg a valóban megfelelő értékeknél: ha bárkinek a laboreredményén a nátrium 140 és 144mmol/l közötti értéktől a legcsekélyebb mértékben eltér, akkor a szervezetében a Na koncentrációja nem megfelelő.
    Az optimális érték: 142mmol/l. A laboratóriumok által megjelölt, 140mmol/l-nél alacsonyabb határérték, elfedheti a szervezet Na hiányát!
    A dogma szerint, a “sok” SÓ károsítja a vesét. Ferdítés! Azért ferdítés, mert a kálium károsítja a vesét és nem a nátrium! Amikor a só kiválasztása problémás, jellemzően azt nem a nátriumklorid okozza, hanem a kálisóval dúsított hamisított só! Ugyanis a szervezetünk képes akár napi ~40g nátrium kiválasztására a legcsekélyebb károsodás nélkül. Ezzel szemben a veséink káliumeltávolítási sebessége legföljebb 2,2-3,6g/nap!
    A hozzáadott kálisó mértéke eltérő, 20-90%. 40%-os dúsítást véve alapul, 19,5 g sóban 5,4 g nátrium és 3,6 g kálium van. Ilyenformán, a bolti hamisított sóból napi mintegy ~19,5 gramm már valóban lehet vesekárosító!
    A “jóakaróink” azt tanácsolják, csökkentsük a só bevitelt, számoljunk, nézzük meg a címkéket, stb., só helyett használjunk friss fűszereket, tegyük el a sótartót az asztalról(!?)….
    Ugyanők elhintették, hogy a só egészségtelen, amit aztán igyekeztek/igyekeznek ál mérésekkel, vizsgálatokkal alátámasztani.
    Egy követ fújnak a gyógyszeripar és az orvosok.
    Még a terhes anyák és a gyermekek esetében is a só mérséklését javasolják! Így aztán garantált lesz a gyógyszerfogyasztás. Mert az emberek elhiszik – és miért is ne, hiszen “az orvos is azt mondja, s ő már csak tudja….”
    S ugyanazt szajkózza a sok önjelölt gyógyító és számos természetgyógyász is….
    A nátrium megfelelő szintje a vérben védőfaktor!
    Az egyik legfőbb érve a só-ellenzőknek, hogy emeli a vérnyomást, ami onnan ered, hogy egy 1972-es kísérlet során az amerikai Lewis Dahl erősen sós eledellel traktálta patkányait, amik azután hamar el is pusztultak, részint a szerzett magas vérnyomás folyományaként. A rémes hír szárnyra kelt, de nem vitte magával azt két korántsem mellékes információt, hogy a megetetett mennyiséget ha emberi méretekre átszámoljuk, csaknem félkilós napi mennyiséget kapunk, márpedig ha ennyi sót kellene lenyomni a torkunkon, igen nagy valószínűséggel kisebb bajunk is nagyobb volna, mint az abnormális vérnyomás….! Ráadásul, a ma Dahl-patkányoknak is nevezett rágcsálók egy sóra érzékeny törzsből származtak.
    A betegségek zöme valamely tápanyag(ok) hiányára vezethető vissza. A szervezetünk igen hosszú ideig képes tolerálni a különböző anyagok hiányát, ám hosszútávon az garantáltan betegsége(ke)t fog előidézni. S ez a nátrium esetében sincs másként, mivel a nátrium is egy tápanyag.
    Nem az NaCl okoz magas vérnyomást, hanem a hiánya! (Lásd lejjebb a renin-angiotenzin rendszerről szóló részt! A renin-angiotenzin rendszer működése magyarázatot ad a magas vérnyomás igazi okára!)
    Ám mivel a boltokban árusított sók legtöbbjéhez KCl-t kevernek, tényleg számolni lehet a vérnyomás emelkedésével, két oknál fogva is: Egyrészt mert a sónak csak egy hányada NaCl ami miatt hosszabb távon a vér nátriumszintje a normálisnál alacsonyabb lesz, másrészt pedig azért mert a KCl vérnyomásemelő!
    A következő idézetet a “Toxémia-mítosz és működő megoldás” című, a Bábák, Szülésznők szakfolyóirat 2003 szeptemberi kiadása I. évf./4. számában megjelent írásból ollóztam (a teljes cikk elolvasható ezen az oldalon a “Toxémia-mítosz” menüpont alatt):
    „…. A magzat és a méhlepény megnövekedett szükségletei nagyobb terhet rónak a májra, hogy növelje a vérmennyiséget, amely ezt nem tudja megtenni megfelelő táplálék nélkül. E folyamat eredményeképpen az anyagcsere egyre inkább egyensúlyát veszíti. A vese a nem megfelelő vérmennyiségre nagyobb víz- és só-visszaszívással válaszol a vér szűrése közben. Ez a visszaszívott folyadék és só visszatér a keringésbe. Ha nincs elegendő albumin vagy nátrium, hogy benn tartsa a visszaszívott folyadékot a keringésben, nagy része kiszívárog a szövetekbe a vérerek falán keresztül. Az egyik oldalon a vesék tovább szívják vissza a folyadékot, míg az tovább szívárog kifelé a hajszálerekből a másikon. Az eredmény kóros súlygyarapodás és ödéma, adott esetben csökkent vizelet-kiválasztással, amint a test kétségbeesetten próbálja fenntartani a vérszintet. […]” „…. A nátrium az egészséges étrend szükséges összetevője és nélkülözhetetlen a test megfelelő folyadékegyensúlyának fenntartásához. 1974-ben a Szülészek és Nőgyógyászok Amerikai Kollégiuma kimondta, hogy a nátriumszegény étrend nem hasznos a várandósság alatt. Ez azután történt, hogy a szülészorvosok évtizedekig a só-fogyasztás szigorú korlátozását javasolták a súlygyarapodás és az ödéma korlátozására, a toxémia megakadályozására tett téves igyekezetből fakadóan. A valóság az, hogy a nátriumhiány másodlagos tünetei sok tekintetben hasonlóak a valódi toxémia másodlagos tüneteihez. A nátrium az albuminnal együtt dolgozik a keringő vér normál mennyiségének fenntartásáért. A túl kevés nátrium felboríthatja a test folyadékháztartását és a vérszint csökkenését okozhatja mindössze két héttel a sómegvonást követően. Ez azért történik, mert az egyensúlyvesztés lehetővé teszi, hogy a folyadék elszivárogjon a vérereket körülvevő sejt közötti térbe, dagadást okozva ezzel. Ráadásul a nátriumszegény étrend magas vérnyomáshoz vezethet. (Hoppá….! Hát nem a sok só okoz magas vérnyomást?! – a szerk.) A vese renin hormont kezd felszabadítani, ahogy a vérmennyiség egyre kisebb és kisebb lesz, amely a hajszálerek összeszűkülését eredményezi és ezáltal megemeli a vérnyomást. Ez egy olyan védőmechanizmus, amely normális esetben akkor lép működésbe, ha kivérzés következtében esik le a vér mennyisége. Ha a vérmennyiség a rendelkezésre álló aminosavak hiánya miatt esik le, amelyből a máj albumint készíthetne, vagy azért, mert az a folyadék, amelynek a keringésben kellene lennie, elszivárgott a környező szövetekbe, a test úgy viselkedik, mintha kivérzés történt volna. A nátriumhiány gátolt veseműködést, csökkent vizeletmennyiséget és a szérum húgysav kibocsátásának növekedését is okozhatja, melyek mindegyike a metabolikus toxémia súlyosabb tünetei közé tartozik. ….”
    Igyekeztem rávilágítani arra, hogy EGÉSZSÉGKÁROSÍTÓ HATÁSA CSAK A KÁLISÓNAK VAN!
    A TISZTA NÁRTIUMKLORID, BETEGSÉGMEGELŐZŐ, sőt, GYÓGYÍTÓ HATÁSÚ!
    A vitamin olyan anyag, ami akkor okoz betegséget, ha nem esszük meg….” (Szent-Györgyi Albert)
    A NÁTRIUMKLORID IS OLYAN ANYAG, AMELY AKKOR OKOZ BETEGSÉGET, HA NEM ESSZÜK MEG….!
    Rendkívül sajnálatos, hogy az Egészségügyi Világszervezet (is) a fentieknek éppen az ellenkezőjét sulykolja ill. sulykoltatja a népekbe, miáltal, a WHO sem az egészségünket védelmezi, nem a valóságot képviseli! A Magyar intézmények pedig, – mint az MTA pl vagy a Magyar Nemzeti Szívalapítvány is – mint a csahosok, követik, hirdetik a hazugságot…. S mára úgy tünik kiirthatatlanná vált, köszönhetően annak, hogy mindenünnen azt halljuk hogy a só ártalmas. Pedig attól hogy valamit sokan állítanak, az még nem válik valóssá.
    Sóügyben akinek hinni lehet, első helyen Tejfalussy Andrást említem. Tejfalussy András weboldalán: http://aquanet.fw.hu/ -n részletes és valós tájékoztatásra lelhetünk a sót illetően, bizonyítóerejű mérésekkel, dokumentumokkal kellőképpen alátámasztva.
    A fentiek és még sokkal több, megtalálható ezen az oldalon: http://www.freeweb.hu/aquanet/szoveg/mellekvesekerges.htm
    Érdemes olvasmányok találhatók még a következő oldalakon is: http://www.patikamagazin.hu/index.php?cikk=1998
    Tejfalussy itt a kálium mezőgazdasági vonatkozásáról is tájékoztat: http://www.freeweb.hu/aquanet/szoveg/tulsok.htm
    Egy kis kitérő…. Miért nem iható a tengervíz….? Jóllehet a tengervízben az elemek egymáshoz viszonyított aránya hasonló az emberi szervezet által igényelt arányokhoz, a szomjúság oltására mégsem alkalmas. Ennek az oka a nagyon magas sótartalom. A Föld vízkészletének 97 %-a a tengerekben és óceánokban van, 3%-a édesvíz. A víz mintegy 3,7 milliárd éve a lehűlés során az ős-atmoszférából kondenzálódott. A vízben több mint 30 elem sója található meg. Az édesvizek sótartalma 50-500 mg/l közé tehető. Ezzel szemben a tengerek, óceánok vizének sótartalma átlagosan 3,5-3,8% de elérheti akár a 4%-ot is. (A különböző helyeken mért értékek nagyon eltérőek.) Uralkodóan Na, Mg, Cl, SO4 ionokból áll. Literenként kb. 25-35 g (25-35 ‰) oldott nátrium-kloridot tartalmaz. (Sűrűsége 1020-1030 kg/m3, pH-értéke 7,5-8,2 közötti). A Na/K arány tengervízre átlagosan 30, de elég nagy eltérések is lehetnek (jobbára a nagyobb értékek felé, itt pl http://www.termeszetvilaga.hu/tv99/tv9906/viz.html a „normalizált” tengervíz összetételét mmol/kg-ban láthatjuk, a Na/K arány pedig 46- adódik.) Az emberi test igényének az ún. fiziológiás (v. izotóniás) sóoldat felel meg, mely 99% víz, 0,9% konyhasó (NaCl), 0,03% kálisó (Kcl). Látható, hogy a Na/K arány itt is 30 – olyan mint az őstengerekben, ahol az élet keletkezett. Ugyanilyen az arány a magzatvízben is.
    Tengerisó….
    Mindenütt azt olvasom, hogy “tengerisót” vegyünk, mert abban minden elem benne van. Érdemes egy kicsit elgondolkodni… A Földön a sóbányák kivétel nélkül mind, az egykoron létező őstengerek, óceánok nyomán keletkeztek. Vagyis, a létező sók mind, tengeri só, azaz tengerisó! Amit viszont ma akként árulnak, az a tengerből szárítással és/vagy lepárlással készül. (S bizonyára benne van a Földünkön ill. a természetben fellelhető mind a 84 elem.)
    A sóbányák esetében a NaCl-t és a KCl-t jobbára már a helyszínen elkülönítik. A többi alkatelemet pedig különböző célokra kivonják, s végül megmarad a tiszta NaCl.
    A “tengerisókból” (állítólag) nem vonnak ki semmit, viszont dúsítják káliummal! Csak ez nem köztudott. Igen, a tengerisók többségéhez is adagolnak káliumot!
    Szükséges-e a sónak tartalmaznia az összes elemet? Nem! Az emberi szervezet a szervetlen formában lévő ásványi anyagok közül csak kettőt tud jó hatásfokkal hasznosítani, – a nátriumot és a káliumot. Az összes többit, csak és kizárólag szerves formában képes felvenni! A szervetlen ásványianyagokat a kiválasztó rendszerünk nem képes hasznosítani és tökéletesen eltávolítani sem, lerakódhatnak bennünk.
    A szervezetünkön belül minden ásvány ionos formában van jelen, ahogyan a növényekben is. Ezért hasznosul kiválóan a növények ásványianyag tartalma.
    A www.eautarcie.com/Vizonellato/3.Esovizhasznositas/Adalekok/Asvanyi_anyagok.html lapon dr. Országh József a következőket írja:
    Biológiailag az „ásványi anyag” fogalmának nincs jelentése. Ásványi anyagokról csak földtani, vegyi és ásványtani körökben van értelme beszélni. Élő szervezetekben nincsenek szigorú értelemben vett ásványi anyagok. Itt fémes jellegű, pozitív, elektromos töltéssel bíró ionok vannak. Ezek az ionok első közelítésre azonosak a vízben oldott ásványi sók elektrolitikus disszociációja folytán felszabadult ionokkal. Innen származik az a leegyszerűsített, bár téves felfogás, ami a kettőt azonosítja. A kettő között lényeges különbség van, ami a kérdéses iont mindig kísérő molekula halmaz (solvatációs burok, vagy korona) szerkezetéből adódik. Ez a burok „fémjelzi” az iont, mint egy azonosító igazolvány. Beépítéshez az élő szervezet a szerkezettől függően az iont befogadja, vagy a vizelettel eltávolítja. Ezzel szemben néha beépítve, de főleg átmenőben a szervetlen ionok is részt vesznek a legkülönbözőbb élettani folyamatokban. Erre kitűnő példa a konyhasóban lévő szervetlen nátrium és kisebb mennyiségben lévő kálium ionok szerepe a sejtekben kialakuló elektromos potenciál különbségek kialakításában. Ezeket az ionokat szervezetünk szerves „burok” nélkül is hasznosítja. …. A fémionokat konyhasó kivételével az élőlények, normális körülmények között, csak szerves burkolatukkal együtt építik be. Érdemes megjegyezni, hogy a víz, a levegő és a konyhasó kivételével minden, amit egy élő szervezet magához vesz, szerves eredetű. Az élő anyagban (táplálékban) lévő fémes elemek kivétel nélkül ionizáltak és szerves szolvatációs burokban vannak. Ezeket nevezik a vegyészek „chelatált ionoknak” amelyek, az un. koordinációs vegyi kötésekkel keletkeznek. Szervetlen ásványi sókban a fémes ionokhoz csupán szintén szervetlen anionok kötődnek. Oldódás után pedig, csak a vízmolekulák. Az olyan fémes természetű elemek, mint a kalcium, magnézium, vas, mangán vagy a szilícium, stb., élő szervezetbe csak szerves, „chelatált” formában épülnek be…”
    Tehát, a “tengerisókból” is csak két elem, – a nátrium és a kálium hasznosul a szervezetünkben!
    Sokakat félrevezetnek a szemfüles (és csaló) kereskedelmi vállalkozások, melyek kihasználják a gyógyszerbiznisz só-dogmáját, – azt állítva, hogy a tiszta NaCl méreg és csak a “tengerisó” az egyedüli jó só, holott a “tengerisók”, a “himalájasó”, “hunza-só” és a többi jó csengésű és esetenként meglehetősen drága sókülönlegességek semmi másra nem alkalmasak, mint arra hogy általuk az emberek pénzét megszerezzék.
    (Csak érdekességképpen, – pl. a “himalájasó” tudtommal Pakisztánból származik, aholis értéktelen, olyannyira hogy rajta taposnak….)
    S ahogy e tények feltehetően csalódás lehet a tengerisóban hivőknek, s hasonlóan az ásványvizek rajongóinak is az, merthogy a vízből se szívódnak fel a szervetlen anyagok…. Vagyis az ásványvíz is csak jó üzlet!
    Idézet “Tejfalussy András: Szennyezett vízzel irtják a magyarságot!” című írásából. (FORRÁS: http://aquanet.fw.hu/)
    A NÁTRIUMHIÁNYOS VAGY NÖVELT KÁLIUMTARTALMÚ ÉTEL IS, ÉS A NEM ÁTPÁROLT IVÓVÍZ IS VEGYI-, BIOLÓGIAI FEGYVER!
    Nemzetközi tudományos kutatók”, az élettani optimumnak mintegy egytizedére lecsökkentették a nátrium evést, s az öt-tízszeresére megnövelték a kálium evést, és ezúton megbontották a sejtek és környezetük közötti összhangot. A nátriumhiány miatt veszedelmes vérbesűrűsödés következik be, a káliumtöbblet pedig mérgezi a sejtmembránokat. A teljesen tiszta (desztillált) víz ivásának a tiltása miatt számos veszedelmes rovarirtó-szer és egyéb ipari- és mezőgazdasági méreg jut be a “reformtáplálkozók szervezetébe. A többlet kálium gyorsabb bejuttatása azonnal halált okoz, a lassabban túladagolása csökkenti a méregtelenítő vese működését és emiatt pl. az ivóvízzel bevitt mérgező anyagok is ártalmasabbak.
    Akik kikísérletezték a módszert, jól tudhatták mindezt, mert jó előre le is írták a várható következményeit 62 tudományos értekezés (!) összefoglalásaként: “A BIOLÓGIA AKTUÁLIS PROBLÉMÁI” Szerkesztette: Dr. Csaba György. A nátriumhiányos és/vagy kálium-dús étkezéssel való állat- és ember kiirtás módszere a Dr. Szabó Dezső által írt “A mellékvesekéreg biológiája” c. fejezetben található. A Medicina Könyvkiadó Budapest 1976-ban jelentette meg “Technika a Biológiában” c. sorozat 8. kötet 133-178. old.). Nem ők szervezték, ha egyikük sem jelentette fel?
    Minden emberi sejt membránjában ún. “nátrium-kálium pumpa” működik. Ennek működését közvetlenül befolyásol a körülötte lévő vér(elektrolit) nátrium- és kálium tartalma, és a víz méregtartalma. A vérelektrolit membrán működést meghatározó kapcsolatát lásd az alábbi vázlaton.
    A konyhasó-hiányos és káliumban dúsabb “reformétrend” és a mérgektől nem mentes ivóvíz ugyanis elrontják a sejtek membrán működését és ezúton az anyagcserét és a stressz elleni védekezést, a környezeti változásokhoz alkalmazkodni tudást, és ezúton közvetve minden másnál több egészség károsodást okoznak.”
    Amióta a dr. Oláh Andor és Vadnai Zsolt által írt REFORMKONYHA c. könyv orvosi tanácsai szerinti sóhiányos étkezésre rábeszélés folyik a kormányzat részéről is, egyre több a betegség, a meddő nő és férfi, a fiatalkorú immunbeteg, vesebajos, szívbeteg, rákos, daganatos, bőrbeteg, csontbeteg, idegbeteg ember, a nemzésképtelenség, a korai halál. Sóhiányos étkezésnél besűrűsödik a vér, kevesebb a víz a szervezetben, s miután a vér emiatt elvonta a sót a csontokból és inakból, csontvelőből, minden szerv tönkremegy, egy bizonyos idő múlva. Meggyorsul ez a tönkremenetel a káliumban dúsabb ételektől, amelyeket az említett szerzők javasolnak enni só nélkül, pl. a szóját.
    Ők eltorzították a Ringer infúziós oldatból ismert élettanilag legjobb víz: só arányt, ami 99:1, 99:0,1-re. Vagyis a 2 liter napi ivóvíz mellé nem 18 gramm, hanem csak 2 gramm konyhasót engednek fogyasztani a terhes nőknek is: “Nincs szükség napi 2 g-nál több konyhasóra. A fokozott sózás vesekárosodást, a terhességi nefropátiát segíti elő, ugyanakkor a vízvisszatartást is növeli (Dr. Oláh Andor-Kállai Klára – Vadnai Zsolt: Reformkonyha, a természetes életmód és étrend elmélete és gyakorlata. Mezőgazdasági Kiadó Budapest, 1990. , 200. oldal.)
    Ugyanők javasolják a gyermekek természetes folyadékigényét is korlátozni a só-fogyasztás korlátozásával: “A gyereknek nagy a folyadékigénye (a csecsemőé a legnagyobb). A reformétrenden élő gyereknek kisebb, mint a kórosan szomjazó, szokásos étrendet fogyasztó gyermeké (sózás!)”. U.o., 216. oldal.
    Hazánkban egy vallási alapokra hivatkozó, külföldről behozott könyv kezdte el terjeszteni a sózás-ellenes nézeteket. Vadnai Zsolt eldicsekedett nekem azzal, hogy ő hozta be az országba elsőnek. Magyarországon a LIVING EARTH – ÉLŐ FÖLD Kiadó hozta kereskedelmi forgalomba ezt a könyvet (2002.). Prof. dr. Edmond Bordeau Székely: Természetes Élet és Gyógymód I. rész: Kozmoterápia. bevezetés és gyakorlati alkalmazások.
    Alább ismét Tejfalussy András honlapjáról olvasható egy kiragadott részlet, mely a már fentebb is említett könyv (MEDICINA Orvosi Könyvkiadó (Budapest, 1976) „Technika a biológiában 8″ c. kiadvány) megállapításaiból emel ki fontos részleteket…. (http://www.freeweb.hu/)
    A NOBEL-DÍJAS KUTATÓK MELLÉKVESEKÉREG-MÉRÉSEI BEBIZONYÍTOTTÁK, HOGY A HAGYOMÁNYOS, FIZIOLÓGIÁS SÓPÓTLÁSSAL ELLENTÉTES ELVEKRE ALAPOZOTT „ÉTKEZÉSI SÓZÁSI REFORMMAL” TUDATOSAN IDÉZTÉK ELŐ A BETEGSÉGEK TAPASZTALHATÓ NAGYSÁGRENDI MEGSZAPORODÁSÁT.
    A MEDICINA Orvosi Könyvkiadó (Budapest, 1976) „Technika a biológiában 8″ c. kiadványában, „A biológia aktuális problémái” főcím alatt található „A mellékvesekéreg biológiája” c. fejezet. Aki írta, az akadémiai nívódíjas Dr. Szabó Dezső azokat az új mérési eredményeket ismerteti, amelyek alapján Kendall, Reichstein és Hench 1950-ben Nobel-díjban részesültek „a mellékvesekéreg-hormonok és szerkezetük és biológiai hatásuk? felfedezéséért. Az összefoglalás jellegű leírás emellett további 61 tudományos publikáció mérési eredményeire is hivatkozik. (Az alábbiakban zárójelben jelzem, hogy a könyvből itt idézett megállapítások a könyv mely oldalain találhatók.)
    EZEK A NEMZETKÖZI TUDOMÁNYOS PUBLIKÁCIÓK EGYBEHANGZÓAN BIZONYÍTJÁK AZT, HOGY A NÁTRIUMHIÁNYOS ÉS KÁLIUMDÚS DIÉTÁN TARTOTT EMBEREK ÉS PATKÁNYOK MELLÉKVESEKÉRGE HORMONTERMELÉSÉVEL KAPCSOLATBAN A TUDOMÁNYOS KUTATÓK VISZONYLAG ÁTFOGÓ ÚJ VIZSGÁLATI EREDMÉNYEKKEL RENDELKEZNEK (134), AMELYEK SZERINT A NÁTRIUMHIÁNYOS VAGY KÁLIUMDÚS DIÉTÁN TARTOTT ÁLLATOKBAN (PATKÁNYOKBAN) ÉS EMBEREKBEN IS MELLÉKVESEKÉREG-ELFAJULÁS KÖVETKEZIK BE, MIKÖZBEN A SZERVEZET ELETRTOLIT- HÁZTARTÁSÁNAK EGYRE SÚLYOSABB ZAVARAI TAPASZTALHATÓK.



A Só mítosz - Hosszabb távon hatások a következők



Írta:  Szennai László

    A későbbi, hosszabb távon is egészségkárosító, élet-rövidítő, ivartalanító stb. hatások a következők
    1./ A mellékvese abnormálisan megnagyobbodik. (140)
    2./ A szervezetben elégtelen a szőlőcukor-képződés, mely miatt elégtelen zsír- és cukorfelhasználás alakul ki. (167)
    3./ A különböző stresszhatások kivédésére a szervezet képtelenné válik. (167)
    4./ Csökken a nátrium kiválasztása, a káliumé fokozódik (167) elsősorban a vesesejteknél, de a verejtéksejteknél és az emésztőrendszer mirigysejtjeinél is (167-168). Ha ez hosszabb ideig tart, törvényszerűen az alábbi betegségek kialakulásához vezet:
    5./ Idővel nátrium-hiány jön létre. (168)
    6./ A nátriumhiány a szövetekben ozmózis-zavarhoz vezet, többlet-víz vándorol a sejtekbe. (168)
    7./ Csökken a keringő vérmennyiség, a vér besűrűsödik, csökken a viszkozitása. (168)
    8./ Romlik a keringés. (168)
    9./ A vese vérellátásának a zavara miatt csökken a szűrési (méregtelenítési) teljesítménye. (168)
    10./ Idővel elégtelenné válik a veseműködés. (168)
    11./ A bőr és a nyálkahártyák kóros elváltozásai. (168)
    12./ Mellékvesekéreg-károsodás. (168)
    13./ Mellékvese daganatok, sejtburjánzások, esetenként rosszindulatúak is. (169)
    14./ Halálos Addison-kór tünetei alakulnak ki. (168).
    Hiányos nátrium-pótlásnál és/vagy kálium-túladagolásánál kialakulnak fő tünetként:
    15./ Magas vérnyomás. (169)
    16./ Szívelváltozások. (169)
    17./ Veseelváltozások. (169)
    18./ Izomgyengeség. (169)
    19./ Fokozott nátrium visszatartás és fokozott káliumürítés. (169)
    20./ A vér besűrűsödése miatti veseműködés romlás fokozza a renintermelést, renintermelő vesedaganatok jönnek létre. (169)
    A nátriumhiányos és/vagy káliumdús táplálkozás nemi szervek fejlődési torzulásait is okozza („pszeudohermafroditizmus?):
    21./ Leánymagzatok nemi szerveinek a fejlődési zavarait, pl. szeméremajkak összenövését, klitorisz-megnagyobbodást. (169-170)
    22./ Lánygyermeknél klitorisz-megnagyobbodást, idő előtti menstruációt. (170)
    23./ Felnőtt nőknél: klitorisz-megnagyobbodás, test- és arcszőrösödés, kopaszodás, érdes hang, a menstruáció elmaradása, terméketlenség, az emlők sorvadása. (170)
    24./ Fiatal fiúknál korábbi pénisz-megnagyobbodást, korábbi erőteljes izomzat kifejlődést, a testnövekedés gyorsulását, a hónalj- és a szeméremszőrzet idő előtti megjelenését, korai szakáll- növekedést, hangmélyülést, hajritkulást okoz. (170)
    25./ Pszeudohermafroditizmus tünetként fiúgyermekeknél és férfiaknál emlő-megnagyobbodást okoz. (170)
    26./ Rosszindulatú daganatok (pl. emlőrák, prosztatarák) növekedését serkenti. (170)
    Közismert, hogy egyesek ezeket a betegségeket mindenféle más okra vezetik vissza, miközben ezt a két legfőbb okot részint elhallgatják, részint ellenkező hatásúnak tüntetik fel. Az élettani optimum szerinti (fiziológiás mértékű) sópótlást, a vér elektrolit nátrium : kálium : víz arányának megfelelő étkezést „elavultnak? hazudják, pedig a fiziológiás sópótlás helyességét nem csak a tengervíz, a magzatvíz és a vér és a fiziológiás infúziós Ringer oldat azonos nátrium és kálium aránya igazolja, de az is, hogy kálium túlfogyasztás esetén torzul az EKG = romlik a szívműködés! (A könyvről általam készített fotókat, s a többi, fent említett mérési és tankönyvi dokumentumot is le lehet hívni, ki lehet nyomtatni az internetről, amihez a Google keresőbe a „mellekvesekerges” szót kell beírni.)
    A GYÁRTÓK, BOLTOK, S AZ ŐKET ELLENŐRZŐ HAZAI HATÓSÁGOK HIVATALOS ÍRÁSBELI KÉRELEMRE SEM VOLTAK HAJLANDÓK MEGADNI A KÁLISÓVAL KEVERT SZABVÁNYSÉRTŐÉTKEZÉSI SÓK ÉS AZOKKAL GYÁRTOTT ÉLELMISZEREK KONYHASÓ- ÉS KÁLIUM-TARTALMÁT! MAGYARORSZÁGON CSAK A RABBIK ÁLTAL SZIGORÚAN ELLENŐRZÖTT KÓSER SÓ, S A GYÓGYSZERTÁRI KONYHASÓ (NÁTRIUM-KLORID) ESETÉBEN KÖTELEZŐ BETARTANI AZ MSZ-01-10007-82. MAGYAR SZABVÁNYT, MELY VALAMENNYI ÉTKEZÉSI SÓBAN TILTJA A KÁLISÓ LEGKISEBB MENNYISÉGÉT IS.
    Verőce, 2008. június 30. Tejfalussy András (Forrás: http://www.freeweb.hu/aquanet/szoveg/NepirtoNahianyKtobbletTunetei090702.htm)
    A gyors- és a lassú kálium túladagolás mérgező hatásait, valamint a lassú kálium túladagolás mellett az azt erősítő konyhasó-megvonás hatásait sok tudományos mérés, kísérlet előzte meg. Ezeket egy Nobel-díjas kutatócsoport és több mint 60 akadémiai publikáció bizonyítja. A Magyar Tudományos Akadémia egyik korábbi elnöke, dr. Szentágothai János orvos neve is megtalálható a publikáció felsorolásában. Az általuk elvégzett mérésekkel és kísérletekkel bizonyított, előre jelzett betegségek azóta megsokasodtak hazánkban. A kiadvány címe: „Technika a biológiában 8, A biológia aktuális problémái”. A mérések eredményeit „A mellékvesekéreg biológiája” cím alatt ismertették. (Medicina Orvosi Könyvkiadó – Budapest, 1976.) Majd miután 1976-ra remekül kikísérletezték tudományosan hogy a konyhasóhiányossá és káliumtúladagolóvá tett ételekkel és italokkal rövid életűvé és szexuális nyomorékká mérgezhetők az emberek, a Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége megszervezte az 1980-as évek első felében azt, hogy a lakosságnak már a kisgyermekeit rászoktassák az antifiziológiás nátrium- és káliumpótlásra, hogy később se vegyék észre az ételeik és italaik konyhasóhiányát.
    honlapját (http://www.freeweb.hu/) ajánlom meglátogatni mindenkinek, annál is inkább, mert az ide kiragadott részletek csak egy-egy piciny szelet abból a temérdek mennyiségű anyagból, amellyel Tejfalussy Úr rendelkezik, akár a só, vagy pedig a víz kérdéskörét illetően is.
    A fiziológiás nátrium- és káliumnormák (és a káliummérgezés hatásainak a csökkentési módszerei is), legpontosabban a dr. Varga Péter által készített, kéziratként 1978-ban megjelentetett, JEGYZET AZ INTENZIV BETEGELLÁTÓ SZAKASSZISZTENSEK SZÁMÁRA I. kötetben van leírva:
    A víz- és sóforgalom szabályozása, a nátrium-kálium pumpa: A víz- és sóforgalom kölcsönhatásainak szövevényes rendjében sohasem beszélhetünk külön só és külön vízforgalomról, a víz- és sóháztartás szétválasztott zavaráról. A só és víz „sorsközössége” nem oldható fel. A szervezet folyadéktereinek térfogatváltozása egyben elektrolitváltozást is jelent. …
    A nátrium sejten kívüli túlsúlya annak a következménye, hogy azt a sejtekből aktiv sejttevékenység űzi ki. A folyamatot nátrium-, helyesebben nátrium-kálium pumpának nevezzük. Ha a sejt – a nátrium-kálium pumpa – károsodik, az elektrolitegyensúly megbomlik. (42. oldal.)
    Nátrium: A sejten kívüli tér legfontosabb kationja, itt van a szervezet össz-nátriumtartalmának 98%-a. A sejteken belül található az össz-nátriumtartalom 2%-a. A csontokban kötött formában található nátrium a sóháztartásban élettani körülmények között nem vesz részt. A nátriumnak vezető szerepe van a sejten kívüli folyadék tónusának és ozmotikus nyomásának fenntartásában, a terek közötti folyadékcserében, és nem elhanyagolható a jelentősége a sav-bázis háztartásban sem. A felnőtt szervezet átlagosan kb. 1 gramm/testsúly-kg kicserélhető nátriumot tartalmaz. (46. oldal.)
    Felnőttnél 3-15 gramm a fiziológiás (élettani szempontból optimális) napi nátrium pótlás, ami 6,75-33,75 gramm konyhasóval biztosítható (50. oldal).
    Konyhasóvesztés (nátriumvesztés) és tünetei: Hypotoniás dehidráció (nátrium-hiányos exiccosis). A „sóhiány” megnevezéssel a szervezet össz-nátriumtartalmának csökkenését jelölik, a hyponatraemia terminológiája a szérum-nátriumszint csökkenésének kifejezésére szolgál. A nátrium-hiányos exsiccosisban (= a szervezet kiszáradása, heveny folyadékveszteség) csökken a nátriumbevitel, illetőleg fokozott a – vízzel szemben aránytalan – renális, extrarenális veszteség. A víz- és sóanyagcsere összefonódottságából fakad, hogy a nátriumveszteség nem vezet azonnal hyponatraemia (a vér sóhiányos állapota) kialakulásához, mert azt vele arányos vízveszteség követi. 1 liter vízveszteség átlagosan 144 mval (= 8,4 g NaCl) elvesztésével jár. A 8,4 gramm NaCl-ban 3,88 gramm a nátrium. A klinikai képet a konyhasóhiány mértéke határozza meg: Az enyhe sóhiány (kb. 20 gramm veszteség) tünetei: gyengeség, fejfájás, pszichés tompultság. Kifejezett sóhiányban (35 gramm veszteség) fokozódó gyengeségérzet, collapsus-hajlam (ájulási hajlam), az inreflexek renyhesége áll előtérben. Az interstitium (szövetközötti tér) folyadékvesztesége a turgor-csökkenésben nyilvánul meg. (Turgor: a szövet ellenállóképessége, amikor az erek teltsége normális.) Súlyos (40 gramm feletti) sóhiányban a nátrium veszteség hipovolaemiát és az izomzatban fokozott görcskészséget okoz. A testhőmérséklet alacsony. A szomjúságérzet általában hiányzik. A tenziócsökkenés (= nyomáscsökkenés), a veseállapot romlása oligo-anuriához (= csökkent vizeletkiválasztáshoz), akut veseelégtelenséghez (akut tubuláris insuffiencia) vezet.
    A kibontakozott kórkép az addison-crisis (= addison kórban a mellékvesekéreg működésének gyors lefolyású megszűnése miatt bekövetkező súlyos állapot) állapotához hasonló. Laboratóriumi leletek: A vizelet mennyisége lehet normális, fajsúlya azonban alacsony. Albuminuria (= fehérjevizelés) észlelhető, a vizelet üledékében vörösvérsejtek, cylinderek (= hengeralakzatok) mutathatók ki. (44. oldal)
    A nátrium és klór szintje, a szérum (= a vérplazmával azonos összetételű, az alvadt vérből kisajtolódó, fibrinogén-mentes folyadék ozmolaritása a folyamat súlyosbodásával csökken. (fibrinogén = a vérplazmában lévő, nagy molekulasúlyú, labilis, speciális fehérje.) A vér sejtes elemei számszerűen csökkennek. A vörösvérsejtek átlagos térfogata nő, a hemoglobin koncentrációja csökken. Csökken a plazma vérfehérje-szintje is.
    Izotóniás dehidráció (víz- és sóveszteség). Mind a víz-, mind a sóveszteség okozta kórformák összetett hiányállapotok. Jelölésükben az az irányadó, hogy melyik folyamat elsődleges. (Isotonia = egyező ozmotikus nyomású állapot.) (44. oldal)
    Az izotóniás dehidráció a víz és só együttes, egyenlő mérvű veszteségével jellemzett kórállapot. A szérum ozmolaritás (ozmolaritás = membránon átszűrődési képesség) változatlan marad. Mivel a víz- és sóveszteség kizárólag a sejten kívüli térből származik és ebben a sejten belüli tér nem vesz részt, a folyamat rövid időn belül keringésromláshoz vezet, ami végső fokon shock-állapotba torkollik. Etiológiájában pancreatis, peritonitis, ileus, vérzés, trauma, égésbetegség nagyfokú plazmavesztése szerepel, gyomor-bél atonia a velejárója. A paralytikus béltraktusban több liternyi, a keringés számára elveszettnek tekinthető folyadék panghat. A klinikai képet a keringésromlás tünetei, a vérnyomás – percvolumen -, a glomeruláris szürlet csökkenése, tachycardia, collapsus-hajlam, lényegében a schock képe jellemzik. Laboratóriumi adatok: A vizelet mennyisége csökken, a kezdeti nagy fajsúlyt a veseelégtelenség bekövetkezésével isosthenuria, hyposthenuria váltja fel, a szérum MN, ill. karbamidnitrogén szintje emelkedik. A hemokoncentráció miatt a vér sejtes elemeinek száma nő, kivéve, ha a kórállapot kiváltója vérzés. A vizeletben a nátrium és klór ürítése csökken vagy megszűnik, illetve a sav-bázis statustól függően változik. A szérum-kálium értéke a schock kezdeti szakaszában a sejt destructió miatt magas, szintjét később a vese kiválasztó képessége módosítja. (45. oldal)
    (Etiológia = okok kutatása, az okok kutatásával foglalkozó tudomány, pancreatis = hasnyálmirigy-gyulladás, peritonitis = hashártyagyulladás, ileus = bélelzáródás, trauma = sérülés, lelki megrázkódtatás, atonia = pegyhüdtség, shock = hirtelen bekövetkező keringési elégtelenség, az idegrendszernek az egész szervezetre kiható reakciója, paralytikus = bénulásos, percvolumen = percenkénti mennyiség, glomeruláris = vese-gomolyagok általi, tachicardia = szapora szívverés, isosthenuria = a vese hgító- és koncentrálóképességének megszünése, hyposthenuria = a vese koncentrálólépességének csökkenése, hemokoncentráció = hemoglobinkoncentráció, statusz = állapot, sejtdestruktio = sejtszétbomlás.)
    Hypotoniás hyperhidráció (higításos hyponatraemia, vízmérgezés). A kórforma előterében a víztúlsúly áll. A sejten kívüli tér víztartalmának növekedése nátriumtartalmának relatív csökkenéséhez vezet, amely ebben az esetben nem valódi nátriumszegénység. Az ozmotikus koncentráció csökkenése folytán a hypotoniás plazmából víz vándorol a sejtekbe: a víztúlsúly megoszlik a két folyadéktér között, a sejtek megduzzadnak, károsodnak. …(45. oldal)
    Kálium: A kálium a sejten belüli folyadék legjelentősebb kationja. A vérszérum megfelelő káliumszintje 0,16-0,18 gramm/liter. A szervezet össz-káliumtartalma 2,04 gramm/testsúly kg. Ennek 98%-a a sejtekben, 2%-a a sejten kívül helyezkedik el. Az össz-káliumtartalom 10%-a fehérjéhez, glikogénhez, illetve foszfáthoz kötött, 90%-a disszociált, ozmotikusan aktiv és kicserélhető. … Felszívódása a vékonybél felső szakaszán, kiválasztása legnagyobbrészt a vesékben történik. Kismértékben – mintegy 10%-ban – a széklettel ürül ki. A kálium a glomeurulusokban filtrálódik, a proximális tubusokban visszaszívódik és végül a disztális tubusokban nátrium-kálium ioncsere után választódik ki. (46. oldal).
    (dissociatio = vegyi bomlás, szétesés, elkülönülés, filtráció = szűrés, proximális = közelebbi, disztális = távolabb eső.)
    A káliumháztartás megbomlása elsősorban a felvétel, a sejtekbe való beépülés és a vesék útján való kiürítés egyensúlyának zavara következtében és csak másodsorban a kóros eloszlás miatt alakul ki. A sejten kívüli térben a normális káliumtartalom szűk határok között mozog és ezért már kismérvű csökkenése, ill. fokozódása a szervezet károsodásához vezethet. A sejten kívüli térnek már kisfokú káliumveszteségét is a sejtek káliumtartalmának csökkenése kíséri. (47. oldal.)
    A veseműködésnek a túlzott konyhasóhiány és/vagy kálium túladagolás miatti romlását a renin termelődés abnormálisra fokozódása mutatja. (Renin = a vérellátásában károsodott vese kéregállományában keletkező proteolytikus enzim, amely a vérplazma angiotensinogénjére hatva, abból egy vasoconstrictio polypeptid anyagot hasít le.)
    A sejten belüli kálium a sejteken belüli elektroneutralitásért (= elektronegyensúlyért) és ozmotikus koncentrációért, az enzimatikus (= biokatalizátorként működő szerves vegyületek által kifejtett) tevékenységéért felelős. A vérszérum normális káliumtartalma az ép sejttevékenység előfeltétele. Károsodása a nátrium-kálium pumpa működésében zavart okoz, aminek következtében kálium kerül a sejten kívüli térbe és helyét a sejtekben nátrium és hidrogén ionok foglalják el. A kiáramló kálium a sejten kívüli térben alkalózist, a sejtbe belépő hidrogénion itt acidózist hoz létre. A sejtben a kálium megkevesbedése csökkenti a sejten belüli ozmotikus nyomást, ami folyadékáramlást indít meg a sejten kívüli tér felé, a sejtek exicalódnak és károsodnak. (47. oldal.)
    A felnőttek veséi egy nap alatt kb. max. 3,6 gramm káliumot tudnak eltávolítani anélkül, hogy túlságosan túlterhelődnének. (48. oldal).
    A kálium mérgező hatása a vérbe bejutási sebességétől függ, nem a „napi dózisától”. Gyorsabban bejutva sokkal kevesebb is súlyos mérgezést okozhat: Ha a vérbe bármely okból, bárhonnan egy órán belül több mint 0,8-1,6 gramm kálium jut be, vagy ha 24 óra során több kálium jut be mint 11 gramm, az veszedelmes mérgezést okozhat, melynek tünetei: az ideg-izomtevékenység gátlása, az általános izomgyengeség, a szív kitágulása és ritmuszavara, valamint az érzészavarok a jellemzőek. Az EKG-n jellegzetes torzulások mutatkoznak. Ha a vérben bármilyen okból több lesz a kálium mint 0,28-0,4 gramm/liter, az kamra fibrillációt, sőt halált, diasztolés szívmegállást is okozhat (= kitágulás után többé nem húzódik össze a szív). (47. oldal.)




A Só mítosz - Hogyan védekezni a káliumtöbblet ellen?



Írta:  Szennai László



    A következők segítik a szervezet védekezését a (vérbe bárhonnan bejutott) mérgező káliumtöbblet ellen:
    A vesének segítenek: higítással segít a káliummentes folyadék, pl. desztillált víz vérbejutása (47. oldal), a több konyhasó vérbejutása (46., 47., 51. oldal), a savi jellegű anyagok, mivel a savi ionok egy része káliumhoz kötötten ürül ki (47. oldal).
    A cukor bejutás csökkenti a vérben lévő káliummennyiséget, mivel elősegíti a káliumnak a vérből a sejtekbe vándorlását. (47., 50. oldal).
    A sav-bázis egyensúlyzavarok kezelése: Nem minden egyensúlyzavart kell alkalizáló (lúgosító) vagy acidizáló (savasító) oldatokkal kezelni. … Minden esetben elsősorban az alapártalom gyógyítására kell törekednünk, amelynek felszámolása esetén rendszerint minden egyéb beavatkozás nélkül is helyreáll a sav-bázis egyensúly. A testnedvek homeosztázisa ugyanis az életfontos működések következménye. (Homeostasis = az élő szervezeteknek a változó külső és belső körülményekhez való alkalmazkodó képessége, amellyel önmaguk viszonylagos
    biológiai állandóságát biztosítják.) Az alapbetegségtől elvonatkoztatott, mindenáron való „leletkozmetika” összetéveszti az okot a következménnyel, ezért öncélú és értelmetlen. Ezzel szemben a korrekció teljes mellőzése sem fogadható el, mert a homeosztázis nem csak következménye, hanem előfeltétele is a normális életfontos működésnek. (61. oldal.)
    Ajánlom, hogy mindenki szerezze be és tanulmányozza, s ezután vegye alapul ezt a kiváló tankönyvet, amelyet a témabeli kutatómunkám során nekem tanácsadóként segítő dr. Szabó Árpád úr, az Országos Igazságügyi Orvosszakértői Intézet néhai főigazgatója az általa ismert eddigi legjobbként ajánlott. Ez nem csak az élettanilag optimális nátrium- kálium- és vízpótlási határértékeket (fiziológiás normákat), ismerteti pontos mérések alapján, de az azoktól való (afiziológiás) eltérés miatti betegségeket is, s az ilyen betegségek kiküszöbölési módját is! (Tejfalussy András)
    EGÉSZSÉG = MEGFELELŐ SEJTKÖRNYEZETELSŐSORBAN, folyamatosan szükséges:
    HŐMÉRSÉKLET megfelelősége
    OXIGÉNNEL ELLÁTÁS megfelelősége
    KELLŐ MENNYISÉGÜ TISZTA VÍZ pótlása
    KONYHASÓ-hiány megakadályozása
    KÁLIUM-túladagolás megakadályozása
    JÓ KAPCSOLAT A SEJTEK KÖZÖTT
    MÁSODSORBAN, periódikusan szükséges:
    A sejtek által energia-forrásként és szerkezetükhöz felhasznált anyagok pótlása.
    A sejtek anyagcsere hulladékainak eltakarítása.
    Gyógyító környezeti hatások, pl. napfény.
    Természetes vitaminok és gyógyhatású anyagok.
    HARMADSORBAN, időnként szükséges:
    A sejtekre ártalmas élőlények, mérgek, sugárzások távoltartása, illetve hatásuk megfelelő korlátozása.
    NEGYEDSORBAN, ritkán szükséges:
    Mesterséges vitaminok, gyógyszerek, terápiák, stb.
    MENNYI KONYHASÓT EGYÉK EGY EGÉSZSÉGES FELNŐTT
    1./ Mennyi konyhasó „túl sok”?
    Az izzadástól stb. is függ. Izzadás nélkül naponta a kb. 25 grammnál, erős izzadásnál pedig a kb. 40 grammnál több konyhasó evése a „túl sok”.
    2./ Melyek a mérgezési tünetek a túl sok konyhasó evésénél ?
    Normális étkezésnél nincs mérgezési tünet, mert a veszélyesen sok konyhasót tartalmazó étel vagy ital „ehetetlenül sós ízű”.
    3./ Mennyi konyhasó „túl kevés”?
    Normálisan étkező nem izzadó embernél a napi 9-18 grammnál rendszeresen kevesebb konyhasó pótlása idővel egészségügyi problémákat okozhat. Erősen izzadó embernél, ha konyhasóhiányos („nátriumszegény”) italokkal fedezi a vízszükségletét, a napi 20-25 grammnál kevesebb konyhasó is lehet „túl kevés”.
    4./ Észrevehető-e az ismétlődő kisebb fokú konyhasóhiány?
    Nem, mert a szervezet hormonálisan korlátozni tudja a konyhasóvesztését, s a keringő vér besűrítésével is kompenzálni tudja a sóhiányt. Ezen kívül a vérben a konyhasóval szemben túlsúlyba került kálium „kábítószerként” hat az agyra, s emiatt a konyhasóhiányban szenvedő személy eleinte „jobban érzi magát”.
    5./ Melyek a folyamatosan ismétlődő konyhasóhiány hatásai?
    Ezt 1976-ban abban összegezték Dr. Szentágothai János kutatóorvos, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke, és további 62 kutató mérési adatai és publikációi alapján, hogy a konyhasóhiányos (vagy a kálium túladagoló) étkezés miatt a szervezet védtelenné válik a különböző stressz hatásokkal szemben; mellékvese daganatok jönnek létre; a vér besűrűsödése keringési- és szívelégtelenséget okoz; bőrbetegségek, vesepusztulás, magas vérnyomás jelenik meg. Végül a tönkrement, nátrium-visszatartó és kálium veszítő vese miatt Addison-kóros tünetek keletkeznek. Mindez halált, pusztulást okoz.
    6./ Mekkora egy magyar lakos átlagos konyhasó-fogyasztása?
    Ez korábban teljesen normális, vagyis napi 15-25 gramm közötti volt. Újabban azonban lényegesen csökkent a konyhasó használatról lebeszélő propaganda hatására, meg a konyhasó helyett etetett nagy (20-98%) kálisó tartalmú „ételízesítők”, pl. Bad Ischler, Sara Lee MSz, Vivega, Sale Marino, Redi-Só stb. sóknak az MSz-01-10007. szabványt sértő (!) forgalomba hozatala miatt.
    7./ Kálisómentes, tiszta konyhasóból mennyi fogyasztható?
    Izzadástól függően, a pótolt vízzel arányosan (99:0,9 aránnyal) naponta átlagosan 9-25 gramm. (A konyhasó helyett kálisót fogyasztani életveszélyes! Erősen kiizzadt sportolónál okozhat azonnali szívmegállást, hirtelen halált is !)
    MENNYI KÁLIUMOT EHET EGY EGÉSZSÉGES FELNŐTT
    1./ Mennyi kálium „túl kevés”?
    Normálisan étkező egészséges embernél gyakorlatilag nem léphet fel káliumhiány. 24 órára is elegendő napi átlagban 0,6 gramm káliumot enni. Az egészséges veséjű embernél az orvosok is csak ennyi káliumot pótolnak az infúziós fiziológiás sóoldattal (Ringer-oldat), vagy orvosi káliumtablettákkal..
    2./ Mennyi kálium „túl sok”?
    Ha a keringő vérbe bármilyen úton 1 órán belül 1-2 grammnál több kálium jut be, vagy 24 óra alatt 11 grammnál több, az veszedelmes kálium túladagolási mérgezést (hyperkalaemia-t) okozhat.
    3./ Melyek a kálium túladagolás közvetlen mérgezési tünetei?
    Egészséges embernek is romlik a szívműködése, ha 24 óra alatt megeszik összesen 3-4 grammnál több káliumot. További mérgező hatásai is lehetnek, mint például az ideg-izomtevékenység gátlása, általános izomgyengeség, a szív ritmuszavara, szívkamrafal remegés, halálos szívmegállás.
    4./ Észrevehető-e az ismételt kisebb fokú kálium-túladagolás?
    Nem, mert a túladagolt kálium kábítószerként hat az agyra, s a pusztuló vese kálium vesztése egyre nő, amitől elmúlik a mérgezést jelző kezdeti rosszullét, vagyis ember és állat is rászoktatható a mérgezően sok kálium fogyasztására. Egy liter Coca-Cola-ban 1,5 gramm a kálium! Mérgező a Sale Marino, Vivega, Sara Lee MSz sók 40- 50%-os kálisó tartalma is; nagy káliumtartalmú a szója, burgonya, paradicsom, banán; s sok nyers-zöldség és leve, s a búzafű és leve is.
    5./ Melyek az ismétlődő kálium túladagolás további hatásai?
    Lerövidíti az életet a következők miatt is: Sejttorzulást okoz. A sejt burkolatán (sejtmembrán) behatolnak a baktériumok és a vírusok. Akadályozza a kalcium és a magnézium és a mikroelemek beépülését a sejtekbe, s emiatt fiatalkorban is csontlágyulás és csontritkulás alakulhat ki. Rákkeltő nitrozaminok dúsulhatnak fel a szervezetben. A gazdasági állatok szaporodó képességét is veszélyezteti, ha nő az ételük kálium tartalma, s a fiatal embereket is ivartalaníthatja. Ún. „kálium-vesztő” vese alakul ki fokozatosan, ha ismétlődik a kálium túladagolás. Ember, állat kipusztul néhány (4-5) nemzedék ideje alatt.
    6/ Mekkora egy magyar lakos átlagos kálium fogyasztása?
    Naponta 2-8 gramm, átlagban 3,5 gramm. (A kálisóval műtrágyázás, 44 év óta történik.)
    7/ Mennyi kálium fogyasztható?
    Étkezéseként nem több, mint 0,6 grammnyi, 24 órán belül 0,6-2 grammnyi. Egy nap alatt 3-4 gramm káliumnál többet enni már kifejezetten veszélyes!
    (Tejfalussy András)
    - aki teheti, töltse le: http://docler.hu/video/187866
    A Népszabadságban jelent meg a következő cikk, címe: A “komisz” só, melyre fentebb Tejfalussy úr is utalt s melyet azóta eltávolítottak a Népszabadság weboldaláról, a Google azonban még tárolja – szerencsére, – itt megtalálható: http://74.125.39.104/search?q=cache:QpPdsBhhicwJ:nol.hu/cikk-proxy/86936/+A+komisz+s%C3%B3&hl=hu&ct=clnk&cd=1&gl=hu
    A biztonság kedvéért idemásolom….
    “A komisz só“
    (Népszabadság • Jelinek Mária • 2002. november 15)
    A sónak manapság rossz lett az imázsa. Az orvosok és egészségvédők óva intenek: aki túl sok sót fogyaszt, megrövidíti életét. Rossz hírnevét a só annak köszönheti, hogy megemeli a vérnyomást, csökkenti a várható élettartamot.
    A magas vérnyomás megelőzésére sószegény étrendet ajánlanak. Elegendő lenne napi 0,5-1 gramm só, ennek azonban többszörösét fogyasztjuk. Pedig a só sokáig gyógyszernek számított. Vérszegénység, erőtlenség, fejfájás és migrén orvoslására szolgált. Sós vizet adtak a légutak megbetegedésekor, emésztési panaszok, reumafájdalmak esetén. Gyerekkorunkból emlékezhetünk a forró sóval töltött zacskóra, amit a fülünkre tettek.
    De mitől lett “komisz” a só? Az első tanulmányt Lewis Dahl írta, melyben kimutatta, hogy a patkányok vérnyomása emelkedik, ha erősen sózott eledelt kapnak. A kísérlethez használt só azonban annyi volt, hogy egy embernek naponta fél kilót kellene ennie, hogy ugyanakkora dózist vegyen magához. Egy másik kísérletben a világ minden részéről vizsgáltak embereket, az adatok feldolgozása meglepő eredményt hozott. A vérnyomás csökken, ha növekszik a sóbevitel. A legtöbb sót fogyasztó népcsoportnak (napi 14 gramm) nem volt magasabb vérnyomása, mint azoknak, akik csak 6 grammot ettek. Négy csoport viszont teljesen kilógott a sorból: jóformán nem ettek sót, és a magas vérnyomást is alig ismerték. Amikor az ő értékeiket is hozzáadták a többiekéhez, csak akkor kapták meg az elvárt értéket. A tudósoknak több rendellenesség is feltűnt, ezért kérték az eredeti adatokat, de hiába. Ehelyett a szerzők újra feldolgozták azokat, új módszerekkel. Az eredmény: a só hatása a vérnyomásra negatívabb, mint gondolták valaha. Egy német kritikus “adatmasszírozásnak” hívja ezt a módszert.
    Rehabilitálják-e valaha vajon a sót? Az amerikai Science szaklap nemrég szemrehányásokat tett a só elleni kampány aktivistáinak. De a lapok tovább publikálják a só-fogyasztás és vérnyomás közötti összefüggés eredményeit. Más tanulmányok is megmutatták, hogy a sószegény étrend nem csökkenti a vérnyomást. Azt is kimutatták, hogy a sóbevitel korlátozása növeli az elhalálozást, és elősegíti a szív- és keringési betegségeket.”
    Amerikában nagy port kavart 2004-ben az az ügy, amikor a Sótermelők Szövetségének Kutatóintézetéből előkerültek elhallgatott kutatási eredmények. De volt más is, a Skót Szív vizsgálat: 10.000 embert vizsgáltak 7 éven keresztül, és váratlan eredményre jutottak. A SÓ FOGYASZTÁS VÉDŐ FAKTORNAK BIZONYULT! Azaz minél kevesebb sót fogyasztott valaki, annál halandóbb volt. Külön elemezték a szív- és érrendszeri betegségeket, az eredmény: a csökkent só-fogyasztás fokozta a szívhalálozást. Aztán jöttek a finnek, (náluk extrém magas a só-fogyasztás). Vizsgálati eredményeikkel igazolták, hogy az elhízottság és nem a só-fogyasztás fokozta a halandóságot! 1993-ban az Amerikai Szülészek és Nőgyógyászok Kollégiuma nem javasolta a só csökkentést, mert veszélyesnek ítélte! A magzat olyan anyagokat termel, ami megemeli a vérnyomást, hogy több oxigénhez, tápanyagoz jusson. Ha az anya válaszként lecsökkenti a só-fogyasztást, lényeges vérnyomás csökkenés nem várható, viszont szervezetét megfosztja a nátriumtól, ami az egyensúly felborulásával járhat.
    Általánosságban elmondható, hogy a szervezetünkre nézve számos következménye lehet a só csökkentésének, a megfelelő mennyiségű só fogyasztásának pedig egészség-védő hatása van.
    A sóról való lebeszélésnek szándékossága nyilvánvaló és feltételezhető politikai indíttatása is. Mindezekről a fentebb belinkelt weboldalakon lehet tájékozódni.
    Szendi Gábor elemzéseiből képet kapunk arról is, hogyan születnek és maradnak fenn orvostudományi mítoszok üzleti es politikai okokból. (http://www.tenyek-tevhitek.hu/)
    S végül még egy őrület, aminek a divatját most éljük….
    A “LUGOSÍTÁS”-AGYRÉM ÉS A VALÓSÁG
    A tartósan alacsony nátriumszint a vérben (140 mmol/l alatti) a sav-bázis egyensúly könnyű kibillenését is lehetővé teszi.
    A szervezetünkben a sav-lúg egyensúly (hasonlóképpen a testhőmérséklethez) precízen szabályozott – 7,35 és 7,45 pH között. Ha e tartománytól eltér a szervezet pH-ja, (akár alacsonyabb azaz savas, vagy akár magasabb, lúgos pH-értékek felé,) akkor beszélünk kibillent sav-bázis egyensúlyról.
    Az általános definíció szerint, a kibillent sav-lúg egyensúly számos betegség okozója. Valójában azonban ez a megfogalmazás (is) csak féligazság!
    A szervezet mindenáron törekszik az egyensúly fönntartására, ami az ú.n. pufferrendszerek által biztosított. Pontosan ezért, normális körülmények között, semmi szükség nincsen még külön “lúgosító programra” is!
    Az egyensúlyt a vér pufferrendszere, a tüdő és a vese reguláló mechanizmusa tartja fönn. (A pontos működés külön menüpontban olvasható, itt csak a vér-pufferről van szó.)
    Az élelemmel bekerülő savak azonnali semlegesítésére a szervezetünk ún. szabad bázisokat használ. Abban az esetben ha ez a folyamat hosszan fennáll, csökken a vér pufferkapacitása, majd azután eltolódik a nátrium-kálium arány. Viszont ez fordítva is igaz! Vagyis ha eltolódik a nátrium-kálium arány, akkor csökken a vér pufferkapacitása is!
    Ha a vér nátriumszintje tartósan alacsonyabb a normálisnál, amiatt fölborul a nátrium-kálium arány és kisebb lesz a vér pufferkapacitása is. (Emlékeztetőül: A nátrium megfelelő vérszintje 140 és 144 mmol/l között van, a káliumé 4,5-5,0 mmol/l. A Na-K normális aránya 30:1.)
    Ha a Na-K arány eltolódik, akkor a szervezet megbetegszik. Ezt megsínyli a szervezet sav-lúg egyensúlyt szabályozó rendszere is; könnye(bbe)n fölborul illetve előbb billen ki a helyes tartományból, (általában) savassá válik.
    A népet a “lúgosítással” is félrevezetik. A vér tartósan alacsony nátriumszintje a sóról való folyamatos lebeszélés következménye. A helyzetet tovább rontja, hogy a szervezet káliumigényét meg nagyobbnak hazudják.
    NEM “LUGOSÍTANI” KELL, HANEM ELLÁTNI A TESTÜNKET A LÉTFONTOSSÁGÚ TÁPANYAGOKKAL, AZON BELÜL NÁTRIUMKLORIDDAL(!) annak érdekében hogy a szervezetünk folyamatai maradéktalanul végbemehessenek, ne szenvedjenek csorbát.
    (Forrás: Szennai László)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése