2019. május 9., csütörtök

Műhelykiépítése 18.














Műhelykiépítése 18.

Asztalos szorító


 2016. március 31. - kgl
 szorito.jpgSzorítóból soha sincs elegendő egy műhelyben. Már nálam is előfordult, hogy a két tucat szorítóm is kevés volt egy munkánál. John Heisz fémbetétes szorítókat készít amik igen tartósak és könnyen kezelhetőek. A házilag jól elkészített szorítók is töredékébe kerülnek az üzletben kaphatóaknak így nem kell nagy beruházást végeznünk ha sok szorítóra van szükségünk. 

Making The Hybrid Bar Clamp




Homemade bar clamps




Sarok szorító




 2017. július 24. - Talán már te is belefutottál abba a problémába, hogy ha 2 munkadarabot 90 fokos szögben akarsz összeragasztani akkor biztosítani kell az összeszorítást a ragasztás idejére és ráadásul derékszögben kell állnia a ragasztás után is a munkadarab két elemének. Ezt a legegyszerűbben sarokszorítóval tudjuk megoldani amit megvehetünk készen is de hulladék rátegelt lemezből vagy keményfából magunk is el tudjuk készíteni ahogy Sidney FÉBA feltöltő is tette.
sarok_szorito.jpg






GRAMPO DE JUNÇÃO




45 fokos vágási sablon

Gabarito corte 45 graus com sistema de aperto - cross cut sleed



sablon amit szögben állíthatsz

How to Make Miter Gauge fo Table Saw




vasvágó fűrész fúrógépre

DIY Metal Cutting Bandsaw // Making a Portable Bandsaw (Drill Powered)
https://www.youtube.com/watch?v=-_0Wn353CNY





Asztali fúrógép fából

Making a Drill Press(Drill Guide) Machine:高精度ドリルプレス(ドリルガイド)の作り方







mini körfűrész asztal – 2.

DIY. Делаем мини циркулярный станок. Mini saw table. Часть 2. Каретка и параллельный упор




mini körfűrész asztal -1.

DIY. Делаем мини циркулярный станок. Mini saw table. Часть 1. Стол



mini körfűrész asztal – 2.

DIY. Делаем мини циркулярный станок. Mini saw table. Часть 2. Каретка и параллельный упор







Fémvágó kézi szalagfűrész készítése





 A hobbiasztalos elsősorban a fát szereti megmunkálni, de van aki a fémet is szereti, vagy ha nem is szereti, de néha azt is meg kell csinálnia. Az egyik legfárasztóbb munka a fűrészelés, ezért sokan inkább flexel vágják a fémet. A flexel csak egyenes vágásokat tudunk végezni, de egy kézi szalagfűrésszel akár íves vágásokat is. egy ilyen kézi szalagfűrészt fából is el tudjuk készíteni. Javaslom, hogy először a fémvágó fűrész szalagot szerezzük be, és ehhez méretezzük a gépet. A gép meghajtására egy erősebb akkus fúrógép is elég. 

DIY Metal Cutting Bandsaw // Making a Portable Bandsaw (Drill Powered)











Kombinált gyalugép steller



 2018. szeptember 15. - kgl
gyalugep_steller.jpg
A legtöbb barkács kategóriás kombinált gyalugépnek a stellere nem elég merev, vékony lemezből préselt alkatrészekből áll. Ez még talán nem lenne olyan nagy hiba de az már igen, hogy nem állíthatóak a kés hossza mentén, így mindig csak a fix steller tövében tudunk vele élgyalulást végezni. Ha ott elkopott az éle a késeknek, akkor sem tudjuk máshol használni a kés élét megvezető nélkül. Viszonylag egyszerűen tudunk készíteni egy sokkal jobb stellert a gépünkre, aminél ezeket a hibákat ki tudjuk küszöbölni.  A kések élezésére is kapunk ötletet a videóban. 


Homemade Tilting Fence for my cheap Jointer-Planer combo









Kombinált gyalugép karbantartás

 2019. február 18. - kgl
kombinalt_gyalugep.jpg
A legtöbb olcsó barkács használatra készített kombinált gyalugép vezetője nagyon silány minőségű, vékony anyagból készítik így nem eléggé merev és stabil, továbbá nem lehet beljebb állítani a gyalukések fölé. Már annak is külön örülhetünk ha steller eleje és vége is derékszögben áll az asztalra. Ha egy karbantartást tervezünk a gépre, akkor feltétlenül készítsünk neki egy jobban használható stellert. A gyalukések élezéséhez és a beállításukhoz is kapunk jól használható ötleteket. 


Homemade Tilting Fence for my cheap Jointer-Planer combo



Gyalukés élező



gyalukes_elezes.jpg
Az életlen gyalukést megfelelő eszközök használatával  szép élesre és sík élűre meg tudjuk élezni otthon is. Most egy sokak által használt és már jól bevált élező módszert tanulhattok meg. Egy nagyon egyszerű élezősablont kell készítenünk, ebbe fogjuk be a gyalukéseket, majd egy üveglapra, márványlapra ragasztott különböző szemcsenagyságú csiszolópapíron tudjuk az élezést elvégezni. Ha vizes csiszolópapíron éleztek akkor nem tömődik el a csiszolópapír, így sokszor használható marad a csiszolópapír.


Sharpen & Install Jointer Blades - Making & Using Jigs






Hosszú gyalukés sík élezése


 2018. szeptember 08. - kgl
elezes.jpgA széles gyalugépek egyik nagy hibája, hogy általában középen kopnak el a kések élei, ezért a kések élei egy kicsit homorú lesz. Ezt síköszörű  géppel lehet a legszebben javítani, de nem sok hobbiasztalosnak van ilyen gépe. egy megfelelő élező vezetővel és pár különböző durvaságú fenőkővel házilag is síkra lehet élezni a késeket, csak persze sokkal lassabban mint géppel. De a jó munkához idő kell, az élezést sem szabad elkapkodni.

Thickness Planer Blades Sharpening Jig For Restoring Dull Blades





Szalagfűrészlap összehajtás szállításhoz (Sziget-szer kft.)



Forestill szalagfűrészlap végtelenítés (Sziget-szer kft.)




Szalagfűrészgép beállítása. Éledzett szalagfűrészlap(Sziget-szer kft)




Miért jobb asztalos munkához az éledzett lap mint a normál szalagfűrészlap?

 Szalagfűrész lapfeszesség beállítás (Sziget-szer kft)




Szalagfűrész fémek vágására - Trakasta testera za metal





Szalagfűrész fémek vágására - Trakasta testera za metal







Véső élezés köszörű nélkül

 2018. november 07. - kgl
veso_elezes.jpg
A kicsorbult és eltompult élű favéső újra élezésekor akár 1-2 mm is le kell köszörülnünk a véső végéből mire újra egyenes élet kapunk. Ezt köszörűgép segítségével szoktuk lemunkálni. De mit csináljunk ha nincs köszörűgépünk? Az ötletes ember erre is talál megoldást, ha van egy szalagcsiszoló gépe és néhány kopott csiszolópapír a géphez. Ezt a durva csiszolás gyorsan távolítja el a sérült élt, figyeljünk oda a véső rendszeres hűtésére is ha nem akarjuk kilágyítani a véső élét. Ha a vésőnk éle már egyenes, akkor fenőkövön már pillanatok alatt tökéletes élt tudunk adni a vésőnknek. 

My Whizbang Belt-Sander Chisel-Sharpening Jig






Fióksínes szerszám élező



 2018. augusztus 23. - kgl
szerszam_elezo.jpgA hónap elején már mutattam nektek egy görgős élező készítését, de ma egy sokkal praktikusabb élezőt láthattok. Ez golyós fióksínekre épül és emiatt nem tud megbillenni oldalra semmit, így teljesen sík élet tudunk élezni a vésőinkre vagy a gyalukésünkre. Hatalmas előnye ennek a megoldásnak, hogy az élező követ több pozícióba tudjuk mozgatni, így egyenletesen fog kopni. Keressük meg a legszélesebb élesítendő szerszámunkat és attól szélesebbre készítsük el az élező sablont. 

Guia de afilado para formon




GUIA PARA AFILAR FORMONES CASERA (Sharpening Jig for Chisels & Plane Blades)





Egyszerű önzáró szorító



 2019. március 09. - kgl
szorito.jpg Barkácsolás közben én is sokszor belefutottam már abba, hogy a munkadarabot valahogyan le kellene rögzíteni valamihez. Erre a feladatra az önzáró szorítók a legjobbak, egy mozdulattal nyithatóak és zárhatóak, házilag elkészítve igen olcsók, és stabil rögzítést adnak. A szorító elkészítéséhez egy kevés faanyagon kívül csak pár csavarra és anyára lesz szükségünk. Ha te is el akarod készíteni akkor itt találsz tervrajzot hozzá.



How to make a toggle clamp



tervrajz hozzá

és a video megépíthető !!!


DIY Clamping Elements


központos köldökcsap sablon

Making a Self-centering Doweling Jig / Kavela Çakma Kılavu

https://www.youtube.com/watch?v=C7aVRrgKb7s&t=2szu

párhuzam vonalzó és körző jelölő

WOW?? BRILLIANT IDEAS OF SCALE





Fix szögvezető 45 és 90 fokra

 2019. február 19. - kgl
szogvezeto_2.jpg
Az asztali körfűrészek szögvezetője könnyen beállítható bármilyen szögre, de ha nagyon pontos szöget akarunk beállítani akkor nehezebb dolgunk van, mert segédeszközökre is szükségünk van, és még így sem biztos, hogy elsőre sikerül beállítani a kívánt szöget. Legtöbbször a 90 és 45 fokos vágásokra használjuk a szögvezetőt, így készíthetünk egy olyan saját szögvezetőt amely mindkét szögértékre tökéletes, és állítgatásra sincs szükség munka közben.

90,45度 クイック治具 quick jig 90,45




Állítható kézifűrész vezető



 2018. december 26. - kgl
szogvezeto.jpg
A kézifűrésszel nehéz nagyon pontosan vágni vezető nélkül, A derékszögű vágásokhoz akár egy talpas derékszöget is használhatunk, de a szögvágáshoz már magunknak kell elkészíteni egy szögbe állítható mágneses vezetőt. A Young Je mint mindig, most is egy hasznos ötlettel lepett meg minket. A működése egyszerű, szögvezetőbe pár darab apró mágnes tartja a vezetőn a fűrészlapot. A csúszó felületen pedig egy filclap segíti a könnyed csúszását.

Make a Adjustable miter box(perfect any angle cut)




Egyszerű szögvezető

 2019. február 08. - kgl
szogvezeto.jpg
Egy nagyon egyszerűen elkészíthető szögvezető a mai videó témája. A szögvezetővel asztali körfűrészen vagy szalagfűrészen tudjuk használni például szélezetlen faanyag egyenes vágásához, vagy szék és asztallábak készítésénél a kúpos vágásokhoz. Kezdő hobbiasztalosoknak is ajánlom az elkészítését. 

Build a Tapering jig




Körfűrészhez vezető vonalzó

 2019. január 23. - kgl
korfuresz_vonalzo.jpg
Az egyszerű kézi körfűrészek talpán nincs vezető horony, ezért egy kicsit másképpen kell megoldani a gép megvezetését a vonalzón. Oleg Pevtsov egy köztes talppal egészítette ki a körfűrészt, ezen már van horony. Így persze veszít a vágási magasságból, de valamit valamiért. Még így is tud a géppel colos anyagot fűrészelni. A fűrészgép talpának beállításával hasonlóan tudunk fűrészelni mint egy merülőfűrésszel, de a fűrészelés végén a lap nem húzódik vissza a gépbe, ezért mindig meg kell várnunk amíg megáll a fűrészlap forgása, ha nem akarunk balesetet szenvedni.


Линейка для циркулярки



körfűrész vezető sablon 90-45 fok

Esse Gabarito Para Serra Circular Vai Facilitar a Sua Vida





Vékony lécek fűrészelése biztonságosan

vekony_lecek_fureszelese.jpg
Ha MDF, HDF, vagy rétegelt lemezből készítünk egy bútort akkor a bútor front oldalán az élekre egy vékony, 4-5 mm vastag keményfa  csíkot szoktunk felragasztani, amely megvédi a sérülésektől a puhább anyagból készült bútort. Ezeket a vékony csíkokat egy szélesebb 2017. április 27. - kgl


How to Make a Thin Strip Ripping Jig




Fűrészgép steller

 2018. február 08. - kgl
steller.jpg
Az asztali körfűrész és a szalagfűrész használhatósági értékét nagyban befolyásoló tényező a gépen használt steller elkészítésének minősége és merevsége valamint a beállíthatósága. Ha a szalagfűrész vagy a körfűrész lapja egy pár tized fokot vagy többet félrehord, ami az esetek nagy részében jelentős hibaforrás, akkor ezt a hibát elsősorban a steller pontos beállításával lehet megszüntetni. Az alkalmazott rögzítési megoldás és a steller faanyagának merevsége azért fontos, mert ha a lerögzített steller a terhelés hatására el tud deformálódni, akkor a steller nem fogja pontosan vezetni a munkadarabot sem. Több jó megoldás is létezik ezekre, most ezek közül egy olyat mutatunk meg, ami ha pontosan van elkészítve akkor egy igen jól használható vezetőt biztosít a gépünkhöz. 

How to Make a Band Saw Fence





Körfűrész - maróasztal közös steller


 2019. február 12. - kgl
steller.jpg
Ha egy asztalba van beépítve az asztali körfűrész és a marógép akkor használhatunk egy közös stellert a két géphez. RPG Woodworking csatornán egy olyan megoldást készítettek, amely a meglévő körfűrész stellerre rakható rá, amikor szükség van a maróasztal stellerre. Ha jól sejtem, akkor azért készült levehetőre, mert így nem kellett módosítani a körfűrész centiméter skála elhelyezésén. Természetesen egybe is lehet építeni fixen, de ilyenkor csak a fűrészgép jobb oldalán tudja a stellert használni. A levehető megoldással a fűrész mindkét oldalán használhatja a stellert. A marógép stellerére természetesen készült forgácselszívás és állítható rés széllesség a marófej mögé.

How to make a router fence




Asztalos szorítóból satu


Akik most kezdik a hobbiasztalos munkákat, valószínűleg kevés szerszámmal rendelkeznek még. Egy használható satura viszont szükségünk lesz nagyon hamar. Egy egyszerű satut lehet készíteni egy erősebb asztalos szorítóval, és egy kevés faanyag felhasználásával, csak egy jó ötlet kell hozzá,.ezt elleshetjük mástól is. A szorítót bármikor kivehetjüRemek ötlet.k a satuból és használhatjuk máshol is.



Debería estar en todos los bancos de carpintero


daraboló, és hegesztő kozpont


Homemade WELDING TABLE (rotary table)




Szorítós rejtett csavarozó

 2019. február 10. - kgl
rejtett_csavarozo.jpg
A rejtett csavarozó sablonokból többfélét lehet vásárolni, de sajnos elég drágák. A profi asztalos és a hobbi asztalos között az egyik különbség az, hogy a profi megveszi készen és használja, a hobbiasztalos meg elkészíti magának és közben is jól szórakozik, és egy csomó pénzt is megspórol. Most egy két részes videóban leshetjük el, hogy kell házilag elkészíteni a szorítós rejtett csavarozót.

Pocket Hole Jig 1 ポケットホール治具 1



DIY Pockethole jig 2 木製治具2




oszlopos fúrógép fából

Making a Drill Press(Drill Guide) Machine:高精度ドリルプレス(ドリルガイド)の作り方





Maró sablon méretezés

 2018. augusztus 05. - kgl
zsaner_sablon.jpg
Akik most ismerkednek a marógépükkel azoknak gondot jelent, hogy hogyan kell kiszámolniuk egy adott mérethez a marósablon lyukának méretét, például egy zsanér bemarásához. A feladat padig nagyon egyszerű, a vezetőgyűrű külső méretéből csak le kell vonni a marófej átmérőjét és ezt kell hozzáadni a zsanér méreteihez. Ezzel a méretekkel kell elkészíteni a marósablon lyukát. 

Копировальная втулка для фрезера. Duplicating sleeve for router.




Csaphorony sablon

 2018. január 22. - kgl
csaphorony.jpg
Egy csaphorony készítéséhez használható átlátszó plexi sablont készített Young Je. Nagy előnye a sablonnak, hogy átlátszó, mert így sokkal könnyebb pozicionálni. A sablon lehetőséget ad arra is, hogy ne csak a középvonalban, hanem attól eltolva is tudjunk pontos csaphornyot készíteni. Az ütközőkkel be lehet állítani a kívánt horony hosszát is.

How to make a perfect mortising jig



csapozó sablon

Drei Achsen für noch mehr Fräs-Spaß!



zsalugáteres szekrényajtók

Amazing Woodworking Technical Extremely High - How To Make A Shutter Door For Storage Cabinets


asztalos szotító

( DIY) GRAMPO de regulagem Barato e fácil de fazer (Universal Fence clamps)



asztalos szorító fából

Sargentos de Madeiras para colagens de tábuas



asztalos szorító

Easier Homemade Bar Clamps



tengely csapágy kinyomó prés

How To Make Hydraulic Press Machine || DIY Mini Hydraulic Press || Without Welding







Tolófák




















VIGYÁZAT!

A szán használatakor el kell távolítania a pengék védelmét. Tartsa távol a kezét a késtől.


A ábra: Táblázat a táblára látott szán

Megjegyzés: Az A ábrát letöltheti és a lenti További információk részben is megnézi.
A ábra: egy asztalfűrész szán tervei














az üllőke készítésének menete

TABURETE DE MADERA FÁCIL DE HACER - Paso a Paso Tutorial de Carpintería








The Ultimate Modern Woodworking Workbench









Mindent amit az olajozásról tudni kell!



 2019. április 01. - kgl
olajozas.jpg
Nagyon ritkán lehet olyan kimerítő oktató videót találni egy témában, mint amit Szabó Janó készített. A videóban  Lőrinczy Zsolttal beszélget másfél órában, az olajozás rejtelmeiről. Az olajozás témát a méhviasz balzsamozás technikájával teszik teljessé. Szánjátok rá a másfél óra időt erre a rengeteg hasznos információra. Az oktatás csak akkor igazán hasznos, ha meg is mutatják a technikát,  mit, hogyan kell olajozni és viaszolni. 

Mindent amit az olajozásról tudni kell!




homokfuvó poroltóból

Sandblaster from a fire extinguisher / Piaskarka z gaśnicy / пескоструй из огнетушителя




Kompresszor felújítása

Restauração Compressor Wayne de 1950




légkompresszor felújítása

Restoration rusty old air compressor | Restore vintage air compressor






Hogyan távolítsuk el a sérült fejű csavarokat


 2018. július 14. - kgl
csavar_kiszedes.jpg
Szerintem már mindenki találkozott olyan csavarral amelyet nem tudott kitekerni mert megforgott benne a csavarhúzó hegye. Ilyenkor jön a szitkozódás, mérgelődés, és olyan próbálkozások, amelyek maradandó sérülést okoznak a csavar környékén. Pedig van megoldás erre is, elég egyszerűek, és még működnek is, csak ismernünk kell őket. Most több jó megoldást mutatunk amit érdemes begyakorolni, hogy nekünk melyik az ami a legjobban beválik.

How to remove stripped screws – 7 different ways



Mi kell az faesztergáláshoz ?? Mit vegyek? milyen gépet? milyen szerszámot?



fesztergályos vésők élezés



Vésők, gyaluvasak köszörülése géppel és kézzel




Késkészítés (részletek)


Egy Oziris születése Kovács Miklós műhelyében


Csináld magad [3. rész] Kés készítés reszelőből / Knife making with old file



hőkezelés



12. Acélok hőkezelése I



gérvágó fából

Homemade Miter Saw Build Part 1 // Gönye Testere Yapımı 1. Bölüm


Pivoting Mitre Saw Base - Part 2 / Fence and Angle Locking Mechanism


gérvágó fából


Homemade Miter Saw Build Part 2 // Gönye Testere Yapımı 2. Bölüm



Mobil maróasztal világítással


 2018. szeptember 16. - kgl
maroasztal_vilagitassal.jpg
 A házi készítésű maróasztalt sokféle módon el lehet készíteni. A mai videóban egy mobil maróasztal készül elég egyszerű módszerekkel. a különlegessége, hogy a marógép lapja átlátszó és így jó lehetőséget ad az alsó megvilágítására a munkadarabnak. Hogy ez az alulról jövő fény mennyire zavaró, vagy jól használható, azt nem tudom, de mindenképpen érdekes megoldás. Az biztos, hogy ilyen ötlettel még nem találkoztam. A kerekeken guruló maróasztalt bárhova el tudjuk könnyen mozgatni, így ha nincsen szükség rá akkor egy sarokban is elfér. 

Table à défoncer router Diy led




fúrógép.lézerirányjelzővel

Attach a DIY laser marker to the pillar drill:自作ラインレーザーをボール盤に装着



fúrógép,lézerirányjelzős , dönthető asztal, eszterga, marógép, hengercsiszoló, tártya csiszoló,

DIYAmazing 6 in 1 Drill Press System Part 1:自作ボール盤システムの作り方



2. rész

Build a 6 in 1 Drill Press System Part 2:自作ボール盤システムの作り方



lézerirányfény beépítése

Attach a DIY laser marker to the pillar drill:自作ラインレーザーをボール盤に装着


fúróként,

Development of 5 in 1 drill press. Something has been sent5in1汎用ドリル旋盤開発



PRENSA CASERA PARA TALADRO DE BANCO


szorító gépsatú fúró álvány

DIY Drill Press Build // Homemade Metal Drill Press Stand



Top Shop Tornadica rankinis kultivatorius


TORNADICA 2018


4 trükk a bőséges paradicsom terméséért


a paradicsom kacsolása egyszerűen



Paradicsom metszése, kacsolása.


Paradicsom növényvédelmi technológia


1. A kalcium pótlása az érésben lévő paradicsomnál


Resztelt máj Resztelt csirkemáj / Szoky konyhája /



Napi hasznos Hús pácolás Tarja pácolás későbbi felhasználásra / Szoky Konyhája /




Túrafelszerelések




Gázlámpa Piezo gyújtással, 33753




Kis helyen elférő, nagyon jó minőségű gázlámpa Piezo gyújtással. Rozsdamentes égőfej, alumínium szelep, behajtható szabályzókar. Praktikus műanyag tároló dobozban. Mérete összecsukva: 120x70 mm Tömeg: 195 g Teljesítmény: 400 W Menetes pala...


6.490 Ft

Kis helyen elférő, nagyon jó minőségű gázlámpa Piezo gyújtással.
Rozsdamentes égőfej, alumínium szelep, behajtható szabályzókar.
Praktikus műanyag tároló dobozban.
Mérete összecsukva: 120x70 mm
Tömeg: 195 g
Teljesítmény: 400 W
Menetes palackokhoz.

Gázharisnya gázlámpához, 33759




Tartalékgázharisnya gázlámpához. A csomag tartalma 2 db gázharisnya


450 Ft 


Tartalékgázharisnya gázlámpához.
A csomag tartalma 2 db gázharisnya



Késélezés, szerszám, véső élezés / Whetting knives, tools, chisels.




Hajlító szerszám kerítéselemhez

Házikészítésű szalagfűrész I. rész.

Házikészítésű szalagfűrész II. rész

Házikészítésű szalagfűrész III. rész

Az első vágások. First cut of the homemade band saw.

Fűrészelő kocsi

szalagfűrész élező, terpesztő, hajtogató,Bandsaw Blade Sharpener

Szalagfűrészforrasztás.mpg

Szalagfűrész élező egyszerűbben (Bandsaw Sharpener in a simpler

Rönkvágó szalagfűrész házilag | Homemade logger bandsaw





Fából készült szalagfűrész

14" bandsaw build: the frame

Making bandsaw wheels

Bandsaw wheel mounts

Blade guide design issues

Homemade bandsaw blade guides

Motorizing the bandsaw

Bandsaw table

Bandsaw enclosure

Making bandsaw trunnions

Resawing with my 14" bandsaw

14" bandsaw complete

Building my portable hobby sawmill

Milling a log on my homemade sawmill

Homemade sawmill

Bandsaw sawmill misadventures part 1

Bandsaw sawmill misadventures part 2

Pushing SketchUp to the max

Bandsaw vs CNC

Szalagfűrész élező (rönkvágó)

Faragószerszámok, faragóvésők, szerszámok hőkezelése

12. Acélok hőkezelése I

13. Acélok hőkezelése II. - Védőgázas és indukciós eljárások

15. Kovácsolás - Kézi

16. Kovácsolás - Gépi

Kovács András Kardkovács - Katana kovácsolás tanítványommal

Japanese Sword

Szamuráj kardok és készítésük

Nindzsagyilkos extrák - A nindzsák mítosza és legendája (2009)

Hit, Meditáció, Zen

Az Élet Illúziója, Az Elme Alkotta Idő - A Most Hatalma

Csakra harmonizáló program





Mini maróasztal


 2019. január 19. - kgl
mini_maroasztal.jpgHa egy felsőmarót beépítünk egy asztalba, akkor sokkal kényelmesebben és biztonságosabban tudunk dolgozni. Aki egyszer használta már így a marógépét, az hamar rá fog szokni. A gond csak az, hogy egy maróasztal elkészítéséhez sok faanyag és sok hely kell a műhelyben. Patrick Sullivan ezt a gondot úgy oldotta meg, hogy egy mini maróasztalt készített, amit akár egy szekrény polcára is el tud rakni ha nincs rá szüksége. Szépen megoldotta a maróasztal elkészítését, porelszívás és vezetősínt is épített az asztalba. A maróasztal terveit itt osztotta meg velünk. 





Mini Router Tabla



a tervek 6 lap


Állítható vezetősín maráshoz


 2019. április 04. - kgl
parhuzam_maras.jpg
Ha olyan nagy méretű munkadarabot kell meggyalulnunk ami nem fér bele a gyalugépbe akkor jön az alternatív megoldás a gyalulás helyett a marás. Ehhez olyan vezetősínt kell készítenünk amelyen egy dobozban a marógépet tudjuk párhuzamosan mozgatni az asztallappal. A vezetősín tartóit állíthatóra kell elkészítenünk a több lépcsőben elvégzendő maráshoz. A jól elvégzett gyalulás után már csak csiszolnunk kell a felületet, hogy eltűnjenek a marókés nyomai. 



Adjustable Router Sled Homemade





Fémvágó kézi szalagfűrész készítése


 2019. március 18. - kgl
kezi_szalagfuresz.jpg
 A hobbiasztalos elsősorban a fát szereti megmunkálni, de van aki a fémet is szereti, vagy ha nem is szereti, de néha azt is meg kell csinálnia. Az egyik legfárasztóbb munka a fűrészelés, ezért sokan inkább flexel vágják a fémet. A flexel csak egyenes vágásokat tudunk végezni, de egy kézi szalagfűrésszel akár íves vágásokat is. egy ilyen kézi szalagfűrészt fából is el tudjuk készíteni. Javaslom, hogy először a fémvágó fűrész szalagot szerezzük be, és ehhez méretezzük a gépet. A gép meghajtására egy erősebb akkus fúrógép is elég. 

DIY Metal Cutting Bandsaw // Making a Portable Bandsaw (Drill Powered)




 2019. március 01. - kgl
sintarto.jpg
Minden műhelyben szükség van valami stabil acél felületre amin kalapálni lehet, például kiegyenesíteni valami elgörbült eszközt, vagy esetleg íves kell kalapálni. A kovács üllő drága és nehéz, de egy 20 cm-es vasúti sin darab pont megfelel erre a célra. Ilyen sin darabot lehet vásárolni adok veszek oldalakon is. Ha sin talpán szeretnénk sík felületen kalapálni akkor kell egy tartó ami nem engedi felborulni az íves felületére állított sin darabot. A sin tartót könnyen el tudjuk készíteni tömör fa deszkából, vagy rétegelt lemezből.


Making a Rail Anvil Stand






Moxon Vise asztalos satu

 2018. november 08. - kgl
Egy Moxon Vise rendszerű asztalos satu elkészítése elég egyszerű feladat. Az alanyaga jó minőségű, lehetőleg csomómentes keményfa. Ha több rétegből ragasztjuk össze a satu pofáit, akkor sokkal erősebb és tartósabb lesz. Ennek a dupla kerekű satunak az a nagy előnye, hogy ék alakú munkadarabot is tudunk rögzíteni benne, például egy asztal lábat. Egy 80-100 cm hosszú satuba bármilyen faanyagot biztonságosan rögzíteni tudunk. A satut rögzítsük fixen vagy ideiglenesen a munkaasztalunkhoz igényeink szerint.
moxon_vise.jpg





Make It - Moxon Vise




satuba fogható marüasztal

Vise Mounted Router Table




100 apró ötlet

100 WoodWorking Skills Techniques Tools and Tricks. PERFECT Wood DIY Projects YOU CAN MAKE 2019 | FW






Szalag csiszoló

Make A Drill Powered Belt Sander || DIY Wall Mount Belt Sander



szalag, és tárcsa csiszoló 1

Building The 3 in 1 Sanding Station Part:1 ( Belt Sander, Disc Sander, Edge Sander )


szalag, ls tárcsa csiszoló 2

3 in 1 Sanding Station Build Part:2 (Belt Sander, Disc Sander, Edge Sander)





gyorsdaraboló 90 , és 45 fokban

Angle Grinder Sliding Cutting Jig // Kızaklı Avuç Taşlama Standı





csempevágó átépítése gyorsdarabolóvá

Angle Grinder Stand. Sliding Cutting Jig.



Na nézzük meg ezt még egyszer !
Milyen asztalt készített a gyorsdarabolónak !!
Ügyes megoldás !!!


körfűrészhez vezető vonalzó

Komplette Tischkreissäge für 100€ selber bauen! Eigenbau- Tischkreissäge | Formatkreissäge bauen







Oszlopos fúrógép és marógép - 3 videó


 2017. október 23. - kgl
oszlopos_marogep.jpg
Ma 3 videó lesz egymás után a cikkben. Egy barkács oszlopos fúrógépet bárki meg tud vásárolni mert elég olcsók, de sajnos a méretük elég kicsi, a motorjuk elég gyenge teljesítményű, így csak apróbb munkákra használható. A Mirock's Woodshop feltöltője ezért készített magának egy nagyobb oszlopos fúrógépet amibe kézi fúrógépet és felsőmaró gépet is be tud rögzíteni, így marásra is és fúrásra is tudja használni a gépet. A munkadarab rögzítéséhez is készített két irányban mozgatható satut, így a marási műveleteket is pontosan tudja elvégezni.Alaposan átgondolt gép született így, ajánlom a figyelmetekbe. Az első videóban a gépet mutatja be, a másodikban a maró satut készíti el, a harmadikban mérővonalzókkal egészíti ki a gépet a pontos használhatóság érdekében.

Homemade drill and router press. General review


Homemade drill and router press. Guides



Homemade drill and router press. Scales



Precise Driling of MFT tabletop Holes


sablonután perforációzás a táblán

001. Multifunktionsplatte mit einer Schablone fräsen / MFT slab using a Template



hengercsiszológép esztergából

Como fazer LIXADEIRA de ROLO para TORNO | Na oficina S05E05


tolóajtó

How To Make Wooden Barn Door Hardware







Állítható körfűrészes csapoló

 2017. szeptember 11. - kgl
csapolo_sablon.jpg
 Csapolást sokféle módon készíthetünk, de talán a legismertebb a marás és a fűrészelés. Egy asztali körfűrésszel viszont nagyon termelékenyen tudjuk elkészíteni a csapolásokat egy megfelelő csapoló sablon segítségével amit például a tolóasztalunkra szerelhetjük fel ha szükség van rá. Az is segítség ha ez a sablon állítható és a csap fogak szélességeit be tudjuk állítani a szükséges feladathoz. Joung Je egy szépen elkészített sablon használatát is megmutatja. 

Simple & accurate boxjoint jig






Csapozó szán

 2017. május 07. - kgl
csapozo.jpg
Egy nagyon jól és könnyen használható csapozó szán építése a mai téma. Ezzel a szánnal nagyon gyorsan el tudunk készíteni egy csapolást asztali körfűrészen. A szánt rétegelt lemezből készíthetjük el, két darab széles, kotyogás mentes golyós fióksín, menetes rúd és pár facsavar, anya és alátét kell csak hozzá. Javaslom, hogy minél szélesebb golyós fióksínt válasszatok hozzá, mert a keskeny fióksínek nem elég merevek és könnyen elhajlanak a terhelésre. A szán alján egy vagy két darab megvezető van (asztali körfűrész hornyainak számától függően) amelyek készülhetnek keményfából de jobb ha teflonból készítjük, így könnyebben csúszik majd a szán. A szán használatát a második videóban láthatjátok.

Tenon Jig - How to make




Tenon Jig Shopmade - How It Works on Table Saw







Fix szögvezető 45 és 90 fokra


 2019. február 19. - kgl
szogvezeto_2.jpg
Az asztali körfűrészek szögvezetője könnyen beállítható bármilyen szögre, de ha nagyon pontos szöget akarunk beállítani akkor nehezebb dolgunk van, mert segédeszközökre is szükségünk van, és még így sem biztos, hogy elsőre sikerül beállítani a kívánt szöget. Legtöbbször a 90 és 45 fokos vágásokra használjuk a szögvezetőt, így készíthetünk egy olyan saját szögvezetőt amely mindkét szögértékre tökéletes, és állítgatásra sincs szükség munka közben.

90,45度 クイック治具 quick jig 90,45





Two jigs which slide fence日曜大工 フェンスをスライドする2つの治具

képkeret megerősítése sablon használatával






Állítható csapoló sablon körfűrészre

 2018. március 31. - kgl
csapolo_sablon_1.jpg
Az egyszerű átlapolásos csapolások elkészítése a legegyszerűbb ha van egy megvezetőnk amivel függőleges helyzetben tudjuk tartani a munkadarabot amíg a körfűrészen átvágjuk az anyagot. Ha nem pont függőlegesen áll a munkadarab akkor az elkészült csapolás sem lesz szép. Ezért szükséges egy olyan vezető amivel ez kiküszöbölhető. Az ilyen vezetővel akár 45 fokos és 90 fokos átfedéses csapolásokat is tudunk készíteni. 


Bosch GTS 10 XC - Schlitz- und Zapfenschneider (Tenon Jig)






Körfűrészlap élezés

 2018. június 19. - kgl
elezo_sablon.jpg
Egy ötletes és egyszerű körfűrészlap élező módszert nem is olyan egyszerű kitalálni, de ha már valaki videóra is vette azt érdemes alaposan megnézni mert nem tudjuk mikor lesz rá szükségünk. Aki jól megnézi a körfűrészlap fogait az láthatja, hogy az egymást követő fogak élezése hogyan tér el az előző fogtól. Ezek alapján olyan élező sablonra lesz szükségünk amellyel be ehet állítani a megfelelő szögeket az egyes fogak élezéséhez és szépen párosával lehet léptetni az élezőt. Van olyan fűrészlap élezés ahol nem 2 lépést kell léptetni, hanem hármat, mert három féle fog élezést kell készíteni. ezt a fűrészlap alapos vizsgálatával tudjuk megállapítani.


Körfűrész élezése

Станок для заточки циркулярных пил и концевых фрез от Paoson WoodWorking


körfűrész élezése

Самодельный заточной станок дисковых пил в гаражной мастерской на канале Столярные Мастера




munkaasztal

Ron Paulk on the Design of the Paulk Workbench

2. rész

PAULK WORK BENCH II


összetett szerszám

Build a 6 in 1 Drill Press System Part 2:自作ボール盤システムの作り方


összetett szerszám 2.

6 in 1 drill press with electric lift






Kettős szorítású táblásító szorító

 2019. április 10. - kgl
kettos_tablasito.jpg
Rengeteg fajtájú táblásító szorítót  láttam már és jó néhányat én is építettem, ami valamiért megtetszett. Izzy Swan olyan szorítókat készített amelyet biztos, hogy én is elkészítem majd. Aki már táblásított az tudja, hogy nagyon könnyen el tudnak szintbe csúszni egymáson a csúszós ragasztóval megkent fa lécek a szorítás megkezdésekor, aminek nem szoktunk örülni, mert utána sokat kell gyalulni és csiszolni, hogy ezt a hibát eltüntessük. Ez a szorító pont ezt az elcsúszást tudja csökkenteni azzal, hogy egyszerre két irányból fejt ki szorító erőt. Hatalmas ötlet ez a szorító, érdemes vele próbát tenni. 


Incredible Homemade Bar Clamps | Diy Woodworking Project



Íves fatál fűrészgépen

 2019. április 06. - kgl
fatal_fureszen.jpg Egy asztali körfűrész nem csak egyenes vágásokra alkalmas, kis kreativitással akár egy íves fatálat is el tudunk vele készíteni. Az ilyen fatálakat faesztergán szokták készíteni, de ha nincs faeszterga, akkor a körfűrész is kiválóan alkalmas erre. Csak egy akkus fúrógép kell hozzá és egy himbás szerkezetet kell építenünk. Már Izzy Swan is használta ezt a technikát, szóval nem egy új találmányról van szó. Ettől függetlenül ez egy ügyes ötlet amely jól használható. 



Turning a wooden bowl on a Table Saw! INCREDIBLE!



SIMPLE JIG! turns a "bowl" on "tablesaw"!



csapozó sablon

How To Make The Advanced Box Joint Jig (from MDF)






képkeret fiók oldalainak megerősítése ékel.

52 - Miter Spline & Dovetail Key Jig



Oszcilláló hengercsiszoló

 2019. április 11. - kgl
hengercsiszolo.jpg
Ha lyukakat vagy belső íveket kell megcsiszolni,  az még gyakorlott hobbiasztalosnak is nehéz szép szabályosra megcsiszolni kézzel. Egy oszcilláló hengercsiszolóval viszont szinte gyerekjáték. Gökmen két darab egyenáramú motort használt fel a saját hengercsiszoló megépítéséhez, az egyik egy 18V-os DC motor a csiszolóhenger meghajtásához, a másik motor pedig egy gépkocsi ablakemelő motorja ami az oszcilláló mozgást hozza létre. A18V-os DC motor egy lassító áttétellel hajtja a csiszolóhengert, az ablakemelő motorban egy csigahajtásos lassító áttétel adja a nagy nyomatékot. A hengercsiszoló gép elkészítése nagyon egyszerű. A méretezett alkatrészek a videó végén találhatók. 

Building the Oscillating Spindle Sander - Salınımlı Rulo Zımpara Makinası




Tökéletes pontosságú szögvezető

 2018. október 03. - kgl
szogvezeto.jpg
Az asztalos munkáknál elég ritkán kell a 90 foktól eltérő értéket vágni, a legsűrűbben a 45, 30, és 22.5 fok értékeket használjuk. De előfordulhatnak olyan esetek amikor nagyon pontos értékre kell beállítanunk a szögvezetőt. A legtöbb gyári szögvezető csak megközelítő pontossággal állítható be ilyen értékekre. Most egy olyan szögvezető készítését mutatjuk meg amellyel nagy pontossággal lehet beállítani bármilyen szöget.  Nagyon ötletes a nagyító vonalzóból készült beállító rész.




Making a Super Accurate Miter Gauge





Napenergiás gyümölcs aszaló

 2018. szeptember 07. - kgl
aszalo.jpg
Az aszalt gyümölcsöt szinte mindenki szereti, de elég magas az ára. Házilag is lehet aszalni elektromos aszaló géppel, sajnos ez sem olcsó mulatság, mert egyes gyümölcsöket  napokon keresztül kell szárítani és nem túl sok fér a szárítóba sem  a gyümölcsökből, az áram felhasználása így elég gazdaságtalan. Az igazi olcsó megoldás a napenergiás szárító, ezt magunk is el tudjuk készíteni. A feketére festett alsó részen felmelegszik a levegő, majd feláramlik a szárító térbe, ahonnan a párás levegő egy lyukon távozik. Az aszaló összecsukva kevesebb helyen is elfér. Az aszalóban kisebb fadarabokat is tudunk szárítani.


Portable Solar Food Dehydrator



Damascus Mallet from plastic bottles



Esztergapad

Making of Woodlathe - 6in1 drill press https://www.youtube.com/watch?v=x3Nt1CICW_M



Making of Wood lathe - 6in1 drill press



Fúrógép + asztal hozzá

Build a 6 in 1 Drill Press System Part 2

Lift hozzá

6 in 1 drill press with electric lift

nádtető építése 1

Thatching Part 1 - Preparation

nádtető építése 2

Thatching Part 2 - The Start

Thatching Part 3 - Hooks

Thatching Part 4 - Up To The Ridge

hatching Part 5 - Ridge Rolls

Thatching Part 6 - Work on the Ridge

Thatching our cottage in 2013 time lapse

tárcsás csiszológép építése

Making of Disc sander - 6in1 drill press Part.4

oszlopos fúrógép lézerirányfénnyel
esztergává alakítás marógép felszerelése
hengercsiszolóvá alakítás lineéris csapágy fa háza

Amazing 6 in 1 Drill Press( Drill Stand ) Part 1

faeszterga

Making of Wood lathe - 6in1 drill press Part.3




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése