2013. július 16., kedd

Bioenergetikai gyógyítás. I .



Bioenergetikai gyógyítás. I .

MOZGÁSGYAKORLATOK, MOZGÁS - BIOENERGETIKA, AKUPRESSZÚRA, MASSZÁZSOK



Torna és masszázsgyakorlatok hatásmechanizmusai, az izommunka

Tartalom: hatásmechanizmusizomszövet és működésetesttartás

A Bioenergetikai torna-mozgásgyakorlatok kifejezetten a szervezet energiacsatornáinak, azaz a meridián-csatornák energiaáramlásának harmonizálásán, stimulálásán, illetve az energiaáramlás blokkjainak feloldásán alapulnak. Az energia fokozott áramlásának jótékony hatását azonnal érezzük, hiszen egy jól végzett tornagyakorlat után mindenki jobban érzi magát nem csak testileg, de szellemileg és lelkileg is.

A fokozott vérellátás javítja a sejtek oxigén és tápanyag ellátottságát, illetve tápanyagfelvételét (
emésztés és anyagcseretáplálkozás bioenergetika). Mozgás, torna során fokozódnak az inger-ingerátadási folyamatok, fokozódik a hormonanyagok (pl. az endomorfin, mely az ún. boldogság hormon) kiáramlása, az emésztőnedvek termelődése, a méreganyagok (szabad gyökök) kiválasztási folyamata, a vastagbélrendszer működése, és stimulálódik az immunrendszer, a szervezet antioxidáns és lúgosító folyamata. Minden tornagyakorlat, testedzés után, végezzünk egy kis relaxációt, mikor nem kell mást tenni (és nem kell mással gondolni), csak befelé figyelve érezni a vér áramlását (szinte hallani is lehet), az izmok, a bőr és a belső szervek felfrissülését.
Minden mozgás, tornáztatás során a sejtek saját sejtintelligenciájuknak megfelelően (bioenergetika→ 
sejtintelligencia, fogyókúra és mozgásDNS-spirituális bioenergetika) egy-egy új tapasztalatszerzésben is részesülnek, megélik saját vitalitásukat, és „tovább” tanulnak (megtanulják a nagyobb erőfeszítéshez szükséges energetikai kiszolgálás leghatékonyabb, legharmonikusabb kiszolgálását), így fogja többek között egyre inkább kívánni az ember a testmozgást, vagy érezni annak hiányát. A sejtek számára még a fájdalom is „csak” egy új megtapasztalás (önmaga megtapasztalása).., még ha a tudat nem is osztja „örömét” e tapasztalásban :-)).

Abban az esetben, ha gyorsan szeretnénk energiához, felfrissüléshez jutni, és szükséges még a koncentráció fokozása, álljunk fel, végezzünk pár mélylégzést, majd két karunkat váltakoztatva lendítsük fel és vissza (mintha indián táncot járnánk), ezzel stimuláljuk a bal és jobb agyféltekét külön-külön. Majd végezzünk kereszt mozdulatokat térdeinknél, azaz a jobb karral érintsük a bal térdet, bal karral a jobb térdet, miközben behajlítva emeljük is fel térdeinket, ezzel a két agyfélteke közötti kapcsolatot harmonizáljuk. Az „ébresztő” gyakorlatot mindig a kereszt lendítésekkel kell befejezni, ezután alkalmazzuk a mély be- és kilégzést, azaz telítsük magunkat még ÉLET ENERGIÁVAL, forgassuk meg még jobban magunkban az energiát, majd mindennek a végén sok-sok mosoly kíséretében "alkossunk magunkból rongybabát". Jól rázogassuk meg-, le végtagjainkat és ha akarjuk (ill. tehetjük), akár terüljünk is szét a földön ezek után :-)))!
Az izomszövet tulajdonságai, működése: az aktív mozgás specifikus szövethez, az izomszövethez kötött. Az alacsonyabb rendű élőlényekben előforduló egyéb mozgásformák emberben csak néhány különleges sejtféleségben „maradtak fenn”, amelyek azonban jelentőségteljesek egyes sejtek, szövetek működésében (pl. fehérvérsejtek amőboid mozgása, ostoros mozgása a spermának, csillószőrök mozgása a légutakban). Megkülönböztetjük a simaizmot, amely az üreges szervek izmait képezi és akaratunktól függetlenül működnek a továbbításban (pl. gyomor, bélrendszer, méh, húgycsatorna), illetve harántcsíkolt izomzatot (vázizomzat), mely az akaratlagos helyzet- és helymozgást biztosítja (a szívizom szerkezetében részben a vázizomzathoz, számos működési sajátsága alapján azonban a simaizomhoz hasonló).

Az izomszövet általános jellemző tulajdonsága, hogy megfelelő ingerre megfeszüléssel, összehúzódással (kontrakcióval) reagál, miközben munkát végez. Az izmok elernyedő (relaxációs) képessége, nyújthatósága szintén fontos, egyedi tulajdonság, azaz az ingerhatás nélküli ellazult állapot. A harántcsíkolt izom elemi egysége az izomrost, mely szét nem vált sejtek összessége, az izomrost tartalmazza az izom összehúzódásban szerepet játszó miozin és aktin nevű izomfehérjéket. Az izom szálacskák között pedig az oxigént megkötő izomfehérje a mioglobin, és az energiát szolgáltató mitokondriumok (itt szarkoszóma a neve) találhatóak meg. A vázizomzat összehúzódását fiziológiás körülmények között kizárólag a központi idegrendszerből (gerincvelő, agytörzs) érkező motoros idegingerület váltja ki (bénulás esetén megszakad ez az idegingerületi kapocs, összeköttetés).

Egy-egy izomköteg igen sok izomrostból épül fel, egy mozgatóideg elágazó nyúlványa révén több izomrosttal létesít kapcsolatot (ún. neuromuszkuláris szinapszis→ neuro-idegi, muszkuláris-izom, szinapszis- a sejtek azon kapcsolódási helye, ahol az inger átterjed egyik sejtről a másikra). A finom beidegzésű kicsiny izmokban 2-3 rostot, a nagy tömegű izmokban 300-500 izomrostot lát el egy mozgató ideg. A teljes izomzat megfeszülése, összehúzódása az izmot alkotó mozgató egységek működésének térbeli és időbeli eredője. Az ingerület átvivő anyaga az acetilkolin, mely az izomrost felületén feszültségváltozást hoz létre, mely aztán 
kalcium felszabadulást vált ki. A kalcium elindítja azt a kémiai változást az izomfehérjékben (aktin, miozin), amely biztosítja a kontrakciót, azaz az összehúzódást. Újabb ingerület híján létrejön az elernyedés, a relaxáció.
Működése során az izom hőt termel és mechanikai munkát végez, vagyis a tápanyagok (→
szénhidrátokzsírokfehérjék) bontásából származó kémiai energiát hő- és mechanikai energiává alakítja át. Az izom összehúzódás közvetlen energiaforrása az ATP bomlása során felszabaduló kémiai energia (emésztés és anyagcsere→ ATP, tápanyagok energia értéke, energiaforgalom), az ATP készlet újratöltődése pedig a kreatin-foszfát bomlásának során jön létre.

A fokozott izommunka során létrejövő oxigénhiányt oxigéndeficitnek nevezzük, melyet a gyakori és mély légzés hivatott egyensúlyba hozni (oxigénadósság törlesztése). Izomfáradás akkor jön létre, mikor a kreatin-foszfát raktár kimerül, az ATP –szint pedig a felére csökken, azaz nincs energia utánpótlás. Ilyenkor egy idő után az izom összehúzódása és relaxációja lehetetlenné válik (mozdulni sem bírunk). Hirtelen kialakuló izomkifáradás esetén a szervezet úgy védi önmagát a további terhelés alól, hogy az izmokban létrejövő helyi oxigénhiány egy laktacidótikus (savas) állapotot hoz létre ( ha a pH /→ 
savasodás-lúgosítás/ 6,3 alá süllyed, az enzimek már nem tudnak tovább működni), a felszaporodó tejsav pedig gátolja a glukóz további bontását, azaz az energia szolgáltatást.

Ha időt adunk a felszaporodott tejsav kiürülésére, akkor az izom újra működőképes lesz. A glukóz-raktárak kifogyása után a zsírraktárak kerülnek felhasználásra (égetésre), ez azonban fokozott 
kálium kiáramlást hoz létre az izmokból, ami duzzadt izmot eredményez (ozmózisos izomduzzadás), ezért is ajánlott a fokozatos megterhelése izmainknak. Nyilvánvalóan az optimális és teherbíró izom munkához nem csak megfelelő ásványi anyag ellátottság, hanem vitamin ellátottságra is szükség van, melyeknek antioxidáns szerepükön kívül többek között az ideg-izom ingerület továbbításában is szerepük van (pl. B-vitaminok, P-vitamin, C-vitamin).

Azonban nem csak a harmóniát szolgáló folyamatos testedzés, tornáztatás fontos az egész szervezet és a lélek, az önbizalom egészségének szempontjából (
stressz a kiegyensúlyozott önbecsülés megteremtése), hanem a helyes testtartás kialakítása is. Az egyenes testtartással, felemelt fejjel, leengedett vállakkal, behúzott fenéktartással való járástechnika során csökkentjük az izmok rendellenes megfeszülését és a csigolyák elcsúszásának, megterhelésének lehetőségét. A hátra kulcsolt kezek segíthetik az egyenes testtartás kialakítását és megszokását.


Teher cipelése esetén törekedjünk a terhek megosztására a két oldalunkon. Gyermekek esetében különösen fontos, hogy a nehéz iskolatáska ne csak az egyik oldalt terhelje folyamatosan, célszerűbb a hátizsákos megoldás alkalmazása. Különösen fontos a megfelelő cipő használata, mely által megtámasztható az egész gerincvonulat, és kímélhető a tartó izomzat. A helyes testtartás megtartása hosszadalmas ülőmunka folyamán is kiemelt jelentőséggel bír, főleg számítógép kezelése esetén, mely nem csak az izmokat de a szemeket is igénybe veszi.

Légzés és mozgás bioenergetika

A mozgás fokozott légzési tevékenységet vált ki, mely egyrészt biztosítja a kellő és friss oxigén ellátottságot, az elhasználódott gázok (→még a bélrendszerből is) -széndioxid kibocsátást, másrészt segíti a szervezet savtalanítási, méregtelenítési mechanizmusát (lúgosítás→ a tüdő szerepe, a szervezet lúgosító, pufferoló folyamata). Ha nem végzünk aktív tornagyakorlatokat, akkor is fontos kortól függetlenül, hogy napközben többször is végezzünk mély be- és kilégzést, az ún. hasi légzéssel.

A hasi légzés, azt jelenti, hogy nem csak a mellkas szintjéig szívjuk be a levegőt, hanem lassan egészen a hasi területig (kicsit vissza is tarthatjuk ha jólesik) majd lassan ki is fújjuk a levegőt, szinte úgy tűnhet a has lélegzik és nem a tüdő. Ekkor csak annyi szükséges, hogy a légzésre figyeljünk és elménket kicsit zárjuk ki a tevékenységéből. Végezhetjük ezt először orron át való belégzéssel, majd a szájon át való kilégzéssel (ritmusában mintegy AH..belégzés-OH..kilégzés), majd már csak az 
orron keresztüli ki- és belégzéssel úgy, hogy a mellkas nem is emelkedik meg, csak a hasi légzés érvényesül.

Párszori "tudatosított" légzés után érezhetjük, hogy szinte minden sejtünkhöz eljutott nem más, ... mint az ÉLET és HARMONIZÁLÓ ENERGIA..., érezhető még a végtagokban is egyfajta bizsergés (netán önkéntelen mozdulat, mozgás), test szerte (sejtszinten) pedig egyfajta "izgalom", energia áramlás egészen a fejtetőig. No, ekkor kapcsolódtunk rá a saját Omniverzális Új Energiánkra, az ÉLET-MÉLYLÉGZÉSRE, a saját éltető erőnkre! Nem kell ezt a folyamatot túl intellektualizálni, nem kell ezt a folyamatot az elmével "agyon" magyarázni és követni, a tevékenységet ceremóniákkal bonyolítani, egyszerűen érzékelni kell és megengednünk magunknak azt, hogy magunkhoz öleljük a légzés által az élni akarást, az élet örömét és lényegét, .. azaz Önmagunkat és Önmagunk szeretetét, felismerését!!
Mélylégzés bővebben és a mélylégzés gyakorlása hanganyaggal: 
Új Energia belégzése, ill. a Tudatos Lélekzet - útmutatás az alapok elsajátításához.

KAPCSOLATTEREMTŐ " GYÓGYÍTÁS " (Reconnective Healing®) - GYÓGYULÁS, és a KAPCSOLATTEREMTŐ (The Reconnection® folyamat) energetikai folyamat létrehozhatja az Új Energia közvetlen beáramlását és az azzal (Benső Énnel) való szinkronizációt, a rezgésszint emelkedést - harmonizációt, a testi-lelki-szellemi ön-gyógyulást!

Férfiak általában folyamatosan a hasi légzési formát alkalmazzák felületesen, (kivéve, ha gátolt a légzési tevékenység pl. a dohányzás, légúti elváltozás által, ekkor jellemzőbb a felületes mellkasi légzés), nők inkább a mellkasi légzést végzik automatikusan és felületesen.

A mély be és kilégzés során nem csak savtalanítási és oxigén felvételi munkát végzünk, de fokozottan engedjük magunkhoz (illetve egyáltalán magunkhoz engedjük azt, amely mindenkinek rendelkezésére áll..) a jóléti energia áramlatot is, a harmonizáló energia többletet. Segítjük ezzel az öngyógyító rendszerünket is, ill. "tudattalanul" is engedélyt adunk szervezetünknek a további öngyógyító folyamat kivitelezéséhez! A mély be- és kilégzés relaxáló, stressz-oldó hatást is gyakorol az idegrendszerre, illetve az energiablokkok feloldására. A negatívnak ítélt energiák a gyomorban „sűrűsödnek” (és a vastagbélben, felborítva a bélflóra egyensúlyi állományát, ezzel gyengítve az immunrendszer hatékonyságát) és blokkolják a napfonatcsakra energia felvételi és továbbító funkcióját (
bioenergetika→ csakrák, aura, radiesztézia→ emberi test polaritása, energia felvételi tényezők,refluxbetegség). Mély légzés során célszerű időnként a jóléti energiából (ÚJ Energiából) tudatosan is magunkba szívni azt az információt, melyet kívánunk, azaz megfelelő gondolat-érzelem kíséretében szívni be a levegőt (pl. nyugalom, bőség, egészség, stb.), majd kiengedni.
A kilégzés során nem csak elhasznált gázokat, párát, stb. engedjük ki magunkból, hanem információt is, mely telítve van azzal az adott energia- információval és annak rezgésszintjével ( bioenergetika) amit jelen időben éppen birtoklunk. Minden gondolatnak, érzelemnek, szónak meg van a „maga” rezgésszintje és ennek megfelelő vonzástartalma (Energia Vonzástörvénye és alkalmazása → Bach-virágterápia, stressz →stressz oldó bioenergetikai források, DNS bioenergetika).

A kilégzés során hormonális „felhőt” is képezünk magunk körül, melyben, ha éppen pl. a boldogság érzetéért felelős endomorfin van túlsúlyban, akkor egyrészt a környezet is érzékeli lelki állapotunkat és reagál, másrészt továbbra is visszahat ránk ennek az információs pozitív „felhőnek” a rezonanciája (vissza is szívjuk). Torna, intenzív mozgás, de még nevetés után is többek között a pozitív hormonális hatást érzékeljük közvetlen módon. Ez a pozitív energiafelhő létrejön a 
Bioenergetikai és Biorezonancia harmonizációk során is, mikor energetikai kiegyenlítődés és energia töltődés jön létre a szervezetben.

Ilyen pozitív energia „felhőket” maguk a szavak és gondolatok is kiváltanak, energiaszintjük és intenzitásuk attól függ, hogy milyen érzések kísérik a gondolat, illetve a szó tartalmát. A bőség, a jólét, az egészség, az elfogadás, a szeretet, az öröm, a siker, a kiegyensúlyozottság szó tartalma általában senkit nem hagy „hidegen”, jó érzések társulnak ezekhez a „fogalmakhoz” és energiatartalmukhoz. Nos, gyakran „gondoljuk ki magunknak, azaz érezzük át magunknak” ezeket az energiaforrásokat és alkalmazzuk tudatosan is a mozgás, légzés során. Az elalvás előtt is célszerű pozitív energia "felhőkkel" körbevonni magunkat.
Lásd. még: ajánlott társoldalak és irodalom / Új Energia
Különösen ajánlható azoknak a bioenergetikai tornagyakorlatoknak az elvégzése, amelyek kifejezetten a harmonizációs testgyakorlatokra épülnek. Ennek egyik ősi és nagyon hatékony módszere például az „Öt tibeti” tornagyakorlat, az ujjakon végezhető Mudra ujjmasszázsok, és az energetizáló, gyógyító-fájdalomcsillapító ujj-tenyér- és arcmasszázsok, melyek mindenki számára elvégezhetőek bármikor és nem okoznak túlzott testi megerőltetést. Mint mindenhol, mindenben és mindenkor a tornagyakorlatok esetében is be kell tartania fokozatosságot, hogy valódi egyensúlyi állapot teremtődhessék meg (fogyókúra→ mozgás energetikai jelentősége, edzésterv). Ha mindig ugyanazon a helyen végezzük a gyakorlatokat, érdemes földsugárzástani szempontból is megvizsgálni az adott helyet, hogy maximálisan érvényesülhessen a jótékony energiaáramlás és hatás (→radiesztézia).

Az „Öt Tibeti” energetizáló gyakorlat

Kezdetben minden gyakorlatot háromszor végezzük, majd hetente kettővel folyamatosan emeljük a gyakorlatok számát, amíg el nem jutunk a 21-ig. Azután már csak ezt ismételgetjük napi rendszerességgel. Eleinte, amíg megtanuljuk a gyakorlatokat és azoknak sorrendjét, több időt vesz igénybe a teljes tornagyakorlat-sorozat elvégzése, de idővel automatikussá, készségszintűvé válik az egész folyamat. Minél inkább már folyamatában végezzük a tornasort, annál inkább fogjuk érezni és nyomon követni magát az energia áramlását. Mindig koncentráljunk rá az energetikai harmonizációs gyakorlatunkra, és adjuk meg a szükséges időt hozzá. A torna rendszeres beütemezése megéri a fáradtságot és időbefektetést, mert a gyakorlatok elvégzésével sokkal jobban, kiegyensúlyozottabban fogjuk érezni magunkat testileg, lelkileg és szellemileg is, és úgy tartják az öregedés elleni leghatékonyabb bioenergetikai tornagyakorlat az „Öt Tibeti” gyakorlatsor. 






Első gyakorlat: álló helyzetben balról jobbra forgunk, nyitott szemmel egészen addig, míg meg nem szédülünk. Közben a két karunk oldalsó középtartásban van, tenyerünket felfelé tartjuk. A gyakorlat célja az energiaáramlás felgyorsítása.







Második gyakorlat: hanyatt fekszünk a földön, karjaink nyújtva, a test mellett pihennek. Előbb a fejünket emeljük föl, majd a két lábunkat is egészen merőlegesig, majd lassan visszaérünk a kiinduló helyzetbe.









Harmadik gyakorlat: térdeljünk le a földre, combjainkat hátulról öleljük át, majd hajtsuk előre fejünket, állunkat szorítsuk a szegycsontra, miközben kilélegzünk. Belégzéskor ívelten hajoljunk hátra. 







Negyedik gyakorlat: kinyújtott lábbal ülünk a földön. Lábfejeink egymástól kb. 30 cm-re legyenek. Tenyereinket a csípőnk mellett pihentetjük a földön úgy, hogy az ujjak előre nézzenek. Ki-és belégzéskor fejünket előre és hátrahajtjuk, miközben törzsünket tenyerünkre és talpunkra támaszkodva megemeljük. 






Ötödik gyakorlat: nyújtott karú fekvőtámaszt végzünk, de belégzéskor ne maradjon egyenesen a törzs, hanem csípőnket emeljük fel a legmagasabbra. 


Vizualizáció és Mudrameditáció ujjgyakorlatok

Az öt ujjhoz kapcsolódó gyakorlatot az alábbi négy lépésben végezzük el. Először kényelmesen üljünk le, csukjuk be szemeinket majd egymás után, végezzük el a feladatsort:

VITALITÁS első gyakorlat: Hüvelykujj a mutatóujjhoz.

Megtartva ezt a kéztartást, gondoljunk olyan múltbeli eseményre, amikor az egészségünkért végzett tevékenység után kifáradtunk (például futás vagy úszás utáni állapotra. De lehet egy nagyobb kirándulás utáni kellemes fáradtságra is gondolni).

BELSŐ BÉKE, második gyakorlat: Hüvelykujj a középső ujjhoz.

Megtartva ezt a kéztartást, gondoljunk egy olyan múltbeli pillanatra, mikor szeretetet éreztünk, éltünk át (ez lehet egy ölelés, egy simogatás vagy akár, mikor csak a lelkünkből éreztük a felénk és belőlünk áradó érzést).

ÖNBECSÜLÉS, harmadik gyakorlat: Hüvelyujj a gyűrűsujjhoz.

Megtartva ezt a kéztartást, gondoljunk egy olyan pillanatra, amikor valóban megdicsértek minket, tiszteletet és elégedettséget éreztünk (ez lehet egy csodálatosan elkészített étel utáni gratuláció is…)

GYÓGYULÁS, negyedik gyakorlat: Hüvelykujj a kisujjhoz.

Miközben végezzük ezt a gyakorlatot, gondolatban menjünk vissza egy olyan helyre, ami csodálattal és békével töltött el minket és időzzünk ott néhány pár percig.

Energiatöltő Mudra ujjgyakorlatok

SALAKTALANÍTÁS, Szél-mudra gyakorlat:

Emésztési és szélproblémák, vagy teltségérzet esetén a mutatóujjak hegyét hajtsuk a hüvelykujj dombjára. A mutatóujjat nyomjuk enyhén lefelé a hüvelykujjal, a többi ujjat pedig feszítsük meg. Sürgős esetben egészen 30 másodpercig tarthatjuk ezt a pozíciót, krónikus esetben naponta háromszor 15 másodpercig tartsuk a nyomást

TEST ÉS LÉLEKERŐSÍTŐ, Föld-mudra gyakorlat:

A medencefenék és gátizmokat erősíthetjük energetikailag ezzel a gyakorlattal. Érintsük össze mindkét kéz hüvelyk és gyűrűs ujját, kicsit nyomjuk is egymásnak össze őket. Naponta háromszor 15 másodpercig végezzük a gyakorlatot.

GONDOLATOK KITISZTÍTÁSA, Nagy-Fej mudra gyakorlat:

Javítja a véráramlást, fejfájás is csökkenthető e módszerrel. Nyomjuk lazán egymásnak mindkét kéz hüvelyk, mutató és középső ujját, a gyűrűsujjat szorítsuk le a hüvelykujj dombjára, a kisujjat pedig nyújtsuk ki. Komoly fájdalmak esetén tartsuk 15 másodpercig ezt a helyzetet, megelőzésre pedig naponta háromszor 6 másodperc javasolt.

NAPINDÍTÓ mudra, gyorsan feltölt energiával:

Ez az ujjtartás az alhasi energiát viszi át a magasabb energiacentrumokba. A hölgyek számára úgy ajánlott ez a kéztartás, hogy a jobb kéz hüvelyujja a bal kéz hüvelyk és mutatóujja közé kerüljön, majd a bal hüvelykujjal nyomjuk meg gyengéden a jobbat.
A férfiak számára éppen ellenkezőleg ajánlott ez a tartás, náluk a jobb hüvelykujj kerüljön felülre!
Reggelente 5-15 másodpercig tartsuk ezt a pozíciót, érezni fogjuk a felfrissülést.

MEGVILÁGOSODÁS mudra, csúcsformába hoz szellemileg:

Feltölti a kiürült energiablokkokat, és kapcsolatba hoz a külvilággal. Emeljük fel a kezünket a gyomor magasságába, és tegyük egymáshoz a hüvelyk és a mutatóujjakat. A hüvelykujjak nézzenek a gyomor, vagy a padló irányába, a mutatóujjak, pedig a plafon felé. Ezt a gyakorlatot addig végezhetjük, amíg csak akarjuk, és jólesik.

BELSŐ BÉKE Lótusz-mudra:

Ha úgy érzi, hogy nem értik meg, vagy kihasználják, tegye össze a mellkasa előtt úgy a két kezét, hogy a kéztövek és az ujjhegyek érintsék egymást. Ezután nyissa szét az ujjait, mint egy virág a szirmait. Négy mély lélegzet után ismét csukja össze az ujjait, zárt rügy formában. Hajlítsa továbbra is befelé az ujjakat, míg a kézfejek egymáshoz nem érnek. Utána ismét hajlítsa kifelé az ujjait, hogy rügyet, majd virágot formázzanak. A gyakorlatot háromszor ismételje meg.

Bioenergetikai ujj-tenyérmasszázsok

Szervezetünk teljes bioenergetikai „lenyomatát” megtalálhatjuk és stimulálhatjuk a tenyerünkön, ujjainkon. Minden egyes szervnek adott a bioenergetikai pontja (csakúgy, mint a talpmasszázs, hátmasszázs esetében), melyre, ha enyhe nyomást gyakorolunk, akkor stimulálhatjuk, energetizálhatjuk az adott szervet és környékét. Hatékony és gyors módszer, bárhol és bármikor elvégezhető, némi gyakorlás után a gyakorlat készségszintűvé fejleszthető. Nincsenek mellékhatásai a gyakorlatnak, és a kéz idővel „mutatja”, hogy milyen energetikai masszázsra van szüksége (ha egy ponton erősebb fájdalmat érez, gondosan és finoman masszírozza át az adott energetikai környéket). A masszírozáshoz mindig a hüvelykujját használja, két percig folyamatosan nyomja az akupresszúrás bioenergetikai pontot, vagy ha az jobban esik, akkor körkörös mozdulatokkal a környékét.

Stimulálhatja a máj működését (illetve energizálhatja egész testét is) ha tenyereit összeillesztve gyors simító mozdulatokat végez (összedörzsölni a tenyereket, mint amikor pl. előre örülünk valaminek). Hasonlóan energetizáló és élénkítő hatással bír a taps. Tapsolás során próbálja meg érzékelni az energiaáramlást (és hatást), hiszen jelen energia töltetségétől függően eltérő lehet az a ritmus és kifejtett erő mellyel a kívánt hatás elérhető. Célszerű finom, lassú tapsolással kezdeni, majd érzéstől függően gyorsabb és erőteljesebb mozdulatokat végezni (nem az a cél, hogy fájjon a tenyér!). Ha elzsibbad a lába és szinte görcsbe áll, kevés nyálat helyezzen az ujjára, és finoman kezdje el masszíroznia a térdhajlatát, oldódni fog a görcs és a zsibbadás!

Bioenergetikai akupresszúrás pontok és a hozzátartozó testrészek:
  • A jobb kézen a mutatóujj a bal karnak, a gyűrűsujj a jobb karnak felel meg.
  • A bal kézen ue. fordítva található meg, azaz a mutatóujj a jobb karnak, a gyűrűsujj pedig a bal karnak felel meg.
  • Az ujjpercek egy-egy ízületnek felelnek meg. Az ujjon felülről lefelé haladva találja meg a csukló, a könyök és a váll bioenergetikai masszázs pontjait. Ha pl. a bal könyöke fáj, akkor a jobb keze mutatóujjának középső ujjpercét kell masszíroznia.
  • A hüvelyk és a kisujj a lábaknak felel meg energetikailag. A jobb kéz hüvelykujj a bal, a kisujj pedig a jobb láb megfelelője. A felső ujjperc a bokát, a középső a térdet, az alsó ujjperc pedig a csípőízületet jelöli.
  • A középső ujj utolsó ujjperce a fejnek, a középső a nyaknak és a toroknak, az alsó ujjperc pedig a mellkasnak felel meg.
  • Hasi fájdalmak esetén a tenyér belső oldalát, a hátfájdalmak enyhítésére pedig a kézfejet kell masszírozni.

Arcmasszázs gyakorlatsor

Arc. Az arc az egyetlen olyan területe testünknek, melyet szinte soha nem tudunk eltakarni a külvilág és magunk elöl sem (nem számítva a szélsőséges megoldásokat). Szervezetünk teljes bioenergetikai „térképét” is nem csak a lábon, kézen, fülön és pl. a teljes hátfelületen találhatjuk meg, de az arcon is. Testünket behálózó meridiánok (energiacsatornák) „távkapcsolatot” létesítenek az egyes szervek között, ezzel is segítve az energiablokkok feloldásának lehetőségét. A szem a lélek tükre, de a testünkben zajló energetikai állapotról, az esetleges energetikai egyensúly felborulásáról az arc adhat közvetlen információt. Az arc bőrének színe-fénye, simasága, tónusa, a ráncok elhelyezkedése és lefutása, erezettsége, szárazsága mind jelzés értékkel bír a szervezet (és a lelkivilág, érzelem) egészségi állapotáról. A folyadékhiány (→vízterápia), a vitamin és ásványi anyaghiány, a szervezet kémhatásának savas irányba való eltolódása, belső szervi gyulladásos és fertőzés okozta (pl. refluxcandida) folyamatok, keringési és vérképzési, rheumatikus, emésztőrendszeri problémák az alvási problémák, a stressz, mind tükröződnek az „arc-térképen”.

A természetgyógyászatban az arcdiagnosztika tárgykörébe tartozik az arcon megfigyelhető elváltozások felmérése, tesztelése. A mindennapjainkban azonban leginkább a fáradtságot, a „nyúzottságot”, vagy éppen a nyugodt, kisimult vonásokat figyeljük meg leginkább. Mint ahogyan a kéz vagy láb masszírozásával is hatást gyakorolhatunk az egész test és az egyes szervek energetikai ellátottságára, és feloldhatjuk az energetikai blokkokat, úgy az arctornával, illetve az arc masszírozásával is elláthatjuk magunkat új, frissítő energiaáramlattal. A fogak állapota szintén tájékozódási pontot nyújthat a szervezet, ill. egyes szervcsoportok állapotáról, így a fogak (egyes fogak) gyors romlása esetén célszerű az energetikailag a foghoz kapcsolódó adott szervet is megvizsgáltatni.

Az arc gyakorlatsort végezhetjük frissítő, vitalizáló célzattal, és ekkor fürgébben, gyorsabban megyünk végig a gyakorlatsoron, vagy ha a nyugalmat, a pihenést akarjuk szolgálni, akkor lassan, finoman és befelé figyelve végezzük el a feladatot. Lehetőség szerint tisztítsuk meg arcbőrünket a torna illetve masszázs előtt, használjunk vivő anyagot (olajat vagy krémet) hogy ne vongáljuk az arcbőrt és az izmokat (az arcbőr szuper hidratálásához egy tipp: kevés gyógyszertári fehér vazelint vigyen fel a vizes arcbőrére, majd vízzel masszírozza be arcbőrében a vazelint. Egészen addig vizezze arcát, míg be nem szívta a bőr a vazelint. A vazelin igen sok vizet köt magához, miközben puhítja is bőrét). Minden gyakorlatsort addig végezzük, amíg jólesik, illetve mivel érezni fogjuk az energiaáramlás elindulását, tudni fogjuk, hogy mikor kell átváltani a lazító simításokra vagy az arc egy új területére. Masszírozás után, ha van ideje rá, még legalább 5 percet gőz fölött puhítsa és tisztítsa tovább arcát, nyakát (forraljon fel fél liter vizet, majd hagyja kissé kihűlni, és keverjen a vízhez pl. egy teáskanál rózsavizet, vagy egyéb
gyógynövényt). Ha nem szándékozik gőzölni, akkor helyezzen egy meleg, nedves törülközőt arcára és így pihenjen le.

Amennyiben fejfájás kínozza, a masszírozáshoz borsmenta olajat használjon, kiválóan fogja csökkenteni fájdalmát (egy kevés babaolajba cseppentsen 1-2 csepp borsmenta olajat, és kis körkörös mozdulatokkal masszírozza át vele halántékát). Reggelente ha felébredt, vagy napközben is ha elfáradt és szükségét érzi egy kis plusz energiának, masszírozza át a fülét is. Alulról fölfelé haladva jól masszírozza át a fülkagylót és a végén a fülkagyló szélét finom csipkedő mozdulatokkal is járja át (a fül masszírozásával az egész test vérellátását serkenthetjük). Ha viszket a szeme, ne a szemét kezdje el vakarni és nyomkodni, hanem a szemöldökét vakarja meg, illetve masszírozza át.

Nyugtató és egyensúlyozó hatás érhető el, ha lecsukott szem mellet, finom nyomást gyakorol rövid ideig a szem belső zugára, majd a szemöldök ívén és a szemgödör alsó területén végig haladva finom nyomkodó és kis kör-körös masszírozást végez ujjaival. Stressz esetén vagy a figyelem összpontosításának érdekében pár másodpercig gyakoroljon nyomást, és kis masszírozó mozdulatokat homloka függőleges középvonalának felső pontján, ahol kezdődnek a hajtövek (nem baj, ha fáj a pont, ez éppen a stresszt mutatja, illetve ezt kell oldani). Közben érezni is fogja, hogy igényli a mély belégzést és kilégzést.
Arcmasszázs gyakorlatsor:

Arcüreggyulladás, homloküreg gyulladás, a fül gyulladásos betegségeiben, megfázás (ezek lázas állapotaiban pedig kifejezetten tilos!), illetve az arcon lévő gennyes, gyulladásos bőrgyulladások esetén nem alkalmazható az arc masszázsgyakorlat!

Első gyakorlat: tenyerével takarja be az arcát, majd néhány másodpercig finoman nyomja kezét az arcához. Ezután simítsa kezét végig az arcon fül irányába, .. mintegy, letörölve a fáradtságot..
Második gyakorlat: simítsa végig a nyakát felfelé irányuló- és váltott kézmozdulatokkal, majd fordítsa fejét jobb oldalra és teljes tenyérrel finoman masszírozza, simítsa át a nyak bal oldalát. Majd balra fordítva fejét, ue. végezze el nyak jobb oldalán is. Ezután már előretekintve a tarkóját és vállait is átmasszírozhatja.
Harmadik gyakorlat: Finoman, nem húzva-nyúzva a bőrt, csipkedje át az állát nyaktól felfelé az állcsúcsig haladva, majd oldalirányba, azaz fülek irányába is. Ezután fejét kissé hátrabillentve, kunkorítsa visszafelé nyelvét (ezzel is feszítve az izmokat), és a (váltogatott) kézfejével finoman kezdje el paskolni az áll alatti területet.
Negyedik gyakorlat: Szájával képezzen egy nagy Ó betűt, majd mutató és középső ujjával masszírozza át állát és a fogsorhoz feszülő ajkait. Ezután lazításképpen teljes kezével simítsa át arcát az ajakzugtól haladva a fülek irányába.
Ötödik gyakorlat: Hunyja le a szemeit, és váltott kézmozdulatokkal simítson végig a homlokán az orrnyeregtől kezdve a hajtőig. Majd a középső ujjával erőteljesebb vonalakat húzva masszírozza át bőrét és izmait orrnyeregtől felfelé haladó egyenes mozdulatokkal, és ugyanezzel az erőteljesebb mozdulattal a szemöldöke ívét is.
Hatodik gyakorlat: Mutató és középső ujjával nagy körkörös mozdulatokat leírva masszírozza át homlokát a halántéka felé haladva, ezután lazításképpen ujjbegyével finoman és kis köröket „rajzolva” simítsa át homlokát (szintén kifelé, azaz a halánték felé haladva).
Hetedik gyakorlat: a szemkörnyékét mindig finoman kell masszírozni, és nem a szem alatti lágy részt masszírozzuk, hanem a szemgödör ívét és a szemöldökív vonalán haladva végezzük a mozdulatokat. Középső ujjával kis kör-körös mozdulatokkal induljon el az orrnyeregtől kifelé haladva, a szemöldöke alkossa a kör felső ívét. (Ha közvetlenül a szem alatti területet szándékozzuk masszírozni, akkor azt célszerűbb finom, apró ütögető mozdulatokat végezni, a szemránckrémet is így lehet hatékonyan bejuttatni a bőrbe, miközben fokozzuk a terület vérellátását is).
Nyolcadik gyakorlat: Egy kissé még finoman átcsipkedheti a szemöldökét, majd befejezésképpen ismételje meg az első gyakorlatot (kézzel betakarni az arcot, majd finoman nyomást gyakorolni az arcra). 



A különböző alternatív természetgyógyászati- gyógymódok és alkalmazások (pl. bioenergetikai mozgásgyakorlatok), az egyén számára szükséges, ill. folyamatban lévő medicinális terápiát-kezelést soha nem helyettesítő - helyettesíthető, vagy azt önhatalmúlag ki- és felváltó - felváltható terápiás alkalmazások, csak a fizikai-lelki javulást és jóllétet, gyógyulást elősegítő és támogató kiegészítő gyógymódok!


IMMUNRENDSZER - IMMUNITÁS, IMMUNRENDSZER ERŐSÍTÉSE, IMMUNRENDSZER ÉS A VÉR, IMMUNRENDSZER ÉS A GYULLADÁS, IMMUNRENDSZER ÉS AZ ALLERGIA


IMMUNRENDSZER, immunitás

Immunrendszer és immunitás.. Állandóan azt halljuk, hogy támogassuk az immunrendszer működését, vagy hogy biztos legyengült az immunrendszerünk! Jó, de tulajdonképpen, hol is van, és mi is alkotja az én immunrendszer -apparátusomat.. :-)) ? Mitől függ az immunrendszer működése, mi a feladata, és milyen folyamatok befolyásolják az immunrendszer működési hatékonyságát? Tulajdonképpen azt mondhatjuk, hogy minden egyes sejtünk részt vesz az immunrendszer -apparátus működésében, immunitás folyamatában, hiszen minden sejtünk rendelkezik például egy sejtfelszíni jelölőanyaggal (markerrel), amely jellemző úgy az emberre, mint fajra, és jellemző magára az egyedre nézve is. Ezen kívül a szervezetben sejt és szervszinten is vannak olyan speciális funkcionális immunrendszer - csoportosulások, melyek kifejezetten felismerő, védelmi és lebontó feladatot végeznek el a szervezet védelmében.

Immunitás (védettség) a szervezet olyan állapota, mikor védett a szervezet számára idegen (behatoló) anyagokkal szemben, illetve megvédi a saját sejtjeit ellenük. Az immunrendszer képes felismerni az idegen anyagot, és azt képes különböző módokon és támadáspontokon keresztül ellenanyag termeléssel blokkolni, elpusztítani, lebontani és kiüríteni a szervezetből.

Az idegen antigéneket az emberi immunrendszer (védekező funkcióra specializálódott egységei) felismeri, majd celluláris (sejtes) immunrendszer - reakció, valamint humorális immunrendszer - válasz, azaz antitestek révén, elpusztítja (fagocitálja) azokat. Ez a folyamat maga az immunitás.

Az idegen anyagot antigénnek nevezzük, az immunrendszer aktiválódása során termelt ellenanyagot pedig antitestnek. Az idegen anyagok, antigének lehetnek oldott formában (pl. a baktérium vagy 
gomba toxinja), a toxinok a mikrobák véganyagcsere termékei, melyek toxinként, azaz méregként viselkednek a szervezetünkben), vagy sejthez kötött állapotban (pl. vírus, baktérium, gomba, amőba). Az antigén általában egy makromolekula (nagymolekula-legtöbbszörfehérje), de gyakran egy fehérjéhez kötődő kis molekula (pl. egy gyógyszer) provokál ellenanyagképzést, immunrendszer - választ. Ez a kis molekula (haptén) azután már önmagában is képes reagálni az ellene termelődött antitesttel (ellenanyaggal).

Az immunrendszer aktivizálódása során a szervezetbe került idegen sejtek viszonylag gyorsan elpusztulnak, ennek az az oka, hogy még adott fajon belül is különböző az egyes egyedek felszíni antigénstruktúrája, immunitása (ún. fajspecifikusság). Még nagyobb az antigén-különbség az ember és más fajok szervezetéből származó sejtek (pl.baktériumok, vírusok, gombák) között. A más fajokból származó antigéneket heteroantigéneknek, az ellenük termelt ellenanyagot pedig heteroantitestnek nevezzük.

Másik emberből való antigént izoantigénnek (pl. vércsoportantigének), az ellene meginduló immunrendszer - antitesttermelést, pedig izoimmunizációnak hívjuk. Az ember saját antigénjei ellen termelődő antitestek az ún. autoantitestek (autoimmunbetegségek).

Az intrauterin (méhen belüli) fejlődésben az ontogenezis adott szakaszáig (általában első 3 hónap), az immunrendszer érésének bizonyos fázisáig, a magzat szervezete még nem ismer fel, és nem különít el idegen anyagot. Azok ellen az antigének (idegenanyagok) ellen, amelyekkel ez idő alatt találkozik (lehet saját és idegen, mint például a rubeolavírus!), nem lép fel sem celluláris immunrendszer válasz, sem humorális immunrendszer válasz még a méhen kívüli életben sem (ezt hívjuk immuntoleranciának→immunológiai válaszkészség visszaszorulása).

Az ember megszületésekor négy genetikusan meghatározott ellenállásra, immunrendszer védekezésre képes adottsággal rendelkezik: 
  • A fehérvérsejtek (leukociták) fagocitálóképességével (bekebelezés, elpusztítás)
  • A gyomornedv sósavtartalmának baktericid hatásával (baktérium elleni, baktériumölő hatás)
  • A bőrrel, mint az egész testet beborító kültakaróval, a tápcsatorna, légutak és húgyutak nyálkahártyájával, mint elsődleges immunrendszer - védelmi vonallal a kórokozók behatolásával szemben
  • A szervezetben képződött kémiai anyagokkal

Külön kell említeni a veleszületett, ún. maternális immunitást. A méhen belüli (intrauterin) életben a magzat gyakorlatilag steril körülmények között él, a placenta (védőburok-méhlepény) megvédi a kórokozók nagy részének behatolásától. Az anyából csak IgG típusú ellenanyag jut be a magzatba. A megszületés után a lebomlásig ez az anyai ellenanyag (IgG), illetve az anyatejjel az IgA faktor–ellenanyag biztosít védelmet az újszülött számára, a saját immunrendszer apparátusának beindulásáig. Nagyon fontos, hogy az édesanya a gyermekét ameddig csak lehet, anyatejjel is táplálja, hiszen ezzel védelmi (antitestet) - immunrendszer erősítő anyagot is juttat gyermeke szervezetébe, miközben a szoptatás alatt kialakult érzelmi kötődés és biztonság is fokozza az ellenálló képességet, az immunrendszer hatékonyságát. Speciális immuntolerancia (tűrőképesség) áll fenn az anya részéről méhében lévő részben antigénidegen-magzatával szemben, ezt hívjuk fötomaternális immunitásnak.

A szervezet immunreakciói, a nyirokszervek immunfunkciói

A szervezet celluláris (sejtes) immunreakciója

A sejtes (celluláris) immunválasz „résztvevői” a szervezetben a fehérvérsejtek (granulociták, T-limfociták, és a monociták), a lép és a nyirokcsomók retikulumsejtjei, az erek bélését képező endothel sejtek, a savóüregek mezothelsejtjei, és a kötőszövet hisztiocitái. Ezt az egész védekező rendszert RES-nek nevezzük (vagy újabban Monocita-Makrofág-Rendszernek).
A bekebelezés, azaz a kórokozók elpusztítását (fagocitozis) a csontvelő által termelt fehérvérsejtek végzik. A fehérvérsejtek őse, a magzati csontvelő „még mindenre képes” (pluripotens) sejtje, amely differenciálódva létrehozza a vérben található magvas sejteket. A fehérvérsejtek alakilag 3 csoportba oszthatóak, ezek a: granulociták, limfociták és monociták.

A fehérvérsejt granulociták (kis falósejtek) ezen belül is, funkciójukat tekintve 3 újabb csoportot alkotnak, ezek a 
  • Neutrofil-granulociták, melyeknek fő feladata a mikroorganizmusok elpusztítása (fagocitálása)
  • Eozinofil-granulociták, melyek a keringő antigén-antitest komlexumok felvételét végzik (felszaporodásuk, gyakran pl. a bélférgességet jelzi).
  • Bazofil-granulociták, a szöveti hízósejtekkel együtt a felszínükön levő speciális fehérjékre IgE (lásd lejjebb) kötik az idegen anyagokat (allergéneket), (és valószínűleg termelik a Heparint is, mely a leghatékonyabb véralvadásgátló).

A monociták egy nagy magot tartalmazó fehérvérsejtek, melyek előalakjai a szöveti makrofágoknak (nagy falósejtek), az idegen sejtek bekebelezése után azok antigénjeit (méreganyagait)–részleges lebontás után-„tálalják” a limfocita fehérvérsejtek számára.

A limfociták (nyiroksejtek) a nyirokszervekben képződnek a csontvelőből származó sejtekből (ún. prekurzor sejtekből). A perifériás vérkép legkisebb sejtjeit képezik. A fehérvérsejt állomány 20-25%-át limfociták adják.

T limfocitákat (Thymus eredetű –csecsemőmirigy eredetű, mely a pubertáskor után elsorvad) és B limfocitákat (Bursa eredetű) különböztethetünk meg. Léteznek még az ún. Nullsejtek (killer sejtek) is, ezek olyan limfociták, melyek nem tartalmaznak sem T limfocitára, sem B limfocitára jellemző jelölőanyagokat (markereket). A Nullsejtek igen agresszív, természetes ölősejtek (killer sejtek), amelyek nem specifikusan, számos sejtféleséget (pl. daganatsejteket) képesek elpusztítani.

A T limfocitáknak több alcsoportja van, melyeknek különbözőek a funkciói, feladatai:

Az immunválaszt kiváltó (indukáló), segítő (helper) limfociták, és az immunválaszt mérséklő, elnyomó (szuppresszor) limfociták, sejtmérgező (citotoxikus) sejtek, melyek a celluláris immunválasz során fehérjeoldó (citolitikus-sejtblokkoló) hatásuk révén az idegen sejteket feloldják, elpusztítják.
A T limfociták termelik ezen kívül a „gamma interferont”, mely hatásos természetes gátlója a tumorsejteknek és a vírusoknak.


(A képen T- limfocita látható az antigénnel, mely kék festésű).

A T-limfociták a sejtes (celluláris) immunválaszban fejtik ki hatásukat és elősegítik (stimulálják) a humorális választ, a B-limfociták a humorális immunválaszban fejtik ki hatásukat.

A sejtes (celluláris) immunreakcióban résztvevő sejtek feladatai:

  • Az idegen anyag (antigén) felismerése antitestszerű érzékelőinek (receptorainak) segítségével. Ennek érdekében a szövetek közé kikerült fehérvérsejtek (T-limfociták) folyamatosan letapogatják az ott található sejteket. Úgy is mondhatnánk, hogy őrjáratot végeznek! Ha idegen anyagot találnak, akkor aktivizálódnak.
  • Az idegen anyagok közömbösítése, a szervezetből való eltávolítása (eliminálás = megkötés, elpusztítás, lebontás) aspecifikus bekebelezés (fagocitózis) útján, immunfagocitózis révén, valamint citotoxikus (sejtméreg) anyagok közbejöttével.
  • B limfociták stimulálása, vagy gátlása (azaz, mintegy értesítése a következő védekező mechanizmusnak).

Ha a celluláris (sejtes) immunválasz elégtelen, akkor nem pusztulnak el sem a szervezetbe került idegen sejtek (mikroorganizmusok, pl. tbc baktériumok), sem a mutáció során keletkezett tumorsejtek (daganatsejtek).
A sejt közvetítette immunválasz stimulálható (növelhető, gerjeszthető) mesterségesen is, például gyógyszerekkel vagy oltásokkal (pl. BCG-oltás).

A szervezet humorális immunreakciója

A B-limfocitákból (fehérvérsejtekből) az antigén (pl. baktérium) hatására képződő plazmasejtek az idegen antigén (behatoló) ellen specifikus ellenanyagot képeznek. Ezeket az antitesteket hívjuk immunglobulinnak, „Ig” (immunfehérjéknek-védelmi fehérjéknek). Az Ig antitestek kémiailag különleges fehérjék, amelyek részben a testfolyadékokban (a plazmában, és a sejtek közötti folyadékban, lat.humor = nedvesség, folyadék, innen a humorális elnevezés) oszlanak el, részben a nyálkahártyákon helyezkednek el. 
(A képen B-limfocita látható)

Az immunglobulinok a plazmafehérjék, un. „Gamma-globulin-frakciójában” találhatóak (védőoltás!). Specifikusan (célzottan) ható formái vannak, ezek alapján különböző névvel illetjük őket.
  • Például az „IgG”-csoport ellenanyagot (antitesteket) tartalmaz a fehérjetermészetű antigének (proteinantigének) ellen, mint pl. a baktérium, vagy a vírus, és antitoxinokat is (ellenanyagmérgeket, pl. tetanuszantitoxint), illetve vírusközömbösítő (vírusneutralizáló) ellenanyagokat (pl. kanyaró vagy májgyulladás vírusa ellen).
  • Az „IgA” csoportnak jelentős szerepe van a kórokozók behatolásának kivédésében, a szájüreg, a gyomor-bélcsatorna, és a légutak mirigyváladékában találhatóak meg. A tejmirigy által kiválasztott IgA-nak a szoptatott csecsemő védelmében van nagy szerepe, „önálló” termelődése a megszületés után csak 3-4 héttel indul meg, a felnőttekre jellemző koncentráció csak az 5-6. életév után alakul ki.
  • Az „IgM” –frakció tartalmazza a poliszacharid-antigének (pl.az ún.Gramm-negatív baktériumok ellen, melyek nem igényelnek oxigént, másképpen gennykeltő baktériumoknak nevezzük őket) elleni antitesteket, illetve a vércsoportokban az IgM alkotja az anti-A és anti B ellenanyagot.
  • Az „IgE” csoport a korai típusú túlérzékenységi reakciókban vesz részt (reagin). Funkciója az azonnali reakciók kiváltása, mint például a szénanátha, urticaria (viszketés), és az asthma bronchiale.
  • Az „IgD” csoport az emberi vérplazmában csak igen kis mennyiségben fordul elő, immunológiai jelentősége még nem teljesen tisztázott. Valószínűleg az ún. természetes ellenanyagok közé tartozik.

Az immunválasz erőssége attól függ, hogy először vagy ismételten került-e be a szervezetbe az idegen anyag. Ha először találkozik az antigénnel, akkor egy ún. immunológiailag kompetens őssejt aktiválódik, mely elindítja az ellenanyag termelő (antitest-termelő) Ig csoport termelődését, annak specifikus hatásmechanizmusával. Az antigén-inger (vírus, baktérium, stb.) szervezetből való eltávolítása után mérséklődik a plazmasejtek aktivizálódása, azonban tartósan fennmaradnak az erre az idegen anyagra, azaz antigénre emlékező sejtek, az ún. memóriasejtek.

Ezért, ha újra találkozik a szervezet ugyanazon idegen anyaggal, már jóval gyorsabb a védekezési reakció idő és a hatékonyság. Mintegy ismerik már az ellenfelet és az ellenfél „stratégiáját”. Az élet folyamán az ismételt fertőzések (infekciók) hatására fokozatosan emelkedik a plazmában és a sejtek közötti folyadékban az immunglobulinok (védelmi fehérjék) szintje.

A szerzett celluláris és humorális immunitás biztosítja, hogy egyes fertőző betegségeken az embernek csak egyszer kelljen átmennie (pl. bárányhimlő) illetve, hogy a védőoltással, azaz mesterséges immunizálással (aktív immunizálás: élő legyengített kórokozó bejuttatása, vagy elölt kórokozó bejuttatása a szervezetbe, illetve passzív immunizálás: kész ellenanyag /gamma-globulin/ bejuttatása a szervezetbe) a betegség jelentkezése megelőzhető legyen.

Az immunreakciók hevessége az életkorral változik, a csecsemő és az idős ember ellenálló képessége a fertőzésekkel szemben kisebb, mint az egyéb korosztályé.

A nyirokcsomók és a lép szerepe az immunitásban


A nyirokcsomók a T-és B-limfociták termelésén kívül, fontos szerepet töltenek be a helyi fertőzések tovább terjedésének megakadályozásában. A bennük levő öblök (színuszok) falában elhelyezkedő sejtek az átszivárgó nyirokból bekebelezik (fagocitózis) a testidegen részecskéket (pl. a gennykeltő bacikat). Ha például valakinek helyi gyulladás (pl. sebzés) során a nyirokerekbe kerül a kórokozó, akkor a nyirokerekből a legközelebb eső (regionális) nyirokcsomóba kerül. Innen a bekebelezés miatt már nem tud általában továbbjutni a vérbe, az immunrendszer - folyamatot a nyirokcsomók fájdalmas duzzanatával észlelhetjük.
A lépben elhelyezkedő ún. makrofágsejtek (nagy falósejtek) pedig a vérkeringésből szűrik ki a kórokozókat, valamint az elöregedett vörös és fehérvérsejteket. Az immunrendszer szervi megfelelőinek, mint a torokmanduláknak (tonsillák) és a vakbélnek (appendix), mint a nyiroktüszőknek, a lépnek a normális immunitás kialakításában játszott szerepére utal az is, hogy kisgyermekkorban való eltávolításukkal csökkenhet a szervezet ellenálló képessége, az immunrendszer hatékonysága. Az immunrendszer hatékonyságában kiemelten fontos szerepe van a bélfalban levő nyirokszöveteknek, hiszen a béltartalom zsúfolva van testidegen antigénekkel (tápanyagfehérjék, baktériumok, vírusok, stb). Inváziójuk, keringésbe kerülésük kivédéséhez nélkülözhetetlenek a helyileg képződött specifikus védelmi fehérjék, azaz az immunglobulinok.

Az immunrendszer hatékonyságát elősegítő tényezők, az immunrendszer erősítése és támogatása

Az immunrendszer hatékonyságát beolyásolja a szervezet folyadék ellátottsága. Az immunrendszer legalapvetőbb támogatója a víz! A sejtek optimális életkörülményeihez és életműködéséhez megfelelő víz-folyadékellátottság szükséges, mely egyrészt oldószer, másrészt biztosítja az anyagcsereforgalmat, a méreganyagok megfelelő szállítását és ürülését, illetve a különböző ingerület-kapcsolatok, ingerátvitelek minőségét (→vízterápia).

Az immunrendszer hatékonyságát befolyásolja a vér kémhatása. A szervezet optimális pH-viszonya, a vér vegyhatása enyhén lúgos, és a szervezet ebben a kémiai környezetben képes a leghatékonyabban funkcionálni (→ 
savasodás-lúgosodás).

Kép: Immunernyő Chandra nyomán

Az immunrendszer hatékonyságát csökkenti a mesterséges anyagok, adalékanyagok használata, melyek mint a szervezet számára idegen kémiai anyagok, allergizáló tényezők is egyben (→
szabadgyökök és antioxidánsok).

Az Immunrendszer hatékonyságát növeli és egyensúlyban tarja a kiegyensúlyozott táplálkozás, mely biztosítja az alapvető 
vitaminásványi anyag, fehérje, szénhidrát, zsír (→táplálkozás) szükségletet, egyben figyelembe veszi a szervezet immunrendszer - működési „szakaszaira” jellemző sajátságos szükségleteit is (táplálkozás bioenergetika→szervóra, Holdjárás, táplálkozási piramis, savas-bázikus ételekcandida diéta).

Az immunrendszer hatékonyságát növeli az egyéni szükségletnek megfelelő harmonikus mozgáskultúra kialakítása és gyakorlása (fogyókúra → mozgás bioenergetikai vonatkozásai, stressz és a mozgás, 
bioenergetikai mozgásgyakorlatok).

Az immunrendszer hatékonyságát nagymértékben növelhetjük a kellő mennyiségű környezeti energia felvételének biztosításával, azaz friss levegő, napfény, természeti környezetben való tartózkodással (
környezeti energia felvételi tényezők→, bioenergetika, radiesztézia az emberi test polaritása).

A káros földsugárzások és mesterséges sugárzások kimérés utáni árnyékolásával, csökkentésével nemcsak az immunrendszer hatékonysága növelhető, de a gyulladás -gócok kialakulása is csökkenthető (→radiesztézia).

Időszakos méregtelenítési kúrák alkalmazásával növelhető az immunrendszer teljes általános hatékonysága (pl. étel és ital kúrák, illetve böjtök, nyirokmasszázs-masszázs kúrák, akupunktúra, akupresszúra, szauna, fényterápia, 
colon-hydro terápiaKolloid oldat- terápiák, stb.) melyek egyben segítik a nehézfémek kiürülését és a szervezet sav-bázis egyensúlyának visszaállítását.

Az immunrendszer hatékonyságának alapvető befolyásoló tényezője és "indikátora" a lelki -szellemi egyensúly, ezért a Stressz helyzetek- és tényezők tudatos és energetikai feloldása, konfliktus kezelési stratégiák alkalmazása, gondolkodási kultúra fejlesztése energetikai megközelítéssel, oldódási pontok keresése nagymértékben hagyja érvényesülni az öngyógyító rendszer - immunrendszer működését (→
stresszfogyókúraDNS bioenergetikakiegyensúlyozott önbecsülés megteremtése).

Az immunrendszer - méregtelenítés szempontjából ahol csak lehet, szintetikus készítmények - gyógyszerek helyett természetes készítményeket alkalmazzunk, vagy ezekkel egészítsük ki a szükséges anyagokat, már csak az öngyógyító rendszer támogatása céljából is (
gyógynövények /pl. Echinacea, Aloe vera/, Schüssler-só terápiaHomeopatikumok, bioenergetika→sejtintelligencia, DNS bioenergetika).

Az alvási idő, és alvás minőségének tudatos biztosítása és figyelembe vétele a szervezet - idegrendszer, lélek, immunrendszer megfelelő regenerálódásához elengedhetetlen (→
alvás, szervóra).

A vastagbélrendszer tisztításáról és megfelelő működéséről való gondoskodás és figyelem kiindulási (és forduló) pontját képezi az immunrendszer hatékonyságának (
vastagbélrendszer→ bélflóra, probiotikumok, rendszeres székletürítés).

Helyes higiénia alkalmazása (neutrális szappanok és samponok használata), nemi szervek megfelelő tisztítása biztosítja a szervezet mikroflórájának egyensúlyi állapotát, mely az általános immunrendszer - ellenálló képesség részét képezi (→ 
candida és a szexuális panaszok).

Nagy segítséget nyújt az időszakos 
Bioenergetikai vizsgálat és számítógépes Biorezonancia vizsgálat, mellyel fájdalom nélkül betekintést kaphatunk a szervezet teljes energetikai, egészségügyi állapotának jelen helyzetéről és a szervezet szükségleteiről, illetve elősegíthetjük szervezetünk energetikai harmonizációját.

Immunrendszer erősítés és gyógyulás:
KAPCSOLATTEREMTŐ " GYÓGYÍTÁS " (Reconnective Healing®) GYÓGYULÁS, és KAPCSOLATTEREMTŐ folyamat (The Reconnection® folyamat) energetikai harmonizáció és szinkronizáció!
Az egyén jelen állapotának megfelelő - a mielőbbi gyógyulásához szükséges orvos-gyógyászati terápiát - kezelést nem helyettesítheti (nem helyettesíthető) és önhatalmúlag nem válthatja ki- ill. fel, egyik természetgyógyászati gyógymód / alkalmazás sem, a kiegészítő term.gyógyászati gyógymódok - alternatív medicina támogathatják és fokozhatják csak a fizikai és lelki közérzet javulását, a gyógyulás folyamatát! 

FOKHAGYMA-KÚRA AZ IMMUNRENDSZER MEGERŐSÍTÉSÉRE, ÉS ÉRELMESZESEDÉS ELLEN


- 33 dkg megtisztított fokhagymát hagymaprésen át szétnyomunk
- Majd 10 napig, 3 dl gyógyszertári 96%-os tiszta alkoholban, és lehetőleg sötét üvegben lezárva áztatjuk a fokhagymakivonatot
- Naponta egyszer megforgatjuk, megrázzuk az üveget, így a hatóanyagok könnyebben kioldódnak és keverednek
- 10. nap után steril gézlapon átszűrjük, kinyomkodjuk az oldatot (a tömény fokhagymakivonat ragacsos állagú lesz)
Adagolás:

A fokhagymakivonatot mely belekeverhető vízbe, tejbe, gyümölcslébe is, mindig étkezés előtt kell elfogyasztani! Gyermekek és terhes asszonyok (ill. szoptatás alatt) nem fogyaszthatják, egyben cukorbetegség - ingadozás esetén figyelembe kell venni az alkoholtartalmat és a fokhagyma kivonat vércukorcsökkentő hatását! A kúra elött mindenképpen tájékoztatni kell az orvos-gyógyászt az alkalmazni kívánt fokhagyma kivonatról, mert a fokhagyma pl. fokozhatja egyes antikoagulánsok (vérrögképződést gátlók), és az acetil - szalicilsav tartalmú gyógyszerek hatását (pl. Astrix és Colfarit melyek vérhigító hatásúak, Aspirin, Kalmopirin, Istopirin, stb.). Az immunrendszert segítő fokhagyma kivonatot min. 1 órával a járművezetés előtt lehet csak bevenni!

1. nap: reggel 1 csepp, délben 2 csepp, este 3 csepp
2. nap: reggel 4 csepp, délben 5 csepp, este 6 csepp
3. nap: reggel 7 csepp, délben 8 csepp, este 9 csepp
4. nap: reggel 10 csepp, délben 11 csepp, este 12 csepp
5. nap: reggel 13 csepp, délben 14 csepp, este 15 csepp
6. nap: reggel 15 csepp, délben 14 csepp, este 13 csepp
7. nap: reggel 12 csepp, délben 11 csepp, este 10 csepp
8. nap: reggel 9 csepp, délben 8 csepp, este 7 csepp
9. nap: reggel 6 csepp, délben 5 csepp, este 4 csepp
10. nap: reggel 3 csepp, délben 2 csepp, este 1 csepp
11. naptól folyamatosan 3*25 csepp, amíg az egész adag el nem fogy

Az immunrendszer erősítő és ér-tisztító kúra alatt célszerű a sok (ill. megfelelő) mennyiségű tiszta víz, folyadék fogyasztása, mint minden méregtelenítő - immunrendszer erősítő kúra esetén is. Az immunrendszer erősítő kúrát állapottól függően elégséges lehet (5)-7 évente megismételni. Ha a 11. napi folyamatos adagolású mennyiségnél valakinek erősebben érződne leheletén a fokhagyma, akkor rágicsáljon petrezselymet utána.

Immunrendszer erősítés: lásd. még: 
gyulladások és az allergia kezelése természetgyógyászati eszközökkel.

Vércsoport, mint az immunrendszer szerves része, a vér alkotói

Tartalom: vércsoport és vércsoport meghatározás, a vér (sejtes elemek, a vérplazma)

Immunrendszer és a vércsoport immunrendszer - védelmi apparátusa: a szervezet összes sejtje tartalmaz az immunrendszer aparátus részeként antigén hatású anyagokat a sejtmembránban (sejthatárt alkotó hártyában), és a sejten belüli sejtrészecskék membránjaiban. Ezeknek döntő jelentősége van a szervátültetések (transzplantációk) során, a szöveti összeférhetőségben. Különösen fontosak ezek közül a sejtfelszínen levő „saját” antigének, melyek mintegy megjelölik a szervezet sejtjeit. Ezeket az egyedre jellemző „jelölőanyagokat” nevezzük sejtfelszíni jelölő anyagoknak (markereknek), melyek például alkotják az ABO-vércsoport rendszert, az RH-vércsoportfaktort és a transzplantációs antigének legjelentősebbjét, az ún. HLA-rendszert.

A vörösvérsejtek membránja speciális molekulákat tartalmaznak, amelyek antigénként viselkednek (A antigén, B antigén, O antigén,) és egy másik ember plazmájában meglévő vagy hatásukra keletkezett antitesttel (ellenanyaggal) reakcióba léphetnek mint az immunrendszer elsődleges védelmi vonalaként. Például, a nem csoport - azonos vérrel végzett vérátömlesztésnek (transzfúziónak) az lehet a következménye, hogy a szervezet immunrendszer - ellenanyagokat termel az idegen vörösvérsejtekkel szemben és tönkreteszik a keringő idegen vérsejteket. Ez rögtön súlyos véroldódással (hemolitikus) járó szövődményeket okoz az egész szervezeten belül. 
  • B” vércsoportú ember „anti-A” ellenanyaggal rendelkezik (ezért csak „B” vércsoportú vért kaphat).
  • A” vércsoportú ember „anti-B” ellenanyaggal rendelkezik (ezért csak „A” vércsoportú vért kaphat).
  • AB” vércsoportú embernek nincs sem „anti-A” sem „anti-B” ellenanyag a vérében (elméletileg bármilyen vércsoportú vért kaphat, mivel nem tartalmaz a vér ellenanyagot, de lehetőleg ebben az esetben is a teljes azonosság a mérvadó)
  • O”-ás vércsoportú embernek pedig „anti A és anti B” ellenanyaga is van („univerzális” vérnek is szokták hívni, mert nem tartalmaz antigént, de mivel van benne ellenanyag az „A” és „B” csoport ellen, ezért kizárólag életmentés, végszükség esetén adható).

Az Rh (rhesus)-faktor: az emberek többségének vörösvérsejtjei tartalmaznak még egy ún. D-antigént is (azaz Rh-pozitívak), ezért, természetes körülmények között senkinek sincs a plazmájában anti-D ellenanyag (az immunizálódott terhesektől eltekintve).

Az emberek kis százalékának azonban nincs a vörösvérsejtjükben D-antigén (azaz Rh-negatívak), és „anti D” ellenanyagot termelnek, ha Rh pozitív vörösvérsejtek kerülnek a szervezetükbe (pl. hibás vérátömlesztés során, vagy szülés során az Rh pozitív magzatból az Rh negatív anyába).




Immunrendszer / vér : A 
vér -sejtek vörösvérsejtet és fehérvérsejtet, illetve vérlemezkéket tartalmaznak, a plazma a vér folyékony része. A vér zárt edényrendszerben, az erekben kering, miközben a sejteket ellátja oxigénnel, táplálékkal, és elszállítja az anyagcsere folyamán keletkező salakanyagokat a kiválasztó szervekhez. Az összes vérmennyiség súlya a testsúlynak kb. 1/11 része, ez azt jelenti, hogy egy 70 kg testsúlyú egészséges embernek kb. 6 liter vére van. Ebből a sejtközötti állomány (plazma) kb. 55-60%, a fennmaradó részt pedig a sejtes elemek teszik ki. A vér alakos-sejtes elemei: vörösvértestek (élettartalmuk kb. 120-130 nap), fehérvérsejtek, vérlemezkék (trombociták, melyek a véralvadásban játszanak szerepet). Felnőtt ember vérében 1 mm3-ként nőknél 4.500.000, férfiaknál 5.000.000 (csecsemőkorban 3,8-4,2 millió) vörösvértest, 6-8000 fehérvérsejt, és kb. 250.000 vérlemezke található. A plazma fő alkotói: a víz, kb. 90% (→vízterápia), fehérjék és sók alkotják. A plazma fehérjéi a fibrinogén /a véralvadásban van szerepe/, az albuminok (a szállítási folyamatokban és az ozmotikus nyomás, víz-elektrolit, sav-bázis egyensúly fenntartásában van szerepük) és globulinok / immunrendszer immunitás funkciójában van szerepük/. A plazma legfontosabb sói pl. a nátrium, a kálium, és kalcium, magnézium, kloridion, stb. (vízterápia→ vízterek és az ionok szerepe és a vízháztartás, ásványi anyagok). A plazma ezeken kívül tartalmaz még zsírokat és lipoidokat (többek között koleszterint), szénhidrátot (cukrot), és elszállítandó salakanyagokat (pl. nitrogéntartalmú anyagokat /karbamid, kreatinin, húgysav/, tejsavat, citromsavat, epesavakat, bilirubint, stb.).

Gyulladás, mint a szervezet immunrendszer - reakciója

Tartalom: a gyulladás kialakulása és folyamata (a hisztamin), a gyulladás természetgyógyászati kezelése

A gyulladás (inflammatio) a szervezet veleszületett immunrendszer - válaszreakciója a szövetkárosító behatásokra. A szervezetbe került mikrobák (pl. gennykeltők –streptococcusok- a bőrben) vagy a szövetkárosító fizikai, kémia behatások (pl. a túlzott napozás, vegyi anyagok) helyi vérbőséget (bőrpírt, duzzanatot, hőmérsékletemelkedést) és fájdalmat váltanak ki. A gyulladás helyi reakcióján kívül, a szervezet egészében is létrejönnek immunrendszer -reakciók.

A gyulladás típusai:

  • Valódi gyulladás: mikor a gyulladást élő kórokozó váltja ki.
  • Steril gyulladás: nem az élő kórokozók okozzák, hanem a szervezetben létre jövő szövetpusztulás során felszabaduló gyulladásos mediátorok (pl. szívinfarktus, vagy egy vakbélgyulladás után). Létrejöhetnek epekő és vesekő esetén is, a szöveteket izgató hatásuk miatt. Ezekben a folyamatokban nem képződik genny a gyulladás területén, izzadmány azonban kimutatható.
  • Specifikus gyulladás: mikor a jól meghatározható kórokozó jól definiálható (speciálisan és jellemzően meghatározható, leírható) elváltozást okoz (pl. TBC, Lues).
  • Aspecifikus gyulladás: mikor a kialakuló tünetek nem jellemzőek a kiváltó okra (pl. égés-fagyás, hörgőgyulladás-bronchitis).

A gyulladás -folyamat helyi reakcióinak szakaszai:

I. Gyulladás -fázis: a szövetkárosodás következtében a széteső sejtekből számos biológiailag aktív anyag szabadul fel. Ezek hatására az ún. hízósejtekből és fehérvérsejtekből helyi értágulatot és fokozott érfal áteresztőképességet fokozó (hajszálérfal-permeabilitást) okozó anyagok lépnek ki, ilyen anyag többek között például a Hisztamin.
  • Immunrendszer / Hisztamin béta-imidazoliletilamin: a Hisztamin hemolízis (véroldódás), pangás, antigén-antitest kötődés, szövetsérülés, hő és vegyhatás -(pl. pók- és kígyómérgek, mikroorganizmusok, paraziták toxinjai), sejteket érő mechanikai hatás, stb. során szabadul fel a sejtekből az immunrendszer -akivitás, ellenreakció részeként. A Hisztamin minden szövetben és szövetnedvben megtalálható, úgy az ember, mint az állatok vagy növények szöveteiben is. A leghatékonyabb biogén amin, amely a sejtekben mitokondriálisan és egyéb sejtalkotórészekhez, ill. fehérjéhez kötődik. A Hisztamin vegyhatása bázikus, melynek egy része ionosan kötődik a savanyú anyagokkal (pl. a heparinnal). A szervezetben található Hisztamin egy része a bélből szívódik fel, ahol baktériumok termelik hisztidinből, emellett számos tápanyag is tartalmaz kész hisztamint. A sejtekben és szövetekben is képződik hisztidinből külön még hisztamin (hisztidin-dekarboxiláz hatására).
  • Hisztamin élettani és kórélettani hatásai: a Hisztamin intravénásan adva tágítja az arteriolákat (középartériák) és a kapillárisokat (kiserek), ezért vérnyomásesést okoz, ami kis ideig tart csak az adrenalin ellenreakciója által (sőt így végső soron magasabb vérnyomás is kialakulhat). A tüdőben felszabaduló Hisztamin bronchusgörcsöt és ödémát okozhat. A Hisztamin fokozza a gyomornedv és az epe szekrécióját (kiválasztódását), a sósavkiválasztás legerősebb vegyi ingere, mivel közvetlenül a sósavtermelő sejtekre hat (sósavhiány esetében krónikusan, azaz hosszan adagolt Hisztamin ulcust alakíthat ki, mivel csökkenti a gyomornyálkahártya ellenálló képességét). A Hisztamin erőteljesen fokozza a leukociták fagocitáló képességét, és aktiválja a teljes immunrendszer -apparátust. A hisztamin fokozza az erek permeábilitását (érfalak áteresztőképességét), és az ödémakészséget.
II. Gyulladás -fázis: így jön létre a második fázis, az ér- és sejt reakció. A tágult erekből plazma lép ki a károsodott szövetek közé, a fehérvérsejtek fokozottan lépnek át az érfalon és a gyulladás -góc felé áramlanak (migráció). Közben aktiválódik egy enzimatikusrendszer, folyamat (ún. komplementrendszer) is, mely például tovább fokozza a hisztamin termelődését, és fokozza a fehérvérsejtek bekebelező (fagocitózis) folyamatát. A fehérvérsejtek (granulociták, monociták) bekebelezik a kórokozókat és a szétesett sejtek törmelékét is, majd megemésztik azokat.
  • A gyulladásos beszűrődés magját (amely tartalmazza a kórokozókat, sejttörmelékeket és a fagocitákat, azaz maga a genny), ún. lobgát veszi körül, amely részben az erek eltömődésével apró vérrögökből (mikrotrombusok), részben fehérvérsejtekből (fagocitákból) áll. A gyulladás -területek oxigén fogyasztása csökken, megnő a tejsav mennyisége, az anyagcsere helyi változása következtében acidózis (savasodás) jön létre az adott területen, mely a kórokozóknak kedvez. A gennyes váladékok pH-ja erősen savanyú (6,0-5,5), ezzel a lizoszomális enzimek (sejtoldó-sejtblokkoló citolitikus enzimek, melyek által további szövetelhalások és vérzések jöhetnek létre) aktivitását fokozza, mert pH-optimumukat biztosítja a savas kémhatás.
  • A széteső sejtekből ionok szabadulnak ki (pl. Kálium), melyek által a gennyes gyulladás -terület ozmotikus nyomása nagyobb lesz, mint a normál szöveté, így fokozva a terület vizenyősségét, duzzanatát (ödémáját).

III. Gyulladás -fázis: a befejező fázis a helyreállítás stádiuma, amely a kórokozók teljes elpusztítása után jön létre. Az elhalt szövetekbe limfociták, monociták és fibroblasztok hatolnak be. Ez a szöveti burjánzás csak részben képes általában helyreállítani az eredeti viszonyokat. A fibroblasztok által képzett kötőszöveti rostok (kollagénrostok) felhalmozódása okozza a hegszövetek kialakulását.
A helyileg zajló gyulladás, védekező reakció azonban kiválthat az egész szervezetben jelentkező immunrendszer -reakciót is. Az egyes mikroorganizmusokból kikerülő méreganyagok (toxinok), illetve a fehérvérsejtekből felszabaduló lázkeltő (pirogén) anyagok átállítják a hőszabályozó központok működését, és ez a testhőmérséklet emelkedéséhez, láz kialakulásához vezethet. Ez a folyamat aktiválja az immunrendszert.

A gyulladás során bekövetkező fokozott fehérvérsejt pusztulás miatt fokozódik a csontvelőben a fehérvérsejt képzés, ez a vérben fehérvérsejt emelkedést okoz.

A gyulladás, mint minden károsító tényező, hevenyen a vészreakciót, elhúzódóan pedig a stressz reakciót, azaz az idegi (fájdalom, mely kíméletre kényszeríti az érintett testrészt) és hormonális reakciót (fokozódik az adrenalin termelődése, mely mozgósítja a szervezet tartalékait, a kortizol mérsékli a túl heves gyulladásos reakciókat) váltja ki.

Gyulladások kezelése természetgyógyászati eszközökkel

A gyulladás kezelését befolyásolja, illetve meghatározza a gyulladás kiindulási helye, a gyulladás -kiváltó ok, a gyulladás -fenntartó ok, a gyulladás kiterjedése és a gyulladás -folyamat stádiuma, a gyulladás - folyamat ideje, illetve az egész szervezetre kifejtett hatása.

Prioritást élvez a gyulladás -csökkentő szerek közül az Ezüstkolloid-oldat és ízületi gyulladás esetében pl. az Aranykolloid-oldat hatékonysága ( kolloid oldatok), a Homeopatikumok, a Scüssler-só és a alkalmazása, illetve kifejezetten alkalmas a gyulladás -csökkentés és az immunrendszer erősítése, támogatása szempontjából az Aloe vera és az Echinacea gyógynövény alkalmazása. Nem csak a gyógynövények, de a fűszerek alkalmazása is hatékony eszköz lehet úgy az egyes fertőzések, mint egyes gyulladás -folyamatok leküzdésében, csökkentésében (gyógynövény bioenergetika). 
  • Az Echinacea a margaréta-félék csoportjába tartozik, ezért használata csak azok a betegek esetében nem javasolt, akik érzékenyek vagy allergiásak a margaréta-féle virágokra. Egyébként a terhesség időszakában és gyermekek esetén is alkalmazható az Echinacea immunrendszer erősítő kúra. Célszerű az első tünetek megjelenésekkor már alkalmazni a Echinacea terápiát a megfelelő immunrendszer -hatékonyság kifejtése miatt (felnőttek esetében a gyulladás -fertőzés mértékétől függően általában 900 mg/nap), a teljes kúra időszaka kb. 2 hónap, amit 1-2 hetes szüneteltetés kell, hogy kövessen (amennyiben szükség van a kúra folytatására). Az Echinacea (Kasvirág-bíbor vagy vörös) kilenc fajtájából három féle virág használható fel gyógyászati célra ( E. angustifolia, E. pallida, E. purpurea), a virág minden alkotó (virág, levél, szár, gyökér) része felhasználható (gyógynövények→ növények részei) a kezelésben.
Hasonlóan eredményes hatás érhető el az Aloe Vera készítmények alkalmazásával (vagy a növénynedv közvetlen alkalmazásával), illetve a méz, propolisz alkalmazásával.

A gyulladás -állapot önmagában is megkívánja a szervezet kellő folyadék (víz) ellátottságát (már csak a fokozott hőtermelés és folyadékvesztés miatt is). Nem csak a tiszta víz, de a különféle gyógyvizek (és tengeri sók) és azok különböző alkalmazási lehetőségei is nagyban segíthetnek egyes szervi, vagy pl. a bőr gyulladás eredetű betegségeiben (vízterápia→gyógyvizek és hatásai, gyógyfürdők Magyarországon, tengervíz és só, gyógyító barlangok, a szervezet vízigénye és a szervezet vízháztartása, a víz programozási lehetőségei).

A megfelelő folyadék ellátás mellett természetesen a vitamin (antioxidáns hatás) és ásványi anyagok biztosítása is fontos a gyulladás -folyamatok kezelésében, hiszen a szervezet ekkor hamarabb felhasználja az alapkészletét a sejtek védelmének érdekében. Egyben egyes szervi gyulladás kialakulásának oka lehet maga a vitamin vagy ásványi anyaghiány megléte, illetve a mérgező elemek-nehézfémek mérgezése (vitaminok, ásványi anyagok→ hiánybetegségek, tünetek, nehézfémek).

A gyulladás -folyamatok a szervezetben savasító hatással bírnak (lásd. pl. a gyulladás helyi reakcióit), ezért a táplálkozás során a tápanyagok, ételek összeállításánál is célszerű előnyben részesíteni a lúgosító jellegű ételeket, italokat (lúgosítás→ savas-lúgos ételek), illetve többször keveset enni, ezzel tehermentesítve az emésztőrendszert, de biztosítva a folyamatos energiaellátást a szervezet számára (táplálkozás bioenergetika→ táplálkozás és tápanyagok, 
anyagcsere - emésztési folyamatok, szervezet energiaigénye és felhasználása, kalória, stb.).
Hosszan fennálló, elhúzódó, vagy gyakran visszatérő gyulladás -folyamatok esetén (főleg, ha egy adott szerven, vagy területen jelentkeznek a visszatérő gyulladás okozta tünetek) célszerű radiesztéziai, 
(káros) földsugárzás mérési vizsgálatot végeztetni abban a környezetben, ahol legtöbbet tartózkodik huzamosabb ideig az ember (otthon, munkahely). A legfontosabb kimérési és árnyékolási terület az ágy helyzete, mivel az alvás során kisebb a szervezet energetikai ellenállása. A pihentető és regeneráló alvás messzemenően az öngyógyító rendszer szerves részét képezi, nem véletlen, hogy betegség, gyulladás és lázas állapot esetén „húzza az ágy” az embert (alvás→ alvás, circadian ritmus, alvászavarok). Hosszantartó és folyamatos káros földsugárzás hatására csökken a szervezet energia felvételi képessége, és a szervezet energiarendszerében (energiacsatornáiban és központjaiban) blokkok jönnek létre (radiesztézia, → energia felvételi tényezők, az emberi test polaritása, bioenergetika→ aura, csakrák).

Gyakran visszatérő vagy elhúzódó szervi gyulladás esetén mindenképpen célszerű Candida vizsgálatot végeztetni (
Candida vizsgálat és kezelés), mert a candida albicans gomba fertőzöttség alapvető (és fel nem derített) oka lehet az immunrendszer gyengeségének, és a különböző szervi- és bőr - gyulladás, ideg - gyulladás, allergia jellegű állapotok, szexuális problémákmeglétének, fennállásának. Az immunrendszer központi „csatornarendszere” a bélrendszer, melynek immunológia hatékonyságát a bélrendszer épsége és a bélflóra egyensúlyi állapota határozza meg (vastagbélrendszer→ bélflóra és probiotikumok, vastagbél, széklet, colon-hydro terápia).

Gyulladás -folyamat esetében célszerű bioenergetikai és számítógépes biorezonancia vizsgálaton és kezelésen részt venni, mely fájdalommentes és tehermentes felmérési lehetőséget nyújt energetikai és egészségügyi - immunrendszer szempontból is a szervezet állapotáról, illetve a beteg számára, és lényeges pl. a candidabetegség, illetve egyéb gyulladás -fenntartó gócok, lappangó kórokok felderítésében is. Gyulladás -folyamat esetében még igen hatékony gyulladás -csökkentő terápiával bír az akupunktúra és fényterápiás kezelés. A harmonizációs energetikai (és kiegészítő természetgyógyászati) kezelések- 
gyógymódokáltal a szervezet nagy segítséget kap az öngyógyulás, immunrendszer regenerációs folyamatában és energetikai rendeződésében.
KAPCSOLATTEREMTŐ " GYÓGYÍTÁS " (Reconnective Healing®) GYÓGYULÁS és KAPCSOLATTEREMTŐ folyamat (The Reconnection® folyamat) energetikai harmonizáció és szinkronizáció!
Az egyén állapotának megfelelő és a mielőbbi gyógyulásához szükséges orvos-gyógyászati terápiát - kezelést nem helyettesítheti (nem helyettesíthető) és önhatalmúlag nem válthatja ki- ill. fel, egyik természetgyógyászati gyógymód / alkalmazás sem, a kiegészítő term.gyógyászati gyógymódok támogathatják és fokozhatják csak a fizikai és lelki közérzeti javulást, a gyógyulás folyamatát! 

Lásd. még: az immunrendszer hatékonyságát elősegítő, erősítő tényezőket, az allergia -folyamatot kiváltó tényezőket és kezelését.

Az allergia, mint immunrendszer -válasz és gyulladásos folyamat

Tartalom: az allergia kémiai folyamata, az allergia okai, formái és természetgyógyászati kezelése

Az immunrendszer -és gyulladásos folyamat másik speciális formája, amikor egyes emberek a normálistól eltérő módon reagálnak egyébként ártalmatlan behatásokra. Ezt a „gyulladásos” immunrendszer -reakciót hívjuk allergiának.
A fokozott immunrendszer - jelenség (immunválasz) magyarázata az, hogy a beteg szervezete nem tipikusan (atipusosan) idegen anyagnak (antigénnek) tekinti az adott anyagot (allergént) a szervezettel szemben.

Képen: a színezett elektronmikroszkópikus felvételen pollenek láthatóak 3000*-szeres nagyításban. A vörös a juhar, a sárga a parlagfű, a zöld a bermudafű. (Forrás: National Geographic Society)

A humorális immunrendszer 
Védelmi fehérjét (IgE típusú), ellenanyagot képez az antigén ellen, mely az ún. hízósejtek (masztociták) felszínére kötődik. Az anyag újabb bekerülésekor az allergiát kiváltó anyag (antigén vagy allergén) a hízósejteken lévő ellenanyaghoz, „védelmi” fehérjéhez (IgE-hez) kötődik, erre a hízósejtek a bennük szemcsék formájában tárolt érfalaktív, azaz érfalat tágító és az érfal áteresztőképességet fokozó (vazoaktív) anyagokat kiürítik magukból (lásd a gyulladásos folyamatnál). A felszabaduló anyagok (többek között a hisztamin) pedig, helyi és általános gyulladásos reakciót váltanak ki az immunrendszer - reakció alapvető reagálásaként.

Az fokozott immunrendszer - válasz bőrben csalánkiütés (urticaria), kiterjedt bőrgyulladás (ekcéma, allergiás dermatitis), az orrban szénanátha, a gégében vizenyős gyulladás, a hörgőkben körkörös 
simaizom összehúzódás (asztma) képében jelentkezik. Generalizált (egész testre kiterjedő) allergiás reakció az életet veszélyeztethető értágulattal, ödémával, vérnyomáseséssel jár, melyet anafilaxiás sokknak nevezünk.

Az allergia lehetséges kialakító tényezői, és természetgyógyászati kezelése

Az allergia jellegű folyamat létrejöttében minden bizonnyal szerepet játszanak a külső környezeti és szennyező tényezők, a szervezetben felhalmozódott a szervezet számára ismert (pl. a vízből-földből-levegőből eredő) nehézfémek, és ismeretlen mérgező anyagok (pl. adalékanyagok, mesterséges aromák, színezékek), illetve az azokkal való gyakori találkozás, melyek állandó méregtelenítési, kiürítési reakciókra késztetik az immunrendszer - anyagcsere apparátust. Az élelmiszerekben és fogyasztási cikkekben található mesterséges vegyi anyagok és mérgező elemek (pl. ólom, dohányfüstben a kadmium) közvetlen módon jutnak be a szervezetbe, a sejtekhez. A modern környezetben az emberek egyre több „élettelen” anyaggal veszik magukat közre, kizárva a természetet és a természetest (pl. faházak helyett beton építmények), melyek egyik alapvető jótéteménye, pl. a levegő szűrése. A leggyakoribb allergén anyagok az élő anyagok (tápanyag-molekulák, pollenek, állatszőr, stb.), melyekre a szervezet, azaz az immunrendszer működésében résztvevő ellenanyagok, antitestek „élettanilag” is könnyebben reagálnak. Egyszeri méhcsípés után pl. nem csak a következő méh csípése (vagy bármilyen eredetű csípés) okozhat felfokozott immunrendszer -ellenreakciót, de ez már a mézre való allergia - készséget is kiválthatja (a szervezet emlékszik a káros behatásra és annak vegyi összetevőire).

Az allergia -reakció során az egészséges szervezet számára normálisan elfogadható anyagmennyiséggel szemben is túlzott reakcióval válaszol a kémiai anyagokkal szennyezett szervezet, immunrendszer, így elsősorban a szervezet reakcióképességét kell normalizálni. Ha a kiválasztószervek (máj, vese) működése elégtelen, különböző zsírszerű és nyálkaszerű anyagcsere-termékek halmozódnak fel a szervezet különböző pontjain. Ennek kézzel fogható mtatója az asztma, a középfülgyulladás, az arcüreggyulladás. A 
vékonybél bolyhok optimális működésének nagy szerepe van az immunrendszer hatékonyságában, ha ezeket a túlzott zsíros táplálkozásból eredően sok zsír és nyálkaszerű anyag fedi, a bélbolyhok (és bélflóra) károsodnak.

Gyermekek növekvő allergia -reakcióik esetében nem szabad figyelmen kívül hagyni azt a tényt sem, hogy szinte nem tudják az Ő szintjükön megélni és kiélni gyermeki mivoltukat a fokozott elvárásokkal szemben (stressz→ gyermekek energiafelhasználása). A felnőttkorban kialakuló allergia - állapotokért is nagymértékben a lelki és szellemi megterhelés, stresszogén tényezők (→ stressz) halmozódása az egyik kiváltó ok. Az allergia is, mint minden betegség a szervezet egy válasz- és energetikai regeneráló folyamata, mely által a harmónikus egységre való törekvése (visszaállítása) nyilvánul meg. A harmónia felbomlását az energetikai rendszerben kialakuló energetikai blokkok alakítják ki, melyet egyenes arányban „tükröz” a szervezet egészségi, immunrendszer állapota (→bioenergetika, radiesztézia- az emberi test polarizáltsága és az energia felvételi tényezők, stressz, Bach-virágterápia, DNS- bioenergetika).

A szervezet, a sejtek alapvető egyensúlyi állapotát a megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyagbevitel és a folyadékbevitel tartja fenn. A szervezet savasodását a tápanyagok és a tápanyagfelvétel aránytalansága, a friss tápanyagok hiánya, a szabad gyökök felhalmozása, és a folyadékhiány okozza. A szervezet optimális pH-viszonya enyhén lúgos, és a savas kémhatás folyamatosan rontja a sejtek élet- és működőképességét, azaz a szervezet - immunrendszer teherbíró képességét.

A modern kor betegségének is hívják ma már a candida albicans gomba okozta fertőzéses állapotot, mely alap oka lehet az immunrendszer gyengeségének, sok fennálló akut és krónikus betegségnek, és magának az allergia - állapot fennállásának, kiváltásának is. A candida gomba elszaporodását alapvetően a bélflóra állomány egyensúlyának felborulása okozza (vastagbélrendszer → bélflóra, probiotikumok), melynek során az elszaporodott gombák elárasztják a szervezetet toxinjukkal (azaz, véganyagcsere termékükkel), rongálva a sejteket DNS szinten (
Candida→ tünetek, okok, vizsgálat és kezelés, candida és a DNS kapcsolata). A candida gomba felszaporodása a szervezetben szintén az egyensúlyi állapot felborulására utal (pl. nehézfém mérgezés, savasodás esetén), és fokozott jelenléte önmagában allergén, immunrendszer csökkentő hatással bír a szervezetben.

A szervezet fokozott érzékenységi reakciója öröklött immunrendszer - válaszreakció forma is lehet, mely kialakulhat (és tovább öröklődhet) egy adott anyaggal szemben, vagy csak magával az érzékenységi reakcióval szemben is (
DNS→ genetikai alapfogalmak). Ebbe a csoportba tartoznak azok a (általában öröklött) betegségek illetve érzékenységi reakciók is, melyek pl. egyes enzim vagy enzimek hiánya miatt alakulnak ki. Az utóbbi 20 év vizsgálatai (különösen a biorezonancián alapuló vizsgálatok) figyelembevételével Schumacher 1991-ben közzétette téziseit az allergia kialakulásával kapcsolatban. Ennek lényege, hogy az allergia kialakulásának lehetősége egy elektromágneses engramm formájában egy adott anyaggal szemben öröklődik. Ez az elektromágneses engramm mindaddig inaktív, míg nem találkozik a megfelelő allergénnel. Újbóli találkozás során az engramm aktiválódik, vagyis az addig látens-lappangó információként jelenlévő allergia megjelenik, mint allergiás reakció, majd gyakori ismétlődés után, mint allergiás betegség.

Az Allergia formái:

Schumacher gyakorlati orientáltságú felosztását a következőképpen alakította ki:

Az 
allergia akut formái esetében allergia - reakciók keletkeznek olyan anyagokkal szemben, amelyekre a szervezet érzékennyé vált, és amelyek csak időszakosan vagy alkalmilag, de nem tartósan lépnek kapcsolatba a szervezettel. Erre az allergia formára jellemzőek a bőr tünetek, kiütések, a szemben és orrban létrejövő szezonális kötőhártyagyulladások, a nátha, az akut asztma bronchiale, a bélgyulladásos folyamatai (enteritisz, kolitisz).
Az 
allergia krónikus, központi formája az öröklés által leginkább megterhelt személyeknél jön létre, gyakran már a gyermekkorban jelentkeznek a tünetek. Mindennap fogyasztott "általános" ételekkel (tej, búza) szemben, vagy a szervezetben folyamatosan jelen lévő anyaggal szemben alakul ki az allergia -betegség (pl. amalgám fogtömések, krónikus gombafertőzöttség a bélrendszerben- pl. candida gomba). Nehéz ennek az esetnek a kiszűrése, mert nincsenek az okra utaló specifikus tünetek.
kontakt allergia esetében fontos különbség nem a reakcióidőben, hanem a reakció alapjául szolgáló immunológiai mechanizmusban sejtszinten rejlik. A túlzottan érzékennyé vált immunrendszer T-limfociták ún. limfokinonokat szabadítanak fel az antigént mutató sejtekben, melyek aztán gyulladásos folyamatot váltanak ki. A leggyakoribb kiváltó okok a fémek (nikkel, króm, kobalt), a gumi segédanyagai, kozmetikumok, fertőtlenítők, külsőleg használt gyógyszerek és növények.
pszeudoallergia esetében az előzőekkel ellentétben mennyiségi szinten zajlik az allergia kiváltása, vagyis, ha egyszerre nagy mennyiségű allergénnel találja szemben magát az ember, illetve ha az allergénszint egy bizonyos tolerancia szintet már meghalad.

Az allergén tisztázására különböző technikák alkalmazására van lehetőség, leggyakoribb az ún. eliminációs diéta alkalmazása, melynek során 7 napon keresztül a vélhetően allergia - reakciót okozó allergént ki kell hagyni az étkezésből. Ismételt adagolás után figyelni kell a reakciókat, érdekes megfigyelés, hogy ha az adaptációs (alkalmazkodási) időszakban fogyaszt allergénként viselkedő ételt a beteg, enyhébb tünetek jelentkeznek, mintha ezt az időszakot meghaladóan fogyasztotta volna ua. az ételt. További teszt lehetőség a bőrpróbák alkalmazása tapasz vagy enyhe tűszúrás által, ezekben az esetekben a bőrreakciók jellege (duzzanat, bőrpír), kiterjedése és időbeli megjelenése adja meg a választ. Fájdalommentes és gyors felmérési lehetőséget biztosít a számítógépes biorezonancia vizsgálat.

Allergia természetgyógyászati kezelése:

Méregtelenítő, vértisztító - gyulladáscsökkentő terápiák (pl. gyógynövény bioenergetika, Neurosan por, Kolloid oldat-terápia, Aloe vera spray, stb.).

Lúgosító (és tisztító) jellegű étrend kialakítása a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztással (vízterápia→vízszükséglet, vízprogramozás, gyógyító tengervíz és gyógyító barlangok).

Homeopátia terápia (mely segíti a szervezet saját öngyógyulási és tisztító mechanizmusát).
Candidabetegség vizsgálata és kezelésebélflóra egyensúlyának helyreállítása.

Bioenergetikai és számítógépes Biorezonancia vizsgálat és kezelés, Radiesztéziai vizsgálat és árnyékolás, mely segíti a szervezet energetikai harmonizációját és gyógyulási folyamatát.

Akupunktúrás, akupresszúrás kezelés.

Nyirokmasszázs, masszázskezelések.

Colon-hydro terápia, probiotikumok alkalmazása.

A szervezet számára valóban szükséges (hiányzó) vitaminok és ásványi anyagok biztosítása.

Stressz (→bioenergetika gondolkodásmód, a kiegyensúlyozott önbecsülés megteremtése) elleni kezelés gyógynövény terápiával, bioenergetikai mozgásgyakorlatokkal, kineziológiai kezeléssel.

Fényterápia, Schüssler-só terápia alkalmazása.

Lásd. még: az 
immunrendszer erősítése, a gyulladás kezelése.

Immunrendszer erősítés és gyógyulás: 
KAPCSOLATTEREMTŐ " GYÓGYÍTÁS " (Reconnective Healing®) - GYÓGYULÁS és KAPCSOLATTEREMTŐ folyamat (The Reconnection® folyamat) energetikai harmonizáció és szinkronizáció!
Az egyén állapotának megfelelő- és a mielőbbi gyógyulásához szükséges orvos-gyógyászati terápiát - kezelést nem helyettesítheti (nem helyettesíthető) és önhatalmúlag nem válthatja ki- ill. fel, egyik természetgyógyászati - alternatív gyógymód / alkalmazás sem, a kiegészítő term.gyógyászati gyógymódok támogathatják és fokozhatják csak a fizikai és lelki közérzet javulást - komfort érzetet, a gyógyulás folyamatát!


DNS - RNS NUKLEINSAVAK, DNS SPIRITUÁLIS BIOENERGETIKA


DNS, RNS biokémiai leírása /nukleinsavak, fehérjeképzés/

Nukleinsavak valamennyi élő sejtben megtalálható, nagy molekulasúlyú (10 000-1 000 000), sokrétű biológiai funkcióval rendelkező vegyületek. Építőelemeik a nukleotidok, amelyek egy foszforsav, egy cukor és egy szerves bázis molekulából állnak. A cukormolekula lehet egy öt szénatomot tartalmazó ribóz, vagy az ennél egy oxigénatommal kevesebbel rendelkező dezoxiribóz.

Aszerint, hogy a nukleinsav dezoxiribózt vagy ribózt tartalmazó nukleotidokból épülnek fel, megkülönböztetünk dezoxiribonukleinsavakat ( DNS ) és ribonukleinsavakat ( RNS ). A nukleotidok bázisai a purin vagy pirimidin bázisok. A DNS molekulában két purin (adenin A és guanin G) és két pirimidin bázis (citozin C és timin T) található. Az adenin, guanin és citozin az RNS –molekuláknak is alkotórésze, de ezek felépítésében a timin helyett egy másik pirimidin bázis, az uracil (U) vesz részt. Miként a fehérjék aminosavakból, úgy a nukleinsavak egymáshoz kapcsolódó nukleotidokból épülnek fel.

Egy-egy nukleinsavat alkotó nukleotidláncban száznál több millió nukleotidegység kapcsolódik össze. A DNS -t két egymással párhuzamosan futó nukleinsav – molekula alkotja, amelyek csavarmenetszerűen fonódnak össze, melynek hossza 1,8-2 méter is lehet. A két nukleinsav által alkotott kettős spirálisban a nukleotidok elhelyezkedése jellegzetes, a két egymásba csavarodó lánc bázisai egymással összekapcsolódnak.

A bázisok kapcsolódásának jellegzetessége, hogy az egyik lánc adeninje mindig a másik lánc timinjével, guaninja pedig a másik lánc citozinjével kapcsolódik össze. Így az egyik lánc bázisainak sorrendje meghatározza a másik lánc bázisainak sorrendjét. Az egészet úgy kell elképzelni, mint egy létrát, ami spirálisan feltekeredett. Két oldalsó része cukor és foszforsav-molekulák sora, a létra fokai pedig a bázisok. A DNS molekulasúlya 1-10 millió. A szövetek 
DNS - tartalma általában arányos a bennük lévő sejtmagok számával. A DNS a sejtmagban helyezkedik el (de például az érett, működő vörösvérsejtek nem tartalmaznak sejtmagot, így DNS -t sem). A DNS -molekulák a kromoszómákban a genetikus információk (genetikai kód) hordozói. Az RNS -molekulák is egymáshoz kapcsolódó nukleotidokból épülnek fel, a láncok azonban nem képeznek kettős spirált. Az RNS képződését a DNS irányítja. A DNS mintájára olyan RNS – molekula képződik, amelynek bázissorrendje kiegészítő módon megfelel a DNS bázissorrendjének (kivéve, hogy az adenin itt az uracillal alkot bázis-párt). A szervezetre jellemző fehérjék felépítését a DNS az RNS közvetítésével irányítja. A DNS -ben és az RNS-ben egyaránt 3 egymásután következő nukleotida bázis, tripletet alkot. Egy-egy triplet egy-egy meghatározott aminosav beépülését szabályozza.

A DNS tripletjeinek sorrendje (bázissorrend) határozza meg a képződő 
fehérje aminosav sorrendjét. A DNS -ben rögzített információt a DNS mintájára az RNS viszi el a fehérjetermelő sejtrészekhez (riboszómákhoz). Ez az ún. messzendzser (hírvivő)- RNS, amelynek génsorrendje az a DNS -ének megfelelő. Az m- RNS mintájára t- RNS képződik, amelyek a riboszómákon a megfelelő aminosavakhoz kapcsolódnak.
Kivételesen - (egy speciális 
enzim előfordulása esetén)- megtörténhet, hogy fordítva, az RNS mintájára képződik DNS. Így lehetséges, hogy például az RNS – vírusok információja a gazdaszervezet DNS -ébe beépüljön.

Kromoszóma: a 
DNS szuperfeltekert változata, nevét onnan kapta, hogy kémiailag jól festhető és látható. Az öröklődés anyagi alapja, vagyis az a sejtalkotó rész, melynek révén az öröklődő tulajdonságok a szülőkből az utódba átjutnak. A kromoszómák minden sejtben megtalálhatóak, s a számuk és alakjuk állandó, az illető fajra jellemző. Az embernek 46 kromoszómája van (ún. diploid sejtek), ezek közül 2 a nemi meghatározásban játszik szerepet. Ez a nőknél 2 nagyobb X kromoszóma, a férfiaknál egy X, és egy kicsiny Y kromoszóma. A nemi kromoszómák a nemhez kötött tulajdonságokat is átörökítik.

DNS - RNS / Genetikai alapfogalmak leírása:
  • Allél: génváltozat, mely létrejöhet egy-egy génszakasz megváltozásával, vagy szerkezetmegváltozással nem járó pontmutációval. Egy-egy gén eltérő tulajdonságokat kialakító változata, a gén ún. „alternatív” formája (pl. „ABO” vércsoport).
  • Differenciálódás: a sejtek, szövetek elkülönülése (kialakulása) az egyedfejlődés során.
  • Fenotípus: az egyed megjelenési formája, azon belső és külső tulajdonságok összessége, amelyet a genotípus a környezettel kölcsönhatásban alakít ki.
  • Gén: a DNS -molekula adott szakasza, az öröklődés funkcionális egysége, amely a fehérje – vagy RNS-molekula előállításához szükséges információt tartalmazza. A kettős spirálon lévő kromoszómán állandó helye van.
  • Génállomány: gén-változatok összessége.
  • Genetikai kód: a nukleinsavakban foglalt genetikai szabályzat, mely a fehérjék aminosav-sorrendjére vonatkozik.
  • Genetikai rendellenesség: a veleszületett tulajdonságokat meghatározó gének hibája. Kialakulhat a rendellenesség öröklött génhiba, vagy mutáció során kialakuló szerzett (újonnan kialakult) génhiba által.
  • Genom: a faj örökítőanyaga, a teljes génkészlet.
  • Genotípus: az egyed genetikai összetétele, a gének összessége.
  • Génsebészet: fajon belüli vagy fajok közötti génátviteli módszerek összessége, nemesítés, génterápia, vagy genetikai elemzés céljából.
  • Génterápia: génsebészeti eljárással végzett genetikai anyag ( DNS, RNS ) bevitel terápiás, gyógyító célzattal. A legtöbb esetben vírusokba klónozott terápiás céllal végzik.
  • Géntérkép: a gének sorrendje egy kapcsolódási csoportban.
  • Humán Genom Program: az ember génkészletének feltérképezésére indult nemzetközi program, melynek eredményeként csaknem teljes egészében sikerült megfejteni a sejtben levő 2 méter hosszú DNS makromolekulán belüli 3,15 milliárd bázis mibenlétét és sorrendjét.
  • In vitro: élő szervezeten kívüli megfigyelés (laboratóriumi keretek, mesterséges körülmények között).
  • In vivo: élő szervezeten belüli megfigyelés
  • Klón: ivartalan szaporodásból származó utód, egyed.
  • Kromoszómatérkép: a gének elhelyezkedése és távolsága egymástól.
  • Lókusz: az összetartozó kromoszómák azon egy-egy szakaszát jelöli, amelyek együttesen valamely meghatározott működést, fehérjeképződést irányítnak, a gének fizikai helye a DNS láncon.
  • Mutáció: a sejtek örökítő-anyagának ( DNS ) hirtelen létrejött, örökletes megváltozása (azaz a változás az utódon is megjelenik.) A bázisok sorrendjének megváltozása létrejöhet spontán módon, vagy mesterséges beavatkozás során.
  • Öröklődés: az a folyamat, amelynek során a szülői tulajdonságok a génekkel (reprodukció során) átadódnak az utódnak.

DNS -spirituális bioenergetika leírása, és hatása az ember fejlődésében

A DNS spirituális szempontból jóval több, mint egy speciális nukleinsav, mely többek között „csak” átörökíti egyik sejtről a másikra a genetikai kódokat, vagy irányítja a fehérjeszintézist ( DNS, RNS biokémia ). A DNS dupla hélix formátumát (csavarodását) a gravitációnak, az időnek, a mágnesességnek és a kozmikus energetikai szövedéknek köszönheti.

A DNS (hasonlóan az 
aurához) több (spirituális-mágneses) szakrális burokkal rendelkezik, mely tartalmazza mindazon információt, mellyel, a tudattal és szabad választási joggal rendelkező ember befolyásolhatja fejlődését fizikai, spirituális létére ill. az egészségére vonatkozóan is (DNS és a candida betegség összefüggése). A DNS mágneses burok (interdimenziós energiamező) szintjei tükrözik és tartalmazzák mindazon lehetőségeket és információkat, melyek rendelkezésére állnak az embernek (melyekkel eleve rendelkezik), és amelyek szolgálják az egyén további fejlődési szándékát, gyógyulását és annak megvalósulását. Ezen lenyomatok a DNS szakrális rétegeiben találhatóak meg, melyek egymással szoros kapcsolatban állnak. Minden réteg „értesül” bármelyik rétegnek az információjáról, rezgésszintjéről, ha úgy „tetszik”, az ember szellemi befolyásáról és hatásáról (szándék, döntés!).

A fizikailag látható első DNS réteget a következő 11 mágneses DNS réteg (burok), mint árnyék veszi körül, és az ember számára csak ez lesz idővel is észlelhető, mivel az ember négydimenziós entitás egy sokdimenziós valóságban. A sejtjeivel, illetve a DNS -sel folyamatos (tudattalan) bioenergetikai kommunikációban áll az ember, és a sejtek követik a tudat által diktált elvárásokat (sejtintelligencia). Ezért van az, hogy a tudatos energetikai hozzáállással, és tudatos információ továbbítással (beszéd, mint rezgés, szándék és döntés, mint energetikai irányítás-azaz hozzáállás) gyorsítható, vagy blokkolható a gyógyulási folyamat (stressz-stressz oldó források, fogyókúra és a bioenergetikai gondolkodás)!

A DNS interdimenziós mágneses terének (burkainak) természetes, külső beavatkozástól mentes befolyásáról (rezgésszint emeléséről) van szó, mivel nincs semmi, ami predesztinált (predesztenáció = eleve elrendeltség) lenne, mert a szabad akarat és szabad választás mindenben és mindenhol érvényesül (
szemléletmód)! Csak korlátozott tudatosság és dualitás (természetes pozitivitás és negatívizmus) van, mely ugyan az ember, emberiség energetikai és Tudati „sajátossága” egyenlőre még, de ez ami vár a fejlődésre és fejlesztésre, egyensúlyba hozásra, ez a jövő útja! A DNS betegség befogadó zára is „saját tervezés”, de adott a szabad akarat, amivel bezárható az a zár, amit végképp nem áll szándékunkban megtapasztalni. A tudatos szándék és választás által, ezek a betegségekre, fertőző ágensekre is nyitott zárak bezárhatóak és átkódolhatóak. Ez esetben maga az a lényegi megtapasztalás, amivel „átemeljük magunkat”, egy adott, számunkra negatív szituáción (és ez nem csak a betegségekre vonatkozik)!

A hiedelmek gyökeres eredete, a betegségek fizikai megnyilvánulásának formái és azok elfogadása, a bűnösség és bűnért (illetve mindenért, jóért - rosszért) való megfizetés karmája és félelme (és az ezekbe való feltétel nélküli hit), maga a karma és az eleve elrendeltség szintén a DNS -be van kódolva (generációkról-generációkra, családfáról-családfára), és a régi mintájú energia mintázatot "ábrázolja". Az 
Új energia, az ún. Kristály Energia felvétele és megnyitása önmagunkban ( DNS -szinten), már nem támogatja (nem tartalmazza) a régi hitrendszert és annak elfogadását, hanem a jólét energiát, a valódi harmóniát, az egészség természetes állapotát és az ember (emberiség, Föld) általános jó- és jóléti Egyensúlyi energia állapotát tartalmazza.
Kép eredeti forrása: shaumbra.wire.hu

Ez a Kristály Energia tartalom és tudás is már eleve benne van mindenkinek és mindennek a DNS -kódrendszerében, azaz "Az Eredeti Terv" - Forrás Kódban, és ez a szent geometria mintázat mostantól mindenki számára elérhető, 
ha ezt választjaÖnmagában kiteljesedni (a szerves élet mintázata ötpontú szimmetrián alapul, a pentagramon). A Kristály Energia, a pentagramenergia mintázat hozza létre az összekapcsolódást a kozmikus DNS -szintünkkel. Ajánlott oldal: kryon.hu (az emberi DNS).
Az átmenetelt, az "áthuzalozást" elsősorban relaxációk során kérni és engedni kell magunktól-Felsőbb Benső Éntől, különböző "fizikai" technikai segítségek azonban adottak és felhasználhatóak, mint pl. a színterápia (arany, ezüst, akvamarin, magenta, réz vagy vörös arany, indigó lila, a barack és a narancs színek), a zene-hangterápia- célszerű a delfinek és bálnák hangjait hallgatni, a Bach-virágterápia -elsősegélyterápia, a 
Schüssler-só terápiaHomeopátia, illetve a gyógynövényterápia (Szent Bazsalikom-indiai eredetű ayurvédikus gyógynövény). A régi mintázatú energiából az új mintázatú energiába való energetikai átmenet testileg (fáradtság, emésztési problémák, gerinc fájdalmak), lelkileg (stressz, feszültség, bizonytalanság) szellemileg (régi mintázatú szorongások, fantom félelmek, negatív gondolati lenyomatok elengedése) sem könnyű és gyors folyamat (csak az ember energetikai védelme miatt nem az). Szükséges a kiegyensúlyozott táplálkozás, a fehérje dús étrend megfelelő lúgosítás mellett, mert az átalakulás folyamán sok aminosavat használ fel a DNS (fehérjék, táplálkozás bioenergetikalúgosítás-savasodás), és a megfelelő idejű alvás biztosítása, egyben a jó erőnlét fenntartása megfelelő mozgásgyakorlatokkal (bioenergetikai mozgásgyakorlatok, légzéstechnika, fogyókúra- mozgás és edzésterv). Amennyiben Ön most olvassa ezen sorokat és érdeklődés, kérdések, akár kétkedések merülnek fel önben, akkor biztos lehet abban, hogy ez sem a véletlen műve.... További ismeretanyagot, gyakorlati útmutatást találhat ezen anyaggal kapcsolatban a Shaumbra oldalakon, ahol az új spirituális energia információinak közvetítése, átadása zajlik: http://shaumbra-hu.info - Az Új Föld gyógyítói technikái a 21. században.

A szándék, választás, döntés kinyilvánítása, megengedése és a teremtés szinkronicitása az, amely megvalósítja az egyensúlyt, melyet kívántunk és elfogadunk. Minden „
csodaszámba” illő gyógyulás DNS (szakrális) szinten ment végbe, az egyén saját szándéka, megközelítése, elfogadása és megengedése által. Azaz, olyan tudati ráhatást tudott alkalmazni a gyógyuló saját szervezetére nézve, melyet maximálisan követett és felhasznált a sejtszinti tudatossága. A DNS gyógyítás, gyógyulás rétege (IX. réteg) az emberi sejt intelligenciájának aktivizálása. 
Kép eredeti forrása: shaumbra.wire.hu

Ez a DNS interdimenzionális antennája, a gyógyulás szándéka itt talál „befogadásra”, a harmónia „meghallása” a gyógyulás aktivizálásának a kulcsa.
A gondolat, az érzelem, és a kimondott szó is energia, rezgés. Az „ezek” által képzett rezgésekre illetve rezgésszintre reagálnak a sejtek, illetve a DNS mágneses szakrális tere. Minél magasabb a tudatunk által képviselt és átadott rezgésszint (pozitív gondolat, pozitív érzelem, beszéd), annál magasabb szintű energia frekvenciában részesülnek sejtjeink.

A megfelelő „utasítást” (kérést), a DNS burok megfelelő szakrális szintje veszi át, illetve „értelmezi” azt. Ez a mágneses tér „hall” és utasításként értelmez minden agyi-elme produktumot (azaz gondolatot) és kimondott szót (annak rezgésszintjét), ezért figyeljünk oda arra, hogy mit mondunk, mert így annak a rezgésszintjét veszi át egész szervezetünk (és azt is veszi természetesnek..)!

Beszélgessen sejtjeivel, fejezze ki választását szóban, azaz küldje meg rezgésszinten is eredeti szándékát, utasítását a sejtjeinek, DNS -ének! Ez nem más, mint tudatos energetikai együttműködés sejtjeivel, DNS szinten. A DNS /I. réteg/ biológiai rétege tartalmazza a teljes genetikai kódot (a DNS dupla hélix formátumát, mint biológiai „ujjlenyomatot,” fizikai síkon csak ez az egy látszik), ide érkeznek be először a tudat által küldött információk! A mentális, a tudatos hozzáállás és irányítás a gyógyulás kimenetelében - programozásának hatása a gyógyulásban-, és annak lezajlási idejében így nyer értelmet (az ember, mint pszicho-szomatikus egység).

Gondolkodjék az energetikai szemléletmód alapján: …a betegség tehát nem más, mint a szervezetem (a sejtjeim, a DNS -em) üzenete tudatom számára arról, hogy rosszul használom fel energetikai tartalékaimat, illetve gátlom az energetikai blokkjaim feloldását! Következményesen, mivel elsődlegesen a 
bélflóra állományban történt meg az energetikai „kisülés”, azaz az elsődleges energetikai hiány itt lépett fel, és kódrendszerem nyitott a gomba ágensek felé, nyitottá váltam a candida albicans gombafertőzésfelé...

…Most kinyilvánítom minden sejtem felé a gyógyulási szándékom, mert ez a döntésem, és mindent megteszek fizikailag is az energetikai egyensúly visszaállításáért, mi több, emelem energetikai rezgésszintemet! Folyamatosan fenntartom ezt az energetikai információt magamban (elmémben), és ezt továbbítom sejtjeim, DNS -eim felé…! Ön az, aki katalizálja Önmagát a gyógyulásra!

Ez a szellemi támogatás és produktív folyamat a sejtek számára mindaddig tart, amíg tudatával más információt nem közöl, azaz, nem ad ki más utasítást! Ez a „félreinformálás” leggyakrabban nem tudatosan történik meg, hanem az aggódás, türelmetlenség és bizonytalanság az, amely gátló tényezőként jelentkezhet a továbbiakban. Ettől sem kell megijednie, mert ez a dualitásból fakad, mely 
még egyelőre szorosan hozzátartozik az emberiség fejlődési „stratégiájához”! Jelentse ki (kérje), hogy a „fantom” félelmektől, stressztől a továbbiakban meg szándékozik szabadulni, és energetikai egyensúlyt óhajt kialakítani magában és környezetében.

Tartsa magát az eredeti szándékához, és gyakran emlékeztesse magát arra, hogy a sejtjei ( DNS -e) ezt tudomásul vették, és végzik a dolgukat gyógyulása érdekében! Használja célzottan az energetikai tudatosságát és a különböző energetikai blokk-oldó stratégiákat (lásd. még: 
Mély be- és kilégzés technikaStressz bioenergetika és a kiegyensúlyozott önbecsülés megteremtése, aBioenergetikai gyógymódokatBioenergetikai és Biorezonancia kezeléseketRadiesztézia), melyek emelik az egész szervezetének energetikai rezgésszintjét és korrekciós munkáját!

A közvetlen rezgésszint emelést és az Új Energiára (Benső Énre) való kapcsolódást a 
KAPCSOLATTEREMTŐ " GYÓGYÍTÁS "(Reconnective Healing®), és a KAPCSOLATTEREMTŐ (The Reconnection® folyamat) folyamat hozhatja létre testileg - lelkileg - szellemileg, azaz az egész ember Omnifizális - meridián rendszerében!

A komplementer medicina, a különböző természetgyógyászati- gyógymódok és alkalmazások (pl. bioenergetikai gyógymódok, bioenergetikai szellemi és lelki ön-gyakorlatok), az egyén számára szükséges és folyamatban lévő medicinális terápiát-kezelést-diagnosztikát soha nem helyettesítő - helyettesíthető, vagy azt önhatalmúlag ki- és felváltó - felváltható terápiás alkalmazások, csak a fizikai-lelki javulást és jóllétet, gyógyulást elősegítő és támogató, kiegészítő gyógymódok - alkalmazási technikák!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése