2013. június 22., szombat

Makrók II.



Makrók II.


A kifejezések – Bevezetés


A kifejezések számos célra alkalmazhatók a Microsoft Office Access 2007 programban: például matematikai számításokra, szövegek összefésülésére és szétválasztására, valamint az adatok érvényességének ellenőrzésére. A következő témakörben háttér-információkat olvashat a kifejezésekről – arról, hogy mikor használhatja őket, miben hasonlítanak a Microsoft Office Excel képleteire, illetve miben különböznek tőlük, valamint hogy milyen összetevőkből állnak.
Tartalom

A kifejezések – Áttekintés


A kifejezések a következők kombinációjából állhatnak: beépített vagy felhasználó által definiált függvények,azonosítókoperátorok és állandók, amelyek kiértékeléskor egyetlen értéket adnak vissza.
Egy kifejezés összetevői
A következő kifejezés például mind a négy elemet tartalmazza:
=Sum([Beszerzési ár])*0,08
Ebben a példában a Sum() egy beépített függvény, a [Beszerzési ár] egy azonosító, a * egy matematikai operátor, a 0,08 pedig egy állandó. Ez a kifejezés például egy űrlap láblécének szövegmezőjébe vagy egy jelentés láblécébe írva egy cikkcsoport forgalmi adójának kiszámítására használható.
A kifejezések ennél a példánál jóval bonyolultabbak és jóval egyszerűbbek is lehetnek. A következő logikai kifejezés például mindössze egy operátorból és egy állandóból áll:
>0.
Ez a kifejezés Igaz értéket ad vissza, ha nullánál nagyobb számmal, és Hamis értéket, ha nullánál kisebb számmal hasonlítják össze. Ezt a kifejezést egy vezérlő vagy táblamező Érvényességi szabály tulajdonságában megadva biztosítható, hogy csak pozitív számokat lehessen beírni.
A kifejezések az Access számos pontján felhasználhatók számítások elvégzésére, a karakterek módosítására, valamint az adatok vizsgálatára. A táblák, lekérdezések, űrlapok, jelentések és makrók mind rendelkeznek olyan tulajdonságokkal, amelyeknek kifejezést is meg lehet adni értékül. Kifejezések használhatók például a vezérlőkMező vagy kifejezés és Alapértelmezett érték tulajdonságában. Úgyszintén használhatók kifejezések a táblamezők Érvényességi szabály tulajdonságában. A Microsoft Visual Basic for Applications (VBA) kód – például egy eseményvezérelt eljárás vagy modul – írásakor gyakran használhat olyan kifejezéseket, amelyek hasonlóak az Access-objektumokban, például táblákban és lekérdezésekben használt kifejezésekhez.
 MEGJEGYZÉS:   A kifejezések összetevőivel kapcsolatos további tudnivalókat a témakör egy későbbi szakaszában (A kifejezések összetevői) olvashatja.


Mire használhatók a kifejezések?


Az Access programban a következő feladatokra használhatók a kifejezések:
  • Olyan értékek kiszámítására, amelyek nincsenek meg közvetlenül az adatok között. Kiszámíthatók például lekérdezésmezők és vezérlők értékei, amelyek az űrlapokon és jelentéseken fognak szerepelni.
  • Alapértelmezett érték beállítására egy űrlap vagy jelentés vezérlőjében vagy egy tábla mezőjében. Ezek az alapértelmezett értékek mindig megjelennek, valahányszor megnyitja a táblát, az űrlapot vagy a jelentést.
  • Érvényességi szabály létrehozására. Az érvényességi szabályokkal korlátozható, hogy milyen értékeket írhatnak be a felhasználók egy mezőbe vagy vezérlőbe.
  • A lekérdezések feltételeinek meghatározására.
Az Access programban a kifejezések leggyakrabban olyan értékek kiszámítására használatosak, amelyek nem érhetők el közvetlenül az adatok között. Létrehozhat például egy oszlopot egy lekérdezésben, amely kiszámítja egy tétel összegét, majd ezt az értéket felhasználhatja egy űrlapon vagy jelentésben. A lekérdezések ilyen számításon alapuló mezőit számított mezőknek nevezzük. Az alábbi kifejezéssel például egy adott tétel kedvezménnyel csökkentett végösszege számítható ki:
TeljesÁr: CCur([Rendelés részletei].[Egységár]*[Mennyiség]*(1-[Engedmény])/100)*100
A kifejezés eredménye egy oszlop, vagy számított mező, amelynek neve TeljesÁr.
Olyan táblamezőt, amely automatikusan kiszámítja a saját értékét, nem lehet létrehozni. Ha szükséges, akkor a táblamezőt használhatja olyan számítás eredményének tárolására, amelyet valahol máshol végzett el (például egy lekérdezésben vagy egy űrlapon). Ugyanakkor ha nincs különösebb ok a tárolásra, akkor hatékonyabb csak azokat az értékeket tárolni, amelyek a számítás elvégzéséhez kellenek, és kiszámítani az eredményt, amikor szükség van rá.
Tegyük fel például, hogy ki kell számítania egy számlatétel dollárban megadott összegét. Ahelyett, hogy a tételösszeget az adatbázisban tárolná, inkább kiszámítja két másik, az adatbázisban már szereplő tételből akkor, amikor szükséges. Ez a két tétel a mennyiség és az ár. A számla egyik szövegmező vezérlőjében a következő kifejezéssel számíthatja ki az értéket:
=CCur([Mennyiség]*[Egységár])
Ez a kifejezés összeszorozza a mennyiséget és az árat, majd az „átalakítás pénznemmé” (convert to currency,CCur) függvénnyel Pénznem típusúra alakítja az eredményt. Ugyanígy számíthatja ki a rendelések engedményét is.
Számított mezőt akkor érdemes létrehozni, ha olyan adatokon kell számításokat vagy műveleteket végezni, amelyek két vagy több táblamezőből származnak. Például sok tábla külön mezőkben tárolja a vezetéknevet és az utónevet. Ha egyesíteni szeretné a vezetékneveket és az utóneveket, majd ezután egy mezőben szeretné megjeleníteni őket, akkor létrehozhat egy számított mezőt egy lekérdezésben. Ahogy korábban már szó volt róla: kézenfekvő lépésnek tűnhetne egy ugyanilyen típusú számított mezőt létrehozni közvetlenül a táblában, de a táblák nem támogatják az ilyen típusú műveleteket. Nincs olyan mező vagy tulajdonság, amelyben meg lehetne adni az ehhez szükséges kifejezést.
A vezetékneveket és utóneveket egyesítő számított mező valahogy így nézhetne ki: [Vezetéknév] & " " & [Utónév]. Ebben az esetben az és-jelek (&) egyesítik a Vezetéknév mező, egy szóköz karakter (amely idézőjelek között van) és az Utónév mező értékét.
A kifejezések táblamezők, illetve vezérlők alapértelmezett értékeinek megadására is felhasználhatók az Access programban. Ha például az aktuális dátumot szeretné alapértelmezett értékként beállítani egy dátummezőben, akkor ehhez elég a Date() kifejezést megadni a mező Alapértelmezett érték tulajdonságmezőjében.
A kifejezésekkel akár érvényességi szabályokat is be lehet állítani. Például egy vezérlő vagy táblamező érvényességi szabályával megkövetelheti, hogy a megadott dátum az aktuális dátummal azonos vagy annál későbbi legyen. Ennek végrehajtásához írja az Érvényességi szabály tulajdonságmezőbe a >= Date() kifejezést.
Végül a kifejezésekkel a lekérdezések feltételei is megadhatók. Tegyük fel például, hogy az egy adott időintervallumban leszállított rendelések eladási sorait szeretné megtekinteni. Ehhez megadhatja a dátumtartományt meghatározó feltételeket, és az Access csak azokat a sorokat adja vissza, amelyek megfelelnek a feltételeknek. Például meg lehetne adni egy ilyen kifejezést:
Between #1/1/2007# And #12/31/2007#
Ha hozzáadja a lekérdezéshez a feltételeket, és utána futtatja a lekérdezést, akkor az csak azokat az értékeket adja vissza, amelyek a megadott dátumok közé esnek.

Az Access-kifejezések és az Excel-képletek összehasonlítása



Az Access kifejezései hasonlítanak az Excel képleteire, mivel mindkettő hasonló elemeket használ valamilyen eredmény kiszámítására. Az Excel-képletek és az Access-kifejezések egyaránt tartalmazhatják a következőket:
  • Azonosítók:    Az Excelben az azonosítók egy munkafüzet egyes celláinak, illetve cellatartományainak nevei, például: A1B3:C6 vagy Munka2!C32. Az Access alkalmazásban az azonosítók táblamezők nevei (például:[Névjegyek]![Utónév]), jelentések vagy űrlapok vezérlőinek nevei (például Forms![Feladatlista]![Leírás]), vagy ezen mezők vagy vezérlők tulajdonságainak nevei (például Forms![Feladatlista]![Leírás].ColumnWidth).
  • Operátorok:    Az operátorok mind az Excel alkalmazásban, mind az Access alkalmazásban értékek összehasonlítására, illetve egyszerű számítások végrehajtására szolgálnak. Operátor például a + (pluszjel) és a -(mínuszjel).
  • Függvények és argumentumok:    A függvények és argumentumok az Access és az Excel programban is olyan feladatok végrehajtására használhatók, amelyeket nem lehet megoldani csak az operátorokat használva – például kiszámítható egy mező értékeinek átlaga,vagy pénznem formátumra alakítható egy számítás eredménye. A függvényekre példa a SUM és a STDEV. Az argumentumok olyan értékek, amelyekkel a függvényeknek információk adhatók át. Az Access és az Excel is számos függvényt bocsát rendelkezésre, de a hasonló függvények neve nem feltétlenül ugyanaz a két programban. Például az Excel ÁTLAG függvényének az Access alkalmazásban az AVG függvény felel meg.
  • Állandók:    Az állandók az Access és az Excel programban is olyan értékek, amelyek nem változnak – például karaktersorozatok vagy számok, amelyeket nem kifejezéssel számítanak ki.
Az Access kifejezéseiben hasonló operátorok és állandók használhatók, mint az Excel-képletekben, az azonosítók és függvények azonban különbözőek. Az Excel-képletek csak egy helyen használhatók – a munkalapok celláiban. Az Access kifejezései azonban számos helyen használhatók a feladatok széles körének megoldására, például:
  • Számított vezérlők létrehozására az űrlapokon és jelentéseken
  • Számított mezők létrehozására lekérdezésekben
  • Feltételként lekérdezésekben
  • A mezőkbe, vagy egy űrlap vezérlőjébe írt adatok érvényességének ellenőrzésére
  • A jelentések adatainak csoportosítására
Access-kifejezésekben és Excel-képletekben numerikus értékeket, illetve dátum/idő értékeket számíthat ki matematikai operátorok felhasználásával. Például az egy vevőnek szánt kedvezményes ár kiszámítására használhatja az =C2*(1-D2) Excel-képletet, illetve az = [Egységár]*(1-[Engedmény]) Access-kifejezést.
Az Access-kifejezések és az Excel-képletek karakterláncok összefűzésére, szétválasztására, illetve más műveleteire is felhasználhatók a karakterlánc-operátorok segítségével. Ha például egy karakterláncban szeretné egyesíteni a vezeték- és utónevet, akkor használhatja az =D3 & " " & D4 Excel-képletet és a = [Vezetéknév] & " " & [Utónév] Access-kifejezést.

A kifejezések összetevői



A kifejezések azonosítókból, operátorokból, függvényekből és argumentumokból, valamint állandókból és értékekből állnak. A következő szakaszok részletesen ismertetik ezeket az összetevőket. A szakaszokban található példák mellett a kifejezések által használt szintaxis rövid leírása is olvasható.

Azonosítók

Azonosítónak a mezők, tulajdonságok és vezérlőelemek nevét hívjuk. Az azonosítóknak a kifejezésekben történő használatával az adott mező, tulajdonság vagy vezérlőelem értékére lehet hivatkozni. Vegyük például a következő kifejezést: =[IgényeltDátum]-[SzállításiDátum]. Ez a kifejezés kivonja a SzállításiDátum mező vagy vezérlőelem értékét az IgényeltDátum mező vagy vezérlőelem értékéből. A kifejezésben mind azIgényeltDátum, mind a SzállításiDátum azonosítóként szolgál.

Operátorok

Az Access programban számos operátor használható, például az általános aritmetikai operátorok, mint a +-*(szorzás) és / (osztás). Az értékek összehasonlítására szolgálnak a < (kisebb mint) és > (nagyobb mint) operátorok, míg a szöveges operátorok, az & és + szövegek összefűzésére használhatók. A logikai operátorokkal, mint a Not és az And, igaz és hamis értéket visszaadó kifejezések határozhatók meg, és ezen kívül az Access alkalmazásra jellemző operátorok is használhatók.

Függvények és argumentumok

A függvények beépített eljárások, amelyek a kifejezésekben is használhatók. A függvényekkel sokféle műveletet lehet elvégezni, például értékeket lehet számítani, szöveget és dátumokat átalakítani, valamint adatokat összesíteni. Egy gyakran használt függvény például a Date, amely az aktuális dátumot adja vissza. A Datefüggvény sokféleképpen használható, például egy olyan kifejezésben, amely beállítja egy tábla egy mezőjének alapértelmezett értékét. Ebben a példában minden alkalommal, amikor valaki felvesz egy új rekordot, a program alapértelmezés szerint az aktuális dátumra állítja a mező értékét.
Bizonyos függvények argumentumokat is igényelnek. Az argumentumok olyan értékek, amelyek a függvény bemeneteként szolgálnak. Ha egy függvényhez egynél több argumentum szükséges, akkor az argumentumokat pontosvesszővel kell elválasztani egymástól. Vegyük például a Date függvényt a következő példakifejezésben:
=Format(Date(),"mmmm d, yyyy")
Ebben a példában két argumentum van. Az első argumentum a Date() függvény, amely az aktuális dátumot adja vissza. A második argumentum ("mmmm d, yyyy"), amelyet vessző választ el az első argumentumtól, egy karakterláncot ad meg a Format függvénynek, amellyel utasítja a függvényt, hogy hogyan formázza a visszaadott dátumértéket. Látható, hogy a karakterláncot idézőjelbe kell tenni. Ebben a kifejezésben az is látható, hogy az egyik függvény által visszaadott érték gyakran egy másik függvény argumentumaként szerepelhet. Ebben az esetben a Date() függvény argumentumként viselkedik.
A függvényekkel és a kifejezések szintaxisával kapcsolatos további tudnivalókat megtalálja a Lásd még szakaszban felsorolt témakörökben.

Állandók

Az állandók olyan elemek, amelyeknek az értéke nem változik az Access futása során. Az Igaz, a Hamis és a Nullállandó gyakran használatos a kifejezésekben. A VBA-kódban saját állandókat is definiálhat, amelyeket azután felhasználhat a VBA-eljárásokban. A VBA az Access által használt programozási nyelv.
 MEGJEGYZÉS:   A saját kifejezésekben használt egyéni függvényekben nem használhatók a VBA állandói. Például a VBA nyelvben külön állandók azonosítják a hét napjait: a vbSunday a vasárnapot, a vbMonday a hétfőt stb. azonosítja. Ezen állandók mindegyikéhez hozzá van rendelve egy számérték. A vbSunday értéke például 1, a vbMonday értéke pedig 2. Az állandók nem használhatók az egyéni függvényekben, amelyeket kifejezéseken belül hívnak meg. Ilyenkor a számértéket kell használni.

Értékek

A kifejezésekben literálokat is használhat, például az 1,254 számot vagy az "Adjon meg egy 1 és 10 közötti számot" karakterláncot. Számértékeket is használhat, amely számjegyek sorozatából áll, szükség esetén az előjellel és a tizedesponttal együtt. Az előjel hiánya esetén az Access pozitív értéket feltételez. Ha negatív értéket szeretne megadni, akkor írja be a mínuszjelet (-). Az alkalmazásban tudományos jelölést is használhat. Ehhez az „E” vagy „e” karaktert és a hatványkitevő értékét kell megadnia (például: 1.0E-6).
Ha karakterláncokat használ állandóként, akkor tegye idézőjelbe, hogy az Access helyesen értelmezze őket. Bizonyos körülmények között az Access saját maga ellátja az állandókat az idézőjelekkel. Ha például egy érvényességi szabály vagy egy lekérdezési feltétel kifejezésében szöveget ad meg, akkor az Access automatikusan idézőjelbe teszi a karakterláncokat.
Ha beírja például a Párizs nevet, az Access a következőt jeleníti meg a kifejezésben: "Párizs". Ha olyan kifejezést szeretne megadni, amely ténylegesen idézőjelbe tett szöveget jelenít meg, akkor a beágyazott karakterláncot vagy egyszeres idézőjelek (') közé, vagy három kezdő és záró idézőjel (") közé kell helyeznie. Az alábbi két kifejezés például egyenértékű:
Forms![Kapcsolatok]![Város].DefaultValue = ' "Párizs" '
Forms![Kapcsolatok]![Város].DefaultValue = " " "Párizs" " "
Dátum/idő értékek használatához kettős keresztek (#) közé kell írni az értékeket. Például a #3-7-07#, #7-Mar-07# és #Mar-7-2007# értékek mind érvényes dátum/idő értékek. Amikor az Access # karakterek közé írt érvényes dátum/idő értékeket észlel, akkor automatikusan Dátum/idő adattípusként kezeli az értékeket.

Példakifejezések

A következő táblázatban néhány Access-kifejezés és a jellemző felhasználási módjuk látható:
KIFEJEZÉS
RENDELTETÉS
=[KértTeljesítésiDátum] - [SzállításiDátum]
Kiszámítja két szövegmező vezérlőben szereplő dátumérték különbségét egy jelentésben (a KértTeljesítésiDátum és a SzállításiDátum a szövegmezők neve).
Date()
Az aktuális dátumra állítja a Dátum/idő típusú táblamező alapértelmezett értékét.
TeljesÁr: CCur([Rendelés részletei].Egységár*[Mennyiség]*(1-[Engedmény])/100)*100
Egy TeljesÁr nevű számított mezőt hoz létre a lekérdezésben.
Between #1/1/2007# And #12/31/2007#
Feltételeket határoz meg a Dátum/Idő mezőre egy lekérdezésben.
=[Rendelések segédűrlap].Form!RendelésRészösszege
A Rendelések űrlaphoz tartozó Rendelések segédűrlap nevű segédűrlapon található RendelésekRészösszege vezérlőelem értékének visszaadása.
>0
Érvényességi szabály beállítása egy táblázat numerikus mezőjére – a felhasználóknak nullánál nagyobb értéket kell megadniuk.
Egyes kifejezések az egyenlő (=) operátorral kezdődnek, míg mások nem. Ha a kifejezést egy űrlapon vagy jelentésen lévő vezérlő értékének kiszámítására használja, akkor a kifejezésnek az = operátorral kell kezdődnie. Más esetekben, például amikor lekérdezésben vagy egy mező, illetve vezérlő DefaultValue vagy ValidationRuletulajdonságában ad meg kifejezést, nincs szükség az = operátorra, hacsak nem egy tábla szöveg típusú mezőjébe írja a kifejezést. Egyes esetekben, például amikor lekérdezésben ad meg egy kifejezést, az Access automatikusan eltávolítja az = operátort.

Érvényességi szabály létrehozása mező adatainak érvényesítésére



Ez a témakör bemutatja, hogyan lehet érvényességi szabályokat adni egy adatbázishoz. Az érvényességi szabályok megszabják, milyen adatokat adhatnak meg a felhasználók a mezőkben, és segítenek garantálni azt, hogy az adatbázis-felhasználók a megfelelő típusú és mennyiségű adatot adják meg.
Kapcsolódó műveletek

Az érvényességi szabályok

Az érvényességi szabályok korlátozzák vagy megszabják, hogy a felhasználók mit írhatnak egy űrlapon lévő táblamezőbe vagy egy vezérlőelembe (például beviteli mezőbe). A Microsoft Office Access 2007 több módszert kínál az adatok érvényesítésére, és gyakran használják ezeket az eljárásokat érvényességi szabály meghatározására. Az érvényességi szabályokra rétegek egy halmazaként gondolhat – néhány vagy az összes réteggel gondoskodhat arról, hogy a felhasználók megfelelően adják meg az adatokat.
  • Adattípusok:    Az adattípusok általában az érvényesítés első rétegét jelentik, Amikor adatbázistáblát tervez, a tábla mindegyik mezőjének meghatározza az adattípusát, és ez az adattípus korlátozza, hogy mit adhatnak meg a felhasználók. Egy Dátum/idő mező például csak dátumot és időt fogad el, a Pénznem típusú mező pedig csak pénzügyi adatokat és így tovább.
  • Mezőméretek:    A mezők mérete egy további rétegét jelenti az érvényesítésnek. Ha például létrehoz egy mezőt, amely a vezetékneveket tárolja, beállíthatja, hogy maximum 20 karaktert fogadjon el. Ez megakadályozhatja, hogy egy jogosulatlan felhasználó nagy mennyiségű értelmetlen adatot illesszen egy mezőbe, vagy hogy egy tapasztalatlan felhasználó egy vezetéknevet és egy keresztnevet is megadjon egy csak vezetéknevek tárolására alkalmas mezőben.
  • Tábla tulajdonságai:    A táblák tulajdonságai nagyon speciális típusát nyújtják az érvényesítésnek. AKötelező tulajdonságot beállíthatja például az Igen értékre, így kényszerítve a felhasználókat arra, hogy megadjanak adatot egy bizonyos mezőben.
Az Érvényességi szabály tulajdonságot használhatja speciális értékek megkövetelésére is, az Érvényesítő szöveg tulajdonságot pedig arra, hogy felhívja a felhasználók figyelmét az esetleges hibákra. Egy olyan szabály megadása az Érvényességi szabály tulajdonságban, mint az >100 And <1000 például arra kényszeríti a felhasználókat, hogy 100 és 1000 közötti értéket adjanak meg. Egy olyan szabály, mint a [Záródátum]>=[Kezdődátum] kényszeríti a felhasználókat, hogy a kezdődátummal egyező vagy későbbi záró dátumot adjanak meg. A „100 és 1000 közötti értéket adjon meg” vagy a „A Kezdődátummal egyező vagy későbbi záró dátumot adjon meg” szöveg megadása az Érvényesítő szöveg tulajdonságban figyelmezteti a felhasználókat, ha hibáztak, és közli, hogyan javítsák ki a hibát.
A táblák érvényesítési szabályokkal történő kiegészítéséről ebben a cikkben, az Adatok érvényesítése a táblamezőkben történő megadásuk során szakaszban olvashat.
  • Beviteli maszkok:    A beviteli maszkokat úgy használhatja érvényesítésre, hogy kényszeríti a felhasználókat arra, hogy speciális formátumban adjanak meg értékeket. Egy beviteli maszk például kényszerítheti a felhasználókat, hogy a dátumot európai formátumban adják meg, például így: 2007.04.14.
A fenti eljárások használatával érvényesítheti az adatokat. A szolgáltatások közül néhány, például az adattípusok, alapértelmezésként az adatbázis részét képezik, de más lehetőségek, például mezőtulajdonságok, érvényességi szabályok és beviteli maszkok is rendelkezésre állnak.
Ez a témakör bemutatja, hogyan használja az Érvényesítő szöveg és az Érvényességi szabály tulajdonságot táblamezőkben, lekérdezésekben és űrlapvezérlőkben. A további érvényesítő eszközök, például az adattípusok, a mezőméretek és a beviteli maszkok tárgyalása meghaladja a jelen témakör kereteit.
Az adattípusokról és a mezőméretekről további információ található a Mezők adattípusának módosítása című cikkben. A beviteli maszkokkal kapcsolatban további tájékoztatás található a Beviteli maszk létrehozása egy mező vagy vezérlőelem értékeinek meghatározott formátumban történő megadásához című témakörben.

Az érvényességi szabályok típusai

Az érvényességi szabályoknak két alapvető típusa létezik:
  • Mezőérvényességi szabályok:    Mezőérvényességi szabályt kell használni a mező elhagyásakor a mezőben megadott értékek ellenőrzésére. Például ha van egy Dátum mező, és az >=#2007.01.01# értéket adja meg a mező Érvényességi szabály tulajdonságában, a szabály mostantól arra kényszeríti a felhasználókat, hogy 2007. január 1-jével egyező vagy annál későbbi dátumot adjanak meg. Ha 2007-nél korábbi dátumot ad meg, majd egy másik mezőre vinné a fókuszt, az Access megakadályozza az aktuális mező elhagyását, amíg a probléma fennáll.
  • Rekord- (vagy tábla-) érvényességi szabályok:    Akkor használjon rekordérvényességi szabályt, amikor tudja menteni a rekordot (egy sort a táblában). A mezőérvényességi szabályoktól eltérően a rekordérvényességi szabályok hivatkozhatnak ugyanabban a táblában lévő más mezőkre is. Akkor kell létrehozni rekordérvényességi szabályt, amikor egy mező értékét egy másik mező értékével összehasonlítva szeretné ellenőrizni. Például vállalkozásában 30 napon belül kell szállítania az árut, és ha ezt nem teszi, vissza kell téríteni a vételár egy részét a vevőnek. Meghatározhat egy rekordérvényességi szabályt, például a [Határidő]<=[RendelésiDátum]+30szabályt annak ellenőrzésére, hogy senki se adjon meg a jövőben túl késői szállítási dátumot (a Határidő mezőben lévő értéket).
Ha az érvényességi szabályok szintaxisa homályosnak látszik, a Mit tartalmazhatnak az érvényességi szabályok?című témakör táblázataiban találhat leírást a szintaxisról és példákat is az érvényességi szabályokra.

Hol használhat érvényességi szabályokat?

Meghatározhat érvényességi szabályokat a táblákra és az űrlapokon elhelyezett vezérlőelemekre vonatkozóan. Amikor táblákra definiál szabályokat, azok adatok importálásakor lépnek érvénybe. Ha egy táblához szeretne érvényességi szabályt adni, nyissa meg a táblát Tervező nézetben, és állítson be több táblatulajdonságot. Ha egy űrlaphoz szeretne érvényességi szabályt adni, nyissa meg az űrlapot Tervező nézetben, és az egyéni vezérlőelemek tulajdonságaihoz adjon szabályokat.
Az Adatok érvényesítése a táblamezőkben történő megadásuk során című szakasz leírja, hogyan adjon érvényességi szabályokat táblamezők tulajdonságaihoz. A témakör későbbi, Adatok érvényesítése az űrlapokon történő megadásuk során című szakasza leírja, hogyan adjon érvényességi szabályokat a vezérlőelemekhez.

Mit tartalmazhatnak az érvényességi szabályok?

Az érvényességi szabályok tartalmazhatnak kifejezéseket – függvényeket, amelyek egyetlen értéket adnak vissza. Kifejezéseket használhat számítások elvégzésére, karakterek módosítására vagy adatok tesztelésére. Amikor érvényességi szabályokat hoz létre, a kifejezéseket elsősorban az adatok tesztelésére használja. Egy kifejezés ellenőrizheti például értéksor egy értékét, például: "Tokió" Or "Moszkva" Or "Párizs" Or "Helsinki". A kifejezések matematikai műveleteket is végrehajthatnak. A <100 kifejezés például arra kényszeríti a felhasználókat, hogy 100-nál kisebb értéket adjanak meg. A ([RendelésiDátum] - [SzállításDátuma]) kifejezés kiszámítja a rendelés feladásától a szállításig eltelt időt.
A kifejezések és függvények ismertetése meghaladja a jelen témakör kereteit. A kifejezésekről további tájékoztatás olvasható a Kifejezés létrehozása című témakörben. A függvényekről további információt a Microsoft Office Online webhelyen olvashat.
A kifejezések érvényességi szabályokban való használatának módjairól további információ található a Rekordadatok érvényesítése című témakörben.
A következő szakaszokban olvashat arról, hogyan ellenőrizze a táblák, az űrlapok, a lekérdezések és az importáló műveletek adatainak érvényességét.

Adatok érvényesítése a táblamezőkben történő megadásuk során



Ez a szakasz leírja, hogyan lehet mezőszintű vagy rekordszintű érvényességi szabályokat létrehozni, és hogyan tesztelhetők a meglévő adatok egy új érvényességi szabállyal.
Minden adattípusra vonatkozóan megadhat érvényességi szabályt, kivéve a Számláló, az OLE és a Melléklet adattípust, illetve a Replikációs azonosító beállítású Szám mezőket.

Mező adatainak érvényesítése

  1. A navigációs ablakban kattintson a jobb gombbal a módosítani kívánt táblára, majd kattintson a Tervező nézet parancsra.
  2. Mezőnév oszlopban válassza ki a megváltoztatni kívánt mezőt.
  3. A táblatervező alsó területén, az Általános lapon jelölje ki az Érvényességi szabály tulajdonságmezőt, majd adja meg az érvényességi szabályt.
vagy
A tulajdonságlap Adatok lapján kattintson a Gombkép gombra a Kifejezésszerkesztő elindításához és a kifejezés létrehozásához.
A Kifejezésszerkesztő használatáról további tájékoztatás olvasható a Kifejezés létrehozása című témakörben.
Adjon meg egy szabályt, amely csak a mezőre van hatással. Megadhatja például a >0 kifejezést, ha arra szeretné kényszeríteni a felhasználókat, hogy pozitív értékeket adjanak meg. Ne feledje, hogy az egyes mezők érvényességi szabálya nem hivatkozik a tábla más mezőire. Ha a szabály hivatkozik a tábla más mezőire, akkor rekordszintű érvényesítést hoz létre.
  1. Jelölje ki az Érvényesítő szöveg tulajdonságmezőt, és adjon meg egy érvényesítő üzenetet.
A megadott üzenet függ az érvényességi szabálytól. Fogja rövidre az üzenetet, és próbálja elmagyarázni a felhasználónak, mit rontott el. Az előző lépéstől folytatva a példát, használja a Csak pozitív számokat adhat meg érvényesítő szöveget.
  1. Mentse az elvégzett munkát.
 MEGJEGYZÉS:   Mezőszintű érvényesítésre további példákat találhat a jelen témakör későbbi, Az érvényesítési szabályok ismertetése című szakaszában.

Rekord adatainak érvényesítése

  1. Ismételje meg az előző szakasz 1-2. lépését a tábla Tervező nézetben történő megnyitásához.
  2. Az Általános lapon adjon meg egy rekordszintű szabályt az Érvényességi szabály tulajdonságmezőben.
vagy
Kattintson a Gombkép gombra a Kifejezésszerkesztő elindításához, és hozza létre a kifejezést.
A Kifejezésszerkesztő használatáról további tájékoztatás olvasható a Kifejezés létrehozása című témakörben.
A rekordszintű érvényességi szabály több táblamezőre hivatkozik. A [Határidő]<=[RendelésiDátum]+30szabály például két mezőre, a Határidő és a RendelésiDátum mezőre hivatkozik, és garantálja, hogy a felhasználók csak olyan szállítási dátumot adhassanak meg, amely maximum 30 nappal követi a rendelés feladását. A rekordszintű érvényesítésre további példákat Az érvényességi szabályok ismertetése című szakaszban találhat.
  1. Mentse a módosításokat.

Érvényességi szabályok tesztelése

  1. Nyissa meg az érvényességi szabályt tartalmazó táblát a Tervező nézetben.
  2. Tervezés lap Eszközök csoportjában kattintson az Érvényességi szabályok ellenőrzése gombra.
  1. A figyelmeztető üzenet bezárásához és a teszt elindításához kattintson az Igen gombra.
  2. Ha a program kéri a mentés megerősítését, kattintson az Igen gombra.
  3. Menet közben különböző hibaüzeneteket láthat. Olvassa el az utasításaikat, majd kattintson az Igen vagy aNem lehetőségre a teszt befejezéséhez vagy leállításához.

Érvényességi szabályok tesztelése lekérdezéssel

 MEGJEGYZÉS:   Az érvényességi szabályokat tesztelheti úgy is, hogy ír egy lekérdezést, amely az érvényességi szabálynak nem megfelelő rekordokat keresi. Egy ilyen lekérdezés eredménye azt mutatja, hogy pontosan mely rekordok nem feleltek meg az érvényességi követelményeknek. Ha például a Kötelező tulajdonságot Igen vagy Is Not Null értékre állítja, azokat a mezőket keresi meg, amelyeknek nem null az értéke.
  1. Létrehozás lap Egyebek csoportjában kattintson a Lekérdezéstervezés elemre.
Kép az Access-menüszalagról
Az Access megnyit egy új lekérdezést Tervező nézetben, és megjeleníti a Tábla megjelenítése párbeszédpanelt.
  1. Tábla megjelenítése párbeszédpanelen válassza ki a lekérdezésben használni kívánt táblákat, adja őket a lekérdezéshez a Hozzáadás gombra kattintva, majd kattintson a Bezárás gombra.
A lekérdezéstervező felső részében ablakként megjelennek a táblák.
  1. A táblákban kattintson duplán a lekérdezésben használni kívánt mezőkre.
vagy
Az egérrel húzza a mezőket a tábláról a tervezőrács alsó részében található Mező sor egy üres cellájára.
Győződjön meg arról, hogy hozzáadta az érvényességi szabályt tartalmazó mezőt.
  1. Az érvényességi szabályt tartalmazó mező Feltétel cellájában adja meg a feltétel ellentettjét.
Ha például a BETWEEN 100 AND 1000 kifejezést használja, adja meg a <100 OR >1000 kifejezést.
  1. Tervezés lap Eredmények csoportjában kattintson a Futtatás gombra.

Az adatok érvényesítése az űrlapokon történő megadásuk során



Az érvényességi szabályok űrlapon való alkalmazásának az a legegyszerűbb és leggyorsabb módja, ha először hozzáadja a szabályt az alapul szolgáló táblamezőhöz, majd az Access által felajánlott automatizált űrlaplétrehozó eszközöket használja űrlap létrehozására. A Létrehozás lap Űrlapok csoportjában választhatja például azt, hogy az Access létrehozzon egy egyszerű űrlapot, egy osztott űrlapot, egy több elem típusú űrlapot vagy mást. Amikor ezeket az eszközöket használja, az űrlap vezérlőelemei az alaptábla tulajdonságait öröklik, beleértve az érvényességi szabályokat és az érvényesítő szöveget is.
Úgy is alkalmazhat érvényességi szabályt egy űrlap vezérlőelemére, hogy megnyitja az űrlapot Tervező nézetben, és a vezérlőelem Érvényességi szabály tulajdonságában megad egy szabályt, az Érvényesítő szövegtulajdonságában pedig egy érvényesítő szöveget. Nem minden űrlapvezérlőhöz adhat érvényességi szabályt. A legegyszerűbben úgy állapíthatja meg, hogy tud-e egy vezérlőelemhez érvényességi szabályt adni, hogy megnyitja a vezérlőelemet Tervező nézetben, és jelen rész utasításai szerint jár el.
Ne felejtse el, hogy egy vezérlőelemnek más érvényességi szabálya is lehet, mint annak a táblamezőnek, amelyhez a vezérlőelemet köti. Amikor az érvényesítési szabályok ütköznek, a táblamező érvényességi szabálya előnyt élvez. Azt se feledje, hogy a vezérlőelemek és táblamezők szabályai ellentmondhatnak egymásnak, így egyáltalán nem lesz képes adatot megadni. Például ha a következő szabályt alkalmazza egy tábla dátum mezőjére:
<#2007.01.01#
majd a következő szabályt alkalmazza arra az űrlapvezérlőre, amely kötődik a táblamezőhöz:
>=#2007.01.01#
A táblamező mostantól a 2007-es évnél korábbi dátumot fogad csak el, de az űrlapvezérlő arra kényszeríti, hogy ez után az év utáni dátumokat adjon meg, így egyáltalán nem tud bevinni adatokat. Ha ezen feltételek mellett próbál meg adatot megadni, az Access azt mondja, hogy az adott érvényességi szabályokban megadottak előtti, illetve utáni dátumokat adjon meg, és egy ördögi körben találja magát.
A következő lépések leírják, hogyan adjon érvényességi szabályt vezérlőelemekhez, és a vezérlőelemek zárolásával hogyan akadályozza meg a felhasználók adatmódosítását.

Érvényességi szabály létrehozása

  1. A navigációs ablakban kattintson a jobb gombbal a módosítani kívánt űrlapra, majd kattintson a Tervező nézet parancsra.
  2. Kattintson a jobb gombbal a módosítani kívánt vezérlőelemre, és kattintson a Tulajdonságok parancsra a vezérlőelem tulajdonságlapjának megnyitásához.
  3. Kattintson az Összes lapra, és az Érvényességi szabály tulajdonságmezőben adja meg az érvényességi szabályt.
vagy
Kattintson a Gombkép gombra a Kifejezésszerkesztő elindításához, és hozzon létre egy kifejezést.
A Kifejezésszerkesztő használatáról további tájékoztatás olvasható a Kifejezés létrehozása című témakörben.
  1. Adjon meg egy üzenetet az Érvényesítő szöveg tulajdonságmezőben.
  2. Mentse a módosításokat.

Vezérlőelem zárolása

  1. Kövesse az előző szakasz 1-2. lépését a zárolni kívánt vezérlőelem tulajdonságlapjának megnyitásához.
  2. Kattintson az Összes lapra, keresse meg az Engedélyezett és a Zárolt tulajdonságmezőket, majd válasszon a következő lehetőségek közül:
    • A vezérlőelem letiltásához (ahhoz, hogy a vezérlőelem halványabban jelenjen meg, és ne lehessen rávinni a fókuszt) állítsa az Engedélyezett tulajdonságot Nem értékűre.
    • Ha a vezérlőelem adatát olvashatóra szeretné állítani, de az adatok módosítását nem engedélyezi, akkor aZárolt tulajdonságot állítsa Igen értékre. Ha az Engedélyezve tulajdonságot Nem, a Zárolt tulajdonságot pedig Igen értékre állítja, a vezérlőelem a szokásos módon fog megjelenni, de nem kerülhet rá a fókusz.


Adatok érvényesítése importáló műveletek során


Amikor egy táblára vonatkozóan érvényességi szabályokat ad, majd adatokat importál ebbe a táblába, az Access alkalmazza az érvényességi szabályt az importált adatokra. Ugyanez a szabály lép érvénybe, amikor adatokat csatol.
Az adatok importálásáról és csatolásáról további információ található a következő témakörökben:


Az érvényességi szabályok ismertetése


A következő táblázatok információkat tartalmaznak az érvényességi szabályokról, beleértve a leggyakrabban használt szabályok szintaxisát, hivatkozást a szabályokban használható helyettesítő karakterekre vonatkozó információkra, és példákat, amelyeket az adatokhoz igazíthat.

Példák érvényességi szabályokra

A következő táblázat példákat tartalmaz mezőszintű és rekordszintű érvényességi szabályokra, továbbá magyarázó érvényességi szöveget. A példákat a saját igényeihez igazíthatja.

ÉRVÉNYESSÉGI SZABÁLY
ÉRVÉNYESÍTŐ SZÖVEG
<>0
A beírt érték nem lehet nulla.
>=0
Az érték nem lehet kisebb nullánál.
vagy
Ide pozitív számot írjon.
0 Or >100
Az értéknek 0-nak vagy 100-nál nagyobbnak kell lennie.
BETWEEN 0 AND 1
Adjon meg egy százalékjeles értéket. (Olyan mezőhöz, amely százalékként tárol értékeket).
<#2007.01.01#
2007. előtti dátumot kell beírni.
>=#2007.01.01# AND <#2008.01.01#
2007. évi dátumot kell beírni.
<Date()
A születési dátum nem lehet a jövőben.
StrComp(UCase([Vezetéknév]);
[Vezetéknév];0) = 0
A Vezetéknév mezőt csupa nagybetűvel kell kitölteni.
>=Int(Now())
A mai dátumot kell megadni.
F Or N
Férfi esetében adjon meg F értéket, nő esetében N értéket.
LIKE "[A-Z]*@[A-Z].com" OR "[A-Z]*@[A-Z].net" OR "[A-Z]*@[A-Z].org"
Adjon meg érvényes .com, .net vagy .org e-mail címet.
[Határidő]<=[RendelésiDátum]+30
Adjon meg egy kötelező dátumot, ami nem később, mint 30 nappal a rendelési dátum után következik.
[Záródátum]>=[Kezdődátum]
Adjon meg a kezdődátummal egyező vagy későbbi dátumot.

A gyakran használt érvényességi szabályok szintaxisa

Az érvényességi szabályokban lévő kifejezések szintaxisa semmilyen szempontból sem speciális. Ebben a fejezetben arról olvashat, milyen szintaxist használjon a leggyakrabban használt érvényességi szabályok esetében. Ne feledje, hogy a kifejezések és a függvények nagyon összetettek is lehetnek, így bővebb tárgyalásuk túlmutat e cikk keretein.
A kifejezésekkel kapcsolatban további tájékoztatás olvasható a Kifejezés létrehozása című cikkben. A függvényekkel kapcsolatban további tájékoztatás olvasható a Függvények (kategória szerint rendezve) című cikkben.
A kifejezések létrehozása során ne felejtse el az alábbiakat:
  • A táblamezők nevét tegye szögletes zárójelbe, a következőképpen: [Határidő]<=[RendelésiDátum]+30.
  • A dátumokat tegye kettőskeresztek (#) közé a következőképpen: <#2007.01.01#
  • A szövegértékeket tegye dupla idézőjelbe közé, a következőképpen: IN ("Tokió","Párizs","Moszkva"). Vegye észre azt is, hogy az elemeket vesszővel kell elválasztani, a listákat pedig zárójelbe kell tenni.
A fenti szabályok kiegészítésére a következő táblázat bemutatja a gyakori aritmetikai operátorokat és példát a használatukra.

OPERÁTOR
FÜGGVÉNY
PÉLDA
NOT
Tagadó állításokat tesztel. Használja összehasonlító operátorok előtt, kivéve az IS NOT NULL operátort.
NOT > 10 (ugyanaz, mint a<=10).
IN
Azt teszteli, hogy adott értékek szerepelnek-e egy meglévő listában. Az összehasonlító értéknek egy zárójelbe zárt vesszővel tagolt listának kell lennie.
IN ("Tokió","Párizs","Moszkva")
BETWEEN
Értéktartományt vizsgál. Két összehasonító értéket kell használnia – alsót és felsőt – és az AND szóval kell elválasztania őket.
BETWEEN 100 AND 1000(ugyanaz, mint a >=100 AND <=1000)
LIKE
Szöveg és Feljegyzés típusú mezők karakterláncait egyezteti.
LIKE "Geo*"
IS NOT NULL
Kényszeríti a felhasználókat, hogy értéket adjanak meg a mezőben. Ez ugyanolyan hatású, mint ha a Kötelezőmezőtulajdonságot Igen értékre állítaná. Ha viszont engedélyezi a Kötelező tulajdonságot, és a felhasználó hibásan ad meg értéket, az Access egy meglehetősen barátságtalan hibaüzenetet jelenít meg. Általában egyszerűbb az adatbázis használata, ha az IS NOT NULL operátort alkalmazza, és egy barátságos üzenetet ad meg azÉrvényesítő szöveg tulajdonságban.
IS NOT NULL
AND
Azt mondja meg, hogy a megadott adatnak igaznak kell lennie vagy egy adott tartományba kell esnie.
>= #2007.01.01# AND <=#2008.06.03#
 MEGJEGYZÉS:   Az érvényességi szabályok kombinálására használhatja az AND operátort is. Például: NOT "UK" AND LIKE "U*".
OR
Azt mondja meg, hogy egy vagy több adatrész lehet igaz.
Január OR Február
<
Kisebb, mint.


<=
Kisebb vagy egyenlő.


>
Nagyobb, mint.


>=
Nagyobb vagy egyenlő.


=
Egyenlő.


<>
Nem egyenlő.


Helyettesítő karakterek alkalmazása érvényességi szabályokban

Az Access által tartalmazott bármelyik helyettesítő karaktert felhasználhatja érvényességi szabályokban. Ne feledje, hogy az Access kétféle helyettesítőkarakter-halmazt tartalmaz. Ez azért van így, mert két SQL szabványt támogat, az ANSI-89 és a ANSI-92 szabványt (az SQL adatbázisok létrehozására és kezelésére használatos nyelv). Mindkét szabvány más helyettesítőkarakter-halmazt használ.
Az .accdb és az .mdb fájlok alapértelmezés szerint az ANSI-89 szabványt használják, az Access-projektek ezzel szemben az ANSI-92 szabványt. Ha még kezdő az Access használatában, megemlítendő, hogy egy Access-projektben az adatbázis táblái egy Microsoft SQL Server alkalmazást futtató gépen találhatók, az űrlapok, jelentések és más objektumok pedig más számítógépeken. Ha szeretné, az .accdb és .mdb fájlok esetében megváltoztathatja az ANSI-szabványt ANSI-92-re.
A helyettesítő karakterek és az ANSI-szabványok használatáról további információ az Az Access által használt helyettesítő karakterek című témakörben található.

Függvények (kategória szerint rendezve)

Ez a témakör azokra a témakörökre hivatkozik, amelyek a Microsoft Office Access 2007 alkalmazás kifejezéseiben gyakran használt függvényekről szolgáltatnak bővebb információt. Először csoportok szerint vannak rendezve, majd betűrendben is megtalálhatók a témakör végén.

ActiveX


Alkalmazás


Tömbök


Átalakítás


Adatbázis


Dátum/idő


Tartományi összegző függvények


Hibakezelés


Fájlbemeneti/-kimeneti


Fájlkezelés


Pénzügyi


Vizsgálat


Matematikai


Üzenetek


Egyebek


Programmenet


Szöveg


Függvények (betűrendben)

Abs függvény
Array függvény
Asc függvény
Atn függvény
CallByName függvény
Choose függvény
Chr függvény
Command függvény
Cos függvény
CreateObject függvény
CurDir függvény
CVErr függvény
Date függvény
DateAdd függvény
DateDiff függvény
DatePart függvény
DateSerial függvény
DateValue függvény
DAvg függvény
Day függvény
DCount függvény
DDB függvény
DDE függvény
DDEInitiate függvény
DDERequest függvény
DDESend függvény
DFirst, DLast függvények
Dir Function
DLookup függvény
DMin, DMax függvény
DoEvents függvény
DStDev, DStDevP függvények
DSum függvény
DVar, DVarP függvények
Environ függvény
EOF Function
Error Function
EuroConvert függvény
Eval függvény
Exp függvény
FileAttr függvény
FileDateTime függvény
FileLen függvény
Filter függvény
Format függvény
FormatCurrency függvény
FormatDateTime függvény
FormatNumber függvény
FormatPercent függvény
FreeFile függvény
FV függvény
GetAllSettings függvény
GetAttr függvény
GetObject függvény
GetSetting függvény
GUIDFromString függvény
Hex függvény
Hour függvény
IIf függvény
IMEStatus függvény
Input függvény
InputBox függvény
InStr függvény
InStrRev függvény
Int, Fix függvények
IPmt függvény
IRR függvény
IsArray függvény
IsDate függvény
IsEmpty függvény
IsError függvény
IsMissing függvény
IsNull függvény
IsNumeric függvény
IsObject függvény
Join függvény
LBound függvény
LCase függvény
Left függvény
Len függvény
Loc függvény
LOF függvény
Log függvény
LTrim, RTrim és Trim függvények
MacID függvény
MacScript függvény
Mid függvény
Minute függvény
MIRR függvény
Month függvény
MonthName függvény
MsgBox függvény
Now függvény
NPer függvény
NPV függvény
Nz függvény
Oct függvény
Partition függvény
Pmt függvény
PPmt függvény
PV függvény
QBColor függvény
Rate függvény
Replace függvény
RGB függvény
Right függvény
Rnd függvény
Round függvény
Second függvény
Seek függvény
Sgn függvény
Shell függvény
Sin függvény
SLN függvény
Space függvény
Spc függvény
Split függvény
Sqr függvény
Str függvény
StrComp függvény
StrConv függvény
String függvény
StringFromGUID függvény
StrReverse függvény
Switch függvény
SYD függvény
Tab függvény
Tan függvény
Time függvény
Timer függvény
TimeSerial függvény
TimeValue függvény
Type Conversion függvények
TypeName függvény
UBound függvény
UCase függvény
Val függvény
VarType függvény
Weekday függvény
WeekdayName függvény
Year függvény




Mezők és vezérlőelemek alapértelmezett értékének beállítása



Ez a témakör azt ismerteti, hogy hogyan állíthatja be egy Microsoft Office Access 2007-adatbázisban a táblamezők vagy űrlapok vezérlőelemeinek alapértelmezett értékét. A beállított alapértelmezett értékek akkor jelennek meg a mezőben vagy vezérlőelemben, amikor új rekordot hoz létre az adatbázisban.
Tartalom

Az alapértelmezett értékekről


Alapértelmezett értéket akkor vesz fel táblamezőben vagy vezérlőelemben, ha azt szeretné, hogy az új rekordokban automatikusan megjelenjen egy érték; tehát például azt szeretné, hogy az Access automatikusan megadja az aktuális dátumot az új rendelések felvétele során.
Általában a táblamezőknek ad alapértelmezett értéket. Ehhez meg kell nyitnia a táblát Tervező nézetben, majd meg kell adnia egy értéket a mező Alapértelmezett érték tulajdonságában. Ha egy táblamezőben alapértelmezett értéket állít be, az Access ezt az értéket használja a mező alapján létrehozott mezőkre is. Ha egy mezőt nem köt táblamezőhöz, vagy más táblákban lévő adatokra hivatkozik, az alapértelmezett értéket magára az űrlap vezérlőelemére alkalmazza.
Alapértelmezett értéket Szöveg, Feljegyzés, Szám, Dátum/Idő, Pénznem, Igen/Nem és Hiperhivatkozás típusú táblamezőkre alkalmazhat. Ha nem ad meg értéket, a mező null (üres) marad mindaddig, amíg nem ad meg benne értéket. Az alapértelmezett érték meghatározása után az Access minden újonnan felvett rekordra alkalmazza ezt az értéket. Ha szükséges, tetszőlegesen módosíthatja a mezőben megjelenő alapértelmezett értéket, kivéve, ha ezt egy adatérvényesítési szabály megakadályozza.


Táblamező alapértelmezett értékének beállítása


Ha alapértelmezett értéket állít be egy táblamezőnek, a mezőhöz kötött vezérlőelemek is megjelenítik az alapértelmezett értéket.

Alapértelmezett érték beállítása

  1. A navigációs ablakban kattintson a jobb gombbal a módosítani kívánt táblára, majd kattintson a Tervező nézet parancsra.
  2. Jelölje ki a módosítani kívánt mezőt.
  3. Az Általános lapon adjon meg egy értéket az Alapértelmezett érték tulajdonságmezőben.
A megadható értékek a mező adattípusától függenek. Egy Dátum/Idő mezőben például a =Date() kifejezéssel megadhatja, hogy az Access az aktuális dátumot szúrja be. Az alapértelmezett értékekre további példákat láthat majd a jelen témakör Példák alapértelmezett értékekre című szakaszában.
  1. Mentse a módosításokat.


Vezérlőelem alapértelmezett értékének beállítása


Általában csak akkor ad alapértelmezett értéket vezérlőelemnek, ha nem kötötte táblamezőhöz az adott vezérlőelemet, vagy ha egy másik táblában található adatokra hivatkozik.

Alapértelmezett érték beállítása

  1. A navigációs ablakban kattintson a jobb gombbal a módosítani kívánt űrlapra, majd kattintson a Tervező nézet parancsra.
  2. Kattintson a jobb gombbal a módosítani kívánt vezérlőelemre, majd kattintson a Tulajdonságok parancsra, vagy nyomja le az F4 billentyűt.
  3. Kattintson a tulajdonságlap Összes fülére, keresse meg az Alapértelmezett érték tulajdonságot, majd adja meg a kívánt alapértelmezett értéket.
  4. A módosítások mentéséhez nyomja le a CTRL+S billentyűkombinációt.


Lista vagy kombinált lista alapértelmezett sorának beállítása


A listák és a kombinált listák alapértelmezés szerint kétféle listát tudnak megjeleníteni: értéklistákat és keresőlistákat. Az értéklista előre meghatározott listaelemeket használ, amelyek a lista vagy kombinált listaSorforrás tulajdonságában találhatók. Ezzel szemben a kombinált listák egy keresőmezőből (egy lekérdezéssel más táblák adatait lehívó mezőből) nyerik az adatokat, majd ezeket az adatokat jelenítik meg egy kombinált lista vezérlőelemben.
Értéklisták és keresőlisták esetében is megadhatja, hogy a lista melyik eleme jelenjen meg alapértelmezettként, de a követendő eljárás különbözik. Az alábbiak leírják, hogyan lehet beállítani az alapértelmezett értéket értéklista és keresőlista esetén.

Alapértelmezett érték megadása értéklista esetében

  1. A navigációs ablakban kattintson a jobb gombbal a módosítani kívánt űrlapra, majd kattintson a Tervező nézet parancsra.
  2. Kattintson a jobb gombbal a listapanel vagy kombinált lista vezérlőelemre, majd kattintson a Tulajdonságokelemre, vagy nyomja le az F4 billentyűt.
  3. Győződjön meg arról, hogy a Sorforrás tulajdonság tartalmaz egy értéklistát. Az értéklista elemeit dupla idézőjelek fogják közre, és pontosvesszők választják el. Egy értéklista például ilyen lehet:"Jó";"Közepes";"Rossz".
  4. Ha a Sorforrás tulajdonság egy lekérdezést tartalmaz (egy SELECT utasítást tartalmazó karakterláncot), ugorjon a következő lépésekre.
  5. Az Alapértelmezett érték párbeszédpanelen írja be a következőt:
[vezérlőelem_neve].ItemData(n)
Ebben az esetben a vezérlőelem_neve a lista vagy kombinált lista vezérlőelem neve, és az n az alapértelmezettként megjeleníteni kívánt listaelem sorszáma. Ha nem tudja a vezérlőelem nevét, nézze meg a Név tulajdonság értékét, amely a tulajdonságlap tetején található
Tegyük fel például, hogy van egy Tulajdonos nevű kombinált lista vezérlőeleme, és a listában a harmadik értéket szeretné alapértelmezett értékként megjeleníteni. Ekkor a következőt kell beírnia az Alapértelmezett értéktulajdonságmezőbe:
[Tulajdonos].ItemData(2)
Azért kell a 2, és nem a 3 értéket megadni, mert az ItemData függvény nulla alapú, azaz nem eggyel, hanem nullával kezdi a sorszámozást.
  1. Mentse a változásokat, majd váltson vissza Űrlap nézetbe. Amikor új rekordot vesz fel az adatbázisban, a kijelölt alapértelmezett érték jelenik meg a listában vagy kombinált listában.

Keresőlista alapértelmezett értékének beállítása

  1. Nyissa meg a keresőmező adatforrásaként szolgáló táblát Adatlap nézetben.
  2. Jegyezze meg a kívánt alapértelmezett értékhez társuló kulcsértéket.
 MEGJEGYZÉS:   Az Office Access 2007 alapértelmezés szerint elrejti az elsődleges- és idegenkulcs-mezőket. Ha nem látja a kulcsmezőt, kattintson a jobb gombbal a tábla fejlécének valamelyik mezőjébe, kattintson az Oszlopok felfedése parancsra, majd az Oszlop megjelenítése párbeszédpanelen jelölje ki a kulcsmezőt, és kattintson aBezárás gombra.
  1. Kattintson a jobb gombbal a navigációs ablakban a keresőmezőt tartalmazó táblára, majd kattintson a Tervező nézet parancsra.
  2. Jelölje ki a keresőmezőt, majd az Általános lap Alapértelmezett érték tulajdonságmezőjében adja meg az 1. és 2. lépésben megjegyzett kulcsértéket. Ez az érték felel meg az alapértelmezettként megjeleníteni kívánt listaelemnek.
Tegyük fel például, hogy 10 beszállítója van, és szeretné a legtöbbet használt beszállító nevét megjeleníteni alapértelmezettként. Ehhez keresse meg a szállítót egyedileg azonosító kulcsértéket, majd adja meg ezt a kulcsértéket az idegenkulcs-mező Alapértelmezett érték tulajdonságában.
  1. Mentse a módosításokat, váltson Adatlap nézetre, és vegyen fel egy új rekordot. A keresőmezőben azonnal megjelenik az alapértelmezett érték.


Példák alapértelmezett értékekre


Az alábbi táblázat felsorol néhány alapértelmezett értéket, és leírást ad róluk. Ezeket a példákat a saját adataira is alkalmazhatja.

KIFEJEZÉS
ALAPÉRTELMEZETT MEZŐÉRTÉK
1
1
"Pécs"
Pécs
"Budapest, XI."
Budapest, XI. (figyelje meg, hogy az értéket idézőjelbe kell tenni, ha az írásjeleket tartalmaz)
""
Date( )
A napi dátum
=Yes
A „Yes” érték a számítógépen beállított helyi nyelven, „Igen” formában jelenik meg.


Példakifejezések


Ebben a témakörben példakifejezések találhatók. A kifejezések matematikai vagy logikai operátorok, állandók, függvények, táblamezők, vezérlőelemek és tulajdonságok tetszőleges olyan kombinációi, amelyek kiértékeléskor egyetlen értéket adnak eredményül. A kifejezésekkel értékeket számíthat ki, adatokat érvényesíthet, vagy beállíthatja egy mező vagy egy vezérlőelem alapértelmezett értékét.
 MEGJEGYZÉS:   Habár ez a témakör bemutatja a kifejezések létrehozásának alapvető lépéseit, mégsem szolgál átfogó útmutatóként a Microsoft Office Access 2007 által kifejezések létrehozására felajánlott eszközökhöz. A kifejezések létrehozásával kapcsolatban további tájékoztatás olvasható a Kifejezés létrehozása című témakörben.
Tartalom

Kifejezések


Az Office Access 2007 alkalmazásban a kifejezés fogalma egyenértékű a képletével. A kifejezések olyan elemekből állnak, amelyeket önmagukban vagy egymással kombinálva felhasználhat egy eredmény létrehozására. Ezek az elemek:
  • Azonosítók – táblamezők, űrlapok vagy jelentések vezérlőelemeinek, vagy e mezők, illetve vezérlőelemek tulajdonságainak neve
  • Operátorok, például + (plusz) vagy - (mínusz)
  • Függvények, például SUM vagy AVG
  • Állandók (konstansok) – nem változó értékek – szöveges karakterláncok, vagy olyan számok, amelyek nem kifejezés eredményeként állnak elő.
Sok mindenre használhatja a kifejezéseket – számítások elvégzésére, vezérlőelem értékének lekérésére, lekérdezés feltételének megadására, hogy csak néhányat említsünk.
Arról, hogy hol és hogyan használjon kifejezéseket, további tájékoztatás olvasható a Kifejezés létrehozása című témakörben.


Példák az űrlapokon és a jelentéseken használatos kifejezésekre


A jelen szakaszban található táblázatok az űrlapon vagy jelentésen található, értéket számító kifejezésekre mutatnak példát. A számított vezérlőelemek létrehozás esetén a kifejezést a tulajdonság Mező vagy kifejezéstulajdonságában adja meg, és nem egy táblamezőben vagy egy lekérdezésben.
A következő lépések bemutatják, hogyan adjon meg egy kifejezést egy meglévő űrlap vagy jelentés beviteli mezőjében.

Számított vezérlőelem létrehozása

  1. Kattintson a jobb gombbal a navigációs ablakban arra az űrlapra vagy jelentésre, amelyet módosítani szeretne, majd kattintson a helyi menü Tervező nézetGombkép parancsára.
  2. Kattintson a jobb gombbal az űrlap vagy a jelentés módosítani kívánt beviteli mezőjére (nem a beviteli mező címkéjére), majd kattintson a helyi menü Tulajdonságok parancsára.
  3. Ha szükséges, kattintson az Összes vagy az Adat lapra. Mindkét lapon megtalálható a Mező vagy kifejezéstulajdonság.
  4. Kattintson a Mező vagy kifejezés tulajdonság melletti mezőre, és írja be a kifejezést. Lemásolhat és beilleszthet például egy kifejezést a következő rész táblázatának Kifejezés oszlopából.
  5. Zárja be a tulajdonságlapot.

Szöveget kezelő vagy egyesítő kifejezések

Az alábbi táblázat kifejezései az & (és) és a + (plusz) operátort használják szövegek egyesítésére, beépített függvényeket szövegek kezelésére, vagy másképp használják fel a szövegeket egy számított vezérlőelem létrehozására.

KIFEJEZÉS
EREDMÉNY
="Nincs adat"
A Nincs adat szöveg megjelenítése.
=[Vezetéknév] & " " & [Utónév]
A Vezetéknév és az Utónév táblamező értékének megjelenítése. Ebben a példában az & operátort használja arra, hogy a Vezetéknév mezőt, egy szóköz karaktert (idézőjelben) és az Utónév mezőt egyesítsük.
=Left([Terméknév], 1)
A Terméknév nevű mező vagy vezérlőelem értéke első karakterének megjelenítése a Left függvénnyel.
=Right([Eszközkód], 2)
Az Eszközkód nevű mező vagy vezérlőelem értéke utolsó két karakterének megjelenítése a Right függvénnyel.
=Trim([Cím])
A Cím nevű vezérlőelem értékének megjelenítése a Trim függvénnyel, eltávolítva a kezdő és záró szóközöket.
=IIf(IsNull([Terület]), [Város] & " " & [Irányítószám], [Város] & " " & [Terület] & " " & [Irányítószám])
Az IIf függvény használata a Város és az Irányítószám vezérlőelem értékének megjelenítésére, ha a Terület vezérlőelem értéke null; ellenkező esetben a Város, a Terület és az Irányítószám vezérlőelem értékének megjelenítése, vesszővel elválasztva.
=[Város] & (" " + [Terület]) & " " & [Irányítószám]
+ operátor és a nullterjesztés használata a Város és az Irányítószám vezérlőelem értékének megjelenítésére, ha a Terület mező értéke null; ellenkező esetben a Város, a Terület és az Irányítószám mező vagy vezérlőelem értékének megjelenítése, vesszővel elválasztva.
A nullterjesztés azt jelenti, hogy ha egy kifejezés valamelyik összetevője null értékű, a teljes kifejezés null értékű lesz. A + operátor támogatja a nullterjesztést; az & operátor nem.

A fejlécekben és a láblécekben használt kifejezések

Page és a Pages tulajdonságokat az oldalszámoknak az űrlapokon vagy a jelentéseken való megjelenítésére vagy nyomtatására használja. A Page és a Pages tulajdonság csak a nyomtatási képen vagy nyomtatáskor érhető el, ezért nem jelennek meg az űrlap vagy a jelentés tulajdonságlapján. Ezeket a tulajdonságokat általában úgy használhatja, hogy egy űrlap vagy egy jelentés fejlécében vagy láblécében elhelyez egy beviteli mezőt, majd az alábbi táblázatban látható kifejezésekhez hasonló kifejezést használ.
A fejlécek és láblécek űrlapokon és jelentéseken való használatáról további információk találhatók azOldalszámozás beillesztése űrlapra vagy jelentésbe című témakörben.

KIFEJEZÉS
PÉLDAEREDMÉNY
=[Page]
1
=[Page] & ". oldal"
1. oldal
=[Page] & ". oldal, összesen: " & [Pages]
1. oldal, összesen: 3
=[Page] & ". a(z) "& [Pages] & " oldalból"
1. a(z) 3 oldalból
=[Page] & "/" & [Pages] & ". oldal"
1/3. oldal
=[Ország/terület] & " - " & [Page]
HU - 1
=Format([Page], "000")
001
="Nyomtatási dátum: " & Date()
Nyomtatási dátum: 07.12.31

Számtani műveleteket végrehajtó kifejezések

A kifejezéseket használhatja két vagy több mező, illetve vezérlőelem értékének összeadására, kivonására, szorzására és osztására. Arra is használhatja a kifejezéseket, hogy számtani műveleteket végezzen dátumokon. Tegyük fel például, hogy van egy Határidő nevű Dátum/Idő mező. A mezőben vagy a mezőhöz kötött vezérlőelemben a [Határidő] - 2 kifejezés a Határidő mezőben található aktuális dátumoknál két nappal korábbi dátum/idő értékeket adja vissza.

KIFEJEZÉS
EREDMÉNY
= [Részösszeg] + [SzállításiKöltség]
A Részösszeg és a SzállításiKöltség mező vagy vezérlőelem értékének összege.
=[Határidő]-[SzállításDátuma]
A Határidő és a SzállításDátuma mező vagy vezérlőelem dátumainak különbsége.
=[Ár]*1,06
Az Ár mező vagy vezérlőelem értékének és az 1,06 számnak a szorzata (6 százalékot ad az Ár mező értékéhez).
=[Mennyiség]*[Ár]
A Mennyiség és az Ár mező vagy vezérlőelem értékének a szorzata.
=[AlkalmazottÖsszeg]/[OrszágTerületÖsszeg]
Az AlkalmazottÖsszeg és az OrszágTerületÖsszeg mező vagy vezérlőelem értékének hányadosa.
 MEGJEGYZÉS:   Amikor aritmetikai operátorokat (+-* és /) használ egy kifejezésben, és a kifejezésben szereplő vezérlőelemek egyike null értékű, a teljes kifejezés eredménye null lesz – ezt hívjuk nullterjesztésnek. Ha a kifejezésben használt valamelyik vezérlőelemben lévő rekord null értéket vehet fel, elkerülheti a nullterjesztést, ha az Nz függvénnyel a null értéket nullára konvertálja – például: =Nz([Részösszeg])+Nz([SzállításiKöltség]).
A függvényről további információkat találhat az Nz függvény című témakörben.

Más mezők vagy vezérlőelemek értékeire hivatkozó kifejezések

Előfordulhat például, hogy egy másik űrlapon vagy jelentésen lévő vezérlőelemben vagy mezőben meglévő értékre kell hivatkoznia. Egy kifejezéssel visszaadhatja egy másik mező vagy vezérlőelem értékét.
Az alábbi táblázat az űrlapok számított vezérlőelemeiben használható kifejezésekre mutat be példákat:

KIFEJEZÉS
EREDMÉNY
=Forms![Rendelések]![Rendeléskód]
A Rendelések űrlap Rendeléskód vezérlőelemének értéke.
=Forms![Rendelések]![Rendelések segédűrlap].Form![RendelésekRészösszege]
A Rendelések űrlap Rendelések segédűrlap nevű segédűrlapja RendelésekRészösszege vezérlőelemének értéke.
=Forms![Rendelések]![Rendelések segédűrlap]![Termékkód].Column(2)
A Rendelések űrlaphoz tartozó Rendelések segédűrlap nevű segédűrlap Termékkód többoszlopos listáján a harmadik oszlop értéke (a 0 jelöli az első oszlopot, az 1 a második oszlopot és így tovább).
=Forms![Rendelések]![Rendelések segédűrlap]![Ár]*1,06
A Rendelések űrlaphoz tartozó Rendelések segédűrlap nevű segédűrlap Ár vezérlőelemének értéke 1,06-dal szorozva (6%-kal növeli az Ár vezérlőelem értékét).
=Parent![Rendeléskód]
Az aktuális segédűrlap szülő űrlapjához tartozó Rendeléskód vezérlőelem értéke.
Az alábbi táblázat kifejezései a számított vezérlőelemeknek a jelentéseken való használatára mutatnak példát. A kifejezések a Report tulajdonságra hivatkoznak.
A tulajdonságról további információkat találhat a Report tulajdonság című témakörben.

KIFEJEZÉS
EREDMÉNY
=Report![Számla]![Rendeléskód]
Egy Számla nevű jelentés Rendeléskód nevű vezérlőelemének értéke.
=Report![Összesítés]![Összesítés segédjelentés]![ÖsszesEladás]
Az Összesítés jelentéshez tartozó Összesítés segédjelentés nevű segédjelentés ÖsszesEladás nevű vezérlőelemének értéke.
=Parent![Rendeléskód]
Az aktuális segédjelentés fő jelentéséhez tartozó Rendeléskód vezérlőelem értéke.

Az értékeket megszámoló, összegző és átlagoló kifejezések

Egy vagy több mező, illetve vezérlőelem értékének kiszámítására az összegző függvénynek hívott függvénytípust használhatja. Kiszámolhatja például egy jelentés csoportlábának csoportösszegét, vagy az űrlapon lévő tételek rendelési részösszegét. Kiszámíthatja egy vagy több mező elemszámát is, vagy az átlagos értéküket.
Az alábbi táblázat kifejezései az Avg, a Count és a Sum függvény használatára mutatnak be néhány példát:

KIFEJEZÉS
LEÍRÁS
=Avg([Szállítás])
A „Szállítás” nevű táblamező vagy vezérlőelem értékei átlagának megjelenítése az Avg függvénnyel.
=Darabszám([Rendeléskód])
A Rendeléskód vezérlőelem rekordjai számának megjelenítése a Countfüggvénnyel.
=Sum([Értékesítés])
Az Értékesítés vezérlőelem értékei összegének megjelenítése a Sumfüggvénnyel.
=Sum([Mennyiség]*[Ár])
A Mennyiség és az Ár vezérlőelem értekei szorzata összegének megjelenítése a Sum függvénnyel.
=[Értékesítés]/Sum([Értékesítés])*100
Az értékesítések százalékos arányának megjelenítése. A kifejezés úgy határozza meg az értéket, hogy az Értékesítés vezérlőelem értékét elosztja az Értékesítés vezérlőelem összes értékének összegével.
 MEGJEGYZÉS:   Ha a vezérlőelem Formátum tulajdonságát a Százalékértékre állítja, hagyja el a kifejezésből a *100 részt.
Az összesítő függvények használatáról és a mezők, illetve oszlopok értékeinek összegzéséről további információkat találhat Az adatok összegzése lekérdezés használatával, a Adatok megszámlálása lekérdezéssel, az Adatlap sorainak megszámolása és az Oszlopösszesítők megjelenítése adatlapon című témakörben.

Olyan kifejezések, amelyek tartományi összegző függvényekkel megszámolják, összegzik vagy megkeresik az értékeket

Tartományi összegző függvénynek hívott függvényt használ akkor, amikor megkülönböztetett értékeket szeretne összegezni vagy megszámolni. A „tartományok” egy vagy több tábla egy vagy több mezőjéből, illetve egy vagy több űrlap vagy jelentés egy vagy több vezérlőeleméből állnak. Egyeztetheti például egy táblamező értékeit egy űrlap vezérlőelemének értékeivel.

KIFEJEZÉS
LEÍRÁS
=DLookup("[KapcsolattartóNeve]", "[Szállítók]", "[Szállítókód] = " & Forms("Szállítók")("[Szállítókód]"))
DLookup függvény használata a Szállítók tábla KapcsolattartóNeve mezője értékének visszaadására ott, ahol a Szállítókód mező értéke megegyezik a Szállítók űrlap Szállítókód nevű vezérlőelemének értékével.
=DLookup("[KapcsolattartóNeve]", "[Szállítók]", "[Szállítókód] = " & Forms![Új szállítók]![Szállítókód])
DLookup függvény használata a Szállítók tábla KapcsolattartóNeve mezője értékének visszaadására ott, ahol a Szállítókód mező értéke megegyezik az Új szállítók űrlap Szállítókód nevű vezérlőelemének értékével.
=DSum("[RendelésÖsszege]", "[Rendelések]", "[Vevőkód] = 'RATTC'")
DSum függvény használata a Rendelések tábla RendelésÖsszege mezője értékeinek visszaadására ott, ahol a Vevőkód mező értéke RATTC.
=DCount("[Kivezetett]","[Eszközök]","[Kivezetett]=Yes")
DCount függvény használata az Eszközök tábla Kivezetett mezőjében (ez Igen/nem mező) szereplő Igen értékek számának visszaadására.

A dátumokat kezelő és számító függvények

A dátumok és az időpontok nyilvántartása alapvető rendeltetésük az adatbázisoknak. Kiszámítható például, hány nap telt el a számla kiállítása óta, így megállapíthatja a cég kinnlevőségeinek korát.

KIFEJEZÉS
LEÍRÁS
=Date()
Date függvény használata az aktuális dátum hh-nn-éé formátumban történő megjelenítésére, ahol hh a hónap (1-től 12-ig), nn a nap (1-től 31-ig), és éé az évszám (1980-tól 2099-ig) utolsó két számjegye.
=Format(Now(), "ww")
Format függvény használata az aktuális dátum hétsorszámának megjelenítésére, ahol a ww 1 és 53 közötti hetet jelöl.
=DatePart("yyyy", [RendelésDátuma])
DatePart függvény használata a RendelésDátuma vezérlőelem értéke évszámának négyjegyű számként történő megjelenítésére.
=DateAdd("y", -10, [ÍgértDátum])
DateAdd függvény használata az ÍgértDátum vezérlőelemnél 10 nappal korábbi dátumok megjelenítésére.
=DateDiff("d", [RendelésDátuma], [SzállításDátuma])
DateDiff függvény használata a RendelésDátuma és a SzállításDátuma vezérlőelem közti különbség megjelenítésére napban.
=[SzámlaDátuma] + 30
Aritmetikai operátorok használata a SzámlaDátuma mező vagy vezérlőelem dátumát 30 nappal követő dátum kiszámítására.

Egy vagy két lehetséges értéket visszaadó feltételes kifejezések

Az alábbi táblázat kifejezései az IIf függvényt használják egy vagy két lehetséges érték visszaadására. Az IIffüggvény három argumentumot vár: Az első argumentum egy kifejezés, amelynek Igaz vagy Hamis értéket kell visszaadnia. A második argumentum az az érték, amelyet igaz, a harmadik pedig az, amelyet hamis érték esetén kell visszaadnia a kifejezésnek.

KIFEJEZÉS
LEÍRÁS
=IIf([Visszaigazolva] = "Igen", "A rendelés visszaigazolva", "A rendelés nincs visszaigazolva")
A kifejezés az IIf (Immediate If) függvényt használja arra, hogy a „A rendelés visszaigazolva” értéket jelenítse meg a Visszaigazolva vezérlőelem Igen értéke esetén; ellenkező esetben a „A rendelés nincs visszaigazolva” üzenetet jeleníti meg.
=IIf(IsNull([Ország/terület]), " ", [Ország])
A kifejezés az IIf és az IsNull függvényt használja arra, hogy üres karakterláncot jelenítsen meg, amennyiben az Ország/terület vezérlőelem null értékű; ellenkező esetben az Ország/terület vezérlőelem értékét jeleníti meg.
=IIf(IsNull([Terület]),[Város]&" "& [Irányítószám], [Terület]&" "&[Város]&" " &[Irányítószám])
A kifejezés IIf és az IsNull függvényt használja arra, hogy megjelenítse a Város és az Irányítószám vezérlőelem értékét, amennyiben a Terület vezérlőelem értéke null; ellenkező esetben a Város, a Terület és az Irányítószám mező vagy vezérlőelem értékét jeleníti meg.
=IIf(IsNull([Határidő]) Or IsNull([SzállításDátuma]), "Ellenőrizze a hiányzó dátumot!", [Határidő] - [SzállításDátuma])
A kifejezés IIf és az IsNull függvényt használja arra, hogy ha a Határidő vezérlőelemből levonva a SzállításDátuma vezérlőelem értékét null értéket kap, megjelenítse az „Ellenőrizze a hiányzó dátumot!” üzenetet; ellenkező esetben a Határidő és a SzállításDátuma vezérlőelem dátumai közötti intervallumot jeleníti meg.
 

Példák a lekérdezésekben és a szűrőkben használatos kifejezésekre


Ebben a fejezetben olyan példakifejezések szerepelnek, amelyeket lekérdezésekben használhat számított mezők létrehozására és feltételek megadására. A számított mező a lekérdezések egy olyan oszlopa, amely kifejezés eredményeképpen áll elő. Kiszámíthat például egy értéket, egyesíthet szövegértékeket, például vezeték- és utóneveket, vagy formázhat egy dátumrészt.
Akkor használ feltételt egy lekérdezésben, ha korlátozni szeretné a felhasznált rekordokat. A Between operátorral például kezdő és befejező dátum megadásával korlátozhatja a lekérdezés eredményét az olyan rendelésekre, amelyeket a megadott dátumok között szállítottak.
A következő részek azt mutatják be, hogyan adjon számított mezőket a lekérdezésekhez, és a lekérdezésekben használható kifejezésekre is példát mutatnak.

Számított mező hozzáadása a Lekérdezéstervező nézetben

  1. Kattintson a jobb gombbal a navigációs ablakban arra a lekérdezésre, amelyet módosítani szeretne, majd kattintson a helyi menü Tervező nézet parancsára.
  2. Kattintson annak az oszlopnak a Mező oszlopára, amelyben létre szeretné hozni a számított mezőt. Adjon meg egy nevet kettősponttal a végén, vagy egy kifejezést. Ha nem ad meg nevet, az Access a Kifn: szöveget írja be (az n sorszám).
  3. Írja be a kívánt kifejezést.
vagy
Tervezés lap Lekérdezések beállítása csoportjában kattintson a Szerkesztő gombra, hogy elinduljon aKifejezésszerkesztő.
Kifejezésszerkesztő használatáról további tájékoztatás olvasható a Kifejezés létrehozása című témakörben.

Lekérdezésekben és szűrőkben felhasználható kifejezések, amelyek szövegműveleteket hajtanak végre

Az alábbi táblázat kifejezései az & és a + operátort használják szövegek egyesítésére, beépített függvényeket szövegeken végzett műveletekre, vagy másképp használják fel a szövegeket egy számított mező létrehozására.

KIFEJEZÉS
LEÍRÁS
TeljesNév: [Vezetéknév ] & " " & [Utónév]
A TeljesNév nevű mező létrehozása. A mező a Vezetéknév és Utónév mező értékét jeleníti meg, szóközzel elválasztva.
Cím2: [Város] & " " & [Terület] & " " & [Irányítószám]
A Cím2 nevű mező létrehozása. A mező a Város, Terület és Irányítószám mező értékét jeleníti meg, szóközökkel elválasztva.
Termékkezdőbetű:Left([Terméknév], 1)
A Termékkezdőbetű nevű mező létrehozása, majd a Terméknév mező értéke első karakterének megjelenítése a Left függvénnyel.
Típuskód: Right([Eszközkód], 2)
A Típuskód nevű mező létrehozása, majd az Eszközkód nevű mező értéke utolsó két karakterének megjelenítése a Right függvénnyel.
Körzetszám: Mid([Telefon],2,3)
A Körzetszám nevű mező létrehozása, majd a második karaktertől kezdve három karakter megjelenítése a Telefon mező értékéből a Midfüggvénnyel.

A számított mezőkben számtani műveleteket végző kifejezések

A kifejezéseket két vagy több mező, illetve vezérlőelem értékének összeadására, kivonására, szorzására és osztására is használhatja. Számtani műveleteket végezhet dátumokon is. Tegyük fel például, hogy van egy Határidő nevű Dátum/idő mező. A [Határidő] - 2 kifejezés a Határidő mezőben található értéknél két nappal korábbi Dátum/idő értéket adja vissza.

KIFEJEZÉS
LEÍRÁS
ElsőOsztálySzállításiKöltsége: [SzállításiKöltség] * 1,1
Az ElsőOsztálySzállításiKöltsége nevű mező létrehozása, majd 10 százalékkal megnövelt fuvardíj megjelenítése.
RendelésiMennyiség: [Mennyiség] * [Egységár]
A RendelésiMennyiség nevű mező létrehozása, majd a Mennyiség és az Egységár mező szorzatának megjelenítése.
Tartalék: [Határidő] - [SzállításDátuma]
A Tartalék nevű mező létrehozása, majd a Határidő és a SzállításDátuma mező értéke közötti különbség megjelenítése.
TeljesKészlet: [Készlet]+[RendeltMennyiség]
A TeljesKészlet nevű mező létrehozása, majd a Készlet és a RendeltMennyiség nevű mező értékének összegzése.
SzállításSzázaléka:Sum([SzállításiKöltség])/Sum([Részösszeg]) *100
A kifejezés létrehoz egy SzállításSzázaléka nevű mezőt, majd részösszegenként megjeleníti a szállítás százalékban megadott díját. Ez a kifejezés az Összeg függvényt használja a SzállításiKöltség mező értékeinek összegzésére, majd elosztja ezeket az összegeket a Részösszeg mező értékeinek összegével.
A kifejezés használatához a választó lekérdezést Összegző lekérdezéssé kell konvertálni, mivel szükség van arra, hogy azÖsszeg sort használja a tervezőrácson, és a mező Összeg cellájátKifejezés értékre kell állítani.
Az összegző lekérdezések létrehozásáról további információkat találhat Az adatok összegzése lekérdezés használatával című témakörben.
Ha a mező Formátum tulajdonságát Százalék értékre állítja, hagyja el a *100 részt.
Az összesítő függvények használatáról és a mezők, illetve oszlopok értékeinek összegzéséről további információkat találhat Az adatok összegzése lekérdezés használatával, a Adatok megszámlálása lekérdezéssel, az Adatlap sorainak megszámolása és az Oszlopösszesítők megjelenítése adatlapon című témakörben.

Olyan kifejezések, amelyek műveleteket és számításokat végeznek a számított mezőkben a dátumokkal

Majdnem minden adatbázisban vannak dátum- és időadatok tárolva. Úgy használhatja a dátumot és az idő az Access alkalmazásban, hogy a táblák dátum- és időadatokat tartalmazó mezőit Dátum/idő típusúra állítja. Az Access képes a dátumokon számtani műveleteket végezni; kiszámíthatja például, hány nap telt el a számla kiállítása óta, így megállapíthatja a cég kinnlevőségeinek korát.

KIFEJEZÉS
LEÍRÁS
Késés: DateDiff("d", [RendelésDátuma], [SzállításDátuma])
A kifejezés létrehozza a Késés nevű mezőt, amely a DateDiff függvényt használja annak megjelenítésére, hogy hány nap telt el a megrendelés dátuma és a szállítás dátuma között.
FoglalkoztatásÉve:DatePart("yyyy",[FoglalkoztatásKezdete])
A kifejezés létrehozza a FoglalkoztatásÉve nevű mezőt, amely a DatePart nevű függvényt használja annak meghatározására, hogy mikortól kezdődik az alkalmazottak munkaviszonya.
MínuszHarminc: Date( )- 30
A kifejezés létrehozza a MínuszHarminc nevű mezőt, amely a Date függvényt használja az aktuális dátumnál 30 nappal korábbi dátum megjelenítésére.

Olyan kifejezések, amelyek SQL összegző vagy tartományi összegző függvényekkel megszámolják, összegzik vagy átlagolják az értékeket

Az alábbi táblázat kifejezései SQL-függvényeket használnak az adatok összegzésére vagy összesítésére. Gyakran hivatkozunk ezekre a függvényekre (például SumCount és Avg) összegző függvényekként.
Az összegző függvények mellett az Access „tartományi” összesítő függvényeket is tartalmaz, amelyekkel lehetőség van néhány adat összegzésére vagy megszámlálására. Megszámolhat például egy adott tartományba eső értékeket, vagy kereshet értékeket egy másik táblában. A tartományi összegző függvények közé tartozik a DSum függvény, a DCount függvény és a DAvg függvény.
Az összegek megjelenítéséhez gyakran van szükség összegző lekérdezések létrehozására. A csoport szerinti összegzéshez például Összegző lekérdezést kell használni. Ha engedélyezni szeretné az összegző lekérdezések létrehozását a tervezőrácson, kattintson a Nézet menü Összegek parancsára.

KIFEJEZÉS
LEÍRÁS
SorokSzáma: Count(*)
A kifejezés létrehozza a SorokSzáma nevű mezőt, majd a Countfüggvényt használja a lekérdezés rekordszámának megszámolására, beleértve a null értékű (üres) mezőket is.
SzállításSzázaléka:Sum([SzállításiKöltség])/Sum([Részösszeg]) *100
A kifejezés létrehozza a SzállításSzázaléka nevű mezőt, majd kiszámítja a szállítás százalékban megadott díját úgy, hogy a SzállításiKöltség mezőben lévő értékek összegét elosztja a Részösszeg mező értékeinek összegével. (Ez a példa a Sumfüggvényt használja.)
 MEGJEGYZÉS:   Ezt a kifejezést összegző lekérdezésekben használhatja. Ha a mező Formátum tulajdonságát Százalékértékre állítja, hagyja el a *100 részt.
.
Az összegző lekérdezések létrehozásáról további információkat találhat Az adatok összegzése lekérdezés használatával című témakörben.
ÁtlagosSzállítás: DAvg("[SzállításiKöltség]", "[Rendelések]")
A kifejezés létrehozza az ÁtlagosSzállítás nevű mezőt, majd az Avgfüggvényt használja arra hogy egy összegző lekérdezésben egyesített összes rendelés alapján kiszámítsa az átlagos szállítást.

Hiányos információkat tartalmazó mezőkkel (null értékű mezőkkel) működő kifejezések

Az itt látható kifejezések olyan mezőkkel működnek, amelyek általában hiányos információkat, például null (ismeretlen vagy meghatározatlan) értékeket tartalmaznak. Gyakran találkozhat null értékekkel, például egy új termék árával, vagy egy olyan értékkel, amelyet egy munkatárs elfelejtett megadni egy rendelésnél. A null értékek megtalálása és feldolgozása döntő jelentőségű része lehet az adatbázis-műveleteknek, és az alábbi táblázat kifejezései néhány gyakori módszert mutatnak a null értékek kezelésére:

KIFEJEZÉS
LEÍRÁS
AktuálisOrszágTerület:IIf(IsNull([OrszágTerület]), " ", [OrszágTerület])
A kifejezés létrehozza az AktuálisOrszágTerület nevű mezőt, majd az IIf és az IsNull függvényt használja arra, hogy az OrszágTerület mező null értéke esetén egy üres karakterláncot jelenítsen meg ebben a mezőben; ellenkező esetben az OrszágTerület mező értékét jeleníti meg.
Tartalék: IIf(IsNull([Határidő] - [SzállításDátuma]), "Ellenőrizze a hiányzó dátumot!", [Határidő] - [SzállításDátuma])
A kifejezés létrehozza a Tartalék nevű mezőt, majd az IIf és azIsNull függvényt használja arra, hogy ha a Határidő vagy a SzállításDátuma mező értéke null, megjelenítse az "Ellenőrizze a hiányzó dátumot!" üzenetet; ellenkező esetben a dátumok különbségét jeleníti meg.
HatHónapÉrtékesítései:Nz([Negyedév1Értékesítései]) + Nz([Negyedév2Értékesítései])
A kifejezés létrehozza a HatHónapÉrtékesítései nevű mezőt, majd megjeleníti a Negyedév1Értékesítései és a Negyedév2Értékesítései mezők értékeinek összegét, de először az Nz függvényt használja a null értékek nullává konvertálására.

Számított mező létrehozására segédlekérdezést használó kifejezés

A számított mezők létrehozására használhat segédlekérdezésnek is hívott beágyazott lekérdezést. Az alábbi táblázat kifejezése egy segédlekérdezés eredményeképpen előálló számított mezőre mutat példát:

KIFEJEZÉS
LEÍRÁS
Kat: (SELECT [Kategórianév] FROM [Kategóriák] WHERE [Termékek].[Kategóriakód]=[Kategóriák].[Kategóriakód])
A kifejezés létrehoz egy Kat nevű mezőt, majd megjeleníti a Kategórianév mezőt, ha a Kategóriák tábla Kategóriakód mezőjének értéke megegyezik a Termékek tábla Kategóriakód mezőjének értékével.

A feltételeket definiáló és az eredményhalmaz rekordjait szűkítő kifejezések

Kifejezésekkel meghatározhatja egy lekérdezés feltételeit. Az Access ezután csak a feltételnek megfelelő sorokat adja vissza. Ebben a részben alapvető információkat talál arról, hogyan adjon egy lekérdezéshez feltételt, a fejezet táblázataiban pedig szövegeket és dátumokat egyeztető kifejezésekre olvashat példákat.

Feltétel hozzáadása a lekérdezésekhez

  1. Kattintson a jobb gombbal a navigációs ablakban arra a lekérdezésre, amelyet módosítani szeretne, majd kattintson a helyi menü Tervező nézetGombkép parancsára.
  2. A tervezőrács Feltétel sorában kattintson a használni kívánt cellára, majd adja meg a feltételt.
Ha nagyobb területet szeretne használni a kifejezés beírására, a SHIFT+F2 billentyűkombináció lenyomásával nyissa meg a Nagyítás párbeszédpanelt.
vagy
Tervezés lap Lekérdezések beállítása csoportjában a SzerkesztőGombkép gombra kattintva indítsa el aKifejezésszerkesztőt, majd állítsa össze a kívánt feltételt.
 MEGJEGYZÉS:   Amikor feltételt meghatározó kifejezést hoz létre, ne kezdje a kifejezést az = operátorral.
Kifejezésszerkesztő használatáról további tájékoztatás olvasható a Kifejezés létrehozása című témakörben.

A szöveges értékeket vagy egy részüket egyeztető kifejezések

Az alábbi táblázat példakifejezései teljes vagy részszövegeket egyeztető kifejezésekre mutatnak példát:

MEZŐ
KIFEJEZÉS
LEÍRÁS
SzállításiVáros
"Debrecen"
A kifejezés a Debrecenbe szállított rendeléseket jeleníti meg.
SzállításiVáros
"Debrecen" Or "Szeged"
A kifejezés az Or operátort használja a Debrecenbe vagy Szegedre szállított rendelések megjelenítésére.
SzállításiOrszágTerület
In("Kanada"; "Egyesült Királyság")
A kifejezés az In operátort használja a Kanadába vagy az Egyesült Királyságba szállított rendelések megjelenítésére.
SzállításiOrszágTerület
Not "USA"
A kifejezés a Not operátort használja az USA-tól eltérő országba/területre szállított rendelések megjelenítésére.
Terméknév
Not Like "C*"
A kifejezés a Not operátort és a * helyettesítő karaktert használja a nem C-vel kezdődő nevű termékek megjelenítésére.
Vállalatnév
>="N"
A kifejezés megjeleníti az azoknak a vállalatoknak szállított rendeléseket, amelyek nevének kezdőbetűje N és Z között van.
Termékkód
Right([Termékkód], 2)="99"
A kifejezés a Right függvényt használja azon rendelések megjelenítésére, amelyekben a Termékkód mező értéke 99-re végződik.
SzállításiNév
Like "S*"
A kifejezés megjeleníti azokat a rendeléseket, amelyeket olyan vevőknek szállítottak, akiknek a neve S betűvel kezdődik.

Az egyeztető feltételként dátumot használó kifejezések

Az alábbi táblázat kifejezései a dátumoknak és a hozzájuk kapcsolódó függvényeknek a feltételkifejezésekben való használatára mutatnak példát.
A dátumok megadásáról és használatáról további információk találhatók a Dátum- és időérték megadása című témakörben. A példakifejezésekben használt függvények használatáról további információkat találhat a hivatkozásokra kattintva.

MEZŐ
KIFEJEZÉS
LEÍRÁS
Szállítás dátuma
#2007.02.02.#
A kifejezés a 2007. február 2-án szállított rendeléseket jeleníti meg.
Szállítás dátuma
Date()
A kifejezés ma szállított rendeléseket jeleníti meg.
Határidő
Between Date( ) And DateAdd("m", 3, Date( ))
A kifejezés a Between...And operátort, valamint a Date és a DateAdd függvényt használja az aktuális dátumtól számítva három hónapon belüli rendeléseket tartalmazó rekordok megjelenítésére.
RendelésDátuma
< Date( )- 30
A kifejezés Date függvényt használja a 30 napnál régebbi rendelések megjelenítésére.
RendelésDátuma
Year([RendelésDátuma])=2007
A kifejezés a Year függvényt használja a 2007. évi rendelések megjelenítésére.
RendelésDátuma
DatePart("q", [RendelésDátuma])=4
A kifejezés a DatePart függvényt használja a negyedik naptári negyedévben feladott rendelések megjelenítésére.
RendelésDátuma
DateSerial(Year ([RendelésDátuma]),Month([RendelésDátuma])+1, 1)-1
A kifejezés DateSerial, a Year és a Monthfüggvényt használja a hónapok utolsó napján feladott rendelések megjelenítésére.
RendelésDátuma
Year([RendelésDátuma]) = Year(Now()) And  Month([RendelésDátuma]) = Month(Now())
A kifejezés a Year és a Month függvényt és azAnd operátort használja az idei és e havi rendelések megjelenítésére.
SzállításDátuma
Between #2007.05.01.# And #2007.10.01.#
A kifejezés a Between...And operátort használja a 2007. január 1-jei vagy azutáni, illetve a 2007. január 10-i vagy attól korábbi rendelések megjelenítésére.
Határidő
Between Date( ) And DateAdd("M"; 3; Date( ))
A kifejezés Between...And operátort használja a mától számítva három hónapon belül feladott rendelések megjelenítésére.
SzületésiDátum
Month([SzületésiDátum])=Month(Date())
A kifejezés a Month és a Date függvényt használja a folyó hónapban született alkalmazottak megjelenítésére.

A hiányzó értékkel (null) vagy nulla hosszúságú karakterlánccal egyeztető kifejezések

Az alábbi táblázat kifejezései olyan mezőkkel működnek, amelyeknek általában hiányosak az információik – amelyek lehet, hogy null értéket vagy nulla hosszúságú karakterláncot tartalmaznak. A null érték az információ hiányát jelzi; nem jelez nulla vagy bármilyen más értéket. Az Access azért támogatja a hiányzó információk efféle jelölését, mert ez a fajta felfogás elengedhetetlen az adatbázis integritásának megőrzéséhez. A valóságban az információk gyakran hiányozhatnak, ha csak ideiglenesen is (például egy új termék még meghatározatlan ára esetében). Ezért egy valós entitást, például vállalkozást modellező adatbázisnak képesnek kell lennie hiányzó információk rögzítésére. Az IsNull függvényt annak meghatározására használhatja, hogy null értéket tartalmaz-e egy mező vagy vezérlőelem, az Nz függvényt pedig arra, hogy a null értékeket nullává konvertálja.

MEZŐ
KIFEJEZÉS
LEÍRÁS
SzállításiTerület
Is Null
A kifejezés megjeleníti azokat a vásárlókat, akiknek null értékű (hiányzik) a SzállításiTerület mezője.
SzállításiTerület
Is Not Null
A kifejezés megjeleníti azoknak a vásárlóknak a rendeléseit, akiknek a SzállításiTerület mezője tartalmaz értéket.
Fax
""
Megjeleníti azokat vevőket, akiknek nincs faxszámuk, a Fax mezőben null (üres) érték helyett nulla hosszúságú karakterlánc használatával jelezve.

A rekordok egyeztetésére mintákat használó kifejezések

Like operátor nagy rugalmasságot nyújt, amikor egy bizonyos mintának megfelelő sorokat próbál kikeresni, mivel a Like operátort használhatja helyettesítő karakterekkel, és arra, hogy egyeztető mintákat adjon meg az Access alkalmazásnak. A * (csillag) helyettesítő karakter például karakterek bármilyen sorozatával egyezik, és általa könnyen megkereshetővé válnak egy adott betűvel kezdődő nevek. A Like "S*" kifejezéssel például az S betűvel kezdődő neveket találhatja meg.
További információ a Like operátor című témakörben olvasható.

MEZŐ
KIFEJEZÉS
LEÍRÁS
SzállításiNév
Like "S*"
A kifejezés megkeres minden olyan rekordot, amelynek SzállításiNév mezője S betűvel kezdődő értéket tartalmaz.
SzállításiNév
Like "*Import"
A kifejezés megkeres minden olyan rekordot, amelynek SzállításiNév mezője az „Import” szóra végződő értéket tartalmaz.
SzállításiNév
Like "[A-D]*"
A kifejezés megkeres minden olyan rekordot, amely a SzállításiNév mezőben A, B, C vagy D betűvel kezdődő értéket tartalmaz.
SzállításiNév
Like "*ar*"
A kifejezés megkeres minden olyan rekordot, amely a SzállításiNév mezőben az „ar” betűsorozatot magában foglaló értéket tartalmaz.
SzállításiNév
Like "Bobvos Endr?"
A kifejezés megkeres minden olyan rekordot, amelynek a SzállításiNév mezőben tárolt értéke a „Bobvos„ karakterlánccal kezdődik, majd öt karakter hosszú karakterlánccal folytatódik, amelynek első négy karaktere „Endr”, és ismeretlen az utolsó karaktere.
SzállításiNév
Not Like "A*"
A kifejezés megkeres minden olyan rekordot, amely a SzállításiNév mezőben nem A betűvel kezdődő értéket tartalmaz.

Tartományi összegzőfüggvény eredménysorait egyeztető kifejezések

A tartományi összegzőfüggvényeket megkülönböztetett értékek összegzésére, megszámolására és átlagolására használhatja. Megszámolhatja például csak azokat az értékeket, amelyek egy bizonyos tartományba esnek, vagy amelyek a kiértékelés eredményeként az Igen értéket adják. Máskor szükség lehet egy másik tábla értékének megkeresésére, hogy meg tudja jeleníteni. Az alábbi táblázat példakifejezései tartományi összegző függvényekkel végeznek számításokat értékhalmazokon, az eredményt pedig egy lekérdezés feltételeként használják fel.

MEZŐ
KIFEJEZÉS
LEÍRÁS
Szállítási költség
> (DStDev("[Szállítási költség]", "Rendelések") +DAvg("[Szállítási költség]", "Rendelések"))
A kifejezés a DStDev és a DAvg függvényt használja azon megrendelések megjelenítésére, amelyeknek a szállítási költsége a szállítási költség középértékének és szórásának összege fölé emelkedett.
Mennyiség
> DAvg("[Mennyiség]", "[RendelésRészletei]")
A kifejezés DAvg függvényt használja azon termékek megjelenítésére, amelyeket az átlagos mennyiségnél nagyobb mennyiségben rendeltek meg.

Segédlekérdezések eredményei alapján egyeztető kifejezések

Segéd-, más néven beágyazott lekérdezést használhat a feltételként használt értékek kiszámítására. Az alábbi táblázat példakifejezései segédlekérdezések eredményei alapján keresik ki a sorokat:

MEZŐ
KIFEJEZÉS
MEGJELENÍTETT SZÖVEG
Egységár
(SELECT [Egységár] FROM [Termékek] WHERE [Terméknév] = "Ánizsmagszörp")
Az Ánizsmagszörp árával megegyező árú termékek.
Egységár
> (SELECT AVG([Egységár]) FROM [Termékek])
Az átlagosnál magasabb egységárú termékek.
Fizetés
> ALL (SELECT [Fizetés] FROM [Alkalmazottak] WHERE ([Beosztás] LIKE "*Igazgató*") OR ([Beosztás] LIKE "*Alelnök*"))
Azon üzletkötők jövedelme, akiknek a jövedelme meghaladja az „Igazgató” vagy „Alelnök” beosztású alkalmazottakét.
Megrendelés: [Egységár] * [Mennyiség]
> (SELECT AVG([Egységár] * [Mennyiség]) FROM [Rendelés Részletei])
Az átlagos rendelési értéknél nagyobb összegű rendelések.

A frissítő lekérdezésekben használt kifejezések

Az adatbázisok mezőiben tárolt adatok módosítására frissítő lekérdezéseket használhat. Lecserélheti vagy teljesen törölheti például az értékeket. A következő táblázat a kifejezéseknek a frissítő lekérdezésekben történő használatára mutat néhány módszert. A lekérdezéstervező rácson a frissíteni kívánt mező Módosítás sorában használja a kifejezéseket.
A frissítő lekérdezések létrehozásáról további tájékoztatás olvasható a Frissítő lekérdezés létrehozása című témakörben.

MEZŐ
KIFEJEZÉS
EREDMÉNY
Megszólítás
"Eladó"
Egy szöveges érték módosítása az „Eladó” értékre.
Projektkezdés
#2007.08.10.#
Egy dátumérték módosítása 2007. augusztus 10-re.
Kivezetett
Igen
Egy Igen/nem mező értékének módosítása Nemről Igenre.
Cikkszám
"C" & [Cikkszám]
A cikkszámok kiegészítése egy „C” betűvel.
TételÖsszeg
[Egységár] * [Mennyiség]
Az Egységár és a Mennyiség szorzatának kiszámítása.
Fuvardíj
[Fuvardíj] * 1,5
A fuvardíj 50 százalékos emelése.
Értékesítés
DSum("[Mennyiség] * [Egységár]",
"Rendelés részletei", "[Termékkód]=" & [Termékkód])
A kifejezés frissíti a Mennyiség és Egységár szorzataként előálló értékesítési összegeket, ahol az aktuális tábla Termékkód értékei megegyeznek a Rendelés részletei tábla Termékkód értékeivel.
SzállításiIrányítószám
Right([SzállításiIrányítószám], 5)
A kifejezés levágja a bal oldali karaktereket, és csak jobbról az első ötöt hagyja meg.
Egységár
Nz([Egységár])
A kifejezés az Egységár mező null (ismeretlen vagy nem meghatározott) mezőinek értékét nullára változtatja.

Az SQL-utasításokban használt kifejezések

Az SQL (Structured Query Language) az Access által használt lekérdezőnyelv. Minden Tervező nézetben létrehozott lekérdezést kifejezhet SQL nyelven is. Ha meg szeretné tekinteni egy lekérdezés SQL-utasításait, kattintson a Nézet menü SQL nézet elemére. Az alábbi táblázat a kifejezéseket alkalmazó SQL-utasításokra mutat példát:

KIFEJEZÉST HASZNÁLÓ SQL-UTASÍTÁS
EREDMÉNY
SELECT [Vezetéknév],[Utónév] FROM [Alkalmazottak] WHERE [Utónév]="Tibor"
A kifejezés megjeleníti azoknak az alkalmazottaknak a vezeték- és utónevét, akiknek Tibor az utónevük.
SELECT [Termékkód],[Terméknév] FROM [Termékek] WHERE [Kategóriakód]=Forms![Új termékek]![Kategóriakód];
A kifejezés megjeleníti a Termékek tábla Termékkód és Terméknév mezőinek az értékét azon rekordok esetében, amelyekben a Kategóriakód mező értéke megegyezik a nyitva levő Új termékek űrlap Kategóriakód nevű értékével.
SELECT Avg([TeljesÁr]) AS [Átlagos Teljes Ár] FROM [Rendelés adatainak bővített lekérdezése] WHERE [TeljesÁr]>1000;
A kifejezés kiszámítja azon rendelések teljes árának átlagát, amelyeknek a teljes ára nagyobb, mint 1000 , majd megjeleníti őket egy Teljes ár nevű mezőben.
SELECT [Kategóriakód], Count([Termékkód]) AS [TermékkódDarabszám] FROM [Termékek] GROUP BY [Kategóriakód] HAVING Count([Termékkód])>10;
A kifejezés megjeleníti a 10-nél több terméket tartalmazó kategóriák számát a TermékkódDarabszám nevű mezőben.


Példák az alapértelmezett értéket beállító kifejezésekre


Az adatbázisok tervezése során szükség lehet arra, hogy alapértelmezett értéket rendeljen egy mezőhöz vagy vezérlőelemhez. Ezután az Access megadja az alapértelmezett értéket, amikor egy új rekord jön létre a mezőhöz, vagy amikor a vezérlőelemet tartalmazó objektum létrejön. Az alábbi táblázat példakifejezései a mezők és a vezérlőelemek alapértelmezett értékeire mutatnak példát.

A táblamezők alapértelmezett értékének hozzáadása

  1. Kattintson a jobb gombbal a navigációs ablakban arra a táblára, amelyet módosítani szeretne, majd kattintson a helyi menü Tervező nézet parancsára.
  2. Kattintson a módosítani kívánt mezőre, majd az Általános lapon kattintson az Alapértelmezett értéktulajdonságmezőre.
  3. Írja be a kifejezést, vagy ha a Kifejezésszerkesztő segédprogrammal szeretne kifejezést létrehozni, akkor kattintson a tulajdonságmező melletti SzerkesztésGombkép gombra.
Ha egy vezérlőelem egy táblamezőhöz van kötve, és a mezőnek van alapértelmezett értéke, a vezérlőelem alapértelmezett értéke a magasabb rendű.

MEZŐ
KIFEJEZÉS
ALAPÉRTELMEZETT MEZŐÉRTÉK
Mennyiség
1
1
Terület
"Pécs"
Pécs
Terület
"Budapest, XI."
Budapest, XI. (Figyelje meg, hogy az értéket idézőjelbe kell tenni, ha írásjeleket tartalmaz.)
Fax
""
Egy nulla hosszúságú karakterlánc annak jelzésére, hogy a mezőnek alapértelmezés szerint nem null értéket kell tartalmaznia, hanem üresnek kell lennie.
Rendelési dátum
Date( )
A mai dátum
Határidő
Date() + 60
A mai dátumot 60 nappal követő dátum


Példák a mezőérvényességi szabályokként használt kifejezésekre


A mezők vagy a vezérlőelemek érvényességi szabályát kifejezés megadásával hozhatja létre. Az Access ezután betartatja a szabályt, amikor adatot adnak meg a mezőben vagy a vezérlőelemben. Az érvényességi szabály létrehozásához a mező vagy vezérlőelem ÉrvényességiSzabály tulajdonságát kell módosítani. Érdemes megfontolnni az ÉrvényesítésiSzöveg tulajdonság használatát is, amely azt a szöveget tartalmazza, amelyet az Access megjelenít az érvényességi szabály megszegésekor. Ha nem állítja be az ÉrvényesítésiSzövegtulajdonságot, az Access egy alapértelmezett hibaüzenetet jelenít meg.

Érvényesítési szabály mezőhöz adása

  1. Kattintson a jobb gombbal a navigációs ablakban arra a táblára, amelyet módosítani szeretne, majd kattintson a helyi menü Tervező nézet parancsára.
  2. Kattintson a módosítani kívánt mezőre.
  3. Kattintson a táblatervező alsó részén található Érvényességi szabály tulajdonságmezőre.
  4. Írja be a kifejezést, vagy ha a Kifejezésszerkesztő segédprogrammal szeretne kifejezést létrehozni, akkor kattintson a tulajdonságmező melletti SzerkesztésGombkép gombra.
 MEGJEGYZÉS:   Érvényességi szabály létrehozása esetén ne előzze meg a kifejezést az = operátor.
Az alábbi táblázat példái az ÉrvényességiSzabály tulajdonság érvényességiszabály-kifejezéseit és azÉrvényesítésiSzöveg tulajdonsághoz tartozó szöveget mutatják be.

ÉRVÉNYESSÉGI SZABÁLY TULAJDONSÁG
ÉRVÉNYESÍTÉSI SZÖVEG TULAJDONSÁG
<> 0
A beírt érték nem lehet nulla.
0 Or > 100
Az értéknek 0-nak vagy 100-nál nagyobbnak kell lennie.
Like "K???"
Az értéknek négy karakterből kell állnia, és K betűvel kell kezdődnie.
< #2007.01.01.#
2007. január 1-nél korábbi dátumot kell megadni.
>= #2007.01.01.# And < #2008.01.01.#
2007. évi dátumot kell beírni.
Az adatok érvényesítéséről bővebb tájékoztatás található az Érvényességi szabály létrehozása mező adatainak érvényesítésére című témakörben.


Példák a makrófeltételeket megadó kifejezésekre


Előfordulhat, hogy csak olyankor szeretné végrehajtani a makró egyik műveletét vagy műveletsorát, ha egy bizonyos feltétel teljesül. Tegyük fel például, hogy azt szeretné, hogy egy művelet csak akkor fusson, amikor a Számláló nevű beviteli mezőnek 10 az értéke. Ezért egy olyan kifejezést használ, amellyel megadja a feltételt a makró Feltétel nevű oszlopában: [Számláló]=10.

Makróművelet feltételének megadása

  1. Kattintson a jobb gombbal a navigációs ablakban arra a makróra, amelyet módosítani szeretne, majd kattintson a helyi menü Tervező nézet parancsára.
  2. Ha meg szeretné jeleníteni a Feltétel oszlopot a makrótervezőben, kattintson a Tervezés lapMegjelenítés/elrejtés csoportjában a Feltétel gombra.
  3. Kattintson a módosítani kívánt makró Feltétel cellájára, majd adja meg a feltételes kifejezést.
  4. Mentse a változtatásokat, majd zárja be a makrót.
Ahogyan az ÉrvényességiSzabály tulajdonság, úgy a Feltétel oszlop kifejezése is feltételes kifejezés, tehát a kiértékelésének. Igaz vagy Hamis értéket kell adnia eredményül. A műveletre csak akkor kerül sor, ha a feltétel igaz.

A MŰVELET KIVITELEZÉSÉHEZ HASZNÁLJA A KÖVETKEZŐ KIFEJEZÉST
HA
[Város]="Párizs"
A makró akkor fut, ha a Város értéke az űrlap mezőjében Párizs.
DCount("[Rendeléskód]", "Rendelések") > 35
Több mint 35 tétel szerepel a Rendelések tábla Rendeléskód mezőjében.
DCount("*", "[RendelésiRészletek]", "[Rendeléskód]=" & Forms![Példaűrlap]![Rendeléskód]) > 3
Háromnál több tétel szerepel a RendelésiRészletek táblában, ahol a tábla Rendeléskód mezője a Példaűrlap Rendeléskód mezőjével egyezik.
[SzállításiDátum] Between #2007.febr.2.# And #2007.márc.2.#
A SzállításiDátum mező értéke azon az űrlapon, ahonnan a makró fut, 2007. február 2. és 2007. március 2. közé esik.
Forms![Termékek]![RaktáronLévő] < 5
A Termékek űrlap RaktáronLévő mezőjének értéke kisebb, mint 5.
IsNull([Utónév])
Az Utónév mező azon az űrlapon, ahonnan a makró fut, null értéket tartalmaz. A kifejezés egyenértékű a következővel: [Utónév] Is Null.
[OrszágTerület]="Egyesült Királyság" And Forms![ÖsszesEladás]![ÖsszesRendelés] > 100
A makrót futtató űrlapon az OrszágTerület mező értéke Egyesült Királyság, és az ÖsszesEladás űrlap ÖsszesRendelés mezőjének értéke nagyobb 100-nál.
[OrszágTerület] In ("Franciaország", "Olaszország", "Spanyolország") AndLen([Irányítószám])<>5
A makrót futtató űrlapon az OrszágTerület mező értéke Franciaország, Olaszország vagy Spanyolország, és az irányítószám nem öt karakter hosszú.
MsgBox("Változás jóváhagyva?";1)=1
Az OK gombra kattint a MsgBox függvény által megjelenített panelen. Ha a Mégse gombra kattint, az Access figyelmen kívül hagyja a műveletet.
 MEGJEGYZÉS:   Ha azt szeretné, hogy az Access ideiglenesen figyelmen kívül hagyjon egy műveletet, feltételként adja meg a Hamis értéket. Ez akkor lehet hasznos, amikor hibát keres a makróban.
A makrókkal kapcsolatban további információk Az Access 2007 makrók használatának alapjai és a Makró létrehozása című témakörben találhatók.

Útmutató a kifejezések szintaxisához



A Microsoft Office Access 2007 alkalmazás használata közben olyan helyzetekben találhatja magát, amikor az adatbázisban közvetlenül meg nem található adatokkal kell dolgoznia. Szüksége lehet például egy rendelés adójának vagy a rendelés teljes összegének a kiszámítására. Ezeket az értékeket kifejezésekkel számíthatja ki.
Ha kifejezéseket szeretne használni, a megírásuk során a helyes szintaxist kell alkalmaznia. A szintaxis az a szabályhalmaz, amely a kifejezésben szereplő szavakat és szimbólumokat helyesen egyesíti.
Ezt a következőképpen képzelheti el: ha szeretne valamit elérni az Access alkalmazással, beszélnie kell a nyelvét. Tegyük fel például, hogy azt szeretné mondani az Access alkalmazásnak, hogy: „Keresd meg a SzületésiDátum mezőt a Vevők táblában, és mondd meg a vevő születési évét.” Ezt a kifejezést így adhatja meg:DatePart("yyyy",[Vevők]![SzületésiDátum]). Ez a kifejezés a DatePart függvényből és két argumentumértékből áll – "yyyy," és [Vevők]![SzületésiDátum].
Vizsgálja meg részletesebben a kifejezést.
Példakifejezés
1. DatePart olyan függvény, amely megvizsgál egy dátumot, és adott részét visszaadja.
2. Az intervallum argumentum azt mondja meg az Access alkalmazásnak, hogy melyik részét adja vissza a dátumnak – ebben az esetben az "yyyy" azt mondja meg az Access alkalmazásnak, hogy a dátumnak csak az év részét adja vissza.
3. dátum argumentum azt mondja meg az Access alkalmazásnak, hogy hol keresse a dátumot – ebben az esetben a [Vevők]![SzületésiDátum] azt mondja meg az Access alkalmazásnak, hogy a dátumot a Vevők tábla SzületésiDátum részében keresse.
Ahogy az látható, az Access kifejezései által használt nyelv elsőre elég nehezen olvasható. A kifejezések szintaxisának alapos megértésével és egy kis gyakorlással sokkal könnyebbé válik.
Mielőtt megpróbálna kifejezéseket írni, néhány kulcsfogalmat meg kell értenie. Ez a cikk bemutatja azokat a fogalmakat, amelyeket meg kell érteni a helyes szintaxis használatához, és a kifejezésekben használt szintaxist is tárgyalja.
Ez a cikk nem foglalkozik az SQL-szintaxissal, és nem célja az sem, hogy útmutatással szolgáljon a VBA szintaxisáról.
Tartalom

Bevezetés


A kifejezések összeállítása során az azonosítókat függvényekkel, operátorokkal és állandókkal kombinálja. Minden érvényes kifejezésnek tartalmaznia kell legalább egy függvényt vagy azonosítót, és tartalmazhat állandókat és operátorokat is. A kifejezéseket használhatja másik kifejezés részeként is – általában egy függvény argumentumaként.
  • Azonosítók a kifejezésekben:    A kifejezésekben szereplő azonosítók általános alakja [Gyűjteménynév]![Objektumnév].[Tulajdonságnév].
 MEGJEGYZÉS:   Az azonosítónak csupán akkora részét kell megadnia, amely a kifejezés kontextusában egyedivé teszi. Nem ritka, hogy az azonosító az [Objektumnév] alakot veszi fel.
  • Függvények a kifejezésekben:    A függvényeket tartalmazó kifejezések általános alakjaFüggvény(argumentumargumentum), ahol az egyik argumentum általában egy azonosító vagy egy kifejezés.
 MEGJEGYZÉS:   Néhány függvénynek nincs szüksége argumentumokra.
Mielőtt egy adott függvényt használna, olvassa el a függvény szintaxisára vonatkozó információkat a Súgó megfelelő cikkében.
  • Operátorok a kifejezésekben:    Az operátorokat használó kifejezések általános alakjaAzonosító operátor azonosító. Vannak kivételek a fenti alak alól, ezek részletesebben megtalálhatók azOperátorok című rész táblázataiban.
  • Állandók a kifejezésekben:    Az állandót használó kifejezések általános alakjaAzonosító összehasonlító_operátor állandó.


Objektumok, gyűjtemények és tulajdonságok


Az Access-adatbázisokban található táblákat, lekérdezéseket, űrlapokat, jelentéseket és mezőket mindobjektumnak hívjuk. Minden objektumnak van egy neve. Néhány objektumnak már eleve van neve, például a Microsoft Office Access Névjegyalbum sablonja alapján létrehozott Névjegyalbum táblának. Az új objektumoknak létrehozásuk alkalmával nevet adunk.
Az adott objektumtípusok tagjainak halmazát gyűjteménynek hívják. Gyűjtemény például egy adatbázis tábláinak halmaza. Az adatbázisokban található gyűjtemények tagjai szintén lehetnek más objektumokat tartalmazó gyűjtemények. A tábla objektum például mezőket tartalmazó gyűjtemény.
Az objektumoknak a tulajdonságai leírják az objektum jellemzőit, és lehetőséget nyújtanak azok megváltoztatására. A lekérdezés objektumoknak például van Alapértelmezett nézet tulajdonságuk, amely egyrészt leírja, hogyan fog megjelenni a lekérdezés a futtatásakor, és módot ad ennek megváltoztatására.
A következő ábra a gyűjtemények, objektumok és tulajdonságok közötti kapcsolatot mutatja:

A gyűjtemények kapcsolata az objektumokkal és a tulajdonságokkal
1. Gyűjtemény
2. Objektum
3. Tulajdonság



Azonosítók


Amikor egy kifejezésben objektumot, gyűjteményt vagy tulajdonságot használ, azonosítóval hivatkozik rá. Az azonosító az azonosítani kívánt elemből és abból az elemből áll, amelyhez az azonosítani kívánt elem tartozik. A mezők azonosítója például a mező nevéből és a mezőt tartalmazó tábla nevéből áll. Egy ilyen azonosítót láthat az előző példakifejezésünkben: [Vevők]![SzületésiDátum].
Néhány esetben egy elem neve önmagában is használható azonosítóként. Ez akkor igaz, amikor az elem neve egyedi a létrehozott kifejezés kontextusában. Az azonosító többi része benne foglaltatik a kontextusban. Ha például egy olyan lekérdezést hoz létre, amely csak egy táblát használ, a mezőnevek önmagukban használhatók azonosítókként, mert a mezőneveknek egyedieknek kell lenniük a táblákon belül. Mivel csak egy táblát használ, a tábla nevét minden, a lekérdezésben mezőhivatkozásaként megadott azonosítóba beleérti az alkalmazás.
Más esetekben explicit módon meg kell adnia az azonosítók részeit, hogy az adott hivatkozás működjön. Ez akkor igaz, amikor az azonosító nem egyedi a kifejezés kontextusában. Nem egyértelmű helyzetben az azonosító kellően nagy részét meg kell adnia, hogy egyedivé tegye a kontextusban. Tegyük fel például, hogy egy olyan lekérdezést tervez, amely egy Termékek és egy Rendelések nevű táblára épül, és mindkét táblában található Termékkód nevű mező. Ilyen esetben ha szeretne valamelyik Termékkód mezőre hivatkozni, a lekérdezésben használt azonosítónak a mezőnév mellett a táblanevet is tartalmaznia kell – például: [Termékek]![Termékkód].
Azonosítók operátorai:    Az azonosítókban háromféle operátort használhatunk.
  • A felkiáltójel operátort (!)
  • A pont operátort (.)
  • A szögletes zárójel operátort ([ ])
Az operátorok használata során az azonosító részeit szögletes zárójelbe teszi, majd a felkiáltójel vagy a pont operátorral kapcsolja őket össze. Az Alkalmazottak tábla Utónév mezőjének azonosítóját például így fejezheti ki:[Alkalmazottak]![Utónév]. A felkiáltójel azt mondja az Access alkalmazásnak, hogy ami következik, az a felkiáltójel előtti gyűjteménybe tartozó objektum. Ebben az esetben az [Utónév] az [Alkalmazottak] gyűjteménybe tartozó mező objektum, amely önmaga tábla objektum.
 MEGJEGYZÉS:   Nem kell mindig szögletes zárójelbe tennie az azonosítókat vagy azok egy részét. Ha az azonosítóban nem szerepel szóköz vagy más speciális karakter, az Access a kifejezés olvasásakor automatikusan hozzáadja a szögletes zárójeleket. Azonban célszerű, ha maga adja meg a szögletes zárójeleket – ez segít elkerülni a hibákat, és láthatóbbá teszi, hogy egy kifejezésnek az adott része azonosító.


Függvények, operátorok és állandók


Kifejezések létrehozásához többre van szüksége az azonosítóknál – végre kell valamilyen műveletet hajtania. Ha műveleteket szeretne végrehajtani egy kifejezésben, függvényeket, operátorokat és állandókat használnia.

Függvények

A függvények a kifejezésekben használható eljárások. Néhány függvény, például a Date, nem igényel bemeneti adatot a működéséhez. Ellenben a legtöbb függvény igen, ezeket a bemeneteket argumentumoknak hívják. A cikk elején található példában a DatePart függvény két argumentumot használ: egy intervallum argumentumot ("yyyy") és egy dátum argumentumot ([Vevők]![SzületésiDátum] értékkel). A DatePart függvénynek legalább erre a két argumentumra (intervallum és dátum) szüksége van, de akár 4 argumentumot is elfogad.
 MEGJEGYZÉS:   Amikor egy függvénynek több argumentuma van, azokat vesszővel választja el.
Az alábbi lista néhány, kifejezésekben gyakran használt függvényt mutat be. A függvények szintaxisáról további információkat a hivatkozásukra kattintva találhat.
  • Date: A Date függvénnyel a jelenlegi rendszerdátumot egy kifejezésbe szúrja. Gyakran használatos a Formatfüggvénnyel, illetve dátum/idő értéket tartalmazó mezők mezőazonosítóival együtt.
  • DatePart: A DatePart függvénnyel egy dátum egy részét határozza meg vagy nyeri ki – tipikusan egy mezőazonosítóból meghatározható dátumot, de néha egy másik függvény, például a Date függvény által visszaadott dátumot.
  • DateDiff: A DateDiff függvénnyel meghatározza két dátum különbségét – jellemzően amikor az egyik dátum egy mezőazonosítóból származik, a másikat pedig a Date függvény használatával kapja.
  • Format: A Format függvénnyel egy formátumot alkalmaz egy azonosítóra, vagy egy másik függvény eredményére.
  • IIf: Az IIf függvénnyel egy kifejezést igazra vagy hamisra értékel ki, majd ha a kiértékelés eredménye igaz, visszaad egy adott értéket, ha hamis, akkor pedig egy másikat.
  • InStr: Az InStr függvénnyel egy karakter vagy egy karakterlánc pozícióját keresi meg egy másik karakterláncban. A keresett szöveget általában egy mezőazonosítóból nyeri.
  • LeftMid és Right: Ezeket a függvényekkel karaktereket nyer ki egy karakterláncból, a bal szélső karaktertől kezdve (Left), egy adott középső pozíciótól kezdve (Mid), vagy a jobb szélső karaktertől kezdve (Right). Gyakran használatosak ezek a függvények az InStr függvénnyel együtt. Azt a karakterláncot, amelyből ezek a függvények karaktereket nyernek ki, általában egy mezőazonosítóból veszi.
A függvények kategória szerinti listáját a Függvények (kategória szerint rendezve) című témakörben találhatja.

Operátorok

Az operátor olyan szó vagy szimbólum, amely a kifejezés más elemei között fennálló adott aritmetikai vagy logikai kapcsolatot jelzi. A operátorok lehetnek:
  • Aritmetikai operátorok, ilyen például a pluszjel (+).
  • Összehasonlító operátorok, ilyen például az egyenlőségjel (=).
  • Logikai operátorok, ilyen például a Not.
Az operátorokat általában két azonosító közötti kapcsolat jelzésére használja. A következő táblázatok az Access-kifejezésekben használható operátorokat írják le.
Aritmetikai operátorok    
Az aritmetikai operátorokkal két vagy több szám alapján érték számítható ki, vagy pozitívról negatívra változtatható egy szám előjele.

MŰVELETI JEL
CÉLJA
PÉLDA
+
Két szám összeadása.
[Részösszeg]+[Adó]
-
Két szám különbségének összeadása, illetve a szám negatív mivoltának jelzése.
[Ár]-[Engedmény]
*
Két szám összeszorzása.
[Mennyiség]*[Ár]
/
Az első szám elosztása a másodikkal.
[Összeg]/[Elemszám]
\
Mindkét szám kerekítése egészre, majd az első szám elosztása a másodikkal. Végül az eredmény csonkolása egészre.
[Foglalt]\[Szobák Száma]
Mod
Az első szám elosztása a másodikkal, és az osztás maradékának visszaadása.
[Foglalt] Mod [Szobák száma]
^
A szám megadott kitevőjű hatványának kiszámítása.
Szám ^ Kitevő
Összehasonlító operátorok    
Az összehasonlító operátorokkal értékeket hasonlít össze, majd igaz, hamis vagy null (ismeretlen érték) értéket ad vissza eredményként.

MŰVELETI JEL
CÉLJA
<
Annak megállapítása, hogy az első érték kisebb-e, mint a második.
<=
Annak megállapítása, hogy az első érték kisebb-e, mint a második, vagy egyenlő-e azzal.
>
Annak megállapítása, hogy az első érték nagyobb-e, mint a második.
>=
Annak megállapítása, hogy az első érték nagyobb-e, mint a második, vagy egyenlő-e azzal.
=
Annak megállapítása, hogy az első érték egyenlő-e a másodikkal.
<>
Annak megállapítása, hogy az első érték nem egyenlő-e a másodikkal.
Mindegyik esetre igaz, hogy ha az első vagy a második érték Null, akkor az eredmény is Null. Mivel a Null érték ismeretlen értéket jelöl, a vele történő összehasonlítás eredménye is ismeretlen.
Logikai operátorok:    
A logikai operátorokat két érték kombinálására, majd igaz, hamis vagy Null érték visszaadására használja. A logikai operátorokat Boole-féle operátorként is emlegetik.

MŰVELETI JEL
HASZNÁLAT
LEÍRÁS
And
Kif1 And Kif2
Igaz, ha Kif1 és Kif2 is igaz.
Or
Kif1 Or Kif2
Igaz, ha vagy Kif1 vagy Kif2 igaz.
Eqv
Kif1 Eqv Kif2
Igaz, ha Kif1 és Kif2 egyaránt igaz vagy egyaránt hamis.
Not
Not Kif
Igaz, amikor Kif nem igaz.
Xor
Kif1 Xor Kif2
Igaz, amikor vagy Kif1 vagy Kif2 igaz, de mindkettő egyszerre nem.
Összefűző operátorok:    
Az összefűző operátorokat két szöveg egy karakterlánccá fűzésére használja.

MŰVELETI JEL
HASZNÁLAT
LEÍRÁS
&
karakterlánc1 & karakterlánc2
Két karakterlánc egyesítése egy karakterlánccá.
+
karakterlánc1 + karakterlánc2
Két karakterlánc egyesítése egy karakterlánccá és a null értékek terjesztése.
Speciális operátorok    
A következő táblázatban leírtaknak megfelelően használja a speciális operátorokat:

MŰVELETI JEL
LEÍRÁS
TOVÁBBI TÁJÉKOZTATÁS
Is Null vagy Is Not Null
Annak megállapítása, hogy egy érték null vagy nem null.


Like "minta"
Karakterláncok összehasonlítása a ? és a * helyettesítő karakter használatával.
Between érték1 And érték2
Annak megállapítása, hogy egy numerikus érték vagy dátum a megadott tartományba esik-e.
In(karakterlánc1,karakterlánc2...)
Annak megállapítása, hogy egy karakterlánc megtalálható-e egy adott karakterlánchalmazban.

Állandók (konstansok)

Az állandó olyan ismert érték, amely nem változik, és amelyet használhat egy kifejezésben. Négy gyakran használt állandó található az Access alkalmazásban:
  • Igaz:    Logikai igaz értéket jelöl.
  • Hamis:    Logikai hamis értéket jelöl.
  • Null:    Ismeretlen értéket jelöl.
  • "" (üres karakterlánc)    Üres értéket jelöl.
Az állandókat használhatja függvények argumentumaként vagy feltétel részeként egy kifejezésben. Az üres karakterlánc ("") állandót például használhatja a mezőértékek kiszámítására egy lekérdezés oszlopa feltételének részeként, az alábbi feltétel megadásával: <>"". Ebben a példában a <> operátor, az "" állandó. Együtt használva azt jelzik, hogy azt az azonosítót, amelyre alkalmazza, az üres karakterlánccal hasonlítja össze. Az eredményül adódó kifejezés akkor igaz, ha az azonosító értéke nem üres karakterlánc.
 MEGJEGYZÉS:   Óvatosan használja a Null állandót. A legtöbb esetben, ha a Null állandót egy összehasonlító operátorral együtt használja, hibát kap. Ha egy kifejezésben egy értéket a Null értékkel szeretné összehasonlítani, használja az Is Null vagy az Is Not Null operátort.
A kifejezések használatáról további tájékoztatás olvasható a Kifejezés létrehozása című témakörben.

Feltételes (logikai) kifejezések létrehozása


Ez a témakör azt mutatja be, hogyan hozhat létre feltételes (más néven logikai) kifejezéseket. A feltételes kifejezések kiértékelése igaz vagy hamis értékkel végződik, majd visszaadja a megadott feltételt kielégítő eredményt. Ha függvényeket használ a feltételes kifejezésekben, akkor megadhat olyan műveletet is, amelyet a feltételnek megfelelő és meg nem felelő értékeken hajt végre az alkalmazás. Létrehozhat például olyan kifejezést, amely a 10 százalékos, vagy annál kisebb nyereséghányadú értékesítéseket adja vissza, majd megmondhatja, hogy ezek a számok piros színnel jelenjenek meg, vagy egy üzenet helyettesítse az értéküket.
Tartalom

A feltételes kifejezések


A feltételes kifejezések olyan kifejezések, amelyek megvizsgálják, hogy az adatok megfelelnek-e egy feltételnek, és az eredménytől függően végrehajtanak egy műveletet. Egy kifejezés például kereshet egy adott kezdő dátumnál későbbi dátumértékeket, és megjeleníthet egy hibaüzenetet, ha a meghatározott kezdő dátumnál korábbi dátumot próbál megadni.
A feltételes kifejezéseknek ugyanaz a formátumuk és az alapvető szintaxisuk, mint a többi kifejezésnek, és ugyanúgy használhatja őket, mint más kifejezéseket:
  • Táblamezők esetében a kifejezést a mező Érvényességi szabály tulajdonságához adja. A felhasználóknak ezután a kifejezésben lévő feltételeknek megfelelő értékeket kell megadniuk. Ha például egy Dátum/idő mezőben a >=#1900.01.01# kifejezést használja, a felhasználóknak 1900. január 1-gyel megegyező vagy annál későbbi dátumot kell megadniuk.
  • Űrlapok vezérlőelemei esetében a kifejezést a vezérlőelem Mező vagy kifejezés vagy Érvényességi szabálytulajdonságához adhatja. A feltételes kifejezéseket általában az Érvényességi szabály tulajdonsághoz adja, az értékszámító kifejezéseket pedig a Mező vagy kifejezés tulajdonsághoz. Ha például a >=#1900.01.01#kifejezést adja meg egy vezérlőelem Érvényességi szabály tulajdonságában, akkor megakadályozza a felhasználókat abban, hogy érvénytelen dátumokat adjanak meg. Ha a Mező vagy kifejezés tulajdonságban például a Date() kifejezést használja, megjelenítheti az aktuális dátumot alapértelmezett értékként.
  • Lekérdezések esetében a Mező sor egy üres cellájához adhatja a feltételes lekérdezéseket, vagy a lekérdezésFeltétel sorában is használhat kifejezést. Amikor a Mező sorban ad meg kifejezést, az eredmény oszlopként jelenik meg a lekérdezés eredményében. Ha egy meglévő mező feltételeként használ kifejezést, a kifejezés szűrőként működik, és korlátozza a lekérdezés által visszaadott rekordokat.
A lekérdezés Mező sorában megadhatja például a következő kifejezést: =IIf([Rendelési Dátum]<=#2003.04.01.#,[Rendelési Dátum],"A megadott rendelés április 1. utáni"). A kifejezés egy dátumfeltételt ad meg: (<=#2003.04.01.#). Amikor a lekérdezés fut, megjeleníti a feltételnek megfelelő dátumértékeket, és azoknak a dátumoknak a helyére, amelyek nem felelnek meg a feltételnek, „A megadott rendelés április 1. utáni.” karakterlánc kerül. A Kifejezés hozzáadása egy lekérdezéshez című szakaszban leírja, hogyan használja ezt a kifejezést egy lekérdezésben.
Ha azonban ezt a kifejezést a lekérdezés Feltétel mezőjében használja, csak a feltételnek megfelelő dátumú rekordokat adja vissza a program: Between #2003.04.01.# AND #2003.05.15.#.
A kifejezések létrehozásáról és használatáról a Kifejezés létrehozása című témakörben találhatók tovább információk.


Feltételes kifejezés létrehozása


Ez a rész leírja, hogyan adjon feltételes kifejezést táblához, űrlapon vagy jelentésen lévő vezérlőelemhez és lekérdezéshez. Mindegyik leírás a többitől kissé különböző kifejezést használ egy Dátum/idő mező értékeinek vizsgálatára és a műveleteknek az attól függő végrehajtására, hogy a dátumértékek megfelelnek-e a megadott feltételnek.

Kifejezés hozzáadása egy táblamezőhöz

  1. Kattintson a jobb gombbal a navigációs ablakban arra a táblára, amelyet módosítani szeretne, majd kattintson a helyi menü Tervező nézet parancsára.
  2. Az Adattípus oszlopban kattintson a Dátum/idő mezőre.
  3. Mezőtulajdonságok ablaktábla Általános lapján kattintson az Érvényességi szabálytulajdonságmezőbe, majd írja be a következő kifejezést:
>=#01/01/1900#
 MEGJEGYZÉS:   Nem szükséges az amerikai dátumformátumot használnia. Használhatja az adott országnak/területnek megfelelő vagy helyi formátumot. A dátumértéket azonban kettős kereszt (#) jelek közé kell tenni, ahogy az látszik is.
  1. Kattintson az Érvényesítő szöveg melletti oszlopra, és írja be a következő szöveget:
A dátumnak 1900. január 1. utáninak kell lennie.
Ismét használhatja a helyi formátumot.
  1. Mentse a módosításokat, és váltson Adatlap nézetre. Ehhez kattintson a jobb gombbal a tábla dokumentumfülére, majd kattintson a helyi menü Adatlap nézet parancsára.
  2. Adjon meg egy 1900. január 1-jénél korábbi dátumot a Dátum/idő mezőben. Az Access megjeleníti azÉrvényességi szabály tulajdonságmezőben megadott üzenetet, és addig nem hagyhatja el a mezőt, amíg olyan értéket nem ad meg, amelyet a kifejezés igazzá értékel ki.

Kifejezés hozzáadása egy vezérlőelemhez

  1. Kattintson a jobb gombbal a navigációs ablakban arra az űrlapra, amelyet módosítani szeretne, majd kattintson a helyi menü Tervező nézet parancsára.
  2. Kattintson a jobb gombbal egy Dátum/idő mezőhöz kötött vezérlőelemre, majd kattintson a helyi menüTulajdonságok parancsára.
Megjelenik a vezérlőelem tulajdonságlapja.
  1. Az Adat vagy az Összes lapon kattintson az Érvényességi szabály melletti mezőre, majd adja meg a következő kifejezést:
>=#01/01/1900#
 MEGJEGYZÉS:   Nem szükséges az amerikai dátumformátumot használnia. Használhatja az adott országnak/területnek megfelelő vagy helyi formátumot. A dátumértéket azonban kettős kereszt (#) jelek közé kell tenni, ahogy az látszik is.
  1. Kattintson az Érvényesítő szöveg melletti oszlopra, és írja be a következő szöveget:
A dátumnak 1900. január 1. utáninak kell lennie.
  1. Mentse a módosításokat, és váltson vissza Űrlap nézetre. Ehhez kattintson a jobb gombbal az űrlap dokumentumfülére, majd kattintson a helyi menü Űrlap nézet parancsára.

Kifejezés hozzáadása egy lekérdezéshez

  1. Kattintson a jobb gombbal a navigációs ablakban arra a lekérdezésre, amelyet módosítani szeretne, majd kattintson a helyi menü Tervező nézet parancsára.
  2. A tervezőrács Mező sorában kattintson egy üres cellára, majd írja be a következő kifejezést:
=IIf([Mezőnév]<=#2003.04.01.# , [Mezőnév] , "2003. április 1-jénél későbbi dátum")
Ahogy beírja a kifejezést, győződjön meg arról, hogy mindkét Mezőnév változót lecseréli az adott Dátum/idő mező nevére. Ha a tábla nem tartalmaz 2003. április 1. előtti dátumot, módosítsa a kifejezésben lévő dátumokat, hogy megfeleljenek az adatoknak.
  1. Mentse a változtatásokat, majd az eredmények megtekintéséhez kattintson a Futtatás parancsra.
A kifejezés a következőképpen működik: Az első argumentum (=IIf([Mezőnév]<=#2004.01.01#) azt adja meg, hogy milyen feltételnek kell megfelelnie az adatnak – a dátumoknak 2003. április 1-jeinek vagy korábbiaknak kell lenniük. A második argumentum ([Mezőnév]) azt adja meg, mit látnak a felhasználók, ha a kifejezés igaz – a mezőben lévő dátumokat. A harmadik argumentum ("2003. április 1-jénél későbbi dátum")) azt az üzenetet adja meg, amelyet a felhasználók akkor látnak, ha az adatok nem felelnek meg a feltételnek.
Menet közben ne feledje, hogy nem minden feltételes kifejezés használja az IIf függvényt. Emlékezzen arra is, hogy az IIf függvény annak a kifejezésnek a része, amelyik az argumentumokat várja, és nem maga a kifejezés.
A kifejezésekről és használatukról a Kifejezés létrehozása című témakörben találhatók további információk.


Példák feltételes formázásra


Az alábbi táblázat kifejezései néhány módszert mutatnak igaz és hamis értékek számítására. Ezek a kifejezések azIIf (Immediate If) függvényt használják annak meghatározására, hogy a kifejezés igaz vagy hamis, majd attól függően adják vissza valamelyiket a két érték közül, hogy igaz vagy hamis a kifejezés.
További információk az IIf függvény című témakörben találhatók.

KIFEJEZÉS
LEÍRÁS
=IIf([Visszaigazolva] = "Igen", "A rendelés visszaigazolva", "A rendelés nincs visszaigazolva")
Ha a Visszaigazolva mező értéke Igen, „A rendelés visszaigazolva” szöveget, ellenkező esetben „A rendelés nincs visszaigazolva” szöveget jeleníti meg.
=IIf(IsNull([Ország/terület])," ", [Ország/terület])
Ha az Ország/terület mező értéke Null, akkor egy üres karakterláncot jelenít meg, ellenkező esetben az Ország/terület mező értékét.
=IIf(IsNull([Körzet]),[Város]&" "& [Irányítószám], [Körzet]&" "&[Város]&" " &[Irányítószám])
Ha a Körzet mező értéke Null, a Város és az Irányítószám mező értékét, ellenkező esetben a Körzet, a Város és az Irányítószám mező értékét jeleníti meg.
=IIf(IsNull([Határidő] - [SzállításDátuma]), "Ellenőrizze a hiányzó dátumot!", [Határidő] - [SzállításDátuma])
Ha a Határidő és a SzállításDátuma mező különbségének értéke Null, az „Ellenőrizze a hiányzó dátumot!” üzenetet, ellenkező esetben a Határidő és a SzállításDátuma mező értékének különbségét jeleníti meg.

Képlet létrehozása az Access alkalmazásban



A Microsoft Office Access 2007 alkalmazásban a képletet kifejezésnek is hívják. A kifejezésekben számos elem használható magában vagy kombinálva a kívánt eredmény elérésére. Ezek a következők:
  • Azonosítók (mezőnevek, vezérlőelemek és tulajdonságok)
  • Operátorok, például + (plusz) és - (mínusz)
  • Függvények
  • Állandók (konstansok)
  • Értékek
A kifejezéseket (képletet) az alábbiakra használhatja:
  • Számítás elvégzése
  • Adatok lekérése egy mezőben vagy vezérlőelemben
  • Feltételkifejezés megadása egy lekérdezésnek
  • Adatérvényességi szabályok definiálása
  • Számított vezérlőelemek és mezők létrehozása
  • Jelentések csoportszintjeinek definiálása
A kifejezésekről további tájékoztatás olvasható a Kifejezés létrehozása című témakörben.



A Kifejezésszerkesztő használata




A Kifejezésszerkesztő a kifejezések létrehozásában nyújt segítséget. A Kifejezésszerkesztő egyszerű hozzáférést biztosít az adatbázisban található mező- és vezérlőelemnevekhez, valamint a kifejezések készítéséhez rendelkezésre álló beépített függvények többségéhez.
Tartalom

A Kifejezésszerkesztő bemutatása


A Kifejezésszerkesztő segítségével megkereshetők és beszúrhatók a nehezen megjegyezhető kifejezések, például az azonosítónevek (például mezők, táblák, űrlapok és lekérdezések) összetevői, valamint a függvénynevek és azok argumentumai.
A Kifejezésszerkesztő továbbá új kifejezések létrehozására, valamint beépített (például az oldalszámokat, az aktuális dátumot, illetve az aktuális dátumot és időpontot megjelenítő) kifejezések közül történő választásra is használható.
A Kifejezésszerkesztő számos olyan helyen elindítható a Microsoft Office Access 2007 alkalmazásban, ahol kifejezéseket szokás manuálisan létrehozni. Ilyen például egy vezérlőelem Mező vagy kifejezés tulajdonsága vagy egy táblamező Érvényességi szabály tulajdonsága. Általában, ha látható a Szerkesztés gomb Gombkép, akkor arra kattintva elindítható a Kifejezésszerkesztő.
A Kifejezésszerkesztő
 Kifejezésmező
A Kifejezésszerkesztő párbeszédpanel felső részén található kifejezésmezőben szerkesztheti a kifejezéseket. A kívánt kifejezést beírhatja a mezőbe manuálisan, vagy választhat a Kifejezésszerkesztő párbeszédpanel alsó részén látható három oszlopban szereplő elemek közül, majd hozzáadhatja azokat a kifejezésmezőhöz. A hozzáadáshoz kattintson az elemre duplán, majd kattintson a Beillesztés gombra.
 Műveletgombok
A Kifejezésszerkesztő párbeszédpanel középső részén a gyakori aritmetikai és logikai operátorok kifejezésekbe való beszúrására szolgáló gombok láthatók. Az operátorok kifejezésmezőbe történő beszúrásához egyszerűen kattintson a megfelelő gombra. A kifejezésekben használható operátorok hosszabb listájának megjelenítéséhez kattintson a bal alsó oszlopban található, kifejezéselemeket tartalmazó Operátorok mappára, majd kattintson a középső oszlopban szerepeltetni kívánt kategóriára. A jobb oldali oszlopban a kijelölt kategóriában található összes operátor felsorolása látható. Egy operátor beszúrásához kattintson arra duplán.
 Kifejezéselemek
A párbeszédpanel alsó része három oszlopot tartalmaz:
  • A bal oldali oszlopban az adatbázisban található táblák, lekérdezések, űrlapok és jelentések, valamint a rendelkezésre álló beépített és felhasználó által definiált függvények, állandók, operátorok és általános kifejezések listája található.
  • A középső oszlopban a bal oldali oszlopban kiválasztott mappához tartozó összetevők és összetevő-kategóriák láthatók. Ha például a bal oldali oszlopban a Beépített függvények mappára kattint, a középső oszlopban megjelennek a függvénykategóriák.
  • A jobb oldali oszlopban a bal oldali és a középső oszlopban kiválasztott elemek értékei láthatók. Ha például a bal oldali oszlopban a Beépített függvények mappát választja, majd kijelöl egy függvénykategóriát a középső oszlopban, akkor a jobb oldali oszlopban a kijelölt kategóriába tartozó beépített függvények jelennek meg.
A kifejezés létrehozásához beírhatja a kívánt szöveget a kifejezésmezőbe, majd beilleszthet elemeket a Kifejezésszerkesztő más részeiről. A bal alsó oszlopban például kijelölheti az adatbázisban rendelkezésre álló függvényeket, állandókat, operátorokat és általános kifejezéseket. Ha a bal oldali oszlopban található elemek egyikére kattint, a többi oszlop tartalma ennek megfelelően változik. Ha tehát a bal oldali oszlopban duplán kattint a Táblák elemre, majd egy tábla nevére kattint, a középső oszlopban megjelennek az adott táblában szereplő mezők. Ha duplán kattint a bal oldali oszlop Függvények elemére, majd a Beépített függvények elemre kattint, a középső oszlopban megjelenik az összes függvénykategória, a jobb oldali oszlopban pedig az e kategóriákhoz tartozó függvények válnak láthatóvá. Ha egy függvényre duplán kattint annak a kifejezésbe való beszúrásához, a függvény és az ahhoz szükséges argumentumokat jelző szöveg helyőrző szövegként megjelenik a kifejezésmezőben. Ha például duplán az IIf függvényre kattint, a Kifejezésszerkesztő a következőket adja hozzá a kifejezésmezőhöz:
IIf («kif», «igazrész», «hamisrész»)
«kif», az «igazrész» és a «hamisrész» szöveget az argumentum tényleges értékeire kell cserélni. Ezt megteheti közvetlenül a kifejezésmezőben oly módon, hogy az egyes helyőrzőkre kattint, majd beírja az argumentumot, vagy kijelöli a kívánt argumentumot a kifejezéselemeket tartalmazó listákból.
Ha egymás után két vagy több függvényre, például az IIf, majd a Kerek függvényre duplán kattint, a Kifejezésszerkesztő mindkét függvényt megjeleníti a kifejezésmezőben azokat a «Kif» helyőrzővel elválasztva egymástól:
IIf («kif», «igazrész», «hamisrész») «Kif» Kerek («szám», «pontosság»)
Ahhoz, hogy a teljes kifejezés érvényes legyen, a függvényargumentumok helyőrzőinek cseréjén túl a «Kif»helyőrzőt is egy operátorra kell cserélnie.
Egy azonosítónak (egy táblamező vagy -vezérlő nevének) a kifejezésbe való beillesztésekor a Kifejezésszerkesztő az azonosítónak csak azon részeit szúrja be, melyek az aktuális környezethez szükségesek. Ha például elindítja a Kifejezésszerkesztőt egy Vevők nevű űrlap tulajdonságlapjáról, majd a kifejezésbe beilleszt egy azonosítót az űrlapVisible (Látható) tulajdonságához, a Kifejezésszerkesztő csak a Visible tulajdonságnevet illeszti be. Ha e kifejezést az űrlapon kívül használja, a teljes azonosítót meg kell adni: Forms![Vevők].Visible.


A Kifejezésszerkesztő indítása táblákból


  • A navigációs ablakban kattintson a jobb gombbal a módosítani kívánt táblára, majd válassza a helyi menüTervező nézet parancsát.
  • Mezőnév oszlopban kattintson a módosítani kívánt mezőre.
  • Kattintson a Mezőtulajdonságok csoportban az Általános fülre.
  • Kattintson arra a tulajdonságra, amely tartalmazni fogja a kifejezést, majd kattintson a tulajdonság mellettiSzerkesztés gombra Gombkép.


A Kifejezésszerkesztő indítása űrlapokból és jelentésekből


  • A navigációs ablakban kattintson a jobb gombbal a módosítani kívánt űrlapra vagy jelentésre, majd kattintson a helyi menü Tervező nézet parancsára.
  • Kattintson a jobb gombbal a módosítani kívánt vezérlőre, majd válassza a helyi menü Tulajdonságokparancsára.
  • A tulajdonságlapon keresse meg azt a tulajdonságot, amely tartalmazni fogja a kifejezést, majd kattintson a tulajdonság melletti Szerkesztés gombra Gombkép.


A Kifejezésszerkesztő indítása lekérdezésekből


  • A navigációs ablakban kattintson a jobb gombbal a módosítani kívánt lekérdezésre, majd kattintson a helyi menü Tervező nézet parancsára.
  • Kattintson a tervezőrács azon cellájára, amelybe a kifejezés kerül – például a feltétel megadására szolgálóFeltétel cellára vagy a számított mező megadására szolgáló Mező cellára.
  • Kattintson a Tervezés lap Lekérdezések beállítása csoportjában a Szerkesztő gombra.

Az operátorok táblázata

Az operátorok egy kifejezésben végrehajtandó számítást meghatározó jelek vagy szimbólumok. Léteznek matematikai, összehasonlítási, logikai és hivatkozási műveleti jelek. Az Access több különböző operátortípust is támogat, például az aritmetikai operátorokat – +-, szorzás (*) és osztás (/) –, a szövegösszefűzésre használatos összehasonlító operátorokat, valamint az igaz vagy hamis érték megállapítására szolgáló logikai operátorokat. A jelen cikk a fenti operátorok használatával kapcsolatos részleteket tartalmazza.
Tartalom

Aritmetikai operátorok


Az aritmetikai operátorok két vagy több számmal végzett műveletekhez, illetve a számok előjelének módosításához használhatók.

OPERÁTOR
RENDELTETÉS:
PÉLDA
+
Két szám összeadása
[Részösszeg]+[ForgalmiAdó]
-
Két szám különbségének megállapítása vagy egy szám negatív értékének jelzése
[Ár]-[Kedvezmény]
*
Két szám összeszorzása
[Mennyiség]*[Ár]
/
Az első szám osztása a második számmal
[Végösszeg]/[Tételszám]
\
Mindkét szám egész számmá kerekítése, majd az első szám osztása a második számmal, végül az eredmény egész számmá csonkolása
[Bejegyzett]\[Szobák]
Mod
Az első szám osztása a második számmal, majd a maradék visszaadása
[Bejegyzett] Mod [Szobák]
^
A szám hatványkitevőre emelése
Szám ^ Kitevő


Összehasonlító operátorok


Az összehasonlító operátorok az értékek összehasonlítására szolgálnak, és Igaz, Hamis vagy Null értéket adhatnak vissza.

OPERÁTOR
RENDELTETÉS
PÉLDA
&lt;
Igaz érték visszaadása, ha az első érték kisebb a másodiknál
Érték1 &lt; Érték2
&lt;=
Igaz érték visszaadása, ha az első érték kisebb a másodiknál, illetve egyenlő azzal
Érték1 &lt;= Érték2
&gt;
Igaz érték visszaadása, ha az első érték nagyobb a másodiknál
Érték1 &gt; Érték2
&gt;=
Igaz érték visszaadása, ha az első érték nagyobb a másodiknál, illetve egyenlő azzal
Érték1 &gt;= Érték2
=
Igaz érték visszaadása, ha az első érték egyenlő a másodikkal
Érték1 = Érték2
&lt;&gt;
Igaz érték visszaadása, ha az első érték nem egyenlő a másodikkal
Érték1 &lt;&gt; Érték2
 MEGJEGYZÉS:   A fenti esetekben, ha az első vagy második érték Null, a végeredmény is Null lesz. Mivel a Null egy ismeretlen értéket jelöl, a Null értékkel való bármilyen összehasonlítás szintén az ismeretlen Null értéket adja vissza.


Logikai operátorok


A logikai operátorok két logikai érték kombinálására, majd Igaz, Hamis vagy Null érték visszaadására szolgálnak. A logikai operátorokat gyakran Boolean operátoroknak is nevezik.

OPERÁTOR
RENDELTETÉS
PÉLDA
And
Igaz érték visszaadása, ha Kif1 és Kif2 egyaránt igaz
Kif1 And Kif2
Or
Igaz érték visszaadása, ha Kif1 vagy Kif2 igaz
Kif1 Or Kif2
Eqv
Igaz érték visszaadása, ha Kif1 és Kif2 egyaránt igaz, illetve ha Kif1 és Kif2 egyaránt hamis
Kif1 Eqv Kif2
Not
Igaz érték visszaadása, ha Kif értéke nem Igaz
Not Kif
Xor
Igaz érték visszaadása, ha Kif1 vagy Kif2 értéke Igaz, de nem mindkettő értéke Igaz
Kif1 Xor Kif2


Összefűző operátorok


Az összefűző operátorok két szöveges érték egyesítésére használhatók.

OPERÁTOR
RENDELTETÉS
PÉLDA
&amp;
Két karakterlánc egyesítése egy karakterlánccá
karakterlánc1 &amp; karakterlánc2
+
Két karakterlánc egyesítése egy karakterlánccá Null érték propagálásával (ha az egyik érték Null, a teljes kifejezés értéke Null lesz)
karakterlánc1 + karakterlánc2


Speciális operátorok


A következő táblázat a speciális operátorok Igaz vagy Hamis érték visszaadására történő használatát ismerteti.

OPERÁTOR
RENDELTETÉS
PÉLDA
Is Null vagy Is Not Null
Annak megállapítása, hogy egy érték Null vagy nem Null
Mező1 Is Not Null
Like "minta"
Karakterlánc érétkeinek illesztése a ? és a * helyettesítő operátor használatával
Mező1 Like "utasítás*"
Between érték1 And érték2
Annak megállapítása, hogy egy numerikus vagy dátumérték egy adott tartományba esik-e
Mező1 Between 1 And 10
– VAGY –
Mező1 Between #07.01.07# And #07.12.31#
In(érték1,érték2...)
Annak megállapítása, hogy egy érték megtalálható-e egy adott értékcsoportban
Mező1 In ("piros","zöld","kék")
– VAGY –
Mező1 In (1,5,7,9)


Rögzítőgombok
Vigyázat
„ a számítógépes vírusok nagy része WORD
makró vírus
„ a víruskereső programok gyakran letiltják a
makrót tartalmazó dokumentumok beolvasását
„ vírusveszély esetén makró nélkül érdemes
megnyitni

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése