2020. január 12., vasárnap

Halálnak halálával
























Halálnak halálával - 1. rész



Kedves Olvasóim!
Mai bejegyzésem több elemében is tartalmaz olyan részleteket, mely érzékeny és szép lelkű olvasóimnál bizony ki fogja csapni a biztosítékot. Churchill szavait ellopva, nem ígérhetek mára mást, mint vért, verejtéket és könnyeket - no még egyéb borzalmakat. A mai poszt ugyanis a történelem során alkalmazott kivégzési módszerekről fog szólni, korántsem szemérmesen, hanem az egyes módszerek részleteit bizony egyértelműen és világosan kifejtve. Aki nem bírja az ilyesmiket, most még kiléphet...
A halálbüntetés a világ legtöbb országában ma már tilos, itt a legsúlyosabb bűnöket elkövető elítéltek is legfeljebb tényleges életfogytiglant kaphatnak. Emellett több országban napjainkban is életben van ez a büntetési forma, és élénk vita van létjogosultságáról. A posztban nem írok a ma leginkább alkalmazott méreginjekciós kivégzési módszerről, inkább a történelem során alkalmazott, borzasztónál borzasztóbb büntetési módokat mutatom be. 25 ilyet választottam ki, ebből a cikk első részében most 12-ről írok. Rangsorolni semmilyen szempont szerint sem szerettem volna a módszereket, ezért úgy döntöttem, hogy szigorú betűrendben, felsorolás-szerűen fogok írni pár mondatot a történelem során alkalmazott kivégzési módszerekről.
1. AKASZTÁS
Az akasztás lényege a test kötéllel való felkötése a nyaknál. Mivel a nyak létfontosságú szervei nem bírják el a test súlyát, az ember - módszertől függően - 1-20 percen belül meghal. Az akasztásnak három módszere van.
1/A: HOSSZÚ ESÉS
A leginkább humánus módszer ez. Itt az elítélt kezeit a háta mögött összekötik, nyakába kötelet tesznek, majd megnyílik alatta egy csapóajtó. Ekkor a test zuhanni kezd, ahogy pedig a kötél elfogy, a test súlyától eltörik a nyakcsigolya, a halál szinte azonnal beáll. A hóhér az elítélt testsúlya és testmagassága alapján előre kiszámolja, milyen hosszú kötélre van szükség ahhoz, hogy a nyakcsigolya eltörjön, de a fej ne szakadjon le. A II. világháború után a legtöbb náci háborús bűnöst így akasztották fel, de Szaddam Husszein iraki diktátoron is ezzel a módszerrel hajtották végre a halálos ítéletet. Ez a kép az Abraham Lincoln elleni merénylet szervezőinek kivégzésén készült 1865-ben.
 
01_3.jpg




1/B: FELFÜGGESZTÉS
Az akasztás ezen formája nem a nyakcsigolya eltörésével, hanem a nyaki ütőér elzáródása miatti eszméletvesztéssel, majd fulladásos halállal jár. Az áldozat itt jellemzően egy sámlin áll, a nyakába ugyanúgy kötelet tesznek és szintén összekötik a kezeit a háta mögött. Ekkor kirúgják alóla a sámlit, az áldozat pedig egy kötélen lógva megfullad, a halál 10-20 perc alatt áll be. A fotó náci katonák által felakasztott szovjet partizánokat mutat 1941-1942 körül.
02_2.jpg




1/C: BITÓ
Talán az akasztás legfájdalmasabb módszere. Az elítéltet egy, a testmagasságánál alig magasabb oszlophoz állítják, nyakába hurkot tesznek. A hóhér egy létrán áll az áldozat mögött, két segédje pedig az áldozat lábait húzza erősen lefelé. A megfelelő pillanatban a hóhér egy erős mozdulattal elfordítja az áldozat fejét, amitől a csigolya eltörik, a gerincvelő elszakad, a halál kb. 20 percen belül áll be. Így végezték ki Nagy Imrét, Maléter Pált, de a képen látható módon Szálasi Ferencet is.
03_3.jpg
2. BAMBUSZNÁD
Ázsiai országokban a középkorban volt elterjedt ez a kegyetlen, iszonyatos fájdalommal járó kivégzési mód. Az áldozatot fiatal bambuszrügyek fölé rögzítik, amik nagyon hegyesek és meglepően gyorsan nőnek. A növény előbb átszúrja a bőrt, majd, kb. három nap után teljesen áthatol az emberi testen, lassan átszúrva a létfontosságú szerveket. Az áldozat ebbe, valamint a vérveszteségbe hal bele.
04_4.jpg




3. BETONCIPŐ
Az amerikai maffia kedvelt módszere egyszerre ölt és tüntette el a legfontosabb bizonyítékot, a holttestet is. Az elkábított áldozat lábát egy (vagy két) nagy vödörbe tették, kiöntötték betonnal, majd amikor az illető magához tért, egy mély tóba vagy a tengerbe dobták. A beton súlya azonnal a víz aljára húzta a szerencsétlent, aki megfulladt. A kép egy maffiafilmből származó illusztráció.
07_2.jpg




4. BŐRMETSZÉS
A középkor egyik elképzelhetetlenül rettenetes büntetése. Az áldozatot kikötözik, majd éles késekkel vágásokat ejtenek a bőrén, amit aztán szisztematikusan lefejtenek. A szerencsétlen, immár bőr nélküli ember a szervezet kihűlése, a vérveszteség vagy valamilyen fertőzés következtében néhány óra, legfeljebb 2-3 nap múlva veszti életét.
05_1.jpg




5. BRONZ BIKA
Az ókori Rómában és Görögországban a kivégzések gyakran tömeg előtt zajlottak. A cél az elítélt megölése mellett egyszerre volt a nép szórakoztatása, illetve az áldozat által elkövetett bűnöktől való elrettentése is. A bronz bika egy fémből készült, üreges, bika alakú szobor volt, amibe az illetőt bezárták, majd tüzet gyújtottak alatta. A hő percek alatt elviselhetetlen lett, a folyamat végén az emberi test a csontok kivételével teljesen eltűnt, szinte gőzzé vált a forróságban. A szerkezetbe a feltaláló egy kürtöt is beépített, melyen keresztül a szörnyű halálhörgés felerősödve és eltorzulva hallatszott ki.
06_2.jpg
6. ÉLVE ELTEMETÉS
A legkegyetlenebb kivégzési módszerek egyike. Az áldozatot vagy koporsóba zárják, vagy fejjel lefelé temetik el, élve. Mindkét esetben a halál fulladás miatt áll be, a koporsós verziónál még később, hiszen egy ideig van elegendő oxigén a zárt fadobozban...
08_1.jpg
7. ÉLVE FELLÓGATÁS
A középkor legsötétebb éveiben a legkegyetlenebb gyilkosokat összekötözve bezárták egy vasból készült keretbe, majd felhúzták egy fára és sorsára hagyták őket. A halál éhhalál vagy kiszáradás miatt állt be sok idő után. A holttestet otthagyták mindaddig, amíg a húst ragadozó madarak fel nem falták, vagy amíg teljesen le nem bomlott.
09_2.jpg
8. FELAKASZTVA-KIZSIGERELVE-FELNÉGYELVE
Angliában találták fel ezt a rettenetes kivégzési módszert a középkorban. A felségsértők, a király életére törők, lázadók kivégzésekor használták. Az áldozatot (néha többet egyszerre) ló után kötve odahúzták a kivégzés helyszínére, leggyakrabban a londoni Tower Hill-re. A halálra rémült embert első lépésként felakasztották, de mielőtt meghalt volna, levágták a kötélről. Vízzel fellocsolták az ájult felségsértőt, majd a hóhér sebészi pontossággal elkezdte kihúzni-kivágni a zsigereit, belső szerveit. A szerveket a még mindig élő áldozat szeme láttára égették el. Utolsó lépésként a hóhér úgy vágta ki a szívet, hogy az elítélt látta a saját szívét dobogni a hóhér kezében! Ezután következett a lefejezés, majd a testet négy részre vágták, hogy az ország négy részébe küldjék el okulásként mindenkinek, aki a király ellen merészelne lázadni. A Rettenthetetlen című filmben így végzik ki a William Wallace-t alakító Mel Gibsont a film végén. Ezen a középkori ábrázoláson a borzalmas folyamat minden egyes része megfigyelhető:
10_1.jpg
9. GARROT
Egészen az 1900-as évekig használták ezt a spanyol találmányt. Az elítélt kezeit összekötik, leültetik egy székre, majd nyakába egy kötelet vagy vasból készült vékony kört helyeznek. A hóhér egy csavaros szerkezet segítségével egyre szorosabbra és szorosabbra húzza a kötelet. A művelet végén az elítélt megfullad. A szerkezetnek volt olyan változata is, amikor az ülő ember nyakába a szorítás hatására hátulról egy éles tüske is behatolt, ami eltörte a nyakcsigolyát és elősegítette a halál mielőbbi beálltát.
11_1.jpg




10. GUILLOTINE
dr. Joseph-Ignace Guillotin francia orvos 1789 októberében a forradalmi Nemzetgyűlés előtt tett egy javaslatot, hogy emberiességi okokból a lefejezésre ítélt embereket egy olyan szerkezettel végezzék ki, ami pontos, gyors, és fájdalommentes halált garantál. A guillotine-t a közhiedelemmel szemben nem ő találta fel tehát, csupán ő javasolta alkalmazni! Egyébként a saját korában nem hívta senki még így a szerkezetet, akkortájt minden francia Özvegy-ként nevezte a halált hozó gépet, hiszen nagyon gyorsan csinált valakiből - az otthon maradt házastársból - özvegyet.
A szerkezet lényege, hogy az áldozatot hasra fektetik, előretolják a penge alá, rögzítik a fejét, majd a hóhér kioldja a több kilogramm súlyú bárdot, ami két-három méterről lezuhan és egyetlen vágással lemetszi a fejet. Elvileg! Ugyanis XVI. Lajos király kivégzéséről feljegyezték, hogy a király nyaka olyan vastag volt, hogy csak másodszorra sikerült levágni azt. A nyilvános kivégzések végén a levágott fejet az őrjöngő tömegnek szokás volt felmutatni.
12_3.jpg




11. KARÓBA HÚZÁS
A legenda szerint Vlad Tepes, ismertebb nevén Drakula gróf kedvenc módszere volt a karóba húzás, de más kultúrák is előszeretettel alkalmazták ezt az embertelen, ép ésszel felfoghatatlanul kegyetlen kivégzési módot. A hóhér a széttárt lábakkal hasra fektetett elítélt fenekébe egy kihegyezett karót helyezett fel, majd egyre feljebb és feljebb tolta azt, vigyázva arra, hogy semmilyen létfontosságú szerv ne sérüljön. A karó a leírhatatlanul fájdalmas művelet végén a vállon, a mellkason vagy a szájon át bújt elő a testből. A legvégén a karót felállították, a halálra ítélt pedig a vérveszteség és a sokkhatás következtében egy-két nap alatt szenvedte ki lelkét a karó végén.
13_3.jpg
12. KERÉKBE TÖRÉS
A középkori Európában a legsúlyosabb bűnöket elkövető bűnözőket büntette a törvény kerékbe töréssel. A hátán fekvő, közutálatnak örvendő tettest kikötözték egy kocsi kerekéhez, majd a hóhér egy nehéz rúddal szisztematikusan ütni kezdte addig, amíg minden csontját szilánkosra nem zúzta. Utoljára a koponyát verte szét, ekkor állt be a halál. A holttestet nagyon gyakran a keréken hagyták, hogy a madarak tépjék szét és falják fel azt.
14_3.jpg










Halálnak halálával - 2. rész







Kivégzési módszerekről szóló, az egyes lehetőségeket bemutató posztom második részében folytatom az első részben (link itt) megkezdett felsorolást, továbbra is szigorú betűrendben.
Az első részben az akasztástól a kerékbe törésig jutottam el, 12 különböző, hol viszonylag humánus, hol sokkolóan embertelen módszert bemutatva. Mai cikkemben újabb 13 halálbüntetési forma következik.
13. KERESZTRE FESZÍTÉS
Keresztény embereknek nem újdonság ez a fajta kivégzési mód, hiszen Jézus Krisztus is a feszületen halt meg. De mi is pontosan ez a büntetés és mi a lényege?
A keresztre feszítést az ókori Rómában kezdték el alkalmazni, és ez számított az egyik legkegyetlenebb kivégzési módnak. A keresztre feszített embert csuklóinál és bokáinál fogva odakötözték egy jellemzően T alakú fához, a tenyerén vagy a csuklóján keresztül oda is szögezték egy 20-25 centiméteres szöggel, majd a keresztet felállították. Mivel a függő test teljes súlyát a kinyújtott karoknak kellett tartani, a rekeszizmoknak nagyon nagy munkát kellett végezni, hogy az illető levegőt kapjon. A keresztre feszítés szó arra utal, hogy az illetőt a saját testsúlya odafeszíti a kereszthez, és minden egyes levegővételkor el kell onnan távolodnia. Ez azonban egy idő után már lehetetlenné válik a fáradtság miatt, a halál pedig fulladás miatt következik be. Kegyetlen módszer ez, hiszen gyakran két-három nap is eltelt a keresztre feszített ember haláláig. Egyes esetekben kegyelemből tüzet raktak a kereszt lábánál, hogy a füstben hamarabb megfulladjon, vagy dárdát szúrtak a szívbe, hogy egyből meghaljon az erre a szörnyű sorsra ítélt ember.
15_1.jpg




14. KETTÉFŰRÉSZELÉS
Hátborzongató már a szó is - hát még a kivitelezése! Szintén a középkori Európa találmánya ez a rettenetes halálnem. Az elítéltet lábával felfelé fellógatják egy állványra, majd egy éles fűrésszel, mintha fatörzs lenne, elkezdik kettévágni. Nincs szó a kettéfűrészelésre ítélt emberek fájdalmára és szenvedésér! S hogy miért fejjel lefelé végzik a fűrészelést? Azért, hogy a fejben maradjon vér, azaz az illető a lehető legkésőbb veszítse el az eszméletét, azaz a lehető legtovább maradjon életben és szenvedjen. Embertelen.
16_2.jpg
15. LEFEJEZÉS
A lefejezésnek két altípusáról szeretnék írni. Az egyik a karddal / pallossal, a másik a bárddal / fejszével végrehajtott kivégzés.
15/A KARDDAL VAGY PALLOSSAL
Az elítélt letérdel, a szeme egyes esetekben be van kötve, kezei vagy össze vannak kötve a háta mögött, vagy imára vannak kulcsolva. A hóhér a térdelő és imádkozó elítélt mögött áll, és borotvaéles kardjával egy nagy erejű, oldalirányú suhintással metszi le a fejét. Szerencsés esetben a fej első csapásra leválik a testről, ám ügyetlen vagy kezdő hóhér, esetleg egy vastagabb nyak esetében a koponyaalapot vagy a vállat találja a csapás, amivel óriási fájdalmat és szenvedést okoz a halálraítéltnek.
18_2.jpg
15/B BÁRDDAL VAGY FEJSZÉVEL
Az elítélt ebben az esetben egy, kifejezetten kivégzésre készített fa tönk elé kell, hogy letérdeljen, melyre fejét úgy hajtja rá, hogy a nyaka a tönk felső részén nyugodjon. A csapás pontosságának elősegítése érdekében a tönkbe egy, az áll behelyezésére szolgáló mélyedés van faragva. Az oldalt álló hóhér a fejét a tönkre hajtó és a tönköt két kézzel átölelő (vagy hátrakötött kezű) elítéltre felülről sújt le. A bárd / fejsze pontossága elviekben nagyobb, mint a kardé, ám egy elhibázott ütéssel sokkal súlyosabb sérüléseket és irgalmatlanul nagy fájdalmat lehet okozni az áldozatnak. Ez utóbbi történt pl. 1685. július 15-én a londoni Tower Hill-en, ahol James Scott-ot, Monmouth hercegét öt, hét vagy nyolc csapással tudta csak a hóhér lefejezni - a különböző források nem egyeznek meg a csapások pontos számát illetően. A 36 éves férfi iszonyatos fájdalmak és szenvedés közepette lehelte ki lelkét.
17.jpg
16. LING CHI
Ahogy a nevéből is látszik, ez a kivégzési mód kínai eredetű, a szó magyar jelentése ezer vágás. A kínai császárok elrettentésképpen szokták erre a halálnemre ítélni az ellenük lázadókat és a felségsértőket. Az áldozatot kikötözték egy oszlophoz, és borotvaéles késekkel szisztematikusan vágni, metszeni kezdték. A hóhérok levágták az elítélt füleit, orrát, melleit, combjáról a húst, nemi szerveit, majd, már-már kegyelemdöfésként vagy elvágták a torkát, vagy szíven szúrták. Ezer éven át volt érvényben ez a módszer, csak 1905-ben törölték el véglegesen.
19_2.jpg
17. LOVAKKAL VALÓ SZÉTTÉPÉS
Európai módszer volt a középkorban, hogy a lemeztelenített áldozat kezeit és lábait négy lóhoz kötözték, majd egyszerre adtak a lovaknak parancsot az indulásra. A kifeszített ember ízületei azonnal kipattantak, majd a lovak ereje ki is szakította a helyükről a végtagokat. A sokkos állapotba került, négy helyről intenzíven vérző áldozatnak percei voltak a halál beálltáig.
20_3.jpg
18. MÁGLYAHALÁL
Eretnekek, boszorkányok büntetése volt ez a középkor legsötétebb éveiben. Az erre a borzalmas halálra ítélt nőt vagy férfit kikötözték egy vastag oszlophoz, mely alá előzőleg rengeteg száraz ágat, rőzsét és fát hordtak. A kivégzési mód mögötti elv az volt, hogy az eretnekeknek és a boszorkányoknak a holtteste teljesen semmisüljön meg, hogy a végítélet napján ne legyen meg a test vagy a csontváz a feltámadáshoz. A kor bigottan vallásos emberének ez talán még nagyobb büntetés volt, mint maga a halál.
A lángnyelvek között szenvedő és jajveszékelő szerencsétlenek egyébként jellemzően nem a tűz okozta borzalmas égési sérülések miatt haltak meg, hanem megfulladtak a nagy füstben. Füstöt, valamint forró levegőt, szinte lángokat nyeltek, a tüdő működése ettől omlott össze. Amennyiben az elítélt családja meg tudta vesztegetni a hóhért, akkor az a rőzsekupacba nyers ágakat is tett, melyek nagyobb füsttel égtek, így hamarabb fulladt meg az illető. A másik, a könyörületes halált elősegítő módszer az volt, hogy a kikötözött ember nyakába egy puskaporos zacskót tettek, mely a hő hatására felrobbant, azonnal kioltva a szerencsétlen áldozat életét. Sok szenvedéstől menekültek meg így a szerencsésebbek - már ha ebben a kategóriában lehet ilyen szót használni egyáltalán.
21_3.jpg
19. MEGFŐZÉS
Akármilyen hihetetlen és megdöbbentő, a középkori Európában és Ázsiában létezett ez a fajta halálbüntetés. Kegyetlen és iszonyatos fájdalommal járt, amikor az embert forró olajjal vagy vízzel teli kádba tették, ahol a szó szoros értelmében élve megfőzték. A halál az óriási hő hatására következett be. A holttestet aztán igen gyakran addig főzték, míg a csontokat ki tudták venni az üstből.
22_1.jpg
20. MEGKÖVEZÉS
A leginkább az iszlám világban elterjedt kivégzési módszer lényege, hogy egy csoport körbeállja az áldozatot, akit gyakran derékig beásnak a talajba, hogy ne tudjon elmenekülni, és mindannyian egyszerre köveket kezdenek szórni a testére, addig, amíg a beásott személy bele nem hal. A házasságtörők klasszikus büntetésekor fontos volt az az alapelv, hogy a teljes közösség együtt kövezi meg a bűnöst, azaz nem egyetlen személy hajtja végre az ítéletet.
23_3.jpg




21. PATKÁNYOKKAL VALÓ KIVÉGZÉS
Ez a legrettenetesebb halál, amit el tudok képzelni. Az elítéltet háton fekve kikötik egy padra, lekötözik, majd a hasára egy fém ketrecet - kalitkát helyeznek, benne patkányokkal. Ekkor a kalitka tetejére parazsat tesznek, mely egy idő után annyira átmelegíti a fém ketrecet, hogy a patkányok ösztönösen menekülni kezdenek - és mivel nem tudnak másfelé kijutni, berágják - befúrják magukat a kikötött ember belső szervei közé. Az ember a sokkhatásba, a vérveszteségbe vagy a fertőzésbe hal bele. A patkányos kivégzésbe még belegondolni is rettenetes - ép ésszel fel nem fogható, ki talál ki ilyen embertelenséget! Egyes horror-múzeumokban viaszbábukon mutatják be ezt a módszert, ez a kép is innen származik.
 24_2.jpg
22. SORTŰZ
A sortzűz egyes országokban napjainkban is alkalmazott kivégzési forma, főleg katonákkal és államférfiakkal szemben szokták alkalmazni. Miksa, mexikói császárt (cikkem róla itt), Nicolae Ceausescut (róla pedig itt) is így végezték ki, ahogy Antonescu román diktátort, Che Guevara kubai-argentin forradalmárt, a tizenháromból négy aradi vértanút és Batthyány Lajos miniszterelnököt, illetve számos náci háborús bűnöst is.
A halál ebben az esetben viszonylag hamar bekövetkezik, hiszen a halálra ítélteket vagy letérdeltetik, vagy hozzákötözik állva egy oszlophoz, majd egy 4-6 főből álló katonai egység a szívre célozva egyszerre ad le lövéseket. A szív a lövések becsapódása után szétroncsolódik és azonnal leáll. Amennyiben az orvos azt állapítja meg, hogy pontatlan célzás mégsem halt meg az elítélt, akkor egy, a halántékra célzott kegyelemlövéssel végeznek az illetővel.
25_1.jpg




23. SÚLLYAL VALÓ KIVÉGZÉS
A horror magasiskolája ez a módszer is. A kivégzés alapgondolata abból a tényből jön, hogy az ember belső szerveit védő csontváz törékeny. Egyes ókori és középkori, keleti kultúrákban feljegyeztek eseteket, amikor az elítélt fejét egy elefánttal tapostatták szét. Hatékony és gyors megoldás, meg kell hagyni, mindenképpen gyorsabb a másik verziónál, amikor egy fából készült lapot helyeznek a szerencsétlen emberre, és addig hordják rá a súlyos köveket, amíg a test egyszer csak össze nem roppan. Hátborzongató!
27.jpg
24. TARKÓLÖVÉS
Úgy tartják, hogy ez a módszer okozza az egyik leggyorsabb és legbiztosabb halált. Az elítélt térdel vagy áll. A hóhér a háta mögé lép, és a fej hátsó-alsó részén, a tarkón keresztül egészen közelről golyót röpít a fejébe. A golyó az áldozat homlokán lép ki a koponyából, de előtte olyan roncsolást végez az agyban, amitől azonnal beáll a halál. A sztálini Szovjetunióban olyannyira kedvelt volt ez a módszer, hogy egy kétes hírű világrekord is kötődik hozzá. Sztálin egyik legmegbízhatóbb embere, Vaszilij Blohin ugyanis 1926 és 1952 között saját kezűleg lőtt agyon becslések szerint 30-40 ezer embert, köztük a katyni vérengzésben egyes egyedül 28 nap alatt 7.000 lengyel katonatisztet, orvost, tanárt, jogászt, értelmiségit. Ezekkel a borzalmas tettekkel Blohin a Guiness rekordok könyvébe is bekerült, mint a világtörténelem során a legtöbb embert sajt kezűleg meggyilkoló ember. És mindegyikőjükkel tarkólövéssel végzett.
28.jpg




25. VADÁLLATOKKAL VALÓ SZÉTTÉPETÉS
Képzeljük el az ókori Rómát, s benne a gladiátorok viadalát egy nagy arénában! A történelemórákról mindenkinek ismerős díszletből vegyük ki a gladiátorokat, helyettük képzeljünk oda vadállatokat: tigrist, leopárdot vagy oroszlánt, valamint egy teljesen fegyvertelen elítéltet. A tömegnek szórakozás kellett, hát megkapták... Számtalan ókeresztény mártír lelte halálát vadállatok éles fogai és körmei között.
29.jpg




 
A lista végére érve néhány szubjektív gondolatot engedjenek meg nekem az olvasók. A poszt nem másról szólt, mint bemutatta azokat a módszereket, melyeket emberek találtak ki embertársaik életének kioltására a történelem során. Láttunk köztük egészen humánus, de elképesztően kegyetlen, kifejezetten a fájdalom és a szenvedés növelését célzó megoldásokat is - utóbbiak alkalmazását véleményem szerint semmilyen vallás, politika vagy katonai rendszer nem tudja igazolni. Nekünk, ma élő embereknek arra kell törekednünk, hogy ezek a borzalmak sehol, a Föld egyetlen pontján se történhessenek meg - ahol pedig sajnos napjainkban is folynak, ott abbamaradjanak.
 
A képek forrása: Az Internetről szabadon letölthető állományok




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése