2019. június 6., csütörtök

Fűszeres tepertő















Haltepertő a javából: irdalt hortobágyi tükrös pontyból snidlinges aiollival és zsenge lilahagymával



Két hete egy egész hétig csak a hortobágyi pontyfajtákkal foglalkoztam. Írtam is róla egy rövid, de velős tanulmányt egy neves gasztronómiai magazin számára, néhány különlegesnek mondható, de hétköznapi fogás kíséretében.
A Hortobágyi Halgazdaság jó adag alapanyagot bocsátott rendelkezésemre, így a megbízáson kívül is elkészítettem néhány fogást ebből az első osztályú alapanyagból. 
A hortobágyi ponty az egyik legnagyszerűbb, legízletesebb, legegészségesebb és legolcsóbb halfajta, melyhez könnyedén hozzájuthatunk a hétköznapokban.
Sajnos a nagyobbnak számító – közvetett – értékesítési helyeken nem megoldott az élő hortobágyi ponty elkülönítése más beszerzésektől, így sajnos előfordulhat, hogy valaki mondjuk szlovák pontyot „fog ki” hortobágyi helyett. Amennyiben ennek ízével, állagával nem elégedett, könnyen foghatja ezeket a negatívumokat a hortobágyi pontyra. Pedig a hortobágyi ponty rendkívül ízletes, mely a legszakszerűbb keltetés, nevelés, tartás végeredménye. Nekem mindenki elhiheti, számtalan ételt főztem belőle mostanában, a halhús állaga nagyszerű, nem zsíros és nagyon, de nagyon ízletes.
Gépi úton irdalt pontyból dolgoztam, de erről majd máskor mesélek. A halhúst teljes mértékben konyhakészen kaptam, belezve, bordacsontok nélkül és kb. 2-3 mm-enként beirdalva. Azon kívül, hogy nagyon hideg vízzel leöblítettem és alaposan leszárítottam, nem volt semmi, de semmi más dolgom vele.
Két hortobágyi tükrös ponty nyesedékéből készült a haltepertő, ami nem feltétlenül leeső részeket jelent, hanem egy-egy nagyobb steakforma kimetszése utáni maradékot. Így a
legnemesebb részektől a farok felé eső részekig mindenhonnan került bele pontyrész. Közepes kockákra vágtam, olyan 4x4-es formára, sóztam, borsoztam. Néhány kanál lisztet pirospaprikával elkevertem és ebben forgattam meg a halkockákat úgy, hogy az irdalások között is egyenletesen bevonja a paprikás liszt a halat. A panírozás után rögtön sütni kell a halat, hogy ne ázzon el a paprikás liszt rajta. 


190 C fokos, forró napraforgó olajba tettem bőrével lefelé a halkockákat és néhány perc alatt ropogósra sütöttem. Néhányszor megkevertem, hogy minden oldalán egyenletesen süljön meg. Fontos, hogy a forró olajba érkezéskor a bőre legyen alul, hogy először ez az oldala süljön meg, csak ez után az irdalt halhús.
Olyan gyönyörűen kinyílik, mint a rózsa, és finom ropogós lesz. A haltepertő sütése nem tűnik bonyolult folyamatnak, de érdemes jól eltalálni a sütési időt, mert sem túl, sem alul sütni nem célszerű. A próbasütés jó ötlet lehet, hogy kitapasztaljuk. A kisült hal nem szívja meg magát olajjal, de tálalás előtt szedjük papírtörlőre, amíg minden adag kisül.
Egyszerű majonézt készítettem áttört fokhagymával (1 tojássárgája, 2 dl mogyoróolaj, 1 teáskanál fehér borecet és dijoni mustár, 2 dundi gerezd áttört fokhagyma, kevés só, bors felhasználásával, majd egy evőkanál friss
citromlevet adtam hozzá) majd elkevertem egy csokor apróra vágott snidlinggel. Zsenge lilahagymát karikáztam még hozzá, majd együtt tálaltam fel a haltepertőt a könnyű kísérőkkel.
Egy adagra 15-20 dkg halat lehet számolni. Igazi csemege.









Fűszeres tepertő, almás-körtés-almaboros szósszal





Hamis tepertő recept




Tipp:




Nagyanyáink nyomában: így tartósíts zsírban vagy szárítva sertéshúst!




Zsírban tartósítás


Ha a húsok megsültek, a tepsiből kiszedjük és egy nagyobb lábasban felforrósított zsírban minden darab húst megforgatunk, majd kivesszük, és abba az edénybe vagy üvegbe tesszük, melyben tartósítani akarjuk.

A húst bármilyen célra felhasználhatjuk

Szárítás

Próbaként használjunk sertéscombot. Fél centiméternél nem vastagabb csíkokat vagy szeleteket vágunk a rendelkezésünkre adott mennyiségből, megsózzuk – aki a fűszerezés tekintetében korhű szeretne lenni, az a só mellett szórhat a húsra borsot, sáfrányt, kakukkfűt, szurokfűt, csombort is –, majd egy éjszakán át hűtőben pihentetjük.

Először négy órán keresztül 70 Celsius-fokon, további négy órán keresztül 50-60 Celsius-fokon, majd két-három órán keresztül nulla fokon, de továbbra is légkeveréssel járatjuk a sütőt.


A TÖPÖRTYŰKÉSZÍTÉS TITKAI





ÉTKEZÉSI TÖPÖRTYŰNEK A LEGALKALMASABB A HÁTA ÉS A KÖVÉR HASAALJA-SZALONNA, ILLETVE A TOKASZALONNA. ENNEK A SÜTÉSÉT AKKOR KELL BEFEJEZNI, AMIKOR A TÖPÖRTYŰ SZÁRAZ, PIROSASBARNA, FELÜLETE KEMÉNY, "KOPOG".
SOKÁIG ELTARTHATJUK A TÖPÖRTYŰT VAGY TEPERTŐT OLY MÓDON, HOGY A ZSÍROLVASZTÁS UTÁN AZONNAL ÜVEGBE TESSZÜK ÉS LEÖNTJÜK ZSÍRRAL ÚGY, HOGY TELJESEN BEFEDJE. AZ ÜVEG SZÁJÁT LEKÖTJÜK, HOGY A LEVEGŐ NE ÉRJE.
ÚGY IS EHETJÜK, HOGY MEGDARÁLJUK, ZSÍRRAL ELKEVERJÜK, ÉS ÜVEGBE TESSZÜK, A TETEJÉRE ZSÍRT ÖNTÜNK ÉS LEKÖTJÜK. SÖTÉT, DE SZELLŐS KAMRÁBAN SOKÁIG ELÁLL, RÁADÁSUL EZT MÉG TEPERTŐS POGÁCSÁHOZ, TEPERTŐKRÉMHEZ IS FELHASZNÁLHATJUK.A MEGMARADT TÖPÖRTYŰHÖZ TEJET ÖNTÜNK, ÉS EZZEL PIRÍTJUK, MAJD ZOMÁNCOZOTT VAGY PORCELÁNEDÉNYBE SZEDJÜK. KIHŰLÉSIG NE FEDJÜK LE! MÉG MELEGEN ENYHÉN SÓZZUK MEG.

HOZZÁVALÓK: 30 DKG TÖPÖRTYŰ, 3 DB FŐTT TOJÁS, 1 NAGYOBB LILAHAGYMA VAGY VÖRÖSHAGYMA, KB. 3 GEREZD FOKHAGYMA, 2 TEÁSKANÁLNYI PIROSPAPRIKA, 1 TEÁSKANÁL CSEMEGE PIROSARANY, SÓ, BORS, SZERECSENDIÓ, KB. 2-3 EVŐKANÁL TEJFÖL, 2 EVŐKANÁL MUSTÁR (HA NAGYON SAVANYÚ A MUSTÁR, AKKOR CSAK 1 EVŐKANÁLLAL HASZNÁLJUNK BELŐLE!)
ELKÉSZÍTÉS:ZSÍRT ÉS TÖPÖRTYŰT KACSÁBÓL ÉS LIBÁBÓL IS SÜTHETÜNK. (SOKAK SZERINT A SZÁRNYAS-TÖPÖRTYŰ SOKKAL KÜLÖNLEGESEBB, MINT A DISZNÓBÓL KÉSZÍTETT, HAGYOMÁNYOS VERZIÓ.) A ZSÍRRAL AZONBAN ÓVATOSABBAN KELL BÁNNUNK, MERT JÓVAL FOLYÉKONYABB, MINT A DISZNÓZSÍR, EZÉRT KICSIT KOMPLIKÁLTABB A TÁROLÁSA IS. MINDAZONÁLTAL SZÁRNYASÉTELEK FŐZÉSÉHEZ, SÜTÉSÉHEZ SOKKAL JOBBAN ILLIK A LIBA- VAGY KACSAZSÍR, EZÉRT ÉRDEMES KIPRÓBÁLNI.

TEPERTŐPÁSTÉTOM

 50 DKG LISZT, 40 DKG DARÁLT TEPERTŐ, 3 TOJÁSSÁRGA, 1 EVŐKANÁL RUM, MOGYORÓNYI ZSÍR, 3 CSAPOTT KÁVÉSKANÁL SÓ, KB. 2 DL TEJFÖL, (3 DKG ÉLESZTŐ + 1 CSIPET CUKOR + 0,5 DL TEJ), TOJÁS A MEGKENÉSHEZHOZZÁVALÓK:
ELKÉSZÍTÉS: ELŐVESZÜNK EGY NYÚJTÓDESZKÁT, RÁSZÓRJUK A SÓVAL ÖSSZEKEVERT, KIMÉRT LISZTET. A KÖZEPÉBE MÉLYEDÉST FORMÁZUNK, ÉS BELEÜTJÜK A 3 TOJÁS SÁRGÁT, A ZSÍRT, A TEJBEN FELFUTTATOTT ÉLESZTŐT ÉS TEJFÖLT. KEMÉNYRE GYÚRJUK A TÉSZTÁT. A TÉSZTÁT LETAKARJUK EGY KONYHARUHÁVAL, ÉS 1 ÓRÁT PIHENTETJÜK.A TEPERTŐS POGÁCSÁBÓL NEM HIÉNYOZHAT A BORS SEM!
EZALATT ELŐKÉSZÍTJÜK, AZAZ SÜTŐPAPÍRRAL KIBÉLELJÜK A TEPSIT, ÉS FELVERJÜK A TOJÁSOK MEGKENÉSÉRE SZÁNT TOJÁST. MEGDARÁLJUK A TEPERTŐT.
A MEGKELT TÉSZTÁT TÉGLALAP ALAKÚRA NYÚJTJUK (KB. 35 X 25 CM NAGYSÁGÚRA), ÉS MEGKENJÜK A DARÁLT TÖPÖRTYŰVEL. ENYHÉN MEGBORSOZZUK. A TÉSZTÁT A HOSSZABB OLDALA MENTÉN HARMADOKRA OSZTJUK, ÉS ELŐSZÖR A BAL, MAJD A JOBB OLDALT HAJTJUK A KÖZÉPSŐRE. EZUTÁN ALULRÓL FÖLFELÉ HALADVA A TÉSZTÁT FÉLBE HAJTJUK. VIGYÁZZUNK, HOGY A TÉSZTA HAJTOGATÁSA MINDIG EGY IRÁNYBAN TÖRTÉNJEN! A TÉSZTÁT SODRÓFÁVAL PICIT MEGNYOMJUK, MAJD KONYHARUHÁVAL LETAKARJUK, ÉS 15 PERCIG PIHENTETJÜK. EZUTÁN MÉG KÉTSZER ISMÉT A KEZDŐ MÉRETRE NYÚJTJUK A TÉSZTÁT, UGYANÍGY MEGHAJTOGATJUK, MEGINT MEGNYOMJUK, ÉS ISMÉT 15 PERCIG PIHENTETJÜK LETAKARVA. (ÍGY 3X NYÚJTOTTUK, HAJTOGATTUK ÉS PIHENTETTÜK A TÉSZTÁT). A HARMADIK PIHENTETÉS UTÁN KB. MÁSFÉL UJJNYI VASTAGRA NYÚJTJUK A TÉSZTÁT, KÉSSEL KOCKÁSRA RÁCSOZZUK, ÉS KÖZEPES MÉRETŰ (KB. 4 CM ÁTMÉRŐJŰ) LISZTBE MÁRTOTT POGÁCSASZAGGATÓVAL KISZÚRJUK A POGÁCSÁKAT. A POGÁCSÁKAT A TEPSIBE TESSZÜK (RITKÁSAN!), ÉS TOJÁSSÁRGÁVAL MEGKENJÜK. A POGÁCSÁKAT A TEPSIBEN TOVÁBBI 30 PERCIG KELESZTJÜK. (ITT MÁR ELKEZDENEK DÜLÖNGÉLNI A POGÁCSÁK.)ELŐMELEGÍTETT SÜTŐBEN 15-20 PERC ALATT SZÉP SÁRGÁRA MEGSÜTJÜK. 

ZALAI SÜLT KÁPOSZTA

Csábító mustáros rántott hús

ha megkóstolod, csak így fogod ezután készíteni!

Hozzávalók:

Elkészítése:


Rántott hús, sütőben sütve – Nincs többé pepecselés, viszlát olajszag

A recept ugyanaz mint a normál rántott húsnál. Kiklopfolom a húst ízesítem, panírozom liszt, tojás , prézli. A sütőt előmelegítem alsó felső sütésre állítva 210 fok, a sütés hőfoka és ideje változhat mindenkinek a saját sütőjéhez igazodva!!! A tepsibe helyezem a sütőpapírt és bekenem olajjal majd a húsokat is ráteszem és a tetejüket is bekenem olajjal. Az első 10-15 perc után visszaveszem a hőfokot úgy 190 fok kb. Ez másnál lehet 160-180 fok is akár ,de az én elektromos sütöm sajnos kicsit gyengébb ezért kell nekem magasabb hőfokon sütnöm , sajna. Kb. 30-40 percig így sütöm majd egy tűpróbát végzek , közben fordítanom is kellett egyszer mert nálam nem süt egyenletesen a sütő. Ezután 220 fok körül készre sütöm, vigyázva ,nehogy túl süljön!!


Hozzávalók

Elkészítés



Brutálisan király hagymalekvár


A következőkkel töltsük meg a bevásárlókosarat:

Vágjunk bele...

 Az izgalom a tetőfokára hág

Most jön az izgalmas rész, ha azt érzed kellően lepuhult és összefőtt a hagyma, mehet rá a só és a bors. Azért nagyon fontos, hogy most sózzuk csak, mert ha már az elején kiengedtetjük vele az összes levet, biztosan odaég. Most már nem lesz szükség rá, mivel ha a sózást követően elfőtt a leve, mehet rá a bor és a balzsamecet is! Én a Posta Borház „noirkékmerfranlotpinotkos”-át használtam ezúttal (2011-ből). Kiváló választásnak bizonyult, érdemes egy pohárral elfogyasztani főzés közben. Csavarjuk fel kicsit a hőfokot, had szóljon a Rock’n'Roll a lábosban! Ha felforrt, visszavehetünk kicsit. A továbbiakban kis lángon, további 30 percet adjunk az ízeknek a kibontakozásra. Ha 90%-ban elfőtt a leve, mehet bele a méz. Aki nem olyan érzékeny testének szentélyét illetően, mint én, az használhat cukrot (javaslom a barna kristálycukrot, mert az nagyon szép színt ad az ételnek). Én mindenesetre virágmézzel A virágméznek is inkább az eszenciáját, a kikristályosodott részét használtam. Ízlés szerint, de alapvetően 4-5 evőkanál mézet vágjunk a lábosba. Érdemes pár perc után kóstolgatni a lekvárt, ilyenkor lehet még korrigálni. Azzal azonban mindenképpen érdemes számolni, hogy az ízeknek össze kell érni, ehhez idő kell, így semmi esetre se essünk kétségbe rögtön. Ettől a momentumtól kezdve gyakrabban keverjünk rajta, nehogy le találjon égni. Körülbelül egy kis marék megtisztított és felaprózott kakukkfű is mehet a hagymához két kevergetés között. Tíz-húsz percnek elégnek kell lennie, hogy besűrűsödjön a hagymalekvár, ezt feltétlenül legyen türelmünk kivárni. Ha már jó ragadós és lekvárszerű, kapcsoljuk le a hőforrást és pár perc pihenőt követően kanyarintsunk bele egy evőkanál vajat









Döb­be­ne­tes di­é­tás étel ké­szült! A ká­posz­ta­ro­po­gós­tól le­hi­dalsz!



egyes vélemények szerint bizonyos esetekben a már kialakult rákot is képes gyógyítani.

Készíts belőle káposztaropogóst!






Új burgonya rozmaring és fokhagymával






Új burgonya rozmaring és fokhagymával - előkészítés

A burgonyát jól mossuk és sós vízben forraljuk 15 percig.
Menj ki, nyomd meg a vizet, és öntsünk olívaolajat.
Rázza meg az edényt, hogy az olaj egyenletesen felöltözze őket.
A fenti fűszerek keverékét készítjük, sokat fűzzük hozzá, szükség esetén hozzáadunk egy kis sót. 
Tapet egy sütőpapírtálcát, megfordítva a burgonyát, hozzáadjuk a zúzott fokhagymakockákat, hámozva őket, tegyünk rozmaringot és kakukkfűt, és tegyük a tálcát az előmelegített kemencébe, amíg a burgonya nem lesz pályázat. 
Meleg káposzta salátával vagy fokhagymás mártással vagy mindenkinek a vágyával tálaljuk.





Burgonya rozmaringgal



Pörkölt burgonya pörkölt burgonyában Ideális minden sülthez. A burgonya román preferenciákban van, néhány burgonya a sütőben, amit egy saláta mellett enni és egyszerű. A böjt napján csodálatosak.

összetevők:
1 kg burgonya
fokhagymás por (opcionális)
száraz vagy friss kakukkfű
friss rozmaring
olívaolaj
nagy só
bors

Új burgonya rozmaring és fokhagymával - előkészítés



Mosd burgonya rozmaring burgonya előkészítése :
A burgonya vékony héja maradt, ha nem tisztítják meg a kéreget. Ha túl nagyok lennének, mossuk fel és vágjuk félbe vagy negyedbe. Vegyünk egy darab sütőpapírt, csavarjuk meg, hogy vízzel lehessen, majd feküdjünk a sütő tálcán. Helyezze a burgonya felét.









Csalamádé receptje










Csalamádé receptje

Hozzávalók:
2 kg uborka
2 kg káposzta
1 kg hagyma
1 kg paprika
0,5 kg sárgarépa
7 dkg só
1 kg cukor
3 dl 20%-os ecet
1 kávéskanál nátrium benzoát
1 kávéskanál borkén (víz nem kell hozzá)

Elkészítés:

A felaprított hozzávalókat összekeverjük, rétegezve megszórjuk a fűszerekkel.
24 óra alatt többször átforgatjuk majd vödörbe töltjük.
Nem romlik meg!


Csalamádé








Hozzávalók: 

•2 fő káposzta
•2 kg uborka
•2 kg paradicsompaprika és zöldpaprika
•1 kg zöld paradicsom
•50 dkg hagyma
 10 dkg só
 30 dkg cukor
 3 dl 10 %-os ecet
 1 kávéskanál nátrium benzoát
•Szemes bors, mustármag, babér levél


A káposztát lesarvaljuk, az uborkát héjastól meggyaluljuk, a paprikákat, zöld paradicsomot és a hagymát vékony szeletekre vágjuk.

Nagy tálban összekeverjük a zöldségeket. Kimérjük a sót, cukrot, natrium benzoátot, rátőltjük az ecetet és kevergetjük amíg feloldodik a cukor és a só, ekkor rálocsoljuk a zöldségekre. Letakarva hagyjuk másnapig közben többször átforgatjuk.
Másnap üvegekbe rakjuk, minden üveg aljára teszünk, fél babérlevelet pár szem borsot, mustármagot és felöntjük a saját levével Nem kell víz annyi levet engednek a zöldségek hogy elég a feltöltéshez. Lezárjuk az üvegeket és mehet a kamrába.

CSALAMÁDÉ





    Bizton állíthatom, ez a világ legfinomabb csalamádéja….legalábbis nekünk! ?
    Igazi vitamin bomba, nem mellesleg gyönyörű színekkel
Ha szeretitek a csalamádét, akkor azért érdemes elkészíteni, ha pedig nem szeretitek, akkor pedig azért, hátha ezt megszeretitek. 
Ősszel készítjük, ilyenkorra már a kertben is megteremnek a hozzávalók, vagy ha üzletben vásároljuk meg a hozzávalókat, akkor ilyen tájt már lejjebb mennek az árak.
2 kg káposzta
1 kg paprika (legyen benne piros is)
1/2 kg uborka
1 kg sárgarépa
1/2 kg vöröshagyma
1 kg cukor
7 dkg só (durva asztali, ne legyen jódozott, stb.)
1 kávéskanál borkén
7 dl 10%-os ecet
A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk és legyaluljuk.
(Vékony karikákra, csíkokra szeleteljük, a paprika magjait eltávolítjuk természetesen.)
Az összevágott zöldségeket egy nagy tálban (tényleg nagy tálban) összekeverjük és leszórjuk a cukorral.
Elkeverjük, majd miután a cukor elolvadt rátesszük az ecetet és a sót. Alaposan elkeverjük így is, azonnal el is kezd levet ereszteni.
1 éjszakán át állni hagyjuk és másnap üvegekbe töltjük.
Üvegezés előtt kissé nyomkodjuk ki belőle a lét, az üvegeket pedig jó szorosan pakoljuk meg! ?
Rá egy celofán, majd a tető és mehet a kamrába.
Lényegében 3 módon van tartósítva: ott a cukor, az ecet és a borkénpor…..aggódni nem kell, hogy megromlik! ?
Egyébként egy ekkora adagból nagyjából 5 befőttes üvegnyi csalamádé lesz, én dupla adagból készítettem a minap, úgy lett 10 üvegem. De megéri nagy mennyiségben kivitelezni, mert tényleg isteni.
Aztán persze ki ki ízlése szerint ízesítheti, tehetünk bele egész köményt, babérlevelet, amit szeretünk alapon. ?





Vödrös savanyúság 2






A hidegen összekeverendő alaplével készülő vödrös savanyúság receptje már fenn van a blogon, nemrég pedig a facebook-on kaptam kérdést a felforralt alaplével kapcsolatban. Akkor jöttem rá, hogy bizony még nem tettem fel, pedig szinte minden évben savanyítok ezzel a módszerrel is. Idén két 10 literes vödörben készült, az egyikben csak uborka, a másikban uborka, zöldparadicsom, pici cukkini, karfiolrózsák vegyesen. Mindkettő finom, ki-ki tetszése szerint variálhatja a savanyítandó zöldségfélék arányát. Érdemes kísérletezni a zöldségekkel és a felöntőlével is, ízlés szerint lehet akár kicsit ecetesebbre, savanyúbbra vagy édesebbre készíteni. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók (10 l-es vödörhöz):
  • 2,4 l víz
  • 1,6 l fehérborecet
  • 12 dkg só (nem jódozott!)
  • 60 dkg cukor
  • 1 csomag (20 g) egész fekete bors
  • 1 csomag (20 g) mustármag
  • 1 csomag (20 g) koriandermag
  • 2 teáskanál nátrium-benzoát
  • 2 teáskanál borkénpor



  • A vizet nagy lábasban melegíteni kezdtem.
  • Szép sorban hozzáadtam a többi hozzávalót is, és időnként megkeverve felforraltam, pár percig kis lángon főztem.
  • Elzártam, hagytam teljesen kihűlni.
  • Végül a kihűlt levet a vödörbe öntöttem, ezután már lehet is belerakni az előzetesen alaposan megtisztított savanyítani valókat: uborkát, karfiolt, zöldparadicsomot, kisdinnyét, pici cukkinit, patisszont, almapaprikát, sárgarépát, gyöngyhagymát, stb. (Ízlés szerint tehetünk a lébe néhány alaposan megtisztított kaporszálat, meggyfalevelet, borsikafüvet is.)
  • A zöldségféléket folyamatosan rakhatjuk a vödörbe; miután beletettük a felöntőlébe, néhány napig naponta finoman keverjük át a vödör tartalmát, hogy a zöldségeket mindenhol érje a lé.
  • Száraz, hűvös helyen tároljuk, kb. 1 hónapos érlelés után már fogyasztható is.
  • Jó tanács! A vödörbe kézzel lehetőleg ne nyúljunk, ajánlott a zöldségek kiszedéséhez facsipeszt használni.






Meggyes-mákos rakott tészta – VIDEÓVAL!



GastroHobbi2018. február 9.
Ez legyen a desszert vasárnap!
Ismét alkottam egy szuper desszertet, ami nekem nagyon ízlett és bár facebookon a videó feltöltése után, sok szó érte a ház elejét és a végét is, de attól én még jó szívvel és bátran ajánlom Nektek kipróbálásra, mert ismét egy tőlünk jól megszokott egyszerűen, finom recept, ami gyorsan a család kedvencévé válik.
Hozzávalók:
1 l tej
25 dkg Schnitzer gm metélt tészta
8 dkg vaj
5 tojás
10 dkg barnacukor
2 tk vaníliáscukor
1 citrom reszelt héja
fél citrom leve
20 dkg darált mák
1 üveg magozott meggybefőtt
Elkészítés:
A tejet felforralom, kifőzöm benne a tésztát majd hozzákeverem a vaj felét. 
A tojásfehérjéből egy csipet sóval kemény habot verek, a tojássárgáját a cukorral, a vanílliáscukorral a citrom levével és reszelt héjával habosra keverem, majd mehet hozzá a mák és a felvert tojásfehérje is. 
A tejben megfőzött tésztát (nem kell leszűrni, mert magába szívja a tejet), összeforgatom a mákos habos masszával, a lecsepegtetett meggybefőttel, majd vajjal kikent, tűzálló tálba öntöm, a tetejére dobálom az apró kockára vágott maradék vajat és 180 fokra előmelegített sütőben, légkeveréses fokozaton, kb. 30 perc alatt készre sütöm.
A sütési idő, sütőnként változhat, legyen szép aranysárga a teteje!
Nagyobb kockára vágva, ízlés szerint porcukorral megszórva kínálom.
Elkészítési idő: 60 perc
Jó étvágyat kívánok!

Meggyes-mákos rakott tészta I GastroHobbi






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése