2018. december 21., péntek

Új szelek fújdogálnak






Új szelek fújdogálnak





Varga István: Ezért vállalata Orbán Viktor miniszterelnök az EBRD-vel kötött egyetértési megállapodást 

Megállapodtak, hogy nem raknak több terhet a bankokra, ill fokozatosa leveszik azt - és a lakosságon hagyják ezt az irányított elszegényítést. Az EBRD időről-időre jön és ellenőrzi, jól viselkedtünk-e? Miért? Erre több spekulatív válasz lehetséges. Az egyik az, hogy innen kihajtsák az embereket, mint olcsó munkaerőt a centrum országokba és a felszabaduló lakótérbe érkezzenek a betelepülők. 
 
Orbán Viktor fogadta az EBRD elnökét

Majd az ezredforduló után, 2001-től szabad a pénzváltás, ekkor a FIDESZ készült fel előzetes szabályokkal a hamarosan érkező devizahitelezésre. 

Az időtájt a lakásépítéshez jó állami támogatás járult a nagy forintkamat fenntartására, azaz a bankok a költségvetést fejték. 

Azonban az európai csatlakozás után csak időlegesen volt megengedett az állami támogatás, így a kamattámogatást ki kellett vezetni, de a banki érdek volt a nagy kamatláb fenntartása. 

Nem, a kölcsönzés miatt volt olyan óriási a kamatláb, hanem az átváltott devizával spekulációs okból, tehát így lehetett fejni az országot, és fékezni a fejlődését. 

Ebben a környezetben vezették be a svájci frank kölcsönzést, az összes csatlakozó országban, de nálunk erős politikai támogatással, beleértve a hamis tájékoztatást, azaz az emberek becsapását. 

Kérem, vegye figyelembe, hogy a mi monetáris rendszerünk csak egy rész a BIS által csendben irányított nagy egésznek. 

Mi a forintot a '90-es években elinfláltuk, kiszorítottuk, idegen pénz jött helyébe - természetesen forintra váltva - azzal, hogy az MNB nem hitelezett, a betelepült idegen bankok eszköze pedig idegen eszköz volt. 

Az un. devizahitelezés a monetáris rendszer része volt, a BIS pontosan tudta, mi történik itt. Miből látható ez? 

Abból, hogy nincs egyetlen dollár alapú kölcsön sem. Ez nem véletlen, hiszen a világ pénzforgalmának 70%-a dollárban zajlik. Mégis, az 1,2 millió szerződés között még véletlenül sincs dollár alapú. 

Miért? Mert az USA-ban a subprime kölcsönzéssel a dollár várható gyengülésére készültek fel, a bankok bajba kerülésére. 

A cél az volt, hogy az USA és az európai államok megsegítsék őket, azaz az államok eladósodjanak és a bankrendszer befolyása növekedjen. Ugyanis az államok nem a bankok részvényeit vették át mentés címén, hanem a bankkal szemben vállaltak magukra kötelezettséget. Itt Európába 5086 milliárd euró ilyen kötelezettség vállalás történt, ez több mint az unió összes jelzáloghitele, minden egyes uniós polgárra 3 millió forint új adósságot tettek, de ezt az adósságot nem vonják össze a költségvetések adósságaival, külön kezelik nagy csöndben, az emberek nem is tudják, hogy a GDP 60%-os eladósodási határát akár többszörösen meghaladó adósságaik vannak az államaiknak. 

Mi nem az államot, hanem a lakosságot adósítottuk el a devizahitelezés programjával. A 2007-2008-as válság érkezése már 2005-ben jól látható volt, számos szakcikk foglalkozott vele, mégis a menekülő devizában generáltuk az adósságot. 

Ez épp olyan, mint amikor Fekete János az államot adósította el a felértékelődő pénzekben és a tartalékainkat a leértékelődőben tartotta - hogy minél gyorsabban elérjük a hitelezők rosszallását, akik kérik a nemzeti vagyont az adósság fejében. 
        

A Bankszövetség előző főtitkára kotyogta el valahol - írásban, hogy 2008. szeptember 15-e előtt tilos volt a válság szó használata a pénzügyben. Utána pedig épp ellenkezően, az SZDSZ még a sajtóértekezlete hátfalát is a válság szóval tapétázta ki. 

Szóval, ne gondoljuk, hogy itt a banki nyerészkedés volt a fő hajtóerő. Egy központilag irányított elszegényítésnek vagyunk alanyai. 

Ezért vállalata Orbán VIktor miniszterelnök az EBRD-vel kötött egyetértési megállapodásban, hogy nem raknak több terhet a bankokra, ill fokozatosa leveszik azt - és a lakosságon hagyják ezt az irányított elszegényítést. 

Az EBRD időről-időre jön és ellenőrzi, jól viselkedtünk-e? 

Miért? Erre több spekulatív válasz lehetséges. Az egyik az, hogy innen kihajtsák az embereket, mint olcsó munkaerőt a centrum országokba és a felszabaduló lakótérbe érkezzenek a betelepülők. 

Lehet más válasz is, de ez már nem pénzügyi tényekkel igazolható, ez mások megfontolását kívánja. 



Fidesz és a forint árfolyama, avagy a devizahiteleseket így segítik



2010.08.26. 17:39 maholnap

Még, hogy nem szól bele a politikus az árfolyamokba?! (1) Március második felében 4%-ot gyengült a forint. Nézzük, milyen hírek voltak abban az időben (az egyszerűség kedvéért a Hírkereső oldalán kerestem rá a nagy kormánypárt, és a fizetőeszközünk nevére).
A Fidesz elnöke egyelőre nem tűzne ki euróbevezetési céldátumot, de a forint árfolyamának ingadozását komoly veszélyforrásnak tartja.” (ecoline; még egyszer: „komoly veszélynek tartja” – ez még fontos lesz :-)) (III. 8.: CHFHUF= 180)
A bóvli hírek kategóriájába sorolhatjuk utólag az egyik akkori index cikket, mely feltételezte: A nagy győzelem átmeneti erősödést hozhat, egyébként a mostani szinten van jól az árfolyam. Költségvetési szigorral és reformokkal viszont pár év múlva megalapozottan erősödhet a forint… akár 250-ig is (!!)” (index.hu)
(III. 17. CHFHUF = 180)
VG szerint is qtya erősek lehetünk hamarosan. 
Március 22-re fölpattant a frank 184-re. Vajon mi hír volt aznap?
Orbán: jelentősen megújítjuk Magyarországot!(Köszi!
Április 28-ra 189-ig gyengültünk. Mi történt ekkor a hírekben? Fidesz 2/3, kamatvágás. 280 körüli árfolyamot támogatna a Fidesz (ecoline)  Egy év múlva beveheti Orbán az MNB-t… (ahhaaa!)  (CHFHUF =188sőt...
Május legrosszabb árfolyama (2) (frankban) májusban 8-án volt: 200. Emlékeztetőül: célkeresztbe került a jegybank, és elnöke Simor úr, az „off-shore-lovag” (Simor szakmai válasza: „Tényeken alapuló párbeszédre és együttműködésre van szükség a mindenkori miniszterelnök és a jegybank vezetője között" – ez azóta is elmaradt, nem rajta múlott.) Navracsics („a jegybanknak alkotmányos kötelezettsége együttműködni a kormánnyal”) Varga urak (”óvatosan kell nyilatkozni a jegybank függetlenségét érintő kérdésekben"… „Egy biztos a monetáris politikát olyan embereknek kell vezetniük, akik arra méltóak”) egymással vetélkedve szapulták a jegybank függetlenségét. Ilyen buta megnyilvánulásokra már akkor is igen érzékenyen reagáltak a pénzpiacok. Maradjunk annyiban, már ilyen ostobaságot sem mond épelméjű, és hazáját, annak polgárait tisztelő, megfontolt politikus. De ez még csak a főpróba volt!
Közel 8% zuhanás következett be június első hetében (3), CHFHUF = 208. Mi hír volt akkortájt?!
Míg az origo-n azt olvasni, hogy a „Fidesz azt állítja, valamilyen módon átválthatóvá teszi a devizában felvett hiteleket.” (az árfolyamon azóta is dolgozik!), addig ugyanitt pár nappal később Gyengítheti a forintot a Fidesz több terve” (ez egy alapos, linkekkel teli elemzés, érdemes elolvasni!) És ekkor még nem görögtek az igazán nagy elböffentések…, de a nagyfőnök szerint a kormány erős forintban gondolkodik (csak a fejére vigyázzon!)
A Fidesz hallgatlapít, majd bevallja, hogy muszáj megszorításokkal kezdenie… 
Borulás (4)lavina, Kósa, majd kontrájaként Varga, rekontrája újra Kósa, szubkontrája Szijjártó (emlékeztetőül: „nem gondolja túlzónak Kósa Lajos szavait, miszerint a közvetlen államcsőd elkerülése a cél....”) de ezekről már írtam először itt és később itt.
Nem hiányzott persze az MSZP háromcsapásozása sem, Kósa nem elérhető, de fészbukozik.
Az addigi csúcs június 30: CHFHUF = 218. Rogán sem hagyja magát, miért ne szólna bele ő is a forintunk gyengítésébe, aki szerint csupán egy hónapraemelkednek a törlesztők (biztosan ő igazítja minden banknál a spanyolviasztTHM-et és az árfolyamot, de azt is el tudom képzelni, hogy a szűz lány fülébe is azt súgja: "egy hónap múlva újra szűz leszel!". Burány is balról beszól a dilettáns és abnormális gazdaságpolitikáról, pedig látható, hogy nincs is gazdaságpolitikája a kormánynak. Semmilyen, látszólag.
A PSZÁF nem indít eljárást Kósa és Szijjártó ellen (és nem is feladata; de maga a hír is olyan, mintha azt írnák: "H. Péter most szabályosan parkolt, nem két rokiparkolón"), majd amikor CHFHUF 220-szal csúcsot ütünk, akkor mit olvashatunk?! Csaknem KÉTSZÁZHÚSZ felett!! Nem rengeti meg a Fideszt a gyenge forint!!
Másfélmillió devizahiteles bámulja, nem érti, és dermedten tátja a száját, vagy szidja ezt a „bátorságot”.
A Fidesz népszerűsége töretlen... …pedig az IMF-csörte még hátra van, külső adósságunk eléri a teljes éves hazai össztermék 84 százalékát és még a legjobb esetben is hosszú évekig jelentős hiányt mutat a költségvetésünk, csak az IMF-nek 10milliárd Euróval tartozunk, saját forrásból a legkedvezőbb esetben is csupán a jövő év elejéig vagyunk képesek önmagunkat finanszírozni (hajrá függetlenség!) … Nyilatkozatok össze-vissza, homályos gazdaságpolitika (és még akkor finom voltam). Eddig ennek köszönhetünk 20 %-os forint gyengülést, a törlesztő részletekben ennél jóval nagyobb emelkedést.
Máris érződik azonban, hogy hamarosan pálfordul a kormány, és jönnek a„Mindig is a tárgyalás mellett voksoltunk”, „Folytatjuk a tárgyalásokat a nyári szünet után…”, „Pontos és világos a gazdasági stratégiánk…” kezdetű kommunikációk, erre fogadni mernék!
Hogy ez miképp érinti a szakmámat, a független pénzügyi tervezést?!
Nos, vannak ügyfeleink, akiknél egy-egy korábbi devizahitelt (amit sajnos ugyanúgy nem kockázatkezeltek a hitel felvételekor, ahogy szinte minden magyar háztartás esetében az elmúlt években, és vakon zuhannak velük a mélybe…) próbálunk az utóbbi hónapokban devizás hiteleket refinanszírozni. Ám 180 feletti franknál – a politikai és gazdasági nyilatkozatok szerint – még bíztunk a forint visszaerősödésében, sok mindent mérlegelve nem realizáltuk az elméleti veszteséget. Ha most realizálnánk, akkor már további húsz százalékkal járnánk rosszabbul, ami – csak a saját, még szerény ügyfélkörünkben talált, ügyfeleink korábban felelőtlenül (a bankjuk, vagy korábbi hitelügyintézőjük felelőtlenségével) felvett devizahitelei esetében – sok tízmillióban mérhető…
Ezért lenne nagyon-nagyon fontos minden pénzügyi lépés esetében a független pénzügyi tervezés minden család és vállalkozás számára…
update 1: Ipari-antidepresszió kedvéért egy újabb ábra:





Kókler politikus, avagy shortolja hazánkat a Fidesz: a bukásunkra játszik



2010.06.05. 13:04 maholnap

Szavazz a forintért most!
Szerettem volna elkerülni a politizálást a kóklerbróker blogon, de egyrészt a politika jelenlegi vezetői szóltak bele durván a gazdaságba, másrészt ilyen kókler politikusokat még nem sokat látott a világ (hacsak nem szándékosan shortolják a forintot és az OTP-t a nemzeti vagyonnal, mert akkor olaj helyett tőzsdei manőverekkel emelik a fiúk hazánkat a leggazdagabb nagyhatalmak közé)!
A forint drámája – és a devizában eladósodott kétmillió magyar ember kinyírása – két szálon indult a múlt héten: egyik szálon Barroso bizottsági elnök Brüsszelben nyomatékosan felhívja a magyar kormányfő figyelmét a fiskális fegyelem betartásának fontosságára, a reformok szükségességére. Erre Orbán Viktor nyugtatja Barroso elnök urat, hogy „mély átalakításra, strukturális reformokra” van szüksége Magyarországnak. Orbán beszámolt arról, hogy napokon belül elérhetőek lesznek a magyar gazdaság állapotáról szóló információk (már ekkor hazudott: az információk elérhetőek voltak rég, nem csak a Fidesznek, hanem az összes hazai és uniós szakcsoport számára) , és amint ez meglesz, a kormány 72 órán belül akciótervvel fog előállni a rövid távú problémák kezelésére. A másik szálon Kósa Lajos nyilatkozik – szinte OV-vel egy időben: ”A közvetlen államcsőd elkerülése a cél jelenleg, szűk esélyünk van arra, hogy elkerüljük Görögország helyzetét, a helyzet ugyanis sokkal rosszabb, mint hittük.”  Majd ezután szardobálás kezdődik – a kormányzó Fidesz elöljárói által fölfelé dobálva, föl, a fejük fölé…
Nem véletlen, hogy Brüsszelben az IMF és az EU szóba került, hiszen az új magyar kormány többször is nyomatékosította, hogy nem tartja követendőnek a 2008 őszén kötött hitel-megállapodást, azt új alapokra kívánja helyezni, s ennek során nem kíváncsi e szervezetek véleményére.
Varga Mihály és Szíjjártó Péter Kósa-reakciója csak olaj volt a tűzre:  amikor hazudoztak a „csontvázak”, az „államcsőd” és az adatok meghamisítása kérdésében. /Varga Mihály: gazdasági tényfeltáró bizottság csütörtöki ülése után az Országházban Kósa Lajosnak, a Fidesz ügyvezető alelnökének szavaira reagálva az MTI-nek azt mondta: Magyarország rossz helyzetben van, még a "gazdasági vészhelyzet" kifejezés sem indokolatlan./ Érdemes elolvasni, hogy ki a Gazdasági Bizottság Elnöke '98-2002 között, ki volt az elnök a Költségvetési és pénzügyi bizottságban 2002-2006 között, és 2006 óta ki az elnöke Költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottságnak! És Ki volt még ezekben a bizottságokban tag, vagy alelnök? (Sz.P.!) Jjja, nem tudott semmiről!!?? A munkahelyre nem jártak be, és lógtak, vagy most hazudoznak?!
És ha még ez sem lett volna elég, egy hordó benzint is gurítottak a tűzbe ...
A „csontvázakról” csak annyit, hogy két éve nyitott könyv hazai és EU-s szakemberek számára a magyar gazdaság minden egyes fejezete. A gazdasági tényfeltáró bizottság csütörtöki ülése után V. Mihály az Országházban Kósa Lajosnak, a Fidesz ügyvezető alelnökének szavaira reagálva azt mondta: Magyarország rossz helyzetben van, még a "gazdasági vészhelyzet" kifejezés sem indokolatlan – írta az MTI
A kijelentés valóságos pánikot okozott a devizapiacon, az euró ára a beszéd után 273,7 forintról zárásra 280,4 forintig drágult. Miközben a régió összes devizája erősödik.- írta a Napi Gazdaság. De a BUX index is óriási zuhanással reagált a felelőtlen gazdasági butaságra. A Bloombergnek nyilatkozva Nigel Rendell (az RCB Capital feltörekvő piacokért felelős stratégája) úgy látja, a magyar gazdaság közel sincs olyan vészjósló helyzetben, mint a görög, valamint megjegyzi: „Rendkívül veszélyes a jelenlegi helyzetben ilyen kijelentéseket tenni.”
A világ legrosszabbul teljesítő devizája volt csütörtökön a forint: a Bloomberg által jegyzett 170 deviza közt a magyar fizetőeszköz gyengült a legnagyobb mértékben, hét százalékkal, napközben a 280,4-es szintet is elérte az euróval szemben - írja a Bloomberg. A piacokat Kósa Lajos görög kommentjei rázták meg - állítják az elemzők. (napi
A poén a végére: az USA elnöke, Barack Obama levélben köszönte meg ma Bajnai Gordon távozó miniszterelnöknek a sikeres válságkezelést, lásd Youtube itt.
Erre a Fidesz további gyújtóbombákkal válaszolt, amire Miattunk zuhan Amerika!”  "A Fideszes megnyilatkozások híre az államcsődveszélyről az Egyesült Államokba is elért, már az amerikai munkaerőpiaci adatok megjelenése előtt is mínusz 60 pontnál járt a Dow Jones futures index. Elképesztőt ugrott a dollár, elérte a négyévi csúcsot. Az euró a dollárral szemben immár 1,200 alá 1,199 szintre gyengült." Köszi, fiúk!
Egyre inkább nyilvánvaló, hogy a Fidesz kitáncol a választások előtt tett ígéreteiből. De próbáljuk lefordítani a Fidesz szavait, gondolatait:
Fidesz: Varga korábban kijelentette: "tiszta lappal kell indulni ahhoz, hogy a kormány megalkossa a gazdasági akciótervét és ehhez az alapot a tényfeltáró bizottság szolgáltatja.”
Tolmácsolva: „Még nagyobb gödröt, még nagyobb emésztőgödröt kell ásnunk, és abba még sokkal jobban bele kell döngölnünk az országot ahhoz, hogy később elmondhassuk: innen másztunk ki.”
Fidesz: A Fidesz hivatalos honlapján „Matolcsy György kijelölt gazdasági miniszter nem látja szükségesnek a költségvetés pénzbeli szerepvállalását a bajba jutott devizahitelesek megsegítésében”
Tolmácsolva: … ezért sokkal nagyobb bajba sodorjuk őket egy-két balul elsült nyilatkozattal, hiszen nem eléggé éheznek és haldokolnak még a devizahitelesek. Gyengítsük mesterségesen a forintot, hadd haljanak éhen mihamarabb!
A fideszes fiúk mindenesetre elérték: a Wall Street Journal már arról szavaztatja olvasóit, hogy Magyarország vajon Görögország nyomdokaiba lép-e (szavazzon Ön is Magyarországért!). Ezen a napon a forint jegyzése átlépte a rég látott 290-es szintet az euróval szemben, a Budapesti Értéktőzsde vezető részvénye, az OTP pedig 11 százalékos zuhanás után állt meg a nap végére. A dollár 242 forint fölé ment, a svájci frank pedig átlépte a 208-as szintet (Hirszerző.hu)
"Mikor értik már meg a politikusok, hogy naív kijelentéseik, amiket a helyi közönségüknek szánnak, valójában destabilizálják a pénzpiacot?" – írta a Reuters
Amennyiben a Fidesz a költségvetésének csupán egy töredékét a HUF és OTP short pozícióira költötte az elmúlt napokban, akkor gyakorlatilag örök gazdagságot, kimeríthetetlen vagyont, végtelen forrást nyert!
Frissítés 18:35-kor:
Kéretik a Kóklerbróker Blogon nem fröcsögően politizálni, a szokásos fröcsögős témákat nem előszedni, hogy kelljen letiltanom a hozzászólásokat. (Eddig 2010. június 5. 18:07 nem moderáltam...) Köszönöm
Eljött a várva várt nap, letette az asztalra a részjelentését [1] a Varga Mihály által vezetett „tényfeltáró” bizottság. Pontosabban, letette a miniszterelnök asztalára, de azt a sajtótájékoztatóra odacsődített sajtó munkatársainak nem mutatták meg, és a lakosság sem ismerheti meg. (Vö: nem ellenőrizhető, hogy amit mondanak a sajtótájékoztatón és amit a dokumentum tartalmaz, az valóban úgy van-e.) Azzal védekezett a „tényfeltáró” bizottság feje, hogy ettől a perctől kezdve Orbán Viktor dönt a dokumentum sorsáról, neki ehhez semmi köze innentől.
Azt szajkózták csak, hogy húderosszahelyzet, és hogy erről a korábbi kormányok tehetnek, trükköztek, hazudtak, átvertek mindenkit, bitófára velük. Többszöri újságírói visszakérdezésre sem volt hajlandó (vagy nem mert) egy számot mondani a bizottság feje, hogy akkor összességében mekkora is az az állítólagos lyuk, amit ők látnak. De még csak attól is tartózkodott az operatív miniszterelnök Varga Mihály, hogy az általa említett egytucatnyi gyanús tétel közül egyet kiemeljen és elmondja, ott pontosan mekkora elszámolást látnak a bölcsek. Ne feledjük: a sajtótájékoztató után az államtitár megebédelt, majd elment a rendkívüli kormányülésre, ahol az ő bizottságának anyagára támaszkodik a kabinet.
A felsülésnek ez csak az első állomása volt... (Szánalmasbizottság)




Maradjak, vagy visszalépjek? Belépjek, kilépjek, vagy lelépjek?



2010.11.09. 23:47 maholnap

Maradjak, vagy visszalépjek? Belépjek, kilépjek, vagy lelépjek?
Sok kérdés, sajnos egyre több kérdés tisztázatlan nyugdíj-ügyben. Nehéz tisztán látni, de szükség van a józanságra, egyet-kettőt érdemes rá aludni, de tétlenkedni tilos. Nézzük, hogy mit tudunk, mi biztos, mi bizonytalan, és milyen lehetséges lépések állnak előttünk.
Amit tudunk:
Az Országgyűlés által október 25-én elfogadott, nyugdíjpénztári rendszert érintő, törvények alapján a magán-nyugdíjpénztári tagoknak 2011. december 31-ig lehetőségük van átlépni az állami nyugdíjrendszerbe, a pályakezdőknek nem kötelező a magán-nyugdíjpénztári belépés és az eddig 8 százalékos magán-nyugdíjpénztári tagdíj átutalását pedig átmenetileg, 2011. december 31-ig felfüggesztik.
Legegyszerűbb tény, már-már axióma: nagyon kevés nyugdíjunk lesz, ha így mennek tovább a dolgok. A jelenlegi nyugdíjhelyzetről egy korábbi cikkbe beemeltem egy jól sikerült videót. Ennél még sokkal több meglepetések érik, és érhetik az embert…
A magán-nyugdíjpénztári tagok egyéni számlájára a következő 14 hónapban nem érkezik tagdíj befizetés. Ettől függetlenül a pénztárak a továbbiakban is a jogszabályok alapján, a lehető legnagyobb körültekintéssel kezelik minden pénztártag vagyonát, így kár nem éri őket – nem számolva az elhappolt befizetések és azok hozamainak kiesésével.
A 14 hónap alatt kieső magán-nyugdíjpénztári tagdíjak sorsáról sajnos még nem rendelkezünk információkkal, a kormány – ígérete szerint – erről a későbbiekben hoz majd döntést. Ami erről eddig kiszivárgott, az alkotmányellenes, jogszabályellenes, vagy / és diszkriminatív megoldás volt, tehát messze nem biztos még semmi (a kapkodáson és harácsoláson túl).
Mit jelentene – a kormány által hőn áhított, általa erősen javasolt, humbug-adatokkal és ködös ígéretekkel megtámogatott – átlépés?
Az állami nyugdíjrendszerbe történő átlépés jelenleg az eddigi teljes magán-nyugdíjpénztári megtakarításról történő önkéntes lemondást jelentené, az összeg további sorsa még nem egyértelmű. Ezért az állami nyugdíjrendszerbe történő átlépést – a Stabilitás Pénztárszövetség álláspontjával egyetértve – nem javasoljuk egészen addig, amíg jogszabályi szinten nem tisztázzák az átlépőknek nyújtott kompenzációt és a befizetések nyilvántartásának és befektetésének kérdését.
Én nem dőlnék be nekik...
Magyarországon 3 pillérű nyugdíjrendszer működik (működött), mely pillérek a következők:
  • Állami nyugdíjrendszer
  • Kötelező magánnyugdíjpénztárak
  • Önkéntes megoldások
Azért csak működött, mert jelenleg zavaros hírek szállnak a fejünk fölött. A kormány a központi költségvetésbe irányítja át a magán-nyugdíjpénztári befizetéseinket, mely „einstand” mellé nagyon zavaros kommunikációt körít (amit ráadásul egy kiflicsücsökről Tescoban, illetve egy Lockheed Martin fegyvergyár-ügy és szenátoros diplomáciai kavarásban elhíresült  szőkeség szájába ad). Arra ösztönzik a magán-nyugdíjpénztár tagokat, hogy lépjenek vissza az állami nyugdíjrendszerbe.
Nézzük meg, hogy honnan hová javasolják az átlépést:
Röviden: az állami nyugdíj lehet, hogy biztos, csak a mértéke nagyon-nagyon bizonytalan. A nyugdíjasok szegénységének mértéke csak a kérdés. A felosztó-kirovó rendszer a mai befizetéseket, levonásokat (amit a ma aktív keresők béréből von le) helyezi ki a mai nyugdíjasok felé. A rendszer időbeli, demográfiai, gazdasági, és társadalmi anomáliái miatt teljesen bizonytalan mértékű nyugdíjat fog biztosítani – minden ez ellen tiltakozó, ezt esetleg cáfolni próbáló politikai nyilatkozat ellenére.
A magán-nyugdíjpénztárak sorsa bizonytalan, és ennek jelenleg kizárólag a regnáló kormány okozta káosz és kapkodás az oka. Valószínű, hogy kisebb pénztárak megbillennek, kevésbé szerencsétlen esetben összeolvadnak nagyobbakkal majd, de szinte bizonyosan talpon maradnak.
Kérdések és válaszok:
Az új jogszabályok hogyan érintik az egyéni számlát?
A november 1-től hatályos jogszabály alapján a következő 14 hónapban a pénztártagok egyéni számlájára befizetés nem fog érkezni, de a számlák a befektetési eredményeknek megfelelő mértékben gyarapodni fognak. Abban az esetben, ha a pénztártag átlép az állami nyugdíjrendszerbe, az egyéni számláján felhalmozott megtakarítást a nyugdíjpénztár átadja a jogszabályban meghatározott állami szervnek.
Hol van biztonságban a pénzem?
A magán-nyugdíjpénztári megtakarítások a pénztáraknál teljes biztonságban vannak, ezt a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete és a Pénztárak Garancia Alapja is biztosítja.
Mi történik, ha átlépek az állami nyugdíjrendszerbe?
A jogszabályváltozás lehetőséget teremt mindenki számára az állami nyugdíjrendszerbe történő átlépésre, azt azonban a pénztártagok saját maguk döntik el, hogy átlépnek-e, vagy sem. Az átlépés feltételei és következményei azonban még nem tisztázottak, így azt egyelőre nem lehet megmondani, hogy milyen előnyöket jelent ez azoknak, akik az átlépés mellett döntenek. Hüvelykujj-szabályként javaslom, hogy képzelje el, hogy egy névre szóló, örökölhető, garantált vagyon-elemet a családi kasszából bedob egy feneketlen kútba, ahová mások is talán bedobálnak, de a kút mélyéről rögtön el is tűnik. Az ön pecázása e kút mélyéből majd akkor lesz aktuális, amikor néhány évtized múlva majd egyre kevesebben, egyre kevesebbet dobálnak bele abban a feneketlen kútba, miközben pecákkal egyre többen ácsorognak a kút körül…
Maradjak, vagy menjek?
A pénztártagokat megilleti a szabad választás joga, és egyéni élethelyzetét figyelembe véve kell a döntést meghoznia. A döntés során az alábbi tényezőket javasoljuk figyelembe venni:
  • ·        életkor: minél hosszabb a felhalmozási időszak (a nyugdíjig hátralévő idő), annál magasabb összeg gyűlik össze a magán-nyugdíjpénztári egyéni számlán, és a hozamingadozások is kiegyenlítődnek (a kútba is több hullana bele)
  • ·         kereset és várható kereset: a magasabb keresetűek (a mindenkori átlagkeresettel rendelkezők sajnos már ide tartoznak) magasabb nyugdíjra számíthatnak a magánnyugdíjpénztártól;
  • ·         a várható nyugdíj: a nyugdíj mértéke az állami rendszerben alapvetően az aktuális kormányzat által meghatározott, a magán-nyugdíjpénztáraknál legnagyobb mértékben a befizetett összegektől függ;
  • ·         gondoskodás: az állami nyugdíjrendszerben létező, feltételekhez kötött árva- és özvegyi nyugdíjellátás mellett a magán-nyugdíjpénztári felhalmozott megtakarítás teljes egészében örökölhető (a nyugdíjpénztárak már eddig is több tízezer esetben fizettek ki a tag egyéni számláján felhalmozott megtakarítást az örökösök, kedvezményezettek részére). Ez az örökölhetőség nincs az állami rendszerben.
Mi a helyzet az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarításokkal?
Nagyon fontos, hogy a nyugdíjrendszert érintő változások az önkéntes nyugdíjpénztárakat semmilyen módon nem érintik. Az önkéntes nyugdíjpénztárak továbbra is a nyugdíjcélú öngondoskodás kedvezményes lehetőségét kínálják tagjaiknak.
Ami biztos:
Egyéni és testre szabott megoldásokat lehet, és kell is találni ahhoz, hogy ne legyen majd nagy rés a munkajövedelem és az azt követő nyugdíj között. Ez a kisebb jövedelemmel rendelkezőket épp úgy érinti, mint a jelenleg komoly munkajövedelemmel, vagy / és vagyonnal rendelkezőket (természetesen már arányokkal).
A megoldások ezekhez léteznek, megtalálhatóak, ugyanakkor annyira széles palettán mozognak, hogy szakértelem nélkül komoly hibákat lehet elkövetni a választás során.
A fent felsoroltakon túl rengeteg lehetőség van a megtakarítások – akár állam által garantált, és adókedvezményekkel támogatott – kreatív összeválogatására. Egyéni, családi pénzügyi tervezés mindenképpen szükséges a teljeskörű, és független pénzügyi tervezés elindításához és az egyénileg optimális megoldó-csomag összeállításához, tartós és hatékony menedzseléséhez.



A mai hazai kókler nyugdíj rendszer



2010.11.09. 22:17 maholnap

A mai hazai nyugdíjrendszer
Az állami nyugdíjrendszer úgynevezett felosztó-kirovórendszerként működik. Ez azt jelenti, hogy az állam az aktív dolgozóktól levont nyugdíjjárulékból fedezi a mindenkori nyugdíjasok támogatását. Ne takargassuk, elméletileg e rendszer előnye, hogy mentes a tőkepiaci és egyéb befektetési kockázatoktól. Ugyanakkor a hátránya óriási! A későbbi nyugdíj összegét mindig politikai szelek döntései irányítják és határozzák meg, az egyén alig lehet saját nyugdíjának összegére befolyással. Optimális működéséhez tehát elengedhetetlenül szükségesek az alábbi feltételek:
  • Gyermekszületések száma legalább el kell érje az eltartottak számát
  • A foglalkoztatottság is közel tökéletes kell legyen, hogy legyen kitől levonni a járulékokat. Ráadásul nem lehetnek nagy számban a járulékfizetés alól kibúvó egyének (lásd 800.000 rokkantnyugdíjas országa lettünk, a környező országokban együttvéve alig van ennyi!)
Magyarországon azonban ezek a feltételek döbbenetesen romlanak. Csökken a gyermekvállalási kedv, és ezen a hirtelen (sokszor meggondolatlanul) hozott gyerekcsinálási kormányzati ötletdömpingek sem segítenek rövidtávon. (Mikor is mondták azt, hogy "asszonynak szülni kötelesség, lánynak dicsőség"?) A rendszerváltás előtt az átlagos gyermekszám egy családban közelítette a 3-at. Ma jó, ha családonként egy gyermek születik. (Mi négyen vagyunk testvérek, most öt gyereket nevelünk, rajtunk nem múlik.)
Tény, hogy idősödő társadalmunkban egyre több a nyugdíjas korú, akit el kell „tartanunk”. Úgy kell őket eltartanunk, hogy közben egyre kevesebb aktív dolgozó fizet járulékot. Nem csak kevesebben dolgoznak, de még ráadásul tetemes mértékű a rejtett, szürke, esetleg fekete foglalkoztatott (nyugdíjuk várható mértékéről nem nekünk, és nem itt kell szomorkodnunk), rokkantnyugdíjasok hazája lettünk, egyre tovább tanulnak a fiatalok (tehát egyre később kezdenek dolgozni), valamint minél fiatalabb korosztályt nézünk, annál magasabb a munkanélküliség aránya (jelenleg a 18-25 éves korosztály . Sőt bizonyos trend megfigyelhető az egyre hamarabbi nyugdíjba vonulásról is. A nyugdíj összege – mivel a forrása apad – folyamatosan csökken. Küszöbön a sírig dolgozás, és az időskori elszegényedés drasztikus mértékben.
Alig vannak alkalmazottak, akiknek valóban minden forintja után adóznak, egyre több a vállalkozó, akik sajnos minimálbéren tengetik életüket, holott annál jóval többet keresnek.
További gond az úgynevezett Ratkó gyermekek problémája: Azok a gyermekek, akik a Ratkó korszakban (1950 és 56 között) születtek (mára már felnőttek), a közeljövőben (2013-20-ban) fogják elérni a nyugdíj korhatárt. A Ratkó korszakról azt érdemes tudni, hogy Magyarországon abortusztilalom és ráadásul gyermektelenségi adó is volt, amelynek következtében a népességgyarapodás üteme jelentősen felgyorsult: sok gyermek született. Ennek köszönhetően 2013-tól várható egy olyan nyugdíjba vonulási hullám, amelybe bele lehet rokkanni: hirtelen kerülnek át sokan, nagyon sokan kereső státuszból eltartott státuszba! Ha egy korfát megnézünk (ez azt ábrázolja, hogy mely korosztályban hányan élnek köztünk férfiak és nők), akkor jól látszik a világháború, és a Ratkó-korszak hatása:
Az állam – felismerve ezt a deformációt – 2013-tól törvényileg új számítási módszert vezetett be, amelynek következtében a nyugdíj mértéke – az aktív kereset korábbi 75%-ával szemben – a kereset 60%-ának megfelelő összeget jelent majd hamarosan. Gyakorlatilag a néhány év múlva nyugdíjba vonulóknak korábbi átlagkeresetük alig több, mint feléből kell majd megélni. Ez akkora űr lesz a korábbi keresethez képest, hogy szinte feldolgozhatatlan, kezelhetetlen lesz. Ráadásul – ha még lehet ezt rontani – a munkaviszony alapján nem mindenki fogja megkapni a maximált 60%-ot, (és lesznek, akik kimaradnak az állami nyugdíjrendszerből!). Sőt, nálunk is alkalmazzák az ún. Svájci indexálást, ami korántsem garancia arra, hogy a nyugdíj is a mindenkori jövedelmekkel arányosan fog emelkedni. A várható legmagasabb életkor (az élettartam) biztosan emelkedik, tehát egyre tovább élünk, egyre tovább kell eltartani az egyre több nyugdíjast.
Nem olyan szokatlan dolgok ezek: mindenütt volt baby-boom (ami nálunk a Ratkó-korszak volt)… Az elmúlt évtizedben az Európai Unió szinte minden tagállama valahogyan módosítani volt kénytelen a nyugdíjkorhatárt, sok helyen teljesen új szabályokat vezettek be, egyéni és különleges megoldásokat találtak. Ki akarnak jönni a pénzből.
Tudomásul kell venni, hogy minden nyugdíjrendszer működésének alapja az, hogy fenntarthatónak kell lenniük, és a hosszú távú fenntarthatóság mellett megfelelő színvonalú nyugdíjat kell biztosítani. Nem elég ma tisztességes nyugdíjat fizetni, annak fenntarthatónak is kell lenni tartósan. Ugyanakkor az elszegényedéstől is meg kell óvjon…
Mindezeket lefordítom: az évek során egyre kevesebbet ér majd ugyanaz a nyugdíjösszeg (az államtól), és egyre több hiány lesz az állami nyugdíjrendszerben.
Kötelező magánnyugdíjpénztárak: fontos szó a „kötelező”. Az állam 1998-ban bölcsen kötelezővé tette az állami nyugdíj kiegészítésére szolgáló magán-nyugdíjpénztárakba történő belépést. Indoka az volt, hogy az állampolgárok nem ismerik fel a nyugdíjuk jövőbeni várható elégtelenségét, bizonyosan kis mértékét, tehát ha önszántukból nem, akkor kötelezően kell, hogy megtakarítsanak erre a kiegészítő célra. Fontos, hogy a pénztár tőkefedezeti elven működik: a tagok az összegyűjtött pénzösszegeket a nyugdíjkorhatár elérése után egy összegben felvehetik, vagy – a statisztikai átlagéletkorig hátralévő hónapok számával elosztva – havi nyugdíjként kérheti. Ennek az állami felelősségvállalásnak köszönhetően a pénztárba belépő, bejelentett munkavállalók a bruttó bérük 9,5%-át kötelesek elhelyezni egy általuk választott magánnyugdíjpénztárba. Igazságosabb ez, mint a tisztán állami, hiszen itt a „saját nyugdíjunkat” gyűjtjük – nevesítve – egy számlán (tehát nem egy nagy feneketlen kútba, mint az államinál, ahol ezeket a pénzeket nem címkézik fel, hogy kitől származnak). Eddig ebből 8 százalék a tag választott magán-nyugdíjpénztárában vezetett egyéni számlájára került továbbutalásra (nevesítve, saját számlán), a fennmaradó 1,5 százalék pedig az állami Nyugdíjbiztosítási Alapba (TB nyugdíj) került továbbra is. A nem magánnyugdíjpénztár-tag munkavállalók esetében a teljes 9,5 százalék került a Nyugdíjbiztosítási Alapba.
A Nyugdíjbiztosítási Alap a munkavállaló bruttó bére után további 24%-ot kap a munkáltatótól. Magán-nyugdíjpénztári tag esetében tehát a bruttó bér 8%-a került a magánnyugdíjpénztárba, 25,5%-a pedig a Nyugdíjbiztosítási Alapba. A jelenleg hatályos jogszabályok alapján a magán-nyugdíjpénztártagok a nyugdíjkorhatár betöltésekor a Nyugdíjbiztosítási Alap által kalkulált nyugdíj háromnegyedét kapják majd meg, a fennmaradó részt pedig a magánnyugdíjpénztártól.
A pénztártagokat milyen garanciák védik?
A pénztártagok megtakarításainak biztonságát elsősorban a független letétkezelő, a nyilvános napi eszközérték nyilvántartás és a törvényileg korlátozott befektetési limitek teremtik meg. A törvényi kötelezettségek betartását a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) folyamatosan ellenőrzi, az esetleges hiányosságokat pedig szigorúan számon kéri. A pénztárak a Pénztárak Garancia Alapján keresztül is biztosítják a magán-nyugdíjpénztári megtakarítások értékállóságát. Az Alap garantálja, hogy nyugdíjszolgáltatáskor a pénztártagok befizetéseik legalább inflációval növelt összegét megkapják.
Az állami nyugdíjrendszerben a munkavállalók jogosultságokat gyűjtenek a jogosultsági évek és a jövedelem függvényében, melyek alapján a nyugdíj összegének kiszámítása bonyolult, és nehezen átlátható. Kockázata, hogy az aktuális kormányzat mennyit tud nyugdíjkifizetésekre fordítani, erről lásd a következő részletes bejegyzést.
A magán-nyugdíjpénztárak esetében a nyugdíjat az egyéni számlán felhalmozott tőke és az elért hozam (a pénztár teljesítménye) határozza meg. Kockázata, hogy a gazdaság – állami költségvetés és a piacgazdaság – összességében milyen teljesítményt nyújt a felhalmozási időszakban.
A két rendszer jól kiegészíti egymást, az eltérő alapelvek és kockázatok kiegyenlítik egymást.
Túl szép lett volna… Ez itt nálunk – mint oly sok minden – elég furán sikerült (és lám milyen csúf véget érhet hamarosan!). A kötelező magán-nyugdíjpénztári tagság mellett az államtól kapott nyugdíj negyedével biztosan kevesebb lesz (mintha mindet az államtól kapnánk), így ezt a hiányzó részt a pénztárnak kell kitermelnie a megtakarítások vagyonkezelésével. Az utóbbi tíz év éves átlaghozam adatai alapján azonban – egyelőre – ez most még nem látszik. Ugyanakkor az előző év, és az idei első két negyedév rendkívül szép hozamokat termeltek (bármennyire az ellenkezőjét állítja a mai kormány).
Az már csak a mi kis Abszurdisztánunk egyéni pofonja a témában, hogy pár éve ”központosított tagdíjbevallási és befizetési rendszer” működik, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy hónapokig, akár egy évig is az a pech „ül a befizetéseken”, cserébe ezért a „kezelésért” 1,5% költséget számít fel. Ők azt mondják, hogy azonosítják a pénzt (én egy pillanat alatt felismerem!), és amíg ez az azonosítás meg nem történik, addig a befizetett pénz hozamot sem termel, és – hát ugye az infláció miatt - még az értékét sem tartja meg.
Summa summarum azt lehet mondani, hogy a kötelező öngondoskodás ezzel a fajtájával valójában az államháztartás átmeneti hiányát próbálták eredetileg áthidalni, most meg az egészet elveszik… A nyugdíjpénztárak számadatokkal teli története itt olvasható  Vannak, akik próbálkoznak tenni az elvonások ellen, de kevés sikerrel
Az biztos, hogy a kormány csak a (GDP 3,2 százalékát kitevő!) nyugdíjpénztári pénzek lenyúlásával tudja jelenleg elfedni, hogy valójában mekkora a költségvetés hiánya.
(A slusszpoén kedvéért hadd citáljam a K/11064 sz. interpelláció szinte pont egy évvel ezelőtti  linkjét, melyben dr. Szakács Imre (Fidesz) interpellálja az akkor pénzügyminisztert az alábbi szöveggel: „Igaz-e a hír, miszerint a Kormány ellopja, de legalábbis időlegesen saját céljaira használja a magánnyugdíj-pénztári tagok levont járulékbefizetéseit?” Nos, mára a válasz is megszületett: igen, a hír igaz. A mai Fidesz-kormány nyúlja le, de úgy tűnik végleg.)
Önkéntes megoldások: A gondoskodás harmadik, szabad pillére. Míg a kötelező magánnyugdíjpénztár szolgáltatásával az állami nyugdíj egy része helyettesíthető (lett volna, de majd meglátjuk), addig a harmadik pillér az első két pillérből származó nyugdíj kiegészítésére szolgál. Mint neve is utal rá, ez nem kötelező, és sajnos emiatt sokan nem is választják. Pedig az állami nyugdíjnál leírtak miatt erre mindenképpen szükség van.
Több megoldás van erre, és mindre igaz, hogy teljesen önkéntes alapon működnek, a szerződő dönti el, hogy melyik konstrukciót milyen díjfizetéssel és kockázatviseléssel választja, azonban a munkáltató ebben az esetben is adhat kedvező feltételekkel kiegészítést.
Legtöbbször adókedvezmény / állami támogatás is igénybe vehető az önkéntes gondoskodásokra, az állam így próbálja ösztönözni az állampolgárokat, hogy biztosítsák be a jövőjüket!
Fajtái:
  • Önkéntes nyugdíjpénztár: A leggyakoribb harmadik pillér. A magánnyugdíjpénztárhoz hasonlóan a befizetett összeg egy egyéni számlán gyűlik, és a díjfizető határozza meg, hogy kockázatvállalási hajlandóságának megfelelően milyen befektetési portfóliót választ
  • Nyugdíj elő takarékossági számla: A NYESZ egy olyan nyugdíjcélú befektetési forma, amely lehetővé teszi, hogy kamatadó-mentesen, előtakarékossági támogatás igénybevételével, akár már rövidtávon is hozzáférhető nyugdíj kiegészítésre tegyünk szert. A számlán tartott tőke számos értékpapírba, befektetési jegyekbe, pénzintézetenként viszonylag (a piachoz képest) szűk palettáról. A nyesz számlavezetési díjának maximumáról (és minimumáról) törvény rendelkezik. (Jövőre 30%-ról 20%-ra csökkentik az adótámogatását.)
  • Biztosítások és biztosítási köntösbe bújtatott befektetések: Biztosítási védelemmel kombinált nyugdíj célú, vagy szabad felhasználású megtakarítások, kiemelkedően magas hozamkilátásokkal, kamatadó-kedvezménnyel, és rugalmas, tervezhető hozzáférhetőséggel. Számos megoldás létezik, erről korábban már írtunk, számos előnyével és egy-két figyelmet igénylő információjával együtt. Ez utóbbi megoldás tervezhető a legrugalmasabban, és szabható az egyénenként és családonként eltérő élethelyzetekhez és célokhoz.
  • nyugdíjasok 58%-a (1,7 millió személy) öregségi nyugdíjas, részarányuk az utóbbi 3 évben 2 százalékponttal emelkedett. A korbetöltött öregségi nyugdíjasok száma 1 millió 442–, a korhatár alattiaké 276,8 ezer. A másik népes csoport a rokkant nyugdíjasoké. A rokkantsági (korbetöltött és korhatár alatti) nyugdíjasok száma három év alatt (6,5%-kal) 750 ezer főre csökkent. A korbetöltött rokkant nyugdíjasok száma 2010 elején 371 ezer fő volt, 14,5 ezerrel több, a korhatár alattiaké 379 ezer fő, 43,4 ezerrel kevesebb, mint 2009. január 1-jén. A nyugellátásban részesülők száma összesen 2 millió 730 ezer fő, több mint háromnegyede öregségi és öregségi jellegű nyugdíjas. (A maradék hétmillió többsége kiskorú, tanulmányokat folytat, munkanélküli, nem-termelő, eltartott, minimálbéres, két-minimálbéres, gyesen-gyeden-gyáson stb.-n van, külföldön adózik, és néhányan dolgozgatnak...)
    A nyugdíjak és nyugdíjszerű ellátások havi átlaga a fővárosban a legmagasabb (104 405 Ft), és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a legalacsonyabb (67 689 Ft).
Kérdések és válaszok:
Az új jogszabályok hogyan érintik az egyéni számlát?
A november 1-től hatályos jogszabály alapján a következő 14 hónapban a pénztártagok egyéni számlájára befizetés nem fog érkezni, de a számlák a befektetési eredményeknek megfelelő mértékben gyarapodni fognak. Abban az esetben, ha a pénztártag átlép az állami nyugdíjrendszerbe, az egyéni számláján felhalmozott megtakarítást a nyugdíjpénztár átadja a jogszabályban meghatározott állami szervnek.
Hol van biztonságban a pénzem?
A magán-nyugdíjpénztári megtakarítások a pénztáraknál teljes biztonságban vannak, ezt a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete és a Pénztárak Garancia Alapja is biztosítja.
Mi történik, ha átlépek az állami nyugdíjrendszerbe?
A jogszabályváltozás lehetőséget teremt mindenki számára az állami nyugdíjrendszerbe történő átlépésre, azt azonban a pénztártagok saját maguk döntik el, hogy átlépnek-e, vagy sem. Az átlépés feltételei és következményei azonban még nem tisztázottak, így azt egyelőre nem lehet megmondani, hogy milyen előnyöket jelent ez azoknak, akik az átlépés mellett döntenek. Hüvelykujj-szabályként javaslom, hogy képzelje el, hogy egy névre szóló, örökölhető, garantált vagyon-elemet a családi kasszából bedob egy feneketlen kútba, ahová mások is talán bedobálnak, de a kút mélyéről rögtön el is tűnik. Az ön pecázása e kút mélyéből majd akkor lesz aktuális, amikor néhány évtized múlva majd egyre kevesebben, egyre kevesebbet dobálnak bele abban a feneketlen kútba, miközben pecákkal egyre többen ácsorognak a kút körül…
Maradjak, vagy menjek?
A pénztártagokat megilleti a szabad választás joga, és egyéni élethelyzetét figyelembe véve kell a döntést meghoznia. A döntés során az alábbi tényezőket javasoljuk figyelembe venni:
·         életkor: minél hosszabb a felhalmozási időszak (a nyugdíjig hátralévő idő), annál magasabb összeg gyűlik össze a magán-nyugdíjpénztári egyéni számlán, és a hozamingadozások is kiegyenlítődnek (a kútba is több hullana bele)
·         kereset és várható kereset: a magasabb keresetűek (a mindenkori átlagkeresettel rendelkezők sajnos már ide tartoznak) magasabb nyugdíjra számíthatnak a magánnyugdíjpénztártól;
·         a várható nyugdíj: a nyugdíj mértéke az állami rendszerben alapvetően az aktuális kormányzat által meghatározott, a magán-nyugdíjpénztáraknál legnagyobb mértékben a befizetett összegektől függ;
·         gondoskodás: az állami nyugdíjrendszerben létező, feltételekhez kötött árva- és özvegyi nyugdíjellátás mellett a magán-nyugdíjpénztári felhalmozott megtakarítás teljes egészében örökölhető (a nyugdíjpénztárak már eddig is több tízezer esetben fizettek ki a tag egyéni számláján felhalmozott megtakarítást az örökösök, kedvezményezettek részére). Ez az örökölhetőség nincs az állami rendszerben.
Mi a helyzet az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarításokkal?
Nagyon fontos, hogy a nyugdíjrendszert érintő változások az önkéntes nyugdíjpénztárakat semmilyen módon nem érintik. Az önkéntes nyugdíjpénztárak továbbra is a nyugdíjcélú öngondoskodás kedvezményes lehetőségét kínálják tagjaiknak.
Ami biztos:
Egyéni és testre szabott megoldásokat lehet, és kell is találni ahhoz, hogy ne legyen majd nagy rés a munkajövedelem és az azt követő nyugdíj között. Ez a kisebb jövedelemmel rendelkezőket épp úgy érinti, mint a jelenleg komoly munkajövedelemmel, vagy / és vagyonnal rendelkezőket (természetesen más arányokkal).
A megoldások ezekhez léteznek, megtalálhatóak, ugyanakkor annyira széles palettán mozognak, hogy szakértelem nélkül komoly hibákat lehet elkövetni a választás során.
A fent felsoroltakon túl rengeteg lehetőség van a megtakarítások – akár garantált, és adókedvezményekkel támogatott – kreatív összeválogatására. Egyéni, családi pénzügyi tervezés mindenképpen szükséges a teljeskörű, és független pénzügyi tervezés elindításához és az egyénileg optimális megoldó-csomag összeállításához, tartós és hatékony menedzseléséhez.
Időpont egy ingyenes konzultációra az alábbi email címeken kérhető:
Részletesebb igény vagy kérdés esetén az alábbi kérdőívet javaslom:



Segget nyalok, tehát vagyok


Az elme mosása (mosottsága) nem feltétlenül nyűg egyeseknél vagy szégyellnivaló dolog, hanem adomány számukra. Élvezik.
Öröm, hogy egy mentálisan erős, morálisan veszedelmesen alacsony szinten lévő személy mögé beállva, a könnyebb utat választva kiállhatnak a nagy valaki mellett – még ha kicsi is az illető. Mintha annak szüksége lenne rá.
Emellett nemcsak megvédik (mitől is?), de jelzik a világnak hovatartozásukat, kéretlenül is tömjénezik az illetőt – hisz annak ez jár; gondolják. A mellékelt facebook bejegyzés nem vicc. Friss, ropogós, igazi. Sajnos.
A szervilis, lakáj üzemmódban leledző, a főfőnök minél látványosabb imádásában önmegvalósítást lelő alakok mindennapos ténykedése újra és újra érzelmeket vált ki az erre érzékeny emberekből. Lehet választani a hányinger, a sírva nevetés, a fejfogós sopánkodás vagy a mérgelődés között.
Mindenesetre az előre seggnyalás esete – számomra – új. Mint amikor valaki már hetekkel előtte kirakja a kokárdát (a nemzetit) március 15. előtt (és után), holott vagy járjon abban mindig – szíve joga, ha ennyire ki akarja mutatni magyarságát –, vagy csak azon a napon kéne. A hősi elődök iránti tisztelet nem ezen múlik ugyanis. Az bennünk van. Már akiben.
Egyesek azonban túlpörgetnek sok mindent ebben az országban, és olykor felnagyítják a semmit. Ha nem tennék, még rájönnénk, hogy a király meztelen. Az az állam, ahol a nagyvezírt ilyen tisztelet kell övezze – a szolgái vélekedése szerint legalábbis – minden, csak nem egy Európa felé haladó ország.
Ha lenne érzéke ehhez, a nagyvezír maga kérné ki ezt és tenné helyre „utánfutóit”, hogy neeee, gyerekek, ez nem kell! Ám aki mamikákhoz jár szánalmasan hantázni, aki „nőügyekkel nem foglalkozikaki némely vélekedések szerint is orvosi eset kezd lenni, miért zavarodna meg attól, ha korábbi önkényuralmi rendszerekben megszokott rajongással van körülvéve?
Javaslom, a megfelelő (név)napot jó előre kezdjék el bepirosítani a naptárban!




A Bankszövetség reagált Rétvári Bence vádjaira

MTI2016.08.05. 13:49
Ez a cikk 2 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
A Magyar Bankszövetség főtitkára visszautasít minden alaptalan kritikát a magáncsődről és annak eredményéről. Kovács Levente szerint a szövetség és a magyar bankszektor minden tagja teljes mértékben elkötelezett a családi csődvédelem intézménye mellett, de szükségesnek tartják a szabályok finomítását.


ERRŐL TUDNIA KELL

Kivégeztek egy férfit az M5-ös autópályán

Öngyilkos lett Pásztor Anna rajongója

Hosszú Katinka: Nem mentem én sehova

Rétvári Bence, a KDNP alelnöke a Magyar Idők augusztus 5-ei, pénteki számában azt mondta, hogy a bankok nem segítik az adósokat, kevés információt adnak a csődvédelemről érdeklődő ügyfeleknek, ez pedig gátolja annak terjedését.
Többször felhívtuk a figyelmet, hogy éppen a rendkívül rövid előkészítési idő miatt minden bizonnyal szükség lesz további finomításokra,például az adminisztratív ügyfélterhek csökkentésére, a rendszer hatékony működtetése érdekében" - mondta Kovács Levente, a Bankszövetség főtitkára.

Magáncsőd

A családi csődvédelem azoknak a túladósodott ügyfeleknek nyújt hathatós segítséget, akik az adósságrendezés vagy az állami csődgondok szigorú feltételeket szabó támogatása mellett szeretnék rendezni fizetési helyzetüket. A bankszektor minden érdeklődő ügyfelet pontosan tájékoztat a lehetőségről, sőt aktív megkereséssel is kínálja ezt a megoldást - jegyezte meg.

Ezért vissza kell utasítanom minden, a helyzet nem ismeretéből fakadó olyan kijelentést, mely alaptalan állításokat fogalmaz mega kormányzat által létrehozott Családi Csődvédelmi Szolgálat által működtetett magáncsődről és annak eredményéről" - mondta Kovács Levente.
Kovács Levente visszautasítja az alaptalan vádakatFOTÓ: HAJDÚ D. ANDRÁS [ORIGO]

A gyakorlat szerint finomhangolni kell

A magáncsőd bevezetésének nemzetközi gyakorlata az, hogy az indulást követő évek után, immár a helyi tapasztalatok birtokában fejlesztik tovább a rendszert. Jellemzően ezt követően valósulhat meg a rászoruló ügyfelek széles körű bevonása - tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ CIKK

Rétvári: A bankok hátráltatják a csődvédelmet








Orbán “nagyon rugalmasan viszonyul a tényekhez”






Orbán Viktor az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) konferenciáján – az MTI szerint – azt mondta: az elmúlt hat évben kormánya egy olyan gazdaságpolitikai mixet kezdett alkalmazni, amely a növekedést, a költségvetési fegyelmet, a foglalkoztatottság növelését és az adósságcsökkentést egyidejűleg akarta végrehajtani. A tankönyvek szerint ez nem lehetséges, de a gyakorlat bizonyítja, hogy ez igenis sikerülhet egyszerre – tette hozzá a miniszterelnök.
Felcsuti Péter az ATV Egyenes Beszéd című műsorában azt mondta: valamit valóban csinált a kormány, de nem tett semmi lehetetlent. Egy viszonylag radikális válságkezelési programot hajtott végre. Megadóztatta a bankokat, a távközlési vállalatokat és azokat az iparágakat, ágazatokat, amelyek képesek voltak fizetni és nem nagyon tudtak védekezni. Ugyanakkor „ingyen ebéd” nincs, természetesen a bankok hat évre hibernálták magukat, most kezdenek éledezni.

Három rossz szám

A Bankszövetség egykori elnöke szerint a kormányfő több állítása viszont tényszerűen sem állja meg a helyét. Orbán Viktor ugyanis azt mondta, nem lehet populista az a politika, amely
hat év alatt az 1,8 millió adófizető számát 4,4 millióra növeli, az államadósságot 85-ről 75 százalékra, a 7 százalék fölötti költségvetési hiányt pedig 3 százalék alá csökkenti.
Felcsuti Péter szerint a három állítás három helyen sántít.
Ebben három rossz szám van.
A közgazdász a kormányfő szavait azzal árnyalta, hogy az adókötelessé tett minimálbérrel az adózók száma persze nő, de civilizált országban ezt a bevétel adómentes. Az államadósság is csökkent, de úgy, hogy közben „elégették” a magán-nyugdíjpénztárak pénzeit, miközben keletkezett egy hosszú távú kötelezettség. A költségvetési hiánynál emlegetett 7 százalék viszont
tényszerűen sem igaz.
A Bajnai-kormány 3-3,5 százalékos hiánnyal adta át a költségvetést. (Korábban mások is azt állították, hogy a költségvetési hiány inkább nőtt volna, ha a kormány nem uniós pénzeket költ – a szerk.)

Ez ciki”

Felcsuti Péter szerint az, hogy Orbán Viktor ezt bankárok előtt, az EBRD konferenciáján mondta:
ez ciki.
A bankárok pontosan ismerik a számokat, türelmesen meghallgatták a kormányfőt. Amikor hazamennek és saját következtetéseiket vonják le, akkor majd abba bekalkulálják, hogy
ebben az országban egy olyan miniszterelnök regnál, aki nagyon rugalmasan viszonyul a tényekhez.
Korábban a Financial Times az Orbán-kormány néhány unortodox módszere kapcsán  azt írta, hogy a populista politika – a befektetők nézőpontjából – néha működik. 





Rendőr erőszakolt meg egy kisbabát




ORIGO2018.08.08. 13:48
A 48 éves egyenruhás lefilmezte, ahogy megerőszakol egy kisgyereket, majd továbbküldte a felvételeket pedofil társainak. 

Saját kollégái fogták el azt a volt rendőrt, akit pedofíliával és nemi erőszakkal vádoltak meg Cardiffban az Egyesült Királyságban.
Dean Roberts rendőr egy kisbabát erőszakolt meg, és felvételt is készített az aktusról,
amit szétküldött pedofil oldalakra, ahol más pedofilok is láthatták.

Dean Roberts volt rendőrFORRÁS: WALES NEWS SERVICE
A férfit úgy sikerült elkapni, hogy egy másik pedofil ügy gyanúsítottjával, John Guess-szel foglalkoztak a rendőrök, akivel Roberts közös erőszakolásokat tervezett.Sokat beszélgettek arról, melyik kislányt kellene megerőszakolni. Az üzeneteket egy Kik nevű csoportban váltották.
Az ügyvéd Guesst 26 évvel ezelőtt már elítélték szexuális bűncselekmények miatt. 
John GuessFORRÁS: WALES NEWS SERVICE
A cardiffi bíróság 16 év börtönre ítélte, amiből legalább 12-t kell töltenie – írja a Daily Mail.
A rendőr áldozatának anyja azt mondta:

A hír hallatán úgy érezte magát, mintha egy busz csapta volna el.
A nyomozás során a férfinál több ezer fotót találtak, amin kislányok vannak uszodában, vagy épp iskolába tartanak az utcán.





Kivégeztek egy férfit az M5-ös autópályán




ORIGO2018.08.08. 14:30
Az ügyészség vádat emelt az ellen a német férfi ellen, aki tavaly decemberben megölte az egyik ismerősét az M5-ös autópálya csengelei pihenőhelyén.
A férfi évekkel a gyilkosság előtt ismerte meg bolgár áldozatát, akinek segített Ausztriába költözni, és munkát is keresett neki. Emellett pénzt adott neki kölcsön.
FORRÁS: POLICE.HU
Kettejük kapcsolata idővel megromlott, mert a férfi nem kapta vissza a kölcsön adott pénzt, ezért amikor megtudta, hogy a bolgár ismerőse haza utazik, elhatározta, hogy útközben megöli. Ismerte az utazási szokásait, ezért tavaly decemberben az autójával a hegyeshalmi határátkelőhöz hajtott, és magával vitte az illegálisan tartott fegyverét is.Az volt a terve, hogy bevárja a bolgár férfit, és követi.
FORRÁS: POLICE.HU
Kiszemelt áldozata éjjel érkezett meg Hegyeshalomra, ahonnan tovább hajtott Röszke felé. Vele utazott a munkatársa is, egy osztrák férfi.Mindketten elfáradtak az úton, ezért megálltak pihenni az M5-ös autópálya csengelei pihenőhelyénél. Elaludtak.A német férfi követte őket. A csengelei pihenőhelyen úgy állt meg, hogy a bolgár férfi ne vehesse észre. Amikor biztos volt benne, hogy alszanak, a fegyverrel az autójukhoz sétált. Bekopogott az ablakon, amitől az ismerőse megrémült, és egyből slusszkulcshoz nyúlt, hogy elmeneküljön.

A német férfi azonnal rálőtt. Ötször találta el a bolgár férfit, kétszer annak barátját.
FORRÁS: POLICE.HU
Az egyik lövedék szíven találta a bolgár férfit, de még maradt annyi ereje, hogy beindítsa az autót, és kiguruljon az autópályára, ahol leállt a leálló sávban. Ott halt meg.Munkatársa is életveszélyesen megsérült, de ő még időben tudott segítséget hívni. A mentők kórházba vitték, ahol sikerült megmenteni az életét.
A gyilkos elmenekült, de a nemzetközi együttműködésnek köszönhetően másnap elfogták. Az ügyészség előre kitervelt gyilkossággal és más bűncselekményekkel vádolja a férfit - írta meg az ügyészség.hu

Kép: Nemzeti Civil Kontroll

Már régen elévült tartozásokat, pénzeket próbálnak behajtani több százezer magyartól a behajtók, végrehajtók, avagy jön a tavasz, kimozdulnak a végrehajtók!



Az utóbbi időben nagyon sok levelet kaptunk olvasóinktól, hogy régen elévült, és egyébként jogilag sem tisztázott tartozásokat akarnak behajtani rajtuk végrehajtó irodák és faktoring cégek.

Végrehajtás. Kép: Hirmagazin.eu
Végrehajtás. Kép: Hirmagazin.eu
Mielőtt azonban rendet teszünk a jog zűrzavaros útvesztőiben, leírjuk egy olvasónk tegnap írt hosszú és keserves levelének viszonylag rövid tartalmát!
Mari néni vidéken él. 4 éve csöngettek családi házának kapucsengőjén. 3 jól öltözött fiatalember állt Mari néni háza kapujában, és mosolyogva üdvözölték Mari nénit: “Jó reggelt Mari néni, hoztunk magának egy új telefont!”
Mari néni persze nem értette, miről van szó, ezért jó magyar asszony létére azonnal beinvitálta a fiatalembereket, kávéval, üdítővel kínálta őket, majd kérdezte, miről is van szó pontosan.
A 3 fiatalember a Telekomtól érkezett, és az akkor még újnak számító Samsung Galaxy Mini típusú mobiltelefont kínálták Mari néninek, előfizetéssel. Mondták, csak havi 3 ezer Ft-ot kell fizetni, és lehet telefonálni bárhova, a tejesnek, a boltosnak, a takarmányosnak, a gyerekeknek és unokáknak, semmi nem számít, csak hogy a havi 3 ezer Ft be legyen fizetve csekken. Azt majd ők küldik.



Mari néni gondolkodott, aztán rábólintott, hiszem neki még soha nem volt ilyen szép telefonja, mint amit a mosolygós fiatalemberek „elmeséltek” neki.
A kép illusztráció. Kép: Depositphotos
Ne aggódjon Mari néni, nem kell aláírni semmit sem”, – mondták a fiatalemberek! Jön a postás, hozza a telefont, és ha átveszi azt a postástól, azzal érvénybe lépett a szerződés!
Viszonylag egyszerű ügyintézés, semmi kockázat, csak a 3 ezer Ft-ot kell fizetni 24 hónapon keresztül, ennyi az egész!” – írja Mari néni, aki, azóta már ezerszer megbánta a telefonigénylést, mint a kutya, aki százat kölykezett!
1 hét múlva hozta a postás a telefont, együtt felbontották a csomagot, a postás segített Mari néninek, hisz régóta ismerte őt. Elmagyarázta az idős néninek, hogy mit és hogyan kell csinálni, megmutatta a fontosabb teendőket, aztán mondta, hogy majd a gyerekek elmondják a többit.
1 hónap múlva azt tapasztalta Mari néni, hogy nem tud telefonálni. A gyerekek felhívták a Telecom központját, ahol mondták neki, hogy Mari néni nem fizette a 3 ezer Ft-okat, így korlátozták a kimenő hívásait. A gyerekek elmondták, hogy nem kapott szerződést és csekket, gondolták, ők is, majd kap valamikor. A Telecom központjából azt válaszolták, hogy ez nem az ő dolguk, be kellett volna mennie Mari néninek a megrendelés után a központba, és kérnie mindent, amire szüksége van.
Elindult a huza-vona, idáig tartott, közben Mari néni nyugdíjából egyszer-egyszer elvitt a Telecom, illetve annak megbízásából különböző megbízottak összegeket, de a tartozás nem csökkent, hanem nőtt!
Közben Mari néni a telefont és a sim-kártyát visszaszolgáltatta, egy sajtpapírt kapott, hogy majd a szerviz megvizsgálja a készüléket, és annak utána kap egy hivatalos jegyzőkönyvet. A hivatalos jegyzőkönyv elmaradt, csak a tartozás nőtt és nőtt, most pedig ez a helyzet:
Mari nénitől a 4 év alatt levontak, a nyugdíjából, 2765.- Ft-ot. Ő maga, a végrehajtóknak befizetett 87.000.- Ft-ot (5 különböző végrehajtó, és faktoring cég járt el ebben a nagy horderejű ügyben, PÁRHUZAMOSAN!)
A kép illusztráció. Kép: Depositphotos
Mari néni, a levele megírása előtti napon kapott egy hatodik végrehajtó irodától egy levelet, hogy a telefontartozása 242.000.- Ft. Nem tévedés! Majdnem 250.000.- Ft a teljes tartozás, és nincs feltüntetve az, amit eddig levontak tőle és ő maga is befizetett!
Azon a napon, amikor megírta nekünk a levelét, kapott egy levelet az egyik végrehajtótól, akinek a 87.000.- Ft-ot utalgatta, hogy ő már nem akar a Mari nénitől semmit, szünetelteti a végrehajtást.
Akkor most úgy áll az ügy, hogy Mari nénitől 4 különböző, ráadásul más-más megyei végrehajtó kéri a pénzt, ki többet, ki kevesebbet, de mind ugyanarról a telefontartozásról beszél.
Sajnos, Mari néni már 79 éves. Levelének utolsó részét már kibogarászni sem tudtuk, mert folyt a könnye, és elmosódott az írás, mire ideér a levél!
Mari néni, egy jóságos, vidéki, idős asszony. Ledolgozta az életét, fizikai munkával! Fiatalon dolgozott a TSZ-ben, aztán dolgozott gyárban is, a Videotonban, aztán földeken, mint bedolgozó, mert világ életében a munka éltette! Most, elfogyott minden türelme, elhagyta minden hite, szomorú lett az amúgy vidám nénike, akit mindenki szeret a faluban, ahol él!
Mi eljárunk Mari néni ügyében, mindent teljesen ingyenesen, térítésmentesen biztosítunk számára, úgy a jogi képviseletet, mint a folyamatos ügyintézést, és egy segítjük Mari nénit, mert időközben a gyerekeinek a látogatása is alább hagyott nála, amikor megtudták, hogy nekik eztán kevesebb jut, mert a telefontartozást kell fizetni.
Eddig a levél viszonylag rövid tartalma! Az embernek felfordul a gyomra, és fellázad a lelke, amikor ilyet hall vagy olvas!
Aki tud hasonló eseteket, írja meg e-mailben és küldje el a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címünkre!
A kép illusztráció. Kép: Depositphotos
Most pedig nézzük a hivatalos oldalát a dolgoknak!
Rengeteg behajtó és faktoring cég működik, amely arra települt rá, hogy a több éves, néha évtizedes tartozásokat hajt be. Magát a tartozást egy perben lehet végérvényesen tisztázni, hogy jogszerűen követelik-e tőlünk, vagy sem.
De már ezt megelőzően is van egy eszköz a kezünkben, amivel tudunk védekezni a követelésekkel szemben. Nem csodafegyver, de nagyon jól jöhet, ha tudjuk használni az elévülést.
Az elévülés szabályai:
Az elévülés gyakorlatilag az az időtartam, amelyen belül jogszerűen lehet érvényesíteni a követelést. Ha ez az időtartam eltelt és az nem szakították meg valamely cselekménnyel, akkor mentesülhetünk a megfizetése alól.
Egy perben tipikusan hivatkoznunk kell erre a tényre és gyakorlatilag nyert ügyünk van, ha nem tudja a megszakítást bizonyítani az ellenérdekű fél.
Abban az esetekben ahol már eltelt az elévülési idő érdemes a zaklató cégeknek jelezni írásban, már a levelek és SMS küldések megkezdésekor, hogy jogszerűen nem tudják behajtani tőlünk ezt a követelést. Jelentős energiát megspórolunk ezzel nekik is, de legfőképpen jómagunknak.
Kép: Nemzeti Civil Kontroll
Az elévülés megszakadása
Ha valamely cselekménnyel megszakították az elévülést, akkor az a cselekményt követően újrakezdődhet. Az elévülés szabályai változtak, az Új Polgári Törvénykönyv (2013.évi V. törvény) alábbiakat tekinti megszakító ténynek.
6:25.§ (1) Az elévülést megszakítja a) a tartozásnak a kötelezett részéről történő elismerése; b) a kötelem megegyezéssel történő módosítása és az egyezség; c) a követelés kötelezettel szembeni bírósági eljárásban történő érvényesítése, ha a bíróság az eljárást befejező jogerős érdemi határozatot hozott; vagy d) a követelés csődeljárásban történő bejelentése.
A régi szabályok szerint egy felszólítás is elégséges volt ennek bizonyítására, ez ma már nem hatályos rendelkezés. Az általános polgári jogi elévülési idő öt év tehát ahol nincsenek speciális szabályok (tipikusan ilyen a bankokkal fennálló jogviszony) nyugodtan hivatkozhatunk a 2013.évi V. törvény 6:22. § (1) bekezdésére.
6:22. § [Elévülés] (1) Ha e törvény eltérően nem rendelkezik, a követelések öt év alatt évülnek el.
Kép: Női Médiaközpont
Speciális szabályok közüzemi tartozásokra
A fentiektől eltérő speciális szabály irányadó a közüzemi tartozásokra. A villamos-energia és gázszolgáltatásra vonatkozó szabályok értelmében két év alatt évülnek el.
  1. évi LXXXVI. törvény a villamos energiáról 63.§ (3)297 A villamosenergia-kereskedő és felhasználó közötti villamosenergia-vásárlási szerződésből eredő polgári jogi igények két év alatt évülnek el. Az elévülés a követelés esedékességének napján kezdődik.
  2. évi XL. törvény a földgázellátásról 28/A. §: (6) A földgázkereskedő és a felhasználó közötti földgáz-kereskedelmi szerződésből, valamint a földgázelosztó és a felhasználó között létrejött elosztóhálózat-használati szerződésből eredő polgári jogi igények két év alatt évülnek el. Az elévülés a követelés esedékességének napján kezdődik.
Kép: Hirmagazin.eu
Talán a leggyakoribb esetkör, amikor telekommunikációs cégek követelnek tőlünk. Ismerve az irányadó szabályokat, nekik van a legnehezebb dolguk, mert az irányadó szabályok alapján egy év alatt elévül a követelésük.
  1. évi C. törvény az elektronikus hírközlésről 143.§ (2) Az előfizetői szerződésekből eredő polgári jogi igények egy év alatt évülnek el, amelyet az (1) bekezdés szerinti esetekben a késedelem, illetve a hibás teljesítés bekövetkezésétől kell számítani.
Összességében csodaszer nincs, hogy elhárítsuk a velünk szemben támasztott követeléseket, de ha jogtalannak érezzük különösen az eltelt idő miatt, válaszoljunk a felszólításra a fenti jogszabályhelyek megjelölésével.
Forrás: Hirmagazin.eu

Szólj hozzá, mondd el véleményed és ne felejtsd el megosztani!

hozzászólások



Orbán médiabirodalma: Az Ön pénzéből...

MTV 1,
MTV 2,
MTV 3,
MTV 4,
MTV 5,
MTV 6,
Duna Tv,
Duna World Tv.
Kossuth Rádió,
Petőfi Rádió,
Echo Tv,
Hír TV,
Class FM Rádió,
Balaton Part FM Rádió,
Demokrata (politikai hetilap),
Magyar Hírlap (napilap),
Mandiner,
Ripost (bulvár napilap), 
ripost.hufaktor.hu,
Lokál, 
888.hu,
Magyar Idők, 
hirado.hu,
Nézőpont Intézet,
Figyelő,
Heti Válasz,
Origo,
Pesti Srácok,
Hajdú-Bihari Napló,
Észak Magyarország,
Dél-Magyarország,
Kelet Magyarország
Népszabadság, 
nol.hu
Rádió 1,
Bors,
Kisalföld,
ATV,
Sláger FM Rádió,
Nógrád Megyei Hírlap,
FourFourTwo Magazin,
TV 2 csoport:
1. TV2,
2. Izaura TV,
3. Mozi+,
4. Super TV2,
5. Prime,
6. FEM3
7. Zenebutik TV,
8. Humor+,
9. Spíler TV,
10. Kiwi TV,
11. Chili TV,

Mediaworks Hungary Zrt.:
1. Világgazdaság,
2. Manager Magazin,
3. 
vg.hu,
4. Új Dunántúli Napló,
5. Heves Megyei Hírlap,
6. 24 Óra,
7. Somogyi Hírlap,
8. Új Néplap,
9. Tolnai Népújság,
10. Békés Megyei Hírlap,
11. Petőfi Népe,
12. Grátisz,
13. Vasárnap Reggel,
14. Tv műsor.hu regionális mellékletek,
15. Bama.hu,
16. Beol.hu,
17. Heol.hu,
18. Baon.hu,
19. Kemma.hu,
20. Szoljon.hu,
21. Teol.hu,
22. Sonline.hu,
23. Nemzeti Sport,
24. Képes Sport,
25. Képes Sport fans,
26. Nemzeti Sport Magazin,
27. Sport and Life,
28. Autó-Motor,
29. Autómotor.hu,
30. Nemzeti Sport Online,
31. Fanny,
32. Fanny Konyha,
33. Tina Konyha,
34. Lakáskultúra,
35. Ínyenc,
36. Test & Lélek,
37. Hot!
38. Édes Élet,
39. Hot! Extra,
40. Astronet.hu,
41. Lakáskultúra Online,
42. Mindmegette.hu,
43. BRAVO,
44. TVműsor.hu,
45. Jegyed.hu,
46. Mainap.hu,
47. Lapcentrum.hu,
48. Világgazdaság Konferenciák,
49. Világgazdaság Pénzügyi Évkönyv,
50. Világgazdaság Ingatlan Évkönyv,
51. VG Megtakarítási Iránytű,
52. Magyar Gazdasági Csúcstalálkozó és 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó

Pannon Lapok Társasága:
1. Népsport,
2. Dunaújvárosi Hírlap (napilap),
3. Fejér Megyei Hírlap (napilap),
4. Napló (napilap),
5. Vas Népe (napilap),
6. Zalai Hírlap (napilap),
7. Vasárnapi Fejér Megyei Hírlap (vasárnapi kiadvány),
8. Vasárnapi Napló (vasárnapi kiadvány),
9. Vasárnapi Vas Népe (vasárnapi kiadvány),
10. Vasárnapi Zalai Hírlap (vasárnapi kiadvány),
11. RTV Tipp műsorújság,
12. 
dunadigital.hu (digitális kiadvány),
13. 
fejerdigital.hu (digitális kiadvány),
14. 
naplodigital.hu (digitális kiadvány),
15. 
vasdigital.hu (digitális kiadvány),
16. 
zaladigital.hu (digitális kiadvány),
17. 
www.zaol.hu (web hírportál),
18. 
www.vaol.hu (web hírportál),
19. 
www.veol.hu (web hírportál),
20. 
www.feol.hu (web hírportál),
21. 
www.duol.hu (web hírportál),
22. 
www.mcsatorna.hu (web portál),
23. 
likebalaton.hu,
24. 
randizol.hu,
25. 
szallasbomba.hu,
26. Prémium Veszprém Magazin (kereskedelmi kiadvány),
27. Prémium Fejér Magazin (kereskedelmi kiadvány),
28. Prémium Vas Magazin (kereskedelmi kiadvány),
29. Prémium Zala Magazin (kereskedelmi kiadvány),
30. Vitorlás Magazin,
31. Top 100 Magazin Fejér Megye,
32. Top 100 Magazin Veszprém Megye,
33. Top 100 Magazin Vas Megye,
34. Top 100 Magazin Zala Megye,
35. Desszertek könyve,
36. Desszertek könyve 2,
37. Hagyományos ételek könyve,
38. Könnyű nyári ételek könyve,
39. Hal- és vadételek könyve,
40. Ünnepi ételek könyve,
41. Villámgyors ételek könyve,
42. Mentes ételek könyve,
43. Befőzések könyve,
44. Csokoládés finomságok könyve,
45. Karácsonyi ételek könyve,
46. Gyümölcsös finomságok könyve,
47. Disznótoros ételek könyve,
48. Vendégváró ételek könyve,
49. Tájételek könyve,
50. Kelt tészták könyve,
51. Gyermekételek könyve,
52. Szabadtűzi ételek könyve,
53. Egytálételek könyve,
54. Családi ételek könyve,
55. Fogyókúrás ételek könyve,
56. Mindmegette,
57. Kis Kobold Magazin,
58. Rejtvény Magazin,
59. A Mikulás könyve,
60. Mesék könyve

Maraton Lapcsoport:
1. Veszprémi 
7 Nap,
2. Veszprémi 7 Nap Plusz,
3. 
Veszprémi 7 Nap Magazin,
4. Várpalotai Hírek,
5. Zalaegerszegi 7 Nap,
6. Hévízi Forrás,
7. Nagykanizsai Maraton,
8. Litéri Hírmondó,
9. Pápai Hírlap,
10. Csúcskézi,
11. Nkm,
12. Somogy Megyei Maraton,
13. Somogy Megyei Maraton Plusz,
14. VeszpCar,
15. Érdi Újság,
16. Autó Magazin,
17. Fitt Veszprém,
18. Otthon,
19. Vidékjáró magazin






A Föld bolygó titkos története 2000 és 2018 között 


2018. augusztus 4. 
ujvilagtudat.blog
Miközben felkészülünk az utolsó őszi támadásra, amely végül megdönti a kazári maffia összeesküvés hatalmát, ez jó idő arra, hogy megnézzük a nagyobb képet, hogy megértsük, miért folyik titkos háború a Föld bolygóért ezekben az években. 

A legmegfelelőbb hely a 2000-es amerikai választás, amely az amerikai demokrácia elleni államcsíny volt, és elindította a Negyedik Birodalmat George Bush führer vezetésével. Ez a választás két nyugati titkos kormányfrakció között zajlott: az 1. frakció - a nácik, akik meg akarták ölni az emberiség 90% -át a "környezet megóvása" érdekében; és a 2. frakció - a globális felmelegedés frakciója, amely azt mondta, hogy ezt a "globális felmelegedés" segítségével érhetik le ürügyként felhasználva, hogy kivethessék a szén-dioxid adót és létrehozhassák a világkormányt.

A nácik csalással, gyilkosságokkal és halálos fenyegetésekkel nyertek, hogy terrorizálják az Egyesült Államokat, hogy átadják a hatalmat. Ezt követték az emberiség 90%-ának meggyilkolására tett valódi kísérletek. Ifjabb George Bush náci rezsimje elkezdett biológiai fegyvereket terjeszteni, mint például a SARS, a fegyverként használt madárinfluenza, az Ebola stb., hogy kiirtsák az emberiség nagy részét. Ezzel egy időben 33 országban teremtettek éhezési válságot, mivel a gazdálkodóknak pénzt fizettek, hogy "bioüzemanyagot" termeljenek élelmiszer helyett. Többször is megpróbáltak nukleáris világháborút kirobbantani Iránnal, Szíriával, Észak-Koreával és más országokkal. Fontos, hogy emlékezzünk erre és nem ismételhető meg elég gyakran, de ezek az emberek megpróbálták megölni önt és családját, és még mindig próbálják ezt megtenni.

Itt léptek be az ázsiai titkos társaságok. Megtudták, hogy a nácik tervei szerint az emberiség 90%-át megölik, sikeresen lehallgatva titkos találkozóikat, nevezetesen a Bohém Erdőben tartott összejöveteleket. 2003-ban a SARS elterjesztése - egy kizárólag az ázsiaiak számára tervezett biofegyver - volt az igazi hívás, ami sokakat fegyverbe szólított.

Ez vezetett a heroin- és az amfetamin-kereskedelemmel foglalkozó kelet-ázsiai alvilági csoportok és a kokainnal és marihuánával üzletelő náci szövetségeseik közötti szakadáshoz. A nácik azonban ezt a szünetet kihasználva 2001 és 2002 között áthelyezték heroin műveleteiket Kelet-Ázsiából Afganisztánba.

A nácik - amint azt a "Projekt egy új amerikai évszázadért" című jelentésükben leírják, megpróbálták megerősíteni a világon betöltött irányító szerepüket Irak és Közép-Ázsia olajmezőinek elfoglalásával. A olaj elvágását használták fenyegetésként, hogy megtartsák Ázsia irányítását. 

Az ázsiaiak azzal a fenyegetéssel reagáltak, hogy meggyilkolják a nyugati titkos kormány vezetését. Különösen azokat a személyeket célozták meg, akik a következő három csoport tagjai voltak: a Bilderbergerek (európai összeesküvők), a Külkapcsolatok Tanácsa (amerikai összeesküvők) és a Trilaterális Bizottság (japán hazaárulók és mestereik).

Az ázsiaiak egyben nyugati szövetségeseket kerestek a nácik ellen. Megjegyezték, hogy egy nyugati frakció kétségbeesetten küzdött azért, hogy a nácik népirtó terveit feltárják és megakadályozzák. Ez látható például egy 1997-es "The Simpsons" epizódban, amelyben egy "Kíváncsi George és az Ebola vírus" című könyv látható. "Kíváncsi George" természetesen
 idősebb George Bushra utal.

Aztán ott volt a BBC riportere, aki éppen a World Trade Center 7-es épületével a háttérben állt és azt mondta, hogy összeomlott. 

Az ázsiaiak megalapították a nyugati szövetségesek egy csoportját, akik a Fehér Sárkány Társaság (FST) néven ismertek. Ebbe a csoportba tartoznak a Pentagon, a CIA, az orosz FSZB, a brit királyi család, a szabadkőművesség, a Vatikán P2 páholyának stb. vezető tagjai.

Ez a csoport megpróbálta 2008-ban csődbe vinni az Egyesült Államokat a megtervezett Lehman-sokk segítségével, hogy csődbe juttassák az amerikai mély államot, a kazár maffiát az USA-ban. Az amerikaiak akkor elmondták, hogy már nem vásárolhatnak árukat a világ többi részéről hitelbe. Ezért csökkent le az amerikai kereskedelmi deficit a 2008-as 696 milliárd dollárról a 2009-es 381 milliárd dollárra 
a Lehman-sokk után.

Az USA mély államának csődbe juttatására tett kísérlet is sikerült volna, kivéve azt a tényt, hogy az USA kényszerítette a közel-keleti ügyfeleit, hogy csökkentsék az Egyesült Államoknak eladott olaj árát, és a kínaiakat megtévesztették, hogy finanszírozzák Barack Obama kommunista ügynököt és rezsimjét. Csak később jöttek rá, hogy ő is csak egy Bush / Clinton / Rockefeller rabszolga.

Szintén ez idő tájt egy sor esemény során, amelyeket soha nem hoztak nyilvánosságra, kézzel írt leveleket küldtek a Fehér Sárkány Társaságnak a Kínai Politikai Hivatalból, a Vatikánból és a brit monarchiából, melyekben segítséget kértek a népirtás megfékezésére. Ennek eredményeképpen Maledict pápa (16. Benedek) és a holland királynő, a spanyol király, a belga király, stb. el lett távolítva. Ez volt a nyugati kormányok tisztogatásának kezdete, ami azóta is tart.

A változás másik látható jele az volt, hogy az Egyesült Királyság, Franciaország, Németország, Olaszország, Svájc stb. úgy döntött, hogy csatlakoznak a kínai vezetésű Ázsiai Infrastrukturális Befektetési Bankhoz (AIIB). E levelek eredményeképpen az európaiak által dominált 300-ak Bizottsága engedélyezte a kínai "Egy öv egy út" infrastrukturális tervéhez több mint 5 billió dollár folyósítását.

A másik látható eredmény a 2015. decemberi Párizsi Megállapodás, melyet 195 nemzetállam írt alá. A globális felmelegedés frakció azt feltételezte, hogy ez jelentette számukra a teljes győzelmet.

Ezen a ponton azonban a gnosztikus illuminátusok és a Rothschild család tagjai szokatlan szövetségre léptek, hogy biztosítsák Donald Trump megválasztását az Egyesült Államok elnökeként. Így 2016. november 8-án John Kerry amerikai külügyminisztert megidézték egy Antarktiszon található bázisra, és arról tájékoztatták, hogy Hillary Clinton (Rockefeller) nem lesz az Egyesült Államok elnöke. Szintén a választás éjszakáján a Denveri Nemzetközi Repülőtér alatt a hatalmas földalatti bázison összetűzés tört ki a különleges erők között, amely lehetővé tette Trump amerikai katonai támogatói számára, hogy kivegyék Hillary kezei közül a választási csalási gépezetet.

Ez volt az első alkalom azóta, mióta Ronald Reagan elnököt megválasztották az 1980-as években, hogy az Egyesült Államok elnöksége kikerült a Clinton / Bush / Rockefeller bűnözői család kezéből.

Az eredmény az volt, hogy az amerikai katonai-ipari komplexumon belüli népirtó frakciót az "Amerika az első" csoport váltotta fel. Ez a csoport most a globális felmelegedés frakció ellen küzd teljes erővel. Ezért Trump bejelentette, hogy az Egyesült Államok kilép a Párizsi Megállapodásból.

Az Egyesült Államok hadserege és Oroszország között titkos tárgyalásokra is sor került Trump megválasztása előtt azon források szerint, akik részt vettek a tárgyalásokon. Ennek eredményeképpen titkos megállapodásra jutottak, melynek következtében az oroszoknak nagymértékben megnövekedett a befolyásra Nyugat-Európában és az Eufrátesz folyótól nyugatra a Közel-Keleten. A cél az volt, hogy alapvetően felajánlották Európát az oroszoknak, cserébe az oroszok és az USA közötti katonai szövetségért Kínával szemben, a tárgyalásokon részt vevő források szerint.

Az oroszok azonban teljesen tisztában vannak azzal, hogy övék a döntő szavazat, és azt tervezik, hogy ezt egy igazságosabb, többpólusú világrendszer kialakítására használják fel, orosz FSZB források szerint. Tapasztalataik során azt is megtanulták, hogy ne bízzanak az amerikaiakban, mert egész hosszú története van annak, hogy a tárgyalópartnereiknek azt mondják, amit hallani akarnak, majd később elárulják őket.

Idén ősszel további tárgyalások zajlanak az ázsiai titkos társaságok, az oroszok és az amerikai katonai-ipari komplexum között. A cél az lesz, hogy kikényszerítsék a kazár maffia végső megadását. A párizsi egyezmények alternatívájaként tárgyalásokra is sor kerül, hogy oly módon alakítsák át a világ pénzügyi döntéshozatali hatóságait, amely tükrözi a jelenlegi valóságot.

Annak érdekében, hogy az átszervezés sikeres legyen, a kulcsfontosságú ország, amelyet most be kell vonni, az India. India népessége nagyjából megegyezik Kínáéval (1,34 milliárd a 1,41 milliárddal szemben), de sokkal fiatalabb. A Wikipédia szerint "India lakosságának több mint 50%-a 25 év alatti. Ezzel szemben a kínai lakosság kevesebb mint 25%-a 25 év alatti." Így míg Kína lakossága gyorsan öregszik és hamarosan zsugorodni fog, India fiatal és növekszik.

Továbbá, Narendra Modi miniszterelnök úr vezetése alatt Indiának most már illetékes gazdasági irányítása van, és gyors gazdasági növekedést tapasztal. Nyilvánvaló tehát, hogy India fontossága növekszik, és a jelenlegi tendenciák folytatódása esetén valószínűleg felülmúlja Kínát.

Azonban a Párizsi Megállapodás - amelyek a széndioxid-kibocsátásról szóltak, valójában a pénzügyi rendszer százalékos arányát fejezte ki - a szavazati jogok 29,4%-át adták Kínának, és csak 6,8%-át Indiának. Ha megnézzük ezt, akkor nem csoda, hogy India kissé bosszúsnak érzi magát és nem hajlandó lemondani egy domináns pénzügyi szerepről a világban Kína kedvéért, vagy részt venni a kínai központú "Egy öv egy út" projektben. Nyilvánvaló, hogy a világgazdaságról szóló bármilyen megállapodás során Indiának nagyobb szavazati joggal kell rendelkeznie, mint a Párizsi Megállapodások esetén.

Ezért folynak titkos tárgyalások, amelyek arra irányulnak, hogy Indiának világszintű szerepet kínáljanak, amely jobban tükrözi a gazdasági és demográfiai valóságot. Ha ezek a tárgyalások rendben lezajlanak, akkor a világ új pénzügyi rendszerének régóta várt bejelentése végül lehetségessé válik. Nem szívesen adunk konkrét időpontokat, de ha az őszi tárgyalások jól mennek, valamilyen bejelentés lehetséges 2019-ben vagy 2020-ban. 



WTC 7 Collapse Full - Do you hear explosives?




Jelentős csapások érik az árnyékhatalmat és úgy tűnik végleg vesztésre állnak










Évek óta hangzanak el ígéretek, hogy a fehér kalaposok eltávolítják az összeesküvést, az árnyékkormányt, amelyre hat korábbi amerikai elnök is hivatkozott. De vajon mi a helyzet jelenleg? Íme néhány darabja a kirakós játéknak, melyek azt sugallják, hogy a sötét, árnyékból irányító hatalom elbukik ellenfeleivel szemben.
A “Márvány Keretrendszer” nyilvánosságra került
A WikiLeaks harmadik 7-es Páncélterem (1) nevű akciójának megjelenése azt sugallja, hogy a fehér kalaposok egy komoly sakklépést tettek a háttérhatalom ellen. A 7-es Páncélterem információi azt jelentik, hogy a CIA egy törvényszéki nyomozók elleni programmal rendelkezik, hogy fedezzék saját magukat. A 676 forráskód fájl (2) alkotja a CIA titkos törvényszék-ellenes Márvány Keretrendszerét. (3)
A Márvány célja, hogy megakadályozzák a törvényszéki nyomozókat és a biztonsági cégeket abban, hogy a vírus, trójai és hacker támadásokat a CIA-hoz kössék, de ami még fontosabb, hogy ezzel el tudták tussolni a saját számítógépeik feltörését, amellyel megpróbálták elhitetni, hogy Oroszország a felelős minden dologért, ami az USA-ban történik.
A Federal Reserve-nél hamarosan ellenőrzésre kerül sor
Csupán néhány nappal ezelőtt Jason Chaffetz mindenkit sokkolt azzal, amikor kijelentette, hogy a Kormányzati Reform Testület auditálni fogja a Federal Reserve-t. A testület elfogadta azt a jogszabályt, amely lehetővé teszi egy kormányzati felügyeleti szerv számára, hogy ellenőrizze a Federal Reserve monetáris politikai döntéseit, ami egy olyan lépés, melyet meglehetősen neheztelt a központi bank. A lépésre mindössze egy 30 perces vita után került sor. (4) Remélhetőleg közben arra gondoltak, hogy itt az ideje a süllyesztőbe küldeni ezeket az ostobákat.
Más törvényeket, melyeket szintén benyújtottak a Fed auditálása előtt ugyan elkaszálták, de Trump elnök kifejezte szándékát, hogy egyszer ezeket is keresztülvigye. (5) Reméljük, hogy valóban a végsőkig fogja támogatni. A Federal Reserve teljes eltörlése egy auditálással kell, hogy kezdődjön, amely aztán számos bizonyítékkal támasztja alá, hogy miért kell megszüntetni. (6)
Az igazság nyilvánosságra hozása a vakcinákról küszöbön áll
Del Bigtree, (7) a Vaxxed (Beoltva) című film producere azt mondja, hogy a CDC (Betegségmegelőző Központ) informátora, Dr. William Thompson állításainak vizsgálata jelenleg is folyik. Amikor az ellenőrző bizottságot kérdezte, (8) melyet azzal bíztak meg, hogy kivizsgálja Dr. William Thompson állításait, miszerint az MMR vakcina autizmust okozhat, (9) csupán üres tekintetekkel találkozott. Legutóbb arról számolt be, hogy minden politikus, akivel beszélt pontosan tudja, hogy kicsoda Thompson, és hogy az állításait vizsgálják.
A szíriai háborús politika megváltozott
Tulsi Gabbard képviselő felszólította a kormányt néhány hete és kérte, hogy ne finanszírozzák a terroristákat, miután titokban Szíriába utazott, (10)(11) hogy saját szemével lássa, mi folyik ott. Az Egyesült Államok pedig elismerte, hogy az ISIS főhadiszállás, amit felrobbantottak, csak egy ártatlan család otthona volt, (12) és Julian Assange is kijelentette, hogy a CIA hozta létre az Iszlám Államot. (13) A szíriai háborús politika talán ezért változott meg hirtelen. (14)
Valami készülődik pedofil ügyben
Egy hirtelen pálfordulást követően a pedofil ügyeket illetően Alex Jones kiadott egy hivatalos bocsánatkérést. (15) Mindez pedig arra enged következtetni, hogy a dolgok felforrósodtak. Az olyan nagy média játékosok, mint a Money magazin és az NPR (16) is beszámolt erről a fene nagy hirtelen változásról anélkül, hogy megmagyarázták volna, hogy miért beszélt annyira pimasz módon Jones a pedofil problémáról, majd hallgatott el egyik napról a másikra, mintha a dolog nem is létezne.
Ezt a hírt is mindössze néhány héttel azutánra időzítették, hogy Trump aláírt egy elnöki végrehajtási rendeletet a nemzetközi bűnszervezetekkel és a nemzetközi emberkereskedelemmel kapcsolatban. (17)
Most pedig John Podesta kér mentelmi jogot, ha tanúskodni kell Hillary Clintonnal és más pedofil ügyekkel kapcsolatban, melyekkel összefüggésbe hozták. (18) Úgy tűnik mindenesetre, hogy elérkezett a vég a nemzetközi pedofil hálózatok számára az Egyesült Államokban és Angliában.
(1) – https://wikileaks.org/vault7/
(2) – 
https://wikileaks.org/vault7/document/Marble/Marble.zip
(3) – 
https://wikileaks.org/ciav7p1/cms/space_15204359.html
(4) – 
http://www.marketwatch.com/story/house-panel-passes-bill-to-audit-the-fed-2017-03-28
(5) – 
http://www.zerohedge.com/news/2017-03-28/house-committee-passes-bill-audit-fed
(6) – 
http://www.zerohedge.com/news/2013-05-07/11-reasons-why-federal-reserve-should-be
(7) – 
http://www.whale.to/c/vaxxed666.html
(8) – 
http://www.jeffereyjaxen.com/blog/house-oversight-committee-now-investigating-cdc-whi
(9) – 
https://vaccineimpact.com/2016/another-cdc-whistleblower-adds-fuel-to-vaxxed-films-fight
(10) – 
https://www.rt.com/usa/375110-gabbard-assad-syria-war/
(11) – 
http://foreignpolicy.com/2017/01/18/democratic-rep-gabbard-makes-secret-trip-to-syria/
(12) – 
http://thefreethoughtproject.com/us-just-admitted-supposed-isis-headquarters-it-bombed
(13) – 
http://thefreethoughtproject.com/assange-bombshell-wikileaks-cables-isis/
(14) – 
https://www.voanews.com/a/syria-assad-us-policy-shift/3791047.html
(15) – 
https://tinyurl.com/ks2hanb
(16) – 
https://tinyurl.com/lon493r
(17) – 
http://ujvilagtudat.blogspot.hu/2017/02/trump-rendkivuli-tanacskozast-tartott.html
(18) – 
https://tinyurl.com/m82tht4





Az Egyesült Államok és Japán közel állnak a polgárháborúhoz, miután Rockefeller halálával hatalmi vákuum jött létre





A David Rockefeller halála után maradt hatalmi vákuum olyan helyzetet teremtett, amely polgárháborúhoz vezethet az USA-ban és Japánban, CIA, Pentagon és japán katonai hírszerző források szerint. A helyzet elérte azt a pontot, amikor az amerikai hadsereg bevonulhat Washington D.C.-be, hogy felvegye a harcot a CIA kábítószer kereskedő frakciójával, a Federal Reserve Board besúgó politikusaival és felbérelt fegyvereseivel.
Japánban eközben megosztottság alakult ki a tokiói bábkormány körüli USA által ellenőrzött erők valamint a nacionalista és az Észak-Koreához kapcsolódó legerősebb erők között az oszakai régióban, japán katonai hírszerző források szerint.
Akihito japán császár tényleges lemondása egy hatalmi harcot eredményezett a japán trón felett, a császári családhoz közeli japán jobboldali blokk szerint. A japán jobboldali blokkon belül zűrzavar keletkezett azon kinyilatkoztatásokat követően, miszerint Akihito nem volt igazi fia Hirohito császárnak, hanem David Rockefeller egyik megbízottja, mondták a források. Ezért egy hatalmas csata dúl az öröklés miatt, miközben az egyik csoport Naruhito japán trónörökös mellett kardoskodik, míg más frakciók a külföldi befolyás alatt álló császári család leváltását szorgalmazzák, amely a Meidzsi-kor óta uralkodik, a források szerint. A kyotói székhelyű három lábú varjú titkos társaság, valamint a Nichiren buddhista szekta, a tajvaniak és az észak-koreaiak egy alapvető változásra törekednek. Az egyik jelölt, akit támogatnak Naoshi Onodera, a trón egyik rivális követelője, tették hozzá a források.
A jelenlegi császári család mögött álló tokiói intézményrendszernek szintén vannak aggodalmai Naruhito trónörökössel kapcsolatban, a források szerint. A felesége Masako hercegnő a Sokka Gakkai buddhista szekta egyik tagja, és ezért nem hajlandó részt venni a sintó szertartásokon, amelyek lényeges részét képezik egy császár feladatának Japánban. Emellett Masako Hisashi Owada, egy Rockefeller cimbora lánya, jegyezték meg a források. Ugyanakkor a jelenlegi hatalom hajlandó továbbra is támogatni Naruhitot, ha megígéri, hogy elvégzi a különböző sintó szertartásokat az oldalán Masako nélkül. Ellenkező esetben a jelenlegi uralkodó családon belül keresik meg az utódot, feltehetően Fumihito herceget, akinek van egy fia és örököse, mondták a források.
A csoport, amely a jelenlegi családot kívánja megtartani a hatalomban azzal is érvel, hogy ez egy intézmény, nem egy tényleges vérvonal, ami számít.
Ichiro Ozawa japán politikus a maga részéről már körbeutazta Ázsiát mondván, hogy Henry Kissinger felkente őt, és amint Naruhito elfoglalja a trónt, egyesíteni fogja Malajziát, Észak-Koreát, Dél-Koreát és Japánt egyetlen országgá az irányítása alatt, japán jobboldali források szerint. Amit Ozawa és a régi vágású japán rabszolga politikusok elmulasztanak észrevenni, hogy Kissingernek nincs hatalma, és hogy ők mind a történelem szemétdombján fogják végezni.
Észak-Korea erős embere Kim Dzsongun eközben annyira be van gyulladva a jelenlegi helyzettől, hogy állandóan amfetaminokat szed és minden este másik helyen alszik attól való félelmében, hogy amerikai drónok támadják meg, japán katonai hírszerző források szerint.
Hagyományőrzők eközben azt mondják, hogy vissza kell térni az azt megelőző útra, mielőtt még a nyugati imperialisták Japánt egy titkos kolóniává változtatták a 19. század folyamán. Teljes függetlenséget akarnak a nyugati befolyás alól a térségben, ázsiai titkos társasági források szerint. Ez olyan dolog, amit a CIA és az amerikai hadsereg nem valószínű, hogy elfogad.
Mindenesetre a misztikus harc a japán császári család körül az egész világon érezhető hatással jár. Úgy tűnik, hogy a jelenlegi pénzügyi rendszer legmagasabb csúcsán a legrégebbi császári vonal képviselői azok a japánok, akik ellenőrzik az utolsó pecsétet, amely lehetővé teszi az új pénz létrehozását, császári családi források szerint.
Most, hogy David Rockefeller és birodalmi megbízottjai kikerültek a képből, a háború utáni rend – mely felett Rockefeller elnökölt – összeomlását kísérő káosz elérte azt a pontot, ahol a korábbi amerikai elnököt Barack Obamát letartóztatta az amerikai katonai rendőrség, Pentagon és japán katonai hírszerző források szerint. Obama úgynevezett fekete házát vagy Trump ellenes főhadiszállását fel is gyújtották, a források szerint.
Obama a letartóztatását követően elkezdte megnevezni a CIA kábítószer kereskedő frakcióján belül található főnökeit. Ennek eredményeként egy afgán és egy észak-koreai kábítószert tartalmazó repülőgépet foglaltak le az Argyle Nemzetközi Repülőtéren a Saint Vincent és a Grenadine-szigeteken, a karibi térségben, a források szerint. Ezen kábítószer szállítmányokból származó pénzt a Daesh (korábban ISIS) működésének finanszírozására akarták felhasználni. Mindez egy Obamához kapcsolódó hajó elfogását követte, amely 4,2 tonna kábítószert tartalmazott, a források szerint.
Obama fogvatartása óta a hatóságok módszeresen elfogják az USA-ba érkező kábítószer szállítmányokat. A múlt héten 16 tonna kábítószert foglaltak le és egy jelentős terjesztői kört buktattak le.
Az Obama által nyújtott információk a Daesh zsoldos hadsereg finanszírozására szánt pénzről, amerikai katonai akciókhoz vezettek ellenük Jemenben, Szomáliában, Nigériában és Líbiában, Pentagon források szerint.
Emellett Donald Trump elnök is megmutatta, hogy készen áll fellépni a gyógyszer vállalatok ellen, és egy Twitter bejegyzésben az autizmus világnapja előtt tisztelgett. Úgy hírlik, hogy a fia Barron azt követően lett autista, hogy fertőzött vakcinát kapott.
Az amerikai kormányzat azzal is jelzi a kazárokkal való szakítását, hogy Trump bojkottálja az AIPAC lobbi márciusi éves ülését, Pentagon források szerint.
A Rothschild Kazár frakció szintén súlyos vereséget szenvedett, amikor tervüket, hogy egyesítik a Londoni Értéktőzsdét a Deutsche Börse-vel, az EU megsemmisítette, Pentagon források szerint.
A Rothschild, valamint a Rockefeller plusz Bush/Clinton hatalom ezen vesztesége azt jelenti, hogy a jelenlegi amerikai dollár/euró/jen nyugati pénzügyi rendszer irányítása forog kockán. Elméletileg a megfelelő emberekkel egy új Császár a jelenlegi nyugati pénzügyi rendszerben engedélyezheti több milliárd vagy billió dollár kibocsátását egy új kor finanszírozására, értett egyet több forrás.
A szabadkőművesek, akiknek világméretű hálózata támogatja ezt az ősi rendszert, Ralph Cosa-t választották meg a jezsuitákhoz és a Vatikánhoz kapcsolódó CSIS új nagymesterének március 25-én, japán császári családi források szerint.
Még mindig nem világos, hogy mit fog tenni a nagymester, de megpróbálunk kapcsolatba lépni vele, hogy többet megtudjunk olvasóink számára. Azt feltételezzük, hogy béke és egy aranykor kezdete lesz ez a világon.
Mondani sem kell, hogy egyre több ember számára válik világossá a jelenlegi pénzügyi rendszer természete, és azon töprengenek, hogyan kellene korszerűsíteni és átláthatóbbá tenni a demokratikus ellenőrzés érdekében. Mivel a pénzügyi rendszer a valódi hatalom forrása ezen a bolygón, a harc ennek irányításért lényegében a Föld bolygó, valamint a rajta élő lények és jövőjük ellenőrzéséért folyó harc.
Az amerikaiak egyre gyülekeznek az amerikai hadsereg és Donald Trump mögött a Federal Reserve Board államosítása és annak érdekében, hogy megválasztott tisztviselők demokratikus ellenőrzése alá kerüljön.
Mivel azonban az USA csődbe ment, ha Trump anélkül államosítja a FED rendszert, hogy konzultálna az Egyesült Államok hitelezőivel (elsősorban Kína és Japán), akkor egy még rosszabb forgatókönyv következne be, ami az USA-val történő kereskedelem leállásához és az amerikai fegyveres erők késedelmes kifizetéséhez vezetne, melyeket szerte a világon bevetettek. Ez viszont háborút és az emberiség 90 százalékának halálát, valamint az északi félteke megsemmisítését eredményezné.
Ezért forog sok minden kockán ezen a héten a Donald Trump és a kínai elnök Hszi Csin-ping közötti találkozón.
Pentagon tisztviselők azt mondják, hogy “Trump szárnyait levágták a találkozó előtt,” mivel fia arra kényszerült, hogy nemzetbiztonsági okokból megszabaduljon az Anbang kínai biztosítóval kötött 400 millió dolláros üzlettől attól tartva, hogy az egy kínai forrássá vált volna.
Kínai titkos társasági források elismerik, hogy a kínaiak egy vagyont fektettek Hillary Clinton elnökségi kampányába, és nagyon csalódottak voltak, amikor vesztett, de most úgy tűnik, hogy megpróbálnak felzárkózni az emberek választásához és a Trump adminisztrációhoz. Ennek érdekében a kínaiak fel fogják kínálni több termelési központ felépítését az Egyesült Államokban abból a célból, hogy javítsák a kapcsolatokat a Trump kormányzattal.
Mindenesetre az orosz Kirill pátriárkának, Erzsébet királynőnek, Ferenc Pápának, a populista Trumpnak valamint az ázsiai véneknek most megvan a lehetőségük, hogy radikálisan javítsanak a háború utáni rendszeren. Ez lehetővé tenné, hogy egyszer és mindenkorra véget vessenek a sátánimádó kazár maffia terrorizmusának és népirtó tevékenységének.
Sőt, ha megállapodás születik, akkor sok billió dollár (jüan, stb) fog rendelkezésre állni olyan hatalmas kampányokra, amelyek véget vetnek a szegénységnek, megállítják a környezet további pusztulását, és egy exponenciális terjeszkedést tesznek lehetővé az emberiség számára az univerzumban, összhangban a természettel.
Hatalmas beruházásokra kerülhet sor, amelyek lehetővé tennék a halhatatlanságot mindazok számára, akik vágynak rá. A szó szoros értelmében mennyországgá változtathatjuk a Földet, ha megállapodás születik a béke aranykoráról.
Benjamin Fulford tudósítóként dolgozott Japánban a Knight Ridder, az International Financing Review, a Nihon Keizai Shimbun angol kiadásánál, és a South China Morning Post számára, mielőtt a Forbes magazinhoz került, ahol ő volt az ázsiai iroda vezetője 1998 és 2005 között. Oknyomozó riportjait botrányok követték a japán kormányban és az üzleti világban. Miután elhagyta a Forbes-ot, egy könyvsorozatot írt japán nyelven, melyek közül néhány bestseller lett, majd elkezdett az interneten is publikálni.





Háborús állapotok a Gázai övezetben

Ismét forrong a Gázai övezet. Izrael a Hámász fegyverraktárait bombázta, a légicsapásoknak két palesztin halálos áldozata van. A palesztin milícia rakétákkal lőtte a zsidó államot – a támadásban egy négy tagú izraeli család megsebesült.
Az izraeli vadászgépek a Hámász állásait bombázták – főleg fegyverraktárakat és csempészalagutak semmisítettek meg. Összesen 40 célpontot támadtak. A támadásoknak halásos áldozatai és sérültjei is vannak.
Három robbanást hallottam és éreztem, hogy valami megüti a karomat, akkor láttam, hogy vérzik” – mesélte az egyik sebesült.
Válaszul a radikális palesztin szervezet több mint 190 rakétát lőtt Izraelre. Többségüket leszedte az izraeli rakétaelhárító rendszer, de egy négytagú izraeli család megsebesült a határ közelében. Sderót és Askhelon városában egész szombaton zúgtak a légvédelmi szirénák.


Utoljára négy éve bombázta ilyen hevesen Gázát az izraeli légierő. Benjamin Netanjahu újabb válaszcsapásokat helyezett kilátásba, „Ha a Hamász nem értette meg ma az üzenetet, holnap már biztosan felfogja, a hadsereg teljes készültségben van” – mondta.
A Hamász is válaszcsapásokkal fenyegetőzik. A Reuters hírügynökség szerint Egyiptom próbál közvetíteni a felek közt. Az indulatok pénteken szabadultak el, amikor a Gáza és Izrael között húzódó kerítésnél összecsapott az izraeli hadsereg palesztin tüntetőkkel. A „nagy visszatérés” nevű tüntetésen izraeli katonák lelőttek egy palesztin tinédzsert, attól tartva, hogy robbanóövet visel.












Megnyílt a világ első hun múzeuma - nem nálunk!

2017.08.08. MTI, 
ORIGO
Megnyílt az ázsiai hunok történelmét a világon elsőként bemutató múzeumkomplexum az észak-kínai Belső-Mongólia Autonóm Terület székhelyén, Hohhotban - jelentette kedden a Csungkuo Hszinven Vang kínai hírportál.
Ez a világ első hun múzeuma

A múzeumban a kelet- és közép-ázsiai nomád népek történelmét bemutató régészeti leletek és tárgyak találhatóak, többségük az i. e. 3. századtól az 
i. sz. 2. századig a Belső-Ázsia és a mai Kína északi felének nagy részét ellenőrzése alatt tartó nomád törzsszövetség vezető tagja, az ázsiai hunokként ismert hsziungnu nép birodalmának idejéből származik. 
 
Az ázsiai hunok a 2. századig komoly fenyegetést jelentettek a kínai császárságra
FORRÁS: LASALLE UNIVERSITY

A kínai történetírás szerint a hsziungnu nép a 4. században Európába betörő hunok ősének tekinthető.

Az ázsiai hunokkal az évszázadok során a kínai uralkodók számos háborút vívtak, részben miattuk, illetve a nomád törzsek támadásai ellen kezdték el később építeni a kínai Nagy Falat. 
 
A Kínai Nagy Fal részben a hunok betöréseinek kivédésére épült
FORRÁS: DREAMSTIME

A Belső-Mongólia Autonóm Terület megalapításának 70. évfordulójának alkalmából emelt két háromszög alakú kurgán - egyes észak-ázsiai népek sírhalmának - külsejét megidéző múzeumkomplexum a hivatalos indoklás szerint "az etnikai harmóniát és a kínai nép egységét hivatott hangsúlyozni".

Attila alatt a Kárpát-medence volt a hunok birodalmának központja

A hunok Belső-Ázsia sztyeppéiről származó, ismeretlen nyelvű népcsoportot alkottak. A Kárpát-medencében lévő fejedelmi központú Hun Birodalom az 5. század elején jött létre. 
 
Arany hun övcsat FORRÁS: METROPOLITAN MUSEUM

A hunok, Ruga, Bleda (Buda), majd Attila fejedelemsége alatt a Nyugatrómai Birodalom szövetségesei voltak, ám 451-ben Attila a korábbi szövetségese ellen fordult, formálisan azzal az indokkal, hogy Honoria, III. Valentinianus császár nővére állítólagos eljegyzési ajánlatának érvényt szerezzen, valójában azonban hódító céllal. 
 
A Hun Birodalom kiterjedése, Attila fejedelemsége idején FORRÁS: WIKIMEDIA COMMONS

A 451-ben lezajlott catalaunumi-ütközetben Aetius, a nyugat-római légiók és a velük szövetséges segédhadak taktikai győzelmet arattak a hun törzsszövetség hadai felett. 
 
Attila hun nagyfejedelem és Aetius nyugat-római hadvezér a késői ókor két leghíresebb történelmi személyisége volt /ORIGO hamis illusztráció!!!

A rákövetkező évben 452-ben Attila ismét betört a birodalomba, és egészen Róma határáig jutott. Feltehetően a nagy szárazság, és a pestisjárvány miatt azonban kénytelen volt félbeszakítani hadjáratát, és az örök város ostroma nélkül visszavonulni a feltehetően Duna-Tisza közén fekvő törzsszállására. 
 
A hunok Róma falai alatt, 19. századi romantikus stílusban készült festmény FORRÁS: ORIGO

453-ban új házasságának nászéjszakáján Attila hirtelen meghalt.

Halálának okai tisztázatlanok, mindenestre Attila halála után a hunok birodalma gyorsan szétesett. Magyarországon számos régészeti feltárás bizonyítja a hunok több évtizedes kárpát-medencei jelenlétét. 




Attila, az Isten ostora és Aetius, az utolsó római

Elter TamásELTER TAMÁS2016.09.22. 18:28

Az 5. századra kettéhasadt Római Birodalom már csak halvány visszfénye volt egykori önmagának. Végleg leáldozott a világtörténelmet író államférfiak, a nagy hadvezérek és a klasszikus római antikvitás dicsőséges korszaka. A 3. századtól keletről megindult nagy népvándorlás az 5. század elején egy minden addiginál veszedelmesebb nomád birodalom, a hunok felemelkedésével érte el tetőfokát. A hunok nagykirálya, Attila hadai a birodalom elnyelésével fenyegettek. A hun betörést Flavius Aetius, a régi hagyományokat megtestesítő tehetséges hadvezér és államférfi, az „utolsó római" törte meg.

ERRŐL TUDNIA KELL

Öngyilkos lett Pásztor Anna rajongója

Megtalálták a világ elveszettnek hitt nyolcadik csodáját

Hosszú Katinka visszatért: szenzációs győzelem!

A késő ókori világ legnagyobb, és sok szempontból történelmet formáló ütközete, a mauriacumi síkságon Tricarsis közelében (ma Troyes, Franciaország) Kr. u. 451. június 20-án lezajlott, a köztudatban csak catalaunumiként ismert csata jelentőségéhez képest alig dokumentált.  
Attila hun nagyfejedelem és Aetius nyugat-római hadvezér a késői ókor két leghíresebb történelmi személyisége volt (A kép illusztráció)FORRÁS: ORIGO
Annak ellenére, hogy a hunok fejedelme, Attila, valamint a Nyugat-Római Birodalom utolsó jelentős hadvezére, Aetius hadai között lezajlott összecsapásról a későbbi évszázadokban rengeteget írtak, a krónikások közül mindössze Prokópiosz bizánci történetíró
és a gót Jordanes a csata után nyolcvan évvel íródott munkáját tekinthetjük kortárs forrásnak

Priszkosz rétor (latinosan Priscus) bizánci követ Attila udvarát részletesen bemutató krónikája mellett.

Művelt uralkodó volt a kannibálnak csúfolt hun nagyfejedelem

A Kr. u. 410 körül született Attila (Etzel, Etel, Etele) hun nagykirály, Mundzsuk (Bendegúz) fia 434-től uralta kora leghatalmasabb, Közép-Európától a Kaszpi-tengerig terjedő nomád sztyeppei birodalmát.
A nyugati krónikások vért ivó, műveletlen és kegyetlen „kutyafejű" barbárként ábrázolták 
a hunok nagykirályát, akinek neve a kora középkorban a barbarizmus szinonimája lett.







A kora-középkori krónikások által megfestett vérivó barbár képével szemben Attila művelt és széles látókörű uralkodó voltFORRÁS: STEAM COMMUNITY 
Attila az utókor igaztalan és sommás ítéletével szemben kifejezetten művelt, latinul és ógörögül folyékonyan író-beszélő, a római udvari szokásokat és diplomáciai fortélyokat kiválóan ismerő éles eszű államférfi volt.







Honorius nyugat-római császár gyengekezű, ám intrikus uralkodó voltFORRÁS: WIKIMEDIA COMMONS 
Attila 418-ban a Nyugat-római Birodalom és a hunok között létrejött békeszerződés zálogaként került Honorius császár udvarába fejedelmi túszként - Gaudentius lovassági parancsnok fia, az anyai ágon ősi római patríciusi család sarja, Flavius Aetiust pedig a hunok kapták "zálogba".
Flavius Aetius és III. Valentinianus (középen balra) portréja Stilicho 5. századi márványszarkofágjánFORRÁS: CIVILIZATION WIKIA
A két fiatalember ekkoriban aligha sejthette, hogy sorsuk fonalát a párkák egyszer még összekötik a jövőben.
Attilát római szellemben nevelték. 
Alaposan megismerte a ravennai udvar diplomáciai cselszövéseit, a római közjogot és gondolkodásmódot. Aetius pedig a hunok között eltöltött évei során szinte maga is „hunná vált".

 Attila és Buda megizzasztják Bizáncot

A hun törzsek 432-ben Ruga vezetése alatt egyesültek.
Ruga halála után a hun törzsszövetség vezetése unokaöccseire, Attilára és Budára szállt át. 
Attila 435-ben megtámadta a Kelet-római Birodalmat, és a békéért cserébe adófizetésre, valamint a hunok elől Bizánc oltalma alá menekült törzsek kiadására kényszerítette II.Theodosius császárt. 440-ben – a békeszerződés megszegésére hivatkozva – ismét hadjáratot vezetett Bizánc ellen, kihasználva, hogy Geiserich vandál fejedelem észak-afrikai betörése, valamint II. Jazdagird új-szasszanida perzsa uralkodó Armenia (Örményország) ellen vezetett hadjárata miatt Bizáncnak nem maradt elég ereje a Balkánra betörő hun csapatok feltartóztatásához.
Geiserich vandál fejedelem sok gondot okozott a Nyugat-római Birodalomnak, nemcsak Karthágót foglalta el, hanem 455-ben Rómát is kifosztottaFORRÁS: WIKIMEDIA COMMONS
Attila és Buda hadai 441-ben elözönlötték a Balkánt, megszállták Illíriát, és 443-ban egészen Konstantinápolyig jutottak,
azonban az erős falakkal védett birodalmi főváros bevételére nem voltak megfelelő eszközeik. 
II. Theodosius szorongatott helyzetében ismét súlyos feltételek, jelentősen megemelt adófizetési kötelezettséget vállalva volt kénytelen békét kötni a hunokkal. Attila Buda halála után – akit Priszkosz rétor szerint Attila öletett meg – a törzsszövetség feletti teljes hatalmat megszerezte.







II. Theodosius kelet-római császár márványbüsztje az 5. századbólFORRÁS: CREATIVE COMMONS ATTRIBUTION/MARIE-LAN NGUYEN 
II. Theodosiust 450-ben Marcianus követte Bizánc trónján. Az új császár elődjével szemben, keményebb és konfrontatív politikai irányvonalat képviselt. Felmondta a 443-ban megkötött békeszerződést, megtagadta az adófizetést, és kitiltotta a hunokat a birodalom területéről.

Keresd a nőt!

Attila egészen 450-ig jó kapcsolatot ápolt Rómával, sok mindenkit személyesen ismert III. Valentinianus udvarából, köztük az egyre befolyásosabb Flavius Aetiust is. Attila és III. Valentinianus udvara között – mint már annyiszor a történelemben – a császári család egyik nőtagja miatt éleződött ki a háborúba torkolló konfliktus.
Attila egészen 450-ig szövetségi viszonyban állt a Nyugat-római BirodalommalFORRÁS: STEAM COMMUNITY
Honoriát, a császár nővérét ugyanis akarata ellenére hozzá akarták adni egy nála jóval idősebb szenátorhoz.
A kétségbeesett Honoria titokban levelet írt az általa csodált hun fejedelemnek, segítséget kérve tőle a kényszerházasság megakadályozásához. 
Szándéka komolyságának jeléül a gyűrűjét is elküldte Attilának, aki ezt a gesztust - nem minden hátsó szándék nélkül - házassági ajánlatként értékelte. Attila követeket küldött III. Valentinianushoz Ravennába, hogy hozzák udvarába „aráját", Honoriát.







Honoria (a képen középen) valamint anyja, Galla Placida (a jobb szélen) és fiútestvére, III. Valentinianus nyugat-római császár egykorú portréjaFORRÁS: HISTORY.COM 
Hozományként nem kevesebbet, mint a Nyugat-római Birodalom felét követelte leendő „sógorától", aki természetesen nem teljesíthette a Róma végét jelentő szemtelen követelést. A nyugat-római császár Honoria kiadása helyett levelet írt Attilának, amelyet a hun követekkel küldött el uruknak.
III. Valentinianus érmeportréja a császár által veretett arany solidus előlapjánFORRÁS: WIKIMEDIA COMMONS
III. Valentinianus azt írta levelében, hogy Honoria házassági ajánlata érvénytelen. 
Attila, miután visszautasították, megüzente a nyugat-római császárnak, hogy továbbra is igényt tart Honoria kezére, illetve hozományként a birodalom felére, és személyesen, seregei élén fog eljönni a jussáért.

Hadba száll Attila ellen az "utolsó római"

Attila 451 tavaszán átfogó hadjáratot indított Róma ellen, átkelt a Rajnán, és Gallia felé tört. Attila feltartóztatására Flavius Aetiust, a késő antik világ utolsó nagy római hadvezérét bízta meg a császár. A hunok gondolkodásmódját és harcászatát kiválóan ismerő római stratéga 451 tavaszára már a Nyugat-római Birodalom legbefolyásosabb emberének számított.







I. Theodosius császár Kr. u. 395-ben kettő, keleti és nyugati részre osztotta fel az addig egységes Római BirodalmatFORRÁS: CIVILIZATION WIKI 
Aetius 425-től az egyik legfontosabb provincia, Gallia katonai helytartói posztját - Magister militum per Gallias – töltötte be, 433-tól ellenlábasai, Felix és Bonifatius legyőzése után pedig ő lett Róma valódi ura.
Aetius lett a Nyugat-római Birodalom legbefolyásosabb személyisége III. Valentinianus uralkodása alatt (az Attila című filmben Powers Boothe játszotta Aetius szerepét)FORRÁS: PINTEREST
Galla Placidának, a kiskorú császár anyjának minden, Aetius eltávolítását célzó intrikája kudarcba fulladt. Flavius Aetius – a régi Rómát reprezentáló szenátori rend iránti tisztelete miatt – erős szövetségesekkel rendelkezett az udvarban. Sokan benne látták a klasszikus idők megtestesítőjét, ő volt - a 18. századi brit történész, Edward Gibbon szavait idézve – „az utolsó római".
Attila a Rajnán átkelve megtörte az alemannok ellenállását, a száli frankok pedig behódoltak a hun nagykirálynak.
Attila, az "isten ostora", Eugéne Delacroix 19. századi francia romantikus festő festményénFORRÁS: WIKIMEDIA COMMONS
A ripuári frankok azonban Aetius oldalára álltak,
aki a hun támadás hírére felkerekedett Itáliából, és légiói élén erőltetett menetben Galliába tartott.
Aetius serege – Jordanes erősen túlzó adataival szemben – legfeljebb 40 ezer főből állhatott; és ennek nagyjából felét tették ki a római légiók, a másik felét szövetséges csapatok, burgundok, alánok, illetve vizigótok alkották. Az ingadozó vizigótok csak az utolsó pillanatban sorakoztak fel Aetius mögött, királyukat a rómaiak alvezére, Avitus egykori galliai pretoriánus prefektus győzte meg a csatlakozásról.

Lángba borult Gallia földje

Mindeközben a hunok és velük szövetséges hadak felperzselték Argentoratumot (ma Strassbourg), elfoglalták Divodurumot (Metz) és porig rombolták Aurelianumot (Orléans), majd hosszas ostrom után bevették Lutetiát, a mai Franciaország fővárosát, Párizst is. Aetius vizigótokkal megerősített serege Aurelianum felé menetelt, de a város röviddel a római hadvezér előőrseinek beérkezése előtt elesett.
Hun lovasok Attila seregébenFORRÁS: GAMESPOT
A hunok és szövetségeseik, a gepidák, a herulok, valamint az osztrogótok Jordanes szerint éppen a felgyújtott város kifosztásával és rabszolgák szerzésével voltak elfoglalva, amikor a várost övező síkon felvonuló hadak keltette hatalmas porfelhőből elővillogtak a római légiók bronzsasai.
Aetius nem habozott kihasználni a számára kedvező helyzetet; 
légiói menetből rajtaütöttek az ütközetre felkészületlen hunokon, véres rendet vágva soraikban.







A római légiók Aurelianum alatt menetből lendültek támadásba a fosztogatással elfoglalt hunok ellenFORRÁS: ROMAN ARMY TALK 
Attila taktikusan kitért a nagyobb ütközet elől, és csapatait visszavonta keletre, az ott kiépített sáncokkal védett szekértáborába. A hajnalig tartó visszavonulást a gepidák fedezték, akik éjszaka véres csatába keveredtek a hunok üldözésére kirendelt ripuári frankokkal. Aetius beérkező hadaival látótávolságra vert tábort, szemben a hunok szekérvárával.

Máig nem tudni, hogy pontosan hol zajlott a nagy ütközet

A szegényes és ellentmondó korabeli források miatt mind a mai napig kétséges, hogy hol vívták meg a késői ókor legnagyobb ütközetét. A történettudomány jelenlegi álláspontja szerint a hunok és rómaiak valahol a Chálons-en-Champagne és Troyes közötti síkságon csaptak össze.


Az ütközet az ettől távolabb fekvő catalaunumi síkságról kapta a köztudatban meghonosodott – egyébként téves – elnevezését.
Jordanes krónikájában 500 ezer főre teszi a szemben álló hadak létszámát, ez azonban jelentősen eltúlzott szám. 
Aetius serege a segédcsapatokkal együtt sem haladhatta meg a 40 ezer főt, Attila létszámfölényben lévő hadai pedig legfeljebb 50-60 ezer harcosból állhattak.
Máig nem tudni, hogy pontosan hol zajlott le a történelmi köztudatban csak catalaunumi csataként élő ütközetFORRÁS: WIKIMEDIA COMMONS
Az Attila zászlaja alatt felsorakozott vazallusok, Valamir fejedelem osztrogótjai, Ardarich király gepidái, valamint – jóval kisebb számban - a burgund, frank, herul, szkir és longobárd segédcsapatok a hun haderő mintegy fele létszámát tették ki.
A hunok hagyományosan a könnyűlovas harcmodorban voltak verhetetlenek. 
A hun lovasok nem viseltek páncélt, legfontosabb fegyverük a keleti lovas nomádok között elterjedt visszacsapó íj, a szablya és a pányva volt. Attila seregében az osztrogótok alkották a nehézlovasságot, akik szkíta típusú páncélt viseltek, a többiek gyalogosan harcoltak.

Öldöklő közelharc bontakozott ki a dombtetőn

Aetius 451. június 20-án a késő délelőtti órákban kezdte hadrendbe rendezni csapatait, félreérthetetlen jelét adva, hogy támadásra készül.
Az ütközet a kora délutáni órákban kezdődött el a hunok balszárnyán felsorakozott osztrogótok támadásával. 
A lovas attak súlya alatt az első vonalban felsorakoztatott alánok megfutottak, ám a római légiók felfogták a támadást.
Hun harcosok De Neuville 19. századi metszeténFORRÁS: WIKIMEDIA COMMONS
Ekkor Thorismund lóról leszállva gyalogos rohamot indított a síkvidék fölé magasodó dombtetőről a gepidák ellen, ám Ardarich a tartalékokat mozgósítva visszaszorította a vizigótokat a dombra.
A római hadrend centrumában küzdő vizigótok válságos helyzetbe kerültek 
az őket frontálisan és oldalról egyszerre támadó hunokkal, illetve osztrogótokkal szemben. Teuderich, a vizigótok királya újraszervezte az ellenállást, erre Attila ismételt rohamot indított ellenük.
I. Teuderich (görögösen Teodorik) a vizigótok királya Fabrizio Castello festményénFORRÁS:WIKIMEDIA COMMONS
A hun nagykirály a roham megismétlésével súlyos taktikai hibát vétett, déli irányból ugyanis nyitva hagyta az utat a római légiók előtt.
A római íjászok nyílzápora megállította a hunokat, ám a körbefogott és kétségbeesetten küzdő vizigótok helyzete továbbra is súlyos maradt. Attila, ahelyett, hogy leállította volna a megakadt, összeomlóban lévő támadást, tovább erőltette a rohamozást.

Róma taktikai győzelmet aratott, Attila új hadjáratot szervezett

A hatalmas vérveszteségek kimerítették a hunokat, az osztrogótok pedig a rómaiak csapásai alatt megfutottak. Már alkonyodott, amikor Aetius végső támadásra vezette légióit a centrumból, amelyek elsöpörték a hunokat;
Attila kénytelen volt visszavonulni a szekérvárba, amit teljesen körbekerítettek a rómaiak, 
valamint a csatában elesett Teuderich király fia, Thorismund vezette vizigótok. Maga Attila is reménytelenek ítélte helyzetét az ellenségtől körülzárt szekértáborban, ám mégsem történt semmi.
Öldöklő küzdelem bontakozott ki a domb tövébenFORRÁS: YOUTUBE
Thorismund, valamint a vizigótok már az ütközet másnapján elhagyták a csatateret, Aetius pedig két nappal később bontott sátrat, és elvonult légióival. Mind a mai napig vitatott, hogy a római hadvezér miért nem tette teljessé taktikai győzelmét Attila felett, a szekérvárba szorított hun sereg megsemmisítésével.
Thorismund rézmetszésű portréjaFORRÁS: OXFORD UNIVERSITY
Aetius nemcsak kiváló hadvezér, hanem jó érzékű politikus is volt egyben. Attila meggyengítése ugyan fontos cél maradt, de Aetius úgy értékelte, hogy Rómának pillanatnyilag nem áll érdekében a hunok teljes megsemmisítése.
Az osztrogótok alkották Attila nehézlovasságátFORRÁS: YOUTUBE
Attila nemcsak Rómával és Bizánccal viaskodott, hanem féken tartotta a keleti barbár törzseket is. 
A hun birodalom felbomlása újabb kiszámíthatatlan népvándorlási hullámot indított volna el, és egy ellenség helyett számtalan másikkal kellett volna Rómának szembenéznie. Aetius úgy gondolta, hogy egyszerűbb a meggyengült hun fejedelemmel diplomáciai úton kiegyezni, mintsem felidézni az újabb népvándorlás kiszámíthatatlan veszélyeit.
Attila elég erős maradt ahhoz a catalaunumi csata után, hogy a következő évben hadjáratot indítson Itália ellenFORRÁS: CIVILIZATION WIKIA
A catalaunuminak nevezett ütközetben Róma taktikai győzelmet aratott, ám Attilát mégsem sikerült annyira meggyengítenie, hogy a rákövetkező évben a hun vezér ne vonuljon az „örök város" ellen.

Pestis és éhínség tizedelte a hun hadakat

Attila az utolsó hadjáratát 452 elején indította meg Észak-Itália ellen. Elfoglalta az adriai partok közelében fekvő, addig még soha be nem vett Aquileiát, majd nyugatnak fordult, és egészen Mediolanumig (ma Milánó) nyomult.
Attila 452-es itáliai hadjárata során az éhínség, a pestisjárvány és Marcianus bizánci császár támadása miatt nem tudta Rómát bevenniFORRÁS: HISTORY
Aetius a felperzselt föld taktikáját alkalmazta a hun hadak lelassítására és meggyengítésére. A rendkívüli szárazság, valamint Aetius taktikája miatt megoldhatatlanná vált a sereg élelmezése, amit az időközben kitört pestisjárvány súlyosbított.
Marcianus arany solidusa, a császár portréjávalFORRÁS: WIKIMEDIA COMMONS
Marcianus bizánci császár - kihasználva Attila észak-itáliai kalandozását -, hátba támadta a hun birodalmat, így a nagykirály két tűz közé került.
Attilát mindez arra kényszerítette, hogy a Minico folyónál békét kössön a nyugat-rómaiakkal.
A tárgyalóküldöttségnek Róma püspöke, I. Leó pápa (Nagy Szent Leó) is tagja volt. Attilával történt találkozásáról később legendák egész sora született.
Attila és I. Leó találkozója Raffaello freskójánFORRÁS: WIKIMEDIA COMMONS
Az egyik szerint, amikor Róma püspöke a hun invázióról mint Isten büntetéséről beszélt, Attila ékes latinsággal közbevágott : „Ego sum Attila, flagellum Dei", azaz „Én vagyok Attila, Isten ostora". A legendák világába tartozik, hogy Attila I. Leó könyörgésére fordította volna vissza seregét Róma alól. Az éhínség és pestis, valamint Marcianus támadása miatt ugyanis a megsemmisülés várt volna a hun seregre, ha Attila Itáliában marad.

Nagyot álmodott Jordanes Attila temetéséről

Attila negyvenhárom éves korában, 453 tavaszán váratlanul meghalt.
Halálának pontos okát ugyanúgy nem ismerjük, mint ahogyan azt sem, hogy hol temették el; 
erről is csak találgatások, legendák maradtak fenn. Az egyik legnépszerűbb legenda szerint a hun fejedelmet germán származású felesége, Ildikó (Krimhilda) mérgezte meg a menyegzőjük utáni nászéjszakán. Mások úgy tudják, hogy a menyegzőn eleredt az orra vére, és balszerencsés módon megfulladt.
Nem tudni pontosan, hogy mi okozta a hun nagykirály halálátFORRÁS: HISTORY INFO
Valószínűleg sohasem fog már kiderülni Attila hirtelen halálának valós oka. Ugyancsak a legendák homályába vész a fejedelmi temetés helyszíne és módja. Jordanes – Priszkoszra hivatkozva – azt állítja, hogy a hun nagykirályt hármas (arany, ezüst és vas) fémkoporsóban temették el a Tisza egyik lecsapolt mellékágában, majd miután a szolgáit lenyilazták, elárasztották a sírhelyet, hogy sohase találják meg Attila végső nyughelyét. A modern forráselemzésekből kiderült, hogy
Jordanes nem Priszkosz krónikájából vette át a temetési szertartás leírását, 
az feltehetően csak a gót történetíró fantáziájának szüleménye.
A legnépszerűbb legenda szerint Attilát új germán hitvese, Ildikó (Krimhilda) mérgezte meg a nászéjszakájukonFORRÁS: AMICULUS ROME
A hun temetkezési szokásokkal kapcsolatos régészeti ismeretek sem támasztják alá Jordanes elbeszélését.
A hun előkelőségeket fakoporsóban, a földbe temetve helyezték végső nyugalomra, 
ezért sokkal jobban elképzelhető, hogy a nagykirály számára szkíta módra kurgánt (halomsír) emeltek. Tápiószentmárton környékén mind a mai napig tartja magát az a néphit, hogy a község határában fekvő Attila-dombon állt egykor a fejedelem Priszkosz által leírt pompás fapalotája, és esetleg a sírja is ott lehet.




A hun nagyfejedelem emlékműve a tápiószentmártoni Attila-dombnálFORRÁS: ELTER TAMÁS
Más hagyomány szerint viszont Szeged környékén kellene a fejedelmi székhelyet keresni; ez utóbbi valószínűségét azonban erősen lerontja, hogy több mint másfél évezrede kiterjedt ártér és lápvilág uralta a környéket,
olyan terület, ami alkalmatlan terep egy fejedelmi székhely számára. 
Attila sírjának felfedezése még várat magára, de egyszer talán - mint ahogy a közelmúltban Szigetvár határában sikerült Szulejmán szultán temetkezési helyét megtalálni – rábukkannak Attila sírjára is.

Aetius halálával sírba szállt a klasszikus antikvitás utolsó nagy alakja

Flavius Aetiust, „az utolsó rómait" szintén rövid időn belül utolérte a végzet. Az ellene szőtt végeláthatatlan udvari intrikáknak beérett a gyümölcse; az ellene áskálódó Petronius Maximus szenátor és Heraclius, III. Valentinianus bizalmasa elhitették a császárral, hogy Aetius az életére tör. 454. szeptember 21-én  a császári audienciára rendelt hadvezért Heraclius és a pretoriánusok meggyilkolták; a merényletben állítólag maga a császár is személyesen részt vett.
A régi Róma szimbólumát, a sasos S. P. Q. R. (Senatus Populusque Romanus - A szenátus és a római nép) címert Nagy Konstantin után a keresztény császárok - mint pogány jelképet - már nem használtákFORRÁS: ORIGO
Flavius Aetius halálával Róma több mint ezeréves történetének utolsó nagy, a dicsőséges fénykort idéző személyisége szállt sírba. Mindaz, ami utána jött a Nyugat-római Birodalom 476-ban bekövetkezett megszűnéséig, már csak a káosz és a teljes összeomlás két évtizede volt.


A DNS Vizsgálat Eredménye: A Magyarok Nem “Hont Foglaltak”, Hanem Hazajöttek!


Írta:szászrégen.ro dátum:2014-02-11 kategória:Egyéb 8 hozzászólás
A 2000-ben elvégzett Semino féle genetikai vizsgálatsorozat eredménye szerint, a magyar férfiak 93,7 %-a négy ősapától ered, és a jelenleg itt élő magyar férfiak 73,3 %-a már a kőkorszak legelején is itt élő férfi populáció leszármazottja. (Dr. Czeizel Endre: A magyarság genetikája 235. oldal, 3. bekezdés.)
2000-ben, a világ egyik legautentikusabbnak elismert folyóiratában, az USA-ban megjelenő Science-ben, Semino és 16 genetikus munkatársa közös közleményt tettek közzé. A magyar népesség vonatkozásában az alábbi megállapításokat tették:
1. A magyar nép ősei napjainktól számolva 35-40 ezer évvel ezelőtt Európában elsőnként megjelent eurpoid őstelepesek közt voltak.
2. A magyar nép populációgenetikai szempontból ma Európa egyik legkarakterikusabban elhatárolható népessége.
3. A magyar nép legközelebbi – genetikai szinten igazolható – rokonai, a lengyel, az ukrán, valamint a horvát nép.
Genetikailag olyan, hogy “indoeurópai” nem létezik. Nincs “szláv” sem, csak “európai”, és értik ez alatt éppen a magyarságra legjellemzőbb haplotípusok csoportjával jellemezhető népeket. A magyar nép genetikailag európai, sőt, “őseurópai”. (Természetesen a nyelvünk is és az írásunk is az!)
– A magyar férfiak 60 %-a az EU-19-es haplotípus alapján – őskőkorszakbeli – ősapa leszármazottja.
– A magyar férfiak további 13,3 %-a az EU-18, -11 %-a az EU-7, – és 8,9 %-a az EU-4 ősapa utóda.
– A magyarokból teljesen hiányzik az urali népektre jellemző TAT (EU 13 + EU 14) gén.
A recens minták azt mutatják, hogy a 132 magyarországi és 99 székelyföldi férfitól, valamint ugyanolyan 113, illetve 84 nőtől nyert minta összetétele nem különbözik egymástól, és valamennyiüknek jó kilenctizede az európai őslakosságéval egyezik meg. – Ezek alapján a székely és magyar nem különbözik egymástól.
Tehát megállapítható, hogy az úgynevezett honfoglalók csak hazatértek őseik földjére, vérrokonaik közé.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése