2018. december 21., péntek

A TÖKÉLETES RESZTELT MÁJ TITKA 8 LÉPÉSBEN











A TÖKÉLETES RESZTELT MÁJ TITKA 8 LÉPÉSBEN


Török Zsuzsa ALAPÉTELEK




Pontosan tudod, milyen értékes táplálék a máj, szereted is, de otthon nem készíted, mert soha nem puhul meg? Eláruljuk, hogyan csináld a resztelt májat, hogy ne legyen kemény.

Kezdjük egy kis névmagyarázattal: a resztelt jelző a pirítani jelentésű német rösten igéből származik. Ebben rejlik a lényeg: a félórán belül tálalható pörköltszerűséghez a májat tényleg csak pirítani kell, nem szabad párolni.

LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE

1. Friss borjú-, sertés- vagy baromfimájat használj. A marháé is puha lesz, ha tejben áztatod egy félórát. Mondj le a fagyasztott májról, mert a kiolvasztás során kiengedi magából az összes nedvet.
2Tisztítsd meg a májat az erektől és a hártyáktól egy hegyes végű, éles késsel. Előtte merítsd forró vízbe egy percre, és könnyebb lesz lehártyázni.
3. Miután megmostad és szárazra törölted, vágd hüvelykujjnyi, 1,5-2 cm vastag csíkokra. Az ennél vékonyabb darabok kiszáradnak.
4. Alapnak használj minél több hagymát! Felkockázva dinszteld szalonnazsíron vagy olajon, amíg szétesik. Akárcsak a pörköltnél, ez adja az isteni szaftot.
5. Dobd a serpenyőbe a májat, és erős tűzön kevergetve pirítsd pár percig, amíg fehéredni kezd. Nem kell alá vizet önteni, sem lefedni.
6. A kifehéredett májat ízesítsd tetszés szerint borssal, majoránnával, pirospaprikával. Megsózni csak a legvégén vagy a tányéron szabad, mert a só elvonja a nedvességet, és a máj megkeményedik.
7. Fűszerezés után forgasd át a májat, majd néhány perc múlva emelj ki lapáttal egy darabot, és vágd félbe. Ha már puha és a közepéből nem folyik véres lé, vedd le a tűzről, mert minél tovább sütöd, annál keményebb lesz. Vastag aljú edényből azonnal szedd ki, hiszen abban akkor is tovább sül, ha már lekaptad a lángról!
8. Tálald sós főtt krumplival vagy párolt rizzsel, és kínálj hozzá céklát vagy más savanyúságot.

TIPPEK

Az idősebb májat elkészítés előtt szórd meg egyenletesen borssal, majd kend meg vékonyan olajjal, esetleg sertészsírral, és hagyd pácolódni egy napig. Finom puha lesz, akárhogy készíted el utána.
Fűszerezés előtt a kifehéredett májhoz karikára szelt paprikát és felkockázott paradicsomot adhatsz. Ebben az esetben kevés vizet is önthetsz alá. Mire a paprika és a paradicsom megfő, addigra a máj is megpuhul.


Fokhagymával sült cékla: ezt edd, ha fogyni akarsz

Bármilyen krumplis köretet helyettesíthetsz a zamatos sült céklával. Jóval kevesebb kalóriát tartalmaz.




Fokhagymával sült cékla: ezt edd, ha fogyni akarsz
Ha fontos számodra, hogy egészségesen táplálkozz, de finomat egyél, akkor ezt a fokhagymás, rozmaringos, sült céklát ki kell próbálnod. Diéta, fogyókúra alatt is bátran megeheted. A cékla számtalan jó tulajdonsággal rendelkezik, ami miatt érdemes rendszeresen fogyasztani. Önmagában és köretként is nagyszerű. 

Fokhagymával sült cékla

Hozzávalók:

  • 40 dkg cékla
  • 1 fej fokhagyma
  • 4 teáskanál olívaolaj
  • 1 ág rozmaring
  • bors




        Elkészítés:

A céklát alaposan mosd meg, dörzsöld meg, majd nagyságtól függően vágd kettő-négy részre. Pakold sütőpapírral bélelt tepsibe. Szórd a szeletek közé a fokhagymagerezdeket. Az olívaolajat keverd össze sóval és borssal, majd locsold meg vele a céklát. Pihentesd fél órán át, hogy az ízek jól átjárják a zöldséget. Tégy hozzá rozmaringleveleket, majd told előmelegített sütőbe. Süsd 170 fokon 45-55 percig. Amikor puha, és könnyen beleszalad egy hegyes kés, vedd ki a sütőből. Amikor kicsit hűl, pucold meg. 







Zöldborsós csirkemáj hagymás rizzsel





Zöldborsós csirkemáj, Kép: pixabay.com
Kép: pixabay.com
Hozzávalók:
50 dkg csirkemáj
20 dkg füstölt szalonna
30 dkg zöldborsó
2 nagy fej vöröshagyma
4-5 gerezd fokhagyma
1 bögre (2,5dl) rizs
0,5 l víz
zsír

bors
majoranna
1 cs. petrezselyemzöld
1 húsleves kocka
1 mokkáskanál curry
Elkészítés:
A kisütött szalonna zsírján megfonnyasztjuk a csíkokra vágott vöröshagymát, rádobjuk az összekockázott májat, a fokhagymát, és a só, valamint a curry kivételével a fűszereket. Pár perc múlva hozzáadjuk a zöldborsót. 10 perc múlva nézzünk meg egy májat. Ha nem véres a belseje, kész.Csak a tányéron sózzuk az elkészült májat.
A rizshez egy kis zsíron megdinszteljük a hagymát, rárakjuk a rizst, és rövid ideig pirítjuk. Hozzáadjuk a curryt, a fokhagymát, és felöntjük a vízzel, amiben feloldottuk a húsleveskockát, és lefedve 15-20 perc alatt készre főzzük.


DINSZTELT LILA KÁPOSZTA

HOZZÁVALÓK

  • 1 fej lila káposzta (kicsi)
  • 3 ek köménymag
  • 1 db alma (felkockázva)
  • almalé
  • 1 ek ecet
  • 0,5 dl olaj
  • 2 ek cukor

ELKÉSZÍTÉS

    1. Kivágjuk a káposzta torzsáját, vékony szeletekre vágjuk, majd megsózzuk.
    2. Az olajon megpirítjuk a káposztát.
    3. Kevés vizet öntünk rá, megszórjuk a köménymaggal, majd hozzáadjuk az almát. Folyamatos kevergetés mellett puhára főzzük a káposztát, a végén ecettel, cukorral, almalével ízesítjük


Fűszerek!!! Adalék és csomosodásgátlók nélkül, csak kertben termett alapanyagokból!!!!



Több éve már nem használok semmi boltban kapható fűszereket, a konyha kertemben gyakorlatilag minden fűszernövény megterem.. ezeket folyamatosan szárítom...és a szintén magamnak termelt és szárított hagyma, fokhagyma, paprika és paradicsom... ezekből a megfelelő keveréket tudom elkészíteni...minden őrölve van szárítás után...

Olasz fűszerkeverék:
1 evőkanál hagyma, fokhagyma, paprika, paradicsom
1/2 evőkanál szurokfű (oregánó),  bazsalikom, kakukkfű, majoránna, zsálya,  borsikafű ( csombor), rozmaring, fél evőkanál őrölt só... minden egybe keverve




Csirke pác fűszere:
1 púpos evőkanál hagyma, fokhagyma, paprika
1/2 evőkanál rozmaring, bazsalikom, citromfű, kakukkfű, oregáno, kömény... leőrölve összekeverve egy evőkanál só hozzá természetesen őrölve ez is



Sült oldalas fűszere
1 púpos evőkanál, paprika, hagyma, fokhagyma, 1/2 evőkanál bors én fehéret használok, de jó a fekete is... egy teáskanál chili vagy ha van erős paprika de ez legyen piros...1/2 evőkanál kömény, rozmaring, majoránna...ezeket a kávé darálóval leőröltem és tettem a többihez egy evőkanál sót is hozzá őröltem... alaposan összekevertem... mehet a dobozba..





Sertés sült fűszere
1 evőkanál paprika, paradicsom, hagyma, fokhagyma,
1/2 evőkanál kömény, koriander, bors,  só,....őrölni  összekeverni




Bejegyezte: Szabó Vali 


Magyaros, és Bajor Grill kolbászokat készítettem!!!!



Sokszor szerettem volna grill kolbászt csinálni, de mivel ez juh bélbe van töltve nem volt olyan egysezrű a töltést megoldani, most ráakadtam egy kis szerkenytyűre a polcon, és láss csodát működött.
 A pisztoly az egy keksz kinyomó, szerintem sok háztatárban megtalálható, most hasznos lehet annak aki rászánja magát.

Bajor kolbász:
1 kg apróra darált sertés hús, nekem comb,
20 dkg darált szalonna
egy marék só, nekem Erdélyi adalékmentes van
egy evőkanál morzsolt zsálya,
2 teáskanál kömény
1 teáakanál majoranna
1 kisebb fej fokhagyma reszelve
1 cs fehér bors
kezdtem a fűszerekkel, mivel a só elég nagyszemű, ezért a kávé őrlőbe raktam, hozzá a zsályát is és nagyon alaposan megjárattam, ezután még egy szűrön is átszitáltam, erre azért van szükség mert a zsálya elég nehezen morzsolható.. így viszont tökéletes lett, ezután minden fűszert belekevertem,  aztán lehet tölteni

Magyaros grill kolbász:
Itt nem igen tudok arányokat írni, itt csak fekete bors, só, fokhagyma és piros paprika volt a fűszere, ezt mindenki magának a szája íze szerint keverje.






Bejegyezte: Szabó Vali 




GYULYÁSKRÉM... Vali módra... tartósító és ízfokozó nélkül!!!!



1,5 kg paprika ... szebb lesz színe ha pirosból csináljuk
1 liter
  100 %-os paradicsomlé...én úgy csináltam hogy a saját paradicsomot leturmixoltam és ott van a 100 %-os lé
6 fej hagyma
1 zeller a levele is kell
5 egész babérlevél
1/2 ek őrölt kömény
1 tk bors
4 ek só
2 ek cukor
1 dl olaj
a só, cukor, olaj kivételével mindent egyberakok és elkezdem főzni... alaposan szétfőzöm...a babérlevelet kiveszem belőle és mixelem... jó krémesre... most hozzá adom a sót olajat cukrot...újra felfőzöm és én még egyszer mixeltem jó krémes legyen... kifőzőtt üvegekbe rakom... de mint a képen látszik lehet jégkocka tartóba is ... mikor kifagy kiütögetem belőle és bezacskózom... a fagyasztóba tartom...
az idén már a végén is átpasszírozom.. így sokkal jobb lett!!!!
Bejegyezte: Szabó Vali




Hagyma lekvár!!!!



Annyit hallottam róla, de még soha nem kóstoltam, de ugye mindent el kell valamikor kezdeni... sok receptet átböngésztem, aztán csak neki álltam én is, elégedett vagyok vele, sok fog még készülni belőle!!!

10 kisebb lila hagyma és kettő vörös hagyma...ezeket kevés olajon elkezdtem dinsztelni, lefedtem és nagyon kicsi lángon hagytam magára, többször megkevergettem.
Mikor már teljesen elfőtte a nedvességet alóla, sóztam és az összetört rózsa bors is hozzá adtam...ekkor öntöttem rá egy dl száraz vörös bort és 2 evőkanál balzsam ecetet...
ezt alaposan leforraltam róla, majd adtam hozzá 2 evőkanál mézet, nagyon sűrűre főztem folyamatos kevergetés közt, a legvégén kb 3 dkg vajat és egy teáskanál kakukkfű adtam még hozzá... elfőztem és kész ....

meglepően finomság lett belőle, azt hiszem sokszor fogok még készíteni...



Bejegyezte: Szabó Vali 








Hallé!!! (Halászlé)!!!!



 Nagyon sok fajta halászlé van, mindenki a sajátjára esküszik, ez teljesen rendjén is van.
Ez most az én verzióm, mi így szeretjük, mindenkinek az a legfinomabb amit a családja szeret.

Az utolsó képen látható, mennyi halból készült, az aprókat és a harcsa fejét farkát raktam az alaplébe.

4 fej hagymát megpucoltam, az aprítóval összevágtam
2 marék fagyóba darabolva rakott paprika és 4 kocka paradicsom...nekem az is van fagysztva jégkocka tartóba szoktam kifagyasztani
ezeket zsiradékra teszem, de nagyon kevésre... megdinsztelem, tettem hozzá piros paprika, erre egy fél deci víz... ebben szétdurran a fűszer paprika...erre tettem a feldarabolt apró halat és a harcsa farkát, fejét... sóztam borsoztam..kapott a saját chili krémből is megadva neki a kellő csípősséget, és kellőképpen alaposan szétfőztem... majd a képen látható módon átpasszíroztam... az alaplevet vissza teszem a tűzre felengedem vízzel, felfőztem ha szükséges utána lehet fűszerezni, de én általában ösztönből főzök.. és elsőre mindig pont jó a fűszerezés, mikor felfőtt akkor raktam bele a hal szeleteket, ezzel csak addig főzöm amíg a halszeletek szépen kifehérednek.. ez 8-10 perc, majd elzárom a gázt és mi forrón szeretjük.
Jó étvágyat!!!

Tudom sokan raknak bele krumplit is, de nekem volt elég hal és semmi szükséget nem éreztem a krumplira,azt általában sűrítés miatt rakják hozzá.









Bejegyezte: Szabó Vali 




Csirkehús krém!!!!



A májkrémen felbuzdulva, elkészült ez a húskrém, de lehet pástétom is.. a nevek nem olyan fontosak, de az íze, na az nem semmi, fantasztikus lett.
Azt hiszem ez is gyakori vendég majd ezután nálunk!!!

Mivel most készült először kis adagban csináltam.

2 db egész csirkecomb, egy pecsenye sütő serpenyőbe raktam, kapott 2 fej hagymát 3-4 cikk fokhagymát, alá zsírt raktam, megszórtam csirke fűszerkeverékkel,
fehér bors és sóval...
Kérget sütöttem rá, mind két oldalára, majd apránként mindig kicsi vizet hogy süljön... lassú lángon, egészen addig kell sütni amíg, gyakorlatilag szét nem esik... akkor kihúztam a csontokat, a húst széttépkedtem a kezemmel...hozzá téve a sült hagymát és fokhagymát is... ekkor újra fűszerezem só fehér bors, teszek hozzá csirke zsírt és egy botmixel összedolgozom...
sterilizált üvegbe teszem, majd 2 órát abálom 75-80 fokon.
Száraz dunsztba kihűtöm és mehet a polcra, nem igényel hűtést csak ha már fel van bontva, gyakorlatilag a hőkezelés tartósítja.
Ezután fogok még több fajta ilyen husikat elrakni...

Felbontáskor kenyérre kenve vagy finom pirítósra tökéletes reggeli vagy vacsora!!!




Bejegyezte: Szabó Vali 




Rostos gyümölcslé!!!!



Már van egy gyümölcslé készítés a blogon, de ezt most másképpen csináltam, és akinek meg van hozzá a  gépe az nem fog ebben csalódni, nagyon nagyon jó lett.
Most a gyümölcsöt átengedtem a gyümölcs centrifugán, aztán lemértem a lét, amennyi a lé annak a fele mennyiségű vizet tettem hozzá, aztán felforraltam az egészet,  ha gondoljuk lehet minimális cukrot tenni hozzá, de ezt tényleg szájíz szerint ajánlom, de azt is elmondom nem szabad agyon cukrozni, mert akkor nem érezzük a gyümölcs ízét.
Az üvegeket amibe rakjuk előtte alaposan ki kell főzni, vagyis sterilizálni kell, ha ezt a lépést kihagyjuk akkor nem fog elállni, mert ennek a módszernek a lényege a tartósító nélküli elrakás.
Tehát a sterilizált üvegekbe merjük a forró lét, lezárjuk az üvegeket, majd 10 percre fejre kell állítani, aztán száraz dunsztba kell rakni.


                                                                      szederlé
                                                                     őszibaracklé
                                                               a tömény rostlé
                                                ahogy folyik ki a gyümölcs centrifugából

                                                               őszibarack kimagozva
                                                                      sárgabaracklé

Bejegyezte: Szabó Vali 




Rostos gyümölcslé!!!!



Mindig nagyon szerettük a gyümölcsleveket, de a bolti már régen nem az igazi... így évek óta magamnak készítem, tartósító nélkül.. és több évig eltartható, nekem 2014-ben 90 üveggel készült, kicsit túl teljesítettem, mert kitartott már második éve... az idén csak annyit fogok készíteni ami terem a kertbe...

gyümölcslé   VALI  módra
a gyümölcsöt megtisztítás után egy nagy méretű fazékba rakom… félig legyen a fazék… felöntöm vízzel…..alaposan szétfőzöm  a gyümölcsöt… mixelem… újra felfőzöm… itt lehet a sűrűséget szabályozni, ha kell lehet hozzá még vizet adni.. míg a kellő sűrűséget el  nem éred…ha úgy szereted lehet cukrozni… én nem szoktam, mert mi  a natúr ízeket szeretjük… szóval másodszor is laposan felfőzzük… az üvegeket ki kell főzni… akinek van mikrója az tegye be, mert az jól sterilizálja…mivel ebben nincs tartósítószer egyáltalán nagyon fontos a tisztaság…tehát mehet bele az üvegekbe… 10 percig fejre kell állítani az üveget aztán mehet a száraz dunsztba… kihűlt lehet a polcra rakni…

Nálam a sterilizálás, az üveg kifőzése a következőképpen történik, az üvegek már kiürüléskor alaposan el vannak mosva... ilyenkor újra öblítem, majd felengedem a legmelegebb vízzel ami a csapból kijön, erre azért van szükség, hogy átvegye a hőt, egy fazékba vizet forralok.. ebbe rakom az üvegeket, meg a tetőket is.. nagyon alaposan forralt vízbe 10-15 percig főzöm őket.. ezután még melegen teszem bele a gyümölcslét... ha ezeket betartjuk tökéletes gyümölcslevet fogunk készíteni...



Bejegyezte: Szabó Vali 




Instant leves házilag!!!



Jelentem sikerült.
Néha jól esne egy bögre valami meleg leves amikor nem kell nagyon tartalmas, ezekre az alkalmakra pont jó egy instant leves, de ugye a bolti azt nem tudom miből van.
Lementem a kertbe és szedtem egy fej brokkoli egy fej karfiolt.
Most próbából csak a felet csináltam, de fog még készülni ilyen ezután is.

tehát a hozzávalók:
fél fej karfiol, vagy brokkoli
3 szállestyán
egy pár szál petrezselyem levél
egy fél evőkanál keményítő
egy evőkanál tejszín
nekem került bele só is de, nem szabad sózni, mert most mikor instant lett nagyon sós, tehát a só majd mikor esszük akkor kerüljön bele.

Feldaraboltam a karfiol vagy a brokkolit...kevés vízben felrakom főni , hozzá tettem a lestyánt a petrezselyem leveleket is, mikor teljesen megfőtt, botmixerrel teljesen lepépesítettem, ekkor tttem hozzá a keményítőt és a pici tejszínt is, ezzel is elkevertem,
Ekkor az aszaló tálcára vágtam sütőpapírt arra kanalaztam a pépet, ment a gépbe 60 fokon száradni.
Mikor teljesen megszáradt akkor porrá őröltem.
Vizet forraltam és a porhoz tettem egy kávéskanál tejport is, felöntöttem a vízzel.
Készen van a finom forró iható Instant levesem.

Van még hasonló ötletem .. például instant tea a gyerekeknek gyümölcsből és mentából vagy kamillából, de levesből is lehet sima zöldség levest is pont így.










Bejegyezte: Szabó Vali 




Joghurt!!!!



Nagyon szeretem..főleg az ivóst.. de csak simán gyümölcsökkel vagy lekvárokkal... minden fajta verzióban... most megmutatom, hogyan készítem magamnak...

1liter tejet felforralok...majd visszahűtöm 43 fokra... ekkor teszek hozzá egy fél evőkanál mézet és egy kispohár élőflórás natúr joghurtot... ezt egy habverővel alaposan elkevertem, majd beleöntöm az üvegbe amit belehelyezek a melegen tartóba.. ezt én inkubátornak neveztem el... egy éjjelt benne hagyom, másnap reggel kiveszem
nagyon finom krémes joghurtot kapok...







Bejegyezte: Szabó Vali 






Kacsasült és vegyes zöldség Pataki tálban!!!!



Szeretem a Pataki tálat, mert egybe és gyorsan elkészül benne minden!!!!


A tálat egy evőkanál zsírral megkentem... feldarabolt burgonya, 2 fej hagyma 2-3 cikk fokhagyma... erre tettem... a szeletelt cékla, gyufa bab ( zöldbab), erre a húsok... közte mindig megszórtam sóval és fehér bors... a húsra a saját szárnyas fűszerkeverékemet szórtam... ezt pluszba nem sóztam, mert a fűszerben van só is...tettem még rá sárgarépa, kelbimbó, kukorica, kelkáposzta, koktélparadicsom...ezekben az a legszebb, hogy minden a sárgarépa és krumplin kivül a fagyasztóból került a tálba... minden van a fagyasztómban... persze nyilván így könnyű főzni... lefedtem és ment a sütőbe... a végén rágrilleztem 5 percre ... és tálaltam...
A tálat mielőtt minden belekerülne... alját tetejét is 15 percre beáztattam...








Bejegyezte: Szabó Vali 




Instant kakaó házilag!!!!



Régen nagyon sok instant kakaót vásároltam, ma  már azt sem venném meg, de kicsit utána olvastam és meg lehet magunknak csinálni ezt is.

10 dkg porcukor
10 dkg tejpor
 4 dkg holland kakaó por
csipet só
1 kávéskanál keményítő

mindent egybe kevertem,
lehet inni sima forró vízzel is de a legfinomabb forró tejjel!!!





Bejegyezte: Szabó Va








Káposzta savanytás!!!!



Pár éve már ezt is magunknak készítjük, mert a piacon hiába mondják, hogy nem ecettel savanyítják, mégis mindig érzem benne az ecet ízét, persze nekik nincs türelmük kivárni az érés időt... szóval meg kell csinálni, nem nagy tudomány, gyakorlatilag a só a legfontosabb, ezt azért írom, mert az elsőt pár éve úgy elsóztuk, ehetetlen volt, de már tudom a pontos és kipróbálta rányokat, ezt meg is osztom itt a blogomon, na akkor vágjunk is bele.

20 kg gyalult káposzta, arra figyeljünk már téli káposztát kell vásárolni, mert tavaly én is ráfáztam a nyáriból készült a sajátomból.. és bizony ellágyult, azért írok le mindent, hogy aki neki áll, minden hibát amit én elkövettem tudjon és ő ne kövesse el.
40 dkg adalékmentes só, ez is fontos, mert a só eltudja rontani... jódmentes legyen.
40 gramm szemes fekete bors,
4 birs alma hámozva szeletelve
4-6 torma gyökér ez hámozva szeletelve
2 cs babérlevél
10 fej közepes hagyma szépen szeletelve
10-20 db csípős paprika, azért írom így, mert mi szeretjük benne, de aki nem az csak párat rakjon bele.

A kifertőtlenített és alaposan kimosott hordót, mi műanyag 30 literest használunk...tehát a hordó aljára káposzta kerül és minden fűszert teszünk rá.. aztán folyamatosan rétegezzük, de minden réteget alaposan ledöngölünk, vagy egy steril zacskó a lábra és lehet taposni, régen így csinálták,
az utolsó az káposzta legyen.. ekkor mi tettünk rá egy lapos tányér lefordítva és arra raktuk a lenyomó követ... ez pont annyira lement, hogy még a tetőt is rátudtuk rakni.
Most a kamrába van és szépen várjuk amíg teszi a dolgát, ha nagyon erősen felhabzik akkor egy szűrőkanállal leszedem róla a habot.
mi türelmesek vagyunk kivárjuk a 6 hetet, de 4 hét után már lehet enni.


Bejegyezte: Szabó Vali


Kovászolt káposzta!!!!



szeretjük nyáron hűsítő salátának, de én télen is megcsinálom a fűtőtest közelébe, van mikor ebből készül a székely káposzta !!!


Kovászolt káposzta
a káposztát legyaluljuk... az üveg aljára raktam ….kapor 2 cikk fokhagyma , 1 vörös hagyma felszeletelve... elkezdtem belerakni és a felénél tettem rá kaprot, 1 cikk fokhagyma, 1 kis fejvöröshagyma  a tetejére is kapor, fokhagyma, hagyma,  kenyér, ahány liter viz megy hozzá annyi lapos evőkanál sót kell bele tenni, egy kistányérral le takarjuk..pár nap és ehetjük!!!




Bejegyezte: Szabó Vali




Káposztás paszuly leves, Szabolcsi módra!!!!



Ez egy teljesen tipikusan szabolcsi étel...ezt itt nálunk minden háznál ismerik és főzik is...
Nálunk mivel imádjuk a babot elég sűrűn készül.
Amit én gondolok róla, sokan túl dimenzionálják ennek az elkészítését, de ez pont  egy tál étel aminek az a lényege, mindent bele és had főzzük...nagyszüleink azért szerették ezt készíteni, mert odarakták és közbe tették a dolgukat, néha ránéztek, de nem kell mellette állni, ez tökéletes fő magának.
Ami viszont nagyon lényeges ezt nem lehet kis adagban készíteni.. nálam mindig a 10 l-es fazékban fő, másnak is tökéletes finomság, sőt mi akár hidegen is simán megesszük.


Ahogyan én és sok más ember készíti ezen a vidéken.

1 kg bab, nálam fejtős főleg ilyenkor, de ha száraz azt előző nap be kell áztatni, nekem rengeteg fejtős van fagyasztva én mindig azt használok, így biztos lehetek benn, hogy sosem zsizsikes.
1 kg savanyú káposzta
1 szép nagy húsos hátsó csülök, itt megszeretném jegyezni, hogy én friss csülköt használok, de ugyan olyan tökéletes füstölt hússal is.. ez már tényleg csak ízlés kérdése.

Mivel nekem a fejtős paszuly viszonylag gyenge nem azzal kezdem a főzést, aki szárazat használ az egy időben rakja oda a hússal, ha füstölt a hús nagyon óvatosan kell bánni a sóval, de  mint én friss csülköt vettem azt raktam oda előbb főni, pár darab babér levelet és ehhez elsőre 3 teás kanál sót rakok, félig megfőtt a csülök akkor hozzá adom a babot.. ezzel együtt szinte készre főzöm... ezután adom hozzá a savanyú káposztát, és itt egy percre álljunk meg...nagyon sok receptben azt írják mossuk ki a káposztát, én soha nem mosom ki, ennek az ételnek fontos része a savanyú íz érzése, ha kimossuk akkor abból minden finom ízt kimosunk, szóval hozzá teszem a káposzta... kóstolom, ha kell utána sózom,... ekkor készítek egy rántást amibe a végén tejfölt is keverek, teljesen jó tejföl nélkül is, de mi így szeretjük, beleteszem a rántást, amit én mindig szűrön engedek bele, így biztosan nem lesz csomós.
Rántással együtt főzöm még pár percet és lehet tálalni.
Mint írtam nagyon egyszerű étel, de nagyon tartalmas és laktató.
Aki elkészíti , Jó étvágyat hozzá!!!



Bejegyezte: Szabó Vali 


Ételízesítő!!!!



Soha nem veszek boltban ilyet, csak só meg ki tudja mi minden van benne... ezt is magamnak csinálok, saját magam termelte vegyszermentes zöldségekből... nyáron amit megtermelek, mindig annyi készül, hogy a következőig kitartson... sok mindenbe használok, pont ezért sokat is csinálok.

Ételízesítő  Vali módra:
előre bocsátom a recept nem Szent írás.... tehát el lehet térni tőle...én mindent rakok bele ami a kertben van...
2 kg sárgarépa
1 kg petrezselyem a zöldje is kell
1 karalábé
1 zeller a zöldje is kell
pár szál lestyán levél
1 karfiol
1 brokkoli
1 kelkáposzta
1 fejes káposzta
4-5 hagyma
1 fokhagyma
4-5 paradicsom
5-6 paprika
ezeket aprítóval összevágom.






... mind mehet az aszalóba... nagyon kopogósra ki kell szárítani.....ha minden kiszáradt akkor porrá kell őrölni... teszek hozzá 2-3 evőkanál sót amit ugyanúgy porrá őröltem ... szoktam még őrölt kurkumát meg sáfrányt adni...
Bejegyezte: Szabó Vali 




Mogyoró krémes keksz!!!!



Nagyon szuper lett!!!

35 dkg liszt
20 dkg tea vaj
5 dkg cukor
1 tojás sárga
 ezeket a robotgépbe raktam és alaposan elkevertem ... hagytam 10 percet pihenni...majd kinyújtottam és keksz pecsétekkel kiszúrtam... 200 fokon 5-6 perc alatt megsütöttem.. mikor kihűlt saját mogyoró krémmel megtöltöttem...

nagyon finomság...



Bejegyezte: Szabó Vali 




Vaníliás keksz!!!!



Szeretem a kekszet, de csak amit én készítek, hamarosan jönnek sorba sokfélét csinálok!!!


Vali Vaníliás keksze
18 dkg liszt
14 dkg vaj
4 dkg cukor
1 vanília cukor
½ sütőpor
½ pudingpor
ha van egy kanál vanília kivonat … elhagyható
tehát a hozzá valókat egybegyúrni… kis gombócokat tépkedni belőle… villával lenyomkodni…
15 perc alatt 200 fokon megsütni… kb 30 darab van belőle...

 A képen látható tálcán dupla adagból készültek.
 Pár darabhoz kevertem kókuszt, és párhoz csokikat is raktam!!!


Bejegyezte: Szabó Vali 


Kapros krémsajt!!!



Mindig is szerettem a krémsajtokat, de ez kultúrával készíteni csak minimum 5 liter tejből érdemes, az meg sok... szóval keresni kezdtem valami egyszerűbb és elkészíthetőbb variációt...

1/2 l saját friss házi joghurt
 1 dl 30 %-os teszín...
2 kávéskanál só..
egy tiszta direkt erre tartogatott, és általában túróhoz használt textil pelenkába raktam a joghurt hozzá a tejszínt, bele a sót.... alaposan elkevertem,
felkötöttem a pelenkát és hagytam 12-16 órát csöpögni.. meglehet tapogatni.. ha elég kemény de még nem nagyon akkor a kevesebb idő is elég.. nekem pontosan 14 órát csöpögött..
kivettem és aprított kaprot kevertem bele... de a fűszerezés akármi lehet amit a család szeret... fogok újhagymást, fokhagymást, snidlingest, de akár kolbászost is lehet.





Bejegyezte: Szabó Vali 




KENŐMÁJAS Vali módra!!!!



KENŐMÁJAS házilag:
35 dkg máj ez mindegy milyen , nekem csirkemáj volt
35 dkg dagadó ledarálva ...én így hoztam a hentestől
10 dkg szalonna, darálva ez is
só, fehér bors, fokhagymasó, hagymasó, magyaros fűszerkeverék
először a májat raktam az aprítóba alaposan megforgattam benne, ezután a darált húst, ezzel is jól összekevertem... bele a fűszerek kivéve a só... rá a szalonna... ezeket újra megforgattam az aprítóval... a végén ment bele a só kb 1,5 dkg...azzal megint forgattam... ekkor kibéleltem egy püspök kenyér formát folpackal.... beleöntöttem a masszát betakartam vele... és egy tepsi forró vízbe állítottam...ment a sütőbe... a legkisebb fokon 2 óra alatt megabárolódik...ezután kihűteni és lehet szépen szeletelni...a képeken marha vékony bélbe van töltve... de hamarosan jön sonkaprésben is




Bejegyezte: Szabó Vali 


Teljes kiőrlésű kenyér!!!!



Ma megint készült egy teljes kiőrlésű kenyér, de ezt most sokmagosan, és formában készítve!!!


30 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
 5 dkg rétes liszt
 5 dkg búzakorpa
 2 teáskanál só
 2 kanál rozskovász, (elhagyható)
15 g élesztő
  1 dl kefir
  1 dl víz
  3 kávéskanál lenmag
tetejére tök és napraforgó mag

A dagasztóba mérek minden alulra a sót rá a liszteket aztán a többi hozzávalókat, alaposan kidagasztom, elég ragacsos ez a fajta tészta de lehet azért dolgozni vele.
elsőre 40 percet hagytam kelni.. aztán 30 percenként hajtogatom... ezt 3 alkalommal csinálom, a negyedik hajtogatás már a formázás, a kenyér formát sütőpapírral béleltem ki, bele a megformázott kenyeret, nekem két formám is van a másikat rátettem, itt is hagytam 15 percet, ekkor bevágtam, és alaposan lefújtam vízzel, megszórtam a magokkal és a másik formát rátéve beraktam a sütőbe.. először kis lángon sütöttem, kb 180 fokon, majd mikor levettem a tetőt róla én ki is vettem a formából és 10 percet még sütöttem 220 fokon jó ropogós lett, kivettem a sütőből és ekkor is lespricceltem kitettem a teraszra ....






Bejegyezte: Szabó Vali










Teljes kiőrlésű kenyér!!!!



Teljes kiőrlésű kenyér.... Teljes kiőrlésű tönköly búza lisztből
már régen készültem sütni egy ilyesmi kenyeret, lehet rászokunk erre, de legalábbis én.. a pároma minden napit szereti..



recept:
tegnap este csináltam egy elő tészta, 15 dkg tk liszt és 10 g élesztő.. 1 dl víz..

ma tettem a dagasztó tálba 2 teáskanál sót erre szitáltam 25 dkg tk lisztet, 5 dkg rétes lisztet, 10 g élesztőt, egy kanál joghurtot, 1-1,5 dl vizet ez liszt függő, majd az elő tésztát.. alaposan kidagasztottam.. viszonylag lágy tésztát készítettem...hagytam kelni 1 órát, majd fél óránként áthajtogattam 3 alkalommal... ment a jénaiba ott is kelt még 15 percet.. és lespricceltem a kenyeret a tetőt is.. aztán ment a sütőbe.. a végén levettem a tetőt úgy is sült 10 percet..mikor kivettem lespricceltem



Bejegyezte: Szabó Vali 




KENYÉR teljeskiőrlésű liszt és más lisztek keverékéből!!!!



Ma sok kísérletezés után sütöttem egy olyan barna kenyeret amivel maradéktalanul elégedett vagyok...íme a leírás.

15 dkg teljes kiőrlésű tönköly lisztből
1 dkg élesztő
1,8 dl vízből készítettem egy előtészta...ezt egy éjjel lefedve a konyha pulton hagytam...
másnap, a dagasztó tálba teszek
2 teás kanál só... erre jönnek a lisztek
15 dkg rozsliszt
10 dkg rétesliszt
20 dkg BL 80-as fehér kenyér liszt
2 dkg élesztő
2 evőkanál natúr joghurt
2,5 dl víz, majd hozzá teszem az előző este elkészített előtészta...
alaposan kidagasztom.. kicsit lágyabb legyen mint a fehér kenyér...
elsőre 1 órát hagytam a kelesztőbe, amibe mindig egy cseppnyi olajat teszek
... majd 40 percenként áthajtogatom... én ezt 3 alkalommal csinálom meg... a végén már látszik mennyire szép laza lett...
mikor a 3-ik hajtogatás után letelt a 40 perc... akkor megformázom...vekninek...
beleteszem a jénaiba...ebben is hagyom kelni 25-30 percet... addig a sütő felmelegedik... a jénaiba mindig teszek  szilikonos sütőpapírt....bevágom egy zsilett pengével...alaposan lespricceltem, megszórtam lenmaggal... a tetőt is alaposan lespriccelem... megy a sütőbe... mikor már szép a színe akkor levettem a tetőt és még 15 percet sütöttem tető nélkül...







Bejegyezte: Szabó Vali 




Mindennapi kenyerünk!!!



Vali kenyere
sütés előtti est
40  dkg liszt bl80
1 dkg élesztő
3 dl víz ebből galuska szerűen fakanállal összekeverni, letakarva én kelesztő tálba raktam, a konyha pulton hagyni másnapig…
másnap adok hozzá
60 dkg liszt bl80
2 dkg só
2 dkg élesztő
 3 dl víz…összedagasztani én géppel de lehet kézzel… akkor jó ha elválik a dagasztó falától és egy gomboccá válik, ha szükséges lehet vizet adni hozzá, ez mindig liszt függő
kétszer 40 percig kelesztem, a második végénél begyújtottam a sütőt..
250 fokra tettem..megformázom a veknit…én úgy szoktam, hogy kilapogatom..jobbról behajtom a közepéig majd balról is a két végén háromszögbe is behajtom…aztán a végéről elkezdem feltekerni úgy,  hogy minden tekerést lenyomkodok a kezemmel…
szép vekni lesz belőle…
mehet a jénaiba… itt még 20 percet kelesztem...
bemetszem kinek hogyan tetszik lehet hosszába keresztbe…egy zsilletpenge a legjobb rá, ezzel lehet szép bemetszést ejteni...
jó alaposan lespriccelni vízzel a jénai tetejét is.. mehet a sütőbe,
 mikor szépen pirulgat leveszem a  tetőt és még 15 percig sütöm…
a jénaiba tenni kell szilikonos sütőpapírt, hogy ne ragadjon bele
jó munkát sok sikert… üdv Vali



Bejegyezte: Szabó Vali


Ketchup...... ízfokozó, adalék és tartósító nélkül!!!!



3 kg paradicsom
4-5 paprika
4-5 fej hagyma
1 fokhagyma
1 zeller a zöldje is kell bele
6 db alma
só ízlés szerint, 1 tk fehér bors,
1 kk oregánó, 1 kk őrölt babérlevél , 1 kk kakukkfű, 1 kk bazsalikom
mindent egybe belerakok egy nagy fazékba... alaposan szétfőzöm....ez eltart kb. egy óra hosszt.... bot mixerrel mixelem....újra felfőzöm...én szoktam ha úgy érzem hogy nem elég krémes... cukor mindenkinek a szája íze szerint mehet bele tehát ha szükséges mindig mixelni és utána újra felfőzni...mehet üvegekbe amit előtte ki kell főzni... szóval forrón üveg töltöm és egy hajszálnyi olajat teszek a tetejére száraz dunszt és ha kihűlt....... az idén annyit változtattam rajta, hogy mikor már készre főtt, akkor egy nagyméretű teaszűrőn átpasszíroztam... és így tényleg éppen olyan mint a bolti... csak annyival jobb, hogy igazi alapanyagok vannak benne...

Bejegyezte: Szabó Vali 

Kocsonya.. Valitól!!!!




Ez az étel hatalmas kedvenc... igaz, hogy csak a téli időszakban szoktuk főzni, de nagyon szeretjük... otthon a szülői házban láttam hogyan készült... mondhatom családi készítési mód szerint készül... mint már többször leírtam... nálam nincs recept... csak étel leírás... na ez is pont az, leírom én hogyan csinálom!!!!
Vettem 4 db félbe vágott körmöt, 1 hátsó csülköt amit a hentes kicsontozott, egy marék sertés bőrt...ezeket megtisztítottam megmostam és raktam a 10 literes fazekamba...felöntöttem vízzel... itt szeretném megjegyezni, hogy nem használok csap vizet, mert nagyon vízköves és klóros... minden főzéshez Szentkirályi szénsavmentes ásványvizet használok... feltettem főni... megvárom amíg felhabozik... azt leszedem... aztán sózom ebbe 4 teáskanál sót rakok... nekem Erdélyi adalékmentes só van csak a háztartásomban... a sóval még mindig 2-3 percig nagy lángon főzöm... erre azért van szükség, hogy a só kidobja még belőle azt amit kell... tehát eztán lehabozom... leveszem a lángot kicsire... teszek bele 2 fej közepes vöröshagymát megpucolva... 2 fej fokhagymát gerezdekre szedve és megpucolva... 10-15 szemes borsot...  2 órát lassan főzöm akkor én tettem bele 3 kisebb sárgarépa, egy petrezselyem...8 órát főztem a lehető legkisebb lángon... ekkor egy szűrőlapát segítségével kiszedem a húst ....a lét egy teaszűrőn keresztül a tányérokba merem... a kicsontozott húsokat a lébe rakom... aztán viszem a hidegre hagy dermedjen meg...









Bejegyezte: Szabó Vali 












Töltött káposzta – kuglóf ruhában!



A töltött káposzta a magyar konyha egyik legjellegzetesebb téli étele, így viszont még biztosan nem készítetted el, Meseszép, és istenien finom, mindenkinek ajánlom! 


Töltött káposzta
Más a dizájn, de az ízek ugyanazok, lényegében elkészítjük a saját jól bevált töltelékünket, ki hogy szereti a káposztában a gombócot. Természetesen ez alapján a recept alapján is meg lehet csinálni, de ez pont az az étel, hogy ahány ház, annyi szokás!  
Tehát az alap egy “rendes” hagyományos töltött káposzta, csak éppen itt egy kuglóf formába rakjuk a gombócokat, ügyesen összeigazgatjuk őket, majd betakargatjuk a levelekkel, azt is ráigazgatjuk és így tálaljuk. Nagyon látványos, érdemes meglepni a vendégeket, vagy a családot egy ilyen “kuglóffal”! A következő oldalon megosztom veletek a tökéletes receptet hozzá! 



Hozzávalók


A töltelékhez:

  • 1 kg darált sertéscomb
  • őrölt feketebors
  • pirospaprika
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 30-40 dkg rizs

Valamint:

  • 1 közepes fej savanyú káposzta
  • füstölt bordaszél (vagy egyéb füstölt husi, ki mit szokott beletenni, ha tesz)
  • kevés olaj vagy zsír
  • 2-3 evőkanál liszt
  • pirospaprika
  • 2 evőkanál tejföl
Az elkészítését a következő oldalon találhatod! 
Forrás: azutcahangja.blogspot.hu


Elkészítés

Megmossuk a rizst, hozzáadjuk a töltelék összes hozzávalóját. Óvatos mozdulatokkal összegyúrjuk. A káposztát ízlés szerint kimossuk, majd a lefejtett levelekbe göngyöljük a tölteléket. A megmaradt káposztaleveleket feldaraboljuk (ha ezt a kuglófosat csináljuk, akkor hagyjunk a végére is, amivel “bevonjuk”!), és a lábas aljára halmozzuk, a megmosott füstölt bordaszéllel együtt. Erre rakjuk a megtöltött káposztákat, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. 2-3 nagyobb káposztalevéllel betakarjuk, és felfőzzük.


Kb. 30-35 perc alatt fő meg (ez a hústól is függ). Ha megfőtt, rántást készítünk: kevés olajat hevítünk, 2-3 evőkanál lisztet pirítunk benne, majd a tűzről levéve pirospaprikát teszünk bele, hogy szép színe legyen, majd 2 evőkanál tejfölt is belekeverünk. A káposzta levéből annyit teszünk hozzá, hogy kb. egyforma meleg legyen (hőkiegyenlítés), rászűrjük a káposztára, és ha felforrt, el is zárhatjuk.


Töltött káposzta másképpen





ELŐKÉSZÍTÉS 15M SÜTÉS/FŐZÉS 1H45
  • ÖSSZESEN 2H
Hét elején  egy főzős csoportban – Vali hagyományos konyhájában Berger Ibolya hozott egy káposztás képet, amikor megláttam tudtam, hogy el fogom készíteni. Nem bírtam kivárni a hétvégét és kipróbáltam. Lényegében egy töltött káposzta, csak az alakja más. Friss káposztából is el lehetne készíteni, mindenki a saját ízlésének megfelelően ízesítheti.  A képre kattintva találtok fázisfotókat.

Hozzávalók:
  • 35 dkg darált sertéscomb
  • 6 db savanyú-káposzta levél
  • 1 dl rizs
  • 1 ek zabpehely
  • 2 kis méretű tojás
  • só,bor,fűszerpaprika
  • zöld fűszerek:kapor,csombor
  • 1 csili
  • 2 gy kisebb póréhagyma(  2 ek. felaprítva)
  • 1 kisebb piros paprika
  • 1 ek olaj + a kuglóf forma kikenéséhez
Elkészítés:
A  felaprított hagymát és a felkockázott piros paprikát két csipet sóval olajon megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a fűszerpaprikát jól összekavarjuk. Egy tálba rakjuk a darált húst,  majd belekeverjük az üvegesre párolt hagymát.
A rizst megmossuk,  beletesszük a tálba, valamint belerakjuk a zabpelyhet is. Feltörünk két tojást, ezt is hozzáadjuk, majd fűszerezzük sóval,borssal, zöld fűszerekkel:kaporral , csomborral.
Összegyúrjuk, majd előkészítjük a kuglófformát. Olajjal kikenjük és kibéleljük savanyú káposzta levéllel, úgy hogy mindenhol befedje a kuglófformát. Belekanalazzuk a húsos tölteléket, egyenletesen elosztjuk, majd lefedjük káposzta levéllel. A tetejére csombor ágat  teszünk. Ráöntünk egy dl vizet, alufóliával beburkoljuk  és forró (200 fokos) sütőbe egy tepsire tesszük, én az alsó rácsra raktam. A tepsibe vizet öntünk, közben ellenőrizzük, hogy a víz ne párologjon el. A kuglófformába is  két alkalommal  pótoltam a folyadékot(kb 2 dl vizet még ráöntöttem). Másfél óráig a fólia alatt sült,majd levettem a fóliát és egy kicsit pirítottam.
Amikor elkészült 10-15 percig pihentettem, ezt követően egy tálra borítottam (vigyázni kell mert marad folyadék alatta és könnyen kifolyhat :-)).
Tejföllel kínáljuk.
Krumplipürével nagyon finom.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése