2018. december 21., péntek

Háztartásí tippek





Háztartási tippek 


A szódabikarbóna és az ecet 52 kreatív házi felhasználása






Filléres házi praktikák, amiről sokan nem tudnak.

Szódabikarbóna és ecet 52 féle kipróbált otthoni felhasználása és alkalmazás, pénztárca és környezetkímélő módon. Olcsó, hatékony és káros anyagoktól mentes kezelések. A felsorolt házi praktikák mindegyike személyesen kipróbált és megtapasztalt.
A szódabikarbóna és az ecet nyomában csak a csillogó konyha marad. Ecet alatt a 10%-os ételecetet értjük. Ha másfajta ecetet használunk, azt külön említjük.
1. Rovarcsípés kezelése (a darázscsípés kivételével!)
Szódabikarbónát kevés vízzel keverve pasztát készítünk és a csípésre kenjük.
2. Darázscsípés kezelése
Mivel a darázsméreg, darázscsípés lúgos kémhatású, ezért ecetes bedörzsölést alkalmazunk a darázsméreg semlegesítésére. Utána hagymát teszünk a csípésre.
3. Viszketés megszüntetése
Nagyobb felületet érintő szúnyogcsípés, csaláncsípés, örökzöldek okozta (kertészkedésnél) bőrirritáció és viszketés kezelésére a szódabikarbónás fürdővíz kiváló enyhítő hatású. Kb. félpohárnyi kell egy kád vízbe. Ha a kád nem megoldható, akkor borogatással is helyettesíthető.
4. Gyomorégés megszüntetése
Egy teáskanálnyi szódabikarbóna egy pohár langyos vízben feloldva hatékonyan semlegesíti a felesleges gyomorsavat.
5. Fogínygyulladás enyhítése
Fogínygyulladás és szájsebek kezelése fenti arányú oldatos öblögetéssel napi 3-4 alkalommal.
6. Lábgomba hatékony házi kezelése
Mindkét szerre szükség van. Az ecet gombaölő és a szódabikarbóna lúgosító hatása miatt. Lavór vízbe- amennyi ellepi az ujjakat – 1-3 dl ecet és 15 perc lábáztatás. Szárazra törlés után lavór (tiszta) vízbe 5 evőkanál szódabikarbóna elkeverve, ismét 15 perc áztatás. Naponta kétszer 2-3 héten keresztül. Csak bőrgomba kezelésére alkalmas, körömgombára nem.
7. Bőrradír és pólustisztítás
Szódabikarbóna vízzel kevert pasztáját bőrradírként és pólustisztítóként használhatjuk arcon és testen. Oldja és eltávolítja a felesleges faggyút és szennyeződést.
8. Kirepedt bőrkeményedéses láb kezelése
1,5 liter víz és 1/2 liter almaecet keverékében negyedórányi áztatás. Elhalt bőrt könnyedén ledörzsöljük és puha, sima lábfej az eredmény. Kevés olivaolajjal kenjük utána be. (Jobb híján napraforgó olaj is megteszi vagy zsíros krém.)
9. Fürdősó
Szódabikarbónát fürdővízbe téve a fürdősóhoz hasonlóan tisztítja a bőrt oldja a zsírt és izzadtságot. Fél pohár egy kád vízhez.
10. Fogkrém, fogfehérítés
A szódabikarbóna vizes pasztája hatékony fogfehérítő. Óvatosan dörzsöljük a fogakat hetente egy-két alkalommal, kávé, nikotin, kóla elszíneződések eltűnnek.
11. Szájöblítő
Étkezés után negyed órával – kávéskanálnyi bikarbóna port fél pohár vízben feloldva – öblögetve semlegesíti a szájban keletkezett savakat, így védi a fogakat.
12. Természetes dezodor
A szódabikarbónát szárazon por alakban vagy vizes kézzel a hónaljunkra kenve megszabadít a kellemetlen szagoktól. Az izzadást nem gátolja, csak nem leszel büdös. Nem terheled a szervezetedet alumínium sókkal.
13. Szárazsampon
Kifésült hajra rászórjuk a szódabikarbónát és dörzsöléssel egyenletesen eloszlatjuk, betekerjük valami textilneművel, hogy ne hulljon ki a hajunkból. Negyed óra múlva kirázzuk és kifésüljük.
14Hajlakk eltávolítása és vizes fejmosás
Fél pohár vízben oldott púpozott teáskanál szódabikarbónát a hajunkba dörzsölünk 5 percig áll rajta utána jöhet a samponos mosás.
15. Haj tisztítása
Ha hajmosás előtt szódabikarbónát dörzsölünk a hajunkba az “előoldja” a zsíros lerakódást és korábbi szennyeződéseket, valamint a sampon maradványokat, így a második körben a samponos mosás sokkal hatékonyabb lesz.
16. Fényes antisztatikus haj
A hajmosás végén egy kanál ecetet egy pohár vízben keverjünk el és öntsük a hajunkra, dörzsöljük bele, kicsit hagyjuk hatni, majd öblítsük le. Szép fényes és “kosztaszító” lesz a hajunk, és antisztatikus is.
17. Lábszag megszüntetése
Áztassa a lábát 15 percig langyos szódabikarbónás vízben majd törölje szárazra. A szagok semlegesítése mellett nyugtatólag is hat a lábakra.
18. Korpa megszüntetése
Mivel a korpát is gomba okozza ezért az ecet kiváló gombaölő tulajdonsága miatt itt is jó szolgálatot tesz. Kevés gyümölcsecetet önts a hajadra, hogy az egész fejbőrödet is érje, tegyél rá egy fürdősapkát – nylonzacskó – majd 5 perc múlva alaposan öblítsd le. Nem csak a korpát űzi el, de szép fényes is lesz a hajad tőle.
19. Torokgyulladás, ill. száj bakteriális fertőzése
A bacik utálják a lúgos környezetet ezért a szódabikarbónás öblögetés hatására feltartott kézzel menekülnek. Pohár vízben egy púpos teáskanál por feloldva.
20. Leégés, (napozás, szolárium)
Enyhébb napégésnél nyugtatólag hat a bőrre a szódabikarbónás vizes fürdő vagy borogatás.
21. Használd herpesz ellen
Az almaecet hatékony és gyors fegyver a herpesz ellen.
22. Rossz lehelet
Szódabikarbónás langyos vizes öblögetés a petrezselyemhez hasonlóan képes a szájból eltüntetni a káposzta, hagyma, fokhagyma és sajt szagát is.
Az eddig elhangzott praktikákhoz fontos megemlíteni, hogy egyik sem helyettesíti a szükséges orvosi kezelést és ennek megfelelően nem is tekinthetők orvosi tanáccsal egyenértékű információnak. Kizárólag a tájékoztatást szolgálják!
A belsőnkben és külsőnkön történő alkalmazást követően, nézzük mire használható ez a két csodaszer a környezetünkben.

Tisztítás, takarítás, fertőtlenítés

23. Olajos foltok eltüntetése
A kerti díszkőre, garázspadlóra csepegett olajos folt a b- betűs tisztítószert helyettesítve szódabikarbónával szinte tökéletesen eltüntethető. Szórd a foltra, picit nedvesítsed meg, hagyd rajta állni, majd adj neki a slaggal. Többször kell ismételni.( A százéves foltokra persze nem jó)
24. Kerti műanyag bútorok tisztítása
Fele víz fele ecet oldattal áttöröljük, majd szódabikarbóna porba mártott nedves szivaccsal tisztára töröljük. Közben persze a szivacsot többször tisztára mossuk.
25. Ezüst, króm és rozsdamentes acél tisztítása
A szódabikarbóna paszta kiválóan tisztítja és fényesíti a jelzett fémek felületeit
26. Sárgaréz tisztítása
Ecettel vagy egyforma arányban ecet-só-liszt keverékével tisztítható. (Vörösrézre nem jó!  Ahhoz aludttej vagy joghurt kell.)
27. Ablaküveg tisztítása
Talán ez a legismertebb, de lehetetlen kihagyni, hiszen az ecetnél tökéletesebb ablaktisztítót még nem találtak ki.
28. Savas korróziók tisztítása
Autóaksitól a számológépben kifolyt elemen át az ütvefúró korrodált akkumulátoráig szódabikarbónás pasztával semlegesíthető a felület és tisztítható a savas sérülés.
29. Grillrács tisztítás
20%-os ecettel a rácsot több alkalommal kenjük át, hagyjuk az ecetet hatni, majd ismét tegyünk rá ecetet majd szódabikarbónát. Fém dörzsivel vagy gyűrt alufóliával a robbanthatatlannak tűnő szennyeződés is eltávolítható.
30. Lakat rozsdaoldó és csavarlazító
A berozsdásodott csavarokra, vagy lakatba öntött 20%-os ecet megkönnyíti a kicsavarásukat, kinyitásukat.
31. Autómosás, autósampon
Környezetkímélő autósampont készíthetünk, ha 5 liter vízben feloldunk egy pohárnyi szódabikarbónát.Zsíros szennyeződések és szélvédőre meg lámpára passzírozódott bogarak sem fognak ki rajta.
32. Padló tisztítása
Ha a felmosó vízbe öntesz egy fél deci ecetet a zsírtalanításon túl a padlód tiszta és tartósan fényes lesz.
33. WC csésze tisztítása
20%-os ecettel locsoljuk be a kagylót a pereme alatt is, hagyjuk állni egy negyed órát, ez leoldja a vízkövet és szennyeződést. Húzzuk le a vécét és szórjunk bele egy fél pohár szódabikarbónát. A buborékok teszik a dolgukat, majd fél óra múlva ismét húzzuk le és kész.
34. Csaptelepek tisztítása
20%-os ecetet ronggyal vigyünk fel a csapokra hagyjuk állni 10 percet, majd szódabikarbónás nedves szivaccsal töröljük át és a végén tiszta vízzel öblítsük le.
35. Kávéfőző vízkövetlenítése
Ha a kávéfőződből egyre több gőz és egyre kevesebb kávé folyik, akkor eljött az ideje egy alapos vízkövetlenítésnek. A víz helyett 20%-os ecetet öntsél bele – persze kávé nélkül – és mehet a főzés. Amikor az első körben az ecet fele már átfolyt, kapcsold ki és hagyd pár percet a forró ecetet dolgozni, majd kapcsold vissza, hogy kijöjjön a maradék. Kétszer ismételd ecettel, majd tiszta vízzel is folyasd át.
36. Ruhák fehérítése
Fehér ruhák mosásakor tegyél két evőkanál szódabikarbónát a mosóporhoz. A keletkező buborékok nem “v…oxi”, hanem széndioxi buborékok lesznek, de ugyanolyan hatékonyak. Vakítóan fehér lesz a ruha. Sőt állítólag a színes ruhák színeit is felfrissíti.
37. Lefolyó tisztítása, dugulás megszüntetése
Szórjál egy fél pohár szódabikarbónát a lefolyóba. Tömd be a túlfolyót!!! Öntsél 2 dl 20%-os ecetet a porra, és rögtön tömd be dugóval vagy ronggyal a lefolyót. 5 perc múlva húzd ki a dugót, eressz rá forró vizet és kész is vagy.
38. Mosogatószer
Ha elfogyott a mosogatószer csak keverj össze szódabikarbónát vízzel és már mosogathatsz is. Poharaid különösen szépek és csillogóak lesznek.
39. Sütő és mikró tisztítása
Első körben zárt ajtónál forralj ecetet egy tálban, hogy a gőze lecsapódjon a tisztítandó felületre. Ha már langyosra hűlt vedd ki az ecetet és belemártott szivaccsal töröld át a felületet. Ezt követően a szivacsot mosd ki és szódabikarbónába mártva töröld le a koszt. A szódabikarbóna és ecet randevúja során képződő széndioxid gáz “lerobbantja” a koszt. Ne felejts el szellőztetni.
40. Zuhanyfej és csapszűrő vízkövetlenítés
Ha a zuhanyból, mosogató csapból csálén és spriccelve folyik ki a víz akkor ideje vízkövetleníteni. A csapokban lévő szűrőt a kifolyó végén lévő részt lecsavarva találod meg. Mosd le vízzel és tedd egy pohár 20%-os ecetbe, hogy ellepje.15 perc múlva visszateheted a helyére.
A zuhanyfejet lyukakkal lefelé tedd egy mélytányér 20%-os ecetbe, hogy ellepje a teljes peremét. Még jobb eredményt érhetsz el, ha lecsavarod a zuhanyfejet, és az ecetet a zuhanyfej cső felöli végén keresztül öntöd a tányérba. 30 perc múlva vedd ki, tenyereddel fogd be a kifolyó lyukait öntsél bele vizet és rázd össze hogy a feloldott részek elváljanak, és önts ki belőle a trutymót. Többször ismételd.
41. Vasaló aljának tisztítása
A szódabikarbóna paszta szépen tisztítja a vasaló alját, eltávolítja a ráégett szennyeződést
42. Szőnyeg száraztisztítása
Szórd meg a szőnyeget szódabikarbónával, papuccsal a lábadon járkáld bele, hagyd rajta 12 órát, majd porszívózd fel. Tiszta és friss illatú lesz a szőnyeged. (Előtte végezz foltpróbát!)
43. Gyümölcsök tisztítása
Ha szódabikarbónás vízzel mosod meg a gyümölcsöt az eltávolítja a viaszréteget róla egy csomó szennyező anyaggal egyetemben. Főleg trópusokról behozott gyümölcsöknél hasznos.
44. Felületek fertőtlenítése
A politúrozott és vörösréz felületek kivételével bármilyen felületet – gyerekjátékot, konyhapultot, vágódeszkát stb. – fertőtleníthetsz és szagtalaníthatsz ecetes majd szódabikarbónás áttörléssel. A szódabikarbóna az ecet maró hatását és szagát is semlegesíti.

Szagtalanítás

45. Hamutál és cigibűz szagtalanítás
Ha a hamutálba szódabikarbónát szórunk az amellett, hogy megszünteti a csikkek büdös szagát, eloltja a még feleslegesen izzó füstölgő cigit is. (Hő hatására széndioxid keletkezik.)
46. Régi dohos könyvek szagtalanítása
Tegyük a könyveket vászonzsákba és szórjuk meg szódabikarbónával. Egy két hét műlva a dohos szag eltűnik. Rázzuk ki és kész.
47. Dohos ruhák szagtalanítása
A ruhákat jól rázzuk ki, mosás előtt áztassuk 1 órát szódabikarbónás vízben ( 1pohár/10 liter víz). Mossuk ki és ecetes öblítés után lehetőleg napon szárítsuk.
48. Büdös cipők szagtalanítása
Levétel után szórj bele szódabikarbónát. A következő használat előtt rázd ki belőle. Edzőzipőt szódabikarbónás vízben mosd ki és napon szárítsd.
49. Hűtőszekrény, szoba, szekrény szagtalanítása
Szórjunk szódabikarbónát egy tálra és tegyük a hűtő legalsó polcára, a szekrény aljába vagy a szobába.(Keverhetjük kávéval)
50. Ágyneműk szagtalanítása
Nyaralókban, vagy ágyneműtartóban telelő ágynemű nem lesz szagos, ha némi szódabikarbónát teszünk mellé egy papír vagy szövet zacskóban.
51. Hagymás, fokhagymás kéz szagtalanítása
Ha vendégek jönnek ebédre amit te készítettél, már szépen felöltöztél de a kezedből dől a hagymaszag, egy szódabikarbónás kézmosás azonnal megszünteti a gondot és a hagymaszagot
52. Macskaalom szagtalanítás
Szórd a szódabikarbónát az alom alá és az alom tetejére. (Cserélni persze így is kell.)
A szagtalanítást gyakorlatilag bárhol megcsinálhatod szódabikarbónával, vagy a vizes oldatával. Alkalmazásának csak a képzeleted szabhat határt!



Így nem rakódik le a por a lakásban! Ezzel takarítanak a szállodákban is!


Van egy egyszerű és olcsó termék, ami megváltoztatja a takarításról alkotott véleményedet! Nem fogod sajnálni rá az időt, mert utána napokig olyan, mintha épp most takarítottál volna!
Van egy egyszerű és olcsó termék, ami megváltoztatja a takarításról alkotott véleményedet! Nem fogod sajnálni rá az időt, mert utána napokig olyan, mintha épp most takarítottál volna! Ez a termék a glicerin.
A glicerin megakadályozza a por lerakódását, a kezelt felület szinte taszítja a port!
Használatával könnyen eltüntethetjük a port a tükörről, de még a lakkozott felületekről is. Ezt a szert használják szállodák és múzeumok takarításánál is, mert ez a szagtalan, sűrű termék egy láthatatlan réteggel vonja be a megtisztított felületeket, ezért nehezebben rakódik le a por. Bármilyen felületen alkalmazható.
Így használd!
Tegyünk egy mikroszálas törlőkendőre néhány csepp glicerint, ezzel töröljük át a bútort, olyan ragyogó lesz mint újkorában. Ugyanígy áttörölhetjük a tükröket és a lakkozott felületeket is.
A glicerint arra is használhatjuk, hogy a fából készült parketta és a laminált padló tiszta és fényes legyen. Tegyünk pár csepp glicerint a felmosóvízbe, majd ezzel mossuk fel a parkettát.
A glicerin eltünteti a foltokat is. Ha makacs foltokkal állunk szemben, csepegtessünk a foltra pár csepp glicerint, majd öblítsük ki a ruhát sós vízben.
A glicerint a kozmetikai szerekhez is használják. A hajápolásra is alkalmas, tegyünk egy csepp glicerint a samponba és sokkal fényesebb lesz a hajunk tőle. Ha a kézkrémhez keverünk egy csepp glicerint, sokkal puhább lesz tőle a bőrünk.
Glicerint több helyen is vehetünk (gyógyszertárak, drogériák, de a webshopokban is megtalálhatók - 2 dl kb. 500 Ft)




Szórj egy kevés sót a vécébe, leesik majd az állad!


Azt tudni kell, hogy a WC takarítása (irodában vagy lakásban) nem csak saját maga miatt fontos, hogy az ne legyen visszatetsző, hanem az egész környezet miatt is, ugyanis a benne lévő mikroorganizmusok az öblítés során a levegőbe kerülnek, így eljutnak a helyiség különböző felületeire is, hogy aztán ott összeszedjük őket.

Rengeteg csodaszert lehet kapni, ami vagy nem is csodaszer, de mindenképp drága és persze sem nekünk sem a földünknek nem tesz jót.
Nem is megyek bele, mi minden szutyok van ezekben a cuccokban, inkább koncentráljunk arra, hogy mennyivel olcsóbban meg lehet úszni a wc takarítását!

Íme a módszer, ami pillanatok alatt ragyogóvá varázsolja még a legpiszkosabb vécét is, fillérekből!



Nyomj egy tálba egy fél citromot, majd szórj hozzá egy marék sót. Alaposan keverd össze, ha pedig még fokozni szeretnéd a hatást, akkor dúsítsd a keveréket szódabikarbónával.
Ezután öntsd a tál tartalmát a vécécsészébe, majd alaposan súrold át a vécékefével. Ha pedig igazán erős a harci kedved, akkor gumikesztyűben közvetlenül is nekieshetsz a porcelánnak.
A fél citrommal alaposan dörzsöld végig a felületét, majd egy kefe segítségével suvikszold át közvetlenül a sóval. Az eredmény makulátlan és ragyogó lesz!
Szerző: tudasfaja.com



10 észbontó takarítási trükk, amit a háziasszonyok többsége nem ismer, pedig aranyat ér!



Bár vannak olyan háziasszonyok, akik imádnak rendet rakni, a legtöbbjük azonban mégis menekül ez elől a feladat elől, mert tudják, hogy nem egy egyszerű és könnyű feladat.

Pedig teljesen más lenne a véleményük, ha ismernének néhány olyan trükköt, ami nem csak könnyebbé, hanem gyorsabbá is teszi a takarítást. Ezeket áruljuk most el!

1. Csempék fugái

A csempék fugái egy idő után piszkossá válnak, de szerencsére van erre is megoldás! Keverjünk össze szódabikarbónát ecettel és dörzsöljük át ezzel a fugákat.

2. Ablakok



Nincs szükségünk a drága ablaktisztítókra, van ennél olcsóbb módszer is! 1 rész ammóniát keverjünk össze 10 rész vízzel és ezzel permetezzük be az ablakokat, majd töröljük tisztára őket.

3. Padlók

A padlókkal is igazi csodákat művelhetünk, ha 1/4 csésze ecetet összekeverünk 1 liter vízzel és ezzel mosunk fel.

4. Vízkő a mosógépben

A mosógépek egyik legnagyobb gyilkosa a vízkő, de erre is van aranyat érő praktika! Öntsünk 80 gramm citromsót a mosógépbe és 80 fokon mossuk át a gépet.

5. Tükrök

Nem csak tisztává, de ragyogóan csillogóvá varázsolhatjuk a tükröket, ha kevés alkohollal áttörölgetjük őket.

6. Vágódeszka

A vágódeszka is lehet foltos a rendszeres használat által, de ha citromlevet öntünk rá, majd sóval átdörzsöljük ismét eredeti állapotukban használhatjuk őket.

7. Szőnyegek

Nem kell napokig száradni hagyni a fáradtságos munkával kitisztított szőnyegeket és még tisztítóba sem kell vinni őket sok pénzért! Szórjunk rájuk egy kevés szódabikarbónát vagy keményítőt, hagyjuk hatni 1 órán át, majd alaposan porszívózzuk ki. Az illatuk friss lesz!

8. Hűtőszekrény

A kellemetlen szagok elűzése érdekében csodákra képes, ha egy félbe vágott citromot teszünk a hűtőszekrény ajtajára. Magába szívja a szagokat és friss illatot áraszt.

9. Penészes csempe

A fürdőszoba csempéi bizony hajlamosak a penészesedésre, de ha egyenlő arányban összekeverünk szódabikarbónát citromlével és átkeféljük ezzel a csempéket, a penésznek annyi!

10. Sütő

A sütő ajtaját is megviseli a rendszeres igénybe vétel, de ha egy csésze szódabikarbónát összekeverünk annyi meleg vízzel, hogy krémszerű pasztát kapjunk, megoldódik a problémánk. Csak dörzsöljük át vele a sütő ajtaját, hagyjuk hatni 15 percig, majd tisztítsuk meg!
Szerző: tudasfaja.com



Ez lesz a kedvenced: ezért moss fel szódabikarbónával a lakásban!



A szódabikarbóna különleges felhasználásairól és hatásairól egyre többet hallunk, de arról talán még nem tudunk túl sokat, hogy miért érdemes szódabikarbónával felmosni a padlót.

Az öko-tisztítástól a személyes higiénéig, a szódabikarbóna egy igazi kis multifunkciós szer. A környezetbarát tisztítószerek és a bio szépségápoló termékek költségesek, nem beszélve arról, hogy eldobható csomagolásban kerülnek piacra.
Legközelebb hajmosáshoz, folteltávolításhoz vagy edénysúroláshoz kapd elő a jó öreg szódabikarbónás dobozt! Ugyanis a főzésen kívül még jó néhány, nem épp megszokott úton is hasznosíthatod, mint például a szőnyegek szagtalanítására vagy épp fogmosásra. Íme még néhány ötlet, köztük az is, hogy miért alkalmazzuk felmosáshoz!

Bútorokra



A festett bútorok, sőt még a fal is jól viseli, ha a foltokat nedves, szódabikarbónás szivaccsal dörgölöd át könnyedén. Nem tesz kárt ugyanis a felületben, megőrzi a színeket, ugyanakkor leszedi még a zsírkréták nyomait is. Tisztítás után elegendő áttörölnöd a területet egy tiszta, száraz ruhával.

Mosogatószivacsra

Áztasd 1 órára szódabikarbónás vízbe a használt mosogatószivacsot. Ehhez 4 evőkanál szódabikarbónát oldj fel 1 liter meleg vízben. Az áztatás kiválóan fertőtleníti a használt szivacsot, de ha még ennél is biztosabbra akarsz menni, akkor használd a mikrós trükköt.

Padlóra

Nem kívánt karcolások nélkül szabadulhatsz meg a makacs piszoktól a padlón, ha 1 csésze szódabikarbónát keversz el a meleg felmosóvízben. Ez a módszer úgy távolítja el a szennyeződést, hogy egyúttal megkíméli a parketta viaszát és a csempe fényességét. A különösen ragaszkodó foltokat alaposabban át is dörzsölheted egy rongy segítségével, majd tiszta vízzel töröld át a felület öblítésképpen.
Szerző: tudasfaja.com



A borotvahab segítségével olyan lesz a hűtőszekrényed, mint új korában!



Ez a kissé furának tűnő trükk nagyon hasznos, hiszen az idő múlásával a hűtőszekrényünk bizony igencsak el tud használódni. Ha azt szeretnénk, hogy olyan legyen, mint új korában, próbáljuk ki a borotvahabos módszert.

Milyen jó a férfi a háznál, hiszen akkor biztosan van borotvahab a fürdőszobai polcon. Ha nincs, gyorsan menjünk és vásároljunk egyet.

Egy új hűtőszekrény

Egy szivacsra tegyünk egy kevés borotvahabot, és óvatosan dörzsöljük le vele a hűtőszekrény külső részét. Hagyjuk néhány percig állni, majd egy nedves ruhával töröljük le. Olyan csillogó lesz a hűtőszekrényünk, mint új korában. Miután ezzel végeztünk ugyanezt a műveletet a hűtő belsejével is elvégezhetjük.

Nézzük, még mindenre használható a borotvahab!



Foltos lett a szőnyegünk? Akkor éppen jól jöhet, ha van otthon borotvahabunk. Nyomjunk egy kevés habot a foltra, majd egy nedves ronggyal dörzsöljük át. Hagyjuk megszáradni, és ezután porszívózzuk ki. Így végleg megszabadulhatunk a folttól.

Párás tükör

Megakadályozhatjuk, hogy a fürdőben bepárásodjon a tükör. Nyomjunk rá egy kevés borotvahabot, várjunk néhány percet, majd töröljük át egy száraz ruhával.

Nyikorog az ajtó?

Tegyünk egy vattakorongra borotvahabot, ezzel töröljük át a felfüggesztési részeit, és többé nem fog nyikorogni.

Napégés ellen

Ha leégett a napon a bőrünk, egy kevés borotvahabbal, kenegessük be a problémás területet, és így enyhíthetjük az égési tüneteket.

Piknikezéskor se hagyjuk otthon

Kirándulásra vigyünk magunkkal borotvahabot, ezzel könnyen meg tudjuk tisztítani a grillrácsot a lerakódásoktól!




Üvegbe tette a narancs héját, majd ecetet öntött rá. Amikor kiderült, hogy miért, azonnal elkészítettük!



Hamarosan itt a szezonja, mutatjuk, miért ne dobd ki a narancs héját.
Hallottál már az üvegbe zárt narancshéjról, amire ecet van öntve? Ha még nem, itt az ideje, hogy megismerd ezt az üvegbe zárt csodát!
Ha egy üres befőttes üveget megtöltesz narancshéjjal, amire ecetet öntesz, és mindezt lefedve, száraz, hűvös helyen tárolod néhány napig, igen hasznos szert kapsz.
Ha néhány nap után átöntöd az üveg tartalmát egy szórófejes üvegbe és ezzel permetezed be a bútorokat, majd törlöd szárazra, nemcsak egy remek házi bútorápolód lesz, amivel portalanítod és kifényesítheted a bútoraidat, hanem igazán kellemes illatot varázsolhatsz az otthonodba.
A bútorok felfrissülnek, az egész lakásban csak a friss és illatos narancs illat lesz érezhető.
(najaink.org)




narancshély ecetbe áztatva
bútor ápolószer

Orange Peel Vinegar Cleaner - Vinaigre Orange Nettoyant




Forró ecetes háziszert öntött a lefolyóba, hamarosan olyan dolog történt, hogy még a vízvezetékszerelő sem akart hinni a szemének



Régi építésű házaknál gyakori probléma, hogy eldugul a szennyvízcsatorna...
Borzalmas szag, gyakori dugulások, és itt-ott szivárgó csatorna. Ezzel a módszerrel kitisztíthatod a lefolyódat!
Amire szükség lesz: 25 dkg szódabikarbóna, 1 dl desztillált ecet, 2,5 l forró víz, régi rongyok.
Melegítsd fel az ecetet egy megfelelő edényben, lehetőleg forrásig. Szórjál 25 dkg szódabikarbónát a lefolyóba, majd öntsd rá a felforralt folyadékot, és húzd le a WC-t. Rögtön ezután a rongyokkal dugaszold el a WC-t. Az ecet és a szódabikarbóna kölcsönhatásának eredményeképpen olyan kémiai reakció játszódik le, ami segít a lerakódások felpuhításában és eltávolításában. Hagyjuk végbemenni a reakciót és várjunk 30 percet. Addig forraljuk fel a 2,5 liter vizet, majd a fél óra letelte után lassanként öntsük a WC lefolyójába. Ne a WC-re, mert megrepedhet! Bátran ismételjük meg a folyamatot, akár többször is.






A rendrakás titka: a japán módszer, amivel rendet tarthatsz az otthonodban!



Írta:
 A “Rend mágiája” Marie Kondo könyve, amelyből emberek milliói tanulták meg, hogyan rakjanak rendet az otthonukban és az életükben. Ezt a könyvet már több nyelvre lefordították, hogy bárki el tudja olvasni és mindenkinek a segítségére legyen, a felesleges dolgok kiiktatásában.


Kezdetként meg kell szabadulnunk a felesleges dolgainktól egyszer és mindenkorra,

Ahhoz, hogy ideális rend legyen körülöttünk, be kell fejezzük a dolgaink ide – oda pakolását, ezért nagyon fontos, hogy azok a dolgokat, amelyek már nem hasznosak a számunkra el kell távolítanunk a lakásból.

 1. Ez a dolog örömöt okoz nekünk?

Vegyünk a kezünkbe minden egyes darabot és tegyük fel a kérdést magunknak  “örömet okoz ez a dolog nekem vagy sem?” Csak azokat a dolgainkat tartsuk meg, amelyeknek a látványa vagy tapintása meleg és kellemes érzéssel tölt el bennünket. Ez minden dologra érvényes, kezdve a szoknyától a blúzig, a fényképekig és a könyvekig..

2. Rakjunk rendet egyszerre csak egy helyen

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy egyszerre csinálnak rendet az összes holmi között, minden szobában. Marie Kondo azt javasolja, hogy rendszerezzük a dolgokat: gyűjtsük össze egy helyre őket, majd döntsük el melyik dologra van szükségünk és melyik dolog foglalja a helyet hiába.

3. Függőleges tárolás

Marie Kondo szerint a legpraktikusabb a dolgok függőleges tárolása, így kizárt, hogy “elfeledkezzünk” róluk, mert mindig szem előtt vannak.
4. Az élelmiszerek



Az élelmiszereket különböző formájú és színű csomagolásban tudjuk megvásárolni, amely miatt egy kissé felborul a rend. Egy ideális ötletnek tűnik, ha minden élelmiszernek külön tárolódobozokat vásárolunk és felcímkézzük őket. Így mindig áttekinthető és kényelmesen hozzáférünk az adott élelmiszerhez.

5. A ruháink

A ruháink tárolása esetében nagyon fontos, hogy mindig kéznél legyenek a szezonnak megfelelő darabok. A hasonló stílusú és színű ruhákat egy helyen kellene tartanunk azért, hogy ne vásároljunk olyan holmit, amelyre nincs szükségünk.
Egy másik hasznos ötlet, azokat a ruhákat amelyeket vállfán tárolunk, a hosszúságuk szerint, a legrövidebbel kezdődően rakjuk sorrendbe. Ezzel az egyszerű trükkel a tökéletes rend benyomását keltjük.

6. A táskák

Ürítsük ki a táskánkat minden nap, így “pihennek a táskák”és megértjük, hogy melyek azok a fölösleges dolgok, amelyeket kár magunkkal hordanunk. A táskák tárolására a legjobb módszer, ha egyiket a másikba tesszük, így megmarad a formájuk és helyet is spórolunk. Egy érdekes és hasznos ötlet a táskáink tárolására, az alábbi fotón látható módszer.

6. A fotók

A rengeteg fotó is rendetlenség hatását kelti, főleg ha csak úgy összevissza vannak mindenhol. Ahhoz, hogy megőrizzük a fontos pillanatokat az életünkből, elegendő néhány különleges fotót megtartanunk. A most következő fotón láthattok néhány eredeti ötletet, hogyan díszíthetjük a lakásunkat néhány képpel.

8. A könyvek


Azokat a könyveket amelyektől meg kell szabadulnunk két csoportba osztjuk: az egyik csoportba azok a könyvek tartoznak, amelyeket már rég elolvastunk és nem akarjuk újra kiolvasni, a második csoportba pedig azok a könyvek tartoznak amelyek már évek óta arra várnak, hogy kiolvassuk őket. Így amikor a könyveket szortírozzuk könnyen el tudjuk dönteni, hogy érdemes-e még azokat megtartanunk, amelyeket már kiolvastunk vagy csak a helyet foglalják.


                    1. A dolgozóasztal





A dolgozóasztalunk nagy segítségünkre van a munkánk elvégzésében, ezért egyrészt fontos, hogy legyen elég hely rajta, másrészt pedig fontos, hogy minden kéznél legyen.Igyekezzünk beszerezni irodai kiegészítőket, hogy mindennek meglegyen a helye és kényelmesen tudjunk dolgozni.
A legtöbben nem akarják kidobni a dolgaikat, de erre nincs is szükség. A régi dolgainkat elajándékozhatjuk, ezzel jót cselekszünk és már nem is fogjuk annyira bánni, ha megszabadultunk egy tárgytól amihez kötődtünk, de felesleges a számunkra.


Szórj fahéjat a porszívóba és leesik majd az állad!



Senki szem szeret takarítani, főleg akkor nem, ha a lakás jó nagy és akár több, mint egy óráig is eltarthat, mire a végére érünk.

Ahhoz viszont, hogy tiszta és igényes környezetben éljünk, heti egy alkalommal ajánlott egy kisebb takarítást végezni, ami tartalmazza a portörlést, a porszívózást és a felmosást is. Ezzel nem csak a szféránkat tehetjük komfortosabbá, hanem az egészségünk érdekében is tehetünk egy lépést, ugyanis a sok por és a rossz levegő károsan hat az egészségünkre, akár allergia vagy asztma kialakulásához is vezethet.
Egy korábbi cikkünkben már bemutattuk, hogy miért ajánlott szódabikarbónás vízzel felmosni, most pedig eláruljuk azt a házi praktikát is, hogy miért szórjunk egy kevés fahéjat a porszívóba takarítás előtt!


Ezért szórj fahéjat a porszívó zsákjába!
Ha te is észre vetted már, hogy porszívózás során számos kellemetlen szag kerül a levegőbe, ami után ismét szellőztetned kell, akkor takarítás előtt a porszívó zsákjába szórj egy evőkanál őrölt fahéjat, ami segít megakadályozni a kellemetlen szagokat és kellemes, édeskés illattal lepi be a helyiséget, ahol épp takarítasz.
Ugyanilyen hatásos lehet a szódabikarbóna is, ebből is szintén egy evőkanállal tegyünk a porzsákba és nem kell a kellemetlen porszagtól szenvednünk!
Szerző: tudasfaja.com


Mentsd el ezt az ötletet: így lehet visszaállítani a letörölt dolgot egy USB-ről!


Ma már szinte mindenki USB-n tárolja a legfontosabb adatait, képeit, amivel sajnos néha megesik az a probléma, hogy véletlenül töröljük őket.

Ha te is elkövetted már ezt a hibát, akkor most megmutatjuk mi a megoldás!
Ezt az ötletet azonban annak is érdemes elmentenie, akivel még nem fordult ilyen elő, de sok adata az USB-re van feltöltve.

Lássuk!



Az alábbi videóban megmutatjuk, hogyan állíthatod vissza gyorsan és egyszerűen, a merevlemezről vagy USB-ről letörölt adatokat.
Ehhez, egy nagyon egyszerű kis programra lesz szükséged, amit idekattintva letölthetsz.
A program kilistázza a törölt fájlokat, majd egyszerűen lementheted őket a számítógépre.
Az alábbi videóban megnézheted, hogy pontosan mit kell tenned!


Törölt adatok helyreállítása!


A törölt fájlok visszahozása egyszerűen!


"Eltűnt a D meghajtó!!!" - Windows meghajtó újracsatolása


Hogyan kell gyorsítani a merevlemez sebességét?




Így űzd el örökre a lakásodból az egereket, rovarokat, bogarakat! Csak egy teafilterre lesz szükséged hozzá!



Sajnos minden lakásban előfordulhatnak egerek, rovarok és bogarak is, amelyektől nem is olyan egyszerű megszabadulnunk!

Az egerek bejönnek az apró repedéseken és lyukakon a falakon, és a házon belül eszaporodnak.
A láthatatlan “nindzsák” beköpik az élelmiszereket, és ha nem kergeted el őket időben, akkor fertőzéseket okozhatnak a családban.


Néhány dolgot meg kell tenni annak érdekében, hogy megszabadulj az egerektől. Először is minden repedést és lyukat le  kell zárni. Ki kll takarítani a házat, é gondosan tárolni az élelmiszereket. Próbáld ki ezt a hatékony, olcsó módszert, hogy búcsút mondj az apró “lényeknek”.
A borsmenta tea vagy a menta tea (Mentha piperite) koffein-mentes gyógytea. A borsmenta és fodormenta (Mentha spicata) keverékéből is árulnak teát, ez az úgynevezett Doublemint, vagyis duplamenta tea.
Ez a duplamentás tea a legjobb egér és rovarriasztó hatású. Egyszerűen utálják a szagát ezek az élőlények. Csak tegyél szobánként két beáztatott filtert az ablakpárkányra, és figyeld, ahogy elmennek a nem kívánt vendégek.


Vakítóan fehérek lesznek az elszürkült ruhák, ha így mosod őket



Ne költs drága fehérítőkre, ha van otthon egy kevés ecet, só és szódabikarbóna.

fehér ruhák nagy előnye, hogy a mosásnál vagy a foltok tisztításánál nem kell attól félned, hogy elveszítik a színüket. Ugyanakkor bármennyire is óvod őket, egy idő után - többek között a mosáshoz használt víz ásványianyag-tartalma miatt - elsárgulhatnak és beszürkülhetnek.



Korábban a hipós áztatás volt a legnépszerűbb módszer a ruhákkifehérítésére, ez azonban roncsolja a textileket, így élettartamuk jelentősen lerövidül.
Jobb megoldás a mosószappanos tisztítás, ez viszont csak a foltokon segít, az egész textilt nem teszi fehérebbé.
Ugyan az üzletekben számtalan fehérítő kapható, természetesebb és pénztárcakímélőbb megoldásokat találhatsz a konyhádban is. Egy adag szódabikarbóna, egy pohár ecet vagy egy kevés citromlé csodákra képes, ráadásul a mosógépet is óvja. Próbáld ki őket!

Klóros fehérítők helyett

A hagyományos, klóros fehérítő hatására a vízben lévő vas kicsapódhat, és a szöveteken mosás közben makacs foltok jelenthetnek meg, melyek elcsúfítják a ruhákat. Ha lágy fehérítőt szeretnél használni, mely nem hagy foltot maga után, vegyél néhány citromot - ez még olcsóbb is, mint a vegyszeres fehérítők.
Mosás előtt legalább fél órára áztasd be a textileket citromlé és szódabikarbóna keverékébe. Ha ezután kimosod, a ruhákvakítóan fehérek lesznek.

14 filléres csodaszer

Ha korábbi mosások alkalmával a rozsda és az ásványi anyagok elszíneződéseket okoztak a textileken, eltávolításukhoz szintén vesd be a citrom erejét. Önts egy pohár frissen facsart citromlevet a mosógépbe a pamutpólók és sportalsók mosásának programja alatt. A citromlé természetes fehérítőhatásának köszönhetően eltünteti a foltokat. A vízhez adott, hígított vagy tömény citromlé biztonságos, jól bevált textilfehérítő, ráadásul a ruhák friss illattal kerülnek majd ki a mosógépből.
Csak természetesen!
Érzékeny a bőröd, ezért nem csupán az öblítőktől válnál meg, hanem az allergén anyagokat tartalmazó mosószerektől is? Ismerj meg néhány 
kiváló mosószert, ami nem okoz allergiát! »

Hatékony fehérítés ecettel

Egy kisebb adag fehér ruhát egyetlen pohár ecettel ki tudsz mosni. A szürkeségükből is sokat veszítenek az ecet által, ráadásul puhák és friss illatúak lesznek - amennyiben nem ragaszkodsz az erőteljes parfümillatot árasztó ruhákhoz, akár búcsút is mondhatsz az öblítőnek.

13 hatékony folttisztító

Egyszerűen önts a mosógépbe a mosóprogram előtt fél pohár ecetet, majd mosd ki a ruhákat 40°C-on. Szép fehérek lesznek. Ha már nagyon elszürkültek a textilek, először egy nagy lábasban keverj össze egy pohár ecetet és másfél liter vizet. Az egészet forrald fel, majd öntsd át egy lavórba, és ebben áztasd a ruhákat egy éjszakán át, másnap pedig mosd ki őket.
A nagyon sárga ruhákat a legegyszerűbben úgy fehérítheted ki, hogy egy éjszakára beáztatod 12 rész víz és egy rész ecetkeverékébe. Másnap mosd ki őket. Ezzel a módszerrel a foltokat is eltüntetheted.

Szódabikarbóna a textilek és a mosógép védelmében

Talán sokszor hallottad már, de, ha a szokásos mennyiségű folyékony mosószerhez fél pohár szódabikarbónát öntesz, valóban fehérebb lesz a fehér. Emellett spórolhatsz is vele: a szódabikarbóna meglágyítja a vizet, ezért általában kevesebb mosószer is elég a mosáshoz. Felültöltős mosógépek esetében fél pohár, elöltöltősök esetében negyed pohár szódabikarbónahozzáadásával fokozható a mosószer fehérítő ereje.



A kevésbé kényes, de nagyon elszürkült textileken is segít a szódabikarbóna, csupán egy kicsit többre van szükség belőle. A függönyök esetében például kifejezetten ajánlott a használata, a következőképpen. Egy lavórba szórj fél kiló szódabikarbónát, majd oldd fel 10 liter vízben, és ebben az oldatban áztasd a függönyöket.
Két-három órányi áztatási idő után egyszerűen öblítsd át őket tiszta vízben. A frissen fehérített ruhákat, ha teheted, szabad levegőn szárítsd meg, közvetlen napfény mellett, a napfény ugyanis erősíti a fehérítő hatást.
Cikkünk megírásában a Mindennapi tárgyak nem mindennapi szerepben című könyv segített.


Tégy sót a mosni való ruhák közé és áldani fogod ezt az ötletet!



Írta: Zsani június 23, 2018

Dobd fel a mosásod és próbálj ki valami teljesen újat, amit nagyszüleink előszeretettel használtak minden mosás alkalmával!

A só nem csak a konyhában lehet hasznos, hanem mosáskor is nagy segítség lehet!

Vibráló színek:

Aki festett már otthon ruhát, az biztosan  észrevette már, hogy a festékek csomagolásán többnyire külön feltüntetik, hogy a színt sóval lehet fixálni. A színek megőrzésében egy hétköznapi mosásnál is segíteni fog a só.
Ehhez csupán egy csésze sót kell adni a mosáshoz, így nem fognak fakulni a ruhák.

Makacs foltok

Jó hatással van a só a bor-, a vér- és a tintafoltokra. Keverj sűrű masszává vizet és sót, dörzsöld bele a foltba, hagyd állni, majd mosd ki.

Sárga hónalj, izzadtságfoltok:

Elsősorban a fehér színű ingekre és pólókra jellemző, hogy csúnya, sárga folt éktelenkedik a hónalji résznél. Ezt a sima mosással szinte lehetetlen eltüntetni, sokszor pedig még folteltávolítókkal sem sikerül.
Pépesre vizezett sóval dörzsöld be a felületet, majd miután kicsit állni hagytad, dörzsöld át újra és öblítsd ki alaposan.

Mosógép tisztítása:

Az ecetes mosógép tisztítás sokak számára ismert. Ez tisztítja a gépet, megszabadít a vízkőtől és a lerakódásoktól, meghosszabbítja a mosógép életét is.
Ha az ecet mellett fél csésze sót is adsz a tisztításhoz, akkor az extra ionokkal még hatásosabb eredményt biztosít.
 


Mosogatószer házilag!!!





Már elég régen csinálok magamnak.. valahol olvastam kipróbáltam és kicsit magamra formáltam, nekem hogy működik rendesen.. ez most szuper, ez az arány tökéletes...

fél decis poharat használtam
3 pohár víz
3 pohár 20%-os ecet de ha csak 10%-os van akkor mehet 4 pohár
2 pohár decyl glucoside.... http://webshop.cosmio.hu/tenzidek/99-decyl-glucoside-cukortenzid.html#/kiszereles-200_ml
1 kávéskanál xantán...........http://webshop.cosmio.hu/gelkepzok/117-xantan-gelkepzo.html
2 kávéskanál citromsav
ezeket én egy tálba kevertem össze alaposan,
ezután öntöttem a mosogatószeres flakonba...habzik rendesen


Bejegyezte: Szabó Vali 

Fogkrém készült nálam!!!!





Sajnos a bolti fogkrémekben fellelhető olyan vegyi anyag amit én nem szeretnék a számban érezni, ezért sok mindent elolvastam ami a neten található...és készítettem egyet, de nem az utolsót, fogok még más ízestéssel is!!!


Fogkrém

2 lapos kávéskanál  fehér agyag por, 
2 lapos kávéskanál szódabikarbóna, 
2 kávéskanál kókuszolaj.. ha nincs olíva is jó,  
 1 kávéskanál őrölt szárított menta levél, 
5 csepp menta illó olaj, 
 kevés őrölt erdélyi  só. 
 Jól összekeverni és kész….. ha szükséges egy két kávéskanál vizet hozzá hogy összeálljon




Bejegyezte: Szabó Vali 


Ételízesítő!!!!



Soha nem veszek boltban ilyet, csak só meg ki tudja mi minden van benne... ezt is magamnak csinálok, saját magam termelte vegyszermentes zöldségekből... nyáron amit megtermelek, mindig annyi készül, hogy a következőig kitartson... sok mindenbe használok, pont ezért sokat is csinálok.


Ételízesítő  Vali módra:
előre bocsátom a recept nem Szent írás.... tehát el lehet térni tőle...én mindent rakok bele ami a kertben van...
2 kg sárgarépa
1 kg petrezselyem a zöldje is kell
1 karalábé
1 zeller a zöldje is kell
pár szál lestyán levél
1 karfiol
1 brokkoli
1 kelkáposzta
1 fejes káposzta
4-5 hagyma
1 fokhagyma
4-5 paradicsom
5-6 paprika
ezeket aprítóval összevágom.






... mind mehet az aszalóba... nagyon kopogósra ki kell szárítani.....ha minden kiszáradt akkor porrá kell őrölni... teszek hozzá 2-3 evőkanál sót amit ugyanúgy porrá őröltem ... szoktam még őrölt kurkumát meg sáfrányt adni...
Bejegyezte: Szabó Vali


Csirkehús krém!!!!



A májkrémen felbuzdulva, elkészült ez a húskrém, de lehet pástétom is.. a nevek nem olyan fontosak, de az íze, na az nem semmi, fantasztikus lett.
Azt hiszem ez is gyakori vendég majd ezután nálunk!!!

Mivel most készült először kis adagban csináltam.

2 db egész csirkecomb, egy pecsenye sütő serpenyőbe raktam, kapott 2 fej hagymát 3-4 cikk fokhagymát, alá zsírt raktam, megszórtam csirke fűszerkeverékkel, 
fehér bors és sóval...
Kérget sütöttem rá, mind két oldalára, majd apránként mindig kicsi vizet hogy süljön... lassú lángon, egészen addig kell sütni amíg, gyakorlatilag szét nem esik... akkor kihúztam a csontokat, a húst széttépkedtem a kezemmel...hozzá téve a sült hagymát és fokhagymát is... ekkor újra fűszerezem só fehér bors, teszek hozzá csirke zsírt és egy botmixel összedolgozom...
sterilizált üvegbe teszem, majd 2 órát abálom 75-80 fokon.
Száraz dunsztba kihűtöm és mehet a polcra, nem igényel hűtést csak ha már fel van bontva, gyakorlatilag a hőkezelés tartósítja.
Ezután fogok még több fajta ilyen husikat elrakni...

Felbontáskor kenyérre kenve vagy finom pirítósra tökéletes reggeli vagy vacsora!!!




Bejegyezte: Szabó Vali 


GYULYÁSKRÉM... Vali módra... tartósító és ízfokozó nélkül!!!!



1,5 kg paprika ... szebb lesz színe ha pirosból csináljuk
1 liter
  100 %-os paradicsomlé...én úgy csináltam hogy a saját paradicsomot leturmixoltam és ott van a 100 %-os lé
6 fej hagyma
1 zeller a levele is kell
5 egész babérlevél
1/2 ek őrölt kömény
1 tk bors
4 ek só
2 ek cukor
1 dl olaj
a só, cukor, olaj kivételével mindent egyberakok és elkezdem főzni... alaposan szétfőzöm...a babérlevelet kiveszem belőle és mixelem... jó krémesre... most hozzá adom a sót olajat cukrot...újra felfőzöm és én még egyszer mixeltem jó krémes legyen... kifőzőtt üvegekbe rakom... de mint a képen látszik lehet jégkocka tartóba is ... mikor kifagy kiütögetem belőle és bezacskózom... a fagyasztóba tartom...
az idén már a végén is átpasszírozom.. így sokkal jobb lett!!!!
Bejegyezte: Szabó Vali


Leves kocka házilag Valitól!!!!



Leves kockát készítettem...a boltit nem veszem meg...ebben csak az én saját alapanyagaim vannak...komolyan mondom nagyon finom lett!!!
Mindenkinek javaslom kipróbálni!!!!



.mindent frissen a kertből szedtem...4 sárgarépa ...1 zeller levelestől. ..3 petrezselyem ennek is pár levele...1 karalábé...2 paprika... 2 hagyma...2 cikk fokhagyma...lestyán levél...2 paradicsom...aprítóval összevágtam. ..ment a szép sárga csirkezsírra. ...dinszteltem...fűszereztem. ..fel engedtem. ..a tegnapi húslevessel. ..alaposan kiforratlan. ..majd botmix. ..és a jégkocka tartóba raktam...nekem nagyon tetszik az íze...de már tudom a folytatást is...

Mikor kifagy.. akkor kiütögetem a jégkocka tartóból, és bezacskózva a fagyasztóba tartom, ha használni akarok akkor onnan veszem ki...








Bejegyezte: Szabó Vali 


Szűrt almalé, valódi Szabolcsi Jonatán almából, tartósitó nélkül!!!!



Felénk készítenek alu tasakos almalét akiknek nagyban van termesztve gyümölcs.
Nekem sajnos venni kell az almát és amennyit mi iszunk, mert ugye van több fajta gyümölcsből már elrakva, és még ezután jön a körte meg a szőlőlé is, tehát magamnak kell elkészíteni azt a pár üveggel ezt is. Ahol a tasakost készítik beszélgettem a folyamatról, aztán ezt szépen ledolgoztam kicsi mennyiségre, merem állítani sikerült, és most már van szűrt lé is a polcon, mert rostosból van már bőven, sőt abból még nyári almalé is van.

Ahogyan én készítem!!!
Mennyiséget nem írok csak folyamatot, mert mindenki annyiból készíti amennyi a rendelkezésére áll.

Az almákat félbe ha nagyobb akkor negyedebe vágom, nem kell megpucolni, sőt semmit nem csinálok vele, csak feldarabolom.
Így rakom a gyümölcs centrifugába.
A lepréselt levet egy nagy fazékba felraktam a tűzre és 90 fokra hevítettem, ezen  tartottam 25-30 percig.
Az üvegeket amibe szándékozom rakni... forrásban lévő vízbe 5-10 percig főztem a tetőket is, ezután már csak fogo csipesszel nyúlok hozzá, de főleg a szájához nem érek semmiképpen, a tölcsért is belemártom a forrásban lévő vízbe, sőt a merőkanalat is, ez az egyik legfőbb dolog, ezért nem fog megromlani.
A forró lét a sterilizált üvegekbe öntöm.
Lezárom a sterilizált tetőkkel.
Ekkor a lezárt üvegeket fejre állítom 10 percre.
száraz dunsztba rakom és ott hagyom kihűlni, majd mehet a polcra.
Ha ezt betartjuk akkor semmi nem fog megromlani, és tudjuk mit iszunk vagy eszünk.

Bejegyezte: Szabó Vali


Chili krém készült!!!!



Most csináltam először, de ezután minden évben fog készülni, mindig sok csípős paprika terem a kertben, ez egy nagyon jó felhasználási mód!!!!


Chili krém Valitól
kb 60 dkg méreg erős paprika
2 fej közepes hagyma
3 közepes paradicsom
3 cikk fokhagyma
1/2 dl olaj
2 kávéskanál só
ezt együtt odateszem főni...mikor már felpuhult a paprika teszek hozzá
1 dl balzsam ecetet
a evőkanál barna cukrot
alaposan összefőzöm... botmixerrel összetöröm...
ezután egy nagyméretű teaszűrön átnyomom...
újra összerotyogtatom de ekkor már folyamatosan keverni kell mert lekap...
kifőzött üvegbe rakom még forrón...lezárom és az üveget fejre állítom, majd mehet a száraz dunszt...






Bejegyezte: Szabó Vali 



Mentás mogyorós csoki!!!





Mentás mogyorós csokit készítettem

25 dkg cukor
7 dkg tea vaj
1,5- dl  tejszín
0,5 dl menta szirup... elhagyható.. vagy bármilyen sűrű szörpre cserélhető
ezeket felteszem a tűzre... egy nagyon jó sűrű szirupot főzök belőle...
20 dkg  tejpor,
1,5 evőkanál cukrozatlan kakaó por
1 cs vanília cukor... ezeket szárazon összekeverni
mikor a folyékony cucc már jó szirupos hozzá keverem a száraz dolgokat .. én botmixerrel kevertem simára...
egy tálcára tettem fóliát és belecsorgattam a csokit.. eztán belenyomkodtam a megpirított mogyorót
javítom.. alufólia, helyett .. jobb a folpack... könnyebb lehúzni róla... vagy egy ujjal be kell kenni olajjal és akkor is szépen lejön róla...
Bejegyezte: Szabó Vali 


Erős Pista... Vali módra!!!!



 Ezt is minden évben el szoktam készíteni.. és általában annyit, hogy amíg nem kezd teremni a kertben addig legyen mit ennünk... 



Erős Pista
80 dkg jó erős piros színű paprika
20 dkg paradicsom
20 dkg só.....paprika, paradicsom egy aprítóba szétvágva, vagy ledarálva... hozzá a só... mehet üvegekbe... nem semmi tartósító a só az tartósít... csak egy tanács kesztyűbe javasolt készíteni...

Bejegyezte: Szabó Vali


Vaníliás krémtúró fagyi mazsolával!!!!





Most rengeteget sajtozok, így mindig van orda, folyamatosan találom ki mi legyen belőle, ma ez készült, de akinek nincs orda túrója, az meg tudja tökéletesen sima túróval is csinálni.

Először csinálok egy vaníliás krémtúró...
2 tojás sárgája
1 cs vanília cukor
2 dl tej
1 evőkanál vanília pudingpor
2 evőkanál cukor
a tojássárgát a vanília cukrot egy kanál tejet és a pudingport alaposan elkevertem, a maradék tejet felforralom, majd belekeverem a tojássárgás cuccot, összefőzöm egy jó krémet fogok kapni, hagyom kihűlni és ezután beledolgozom egy habverő segítségével 25 dkg orda vagy akinek nincs az a sima túrót.
2 dl teljes állati tejszínt felverek, nem kell kemény habnak, csak olyan krémszerű legyen az is...egybekeverem a krémtúróval, ezt a masszát teszem  a fagyi gépbe, akinek nincs az tegye tégelybe, majd be a fagyóba, 15 percemként alaposan át kell kevergetni vagy 3-4 alkalommal.. és ehető.... a fagyi gépes mikor kikeveri utána már ehető...

Fagyi tölcsér és roletti ostya rúd:

10 dkg vaj
1 és 1/4 csésze liszt
1 vanília
2 dl tej
lehet fahéj is bele akkor sötétebb a színe

ezeket alaposan csomómentesen kikeverni és mehet az ostyasütőbe,
nem tudtam melegen feltekerni, és ezért egy kis lábosba vizet forralok, erre tettem egy rácsot arra egy nedves konyha kendőt, és erre helyeztem a kisült ostyákat .. itt felpuhul és akkor lehet tölcsérnek tekerni vagy rolettinek...










Bejegyezte: Szabó Vali 


Kapros krémsajt!!!



Mindig is szerettem a krémsajtokat, de ez kultúrával készíteni csak minimum 5 liter tejből érdemes, az meg sok... szóval keresni kezdtem valami egyszerűbb és elkészíthetőbb variációt...

1/2 l saját friss házi joghurt
 1 dl 30 %-os teszín...
2 kávéskanál só..
egy tiszta direkt erre tartogatott, és általában túróhoz használt textil pelenkába raktam a joghurt hozzá a tejszínt, bele a sót.... alaposan elkevertem,
felkötöttem a pelenkát és hagytam 12-16 órát csöpögni.. meglehet tapogatni.. ha elég kemény de még nem nagyon akkor a kevesebb idő is elég.. nekem pontosan 14 órát csöpögött..
kivettem és aprított kaprot kevertem bele... de a fűszerezés akármi lehet amit a család szeret... fogok újhagymást, fokhagymást, snidlingest, de akár kolbászost is lehet.





Bejegyezte: Szabó Vali 


Gyömbér szirup!



Mivel semmi bolti üdítőt nem iszunk.... mindenféle finomságot ki kell találni magamnak... így született ez a gyömbér is..régen még ittam a gyömbér üdítőt.. jól behűtve nyáron... na ez amit én csinálok veri a boltit simán, mert ebben benne van a gyömbér íze teljesen...



1,5 l vízben egy kg cukrot olyan 30 -40 percig sziruppá főzök... ebbe rakom a lereszelt gyömbért kb25-30 dkg körül van... egy kifacsart citrom levét ezzel még főzöm 10 percet.. és lefedve kiteszem hűvösre... 18-20 órát ázik benne a gyömbér... aztán leszűröm.. sterilizált üvegekbe rakom... mivel ez elég tömény 1 liter vízhez 1-1,5 dl kell csak és veri a bolti gyömbér üdítőt.



Bejegyezte: Szabó Vali 


Gyógynövény krémek!!!!


Sokat foglalkoztatott a gyógynövény krémek téma, rendesen beleástam magam a témába, és neki fogtam elkészíteni a saját krémjeimet.

Ha már bele vágtam akkor legyen mindenféle... ezek mind a kertemben teremnek.

Készült:
KÖRÖMVIRÁG
MENTA
CITROMFŰ
CSALÁN
ZSÁLYA

Minden krém  egy  recept szerint készült.

A leszedett zuhanyrózsával lemosott leveleket egy befőttes üvegbe rakom, felöntöm , hidegen sajtolt bio olajjal, de jó hozzá az oliva is... lezártam és 10 napig a teraszon hagytam...mindennap kicsit megmozgattam.
Mikor letelt a 10 nap akkor 12 gramm méhviaszt felolvasztok, a gázra tettem egy eloszto platnit, hogy ne égjen cak olvadjon... ehhez egy fél evőkanál sertés zsirt egybeolvadtak, akkor az üvegből leszűrt olajat is hozzá teszem...1-2 percig együtt melegtem, majd leveszem a gázról és hagyom hűlni, mikor már hűlt de még folyik akkor a tégelyekbe öntöttem.


                                                               köröm virág krém
                                                                 citromfű krém
                                csipések, kidörzsölések, fejfájáskor a fájó részt be lehet vele dörzsölni
                                                                 nyugtató hatása van
                                                                    Menta krém
                                      felsőlégúti megfázáskor a mellkast be kell vele dörzsölni


                                                                    csalán krém
                                  tökéletes gombaölő... lábgomba intim részekre ettől jobb nincs
                                                                    zsálya krém
                                                   Úgy tartják a zsálya mindenre jó




Bejegyezte: Szabó Vali 


Szilva és szőlő likőr készült!!!!



Valami hihetetlen finomságot sikerült alkotnom, valakinél láttam már ezt de én változtattam rajta a saját gondolatom szerint.
Ha valaki édeset szeretne ezeket próbálja ki, fogok még több félét készíteni.

Szilva likőr:
Elővettem 1,5 l-es befőttes üveget, 20-25 szem szilvát kimagozva beleraktam,
tettem bele egy vanília rúd amit kicsit középen megvágtam, ha kicsi akkor 3 ha nagyobb darab akkor 1 fahéj rudat, egy szép csokor illatos mentát,
erre öntöttem házi alma pálinkát 6 dl, lezártam az üveget, és egy hétig magára hagytam a terasz párkányon.. naponta megmozgatom..
egy hét után 40 dkg cukrot karamellizáltam, erre öntöttem én szénsavmentes ásványvizet, és addig forraltam amíg a karamell feloldódott, ezt teljesen lehűtöttem és a pálinkához öntöttem.. ezt is hagytam 7 napot a teraszon...majd üvegekbe szűrtem.




Szőlő likőr:
Ugyan az a ment mint a szilvánál, csak annyi a különbség, hogy itt nem karamellizáltam a cukrot, mert nem akartam ezt a szép színt elrontani vele, a cukrot csak simán alaposan sziruppá főztem és úgy került a pálinkához... a többi folyamat ugyanaz...


Bejegyezte: Szabó Vali 


Hagyma lekvár!!!!



Annyit hallottam róla, de még soha nem kóstoltam, de ugye mindent el kell valamikor kezdeni... sok receptet átböngésztem, aztán csak neki álltam én is, elégedett vagyok vele, sok fog még készülni belőle!!!

10 kisebb lila hagyma és kettő vörös hagyma...ezeket kevés olajon elkezdtem dinsztelni, lefedtem és nagyon kicsi lángon hagytam magára, többször megkevergettem.
Mikor már teljesen elfőtte a nedvességet alóla, sóztam és az összetört rózsa bors is hozzá adtam...ekkor öntöttem rá egy dl száraz vörös bort és 2 evőkanál balzsam ecetet...
ezt alaposan leforraltam róla, majd adtam hozzá 2 evőkanál mézet, nagyon sűrűre főztem folyamatos kevergetés közt, a legvégén kb 3 dkg vajat és egy teáskanál kakukkfű adtam még hozzá... elfőztem és kész ....

meglepően finomság lett belőle, azt hiszem sokszor fogok még készíteni...



Bejegyezte: Szabó Vali 



Instant leves házilag!!!



Jelentem sikerült.
Néha jól esne egy bögre valami meleg leves amikor nem kell nagyon tartalmas, ezekre az alkalmakra pont jó egy instant leves, de ugye a bolti azt nem tudom miből van.
Lementem a kertbe és szedtem egy fej brokkoli egy fej karfiolt.
Most próbából csak a felet csináltam, de fog még készülni ilyen ezután is.

tehát a hozzávalók:
fél fej karfiol, vagy brokkoli
3 szállestyán
egy pár szál petrezselyem levél
egy fél evőkanál keményítő
egy evőkanál tejszín
nekem került bele só is de, nem szabad sózni, mert most mikor instant lett nagyon sós, tehát a só majd mikor esszük akkor kerüljön bele.

Feldaraboltam a karfiol vagy a brokkolit...kevés vízben felrakom főni , hozzá tettem a lestyánt a petrezselyem leveleket is, mikor teljesen megfőtt, botmixerrel teljesen lepépesítettem, ekkor tttem hozzá a keményítőt és a pici tejszínt is, ezzel is elkevertem,
Ekkor az aszaló tálcára vágtam sütőpapírt arra kanalaztam a pépet, ment a gépbe 60 fokon száradni.
Mikor teljesen megszáradt akkor porrá őröltem.
Vizet forraltam és a porhoz tettem egy kávéskanál tejport is, felöntöttem a vízzel.
Készen van a finom forró iható Instant levesem.

Van még hasonló ötletem .. például instant tea a gyerekeknek gyümölcsből és mentából vagy kamillából, de levesből is lehet sima zöldség levest is pont így.










Bejegyezte: Szabó Vali 



Vaníliás krémtúró!!!



Gyerekként nagyon szerettem, de a mi időnkben még nem volt tele mindenféle nem bele való alapanyaggal... ma már nem venném meg a boltban, hát mit tehetek, meg kell csinálnom.


2 tojás sárgája, 2 dl tej, 3 lapos evőkanál cukor, 1 evőkanál vanília pudingpor főzős, 1 rúd vanília kikaparva, ha nincs helyettesíthető vanília kivonattal, természetesen nekem az is saját készítés... 25 dkg túró...nekem ez is saját készítés,  a tojás sárgáját a cukorral. puding porral egy kanál tejjel alaposan elkeverjük... én a habverőt használtam, a maradék tejet a vanília magjával, vagy vanília kivonattal  felforraltam, ahogy felforrt bele a tojásos cucc... alaposan kavargatva felfőzzük... míg jó sűrű pudingot kapunk... ki hűtjük... a túrót egy villával jól össze kell törni... a kihűlt cuccot hozzá teszem és bot mixerrel krémesítem.. kihűtöm és lehet hozzá mazsolát adni










Bejegyezte: Szabó Vali


Uborka saláta télire üvegbe!!!!



Mindenki csinál a neten egy uborka salátát.. nem is én lennék ha nem saját ízlésre formáznám...

Legyalultam az uborkát, kb 80 dkg.. ehhez 20dkg hagymát is... így lett egy kiló... alaposan egybeforgattam.. én egy csokor kaprot is vágtam közé...

Tehát a hozzávalókat egy kiló uborkához adom meg.. mindig leszoktam mérni mielőtt, belerakom a dolgokat...

1 dl 15%-os ecet
10 dkg cukor
3 dkg só
 ezeket az uborkával jó alaposan egybeforgattam...

ha reggel csinálom akkor estére enged annyi levet, hogy lehet az üvegekbe rakni...
sterilizálom az üvegeket, belerakom az uborkát és felöntöm a lével...pont annyit enged, hogy elosztva elég minden üvegbe... ekkor egy csipet borként és egy fél kávéskanál citromsavat teszek minden üveg tetejére... lezárom és mehet a polcra,.... nekünk annyira ízlett, hogy sokat teszek még így el...





  


Bejegyezte: Szabó Vali 


Trappista sajt oltóval és kultúrával, házi tejből!!!!



Mivel szeretjük a sajtokat, de mint már sokszor leírtam a boltban kapható műanyag sajtokat mi nem esszük meg, tehát mindenképpen el kell készítenem magamnak ezt is...mit mondjak az eredmény önmagáért beszél, fantasztikus sajtokat szoktam készíteni.

TRAPPISTA sajt

10 liter tejből készül...
a tejből egy decit meglangyosítok  ebbe rakom az egy kapszula MEZOPHIL KULTÚRA...hagyom teljesen feloldódni.. ez kb 15 perc... a tejet 32 fokra melegítem ebbe öntöm a feloldott kultúra...15 perc pihentetés... ekkor beoltom CHY-MAX PLUS, vagy PREMIUM NATUREN.. folyékony tejoltóval  10 ml kerül bele.. 20 perc alvadás következik...ekkor én a habverővel felvágom a megalvadt tejet... 2*2 cm méretre van felvágva...ekkor leszedek kb 2 liter savót róla... egy edénybe ugyan ennyi vizet melegítek 43 fokra... ezt hozzá keverem és elkezdem utó melegíteni... kis lángon kevergetve 43 fokra melegítem ... mikor meg van én hagytam 10 percig magára...most fogtam egy szűrőkanalat és ennek segítségével leszedem róla a savót.. mikor már nem tudtam többet leszedni akkor az alvadékot szedem a szűrőbe és alaposan kinyomkodom, majd rakom a formába.. mikor már mind a formákba van lesúlyozom... én szoktam forgatni 15-20 percenként... egy napig van súly alatt, aztán készítek egy 20%-os só fürdőt.. ebben hagyom 24 órát... aztán teszem a kamra polcra... ott 3 napig naponta forgatom.. és eztán lekenem a sajtviasszal...30-40 napig viszem a pincébe érni...
az oltó és a kultúra beszerzési helye: www.hazisajtkeszites.hu

























Bejegyezte: Szabó Vali 





Szilva lekvár, cukor és tartósító nélkül!!!!



 Szilva lekvár a gyerekkori szép emlékeket idézi nálam, szeretem csinálni a szedéstől a végéig....sokféle van.. ez amit én készítek a legegyszerűbb, mondhatjuk klasszikus...

A frissen leszedett szilvát megmostam, kimagoztam... majd egy aprítóval kicsit összevágtam... ekkor kiöblítek ecettel egy nagyobb lábast ami befér a sütőbe vagy egy tepsit.. kinek mi van.. én most lábasba raktam...ezután gyakorlatilag semmi dolgunk vele be kell tenni a sütőbe, 100 fokon hagyni végezze a dolgát... a képen látható reggel 9 órától este fél hatig volt a sütőbe .. ekkor feltettem a gáztűzhelyre és még fél órát folyamatosan kevergetve főztem..akkor jó ha a kanálról amivel keverjük, nem folyik le... olyan kemény.. ez a fajta lekvár évekig eláll a polcon...

Mint mindent én ezt is sterilizált üvegekbe rakom... nem szoktam dunsztolni... rögtön mehet a polcra.. mikor kihűlt még keményebb lett.
most pár napi folyamatosan készül, sok van a fán, ilyenkor kell elrakni amit lehet, mert a szilva olyan egyik évben sokat terem másikon kevesebbet.







Bejegyezte: Szabó Vali 


Kovászolás ásványvizes flakonba!!!!!





 Ez egy tartósító nélküli télre elrakott kovászos savanyúság,  a lezárt
térben elkezdődik a kovászolódás, nem nyitjuk fel minimum 3 hónapig de ha tovább hagyjuk akkor még finomabb.....

Nagyon egyszerűen készül...
megrakjuk a flakont .. alulra egy csokor kapor kerüljön, erre uborka vagy mint a képen is látható vegyes zöldségek, ( uborka, cukkini, karfiol, paprika, sárgarépa, de lehet csak uborkával )
 ezután felöntjük sima hideg vízzel, ezt célszerű mérőpohárból önteni, mert tudni kell mennyi víz megy bele, mert literenként kell hozzá tenni egy csapott evőkanál sót.
Ezután már nem sok dolgunk van, lezárjuk és fektetve hűvös sötét helyre tesszük.. legjobb a pince, de a vízóra akna is megteszi...hallottam már olyat is aki a spájba a polcok alá rakta.




 Itt már 3 hetes állapotban van.



Bejegyezte: Szabó Vali 


Mentás kék szőlő lekvár!!!!



Rengeteg szagos Izabella terem nekünk, egyelőre még bort nem igen szándékozunk készíteni, de ott sem fogom hagyni... hát akkor nosza rajta találékonynak kell lennem.. most lekvár lett belőle, természetesen TARTÓSÍTÓ NÉLKÜL!!!!
Nekem ez a védjegyem.

A szőlőt leszemeztem, egy lábosba rakom , krumplinyomóval kicsit megtörtem, hogy jobban kezdjen főni.. egy jó ideig kell hogy főjjön, mert a színe csak akkor jön ki... ez kb 40 perc volt ekkor hozzáraktam a mentákat és ezzel is főztem 5 percet... akkor egy nagyobb méretű teaszűrön átpasszíroztam...vissza teszem a tűzre... ekkor kapott egy nagyon minimális cukrot, mert a szőlő magába is elég édes.. időnként megkevertem .. és kis lángon főztem félig lefedve,mert nagyon fröcsköl... mikor ár elég sűrű lezártam és sterilizált üvegekbe raktam.
Lezártam és száraz dunsztba hagyom kihűlni.












Bejegyezte: Szabó Vali


Mustár készült!!!!



Szeretjük a mustárt, eddigi próbálkozásom nem igen volt sikeres, de ez most tökéletesre sikerült... mindig csak azt osztom meg amit nyugodt szívvel merek ajánlani mindenkinek...

3 evőkanál mustármagot egy jénaiba raktam .. felöntöttem fehérbor ecettel el kell lepje teljesen... pár óra múlva teljesen felszívta .. ekkor felöntöttem szénsavmentes ásványvízzel úgy, hogy 1 újjnyi legyen rajta a víz... ebben hagyom 2 napot...
ekkor egy botmixerrel elkezdtem pürésíteni, de én a víz egy részét leöntöttem róla, és mikor szükséges volt öntöttem hozzá... ha mindet rajta hagyjuk akkor nagyon híg lesz...
kapott egy fél evőkanál mézet és kb fél teáskanál sót .. egy kávéskanál kurkumát .... ezzel mixeltem tovább.. kóstolni kell, mert kinek milyen a szája íze...
Mikor már többször mixeltem , akkor egy nagyméretű tea szűrön átpasszíroztam.. jó alaposan.. ez volt a legnehezebb része a dolognak.
Tulajdonképpen ennyi a munka folyamat, nekem így teljesen tökéletes lett, de ha valaki szereti tehet hozzá reszelt tormát, esetleg almát.
Mindenképpen egy klasszikust szerettem volna.. a párom szerint a bolti sehol nincs a nyomában.






Bejegyezte: Szabó Vali


Pörkölt szaft kocka!!!!



A leveskocka hatalmas sikere után, itt a finom pörkölt kocka, ezeket lehet kapni a boltban, de sokkal egészségesebb amit magunknak készítünk el.

1,5 kg paprika
12 db paradicsom
10 db hagyma
2 fej fokhagyma,
3 evőkanál magyaros fűszerkeverék
só, bors, piros paprika ízlés és szájíz szerint.
3 evőkanál sertés zsír

Mindent egy nagyméretű fazékba rakok, alaposan elfőzöm, majd egy botmixel, alaposan pürésítem, az egészet jégkocka tartóba rakom, és kifagyasztom, ezután kiszedem és zacskóba pakolom.
Felhasználni pörköltbe, gulyásba, sőt minden főtt ételbe lehet.



Bejegyezte: Szabó Vali 


Magyaros, és Bajor Grill kolbászokat készítettem!!!!



Sokszor szerettem volna grill kolbászt csinálni, de mivel ez juh bélbe van töltve nem volt olyan egysezrű a töltést megoldani, most ráakadtam egy kis szerkenytyűre a polcon, és láss csodát működött.
 A pisztoly az egy keksz kinyomó, szerintem sok háztatárban megtalálható, most hasznos lehet annak aki rászánja magát.

Bajor kolbász:
1 kg apróra darált sertés hús, nekem comb,
20 dkg darált szalonna
egy marék só, nekem Erdélyi adalékmentes van
egy evőkanál morzsolt zsálya,
2 teáskanál kömény
1 teáakanál majoranna
1 kisebb fej fokhagyma reszelve
1 cs fehér bors
kezdtem a fűszerekkel, mivel a só elég nagyszemű, ezért a kávé őrlőbe raktam, hozzá a zsályát is és nagyon alaposan megjárattam, ezután még egy szűrön is átszitáltam, erre azért van szükség mert a zsálya elég nehezen morzsolható.. így viszont tökéletes lett, ezután minden fűszert belekevertem,  aztán lehet tölteni

Magyaros grill kolbász:
Itt nem igen tudok arányokat írni, itt csak fekete bors, só, fokhagyma és piros paprika volt a fűszere, ezt mindenki magának a szája íze szerint keverje.






Bejegyezte: Szabó Vali 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése