Főzelékektől
a belsőségekig
Lilahagymalekvár Marcsiseftől
70
perc /
előkészület: 10 perc főzés: 60 perc
story
Íme, mi mindenre jó a lilahagyma.hozzávalók / 4 adag
-
80
dkg lilahagyma
-
5
dkg cukor
-
2
ek méz
-
0.5
dl vörösbor
-
-
1
csipet só
-
1
dl vörösborecet
80
dkg lilahagyma
5
dkg cukor
2
ek méz
0.5
dl vörösbor
1
csipet só
1
dl vörösborecet
Elkészítés
- A cukrot serpenyőben enyhén karamellizáljuk, majd a megtisztított, fél karikákra szeletelt lilahagymát hozzáadva kis lángon, gyakran kevergetjük, megvárjuk, amíg a hagyma összeesik.
- Ízesítjük fahéjjal, sóval, beleöntjük a vörösbort, és kis lángon pároljuk.
- Amikor a hagyma szétfőtt, hozzáadjuk a mézet meg a borecetet, és még 10 percig pároljuk.
- költség: 500 Ft
- elkészítettem: 11 alkalommal
Tárkonyos zöldbabfőzelék
30
perc /
előkészület: 10 perc főzés: 20 perc
story
Nagyon
szeretem a különböző zöldfűszereket. A tárkonyt pár éve
fedeztem fel. Szerintem nagyon passzol a zöldbabfőzelékhez, bab-
és zöldbableveshez valamint a tejszínes ragulevesekhez. Azért
mértékkel bánjunk vele, mert ha túlméretezzük,
csípős-kesernyéssé válhat tőle az
étel.
hozzávalók / 4 adag
- 1 kis fej vöröshagyma
- 150 g tejföl
- 1 evőkanál finomliszt
- 1 kk fűszerpaprika
- 1 kávéskanál ételízesítő
- 1 teáskanál cukor
- 1 tk tárkony
- 1 ek napraforgó olaj
elkészítés
- A hagymát felaprítjuk, és kevés olajon megfonnyasztjuk.
- Rátesszük a pirospaprikát, a zöldbabot, és felöntjük annyi vízzel, hogy félig ellepje.
- Beletesszük a sót, ételízesítőt, cukrot, tárkonyt, és fedő alatt addig főzzük, amíg a bab megpuhul.
- A tejfölt összekeverjük a liszttel, és behabarjuk vele a főzeléket.
- Ezután még 1-2 percig főzzük, és készen van.
- költség: 600 Ft
- elkészítettem: 100 alkalommal
Curry-s zöldbabfőzelék
15
perc /
előkészület: 5 perc főzés: 10 perc
story
Készültem
egy kis zöldborsófőzelékre, és meglepetéssel tapasztaltam, hogy
borsó helyett tele a mélyhűtő zöldbabbal. Nem volt más
választásom, gyorsan ebből főztem főzeléket.
hozzávalók / 6 adag
- 1 kg zöldbab
- 1 l zöldség alaplé
- 150 ml görög joghurt
- 1 ek curry por
- 2 evőkanál étkezési keményítő
- 1 csokor petrezselyem
- 2 gerezd fokhagyma
elkészítés
- A zöldbabot feltesszük annyi zöldségalaplével, ami éppen ellepi. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk curryvel, és fedő nélkül puhára főzzük.
- Ha megpuhult, ráreszeljük a fokhagymát, rászórjuk a felaprított petrezselymet (vagy akár koriandert).
- A joghurtot elkeverjük a keményítővel, hozzáadunk a forró levesből is egy keveset, és habverővel elkeverjük, majd visszatöltjük a zöldbabra. Egy percig forraljuk kevergetve, majd elzárjuk a tüzet.
- költség: 550 Ft
- elkészítettem: 1 alkalommal
Könnyű vajbabfőzelék
25
perc /
előkészület: 5 perc főzés: 20 perc
story
Hús-
és zöldségfasírt mellé ajánljuk.
hozzávalók / 4 adag
- 50 g Vapeur vágott vajbab
- 1 nagy db paradicsom
- 1 db tv paprika
- 1 nagy db vöröshagyma
- 1 ek napraforgó olaj
- 7.5 dl víz
elkészítés
- A hagymát felkockázzuk, és egy kanál olajon, lábasban megpároljuk. Félrehúzzuk az edényt, fűszerpaprikát, sót, borsot keverünk a hagymához, majd jöhet a bab, a kockázott paradicsom és a még apróbb kockákba vágott paprika. Ezekkel jól összeforgatjuk, és pár percig összepároljuk, míg a paprika és a paradicsom összeesik és a levük kissé elfő.
- ¾ l vízzel felengedjük az egészet, ha kell, után sózzuk, borsozzuk, majd összeforraljuk. Egy kis tálban simára keverjük a tejfölt liszttel, ezt csorgatjuk a forrásban lévő vízbe. Pár perc forrás és folyamatos keverés után lehúzzuk a tűzről.
Házi túrós csusza
55
perc /
előkészület: 40 perc főzés: 15 perc
story
Világ
életemben idegenkedtem a túrós tésztától. Anyukám valahogy
ritkán készített, úgyhogy első élményem a menzához köthető,
ahol nem kérdezték, sósan, vagy édesen, a biztonság kedvéért,
és a demokrácia nevében a konyhásnéni a kockatésztára csapott
egy adag túrót nyomokban tartalmazó híg tejfölt, amiben néha
feltűnt egy-egy kósza szalonnakocka, majd istenesen megküldte
porcukorral- talán ebben a korai élményben rejlik a viszonyunk
hűvösségének a kulcsa.
A
nagymamám házi gyúrt tésztáját viszont mindig imádtam. Levesbe
cérnametéltnek, lebbencsnek, csuszának, metéltnek - magában is
fel tudtam falni belőle egy óriási adagot. Aztán pár éve, az
életem legnagyobb ellenségének kikiáltott a tökfözeléket
kanalazva elfilozofáltam azon, vajon micsoda gasztronómiai
élményektől foszt meg az a röpke 12 év, amit a közétkeztetésben
töltöttem. Aztán úgy döntöttem, ideje változtatni - jó
barátságot kötöttem a paradicsomos káposztával és a spenótnak
hódolója lettem. Meg újragondoltam a túrós tészta témát is. A
"szósz" már régebbi találmány, éppen ideje volt a
nagyi féle tésztával kombinálni. Sejtettem, mi lesz az eredmény,
de most már hivatalosan is megerősíthetem: isteni!
hozzávalók / 6 adag
A csuszához
- 5 db tojás
- 40 dkg finomliszt
- 1 ek só
A tejfölös-túróhoz
- 20 dkg házi tehéntúró
- 3 dl házi tejföl
- 20 dkg kolozsvári szalonna
elkészítés
- A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáütjük a tojás, és rászórjuk a sót, és jól eldolgozzuk. Nem fogok hazudni, sokáig kell gyurmázni, míg kellően puha és rugalmas lesz, de megéri!
- Kisebb gombócokat szakítunk a tésztából, és olyan vékonyra nyújtjuk, amennyire vékonyra csak tudjuk.
- Tetszés szerinti négyzeteket vágunk belőle, és egy textillel fedett munkalapra helyezzük, lehetőleg úgy, hogy ne nagyon fedjék egymást. Legalább másfél órán keresztül állni hagyjuk, hogy a tészta kiszáradjon (de ha van rá lehetőségünk, akár egy egész éjszakát is állhat).
- A szalonnát felkockázzuk, és kis lángon zsírjára sütjük. Kiemeljük a pörcöket, félretesszük őket és leöntjük a kiolvadt szalonnazsír nagy részét. Pár kanálnyi maradék zsírral elkeverünk egy dl tejfölt. A kiszáradt tésztát lobogó sós vízben 2-3 perc alatt kifőzzük. Kis adagokban, és amint a felszínre jönnek, már szűrhetjük is le.
- A félretett szalonnazsírból picit öntözünk rá. Ha kész, a maradék tejfölt elkeverjük a túróval. A tésztát tányérra tesszük, lelocsoljuk a tejfölös-szalonnás öntettel, majd a túrós-tejfölössel, végül pedig a szalonnapörcökkel koronázzuk.
- költség: 1000 Ft
- elkészítettem: 7 alkalommal
Csusza resztelt csirkemájjal
30
perc /
előkészület: 5 perc főzés: 25 perc
story
Egy
nem mindennapi kombináció.
hozzávalók / 2 adag
májhoz
- 5 dkg füstölt szalonna
- 0.5 közepes db vöröshagyma
- 1 db paradicsom
- 1 db hegyes erős paprika
- 20 dkg csirkemáj
- 1 kávéskanál fekete bors
- 1 kávéskanál csípős fűszerpaprika
tésztához
- 20 dkg csuszatészta
- 4 dkg tehéntúró
- 1 ek tejföl
elkészítés
- A felvágott szalonnát egy serpenyőben megpirítjuk, a felét félretesszük.
- A serpenyőbe tesszük az aprított hagymákat, megdinszteljük, hozzáadjuk a kockára vágott paradicsomot és paprikát, majd a félbevágott májat, és borsozzuk, paprikázzuk. A végén megsózzuk.
- Közben a tésztát sós vízben megfőzzük.
- Tálaláskor szedünk a tányérra tésztát, rákanalazunk túrót és tejfölt, teszünk rá szalonnát. Mellé pakolunk resztelt májat.
Krumplis tészta Mercedes konyhájából
40
perc /
előkészület: 10 perc főzés: 25 perc sütés: 5 perc
story
Kaptam
egy kisebb zsák burgonyát. Mivel amúgy is nagyon szeretjük a
krumplis tésztát, ezért elkészítettem belőle egy jó nagy
adagot a családom másik felének is.
hozzávalók / 6 adag
- 2 közepes fej vöröshagyma
- 2 ek mangalica zsír
- 0.5 ek napraforgó olaj
elkészítés
- A tésztát sós vízben a leírás szerint kifőzzük, majd hideg vizzel leöblitjük, és a fél ek olajjal összekeverjük.Ez nem olasz tészta úgyhogy nyugodtan le lehet öbliteni.Az olasz tésztáknál viszont ez szentségtörés!
- A meghámozott krumplit kisebb kockákra vágjuk, és sós vízben megfőzzük, tegyünk félre a krumpli főzővizéből 3 dl-t.
- A vöröshagymát kockákra vágjuk, a felhevített zsíron megfonnyasztjuk. Félrehúzzuk, megszórjuk a fűszerpaprikával, majd hozzáadunk a krumpli főzővizéből 2-3 dl-t.
- Most adjuk hozzá a krumplit, amit előtte burgonyatörővel szétnyomkodunk. Sózzuk, erőteljesen borsozzuk, majd hozzáadjuk a kifőtt tésztát, lapátoló mozdulatokkal összeforgatjuk, erősebb tűzön egy pár percig pirítjuk.
- költség: 700 Ft
- elkészítettem: 50 alkalommal
Granatír, ahogy én készítem - Krumplis tészta 4. recept
30
perc /
előkészület: 10 perc főzés: 20 perc
story
A
nagymamámtól tanultam.
hozzávalók / 4 adag
- 2 ek disznózsír
- 1 kk csípős fűszerpaprika
- 25 dkg csuszatészta
elkészítés
- A főtt burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk vagy szalmakrumpli nyomón átnyomjuk.
- A tésztát kifőzzük, és lecsepegtetjük.
- A zsíron megdinszteljuk az apróra vágott hagymát. Levesszük a tűzről és hozzákeverjük a paprikákat.
- A tésztát és a burgonyát összekeverjük a paprikás hagymával, sózzuk.
Grenadírmars ahogy Tomatotree készíti
40
perc /
előkészület: 20 perc főzés: 20 perc
story
Különösebb
történet nem fűződik hozzá. Nem is csinálom túl gyakran, ezért
mindig örülnek neki!:)
hozzávalók / 4 adag
- 50 dkg burgonya
- 3 közepes fej vöröshagyma
- 1 ek fűszerpaprika
- 3 ek napraforgó olaj
elkészítés
- A tésztát és a krumplit sós vízben - természetesen külön-külön:) - megfőzzük.
- Mindkettőt leszűrjük, a krumplit villával vagy krumplinyomóval összetörjük.
- A vöröshagymát felkockázzuk, az olajon aranybarnára pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, és belekeverjük a pirospaprikát, sót és borsot, majd beleforgatjuk az összetört krumplit, és végül a tésztát.
- Csemegeuborkával, céklával forrón tálaljuk.
- költség: 400 Ft
- elkészítettem: 15 alkalommal
Húsos krumplistészta recept
30
perc /
előkészület: 10 perc főzés: 20 perc
story
Csak
gondoltam egyet, és változtattam a krumplis tésztán, hát bejött
az ötlet, mindenkinek ízlett!
hozzávalók / 4 adag
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 1 kg burgonya
- 10 dkg sonka
- 210 g virsli
- 20 dkg füstölt szalonna
- 2 ek napraforgó olaj
elkészítés
- A krumplit megpucoljuk, majd sós vízben feltesszük főni, közben a tésztát is kifőzzük.
- A hagymát megpucoljuk és jó apróra vágjuk, olajon üvegesre pirítjuk, majd az apróra vágott szalonnát is rátesszük pirulni, hozzáadunk sót, borsot és pirospaprikát. Ha félig megpirult a szalonna, akkor hozzáadjuk a kis kockákra vágott sonkát, és a szintén kis darabokra felvágott virsilt és jól összepirítjuk őket.
- Ha a krumpli megfőtt, akkor leszűrjük és összetörjük krumplinyomóval, majd hozzákeverjük a húsos adalékunkat. Ha ez is megvan, akkor a kifőtt tésztát és a krumplis - húsos keveréket jól összekeverjük, és kész vagyunk vele.
Krumplis kocka
40
perc /
előkészület: 10 perc főzés: 30 perc
story
Ritkán
csinálok, mert a párom alapvetően húsevő és nem laktatja a
krumplis tészta, de néha muszáj húsmentes ételeket is enni, ha
másért nem is, miattam :)
hozzávalók / 4 adag
Krumplihoz
- 1 közepes db vöröshagyma
- 1 kg burgonya
- 1 kávéskanál só
- 1 kávéskanál ételízesítő
- 1 csokor petrezselyem
- 5 dl víz
- 2 ek kókuszolaj
- 3 teáskanál fűszerpaprika
Tésztához
- 1 ek napraforgó olaj
- 4 kávéskanál só
- 2 l víz
elkészítés
Krumplihoz
- Felaprítjuk a hagymát, megpucoljuk a krumplit és felkockázzuk.
- A kókuszolajon megpirítjuk a hagymát, sózzuk (ettől összeugrik) és megszórjuk a pirospaprikával. 20 mp-ig kevergetjük, majd ráöntünk 5cl vizet. (Ettől "eltűnik" a hagyma.) Beletesszük a fűszereket, só, bors, ételízesítő, piros arany, petrezselyem, majd a felkockázott krumplit és felöntjük a fél liter vízzel. Kb 25-30 perc alatt közepes lángon készre főzzük.
- Ezalatt van időnk kifőzni a tésztát.
Tésztához
- A lobogó vízbe teszünk sót, és egy evőkanál olajat, majd a zacskón lévő utasítás szerint kifőzzük a tésztát.
- Leszűrjük és összekeverjük a krumplival.
- Csemegeuborkával tálaljuk.
- költség: 500 Ft
- elkészítettem: 10 alkalommal
Krumplis tészta 3.
60
perc /
előkészület: 20 perc főzés: 30 perc sütés: 10 perc
story
Kicsit
szokatlannak tűnhet, hogy ennyire külön-külön készítünk el
mindent, de ez azért alakult ki, mert így nem lesz ázottas jellege
a tésztának és a krumplinak, sokkal karakteresebb lesz az
íze, amit a füstölt bacon csak tovább emel, valamint a paprikás
szaft színe sem vész el, mert a paprika nem lúgozódik ki a víztől
és gyönyörű étvágygerjesztő piros marad. A gyerkőcnél
nálunk ez az étel a Top 5-ben van... :)
hozzávalók / 6 adag
- 1 kg burgonya
- 5 dkg mangalica zsír
- 2 ek fűszerpaprika
elkészítés
- A burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk, és megfőzzük sós vízben, ha kész, leöntjük róla a vizet, félretesszük.
- A tésztát is megfőzzük sós vízben, amikor kész, azt is lecsepegtetjük, és félretesszük.
- Egy serpenyőben felolvasztjuk a zsírt.
- Amikor a zsír sisteregni kezd, beledobjuk a kockákra vágott bacont, és zsírjára sütjük.
- Ezután rádobjuk a vöröshagymát, pár percig fedő alatt dinszteljük, majd a fedőt levéve aranysárgára pirítjuk.
- Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a pirospaprikát, és jól elkeverjük.
- Ezután hozzáadjuk a darált pirospaprikát is, és azt is elkeverjük.
- Amikor készen vagyunk vele, ráöntjük a főtt burgonyára, összekavarjuk jól, s közben a burgonyát egy fakanállal összetörjük /ne krumplitörővel!/, de ne massza-szerűre, hanem nagyobb darabosra. A puhábbak úgyis pépesebbek lesznek, viszont a keményebbek darabosabbak maradnak, s ettől a tésztán is lesz krumplis bevonat, de lesznek benne finom krumplidarabok is.
- Amikor megvagyunk, hozzákeverjük a tésztát is lazán, hogy az ne törjön össze.
- Ízlés szerint megborsozzuk őrölt színesborssal, ha kell, még utánasózunk, és tálalhatjuk is.
Krumplis tészta Katharosz konyhájából
55
perc /
előkészület: 10 perc főzés: 30 perc sütés: 15 perc
story
Egyszerű
hétköznapi étek, de a kezdő háziasszonyoknak segítséget
jelenthet az elkészítése. Én anno Aputól tanultam.
hozzávalók / 4 adag
- 80 dkg héjában főtt burgonya
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 40 dkg kocka tészta
elkészítés
- A hagymát apróra vágjuk, és kissé megsózva bő zsiradékon megdinszteljük, vigyázzunk, nehogy megégjen, ha a hagymánk kész, megszórjuk pirospaprikával, sóval, borssal, és elkeverjük.
- Közben a még meleg krumplikat meghámozzuk, és rátesszük a hagymás zsírra, majd krumplitörővel úgy törjük össze, hogy kisebb darabok maradjanak benne.
- Összekeverjük, hogy a paprikás hagyma egyenletes bevonja, végül hozzáadjuk a kifőtt kockatésztát is, kisebb adagokban, mivel úgy könnyebb egyenletesen elkeverni /de csak annyit adjunk hozzá, amennyit a krumpli felvesz/.
- Ha szükséges, kevés zsiradékot adunk hozzá, mivel a krumpli elég sokat képes felvenni és szárazon, nem igazán jó a krumplis tészta. Tálalás frissen őrölt borssal és savanyúsággal.
- költség: 500 Ft
- elkészítettem: 200 alkalommal
Pirított krumplis tészta 5.
45
perc /
előkészület: 30 perc főzés: 15 perc
story
A
krumplis tészta kiindulásának két eltérő hagyománya van: lehet
héjában főzött krumpliból csinálni és lehet paprikás
krumpliszerűen, hagymán dinsztelve készíteni. Én a héjas
variációt kedvelem, mert az szárazabb, és így a végén gyorsan
meg lehet ropogósra pirítani, már pedig az a legfinomabb
benne. (Szerintem.)
Iszonyú sokat meg tudok enni belőle, ebben az esetben a megadott mennyiség igazából csak 3 emberre elég bőségesen. Annyit csináljunk egyszerre, amennyit meg is eszünk, mert ha áll, a pirult részek - sajnos - megpuhulnak.
Iszonyú sokat meg tudok enni belőle, ebben az esetben a megadott mennyiség igazából csak 3 emberre elég bőségesen. Annyit csináljunk egyszerre, amennyit meg is eszünk, mert ha áll, a pirult részek - sajnos - megpuhulnak.
hozzávalók / 4 adag
- 80 dkg burgonya
- 20 dkg csuszatészta
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 ek disznózsír
- 2 teáskanál fűszerpaprika
elkészítés
- A krumplit héjában megfőzzük, a héját lehúzzuk. Ha egy kicsit hűlt, vékonyra felkarikázzuk.
- A hagymát finomra felvágjuk, egy nagy serpenyőben a zsíron megdinszteljük. Megsózzuk, és lefedve pár pecig pároljuk is, hogy teljesen megpuhuljon.
- Közben a szokásos módon, enyhén sós vízben kifőzzük a tésztát, majd leszűrjük.
- A hagymára rátesszük a krumplit, és kevergetve jól átforrósítjuk, átpirítjuk. Közben a fakanállal kicsit össze is nyomkodjuk, hogy szinte pépes legyen. Ha nagyon száraznak találjuk, még ekkor is tehetünk rá egy kis zsírt. (Ne tocsogjon, de nyögvenyelős se legyen.)
- Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk a paprikával, a sóval és a borssal, alaposan elkeverjük. Belekeverjük a főtt tésztát is. Ezzel már csak óvatosan forgassuk, hogy ne törjük a tésztát.
- Visszatesszük a tűzre, és élénk lángon, fedő nélkül alaposan átpirítjuk. Ha szeretjük, addig süthetjük, míg pirult-kérges nem lesz az alja - ez a legfinomabb része!
- Azonnal, forrón tálaljuk.
Káposztás kocka
60
perc /
előkészület: 20 perc főzés: 40 perc
story
Akármilyen
szoba-konyhás menzakaja, nekünk bejön! :D Fogyasztáskor
utánízesíthető, mind sóval, mind borssal, de az eretnekebbek,
akik keveslik a cukortartalmat, akár porcukorral is megszórják. :)
hozzávalók / 6 adag
- 1 közepes fej káposzta
- 2 ek napraforgó olaj
- 2 ek cukor
elkészítés
- A káposztát vékonyra reszeljük, vagy vágjuk.
- Az olajban közepes tűznél aranybarnára karamellizáljuk a kristálycukrot. Ebbe tesszük az apró káposztát.
- Megsózzuk, rövid ideig erősebb lángon összeforgatjuk a káposztát a karamellizált cukorral és sóval, majd közepes tűzön, fedő alatt puhára pároljuk.
- Közben az előírás szerint kifőzzük a tésztát.
- A káposztára őrlünk egy kis borsot, majd összekeverjük a kifőtt tésztával.
- költség: 400 Ft
- elkészítettem: 50 alkalommal
Káposztás kocka Vicikótól
30
perc /
előkészület: 10 perc főzés: 20 perc
story
Az
egyik leghagyományosabb tésztaételünk. Ki sósan, ki édesen
szereti, ki jobban borsosan, ki kevésbé? Ahány ház, annyi
szokás... Nekem télen, nyáron, jöhet bármikor... :-)
Ja,
a besózás!
Szerintem
nem szabad semmit besózni. Legyen az káposzta, uborka, padlizsán,
cukkini, bármi... Minden elveszti a frissességét, a só azonnal
kiold az ételekből értékes tápanyagokat, amit miután gondosan
kinyomkodjuk a sós léből, ki is öntjük a sós vízzel együtt!
Miért tesszük ezt? Megfigyelhetjük, hogy pl. a káposztánál, ha
nem sózzuk be, miután feltesszük párolódni, pont annyi levet,
nedvességet fog kiengedni, hogy abban tökéletesen megpuhul, majd
később el is tud párologni belőle. Akkor miért kell besózni?
Hogy megpuhuljon? Hát azért pároljuk, hogy megpuhítsuk? Vagy
nem?
hozzávalók / 2 adag
- 1 kg káposzta
- 10 ek napraforgó olaj
- 1 ek cukor
elkészítés
- A káposztát legyaluljuk. Nem sózzuk be!
- Az olajat egy fedeles edényben megforrósítjuk, és a cukrot beletesszük.
- Hagyjuk a cukrot elolvadni, majd hogy aranybarnára színeződjön. Ne kavargassuk, csak mozgassuk a serpenyőt.
- Beletesszük a káposztát, jól összeforgatjuk, keverjük, hogy mindenütt érje a cukros olaj.
- Pirítsuk pár percet, ezalatt lehet, hogy levet is ereszt. Ezután megsózzuk, borsozzuk. Lefedjük, és gyakran kevergetve kb 10-15 perc alatt megpároljuk.
- Ha elég puhának találjuk, levesszük a fedőt, és így pirítjuk tovább, ezalatt szép színt is kap.
- Közben sós vízben kifőzzük a kockatésztát, leszűrjük, majd alaposan összekeverjük a káposztával.
- Ízesíthetjük újból, sóval, esetleg cukorral, tálaláskor pedig frissen őrölt feketeborssal felfrissítjük.
Savanyú káposztás-szalonnás tészta
80
perc /
előkészület: 10 perc főzés: 70 perc
story
Nagypapámtól
tanultam. Most elkészítettem, és ez lett a párom egyik kedvence.
hozzávalók / 4 adag
- 1 kg savanyú káposzta
- 500 g hosszúmetélt
- 15 dkg füstölt szalonna
- 1 ek sertészsír
- 1 teáskanál napraforgó olaj
elkészítés
- A füstölt szalonnát csíkokra vágjuk, és kb. 1 ek zsíron lepirítjuk.
- Rátesszük a savanyú káposztát, és együtt pirítjuk kb 3/4 -1 óráig.
- Közben feltesszük a vizet forrni a tésztának, sóval, olajjal, és kifőzzük.
- Ha megpirult a káposzta és kifőtt a tészta összekeverjük, és tálaljuk. Jó étvágyat!
- költség: 1000 Ft
- elkészítettem: 40 alkalommal
Darálthúsos - zöldséges milánói csirkemájjal
100
perc /
előkészület: 25 perc főzés: 75 perc
story
A
megmaradt csirkemájat szerettem volna a milánóival kombinálni, és
tésztával tálalni. Az eredmény sikerült, és elfogyott az
étel:-) Ennyi a történetem:-)))
hozzávalók / 5 adag
A húshoz
- 2 ek olívaolaj
- 1 db póréhagyma
- 5 gerezd fokhagyma
- 2 db zellerlevél
- 1 csokor petrezselyem
- 3 db fehérrépa
- 4 db sárgarépa
- 0.5 db piros kaliforniai paprika
- 3 dl víz
A körethez
- 2 l víz
- 1 teáskanál só
- 1 ek napraforgó olaj
A tálaláshoz
- 1 db paradicsom
- 1 db zöldpaprika
elkészítés
- Az olajon a felkarikázott pórét és a finomra vágot fokhagymát kevés sóval, fedő alatt megpároljuk, majd beletesszük a darált húst, és néhányszor megkeverve, fedő alatt fehéredésig pirítjuk, ételízesítővel, őrölt borssal ízesítjük.
- Beletesszük a paradicsomokat, a kicsire vágott kaliforniai paprikát, az őrölt pirospaprikát, a szeletelt gombát, a finomra vágott zöldfűszereket, a felkarikázott répát és zöldséget, a szárított fűszereket, kevés vizet, és fedő alatt főzzük kb. 40 percig. Kóstoljuk, szükség szerint még ízesítjük, és ha puha, beletesszük a félbevágott csirkemájakat, amivel még kb. 15 percigösszerottyantjuk, óvatosan keverve. Újra megkóstoljuk, és ha ízre finom, puha is, kikapcsoljuk a gázt alatta.
- Forrásban lévő, sós vízben a tésztát előírás szerint kifőzzük, lecsurgatjuk.
- Tálaljuk a darálthúsos-zöldséges-zöldfűszeres-csirkemájas bolognait a tésztával, sajttal és friss zöldségekkel .
- sütési hőfok: 150°C
- költség: 1400 Ft
- elkészítettem: 2 alkalommal
Édesanyám húsos spagettije
40
perc /
előkészület: 10 perc főzés: 30 perc
story
Édesanyám
készítette el nekem kis koromban ezt az egyszerű, de szerintem
nagyszerű spagettit. Legtöbbször születésnapi vacsorára kaptam,
úgyhogy számomra ez szinte ünnepi fogás.
hozzávalók / 4 adag
- 3 ek olívaolaj
- 1 nagy db vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 teáskanál fűszerpaprika
- 25 dkg füstölt tarja
- 35 dkg párizsi
- 400 g sűrített paradicsom
- 3 ek ketchup
- 500 g spagetti tészta
- 10 g parmezán sajt
elkészítés
- Húsdarálón (vagy mixerben) daráljuk le a tarját és a marhapárizsit. Lehetőség szerint ne teljesen pépesre, legyen azért egy kicsit darabos.
- Egy kisebb lábosban dinszteljük meg kevés olívaolajon a finomra vágott hagymát és fokhagymát. Ha már üveges, húzzuk le a tűzről és szórjuk meg a fűszerpaprikával.
- Dobjuk rá a darált húst és pirítsuk át egy kicsit. Borsozzuk, és szórjuk rá a fűszereket (ha van otthon friss, az a legjobb). Forgassuk át a fűszerekkel, majd öntsük rá a passzírozott paradicsomot, plusz egy kevés vizet is adjunk hozzá, hogy ne égjen oda.
- Főzzük kb. 10-15 percig, adjuk hozzá a ketchupot is, és szükség szerint sózzuk, ha kell, vagy adjunk hozzá még fűszereket. Ha a paradicsomtól kicsit fanyar lenne, kevés cukorral meg lehet hinteni.
- Egy nagyobb lábosban tegyünk fel forrni vizet, jól sózzuk meg, és egy kevés olajat is adjunk hozzá. Ha felforrt, akkor tegyük bele a spagetti tésztát és kb. 10 percig főzzük, utána ellenőrizzük, hogy megfelelő e a tészta keménysége.
- A tésztát szűrjük, tegyük egy nagyobb tálba, és öntsük nyakon a szósszal. Tálaláskor szórjuk meg parmezánnal, vagy reszelt trappistával.
Lecsós-darált húsos pörkölt
45
perc /
előkészület: 25 perc főzés: 20 perc
story
Sziasztok!
A
recept egy hosszú munkanap után pattant ki az agyamból, remélem
ízleni fog :)
hozzávalók / 8 adag
Lecsós alap
- 2 teáskanál napraforgó olaj
- 3 nagy fej vöröshagyma
- 3 közepes db paradicsom
- 1 közepes db hegyes erős paprika
- 2 db paprika
Pörkölt
- 1 kg darált sertéshús
Tészta
- 1 kg csigatészta
- 1 teáskanál napraforgó olaj
elkészítés
Lecsós alap
- Összevágjuk a hozzávalókat.
- Elsőként a hagymát üvegesre főzzük, majd, ha elkészült, hozzáadjuk a paradicsomot és a kétféle paprikát.
- A hozzávalókat összefőzzük.
Pörkölt
- Ha a hagyma, paradicsom és a paprikák már megpuhultak, hozzáadjuk a darált húst és addig kevergetjük, amíg a hús nem lesz "világos" színű.
- Ha az eddig leírtak megtörténtek, akkor a fűszereket ízlés szerint hozzáadjuk és alaposan elkeverjük.
- Ha a hozzávalókat összekevertük, akkor hozzáadunk annyi vizet, amennyi ellepi, és fedő nélkül kb. 20 percig kis lángon készre főzzük.
Tészta
- Felrakunk főni egy edénybe vizet, majd amikor még nem forrt fel teljesen, hozzáadunk egy kis olajat és ízlés szerint sót, majd mikor már felforrt a víz, belerakjuk a tésztát és kis lángon puhára főzzük.
- Ha megfőtt a tészta, hideg víz alatt leszűrjük.
- költség: 2000 Ft
- elkészítettem: 20 alkalommal
Borsos-rozmaringos sült burgonya
32
perc /
előkészület: 2 perc főzés: 10 perc sütés: 20 perc
story
Köret
3-ként szerpelt az ebédnél.
hozzávalók / 4 adag
elkészítés
- A burgonyát sós vízben félkészre főzzük, hámozzuk.
- Tűzálló tálba tesszük, megszórjuk sóval, frissen őrölt borssal, rozmaringgal, tetejére kacsazsírt csurgatunk.
- Előmelegített sütőben pirosra sütjük.
- sütési hőfok: 180°C
- tepsi mérete: 20x30 cm
- költség: 150 Ft
- elkészítettem: 5 alkalommal
Citromos sült burgonya kakukkfűvel
55
perc /
előkészület: 5 perc főzés: 20 perc sütés: 30 perc
story
Kínai
oladalast készítettem, ami mellé remekül illett ez a köret. A
citrom, a kakukfű mindig segít a nehezebb ételek emésztésében,
iziben tudunk vele egy kis zsírt lebontani, hamár magunkra szedtük.
hozzávalók / 4 adag
- 1.5 kg burgonya
- 1 csokor friss kakukkfű
- 1 citromból nyert reszelt citromhéj
- 1 citromból nyert citromlé
- 2 ek napraforgó olaj
- 1 fej fokhagyma
elkészítés
- A krumplit héjában megfőzzök, meghámozzuk.
- A kisebbeket egészben, a nagyobbakat félbe vágva tepsibe tesszük, 2 kanál olajjal vagy zsírral átkenjük, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk friss kakukkfűvel, a citrom reszelt héjával, meglocsoljuk levével, rászórjuk a tisztított fokhagymagerezdeket.
- Sütőben pirosra sütjük.
- sütési hőfok: 180°C
- sütési mód: hőlégkeveréses
- tepsi mérete: 37x27 cm
- költség: 250 Ft
- elkészítettem: 4 alkalommal
Csípős pirított újburgonya
25
perc /
főzés: 15 perc sütés: 10 perc
story
A
csípős pirított újburgonya ötlete a "Tapas" című
szakácskönyvből származik. A tapas a spanyol étkezés
és egyben életforma tartozéka. Két fő étkezés közötti
falatkákat jelent. Többnyire az ebéd és a vacsora között
szolgálják fel kávézókban, bárokban 1-1 pohár bor
kísérőjeként. A tapasok igen sokfélék és
változatosak: zöldségek, halfélék, olajbogyók, tojások,
sajtok, húsfélék, kenyerek, pizzák igen gazdag és változatos
elkészítési módjával ismerkedhetünk meg, és gazdagíthatjuk az
általunk készített ételek, felhasználási módok tárházát. A
receptet saját elképzelésem szerint valósítottam meg.
hozzávalók / 1 adag
Az újburgonyához
A csípős olajhoz személyenként számítva
- 2 ek olívaolaj
elkészítés
- Az újburgonyákat alaposan megmossuk, éshéjastól kevés vízzel, vajjal, sóval feltesszük, és lefedve pároljuk. Közben az elpárolgó vizet pótoljuk, addig, míg meg nem puhul az újburgonya. A végén hagyjuk, hogy kicsit a vajon süljön.
- Kivesszük egy lapos tálra a sült burgonyákat, és a nagyságuktól függően félbe vagy négybe vágjuk.
- A fűszeres olajhoz valókat az őrölt paprika kivételével összekeverjük, és a burgonya párolásából, illetve sütéséből visszamaradt vajhoz adjuk. Felforrósítjuk, és hozzákeverjük az őrölt pirospaprikát, illetve rögtön belekeverjük a felkockázott burgonyát. Addig sütjük, míg meg nem pirulnak az újburgonyák.
Főtt-sült krumpli
25
perc /
előkészület: 10 perc főzés: 5 perc sütés: 10 perc
story
Isteni
finom köret mindenféle pörkölt mellé! :) Barátainkkal
bográcsoztunk egyszer és ők adták a tippet, hogy próbáljuk ki.
A hagyományos sült krumplival ellentétben puha és omlós marad
belül, kívül pedig ropogós. :)
hozzávalók / 4 adag
- 1 kg burgonya
- 1 dl napraforgó olaj
elkészítés
- A krumplit meghámozzuk, megmossuk és kockára vágjuk.
- Sós vízbe feltesszük főni, és a forrástól számított 5-8 percig főzzük.
- Közben felforrósítjuk az olajat, majd a lecsepegtetett krumplit kisütjük.
- költség: 90 Ft
- elkészítettem: 15 alkalommal
Fűszeres krumpli
30
perc /
előkészület: 10 perc főzés: 20 perc
story
Karácsonyi
ebéd köretéhez készült el.
hozzávalók / 6 adag
- 2 kg apró újkrumpli
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 ek napraforgó olaj
elkészítés
- A krumplit héjában megfőzzük.
- Langyos állapotában meghámozzuk.
- A fűszerekben megforgatjuk.
- költség: 500 Ft
- elkészítettem: 18 alkalommal
Karamellel sült krumpli
30
perc /
előkészület: 10 perc főzés: 20 perc
story
Krumpli
nálam mindig, minden formában jöhet, de ez a Lajos
Mari 99 krumplis étel című
szakácskönyvében talált recept az egyik kedvencem. Különleges
és nagyon hamar készen van. Csak arra az egyre vigyázzunk, hogy
megfelelő krumplit válasszunk, mert szétfővő fajtából nem
lehet elkészíteni. Az újkrumpli remek alany hozzá, de legjobban a
tavasszal pár hétig hódító, apró szemű parázskrumpliból
lehet elkészíteni. Ebben az esetben még pucolni és előfőzni sem
kell, csak alaposan megmosni, és kb 20 percig pici vizen csendesen
párolgatni, aztán karamellizálni.
hozzávalók / 4 adag
elkészítés
- A krumplit hajában, enyhén sós vízben majdnem teljesen puhára főzzük.
- Ha készen van, megpucoljuk, és kicsit hagyjuk hűlni. Ha nagyobb szemű krumplink van, akkor darabokra vágjuk.
- Egy vastag falú serpenyőben felmelegítjük a vajat, és rátesszük a krumplikat. Folyamatosan kevergetjük, ameddig egy pici színt nem kap, ici-picit sózzuk. Ehhez a recepthez nagyon erősen ajánlott a vaj, ha nincs más, szembehunyva használhatunk hozzá margarint, de az olaj tilos!
- Visszavesszük a lángot nagyon alacsonyra, és megszórjuk a cukorral.
- Óvatosan, folyamatosan addig kevergetjük, amíg a cukor rá nem karamellizálódik.
- Azon nyomban tálaljuk.
- költség: 270 Ft
- elkészítettem: 9 alkalommal
Csirkefalatok Budapest módra
50
perc /
előkészület: 15 perc főzés: 35 perc
story
Ha
valamit Budapest módra készítünk nem hiányozhat belőle a gomba,
zöldborsó és libamáj. A klasszikus Budapest bélszín alapján
készült étel cseppet pénztárca kímélőbb, könnyedebb nyári
ebéd vagy vacsora is lehet.
hozzávalók / 6 adag
- 2 db csirkemell filé
- 5 dkg bacon
- 1 közepes db vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 50 dkg gomba
- 50 dkg csirkemáj
- 30 dkg zöldborsó
- 2 közepes db paprika
- 2 közepes db paradicsom
- 1 teáskanál fűszerpaprika
elkészítés
- A csirkehúst csíkokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, és 1 ek zsíron megpirítjuk, majd félre tesszük.
- A maradék zsíron megdinszteljük a kockára vágott vöröshagymát és az áttört fokhagymát.
- Ezután rádobjuk a felaprított bacont, a felszeletelt gombát és zöldborsót. Megszórjuk ételízesítővel, sózzuk, borsozzuk. Fedő alatt 10 percet pároljuk, majd megszórjuk pirospaprikával.
- Hozzáadjuk a felaprított paprikát és paradicsomot, végül a kockára vágott májat.
- Ha szükséges, még sózzuk, és fedő alatt a máj kifehéredéséig pároljuk. A májnak nem kell sok, hamar megfő, és nyugodtan sózzuk meg, finomabb ha sóval együtt fő, nem fog megkeményedni.
- költség: 2400 Ft
- elkészítettem: 2 alkalommal
Resztelt máj Ádám módra
45
perc /
előkészület: 15 perc főzés: 30 perc
story
Édesanyám
nagyon szereti ezt az étel, és gondoltam, megpróbálom, hátha
sikerül vele örömet okoznom, ezzel sikerült.
hozzávalók / 2 adag
- 1 kg sertésmáj
- 2 közepes db vöröshagyma
- 1 ek fűszerpaprika
- 3 dkg füstölt szalonna
- 1.5 dl napraforgó olaj
- 3 dl víz
elkészítés
- Vágjuk apróra a szalonnát, és kevés olajon kezdjük el pirítani.
- Majd az apróra vágott vöröshagymát adjuk hozzá, és dinszteljük meg.
- Csíkozzuk fel minél finomabb csíkokra a májat, és adjuk hozzá.
- Folyamatosan kevergessük, és mikor kifehéredett, adjuk hozzá a pirospaprikát, borsot és majoránnát.
- Adjunk hozzá kevés vizet, és kb. 10-15 percig főzzük, folyamatosan annyi víz legyen alatta, hogy sűrű szaftja legyen.
- Tálaláskor sózza mindenki magának, mert különben bekeményedhet.
- Főtt krumplival tálaljuk.
Zöldborsós csirkemájpörkölt
35
perc /
előkészület: 15 perc főzés: 20 perc
story
Gyakran
készítettünk ilyesmit gyerekkoromban, vörösbort és fokhagymát
nem volt szokás beletenni, illetve kicsit másként készült az
eredeti, "otthoni" verzió.
hozzávalók / 4 adag
- 50 dkg csirkemáj
- 20 dkg zöldborsó
- 4 közepes db vöröshagyma
- 0.5 dl napraforgó olaj
- 2 teáskanál fűszerpaprika
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 közepes db paradicsom
- 1 közepes db paprika
- 0.5 dl vörösbor
- 0.5 dl víz
elkészítés
- A vöröshagymát felkockázzuk, üvegesre pirítjuk az olajon, a paprikát rászórjuk, beletesszük a májat, paradicsomot, paprikát. (Utóbbiakat a végén érdemes kiszedni.)
- Hozzáadjuk a borsót, kevés vízzel felöntjük, hozzáadjuk a bort, fokhagymát apróra vágva, majd fedő alatt puhára pároljuk a májat és a borsót. A végén borsozzuk és sózzuk.
Toros máj
100
perc /
előkészület: 10 perc főzés: 90 perc
story
Valaha
csak disznóvágáskor készítették, de most már bármikor
beszerezhető a friss hozzávaló.
hozzávalók / 4 adag
- 60 dkg sertésmáj
- 1 ek mangalica zsír
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 ek fűszerpaprika
elkészítés
- A megtisztított hagymát apróra vágjuk, és a zsírban fedő alatt megpirítjuk.
- Hozzáadjuk az őrölt paprikát, összekeverjük. Beletesszük az apró kockára vágott húst, és kevés vizet hozzáöntve puhára pároljuk.
- Ha a hús megpuhult, zsírjára sütjük.
- Meghintjük majoránnával, és hozzáadjuk kis darabokra vágott májat. Élénk tűzön addig pirítjuk, amíg a máj át nem sül, majd megsózzuk.
- A tányérokra rizskoszorút formázunk, és a közepébe halmozzuk a toros májat.
- költség: 900 Ft
- elkészítettem: 8 alkalommal
Zsírban sült máj
130
perc /
előkészület: 10 perc sütés: 120 perc
story
Kerestem valami felvágott helyettesítő, reggelire, vacsorára fogyasztható ételt. Telitalálat. Lilahagymával komoly függőséget okoz. Készíthető bármilyen szárnyas májból, és kacsa vagy libazsírral is.hozzávalók / 4 adag
- 50 dkg csirkemáj
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 5 gerezd fokhagyma
- 50 dkg sertészsír
- 1 kk majoranna
- 0.5 kk fekete bors
- 1 kk só
elkészítés
- A májat megtisztítjuk, feldaraboljuk kicsi, de nem túl apró darabokra. A zsírt sütőbe tehető edényben felolvasztjuk.
- A hagymákat megtisztítjuk, és apró kockákra vágjuk.
- A májat, a hagymákat, a majorannát és a borsot a zsírba tesszük. Az edényt lefedjük, és két órára 80 fokra előmelegített sütőbe tesszük.
- A két óra leteltével a fedőt levesszük, a májat megsózzuk, és átkeverjük.
- Kisebb üvegekbe, vagy zárható tetejű dobozokba tesszük úgy, hogy a zsír mindenhol ellepje a májat, kihűtjük. Hűvös helyen, felbontás után pedig hűtőben tároljuk.
- sütési hőfok: 80°C
- költség: 500 Ft
- elkészítettem: 8 alkalommal
Sült sertésmáj Nikókától
30
perc /
előkészület: 15 perc sütés: 15 perc
story
Sokszor
készítem, a család kedvence!
hozzávalók / 3 adag
elkészítés
Hozzávalók
- A tejet, a tejfölt, a tojást, a zúzott fokhagymával jól kikeverjük, és ebbe rakjuk a vékonyra felszeletelt májat. Minimum 4 órát hagyjuk benne, de a legjobb ha egy éjszakára.
- Beleöntjük szűrőkannába, és kissé lecsepegtetjük. Majd a borsot elkeverjük a liszttel, ebbe forgatjuk bele a májat. Bő, forró olajban kisütjük, majd ezután sózzuk meg.
- költség: 800 Ft
- elkészítettem: 20 alkalommal
Savanyú máj
120
perc /
előkészület: 30 perc főzés: 90 perc
story
Régebben
disznóvágáskor készítettük, de mostanában már nem vágunk,
így akkor, mikor meg kívánjuk.
Nagyon szeretjük. Nem kevés fáradozással jár, de megéri! Nagyon finom.
Nagyon szeretjük. Nem kevés fáradozással jár, de megéri! Nagyon finom.
hozzávalók / 4 adag
A májhoz
- 1 kg sertéslapocka
- 60 dkg sertésmáj
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 1 ek napraforgó olaj
- 1 ek fűszerpaprika
A hagymához
- 60 dkg vöröshagyma
- 5 db babérlevél
- 3 ek ecet
- 2 ek cukor
elkészítés
- Először elkészítjük a pörköltet. 1 fej apróra vágott vöröshagymát olajon megdinsztelünk. Félrehúzzuk a tűzhelyről, és megszórjuk kb. 1 fakanálnyi pirospaprikával.
- Rátesszük a kockákra vágott lapockát, visszatesszük a tűzre. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk majorannával. Jól összekeverjük, és felöntjük vízzel. (Kicsit több lé kell, hogy maradjon a végén.) Készre főzzük.
- A hús után a hagymát készítjük el. A vöröshagymákat megtisztítjuk a héjától, megmossuk, és kb. 3-4 mm-es egész karikákra szeleteljük. (Mennyiségét ízlés szerint változtathatjuk!)
- Egy lábasba beletesszük a hagymákat, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Beledobjuk az egész babérlevelet, 1 kk egész köménymagot, és kicsit megsózzuk. Kb. 10-15 perc alatt puhára főzzük.
- Elzárjuk a gázt és teszünk bele kb. 3 ek ecetet és kb. 2 ek cukrot, mennyiségtől függően, és jól összekeverjük. Állni hagyjuk.
- A sertésmáj készítéséhez hideg folyóvízben jól átmossuk a májat, és vékony ( kb. 2-3 cm x 0,5 cm ) csíkokra vágjuk fel, majd félretesszük.
- Ezután összeállítjuk az eddigieket. Ha puhára főtt a pörkölt (több lé maradjon rajta), akkor a csíkokra vágott májat elosztjuk a hús tetején, és rázogatva fehéredésig főzzük. Ne főzzük túl, puha maradjon! Fontos, hogy keverni és sózni nem szabad már!
- Az ecetes hagymát leszűrjük, a babérlevelet kidobjuk belőle, és rászedjük a puhára főtt máj tetejére. Belenyomkodjuk a lébe (keverni most sem szabad), és egyet rottyantunk még rajta. Főzni már nem kell.
- Lefedjük, kicsit állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek, és a lábas aljáig merítve a kanalat, tálaljuk. Köret nem kell mellé. Kenyérrel, vagy anélkül fogyasztjuk! Jó étvágyat!
- költség: 1700 Ft
- elkészítettem: 5 alkalommal
Saját zsírjában sült csirkemáj
30
perc /
előkészület: 10 perc sütés: 20 perc
story
Minden
évben feltőltjük a hűtőt saját nevelésű csirkével. Most a
májat, a nyakbőrt és a hájat megmentettem a fagyhaláltól, és
gyors vacsora lett belőle.
hozzávalók / 4 adag
- 10 db csirkemáj
- 10 db csirkenyak bőre
- csirkeháj
- só
- bors
elkészítés
- A csirkehájat és a nyaka bőrét feldaraboljuk, és mint a töpörtyűt kisütjük.
- Mikor már szép piros, rádobjuk a megmosott és leszárított májat, és mérsékelt tűzön mindkét oldalát kisütjük. Tálaláskor sózzuk borsozzuk .
- költség: 700 Ft
- elkészítettem: 50 alkalommal
Rakott májas recept
40
perc /
előkészület: 10 perc sütés: 30 perc
story
Mindhárom
fő összetevő le volt akciózva a boltban, így kitaláltam, hogy a
májat betekerve sütöm meg, de elég lusta vagyok ilyenekkel
pepecselni, úgyhogy inkább csak egymásra pakoltam mindent. A képen
már a sütés után egymásra pakolt szeletek láthatók.
hozzávalók / 2 adag
- 250 g csirkemáj
- 200 g sajt
- 200 g csirkemell sonka
- 3 kk majoranna
- 5 dkg kókuszzsír
elkészítés
- A májat megmossuk, sóval, borssal és majoránnával összekeverjük.
- Egy kisebb jénait kikenünk kókuszzsírral.
- A csirkemell sonkával kibéleljük, erre jön a máj, majd erre jön a sajt.
- Alufóliával letakarva kb. 20 percig sütjük, alufóliát levéve még 10 percig, amíg szépen megbarnul a sajt a tetején.
- sütési hőfok: 180°C
- sütési mód: alul-felül sütés
- költség: 800 Ft
- elkészítettem: 1 alkalommal
Májpuffancs Tomatotree konyhájából
60
perc /
előkészület: 30 perc sütés: 30 perc
story
Barátnőm
ajánlásával... :D
hozzávalók / 4 adag
- 0.5 kg csirkemáj
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 db tojás
- 2 ek zsemlemorzsa
- 2 dl napraforgó olaj
elkészítés
- A csirkemájat a vöröshagymával és a fokhagymákkal együtt ledaráljuk.
- Sóval, borssal, majorannával, petrezselyemzölddel fűszerezzük.
- Hozzáadjuk a két tojássárgáját és 2-3 ek zsemlemorzsát.
- Végül a két tojásfehérjét felverjük, és a tojáshabot belekeverjük a májas masszába. Ne ijedjünk meg, nem túl sűrű állagú.
- Olajat forrósítunk, és evőkanállal beleszaggatjuk a májat. Mindkét oldalát pirosra sütjük. Nagyon gyorsan megy, hamar átsül, és a még csak nem is fröcsög.
- Főzelékhez feltétnek kínáljuk, de krumplipürével, rizibizivel tálalhatjuk.
- költség: 1000 Ft
- elkészítettem: 1 alkalommal
Májpuffancs
11
perc /
előkészület: 5 perc sütés: 6 perc
story
Drága
baránőm, J. Eszter, azt mondta, hogy gyermekkorában anyukája
gyakran sütött ilyen májpuffancsot és az egész család nagyon
szereti. Én mindeddig nem is hallottam róla. Most kipróbáltam.
Nagyon gyorsan elkészül, és elképesztően finom. Ebből 12 db
lett.
hozzávalók / 3 adag
- 3 db tojás
- 3 ek zsemlemorzsa
elkészítés
- A hozzávalókat egy tálban alaposan összekeverjük.
- Két evőkanál segítségével forró olajba szaggatjuk.
- Mindkét oldalát 2-3 percig sütjük.
- költség: 700 Ft
- elkészítettem: 5 alkalommal
Libamáj zsírjában
45
perc /
előkészület: 15 perc sütés: 30 perc
story
Úgy
értem persze, hogy a libamáj a liba saját zsírjában. Klasszikus
recept.
hozzávalók / 4 adag
elkészítés
- A libamájat lebenyeire szedjük, a hártyákat eltávolítjuk.
- A kisült libazsírban fedő alatt megsütjük a libamájat.
- Hagyjuk hűlni.
- Langyos állapotban kiemeljük a májat, szeleteljük és egy fedővel rendelkező edénybe helyezzük, amit majd a hűtőben fogunk tárolni.
- Rászűrjük a libazsírt.
- Kifagyasztjuk.
Libamáj zsidó módon
65
perc /
előkészület: 5 perc főzés: 60 perc
story
Édesanyám
– aki gyönyörű, hosszú életet élt – lány korában (ami az
1930-as években volt!) egy olyan varrodában tanult, melynek egy
zsidó hölgy volt a tulajdonosa. Nagyon szerette a család, gyakran
ott tartották ebédre, vacsorára, a konyha körül is segített, ha
nagyobb vendégségre készültek. Így aztán jó pár zsidó
hagyomány beszivárgott katolikus-református konyhánkba. (Ma is a
maceszgombócos húsleves a kedvencünk, fokhagymamártással, fekete
retekkel.) A libamájat nem is tudom másként sütni, de szerintem
nem is szabad, mert ez annyira tökéletes, hogy csak rontani lehet
rajta. Természetesen így sem kóser, ahhoz kikaserolt máj kellene
(meg a konyhám is tréfli), de a hagyomány autentikus.
Soha
nem áztatnám tejben a májat. Állítólag ezt azért teszik, hogy
a máj szép világos legyen. A hízott libamáj magától is
világos, vagyis erre semmi szükség. Igazából nem is sütöm,
hanem párolom, divatos szóhasználattal konfitálom. Ettől a máj
olyan lágy és puha lesz, hogy akár kenni is lehet, lehűtve pedig
leheletvékonyra szeletelhető. Fagyasztható is, sőt, ha szállítani
akarjuk, ajánlatos is, mivel a libazsír szobahőmérsékleten
gyakorlatilag folyékony. Két óra alatt felenged annyira, hogy
élvezhető legyen.
A
libamáj kényes jószág és túl drága ahhoz, hogy könnyelműen
bánjunk vele. Nyersen és sülve is törékeny, ezért óvatosan
rakosgassuk. A máj két lebenyre szétválasztható (egy kisebbre és
egy nagyobbra), de arra vigyázzunk, hogy a hártyáját sehol se
sértsük meg. Saját zsírjával leöntve, hűtőben nagyon sokáig
(7-10 napig) is eláll.
Ugyanígy
hízott kacsamájat is süthetünk.
hozzávalók / 6 adag
- 50 dkg libazsír
- 1 közepes db vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 kis db paradicsom
elkészítés
- Szép hízott, világos libamájat vegyünk. Folyóvíz alatt mossuk meg, és 1 órára áztassuk be hideg vízbe.
- Közben a megtisztított hagymát és fokhagymát vágjuk vastag gerezdekre, a meghámozott paradicsomot apró kockákra, a paprikát keskeny szeletekre.
- Egy akkora lábaskában, amibe épp belefér a máj, olvasszuk fel a libazsírt. Ha szeretjük a zsíros kenyeret, 60-80 dkg zsírral is készíthetjük.
- A zsírba csúsztassuk bele a májat, rakjuk körbe a zöldségekkel. Várjuk meg, míg bugyogni-pezsegni kezd, és vegyük nagyon kicsire a lángot.
- Anélkül, hogy lefednénk, süssük kb. 1 óráig. Közben a zsír csak épp, hogy pezsegjen.
- Akkor jó, ha a zsír letisztul (kifő belőle a víz), eközben be is sötétedik a máj is és a zsír is. Ekkor hintsük meg a zsírt két nagy csipet sóval. (Ne többel, sózni a tányéron is lehet.)
- Pezsegtessük még 1-2 percig, és zárjuk el a tüzet. Várjunk 10-15 percet, hogy a zsír leülepedjen. Most egy széles lapáttal nyúljunk a máj alá, helyezzük át egy mély tálaló tálba (pl. jénaiba), és öntsük köré-rá a zsírt, hogy az minél jobban elfedje a májat, csak a "háta" emelkedjen ki a zsírból. Ha szeretjük, a zsír "ruskóját" is mellé szedhetjük. (Szerintem ez az egyik legjobb része.) Díszítésként meghinthetjük a tetejét egy csipet pirospaprikával.
- Alaposan hűtsük le, fagyasszuk ki. Zsírját barna kenyérre kenve, a májat leheletvékony szeletekre vágva fogyasztjuk. Kínáljunk mellé lilahagymát, idényzöldséget.
- költség: 6000 Ft
- elkészítettem: 101 alkalommal
Libamáj egyben sütve
15
perc /
előkészület: 10 perc főzés: 5 perc
story
Ezzel
az eljárással kevéske lesz a veszteségünk a máj mennyiségében,
kívül szép aranybarna lesz, belül pedig rózsaszín, lágy,
omlós.
hozzávalók / 5 adag
A máj előkészítéséhez
- 1 l tej
A sütéshez
- 1 kis fej lilahagyma
- 3 gerezd fokhagyma
elkészítés
- A májat egy napra annyi jeges tejbe áztatjuk, amennyi ellepi.
- A beáztatott májat kivesszük a tejből, szárazra töröljük.
- Megtisztítunk egy lilahagymát és három gerezd fokhagymát.
- A libazsírt felmelegítjük, beletesszük a hagymát, fokhagymát, majd beleeresztjük a májat.
- Megvárjuk, míg felforr a zsír, majd a lángot lekapcsoljuk, és hagyjuk 20 percig hűlni a zsírban a májat. Ezt még kétszer megismételjük, majd hagyjuk a májat a zsírban kihűlni.
- Ha kihűlt, egy mély tálba tesszük a májat, és rászűrjük a megtisztított zsírt, hogy elfedje.
- költség: 3000 Ft
- elkészítettem: 1 alkalommal
Fokhagymás sült kacsamáj
65
perc /
előkészület: 30 perc sütés: 35 perc
story
Most,
hogy bejött a hűvös idő, nagyon megkívántam egy jó kis
kacsasültet. A bevásárló körutam során azonban kihagyhatatlanul
szép kacsamájra bukkantam az egyik kedvenc boltocskámban, így
azonnal erre esett a választásom.
Kacsacombokat is vettem, de azokat majd legközelebb készítem el.
Kacsacombokat is vettem, de azokat majd legközelebb készítem el.
hozzávalók / 4 adag
- 1 kg kacsamáj
- 5 dl tej
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 dl napraforgó olaj
elkészítés
- A kacsamájat jól átmossuk, a túl nagy darabokat elvágjuk, majd tejbe áztatjuk, és hozzáadjuk a zúzott fokhagymát. Letakarva hűtőszekrényben legalább 1 órát állni hagyjuk, de ha tehetjük, már az elkészítést megelőző este végezzük el ezt a lépést.
- Egy fedeles serpenyőben olajat forrósítunk. A kacsamájakat papírtörlőre szedjük, vagy lecsepegtetjük a tejtől, majd az olajba tesszük, és kislángon, lefedve nagyjából 30 percig sütjük.
- Ezután a májakat átfordítjuk, és fedő nélkül néhány perc alatt mindkét oldalukat pirosra sütjük.
- Csak akkor sózzuk, miután az olajból papírtörlőre szedtük. Hagymás tört burgonyával és párolt káposztával - vagy savanyú káposztával tálaljuk.
- elkészítettem: 1 alkalommal
Borjúmáj vajban sütve
20
perc /
előkészület: 5 perc sütés: 15 perc
story
Nagyon
szeretem a májat, de abszolút kedvenc a rántott csirkemáj volt.
Ezt elkészíteni viszont borzasztóan macerás, aki csinálta már,
az tudja, durrog, fröcsög, maszatol, ezért szökőévente került
rá sor, hogy májat együnk. Nemrég találkoztam viszont egy
klassz kis recepttel a tévében, ami a sült marhamáj körül
forgott. Ebből jött az ötlet, hogy ha úgy sütöm a marhamájat,
hogy a belseje finom selymes maradjon, akkor majdnem olyan jó lesz,
mint a rántott kedvencem. Tévedtem, jobb lett! :) Ami főleg a
sütési módszernek köszönhető, aminek következtében a máj
cseppet sem hasonlít a cipőtalpra, ahogy arra a menzáról
emlékeztem, hanem isteni, krémes, puha marad, és a vajban
megrottyanva magába szívja annak finom zamatait is. Ráadásul
mindez borzasztóan egyszerű, úgyhogy abszolút kezdőknek is
szívesen ajánlom.
Marhamájból
is finom, de ha igazán a pihe-puhaságra utazunk, akkor érdemes
borjúmájat vadászni. Isteni!!! És bagatel áron varázsolhatunk
vele csodás ebédet vagy vacsit!
hozzávalók / 2 adag
elkészítés
- A sütőt előmelegítjük.
- A májszeleteket megborsozzuk, és forró serpenyőben pici olívaolajon hirtelen megkapatjuk mindkét oldalukat (kb. 1-1,5 perc oldalanként), hogy barna pörcök keletkezzenek rajtuk. Ekkor a máj belül még nem sült át, picit véres, úgyhogy még további "kezelés" következik!
- Egy hőálló edénybe kevés olívaolajat öntünk, beletesszük a félig már kész májszeleteket, és beborítjuk őket a darabkákra vágott vajjal. Rájuk dobjuk a 2 kis kakukkfű ágat, lefedjük alufóliával, és mehet be a sütőbe kb. 10-12 percre. Ennyi idő elég neki, hogy a vaj picit megsimogassa, és hogy a belseje is átsüljön, de éppen csak annyira, hogy finom, selymes maradjon.
- Tálalás előtt sózzuk csak meg. Sütés közben nem szabad, mert akkor megkeményedik a máj, mi pedig puha, selymes állagot célzunk, tehát el a kezekkel a sótól, egészen a végéig! :)
- Krémes krumplipürével tálaljuk!
- sütési hőfok: 170°C
- sütési mód: alul-felül sütés
- költség: 400 Ft
- elkészítettem: 5 alkalommal
Fűszeres mustáros csirkemáj
25
perc /
előkészület: 5 perc sütés: 20 perc
story
Keresztanyámtól
tanultam, aki telis-tele van jobbnál jobb, könnyű és ízletes
recepttel.
Fél óra és kész.
Fél óra és kész.
hozzávalók / 4 adag
- 60 dkg csirkemáj
- 4 ek mustár
- 1 tk majoranna
- 1 tk borsikafű
- 0.5 tk bazsalikom
elkészítés
- A májakat egy tűzálló tálba helyezzük, szorosan egymás mellé.
- A mustárt, az étolajat és a fűszereket jól eldolgozzuk egy tálban, majd rákenjük a májra. Sózni nem kell, ill. nem szabad.
- Kb. 20 perc alatt a sütőben készre sütjük (amíg meg nem pirul kissé a teteje). Ne süssük túl, mert a máj kiszáradhat, akkor finom, ha jó szaftos.
- sütési hőfok: 180°C
- sütési mód: alul-felül sütés
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése