2016. november 30., szerda

Csináld magad I .




Csináld magad I .

Profi asztali körfürész építése

Rengeteg márkanév alatt lehet barkács célokra asztali körfűrészt vásárolni, de ezeknek a gépeknek a legnagyobb hibájuk, hogy vékony alu profilokból készítik az asztallapot, ami nevetségesen kicsi, sokszor nem fut párhuzamosan a fűrészlappal a vezető horony, a kiegészítő asztallapok meg olyan gyenge lemezből préselik, hogy egyből elgörbül ha egy kicsit nagyobb terhelés éri. Sok gépen még a kivehető asztalbetét is hiányzik ami a fűrészlap körül szokott lenni. Ezek a barkács körfűrészek éppen hogy csak elérik a minimálisan használható kategóriát. Ennél már csak jobbat lehet házilag is építeni.
Sok videóban látom, hogy a profi asztali körfűrészek hatalmas méretű asztala szép köszörült felületű öntöttvasból van, szép vezető hornyokkal, amit házilag elkészíteni nem lehet. Ezek a profi gépek viszont rendkívül drágák, nem a hobbiasztalosok zsebéhez van méretezve. De van egy köztes megoldás is, építeni kell egy jó gépet ami az igényeinknek megfelel. 
Cosmas B egy új youtube csatornát készített Cosel néven, ide rakta fel az általa készített profi asztali körfűrész videóit. A gép vázát és az asztalát rétegelt lemezből készítette el, az asztallap borítására 5 mm vastag acéllemezt vágott. A gép mechanikája egy Scheppach építőipari körfűrészből lett átszerelve. A barkács gépekre jellemző pocsék porelszívásnak nyomát sem látjuk ezen a gépen, hiszen egy nagyon jó elszívást készített hozzá. Ezt az asztali körfűrészt én is elfogadnám.
További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha "lájkolod" az oldalunk Facebook oldalát! Ha tetszik akkor kattints légyszíves a "Tetszik" gombra, vagy a "Megosztás" gombra, hogy még többen láthassák ezt a cikket. Ha véleményed van a cikkről akkor ne rejtsd VÉKA ALÁ, írj egy pár sort a "hozzászólásokban"!
 
Eigebau Tischkreissäge und Fräse - Bau einer Tischkreissäge https://www.youtube.com/watch?v=RGD7Mg8BzNo



Umbau Tischkreissäge // Verbesserungen
https://www.youtube.com/watch?v=MFb0AM1vrz0#t=2.299288



Schiebeschlitten für Tischkreissäge Bosch PTS10 basteln
https://www.youtube.com/watch?v=l2BK1s51C_A







Bútorkárpitozás házilagosan 1. rész




 2013. december 05. - kgl
Otthonunk berendezési tárgyai között fontos szerepet töltenek be a kárpitozott bútordarabok. A székek, fotelok, lábzsámolyok, fekhelyek mindennapos kényelmünket szolgálják, kárpitozásuk pedig jelentősen befolyásolja otthonunk összképét, hangulatát. A kárpitozás módja, a huzatok anyaga, mintázata és színe mellett azonban az állapotuk is meghatározó.
2Az állandó és sokszor nem is túl kíméletes használat még a legkiválóbb huzatanyagokat is kopottá teszi, a napsugarak és a por meg elfakítják a színűket. A változás viszonylag lassú, eleinte észre sem vesszük, csak évek múlva döbbenünk rá, hogy mennyire fakó, kopott a kárpitanyag, formátlanok már a párnázatok (1). Nos, ilyenkor jött el a kárpitcsere ideje. A várható kiadás többnyire szép summa, a munka pedig sok piszokkal jár, de vannak előnyei is. Ilyenkor ugyanis mód adódik némi fazonigazításra, a párnázat cseréjére, az eltérő kárpitanyagú darabokat meg könnyűszerrel "egyenruhába" bujtathatjuk (2).
Azt pedig, hogy a munkát kárpitosra bízzuk, vagy saját kezűleg végezzük el (3), elsősorban a pénztárcánk, vállalkozó kedvünk és a kárpitcsere munkaigényessége alapján dönthetjük el. Köztudott, hogy a legegyszerűbb szakipari munka is sokba kerül, ráadásul a bútorszövetek sem túl olcsók, ezért nem nehéz kiszámolni, hogy az áthúzás sokszor majdnem fele annyiba kerül, mint egy közepes minőségű új garnitúra megvásárlása. A költségek azonban sokkal elviselhetőbbek, ha a munkát magunk végezzük el. Ismervén a közepes árszintű, többnyire lágy habanyagokkal párnázott és egyszerű módon kárpitozott bútorokat, erre meg is van minden esélyünk, még a sima felületű, egyszerűbb, telekárpitozott darabok esetében is. Közben adódhatnak ugyan neuralgikus helyzetek, ám ezeken kellő figyelemmel túl lehet jutni.

"Felderítés"

Ha valaki eddig nem vette jobban szemügyre kárpitozott bútordarabjait, akkor most bizonyára alaposan meg fog velük ismerkedni. Ezt még akkor is érdemes megtennünk, ha a kárpitozást más fogja elvégezni. Alaposan vizsgáljuk meg a párnázatukat, huzatuk szabását, tűzéseiket. E nélkül ugyanis még a szükséges bevonóanyag mennyiségét sem könnyű meghatároznunk. Az eredeti szövet szabását, szövésirányát az egyes felületeken mindenképpen jegyezzük meg, és minden szegésnél számoljunk 2-3 cm széles ráhagyással. A párnázat alaki deformálódását, kiültségét, teknősödését se hagyjuk figyelmen kívül, bár ennek okára most még legfeljebb csak tippjeink lehetnek. A párnázatok hátoldali, illetve alsó fedőanyagának az épsége és lerögzítésének módjai se kerüljék el a figyelmünket, mert pl. a leszegezett, letűzött vászonfedések szélét elég nehéz az anyag sérülései nélkül felfejtenünk, majd újból visszaszegeznünk. Az elvékonyodott, beszakadt anyag helyett ezért célszerűbb majd új vásznat használni. A lemért huzatdarabokat ezt követően a szövésirányuk figyelembevételével próbáljuk úgy összerakni, hogy egy 135-140 cm szélességű anyagon, kiszabáskor majd minél kevesebb leeső maradék keletkezzen. A másodrendű, ún. takart felületekhez való bevonóanyagok szükséges mennyiségét is hasonlóan határozzuk meg, de itt még takarékoskodhatunk is, mert a nagyobb, sérült szélű darabokat a kisebb felületek befedésére még felhasználhatjuk. Az ilyen vizsgálatokat körültekintően és esetleg még kíméletes előbontásokat is alkalmazva végezzük el, de ne olyan kíméletlen vehemenciával, mint Márkus László emlékezetes, "Mi került ezen a fotelon hétezer forintba?" című kabaré-monológjában. Erre nincs is szükség, mert az egyes kárpitos elemek többnyire csavarral (4), vagy más oldható módon, pl. csapos hüvelyekkel kapcsolódnak egymáshoz, felesleges tehát drasztikus feszegetésekkel meggyengítenünk például állvány-, vagy tartószerkezetük szilárdságát, inkább az oldható kötések helyét takaró alsó vászonfedéseket bontsuk fel óvatosan.

5Kárpitozott bútorok szerkezeti részei

Bár e bútordaraboknak más és más az egyedi felépítésük, mégis funkciójuk szerint azonos szerkezeti elemek alkotják mindegyiküket. A felújító jellegű munkáknál soha nem tudni, hogy milyen rejtetten megbúvó hibát fedezünk fel a megbontásuk után, ezért nem árt, ha ismerjük e részegységek feladatát és felépítésükről is van némi fogalmunk. Lássuk tehát, hogy milyen részekből állnak a kárpitozott bútordarabok.
A kárpitos bútordaraboknak a szilárságát az állvány biztosítja, szerepe ezenfelül alak-meghatározó is. Többnyire fából, különféle lapanyagokból, ritkán pedig fémből készült, mint pl. a csővázas bútoroknál. Esetenként a párnázat teljesen eltakarja, máskor megfigyelhetők bizonyos igényesen kidolgozott részei, sőt az sem ritka, hogy szinte az egész állványzat ilyen formában látható, pl. székek, nyitott fotelek (5) és ágyak esetében.
A tartószerkezet tulajdonképpen szerves része az állványzatnak, sőt nem ritkán maga az állvány olyan kialakítású, hogy az a rugózatot és annak párnázott részét tartja. Fekvőbútoroknál azonban külön szerkezeti egységként kerülnek kialakításra. Ezek lehetnek farugók, lemezek, hullámrugók, lapított csavarrugók, és különféle textilhevederek. A rugós szerkezetek az ülő- és fekvőfelületek rugalmas alátámasztását szolgálják. Főként igényesebb kivitelű kárpitozott bútorokhoz használatosak, az igénytelenebb kivitelű kárpitozott bútordaraboknál a párnázatként is használatos habanyagok megvastagított kombinációjával helyettesítik.
A párnázat, és annak bevonata egyszerre szolgálja a rugózott és egyéb felületek kényelmesebbé tételét, továbbá a bútor formai sajátosságában is meghatározó szerepe van. Viszonylag egyszerű szerkezeti kialakítás mellett igen gazdag formázási lehetőséget biztosítanak a kárpitozott bútoroknak (6, 7, 8).
Kárpitcsere alkalmával nekünk lényegében csak a huzattal kellene foglakoznunk, azonban ilyenkor a használat során bekövetkezett kisebb nagyobb hibákat is ajánlatos lehetőségeinkhez mérten kijavítanunk, mert erre megfelelőbb alkalom nemigen adódik. Ezért nem árt, ha a leggyakoribb párnázó anyagokkal is megismerkedünk, hogy szükség esetén ne keresgéljünk vaktában. (Az adott hibák kijavításának lehetőségeire pedig majd a megfelelő munkafázisnál térünk ki részletesebben.)

7Párnázó- és bevonóanyagok

Hosszú időn keresztül főként növényi eredetű szálasanyagok szolgáltak a párnázott részek kialakítására, ma már erre főként a különféle sűrűségű hablemezeket használják. Kárpitcsere alkalmával ugyan elvileg nem sok dolgunk akadhat a párnázóanyagokkal, a gyakorlat azonban esetenként ennek ellentmond. A hablemezek sajnos nem örök életűek, és ha már a bevonóanyagot lebontjuk róluk, a porló, erősen málló habok cseréje is megoldható. A habanyagok tulajdonságai eltérők, és az összetevőik adagolási arányával szabályozhatók. Céljainkra a lágyabb és rugalmasabb poliészter típusú, homogén Poran-A habanyagok a megfelelők. A habanyagokat mindenkor a terhelési mód és annak mértéke alapján kell kiválasztani. Pótlásoknál azonban mérvadó a párnázó hab színe is, amely egyben a műszaki jellemzőire is utal. Ha tehát a hab színe alapján választjuk ki a javításra szánt habot, akkor aligha tévedhetünk, az eredeti terhelésnek megfelelő habanyag kerül majd a tönkrement helyébe. A homogén habok főként felsőpárnázati anyagként kerülnek beépítésre (9). Alappárnázati anyagként viszont a heterogén poliuretán habok használatosak, amelyek habhulladékokból, kötőanyaggal történő tömbösítéssel készülnek. Ez látható is az ilyen habtáblák felületén, és benyomódási keménységük is nagyobb a lágy habokénál. Az alappárnázatokon kívül több rétegű párnázatok közbenső anyagaként is jól használhatók. Ezek ismerete, pl. a párnázat esetleges korrekciójához, átformálásához nagyon hasznos.
A párnázással szemben támasztott követelmények közül a legfontosabb talán a rugalmasság, továbbá az állvány- és tartószerkezetek átérződésének megakadályozása. E célra kiválóan alkalmasak a különféle vastagságú vatta-, műszálvatta-paplanok és a szálbundák. Ez utóbbiak általában 2-6 mm vastagságúak. Alkalmazásukkal a párnázatok felületét puhábbá és rugalmasabbá tehetjük (10, 11).
Konkrét munkánkhoz a bevonóanyagok általános ismerete legalább ilyen fontos, hiszen funkciójuk szerint más és más textíliák szükségesek a kárpitozáshoz.
Bélésanyagra a korszerű habpárnázásoknál lehet szükségünk, ahol a párnázat és a szövet tapadását szeretnénk csökkenteni. Szövetpótlót pedig olyan felületeken indokolt alkalmazni, ahol az értékesebb bútorkárpitokat olcsóbb bevonóanyaggal kell helyettesítenünk, pl. forgatható, vagy kivehető párnákkal takart felületeken. A bútorkárpitok a látható felületek fedőanyagai, míg az eltisztázó szövetek a kész kárpitbetétek (keretek kávák) alsó felének és fal felőli oldalának a fedésére valók, ún. spanvászonként ismert anyagok.
8A bevonóanyagokat azonban az igénybevételüktől függően többféle célra is felhasználhatjuk, ha anyaguk, szövésmódjuk erre lehetőséget ad. Ilyenkor a látható, illetve nem látható felületek szerint válasszuk ki a megfelelő textíliát.
Újra kárpitozásnál mindig kulcskérdés a bútorszövet kiválasztása. A szín és minta a kelméknek talán a legszembetűnőbb jellemzője, ám legalább ilyen fontos az anyaguk és a tapintásuk is. A készítés módja sem mellékes, hiszen a nyüstös gépeken készült szövetek egyszerűbb szerkezetűek, és mintájukra is ez jellemző. A Jacquard-gépeken szőttek pedig bonyolult és igényes mintázatúak. Mindkét szövettípus tartós, de tapintásra meglehetősen eltérőek. Külön meg kell említeni a bársonyanyagokat. Ezek eredetileg vastagabb, legalább három fonalrendszerrel készülő ún. kettős szövetek, amelyet a szövés utolsó fázisában a két szövetpálya között szalagkés vág ketté. Tartóssága a flórszálak kötésmódjától és hátoldali kezelésétől (aprettúrájától) függ.
Tartósság szempontjából a vastagabb szövetek a jobbak, ám ezek nem mindegyike felel meg pl. a mélytűzött párnázatokhoz. Ezekhez megfelelőbbek a közepes, vagy vékony sávoly-, vagy atlaszkötésű szövetek. Erős igénybevétel esetén is tartósak a nyüstös-, Jacquard-, gobelin- damaszt-, epinglé-, bársony- (plüss-) és kötött hordozójú anyagok. Amikor tehát szövetet választunk, akkor inkább a kárpitozás módjához megfelelőbbek közül kell választanunk. Az egyszerűbb, sima felületű, telekárpitozott daraboknál azonban még ezt sem kell túlságosan figyelembe vennünk, mivel ezeken csak sarokvarrásokat, és legfeljebb élszegéseket kell készítenünk. Sokkal inkább lényeges a kiválasztott anyag szövött és színes mintázata. A bútordarabok különféle felületein ugyanis a minták futásának azonosnak kell lenniük. Ez nagyobb minták esetében jelentősen befolyásolhatja a bevonáshoz szükséges kárpitanyag mennyiségét. Az általános elveket figyelembe véve a jellemző szövettípusokra érvényes mintaillesztési előírásokat a táblázat mutatja. A kárpit kiválasztásánál azt sem árt figyelembe venni, hogy a felülete könnyen tisztítható legyen, mert pl. a plüss és bársony anyagok fokozottan por érzékenyek, nehezen tisztíthatók magán a bútoron.

10Kárpitozás szerszámai, kellékek

A házilag kivitelezett kárpitcserékhez nem szükségesek különleges szerszámok. A régi kárpit lefejtéséhez és az új anyag felerősítéséhez félkezes kis- és nagykalapács, szeghúzó, lapos-, vagy kombináltfogó, csípő- és harapófogó, a kárpitanyagok kiszabásához egy jó éles olló, amely a vastagabb szövetek vágására is alkalmas, cserélhető pengéjű, marokkés, vagy snitzer is elégséges. A kiemelt fontosságú kézi varrásokhoz közepes nagyságú görbe-, és egyenes, kör keresztmetszetű kárpitostűk, az esetleges mélytűzésekhez és gombozásokhoz varróár, az élek varrás közbeni beigazításához pedig igazítótű, vagy hegyesre köszörült kötőtű is megfelel. A kárpitdarabok ideiglenes rögzítését kitűzőtűkkel, vagy nagyobb gombostűkel oldhatjuk meg. Nagy segítség, ha van egy jó tűzőgépünk, és az is nagy előny, ha az egyes kárpitdarabok összevarrását varrógéppel végezhetjük el. Ez ugyan nem feltétlenül szükséges, de könnyebbé és főleg gyorsabbá teszi az új huzatok elkészítését.
A varráshoz a szokásosnál erősebb cérnákra, varrófonalakra, esetenként pedig új kárpitos-hevederekre, habanyagokra is szükségünk lesz. Mindezeket az eszközöket, anyagokat kárpitos segédanyagokat is árusító üzletekben szerezhetjük be.

Régi kárpitanyagok lebontása

A munkát ajánlatos előre megszervezni. Előbb az egyszerű darabok kerüljenek sorra, mert ezeken hamar begyakorolhatjuk az alapvető munkafogásokat. Ez lehet pl. egyszerű szék, sima huzattal bevont heverő, vagy kis ülőke, lábzsámoly. A bonyolultabb kárpitozású bútordarabokat, mint pl. a telekárpitozott fotelokat, kanapékat és fekhelyeket hagyjuk legutoljára. Azt is vizsgáljuk meg, hogy a párnázat, vagy tartószerkezet hibátlan-e, az észlelt hibákat pedig mi okozza. A kijavításukhoz szükséges anyagot, pl. habot, hevedert, vattapaplant viszont csak akkor vásároljuk meg, ha már biztosan tudjuk az okát, és fel tudjuk mérni a kijavításához szükséges anyagot és mennyiségét is. Az sem lényegtelen, hogy az ilyen hibák kijavítása nem haladja-e meg a tudásunkat, lehetőségeinket. Feltehetően nagyon hiányos ismereteinket a szakkönyvekből is kiegészíthetjük, de nem árt, ha a találékonyságunkat is hagyjuk érvényesülni. A hibás részek kijavításához mintát pedig a bútordarab még ép, azonos kialakítású részeiről vehetünk.

6Tartószerkezeti hibajavítások

Mint azt már említettük, előbb a legegyszerűbb kárpitozású darabokon kezdjük el a munkát. A kopott szövetanyag lebontását megelőzően állapítsuk meg, hogy a kárpitozott részek leszerelhetőek-e, vagy sem. Székeknél ezt könnyen megállapíthatjuk, a foteleknél, ágykanapéknál már alaposabban kell vizsgálódnunk, mert esetenként a karfás oldalakat a vázhoz csavarok rögzítik, amelyekhez viszont csak az alsó eltisztázó szövet lebontása után férhetünk hozzá, pl. telekárpitozott foteloknál, ágykanapéknál. Előbb tehát a leszerelhető kárpitozott darabokat vegyük le az állványról.
Következő lépésben azt állapítsuk meg, hogy a kárpitanyagok miként vannak a tartókeretre erősítve. A szövetalj, azaz a huzat széle lehet a támlaalkatrészen felül-, a borított káván alul-, vagy a támlaalkatrészen oldalt lerögzített (12). Az anyagszélek kárpitos szegekkel, ipari tűzőgép-kapcsokkal, vagy díszszegekkel lerögzítettek (13). Eltávolításukhoz használjunk szeghúzót, vagy e célra átalakított, a lapja közepén befűrészelt nagyobb csavarhúzót, amelynek az elejét előzőleg egyik oldalán enyhén domborúra köszörültük. E szerszámmal nyúljunk a szegfejek és tűzőkapcsok alá, majd keményfaléc segítségével húzzuk ki mindegyiket (14). Amelyiknek pedig megszakadt a szára, azt csípőfogóval távolítsuk el. Ha elég erős a szövet, ennek erőteljes felrántásával is megkísérelhetjük a szegek, kapcsok gyors kihúzását. Az így lefejtett bútorszövetdarabokat azonban még ne dobjuk el, mert a szabásminták elkészítéséhez, illetve a szabáshoz szükségünk lesz minden darabjukra.
A szélek szabaddá tételével azonban még nem biztos, hogy a szövetet le is tudjuk húzni a darabról, mert előfordulhat, hogy a sarkokon, és a párnázatok kivarrt élein az egyes kárpitdarabok az élkiképzés anyagához vannak varrva. Ilyen esetekben e varratokat óvatosan, éles késsel metsszük át, és így fejtsük le egymás után a kárpitozás szövetdarabjait. Helyüket és a lerögzítés módját azonban jegyezzük meg, különben később problémáink lesznek az új huzat darabjainak a visszaerősítésével. Nem árt ilyen esetekben erről néhány vázlatot is készíteni. Több azonos darab esetében erre nincs szükség, mert a másik bútordarabot használhatjuk mintaként. Ha szövetpótló anyaghoz varrtak a kárpitanyag szélei, akkor esetenként egyben lehúzhatók a párnázatról, és majd így kell az új huzatot is kialakítanunk, ám az is lehet, hogy a szövetpótlót és a kárpit szegett szélét a felső párnázathoz is hozzáöltötték a levarráskor. Ez esetben óvatosan fejtsük fel a varratot, és így távolítsuk el a régi szövetet. A szövetpótlót is fejtsük le, majd ha még használható állapotban van, mossuk, vasaljuk ki.
Az osztott felületű részeket általában bevarrt szegélyek, esetleg zsinórok osztják fel, amelyeket varrózsinegek rögzítenek a tartószerkezethez, vagy az alappárnázathoz. Előbb ezeket a zsinórokat, majd a bevarrt szegélyt távolítsuk el, majd ezután a kárpitdarabokat is leemelhetjük a párnázatokról. A szegélyek, zsinórok levarrását jól jegyezzük meg, különben nehéz lesz az eredeti formát újból kialakítanunk.

Egyéb hibák javítása

Néhány kárpitozott bútordarabon könnyű a főként párnázati, esetenként pedig tartószerkezeti fogyatékosságokat észrevennünk, máskor meg a hiba okára csak a kárpit megbontását követően lelhetünk magyarázatot.
Amelyik bútordarabot nem fedi alul tisztázó szövet, azon gyorsan felfedezhetjük, hogy a textilhevederek közül néhány elszakadt, vagy anyaguk túlságosan megnyúlt, cserére szorul (15). Tisztázó szövet fedi a legtöbb ülő- és fekvőbútor alját, így a gyakorta kiteknősödést okozó, megnyúlt hullámrugók (16), párnázati deformációk csak a kárpit, sőt a bélésanyag lebontása után kerülnek a látóterünkbe. Más esetekben a rugózatot is helyettesítő hab-párnázat elöregedésére utalnak az alap-vászonborítás alján kitapintható, morzsalékkal feltöltődött hurkák, dudorok. Ezeket a habpárna felületéről lemorzsolódó anyag okozza, amely az így egyre lazábbá váló kárpitszövet alján gyűlik össze, sőt néha még a letűzések résein ki is hullik. Az sem ritka eset, hogy a sarkok, párnázott élkiképzések, fotelkarfa párnázatok is elmozdulnak a helyükről, ami ugyancsak formai torzulásokat okoz. Kijavításukra csak most, a kárpit teljes lebontása után kerülhet sor. A leggyakoribb, magunk által is kijavítható hibákra, íme néhány megoldás.
Egyszerű, alacsonykárpitozású székeknél előbb-utóbb bekövetkező hiba a vékony habpárna felületi "eróziója", azaz porlása. Ezt a habpárna kicserélésével orvosolhatjuk. Ám, mivel ezek többnyire a szélek felé elvékonyodóak, amit elég nehéz házilag hasonló formában megoldani, a bajon úgy is segíthetünk, hogy a porló felületet alaposan lekeféljük, és a habpárnát megfordítva, teljes felületén latexragasztóval bekenve erősítjük vissza az ülőlapra. A habpárnát pedig a további erős dörzsölő igénybevételtől a föléje feszített bélésvászonnal védhetjük meg.
A nagyon porló habpárnát azonban mindenképpen cseréljük ki új, 10 mm vastag habanyagból kiszabottra. A párnázat így a széleken kissé vastagabb lesz, mint eredetileg, de ezt a habanyag fölé terített, feszítve letűzött erős vászonnal és a kellő feszességgel lerögzített bútorszövettel csökkenthetjük (17). A vékonyabb, lágy habanyagok vágásához vastagságuktól függően éles ollót, a vastagabbakhoz pedig elektromos szeletelőkést használjunk.
Hasonló hibák a karfákon is előfordulhatnak, de a párnázó habanyag cseréjével ezeket is kiigazíthatjuk. Ha pedig az élkiképzések mozdultak volna el, ezeket kenderzsineggel átvarrva és a tartószerkezetre rögzítve igazítsuk ki (18).
A vastagabb habpárnákkal kialakított fotelüléseknél könnyebb a porló habpárna kicserélése, ám sok esetben a hullámrugókból álló tartószerkezet rugói is megnyúlhatnak. Ezek házilag nem javíthatók. Helyükbe célszerű erős, 70 mm széles polipropilén, vagy kenderhevederekből váltakozva átfűzött és a széleken kifeszítve, kétsorosan letűzve vagy leszegelve kialakított tartószerkezetet készítenünk. A hevedereket kétsorosan szegeljük le, kifeszítésükhöz pedig használjunk 5-6 mm-nyire kiálló, hegyes szeg végű lécdarabot. Az átszegezett léc végét akasszuk a másik oldalon leszegezett hevederbe közvetlenül a keret mellett, majd a lenyomásakor kifeszülő hevedert két sorban, sűrűn beütött kárpitos szegekkel rögzítsük a helyére. A szomszédos oldalon is szegezzük le a hevederszálakat, majd a már kifeszítetten leszegezett hevedereken váltakozva fűzzük át, és az előzőkhöz hasonlóan kifeszítve ezeket is szegezzük a tartókeretre. A habpárnát elektromos késsel szabjuk méretre, felületét mindenképpen érdemes vászonbéléssel is lefedni.
A rugózattal ellátott fekvőbútorokon, kanapékon a formatartás érdekében gyakran alkalmaznak élkiképzéseket. Ezek is elmozdulhatnak a helyükből, s bár az ágybetét rugalmasságát nem befolyásolják, ám formailag nagyon csúnya kidudorodásokat okozhatnak. Ez is viszonylag könnyen helyrehozható hiba, csak az elszabadult élkiképző anyagot kell átöltésekkel újból szilárdabbá tennünk, majd az élkerethez, illetve a tartószerkezethez rögzítenünk. Ennek módját a még ép sarkokról leshetjük le, és azok alapján szilárdítsuk meg formájukat és helyzetüket. Ha pedig a fekvő- és ülőfelületeket puhábbá is szeretnénk tenni, akkor terítsük be 10-20 mm vastagságban műszálas vattapaplannal, amelynek a széleit az élkiképzéshez öltve, vagy az alapkerethez tűzve rögzítsük (19). E lágy réteg fölé pedig csak abban az esetben szükséges bélésanyagot fektetnünk, ha egy darabban felfeszített anyagból varrjuk majd össze a szövetkárpitot.
Tölcsér-rugózattal ellátott ülő és fekvőbútoroknál a rugók előfeszítve vannak lekötve, elmozdulásukat is többnyire zsineges lekötések gátolják meg. Ha ezek közül néhány elszakad, a rugók kiállhatnak, a felső párnázat felülete pedig egyenetlen lesz. Az ilyen hibák kijavításához azonban már a kárpitos szaktudása kell, mi ne kísérletezzünk vele, mert csak tetézhetjük a bajt.
Az egyébként magától értetődő, hogy az állványszerkezetek, székvázak meglazult eresztékeit is meg kell erősítenünk, továbbá, hogy a látható felületek letisztítását, felújítását is most, de még az új kárpit felerősítése előtt kell megejtenünk, hiszen ennél kedvezőbb alkalmunk erre aligha lesz.
Folytatjuk!
Forrás: Ezermester.hu 




Bútorkárpitozás házilagosan 2. rész





 2013. december 05. - kgl

Az új kárpit darabjainak a kiszabása

Ez szabásminta nélkül csak a nagyon egyszerű esetekben, pl. sima felületű heverőkön, vagy fotelokon lehetséges. Szabásmintaként használhatjuk a régi kárpit darabjait, vagy azok alapján, csomagolópapírból kivágott mintákat. Ez főként akkor előnyös, ha több azonos bútordarabot, vagy szövetrészt kell kiszabnunk. A levarrandó szélekre mindig hagyjunk rá 25-30 mm-nyit. Nagyon ügyeljünk a minták "tájolására", bársonyanyagoknál pedig a söprési irányra, azaz a flórszálak elfekvésének az irányára. Általános mintaillesztési követelmény, hogy a tengelyesen szimmetrikus daraboknál ezzel azonosan elhelyezett legyen a szövetek mintája. A bevonóanyag lánciránya az ülőbútoroknál a beülési iránnyal, fekvőbútoroknál pedig a hossziránnyal azonosan helyezkedjen el. A plüss-szöveteknél a szálak elfekvési iránya felülről lefelé, illetve belülről kifelé, az ún. söprési irányba essen.
Bútoron belül viszont a következő szabályokat igyekezzünk betartani: ülésnek a támlával és előlappal, a támlának a hátfallal, a karoknak a karoldal lemezekkel kell illeszkedniük. Ezt akkor a legkönnyebb betartani, ha e felületeket egy darabban kiszabott szövettel boríthatjuk be. Továbbá arról se feledkezzünk el, hogy a bútorgarnitúra azonos rendeltetésű és helyzetű felületein mintaazonosságot kell létrehoznunk. Ez nem vonatkozik a jellegtelen, pl. aprómintás anyagokra, továbbá a gombok bevonatára és az azonos anyagból készített élszegélyekre. (A kárpitozott garnitúrák mintaillesztési szempontjait februári lapszámunkban közölt táblázatban foglaltuk össze.) E kívánalmaknak elég nehéz eleget tenni, de koncentrált figyelemmel megoldhatók a kezdeti nehézségek.
3A mintás szövetdarabok kivágásakor jelöljük be a szabásminta középvonalát, ennek alapján vágjuk ki a megfelelő méretű darabokat. Ezek mindig magukba foglalják a szegési ráhagyásokat, szabókrétával ajánlatos a visszahajtások kontúrjait bejelölni. Ha a kárpithuzat darabjai előre összevarrhatók, fércöltésekkel erősítsük össze a huzat tokot. Így jól ellenőrizhetjük a mintázat folyamatosságát, kellő öszszeillesztettségét. A kisebb igazításokat így még könnyen elvégezhetjük, és ha lazán feszített huzatot készítünk, a párnázatra húzva is ellenőrizhetjük a levarrandó részek mérethelyességét. Ezt főként heverőknél, szabad párnáknál célszerű megejtenünk.

A kárpitanyag leerősítése, varrásaLényegében most érkeztünk el munkánknak ahhoz a szakaszához, amely talán a legváltozatosabb, és eredménye fokról-fokra egyre látványosabb lesz, hiszen a bútordarabokra most kezdjük felhúzni új ruhájukat.
Előbb mindig a nagyobb, egyszerűen felerősíthető darabokat rögzítsük a párnázat fölé. Az ülésekre, sima háttámlákra, fekvőfelületekre, szabad párnákra helyezzük fel az új kárpitdarabokat. Helyükön előbb a középvonalban tűzzük le tűző-, vagy gombostűkkel, mégpedig attól függően, hogy tartó-, vagy párnázóanyag az alap. A kárpit feszességét pedig a párnázathoz, és a kárpitozás jellegéhez igazodva határozzuk meg. A régebbi párnázatok alaposan kifeszített, míg a korszerű, tollpárna hatásúak lazán eligazított kárpitanyagot igényelnek. Ez utóbbiak többnyire élszegéllyel szegett élűek, míg a feszes kárpitozású huzatok legfeljebb csak élükkel összevarrt darabokból állnak (1). Általánosabb esetekben csupán a hátoldalukon, alsó részükön letűzöttek, illetve a sarkukon összevarrtak.
5Ezeknek a kárpitját előbb az egyenes oldalaik mentén visszahajtva kifeszítve kitűzőtűkkel rögzítsük a keretre. A mintairányokat ellenőrizzük, igazítsuk be a szövet láncirányát a hosszanti élekkel párhuzamosra, és középről enyhén a végek felé simítva a szövetet az élek mentén erőteljesen meghúzva feszítsük meg az anyagot. A kitűzést előbb a rövidebb oldalakon, majd ezt követően a hosszabbakon folytatva tűzzük le a betét szélére, pontosabban attól 20-25 mm-re. A kitűzés után üljünk többször körben a betétre, majd újra feszesre húzva megint tűzzük körül a kárpit széleit. A sarkokat visszahajtott bevágásokkal, vagy a kárpit alá igazított visszahajtással alakíthatjuk ki (2). Ezt követően tűzőgéppel egymás mellé beütött kapcsokkal fogassuk le a kárpit széleit. A sarkoknál kis görbe tűvel, lencérnával, a kárpitkeret aljától felfelé haladva 5-7 mm-es, ún. dugott öltésekkel haladjunk felfelé. Ennek lényege, hogy a fonalszál a visszahajtás alatt halad felfelé, és a szomszédos anyagba mindig 1-1,5 mm-rel lejjebb, vízszintes irányba hatol be. Az öltések meghúzásakor a szövetélek egymásra szorulnak, de az öltések nem látszanak. Ez a legtöbb egyszerű kárpitozású ülő- és fekvőbútor sarok kialakításánál, továbbá teljesen bekárpitozott szék- és foteltámlák oldalvarrásainál is alkalmazható elvarrási mód (3).
8Ívelt támlák vagy más alkatrészek behúzásakor a sarkok kitűzése után az ívelt kontúrokra merőlegesen erősen húzzuk meg az anyagot, mégpedig a görbület irányába, majd simítsuk ki a ráncokat, tűzzük ki a hátoldalon, majd kapcsokkal rögzítsük (4). Székek karfa vagy támlaoszlopainál előbb a két első sarkánál, majd hátul középen, utána pedig elől és két oldalt középig tűzzük fel a szövetet. A szövetet a támla- és karoszlopoknál hajtsuk viszsza 45 fokban, hogy a visszahajtott él érintse az oszlop belső élét, és vágjuk be az anyagot átlósan (5). A kétfelé vált hajtást simítsuk a karfa mellé, vágjuk a széleket 20-30 mm szélesre, majd a visszahajtott széleket nyomjuk a karfa és a párnázat közé, a kárpitszéleket pedig jól lefeszítve tűzzük le.
Az igényesebb kárpitozású bútordarabok többnyire szélre varrt kéderezéssel készülnek. Ezek áthúzása elég fogós feladat, de ez még nem jelenti azt, hogy kárpitcseréjük otthoni körülmények között nem megoldható. Először is a kéderszegélyeket kell elkészítenünk. Ezek magjaként kb. 5 mm-es, egyenletes fonású kenderzsinórok szolgálnak, amelyeket kb. 50 mm széles szövetcsíkba burkolva kell levarrni. A kézi varrás kissé időigényes, de a gépi varráshoz meg különleges kialakítású varrótalp szükséges (6). A lapfelületekre beillesztve tűzzük fel a borítóanyagokat (7), közéjük pedig úgy illesszük be a kédert, hogy a bevont zsinór szorosan a szövetélek közé ékelődjön. Az alsó borítóanyagot, az ún. bódnit hajtsuk vissza, a szövetszéleket pedig görbe tűvel kétsorosan öltsük az élkeret párnázott szélére (8). A bódniszövet visszahajtása után annak széleit a már szokásos módon feszesre húzva rögzítsük a keret alsó felületére, a lapfedőanyagot pedig kifeszítve tűzzük le az ülőkeret hátsó és oldalsó részére (9). Ezt a megoldást alkalmazhatjuk szabadpárnák, vagy ágybetétkárpitok látható felületeinek élkivarrásainál is.
15A kéderezett élű oldalborító anyagokat egyszerűbben is az alappárnázatra, illetve a párnázat felső huzatanyagához ölthetjük, ha sűrű öltésű, bujtatott varrást alkalmazunk (10, 11). Az alsó letűzéseket azonban ilyenkor gondosabban kell megejtenünk (12), mert csak így lesz egyenes a huzatszegély. Több azonos bútordarab esetén egymás után kárpitozzuk be mindegyiket, a varrások módozatait pedig a még nem, vagy alig megbontott darabról lessük le. Esetenként a szabad, azaz a leemelhető, vastagabb műszálas vattapaplannal fedett párnákra az ilyen szövethuzatokat készre varrtan is felhúzhatjuk, de az alsó felükön mindenképpen az alappárnázathoz és a szövetpótló anyaghoz öltve rögzítsük, hogy a későbbi használat közben ne csúszhasson el a kárpitanyag.
Adódhatnak ennél bonyolultabb feladataink is. Többrétegű párnázattal ellátott domború, ún. csigafejű fotelkaroknál például az oldalbevonó anyagot előbb az egyenes élek mentén tűzzük le, a külső oldalon pedig a karfa alatt visszahajtva egyenes vonalban rögzítsük közvetlenül a domború párna alatt, és ezt követően az oldallap alján. A karfa domborulata alatti visszahajtásának egyenes vonalát kb. 50 mm széles, hosszában félbehajtott papírkarton szél szövetre tűzésével tehetjük egyenessé. A karfa homloklapján pedig a szövetet szabályos ráncokba rakva szorosan tűzzük le. A karfa elejét fedő homloklap befedésekor két megoldás között választhatunk. Vattával alábélelve, alakra szabott és visszahajtottan levasalt szövetdarabbal fedhetjük le, és szélein domborúfejű díszszegekkel rögzíthetünk a karfa állványára (13, 14, 15). A másik megoldás, hogy 5 mm-es rétegelt-, vagy farostlemezből kivágott lapot készítünk, amit a homloklapba fúrt lyukakba facsapokkal rögzíthetünk. A leemelt homloklapra vattapaplant fektetünk, majd a borítószövet kifeszítése után a hátoldalon tűzőgéppel rögzítjük a kárpit széleit, és a helyére ütve rögzíthetjük. Ilyen esetekben a kárpitozott homloklapnak pontosan kell illeszkednie a karfapárnázat élei közé.

Eltisztázó munkák

18Abban az esetben, ha a bevonóanyagot a bútorállvány látható felületein kialakított aljazásokba kell erősítenünk, pl. régi székek, fotelok esetében, ezt díszszegekkel is megoldhatjuk. Előfeltétele a sűrűn kitűzve előkészített kárpitanyag. A szegezést jobbról balra kezdjük el, és minden egyes szeg beütésekor ügyelnünk kell arra, hogy a huzat gyűrődésmentesen feküdjön az aljazásba. A szegfejek pontosan az aljazás széléig érjenek. A szegeket sorban egymás mellé üssük be, de a fejek egymásra ne feküdjenek fel. Nem szép, de megengedhető, hogy a szegek egy vagy több szegfejnyi távolságra kerülnek egymástól (16), de akkor konzekvensen, minden szegezett felületen tartsuk is be ezt a távolságot. Bortnit csak ritkán szokás használni a szegek alá, de ez ízlés kérdése is lehet.
A bortnit, azaz szegőszélt inkább ragasztani szokás, ehhez a végét szegezzük le, hátoldalát pedig kenjük be vékonyan oldószeres ragasztóval (17). A szikkadási idő elteltével simítsuk a takarni kívánt részre, és egy szeggel a vége előtt akasszuk meg. Sarkoknál hajtsuk vissza, 45 fokban meghajtva vezessük felfelé, és egy újabb szeggel megint tűzzük le. A hajtás alá kenjünk ragasztót, majd kis idő múlva kalapáccsal megütve lapítsuk le. A ragasztáshoz használhatunk ragasztópisztolyt is (18), de csak széles kiömlőfejjel érhetünk el minőségi munkát (19).
22Fodor, és rojt elhelyezésére akkor lehet szükségünk, ha a lábak közötti teret szeretnénk eltakarni az állványszerkezet átalakítása nélkül. A fodrok inkább a modern bútorokon, a rojtok a régieken használatosak. Az egyszerűbbek húzottak, vagy zsinórral rögzítettek, a szemberakott fodor viszont rendezettebb, és visszahajtott részére papírlemez-csíkot célszerű használnunk, amit a párnázat éléhez, vagy a díszpaplanhoz rejtett öltésekkel rögzíthetünk, esetleg a kárpitkeret szélére szegezhetünk, természetesen a fodor visszahajtott, takart felső szegélyén. Újabban divatosak a szabadon függesztett széles takarószegélyek is, amelyeknek a fodrokhoz hasonló a funkciójuk, csak egyszerűbb a kivitelezésük.

Kárpitszerű huzatok

Kárpitcsere helyett választhatunk olcsóbb, látszólag egyszerűbb bútoráthúzási megoldást is. A bútorvédő huzatok nemcsak a nagyon értékes kárpitokat védik a kopástól, hanem a régebbiek fakóságát is eltakarják. Igényesen megvarrva, megfelelő vászonanyagot használva akár kárpithelyettesítők is lehetnek. Elkészítésük azonban csak látszólag egyszerűbb, mert ebben az esetben a lehúzhatóságukat, bútorra rögzítésüket is meg kell oldanunk, hiszen a tisztításuk gyakrabban esedékes, és mivel lazábbak, mint a hagyományos kárpitok, használat közben könnyebben el is mozdulhatnak a bútorfelületeken. Ennek ellenére az egyszerűbb és modern kárpitos bútorokon is jól mutatnak.
26Anyagául pamut- és lenfonalakból szőtt vászon-, vagy sávolykötésű szöveteket célszerű választanunk. Ezek minta és színválasztéka bőséges, szélességük 80-146 cm közötti. Felhasználásukat illetően ezekre az anyagokra is érvényesek a szöveteknél ajánlott fektetési szempontok. A kárpitszerűen kialakított huzatok azonban csak gépi varrással állíthatók össze. Az egyszínűeket esetenként még egy, az alapszíntől eltérő cérnával varrva is szokás megerősíteni, ami díszítő céllal is készülhet. A régi bútordarabokhoz készített huzatokon pedig a kéderezéshez hasonló, behúzott zsinórozott szegélyekkel lehet hangsúlyosabbá tenni a huzat karakterét (20).
Fekhelyeken, még a kétszemélyeseken is helyettesítheti a kárpitcserét a feszesen felhúzható ágybetéthuzat, amelyet oldalt húzott- vagy rakott fodros szegéllyel hosszabbíthatunk meg (21). Ez ápol, s eltakar, bármikor lehúzható, kimosható, elkészítése sem túl nagy munka. Hasonló célt szolgálnak az ágytakarók. Ha a fekhely sarkainál a takaró hátoldalára felöltött tépőzárakkal szorosra húzott sarokkialakításokat készítünk, akkor kárpitszerű huzattá formálhatjuk az egyszerű ágytakarót (22).
Nyers lenvászonból tokszerűen öszszevarrt huzatokkal is befedhetjük a puhább párnázatú kárpitozott bútorainkat, ha széleinek rögzítéséhez tépőzárakat alkalmazunk, szabad párnáinak hátoldalán pedig húzózárakkal tesszük lehetővé a levételüket. Ilyen esetekben azonban a szabadpárnáknál a tok soha ne legyen feszes, és a karfa oldalakon is csak annyira feszítsük ki a huzat anyagát, hogy rásimuljon a párnázatra (23). Az ilyen megoldásoknál a tépőzárakat a nem látható felületeken helyezzük el, és tűzőgép-kapcsokkal rögzítsük az állványszerkezet keretére.
Kárpitozott székeknél is alkalmazhatjuk az előbbi megoldást, de a huzatot akár bútorszövetből is összevarrhatjuk. A támlára erősítést és a kárpit lehúzását a támla hátsó borítóanyagába varrt húzózárral könnyíthetjük meg (24). Ha pedig a támlarészre vékonyabb mintás anyagból varrt támlahuzatot is készítünk, akkor nemcsak a kopás ellen óvhatjuk meg az alaphuzatot, hanem egy érdekes kárpitkombinációval a bútorzat összhatását is attraktívabbá tehetjük.

Részkárpitozások

31Bútordarabjaink kárpitozása a kényelmünket szolgálja, és esztétikai hatása is vitathatatlan. Ám ez állandó változást is jelent. Ami nagyszüleinknek jó volt, nem biztos, hogy nekünk is ugyanúgy megfelel. Sőt, biztosan nem. Ezért viszont nem kell minden kommersz régi bútort kidobni. Még a kettős ágyakat sem, mert némi részkárpitozással például kényelmes fekhellyé változtathatjuk. Az ágybetét csere ma már könynyen megoldható, a kemény, már megkopott ágyfejen (25) pedig saját kezűleg is változtathatunk (26). Nem kell hozzá más, csupán 20-30 mm vastag lágy habanyag, az ágytakaróval azonos kárpitanyag, néhány méternyi szegőszalag és egy jó marék díszszeg (27). A kárpitanyagot hátoldala felől 20 mm széles kartoncsíkkal tűzzük le az ágyfej keretéhez illesztve (28), majd illesszük helyére a kiszabott habpárnát. A kárpitot alul feszesre húzva tűzzük ki, majd két oldalon is kifeszítve rögzítsük le néhány tűzőgép-kapoccsal. A kapcsokat szegőszalaggal (bortnival) fedjük le, és domborúfejű díszszegekkel fogassuk le a szövetszéleket (29).
A mostanság olyannyira divatos fonott nád ülőbútorok szépek a maguk módján, ám nem mondhatók különösebben kényelmeseknek. Van, aki párnákkal igyekszik az ülésüket "megpuhítani", de ezek könnyen elmozdulnak a helyükről. Stabilabb megoldás, ha a kiszabott habpárnát az ülőfelület keretére erősített vászonhuzattal rögzítjük le. A huzatanyag szélét előbb hátul hosszában kartoncsíkkal tűzzük le, majd a habpárnát a helyére igazítva, a szövetet, vagy vásznat elől és kétoldalt feszesre húzva, tűzőgép-kapcsokkal fogassuk le (30). A látható szegélyek eltisztázásához pedig szegőszalagot ragaszthatunk a szövet szélére (31).
Fekvőbútorainkat, ágykanapénkat különféle tollpárnahatású párnákkal is érdemes kiegészítenünk. Ezek töltőanyaga többnyire molinóhuzatba töltött őrölt hab, ún. pehely-apríték, és felül, vagy mindkét oldalukon szálbundázattal borítottak. Erre kerül fel a szövetből varrt huzat, amelyet általában a saját anyagából kialakított szegély, élszegély foglal keretbe. Ezek általában az ülés és a támla második párnázatának szerepét töltik be, míg a hengerpárnák csak fejtámaszok. Akkor igazán mutatósak, ha alakjuk valóban henger alakú. Kialakításukkor tömörebb hablemezből a hosszanti végeket összeragasztjuk, majd a habpalástra újabb habréteget hengerítve ezt is élben ragasszuk össze, és a habpalást magját habőrleménnyel jól tömjük ki. Erre kell a formavászonból varrt tokot felhúzni, majd a szájösszehúzó zsineggel mindkét vég teljesen lezárható. A szövettok is hasonló kialakítású, csak az összehúzott szájnyílásokat egy-egy nagyobb, behúzott gomb, vagy bojtpajzs mögé rejtsük el.
Az ilyen és hasonló részkárpitozásoknak, kárpitozott kiegészítéseknek tág tere van otthonunkban, ha igényeljük a kényelmet, és meg is tesszük érte, amit kell.
Akit tehát nem riaszt el e szokatlan feladathalmaz, bátran hozzáláthat kárpitozott bútorainak a felújításához, de előtte nagyon alaposan mérje fel, hogy valójában mit képes megoldani, milyen anyagokat kell beszereznie, és főként, hogy megéri-e ezt a nagy munkát magára vállalnia, végig tudja-e csinálni. 
Forrás ezermester.hu




Körfűrész asztal bővítése


 2016. április 28. - kgl
asztal_bovites.jpg
A legtöbb barkács asztali körfűrésznek kicsi az asztala mind szélességében mind hosszában, így széles vagy hosszú munkadarabot csak úgy tudunk vágni a gépen, ha valamilyen módon gondoskodunk a munkadarab lelógó részének alátámasztásáról. A körfűrész gépek gyári asztal bővítői is kevés sok esetben, ráadásul ezeket vékony lemezből préselik, így azok statikailag elég gyengék, könnyen megsérülhetnek nehezebb anyag vágásakor.
Ha rendszeresen vágunk olyan méretű anyagot aminél már zavar minket,  hogy kicsi a körfűrészünk asztala akkor el kell gondolkodnunk azon, hogyan tudjuk bővíteni az asztalát a gépnek.  Michael Olson egy egyszerű asztal hosszabbítást készített fenolos gyantával bevont rétegelt lemezből. Ez a bevonat elég jó kopásállósággal rendelkezik és majdnem olyan jól csúszik mint a bútorlap, elég erős is, így ideális alapanyag az asztal bővítésére. 
 További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha "lájkolod" az oldalunk Facebook oldalát! Ha tetszik akkor kattints légyszíves a "Tetszik" gombra, vagy a "Megosztás" gombra, hogy még többen láthassák ezt a cikket. Ha véleményed van a cikkről akkor ne rejtsd VÉKA ALÁ, írj egy pár sort a "hozzászólásokban"!


Outfeed table


Tablesaw Extension and Side table


Diy project - Table saw extension and out feed table. Part 1 https://www.youtube.com/watch?v=TUtu8nXLVsU


30 - How to Build a Tablesaw Outfeed Table


18 - How to Build A Torsion Box Assembly Table Top (Part 1 of 2)
DIY Gaming Table for $150


Homemade table saw with built in router and inverted jigsaw 3 in 1


Homemade Table Saw Fence Mechanism


Making a Homemade Scroll Saw (Drill Powered) - El Yapımı Kıl Testere Makinası


Mobile Tablesaw Station - Part 1


Modular Mobile Table Saw Station


Table saw sled. Innovative solution. 3 in 1 workbench


Unusual Design Workbench / Machine tool. Multi Function. Multi Axis. Part 1. The Bed


Multifunction workbench MFTC


Workshop-Garage Timelapse.wmv


Time lapse of home constructed start to finish


HOW TO BUILD A HOUSE BY YOURSELF


24x24 Garage built in 5 hours (7.3152x7.3152) Garaje construida en 5 horas


Bertsch Holzbau - Montagefilm Modell Carport Prestige


Trapezblechdach montieren mit Schrauben, Kalotten und Kantteilen.


Kingspan Sandwichpaneel RW 2m breed


Ондулин. Монтаж новой кровли / Onduline. Your New Roof Coating


Impressively skilled brick layers, Vault contructión.


thermodom7


ARXX Walls and Foundations 4 of 10


ARXX Walls and Foundations 5 of 10


ARXX Walls and Foundations 6 of 10


ARXX Walls and Foundations 7 of 10


ARXX Walls and Foundations 8 of 10


ARXX Walls and Foundations 9 of 10


ARXX Walls and Foundations 10 of 10


Emmeti clima floor


Stacked Stone Master Bedroom


how to apply gold leaf on picture frames


How to Gold Leaf - Learn to gold leaf and have some fun for home decorating!


How It's Made - How To Make Gold Leaf


How To Make Gold From Soil (Extract Pure Gold From Sand) How Its Made Revealed


Ancient gold smelting rare today. extract recovery process of refining gold to remove any impurities


My Paulk Total Station and Craftsman Sliding Miter Saw Update | Dailey Woodworks August 2015 Vlog






Vírus a Rendszerben - Szeszák Gyula: Ügyvédből a legfőbb olajügyész


A Jobbik és az állami bűnözés amnesztiája - Tégla a Falban (Szeszák-Molnár)


A maffiaállam nyugdíjazta - Hatszemközt Szeszák Gyula olajügyésszel (Hírháttér TV)


100% rendőrbűnözés, 100% bíróbűnözés, 100% pszichiáterbűnözés


Putyin vagyonáról Szeszák Gyula megyei főügyész, olajleleplező (Film: Molnár F. Árpád)


Pintér, Boross és a legfőbb ügyész védték az olajmaffiózó megyei főkapitányt! (Dr. Szeszák Gyula)


Polt Péter: te meg egy rohadt geci olajbűnöző vagy, baszd meg! (Molnár F. Árpád - Emma Paradigma)


Szemben a maffiával, avagy olajozott viszonyok(Teljes film)


Hegedű készítése



A hangszer készítés nem hobbi kategória már, ahhoz igencsak nagy szakmai tudás és több évtizedes gyakorlat is kell, hogy az a hegedű ne csak tökéletesen szép legyen, hanem annak tökéletesen is kell szólnia. De azért remélem, hogy elnézitek nekem, hogy egy kicsit kitekintek a profik világába ezzel a videóval. Én csak ámulok és bámulok, ha valaki ilyen mestere a szakmájának és egy ennyire összetett feladatot képes tökéletesen elvégezni.
Kellemes szórakozást.
Hofner Strings and Bows Production


Classical guitar making. My 24th guitar build


Building an Archtop Jazz Guitar 2012


How to build a deck by yourself


Making A Wooden Vise


How To Make A Wooden C Clamp


Making A Draw Knife From An Old Diamond Blade


Making A Wood Frame Dovetail Saw


The Wooden Utility Knife


Building The Belt / Disk Sander


Assembling The 2 X 72 Belt Grinder


Building the 1"x42" belt sander


Heating the workshop with saw dust


Multifunction workbench MFTC


my dream work bench


The Woodpecker Ep 99 - X Carve shelf


The Woodpecker Ep 100 - Building the shop from A to Z


The Woodpecker Ep 80 - My mitre Station - Part 2


The Woodpecker Ep 81 - My mitre station - Part 3


The Woodpecker Ep 82 - My Mitre Saw Station - Part 4


The Woodpecker Ep 110 - Water cabinet - part 1


The Woodpecker Ep 111 - Water cabinet - part 2


The Woodpecker Ep 112 - Water Cabinet - part 3


Trim, Veneer & Finish a Platform Bed with Storage - Part 2


Q & A Bed Platform Project - Part 2
Make a king sized bed frame with lots of storage!


How to build a log cabin with dovetail notches


How to saddle notch a log
https://www.youtube.com/watch?v=3qBJ5By1ao8#t=79.451844


How to cut notches for log cabin


Log Cabin


Woodworking Tablesaw Outfeed Table


Woodworking Tablesaw Outfeed Table part 2


Best Outfeed Table


Modular Mobile Table Saw Station


The Architect's Chair part four: Boring and threading the hubs.


The Architect's Chair part five: The frame joinery begins.


The Architect's Chair part six - Making the Hubs


The Architect's Chair part seven - Finishing the lower frame.


The Architect's Chair part eight - Making the Hubs


How to Make a Chair | Episode 8: BENT LAMINATION


How to Make a Chair | Episode 9: PROTOTYPE


How to Make a Chair | Episode 10: FRAME


How to Make a Chair | Episode 11: SEAT FORMWORK


How to Make a Chair | Episode 12: BENT WOOD SEAT


Building a Tablesaw Base Part 1


Building a Tablesaw Base Part 2


Make A Table Saw Out Feed Table


Make a Table Saw Out Feed Table Part 2


Make a Table Saw Out Feed Table Part 3


Accessory Wing For the Tablesaw


087 - Router Table in a table saw extension wing


088 - Router Table Fence (for tablesaw router wings)


35-Homemade Tablesaw fence / guide table de scie


Table saw fence with incremental positioning


Router Table Fence for Table Saw


All about my CNC machine


CNC dust collection hood


How to make bow with cnc router


Pivoting Mitre Saw Base - Part 2 / Fence and Angle Locking Mechanism


Pivoting Mitre Saw Base - Part 3 / Zero Clearance Insert, Dust Flange and Increments


PS Mozi: Tasnádi Gyárfásra vallott - M1 - Ma reggel, 2014.04.04.


varrógép


Cutting square notch log cabin


Forging a Socketed Chisel with Med Chandler at NESM


The Birth Of A Tool. Part 2. Chisel Making (by John Neeman Tools)


Blacksmithing - Forging an axe


DIY | Axe handle


Making a viking style battle axe


Making Viking AXE


Darius' Axe. 106lbs (7 1/2 st)!


Knife making - making a Japanese tanto fighting knife


Making HUNTSMAN CS:GO Knife Part 1


Making HUNTSMAN CS:GO Knife Part 2


MAKING CS:GO SHADOW DAGGER Part 1


MAKING CS:GO SHADOW DAGGER Part 2


How to Make: RAZOR SHARP Knife From a Wrench (Karambit)


Making dagger/throwing knife from a wrench


Knifemaking, my two latest custom knives


Geschmiedete Axt aus altem Hammer Forging Axe Tomahawk


Blacksmithing - Forging a flatter


BLACKSMITHING Making an Anvil


BLACKSMITHING Making an Anvil 2.0


How To Make An Anvil Out Of Railroad Track


Railroad Track Anvil


Alternative To The Train Track Anvil For Beginners


Anvil collection


Making a Jewelers Anvil and a Coin Ring


Making a blacksmith forge


Making of Mammoth (shovel)


Time lapse of home constructed start to finish


Log Cabin


Traditional Finnish Log House Building Process


Slipform Stone Masonry: Building a Slipform Stone House from the Bottom Up


Belt Sander / Grinder/ 2"x72" - part 1- Build the Frame


Belt Sander / Grinder/ 2"x72" - part 2 - Motorizing and Finishing


Podolsk 142 varrógép szétszedése


Швейная машинка Подольск 142. Часть 4.Регулировка строчки и декоративные виды строчек.Видео №6.


Подольск 142. Регулировка игловодителя, челнока. Петлеобразование. Видео № 141.
Настройка старой швейной машинки "Подольск"


Обрыв верхней нити в швейной машинке.Причины и ремонт.Ч.1.Видео №72.


Обрыв верхней нити.Причины и ремонт.Ч.2.Видео №73.


Подольская машина. Как отрегулировать петлистую строчку. Видео № 152.


varrógép


BEST HOME ANVIL ON YOUTUBE - BLACKSMITH


Homemade Rail Anvil 'Double Barrelled'


Kowadło z szyny kolejowej -homemade anvil out of railroad track


How To Make An Anvil Out Of Railroad Track


How To Make An Anvil Out Of Railroad Track


DIY | The belt grinder


DIY | Building a forge


DIY | Hydraulic press


 DIY 30 Ton Hydraulic Shop Press


 DIY Sheet Metal Brake


Homemade Mini Press Drill Tools Drills DIY Collet ER11 Spindle CNC Slide Lathe Wood Drilling 2


Homemade Mini Milling Router Mill Press Drill DIY X Y Z Slide Collet ER11 Headstock Chuck Spindle 3


The Birth Of A Tool. Part 2. Chisel Making (by John Neeman Tools)


The Birth Of A Tool. Part I. Axe Making (by John Neeman Tools)


The Birth Of A Tool. Part III. Damascus steel knife making (by John Neeman Tools)


morsa angolare fai da te (homemade angle clamp)


morsetto per bordi fai da te (homemade edge clamp)


dima per fori inclinati fai da te (pocket hole jig)


morsa fai da te (homemade vice)


Fai da Te - Morsa da Banco


Utensile multifunzione da banco con motore lavatrice


como fazer uma morsa caseira, ferramenta


Let's Make: Train Track Anvil


Drilling Out A Hardy Hole In The Train Track Anvil 1


Building a railroad track anvil
Homemade Anvil DIY Anvil for Blacksmithing


Making a 150 LB blacksmith anvil with stand! Big!


100 year old blacksmith anvil gets a new home


Titanium Investment Casting


Stiletto Titanium FlatBars


KwickGripper - The Ultimate Nail Puller!


Bull Bar™ by Crescent® - How To Dismantle Decks and Pallets






Pallet breaker pry bar tool - recycle pallets for projects




DIY Garden Bench Project - Pallet and Cable Reel Furniture


How To Build Smart Saw Hobby CNC


Homemade table saw with built in router and inverted jigsaw 3 in 1


Modular Mobile Table Saw Station


DIY | Anvil stand


DIY | The "AXIFE"


3 Simple Life Hacks


French Cleat Shop Storage Wall & Loft


BUILD: Hardware Organizer


Shop Hardware Storage


Multipurpose Garage Storage Station


Belt Grinder Build From Scrap Workout Bench And Treadmill Motor


M^3 Portable Bandsaw Table Build


Making A Wooden Band Saw Mill From Scratch - Full Build


Anvil Restoration (And Rust Remover Recipe)


Blacksmithing: Making a Merovingian style warrior axe.






Szétszedhető mobil munkaasztal



Ahogy az ember korosodik, szeret kényelmesebben és biztonságosabban dolgozni még akkor is ha ki kell települnie a műhelyből. Ilyen esetekre nagyon jó megoldás egy szétszedhető mobil asztal amit egy kalapács segítségével vagy kézi erővel össze lehet rakni és szét lehet szedni elemi darabjaira, nincs ragasztva, és nincs sehol sem csavarozva, így pillanatok alatt összeállítható vagy szétszedhető. A most bemutatott asztal nagyon kis helyen elfér használaton kívül szétszedve, így könnyű szállítani is, mégis igen stabil munkafelületet biztosít a kényelmes és biztonságos munkavégzéshez felállított állapotában. Akár körfűrészt vagy felsőmarót is beépíthetünk az asztalba, így igazi mobil munkaállomást hozhatunk létre vele pillanatok alatt. 
További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha "lájkolod" az oldalunk Facebook oldalát! Ha tetszik akkor kattints légyszíves a "Tetszik" gombra, vagy a "Megosztás" gombra, hogy még többen láthassák ezt a cikket. Ha véleményed van a cikkről akkor ne rejtsd VÉKA ALÁ, írj egy pár sort a "hozzászólásokban"!







My Version of MFT Workbench


Precise Driling of MFT tabletop Holes


How to Make an MFT Table Top with LR 32


Feddie-Stool MFT (Multi Function Table)


P-MFT Portable Multi-function Top


MFT style assembly table


Puzzle Workbench Development #1


Puzzle Workbench Development #2



Precise Driling of MFT tabletop Holes

Wooden Sortainer 7

Simple Wooden Crates for Potato/Vegetable Storage

Make It - Wooden Hand Plane

make a wooden hand plane

Make a steel sole hand plane

make a marking gauge

Homemade bar clamps

Homemade bar clamps

Shopmade Bar/Pipe clamp

Building a Big Blower #1

Building a dust collector blower

Рабочий стол для мастерской (workbench for workshop)

Рабочий стол для мастерской (workbench for workshop)

Рабочий стол для мастерской (workbench for workshop)



Összecsukható munkapad


 2016. július 07. - kgl
munkapad.jpg
Egy kényelmes munkapad néha jól jönne ha a barátoknál kell segíteni megjavítani valamit, ehhez készíthetünk egy összecsukható munkapadot. Könnyű felállítani és szállítani is, mégis egészen jól használható a most készülő munkapad. Ha nincs rá szükség, összecsukva kis helyen elfér. 
 További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha "lájkolod" az oldalunk Facebook oldalát! Ha tetszik akkor kattints légyszíves a "Tetszik" gombra, vagy a "Megosztás" gombra, hogy még többen láthassák ezt a cikket. Ha véleményed van a cikkről akkor ne rejtsd VÉKA ALÁ, írj egy pár sort a "hozzászólásokban"!
 
How To Build A Workbench Out Of 2x4 and Plywood - That Folds Up

Workbenchtainer trials

Systainer Table Saw. Sawtainer #32

Sawtainer first trials

Sawtainer. Next trials. Big disksaw and bevel

Homemade Festool TS-55 based table saw

Homemade drill and router press. General review

DIY Bench Top Drill Press


Timber Frame Portable Drill Press (home-made)

drill press build (part 1)

drill press build (part 2)

HOMEMADE DRILL PRESS / WOODGEARS / faire une perceuse a colonne / taladro de columna casero


Homemade High Precision Sharpener

DIY Drillpress sharpening jig prototype (Part 1)

Drill Press Centering Jig For Round Objects

Making Of a Drill Press Jig

Shop built - Router Lift

Router - Bench mount

How to Build a Router Table - Add a lift to a counter top - CarAudioFabrication

How to convert a Van in to an Off-Grid Camper in 17 Days!

SPRINTER VAN CONVERSION: My DIY Setup For Less Than $1,200

4x4 Sprinter Van Conversion - Full Camper Van Tour & Timelapse

camper van conversion build

New 2016 Globecar Roadscout R- 2 berth van conversion

Impressie Pössl/Globecar

2017 Unity FX

Aussie couple builds off-grid mobile home with 2 containers

Spectacular 40ft Small Shipping Container Home

Misty Mountain Shire Hobbit Homes in Costa Rica

Eco Dome, Building a Small Home

Shaving Horse from 2X4's

Making A Draw Knife From An Old Diamond Blade

How to Make an Ulu Knife with Cutting Board

Woodcraft Magazine: Ulu Knife Project with Joe Hurst

Round Knife Sheath. How to make one

Another Round Knife Sheath

First Forged Ulu

Cob tiny house from start to finish

Building with straw bales - Barbara Jones presentation on Eco-build 2011

Build a Strawbale House in One Month

Tiny huts to enjoy the basics in Swedish spartan rural lodge

Aussie couple builds off-grid mobile home with 2 containers

How to Make a Damascus Steel Knife

Shaving Horse


Convertible Shaving Horse - Update

Shaving Horse

Bowl Carving Horses

spoon mule


Using The Spoon Mule

How To Carve A Spoon - Lee Stoffer

How To Carve A Kuksa From Burr / Burl - Martin Hazell

Making Kuksa from birch / Изготовление Куксы из березы

Traditional Kuksa - Made the lazy (quick) way!

Sawtainer first trials

Systainer Table Saw. Sawtainer #1

32 drb film lejátszása

Systainer Table Saw. Sawtainer #3

Systainer Table Saw. Sawtainer #4


Systainer Table Saw. Sawtainer #5

Systainer Table Saw. Sawtainer #6

Systainer Table Saw. Sawtainer #7

Systainer Table Saw. Sawtainer #8

Systainer Table Saw. Sawtainer #9

Systainer Table Saw. Sawtainer #10

Systainer Table Saw. Sawtainer #11


Systainer Table Saw. Sawtainer #12

Systainer Table Saw. Sawtainer #13

Systainer Table Saw. Sawtainer #14

Systainer Table Saw. Sawtainer #15



Horonygyalu készítése


 2016. január 10. - kgl
horonygyalu.jpg
Van pár kéziszerszám ami szinte kötelező egy hobbiasztalos műhelyben. Ilyen szerszám a horonygyalu amivel mint a nevéből is kiderül, hornyokat tudunk gyalulni a fába. Nagy előnye a felsőmaróval készített hornyokhoz, hogy akár mélyebb hornyot is tudunk csinálni mint amire a felsőmarónk képes, és olyan hornyot is ami nem fut ki a fából és a vége szögletes. Olyan hornyot is tudunk vele készíteni amit szabvány méretű felsőmaró nem tud. A horonygyalu elkészítése elég egyszerű feladat, 1-2 db nem használt öreg keskeny favésőt érdemes erre feláldozni. Az egyik favéső élét hagyjuk meg derékszögletűre, de a másik favésőét köszörüljük V alakúra, ezzel tudunk majd a zárt végű horonyban a sarkokat kialakítani. A gyalu testét hasadásra nem hajlamos keméynfából készítsük, például bükkfából vagy égerből.
 További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha "lájkolod" az oldalunk Facebook oldalát! Ha tetszik akkor kattints légyszíves a "Tetszik" gombra, vagy a "Megosztás" gombra, hogy még többen láthassák ezt a cikket. Ha véleményed van a cikkről akkor ne rejtsd VÉKA ALÁ, írj egy pár sort a "hozzászólásokban"!
 
Home Made, Hand Router Plane, a must for a woodworker


3D-s szögvonalzó


 2016. augusztus 03. - kgl
3d-s_szogvonalzo.jpg
Valószínűleg te  is belefutottál már abba az előrajzolási hibába, hogy ha egy léc mind a négy oldalára fel akarsz rajzolni egy vonalat körbe, akkor az utolsó oldalon meghúzott vonal nem érintkezik a legelső vonal végével. Az ilyen előrajzolásra a csapok készítésénél van elsősorban szükség. Nehezíti a helyzetet, ha mondjuk 45 fokos csapot akarsz előrajzolni, szinte biztos, hogy elsőre nem fog sikerülni tökéletesen a berajzolás. Izzy Swan egy nagyon egyszerűen elkészíthető 3D-s szögvonalzót készített amivel egy beállítással lehet a léc 3 oldalára felrajzolni a vonalat, a negyedik oldali vonal ezek után már nagyobb valószínűséggel fog szépen találkozni. Hatalmas ötlet az a vonalzó, nagyon meggyorsítja a munkát, mert csak egy oldalon kell felmérni és bejelölni a vonal helyét, így a további mérési hibákat elkerülhetjük. 
További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha "lájkolod" az oldalunk Facebook oldalát! Ha tetszik akkor kattints légyszíves a "Tetszik" gombra, vagy a "Megosztás" gombra, hogy még többen láthassák ezt a cikket. Ha véleményed van a cikkről akkor ne rejtsd VÉKA ALÁ, írj egy pár sort a "hozzászólásokban"!
 
How to Make a Simple Straddle Square!

DIY Corner Clamp Kit

Making new and better CNC clamps (free templates)

Making the Ultimate Cam Lever Clamps

19-How to save money ? Make an horizontal clamp fo

Cheap alternative to a Festool clamp 2

Making a Kant Twist Clamp

Homemade Rail Anvil 'Double Barrelled'

100€ Custom Folding Utility Knife Part 2

100€ Custom Folding Utility Knife Part 1

Benchmark Ceramic Utility Blades Review BMK038

Gerber EAB vs EAB Lite

Disposable-Blade Pocket Knives

The Top 6 Utility Knives You Need

Homemade Wooden Corkscrew - Process of making


Sandertainer

Systainer Storage



Körfűrész vezető


 2015. január 22. - kgl
vezeto_vonalzo.jpg
A kézi körfűrész gép az egyik legtöbbet használt gép a műhelyben amivel tábla anyagokat is könnyedén fel tudunk szabni. De ehhez szükségünk van egy vezető vonalzóra ami mellett tolva egyenes lesz a vágásunk. Ilyen vezető vonalzót sajnos nem minden körfűrészhez készítenek, és nem is biztos hogy más típusú géphez készített vezető jó is a mi gépünkhöz. De nagyon egyszerűen készíthetünk magunknak remekül használható vezető vonalzót rétegelt lemezből ami garantáltan jó lesz.
További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha "lájkolod" az oldalunk Facebook oldalát! Ha tetszik akkor kattints légyszíves a "Tetszik" gombra, vagy a "Megosztás" gombra, hogy még többen láthassák ezt a cikket. Ha véleményed van a cikkről akkor ne rejtsd VÉKA ALÁ, írj egy pár sort a "hozzászólásokban"!


Making a Saw Guide / Track Saw / Saw Board

Make your own 5 minute saw guide. PERFECT CUTS!

Building a Steel Cutting Track Saw

Cutting Steel using Circular Saw and a Dry Cut Blade

How to make Aluminum Guide Rail for your Circular Saw.

DIY Track Saw

Building a Decent Table Saw for Cheap (using a Router and a Drill)

How To Make A Wooden Table Saw Fence

Workbench. How to build a Workbench. 3 in 1. DIY. Workshop. Router, Jig saw, Circular saw.

Making a Portable Workshop - Part 1

Making a Portable Workshop - Part 2

Making a Portable Workshop - Part 3

Making a Portable Workshop - Part 4 (Accessories)

Making a Portable Workshop - Part 5 (Accesories)

Making a 3D Router (Part6)

Making a 3D Router (Part7)

Making a 3D Router (Part8)

3D Router, when a CNC machine is overkill.

Making a 3D Router (Part1)

Making a 3D Router (Part2)

Making a 3D Router (Part3)

Making a 3D Router (Part4)

Making a 3D Router (Part5)

Making a 3D Router (Part6)

Making a 3D Router (Part7)

Making a 3D Router (Part8)

3D Router Bearing Upgrade

Electric Guitar body on the 3D Router (part2)

Electric Guitar body on the 3D Router (part3)

Acacia Guitars - CNC Body, Glue Top, Carve Neck - Video 3 of 9

Acacia Guitars - FRETBOARD - Build Series - Video 4 of 9

Kiesel Guitars Buckeye Burl Carved Top CT6 Getting Carved Out on the HAAS

Honey Burst Guitar on a Flamed Maple Burl Tele Project Luthier Transtints

RWW 164 Shave Pony

Build Your Own Shavehorse

Shaving Horse from 2X4's

Shaving Horse Design - In depth review!

DSCN0701.AVI




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése