2015. augusztus 1., szombat

Nyamvadt tolvajok .


Nyamvadt tolvajok .

Mit mond ?
Ez a sor itt végig !!!!!

Valaki emlékszik még a vicre???

Na vajon kik voltak azok a "magyarok", akik elkövették Ausztria legnagyobb hamispénz-csalását? 

2015. június 7. 20:07 Kuruc.info 

Pénteken adta hírül az MTI azt a szenzációt, hogy magyarok követték el az euró 2002-es bevezetése óta az egyik legnagyobb hamispénz-csalását Ausztriában. Lássuk hát azokat a "magyarokat", akik sokadjára veszik át önkéntesen - bár sajátosan értelmezve - az Országimázs Központ kissé feledésbe merült tevékenységét. 
A talmudista irodát ismerve nem is várnánk el, hogy pontosan megnevezze a gazemberek származását, de abban reménykedtünk, hogy nem csúsznak le pl. a Zsindex nyíltan kaftános szintjére (a közelmúltból lásd: Mit lop a magyar?, vagy éppen a Mivel gyilkol a magyar? cikkeket). Csalódnunk kellett. A híradás még csak nem is magyar állampolgárokról, hanem "három magyar férfi és két magyar nő" őrizetbe vételéről szól. Kéjes örömmel közlik azt is, hogy az elfogottak között található a pénzhamisítási ügylet kitervelője, egy 43 éves, "Bük térségében élő magyar férfi" is. Sokadjára is el kell keserítenünk a rajvédelemből élő galíciáner horda által orránál fogva (egyébként is meglehetősen könnyen) vezethető kárörvendőket, hogy a tettesek természetesen most is koszos cigányok voltak. 
Pénzhamisítási botrány borzolja a Vas megyeiek (de cikkünk megjelenése után kijelenthetjük, hogy az egész ország) kedélyállapotát. Ötszázezer eurónyi (!) hamis bankjegyet foglaltak le Vas megyében, a szakonyi pénzhamisító bűnbandát az osztrák (nem a magyar) rendőrség buktatta le. Pénteki cikkünk az esetről: A származás magabiztos megnevezésével tudósít az egyik legnagyobb ausztriai hamispénz-fogásról az MTI

A származás magabiztos megnevezésével tudósít az egyik legnagyobb ausztriai hamispénz-fogásról az MTI 
Forrás: https://kuruc.info/r/4/144132/?honnan=Nemzeti_Hirhalo
Közel háromszázezer euró névértékű hamis pénzt foglaltak le és hat embert, köztük öt magyar és egy osztrák állampolgárt vettek őrizetbe pénteken az osztrák hatóságok. Az euró 2002-es bevezetése óta ez az egyik legnagyobb hamispénz-fogás az országban. A bűnbanda 37 éves burgenlandi tagja egy bécsi kávéházban 150 ezer euróért, azaz mintegy 46,8 millió forintért kínálta eladásra a bankjegyeket egy érdeklődőnek, aki a rendőrséghez fordult – közölték az osztrák hatóságok. Ezután már álruhás rendőrök is megjelentek az érdeklődővel együtt a bankjegyek megbeszélt átadásánál a bécsi Montecuccoli téren. Miután a 37 éves eladó a lakásába vezette a férfit, hogy átnyújtsa neki a több mint 292 ezres névértékű hamis eurót, a hatóságok elfogták a férfit. Ezt követően a nyomozók a nyilvánvalóan a haszon elosztásának reményében a lakásba érkező három magyar férfit és két magyar nőt is őrizetbe vették. Az elfogottak között található a pénzhamisítási ügylet feltételezett kitervelője, egy 43 éves, Bük térségében élő magyar férfi is - ismerteti az elkövetők származását megabiztosan az MTI. Roman Hahslinger, a bécsi rendőrség egyik szóvivője azt mondta, egyelőre nem tudják, hol állították elő a hamis bankjegyeket, a nyomozást azonban az Interpolon keresztül Magyarországra is kiterjesztették. (MTI nyomán)
Forrás: https://kuruc.info/r/4/144132/?honnan=Nemzeti_Hirhalo



Íme a hamispénz-csalás rekordját beállító "magyar" család: 

A fotó bal oldalán Erdélyi "Kincsó" György (fehér ing) - ő az ötletgazda, az MTI szerint a "43 éves, Bük térségében élő magyar férfi" 

Erdélyi Rolandra is ráégtek Verecke összetéveszthetetlen rasszjegyei 

Erdélyi Roland felesége és a géppark egy másik tagjának társaságában 

Erdélyi Roland dubaji kalandjait még Kis Grófó is megénekelte (lásd alább)

Ez a cigány család nem az a balhés fajta, azt sem lehet rájuk mondani, hogy rettegésben tartják a környéket. Ők szépen, csendesen bűnöztek. Többen azt vélik, hogy a környéken több ezer hektárnyi földterületen gazdálkodó, dúsgazdag külföldi férfit (Újhelyi Gábort) zsarolták egy fiatalkorúval (15 éves cigánylánnyal) elkövetett szexuális bűncselekménnyel. A pletykák szerint az aktusról titokban videó készült, melynek titokban tartásáért havonta több ezer eurót tejelt a németországi tulaj. 

Erdélyi Zoltán, az egyik testvér - bizonyára sok segélyt kellett összekuporgatnia, hogy befizesse autójának kezdőrészletét 

A Porsche sem keltette fel a NAV érdeklődését 

Egyesek a közértbe viszik gyerekeiket, mások Disneylandbe

Az Erdélyi család gyakorlatilag olyan életet él/élt, mint a leggazdagabbak. Több százmilliós autópark, nyaralások a világ minden táján. 

Az alábbi videón a Kis Grófó nevű, elcigányosodott magyarok között is nagy becsben tartott "celeb" "énekel". Ő még dalt is írt Erdélyi Rolandnak. 

Az alábbi videón pedig Erdélyi Zoli purdéjának keresztelője: 

A mellékelt fotók és videók alapján valójában csak a nagyon retardáltak vagy a tenyészetet biológiai fegyverként használó TASZ-fejek nem láthatták, hogy bűnözésből élnek. De sem a Pintér-őrség, sem a NAV nem kérdezte meg tőlük, hogy hány havi segílykét kellett félretenni ehhez a fényűzéshez. Az osztrákoknak kellett felszámolni ezt a bűnbandát. Persze a "magyar" hatóságok sem tétlenkedtek, miután a sógorok borították a poshadt ágytálat: a TEK kénytelen volt előállítani több környékbeli cigányt, de természetesen már mindegyiket szabadon engedték.


Plavecz László: Teljesen egyetértek Svájc álláspontjával !! 
Ma kaptam - továbbítom. 
Most már értem, miért nem mennek a cigányok Svájcba - csak Kanadába, Franciaországba, Dániába... 
Hat napos tanulmányi útról tértem haza, Svájcból. Ott is rengeteg a cigány, de ott azt látjátok, hogy keményen dolgoznak, mint ahogy azt nekem két hotel tulajdonosa elmondta: 
Következő motivációjuk van: 
- munkanélküli segélyt csupán öt megszakítás nélkül ledolgozott év után kapnak. 
- ha a felkínált munkát elutasítják, semmilyen támogatást nem kapnak. 
- ha a munkát saját hibájuk miatt vesztik el - pl. alkoholt fogyasztanak a munkahelyen, - akkor támogatást nem kapnak. 
- ha a községi lakást vagy az állami tulajdont megkárosítják, akkor ki kell fizetniük a javítást, vagy leülni börtönben és ott dolgozni, míg ki nem fizetik az adósságot. 
Érthetetlen számomra, hogy senki sem kritizálja Svájcot, hogy nem akarják munkanélkül etetni a hátrányos helyzetűeket. És Európában senki sem beszél svájci rasszizmusról.. 
Ezért azt szeretném, hogy a parlamenti pártok gondolkozzanak el ezen és ők fizessék a különböző szociális segélyeket, ha már ilyen megfordított rasszizmust tettek lehetővé a rendszer váltás után...! 
Kapcsolódó: 
   Váratlan fordulat: magától lemondott Vida Ildikó? 
   Svájcba költöznének a miskolci romák 











Váratlan fordulat: magától lemondott Vida Ildikó?





Címkék: vida ildikónav
Vida Ildikó hétfőtől már nem vezeti a NAV-ot – írja a 444.hu a NAV-ból származó, nem hivatalos információkra hivatkozva.
444.hu információi szerint Vida már két hónapja beadta a felmondását, a felmondási idő pedig hétfőn járt le - igaz, erről egyelőre semmilyen hivatalos közlemény sem jelent meg. Azt is tudni vélik, hogy az elnöki jogköröket az elnökhelyettes, Varga Árpád gyakorolja.
Az elmúlt napokban nem ez volt az egyetlen hír Vida Ildikóról, a múlt héten a Figyelő írt arról, hogy még pár hónap, és Simicska Lajos emberei közül elvétve marad csak valaki irányító poszton az állami cégeknél, hivataloknál. A hetilap szerint most érett meg a helyzet Vida Ildikó eltávolítására, a NAV elnökétől az adózási reformba csomagolva szabadulnak meg.

 1SVÁJCBA KÖLTÖZNÉNEK A MISKOLCI ROMÁK


Tizenkét miskolci roma család, összesen 56-an indultak el október huszadikán a miskolci Stadion térről Svájcba. Ez a szám a többszörösére növekedhet a következő hetekben, akár ezren is elhagyhatják Miskolcot, mondta az Origonak Váradi Gábor, a Miskolci Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke. A roma önkormányzat nem támogatja a kiutazást, azt mondják, a problémákat helyben kell megoldani.
Felbolydult Miskolc, mondta az Origonak Váradi Gábor a roma nemzetiségi önkormányzat elnöke. Most még csak 12 család, közöttük 15-20 gyerek utazott ki, de több százan követhetik őket a következő hetekben, hacsak le nem beszélik őket a kiutazástól, vagy a lakhatási problémára nem talál hathatós megoldást az önkormányzat.
Akik most elindultak Svájcba, közülük nem mindenki a kilakoltatásokban érintett számozott utcák lakója. Viszont a kilakoltatottak ismerősei, rokonai ugyanúgy nem érzik magukat biztonságban, mint akiket kiköltöztettek, ennek tudható, hogy többen azt tervezik, elhagyják Miskolcot – mondta az okokról Váradi Gábor. A roma önkormányzat nem támogatja a kiutazást, úgy gondolják, a lakhatási és más egyéb problémákat is helyben kell megoldani.
Az ügy előzményéhez tartozik, hogy a miskolci közgyűlés májusban arról döntött, “felgyorsítja a miskolci nyomortelepek felszámolását”. A döntés hátterében az is szerepelhetett, hogy a 4,5 milliárdból stadiont terveztek Diósgyőrben, és ennek a fejlesztésnek álltak útjában a lebontásra ítélt lakások. A város a szociális bérlakásokban élőknek 1,5-2 millió forintos lelépési díjat ajánlott, de csak abban az esetben, ha az érintettek Miskolc határán kívül vásárolnak a pénzből ingatlant.
Az eljárás ellen hazai és nemzetközi szervezetek is tiltakoztak, de az önkormányzatot ez nem hátráltatta terve megvalósításában.
Forrás: Origo.hu
Fotó: MTI




Még megakadályozhatjuk a szabadkereskedelmi egyezményt 



2015. 07. 25. 19:47 Alfahír 
Az emberi civilizáció fejlődik, ez a folyamat nem áll le egy pillanatra sem, a mindennapjaink része. Az iránya bizonyos törvényszerűségeket követ, kényszerhelyzeteket szül. Vajon a nemzetállamok eltűnése, leépítése a fejlődésünk elengedhetetlen feltétele, vagy éppen a társadalmi összeomlás kiváltója? Cikksorozatunkban erre a kérdésre keressük a választ. 
A küszöbön áll az Európai Unió (EU) és az Egyesült Államok (USA) közti szabadkereskedelmi egyezmény (Transatlantic Trade and Investment Partnership - TTIP) megkötése. A tárgyalások a legnagyobb titokban zajlanak (2013 óta tíz alkalommal ültek asztalhoz a felek), és csak komoly küzdelem árán lehet információhoz jutni, ám az egyezmény kerete, az ebben megtestesülő világkép tökéletesen kidomborodik már így is. 
Ami kijelenthető, hogy a TTIP nem egy kereskedelmi egyezmény, hanem egy új (gazdasági) világrend legfontosabb letéteményese. 
Sorozatunk ötödik részében megismerkedhetünk a civil szervezetek véleményével, és a korábbi időszak küzdelmeivel. Kérdéseinkre Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének kampányfelelőse válaszolt. 
- Mennyire törvényszerű a TTIP ratifikálása? - kérdeztük Fidrich Róbertet. 
Nem feltétlenül az, sőt az elmúlt másfél évtizedben a civilszféra ellenállása több hasonló szerződés megkötését is megakadályozta - válaszolta az Alfahírnek 
Az egyik ilyen, a 90-es években a Multilaterális Befektetési Egyezmény (Multilateral Agreemant Investment - MAI), amely egyébként már számos olyan elemet tartalmazott, amelyeket a CETA-ban, és a TTIP-ben is viszont láthatunk majd. A tiltakozó akciók eredményeként sikerült létrehozni egy globális civil együttműködést az Atlanti-óceán mindkét partján. 
1. rész 
A polgárok ellenállásának egy másik jelentős állomása a seattle-i csata volt, 1999 decemberében több tízezer ember akadályozta meg a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) aktuális tárgyalását. De civil demonstrációk után bukott el a hírhedt Hamisítás Elleni Kereskedelmi Egyezmény (Anti-Counterfeiting Trade Agreemant - ACTA) is 2012-ben. 
Ezekkel egy időre sikerült megakadályozni azt a lehetséges pusztítást, amit a WTO-n keresztül érvényesíteni próbáltak. 
- Mire készült a WTO? 
A WTO, mint egyezmény és végrehajtó szervezet 1994-es létrejötte, működési gyakorlata a bizonyíték arra, hogy a világunknak komoly kihívásokkal kell szembenéznie. Erre mondok két klasszikus példát is. A José Bové nevével egybekötött globalizáció-ellenes francia parasztmozgalom létrejötte szintén az amerikaiak által indított kereskedelmi háborúra vezethető vissza. Amikor az EU megtiltotta a hormonkezelt marhahús forgalmazását, a WTO az USA-nak adott igazat, és lehetővé tette, hogy megtorló intézkedésként 100 százalékos büntető vámokat vezessen be francia termékek ellen. Ezt követte José Bové szimbolikus támadása a McDonald's étterem ellen. 
Az USA, Kanada és Argentína 2003 tavaszán egy hasonló kereskedelmi háborút kezdeményezett az EU ellen, a "de facto" GMO-moratórium, és az egyes tagállami tiltások miatt. Azt tudni kell, hogy az Unióban 1998 óta volt érvényben a génmanipulált szervezetekre vonatkozó "de facto" moratórium, azóta új fajtákra nem adtak engedélyt, azonban az Európai Bizottság (EB) a WTO eljárását ürügyként felhasználva 2004 májusában feloldotta a tiltást, és engedélyezte a GM-növények kereskedelmét. A vicc az, hogy a WTO döntőbírósága végül nem döntött egyértelműen egyik fél javára sem 2006-ban, az EB saját elhatározása volt moratórium felfüggesztése - két évvel megelőzve az ítéletet. 
A lényeg, hogy a WTO döntései befolyásolják az életünket. A multinacionális cégek viszont a látványos bukások után stratégiát váltottak, és a nagy globális egyezmények helyett kétoldalú, regionális szerződések megkötésére helyezték a hangsúlyt. Így kezdődhetett meg 2013-ban a TTIP-ről szóló tárgyalási sorozat is. 
2. rész 
- Mi áll a transzatlanti partnerség mögött? 
A TTIP ötlete nem az Európai Bizottságtól származik, de még csak nem is Obama fejéből pattant ki. Az előzmények két évtizedre nyúlnak vissza. 
A multinacionális vállalatok befolyásolják a döntéshozatalt, ezt támasztja alá, hogy az olyan globális kereskedelmi hálóval rendelkező piaci szereplők, mint többek között a Coca Cola, az Audi, Deutsche Bank, a Ford vagy épp a Phillip Morris által létrehozott lobbiszervezet, a Transzatlanti Üzleti Párbeszéd (Trans-Atlantic Business Dialogue - TABD) már az 1990-es években szorgalmazta a szabadkereskedelmi övezet létrehozását. A témát aztán egy ideig jegelték, majd 2007-ben vették elő újra, és 2011-óta az EB is próbál megágyazni a kezdeményezésnek. 
- Miért olyan fontos a multinacionális cégeknek egy ilyen övezet létrehozása? 
Az elmúlt néhány évtizedben számos, az emberek számára fontos vívmányt sikerült jogszabályba foglalni, például a környezetvédelem, a munkajog, az egészségügy, az élelmiszer-biztonság és a szociális szektor területén. Ezek azonban költségesebbé tették az említett cégek működését. A profitjuk növelése miatt szorgalmazzák a nem-vámjellegű, kereskedelmet korlátozó jogszabályok, törvények felszámolását. 
A vámokat globális szinten már szinte teljesen leépítették, a mértékük szimbolikus, néhány százalék. 
- De ezek az egyezmények az Egyesült Államokban is gondot okoznak. 
Az, hogy a lakosság szegényebb rétegei, sőt még a középosztály is rosszul járt, elvesztette a munkahelyét például a NAFTA megkötésével, csak járulékos veszteség azoknak az amerikai központú vállalatoknak, amik a termelésüket kihelyezték külföldre, az olcsóbb munkaerő kihasználása érdekében (erre egyébként kiváló példa a Nike, a vállalatnak egyetlen termelői állása sincsen az USA-ban - a szerk.). Azok a multinacionális cégek is jól jártak, akik a Kanadával megkötött egyezményre hivatkozva több millió dollárra perelték az észak-amerikai ország kormányát. 
Az EB főmotivációja, hogy az európai szolgáltatók majd bejutnak az amerikai piacra, azonban az amerikai termékek, főleg az olcsóbb energiaárak miatt, versenyképesebbek, mint az európaiak. Ha a TTIP keretében kinyitjuk Európa kapuját az amerikai cégek előtt, akkor a kontinens vállalkozásai térdre kényszerülnek. 
Ugyanakkor fontos hozzátenni, hogy a Szenátusban is egyre nagyobb az ellenállás, és több demokrata politikus se szavazta meg Obama elnök számára a felhatalmazást a további tárgyalásokhoz, persze ez az Unióban fel sem merül, mert itt az EB tárgyal a témában, és még az sem tisztázott, hogy a tagállamoknak egyáltalán milyen szerepe lesz a végső döntésben. 
3. rész 
- Németországban, Angliában komoly leleplező cikkek jelennek meg a TTIP-ről, érzékelhető egy társadalmi vita is. Azonban Magyarországon ennek jelét nem tapasztalni. Miért? 
Sokat sejtető, hogy a hazai sajtóban nemhogy vita, de még csak híradás sem nagyon jelenik meg a TTIP-ről, egy-két kivételtől eltekintve. Sőt, az üzleti, gazdasági lapokban kifejezetten az egyezményt támogató anyagokat találni. 
Ez magyarázható azzal is, hogy a mainstream, neoliberális újságírók szerint nem problémás ez az egyezmény, valamint az is tény, hogy a magyar médiából egyszerűen kiszorultak a civil szervezetek, a véleményüket, sajtóközleményeiket még az MTI is ritkán veszi át, dolgozza fel. 
Az is valószínű, hogy az amerikai nagykövetségnek is van ráhatása arra, hogy ne foglalkozzanak a témával. Az Orbán-kormány tavaly egyértelműen támogatta a TTIP-et, azonban a belebegtetett korrupciós ügyek és a kitiltási botrány idején, 2014 decemberében a bekerült a TTIP a kormányzati kommunikációba. Olyannyira, hogy Mikola István, a külügyi tárca biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára még azt is megpendítette, Magyarország kész megvétózni a TTIP-et, amennyiben az ellentétes a nemzeti érdekeinkkel, igaz az nem derült ki, hogy mit is ért nemzeti érdek alatt. 
Jellemző az is, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter néhány nappal később az amerikai kereskedelmi kamarával való tárgyalása után, sajtónyilatkozatban üdvözölte az egyezményt: a TTIP felpörgetné a gazdaságot, növelné a GDP-t, és új munkahelyeket teremt. Tehát párhuzamosan elindult egy ellentétes kommunikáció is. 
Többször elhangzott, hogy a kormány számára továbbra is fontos a GMO-mentesség, viszont az ISDS-t nem tartja szükségesnek. Azonban arról nincs egyértelmű álláspont, hogy az egyezmény ratifikálása vajon felülírja-e az Alaptörvényben foglaltakat. Egymásnak ellentmondó nyilatkozatok látnak erről napvilágot, miközben például Szabó Marcel ombudsman szerint ez bekövetkezik, Fazekas Sándor, földművelésügyi miniszter szerint nem kell félni ettől. 
Alapvetően azt látom, hogy az utóbbi hónapokban a kormány megpróbálja kicsinyíteni a veszélyeket, és konkrét fellépés nem érzékelhető. 
Hiába érvel az Orbán-kormány a TTIP kapcsán azzal, hogy még tartanak a tárgyalások, a CETA már elkészült, az 1600 oldalas szöveg ismert, s az EU és Kanada közti szabadkereskedelmi egyezmény szerves része a befektetésvédelmi mechanizmus. Egyelőre még az sem biztos, hogy a nemzetállamoknak lesz-e módjuk a ratifikálásra, ezt tavaly még a külügyminisztérium is elismerte. Az EB korábban jogértelmezési kérelemmel fordult az ügyben az Európai Bírósághoz, hogy a grémium kimondja, a kereskedelmi szerződések esetében a Bizottságnak van tárgyalási, döntési jogköre. 
De, hogy jó hírt is mondjak, a tárgyalásokat ért rengeteg kritika miatt, amelyek annak antidemokratikus, átláthatatlan gyakorlata miatt záporoztak az EB-re, most már igyekeznek konszenzust keresni ebben a kérdésben is... 
- Egy pillanatra maradjunk még a CETA-nál. Mi történik, ha ezt mégis ratifikálják? 
A biotechnológiáról szóló fejezetben szerepel, hogy az egyezményt támogató két fél között egyfajta egyetértés alakult ki a biotechnológiára vonatkozó szabályozás által a kereskedelemre gyakorolt káros negatív hatások csökkentése érdekében (azaz el kell tüntetni minden akadályt a géntechnológiai cégek térnyerése elől). Európában az elővigyázatosság elve képes lehet megakadályozni, hogy egészségre káros élelmiszerek kerüljenek a polcokra, azonban az Egyesült Államokban és Kanadában az ipar által szolgáltatott tudományos bizonyítékok alapján döntenek, és ha kiderül, hogy tévedtek, csak azután tiltják meg a termékek forgalmazását. 
De nemcsak az elővigyázatosság elve sérti például a Monsanto üzleti érdekeit; az engedéllyel nem rendelkező génmódosított szervezetekből származó szennyezésre vonatkozó zéró toleranciát is szívesen feloldanák. 
Az Európai Unió jelenlegi gyakorlatában, ha egy génmódosított termék nincs engedélyezve, de egy szállítmányban kimutatják, visszafordítják azt, ami viszont komoly veszteséget jelent az Egyesült Államok cégeinek. Ezért akarják elérni, hogy bizonyos mértékű alacsony jelenlétet engedélyezzenek az EU hatóságai olyan fajták számára, amelyek nem mentek keresztül egyetlen engedélyezési folyamaton sem, így arról sem lehet tudomásunk, hogy milyen hatással van az emberre, és a környezetre. Elfogadhatatlan, hogy az EU háttérintézményei azon munkálkodnak, hogy ezt valahogy elérjék. 
Joh Dalli, korábbi egészségügyi és fogyasztópolitikai biztos leveléből azonban az is kiderült, hogy a tárgyalások során az EB ígéretet tett Kanadának arra, hogy engedélyezni fogja a génmódosított repce terjesztését az EU-ban. Nem véletlen, hogy ezt Kanadában ennyire szorgalmazzák, hiszen az országban egyszerűen lehetetlen GMO-mentes repcét termeszteni, akkora a szennyeződés mértéke. 



4. rész 
- Korábban már szóba került a hazánkra nehezedő amerikai nyomásgyakorlás. Gondolom, ez igaz a többi EU-s tagállamra is. 
A különféle korrupciós botrányok kapcsán meg kell jegyezni, hogy az amerikai titkosszolgálat valószínűleg sokat tudhat az egyes magyarországi közszereplők viselt dolgairól, és így is akár zsarolhatóvá is válhatnak ezek a vezetők, de ez valószínűleg igaz minden más európai országra is, gondoljunk csak a francia, német lehallgatási botrányra. Mindenesetre feltűnő, hogy csak igen rövid ideig tartott a kormány hangos ellenállása. 
- Az Orbán-kormány a GMO-elleni harcot sikertörténetként próbálja eladni. Ön egyetért azzal, hogy a génmódosított termékekre vonatkozó moratórium a nemzetállamok döntési jogkörébe kerüljön? 
Miután a GM-termesztésre vonatkozóan elfogadta az EU, hogy a döntés nemzetállami hatáskörbe kerüljön, most a forgalmazás esetében is ez a cél. 
Azzal érvelnek, hogy egyszerűbb lenne, ha a tagállamok dönthetnének ebben a fontos kérdésben, ám mivel a javaslatot tudomásom szerint az éppenséggel ellenünk szavazó hollandok vetették fel először, sejthetünk mögötte egy kis turpisságot. 
Véleményünk szerint, mivel a Bizottságot szorongatja a Pioneer, a BASH, a Monsanto és a többi cég, ezért ezzel a trükkel próbálják gyorsítani a GMO-k engedélyezési folyamatát. Arra számítanak, hogy nemzeti szinten egyszerűbb betiltani a termesztést, akkor a tagállamok könnyebben hozzájárulnak az EU-szintű engedélyezéshez. 
Egyébként a génmódosított élelmiszerek forgalmazása esetén, a tiltás nemzeti hatáskörbe vonása során, technikailag is kivitelezhetetlen, hogy minden szállítmányt ellenőrizzenek, miközben egy tétel vizsgálati költsége óriási. A GMO-termesztés és a forgalmazás nemzeti körbe vonása a TTIP egyik háttéralkuja lehet, egy újabb trójai faló Európában. Teljesen más álláspontot képviselünk, mint a magyar kormány, európai szinten szükséges betiltani az egészet, és akkor nem kellene ezzel szórakozni. 
- Civil ellenállással kezdtük, fejezzük be azzal is. Megakadályozható a TTIP és CETA elfogadása? 
Optimista ember vagyok, nem tartom reménytelennek a helyzetet. 
A napokban zajlott le a tárgyalások 10. fordulója, és még mindig nincs vége a sorozatnak, pedig korábban azt ígérték, hogy 2014-ben, de légkésőbb 2015-ben már ratifikálhatják a TTIP-et. Azonban egyre több olyan nyilatkozat lát napvilágot, hogy még 2017-re sem lesz hivatalos szöveg. Bár a folyamatok nagy része titokban zajlik, de az EB a nyilvánosság és a közvélemény nyomása miatt számos kérdésben meghátrálásra kényszerült, többek közt tavaly kénytelen volt felfüggeszteni a tárgyalásokat az ISDS-ről 
Az is sokat sejtető, hogy az Európai Parlamentben elmaradt a júniusi szavazás, ugyanis félő volt, hogy nem kapja meg a TTIP-et támogató állásfoglalás a szükséges számú szavazatot. 
Az Unió polgárainak ellenállása is egyre hangsúlyosabb, már Magyarország is teljesítette az országkvótát a "STOP TTIP!" aláírásgyűjtő civil kezdeményezés során. 
- Mi történik, ha sikerrel járunk, és megakadályozzuk a TTIP-et? 
Ebben az esetben sem lesz jobb a világunk, de legalább rosszabb nem lesz. Bár azt talán hozzátenném, hogy a TTIP elleni nemzetközi tiltakozás ráirányítja a figyelmet a jelenlegi szabadkereskedelmi rendszer árnyoldalaira, és talán végre elkezdhetnénk azok felszámolását is.... 
Ez a globalizált berendezkedés fenntarthatatlan. A pénz dominál, miközben feléljük a természeti erőforrásokat, a társadalmunk is széthullik, és egyre nagyobbak az egyenlőtlenségek. A kereskedelmi egyezmények pedig csak továbbfokozzák ezeket a negatív folyamatokat. A változáshoz a fenntarthatatlanság okait kellene felszámolni, vagy legalábbis fontos lenne beszélni azokról, például hogy a kamatos kamat miképpen hat a világra, és a GDP-re végre nem úgy tekinteni, mint egy szent tehénre. 
(A Stop TTIP oldalon Ön is támogathatja aláírásával a szabadkereskedelmi egyezmény elleni civil küzdelmet.) 
Kapcsolódó: 
   A TTIP és a CETA jelenlegi helyzete 
   Négy év után szakít Magyarországgal a megmentője 

Csatlakozás az Országgyűléshez intézett felhíváshoz 

Kérünk mindenkit, aki még nem tette meg, most csatlakozzon! 
http://nemzetihirhalo.hu/joo/index.php/csatlakozas-az-orszaggyuleshez-intezett-felhivashoz



A TTIP és a CETA jelenlegi helyzete



ÍRTA FIDUSZ , 2015. ÁPRILIS 01. 14:41 , 2 HOZZÁSZÓLÁS

Címkék: globalizáció génmódosítás génmanipuláció szabadkereskedelem génpiszka TTIPCETA StopTTIP GMO-Kerekasztal

Az Országgyűlés tanácsadó szerveként működő GMO-Kerekasztal március 25-i ülésén az EU és az Egyesült Államok között készülő szabadkereskedelmi egyezmény (TTIP-t) valamint az EU és a Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezmény (CETA) élelmiszerbiztonságra gyakorolt várható hatásaival foglalkozott. A mellékelt írás a megbeszélésen elhangzott előadásom írásos változata.
stopttip_box3.jpg




Az elmúlt egy év során egyre növekvő érdeklődés övezte az Európai Unió (EU) és az Egyesült Államok (EÁ) közötti a kétoldalú szabad kereskedelmi tárgyalásokat (TTIP), a témában egyre nagyobb a társadalmi ellenállás, és egyre több részlet kerül nyilvánosságra. Mindezek hatására a figyelem középpontjába került egy hasonló, már jóval előrehaladottabb állapotban lévő, az EU és Kanada között készülő szabadkereskedelmi egyezmény, az Átfogó Gazdasági és  Kereskedelmi megállapodás (CETA), amelyet sokan a TTIP előszobájának tekintenek.

A  CETA tartalmi elemeit öt évnyi tárgyalássorozatot követően tavaly véglegesítették, és 2014. szeptemberében bemutatták a készülő egyezmény szövegét. A tárgyalások lezárását követően már csak az egyezmény szövegének jogi koherencia szempontból történő finomhangolása és a részes felek által történő ratifikálás van hátra, amire egyes várakozások szerint akár már idén is sor kerülhetne.


stop-ceta.jpg





A kritikus vélemények szerint a CETA tartalmazza azon elemek többségét, amelyet a TTIP-vel valamint az Európai Parlament által néhány éve elvetett ACTA egyezménnyel kapcsolatban kifogásoltak. Az egyik legfőbb gond, hogy a CETA szerves része a befektető-állam vitarendezési mechanizmus (ISDS), ami lehetővé tenné, hogy a kanadai leányvállalattal is rendelkező géntechnológiai cégek hazánkat bepereljék a génmódosított kukorica termesztésének tilalma miatt.
További gond, hogy az EU és Kanada közötti egyezményben közös célkitűzésként szerepel „a biotechnológiai termékekre vonatkozó szabályozás által a kereskedelemre gyakorolt negatív hatások minimalizálása.” [1] Ez pedig azt jelenti, hogy a kereskedelmi érdekeket az élelmiszer-biztonság, az egészségvédelem és a környezetvédelem elé helyezhetik.

A CETA szövegtervezete és a TTIP-vel kapcsolatos kiszivárgott anyagok, valamint az amerikai kormány illetve a géntechnológiai cégek és szövetségeseik nyilatkozatai arra mutatnak, hogy az Egyesült Államok és Kanada arra törekszik, hogy az engedélyezési folyamatban az elővigyázatosság elve helyett az óriáscégek érdekeinek sokkal inkább megfelelő amerikai szabályozási rendszert vegye át az EU is, ezáltal komoly élelmiszer-biztonsági és környezeti kockázatokat rászabadítva Európára a profitérdekek előbbre tolásával.

Ha esetleg nem is változnának a génmódosított szervezetekre vonatkozó európai jogszabályok, önmagában már az is komoly problémát okozhat, ha a jelenlegi szabályok végrehajtása, alkalmazása változik meg, és a géntechnológiai cégek kívánságának megfelelően felgyorsulna a génmódosított szervezetek európai engedélyezése vagy az EU feloldaná az engedéllyel nem rendelkező génmódosított szervezetekre vonatkozó zéró toleranciát az élelmiszerekben és a vetőmagokban. Ez utóbbi a valóságban azt jelentené, hogy legálissá tenné az EU a GMO-szennyezést, és bizony a CETA közzétett szövegében is szerepelnek erre vonatkozó részek.

Aggodalomra ad okot az is, hogy a szabadkereskedelmi tárgyalások során az Európai Bizottság háttéralkukat is köt Kanadával és az Egyesült Államokkal. 
Egy kiszivárgott levélből az is kiderült, hogy a CETA tárgyalások után az EU akkori egészségügyi és fogyasztóvédelmi biztosa, Tonio Borg biztosította kanadai miniszter kollégáját arról, hogy az EU hajlandó lenne a lehető leghamarabb engedélyezni a génmódosított repce behozatalát. Ez azért különösen problémás, mert a repcének Európában van a géncentruma, így a keresztbe porzások miatt idővel a transzgén átkerülhetne a repce vadon élő rokonaiba. A hasonló génszennyezések miatt Kanadában ma már lényegében lehetetlen génmódosítás-mentes repcét termeszteni, és ha beengednénk a génmódosított repcét Európába, akkor minket is ez a veszély fenyegetne.
trojai_bp_954_640px.jpg

Jóllehet a felmerült aggodalmakra válaszul az Európai Bizottság egy évvel ezelőtt a lakosság megnyugtatása érdekében még azt állította hogy TTIP miatt nem fognak változni a génmódosított szervezetekre vonatkozó jogszabályok, és az élelmiszerbiztonság kérdése nincs napirenden, ezzel szemben júliusban kiszivárgott tárgyalási anyagok, valamint a TTIP tárgyalásokról január elején a Bizottság által közzé tett dokumentumok ennek ellenkezőjét bizonyítják: mégis folynak egyeztetések az élelmiszerbiztonsági szabályokról.

Mindezek fényében különösen aggasztó, hogy egy az amerikai CIEL nevű szervezet által készített 
tanulmányszerint a TTIP jelentősen növelheti a mérgező növényvédő szerek felhasználását. A tanulmány szerint a vegyipari óriáscégek lobbiszervezetei azt javasolják, hogy a TTIP-n keresztül az EU is vegye át a vegyi anyagokra vonatkozó amerikai engedélyezési rendszert. Ha ez bekövetkezne, akkor az 82, az EU-ban betiltott növényvédő szer felhasználásának megengedését eredményezné. Ezek között számos rákkeltő, fejlődési rendellenességekhez vezető valamint az endokrin rendszert károsító vegyi anyag, valamint a méhekre veszélyes neonikotinoidiok is szerepelnek. Az iparági javaslat azt is tartalmazza, hogy felhasználható legnagyobb mennyiségre valamint a szermaradványokra vonatkozó határértékeket is hozzá összhangba az amerikai  rendszerrel. Ez számos esetben azt jelentené, hogy az EU-ban jelenleg engedélyezett szint százszorosára emelnék a határértékeket!

Bár az EU által nemrég elfogadott döntés értelmében génmódosított szervezetek termesztésének tilalma nemzeti hatáskörbe került, továbbá az Alaptörvény tartalmazza hazánk génmódosítás-mentességet, úgy véljük, mindez nem nyújt teljes mértékű garanciát, mert – miként arra a Szabó Marcel, az alapvető jogok biztosának a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó helyettese is felhívta a figyelmet – az Egyesült Államokkal, illetve Kanadával megkötni tervezett szabadkereskedelmi egyezmények felülírhatják ezeket a rendelkezéseket. Mindehhez Gus Van Harten, a világ egyik legjobb független ISDS-szakértője egy brüsszeli rendezvényen azt tette hozzá, hogy ha egy esetleges vitarendezési ügy végén hazánk nem is kényszerülne feladnia országunk Alaptörvényben is rögzített génmódosítás-mentességét, annak megtartása érdekében több milliárd dollár kártérítés fizetésére kényszerülhetünk.

Jóllehet, a támogatói szerint a TTIP és a CETA a gazdasági növekedés fellendítésének egyik eszköze, és azt is szokták emlegetni, hogy a TTIP 0,2-0,5% GDP-növekedést fog eredményezni, egyre több kritika merült fel a TTIP által a gazdaságra gyakorolt állítólagos jótékony hatással kapcsolatban. Több független tanulmány is arra utal, hogy a TTIP hatására Európában 600 ezer munkahely szűnne meg. Az amerikai Tufts egyetem kutatója, Jeronim Capaldo által készített független gazdasági elemzés ezen felül arra is rámutat, hogy a TTIP hatására Európában évente több ezer euróval csökkennének a munkajövedelmek, csökkenne az export, csökkennének a kormányzati bevételek, növekedne a pénzügyi instabilitás és csökkenne a GDP is. [2] Egy 2015. január 8-án közzé tett szlovén tanulmány szerint, amelyet az ottani gazdasági minisztérium készíttetett, a TTIP hatására a Szlovénia GDP-je tíz év alatt 0,03 százalékkal csökkenne, továbbá a TTIP 1500 munkahely megszűnéséhez vezetne. Ez is csak azt illusztrálja, hogy 
a TTIP állítólagos pozitív gazdasági hatására vonatkozó állítások mennyire túlzóak.

Ugyanakkor az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezménnyel (NAFTA) kapcsolatos tapasztalatok viszont arra világítanak rá, hogy a NAFTA részét képező ISDS-t kihasználva Kanadát 35 alkalommal perelték be a multicégek, s ebből hat esetet elvesztett vagy megegyezéssel zárt le – a perek nagy része még folyamatban van –, összességében több mint 171,5 millió kanadai dollár kártérítést fizetett a külföldi befektetőknek. Mindehhez hozzájönnek még az perek több tízmilliós ügyvédi költségei is. A Corporate Europe Observatory és más civil szervezetek által készített által készített 
A  demokrácia áruba bocsátása című tanulmány a NAFTA-val kapcsolatos tapasztalatok alapján arra  hívja fel a figyelmet, hogy az CETA a multicégek által a demokratikusan megválasztott kormányok elleni perek hullámát indítaná el, amelyek komoly terheket rónának az egyezményt aláíró kormányok gazdaságára.
ceta-democracy.jpg






A Guardian 2015. január 8-i számában a már korábban említett CIEL tanulmány kapcsán arra világít rá, hogy mérgező növényvédőszerek felhasználásának a TTIP hatására bekövetkező növekedése tönkreteheti a bioélelmiszereket termelő és forgalmazó ágazatot. Az Egyesült Államokban a bioélelmiszerek eladása évente 35 milliárd dollár bevételt jelent, ami háromszor akkora, mint az USÁ-ból az EU-ba irányuló mezőgazdasági export éves forgalma. Hasonló eredmény mutatnak az európai bioélelmiszer ágazatra vonatkozóan statisztikai adatok is. A TTIP hatására megnövekedő növényvédőszer-felhasználás több tízmilliárd dollár károkat okozhat a bioélelmiszer ágazatnak, ezen felül tönkreteheti az európai méhészetet is. Ha mindehhez hozzávesszük még a növényvédő szerek felhasználása miatt megnövekedő egészségügyi kiadásokat, valamint az ISDS perek következtében a kormányok által a multinacionális cégeknek fizetendő kártérítéseket, akkor felmerül a kérdés, hogy biztosan megéri-e feláldozni ennyire kétséges előnyök oltárán az európai élelmiszerbiztonságot és környezetvédelmet valamint hazánk génmódosítás-mentes mezőgazdaságát?

Fontos azonban leszögezni, hogy még sem a TTIP sem a CETA nem egy lefutott ügy. Ahogy egyre több részlet kiderül a két egyezményről, úgy erősödik a tiltakozás TTIP-vel és a CETA-val szemben. Az Európai Bizottság által meghirdetett ISDS társadalmi egyeztetés keretében eddig példa nélküli módon 150 ezer európai polgár nyilvánított véleményt, 97%-uk egyértelműen nemet mondott a befektető-állami vitarendezési mechanizmusra. A civil szervezetek által októberben elindított 
StopTTIP önszerveződő európai polgári kezdeményezés petícióját pedig mára már több mint 1,6 millió ember írta alá. Talán ennek is köszönhető, hogy ma már a francia és a német gazdasági miniszter is arról beszél, hogy a CETA befektetésvédelmi fejezetét újra kellene tárgyalni. Bár az Európai Bizottság egyelőre még ragaszkodik az ISDS-hez, és a TTIP kapcsán is legfeljebb annak megreformálásáról beszél, egyre kevésbé valószínű, hogy az idén lezárulnak a TTIP tárgyalásai, és az sem biztos, hogy a CETA-t a jelenlegi formájában elfogadják az EU tagállamok.
stopttip_1_6_milla.jpg





Mindezek figyelembevételével a februári TTIP parlamenti vitanap előtt az 
MTVSZ szorgalmazta, hogy az Országgyűlés többpárti konszenzussal elfogadott határozatban kötelezze a kormányt a transzatlanti egyezmények káros hatásainak kivédésére. Szükségesnek tartjuk, hogy a kormány határozottan álljon ki azért, hogy a környezetvédelem és élelmiszerbiztonság jelenlegi szintjét közvetlenül vagy közvetetten aláásó javaslatok, illetve a környezetvédelmi szabályozást fejlesztését megakadályozó javaslatok, valamint a befektető-állam vitarendezési mechanizmus ne kerülhessenek bele az EU és az USA közötti szabadkereskedelmi egyezménybe. Szorgalmaztuk, hogy a génmódosított szervezetek mezőgazdasági alkalmazását elutasító uniós tagországok lépjenek fel közösen a transzatlanti szabadkereskedelmi egyezmények által a génmódosítás-mentes Európát fenyegető veszélyek ellen. Mivel a TTIP-nek mintaként szolgáló Kanada és az EU közötti, már aláírt egyezmény (CETA) hasonló pontokat tartalmaz, továbbá szerves része a befektető-állam vitarendezési mechanizmus, ezért azt kérjük, hogy Magyarország ne ratifikálja ezt az egyezményt és a kormány ugyanezt szorgalmazza a génmódosított szervezetek mezőgazdasági alkalmazását elutasító uniós tagországok között is!
 
Jegyzetek:

[1] A CETA génmódosításra vonatkozó hatásaival részletesebben a Föld Barátai Európa és az MTVSZ által készített speciális 
háttérelemzésben foglalkozunk:http://www.mtvsz.hu/dynamic/ceta_gmo_foee_mtvsz_hatteranyag.pdf

[2] A tanulmány magyar nyelvű összefoglalója: 
http://ase.tufts.edu/gdae/Pubs/wp/14-03CapaldoTTIP_ES_Hungarian.pdf A teljes tanulmány: http://ase.tufts.edu/gdae/Pubs/wp/14-03CapaldoTTIP.pdf
 
Fidrich Róbert
Magyar Természetvédők Szövetsége




Négy év után szakít Magyarországgal a 


megmentője




Jelentős mennyiségű magyar állampapírt adott el a második negyedévben az amerikai Franklin Templeton alapkezelő, melynek így 10 milliárd dollár alá csökkent a felénk való kitettsége. A sokszor csak Magyarország megmentőjeként aposztrofált befektető elsősorban a forintkötvényekből vonul ki, azokon belül is a berövidült lejáratokból. A folyamat nem járt együtt a rövid hozamok emelkedésével itthon, vagyis piaci zavart eddig nem okozott. Feltehetően azért, mert bőven vannak olyan belföldi szereplők, akik megveszik a Templeton által piacra dobott mennyiséget, amiben a jegybankunk önfinanszírozási programja sokat segít. Szeptembertől emiatt talán még könnyebb lehet a kiszállás a legnagyobb hitelezőnk számára, ha ez a szándékuk. Jelenleg ugyanakkor még az is lehet, hogy csak a rendkívüli mélységbe süllyedt rövid hozamaink késztették őket a rövid papírjaik eladására. 

Elhagynak minket!


Eljött annak az ideje is, amitől korábban valósággal rettegtek itthon: a legnagyobb hitelezőnk elkezdte leépíteni a magyar kitettségét. Egy ilyen hír feszült helyzetben biztosan nagy felfordulást váltott volna ki a magyar állampapírpiacon, de szerencsére ma ennek nyoma sincs. Voltak már rá jelek korábban is, hogy kiszeretett belőlünk a híres alapkezelő, a Franklin Templeton, de a második negyedéves portfólió-adataik ezt mindennél világosabban mutatják. A történet megítélése kettős:
  • Egyrészt aggasztó, amikor egy ekkora szereplő ki akar szállni a piacból. Nem pusztán azért, mert egy erős hitelezővel kevesebbre támaszkodhatunk a jövőben, hanem mert a megmozdulása akár súlyos hozamemelkedéssel is járhat, legrosszabb esetben általános pánikot keltve.
  • Másrészről üdvözlendő, hogy a szakítással csökken a külföldiek részaránya a magyar állampapírpiacon, amit komoly sérülékenységi tényezőnek tekinthettünk eddig. Az igazán szerencsés persze az, ha a kilépés által keltett űrt belföldi szereplők töltik be.

A továbbiakban a szakítás történetének megértéséhez végigvesszük a pontos számok mellett azt is, hogy vajon milyen megfontolások húzódhatnak meg a Templeton lépése mögött.

Egy hosszú kapcsolat vége?


2011 óta titulálják Magyarország megmentőjének az amerikai Franklin Templeton alapkezelőt, hiszen 
a cég akkor kezdte el intenzíven vásárolni a magyar állampapírokat, amikor más nem nagyon bízott bennük. A társaság amerikai és luxemburgi alapjai 2014-re 12,5 milliárd dolláros portfóliót építettek ki a magyar kötvényekből, amivel messze az ország legnagyobb hitelezőivé váltak, a teljes magyar államadósság több mint tíz százaléka volt ekkor már a kezükben. Az elmúlt időszakban ugyanakkor több jel is arra utalt, hogy a velük való szimbiózisban élésünknek vége. A külföldiek forintalapú állampapír-állománya dinamikusan elkezdett csökkenni. Hírek szerint az amerikai hátterű befektetők mozdultak meg. Mostanra viszont már teljesen tisztán láthatunk, ugyanis a Franklin Templeton közzétette az alapjaira vonatkozó, második negyedéves statisztikákat.
A Portfolio számításai szerint a Templeton kilenc luxemburgi és tíz amerikai alapjában összesen 9,5 milliárd dollárnyi magyar kötvény volt június végén, ez pedig 1,4 milliárd dollárral volt alacsonyabb a három hónappal korábbi összegnél.


Az alábbiakban sorolt, általunk vizsgált alapok rendelkeznek a legjelentősebb magyar kitettséggel a cégnél: 
Négy év után szakít Magyarországgal a megmentője

A 13 százalékos visszaesés elsősorban a forintkötvények állományán látszott meg, ahol23 százalékos volt a zuhanás egy negyedév alatt. Közben a devizakötvények piaci értéke 2,8 százalékkal csökkent a vizsgált tizenkilenc alapban. A legtöbb magyar kötvény változatlanul az amerikai Templeton Global Bond Fund portfóliójában található, az az alap önmagában 4,1 milliárd dollárnyi magyar eszközt kezel. Mellette a luxemburgi alapok között van még kettő, melyek egymilliárd dollár feletti állománnyal rendelkeznek.

Mi történt?


Többféleképpen vizsgálhatjuk, hogy pontosan mi is történt az általuk tartott magyar kötvényállománnyal. Amennyiben azt akarjuk megtudni, hogy valóban szakításról van-e szó, akkor az állampapírjaik névértéken számított értékére érdemes figyelnünk, nem pedig a piaci értékre. Azt ugyanis a dollár-forint, illetve a kötvényárfolyamok változása is befolyásolja, ami pedig megnehezíti a pontos következtetések levonását.

A tisztán látáshoz mi ezért a névérték alapján gyűjtöttük össze a legnagyobb alapokban lévő pozíciókat. Az alábbiakban azt a nyolc legjelentősebb alapot vettük figyelembe, melyekben tízmilliárd forintnál nagyobb magyar állampapír-piaci kitettséget láttunk: 
Négy év után szakít Magyarországgal a megmentője

Az adatok először támasztják alá azt, hogy már nem csak átértékelődésről, hanem jelentős állománycsökkentésről beszélhetünk az amerikai nagybefektető esetében. A nyolc vizsgált alapban ugyanis névértéken számítva több mint negyedével csökkent a forintkötvények állománya, vagyis (legalább) 260 milliárd forintnyi papírt adtak el vagy nem újítottak meg a lejárat után.

Ez persze nem jelent feltétlenül közvetlen piaci eladást, hiszen az ÁKK a másodpiac ilyesfajta tehermentesítése végett visszavásárlási aukciókat szervez az ügyfelei számára (akár kérésre is). A forintkötvények állományának meredek esése azért is figyelemre méltó, mert mindeközben nagyjából 50 millió dollárral csökkent a devizakötvények állománya is névértéken, ami másfél százalékos lemorzsolódás. 
2015.04.29 15:23Valaki visszaadott rengeteg magyar állampapírt!

Miért nem kellünk már nekik?


Több tényező is állhat a Templeton kiszállásának a hátterében, melyek akár együttesen is a szakításhoz vezethettek: 
  • A leginkább valószínű oknak az tűnik, hogy a Templeton úgy látta: a kontrariánus befektetési stratégiájuk mára meghozta a gyümölcsét Magyarországon. Nem számítanak további jelentő hozamsüllyedésre a magyar állampapírpiac rövid szegmensében, emiatt elkezdenek kiszállni a pozícióik adott részéből. Ezt támasztja alá az a megfigyelés, hogy az eladásaik szinte kizárólag a berövidült állampapírokat érintették. Amennyiben áttekintjük a hozamgörbénk rövid végének rendkívüli mélységét, a lépésük teljesen érthetővé válik.
    Négy év után szakít Magyarországgal a megmentője
  • A Templeton jelentős veszteséget szenvedett el az ukrán kitettségén: az alapkezelő ugyanis több milliárd dolláros portfólióval rendelkezik ukrán kötvényekből, melyek az államcsőddel fenyegető háborúban tragikusan teljesítettek (érthető módon). Ez már önmagában is a térségbeli pozícióinak az újragondolására sarkallhatta.
  • Csakhogy az ukrán veszteségek - és a teljesítménybeli problémák - miatt az elmúlt időszakban több jelentős Templeton alap is tőkekivonásoktól szenvedett. Ilyenkor az ügyfelek kifizetéséhez pedig eladásokra kényszerülnek a portfólió-menedzserek. Az előbbi pont alapján pedig dönthettek úgy, hogy a régióbeli eszközeiktől nagyobb arányban szabadulnak.
  • Mivel a Templeton leginkább a forintalapú állampapírjaitól szabadul, ez tükrözheti akár azt is, hogy nem szeretne forinttal szembeni devizakitettséget tartani. Noha a forintgyengüléssel szemben köthetnek fedezeti ügyleteket, ennek az ügyleti díjak és az országok közötti (rövidtávú) kamatkülönbségek miatt költségvonzata lenne, így a hedge fundok ehhez való hozzáállása sokszor inkább a kockázatvállalás felé billen (amellett, hogy természetesen diverzifikálnak). Mászóval az a tény, hogy a forintos kötvényeiket leépítik a devizásokkal szemben, akár arra is utalhat, hogy forintgyengüléstől tartanak.
  • Elképzelhető még, hogy a Fed közelgő kamatemelései miatt mára átértékelték a jelenlegi országsúlyozásaikat.
  • A cég stratégiája egyébként is arra épül, hogy párévente kiválasztanak néhány "kedvenc" országot, amiben fantáziát látnak, majd ott építenek ki újabb komoly pozíciókat. Ha azt feltételezzük, hogy a másodpiacunkon nem adnak el komoly mennyiséget, csak a futamidő végéig hagyják kifutni, akkor viszont még jó néhány évig marad jelentős kitettsége a cégnek, hiszen a megvett devizakötvények többsége csak 2020 után fut majd ki.


Mások is adtak el


A fenti adatok megerősítik azt, ami már az ÁKK adataiból is sejthető volt: a külföldiek fokozatosan vonultak ki a forintkötvényekből, a helyüket viszont elsősorban belföldi szereplők vették át. Az adósságkezelő statisztikája szerint a második negyedév végén 4394 milliárd forint volt a külföldiek forintkötvény-állománya, ez 478,2 milliárd forinttal volt alacsonyabb, mint három hónappal korábban. A fenti adatokból pedig kiderül, hogy ennek nagy részéért a Templeton volt felelős.

Ugyanakkor addig nincs ok különösebb aggodalomra, amíg vannak, akik megveszik ezeket a papírokat. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) törekvései pedig éppen abba az irányba mutatnak, hogy a belföldi szereplőket a jegybanki betétek felől a kötvénypiacra tereljék. Ez egyrészt azt jelenti, hogy várhatóan a közeljövőben is lesz még kereslet a magyar papírok iránt, másrészt pedig ha az olyan nagy külföldi szereplők, mint például a Templeton folytatni akarják a kivonulást, akkor azt könnyen megtehetik. A külföldiek állományának csökkenése pedig ahhoz is hozzájárulhat, hogy mérséklődjön Magyarország kockázati felára, hiszen az elemzők biztonságosabb finanszírozónak tartják a belföldi intézményeket és a lakosságot.

Az ÁKK egyébként arra vonatkozóan nem közöl adatokat, milyen nemzetiségű befektetők vonulnak ki a magyar piacról, ezzel kapcsolatban a Societé Generale publikált egy érdekes elemzést a napokban. A francia bank elemzői is arra számítanak, hogy a Fed kamatemelése nyomás alá helyezheti a forintkötvényeket, elsősorban mondjuk a hosszabb futamidejű papírokat. A SocGen kiemeli, hogy a külföldieken belül majdnem háromnegyed részben amerikaiak dominálnak a magyar kötvénypiacon, ők pedig egy év alatt 19 százalékkal építették le forintkötvény-kitettségüket.

Az elemzők szerint ez azt mutatja, hogy a tengerentúli nagybefektetők elkezdtek készülni a kamatemelésre, emellett a korábbi profit egy részét realizálták az állampapírokon. Az elemzés azt is kiemeli, hogy az állomány leépítése elsősorban a rövid, három év alatti futamidejű papírokat érintette, ezeknek több mint harmadát adták el az amerikaiak egy év alatt. Ez pedig azzal a veszéllyel fenyeget, hogy ha a hosszabb papírokból is elkezdenek kiszállni, akkor a hozamok jelentősen emelkedhetnek. Ezt erősíti, hogy a jegybankunk törekvései ellenére is várhatóan csak a rövidebb kötvények felé sikerül majd terelni a belföldi befektetőket. Így könnyen előállhat az a helyzet, hogy egy intenzívebb eladási hullám esetén a hosszú kötvényekre nem lesz elegendő kereslet. A SocGen szerint ezt a kockázatot mérsékli, hogy az MNB már tízéves kamatswapot is kínál a bankoknak, viszont ez önmagában nem szünteti meg az esetleges külső és belső kockázatokat. 



Repedések az Európai Parlamentben? Elmaradt a szavazás a „trójai” egyezményről


ÍRTA FIDUSZ , 2015. JÚNIUS 10. 18:39 , 4 HOZZÁSZÓLÁS

Címkék: cselekedj szabadkereskedelem Európai Parlament TTIP StopTTIP no2ISDS

Az erősödő tiltakozások hatására elhalasztották az EU és az Egyesült Államok közötti szabadkereskedelmi egyezményről (TTIP) szóló európai parlamenti szavazást, sőt a mára tervezett vita is elmaradt. Úgy tűnik, egyre kisebb a „trójai” egyezmény támogatottsága. Erősödik az esély arra, hogy megakadályozzuk a TTIP elfogadását!
a18bp-23_640px.jpg
(C) Szalay Péter
Azután, hogy az Európai Parlament kereskedelmi szakbizottsága (INTA) május végén megszavazott egy olyan határozattervezetet, amely támogatja a TTIP-t és a tervek szerint a részét képező befektető-állam vitarendezési mechanizmust (ISDS), bombameglepetésként söpört végig tegnap este brüsszeli körökben az a hír, hogy elmarad a mára tervezett plenáris szavazás. A tegnapi hírek szerint  a vitát még megtartották volna ma délelőtt, mert a házszabály szerint az az utolsó pillanatban már nem lehetett elszalasztani, de aztán ma délelőtt a jobbközép pártok kezdeményezésére minimális többséggel úgy határoztak, hogy a plenáris vitát sem tartják meg.

Értesüléseink szerint a szavazás és a vita elhalasztásának hátterében az áll, hogy a TTIP-vel szemben egyre erősödő tiltakozás hatására már az Európai Parlamentben sincs meg az ISDS megfelelő mértékű támogatása, és a TTIP melletti képviselői csoportok attól féltek, hogy a mai szavazás számukra kudarc lesz. (Bár hivatalosan a beérkezett nagy számú módosító indítványra hivatkoztak, de ez nyilvánvalóan csak kifogás, hiszen a 116 módosító egyáltalán nem olyan sok és nem példa nélküli az Európai Parlament történetében.) Tehát úgy tűnik, hogy valójában a jobbközép EPP ill. a szociáldemokraták TTIP-t pártoló része 
szeretett volna időt nyerni, hogy rendezzék soraikat. 

Az hogy a szavazás mellett a TTIP-ről szóló vita is elmaradt, elég sok európai parlamenti képviselőt felháborított. A brit 
Molly Scott Cato (zöldek) például azt írta twitteren, hogy a vita leszavazása azt jelenti, hogy a TTIP-t ellenző európai polgárok véleményét képviselő érvek sem hangozhatnak el az Európai Parlamentben.

Mindenesetre, az európai parlamenti szavazás körüli huzavonák azt mutatják, hogy nem hiába dolgozik a több száz civil szervezet a TTIP megakadályozásáért. A 
StopTTIP  önszerveződő európai polgári kezdeményezéskeretében már több mint 2  millióan mondtak nemet a TTIP-re és a CETA-ra, és az aláírásgyűjtést október elejéig még folytatjuk. Mondj nemet Te is a „trójai” egyezményekre, amelyek veszélybe sodorhatnák mindazokat a vívmányokat, amelyeket környezetvédelem, élelmiszerbiztonság ill. szociális téren az elmúlt évtizedekben elértünk!
2millio_stopttip.jpg

A mai szavazás elhalasztása azt jelenti, hogy legközelebb valószínűleg július elején, de az is lehet, hogy csak szeptemberben tűzik az Európai Parlament napirendjére a témát. Ezért folytathatjuk a 
no2ISDS kampányt is, és arra kérünk, üzenj Te is az európai parlamenti képviselőknek: ne kaphassanak különleges előjogokat multinacionális cégek!
no2isdsd.jpg

Miként másfél évtizeddel ezelőtt meg tudtuk akadályozni a tervezett Multilaterális Befektetési Egyezmény (MAI) létrejöttét, pár évvel ezelőtt pedig az ACTA-t, most a környezetünk, egészségünk, valamint az élelmiszerbiztonság terén elért vívmányaink védelme érdekében TTIP-t és a CETA-t kell megakadályoznunk. Egyre inkább úgy néz ki, hogy ez sikerülni fog! 
Tegyünk érte!
#StopTTIP #StopCETA






Orbán: európai szabadságharcra van szükség 



2015.07.25. 17:11 hidfo.ru 
Orbán Viktor tusnádfürdői beszéde már elhangzása pillanatában éles kritikák tárgyává vált. A kormányfőt érő kritikák ugyanakkor arról árulkodnak, hogy az elhangzottakból a politikai elemzők is mindössze a választók számára megfogalmazott üzenetet értették meg. 

Ameddig a baloldali és jobboldali ellenzék az egyszerű belpolitikai üzenetek befogadásával vagy elutasításával, esetleg hitelességének kétségbe vonásával van elfoglalva, a magyar gondolkodói réteg tisztában kell legyen azzal, hogy az elhangzottaknak milyen más tartalmai vannak. A kormányfő beszéde ugyanis az új évszázad geopolitikájával kapcsolatos üzenetek hordozója volt, és a magyarországi elit egyértelmű állásfoglalását fogalmazta meg a globális hatalmi átrendeződéssel, hazánk abban betöltött szerepével kapcsolatban, valamint kifejtette a magyarországi elit állásfoglalását az új globális hatalmi viszonyok térségi struktúrájára vonatkozóan. 
Orbán Viktor beszédének a választók számára megfogalmazott üzenete a következő kulcsszavak mentén szerveződött: bevándorlás, baloldal, kormányzati eredmények. Ezek röviden összefoglalják a beszéd felszínes tematikáját. Az ellenzéknek heteken, hónapokon át témát szolgáltat és kritikai alapot ad. Ugyanakkor a magyar gondolkodói rétegnek a következő kulcsszavakkal kell foglalkoznia: védvonal, saját út, struktúra. Előbbiek egy olyan politikai állásfoglalást hordoznak, amivel az Orbán-kormány az európai politika egy új irányvonalához hozzáigazodik. Utóbbi pedig kifejezetten a magyarországi elit saját elképzeléseit tükrözi. 
Orbán Viktornak ez már második olyan tusványosi beszéde, ami kiindulási alapnak nem egy egypólusú világrendet tekint, aminek megkérdőjelezhetetlen alapja a nyugati hegemónia, hanem mondanivalóját a multipoláris világrend kialakulásának tudatában fogalmazza meg, az arról folyamatban lévő nemzetközi diskurzushoz magyar részről konkrét javaslatot tesz hozzá, és egyúttal képes arra, hogy azt másodlagos üzenettel a választók számára könnyen emészthető üzenetekbe csomagolja. Az elhangzott beszédet ennek megfelelően nem a mostanra felbomlott egypólusú világrend, hanem a kialakulóban lévő multipoláris világrend keretein belül kell értelmezni, - és igen, a bevándorlás tematikája abszolút másodlagos üzenet. 
"Nem találtam semmit, ami versenyképes inzultus lenne a mai nyugati ideológiai főáramlat szemében" 
Orbán beszédének kezdete a nyugati ideológiai fősodorral való nyílt szembehelyezkedésre tett utalás. Egyértelműsíti a változás irányvonalát, a korábban dogmaként elfogadott ideológiai elemek megkérdőjelezését, amit a dogmák gyakorlati megnyilvánulásának sikertelenségére alapoz. "Ki gondolta volna, hogy Európa nem tudja megvédeni a saját határait, még a fegyvertelen menekültekkel szemben sem. Ki gondolta volna, hogy oda jutnak a dolgok például Franciaországban, hogy az ottani iszlám közösség vezetője nyíltan ajánlatot tesz a francia államnak, hogy adják át az elnéptelenedett keresztény templomokat, szívesen alakítanak ki belőlük iszlám templomokat." 
Az egypólusú világrend alapja az amerikai hegemónia volt, így a változásra vonatkozó üzenetek egyértelműsítéseként az amerikai fél megbízhatatlanságára, az amerikai hegemónia elfogadhatatlanságára tesz utalást, ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy ez az asszimetrikus viszony, miközben globális szinten megkérdőjeleződött, napjaink Európájában még tartja magát. "Ki gondolta volna, hogy az Egyesült Államok lehallgatja a német politikai vezetőket, ez kiderül, és nem szakad le az ég? És ki gondolta volna, hogy mi európaiak úgy teszünk mintha mi sem történt volna, és barátságosan folytatjuk szabadkereskedelmi tárgyalásainkat azzal a féllel, aki valószínűleg hamarabb ismeri tárgyalási álláspontjainkat, mint mi saját magunk? És ki gondolta volna egy éve, hogy amerikai fegyvereket telepítenek Közép-Európába, és a magyar parlamentnek az okoz majd fejfájást, hogy Magyarország is beálljon-e a sorba?" 
A fent elhangzott mondatok utalás arra, hogy miközben az amerikai hegemónia globális viszonylatban megbomlott, Európában még tartja magát - Európa ugyanis az amerikai fél ellenséges cselekedetei ellenére "úgy tesz, mintha mi sem történt volna". Ez az üzenet - felszín alatti - problematikájának megjelölése, Közép-Európa korai említése pedig a felszínes üzenettel ellentétben nem hurráoptimista kormánypropaganda, hanem a megfogalmazott válasz hatókörét jelöli meg. A kormányfő beszéde által hordozott üzenet hatókörre vonatkozó része annak deklarálása, hogy Magyarország a multipoláris világrendben egy saját magunk által meghatározott működésű, közép-európai független cselekvő részeként képzeli el a jövőt. 
"A jövő megismerhetőségének természetrajza" 
A kormányfő beszédében kijelöli azt a belpolitikai és külpolitikai irányt, amit a magyar kormány a geopolitikai átrendeződés közepette követni fog. A közérthetően megfogalmazott filozófiai eszmefuttatás lényege az ideológia és valóság viszonyában bekövetkező változást vetíti előre. "Semmi értelme előrefelé meresztgetnünk a szemünket. [...] Abból kell megfejteni a jövőt, amit már ismerünk. Vagyis a jövőről való gondolkodás nem távolbanéző verseny. Inkább a múlt megértésének a versenye. Az győz, aki mélyebben érti meg a múltat, és aki abból gyorsabban és bátrabban vonja le a tanulságokat. Ez a mindenkori politikai vezetés és tervezés kiindulópontja." 
A fenti sorok a kormány jövőbéli belpolitikájának és többirányú külpolitikájának alapjait vetítik előre, melynek középpontja az elmúlt évtizedek történéseinek újraértelmezése lesz. Újraértelmeződik hazánk Európai Unióhoz fűződő viszonya, a liberalizmus és multikulturalizmus megítélése. Továbbá, hogy az Orbáni retorikával éljünk; a szabadságharcot Európában folytatjuk. Ami nem azt jelenti, hogy a magyar kormány az Európai Unió ellen akar szabadságharcot folytatni; "Az Európai Unió úgy ahogy van, önmagában egy nagyszerű siker." 
Önmagában. Tehát nem az Amerikai Egyesült Államokkal együtt. Orbán beszédében arra tett - egyelőre mérsékelt - utalást, hogy a magyar kormány állásfoglalása szerint 
nem a tagállamok, hanem az Európai Unió egésze kell szabadságharcot folytasson az amerikai hegemónia ellen. 
Ennek egyértelműsítéseként a kormányfő kifejti, hogy Európa mindeddig nem saját maga rendelkezett Európa sorsáról. "A második világháború óta tartó békét nem magunknak köszönhetjük, hanem az amerikaiaknak és az oroszoknak, akik helyettünk eldöntötték Európa ügyeit." Ugyanakkor "Mi magyarok egy erős Európai Unióban vagyunk érdekeltek, és azt gondoljuk, hogy a sikeres megoldások teszik erőssé." Az amerikai példa pedig nem követendő példa többé, és Európa lépéseket kell tegyen arra, hogy ne az amerikai minta szerint rendezze belső ügyeit, hanem saját úton kezdjen járni. "Az Amerikai Egyesült Államoknak a természete, és nem a struktúrája, hogy nincsenek különálló nemzettestei, - ezért nem szabad utánozni. Ezzel szemben Európának az a természete, hogy nemzetek alkotják, vagyis őrültség egy nemzetek feletti Európai Egyesült Államok létrehozására törekedni. [...] Ha az unió sikeres akar lenni, akkor neki is meg kell találnia saját, jól működő megoldásait." 
Ezen a ponton a más helyi elitek számára megfogalmazott üzenet összetalálkozik a választók számára megfogalmazott, könnyen befogadható tartalmakkal. Ami ugyanis Észak-Afrikában történt, az az amerikai érdekérvényesítés mellékterméke. Orbán Viktor beszédében ezt nem jelenti ki, de hivatkozik az - Arab Tavasz néven mostanra általánosan ismertté vált - eseménysorozatra, melynek során az észak-afrikai országokon végigsöpört a "demokráciaépítés". Az észak-afrikai rezsimek ugyanis mindeddig megakadályozták, hogy afrikaiak milliói hagyják el a kontinenst, és induljanak el Európa irányába. 
"Az újkori népvándorlás felerősödése politikai folyamatok következménye. Az észak-afrikai országok korábban Európa védőbástyáiként működtek, és felfogták az Afrika belseje felől érkező néptömegeket. Az igazán komoly fenyegetés nem a háborús övezetekből érkezik, hanem Afrika mélységeiből. Az észak-afrikai országok szétesésével ez a védvonal látványosan összeomlott, és Észak-Afrika ma már nem tudja megvédeni Európát az irdatlan méretű embertömegektől. Ezáltal rövid idő alatt elképesztő méretű probléma keletkezett." 
Orbán itt Sarkozy volt francia elnökre hivatkozik, aki szerint a jelenlegi népvándorlási hullám csak a kezdet; Afrikában 1,1 milliárd ember van, akinek több mint fele 25 év alatti, és nemsokára nem lesz hol laknia, nem lesz elég vize, és követve a korábban érkezők példáját, nemsokára el fog indulni valamerre. Mire ez az embertömeg ideér, Európának készen kell állnia, hogy megvédje magát. "Vagyis számunkra a tét ma már Európa, az európai polgár életmódja, az európai értékek, és az európai nemzetek megmaradása, vagy eltűnése, még pontosabban: felismerhetetlenségig történő megváltozása." 
Civilizációs identitás 
A korábbiak szerint, Orbán Viktor beszédét már a jelenleg stabilizálódó multipoláris világrend keretein belül kell értelmezni. A multipoláris világrendnek pedig sajátossága, hogy abban nem a nemzetállamok, hanem a civilizációk lépnek fel a globális politikában független cselekvőként. Tehát a jövő világpolitikájában nem nemzetközi, hanem civilizációközi kapcsolatokról beszélhetünk, az új, multipoláris rendszerben pedig a civilizációk nem a nyugati civilizáció - ami csak egy a sok közül - standardja szerint szerveződnek, hanem minden civilizációs egység saját történelmi hagyatéka mentén szervezi saját politikai, gazdasági és kulturális életét. Alekszandr Dugin a következőképpen határozza meg a civilizáció fogalmát: "se nem állam, se nem politikai rezsim, nem osztály, de nem is hálózat, nem közösség, nem egyének csoportja, de nem is különálló egyének. A civilizáció egy kollektív közösség, amit közös spirituális, történelmi, kulturális, mentális és szimbolikus tradíció egyesí t (gyökereit tekintve gyakran vallásos, bár nem szükségszerűen kell egy adott vallás fogalmaiban megjelennie), melynek tagjai tudatában vannak ennek a közelségnek, függetlenül a nemzeti, osztály-béli, politikai és ideológiai hovatartozástól." 
Orbán Viktor beszédének tartalmaiban mindinkább fellelhetőek a civilizációs identitásra tett utalások, ami egyértelműen jelzi, hogy a kormány a globális viszonyok alakulásának ismeretében új alapokra helyezi a politikát. "Mi azt szeretnénk, ha Európa az európaiaké maradna. Azért csak szeretnénk, mert ehhez a többiek szándéka is kell." A kormányfő ezzel a kijelentéssel a nemzetállamok megmaradását középpontba helyező retorika ellenére arra tesz utalást, hogy a nemzetállamok ma nem képeznek független cselekvőt a nemzetközi kapcsolatokban, tehát a nemzetközi viszonyok megváltoztatásához egyetlen ország kevés, a gyakorlati lépésekhez a közös civilizációhoz tartozó országok közös fellépésére van szükség. Ami a multipoláris világrend alapja. Orbán ugyanakkor kérdésessé teszi, hogy ezt az Európai Unió egészére kell-e vonatkoztatni, és utalást tesz arra, hogy az Európai Unió abban az esetben számít civilizációs egységnek, amennyiben függetlenedni tud más civilizációk befolyásától . 
"Több európai ország döntött úgy az elmúlt években, hogy nagy számú, más civilizációs alapú embertömeget fogad magába. [...] Mi ezt a kísérletet - látva az eredményeit - magunkon nem akarjuk megismételni, és ehhez jogunk van." 
A kormányfő ezen felül egyértelmű utalást tesz arra, hogy amennyiben Nyugat-Európa nem hajlandó magát függetleníteni tőlünk idegen civilizációs befolyások alól, Magyarország megkérdőjelezi az Európai Unió egypólusúságának jogát - "Nem mindenki Németország!" -, és Közép-Európa egységes ellenpólusként fog fellépni a külső befolyás alatt álló Nyugat-Európával szemben. 
Ez egy kérdőjel a kormány jövőbéli politikájára vonatkozóan, aminek döntő pontja az lesz, hogy Európa képes-e egységes fordulat végrehajtására, és a tagállamok problémáinak független cselekvőként megoldására, vagy inkább gyarmati sorban akar maradni. Orbán szerint "Európa valódi megoldások helyett ideológiává vált", ami nem a tagállamok problémával foglalkozik, hanem azt tekinti elsődlegesnek, hogy a megoldás "gyengíti, vagy erősíti-e a saját zárt eszmerendszerét", vagyis összeegyeztethető-e az uralkodó ideológiával. Ez az uralkodó ideológia pedig az euro-atlanti civilizációs egység által a népekre erőltetett liberalizmus és multikulturalizmus. 
Orbán beszédében egyértelmű utalást tesz rá, hogy a nemzetállamok nem működnek független cselekvőként. Ugyanakkor elfogadhatatlannak tartja Brüsszel azon törekvéseit is, hogy a nemzetállamok szuverenitásának felszámolására törekszik. A kormányfő ezzel egy új gondolattal hozzájárul egy jelenleg folyamatban lévő, a multipoláris világrend kialakulásáról folytatott nemzetközi diskurzushoz, és a nemzetállamok felszámolásának elutasításával, ugyanakkor a nemzetállam szintű szuverenitás szükségességének hangsúlyozásával indirekt módon javaslatot tesz a közép-európai civilizációs egység jövőbéli struktúrájára vonatkozóan; arra vonatkozóan, hogy a multipoláris világrendben a közép-európai országok viszonyát - az államközi kapcsolatok szintjén - milyen struktúra, milyen alá-fölérendeltségi viszonyrendszer határozza meg. A kormányfő kijelentései alapján a magyarországi elit egy olyan közép-európai államközi struktúra kialakításában érdekelt, ami megőrzi a nemzetállamok kezdeményezők épességének jogát, de a civilizációként cselekvést konszenzus alapján és egységes fellépésként képzeli el. 
Végszóként pedig egy intő jel mindazok számára, akik az idegen civilizációs befolyás oldalára állnak: "Magyarország olyan ország kell legyen, ahol nem történhet meg bármi." Mindez egy igen központosított, zárt irányvonalat követő belpolitika megjelenésére utal, ami a közép-európai országok elitjei által adott gondolati impulzusokon kívül nem fog mást figyelembe venni a gazdaság- és társadalompolitika terén. Védvonal, saját út, struktúra. Ez volt a beszéd lényege, ami kijelölte a magyarországi elit állásfoglalását a napjainkban zajló geopolitikai átrendeződésre vonatkozóan. 
Kapcsolódó: 
   Orbán Viktor beszéde - Tusnádfürdő 2015. 07. 25. 
   Tusnádfürdői beszéd: össztüzet zúdítottak Orbánra 
   Orbán megismételte: "ne figyeljenek oda arra, amit mondok" 
   WikiLeaks: Orbán azt kérte, ne arra figyeljenek, amit a kampányban mond 
   Olvasatlanul aláírták! 
   Amiért az emberek nem szavaznak a Fideszre 
   Ipsos: a bizonytalanok száma nőtt legjobban 
   "Magyarország" Habsburg Eduárdot küldi nagykövetnek a Vatikánba 
Orbánék döntöttek: Egy Habsburgot küldenek a Vatikánba nagykövetnek 
Bécsben él, osztrák állampolgár, apósa Ausztria vatikáni nagykövete; ősztől Habsburg Eduárd képviseli hazánkat a Szentszéknél - értesült a Válasz.hu. 
Habsburg-Lotharingiai Eduard Karl Joseph Michael Marcus Antonius Koloman Volkhold Maria, rövidebb nevén Habsburg Eduárd lesz ősztől Magyarország vatikáni nagykövete - írja a Válasz.hu. 
Habsburg Eduárd Bécsben élő osztrák állampolgár. Egy év óta intenzív tanfolyamon tanul magyarul. A Kereszténydemokrata Néppárt a Fidesz koalíciós partnere. Milyen kár, hogy soraikban nincs egy alkalmas keresztény ember a poszt betöltésére... A Magyar Vöröskeresztet is egy Habsburg irányítja, megfelelő magyar egészségügyi dolgozó, illetve orvos hiányában. 
A Habsburgoknak sok jót nem köszönhetünk. Ausztria nem is hódol nekik olyan kitartó szeretettel, mint az aktuális magyar hatalmak. 
SVPSZ 


Orbán Viktor beszéde - Tusnádfürdő 2015. 07. 25.




2015.07.26. | 09:38




Fotó: Koszticsák Szilárd (MTI)
Az Együtt szerint a miniszterelnök „elképesztő” dolgokat mondott szombaton az erdélyi Tusnádfürdőn. A Jobbik úgy fogalmazott: az Orbán-kormány csak szavakban bátor, tettekben megalkuvó, míg az MSZP úgy véli, a miniszterelnök egyre veszélyesebb Európára nézve. A Magyar Liberális Párt szerint Orbán ellenségképeket keresett, „rémhíreket gerjesztett”, miközben nem tud elszámolni „saját kudarcos kormányzásával”, Schiffer András pedig közölte: Magyarországnak veszedelmesen szűk látókörű miniszterelnöke van. A Demokratikus Koalíció úgy véli, Orbán „vak és süket” Magyarország valós problémáira. Ugyanakkor a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szerint a miniszterelnök beszéde egy tabukat nem kerülgető, hazájáért aggódó politikusé volt.

Szavakban bátor, tettekben megalkuvó

A Jobbik azt írta: ha szükséges, Orbán Viktor kezdeményezze az uniós alapszerződés vagy a magyar csatlakozási szerződés módosítását is. Ha a miniszterelnök valóban a nemzetek önrendelkezésén alapuló Európáért és „a magyar Magyarországért” aggódik, akkor a többi között kezdeményeznie kell az önálló határőrség visszaállítását és annak a lehetőségnek a megteremtését, hogy a gazdasági céllal Magyarországra érkező migránsok visszafordíthatók legyenek – tették hozzá. Jobbik szerint előre látható, hogy a miniszterelnök tusványosi beszédét sem követik majd tettek. Úgy vélik, hogy a miniszterelnök ugyanolyan „megalkuvó” lesz „a nemzeti önazonosságot leromboló multikulturalizmust, a terrorveszélyt, a munkanélküliség és a bűnözés növekedését magában rejtő migráció” esetében is, mint amilyenek a 20. század pártjai voltak.

Orbán ne Tusnádfürdőn legyen bátor

Schiffer András, az LMP társelnöke szerint Magyarországnak veszedelmesen szűk látókörű miniszterelnöke van, akinek láthatóan nincsenek válaszai a globális kihívásokra. Mint mondta, a miniszterelnök ne Tusnádfürdőn legyen bátor hanem Brüsszelben, Berlinben és Washingtonban.

Az ellenzéki frakcióvezető rámutatott: ha a miniszterelnök botrányosnak tartja, hogy a lehallgatási botrány után is folytatódnak a szabad kereskedelmi tárgyalások az Egyesült Államokkal, akkor azonnal jelentse be, hogy nem járul hozzá ehhez. Arra is adjon magyarázatot Orbán Viktor, hogy a Fidesz európai parlamenti képviselői miért adtak zöld jelzést a tárgyalások továbbviteléhez – tette hozzá.

Szélsőséges, gyűlöletkeltő” állítás

A Magyar Liberális Párt arra hívta fel a figyelmet, hogy Orbán Viktor beszédének sablonjai – az idegenellenes uszítás, az ellenségképek keresése és a rémhírek gerjesztése – ismerősek lehetnek mindazoknak, akik ismerik a két világháború közötti időszak történelmét. Hozzátették: idén Brüsszel, a baloldal és az afrikai éhezők „a miniszterelnök ellenségei”. Kiemelték, hogy a háború elől menekülők és a terrorizmus, a bűnözés összekötése nem más, mint „szélsőséges, gyűlöletkeltő és minden európai demokrata által elutasítandó” állítás.
Hazájáért aggódó politikus

A KDNP szerint a miniszterelnök beszéde olyan volt, mint amit egy tabukat nem kerülgető, szókimondó, hazájáért aggódó politikus mondhat.

Úgy vélik, Orbán Viktor ismételten elkötelezte magát a nemzeti érdekek mellett. A nemzeti érdekek egyben európaiak, hiszen Magyarországot ezeréves történelme és kultúrája minden szála ehhez köti – írták a közleményben.

A kisebbik kormánypárt szerint a menekültekkel kapcsolatos feladatokat csak akkor lehet sikeresen megoldani, „ha egységesen, az európai értékekhez tartva magunkat próbáljuk megoldani a migráció okozta helyzetet”.

Sikerült elkerülni a görögországihoz hasonló helyzetet

A KDNP kiemelten fontosnak tartja ezzel kapcsolatban azt a tényt, hogy a magyar kormányzatnak volt kellő elszántsága megkérdezni az embereket a nemzeti konzultáció révén, hogy mit is gondolnak az illegális bevándorlókkal kapcsolatos kérdésekről – olvasható a közleményben.

A kereszténydemokraták szerint nem a magyaroknak, hanem az uniós országoknak kell felülvizsgálniuk, hogy az elmúlt évtizedekben migrációs politikájuk sikeres volt-e, sikerült-e integrálni a bevándorlókat.

Mint írták, Magyarország az utóbbi években bebizonyította, hogy saját erőfeszítései gazdasági és politikai értelemben is hatékonyak, így sikerült elkerülnie, hogy a görögországihoz hasonló kiszolgáltatott helyzetben legyen kénytelen élni.

Rogán: A baloldal nem szereti a magyarokat

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője a bírálatokkal kapcsolatban azt mondta: elfogadhatatlan, hogy az ellenzéki pártok továbbra is bevándorláspárti álláspontot képviselnek.

A kormánypárti frakcióvezető szerint ha az ellenzéken múlna, teljesen védtelenül hagynák az országot illegális bevándorlók millióival szemben. „Szégyenteljesnek tartjuk, hogy miközben a külhoni magyarokra nemet mondtak, a megélhetési bevándorlókat tárt karokkal várják” – hangsúlyozta, hozzátéve: a bevándorláspárti baloldal nem szereti a magyarokat, az ország érdekei helyett a bevándorlók érdekeit nézi.

Rogán Antal azt mondta, a Fidesz-frakció támogatja Orbán Viktor törekvéseit, hogy megvédje Magyarország és Európa határait, és arra kérik a kormányt, hogy továbbra is minden lehetséges eszközzel lépjen fel az illegális bevándorlás ellen.

Az mno.hu nyomán


Orbán megismételte: "ne figyeljenek oda arra, amit mondok"


"Most is azt mondom a külföldi diplomatáknak, hogy ne figyeljenek oda arra, amit mondok, egyetlen dologra figyeljenek, amit csinálok" – kommentálta a miniszterelnök, hogy az Origón megjelent, a Wikileaksről kiszivárgott állítólagos amerikai diplomáciai táviratok egyike szerint korábban arról beszélt diplomatáknak: a kampányban "hagyják figyelmen kívül", amit mond.
Orbán Viktor kedden, a kormány kétnapos lovasberényi ülését követő sajtótájékoztatón így válaszolt arra az újságírói kérdésre, hogy csakugyan elhangzottak-e a neki tulajdonított mondatok, illetve hogy ez azt jelenti-e, nem mondott igazat. A kormányfő kifejtette: ma is azt mondja a külföldi diplomatáknak, ne ítéljenek abból, amit "szavai értelmezése révén tulajdonítanak a kijelentéseinek", ezzel ne törődjenek, "egyetlen dologgal törődjenek – és ezt mondtam akkor is – (...), hogy a tettek beszélnek".
A WikiLeaks által nyilvánosságra hozott 2008. áprilisi távirat szerint Orbán azt mondta az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének, hogy "hagyják figyelmen kívül, amit mond" a kampányban. "Ez nem bonyolult – azt mondjuk az embereknek, hogy visszaállítjuk a nemzet nagyságát, a gazdasági szereplőknek pedig azt, hogy mit várhatnak a Fidesz-kormánytól" – mondta Orbán a távirat szerint. Az April H. Foley korábbi nagykövet aláírásával megjelent, "confidential" (bizalmas) besorolású táviratban az akkor alapításának huszadik évfordulóját ünneplő Fideszről olvasható hosszabb elemzés.

Orbán Viktor és Matolcsy György
Fotó: MTI / Soós Lajos
A 2008-as dokumentum a Fidesz ideológiájának elemzése mellett több bekezdésben latolgatja a párt esélyeit a 2010-es parlamenti választásokon. Foley írása szerint a Fidesz példátlanul népszerű, és a Gyurcsány Ferenc kormányát övező, széles körű elégedetlenség miatt egyértelmű befutónak tűnik a 2010-es parlamenti választáson – olvasható az Origo cikkében.
Szijjártó Péter kormányszóvivő hétfőn reagált a hírekre, közleményében "az amerikai szórakoztatóipar újabb fejezetének" nevezi a WikiLeaks-aktákat. Mint írja: "Az amerikai szórakoztatóipar napról napra megjelenő újabb és újabb fejezeteivel nem kívánunk foglalkozni. Az ilyen esetek csak arra jók, hogy az amerikai diplomáciát abszurd és komolytalan színben tüntessék fel".
 

WikiLeaks: Orbán azt kérte, ne arra figyeljenek, amit a kampányban mond


"Hagyják figyelmen kívül, amit mondok" a kampányban - két amerikai diplomáciai távirat szerint is erről beszélt a 2006-os választások előtt diplomatáknak Orbán Viktor. A WikiLeaks által kiszivárogtatott táviratokból kiderül, Orbán arra gondolt, hogy az amerikai diplomaták által populistának nevezett választási ígéretei nem feltétlenül esnek egybe teljesen pártja terveivel. A nagykövetség úgy értékelte, emiatt nem volt olyan helyzetben Orbán, hogy az őszödi beszéd után "megkövezhesse" Gyurcsány Ferencet. A táviratok szerint Orbán már 2008-ban biztos volt a Fidesz 2010-es választási győzelmében, de tartott attól, hogy túl könnyű lesz a diadal.
"Ez nem bonyolult - azt mondjuk az embereknek, hogy visszaállítjuk a nemzet nagyságát, a gazdasági szereplőknek pedig azt, hogy mit várhatnak a Fidesz-kormánytól" - jelentette ki Orbán Viktor az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének egy 2008 áprilisi diplomáciai távirat szerint, amit a WikiLeaks szivárogtatott ki. Az April H. Foley korábbi nagykövet aláírásával megjelent, "confidential" (bizalmas) besorolású táviratban az akkor alapításának huszadik évfordulóját ünneplő Fideszről olvasható hosszabb elemzés.
"Az egyetlen alapelv, hogy az intézkedéseink indokoltak, időszerűek és megfelelőek legyenek" - mondta Orbán a nagykövetség szerint. A távirat szerint Orbán azt is mondta a nagykövetségnek, hogy taktikája változó, de a Fidesz mindig is keresztény, hazafias, családközpontú párt volt és lesz. A dokumentum megjegyzi, Orbán számára sokkal fontosabb rátermettségének a bizonyítása bármilyen ideológiánál.
A párt ideológiájáról szóló részben egy meg nem nevezett nagykövetet idéz a távirat, aki azt kérdezte Orbántól: "nem túl baloldali a konzervatívsághoz"? A távirat szerint "mások" is - az nem derül ki, hogy kik - azt gondolták, hogy a Fidesz gyakran alkalmaz populista retorikát: különösen az állam gazdaságban betöltött szerepének hangsúlyozását, a külföldi befektetők elleni alkalmankénti támadásokat és az állami tulajdon támogatását sorolja ide a távirat.
"Hagyják figyelmen kívül, amit mondok"
A távirat szerint "régi emlékek" is aggodalmat keltettek 2008-ban a Fidesszel szemben. A dokumentum szerint a szavazók erős személyes kapcsolatot éreznek Orbánnal, de sokan nehezen fogadják el, hogy politikai ideológiája a liberalizmustól a populizmusig jutott. A távirat megjegyzése szerint Orbán idézett kijelentését egyesek pragmatikusnak, míg mások elvtelennek neveznék.
A távirat szerint Orbán pragmatikus hozzáállása aggodalmat okozott vállalatvezetők körében is, de az nem derül ki a táviratból, hogy milyen cégvezetőkre gondoltak az amerikaiak. "[Orbán Viktor] legutóbbi kijelentéseit a versenyképesség fontosságáról, az adórendszer megreformálásáról és a költségvetési fegyelem fenntartásáról üdvözlik a befektetők, de különösen a vállalati vezetők aggódva emlékeztetnek a 2006-os választás előtti kijelentéseire, amikor a választási ígéreteit firtató kérdésekre válaszolva biztosította őket arról, hogy 'hagyják figyelmen kívül, amit mondok' [ignore what I say]" - olvasható a táviratban. A dokumentumból nem derül ki, hogy kik vettek részt az említett találkozón, illetve hogyan szerzett tudomást erről az amerikai nagykövetség.
Egy 2006 szeptemberi távirat is idézi egy hasonló megfogalmazást Orbántól. Ez a távirat Gyurcsány Ferenc őszödi beszédének kiszivárgása után, de az önkormányzati választás előtt íródott, Orbán hasonló kijelentést tett különböző európai uniós nagykövetek előtt a távirat szerint. "Annak ellenére, hogy Orbán hétvégén kijelentette, hogy 'soha nem hazudtam a magyar embereknek', diplomata kollégáink tisztán emlékeznek arra, hogy a kampányban az európai uniós nagykövetekkel való találkozás során azzal bíztatott, hogy 'ne figyeljenek arra, amit a megválasztásomért mondok' [pay no attention to what I say to get elected] és megígérte, hogy radikális reformokat fog véghezvinni" - olvasható a táviratban. A nagykövetség azt írta, emiatt sokan - az nincs kifejtve, hogy kik - kétkednek abban, hogy Orbán olyan helyzetben van-e, hogy az őszödi beszéd megjelenése után "megkövezhesse" Gyurcsányt.
Az nem derül ki egyértelműen, mikor történhetett a találkozó, de a szövegkörnyezet alapján a 2006-os parlamenti választás előtti kampányidőszakról van szó. Orbán 2006. szeptember 23-án az amerikai CNN-nek adott interjújában jelentette ki, hogy soha nem hazudott az embereknek. Ezzel Gyurcsány korábbi kijelentésére reagált, mely szerint valamennyi politikai párt hazudott már.
A Fidesz a 2006-os választás előtt többek között azzal kampányolt, hogy tízszázalékos járulék-csökkentéssel 500 ezer új munkahelyet teremt. A párt programjában az is szerpelt, hogy a kis- és középvállalkozásokat a járulkécsökkentés mellett adócsökkentéssel is segítenék, csökkentenék az adminisztrációs terheiket, tőketámogatást is kapnának, továbbá a körbetartozások megszüntetésére is ígéretet tettek. Családbarát adózást vezettek volna be, a nyugdíjasoknak pedig általános 14. havi nyugdíjat helyeztek kilátásba. Emellett a villamos áram árát 10 százalékkal csökkentették volna, az önkormányzatoknak pedig nagyobb önállóságot ígértek. A Fidesz ígéreteiről itt és ittolvashat.
Az [origo] munkatársán keresztül kereste Orbán Viktort, hogy a táviratokban megjelent állítások valódiságáról kérdezze. A miniszterelnök szóvivője levélben azt közölte, hogy "az amerikai szórakoztatóipar napról napra megjelenő újabb és újabb fejezeteivel nem kívánunk foglalkozni". Szijjártó ehhez annyit tett hozzá, hogy "az ilyen esetek csak arra jók, hogy az amerikai diplomáciát abszurd és komolytalan színben tüntessék fel".
Orbán "túl könnyű" győzelemtől tartott
A 2008-as elemzés a Fidesz ideológiájának elemzése mellett több bekezdésben latolgatja a párt esélyeit a 2010-es parlamenti választásokon. Foley írása szerint a Fidesz példátlanul népszerű, és a Gyurcsány Ferenc kormányát övező, széleskörű elégedetlenség miatt egyértelmű befutónak tűnik a 2010-es parlamenti választáson. "[A Fidesz] egyre mérsékeltebb, önálló és atlantista, míg ellenlábasa [az MSZP] megosztott, védekező, és egyre inkább arra törekszik, hogy minimalizálja a vereségének arányát a következő választáson" - áll a dokumentumban.
Forrás: MTI/Kovács Tamás
Orbán Viktor lakossági fórumot tart a tatabányai Szent Borbála téren
A táviratból az derül ki, hogy Orbán már 2008-ban teljesen biztos volt 2010-es győzelmében. "Minden bizonytalan, egy dolgot kivéve - mi fogunk nyerni (...) Soha nem volt ilyen könnyű és ilyen korai [a győzelem]" - jelentette ki a nagykövetségnek, hozzátéve, hogy az egyetlen aggodalma a "talán túl könnyű" választási győzelem. Orbán ezt azzal is magyarázta a távirat szerint, hogy még akik utálják, azok is "az ő kormányát támogatják a nem kormányzással szemben".
Foley szerint azonban a jelentős erőkülönbség miatt elképzelhető, hogy a Fidesz nem lesz eléggé rákényszerülve arra, hogy szembenézzen magával, és kemény kérdéseket tegyen fel a saját jövőjéről, valamint arra sem, hogy jelentősebb változásokat vigyen véghez kormányra kerülve. A távirat szerint a legtöbb fideszes Orbánhoz hasonlóan optimistán ítélte meg a párt választási esélyeit, de voltak olyan félelmek is a pártban, hogy a szocialistáknak valahogy sikerül fordítaniuk.
Egyre nyitottabbak és felkészültebbek a fideszesek
A táviratok több bekezdésen keresztül boncolgatják a Fidesz belső erőviszonyait. A nagykövetség szerint Orbán minden tekintetben uralja a párt döntéshozását (és állítólag költségvetését is). "Eredetileg Orbán, Áder János és Kövér László triumvirátusa tette a Fideszt politikai szereplővé Orbán vezetésével. Áder azonban partvonalra került, annak ellenére, hogy parlamenti elnökhelyettes, Kövér pedig kevesebbet szerepel a nyilvánosság előtt, mióta a párt titkosszolgálati és nemzetbiztonsági szakértője lett" - olvasható a 2008-as értékelés a táviratban.
A távirat szerint a pártvezetők és munkatársaik egyre nyitottabbá váltak a diplomatákkal való kapcsolattartásban. A vezetőség hígulása széles körben ismert találgatásokhoz vezetett a párt megosztottságáról, de hozzátette, hogy a diplomaták szerint csak 'kremlinológiai' módszerekkel lehet képet alkotni a párt belső erőviszonyairól. Az orosz kormány székhelyéről elnevezett kremlinológia a szovjet belpolitikai viszonyokat vizsgálta, mivel megbízható információk hiányában a sorok között olvasva, közvetett jelzések - például a pártvezetés egyes tagjainak pártfotókon való elhelyezkedése - alapján próbáltak következtetéseket levonni az erőviszonyokról.
Forrás: MTI/Oláh Tibor
Orbán Viktor Berettyóújfaluban , ahol  az Országépítő Beszélgetések során a párt vidékpolitikáját ismertette
A dokumentum szerint Orbán beszélt arról Foley-nek, hogy minél hamarabb átvenné a kormányzást, és abban hisz, hogy egy év aktív munkával és adócsökkentéssel "nagy különbség lesz látható a mostani állapothoz képest". "Orbán agresszívabb megközelítése ellentétben állt a moderáltabbak fokozatosságra alapuló megközelítésével" - olvasható a táviratban, amely Kósa Lajost, Pokorni Zoltánt és Navracsics Tibort írja le mérsékeltként. A nagykövetség szerint Orbán hatalma egyértelmű a pártban, és ha felmerül az a kérdés, hogy ki legyen a Fidesz miniszterelnök-jelöltje a 2010-es választáson, akkor azt Orbán egyedül fogja eldönteni.
Az USA-hoz közelednek, a szélsőjobbtól lassan távolodnak
A táviratban szó esik a Fidesz radikálisokhoz való viszonyáról is. Az amerikaiak szerint a Fidesz 2008-ban próbált elhatárolódni az akkor a figyelem középpontjában lévő Magyar Gárdától, de hozzátették, hogy a Fidesz álláspontja különbözik a kormányétól az "ellentmondásos árpádsávos zászlóról". A nagykövetség szerint egy Orbánhoz közel álló forrás azt mondta nekik, hogy elkötelezettek aziránt, hogy a "szélsőjobbnak minél kevesebb oxigén jusson", de a nagykövetség szerint a Fidesz ez irányba tett lépései "túl lassúnak tűnnek".
A nagykövetség szerint viszont látványos eredményeket ért el a Fidesz a transzatlanti közösséghez fűződő hűvös viszonyának javításában. A nagykövetség szerint Orbán "elismerte, hogy hírnevének és az Egyesült Államokhoz fűződő kapcsolatának kárt okozott, hogy [amerikai gépek helyett svéd] Gripen repülőket vásárolt" Magyarország. Az elmúlt években viszont sokkal közelebb került az atlantistákhoz - olvasható a táviratban. Orbán nemzetközi elismertsége is jelentősen nőtt akkoriban a távirat szerint, például amiatt, mert az Európai Néppárt alelnökének választották. Foley szerint Orbán "bizalmasan" közölte vele azt is: "titkos megállapodást" kötött, hogy támogassák a 2011-es magyar EU-elnökségi terveket.
Az amerikaiak megjegyzése szerint a Fidesz sokat dolgozott azért, hogy igazolja atlantista elhivatottságát, és hogy elfoglalja a jobbközép pozíciót a politikai térben. A nagykövetség szerint ez "lelkiismeretes döntés" volt, és kényes egyensúlyozást kíván egy olyan szavazótábornál, amely "lehet oroszellenes, anélkül, hogy Amerika-párti lenne".
"A diplomatakollégák azonban azt mondják, hogy vegyesek a [Fidesz] eredményei. Néhányan a Fidesz populizmusa miatt aggódnak, és többen azt érzik, hogy a Fidesz-kormány bomlasztó erő lehet a térségben, a határon túl elő magyarok iránti mély elkötelezettsége miatt" - olvasható a távirat végén.

KAPCSOLÓDÓ CIKK

WikiLeaks: Sereghajtók a bizalmatlan magyarok

WikiLeaks: Parlamenti korrupciót látott az USA a Sláger Rádió kisakkozásában

WikiLeaks: Orbán utcai harcosnak tartja magát

WikiLeaks: Politikai játékszernek használta Orbán az orosz gázvezetéket






  2012-01-04 18:39:39, szerda


Olvasatlanul aláírták! Azonnal vonják vissza! Irjanak ki népzavazást! Meglátjuk, kinek kell ez?


Tisztánlátás kedvéért - Fidesz és a Liszaboni Szerződés
2009-11-27

A Lisszaboni Szerződést MINDEN PARLAMENTI PÁRT (MSZP, Fidesz, MDF, SZDSZ) 2007. december 17-en 325 igen szavazattal, 5 nem ellenében és 14 tartózkodás mellett fogadta el. A magyar országgyűlés volt az első az EU-s tagállamok közül, aki elfogadta és aláírta ezt a Szerződést.

Magyarország elvesztésének 12 EU-stációja, amely a Szerződésben foglaltatik:

1. Minden magyar értek (benne a termőföld) elvesztése
2. A nemzeti termékék védelmének elvesztése
3. Pénzügyi függetlenség elvesztése
4. Kereskedelmi függetlenség elvesztése
5. Vám elvesztése
6. Az önálló adópolitika elvesztése
7. Külügy és hadügy elvesztése
8. Önálló jogalkotás elvesztése
9. Közigazgatás elvesztése
10. Belbiztonság elvesztése
11. Igazságszolgáltatás elvesztése
12. Magyarország kinyitása minden idegen előtt és bezárása az Unión kívülre szakadt minden magyar előtt.

A Lisszaboni Szerződéses aláírásának körülményei:

2007. december 17-en minden demokratikus legitimáció és a társadalmi konszenzus nélkül, sztrájkok miatti figyelemelterelő körülmények közt, sőt a közvélemény előzetes értesítése, népszavazás és parlamenti vita nélkül gyorsan, titokban a színfalak mögött a jelenlegi diktatórikus EU-vezetés első szolgai csatlósaiként, szégyenletes módon, mintegy parlamenti puccs keretei közt, ratifikálták ezt a nemzettipró Szerződést.

A Lisszaboni Szerződés lényege, következményei:

Hazánk nemzetállami függetlenségének feladása és a magyar állampolgárok magyar állampolgársági jogaitól való megfosztása!

A jelen fennálló alkotmányos rend erőszakos megdöntése!

A Lisszaboni Szerződés értelmében ezután a Magyar Országgyűlésnek nem lesz jogában dönteni olyan kérdésekben, mint saját külpolitika, saját biztonságpolitika, társadalombiztosítás, egészségbiztosítás, energiaárak, költségvetés, adók, stb., mivel minden ilyen jellegű reform jelenlegi és jövőbeli forrása is maga az EU központi vezetése és annak diktátumai!

Országunk oly mértékben veszíti el önállóságát, hogy gyakorlatilag gyarmati sorba kerül, kiszolgáltatva egy új európai szuperhatalom szamara, amelynek döntéshozatalába Hazánknak semmi béleszolása nem lesz!

Az ország ezáltal egy olyan nemzetközi politikus-csoport által vezetett szuperhatalomnak lett kiszolgáltatva, amely a népirtó és nemzetáruló, diktatúrát bevezeti akkori SZDSZ-MSZP magyar koalíció hű támogatója!

A magyar kormány az EU központi utasítására vezet be minden népellenes reformot az országban a legdurvább kényszerítő eszközökkel!

A Lisszaboni Szerződés nem a demokrácia és szabadság világába való belépést jelenti, amint azt a globalizációs diktatúrát építő EU és annak első csatlósa, a magyarországi liberális koalíció fennen hirdeti, hanem nemzeti szuverenitásunk és jogaink hivatalos kiszolgáltatását ugyanazon diktatórikus központi EU vezetés számára, amely emberi és alkotmányos jogaink eltiprásában és a magyarság népirtásában hallgatólagosan segédkezik, amely a helyi koalíció közreműködésével a közös EU-reformokat rákényszeríti Magyarországra és amely teljesen rendben találja a szemkilövető, elnyomó és népirtó "demokráciát" és emberi jogi helyzetet Magyarországon!

A szerződéses alapja a parlamentáris diktatúrát alkalmazó Európai Egyesült Államok megvalósításának!

Felmerülő kérdések a Szerződést megerősítő "ellenzékkel" kapcsolatban:

Az meg világos, hogy az MSZP, az SZDSZ és az MDF támogatta ezt a magyar nemzetet gyalázó szerződést, de a Fidesz miért? (Álellenzék!)

Orbán Viktor úr és a Lisszaboni Szerződést megerősítő Fidesz képviselők miért nem végeztek előzetes kutatásokat és elemzéseket a Szerződés lényegének feltárására?

(Megtehették volna, de nem akarták!)

Egyáltalán miért nem olvasták el a Fidesz képviselők a 300 oldalas szerződést?

(Ugyanis, ha egy nemzetben gondolkodó igazi magyar ember elolvassa a szerződést, biztosan nem támogatja azt, mint ahogy azt Önök tették!)

Mi indokolja azt, hogy ellentétben a többi EU-országgal, a Fidesz képviselők ezt a történelmi lépést, nem hogy népszavazásra nem javasolták, de meg parlamenti vitára sem tartották érdemesnek - sőt, még a közvéleményt sem értesítették sem a szavazás tervéről sem arról, hogy Önök igennel szándékoznak szavazni?

(Magyar nemzetet érintő információkat titkoltak el!)

Orbán Viktor úrék önként döntöttek így ebben a különleges jelentőséggel bíró kérdésben vagy a kormány kényszerítette Önöket? (Ha önként, ha nem. Hazaárulók!)

Miért segédkeznek a kormány bűnrészeseiként a választóik és az egész magyar társadalom megtévesztésében? (Cinkostársak!)

Miért játsszák meg ebben a parlamentáris diktatúrában ezt az álellenzéki szerepet?

(Soros György ezt diktálja ?)

Nem veszik észre a hithű szavazóik, hogy a Lisszaboni Szerződés aláírásával döntő bizonyítékot adtak arra, hogy a Fidesz valójában az MSZP-SZDSZ együttműködéses szövetségese és annak hátországaként egyengeti annak útját?

(Vakon X-elnek!)

Ajánlom a többszöri elolvasást, és a tudatos gondolkodást!

KEDVES MAGYARORSZÁG FEL KÉNE ÉBREDNI!



http://zergeludtalp.5mp.eu/web.php?a=zergeludtalp&o=QYbSCQ3mpp#.TwR_1_xJhY4.f acebook



OLVASÓNKTÓL: AMIÉRT AZ EMBEREK NEM SZAVAZNAK A FIDESZRE



  • 1998-ban ígéreteik ellenére sem vizsgálták felül a privatizációt, nem tisztították meg a hatalmi elitet a volt MSZMP-s, KISZ-vezető, munkásőr, ÁVO-s, ÁVH-s tag, III/III-as elemektől. - Soha nem szakmai szempontok alapján választják a vezetőiket, hanem még mindig a "kollégiumi mag" uralkodik. Megtűrnek maguk között 2007 óta olyan embert is, aki az MSZP alelnöke volt (Csintalan Sándor). - Orbán Viktor és Szájer József Románia EU-csatlakozása előtt kijelentették, hogy pártjuk csak székely autonómia esetén szavazza meg Románia belépését, ennek ellenére feltétel nélkül beszavazták az EU-ba. - 1990. június 4-én Fidesz-frakció testületileg kivonult a teremből amikor Szabad György a trianoni béke 70. évfordulójára egyperces néma megemlékezést javasolt (Később reklámfogásból többször felvetették az emléknap gondolatát, de sosem lett belőle semmi). - 2002-ben, módjában állt volna a szavazatok újraszámláltatása, de nem tette meg, pedig akkor még a fideszes Pintér Sándor volt a belügyminiszter. - Azt állítják, hogy nyerhettek volna mind a 2002-es, mind a 2006-os választáson, ha nincs megosztva a jobboldal. Ez hazugság! Ha az összes MIÉP-es a Fideszre szavazott volna akkor is hiányzott volna még 112.993, illetve 23.501 darab szavazat. - Pokorni Zoltán miniszteri rendelettel nyilvánította iskolai emléknappá a holokauszt-emléknapot, de a kommunizmus közel 100 millió áldozatáról már nem ők javasolták az évenkénti megemlékezést. - Rogán Antal elbontatta az ereklyés ország zászlót jelképező piramist. - Orbán Viktor otthagyta 2006. október 23-án a híveit, amikor gyurcsányi rendőrség rájuk támadt, és eliszkolt a páncélozott autójában, ahelyett hogy az élükre állt volna! - Soha, sehol nem tiltakoztak Simon Perez izraeli államfő "Magyarországot felvásároljuk" kijelentése miatt. - Támogatnak olyan köztörvényes bűnözőt aki börtönben is ült, és később hűtlen kezelésért és sikkasztásért nem állították bíróság elé, hanem kegyelemben részesült, az aktáit pedig 30 évre titkosították! (Lungo Drom elnöke Farkas Flórián) - Nem mentek el egyetlen romák által brutálisan meggyilkolt magyar ember temetésére sem, viszont a romák temetésére igen, úgy, hogy még nem is volt világos, hogy cigány vagy magyar tette-e. - Hankiss Ágnes fideszes EP-jelölt szavazatával választották meg az SZDSZ-MSZP jelöltjét a Magyar Rádió élére. - Olvasatlanul aláírták a Lisszaboni szerződést (325 igen, 2007. december 17-én), mindenféle vita és alku nélkül. (A csehek ezzel szemben még a Benes dekrétumokat is letolták az EU torkán!). - Gazdasági érdekből (három hét alatt) az MSZP-vel egyetértésben megszavazták a kötelező áramátvételi rendszer meghosszabbítását, évi kb. 150 milliárd forintot juttatva ezzel a fideszes és MSZP-s érintett erőműtulajdonosaknak, minden magyar családot KWh-ként plusz 3,73 Ft-tal terhelve meg ezzel, az amúgy is borsos villanyszámlában. - A dokumentumok titkosításának szigorításával kapcsolatos kétharmados törvényt 332 igennel fogadták el az MSZP-vel legnagyobb egyetértésben. Ezekszerint akkor sem hozható egy anyag nyilvánosságra, ha később kiderül róla hogy jogtalanul titkosították, pl. bűncselekmények takargatására szolgált, aki pedig felfedi, az börtönbe kerülhet. - Orbán félreállította Molnár Oszkárt, mert szót emelt a cigánybűnözésről, és helyette egy libanonit indít a választáson. - Kiszivárgott hírek szerint azt a Pintér Sándort akarják a csúcs-belügyi-nemzetbiztonsági tárca élére, akinek közös cége van az MSZP-s, szemkilövető Gergényivel, és a lánya érintett lehet az Eclipse ötmilliárdos botrányában. - Orbán Viktor nem kérte ki magának, amikor az MSZP megpendítette, hogy szükség esetén visszalépteti a jelöltjeit - egyfajta összeborulásként - a Fidesz javára. - A NEM gomb helyett csak tartózkodtak a szavazáson, miszerint az Országgyűlés a holokauszt-tagadás tiltását ebben a formájában, a kommunizmus áldozatait kihagyva fogadhassa el. - Programjuk közbiztonságról, rendészetről szóló részét az a Lázár János, Hódmezővásárhely polgármestere írta, aki haszid zsidókat akart betelepíttetni Hódmezővásárhelyre, a gyanús telekügyletek jelenleg a bíróság előtt vannak! Iványi Sándor barikad.hu


EGY BEVÁNDORLÓ MONDJA KI: IGENIS LÉTEZIK FEHÉRELLENES RASSZIZMUS



Az amerikai CBN News még áprilisban készítette ezt a riportot Párizsban, ahol egyes bevándorlók lakta negyedekbe életveszélyes nemhogy franciaként, de még rendőrként is bemenni. 
Kétségtelen, hogy a radikális keresztény (amúgy ennek megfelelően jó amerikai szokás szerint hardcore cionista) portál videója kissé hatásvadász, amikor "apró muszlim kalifátusokról" beszél Franciaországban, de hát a tengerentúli média már csak ilyen. Az viszont valóban mélyen elgondolkodtató, hogy egy tanulmány szerint 
Franciaországban minden ötödik embert ért már súlyos sérelem, pusztán csak azért, mert fehér és/vagy keresztény.
Egyes környékeken mindennapos jelenséggé vált a fehérellenes rasszizmus. Ezt nem egy neonáci mondja, hanem 
Tarik Yldiz, aki maga is török migránsok leszármazottja.
Neki azonban van bátorsága szembenézni a bevándorlás árnyoldalaival. Ellentétben a francia baloldallal, amely lényegében saját politikai tartalékos hadtestének tekinti a muszlimokat, és mindenben igyekszik megfelelni az elvárásaiknak. 90%-uk rájuk is voksol. A hatalom és a média tudomást sem vesz a konfliktusokról - illetve nagyon is észre veszik, ha az áldozat valamelyik etnikai, vagy vallási kisebbséghez tartozik. Yldiz szerint ennek a kettős mércének a fő oka az a baloldali dogma, amely szerint
csak a fehérek nyomhatják el a bevándorlókat, fordított helyzet nem létezhet. 
 
Ennek a vakságnak döbbenetes bizonyítékát láthatjuk, amikor a riport csúcspontján egy egykori muszlim bemutatja azt a párizsi mecsetet, amelyet önkormányzati forrásból újítottak fel. Az imaház neve arabul díszeleg a bejárat felett: "al-Fath", vagyis
"Hódítás".
Ez egyébként a Korán 48. szúrájának címe. Elvileg erre is hivatkozhat a muszlim közösség. Ám, ha valóban integráció vágya vezetné őket, találhattak volna nevet a mecsetüknek a 113 másik szúrából. 
 
Egyre több francia unja meg a banánt, és csatlakozik valamilyen önkéntes önvédelmi mozgalomhoz. Ezek közül a legjelentősebb a Generation Identitaire, amely küzdősport edzéseket, táborokat is tart. 
 
Yldiz szerint a fősodratú politika vaksága, a bevándorlók és a többségi társadalom közötti súlyos feszültségek szőnyeg alá söprése ahhoz vezet, hogy ezek a "szélsőjobboldali" mozgalmak egyre jobban erősödni fognak, mert a fehér lakosság hozzájuk fordul majd védelemért a tehetetlen és közönyös állam helyett. 
 
Ismerős helyzet...?





Részletek a Luganoi tanulmány-ból, azaz a nemzetközileg készülő szervezett tömeggyilkosságokról 



2015. július 26., 2:55 Facebook 
KI ROSSZABB, SUSAN GEORGE, VAGY HITLER?KI ROSSZABB, SUSAN GEORGE, VAGY HITLER? 
MINEK KELLENE NEVEZZÜK EZT A KÖNYVET? 
SZERINTEM EZ A KAPITALIZMUS "MEIN KAMPF"-JA. 
Hát Hitlert nem rugdosnánk-e agyon, ha visszatérve az időben szembetalálkoznánk vele? 
De hiszen van egy új "Hitlerünk"... 
Susan George-nak hívják, és történetesen vissza sem kellene mennünk az időben... Ez egyszerűen érthetetlen. Nincs az emberiségben annyi önvédelmi reakció, hogy a könyvárusoknál kapható könyv szerzőjét - aki a Wikipedián is ellenőrizhető - hogy ezt a fertelmes nőt "eltávolítsa" közülünk? Hát miféle világban élünk? Semmit sem tanultunk a történelemből? 
A Luganoi tanulmány első része - kb. az egynegyede - felvezető jellegű, és a tömeggyilkosságok elfogadtatására irányul. Ez a kapitalizmust megmenteni szándékozó tanulmány népesedési és gazdaságtörténeti áttekintéssel indul, és társítja a legfontosabb szerzőket, Malthus-t, Hayek-et, Schumpeter-t, de még Platon-t is megemlíti. Az alapvetése az, hogy az élelmiszer termelés nem tarthat lépést a népességnövekedéssel, és amit a legnyersebben népirtással óhajt megoldani. 
Kiragadtam néhány részletet, hogy ha ezt az irományt komolyan vennék korunk nagy pszichopatái, a milliárdosok, a fegyvergyártók, a transznacionális vállalatok döntéshozói, a pénzügyi intézmények szociopatái, akkor milyen kegyetlen jövőnek nézünk elébe - de persze ne legyenek illúzióik, ők is. Tömegeket nem lehet büntetlenül leölni - még "köztes eszközökkel" sem. 

RÁHANGOLÁS (RÉSZLET): 
"A szegény társadalmak szegény emberei, akik a népességrobbanásért leginkább felelősek, gyakran józan egyéni gazdasági érdekből nevelnek gyermekeket. A gyermekek hasonlítanak a lottószelvényekhez: lehet, hogy valamelyik sikeres lesz, és megváltoztatja az egész család státusát. Ahol a gyermekhalálozás magas, ott az embereknek több gyermekük van, mint amennyit akarnak, hogy ellensúlyozzák a várható veszteséget. Hardin professzor tette fel a kérdést, hogy igazolható-e az "állami benemavatkozás" elv a reprodukció területén, de elmulasztotta megjegyezni, hogy a szegény emberek számára a gyermekáldás kapcsolódik a növekvő gazdasági jóléthez. Nyugaton ma úgy tekintünk a gyermekekre, mint költséges vállalkozásra, amelynek lehet ugyan érzelmi fontossága, de gazdasági haszna biztosan nem. 
... 
"A reprodukciót tekintve vajon normális és megengedhető-e, hogy minden (fejlődő világbeli) egyén a saját előnyét igyekszik maximalizálni (a gyerekvállalással), olyan körülmények között, amikor a gyermekek rendszerint előnyt jelenthetnek? Biztosan tudjuk, hogy az egyénileg igazolható gyermekvállalási döntések százmilliói végül is oda vezetnek, hogy a népesség meg fogja haladni a Föld végső eltartóképességét." 
... 
"A humanitárius szervezetek gyakran fejezik ki felháborodásukat az északi és a déli fogyasztás közötti lényeges különbségért. Ez a harag rossz címre szól. Lehet, hogy az átlagos svájci 17-szer annyit fogyaszt, mint egy nigériai, de a globális piacgazdaságban az egyetlen racionális válasz erre a tényre, ostobán szólva: "És akkor mi van?" A svájciak termelékenyek, népességük stabil, magas megtakarítási aránnyal dicsekedhetnek, és a jó sorsuk nem írható a zsákmányolás vagy a gyarmatosítás számlájára. Másrészről, ha a nigériaiak nem a megtakarítást, a beruházást és termelékenységük növelését választják, akkor számukra az egyetlen út ahhoz, hogy gazdagabbak legyenek, és többet fogyasszanak, az, hogy kevesebb nigériai legyen." 
A FENYGETÉS MEGFOGALMAZÁSA (RÉSZLET): 
"A Láthatatlan Kezet keresztezi a Legyőzhetetlen Méh. ...Ha azt akarnánk, hogy (a szegények) szüntessék be az egyéni gazdasági tulajdon gyermekek formájában történő előállítását, a logikus út az lenne, hogy a túlszaporodó osztályokat más gazdasági tulajdon újraelosztásában részesítsük világszerte, hogy befektethessenek egyéb gazdagságot létrehozó dolgokba. Olyanok megosztása, mint a vásárlóerő, tanultság, munkahely, infrastruktúra és hasonlóak, gyorsan a népesség stabilizálásához és növekedésének csökkenéséhez vezethetne. Azonban minden jel az ellenkező irányba mutat. A gazdagság és a gazdagságképző tulajdonok messze vannak az újraelosztástól, sőt, egyre inkább koncentrálódnak a legfelső rétegben. 
... 
"A Munkacsoport arra figyelmeztet, hogy a ma globalizált világában "a népesedés hatalma a létfenntartással szemben" nem a mezőgazdaság erősödését vagy a barbár állapotból a (termelékenyebb) civilizáltba emelkedését eredményezi, hanem a ragadozó magatartás különféle formáit azok ellen, akik valahogyan felhalmozták a gazdagságot. A milliók nem maradnak "tétlenek és lusták" ... Ezek és vezetőik bármilyen eszközzel azt akarják kisajátítani, ami épp kéznél van, mivel erre ösztönözték és kényszerítették őket. Illuzórikus lenne arra támaszkodni, hogy az élelmiszer-termelés aritmetikai növelése (...) kiegyenlíti a mértani haladvány szerinti népességnövekedést." 
A FEJLETT ÁLLAMOKBAN VÁRHATÓ HANYATLÁSRÓL: 
"Minél magasabb a költséges emberi elemek kiutasítása a termelésből, annál magasabb a pénzügyi megtérülés. Minél kevesebb ember jogosult a gazdagságon való osztozásra, annál nagyobb a jutalom, amit a győztesek között szétosztanak. Minden személynek versenyeznie kell nemcsak a szomszédja ellen, hanem olyan idegenek ellen is, akik több ezer mérföldre élnek, és akikkel soha nem találkozik. ... A vállalat azoké, akik befektettek a részvényeibe, azaz a részvénytulajdonosoké. Akármit mondanak is a moralisták, a vállalat nem az alkalmazottaké, a beszállítóké vagy a városé, az országé, ahol éppen van. Ennek kétségkívül így kell lennie, mert valaki nem birtokolhatja és eheti meg mások tortáját." 
... 
(Ebben a helyzetben) "Bár a gazdag nemzetek viszonylag gazdagok maradnak, nem minden polgáruk lesz képes részesülni az új gazdagság megteremtéséből. Sokan kimaradnak ebből. A szegényebb, sebezhetőbb nemzetek népessége változó mértékben fog szenvedni a kiterjedt éhínségtől és a szűkös munkalehetőségektől, ami egyre robbanékonyabb helyzethez vezet. Mind a gazdagabb, mind a szegényebb országokban a gazdasági száműzés, a Bentiek és a Kintiek dialektikája romboló viselkedéshez vezet, beleértve ebbe a bűnözést, a migrációt és a terrorizmust. Amint ezt már ma is láthatjuk, a világ nagy részei redukálódnak a természet hobbesi - mindenki mindenki más ellensége - állapotába. A háborúban, amelyet mindenki vív mindenki ellen, az állam, és néha a piac sem lesz képes egészségesen működni." 
"A mai megjelenésében gyarmatosításnak nevezett hódítás hasznossága az útjának végére ért, mivel a meghódított területnek vagy a gyarmatosított embereknek többé semmi gyakorlati vagy anyagi értékük nincs. (a magas termelékenységek miatt) ... Bár volt olyan idő, amikor a hódítók vagy gyarmatosítók érdekében állhatott, hogy ezeket az embereket fenntartsák akár élelmiszer-behozatallal is, és előmozdítsák a közegészségügyet, - ez többé nincs így. " 
NÉPIRTÁSOK FŐ IRÁNYVONALAI "LOVASOK KÉPÉVEL" ILLUSZTRÁLVA: 
(Az eljövendő "Első Lovasnak" a) biohatalomnak és a biopolitizálásnak ezért a célja nem a vitalitás, hanem a halálozás, nem areprodukció, hanem a redukció, nem az élet meghosszabbítása, hanem megrövidítése lesz. ... 
"Második Lovas": Háborúk és polgárháborúk - ebben jelentős szerepe lehet az IMF által létrejövő gazdasági "szorításnak", vagy a hiányok más okainak. 
"Harmadik Lovas": Részlet az éhínség és élelmiszerhiány serkentését célzó részből: 
"Az erózió, a szikesedés, környezetszennyezés, az urbanizáció a saját lendülete szerint folytatódik. Ezek fenntartása és serkentése alig kíván többet, mint a status quo politikáját és a pénzkivonást (az adósságot és az adósságszolgáltatást is beleértve), hogy ez hozzájáruljon az élelmiszer-ellátás korlátozásához és az árak emelkedéséhez. Ha néhány fizetőképes vevő, amilyen Kína és Japán, monopolizálja a piacot, az szintén hozzájárul ahhoz a célhoz, hogy a hiány és az árak emelkedjenek." ... "Minél jobban centralizált a (gabona) tárolás, annál nagyobb a veszteség esélye." 
"A biológiailag módosított növények saját rovarirtó anyagaikat bocsátják ki a növényirtó-tolerancia ellentételként. ... Az ilyen növények végül az organizmusok széles skáláját irthatják ki, a hasznosakat is. A termelt mérgek a talajban hosszú ideig megmaradhatnak, és még hónapokkal a haszonnövény betakarítása után is hatásosak lehetnek. (figyeljünk itt a kifejezésre: a mérgek "hatásosak" lehetnek)" 
"Negyedik Lovas" A természetes és mesterséges járványok (melyekkel talán Bill Gates lett megbízva) 
"A legfélelmetesebb, és számunkra a leghasznosabb a Lovasok közül. A történelem során a járványok sokkal nagyobb hatással voltak a népességre, mint a háborúk vagy éppen az éhínség. A pestis egyformán lemetszi az élő és a holt fát, akiket meg kellene óvni, azokat is elpusztítja; a betegség nem mindig tesz különbséget szegény és gazdag, megfelelő vagy alkalmatlan, hasznos vagy felesleges között. Statisztikailag azonban legelőször a legsérülékenyebbeket és a legnélkülözhetőbbeket sújtja." 
SZEMEZGETVE A NÉPIRTÁSOK RÉSZLETKÉRDÉSEIBŐL: 
A gyűlölet szítása, és háborús eszkalációk: 
"A leggyorsabb útja annak, hogy az elkülönülés erős és ellenséges pszichológiai érzését felkeltsük, bizonyossá tenni, hogy egy X csoport tagjait megalázta vagy megölte egy Y csoport (vagy elhitetni, hogy megalázta vagy megölte). Bár ilyen feszültségeket nem mindig könnyű kialakítani és manipulálni, korunk világa sok kétséges etnikai vagy vallásos különbség példáját ajánlja, amelyek ezen az úton keletkeztek, kerültek felszínre és terjedtek el. A csoportok közti tartós gyűlölet és konfliktusok elősegítése a faji gyűlölet felszításával és olyan provokációkkal segíthető, amelyek a csoportokat az erőszak fokozottabb elfogadására sarkallják." 
Hulljon a férgese: 
"Az "Auschwitz-modell" az ellenkezője annak, ami a cél eléréséhez szükséges. Az is sokkal fontosabb, hogy elvonjunk költségeket, mint hogy új alapokat hozzunk létre. - Az "áldozatok" kiválasztását senki nem végezheti, kizárólag csak az áldozatok maguk. Ők fogják magukat kiválasztani az inkompetencia, alkalmatlanság, a nyomor, tudatlanság, lustaság, bűnözés és hasonló kritériumok alapján, egyszóval a "vesztesség" alapján." 
A tömeggyilkosság eljárásairól: 
"...azt javasoljuk, hogy az állam vegye át a népességszabályozás szerepkörét is a privát szektortól. A láthatóság és nyilvánosság tekintetében kétféle stratégiát javasolunk. A "megelőző" népességszabályozás középpontjában a születés megelőzése lesz, ez legyen látható, és legyen része a normális politikának; ugyanakkor a "gyógyító" stratégia azokkal "foglalkozik", akik már megszülettek, de annak nem szabad látszania, hogy e mögött bármiféle ügynökség van." 
Kapcsolódó: 
   Videó: Susan George on Whose Crisis, Whose Future? 
   La mobilisation contre le traité transatlantique est difficile a cause du secret 


Susan George on Whose Crisis, Whose Future?








A francia elnök is egységes euróövezeti kormányt akar - A világkormány előszobája? 



július 26, 2015 The Economic Collapse Idők jelei 
A német és francia gazdasági miniszterek után Francois Hollande is azt javasolja a válság megoldásaként, hogy minden eurózóna tagállam adja át szuverenitását egy központi kormánynak. Az európai föderációhoz, amit sokan csak Európai Egyesült Államokként emlegetnek, saját elnök, parlament és büdzsé is társulna. 
A javaslat persze nem meglepő, hiszen a globális elit minden problémára a hatalom további központosításátjavasolja
"A körülmények arra késztetnek bennünket, hogy magasabb sebességre váltsunk," nyilatkozta Hollande a Journal du Dimanche nevű lapban megjelent írásban. "Ami fenyeget minket, az nem a túlzásba vitt európaiság, hanem annak a hiánya." 
Vajon hogyan képzeli el a francia elnök az európaiság megfelelő mértékét? 
"Jacques Delors ötletét támogatom egy euróövezeti kormány létrehozásáról, amihez egy konkrét büdzsé és parlament is társulna, hogy biztosítva legyen a demokratikus irányítás," nyilatkozta Hollande. 
Az Independent így írt erről: 
"Létrejönne egy saját miniszterelnökkel rendelkező eurózóna kormány, a kormány pedig az EU költségvetésétől különálló büdzsével rendelkezne, a törékenyebb országok megsegítése és az azokba történő befektetések céljából." 
Hollande persze nincs egyedül az elképzeléssel. A fent már említett miniszterek mellett, Mario Draghi, az EKB elnöke, Jean Claude Juncker, az Európai Bizottság és Jeroen Dijsselbloem az Eurogroup elnöke is hasonló tervvel állt elő, amiben egy közös európai államkincstár felállítását szorgalmazzák. 
Ezek a tervek nyilván nem fognak egyik napról a másikra megvalósulni, azonban fontos tudni, hogy az elit ebbe az irányba kívánja hajtani Európát. A következő válság kirobbanásakor pedig ezeket a javaslatokat fogják "megoldásként" felkínálni. 
Vészhelyzetek alkalmával az elit számos olyan lépést meg tud valósítani, amire normális körülmények között nem lenne esély. A jelen helyzetben nem sokan fogadnának el egy európai föderációt, de ha a helyzet elfajulna, hirtelen mindenki kétségbeesetten követelné a megoldást, legyen az bármi. 
Amikor a lehetőség előáll, már csak azt kell elérniük, hogy Németország és Franciaország egyetértsen a részleteket illetően, és a többi eurózóna tagország szépen követi majd példájukat. 
Az új egységes kormány előtt álló egyik akadály maga az euró. Az egységes valutát jelenleg szabályozó egyezmények nagyon összetettek és rengeteg korlátozást tartalmaznak. Amennyiben Németország és Franciaország valóban az európai föderáció felállítása mellett dönt, talán egy új valutát is létrehoznak. 
Ez ma még elrugaszkodott elképzelésnek tűnhet, de egykor az euró is éppen ilyen őrültségnek hangzott. 
Ami a jelent illeti, az európai adósságválság egyre mélyül. Nemcsak Görögország, de Portugália, Írország, Olaszország, Belgium és Franciaország is úszik az adósságban. Függetlenül attól, hogy rövidtávon Görögország végül elhagyja-e a monetáris uniót, az európai kötvények hozama valószínűleg tovább emelkedik egy ideig, miközben a részvények esetében komoly esés várható az elkövetkezendő hónapokban. 

Brueghel: Bábel tornya (balra) - Az Európai Parlament épülete Brüsszelben (jobbra)

A nagybankokat kell figyelni! Az Egyesült Államokhoz hasonlóan, Európában is a "bukáshoz túl nagyok" rendelkeznek a legnagyobb hitelállománnyal és derivatíva kitettséggel, ezek között pedig a Deutsche Bank áll az élen az egész világon. A rendelkezésre álló adatok szerint a Deutsche Bank 75 billió dolláros derivatíva kitettséggel rendelkezik. A bank elnökhelyettesei nemrégiben lemondásra kényszerültek és egyre több hír bukkan elő az intézmény belső gondjairól. 
Vajon mi történne, ha Németország legnagyobb és legfontosabb bankja hirtelen a Lehman Brothers nyomdokaiba lépne? 
Mindeközben az euró folyamatosan veszít értékéből a dollárhoz képest. 
Úgy tűnik, a káosz nemhogy csökkenne, de egyre erősödik Európában, ami az eurózóna válságát is tovább mélyíti. 
Amire emlékeznünk kell, hogy az eurózóna rövidtávú sorsától függetlenül, az európai elit célja a további integráció és még teljesebb központosítás
Ezért borítékolható, hogy a Hollande és társai által javasolt Európai Egyesült Államok vagy föderáció, hívjuk, aminek akarjuk, valamilyen formában meg fog valósulni


A készülő világkormány


Írta: Joseph Candel
A globalista elit által többnyire globális kormányzásként emlegetett egységes világkormány felállításának előkészületei a szemünk előtt folynak. Ennek legfontosabb lépése az emberek hozzáállásának előkészítése, hogy amikor eljön az új pénzügyi infrastruktúra és a világkormány vezetői szerepére szánt Antikrisztus színrelépésének ideje, a tömegek készen álljanak ellenállás nélkül elfogadni a tudtukon kívül rájuk erőltetett új vezetést. A színfalak mögött folyó munkálatok nyoma itt-ott előbukkant a gazdaságban és a politika világában, így aki nyitott szemmel jár, nap, mint nap belebotlik ennek jeleibe. A globális kormányzás egy természetellenes rendszer, ami soha nem jönne létre magától, hanem a hatalmi elit próbálja a világra erőltetni a fennálló, legtöbbször általuk gerjesztett problémák megoldásaként. A globalizáció sehol sem lenne a globalisták erőfeszítései nélkül, akik mindent megtesznek, hogy tervük valóra váljon. Sajnos a világon eluralkodó fatalista hangulat miatt a legtöbb ember úgy gondolja, az események a maguk természetes medrében folynak és külső befolyás nélkül alakulnak így.
A globalisták tervének fontos része a piacok összekapcsolása, hogy az adott pillanatban valamennyit egyetlen „gombnyomással” tehessék tönkre, teljes összeomlást idézve elő a gazdaságban. Miért is próbálnának minden kulcsfontosságú országot egyenként destabilizálni, ha egyszerre is megtehetik? Többek között ezért törekednek arra, hogy minden piac és ország olyan szoros kapcsolatban legyen a másikkal, hogy néhány intézkedéssel valamennyit képesek legyenek tönkretenni (a későbbiekben pedig könnyebben irányítani). Ma már egyetlen pillanat alatt szegénységbe dönthetik az egész világot. Amit eddig apránként, lassan tettek meg, most egyszerre, szinte az egész világgal megtehetik. Amikor az összes tőzsde, értékpapírpiac és pénzpiac alól egyszerre húzzák ki a szőnyeget a civilizált világ káoszba süllyed.

Szükséges, hogy mindez gyorsan és egyszerre történjen, hogy az egész világ készen álljon az Új Világrend elfogadására. Ezért fordítanak annyi pénzt az ehhez szükséges technológia és infrastruktúra fejlesztésére. Ezért támogatják a klónozással, biotechnológiával és informatikával kapcsolatos kutatásokat, fejlesztéseket. Néhány láncszem még várat magára, de már nem sokáig, hiszen a világ legkiemelkedőbb kutatói dolgoznak ezeken a számunkra kevésbé ismert, a globális kormányzás felállításához elengedhetetlen fejlesztéseken.
Javában folyik a szükséges hálózatok kiépítése, hogy amikor eljön az idő, fennakadás nélkül és áttörhetetlenül működjenek. Mi csak a jéghegy csúcsát látjuk. A nyilvánosságnak bemutatott újítások, a háttérben folyó fejlesztések hírnökei csupán.
Bár minden erejükkel azon vannak, hogy a fejlesztések egymástól függetlennek tűnjenek és a külső szemlélővel elhitessék, hogy az emberiség javát szolgálják, utasításaikat odafentről kapják. A globalisták diktálnak, hiszen tőlük származik a kutatásokhoz szükséges pénz, a független versenytársakat pedig pénzügyi eszközökkel, vagy ha kell más módon teszik tönkre.
Időnként hallani nagyvállalatok fúziójáról. Ezek sem véletlenül történnek. A globalisták megpróbálják konszolidálni a piacokat, hogy a pénzügyi elit irányítása alá kerüljön minden olyan ágazat és vállat a világon, ami hatással lehet a globális gazdaság helyzetére. Természetesen, fontos lépés saját vagyonuk elhelyezése is, hogy amikor megadják a jelet és elindulnak a dominók, sajátjaik állva maradjanak. Mára a kezükbe került minden főbb iparág irányítása, kezdve az autóipartól az elektronikai cikkeken át a szoftveriparig. Nem álltak meg az olajnál. Tudják, hogyan játsszák ki a rendszert, hiszen saját igényeik szerint maguk hozták létre. Az egész világot a hálójukba fonták anélkül, hogy a legtöbben tisztában lennének vele. (II. Timóteus 3, 13)
A nemzetközi határok lassan eltűnnek. A világ egy óriási hálózattá alakult, ahol minden mindennel összeköttetésben van. A számítástechnika és a modern megfigyelési eszközök segítségével Nagytestvér minden virtuális és valós lépésünket nyomon követheti. Lassan minden a helyére kerül, hogy elkezdődhessen a világtörténelem utolsó nagyjelenete.
A világ népeinek elege van nemzeti kormányaik és vezetőik tehetetlenségéből. Hiába várják, hogy véget vessenek a szegénységnek, az igazságtalanságnak, háborúknak, az értelmetlen törvényeknek vagy a korrupciónak. Ehelyett terheik egyre elviselhetetlenebbek. Ezek a problémák előkészítik az emberiséget a világkormány felállítására és az Antikrisztus színrelépésére. Az emberek utolsó szalmaszálként ragadják majd meg az Antikrisztus által felkínálásra kerülő megoldásokat a világ bajaira, amelyeknek nagy részét, maguk a globalisták idézték elő. (Dániel 11, 21-24; 8, 23-25; I. Thesszalonika 2, 1,3)
A mostaninál még súlyosabb gazdasági válság vár a világra, így kétségbeesésükben az emberek hajlandóak lesznek bármit és bárkit elfogadni, aki képes véget vetni szenvedésüknek.
A napi hírekben egyre többet hallunk a válság súlyosságáról és elmélyüléséről. Amiről a hírek nem szólnak, hogy a rendszert eleve bukásra programozták, hogy helyét átvehesse az új, globális gazdasági rendszer, amijólétet és egyenlőséget ígér majd mindenkinek, csupán szabadságunkat kell feláldoznunk cserébe.
Bár az előttünk álló évek ijesztőnek tűnhetnek, ezek az események Isten tervének részei. Minél hamarabb veszi kezdetét ez a sötét időszak, annál hamarabb tér vissza Jézus, hogy valóban véget vessen a szenvedésnek, fájdalomnak és emberi gonoszságnak. Akkor, és csakis akkor lesz képes győzedelmeskedni az igazság és végre „a föld tele lesz az Úr dicsőségének ismeretével, ahogyan a tengert víz borítja.” (Habakuk 2, 1)




Az USA és az EU a gazdasági válság alakulásától függetlenül össze fog omlani


J
circus-train2Forrás: alt-market.com
Aki szeretné megérteni, hogy mi történik a világban, azon belül is a gazdaságban, tegye félre, legalább az alábbi írás olvasása erejéig, a valóságnak a fősodrású média által festett képét. Az EU rendszerének és az EU-ban folyó fiskális káosznak a megértéséhez pedig Görögország helyzetét is figyelmen kívül kell hagynunk, legalábbis annyi időre, hogy átláthassuk a lényeget. Jól olvastad. Felejtsd el a görög adósság körül kialakult drámát! Felejtsd el, hogy találnak-e új hitelezőket vagy csődbe mennek-e! Felejtsd el, hogy szövetségre lépnek-e Oroszországgal vagy a BRICS államokkal és azt is, hogy képesek lesznek-e az utolsó pillanatban megmenteni a régi rendszert! Mindezek nem számítanak. A nemzetközi pénzügyi elit által rendezett szappanopera jeleneteit látjuk csupán.
A lényegről persze ne feledkezzünk meg: Görögország fizetésképtelenné fog válni. Ennyi. Nincs más lehetőség. Lehet, hogy maholnap egyezségre jutnak, de végül nem lesznek képesek olyan mértékben nyújtani forrásaikat, hogy visszafizethessék exponenciálisan növekvő adósságukat. Ez elkerülhetetlen és semmilyen utolsó pillanatban hozott egyezség nem fogja alapvetően befolyásolni a lényeget.
Gondolkoztatok már azon, hogy miért aggódik minden fősodrású elemző egy ilyen kicsi ország sorsa miatt? Az aggodalom alapja egy jó nagy hazugság: azt próbálják elhitetni velünk, hogy Görögország csődje, összeomlása vagy kilépése az EU-ból olyan dominóhatást váltana ki a nagy adóssággal rendelkező nemzetek között, ami sorozatos csődöket és összeomlást eredményezne. A gondolatmenetben rejlő hazugság, hogy Görögország csődje okozná más országok összeomlását. Ez nem igaz, mert a csőd nem fertőző. A nehéz helyzetben lévő EU tagállamok Görögország „segítsége” nélkül adósodtak el. Nem Görögország okozta a bajukat. Ezen országok, Olaszországtól Portugálián át egészen Spanyolországig, saját szuverén adóssághalommal rendelkeznek, amelyet saját felelőtlenségüknek köszönhetnek. Az egyetlen legitim indok arra, hogy a csőd más országokra is átterjedjen az maga az EU létezése, ami a szerkezetéből adódóan szocialista függőséget kényszerített a tagállamokra.
Greece-escaping-eurozone-shSoha ne felejtsük el, hogy az EU nem Görögország miatt van bajban, hanem a nemzetekre erőltetett egymástól való függőség miatt! Az EU-nak nem szabadna léteznie, ahogy egyetlen nemzetek felett álló valutarendszernek sem.
Arról se feledkezzünk meg, hogy a Nemzetközi Valutaalaphoz hasonló globalista intézményeknek érdekében áll katasztrófát előidézni az EU-ban, akkor is, ha egyesek azt feltételezik, hogy az EU a globalizáció tesztüzemeként jött létre. Nem így van. Ha így lenne, az IMF nem szorongatná Görögországot az adósságai miatt, miközben a hasonló gondokkal küzdő Ukrajnának szó nélkül segít.
Miért akarnák a globalisták az EU részleges feloszlását? Mit nyernének vele? A válasz egyszerű: káoszt. A káosz pedig remek lehetőség egy hamis dialektika prezentálására.
Az EU egyáltalán nem a globalisták által kívánt gazdasági és politikai modellt képviseli. Nevezzük inkább hasonmásnak, de a félmegoldás még találóbb kifejezés.
Amikor Európa leér a pénzügyi szakadék aljára és a lakosság szörnyülködve kérdezgeti, hogy mi a fene történt, az elit kész válasszal fogadja a kérdéseket. Azzal jönnek majd, hogy nem az egymástól való túlzott és kikényszerített függőség volt a baj, hanem az, hogy az unió központosítása nem volt teljes. Azzal állnak majd elő, hogy egy nemzetek feletti gazdaság és valuta csakis úgy működhet jól, ha a kormányzás is nemeztek feletti. Más szóval a rendszer ezért bukott el, mert a működéséhez stabil, globális kormányra lett volna szükség.

A Fábiánus szocialisták azzal érvelnek majd, hogy a nemzeti szuverenitás barbár és idejétmúlt intézménye volt a ludas, ami a válságot előidézte. Minden erejükkel azon lesznek, hogy a nemzeteket impotenssé tevő rendszer minden negatív hatása feledésbe merüljön. Éljen a globális falu, amiben mindenki együtt emelkedik fel vagy bukik el! A szabadpiacnak és az egyéni innovációnak elvégre mi köze lehet egy sikeres gazdasághoz? Amire igazán szükségünk van az a csordaszellem, hogy minden ember egy könnyen lecserélhető alkatrésszé váljon ebben az óriás fűnyíróban, ami letarolja örökségünket, történelmünket és elveinket az önkényesen definiált közjó és a felhőkön lebegő okosvárosok megvalósítása érdekében, ahol senkinek sem kell dolgoznia többé.
Az EU bukása csupán egy eszköz a globalisták kezében. Nem létezik olyan nemzet vagy intézmény, amit ne lennének hajlandóak beáldozni, amennyiben az áldozat közelebb viszi őket a politikai és gazdasági dominanciához.
Nemcsak teljes központosítást akarnak. Azt akarják, hogy könyörögjünk nekik érte és hogy az emberek a saját ötletüknek higgyék. A rabszolgaság legtolakodóbb és leghatékonyabb formája, amikor a rabszolgákat ráveszik, hogy saját elnyomásukat követeljék és még büszkék is legyenek rá.
sinking-us-eu-economy (1)Az Egyesült Államok bukása sem különbözik majd e tekintetben. Mivel az Egyesült Államokban nincs nemzetek feletti rendszer, a bukást más kommentárral magyarázzák majd. A népnek szánt tanulságot azonban hasonló alapossággal fogják megírni.
Az amerikaiakra az elkényeztetett imperialista szerepét osztották, akik végre azt kapják, amit megérdemelnek. Egy jó nagy gazdasági pofont. Az Egyesült Államok az új Róma. Kenyér és cirkusz. A Fábiánusok pedig az USA bukásánál is ott lesznek, hogy rámutassanak a nemzeti szuverenitás eredendő kapzsiságára és kijelentsék, hogy az eddigi destruktív hataloméhséget egy kiegyensúlyozottabb globális rendszernek kell leváltania.
Nem tudom hányan fogják fel, hogy Amerikára a rosszfiú szerepét osztották az elit globális színházában. Az amerikaiak játsszák a gonoszt, a világ többi része az ártatlan áldozatot, az IMF-hez és BIS-hez hasonló globalista intézmények pedig a hős megmentőt, akik éppen idejében érkeznek, hogy megóvják az emberiséget a végromlástól.
Az Egyesült Államok több adósságot termel, mint az EU összes tagállama együttvéve. Görögországgal ellentétben azonban az Egyesült Államok annyi pénzt nyomtat, amennyit akar, így elodázhatja az adósságfelhalmozás súlyos következményeit.
Érdekes módon azonban a Fed bejelentése, miszerint szeptembertől megemeli a kamatokat, valószínűleg tömeges kivonulást eredményez majd a tőzsdéről és az „új idők” végét hozhatja. Ismét tegyük fel a kérdést, hogy miért tennének ilyet a bankárok? Miért ne tarthatnák a kamatokat a nulla közelében? Elvégre senki se könyörög nekik, hogy emeljék meg. Sőt, ennek az ellenkezője történik. Miért hagyja a Fed figyelmen kívül a recesszió felé mutató több száz jelet és tart ki rendületlenül a kamatemelés mellett, látszólag fittyet hányva saját érdekeinek?
A Fed nagyon jól tudja, hogy az amerikai piacokat kizárólag az ingyen pénz, illetve a lakosságnak a bankokba és az államba vetett vak hite tartja életben. Amikor azonban az ingyen pénz az emberek hitével együtt elillan, ránk köszönt a katasztrófa. A Fed globalistái ezt nagyon jól tudják és pontosan ezt akarják. Legalábbis ennek az irányított változatát. Pontosan azért akarják a jelenlegi rendszer bukását, mert az előkészíti a terepet a mostanában egyre többször „nagy globális resetnek” nevezett eseményhez.
A reset a globalizáció, vagyis a teljes központosítás felé vezető terv következő állomása.
Tehát szó sincs átterjedésről. Ez csupán egy remek ürügy, amivel elterelhetik a figyelmet az igazi problémáról. A globalista elit évtizedek óta folyó összehangolt erőfeszítéséről van szó, amellyel a nyugati kultúrákat sebezhető helyzetbe kényszerítik. A gyenge és ijedt emberek sokkal alakíthatóbbak. A ma elképzelhetetlennek tartott társadalmi változások nagyon is megvalósíthatónak tűnnek egy válság kellős közepén.
Úgy gondolom, hogy a következő válság érkezése már látható. A gazdasági mutatók mindenesetre alátámasztják ezt a feltevést. Amikor az európai rendszer sorsa a görög adósságon, az amerikaié pedig a nulla közeli kamatrátán és a vak hiten múlik, valami előbb utóbb engedni fog. Innen nincs visszaút. Előrefelé pedig egyetlen út vezet, ami se nem kellemes, se nem elhanyagolható.
Arról se feledkezzünk meg, hogy maga a válság is csak egy figyelemelterelés. Akármilyen bajok érkeznek holnap vagy a jövő héten vagy öt év múlva, emlékezzünk, hogy kik okozták: a nemzetközi bankok és globalista politikus kollégáik. Akármi történik is, soha ne fogadd el a központosított rendszert! Akármilyen ésszerűen hangzik az ajánlat a fiskális terror közepette, soha ne add meg a fenevadnak, amit követel!






A titokban tárgyalt Csendes-óceáni Partnerség a kormány helyére a megacégeket ülteti



TPP
Képzeljünk el egy kereskedelmi szerződést, amely felhatalmazza a multinacionális vállalatokat és befektetőket, hogy külföldi bíróságok előtt kártérítésre pereljék azokat a kormányokat, amelyek politikai vagy közigazgatási rendelkezéseinek következtében csökkent a nyereségük” – írta a Le Monde Diplomatique 1998-ban[1]. Akkor a nyilvánosság és a parlamenti képviselők ellenállásának köszönhetően zátonyra futottak a Multilaterális Befektetési Megállapodás (MAI[2]) tárgyalásai.
Az óriásvállalatok most ismét próbálkoznak a MAI még rosszabb változatával, amely a Kereskedelmi Világszervezet, a WTO bővített verziója kíván lenni. Hivatalos neve: Transzatlanti Kereskedelmi és Beruházási Partnerség (TTIP-TAFTA[3])
A szerződés értelmében egy-egy ország korlátlan mértékű kereskedelmi szankcióknak néz elébe vagy az adófizetők dollármillióit fizetheti ki kártérítésként az óriásvállalatoknak.
A lassított puccsnak tekinthető egyezmény tárgyalásai 2013 júliusában kezdődtek az USA és az Európai Unió között, és várhatóan 2016-ban fejeződnek be. A TTIP-TAFTA a horrorfilmek elpusztíthatatlan szörnyeihez hasonlóan éledt újjá és egyesíti a múlt legkárosabb egyezményeit, sőt új elemekkel is bővíti.
A TTIP-TAFTA aláírásának pillanatától a vállalatok kiváltságai jogerőre emelkednének és tartósan érvényben maradnának, akkor is, ha a közvélemény vagy a kormányzati szándék közben megváltozna. Az egyezséget ugyanis csak az összes aláíró ország egyetértésével lehetne módosítani.
A két egyezmény (TTIP–TAFTA és TPP) valódi gazdasági birodalmat hozna létre, amely közvetlen határain túl is képes lenne kikényszeríteni az egyezmények alkalmazását. Az USA-val és az EU-val kereskedelmi kapcsolatokat kereső országok ahelyett, hogy saját érdekeiknek megfelelő feltételekről tárgyalhatnának, alkalmazniuk kellene az egyezmények összes előírásait. Azaz el kellene fogadniuk az USA és az EU között kialakított közös piaci feltételeket.
A Barack Obama elnök újraválasztását támogatók, akik ,,hittek a változásban” most a düh és a szívinfarktus határán állnak. Az Obama-kormány ugyanis teljesen sajátjának fogadta el az óriásvállalatok által diktált tervet, amelyet a globális gazdaság ,,magas színvonalú, 21. századi” közgazdasági szabályozásaként állít be, miközben az sokkal inkább a 20. század szociális vívmányainak egyértelmű felszámolása. ”
– Írta Lori Wallacha Public Citizen’s Global Trade Watch, a Globális Kereskedelem Állampolgári Felügyelet nevű civil szervezet igazgatója még 2014-ben.
original_11
A TTIP előtt az Egyesült Államok egy annál is nagyobb jelentőségű egyezményt akar megkötni, ez pedig a Csendes-óceáni Partnerség, vagyis TPP (bár ez utóbbi az EU-ra nem vonatkozik). Ez az egyezmény fogja megszabni a világkereskedelem új szabályrendszerét. A TTP tárgyalásokban Japán, Ausztrália, Brunei, Mexikó, Malajzia, Chile, Új-Zéland, Peru, Szingapúr, Vietnam és az USA vesznek részt, természetesen Kína mellőzésével.  Az egyezmény tartalmát tekintve nem sokban tér el a TTIP-től.
A dolgok jelen állása szerint pedig a helyzet egy cseppet sem javult. A TPP egyik kulcsfontosságú része, hogy az aláíró országok egészségügyi hatóságai közös erővel és megegyezéssel juttatják majd kedvező helyzetbe a gyógyszeripari óriásokat, még nagyobb piacot szerezve kétes termékeiknek.
Kérdés: Ki mondja meg, hogy egy gyógyszer biztonságos-e? Honnan származik az erre vonatkozó értékelés?
djátok, mi, a 12 TPP tagállam, mégpedig közös egyetértéssel, tehát ragaszkodnunk kell a döntésünkhöz. Semmit nem ismerünk el és egyébként is fogd be a szád.”
A megállapodás legitimitását részben az biztosítja, hogy az aláírók mind olyan hivatalosnak, olyan rendesnek tűnnek a külső szemlélő számára. Öltönyt viselnek és rendszeresen járnak fodrászhoz. Nem rágnak dohányt és nem köpködnek az utcán. Jó kapcsolatban állnak a sajtóval. Arcnélküli emberek ezek, akik belülről rágják szét a társadalmat.
Amennyiben elfogadják, ez a „kereskedelmi megállapodás” az egészségüggyel, gyógyszerekkel kapcsolatos „biztonsági” kérdésekért felelős kormányhivatalok nemzetközi kollektívájává alakul majd.
A gyógyszergyártóknak lehetősége lesz meghosszabbítani szabadalmaik élettartamát, termékeiket pedig a korábbihoz képest minimális felügyelettel vihetik országról országra.
ttip-no
A szerződés hatályba lépését követően az aláíró országok közösen, tehát teljes egyetértésben minősítik majd biztonságossá a kérdéses gyógyszereket a gyártók érdekében.
A TPP tulajdonképpen egy különleges jogokkal felruházott, különleges előnyöket élvező szervezetként fog működni. Az egyik ilyen előny a felelősségre vonástól való mentesség, hiszen a kormányok és cégek közötti vitás ügyekben választott magánbíróságok döntenének nem pedig az adott ország bírósága.
Ez akár jó is lehetne, ha mondjuk egy korrupt országot, kormányt bárki felelősségre vonhatna, csakhogy ez a jog kizárólag a multinacionális vállalatokat illetné, a kisvállalatokat nem.
Julian Assange a következőket mondta az egyezményről Ecuador angliai nagykövetségén:
A név ellenére a TPP-nek kevés köze van a kereskedelemhez. 29 fejezetéből mindössze 5 foglalkozik a hagyományos értelemben vett kereskedelemmel, a többi az Internet szabályozásáról, az Internetszolgáltatókra vonatkozó kötelező adatgyűjtésről és arról szól, hogy ezeket az adatokat mikor kötelesek átadni egy másik cégnek. Szó van még benne arról, hogy miként lehet előnyben részesíteni a helyi ipart vagy vállalkozásokat, a kórházak és az egészségügyi rendszer szabályozásáról, a kórházak privatizációjáról, tehát voltaképpen a modern gazdaság minden területéről, még a banki szolgáltatásokról is. Ez a történelem legátfogóbb nemzetközi megállapodása lesz.”
Mivel az egyezmény a ma még az üzleti szférának nem kiszolgáltatott területek sorát is érinti, a TTIP–TAFTA-tárgyalások zárt ajtók mögött zajlanak. Az amerikai tárgyalódelegáció mellett dolgozik több mint hatszáz nagyvállalati hivatalos lobbista, akik korlátlanul hozzáférnek az előkészítő dokumentumokhoz és az amerikai kormányt képviselő döntéshozókhoz. Ugyanakkor a közvéleményt és az újságírókat szigorúan kizárták, a tervezetek nem kerülhetnek nyilvánosságra, amíg a végleges egyezséget alá nem írják – amikor azonban már késő változtatni rajta.
A TPP tehát a megavállalatok globális kormánya lesz.
Időkjelei: A fent leírtakhoz hasonló kilátások bizonyára sokak számára aggasztónak tűnnek, így jó tudni, hogy a győzelem az erősödő sötétség ellenére is a miénk lehet. A háborút ugyanis 2000 éve megnyerték helyettünk, nekünk csupán néhány csata megvívása maradt, amelyek közül a legfontosabb saját lelkünk üdvössége. Hiába szövetkeznek ilyen-olyan területek, illetve az egész világ uralmáért, a legfontosabb döntést minden ember maga hozza meg. Szabadon.
Előtökbe adtam az életet és a halált, az áldást és az átkot. Válaszd hát az életet, hogy élhess…” V. Mózes 30:19

Soros szerint az Európai Unió a Globális Kormányzás elbukott kísérlete





France24-Soros-interview
Forrás: Activist Post
Vajon a nyugati elit kezdeményezésére létrejött Európai Unió szétesőben van? A szűnni nem akaró gazdasági problémák hatására egyre nagyobb a közellenállás a kontinensen, az Ukrajna elleni puccs és annak következményeként Oroszország ellen indított és igen népszerűtlen gazdasági háborút követően pedig az EU tartóoszlopai is megrendülni látszanak.
France 24-nek adott interjúban Soros György arról beszélt, hogy az Európai Unió nem váltotta be az elit által hozzá fűzött reményeket és Európában sokan „Oroszországra tekintenek követendő példaként”.
Fel kell ismernünk, hogy maga az Unió, ami a globális kormányzás nemes, jó szándékkal indított kísérlete, elbukott és nem volt képes megvalósítani azt, amit ígért. A csalódás olyan mértékű, hogy még Oroszország is képes alternatívát kínálni.
Soros szerint „Oroszország egy maffiaállam” és a tény, hogy „számos európai ország követendő példának tartja a Putyin féle vezetést, kifejezetten veszélyes”.
Soros ezt követően kifejtette, hogy Európában sokan tartják „vonzónak az Oroszországgal való szoros együttműködést”, köztük például Nigel Farage, a brit UKIP párt vezetője, a francia Marine Le Pen, és „sokan Németországban”.
A teljes interjú angol nyelven
Európa évek óta válságban van, és az Oroszországgal kirobbant legújabb vita meghatározó tényező lehet az EU jövőjében. A New York Review-ban nemrég megjelent interjúban Soros megjegyzi, hogy a 2008-as pénzügyi válság és a hírhedt trojka által azt követően bevezetett megszorítások óta egyre erősödik a népellenállás és az Unióellenes pártok támogatottsága:
Az Európai Unió, de különösen az eurózóna, elvesztette a fonalat a 2008-as válság után. Az Európára jellemző fiskális politika felerősítette a közellenállást. Az Európa ellenes pártok 30 százalékkal több széket szereztek az Európai Parlamentben, de egészen mostanáig nem volt realisztikus alternatívájuk az EU-val szemben. Most azonban Oroszország olyan alternatív megoldást kínál, ami alapvető változásokat és kihívást jelent azon elvek számára, amelyekre az Európai Uniót alapozták… Itt az ideje, hogy az Európai Unió alaposan átértékelje magát… Az EU bürokraták többé nem rendelkeznek egyeduralommal és nincs mivel büszkélkedniük.
Az elit egyre jobban fél a nyugaton fel-fellobbanó népfelkelésektől, amelyeknek megpróbálnak az élére állni, vagy jobb híján a számukra kívánatos mederbe terelni, irányítani. Miközben a kormány vagy kormányok alkalmatlansága vagy erkölcstelensége miatti düh erősödik Európában, az elit megpróbálja magáévá tenni a különböző mozgalmakat, vagy akár mesterséges politikai mozgalmakat indítani, hogy ezek által irányítsa és semlegesítse a nép indulatait.

EU: az angol-amerikai elit kiterjesztése

Az EU a globális elit szülötte, amelyik több mint egy évszázada építgeti birodalmát. Az Unió ennek a folyamatnak, mégpedig a globális kormánynak vagy más néven kormányzásnak részeként tett bátor kísérlet, a nacionalizmus és nemzeti törvények hatalmának erőszakmentes leváltására”. Az EU célja, hogy „a nemzeti kormányokat szövetségekre váltsa, hogy a későbbiekben a világ más tájain létrejövő egyéb szuverenitásromboló szövetségekkel együtt egyetlen hatalommá, egy globális birodalommá olvassza. Ilyen szövetség például az Észak-Amerikai Unió vagy a Közel-Keleti Unió is.
Az EU ügyvezetői testülete, az Európai Bizottság, a brit Royal Institute of International Affairs (RIIA), egy globális uralomra törekedő, amolyan párhuzamos brit kormány partnere.
Étienne Davignon, volt európai biztos és az európai integráció fontos építője, felfedte, hogy az évente ülésező elit szervezet, a Bilderberg csoport is segített az Euró létrehozásában. A Külkapcsolatok Tanácsa európai szervezetének vezetőjeként természetesen Soros György is tagja ennek az árnyékhatalomnak.

Az Oroszország elleni gazdasági hadviselés visszaüt

Európában a gazdák több helyen is tiltakoztak, mivel az Oroszország elleni értelmetlen szankciók őket érintették a legkeményebben. A nyugat által bevezetett szankciókra adott válaszként Oroszország augusztusban élelmiszer behozatali tilalmat vezetett be azokra az országokra, amelyek támogatták a szankciókat, ami komoly élelmiszer áresést okozott, hiszen az így fölöslegessé vált áruk elárasztották az európai piacokat. A szankciók miatti kereskedelmi forgalomcsökkenés a becslések szerint évi 5,3 milliárd euró veszteséget jelent az EU számára, nem beszélve a számokban kifejezhetetlen bizonytalanságról, amit a helyzet társadalmi megítélése okoz.
Franciaországban is számos tüntetés volt, ahogy az orosz behozatali tilalmak egyre inkább éreztetik hatásukat az amúgy is romló életkörülményekben. Bretagne-ban a gazdák felgyújtották az adóhatóság irodáit, amellett, hogy zöldségeket és trágyát borítottak a kormányépületek elé egy szeptember közepén, a kormányintézkedések ellen tartott demonstrációban. Novemberben a becslések szerint újabb 36,000 ember vett részt az országszerte szervezett tüntetéseken, amelyek során ismét a kormányépületek elé borították a megmaradt terményeket, amelyeket részben az orosz behozatali tilalom miatt nem tudtak értékesíteni.
Spanyolországban is tüntettek a gazdák az Oroszország elleni szankciók eredményeként rajtuk maradt termények és a multik által ezekért fizetett nyomott árak miatt.
Az EU politikájával szembeni ellenállás az Oroszország elleni büntetőintézkedések mellett sok egyéb területet érint. A megszorító intézkedések súlyosan érintik a déli államokat, ahol a tüntetések szinte az élet megszokott részévé váltak. Októberben például Nápolyban volt komoly demonstráció az Európai Központi Bank épülete előtt, ahol a résztvevők a megszorítások befejezését és a munkanélküliség csökkentését követelték.
Az előttünk álló időszak során kiderül, hogy végül az elit az Unió fenntartásával próbálja meg tovább erősíteni hatalmát vagy esetleg az erősödő elégedetlenségi mozgalmakat irányítva folytatja munkáját…
Időkjelei: Vajon mi lehet az igazi szándék, amikor Soros György, aki nyilatkozataival mindig valamilyen mögöttes célt erősít, az Oroszországgal való együttműködés veszélyeiről beszél?
A tíz szarv, amelyet láttál, tíz király, akik még nem kaptak királyságot, hanem a fenevaddal együtt kapnak királyi hatalmat egyetlen órára. Ezek egy véleményen vannak, felajánlják erejüket és hatalmukat a fenevadnak.” Jelenések 17:12-13



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése