2014. szeptember 2., kedd

Új számítógép beüzemelése



Új számítógép beüzemelése



Mit jelent a Windows XP támogatásának megszűnése?



A Microsoft az elmúlt 12 évben támogatást nyújtott a Windows XP-hez. Azonban elérkezett az idő számunkra, valamint hardver- és szoftverpartnereink számára, hogy erőforrásainkat modernebb technológiák támogatására fordítsuk annak érdekében, hogy a továbbiakban is nagyszerű új megoldásokat nyújtsunk felhasználóinknak. Ennek megfelelően már műszaki segítség sem igényelhető Windows XP-hez, az automatikus frissítéseket is beleértve, amelyek a számítógép védelmét szolgálják.
A Microsoft ezzel együtt a Microsoft Security Essentials Windows XP-re letölthető változatát is megszüntette. Ha már telepítette a Microsoft Security Essentialst, korlátozott ideig továbbra is kapni fog kártevőirtó programokra vonatkozó vírusdefiníció-frissítéseket. Vegye figyelembe azonban, hogy a Microsoft Security Essentials (vagy bármely más víruskereső szoftver) korlátozott hatékonysággal tud működni azokon a számítógépeken, amelyeken nincsenek telepítve a legújabb biztonsági frissítések. Ez azt jelenti, hogy a Windows XP rendszerű számítógépek nem lesznek biztonságosak, és továbbra is ki lesznek téve a fertőzésveszélynek.

Mi történik, ha továbbra is használom a Windows XP-t?

Ha továbbra is a Windows XP-t használja most, hogy a támogatás megszűnt, számítógépe működni fog ugyan, azonban sebezhetőbbé válhat a biztonsági fenyegetésekkel és a vírusokkal szemben. Az Internet Explorer 8 támogatását szintén megszüntettük; tehát ha Windows XP rendszerű számítógépe csatlakozik az internethez, és Internet Explorer 8-at használ böngészésre a támogatás megszűnése után, azzal nagyobb veszélynek teszi ki számítógépét. Mivel egyre több szoftver- és hardvergyártó fogja a Windows újabb verzióival való együttműködésre optimalizálni eszközeit, várhatóan egyre több olyan alkalmazással és eszközzel fog találkozni, amely nem működik a Windows XP-vel.

Hogyan biztosítsam a folyamatos védelmet?

Két lehetősége van megőrizni a védettséget most, hogy a támogatás megszűnt:

Frissítse mostani számítógépét!

Nagyon kevés régebbi számítógép képes a Windows 8.1 futtatására, amely a Windows legújabb verziója. Javasoljuk, hogy töltse le és futtassa a Windows frissítési segédet, amellyel ellenőrizheti, hogy számítógépe megfelel-e a Windows 8rendszerkövetelményeinek, majd az oktatóanyagban leírt lépésekkel állapítsa meg, hogy frissíthető-e a gépe. A Windows 8.1rendszerkövetelményei közel azonosak a Windows 8 rendszerkövetelményeivel – tehát ha számítógépe alkalmas a Windows 8futtatására, a legtöbb esetben telepítheti az ingyenes frissítést a Windows 8.1-re. További tájékoztatásért olvassa el a gyakori kérdésekre adott válaszokat.

Új számítógép vásárlása

Ha jelenlegi számítógépén nem futtatható a Windows 8.1, akkor ideje fontolóra venni egy új gép vásárlását. Tekintse meg új számítógépekből álló hatalmas kínálatunkat! Nagyobb teljesítményűek, könnyebbek és stílusosabbak, mint valaha – ráadásul az átlagár jóval alacsonyabb, mint amennyibe egy átlagos számítógép került 12 évvel ezelőtt.

Hogyan helyezhetem át a Windows XP rendszerű számítógépen tárolt adataimat egy új számítógépre?

A Windows XP rendszerű számítógépen tárolt adatok áthelyezésében a Laplink ingyenes adatáttelepítő megoldás nyújt segítséget, amely végigvezeti Önt a Windows XP-alapú számítógépen található fájlok, beállítások és felhasználói profilok áttelepítésén új Windows-alapú laptopra, asztali számítógépre vagy táblagépre. (Vegye figyelembe, hogy adatai áttelepítéséhez szüksége lesz a Windows XP rendszerű számítógépre, és az áttelepítés célja csak Windows 7, Windows 8 vagyWindows 8.1 rendszerű számítógép lehet.)
* Lehet, hogy az oldal tartalma csak angolul érhető el.

Mit kapok a Windows 8.1-hez?

A Windows 8.1-gyel egyszerűen elvégezheti a Windows XP-ben megszokott műveleteket, és közben a felfedezésre váró lehetőségek egészen új dimenzióit tárja fel, amelyek még élvezetesebbé teszik a számítógép használatát.
Windows 8.1 rendszerű számítógépek választéka





Hogy ne legyen zűr az első lépéseknél


Egy új számítógép beállítása

A Windows 7 rendszerre érvényes

Ezen a lapon

Szerző: Brittany Knight


Egy új számítógép üzembe helyezése sok idegeskedéssel járhat. Néha az az érzésünk támad: semmiről sem tudjuk, hol található, hogyan is kezdjünk hozzá, és néha úgy érződik, egy örökkévalóságig tart ez a gyötrelem. A családban én vagyok a számítógépes guru, tehát bőven volt már részem a beállítás körüli herce-hurcákból.
Van egy jó hírem: Nem feltétlenül kell így alakulnia a számítógép beállításának. A Windows 7 rendszer számos módon segít könnyebbé tenni a beállítás folyamatát, így a számítógép mellett töltött idő a szórakozásról, nem pedig a hajtépésről fog szólni.
Épp most üzemeltem be az új számítógépemet. Windows 7 rendszert telepítettem rá, meglepően gyorsan és egyszerűen. Íme néhány funkció, amit különösen hasznosnak találtam.

Egyablakos beállítás

Ugye Ön is utálja, amikor nem talál valamit az új számítógépen? Sokszor böngésztem céltalanul az új számítógép mappái között, bízva abban, hogy megtalálom, amit keresek. Szerencsére a Windows 7 rendszerben van egy központi hely, ahol elintézhetők a számítógép beállításával kapcsolatos tennivalók: ez az Első lépések névre hallgat. Az Első lépések afféle egyablakos ügyintézés egy új számítógép beállításához. Itt megtalálhatók a gyakori beállítási feladatok, például a fájlok áttelepítése, a felhasználói fiókok létrehozása, illetve az otthoni hálózat beállítása. Minden feladathoz található egy hivatkozás, amire ha kattintunk, máris helyben is vagyunk, nem kell céltalanul keresgélni.
Az Első lépéseket könnyű megtalálni. Kattintson a Start gombra A Start gomb képe, majd mutasson az Első lépések menüelemre a beállítási feladatok megtekintéséhez.
Az Első lépések képeElső lépések

A fájlok szinte maguktól települnek át

Az egyik első tennivalóm az szokott lenni, hogy a régi számítógépemről áttelepítem a dokumentumokat, a képeket, a zenéket és a videókat az újra. Ehhez korábban egy külső merevlemezt használtam, ám ez sok másolással és beillesztéssel járt. Aztán egy barátom meggyőzött arról, hogy van ennél könnyebb módszer: a Windows Áttelepítő.
A Windows Áttelepítő egy olyan részletes útmutató, amely lépésről lépésre bemutatja, hogyan lehet fájlokat és beállításokat átvinni egy Windows rendszert futtató számítógépről egy másik számítógépre. A program segít kiválasztani, hogy mi kerüljön át az új gépre – például dokumentumokat, zenéket, képeket, videókat, felhasználói fiókokat, internetes kedvenceket, illetve e-maileket. Eldöntheti, melyik átviteli módszert választja, majd végrehajtja az átvitelt.
Szóval amikor új számítógépet vettem, úgy döntöttem, hogy adok egy esélyt a Windows Áttelepítőnek. És most, hogy megtettem, nem is értem, miért nem hagytam fel korábban a fájlok másolásával és beillesztésével. Megadtam, hogy mely fájlokat szeretném áttelepíteni, aztán hátradőltem, és hagytam, hogy a Windows végezze el a munka dandárját. Amikor az áttelepítés befejeződött, a Windows Áttelepítő egy jelentésben foglalta össze, hogy mit telepített át, adott egy listát a telepítésre ajánlott programokról, illetve hivatkozásokat közölt olyan programokhoz, amelyeket érdemes lenne letöltenem.
További információk a Windows Áttelepítőről: Fájlok és beállítások átvitele: gyakori kérdésekWindows Áttelepítő oldal.

Válassza ki a megfelelő útválasztót






Szeretne új útválasztót venni az új számítógép mellé? Keressen olyat, amelyen szerepel a Windows 7 embléma, vagy a „Compatible with Windows 7” felirat. Így az útválasztó automatikusan települni fog, ha megtalálható a számítógépen a Windows azonnali csatlakozás alkalmazás legfrissebb verziója, ami a Windows 7 vagy a Service Pack 2 szervizcsomaggal frissített Windows Vista operációs rendszereken érhető el.
Csatlakozás a hálózathoz

Mivel nem sokáig vagyok meg internetkapcsolat nélkül, számomra a következő lépés az otthoni hálózat kialakítása. Vezeték nélküli hálózatra van szükségem, hogy a lakáson belül bárhol használhassam a laptopomat, és azon keresztül elérhessem az internetet, vagy használhassam a nyomtatót. Az új útválasztó vásárlásakor figyeltem, hogy ott legyen rajta a Windows 7 embléma, így a Windows azonnali csatlakozás alkalmazása automatikusan telepítheti azt. Bekapcsoltam az útválasztót, majd a számítógépen beírtam az útválasztó címkéjén látható kódot. Néhány kattintással később készen is állt a használatra a biztonságos vezeték nélküli hálózatom. Ezután csatlakoztattam a többi számítógépet és eszközt a hálózathoz, és már készen is voltam. Pár perccel később már a heverőn ejtőzve böngésztem az internetet. A szükséges hardverről és a vezeték nélküli hálózat kialakításának menetéről itt talál további információkat: Kezdje itt az otthoni hálózat Windows 7 rendszerben való beállítását.

Megosztás és megosztás otthoni csoport használatával

Ha egynél több számítógéppel rendelkezik otthonában, érdemes kipróbálnia az Otthoni csoport nevű szolgáltatást. Az otthoni csoport a Windows 7 rendszer egyik új szolgáltatása, ami nagyban megkönnyíti a fájlok és nyomtatók megosztását. Kiválaszthatja a megosztani kívánt tárakat – Zene, Képek, Videók és Dokumentumok –, amikhez aztán bárki hozzáférhet az otthoni csoportba tartozó számítógépeken keresztül. Azt is beállíthatja, hogy bizonyos fájlok és mappák ne legyenek megosztva az otthoni csoporttal.
Én személy szerint imádom azt a lehetőséget, hogy az egyik számítógépen tárolt zenékhez és fényképekhez az otthoni csoport bármelyik számítógépéről hozzáférhetek, nincs szükség USB flash meghajtóra vagy külső merevlemezre. Az otthoni csoport szolgáltatásról itt találhat további információkat: Mit neveznek otthoni csoportnak?
Az otthoni csoport létrehozása párbeszédpanel képeDöntse el, mit szeretne megosztani az otthoni csoporton belül.

Érezze magát otthon

Most jön az a rész, amit a legjobban szeretek egy új számítógépben: személyre szabom, hogy öröm legyen használni. A Windows 7 rendszer számos lehetőséget nyújt a számítógép személyre szabására, így kényelmessé teheti annak használatát. Megváltoztatható a képernyőn megjelenő szöveg mérete, a képernyő felbontása, minialkalmazások helyezhetők el az asztalon, hogy csak néhány példát említsek. További ötletek: Személyre szabott beállítások a számítógépen.
Az új személyre szabási lehetőségek közül az én személyes kedvenceim a témák. A téma magában foglalja az asztal háttérképét, az ablakok szegélyének színét, a hangokat és a képernyőkímélőt. Egyetlen kattintással teljesen megváltoztatható a számítógép kinézete. A legszebb az egészben, hogy többé nem vagyunk rákényszerítve egyetlen háttérkép használatára: akár egy diavetítés is megjeleníthető az asztalon. A Windows 7 rendszer beépített témái közül sokhoz tartozik diavetítés, de természetesen saját képekből is létrehozható egy. A saját témák elmenthetők, és bármikor felhasználhatók. A következő cikkekből többet tudhat meg: Asztali háttér-diavetítés létrehozásaTéma létrehozása.
Most, hogy az új számítógép működésre kész, van időm felfedezni a Windows 7 rendszer lehetőségeit. Látva, hogy mennyire könnyűvé vált a számítógép beállítása, alig várom, hogy megtudhassam, mi változott még a Windows 7 rendszerben.
A szerzőről
A cikkíró, Brittany Knight képeBrittany Knight a Windows csapat írója a Microsoftnál. Mielőtt 2007-ben csatlakozott a vállalathoz, kommunikációt és nemzetközi kapcsolatokat tanult a University of Southern California egyetemen. Az írás mellett kedveli az utazást, az olvasást és a síelést.


Megjegyzése van a szerző számára? Hagyjon visszajelzést az alábbi eszköz segítségével. (Ha az egyik gombra kattint, megjelenik a szövegdoboz.) Vegye figyelembe, hogy bár a szerző elolvassa a visszajelzést, a visszajelzések nagy mennyisége miatt nem tud személyesen válaszolni.


Fájlok és beállítások átvitele: 

gyakori kérdések

Az alábbiakban választ talál néhány, a fájlok és beállítások átvitelével kapcsolatban leggyakrabban felmerülő kérdésre.




Mi a Windows áttelepítő?

Mit lehet átvinni az új számítógépre?

A programok is átvihetők?

Nem. A Windows Áttelepítő a programok áttelepítésére nem, csak programbeállítások átvitelére alkalmas. A régi számítógépen található programok további használatához először telepítse azokat az új számítógépre, majd vigye át ezen programok fájljait és beállításait. Előfordulhat, hogy néhány, biztonsági és vírusvédelmi program nem működik ezzel a Windows-verzióval.

Melyik átviteli módszert érdemes használni?

Több lehetőség közül választhat. Olyan módszert válasszon, amelyik mindkét gépen működik. Ha például számítógépe nem kapcsolódik a hálózatához, akkor nem választhatja a fájlok és beállítások hálózaton keresztül történő átvitelét az új számítógépre.

Egyszerű átviteli kábel

Amire szüksége lesz: Egy áttelepítőkábel, és mindkét számítógépen egy-egy a USB-port.
Az áttelepítőkábel olyan speciális USB-kábel, amellyel összekötött két számítógép között az információátvitel a Windows Áttelepítő eszközzel történik. Ez az egyik legkönnyebb megoldás, amellyel fájlok és beállítások vihetők át az új gépre. A Windows Áttelepítő programot mindig az új számítógépen indítsa el, és az áttelepítőkábelt csak akkor csatlakoztassa, amikor a rendszer arra felszólítja. A kábel régi számítógéphez való csatlakoztatása előtt be kell helyeznie a kábelhez kapott CD-t a Windows Áttelepítő program telepítéséhez, és csak ezután folytatható az átviteli folyamat.
A következő módon lehet ilyen kábelt beszerezni: Ha a számítógéphez nem vásárolt áttelepítő kábelt, rendelje meg a weben a számítógép-gyártótól vagy szerezze be elektronikai szaküzletekben.

Megjegyzés

  • Egy normál USB-kábel nem alkalmas fájlok és beállítások átvitelére két számítógép között.

Hálózat

Amire szüksége lesz: Egy olyan hálózat, amelyhez mindkét számítógép csatlakozik, és hozzáférés ugyanazon hálózati mappákhoz és helyekhez.
Győződjön meg arról, hogy mindkét számítógép ugyanarra a hálózatra csatlakozik. Indítsa el a Windows Áttelepítőt az új számítógépén (vagyis amelyikre át kívánja vinni a fájlokat és beállításokat), és kövesse az utasításokat. A Windows Áttelepítőkulcsa jelszóként működik, amely védi a fájlokat és beállításokat a hálózati átvitel során.

USB flash meghajtó vagy külső merevlemez

Amire szüksége lesz: Az USB flash meghajtónak (ennek használatához mindkét számítógépnek kell rendelkeznie USB-porttal) vagy a külső merevlemeznek mindkét géppel kompatibilisnek kell lennie.
Indítsa el a Windows Áttelepítő programot az új számítógépen (tehát azon, amelyre a fájlokat és a beállításokat át kívánja vinni), majd kövesse az USB flash meghajtók és külső merevlemezek használatára vonatkozó utasításokat. Az átviteli folyamat során a Windows Áttelepítő megbecsüli, hogy mennyi lemezterületre lesz szükség az átvitelhez. USB flash meghajtóként olyat válasszon, amelyen van elég tárhely az átvinni kívánt teljes adatmennyiség számára.

Mennyi ideig tart?

A fájlok és beállítások átviteléhez szükséges idő számos tényezőtől függ:
  • Az átvinni kívánt fájlok és beállítások mennyiségétől és méretétől
  • A számítógép sebességétől
  • Az átvitel módjától: Áttelepítőkábel, USB flash meghajtó, külső merevlemez vagy hálózat
Általában minél több elemet visz át, annál tovább tart a művelet. Minél gyorsabbak a számítógépek és az átviteli módszer (például egyszerű átviteli kábel vagy hálózat sok, USB flash meghajtó kevesebb fájl esetén), annál gyorsabb az átvitel. Azonban nem számít, hogy az átvitel fél órát vagy akár több órát vesz igénybe, mert általában így is sokkal gyorsabb a Windows áttelepítőt használni, mint mindent manuálisan másolni.

A kémprogramok, vírusok vagy egyéb típusú kártevő szoftverek is átkerülhetnek?

Igen. Ha kártevő szoftvert is tartalmazó fájlokat visz át a régi számítógépről, akkor az a szoftver is átkerülhet az új számítógépre. Célszerű víruskereső és a kémprogram-kereső programok használata folyamatosan, de főleg a régi számítógépen, a fájlok átvitele előtt. Miután átvitte a fájlokat az új számítógépre, futtassa az előbb említett szoftvereket azon a számítógépen is, hogy meggyőződjön arról, hogy biztosan nem került át kártevő szoftver.

Melyik Windows-verziók esetén működik a Windows Áttelepítő?

A Windows Áttelepítővel a Windows XP, Windows Vista vagy Windows 7 rendszert futtató számítógépeken lévő fájlokat és programbeállításokat Windows 7 rendszert futtató másik számítógépre telepítheti át.

Megjegyzés

Cikkazonosító: MSW700003




Kezdje itt az otthoni hálózat


Windows 7 rendszerben való beállítását



Az otthoni vagy kisebb munkahelyi hálózatok beállítása hat lépésből áll. Az alábbiakban megtalálja mind a lépéseket, mind az egyes lépésekre vonatkozó részletes információk hivatkozásait. A folyamat áttekintését megtalálja a Vezeték nélküli hálózat kialakítása című témakörben.

1. A hálózat megtervezése

Döntse el, hogy milyen típusú hálózatot szeretne létrehozni. Javasoljuk, hogy vezeték nélküli hálózatot használjon, így vezetékes és vezeték nélküli kapcsolatokat is használhat. A vezeték nélküli kapcsolatok nyújtják a legnagyobb fokú mobilitást, mert rádióhullámokat használnak a számítógépek közötti információtovábbításhoz. Erről a következő témakörben olvashat bővebben: Otthoni hálózat kialakításának kellékei.

2. A szükséges hardver beszerzése és az internetszolgáltató (tetszőleges) kiválasztása

Szüksége lesz legalább egy útválasztóra, valamint egy hálózati adapterre minden számítógépen (a legtöbb hordozható számítógépbe már gyárilag beépítik a vezeték nélküli hálózati adaptert). Ahhoz, hogy a számítógépet az internethez lehessen csatlakoztatni, elő kell fizetnie egy internetszolgáltatónál. Erről a következő témakörben olvashat bővebben: Vezeték nélküli útválasztó vagy más vezeték nélküli eszköz kiválasztása.

3. Az útválasztó beállítása

Ha az útválasztón a Windows 7 emblémája vagy a „Compatible with Windows 7” felirat látható, Windows 7 vagy Windows Vista Service Pack 2 rendszerben automatikusan beállíthatja az eszközt a Windows azonnali csatlakozás (WCN) szolgáltatás legújabb verziójával. Ha nincs ilyen embléma vagy felirat az útválasztón, a beállításhoz használja az eszközhöz mellékelt telepítő CD-t. Kövesse az útválasztó dokumentációjának utasításait. Erről a következő témakörben olvashat bővebben: Vezeték nélküli útválasztó beállítása.

4. Az útválasztó csatlakoztatása az internethez (nem kötelező)

Ezt a lépést nem kötelező elvégezni, de erősen javasolt. A legtöbben nagyon hasznosnak találják az internetkapcsolatot. Az útválasztó internetkapcsolatának kialakításához kövesse az internetszolgáltató utasításait, vagy olvassa el a Szélessávú (DSL- vagy kábelmodemes) kapcsolat beállítása című témakört.

5. Számítógépek és eszközök csatlakoztatása a hálózathoz

A legegyszerűbb beállítás érdekében olyan eszközöket vásároljon, amelyeken szerepel a Windows 7 embléma vagy a „Compatible with Windows 7” felirat, majd kövesse az eszköz dokumentációjának utasításait. További információt a Vezeték nélküli útválasztó beállítása című témakör „Számítógépek csatlakoztatása a hálózathoz” című szakaszában talál. A Súgó és támogatás ablakban az „Eszközök és számítógépek hálózatba helyezése” kifejezésre keresve szintén találhat további információkat.

6. Otthoni csoport létrehozása vagy a fájl- és nyomtatómegosztás bekapcsolása

Ha otthoni hálózatot állít be, otthoni csoport létrehozásával oszthat meg a legegyszerűbben fájlokat és nyomtatókat. Az otthoni csoport összes számítógépén Windows 7 rendszernek kell futtatnia. További információért a Súgó és támogatás ablakban keressen rá az „Otthoni csoport létrehozása” kifejezésre. Lásd még: Csatlakozás otthoni csoporthoz és Mit neveznek otthoni csoportnak?
Ha a hálózat számítógépein a Windows különböző verziói futnak, vagy kisebb munkahelyi hálózatot állít be, be kell kapcsolnia a fájl- és nyomtatómegosztást. Erről a következő témakörben olvashat bővebben: A Windows különböző verzióit futtató, hálózathoz csatlakozó otthoni számítógépek.


Mit neveznek otthoni csoportnak?



Egy otthoni csoport könnyebbé teszi a fájlok és nyomtatók megosztását az otthoni hálózaton. Megoszthat képeket, zenét, videókat, dokumentumokat és nyomtatókat az otthoni csoport többi tagjával. Mások nem módosíthatják a megosztott fájlokat, csak akkor, ha Ön engedélyt ad nekik erre.
Amikor a számítógépre a Windows ezen verzióját telepíti, automatikusan létrejön egy otthoni csoport, ha még nem létezik ilyen az otthoni hálózaton. Ha már létezik otthoni csoport, csatlakozhat hozzá. Miután létrehozott egy otthoni csoportot, vagy csatlakozott egy otthoni csoporthoz, kijelölheti azokat a könyvtárakat, amelyeket meg szeretne osztani. Egyes fájlokat vagy mappákat kizárhat a megosztásból, illetve később további könyvtárakat oszthat meg. Az otthoni csoportot jelszóval védheti, amelyet bármikor megváltoztathat.
Az otthoni csoport használata az egyik legkönnyebb módja a fájlok és nyomtatók otthoni hálózaton történő megosztásának, de ennek más módja is létezik. További információ: A fájlmegosztás alapjai.

Megjegyzések

  • A számítógépeknek a Windows 7 rendszert kell futtatniuk ahhoz, hogy részt vehessenek egy otthoni csoportban. Az Otthoni csoport szolgáltatás a Windows 7 rendszer összes kiadásában elérhető. A Windows 7 Starter és Windows 7 Home Basic rendszerben csatlakozhat otthoni csoporthoz, de nem hozhat létre ilyet.
  • Az Otthoni csoport szolgáltatás csak otthoni hálózatokon érhető el.
  • Az Otthoni csoport szolgáltatás nem küld adatokat a Microsoftnak. További információkért olvassa el az adatvédelmi nyilatkozat online változatát.
Az Otthoni csoportot bemutató videó megtekintéséhez tekintse meg a Windows 7 szolgáltatások: Otthoni csoport című témakört. Az Otthoni csoportról további információk: Ajánlott hivatkozások az otthoni csoportokhoz


Személyre szabott beállítások a számítógépen

Személyesebbé teheti a számítógépét, ha megváltoztatja a számítógép témáját, színeit, hangjait, az asztal háttérképét, képernyőkímélőjét, betűtípusait betűméretét és a felhasználói fiók képét. Elhelyezhet kisalkalmazásokat is az asztalon.
Videó megtekintéséhez lásd: A Lejátszás gomb‌ Videó: Tegye egyénivé számítógépét!.

Témák

A témák meghatározzák az asztal hátterét, a képernyőkímélőt, az ablakszegélyek színét, a hangokat, valamint bizonyos esetekben az ikonokat és az egérmutatókat is. Számos Aero-téma közül választhat. Felhasználhatja a teljes témát, vagy a képek, színek és hangok átállításával testre szabhatja a témát. További információ: Mi az a téma?
Téma részeinek képeA témák elemei
Gyűjteményét további témákkal bővítheti a személyre szabási galériában, a Windows webhelyén.

Aero

Az Aero a speciális vizuális elemekért felelős összetevő a Windows ezen verziójában. Hozzá tartoznak az átlátszó, üvegszerű látványelemek, az új Start menü, az új tálca és az új ablakszegélyszínek. További információ: Mi az Aero asztali élmény?
Az ablakszegély színeit ábrázoló képAz Aero témához elérhető ablakszegélyszínek
A színek Windows rendszerbeli módosításáról a(z) A számítógép színbeállításainak módosítása témakörben olvashat.

Hangok

Módosíthatja például az e-mail érkezésekor, a Windows indításakor vagy a számítógép leállításakor lejátszott hangokat. Erről a következő témakörben olvashat bővebben: A számítógép hangjainak módosítása.

Az asztal háttérképe

Az asztal háttérképe, más néven a tapéta egy kép, szín vagy ábra az asztalon. Ez biztosítja a megnyitott ablakok hátterét. Az asztal háttérképe lehet egy kép vagy több kép diavetítése is. Erről a következő témakörökben olvashat bővebben: Asztali háttér-diavetítés létrehozásaAz asztali háttér (tapéta) módosítása.
A Windows néhány háttérképeA Windows néhány választható asztali háttérképe
Sok más asztali háttér található a Windows webhelyének személyre szabási galériájában.

Képernyőkímélő

A képernyőkímélő egy olyan álló- vagy mozgókép, amely akkor jelenik meg a képernyőn, ha az egeret vagy a billentyűzetet egy meghatározott ideig nem használja. Számos Windows képernyőkímélő közül választhat. Erről a következő témakörben olvashat bővebben: Más képernyőkímélő választása.

Megjegyzés

  • Ha a Windows 7 rendszerre a Windows XP vagy a Windows Vista rendszerről frissített, tartsa szem előtt, hogy a Windows 7 rendszerben a témák kissé eltérően működnek. A téma módosításakor az új téma beállításai – köztük a képernyőkímélőre vonatkozó beállítások – érvényesülnek az asztalon. Egyes esetekben az új téma Nincs értékűre módosíthatja a képernyőkímélő beállítását, ezért ismét be kell állítania a kívánt képernyőkímélőt.

Betűméret

Megnövelheti a szövegek, ikonok és más képernyőelemek méretét, ha megnöveli a képpontban megadott hüvelykenkénti felbontásukat (DPI értéküket). A képernyőn lévő szöveg és más elemek méretét a DPI érték kisebbre állításával csökkentheti, így több információ fér a képernyőre. Erről a következő témakörben olvashat bővebben: A képernyőn megjelenő betűk méretének növelése és csökkentése.

Felhasználói fiókhoz rendelt kép

A felhasználói fiókhoz rendelt kép a számítógépen található felhasználói fiókok azonosításában segít. A kép az Üdvözlőképernyőn és a Start menüben jelenik meg. Módosíthatja felhasználói fiókja képét egy, a Windows rendszerhez mellékelt képre, vagy használhat saját képet is. Erről a következő témakörben olvashat bővebben: A felhasználói fiókok Start menüben megjelenő képének kiválasztása.

Asztali kisalkalmazások

Az asztali kisalkalmazások olyan testreszabható miniprogramok, amelyek információkat jelenítenek meg (például folyamatosan frissített híreket vagy diavetítést) anélkül, hogy új ablakot kellene megnyitnia. Erről a következő témakörökben olvashat bővebben: Gyakori kérdések a kisalkalmazásokrólAsztali kisalkalmazások testreszabása.
Az asztalon található kisalkalmazásokat ábrázoló képKisalkalmazások az asztalon




Asztali háttér-diavetítés létrehozása


Beállíthat diavetítést (adott képek ismétlődését) is az asztal háttereként. Használhatja a saját fotóit vagy a Windows valamely témájába beépített képeket is.
Tekintse meg az asztali háttér-diavetítés létrehozását bemutató videót (1:48)

Saját képek használata

A Windows témáiba beépített képek használata

  1. A Személyre szabás megnyitásához kattintson a Start gombra A Start gomb, majd a Vezérlőpult parancsra. A keresőmezőbe írja be a személyre szabás kifejezést, majd kattintson a Személyre szabás elemre.
  2. Az Aero témák területen kattintson az asztalon alkalmazni kívánt témára. A Windows 7 téma kivételével minden Aero téma tartalmaz egy asztali diavetítést.
  3. A téma alapértelmezett képeinek vagy beállításainak módosításához kattintson Az asztal háttérképe gombra.
  4. Jelölje be a diavetítésben szerepeltetni kívánt képek jelölőnégyzeteit.
    Alapértelmezés szerint a témához tartozó összes képet kijelöli a program a diavetítés részeként. Ha más témából kíván a témához képeket hozzáadni, tegye a következők egyikét:
    • Mutasson a diavetítéshez hozzáadni kívánt képekre, majd jelölje be a hozzájuk tartozó jelölőnégyzeteket.
      Kijelölt fényképek csoportjában található egyetlen törölt jelölőnégyzet képeMutasson egy képre, majd jelölje be az ahhoz tartozó jelölőnégyzetet a kép a diavetítéshez adásához.
    • Tartsa lenyomva a Ctrl billentyűt, és egyesével kattintson a hozzáadni kívánt képekre. Csak a kijelölt képek jelennek meg a diavetítésben.
    Képek asztali háttér-diavetítésének létrehozásához egynél több képet kell kijelölnie. Ha csak egy képet jelöl ki, a diavetítés befejeződik, és a kép lesz az asztal háttere.
  5. A diavetítés beállításainak módosításához tegye a következők egyikét:
    • Kattintson egy elemre a Kép pozíciója listában a képek a képernyő méretéhez vágásához, a képek a képernyőre illesztéséhez, a képek a képernyő méretére nyújtásához, mozaikszerű elrendezés létrehozásához vagy a képek középre helyezéséhez.
    • Kattintson egy elemre a Képváltás gyakorisága listában a diavetítés képváltási sebességének megadásához.
    • Jelölje be a Véletlen sorrendű lejátszás jelölőnégyzetet a képek véletlenszerű sorrendben való megjelenítéséhez.
  6. Kattintson a Módosítások mentése gombra.
    A diavetítés a Saját témák mappában lévő nem mentett téma része lesz.
    A témák testreszabásáról és a témák mentéséről a Téma létrehozása című témakörben talál további információt.
    Gyűjteményéhez további témákat találhat a személyre szabási galériában, a Windows webhelyén.
Az asztali diavetítések testreszabásáról a Az asztal háttereként használt diavetítés módosítása című témakörben talál további információt.



Telepítse villámgyorsan új számítógépét!



Az idén is segítünk a lehető legkényelmesebben összeszedegetni a karácsonyra kapott számítógéphez szükséges szoftvereket. Ne vesződjön az egyenkénti telepítéssel, bízza az egészet automatikára, így tíz perc alatt végezhet!
Bár az [origo] letöltőoldalán, a Szoftverbázison továbbra is megtalálható minden szükséges segédprogram és játék, ezúttal is a Ninite nevű oldal szolgáltatásait ajánljuk az új számítógépet beüzemelni kívánók figyelmébe, ezzel ugyanis automatizálni lehet a szoftverek telepítését, így a teljes procedúra nem igényel néhány kattintásnál többet.


Itt keresheti fel a Ninite-ot
A telepítéshez fel kell keresni a Ninite.com oldalt, ott egyszerűen kipipálni a letölteni kívánt programokat. A telepítőszoftver érzékeli, ha magyar nyelvű az operációs rendszer, ez esetben pedig a lokalizált változatot telepíti a szoftverekből, és automatikusan felismeri a 64 bites rendszereket is, ezekre is a megfelelő programokat tölti le.
Mit kell egyáltalán telepíteni egy új gépre? Segítünk kiválasztani a szoftvereket, melyek mindegyikéhez feltüntetjük a Szoftverbázison lévő elérhetőséget, hogy aki csak egy-egy programot akar telepíteni a kínálatból, az is könnyen elérhesse azt.
Elsőként a Security kategóriához kell legörgetni az ablakot, ott pedig a Microsoft ingyenes vírusirtóját, aSecurity Essentialst kiválasztani: védelem nélkül ugyanis életveszélyes használni a számítógépet még akkor is, ha az ember nem látogat kalózoldalakat, mert kártevőket akár egy feltört reklámszerver is juttathat egy honlap hirdetésén keresztül a számítógépünkre.
Válasszon egy jó böngészőt!
Az Internet Explorer általában eleve megtalálható a Windowszal vett gépeken, de mostanra már az átlagfelhasználók jelentős része is valamilyen alternatív szoftvert használ. A Google Chrome előnye, hogy számítási felhőbe tudja elmenteni a jelszavakat és beállításokat, így ezek új PC-re költözéskor, vagy a rendszer újratelepítésekor is megmaradnak, ráadásul teljesen automatikusan frissíti magát.

Firefox is rendelkezik hasonló képességgel, de ennek beállítása ezen a browseren nehézkesebb, viszont a Mozilla böngészőjéhez rengeteg kiegészítőt lehet letölteni. Kevésbé népszerű alternatív böngésző azOpera, ennek leginkább letöltésgyorsító megoldása említésre méltó, ez a gyatra internetkapcsolatot használók számára lehet hasznos.
Kell egy jó chatprogram
Magyarországon a legnépszerűbb csevegőprogram aLive Messenger, amelynek új verziójából már a Facebookot is el lehet érni. A Microsoft csevegőprogramja internethívásokra is alkalmas, csakúgy, mint a legnépszerűbb nettelefonos szoftver, aSkype.
Akiknek sok olyan ismerősük van, akik eltérő csevegőszolgáltatásokat hasznának, azok számára aPidgin vagy a Digsby lehet jó választás, ezekkel a programokkal egyszerre több hálózatra is be lehet jelentkezni.
A legjobb médialejátszók
Senki sem szeret az internetről letöltött filmek lejátszásának beállításával vacakolni, ezért érdemes olyan lejátszóprogramot választani, amely beépített dekódereket tartalmaz, ezek közül a legnépszerűbbek aVLC Player és a KMPlayer, igazából mindkettővel csak jó tapasztalatokat szereztünk eddig - utóbbi talán kicsit tetszetősebb felülettel bír.
Forrás: [origo]
Bár ezek a lejátszók a zenefájlokkal is elboldogulnak, sokan használnak külön programot a filmek nézéséhez és a zenék hallgatásához, mivel így mindig ugyanonnan lehet folytatni a dalok hallgatását, ahol az előző alkalommal abbahagytuk. Bár a Winamp még mindig létezik, helyette az ugyancsak pluginekkel bővíthető Foobar 2000-et ajánljuk, mert ez a szoftver mentes minden felesleges sallangtól.
Ismeretlen szoftverek, amelyekre szükség van
A Ninite-tal egyszerűen fel lehet telepíteni azokat a szoftvereket is, amelyeket senki sem használ közvetlenül, a webes tartalmak megjelenítéséhez és egyéb mindennapi szolgáltatások használatához viszont nélkülözhetetlenek. Az oldalon a Runtimes nevű kategória alatt szereplő segédprogramok mindegyikét érdemes kipipálni és telepíteni az Adobe Airtől kezdve a Microsoft Silverlightig. Telepítésre érdemes még a 7-Zipingyenes tömörítőprogram, a CD-k és DVD-k írását pedig a neve ellenére Windows 7 alatt is működőképesCDBurnerXP-vel a legpraktikusabb elvégezni.
Forrás: [origo]
Képnézegető szoftver eleve megtalálható a Windowsban, aki azonban alapvető szerkesztőfunkciókra is vágyik, annak a jól ismertIrfanView-ra érdemes lecserélnie a beépített programot. Aki sokat fotózik, és archiválni is szeretné képeit, annak a Picasát is érdemes installálnia, ebből nagyon kényelmesen lehet egy internetes tárhelyre feltölteni a képeket, hogy azok soha ne veszhessenek el.
Fizetős helyett ingyenes Office
Egy otthoni használatra szánt Office-csomag húsz-harmincezer forintba is kerül, aki azonban csak ritkán használná, annak jó választás lehet az ingyenesLibreOffice, amely képes megnyitni bármely, a Microsoft szoftverével készült dokumentumot is, egyedül a nagyon speciálisan formázott Excel táblázatok okozhatnak problémát neki. Mivel az interneten gyakran futhatunk PDF formátumú fájlokba, érdemes ezek olvasására alkalmas programmal is ellátni a PC-t: az Adobe Readernél tapasztalataink szerint gyorsabb, és a kártevők készítőinek kevésbé kedvelt célpontja a SumatraPDF nevű program.
Forrás: [origo]
Indulhat a telepítés
Ha a fent ajánlott programok közül olvasónk a szimpatikusakat kipipálta, a Get installer feliratra kell kattintani, amely egy kis méretű program letöltését fogja felkínálni. Ezt elindítva automatikusan, egymás után egyesével letölti és telepíti a programokat a számítógépre az adott szoftver adatbeállításaival, minden esetben reklámok és hasonló összetevők nélkül. Ha sok programot jelöltünk ki, ez a folyamat akár fél órán át is eltarthat, de mivel felhasználói beavatkozást nem igényel, nyugodtan el lehet menni közben bejglit majszolni.
Egyetlen további, külön telepítést igénylő szoftver használatát ajánljuk még az olvasóknak: ez az ingyenes Secunia PSI, amely automatikusan ellenőrzi és telepíti a feltelepített programok legfrissebb verzióit. A program sok esetben automatikusan elvégzi a telepítést, bizonyos esetekben azonban csak felkínálja az új verzió letöltését, de mindenképpen sok időt és kattintást spórol meg használójának. Azért kulcsfontosságú, hogy minden szoftverből a legfrissebb verziót használjuk, mert manapság már akár egy képben, videóban, Flash-animációban vagy PDF-dokumentumban is el lehet rejteni olyan kártékony kódot, amelyen keresztül mindenféle kártevő juthat a PC-re, ez ellen pedig sem a tűzfal, sem a víruskereső nem véd.



Számítógép építése lépésről-lépésre



Szereld össze álmaid PC-jét könnyen, gyorsan, légy úrrá az alkatrészeken!
Saját számítógépet nem nehéz építeni, de ahogy a közmondás tartja “minden kezdet nehéz”. Mielőtt bármihez is hozzáfognánk el kell végeznünk néhány fontos előkészítő munkát. Ezek nem tartanak sokáig és jótékony hatással vannak épülő szörnyetegünk élettartamára. Az első és legfontosabb, hogy semilyen körülmények között ne szőnyegen szereljük a gépet az elektrosztatikus feltöltődés miatt. Ha valaki minden kockázatot ki szeretne kerülni, akkor füldelje magát szerelés közben egy csuklópánttal.  A PC alkatrészek gyártásánál és beszerelésénél ezt alkalmazzák, de tapasztalataink szerint a mindennapi életben nem szükséges.
A számítógép építésénél nagyon fontos az összeszerelési sorrend, például először érdemes a processzort , a hűtőt és a memóriamodul(oka)t az alaplapra beszerelni, és csak ezután tenni bele a házna. Emellett fontos, hogy az alaplapot szerelés közben ne közvetlenül az asztalra tegyük, mert megsérülhet, ehelyett egy valamilyen szinten rugalmas dolgot tegyünk alá, amely anyag persze ne legyen hajlamos elektrosztatikus feltöltődésre. Ilyen szinte minden háztartásban van, például egy vastagabb újság stb…
A legtöbb PC alkatrész mérete és rögzítési mechanizmusa szabványosított, azaz nem lehetnek rögzítési, vagy helyproblémák. Vannak azonban olyan alkatrészek, amelyek beszerzése előtt oda kell figyelni. Egy adott processzorhűtő nem minden esetben kompatibilis egy CPU foglalattal. Ahhoz hogy elkerüljük a hasonló problémákat olvassunk leírást, vagy fórumokat az adott termékről.
Ha összeszerelés után az első indításkor nem nem működik a gép, ne essünk azonnal pánikba. Valószínüleg csak elfelejtettük a tápkábelt csatlakoztatni, vagy a tápot bekapcsolni, vagy valamelyik alkatrész, pl. videókártya nem megfelelően rögzítve. Ha ilyen előfordul, vegyünk ki minden olyan komponenst, ami nem létfontosságú az elinduláshoz. Vagyis a bővítőkártyákat, egy kivételével a memóriákat, a merevlemezeket, hangkártyát, USB eszközöket távolítsuk el.
Ha az új számítógép újraindítása után a szerelés, ellentétes elvárás nem is kell – ne essen pánikba. Valószínűleg csak elfelejtettem, hogy csatlakoztassa a tápkábelt, fordítsa meg a bekapcsolás vagy a grafikus kártya nincs megfelelően a helyére nyílásba. Ellenőrizze a csatlakozók és kábelek. Ha a számítógép nem, annak ellenére, hogy egy hibátlan összeszerelés és hibátlan kábelezés a bevezetés, nem tetszik, hogy vegye mindent egymástól. Amikor a számítógép ki van kapcsolva, le helyette minden komponenseket az alaplapon, egy indítási nincs szükség, így a merevlemezek, hangkártyák és egyéb bővítőkártyák, kivéve a videokártya, egy kivételével az összes memória modult, és az USB-eszközöket, kivéve billentyűzet és egér.
Lapozzuk fel a BIOS kézikönyvét. A tapasztalat azt mutatja, ha egy új számítógép nem indul el akkor vagy egy memória modul hibás, vagy a CPU nincs megfelelően csatlakoztatva. Az is előfordulhat, hogy a vadonatúj alaplap nem működik. A legtöbb esetben viszont az a probléma, hogy valamely csatlakozó, vagy kábel nincs a helyén és nem egy hardverünk felelős a hibáért.
Nézzük akkor a dolgokat szorjában, részletesebben…
Processzor és hűtő beszerelése:
Az Intel és AMD processzorok különböznek egymástól kialakításukban. Míg az AMD processzoroknál a tüskék a processzoron vannak, addig az Intel rendszereknél ezeket a “tüskéket” a foglalatban helyezték el, így behelezés előtt, egy védőborítást fel kell nyitni. Miután behelyeztük a processzort, lecsunkjuk a védőborítást (az intelnél van csak borítás), valamint a csappantyút rögzítjük. Ezután következzen a hőátadó paszta felvitele a processzor felületért. Nyomjunk pasztát a felületre, majd óvatosan oszlassuk el a felszínen, de ne kennyük teljesen össze a processzort. Nem baj, ha a szélekre nem jut, hiszen a hűtő felhelyezésével úgy is elkenődik, és jut mindenhova. Fontos, ha az alaplapra nincs felszerelve gyárilag hűtőtartó konzol, vagy az általunk választott hűtőhöz saját konzol van, azt mundenképp szereljük fel a pasztázás előtt. Ezután helyezzük fel a hűtőt a megfelelő helyre. Fontos, hogy ne feledkezzünk el arról, hogy a hűtő ventilátorának kábelét rádugjuk az alaplapra.
Memóriamodulok behelyezése:
Memória választásnál figyelnünk kell arra, hogy a processzor hűtőrendszere és a memória ne akadjon össze. Az olyan rendszereknél, ahol a processzorhűtő terjedelmes és belóg a memória foglalat fölé érdemes alacsony profilú memóriát választani. Mielőtt behelyezzük a memóriamodulokat az alaplapba a zárópeckeket kúzzuk el oldalra és így tegyük be a mamóriákat. Annak érdekében hogy a memóriáink Dual-Channel módban tudjanak működni, figyelni kell a helyes elhelyezésre. Általában ilyenkor az azonos színű foglalatba kell a memóriákat betenni. Fontos, hogy behelyezésnél mindkét kezünkkel egyenletesen nyomjuk a modult, így nem megy bele ferdén a foglalatba és egyszerre mindkét zárópecek beakad.
A ház előkészítése:
A számítógépház eltérű méretű alaplapok fogadására képes, ezért rengeteg variáció van a távtartók elhelyezésére. Ügyeljünk arra, hogy jó helyre csavarjuk öket, hogy azok az alaplap alatt megfelelő helyen legyenek. Még egy fontos dolog, mielőbb behelyeznénk az alaplapot. Újonnan vásárolt alaplapunkhoz minden esetben kapunk egy ATX panelt, amely az alaplap behelyezése után a hoz hátsó részén elfedi az üresen maradt helyet és megakadályozza a por bekerülését. Ezt a panelt az alaplap behelyezése előtt pattintsuk a helyére, mert a lap becsavazozása után már nem lesz rá lehetőségünk, és vehetjük ki az alaplapot. Úgyancsak az alaplap behelyezése előtt érdemes a tápegységet is beszerelni. Természetesen előfordul az is, hogy a tápegység már gyárilag része a számítógépháznak, ilyenkor nincs vele gondunk.
Az alaplap behelyezése:
Mivel a processzor hűtője stabilan már rögzítve van az alaplaphoz , érdemes egyik kezünkkel azt megfogni, a másik kezünkkel pedig egy PCI foglalatba kapaszkodni. Emeljük bele óvatosan a házba a lapot, és oldalazva próbáljuk bejátszani a csatlahozókat a hátsó panelbe. Ha benn van a helyén csavarozzuk be a lapot a már korábban elhelyezett távtartókba.
Kábelek bekötése:
Mielőtt elhelyeznénk a videókártyát, érdemes minden kábelt és csatlakozót rádugni az alaplapra, hogy a már bent lévő VGA ne okozzon problémát. Csatlakoztassuk a 20 vagy 24 pines ATX csatlakozót, amely az alaplap jobb oldali, középső részén található. Meg kell említeni, hogy a számítógépben lévő csatlakozókat csak egyféle képpen lehet bedugni, mivel úgy vannak kialakítva, hogy fordítva ne lehessen. Ezért behelyezéskor figyeljük, hogy is kell rádugni, nem tudjuk eltéveszteni. Ezután csatlakoztassuk a CPU tápkábelét, amely a processzor foglalat bal oldalán helyezkedik el és 4 vagy 8 pólusú. Vigyázzunk arra, hogy ne keverjük össze a VGA tápcsatlakozójával. A házban elhelyezett ventilátor két modon helyezhető áram alá. Van egy közvetlenül a tápegységre kötött megoldás, és ráköthetjük az alaplapra is, enek az az előnye, hogy pontos adatokat kaphatunk ventilátorunk videlkedéséről. És szábályozhatjuk is működését. A modernebb számítógépházak első paneljén található USB 2.0 vagy USB 3.0, Headset, FireWire és eSATA csatlakozó. Ezek meguktól nem fognak működni, mindegyiket rá kell kötni az alaplapra. A lap kézikönyvéből ki is olvashatjuk melyik csatlakozót hova kell bedugni. Ugyanilyen módon kell eljárnuk a bekapcsológomb, a reset gomb, a hang, és a jelzőledek bekötésével is.
 Videókártya behelyezése:
Először is, csináljunk helyet a videókártyának. Ez két dologból áll. A videókártya foglalatot egyetlen kábel sem keresztezze, a CPU tápcsatlakozóját húzzuk félre és mahd később a VGA fölött fogjuk elvezetni. A másik dolog, hogy a ház hásó panelén ki kell szednuk a takarólemezeket. Annyit kell kivennünk, ahány helyet elfoglal a kártya hátsó panele. Ezután helyezzük be a kártyát a foglalatba. Kétfajta módon rögzíthejük a kártyát. A modern házaknál a takarólemez felett műanyag, vagy fém bilincsek vannak és ezeket le lehet hajtani. Én személy szerinte ebben az esetben is a csavaros megoldást ajánlanám. Ezek után a videókártyának meg kell adnunk a tápellátást. Természetesen nem minden esetben szükséges ez, hiszen az alacsony fogyasztású VGA-k megelégszenek a foglalatból kapott táppal. A nagyobb teljesítményű videókártyáknál viszont nem az a kérdés, kell-e külön tápcsatlakozó, hanem az hogy mennyi kell. Figyeljünk arra, hogy ha több csatlakozóra van szükség, akkor mindkettőt dugjuk rá.
Bővítőkártyák beszerelése: 
Manapság már minden valamire való alaplap rendelkezik integrált hangkártyával. Akinek ez nem lenne elég természetesen szerelhet be másikat, ami jobban az igényeihez igazodik. A beszerelésről itt nem is írnánk részleteket, mivel a videókártyához hasonló az eljárás. Uyganez vonatkozik aaz USB bővítőre vagy a TV kártyára…
Optikai meghajtók, merevlemezek, SSD-k beszerelése: 
Ezek közül talán az optikai megható beszerelése a legmacerásabb. Természeresen ez házonként változhat. Leggyakrabban a ház első részén ki kell venni egy fémlemezt, és csak ezután tudjuk betenni a meghajtót. A meghajtó rögzítése történhet csavarral, vagy modernebb házaknál csúsztatható rögzítővel. A merevlemez beszerelése sem igazán bonyolult erre nem is térnénk ki. Az SSD beszerelése érdekes dolog, hiszen a házban elsőre nem találjuk a helyét. A számítógépes házak többségéhez már adnak SSD konzolt, amibe behelyezve könnyedén betehethük a házba a merevlemezek mellé. Ezek után gondoskodnunk kell ezek tápellátásáról és az adatkábelekről. A tápellátást a tápegységtől hozzuk, míg az adatkábelezés az alaplap és a meghajtók között történik, SATA, IDE kábellel.
Ha megvagyunk, akkor índítsuk be a számítógépet…





Számítógép összeszerelése



PC összeszerelés 1.rész: Az alkatrészek

PC összeszerelés 2.rész: a munka

Számítógép Összeszerelés







Windows 7 telepítése lépésről lépésre



2009. augusztus 13. - spidermanSzólj hozzá!
Címkék: 

Néhány hete elkészült a Windows 7 végleges verziója. Cikkünkben az Ultimate verzió segítségével lépésről lépésre bemutatjuk, hogyan zajlik a telepítése.

Starter Home Basic Home Premium Professional Ultimate
A cikk a Windows 7 végleges változata (Windows 7 RTM) alapján készült.
Ebben a cikkben - a kezdők és bátortalanok megsegítésére - csak a Windows 7 telepítésére koncentrálunk, aki meglévő operációs rendszer mellé szeretné feltelepíteni, ebben a cikkben talál segítséget. A Windows 7 telepítése egy közepesen erős konfiguráción attól függően, hogy CD-ről vagy USB kulcsról telepítjük, kb. 30-60 percet vesz igénybe. (Fenti cikkünk az USB stickről való telepítésben is segít.)

Windows 7 telepítése

Indítsuk el a számítógépet úgy, hogy DVD-ről vagy az USB stickről bootoljon. Ehhez szerencsés esetben nem kell a BIOS-ban turkálni, elég, ha a gép indulásakor megnyomjuk az F8 vagy F12 billentyűt, hogy egy menüből kiválaszthassuk az indítóeszközt.
Várjuk meg, amíg a Windows telepítő elindul a telepítő lemezről.
Windows 7 telepítés
Windows 7 telepítés
Első teendőnk a Windows 7 nyelvének kiválasztása, lesz.
Windows 7 telepítés
Ha ezzel megvagyunk, kattintsunk a Next gombra. A következő képernyőn klikkeljünk az Install Now gombra, ezzel indíthatjuk el a telepítést.
Windows 7 telepítés
Ahhoz, hogy tovább tudjunk lépni, el kell fogadnunk a felhasználói licencet. Tegyünk pipát az I accept the license terms felirat elé, majd kattintsunk a Next gombra.
Windows 7 telepítés
A következő képernyőn a telepítés típusát választhatjuk ki. Mivel ezúttal nem frissíteni szeretnénk, a Custom (advanced) opciót kell kiválasztanunk. Egyébként a másikat hiába is választanánk ki, nem történne semmi azon kívül, hogy a telepítő közölné: az Upgrade csak akkor válaszható, ha a telepítést Windows alól indítottuk el.
Windows 7 telepítés
A következő ablakban választhatjuk ki, hogy melyik merevlemezre, és melyik partícióra szeretnénk telepíteni a Windowst. Itt van lehetőség arra is, hogy új HDD esetén elkészítsünk egy elsődleges partíciót a Windows számára (a Drive options menü alatt), valamint arra is, hogy betöltsük a RAID vezérlő/IDE kontroller meghajtó programját, ha azt a Windows alapból nem ismerte volna fel. Bár nem ajánlott Windows úgy telepíteni, hogy nem külön partícióra kerül, ezt is megtehetjük - ebben az esetben egyszerűen csak kattintsunk a Nextgombra.
Windows 7 telepítés
A telepítő a következőkben felmásolja a fájlokat, ami a Windows 7 telepítésének legidőigényesebb része, legyünk türelemmel. A gép eközben többször újraindul.
Windows 7 telepítés
Windows 7 telepítés
Windows 7 telepítés
Windows 7 telepítés
Windows 7 telepítés
A telepítő azt is leellenőrzi, hogy a videovezérlő teljesítménye megfelel-e az Aero követelményeinek.
Windows 7 telepítés

Beállítások első használat előtt

Van néhány paraméter, amit a Windows 7 első indítása előtt be kell állítanunk - ide tartozik például a felhasználói név, a jelszó vagy éppen a termékkulcs megadása. Először a felhasználói nevet és a számítógép nevét adhatjuk meg, majd jelszót kell választanunk.
Windows 7 telepítés
Windows 7 telepítés
Írjuk be a regisztrációs kulcsot. Célszerű bepipálni azt is, hogy az első adandó alkalommal a Windows 7 aktiválja magát, így ezzel a későbbiekben már nem kell foglalkoznunk.
Windows 7 telepítés
Ezután azt állíthatjuk be, hogy a Windows hogyan kezelje a frissítéseket. Ha szeretnénk a maximális védelmet, akkor a legfelső opciót válasszuk ki, de legalább a kritikus foltok telepítését mindenképpen érdemes kérni (ez a második lehetőség).
Windows 7 telepítés
Az időzóna - feltéve, hogy a telepítés elején a magyar idő- és pénzformátumot választottuk - automatikusan beállításra kerül.
Windows 7 telepítés
A hálózat beállítása opciósan többlépcsős. Elsőként a hálózat típusát kell megadnunk, ez a képernyő mindenképpen megjelenik. Ha van a gépben WiFi kártya, és azt a Windows 7 felismerte, akkor ezt követően azt is kiválaszthatjuk, hogy melyik WLAN hálózathoz akarunk kapcsolódni.
Windows 7 telepítés
Windows 7 telepítés
Apró módosítás az RC-hez képest, hogy alaphelyzetben most már nincsenek megosztott mappák és a Homegroup szolgáltatás sem lesz aktív, így ez a választóképernyő a végleges Windowsban már nem jelenik meg. Már csak néhány simítás maradt hátra és megjelenik a Windows 7 asztal.
Windows 7 telepítés
Windows 7 telepítés
Windows 7 telepítés
Ha azt az opciót választottuk ki, hogy a Windows telepítse a frissítéseket és van aktív internetkapcsolatunk, akkor azokat rögtön telepíthetjük is.
Windows 7 telepítés
Windows 7 telepítés
Windows 7 telepítés
Windows 7 telepítés
Ezzel végeztünk is, persze a nagyja még hátra van: egyéni igényeinknek megfelelően el kell végeznünk a finomhangolást és programjainkat is telepíteni kell.
Windows 7 telepítés








Windows 7 telepítés 30 perc alatt…



2013. augusztus 23. péntek | Author torokj


Mindenki stabiljól működőgyors és problémamentes számítógépet szeretne.
Ez természetes.

Ennek alapfeltétele a jó hardver (azok az alkatrészek, amelyekből a számítógép felépül), ugyanakkor meglepően nagy befolyással bír a feltelepített operációs rendszer állapota annak kapcsán, hogy mennyire lesz gyors, megbízható, és stabil a számítógépünk.

Ezt a gondolatot kifejtve, az alábbi cikkben elolvashatod, mi kell ahhoz, hogy megbízható, gyors és problémamentes legyen a számítógéped?

Szeretnék néhány félreértést is eloszlatni.
Az első mindjárt az, hogy az alábbiakat nem kell egy felhasználónak tudnia!”
Nos, megcsinálni valóban nem.
Az azonban fontos, hogy ellenőrizni tudja, mit kap a pénzéért. Különben zsákbamacskát vásárol, ami valljuk be őszintén, komoly dolgok vásárlásakor nem jó szórakozás.

Még mielőtt azonban a Windows telepítésével foglalkoznánk, szót kell ejteni egy lépésről, amelyet még a telepítés előtti el kell végezni.

BIOS beállítások elvégzése a gép adottságainak és a felhasználásnak megfelelően.

Minden számítógép rendelkezik egy BIOS néven ismert beépített szoftverrel, amelynek beállító felületén nagyon fontos képességeket állíthatunk csatarendbe.

A BIOS lévén, hogy szoftver időnként maga is frissítésre szorul.
Ha egy számítógépen régi BIOS van, akkor azt célszerű frissíteni, hiszen úgy hozzájuthatunk annak javított változatához.
A boltban vásárolt alaplapok, számítógépek általában, legalább fél éves BIOS-t tartalmaznak. Érdemes ellenőrizni, hogy van-e frissebb BIOS verzió és az milyen javításokat tartalmaz.
A BIOS alapbeállításai messze nem ideálisak.
Jó példa erre, hogy ha egy számítógépbe 1600 MHz-es memóriát építesz, a BIOS beállítása nélkül azt nagy valószínűséggel csupán 1333MHz-en fogja hajtani a számítógép.

A telepítés első lépéseként be kell állítani a BIOS-t.

A teljesség igénye nélkül néhány szokványos beállítani való:

  • AHCI üzemmód bekapcsolása
  • Egyéb I/O beállítások elvégzése
  • 1333MHz fölött a RAM működési frekvenciájának beállítása
  • Energiagazdálkodási beállítások
  • Hűtők vezérlésének beállítása
  • Boot sorrend,
  • A nem használt hardver elemek letiltása (pl. soros port)
A megfelelően beállított BIOS alapfeltétele a stabil és gyors számítógépnek!


A laptop számítógépeknél azon modellek esetén, amelyeket Windows-al kínálnak, előtelepített Windows-t kapunk a számítógéphez.
Ez annyit jelent, hogy a gép merevlemezén egy elkülönített partíción (tárolóterület) elhelyezik a Windows telepítőjét, amely a gép bekapcsolását követően feltelepül.

Asztali gépeknél csak a világmárkák (pl. Dell, HP, Lenovo, Sujitsu Siemens) kínálnak előtelepített Windows-al gépeket.
Az egyedileg épített gépeket és azokat az asztali gépeket, amelyekhez külön vásárolunk Windows-t, a telepítő diszk behelyezésével telepítjük.
Az alaptelepítés a gép sebességétől függően 30-45 perc között végbe megy.

És most jön az

első megdöbbentő adat: 

ez a telepítés még nagyon messze van attól, ami megfelel a vágyaidnak, vagyis hogy stabil, jól működő, gyors és problémamentes számítógéped legyen!

Az igazi munka még csak ez után kezdődik!!!

- Be kell állítani a lapozó fájl (swap file) helyét és méretét.

(A lapozó fájlt célszerű a merevlemez elején elhelyezni, úgy gyorsabban hozzáfér a Windows)
Amennyiben SSD meghajtót használunk, fontos, hogy azon ne legyen lapozó fájl!!!
Ha az SSD mellett merevlemezt is használunk és szükségünk van lapozó fájlra, akkor azt célszerű a merevlemezre telepíteni.
Az SSD meghajtó a tárolóeszközök újabb generációja, amely tisztán elektronikán alapul. (Flash RAM) Nincsenek benne mozgó alkatrészek, így érzéketlen a rázkódásra. Nem mellesleg 4x-5x gyorsabb, mint egy merevlemez.

- Telepíteni kell az összes elérhető Windows frissítést

Ez elég időigényes dolog, még akkor is, ha előkészített szervizcsomagokkal dolgozunk. Az ugyanis sosem napra készek, így mindig szükséges lesz a netes (Internetről letöltött) frissítés.
Addig nincs kész a Windows, amíg az összes frissítést fel nem telepítettük!
Gyakran újabb frissítések válnak szükségessé a driverek telepítését követően is.

- Telepíteni kell a hardver komponensek eszközmeghajtó programjait (drivers)

Az alaplap, a grafikus kártya, a hangkártya és számos egyéb eszköz saját eszközmeghajtót igényel.
Ha SSD-t használsz, ahhoz is szükséges egy speciális vezérlő, ami magától nem települ.
Mindig a gyártó, vagy a chipset gyártó által kiadott legfrissebb, ellenőrzött (tesztelt) eszközmeghajtót érdemes telepíteni!
Ha a Windows-ra bízod a driverezést és az általa felkínált általános eszközmeghajtók települnek, akkor jelentős teljesítményt veszthetsz.
Az sem jó, ha előtelepített Windows esetén a gyakran fél/egy évvel korábban összecsomagolt eszközmeghajtókat használod a gyártók oldalán megtalálható, javított, friss eszközmeghajtók helyett.
A friss eszközmeghajtókkal esetenként nyerhetsz sebességet is, de sokkal fontosabb, hogy megbízhatóbb, stabilabb számítógépet kapsz eredményül.

- Az automatikusan induló programok kigyomlálása

A telepített programok egy része úgy állítja be magát, hogy a Windows-al együtt elinduljon.
A Windows-al együtt vásárolt laptopok tele van ilyen programokkal.
Ezek jelentős része felesleges. Ezeket a felhasználó soha nem használja semmire. Viszont a számítógépet lassítják. Némelyik pedig még biztonsági kockázatot is jelent.
A feleslegesen induló programok automatikus elindításának letiltásával jelentős processzor és memória erőforrásokat szabadíthatunk fel!

- Hibernálási beállítások elvégzése

Asztali számítógépeken ritkán használjuk a hibernálást.
Ha mégis, akkor érdemes megfontolni, hogy a hibernálás során létrejövő fájlt hol helyezzük el.

Laptopok esetében a hibernálás nagyon kedvelt funkció.
Érdemes úgy beállítani, hogy ha lehajtjuk a laptop tetejét, akkor hibernálja magát a Windows.
A hibernálás során a memóriában tárolt minden program és adat a merevlemezre íródik, majd a számítógép leáll. Ebben az állapotban nyugodtan táskába teheted. Nem melegszik, mert nem is működik.
Amikor legközelebb bekapcsolod a számítógépet, akkor sokkal gyorsabban feláll a Windows, mert teljes rendszerindítás helyett csupán annyit kell tennie a számítógépnek, hogy betölti a merevlemezre mentett hibernálási tároló tartalmát a memóriába. Ekkor a félbe hagyott munkát is onnan folytathatjuk, ahol a hibernálás előtt abba hagytuk.

Az a tapasztalatunk, hogy SSD meghajtó használata esetén ez a funkció értelmét veszti, mert az SSD-ről szinte ugyanolyan gyorsan feláll a Windows, mintha hibernálásból töltődne fel.
Persze, ez csak akkor igaz, ha megfelelő SSD meghajtót használsz!

- Ezt követően telepítjük az Office-t és az egyéb programokat, illetve azok frissítéseit.

Komplett telepítés során nem csak a Windowst telepítjük, hanem minden olyan programot és azok frissítéseit, amit a felhasználó igényel.

Ha a megrendelő másként nem rendelkezik, beállítjuk a levelezését, telepítjük a szokványos alkalmazásokat (Adobe Reader, Falsh Player, Java motor, Skype, védelmi szoftver, képkezelő, Firefox böngésző), beállítjuk a felhő alapú tárhelyét, …

- Telepítés utáni Windows karbantartás

A legvégén jöhet egy alapos Windows karbantartás, aminek során ürítjük a Windows átmeneti tárolóit, töröljük a frissítési előzményeket.
Végül egységes szerkezetbe rendezzük a fájlrendszert.
Ez időigényes dolog, de az a tapasztalat, hogy vagy mi megcsináljuk, vagy elmarad.
Márpedig a gyorsaság miatt, merevlemez alkalmazása esetén fontos, hogy a tárolás optimális legyen.
A töredezett fájlok felolvasása ugyanis sokkal tovább tart, mint a rendezett fájloké.

Fontos kérdés a rendszer-visszaállítási terület, a swap file és a levelezési mappákat tároló nagyméretű fájlok töredezettségének megszüntetése is. A telepítés és adatfeltöltés során erre is figyelni kell. A különféle feladatok időzítése, hogy mit mi után csinálunk, ezért is fontos.


- Rendszer-visszaállítás testre szabása

Sokan csodálkoznak, hogy néhány hónap használat után egy csomó, addig elérhető tárterület eltűnik, lefoglalásra kerül. Van, aki úgy mondja, hogy hízik a Windows.
Nos, ennek az az oka, hogy nem lett beállítva, hogy a Windows mekkora tárterületet használhat arra, hogy mentse a diszken bekövetkező rendszer és egyéb fájlokat érintő változtatásokat.
A Windows alapbeállítása a legtöbb felhasználó igényéhez képest, túl nagy rendszer-visszaállítási tárterületet engedélyez.
Ha optimalizáljuk a rendszer-visszaállítás beállításait azzal tárhelyet és jelentős diszk erőforrást nyerünk, aminek jelentős hatása van a sebességre is.


Ha voltál olyan türelmes és végig olvastad ezt a cikket, akkor képet kaptál arról, hogy mi a különbség egy alaptelepítés és a között, amit mi komplett telepítés címén ajánlunk.
Hogy érthetőbb legyen, még egy hasonlattal élek.
A Dacia személygépkocsikról annak idején (az 1970-es, 80-a években) hozzáértők azt mondták, hogy miután megvásároltad vidd el egy szervizbe. Ott meghúzzák a csavarokat, beállítják a futóművet, stb. Ezek után kapsz egy jól használható gépkocsit.
Isten ments, hogy a Windows-t a régi Dacia-hoz hasonlítsam. Nem egy kategória.
Mégis azt kell mondanom, hogy jelentős különbség van egy szakszerűen telepített és a hardverhez konfigurált Windows és egy alaptelepítésen átesett Windows között!
A legnagyobb különbség nem az, hogy az alaptelepítés 30-45 perc alatt elkészül, a komplett telepítés pedig néhány tényezőtől függően legalább 8-13 munkaórát igényel.
Sokkal inkább az, amit eredményül kapunk: stabil, gyors, megbízható számítógép.

Ami pedig a teljesítménykülönbséget illeti:
Ugyanazon a vason egy alaptelepítés és a szakszerű komplett telepítés között akár 30-35% is lehet a sebesség különbség!
Az pedig nem piskóta!

Török József computer specialista
 LAPPA Computer

Utóirat:
Nem beszéltem a rendszer diszk partícionálásáról.
A partíció egy kialakított tárolóterület a merevlemezen.
A mai számítógépekben elég nagy merevlemezek vannak (500 Gbyte – 1,5 Tbyte).
Nem biztos, hogy célravezető, ha a munka fájljainkat, anyagainkat ugyanazon a partíción tároljuk, mint amire a Windows-t és az egyéb programokat telepítettük.
Az ideális partíció méret és darabszám meghatározása olyan feladat, amit érdemes szakemberrel megbeszélni.

Ha veszünk például egy 500 Gbyte-os diszket, azt érdemes két partícióra osztani.
Az első legyen 100-150 Gbyte méretű, amin a Windows csücsül, no meg a felhasználói programok.
A második pedig a maradék 350-400 Gbyte. Ezen tároljuk a munkafájlokat, vagy azok másolatát.

Számos tudnivaló van még, amire a szakszerű Windows telepítés kapcsán oda kell figyelni.
Egy ilyen rövid cikkbe azonban nem fér bele minden.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése