2014. szeptember 2., kedd

Segítség számítógép vásárláshoz, 1. rész














Segítség számítógép vásárláshoz, 1. rész



 július 3rd, 2012  Ebookz
Számítógépet vásárolni manapság nem túl egyszerű, hiszen rengeteg megoldás, illetve összeállítás közül választhatunk, amelyek között még azok sem mindig igazodnak el jól, akik informatikával foglalkoznak. Ezért most ebben a cikk sorozatban megnézzük, kinek milyen számítógépet, milyen összeállításban érdemes megvenni.
Mi közül választhatunk?
SzámítógépA hagyományos, “asztali” számítógépeket talán senkinek nem kell bemutatni, ezek állnak egy monitorból, számítógépből, billentyűzet és egérből.
Előnye: ez a legolcsóbb formája a számítógépeknek, könnyen bővíthető, gyakorlatilag bármekkora monitorral használható, nagyon nagy teljesítményű lehet és szabadon tudjuk mi magunk összeállítani, hogy pontosan milyen és mekkora teljesítményű egységekből álljon
Hátránya: nagyobb zajszint, nagyobb fogyasztás, nehezen hordozható
 
LaptopA laptop-ok, notebook-ok népszerűsége a hordozhatóságukban rejlik, egyetlen “dobozba” került minden, ami az asztali számítógépek esetén külön egység (monitor, billentyűzet, egér és maga a számítógép).
Előnye: nyilván a hordozhatóság, általában alacsony zajszint, valamint utazás, áramszünet esetén is használható egy ideig és a mobil internetnek, wifinek köszönhetően internet elérés szinte bárhol
Hátránya: annak ellenére, hogy nem túl nehéz, egész nap cipelni annyira nem biztos, hogy kellemes, főleg, ha a töltőjét, külön egeret is magunkkal kell vinni. Ez mellett a kijelző sem túl nagy, bár vannak laptop-ok amelyeket külső monitorra köthetünk. Gépelni sem mindig a legnagyobb élvezet rajta, illetve vannak billentyűk, ami hiányoznak is róla. Ez áthidalható egy USB-s billentyűzet használatával. A bővítése, teljesítményének növelése is jóval korlátozottabb mint a hagyományos, asztali számítógépeké, ráadásul ha az asztalival azonos teljesítményt akarunk, akkor sokkal többet kell kifizetnünk érte.
 
NetbookA netbook-ra nagyjából ugyanaz igaz, mint a laptop-okra, csak még kisebb méretben, így könnyebben hordozhatóak.
Előnye: könnyű, nem okoz gondot akár egész nap magunkkal vinni, jobb akkumulátor (6 cellás) esetén hosszú üzemidő töltő nélkül, internet elérés szinte bárhol
Hátránya: ugyanazok, mint a notebook esetén, csak a kisebb méret miatt még jobban jelentkeznek a hátrányok
 
 
TabletA tablet-ek képviselik a leginkább hordozható számítógépeket, amelyek gyakorlatilag nem        többek, mint egyetlen nagy érintőkijelző, fizikai billentyűzet nélkül. Ennek köszönhetően nagyon könnyűek, kis helyen elférnek.
Előnye: az extrém jó hordozhatóság, jó akkumulátorral hosszú üzemidő, a mobil internetnek, wifinek köszönhetően internet elérés szinte bárhol
Hátránya: fizikai billentyűzet hiánya (bár erre már vannak megoldások), kicsi kijelző, illetve a teljesítménye sem összehasonlítható az asztali számítógépekével
 
OkostelefonEsetleg meg lehet még említeni az okostelefonokat, bár valószínűleg aki számítógépet szeretne venni, az nem okostelefonban gondolkodik.
Ezekre ugyanaz igaz, mint a tablet-ekre, de még jóval kisebb méretben, illetve természetesen telefonálhatunk is velük.
Van tehát választék és a helyzetet tovább bonyolítja, hogy ezek közül rengeteg összeállítást választhatunk.
Mi az amit figyelembe kell vennünk, ha számítógépet szeretnénk vásárolni?
Alapvetően három tényezőt:
  1. ár
  2. teljesítmény
  3. hordozhatóság
Az ár és teljesítmény tekintetében egyértelműen az asztali számítógépek a legjobb választás. Viszonylag elfogadható áron kaphatunk nagy teljesítményű számítógépeket, egy átlagosnak mondható teljesítményűt pedig jóval olcsóbban.
A hordozhatóság tekintetében a tablet-ek a legjobb választás, viszont teljesítményben, használhatóságban a legrosszabb.
Nézzünk meg néhány szempontot, ami alapján veszünk számítógépet.
Ha a fő szempont az ár és minimális pénzért szeretnénk valami használhatót
Ez esetben csak asztali gép jöhet szóba, ha még elfogadható teljesítményt akarunk. Ez esetben már 10-15000Ft-ért (de némi szerencsével akár ennél olcsóbban is) kaphatunk olyan használt számítógépet, ami már sok mindenre alkalmas, pl. internetezni, nem túl teljesítmény igényes programokat futtatni, régi játékokkal játszani. Ehhez persze még kell egy monitor is, amit pár ezer forintért beszerezhetünk. Egy ilyen számítógépnek meglesznek a korlátai, de még használható lehet. Ha mindenképpen újat vennénk, akkor ennek az árnak a többszörösét kell kifizetni, kb 60-70 000Ft-ot. Ennyiért már vehetünk egy nem túl nagy teljesítményű, de új számítógépet, viszont ehhez még monitor is szükséges.
Ha a teljesítmény is fontos
Akkor továbbra is főleg asztali számítógépben érdemes gondolkodni, bár kaphatóak nagy teljesítményű laptop-ok is, de ezeknek az ára többszöröse is lehet egy asztali számítógépének. Ha fontos az ár is, akkor a használt számítógépeken is el lehet gondolkodni, vagy esetleg nem a legújabb fajta, de azért nagy teljesítményű, használt részegységek vásárlásán.
Ha a hordozhatóság a fő szempont
Ez esetben válogathatunk a fentebb bemutatottak között, mindnek megvan az előnye és a hátránya is.
Nézzünk meg néhány konkrét esetet is!
Általános célú használat, átlag felhasználók
Ez alatt azt kell érteni, ha valaki mondjuk internetezni, emailezni akar, netán filmeket nézni a számítógépén, vagy például a telefonjáról, fényképezőgépéről a képeket számítógépre másolni, tárolni, továbbküldeni, nyomtatni, vagy éppen nem túl speciális programokat használni. Ez mellet nincs is szüksége arra, hogy a számítógépet magával vigye és nem is ül egész nap a számítógép előtt.  Ilyenkor egy asztali számítógép megfelelő lehet, akár egy nem túl nagy méretű monitorral is. Ez olcsón megvalósítható.
Általános célú használat, de fontos a hordozhatóság
Tegyük fel, hogy valaki az előzőekben ismertetett dolgokra használná a számítógépét, de mondjuk utazik is gyakran, ezért jó lenne utazás közben is használni, vagy éppen a munkahelyen. Ez mellett továbbra is csak napi pár óráról lenne szó, tehát a laptop-ok, netbook-ok hátrányai annyira nem jelentkeznek. Ilyenkor érdemes lehet az asztali gépek helyett egy laptop vagy netbook vásárlásán elgondolkodni, ha mindkettő nincs pénz. Akár használt is szóba jöhet, azokat már viszonylag elfogadható áron megvehetjük (persze mindenképpen a többszörösét kell kifizetnünk az előzőekben ismertetett használt asztali gép árának).
Ha munkára használnánk a számítógépet
Aki munkára használja a számítógépét, annak nagyon fontos a kényelem és a megfelelő teljesítmény, hiszen a napi 8-10-12 órákat nem mindegy, hogy milyen számítógéppel töltjük el. A legtöbben talán egyetértenek abban, hogy komoly munkára, főleg ami teljesítmény igényes is, mindenképpen egy asztali számítógép ajánlott, viszonylag nagy monitorral. Persze ha csak általános dolgokat végzünk a gépünkkel, akkor egy jóval szerényebb teljesítményű is elég lehet.
Vannak olyan munkák, amihez mindenképpen ajánlott egy asztali számítógép a teljesítménye miatt, mint például:
Vehetünk ugyan nagy teljesítményű laptop-ot is és ráköthetjük külső monitorra, billentyűzetre, azonban egy igazán nagy teljesítményű laptop rendkívül drága.
Ha fontos a teljesítmény, a kényelem és a hordozhatóság
Előfordulhat persze az is, hogy egyaránt fontos a teljesítmény és a hordozhatóság is. Például videó szerkesztéssel foglalkozunk, amihez kell egy nagy teljesítményű számítógép, viszont a kész munkát az ügyfélnél kell bemutatni, amihez kellene egy laptop. Ez esetben vagy veszünk nagyon drágán egy nagy teljesítményű laptop-ot, vagy veszünk egy nagy teljesítményű asztali gépet és egy átlagos laptop-ot.
Mi a helyzet a tablet-ekkel?
A tablet számítógépek egy külön kategória, igazság szerint eléggé szűk az a terület, amire használhatóak. Jól jöhetnek, ha mondjuk internetezni akarunk, vagy időnként egy-egy emailt írni, videót nézni, chat-elni. Viszont napi sok órányi használatra, komoly munkára a használhatóságuk már erősen megkérdőjelezhető.
A következő részben azt próbáljuk meg tisztázni, hogy az egyes számítógép összetevők (monitor, processzor, memória, stb.) esetében mire érdemes odafigyelni, miből milyen teljesítményűt érdemes venni.



Gyors, tiszta, reklám és vírusmentes számítógép – így

Lehetséges!



 június 9th, 2014  Ebookz
A legtöbben megtapasztaltuk már, hogy a számítógépünk idővel egyre lassabb lesz, egyre lassabban tölt be, egyre lassabban működik és ráadásul tele van mindenféle reklámmal. Nem ritka az sem, hogy a böngészők kezdőlapjai megváltoznak, tele vannak mindenféle nem kívánt kiegészítővel, eszköztárral, ami szintén lassítja a működésüket, illetve nem megfelelő működést eredményeznek. Ezen felül a vírusok is problémát jelentenek, valamint a nyomkövetésünkre specializálódott programok, eszközök. Hogyan tudnánk ezt elkerülni, vagy meglévő problémák esetén javítani? Ezt nézzük meg ebben a cikkben.
Alapvetően 3 problémára kell megoldást találnunk:
  1. kerüljük el a vírusokat és egy egyéb káros programokat
  2. kerüljük el a reklám jellegű programokat, böngésző kiegészítőket, eszköztárakat (toolbar)
  3. úgy próbáljuk ki a programokat, hogy azok ne okozzanak a Windows-ban változást, ne telepítsenek nem kívánt dolgokat, illetve nyom nélkül eltávolíthatóak legyenek (ne maradjon hátra semmilyen fájl vagy egyéb)
Nézzük sorban:
1. kerüljük el a vírusokat és egyéb káros programokat
A vírusokat viszonylag könnyen elkerülhetjük egy víruskereső alkalmazásával. Nyilván egyik víruskereső sem 100%-osan megbízható, tehát a józan ész és az odafigyelés a víruskeresők használata mellett is fontos, de rendkívül nagy segítséget jelentenek a vírusok elleni küzdelemben. Rengeteg víruskereső létezik, de alapvetően valamelyik ingyenes elég lehet (amit semmiképpen nem érdemes használni az a feltört fizetős víruskereső). Ingyenes víruskeresők például:
2. kerüljük el a reklám jellegű programokat, böngésző kiegészítőket, eszköztárakat (toolbar)
Sokkal komolyabb problémát jelent a különféle reklám jellegű kéretlen programok telepítésének megelőzése a számítógépünkre. Ezek a programok sokszor egy másik programmal érkeznek és igazából nem vírusok, vagy veszélyes alkalmazások, de gyakran igen bosszantó a jelenlétük, mert a háttérben futhatnak folyamatosan, terhelve a számítógépünket, a böngészőbe mindenféle eszköztárakat telepítenek, megváltoztatják a böngésző beállításokat (például a böngésző keresőjét, kezdőlapját) és egyéb nem túl előnyös tevékenységet végezhetnek.
Itt is a megelőzés és az odafigyelés az, ami az elsődleges fontosságú. Amikor telepítünk egy programot, akkor nagyon oda kell figyelni, hogy a telepítés során mit szeretne még az adott program telepíteni. Éppen ezért nem célszerű az “egy klikkes” telepítési módot választani (például quick install, easy install, stb. néven is meg lehet találni a telepítőkben ezt), rábízva a telepítőre mindent. Ehelyett lépésről-lépésre célszerű haladni a telepítéssel, ezt időnként külön kérni kell (custom install vagy hasonló néven található meg többnyire a telepítőkben), illetve nem célszerű csak a next > next > next gombokat nyomkodni, anélkül hogy elolvasnánk hogy konkrétan mit is hagytunk jóvá.
Erről egy két részes videót is megnéhetsz: 1. rész2. rész
De mi van akkor ha már megtörtént a baj, vagyis mindenféle nem kívánt alkalmazással gazdagodott a számítógépünk? Akkor is van megoldás, vannak kifejezetten erre a célra szakosodott programok is, például:
 
MalwarebytesMalwarebytes Anti-Malware
A Malwarebytes Anti-Malware igen nagy segítség a nem kívánt alkalmazások eltávolításában, ráadásul ingyenes is itt letölthető:https://www.malwarebytes.org/. Képes eltávolítani a reklám programokat,        böngésző eszköztárakat és egyebeket, amelyek például egy program telepítésével (amire egyébként szükségünk volt) kerültek a gépünkre. A fizetős változata a háttérben folyamatosan futtatható, így már    megakadályozni is képes a reklám és egyéb nem kívánatos programok számítógépünkre települését. Az ingyenes sajnos csak az utólagos eltávolításra használható, ahhoz viszont nagyon jó.
 
spybotSpybot – Search & Destroy
Régóta fejlesztett, hatékony program a Spybot, amely több eszközzel is támogatja a számítógépünk biztonságát. Képes a káros programok keresésére, káros tevékenységek megelőzősére, “böngésző immunizálásra”, rendszer beállítások védelmére. Itt ingyen letölthető:http://www.safer-networking.org/private
 
3. Úgy próbáljuk ki a programokat, hogy azok ne okozzanak a Windows-ban változást
Mindennél fontosabb és egyszerűbb a megelőzés, de hogyan próbáljunk ki programokat úgy, hogy azok semmiféle változást ne okozzanak és nyom nélkül eltávolíthatóak legyenek? Alapvetően sehogy, erre a Windows nem kínál megoldást.
Persze azért van rá több megoldás is, az egyik (talán a legbiztonságosabb és legjobb) lehetőséget az ingyenes Sandboxie nevű program kínálja számunkra. A Sandboxie lehetőséget ad arra, hogy egy programot telepítsünk, majd úgy töröljünk, hogy annak semmiféle nyoma nem marad. Ennek az a nyilvánvaló órási előnye van, hogy gyakorlatilag korlátlan számban próbálhatunk ki programokat anélkül, hogy a Windows-t szemetelnénk tele, reklám programokat, káros alkalmazásokat telepítsünk. Természetesen ha megtetszik egy program, akkor azt telepíthetjük a hagyományos módon is, miután a Sandboxie-ban kipróbáltuk.
Hogyan működik a Sandboxie, honnan tudod beszerezni? Egy videóból megtudhatod, kattints ide!
 
+1. tűzfal
Aki kicsit magabiztosabban használja a számítógépet, az valamilyen tűzfalat is használhat, amivel szabályozhatja hogy mely programok használhassák az internetet és melyek nem. Az egyik ingyenes tűzfal a ComodoFirewall. A Comodo Firewall a fizetős tűzfal programokkal is felveszi a versenyt.
A másik ingyenes tűzfal ami szintén ajánlható az a ZoneAlarm Free Firewall 2013, itt letölthető.



Lassul a számítógéped? Telepítsd a programokat okosan! 1. rész



Mi ez az oldal?
Te most egy oktató videó weboldalon vagy, ahol rengeteg oktató anyagot találhatsz számos (pl. Photoshop, AutoCAD, CorelDRAW, Excel, Word, Powerpoint stb.) témakörben. Ha nem tudod mi az oktató videó, akkor olvass tovább.
Mi az oktató videó?
Az oktatóvideó lényegében egy film, amely DVD-n található, melyet a számítógéped segítségével tudsz lejátszani. A DVD számítógépbe helyezését követően megjelenik egy menü, amelyből ki tudod választani az egyes előadásokat. A kiválasztott videót tökéletes minőségben nézheted, miközben magyarázó szöveget hallasz. Lényegében ugyanazt láthatod, mintha egy előadáson ülnél, látod az egeret, a szöveg/kód gépelését, mindent, amit akkor látnál, ha tényleg egy előadáson lennél.
Az oktató videóknak számos előnye van a hagyomás tanulási formákkal szemben:
  • nincs időhöz és helyhez kötve
  • töredéke a tanfolyamok árának
  • sokkal élvezetesebb a tanulás
  • olyan tempóban haladsz, ahogy Neked tetszik
  • nem kell jegyzetelned, segédanyagokat beszerezni
Hogyan juthatok hozzá az oktató videókhoz?
A bal oldali kategória menüből választhatod ki a téged érdeklő témákat, azon belül pedig az oktató videókat. Az egyes videókba belenézhetsz, illetve mások véleményét is elolvashatod az adott oktató videóról.


Mi ez az oldal?
Te most egy oktató videó weboldalon vagy, ahol rengeteg oktató anyagot találhatsz számos (pl. Photoshop, AutoCAD, CorelDRAW, Excel, Word, Powerpoint stb.) témakörben. Ha nem tudod mi az oktató videó, akkor olvass tovább.
Mi az oktató videó?
Az oktatóvideó lényegében egy film, amely DVD-n található, melyet a számítógéped segítségével tudsz lejátszani. A DVD számítógépbe helyezését követően megjelenik egy menü, amelyből ki tudod választani az egyes előadásokat. A kiválasztott videót tökéletes minőségben nézheted, miközben magyarázó szöveget hallasz. Lényegében ugyanazt láthatod, mintha egy előadáson ülnél, látod az egeret, a szöveg/kód gépelését, mindent, amit akkor látnál, ha tényleg egy előadáson lennél.
Az oktató videóknak számos előnye van a hagyomás tanulási formákkal szemben:
  • nincs időhöz és helyhez kötve
  • töredéke a tanfolyamok árának
  • sokkal élvezetesebb a tanulás
  • olyan tempóban haladsz, ahogy Neked tetszik
  • nem kell jegyzetelned, segédanyagokat beszerezni
Hogyan juthatok hozzá az oktató videókhoz?
A bal oldali kategória menüből választhatod ki a téged érdeklő témákat, azon belül pedig az oktató videókat. Az egyes videókba belenézhetsz, illetve mások véleményét is elolvashatod az adott oktató videóról.






Pendrive helyett online tárhely ingyen



 március 18th, 2013  Ebookz
Gyakori, hogy fájlokat szeretnénk egyik számítógépről a másokra eljuttatni, amihez vagy pendrive-ot, vagy külső merevlemezt, vagy egyebet veszünk igénybe. Van viszont ennél egy jobb, ráadásul automatizálható megoldás is, ezt nézzük meg most.
Egy ideje léteznek már a különböző online tárhelyek, ahova fájlokat tölthetünk fel és utána bárhol elérhetjük, tetszőleges számú számú számítógépről vagy akár mobiltelefonról is. Ezek a tárhelyek egy tőlünk távol lévő számítógépen találhatóak, melyet interneten keresztül érhetünk el. Ha egy fájl feltöltünk, akkor azt később bárhol elérhetjük, nem kell pendrive-ra vagy egyéb eszközre másolni, főleg, hogy a feltöltés az automatikusan végbemegy.
Egyre több ilyen szolgáltatás érhető el, most a Sugarsync-et nézzük meg. A Sugarsyncalapvetően 5Gb tárhelyet biztosít a fájlok tárolására, amely ingyen és némi pénz ellenében is növelhető. Előnye, hogy a számítógépen bármely mappát kijelölhetjük szinkronizálásra. A szinkronizálás azt jelenti, hogy ha egy adott könyvtárban valami módosult, tehát létrejött egy új fájl, odamásoltunk egy fájlt / könyvtárat, módosult egy fájl vagy éppen törlésre került, akkor aSugarsync a tárhelyünkre feltölti a kérdéses fájlt, vagy fájlokat automatikusan (törlés esetén természetesen törli). Így a tárhelyen mindig a legfrissebb változat található meg a fájlokból, pontosan abban a felépítésben mint ahogy a számítógépünkön megtalálható.
A tárhely tartalmát a Sugarsync weboldalán is el lehet érni bármikor, viszont annak sincs akadálya, hogy a Sugarsync programja több számítógépre is legyen telepítve. Így ha az egyik számítógépen valami módosul, akkor a másik számítógépen is módosulni fog automatikusan, amint azt bekapcsoljuk. Így nem kell kézzel másolgatni a fájlokat.
Sugarsync használatához regisztráció szükséges, amihez kattints ide!
A regisztráció egyértelmű, az adatok megadása után meg kell erősíteni a regisztrációt, ami emailben érkezik.
A regisztráció megerősítése után egy bemutatót kapunk, majd használatba vehetjük a tárhelyünket, illetve letölthetjük és telepíthetjük a Sugarsync kliens programot, amellyel könnyedén szinkronizálhatjuk a fájlokat, mappákat.
Elindítása után csak a kijelölt helyre kell húzni egy mappát és azt máris elkezdi feltölteni a tárhelyünkre, illetve módosulás esetén a tárhelyen is módosítja.
sugarsync
Ezt a programot minden olyan számítógépre fel kell telepíteni, amelyekkel szeretnénk szinkronizálni a mappákat, fájlokat.
Sugarsync weboldalán is elérhetjük a fájlokat a Cloud menüpontot kiválasztva.
A Sharing menüpontban pedig megoszthatjuk másokkal is a fájljainkat, vagy teljesen publikussá, mindenki számára elérhetővé is tehetjük.
FONTOS!
Bár a Sugarsync és a hozzá hasonló szolgáltatások biztonságosnak tekinthetőek, mégis megfontolandó, hogy milyen fájlokat bízunk egy ilyen szolgáltatásra, ugyanis amint feltöltünk valamit, az kikerül az ellenőrzésünk alól (hiszen egy tőlünk független szolgáltatóhoz kerülnek). Így kritikusan fontos adatok feltöltése nem biztos, hogy túl okos cselekedet lenne!
Ezt leszámítva azonban a Sugarsync jól használható és valóban nagyon hasznos.






Zseniális képfeltöltő, képmegosztó



 július 21st, 2012  Ebookz
Képek feltöltésére, megosztására millió weboldal és program használható, azonban kétségtelen, hogy a dropmocks.com által kínált megoldás az egyik legötletesebb és legjobban használható.
Ahogy írja, csak egyszerűen az oldalra kell húzni valahonnan a képet vagy képeket (egyszerre többet is lehet) valamilyen fájl kezelőből (pl. Windows Intéző, Total Commander, FreeCommander) és a feltöltés azonnal elindul.
Ezt követően minden automatikusan történik. Egyrészt létrehoz egy weboldal címet a feltöltött képeinknek, amit csak mi ismerünk, illetve azok, akikkel megosztjuk. Ez mellett a feltöltött képeket galériába rendezi, lépkedhetünk köztük, vagy egyesével is kiválaszthatjuk a képeket.
A feltöltéseinket bármikor megnézhetjük ugyanazon a gépen, ugyanabban a böngészőben a “Your mocks” linkre kattintva. De ha szeretnénk, akkor egy Google Account segítségével be is jelentkezhetünk (bal oldalt fent a “Sign in” linkre kattintva) és ilyenkor egy bejelentkezés után megnézhetjük a feltöltött képeinket.
Ennél többet nem is nagyon lehet írni róla, hiszen tényleg a végletekig leegyszerűsített szolgáltatásról van szó.








Internetezés nyomtalanul



 március 16th, 2012  Ebookz
Manapság egyre gyakrabban merül fel a nyomtalan, anonim internetezés kérdése, mert vannak esetek, amikor nem szeretnénk, ha mások is megtudnák, hogy miket néztünk meg interneten, miket írtunk be a böngészőbe, űrlapokba, keresőkbe, vagy hogy egyáltalán mit csináltunk a neten. Erre több megoldás is van, ezekből nézünk meg most néhányat.
Ami a legkönnyebben megvalósítható
A legalapvetőbb megoldás, ha használjuk a böngészőknek azt a funkcióját, ami lehetővé teszi, hogy a meglátogatott weboldalakat, beírt űrlap adatokat (pl. bejelentkezésnél, keresésnél) ne jegyezze meg. Ez a különböző böngészőkben eltérő néven szerepel, ezért nézzük meg a négy legelterjedtebb böngészőt.
De mielőtt megnéznénk, fontos tudni, hogy ebben az esetben a nyomtalanság csak a böngészőre, számítógépre vonatkozik, ahogy írják is, például a Chrome-ban:
Inkognitómódban van. Az itt megtekintett oldalak nem jelennek meg böngészési vagy keresési előzményei között, és más nyomokat sem hagynak — például cookie-kat a számítógépen –, miután az összes inkognitóablakot bezárta. Az elmentett fájlok és könyvjelzők azonban megmaradnak. 
Az inkognitómódba történő váltás nem befolyásol más embereket, szervereket vagy programokat. Óvakodjon a következőktől:
  • webhelyek, amelyek adatokat gyűjtenek vagy osztanak meg Önről
  • internetszolgáltatók és munkaadók, akik követik az Ön által látogatott oldalakat
  • káros programok, amelyek megjegyzik a billentyűleütéseket hangulatjelekért cserébe
  • titkosügynökök általi megfigyelés
  • a háta mögött álló emberek
Tehát ettől még az internetszolgáltatók, weboldalak különböző információkat tudnak rólunk gyűjteni, viszont a böngészőben, aktuális számítógépben nem hagyunk nyomokat.

1. Firefox
A Firefox-ban a privát böngészés teszi lehetővé a nyomtalan internetezést. Ezt elérhetjük a CTRL+SHIFT+P billentyűkombináció használatával, vagy a Firefox gombra kattintva és a “Privát böngészés”-t választva. Ilyenkor megjegyzi az aktuálisan megnyitott lapokat és ugyanabban az ablakban nyitja meg a privát böngészést is. Leállítani ugyanígy lehet, ilyenkor visszaállítja az előző weboldalakat.
2. Chrome
Chrome-ban a csavarkulcs ikonra kattintva választhatjuk az “Új inkognitóablak”-ot (vagy CTRL+SHIFT+N), ilyenkor egy új Chrome ablak nyílik, amiben a meglátogatott weboldalak, különböző adatok nem kerülnek megjegyzésre, illetve a bővítmények ideiglenesen letiltásra kerülnek (hiszen azok a Chrome-tól függetlenül is tárolhatnak el különböző adatokat).
3. Internet Explorer (9)
Internet Explorer (9)-ben az InPrivate mód szolgál a nyom nélküli netezésre, ezt a jobb felső sarokban lévő fogaskerékre kattintva, majd a “Biztonság” > “InPrivate böngészés”-t választva érhetjük el (vagy CTRL+SHIFT+P). A Chrome-hoz hasonlóan új ablakot nyit.
4. Opera
Az Opera gombra kattintva, majd a “Fülek és ablakok” > “Új privát fül” vagy az “Új privát ablak”-ot választva van lehetőségünk a nyomok nélküli internetezésre.
A privát böngészés, inkognitó mód tehát nagyon jó megoldás, ha nem szeretnénk nyomokat hagyni egy böngészőben, számítógépen, viszont ettől függetlenül az internet szolgáltatónk, illetve a különböző weboldalak, szerverek még tárolhatnak rólunk adatokat, például az IP címünket, ami alapján később beazonosíthatóak leszünk.


Hogyan rejthetjük el az IP címünket?
Az egyik megoldás a TOR hálózat használata. A TOR használatával gyakorlatilag egy teljesen más IP címet kapunk, így azt a szerverek, weboldalak hiába tárolják el, semmit nem tudnak kezdeni vele. De fontos tudni, hogy a TOR nem titkosításra, hanem anonimizálásra, a valódi IP címünk elrejtésére szolgál, tehát az átküldött adatokat nem védi. Éppen ezért érzékeny adatokat nem ajánlott rajta keresztül küldeni (például jelszavak).
Itt olvashatsz róla bővebben magyar nyelven: http://hu.wikipedia.org/wiki/TOR_(szoftver)
A TOR használatának azonban nem csak az anonimitás lehet az oka, egyes (pl. földrajzi) korlátozások is feloldhatóak vele, erről majd egy másik cikkben írunk.

Anonim proxy
Szintén az IP címünk elrejtésére használhatjuk az anonim proxykat is. Az az anonim proxy-k használatának több célja is lehet, ezzel majd egy másik cikkben foglalkozunk.

VPN
Amikor internetezünk, akkor minden tevékenységünk naplózható, követhető, vagyis, hogy milyen oldalakat látogattunk meg, miket töltöttünk fel vagy le stb. Ezt oldja meg a VPN (bár az eredeti célja nem ez). Nézzük meg az egyik VPN szolgáltató mit ír erről:
Miért van rá szükség?
Tudja, hogy a titkosszolgálatok az Ön által reggel megnézett internetes honlapokat könnyedén visszakereshetik? … Ma Magyarországon a rendőrség, ügyészség és nemzetbiztonsági szolgálatok törvényi felhatalmazással rendelkeznek arra, hogy kommunikációs szokásainkkal kapcsolatos személyes adataink óriási halmazát kontroll nélkül ismerjék meg.
Telefon, és internet-használatkor úgynevezett forgalmi adatok keletkeznek. Ezek mutatják, hogy kinek telefonálunk és honnan, meddig tart a beszélgetés, kinek küldünk emailt vagy SMSt, milyen internetes oldalakat látogatunk. Ezek személyes adatok, amelyek alapján nyomon követhető, hogy kivel és milyen gyakran érintkezünk, és ezért személyes kapcsolataink könnyen feltérképezhetőek. Internetes szokásaink megfigyelése lehetővé teszi, hogy világnézeti meggyőződésünket, intim szféránkat ismerjék meg a hatóságok.
A forgalmi adatainkat a fenti szervek anélkül ismerhetik meg, hogy igazolniuk kellene, hogy valamilyen bűncselekménnyel kapcsolatban nyomoznak. A hatóságok személyes adatainkat összességükben és összefüggéseikben ismerhetik meg, az állampolgárok ellenben azt sem tudják, hogy pontosan milyen hatóság hány személyes adtát kéri el a szolgáltatást nyújtó cégektől.” – TASZ
Mindez elkerülhető az iPoltalom használatával!
Mi az az iPoltalom pontosan?
Az iPon új szolgáltatása, mellyel végre minden internet használó teljes névtelenséget és biztonságot élvezhet az Interneten. Lényegét tekintve, az iPoltalom egy virtuális magánhálózat, amely a használói IP címét elrejti a külvilág elől, egy másikkal helyettesítve, így lehetetlenné teszi a felhasználók bemérését és azonosítását.
Az iPoltalom nem vezet naplót illetve nyilvántartást a felhasználók Internetezési szokásairól, adatforgalmáról, egyedül a felhasználónévet ellenőzi, hogy az előfizetés aktív e még.
Hogyan működik?
Az előfizető rácsatlakozik az iPoltalom teljes névtelenségét biztosító szerverére, mely után minden Internetes forgalma ezen a szerver gépen keresztül történik. A előfizető az Internetről teljesen láthatatlan marad, csak az iPoltalom szerver IP-je látszódik. A szerver gép és az előfizető közötti kapcsolat titkosított, így teljes biztonságban lehet a felhasználó.
A VPN hátránya, hogy fizetős, viszont megfizethető. Számos szolgáltató közül választhatunk, érdemes valamely keresőben rákeresni (pl.google.hu)
 Kategória: Internet  Címkék: internetipnyomtalan

Hozzászólások

  1. Valaki szerint:
    Jók a tippek. Ezek leginkább olyankor praktikusak, amikor valaki nyílvános helyről internetezik. Telefonról, otthoni előfizetésről nincs lehetőség megőrizni az inkognitót.
    A TASZ cikk arról szól, csak ez ki lett hagyva az idézetből, hogy a szolgáltató (UPC, T-Csoda, stb) naplózza az előfizetői műveleteket – mert törvény kötelezi erre – ebben a tekintetben tehát mindegy hogy milyen tűzfalad van, milyen hálózat mögé bújsz, hová rejted az IP-det, a kábeled végén ott van a modemed, és annak forgalma a szolgáltatódnál naplózásra kerül. Ez ellen nincs védekezés.
    Az inkognitó mód és az IP elrejtése olyanokkal szemben hasznos, mint amilyen a gugli és a facebook, no meg a többi ilyen adathalász webhely, mert nekik egy kicsit ilymódon meg lehet nehezíteni a dolgukat.
    A témához szorosan kapcsolódik, bár erről a cikk írója nem tesz említést (lehet hogy nem is tud róla), a számítógépeden használt tűzfal – márha egyáltalán van ilyen rajta. Előrebocsájtom, a tűzfal nem egy olyan dolog, mint amit a Microsoft tűzfalnak nevez. A Microsoft tűzfal az egy olyan valami, ami azokat a szoftvereket blokkolja (részben) amelyek gyártói nem fizettek a Microsoftnak. Leegyszerűsítve: ha olyan szoftvert telepítesz, amely Windows Certified, akkor az szabadon kommunikálhat a gépedről (általad nem ismert célállomásokra), és adatokat továbbíthat azokra (anélkül hogy Te tudnál róla).
    Szóval visszatérve, fontos lehet egy jó tűzfal is. Egy olyan tűzfal, amely teljes mértékben kontrollálható, és amely nem csak a bejövő támadásokkal szemben ellenálló, hanem a kifelé küldött kommunikációval is. Leginkább a sunyi kommunikációra gondolok. Sok számítógéphasználónak lövése sincs arról, hogy egyáltalán a számítógép az micsoda, pusztán csak bemagolták a “hová kell kattintani ahhoz, hogy ez vagy az megtörténjen” jellegű dolgokat, és nekik tárva-nyitva áll a gépük. Így aztán a feltelepített programok ontják kifelé a gazdájukról szóló információkat.
    Az anonimitáshoz ez is hozzátartozik. Jó vírusírtó, és jó tűzfal (egyik sem Microsoft).
  1. Másvalaki szerint:
    Valakinek’ a mondandóját csak annyiban helyesbíteném: egy VPN igenis biztosítja a névtelenséget. A VPN lényege pontosan az, hogy a meglevő adatkapcsolatodon belül egy titkosított csatornát épít fel. A szolgáltató hiába is rögzítené az átvitt adatokat (azokat nem rögzíti, csak az IP címeket és egyéb forgalmi adatokat, egyébként olyan adatmennyiséget kellene kezelnie, amire a világ lemezkapacitása nem lenne elég), nem tud vele mit kezdeni, mert ahhoz szüksége lenne a gépeden levő kulcsra, az IP címből pedig csak annyi derül ki, hogy te egy VPN hálózatra csatlakozol. Persze olyan országban, ahol erre a hatóságnak egyből az ugrik be: “Ahá, ez rejtjelzi a forgalmát, biztos valami takargatni valója van”, ez már magában elég a gyanúhoz, de hát kis hazánkban ugye, mindenki ártatlan, amíg a bűnössége be nem bizonyosodik (ezért is igazoltathatnak a rendőrök indok nélkül, mármint hogy a bűnösséged bebizonyosodjon ;) ).





Távmunka, internetes munka


 március 21st, 2012  Ebookz
A távmunka, internetes munka mindig is népszerű téma volt, és manapság is az, ezért megnézzük, hogy milyen valós lehetőségek vannak azoknak, akik ilyen munkát szeretnének szerezni.
A távmunka népszerűsége érthető, hiszen otthon végezhető, utazás nélkül, így ideális lehet azoknak, akik bármilyen okból nem tudnak, vagy nem akarnak munkahelyre bejárni.
Sajnos elég sokan igyekeznek kihasználni a munkát keresőket, így rengeteg hamis munka ajánlat is van még mostanság is, amelyeknek a célja, hogy pénzt csikarjanak ki a munkát keresőkből.
A tavmunkainfo.hu  külön oldalon figyelmeztet erre :
Mivel az utóbbi időben nagyon sok visszaélésről kaptunk hírt, szeretnénk nyomatékosan felhívni minden munkát kereső figyelmét, hogy távmunka ajánlatokért előre soha ne fizessen regisztrációs vagy belépési díjat! Az ilyen jellegű ajánlatok nagy valószínűséggel valamilyen szélhámosságot takarnak. A munkaerőpiacon az állás- és munkakeresés a munkavállalók számára mindig ingyenes.
Valóban érdemes elkerülni az olyan munka ajánlatokat, amelyek azzal kezdődnek, hogy x összeget kellene fizetni – bármilyen jól is hangzik amit leírtak.
Ez mellett szintén kerüld el az olyan, sokszor apróhirdetési oldalakon található ajánlatokat, amelyek semmilyen konkrétumot nem fogalmaznak meg a munkáról, csak egy szép ígéretet (jellemzően hogy sok pénzt kereshetsz nagyon kevés munkával).
Nézzük akkor mi az ami valós munka lehet.

Jó vagy, szakértő vagy valamiben?
Ez esetben jelentősen megnőnek az esélyeid távmunka találására, hiszen vannak cégek, akik hajlandóak elfogadni azt, hogy otthon dolgozz. Ennek az előnye, hogy nem kell irodát, munkahelyet fenntartaniuk, a hátránya viszont, hogy bizalmat kíván meg a részükről az alkalmazottak felé (hiszen ki tudja, hogy éppen mit csinálnak munkaidőben).
Ha a munkád számítógéphez kötődik, akkor még nagyobbak az esélyeid, különösen, ha
  • programozó vagy
  • grafikus vagy, értesz a Photoshop-hoz, vektor grafikához (pl. CorelDRAW) (oktató anyagokért kattints ide)
  • webdesigner vagy (oktató anyagokért kattints ide)
  • weboldalakat készítesz (oktató anyagokért kattints ide)
  • értesz a Flash-hez  (oktató anyagokért kattints ide)
  • értesz valamilyen videó szerkesztő, vágó, effektező programhoz  (oktató anyagokért kattints ide)
  • értesz a 3D grafikához (oktató anyagokért kattints ide)
Ezek a témák manapság nagyon népszerűek, így könnyebb (akár táv)munkát is találni, ha értesz valamelyikhez.

Pénz hirdetésekből
Szerezhetsz pénzt úgy is, ha van egy forgalmas blogod, weboldalad és hirdetéseket helyezel el. Blogot bárki létrehozhat, van rengeteg ingyenes blog szolgáltató, például:
Ha jól megy az angol, akkor esetleg érdemes elgondolkodni angol nyelvű blog írásán, hiszen várhatóan nagyobb lesz a forgalma, mint egy magyar nyelvű blogé, hiszen sokkal többen olvassák.
Hirdetéseket legegyszerűbben pl. a Google AdSense, vagy az Etarget segítségével helyezhetsz el a blogodon, weboldaladon (a Google többet fizet jellemezően).


Pénz partnerprogramokból
A partnerprogramok lényege, hogy más termékét ajánlod jutalékért cserében. A jutalék mértéke változó, itt található több partnerprogram: affiliate.lap.hu. Természetesen ehhez is szükséges egy népszerűbb weboldal, blog, de pl. fórum aláírásban is elhelyezheted a partner linket (ha erre a fórum engedélyt ad).

Pénz Youtube videókkal 
A YouTube Partnerprogram olyan bevételmegosztó program, amely lehetővé teszi az eredeti tartalom készítői számára a pénzkeresést a népszerű videókkal a YouTube-on. Pénzt kereshet a videókon a Google szabadalmaztatott technológiájával megjelenített releváns hirdetésekkel. A program megjelenítésenkénti költség alapú hirdetéseket használ. Ha a videotartalom megfelel a YouTube Általános Szerződési Feltételeinek és közösségi irányelveinek, valamint több ezren megtekintik, részt vehet a programban.
Részletek: youtube.com/partners

Cikk írás
Sok weboldalon találhatsz saját, általuk írt cikkeket, így érdemes lehet a cikk írással megpróbálkozni, ha valamiben jó vagy.

Pénz letöltésekért
Vannak olyan fájlmegosztó oldalak, amelyek fizetnek, ha feltöltesz valamit és azt jó sokan letöltik. Ezek nagy része viszont a Megaupload fájlmegosztó oldal bezárása után (illegális letölthető fájlok miatt) megszüntette ezt a szolgáltatását.

Pénz weboldalak meglátogatásából (“Pay to Surf”), emailek olvasásából (“Pay to Read”), hirdetésekre kattintásokból (“Pay to Click”)
Még mindig terjednek az olyan weboldalak, amelyek reklám tartalmú weboldalak meglátogatásáért, emailek olvasásáért, hirdetésekre kattintásért fizetnek. Ezek nagy része amilyen gyorsan megjelenik, olyan gyorsan el is tűnik, szóval meglehetősen kétes hírűek, bár vannak akik állítják, hogy már fizettek neki. Viszont ha fizetnek is, jellemezően akkor is nagyon keveset, tehát nem igazán éri meg ezzel foglalkozni.

Pénz képek eladásából
Egyes weboldalak pénzt kínálnak a jó minőségű képekért. Ezek lehetnek fényképek, rajzolt képek, vektorgrafikus képek stb. Ha egy képedet eladják, akkor abból jutalékot kapsz. Hogy mennyit, az oldalanként változó.
Néhány ilyen weboldal:
Értelemszerűen egy jó fényképezőgép és/vagy grafikai tudás szükséges (amit ide kattintvamegszerezhetsz).

Pénzkeresés “pár perces” munkákkal
Vannak weboldalak, amelyek pár perc alatt elvégezhető munkát kínálnak, vagy éppen mi ajánlhatunk fel némi pénzért cserében munkát. Ezekhez angol tudás szükséges, de azért nézzünk meg párat:
Egyebek
Érdemes lehet körülnézni itt is:
Ha van egy jó tipped, akkor várjuk a hozzászólások között, de a kifejezetten hirdetések azonnal törlésre kerülnek!
 
 Kategória: Internet  Címkék: internetes munkamunkaonlinetávmunka. internet

Hozzászólások

  1. Mericska szerint:
    Sziasztok,
    Erről hallott-e már valaki?
    Mit tudtok mondani róla? Érdemes vele foglalkozni?
    Köszi







Segítség távolról számítógépen



 február 9th, 2012  Ebookz
Gyakran, amikor segíteni szeretnénk valakinek a számítógépével kapcsolatos problémái megoldásában, akkor szükségtelen személyesen is ott lennünk, távolról is megoldható rengeteg probléma. Ilyenkor annak a számítógépét vezéreljük távolról, a mi számítógépünkről, akinek segíteni akarunk és pontosan azt látjuk, amit ő is.
Létezik több távsegítségre használható program is, ezek közül az egyik legjobbat nézzük meg, a Teamviewer-t.
Először is nekünk le kell tölteni a teljes Teamviewer programot, innenhttp://www.teamviewer.com/hu/download/index.aspx
Az elindítása után választhatunk a telepítés és elindítás között. Ha a jövőben is szeretnénk használni, akkor talán célszerű telepíteni. Válasszuk ki a haladó beállításokat, majd a következő képernyőn a személyes használatot. A következő lépések egyértelműek, egyéni döntések kérdése.
Teamviewer quicksupportA Teamviewer használatához annak is le kell tölteni egy programot, akinek segíteni akarunk. Telepíteni viszont nem szükséges, így ez sem lehet probléma annak, akinek segítenünk kell.
A telepítés nélküli változatot innen tölthető le: http://www.teamviewer.com
A “További letöltések” részben a “TeamViewer QuickSupport”-ot töltessük le. Ezt kell elindítani annak, akinek segíteni akarunk.
Elindítás után egy ilyen ablakot lát majd:

Ezt követően meg kell adnia az azonosítót, amit a telepített Teamviewer programunkban meg kell adni, a “Partnerazonosító” részben, illetve a “Távoli vezérlést” kell választanunk.
Teamviewer
























Ha ez megvan, akkor a csatlakozás gombra kattintva kérjük a jelszót is, majd írjuk be, és máris látjuk a partnerünk gépét, képernyőjét.


Ez után szabadon végezhetünk minden műveletet a gépén, mintha ott ülnénk előtte. A megjelenő ablakban a “Nézet” menüpontban érdemes körülnézni, itt találunk több hasznos beállítást, többek között a minőséget is, illetve a “Távoli kurzor megjelenítése” is hasznos tud lenni.
Természetesen partnerünk is telepítheti a teljes Teamviewer-t, ahhoz is ugyanúgy tudunk kapcsolódni.
Valamint egyéb hasznos szolgáltatásokat is ad a Teamviewer, mint például a “Fájlátvitel”, amivel könnyen tudunk a partnerünk gépéről a sajátunkra fájlokat letölteni. Ehhez ugyanúgy kapcsolódni kell, mint a távoli vezérléshez, csak át kell állítani.
 Kategória: Internet  Címkék: segítségtávsegítségteamviewer

Hozzászólások

  1. atez73 szerint:
    Igen kiválónak tartom ezt a programot,mert én is használom
    amióta megismertem a szoftvert csak ezt használom.
    Példaképpen:Testvéremék 40 km re laknak tőlümk
    Volt egy problémája a gépen feltettem neki a kliens részét
    és amikor segítség kell ezzel a szoftverrel meg tudtam
    távolról oldani a problémáját.
    Másik dolog ami nég fontos a szoftverrel kapcsolatban hogy
    nem csak Windows felületen használható hanem Linux distrubiciók
    alatt is.
    Rendszergazdáknak kiváló munkaeszköze.
    Könnyen kezelhető
    Biztonsági funkciója beállitható úgy hogy csak akkor férhet hozzá
    ha a segítséget kérő felhasználó ott van és jováhagyja a belépési
    megerősítéset.
    Webes felületét köszönhetően bárhonnan elérhető ami azt jelenti
    hogy bármelyik gépnél vagyok és nincs rajta kliens akkor webes felületről
    úgyanúgy elérhető a partner gépe.
    Tisztelettel
    Atez73
    Szoftverüzemeltető és webtervező
    • Justi szerint:
      Jadeye2007-02-10[quote post="119"]sőt! most olvasom, van egy hfasve9ti toje1s a 2.1 viusal szerkesztője9ben! ff alatt alt shift v, ie alatt alt v -t nyomva a viusal alatt, megjelenik egy plusz menfcsor a szerkesztőben, amiben tf6bbek kf6zf6tt lehet ve9gre betűszednt e1lledtani! [/quote]na ezt hie1nyoltamnagyon! eddig le1ma mf3don wordben, vagy me1sutt szedneztem, esetleg a kf3dban edrtam e1t. ezt be lehet valahogy e1llandf3ra kapcsolni? hogy ne kelljen folyton ezt a billentyűkombf3t nyomogatni
  1. Com szerint:
    Én a sokak által ismert MSNt használom erre. Megmondom az illetőnek, hogy a Műveletek/Távsegítség kérése menüre kattintson és kész. Ebben az ajánlott programban van szóbeli/írásbeli beszélgetési lehetőség a segítség közben? Mert nekem bejött, hogy elmondom közbe mit is csinálok, mit is lát mit csinálok épp. Ezzel az a baj tudtom szerint, hogy csak azonos op rendszeren működik. Xpről Xp, Win7ről Win7.
    • Szeleta szerint:
      Ezzel az a baj tudtom szerint, hogy csak azonos op rendszeren működik. Xpről Xp, Win7ről Win7″
      Nem, platformfüggetlen. Ami viszont nekem nem tetszik, hogyha a telepítés mellett döntünk, akkor együtt indul a rendszerrel egyelőre számomra kikapcsolhatatlan módon. Az msconfig nem mutatja, de fut a háttérben. Vagyis van egy állandóan nyitott programunk a 80-as porton a Teamviewer jóvoltából.
    • Aco szerint:
      Kedve1ncsi vagyok, mit szf3l hozze1.. Ő me9giscsak jboban tudja, hogy hogy is ne9zhet ki egy he9tle1bfa se1rke1ny. Ve1rom a tove1bbi inspire1lf3 Attise1gokat :) a ke9p pedig itt van, lehet jf6nni e9rte!




Mindent ingyen a neten



 január 4th, 2012  Ebookz
Az interneten számos olyan weboldalt találunk, ahol ingyen szerezhetünk be dolgokat. Ezek közül nézünk meg most párat.
Ezen a weboldalon kategóriákra osztva találhatunk rengeteg ingyenes dolgot.
Találhatunk itt többek között:
Egy másik weboldal tele ingyen megszerezhető dologgal, szintén kategóriákra osztva.
További oldalak:
Nézzünk néhány magyar weboldalt is.
Itt is számos dolgot találunk ingyen, kategóriákra osztva:
További oldalak:




Itt az új Youtube! Így próbálhatod ki



 november 25th, 2011  Ebookz
Megújult a Youtube, azonban sokan még csak a régit használhatják. Ha szeretnéd az új Youtube-ot megnézni, akkor csak pár egyszerű lépést kell követned.
Ha Firefox böngészőt használsz, akkor az alábbiakat tedd:
  1. nyomd meg a SHIFT+CTRL+K billentyű kombinációt
  2. a megjelenő konzolba másold ezt: document.cookie=”VISITOR_INFO1_LIVE=ST1Ti53r4fU”
  3. majd nyomj ENTER-t
  4. és végül nyomj egy F5-öt
Ha Chrome böngészőt használsz, akkor az alábbiakat tedd:
  1. nyomd meg a SHIFT+CTRL+J billentyű kombinációt
  2. a megjelenő konzolba másold ezt: document.cookie=”VISITOR_INFO1_LIVE=ST1Ti53r4fU”
  3. majd nyomj ENTER-t
  4. és végül nyomj egy F5-öt
Ha Internet Explorer böngészőt használsz, akkor az alábbiakat tedd:
  1. nyomd meg az F12-t és válts a konzol fülre
  2. a megjelenő konzolba másold ezt: document.cookie=”VISITOR_INFO1_LIVE=ST1Ti53r4fU”
  3. majd nyomj ENTER-t
  4. és végül nyomj egy F5-öt





Vásárlás interneten – ezeket jó ha tudod



 szeptember 19th, 2011  Ebookz
Ebben a cikkben rengeteg értékes jótanácsot találhatnak azok, akik internet vásárolnak, vagy szeretnének vásárolni. A cikk lényegében egy hozzászólás az előző cikkünkhöz, amelyet Molnár Rudolfnak köszönhetünk.
 
Gyakorlatilag minden műszaki cikket “közvetve” az Interneten keresztül vásárolok meg, ez így csak 2005 óta több millió Ft értékű árucikket jelent. (Nem cég vagyok, hanem magánszemély!)
 
1. Számtalan üzlet weboldala hetek-hónapok óta nem frissült, velük nem nagyon érdemes próbálkozni, mivel látszik, hogy vagy nem veszik eléggé komolyan az internetes árusítást, vagy nincs elegendő embere, aki ezzel foglalkozik (lásd előbbi megállapítást), de az is lehet, hogy az üzlet már meg sincs!
 
2. Sok olyan vidéki cég van, akinek van Budapesten lerakata, üzlete, ahol az árut át lehet venni. Ezzel meg lehet spórolni a futár szállítási díját, de nagyon sok vidéki cég budapesti üzlete megszűnt, megszűnik!!! Sokszor az ára miatt “tőlük” vásároltam, de már másodjára nem sikerült, mert a pesti üzletet felszámolták. Ez a garanciális problémák esetén igencsak gondot jelent!! Ha bedöglik a készülék, vagy le kell utazni vidékre az üzletbe (mert ez a garancia feltétele), hogy az üzletbe kell visszavinni, vagy érték-biztosítással (!!!!, különben a postán úgy elveszik, mint a sicc!!!) csomagban fel kell adni az üzlet címére, aminek az árát természetesen utána senki sem téríti meg és macerás és lassú. Így egy olcsó készülékből lehet drága is. (Persze ez nem mindig szempont, 1 év garanciás cukkoknál, ami csupán néhány ezer Ft, fel lehet vállalni a kockázatot, de egy 70 000 Ft-os HIFI cuccnál, ami 17 kg, nem szeretném postán küldözgetni.)
 
3. Vidéken olcsóbbak az áruk, de ha a szállítási díjat is beleszámítjuk, sokszor vagy pont ugyanannyiba kerül, mint ha helyben vennéd meg, vagy 1-2-3 százassal olcsóbb. Ezt pedig nem éri meg megkockáztatni (lásd 2. pont garanciális okait).
 
4. Rengeteg internetes bolt “lódít”, ír egy 25 oldalas árucikk jegyzéket, aminek csak a tört része fordult még meg az üzletben, (arra gondolnak, hogy mindent bevállalnak, aztán majd csak cseppen-csurran) így természetesen az árucikkeknek az ára sincs frissítve, akkori árat ír neki, ami akkor volt, mikor feltette. Ha nem akarja megvenni senki, nála a legolcsóbb, de ha valaki épp meg akarja venni, akkor 2-3 nap múlva visszaírnak, hogy sajnos ezért az árért már nem tudják biztosítani, tekintettel az Euró árfolyamára, a kőolaj árára, a benzin árára…..rizsa…rizsa…. csak 2-3-x ezer Ft-tal drágábban. Azért meg számtalan helyen meg lehet venni helyben is. Ezalatt a 3 nap alatt pedig éppen elfogy onnan, ahol volt, csak éppen 400 Ft-tal drágábban. Tehát csak buksz rajta, szóval inkább telefonon érdeklődj.
 
5. Számtalan üzlet ír félrevezető információt a weboldalára az áru helyét illetően. Számtalan esetben azért rendeltem meg az árut, mert azt írták, hogy raktárkészleten van, de amikor visszaigazolták, már azt írták, hogy sajnos nincs raktáron, még most kell megrendelni, így a beszerzése az e-mailekkel, levelezéssel, futárral együtt akár 10 nap is lehet!!! Ha sürgősen kell, feltétlenül telefonon kell rákérdezni és csak azután rendelni!!!
 
6. Sokszor fordult elő, hogy a bolt azt írja, az áru délután 5-től átvehető, aztán amikor odamész negyed 6-ra, kiderül, hogy a kocsi még a dugóban áll…3/4 6-kor érkezik az üzlethez, aztán elkezdenek kipakolni, 15-20 perc, addigra 15-en összegyűlnek a vevők…, jobb, ha másnap mész el érte.
 
7. Nem egyszer előfordult, hogy visszajeleztek, hogy mehetek az áruért, aztán mikor másnap érte mentem, nem volt ott. Valahogy éppen kimaradt, de az aznapi szállításban már benne lesz, ami persze délután 5-től átvehető, ami valójában 3/4 6 után 10 percet jelent, ettől az üzlettől soha többet nem vásároltam. 300 Ft NEM ÉR MEG ANNYIT, HOGY EGY ÁRUCIKKÉRT kétszer-háromszor el kelljen menni.
8. Sok üzletnek nincs áru átadó helye, csak internetes áruház, szigorúan csomagküldéssel, postán vagy futárral, tehát a szállítási feltételeket, árakat meg kell nézni. A szállító céggel is baj lehet a következő tekintetében: a futárszolgálat csak azt tudja megmondani, hogy pl. reggel 9 és délután 2, vagy délután 2 és este 7 között viszik ki, ami problémát jelent, hogy addig ott kell várni az árut 5 órán keresztül!!! Ilyenkor érdemes a szállító céggel is felvenni a kapcsolatot, hátha ők pontosabb adatokkal tudnak szolgálni, szűkíteni tudják a kiszállítás időintervallumát, VAGY a munkahelyre kell kérni a kézbesítést, ahol várhatóan 6-8 órát egyfolytában ott vagyunk.
 
9. Az árgép nagyon jó, de nem egyszer vásároltam olcsóbban, egyszerűen csak beütöttem annak a néhány boltnak az internetes címét, ahol számtalanszor vásároltam, mint állandó, megbízható, pontos, korrekt üzletben. Nem írom ki az üzletek nevét, mert az már reklám lenne, de ha valaki rákérdez, nem fogom elhallgatni.
 
10. Az Árgépen is előfordult már, hogy ott mondjuk szerepelt egy áru 9700 Ft-ért, aztán amikor rámentem a konkrét üzlet honlapjára, ott már 9875 Ft volt, vagy már éppen elfogyott és nem is volt. Durva eltérések nem voltak (bár az, ha éppen nincs, az elég durva…), de olyan, hogy nem a legfrissebb információt tartalmazta, olyan igen!! Mindig ellenőrizzük le, hogy az árak az üzletben is stimmelnek-e, és valóban kapható-e.
 
11. Hülye közmondás: “A járt utat a járatlanért el ne hagyd….” , de igaz, ahogy az ellenkezője is!!!! Ha egy-egy cégben soha nem csalódtam, és mindig meg tudtam venni azt az árut annyiért, amiért meghirdették és 2 nap alatt, ez erősíti a szabályt. De ma már többször vettem máshol is árut, amit eddig nem ismertem, mert jelentősen olcsóbb volt, az ellent mond ennek a szabálynak! De hogy a fenébe tudsz megismerni, megbízni egy cégben, ha sohasem vásárolsz tőlük??? Tapasztalatokat kell szerezni. Ha az ember ésszel csinálja, anyagilag nem bukik rajta, vagy nem túl sokat, ami a tanulópénz és annyit megér és tapasztalatokat szerzel egy csomó üzletről, rengeteget kihúzhatsz a lehetséges listádról és jópárat pedig “piros betűkkel” beleírhatsz.
 
12. Olyan üzletet kell választani, ami nem tegnap alakult meg, amelyiknek “neve”, “múltja” van, és amelyik ha azt írja, ennyibe kerül, akkor ennyit is fog kiszámlázni, és ha azt mondja akkor átvehető, akkor valóban át is vehető, és nem 20 féle árucikket árul, hanem megfelelően nagy a választéka, és ahol a garanciális ügyekkel is fair módon bánnak!
(Ez ügyben tájékozódni lehet a különböző webáruház értékelő weboldalakon is, pl.:boltertekelo.huolcsobbat.hu/boltok)
 
13. Jópárszor rendeltem árut egy-egy ismeretlen cégtől. 4-5-6 nap múlva kaptam tőlük e-mailt, hogy az áru elfogyott, sajnos nem tudják szállítani (és gondolom nem is akartak vele foglalkozni), a bizalmam is, de azonnal. Akkor ne hirdessen! Listáról törölve!
 
14. Az aukciós oldalakon való vásárláshoz rengeteg tapasztalat kell! Az eladók egy része (hogy ez a nagyobbik rész-e vagy a kisebbik, nem nyilatkozom) ha nem fix áron árusít, különböző álneveken saját magára licitál! Számtalanszor tapasztaltam, hogy egy áru iránt heteken, hónapokon át nem volt semmi érdeklődés, olyannyira, hogy én voltam az első, aki azt az oldalt megnézte, mert ezt is kiírta, de alighogy elkezdtem rá licitálni, mindjárt ketten-hárman is rámlicitáltak…. na neeee. Sok eladó nem a saját áruját adja el, hanem amit mondjuk elcserélt más árujára, így aztán fogalma sincs, hogy használható-e, működik-e, sok nem is ért hozzá, nem is ad garanciát, legfeljebb 3 napot, legtöbbször előre kell átutalni a pénzt a másik számlájára, mert a személyes átvétel lehetetlen vagy olyan messze lakik, hogy egy kisebb értékű cikkért nem fogsz soha leutazni Szentgotthárdra. A postaköltség vagy futárdíj drágít rajta, tehát én azt javaslom, csak akkor forduljunk aukciós oldalhoz, ha ott ismerjük a “viszonyokat”, van tapasztalat az ilyen vásárlásokban, vagy van lehetőség a kipróbálásra, a személyes átvételre és az illető “tapasztalt” eladó, amit a neve mögött álló szám jelez, ami azt jelenti, hány vevőnek árusított már és minden eladónak meg lehet nézni a vásárlói visszajelzéseit és ha ezek 99 %-ban pozitívak, akkor lehet bízni a tranzakció sikerében. Erről több szót nem is akarok írni, mert ez egy külön műfaj, amiről nem 14. pontot lehet írni, hanem 34-et.
 




Hogyan vásároljunk olcsón az interneten?



 szeptember 3rd, 2011  Ebookz
Ezzel a cikkel azoknak szeretnénk segíteni, akik még nem szereztek tapasztalatot az internetes vásárlásban. Megmutatjuk hogyan lehet megkeresni az olcsóbb terméket, illetve mire kell ügyelni vásárlásnál. Talán a legjobb, ha egy példán keresztül nézzük meg mindezt.
Tegyük fel, hogy egy monitort szeretnénk vásárolni, legyen ez mondjuk a Samsung SyncMaster E1920NW. Ez egy 19″-os, olcsónak mondható monitor (persze attól függ hol vesszük meg).
Mivel nem vagyunk járatos az internetes vásárlásban, ezért alapvetően két dolgot tehetünk:
  1. megkérdezünk valakit, hol, hogyan tudjuk megvenni
  2. megkeressük magunk valahogy az interneten
Tegyük fel, hogy a második lehetőség mellett döntünk. Az első gondolatunk valószínűleg az lesz, hogy beírjuk egy keresőbe, pl. a Google-be, vagy a Bing-be. Így aztán kapunk egy halom találatot, nem is mind webshop, van köztük mindenféle oldal. Persze így is meg tudjuk keresni a legolcsóbb árat kínáló webshopot, de meglehetősen időigényes lenne, mindet egyesével végignézni.
Kellene tehát egy jobb módszer a legjobb ár felkutatására. Léteznek úgynevezett ár összehasonlító oldalak. Ezeknek a lényege, hogy rengeteg webshop helyezi el a termékeit egyetlen weboldalon, ahol aztán kereshetünk, rendezhetjük ár szerint a találatokat, véleményeket olvashatunk az adott termékről és a webshopokról is. Célszerű lehet tehát használni ezeket a weboldalakat is.
Nézzünk párat:
Nézzünk meg közelebből például az Árgépet. Bal oldalt megtaláljuk a keresőt, ide kellene beírnunk azt, amit éppen vásárolni szeretnénk, jelen esetben: Samsung SyncMaster E1920NW.
Ha ezt megtettünk, és kattintunk a keresésre, akkor máris kapunk rengeteg találatot, árakkal együtt. Jelen esetben összesen 8 oldalnyi webshop ajánlatát találjuk itt összegyűjtve, jól áttekinthető formában. Továbbá láthatjuk, hogy a legolcsóbban 25 000Ft körül vehetjük meg ezt a monitort, ha pedig a 8. oldalra lapozunk, akkor azt is láthatjuk, hogy a legdrágábban pedig 40 000Ft-ért. Tehát igen nagy szórás lehet az egyes webshopok árai között, érdemes jól utánanézni, hogy hol akarunk vásárolni, mert komoly összegeket spórolhatunk.

Ha kattintunk egy sorban a jobb oldalon lévő logóra, akkor eljuthatunk az adott webshopba.

Azt fontos tudni, hogy nem minden webshop helyezi el az árukínálatát ilyen ár összehasonlító oldalakon, tehát elképzelhető, hogy találunk még olcsóbb ajánlatot, bár a tapasztalatok azt mutatják, hogy ez nem annyira jellemző.

Ez mellett amit még érdemes figyelembe venni, az, hogy mennyibe kerül a szállítás, hiszen itt is vannak jelentős eltérések, az ingyenes szállítástól a több ezer forintos szállítási díjig. Így lehet, hogy a drágább végül olcsóbb lesz, mert máshol annyival többe kerül a szállítás.
Aztán ezen kívül esetleg érdemes a különböző aukciós oldalakon körülnézni, hiszen azokon is találhatunk jelentős olcsóbb ajánlatokat.


Ilyen oldalak például:
A következő cikkben megnézzük, hogyan lehet biztonságosan vásárolni interneten, mit kell figyelembe venni, hogy később ne érjen kellemetlen meglepetés.





Online víruskeresők



 augusztus 14th, 2010  Ebookz
Manapság egyre kevésbé található olyan számítógép, amely ne lenne ellátva valamilyen víruskeresővel. Az állandó vírusvédelem mellett azonban vannak olyan víruskeresők is, melyeket nem folyamatosan használunk, azonban alkalmanként igen hasznosak lehetnek. Ilyenek az online víruskeresők is.
Az online víruskeresők két nagyobb csoportba sorolhatóak:
  1. egy fájlt tölthetünk fel a víruskeresőnek, amit aztán a víruskereső megvizsgál
  2. hagyományos víruskeresőként működő alkalmazások, azonban ezeket a hagyományos értelemben telepíteni nem kell
Az első csoportba tartozik
virustotal.com weboldala is, amely egyszerre több mint 30 víruskeresővel vizsgálja meg a feltöltött fájlt, amelyről természetesen részletesen tájékoztat már a vizsgálat futása közben. A szolgáltatás hátránya, hogy legfeljebb 20Mb méretű fájlt tudunk feltölteni és egyszerre csak egyet. Ugyanakkor rendelkezik egy VirusTotal Uploader nevű programmal, amellyel közvetlenül a Windowsból, a jobb egérgombra nyiló “Küldés” menü segítségével küldhetek fájlt a virustotal.com weboldalnak, viszont ez esetben a fájlméret korlátozás 10Mb. Ez mellett még e-mailben is elküldhetjük a vizsgálni kívánt fájlt, ráadásul a weboldal magyar nyelven is beszél.
Hasonló weboldalak még:
A második csoportba
tartoznak azok a víruskeresők, melyekkel a teljes számítógépünket ellenőrizhetjük, anélkül hogy a víruskeresőt telepíteni kellene (ettől függetlenül pl. böngésző plug-int vagy java alapú programot lehetséges hogy telepíteni kell). Ezeknek láthatjuk hasznukat, ha például vírusfertőzésre gyanakszunk, azonban a telepített víruskereső nem talál vírust, így le tudjuk ellenőrizni egyéb víruskeresőkkel is.
Nézzünk meg néhányat:
Panda ActiveScan 2.0: elérhető a pandasecurity.com/activescan/index linken.
BitDefender Online Scanner: elérhető a bitdefender.com/scanner/online/free.html linken.
ESET Online Antivirus Scanner: elérhető az eset.com/onlinescan linken.
Természetesen ennél több online víruskereső is létezik, itt találunk egy hosszabb listát:http://www.xmarks.com/site/similar/1/www.virustotal.com/?created=all.




Fizetős programok ingyen



 szeptember 16th, 2013  Ebookz
Nem túlságosan jellemző, hogy a különböző szoftverek készítői ingyen adnának fizetős programokat, illetve iPhone, iPad alkalmazásokat. Szerencsére azért van erre is példa, nem is annyira ritkán több ezer, tízezer forintos programokat szerezhetünk meg ingyen. Nézzük meg hogyan!
Népszerű fizetős szoftverek ingyen
bitsdujour.com rendszeresen kínál ingyen fizetős programokat, mindenféle kategóriában. Az elmúlt időszakban megszerezhettük ingyen például a népszerű Hard Disk Sentinel-t, vagy éppen az AllMyNotes Organizer-t. Mindkettő nagyon hasznos tud lenni.
Ezen felül jelentős kedvezménnyel is kínál ez a weboldal számos szoftvert.
Minden napra egy ingyen szoftver
giveawayoftheday.com szintén nagyon hasznos, egyébként nem ingyenes programokat kínál ingyen, vagy kedvezménnyel. Az elmúlt időszakban megszerezhető volt videó konvertáló, backup, stb. szoftver is ingyen.
Alkalmazások ingyen iPhone-ra, iPad-re
Az appgiveaway.com az eddigiekkel ellentétben iPhone-ra és iPad-re kínál ingyen alkalmazásokat.
 

Ingyenes szoftver letöltése - Get Your Daily Free Download Now




Ingyenes szoftver letöltése

Ingyenes szoftver letöltése nélkül a fogás! Minden nap kínálunk free software download azt általában meg kell vásárolni. Nincs speciális szerelők szükség, nincs hirdetés, csak kap egy nagy free software download költség nélkül az Ön számára. Vállaljuk minden ajánlat közvetlenül és kizárólag a szoftver kiadók, hogy kedvezményeket, amelyeket nem lehet sehol máshol. Az üzletek Mac, PC vagy mindkét platformon, így ha nem valami tetszik ma, akkor biztos, hogy nézzen vissza holnap, mint minden nap más és más. Ne feledje, az ajándékot csak az utolsó 24 órában, így most letölteni.




































FACEBOOK SPECIAL






WinX DVD Ripper Platinum (PC) Kedvezmény
PC

WinX DVD Ripper Platinum

Megvédi a DVD-k digitális mentések





Free Downloads - Mac és PC

Ingyenes Letöltés jön a következő napokban az alábbiak. Van néhány kezeli vár rád a következő napokban, így ha keres egy ingyenesen letölthető Mac vagy egy ingyenes számítógépes letöltés akkor biztos, hogy térjen vissza, így nem hagyja ki a mi exkluzív kedvezményeket. Nem tudjuk megmondani, hogy pontosan melyik nap ezek ingyenes letöltések jelenik meg, de ígérjük, hogy fut minden alább felsorolt. Ha valami ingyenes Mac szoftver vagy ingyenes PC-szoftver, amely igazán szeret, akkor kattintson a linkre, majd kattintson a "Szeretném ezt a" gombot, és mi küldünk Önnek egy emlékeztető e-mailt, ha az üzlet megy él.






Jihosoft Mobile Recovery for iOS (PC) Kedvezmény
PC

Jihosoft Mobile Recovery for iOS

Vissza iOS adatok gyorsan és egyszerűen



Szabad szoftver - ez lesz az első

Free Software közvetlenül a postaládájába minden nap! Ha nem tetszik az ajánlat látsz ma itt, akkor megvan a megoldás az Ön számára. Iratkozzon fel a napi Bits e-mail és soha nem hagyja ki bármit is jellemző. Csatlakozz a több mint 200.000 előfizetők kapnak remek ajánlat a szabad szoftverek minden egyes nap. Megígérjük, hogy legyen óvatos az e-mail címét, és csak hogy te foglalkozik, amit akar. Mi jellemző kedvezmények, több mint 2000 szoftver kiadók, a különböző kedvezményeket és ajándékot a Mac és PC szoftver. Regisztrálj és elkezd egyre a megtakarítás ma.
  REGISZTRÁLJ!

Szeretne több szabad szoftver?

A BitsDuJour közösség megtalálja nagyszerű program, kedvezményekkel minden nap, nézd meg a szoftver Kedvezmények Fórum és megtalálni több foglalkozik! Ha érdekli a tanulás többet arról, hogyan tudjuk hogy ha ezek a nagy foglalkozik akkor olvassa el, hogyan Ingyen letölthető a nap foglalkozik nélkül fut a fogás.

Legújabb Tech Hírek

A Samsung és az Apple uralja a tablet piac, a Surface Pro 3 a Microsoft válasza erre a kemény versenyt. Szóval, hogyan működik a Surface Pro 3 tartja magát?
Valószínűleg már nem hallotta egy csomó ricsaj körül az interneten annak tekintetében, hogy hálózatsemlegesség, de mit is jelent valójában az Ön számára?
Keresi, hogy gyorsítsák fel a letöltés? Csábító lehet, hogy megpróbálja Internet Download Manager, de tényleg szükség van rá, és melyik a leggyorsabb?
Tudom, te is tudod, és sajnos a főnök is tudja. Mindenki egy irodai munkát goofs ki és ellenőrzi a közösségi média. De, hogy mennyi pénz tényleg elveszett?
A Microsoft bejelentette, hogy a Windows XP végre hárítani. Támogatás véget ért, de hol ez számunkra, és a többi futtató XP?

Link hozzánk!

A hírt! Add a Ticker a weboldal vagy blog!
BITSDUJOUR A SZÁMÁRA, AKIK SZERETIK SOFTWARE
MINDEN NAP ÁTTEKINTJÜK NAGY MAC-EN ÉS PC-ALKALMAZÁSOK, ÉS NEKED KEDVEZMÉNYEK AKÁR 100%-OS
AJÁNLATOK
KÖZLÉS
TÁRSASÁG
KÖVESSE VELÜNK
BitsDuJour a Facebook-onBitsDuJour on TwitterBitsDuJour a Google +BitsDuJour RSS Feed
© Copyright 2014 BitsDuJour LLC. Code & Design. Minden jog fenntar








Ingyen letölthető a Nap - Ashampoo Photo Commander 11

Legyen szó akár egyszerű fényerő, kontraszt és szín manipuláció vagy összetett feladatokat, mint a kép helyreállítás, Ashampoo Photo Commander 11 biztosít mindent, amire szüksége van egy intuitív csomagban.
Ha a szoftverek telepítése, gyakran, a rendszerleíró fájl lesz dagadt csökkentve a teljes rendszer teljesítményét.
most Ingyen letölthető a Nap felhasználók jogosultak az 
ingyenes Scan for Windows kérdésekben .
Folytassa le oldalra
Aktív Giveaway Hátralévő idő: 10 óra 53 perc
«Előző hozzászólás
Legnagyobb névleges legújabb Giveaways


    Ingyen letölthető a Nap Software Library
    A hatalmas szoftver könyvtárat, hogy hozza meg a legjobb szoftver és legrészletesebb értékelés.
    Átfogó keresés lehetővé teszi, hogy megtalálja, amit akar, gyorsan és könnyedén.
    Keresés szoftver:  


    • Legújabb szoftver frissítések
      A legújabb ajándékot a Software Library

    • Verzió: 3.5 
      3D XML egy univerzális, könnyű XML-alapú formátum, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy megosszák az élő, pontos 3D adatok gyorsan és egyszerűen. 3D XML alkalmas a gyors és hatékony kommunikáció. M ...
      Verzió: 7.0 
      Actual Window Minimizer egy komplex és hatékony eszköz a minimalizálására alkalmazások ablakait, hogy a tálcán területen. Ez a típus nagyon rugalmas, így a felhasználó számára, hogy testre egy nagy szám ...
      Verzió: 2.0 
      3D rovatok olyan program, amely lehetővé teszi, hogy szép fejezetek a weboldalakat.Könnyen használható alkalmazás, így hozza létre a fejezetek néhány perc alatt.Először is, te ...
      Verzió: 3.7 
      Ingyenes skinnable e-mail / news bejelentési eszközzel.Between2 ellenőrzi az e-mailek, a görgetés szöveget hoz hírt toyou. Rengeteg funkciók és lehetőségek: egy ablak, hogy readand válasz az üzeneteket, szűrők, IP ...
      Verzió: 1.0 
      Recovery Toolbox for Zip kicsomagolja sérült fájlokat zip kiterjesztés nem lehet kicsomagolni rendesen. Az alkalmazási terület nagy, Recovery Toolbox a Zip működik sérült letöltés ...
      Verzió: 3.0 
      Kuruzsló egy nem valós idejű, moduláris szoftver szintetizátor.Ez lehetővé teszi, hogy össze hangkeltési és módosítása modulok együtt hozza létre a sokféle elektronikus hanghatások ...





















Adatbiztonság: adatok és teljes Windows elmentése, visszaállítása, törölt fájlok visszaszerzése



 július 14th, 2013  Ebookz
Korábban foglalkoztunk már azzal, hogy milyen módon lehet egyszerűen a különböző fontos adatainkat elmenteni. Most egy komplett megoldást nézünk meg, amely megmutatja hogyan lehet az adatokat elmenteni, vagy akár a teljes Windows-t, beállításokkal, frissítésekkel, programokkal klónozni, elmenteni, illetve hogyan lehet az elveszett, törölt fájlokat visszaállítani.
Megelőzés, vagyis az adatok rendszeres mentése
A különféle fontos adatainkat célszerű rendszeresen elmenteni valamilyen lehetőleg külső eszközre, vagyis ami nem a számítógépben van (ugyanis komolyabb probléma esetén minden elveszhet ami a számítógépben található).
Ilyen külső eszköz lehet például egy pendrive (manapság már megfizethetőek a 64 és 128Gb-os pendrive-ok is), vagy külső merevlemez, esetleg egy másik számítógép, vagy NAS (hálózatra csatolt tároló).
Alapvetően nyilván egy egyszerű másolással az adott eszközre juttathatjuk az adatokat, fájlokat, viszont ez akkor már problémásabb, ha a számítógépen sok helyről, sok fájlt kell átmásolni. Ilyenkor jól jön valami automatizált megoldás, amelyben beállítjuk hogy miket és hova szeretnénk átmásolni, akár időzítve is (például naponta, vagy hetente, stb.).
Erre a célra számos program kínál megoldást, nézzünk meg néhányat:
A teljes Windows elmentése, visszaállítása, klónozása másik merevlemezre
A fájlok mentésénél komplettebb megoldást nyújt a teljes Windows elmentése, klónozása egy másik merevlemezre.
Ez akkor lehet hasznos, ha klónozni szeretnéd a Windows-t, vagyis elmenteni egy másik merevlemezre, minden beállítással, programmal, ugyanúgy ahogy volt eredetileg. Később az eredeti merevlemez helyett használhatod a klónozott Windows-t, ha az eredetivel bármi probléma lenne. Szintén segít, ha például egy nagyobb merevlemezre szeretnéd cserélni azt, amin a Windows van, ez esetben is könnyedén klónozhatod az új, nagyobbra.
A Windows klónozására szintén számos program kínál megoldást, most azonban egy sokak által használt és bevált programot ajánlunk, a Macrium Reflect Free-t.
Bemutató videó letöltéssel: kattints ide!
 
Törölt, elveszett fájlok visszaszerzése
A legnagyobb odafigyelés ellenére is előfordulhat, hogy egy vagy  több fájl elveszik, törlődik. Amíg csak a Lomtárba kerül, addig nincs is probléma, probléma akkor van, ha véglegesen elveszik, törlődik.
Mit lehet ilyenkor tenni?
Először is amelyik partícióról elveszett egy vagy több fájl, annak a használatát fel kell függeszteni egészen addig, míg az elveszett, törlődött fájlok visszaszerzésre nem kerültek (ha lehetséges volt a visszaszerzésük). Erre azért van szükség, hogy a törölt fájlok helyét ne írjuk felül egy másik fájllal, vagy fájlokkal, mert az nagy mértékben megnehezíti, illetve lehetetlenné teszi a fájlok visszaállítását.
Vagyis ha például a C partícióról veszett el valami, törlődött, akkor fontos, hogy ne használjuk a számítógépgépet, ne töltsünk le rá semmit, ne telepítsünk és semmi egyebet ne tegyünk, elkerülve a törölt fájlok helyének felülírását.
Szükség lesz egy vagy több olyan programra, amely a törölt fájlokat visszaállítani képes. Fontos, hogy szintén ne a törölt fájlokat is tartalmazó merevlemezre töltsük le és telepítsük. A legjobb megoldás egy telepítés nélkül is működő program, amelyet egy másik merevlemezre, vagy éppen egy pendrive-ra, külső merevlemezre töltünk le és onnan indítjuk el.
Végül szintén fontos, hogy a fájlokat ne a törölt fájlokat tartalmazó partícióra állítsuk vissza, felülírva esetleg a többi törölt fájl helyét, hanem egy teljesen másik merevlemezre vagy eszközre.
Bemutató videó az elveszett fájlok visszaállításáról: kattints ide!
Végül néhány program:
  • Wise Data Recovery – telepítés nélküli változat (bemutató videó letöltéssel: kattints ide)
  • Pandora Recovery (letöltés: kattints ide)
  • FreeUndelete (letöltés: kattints ide)








Így tervezheted meg az álamházad egyszerűen!



 május 6th, 2013  Ebookz
Nem is olyan régen még elképzelhetetlen volt, hogy valaki megtervezze a saját házát, azonban ma már sok olyan eszköz létezik, amivel mindenki összeklikkelgetheti a saját házát. Pontosan olyat, amilyet szeretne, pontosan úgy és azzal berendezve amivel szeretné. Ebben a cikkben ilyen programokat nézünk meg!
Autodesk Homestyler
Nagyításért kattints!
Nagyításért kattints!
Elsőként nem kisebb cég termékét ismerhetjük meg mint az Autodesk. Az Autodesk számos CAD és 3D grafikai program (mint az AutoCADMayaInventor – oktató anyagért kattints a linkre!) fejlesztője és úgy tűnik nem szeretnék kihagyni a kevésbé hozzáértőket sem a 3D és a tervezés élményéből, egy ház tervező program személyében. Ráadásul telepíteni sem kell ezt a programot, a böngészőből fut, itt:http://www.homestyler.com/designer

A program használata tényleg egyszerű, szimplán csak össze kell klikkelgetni a ház elemeit, berendezéseit. A get started gombra kattintva még azt is kiválaszthatjuk, hogy teljesen a nulláról szeretnénk összeállítani a házunkat (“Start from scratch”), vagy terv alapján (“Upload a background image”). A harmadik lehetőséggel pedig egy kész házat módosíthatunk.
A házat alkotó elemeket egyszerűen csak a tervező részre kell húzni, fent középen pedig 3D nézetre is átválthatunk.
Sweet Home 3D
Hasonló elven működik mint az előző, bár bizonyos szempontból talán jobb. A kész terveket akár valósághűre is képesek lehetünk beállítani, kis türelemmel és némi tapasztalattal. Telepíthető és online változat is elérhető belőle, itt: http://www.sweethome3d.com/hu/index.jsp
Sweet Home 3Dsweet_home_3d_2sweet_home_3d_1
Egyebek, felsorolás szintjén






Hány évig jó a CD / DVD?



 december 4th, 2012  Ebookz
Rengetegféle elképzelés van arról, hogy valójában hány évig maradnak használhatóak a CD, illetve DVD lemezek. Mi most begyűjtöttünk egy halom lemezt, hogy megnézzük, vajon melyik maradt használható több év után.
A CD és DVD-k esetében is igaz, hogy jellemzően jó állapotú, vagy a használatból eredően kissé karcosak, koszosak voltak a lemezek.
Csak az minősült használhatónak, amiről az összes adat másolható volt merevlemezre.
Az évek a DVD-k megírása óta eltelt időt jelzik, tehát ehhez jöhet még a gyártásuk óta eltelt idő.
 
CD
Típus
Évek
Használható
Megjegyzés
Traxdata
8
igen
-
Ismeretlen, jelzés nélküli
9
igen
közepesen karcos
BenQ
8
igen
enyhén karcos
Tesco gazdaságos
8
igen
enyhén karcos és koszos
Ridata
7
igen
enyhén karcos és koszos
Memorex
7
nem
újraírható
Maxell
5
igen
-
Sony
6
igen
-
TDK
6
igen
-
Philips
10
igen
kissé koszos
Datawrite
7
nem
-
Memorex
7
igen
koszos


DVD
Típus
Évek
Használható
Megjegyzés
Verbatim
5
igen
-
Arita
7
igen
kissé koszos
TDK
4
igen
-
Rivision
7
igen
-
Plextor
6
igen
-
Verbatim
5
igen
erősen karcos
Emtec
6
igen
-
Verbatim
2
igen
-
Sony
3
igen
-
Platinum
7
igen
enyhén karcos
Verbatim
6
igen
-
Úgy gondoljuk az eredmények magukért beszélnek, különösebb magyarázatot nem igényelnek. Mindenesetre kritikusan fontos adatokat ennek ellenére célszerű nem csak DVD-ken tárolni, hanem például külső merevlemezen is.




H. Zoltán szerint:
Ebből azt lehet levonni, hogy mindenfajta DVD tökéletesen olvasható. Ez nem reális kép. Saját vélemény: Nem mindegy, hogy DVD-filmet vagy adatként pl. mp3 vagy avi-t esetleg progit, fényképet tárolsz rajta. Leghamarabb a DVD-filmeket felejti, főképp a menü-s filmeket. Ott ha pici hiba lesz – az egész film lejátszhatatlan.
Arita – sokszor félévet sem tartotta az adatot. Gyalázatos, pláne a rózsaszínű! 90%-a ROSSZ!! Szemétbe került mind.
Traxdata 8 év után kb. 70% lejátszható.
Ridisc (kék-lila) 7 éves – 80% jó
TDK 7 éves – 70% jó
Verbatim 5 éves – 90% jó
Maxell – ha sikerült felírni – a 6 éves 80%-a olvasható
Sony 6 éves 80% jó
PHILIPS 4 éves 90% jó
Ezek az adatok DVD filmre vonatkoznak. Az adat tárolásnál jobbak a százalékok. Sajnos némelyik márkáknál változók voltak a minőségek. 1-1 szériánál már írásnál kihulltak a selejtek. Ez nincs a statisztikában.




10 extrém hasznos, ingyenes program a számítógépedre

 szeptember 3rd, 2012  Ebookz
A számítógépen használható programok száma végtelen, milliónyi programot használhatunk, viszont vannak olyanok, amelyek mindenkinek nélkülözhetetlenek. Ezekből nézünk meg most tízet, nem olyanokat, amit szinte mindenki ismer, hanem kevésbé ismert, ámde extrém hasznos programot. Jellemzően ingyenesek, magyar nyelvűek és nem igényelnek telepítést, vagy csak egyszeri telepítést.
cdburnerxp1. CD / DVD írás: CDBurnerXP
Ha nem szeretnéd túlbonyolítani a CD-k és DVD-k írását, egyszerűen csak ki akarsz írni egy lemezt, akkor a legjobb választások egyike a CDBurnerXP. Magyarul is tud.
 
irfanview2. Képek megnézéséhez, szerkesztéséhez: IrfanView
Kicsi és gyors képnézegető, képek megnézéséhez, egyszerűbb szerkesztéséhez, videók lejátszásához. Magyar nyelven is elérhető.
Magyar nyelv letöltése: http://www.irfanview.com/languages.htm
Kiegészítők letöltése: http://www.irfanview.com/plugins.htm
 
filezilla3. Villámgyors FTP kliens: FileZilla
A FileZilla egy ingyenes, magyar nyelven is beszélő FTP kliens. Különlegessége, hogy egyszerre több fájlt is képes le vagy feltölteni, így sok kis fájl esetén sokkal gyorsabb tud lenni, mint más FTP kliensek.
 
smplayer4. Codec-eket, telepítést nem igénylő lejátszók
Van olyan lejátszók, amikhez nem szükséges codec-ek használata, ilyen például a VLC Player, SMplayer.
 
workrave5. Workrave – a megoldás, ha sokat ülsz számítógép előtt
Köztudott, hogy a napi 8 vagy több óra számítógép előtt ülésnek hosszú távon számos káros hatása lehet. A káros hatások kiküszöbölésének egyik fontos eleme a rendszeres pihenők tartása a számítógép használata közben. Általában óránként 10 perc, nem számítógép előtt, mozgással töltött pihenő a javasolt. Persze ezt a munkába / egyéb tevékenységbe belemerülve sokszor nehéz betartani, pillanatok alatt eltelik akár több óra is.
Ezt a problémát felismerve készítette el néhány programozó az ingyenes Workrave nevű programot.
A Workrave egy ingyenes program, amely figyeli az aktivitásod és az összegyűjtött információk alapján rendszeresen figyelmeztet a szünetekre, illetve kikényszeríti a napi korlátozás betartását.
A programban beállítható, hogy milyen gyakran és milyen hosszú szüneteket akarsz tartani, illetve hogy naponta mennyi időt szeretnél számítógép előtt tölteni.
 
7zip6. Tömörítés ingyen: 7zip
A 7zip ingyenes, jól és egyszerűen használható program, amellyel igen nagy mértékű tömörítést érhetünk el.
 
 
CircleDock7. Windows tálca helyett sokkal jobbCircleDock
A CircleDock működése nem teljesen ismeretlen, egyes programokban elérhető hasonló megoldás. A lényege, hogy egyetlen kattintásra (alapértelmezetten az egér görgő lenyomására) megjelenik egy kör (vagy egyéb) alakú tálca, ott ahol éppen az egér van. Így nem kell a programok indításához a Windows tálcáig lemennünk, hanem helyben bármit elindíthatunk.
 
ditto8. Vágólap használat sokkal egyszerűbben, hatékonyabban: Ditto
A Ditto egy vágólap kezelő program, amely kibővíti a Windows saját vágólapját, elmenti a vágólapra másolt szövegeket, képeket, hogy késűbb újra elérhetőek legyenek, anélkül, hogy ismét kimásolnánk.
 
fastcopy9. Fájlok másolása sokkal gyorsabban: FastCopy
A FastCopy segítségével sokkal gyorsabban másolhatunk át fájlokat, akár a szokásos idő fele alatt, amennyiben sok kis fájlt szeretnénk átmásolni.
 
volume210. Hangerő szabályzás sokkal jobban, egyszerűbben: Volume2
A Volume2 egy program, amivel lecserélhetjük a Windows saját hangerő szabályzóját egy sokkal jobban és egyszerűbben használhatóra.
 
notepad+1. Jegyzettömb helyett: Notepad++
A Windows Jegyzettömb ugyan használható, de vannak sokkal jobb programok helyette. Ilyen a Notepad++ is, amely egy gyors, kis méretű, nagyon jól használható szövegszerkesztő.
 
pdfcreator+2. Pdf fájlok készítése: PDFCreator
A PDFCreator egy ingyenes program, a segítségével könnyedén készíthetünk pdf-eket szövegekből, képekből. A PDFCreator lényegében egy pdf nyomtató, valódi nyomtató helyett pdf fájlba “nyomtat”.
 Kategória: Számítástechnika






Windows tálca helyett sokkal jobb



 augusztus 30th, 2012  Ebookz
A tálca a Windows rendkívül régóta használatos eleme, azonban ez nem azt jelenti, hogy ne lenne jobb megoldás nála. Most ezeket nézzük meg. Telepíteni egyiket sem kell, így aki csak kipróbálná az sem szemeteli vele a gépét.
CircleDock
CircleDockA CircleDock működése nem teljesen ismeretlen, egyes programokban elérhető hasonló megoldás. A lényege, hogy egyetlen kattintásra (alapértelmezetten az egér görgő lenyomására) megjelenik egy kör (vagy egyéb) alakú tálca, ott ahol éppen az egér van. Így nem kell a programok indításához a Windows tálcáig lemennünk, hanem helyben bármit elindíthatunk.
Telepíteni nem kell, csak letölteni, kitömöríteni és elindítani (CircleDock.exe).
Elindítás után megjelenik és mindössze annyi a dolgunk, hogy a különböző programok indító fájljait ráhúzzuk.
Ha szeretnénk használni, akkor csak le kell nyomnunk az egér görgőjét (vagy amit beállítottunk). Eltüntetni a közepén lévő Windows logóval, vagy valamelyik program elindításával tudjuk.


Appetizer
AppetizerAz Appetizer lényegében egy nagy mértékben testreszabható tálca, amelyet bárhol elhelyezhetünk, illetve beállíthatjuk, hogy mindig a többi program felett helyezkedjen el. Mint a CircleDock esetében, szintén különböző programokat húzhatunk rá és indíthatjuk el egyetlen klikkeléssel.
Letöltés: http://app.etizer.org/download (A “ZIP Package”-t telepítenünk sem kell.)
 








Pdf készítése egyszerűen, ingyen



 október 22nd, 2011  Ebookz
Pdf készítésére számos programot találhatunk, mi ezek közül most hármat ajánlunk, ebből az egyik önálló program, ami bármiből készít pdf-et, a másik pedig egy programcsomag része.
Az egyik a PDFCreator, ami egy ingyenes program, a segítségével könnyedén készíthetünk pdf-eket. A PDFCreator lényegében egy pdf nyomtató, valódi nyomtató helyett pdf fájlba “nyomtat”.
A program telepítése pár egyszerű lépésből áll, melynek során magyar nyelvet is választhatunk:
PDFCreator - magyar nyelv
Adhatunk egy nevet is a nyomtatónknak:
PDFCreator - nyomtató neve
A telepítés után azonnal használatba is vehetjük, nagyon egyszerűen: csak nyissunk meg egy szöveges fájlt (pl. txt, doc) és válasszuk a nyomtatás menüt, nyomtatónak pedig a PDFCreator-t és kezdjük el a nyomtatást.

A következő ablakban megadhatunk pár alap beállítást:
PDFCreator - alap beállítások
Ha a “Beállítások” gombra kattintunk, akkor még több beállításhoz juthatunk, ahol a pdf részben mindenképpen érdemes körülnézni.
Ha megvagyunk a beállításokkal, akkor kattintsunk a “Mentés” gombra, majd még egyszer a “Mentés”-re. Ezt követően beállíttjuk, hogy hol hozza létre a pdf-et.
Természetesen nem csak szövegből, hanem képekből is képes pdf-et készíteni.
Vannak olyan szövegszerkesztők, amelyek képesek pdf-be is menteni, ilyen az OpenOffice Writer és a Word (2007 vagy újabb) is.
A Writer-ben ezt a lehetőséget a “Fájl” > “Exportálás PDF-be” menüpontot választva érhetjük el. Hasonló beállításokat találhatunk itt, mint a PDFCreator esetében.
A Word 2007-hez egy kiegészítő programot kell letölteni (SaveAsPDFandXPS.exe), hogy elérhetővé váljon pdf-be történő mentés. Ennek a telepítését követően az Office gombot használva a “Mentés másként” menü pontban megtalálhatjuk a pdf-et is.
A programok letölthetőek innen:
 







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése