2013. augusztus 4., vasárnap

Egy más életforma talán a megmaradásunkat is biztosítja



Egy más életforma talán a megmaradásunkat is biztosítja


AKVAPÓNIA  (aquaponia, hydroponia)

Több száz éve, Kínában , és Vietnamban, az elárasztott rizsföldekre be eresztették a halakat, főleg pontyokat. Ezek megették az összes lárvákat és algákat, de ugyan akkor az ürülékükkel feljavították a víz minőségét amitől a rizstermés sokkal nagyobb lett. 
Ebből kiindulva a Tájvániak kidolgoztak egy biotechnológiát ami rendkívül egyszerű és egész évben, nagyon kicsi területen, terem  minden növényi és közben halakat is tenyésztenek. A befektetés minimális, az energia fogyasztás alacsony és a gondozás csekély. Nem kell kapálni, gyomlálni, öntözni, csak a halakat kell megetetni minden reggel, és időnként szüretelni.
A berendezés lehet hobbi szintű, kisgazdasági vagy ipari.
A műszaki megoldások tárháza nagyon változó: lehet nagyon egyszerű, de lehet korszerű is, teljesen automatizálva, távirányítva stb. Nagyon felkapott és divatos dolog lett. Van aki a lakásban tartja dísznek és fűszernövényeket vagy gyümölcsöket termeszt.
Sokan viszont ezzel biztosítják a családjuk számára a palántákat és a friss ennivalót.
A rendszert egyetlen egyszer kell feltölteni vizel.  Ezt követően csak az elpárolgott vizet kell pótolni, ami csekély mennyiség. (Ha esővizet tudsz gyűjteni az tökéletes.) A vezetékes víz esetében, a klór rövid idő után távozik a vízből. A hal-növény szimbiózisban, a növények szűrik és oxigénálják a vizet, a halak pedig megeszik a lárvákat és trágyázzák a vizet, aminek így igen magas lesz a foszfor tartalma.
Létezik 2 rendszer; az egyikben keringtetik a vizet a halas-medence és növény tálcák között, a másik rendszerben a víz tetején lebegnek a növények.
A két rendszert lehet kombinálni, így ugyan azon a felületen háromszor nagyobb termést lehet elérni.(A medence fölé 2-3 de láttam 7 emeletes állványt is. Ebben a japánok a szakértők.)
akvaponia_2.jpg


akvaponia_3.jpg


akvaponia_5.jpg

Sokat töprengtem azon, hogyan lehet hatékonyan és olcsón megoldani az otthoni akvaponiát. Rengeteg videót néztem, és a következőket szűrtem le:
- A ház déli falára kell építeni egy beüvegezett teraszt. Ennél is olcsóbb az a megoldás amikor műanyag csövekből alakítunk ki egy szerkezetet amit bevonunk vastag, átlátszó mezőgazdasági fóliával. Ez úgy nézne ki mint egy fél fólia sátor, ami a ház falához van építve, (rögzítve). Ezen kell, hogy legyen ajtó, és leszerelhető (nyitható) ablak a nyári szélősztétes (hűtés) érdekébe.
- A halas medencét a legolcsóbban OSB lapokból lehet elkészíteni, amit kibélelünk ugyancsak vastag fóliával. Ennek mélysége legyen 50-80 cm. Ennek felületén lebegnek a növények hungarocell lapokon. Ez megakadályozza azt, hogy a halak kiugorjanak a medencéből, ugyanakkor a medence felületét is felhasználjuk a növények szaporítására.
- A medence fölé, egy fa állványra, 2 -3 emeletet alakítunk ki, amire 10 cm mélységű tálcákat szerelünk. A tálcák ugyancsak OSB lapokból, deszkákból és vastag fóliából vannak készítve. Ebbe lehet rakni agyag golyókat, de még olcsóbb a rostált sóder (0,5-1 cm).
- A víz keringtetését egy búvár szivattyúval lehet megoldani, amit be lehet szerezni az akvarista boltból. A többi apróságokat már egyénileg meglehet oldani.



Ha eben a rendszerben polarizált vizet (más néven Grander vizet, vagy ionizált vizet) használunk, akkor úgy a halak mint a növények sokkal gyorsabban fejlődnek, és a víz nem algásodik, nem büdösödik.
Az eddigi tapasztalataim és információim alapján, a rendszerből kilehet iktatni a halakat, és a vizet fellehet javítani (trágyázni) fürj, galamb vagy akár tyúk trágyával. Ezekből viszont nagyon keveset kell használni (1-25 arányban), különben a növények kiégnek.


És, hogy ez a módszer mennyire régi, ezt bizonyítja a következő fénykép, ami Banauer-ben készült. Teraszokon történik a termelés, és a vizet tárolják öntözésre. A medencékben halakat nevelnek. A víz csapadékból van pótolva. 
akvaponia_6.jpg

Aquaponia Debrecen


Aquapónia Debrecenben

aquaponiaepites.hu 2013.03.09.mpg

Geml László Aquapónia 2. rész 3..mp4

Geml László Aquapónia 2.rész 2..mp4





Télen, napközben, tartósan mínusz 5 Celsius fok alatt, fűtés nélkül, az akvapónia halálra van ítélve!!!
Megoldás, a rakéta kályha, ami 90%-al kevesebb fát fogyaszt mint a hagyományos kályhák. 

BIOGÁZ TERMELÉSE HÁZILG
Alapelv

Biogas: how it works

 biogas

Onion Power: Potential Production of Biofuels from Onions and othe

Bio Gas Technician

Biogáz Techno angol

Hogyan építsünk egy Metán Emésztő

Házi Biogáz Üzem anaerob emésztő Construction (urdu nyelven) Par

Fixed dome type biogas plant

KITCHEN WASTE TO BIOGAS - BENIFICIARY STATEM

Biogas Makers

Biogas at work in Uganda

Synergy Biogas Generates Renewable Energy

biogas plant construction

shafiq iqbal How to build a biogas plant ?













Szalmabála építészet

 Szalmabála építészet

Megújult a gabion technológia - KOBOX





Fecskeház - föld és szalma


Rácz úr felhívta a figyelmet arra , hogy itt több az emberevő , mint Új – Gíneában , és valóban ez találó volt a részéről.
Én mint aki rátalált újból a kis öreg lakására itt hívnám fel a figyelmet a banki károsultaknak , hogy az építési mód , és a kalákában végzet munka olyan előnyöket nyújt , hogy a bankok nem tehetik rá a kezüket az otthonukra , mely remélhetőleg tényleges otthonuk is lesz , ha szívvel lélekkel építették , és a tervnek megfelelő külsőt belülről szabadon tetszésüknek megfelelően kivitelezhetik, hogy jól érezzék benne magukat .
Hát ez volna az én második alternatív javaslatom a most fedél nélkülieknek , mint azt előző írásomban már írtam , az első ilyen lehetőség a verem lakás. Mindennel számoljatok , a munka lehetőségtől kezdve a telek vagy tanya elhelyezésétől kezdve , mit is tudsz kihozni , ha önellátásra hagyatkozol, fel tudod e nevelni a családodat ? Mit kell átalakítani , hogy működjön, és élni tudjál a környezetbe . Számításba vedd a rabló cigányokat is , mert ha a terményedet ők takarítják be az állataidat elhurcolják és az erdőben levágják , hogy ne tudja meg a gádzsó melyik cigány lopta el , és ne hogy úgy reagálj mint Makovecz Imre ki csak azt látta , hogy a faluban nem művelték meg kerteket , hogy miért ,az már nem jutott el a tudatáig , hogy a cigány ellopta a termést , az állataikat , és megitta a borát , ha volt neki , és ha nem bírta meginni , hát kiütötte a hordó oldalát , hogy a többi bor eltüntesse a nyomokat és hogy a parasztnak ne maradjon belőle. A paraszt meg örüljön , hogy csak a kamrába jutott el a cigány , mert így életben maradt. Ugyan ez a séma kísérti Bayer Zsoltot , és a politikusaink többségét , kik nem veszik figyelembe , hogy a paraszt vet, a cigány dézsmál , és a zsidó arat , és a bankár meg az egész nemzetet akarja , de népesség nélkül. Hát van nekünk ellenségünk ép elég , talán időben szólok , ritkítani kellene őket , mert már olyanok mint a piaci légy . Ha már a honfoglalás kori verem lakásokig eljutottunk , ideje lenne azt a harcmodort választani , és kalandozásba kezdeni , ha fegyverünk nincs is , de benzines üvegünk még akad , csak egy jó kar kell, ki eldobja az égő kanóccal ellátott üveget, hogy ne hogy azt higgyék liberálisaink, és ránk maradt kommunista csőcselékeink , hogy csak a zsidó bérencek, Brejvikek a felkészültek a harcra, és mi kis buták azt sem tudjuk , hogy a bankok és a zsidók a zsidó állammal az élen a legnagyobb terroristák a világon . Mindennemű terrorcselekmény ezeknek az elsődleges terroristáknak a válasz lépései. Ha nem volna az uzsorakamatú bankárkaszt , kik két világháborút kényszerítettek az emberiségre, és nem volna a cionista terrorista állam a világ népei nem is tudnák mi az a terrorizmus , nem rohannák le az Afrikai államokat az olajért és az aranyért, és a bankárok mindezt finanszírozzák , hogy tovább élhessenek, de már nagyon a végét járja a hatalmuk .
Ja és az egészben az a legszebb , hogy a TEK minket néz terroristának , és nem a bankárkasztot, a rabló politikai elitet, és a zsidó maffiát , kik a nemzetünk vagyonát ellopták már eddig . A titkos szolgálatunk is beállt a sorba eladták az országot annak aki többet fizetett nekik. Az Azeri baltás is azért került haza , mert a titkosszolga és a hazaáruló politikai elit meglett zsarolva , hogy elengedjék, hiába sok itt az olajos maffiatag , így kényükre zsarolhatók , igaz - e Pintér úr. Csak ne , hogy úgy járjatok mint Hajder úr Ausztiában , kit az LÁV likvidált és balesetnek kellet jelenteni a gyilkosságot. A robotok már itt is repkednek , és bizony nagy a valószínűsége hogy biorobotok irányítják , csak a jelszót kell bemondani és , már ki is fog lőni benneteket, azt meg úgy sem vizsgálják , hogy biorobot volt e az illető, mert ha jól gondolom őt már addig elteszik láb alól egy magányos elmebeteg lesz a tettes mint a Kenedi gyilkosságnál is volt. De azért nekünk Maliba is kell harcolnunk, csakhogy , míg a Franciák aranyért, és olajért teszik ezt , mi hogy úgy mondjam homokért és egypár tevéért csináljuk utánuk, és ne feledjük az Amerikaiak már nem akarnak mindenáron a zsidókért meghalni , itt van most már a bevethető hülyébb goj ,a magyar , kiket a zsidó vezetőik szívesen küldenek a frontra annyival kevesebb lesz majd a honfoglalást akadályozó hungarista Palesztin, aki szembeszállna a kiválasztottakkal.
Hát mérlegeljétek a helyzetet és vágjatok bele ne számítsatok segítségre a kormány részéről a bankok már bemutatkoztak , talán az volna a legjobb , ha a hazaáruló pártok tagjainak a segítségnyújtást megtagadnánk , és így véradást sem szerv adást nem engednénk nekik és családjuk számára , mert ne feledjétek, a nemzeti vagyonunkat már ellopták , a földet most húzzák ki a lábunk alól a vizet meg már a zsidó magáénak érzi . Hát azért vannak a felemás törvények , hogy kijátszhassák a magyar gojokat . A gyermekeink, és unokáink , már csak zsellérek lehetnek e tájon , mely valamikor a mi hazánk volt. Ne hagyjátok kapaszkodjatok meg , és ha már álltok , hiába tiltották meg az önvédelmet , öljétek meg a kirablóinkat , ha kell balesetnek álcázva csináljátok , de csináljátok , hogy féljenek tőletek , hisz nem ti vagytok a terroristák , hanem a bankok az uzsorakamatjukkal , mi csak védekezünk , és ha kell tíz – húsz bankárt likvidálunk, a politikusokkal is így kell elbánni , mert a maffiózók rosszabbak a szervezett alvilágnál is , ha nem hiszitek el kérdezzétek meg a Pintért, ő már csak tudja, holttestek kísérték az útját az aranyháromszögben , ahol mint pénzbehajtó működött, és szedte áldozatait. De erről te is tudsz sőt talán többet is mint én , hát folytasd a gondolat menetet és egészítsd ki egy egész történetté, ne feled ki, a zsidó fenevadat se a sorból , ki az életedre pályázik, de olyan körmönfontan , hogy a cigányt bízza meg , hogy kinyírjon és ő a háttérből csak a javaidból akar kiforgatni , mint ahogy tette a nemzeti vagyonunkkal.
Nagyon jó ez az 56- os emberkének a története, ők alig tudnak megkapaszkodni , az élet semmit nem ad ingyen kivéve a húsdarálós ÁVH zsidó pribékeket , kik még most is uralják közhatalmat. Nem is lesz itt egyhamar rendszer váltás , hisz a pocsojában jól érzik magukat az ÁVH – s gyerekek és unokák , kiket senki nem akar számon kérni viselt dolgaikról , sőt még most is osztják az észt , és ölik a magyart , csak már nem a húsdarálót használják , kifinomult módszerekkel intézményekben futószalagon gyártják a halott magyarokat, egyrészt kell az elhunytak szervei a gazdag zsidóknak , másrészt ritkítani akarnak bennünket , hisz kinézték maguknak ezt a földet , mert ez a tejjel vízzel folyó Kánaán, ami bizony kell nekik, még ha védett lakóparkokban is kell nekik élni , ez a nép béketűrőbb mint a Palesztin , nem kell nagy óriási koncentrációs táborokban tartani őket , elég lesz kamatrabszolgának beidomítva kezelni őket , és tényleg csak annyit meghagyni belőlük , hogy legyen ki kihordja alólunk az ágytálat. Mondta ezt anno Konrád György , és gondolom azóta sem változott meg a véleménye rólunk . Én meg nem tudom megérteni , hogy a legútólsó kis politikai jött ment először is a zsidóknak akar megfelelni , és csak aztán lehet a magyar érdekeket nézni , ha már a zsidó nem talált kifogást az intézkedésbe, kérdem én ki a kurva anyja rakta arra a helyre , hogy a zsidó érdeket előrébb rangsorolta a magyarnál , csak azért , hogy a következő választáson is őt válassza meg a zsidóság , mert ő már egy bejáratott seggnyaló, és nem kell kioktatni a modorosságról. Szaporítani őket , de géppisztollyal , és a fejüket célozva úgy nem sántítanak , a fejükért meg nem baj.

Kirakat, Duna TV, Gellért Alpár, Rácz Lehel, Manna Rax



 Szupervályog ház építés


A jövő farmja

kisfilm - háztáji és kisegítő gazdaságok a magyar mezőgazdaságban

A jószág volt az aranya a népnek - Requiem a Szatmári csordákért!

Földlakók - Earthlings

A korszerű sertéstelepek

A korszerű tehenészet épületei

Krisna-völgyi tehenészet 2010

Üzemlátogatás a Körös-Maros Biofarm Kft-nél



KOMPOSZTÁLÓ KAS


Hulladékcsökkentés, komposztálás, kertészkedés, ültetés, csíráztatás egy helyben.
komposzt_kas_7.jpg
A komposztáló kas ötlete Gyulai Iván ökológustól származik. Kasfonással készülő praktikus építmény egyaránt alkalmas a konyhai, és a kerti zöld javak komposztálására, magas ágyás készítésére, illetve meleg ágyásként is tökéletesen funkcionál!
Alkalmazása elsősorban olyan kertekben javasolt, ahol kevés a hely, vagy nem jó minőségű a föld.
A belső, 1 méter magas kör maga a komposztáló, a külső 40 centiméter magas kör pedig a veteményes.
A komposztálóból, a gravitáció hatására, szétáramlanak a tápanyagok, folyamatosan táplálva a külső veteményes részt. Ha jó alapanyagokat komposztálunk, zöldségeink és fűszernövényeink gyors fejlődéssel és bő terméssel fognak megjutalmazni.
Hozzávalók
- Fűzfaágak (ezek lesznek az oszlopok): 8 darab, kb. 1,2 méter hosszú ág, illetve 20 db kb. 0,5 méter hosszú ág; átmérője 4 cm.
- Fűzfavesszők (vagy más, kasfonásra alkalmas vessző): jó hosszú (min. 1,5-2 méter), hajlékony
vesszőket szedjünk, ha kévékbe kötjük, legyen belőle kb. 6 kéve.
- Komposztnak való zöld javak a kertből és a konyhából
- Termőföld, vagy már kész komposzt
Helyválasztás
Fontos, hova építjük fel komposztáló kasunkat, hogy praktikusan, egyszerűen tudjuk használni. Mivel
ebbe hordjuk a konyhai nyesedéket és innen fogjuk majd szüretelni a reggelihez a salátát és a
paradicsomot, ezért érdemes közel a bejárathoz elhelyezni.
Napos helyre tegyük, s ügyeljünk arra, hogy ne legyen nagyon szélnek kitett.
Összeállítás
1) Szerszámok: balta, metszőolló, ágvágó, kalapács, zsinór, mérőszalag.
2) Mérjük fel a terepet. Számoljunk azzal, hogy a komposztáló kas átmérője 1,70-2,00 méter. Fontos, hogy kényelmesen körbe tudjuk járni. Ha nagyon kevés a hely, építhetünk komposzthajót, ahol elég ha egy oldalról megközelíthető a kas.
3) Kezdjük a belső kör kivitelezésével. Hegyezzük ki a 8 db kb. 1,2 méter hosszú fűzfaágat. Szúrjuk le kör alakban, egymástól egyenlő távolságra. A kör átmérője legyen 60-80 cm. Ezt érdemes úgy felmérni, hogy mennyi komposztunk keletkezik. Nagy mennyiségű komposzthoz, nagyobb átmérő szükséges. Ha kész a belső kör és egyenlő magasságúak a bevert cölöpök, kezdhetjük a kasfonást.

komposzt_kas_2..jpg

4) Fogjunk egy hosszú, fűzfavesszőt és a vastagabb végét helyezzük az egyik bevert cölöp belső felére. A mellette lévő cölöpöt már kívülről kerüljük a vesszővel, majd a rákövetkezőt megint belülről. Egész egyszerűen felváltva fonjuk a vesszőt, egyszer kint – egyszer bent, ahogy a képen is látni. A vesszőt fonhatjuk ferdén, nem kell már a legelején lenyomnunk a földig. De amikor az egész vesszőt sikerült befonni, finoman egyengessük le földig a fonatunkat.

komposzt_kas_3.jpg

5) Jöhet a következő vessző. Ezt a fonási iránynak megfelelően, egy cölöppel arrébb helyezzük vastagabb felénél fogva a cölöp belső feléhez. Egyszer kint – egyszer bent, befonjuk végig a 2. vesszőt is. A fonás lényege, hogy az oszlopokat felváltva fonjuk kívülről-belülről, így lesz masszív a kas fala. Ezzel a technikával befonjuk az egész belső kört, végig 1 méteres magasságig. A fonat sűrűségét mi határozzuk meg azzal, hogy mennyire nyomjuk le a már befont vesszőket. Célszerű sűrűre, tömörre fonni.
komposzt_kas_4.jpg
6) Ha kész a belső kör, verjük le a külső kör cölöpjeit. Mérjünk ki egyenlő távolságot a belső fonat szélétől. Ez határozza meg a veteményes szélességét, úgyhogy itt gondoljuk át, mekkora ágyást szeretnénk. Ha 50-60 cm szélesre készítjük, még kényelmesen hozzá tudunk férni majd a belső körhöz is, illetve lesz elég helye a palántáknak is.
7) A fotón szereplő kasnál 60 cm-t mértünk ki a belső kör szélétől, s levertük egyenlő távolságra a kisebb cölöpöket. A külső ágyás minimum 30 cm magas legyen, a mellékelt fotón 40 cm magasat készítettünk.
8) A külső kasfonatot készítsük el a belsőhöz hasonlóan.
komposzt_kas_6.jpg

9) Ha készen vagyunk a fonással, töltsük fel a belső komposztálót már meglévő konyhai nyesedékkel, vagy félkész komposzttal. Ha nincs, hagyjuk üresen.
10) Ezután töltsük fel a külső kört. Ehhez igény szerint használjunk kész komposztot, termőföldet. Ha gyengébb minőségű földünk van, érdemes a tetejét termékenyebbé tenni kevés virágfölddel, vagy szarvasmarha trágyával.
komposzt_kas_7.jpg
11) A levert fűzfakarók kihajthatnak, így a folyamatosan növő hajtásokat vagy vissza kell vagdosni, vagy pedig élő kasfonást lehet belőle készíteni, ha oldalra irányítjuk a hajtásokat, folyamatosan megerősítjük ezzel a komposztálót.
El is készült a komposztáló kasunk, jöhet az ültetés.
Ennek kétféle módja is van, igény szerint:
1) A komposztáló kas, mint veteményes

komposzt_kas_8.jpgkomposzt_kas_9.jpg

Veteményesként nagyon jó olyan növények számára, amelyek szeretnek csüngeni, és nem jó, ha a termésük a földre ér. Eper, paradicsom nagyon jól érzi magát benne. Már meglévő palántákat ültethetünk bele, tetszés szerint. Ajánljuk továbbá a cukkinit, paprikát, salátát, karalábét, hagyma, fokhagyma, stb.
Fűszernövényeket is ültethetünk bele, de mivel ezek kevésbé igénylik a gazdag tápanyag-ellátottságot, érdemes a kas mellé ültetni őket: levendula, zsálya, citromfű, körömvirág, menta… Ők segítenek majd a kártevőket is távol tartani!
2) A komposztáló kas, mint meleg ágyás.
komposzt_kas_11.jpg
Tavasszal melegágyként is használhatjuk, ilyenkor néhány hosszú vesszőből formáljunk boltívet, melyet fóliával takarunk. Ilyen esetben más a külső kör töltése, alulra és a belső körbe friss komposztálandó anyagot, trágyát rakjunk, hogy melegítsen. Minden magra ajánlott ez a meleg ágyás, csak figyelni kell az alkalmankénti szellőztetésre és a megfelelő páratartalomra.
Alternatív megoldások
komposzt_kas_12.jpg

Íme egy másik változat, mely a hagyományos kasfonat helyett „ipari” anyagokat használ. A komposztmesterek által kialakított „komposzthajó” egy igazi hibrid, "ipari" változat.
A komposztáló kas, az alábbi hulladékok komposztálásához alkalmazható:
• Vágott fű, gyep
• Lomb, gallyhulladék
• Sövények, bokrok nyírásából származó hulladékok
• Konyhai biohulladékok (ételmaradékok, növényi és tojás héjak)
• Fahamu és papírhulladékok
• Háziállatok tartásából származó hulladékok (baromfi és egyéb alom)
Figyelem!
• A komposztládába vegyes háztartási hulladék nem rakható!
• Háziállatok tartásából származó alom csak zöldhulladékokkal együttkomposztálható!
• A vegyi anyagok ronthatják, sőt le is állíthatják a komposztálódás folyamatát.
KOMPOSZT KÉSZÍTÉSE
• A komposztáló kas aljára lehetség szerint helyezzünk valamilyen jól átszellz hulladékot, pl. sövénynyesedéket.
• Zöldhulladék komposztálása esetén folyamatosan töltsük fel hulladékkal, ügyelve arra, hogy nagyobb fás rész a halomba ne kerüljön. A nagyobb (ujjnyi vastag) fás részek kárt nem okoznak, de nehezen
komposztálódnak. Egyes általában savas, vagy gyantás növényi részek, pl. tűlevél, diófalevél nehezebben komposztálódnak, így ezeket kisebb arányban keverjük a hulladékhoz.
• Állati almot és konyhai biohulladékot mindig csak a zöldhulladékhoz keverve komposztáljuk. Javasolt, hogy a zöldhulladék és a hozzákevert egyéb biohulladék aránya 2:1 alatt ne legyen.
• A komposztot mindig tartsuk enyhén nedvesen. A komposztálandó anyag, illetve a kész komposzt akkor helyes nedvesség tartalmú, ha marokkal összenyomva „összeáll”, de levet nem enged és nem sárszerű.
• A komposztálás folyamatát gyorsíthatjuk, ha rétegenként földet szórunk a komposztálandó anyagra. A SUNNYGLOBE COMPOST Bio—Enzim por jelentsen gyorsítja a komposztálódás folyamatát.
• A komposztáló kast fél év, egy év után bontsuk meg a keletkezett komposztot lapátoljuk ki, felhasználás eltt esetleg rostáljuk meg.
• Rakjuk össze ismét a komposztáló kast, és az előzőkben nem teljesen komposztálódott anyagot helyezzük vissza a komposztáló kasba. Ez a „visszatöltés” kedvezen hat a komposztálási folyamatra, mivel a részben komposztálódott anyag már nagymennyiségben tartalmazza a szükséges mikroorganizmusokat.
Saját komposztáló kas.
komposztalo_kas_1.jpg

Permakultúra

El jött az ideje annak, hogy ne csak beszéljek róla, hanem alkalmazzam is. Túléltünk 2012-ben egy világ végét, különben nem az elsőt, merthogy volt egy 2000-ben is. Tehát 2013-ban is kell enni, és nem azt amit elénk dob a Multi. Mivel senki nem gondoskodik rólunk, akkor nem marad más megoldás mint "csináld magad". Azt eszel amit termesztesz!
A trágyát sokkal jobb hóra teríteni, mert lehet látni mit dolgozzunk. A permakultúrához ez nem szükséges, de mivel nálam a baromfik termelik az "anyagot" és néha elkel a takarítás, szépen beterítettem a kertet.
Akinek van kedve és bátorsága csinálja együtt velem. Leírom és fotókkal dokumentálom lépésről lépésre mind azt amit "elkövetek". Garanciát nem vállalok, mert most csinálok először permakultúrát. Az igaz, hogy 2012-ben a dinnyés terület felét mulcsal takartam, és nem volt rossz.   

2013_tragyazas.jpg

2013_tragyazas_1.jpg
 
A kertnek felét már ősszel bevetettem búzával. Ennek több előnye van:
- Liszt és kenyér a családnak, takarmány a baromfiknak
- A búza kiszorít minden gyomnövényt, megtisztítva a területet.
- Nem kell vásárolni szalmát erre a területre, mivel csak a kalászokat aratjuk le sarlóval. 
A következő vetéskor a kert másik részét fogom bevetni búzával, így itt is megtörténik a gyomirtás. 
Március elején (pontosabban 03.03. vasárnap), elvetettük a burgonyát Ruth néni módszerével. Most már biztosan 100 emberből 2 követte el ezt az "őrültséget". Ha nem válik be akkor nagyon megszívtam, mert burgonya nélkül maradunk ebben az évben.
Így néz ki a szalma alatt megbúvó burgonya termelés.  


perma_2.jpg

perma_3.jpg

kert_2013_001.jpg
És így fest 4 sor burgonya, fél bála szalma alatt. (Jobb oldalt búza, baloldalt fokhagyma, téli saláta, petrezselyem, retek ...) Ha minden megy mint a karikacsapás, akkor lesz 4-6 láda burgonyánk. Nem kell öntözni, kapálni, gyomlálni, megszakadni. Remélem!!!

A kertet terítem szalmával.
permakultura1.jpg

Azért, hogy még nagyobb legyen a kockázat, régi abroncsokat használok burgonya termeléshez, láda helyet. Ugyanis a láda elég sokba kerül és ha nem működik a módszer, akkor kidobtam egy rakás pénzt. Az abroncsokkal nincs mit kezdjek, ezért kísérletnek megfelelnek. A kiválasztott hely félárnyékos, a gyümölcsfák között.
Az abroncs alá elhelyeztem léceket. A belső részt feltöltöttem kb 10 cm vastagon szalmával. Ugyancsak szalmával tömtem ki az abroncs íves üreges részét azért, hogy legyen helye a gumóknak fejlődni. Elhelyeztem a szalmára egy réteg komposztot, amire szépen elhelyeztem 5 szem székelyföldi pityókát. Az abroncsot megtöltöttem komposzttal, betakarva a gumókat.
Hogy az abroncs fekete az most jó, mert szívja a meleget, de később (május második felében) le fogom meszelni, mert nem akarok sült-krumplit termelni. 

perma_4.jpg  
perma_5.jpg
Miután kibújnak a növények és elérik a 20 cm magasságot, meghagyom csak a felső leveleket. Az abroncsra elhelyezek két lécet és felteszem a következő abroncsot. Az íves üreges részét szintén kitömöm szalmával és feltöltöm komposzttal a növény szárai körül, úgy hogy csak a csúcs levelek maradjanak kint. Kézzel tömörítem egy kicsit a komposztot és jól megöntözöm. Ezt a műveletet meg fogom ismételni ameddig el nem érem az 1,2 - 1,3 méter magasságot. Ehhez időben kell még szerezzek abroncsokat, mert most nincs csak 4 darabom.  

Hát ezt nem tudom kihagyni! A Kormány megemelte az üzemanyag árát, autópálya díjat, biztosítást. Én meg kivontam az autót forgalomból! Ebben (mármint az autóban, kis busz) szárítom a kukoricát, búzát. A Kormány ezzel a lépéssel a következőket veszítette: nem vásárolok üzemanyagot, nem fizetek súlyadót, autópálya matricát, nem fizetek biztosítást, nincs műszaki vizsga díj, nem vásárolok anyagokat az autó fenntartásához (fagyálló, abroncsok, hólánc, olaj, szélvédő mosó stb). És hogyan oldom meg az ügyeket gépkocsi nélkül? Bérautóval! Napi 3 000 Ft. Havonta két alkalommal bérelek autót és megoldok mindent. Ki a vesztes?.... Nem én vagyok a hülye! Még hogy gazdaság élénkítő program! Meg, kilábalás a gazdasági válságból!? Lassan már csak gyufát fogok vásárolni az üzletből, hogy legyen mivel meggyújtsam a .....  kanócot.
Kár, hogy nincs az autómon 8 kerék... 
;o)

És jött Március 15, a nagy havazással és faggyal! Attól féltem, hogy az elvetett burgonyának, annyi. De nem! A szalma megvédte és április végén kibújt. Készíthetem a következő abroncsot.
kert_108.jpg
 Május 24.2013. a burgonya szépen megnőtt. Összekötöm a szárakat egy zsinórral és minden alsó levelet levágok hónaljból, ollóval.  
kert_109.jpg

Az abroncs üregét feltöltöm szalmával és felteszem a helyére. Komposzttal feltöltöm az abroncs belsejét, eltávolítom a kötést és feltöltöm teljesen az abroncsot.

kert_112.jpg
Gyengéden tömörítem a szárak körül a komposztot, majd jól megöntözöm. Mostantól kell figyelni a kolorádóbogarakat és időben összeszedni őket. 

Palántázás


A kicsirázott magokat el lehet ültetni különböző méretű műanyagpoharakba, kaspókba vagy edényekbe. Ez attól függ kinek menni pénze, vagy fantáziája van. Beszerezhető palántatálca készlet különböző méretben, ami a képen látható.
talca.jpg




Használható WC papír guriga félbe vágva.
palanta-talca-wc-papir-gurigabol-20195.jpg




tojástartó tálca, papír (nem ajánlom), vagy műanyag
a2.jpg




műanyagpohár
palanta_1.jpg




használt tejfölös pohár
palanta_2.jpg




virágkaspó vagy cserép
palanta_3.jpg




bármilyen más edény, vagy alkalmatosság.
a1.jpg
a5.jpg


A lényeg nem is az edény típusában rejlik. Ami meghatározza a palánta fejlődését a következő:
- föld minősége
- hőmérséklet
- víz minősége
- fény mennyisége
- magok minősége
- gondozás



Vetés

Figyelembe kell venni a következőket:
Egyes növények jó hatással vannak más növények fejlődésére, kórokozóik elhárítására (szimbiózis), így a növényvédő szereket teljesen vissza lehet szorítani. Egy fajokban gazdag növényi állomány befolyással van a növényi kártevők megjelenésére mivel, a  biodiverzitás megnehezíti a rovarok számára, hogy az adott gazdanövényre rátaláljanak. A növények társításánál figyelembe kell venni, hogy az adott növények mennyire viselik el egymás közelségét. 
Növények párosítása
Növény
Jó szomszéd
Rossz szomszéd
Bab
Borsfű, uborka, káposztafélék, cékla, zeller, honapósretek, korai burgonya
Fokhagyma, póréhagyma, hagymafélék
Borsó
Kapor, édeskömény, karalábé, cukkini, retek, salátafélék, répa
Fokhagyma, póréhagyma, hagymafélék
Burgonya
Karós-bab, kukorica, spenót, mangold, káposztafélék, bab, kömény
Cukkini, tök, uborka, paradicsom, dinnye
Cékla
Salátafélék, káposztafélék, vöröshagyma, uborka, kapor, petrezselyem
Cukkini, tök, dinnye, burgonya, póréhagyma
Cukkini, dinnye, tök
Kukorica, karós-bab, vöröshagyma, póréhagyma

Ediva és más őszi saláta
Póréhagyma, káposztafélék, retek, feketegyökér, paradicsom, kapor, borágó, cékla, szamóca
Fodroskel, bimbóskel
Káposztafélék
Cékla, kapor, spenót, salátafélék, póréhagyma, paradicsom, zeller, mangold
Cukkini, tök, fokhagyma, szamóca, dinnye, vöröshagyma
Karalábé
Bokorbab, karós-bab, minden salátafélék, spenót, retek, cékla, feketegyökér, zeller, szamóca, petrezselyem
Cukkini, tök, vöröshagyma, dinnye, fokhagyma
Paradicsom
Minden káposztafélék, mert elűzik a fehér legyeket
Borsó, uborka, édeskömény, tök, burgonya, dinnye, cukkini
Póréhagyma
Vöröshagyma, paradicsom, répa, fehérgyökér, káposztafélék, minden salátafélék, zeller
Bab, borsó
Salátafélék
Paradicsom, spárga, zsázsa, káposztafélék, póréhagyma, turbolya, bab
Cukkini, tök, dinnye, burgonya, petrezselyem
Sárgarépa
Vöröshagyma, petrezselyem, minden salátafélék, retek, hónapos retek, spenót, kapor, paradicsom, póréhagyma
Cukkini, tök, dinnye
Spenót
Minden zöldséggel, szamócával váltott sorokban

Torma
Burgonya, kukorica és bab mellet szegélynek

Uborka
Salátafélék, cékla, bab, kapor, borsó, póréhagyma, karós-bab, kukorica, vöröshagyma
Burgonya, bimbóskel, retek, paradicsom, fodroskel
Zeller
Káposztafélék, tépősaláta
Burgonya, kukorica
 Gyümölcsfák alatt:
- körömvirág (levéltetű, fonálféreg riasztó)
- metélő és fokhagyma (rovarokat távol tartja új telepítésnél)
- kerti zsálya, sarkantyúka, fodormenta (levéltetű riasztó)
- fehér üröm (gyümölcsmoly riasztó)

Almafa alatt - metélőhagyma (varasodást gátló)
Szamóca között - fokhagyma (gombabetegségek és a ribiszkerozsda ellen)
Ribiszke sorok között - fehér-üröm, metélőhagyma (ribiszkerozsda ellen)

Méheket vonzó hatású növények: mézfű, citromfű, mentafélék, kakukkfű, borágó
Légy és szúnyogriasztó: bazsalikom
Káposztalégy riasztó: rózsa, izsóp
Burgonyabogár riasztó: fehér árvacsalán


Kertészeti naptár


Zöldségeskert
Hónap
 Müvelet
Január
- burgonya csiráztatása
- rebarbara vetése
- lóbab korai vetése fólia alá
Üvegházba vethető:
- articsóka, hagyma, hónapos retek, nyári káposzta, paprika,
sárgarépa, spenót, uborka, vajrépa

Február
Csiráztatás febrúár 20 után:
- tökök, dinyék, dohány
Vetés fólia sátor alá vagy kültérbe:
- 20 után: burgonya, fokhagyma, csicsóka, fejes saláta, répa, petrezselyem, retek, vöröshagyma, borsó, spenót, torma, mák
Vetés üvegházban:
- borsó, csemegekukorica, görögdinye, padlizsán, paradicsom, spenót, zeller

Március
Talaj előkészítése:
- tavasi szántás, trágyázás, rotálás
Csiráztatás és palánta nevelés:
- paprika, paradicsom, padlizsán, bimbóskel, káposzták és minden más
Vetés kültérben 15 után:
- sárgarépa, petrezselyem, hónapos retek, vöröshagyma mag, korai burgonya, fejes saláta, spenót, sóska, kapor, borsó, bokorbab, cékla, mangold, csicsóka, hagyma, fokhagyma, bimbóskel
Üvegházban vethető:
- póréhagyma, füszernövények, gyógynövények, paradicsom, paprika, padlizsán, uborka

Április
Vetés kültérben 15 után:
- bab, bimbóskel, burgonya, borsó, cékla, csemegekukorica, édeskömény, fejes-káposzta (őszi és téli), görögdinnye, kapor, karalábé, kelkáposzta,  paprika, paradicsom, retek (nyári), sárgadinnye, sóska, spárgatök, spenót, sütőtök, uborka
- kukorica vetése 10 és 30 között
Kiültetés a palánták közül:
- bokorbab, articsóka, spárga
Vetés fólia alá:
- cukorborsó, uborka, bab, zeller, póréhagyma
Üvégházból palánták kiültetése hidegházba:
- paradicsom, paprika, padlizsán

Május
Kiültetés 15 után:
- lófogú kukorica késői vetés 15-ig
- fekete tetű esetén csípjük le a lóbab csúcsi részét
- burgonyát kupacoljuk
Üvegház:
- a paradicsomról csípjük le az oldalhajtásokat és trágyázzuk         - napos időben szellőztetés, árnyékolás

Június
Kiültetés a szabadba:
- fejes káposzta,  hagymák, kelkáposzta, karalábé, uborka, zöldbab, cikória, kapor
- kötözzük fel az uborkát
- szedjük fel az újkrumplit, a többit kupacoljuk fel
Üvegház:
- paprika, paradicsom, padlizsán egyelése és trágyázása, a paradicsom oldalhajtásait csípjük le
- tűző nap ellen árnyékolás

Július
A szabadban
- burgonya (késői), cékla, karalábé, kapor, fejes saláta, sárgarépa (második vetés), spenót, téli retek, uborka, zöldbab, borsó második vetés, mangold, édes kömény, gumós kömény

- a bokros paradicsom alá terítsünk szalmát, csökkentve a föld víztartalmának párolgását
- a krumplitöveket kupacoljuk fel
Üvegház:
- uborkát, paradicsomot ismét lehet trágyázni, az oldalhajtásokat vágjuk le
- az üvegház ellenőrzése, a hibák javítása

Augusztus
A kertben:
- vethetünk korai fejes káposztát
- vethetünk salátaféléket
- szedjük le a cukkinit. Amit magnak szánunk óvjuk meg a rothadástól úgy, hogy téglát vagy szalmát helyezünk alá.
- szedjük fel a vöröshagymát
Szeptember
A kertben:
- szedjük fel a burgonyát
- szedjük le a babot
Október
A kertben:
- ültethetünk téli salátát
- szedjünk fel és le minden zöldséget, tisztítsuk meg és tároljuk el
- az egészséges szárak mehetnek a komposztba, a többit égessük el és a hamut szórjuk a komposzt tetejére. 

November
A kertben:
- el lehet kezdeni a kert rendezését és a talajmunkákat

December
A kertben:
- fejezzük be a talajmunkát és szórjuk szét a trágyát

Gyógynövények


Medicus curat, natura sanat.
Az orvos kezel, a természet gyógyít.
Egy egészséges nemzet,  halott gyógyszeripart jelent,
Most, hogy a Kormány hozzányúlt a gyógynövényekhez, ezek rövid időn belül el fognak tűnni a piacról. Tudjuk azt, hogy a gyógyszerek hatása megkérdőjelezhető, és nem egy esetben placebót forgalmaznak. Az sem ritka eset, hogy ellentétes hatást váltanak ki, a mellék hatásokról hogy ne is beszéljek. A gyógynövényék körülöttünk nőnek mindenhol: a réten, az erdőben, az árok partján. Csak le kell őket szedni, összegyűjteni, megszárítani és használni. Nem kerül pénzbe és a jótékony hatásuk garantált. 
A legismertebb növények gyógyhatásával kezdem mert így, rövid idő alatt, mindenki össze tudja állítani a gyógynövényes házi patikáját.
Ősi kultúrákban elsősorban ezekkel a növényekkel gyógyítottak, több ezer gyógynövényt ismertek, melyet a modern tudomány kutatásaival igazolt. Vannak vadontermő és termesztett gyógynövények. Az egyiptomiak több mint 800 különböző gyógymódot írtak le, a kinaiak pedik több mint 1000 gyógynövényt.

Betegségek - gyógynövények
 
Allergia
- útifű
- csalánlevél
- parlagfű
Álmatlanság
macskagyökér
- orbáncfű
- tavaszi kankalin
Aranyér
- kamilla
- orbáncfű
- fekete bodzavirág
- mezei zsurló
Asztma
- csalánlevél
Cukorbetegség
- diófa
- fehér fagyöngy
- gyermekláncfű
- fekete áfonya
Csontvelő
- cickafarkfű
Depresszió
- orbáncfű
Emésztés
- borsmenta
- kamilla
- édeskömény
- libapimpó
- macskagyökér
Epe
- apróbojtorján
- aranyeső
- borsmenta
- katángkóró
Ekcéma
- csalánlevél
Értágító
- fokhagyma
- galagonya
Értisztító
- fehér fagyöngy
- veronikafű
Étvágy gerjesztő
- bazsalikom
- borsmenta
- cickafarkfű
- fekete retek
Fájdalomcsillapító
- fűzfakéreg
- borsmenta
- hársvirág
- citromfű
- mák
- levendulaFertőtlenítő
- macskamenta
Fülzúgás
- veronikafű
Görcsoldó
- kamillavirág
- hársvirág
- cickafarkfű
- fodormenta
Gyomor és bélhurut
- lósóska mag
- fehér akácvirág
- cickafarkfű
- áfonya
- naspolya
- rebarbara
- apróbojtorján
- hársvirág
Gyomorsav
- fehér akácvirág
- citromfű
- fejes káposzta
- macskagyökér
Gyulladás csökkentő
- kövirózsa
- diólevél
- málnalevél
- kamillavirág
- aloé
- bazsalikom
- cickafarkfű
- csipkebogyó
Hányinger
- borsmenta
- citromfű
- gyömbér
- kamillavirág
Hajhullás korpásodás ellen
- csalánlevél
- ricinus
- zsurló
Hasmenés ellen 
- lósóska mag
- áfonya
- málnalevél
- szamóca
- szederlevél
- tölgyfa
Hashajtó
- bodzavirág
Hólyag
- aranyeső
- diólevél
- málnalevél
- nyírfalevél
- napraforgómag
- boróka
Idegrendszer
- orbáncfű
- napraforgómag
Immunerősítő
- kövirózsa
- kakukkfű
- orbáncfű
- parlagfű
- bodzavirág
- csalánlevél
- csipkebogyó
- fekete-retek
- gránátalma
Influenza
- macskamenta
Ízület gyulladás
- fenyőhajtás
- fehér fűz
- gyermekláncfű
- rozmaring
- vadgesztenye
- veronikafű
Izzasztás
- bodzavirág
- hársvirág
- napraforgómag
Kiütések
- fenyőhajtás
Klimax
- komlóvirágKoleszterin csökkentő
- tyúkhúr
- veronikafű
- napraforgómag
- fokhagyma
Köhögés csillapító
- aranyeső
- bodzavirág
- kakukkfű
- útifű
- fehér akác
- bazsalikom
- fekete bodza
- borostyán
- borsmenta
- fekete-retek
- fodormenta
- hárs
Lázcsillapító
- fehér fűz
- bodzavirág
Máj
- articsóka
- citromfű
- apróbojtorján
- aranyeső
- katángkóró
- máriatövis gyümölcs
- gyökeres gyermekláncfű
- csalánlevél
- nyírfalevél
- fodormenta
- gyermekláncfű

Megfázás, légúti fertőzések
- macskamenta
- kamilla
- hárs
- csipkebogyó
- csalán
- fenyőhajtás
- fekete bodza
- apróbojtorján
- fehér akácvirág
- borostyán
- borsmenta
- csipkebogyó
- fekete-retek
- fodormenta
- fokhagymaMenstruációs görcsök
- kamilla
- cickafark
- citromfű
- libapimpó
- édesköménymag
Női gyulladásos betegségek
- körömvirág
- kamilla
- kapor
- citromfű
- cickafarkfű
- diólevél
- málnalevél
Nyugtató, altató
- citromfű
- komlóvirág
- levendula
- macskagyökér
- orbáncfű
- pipacs
Pajzsmirigy
- tejoltó galaj
Prosztata
- kisvirágú füzike
- napraforgómag
- csalánlevél
- tök
Puffadás szélhajtók
- borsmenta
- bazsalikom
- citromfű
- fodormenta
- áfonya
- kapor
Reflux
- fehér akácvirág

Reuma
- fenyőhajtás
- fekete bodza
- csalánlevél
- levendula
Viszketés - rovarcsípés ellen
- bazsalikom
- borsmenta
- levendula
- székfűszeg
Sebek
- diólevél
- málnalevél
- aloé
- cickafarkfű
- kamillavirág
- körömvirág
- orbáncfű
Szív koszorúér 
- galagonya
- szúrós gyöngyajak
- fehér fagyöngy
- citromfű
- borsmenta
Stressz
- komlóvirág
- macskagyökér
- mentalevél
- hibiszkusz virág
- citromfű
- orbáncfű
Szédülés
- fehér fagyöngy
Szem – látás
- áfonya
Szülési előkészületek
- málna
Tejelválasztás serkentésére
- édeskömény
- ánizs
- kömény
- kapor
- görögszéna
- vasfű
- gyújtoványfű
Torok
- apróbojtorján
- borsmenta
- hársvirág
Vese
- lestyán
- petrezselyem
- aranyeső
- diólevél
- málnalevél
- zsurló
- nyírfalevél - kő zúzó
- tejoltó galaj
- csalánvirág
- nyírfalevél
- gyermekláncfű
bodzavirág (kő megelőző)
Vízhajtás
- fekete bodzavirág
- csalánlevél
- csipkebogyó
- tejoltó galaj
- gyermekláncfű
- kukorica
Vízérgyulladások
- cickafarkfű
- kamillavirág
- körömvirág
- mogyoróVértisztító
- csalánlevél
- diólevél
- málnalevél
- szederlevél
- katángkóró
- napraforgómag
- fekete bodza
- borsmenta
Vérképződés
- cickafarkfű
- csalánlevél
Véralvadásgátló
- fokhagymaVérnyomás szabályzó
- fehér fagyöngy
Vérnyomás csökkentő
- galagonya virágos ágvég 
Zsírégető
- tyúkhúr
- bodzavirág
C - vitamin
- csipkebogyó


  1. Cickafarkfű (fehér és sárga)
  2. Dió

CICKAFARKFŰ
 A hét fűből álló bázistea keverékének egyik fő hatóanyaga. Ott is alkalmazhatjuk, ahol már látszólag minden remény elszállt.
1_cickafark.jpg
nőgyógyászati problémákra, veseműködés szabályozására, gyomorbántalmakra, puffadásra, nagymértékben hat a csontvelőre és fokozzva a vérképződést.
Bio - 300 Ft/25 g.
Minden szempontbóla lehető legkedvezőbben befolyásolja a női medence szerveit. Akár fiatal lány, aki rendszertelenül menstruál, akár idősebb asszony, aki a változás éveinek közepén tart, esetleg ezt az időszakot már át is lépte, nagyon fontos mindenkinek, fiatalnak és öregnek, hogy alkalmanként megigyon egy csésze cickafarkfű teát. Petefészek gyulladásnál gyakran már az első cickafark-ülőfürdő megszünteti a fájdalmakat és fokozatosan elmúlik a gyulladás is. A cickafark főzetével végzett lemosások és ülőfürdők segítségével megszüntethetjük az igen kellemetlenhüvelyviszketést.Ugyancsak hatásosak ezek a fürdők idős emberek és gyerekek ágybavizelése valamint fehérfolyás kezelésében de ezekben az esetekben napi két csésze cickafarkfű-teát is meg kell inni.
A tea szabályozza a veseműködést, megszünteti az étvágytalanságot, elmulasztja a gyomorgörcsöket, a puffadásta máj zavarait, a gyomor és a béltraktus gyulladásait, fokozza a bélbolyhok tevékenységét. Mivel keringési zavarok és érgörcsök ellen is igen hatásos, ajánlható angina pectoralis esetén. Gyomorvérzés, vérző aranyér, valamint erős gyomorégés és gyomornyomás esetén gyors javulást hoz a cickafarktea. Meghűlés, hát- és reumatikus fájás ellen sok cickafarkteát kell inni, olyan forrón, ahogy elbírjuk.
Tea: 1 púpozott teáskanál cickafarkfüvet adunk 1/4 liter vízhez, leforrázzuk, rövid ideig állni hagyjuk.
Tinktúra: 
egy üveget megtöltünk napos időben szedett cickafarkvirággal, leöntjük 38-40%-os gabona, vagy gyümölcspálinkával. Két hétig állni hagyjuk a napon vagy a tűzhely közelében.
Ülőfürdő: 
100 gramm cickafarkfüvet (az egész növényről van szó) éjszakára hideg vízbe áztatunk, másnap felforraljuk és hozzáöntjük a fürdővízhez.
Ajánlatos a virágból erős napsütésben szedni, mert ilyenkor a legtöbb benne az illóolaj és ezáltal a gyógyhatás is növekszik!
  
DIÓ
A gyökér kivételével az egész növény gyógyhatású.
2_dio.jpg
Hat a halálos mérgezések és fertőzések ellen, megöli a laposférgeket, mellbimbók gyulladása ellen, oszlatja a véraláfutásokat, csökkenti a koleszterin szintet, szív és érrendszer, vérnyomás csökkentő, magas vitamin, ásványi és energia anyagokat tartalmaz, fizikai és szellemi gyengeség ellen, székrekedés ellen,  fehérje tartalma nagyobb mint a húsé és tojásé, cukor betegség ellen, rendben tartja a beleket, zúzott dióbél gyorsítja a sebek gyógyulását, dióbélnek altató és nyugtató hatása van, diétás élelmiszer, hat főként a vesék, tüdő (asztma, krónikus köhögés) és vastagbélre,  lábszár gyengesége ellen.

Bio - 200 Ft/25 g.
Kis darab diófa-kérget a lyukas fogra téve könnyíti a fájdalmat.

Fertőzés ellen: 2-3 dióbél, 1 aszalt füge, 15-20 rozmaring levél, 1 csipetnyi só, zúzva, pépé keverve.

A fiatal zöld diónak jelentős C-vitamin tartalma van. Ecetben eltett zöld dió fontos téli C-vitamin forrás. Őszi, tavaszi torokgyulladás esetén gargarizálószerként ajánlják a diós páclét. Az ecetes zöld dió télen az asztalon nemcsak ételízesítő, hanem természetes gyógyszer is. Június 24 előtt szedett zöld dióból, aminek még nem csontos a héja, kitűnő dióesszencia készíthető, amely tisztítja a májat, a gyomrot és a vért, megszünteti a gyomorgyengeséget és a bélpangást. Ha szükségét érezzük, egy kávéskanállal vegyünk be az esszenciából.

Bőrrákra tinktúra készítése diólevél, fehér-fagyöngy, bíborhere virág 3-3-3 grammot összekeverünk, és ezzel kell kenegetni a rákos szemölcsöt, vagy foltot és teljesen leszárad. Naponta 2 csészét is el kell fogyasztani ebből az italból.
A dióolaj galandféreg-fertőzés, vérhas és székrekedés ellen. A diólevél
 herpeszre, ekcémára, szifiliszre ellen hat. A vérző fogínyre finomra őrölt diófa-kérget kell tenni.

Fogínygyulladás ellen: 3 gr (egy csapott evőkanál) diólevél, 2 dl. felforralt víz, 10 perc állás után beletenni valamilyen kis üvegbe és minden fogmosás után ezzel öblögetni.

Szemre, látás javító: diólevél tea, egy csapott evőkanál diólevél pór, 2 dl. víz, leforrázni, 10 percig áll és ezzel kenegetni, vagy beáztatott vattapamaccsal betakarni a szemet és 10 percig pihentetni.
zöld hályog esetében 1 évig kell használni.


Az oldal tartalma
DIÓ - folytatás
PARLAGFŰ
FENYŐHAJTÁS
HÁRS
FEHÉR FŰZFA  KÉREG
FEHÉR  AKÁC
CSALÁN
BODZA
NAPRAFORGÓ  MAG
FÖLDIEPER
KENDERMAG

TYÚKHÚR
KÖVÉR PORCSIN



DIÓ - folytatás
Homlok, orr, fül és arcüreggyulladás: diólevél 1 cs. evőkanál, 2 dl. forró vízzel forrázni, 10 perc állás után naponta 1x2 felszívni és próbálni bent hagyni az orrüregben, úgyis egy idő után kifolyik. A szájat és torkot öblögetni ugyanevvel a teával, a megmaradt megáztatott diólevelet éjszakára a fájós helyre dunsztkötésben rakjuk rá a területre. 
Ha már ciszta van a májban a diólevélből készült teát 6 hétig kell inni és a leforrázott diólevelet dunsztkötésben éjszakára a májra kell tenni.
Lábizzadás, körömgomba, hideg láb: diólevélből   készült teával mosogatni, vagy áztatni a lábat.
Ciszta vagy mióma a petefészken: diólevél tea 1/2 l készíteni, ebből 2 dl.-t meginni és a maradék 3 dl-rel irrigálni, éjszakára, pedig a megáztatott füvet a hasra tenni és átkötni.
Korpás és zsíros haj: 3 gr. diólevelet le kell forrázni 2 dl. vízzel, majd 10 perc után be kell dörzsölni a megmosott hajba és 10 percig rajta hagyni, majd leöblíteni. Ha nem öblítjük le, akkor a hajhagymákat működésre serkenti és hajnövekedés lesz.
Az avas dió olaját vörös borban elkeverve és a hajat bedörzsölve megállítja a hajhullást, és szőkíti a hajat.

Dióleveleket a VI. hónap közepétől a VII. hónap végéig kell begyűjteni és árnyékos helyen megszárítani!



PARLAGFŰ
Ha irtani kell, akkor biztosan hasznos!
1_parlagfu.jpg
A parlagfű minden betegség ellen hat, erősíti az immunrendszert, fokozza az őssejtek termelődését, gyógyítja a rákot, ehető mint ételizésító, nagyon sok vitamint tartalmaz.
A parlagfű védelmében. A parlagfű, ősi növény, természetben feladata a földek megóvása a kiszáradástól. Ahol nincs megművelve a föld, ott azonnal megjelenik a parlagfű és elszaporodik, következő évben átadja a helyét más növényeknek amelyek már képesek megmaradni és szaporodni. Nem kell tehát irtani, visszafogja önmagát a szaporodásban ha nincs megműveletlen terület, mert neki az a teremtéstől rendelt feladata, hogy megóvja a termőföldet a kiszáradástól! A búzára, a búzából készült ételekre a lakosság 70 %-a, a szarvasmarha tejére és az ilyen tejjel készült tejtermékekre a lakosság 60 %-a allergiás és mégsem irtják ki sem a teheneket, sem a búzát. Ezt az érzékenységet nem allergiának hívják, hanem glutén- és laktóz érzékenységnek!
Sok ember allergiás az állati szőrökre, különösen a kutya és macskaszőrökre, és ezen állatok ürülékeire, s mégsem irtatják ki hatóságilag sem a kutyákat, sem a macskákat, pedig csak Budapesten, a megszáradt kutyagumik szállóporától évente 3-4 kisgyermek meg vakul!
Nagyon sokan allergiásak a pollenekre (ürömfű, repce, paréj, libatop), s mégis csak a parlagfű van kikiáltva fő ellenségnek! 70 évvel ezelőtt kevesebb ember volt, és több pollent termelő növény létezett, tehát egy emberre fajlagosan több pollen jutott mint napjainkban, és mégsem volt ennyi allergiás beteg. A virágporok nem veszedelmesek, hanem hasznosak, az egyik legértékesebb táplálék. 
A rák gyógyítható! Megelőzésre, az immunrendszer erősítésére törekedjetek!
Első legyen a méregtelenítés, béltisztítás, és a savtalanítás.
Néhány tipp: jól felszívódó cink, kalcium, szelén, fagyöngy, vérehulló fecskefű+körömvirág, gyermekláncfű, tengeri algák, citrom, ginko biloba, máriatövis mag, a fent említett macskakarom, vörös szőlő magja, töményen, vagy a parlagfű tartós fogyasztása stb. Minden zöldség és gyümölcs fogyasztása korlátlan mennyiségben!  A hús, és a stressz savasít! A zöldségek, gyümölcsök, a nevetés, lúgosít!  A lelki okokat is figyelembe kell venni, mint pl.: szeretet, önszeretet fontossága, kimászni az érzelmi traumából, akarni megoldani a problémát, és erősen hinni a gyógyulásban. Az immunrendszer gyors tuningolásával, macskakarom, parlagfű és más gyógynövényekkel, vitaminokkal, vörös szőlőmaggal, más antioxidánsokkal, kezdeti stádiumban tökéletesen lehet gyógyítani a rákot.
A szintetikus gyógyszerek az immunrendszer halálos ellenségei! Amit a kemoterápiával csinálnak, az pusztítás. Legyengíti az immunrendszert.  A gyógyszeriparnak óriási üzlet az orvostudomány által gyógyíthatatlannak kikiáltott allergiás betegségek gyógyszeres kezelése. Ha a világon mindenki megtudná azt, amit az amerikai indiánoktól megtudtak a francia papok, nevezetesen, hogy a parlagfű, mintegy csodaszer minden betegségnél visszafordítja és normalizálja a szervezetben zajló rendellenességeket, (betegségeket) akkor senki nem venne gyógyszert.
Amikor még zsenge, össze kell vágni apróra egy kis petrezselyem, vagy zeller-zölddel, de önmagában sem rossz, és rá lehet szórni a szendvicsre, vagy más ételre ( leves, tészta, főzelék, stb.). Ebben a zsenge korban le kell szedni, szárítva tárolni, és egész évben lehet használni.

Parlagfűből főz allergia elleni lekvárt egy magyar házaspár

parlagfű lekvárParlagfűből készít lekvárszerű terméket és olajat Csubák Mária vegyészmérnök és férje. A termék jótékony hatással bír az emberi szervezetre, a többi között kiválóan lehet vele kezelni az allergiás panaszokat is – hangzott el az MR1-Kossuth Rádióban.
A parlagfűről kevesen gondolnák, hogy ennek a gyomként kezelt növénynek hasznos tulajdonságai is lehetnek. Még inkább meglepődnének, ha ismernék a legújabb kutatási eredményeket, melyek számtalan betegség esetén bizonyítják összetevőinek terápiás hatását. Éppen az allergiára van jótékony hatással – közölte az MR1-Kossuth Rádió…
A parlagfű zöldhajtásaiból készült „lekvár” az immunrendszer erősítésére, a szervezet méregtelenítésére, illetve az allergia kezelésére rendkívül alkalmas. A parlagfűolaj gazdag telítetlen zsírsavakban, ennek köszönhetően jó hatással van az érfalak permeabilitására és a szervezet koleszterinháztartásának szabályozására is – fejtette ki Csubák Mária vegyészmérnök a Hajnal-táj című keddi műsorban.
Hozzátette, Magyarországon a parlagfű ilyen módú felhasználása újdonságnak számít, gyógynövényként azonban már az indiánok is használták. Az elkészítési módokkal kapcsolatban azt mondta, a lekvárszerű sűrítményt a friss hajtásokból készítik, amely rendkívül keserű, ám a szervezetre igen kedvező hatást gyakorol. Az olajat ezzel szemben beérett parlagfűmagból hidegen történő sajtolással állítják elő.
Az allergiaszezon kapcsolatban a vegyészmérnök hangsúlyozta, a termékeket 2-3 hónappal az idény előtt el kell kezdeni fogyasztani, hogy a szervezet felkészülhessen rá.

FENYŐHAJTÁS
1_fenyohajtas.jpg
Reuma, izület gyuladás, megfázás, kiütések, izommerevedés.
Fiatal ághajtásaiból készített tea csökkenti a reumás és egyéb ízületi fájdalmakat. Olajából pár csepp inhalálva csökkenti a megfázásos panaszokat. Főzetet készíthetünk belőle: 10 g fenyőhajtást 2 l vízben öt percig főzzünk. Szűrés után öntsük a fürdővízhez. Kiütéseknél, izommerevedésnél, fájdalmaknál remek hatású. Tea esetében egy csésze vízhez 15 g fenyőhajtást kell számolni.


HÁRS
1_hars-tucsokbogarkonyhaja1.jpg
Izzasztó, görcsoldó, nyugtató, torokfájásra, gyomorerősitő.
A hársfavirágot védett helyen álló fáról szedjük, ahol a növényt nem érheti por és kipufogógáz. Kíméljük a fát, csak a virágját szedjük le, ágait ne törjük le! A virágokat röviddel a kinyílásuk után gyűjtsük, mert az első három napon adják a leghatékonyabb teafüvet. Szedés után rögtön szárítsuk meg a virágokat, akár a levegőn, akár 40 fokosra felhevített, nyitott ajtajú sütőben. A megszáritott hársfavirágot vágjuk apróra, majd jól záródó edényben, fénytől és nedvességtől védve tároljuk!

FEHÉRFŰZFA  KÉREG
2_feherfuzva.jpg
Fájdalom és lázcsillapító, ízületi gyulladás csökkentés, lázcsillapításra.
A fehér fűz minden része tartalmaz szaliciIt, de a szalicil legmagasabb koncentrációban a fa kérgében van jelen. A fakérget kora tavasszal hántják a két-, maximum ötéves fa törzséről. A fehérfúzfa kéreg hosszú távú használata tel­jesen biztonságos.
Ne adja a fehérfűzfa-kérget tizenhat év alatti gyereknek!

FEHÉR  AKÁC
1_feher_akac.jpg
Köhögés, hurut, görcsoldó, enyhe hashajtó, gyomorsavtúltengés, székrekedés, gyomor- és bélfekély.
A virágtea köhögéscsillapító, enyhe hashajtó, a túlzott gyomorsavképződést gátló. A kéregfőzet gyomorsavtúltengés, székrekedés, gyomor- és bélfekély ellen használatos.
A kéreg alkalmazásában óvatosság ajánlott, robin és fazin nevű mérgező fehérjéket is tartalmaz! Az elnyílott, földre hullt virágokat nem szabad gyűjteni!

CSALÁN
1_csalan.jpg
Vértisztító, vérképző, vízhajtó, szénanátha, ekcéma, asztma.

A csalán minden része gyógyitó hatású: győkér, szár, levelek és virágok. Gyökere mézzel főzve kiváló asztma elleni szer. Mivel általában befolyásolja a hormonháztartást (ld. a prosztatagyulladás ellen való használatot), hajhullás és korpa ellen. Alkalmas az erős vérzés elállitására, vérnyomás problémákra, epe, vese és máj müködésének normalizálására.
A csalánt - bármely formájában való alkalmazásakor-mindig étkezés közben vegyük be, mert így kevésbé okoz gyomorbántalmakat. Salátába téve is kipróbálhatjuk, de csak a fiatal levelek ehetők nyersen!
Friss hajtásaiból (de csak míg nem virágzik!) ízletes spenótjellegű főzeléket, vagy levest készíthetünk, mely gazdag A-, C-, D-, K-vitaminban, vasban, magnéziumban és kalciumban is.
A magbeérés idején lekaszált csalán szála szövésre alkalmas, akárcsak a kender. A középkorban gyakran készítettek szövetet belőle, és manapság is egyre több csalánszövettel találkozni, főleg német nyelvterületen. Az egyik legsokoldalúbb gyógynövény, mely szinte minden bokorban megterem, így néhány növénnyel ellentétben beszerzése sem okoz problémát. Ugyanakkor nem árt hangsúlyozni, hogy az út szélén található csalánokat inkább kerüljük, hiszen ezek már elég sok szennyeződéssel találkoztak. Megszabadítja a szervezetet a visszatartott víztől, ezáltal számos betegség kiegészítő kezelésben szerepe lehet. Hatékonyan alkalmazható a ráncok kisimítására, vérellátás frissítésére, az arc rugalmasságának megőrzésére. Kedvező hatással van a hasnyálmirigyre is, a csalánteával a vércukorszintet is csökkenthetjük.
Csalántea készítése. 1 púpozott teáskanál csalán ¼ liter vízhez: csak forrázzuk, rövid ideig áztassuk. Cukor nélkül igyuk. Javíthatjuk az ízét némi kamilla és bormenta hozzáadásával. A teát csak forrázzuk, nehogy értékes alapanyagai elillanjanak. Megelőzés céljából akár egész éven át iható, de csak naponta 1 pohárral.
Csalán tinktúra.  Tavasszal vagy összel kiásott gyökereket kefével tisztitsuk meg, vágjuk apróra és tegyük üvegbe, 38-40%-os gabonapálinkával öntsük fel és meleg helyen 14 napig érlelni hagyjuk.
Csalán lábfürdő. Két maréknyi, kefével és vízzel alaposan megtisztított csalángyökeret és friss csalánt (szárát és levelét) 5 liter vízben egy éjszakán át áztassunk és másnap forraljuk fel. Amilyen melegen csak birjuk, 20 percig áztassuk benne lábainkat. A csalánt hagyuk a lábfürdő idején a vizben.  Ezt a lábfürdőt újra felmelegítve, kétszer-háromszor is felhasználhatjuk.

BODZA
2_bodza.jpg Izzasztó, lázcsillapító, immunrendszer erősítő, hashajtó, salaktalanító, vesekő megelőző, zsírégető, köhögésre.
A bokron megjelenő fiatal hajtásokat kezdjük először gyűjteni. Teája izzasztó hatású, a szervezet védekező rendszerét erősíti, önmagában nemigen isszuk más növényekhez keverem. A gyökér és fakéreg hashajtóként kiváló. Régen a gyökér főzetét kígyómarásra használták.
Frissen készíthetünk belőle frissítő limonádét és szörpöt.
Az érett bogyójából lekvárt főzhetünk.
A bogyó gyümölcssavakat, C-vitamint, A-vitamint, flavonoidokat tartalmaz. A levél nagy koncentrációban tartalmaz kéksav-glikozidokat mint a szambunigrint. A virág flavonoidokat, fehéjsav származékokat, illóolajokat és nyálkát tartalmaz.  A leveléből készült tea reumás bántalmakra nagyszerű gyógyír. A bodzatea nyugtató, izzasztó vagy vizelethajtó teakeverékek alkotója lehet, a virágzatból üdítőital készíthető.Álmatlanság, migrén, fájdalmas ideggyulladások elleni alkalmazása eredményes. A megtört, vagy zúzott zöld levelek rühös tagra kötve tisztítólag hatnak.  A friss levelek a kutya harapás sebeket gyógyitják.  A virágokat és az érett termést májustól júniusig gyűjtik. A Virágokat száraz, napos időben kell gyűjteni, mikor még a szélső virágok nem hervadtak el. Borecettel és mézzel elegyített leveleiből kenőcsöt készítenek, melyet a szeplős arcra kennek, hogy a szeplő minél előbb eltűnjék.
Az éretlen bogyót nem szabad leszedni mert mérgező!


NAPRAFORGÓ  MAG
1_naprafogo.jpeg 
Nyálkalerakódás, izzadás, prosztata, idegrendszer, koleszterin csökkentés, artéria szklerózis, vizelési zavarok
 A napraforgó mag 47 százalék olajat tartalmaz, és annak 65 százaléka esszenciális olaj, ami a test számára nélkülözhetetlen. A mag gyógyhatása az E vitamin- és ásványtartalma következtében felbecsülhetetlen értékkel támogathatja egészségünket. Az E vitamin jelentõs antioxidáns. Ha a meghűlés már huzamosabb ideje nem akar elmúlni, és a mellünkben a nyálkalerakódás makacsul tartja magát, készítsünk napraforgó mag teát. A héjas napraforgó fogyasztásának előnye, hogy nincs megavasodva. Egy liter vízhez adjunk egy csésze kissé tört hámozott napraforgót, és fél órán főzzük lassan. Naponta fogyasszunk négy csésze jó meleg teát.
Soha ne fogyasszunk avas napraforgó magot!


FÖLDIEPER
2_foldieper.jpg 
Szépít, méregtelenít, fiatalít és fogyaszt, emésztési panaszok, vesebántalmak, a fájdalmak enyhítésére és a láz csillapítására, tüdőgyulladás, reuma és pajzsmirigy rendellenességek,  pattanásos bőr kezelésére, csökkenti a szívbetegségeket, az agyér-elmeszesedést.

A világ egyik legegészségesebb gyümölcse az eper, ráadásul lelkiismeret-furdalás nélkül élvezhetjük: mert minél többet fogyasztunk belőle, annál karcsúbbak leszünk! Nemcsak finom, de több, mint háromszáz biológiailag értékes anyagot is tartalmaz, a leveleiben is gyógyító erő van.
Fehérjét, növényi zsírt, szénhidrátot, káliumot, magnéziumot, rostanyagot, C- vitamint. Az epernek fiatalító, vértisztító hatása van.
Oldja a máj zsírlerakódását, jó hatást fejt ki a májgyulladásban szenvedő betegek szervezetében. Eredményesen alkalmazható a bőrbetegségek esetén: pikkelysömör, ekcéma.
A mangán tartalma segíti a zsírégetésért felelős enzimek, ezenkívül az anyagcserét serkentő pajzsmirigyhormonok termelődését, kálium és asparagin nevű fehérje-építő kocka vízhajtó hatású. C-vitamin tartalma nagyon magas, több, mint a citromban, (10 dkg eperben 50 mg C-_vitamin található), és így segít abban, hogy a vér folyékony maradjon. A bioaspirin tartalma csökkenti a gyulladást és fékezi a fájdalmat, segít leküzdeni a fejfájást és a migrént. A kálium és magnézium tartalmán kívül, az E- és C-vitaminja csökkenti a koleszterin szintet és a túl magas vérnyomást, megelőzi a trombózist és a vérerek beszűkülését, így az infarktust is. A cink és a C-vitamin páros a vírusok és a baktériumok elleni küzdelemben segíti az immunrendszert. A vastartalma segíti a vér oxigén szállítását, folsav tartalma segíti a vérképződést.
Meleg napokon remek szomjoltó, fogyasztása a jóllakottság érzését kelti, ezáltal kiváló partner a fogyókúrában, vértisztító hatása pedig segít a salakanyagok és a felesleges zsír távozásában. Nem csak belsőleg, de a bőrbe bedörzsölve is kiváló bőrápoló. Napozás után hűsíti a bőrt, valamint véd az ultraibolya sugárzástól.
Akár a balkonon is megterem, így nem vész el belőle szállítás közben a vitamin, és a szénhidrát tartalma is jóval barátságosabb. Fogyaszthatod frissen, turmixelve, főve, sütve, fagyasztva, télire elrakva.
Ne cukrozzuk mert gyorsan erjed! Ha füszerezzük vaniliával, fahéjjal, és ízesítjük mézzel ezek gátolják az erjedést!


KENDERMAG
1_kender.jpgFájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, erősítő, frissítő - felpezsdítő tonik, koleszterinszint csökkentő.

A kendermagban található esszenciális Omega 3, 6 és 9 zsírsavak tökéletes egyensúlya arra is rámutat, hogy kiváló gyulladáscsökkentő, ideg és szíverősítő tulajdonságokkal bír. A kendermag sok betegség felett győzedelmeskedik, sokat meggyógyít. A kendermag könnyíti a székrekedést és az azzal járó kellemetlenségeket. Jótékony hatással van a fekélyekre és a gyulladt nyálkahártyára is. Legjobb, ha a páciens egészben fogyasztja a gyógynövény magvait. Olajként a kendermag lecsökkenti a gyulladást az olyan bőrbetegségeknél, mint az ekcéma, pikkelysömör, lecsökkenti a szervezet alacsony sűrűségű koleszterinszintjét, valamint a zsírlerakódást és a véralvadást is. Cukorbetegség: a kendermag enyhíti a zsibbadást és az azt kísérő szúró fájdalmat.
A kendermag tartalmaz minden, az egészséges emberi élet fenntartásához szükséges esszenciális aminosavat és esszenciális zsírsavat. Nincs még egy olyan növényforrás, amely teljes értékű fehérjét ilyen könnyenemészthető formában, és az élethez szükséges olajokatennyire az emberi egészséghez és életerőhözszükséges tökéletes arányban szolgáltatna.
A kendermag-olajban a legalacsonyabb a telített zsírsavak aránya, a teljes olajtérfogatnak mindössze 8 -százaléka. A kendermagból kisajtolt olaj 55 százalék linolsavat, és 25 százalék linolénsavat tartalmaz. Ezek az esszenciális zsírsavak felelősek az immunválaszért. Régen vidéken a parasztok kendervajat ették. Ellenállóbbak voltak a betegségekkel szemben, mint a nemesek. A linolsav és a linolénsav szerepet játszik az életenergia előállításában, és a szervezetben, történő szétosztásában.
Az esszenciális zsírsavak szabályozzák a növekedést, a vitalitást és az elmeállapotot. A linolsav és a linolénsav szerepet játszik abban, hogy az oxigén eljusson a tüdőből a test minden sejtjéhez. Részük van abban, hogy az oxigén megmarad a sejthártyában, ahol gátolja a behatoló vírusokat és baktériumokat, amelyek egyike sem képes oxigén jelenlétében tenyészni.
A természet a magokat olyan külsőburokkal látja el, amely biztonságosanmegvédi a vitális olajokat és vitaminokata lebomlástól. Ez a burok tökéletes, és ugyanakkor ehető tartály. A kendermag péppé őrölhető, hasonlóan a mogyoróvajhoz, csak az íze finomabb. A kendervaj táplálkozási értéke megszégyeníti a mogyoróvajunkat. A megőrölt magokból kenyér, sütemény és lángos süthető. A kendermag egészséges összetevője a müzlirudaknak.
A biokémia és az emberi táplálkozás szakértői ma úgy gondolják, hogy a szív-érrendszeri betegségeket, és a legtöbb rákot valójában a zsír-degeneráció okozza, a telített zsírsavak és a finomított növényi olajok állandó túlfogyasztása következtében: ezek ugyanis az esszenciális, zsírsavakat rákkeltő gyilkosokká alakítják. Minden második ember szívérrendszeri betegség következtében fog meghalni, és minden negyedik pedig daganatos  betegségben. A kutatók szerint a rák  akkor alakul ki, ha az immunrendszer válasza meggyengül. Ma több ember szenved immunhiányos betegségben, mint valaha. Ígéretes vizsgálatok folynak arra vonatkozóan, miként lehetne az esszenciális   zsírsavakat   a   HIV- betegek immunrendszerének támogatására felhasználni.
A kendermag teljes értékű fehérjéjeellátja a szervezetet az összes esszenciális aminosavval,amely az egészség fenntartásához szükséges, és biztosítja az emberi szervezet által igényelt fajtájú és mennyiségű zsírsavat. Ezek, a szérum-albumin és a szérum-globulinok, például az immunreakciót erősítő gamma globulin antitestek előállításához szükségesek.
A szervezetnek az a képessége, hogy ellenáll-e a betegségeknek és meggyógyul-e, attól függ, hogy milyen gyorsan képes komoly ellenanyag-mennyiséget előállítani, amellyel elháríthatja, az első támadást. Ha nincs elegendő globulinfehérje nyersanyag, akkor az ellenanyagok hadserege túl kicsinek bizonyulhat ahhoz, hogy megakadályozza a betegség tüneteinek kialakulását.
A legjobb mód arra, hogy biztosítsuk a szervezet számára elegendő aminosav-alapanyagot a globulinok termeléséhez, ha magas globulinfehérje-tartalmú ételeket eszünk. A kendermag-fehérje 65 százaléka  az edestin nevű globulin, valamint nagy mennyiségű albumin, és így ennek könnyen  emészthető fehérjéje azonnal rendelkezésre áll egy, a vérplazmában találhatóhoz nagyon hasonló formában. 
Az élet energiája a teljes mag. A kenderből készült ételek remek ízűek! Ezek biztosítják, hogy hozzájussunk elegendő esszenciális aminosavhoz és esszenciális zsírsavhoz, erős szervezethez.
Adagolás: naponta 10-15 g mag megdarálva vagy pépesítve, 45 g főzve (tea), olaj 60 ml salátákra, ételekbe. 

TYÚKHÚR 
 1_tyukhur.jpgEddig csak annyit tudtunk a tyúkhúrról, hogy salátaként finom és vitaminokban gazdag.
Egy természetgyógyász - reflexológus szerint, naponta 20 - 25 szál, 10 - 15 cm nagyságú tyúkhúrt megmosva és apróra vágva elfogyasztva (nyersen vagy fagyasztva), 5 - 6 hét után a ciszta eltűnik a szervezetből (pl.: májból, veséből, agyból...), amit CT vizsgálatok is igazoltak.


KÖVÉR PORCSIN
Népies neve: disznója, disznóporcsin, kövérfű, kövérke, kövérlányka, poncsér.
kover_porcsin_1.jpg Őshazája Nyugat-Himalája, ahol egészen 2000-3000 méteres magasságig vadon előfordul. Mások amerikai eredetűnek tartják, és innen vélik elterjedését az egész világon. Nálunk vadon is előfordul és többnyire gyomnövényként tartjuk számon. Gyűjthető egész nyáron, virágzás előtt. Annyira jellegzetes, hogy más növénnyel nem téveszthető össze.
Omega-3 zsírsavakban igen gazdag növény, különösen Alfa-Liposavban, amely vízben és zsírban oldódó antioxidáns, ezért könnyen bejut a sejtekbe, ahol hatékonyan leköti az ott lévő szabad gyököket. Magas C- és E-vitamin, valamint béta-karotin és glutation tartalmának köszönhetően immunerősítő hatást fejt ki. Antioxidáns tartalmánál fogva, lassítja az öregedés folyamatát. A vér koleszterin- és cukorszintjére kifejtett hatásával védi az artériákat. Kiváló vértisztító, vérzéscsillapító hatású. Reumás megbetegedések kezelésére is használhatjuk, mind belsőleg, mind külsőleg, pakolásként. Féreghajtásra is kiváló, és gyulladáscsökkentő hatása miatt az aranyér tüneteit is enyhíti.
Belsőleg a kövér porcsin a szívproblémák, illetve a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére ajánlott. Külsőleg izomgörcsök fellazítására használatos. Pakolásnak törjük össze a friss növény szárát és leveleit, fogjuk vászonruhába, és tegyük a sérült testrészre. Rögzítsük, akár egész éjszaka is rajta maradhat.
Antibiotikus, hatása miatt használják különböző bőrgyulladások, sebek, fekélyek, ekcéma és égési sebek gyógyítására. A magyar népgyógyászatban a húgyúti betegségek és gyulladások kezelésében, valamint a szív- és érrendszeri betegségek gyógyításában alkalmazzák. Emellett használhatjuk fejfájás megszüntetésére, tüdőgyulladás, influenza és megfázás tüneteinek az enyhítésére.
Maria Treben a fogínysorvadás, fogínygyulladás kezelésére is ajánlja a porcsint. Porcsinlevél rágcsálásával megszüntethetjük a fogínyvérzést.
Mivel ásványi sókban, B, és C vitaminban gazdag, kellemesen sós ízű. Leveleit és fiatal hajtásait gyűjtjük. A közvetlen virágzás előtt begyűjtött levelek és hajtások a legmegfelelőbbek. A fiatal levelek és hajtások befőzéssel és fagyasztással egyaránt tartósíthatók. A kövér porcsin főtt, sült húsokhoz és grillezett ételekhez kínálható. A felaprított fiatal levelek a paradicsomsalátának kitűnő ízt adnak. Nem szabad az étellel együtt főzni, a finomra vágott leveleket tálalás előtt hintjük az ételre. A fiatal levelek frissen és szárítva sószegény diétás ételek ízesítésére kiválóan alkalmasak. A nagyobb, idősebb levelekből főzelék készíthető.
Receptek:
  • Porcsinfőzelék: 2 evőkanál zsemlemorzsát megpirítunk egy kevés vajon. 500 g porcsinlevelet ráteszünk és megpuhítjuk. Húslével felöntjük és tejföllel ízesítjük. Esetleg zabpehellyel meghinthetjük. A spenóthoz hasonló módon is készíthetünk belőle főzeléket.
  • Porcsin franciásan: 250 g porcsinlevelet lobogó sós vízbe dobjuk, majd leszűrjük. Extra szűz olíva- olajon petrezselyemzölddel, fokhagymával, sóval, borssal, szerecsendióval hirtelen átsütjük. Házi tejben vagy húslevesben beáztatott száraz kenyérrel puhára főzzük, reszelt házi sajttal, zsemlemorzsával megszórjuk és vajdarabokat rakunk a tetejére. Forró sütőben addig sütjük, amíg a teteje aranyló sárga nem lesz.
  • Párolt porcsin: Fiatal porcsin leveleket gyűjtünk, 200 g levelet vízben puhára párolunk, robotgéppel pépesítjük, kicsit megsózzuk, majd tejszínnel ízesítjük. Köretként esszük.
  • Porcsin saláta: A zsenge, megmosott, kb. 250 g porcsinlevelet az alábbi öntettel összekeverjük. Öntet: 2 evőkanál extra szűz olívaolaj, 1 evőkanál citromlé, só, bors és egy kevés apróra vágott lila hagyma. Én leginkább így, nyersen szeretem, akár más salátához keverve is, vagy saláta tetejére szórva.
  • Forrás:Radics László: Ételek erdő, mező növényeiből


A TALAJ ÉS PALÁNTAFÖLD 
A talaj minőségéről árulkodnak a rajta fejlődő vad növények.
- A lucerna jelzi a talaj alacsony nitrogéntartalmát.
- A tyúkhúr jelzi, hogy a talajban sok a tápanyag, a humusz. Ezen a helyen érdemes zöldségágyást kialakítani, fóliasátrat vagy üvegházat építeni.
- A csalán jelzi a nitrogén és vas jelenlétét a talajban. A burjánzó csalán a túltrágyázott talajt jelzi. Ott nő, ahol valamikor trágyadomb volt, azaz ahol sok a humusz.
A talaj minőségét javíthatjuk szerves trágyával, komposzttal, szénporral, fahamuval és esetleg kvarchomokkal. Lehet vegyszerezni is, de az már nem a biogazdálkodás része.
Én, ősszel, a betakarítás után, ráengedem a kertre a baromfikat, hogy csemegézzenek és közben trágyázzanak, kapirgáljanak. Késő ősszel, a kertet jól beszórjuk trágyával, majd ha megjelenik a talaj-menti fagy beszántjuk. Tavasszal felrotáljuk, és ha szükséges át is gereblyézzük.
A palántázáshoz komposztot vagy virágföldet használok amit felesbe összekeverek mosott kvarc homokkal.
Lehet használni földet a kertből, amit át kell rostálni és sütőben, vagy kemencében, felmelegíteni 100 Celsius fokra fél órán keresztül. Nem magasabb hőfokra mert akkor tönkretesszük a benne lévő értékes ásványi anyagokat. A felmelegítés célja, a gyommagok és károkozók lárváinak kiirtása.  

A VÍZ


Japánban kidolgozták az öntözést, a mágneses vízzel.  A farmerek porított faszént kevernek a talajba, ami kitűnően megköti az elektromágnesesen kezelt öntözővizet. Aszályos időben, néhány öntözéssel rekord termést arattak. Az így kódolt vizet "elektronvíznek" nevezték. Ennek a víznek több elnevezése van: mágneses, polarizált, ionizált, vagy Grander víz. Lényegében mindegyik ugyan az.  Megfigyelték, hogy nőtt a szamócák cukortartalma, és szedés után még 10 nappal se kezdődött el a rothadás. Több mint 200 000 család használja öntözésre, fürdésre, ivásra az elektronvizet. A továbbiakban én polarizált víznek fogom nevezni.       Tudományos kutatások szerint a mikrohullámú sütők, mobiltelefonok vagy vezeték nélküli telefonok megváltoztatják testnedveink struktúráját, így ez megzavarja a sejtek anyagcsere folyamatait. Ennek ellensúlyozásképpen sok orvos ajánlja az energetikailag jó minőségű strukturált víz fogyasztását.




A strukturált víz

Az anyagcsere és a sejtekben levő DNS, strukturált víz jelenlétében működik, mely, eltérően a hagyományos víztől, számos egyedülálló tulajdonsággal rendelkezik. Természetes mágnesességének köszönhetően molekulái ötös vagy hatos csoportokba szerveződnek, és öt vagy hatoldalú, csillagszerű képződményeket hoznak létre. Régen a strukturált vizet kutakból és forrásokból nyerték, így a víz természetes energiája és adottságai fennmaradtak. Manapság viszont csapvizet használunk, ami több kilométer hosszú csővezetékeken keresztül jut el hozzánk. A nagy nyomású, hosszú és keskeny vezetékek, illetve a 90°-os erőteljes irányváltások természetellenes mozgásra kényszerítik a vizet, miáltal a struktúrája tönkremegy és élettelenné válik. Egy ilyen vízben a baktériumok és vírusok könnyen elszaporodnak, ezért klórt adnak hozzá, ami természetesen elpusztítja őket, viszont ez a mi szervezetünkben is kárt tesz. A tisztított, desztillált víz és az ásványvizek éppúgy nem rendelkeznek a strukturált víz szerkezetével, mint a csapvíz. Ezeket a vizeket “halott víznek” nevezzük. Testünknek hatalmas energiát kell arra fordítania, hogy strukturált, rendezett vizet hozzon létre belőlük. A strukturált víz a következő tulajdonságokkal rendelkezik:
- Azonnal felszívódik a testben anélkül, hogy azt a testünknek át kellene alakítania.
- Kellemes íze van, és energiával tölti fel a testet.
- Sokkal több oxigént szállít, mint a hagyományos víz, így könnyebben távolítja el a mérgeket.
- Molekulái könnyedén áthaladnak a sejthártyán keresztül a sejtmagba, így jó tápanyagellátást biztosítanak.
- A baktériumok megtelepedése a strukturált vízben lehetetlenné válik, valamint a vízzel kölcsönhatásba kerülő helyeken is.
- Véd a betegségek ellen és lassítja az öregedést.
Ha strukturált vízzel öntözzük a növényeket akkor azok:
- Gyorsabban fejlődnek.
- Erőteljesek.
- A színük élénk, és a gyümölcsök nagyok, egészségesek, és hosszabb ideig tárolhatóak.
- Ellenállóbbá válnak a betegségekkel szemben. 
Tehát a strukturált vizet kutakban és forrásokban találjuk. Ennek minőségét az esővíz közelíti meg.
Mesterségesen előtudunk állítani strukturált vizet ami csak molekuláris szerkezetében strukturált, mivel nem tartalmazza a megfelelő ásványokat. Eszt az állapotot javítani lehet, ha a vízben feloldunk egy kevés tiszta ásványi (kő) sót. Az így előállított vizet nem strukturált víznek nevezzük, hanem elektronvíznek, mágneses víznek, ionizált, Grander vagy polarizált víznek. 
- Az elektronvizet, elektromágneses tér segítségével állítják elő.  
- A mágneses vizet, erős mágnesek segítségével javítják fel.
- A ionizált vizet részleges elektrolízissel állítják elő. (Megjegyzem, a mágneses térnek is ionizáló hatása van.)
- A Grander vizet egy készülék segítségével strukturálják át, aminek a neve Grander víz átalakító, és az ára 250 000 Ft.
A polarizált víz, az imént felsorolt vizek gyűjtő elnevezése.


A polarizált víz
A mágnesestér hatása alatt a víz rendezett szerkezetűvé válik, közvetíti a mágneses energiát, és az élő szervezetbe jutva képes átstrukturálni a test folyadékrendszerét. Ha a sejten kívüli és belüli folyadék szerkezete rendezetté válik, akkor a szervezet újból egészségesen tud működni.
A polarizált víz élettani hatásai:
- Elősegíti az emésztést.
- Meggátolja illetve késlelteti az epekő, vesekő lerakódásokat.
- Nyugtató hatású.
- Erősíti az immunrendszert.
- Reumatikus megbetegedéseket részben tünetmentesíti, illetve az ilyen megbetegedéseket megelőzi.
- Ételek készítésénél a főzési idő jelentősen csökken.
- Javítja az anyagcserét.
- Méregtelenítő, regeneráló hatású.
- Rendszeres fogyasztása megakadályozza a fogkő kialakulását.
- Javítja a véredények és a bőr rugalmasságát.
- Segíti a testben lévő savas lerakódások feloldását és eltávolítását (érfalak, epekő, vesekő stb).
- Javít a vérnyomásproblémákon, és az emésztőszervi megbetegedések esetén is.
- Baktériumölő és fertőtlenítő hatással rendelkezik.
- Késleleti az öregedési folyamatot, energiával tölti fel a szervezetet, támogatja az immunrendszert.
- Ha fürdővizünkbe 10 literenként 3 dl polarizált vizet öntünk, ennek hatására az összes víz polarizálttá válik.
- A mosógépben megakadályozza a mosógép vízkövesedését.
- A növények, és az állatok esetében, sokkal ellenállóbbá válnak a betegségekkel szemben, és nő a terméshozamuk.

CSIRÁZTATÁS  


 Az oldal szerkeztés alatt van!
A csiráztatás előnyei:
- Időben kiderül, hogy a magok alkalmasak e vetésre vagy sem.
- Felgyorsítja a palántázási folyamatot.
- Könnyebb egyenként elültetni a kicsirázott magokat poharakba, főleg ha a palánták eladásra kerülnek.
- Könnyíti a kiültetési folyamatot.
Csiráztatni lehet többféle képen.
- Csiráztató edényben, amit lehet vásárolni az interneten (1250 Ft) és így néz ki:
csiraztato_tal_1.jpg
Az edényt napos meleg helyre tesszük.

- Műanyag tálcában, posztó, géz, vatelin, vatta vagy textil között. A vatelint (én azt használom), jol be kell nedvesíteni és feltenni a szekrény tetejére, mert ott jó meleg van. Hogy ne párologjon el a víz, a tálcákat egymásba rakjuk, a legfelsőt pedig lefedjük egy üres tálcával. A magok 3-5 nap alatt kicsiráznak.
csiraztatas_3.jpg

A legegyszerűbb módja a csiráztatásnak az, hogy egy negyed zsebkendő méretű vastag vászonba elhelyeztük a magokat, a négy sarkat összefogjuk és megkötjük bármivel, jól meglocsoljuk és elhelyezzük egy lábasba. Naponta megöntözzük, hogy ki ne száradjon a vászon.
Fotó

EGYSZERÜ  ÖTLETEK

 Kiszálltak a mókuskerékből [People Who Left the Rat Race]

Vályog-szalma építészetről.

Vályogfal újra vakolása, javítása

Szökés a közműrabszolgaságból - Szalai Péter

A rakétakályha - Szalai Péter előadása

A komposztkazán - Országh József

Pszichiátria - A halálipar

A Pszichiátria ✡ Leghalálosabb Csalása

A RETTEGÉS KORA - A pszichiátria rémuralma - (Teljes film)

Sebezhetetlen Produkció - Sorozatgyilkosok

Kémkedés története. 01.avi

Kémkedés története.02..avi

Kémkedés története.03..avi

Kémek a Porfészekben



A cég - A C.I.A. regénye 1 rész.

A cég - A C.I.A. regénye 2. rész

A Cég - A CIA regénye 3. RÉSZ

A Cég - A CIA regénye 1. RÉSZ

A cég - A C.I.A. regénye 2. rész

A cég - A C.I.A. regénye 3. rész
Két címet is megadtam , mert lehetséges , hogy valamelyiken letiltják a filmet, nehogy megismerd a valóságot.


A Duna vize akkor még pirosas volt a ledarált magyarok vérétől , úgy , hogy ne vágjatok be hamis képeket Vagy ti is együtt dolgoztatok az ÁVH – val . Ha jól tudom még negyvenötben a CIA elődje az ÁVH – s összejátszásra a magyarokat egymás után dobták vissza őket , hogy itthon a húsdarálóban végezzék , a drága zsidó ÁVH – sok tettek róla , hogy véletlenül se kerülhessék el , azt , hogy haleledelként végezhessék. Amugy a fejpénz miatt több háborús bűnös volt itt mint Németországban , ha a zsidókon múlott volna minden magyart kiirtottak volna . Oroszországból kirajzottak a kazárok , és minden nemzet fiait megtizedelték , a vagyonukat elkobozták , és ha lehetett megakadályozták a nemzetté válást is , minden kulcspoziciót igyekeztek betölteni még ma is , és a riválisukat biztos eltetették láb alól, ezért van az, hogy egész Európában mindenütt a zsidók töltik be a kulcspozíciókat a nemzetállamok szintjén . Az USA- t már rég maguk alá gyürték , akkor háborúznak a zsidókért amikor ők úgy kívánják , és csak hull a sok amerikai vér azoktól a drága fiatal amerikaiakról beszélek , kik amugy munkanélküliként tengette volna az életét. De a birodalmi amerika a cionizmus érdekében felálldozta őket. Na ja ha nem tejelnek a zsidó államnak újból 9/11 – et játszanak , de most már talán egy atom létesítményt támadnak meg , hogy komolyan vegyék a büdös terrorista zsidó érdeket. Mi az , hogy nem támadhatjuk meg Iránt , mi az , hogy a térségben nem uralhatjuk az arabokat , mi az hogy nekünk van a világon a legnagyobb koncentrációs táborunk , mi az hogy , az államunk fasiszta ideológiára épűl és apardheim módszereket alkalmaz , mi az hát mi vagyunk a kiválasztottak , és ha kell újból belevisszük amerikát egy újabb világháborúba , ahol bizony az emberiség 80% - tá is legyilkolják, ami vágyaink szerint , és ezt megint a mi bankárkasztos cionista zsidó testvéreink teszik a világgal bűntetlenül persze mint eddig is . Mert a pénz beszél és az ember meg csak ugat , de nem harap . Azt teszünk meg bűnbaknak akit akarunk , legyen az bár elnök , vagy diktátor , mi mindenkit elérünk csak egy jó indok kell , hogy a látóterünkbe kerüljön, utána már csak a koporsót választhatja . Így volt ez Kenedivel , Hajderrel , a Líbiai elnökkel , bár ott a francia csigaevőt toltuk az előtérbe , de Maliba is azért mentünk , hogy az olajat , az aranyat , és az uránt elhappoljuk a Kínaiak elől. Ugyan a vég napjainkat éljük , de addig még egy jó pár embernek meg kell halni míg mi is véglegesen parkoló pályára kerülünk, és nem marad belőlünk semmi csak a vágyunk , hogy szerettük volna az egész földet uralni a goj kamatrabszolgák felett, és kényünk re, kedvünkre becshippezve őket , mely a halál cshipp lett volna csak egy rádiósfrekvencia jel és kiiktattuk volna bármelyik rohadt engedetlen gojt , hogy csak a zsidó faj élhessen ezen a bolgón, és hirdesse az ő dicsőségét, és a gojok istenükként imádták volna fajunkat mert , aki nem ezt tette volna azt likvidáltuk volna.Olyan nehéz ezt megérteni , mi világhatalomra törtünk volna minden eszközünk megvolt rá csak az emberek nem akartak kamatrabszolgaként élni, inkább fellázadtak szerte a világban , és a BRICS országokkal Kína és Oroszországgal az élen elfüstöltek bennünket a világhatalmi törekvésünkel együtt.
Ti szar történelem hamisítók ezt már nem meritek a nép elé tárni , hát ezért nem háborús bűnök a kommunisták rémtettei , ja és most ki is mondom ezeknek a mocskoknak a vezetőrésze az mind zsidó volt, és a Bankárkaszt utasítására akartak egy mű idealista államot megvalósítani , de még egyetlen egy rohadt zsidó bankárt sem láttam háborús bűnökért vésztörvényszék elé állítva elítélve kivégezve , és még ma is gyártják a világ gazdasági válságait , és háborúit . Ideje lenne likvidálni őket , hogy ne okozzanak több gyilkosságokat az emberiség ellen . A sátánimádók a világ urai akarnak lenni . Hát szaporítsuk őket golyószóróval , hogy ne hogy összerakják őket.


Ők kiszálltak a mókuskerékből...



1. Sok burgonya, kevés helyen ...
2. Fólia sátor olcsón
3. Permetezés helyet
4. Azért, hogy a karfiol ne sárguljon meg
5. Azért, hogy a hagyma magok ne szóródjanak szét
6. Cukorcirokból cukorszirup és fűtőanyag
7. Zsizsik ellen ....
8. Esőviz tárolása olcsón
9. Apró magok vetése
10. Sok borsó kevés helyen
11. Rágcsálók ellen ....
12. Jó termés érdekében... méhcsalád
13. Rovarcsapda házilag
14. Ha alacsony a karó...
15. Kamilla és más hasonló virágok begyűjtéséhez ...

1. Sok burgonya, kevés helyen ....
krumplislada.jpg
Hihetetlenül sok krumplit lehet termeszteni kevés helyen, és aránylag kevés munkával. 
Négy darab másfél méteres oszlopot beásunk a földbe (30-40 cm), félárnékos helyre. A beásott részt tartósítjuk. A föld felszínétől 10 cm távolságra csavarozunk az oszlopokra körbe deszkákat. A deszkák szélessége 20 cm, vastagsága 3-6 cm. A deszkákba lukakat fúrunk 10 mm-es fúróval.
A láda 3 oldalát teljesen bedeszkázunk, a negyediket pedig szakaszosan. A láda aljára elhelyezünk 15 cm vastagságban faforgácsot vagy ág daralékőt, rá egy réteg szalmát. Majd terítsünk rá, az első deszka magasságáig, föld és komposzt keveréket (1:1 arányban).
Ebbe a földrétekbe helyezzünk el egyenletes távolságra egymástól, 16 db kicsirázott krumpligumót, és öntözzük meg.
Öntözzük rendszeresen, hogy a föld ne száradjon ki. Amint az első hajtások kibújnak és elérik a 25 cm magasságot, csavarozzuk fel a következő deszkát. A száron lévő leveleket törjük le, meghagyva csak azokat melyek a csúcson vannak. Töltsük fel földel, betakarva a hajtásokat úgy, hogy a felső levelek kint maradjanak. Ezt a műveletet folytassuk ameddig a láda tele nem lesz. Ez után, öntözzük hogy a föld ne száradjon ki és várjuk meg a növény virágzását, beérését. A bogereket természetesen szedjük le rendszeresen. Szedjük le az egyik oldalról a deszkákat, és takarítsuk be a termést.


2. Fólia sátor olcsón

foliazott_pitvar_1.jpg
Egy 20 m2-es klasszikus fóliasátor ára 120-180 ezer forint körül van.
A legtöbb parasztházat pitvarral építették, déli fekvéssel. Ha a pitvart befóliázzuk (februárban), már készen is van a fóliasátorunk aminek költsége 10 ezer forint alatt van, és 4-5 óra alatt elkészül. Több előnye is van ennek a megoldásnak, azon kívül, hogy olcsó.
- Amikor fagy van kint, a sátorban nem csökken a hőmérséklet +7 fok alá, mivel a fűtőt ház falai sugározzák a meleget.
- Napközben a fóliasátorban a hőmérséklet meghaladja a +30 fokot. A ház falai felmelegednek, így spórolni lehet a fűtéssel.
Hátrány: ha fúj a szél, a fólia zajt csinál, de szerintem ezt ki lehet bírni május 15-ig, amikor a fóliát le lehet szerelni a következő évig.


3. Permetezés helyett
rezdrot_1.jpg

Vékony rézdrótot (06-08 mm), 10 mm hószúra darabolunk és ezt beszúrjuk, egy fogó segítségével, a paradicsom szárába, az elágazás elött. Ezt a műveletet akkor végezzük el amikor megjelennek az első zöld gyümölcsök. Egy szál rézdrót megvédi a növényt minden betegségtől egész évben. Erdélyi eljárás amit én már 2 éve használok. 
rezdrot_3.jpg



4. Azért, hogy a karfiol ne sárguljon meg
karfiol_1.jpg

Amikor a karfiol kezd kialakulni a növény közepében, a leveleket felkötjük. Ezáltal a karfiol nagyobbra nő, és szép fehér marad.
Gyakrabban kell öntözni, mivel a levelek már nem tudják gyűjteni a harmatot és a csapadékot.


5. Azért, hogy a hagyma magok ne szóródjanak szét, sűrű hálóból (függöny anyagból) készítünk zsákocskákat, amiket ráhúzzuk a virág fejekre.
a_hagyma_magok_gyujtese.jpg



6. Cukorcirokból cukorszirup és fűtőanyag 
A cukorcirok termése jó takarmányként baromfiknak és díszmadaraknak.
A szárát fel kell darabolni (kézzel vagy géppel - szecskázó, ágdaráló) és ki kell préselni belőle az édes, magas cukortartalmú levet.
Présként lehet használni a szőlőprést vagy brikett prést. 
Amennyiben a préselést brikett préssel végezzük, megvan a téli fűtőanyagunk. 2 kg cukorcirok brikett = 1 m3 gáz fűtőerejével.
Lehet keverni más növényi anyagokkal, és mivel ragad a cukortól,  a brikett nem esik szét.
brikett_pres.jpg
 Brikett prés - rendelhető a Vatera piactéren 44 000 Ft

A kinyert édes folyadékot lassú tűzön besűrítjük és édesítésre használjuk cukor helyet.  Miért is? Csupán csak azért mert kiderült, hogy a kereskedelemben forgalmazott cukor nagy része vegyi édesítő szer. Akik pálinkát főznek, beszámoltak arról, hogy cukrot adnak a fermentáló gyümölcshöz, hogy növeljék az alkohol tartalmát. Kifőzés után az üstben megmaradt folyadék édes, ami azt jelenti hogy nem erjedt meg és nem lett belőle alkohol. Tehát egy vegyi anyaggal van dolgunk. Már megint?!   


7. Zsizsik ellen ...
A babzsizsik és kukoricazsizsik ellen két egyszerű eljárás kombinációjával lehet védekezni. Egy napra hűtőbe tesszük kifejtés után a szemeket, majd a tasakba babérlevelet teszünk mellé. 

Ha a lóbabot ellepnék a tetvek, két egyszerű trükkel segíthetünk rajta. 
1. A közelében lósóskát vetünk, ami vonzza a tetveket. Kitépve és elégetve nagy tömegben pusztíthatjuk őket. Ameddig a lóbab megerősödik, mindig legyen csalilósóska. 
2. Visszacsípjük a lóbabot. Így jobban bokrosodik és hamar elveszti kívánatosságát, ezért a levéltetvek elköltöznek.


8. Esőviz tárolása olcsón
A legolcsóbb módja az esővíz tárolásának az, hogy a ház végénél, ott ahol van a kiköpő, asunk egy 2,5x5,5x0,7 méteres gödröt (medencét). A gyökereket eltávolítjuk és az oldalakat kialakítjuk rézsűsen, egy kicsit tömörítve lapáttal. A kiásott földet fel lehet használni sziklakert vagy teraszos kert rendezéséhez. A gödröt (medencét) kibéleljük vízhatlan dupla vastag ponyvával (5x8m - 150g/m) aminek ára 10 000 Ft. Miután a ponyvát szépen elhelyeztük a gödörben, megigazítva a sarkoknál, a gödröt feltöltjük esővízzel anélkül, hogy a ponyva széleit beföldelnénk.  A víz nyomása elhelyezi a ponyvát és 2-3 nap múlva a széleit be lehet takarni földel és lehet díszíteni kövekkel, növényekkel. 
A gödör aljára én raktam egy sor téglát lapjára, hogy a pockok vagy vakondok ne tudják kirágni a ponyvát. A gödör oldalait kibéleltem pettpalakokkal melyeket vízzel töltöttem fel és a dugóval lefele helyeztem el. Ezek a palackok védik a ponyvát a gyökerektől és a rágcsálóktól. Nem lenne szerencsés ha a víz alámosná az épületet. 
Ebbe a medencébe tudunk tárolni  9,5 m3 esővizet, amivel biztosan át lehet vészelni bármilyen aszályt. 
Az előző években az esővíz tárolására vásároltam tartályokat és hordókat, melyekben tudtam tárolni 3,4 m3 esővizet. Ez elég volt 2 hónapra, de az aszály 3,5 hónapig tartott. A befektetés elérte a 100 000 forintot. Ehhez képest, a fent említett megoldás nem haladja meg a 15 000 Ft-ot és 1 hét munkát ami ilyenkor tavasszal még jól is esik. A tárolt esővíz mennyisége pedig a háromszorosa a tartályos és hordós megoldásnak. Amennyiben telepítünk halakat is a medencébe akkor a karácsonyi hal mellet lesz egy nagyon jó minőségű vizünk a kert öntözésére. 
viztarolo2.jpg

kert_083.jpg


viztarolo5.jpg


 viztarozo.jpgMég jól is fog kinézni pár hónap múlva.



9. Apró magok vetése
Apró magok vetése esetében, például mák és virágmagok, keverjük össze a magokat homokkal. Így később nem kell ritkítani a növényeket, mert vetésnél a magok ritkábban kerülnek a földbe. Ezzel a módszerrel megspóroljuk legalább a magok felét.   


10. Sok borsó kevés helyen
Az előkészített terület közepére leütünk egy 50-60 cm hosszú lécet. Rajzolunk 4-5 kört, 15-20 cm távolságra egymástól. Megöntözzük és ezekbe a nyomokba elvetjük a borsó szemeket 5-7 cm távolságra egymástól. A két utolsó kör közé le szúrunk 6-8 db lécet. Betakarjuk a magokat és újból megöntözzük. A külső lécekre, körbe, kötünk zsinórt.
A módszer előnyei:
- a növények egymásba kapaszkodnak
- a lécek és zsinór megtartják a növényeket, így ezek nem dőlnek el
- a növények sűrűn nőnek, így elnyomják a gyomokat és visszatartják a talaj nedvességét 

kert_061.jpg


 kert_088.jpg
 borso8.jpg
Négy tő borsó igen magasra nőt, így kénytelen voltam 1 méteres léceket verni melléjük.


11. Rágcsálók ellen.
Azért hogy nyest, patkány vagy eger ne költözzenek be a gépkocsinkba kárt téve az elektromos vezetékekbe, helyezzünk el a motortérbe emberi hajat. Ugyan így a kamrától is távol lehet tartani a rágcsálókat.


12. Jó termés érdekében...
Bio kertészkedést nem igen lehet elképzelni méhek nélkül. Az ideális 2 család, amit össze lehet vonni, ha valami baj történik velük. A beporzás mellet ellátják a családot mézzel, virágporral, propolisszal és más nyalánkságokkal.
Jelenleg az egyik legjobb kaptár az, amit a képen lehet látni. Ára 20 000 Ft teljes felszereltséggel.
Elérhetőség: Major Tamás - majorocsi7@freemail.hu, telefon: 0036309905464 - Tab. 
Komoly, megbízható, kitűnő szakember.
kaptar_a.jpg



13. Rovarcsapda házilag.
Egy rovarcsapda általában 3 000 Ft körül van. Egy üres palackból könnyen lehet elkészíteni egy csapdát, amibe öntünk cukros vizet vagy egy kevés sört felhígítva vízzel, ahogyan a képen látható.
csapda.jpg
 Amennyiben sok a szúnyog, a cukros vízbe tegyünk egy kevés élesztőt. Így széndioxid termelődik ami vonzza a szúnyogokat akik önkéntesen, zümmögve, besétálnak a csapdába és befejezik Földi pályafutásukat.   
szunyogcsapda.png

14. Ha alacsony a karó...
Előfordulhat, hogy a babnak vagy paradicsomnak szánt karó kicsinek bizonyul. Ebben az esetben toldjuk meg egy másikkal, használva 3 darab műanyag gyors-kötözőt.
kep_005.jpg 


15. Kamilla és más hasonló virágok begyűjtéséhez ...
használjon fedelező villát, ami kapható a méhészeti boltokban. Ezzel egyszerűen, pillanatok alatt, "befésüli" a virágokat egy edénybe.
fedelezo_villa.jpg

kamillavirag_begyujtese.jpg



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése