2013. február 6., szerda

Recept válogatás



Recept válogatás



Frankfurti leves 
 
       Hozzávalók: 5o dkg kelkáposzta, 2 pár virsli, 1 db sárgarépa és 1 db zöldség felkarikázva, 2-3 db nagyobb burgonya, 3-4 gerezd fokhagyma, majoranna, őrölt fehérbors, őrölt kömény, só, fűszerpaprika.
Elkészítés: A megtisztított kelkáposztát csíkokra vágjuk, majd 2  liter hideg sós vízbe feltesszük főzni. Belerakjuk a fűszereket, zöldséget, sárgarépát. Amikor kicsit puhul már a káposzta, belerakjuk a kockára vágott burgonyát, majd a felkarikázott virslit. Ezután fokhagymás rántást készítünk, és beleöntjük a levesbe.  Tálaláskor ízlés szerint tejföllel kínálhatjuk.
 
Palócleves    
 
Hozzávalók:
30 dkg karaj ,1 dl étolaj,1 fej vöröshagyma,3 gerezd fokhagyma,2 evőkanál pirospaprika,1 babérlevél,30 dkg burgonya,50 dkg zöldbab,3 db sárgarépa karikákra vágva
 2 dl tejföl + 1 dl tej,1 evőkanál liszt,1 evőkanál balzsamecet.
 
Fűszerek:  őrölt bors,  őrölt kömény,  só, 1 nagy csokor tárkony, 2 szál lestyán.

Elkészítése:
Az apróra vágott hagymát felhevített olajon  megpirítjuk, megszórjuk pirospaprikával, belerakjuk  az apró kockákra vágott húst, sárgarépát, majd megsózzuk, befűszerezzük, megpároljuk, felöntjük vízzel, és puhára  főzzük. Közben egy másik edényben  sós vízben megfőzzük a  kockákra vágott burgonyát és az összevágott zöldbabot. Az olajból és lisztből világos rántást készítünk. Amikor a hús, krumpli, bab megpuhult, összeöntjük, és berántjuk a fokhagymás rántással, beletesszük a balzsamecetet. Ügyeljünk arra, hogy  a szokásos levesnél egy kicsit sűrűbb legyen!  Egy tojással és kevés rétesliszttel, + 1 csipetnyi sóval kikevert tésztából galuskákat szaggatok bele.
A 2 dl tejfölt és az 1 dl tejet kikeverjük, és a levesbe öntjük, összekeverjük. Amint elkezd forrni, lezárjuk, és fedőt teszünk rá.
Fenti mennyiségek egy 4 literes fazékra vonatkoznak.
 
Sárgaborsó krémleves 
 
Hozzávalók:
25 dkg sárgaborsó ,1 szál nagyobb sárgarépa , 1 lapos evőkanál só, 1 közepes fej vörös hagyma, Őrölt bors, őrölt szerecsendió, kakukkfű ( 1-1 kis csipetnyi), 2 nagyobb gerezd fokhagyma, 1 kávéskanál őrölt pirospaprika, 2 dl tejszín
1 kávéskanál liszt, 3 evőkanál étolaj
 
Elkészítése:
Az előző este beáztatott sárgaborsót beleöntjük egy 3 literes fazékba, 2 liter vizet öntünk rá, és a karikákra felszeletelt megtisztított sárgarépát, sót, az egészben hagyott vöröshagymát és a fűszereket. Puhára főzzük.
Egy kis lábosban rántást készítünk: Belerakjuk az étolajat, lisztet,  kicsit megpirítjuk, és az apróra vágott, sóban megtört fokhagymát, majd levesszük a tűzről, beletesszük az őrölt pirospaprikát, kevés hideg vizet keverünk bele, majd  a tejszínt is ráöntjük. Ezután a sárgaborsóba belekeverjük. Egyet forralunk rajta. Kidobjuk belőle a vöröshagymát.
Levesszük a tűzről, és botmixerrel alaposan krémmé mixeljük. Még egyszer megmelegítjük, és lekapcsoljuk  a gázt. Végül beleöntjük a frissen szedett, apróra vágott petrezselymet.
Főtt, szeletelt tojással tálaljuk.
 
Brassói aprópecsenye  (ahogy én csinálom)
 
      Hozzávalók: 60 dkg sertés karaj, 1 dl olaj, 2 fej közepes vöröshagyma, 1 fej fokhagyma, ízlés szerint őrölt bors, só, fél dl fehér bor.
Elkészítése: A húst kb. 1 cm-es kockákra vágom, a finomra aprított vöröshagymát olajon üvegesre pirítom. Hozzáteszem a húst, és a zúzott fokhagyma felét. Amikor a hús már a pirítástól megfehéredett alá öntök egy kis vizet (maximum fél dl-t), sózom, borsozom. Fedő alatt puhára párolom. Ha a víz elpárolgott, fél dl bort öntök alá. Hozzáadom a zúzott fokhagyma másik felét. A húst készre sütöm.
Köret: Apró kockákra vágott, olajban sült burgonya.
A kész húst és a sült burgonyát összekeverem, és 2 percig együtt pirítom.
 
Chilis bab
      Hozzávalók:50 dkg darált hús, 30 dkg bab, 2 nagy fej vöröshagyma, 1 dl étolaj, 1 doboz kukorica konzerv, 2 dl paradicsomlé, 10 dkg apróra vágott zöldpaprika. 
Fűszerek: só, pirospaprika, őrölt bors, oregano, kakukkfű és chili paprika. 
Elkészítés: A darált húsból és a vöröshagymából pörköltet készítünk ( én tettem bele 1 milánói szósz alapot, ami nagyon jól megdobta!), a babot megfőzzük sós vízben. A húst, a babot és a kukoricát összekeverjük, hozzáadjuk a zöldpaprikát és a fűszereket. Paradicsomlével és vízzel felengedjük, sűrűre főzzük.
 
Dagadóba töltelék: 
 
        4 db zsemle (vízben megáztatni), 4 tojás, törött bors, só,  1 nagy csokor összeaprított petrezselyem, 1 kis fej vöröshagyma dinsztelve, ételízesítő  ízlés szerint. Tavasszal én + teszek bele apróra vágott zöld fűszereket: tárkony, kakukkfű, majoranna, oregano.
 
Töltött hús elkészítése:
Egy szép ( kb. 50 dkg-os) dagadó közepét felszúrjuk A keletkezett nyílást kitágítjuk, kicsit besózzuk, fűszerekkel megszórjuk, és zúzott fokhagymával megkenjük.  Ezután az összedolgozott töltelékkel megtöltjük. A húst hústűvel, fogvájóval, esetleg cérnával összevarrjuk, hogy a töltelék lehetőleg benne maradjon. Majd pici vízzel és olajjal tepsibe helyezzük. 
Előmelegített sütőben 200 fokon alufóliával letakarva 30 percig sütjük, majd a fóliát levéve  még kb. 50 percig pirosra sütjük a hús nagyságától függően.
Én majonézes krumpli salátával és rizs körettel tálaltam:
 

Krumplistészta      
 
Hozzávalók: 5-6 evőkanálnyi étolaj, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 púpos evőkanál őrölt pirospaprika, 80 dkg krumpli, 40 dkg fodros nagykocka tészta, 1 kávéskanál só.
Elkészítése: Egy jénai tálba beleteszem az olajat, abba az apróra vágott vöröshagymát, és  mikróban megdinsztelem  a legnagyobb fokozaton, közben párszor megkeverem. Ha már megfonnyadt, beleteszem a piros paprikát, az apróra vágott krumplit és megsózom.
 
   
 
 Folpackot teszek a tetejére, 1-2 helyen kiszúrom. Párszor megkeverem, ha megpuhult a krumpli kiveszem, és félreteszem.
Közben megfőzöm a tésztát: Egy nagy fazékba teszek sót, és ha lobog a víz, belerakom a tésztát, a forrástól még 2 percig főzöm, majd lekapcsolom a gázt, és fedőt teszek rá. 10 perc állás után leszűröm, és belekeverem a krumpliba.
 




Marinírozott (ecetes) hal  
- ahogy én készítem:
 
Hozzávalók egy 5 literes üveghez:
12-14 szelet ponty, 8 darab közepes méretű vöröshagyma.
Panírozáshoz: 3 db tojás, liszt, tej, zsemlemorzsa.
Felöntő léhez: ízlés szerint : víz, ecet, só, cukor, 6-8 db babérlevél, egész feketebors, mustármag, koriandermag.
 
Elkészítése:
A hal szeleteket besózzuk, kicsit állni hagyjuk. Majd bepanírozzuk, és forró olajban kisütjük. Ezután elkészítjük a felöntő lét. 4 liter vízbe teszünk, kb. 4-5 dkg sót, 12 dkg cukrot,  6-8 babérlevelet, 1 evőkanál egész borsot, 1 evőkanál koriandermagot, 1 evőkanál mustármagot, és kb. 1 dl ecetet... (Mindenki a szokásos, a család által kedvelt  salátalevet készítse!) ... Ezután az egészet felforraljuk, és kéz melegre lehűtjük.
Egy 5 literes uborkás üvegbe alulra felszeletelt hagymát teszünk, rá  rántott halat, majd hagymát, és rétegenként ismételjük. A tetejére vöröshagyma szeletek kerüljenek.  A langyos felöntő levet rámerjük. Ezt követően a tetejére egy műanyag savanyúság leszorítót helyezünk. Két napra a spájzba tesszük, de közben a maradék felöntő lével pótoljuk, mert  a hal beszívja. A tetején mindig lé legyen! 2 nap után már a hűtőbe helyezhetjük. Néhány nap múlva a szálkák teljesen megpuhulnak, szinte eltűnnek, és fogyasztható.
 

Rakott kel 
 
       Hozzávalók: 60 dkg darált hús, 1 fej kelkáposzta, 50 dkg rizs, só, bors, őrölt kömény (ízlés szerint), 1 fej vöröshagyma, kb. fél dl étolaj, 5 dl tejföl, 1 db tojás.
Elkészítés: Az olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát, a darált húst hozzáadva pörkölt alapot készítünk. A kelkáposztát leveleire szedjük, sóval, borssal őrölt köménnyel ízesített forró vízben a káposztaleveleket 2 percig blansírozzuk (rövid ideig főzzük, nehogy nagyon összeessen!). Közben megfőzzük a rizst.  Egy kiolajozott tepsi aljába terítünk káposztaleveleket, rá a főtt rizst, erre a pörkölt alapot, ezt mégegyszer megismételjük. A tetejét 5 dl tejföllel és 1 tojásból készített mártással kenjük le.
Én 38 x 22 cm-es tepsiben készítettem.  Sütés előmelegített sütőben 200 fokon alufóliával letakarva 15 percig, majd takarás nélkül kb. 15 percig pirítjuk ( én légkeveréssel pirítottam!).
 

Rakottkrumpli 
 
      Hozzávalók: 2 kg főtt krumpli, 10 db főtt tojás, 1 szál füstölt kolbász karikára vágva, 4 dl tejföl, só ízlés szerint, őrölt bors, bazsalikom, 1 szelet bacon szalonna csíkokra vágva, reszelt sajt.
Elkészítés: Egy kb. 38 x 22 cm-es tepsit kikenek margarinnal. Belerakok 1 sor karikákra vágott főtt krumplit, picit megsózom, rárakom a  karikára vágott főtt tojást és a felkarikázott füstölt kolbászt Én kevés párizsi csíkot is teszek bele).  Kevés tejfölt is rakok közé, megszórom bazsalikommal és őrölt borssal. Ráteszem a maradék felkarikázott főtt krumplit. Picit megsózom. A tetejét lekenem tejföllel, ráreszelek sajtot. Végül ráhelyezem a csíkokra vágott bacon szalonnát.
200 fokra előmelegített sütőbe rakom kb. 30 percre. Ha kész, pirosodik a teteje, kiveszem és alufóliával letakarom.
 
   
 
Nagyon jól megy hozzá az endívia saláta!
Saláta elkészítése:  Az endívia salátát alaposan megmossuk, majd rövid ideig vízben áztatjuk.  Utána a vizet leöntjük róla.
Öntet készítése: 1 dl fehér bor, 1 dl hárs szörp ( 1 kanál mézzel is helyettesíthető), 2 evőkanál tárkonyecet. Ezt alaposan összekeverjük, és  a salátára locsoljuk. Majd néhányszor megforgatjuk benne a salátát:
 
 
Steak krumpli    
- ahogy én készítem

Hozzávalók:
2 kg apró szemű újkrumpli (alaposan megmosva, negyedekre vágva héjában), ha csak régi krumpli van akkor meghámozva.
1 evőkanál mustár, 3 evőkanál olvasztott vaj, 3 evőkanál olívaolaj, 1/2 citrom leve, 1 citrom reszelt héja, 1 evőkanál szárított oregánó, 1 lapos evőkanál só, 2 teáskanál frissen őrölt bors, 3 gerezd zúzott fokhagyma, 1 csokor apróra vágott kakukkfű, 3 rozmaring levél

Elkészítése:
A krumplikat jól megmossuk és negyedekbe vágjuk, majd félretesszük.
Összekeverünk minden hozzávalót egy tálban, majd ráöntjük a krumplikra, jól összeforgatjuk. Kibéleljük egy nagy gáztepsi alját sütőpapírral, az oldalát pedig vajjal jól megkenjük. Ráterítjük a sütőpapírra egy sorban a befűszerezett krumplit.
 
 
Előmelegített 220 fokos sütőben  60 perc alatt szép pirosra sütjük, közben egyszer átforgatjuk.
 
 Tojásropogós  / Ibolya
1 db nyers tojás, 2 db főtt tojás , 1 db beáztatott zsemle 
1/2 vöröshagyma lepirítva, , só, bors, petrezselyem ízlés szerint. , zsemlemorzsa  Elkészítése: A főtt tojást lereszelem és hozzáadom a nyers tojást, sót, borsot, petrezselymet összeaprítva, hagymát és az áztatott zsemlét. Jól kikeverem. Ha kicsit lágy lenne, akkor kevés zsemlemorzsát is rakok bele. Ezután kroketteket formálok belőle és a zsemlemorzsában megforgatom. Forró olajban kisütöm. 
Ez csak egy adag, de lehet többet is csinálni. Elég kiadós.
 




Franciasaláta  
 
-ahogy én készítem:
 
Hozzávalók: 20 dkg borsó, 10 dkg sárgarépa, 10 dkg zellergumó, 2 db alma, 10 dkg gomba, 10 dkg konzerv kukorica, 2 db ecetes uborka.
Elkészítése: A fenti zöldségeket apró kockákra vágjuk, az alma és az uborka kivételével puhára főzzük, és szűrőn lecsepegtetjük. Az összevágott almát és uborka darabokat a leszűrt zöldséghez hozzákeverjük. Ezután az alábbi mártással leöntjük és összekeverjük:
Mártás: 1 evőkanál mustár, 1 dl étolaj, 1 evőkanál porcukor, 1 mokkáskanál őrölt bors, 1 csipet só, 450 gramm tejföl. Mindezt fokozatosan simára keverjük.
 
 
Sonkatekercs   
 
Hozzávalók:
 
10 dkg gépsonka,( vagy csemege karaj), 1 evőkanál majonézes torma, 10 dkg ömlesztett sajtkrém, 5 dkg reszelt füstölt sajt, 1 csokor apróra vágott snidling, egy kiskanál borsikafű.
 
Elkészítés:
Majonézes tormát teszünk a sajtkrémhez, majd jól elkeverjük. Hozzáreszeljük a füstölt sajtot, a snidlinget, borsikafűvet és ismét elkeverjük. A sonkaszeleteket egyenként megtöltjük vele, és feltekerjük. Salátalevélen, paprikával, paradicsommal díszítve tálaljuk.
 
   
 
 
Svéd gombasaláta   
 
50 dkg gombát alaposan mossunk meg, majd szeleteljük fel. Adjunk hozzá egy nagy fej apróra vágott vöröshagymát, és 4 evőkanál étolajon, fedő alatt pároljuk, amíg az összes levét elfövi. Ha túl száraz a gomba és nem enged elég levet, akkor öntsünk alá egy kis vizet, hogy puhára párolódjon. A zsírjára sütött, hagymás gombához tegyünk 2 dl sűrű paradicsomlevet, 1 teáskanál szőlőcukrot, 1 teáskanál sót,  fél mokkáskanál őrölt babérlevelet, egy teáskanál friss kakukkfüvet, egy teáskanál borsfüvet, (ha nincs őrölt borsot) és egy evőkanál citromlevet, egy fél citrom reszelt héját, 2 szál petrezselymet apróra vágva.
Végül öntsünk rá 2 - 3 dl vizet, és jól összekeverve lassan forraljuk fel. Hűtőszekrényben másnapig érleljük.
 
 
 Hidegen tálaljuk. Salátalevelekkel bélelt tálban szervírozzuk, és vékony citromkarikákkal, kakukkfűvel díszítjük.
 
 
 
 
Téli vitaminsaláta  
 
Hozzávalók:
50 dkg savanyú káposzta, 1 darab közepes sárgarépa
2 darab kisebb lilahagyma, 1 darab kisebb zeller, 1 darab kisebb fekete retek, 3 evőkanál olívaolaj
 
Elkészítése:
A zöldségféléket vékony csíkokra vágjuk. A lilahagymát vékonyan felkarikázzuk. Egy salátás tálban az egészet összekeverjük a savanyú káposztával.3 evőkanál olívaolajjal meglocsoljuk, majd ismét összekeverjük. Ezután hűtőbe tesszük néhány órára összeérni.
Megjegyzés: Sózni, borsozni, fűszerezni nem kell, mert  a savanyú káposzta megoldja.
 
 
Tojáskrém  
 
12 db kemény tojást felkarikázok, 2 nagy vöröshagymát apróra vágok. Fűszerezem sóval, őrölt borssal, kakukkfűvel, oregánóval és egy kis ételízesítővel. Rakok bele 1 evőkanál bazsalikomot,  2 evőkanál mustárt,  és egy 450 grammos tejfölt. Mindezt merülő mixerrel jól összepépesítem. A végén megszórom egy marék apróra vágott snidlinggel.
 
 
Tormakrém     
 
Hozzávalók:
10 dkg vaj, 2 evőkanál simaliszt, 1 kávéskanál rétesliszt
4 dl tej, 1 kávéskanál só, 5 evőkanál ecetes reszelt torma
1 teáskanál őrölt fehér bors, 1 kávéskanál porcukor
fél citrom leve
 
Elkészítése:
A vaj felét felolvasztjuk, belerakjuk  a sima, illetve réteslisztet, és kicsit összemelegítjük. Majd a tejet hozzáöntve sűrű péppé főzzük. Belekeverjük a sót, és hideg vízbe téve langyosra hűtjük. Ekkor hozzákeverjük a vaj másik felét, a tormát, és a többi hozzávalót is. Jó alaposan kikeverjük.  Kis időre a hűtőbe tesszük.
Szendvicsekhez, hidegtálakhoz kitűnően felhasználható finom krém.
Én most sonkás szendvicshez használtam.
 
 
Tzatziki saláta  

Hozzávalók:
 1 nagyobb kígyóuborka , 1 nagy pohár sűrű tejföl 
 
1 szál póréhagyma , 5 gerezd fokhagyma ,1 csokor kapor 
 
1 evőkanál oliva olaj, pár szem olajbogyó,  só ,  őrölt bors
Elkészítés: Az uborkát durvára reszeljük, vagy vékony csíkokra gyaluljuk, lesózzuk, és hagyjuk, hogy egy kis levet eresszen. A fokhagymagerezdeket megpucoljuk. Az uborkát jó alaposan kinyomkodjuk, hozzáadjuk az átnyomott fokhagymát, a tejfölt egy kis fehérborsot, az olajat, olajbogyót, apróra összevágott kaprot. Jól átkeverjük. Letakarva 2-3 órára a hűtőbe tesszük, hogy az ízek jól összeérjenek. Hűtőben maximum 2-3 napig eláll.
 




Dobálós savanyúság  /Pannika  
-ahogy én csinálom:
 
5 l víz, 6 dl 20%-os ecet, 80 dkg cukor, 2 kávéskanál feketebors, 2 kávéskanál szalicil, 2 mokkáskanál borkén
3 evőkanál só, 1 db kapros savanyító tartósító
1 kávéskanál mustármag

Az alapanyagokat összekeverjük a 25 literes, zárható tetejű műanyag vödörben, és ebbe dobáljuk az alaposan megmosott uborkát, vagy vegyesen bármi mást, ki mit szeret ízlésének megfelelően. Közben többször kevergetni tiszta fakanállal.
 
 
Gezemice  ( csalamádé ) ( győri finom!) 
 
Hozzávalók:
1,5 kg káposzta,, 1 kg uborka, 1,5 kg paprika, 0,5 kg hagyma,
40 dkg cukor, 8 dkg só, 4 dl 10%-os ecet, 1 mokkás kanál borkénpor, fűszerek.
 
Mindezt összekeverni, 2 napig pihenjen. Ezután a kifacsart saját levével felönteni, rá 2 kanál ecet, lekötni, és kész!
 
   
 
 
 
Lecsó - natur   / Smajdika

Paprika mindig a duplája legyen a paradicsomnak, ha 4 kg a paprika akkor a paradicsom 2 kg.
A paprikát megpucolom a magházától, és felkarikázom. A paradicsomnak lehúzom a héját, (forró vízbe dobom és úgy könnyebb). Félbe vagy negyedbe vágom, egy széles lábosba felrakom főzni és mihelyt egyet forr, bele öntöm a paprikát és azzal is az első forrásig főzöm. Forrón üvegekbe rakom szalicil a tetejére, csavarom rá a tetejét és száraz dunsztba rakom.
Amikor télen előveszem, akkor úgy készítem mintha friss paradicsom és paprika volna. Kevés olajon az összevágott vöröshagymát megdinsztelem, majd ráöntöm, sózom és fűszerezem ízlés szerint.
 
 
Sajtkészítés - házilag   
 
Hozzávalók
5 l tej, 4 evőkanál só, 0,5 dl 10 %-os ecet
1 kávéskanál őrölt kömény
 
Elkészítése:
A tejet felforraljuk. Belerakjuk a 4 csapott evőkanál sót, az ecetet, az őrölt köményt ( aki a köményt nem szereti, natúr is készítheti,  vagy helyette tehet bele őrölt borsot, vagy  ízlés szerint akár más fűszert is), és összekeverjük. Ezután még néhány percig forraljuk. Ahogy csapódik ki a tej, a sűrűbb anyag jön a tetejére, a savó pedig az alján marad. Néhányszor megkeverjük. Ezután egy tüll ruhára öntjük, és lecsorgatjuk. Kicsit megnyomkodjuk, hogy a benne maradt savó nagy része eltávozzon. Amikor már jó gumis állagú, beleöntjük egy préselő edénybe.
 
 
A préselő edényt   legegyszerűbben úgy készíthetjük, ha egy ételhordó műanyag edény alját és oldalát kifúrjuk vékony lyukakkal, a tetejét pedig lecsiszoljuk körben akkorára, hogy beleférjen az edénybe, ugyanis ezzel fogjuk lenyomatni.
 
Körülbelül 1 kilós  súlyt helyezünk rá, és betesszük egy nagyobb edénybe, majd felöntjük 1 liter víz és 2 evőkanál só keverékével, úgy, hogy ellepje a sajtot. Egy éjszakára így hagyjuk. Másnap kivesszük a préselő edényből. Egy-két órára rácsra tesszük, utána mehet a hűtőbe. Trappista jellegű sajtot kapunk.
 
Ebből a mennyiségből körülbelül 50 dkg sajt lesz!
 
   
 
Szilvamustár    
- ahogy én csináltam:
 
Hozzávalók:
1 kg kimagozott szilva, 2  db vöröshagyma, 5 dkg gyömbérgyökér lereszelve, 2 gerezd fokhagyma összevágva
15 dkg kristálycukor, 3 evőkanál mustár, 2 dl száraz vörösbor (legjobb a Bikavér), 1 mokkáskanál őrölt bors, 1 citrom reszelt héja, 1 citrom leve
 
Elkészítése:
A hozzávalókat beletesszük egy lábosba, és melegítjük.  A forrástól számított 10-12 percig főzzük, közben többször megkeverjük. Ezután botmixerrel pépesítjük. Ezt követően 2-3 percig még összefőzzük. Takaréklángra tesszük, és üvegekbe merjük. Mindegyik üveg tetejére teszünk egy kis késhegynyi szalicilt, légmentesen lezárjuk. Még forrón száraz dunsztba tesszük. ( Egy nagy lábost kibélelünk konyharuhával, szorosan belerakjuk az üvegeket. Jól betakargatjuk, és abban hagyjuk kihűlni!) Utána a helyére rakható!
Ebből a mennyiségből 1,2 liter lett.
 
Megjegyzés: Vörös húsból és fehér húsból készült ételekhez is kiváló kísérő!
 
 

Kókusztej házilag:
3 dl tejszín, 2 dl tej, 6 dkg kókuszreszelék (lehetőleg bio)
1 evőkanál méz
 
A tejet és a tejszínt összemelegítjük egy lábasban, hozzáadjuk a kókuszt, és a mézet. Gyakran kevergetjük, mielőtt forrni kezdene lekapcsoljuk és hagyjuk kihűlni. Mikor kihűlt, merülő mixerrel pépesítjük, leszűrjük, és kinyomkodjuk. Hűtőben 3-4 napig eláll.
 
 

Bajor perec  (laugenbrezel)   /Benkő Gábor
 
- ahogy én csináltam kenyérsütő gép  segítségével.
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt 
4 dkg friss élesztő 
3 dl langyos víz 
1 kávéskanálnyi kristálycukor
1 kávéskanálnyi (finom) só 
2 dkg vaj
 
1 liter víz 
2 evőkanálnyi szódabikarbóna 
1/2 evőkanálnyi durva só
 
ElkészítéseA lisztet, élesztőt, 3 dl vizet, cukrot, sót és vajat beleteszem a kenyérsütő gépembe, és gyors programon bedagasztatom sima tésztává. Amint leáll a gép (nálam 30 perc múlva), kiveszem a tésztát, 12-felé vágom, az egyes darabokat hurkává formálom,  kb. 70 cm-re, majd tekerek belőlük pereceket. Ezután kelesztem 15 percig.
Közben felforralom a szódabikarbónát a liter vízzel. A megkelesztett pereceket belemártom 20-30 másodpercre ebbe a lébe.
 
   
 
Majd lecsorgatva belehelyezem az előzőleg margarinnal jól kikent tepsikbe. Majd  30 percig pihentetem hideg helyen. 
Végül 200 °C-ra előmelegített sütőben sütöm 15 percig. Ha kész, még forrón megkenem vízzel, és meghintem a durva sóval.
 
   
 
Bajor zsemle (laugenbrötchen)  
 
A fenti perec receptből zsemle formázással készült:
Pontosan úgy kell csinálni, mint a perecet! Ebből a mennyiségből én 9 darab zsemlét formáztam, és el is fér egy gáztepsi méretű tepsiben! A forró szódabikarbónás vízben 30 másodpercig kell hagyni a zsemléket, és közben locsolgatni is a tetejét. Utána jól lecsepegtetni, és a margarinnal, vagy vajjal jól kikent tepsibe tenni 30 percre hideg helyre. Én a spájzba tettem. Utána lehet sütni az előmelegített sütőben 200 fokon. Kb.15-16 percig.  Kivéve a sütőből még forrón lekenni vízzel, és durva sóval megszórni.
 
   
 
 
 
 
Chilis kifli     
 
Hozzávalók:
40 dkg finomliszt
15 dkg rétesliszt
2 dkg vaj
1 egész tojás
2,5 dkg friss élesztő
1 evőkanál só
1 mokkáskanál porcukor
1 kávéskanál sikér
220 ml langyos tej
20 dkg főtt, összetört krumpli
1 kávéskanál 10 %-os ecet
 
Töltelék:
2 nagy fej lilahagyma apróra vágva
20 dkg sonka kis kockákra vágva
3 evőkanál étolaj
2 nagy chilipaprika apróra vágva
2 kávéskanál chilipor
 
Elkészítése:
A hozzávalókat beteszem a kenyérsütő gépbe. Elindítom a normál programot, ami nálam 3 óra 20 perces program. Dagasztás után 45 perc múlva leáll a gép, ekkor még hagyom benne kelni a tésztát. De 20 perc múlva kikapcsolom a gépet, és még hagyom körülbelül 10 percig kelni benne a tésztát.
Majd kiveszem, ha már majdnem felér a gép tetejéig. Lisztezett deszkán kettévágom, 2 cipót gyúrok belőle. Kisodrom jó vékonyra kör alakúra, és mindegyik cipóból 12-12 cikket vágok ki.
Közben a töltelék hozzávalóit gázon megdinsztelem, és a csikkekre ráhalmozom. Feltekerem, a nagyobbik felétől a kifliket.
24 db kifli lesz ebből a mennyiségből.
 
   
 
Ezután 36 x 34 cm-es tepsibe sütőpapírt teszek, és a kifliket rárakom.  Hagyom még ott is 20 percig kelni. A másik tepsibe ugyanígy megcsinálom a kifliket.
Végül lekenem 1 egész tojás és 2 tojás sárgája keverékével, amibe egy kis mokkáskanálnyi tejet is teszek. Megszórom köménymaggal, és reszelt sajtot teszek rá.
Előmelegített sütőben 200 fokon 20-22 percig sütjük.
 
 
 
 
 
Croissant   
 
Hozzávalók
- a tésztához:
40 dkg liszt
2,5 dkg friss élesztő  ( vagy 1,5 dkg élesztő + 10 dkkovász )
1 evőkanál búzacsíra
1 db tojás
1 kávéskanál só
1 dl kefir
0,8 dl langyos tej
1 mokkáskanál cukor
0,5 dl étolaj
1 mokkáskanál sikér
1 kávéskanál 10 %-os ecet
 
Kenéshez:
12 dkg puha vaj
1 kávéskanál só
10 dkg reszelt trappista sajt
8 dkg füstölt sajt (16 db rúdra vágva)
 
Tetejére:
1 felvert tojás
reszelt 
sajt, vagy megszórhatjuk szezámmaggal illetve köménymaggal.
 
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit berakom a kenyérsütő gépbe. Elindítom a gyors programot. Ha  a gép leállt a dagasztással hagyom még benne a tésztát kelni a duplájára.   ( De 20 perc után kikapcsolom a gépet, hogy ne kezdje el sütni a tésztát!)
Ha szépen megkelt a tészta, kiveszem, két cipót formálok, és alaposan kilisztezett gyúródeszkán  kör alakúra kisodrom, körülbelül 40 cm-es átmérőjűekre.
A 12 dkg puha vajat kikeverem az 1 kávéskanál sóval.  Majd rákenem az egyik kisodort tésztára. arra rászórom a 10 dkg lereszelt sajtot. Utána ráhelyezem a másik kisodort tésztát. Ezután a két tésztát még sodrófával kicsit összelapítom, nyújtom. Utána 16 egyenlő részre vágom. 
 
   
 
Minden rész vastagabb végére ráhelyezek 1 kis rúd füstölt sajtot. Ezután feltekerem a  vastag felétől, és egy sütőpapírral kibélelt gáztepsibe belerakom. Egy  felvert tojással lekenem a tésztákat, megszórom kevés reszelt sajttal.
Előmelegített sütőben 170 fokon 28 perc alatt pirosra sütöm.   A 2 cipóból tehát 16 darab croissant lett:
 
   
 
A fenti receptből 4 bucira osztva 32  darab corissant lesz:
 
 
 
 
Dagasztás nélküli fehér kenyér   
 
Hozzávalók:
 
50 dkg BL_80-as liszt
  1 evőkanál teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  1 evőkanál olívaolaj
  1 lapos evőkanál méz
  2 teáskanál só
  2 teáskanál szárított élesztő
  2 evőkanál lenmag
390 ml nem buborékos ásványvíz
 
Elkészítése:
Robotgéppel jól összekevertem a hozzávalókat egy  jó nagy edényben ( Legalább 5 literes legyen!), kézzel kicsit átgyúrtam.  Megszórtam egy kevés rétesliszttel a tetejét, letakartam egy konyharuhával, és kb. 22 fokos szobahőmérsékletre tettem pihenni.
 
 
 15 -16 óra múlva kivettem az edényből. Rátettem egy lisztezett deszkára. Kicsit ágygyúrtam, áthajtogattam. Utána hosszúkásra formáztam. Zsilettpengével a tetejét bevagdostam, és meleg vízzel lekentem. Ezután beletettem egy sütőzacskóba, és egy sütőformába raktam. Kb. fél óra múlva zacskóval együtt belehelyeztem a 24 cm-es hosszúságú jénaiba. Ott hagytam kelni, kb. 1,5 - 2 óra hosszáig, hogy jól megteljen vele.
 
   
 
 
 210 fokra előmelegített sütőben légkeveréssel sütöttem 9 percig, majd 180 fokra levettem, és még 38 percig sütöttem légkeveréssel.
Amint kivettem, óvatosan kibontottam a sütőzacskót, mert forró gőz jön ki belőle, és kiborítottam a kenyeret, és alulról jól szellőző rácsra helyeztem.
 
   
Megjegyzés:
Szükség esetén (lehet a liszt minőségétől, illetve fajtájától függően) tehetünk bele + kevés vizet, hogy  a szokványos kenyértészta állagánál lágyabb tésztát kapjunk.
 
 
 
Édes zsemle: 
 
   40    dkg  BL55 finomliszt
   10    dkg  BFF55 rétesliszt
     2,5 dkg  élesztő
300     ml     tej
    5     dkg  cukor
    5     dkg  vaj ( vagy margarin)
    1      késhegynyi  só
Mindezt a tésztaprogramon összedagasztatni, kicsit kelni hagyni, és a gépből kivéve 9  db-ra elvágni, zsemleformára alakítani. Tetejét keresztbe bevágni. Ezután megkenni 1 egész tojással, és mákkal megszórni.
 Majd előmelegített sütőbe rakni. Légkeveréses sütőben 175 fokon kb. 15 percig sütni . Nem légkeverésesnél 200 fokon kb. 30 percig sütni.
 
 
 
 
Focaccia  
- ahogy én csináltam:
 
Hozzávalók: 230 g B L80-as kenyérliszt, 1 lapos mokkáskanál só, 1 lapos mokkáskanál szárított oregano, 1,5 evőkanál olíva olaj, 1 dl langyos víz, 1, evőkanál tejszín (ha nincs tej is jó!), 5 g friss élesztő, egy késhegynyi aszkorbinsav és sikér keveréke.
Tetejére: kb. 1 evőkanál olíva olaj (annyi, hogy teljesen le lehessen kenni!) , 2 gerezd fokhagyma felszeletelve.
Elkészítés: A hozzávalókat berakom a kenyérsütő gépbe a gyors programra,  ha leáll a dagasztással, még hagyom benne kb. 25 percig kelni. Majd kiveszem a tésztát, kör alakúra kisodrom akkorára, hogy a  26 cm-es átmérőjű sütőpapírral kibélelt tortaformába elférjen. Akkor a felszeletelt 2 gerezd fokhagyma darabokat belenyomkodom fogpiszkálóval, és huzatmentes helyre teszem (pl: mikróba) kelni hagyom kb. 30 percig. Közben bekapcsolom a sütőt 175 fokra.
Ha megkelt szépen a tészta, akkor megkenjük olíva olajjal, hogy mindenhova jusson a tetejére, majd berakom sütni, légkeveréssel kb. 30-35 percig sütöm.
Miután kivettem még forrón lekenem a közben elkészített sóban összetört, majd vízben áztatott fokhagymás lével, melybe tehető egy csipet friss rozmaringlevél is.
 
   
 
 
 
Fokhagymás fűszeres zsemle  
 
Hozzávalók:
45 dkg finomliszt
12 gerezd fokhagyma
3,5 dl tej
1 db tojás
1 evőkanál só
2 dkg friss élesztő
1 teáskanál szárított fűszerkeverék  ( majoranna, bazsalikom, oreganó, kakukkfű)
2 evőkanál étolaj
1 mokkáskanál sikér
1 kávéskanál 10 %-os ecet
 
Tetejére: 1 egész tojás felverve + 1 mokkáskanál víz
 
Elkészítése:
A hozzávalókat a tej és a fokhagyma kivételével berakom a kenyérsütő gépbe. Közben a tejet  a fokhagymával körülbelül 10 percig forralom, botmixerrel pépesítem, és langyosra hűtve beleteszem a többi hozzávalóhoz a gépbe. Elindítom a gyors programot.  30 perc után leáll a gép a dagasztással, ezután 20 perc után kikapcsolom a gépet, de hagyom még körülbelül 50 percig kelni  a tésztát benne.  Akkor kiveszem és átgyúrom, majd lisztes deszkán elosztom 8 részre, és zsemle alakúakra formázom. A tetejét bevágom kereszt alakúra. Majd egy kivajazott gáztepsi méretű tepsibe helyezem a  8 zsemleformát letakarom, és 15 percig kelni hagyom még. Utána egy tojást felverek, 1 mokkáskanál vizet hozzákeverek, és ezzel lekenem a zsemléket. Megszórom köménymaggal és lenmaggal.
Előmelegített sütőben 200 fokon 18 perc alatt szép pirosra sütöm.
Amikor kiveszem, langyos vízzel lekenem  a forró zsemléket.
 
 
 
 
Fruzsika legjobb fehér kenyere  
 
- ahogy én csináltam
 
Példa a gépi dagasztásra és a sütőben való kenyérsütésre:
 
Hozzávalók:
 
    80   ml langyos tej
  220   ml langyos víz
   55    dkg BL-80 kenyérliszt
     1    evőkanál burgonyapehely
     1    evőkanál teljes kiőrlésű tönkölyliszt
     1    csapott mokkáskanál aszkorbinsav
    0,5  evőkanál sikér
     1    evőkanál vaj, vagy margarin
     3    mokkáskanál só
    2,5  dkg friss élesztő
 
Belerakom a gépbe a hozzávalókat a felsoroltak szerint. Elindítom a normál programon az I-es fokozatot (ez 3 óra 20 perces).  38 perc múlva befejezi a gép a dagasztást, ekkor még hagyom 10 percig a gépben. Majd kiveszem a tésztát, és átgyúrom, belerakom lisztezett kelesztő tálba. Jól rányomom a tetejét, és berakom a mikróba, hogy ne legyen huzatos helyen.
Kb. 40 perc múlva, ha lelöki a tetejét a tál, akkor kiveszem és jól átgyúrom, formázom, bevágom 3 helyen, lekenem meleg vízzel, és belerakom a sütőzacskóba. Ezt követően zacskóstól belerakom a kelesztő formába.
 
 
1 óra múlva óvatosan kiveszem a tálból és a zacskóval együtt belerakom a tepsibe.
Végül előmelegített sütőbe rakom 200 fokra, és légkeveréssel sütöm. 10 perc múlva leveszem 180 fokra a hőmérsékletet, és 45 percig még sütöm.
Ha megsült, azonnal kiveszem a zacskóból, rácsra rakom és konyharuhával letakarom.
 
   
 
 
 
Hamburger zsemle    
 
Hozzávalók:
50 dkg BL-80-as liszt
10 dkg simaliszt
  6 dkg puha vaj
  1 dl langyos tej
  1 dl kefir
  2 evőkanál tejföl
  2 lapos evőkanál kristálycukor
  1 lapos evőkanál só  
  2,5 dkg friss élesztő
  1 tojás
  1 evőkanál burgonyapehely
  1 kávéskanál 10%-os ecet
  1 kávéskanál sikér
 
Tetejére:  2  tojássárgája + 1 evőkanál  tej keveréke, szezámmag.
 
Elkészítése:
 A kenyérsütő gépbe  belerakjuk a hozzávalókat. Elindítjuk a normál programot. A dagasztás befejezése után még 30 percig  hagyjuk benne kelni. Akkor kivesszük a tésztát és 9 cipót formálunk belőle.
Egy 30 x 35 cm-es tepsi aljára sütőpapírt teszünk, és belerakjuk a cipókat kelni, körülbelül 50 percre. Ha szépen megkeltek, lekenjük a tojássárgája és tej felvert keverékével, és megszórjuk szezámmaggal.
Előmelegített sütőben 180 fokon sütjük 18 percig, ekkor papírt teszünk rá, és még 4-5 percig sütjük.
 
   
 
 
 
Hot dog kifli      
 
Hozzávalók:
 
50 dkg finomliszt
  1,8 dl tej
  
1,5 dl kaukázusi kefir
  
1 lapos teáskanál kristálycukor
  2,5 dkg friss élesztő
 
 1 tojás
 
 0,5 dl olaj
  1 púpos  teáskanál só
 
 2 evőkanál burgonyapehely 
 
Tésztára: 2 dkg vajat kenni.
 
Tetejére:  1 felvert  tojás
 
Elkészítése:
 A kenyérsütő gépbe  belerakjuk a hozzávalókat. Elindítjuk a normál programot. A dagasztás befejezése után még 30 percig kelni hagyom benne a tésztát.
Kivesszük a gépből, és lisztezett deszkán átgyúrjuk a tésztát. 5 egyforma részre osztjuk, mindegyiket négyzet formára nyújtjuk úgy, hogy a négyzet átlója körülbelül 26 cm-es legyen (nem az oldalai!),  és a tetejére elkenjük a 2 dkg vajat. Egyik sarkától kezdve feltekerjük átlósan, majd középen kettévágjuk.
 
 
Sütőpapírral bélelt tepsiben 40 perc alatt duplájára kelesztjük. Felvert tojással lekenjük.
Előmelegített sütőben 180 fokon 22 perc alatt  pirosra sütjük.
 
   
 
Még melegen egy fakanállal lyukat fúrunk a kiflikbe, és rácsra helyezzük kihűlni.
 
 
 
 
Húsvéti sós kalács  
 
Hozzávalók a tésztához:
40 dkg finomliszt
2 dkg élesztő,
2 dl langyos tej,
1 mokkáskanál cukor,
2 tojássárgája,
1 kávéskanál só,
4 dkg puha vaj,
2 evőkanál étolaj
1 mokkáskanál sikér
1 kávéskanál 10 %-os ecet
1 kávéskanál búzacsíra
1 kávéskanál lenmagpehely
2 evőkanál pirított szezámmag

Megjegyzés:
A 2 dkg élesztő helyett : 1 dkg élesztőt tettem bele + 10 dkg kovászt!

Töltelékhez:
1csokor petrezselyem,
1 evőkanál pirospaprika,
fél vastag  húsú paprika kockára vágva
1 kávéskanál őrölt bors,
3-4 dkg reszelt füstölt sajt.

Lekenéséhez: 1 egész tojás felverve

Tetejére: 1 kávéskanál pirított szezámmag

Elkészítése:
A tészta hozzávalóit berakjuk a kenyérsütő gépbe. Elindítjuk a normál programot. Ha  a gép leáll a dagasztással, még hagyjuk benne a tésztát kelni 1 óra hosszáig.
Utána kivesszük, 3 részre osztjuk, egyenként téglalap alakúra nyújtjuk. Az elsőt a finomra vágott petrezselyemmel megszórjuk, majd feltekerjük ahogyan a bejglit szoktuk. A másik tésztát a pirospaprikával, valamint a kockára vágott paprikával, a harmadikat a borssal és a sajttal szórjuk meg. Utána ezeket is feltekerjük.
 
   
 
Ezután hármas fonással összetekerjük, tepsibe helyezzük. Letakarjuk konyharuhával, és 30 percig még kelni hagyjuk meleg helyen.
Lekenjük  a felvert tojással, és megszórjuk a szezámmaggal. Majd előmelegített sütőben 180 fokon 25-percig sütjük. Ekkor papírt teszünk rá, és még 5 percig sütjük szép barnára.
Ebből egy hatalmas nagy kalács lesz.
 
   
 
 
 
Kifli - margarinos, sajtos     /Böbsi   
 
- ahogy én csináltam:
50 dkg finomliszt
2,5
 dkg élesztő
2,
5 kávéskanál só
1 tojás
220 ml tej 
150 g főtt, összetört krumpli  
margarin a kenéshez
reszelt sajt a szóráshoz
Az hozzávalókat összegyúrni, és fél órát pihentetni. A kelt tésztát kétfele osztani, egyesével kerek lappá nyújtani, és 12 cikkre vágni, megkenni olvasztott margarinnal, és a szélesebb felétől felsodorni. Így 24 db kifli lesz.
A tepsin letakarva még 30 percet pihentetni, sütés előtt tojással kenjük meg és szórjuk meg reszelt sajttal. ( A sajt helyett, aki jobban szereti sós, köménymagos változatban is elkészíthet.)Előmelegített sütőben, 200 fokon 25 perc alatt pirosra sütjük.
 
   
   
 
 
 
Kovászos bagett   
 
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
5 dkg puhított vaj
1 dkg friss élesztő
20 dkg kovász
fél evőkanál kristálycukor
1 lapos evőkanál só
2 dl langyos tej,
1 dl tejszín
5 dkg főtt, tört krumpli
1 mokkáskanál sikér,
1 kávéskanál 10 %-os ecet
 
Elkészítése:
A hozzávalókat beleteszem a  kenyérsütő gépbe. Elindítom a normál programot,  ( nálam 3 óra 20 perc).  Ha a gép leállt a dagasztással, ez nálam 45 perc, még hagyom benne a tésztát 40 percig kelni.
Utána kiveszem, átgyúrom, és elosztom 8 részre. Kisodrom kb. 30x18-as téglalapokra, majd feltekerem bagett formára.
Egy 30x35 cm-es tepsibe sütőpapírt teszek. Ráhelyezem hézagosan a bagetteket, ferdén zsilettpengével bevágom, és letakarva újabb 40 percig kelni hagyom. Végül először óvatosan langyos vízzel lekenem, majd tojássárgája és + kevés langyos víz keverékével lekenem.
Előmelegített sütőben 190 fokon 22-24 percig sütöm.
 
 
Ugyanezzel a recepttel sütök 2 db francia kenyeret. Ilyenkor a tészta mennyiségét a dagasztás, majd az első 40 perces kelés után pontosan 2 felé vágom, és formázom. Majd beleteszem a sütőpapíros tepsibe kelni újabb 40 percre. Utána lekenem a tojássárgás langyos víz keverékével. Ezt a 190 fokon 26 percig sütöm:
 
   
 
 
 
Gyors kovász készítése:  /Lia
 
30 dkg finomlisztet 2 dkg friss élesztővel, 1 kávéskanál mézzel, és körülbelül 1,5 dl langyos vízzel robotgéppel kikeverem nokedli sűrűségű tésztává. Meleg helyre (én a konvektor mellé)  teszem letakarva konyharuhával. körülbelül 2 óra alatt meg is kel rendesen. Ezután már lehet is használni belőle.
Miután vettem el belőle, teszek hozzá 10 dkg finomlisztet és még 1 dl langyos vizet, jól összekeverem hagyom egy kicsit állni, és mehet be a hűtőbe. Mindig ebből használok és utána pótolok.
 
 
 
Kőrözöttes kelt  
 
Hozzávalók a tésztához: 
20 dkg rétesliszt
30 dkg finomliszt
2,5 dkg friss élesztő
0,5 evőkanál só
0,5 evőkanál kristálycukor
1 tojás
0,5 dl étolaj
1 kávéskanál 10 %-os ecet
1 mokkáskanál sikér
5 dkg főtt, összetört burgonya,
2,5 dl tej.
 
Töltelékbe:
25 dkg túró
3 dl tejföl
1 kávéskanál só
1 lapos mokkáskanál őrölt bors
1 evőkanál őrölt kömény
1 lapos evőkanál őrölt pirospaprika
1 kis csokor snidling összevágva.
 
Mindezt jól összekeverem.
 
2-3 dkg  reszelt trappista sajt.
 
Tetejére: 2 tojás sárgája+ 2-3 evőkanál tej felverve.
 
Elkészítése: A tészta hozzávalóit én a kenyérsütő gépbe rakom gyors programra, és ha leáll a gép a dagasztás után (nálam 30 perc), még hagyom benne, kb.30 percig kelni. Utána kiveszem a tésztát. Majd sodródeszkán  kisodrom jó vékonyra. Utána megkenem a jó alaposan összekevert töltelékkel. ( Gazdagíthatjuk apróra vágott főtt sonkával is).  Megszórom a lereszelt  sajttal, és ezután feltekerem, mint a bejglit, és kb. 3 cm-es darabokra  felszelem. A felszelt tésztát egy negyed fordulattal visszahajtom, kettévágom és az oldalára húzom, hogy ne folyjon ki a töltelék.
 
   
 
Kikenek egy 12 db-os szilikonos muffin formát jó alaposan margarinnal, és belerakom a  tésztákat úgy, hogy felül tészta legyen. Lekenem a tojássárgája + tej keverékével.  Tetejét sajt szelettel gazdagítom.
Előmelegített sütőben 200 fokon 22 percig sütöm.
Ebből a mennyiségből 24 darab lett.
 
   
 
 
 
Kukoricás sajtos kiflik    
Recept a megmaradt tojásfehérje hasznosítására!
 
Hozzávalók:
10 dkg kukorica liszt
5 dkg kukorica pehely   ( Corn flakes )
10 dkg búza finomliszt
10 dkg puha vaj
1,5 dkg friss élesztő
1 mokkáskanál kristálycukor
1 kávéskanál só
1 dl langyos tej
1 lapos evőkanál sikér
1 kávéskanál 10 %-os ecet
 
Töltelékhez:
6 darab tojásfehérje 1 csipet sóval kemény habbá verve
10 dkg reszelt füstölt sajt
1 evőkanál pirított szezámmag
 
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit berakom a kenyérsütő gépbe.  ( Robotgéppel, de kézzel is be lehet dagasztani!). Elindítom a gyors programot. 30 perc után leáll a gép a dagasztással, még utána hagyom 20 percig kelni a gépben a tésztát. A lényeg, hogy szépen megkelljen!  Akkor kiveszem,  2 cipót formálok belőle, és alaposan lisztezett deszkán kör alakúra jó vékonyra kisodrom.  Majd a  tölteléket fakanállal óvatosan összekeverem. A  tölteléket elosztom a kisodort tésztákon. Mindegyiket 12 cikkre vágom. Ezután a szélesebb felétől felcsavarom. A tetejét is megszórhatjuk egy kis szezámmaggal.
Egy gáztepsi méretű tepsit kivajazok, és rárakom a kifliket.
Előmelegített sütőben 200 fokon 20 percig sütöm.  Majd  a sütőből kivéve langyos vízzel lekenem a kifliket.
 
 
 
 
Lenmagpelyhes zsemle   
 
Hozzávalók:
30 dkg BL-80-as kenyérliszt
20 dkg finomliszt
3 dl langyos víz
5 dkg lenmagpehely
2,5 dkg élesztő
1 lapos evőkanál só
1 dl étolaj
1 mokkáskanál cukor
1mokkáskanál sikér
1 kávéskanál 10 %-os ecet
 
Elkészítése:
A hozzávalókat berakom a kenyérsütő gépbe. Elindítom a gyors programot.  30 perc után leáll a gép a dagasztással, ezután 20 perc után kikapcsolom a gépet, de hagyom még körülbelül 50 percig kelni  a tésztát benne.  Akkor kiveszem és átgyúrom, majd lisztes deszkán elosztom 8 részre, és zsemle alakúakra formázom. A tetejét bevágom kereszt alakúra. Majd egy kivajazott gáztepsi méretű tepsibe helyezem a  8 zsemleformát letakarom, és 30 percig kelni hagyom még. Utána egy tojást felverek, 1 mokkáskanál vizet hozzákeverek, és ezzel lekenem a zsemléket. Megszórom lenmaggal.
Előmelegített sütőben 200 fokon 18 perc alatt szép pirosra sütöm.
Amikor kiveszem, langyos vízzel lekenem  a forró zsemléket.
 
 
 
 
Sajtos bagett  
 
Hozzávalók:
 
60 dkg finomliszt, 3,5 dkg élesztő, 12 dkg füstölt sajt, 8 evőkanál olaj, 2 csipet só, 2,5 dl langyos tej, 2 késhegynyi aszkorbinsav, 1 mokkáskanál sikér ( de ez kihagyható), 1 mokkáskanál cukor, 2 evőkanál langyos víz.
Elkészítése:
Mindezt bedagasztani. Én a kenyérsütő gépem gyors programját indítottam el, és 30 perc múlva, amikor leállt a dagasztással, kivettem a tésztát. Megmértem, és 10 egyenlő részre vágtam. Kisodortam kb. 22-16 cm-es téglalapokra. Mindegyikre trappista sajtot reszeltem, kb. 1 jó evőkanálnyit, majd feltekertem, mint a beiglit.  A tetejét srégen bevágtam végig, és langyos vízzel megkentem.  A tepsibe sütőpapírt tettem, és beleraktam hézagosra  bagetteket, ott hagytam 40 percig kelni. Utána 1 tojás sárgájába kevés langyos vizet tettem, és ezzel kentem le a tetejét.
 
 
     
 
Előmelegített sütőben 190 fokon 22 percig sütöttem, 30 x 35 cm-es tepsiben.
 
 
A fenti tésztát lehet ízlés szerint megtölteni sajt helyett, kolbásszal, dinsztelt hagymával, amit apróra vágott chili paprikával ízesíthetünk, a tetejét megszórhatjuk a sajton kívül köménymaggal, sóval.
 
   
 
Ebben pedig dinsztelt hagyma és dió a töltelék:
 
 
 
 
Sajtos-sonkás csiga 
 
Hozzávalók: 0,5 kg liszt, 2,5 dkg élesztő, 0,5 evőkanál só, 0,5 evőkanál kristálycukor, 0,5 dl olaj, 1 egész tojás,  1 késhegynyi aszkorbinsav, fél mokkáskanál sikér, 2 dkg főtt, összetört burgonya, 2,5 dl tej.
20 dkg  magyaros sajtkrém, 20 dkg sonka felkockázva.
 
Elkészítése: A hozzávalókat a 2,5 dl tejjel összedagasztani a sajtkrém és a sonka kivételével. Én  a kenyérsütő gépembe rakom gyors programra, és ha leáll a gép a dagasztás után (nálam 30 perc), még hagyom benne, kb. 25 percig kelni. Utána kiveszem a tésztát. Majd sodródeszkán  kisodrom, és 12 darabba csíkokra felvágom. Utána megkenem a sajtkrémmel, és megszórom a sonka darabokkal.
 
   
 
 Feltekerem, és margarinnal kikent muffin formába teszem. Kb. 15 percet még pihentetem, és végül megkenem 1 tojás sárgája + kb. 0,5 dl tej keverékével. Még kevés sajtot ráreszelek, vagy szezámmaggal, köménymaggal megszórom.
Előmelegített sütőben 200 fokon 20 percig sütöm.
 
   
Megjegyzés:
Elég nagy csigák lesznek, ha 12 darabra osszuk el a tésztát. Én mivel már sikerült vennem + egy 6 darabos muffin sütőformát is, most már mindig 18 darab csigát sütök belőle!
 
 
 
Tejfölös buci   
 
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
5 dkg friss élesztő
1 kávéskanál kristálycukor
1 púpos kávéskanál só
2,5 dl langyos tej
1 dl étolaj
2 kávéskanál burgonyapehely
1 kis késhegynyi aszkorbinsav ( ez el is maradhat)
1 mokkáskanál sikér.
 
Kenéshez: 2-3 dkg vaj, 3-4 kanál tejföl, 4 dkg reszelt sajt.
 
Tetejére:1 egész tojás felverve, 1 kávéskanál tej, 2 dkg reszelt sajt, köménymag,
 
Elkészítése:
A hozzávalókat én a kenyérsütő gépbe tettem, és beindítottam a gyors programot. Amikor a dagasztás után leállt a gép, hagytam még 30 percig kelni a gépben a tésztát. Utána kivettem, és 6 egyenlő részre vágtam.  Majd körülbelül 1 mm-re sodortam ki téglalap alakúra. Rákentem vajat, erre tejölt és egy kevés reszelt sajtot. Majd felsodortam. Kivajazott tepsibe helyeztem hézagosan.
Ezután 40 percig kelesztettem letakarva meleg helyen. Utána vízzel lekentem, és még 10 percig hagytam kelni. Ezután 1 egész, felvert tojással, amibe 1 kávéskanál tejet is tettem lekentem. Újabb 10 perc után megint lekentem a tojással. Végül megszórtam reszelt sajttal és köménymaggal.
Elmelegített sütőben 190 fokon 24 percig sütöttem 36 x 34 cm-es tepsiben.
 
 
 
 
Tejfölös, sajtos kifli  
 
Hozzávalók:
0,5 kg simaliszt, 3 dkg élesztő, 1 kávéskanál só, 2 evőkanál étolaj, 2 mokkáskanál kristálycukor, 3,8 dl langyos tej, +2 evőkanál rétesliszt.
Mindezt a gépbe teszem, ha leáll a dagasztás, akkor kiveszem és 4 cipót csinálok belőle.  Jó vékonyra, kör alakúra kisodrom, és cikkekre vágom ( háromszög alakúra, tetszés szerinti méretben).
Aztán megkenem vajjal, vagy margarinnal. ( Kb. 10 dkg vaj  kell a kenéshez). Teszek mindegyikre egy kávéskanál tejfölt, és reszelt, füstölt sajtot. Feltekerem, majd a sütőpapírral kibélelt  36 x 33  cm-es tepsibe rakom. Ott 1 órát hagyom kelni. Utána lekenem langyos vízzel, majd mielőtt berakom sülni lekenem 1 egész felvert tojással, amibe egy pici tejet is teszek.
Előmelegített sütőben  200 fokon kb. 20 percig sütöm, szép pirosra.
 
   
 
 
Megjegyzés: Tetszés szerint lehet tölteni akár pizzára készített, fűszerezett  darálthús keverékkel is, vagy kolbásszal ...stb.
 
 
 
Töltött kifli:   /Dóra Mónika receptje alapján
-ahogy én csináltam:
50 dkg liszt 
7,5 dkg élesztő 
2 evőkanál cukor 
2.5 dl langyos tej 
1 dl olaj 
fél evőkanál só

A hozzávalókat én a kenyérsütő gépbe tettem, és beindítottam a gyors programot. Amikor a dagasztás után leállt a gép, 30 perc múlva, kivettem a tésztát, és 4 egyenlő cipóra osztottam. Eztán meleg helyen 20 percig pihentettem. Majd kör alakúra nyújtva háromszögekre vágtam. Tetszés szerint lehet tölteni. Én darált dió + cukor + citromhéj és kevés tej keverékével töltöttem, és nutella krémmel. De lehet ízlés szerint mák, túró, lekvár, kockacsoki, füstölt sajt, szalámi, vajpizza krém, ... stb-vel is.
Ezután felcsavartam kifli alakúra,  tojás sárgája és tej keverékével kentem le.
Elmelegített sütőben 180 fokon 20 percig sütöttem. Ebből az adagból 2 gáztepsi méretű tepsivel lesz.
 
Megjegyzés: Most én 16 db nagyobb méretű kiflit sütöttem, de ha 5 cipót csinálok, és kisebb cikkekre vágom, akkor több kisebb lesz belőle. Szezámmaggal, lenmaggal is meg lehet szórni.
 
 
 
 
Töltött, vajas hajtott zsömlebuci   
 
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
  5 dkg puha vaj
  0,5 evőkanál kristálycukor
  0,5 evőkanál só
  3 dkg friss élesztő
  2 dl langyos tej
  0,8 dl tejszín
  2 kávéskanál burgonyapehely
  1 mokkáskanál sikér
  1 késhegynyi aszkorbinsav (helyette lehet 1 evőkanál 10 %-os ecet is)
 
Töltelék:
6 dkg vaj 
10 dkg apró kockára vágott sonka
5 dkg reszelt sajt
 
Tetejére:
1 egész tojás felverve + 1 mokkáskanálnyi tej
reszelt sajt, szezámmag, köménymag   (ízlés szerint]
 
A kenyérsütő gépbe belerakom a hozzávalókat, elindítom a gyors programot, és ha a gép leáll, a  dagasztás után még benne hagyom a tésztát 30 percig kelni.. Ezután kiveszem a megkelt tésztát, és sodródeszkán hüvelykujj vastagságúra kinyújtom. Ezután egy kb. 10 cm átmérőjű pohárral (akinek van ekkora pogácsaszaggatója, azzal is lehet). Majd egy éles késsel bevágom a tésztadarabokat egyenként, mintha félbe akarnád vágni. Aztán a kezem segítségével helyet csinálok a tölteléknek.  Ezután megtöltöm puha vajjal, sajttal és a sonkadarabkákkal. Összenyomom az ujjammal.
 
   
 
Ezután sütőpapírral kibélelt gáztepsi méretű tepsibe rakom. Lekenem langyos vízzel, és hagyom kelni kb. 15-20 percig. Majd ecsettel alaposan megkenem 2-szer a felvert tojással, és megszórom magokkal, és reszelt sajttal.  Előmelegített sütőbe  200 fokon 22 percig sütöm.
 
   
 
 
 
Túrós batyu: 
 
 50   dkg   BL55 finomliszt
    2   db    tojás sárgája
 50    ml    olaj
300   ml    tej
    5   dkg  élesztő
    1,5 ek    cukor
Mindezt belerakni a gépbe tésztaprogramra.  Dagasztás után kivenni, kisodorni, kb. 10X10 cm-es darabokra vágni. Majd ezután megtölteni tojással, cukorral, citromhéjjal, mazsolával ízesített túróval ízlés szerint. Összefogni, batyukat formálni.
Hideg sütőbe tenni. Majd ott 200 fokon kb. 25 percig sütni.
 
            
 
 
 
Túrós batyu 2. 
 
Hozzávalók: 30 dkg simaliszt, 20 dkg rétesliszt, 2,8 dl langyos tej, 6 dkg margarin,  1 evőkanál étolaj, 6 dkg kristálycukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 mokkáskanál só, 2 dkg friss élesztő, 1 citrom reszelt héja, 1 tojás sárgája, 1 késhegynyi aszkorbinsav, és 1 fél mokkáskanál sikér.
(Az aszkorbinsav és sikér kihagyható, de jó, ha van benne, mert az állagát, kezelhetőségét javítja!)
 
Elkészítése: A hozzávalókat  a felsorolt sorrendben a kenyérsütő gépbe teszem, és normál programon beindítom a gépet. Ez a program nálam 3 óra 20 percig tartana... DE csak a dagasztásra, és kelesztésre használom ki a gépet. Ezért 1,5 óra múlva kikapcsolom, és kiveszem a tésztát, kisodrom kb. 2 mm vastagságúra, és négyzet alakúra felvágom a tésztát. Majd megtöltöm az alábbi töltelékkel:
 
Töltelék: 0,5 kg túró, kb. 12 dkg kristálycukor, 5 db tojás sárgája, 1 csomag vaníliás cukor, kevés citromhéj, 1 jó nagy marék mazsola. Mindezt jól összekeverem, végül hozzáadom  az 5 db tojás felvert habját óvatosan fakanállal.  A batyukat kirámázott tepsibe teszem. Ott még kb. 20 percig kelesztem. Utána megkenem 2 tojássárgája + 1 kis tej keverékével.
 
Hideg sütőbe teszem, és 170 fokon légkeveréssel 20 percig sütöm, ekkor 1 dl langyos, vaníliás cukorral elkevert tejjel meglocsolom, és még 4 percig sütöm szép pirosra.
 
   
 
 
 
Vajas kifli  
 
Hozzávalók:
40 dkg liszt
10 dkg rétesliszt
1 tojás
2,5 dkg friss élesztő
2,5 kávéskanál só
1 mokkáskanál porcukor
1 kávéskanál sikér
220 ml langyos tej
15 dkg főtt, összetört  langyos krumpli
1 mokkáskanál 10 %-os ecet
 
Tölteléknek: kb. 8 dkg olvasztott vaj, 10 dkg reszelt sajt
 
Tepsi kikenéséhez: vaj
Tetejére: 1 egész felvert tojás, amibe 1 mokkáskanál tejet is teszek, arra reszelt sajt, szezámmag, esetleg köménymag, lenmag.
 
Elkészítése:Az hozzávalókat a felsorolás szerint sorban belerakom a kenyérsütő gépbe, és elindítom a gyors programot. Ha leáll a gép a dagasztás után, még fél órát pihentetni benne hagyom a tésztát.
Ha szépen megkelt, kiveszem, majd két cipót csinálok belőle.  Egymás után kerek lappá sodrom, kb. 45 cm-es átmérőjűvé, és 12 cikkre vágom. Ezután megkenem a cikkeket az olvasztott vajjal, rá reszelt sajtot teszek. Utána a szélesebb felétől felsodorom. A 2 cipóból összesen  24 db kifli lesz.
A kivajazott  30 x 35 cm-es tepsibe teszem a kifliket jó hézagosan, és letakarva még 30 percet pihentetem. A sütés előtt a felvert tojással, amibe 1 mokkáskanál tejet is keverek megkenem a kifliket. Megszórom a tetejét reszelt sajttalés a kívánt magokkal
Előmelegített sütőben  200 fokon  kb. 20 perc alatt pirosra sütöm
 
 
 
 
Zsemle, kifli  
 
Hozzávalók: 0, 5 kg liszt, 6 dkg ráma (vagy 5 dkg zsír), 2,5 dkg élesztő, 1 dkg só, 3 dl tej, 2 kockacukor.
Ha feljött az élesztő, összedagasztani, rögtön formázni, kb. 50 percig hagyni kelni, tetejét tojássárgája + tej keverékével lekenni, és szezámmaggal megszórni. Majd hideg sütőbe rakni, s utána 25 percig sütni 200 fokra állítva a sütőt. 
 
   
 
A fenti recept bucinak elkészítve egy fél mokkáskanál aszkorbinsav, 1 mokkáskanál sikér és 1 kávéskanál burgonyapehely hozzáadásával készült. Ekkor csak 5 darabot készítünk:
 
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése