2018. március 13., kedd

Sárvári burgonya






Sárvári burgonya


A BURGONYANEMESÍTŐ AJÁNLÁSA
    A magyar Sárvári család a XX. század eleje óta az emberiség szolgálatában áll. Célja, hogy olyan burgonyafajtákat nemesítsen, amelyek az egészségre mérgező vegyszerek nélkül, a víz és a termőföld kíméletes használatával, terméscsökkenés nélkül egy életen át termeszthetők.
Nyolcvan év munkájával ezek a burgonyák – köztük a kitűnő Sárvári Axona -immár az emberiség rendelkezésére áll.
    Jelenleg a Sárvári család harmadik és negyedik generációja végzi a világon egyedülálló munkát, bővítve a Sárvári burgonyák fajtaválasztékát. Már az én unokáim is velem dolgoznak a család zirci burgonya kísérleti telepén.



 A rezisztens Sárvári-féle burgonyafajták különlegessége és egyedisége

    A világon jelenleg 20 millió hektár területen termesztenek olyan burgonyafajtákat, amelyek a legelterjedtebb vírusokkal szemben nagyon fogékonyak. Ez a gyakorlat azzal a következménnyel jár, hogy legalább 250 millió tonna/év burgonya nem terem meg ezen a területnagyságon a vírusos leromlás miatt, pedig a Sárvári-féle rezisztens burgonyafajtákkal ez a terméskiesés nem következne be. Ennek a terméskiesésnek értéke kb. 120-130 milliárd Euró/év, ami egy kisebb-közepes ország GDP-je évente.

    A világ lakosságának rendkívül gyors demográfiai növekedése, az élelmiszerellátás keretén belül, a burgonyafogyasztás arányának egyre gyorsuló növekedését eredményezi napjainkban, ami a termesztőterületének ilyen arányú változását is jelenti. A betegségekre fogékony, gyorsan leromló burgonyafajtákat, amelyeket a világ burgonyatermelői jelenleg termesztenek, sokféle, és nagy mennyiségű, mérgező vegyszerek felhasználásával lehet termeszteni. Ezeket, a betegségekre fogékony burgonyafajtákat, az emberiség érdekében fel kell, hogy váltsák, az ökológiai termesztésre alkalmas, komplex rezisztenciával rendelkező burgonyafajták, amelyek sok éven át megőrzik kiváló termőképességüket, hiszen az alacsony szaporodási hányados miatt, közel évtizednyi ideig kell folyamatosan szaporítani, a megfelelő termesztő területnagyság elérése érdekében, és ez időszak alatt is, meg kell őriznie a fajtáknak a jó termőképességüket.

    Ilyen komplex paraméterekkel a világon jelenleg, csak a Sárvári-féle burgonyafajták rendelkeznek, amelyek kinemesítését, nyolcadik évtizede tartó, nemesítő generációk munkáját igénylő, kitartó és következetes nemesítő tevékenység biztosította. A legnagyobb terméskiesést okozó (PLRV, PVX, PVY, PVA és komplexeik), vírusos leromlással szembeni komplex rezisztenciákat kiegészítettük, a rendkívül nagy kárt okozó fitoftórával (Phytophthora infestans gombabetegséggel) szembeni horizontális típusú rezisztenciával. A fitoftóra gombával szembeni rezisztencia, a gyorsan változó biotípusaival szemben is kiváló horizontális rezisztenciát biztosít a burgonyafajtáink számára, és ezeket a rezisztenciatulajdonságokat, kizárólag hagyományos keresztezéses technológiával egybeépített természetes gének biztosítják. A horizontális típusú, magas rezisztenciaértékű fitoftóra-rezisztencia is kuriózum a világban, de a vírusos leromlással szembeni rezisztenciákkal kombinálva, kiemelkedően egyedi! Nem tartanám korrekt magatartásnak, ha a hazai, konkurens nemesítők munkáját értékelném, akik nem rendelkeznek a magas szintű horizontális fitoftóra rezisztenciát tartalmazó génbázissal.

    A komplex rezisztenciával rendelkező, ökológiai termesztésre is alkalmas növényfajták (jelen esetben a Sárvári-féle burgonyafajták), nemcsak napjaink, hanem a jövő nemzedékének is stratégiai fajtái. Ilyen, komplex-tulajdonságokkal rendelkező fajták nélkül nem oldható meg globális szinten, sem a szükséges mennyiségű élelmiszer termelés, sem a környezetvédelem egyre sürgősebb átértékelését és megoldását igénylő problémája.


    A világ burgonyatermelésének 20 millió hektárt is meghaladó (évente további 250-280 ezer hektár területtel növekvő) termesztőterületét, nem lehet a legfontosabb vírusos leromlást okozó betegségekre fogékony, hagyományos nemesítésű fajtákkal ellátni, amelyek termőképessége három éven belül, a potenciális lehetőségeiknek több mint a felét elveszítik. A leromlással szemben rezisztens Sárvári-féle burgonyafajták igazi jelentőségét az adja, hogy a világ jelenlegi burgonyafogyasztását, a jelenlegi termesztőterület növekedése nélkül, sokkal gazdaságosabban is biztosítani lehetne, amely a globális éhínség felszámolásának egyik potenciális lehetőségét jelentheti. Természetesen, ehhez sokféle regionális-fajtákra is szükség van, amelyek nemesítése permanens nemesítői feladat, és ezt a világon egyedülálló tevékenységet a Sárvári-féle nemesítés folyamatosan végzi, a szükséges genetikai háttér fejlesztésével együtt, amely nélkül nem lehet hosszútávon eredményes nemesítést végezni.

    Meg kell említeni azt a gyakorlati problémát is, hogy a burgonya viszonylag alacsony (6-8- szoros) szaporodási hányadosa miatt, a vetőanyag akár 8-10 évig tartó felszaporítására is szükség van a világ nagyobb termőterületeinek ellátása érdekében. A burgonya vetőanyag sok évig tartó felszaporítását, kizárólag a leromlással szemben komplex rezisztenciával rendelkező burgonyafajták termesztésével lehet biztosítani lényeges terméscsökkenés nélkül, és erre jelenleg csak a Sárvári-féle, komplex rezisztenciával rendelkező burgonyafajták alkalmasak a világon. Ezek a multilaterális rezisztenciájú burgonyafajták, eredeti magyar nemesítésű fajták, amelyeket, a világ nemesítőivel ellentétben, nagyon erős, provokatív fertőzési körülmények között nemesítettünk, és amelyek termesztési és felhasználási, valamint beltartalmi tulajdonságaik is kiválóak..

    A multilaterális rezisztenciájú, Sárvári-féle burgonyafajták potenciális termesztési lehetőségét hasonlítsuk össze, a világon jelenleg elterjedt, (legfeljebb 3 évig szaporítható) fogékony burgonyafajtákkal. Az összehasonlításból világosan kitűnik, hogy a rezisztens burgonyafajták a termesztés és lakossági ellátás vonatkozásában, a fogékony, vagy nem kellő rezisztenciájú fajtákhoz képest, teljesen más dimenziót képeznek, hiszen a Sárvári-féle burgonyafajták hosszú időn át, felújítás nélküli termesztés után is megőrzik, termőképességüknek legalább 90 %-át. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a vírusos leromlásra fogékony burgonyafajták 1 hektár kezdeti területnagyságról indulva, három év alatt csak 36 hektár területre szaporíthatók fel, miközben elveszítik termőképességük 60 %-át, tehát gazdaságtalan a további termesztésük.

    Ezzel szemben, a legrezisztensebb Sárvári-féle burgonyafajták hét év alatt, szintén 1 hektár kezdeti területnagyságról indulva, 279 936 hektár területre szaporíthatók fel, (6-szoros szaporodási hányadost számítva), miközben a potenciális termőképességükből, mindössze csak 10 %-ot veszítnek felújítás nélkül. Ezek a rezisztens burgonyafajták, főleg a 2-2-éves termesztési fázisok alkalmazásával, egyedülállóan gazdaságos termesztést tesznek lehetővé a termelőknek
    A világ nemesítői, előbb-utóbb rákényszerülnek a rezisztens fajták használatára.
 




Az elmúlt években
4 új Sárvári-féle multirezisztens burgonya fajta kapott hivatalos fajtaelismerést:
Sárvári
BOROSTYÁN,  PIROSKA,  RÓZSA,  RUBINKA
További kiemelkedően multirezisztens fajtánk az AXONA
SÁRVÁRI BOROSTYÁN
 (Solanum tuberosum)
A világszerte legnagyobb terméskiesést jelentő vírusos leromlással, és a fitoftóra gombabetegséggel szemben magas fokú rezisztenciával rendelkező, középérésű, ökológiai termesztésre is alkalmas fajta
Nemesítette: Dr. Sárvári István
Keresztezés időpontja, és helye: 2003 Zirc
Szülőpartnerek: W.L.01 x 87.4.18.
A burgonya lombja közepesnél magasabb, szárleveles típusú, növekedési jellege felálló. Levele közepesnél sötétebb zöld színű, enyhén érdes levélfelülettel, közepesen széles, hegyes levélkékkel. A másodlagos levélkék fejlettek. Virága fehér, fejlett narancssárga portokkal.
AXONA
(Solanum tuberosum)
Szülőpartnerek: 76.P.012.14268 x D.187
A fitoftórával és a vírusos leromlással szemben ellenálló fajta.
Nemesítette: Dr. Sárvári István
    A növény közepesnél magasabb- magas növekedésű, felálló szárú. Levele középzöld, közepesen széles levélkékkel. Virága halványlila-halvány rózsaszínű.
    Gumója hosszúkás-ovál. Héjszíne halványpiros rózsaszínű, a gumó húsa krémszínű. Rügyei közepesen sekélyen helyezkednek el. Középkésői érésű, nagyon jó főzési és sütési tulajdonságokkal rendelkezik.
axona01
SÁRVÁRI PIROSKA
(Solanum tuberosum)
FAJTA
Fitoftórával és a vírusos leromlással szemben rezisztens, korai-középkorai érésű, ökológiai termesztésre is alkalmas fajta.
Nemesítette: Dr. Sárvári István
Keresztezés időpontja és helye: 1994. Zirc
Szülőpartnerek: 84.1.44. x Kondor
Fajtafenntartó: Dr. Sárvári és Csendes Kft.
    A burgonya középmagas, szárleveles lombtípusú, növekedési jellege felálló, érés felé kissé szétterülő. Levele középzöld színű, enyhén érdes levélfelülettel, közepesen széles levélkékkel. A másodlagos levélkék közepesen fejlettek. Virága rózsaszínű, enyhén lilás, kedvező körülmények között sok virágot képez.
 SÁRVÁRI RÓZSA
(Solanum tuberosum)
FAJTA
Fitoftóra fertőzésével és a vírusos leromlással szemben rezisztens, biotermesztésre alkalmas burgonyafajta
Nemesítette: Dr. Sárvári István
Keresztezés időpontja és helye: 1993. Zirc.
Szülőpartnerek: 87.4.120. burgonyaklón mesterséges termékenyítéséből származó utódok közül kiválasztva.
    A növény magas, szárleveles típusú, növekedési jellege felálló. Levele középzöld színű, enyhén fényes levélfelülettel, közepesen széles levélkékkel. Virága halvány rózsaszínű, gyengén virágzik.
   
SÁRVÁRI RUBINKA
(Solanum tuberosum)
FAJTA
A vírusos leromlással és a fitoftórával szemben rezisztens, középkorai-érésű, ökológiai termesztésre is alkalmas fajta.
Nemesítette: Dr. Sárvári István
Keresztezés időpontja és helye: 1994. Zirc
Szülőpartnerek: 84.1.44. x Kondor
    A burgonya lombja középmagas, jó tápanyag és vízellátottság esetén magas, szárleveles típusú, növekedési jellege felálló. Levele középzöld színű, kissé érdes levélfelülettel, közepesen széles levélkékkel. Virága rózsaszínű, enyhén lilába hajló, közepesen virágzik.



SÁRVÁRI BOROSTYÁN


 (Solanum tuberosum)
A világszerte legnagyobb terméskiesést jelentő vírusos leromlással, és a fitoftóra gombabetegséggel szemben magas fokú rezisztenciával rendelkező, középérésű, ökológiai termesztésre is alkalmas fajta

Nemesítette: Dr. Sárvári István
Keresztezés időpontja, és helye: 2003 Zirc
Szülőpartnerek: W.L.01 x 87.4.18.
A burgonya lombja közepesnél magasabb, szárleveles típusú, növekedési jellege felálló. Levele közepesnél sötétebb zöld színű, enyhén érdes levélfelülettel, közepesen széles, hegyes levélkékkel. A másodlagos levélkék fejlettek. Virága fehér, fejlett narancssárga portokkal.




  Gumója megfelelően művelt laza talajba, szabályos alakú, telt ovális megjelenésű, világos-sárga héjjal rendelkezik. Rügyei a gumó felületéhez képest sekélyen helyezkednek el, a rügyalap világos színű. A gumó húsa világos-sárga színű. Középérésű, bőtermő, szárazabb körülmények között is biztonságosan terem, a jó tápanyagellátás, és öntözéses viszonyok között kiemelkedő(50t/ha) termésre képes. Kiváló ízű, a háziasszonyoknak főzésre, és sütésre is ajánlott fajta. Főzés utáni szürkülésre nem hajlamos.

Termésbiztonsága megfelelő agrotechnika alkalmazása mellett kiváló, a legnagyobb terméskiesést okozó vírusbetegségekkel (PLRV, PVY, PVA, PVX) szemben rezisztens. A nagy kárt okozó fitoftóra (Phytophtora infestans) gombabetegséggel szemben magas szintű horizontális rezisztenciával rendelkezik. Ökológiai termesztésre ajánlott.

 Szakszerű tárolási technológia mellett, kiváló tárolási tulajdonságokkal rendelkezik, a tárolás során kicsi az apadási vesztesége. Mechanikai sérülésekre kevésbé érzékeny, a gépi betakarítást, és manipulációt jól tűri. Téli tárolásra, és fogyasztásra alkalmas fajta.

Dr. Sárvári István (burgonyanemesítő
AXONA



(Solanum tuberosum)
Szülőpartnerek: 76.P.012.14268 x D.187
A fitoftórával és a vírusos leromlással szemben ellenálló fajta.
Nemesítette: Dr. Sárvári István
    A növény közepesnél magasabb- magas növekedésű, felálló szárú. Levele középzöld, közepesen széles levélkékkel. Virága halványlila-halvány rózsaszínű.
    Gumója hosszúkás-ovál. Héjszíne halványpiros rózsaszínű, a gumó húsa krémszínű. Rügyei közepesen sekélyen helyezkednek el. Középkésői érésű, nagyon jó főzési és sütési tulajdonságokkal rendelkezik.

axona01

  A legfontosabb leromlást okozó vírusokkal (PLRV, PVX, PVY, PVA) szemben ellenálló. Kitűnő horizontális fitoftóra-rezisztenciával rendelkezik, úgy a lomb, mint a gumó szempontjából. Továbbá a feketelábúsággal szemben is jó szántóföldi rezisztenciát mutat.
    Az Axona, jól tárolható fajta, gumója hosszú nyugalmi idejű. A mechanikai behatásokat jól tűri, szürkefoltosodásra nem hajlamos.
    Ültetés előtt ajánlatos melegebben tárolni, hogy a csírázása aktivizálódjon.
Széles spektrumú rezisztenciája lehetővé teszi, hogy organikus termesztésre is ajánlott fajta legyen.

    8,5-9 Fövőképesség
    8,5-9 Főzés utáni szürkülés
    8-8,5 Csipsz
    8,5-9 Hasábburgonya
    15-17,5 % Keményítőtartalom
    20,5-23 % Szárazanyag
  
    (8,5-9 = kiváló)  (8 = jó)  (7-7,5 = közepes)


SÁRVÁRI PIROSKA



(Solanum tuberosum)
FAJTA
Fitoftórával és a vírusos leromlással szemben rezisztens, korai-középkorai érésű, ökológiai termesztésre is alkalmas fajta.
Nemesítette: Dr. Sárvári István
Keresztezés időpontja és helye: 1994. Zirc
Szülőpartnerek: 84.1.44. x Kondor
Fajtafenntartó: Dr. Sárvári és Csendes Kft.
    A burgonya középmagas, szárleveles lombtípusú, növekedési jellege felálló, érés felé kissé szétterülő. Levele középzöld színű, enyhén érdes levélfelülettel, közepesen széles levélkékkel. A másodlagos levélkék közepesen fejlettek. Virága rózsaszínű, enyhén lilás, kedvező körülmények között sok virágot képez.
    Gumója ovális, hengeres, hajlamos nagyobbra nőni. Héja piros, a gumó húsa fehér színű. Rügyei sekélyen helyezkednek el. Korai-középkorai érésű, bőtermő, a szárazabb klímát is jól tűri, de az egyenletes vízellátást jól hasznosítja. A közönséges varasodásra mérsékelten rezisztens.
    Kiváló sütési és főzési tulajdonságokkal rendelkezik, alacsony a redukáló cukor tartalma, a főzés utáni gumóhús szürkülésére nem hajlamos.
    
Termésbiztonságát növeli, hogy a legfontosabb leromlást okozó vírusbetegségekkel (PLRV, PVY, PVA, PVX) szemben rezisztens. A fitoftóra (Phytophthora infestans) gombabetegséggel szemben magas fokú, horizontális rezisztenciával rendelkezik. Ökológiai termesztésre is kiválóan alkalmas.

    Viszonylag hosszú nyugalmi ideje, és a tárolási betegségekkel szemben magas fokú rezisztenciája miatt, biztonságos tárolást tesz lehetővé, ha a szakszerűség is biztosított. A tárolás időszaka alatt is megtartja kiváló főzési és sütési paramétereit.
    A mechanikai sérülésekre kevésbé érzékeny, a szakszerű gépi betakarítást jól elviseli.
Termőképessége nagyon jó, kevés apró gumót terem, kiegyenlített méretű gumók jellemzik a fajtát. A jó tápanyagellátást és a rendszeres, szükséges mennyiségű vízellátást magas terméssel honorálja.
    Az ültetésnél biztosítani kell a megfelelő hajtásszámot, amely a vetőgumó méretétől függő tőszám beállításával lehetséges. Vetőanyag termesztésénél 180-200 000 db szár/hektár, míg étkezési burgonyatermesztésnél 150-170 000 db szár/hektár ajánlott.
9-8,5 Fövőképesség            (8,5-9 = kiváló)  (8 = jó)
9-8,5 Főzés utáni szürkülés
8 Csipsz
8 Hasáb-burgonya
12-13 % Keményítőtartalom
18-19 % Szárazanyag
SÁRVÁRI RÓZSA 



(Solanum tuberosum)
FAJTA
Fitoftóra fertőzésével és a vírusos leromlással szemben rezisztens, biotermesztésre alkalmas burgonyafajta
Nemesítette: Dr. Sárvári István
Keresztezés időpontja és helye: 1993. Zirc.
Szülőpartnerek: 87.4.120. burgonyaklón mesterséges termékenyítéséből származó utódok közül kiválasztva.
    A növény magas, szárleveles típusú, növekedési jellege felálló. Levele középzöld színű, enyhén fényes levélfelülettel, közepesen széles levélkékkel. Virága halvány rózsaszínű, gyengén virágzik.
   

Gumója ovális alakú, enyhén lapított, hajlamos nagyra nőni. Héja rózsaszínű, a gumó húsa krémfehér színű. Rügyei sekélyen helyezkednek el. Középkésői érésű, bőtermő, a szárazabb termesztési viszonyokat is jól tolerálja. Kiváló sütési, és főzési tulajdonságokkal rendelkezik, a gumó húsa a főzés után nem szürkül, kihűlve is hosszú ideig (24 órán túl is) megtartja eredeti színét. Alacsony redukáló-cukor tartalom jellemzi.
    
A termésbiztonságát fokozza, hogy a legfontosabb, leromlást okozó vírusbetegségekkel szemben (PLRV, PVX, PVA, PVY) kiváló rezisztenciával rendelkezik. Különlegessége még, hogy az egyre súlyosabb kártételt okozó, nagyon változékony, a burgonya lombját károsító fitoftóra gombabetegséggel szemben, annak biotípusaitól függetlenül működő, a világon egyedülállóan magas szintű horizontális rezisztenciával rendelkezik, amely tulajdonság lehetővé teszi, hogy nem szükséges az eddig nagyon elterjedt gombabetegséggel szembeni permetezés.
rozsa
    A Sárvári Rózsa burgonyafajta, különösen hosszú nyugalmi idejű, a tárolási betegségekkel szemben is kiemelkedően jó rezisztenciája, biztonságos tárolást tesz lehetővé, miközben mindvégig megtartja jó főzési és sütési tulajdonságait a szakszerű tárolás mellett.
    A Nitrogén túladagolást, a túlöntözést és az egyenetlen vízellátást kerüljük, főleg az intenzív gumónövekedés időszakában. Egyenletes vízellátottság esetén, nagy, (40-50 tonna/ha) termésre képes. Egy száraz periódust követő csapadékos időszakban, a legnagyobb gumóknál, a gumóhús közepén (az intenzíven újranövekvő gumóknál „bélmegszakadás”), úgynevezett fiziológiai bélszakadás előfordulhat, ami viszont nem rontja a tárolhatóságot, sem a biológiai értékét. A mechanikai behatásokat nagyon jól tűri, szürke-foltosodásra nem hajlamos. Egyenetlen vízellátottságú területeken, étkezési célú termesztésnél, a bélmegszakadás lehetősége a szártalanítással (a lomb megsemmisítésével), jelentősen csökkenthető, amikor a gumók 25 %-nak mérete eléri a 80-85 mm-t. A közönséges varasodással szemben mérsékelten rezisztens.
    Hosszú nyugalmi ideje miatt, érdemes az ültetés előtt 30-40 napig meleg (legalább15 Co-os) helyen tárolni, hogy a „csírák” megpattanjanak, azaz aktiválódjon az anyagcsere. (A vetőanyag beszerzését, főleg a korai ültetésű helyeken, már az ősz folyamán, november végéig célszerű megtenni, hogy legyen elegendő idő a vetőanyag megfelelő előkészítésére. 
Az ajánlott ültetési távolság a gumómérettől is függ, mely a 75 cm-es sortávolság esetén, a 30-40 mm-es gumóméretnél 22 cm körüli, a 40-50 mm-es gumóméret esetében 30 cm, míg az 50-60 mm-es gumóméretnél 40 cm-es a tőtávolság). Az előhajtatott gumókkal történő, korai célú termesztés esetén, ahol a szedés a 60 mm-es gumóméret elérésekor megkezdődik, a tőtávolság valamivel nagyobb is lehet.
9-8,5 Fövőképesség        8 Csipsz        15-17 % Keményítőtartalom
9-8,5 Főzés utáni szürkülés    9-8,5 Hasábburgonya  20-22 % Szárazanyag
(8,5-9 = kiváló)  (8 = jó)  (7-7,5 = közepes)




SÁRVÁRI RUBINKA



(Solanum tuberosum)
FAJTA
A vírusos leromlással és a fitoftórával szemben rezisztens, középkorai-érésű, ökológiai termesztésre is alkalmas fajta.
Nemesítette: Dr. Sárvári István
Keresztezés időpontja és helye: 1994. Zirc
Szülőpartnerek: 84.1.44. x Kondor
    A burgonya lombja középmagas, jó tápanyag és vízellátottság esetén magas, szárleveles típusú, növekedési jellege felálló. Levele középzöld színű, kissé érdes levélfelülettel, közepesen széles levélkékkel. Virága rózsaszínű, enyhén lilába hajló, közepesen virágzik.

    Gumója ovális, hosszúkás-ovál, hengeres. Héja piros, a gumó húsa sárgásfehér színű. Rügyei sekélyen helyezkednek el, a rügyalap fehér színű. Középkorai érésű, bőtermő, a szárazabb körülmények között is biztonságosan terem, de a jó tápanyag és vízellátottságot magas terméshozammal honorálja.
    Kiváló ízű, elsősorban főzési fajta, a főzés utáni gumóhús szürkülésre nem hajlamos. Átlagos sütési tulajdonsággal rendelkezik, mivel a sütési felület enyhén rózsaszínű lesz, amit sok háziasszony kedvel.
    
Termésbiztonsága kiváló, a legnagyobb terméskiesést okozó vírusokkal szemben (PLRV, PVY, PVA, PVX) rezisztens. A nagy kárt okozó fitoftórával szemben, magas szintű horizontális rezisztenciával rendelkezik. Ökológiai termesztésre ajánlható.

    A hosszabb nyugalmi ideje, és a tárolási betegségekkel szemben mutatott jó rezisztenciája, szakszerű tárolás mellett, kicsi a tárolási vesztesége. Mechanikai sérülésekre kevésbé érzékeny, a gépi betakarítást jól tűri. Termőképessége, és termésbiztonsága nagyon jó. Téli tárolásra alkalmas fajta.
9-8,5 Fövőképesség                (8,5-9 = kiváló) (8 = jó) (7-7,5 = közepes)
9-8,5 Főzés utáni szürkülés
7-7,5 Csipsz
7-7,5 Hasáb-burgonya
13-14 % Keményítőtartalom
18-19 % Szárazanyag tartalom




Termesztési útmutató


a Sárvári-féle burgonyafajtákhoz
A Sárvári burgonyákról:
A Sárvári család  sok évtized óta, több generáció által végzett nemesítésnek eredményeként, olyan betegségekkel szemben rezisztens burgonya fajták születtek, amelyek vegyszermentes termelésre a legalkalmasabbak a világon. Akinek fontos a családja, és a saját egészsége, ezeket a mérgező vegyszerek nélkül termeszthető burgonyafajtákat fogja termelni, és fogyasztani. Ezek a fajták a jövő fajtái! Jelenleg az Axona fajtát tudjuk ajánlani, de a közeljövőben már bővülni fog a rezisztens fajtaválaszték.






    A Dr. Sárvári és Csendes Kft. forgalmazza a Sárvári-féle rezisztens burgonyafajtákat, amelyek különös jelentősége egyetlen mondattal is kifejezhető: Vásároljon egy zsák burgonyát a családja számára, és használja húsz éven át! Egy négy személyes család, 30 kg burgonya vásárlásával, ki tudja elégíteni sok-sok éven át, folyamatos termesztéssel a család éves burgonya szükségletét. Minden évben a megtermelt burgonyából, egy zsák mennyiséget tart vissza ültetési célra, a termés többi része pedig fedezi a család étkezési igényét.
termeloknek02
    
Talajigény és a talaj előkészítése az ültetésre:
    A művelés alatt álló házi kertek talajminősége általában megfelelő a burgonya számára, de kerülni kell a fák által árnyékolt területeket. Ahol a zöldségfélék és a búza számára megfelelő a termőterület, ott a burgonya termesztése eredményes, ha a szükséges tápanyag, a víz és a megfelelő talajművelés is biztosított.
    A burgonya meghálálja a megfelelő tápanyagellátást, ami lehet istállótrágya (3-4 kg/m2), valamint N:P:K műtrágya (5 dkg/m2) mennyiségben, beásva, vagy beszántva a talajba, legalább 25 cm mélységben.
    
Ültetés:
    A megfelelően előkészített talaj tápanyag-szolgáltató képességének kihasználása érdekében, biztosítani kell az elegendő tenyészterületet a burgonyanövények számára. Ajánlatos, sorvonalzóval 75 cm-es, párhuzamos vonalakat kihúzni a talaj felszínére, amelyek a megfelelő sortávolságot jelölik ki. A kijelölt sorokba kapával, a vetőgumó méretétől függő tőtávolságra (32-40 cm-re), kapavágás mélységben elültetjük a burgonyát úgy, hogy a következő kapavágással kiemelt földdel betakarjuk. A 30 kg burgonya, kb. 100 m2 terület beültetésére elegendő.
    
Növényápolás:
    Az elültetett burgonya kelése után, amikor a növények magassága eléri a 15 cm-t, soriránnyal párhuzamosan, kapával mindkét feléről sekélyen feltöltjük földdel a sorokat, hogy a növények 2/3-ad részét eltakarja. A második töltögetést a burgonyanövények 28-30 cm-es magassága idején végezzük el, vékonyan rátöltve az előző bakhátra. A harmadik töltögetést akkor kell elvégezni, amikor a burgonya lombja éppen kezdi elérni a szomszédos sorok lombját. A többszöri töltögetés, a gyomirtás műveletét is biztosítja.
    A Sárvári-féle rezisztens burgonyafajták nem igényelnek fitoftóra gomba elleni permetezést, de a burgonyabogár kártétele ellen mindenképpen védekezni kell, például úgy, hogy kézzel leszedjük a bogarakat és lárváit, majd megsemmisítjük azokat. Amennyiben, valaki a bogár elleni permetezést választja, akkor van erre is megfelelő szerválaszték, csak tudnia kell, hogy mérgezi a burgonya termését is, kivéve, ha az előírásnak megfelelően az organikus Novodor-FC szert használja.
    
Betakarítás, tárolás:
    A burgonya, eseti családi fogyasztásra alkalmas, amikor a gumók a tyúktojás méretet elérik. Ilyen esetben újburgonyaként fogyaszthatók, de a cél a család éves burgonyaszükségletének biztosítása, amit a biológiailag érett burgonya a betakarítása utáni időszakban biztosít, a következő évben termesztett burgonya betakarításáig. A burgonya szedése száraz földből történjen, jól szellőztethető, de fagymentes tárolásra alkalmas helyiségben, megfelelő átválogatás után, amikor a sérült gumókat elkülönítjük. A téli tárolás, lehetőleg 4-6 C°-on történjen.
BŐ TERMÉST KÍVÁN DR.SÁRVÁRI ISTVÁN BURGONYANEMESÍTŐ




A magyar
nemesítésű
Sárvári-burgonya



segíthet legyőzni az éhezést és a szegénységet a Földön!
    Az emberi élelmiszerellátás egyre jelentősebb növénye a burgonya. Terem szinte mindenütt.
    Kiváló fehérje termelő. 35 tonna/ha terméshozam mellett, 2,5 %-os fehérjetartalom esetén 875 kg/ha fehérjehozam biztosítható, ami a szója esetében 500-550 kg/ha, míg a búza esetében 400-450 kg/ha. 
    Egy m3 víz felhasználásával burgonyából 5600 kcal, kukoricából 3800 kcal, búzából 2300 kcal, rizsből 2000 kcal emészthető energia állítható elő.
   
 A világ burgonyatermelői jelenleg betegségekre fogékony, gyorsan leromló hibrid burgonyafajtákat használnak. Ezeket csakis nagy mennyiségű, mérgező vegyszer felhasználásával lehet termeszteni.
    Ezeket a burgonyafajtákat, az emberiség érdekében 
fel kell, hogy váltsák, az ökológiai termesztésre alkalmas, komplex rezisztenciával rendelkező burgonyafajták, amelyek akár évtizedeken át megőrzik kiváló termőképességüket. 
Ilyen komplex paraméterekkel a világon jelenleg, egyedül a Sárvári-féle burgonyafajták rendelkeznek.
    A világ és a burgonya:
    Összes burgonya termőterület: 20 millió ha
    Termésátlag: 16 t/ha
    Oroszország, Kína, India termeli az összes burgonyának – 320 M tonna/év - közel felét a világon. Az orosz, kínai, indiai éves burgonyafogyasztás jelenleg 150 M tonna/év: (Oroszország 140-150 kg/fő, továbbá Kína és India 55-60 kg/fő, amely évről-évre dinamikusan növekszik).
    Burgonyatermesztés és vegyszerezés évről-évre a Földön:
        584 ezer tonna/év vegyszer
        Ára:14 milliárd euró/év
mo_krumpli
Dr. Sárvári és Csendes Kft. nemesítő bázisa    
MAGYARORSZÁG ÉS A BURGONYA:
Magyar burgonyafogyasztás: 65 kg/év
Hazai termesztés: 17 ezer ha területen (2013)
64 ezer ha területen (1997)
Hazai termés: 440 ezer tonna/év (20-22 t/ha/év)
Import: 210 ezer tonna/év
Burgonyatermesztés és vegyszerezés évről-évre Magyarországon:
    584 tonna/év vegyszer
    Ára: 4.2 milliárd Ft/év (14 millió euró/év)
A SÁRVÁRI BURGONYA:
    A magyar Sárvári család nyolcadik évtizede burgonyanemesítéssel foglalkozik.
    Olyan burgonyafajtákat nemesítettek, amelyek a legnagyobb kárt okozó vírusbetegségekkel szemben ellenállóak. A világban elterjedt hibrid fajtákkal ellentétben vegyszerek nélkül is biztonságosan, magas terméshozammal (45-60 t/ha) termeszthetők.
    A hét évtizedes intenzív nemesítési technológiával létrehozott genetikai bázis, amellyel kizárólag a magyar Sárvári család rendelkezik, egyedülálló az egész világon. Igazi Hungarikum. GMO technikát a nemesítés során sohasem alkalmaztak. 
    Burgonyájuk egyaránt termeszthető kiskerti és nagyüzemi körülmények között.
    A Sárvári burgonya termesztésével Magyarország néhány év alatt burgonya exportőrré válhat. A kiskert tulajdonosok, sok év átlagában, akár 1 Ft/kg áron is megtermelhetik éves burgonya szükségletüket!






A világ és a krumpli






Most jelent meg



 







Angolok írták burgonyáinkról, nem csak angoloknak



A SÁRVÁRI REZISZTENS BURGONYAFAJTÁK SZEREPE
A VILÁG TÁPLÁLKOZÁSÁBAN


A burgonya, mint a világ egyik alapvető élelmiszere:
    Az emberi élelmiszerbázis egyre jelentősebb növénye a burgonya. A világon szinte mindenütt megtermelhető, kiterjedtebb termesztési övezetekben, mint a gabonafélék, vagy a rizs.
    A burgonya által egy hektáron megtermelhető összes fehérjemennyiség meghaladja a fehérjenövényként ismert szója fehérjetermelő képességét. A burgonya esetében 35 tonna/ha terméshozam mellett, 2,5 %-os fehérjetartalom esetén 875 kg/ha fehérjehozam biztosítható, ami a szója esetében 500-550 kg/ha, míg a búza esetében 400-450 kg/ha. 
    Egy m3 víz felhasználásával burgonyából 5600 kcal, kukoricából 3800 kcal, búzából 2300 kcal, rizsből 2000 kcal emészthető energia állítható elő.

A vírus-fogékony burgonyák termesztésének környezeti hatásai:

    A világon legelterjedtebb, burgonyabetegségekre fogékony burgonyafajták csak különböző növényvédő szerek felhasználásával termeszthetők.
    A burgonya termesztése során felhasznált vegyszerek (csávázószerek, talajfertőtlenítők, a gyomirtók, a rovarölők, a gombaölők, a lombperzselő-desszikáló anyagok) jelentős költségnövelő tényezők is a termesztés során.
vegyszerek csoportja
átlag mennyiség
kg/ha
vegyszermaradvány
gramm/ha
vegyszerezés költsége
Ft/ha
Csávázószerek
2,5
2
45 000
Talajfertőtlenítők
12,0
2
15 000
Gyomirtó szerek
3,0
6
35 000
Gombaölő szerek
7,5
4
70 000
Rovarölő szerek
0,2
1
10 000
Desszikáló szerek
4,0
10
35 000

29,2 kg/ha
25 gr/ha
210 000 Ft/ha

Vegyszerköltség Magyarországon (20 000 ha) : 584 000 kg/év vegyszer mennyiség =  4 200 000 000 Ft/é v= 140 000 000 Euró/év
Vegyszerköltség igény a világon (20 millió ha): 584 000 000 kg/év vegyszer mennyiség = 140 000 000 000 Euró/év
Egészséget károsító vegyszer hatóanyag maradvány, csak az elfogyasztott burgonyában:
Magyarországon: 500 kg/év (3570 ember halálos adagja/év!)
A világon: 500 000 kg/év (3 570 000 ember halálos adagja/év!)
    A burgonya ételekben visszamaradt vegyszermaradványok elfogyasztása miatt kialakult egészségkárosodásának egészségügyi ellátása, és az emberek munkából való kiesése, valamint az egyéb járulékos környezetkárosító hatások kárai úgyszólván felbecsülhetetlenek.

A rezisztenciával rendelkező Sárvári-féle burgonyafajták jelentősége: 
    A 70 év nemesítői munkájával a magyar Sárvári család által kizárólag természetes keresztezési eljárással (GMO mentesen!!!) létrehozott, multilaterális vírus-rezisztenciával rendelkező Sárvári burgonyafajtákat vegyszerek felhasználása nélkül lehet termeszteni, egészségünk és a környezetünk védelme mellett.   
    A világon jelenleg 20 millió hektár területen termesztenek olyan burgonyafajtákat, amelyek a legelterjedtebb vírusokkal szemben nagyon fogékonyak. Ez a gyakorlat azzal a következménnyel jár, hogy a vírusok okozta leromlás miatt legalább 250 millió tonna/év burgonya nem terem meg ezen a 20 millió hektáron. E terméskiesés értéke legalább 120-130 milliárd Euró/év.
    A legnagyobb terméskiesést okozó (PLRV, PVX, PVY, PVA és komplexeik), vírusos leromlással szembeni komplex rezisztenciákat a Sárvári család nemesítői kiegészítették a rendkívül nagy kárt okozó fitoftórával (Phytophthora infestans gombabetegséggel) szembeni horizontális típusú rezisztenciával. A fitoftóra gombával szembeni rezisztencia, a gyorsan változó biotípusaival szemben is kiváló horizontális rezisztenciát biztosít a Sárvári burgonyafajták számára. 
A horizontális típusú, magas rezisztenciaértékű fitoftóra-rezisztencia is kuriózum a világban, de a vírusos leromlással szembeni rezisztenciákkal kombinálva, kiemelkedően egyedi!

vilag03
A multilaterális rezisztenciájú burgonyák lehetősége a világ élelmezésében:
    A multilaterális rezisztenciájú, Sárvári-féle burgonyafajták potenciális termesztési lehetőségét összehasonlítva a hagyományos, nem rezisztens, a világon jelenleg elterjedt, legfeljebb 3 évig szaporítható fogékony burgonyafajtákkal az eredmény a következő:
    A vírusos leromlásra fogékony, nem rezisztens burgonyafajták 1 hektár kezdeti területnagyságról indulva, - 6-szoros szaporodási hányadossal számolva - három év alatt 36 hektár területre szaporíthatók fel, miközben ezek a fajta burgonyák elveszítik termőképességüknek legalább 50-60 %-át.
    A Sárvári-féle vírus-rezisztens burgonyafajták 10 évi termesztés után is megőrzik termőképességüknek legalább 90 %-át. A szintén 1 hektár kezdeti területnagyságról indulva, úgyszintén 6-szoros szaporodási hányadossal számolva, 10 év alatt 10 millió hektár területre szaporíthatók fel, miközben a potenciális termőképességükből legfeljebb 10 %-ot veszítnek a vetőanyag megújítása nélkül.
    2050-re a világ népessége megközelítheti a 10 milliárdot…
Kapcsolat


Dr. Sárvári és Csendes Kft.
Zirci telephely: Zirc, Borzavári u. 29.
Telefon: ifj. Sárvári István, 30-7602305
Interneten történő burgonyarendelés: sarvarirend@gmail.com
Levélcím: 1300 Budapest, Pf. 298






 
Kutatás, fejlesztés

A napjainkban tapasztalható globális felmelegedés és az ebből adódó szélsőséges időjárási problémák miatt egyre inkább olyan burgonya fajtákra van szükség , amelyek a száraz, meleg vagy éppen az extrém csapadékos termesztési körülmények között is gazdaságos és biztonságos termesztést tesznek lehetővé. A világon elterjed, a legnagyobb leromlást okozó vírusbetegségekre fogékony burgonya fajták képtelenek több éven át jól teljesíteni. A világ burgonyatermesztésének másik nagy problémája az óriási mértékű vegyszerfelhasználás , melyet csak sokoldalú rezisztenciákkal képes burgonya fajták képesek kiváltani. Ezt a két problémát segít megoldani a magyar Sárvári család közel nyolc évtizedes kutató munkája során, természetes keresztezési eljárással megalkotott burgonya klónja.
A Piacorientált kutatás-fejlesztés tevékenység támogatása az agrár-,élelmiszeriparban tárgyú pályázaton a Debreceni Egyetem Nyíregyházi Kutató Intézete és a Dr. Sárvári és Csendes Agrárgazdálkodó és Fejlesztő Kft. , a Kutatási és Technológiai Innovációs Alapból a "Burgonyarezisztencia kutatás  a globális éghajlatváltozás pusztításának mérséklésére" tárgyú, AGR_PIAC_13-1-2013-0006 sz. pályázatával az abban foglaltak 2014.01.01.-2016.12.31 közötti megvalósításra 1.499.965.060- forint támogatásban részesül.
A magyar Sárvári család sok évtizedes tapasztalataira alapozva a projekt azt a célt tűzte ki, hogy megújítva visszaállítsák a magyar burgonya termesztésének és nemesítésének hagyományait, s általa a magyar burgonya ágazatot , amely a multi-rezisztens ökológiai termesztésre is kiválóan alkalmas Sárvári burgonya révén jelentős szerepet tud vállalni a termőföld drámai mértékű csökkenésével, a népesség robbanásszerű növekedésével, valamint a globális éghajlatváltozással küzdő Föld fenntartható fejlődésének támogatásában.
A burgonya kutatással foglalkozó Dr. Sárvári és Csendes Kft. zirci burgonya nemesítő központjában tevékenykedő tudós csoport és a szintén sok évtizedes burgonya kutatási tapasztalatokkal rendelkező Debreceni Egyetem Nyíregyházi Kutató Intézetének munkatársai A Sárvári burgonya klónokra alapozva kutatásaikat a projekt során olyan burgonya fajtajelöltet kívánnak megalkotni , amely mind multirezisztenciája mind szárazságtűrése révén, mennyiségi és minőségi leromlás nélkül egyaránt sikerrel termeszthető akár egy évtizednél hosszabb időn keresztül is a globális felmelegedés következményeit egyre inkább elszenvedni kénytelen Föld országaiban.

 
V E G Y S Z E R   N É L K Ü L !
 2016 - Ígéretes klónjaink
 A három éves kutató munka eredményeként nemesített új Sárvári multirezisztens burgonya klónok vegyszermentesen termeszthetők. (Nem kell csávázószer, gyomirtó szer,  gombaölő szer, bogárirtó szer, deszikkáló szer) 500 vegyszerre vizsgálták meg új burgonya klónunkat a Wessling Hungary Kft. laboratóriumában. A vizsgálat teljes mértékben igazolta: a Sárvári burgonya nem tartalmaz vegyszer maradványt, hiszen termesztése során nem használunk semmilyen vegyszert.(A világon elterjedt vírus-fogékony burgonyák számos szermaradványt tartalmaznak, amelyek a burgonya fogyasztók között évente jelentős számú megbetegedéshez, halálhoz vezetnek.)

 
 A termőtalaj vízháztartását javító perlit együtt "vizsgázik" a szépreményű klónokkal

2014. június végére befejeződött a zirci burgonya kutató központ felújítása
A támogatás mértéke 100%





2016-ban érkezett anorganikus anyagaink
 

 Burgonyakutatási Központ - Keszthely






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése