2018. március 20., kedd

Mikor elindul a vonat a szívem ...
Mikor elindul a vonat a szívem ...
Gulyást és Pokornit Orbán március 15-ei fenyegetéséről faggatták 

2018-03-17 atv.hu 

Gulyás Gergely és Pokorni Zoltán szombat este online fogadóórán a Szépkilátás cukrászdából magyarázták Orbán Viktor fenyegető "jogi elégtételes" mondatát: a miniszterelnök a híveknek szólt, hogy "nyugalom" és nem az ellenfeleknek, hogy "féljetek" - állítja a két fideszes politikus. 

Pokorni Zoltán, a Hegyvidék volt képviselője és jelenlegi polgármestere, valamint Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke és XII. kerületi képviselő-jelöltje közös online fogadó órát tartottak, a Szamos Szépkilátás cukrászdából szombat este egy órán át válaszoltak a hozzájuk intézett kérdésekre. A XII. kerületiek közül voltak, akik dicsérték őket, de volt sok kritikus kérdés is. Az egyik kérdező odáig ment Orbán Viktor március 15-én a Kossuth téren elhangzott "elégtételes" kijelentése kapcsán - miszerint a választások utánra jogi, erkölcsi és politikai elégtételt vesznek -, hogy ez "kimerül-e a munkatáborokban, vagy lesznek kivégzések is?" 

Pokorni Zoltán erre először egy régi viccet is elengedett, amit még a gyerekkorában hallott: "Csókolom, kötelet adnak, vagy nekünk kell vinni?" De azonnal komolyra fordította a szót "(ne viccelődjünk ezen") a jogi elégtételről azt mondta: joga van minden politikusnak pert indítani, ha úgy gondolja, hogy vele szemben méltánytalanul járt el egy újság vagy egy újságíró, vagy televízió, joga van ahhoz, hogy bíróság előtt védje meg a becsületét. "Nyilván erre gondolt, erre gondolhatott a miniszterelnök. Azt, hogy ezt egy ünnepi beszédben kell elmondani, biztos, hogy nem jó, hogy itt tartunk. 
Gulyást és Pokornit Orbán március 15-ei fenyegetéséről faggatták

S hogy ezt a miniszterelnök miért érezte szükségesnek, nem tudom, nem beszéltem erről vele" - mondta Pokorni. 

Gulyás Gergely megismételte, amit már a pénteki sajtótájékoztatóján is elmondott, hogy ha megnézzük a miniszterelnökre vonatkozó ellenzéki pártelnöki minősítéseket - ördög, aljas, gazember -, akkor ezekhez képest az elég szerény stílusú mondat, hogy nem most a kampányban, hanem a választások után kell megtenni majd a feljelentéseket - magyarázta a Fidesz frakcióvezetője a "jogi elégtételt". Ezt Pokorni Zoltán úgy értelmezte, hogy a miniszterelnök a Kossuth téren azért tartotta szükségesnek ezt a bizonyos megjegyzést, mert a hívek azt kérdezték, "miért nem pereled be őket?" Azaz, Pokorni szerint a miniszterelnök ezeket a híveket csendesítette azzal, hogy igazuk van, hiszünk a magunk igazában, de majd a választási kampány után kell megtenni a megfelelő jogi lépéseket. Végül, a kérdésre adott választ lezárva Pokorni és Gulyás egyetértettek abban, hogy Orbán Viktor sokat támadott mondata a híveknek szólt, hogy "nyugalom" és nem az ellenfeleknek, hogy "féljetek". 

Egy másik kérdező azt vetette fel, hogy a két fideszes egymással "vitázik" csak, az ellenzékkel nem. Gulyás Gergely erre felsorolta ki mindenkivel vitázott az elmúlt fél évben: jobbikosokkal, Schiffer Andrással (LMP), Bárándy Gergellyel (MSZP), Fekete-Győr Andrással (Momentum), de Fodor Gáborral is. Arra, hogy a Fideszben mindenben egyet kell érteni, Pokorni Zoltán úgy reagált, hogy ő a "békés egyet nem értés kultúrájának" a híve, nem vagyunk egyformák a Fideszen belül sem, de nem is kell, elég ha a legfontosabb kérdésekben egyetértenek. Attól még megadják a tiszteletet mindenkinek. "Mit gondolnak a morálról, az etikáról?" - erre Gulyás Gergely azt a választ adta, hogy a politikusi erkölcs csak minimális mértékben térhet el adott esetben attól, amit az ember általában helyesnek gondol. Nem értenek egyet mindenben a Fideszben sem, a családon belül is vannak viták, de kifelé a közös álláspontot képviselik. Kifelé is vállalható amit a Fidesz a legfontosabb társadalmi kérdésekben kép visel. És lehet lelkiismereti alapon különvélemény is. Ilyen volt, hogy ő például a halálbüntetés ellen foglalt állást - mondta Gulyás Gergely. 

Arra, hogy van-e korrupció Magyarországon és pártsemleges ügyészség, a Fidesz frakcióvezetője általánosítólag fogalmazott, hogy a világ összes országában van, "Magyarország sem kivétel". Viszont ő is és Pokorni Zoltán is az "egyéni felelősséget" hangsúlyozta, és azt, hogy sem a XII. kerülettel kapcsolatban, sem Gulyás Gergellyel szemben korrupciós vádat nem fogalmaztak meg. Az ügyészségről Gulyás Gergely kijelentette: az "önálló, és utasíthatatlan", nem a kormány alá van rendelve, igaz, hogy Polt Péter 24 éve a Fidesz szakértője és képviselő-jelöltje volt, de Göncz Árpád jelölte legfőbb ügyésznek. És volt olyan elődje Polt Péternek, akinél a kommunista/állampárti korábbi tagság sem volt kizáró ok - hangzott Gulyás érvelése. 

Egy másik kérdésre, hogy ők egymásnak is cinikusan hazudnak-e, Pokorni Zoltán úgy reagált, "igyekszünk nem hazudni, vagy csak az igazat". Egyetértettek azzal, nem jó, ha egy politikus "adományként" tekinti a munkáját, és valóban a választók adója a közpénz, ezért a tisztelet kötelező, de - mondta Pokorni - ő is elvárja az udvariasságot, és csak azért mert politikus, ne úgy beszéljenek vele "mint egy kapcaronggyal". 

Az első Orbán-kormány volt oktatási miniszterét arról is kérdezték, hogy valóban túlterheltek-e a diákok (a Független Diákparlament azért demonstrált, mert túlhajszolt "zombik" a diákok). Pokorni Zoltán azt mondta: nem hiszi, hogy a gyerekek túl lennének terhelve, "inkább unják, motiválatlanok". Olyan feladatokat kell adni a gyerekeknek, amiket van kedvük megoldani. Azért mondott kritikát is: aki mindent akar tanítani, az semmit sem fog, neki sem sikerült miniszterként a tananyagot csökkenteni. A finn modellt méltatva Pokorni azt is mondta, el kell felejteni a katedrán álló tudást átadó "automata" tanár modellt. 

A fogadó órán - melyen a XII. és II. kerületiek kérdezték a Szent János kórház felújításáról, a Fogas pályájának meghosszabbításáról, de a kerületi túl zajos Airbnb-lakásokról is - Pokorni egy korábbi, tavaly őszi kutatásra hivatkozva azt mondta, ott a Hegyvidéken a Fidesz a legnépszerűbb, és a második helyen nem valamelyik parlamenti ellenzéki párt áll, hanem a Kétfarkú Kutya Párt. A március 15-ei ünnepen is ők voltak a másodikak, náluk voltak a legtöbben, persze a Békemeneten részt vevők után. "Egyetértek Sólyom Lászlóval, ők legalább megnevettetnek" - jegyezte meg Pokorni Zoltán. 


Min vagy kin akar Orbán elégtételt venni?Orbán Viktor azt mondta a Kossuth téren, hogy 
Szelíd és derűs emberek vagyunk, de nem vagyunk balekok. A választás után elégtételt veszünk, erkölcsit, politikait, jogit.
De vajon mire gondolhatott a 8 éve hatalmon lévő kormányfő? Kin vagy min akar elégtételt venni? Az ellenzéken? A civileken? A sajtón? Soroson? És miért? Ha nyer, akkor azért, mert voltak, akik nem ezt akarták? Vagy mert nem kampányoltak mellette? Ha nyer, akkor mit szolgálna az elégtétel? Azt, hogy nyert? Ha meg nem nyer, akkor ugye az elégtételre korlátozott lehetőségei lesznek. Vagy milyen elégtételt kívánó dolog történt/történik, amire kormányfőként jelenleg nem tud reagálni? Csupa fontos kérdés.Vona 11+1 minisztériumban gondolkozik

Választási kampány március 17-18-án


Latorcai: Ma ugyanúgy kell küzdeni a szabadságunkért, mint 1848-ban

  A clevelandi magyarok március 15-i ünnepségén mondott beszédet vasárnap  Latorcai Csaba, a miniszterelnökség helyettes államtitkára. Szerinte
  Ma ugyanúgy meg kell küzdeni a szabadságunkért és függetlenségünkért, mint 1848-ban. A '48-as szabadságot és ragyogó helytállást vitte magával az emigrációba Kossuth Lajos, akinek hősiességét Clevelandben szobor őrzi.
  A politikus elmondta, hogy a magyar kormány értékei és célkitűzései sokban megegyeznek az 1848-49-es szabadságharcáéval. Szerinte a kormány egyetlen célja és feladata a magyarság érdekeinek védelme, miközben 1848-hoz hasonlóan ma is  sok országból sokféle módszerrel támadják a magyar szabadságot és függetlenséget. 
  A clevelandi ünnepség után a résztvevő magyarok megkoszorúzták Kossuth Lajos Clevelandban emelt szobrát. 
  (MTI)
 • Friss, a pártok támogatottságát vizsgáló felmérést publikált a Publicus Research. Az eredmények szerint a Fidesz és a Jobbik támogatottsága nőtt, az MSZP stagnál, a Momentum nem érte el az 1 százalékot.
  A Fidesz szavazóinak aránya márciusban egy százalékpontot növekedett, így jelenleg 27 százalék. A biztos szavazó, pártválasztók körében azonban a Fidesz támogatottsága 49 százalék. A kormánypárthoz hasonlóan a Jobbik is egy százalékpontos növekedést könyvelhetett el, ami 12 százalékot jelent. A biztos szavazók között a Jobbik támogatottsága 17 százalék.
  Az MSZP támogatottsága a múlt hónapban egy százalékpontot növekedett, most viszont nem változott, így a Jobbikhoz hasonlóan 12 százalék. A biztos pártválasztók körében azonban erősebbek a Jobbiknál a maguk 18 százalékával.
  Az LMP szavazóinak száma nem változott, 6 százalék, a biztos szavazó, pártválasztók körében 8 százalék. A DK támogatottsága sem változott ebben a hónapban, és így 4 százalék, a biztos szavazó, pártválasztók körében 5 százalék. A Kétfarkú támogatottsága egy százalék, azonban az Együtt, MLP, és a Momentum támogatottságra nem érte el ezt a szintet. 
  A bizonytalanok aránya újabb két százalékpontot csökkenve, 36 százalék.
 • Orbánisztán vagy Európa – erről kell majd döntenie áprilisban a választóknak” – jelentette ki „A haza nem lehet Európa ellenzékében!” című közleményében Ujhelyi István, az MSZP-Párbeszéd európai parlamenti képviselője. Ujhelyi közölte: Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölt és Tóth Bertalan szocialista frakcióvezető a következő két napban Brüsszelben tárgyal majd a meghívására, ahol az Európai Bizottság több biztosával, az Európa-párti progresszív politikai erők vezetőivel, helyi civil magyar szakértőkkel és a Brüsszelben élő magyarokkal is találkoznak majd.
  Ujhelyi szerint világos, hogy Orbán Viktor számára „az Európai Unió egy legyőzendő és üldözendő ellenség, a felvilágosult nyugati tagországokban pedig nem szövetségest és partnert lát, hanem egy zavaros világ-összeesküvés amúgy is pusztulás előtt álló csatlósait”. Ezzel szemben az MSZP-Párbeszéd bár „tudja és látja az európai döntéshozatali rendszer hibáit, működésének gyengeségeit”, de „megerősíteni és újraegyesíteni akarják az európai közösséget, nem pedig szétszakítani.”, ennek érdekében „a magyar érdekek mentén” kidolgozták „az európai intézményrendszer átalakításának javaslatcsomagját”.
 • Szájer József a Fidesz választási kampányának solti állomásán, a Vécsey Károly Művelődési Házban tartott beszédet, ahol elmondta: ez a választás azért sorsdöntő, mert nem csak négy évre, hanem jóval hosszabb időre szól. Ha ugyanis egy bevándorlási hullám elsöpri Magyarországot, Európát, azt már
  nem lehet visszacsinálni. Ezt a dolgot egyszer lehet elrontani.
  A fideszes politikus minden megszokott fideszes kampányszöveget bevetett. Szerinte is valamennyi ellenfél valamilyen formában le akarja bontani a határkerítést és valamilyen formában támogatja azt a brüsszeli, strasbourgi elképzelést, hogy Magyarországra kötelező elosztási rendszer szerint idegeneket telepítsenek be.
  (MTI)
 • KAPCSOLÓDÓ
  Nyögvenyelősen ugyan, de elindultak az ellenzéki koordinációs tárgyalások
  A balosok és az LMP találkoztak, mindenki nagyon elszánt, de a Jobbik meg a DK egyelőre kibékíthetetlennek tűnik.
 • Baloldali nézeteivel és kitömött zsebeivel a 87 éves New York-i üzletember és filantróp a szélsőjobboldaliak, a demagóg zsarnokok, a fóliasipkás összeesküvés-hívők és az antiszemiták legnagyobb mumusává vált szerte a világon. De semmi nem ér fel addig az intimitásig és intenzitásig, amellyel saját szülőföldjén támadják. Ahogy közeledik a magyarországi választás, Orbán az újraválasztási kampánya központi elemévé tette az egykori jótevője folyamatos támadását
  írja a Washington Post publicistája, Griff Witte Orbán Viktor ünnepi beszéde kapcsán, amelyben kijelentette, "hazaküldtük a szultánt a janicsárjaival, a Habsburg császárt a labancaival, a szovjeteket az elvtársaikkal, és most hazaküldjük Gyuri bácsit is a hálózatával egyetemben."
  A cikk beszámol a Soros-ellenes plakátkampányról, és arról is, hogy Orbán a beszédében megfenyegette az ellenfeleit. A cikk szerint a kormány által támadott civil szervezetek "a magyar társadalomban az utolsó olyan maradványok, amelyek még nem estek az uralkodó Fidesz vasöklének áldozatául".
  (A WP-cikket először a 444 szúrta ki.)
 • A Fidesz megrendelésére készültek a külhoni magyarokat gyalázó „jobbikos” kommentek, írja a Facebookján Szávay István, a Jobbik képviselője. Bizonyítékai vannak arról, hogy magukat jobbikosnak kiadó emberek a határon túli magyarokat gyalázó kommenteket írtak jobbikos csoportokba, sokszor Gyurcsány Ferenc érveit felhasználva. 
  A jelenségről a Magyar Idők is írt egy felháborodott cikket, mintha a kommentek valódiak lettek volna. A hozzászólásokat azonban később törölték, így nem lehetett utólag ellenőrizni a szerzőket, de Szávay szerint nem kérdés, hogy a Fidesz ifjúsági szervezetének aktivistái lehettek az elkövetők.
Rovó Attila kollégánk gyereke éppen mesét nézett a Youtube-on Manó Benőről és Lili hercegnőről, amikor a Youtube megszakította az óvodás korosztálynak szóló videót, és elkezdett lejátszani egy nyomasztó, kvázi háborús hirdetést arról, hogy "Ez lesz Magyarország sorsa". Ezt itt:


IMG 1176.PNG
A Viktor csak azért nincs a képen , mert épp cumizni készül, és ha rajta lenne az már korhatáros lenne !!!


Orbán a nemzeti ünnepen megfenyegette az országotKampánylyukból kampányszél fúj – eredetileg erre terveztem kihegyezni az Orbán Viktor beszédéről szóló elemzést. Ezt a mércét ő maga állította be, hiszen ha a kampányban minden csak duma, még Kósa Lajos és a csengeri háztartásbeli örökösnő hazugsághegyeken átívelő kapcsolata is, akkor a miniszterelnök szavai szintén kampánycélt szolgálnak. És amúgy tényleg így is van.
Az azonban újdonság, hogy Orbán a nemzeti ünnepen fogta magát, és megfenyegette az országot. Legalábbis azt a részét, amelyik nem vele tart: „Mi szelíd és derűs emberek vagyunk. De nem vagyunk se vakok, se balekok. A választás után természetesen elégtételt fogunk venni erkölcsi, politikai és jogi elégtételt is."
A beszédből nem derült ki pontosan, milyen bűnöket kellene megtorolni, de a lényeg valószínűleg pontosan ez: bármit. És bárhogy. Az orbáni kivételes vagy rendkívüli hatalom eddig is megteremtette a törvényes alapot bármire, amit éppen tenni akart. „A jövő lényege, hogy bármi megtörténhet” – hangzott el 2014-ben Tusványoson.  
Ha a kormány számoltatná el az ellenzéket, az nem ugyanaz, mint az ellenzék a törvényesített korrupcióért beígért elszámoltatás. Ha kormány akar elégtételt venni az ellenzéken, a médián, a civileken, az leszámolás.
Ami még ezen kívül újdonság volt Orbán beszédében, hogy tizenhat évvel a kokárda kampányeszközzé változtatását követően kampányszlogent csinált a Himnuszból is. Elvégre, ha csak az ő politikája nemzeti, csak az ő hívei részei a nemzetnek, akkor a Himnusz is csak az övék.
Persze, a Himnuszt minden ünnepségen, pártállásra való tekintet nélkül eléneklik, ami helyes. Ám ennek a beszédnek a végén Orbán a választási harcba vonuló seregeire kért isteni áldást a Himnusz soraival. A téren állókkal közös szavalat persze fricska, vagy inkább orrba vágás is volt a Nemzeti dalt – szintén össznemzeti érték – kampánybeszédeibe szövő Karácsony Gergelynek címezve. Orbán így mutatta meg: vele együtt nem százak, nem is ezrek, hanem tízezrek hangja szól.
Merthogy, persze, a békemenetelők sokan voltak. Ami nem becsülhető le, de nem is újdonság. A kormánypropaganda egyik fő célja jó ideje az ellenzék és a kormányellenes szavazók demoralizálása. A plakáttengerben úszó közterek, az uniformizált megyei lapok, az országos propagandaportálok álhírkörforgása mind azt szolgálják, hogy aki találkozik is más információkkal, nyomasztó kisebbségben, kiszolgáltatottságban, reménytelenségben érezze magát. A március 15-i Békemenet a kormányoldal önbizalomfröccse volt a hódmezővásárhelyi vereség után, megmutatta saját magát saját magának.
Csakhogy nem az a kérdés, Orbán hívei milliónyian vannak-e. Még az ellenzéki kampányok célja sem lehet az, hogy a Fidesz-táborból hozzanak el támogatókat. A tét az, hogy a kormánnyal nagyrészt elégedetlen bizonytalanok minek az alapján szavaznak április 8-án. A korrupció miatti megvetés és harag, vagy a bevándorlók „inváziója” miatti rettegés vezeti majd kezüket a választáson? Ha ugyan elmennek szavazni.
A lehetőségek nagyjából a következők. Ha a bizonytalanok végül nem voksolnak, Orbán győz. Ha szavaznak, de a „migránsok” elleni harcot tartják fontosnak, akkor Orbán is győz. Bármi más lesz a téma a következő három hétben, Orbán veszít. És akkor veszít igazán, ha felhergeli a szavazókat, a híveket és az ellenfeleket is, de nem tudja diktálni a kampány témáját. Ha így alakul, az egy országos Hódmezővásárhelyhez vezet. 
Orbán azt sem teheti meg, hogy a sajátjait nem mozgósítja, úgymond hűti a kampányt. Kockáztat tehát: mozgósít, és olyan témát tol, amiben többsége van, mondhatni az egyetlen olyan témát. Migránsok, bevándorlók, invázió. Ha elkalkulálja magát, ha a szög elhajlik a kalapácsa alatt, akkor elbukik.
A kormányfő mindezt mérlegelve ma délután megtette tétjeit. Jönnek az afrikai milliók, a nyugati városok kerületről kerületre esnek el, a végén még Lázár János se talál Bécsben egy Wiener melange-ot meg egy rendes Sachert. Harc, harc, harc, sose a végső, de mindig a legnagyobb.
A népvándorlásról nyilvánvalóan Brüsszel, az ellenzéki csatlósok és kitartóik tehetnek. Így hát a miniszterelnök a nemzeti ünnepet nem kímélve hazaküldte az amúgy Budapesten született „Gyuri bácsit” Amerikába, és azt mondta, hogy a „kitartott média”, a „hivatásos béraktivisták”, a „bajkeverő tüntetésszervezők”, a „spekulánsok által fizetett NGO-k” mögött nemzetközi hálózattá szervezet birodalom, és személyesen Soros György áll. Néhány éve ezzel a gondolatfutammal csak szélsőjobboldali portálokra lehetett volna bekerülni: ma ez a magyar miniszterelnök ünnepi szónoklata.
Habár Orbán szerint ellenfelei fortélyos összeesküvők – ráadásul a nemzetközi helyzet egyre fokozódik –, az ellenzék Fővám téri rendezvénye mégis azt a benyomást keltette, mintha e gigantikus konspiráció ügynökei nem nagyon beszélnének egymással. Tényleg ravasz módja ez a miniszterelnöki állítások cáfolatának.
Ugyanis a közönség egymást követő, és egymással feleselő kampánybeszédeket kísérhetett figyelemmel. A pártszónokok a jelenlévő és jelen nem lévő többi ellenzéki pártnak üzentek. Az Együtt nevében Szabó Szabolcs egyéni országgyűlési képviselő a pártja és az MSZP között a csepeli körzet körül zajló vitára utalt. Kunhalmi Ágnes az LMP-nek jelezte, hogy a szocialisták nem fognak tárgyalni a Jobbikkal. Gyurcsány Ferenc pedig nem is annyira szőrmentén bírálta Karácsony Gergely árnyékkormányát.
Tulajdonképpen Karácsony Gergely próbált a leginkább a konszenzus magasságába emelkedni, aminek azonban az volt az ára, hogy beszéde magasztos szónoki fordulatokat tartalmazott inkább, mint konkrét vállalásokat. Ilyennek elsősorban azt tekinthetjük, hogy ha miniszterelnökké választják, nem tesz esküt az alaptörvényre. Ez világos állásfoglalás az Orbán-rendszerhez való viszonyról, felveti azonban a klasszikus „De addig mi lesz?” kérdését.
Mivel azonban különböző rendezvényeken két ellenzéki pártelnök is rápirított a fanyalgókra – érdekes, hogy a fanyalgás okának megszüntetése ritkában merül fel eshetőségként –, nézzük az igazi konkrétumokat.
Gyurcsány Ferenc ismét bizonyította, hogy taktikai érzéke nem hagyta el. Tudta, hogy ő meg a színpadot nem hagyhatja el viszonylag kézzelfogható bejelentések nélkül. A legkonkrétabb, hogy a budakeszi választókerületben a DK visszavonja jelöltjét Szél Bernadett javára – egy olyan párt miniszterelnök-jelöltjét támogatva, amely még a közvetlen tárgyalásra sem hajlandó a DK-val. Gyurcsány a „politikai fordulat” rubrikát is beikszelte: tárgyalást jelentett be a Jobbikkal. Csakhogy nem a választási együttműködésre vonatkozóan, hanem a parlamentben, a már kisebbségbe szorított Fidesszel szemben, az Orbán-rendszer lebontása érdekében. „De addig mi lesz…?” Végül, tárgyalásra hívta vasárnapra a Jobbikot, az LMP-t és az MSZP-P-t, azt azonban nem jelölte meg, milyen témában. A volt kormányfő pontosan érzékelte, a tárgyalás a legkevesebb, amit az ellenzéki szavazók elvárnak, de nem esett szó arról, miről beszélnek majd, ha például a Jobbikkal kapcsolatban éppen az előző mondatában jelentette ki, hogy csak a választás utáni parlamenti (nem kormányzati) együttműködésről lehet szó. Mindenesetre tény, Gyurcsány hírértéket állított elő, és álláspontja valóban elmozdult. Csitt a fanyalgóknak.
Vegyük észre: a DK által kezdeményezett tárgyalás egy nappal előzi majd meg az LMP megegyezési ultimátumának határidejét. Ily módon körülbelül 24 órájuk lesz az ellenzéki pártoknak arra, hogy teljes körű megegyezésre jussanak. Ha nem, arra az esetre mindenkinek be van tárazva a maga indoka, minden fél tud majd valaki mást hibáztatni.
Igaz, Szél Bernadett azt üzente a kormánynak: ne vegyenek mérget arra, hogy nem lesznek az ellenzéki oldalon visszalépések. Mindeközben a Jobbik szociális ígéretekben és elszámoltatásban gazdag, Európára, sőt szinte liberális demokráciára hangolt 12 ponttal lépett fel. Vona Gábor ék alakban összevont csapatokkal hatolna be a baloldali-liberális szavazótáborba, miközben saját hívei megnyugtatására a jobbikos képviselőjelöltek a Szent Korona másolatára tettek esküt a Batthyány-örökmécsesnél.
A szónokok abban minden színpadon egyetértettek, hogy elsősorban a választók bölcsességére kell hagyatkozni áprilisban. Mit is mondhatnánk, soha akkora szükség nem volt erre a bölcsességre, mint most.
Reagálás Orbán Viktor fenyegetésére (2018.03.16)

"Orbán bukni fog!" - Vona Gábor március 15-i teljes beszédeTöbbszörös népüldözés a választások után! (Polgár Zoltán, Molnár F. Árpád, Kovalcsik, Szendáj)Simicska Mészárosról: "egy tehetségtelen senki, akárhány százmilliárdot is írnak a nevére"


Brüsszelben minden nap, minden vita a kötelező betelepítésről szól. Ígérhetik az ellenzéki pártok, baloldali, liberális politikusok és a velük tartók, hogy megválasztásuk esetén is megtartanák a határzárat, nehogy egy percig is elhiggyük, hogy majd szembemenve európai pártcsaládjukkal, elkezdik verni az asztalt: "nem, nem fogadunk be migránsokat""- mondta a PestiSrácok.hu-nak adott brüsszeli interjúban Morvai Krisztina. Az annak idején Jobbik által delegált európai parlamenti képviselő szerint csak otthonról, Magyarországról tűnik úgy, hogy a probléma meg van oldva. Brüsszelből nézve egészen más a kép: minden nap, szinte minden vita, program a migrációról és a kötelező betelepítésről szól. 
STOP FIDESZ: A MIGRÁNSOK SEGÍTÉSÉRE SZAVAZTAK A FIDESZESEK BRÜSSZELBENItthon közpénz tízmilliárdokat költ a kormány és a Fidesz-holdudvar arra, hogy mindenki a migrációval foglalkozzon. Eközben a valóság az, hogy 2300 menedékkérőt telepítettek be, március 15-én pedig Brüsszelben megszavazták, hogy segíteni kell az Európába érkező migránsokon.
A Magyar Nemzet azt írja, a Fidesz brüsszeli képviselői csütörtökön megszavazták, hogy az Európai Unióban jövőre is elég pénz jusson a menekültek és a migránsok segítésére. Ezt azt jelenti, hogy elég pénzt kap a Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alap (MMIA), ami a menekültek méltóságteljes befogását segíti az uniós tagállamokban.
Eszerint a Fidesz képviselői megszavazták, hogy az uniós költségvetésnek finanszíroznia kell
 • a migránsok megélhetését,
 • munkaszerzését,
 • oktatását,
 • beilleszkedését.
De a Fidesz képviselői megszavazták azt is, hogy
támogatni kell az áttelepítési programokat, és a harmadik országból érkező migránsok integrációját.
A lap emlékeztet rá, hogy ez az MMIA-s uniós keret az, amiből 2016 augusztusa óta (tehát már bőven a kormányzati riogatás kezdete óta) Budapesten albérlettámogatást kapnak a menedékkérők.
És ha a kedves olvasó még mindig nem érzi, hogy a magyar kormány mennyire nézi ostobának a saját népét, mindezt vesse össze azzal, hogy Deutsch Tamás brüsszeli fideszes EP-képviselő a szavazás után kiment az utcára, és ő is forgatott egy Lázár János-féle riogatós videót arról, hogy milyen rosszak azok, akiket nem sokkal korábban ő is támogatott.


VÁLASZOLT A FIDESZES PROPAGANDAGYÁRNAK A KIVÁNDOROLT MAGYAR ÉDESANYA

Facebookon válaszolt Koncz Loretta a Fidesz-közeli Origo vádjaira, miszerint a Vona Gáborhoz írt levele csupán a Jobbik kommunikációs osztályán született volna, ő maga pedig csak egy kitalált személy lenne.
Koncz Loretta rövid videójában kifejtette: a kormányzati propagandaoldalnak valószínűleg az igazság fájt ennyire levelében, ezért próbálták fideszes szájízzel magyarázni annak lényegét.
A fiatal hölgy magát a cikk szerzőjét is megszólította, majd üzenete végén váratlan felajánlást tett:
EGY NÉMETORSZÁGBA MENEKÜLT MAGYAR ÉDESANYA REMÉNYKELTŐ LEVELE VONA GÁBORHOZKoncz Loretta fiatal vásárosnaményi anyuka, aki sokakhoz hasonlóan úgy döntött, nem bír tovább a reménytelen, távlatok nélkül Magyarországon élni. Kisgyermekével együtt Németországba költözött, ahol élete sínre került és végre úgy érzi, neki is lehetnek elérhető céljai, nem csak azoknak, akiknek jó politikai kapcsolataik vannak.
A 25 éves hölgy Facebookon tett közzé egy levelet, amiben részletesen leírja azt a tragédiát, ami több mint félmillió magyar embert érintett az elmúlt években: az otthon, a haza elhagyásának keserű kényszerét. Koncz Loretta arról is írt, hogy már Németországban élt, amikor először azonosulni kezdett a hazai politika legnagyobb ellenzéki szereplőjével, a Jobbikkal.
Fotó: Kiriák Klaudia/alfahir.hu
Végül 160 kilométert utazott Nürnbergből Münchenbe, hogy találkozhasson Vona Gábor pártelnökkel, aki éppen a kivándorolt magyaroknak tartott előadást.
Arról, hogy a találkozást hogyan élte meg, és milyen gondolatok születtek a fiatal édesanyában, beszéljen Loretta levele:
Loretta Koncz
Kedves Olvasó!
Kis történetemet azzal kezdeném, hogy sohasem foglalkoztam a politikával, mert sohasem érdekelt.
Eddig.
Fiatal vagyok 25 éves és éltem én is, mint sokan mások a fiatalok megszokott kis életét, egészen 2016. februárig. Ekkor döntöttem el végérvényesen, hogy elhagyom Magyarországot.
Most biztosan sokan teszik fel a kérdést magukban vajon miért döntöttem így?
Csak nem kalandvágyból, mint ahogyan azt Orbán Viktor szájából már olyan sokszor hallottuk?
Ki kell ábrándítsam Önöket, nem.
Nem kalandvágyból és nem is kíváncsiságból.
Egyszerűen nem volt miért maradnom. Édesapám már 7 éve ugyanígy tett, „elhagyott” bennünket, mert a gazdasági válság a mi családunkat sem kímélte. Minket is sújtott a devizahitel, hittünk abban, hogy a vállalkozásunkban valami csoda folytán, fordulat áll be és végre mi is pozitív eredménnyel zárhatjuk az évet. Azonban hamar kiderült, mindez csak hiú ábránd. Legyőzött bennünket is, mint sok más embert a reménytelenség, a céltalanság és kilátástalanság érzése. Pedig azelőtt egy boldog család voltunk.
A nagy távolság sem nem tett jót a szüleim házasságának. Elváltak.
Egyedülálló anyaként nem erre vágytam, nem ilyen életre! Bennem még élt a remény, hogy minden jóra fordul egyszer, és már nem kell sokat várni.
Aztán ismét kiábrándultan vettem tudomásul, nem lesz változás. Vagy a sarkamra állok, vagy eltaposnak. Ugyanis ha nem vagy „valakinek a valakije” akkor sehová sem haladsz. Csuda egy világot élünk!
Miközben egyetemre jártam, sorra tapasztaltam, hogy a környezetemben a buta emberek egyre nagyobb pozíciót töltenek be, egyre feljebb jutnak a ranglétrán, miközben az értelmes emberek sorra elhagyni kényszerülnek a szakmájukat, állásukat.
Sokszor nem önszántukból.
Rájöttem, hiába képezem magam, ha ennek a „rendszernek” nem vagyok és nem leszek, nem akarok hű katonája lenni. Sosem szerettem beállni a sorba, amolyan lázadó típusnak mondanám magamat, még ha ez sokszor kifelé nem is nagyon látszik. Először magamban forrongok, aztán szép lassan kieresztem a hangomat.
Eldöntöttem én is külföldre távozok, mint ahogyan azt édesapám és sok magyar ember, honfitársam tette. Nem kalandvágyból, muszájságból. Mert élni akartam újból, mert fiatal vagyok. Elkezdtem célokat kitűzni magam elé, terveket szövögetni. Álmodoztam. Álmodoztam egy új és szebb jövőről.
Magam mögött hagytam szülővárosomat Vásárosnaményt, édesanyámat, testvéremet, nagyszüleimet. Egy olyan kis városban születtem és éltem, ahol mindenki mindenkit ismert, ahol még a boltokban üzletekben nevén szólították az embert, és azt sem restellték megkérdezni, hogy van másik.
Ahol mosolyra mosoly volt a válasz és a rosszindulatú pletyka is hamar visszaért a fülekbe. Egyszóval szerettem ott élni., éppen ezért volt különösen fájdalmas a döntés számomra: csomagolni kell és belevágni az új életbe.
Lassan 2 éve már, hogy Németországban Nürnbergben élek, és bár itt sem fonják kolbászból a kerítést, de köszönöm szépen jól vagyok. Tanulok és dolgozom. Kisfiam óvodás, már anyanyelvi szinten beszéli a német nyelvet is. Szinte rögtön találtam munkát egy fogászaton. Nem volt probléma, hogy képzetlen vagyok mégis felvettek asszisztensnek.
Esélyt kaptam.
Esélyt és reményt egy olyan országban, ami nem a hazám és sohasem lesz az.
Hétfőtől - péntekig dolgozok és iskolába járok, fogászati asszisztensnek tanulok.
Fizetésem is van. Már tanulóként értékelték az igyekezetemet és jutalmazzák, higgyék el, nem hazai mércével. Ősztől pedig egyetemre fogok járni, fogorvosi szakra, mert felelősséggel tartozom a gyermekemért, és mert hosszú távra tervezek. Igen, egyszerre tanulok és dolgozok és valóban nem könnyű. De senki nem is mondta, hogy az lesz.
Viszont látom a jövőt magam előtt, ami kiszámítható. Ez ami otthon elképzelhetetlen.
Kezdetben nekem is nagyon nehéz volt mindent összeegyeztetni, de idővel lett egy német párom aki sokat segít és támogat a céljaim elérésében.
2018. februárban láttam először a Facebookon, hogy Vona Gábor elnök úr március 10-én Münchenbe látogat azért hogy személyesen is találkozzon néhány Németországban dolgozó magyarral. Ismertem a nevét, néha láttam is a tévében régebben még otthon, és bevallom nőként – azért vagyunk így szerintem páran – sokszor összesúgtunk a barátnőmmel, hogy „egész jó pasi” is.
Azt vettem észre, hogy egyre gyakrabban olvasom a bejegyzéseit, hallgatom a nyilatkozatait, interjúit. Elkezdtem valóban érdeklődve figyelni a Jobbik megnyilvánulásait, vittek, magukkal ragadtak. Végre én is tudtam azonosulni valamivel, azt mondták ki, ami engem is érdekelt és amit magamban már én is sokszor megfogalmaztam, de kimondani sosem mondtam. (Pedig sohasem érdekelt a politika, mint mondtam már az elején.) Beleástam magam a Jobbik programjába, elolvastam mindent, ami a neten fellelhető volt róluk. Éreztem, én is tartozom valahová, itt külföldön is bele tudtam borzongani abba, hogy végre MAGYAR lehetek. Bevallom, nagyon jól eső érzés kerített hatalmába. Olyan érzés, amely addig számomra ismeretlen volt. Egyre jobban érdekelt, mi van otthon, milyen a közhangulat, milyenek a visszajelzések, hogyan halad és menetel előre a Jobbik. Éreztem, végre nekem is tennem kell valamit azért, hogy azt a kormányt ami engem és sok más honfitársamat külföldre kényszerített leváltsuk, önkényuralmuknak véget vessünk.
Igen, igazuk van. Nekem innen könnyű beszélnem.
Meg merek szólalni, ki merem mondani amit gondolok, nem állnak mellettem pallossal. Sajnos, tudom, hogy otthon ezt sem lehet. Lehallgatják a telefonbeszélgetéseket, meghamisítják a közvélemény kutatásokat, listázzák a fidesz „szimpatizánsokat”. Bármit ráhúzhatnak az emberre, akár be is börtönözhetik (!), ha nem bólogat. Közben pedig mosolyogva szétlopják a magyar ember feje felett, - tulajdonképpen az „egyetértésünkkel” - Magyarországot. Gazdagodnak és még gazdagabbá válnak. Az egyszerű emberek meg csak szegényednek, és már harcolni sincs erejük. Megvívják ők a minden napi harcukat a sárga csekkekkel és az éppen elég nekik. Fásultak, reményvesztettek, nincstelenek. Családok mennek tönkre, életek pusztulnak, nincsenek már se közeli, se távoli céljaik. Hogy is lennének?
Újra és újra elém került a müncheni fórum, valahogyan mindig felhozta a net.
Elhatároztam, hogy nekem mindenképpen találkoznom kell Vona Gáborral. Személyesen.
Bár 160 km-re lakom Münchentől, engem ez sem tántoríthatott el. Német páromnak is egyre többször meséltem a Jobbikról, így ő is nagyon kíváncsi volt milyen karizmatikus személyiséggel bírhat az, aki ennyire megváltoztatott, igazi harcos hazafivá tett egy 25 éves lányt?
Bevallom, nagyon vártam ezt a találkozást. Nem csalódtam. Ahogyan beszélt, ahogyan küzd, harcol a kint élő honfitársaimért az példaértékű. Megtehette volna ugyanezt más is, - akár Orbán Viktor is, - de nem tette.
Viktort sokkal inkább izgatja az erdélyi és ukrajnai szavazóbázisa.
Ismerve az itt élő magyarokat, talán jobb is, hogy nem jött közénk. Nem lett volna ilyen békés, családias ez az összejövetel, a beszélgetés.
Tudják azzal, hogy részt vettem ezen a „találkozáson”, szerencsésnek mondhatom magam három okból is. Az egyik, egy nagyszerű előadást hallgathattam végig, egy nagyszerű előadó – direkt nem használtam a politikus szót – tolmácsolásában.
A második, a fórum után több mint 20 percet szánt rám Gábor, így személyesen is beszélhettünk. (Az előadó, a politikus után felfedeztem benne a családfőt és a családapát is. Fáradt volt, kissé talán már nyűgös is szívesen lett volna, de nem tehette.) Figyelt rám, mert meg akart érteni.
Nem a szavazatomért tette, az már régen az Övé volt.
Végül a harmadik ok amiért szerencsésnek vallom magamat az a pozitív élményem volt, hogy nem maradt el a találkozás a párommal sem, megismerkedhettek. A kisfiam is velünk tartott ezen az estén és bevallom nagyon nehezen viselte a nem „neki való” előadást. (Ilyenkor már általában ágyban szokott lenni. Párom próbálta lekötni a figyelmét a teremben, később kiment vele az autóhoz és kint is maradtak.)
A fórum végén Gáborral együtt mentünk le a lifttel. Láttam rajta, hogy nagyon fáradt, - hiszen előző nap Londonban tartott beszédet, találkozott az ott élő magyarokkal - megviselte a repülés és az utazás. Mikor leértünk az épületből, megköszöntem neki a tartalmas estét, - és mivel a párom is nagyon szerette volna megismerni, de a gyerek miatt nem tudta megvárni az előadás végét – megkérdeztem Gábortól elkísérne-e az autónkhoz, hogy találkozhassanak.
A válasza természetesen igen volt! „Merre parkoltok Loretta?” - kérdezte.
Elmeséltük neki, hogy nemrég Budapesten jártunk, és sajnos nem jutottunk be a Parlamentbe, hogy megnézhessük mert már nem volt szabad látogatói hely. Azt felelte, „ha legközelebb Pesten jártok szóljatok, és személyesen gondoskodok a vendéglátásotokról a Parlamentben”. Megköszöntük a szíves meghívást, a lehetőséget, és azt hogy találkozhattunk. Nem akartunk visszaélni a türelmével, így a férfiak váltottak még angolul pár szót, majd elköszöntünk egymástól.
Gáborban egy tisztelettudó, magabiztos férfit ismertem meg, egy olyan politikust, aki ha kell mégis egyszerű, közvetlen, barátságos, humoros, emberi. A párom megjegyezte a hazafelé vezető úton, hogy most már ő is érti, miért vagyok „jobbikos” és miért volt ennyire fontos számomra a Gáborral való személyes találkozás.
Tiszta szívemből kívánom Neked kedves Gábor, hogy nyerd meg a választást velünk! Számoltass el mindenkit ahogyan ígérted!
Cserében is megígérek Neked valamit: bár fiatal vagyok és „csak” egy németországi magyar, de mindent megteszek azért, hogy a győzelemhez vezető utad minél könnyebb legyen, hogy minél több embert mozgósítsak azért, hogy menjünk el szavazni, megismertessem a kétkedőkkel és bizonytalanokkal a Jobbik programját, segítsem a célodat, a közös célunkat elérni.
Engem meggyőztél!
Szebb Jövőt Magyarország!
Koncz Loretta
2018. 03. 12. Nürnberg


Befektetett az állam is az Elios külföldi holdudvarába


Az Európai Unió által vizsgált közvilágítási projektek újabb szereplője tűnik fel abban a céghálóban, amelyben megtalálható az Elios szlovák és szerb leányvállalata. A GREP Zrt. külföldi érdekeltségébe ráadásul befektetőként egy időre a magyar állam is beszállt.
Ha valaki fellapozza a szerb kereskedelmi és iparkamara 2017 decemberében megjelentetett kiadványátarról, hogy miként lehet növelni az energiahatékonyságot a PPP-modell segítségével, ismerős cégnévre bukkanhat. A 61. oldalon ugyanis az Esco Elios doo képviseletében egy bizonyos Horváth Szilveszter (a cikkben Silvester Horvat) ügyvezető igazgató beszél arról, hogyan lehetne Szerbiában megreformálni a közvilágítást szlovák mintára.
A szerb Elios az úgynevezett ESCO-módszert javasolta, amelynek során egy energetikai cég saját pénzből újítja fel például egy település közvilágítását, majd az önkormányzat megbízásából hosszabb távon üzemelteti is azt.
Az OLAF-vizsgálat kezdete után találtak egymásra a korábban látszólag rivalizáló vállalkozások: az Elios-üzlettárs U Light Kft. is szerepel a csalás elleni hivatal jelentésében.
Horváthnak valóban van tapasztalata az ESCO-rendszerek kiépítésében, ugyanis 2017. januárjáig érdekelt volt abban az U-Light Kft.-ben, amelynek a lámpáival világítanak többek között Felcsúton, és amely társtulajdonos az Elios Slovakia s.r.o cégben.
Ahogy arról két korábbi cikkünkben beszámoltunk, az egykor Tiborcz István érdekeltségében álló Elios-csoport nemcsak a magyar közvilágítási piacra robbant be és tarolt, hanem Szlovákia illetve Szerbia felé is terjeszkedett.
Most azt mutatjuk be, hogyan kapcsolódott be az Elios-U-Light-Horváth Szilveszter alkotta nemzetközi céghálóba az  GREP Zrt. Utóbbi cég az Európai Unió csalás elleni hivatala (OLAF) által vizsgált Elios-projektekben is feltűnt, szlovák leányvállalatába pedig magyar állami pénz került, a magyar vállalatok külföldi befektetéseit segítendő.

Partner és versenytárs egyszerre

A teljes nevén GREP Green Public Lighting Zrt. egyike azoknak a cégeknek, amelyek az OLAF-jelentésbentaglalt közvilágítási közbeszerzésekben előbb az Elios üzleti partnereként, majd versenytársaként jelent meg. A csalás elleni hivatal vizsgálói különös árazásra figyeltek fel, ami nem utal öldöklő versenyre az Elios-GREP kettős között.Pakson még közösen nyertek az Eliosszal, az önkormányzat 2013. június 11-én 105 millió forint értékű szerződést kötött a PAKS 2013 Konzorciummal a helyi közvilágítás megújítására. A konzorcium vezetője az ES Holding Zrt. (azaz az Elios) volt, a másik tag pedig a GREP Zrt., alvállakozóként a Simó Villamossági Kft. tűnt fel, a lámpákat pedig a Tungsram-Schréder szállította.
Amint a jelentésből kiderül, az Elios és a GREP is kért és kapott három-három árajánlatot a Tungsram-Schrédertől ugyanolyan lámpákra. Furcsa módon
hiába voltak ugyanannak a konzorciumnak a tagjai, az Eliosnak adott legolcsóbb és a GREP-nek adott legolcsóbb ajánlat között is volt 9 millió forintnyi különbség. Előbbinek 59 millióért, utóbbinak 68 millió forintért szállították volna le a lámpákat.
A többi vizsgált projektben már versenytársakként szerepelt az Elios és a GREP, de a minta megismétlődött: Siófokon a GREP 40 millió forinttal, Mezőhegyesen 37 millió forinttal, Hévízen pedig 10 millió forinttal kapott drágább ajánlatot a Tungsram-Schrédertől, mint az Elios.

Magyar pénzek Szlovákiába

A GREP három hónappal azelőtt, hogy aláírták volna a paksi szerződést, belépett a szlovák piacra és 2013. márciusban létrejött a GREP Slovakia sro. A szlovák cégadatbázis szerint az alapítók, így a GREP Zrt.-n kívül, Makra Attila, valamint a szerb Elios-leány képviselőjeként már említett Horváth Szilveszter egy már létező céget vett át.
Horváth, aki összekötő kapocs az Elios-birodalom, az U Light és a GREP között, egészen 2015. február 23-ig benne volt a GREP Slovakiában.
Ez részben egybeesik azzal az időszakkal, amikor az U Lightban is érdekelt volt. 2013. augusztusban néhány hónapra a cég tagja lett Hetzl Péter is, aki cikkünk írásakor is az U Light egyik tulajdonosa.
A GREP Slovakiában több alkalommal is jelentős tőkeemelés történt: 2014. júniusban 6600 euróról 206 ezer euróra, majd a következő hónapban 209 ezer euróra. 2014. július végén pedig magyar közpénzt is fektettek a szlovák cégbe.

A Magyar Fejlesztési Bank Zrt. stratégiai csoportjába tartozó Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. 5 éves időtartamra kisebbségi részesedést szerzett a GREP Slovakiában, amivel a cég alaptőkéje 403 ezer euróra emelkedett.
A Corvinus végül idő előtt, 2016 áprilisában kiszállt, de az alaptőke összege változatlan maradt. A gyors kiszállás okáról megkérdeztük a Corvinus Zrt.-t, amint választ kapunk, beszámolunk róla.
Jelenleg a GREP Slovakia a magyar GREP 99 százalékos, valamint a SPOT Tanácsadó és Szolgáltató Kft. 1 százalékos tulajdonában áll, az ügyvezető pedig Makra József László, aki, amint arról az Átlátszó is beszámolt, a GREP Kft.-ben többségi tulajdonos és Makra Attila idősebb rokona. Makra József László régi motoros az energetikai piacon, korábban a már bedőlt E-Star energetikai cégben volt érdekelt, amely elsősorban fideszes önkormányzatokkal szerződött fűtés- és közvilágítási korszerűsítésre.
A cégháló az alábbi ábrán látható, a jobb alsó sarokban lévő gombra kattintva nagyobb méretben is böngészhető.


Az Elios-csoport holdudvarának nyújtott tőkeinjekció újabb adalék ahhoz, hogy az egykori Tiborcz-érdekeltség szárnyalását állami hátszél is segítette. Amint korábbi cikkeinkben részleteztük, 17 önkormányzat esetében durván egymilliárd forint állami támogatással biztosították a közvilágítási projekt önrészét, az pedig kulcsmomentum volt, hogy az önkormányzatok számára kiírt állami pályázatokban 50 ezerről 100 ezer órára írták át a lámpák élettartamát az utolsó pillanatban.
Ahogy azt egy korábban megfogalmaztuk, az Elios nemzetközi piacra lépése nem egyszerűen arról szól, hogy egy sikeres magyar cég a szomszédos országokban is képes közbeszerzéseket nyerni.
A miniszterelnök vejének egykori érdekeltsége ugyanis annak az iskolapéldája, miként lehet politikai döntésekkel, maffiaszerű hálózat szervezésével felépíteni a semmiből egy céget, amely egy adott területen a piac uralkodójává válik úgy, hogy közben EU-s pénzeket alakít át magánvagyonná.
Az, hogy bűnszervezetről lehet szó, még az Európai Uniónak is szemet szúrt, nem véletlen, hogy az OLAF-jelentésben is használták ezt a kifejezést.
Kiemelt képünk a 24.hu montázsa, Tiborcz István látható rajta
106 ügy fért a Fekete Könyvbe – tanulmánykötet az elmúlt nyolc év korrupciós folyamatairól

A Civitas Intézet megbízásából a Transparency International Magyarország elkészítette a magyarországi korrupció 2010 és 2018 közötti történetét feldolgozó Fekete könyvet. A kötetben külön fejezetekben foglalkoznak Magyarország antikorrupciós teljesítményével, a hazai korrupció minősített eseteivel, valamint az európai uniós források felhasználása és a közbeszerzések területén meglévő korrupciós kockázatokkal. A Fekete könyv ezen kívül 106 korrupciós ügy leírását is tartalmazza, közel 150 oldalon kísérli meg a két szervezet bemutatni a 2010 óta eltelt időszak korrupciós jelenségeit.

Te tippelsz, mi számolunk – itt az új mandátumkalkulátor az országgyűlési választásokra!

fb-01

kötet PDF-ben itt letölthető. Első része inkább elméleti jellegű, többek közt a Transparency International által világszerte használt korrupcióérzékelési index (CPI) alakulását mutatja be: nem meglepő módon a 180 országot tartalmazó rangsorban Magyarország kilenc helyet rontott tavalyhoz képest, így most 66. az összesítésben.
De a különböző módszertannal készült egyéb mérések is negatív tendenciákat, a helyzet romlását mutatják, akár a teljes Európai Unió, akár a volt szocialista országok a viszonyítás: bőven hihető, hogy
Magyarországon az üzleti élet szereplőinek több mint 90 százaléka gondolja úgy, hogy komoly probléma a korrupció – ez két év alatt tíz százalékpontnyi romlást jelent.
A tanulmány külön fejezetben foglalkozik a rendszerszintű korrupció három legnyilvánvalóbb esetével: a nemzeti bank alapítványaival, a látványcsapatsport támogatások („TAO”) rendszerével, és a letelepedési kötvény intézményével.
Külön fejezetet kapott az uniós források felhasználásában mutatkozó korrupciós kockázatok, illetve a közbeszerzéses piacon mutatkozó visszásságok bemutatása.
Az elméleti rész sok újdonságot nem tartalmaz, inkább összegző jellegű, de komoly érvanyagot jelenthet annak, aki a kormányzati sikerpropagandával szemben a második és harmadik Orbán-kormány valós teljesítményének bemutatására vállalkozik.
Ha az olvasó átküzdi magát az első rész huszonvalahány oldalnyi elméleti jellegű megállapításain, a második részben a korrupciós sztorik eleven dzsungelébe jut: a szerzők 106 közelmúltbeli esettel mutatják be a nagyon is konkrét magyarországi valóságot.
Hogy ezeknek a történeteknek milyen társadalomalakító hatása van, hogy a szereplők és a módszerek miképp hatnak a gazdaságra, az explicit módon persze nincs kimondva, de különösebb matekozás nélkül is egyértelmű, hogy a nyolc évet felelő sztorikban több ezer milliárd forint útját térítették el.
És meglehetősen sokat mond a magyarországi korrupció természetéről, hogy a történetek közt – a pitiáner, néhány tízmilliós ügyeket leszámítva – nincs egy eset sem, amelyik kizárólag valamilyen lokális hatalmi centrumhoz kötődne:
nincsenek csákmáték, egy Csák Máté van.
A korrupciós sztorik almanachja pont egy országosan kevésbé ismert történettel, a szegedi Vadasparki játszótér-beruházásról szól: a projektben közel 200 milliót loptak el. Na ugye, hogy helyi sztori – mondhatnánk első ránézésre,
csakhogy  a lopást körömszakadtáig védte a helyi kormánypárttól Lázár miniszterig mindenki, mígnem az OLAF ajánlása nyomán az ügyészség kénytelen volt nyomozást indítani.
A második ügy a vizes vb története – az eseményről ma sem tudható, pontosan mennyibe került, az ár bruttó 137-170 milliárd között szóródik, és még ma is kerülnek elő újabb gyöngyszemek, mint a 230 millióért elkészített, de soha be nem mutatott kampányfilm.
A tanulmány összegzése szépen kirajzolja, hogy a magyar rendezésű vizes vb a NER kegyenceinek kifizetőprojektjévé vált: a Valton tulajdonos Varga Lajostól Kuna Tiboron és Garancsi Istvánon keresztül a nemzeti vagyonkezelőt irányító Szivek Norbertig számosan kerestek akár százmilliókat is a vég nélkül dráguló projekten.
Másfél oldal jut a TAO-támogatások általános bemutatásának, de külön fejezetet kap a 14 milliárdnyi TAO-pénzzel megtámogatott FUNA, a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány, a magyar sporttörténet legkínosabb fejezete.
Érdekes módon a Fekete könyv a nagy horderejű ügyek közt említi a Római parti mobil gát ügyét is, felemlegetve a Garancsi-féle lakópark és az elbuktatott népszavazás ügyét, bár ebben a történetben messze nem olyan egyértelmű a direkt korrupció, vagyis a közvetlen haszonszerzés hatása, mint a többi 105 esetben.
Felesleges és túlárazott építkezésekre nem volt lehetőség, de a kiválasztottak így is szépen kereshettek az 1956-os emlékéven,
mostanra nagyjából tudható is, hogy kik és mivel: a Fekete könyv is említi, hogy az Átlátszó perelte ki a Schmidt Mária-féle Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásért Közalapítványból a vonatkozó szerződéseket, de az emlékév vége után is folyamatosan dráguló, immár 16 milliárd körül járó projekt teljes pénzügyi elszámolása egyelőre nem ismert.
Emblematikus történet a Híd a munka világába is – ezt az ügyet a kormány kiszedte az OLAF karmai közül azzal, hogy a programra elköltött 1,6 milliárdot visszafizette az ORÖ helyett.
A roma felzárkózásra szánt uniós pénzek ebben a formában történő lenyúlásáért mindenképp felelős a Hídszövetkezet vezetője, Farkas Flórián Lungo Drom-elnök, aki ma a 17. a Fidesz országos listáján.
Az ügyészség egyszer már lezárta, majd a botrány miatt újrakezdte a nyomozást, eddig senkit nem gyanúsítottak meg.
A kötetet olvasva leginkább az döbbentheti meg az olvasót, hogy milyen sok nyilvánvaló korrupciós eset zajlott a szemünk előtt, maradt következmények nélkül, és vált hívószóvá: tarfikmutyi, Kishantos, Paks 2, Zöld dosszié, Liget-projekt, kitiltási botrány, földpályázatok, takarékszövetkezetek, Kiss Szilárd és a moszkvai vízumiroda – és persze a legnagyobb volumenű lopás, a Quaestor-ügy sem maradhatott ki egy ilyen összesítésből.
A 150 milliárdos csalás ügyében jelenleg csak Tarsoly Csaba és a cégháló vezetői vádlottak, a nyomozás során egyetlen állami szerv munkatársát sem gyanúsították meg. Holott Tarsoly nagyon komoly kapcsolatokkal rendelkezett, igaz, ez éppen lehet a magyarázat is az eljárás felemásságára: elég talán arra utalnunk, hogy
a botrány kirobbanásakor Tarsoly személyi titkárának, Mikuska Zoltánnak épp a legfőbb ügyész lánya volt az élettársa, Polt Péter felesége pedig vezető pozíciót töltött be a Quaestor felügyeleti szervénél, az MNB-nél.
Néhány kispályás játékos is oda tudott azért férni az első százba, ez a típus a pár tízmilliós polgármester-korrupció: a kenőpénzzel lebukott balmazújvárosi egykori jegyző, a „Szörpházat” építő edelényi Molnár Oszkár polgármester jelenítik meg a vidéki Magyarországnak ezt az arcát. Náluk valószínűleg sokkal fontosabb emberek
a nagy ügyek háttérfigurái, a Gubicza Ágostonok, Homolya Róbertek és Antal Kadosák, akiknek a nevét a jelentőségükhöz képest méltatlanul kevesen ismerik
az mindenképp jó és hasznos, hogy egy ilyen összesítésben egy helyen olvashatjuk a NER ezen nyerteseinek a nevét. Ezen túlmenően számunkra külön öröm és büszkeség, hogy a kötet közel 100 helyen hivatkozza az Átlátszó cikkeit.
Becker AndrásPublicus: Nem tudta a törzstábort megingatni az Elios, a Kósa- és a Szita-botrány sem – erősödik a Fidesz!


A Publicus felmérésének adatai szerint, hogy nem tudta a fideszes törzstábort megingatni az Elios, a Kósa- és a Szita-botrány sem. Mondjuk a kormánypárti médiából ezek a hírek el se jutnak a Fidesz-szavazókig. Már csak három hét a választásokig, a közvélemény-kutatók pedig versenyt futnak, hogy bizonyítsák, képesek hitelesen lemérni a pártpreferenciákat. A harcba most a Publicus szállt be, a Vasárnapi Hírek újság megbízásából készített kutatása pedig azt mutatta ki, hogy működik a Fidesz kívülről kapkodónak és elszabadult hajóágyúnak tűnő kampánystratégiája, a tábort egyben tartja. A Fidesz a teljes lakosság körében 27 százalékon áll (1 százalékot növekedve), a biztos szavazó pártválasztók között pedig 49 százalékon. A győzelem tehát nem kérdéses, maximum a mértéke. Az ellenzékiek közül az MSZP-Párbeszéd 12, illetve 18 százalékos, a Jobbik pedig 12, illetve 17 százalékon áll. A kisebb pártoknál az LMP 6/8 százalékon, a DK 4/5 százalékon, a Kétfarkú Kutya párt 1/1 százalékon áll a teljes lakosság/biztos szavazók körében. Eközben az Együtt, a Liberálisok és a Momentum mérhetetlenül kicsi, a 0 felé tendál. A bizonytalank aránya pedig két pontot csökkenve 36 százalék.


LE KELL ZÁRNI AZT AZ IDŐSZAKOT, AMIKOR A KÖZPÉNZEK ELLOPÁSÁT A PÁRTOK ÖSSZEFONÓDÁSAI BIZTOSÍTOTTÁK!Nemcsak munkahelyeket, hanem jól fizető munkahelyeket kell létrehozni Békés megyében Samu Tamás Gergő, a Jobbik képviselőjelöltje szerint. A Békés város központú 2. választókerület aspiránsa azt ígéri, addig jár majd a Jobbik-kormány nyakára, amíg több pénz fog jutni a békési utak állapotának javítására. Úgy véli, stadionépítések helyett a magyar orvosokat kellene hazacsábítani, és kíméletlenül le kell számolni a korrupcióval is.
2014-ben a fideszes Dankó Béla 20 ezer szavazattal szerzett egyéni mandátumot, Ön a Jobbik színeiben a második lett csaknem 11 ezer szavazattal, ami 26 százalékot jelent. A baloldali összefogás 8 ezer szavazatot kapott, ami 19 százalékot jelentett. A kireszevazzunk.hu februári felmérése szerint, a Jobbik 31 százalékra növelte támogatóinak mértékét, míg a baloldal jelöltjét mindössze 13 százalék támogatná. Hogyan értékeli a számokat?
Szarvason és környékén 2009 óta nagyon erős a Jobbik, de sajnos a Fidesz is. Most viszont azt látom, hogy a kormányellenes, de nem kimondottan jobbikos szavazók is azt fontolgatják, hogy a kormányváltás érdekében a Jobbik listáját és engem támogatnak. A kampány során is tapasztaltam, hogy nagyon sok korábban bizonytalan szavazó szintén minket támogat majd. Ez a hozzáállás a kormány korrupciós tevékenysége, a Dankó Béla által tett sok be nem váltott ígéret, az óriási mértékű elvándorlás, az egészségügy helyzete és az utak állapota miatt nem is meglepő.
A helyiek az Ön által is említett elvándorlás okaként a kevés munkalehetőséget nevezik meg. Ezen Ön egyéni választókerületi képviselőként hogyan segítene?
Valóban nagyon kevés a munkahely, de jól fizető munkahely sajnos még kevesebb van. Parlamenti munkám során támogatnám, hogy a közszférában béremelés történjen, segíteni szeretném a kisvállalkozások alapításának lehetőségét, valamint a kisvállalkozók terheit szeretném csökkenteni. Ha csökken a terhük, akkor pedig a fejlesztést és a munkahelyek teremtését kell támogatni. A térség adottságai miatt kezdeményezem majd, hogy az agráriumot olyan állami ösztönzésekkel támogassák, amelyeknek köszönhetően több munkahely létesül. Nem mondhatunk le a külföldi cégekről sem, de csak akkor szabad őket támogatni vagy segíteni, ha betartják az itteni játékszabályokat, amelyek a hazait helyezik előtérbe.
A munkalehetőségek hiánya erősen összefügg az európai szinttől messze elmaradó fizetésekkel. Lát lehetőséget az átfogó béremelésre?
Ha végre olyan kormánya lesz hazánknak, amely nem lopja el az adófizetők pénzét, akkor igen. Meggyőződésem, hogy a Jobbik-kormány ilyen lesz. De emellett az uniós támogatásokat is úgy kell átalakítani, hogy egy faluban a tizedik kilátó helyett inkább a hazai vállalkozások fejlődését támogassák. Ezt nevezzük mi béruniónak.
A munkába járás egyik feltétele a megfelelő úthálózat. Országos hírnévre tett szert a Békés városában kialakult „kacsawellness”, hazánk leghíresebb kátyúja. A térség fő-, illetve mellékútjaira ez mennyire jellemző? Egyedi esetről van szó, vagy az egész választókerületben ilyen a közlekedési infrastruktúra?
Nincs olyan település, ahol ezzel ne lennének óriási problémák. Dankó Béla majdnem minden jelentősebb út felújítását megígérte. Ezekből nem lett semmi. Még megyei útügyi biztos is volt. Minek fizetjük az adókat, ha arra nem képes az állam, hogy rendben legyenek az útjaink? Nem engedhetjük meg, hogy kátyúkat kerülgetve zötykölődjön a mentőautó a kórházba, és azt sem, hogy több százezer forintos károkat okozzon egy-egy családnak az utak rossz állapota. Addig járok majd a Jobbik-kormány tagjainak nyakára, amíg nem érem el, hogy a Békés megyei utakra sokkal több pénz jusson. Ha már nem lopják el ezeket a pénzeket, mint ahogyan a Fidesz-kormány tette, az is óriási előrelépés.
Ugyancsak sok panasz érkezik a hosszú várólistákra, az orvosok, alacsony számára, valamint arra, hogy sokat kell utazni a szakellátásért. Mi lehet a megoldás az egészségügy kihívásaira helyben, illetve országos szinten?
A várólisták hosszát érdemben kell csökkenteni. Át kell gondolni a diagnosztikai eszközök működtetésének rendjét, hogy egy eszközzel minél több beteget és minél gyorsabban lehessen vizsgálni. Stadionok építése helyett a magyar orvosokat kell hazacsábítani, és itthon is többet kell képezni. Ha több orvos van, akkor több műtét is végrehajtható, és ezáltal is csökken a várólisták hossza.
Milyen a térségben a közbiztonság? Kell-e javítani?
Természetesen. Nem szabad engedni, hogy egyes családok bűnöző életmódot folytassanak a hatóságok szeme előtt. Olyan belügyminiszterre van szükség, aki megköveteli a rendőröktől, hogy a bűnt megelőzzék és üldözzék. Nem az autósokat kell ok nélkül vegzálni, hanem a bűnözőket kell elkapni. Ha ehhez rendőri vezetőket kell váltani, ám legyen!
Országos szinten intézményesült a korrupció. Erre ékes példa az a salátatörvénybe rejtett módosító javaslat, melyet a térség fideszes képviselője Dankó Béla nyújtott be: gyakorlatilag törvényesítette a kartellezést. Helyben milyen jelei láthatók ennek a káros jelenségnek? Hogyan orvosolná ezt a Jobbik?
Minden korábbi beruházást szakértőkkel kell átvizsgálni. Ahol pedig a korrupció nyomára bukkanunk, ott kíméletlennek kell lenni, ugyanis amit ott ellopnak, azt az itt élő és dolgozó magyar emberek teremtették meg kemény munkával. A Jobbik egyik legfőbb célja az elszámoltatás. Végre le kell zárni azt az időszakot, amikor a közpénzek ellopását a pártok összefonódásai biztosították. A korrupció megállítására kizárólag a Jobbik képes. Mi nem voltunk ezekben benne, és nem is leszünk.
Ön korábban már volt országgyűlési képviselő. Egy tüntetésen tanúsított magatartása miatt bűnösnek találták, és emiatt lemondani kényszerült. Most másképp cselekedne, mint a tíz évvel ezelőtti, felfokozott politikai hangulatban?
Természetesen másként, ugyanis most nincsenek országszerte tüntetések Gyurcsány Ferenc ellen, aki átverte a magyar népet. Fiatalként is rendkívül felháborított az az igazságtalanság és pökhendiség, amit az a kormány – a mostanihoz hasonlóan – képvisel. Tudni kell, hogy amikor ezt tettem, akkor a rendőrség jogellenesen oszlatta fel a békés tömeget, és nem sokkal korábban szemeket lőttek ki csak azért, mert valaki ki mert menni az utcára. Tíz évvel később, családos emberként már másként reagálok az ilyen helyzetekre, de az igazságtalanságot most sem tűröm.
Mit üzenne a kormányváltásra vágyó szavazóknak? Miért pont Ön mellett tegyék le voksukat április 8-án?
Nézzék meg, hogy kiknek az érdekében, kiket képviselve dolgoztam 1 évig az Országgyűlésben! Akkor ott az emberek saját magukra lelnek. Mindig is a térségünkért aggódtam, és Békés megye boldogulásáért dolgoztam. Nézzék meg, hogy mivel foglalkoztam később a megyei közgyűlésben! Ugyanez a helyzet. Annyi biztos, hogy parlamenti képviselőként én továbbra is a választóimat képviselem majd Budapesten, és nem a pártomat itt helyben. Óriási a különbség.2018. 03. 10. Nekünk minden magyar ember fontos! Kormányváltást MOST!Többszörös népüldözés a választások után! (Polgár Zoltán, Molnár F. Árpád, Kovalcsik, Szendáj)ELKÉPESZTŐEN ALJAS HÚZÁSSAL REAGÁLT LÁZÁR MÁRKI-ZAY EDDIGI TEVÉKENYSÉGÉRE – EGYSZERŰEN HIHETETLEN MIT MEG NEM TESZ A MAFFIA KORMÁNYDöbbenten állunk a Vásárhelyi fejlemények előtt. Ez volt Lázár János minden bizonnyal eddigi leggusztustalanabb húzása…
Elárulta a közös megegyezést Végh Ibolya aljegyző – közölte a független polgármester, s szakmai és etikai hibák miatt meg is vált tőle. „Végh Ibolya nem csak az előző, sokéves működésével szolgálta meg Lázár János bizalmát.
A bizalom nyilván kölcsönös volt, hiszen így lehetett, hogy a családjának több önkormányzati tulajdonú lakást is értékesítettek jelentős kedvezménnyel.
Hanem a viszony, úgy látom, hogy tovább tart. Ez a bizalmi kapcsolat vezethetett oda, hogy ilyen magas pozíciót tölt be.
Én ettől függetlenül a városházán mindenkinek azt tanácsolom, gondolja meg, mennyiben áll egy olyan ember mellé, akinek a további karrierje részben ismeretlen. […] Lázár János karrierje a vége felé jár” – nyilatkozta Márki-Zay Péter.
Ugyanis Végh Ibolya március 23-tól a Hódmezővásárhelyi Járási Hivatal vezetője lesz. Az ellenőrzésekkel pedig akár el is lehetetlenítheti a  polgármester munkáját…
Forrás: Hír TV


BÜSZKE ÉS ERŐS ORSZÁG: KÖZEL KÉTSZÁZAN FAGYTAK MEG MÁRCIUS KÖZEPÉIG

Magyarországon 192-en szenvedtek fagyhalált március közepéig tavaly ősz óta. Héttel többen, mint február végéig – tudatta szombaton a Magyar Szociális Fórum (MSZF).
Értesüléseire hivatkozva az emberjogi szervezet megírta, hogy az áldozatok többsége a szabad ég alatt, illetve kórházba szállítása közben vagy bekerülése után hunyt el, kisebbik részük pedig fűtetlen lakásokban. Arányuk megközelítőleg 54:46.
Az MSZF szerint csökkent a fagyhalálesetek száma a múlt télen (2016-2017 telén) tapasztalthoz képest. Egy évvel ezelőtt 203-an hűltek ki végzetesen. A veszteség mérséklődése az enyhébb időjárásnak tulajdonítható, kevésbé az állam fokozottabb törődésének – állapította meg a Szociális Fórum.
Az állam továbbra sem gördít akadályt a kilakoltatások útjába, (tavaly több mint 10 ezer embert lakoltattak ki egyetlen otthonából), továbbra sem juttatja fedélhez a kilakoltatott családokat, hozzásegítve őket olcsón elérhető szociális bérlakásokhoz, és nem számolja fel a nyomort, melynek következtében tömegeknek kell arról dönteniük, hogy egyenek-e vagy fűtsenek.
Ennek következtében hűlnek ki végzetesen magukra hagyott emberek saját fűtetlen otthonukban. Az évről-évre ismétlődő tömeges fagyhalál társadalmi oka a több millió embert sújtó fizetésképtelenség – értékelték az állapotokat.Minden ápoló érezhetően megemelt bért kapott – mondta a kétforintos emelésről Rétvári Bence


Mint megírtuk, a HírTV-nek korábban az egyik Uzsoki Utcai Kórházban dolgozó ápoló arról számolt be, hogy a Balog Zoltán által búgó hangon beharangozott 8 százalékos béremelés valójában nettó 2, azaz kettő forintot jelentett az esetében, amit egyébként február 20-án valóban meg is kapott.
A Jobbik képviselője, Rig Lajos az eset után írásbeli kérdést tett fel Balog Zoltán humánerőforrás-miniszternek „Képesek két forinttal kiszúrni az ápolók szemét?” címmel, amire az Emmi parlamenti államtitkára, Rétvári Bence válaszolt, hogy tudniillik „nincs olyan „egészségügyi szakdolgozó, akinek januárban a garantált bérminimum emelésével vagy a január 1-re előrehozott ágazati béremeléssel ne nőtt volna az alapbére.
Tehát minden ápoló érezhetően megemelt bért kapott meg februárban:
az alacsonyabb fizetésűek február 5-ig kapták meg a 12 százalékos emelést (19.500 forint), míg a magasabb fizetésűek február 20-ig kapták meg a 8 százalékkal megemelt bért. Reális kép az egyéni béremelés mértékéről csak a két emelés együttes figyelembevételével, a januári és a februári összes utalás összehasonlításával kapható. Akik ezt szándékosan figyelmen kívül hagyják, álhíreket gyártanak kampánycélból”.
Érezhető mérték
A konkrét esetre az államtitkár, a Fidesz KDNP váci országgyűlési képviselőjelöltje és krumplimágusa tehát nem tért ki.

Azt gondolnánk , hogy ők is a 2. luxus villára valót kapják !!!!!!

Magyarország útépítésbe kezd Kárpátalján


Amint arról a KárpátHír már írt, Hennagyij Moszkal Budapesten járt, ahol kétoldalú megbeszélést folytatott Semjén Zsolttal.
Kárpátalja kormányzója a magyar miniszterelnök-helyettes mellett találkozott Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkárral, Csutora Zsolt külügyi államtitkár-helyettessel és Grezsa István kormánybiztossal.
A megyei közigazgatás sajtószolgálatának 
jelentése szerint Moszkal megállapodott arról, hogy magyar állami támogatásból újítják fel a vereckei hágóhoz vezető autóutat. A kivitelezők is magyarországi cégek lesznek. A munkások elszállásolását és étkeztetését a megye vállalta magára.
Előrelépés mutatkozik a Beregszászt elkerülő út ügyében is. A magyar fél ukrán állami garanciához kötötte eddig a hitelt, de a megyevezető javaslatára fontolóra veszik, hogy Kárpátalja önkormányzata biztosítja majd a szükséges garanciavállalást. Ez a projekt fontos lenne a vidék gazdasági fejlődése szempontjából, mert így összekötnék az M3-as autópályát a Kijevig vezető nemzetközi főúttal.
Szó esett még a budapesti tárgyaláson az aknaszlatinai sóbánya helyzetéről is.


TANKOKKAL MENTIK AZ AUTÓKAT AZ M3-ASON, AKKORA A HÓ, ÉS JÉG. NINCS PÉNZ SÓSZÓRÓRA, EZÉRT MARADT JEGES


Szombat éjszaka és vasárnap reggel több, árokba csúszott jármű mentésében nyújtottak segítséget a katonák az M3-as autópályán és a 4-es számú főúton. A rendkívüli időjárási helyzetben a katonák továbbra is készenlétben állnak.

A Magyar Honvédség az állampolgárok védelmét szolgálva az ország keleti megyéinek több pontján készenlétbe helyezte katonáit és eszközeit.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombat délelőtt harmadfokú (piros) figyelmeztetést adott ki Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Hajdú-Bihar megye, Heves megye és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területére.

Hirdetés 
A Magyar Honvédség a kialakult körülmények miatt, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság feladatellátásának segítése céljából készenlétbe helyezte azokat a munkacsoportokat és haditechnikai eszközöket, amelyekkel szükség esetén segíteni tudnak a bajba jutott állampolgároknak, valamint hatékonyan részt vehetnek a katasztrófavédelmi szakemberek munkájában is.

 A Magyar Honvédség szombat délutántól kezdődően hét helyszínen lát el folyamatos készenlétet különböző, nagy teljesítményű eszközökkel, teherautókkal, lánctalpas eszközökkel, terepjárókkal és helikopterekkel, a személy- és vagyonmentés érdekében az autópályák és főbb közlekedési útvonalak közelében, biztosítva ezzel az utak folyamatos járhatóságát. A szentesi, a szolnoki és a debreceni katonák nagy erőkkel állnak készen arra az esetre, ha segíteniük kell az időjárási körülmények miatt bajba jutott embereken.

A Magyar Honvédség arra is felkészült, hogy szükség esetén az eddig nem érintett nyugat-magyarországi területekre a kellő erőket átcsoportosítsa.

Az MH Egészségügyi Központ (Honvédkórház) is készen áll arra, hogy nemcsak a honvédség állományának, de a sérült állampolgárok ellátásának irányítását is végezze.


Az agymosás 10 pontja... 

ugye ismerős??? 
Noam Chomsky világhírű nyelvész tíz tételben foglalta össze a Hatalom tömegeket manipuláló mesterkedéseinek lényegét. Chomsky tízparancsolata nagyon tanulságos és mindenkinek ajánlott, aki el szeretné kerülni az agymosást. Íme a híres tételsor, aminek igazságtartalmáról nap mint nap meggyőződhetünk: 
1.) Az emberek agyát és figyelmét le kell foglalni másod- és harmadrangú problémákkal. Ennek érdekében figyelmüket el kell vonni a valós és súlyos szociális gondokról, mégpedig olyan hírekkel, amelyek társadalmi jelentősége kicsi ugyan, de érzelmileg erősen megérintik őket. Támaszkodjunk a bulvársajtóra, amely hű szolgánk lesz. 
2.) A nép úgy kell tekintsen politikai vezetőire, mint a nemzet megmentőire. Ennek érdekében (elsősorban a média segítségével) hamis riasztások és nemlétező fenyegetések tömkelegét kell rájuk zúdítani, amelyek miatt aggódni, később szorongani kezd. Ha a szorongás elérte a kritikus szintet, lépj közbe és oldd meg a (máskülönben nemlétező, illetve általad gerjesztett) problémákat. Hálásak lesznek, s önmaguk fogják kérni szabadságjogaik csorbítását. 
3.) A nemzetnek mindig készen kell lennie arra, hogy valami rosszabb következik. Ennek sulykolása érdekében használd fel a "fehér" propagandát (vagyis nyíltan a kormány irányítása alatt álló médiumokat), a "szürkét" (azokat a sajtótermékeket, amelyek csak részben állnak kormánybefolyás alatt), s a "feketét" (amelyekről senki sem gondolná, hogy valójában a hatalom szolgálatában állnak). Ezek karöltve azon kell munkálkodjanak, hogy egy olyan kormány képét vetítsék a lakosság szeme elé, amely minden erejével azon munkálkodik, hogy a jövő egét beárnyékoló sötét fellegek legalább egy részét elhessentsék a nemzet feje felől. A kemény, megszorító intézkedéseket fokozatosan kell bevezetni, mert így az emberek hozzászoknak a rosszhoz, sőt: örülnek, hogy még mindig nem a legrosszabb következett be. 
4.) A nemzetet meg kell győzni, hogy minden rossz, ami aktuálisan történik, az kizárólag azért van, hogy a szebb jövőt biztosítsuk számára. Vagy ha nem a számára, akkor a gyermekei számára. Az emberek reménytelenül idealisták és hiszékenyek, akik ezt az érvet ("majd a következő generációknak sokkal jobb lesz, nekünk ezért kell áldozatokat hoznunk") évszázadokon keresztül hajlandó benyelni és elfogadni. 
5.) Az embereket le kell szoktatni a gondolkodásról, s arról, hogy a történésekben felfedezzék az ok-okozati kapcsolatokat. Ennek érdekében a politikai vezetők egyszerűen kell megfogalmazzák az üzeneteiket, már-már infantilis módon, minimális szókinccsel, rövid mondatokban. A hallgatóság ily módon megszokja a felületességet, naív lesz és hajlamos az információs beetetések elfogadására. 
6.) Minden adandó alkalommal az emberek érzelmeire kell hatni, nem a racionális gondolkodásukra. Bátorítani kell mindenféle emocionális megnyilvánulást, mert az érzelmeket sokkal könnyebb manipulálni, mint a rációt. 
7.) Az embereket a lehető legnagyobb tudatlanságban és műveletlenségben kell tartani, mert így nem lesznek motiváltak magasabb ideálok és összetettebb tervek megvalósításában. Butítsd le az oktatásügyet, tedd korrupttá és hozd a működésképtelenség küszöbére. Egy ilyen iskolarendszer a közvélemény manipulálásának ideális eszköze. 
8.) A népet el kell zárni az objektív, korrekt és teljes tájékozódás/tájékoztatás minden forrásától. Ennek érdekében pénzügyileg támogatni kell azokat a médiumokat, amelyek butítják és félretájékoztatják az embereket, s gazdaságilag el kell lehetetleníteni azokat, amelyek ennek ellenkezőjét próbálják elérni. 
9.) A nyájszellem erősítése prioritás! Az egyénben fel kell ébreszteni a szégyen- és tehetetlenség-érzetet, s választható (pontosabban választandó!) alternatívaként ezzel szembe kell állítani az igazodási, csatlakozási kényszert. Az egyéniségeket nélkülöző nyájat mindig könnyebb irányítani, ellenőrizni és befolyásolni. 
10.) Mindent meg kell tenni az egyének megismerése érdekében. Ezt elérendő belső (és titkos) nyilvántartásokat kell felfektetni az egyén különféle (ízlésbeli, politikai, ideológiai, viselkedési) preferenciáiról, opcióiról, egyszóval teljes pszichológiájáról. Törekedni kell arra, hogy jobban megismerjük az egyént, mint ahogy ő ismeri önmagát. Fel kell használni a társadalomtudományok 
(szociológia, lélektan, csoportképzés pszichológiája, stb.) legújabb vívmányait céljaink elérése érdekében, de ezeket a lépéseket a legnagyobb titokban kell tartani. Megfoghatatlan, érzelmi töltetű, nagy és közös célokat kell kitűzni, amelyek alkalmasak arra, hogy lelkesítsék a tömegeket. Ha nyilvánosságra kerülnek, ezeket a törekvéseinket határozottan (ha kell: erőszakosan) tagadni és cáfolni kell. 


Németh Sándor Isten színe előtt is felmondta Orbán Viktor tízparancsolatjátKeményen beleállt a kampányba a Hit Gyülekezete, amelynek legfrissebb összejövetelén Németh Sándor, a gyülekezet valamikor Fidesszel kritikus vezetője nyíltan propagálta a kormányzati kampányt.
Németh a Vidám Vasárnap szerkesztőségébe érkezett levelekre, SMS-ekre válaszolgatott az újkeresztény közösség vasárnapi rendezvényén.  (Az eredeti videóban 35:50-től .) A kritikus üzenetek  a Hit Gyülekezete és a kormány új barátságát boncolgatták. Amíg az embernek nem esik le, hogy itt valójában a kormány ügyesen kimódolt kommunikációs trükkjeit, csúsztatásait hallja vissza egy az egyben, addig  egészen őszintének tűnik Németh, aki úgy próbál viselkedni, hogy hajlandó szembesítenie magát a kritikával.


Az egyik levél azt vetette a HGY szemére, hogy a közösség nagy számban vett részt a március 15-ére szervezett, a kormány politikáját támogató Békemeneten.

Mit keresnek az országtolvaj-diktátor utolsó csatlósai között? Maguk is bukni fognak vele együtt, aztán maguk is menekülhetnek!” - olvasta fel Németh, majd nem konkretizálva, hogy a levelet ki - esetleg milyen párt elkötelezettje - írta, azt mondta:
Hát ilyenekre nem szabad szavazni, aki úgy gondolja, hogy a veszteseknek menekülni kell az országból!”
Németh bizonyára elfelejtette, hogy március 15-én maga az ország miniszterelnöke fenyegette meg társadalmi ellenzékét azzal, hogy a választás után "elégtételt fognak venni". Fontos, hogy Orbán mindezt kormányfőként, egy nemzeti ünnepen jelentette ki, nem egy Fidesz-rendezvényen pártja listavezetőjeként, ahol természetes a politikai ellenfeleknek való üzengetés.

Németh ezután egy másik levelet rántott elő, amely azt firtatta, miért nevezte Németh egy korábbi HGY-s fórumon a korrupt Orbán Viktort az egyetlen alkalmas jeltölnek.
Németh  kifejti, hogy Magyarországnak stabil országnak kell lennie, és ahogy „végigzongorázta a többi miniszterelnökjelöltet” úgy találta, csak Orbán Viktor alkalmas a posztra. (Gyurcsány „már volt”, Karácsony „még nem próbálta ki magát”, Vona Gábor pedig „Odüsszeuszként bolyong  a tengeren.”)
A korrupciós vádakat eleinte annyival intézi el, hogy teljesen természetes, hogy a választási kampányban felerősödnek a korrupciót emlegető hangok. (Vö: Orbán Viktor reagálása a rejtélyes Kósa-ügyre: „kampánylyukból kampányszél fúj”)
Majd rámutat, hogy a korrupciót „meg lehet változtatni”, viszont vannak olyan dolgok, amiket nem. Például ilyen a „melegházasság” vagy a „menekültek befogadása”, amit Brüsszel ránk akar erőltetni. Az ellenzék Németh szerint egészen biztosan kapitulálna Brüsszel előtt, ami azt jelentené, hogy évente tízezer muszlim érkezne Magyarországra, ami egyben a kereszténység végét jelentené és évente százmilliárd forintos költséggel járna.
Ezt Magyarország nem tudná visszacsinálni, vegetálásra lenne ítélve.”
Németh ezután visszatér a korrupció témájára, amiről szerinte lehet a  „választás után is vitatkozni”, és lehet nyomást gyakorolni a politikusokra, lehet rajta változtatni. Főleg azért mert - és itt kiderül, hogy Németh Sándor talán még az EU-ból is kivezetné a közösségét -, mi nem vagyok britek, hogy csak úgy kilépjünk az Európai Unióból.
Ez nem emberekről szól, ez Magyarországról szól. Ez nem politika, ez bölcsesség!” - zárja sorait Németh Sándor.
Arról, hogy a korábban a Fidesszel kifejezetten kritikus Hit Gyülekezete és tévéje, az ATV hogyan került közel a kormányhoz, itt írtunk részletesen.


Óriási a felháborodás: a katonaság átvette a Google irányításátKáncz Csaba, 2018. március 12
A Google legérzékenyebb kutatásainak ellenőrzését átvette a Pentagon. A Google alkalmazottak felháborodása a hadsereggel létrejött szimbiózis kapcsán azt mutatja, hogy nincsenek tisztában azzal, hogy valójában miféle cégnek dolgoznak. Az NSA rendszere a világ teljes telekommunikációs hálózatát képes ellenőrizni.
Ingyenes KKV Növekedés konferencia: március 27.
Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna? Mire figyeljünk a nemzetközi piacra lépésnél, mik a buktatók? Hasznos tippek valódi exportáló kkv-któl.
Előadók: Rákossy Balázs, NGM - Oszkó Péter, OXO Labs - Búza Éva, Garantiqa - Bársony Farkas, AmCham - és még sokan mások.  
Regisztráljon most! >>
Az már eddig is tudott volt, hogy a szétesett Fehér Házban az aktív- és nyugállományú tábornokok jelentik a legbefolyásosabb kört. De a hadsereg most egy másik területre is behatolt: tíz napja óriási felzúdulást okozott a Google belső levelezésében az értesülés, miszerint a cég összefogott a Pentagonnal mesterséges intelligencia (AI) kutatására. A Project Mavenre elkeresztelt közös munka keretében a drónok által felvett videók kiértékelésében segít az AI.
A Google munkatársainak aggodalmai teljesen jogosak, hiszen Trump a hivatalba lépése óta drámai mértékben lazította a dróntámadások szabályait, amelyek éppen a civilek életét volt hivatottak védeni. Az Airwars csoport felmérése szerint Trump elnöksége alatt gyakorlatilag kétszeresére nőtt a civil áldozatok száma az Iszlám Állam elleni hadműveletekben.Schmidt átlendült a PentagonhozA Pentagon tavaly 7.4 milliárd dollárt fektetett AI kutatásokba és júliusban egy hosszú tanulmányban elemezte az AI katonai jelentőségét. A védelmi minisztérium egy tanácsadói programot is létrehozott (Defense Innovation Board) Ash Carter korábbi miniszter javaslatára, amelynek célja áthidalni a technológiai űrt a Pentagon és a Szilícium-völgy között. A Board jelenlegi vezetője az az Eric Schmidt, aki a múlt hónapban mondott le a Google anyacégének (Alphabet) vezetéséről. Egy magán és katonai pénzekből létrehozott közös projekt (Defense Innovation Unit Experimental) pedig a Google központjától kőhajításnyira hozta létre a székhelyét.
A Board tagjai „tanácsadói szerepet” játszanak a Project Mavenben az ülések jegyzőkönyve szerint. A Project Maven-t a katonai hírszerzésért felelős helyettes államtitkár, John Shanahan altábornagy felügyeli, konkrét vezetését pedig Drew Cukor ezredes látja el, aki szerint „létfontosságú a szimbiotikus kapcsolat létrehozása az emberek és a számítógépek között, hogy segítsük a fegyver-rendszereket ellenséges tárgyak felkutatásában.”
Brin tartótisztjei
A Google alkalmazottak felháborodása a Pentagonnal létrejött szimbiózis kapcsán csupán azt mutatja, hogy fogalmuk sincs, valójában miféle cégnek dolgoznak. A Google-t ugyanis a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) és a CIA pénzeiből hozták létre azzal a céllal, hogy az USA megőrizze globális információs dominanciáját.
Káncz Csaba
1994-ben két Stanford Egyetemi PhD hallgató, Szergej Brin és Larry Page - a későbbi Google alapítók - áttörést értek el az automatizált keresőrobotok frontján. Ma már tudjuk, hogy kutatásai során Brin rendszeresen tájékoztatta az amerikai hírszerzés információs biztonsággal és adat-bányászattal foglalkozó tisztjeit az előrehaladásról.
A WikiLeaks eredményeképpen pedig tudható, hogy Keith Alexander tábornok, az NSA vezetője 2012-ben közvetlenül vitatta meg Brin-nel az információ-megosztás nemzetbiztonsági kérdéseit. Az is kiderült, hogy a Google már az alapítása utáni években szándékosan gyűjtötte magánfelhasználok adat-átvitelét.
Az is a WikiLeaks révén ismeretes mára, hogy az NSA „XKeyscore Digitális Hálózati Hírszerző” rendszere nem csak a világ összes Internet-alapú adatbázisát képes ellenőrizni, mint az emaileket vagy az online csevegéseket, hanem a telefonszolgáltatókat, a mobiltelefonokat, a pénzügyi tranzakciókat és a globális légi szállítási kommunikációt is – magyarul a világ teljes telekommunikációs hálózatát.
Káncz Csaba jegyzete
Eltitkolt ősi próféciák a végítéletről: a Hun-Magyarság Népéről 
december 08, 2017 naphun.blog 

Döbbenetes próféciák, melyek középpontjában a turániak, pontosabban a szkíták, a hunok és a magyarok állnak... Vajon miért hitték az ókoriak, hogy az édeni idők, az elveszett Aranykor szellemiségét a sztyeppe népei őrzik tovább még a sötét korokban is? 
Eltitkolt ősi próféciák a végítéletről: a Hun-Magyarság Népéről

És igaz volna a hihetetlen jóslat, mely szerint egy távoli jövőben Nimród/Ménrót [Nemroth] népe hoz majd boldogságot az emberiségnek, s gyógyulást a megsebzett Földnek? 
Már a XIX. századi kutatóknak feltűnt: bizonyos ókori források kapcsolatba hozzák a szkíta-hun népeket az Utolsó ítélettel. Ám mivel 1848 után a magyar tudományos elit egyértelműen letette a garast a finnugor származáselmélet mellett, nem vizsgálták tovább ezt a lenyűgözően izgalmas témát. Elvégre - szerintük - a magyaroknak nincs köze sem a hunokhoz, sem a szkítákhoz - következésképpen e mítoszok nem a mi őseinkről szólnak, így hát nem is különösebben érdekesek... 
Csakhogy ez szöges ellentétben áll az összes középkori krónikánkkal, illetve a magyarságnak a szerves hagyományával! Kézai, Anonymus, Thuróczy és más szerzők ugyanis egybehangzóan és egyértelműen állítják: a magyarok Szkítiából származnak, maguk is szkíták, akik rokonai - konkrétan "ikertestvérei" - Atilla hunjainak! 
Ugyanezen források szerint Árpád-házi királyaink pedig egyenes ági leszármazottjai magának Atillának! Mindezek az információk pedig évszázadok óta öröklődnek a magyar családokban szülőkről- gyermekekre, ahogyan Arany János csodaszép versében is írja: "száll az ének szájról-szájra..." 
Felmerül tehát a kérdés: vajon a magyarság eredetével kapcsolatban a Bach-rendszer Habsburg- párti tudósainak, vagy inkább saját nemzeti hagyományainknak hiszünk? Mert ha inkább utóbbinak, akkor meg kell barátkoznunk a gondolattal: mindaz, amit az ókorban a szkítákról írtak, az leszármazottaikra, azaz ránk, magyarokra is vonatkozik! Márpedig a szkítákról több ókori forrás is azt állítja: az Apokalipszis idején különleges küldetés vár rájuk... De vajon miben áll a szkíták küldetése? Ahhoz, hogy erre választ kapjunk, először is Nimród/Ménrót [Nemroth] király kilétére kell fényt derítenünk! Az összes ide kapcsolódó jóslat ugyanis azt állítja: a távoli jövőben, egy sötét kornak az vet majd véget, hogy Nimród, a szkíták uralkodója feltámad, reinkarnálódik, azaz "visszatér." 
S hogy ki volt valójában ez a titokzatos Nimród/Ménrót [Nemroth]? Saját hagyományaink általában annyit tudnak róla, hogy: 
1.) Őskirály, aki az Árpád-házi királyok mitikus őse is, 
2.) Nagyon régi korban, az özönvíz előtt uralkodott valahol Keleten, 
3.) Feleségét Enéhnek hívták, ikerfiai pedig a hunok és a magyarok ősapja, Hunor és Magor [Magyar]. 
Szögezzük le azt is, hogy krónikáinkban nem találkozunk olyan jóslattal, mely a visszatérését említené ám, ami roppant izgalmas: a közel-keleti (főképp szír, arab, török, örmény) forrásokban viszont több ilyen prófécia is előfordul! E keleti szövegek szerint ráadásul Nimród több volt, mint egyszerűen egy hatalmas uralkodó. Sztrabón, görög történetíró például úgy tudja, hogy Nimród/Ménrót [Nemroth] alkimista mágus volt, hasonlóan Zarathustrához, Hermész Triszmegisztoszhoz és egyéb "varázslókhoz"! 
Ugyanígy vélekedik Epiphaniosz egyházatya, aki szerint Nimród "a Tarok ivadékából származó etiópiai Kúsnak volt a fia és ő építette Babylon városát, nagy vadász volt, és ő a mágia feltalálója is, amire megtanítá a perzsákat; akiket ezért Magógnak hívnak." 
Itt jegyezzük meg: a perzsákat, szkítákat az ókorban valóban a "varázslók népének" tartották, s maga a "mágia" szó is perzsa, iráni eredetű. Nem nehéz észrevenni, hogy Nimród/Ménrót [Nemroth] egyik fiának, Magomak (vagy más változatban Magógnak) a neve, illetve a "magyar"népnév is ebből származik...! 
Az ókoriak tehát Nimródot, fiát, illetve a tőlük származó népet - a magyarokat is a mágiával, titkos tudományokkal hozták kapcsolatba. Olyannyira, hogy a perzsa Királyok Könyve, a Sahname egyenesen azt állítja: Nimród leszármazottjai a Perzsa Birodalomban egy külön törzset alkottak, akik ősidők óta a titkos tudományok művelésével foglalkoztak, és minden tagjuk - a gyermekektől a legidősebbekig - "paranormális" képességekkel rendelkezett... 
(... a teljes írás a honlapon
- Ninurta és az elsüllyedt sziget 
- Igazságosztó Párducemberek 
- Csillagvizsgáló vagy űrkikötő? 
- Halálból Feltámadt Szellemkirály 
- A Pilis piramisai 
- Góg és Magóg áttöri a gátat 
- Szakák, turuskák, hunák 
- A fehér ló népe 
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése