Rántott
csirkecombok sütőben
Sütőben sült rántott csirke recept
hozzávalók / 4 adag
- 1 kk fehér bors
elkészítés
- A csirkecombokat besózzuk - ízlés szerint hagyhatjuk egészben, vagy forgónál kettévághatjuk. Legalább fél órát állni hagyjuk.
- Előkészítjük a panírt. Egy tányérba liszt, a másikba a tojás, harmadikba a zsemlemorzsa. A liszthez hozzákeverjük a pirospaprikát és a fehérborsot. Az olajat a tojáshoz öntjük, és szintén sózzuk 1 kk sóval, majd simára keverjük.
- A húst a szokásos menetben bepanírozzuk: lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába forgatva.
- Egy tepsibe tesszük. Ezt kibélelhetjük sütőpapírral, de ez elhagyható, ha nem sül oda benne az étel. Ha van, tegyünk sütőrácsot a tepsibe és erre tegyük a husit. Semmilyen zsiradék nem kell alá, a csirkéből épp elég kisül majd. A biztos hatás elérése érdekében a hitetlenek ekkor még megspriccelhetik a cupákokat egy pici olajjal.
- Piros ropogósra sütjük. Ha nem használunk sütőrácsot, a sütés félidejében fordítsuk esetleg meg a húsokat.
- sütési hőfok: 200°C
- sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő :
45 – 60 pec
Panírozz 5 perc alatt!
Ismerős
a helyzet, amikor sok kis apró gombát, vagy csirkefalatkát kell
panírozni? 1 kg apró csiperkegomba
vagy
csirkemell panírozása 5 perc alatt, kevés mosogatással?
Lehetséges !
Sokszor
az ember nem is gondolja, honnan kap majd nagyon jó ötletet, vagy
ihletet. Én sem gondoltam arra, mikor 2012-ben egy riportot
olvastam, hogy egy írótól tanulok majd egy szuper panírozási
technikát. Az interjúban, mely Dragomán Györggyel és
családjával készült, az író mesélt arról is, hogy
szeret főzni és a gyerekei kedvence a ropogós csirkefalatok,
melyet ő egyszerűen készít. Elárulta azt is, hogyan. Persze
kipróbáltam, és azóta én is így panírozok, de valamiért nem
is jutott eszembe korábban ezt leírni!
És
hogy hogyan született belőle ez a bejegyzés? Nos, az ihlet a
Cafeblog VIP program gasztrofotózásán jött. ?ᅡᅠ Így
hát, íme!
A
módszer nagyon egyszerű, kell hozzá egy nagy fedeles műanyag
doboz, ebben fogunk panírozni. Tegyük bele a panírozni kívánt
gombát, és adjunk hozzá joghurtot.
Nekem
kb. 70 dkg csiperkéhez 1 evőkanál joghurtra volt szükségem.
A mennyiség függ attól, hogy mennyi a panírozandó mennyiség,
illetve mekkora annak a felülete (mennyire apró). Rázzuk
jól össze. Fontos, hogy a joghurt jól benedvesítse a
felületet, de ne tocsogjon.
Tegyünk
hozzá lisztet. Ez kb. 1,5 evőkanál volt. Rázzuk jól
össze.
Jöhet
a felvert tojás (jelen esetben egy darab) és
persze rázd, rázd rázd!
Legvégül
pedig a zsemlemorzsa (itt 2-3 evőkanál), és rázás!
És
lehet sütni:
Csirke
esetében is hasonló a helyzet, kis
módosítással: vagyisa csirkéhez adjunk
joghurtot, ehhez tegyünk fokhagymát is. Rázás! Majd
keményítőt adjunk, ettől ropogós lesz! Rázás.
Következik a liszt. Rázás! Majd a felvert
tojás. Rázás! És végül a zsemlemorzsa. Rázás!
Sajnos,
a kisült rántott combot nem tudtam lefényképezni, mert a család
elkapkodta. ?
Szép
napot!
A
bejegyzés saját képeket tartalmaz. Ha tetszett a bejegyzés,
megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy
meglátogattál, térj be máskor is, érdekes
inspirációkkal,
egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡
Így panírozz 5 perc alatt! – videóval
Így panírozz 5 perc alatt!
Ismerős a helyzet, amikor sok kis apró gombát, vagy csirkefalatkát kell panírozni?
1
kg apró csiperkegomba vagy csirkemell panírozása 5 perc
alatt, kevés mosogatással? Lehetséges !
A módszert
egy Dragomán
Györggyel készült
interjúban olvastam, és azóta is hálás vagyok az írónak ezért,
– ráadásul a könyveit
is imádom – mert nagyon meggyorsította a munkámat,
különösen, amikor rántott gombát, vagy csirkefalatkákat kell
készítenem, amit a családom nagyon szeret.
A
részleteket, mennyiségeket ebben
a bejegyzésben találjátok,
és most íme a videó is, hogyan kell csinálni:
Szép
napot!
A
bejegyzés saját
képeket tartalmaz.
Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is.
Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes
inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető
ötletekkel várlak. ♡
Rántott csirkecomb sütőben sütve recept
Hozzávalók:
- 50 dkg csirkecomb , só , bors , 10 dkg liszt , 2 db tojás , 10 dkg zsemlemorzsa , 1 dl olaj , őrölt pirospaprika
Elkészítése:
A
csirkecombokat fél órával a panírozás előtt sózzuk be.
A
panírozáshoz az első tálba a lisztet keverjük össze sóval,
borssal és pirospaprikával, a másodikba a tojásokat verjük fel
kevés olajjal, a harmadikba pedig a zsemlemorzsát tesszük.
A
combokat panírozzuk be a szokásos módon, majd tegyük tepsibe és
spricceljünk a tetejükre kevés olajat.
Kb. 60
perc alatt süssük készre, de félidőben fordítsuk meg.
Szuper ropogós sütőben sült rántott csirke – ettől még finomabb lesz a hús!
Gyorsan
megvan, és nem lesz a lakás tele az olajos szaggal. Én ezután
csak így csinálom a rántott húst (már a fasírtot is így
sütöttem, nagyon finom lett).
Hozzávalók
- 1.20 kg-os csirke, , 2 tojás, , liszt, , zsemlemorzsa, 1 evőkanál olaj, , só.
Elkészítés
A
csirkét a szokott módon feldaraboljuk, megsózzuk és a szokott
módon lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába forgatjuk. Egy tűzálló
tálat vagy zománcos tepsit vékonyan kiolajozzuk, ráfektetjük a
bundázott húsdarabokat és forró sütőbe tesszük. 180-200 fokon
45 percig sütjük (közepes lángon), míg szép ropogós
világosbarna nem lesz. Nemcsak az olajban való sütést takarítjuk
meg, de kellemesebb ízű lesz a hús. Lényegesen finomabb lesz a
vártnál!
hogyan süssünk rántott húst sütőben
Süssük
hát sütőben.
Mert miért ne. Mert nincs
olajszag (zsírszag), nem szívja magába a hús a zsiradékot,
nem kell mellette állni, nem kell
lecsöpögtetni, és nem kell cserélgetni.
Az én szempontjaim között az is
volt még, amikor „kitaláltam”, hogy így biztosan átsül a hús
a csont mellett is.
Szóval.
A húst bepanírozom a szokásos
módon. Hozzáteszem, párizsi bundával, palacsintatésztával is
működik, de utóbbit sűrűbbre kell csinálni, hogy ne
folyjon szét a tepsiben.
Mivel mi szeretjük a fűszeres
rántott húst, gyakran teszek a panírba fűszereket: rozmaringot,
gyömbért, őrölt borsot, szerecsendiót, őrölt chilit. Mikor
mit.
A tepsibe sütőpapírt teszek,
mert utálok odasült/égett dolgokat súrolni.
Ha csirke, akkor a bőrös felével
felfelé, hogy a bőrből kisülő zsír átjárja. Ha nem elég
zsíros a csirke, lehet megpermetezni egy kis olajjal.
Félidőbe fordítunk, akkor
visszafolyik.
Disznóból és halból ugyanígy
működik, de azokat mindenképpen meg kell spriccelni egy kis
olajjal.
A húsok átsülnek, a permetezés
csak azért kell, hogy a szokásos sült panírt kapjuk. Zsiradék
nélkül száraz mihíjják lesz csak belőle.
És igen, lehet ilyen sűrűn
rakni a tepsiben, úgyis összesül menet közben.
TEPSIBEN SÜLT RÁNTOTT CSIRKE
Hozzávalók:
Filézett
felső comb – annyi, amennyi el fog fogyni
- Csirkemell – annyi, amennyi el fog fogyni
- Tojás
- Só
- I. verzióhoz: Kókuszliszt vagy mandulaliszt (a képen mandulalisztes változat látható) + Parmezán sajt (elhagyható), de ha hozzáadod, akkor a husi még finomabb lesz!!!;
II.
verzióhoz:
kikevert tojás hozzáadott sóval + kókuszliszt/mandulaliszt +
szezámpehely vagy őrölt mandula/dió
- III. verzióhoz: kikevert tojás hozzáadott sóval + zabliszt + zabkorpa – Ez a zabos variáció megengedő – se Szendi, se TED
- Pici olíva olaj, vagy zsír
- Zománcozott vagy teflon mély tepsi
- Alufólia az első változathoz
Elkészítés
I.:
- Filézd ki a felső combokat (a bőrét le lehet venni?!) vagy vedd meg filézve – vágd fel lapos szeletekre (a nyesedéket elrakhatod egy pörkölthöz)
- Filézett csirkemell – vágd lapos szeletekre
- Keverj össze pici sóval annyi tojást a panírhoz, mely elegendő lesz a hússzeletek panírozásához
- Készíts ki kókuszlisztet (A kókuszlisztet elkeverheted hozzáadott parmezán sajttal)
- Panírozd be kétszer a húsokat: tojás –> kókuszliszt –> tojás –> kókuszliszt
- Egy zománcozott vagy teflon mély tepsit leheletnyire olajozz be olíva olajjal
- Rakd le a húsokat egymás mellé a tepsi aljára
- Fedd be alufóliával a tepsit, és tedd be a sütőbe
- Kb. 15 perc kell a fóliával való sütéshez – nézz rá a húsokra!!!
- Vedd le az alufóliát, és tedd vissza a tepsit, és süsd tovább a húst, ameddig ropogósra nem sül
- Nekem először a húsok alja sült ropogósra; ekkor megfordítottam őket, és ropogósra sütöttem a másik oldalukat is
- A SÜTÉS ALATT TÖBBSZÖR NÉZZ RÁ A MŰRE!!!
Elkészítés
II.:
- A filézett csirkecombokat forgasd meg kókusz- vagy mandulalisztben (pellet)
- Ezután jön a felvert sós tojásban való forgatás
- Majd következik a szezámpehelyben vagy az őrölt mandula/dió panír
- A tepsibe tegyél 2-3 evőkanál zsírt, és rakd le a panírozott csirkedarabokat
- Kb. 20-25′ perc alatt fog ropogósra sülni a hús, melyeket sütés közben meg kell forgatni
Sütőben sült rántott csirke
Finom, egyszerű étel "szagtalan" megoldással.
Imádod
a rántott csirkét, de utálod, ha az egész konyha (rosszabbik
esetben az egész lakás) olajszagban úszik? Nem szereted, ha tocsog
az olajtól az étel? Itt egy egyszerű megoldás!
Hozzávalók: 8 db csirkecomb, 2-3 tojás, 1 dl olaj, só, liszt, zsemlemorzsa, 1 kk. pirospaprika, 1 kk. bors, ízlés szerint a panírba keverhető szezámmag, tökmag, zabpehely, ezekből is 1 kiskanál mennyiség az ideális adag
Sütési hőfok: 200 Celsius-fok
Sütési idő: 35-40 percElkészítés:
Előkészítjük a panírt a szokásos módon (egyik tányérban liszt, a másikban tojás, a harmadikban zsemlemorzsa). A liszthez hozzákeverjük a pirospaprikát és a borsot, valamint ha újítani szeretnénk, a fent felsoroltakból (szezámmag, etc.) is keverhetünk bele. Az olajt a tojáshoz öntjük, és sózzuk. Alaposan, ám óvatosan, nehogy majonézalap legyen belőle, simára keverjük. Végül bepanírozzuk a húst a szokásos sorrendben: liszt-tojás-zsemlemorzsa.
Ezután fogjunk egy tepsit, és vékonyan kenjünk be az alját, valamint a falait olajjal – erre csak azért van szükség, nehogy véletlenül leégjen, vagy hozzátapadjon a hús a tepsi falához. A combokat tegyük bele úgy, hogy ne érjenek össze. Tegyük be a sütőbe sülni 35-40 perce. Félidőnél (15.-20 perc környékén) forgassuk meg a combokat, hogy a panír egyenletesen piros legyen, és biztosan ne ragadjon le.
Hozzávalók: 8 db csirkecomb, 2-3 tojás, 1 dl olaj, só, liszt, zsemlemorzsa, 1 kk. pirospaprika, 1 kk. bors, ízlés szerint a panírba keverhető szezámmag, tökmag, zabpehely, ezekből is 1 kiskanál mennyiség az ideális adag
Sütési hőfok: 200 Celsius-fok
Sütési idő: 35-40 percElkészítés:
Előkészítjük a panírt a szokásos módon (egyik tányérban liszt, a másikban tojás, a harmadikban zsemlemorzsa). A liszthez hozzákeverjük a pirospaprikát és a borsot, valamint ha újítani szeretnénk, a fent felsoroltakból (szezámmag, etc.) is keverhetünk bele. Az olajt a tojáshoz öntjük, és sózzuk. Alaposan, ám óvatosan, nehogy majonézalap legyen belőle, simára keverjük. Végül bepanírozzuk a húst a szokásos sorrendben: liszt-tojás-zsemlemorzsa.
Ezután fogjunk egy tepsit, és vékonyan kenjünk be az alját, valamint a falait olajjal – erre csak azért van szükség, nehogy véletlenül leégjen, vagy hozzátapadjon a hús a tepsi falához. A combokat tegyük bele úgy, hogy ne érjenek össze. Tegyük be a sütőbe sülni 35-40 perce. Félidőnél (15.-20 perc környékén) forgassuk meg a combokat, hogy a panír egyenletesen piros legyen, és biztosan ne ragadjon le.
Rántott hús sütőben sütve
Hozzávalók:
kb.
1-1,5 kg hús , bármilyen hús lehet, amit eddig is rántott húsként
kedveltünk , amit
nem mellesleg imádunk
A panírozáshoz:
kb.
2-3 tojás , 1/2 dl tej , 1/2 dl ét vagy olíva olaj+ kevés a
tepsibe és a húsra , só a húshoz és a panírhoz , kb. 25 dkg
liszt
25 dkg zsemlemorzsa
Elkészítés:
A húsokat megtisztítjuk.
Leszárítjuk, sózzuk.
A tojást felverjük, sózzuk és hozzáöntjük a tejet
és az olajat.
A
szokott módon bepanírozzuk húst, először a lisztbe, majd a
tojásba, végül
a morzsába forgatva.
Sütőpapírral
bélelt tepsibe helyezzük, melyre még előtte egy kevés
olajat eloszlattunk, ebben egy szilikon ecset is segíthet.
Egy
kevés olajjal meglocsoljuk őket.
(Sütés
közben először, a párolódás folyamatában képlékenyebb,
így
óvatosan bánjunk vele, míg nem stabilizálódik a panír ne
forgassuk! )
A sütés vége felé, a húsokat fordítsuk át, így a
másik fele is ropogósra sül.
A
lakásban garantáltan kellemes illat fog terjengeni,
a
sült olajszag helyett és a munkánk is kevesebb lesz vele eztán!
;)
A lakásban garantáltan kellemes illat fog
terjengeni,
a
sült olajszag helyett és a munkánk is kevesebb lesz vele eztán!
;)
Az íze? Tökéletes! Belül omlós, kívül ropogós!
Az íze? Tökéletes! Belül omlós, kívül ropogós!
A
hőfok sütő függő!
Kinek,
milyen erős.
Én
160C° -180C° között sütöttem.
Eleinte
magasabban, hogy a panír stabilizálódjon,
majd
visszavettem, hogy átsüljön rendesen.
A
vége felé pedig ismét feltettem.
A
sütési idő 45-60 perc között.
Sült
pulykacomb
Lépés
1
A
pulykacombokat alaposan megmossuk, megsózzuk és bedörzsöljük a
fűszervarázzsal. Sót csak abban az esetben használunk, ha a
fűszer nem, vagy csak enyhén sós.
Lépés
2
A
combokat egy olívaolajjal kikent tepsibe fektetjük, körbeszórjuk
szeletelt fokhagymával és öntünk alá kb 1 dl vizet.
Lépés
3
200
fokon, alufóliával lefedve, másfél órát sütjük. Ezután
levesszük róla a fóliát és még 20-25 percig pirítjuk.
Hozzávalók
3
ek olivaolaj , 3gerezd foki , 2 pulykacomb
Kipróbáltuk:
olaj helyett, sütőben sült
Házi
klasszikusokat utasítottunk el a bő olajtól és irányítottuk
őket
a sütőbe, mert arra voltunk kíváncsiak, mennyit veszítenek
eredeti
ízükből, ha nem a megszokott, hagyományos módon készítjük el.
Az
már előre sikert aratott, hogy nem kellett kereszthuzatot csinálni
a
lakásban,
de ne szaladjunk előre.
Fasírt,
rántott hús, fánk és sült krumpli a sütőből.
Rántott
hús, fasírt, rósejbni, fánk és lángos: mi a közös bennük?
Az,
hogy készítésük közben minimum kereszthuzatot kell csinálni a
lakásban,
hogy ne járja át az egész lakást a mindent átható olajszag,
majd
több réteg papírtörlőre kell kiszednünk a kisült darabokat,
hogy
felfogja a csöpögő zsiradékot.
A
kalóriákról pedig még nem is beszéltünk.
A
jó hír, hogy mindegyiknek létezik sütőben sült változata,
melyekkel
egy csapásra kiküszöbölhetjük az összes fent említett
problémát.
De
vajon olyan marad-e az íz élmény is?
Kipróbáltuk,
véleményezzük.
Rántott
hús
A
rántott csirke igazi házi klasszikus, a legtöbb magyar család
asztalán
rendszeresen előfordul. Éppen ezért érdemes kicsit
egészségesebb
verzióban fogyasztani.
Ha
a család észre sem veszi a trükköt, annál jobb.
A
hagyományos módon bepanírozott csirkemell szeleteket olajjal
vékonyan
megkent sütőpapíron sütöttük ropogósra 200 fokon.
A
zsemlemorzsába reszelt parmezánt is keverhetünk,
így
még finomabb. Csirke helyett
természetesen sertéshúst és halat is
"ránthatunk"
így. Sőt, kísérletező kedvűek összetört
corn-flakes-szel
is
panírozhatnak zsemlemorzsa helyett, így igazán ropogós lesz a
végeredmény.
Fasírozott
A
szintén alapételnek számító fasírozott sütőben sült
változatát,
az
egybe fasírtot szinte mindenki ismeri. Ha ragaszkodunk a különálló
gombócokhoz,
akkor sem kell előkapni az olajsütőt: tepsin, sütőpapíron,
vagy
akár a masszát kiolajozott muffin sütőnk mélyedéseibe töltve
is
megsüthetjük. Így akár a zsemlemorzsa is elmaradhat,
amivel
szintén sok kalóriát megspórolunk.
Nem
nagy kompromisszum, az íz élményen, úgy gondoljuk, mit sem ront.
Sült
krumpli
A
bő olajban sült pommes frites a gyorséttermek étlapjain ugyanúgy
előfordul,
mint
a legelegánsabb párizsi éttermekén, általában egy jó steak
kíséretében.
A
puristák szerint a pommes frites csakis olajban süthető.
Tepsiben
is megsüthetjük, de akkor már nevezzük másként.
Viszont
a jó sült krumpli legfontosabb ismérve - kívül ropogós, belül
puha
-
sütőben sütéssel is elérhető.
Az
egészségesebb és egyszerűbb verzióhoz a feldarabolt krumplit
forgassuk
össze olívaolajjal, terítsük tepsire, sózzuk, borsozzuk,
és
220 fokos sütőben süssük ropogósra. A gyorsfagyasztott sült
krumplit is.
Ki
fogod próbálni? (Női Lapozó)
Szezámmagos rántott csirkecomb a sütőből
Ma
egy könnyű, gyors étel receptjét osztom meg veletek, ami nem
hizlal, salátával pedig kimondottan jó a melegben, rántott, de
elkészítése megkímél minket az olaj szagtól, gyorsan sül, így
a sütő sem melegít!
A
legjobb ebben az isteni ételben az, hogy a combokat előtte be
pácolom, mézes mustáros pácba, annyira pikáns lesz tőle és
olyan illatok lengik be a konyhát, hogy az ember már félkészen
is neki esne! Könnyű paradicsom salátát készítettem mellé,
némi barna rizst az éhes családtagok és persze a férfi ember
miatt, akinek nem lehet kiszúrni a szemét egy salátával,
gondolom ez ismerős, amikor próbálunk egészségesen enni, de a
pörkölt kenyér nélkül az nem étel...stb. Na mindegy harminc év
múlva, amikor Ő gurul, Én meg nem, Ő orvoshoz rohangál és
koleszterin bajai lesznek az én szememre nem lehet majd semmit se
vetni, hiszen írásos bizonyítékom lesz rá, hogy Én mindent
megpróbáltam!:-)
Hozzávalók (4
személyre):
1
kg csirke comb alsó és felső részre szétszedve, lebőrözve
A
páchoz:
2
gerezd zúzott fokhagyma , 3 ek mézes dijoni mustár
1
ek olívaolaj , frissen őrölt fekete bors , 1 tk kakukkfű
A
panírhoz:
10
dkg teljes kiőrlésű liszt , 2 ek szezámmag
1
tk őrölt pirospaprika , 1 tk kakukkfű , 1 csipet só
1
csipet bors
Elkészítés:
A
pác alapanyagait összekeverem és alaposan bekenem vele a
combokat, majd minimum 2 órára hűtőbe teszem.
A
sütés előtt 220 fokra előmelegítem a sütőt, egy lapos tepsit
kibélelek alufóliával, megkenem 1 tk olívaolajjal, majd
panírozok.
A
panír hozzávalóit egy nagy zacskóba összerázom és hármasával
beledobom a combokat, majd alaposan mixelem! Amikor ez meg van, az
előkészített sütőlemezre teszem, meglocsolom egy kevés
olívaolajjal ha van olaj spray akkor azzal, majd 30 perc alatt szép
ropogósra sütöm.
Mellé
könnyű salátát készítek!
Jó
étvágyat!
Rántott csirkemell sütőben sütve
Nem
mindig van ideje az embernek a gáztűzhely mellett állni
félórákat, ezért is örültem ennek a receptnek, amit
a Nosaltyn találtam.
Elolvastam a rengeteg hozzászólást és mindenki meg volt elégedve
az eredménnyel. Gondoltam ezt nekem is ki kell próbálnom. Nem
csalódtam benne, nagyon szépre és finomra sült, minimális olaj
felhasználással és kevesebb idő ráfordítással. Legközelebb
is így fogom készíteni.
Hozzávalók:
2
csirkemell (kb. 80 dkg)
liszt,
tojás, zsemlemorzsa, olaj
Érdemes
sütés előtt egy-két órával a csirkemelleket fokhagymás tejbe
áztatni.
A husit felszeletelem, kikloffolom, sózom és a szokásos módon bepanírozom. Annyit változtatok rajta, hogy a lisztbe egy kis kanálnyi piros paprikát, a tojásba pedig 1 dl-nyi olajat keverek.
Ha olajat teszünk a tojásba, akkor a hús nem fog kiszáradni, viszont a panír ropogósra sül.
A bepanírozott hússzeleteket tepsibe rakom, amit előtte ecset segítségével kicsit beolajozok. Utoljára nem olajoztam be, mert Delimano tepsiben sütöttem. Ebben garantáltan nem ég le, sütés után szinte egy papírtörlővel eltakarítható a tepsi.
200 fokon és nem légkeveréssel sütöm. Sütés félidejében mikor már szép piros a hús megfordítom és így sütöm készre.
Nem kell letakarni sütés közben, mert a keletkező gőztől elpuhulna a panír.
A husit felszeletelem, kikloffolom, sózom és a szokásos módon bepanírozom. Annyit változtatok rajta, hogy a lisztbe egy kis kanálnyi piros paprikát, a tojásba pedig 1 dl-nyi olajat keverek.
Ha olajat teszünk a tojásba, akkor a hús nem fog kiszáradni, viszont a panír ropogósra sül.
A bepanírozott hússzeleteket tepsibe rakom, amit előtte ecset segítségével kicsit beolajozok. Utoljára nem olajoztam be, mert Delimano tepsiben sütöttem. Ebben garantáltan nem ég le, sütés után szinte egy papírtörlővel eltakarítható a tepsi.
200 fokon és nem légkeveréssel sütöm. Sütés félidejében mikor már szép piros a hús megfordítom és így sütöm készre.
Nem kell letakarni sütés közben, mert a keletkező gőztől elpuhulna a panír.
Sajtos rúd egyszerűen
Nagyon finom, ropogós rágcsálnivaló. Szilveszter előtt találkoztam volt osztálytársammal, ő ajánlotta ezt a gyorsan elkészíthető, finom, nem macerás receptet. Kezdőknek is ajánlom, szinte elronthatatlan.
Akár előző este is gyorsan összeállítható, majd hűtőbe rakva másnap rövid idő alatt kisüthető. Még jó, hogy dupla adagnak fogtam neki, mert felét még melegében megettük.
Hozzávalók:
30
dkg liszt
15
dkg vaj vagy margarin
15
dkg reszelt sajt (+ 5 dkg a tetejére)
2
mokkás kanálnyi só
2
tojássárgája (+1 a tetejét megkenni)
1
sütőpor
1/2
dl tejföl
A hozzávalókat jól összegyúrom és pár órára hűtőbe teszem.
Lisztezett deszkán fél cm-esre kinyújtom, megkenem tojássárgával, megszórom reszelt sajttal, kb. 1x8 cm-es csíkokra vágom és előmelegített sütőben 180 fokon 15-20 perc alatt aranysárgára sütöm.
Lehet a tetejét sajt helyett köménymaggal, szezámmaggal megszórni.
Ugyanolyan finom, kívül ropogós, belül omlós marad napokkal később is, mint amilyen frissen, ezért érdemes nagyobb adagot sütni belőle...
Sós stangli
Ez egy nagyon egyszerű sós nassolni való. Azért szeretem, mert gyorsan elkészül és ha kimarad pár napra is még nagyon finom puha maradt.
Hozzávalók:
50
dkg liszt
25
dkg margarin
1
pohár tejföl
1
tojás
1
ek só
1/2
cs szalalkáli
reszelt
sajt
szezámmag, napraforgómag, köménymag, tökmag
szezámmag, napraforgómag, köménymag, tökmag
Elkészítése:
A
szalalkálit a liszttel jól elkeverem, a többi hozzávalókkal
összegyúrom, ujjnyi vastagságúra kinyújtom. A tetejét tojással
megkenem és reszelt sajttal vagy magvakkal jól megszórom. Csöröge
metélővel vékony csíkokra vágom. Papírral kibélelt tepsibe
rakom és közép meleg sütőben aranysárgára sütöm.
Sütőben sült rántott csirke zabpehely-bundában
Mostanában
nagyon hiányolom a rántott húst az étlapomról, pedig korábban
sosem szerettem különösebben. Mióta diétázom, nem csináltam
magamnak, de amikor más csinált, nagyon szívesen megettem,
szokásomhoz híven persze egy kis bűntudattal kísérve, hogy
olajban sült dolgot falatozok. A patisszon volt az első kísérletem,
hogy ne fehér liszttel készítsem el, és most hosszú tervezgetés
után, hogy pontosan hogyan kivitelezzem, hogy minél jobban
sikerüljön, a sütőben készítettem el.
Az
eredmény igazán meglepett, nekem nagyon tetszik, mert egyáltalán
nem száradt ki, még papírtörlőre is kellett tennem. Azzal még
lehetne kísérletezni, hogy hogyan süssem meg kevesebb olajjal, de
azt hiszem igazán jó úton haladok.
Annak
is hasznos lehet, aki pusztán nem szereti az olajszagot, vagy csak
spórolni szeretne vele, és az sem mellékes, hogy bár sokáig sül,
nem kell ott állni mellette.
Így
készítettem el az Apától kapott gondosan, nagy-nagy szeretettel
előkészített csirkét használva:
- 8 db kicsontozott csirke felsőcomb
- 1 tojás
- 110 g lágy zabpehely (74,91 g CH)
- só, bors, ételízesítő
- napraforgó-, vagy olíva olaj
A
combokat finoman besózzuk és állni hagyjuk, amíg mindent
előkészítünk a főzéshez. A sütőt is előmelegítjük közepes,
vagy annál egy kicsit kisebb hőfokra. (Sajnos itt nincs semmilyen
fokozat a tűzhelyen, minden érzésből megy.)
Ezután
az ételízesítős, borsos tojásba forgatjuk. Meghempergetjük a
zabpehelyben. Ha túl sok tapadna rá, a felesleget óvatosan rázzuk
le. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket. Egy konyhai
ecset segítségével mindkét oldalukat vékonyan! megkenjük
olajjal. (Én most nem mertem, csak napraforgót használni, hogy ha
valami balul ütne ki, ne a drága olíva bánja.)
Kb.
40 percig sütjük, közben, mikor már egy kicsit elkezd megpirulni
a teteje, óvatosan megfordítjuk. A
sütő aljába egy kis edényben vizet teszünk, hogy szép lassan
párologjon, és biztosan puha maradjon a hús.
Nagyon
jó illata van, és kellemes íze.
Sóban sült csirke
Még
Anna hagyott rám egy kiló sót, amikor kiköltözött. Nekem is
van még egy jó fél kiló, és mióta diétázom, sokkal kevésbé
használom mint eddig, úgyhogy egy életre el lettem látva vele.
Mikor otthon elmondtam, akkor mindenki rögtön kérdezte, hogy
miért nem csinálok sóban sült csirkét. Nem volt sok kedvem soha
hozzá, de most valamiért mégis úgy döntöttem, hogy
megcsinálom. Igazán nincs vele sok gond, szép lassan kell sütni,
és nagyon finom lesz. Az lett volna az igazi, ha egy egész csirkét
sütök meg, de az egy személyre picit sok lett volna.
Hozzávalók:
- 700 g csirkecomb
- 750 g konyhasó
- bors
- rozmaring
- bazsalikom
Egy
tepsi aljára 2-3 centiméter magasságig sót öntünk. Erre
fektetjük a csirkecombokat, amit előtte bedörzsölünk a
fűszerekkel. Ez is nagyon jó benne, mert úgy fűszerezzük, ahogy
csak szeretnénk. Én nemrég fedeztem fel a rozmaringot, úgyhogy
az én konyhámban most ez a sláger.
Lefedjük
alufóliával és közepesnél egy kicsit kisebb lángon körülbelül
50 percig sütjük. Ezután levesszük a fóliát, és még 20-30
percig sütjük tovább, hogy egy kicsit megpiruljon. A belseje
omlós, a külseje ropogós lesz, egyáltalán nem szárad ki.
Ötletes kis étel.
Fűszeres rántott csirke sütőben sütve
Így elkerülheted az olajszagot!
A rántott csirke sütőben még ízletesebb és egészségesebb.
A rántott
húst mindenki szereti, a vele járó macerát és az olajszagot
kevésbé. A rántott csirke sütőben sütve kevesebb munkával
elkészíthető, hisz nem kell folyamatosan a tűzhely mellett
ácsorognod. Mellet, combot, szárnyat is pakolhatsz a tepsibe.
Hozzávalók 4 személyre:
- 1.5 kg csirke
- 20 dkg búzaliszt
- 20 dkg zsemlemorzsa
- 2 tojás
- 1 dl olaj
- fűszersó
- bors
- előkészítési idő: 15 perc
- elkészítési idő: 30 perc
Elkészítés:
A csirkét tisztítsd meg, majd sózd, borsozd, kend meg fokhagymával, és tedd a hűtőbe fél órára. Utána panírozd be a hagyományos módon. Rakj egy tálba lisztet, egy másikban verd fel a tojást, a harmadikba pedig a zsemlemorzsa kerül. A húsokat forgasd meg jól mindegyikben.Bélelj ki egy tepsit sütőpapírral, helyezd rá a szeleteket, spricceld be olajjal, és tedd előmelegített sütőbe. Figyelj arra, hogy a csirkék ne fedjék egymást a tepsiben. Először 200 fokon süsd, majd tíz perc múlva vedd vissza a hőmérsékletet 180 fokra, és süsd további 20 percig. Sütés közben fordítsd meg a szeleteket. Akkor jó a hús, ha szép piros mindkét oldal.
SÜTŐBEN SÜLT RÁNTOTT HÚS
2008.01.09
Hozzávalók:
Valamilyen
felszeletelt hús vagy hal.
A bundázáshoz: villával felvert, enyhén megsózott tojás, zsemlemorzsa.
A sütéshez: kevés étolaj.
A bundázáshoz: villával felvert, enyhén megsózott tojás, zsemlemorzsa.
A sütéshez: kevés étolaj.
Elkészítés:
A húst
felszeleteljük. Esetleg kicsit kiklopfoljuk. Besózzuk.
Ezután a
szeleteket megforgatjuk a felvert tojásban, majd a szemlemorzsában,
és egy vékonyan kiolajozott tepsire fektetjük őket. A húsok
tetejét enyhén (ha van, olajszóróval) megspricceljük étolajjal,
és előmelegített 180-200 fokos sütőben, néha lapátkanállal
megforgatva megsütjük őket. Ha van a sütőnek grillfokozata, az
utolsó néhány percre (amikor a hús már megpuhult), kapcsoljuk rá
azt is.
Ha halat
sütünk, nagyon vigyázzunk a forgatásnál, mert a hal nagyon
könnyen törik.
Az így készült
rántott hús összehasonlíthatatlanul kevesebb olajat szív magába,
mint a hagyományos, de legalább olyan finom.
Tipp:
Ha nagyon
vastag a hús, a sütés elején takard le alufóliával!
SÜTÖBEN
SÜLT RÁNTOTT HÚS MÁSKÉPP
Hozzávalók:
Valamilyen
felszeletelt vagy feldarabolt hús (karaj, tarja, csirkecomb, csirke-
vagy pulyakamell szeletek...).
A bundázáshoz: natúr joghurt, fokhagyma, só, bors, zsemlemorzsa.
A sütéshez: kevés étolaj.
A bundázáshoz: natúr joghurt, fokhagyma, só, bors, zsemlemorzsa.
A sütéshez: kevés étolaj.
Elkészítés:
A húst esetleg
kicsit kiklopfoljuk. A joghurtot összekeverjük a reszelt
fokhagymával, sóval, őrölt borssal (ízlés szerint más fűszer
is mehet bele, pl. őrölt csili vagy kömény, kakukkfű,
oregano...).
A húsdarabokat
egy nagy mélyhűtőzacskóba vagy lezárható dobozba tesszük,
rájuk öntjük a fűszeres joghurtot úgy, hogy mindenütt bevonja a
húst, és legalább néhány órára, de legjobb, ha egy éjszakára
hűtőbe tesszük.
Ezután a
szeleteket kivesszük a joghurtból, megforgatjuk zsemlemorzsában,
és egy vékonyan kiolajozott tepsire rakosgatjuk.
A
húsok tetejét enyhén (ha van, olajszóróval) megspricceljük
étolajjal, és előmelegített 180-200 fokos sütőben, néha
lapátkanállal megforgatva megsütjük őket. Ha van a sütőnek
grillfokozata, az utolsó néhány percre (amikor a hús már
megpuhult), kapcsoljuk rá azt is. Ha
nagyon vastag a hús (pl. csirkecomb) a sütés elején érdemes
befedni a tepsit alufóliával.
Az így készült
rántott hús összehasonlíthatatlanul kevesebb olajat szív magába,
mint a hagyományos, de legalább olyan finom.
A
zsemlemorzsába keverhetünk szezámmagot, durvára darát diót vagy
mandulát, reszelt sajtot vagy kókuszreszeléket is.
Rántott
csirkemellfilé sütőben fűszeres panírban recept
- See more at: https://www.receptvarazs.hu/receptek/recept/rantott_csirkemellfile_sutoben_fuszeres_panirban_recept#sthash.1r4l7X5a.dpuf
A recept hozzávalói ( személyre)
- 1.2 kg csirkemellfilé
- 50 dkg zsemlemorzsa
- 3 db tojás
- 3 evőkanál liszt
- só, bors
- 1 kis csokor bazsalikom
- 5 dkg parmezán
- 1 db kis csilipaprika
- 2 ág petrezselyem
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 dl olívaolaj
- 3 evőkanál folyékony margarin
- alufólia a tepsi béleléséhez
Elkészítés
A mellfiléket megmossuk és felszeleteljük (ne túl vékonyra). A vastagot vágjuk ketté. 1 nagy csirkemellből legyen 6 szelet. Sózzuk, borsozzuk majd tegyük félre.A tojásokat verjük fel a liszttel csomómentesre. A morzsába keverjünk sót, borsot ízlés szerint, vágott bazsalikomot, petrezselymet, a csilit, sajtot, majd a fokhagymát reszeljük bele. Keverjük el egy kanál segítségével.
Olajjal öntözzük meg a tepsiben lévő fóliát. A hússzeleteket először a tojásba, majd a fűszeres morzsába forgassuk meg, kézzel nyomkodjuk meg egy kicsit, hogy jól megtapadjon rajta, majd mehetnek a tepsibe.
Előmelegített sütőbe 200 fokon alsó-felső sütés mellett 20 percet sütjük. 10 perc után fordítsuk meg a húsokat. Folyékony margarinnal öntözzük át a tetejét, és még 10 percig süssük. Azonnal tálaljuk, kedvenc köretünkkel.
Sütőben sült rántott csirkecomb
2010.02.27. 15:17 :: Borzsi
Imádjuk
a rántott ételeket, de ma semmi kedvem nem volt órákig ott állni
a tűzhely mellett. Büdös is, rengeteg olaj is kell hozzá, ami
most nincs itthon, ezért gondoltam kipróbálom a sütőben sült
változatot. Sokat olvastam már róla a NLC fórumon, így biztos
voltam benne, hogy jól fog sikerülni.
Sütőben
sült rántott csirkecomb:
A
szokásos módon bepaníroztam a besózott csirkecombokat. Egy
tepsibe raktam sütőpapírt és arra jó 2-3mm vastagon olajat. A
lényeg, hogy álljon alatta valamennyi, hogy tudjon miben sülni.
Erre raktam a húsokat és én még ezeket is meglocsoltam egy kis
olajjal. 200 fokos sütőben sütöttem 45 percig, közben többször
is megfordítottam, hogy mindenhol szépen megsüljön. Lényegesen
egyszerűbb így sütni, és biztos lehetek benne, hogy mindenhol jól
átsül a comb. Nekem bejött ez a módszer!
Recept
forrása: Nők Lapja fórumon Latsia
Hát ez
nem sajnálta az olajat !!!!
Hagyományos töltött csirke
2009.12.28. 14:48 :: Borzsi
Karácsony
2. napján sütöttem ezt a finom töltött csirkét. Sokáig
keresgéltem itt a neten recept után, de mindenki májas vagy gombás
töltelékkel csinálja, amit én nem szeretek. Végül
belenéztem Frank
Júlia óriás szakácskönyvébe és
ott találtam ezt a remek receptet.
Hagyományos
töltött csirke Frank Júliától
Hozzávalók:
1
csirke, 2 zsemle, 2 tojás, 1,5 dl tej, 5 dkg vaj, 1 kis fej
vöröshagyma, 4 evőkanál olaj, 2 csokor petrezselyem, 2 gerezd
fokhagyma, 1 mokkásknál törött fekete bors, só.
Elkészítése:
A
kívül-belül megtisztított csirkét megmosom, lecsöpögtetem,
leszárítom. Egy fakanál nyelével a bőrét fellazítom a mellénél
és a combjainál. A hasüregét sóval bedörzsölöm és az egyik
csokor petrezselymet belerakom. A töltelékhez a puha vajat a
tojásokkal habosra keverem, majd hozzáteszem az előzőleg tejben
megáztatot és kicsavart zsemléket. 1 evőkanál olajon
megfonnyasztom a vöröshagymát és a zúzott fokhagymát, majd a
tojásos masszához teszem a felaprított másik csokor
petrezselyemmel, sóval, borssal ,és jól összekeverem. A
tölteléket a csirke fellazított bőre alá töltöm. Hústűvel
megtűzöm a csirkét, majd tepsibe rakom. Egy pohár vizet és az
olajat felforrósítom és leforrázom vele a csirkét. Ezután az
előmelegített sütőbe teszem. Közepes lángon, gyakori
locsolgatás közben mindkét oldalát pirosra sütöm.
Sült
csirkecombok tepsiben
Hozzávalók:
- 7 db csirke felső comb
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 fej fokhagyma
- 1 kiskanál mustármag
- 1 kiskanál só
- 1 kávéskanál őrölt színes bors
- 1 kávéskanál piros paprika
- pár szál rozmaring
- 0,5 dl tej
- 2-3 evőkanálnyi olaj, vagy baromfi zsír
A
csirkecombokat tisztítás után, bőrösen, beletettem egy tálba.
Hozzátettem a hagymák kivételével az összetevőket, és
összekevertem, állni hagytam 1 órát.
Az
idő leteltével egy kisebb tepsibe beleborítottam a tál tartalmát
és eligazgattam a combokat bőrrel felfelé.
A
hagymákat megpucoltam, felszeltem és ráhelyeztem a combokra.
Kicsi
olajat, zsírt locsoltam rá és lefedtem alufóliával, majd
sütöttem 170-180 C°-n 40 percig, ekkor levettem a fóliát
róla és visszatéve készre, pirosra sütöttem.
Finom, szaftos, kívül ropogós, belül omlós!
Finom étek! Köretként rizst, burgonyát, zöld köretet tálalhatunk, ízlés szerint.
Jó
étvágyat!
Rántott csirkecomb hagymás krumplival, kompóttal
2016.02.26. 07:00 Andrass9
Tudom,
nem egy csuda recept, viszont nagyon sokunkban csodás gyerekkori
emlékeket ébreszt. Tipikus vasárnapi étek volt, de általában
krumplipürével és húslevessel.
Valamelyik
nap feleségem kívánta meg, készítettem hát neki egy adagot, de
nem pürével, hanem hagymás krumplival, mert azt is szeretjük.
Amúgyis épp akciós volt a csirkecomb a csodahüttőben (ha nincs
elég hely, akkor egy régebbi árut előveszek, hogy most pedig ezt
eszünk).
Elõször
feltettem a hagymás krumplinak a krumplit fõni, valamint a hagymát
dinsztelni. Ezen kívül még kacsazsírt használtam hozzá.
A
hagymát felkockáztam.
Nagy
serpenyõben pároltam, míg a krumpli fõtt. Kivételesen nem
hajában fõztem, mert gyorsabban akartam végezni. Csupán
összekockáztam, és ment a sós vízbe a hagyma mellé.
Épp
elkészült, mire a hagyma is megpirult - összekevertem hát, kicsit
megtörve. Azért nem lett olyan, mintha hajában főzném a
krumplit, mert így sokkal több vizet felvett a krumpli.
A
panírhoz 4 tojást ütöttem fel, jól megsóztam. A combokat
megszórtam kevéske Jamaican
Jerk fûszerrel
(abban van só is). Házi prézlit vettem még elõ, mert azzal finom
ropogós lesz minden rántott dolog. Amióta ennyire pocsék a bolti
prézli (kenyérmorzsa, de legalább beismerik), azóta rászoktam,
hogy magam készítsem a saját prézlinket. Néha van akciós
szendvicskifli (az olyan stangli szerűség, és vajjal készül),
akkor veszek 20-40 darabot, amit megszárítok nagy tepsiken, majd
sütőben kicsit megpirítom. Ezután azon melegiben megy a robotgép
káposztareszelő kése alá, ami durvább morzsákat generál.
Meglepően hasonlit ízre is a japán Panko morzsához, csak sokkal
olcsóbb :) Ziplock zacskóban eláll fél évig is gond nélkül.
Szabályosan
liszt-tojás-panír sorrendben megbundáztam...
A
régi ízekbõl hiányzott a disznózsír, de mostanában
kókuszzsírban készítem az ilyesmit. Kevésbé szagos, és jobbam
bírja a hevítést. Ezenkívül állítólag mindent gyógyít :))
Mind az 5 combbal végeztem. Általában max 3 ekkora darab húst
teszek a jó öreg bonyhádi lábasba, amiben bő 2 liter zsíradék
tartja a hőt az indukcióson. Az első 3-5 perc fedő alatt megy, de
utána adok neki rendesen hőt is. Így szaftos marad, de ropogós a
panír.
Természetesen
szokás szerint túl sok tojást törtem meg a panírhoz. A maradék
tojásba megy a maradék liszt, és feleségem kicsipkedi
csipetkének, amit megszárítunk: úgy tesszük üvegbe szûkebb
napokra. Persze néha inkább adok egy kis szódabikarbónát hozzá,
és kisütöm az olajban, mert jó ám az hús nélkül is!
Az
igazi dõzs érzése csak klasszikus befõttel jön elõ. Most egy 3
és egy 7 éves õszibarackot nyitottunk ki hozzá.
Szaftos-ízes
hús, omlós törtkrumpli. Pont ez kell nekem!
Jó
volt az másnap is, meg hidegen is reggelire. Egy óra munkával lett
3 étkezésnyi ennivalónk.
Jamaican Jerk fűszer:
- szegfübors
- Scotch bonnet csili paprika pehely
- szegfüszeg
- fahéj
- újhagyma
- szerecsendió
- kakukkfü
- fokhagyma
- barna cukor
- gyömbér
- só
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése