CITROMFŰSZÖRP
Betévedtem
egy honlapra , és a panirozástól a kenyérsütésig sok minden
marasztalásra késztetett így alakult ki , hogy nem tudtam elmenni
ezek nélkül , így született meg ez az irás , hátha érdekel még
valakit forgassátok szeretettel a recepteket .
HOZZÁVALÓK
- 50 dkg citromfűlevél , 2,5 l víz , 2,5 kg cukor
- 2 db citrom , 1 szem szegfűszeg
ELKÉSZÍTÉS
- A citromfüvet alaposan megmossuk, és egy nagy lábasba tesszük. Felöntjük a vízzel és hozzáadjuk a cukrot. A citromokat alaposan megtisztítjuk, felkarikázzuk, és a léhez adjuk. Végül egy szem szegűszeggel ízesítjük.
- Felforraljuk, és addig kevergetjük a tűzön, míg felolvad benne a cukor. Egy napig állni hagyjuk.
- Másnap leszűrjük, forralunk rajta egyet, és üvegekbe töltjük.
Citromfű szörp
A
citromfű kertünk régi, csendes lakója, a kezdő
kertészek álma, mert nagyon hálásan növekszik, szaporodik,
minden különösebb kényeztetés nélkül. A gyerekeknek nagyon
tetszik, hogy megdörzsölve finom citrom illatú lesz, erre minden
évben rácsodálkoznak.
Most,
hogy az év gyógynövényeként reflektorfénybe került, mi is még
nagyobb szeretettel nézünk rá, hiszen gyógyír herpeszre,
álmatlanságra, nyugtalanságra, emésztőrendszeri problémák
esetén, sőt, még a fogyókúrában is segíthet. Nem mellesleg
riasztja a szúnyogokat, a gyerekeknek is adható teája és még
finom is. Kell ennél több?
Készítsünk
hát belőle szörpöt is! Elkészíteni nagyon egyszerű.
Hozzávalók:
1
liter víz , 25 g citromsav , 1 kg cukor
1
nagy csokor citromfű
A
beleteszünk egy hatalmas csokor citromfüvet egy lábasba és
felöntjük vízzel. Hűtőbe tesszük és másnapig állni hagyjuk.
Másnap
10-15 percig felforraljuk, majd finom szűrőn szűrjük.
Ezután
mehet bele a cukor és a citromsav, melyet feloldunk, majd további 5
percig forraljuk.
Ezután
üvegekbe töltjük és mehet a száraz dunsztba, a tartósítás
miatt.
Ugye,
milyen egyszerű? És milyen finom!
Szép
napot!
A
bejegyzés saját képeket tartalmaz. Ha tetszett a bejegyzés,
megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy
meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal,
egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡
Szenzációs házi kenyér – dagasztás nélkül
“A
legjobb dolgok mindig a közelünkben vannak. A lélegzet az
orrunkban, a fény a szemünkben, a virágok a lábunknál, a munka a
kezünkben, az Igazság ösvénye előttünk. Ne kapaszkodjunk a
csillagok felé, de becsüljük meg a hétköznapi feladatainkat
abban a biztos tudatban, hogy a mindennapi kötelesség és a
mindennapi kenyér a legédesebb dolog az életünkben.” Robert
Louis Stevenson
Gyerekkoromban
a helyi pékség – ahogy akkor mondták, a kenyérgyár –
közelében laktunk. Reggelente elárasztotta a környéket a finom
kenyérillat, ami bebújt a kulcslyukon, be egyenesen az orrunkba,
finoman felébresztve édes álmunkból. A reggelt a kenyérgyár
boltjában kezdtük, alig vártuk, hogy a kígyózó sorban sorra
kerüljünk és vehessünk egyet a frissen sült, meleg kenyérből.
Persze, nem álltuk meg, hogy bele ne csípjünk a kenyér végébe,
így mindig “egérrágta” kenyérrel tértünk haza.
Azóta
vágytam finoman illatozó, frissen sült kenyérre. És bár a
kenyérsütéssel sokat kacérkodtam, valahogy sohasem mertem
belevágni. Míg nem rá nem találtam erre a
receptre. Annyira egyszerű, annyira elronthatatlan és az eredmény
annyira finom, hogy érdemes kipróbálni! Ráadásul mindössze
100Ft-ból kijön! Ez egy kb. 75 dkg-os kenyér lesz.
Hozzávalók:
45
dkg kenyérliszt BL80 ( de a BL55-össel is működik)
2.5-
3,5 dl víz , 1 kávéskanál szárított élesztő (kb. 3
g)- tk só , 1 evőkanál finomliszt (a tál behintéséhez)
A
szilárd hozzávalókat egy tálban összekeverjük, majd mehet hozzá
a víz, amit annyira elkeverünk, hogy a lisztes keverék
egyenletesen nedves legyen. A tészta galuska állagú lesz.
Ezután
letakarva kb. 12 órát pihentetjük huzatmentes helyen. (Például a
sütőben, vagy a mikróban olyan módon, hogy egy csészében vizet
forralunk, majd kivesszük a vizet és helyére betesszük a tésztát.
Természetesen sem a sütő, sem a mikró nincs bekapcsolva, mikor a
tészta kel! Nyári nagy melegben a kelés hamarabb végbemegy, így
az idő lerövidül.). Érdemes előző este bekeverni a tésztát,
másnap reggel kisütni.
A
megkelt tésztát alaposan lisztezett deszkán hajtogatjuk, majd a
kelesztőtállal letakarva 25-30 percig tovább kelesztjük. A tészta
nagyon puha, ragadós, a lisztezéssel (kívülről) lehet formázni,
és ezért nem ragad majd az edénybe.
Ezzel
párhuzamosan a sütőt begyújtjuk és 250 fokra melegítjük, ebben
forrósítjuk fel a fedeles jénai edényt, vagy cserépedény tálat.
Ebbe
kerül a lisztes, formázott tészta. Ezt kb. 35-40 percig az edényt
lefedve sütjük 250 fokon, majd további 15-30 percig a fedél
nélkül. Ekkor már figyelni kell, nehogy megégjen.
Maga
a technika és a tészta, kenyér állaga miatt érdemes megnézni
ezt a videót (azoknak is, akik nem tudnak angolul):
No Knead Bread | Bread Recipe | The New York Times
Ropogós
héjú, nagylyukú, finom kenyeret kapunk. A gyerekek rájártak,
pedig ők nem igazán kenyeresek, és azt mondták: ” Anya, ez
isteni!”. Kell ennél több? ?
Update:
Sütöttem egy újabb kenyeret, így kérésre felvágva is teszek
fel róla képet. Ilyen lesz:
Ezt
láttad már? Panírozz
5 perc alatt!
Szép
napot!
A
bejegyzés saját képeket tartalmaz. Ha tetszett a bejegyzés,
megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy
meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal,
egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡
Panírozz 5 perc alatt!
Ismerős
a helyzet, amikor sok kis apró gombát, vagy csirkefalatkát kell
panírozni? 1 kg apró csiperkegomba
vagy
csirkemell panírozása 5 perc alatt, kevés mosogatással?
Lehetséges !
Sokszor
az ember nem is gondolja, honnan kap majd nagyon jó ötletet, vagy
ihletet. Én sem gondoltam arra, mikor 2012-ben egy riportot
olvastam, hogy egy írótól tanulok majd egy szuper panírozási
technikát. Az interjúban, mely Dragomán Györggyel és
családjával készült, az író mesélt arról is, hogy
szeret főzni és a gyerekei kedvence a ropogós csirkefalatok,
melyet ő egyszerűen készít. Elárulta azt is, hogyan. Persze
kipróbáltam, és azóta én is így panírozok, de valamiért nem
is jutott eszembe korábban ezt leírni!
És
hogy hogyan született belőle ez a bejegyzés? Nos, az ihlet a
Cafeblog VIP program gasztrofotózásán jött. ?ᅡᅠ Így
hát, íme!
A
módszer nagyon egyszerű, kell hozzá egy nagy fedeles műanyag
doboz, ebben fogunk panírozni. Tegyük bele a panírozni kívánt
gombát, és adjunk hozzá joghurtot.
Nekem
kb. 70 dkg csiperkéhez 1 evőkanál joghurtra volt szükségem.
A mennyiség függ attól, hogy mennyi a panírozandó mennyiség,
illetve mekkora annak a felülete (mennyire apró). Rázzuk
jól össze. Fontos, hogy a joghurt jól benedvesítse a
felületet, de ne tocsogjon.
Tegyünk
hozzá lisztet. Ez kb. 1,5 evőkanál volt. Rázzuk jól
össze.
Jöhet
a felvert tojás (jelen esetben egy darab) és
persze rázd, rázd rázd!
Legvégül
pedig a zsemlemorzsa (itt 2-3 evőkanál), és rázás!
És
lehet sütni:
Csirke
esetében is hasonló a helyzet, kis
módosítással: vagyisa csirkéhez adjunk
joghurtot, ehhez tegyünk fokhagymát is. Rázás! Majd
keményítőt adjunk, ettől ropogós lesz! Rázás.
Következik a liszt. Rázás! Majd a felvert
tojás. Rázás! És végül a zsemlemorzsa. Rázás!
Sajnos,
a kisült rántott combot nem tudtam lefényképezni, mert a család
elkapkodta. ?
Szép
napot!
A
bejegyzés saját képeket tartalmaz. Ha tetszett a bejegyzés,
megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy
meglátogattál, térj be máskor is, érdekes
inspirációkkal,
egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡
Így panírozz 5 perc alatt! – videóval
Így panírozz 5 perc alatt!
Ismerős a helyzet, amikor sok kis apró gombát, vagy csirkefalatkát kell panírozni?
1
kg apró csiperkegomba vagy csirkemell panírozása 5 perc
alatt, kevés mosogatással? Lehetséges !
A módszert
egy Dragomán
Györggyel készült
interjúban olvastam, és azóta is hálás vagyok az írónak ezért,
– ráadásul a könyveit
is imádom – mert nagyon meggyorsította a munkámat,
különösen, amikor rántott gombát, vagy csirkefalatkákat kell
készítenem, amit a családom nagyon szeret.
A
részleteket, mennyiségeket ebben
a bejegyzésben találjátok,
és most íme a videó is, hogyan kell csinálni:
Szép
napot!
A
bejegyzés saját
képeket tartalmaz.
Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is.
Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes
inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető
ötletekkel várlak. ♡
Isteni hideg gyümölcsleves 5 perc alatt
Egy forró nyári napon nincs jobb egy hideg gyümölcslevesnél. Különösen, ha előtte nem kell a
konyhában izzadni, míg megfő.
Na,
eljött az igazi nyár, amit vártunk, lehet élvezni a napsütést,
strandolni, vagy gutaütést kapni a melegben. ?
Ilyenkor
a kedvencem a hideg gyümölcsleves, amit imádok. Régebben mindig
főztem a levest, aztán jött a vízfürdő a kádban, hogy ugye,
minél gyorsabban lehűljön a fazék, és lehessen a hűtőbe tenni.
Ez azért nem kevés procedúra, és bár megérte a fáradtságot,
manapság inkább erre a gyorsabb verzióra szavazok, ha kánikulában
gyümölcslevest óhajtanánk.
Hozzávalók:
Őszibarack
konzerv (820 g) , 3 dl tej , 1,5-2 dl tejszín
vaníliáscukor
, fahéj, cukor (ízlés szerint)
Az
én kedvencem a barackleves, de készíthető meggyből, szilvából,
szóval bármilyen gyümölcsből is.
A
tejszínt, tejet, vaníliáscukrot, (esetleg cukrot, bár én ehhez
nem szoktam plusz cukrot adni) és a befőtt levét összekeverem.
Majd
jöhet bele a gyümölcs is, ezt felvágom.
Ennyi.
? A legjobb, ha minden alkotó előzőleg hűtőben volt,
mert akkor rögtön fogyasztható, – én így is szeretem-, de
ha érik kicsit a hűtőben egy-két órát, az ártani nem árt
neki. ?
Tálaláskor
lehet bele néhány szem friss gyümölcsöt is tenni.
Szép
napot!
Ha
tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is.
Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes
inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető
ötletekkel várlak. ♡
Kánikulában tökéletes: uborkás limonádé
Igazi vitamindús hűsítő.
Bár
ez a limonádé mostanában divatos, nekem a gyerekkoromat idézi.
Mert ugye, mifelénk a májas hurkába cukrot tettek, az
uborkasalátába pedig cukrot és citromlevet. Így aztán, amikor
először 5. osztályos koromban világot láttam, – igaz, ez még
akkor csak az országot jelentette – igencsak elcsodálkoztam azon
a fura szokáson, hogy az uborkasaláta ecetes volt, pirospaprikával
a tetején, az pedig maga volt a szentségtörés, hogy egyesek meg
tejfölt használtak hozzá.:-)
Azóta
persze mindkettővel megbarátkoztam, és az uborkás limonádé, –
mely az uborkasaláta levét idézi, egy kis csavarral- nagy
kedvencem.
Tudtad?
Az uborka kiváló gyulladásgátló, serkenti az emésztést,
javítja a veseműködést.
Íme
a gyors recept egy különleges, hűsítő limonádéhoz.
- 1 db szép friss uborka
- 1 citrom
- cukor vagy méz, ízlés szerint
A
citromot kifacsarom, majd az uborkából kb. 5-6 cm részt szintén
kifacsarok a citromfacsarón. Ezt kb. 1,5 literre töltöm, majd
feloldom a cukrot (vagy a mézet).
A
maradék uborkát felszeletelem, és mehet a limonádéba, az egész
pedig a hűtőbe.
Tartalmas,
és finom hűsítő a kánikulában. Díszíthetjük egy
csöppnyi
mentalevéllel, vagy citromfűvel.
Szép
napot!
A
bejegyzés saját képeket tartalmaz. Ha tetszett a bejegyzés,
megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy
meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal,
egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡
Gyömbérszörp házilag
Isteni
szódával, de próbáld ki teában és pezsgővel is!
A
gyömbérszörpben az a jó, hogy évszaktól függetlenül
készítheted, és frissít télen és nyáron is. Ráadásul kiváló
gasztroajándék is, most az iskolai adventi vásárra készítem.
Hozzávalók:
Egy
nagyobb (kb. 12 dkg) gyömbér , 1 kg cukor
1
citrom , 1 dkg citromsav , 1,5 l víz
A
gyömbért megtisztítom, majd apróra felszeletelem, felöntöm
vízzel és beleteszem a cukrot is. Közepes lángon felforralom.
Belefacsarom a citrom levét, majd a citromsavat is feloldom. Újra
felforralom, majd leveszem a lángról és fedő alatt állni hagyom.
Mivel
gyerekeknek készült ez kb. 15-20 perc volt, de aki szereti az
intenzívebb, kicsit csípősebb gyömbér ízt, az akár 1,5 óráig
is állni hagyhatja.
Az
idő letelte után leszűröm, és újra felforralom a szirupot, ami
üvegekbe és száraz dunsztba kerül.
Tartósításhoz
borkősavat, Na-benzoátot használhatunk (adagolása a tasakon
szereplők szerint).
Ha
ajándéknak szánjuk, tegyük egy szép üvegbe, tetejére kerüljön
barna csomagolópapír, címlét innen tölthetsz
le hozzá. Az üvegekre írhatsz lakkfilccel, vagy krétafilccel (ez
lemosható).
Szép
napot!
A
bejegyzés saját képeket tartalmaz. Ha tetszett a bejegyzés,
megköszönöm, ha megosztod másokkal is.
Köszönöm,
hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal,
egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡
Bögrés édességek- pár perc és kész!
Ha
hirtelen elkap az édesség utáni vágy, csak elő egy
bögrével és kezdődhet a sütés. Kimondottan jó receptek
apró séfeknek, cukrászpalántáknak: csak összekeverjük a
hozzávalókat és várhatjuk, mikor kukucskál ki a süti a
mikróból.
“Az
én férjem hihetetlenül édes szájú. Két lurkó mellett azonban
már nincs mindennap időm cukrászkölteményeket készíteni,
olykor pedig még egy piskóta tésztára sincs kapacitásom. Ezért
utánanéztem gyors, egyszerű, de jól variálható recepteknek.
Amit találtam, megosztom veletek is, pár hozzávaló, egy bögre és
egy mikró kell csupán, és pár perc alatt kész is a finom
desszert!
Mikrós
csokis finomság
Hozzávalók:
¼
bögre cukor, ¼ bögre liszt, 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor,
csipet só, 1 evőkanál margarin/olaj, ¼ bögre + 1 evőkanál tej,
2 kocka tejcsokoládé
Elkészítés:
a
száraz hozzávalókat összekeverjük egy nagyobb bögrében, majd
hozzáadjuk a tejet és a margarint/olajat.
Összedolgozzuk,
majd a közepébe belepottyantjuk a tejcsoki darabokat. Betesszük
a mikróba, magas fokozaton 1,5 percre. Kész!”
A
receptet én is kipróbáltam, brownie-szerű sütit kaptam, de nekem
a 1,5 perc sütési idő kevés volt, 4 percre volt
szükség:ez függ a mikró teljesítményétől. Bögréből
olyat kell választani, ami hőálló, és mikrózható. Ha valaki a
levegősebb sütit kedveli, szerintem tehet bele késhegynyi
sütőport, de ekkor ne legyen tele a bögre tésztával.
A
kész süti tényleg jó egy gyors édességnek, a gyerekek hamar
bekanalazták, egy kis falatkát kipróbáltam naranccsal, nagyon
illett hozzá.
Szép
napot!
A
bejegyzés a Cukimamik képeit tartalmazza. Ha tetszett a bejegyzés,
megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy
meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal,
egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető
ötletekkel
várlak. ♡
Mennyei és egyszerű: kefíres bögrés palacsinta
Könnyed,
puha, kefires palacsinta, amiből nem lehet eleget sütni.
Nem
tudom, nálatok mi a helyzet, de nálunk palacsintás királyok
laknak, akik mindig, minden mennyiségben meg tudják enni a
palacsintát. Van egy alapreceptem a Horváth Rozi szakácskönyvéből,
amit szívesen sütök, de időnként előkerül egy-egy új recept,
melyet a bíráló bizottság elé terjesztek. Jelentem, ezt a
receptet elfogadta a palacsintás királyok bizottsága. ?
Hozzávalók:
- 4 tojás , 1 teáskanál só , 2 kefíres pohár forró víz
- 2 pohár kefir (175 g) , 2 kefíres pohár finomliszt
- 2 csipet szódabikarbóna , 2 evőkanál cukor
- 3-4 evőkanál olaj , 1 csomag vaníliás cukor
Elkészítése:
A
tojást a sóval habosra verjük, majd kis adagokban hozzáadjuk a
forró vizet, majd a kefírt, közben habosítjuk.
A
tojásos keverékhez hozzáadjuk a lisztet, szódabikarbónát és a
többi hozzávalót és csomómentesre keverjük.
Én
egy kb. 26 cm-es palacsintasütőben sütöttem (picit olajjal
kikenve a sütőt), ebből kb. 12 db palacsinta lett, amit a gyerekek
mind megettek. ?
Egy
felet sikerült letesztelnem: puha, könnyed, igazán finom
palacsinta. ?
A
recept innen.
Szép
napot!
A
bejegyzés saját képeket tartalmaz. Ha tetszett a bejegyzés,
megköszönöm, ha megosztod másokkal is.
Köszönöm,
hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal,
egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető
ötletekkel
várlak. ♡
Bögrés!: ajándéktipp recepttel
Szeretem a személyre szóló ajándékokat és azt is, ha valaki saját maga készít ilyet. Névnap, szülinap, karácsony? Íme egy egyszerű, saját készítésű ajándék.
|
|
Kell
hozzá egy bögre, porcelánfilcek, és egy jó bögrés recept.
Olyat válasszunk, ami nagyon finom és könnyen elkészíthető.
Írjuk
a receptet a porcelánfilccel a bögrére. Használjunk többféle
színt, kis ábrát.
Én
a belsejében bejelöltem a 2 dl, illetve 2,5 dl értékeket
is.Égessük ki a bögrét sütőben
160 0C-on.
Süssük
meg a recepten szereplő sütit és a bögrével együtt adjuk át az
ajándékot.
Itt
egy tuti bögrés recept, amit nagyon szeretnek a gyerekek és Edit
barátnőm szerint Egyeken is kedvelik.:
Csokis
keksz (Cookies):
3
bögre liszt , 1 bögre porcukor , 25 dkg margarin
1
cs. vaníliás cukor , 1 kk. szódabikarbóna , 1 csipet só
2
tojás , 20 dkg csokoládé
A
hozzávalókat a csoki kivételével összedolgozzuk. A kész
masszába a végén belekeverjük az apróra tört (vagy reszelt)
csokit. Teáskanállal halmokat rakunk a tepsibe, majd előmelegített
sütőben (kb.170-180 o C-on) készre sütjük.
Kellemes
ünneplést! Szép napot!
Meggyes csigatekercs bögrésen
Nagyon finom, és pazarul néz ki.
Amikor
ez a recept szembejött velem egy sütis csoportban, azonnal tudtam,
hogy ki kell próbálnom. Ott cseresznyével sütötték, én meggyel
készítettem, de el tudom képzelni túróval, lekvárral,
málnával is.
Annyira
pazarul mutat, és ráadásul annyira jó kis omlós pite, hogy
nálunk biztosan készül még.
1
bögre = 2,5 dl
Elkészítés:
A
por hozzávalókat kimértem, és összekevertem, majd hozzáadtam a
vajat és a joghurtot. (Joghurtból én az eredeti recepttől
eltérően a Lidl Pilos márkájú, 150 g-os joghurtját használtam,
és ezzel is tökéletes lett a tészta. ) Ha szükséges, adjunk még
hozzá lisztet. Jól dolgozzuk össze.
Egy
kellemesen lágy tésztát kaptam, amit szépen lehetett nyújtani.
És igen, nincs benne tojás, és cukor sem. Én megkóstoltam,
imádom nyersen is a tésztákat, és nagyon finom volt az egy
vaníliáscukorral is.
A
tésztát nyújtsuk 3 mm vastagságúra és vágjuk fel 20-30 cm
hosszú 8 mm széles csíkokra. A csíkok szélességénél vegyük
figyelembe a gyümölcs méretét, olyan széles legyen, hogy a
gyümölcsöt jól be lehessen bugyolálni majd. (Az enyém
elsőre kicsit vékony lett, néhol kikandikált a meggylé, de így
is imádtuk.)
A
csíkok közepébe mehet a meggy, majd ezt szórjuk meg cukorral, és
fedjük be a tésztával. A tésztarudakat tekerjük fel csiga
alakban, én csak simán tepsibe tettem, de mehet egy kerek
sütőformába is (kb. 28-as).
Süssük
kb. 200 fokon, 30-40 percig, míg aranyszínű nem lesz, nekem 35
percig sült.
Porcukorral
tálaljuk.
Jó
szívvel ajánlom kipróbálása!
Szép
napot!
A
bejegyzés saját
képeket tartalmaz.
Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is.
Köszönöm,
hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal,
egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető
ötletekkel
várlak. ♡
Villámgyors bögrés pizza
Gyerekjáték elkészíteni, és minden gyerek imádja!
Ezt
a receptet a sógornőmtől kaptam, aki saját bevallása szerint nem
tud sütni semmiféle tésztát, sütit (egyébként ennek a fele
sem igaz :-)), úgyhogy ezt a pizza tésztát neki találták
ki.
Hozzávalók:
2
bögre liszt , 3/4 bögre tej , 1/2 csomag élesztő
3
ek. Olaj , csipet só
Tényleg
gyerekjáték, az élesztőt langyos tejben futtatjuk, majd az
összetevőket összegyúrjuk, és sütőpapíros tepsibe tesszük.
20
percig kelesztjük, addig elkészítjük a feltétet.
A
gyerekek szeretik a pizzakrémet, így ezzel szoktuk megkenni, de
nagyon finom fokhagymás tejföllel kenve is. Ha nem használunk
pizzakrémet, -ami elég sós- akkor a tésztába több sót tegyünk.
Mehet még bele szurokfű, vagy más fűszer is.
Kb.
180 fokon ropogósra sütjük.
Szép
napot!
A
bejegyzés saját képeket tartalmaz. A blog Facebook
Citromfűszörp és mentaszörp
Az
elmúlt pár napban őrült iramban kezdtem menteni a menthetőt.
Amikor bejön a hideg, olyankor a fűszernövények - ugyan nem
egyforma gyorsasággal -, de elkezdenek sárgulni, potyogni,
tönkremenni. És nekem még mindig gyönyörű, buja volt a
citromfű és a menta is, sajnáltam volna, ha tönkremegy,
ezért Tücsökbogár receptjei
alapján szörpöt gyártottam belőlük. Nem sokat, úgy össz-vissz
8-9 litert;))
Úgy
gondoltam, jobb, ha egyszerre túlteszem magamat rajta, nem is
csalódtam, mert egy edényben (egymás után: először a
citromfüvest, utána a mentást) megfőztem, egy tölcsért és
fakanalat használtam, és egy takarítást kellett utána
csinálni...
(Mondjuk,
volt és van is még fűszer, néhány fotó is a tartósításokról,
úgyhogy várható még ez-az tőlem a következő napokban,
felrakom sorban, ahogy az időm engedi.)
Mi
is kell a szörpökhöz?
Citromfűszörp (kb. 3 literhez, én ezt kapásból dupláztam)
2 jó nagy marék citromfű , 2 citrom , 2 liter víz
2 kg cukor , 5 dkg citromsav
Először
is be kell áztatni a leveleket a citromszeletekkel együtt vízbe
egy napra, utána jöhet csak a móka.
Az
elkészítéskor nagy lábasba öntjük az üveg tartalmát, majd
hozzáöntjük a cukrot és a citromsavat. Forrás után még
negyedórán át főzzük a szörpöt, majd kiszedjük a növényt
meg a citromot, és a lét azon forrón tiszta üvegekbe szűrjük.
Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Jelen
pillanatban az én szörpjeim még dunsztolódnak. A
citromszeleteket üvegbe szedtem és hűtőbe tettem, mert
megkóstoltam, és isteni finom. Majd apróra vágva beteszem
süteményekbe, szerintem nem fog rosszat tenni velük;)
Citromfűszörp recept
Hozzávalók:
- 2 nagy marék citromfű levél , 2 nagyobb kezeletlen citrom , 2 liter víz , 1,5 kg cukor
- 1 kis tasak étkezési citromsav (8g)
Elkészítése:
A
leveleket folyó víz alatt leöblítjük, majd egy tálba szórjuk
és ráöntünk 2 liter csapvizet.
A
megtisztított, kezeletlen citromot vékony karikára vágjuk és a
vízbe rakjuk. Legalább egy napra a hűtőszekrénybe téve hagyjuk,
hogy az ízek kioldódjanak.
Másnap leszűrjük. (Erre én egy textilpelenkát használtam.)
Másnap leszűrjük. (Erre én egy textilpelenkát használtam.)
Egy
fazékban felforraljuk, beleszórjuk a cukrot, a citromsavat.
Forrástól számítva kb. 25-30 percig hagyjuk lassan zuborogva
főni, majd az előkészített üvegekbe töltjük.
Lezárjuk,
és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.Tipp:
Idén
újra készítettem citromfűszörpöt. Igaz, most egy kicsit más
tematika szerint, mint tavaly, de így is remek lett. Mindig nagy
sikere van, egy finom ebéd után jól esik egy nagy pohár
belőle.
Nagyszerű ajándék is lehet, ha mondjuk, vendégségbe megyünk. Ebből a mennyiségből kb. 6 db 3,3 dl-es üvegnyi szörp lett.
Nagyszerű ajándék is lehet, ha mondjuk, vendégségbe megyünk. Ebből a mennyiségből kb. 6 db 3,3 dl-es üvegnyi szörp lett.
Citromfű-
és mentaszörp
Citromfű
élettani hatása:
Hatóanyagai nyugtató
és vírusölő hatással rendelkeznek. Külsőleg a Herpes
simplex helyi kezelésére alkalmas. A citromfűből vírusölő
tulajdonsága miatt krémet is készítenek, mely jól alkalmazható
ajakherpesz esetén. Ideg- és szívnyugtató, görcsoldó. Serkenti
az emésztést, és gyakran alkalmazzák fejfájás,
álmatlanság, alvászavarok esetén is. Enyhíti az idegességet,
így idegerősítőként kiváló gyógynövény. Szerepe van
a depresszió oldásában is. Gyomorrontás,
gyomorsavtúltengés, hányinger, puffadások idején különösen jó
citromfüvet alkalmazni. Ismeretes még izzasztó, szélhajtó,
epeműködést serkentő hatása is. Az illóolaj reumás
panaszok enyhítésére használható fürdőként és bedörzsölő
szerként.
Menta
élettani hatása:
Már
az ókorban felismerték a mentalevél emésztés- és
étvágyjavítójótékony hatását. Később alkalmazták
gyomor-, epe-, bélbántalmak ellen, de a borsmenta csökkenti a
hányingert is. Bizonyítottan jó szélhajtó, görcsoldó,
idegnyugtató, fejfájás-csillapító, fertőtlenítő,
vértisztító, és hatásos a légúti
megbetegedések kezelésében. A menstruációs zavarok
ellen is alkalmazzák. Illóolaját hűtőkenőcsökben,
rázókeverékekben viszketés mérséklésére használják.
A
gyógynövények használatakor legyünk tekintettel arra, hogy ami
kis mennyiségben használ, túl nagy töménységben árthat,
valamint, hogy egyéni érzékenység bármelyik növénnyel szemben
előfordulhat.
Citromfű-
és mentaszörp készítése:
Hozzávalók:
2
liter víz , 2 citrom , 2 jó nagy marék mentalevél
5
dkg citromsav , 2 kg cukor
2
liter vízbe beáztattam a megmosott mentaleveleket, majd beleraktam
a felkarikázott citromot, és állni hagytam egy napig. Ekkor
beletettem a fruktózt és a citromsavat, felforraltam, majd 15
percig forraltam. Ezután leszűrtem a szörpöt, beletöltöttem a
kimosott üvegekbe, majd meleg takarók közé, szárazdunsztba
raktam kihűlni.
Gyömbérszörp Gonoszka konyhájából recept
story
Tél
van, és ilyenkor a téli szörpök szezonja van. A Férjem elment
vásárolni, és felhívott, hogy van gyömbér a boltban, mi lenne,
ha venne és csinálnék gyömbérszörpöt. Mondtam, hogy vegyen, de
akkor citromot is hozzon, mert ami itthon van, az kevés. Így
elkészítettem ezt a finom szörpöt, mert a citrus
mix rostos szörpből már
alig maradt egy kevéske. A főzési idő megadásánál az érlelési
időt nem adtam hozzá. Ebből a mennyiségből kb. 3,5 l szörp
lett.
hozzávalók / 4 adag
elkészítés
- A gyömbért meghámozzuk, felkarikázzuk. A citromokat alaposan megsikáljuk. 3 db-nak vékonyan lehámozzuk a sárga héját. A lényeg, hogy minél kevesebb fehér rész jöjjön le. 5 db citromnak kifacsarjuk a levét.
- Előveszünk egy fém lábost vagy sértetlen zománcú edényt. Kb. 15 dkg cukrot az aljára terítünk, és hagyjuk, hogy karamellizálódjon. Ha már elkezdene bugyogni, és szép világos barna, akkor óvatosan összerázzuk, hogy mindenhol karamellizálódjon a cukor, majd beleöntünk 3 dl vizet. Vigyázzunk, mert fröcsköl!
- Ha felolvadt, akkor hozzáöntünk még 1,5 l vizet, beletesszük a felkarikázott gyömbért, lehámozott citromhéjat, a citromlevet,és a cukrot. Felforraljuk. Ha felforrt, hozzátesszük a citromsavat óvatosan, mert ha hirtelen öntjük bele, akkor kifut. Kb. 5 percet főzzük, majd lefedve 3 órát hagyjuk, hogy a gyömbér kiengedje finom ízét.
- Kb. 3 óra múlva fertőtlenített üvegekbe töltjük leszűrve. Ha teljesen kihűlt, hűtőbe tesszük. A cukor és a citromsav tartósít, így hetekig eláll a hűtőben.
- Nagyon finom üdítőital akár szénsavas, akár mentes vízzel is.
- költség: 1400 Ft
Gyömbérszörp recept
Hozzávalók:
- 250 g gyömbér , 1 narancs héja és leve
- 2 citrom , 2 kg cukor , 1 cs vaníliás cukor
- 3 tk citromsav , 2 l víz
Elkészítése:
Egy
nagyobb edényben 250 g cukrot karamellizálunk, majd felengedjük a
vízzel és beletesszük a jól megmosott, karikára vágott
gyömbért, a citrom karikákat és a maradék cukrot.
15
percig együtt főzzük, így a cukor is felolvad, közben keverjük
meg.
Elzárjuk
a lángot, ekkor tesszük bele a narancs levét és a héját,
vaamint a citromsavat.
4
órát állni hagyjuk, közben többször megkeverjük, majd újból
felforraljuk.
Leszűrjük,
üvegekbe töltjük és mehet a kamrába, de akár azonnal is
fogyasztható.Tipp:
A
visszamaradt narancs és a citrom húsát átpasszírozom egy kis
lyukú szűrön, felfőzőm, keverek bele zselésítőt, üvegbe
rakom és finom dzsem lesz belőle.
Gyömbérszörp
Gyömbérszörp
Kivételesen
abban bízom, hogy egy bizonyos barátnőm nem olvassa a blogot, mert
a náthám miatt még nem tudtunk találkozni, így az ajándékba
készített üveg itt pihen a hűtőben. Nagyon szereti a gyömbért,
ő az egyik, aki azért a bizonyos gyömbéres kekszért sok
mindenre képes – például gyakori telefonhívásokat intézni
irányomba :). Gyömbérszörp is szinte mindig van a hűtőjében,
főleg amióta Londonba költözött és ilyesmihez könnyen
hozzáfér. Remélem, hogy a házi változatnak örülni fog!
Ez a szörp nem lesz annyira sűrű mint egy gyümölcsszörp, épp ezért nem is kell annyira higítani, 1:5 arány kb. jó szerintem. A készítés során lehet szabályozni, hogy menniyre erős, csípős szörpöt szeretnénk: a forralás után állni hagyom 20 perc és 1,5 óra közötti időre. A 1,5 órát pihent szörp már csíp rendesen, a 20 perces még gyerekeknek is adható. Érdemes azzal is kísérletezni, hogy mivel higítjuk: a szénsavas víz jobban kihozza a gyömbér erejét, nekem úgy nagyon tetszik, de izgalmas meleg teába csempészve is, úgy nem dominál, hanem inkább kellemes meglepetést okoz. Nyáron majd jeges teával is nagyon jó hűsítő lesz azt hiszem.
Ez a szörp nem lesz annyira sűrű mint egy gyümölcsszörp, épp ezért nem is kell annyira higítani, 1:5 arány kb. jó szerintem. A készítés során lehet szabályozni, hogy menniyre erős, csípős szörpöt szeretnénk: a forralás után állni hagyom 20 perc és 1,5 óra közötti időre. A 1,5 órát pihent szörp már csíp rendesen, a 20 perces még gyerekeknek is adható. Érdemes azzal is kísérletezni, hogy mivel higítjuk: a szénsavas víz jobban kihozza a gyömbér erejét, nekem úgy nagyon tetszik, de izgalmas meleg teába csempészve is, úgy nem dominál, hanem inkább kellemes meglepetést okoz. Nyáron majd jeges teával is nagyon jó hűsítő lesz azt hiszem.
Recept
(1 l szörphöz)
1 nagy
gyömbérgyökér , 70 dkg cukor , 1 l víz
2 citrom , tartósításhoz tisztított borkő
2 citrom , tartósításhoz tisztított borkő
A citromok
héját nagyon vékonyan, hogy ne kerüljön bele fehér rész,
levágom és egy közepes lábosba teszem. A gyömbért (jó nagy
darab legyen, vagy ha ilyet nem találok, 2 közepes gyökér is
megteszi) megpucolom, felszeletelem és a citromhéj mellé dobom.
Felöntöm vízzel és belekeverem a cukrot. Közepes lángon
felforralom. A 2 citrom levét kifacsarom, a szörphöz adom és újra
felforralom. Elzárom alatta a lángot és egy órát állni hagyom
mielőtt
leszűröm és üvegekbe töltöm. Ha nem fogyasztjuk azonnal, hanem
hosszab időre elteszem, egy kevés borkősavat keverk hozzá.
Százraz
dunsztba teszem, ha kíhűlt, hűtőben tárolom.
Gyömbérszörp
Lassan már
kezdenek jelentkezni a befőzés elvonási tünetei. Tavaly nem
tudtam szörpöt eltenni és most nagyon ínséges idők járnak.
Elfogyott a gyömbérszörpöm is, így ideje volt feltölteni a
készletet.
A gyömbér
bár Délkelet-Ázsiából származik, melegítő hatású. Télen
kifejezetten ajánlott itt a kontinentális hidegben. Gyomorerősítő,
étvágyjavító, ami igen jól jön ebben a kehes időszakban.
Tengeribetegeknek és émelygőknek sem elhanyagolandó varázsszer.
Tavaly
ősszel a káptalantóti piacon vettem egy üveg gyömbérszörpöt.
Szódával tisztára kanada dráj, de azért jobb annál.
Elhatároztam, hogy én is kipróbálom. Sajnos nem találtam túl
sok vonatkozó irodalmat. Az első széria kicsit gyenge lett, mert
nem hagytam eleget ázni a gyökeret, de a mostani már hasonlít a
mintadarabhoz.
Hozzávalók (a
végén nagyjából 1,2 l lesz):
15 dkg
gyömbér tisztítatlanul , 70 dkg cukor
2 db citrom
(ha lehet bio) , 1 l víz
esetleg két
késhegynyi szalicil
Mivel
szerettem volna felhasználni a karácsonykor felhalmozott mézet,
fele-fele arányban vettem a cukrot és a mézet. Ezt feltettem főni
a vízzel. Beletettem a megmosott citrom sárga héját (fehér
nélkül). Amíg melegedett a szirup, meghámoztam és apró
kockákra vágtam a gyömbért (a makrofotó ne tévesszen meg
senkit :), kifacsartam a két citrom levét. Minél frissebb a
gyökér, annál könnyebb darabolni. Reszelni sajnos nehéz, pedig
ilyenkor adná ki leginkább a varázserejét.
Amikor
felforrt a szirup, beletettem a gyömbért, beleöntöttem a
citromlevet és hagytam, hogy megint felforrjon. Fantasztikus illata
van, ahogy a méz, a citrom és a gyömbér összeereszti az
aromáját. Kicsit hagytam fortyogni, majd elzártam alatta a gázt
és pihentettem 2,5 órát. Ki kell tapasztalni, ki hogy szereti. Ha
erősebb, csípősebb italt szeretnénk érdemes egy kicsit tovább
áztatni.
A leszűrt
szörpöt fertőtlenített üvegekbe töltöttem és lefedtem 2
réteg celofánnal, ami közé szalicilt tettem. A szalicilt lehet a
szörpbe is tenni, 1-1 késhegynyit .
Megjegyzem a
szörp csak azért szörp, mert olyan tömény, de nem olyan sűrű.
A higítási
arány kb. 6:1.
Ittatok már
gyömbérszörpöt?
Rostos sárgarépa ital recept
italt.
Lehűtve még finomabb.
hozzávalók / 4 adag
elkészítés
- A sárgarépát megpucoljuk, és megfőzzük, leszűrjük, majd leturmixoljuk.
- 70 db citrompotlót 1 l vízben feloldunk.
- Egy nagy edényben összeöntjük a leturmixolt sárgarépát, a feloldott citrompotlót, az 1 ü jaffa szörpöt, 1/2 kg cukrot (én édesítővel készítettem) és a 7 l vizet.
- Teszünk bele 1 kk Nátrium-benzonátot. Összekeverjük, és üvegekbe öntjük.
Meggyszörp recept
story
Ipari
mennyiségben már nem tud az ember meggybefőttet és
fagyasztott meggyet gyártani.
Egy másik feldolgozási mód a szörpkészítés.
Egy másik feldolgozási mód a szörpkészítés.
hozzávalók / 12 adag
- 3.5 kg meggy
elkészítés
- A meggyet megmossuk, kimagozzuk és húsdarálón ledaráljuk.
- Vékony tüllön átszűrjük, és hagyjuk jól kicsöpögni a levét.
- Minden liter léhez 1 kg cukrot és 1 tk borkősavat adunk. Többször megkeverjük, hogy a cukor elolvadjon.
- Ha frissen fogyasztjuk, akkor üvegekbe töltjük, és fogyasztásig a hűtőszekrényben tároljuk.
- Amennyiben télire szeretnénk eltenni, ép zománcú fazékba töltjük, és forrástól számított 2-3 percig főzzük. Azon forrón üvegekbe töltjük, és lekötözzük. Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni, majd az üvegeket a kamra polcaira állítjuk.
Citromszörp házilag recept
story
Sokszor
készítem ezt a fajta citromeszenciát, mert kiadós, és gyorsan
elkészül. Mivel a héját áztatom és alaposan megmosom, nem
riaszt a héj felhasználása. A recept anyukám munkatársától
való, ő ajánlotta, hogy próbálja ki, és ezt adja nyáron kis
csemetéinek.
hozzávalók / 4 adag
elkészítés
- A citromokat felhasználás előtt áztassuk be legalább egy órára langyos vízbe. Utána forró vízben alaposan dörzsöljük, mossuk le egy új mosogató szivacs dörzsis részével. A citromoknak ezután már illatozni kell!!
- A cukorból és a vízből szirupot főzünk. Amikor kihűlt, átöntjük egy üveg kancsóba (de maradhat abban az edényben is, amiben forraltuk). A citromokat félbevágjuk, kifacsarjuk a levét, és beleöntjük a cukros lébe. Belekeverjük a citromsavat, és beledaraboljuk a citromok héját is. Jól összekeverjük.
- Ezt az egészet hűtőbe tesszük 24-30 órára, közben néha megkeverjük. Az idő leteltével leszűrjük. A szörpöt üvegbe vagy kancsóba öntjük, és visszatesszük a hűtőbe.
- Ízlés szerint fogyasszuk szóda vagy ásvány, vagy csak egyszerűen sima csapvízzel.
- költség: 400 Ft
Málnaszörp nyersen ahogy andi készíti recept
story
Nem
igazán szeretem, ha a gyerekek szénsavas italokat isznak. A bolti
szörpök sem az igaziak... Ez egy olyan recept, amiben maximálisan
megmaradnak az ízek, vitaminok, mivel nincs főzve.
hozzávalók / 6 adag
elkészítés
- A málnát megmossuk, megmérjük, hány liter van belőle, ugyanannyi liter vízzel felöntjük.
- Hozzáadunk 1 kanál citromsót, szétnyomkodjuk, és reggelig állni hagyjuk.
- Reggel leszűrjük, és ahány liter, annyi kg cukrot adunk hozzá, annyi kávéskanál szalicilt.
- Amikor a cukor elolvadt, üvegekbe öntjük.
Szőlő szörp recept
story
Rém egyszerű és mégis... Soha nem jutott volna eszembe szörpöt készíteni a szőlőből, ha nem akad a kezembe Kugler Géza Budapesti szakácskönyv című könyve. Nagy kár lett volna érte. Sajnos az idei termés nem éppen a legjobbra sikeredett, kevés is, és hát nem a legédesebb. Én amúgy nem vagyok egy nagy borivó, de nagyon sajnálom a gazdákat a rengeteg hiábavaló munkáért ! Visszakanyarodva a szörphöz, a könyv szerint "igen kellemes ital, ( ezt megerősíthetem ) különösen ajánlott betegeknek láz ellen is".hozzávalók / 4 adag
elkészítés
- A kipréselt szőlőlét egy éjszakán át a hűtőben állni hagyjuk.
- Másnap a tiszta lét lemerjük és a cukorral együtt sziruppá főzzük a legnagyobb lángon 20-25 perc alatt.
- A jól elmosott üvegeket 5 percre mikróba tesszük. (Vigyázat forró lesz! Ajánlatos innentől konyhai fogókesztyűt használni.)
- Beletöltjük a szőlőlét.
- Rácsavarjuk a tetejüket, pár percre fejtetőre állítjuk, majd száraz dunsztban hűtjük ki. Nálam ez annyit tesz, hogy papírdobozba teszem és újságpapírral kitömöm az üresen maradt helyet .
- Hagyjuk kihűlni.
Fenyőrügy szirup recept
hozzávalók / 2 adag
- 1 késhegynyi borkősav
elkészítés
- 1 liter vízben áztatunk 1 napig 15-20 dkg fenyőrügyet.
- Másnap átforraljuk, a cukrot beletesszük a citrompótlóval és a fél citromkarikával.
- Ha jól átforraltuk, mehet üvegbe, de egy pici borkősavat hozzáadunk.
- költség: 350 Ft
Akácszörp recept
story
Ugyanúgy
készítem, mint a
bodzaszörpöt.
Ha nem akarjuk hosszabb ideig tárolni, akkor kisebb mennyiséget
készítünk belőle és a tartósítószer elhagyható. Ez esetben a
kész szörpöt hűtőszekrényben tároljuk!
De tartósíthatjuk úgy is, hogy a szörpöt felforraljuk, és steril üvegekbe töltjük. Lásd a bodzaszörpömnél a hozzászólást. Én személy szerint a biztos megoldások híve vagyok, tudom, hogy egészségtelen, de Na- benzoáttal biztosan nem fog megromlani.
De tartósíthatjuk úgy is, hogy a szörpöt felforraljuk, és steril üvegekbe töltjük. Lásd a bodzaszörpömnél a hozzászólást. Én személy szerint a biztos megoldások híve vagyok, tudom, hogy egészségtelen, de Na- benzoáttal biztosan nem fog megromlani.
hozzávalók / 12 adag
- 1 kk nátrium-benzoát
elkészítés
- A virágokat megmossuk, száráról leszedegetjük.
- A citromot is mossuk és szeletekre vágjuk.
- A virágokat, a citromot és a borkősavat beletesszük a vízbe és 3 napig -időnként megkeverve- állni hagyjuk.
- 3 nap múlva leszűrjük, belekeverjük a cukrot és a tartósítószert.
- Ha a cukor teljesen feloldódott, üvegekbe töltjük.
Bodzaszörp tartósítószer nélkül recept
story
Imádom
a bodzát, ezért minden tavasszal alig várom, hogy elkezdődjön a
szezonja! Gyerekkorunkban a tesómmal is mindig szedtünk, és míg
akkor anyukámnak kellett megcsinálni, addig ma már én magam
készítem el. Ez a jól bevált
receptet, ami tartósítószer nélkül készül, és garantáltan
kibírja több hónapon át anélkül, hogy megromlana!
hozzávalók / 12 adag
elkészítés
- A bodzavirágot átvizsgáljuk, a zöld részektől megtisztítjuk, és egy nagy tálba tesszük.
- A citromot felszeleteljük, összekeverjük a bodzavirágokkal, majd langyos, kézmeleg vízzel leöntjük. Annyi vizet kell ráönteni, hogy a virágokat elfedje.
- Minimum egy éjszakán át (de akár 3-4 napig is, annál intenzívebb lesz) lefedve áztatjuk a virágokat.
- Másnap a beáztatott bodzalevet átszűrjük. 500 ml vízből, valamint 500 g cukorból szirupot főzünk (aki édesebben szereti, növelheti a cukor arányát), megvárjuk amíg langyosra hűl és hozzákeverjük a bodzaléhez.
- Legvégül hozzáadjuk a citromsavat.
- Jól zárható üvegekbe töltjük.
- költség: 700 Ft
HÁZI ROZSKENYÉR
HOZZÁVALÓK
- Hozzávalók:
- A kovászhoz:
- 10 dkg világos rozsliszt , 10 dkg kenyérliszt1 dkg élesztő , 2 dl víz
- A kenyérhez:
- az előző este előkészített kovász
- 5 dkg kenyérliszt , 25 dkg világos rozsliszt
- 1 dkg élesztő , 3 kávéskanál só
- 1 evőkanál olívaolaj , 2 dl langyos víz
ELKÉSZÍTÉS
Elkészítés:
A sütést megelőző este készítsük el a kovászt. A kétféle
lisztet keverjük össze, majd morzsoljuk hozzá az élesztőt,
öntsük hozzá az épp csak langyos vizet, majd fakanállal
keverjük alaposan össze. Takarjuk le a tálat egy konyharuhával,
és hagyjuk szobahőmérsékleten reggelig.
Reggel
keverjük össze a kétféle lisztet és a sót, majd adjuk hozzá a
kovászhoz. A langyos vízbe morzsoljuk bele az élesztőt, keverjük
össze, öntsük hozzá a kovászos liszthez az olajjal együtt.
Fakanállal keverjük alaposan össze (mindenképpen kanállal
keverjük össze, mert a massza nagyon ragad!!!).
Borítsuk ki
alaposan lisztezett felületre, majd sodorjuk hosszúkás
kenyérformára, ha szükséges, közben szórjuk meg liszttel, hogy
ne ragadjon.
Egy 25x10x7
cm-es sütőformát béleljünk ki sütőpapírral, helyezzük bele
a megformázott kenyeret, és konyharuhával letakarva langyos
helyen kelesszük 1-1,5 órát (én kicsivel több mint 1 órán át
kelesztettem).
Amikor a
kenyér megkelt, egy éles késsel vágjuk be a tetejét, majd
alaposan permetezzük meg vízzel. Helyezzük előmelegített
sütőbe, és 220 fokon süssük 20 percig. Ezután vegyük lejjebb
200 fokra, és süssük még 30 percig (én légkeverésnél 160
fokon sütöttem 50 percig).
A sütőből
kivéve helyezzük rácsra, várjuk meg, míg a kenyér teljesen
kihűl, és csak akkor vágjuk fel.
Rozskenyér dagasztás nélkül
Magyar neve: |
Rozskenyér |
Előkészítési idő: |
10 perc |
Pihentetés / kelesztés: |
8 óra 00 perc |
Főzési / sütési idő: |
45 perc |
Összesen: |
8 óra 55 perc |
Rozskenyér hozzávalók:
- 500 g rozsliszt , 250 g fehér liszt ,
- 250 g rétesliszt , 5 dkg élesztő
- 800 ml langyos víz , 2 teáskanál só
- 1 kávéskanál méz vagy cukor
A
dagasztás nélkül készíthető rozskenyér szó szerint 10 perc
alatt összerakható. Egészséges, tökéletes házi kenyér –
pillanatok alatt. Mindenkinek tudom ajánlani, aki egy kicsit is
szeret főzni, és szereti megnézni, hogy mit eszik.
Rozskenyér recept
Rozskenyér előkészítése
- Szitáld, vagy öntsd össze a liszteket egy nagy tálba, és forgasd meg, hogy jól összekeveredjenek. A sót még ne add hozzá.
- Futtasd fel meleg helyen az élesztőt kb. 1 dl langyos vízben, egy kávéskanál mézzel vagy cukorral és 2-3 evőkanálnyi lisztkeverékkel 5-10 perc alatt. Ha porélesztőt használsz, azt nem szükséges felfuttatni, egyenesen öntheted a liszthez.
- Keverd össze a sót a liszttel, öntsd hozzá az élesztőt és a maradék vizet. Kézzel vagy a robotgép dagasztó fejével keverd át annyira, hogy a liszt teljesen elkeveredjen a folyadékkal, ez legfeljebb néhány perc.
- Takard le, és hagyd huzattól védett, meleg helyen pihenni legalább 8 órát – egy éjszakát. Akár másfél napig is kint hagyható, nem romlik meg a tészta.
Rozskenyér sütése
- Melegítsd elő a sütőt 250 fokra – ez általában a legmelegebb fokozat. Tegyél be a sütőbe egy hosszúkás formájú sütőformát, pl. egy gyümölcskenyér formát.
- Öntsd ki a megkelt tésztát erősen lisztezett felületre, és vágd 4 egyenlő adagra. Én ilyenkor csak a felét sütöm meg, a másik fele megy vissza a tálba és pihen következő reggelig.
- Kicsit lapogasd el az adag tésztát, és mintha leveles tészta lenne, először hajtsd háromba (a jobb oldali harmadát hajtsd rá a közepére, aztán erre hajtsd rá a bal oldali harmadát), utána pedig az előző hajtásra merőlegesen még egyszer félbe. Forgasd a tészta minden oldalát vastagon lisztbe. Részletesebben olvashatod és egy videón is láthatod a folyamatot a dagasztás nélküli kenyér alapreceptemben.
- Nyisd ki a sütőt, és tedd a tésztát a forró formába. Fedd le – pl. egy nagyobb tepsivel vagy egy szilikon sütőlappal – és süsd 30 percig. Utána vedd le a fedőt, és süsd további 15 percig.
Készítsd
el te is ezt a rozskenyér receptet, és hidd el, nem fogsz csalódni!
Reggel a csodálatos friss kenyér illat, és a ropogós héjú, puha
és meleg rozskenyér megédesíti a napodat!
Jó
étvágyat!
Speedy No Knead Bread Revisited | Mark Bittman Recipe | The New York Times
Villámgyors
rozskenyér
Kovász készítése házilag
Most
megosztok egy nagy titkot, amit már én is jó ideje kerestem. Egy
alkalommal - sajnos nem tudom, hogy hol-, rátaláltam a házi kovász
készítésének a receptjére.
Mivel igyekszem minél természetes alapanyagokkal dolgozni- főzni -sütni a konyhában. Így évek óta motoszkál bennem a kérdés, hogy hogyan készítjük és tartjuk életben a házi kovászt. Hiszen régen ezzel sütöttek és esküvőkor a menyasszony az édesanyjától kapott egy adag kovászt. Tehát akár több nemzedékes is lehetett az eredeti kovász. Akkoriban nem volt hűtő, így szárítva tárolták. Ma viszont van, így ezt kihasználva készül el a saját kovászom.
És miért jobb, mint az élesztő? Jó kérdés! Főleg azok számára lényeges, akik mindentől fel puffadnak, ég a gyomruk kelt tésztafélék fogyasztása után, akiknek epe problémájuk van, akik cukorbetegek, akik rákosak, akik vastagbél gyulladásban szenvednek, akik fontos a jó emésztés! Hiszen a kovász természetes erjedési folyamatokat indít be a tésztában, ami a testben gyorsabban emésztődik meg. Másrészről az így készült pékáru tovább áll el és sokkal finomabb.
Nem kell félni, mert nem lesz nagyon kesernyés az íze, csak egy picit talán. Én már nem is veszem észre!
Az első adag kovász napokig készül, de utána könnyű feléleszteni és életben tartani. Egy jó kovász él!
Lássuk a receptet:
1. nap
- 5 evőkanál rozsliszt (csak is rozslisztet használjunk, ebből készül a legjobb kovász!!)
- fél deci kéz meleg víz
A kettőt összekeverjük egy edényben. Ha tudjuk, akkor napközben is keverjük meg többször.
2. nap
- ismét 5 evőkanál liszt és fél deci kéz meleg víz (ne legyen melegebb, mert akkor nem tud életben maradni a kovász)
3. nap
- ismét 5 evőkanál liszt és fél deci víz
Most várunk, hogy elkészüljön a kovász! Ha már erjedt illata van és fel is jön, mint a kelt tészta, akkor biztos, hogy sikerült!
Ekkor berakhatjuk a hűtőbe, és használat előtt fél-egy nappal elővesszük.
Mivel igyekszem minél természetes alapanyagokkal dolgozni- főzni -sütni a konyhában. Így évek óta motoszkál bennem a kérdés, hogy hogyan készítjük és tartjuk életben a házi kovászt. Hiszen régen ezzel sütöttek és esküvőkor a menyasszony az édesanyjától kapott egy adag kovászt. Tehát akár több nemzedékes is lehetett az eredeti kovász. Akkoriban nem volt hűtő, így szárítva tárolták. Ma viszont van, így ezt kihasználva készül el a saját kovászom.
És miért jobb, mint az élesztő? Jó kérdés! Főleg azok számára lényeges, akik mindentől fel puffadnak, ég a gyomruk kelt tésztafélék fogyasztása után, akiknek epe problémájuk van, akik cukorbetegek, akik rákosak, akik vastagbél gyulladásban szenvednek, akik fontos a jó emésztés! Hiszen a kovász természetes erjedési folyamatokat indít be a tésztában, ami a testben gyorsabban emésztődik meg. Másrészről az így készült pékáru tovább áll el és sokkal finomabb.
Nem kell félni, mert nem lesz nagyon kesernyés az íze, csak egy picit talán. Én már nem is veszem észre!
Az első adag kovász napokig készül, de utána könnyű feléleszteni és életben tartani. Egy jó kovász él!
Lássuk a receptet:
1. nap
- 5 evőkanál rozsliszt (csak is rozslisztet használjunk, ebből készül a legjobb kovász!!)
- fél deci kéz meleg víz
A kettőt összekeverjük egy edényben. Ha tudjuk, akkor napközben is keverjük meg többször.
2. nap
- ismét 5 evőkanál liszt és fél deci kéz meleg víz (ne legyen melegebb, mert akkor nem tud életben maradni a kovász)
3. nap
- ismét 5 evőkanál liszt és fél deci víz
Most várunk, hogy elkészüljön a kovász! Ha már erjedt illata van és fel is jön, mint a kelt tészta, akkor biztos, hogy sikerült!
Ekkor berakhatjuk a hűtőbe, és használat előtt fél-egy nappal elővesszük.
A
hűtőből kivett alap kovász
|
Használata
- az alap kovászt kivesszük a hűtőből
- hozzáadunk 6-7 evőkanál rozslisztet és 1-2 deci meleg vizet. Összekeverjük
- összekeverjük és szobahőmérsékleten tároljuk
- közben többször megkeverjük
- a kenyér tészta alapjához teszünk a kovászból (olyan 1-2 evőkanálnyit kg-ként, de lehet, hogy kell a 4 evőkanálnyi is). Készre dagasszuk a kenyeret, kelesszük és kisütjük!
A maradék kovászt lefedve a hűtőbe tesszük. Majd a következő alkalommal ismét elővesszük és a Használatnál írt módon ismét felélesztjük!
- az alap kovászt kivesszük a hűtőből
- hozzáadunk 6-7 evőkanál rozslisztet és 1-2 deci meleg vizet. Összekeverjük
- összekeverjük és szobahőmérsékleten tároljuk
- közben többször megkeverjük
- a kenyér tészta alapjához teszünk a kovászból (olyan 1-2 evőkanálnyit kg-ként, de lehet, hogy kell a 4 evőkanálnyi is). Készre dagasszuk a kenyeret, kelesszük és kisütjük!
A maradék kovászt lefedve a hűtőbe tesszük. Majd a következő alkalommal ismét elővesszük és a Használatnál írt módon ismét felélesztjük!
Amikor
már kezd feljönni a bekevert kovász
A
felhasználásra kész kovász
|
A
kész tönkölykenyér kovásszal!
|
Jó Étvágyat!
Nagyon
sokaig kerestem en is az informaciot a kovaszrol. Nem tudom miert
olyan "TITOK" hogy akarhanyszor Googolom a keszitese nem
jonn fel. Nagyon koszonom hogy leirta a kesziteset. Sok videot lattam
amiben kovaszt es elesztot is tesznek, Vajon miert ? A kovasznak
magaban is kellene dolgoznia! Koszonom, nagyon jo blog.
Szívesen!
Örülök ha valaki kipróbálja a recepteket, és neki is
beválik! Azért szoktak hozzátenni még élesztőt, hogy
magasra jöjjön fel, mert a rozslisztes kovász kicsit lehúzza
a tésztát.
Sót
nem szabad a kovászba rakni, gátolja a kovász szaporodását.
Amint
látod a képeken, amíg készül a kovász, addig nyitott, majd
amikor elkészül, akkor hűtőbe téve lefedve. Azért kell nyitva
lennie, hogy a levegőben lévő gombákkal találkozzon, és erjedés
elinduljon.
Két
kis teáskanálnyi tengeri sót szoktam rakni fél kiló lisztenként
(úgy olvastam ez olyan 10-12g só összesen) és kb. 2-2,5 dl vizet
a liszt fajtájától függően. Lehet azt látni "szemre",
hogy kell-e még dagasztás közben víz vagy liszt. Illetve van aki
sósabban szeretni a kenyeret. Ki kell tapasztalni.
Mivel
az én sütőm nem tökéletes, így én olyan 180-200 fokon sütöm
olyan 45-50 percig.
A fekete rozskenyér
- június 11, 2017
Fekete rozskenyeret sütni nem könnyű, de megéri a fáradságot. Valami csoda folytán még a legkiábrándítóbb massza is kalácsra emlékeztető kenyérré változik…
Ez
a legegyszerűbb módszer, és miután sikerrel jártunk, a
rozskenyér-sütés lépcsőfokain akár a hagyományos, hét napos
pumpernickelig is felmerészkedhetünk. (Az igazi, régimódi
pumpernickelt hét egymást követő napon át kell kevergetni, majd
megsütni.)
Már az első próbálkozásunkat siker koronázza, ha az alábbi egyszerű módszert követjük. Ha mégsem így lenne, és ehetetlennek tűnő kenyeret veszünk ki a sütőből, bátran tegyük félre, és hagyjuk érni a ragacsos tömeget. Várjunk türelmesen néhány napig; valami csoda folytán még a legkiábrándítóbb massza is kalácsra emlékeztető kenyérré változik, vagy ha nem, zöld-piros foltos, penészes kőre kezd hasonlítani. Konyhaművészetünk mindkét esetben elismerést arat, mert a fekete kenyér gyönyörű hátteret ad a penészgomba spóráiból fakadó csodaszép, természet-adta színeknek.
Frissen sütve sem a fekete kenyér íze, sem a szerkezete nem az igazi; sőt, kezdeti ragacsosságának köszönheti a tartósságát. A legtöbb kenyeret azonnal felfaljuk, amint kikerül a sütőből, de az alaktalan rozskenyér még egy ideig elhagyatottan hever az asztalon. Ám néhány nap múlva láss csodát! A fekete rozskenyér külseje és íze rohanvást visszatér, zamatával, illatával, gyógyhatásával együtt. Ha mindent helyesen és gondosan csináltunk, ezerszeresen meghálálja a sütés minden megpróbáltatását és kínszenvedését.
Egyetlen gabonaféle sem szerez ekkora dicsőséget a péknek, …megjegyezzük, hogy a fekete rozskenyér külön kategória. Akinek sikerül rozskovásszal folyamatosan jó kenyeret sütni, annak az egész világ a csodájára jár.
Már az első próbálkozásunkat siker koronázza, ha az alábbi egyszerű módszert követjük. Ha mégsem így lenne, és ehetetlennek tűnő kenyeret veszünk ki a sütőből, bátran tegyük félre, és hagyjuk érni a ragacsos tömeget. Várjunk türelmesen néhány napig; valami csoda folytán még a legkiábrándítóbb massza is kalácsra emlékeztető kenyérré változik, vagy ha nem, zöld-piros foltos, penészes kőre kezd hasonlítani. Konyhaművészetünk mindkét esetben elismerést arat, mert a fekete kenyér gyönyörű hátteret ad a penészgomba spóráiból fakadó csodaszép, természet-adta színeknek.
Frissen sütve sem a fekete kenyér íze, sem a szerkezete nem az igazi; sőt, kezdeti ragacsosságának köszönheti a tartósságát. A legtöbb kenyeret azonnal felfaljuk, amint kikerül a sütőből, de az alaktalan rozskenyér még egy ideig elhagyatottan hever az asztalon. Ám néhány nap múlva láss csodát! A fekete rozskenyér külseje és íze rohanvást visszatér, zamatával, illatával, gyógyhatásával együtt. Ha mindent helyesen és gondosan csináltunk, ezerszeresen meghálálja a sütés minden megpróbáltatását és kínszenvedését.
Egyetlen gabonaféle sem szerez ekkora dicsőséget a péknek, …megjegyezzük, hogy a fekete rozskenyér külön kategória. Akinek sikerül rozskovásszal folyamatosan jó kenyeret sütni, annak az egész világ a csodájára jár.
A
rozs ajándéka: a
rozs mellőzött és elfeledett mostohagyerek a gabonák között,
mégis rendkívül hasznos, ezért nem feledkezhetünk meg róla sem
akkor, amikor az egészségünkről van szó, sem akkor, amikor jóízű
kenyeret szeretnénk enni.
Sok
olyan betegség létezik, amely a véredények zsíros plakkjaihoz és
kalcium-lerakódásaihoz (szklerózis), majd a rugalmasságuk
megszűnésével beköszöntő magas vérnyomáshoz hasonlóan a
keringési rendszerre hat. Az elhomályosuló, valamint a fokozatosan
romló látás szintén visszavezethető az érelmeszesedésre,
akárcsak a sántaság, az agyvérzés, továbbá az agyműködési
zavarok.
Minden
efféle betegség természetes gyógyszere a rozskenyér. A
teljes állapotában meghagyott, kövön őrölt, korpát és csírát
tartalmazó rozs csökkenti és megszünteti a véredények plakkjait
és meszesedését. Képes felerősíteni a legyengült szervezetet,
megújítja az egész emésztőrendszert. Mindezt magas
szénhidráttartalmának és nitrogéntartalmú anyagainak
köszönheti. Véredényeket
tisztító, a rugalmasságot helyreállító képessége miatt a rozs
rendkívül értékes kenyér alapanyag.
KOVÁSZVÍZ
KÉSZÍTÉSE
½ csésze frissen őrölt rozsliszt
1 csésze víz
– Tiszta üvegedényben összekeverjük; pamut konyharuhával, vagy laza fedővel letakarjuk.
– Három napra meleg helyre tesszük. Akkor van készen, amikor savanyú az illata, és buborékokat vet.
½ csésze frissen őrölt rozsliszt
1 csésze víz
– Tiszta üvegedényben összekeverjük; pamut konyharuhával, vagy laza fedővel letakarjuk.
– Három napra meleg helyre tesszük. Akkor van készen, amikor savanyú az illata, és buborékokat vet.
ROZSKOVÁSZ
3 csésze frissen őrölt rozsliszt
2 csésze víz
1 csésze kovászvíz
– Cserépedényben összekeverjük a lisztet, a vizet és a kovászvizet.
– 8 óráig, vagy egész éjszaka pihentetjük, hogy megsavanyodjon, és buborékos legyen a teteje.
– 6 csésze lesz belőle
3 csésze frissen őrölt rozsliszt
2 csésze víz
1 csésze kovászvíz
– Cserépedényben összekeverjük a lisztet, a vizet és a kovászvizet.
– 8 óráig, vagy egész éjszaka pihentetjük, hogy megsavanyodjon, és buborékos legyen a teteje.
– 6 csésze lesz belőle
FEKETE
ROZSKENYÉR – 4 kis cipóra való
6 csésze rozskovász
2 csésze hideg víz
3-4 csésze frissen őrölt rozsliszt
2 teáskanál természetes szürke tengeri sókristály
6 csésze rozskovász
2 csésze hideg víz
3-4 csésze frissen őrölt rozsliszt
2 teáskanál természetes szürke tengeri sókristály
– A
savanyú rozskovászt nagy tálba, vagy dagasztóteknőbe öntjük. A
masszának tészta állagúnak, és csípősen, de kellemesen
savanyúnak kell lennie. Most az összes vizet a kovászhoz öntjük,
majd fokozatosan hozzáadjuk a lisztet, és simára keverjük vele.
Szórjuk rá a kristályos sót, és fogjunk hozzá a dagasztáshoz.
Ha túl keménynek találjuk, 25–75 g – 1/8–3/8 csésze –
vizet önthetünk hozzá. A tésztának nagyon vizesnek és
ragacsosnak kell lennie. Ne essünk kétségbe, ha a kezünkhöz
ragad; így a jó, tehát ne dagasszuk agyon abbéli
erőfeszítésünkben, hogy helyrehozzuk a vélt hibát.
– Ezután
vakarjunk le a kezünkről annyi odaragadt tésztát, amennyit csak
bírunk, és méltóságunkat megőrizve fordítsunk hátat – de ne
örökre! – a maszatnak. Kitartásunk jutalma nem marad el. Mire jó
óra múlva visszatérünk a tésztánkhoz, teljesen megváltozik az
anyaga és a viselkedése. (Adjuk a kenyerünknek most a
„Megpróbáltatás” nevet.) Egyetlen alkalom elég, hogy
megértsük, miért népszerűtlen a rozskenyér a pékek körében,
és miért tulajdonítottak a középkorban jellemformáló erőt
neki.
– Mire
elolvassuk az előbbi intelmeket, általában a rozskenyér tésztája
is készen áll, hogy kiszakítsuk és (enyhe túlzással) cipó
alakúra formáljuk. Sütés előtt hagyjuk pihenni őket a tepsiben,
vagy a konyharuhával letakart kosárban 1-2 óráig. A kelesztőedény
engedje át a nedvességet, és az idő vége felé adjunk a
tésztának egy kevés meleget.
– Sütés:
ha az előmelegített sütő elérte a 230 fokot, a megkelt cipókat
lehetőleg agyag vagy cseréplapra tesszük. A hőfokot 10 perc múlva
160 fokra mérsékeljük, de a sütés ideje alatt ne nyitogassuk az
ajtót. Egy óra múlva húzzuk ki az egyik kenyeret, hogy
kopogtatással megállapítsuk, megsült-e már.
– Akkor
fejezhetjük be a sütést, ha a cipó alja erős, kongó hangot ad.
A kenyeret rácsra tesszük, és kihűtjük.
Jó
étvágyat hozzá!
(Paul
Pitchford: Gyógyító táplálkozás)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése