LEVESEK
Rántott leves recept
Hozzávalók:
- 3 jó púpos ek liszt , 4 ek olaj ,
- 1 csapott tk fűszerpaprika , 1 liter víz , 1 tk házi ételízesítő , 1 púpos kk őrölt köménymag , 0,5 kk só
- 4 szelet kenyér
Elkészítése:
Egy
kisebb fazékban a lisztet simára keverjük az olajjal, majd
mérsékelt lángon világosra pirítjuk.
A
tűzről lehúzva rászórjuk a paprikát, fokozatosan adagoljuk a
vizet, közben csomómentesre keverjük.
Ízesítjük
a fűszerekkel és sűrűsödésig főzzük.
Közben
a kenyérszeleteket apró kockára vágjuk és 200 fokos sütőben
pár perc alatt megpirítjuk.
A
levest melegen, a kenyérkockákkal kínáljuk.Tipp:
Van
úgy, hogy összegyűlik pár szelet már nem olyan friss kenyér.
Ilyenkor, ha nem bundás kenyér lesz belőle, akkor ehhez az
egyszerű leveshez használom fel. Olcsó, hisz alig szükséges
hozzá pár dolog.
Gyorsan meg is van, nem kell vele sok időt eltölteni a konyhában.
Gyorsan meg is van, nem kell vele sok időt eltölteni a konyhában.
Bableves reszelt tésztával recept
Hozzávalók:
- 3 db közepes sárgarépa , 1 db közepes fehérrépa
- 1 babkonzerv , 1 ek napraforgó olaj
- kis csokor petrezselyemzöld , só ízlés szerint
- bors ízlés szerint , 1 kávéskanál fűszerpaprika
- 2 csapott ek finomliszt , víz , 1 közepes vörös hagyma , 2 gerezd fokhagyma , 1 tk ételízesítő
- 1 zöldségleves kocka (nagyon finom ízt ad minden levesnek) , 1 paprika , 1 db paradicsom
- 1 db tojás , liszt
Elkészítése:
Kevés
étolajon a felszeletelt répákat, hagymákat fedő alatt
megpároljuk, ízesítjük borssal, ételízesítővel és 1
leveskockával.
Felengedjük
2 liter körüli vízzel, amikor forr, beletesszük a konzerv babot,
a feldarabolt paparikát és a paradicsomot is.
Étolajon
zsemleszínű rántást készítünk a liszttel, majd hozzáadjuk a
vágott petrezselyem zöldet, megszórjuk piros paprikával és egy
kis vízzel felengedjük.
Csomómentesre
keverjük és a levesbe öntjük.
A
tojást annyi liszttel összegyúrjuk, hogy jó kemény legyen,
könnyen bele tudjuk reszelni a levesbe.
Ha
a leves elkészült, belereszeljük a tésztát. Amikor feljött a
tetejére a tészta, el is zárhatjuk alatta a gázt.
Zöldborsós húsgombócos leves recept
Hozzávalók:
Leves:- 50 dkg zöldborsó , 4 közepes sárgarépa
- 2 közepes fehérrépa , 1 kis karalábé
- 1 nagy fej vöröshagyma , 1 csokor petrezselyem
- 1 evőkanál finomliszt , 3 l víz , 1 ek olívaolaj
- 1 teáskanál fűszerpaprika , só ízlés szerint
- 30 dkg darált sertéshús , 1 db tojás
- 0,2 nagy fej vöröshagyma (1 ek a levesnél felaprított, pirított hagymájából)
- 1 gerezd fokhagyma (zúzott)
- 0,2 csokor petrezselyem (1 ek a levesnél felaprított petrezselyemből) , 2 ek zsemlemorzsa
- 1 késhegynyi füstölt pirospaprika (elhagyható vagy sima pirospaprika is lehet) , só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
Elkészítése:
A
leveshez megpucoljuk és felaprítjuk a zöldségeket: a sárgarépát,
a vöröshagymát, a karalábét és petrezselyemgyökeret. Aprítsuk
fel a petrezselyemzöldet, amiből tegyünk félre egy evőkanállal
a gombócokhoz.
Dinszteljük
meg kevés olajon a hagymát, amiből szintén tegyünk félre egy
evőkanállal a gombóchoz. Ehhez adjuk hozzá a répát, a
karalábét, és ezzel együtt pirítsuk még 5 percig, majd mehet
bele a borsó és a petrezselyem is.
A
zöldségeket szórjuk meg liszttel, keverjük át és öntsünk
hozzá vizet. Ízlés szerint sózzuk meg és addig főzzük, míg
meg nem puhulnak a zöldségek.
Készítsük
el a húsgombócokat is. A darált húst a tojással, a pirított
hagymával, fokhagymával, zsemlemorzsával, petrezselyemmel, majd
sózzuk, borsozzuk. Vizes kézzel formázzunk a masszából
gombócokat. Ha túl lágy a massza, akkor adjunk hozzá
zsemlemorzsát.
Amikor
megfőttek a zöldségek, a leveshez tegyük hozzá a gombócokat és
még 5-10 percig főzzük.
Jó
étvágyat kívánok!
Zeller leves recept
Hozzávalók:
- 1 zeller , 1 fej vöröshagyma , 1 ek zsír (liba, kacsa)
- 1 ek finomliszt , 1 tk ételízesítő , 1 kávéskanál pirospaprika
- 1 szál zellerzöld , 2 marék rizs , só , bors
Elkészítése:
A
zellert tisztítás után apró lyukú reszelőn lereszeljük.
A
zsíron megdinszteljük a nagyon apróra vágott hagymát, majd
megszórjuk liszttel és állandó kevergetés mellett pirítjuk. Pár
perc múlva megszórjuk pirospaprikával, majd felengedjük hideg
vízzel.
Beletesszük
a lereszelt zellert, a zellerzöldet, ételízesítőt és sózzuk,
borsozzuk.
Felforraljuk,
beleszórjuk a rizst és fedő alatt puhára főzzük.
Székelygulyás recept
Hozzávalók:
- 1 kg sertéshús , 15 dkg füstölt kolbász karikákra vágva , 2 fej vöröshagyma , 2 db zöldpaprika
- 2 db paradicsom , 1 kg savanyú káposzta
- 3 gerezd fokhagyma , 3 evőkanál étolaj , 2 dl tejföl
- 2 evőkanál liszt , só , bors , pirospaprika
- őrölt kömény
Elkészítése:
A
felaprított hagymát forró olajban megdinszteljük, majd levesszük
a tűzről és pirospaprikával megszórjuk.
Rátesszük
a kockára vágott húst, átforgatjuk, majd megszórjuk sóval,
borssal és köménnyel.
Hozzáadjuk
a zúzott fokhagymát, a paradicsomot, a paprikát, a levétől
lecsöpögtetett káposztát és a kolbász karikákat.
Kevés
vizet ötünk alá, majd fedő alatt, közepes lángon puhára
pároljuk.
Ha
a hús megpuhult, 2 ek lisztet elkeverünk 2 dl tejfölben, majd az
egészet az ételhet öntjük és néhány percig együtt pároljuk.
Palóc leves recept
Hozzávalók:
- 30 dkg színhús báránylapocka , 4 evőkanál olaj
- 1 fej vöröshagyma , 1 gerezd fokhagyma
- 2 szál sárgarépa , 2 kávéskanál pirospaprika
- 1 babérlevél , 1 csipet őrölt köménymag
- 4-5 db burgonya , 25 dkg zöldbab , 2 dl tejföl
- bors és só ízlés szerint , petrezselyemzöld
Elkészítése:
Az
apróra vágott hagymát felhevített olajon félig megpirítjuk,
megszórjuk pirospaprikával, majd felöntjük kb. 0.5 dl vízzel.
Ha
ismét zsírjára sül, beletesszük a jól megmosott, apró kockákra
vágott húst, megsózzuk, babérlevéllel, borssal fűszerezzük,
hozzáadjuk a köménymagot, és a zúzott fokhagymát.
Fedő
alatt többször megkevergetve puhára főzzük. Mindig csak annyi lé
legyen alatta, hogy le ne süljön a hús.
Hozzáadjuk
a húshoz a krumplit, babot, répát, majd felöntjük annyi lével,
amennyi levesre szükségünk van (Vigyázzunk, ne hígítsuk túl)
Jól összeforraljuk, és tálalás előtt elkeverjük benne a
főzőlével elkevert tejfölt.
Apróra
vágott petrezselyemzölddel megszórjuk.
Frankfurti leves recept
Hozzávalók:
- 1/2 kg kelkáposzta , 1/2 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma , 40 dkg frankfurti virsli
- 1 szem burgonya , só , bors , szárított petrezselyem
- snidling
Elkészítése:
A
vöröshagymát apróra vágom, kevés kacsazsíron megfuttatom, majd
a kockára vágott káposztát is megfonnyasztom, kockára vágom a
burgonyát is és felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje.
A
fűszereket és a fokhagymát hozzáadagolom.
Amikor
megpuhult akkor felkarikázom a virslit és kb. 5 percig főzöm.
Tojásleves, ahogy Anyukámtól tanultam recept
Hozzávalók:
- 3 csapott ek liszt , 3 ek olaj , 1 csapott tk fűszerpaprika , 1,5 liter víz , 1 csapott tk só
- 1 csipet őrölt bors , 1 csapott kk őrölt köménymag
- 1 tk házi ételízesítő , 7 tojás , 4 szelet kenyér
Elkészítése:
A
lisztet az olajjal simára keverjük és mérsékelt lángon
világosra pirítjuk. A tűzről lehúzva megszórjuk a
fűszerpaprikával, majd kevergetés közben felengedjük a vízzel.
Ízesítjük
a fűszerekkel. Hagyjuk felfőni. Közben három tojást egy kis
tálba ütünk, és villával jól elkeverjük, majd a forró levesbe
csorgatjuk.
Párszor
átkeverjük. Az egész tojásokat egyenként egy kis tálba ütjük
és óvatosan a levesbe engedjük. Körülbelül 10-15 percig
mérsékelt lángon főzzük (attól függően, hogy ki milyen
keményen szereti a tojást benne), néha óvatosan átkeverjük.
Közben
a kenyérszeleteket apró kockára vágjuk és tepsiben,
előmelegített sütőben 200 fokon pár perc alatt megsütjük, majd
a forró leveshez kínáljuk.Tipp:
Ez
egy olyan étel, amit sokan nem szeretnek, köztük a családom sem.
Saját magam kedvéért pedig csak ritkán főzök bármit is. Talán
ezért is esik olyan jól, amikor néha napján tojáslevest
készítek, amit még Anyukámtól tanultam. Kerül bele tojás
csorgatva és egészben is. Mi csak csorgatott tojáslevesnek hívjuk.
Én úgy szeretem, amikor az egész tojás szinte szeletelhető a
tányérban. Általában apróra vágott kenyérkockát pirítok
hozzá.
Frankfurti leves recept
Hozzávalók:
- 1 kis fej kelkáposzta , 3-4 közepes burgonya
- 2 pár virsli , 3-4 gerezd fokhagyma , 1 ek majoránna
- ételízesítő és só ízlés szerint , 1 kk pirospaprika
- 1 ek zsír , 2 ek liszt , 2 dl tejfö
Elkészítése:
A
csíkokra vágott kelkáposztát, a kockára vágott burgonyát,
majoránnát, felkarikázott virslit, annyi vízben elkezdjük füzni,
ami bőven ellepi.
Ha
minden megfőtt, akkor elkészítjük a rántást (a zsíron
megpirítjuk a lisztet), amihez hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és
pirospaprikát is. Sóval, ételízesítővel ízesítjük. Ha kicsit
hűlt hozzákeverjük a tejfölt is.
A
levesléből keveset adunk a rántáshoz, elkeverjük, majd
beleöntjük keverés mellett a levesbe. Felforraljuk és kész is.
Kelkáposzta leves recept
Hozzávalók:
- 1 közepes fej kelkáposzta , 4 – 5 db közepes krumpli
- 4 – 5 gerezd fokhagyma , 1 ek zsír , ízlés szerint
- só, ételízesítő , 1 kk pirospaprika ha szükséges
- 2 dl tejföl , 1 kk majoránna
Elkészítése:
Anyagokat
megpucoljuk, krumplit felkockázzuk, káposztát laskára vágjuk, és
felengedjük annyi vízzel, hogy a leves elégséges legyen.
Amikor
megfőtt akkor a zsírból, fokhagymából, és paprikából rántást
készítünk, és a tejfeles rántással besűrítjük, rászórjuk a
majoránnát.
Alföldi gulyásleves galuskával recept
Hozzávalók:
- 30 dkg sertés tarja (csont nélkül) , 1 szál sárgarépa
- 1 szál zöldség , 10 dkg zeller gumó ,
- 1 fej vöröshagyma , 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál (mangalica) zsír , 1 teáskanál köménymag , 1 teáskanál őrölt bors
- 2 evőkanál pirospaprika , 1 tojás , 2 evőkanál liszt
- 2 krumpli , 2 zeller szár , 1 csokor petrezselyemzöld
- 1 paradicsom , 1 TV paprika
Elkészítése:
A
zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk, majd egyforma kockákra
felaprítjuk. A húst is hasonló méretű kockára vágjuk.
A
zsírt feltesszük melegedni, majd az apró kockára vágott
vöröshagymát megdinszteljük rajta, majd hozzáadjuk a fokhagymát
tovább pároljuk és következik a kockára vágott hús.
Addig
dinszteljük, amíg majdnem zsírjára sül.Ezután rátesszük a
szintén kockára vágott zöldségeket és együtt pároljuk tovább.
Ízesítjük sóval, borssal, köménymaggal, majd rászórjuk a
pirospaprikát és felengedjük 2 l vízzel.
Beletesszük
a paprikát, a paradicsomot, a zeller szárat és a
petrezselyemzöldet. Lassú tűzön főzzük.
Amíg
fő a gulyásleves elkészítjük a galuskát. A tojást villával
felverjük és hozzáadjuk a lisztet összekeverjük, lágy galuska
tésztát készítünk.
Amikor
a leves már majdnem megfőtt, akkor (egy vágódeszkára kiborítjuk
a galuska tésztát) egy kanállal a forrásban lévő levesbe
szaggatjuk. A mikor feljönnek a galuskák a leves tetejére és
megnőnek akkor elkészült a finom gulyásleves.
Tejfölös babos káposzta füstölt tarjával recept
Hozzávalók:
- 30 dkg fejtett bab , 60 dkg savanyú káposzta
- 30 dkg füstölt-főtt tarja , 1 közepes vöröshagyma
- 5 ek napraforgó olaj , 2 tk fűszerpaprika
- só ízlés szerint , 2 l víz , 2 dl tejföl
- 2 csapott ek finomliszt
Elkészítése:
A
felkockázott vöröshagymát olajon megdinszteljük, meghintjük
fűszerpaprikával.
Rátesszük
a babot (ha valaki szárazbabbal készíti, azt előző éjjel be
kell áztatni), felengedjük vízzel, ízlés szerint sózzuk,
fűszerezzük.
Amikor
félig megpuhult a bab, rátesszük a megmosott káposztát és a
felkockázott tarját. A tejfölt kikeverjük a liszttel, és a
készre főtt levest behabarjuk vele.
Erős-savanyú leves recept
Hozzávalók:
- 0,5 kg csirkemellfilé
- kb. 70 dkg csípős vegyes vágott savanyúság
- 2 leveskocka
Elkészítése:
A
savanyúságot kb. 1,5 liter vízzel feltesszük főni a felkockázott
csirkemellel együtt. Beledobjuk a 2 leveskockát, és addig főzzük,
amíg a hús meg nem puhul.
A
legfinomabb leves a legegyszerűbb kategóriában.
Magyaros zöldborsóleves recept
Hozzávalók:
- 0,5 kg zöldborsó , 1 sárgarépa , 1 fehérrépa
- 0,5 zellergumó , 1 kk pirospaprika , 1 ek étolaj
- 1 tk cukor , 1 ek finomliszt , 2 tk ételízesítő
- 1 fej vöröshagyma , 1 csokor petrezselyemzöld
- só
- 10 dkg vaj , 2 tojás , 3-4 ek rétesliszt , só
Lencsegulyás leves recept
Hozzávalók:
- 1 kg lapocka , 50 dkg lencse , 2 közepes vöröshagyma , 4 gerezd fokhagyma
- 1 nagy csokor sárga- és fehérrépa vegyesen
- 5 babérlevél , 1 közepes zellergumó , kevés olaj
- liszt , só , bors , pirospaprika
- 2 tojás , liszt (amennyit felvesz)
- 3 ek olaj , 1 ek liszt
- 1 nagy csokor vágott petrezselyem
Elkészítése:
A
lencsét előző nap áztassuk be bő vízbe. Másnap szűrjük le,
és tegyük félre.
A
húst alaposan megmossuk, lecsepegtetjük és kockákra vágjuk. A
zöldségeket is pucoljuk meg, mossuk meg és kockázzuk fel.
A
kockára vágott vöröshagymát kevés olajon megdinszteljük,
rádobjuk a zúzott fokhagymát, és kevergetve 1-2 percet pirítjuk
(óvatosan, a fokhagyma könnyen leég). Megszórjuk pirospaprikával,
elkeverjük és rádobjuk a húst. Sóval, borssal ízesítjük,
adjuk hozzá a babérlevelet és öntsük fel annyi vízzel, amennyi
ellepi.
Amikor
a hús félig megpuhult, adjuk hozzá a zöldségeket és a
beáztatott, lecsepegtetett lencsét. Ha szükséges, pótoljuk a
vizet. Addig főzzük, míg minden puha nem lesz.
Az
olajat egy kis edényben felhevítjük, rászórjuk a lisztet, és
világosra pirítjuk. Kevés hideg vízzel elkeverjük, és a
leveshez adva berántjuk azt.Nokedli készítése:
A
tojásokat kissé elkeverjük, majd annyi lisztet adunk hozzá,
amennyit felvesz. Készíthetjük lágyabbra, ekkor nokedli
szaggatóval szaggassuk a levesbe, vagy készíthetjük keményebbre,
csipetkének, ekkor lisztezett kézzel csipkedjünk bele kisebb
darabokat. 2-3 percet főzzük a levesbetéttel együtt, majd
megszórjuk a levest nagyon apróra vágott friss petrezselyemmel és
tálaljuk.
Friss
kenyeret kínáljunk mellé. Aki szereti, mustárral, tejföllel,
csípős paprikával ízesítheti még a levest.
Feles borsógulyás csipetkével recept
Hozzávalók:
- 1 kg pulyka felsőcombfilé , 50 dkg feles borsó
- 1 fej vöröshagyma , 2 ek zsír , 1 kk köménymag
- 1 szál sárgarépa , 1 szál fehérrépa , 4 burgonya
- 1 paprika , 1 paradicsom , 1 ek pirospaprika
- 2 ek ételízesítő, házi , őrölt bors , só
Csipetkéhez:
- 6-8 ek rétesliszt , 2 tojás , só
Elkészítése:
A
zsíron megpattogtatom a köménymagot, a vöröshagymát kockára
vágom, és megdinsztelem rajta, majd rádobom a kisebb kockára
vágott húst, ízlés szerint sózom, borsozom, és fehéredésig
pirítom.
Félrehúzom
a tűzről, megszórom pirospaprikával, hozzáadom a megmosott feles
borsót, a tetszőlegesen feldarabolt répát, a krumplit, a felezett
paprikát, a paradicsomot és az ételízesítőt. Felöntöm 3 liter
vízzel, elkeverem, és ha szükséges, még sózom.
Addig
főzöm, amíg minden megpuhul benne.
A
lisztből, tojásból kevés sóval nem túl kemény tésztát
gyúrok, majd a forrásban lévő levesbe csipkedem, és 10 perc
alatt készre főzöm. Friss kenyeret kínálok mellé.
Babgulyás pulykából, gyöngybabbal recept
Hozzávalók:
- 1 kg pulyka felsőcomb filé , 50 dkg gyöngybab
- 5 dkg bacon szalonna , 1 ek kacsa-, vagy libazsír
- 2 fej vöröshagyma , 4 gerezd fokhagyma
- 3 paprika , 1 chilipaprika (elhagyható) ,
- 2 paradicsom , őrölt bors ízlés szerint
- só ízlés szerint , 4 babérlevél , 1 zellergumó
- 2 ek pirospaprika , 2 sárgarépa , 2 fehérrépa
- 2 tojás , 6 ek rétesliszt
Elkészítése:
A
babot előző este beáztatom.
A zsírban megdinsztelem a kockára vágott vöröshagymát, rádobom a felaprított bacont, a feldarabolt paprikát és fokhagymát. Pár percig együtt pirítom.
A zsírban megdinsztelem a kockára vágott vöröshagymát, rádobom a felaprított bacont, a feldarabolt paprikát és fokhagymát. Pár percig együtt pirítom.
Ha
kész, rászórom a pirospaprikát és borsot, elkeverem, majd
ráteszem a kockára vágott húst, beleaprítom a paradicsomot,
sózom, és a hús fehéredéséig párolom. Néha megkeverem, az
elfőtt vizet pótolom.
Ezután
felöntöm 2,5 liter vízzel, hozzáadom a babot (amiről leöntöttem
az áztatóvizet), a babérlevelet, az erős paprikát. Ha
szükséges sózom, és 1,5 órát főzöm.
Közben
megtisztítom a répákat, kockára vágom, és a főzés első
órájának végén a leveshez adom.
A
tojásból és a lisztből csipet sóval közepes lágyságú tésztát
gyúrok, amit a levesbe csipkedek.
Még 10 percet főzöm, majd tálalom.
Még 10 percet főzöm, majd tálalom.
Friss
kenyeret kínálok mellé.
Babgulyás oldalassal recept
Hozzávalók:
- 1 kg oldalas , 50 dkg gyenge bab
- 1 fej vöröshagyma , 2 gerezd fokhagyma
- őrölt bors ízlés szerint , 2 babérlevél
- 1 ek paprikakrém , köménymag ízlés szerint
- 2 szál sárgarépa , 1 szál petrezselyem
- 1 kisebb csokor petrezselyem zöldje
- 4 szál fokhagymaszár , 1 szép zellerlevél
- 1 paprika , 1 paradicsom , 1 tk pirospaprika
- 1 ek zsír vagy étolaj
Elkészítése:
A
babot kevés sóval egy 3 literes fazékban, vízben megfőzzük.
Az
oldalast bordák mellet feldaraboljuk, majd ketté vágjuk.
A
zöldségféléket megpucoljuk, feldaraboljuk. A vöröshagymát,
fokhagymát finomra vágjuk. A petrezselyem zöldet, zeller levelet,
fokhagymaszárat megmossuk, majd egy cérnával összekötjük.
Egy
csapott evőkanál zsírt vagy étolajat felhevítünk, rádobjuk a
hagymákat, megdinszteljük. A tűzről félrehúzva megszórjuk
pirospaprikával, majd egy pohár vízzel felengedjük.
Beletesszük
a húst, majd a fűszereket és a paprikakrémet. Félig megfőzzük,
hozzáadjuk a zöldségeket és fedő alatt készre főzzük. Ha kész
megfőtt babot a levével együtt hozzáöntjük, majd
összeforraljuk.
Ízlés
szerint csipetkét vagy galuskát főzhetünk bele.
Pulyka brassói recept
Hozzávalók:
- 50 dkg pulykacombfilé , 1 fej vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma , só , bors , majoránna
- őrölt kömény , kevés zsiradék , hasábburgonya
Elkészítése:
A
húst vékony csíkokra vágjuk, a hagymát felaprítjuk. Kevés
zsiradékon (libazsír) megdinszteljük a hagymát, majd hozzáadjuk
a húsokat. Együtt pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk
tetszőleges fűszerekkel, és belenyomjuk a fokhagymát is.
Kevergetve
pirítjuk. Kevés vízzel felengedjük, hogy a pulykahús puhára
főjön. Időnként leveskockát adunk hozzá, de ha van otthon húslé
vagy zöldség alaplé, akkor azzal engedjük fel. Fedő alatt puhára
pároljuk. Ha a víz elfőtt róla, pirulhat is.
Eközben
a burgonyát is elkészítjük. (Ez esetben egyszerű dolgom volt,
csak a sütőben kellett megsütnöm, minden zsiradék hozzáadása
nélkül.) Ha kész a krumpli, hozzákeverjük a serpenyőben lévő
húshoz. Lehet még fűszerezni, ízlés szerint.
Csemege
uborkával, vagy salátával tálaljuk.
Brassói aprópecsenye recept
Hozzávalók:
- 1 kg lapocka , 5 fej hagyma , 10 gerezd fokhagyma
- majoránna, só, bors , olaj , Sült krumpli
Elkészítése:
Az
olajon megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát és a
reszelt fokhagymát, beletesszük a kockára vágott húst, sózzuk,
borsozzuk, majonnával ízesítjük. Pároljuk, majd ha kívánja,
felöntjük kevés vízzel.
Tálaláshoz
krumplit sütünk.
2013.03.11.
Kategória: Brassói
Küldte: Balog
Erika
Palócleves sertéshúsból recept
Hozzávalók:
- 50 dkg sertéscomb , 30 dkg zöldbab
- 1 fej vöröshagyma , 3 gerezd fokhagyma
- 1 kk pirospaprika , 2 ek kacsazsír , 30 dkg burgonya
- 1 kk őrölt babér , 1 kk morzsolt kapor
- 1 kk őrölt kömény , 2 dl tejföl , 1 ek finomliszt
- petrezselyem zöld , őrölt bors , só
Elkészítése:
A
vöröshagymát apró kockákra vágjuk és a zsíron megdinszteljük.
Lehúzzuk a tűzről, meghintjük pirospaprikával és jól
elkeverjük. Hozzáadjuk a felkockázott sertéscombot és a zúzott
fokhagymát. Visszatesszük a tűzre, sóval, borssal ízesítjük,
fehéredésig pirítjuk a húst, majd fedő alatt addig főzzük,
amíg meg nem puhul. A közben elfőtt levet vízzel pótoljuk!
Adjuk
hozzá a köményt, a kaprot és a babért, valamint a megpucolt,
kockákra vágott burgonyát és a 2-3 cm-esre feldarabolt zöldbabot
is. Öntsünk rá 1,5 liter vizet. Szükség szerint sóval ízesítsük
még és addig főzzük, amíg minden megpuhul.
A
tejfölt keverjük csomómentesre a liszttel. Adjunk hozzá a forró
levesből (hőkiegyenlítés) és keverjük simára. Öntsük a
leveshez. Szórjunk bele apróra vágott petrezselymet, forraljuk
össze és tálaljuk.
Frankfurti leves recept
Hozzávalók:
- 1 kisebb fej kelkáposzta , 4 db krumpli
- 10-15 dkg gomba (elhagyható)
- 1 csomag füstölt, vagy natúr virsli , só , bors
- ételízesítő , őrölt köménymag
- 2 dl tejföl , 1 ek liszt
Elkészítése:
A
káposztát legyaluljuk, vagy vékony csíkokra vágjuk. A krumplit
megpucoljuk és kockákra vágjuk.
Egy
fazékba beletesszük a káposztát, a krumplit és a gombát.
Felöntjük annyi vízzel, hogy kényelmesen ellepje. Sóval,
borssal, köménnyel és ételízesítővel ízesítjük és
felforraljuk. Amikor már minden puha, hozzáadjuk a felkarikázott
virslit.
A
lisztet a tejföllel csomómentesre keverjük. Merünk hozzá a
levesből egy keveset (hőkiegyenlítés), ezzel is kikeverjük, majd
a leveshez adva behabarjuk.
Egyszerű
és nagyon finom leves!
Könnyű csirkés zöldségleves recept
Hozzávalók:
- 40 dkg csirkemellfilé , 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 közepes fej karalábé , 2 nagy szál sárgarépa
- 2 nagy szál petrezselyem gyökér
- 1,5 dl zöldborsó (házilag eltett mirelit)
- 3-4 ek olaj , 1 kk só , 1 nagy csipet őrölt bors
- 1 púpos tk házi ételízesítő (esetleg fél leveskocka)
- 1 púpos tk őrölt pirospaprika
- 1 tk csemege paprikakrém
Elkészítése:
A
hús alaposan megmossuk hideg vízben, majd felkockázzuk. A
zöldségeket megpucoljuk, megmossuk.
A
hagymát apró kockára vágjuk, a répát és a petrezselyem
gyökeret karikára, a karalábét kockára vágjuk.
Kevés
olajon megdinszteljük a hagymát, majd rádobjuk a húst és fehérre
pirítjuk. Felengedjük vízzel és ízesítjük a fűszerekkel.
Amikor a hús már majdnem puha, hozzáadjuk a zöldségeket (a borsó
kivételével).
Ha
forr, beleszórjuk a zöldborsót is. Amikor minden megpuhult,
azonnal tálaljuk.Zöldbableves füstölt, húsos szalonnával recept
Hozzávalók:
- 2,5 l víz , 25 dkg zöldbab , 1 nagy sárgarépa
- 2 közepes burgonya , 2 gerezd fokhagyma
- 2 ek napraforgó olaj , 20 dkg kolozsvári szalonna (füstölt) , só ízlés szerint , bors ízlés szerint
- 1 kk fűszerpaprika , 6 zellerlevél (1 szál)
Elkészítése:
Olajon
megdinszteljük az apróra vágott sárgarépát. Utána beletesszük
a vágott zöldbabot, fűszerpaprikával meghintjük.
A
füstölt szalonnát kockára, a fokhagymát apróra vágjuk, és
hozzáadjuk. Felöntjük vízzel az egészet. Sóval, borssal
fűszerezzük.
40
percig főzzük közepes lángon. Az utolsó 15 percben hozzáadjuk a
kockára vágott krumplit és a zellerlevelet, majd ha minden
megfőtt, levesszük a tűzről.Tipp:
Aki
szereti, tehet bele tejfölt is.
Feles borsógulyás csipetkével recept
Hozzávalók:
- 1 kg pulyka felsőcombfilé , 50 dkg feles borsó
- 1 fej vöröshagyma , 2 ek zsír , 1 kk köménymag
- 1 szál sárgarépa , 1 szál fehérrépa , 4 burgonya
- 1 paprika , 1 paradicsom , 1 ek pirospaprika
- 2 ek ételízesítő, házi , őrölt bors , só
- 6-8 ek rétesliszt , 2 tojás , só
Elkészítése:
A
zsíron megpattogtatom a köménymagot, a vöröshagymát kockára
vágom, és megdinsztelem rajta, majd rádobom a kisebb kockára
vágott húst, ízlés szerint sózom, borsozom, és fehéredésig
pirítom.
Félrehúzom
a tűzről, megszórom pirospaprikával, hozzáadom a megmosott feles
borsót, a tetszőlegesen feldarabolt répát, a krumplit, a felezett
paprikát, a paradicsomot és az ételízesítőt. Felöntöm 3 liter
vízzel, elkeverem, és ha szükséges, még sózom.
Addig
főzöm, amíg minden megpuhul benne.
A
lisztből, tojásból kevés sóval nem túl kemény tésztát
gyúrok, majd a forrásban lévő levesbe csipkedem, és 10 perc
alatt készre főzöm. Friss kenyeret kínálok mellé.
Zöldborsó leves csirkehússal recept
Hozzávalók:
- 0,5 kg zöldborsó , 0,5 kg csirkehús ,1 szál sárgarépa
- 1 szál fehérrépa , 1 kávéskanál pirospaprika
- 2 tk só , 1 tk cukor , 1 ek finomliszt , 2 tk ételízesítő
- 1 fej vöröshagyma , 2 gerezd fokhagyma
- 1 paradicsom , 1 paprika , 1 szál zeller zöld
- 1 csokor petrezselyemzöld , 10 dkg vaj, 2 db tojás
- 4 ek rétesliszt , 1 ek étolaj
Elkészítése:
Egy
fazékban, az olajon, 1 tk sóval és a cukorral megdinsztelem a
kockára vágott répákat, a feldarabolt húst és a zöldborsót.
Megszórom
finomliszttel, elkeverem, egy kicsit pirítom, rászórom a
pirospaprikát és felöntöm 2 liter vízzel.
Beleteszem
az ételízesítőt, az egészben hagyott vöröshagymát és
fokhagymát, a zeller zöldet, a félbevágott paprikát és
paradicsomot.
Lassú
tűzön, 30 percig főzöm.
Közben
a réteslisztből, tojásból és vajból, kevés sóval, lágy
galuskatésztát keverek, majd a forrásban lévő levesbe szaggatom,
egy teáskanál segítségével.
5 perc lassú forralással, készre főzöm.
5 perc lassú forralással, készre főzöm.
Tálalás
előtt, kiveszem belőle a vöröshagymát és megszórom apróra
vágott petrezselyemzölddel.
Frankfurti leves recept
Hozzávalók:
- 1 kisebb kelkáposzta , 2 sárgarépa , 1 zöldség
- 1 zeller , 3 krumpli , 1 vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma , 5 pár virsli , 2 dl tejföl
- 1 tk liszt , pirospaprika , só , ételízesítő , majoránna
- köménymag , szerecsendió , olívaolaj
Elkészítése:
A
zöldségeket tisztítsuk meg, és daraboljuk fel. A káposzta
csumáját vágjuk ki, majd a káposztát vágjuk kisebb darabokra, a
virslit karikázzuk fel.
Egy
fazékban hevítsük fel az olajat, adjuk hozzá az apróra vágott
vöröshagymát, és kezdjük el üvegesre párolni.
Amikor
már üvegesre párolódott, adjuk hozzá a sárgarépát, a
zöldséget, a zellert, majd az apróra felvágott fokhagymát, és
pár percig pároljuk.
Ezután
tegyük hozzá a kelkáposztát, és addig pároljuk, míg a káposzta
kicsit összeesik, majd öntsük fel vízzel úgy, hogy alaposan
ellepje.
Főzzük félpuhára, majd adjuk hozzá a felkockázott krumplit.
Főzzük félpuhára, majd adjuk hozzá a felkockázott krumplit.
Amikor
a zöldségek már kellően megpuhultak, szórjuk meg a leves tetejét
pirospaprikával, majd tegyük bele a felkarikázott virslit, és
főzzük még pár percig.
Közben
a tejfölt keverjük simára a liszttel, egy kevés levessel, és
állandó keverés mellett csorgassuk bele a levesbe, majd forraljuk
ki. Pár percig még főzzük, majd zárjuk el alatta a gázt.
Tálalhatjuk
rögtön forrón, vagy éppen langyosra hűtve.
Feles borsóleves recept
Hozzávalók:
- 0,5 kg feles borsó , 5 dkg füstölt szalonna
- 4 gerezd fokhagyma , 1 fej vöröshagyma
- ízlés szerint frissen őrölt bors , ízlés szerint só
- 1 marék eperlevél tészta
Elkészítése:
Előző
este beáztatom a feles borsót.
Másnap
felszeletelem a szalonnát, bevagdosom, kisütöm és félreteszem.
A zsíron megdinsztelem az apróra vágott vöröshagymát, megszórom pirospaprikával, ráöntöm a feles borsót az áztató víz nélkül.
A zsíron megdinsztelem az apróra vágott vöröshagymát, megszórom pirospaprikával, ráöntöm a feles borsót az áztató víz nélkül.
Darálok
rá kevéske borsot, hozzáadom a felaprított fokhagymát, felöntöm
vízzel, és puhulásig főzöm.
A végén beleszórom a tésztát, megfőzöm, és tálalom.
A végén beleszórom a tésztát, megfőzöm, és tálalom.
A
megsült szalonna darabokkal díszítem
Korhely bableves recept
Hozzávalók:
- 25 dkg szárazbab , 30 dkg savanyú káposzta
- 40 dkg pulyka felsőcomb filé , 4-5 babérlevél
- 1 fej vöröshagyma , 3 -4 gerezd fokhagyma
- 1 kávéskanál őrölt pirospaprika , kevés őrölt köménymag , 2 szál sárgarépa , 1 szál petrezselyemgyökér , só, őrölt bors
- kis csokor petrezselyem zöld , 3-4 evőkanál étolaj
Elkészítése:
A
száraz tarkababot éjszakára beáztatjuk, másnap leöblítjük, és
sós vízben, néhány babérlevéllel együtt feltesszük főzni.
(nem nagy lángon!)
Közben
feldaraboljuk kockákra a pulykahúst, és egy óra főzés után a
babhoz adjuk. Fedő alatt tovább főzzük. A zöldségeket is
karikára vágjuk, és mikor a hús is kicsit főtt már, az edénybe
tesszük.
Ellenőrizzük
a káposztát, ha túl savanyú kimossuk, akár több léből is. Ha
túl hosszúak a szálak, vágódeszkán kicsit megvágjuk,
könnyebben fogyaszthatóvá téve azt, majd hozzáadjuk a leveshez.
Kóstolás
után véglegesen befűszerezzük a levest. A savanyú káposzta
hozzáadása előtt nem szabad, mert annak savanyúsága jelentősen
változtat a végleges ízhatáson. A petrezselyem zöldet is
hozzáadva készre főzzük.
Korhely leves (savanyú káposzta leves) recept
Hozzávalók:
- 50 dkg savanyú gyalult káposzta
- 20 dkg csülök ( lehetőleg füstölt )
- 1 szál füstölt házikolbász , 2 szál répa
- 2 szál petrezselyem gyökér , néhány babérlevél
- 3 gerezd fokhagyma , 1 fej hagyma
- kevés őrölt pirospaprika , 3 kanál tejföl
- 1 kanál liszt , kevés csombor (borsikafű)
- só, őrölt bors
Elkészítése:
A
hagymát csíkokra vágjuk, a fokhagymát összenyomjuk. A csülköt
felkockázzuk, a kolbászt felkarikázzuk.
A
savanyú káposztát megvagdossuk, hogy ne legyenek hosszúak a
szálai, ha túl savanyú egy kicsit leöblítjük, majd bő vízzel
feltesszük főni.
Hozzáadjuk
a felkockázott csülköt, a csíkozott hagymát, a fokhagymát, a
csombort és néhány babérlevelet, majd addig főzzük, amíg a hús
majdnem megpuhul.
Beletesszük
a karikázott, vagy hasábra vágott zöldségeket, majd rövid idő
után hozzáadjuk a felkarikázott kolbászt.
A
főzőléből egy keveset kiveszünk, majd tejföllel és liszttel
csomómentesre keverjük és behabarjuk vele a levest.
Egy
kevés őrölt pirospaprikát és borsot teszünk bele, majd ha
szükséges sózzuk. Mivel a kolbász és a csülök is sós, így
erre nem mindig van szükség.
Tejföllel
tálaljuk.
Sertésgulyás recept
Hozzávalók:
- 2-3 szál fehér és sárgarépa
- 1-1 TV, kápia, erős paprika , 1 nagyobb paradicsom
- 2 nagyobb fej vöröshagyma , 3-4 gerezd fokhagyma
- 15-15 dkg húsos és zsírszalonna , 2-3 evőkanál sertészsír , 1,5 kg sertés lapocka
- 1,5 kg krumpli , só, bors, paprika
- ízlés szerint gulyásleves kocka, piros arany, gulyáskrém
Elkészítése:
A
répákat karikázzuk, a hagymákat, paprikát, paradicsomot és a
szalonnát apró kockára, a húst és a krumplit egyforma
nagyságúra, kb 3*3-as kockára vágjuk.
Bográcsban
kiolvasztjuk a szalonna zsírját, ha nem lenne elég pótoljuk
sertészsírral, rádobjuk a vöröshagymát, mikor már majdnem
üveges, mehet mellé a fokhagyma is. Paprikázzuk, óvatosan, hogy
meg ne égjen, a bográcsot félre is húzhatjuk addig. Mehet bele a
paprika és a paradicsom, sózzuk, borsozzuk, majd kétszer elfőzzük
a levét, amit persze vízzel pótolunk.
Mikor
kialakult a szép kis pörkölt alap rádobjuk a húst és
fehéredésig sütjük, majd felöntjük vízzel, hogy bőségesen
ellepje. Ízlés szerint dobunk bele 2 gulyásleves kockát, 1-1
evőkanál piros aranyat és gulyáskrémet.
Amikor
a hús félig megpuhult, hozzáadjuk a répákat, ha már a hús
majdnem teljesen puha, mehet bele a krumpli is. Készre főzzük és
forrón tálaljuk friss házi kenyérrel.
Káposztaleves tejfölösen recept
Hozzávalók:
- 20 dkg fejes káposzta , 25 dkg sertéscomb
- 10 dkg bacon , 2 sárgarépa , 1 zöldség
- 1 fej vöröshagyma , 2 gerezd fokhagyma , só
- őrölt bors , köménymag , 1 ek ketchup
- 1 ek pirospaprika , 1 tk Piros Arany , 2 dl tejföl
- 1 ek liszt , 1 ek olaj , 2 l víz
Elkészítése:
A
húst, a bacont és a káposztát vágjuk fel kisebb kockákra. A
zöldségeket vékonyan karikázzuk le. A vöröshagymát és a
fokhagymát vágjuk fel apróra.
Egy
fazékba hevítsük fel az olajat, majd kezdjük el üvegesre párolni
a bacont és a vöröshagymát. Pár perc után adjuk hozzá a
fokhagymát, majd a húst és a zöldségeket. Néha megkeverve addig
pároljuk, még a hús kifehéredik. Ezután adjuk hozzá a
ketchupot, a Piros Aranyat, a pirospaprikát, ízlés szerint sót,
őrölt borsot és a köménymagot, majd keverjük alaposan össze.
Végül öntsük fel a vízzel, és főzzük félpuhára.
Amikor
a hús és a zöldségek félig megpuhultak, akkor adjuk hozzá a
kockára vágott káposztát, ha szükséges ízesítsünk utána,
majd főzzük puhára.
A
tejfölt keverjük simára a liszttel és egy kevés levessel, majd
állandó keverés mellett, csorgassuk a forrásban lévő leveshez.
Ezután szép lassan főzzük még pár percig, majd teljesen lefedve
hagyjuk legalább egy fél óráig állni.
Tálalás
előtt merjük a levest tányérokba, és ízlés szerint egy szelet
kenyérrel kínáljuk.
Borsóleves csirkemájjal recept
Hozzávalók:
- 50 dkg friss vagy mirelit/konzerves/ zöldborsó
- 1 nagyobb krumpli , 1-1 szál sárga- és fehérrépa
- 2 gerezd fokhagyma , 25-30 dkg csirkemáj
- 3 evőkanál étolaj , 1 evőkanálnyi liszt
- só,őrölt bors és pirospaprika ízlés szerint
Elkészítése:
A
zöldségeket megtisztítjuk és ízlés szerint feldaraboljuk.A
csirkemájat megszabadítjuk a hártyáitól és felkockázzuk.
Egy
lábasban felhevítjük az olajat és rátesszük a zöldségeket és
a májat. Picit megpároljuk, majd meghintjük liszttel.
Pirospaprikával, sóval, borssal /esetleg leveskockával/ízesítjük.
Felengedjük
vízzel és lassú tűzön kb. 30-40 percig főzzük.
Melegen
tálaljuk.Tipp:
A
levest tésztával is “dúsíthatjuk” kb 25 perc főzés után
tehetünk hozzá pl. cérna-,csiga-,reszelt- vagy gyufatésztát vagy
pl. galuskát.
Savanyú-csípős kínai leves recept
Hozzávalók:
- 1,5 liter víz , fél csirkemell , 1 nagy répa
- 1 fej vöröshagyma , káposzta , 1 gerezd fokhagyma
- 1 savanyú uborka , 1 ek ecet , 2 ek kínai ecet
- 1 ek sötét szójaszósz , 1-2 tojás , fafülgomba
- 1 ek erős Pista , 1 ek szezámolaj , 1 kisebb szál újhagyma , só vagy ételízesítő , bors
- 1-1,5 ek étkezési keményítő (kukorica vagy burgonya)
Elkészítése:
A
vöröshagymát és fokhagymát apróra vágom. A répát és uborkát
4*4 mm-esre aprítom vagy a reszelő nagy lyukán lereszelem. A
csirkemellet kis kockákra vágom.
Egy
edényben vagy wokban nagyon forró olajban megpirítom a
vöröshagymát és fokhagymát, majd beleteszem a csirkemellet. Ha a
hús megpuhult (nagyon kevés idő kell neki), akkor felöntöm kb
1,5 l vízzel. Beleteszem a répát, gombát, káposztát majd egy
kicsit később az uborkát. Ízesítem az ecetekkel, sóval,
borssal, szójaszósszal és az erős Pistával.
Lentebb
vesszük a lángot vagy akár le is lehet húzni róla, majd az
alaposan felvert tojást szépen belecsorgatjuk és megkeverjük
óvatosan, amíg fel nem jön a tetejére, majd újra rátesszük a
lángra és feltekerjük a hőfokot.
A
keményítőt felöntjük egy kevés vízzel, simára keverjük, majd
lassan beleöntjük a levesbe miközben addig kevergetjük, amíg el
nem éri a sűrűséget. Ha kész vagyunk a tetejére tesszük az
apróra vágott újhagymát és a szezámolajat.
Forrón
tálaljuk!
Jó
étvágyat!Tipp:
Ha
a húst felhasználás előtt kb 20 perccel bepácoljuk kevés sós,
borsos keményítőbe és 1 ek vízbe, akkor szét fog robbanni a
szánkban, annyira megpuhul.
Ha
nem találtok vagy drága a kínai ecet, akkor a legjobb amivel
kiválthatjátok az a vörösborecet.
Fafülgomba
is nagyon drága, ritkán használom. Én champion gombát teszek
bele. Ha szárított gombát vesztek, akkor áztassátok be vízbe kb
15-20 percre.
A
szezámolaj nem ad neki plusz ízt, csak illatosabb lesz tőle a
leves, tehát elhanyagolható.
Van
aki a a keményítőt kevés vízben elkeveri és hozzáadja az
ecetet, szójaszószt és chili szószt majd egyszerre önti bele.
Ha
nem akarjuk, hogy túl sűrű legyen, akkor 3-4 evőkanalanként
adagoljuk a keményítőt addig, amíg el nem éri a kívánt
állapotát.
Bármilyen
zöldséget lehet bele tenni, a petrezselyemtől kezdve a zelleren át
mindent.
Ha
maradt a vasárnapi ebédről húslevesnek a leve, akkor azt
nyugodtan felhasználhatod, de akkor vigyázz az ízesítésnél!
Egyszerű zöldbableves recept
Hozzávalók:
- 30-40 dkg friss zöldbab , 1 ek zsír
- 1 közepes fej vöröshagyma , 1 gerezd zúzott fokhagyma , 2-3 babérlevél , 1 ek őrölt pirospaprika
- só és bors ízlés szerint , 2 ek tejföl+1 ek liszt a habaráshoz , ecet és cukor ízlés szerint
Elkészítése:
A
zsiradékot egy lábasban felmelegítjük, majd üvegesre pároljuk
rajta a megtisztított, finomra vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk
a zúzott fokhagymát és a megtisztított és feldarabolt zöldbabot.
Pirospaprikával, sóval és borssal fűszerezzük, majd felengedjük
kb 1,5 liter vízzel. Hozzáadjuk a babérleveleket és kb 20-30
percig lassú tűznél főzzük.
A
lisztet simára keverjük a tejfölben (kevés levet tehetünk hozzá
a levesből,így simább lesz és nem csomósodik össze).Behabarjuk
a levest és még kb 4-5 percig forraljuk. Pici ecettel és/vagy
cukorral ízesítjük. Melegen és hidegen egyaránt tálalható.
Halászlé recept
Hozzávalók:
- 500 g hal (kárász, ponty, harcsa) , 2 vöröshagyma
- fűszerpaprika , 2 gerezd fokhagyma , 1 paprika
- 1 paradicsom , 1 krumpli , zsír , só
- csípős paprikakrém
Elkészítése:
Az
apróra vágott vöröshagymát kevés zsíron megfonnyasztjuk,
hozzáadjuk a kockára felvágott paradicsomot, meghintjük
fűszerpaprikával és kevés vízzel felöntjük.
Pár
percig együtt forraljuk majd berakjuk a halszeleteket is. Hozzáadjuk
a csíkokra felvágott paprikát, zúzott fokhagymát és a
negyedekbe vágott megtisztított krumplit is.
Felöntjük
annyi vízzel, ami ellepi, megsózzuk és gyenge tűzön főzzük,
míg a halhús leválik a csontokról. Kiszedjük a csontokat és
újra felforraljuk (ha szükséges hígítsuk fel egy kevés vízzel).
Megízesítjük
sóval, csípős paprikakrémmel és fűszerpaprikával. Friss
kenyérrel kínáljuk.
Fahéjas meggyleves recept
Hozzávalók:
- 50 dkg meggy , 1 nagy csipet só , 4 ek cukor
- 1 kk őrölt fahéj , 5 db szegfűszeg
Elkészítése:
A
gyümölcsöt alaposan, több léről átmossuk, ha van zöld része,
szár és levél, eltávolítjuk. Feltesszük főni kétszer
annyi vízben, mint a meggy.
Sózzuk,
cukrozzuk és beleszórjuk a szegfűszeget, a fahéjat.
A
pudingport csomómentesre keverjük a tejszínnel és a leves levével
kicsit bekeverjük, hogy ne legyen hideg, mikor a levesbe
öntjük. Beleöntjük a tejszínt a levesbe, beleszórjuk a
vaníliás cukrot és 2-3 perc után elzárjuk.Tipp:
Idényen
kívül befőtt gyümölcsből is készíthető. Nyáron jól behűtve
kínáljuk.
Tavaszi rizsleves recept
Hozzávalók:
- 2 l húsleves alaplé , 6 dkg fehér rizs
- 1 kisebb szál sárgarépa , 5 dkg zöldborsó
- 1 kk házi darált pirospaprika
Elkészítése:
A
zöldségeket megtisztítjuk, a sárgarépát apró kockára vágjuk.
A forró húsleveshez adjuk a répát, a borsót, ha felfő
belekeverjük a rizst. Ízesítjük kevés házi készítésű darált
paprikával.
Mire
a rizs megfő, a zöldségek is szépen megpuhulnak. Finomra vágott,
friss petrezselyemlevéllel megszórva kínáljuk.
Ha
nincs húslevesünk, készíthetjük házi leveskockával vagy
ételízesítővel.
Italok
Zöld dió pálinka recept
Hozzávalók:
- 80 szem zöld dió , 4 narancs vékony héja
- 7 rúd fahéj , 5-6 csillagánizs , 3 vanília rúd
- 2 ek szegfűszeg , 2 ek szegfűbors , 1/2 cs őrölt gyömbér , 1 kg kristálycukor , 6 l törkölypálinka
- 1 nagyobb zárható marmonkanna vagy üveg
Elkészítése:
Hónapokig
tartó folyamat amíg elkészül a végeredmény. Sok idő kell hozzá
mire összeérik és évente csak egyszer lehet készíteni.Június
elejétől kb a hónap végéig akkor, amikor még puha a dió és
könnyedén át lehet szúrni késsel vagy kötőtűvel, mert ekkor
még nem indult be a csonthéjasodás.
Az
egészséges, frissen szedett zöld diókat megmossuk és
lecsepegtetjük, ha kisebbek, akkor kettő, ha nagyobbak, három
darabba vágjuk. Ezt a műveletet ha lehet, gumikesztyűben végezzük,
mert nagyon fog a zöld dió és csak frissen facsart citrom levével
lehet eltávolítani a kezünkről.
Az
üvegbe vagy marmonkannába beletesszük az előkészített diókat,
hozzáadjuk a fűszereket, a kikapart, majd kisebb darabokra vágott
vanília rudakat, a nagyon vékonyan hámozott narancsok héját, a
kristálycukrot és a pálinkát, majd hermetikusan lezárjuk a
kannát.
Jól
összerázogatjuk és innentől számítva 6 hétig, ha lehet napos
helyre téve érleljük, miközben naponta egyszer felrázzuk!
6
hét után gondosan leszűrjük
és üvegekbe töltjük. Ekkor még
zöld színű a pálinka, de újabb
6-8 hét kell neki, amíg összeérik,
ezalatt a színe sötétbarnára
vált. Lényege, hogy minél tovább érik, annál finomabb.
Nagyjából karácsony
környékére lesz belőle igazi kitűnő aperitif!
Citromfűszörp recept
Hozzávalók:
- 2 nagy marék citromfű levél
- 2 nagyobb kezeletlen citrom , 2 liter víz , 1,5 kg cukor , 1 kis tasak étkezési citromsav (8g)
Elkészítése:
A
leveleket folyó víz alatt leöblítjük, majd egy tálba szórjuk
és ráöntünk 2 liter csapvizet.
A
megtisztított, kezeletlen citromot vékony karikára vágjuk és a
vízbe rakjuk. Legalább egy napra a hűtőszekrénybe téve hagyjuk,
hogy az ízek kioldódjanak.
Másnap leszűrjük. (Erre én egy textilpelenkát használtam.)
Másnap leszűrjük. (Erre én egy textilpelenkát használtam.)
Egy
fazékban felforraljuk, beleszórjuk a cukrot, a citromsavat.
Forrástól számítva kb. 25-30 percig hagyjuk lassan zuborogva
főni, majd az előkészített üvegekbe töltjük.
Lezárjuk,
és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.Tipp:
Idén
újra készítettem citromfűszörpöt. Igaz, most egy kicsit más
tematika szerint, mint tavaly, de így is remek lett. Mindig nagy
sikere van, egy finom ebéd után jól esik egy nagy pohár
belőle.
Nagyszerű ajándék is lehet, ha mondjuk, vendégségbe megyünk. Ebből a mennyiségből kb. 6 db 3,3 dl-es üvegnyi szörp lett.
Nagyszerű ajándék is lehet, ha mondjuk, vendégségbe megyünk. Ebből a mennyiségből kb. 6 db 3,3 dl-es üvegnyi szörp lett.
Mentaszörp recept
Hozzávalók:
- 2 nagy marék friss mentalevél
- 2 nagyobb kezeletlen citrom, 2 liter csapvíz
- 1,5 kg cukor , 1 kis tasak citromsav
Elkészítése:
A
leöblített mentaleveleket egy fazékba rakjuk, rákarikázzuk a
megtisztított (lehetőleg kezeletlen) citromokat, és felengedjük 2
liter vízzel.
Lefedve
hűvös helyre (hűtőbe) rakjuk, és gyakran megkeverjük. A második
napon átszűrjük. Erre a legjobb egy textil pelenka.
Feltesszük
főni, hozzáadjuk a cukrot és a citromsavat. Közepes lángon,
kavargatva kb. 20-25 percet főzzük. Az előkészített üvegekbe
töltjük, lezárjuk.
Száraz
dunsztban hagyjuk kihűlni.Tipp:
Az
előző évben már készítettem mentaszörpöt, annak is nagy
sikere lett, de most egy másik módon álltam neki, mégpedig a
bodzavirág szörp mintájára. Bár már hetek óta fogyasztjuk, a
blogra még csak most kerül fel. Az étkezések után mindenkinek
készítek egy nagy pohárral, amibe a család egyöntetűen kér egy
friss citrom karikát és színes szívószálat :-) A hígítási
arány ízlés függő, mi jó édesen szeretjük.
Ebből
az adagból nekem 2,5 liter tömény szörp lett. Színre egész
világos, inkább a limonádéhoz hasonlítható. Nem tettem bele
tartósítószert, de ha valaki hosszabb távra tervez, mondjuk
télre, akkor érdemes egy csapott kávéskanálnyi nátrium-benzoátot
tenni bele, mikor lehúzzuk a tűzről, és mielőtt az üvegekbe
kerül.
Diólikőr recept
Hozzávalók:
- 20 zöld dió , 600 ml vodka , 4 szegfűszeg
- 5 szegfűbors , egész fahéj (kb 5 cm hosszú)
- citromhéj , vanília rúd (kb 5 cm hosszú)
- 300 g kristálycukor
Elkészítése:
A
puha, zöld diót megmossuk, karikákra vagy negyedekre vágjuk és
egy nagyobb (jól záródó) üvegbe rakjuk. Ráöntjük a vodkát,
hozzáadjuk a cukrot, egész fahéjat, vanília rudat felhasítva,
vékony citromhéjat (a fehér rész nélkül), szegfűszeget,
szegfűborsot kicsit megtörve. Lezárjuk és hetente egyszer
felrázzuk! Karácsonykor leszűrjük és megisszuk.
A
likőr később jóval sötétebb színűvé válik, de nem kell
megijedni, ez természetes folyamat!
Rostos narancsos almalé recept
Hozzávalók:
- 2 kg alma , 4 közepes narancs , 20 dkg cukor
- 2 l víz , 2 dl citromlé , 1 kávéskanál citromsav
Elkészítése:
Az
almát meghámozzuk, felkockázzuk, és feltesszük annyi vízbe
főzni, amennyi éppen ellepi, és addig főzzük, amíg megpuhul.
Miután
kihűlt, rátesszük a cukrot, citromsavat és a kifacsart
narancslevet, és összeturmixoljuk. Hozzáadjuk a citromlevet
is, és mindenkinek a szájíze szerint lehet ízesíteni.
Ezután
üvegekbe merítjük, és lefedjük.
Alkoholmentes gyömbérsör recept
Hozzávalók:
- 15 dkg friss gyömbér , 2 kiskanál gyömbérpor
- 5 kanál méz , 3 citrom leve és héja
- 1 csapott kiskanál porélesztő , 1 kiskanál cukor
- 3 l víz
Elkészítése:
Az
élesztőt és a cukrot egy pohár langyos vízbe szórjuk és
hagyjuk felfutni. A gyömbért lereszeljük, nagyobb kancsóba
tesszük, ráöntjük a forró vizet, belereszeljük a citromok
héját, belecsavarjuk a levüket, beleszórjuk a gyömbérport és
belecsorgatjuk a mézet.
Az
egészet jól össze kell keverni és hozzáönteni az élesztős
vizet, és meleg helyre tenni.
3-4 nap alatt elkészül, de azért naponta párszor kevergessük, rázogassuk át.
3-4 nap alatt elkészül, de azért naponta párszor kevergessük, rázogassuk át.
Málnaszörp recept
Hozzávalók:
- 2 l friss málna , 1 evőkanál citromsó
- 1 l víz , kb 1,5 – 2 kg cukor , szalicil
Elkészítése:
A megmosott málnát,citromsót és vizet egy tálba tesszük és a kis kezünkkel jól összepépesítjük az egészet. Egy napra hűvös helyre tesszük,hogy a citromsó lemarja a gyümölcsöt a magjáról. Aztán veszünk egy egyszerű nejlonharisnyát,levágjuk a csipőrészét és azon keresztül,szépen szárazra kinyomkodjuk a málnát,lehetőleg egy olyan edénybe, amiben a végén látni fogjuk,hogy hány liter málnalevet kaptunk. Ez azért fontos,mert ahány liter a málna leve,annyi liter cukrot kavarunk bele,míg teljesen el nem olvad(néhány perc). Veszünk egy teáskanálnyi szalicilt és egy kis tálkában , kevés málnaszörppel addig kevergetjük, míg fel nem oldódik teljesen( kézi habverővel a legjobb) aztán hozzákeverjük a szörphöz,üvegekbe töltjük és mehet is a spájzba! Évekig jól tárolható,de erre nem lesz szükség :)
A megmosott málnát,citromsót és vizet egy tálba tesszük és a kis kezünkkel jól összepépesítjük az egészet. Egy napra hűvös helyre tesszük,hogy a citromsó lemarja a gyümölcsöt a magjáról. Aztán veszünk egy egyszerű nejlonharisnyát,levágjuk a csipőrészét és azon keresztül,szépen szárazra kinyomkodjuk a málnát,lehetőleg egy olyan edénybe, amiben a végén látni fogjuk,hogy hány liter málnalevet kaptunk. Ez azért fontos,mert ahány liter a málna leve,annyi liter cukrot kavarunk bele,míg teljesen el nem olvad(néhány perc). Veszünk egy teáskanálnyi szalicilt és egy kis tálkában , kevés málnaszörppel addig kevergetjük, míg fel nem oldódik teljesen( kézi habverővel a legjobb) aztán hozzákeverjük a szörphöz,üvegekbe töltjük és mehet is a spájzba! Évekig jól tárolható,de erre nem lesz szükség :)
Sztori:
A kisfiam imádja ezt a szörpöt! A legjobb benne pedig az,hogy
minden vitamint megőrzünk,ami a málnában van, B3,C
vitamin,biotin,folsav,vas,mangán!
Forralt bor recept
Hozzávalók:
- 0,5 l fehérbor , 0,5 l vörösbor , 10 dkg cukor
- 5 szegfűszeg , két szem szegfűbors (el is maradhat)
- fél citrom , 1 rúd fahéj
Elkészítés:
A
bort és a többi hozzávalót, forráspontig hevítjük.
Forralni nem szabad! Citromkarikákkal tálaljuk!
Paradicsom turmix recept
Hozzávalók.
- 1 dl. Paradicsomlé , 1 mk. zellersó , 1 kk. törött bors
- 1 dkg. Vegeta , 2 dl. szódavíz
Elkészítése:
A
paradicsomlét, a zellersót, a borsot, és a vegetát turmixgépbe
felhabosítjuk, és beleöntjük a szódavizet. Előhűtött
poharakba jégkockával kínáljuk
Meggyszörp recept
Hozzávalók:
- 3 kg. Meggy , 3 kg. Cukor , 15 g. citromsav , 1 l. víz
Elkészítése:
A
kimagozott meggyet összezúzzuk, hozzáadjuk a vizet, a kevés
vízben feloldott citromsavat és jól elkeverjük. 2 napig
állni hagyjuk. 2 nap után átszűrjük a levét jól
kinyomkodjuk, hozzáadjuk a cukrot és állandó keverés mellett 10
percig főzzük, majd forrón palackba töltjük. Légmentesen
lezárjuk, és száraz dunsztba hagyjuk kihűlni.
Mentaszörp házilag recept
Hozzávalók:
- 1 nagy marék friss mentalevél , 38 dkg cukor
- 1 egész nagy citrom , 5 dl víz
Elkészítése:
A
cukrot 5 dl vízzel egy tálkában felfőzzük és mérsékelt lángon
15 percet hagyjuk főni, majd kihűtjük.
Egy
1,5 l-es üveget alaposan megtisztítunk és kiszárítunk. A
citromot és a mentalevelet alaposan megmossuk.
A
leveleket az üvegbe tépkedjük, a citromot negyed karikára vágjuk
és szintén bele helyezzük.
Beletöltjük
a cukros szirupot, majd felöntjük vízzel. Lezárva 1 napot a
hűtőben hagyjuk, hogy az ízek jól összeérjenek.
Másnap
a citromdarabokból jól kinyomkodjuk a levet, a szörpöt leszűrjük.
Jól
behűtve, ásványvízzel vagy szódavízzel hígítva fogyasztjuk.
Hűtőben tároljuk.
Elkészítés:
Először
is jó alaposan mossuk meg a citromokat, mert szükségünk lesz a
héjukra is. Ezt követően vágjuk félbe, és jó alaposan
facsarjuk ki őket. A kifacsart citromokat tegyük egy nagy
űrtartalmú kancsóba, és öntsük rájuk az 1 liter, forrásban
lévő vizet. A citromokat hagyjuk így ázni 10 percig, majd vegyük
ki őket a vízből, és keverjük a vízhez a cukrot. Ha a víz
kissé kihűlt, akkor mehet bele a citromlé is.
A
limonádét tegyük hűtőbe, jól hűtsük le, esetleg öntsük
jégkockára.
Én
szeretek menta levelet is használni a limonádéhoz, ezt már a
kihűlt vízbe szoktam csak áztatni. A cukor és a citrom
mennyiségét ki-ki a saját ízlése szerint válassza. Ez a
limonádé recept inkább amiatt lehet érdekes, hogy a citrom
héjának az íze is belekerül.
Kubu recept
Hozzávalók:
- 1,5 kg sárgarépa , 2 kg alma , 2 citrom , 2 narancs
- 3 banán , cukor, ha nem lenne elég édes , 3 l víz
- nátrium benzoát, ha nem fogy el azonnal és félsz, hogy megromlik (nem kötelező tenni bele!)
Elkészítése:
A
sárgarépát és az almát meghámozzuk, felaprítjuk és
külön-külön feltesszük főzni annyi vízben, amennyi ellepi.
Amikor
megfőttek levével együtt összeturmixoljuk a sárgarépát, az
almát, a felaprított banánt, a megpucolt narancsot és a kicsavart
citromlevét, a cukrot és összeturmixoljuk.
Felöntjük
3 l vízzel, mert nagyon sűrű és kissé langyosan üvegekbe
merítjük és a tetejükre nagyon pici nátrium benzoátot teszünk
(ha pár napon belül megisszuk, akkor nem kell).
Hidegen
fogyasztható.Tipp:
A
legtöbb zöldségfélével ellentétben, a sárgarépa főzve
táplálóbb, mint nyersen. A vastag sejtfalak miatt a szervezet a
nyers sárgarépa bétakarotin-tartalmának mindössze 25%-át képes
hasznosítani. A főzés során azonban károsodnak a sejtfalak, így
a szervezet számára a karotin hozzáférhetőbbé válik, és ha az
ételben a felszívódáshoz szükséges zsírok is jelen vannak,
akkor a sárgarépa karotintartalmának több mint a fele hasznosul.
Kubu házilag recept
Hozzávalók:
- 1 kg sárgarépa , 4 db közepes nagyságú alma
- 2 db banán , 4 db narancs , 1.5 l ásványvíz , 1 dl citromlé
- 40 dkg cukor , csipet só
Elkészítése:
Az
almát megpucoljuk,a szeleteket kb. 1,5 liter cukros, citromos vízbe
tesszük, amibe beleszórjuk a sót is. A narancsot felkarikázzuk és
levágjuk a héját, mert azt nem tesszük bele a vízbe. A répát
megpucoljuk, karikákra vágjuk és az almával együtt feltesszük
főni. Ha szükséges, öntsünk hozzá még egy kis vizet, annyit,
hogy ellepje a gyümölcsöt-zöldséget. Amikor puhára főtt,
lehűtjük, majd turmixgépben a két banán hozzáadásával nagy
fokozaton pürésítjük. Nagyon sűrű lenne, még vízzel tovább
hígíthatjuk(ízlés szerinti mennyiségben) Fogyasztás előtt fel
kell rázni.Tipp:
Hűtőszekrényben
3-4 napig áll el.Nekem ebből az adagból 5 liternyi tápláló
vidám narancssárga zöldség- gyümölcs turmixom lett.
(még ezt a csábító rostbombát megtetézve C-vitamin port is csempésztem bele :)
(még ezt a csábító rostbombát megtetézve C-vitamin port is csempésztem bele :)
Édes palacsinta alaptészta recept
Hozzávalók:
- 3 nagyobb tojás , 1 tasak vaníliás cukor
- 4 csapott ek cukor , 0,5 kk só , 12 jó púpos ek liszt
- 4,8 dl tej , 0,5 dl olaj
Elkészítése:
A
tojásokat egy tálba ütjük, majd simára keverjük a cukrokkal és
a sóval. Hozzáadjuk a lisztet, majd a tejet fokozatosan adagolva
csomómentes masszává keverjük. Végül beleöntjük az olajat,
amivel szintén elkeverjük.
Egy
palacsintasütő serpenyőt felforrósítunk, majd a palacsintákat
egyenként kisütjük benne.
Pár
észrevétel, tapasztalat, ami megkönnyítette a készítését:
*A
keverést nem kanállal és nem fakanállal végzem, hanem egy olyan
gömbös fejű kézi habverővel. Nem tudom, hogy van-e hivatalos
elnevezése, de nekem ez vált be a legjobban, a rántást és a
habarást is ezzel keverem csomómentesre.
*A
liszt után arra kell figyelni, hogy a tejet csak kis adagokban,
közben folyamatosan kevergetve adjuk hozzá, különben csomóssá
válhat a tészta.
*Ha
mégis csomós lett, akkor sem kétségbe esni, hisz egy szűrőn
átengedve a masszát sima tésztát kapunk.
*Azt
tapasztaltam, hogy ez a recept akkor működik tökéletesen, ha a
liszt is olyan igazán jó púpos kanállal van adagolva. Lemérni
még nem mértem le.
*Mindig
tejet használok, hisz az biztos, hogy van itthon, ellentétben a
szódavízzel.
*Sokan
kérdezték, hogy a cukortól nem ragad-e le. A válaszom nem. Ez a
tészta egyszer ragadt le, amióta készítem, amikor véletlenül
kifelejtettem belőle az olajat.
*Bár
piros pontos közepű serpenyőt használok, minden egyes palacsinta
előtt egy szilikon ecsettel vékonyan kikenem a serpenyőt. Így
tuti nem ragad le és valahogyan így jobban szeretjük.
*Úgy
ellenőrzöm, hogy megsült-e az alsó oldal, hogy ha már látom,
hogy a széle egy picit kezd barnulni, akkor egy szilikon lapáttal
alá nézek és ezzel is fordítom meg. A sütést közepestől egy
kicsit mérsékeltebb lángon végzem, ugyanis hamar sül.
*Van
egy egész kicsi merőkanalam és azzal két merítésnyit teszek a
serpenyőbe és körkörös mozdulattal hagyom, hogy a tészta
végigfolyjon a serpenyőben.
*Ha
sós palacsintát szeretnék, akkor csak kihagyom belőle a cukrokat
és fél helyett 1 csapott kávéskanál sót rakok bele.
*Nekem
ebből az adagból kb. 10 db nagyobb, vékonyabb palacsinta lesz.
*Előfordulhat,
hogy sütéskor a palacsinta széle picit jobban kiszárad és
ropogósabb lesz. Akit ez esetleg zavar, alufóliával lefedve a
palacsintákat „megpuhíthatja” a szélét is. Nálunk a
ropogósság nem okoz problémát.Tipp:
Sokáig
nem tudtam palacsintát sütni, mert hol szétszakadt, hol leragadt,
ha mérés nélkül, csak úgy kutyultam be a tésztát. Anyukám
pedig szemre, érzéssel állította össze. Egyszer eljött és
megkértem, hogy keverjen be egy adagot, én pedig lemértem, hogy
miből mennyit használ. Azóta is ezt a receptet használom.
Tojásos csirkemáj recept
Hozzávalók:
- 500 g csirkemáj , 12 tojás , 1 hagyma
- 3 gerezd fokhagyma , 1⁄2 csokor petrezselyemzöld
- 1 tk só , 1⁄2 tk őrölt bors , 3 ek olaj
Elkészítése:
A
csirkemájat megtisztítjuk, nagyobb darabokra vágjuk és egy kicsit
előfőzzük. A vizet leöntjük róla és hagyjuk kihűlni.
A
tojások felét keményre főzzük. Megtisztítjuk és nagyobb
kockákra vágjuk. A hagymát és a petrezselyemzöldet felaprítjuk,
a fokhagymát szétzúzzuk.
A
maradék tojás felverjük és összekeverjük a májjal, a főtt
kockákra vágott tojással. Hozzáadjuk a petrezselyemzöldet,
hagymát, fokhagymát és alaposan átkeverjük.
Olajozott
sütőtálba előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre
sütjük. Kenyérrel kínáljuk.
Csípős mártogatós recept
Hozzávalók:
- 3 db paradicsom , 1 nagyobb fej vöröshagyma
- ízlés szerint só, bors , 1-2 evőkanál méz
- kb 2 dl víz , 1 evőkanál ecet , 1 db chili paprika
Elkészítés:
Az összes hozzávalót feldaraboljuk, majd felöntjük vízzel. Felforraljuk őket, 20-25 percig főzzük, majd az egészet botmixerrel pépesítjük.
Pikáns házi mustár recept
Hozzávalók:
- 100 g mustármag , 30 ml 10%-os étkezési ecet
- 50 ml balzsamecet , 100 g olíva olaj , 100 ml víz
- édesítőszer (15 pötty) , 2 gerezd zúzott fokhagyma
- só , őrölt fekete bors , durvára őrölt színes bors
- 1 csipet koriander , tárkony , bazsalikom , oregánó
- kakukkfű , gyömbér
Elkészítés:A
mustármagot daráljuk finomra. Egy edénybe öntsük bele az összes
hozzávalót. Botmixerrel egyneműsítsük. Gáztűzhelyen forraljuk
össze.
(Minél tovább forraljuk annál többet veszít az erejéből.) Töltsük egy jól zárható üvegbe. Legalább 3 napig pihentessük hűtőben.
(Minél tovább forraljuk annál többet veszít az erejéből.) Töltsük egy jól zárható üvegbe. Legalább 3 napig pihentessük hűtőben.
Majonéz recept
Hozzávalók:
1
tojás sárgája ,
2 kanál citromlé, só, bors , 1 evőkanál mustár , 1 evőkanál
cukor, 2,5 dl olaj
Elkészítése:
Az
olaj kivételével mindent robotgépben összekeverek, majd a
legnagyobb fordulaton apránként hozzákeverem az olajat is. Ha túl
híg lesz, akkor teszek még hozzá olajat. A végén
keverhetünk bele tejfölt, ennek a mennyisége ízlés dolga.
Házilag
készítve sokkal finomabb lesz, mint a bolti, nem mellesleg tudjuk
mit eszünk!
Tartármártás recept
Hozzávalók:
- 2 dl majonéz (házi), 2 dl tejföl, 1 dl száraz fehér bor
- 1 ek mustár, 1 ek porcukor, 1 tk Worcester szósz (elhagyható), 0,5 citrom leve, 1 kk őrölt fehérbors
- só
- Elkészítése:
A
hozzávalókat elkeverem, ízlés szerint sózom és ízesíthetem
cukorral, citromlével, borssal vagy mustárral.
Végszükség
esetén bolti majonézzel is elkészíthető, de érdemes rászánni
az időt a majonéz elkészítésére is, mert zongorázni lehet a
különbséget. Nem beszélve a nem kívánatos adalékokról.Tipp:
A
majonéz a tartár mártás alapja. Számos hidegkonyhai készítmény,
saláta elengedhetetlen alkotórésze a majonéz és a tartár
mártás, de a rántott hal is elképzelhetetlen nélküle.
Kapros-krémsajtos mártogatós recept
Hozzávalók:
- 125 g krémsajt , 2 púpos ek tejföl, 1 nagy csipet só
- 1 nagy csipet só , 3 kisebb gerezd fokhagyma
- 1 kis csokor friss kapor
Elkészítése:
A
kaprot folyó víz alatt alaposan átmossuk, lecsöpögtetjük, és
konyhai papírtörlővel leitatjuk a nedvességet, majd apróra
vágjuk. A fokhagymákat megtisztítjuk.
A
krémsajtot a tejföllel jól elkeverjük, majd sózzuk, belezúzzuk
a fokhagymákat, beleszórjuk a kaprot.
Jól
összeforgatjuk.Tipp:
Bundás
húsokhoz, grillezett szeletekhez vagy akár csak a hagyományos sült
krumplihoz, rántott cukkinihez is remek kiegészítő.
Mustár mártás recept
Hozzávalók:
- 10 dkg vaj , 10 dkg liszt , 2dl leveslé (kockából is jó)
- , 10 dkg mustár , ecet, cukor, só
Elkészítése:
A
vajon megpirítjuk a lisztet, majd felöntjük a leveslével.
Belekeverjük a mustárt és sóval, cukorral és ecettel ízesítjük.
Rém egyszerű, mégis nagyon finom mártás!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése