2016. június 13., hétfő

Bioenergetikai gyógyítás II.








Bioenergetikai gyógyítás II.



TÁPLÁLKOZÁS -TÁPANYAGOK



Táplálkozás és a tápanyagok egészségügyi - táplálkozás bioenergetikai leírása, táplálkozás - tápanyag útmutató, táplálkozás - tápanyagok és betegségek kialakulásának összefüggései, a kiegyensúlyozott táplálkozás kialakítása.

A táplálkozási szokások és tápanyagok minőségi-mennyiségi 
összetétele/társítása nagyban befolyásolja a szervezet, a sejtek (DNS!) jólétét, energia ellátottságát, kiegyensúlyozott működését. Táplálkozás útján nem csak az életfeltételhez szükséges tápanyagokat, devizet és információt is juttatunk szervezetünkbe. 
Az információt dúsíthatjuk már csak a táplálkozást megelőző és kísérő gondolatainkkal  is.. (> candida és a harmonikus állapot fenntartásafogyókúra és a gondolkodás, táplálkozás bioenergetikai ismeretek). Táplálkozási szokásainkról és a táplálkozás-tápanyag minőségéről az immunrendszerünk, betegségeink (pl. a Refluxbetegség,vastagbélrendszer-bélflóraCandidabetegségsavasodás), mozgáskészségünk, az alvásunkminősége, stressz tűrőképességünk ad "összképet".

A táplálkozás - tápanyagok külső energiaforrásként szolgálnak szervezetünk részére (
energia források, az emberi test polaritása), az energia felvétel hatékonyságáról pedig a Biorezonancia és a Bioenergetikai vizsgálat egyértelmű képet nyújt. A Bioenergetikai gyógymódok nagyban elősegíthetik a tápanyagok megfelelő felvételét és hasznosulását, illetve gyógyító hatékonyságát a szervezetünkben (lásd. még: bioenergetikai harmonizációs folyamat KAPCSOLATTEREMETŐ 
" GYÓGYÍTÁS " (Reconnective Healing®) és a KAPCSOLATTEREMTÉS folyamata (The Reconnection® folyamat).A természetgyógyászati- gyógymódok és alkalmazások, ill. táplálkozás kiegészítők, az egyén számára szükséges medicinális diagnosztikát, terápiát-kezelést, soha nem helyettesítő - helyettesíthető, vagy azt önhatalmúlag ki- és felváltó - felváltható terápiás alkalmazások, csak a fizikai-lelki javulást és jóllétet, gyógyulást elősegítő és támogató kiegészítő gyógymódok! 
Tartalom: táplálkozási alapismeretek, táplálkozás - tápanyagok és az emésztő-anyagcsere folyamatok, táplálkozás és a fehérjék, táplálkozás és az enzimek-koenzimek, táplálkozás és a szabad gyökök-antioxidánsok, táplálkozás és a zsírok, táplálkozás és aszénhidrátok, táplálkozás és a vitaminok, táplálkozás és az ásványi anyagok, táplálkozás és a nehézfémek, Kiemelt és ajánlott Társoldalak

Táplálkozási alapismeretek

Táplálkozási alapismeretek- tápanyagok -táplálékok, táplálkozás és az idegrendszer kapcsolata, tápanyagok -élelmiszerek tisztasága és tárolása,- bakteriális ételfertőzések - élelmiszerek romlása, szervóra, táplálékpiramis, Holdhatás, hideg-meleg ételek, táplálkozás bioenergetikai ismeretek (összeillő és össze nem illő tápanyagok, táplálkozás és a szellemi fejlődés- DNS, táplálkozás és a gondolati társítás jelentősége).

Anyagcsere

Anyagcsere -folyamat, emésztés- és felszívódás (szájüreg-nyál, gyomor, vékonybél-hasnyálmirigynedv, epe, bélnedv, anyagcsere hormonális folyamata (inzulin), tápanyagok energiaértéke-ATP-alapanyagcsere.

Fehérjék

Fehérjék összetétele, fehérjék szerepe a szervezetben, esszenciális fehérjék szerepe, fehérjehiány -fehérjeszükséglet-fehérjetöbblet és hatásaik, fehérjék emésztése-felszívódása- anyagcserefolyamata. 

Enzimek-koenzimek

Enzimek és koenzimek szerepe, működése a szervezetben, enzimek-koenzimek összetétele.

Szabadgyökök-Antioxidánsok

Szabadgyökök-antioxidánsok működési folyamata és hatása a szervezetben (oxidációs folyamat), természetes antioxidáns szolgáltatók.

Zsírok

Zsírok összetétele, zsírok és az omega 3 - omega 6 zsírsav szerepe a szervezetben, koleszterin, barna zsír, prosztaglandin szerepe, zsírszükséglet-zsírhiány- és a zsírtöbblet kialakulása és hatásaik, zsírok emésztése és felszívódási folyamata.

Táplálkozás és a Szénhidrát

Szénhidrátok összetétele, szénhidrátok szerepe a szervezetben, növényi szénhidrát rostok és hatásaik, szénhidrátszükséglet-szénhidráthiány- és szénhidráttöbblet kialakulása a szervezetben és hatásaik, szénhidrátok emésztési-felszívódási- anyagcsere folyamata.

Vitaminok

Vitaminszükséglet-vitaminhiány- és vitamintöbblet kialakulása, jellemzői és hatásai a szervezetben, tudnivalók a mesterséges vitaminokkal kapcsolatban, zsírban és vízben oldódó vitaminok teljes leírása, vitaminhiány és vitamintöbblet szervi tünetei és hatásai, természetes vitaminforrások, hazai zöldség-gyümölcsök átlagos vitamintartalma táblázatban.

Ásványi anyagok

Ásványi anyagok szerepe a szervezetben, ásványi anyagok felhasználási módjai és lehetőségei, teljes ásványi anyag leírás, ásványi anyagszükségletek, ásványi anyaghiányok-és ásványi anyagok többleteinek kialakulása és tünetei a szervezetben, természetes ásványi anyagforrások, a Periódus rendszer.

Nehézfémek

Nehézfémek hatásai a szervezetben, nehézfémek kimutatási lehetőségei, arzén, higany (amalgám), ólom, kadmium leírása és mérgező hatásaik, tüneteik az emberi szervezetben.


LÚGOSÍTÁS - SAVASODÁS, SAV - LÚG pH EGYENSÚLY, SAVAS - LÚGOS ÉTELEK



PH -érték meghatározásának - mérésének leírása

Lúgosításról, savtalanításról, a savasító jellegű és lúgosító jellegű ételekről és italokról, mozgás és légzéstechnikáról, kellő mennyiségű folyadék fogyasztásról szóló leírások során egyre többször halljuk és értjük ezen tényezőknek a jelentőségét, a megelőzés lehetőségei között, ill. az egészségi állapotunk megítélésében és fenntartásában. A helyes szemlélet kialakításában azonban fontos, hogy megértsük, miért fontos a szervezetünket segítenünk abban, hogy fenn tudja tartani az optimális kémhatást, pH vegyhatást a vérben, a sejtekben.

Minden egyes sejt életműködéséhez, működő képességéhez szükséges az emberi szervezetben az állandó és optimális pH vegyi környezet. Mindehhez a továbbiakban rövid áttekintés látható arról, hogy az élettani, és állandó kémhatást a szervezetben milyen szervek, folyamatok biztosítják (és mivel segíthetjük ezt elő), mert ezeken az ismereteken keresztül könnyebben megérthető, hogy a savasodás során miért alakulnak ki a következményes tünetek és betegségek.


Testünk, sejtjeink nagy része 
víz, egy olyan közeg, amelynek feladata a tápanyagok, oxigén és egyéb biokémiai anyagok (és információk) szállítása. Ez a közeg lehet savas vagy bázikus, melynek mérésére a pH mértékegység, azaz pH-skála szolgál.
A pH, a Power of Hidrogén (Hidrogén ereje) rövidítéséből származik, és a folyadékban lévő hidrogénionok számának mértékét jelöli. Minél több a szabad hidrogénion, annál savasabb a kémhatás. pH-érték számszerűen egy oldat mol-ban kifejezett hidrogénion-koncentrációjának negatív logaritmusa (például 0,1 mol /HCL-oldat hidrogénion koncentrációja 10‾¹ mol/L, pH-ja tehát 1). A semleges vegyhatású oldat (ilyen például a frissen desztillált víz) pH-ja 7.

Kémhatás pH értékek:

Optimális szint az emberi szervezetben 7,35-7,45 pH közötti érték, azaz enyhén lúgos kémhatású. Az anyaméhben lúgos, pH 8,4-es magzatvízben fejlődik a magzat és az anyatejjel táplált csecsemőknek lúgos a vizelet pH értéke. Itt érdemes megjegyezni, hogy a tengervíz (ahonnan az élet fejlődéstörténete jelen ismereteink szerint elindult) pH értéke 8,4!
  • savas kémhatás pH 1,0-6,9 közötti érték
  • lúgos kémhatás pH 7,1-14 közötti érték
  • semleges kémhatás pH 7,0 érték
A szervezet jelen pH értékét a legegyszerűbben lakmuszpapírral tudjuk megvizsgálni. Reggel ébredés után, még mielőtt bármit a szánkba vennénk, vegyünk nyálmintát és cseppentsük azt a lakmuszpapírra. Abban az esetben, ha kék marad a lakmuszpapír, optimális a pH viszony szervezetünkben. Ha zöld lesz az elszíneződés, savas közegű a szervezet pH-ja, ha sárga elszíneződés az eredmény, akkor súlyos pH eltolódás mutatkozik, ami mindenképpen kezelésre szorul.

Természetesen ez a „vizsgálati” módszer csak megközelítő, tájékoztató jellegű értéket ad, pontosabb képet kapunk a pH viszonyokról műszeres vizsgálati módszer során, illetve laboratóriumi körülmények között mért vér pH, pCO2 (széndioxid parciális nyomása a vérben), aktuális bikarbonát és pufferbázis (BB), bázistöbblet (pl. magas bikarbonát szint) szintjének vizsgálatával.

A szervezet pufferoló mechanizmusai

A sejtek működése során (→légzés, tápanyagok bontása során, anyagcsere folyamatok során) normális körülmények között is, folyamatosan savanyú anyagcseretermékek szabadulnak fel. A vér (artériás) pH értéke 7,365-7,4 (= 40 nmol H+ /L) azonban állandó szinten tartva mégis enyhén lúgos, és a szervezet ezt a pH közeget mindenáron igyekszik fenntartani (izohidria), mivel szervezetünk minden sejtje ebben a bázikus környezetben tud a legoptimálisabban funkcionálni.

Amennyiben eltolódik az optimális pH egyensúly, a pH - egyensúly fenntartásáról az azonnali regenerálás, ürítés (→vese és légzés által) és savlekötés (hidrogénionok ideiglenes megkötése pufferek által), vagy raktározás (salakanyagok felhalmozódása) gondoskodik. Légzéssel a CO2(széndioxid) szállítása során keletkező hidrogénionok normális körülmények között a CO2tüdőben való leadásakor eliminálódnak, azaz kiürülnek. Normális légzési funkció mellett a szervezetben jelentős mennyiségű CO2 (H2CO3→szénsav) a tüdőn keresztül még erős izommunka esetén is eltávozik. A táplálékkal felvett illetve a tápanyagok lebontása során keletkező hidrogénionok a testnedvek puffer anionjaival gyenge savat képeznek, majd a tüdőben a széndioxid leadása kapcsán kiürülnek a szervezetből.

Képen: savasodás esetén a "piszkos" vérlemezkék megszaporodnak

Tulajdonképpen a savasodással járó tünetek és szervi megbetegedések mind arra a törekvésre irányulnak a szervezeten belül, hogy a felesleges sav kiürüljön, vagy hogy aktiválódjon a lúgosító rendszer. Azaz, a létrejövő „betegség” tünet(ek) a szervezet méregtelenítési, 
öngyógyítói folyamatának természetes része. Alkalmazza a szervezet a hasonló a hasonlóval „technikát”, például válaszként a savasodásra a fokozott gyomorsavtermeléssel. Fokozódik a savviszony, további (gyomorsav) ürítést és lúgosító reakciókat váltva ki ezzel. Folyamatos az egyensúlyra való törekvés, azaz a vér kémhatásának állandó szinten tartása.

Képen: savasodás esetén a szervezet a folyékony savakat (cukor, zsír, fehérje bomlástermékek) kristályokká alakítja, mintegy megkötve azokat

A szervezet a pH egyensúly mechanizmusának fenntartására ún. „savürítő” szerveket használ, mint a bőr (verejtékezéssel), vesék (vizelet) és tüdő (kilégzéssel, azaz széndioxid kibocsátással→ a széndioxid kémhatása enyhén savas, az oxigén anyagcsere végtermékeként jön létre). Azért, hogy ne lúgosodjék túl, a szervezet az anyagcsere folyamán önmaga is termel még savas hatású anyagokat (szénsav, sósav, ecetsav, húgysav, tejsav).

Pufferoló szervek: 
gyenge savakvértüdőveseverejtékmirigy

Gyenge savak szerepe (pufferek) a sav-lúg pH-egyensúly fenntartásában

A plazma olyan anyagokat tartalmaz, amelyek a hidrogénion ideiglenes megkötésére képesek. Lényegében arról van szó, hogy a viszonylag erősebb savak hidrogénatomját gyengébb (kevésbé disszociáló, azaz kevésbé adja le a hidrogéniont, kevésbé savasít) savak savmaradéka veszi át. Pl. a tejsavról (fokozott izommunka esetén szabadul fel nagyobb mértékben a szervezetben→izomláz) leváló (ledisszociáló) hidrogénioin nem marad szabadon (tehát nem emeli a vér hidrogénion-koncentrációját→azaz nem savasít), hanem bikarbonáthoz ( hidrogénkarbonát) kötődve, szénsavképződést hoz létre. A szénsavmolekuláknak pedig már csak kis részéről válik le hidrogénion, így ez csak kis mértékű pH-csökkenést fog eredményezni. A bicarbonáthoz (hidrogénkarbonát) tartozó bázis a nátriumion, pedig az erősebb savval képez összeköttetést, azaz vegyületet (tejsav esetében pl a Na-laktátot). Azokat a vegyületeket, amelyek mintegy „ütközőként”, pufferként védik a szervezetet a hidrogénionok „támadása” ellen, pufferrendszereknek nevezzük. A pufferek tehát gyenge savakból és ezeknek erős bázissal (Na) alkotott sóiból állnak.

A vér szerepe a sav-lúg pH-egyensúly fenntartásában

A vér pufferkapacitása a vörösvérsejtek hemoglobintartalmával, illetve ezen vérfehérje hidrogéniont kötő képességével kapcsolatos. A plazmába kerülő erősebb savak hidrogénionjait a hidrogénkarbonát (bikarbonát) megköti, miközben szénsav képződik, és mint ahogy láttuk fentebb ez már egy gyenge sav, amelyről már kevés hidrogénion válik le. A mégis leváló hidrogénionok további megkötése a fehérjék, döntő módon pedig a vér hemoglobin-fehérjének (hemoglobin-anion) feladata. Hasonlóképpen a hemoglobin-anion köti meg a plazmába illetve a vörösvérsejtekbe bejutó széndioxidból keletkező szénsavnak a leadásából származó hidrogénionjait is (lásd. még: vércsoport, vér).

A tüdő szerepe a sav-lúg pH-egyensúly fenntartásában

A légzőközpontok a légzési perctérfogatot olyan szinten tartják, hogy a plazma pCO2-jének változtatásával a szénsav-koncentráció egyensúlyba kerüljön az aktuális bikarbonátszinttel. Ha pl. csökken a plazma bicarbonát-koncentrációja, akkor fokozott légzéssel, azaz a széndioxid –eltávolítás növelésével a szénsav koncentráció olyan fokban csökkenthető, hogy a bikarbonát-szénsav arány végül is változatlan marad, biztosítva így a pufferoló rendszer megfelelő működését, illetve a vér pH-nak állandóságát. 
Képen: egészséges tüdő scan CT képe látható

A vese szerepe a sav-lúg pH-egyensúly fenntartásában

Tehát a sejtműködés során a felszaporodó savak megkötik a hidrogén-karbonáthoz (bikarbonáthoz) tartozó nátriumiont (puffer-bázis), és az ebben a folyamatban képződő szénsav a tüdőben széndioxiddá alakulva távozik a szervezetből. Ezen anyagcsere-változások végül is a vesében egyenlítődnek ki, oly módon, hogy a vesében zajló ionvándorlások (nátrium-kálium-hidrogén forgalom) következtében a szervezetbe végül is natriumbikarbonát kerül vissza. Ha alacsony a vér bikarbonát szintje, akkor a vese (tubuláris érhálózatán keresztül) visszaszívja a szükséges mennyiségű natrium-bikarbonát mennyiséget, és több hidrogéniont ürít. Ezzel mintegy biztosítva a további savaknak a megkötését, illetve a felesleges hidrogénionok semlegesítését. Ha a vér bikarbonátszintje magas, akkor pedig csökken a bikarbonát visszaszívása a szervezetbe, és a hidrogénion kiválasztása, ürítése is csökken a szervezetből. A szervezet mindig az egyensúlyra törekszik.
A vese egyik legfontosabb feladata a savanyú vizelet képzése révén megóvni a szervezetet a savanyú anyagcseretermékek felhalmozódásától. Tehát, ha valakinek erősen savanyú szagú a vizelete, az azt jelenti, hogy a szervezet fokozott savtalanítási (lúgosítási) reakcióra kényszerült. Ebben az esetben is nagyon fontos szempont a megfelelő mennyiségű és minőségű víz fogyasztása! A frissen ürített vizelet átlátszó, jellegzetes aromás szagát illó savak okozzák. A vizelet kétharmad része nappal, egyharmad része éjszaka választódik ki, normális szervi működés mellett. Állás közben a sók kikristályosodása miatt zavarossá válhat, az ammóniaszag a karbamid bomlásából származik. Fajsúlya a vizelet mennyiségétől függ, minél több a vizelet, annál kevesebb a fajsúlya. Normális kiválasztás mellett átlagos fajsúlya 1017-1020 közötti érték, de a felvett folyadék mennyiségétől függően 1001-1040 között változhat. Az első reggeli vizelet pH értéke kb. 6,8-7,2 közötti, a nap folyamán táplálkozástól függően kb. 5-9 érték között változhat, átl. normál vizelet pH érték kb.: 6,8-7,2 közötti érték

A táblázat a vizelettel 24 óra alatt kiürített fontosabb szervezetlen és szerves anyagok mennyiségét mutatja:
Szervetlen anyag
Mennyiség (g)
Szerves anyag
Mennyiség (g)
Nátrium
2-4
Karbamid
20-35
Kálium
1-2
Húgysav
0,1-1
Kalcium
0,2-0,4
Kreatinin
1-1,5
Magnézium
0,2-0,4
Hippursav
0,2-1
Klorid
5-10
Ammónia
0,5-1
Foszfát
2-4
Urobilinogén
0,030
Szulfát
1,5-4


A nátrium- kálium -és hidrogénion vesén át való ürítésének szabályozása szorosan összefonódik. Ezért vezethet a sav-bázis háztartás zavara pl. káliumanyagcsere-zavarra is, és viszont. Savasodás esetén nő a hidrogénion kiválasztása, egyben nő a nátrium visszaívódása a megfelelő pufferolás (savlekötés) végett. Ha nő a nátrium visszaszívása, akkor nő a kálium kiválasztása, ebben az esetben azonban a kálium helyére a fokozottan ürülő hidrogénion lép. Így a szervezetben magasabb káliumszint marad vissza (ez okozhat pl. szívritmusbeli panaszokat). Lúgosodás (alkalózis) esetén ez a folyamat fordítva történik, tehát csökken a hidrogénion kiválasztása, és helyébe a kálium fokozott kiválasztása kerül. Sav-bázis egyensúly felborulása tehát a víz-elektrolit háztartás (vízterápia) felborulását is okozhatja.

A verejtékmirigy szerepe a sav-lúg pH-egyensúly fenntartásában

A verejtékmirigy élettani szerepe a testhőmérséklet szabályozása, savanyú vegyhatású váladék révén védelem a baktériumokkal szemben, valamint a faggyú egyenletes elosztása a bőr felszínén. A mirigyek test szerte megtalálhatóak, de sűrűségük testtájanként eltérő (legnagyobb mértékben a tenyéren és talpon található meg). A verejték a vérplazmánál hígabb sóoldat, pH értéke kb. 4,5 körüli érték (a bőr átl. pH értéke 5,0-5,5 közötti érték), savanyú vegyhatását zsírsav, hangyasav, ecetsav és tejsav tartalma okozza (tehát izzadással is savas vegyhatású anyagokat távolít el a szervezet).
Az illatmirigyek csak a hónalj, emlő és nemi szervek tájékán találhatóak, ezeknek a verejtékmirigyeknek nagyobb a szerves anyag tartalmuk, emiatt baktériumok táptalajává válhatnak ezek a területek. Ekkor a „váladék” bomlási folyamatnak indul, ami az izzadás kellemetlen szagát okozza. Mivel az izzadással is savtalanítjuk a szervezetet, ezért célszerűbb olyan „tiszta”, vegyi anyagoktól és adalékoktól- allergizáló hatású anyagoktól mentes izzadásgátló szert alkalmazni, amely nem magát az izzadást gátolja, hanem csak a szag kialakulását, illetve közömbösítését (ún. kristálydezodorokat).

A faggyúmirigyek a bőr felszínén lévő zsírréteget termelik, a szőrzetet zsírral átitatják. A 
zsír megakadályozza a szaruréteg kiszáradását és savas vegyhatása révén baktériumölő hatású (baktericid). A faggyúmirigy legsűrűbben a hajas fejbőrön és a homlokon helyezkedik el, zsírtermelő képességét nagyban befolyásolja az aktuális hormonviszony (hím nemi hatású hormonok –androgének fokozzák a működését).
A bőrfelület tisztítása során célszerű neutrális, azaz semleges pH-értékű szappanokat használni, meghagyva a bőr természetes és egyensúlyt fenntartó folyamatát illetve működését.

A bőr megfelelő tisztítása mellett nagyon fontos a nemi szervek speciális higiénés ellátása is. Alapvető a nők és külön a férfiak részére készített intimszappanok használata, melyekkel biztosítható a nemi szervek (savas) pH-egyensúlya és egészsége (candida→ 
normál hüvelyflóra és a szexuális problémák).

Kóros pH-kémhatások formái a szervezetben

Savasodás - acidózis

Kóros szintű savasodás, acidózis akkor jön létre, ha a vér pH -értéke 7,3 alá csökken (7,365-7,4 helyett), azaz ekkor már a vér vegyhatásának nagyfokú savasodásáról van szó. Ezt az állapotot kiválthatja légzészavar, ekkor a pCO2 emelkedése (és így a szénsav mennyiségének a növekedése) idézi elő a folyamatot (ún. légzési eredetű-respiratórikus acidózis). Hosszú távon ezt a folyamatot a szervezet pl. (vese) fokozott bikarbonátkoncentrációval (visszaszívással) egyensúlyozhatja. Ha a pH-csökkenés anyagcsere eredetű (metabolikus), pl. a savtermelés fokozódása (pl. cukorbetegség) vagy a savkiválasztás csökkenése miatt (pl. vesebetegségek, veseelégtelenség), akkor csökken a vér bikarbonátkoncentrációja, és ezt kompenzálhatja a fokozott légzés, miáltal a pCO2 (széndioxid p. nyomása a vérben) csökken. Például fokozottizommunka esetében a fokozott tejsav felszaporodása miatt, átmenetileg anyagcsere-eredetű acidózis-túlsavasodás lép fel, amit légzés (respiratórikus) kompenzáció-ellensúlyozás követ.
Az acidózis, illetve a hosszan fennálló savasodás károsítja a sejteket, azok működését. Legérzékenyebben az idegrendszer reagál e kóros állapotra.

Lúgosodás - alkalózis

Kóros szintű lúgosodásról, alkalózisról akkor beszélünk, ha a vér pH-ja 7,5 fölé emelkedik, azaz a vér vegyhatása kórosan lúgos irányba tolódik el. Ha ez légzési eredetű (respiratórikus) a fokozott légzés következtében, akkor a fokozott pCO2 (széndioxid parciális nyomás) csökkenés magyarázza a folyamatot, s ezt a metabolikus (anyagcsere eredetű) folyamat, azaz a hidrogénkarbonát szintjének arányos csökkenése kompenzálhat, egyenlíthet ki. Ez az állapot alakul ki hisztéria (és sírás) során is a kapkodó légzés miatt. Ha az alkalózis, azaz a túl-lúgosodás anyagcsere eredetű (-metabolikus, pl. ismételt hányás utáni sósavvesztés a gyomorból, vagy a szódabikarbóna rendszeres nagy adagban történő fogyasztása során), a vérben a bikarbonátkoncentráció emelkedik (bázistöbblet alakul ki), amit a légzés mérséklődése (pCO2 arányos növekedése) kompenzálhat egy ideig. A kóros alkalózis szintén legelőszőr idegrendszeri panaszokat okoz, az ionizált Ca csökkenése (a kálcium szintén bázisképző) pedig izomgörcsöket, tetániás görcsöket okozhat.

A szervezet lúgosítási folyamata, a túlsúly kialakulása

A szervezet, a vér enyhén lúgos kémhatásának fenntartására irányuló rendszer terheltsége esetén, salakmentesítési, semlegesítési, ürítési, raktározási és felhalmozási folyamatba kezd. Kezdetben a szervezet a szabad bázisait használja fel semlegesítés céljából, melynek következménye hogy csökken a vér puffer kapacitása. A vér puffer rendszere szabályozza a vér pH viszonyait, ehhez használja a szénsavat –vérben oldódó széndioxidokból keletkező gyenge sav-, és a bicarbonát ionokat lúgosítás céljából. Eltolódik a Kálium - Nátrium arány, végül a savak (salakanyagok) elraktározódnak a kötőszövetekben, porcokban. Ha tovább folytatódik a savtelítődés, elkezdődik az ásványi anyagok felszabadítása a csontokból (csontritkulás), fogakból (fogszuvasodás) és a porcokból. Végül a semlegesítésre, és ürítésre irányuló folyamattal a testből teljesen kivonódnak (felhasználódnak) a bázisképző anyagok (Cink, Kálium, Magnézium, Kalcium), helyettesítésükre a szervezet zsírokat (koleszterin!) kezd termelni és használni.

A zsírsejtek mintegy közrefogják, beburkolják, megkötik-kummulálják a savakat (salakanyagokat). Fokozódik a szervezet zsírfelhalmozási, raktározási funkciója is, ebben az esetben az ezzel járó túlsúly, illetve elhízás a szervezet védelmi funkcióját tölti be! Ezért is gyakori panasz, hogy hiába 
fogyókúrázom, szedem a fogyasztószereket (a fennálló felszívódási zavar miatt, nem tud hatni), alig eszem valamit, még sem fogyok! Idővel azonban ezek a zsír és koleszterin szemcsék lerakódnak az érfalakra, és az érfalakat károsítva eltömítik azokat (szív és érrendszeri panaszok). A szervezet az öngyógyításban a „hasonlót a hasonlóval” alapon dolgozik, így például a megemelkedett sav viszonyra, több gyomorsavat kezd el termelni, hogy ezzel is kiváltsa, fokozza a szervezet lúgosító (alkalizáló) reakcióit és a sav kiürítését (a gyomor felé). Ezért jelentkeznek tünetként gyakran a savtúltengéses állapotok, a gyomortáji panaszok, majd a refluxbetegség, ahol a sav (gyomor és epesav is) visszaáramlik a nyelőcső felé, és marni kezdi a szöveteket. A teljes savtalanításra irányuló tevékenységtől és a folyamat következményeiből, világosan látszanak a betegség kórképeinek kialakulásának okai, és ok-okozati összefüggései.

Alapvetően a legtöbb elváltozás, betegség hátterét, és kialakulásukhoz szükséges feltételek megteremtését, a vér kémhatásának savas irányba való eltolódása okozza!

Savasodás alapvető okai a szervezetben

  • Legnyilvánvalóbb ok a kiegyensúlyozatlan táplálkozás (- alapismeretek-bioenergetika). Azaz, jóval több savasító hatású (pl. hús), mint lúgosító hatású táplálékot veszünk magunkhoz (pl. zöldségek).
  • A táplálékok nagy része savasító hatású adalékanyagokat, tartósítókat tartalmaznak, melyek nagymértékben emelik a szabad gyökök számát, ugyanakkor elégtelen az ezeket megkötő antioxidáns tartalmú táplálék fogyasztása (pl. gyümölcsök, zöldségek fogyasztása).
  • nehézfém telítettség, nehézfém mérgezés (→pl. amalgámos fogtömés- /higany/, dohányzás-/kadmium/).
  • Savasító (savanyító) hatású folyadékok túlzott fogyasztása (pl. sör, coca-cola és fajtái, édesített és adalékanyagos üdítők, szénsavas üdítők, kávé).
  • A kevés (víz) folyadékbevitel (vízterápia →folyadék szükséglet) mert a szervezet nem tudja kellő mértékben „átmosni”, tisztítani önmagát, egyben lassul a vérkeringés is).
  • A kevés mozgás és a kevés friss oxigén felvétel (zavart szenved az energia felhasználása, leadása és a környezeti energia felvétele).
  • A káros földsugárzások hosszantartó hatása a szervezetre (→radiesztézia)
  • stresszes életmód, mert a folyamat alatt fokozódik a salakanyagok felhalmozása.
  • A dohányzás, mely a szervezetben állandóan fenntartja és telíti a méreganyag és nehézfém szintet.

Savasodás tünetei a szervezetben

  • Candida albicans és egyéb mikrobás betegségek (a paraziták a savas közegben életképesek, a lúgos közegben elpusztulnak) kialakulása.
  • Vírusos, bakteriális fertőzések (immunrendszer legyöngülése miatt, energetikai hiány miatt) gyakori jelentkezése.
  • túlsúly és az elhízás (a szervezet a zsírtermelésre és raktározásra összpontosít, mert mintegy zsírágyba burkolja, leköti védekezésként a savakat. Tehát a fokozott zsírlerakódás a testben tulajdonképpen egy immunválasz, a savasodás ebben az esetben egy védekezési reakció).
  • A soványság (a tápanyagok elégtelen felszívódása és beépülésre szánt energiahiány miatt, az éhezés pedig kóros mértékű acidózist, elsavasodást okoz a szervezetben ) és az étvágytalanság.
  • Szív és érrendszeri betegségek kialakulása (az érfalra letelepedett koleszterin, zsírok /amit eredetileg védekezésként termelt a szervezet / miatt, csökken az erek rugalmassága).
  • Az agyvérzés kialakulása.
  • Emésztőrendszeri betegségek, zavarok (felszívódási zavarok, gyomor telítettségi panaszok, fokozott gyomorsav termelődés és refluxbetegség, rossz lehelet, bélrendszeri zavarok fennállása (vastagbélrendszerbélflóra, probiotikumok).
  • Az ízületi és izomfájdalmak és betegségek (kötőszövetbe, porcokba lerakódnak a salakanyagok) jelentkezése, gyakori izomgörcsök kialakulása.
  • Gyakran fellépő gyulladásos folyamatok kialakulása a szervezetben (vagy egy adott szervben).
  • A folyamatos fáradtságérzet és kimerültség (csökken a szervezetben a fehérjék, vitaminok, ásványi anyagok felszívódása, energetikai hiány lép fel, az idegsejtek érzékenyek a vér pH viszonyainak változására, illetve eltolódására).
  • Alvászavarok, alvási nehézségek kialakulása.
  • Az immunrendszer gyengülése, az ellenálló képesség csökkenése (csökken a tápanyagok felszívódása és a hormontermelésre, enzim termelésére is kevesebb energia jut. A szervezet „minden” energiával a savürítésre, és eltávolításra, illetve a lúgosítás reakcióira összpontosít).
  • Afták, fekélyesedések létrejötte a szájban.
  • A cellulitis kialakulása.
  • A csontritkulás és folyamatának felgyorsulása (kalcium anyagcsere felborulása).
  • A rák és daganatos elváltozások kialakulása.
  • A fül,-orr,-gégészeti betegségek létrejötte (főleg gyermekek esetében).
  • A cukorbetegség kialakulása.
  • Bőrtünetek, kiütések, pattanások, ekcéma jelentkezése, a bőr sápadt és szürkés/sárgás színűvé válik.
  • Haj fokozott hullásának, töredezettségének kialakulása, fokozott kopaszodás megjelenése.
  • Az allergiás tünetek (a szervezet jelző válaszreakciója) megjelenése, és az allergiás állapot állandósulása.
  • Az asztmás tünetek (a tüdő, mint lúgosító szerv terheltsége miatt) kialakulása.
  • Depresszió és intolerancia, ingerlékenység, szorongásos tünetek kialakulása (stressz).

Mint láthatjuk, a szervezet savasodási folyamatának tünetei, pl. szinte megegyeznek a Candida gomba által okozott tünetekkel (a betegség is tünet, a szervezet problémamegoldó, tisztulásra irányuló folyamata), hiszen a savas kémhatású miliőben életképes és aktív a parazita.

Savasodás elleni lúgosító kezelés, teendők, szódabikarbóna

  • Legelső feladat, annak a megállapítása, hogy valóban kialakult-e (ill. az milyen mértékben) a szervezetben a sejtek funkcionalitására, ill. a közérzetre is kiható, ill. azt befolyásoló pH eltolódás!
  • Kiegyensúlyozott táplálék felvétel– 20%-ban savas hatású tápanyag és 80%-ban lúgosító tápanyag felvételével.
  • Minél több friss, adalékmentes táplálék fogyasztása.
  • Optimális vitamin és ásványi anyag ellátottság.
  • Az evési szokás megváltoztatása – a szénhidrátok bontása már szájban, azaz a nyálban elkezdődik. Fontos a lassú, nyugodt és alapos rágás, hogy jól keveredjen a nyállal az étel!
  • Lehetőleg késő este már ne terheljük a gyomrot és ezzel az egész szervezetet nehéz és sok tápanyagbevitellel (→alvás,szervóra).
  • Több folyadék fogyasztása (célszerű forrásvizet, oxigénnel telített lúgosító hatású vizet, szénsavmentes ásványvizet, gyógyvizet /→ vízterápia/, gyógynövény tartalmú teát fogyasztani).
  • Több mozgás és friss levegőn való tartózkodás (nő az oxigén telítettség, energiaforgalom támogatása, környezeti energia felvételi tényezők kihasználása→ /bioenergetika/, anyagcsere-emésztési folyamatok felgyorsítása, méregtelenítő-ürítő folyamatok segítése).
  • Káros földsugárzások kiárnyékolása, az ágy megfelelő elhelyezése, elektronikus eszközök megfelelő használata (→radiesztézia).
  • Dohányzásról való leszokás (ásványi anyagok, nehézfémek → Kadmium).
  • Amalgám tömések kicseréltetése (ásványi anyagok, nehézfémek →higany).
  • Helyes légzéstechnika kialakítása (bioenergetikai mozgásgyakorlatok→hasi légzés és mély légzés), hogy segítsük a széndioxid távozását a szervezetből (ezáltal a savtalanítási folyamatot) és az oxigénfelvételt.
  • Bioenergetikai és biorezonancia vizsgálatok és kezelések, melyek által feltárható a szervezet aktuális egészségügyi és energetikai állapota, méregtelenítés és energetikai harmonizáció végezhető, egyben kiszűrhető pl. a candidabetegség, mint alap ok. A szervezet energetikai harmonizációja (multidimenzionális, sejt -DNS szinten!) a KAPCSOLATTEREMTŐ " GYÓGYÍTÁS " (Reconnective Healing®) és KAPCSOLATTEREMTŐ folyamat (The Reconnection® folyamat)bioenergetikai kezeléssel-gyógymóddal hozható létre, melynek során az öngyógyító rendszer testi-lelki-szellemi téren aktivizálódik!
  • Időnkénti tisztító lé- böjt, illetve egyéb méregtelenítő kúrák alkalmazása (gyógynövényekColon-hydro terápia).
  • Kolloid oldat terápia alkalmazása
  • Masszázsok, akupresszúra (kéz, láb, nyirok, teljes testmasszázs), szauna alkalmazása.
  • Sok nevetés és humor (a légzésre, hormonrendszerre, idegrendszerre, illetve maguknak a sejteknek az energia felvételére is stimuláló, ill energetikai blokkoldó hatással van!), de ha gyedül van, akkor is egy-egy mosoly, amit akár magának is küldhet..csak úgy..(→ stressz terápia és a kiegyensúlyozott önbecsülés megteremtése).

Az egyén jelen állapotának megfelelően szükségszerű, és a mielöbbi gyógyulásához szükséges orvos-gyógyászati terápiát - kezelést nem helyettesítheti (nem helyettesíthető) és önhatalmúlag nem válthatja ki- ill. nem válthatja fel, egyik természetgyógyászati - alternatív medicinális gyógymód / alkalmazás sem, a kiegészítő term.gyógyászati gyógymódok - alkalmazások csak támogathatják, elősegíthetik és fokozhatják a fizikai és lelki közérzet - komfortérzet javulást, a gyógyulás folyamatát!

Savas jellegű ételek vagy italok fogyasztása után még 2 óráig ne mosson fogat (a sav meggyengíti a fogzománcot, így ha mindjárt fogat mos a savas jellegű étel elfogyasztása után, fokozza a zománc réteg kopását)! Igyon kevés vizet és öblögessen az étkezés után, vagy rágjon cukormentes rágógumit.

Savasodás esetén a megfelelő tápanyagok és természetes lúgosító gyógyhatású készítmények mellett nem természetes, bázikus kiegészítők is alkalmazhatóak:
Sander keverék (Na-phosphorikum /foszforikum/, K-bicarbonikum, Ca-carbonikum, Na-bicarbonikum), és a Szódabikarbóna.

Szódabikarbóna:

Szódabikarbóna: Nátrium-hidrogéncarbonát /Natrii hydrogenocarbonas HCO3-+ Na+)
A gyógyszertári szódabikarbóna a lúgosító terápia, illetve a savtalanító, méregtelenítő kúra szerves részét képviselheti, de mint minden esetben, ezt sem szabad túlzásba vinni (túlzott adagolása izgatja a gyomorfalat, és utólagos savtúltermelést válthat ki). A szódabikarbónából 1-5 g azonnal ható savlekötő szer, a sav közömbösítésekor felszabaduló széndioxid feszítő és gyenge érzéstelenítő hatása reflektorikusan (reflexesen) oldja a görcsöt, gyorsítja a gyomor kiürülését és enyhíti a gyomor fájdalmát.

A szódabikarbóna vízben oldékony, felszívódva általános lúgosító hatást fejt ki (a NaHCO3 a bélnedv bikarbonátja helyett közömbösíti a sósavat, és az ily módon "megtakarított" bikarbonát a bélből felszívódva a vér pH-ját is lúgos irányba tolja el). A szervezet lúgosítása, méregtelenítése szempontjából célszerű időnként egy 2 hetes kúrát végezni, melynek során naponta 2* (reggel-este) egy kávéskanál szódabikarbónát feloldva vízben elfogyasztunk. A száj szárazsága ellen és savtalanítása céljából szájöblögetés végezhető, amikor enyhén sós-szódabikarbonátos vízzel öblögetünk, majd kiköpjük az oldatot. Fogak tisztítására is használható a szódabikarbóna por, segíti a fog fehérítése mellett a fogkő eltávolítását is.
A teljes test méregtelenítése és fertőtlenítése szódabikarbonátos fürdővel is lehetséges (kb. 25-30 perces fürdési idővel), amikor a fürdővízbe 3 evőkanál szódabikarbónát is keverünk, de külön csak lábfürdő is készíthető, a lábfürdő után pedig lehetőleg gyapjú zokniban is aludjunk. A szódabikarbonátos lábfürdő gombásodás és fokozott lábizzadás ellen is véd, illetve kezel. Kiváló kéztisztító hatás érhető el a szódabikarbónával, mely a köröm fehérítéséhez is megfelelő (áztassuk 1-2 evőkanál szódabikarbóna-vizes oldatban a körmöket a körömápolás előtt). Izzadás gátló és szagtalanító hatását kihasználhatjuk „hintőpor” formájában is, a hónalj és lábak, lábujjak közötti terület beporzásával. A cipők fertőtlenítésére és szagtalanítására is alkalmas a szódabikarbóna, ekkor egész éjszakára hagyjuk bent a cipőkben, csizmákban a port.

Nem csak a testnek nyújt védelmet a szódabikarbóna, de fertőtleníthetjük és tisztíthatjuk /egy mosdókagylónyi vízbe ekkor kb. 8-10 evőkanál szódabikarbónát tegyünk/ vele a hajkeféket, köröm ápolási eszközöket, fürdéshez használt kiegészítőket (pl. fürdő pamacs), és a takarítás során is szinte mindenhol felhasználható (szőnyeg, szekrények, csempék, ajtók, stb.). A lakás légterét, és pl. a zárt szekrények légterét is szagtalanítja a szódabikarbóna.

Lúgosító és savasító ételek, italok

A kiegyensúlyozott táplálkozás, mely biztosítja a szervezet optimális kémhatását és egyensúlyát, illetve a sejtek tápanyagigényét, feltételezi a megfelelő mennyiségű fehérje, szénhidrát, vitamin, zsír, ásványi anyag, és folyadék ellátottságot. Az, hogy egy táplálék, illetve tápanyag savasító vagy lúgosító jellegű-e, azt nem az íze, színe, illata és állaga határozza meg, hanem az, hogy a felszívódás és bontás, raktározás, illetve a szervezetből való ürítés során milyen jellegű (molekuláris) alkotórészeire bomlik le a tápanyag, és milyen anyagcsere folyamatokon keresztül kell ehhez átmennie a szervezeten belül ahhoz, hogy hasznosítható legyen a szervezet (sejtek) számára.

Az ételek, tápanyagok összetételének és mennyiségének megválasztása azért is fontos, mert pl. a túl sok fehérje bevitel során a fehérjebontás és az aminosavak égetése lassabban zajlik le, mint az aminosavak beépülése a sejtekbe, így pozitív nitrogén egyensúly alakul ki. A szénhidrátban bő táplálkozás során pedig a fel nem használt glukózt a májsejtek zsírsavvá, illetve koleszterinné alakítják át (→táplálkozás).

Ma már köztudott, hogy a különféle húsok, tejtermékek, zsírok, cukrok, finomított fehér liszt (és a belőlük készült ételek), a gyümölcsök nagy része, az édességek, édesített levek, az alkohol savasító hatással bírnak a szervezetben. Legegyszerűbben úgy képzelhetjük el a „rangsorolást”, hogy pl. a zsírok, olajok (de pl. a dió, mogyoró, mák, magvak is) sem tárolhatóak egy megadott időn túl, hiszen avasodnak. A gyümölcsök esetében egyszerű a bor (és az alkoholok) készítésére gondolni, amikor is azt várjuk, hogy erjedni kezdjenek a szőlőszemek, illetve ha túl sokáig állt a bor, megsavanyodik (ecetsav képződik benne). A húsok, tej és tejtermékek hamar romlanak, kellemetlen savanyú szagot árasztva magukból.
Nem arról van szó, hogy nem szabad hús és tejtermékeket, gyümölcsöt (stb.) fogyasztani, hiszen szükséges alkotókat (és élvezeti értéket) tartalmaznak, hanem a felvett tápanyagok mennyiségéről, minőségéről és arról, hogy milyen jellegű tápanyagokat társítunk össze az étkezés során. Ha a savasító jellegű fehérje és zsír (pl. hús) mellé még pl. magas szénhidrát tartalmú burgonyát vagy tésztát fogyasztunk, akkor nyilvánvalóan fokozott, halmozott savtalanítási, illetve lúgosító reakcióra késztetjük a szervezetet (lásd. a szervezet lúgosító reakcióit, pH-pufferoló mechanizmusait). Míg ha eleve lúgosító jellegű (zöldség) étellel esszük ezeket a tápanyagokat, akkor tehermentesítjük a különböző emésztési traktusokat az emésztési folyamatoknak megfelelően, és megoszlanak a különböző anyagcsere – energia felhasználási, raktározási folyamatok is.

A mennyiség talán a legfontosabb kritérium, ennek „látványos bizonyítékául” szolgál pl. a széklet ürítés gyakorisága, mennyisége, jellege és szaga. Hiszen pl. ha túl sok húsfélét és tejterméket fogyasztunk, akkor a vastagbélben történő pangás során rothadásos jellegű és szagú széklet alakul ki, ha pedig túl sok gyümölcsöt (alkoholt) fogyasztunk, akkor a pangás során erjedéses jellegű és szagú széklet alakul ki. Megfelelő, kiegyensúlyozott táplálkozás, és elégséges folyadék fogyasztása mellett, rendszeres székletürítés és bűztelen széklet várható (→ Vastagbélrendszer-széklet, bélflóra, probiotikumok, colon-hydro terápia).

Célszerű a táplálkozási módszerünk vagy „reformunk” során figyelembe venni a szervezet „egyéni” szükségleteit, adottságait is, melyhez hozzájárul az egyéni ízlésvilág, egyes érzékenységek illetve tápanyag-toleranciák, allergiák, de szervezetünk megismeréséhez hozzájárulhat még pl. a szervóra, a holdjárás, a táplálkozás piramis és az ételek hőhatásainak ismerete is, vagy az, hogy milyen tápanyagot milyen tápanyaggal együtt célszerű fogyasztani. (→ 
táplálkozás bioenergetika).

Alapvető bármilyen jellegű táplálkozás-kultúra, tápanyag fogyasztása, kúra során a megfelelő mennyiségű és folyadék (víz) biztosítása a szervezet részére, hiszen a víz nem csak a szervezet fő alkotója, de oldószerként, vivőanyagként és ingerület hordozóként, illetve tisztító „patyolatként” is működik a szervezetben (→ vízterápia). A kiegyensúlyozott táplálkozás és táplálkozás kultúra részét képezi az az ismeret is, hogy gondolati energia útján befolyásoljuk, illetve befolyásolhatjuk a szervezetünkbe jutott tápanyagok, táplálékok energia értékét, felhasználását, és jótékony hatásait szervezetünkben. (bioenergetika→ 
sejtintelligencia).


Lásd. a továbbiakban: 
zöldségek- zöld levelek- füvekcsíráztatásgabonákolajok-csonthéjasokgyümölcsök

Zöldségek, zöld levelek, füvek

A legkiválóbb lúgosító hatást a szervezetben a zöldségek és a zöld levelek biztosítják, melyek kalóriaszegények, szénhidrátszegények, ugyanakkor rengeteg vitamint, ásványi anyagot, enzimeket, hormonokat, rostokat és lúgosító hatású sókat tartalmaznak. A zöldségek és zöld levelek klorofilltartalma, mely a zöld színt biztosítja, pedig egyszerűen a vér „tápanyaga”. A klorofill molekuláris felépítése annyiban tér el az emberi vér szerkezetétől, hogy a vér hemoglobinjának (szén, oxigén, nitrogén- vas) vastartalma helyett a klorofillban a központi atom a magnézium. A klorofill segíti a vér oxigénmegkötő képességét, a vérképzést, antioxidáns, és segíti a kalcium-kövek lebontását. Enzimtartalmuk segíti az emésztési folyamatokat, magas rosttartalmuk pedig tisztítja a bélrendszert (a redőzött szerkezetű bélnyálkahártya rendszert) és segíti a széklet ürítést.

A színes (főleg sárga) zöldségek fitokemikáliákat (fitonutrienseket) tartalmaznak, melyek enyhítik az izületi gyulladásokat, segítik a mikroorganizmusok által termelt toxinok (azok véganyagcsere-termékeik) megkötését, kiürítését (→antibaktericid hatás, illetve gátolják a mikroorganizmusok növekedését), és nagy a lúgosító-savmegkötő értékük. A paradicsom csak nyersen fogyasztva lúgosít, konyhatechnikai eljárások során enyhén savasító jelleggel bír. Megemlítendő még a kukorica, mely bizony erősen savasító hatású. A zöldségek közül a hüvelyesek és a burgonyafélék (főleg az édes burgonya) azok, amelyek a magas keményítőtartalmuk miatt csak korlátozott mértékben fogyaszthatóak. A babfélék azonban magas rosttartalommal és gombaellenes hatással bírnak, ezért nagyobb adagot csíra formájában célszerű fogyasztani belőlük.
A füvek tápanyagértéke még gazdagabb, mint a zöldségek tápanyagértéke. A búzafű és árpafű kifejezetten gazdag klorofill-fehérje-vitamin és enzim, ásványi anyagforrás. Az árpafűre általában nem is alakul ki allergia, így azok is fogyaszthatják, akik érzékenyek a búzafűre. A füvekből készített lé igen tömény, nem is szabad egyszerre nagy adagot fogyasztani belőle, és a kifacsart fű-lét mindjárt a facsarás után el kell fogyasztani. A naponkénti adagolásnál is figyelembe kell venni a fokozatosságot, mint minden méregtelenítési folyamat esetében.

Ebbe a csoportba tartoznak a mikroalgák is (spirulina, chorella, vad kékeszöld alga), melyek remek klorofill és tápanyagforrások, de csak kiszerelt formában szabad használni őket (a kékeszöld alga pl. méregtelenítésen esik át szárítás és lefagyasztás előtt). A hínár félék több tucat ásványi anyagot és vitamint tartalmaznak, kiváló jód, kalcium és vasforrások. A hínárok leginkább a méregtelenítést szolgálják, nagy a nehézfém megkötő képességük (dohányzó embereknek különösen ajánlott a kadmium ellen), egyben védenek a sugárzások ellen is.

Csíráztatás

A csírák rengeteg ásványi anyagot, vitamint fitokémiai anyagot (daganat ellenes, antioxidáns), és könnyen emészthető és beépülő fehérjéket tartalmaznak. Tehát rendkívül táplálóak és erőteljes lúgosító hatással bírnak. Célszerű és egyszerű házilag nevelni a csírákat, ehhez biocsírákat (orgaikusan előállított) kell vásárolni, melyek felbontatlanul és száraz helyen több évig is elállnak.

Csíráztatáshoz készített csíráztató tálcákat, speciális csíráztató edényeket érdemes vásárolni, majd a magokat beáztatni, meleg helyen elhelyezni és utána naponta kétszer (reggel és este) gondoskodni a megfelelő víz ellátottságáról illetve az átöblítésről. A legtöbb csíra magtól függően 2-3 nap múlva már fogyasztható (1,5-5 cm-es növények), a csíráknak ropogósnak és enyhén édesnek kell lenniük, ha keserűek, barnák, akkor tárolási hiba történt, vagy már túl régóta álltak a magvak. Hűtőben, jól lezárva kb. egy hétig tárolható a „csíra-szüretünk”.

Gabonák

A gabonafélék nagy része savasító hatással rendelkezik a nagy mértékű összetett szénhidrát tartalmuk miatt. A legtöbb szénhidrátot a búza és a rizs tartalmazza, és mind a két gabonára jellemző a nyákképző tulajdonság is. A rizsfélék közül lehetőleg a barna rizst válasszuk, melynek viszont igen magas a (B) vitamin és rost értéke. A legkevésbé savasító, illetve semleges hatású gabona a tönkölybúza, a köles és a hajdina. A tönkölybúza enyhén savasít, magas a fehérje és mukopoliszacharid tartalma, (összetett szénhidrátok) amelyek segítik az immunrendszert és az ízületek sima felszínének megtartását, illetve kialakítását. A köles és a hajdina közömbös illetve enyhén lúgosító hatású, a köles ezen kívül nem hizlal, és rengeteg fehérjét tartalmaz. A teljes kiőrlésű pékáruk, illetve gabonák azonban nagyban segítik a bélrendszer tisztítását és telítését magas rosttartalmuk miatt, szénhidrát tartalmúk nehezen szívódik fel, ezért fogyasztásuk mindenképpen ajánlott (→teljes kiőrlésű termékek előnyei).

Olajok, csonthéjasok és olajos magvak

A csonthéjas magvak nagy része savasító hatást váltanak ki az anyagcsere folyamán. A dió, mogyoró, tökmag és napraforgómag, a makadám dió savasító jellegűek, a mandula, szezámmag, római köménymag, köménymag azonban lúgosító hatást váltanak ki. A zsírok egyértelműen savasító hatásúak, az olajok közül pedig lúgosító hatású az olívaolaj, a borágó olaj, a lenmagolaj, a ligetszépe olaj és a halolaj. Célszerű hidegen sajtolt olajokat használni, a sütés során felhasznált bármilyen jellegű olajat, pedig szigorúan csak egyszer felhasználni! A csonthéjas gyümölcsök és magvak, fűszerek azonban sokféle vitamint és főleg ásványi anyagot tartalmaznak, így fogyasztásukat csak a mennyiségükre kell korlátozni.

Gyümölcsök

A gyümölcsök magukban foglalják a napfény éltető esszenciáját, sokféle vitamin és ásványi anyag, antioxidáns-sejtvédő kemikália raktározódik el nedvdús állományukban (lásd. pl. alma). Azonban igen sok cukrot tartalmaznak (gombák tápanyaga), melyek az anyagcserebomlás folyamán erjesztődnek és alkohollá alakulnak át (pl. candida gomba fertőzöttség esetén kifejezetten tiltott a gyümölcsök fogyasztása).

A gyümölcsök nagy része a magas cukor tartalom (10-30%) és erjedési folyamat miatt savasító hatást gyakorolnak a szervezetre, így fogyasztásuk mindenképpen csak önmagukban javasolt (fogyókúra 
egyszerű diétás trend). Így az emésztési és kiürítési folyamat (azaz a bélszakaszban a pangási időszak) gyorsabban zajlik le, és közben nincs az emésztőrendszer más tápanyagok bontásával és feldolgozásával megterhelve. Lúgosító kémhatást az anyagcsere folyamat végén is tulajdonképpen csak a citrom (csak az érett), lime és grapefruit, az éretlen banán (gyomorbetegségekben jó hatású) és a meggy, valamint a friss kókuszdió biztosít.

Nyilvánvalóan az édesített gyümölcslevek semmilyen formában nem szolgálják sem a megfelelő vitamin és ásványi anyag ellátottságot, sem a megfelelő folyadékellátottságot (a cukor ozmotikus hatása miatt), a frissen facsart gyümölcslé szintén csak önmagában fogyasztva azonban igen.

Gyümölcsök egymáshoz viszonyított Lúgosító ( - ) és Savasító ( + ) hatásai láthatóak a táblázatban, a tápanyag és energia értékeikkel együtt (lásd. még továbbiakban 
zöldségek-főzelékfélék vitamin tartalma).
Gyümölcs
Energia
100g
Szénhidrát
tartalom g/100g
Rost tartalom
/g/
Vitamin
tartalom
Ásványi anyag
tartalom
Gyógyhatás
Alma /savasító hatása +/
31 Kcal
130 kJ
7
1,3-2
A, B1, B2, B6, Biotin, C, Folsav, Pantoténsav
Nátrium, Kálium, Magnézium, Kén Mangán, Réz, Vas,
Emésztést segítő, bőr-haj-köröm regenerálás, szívre-érelmeszesedésre, izületi gyulladásra, máj-epe-bél bántalmakra, fogyókúra, általános roborálás, az egyik legerősebb antioxidáns hatás, magas flavonoidpektin tartalom
Ananász /savasító hatása + + /
53 Kcal
223 kJ
12
0,4
C,
Kálium, Kálcium, Magnézium, Mangán, Foszfor
Tisztító, méregtelenítő, emésztést segítő (-bromelain), ízületi-rándulásos problémákra, fogyókúra
Áfonya /savasító hatása + +/
55 Kcal
244 kJ



Csersav, Foszfor
Székletfogó, erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő (antocianin), fokozza a szellemi aktivitást, javítja a memóriát, javítja a szem egészségét
Banán / érett savasító hatása + + /
Éretlen banán/savasító hatása - /
105 Kcal
441 kJ
14,2
0,4
A, C,
Foszfor, Kálium, Magnézium, Vas
Emésztést, szívműködést segítő, gyomorkímélő-a kevésbé érett is jó gyomor fájdalom-ulcus esetén, köröm-haj-bőr erősítő, veseerősítő, magas FOS tartalom
Citrom /savasító hatása - - /
23 Kcal
113 kJ
2,3
2,2
C
Foszfor, Kálcium, vas
Erek védelme, gyulladások, megfázások esetén, vérszegénység-vértisztítás esetén, epe, máj –és emésztést segítő, koleszterin csökkentő (limonin)
Cseresznye /savasító hatása + /
63 Kcal
265 kJ
14
0,4
A, B1, B2, C, Folsav
Foszfor, Kálium, Kálcium, Magnézium, Vas
Vizelethajtó és vértisztító, húgyúti és ivarszervi problémákra (a cseresznye szára teának elkészítve fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő vese és húgyúti problémák esetén), máj és gyomorserkentő, ízület – reuma, vérszegénységre, köszvényre, quercetin-gyulladáscsökkentő
Datolya /savasító hatása + +/
308 Kcal
1152 kJ
68
3,1
A, B
Cink, Foszfor, Kálium, Kalcium, Magnézium, Vas
Emésztést, szívműködést segítő, székrekedésre, roboráló, vérszegénységre
Dinnye -sárga
/savasító hatása + /
40 Kcal
168 kJ
9,5
0,7
A, B, C,
Foszfor, Kálium, Kalcium, Magnézium
Székrekedésre, étvágyjavító- és gyomortelítő, roboráló, vese-hólyagpanaszokra, szív működést segítő, immunerősítő, erős antioxidáns hatás
Dinnye görög
/savasító hatása + /
122 Kcal
29 kJ
6,5
0,8
A, C,
Foszfor, Kálium, Kalcium, Magnézium
Vér-vesetisztító, vizelethajtó, prosztata problémákra, salakanyag eltávolító-izület, reuma, bél, fogyókúra
Eper /savasító hatása + /
35 Kcal
147 kJ
7,2
0,8
C
Foszfor, Kálium, Kalcium, Magnézium, Vas
Étvágyjavító, vértisztító, máj-vese-húgyhólyag –izületi problémákra, magas csersav tartalom, antioxidáns,
Füge-szárított /savasító hatása + /
262 Kcal
1000 kJ
52,9
2,3
A, B
Cink, Foszfor, Kálium, Kalcium, Magnézium, Vas
Emésztési panaszokra, székrekedésre, roborálásra, vérszegénységre
Grapefruit /savasító hatása - /
36 Kcal
151 kJ
7,2
0,4
B, C, E, K
Foszfor, Kálium, Kalcium, Vas, Magnézium
Érvédő, roboráló, immunerősítő, vértisztító, emésztést segítő, telítő, a piros csökkenti a koleszterinszintet
Kajszibarack /savasító hatása + /
48 Kcal
202 kJ
10,2
0,8
A, C
Foszfor, Kálium, Kalcium, Vas
Hashajtó, bél- és vértisztító, vérszegénységre, csont és szöveterősítő
Kivi /savasító hatása + /
52 Kcal
218 kJ
11,3
0,8
C
Kalcium, Foszfor, Magnézium, Vas
Emésztési-bél problémák esetén, szívműködést segítő, immunerősítő, légzést segítő (asztma), étvágyserkentő
Körte/ savasító hatása + +/
52 Kcal
218 kJ
12
2,6
A, B1, B2, C, Folsav
Kálium, Kalcium, Vas
Salaktalanító-izület-reuma, vizelet-hashajtó
Málna/savasító hatása + /
29 Kcal
122 kJ
5,4
5,6
C
Foszfor, Vas, Kalcium, Magnézium
Emésztés és étvágyjavító, vértisztító, magas csersav tartalom
Mandarin /savasító hatása + +/
45 Kcal
189 kJ
9,8
0,5
A, C
Foszfor, Kálium, Magnézium, Vas,
Roboráló, vértisztító, érerősítő, étvágyjavító, immunerősítő, vérszegénységre
Meggy /savasító hatása - - /
52 Kcal
218 kJ
11
0,3
A, C
Foszfor, Kalcium
Hatása erősebb a cseresznyénél, (de szára nem használható teaként vese-hólyagfertőtlenítésre)
Narancs /savasító hatása + +/
172 Kcal
417 kJ
8,5
0,5
A, B, C, E, K
Foszfor, Kálium, Kalcium, Magnézium, Vas
Nyugtató hatás, érvédő, vérszegénység esetén, immunerősítő, emésztést segítő, vértisztító, köszvényre
Nektarin /savasító hatása +/
49 Kcal
206 kJ
11,4
1,2
B1, B2, C
Foszfor, Kálium, Magnézium, Vas,
Emésztés –és étvágysegítő, székrekedésre, vértisztító
Őszibarack /őszibarack savasító hatása + +/
41 Kcal
172 kJ
9
1
B1 B2
Kalcium, Foszfor, Vas
Emésztést segítő, székrekedésre, étvágytalanságra, tisztító
Ribiszke- fekete /savasító hatása + + /
48 Kcal
202 kJ
9,5
3,8
A, C
Kalcium, Foszfor, Vas
Köszvényre, húgyúti panaszra, vizelet visszatartási nehézségre, immunerősítő
Ribiszke- piros /savasító hatása + /
34 Kcal
143 kJ
7
4,3
C
Kalcium, Foszfor, Vas
Tisztító és frissítő hatású, székrekedésre
Szamóca /savasító hatása + /
35 Kcal
147 kJ
7,2
0,8
C
Foszfor, Kálium, Kalcium, Magnézium, Vas
Ugyanaz a hatás, mint az epernél
Szilva /savasító hatása + /
58 Kcal
244 kJ
13,1
0,5
A
Réz, Vas
Székrekedésre, roboráló
Szőlő /savasító hatása + +/
78 Kcal
328 kJ
18,1
1,3
B, C, K, kevés A
Foszfor, Kálium, Kalcium, Magnézium, Vas
Vér-vese-hólyag-bél-gyomor- ér tisztító, köszvényre, vérszegénységre, reumára, székrekedésre, fogyókúra esetén a savanykás, súlynövelésre az édes ajánlott, öregedés késleltető (rezveratrol), koleszterinszint csökkentő /főleg a piros/

Hatékony gyümölcs és zöldséglé kombinációk

A frissen facsart gyümölcs és zöldségfélék kiváló vitamin, enzim, ásványi anyag, antioxidáns „bombák”, önmagukban fogyasztva, akár üdítőként, vagy pl. tízórai helyett fogyasztva. Az alacsony cukortartalmú zöldségek a gyümölcsökkel (ízükben-mennyiségükben körültekintően), harmonizáltan lettek összeállítva. A gyümölcs glikémiás (cukortartalom) terhelésének csökkentése érdekében adható a kevert léhez még 2 teáskanál omega-3 zsírsavban gazdag halolaj (az A-vitamin felszívódásához zsír-olaj szükséges). Ha lehet, a gyümölcsöt jól megmosott héjával együtt használjuk fel, hiszen rengeteg fitokemikáliát tartalmaznak. Nyilvánvalóan nem szabad cukrozni, édesíteni a facsart leveket.

Az alább felsorolt összeállítások 2-4 adagra vonatkoznak (szomjúságtól és igénytől függően):

(Forrás: Jonny Bowden PhD, hivatásos táplálkozás szakértő)
  • Az egészség gyökerei: 3 pasztinák, 2 fej brokkoli, 3 szál zeller, 2 nagy répa, 1 körte, 1 alma, gyömbér
  • Édes spenótos: 2 csésze spenót, 1 alma, 2-3 répa, gyömbér, (variáció: 1 cékla és a zöldje)
  • Kevert élvezetek: fél nagy piros kaliforniai paprika, 2-3 fej brokkoli, 3 szár zeller, 1 alma, 1 körte, gyömbér
  • Vörös gyümölcslé deluxe: 2 szál rebarbara, fél piros kaliforniai paprika, 1 körte, 1 alma, 3 répa, gyömbér
  • Vörös csoda: 1 nagy cékla és a zöldje, fél nagy piros kaliforniai paprika, 1 alma, 2-3 répa, gyömbér
  • Zöld óriás: 6 száll zeller, 1 körte, gyömbér
  • Zöld óriás deluxe: 2 csésze spenót, 4 száll zeller, 2 fej brokkoli, 2 alma, gyömbér

Egyéb, egymással összeillő alkotók facsart levekhez:

Alma és citrom
Brokkoli és sárgadinnye
Eper, szeder, málna és lime
Fekete áfonya és rebarbara
Görögdinnye és őszibarack
Kaliforniai paprika, zeller, répa, káposzta
Kelkáposzta és ananász
Körte és gyömbér
Paradicsom és narancs
Petrezselyem és cékla illetve zöldje
Spenót és cukordinnye

Egyéb gyümölcslé - koktélok:

A gyümölcslé-koktélok (szomjúságtól függően) ásványvízzel még kiegészíthetőek.

Ananász-õszibarack-körtelé:

Kb. 3 csészényi mennyiséghez:
½ kisebb tisztított ananász
2 db őszibarack
3 db körte

Dinnye-borsmenta-mangólé (gyermekeknek a borsmenta miatt nem adható / 
gyógynövények kritériumai)!:

Kb. 2 csészényi mennyiséghez:
½ kisebb mézdinnye, magvai eltávolítva
3 köteg friss borsmenta
1 db hámozott mangó

Paradicsom-sárgarépa-zeller-zöldhéjú citromlé:

Kb. 3 csészényi mennyiséghez:
2 db közepes paradicsom
1 db nagy, tisztított sárgarépa
2 szál megtisztított szál zeller
1 db hámozott zöldhéjú citrom

Cékla-sárgarépa-narancslé:

Kb. 2 csészényi mennyiséghez:
2 db közepes, megtisztított sárgarépa
3 db közepes, megtisztított cékla
4 db hámozott narancs

Paradicsom-uborka-petrezselyem-sárgarépalé (terhes asszonyoknak a nagyadagú petrezselyem miatt nem adható - lásd. még: gyógynövények kritériumai):

Kb. 3 csészényi mennyiséghez:
3 db közepes méretű paradicsom
1 db nagy uborka
1 köteg friss petrezselyem
3 db közepes méretű, tisztított sárgarépa

Szeder-körte-grapefruitlé:

Kb. 3 csészényi mennyiséghez:
25 dkg szeder
3 db érett körte
2 db hámozott grapefruit

Narancs-hablé:

8-10 csészényi mennyiséghez:
1 kg hámozott narancs

Málna-szeder-eper-zöldhéjú citromlé:

Kb. 3 ½ csészényi mennyiséghez:
½ kg szeder
½ kg málna
½ kg eper
1 db hámozott zöldhéjú citrom

Dinnye-eper-passiógyümölcs ivólé:

4 személy részére
½ db hámozott cukordinnye, magvai eltávolítva
¼ kg eper
2 db passiógyümölcs húsa
1 csésze darált jég
Dolgozza fel a dinnyét és az epret a gyümölcsprésben, majd keverje össze a passiógyümölcs húsát a dinnye-eperlével. Ossza el a jeget a 4 pohárba és öntse rá a frissen préselt gyümölcslevet. Jól elkeverje azonnal tálalja.

Trópusi keverék (gyermekeknek a borsmenta miatt nem kínálható - lásd. még: gyógynövények kritériumai!):

4 személy számára:
2 db hámozott mangó
3 db hámozott kivi
½ ananász
½ csésze friss borsmentalevél
1 csésze darált jég

Jeges ital paradicsomból, nektarinból, passiógyümölcsbõl és borsmentából (gyermekek a borsmenta miatt nem fogyaszthatják!):

4 személy részére
6 db paradicsom
2 db nektarin
½ csésze friss borsmentalevél
4 db passiógyümölcs húsa
1 csésze darált jég

Sárgabarack-alma-körte ital:

4 személyes adag:
4 db nagyobb méretű sárgabarack
4 db kisebb méretű piros alma
3 db közepes méretű körte
½ csésze darált jég



FOGYÓKÚRA - TÚLSÚLY FOLYAMATA, FOGYÓKÚRA -DIÉTA, FOGYÓKÚRA BIOENERGETIKA ÉS TERÁPIA


Fogyókúra - Túlsúly dilemmái, és a fogyókúra bioenergetikai aranyszabályai

Fogyókúra - Túlsúly bioenergetikus „szemmel”:

Mindennapos dilemmánk: fogyókúra, vagy nem fogyókúra..:-))
Ha pedig úgy döntöttünk, hogy igen, fogyókúra, ..akkor pedig, hogy hogyan..?
Amikor pedig már végezzük a teendőket, a következő kérdések merülnek fel bennünk: Istenem, valóban ezt akartam én :-)) ?! Annyira igyekszem fogyókúrázni, és alig látszik valami..!
Miután pedig learattuk a dicséretek és a győzelem babérjait, észrevétlenül, lassan visszatérnek hozzánk „tékozló fiaink”, a zsírpárnácskák.. :-((
A fogyókúrázásnak „arany”-alapszabályai vannak, amiket ha szem előtt tartunk, valódi és követhető stratégiai rendszert tudunk kialakítani magunknak, és magunkban a siker érdekében.

Fogyókúra bioenergetikai aranyszabályai:

Légy Önmagad! Mindenki más már foglalt.”
(Gilbert S. Perreira)
  • Legyünk tisztában saját szervezetünk adottságaival és jelen energetikai, azaz valós egészségi állapotával (bioenergetikai- és számítógépes biorezonancia vizsgálat és kezelés)!
  • Határozzuk meg önmagunkban szándékunk valódi célját, azaz, hogy miért is kell, illetve akarunk fogyókúrázni!
  • Keressük meg, hogy szervezetünknek melyik az a legjobb túlsúlycsökkentő módszer és folyamat, amely alatt biztosan, de egészségünket és energetikai rendszerünket is szolgálva jutunk eredményre, azaz a fogyáshoz!
  • Mi a teendőnk annak érdekében, hogy a jól megérdemelt „könnyedebb kiviteli” formánk meg is maradjon, és ennek érdekében már egy természetes, és számunkra jól beállított életforma alakuljon ki bennünk, azaz ne kelljen továbbra is könnyeket hullatnunk” :-))!


  • Tudomásul kell vennünk és elfogadnunk, hogy a hozzáállásunk úgy gondolati, mint érzelmi szempontból a sikeresség 85%-át biztosítja, illetve befolyásolja! Ne erőltetten fogyókúrázni, hanem harmonizálni akarjuk testünket, lelkünket, szellemünket! Ez egy olyan energia-értékű utasítás a sejtjeink számára is, melyhez azonnal igazodik a sejtintelligencia!
  • Szem előtt kell tartanunk, hogy a megfelelő mennyiségű víz (folyadék) fogyasztás életszükséglet (pl. az immunrendszeralapvető szükséglete, az agysejtek - gondolkodás támogatója), és nemcsak egy dogma számunkra!
  • Tiltott a fehér cukor, édesítőszerek és a fehér, finomított liszt tartalmú ételek fogyasztása (> candida)!
  • Általánosságban elmondható, hogy 1 kg fogyáshoz 7500 kcal elégetésére van szükség. Ha naponta kb. 535 kcal-val kevesebbet veszünk magunkhoz, mint fogyókúramentes időszakban, akkor két hét alatt a sikeres fogyókúra koronájaként egy kiló túlsúlytól szabadulhatunk meg (tápanyagok energiaértéke).
  • Fontos kiindulási pont, hogy mi az, ami meghatározza és inspirálja a fogyókúra célorientáltságát! Egyáltalán nem mindegy, hogy az egészségünk érdekében, azaz szakember utasítására kell döntenünk a fogyókúra ténye felett, esetleg csak a környezet észrevételei és finom célozgatásai alapján, vagy saját magunk döntünk úgy, hogy növeljük ezzel, például a gyógyulási esélyünket, az önbecsülésünket, esztétikai megjelenésünket és tűrő - ellenálló képességünket.

Normál testsúlyarány férfiak és nők esetében, a testtömeg-index kiszámítása

Ideális testsúlyának megállapításához használható a normál testsúlyarányt összegző táblázat, és a testtömeg-index kiszámítása. Természetesen, vegye figyelembe öröklött testi adottságait, egészségi állapotát és napi fizikai igénybevételét is (tápanyagok energiaértéke→ energiaszükséglet), mikor megállapítja, hogy mennyi esetleges túlsúllyal rendelkezik. Az adott értékek megközelítő jellegűek, plusz-mínusz 2-2,5 kg nem jelent túlsúlyt!
A férfiak normál testsúlyaránya
Életkor
Magasság
18-24év
25-29év
30-34év
35-39év
40-44év
45-49év
50-54év
55-59év
60-64év
65-69év
150-154cm
53,5kg
56,2kg
57,6kg
58,5kg
59,9kg
60,8kg
61,2kg
61,2kg
61,2kg
61,2kg
155-159cm
54,9kg
57,1kg
58,5kg
59,4kg
60,8kg
61,7kg
62,1kg
62,1kg
62,1kg
62,1kg
160-164cm
57,1kg
59,4kg
60,8kg
61,7kg
63,1kg
63,9kg
64,4kg
64,4kg
64,4kg
64,4kg
165-169cm
60,8kg
62,6kg
63,9kg
63,9kg
66,2kg
67,1kg
67,6kg
67,6kg
67,6kg
67,6kg
170-174cm
63,9kg
66,2kg
67,6kg
68,9kg
69,8kg
70,8kg
71,2kg
72,1kg
72,1kg
72,1kg
175-179cm
67,6kg
69,8kg
71,7kg
73,5kg
74,4kg
75,3kg
75,7kg
75,7kg
75,7kg
75,7kg
180-184cm
71,2kg
73,9kg
76,2kg
78,0kg
79,4kg
80,3kg
80,7kg
80,7kg
80,7kg
80,7kg
185-189cm
75,7kg
79,4kg
81,6kg
83,5kg
84,8kg
86,2kg
86,6kg
86.6kg
86,6kg
86,6kg
A nők normál testsúlyaránya
Életkor
Magasság
18-24év
25-29év
30-34év
35-39év
40-44év
45-49év
50-54év
55-59év
60-64év
65-69év
150-154cm
48,5kg
49,9kg
51,3kg
52,6kg
54,4kg
55,8kg
56,7kg
56,7kg
56,7kg
56,7kg
155-159cm
49,4kg
50,8kg
52,2kg
53,5kg
55,3kg
56,6kg
57,6kg
57,6kg
57,6kg
57,6kg
160-164cm
51,3kg
52,6kg
53,9kg
55,3kg
57,1kg
58,5kg
59,4kg
59,4kg
59,4kg
59,4kg
165-169cm
53,1kg
54,4kg
55,8kg
55,8kg
58,9kg
60,3kg
61,2kg
61,2kg
61,2kg
61,2kg
170-174cm
55,8kg
56,7kg
58,1kg
59,9kg
61,7kg
63,1kg
63,9kg
63,9kg
63,9kg
63,9kg
175-179cm
58,5kg
59,9kg
61,7kg
63,5kg
64,9kg
66,2kg
67,1kg
67,1kg
67,1kg
67,1kg
180-184cm
62,1kg
63,5kg
65,3kg
67,1kg
68,5kg
70,3kg
71,2kg
71,2kg
71,2kg
71,2kg
185-189cm
65,8kg
67,1kg
68,9kg
70,8kg
72,1kg
73,9kg
75,3kg
75,3kg
75,3kg
75,3kg
A testtömeg-index kiszámítása: a test súlyát elosztjuk a testmagasság négyzetével.
A számítás alapján kapott értéket vesse össze az alábbi értékekkel:
Index
Súly Állapot
Étrendi Javaslat
18-18,5 érték alatt
Sovány
Tápláló, roboláló, kiegésztő étrend
18,5-25-közötti érték
Normál testsúly
Kiegyensúlyozott, normál étrend
25-30 közötti érték
Többlet súllyal rendelkező
Normál diéta+több mozgás
30-35 közötti érték
Túlsúlyos
Megszorító diéta+életmód változtatás
35-40 közötti érték
Súlyosan elhízott, kövérség
Teljes kivizsgálás, szakember irányítása mellett diétás program+életmódváltás
40-feletti-érték
Igen súlyosan-elhízott
Teljes kivizsgálás, orvosi felügyelet és táplálkozási szakember melletti
teljes fogyókúra program+teljes életmódváltás

Túlsúly kialakulásának bioenergetikai okai és tényezői

GENETIKAI ADOTTSÁG

Túlsúly oka lehet a genetikai adottság, ami által az egyén számára adott egy alaki és anyagcsere szabályozó „alapnorma”. Ez a „norma” biztosítja a szervezet energetikai rendszerének az egyensúlyát. Ez az adottság nem feltétlenül egyénhez vagy családfához kötött, jellemezhet egész regionális (nép)csoportosulásokat is, melynek gyökere a múltban keresendő. Minél nehezebben jutott egy életközösség élelemhez, annál inkább a zsírraktározásra fókuszált a szervezet, azaz a kevésből is felhalmozott tartalékokat.

A jóllétet, azaz elégséges táplálék meglétét a túlsúly jellemezte, mely bizonyos előnyökkel járt úgy az egyén, mint az életközösség számára, így a továbbiakban, a sejtintelligencia szintjén ez a „biztonsági” raktározás és szellemi folyamat, mint hajlam maradt fenn. A sejtintelligencia által képzett raktározási lenyomat (hajlam), a túlsúlyra való készség tudatos átprogramozással felülírható! A hajlam azonban a hypotalamikus éhségközpont kóros működését is jelentheti (táplálkozási alapismeretek -hypothalamus), ehhez járulhat hozzá az 
inzulin atípusos hatása (amíg a harántcsíkolt izmok glukózfelvételét nem fokozza eléggé, addig a zsírszövet raktározó működését túlzottan fokozza). Külön említésre méltó a limbikus idegrendszer "jutalmazó-büntető"- információs rendszere, melyhez ha az étkezést (édes ízt) pozitív érzetként kapcsoljuk, akkor minden falatot jutalomként érzékel az idegrendszer és támogatja azt.

Legjellemzőbb a családfán belüli hajlam. Ebben az esetben is le tud fogyni valaki az általa kívánt megjelenési formára, de nem biztos, hogy egészen jól is érzi majd így magát! Ennek az oka pedig az, hogy energetikailag a sejtek nem érzik egyensúlyi állapotban magukat. Ehhez hozzájárul az is, hogy bizonyos adott alaki tulajdonságok bizonyos fokig befolyásolják lelki és érzelmi reakciómintáinkat, természetünket is. Bármilyen furcsának tűnik, de az alaki és genetikai adottságához mérten túlzottan lefogyott személy gyakrabban lesz fogékony egyes betegségekre, az idegrendszere sem lesz olyan kiegyensúlyozott, így a hangulata is ingadozóbb lesz. Jó tudnunk, és szem előtt tartanunk, hogy az idegeinket körbeágyazza, mintegy védelmezi is a zsírsejt (pl. a koleszterin)! Ebben az alaphelyzetben az a legjobb, ha megismerjük azt a „köztes” állapotot, amikor a legjobban érezzük magunkat, még ha esetleg nem is lettünk „nádszálúak”. Az ilyen áldozatvállalás bőven megjutalmazza magát, mivel kiegyensúlyozottság és jobb ellenálló képesség, kedély jellemzi az illetőt.

BETEGSÉGEK

Túlsúly kialakulását hozhatják létre a betegségek, melyek az energetikai rendszer és egyensúly eltolódása, felborulása miatt jönnek létre. A betegség nem más, mint szervezetünk tünet-jelzése tudatunk számára arról, hogy energetikai blokkot (blokkokat) hoztunk létre magunkban.

Megjelenhetnek az elsődleges genetikai „jelző -gócpontok” („gyenge-pontok”- 
Candida és a DNS kapcsolataDNS bioenergetika), azaz, azok a betegségek, melyekre leginkább nyitottak vagyunk genetikailag (családfán belül, jellemzően például már a nagymama és anya is epebántalmakkal küzdött), illetve a túlsúlyhoz kötött, ún. specifikus tünetek, betegségek. Ilyenek, pl. az ízületi problémák, fáradékonyság, a cukorbetegség, szexuális zavarok, a keringési és szívműködési problémák, illetve a magas vérkoleszterin szint és a légzési nehézségek.

Az elsődleges energetikai blokk- és betegségi folyamatot indikáló tényező a stressz - szorongás, melynek szervi jelei lappangó módon alakítják ki a valós szervi elváltozásokat. Ezek a szervi és magatartásbeli reakciók a fogyókúra idején is kialakulhatnak, amennyiben a szervezet alap - energiaszükséglete nincs megfelelően kiszolgálva, ha nincs feltárva még egyéb lappangó folyamat (pl. hormonális elváltozás) ill. ha nem valós döntés, hanem kényszerűség alapján történik meg a táplálkozási és életmódbeli változtatás. Különösen nagymérvű energetikai blokkot tud produkálni a fogyókúra idején létrejött fokozott ön-megelégedetlenségből, türelmetlenségből fakadó szorongás.

Betegségek - Candida betegség

Gyakori panasz az édesség-éhség (édesség utáni vágy), melynek nemcsak a szénhidrát anyagcserezavar (pl.hipoglikémia az inzulinháztartás zavara miatt) lehet az oka. ACandida betegség, azaz a Candida albicans gomba elterjedése a szervezetben ma már szinte népbetegség, többek között mert túlzott a savas kémhatású ételek fogyasztása a lúgos étrenddel szemben (lúgosítás→savas-lúgos ételek), elégtelen a folyadékfogyasztás, és a nehézfém mérgezések gyengítik az immunrendszert.

Alapvető a szervezet egyensúlyi állapotához, az immunrendszer megfelelő működéséhez és bármilyen anyagcsere folyamat biztosításához a bélflóra egyensúlyi állapota. Abban az esetben, mikor felborul a bélflóra mikroba egyensúlya, túlsúlyba kerülnek a candida gombák és elárasztják a szervezetet méreganyagukkal (toxinjukkal, ez a gomba tulajdonképpeni anyagcsere folyamatának a végterméke). Igaz ugyan, hogy elszívják a szervezettől a tápanyagot, leginkább a szénhidrátot (a fokozott cukor, édesség utáni vágy annak tudható be, hogy tulajdonképpen nem a szervezet, hanem a gombák éheznek!), de nagymértékben akadályozzák a szervezet felszívó és kiválasztó rendszerét, a sejtek anyagcsere folyamatát is. Azaz, bevonják a gyomor- és a bélfalat gombatelepeikkel, így például hiába szed valaki vitaminokat, ásványi anyagokat és a fogyókúrát elősegítő szereket, sőt még a bélflórát támogató készítményeket (probiotikumok) is, lehet azok csak kismértékben vagy fel sem tudnak szívódni az emésztőrendszerben, így nem tudják betölteni funkciójukat és kiváltani a várt hatást.

Betegségek - savasodás (acidózis)

Abban az esetben, mikor valaki nagyon kemény és fegyelmezett fogyókúrát folytat, és mégsem tud veszíteni súlyából, nagy valószínűséggel Candida fertőzöttségben szenved. A fertőzöttség tovább fokozza a szervezet savasodását, acidózisát (de például a stressz és a folyadékhiány→/víz bioenergetika/ is!), azaz a szervezet kémhatásának savas irányba való eltolódását.Túlsavasodás (acidózis) ellen a szervezet többek között megnöveli a zsírsejtek mennyiségét és raktározását, hogy bevonja, semlegesítse velük a savakat. Tehát ebben az esetben „életmentő” funkciót tölt be a súlygyarapodás, a túlsúly!

Ezért nagyon fontos, hogy tisztában legyünk szervezetünk jelen egészségügyi állapotával! Ha nem vagyunk tisztában avval, hogy a túlsúly kialakulása számunkra egy esetleges védelmi funkció, és nekiállunk fogyókúrázni megfelelő szisztematikus rendszer nélkül, lehet, egy újabb betegség előtt tárjuk ki az ajtót!

Betegségek - hormonális betegségek, gyógyszerek

Következő fontos tényező a betegségek sorában a hormonális eredetű problémák beazonosítása vagy megléte. Gyakori oka lehet a túlsúlynak, például a pajzsmirigy csökkent működése (pl. jódhiány), vagy a mellékvesék elégtelen működése (Cushing-kór, a kortizol hormon fokozott termelődése a mellékvesekéregben, mely a stressz folyamatát is elindító hormon), cukorbetegség-diabetes (szénhidrát anyagcsere folyamatának felborulása, elégtelen inzulin ellátás a hasnyálmirigyben), de lehet gonadotróp (nemi hormonok) hormon eredetű eltolódás is, főleg terhesség után, illetve fogamzásgátlók szedése során.

Ebben az esetben is elsődleges szempont az alap-ok megszüntetése, mely általában maga után vonja a testsúlycsökkenést is. Külön említést érdemel itt a gyógyszerek által kiváltott mellékhatásként jelentkező túlsúly, mely leggyakrabban a szteroid tartalmú, hormontartalmú gyógyszerek miatt jön létre (gyulladáscsökkentők, fogamzásgátlók, egyes allergiaelleni szerek, stb.).

Betegségek - Stressz

stressz önmagában több támadásponton keresztül is kiválthatja a túlsúly kialakulását. Egyrészt, a túlzott ételfelvétellel, mint a pótcselekvés és önmegjutalmazás, sikerélmény szempontjából, másrészt a hosszan fennálló stressz állapot olyan energetikai blokkot képez a szervezetben, amely a megjelenő következményes tüneteken kívül, a szervezet savas, acidótikus állapotához vezethet (és ez, mint feljebb láttuk, a védelmi túlsúly kialakulásához).

Bármilyen furcsának is tűnik első hallásra, de az a pluszként bevitt tápanyag, ami nem talál viszonzásra az energia felhasználásban, stressz (stresszor) tényező a szervezet számára. A túlsúly következményes betegségtünetei is ezt tükrözik, mivel a stressz okozta betegségtünetekhez hasonló kórfolyamatok, energetikai blokkok jönnek létre a szervezetben (túlsúly hatására például megemelkedik a 
koleszterinszint a vérben, az erek és szív állapota romlik, reumatikus és izombántalmak alakulnak ki, emésztési zavarok lépnek fel, felborul a szénhidrát anyagcsere folyamat, stb.). Fontos megjegyeznem, hogy a Candida betegség gyakori (alap)oka a kezelhetetlen stressz ésallergiás állapot fennállásának és kezelhetetlenségének! Tehát aki stresszes életmód mellett túlsúllyal is küzd, mindenképpen keressen más okot is, mint pl. a túlzott és helytelen étkezés!

Ide sorolhatóak azok a mentális eredetű betegségek is, amelyek például kényszeres evéssel járnak, és ha ez a fogyókúra szándékával is együtt jár, akkor ez a folyamat fokozza magát a mentális betegség állapotát. Hasonlatos az állapot a mániákus
depresszióhoz, melynek kezeléséhez feltétlenül szakember szükséges.

MOZGÁS

A mozgás és levegőhiány egyértelműen túlsúlyhoz, energetikai blokkok kialakulásához vezethet, melynek lényege az, hogy nem használódik fel a szervezet által felvett és előállított energia, hanem halmozódik, majd blokkrendszert alkot a szervezetben, vagy annak egyes területein, a szervekben. A szervezet az energia igényét külső tényezők által biztosítja, mint például a táplálék, a folyadék, a levegő (oxidáció) és környezetünket alkotó, élő és élettelen energiákból származó energia, a Föld elektromágneses kisugárzásából és Kozmikus energiákból (pl. Nap, Hold, stb.) felvett energia által (bioenergetika- energia felvételi tényezők, radiesztézia az emberi test polaritása). Belső energiát a szervezet egyrészt az anyagcsere folyamán állít elő (ATP), azaz a táplálék felbontása, felhasználása, beépítése, raktározása és kiürítése által, másrészt gondolatai és érzelmei által.

Akkor egészséges egy szervezet, és akkor van energetikai egyensúlyban az emberi test polaritása, amikor fel tudja venni a szükséges energiát az energia forrásokból, megfelelően tudja azokat hasznosítani, felhasználni, és a keletkezett energiát a szervezet energetikai egyensúlyához megfelelő mértékben le, illetve ki tudja adni magából. Túlsúly és mozgáshiány esetén a probléma abból adódik, hogy túl sok energia bevitel és felvétel mellett, nem történik meg a kellő mennyiségű energia leadása.
Fogyókúra - Túlsúly / Mozgásintenzitás és a folyamatos energiaáramlás biztosítása (edzésterv)

A mozgás azért szükséges és elsőrendű feladat energetikailag, mert a mozgás során felhasználjuk, elégetjük a „régi” energiát, és helyet adjunk az új, friss energiafolyamatoknak, a folyamatos energiaáramlásnak. A tiszta, oxigénben dús levegő, pedig biztosítja a szervezet számára az oxidációt, a külső természetes, friss energiaforrást. Túlsúly megléte esetén a mozgás, sport során azonban nagyon fontos a fokozatosság és a folyamatosság!

Ha hirtelen terheljük meg a szervezetet (főleg a szívet és ereket), nagymértékben nő az izommunka és anyagcsere folyamat, ezáltal a bomlás során termelt tejsav is, ami fokozza a szervezet savszintjét. Az 
izommunka intenzitása hullámzó legyen, be kell iktatni pihentetőbb időszakot is! Jó módszer például, amikor egy heti 3*20 perces edzéstervben, percenkénti intenzitásra is felosztjuk a 20 perces programot. Például biciklizés során 8 másodperc sprintelés, fokozott izomtevékenység, majd 12 másodperc lassúbb tekerés következzék. Így a zsírégetés, az energiafelhasználás az izmokból maximalizálódik, a szív és az erek is kímélve lesznek. Kiegészítő gyakorlatként alkalmazható az energetizáló-harmonizáló gyakorlatsor, mely nem okoz túl nagy megterhelést, lassan kell végezni, és bármikor végezhető (→bioenergetikai mozgásgyakorlatokTibeti Öt, Mudra ujjgyakorlatok, kéz masszázsok). A testedzésének időpontját célszerű a szervóra szerint kiválasztani (délelőtt és délután is adott a megfelelő óra és időszak), mert ekkor a szervezet is igényli és jobban hasznosítja energetikailag a testmozgást.

Ha valaki az intenzív sportolást választja, akkor tudnia kell, nem elég addig intenzíven sportolni, amíg eléri a kívánt súlymennyiséget, hanem legalább még 3 hónapig folytatnia kell ezt az intenzitású életmódot. A szervezet alkalmazkodott ugyan a megterheléshez, de ha hirtelen abbamarad az energetikai felhasználási túlsúly, visszatér az eredeti állapothoz, azaz elkezd újra felhalmozni, raktározni (ping-pong effektus).

Idő kell, és alkalmazkodnia kell a szervezetnek (a 
sejtintelligenciának) ahhoz, hogy megszokja az új energetikai „elvárásokat”, és visszaálljon az „anyagcsere reakció” a normál, kiegyensúlyozott energetikai folyamathoz, majd folyamatosan fenn is tartsa azt. Azaz, hogy az alapanyagcserénk azon az energetikai alapszinten tartsa fenn egyensúlyi állapotát, és ahhoz igazítsa anyagcsere beépítő és lebontó ritmusát és mechanizmusát, amivel a kívánt testsúlyunkat fenntarthatjuk. Ez idő után, pedig célszerű beállítani egy olyan szintre a mozgáskultúrát és mozgás intenzitást, ami jóleső, harmonikus egyensúlyi állapotunkat továbbra is szolgálja és biztosítja.

Ezzel a sejtszintű alkalmazkodási periódussal is magyarázható, hogy a fokozatos és türelmes fogyókúra miért hatékonyabb és kiegyensúlyozottabb a gyors, a szervezet számára „erőszakos” fogyókúrákkal szemben. Itt jegyzem meg azt, hogy „a nem eszem semmit jellegű fogyókúra” kifejezett agresszió a szervezet számára, és további súlyos energetikai blokkokat eredményez nemcsak a fizikailag, de szellemi és lelki szinten is. Teljes éhezés során az aminosav mozgósításon keresztül jobban csökken az izomtömeg, mint a zsírraktár (
fehérjékzsírok). Továbbá a glikogénraktárak kiürülése ketózishoz vezet (→ anyagcsere hormonális szabályozásaszénhidrátok, szénhidrát anyagcsere), a szívizom sorvad, folyadék és vízháztartás felborul (→víz gyógyászat). A „0” kalóriás diétát kizárólag csak orvosi utasításra és orvosi ellenőrzés mellett szabad végezni!

HELYTELEN TÁPLÁLKOZÁS

Túlsúly alapvető oka általában a helytelen táplálkozási szokás, melynek vezető helyén szerepel a savas kémhatású ételek többletfogyasztása a lúgos kémhatású ételek fogyasztásával szemben. A fokozott savasító jellegű tápanyag felvétel miatt, a szervezet egy állandó fokozott savközömbösítő folyamatnak van kitéve. Ennek során már nem csak a pufferolás (→savasodás), azaz a kémiai egyensúly fenntartása lesz a cél, hanem feladat a folyamatos ellenreakció, alkalizáló folyamat is a megemelkedett savmennyiséggel szemben.
Idővel ez is, mint stressz tényező szerepel a szervezet számára. A szervezet az öngyógyításban a „hasonlót a hasonlóval” alapon dolgozik, így például a megemelkedett sav viszonyra, több gyomorsavat kezd el termelni, hogy ez által is kiváltsa, fokozza a szervezet lúgosító (alkalizáló) reakcióit és a sav kiürítését (a gyomor felé). Ezért jelentkeznek tünetként gyakran a savtúltengéses állapotok, a gyomortáji panaszok, majd a 
Refluxbetegség, ahol a sav (gyomor és epesav is) visszaáramlik a nyelőcső felé, és marni kezdi a szöveteket. A helytelen táplálkozási szokás tárgykörébe tartozik a rendszertelen étkezés, a kapkodó étkezés, és az adott földrajzi helyhez kötött népesség táplálkozási szokásai is (pl. túlfűszerezés, zsíros ételek előnyben részesítése, kevesebb gyümölcs és zöldség fogyasztása→(lúgosítás→ savas-lúgos ételek), stb.

SZABAD GYÖKÖK ÉS AZ ANTIOXIDÁNSOK

Igen sok mesterséges adalékanyaggal, méreganyaggal kell megküzdenie a sejteknek, szervezetünknek. Ezek az anyagok energetikai szempontból „ismeretlenek” a sejtek számára, és bontásuk során jóval több szabad gyök (sejtméreg) felszabadul fel a szervezetben, mint ahogyan az anyagcsere folyamat során az átlagosan lenne. A szabad gyökök semlegesítésére a szervezet által termelt és külső energiaforrásból származó antioxidánsok alkalmasak. Külső antioxidáns szolgáltatók leginkább a natúr, nyers ételek, a gyümölcsök és a zöldségek (sárgarépa!), illetve pl. az omega 3, omega 6 zsírsav (többszörösen telítetlen zsírsavak), melyeket például a halban és olíva olajban találhatunk meg.

Fogyókúra - Túlsúly és az emésztőrendszer bioenergetikai funkcióinak összefüggései

Tápanyagok összetétele és az emésztőszervek bioenergetikai kapcsolata

Rendkívül fontos, hogy nem csak az elfogyasztott étel mennyisége számít, hanem annak minősége, tápértéke, összetétele is (→Táplálkozás és tápanyagoktáplálkozási alapismeretek). Bármilyen fogyókúra trendet követ az ember, hosszútávon minden egyoldalú étkezés hiánytünetek megjelenéséhez vezethet! A fehérje például alapvető a sejtépítésben, a szénhidrát alapvető energiaforrás (az agy energiaellátásában nagyon fontos) a szervezet számára, a zsír részt vesz az energiaszolgáltatásban, és pl. a nem fehérjetermészetű hormonok felépítésében is. Természetesen fontos a megfelelő vitamin és ásványi anyag, illetve a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadék ellátottság is.

Nemcsak a felvett tápanyagok összetétele és jellemző kémhatásuk okozhat energetikai problémákat, hanem az egyszerűen túl sok étkezés, illetve a nem megfelelő időszakban történő étkezés is. Az emberben sejtszinten működik egy circadian napi ritmus és belső biológiai óra ( alvás), a 
szervóra, a Hold járása szerinti energiatelítettség, mely energiaigényünkre és energiafelhasználásunkra kihatással van. A reggeli órákban ébredés után tulajdonképpen az egész szervezet készen áll a teljes külső és belső energiák felvételére és az energiafelhasználásra (energia felvételi tényezők→ radiesztézia, bioenergetika). Este 19 óra után pedig a szervezet egyértelműen, és „csak” az alvási időszakra, azaz az energetikai regenerációra és harmonizációra készül fel és „rendezkedik” be.

A kiegyensúlyozott táplálkozás alapvető feltétele a harmonikus, kiegyensúlyozott energetikai rendszerünknek, folyamatainknak. Semmiből sem jó a túl sok, és a túl kevés sem! Célszerű többször keveset étkezni, és az étkezések során váltogatni a különböző összetételű tápanyagokat. A hús, mint alapvető fehérje és zsírforrás, szintén fontos élelem, de célszerű, ha azt nem szénhidrát tartalmú, illetve savanyító jellegű táplálékkal együtt fogyasszuk, hanem egy lúgosító jellegű élelemmel, pl. párolt zöldségkörettel, és nem burgonyával (savas és lúgos ételek). Összességében elmondható, hogy mindig több legyen a friss zöldség és gyümölcs fogyasztása (80%), mint az egyéb az egyéb jellegű táplálék felvétele (20%).

A magas gyümölcscukor tartalom miatt a 
gyümölcs (gyümölcs vitamin-kalória táblázat)fogyasztása leginkább önmagában nyújt jó energiaforrást, a kis étkezési periódusunkba többször iktassuk be a nap folyamán (lúgosítás→ savas-lúgos ételek). Kifejezetten ajánlatos napi egy alma elfogyasztása (de jó a napi egy-két evőkanál almaecet elfogyasztása is), és jó zsírégető tulajdonsággal rendelkezik még például a nyers ananász és ugyan kevésbé, de a grapefruit is. Az alma pektint tartalmaz (melyet a gyulladáscsökkentők közt- bevonó-védő- anyagnak neveznek), a frissen reszelt alma a bélhuzamban erősen megduzzad, mérgeket (toxinikat) köt meg, így védve a bélnyálkahártyát. Az alma pektin tartalma egyben csökkenti a vér koleszterinszintjét, védve így az ereket és a szívet.

Az alma az egyik legmagasabb szintű antioxidáns hatással rendelkezik a gyümölcsök között (quercetin flavonoid-sejtvédő, katekin, floridzin, klórsav), magas arányú szabad-fenol ( 
flavonoid) tartalma könnyen felszívódik, és így jól érvényesül sejtvédő hatása. Magas a Bór tartalma, így csonerősítő és izületvédő hatása is jelentős. Az almaecet (és minden fajta ecetre vonatkozik) csak akkor tartalmazza a kb. 50- féle tápanyagot (ásványi anyagot, aminosavat, vitaminokat, és enzimeket), ha pasztörizálatlan, kezeletlen, szűretlen, vagy hordóban érlelt, hagyományosan előállított ecetről van szó. Az így előállított ecet tartalmazza valójában megfelelő mértékben az almasavat, és pl. dioxi-borostyánkősavat is, melyek a fertőtlenítésben és méregtelenítésben játszanak szerepet. Az almaecetet inzulinra felhasználásra gyakorolt jótékony hatását is vizsgálják, mivel növeli az inzulinérzékenységet, azaz a sejtek inzulinfelvételét.

Fogyókúra - Túlsúly és a gyomorfunkció bioenergetikai összefüggései

A tápanyag összetételének jellegétől függően általában 2-2,5 óra alatt ürül ki a gyomor (lásd. még: gyomor emésztése). Ha figyelembe vesszük egy-egy étkezés között ezt a „lecsengési” periódust és megfelelően állítjuk össze a különböző tápanyagokat (egyszerre nem sokfélét, vagy akár csak egyfélét), azok mennyiségét, nem terheljük meg a gyomornyálkahártyát és a gyomor simaizomzatát, illetve kímélhetjük még így a hasnyálmirigy működését (mely, pl. az inzulin termeléséért is felelős), egyben csökkenthetjük a refluxbetegség, a horkolás kialakulását is.

Kifejezetten fontos az ételek alapos és lassú megrágása! Egyrészt, mert a szénhidrát bontása már a nyálban elkezdődik, másodrészt mert a nyál baktericid (fertőtlenítő) hatású, harmadrészt, az étel alapos felaprításával kíméljük a gyomornyálkahártyát és izomzatot az étel lezúdulása során (lásd. még: a 
emésztés a szájüregben).

Jó, ha elfogyasztunk a nap folyamán egy-egy pohár gyógynövénytartalmú teát, mely finoman segíti az emésztést és a gyomor tisztulását. Alkalmasak például erre a célra a cickafark, a körömvirág, a borsmenta, az Aloe vera, a gyermekláncfű, a zsálya, a kamilla, a csalán, a mályva és a zsurló alkotta gyógynövényteák fogyasztása. Gyomorégés és gyomorfekély esetén, pedig kiváló például a burgonya lé fogyasztása.

Gyógynövény „érdekességek”:

Mivel fogyókúra idején a cukor mellett a méz fogyasztása sem célszerű, ezért ha valaki nagyon „édesszájú”, használhatja pl. az ún. „Sugar-Baby”- Stevia nevű növény leveleit édesítés gyanánt, ez a növény Dél-Amerikából származik, tradicionális édesítőszerként már régóta használják. A levelek édesítőtartalma meghaladja a normál cukorét, de mivel nincs kalóriatartalma, még a cukorbetegek is fogyaszthatják. Két, három levél elégséges egy kanna tea ízesítéséhez. Egzotikus, az emésztést serkentő gyógynövények közé tartozik még pl. a Schisandra, mely Kínában az egyik legfontosabb gyógy- és fűszernövény, levelét és gyümölcsét használhatjuk fel. Úgy is nevezik, hogy az „ötízű” gyümölcs: édes, savanyú, sós, keserű és erős! Dél-Kína egyik legjobb zsírbontó és anyagcsere fokozó gyógynövénye a Jiaogulan, melyet „ötlevelű ginsengnek” is hívnak, levelét használhatjuk teaként.

A gyógynövényeken kívül a különböző fűszerek (pl. a fokhagyma, gyömbér, bors, köménymag, szegfűszeg (
gyógynövények, mérgező növények) is segítik a gyomor emésztő munkáját és tisztulását.

Fogyókúra - Túlsúly és az epefunkció bioenergetikai összefüggései

Külön figyelmet érdemel az epehólyag működésének kímélete, melynek emésztőnedve az epe és a zsírok bontásáért felelős. Az epehólyag a bevitt zsírmennyiségtől függően perisztaltikus (továbbító, tovahaladó), összehúzó mozgás során üríti ki a szükséges epemennyiséget a vékonybélbe, ahol elkezdődik a zsírok bontása. Az epét a máj termeli és az ún. bilirubin adja meg a színét (lásd. még: emésztés és felszívódás).

Gyakori panasz az epehólyag 
gyulladása és a különböző összetételű epekövek kialakulása (általában koleszterin és pigment-/kalciumbilirubinát/ kövek). Egyrészt öröklött „gócponként” jelentkezhet az epehólyag gyengesége, másrészt a zsír és olajtartalmú ételek nagymennyiségben való fogyasztása provokálhatja ki a tüneteket, mivel fokozott működésre késztetik a májat és az epehólyagot is.

Célszerű összetett gyógynövénytartalmú segítőket alkalmazni az epehólyag illetve a máj érintettsége esetén, melynek összetevői lehetnek például a máriatövis, a medveszőlő, a borsmenta, a zsálya, a kamilla, a csalán és az apróbojtorján. Alkalmas az epehólyag összehúzódásának serkentésére a 
gyógyvíz fogyasztása (például Míra gyógyvíz), de epehólyag gyulladás esetén a gyógyvízkúra alkalmazása feltétlenül szakember utasítása és felügyelete mellett ajánlott, mivel helytelen alkalmazása például epehólyag görcsöt is kiprovokálhat!

Fogyókúra - Túlsúly és a vastagbélfunkció bioenergetikai összefüggései

A fogyókúrához és a szervezet energetikai egyensúlyának fenntartásához elengedhetetlen a vastagbélrendszer normál működése és a kiegyensúlyozott bélflóra,→(probiotikumok) állomány megléte. A túlsúly, a folyadékhiány és a mozgáshiány következtében a vastagbél renyhesége, azaz alulműködése alakul ki, mely indikálja a székrekedéses panaszokat. Egészséges, ha napi egyszer vagy maximum 2 naponta történik székletürítés (vastagbélrendszerszéklet és felszívódás).

A székletürítés fokozásához megfelelő mennyiségű ballaszt tartalmú anyagot, és megfelelő mennyiségű folyadékot kell bevinnünk szervezetünkbe. Kiváló például a joghurtba kevert lenmag, szezámmag, eleinte csak kismennyiségben (1 kávéskanál) fogyasszuk, ahogyan tisztul a bélcsatorna, úgy lehet emelni (1 teáskanál) a magvak mennyiségét is.

Megfelelő rostanyag mennyiséget tudunk szervezetünk és bélrendszerünk számára biztosítani a 
teljes kiőrlésű termékek jótékony hatásaival, melyek energetikai egyensúlyunkat is több szempontból támogatják.

Fogyókúra egyszerű testsúlycsökkentő diétával

Mindenképpen szükséges a reggeli elfogyasztása, mellyel a további időszakra biztosíthatjuk a tápanyagokból felvehető energiát sejtjeink számára (→szervóra). Reggel célszerű langyos folyadékot fogyasztani, már ebben az időszakban is nagyon fontos a megfelelő mennyiségű folyadék elfogyasztása, hogy az éjszaka folyamán a kiválasztásra került felgyűlt koncentrált anyagok kiürítését segítsük szervezetünk számára, azaz tehermentesítsük alóla magunkat.

A reggeli fogmosás időszakában segíthetjük szervezetünk méregtelenítési folyamatát az olajos szájöblítgetéssel is. Az egy evőkanálnyi olajat (lehet napraforgó és olíva olaj is), addig forgassuk a szánkban, míg az habos nem lesz. Ekkora már összegyűjtötte a lepedéket és baktériumokat is a szánkból az olaj, melyet természetesen ezután kiköpünk. A 
szódabikarbóna vizes oldatával való szájöblögetés, pedig csökkenti a szájüreg savasságát, fertőtlenít, illetve szájszárazság esetén is hatékony segítséget nyújthat.
Mivel ébredés után (feltehetően) üres a gyomor és a fehérjék emésztése a gyomornedv által kezdődik el, ezért nagyobb mennyiségű tejterméket ekkor a legcélszerűbb elfogyasztani. Jól bevált módszer, ha már ekkor elégséges mennyiségű rostos anyagot (pl. teljes kiőrlésű péksüteményt) és plusz vitaminokat is bejuttatunk a szervezetbe, de reggelire a tojás, a zsírszegény túró is megfelelő. Amennyiben natúr joghurtot vagy kefirt fogyaszt, ajánlhatom a Goji-bogyó vagy más néven Lycium fogyasztását, melyet belekeverhet a tejtermékekbe vagy a vízbe. Szárított gyümölcsként ma már a legtöbb gyógynövényboltban kapható, a Himalája csodabogyójának is nevezik. Rengeteg C-vitamint, vasat, 18-féle aminosavat és 21-féle ásványi anyagot tartalmaz, de afrodiziákumként (vágyserkentőként) is számon tartják.

Kiváló proteinforrás a szervezet számára a 
tejsavó-proteinpor. A tejsavóprotein tartalmazza a legnagyobb mértékben azokat az aminosavakat, melyekből a szervezet (a máj) elő tudja állítani a glutationt. A glutation a szervezet egyik fő antioxidánsa, méregtelenítő alkotója. A tejsavó immunrendszer-serkentő tulajdonságát még fokozza a benne található alfa-laktalbumin és béta-laktoglobulin, valamint az immunglobulinok. Kutatások azt bizonyítják, hogy védi a prosztata sejtjeit, stressz csökkentő hatása van, és csökkenti a vérnyomást. Fogyókúra idején (is) kifejezetten előnyös hatása az is, hogy fokozza a teltségérzetet. Egyben a bőrt is feszesíti és tisztítja, még a fürdővízhez adagolva is kiváló. A legtisztább értékrendű és leghatékonyabb tejsavóprotein a tejsavóprotein- kivonat, mely alig (vagy nem) tartalmaz zsírt és laktózt.

A következő időszak 10 óra környékére esik, mikor gyümölcsöt vagy zöldséget célszerű elfogyasztani önmagában, vagy csak önmagában egy szelet étcsokoládét. A legalább 70-75-80%-os kakaó tartalmú étcsokoládé megfelelő energiával látja el (agy) sejtjeinket, és fokozza az endomorfin termelődését is, mely örömérzetet okoz (ez a hormon szabadul fel szervezetünkben sportolás, szeretkezés, zenehallgatás vagy a nevetés során is). Az egyik legjobb energia felszabadító és energiaégető hatással a nevetés és a szeretkezés bír, mivel mentális és érzelmi energia is aktivizálódik általuk.

Az ebéd időszakában (12-14 óra között) vegyes étkezés javasolt, csak zöldségtartalmú leves (étkezési keményítővel, azaz nem olajjal és liszttel elkészítve), hogy jól előkészítse a gyomorműködést, illetve beindítsa a gyomornedv elválasztást, majd ekkor még magasabb zsírtartalmú ételt, húst, félzsíros sajtot is magunkhoz vehetünk. Kiegészítésként, köretként mindenképpen párolt zöldséget vagy salátát fogyasszunk. Amennyiben rizst szándékozunk enni, az barnarizs legyen ( táplálkozás bioenergetikai ismeretek).

Tésztaféleséget is ehetünk, de csak teljes kiőrlésű alapanyagból készült tésztát és zöldségkörettel együtt fogyasztva. A tésztaféléket ne főzzük teljesen puhára, mert így rostosabb, nehezebben felszívódó szénhidrátot juttatunk szervezetünkbe, amivel a vastagbélrendszer tisztulását, a bélflórát is támogathatjuk. Közvetlen az ebéd elfogyasztása után már ne fogyasszunk gyümölcsöt és természetesen édesített italokat sem, de sok vizet se, hogy ne hígítsuk fel a gyomornedvet. Köretnek vagy akár pudingnak is kiváló a köles, mely nem hizlal, viszont rengeteg ásványi anyagot, vitamint tartalmaz.

Burgonya helyett ajánlom a cukorbetegek burgonyájának is nevezett „Yakon” nevű növény termését (Starkl Kert Kft.), mely kifejezetten ajánlott fogyókúrázók és cukorbetegek részére is. Ízét tekintve a körte és a sárgadinnye aromáját egyesíti magában, ki is szárítható és akkor kalóriaszegény, nassolni való csemege, mely a bélflórára is kedvező hatással van.

Délután 16 óra környékén megint csak beiktathatunk gyümölcsöt (önmagában), vagy gyümölcs-zöldséglevet (lúgosítás→ összeállított gyümölcs-zöldséglevek), joghurtot, kefirt és ropogtathatunk hozzá magas rosttartalmú teljes kiőrlésű kekszet, vagy belekeverhetünk magvakat. A joghurt és kefir minden esetben natúr és probiotikus vagy prebiotikus legyen ( 
pro -és prebiotikumok), és gyümölcs nélkül fogyasszuk el.

A legideálisabb vacsora időszak a 18 óra körüli periódus. Ekkor könnyen emészthető és kímélő összeállítást válasszunk, például a pirítós kenyér vajjal vagy felvágottal (szárnyas), vékony zsírszegény sajttal elégséges. Mindenképpen könnyen emészthető fehérjét és nehezen emészthető szénhidrátot fogyasszunk (táplálkozási alapismeretek). Semmiképpen ne feküdjünk le éhesen! Lehetőleg 19 óra után már ne étkezzünk, hagyjuk meg az éjszakai pihenést a gyomornak és a teljes emésztőrendszerünknek, csakúgy, mint hormonrendszerünknek (
alvás). Éjszaka a szervezet a bioritmusnak megfelelően méregtelenít és (sejt) megújít, ekkor történik meg leghatékonyabban a szervezet energetikai regenerációja és harmonizációja.
Külön kell említenem a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékfogyasztás fontosságát! Szervezetünk 70%-a víz, de az újszülöttek testének víztartalma például 80-84%! A naponta megfelelő mennyiségű víz fogyasztása biztosítja a sejtek közötti megfelelő információ és energiaáramlást, az anyagcsere folyamatok optimális működését, és az immunrendszer megfelelő hatékonyságát (
vízterápiakortyolgatási technika, napi vízszükséglet)! Fogyókúra, illetve méregtelenítés idején kifejezetten hatékony kiegészítő terápia lehet a tengeri só és alga tartalmú sósfürdők alkalmazása (vízterápia→ gyógyító tengervíz, gyógyító barlangok).

Fogyókúra - Túlsúly és a bioenergetikai gondolkodás, érzelmi alkalmazkodás jelentősége

Mint már említettem, nem mindegy, hogy milyen szándékkal és indíttatásból kezdünk el fogyókúrázni. Abban az esetben, ha betegség miatt kell a fogyókúra mellett döntenünk, a leghelyesebb, ha mindjárt azt a hozzáállást választjuk, mellyel segíthetjük az elfogadásunkat! Nem kell megijednünk a felsorolt indítékoktól, hanem arra gondoljunk, ez remek megoldása annak, hogy én magam segítsem elő gyógyulásomat!

Örömmel vegye a lehetőséget, hogy most feladat előtt áll, miközben megismerheti, hogy melyik az a fogyókúra módszer és mit tartalmaz az a módszer, mely szervezete ill. energetikai rendszerének a legmegfelelőbb! Már magában ez a tény is hozzá segíti Önt az Önismerethez (és a fogyókúrához..). Ha a fogyókúrát öngyógyító tevékenységként és önmaga megismeréseként fogja fel, az egész öngyógyító rendszerének tudatosan is engedélyezi és segítséget ad a további gyógyulási folyamathoz.

Ténylegesen vizsgálja meg és határozza meg önmagában, hogy miért szándékozik ezen a fogyókúra „tortúrán” végig menni! Akár szakember utasítására, akár a környezet (és társadalmi nyomás) hatásaként kell megfontolnia a „dolgot”, addig alakítsa magában gondolatait, míg kizárólag saját indíttatásból és elhatározásból, mi több, jóérzéssel áll neki a fogyókúrázás feladatának!

Használja a SZÁNDÉK és a DÖNTÉS energetikai erejét a fogyókúra során is! Szó szerint, amikor valaki belső indíttatásból indít el egy szándékot, majd döntésfolyamatot és ezzel elhatározásra jut, sejtszinten adja ki az utasítást szervezete számára, mely venni fogja az „adást” és alkalmazkodik hozzá! Energetikai segítséget nyújt Önmaga számára a hozzáállásával, és ez a tapasztalat sok minden másban is a segítségére lesz majd! Javaslom, kössön egyezséget Önmagával, és jelentse ki hangosan, hogy mit akar és mi a végcélja (DNS-spirituális bioenergetika, stressz, Bach-virágterápia)! A továbbiakban mindaddig ezt az energetikai utasítást hordozza magában a sejtintelligencája (és szervezetének vízháztartása!), és ez az információ lesz sejtjei számára a természetes.., amíg ellenkező (ellenálló) újabb utasítást nem küld szellemileg, azaz gondolatai és érzelmei által (nehéz ez a fogyókúra, alig fogytam, stb..).

Ez az ellenállás gyakran nem szándékos és nem tudatos reakció. Leggyakrabban akkor lép fel, mikor nehezünkre esik betartani a fogyókúra szabályokat, vagy amikor fáradtak (ne adj Isten, lusták :-)) vagyunk tornázni. Ekkor fordítsunk gondolati síkunkon (dimenzionális terén) és tereljük el figyelmünket: „nos, és akkor mi van, ha most ezt, és ennyit kell ennem..”, úgy döntöttem, hogy most ezt eszem, ezt iszom, és ez a teendőm! Jól fog esni a fegyelmezettség, és ha valódi döntést hoztunk, a továbblépés sem fog igazán nehezünkre esni.

Használjuk a humor csodálatos energetikai tartományát, nevessük ki magunkat, mikor érzelmi ellenállást tapasztalunk akár magunkkal -akár a fogyókúrával szemben! Abban az esetben, ha netán „engedtünk a gyeplőn ”, utólag már semmiképpen ne „ostorozzuk” magunkat, mert ezzel csak az ellenállásunkat fokozzuk (azaz blokkolunk) energetikailag és tudatilag is. A humor, a nevetés energetikai blokkoldó rezgésszinttel bír, a közben létrejött mély- és váltakozó mélységű legzés során pedig ki-, ill. el is tudjuk engedni magunktól a negatív energetikai blokkokat.
Mindig hálás vagyok a nevetésért, kivéve, amikor az orromon jön ki a tej.”
(Woody Allen)
Tudatosítsuk magunkban gyakran, hogy most méregtelenítünk, és energetikailag harmonizáljuk szervezetünket. Gondolkozzunk „energetikailag”! Ki lehetne jobb orvosa sajátmagának, mint Önmaga?! Az idő nem számít, mert nekem dolgozik, és fáradozásom meghozza a gyümölcsét! Élvezze és ízlelgesse ezeket a megállapításokat szellemi és érzelmi szinten is, nagyban segítik a továbbiakban is az elfogadását!

Fogyókúra előtt és közben nyugodtan és bölcsen döntsön úgy, hogy nem kreálok „nagy ügyet” az egész fogyókúrázási procedúrából, egyszerűen csak megoldom, ill. megengedem szervezetemnek, hogy megoldja "helyettem" ezt a feladatot! Ennek érdekében ne erőltesse a dolgot, ne erőlködjön gondolati úton sem, hanem egyszerűen "VÁLASSZA" azt, hogy az Ön számára legharmonikusabb testsúlyt válassztja, és ennek megfelelően fog anyagcsere folyamata is alakulni! Ne a fogyókúrázásra fókuszáljon, hanem arra, hogy amit megeszik és megiszik, az mind Önt SZOLGÁLJA, nem mást, mint a választott harmonizációját!

Figyeljen arra, hogy mit kíván a szervezete, a harmonizáció érdekében meg fogja "súgni" Önnek! Soha ne foglalkozzon azzal, hogy még mennyi túlsúllyal rendelkezik (a sejtjei ezt fogják hallani, és ezt veszik utasításnak - természetesnek, azaz a túlsúlyt DNS-bioenergetika), ne legyen saját magának az ellendrukkere! Azzal foglalkozzon, ami a végcél! Fogyókúra során ne méregesse magát nap mint nap, mert ha esetleg nem örül az eredménynek, akkor csak generálja önmagában az ellenállást, és a feladás is könnyebb lehet.. Vegye le a gondolati kontrollt a fogyókúrázásról!

Terelgesse gondolatai és érzelmei energetikai tartalmát és irányát, örüljön annak, hogy gyógyul, vagy hogy régi nadrágja, szoknyája mérete újból megfelelő lesz és lett (javaslom, ajándékozza meg magát mindenképpen egy új darabbal is, megérdemli! :-)). Dicsérgesse Önmagát "szemérmetlenül" a legapróbb dolgokért is, fejezze ki örömét és ne foglalkozzon senki más megjegyzéseivel (ezzel erősíti idegrendszere jutalmazó inger kapcsolását is a limbikus rendszerben)!

Vegye észre és konstatálja hangosan is kimondva a fogyókúra pozitív hatásait, jeleit (pl. könnyebb a járás, és könnyebb lett a levegővétel is, mikor pl. a terheket cipelem)! A pozitív energia felvétel gondolati úton tudniillik nem több, mint hogy arra gondolok többet amit akarok és aminek örülök, és nem arra amit nem, ill. aminek nem!

Fogyókúra - Túlsúly bioenergetikai terápiás javaslatai

Az egyén jelen állapotának megfelelően szükségszerű - mielőbbi gyógyulásához (fogyókúrához) szükséges orvos-gyógyászati terápiát / kezelést nem helyettesítheti (nem helyettesíthető) és önhatalmúlag nem válthatja ki- ill. fel, egyik természetgyógyászati gyógymód / alkalmazás sem, a kiegészítő alternatív gyógymódok - alkalmazások csak támogathatják és elősegíthetik a fizikai és lelki közérzeti javulást, a gyógyulás - regenerálódás folyamatát!

Kiegészítő bioenergetikai javaslatok

Rengeteg fogyókúra tendencia és recept leírás létezik ma már, általában meg is állja mindegyik önmagában a helyét. A fogyókúra lehetőségei közül a 2-3 napos „light” diéta, a két hetes, a 30 napos diéta és a 90 napos diéta- trendek a legismertebbek. Tápanyagok és összetételük szerinti, vagy vércsoport, hideg-meleg ételek, Hold járása, szervóra, táplálékpiramis szerinti fogyókúra diéta is létezik, melyek szintén figyelemre méltóak és hatékonyak (táplálkozás bioenergetika). Azonban nem biztos, hogy bármelyik fogyókúrás diéta trend megfelel az Ön szervezetének és igényeinek!

Én szívemből azt javasolom mindazoknak (is), akik nagyobb túlsúlytól szeretnének megszabadulni, hogy a fogyókúra idején vegyék igénybe szakember útmutatását és segítségét is, akivel valóban személyre szólóan ki tudják választani a megfelelő fogyókúra módszert és táplálék összetételt (táplálkozás, anyagcsere, kalória), illetve a megfelelő testgyakorlatokat. Fogyókúra során célszerű folyamatos kontaktusban maradni a kiválasztott segítővel, és folyamatosan a szervezet jelen energetikai állapotához és igényeihez megfelelően alakítani a táplálkozási, fogyókúrás diéta trendet.

Ezeken kívül javaslom egyéb, a fogyókúrát és energetikai harmonizációját segítő és biztosító kezelések igénybevételét is, mint pl. a Colon-hydro-terápiát, a reflexológiát, az akupunktúrát, az akupresszúrát, a nyirokmasszázst és a kineziológiai támogatást. Mozgáskultúra szempontjából, pedig mindenképpen javaslom (nem csak a fogyókúra idején) a harmonizáló-energetizáló mozgásgyakorlatok beiktatását, melyek nem megterhelő gyakorlatok, és folyamatosan végezhetőek a nap bármely szakában (→Bioenergetikai mozgásgyakorlatok).

Amennyiben úgy gondolja, hogy nincs szüksége jelen állapotának energetikai, illetve egészségügyi felméréséhez, illetve önmaga választja ki azt a fogyókúra trendet vagy fogyókúra receptet, amit követni is szándékozik, akkor bízzon meg megérzésében és ráérző képességében! Figyeljen Önmagára, amikor választ, ne csak a modern vagy legújabb fogyókúra módszer ajánlása alapján döntsön! Ha valóban jóérzéssel tölti el az amit hall, és valóban úgy érzi, hogy ezt bizony szívesen kipróbálná, akkor nyugodtan döntsön az adott fogyókúra módszer és ajánlás mellett! Kívánom Önnek, hogy ne csak a nagyszerű (vég)eredmény láttán, de már a fogyókúra feladatorientáltságában is találja meg örömét és sikerélményét! :-))



STRESSZ - SZORONGÁS FOLYAMATA, STRESSZ - SZORONGÁS BIOENERGETIKAI FELOLDÁSA


Általános stressz tényezők a XXI. században, Stressz - Szorongás bioenergetikai szemléletmódja

Stressz - Szorongás / Általános stressz tényezők a XXI. században, Stressz - Szorongás bioenergetikai szemléletmódjaStressz - Szorongás a XXI. század mondhatni általános életérzete, és ezen túlmenően korunk valódi betegség "indikátora" is lett a stressz (Általános Adaptációs Szindróma GAS). De vajon a stressz - szorongás jelenség önmagában betegség-e, vagy mi „kreálunk” betegséget belőle, vagy nagyon hasznos energetikai jelző és válaszfunkció-e a stressz, amit egyszerűen csak meg kellene tanulnunk megfelelően értelmezni és kezelni? Vizsgáljuk meg a stressz - szorongás folyamatát metafizikai és bioenergetikai szempontok, és megoldási lehetőségek alapján, illetve fizikális tudományos (orvostudományi, szociológiai) alapokon nyugvó megközelítések és szempontok szerint!

Napjainkban valóban sok olyan, az emberiség számára új külső- és belső indíttatású stressz - szorongás ponttal, ún. „stresszorral” találkozunk, mely megterheli nemcsak szervezetünket, de szellemi és lelki tűrőképességünket is, kiváltva a stressz - szorongás állapotát. Szervezetünknek rövid idő alatt kellett találkoznia és azonosítania, kiválasztania sok új méreganyagot, mesterséges származékot (> szabad gyökök és az antioxidánsok, nehézfémek, mérgező elemek), nem csak az ételeinkből, hanem pl. a létfenntartásunkhoz szükséges levegőből is (stressz - faktorok, stresszorok). A betegségekkel szembeni ellenálló képesség csökkenése, az új támadáspontú betegségek, ágensek megjelenése, és magának a betegségnek, stressz - szorongás állapotának társadalmi megítélése (pl. TB –és munkahelyfüggőség) is nagy megterhelést, stressz - szorongás indikációt jelentenek a modern, újkor embere számára.

A társadalmi struktúrák hirtelen rendeződtek át, és egészen új elvárásokat, szokásrendszereket, igényeket támasztottak és támasztanak az emberrel szemben (és magával az idegrendszerrel, ezáltal az egész szervezet (szervek) működési-alkalmazkodási rendszerével szemben). A pénz mint motivációs (és fő stressz tényező) eszköz, és mint természetes hajtóerő (energia) és csereeszköz, társadalmi és egyéni szinten egy olyan stressz - szorongás zónát ért el, mely megkérdőjelezi azok számára is az önbecsülés fogalmát, akikben eddig fel sem merült az önmagában és a másokban való hit. Ahogy felgyorsult a tudományos és technikai fejlődés és produktum, úgy felgyorsult az az igény is az emberrel szemben, hogy hirtelen emelje szellemi alkalmazkodási képességének küszöbértékét. Sok olyan dolgot kellett megértési - stressz tolerancia zónájába beilleszteni, ami nem minden esetben állt, áll összhangba befogadó és elfogadó szintjével.

A legnagyobb stressz kihívás (stresszor tényező) az ember számára az önbecsülés és a szeretet megvonása, vagy annak hiánya (lásd.még:kiegyensúlyozott önbecsülés megteremtése)! Az általános bizalmi szféra lassan védekező és gyanakvó tendenciává lényegül át, tovább rombolva ezzel az érzelmi bizonytalanságot, a stressz - szorongás küszöb -toleranciát. A többség önmaga és családja létfenntartása érdekében kénytelen meg- ill. elvonni a kellő figyelmet, toleranciát és szeretet megnyilvánulásokat, még közvetlen szerettei körétől is, csakúgy, mint önmagától, vagyis önmagával szemben. Ez a tény már önmagában kiváltja a szorongás - stressz érzetét.

Ettől a ponttól kezdve, vizsgáljuk az egész stressz - szorongás folyamatot bioenergetikai szempontból! Tudniillik, valóban több, nem kívánt negatív energetikai, stressz - szorongás tényezőnek vagyunk kitéve, de közben egyre több energetikai tudásra, tanításra és stressz -megoldási útmutatókra is szert teszünk, tehetünk, ha akarunk! Mindezeket a stressz - szorongás feloldó energetikai megoldásokat csak figyelembe kell vennünk, alkalmaznunk és használnunk kell a stressz - szorongás helyzetek során, a legegyszerűbb stessz - szorongás feloldási megoldásokra való törekevéssel!
A különbség a között, amit megteszünk és amire képesek lennénk, megváltoztathatná a világot.”
(Mahatma Gandhi)
Szervezetünk egyfolytában biztosítja számunkra az alarmfunkciót (pozitív stressz reakciót) és jelzi az energetikai eltolódást, nem kér mást, csak egy kis harmonizációs lehetőséget és energetikai feltöltődést. Amikor már nem bírja kiszolgálni energia igényünket, illetve nem tudja kompenzálni a folyamatosan újra –és újra beindított stressz - szorongás reakciókat, egyszerűen kimerül. A stressz - szorongás folyamatos érzetétől beteggé válunk, keringési, emésztési problémáink adódnak, halmozódikallergiakészségünk, asztma és idegrendszeri, sőt daganatos elváltozásokkal lehet számolnunk.

Egyéni különbségek vannak abban, hogy valaki a különböző érzelmi – stressz és szorongás hatások alatt milyen vegetatív idegrendszeri változásokkal reagál (pl. stressz - szorongás hatására van aki elpirul, vagy inkább izzad a tenyere, másnak erőteljesebb a szívműködés fokozódásával adott válaszreakció). Ha az érzelmi stressz -reakció túlzott mértékben csak egy adott szervre koncentrálódik fizikailag, idővel az állandóan érintett és igénybevett szerv működési és organikus elváltozásokkal reagál (pl. gyomor-nyombélfekély, vastagbélgyulladás, stb.). Így alakulnak ki a pszichoszomatikus betegségek. Igen sok tudati energiánkba került ezt a stressz - szorongás helyzetet előállítani önmagunkban, most tegyük meg magunkért, hogy ugyanennyi tudatos összetett energia befektetéssel segítjük szervezetünket és magunkat a regenerálódáshoz!

Stressz és a belső Szorongás leírása

Stressz helyzet értelmi megközelítése, a belső szorongás:

Célszerűnek tartom, hogy mindjárt az elején tisztázzuk a stressz - szorongás, mint állapothoz való megítéléséhez való viszonyunkat! A stressz tudományos „felismerése és meghatározása” (Selye János) óta, minden olyan viszonyulásunkat és reagálásunkat a környezetünk és magunk felé, amely megterhelő vagy nem kielégítő ránk nézve, azonnal a stressz - szorongás „kategóriába” soroljuk.

Ezzel sokszor, mintegy utat engedünk annak a gondolatsorozatnak a megnyitása és táplálása felé, hogy alkalmatlanok vagyunk a feladat megoldására, hiszen stressz - szorongás folyamatot váltott ki belőlünk az egész folyamat, amivel szembe kell néznünk.

Stressz, a szorongás folyamatának és kialakulásának a lényege a magunk iránti elégedetlenség és félelem attól, hogy minden aktív részvételünk ellenére sem tudjuk megoldani az adódott konfliktust- stressz - szorongás szituációt, kontrollálhatatlanná válik számunkra még igyekezetünk ellenére is a helyzet, vagy hogy nem vagyunk még mindig „elégségesek” a környezet számára. Valójában ezek azok a stressz -pont tényezők, melyek állandósult belső szorongás érzetet válthatnak ki bennünk. A belső szorongás, stressz, a megfelelési kényszer olyan szintű ellenállást is létrehozhat bennünk, amely az ún. kiégéshez (burn out) is elvezethet. Stressz - szorongás egyik vezető szindrómája, mikor túlteng bennünk a teljesítményigény, vagy a maximalizmus biztosítja számunkra az egyetlen pozitív visszacsatolást, illetve ha „mártír” effektusunk van. Stressz és szorongás „pont”, mikor lelkileg leginkább úgy érzi magát az ember, hogy semmilyen hatással nincs az életére és környezetére, mindennek és mindenkinek kiszolgáltatott. A szorongás, szorongásos stressz egyik speciális formája pl. az ún. "vasárnapi neurosis", mikor az egyén a heti munkanapok folyamán szervezettségben, egyfajta strukturált, kiszámítható eseménysorozat közben érzi magát, ám amikor eljön a hétvége - a "vasárnap", megszakad a tervezettségi-folyamat, és ez kiváltja a stressz - szorongás érzetét. Ez a szorongás, stressz -szituáció különösen jellemző lehet nyugdíjaztatás során (vagy azt megelőzően), amikor úgy érzi az egyén, hogy nem tudja mit is kezdjen a felszabadult idejével, hogyan is szervezze át életmenetét, szokás -és viselkedési rendszerét. Általában súlyosbítja ezt a szorongás -és stressz érzetet a "fölöslegesség" érzete is.

A szorongás lehet "szabadon lebegő", ekkor spontán módon alakul ki a szorongás - stressz érzet és a szorongásos válaszreakció, illetve a szorongás, mint szorongásos - stressz állapot krónikussá is válhat. A krónikus szorongás - állapotok legjellemzőbb klinikai formái:

-Generalizált szorongásos szindróma: leggyakrabban fiatal felnőtteknél (20-35 év) alakul ki ez a szorongás tünet együttes, melyet a mindennapi élethelyzetek és kezelésük válthat ki. Ha legalább 1 hónapon keresztül fennállnak az ezt a szorongás - állapotot jelző testi tünetek, akkor beszélünk generalizált szorongásos szindrómáról. G. szorongás fizikai tünetei a szapora szívverés, vérnyomás emelkedése, fenyegetettség érzete (túlzott éberség), túlzott aggodalom érzet, gyomorsav túltengés, gyakori fejfájás, egész testre kiterjedő gyengeségérzet (szinte ájulás).

-Pánik szorongás szindróma: Gyorsan fellépő és rövid ideig tartó fizikai tünetek kisérik az intenzív szorongás -érzetet. Fokozott alarm-reakciók (fenyegetettség, aggodalom, félelem), szapora szívverés, néhézlégzés és nyomásérzés, fejfájás, szédülés, hányinger, puffadás, alvási nehézség, súlyos esetben görcs-görcsös állapot jellemzi a tüneteket. A betegben kialakul hamar magától a szorongás - tünetektől való félelem, ami önmagában is fenntartja már magát az öngerjesztő szorongás - stressz szituációt. Fokozhatja a szorongás -pánik tüneteket (illetve kiválthatja) a menstruációt megelőző időszak (premenstruális), stimulánsok mint az alkohol, és pl. a túlzott kávé fogyasztás. Az ismétlődő szorongás - pánik rohamok letörtséget, hypochondriát (betegségtől való félelem, mely társul a beteg saját testétől való félelemmel is), depressziót és agoraphobiát (félelem, bizonytalanság a nyilvános vagy nyílt helyektől, helyeken) válthat ki a betegből.

-Kényszerbetegség: állandóan visszatérő és leküzdhetetlen érzett irracionális gondolkodásmód (gondolat) és irracionális kényszerű cselekvés jellemzi az illetőt. A szorongás - stressz állapot során gyakori a kórokozóktól való túlzott félelem, az állandó kézmosási inger, a szóismétlések, vagy a járás során fellépő szokatlan lépés-követések, de a körömrágás is szorongás -tünet lehet. Extrém fokú stressz helyzetek, stressz szituációk fokozhatják a tüneteket, depressziót, és egyéb paranoid viselkedést , téveszméket válthatnak ki.

-Fóbiás szorongásos állapotok: ebben a szorongás - stressz állapotban az egyén elhárító, "eltoló" reakciót épít ki magában, amellyel el tudja kerülni azt a helyzetet vagy tárgyat, mely szorongás érzetet vált ki belőle. Ezek az elhárító stressz reakciók azonban általában nem elégségesek és eredményesek a szorongás megszüntetésére, ami tovább fokozza a szorongás folyamatát. Leggyakrabban szociális fóbiákról beszélhetünk, mint pl. a szerepléstől, beszédtől való félelem, vagy pl. társasági-társas helyzettől, elvárásoktól való félelem. A szorongás ezen formájában gyakori a társuló agoraphóbia, a mindennapi életet, alkalmazkodást és megfelelést (sikerélményt) igen csak megnehezítő szorongási forma.
Nyilvánvaló, hogy egy vizsgadrukk, vagy egy új helyzet, amely alatt úgy érezzük, hogy megmérettetés és bírálhatóság alá kerültünk, vagy kerülhetünk, feszültséget és bizonytalanság- némi szorongás - stressz érzetet válthat ki belőlünk. Érezzük hogy „szorongatott” helyzetbe kerültünk, de ettől még nem stressz állapotunk és stressz -betegségünk van, hanem egyszerűen idegesek, feszültebbek vagyunk, értelmezzük azt a tényt, hogy feladatmegoldás vagy valamilyen akadályoztatás előtt állunk. Szervezetünkben valóban elindul egy készenléti, védekezési, startra kész energetikai és fizikális állapot (stressz alarm-reakció), amely segít energetikai többletet biztosítani számunkra (lásd.még:stressz egészségügyi hatásai, vonzata
i)! Tehát maga a stressz, mint védelmi és készenléti funkció, nagyon is pozitív (eustressz) segítség lehet számunkra, és ennek tudatosítása önmagunkban igen fontos. Csak a tudatunk, hozzáállásunk tudja megkülönböztetni, hogy ez valóban reális stressz - stresszogén vészhelyzet-e (stressz -szituáció), vagy ez, „csak” egy többletenergiát kívánó feladatmegoldásnak a helyzete! Stressz tényező mértékétől függetlenül szervezetünk arra a parancsra reagál, hogy „lépni” kell! De ha meg akarjuk tanulni kezelni és helyesen felhasználni ezt a plusz stressz energiát, értelmeznünk kell, hogy mekkora lépésre is van szükségünk, és ehhez mennyi (eu- stressz) energia többletet produkálunk ki szervezetünkből! Muszáj, hogy amennyi stressz - szorongás helyzetben csak tudunk mérlegeljünk, és tudatos DÖNTÉS, választás szintjén hozzuk meg reakció /válasz/ mintánkat! Ezzel a hozzáállással nyugtázzuk tudatunk és sejtjeink felé azt a tényt, hogy a " stressz - szorongás" helyzet megoldási kulcsa is meg van, azaz adott az oldási lehetőség is.

Stressz megnyilvánulási formái, "KIT"

Valódi stressz állapotnak két megnyilvánulási formája lehetséges. Adott egy hirtelen kialakuló stressz - vészhelyzet, amikor az életünk vagy más életének a megmentése a cél, illetve amikor fizikai bántalomnak vagyunk kitéve. Ekkor a szervezetünk egész energetikai és információs rendszere erre a jelen feladat megoldására fókuszál, azonnal minden adott lehetőségét kihasználva és felkínálva. Ez a halmozott stressz - tényezők hatására kiváltott vészreakció (stressz -alarm) olyan mértékű is lehet, hogy szellemi és testi értelemben is okozhat sokkos állapotot, mint ahogyan életet is menthet.

Stressz másik formája lehet generalizált, elhúzódó, mikor folyamatos stressz -energetikai készenléti állapotban tartjuk szervezetünket tudatunkkal, korlátozó emberi gondolatmintáinkkal (negatívizmus, félelem, aggódás 
dualizmus) melynek során kialakulnak a valódi stressz lenyomatok (ezek már sejt szinten-DNS szinten→DNS bioenergetika), amelyek szervezetünkben tartós energetikai blokkokat, végül kimerülést (betegségproduktumot) hoznak létre. Ekkor már ún. di- stressz folyamatról beszélünk, azaz a stressz negatív funkciójáról.

Abban az esetben, amikor valódi stressz, életmentő vészhelyzet tárul elénk, tudatunk semmilyen formában nem befolyásolja szervezetünk energetikai válaszreakcióját, mert pontosan tudjuk, hogy a megoldáshoz erre van szükségünk. Az, hogy milyen formában használjuk fel ezt a plusz eu- stressz energiát (pozitív stressz reakció), az adott helyzet és alkalmasságunk határozza meg. Erre a stressz -helyzetmegoldásra szokták azt mondani, hogy például szégyen a futás, de hasznos, vagy nem tudom, hogy volt hozzá merszem, nem is gondolkodtam, de pl. beugrottam a másik után a vízbe, mikor fuldoklott. Ez olyan ösztönös védelmi stressz helyzet és stressz -reakció is lehet, hogy akkor is a fuldokló után vetheti magát az ember, ha nem is tud úszni!

Ezt az életmentésre vonatkozó tudatos gondolkodási képtelenséget az agyunkban lévő, ún. 
Stressz Központunk biztosítja (KIT- Közös Integratív Terület). A stresszor (azaz, a stressz aktivációt kiváltó tényező) megjelenésekor azonnal olyan emlékek után kutat az agy, amellyel az adott stressz helyzet leginkább megoldható. Ekkor az agy egyéb területeinek akár a 75%-át is blokkolhatja, hogy előtérbe helyezze a túlélést. Tehát ilyen mérvű stressz -blokkolódás esetén nem tudunk gondolkodni, ezáltal a választási lehetőségeinknek mérlegelése, illetve kihasználási lehetősége is csökken (lásd. még: limbikusrendszer).

Stressz helyzet bioenergetikai felhasználása és hasznosítása

A valódi vészhelyzet olyan „valódi” stressz -helyzetet produkál, melynek során általában azonnal felhasználjuk azt a plusz energiát, melyet kitermelt szervezetünk számunkra. Futunk, kiabálunk, fizikai és szellemi erőnket fel és kihasználjuk. (Őseink ezt a plusz stressz energiát bőven felhasználták és leadták magukból szellemileg és testileg is, elég csak arra gondolni, hogy nem volt mindig ilyen egyszerű, pl. a napi élelmet előteremteni és előállítani). Így a stressz -helyzet lezajlása után (és annak energetikai felhasználása során), vissza tud állni szervezetünk az eredeti energetikai egyensúlyához és kész az újabb energetikai „bedobásokra”, azaz nem maradnak felhasználatlan energetikai blokkok (stressz - szorongás blokkok) rendszerünkben ( lásd.még:fogyókúra-mozgás, és a bioenergetikai mozgásgyakorlatok)!
Abban az esetben viszont, amikor állandó készenléti- stressz helyzetben tartjuk szervezetünket /folyamatos negatív gondolataink és ehhez fűződő érzelmi társításokkal/, idővel ezen az energia állapoton (vibráción, frekvencián) állandósulhat minden felvevő és leadó reakciómintánk. Gondoljunk csak bele, folyamatos elnyomó stressz -gondolatainkkal és stressz szorongás érzelmeinkkel azt üzenjük a szervezetünknek, hogy mindjárt futunk, csak éppen a „futás” marad el! A legnagyobb stressz, szorongás problémát általában az okozza, hogy nem hagyunk kifutási, illetve levezetési helyet, harmonizációs - kiegyensúlyozó lehetőséget szervezetünk energetikai rendszerének!
További tartalomblokkok oldási lehetőségeigyermekek energia felhasználásagyermekek stressz-tűrőképességének emelése.

Stressz - Szorongás bioenergetikai blokkok oldási lehetőségei:

Nem véletlen, hogy mindenhonnan azt halljuk, szánjunk időt a sétálásra, a sportra, a szeretteinkre, házi állatainkra, és a szellemi-lelki kikapcsolódásra, feltöltődésre, de leginkább Önmagunkra való belső odafigyelésre! Ha végképp egyik lehetőség (szélsőséges esetben) kiaknázása sem adódik meg számunkra, akkor még mindig ott van stressz - szorongás mentesítő mentsvárként, a relaxáció (alvás→ alvászavarok, a jó alvás tényezői) és a képzelet, a humor, az intelligens önirónia felszabadító világa. Tudatosan kell keresni a stressz - mentesítő belső megnyugvást, az erre való SZÁNDÉK a legfontosabb! Valódi stressz - szorongás mentesítő terápia a képzelet használata, mely egyszerűen kiléptet az adott stressz - szorongás energia szintjébő, helyzetéből, semlegesítve annak stressz -energetikai lenyomatát! Célszerű, valami egészen humoros, akár képtelenségnek tűnő helyzetet elképzelni (pl. focizni a felhők között:-).

TÜRELEMMEL, szellemi képzelőerőnkkel, pozitív gondolatainkkal (arra gondolok többet, amit valójában akarok, és nem arra, amit nem, de leginkább, hogy arra gondolok többet ami valódi jó érzéssel tölt el -ez nem feltétlenül a kitűzött cél ill. a végcél- és nem arra ami nem) és ehhez társuló érzelmeinkkel, képesek vagyunk szervezetünk energetikai rendszerét spontán módon harmonizációra inspirálni, illetve megadni számára a harmonizáció lehetőségét (lásd. még: bioenergetikai források).
Ha dühös vagy, számolj négyig, ha nagyon dühös vagy, káromkodj”!
(Mark Twain)

Gyermekek „Stressz - Szorongás mentesítő” energetikai felhasználásának módszerei:

A gyermekek tudatában vannak a bioenergetikai harmonizációs folyamat szükségszerűségének, az energia felhasználásnak, és pontosan tudják, hogyan oldják fel magukban megmaradt energetikai stressz - szorongás blokkjaikat. Abban az esetben, ha biztosított számukra a biztonságot és szeretetet nyújtó háttér, illetve ha nincsenek kitéve halmozott stressz hatásoknak (félelem, agresszió, erőszak), nap mint nap sikeresen alkalmazzák saját maguk stressz - szorongás feloldó technikájukat. A testmozgásra való hajlandóság (figyeljük meg, a gyerekek szívesen pörögnek, forognak, ez egyértelműen az energetikai harmonizációra való törekvés mutatója→bioenergetikai mozgásgyakorlatok- az "Öt tibeti"), a szellemi és fizikai játék, vagy a remekül tudnak „indián üvölteni”, még az egymás közti veszekedés, „ne adj Isten” verekedés is mind, a bioenergetikai egyensúly visszaállítására, illetve az energia fel-és kihasználására irányulnak, oldva így a stressz - szorngás lenyomatot.

Ezért van az, hogy például a testvérek vagy barátok közti veszekedések során, ők bizony remekül érzik magukat, és normális esetben pontosan tudják egymásról, hogy nem komoly és nem vészes ez a "stressz - szorongás" helyzet. Kiadják, levezetik valóban a fölös energiájukat –azaz a saját kis „ stressz - szorongás tényezőiket” (így, hogy ha rájuk szóltunk, és azt hiszik, nem látjuk, még oda-oda bökdösnek egymásnak :-)), tehát ez nem feltétlenül hatalmi harc a részükről, csak az energiának - energia átalakításnak egy fajta megnyilvánulási formája). Ez a stressz - szorongás mentesítő folyamat addig tart, amíg el nem jutnak odáig, hogy képesek akadálytalanul újabb „energia” kihívásoknak megfelelni.

Stressz -tűrőképesség emelése a gyermekek esetében:

Hagyni kell a gyermekeket, hogy az Ő szintjüknek megfelelő stressz -kihívásokban, konfliktushelyzetekben találják magukat! Ezek során tanulják meg használni és helyesen értelmezni a rendelkezésükre álló pozitív stressz - szorongás -energiát, konfliktushelyzetet, és levezetni illetve visszavezetni azt az egyensúlyi állapotig. Felnőtt korukban sokkal kevesebb helyzetet fognak stressz - szorongás helyzetnek titulálni a ”csak” kihívás rovására, illetve hozzáállásukkal a megoldás felé fognak fókuszálni, orientálódni!

Már gyermekkorban megfigyelhető a viselkedési rangsor kialakítása önmaguk, azaz a gyermekek között. Már a 3-4 éves gyermekek viselkedési mintái alapján bizonyos (általános) viselkedési típusok figyelhetőek meg: menedzser típus, törtető (agresszív) típus leginkább a fiúk esetében, szemlélődő típus (a többség), és a félrehúzódó (kivülálló) típus. A viselkedési „rangsor” az új csoportok (óvoda, iskola, stb.) kialakulásával, az évek előrehaladásával (és a megszerzett tapasztalatokkal-visszajelzésekkel) dinamikusan változik.



A felnőttnek célszerű megfigyelni a gyermek viselkedési attitűdjeiben, stressz - reakcióiban, hogy melyik jellemző a domináns, mert ennek alapján könnyebb a gyermek számára kiválasztania a neki való feladatokat, és azt, hogy melyik területen kell a gyermek identitását erősíteni, kiemelni vagy éppen kicsit enyhíteni. Ezzel nagymértékben csökkenthetjük a stressz - szorongás érzet kialakulását a gyermekben. A szemlélődő és a visszahúzódó típus esetében még több figyelemre van szükség, mert itt elő kell hívni azokat a „rejtett” képességeket és tehetségeket, melyek a viselkedés, a magatartás folyamán nem annyira nyilvánvalóak (pl. egy visszahúzódó gyermek a születésnapi zsúron megcsillogtathatja szervezőkészségét, vagy éppen agresszivitását).

Az a gyermek, aki neki való feladatokkal és "stressz” helyzetekkel van „ellátva”, megfelelő idő és tér van adva számára a játékhoz, megfelelő kommunikációban részesül, nem fog félelmet érezni felnőttkorában sem az emberekkel szemben, sem a helyzeti stressz - szorongás kihívásokkal szemben. Sőt, igényelni fogja azokat, mert meg akarja oldani őket!

A felnőtt ember legnagyobb felelőssége abban rejlik, hogy megfigyelje, és helyesen értelmezze a gyermek reakciómintáit, stressz reakcióit, támogassa dicsérettel és nyílt, értelmes kommunikációval, eszmecserével a helyzetmegítéléseket és megoldásokat, illetve azok sokszínűségeit (pozitív visszajelzések, megerősítések az idegrendszer, a limbikusrendszer felé -jutalmazás érzete!). Pozitív stressz -reakciómintákat, önbizalmat fog magával vinni felnőttkorába, ismerni fogja jelen határait, saját döntése által fogja feszegetni vagy emelni saját stressz -tűréshatárát.
Két dolgot adjon az ember gyerekeinek útravalóul: gyökereket és szárnyakat.”
(Közmondás)

Stressz - Szorongás oldó bioenergetikai források és a limbikusrendszer, a Vonzás Törvény

A gondolat és az érzelem, a kimondott szó ENERGIA, REZGÉS, valóságteremtő hatalom (→bioenergetika), tartalmuktól függően frekvencia tartományuk, vibrációs szintjük van. Elektromágneses kisugárzásukat, azaz vonzásukat úgy a sejtjeink (DNS-bioenergetika), auránk, mint a Föld és Éter felé, a frekvencia jellegének és szintjének megfelelő jelentéstartalom határozza meg.

A megoldásra fókuszáló és pozitív gondolatoknak, érzelmeknek, kimondott szavaknak messzemenően magasabb frekvenciaszintjük van, mint az elnyomó, passzív vagy negatív stressz - szorongás kiváltó gondolatoknak, illetve szavaknak. A negatívnak ítélt energia szinteknek azonban meg van az a sajátossága (és célja), hogy megnyitja az utat energetikailag is a magasabb frekvencia tartalmú energia felé. Ha ebből a szemszögből vizsgáljuk az adott " stressz - szorongás " helyzetet, akkor tudhatjuk és jóérzéssel nyugtázhatjuk azt a tényt is, hogy ez egy energia löket számunkra, amit igen jó végeredménnyel ki is használhatunk önmagunk számára :-)! A pozitív gondolkodásmód nem más, mint hogy arra gondolunk (és arról beszélünk) többet, mint amit valójában szeretnénk és "helyesnek" vélünk, és nem arra, amit nem. Azonban a pozitív gondolkodás lényege nem abban rejlik, hogy "erővel" fókuszáljuk gondolatsorainkat és beszédünket a cél felé (ez stressz - szorongás motiváció is lehet!), hanem elsősorban az, hogy érzelmileg emeljük vibrációs szintünket, azaz egy virág látványa (vagy felidézése) hasznosabb lehet adott pillanatban, mint az elmével való küszködés a pozitívabb megvilágítás érdekében /ez még "meditáció" esetében is igaz lehet/! Ha keményen arra fókuszálunk, hogy mit hogyan mondunk ki, vagy kényszerűen alakítjuk és használjuk képzelőerőnket, akkor ezzel az ellenkező tartalmú energia frekvenciát erősítjük! Az ember energetikai ereje, azaz maga az ERŐ ebben a bioenergetikai tudatosságban, megértésben és fegyelmezettségben rejlik. Tudatos energetikai stressz - szorongás mentesítő tevékenységről van tehát szó, mellyel szándékosan és döntés által emeljük szervezetünk rezgésszintjét (és az idegrendszer alkalmazkodási, alkalmazási minőségét).
Azon, hogy a madarak a fejed fölött repkedjenek, nem tudsz változtatni, de azt megakadályozhatod, hogy fészket rakjanak a hajadban”!
(Közmondás)
Annak, hogy minél több dolgot tudatos szándékkal pozitívabb megvilágításba helyezünk, az idegrendszer funkciójára, illetve alkalmazkodására is nagy kihatással van. Az ingerek minősítését és kiválogatását az idegrendszer limbikus szabályozó rendszere végzi el. Intenzív, a szervezet létét is veszélyeztető (pl. fájdalom) stressz - környezeti behatásokra a központi aktiváció nagymértékben növekszik, s az idegrendszerben olyan stressz - szorongás viselkedési mechanizmusok indulnak be, amelyek az ártalmas inger elkerülését eredményezik, vagy támadásreakciót (stressz -agressziót) váltanak ki (lásd. még: KIT, vegetatív idegrendszer→szimpatikus és paraszimpatikus hatások). Ugyanakkor a kellemes, a létfenntartás szempontjából pozitív ingerek közelítő válaszokat váltanak ki.

limbikus rendszer egyik fő feladata (a vegetatív működések szabályozásán túl), hogy az ingereket az egyén szempontjából pozitív vagy negatív (stressz - szorongás érzetet kiváltó) minősítő jeggyel látja el. Ez a minősítés nem csupán a külső ingerekre vonatkozik, hanem az egyén saját viselkedésére is. Ha a viselkedés (az adott inger-
stressz) az egyén szempontjából sikeres, kedvező, akkor a limbikus rendszertől mintegy pozitív értékelést kap, s ez azzal jár, hogy az adott viselkedés (pozitív stressz -reakció) jövőbeni történésének valószínűsége megnő. Érdemes tehát a dicséreteket, a jó érzéseket, a jó megoldásokat „felhalmozni” magunkban, mert az idegrendszerünk egy idő után ezt a kellemes érzetet, pozitív stressz visszacsatolást igyekszik fenntartani számunkra, ill. keresni és megadni hozzá minél több lehetőséget (pozitív stressz -mintákat és pozitív stressz -helyzeteket)! Negatív esetben (negatív stressz -helyzet) fordított helyzettel, hatásokkal kell számolnunk. Ezt a funkciószervező rendszert „jutalmazó” illetve „büntető” rendszernek is nevezhetjük.

Ha a ténylegesen elért jutalom kisebb, mint a várt eredmény, akkor is felléphet a büntetés stressz - szorongás érzése, és ezt akár frusztrációként (kijátszás, félrevezetés, kudarc) is megélheti az egyén. Ha viszont a kapott büntetés a „várt” büntetésnél - stressz helyzetnél kisebb, akkor ezt pozitív- stressz - szorogás oldó tényezőként-visszajelzésként értelmezhetjük (megkönnyebbülés), illetve érzékeli az idegrendszerünk. A korábbi jutalomérték és az aktuális jutalomérték összehasonlítását a limbikusrendszerben lévő ún. amygdala magja biztosítja az összehasonlító mechanizmusa révén.

A jutalom és a büntetés természetesen nem valami abszolút érték, hanem az aktuális stressz - szorongás ingerhelyzet, és az egyén korábbi tapasztalatainak függvényében alakul. A tudatos pozitív megerősítésekkel, érzettel azonban beállíthatjuk viselkedés és gondolkodási mintánkat úgy, hogy az, az idegrendszerünk számára is természetes reakció- és pozitív megerősítő minta legyen (pozitív - stressz minta). Azaz, idővel egyre könnyebb lesz örömtelibben, pozitívabban állni a dolgokhoz, és ezáltal a figyelem is hamarabb a megoldások felé kezd el orientálni (tudatos energetikai stressz - szorongás mentesítő gondolkodásmód)!

A negatív gondolkodástudat (dipólusos gondolkodásmód útján kialakult negatív stressz -lenyomat) tulajdonképpen a gondolkodásmódunk menetében zajló „tévedés áldozata” is lehet, hiszen például, mikor egy minket bántó vagy nyomasztó helyzetre, történésre gondolunk, általában tisztán érezzük és tudjuk, hogy mit is szeretnénk helyette, de ezt az oldódási gondolatsort nem mindig engedjük meg magunknak. Sőt ezt gondolatban meg is fogalmazzuk (ezt minél gyakrabban ki is kellene mondanunk, akár csak magunknak is). A tévedés ott történik, hogy a továbbiakban is feszegetjük és „emlegetjük” a negatív stressz kiindulási pontot (az adott stressz - szorongás helyzetet), és ahhoz rögzítjük aztán a pozitívumot.

Így az eltérő információk energetikai és információs szempontból kioltják egymást, illetve, ha még mindig több a negatív tartalom, akkor mínuszba kerül a pozitív energiatartomány (büntetés értékrend). Dönteni kell, hogy milyen irányba terelem figyelmem, fókuszálom energiaállományom jelentéstartalmát és irányát! Itt nincs mese, időnként valóban el kell határoznunk magunkban, hogy fegyelmezve és fókuszálva gondolatmenetünket (és beszédünket) előre tekintünk, és az általunk meghatározott cél felé tartunk: valódi szándékomnak megfelelően választottam, döntöttem, innentől kezdve, minden történést és vonzatot ebből a nézetből és szemléletből vizsgálok! Akarjunk megbirkózni a helyzettel!
Bármire képes vagy. Ezt ne felejtsd el. Mindenki tud valamit, amit ő tud a világon a legjobban. Azért született meg.”
(Kornis Mihály)
Az idegrendszer valóban keresi és segíti a legoptimálisabb, legkielégítőbb megoldásokat és reakciómintákat, erről azoptimumtövény is „gondoskodik”. Az idegrendszeri működések (pl. tanulás, figyelem) folyamatának van egy ún. optimális szintje, amelyen a legmagasabb idegi működések a leghatékonyabban tudnak működni. Minél nagyobb az optimumtól való eltérés (stressz - szorongás tényező), annál nagyobb erők keletkeznek az organizmusban (idegrendszerben) amelyek az optimális szintet igyekeznek helyreállítani. Ez a szint függvénye a külső és belső ingerek erősségének. Egy-egy ismeretlen stressz - szorongás helyzet pl. megemeli az idegrendszer aktivációs szintjét, hogy a legoptimálisabban tudjon alkalmazkodni, illetve helyzetet megoldani. Az egész szervezetben, még nyugalmi helyzetben is a központi idegrendszer veszi fel és használja fel a legtöbb energiát ( lásd. még:táplálkozás bioenergetika, anyagcsere-energia felhasználás).

A szándék, a döntés és az energetikai Vonzás Törvény összefüggései

A valódi szándék és döntéshozatal olyan érzelmi és energiatöbblettel lát el minket (és idegrendszerünket), melyet az Univerzum is boldogan támogat. Ne felejtsük el soha az Univerzum energetikai Vonzás Törvényét: „azt kapod, amit azzal kapcsolatban érzel, amire gondolsz, illetve a hasonló a hasonlót vonzza”! Olyan szintű és tartalmú energia áramlatot kapunk vissza, amilyet kibocsátunk magunkból. Az Univerzális energia- és információs rendszer nem vizsgálja, hogy milyen céllal és miért indítottuk útnak az adott frekvenciát a maga energia és jelentés tartalmával (pozitív vagy negatív gondolkodás és ahhoz társuló érzelmi stressz - szorongás rezonancia), azt értelmezi, hogy ha ezt az információt „adtuk le”, akkor biztos ennek a megerősítését is várjuk vissza. „Igazságtalannak” tűnhet a mi szemszögünkből nézve negatív stressz - szorongás energia kibocsátás és fogadás esetén (hiszen nem ezt akartuk igazán és nem is így gondoltuk), de ha jól érezzük magunkat, és erre fókuszáljuk figyelmünket, elfogadásunkat, azaz energetikai vonzásunkat, nincs kifogásunk az ellen, hogy ezt támogatja, és adja vissza felénk az Univerzum (az élet) is és az idegrendszerünk is! Amennyiben elfogadjuk a mély stressz - szorongás "völgyeket" is, és hagyjuk megélni magunkban azt, azzal a tudatossággal, ennek meg van a másik (ellensúlyozó - kiegyenlítő) szintű frekvenciája is, már el is indítottuk magunkat a stressz - szorongás hullámvölgyből kivezető úton.

Lásd. még: a pénz - bőség - gyógyulás - gyógyítás 
bioenergetikai összefüggéseit és láncolatát a Vonzás Törvény alapján

A Fantom félelmek, a felelősség bioenergetikai folyamata

Stressz - szorongás tartalmú negatív érzelemmel, negatív gondolattal, félelemmel mindannyian találkozunk és rendelkezünk, ez hozzátartozik emberi dualitásunkhoz (egyenlőre), sőt esetenként még egyensúlyozó szerepe is van!
Ha mindig süt a nap, minden kiszárad..”
(Közmondás)
A félelem és düh is természetes adottságunk és reakciónk (még), de hogy a továbbiakban milyen jellegű energia eltolódást választunk tudatosan (főleg hosszú távon), az rajtunk múlik! A leggyakoribb, stressz - szorongás tényező amivel „kínozzák” magukat az emberek, és fokozzák benső szorongás - stressz érzetüket, azok a „fantom” félelmek. A fantom félelmek azok a kimondott, vagy ki nem mondott félelmeink, stressz - szorongás tényezőink közé tartoznak, amikről gyakran azt sem tudjuk, hogy miért jutott eszünkbe és egyáltalán miért foglalkozunk velük (természetes dualitásból fakadóan). Mégsem engedjük el magunktól e negatív „tükrözést”. Az is ebbe a kategóriába tartozik, amikor például tudjuk, hogy mit szeretnénk, milyen lehetőségek adottak a megoldáshoz, mi több, alkalmasak vagyunk a pozitív kivitelezésre pozitív stressz -visszacsatolásra), és mégis azonnal számba vesszük úgy a lehetséges negatív stressz -kimeneteli esélyeket és buktatókat, hogy a végére szinte már azok tűnnek sokkal reálisabbnak az eredeti célhoz képest.
Napos idő van, de készülök az esőre!”
(Közmondás)
A normális, reálisan megfontolt mérlegelés nagyon helyénvaló, de önmagunk (és más) ijesztgetése és negatív feltöltése, stressz - szorongás aktivációja, negatív figyelemelterelése már nem építőjellegű. Jó, ha tudjuk: a fantom félelmek öngerjesztő negatív stressz energetikai állapotok, amelyeket ha tudatosan nem csapolunk le,
„ energetikai táplálékforrásnak néznek” minket! Tudatosan kezdje el birtokolni önmagát, ne adja át senkinek és semminek önnön hatalmát, energetikai vibrációs tartalmát! Álljon mindig szándékában és döntésében az azonnali fókuszálás abba az irányba, ami a valódi célja, és amit valóban akar (tartsa meg saját energetikai biztonsági zónáját)! 
A bátorság nem az, ha a veszélyt figyelmen kívül hagyjuk, hanem ha ésszel erőt veszünk rajta..”
(Közmondás)

Már a SZÁNDÉKUNK is, amit magunknak akár csak félhangon kijelentünk, üzenet és energia a további történés és megoldás felé. A jelen „mágiája” a holnap (a jövő) történése. Mindig a jelen (és energetikai tartalma) számít! Jelentsük is ki magunknak (a szó energia), hogy mi a valódi szándékunk! Billenthetjük magunkat negatívból produktív (stressz - szorongás) egyensúlyi helyzetbe, és akár pozitív túlsúlyt is létrehozhatunk. Szerezzünk erről eleinte kisebb tapasztalatot magunknak, majd ezt terjesszük ki nagyobb volumenű tendenciákra is (tudatosan alkalmazott stressz - szorongás mentesítő, stressz - szorongás oldó technikák)!

Stressz bioenergetikai összefüggése a másokért érzett felelősség során:

A saját energetikai rendszerünkért és annak tartalmáért csak mi vagyunk felelősek! Védhetjük és emelhetjük, vagy kiszolgáltathatjuk, és ki is zsákmányolhatjuk magunkat energetikailag (stressz - szorongás tényezők és stressz helyzetek értelmi megközelítése és rangsorolása). Mindenki más energiarendszerét és annak tartalmát csak szeretetünkkel és azzal segíthetjük, hogy azt a pozitív egyensúlyt (túlsúlyt) látjuk benne, azt a pozitív információt áramoltatjuk felé, amit kívánunk számára, és magunkkal szemben is így járjunk el! Meg kell értenünk felelősségünk határait önmagunk és mások iránt is (valójában csak saját magunk iránt tartozunk és vagyunk felelősek)! Gyakori az a stressz - szorongás attitűd, amikor valaki mindenért és mindenkiért felelősnek érzi magát (ún. omnipotencia igény).

Az önfeláldozás csak akkor nyer „értelmet”, ha energetikai stressz -eredő produktuma pozitív mind két fél számára, mert így a visszacsatolás is a pozitív stressz -zónát, a jutalom érzetet fogja erősíteni. Egyébként, pedig a leghelyesebb hozzáállás, hogy minden stressz - szorongás helyzetből van mit tanulni, ha mást nem, akkor azt, hogy ezt máskor másként kell csinálni. Minden tanulásnak a tapasztalás a lényege, de csak akkor igazán produktív számunkra, ha ezt a megszerzett tudást fel is használjuk a hasonló helyzetekben.
A tanító és a tanított együtt hozzák létre a tanítást.”
(Közmondás)

Stressz energetikai összefüggése a saját felelősségünk során:

Itt lép életbe az a sarkalatos pont stressz -bioenergetikai gondolkodásmódunkban, hogy hogyan állunk hozzá egy adott stressz - szorongás helyzethez, és mit kívánunk kihozni egy adott helyzetből! Kihívásnak tekintjük-e, vagy egy újabb stressz tényezőnek a kialakult helyzetet? Produktívan bánunk-e a szabad akaratunkkal, vagy sem (szemléletmód -szabad akarat). Aktívan vagy passzívan viseltetünk-e a stressz - szorongás konfliktus helyzetek megoldása iránt. Akarunk-e valóban a megoldásra fókuszálni, meg akarunk birkózni az üggyel (coping), vagy elmerülünk-e benne, és maradunk az adott stressz - szorongás helyzet (negatív) taglalásában és ezzel annak stressz szintjének fokozásában.

Ki lehetünk téve egy hirtelen bekövetkező stressz - szorongás helyzetnek, ami hirtelen vált ki belőlünk érzelmi stressz - szorongás reakciót, és csak ezt követi az értelmi feldolgozás. Ezt leggyakrabban egy másik ember ránk nézve negatív reakciója váltja ki belőlünk, még akkor is, ha alapjaiban nem nekünk szánta. Ha ez valódi ellenállás stressz -reakciót váltott ki bennünk, és érezzük (tudjuk), hogy méltánytalan, akkor a leghelyesebb, ha valamilyen módon ezt ki is adjuk, ki is fejezzük magunkból.

Válasszuk a TÜRELMET és tudjuk, emlékeztessük magunkat arra, hogy nem hat ránk (energiarendszerünkre) a másik negatív energia kibocsátása, ha nem engedjük szétáradni önmagunkban, illetve az agyunkban (stratégia: lépjünk hátrébb az adott helyzetből és vizsgáljuk azt egy kicsit távolabbról) ! Nem szükségszerű kiabálni, de ne hagyjuk jól neveltségből, vagy félelemből szó nélkül a dolgot (a türelem mellett, alkalmazzuk a nyugodt, de határozott hangnemet). Annál is inkább ne, mert ha nem tudjuk magunkból és magunktól mindjárt elengedni a negatív stressz - szorongás reakciót, tovább hordozzuk magunkban annak stressz - szorongás mintájú energia tartományát és jelentéstartalmát. Csak ebben az esetben hat vissza ránk ez a negatív jellegű energia, egyébként nem!

Erre szoktuk azt mondani, hogy „füstölgünk” magunkban. Előbb-utóbb valahol korrigálni, oldani kell ezt a stressz - energiablokkot, és ha nem oldottuk meg azonmód, ott fogjuk ezt leadni, ahol nem kellene. Ezzel továbbgerjesztve a negatív stressz - szorongás energialáncolatot önmagunkban, és abban az illetőben is, akinek „leadtuk” negatív stressz energia blokkjainkat!

Ha pedig megoldottuk a stressz - szorongás helyzetet, a legrosszabb, amit tehetünk, ha továbbra is gondolati szinten tartjuk (a már egyébként energetikailag lenullázott), azaz teljesen feleslegesen újra átéljük a (a már elmúlt) negatív stressz - szorongás helyzetet. Ezzel visszaáramoltatjuk magunk felé az energia tartománynak azt a negatív stressz tartalmi vonzatát, melyet éppen hogy nem akarunk (azt kapod, amit azzal kapcsolatban érzel, amire gondolsz..). Örüljünk, hogy részünkről lenulláztuk, kipipáltuk a negatív stressz - szorongás helyzetet és lépjünk tovább!

A mindennapi Stressz - Szorongás tényezők és a konfliktus megoldási stratégiák

Tartalom: stressz tényezők és stratégiákaz agresszió és erőszak összefüggésea valódi döntéshozatal, az érzelem mint vezérlőrendszernegatív stressz - szorongás feloldása egy másik személybenaz egészséges önzéssegítségkérés és a segítségadás.

A megbirkózási képességünk (ún. allastázis) nemcsak az alkalmazkodási képességünk tükre, hanem az is, hogy hogyan vesszük a stressz - szorongás akadályokat, milyen megoldásokat választunk a cél megvalósítása során. A konfliktushelyzetek megoldásában az a legfontosabb tényező, hogy negatívan vagy pozitívan jövök-e ki az adott helyzetből. Minél inkább meg tudom valósítani a számomra pozitív megoldásokat (azaz, minél kevesebb energetikai stressz - szorongás blokkot hagyok magamban feldolgozatlanul), annál inkább alakul át személyiségem pozitívan (ún. kognitív átstruktúrálás), nő az önbizalmam.

Kialakíthatunk magunkban saját stressz - szorongás konfliktus megoldási stratégiákat! Ha úgy tetszik, játszhatunk egyes stressz helyzetekkel (nyilván eleinte csak olyan „lényegtelen” stressz - szorongás eseményekkel, mikor pl. az eladó visszautasító, vagy goromba), fókuszáljunk arra a tényre, hogy most vajon melyik megoldási stratégia az, amely a legegyszerűbb, legcélravezetőbb mind a kettőnk számára, és alkalmazzuk azt. Mindenképpen az a legjobb kezdés, hogy türelem, és hogy "lépjünk" visszább az adott helyzettől és vizsgáljuk távolabbról! Ekkor az is nyilvánvalóvá válik számunkra, hogy mennyire is akarunk Mi belefolyni ebbe a helyzetbe, a generalizált drámába..:-)) ?


Nagyon fontos stressz - szorongás mentesítő tényező, hogy javítsuk szervezési gyakorlatunkat. Állítsunk fel naponta prioritási (elsőbbségi) listát, és ha el kell térnünk ettől a sorrendtől, akkor se essünk kétségbe, hanem tekintsük át listánkat, és rendezzük azt át. Alkalmazkodjunk, ha a szükség úgy hozza, majd örömmel konstatáljuk, hogy milyen jól megoldottuk még így is a " stressz - szorongás" helyzetet (hozzáállás kérdése, hogy ki mit von le egy adott stressz helyzetből)!

Legyünk tisztában saját vélt, vagy valós határainkkal, és emelt fővel viseljük, ill. emeljük azokat! Mindenki más toleranciaküszöbbel rendelkezik, ez adottság, genetikai, alkati tényező (pszichológiai és élettani stressz reakció, mellyel adottan és rá jellemzően rendelkezik az egyén). Bioenergetikai tolerancia - stressz képességünket tudatosan is tudjuk emelni, ehhez nagy segítséget nyújthat, pl. a sport, a relaxáció, az olvasás, a Bach-virágterápia, a homeopatikumok, a Schüssler-só terápia, a kineziológia és egyéb társas klubokban való részvétel is. Tiszteljük és becsüljük magunkat annyira, hogy kiállunk magunkért és a bennünk rejlő értékekért! Ez mindenképpen pozitív reakciómintát fog kiváltani magunkból és másokból is (energetikai tükröződés).

Az egészséges agresszió és az erőszak energetikai összefüggései

Az egészséges agresszióminták és stressz - szorongás reakciók, melyek az energetikai megkönnyebbüléshez vezetnek, megelőzik és kioltják az erőszak kialakulását! A haragnál, pl. már "jobb" energetikailag és érzelmileg is pl. a düh. A düh stressz energetikájából kivezethet a „tányér a földön” (de semmiképpen nem a másikon! :-) akciónk, innentől ha van lehetőségünk, és pl. lemegyünk rohanni egyet (a mozgás, mint energetikai felhasználás-fogyókúra, bioenergetikai mozgásgyakorlatok), a megkönnyebbülésünk még a nyugalomig, a megfontolt értelmezésig is elvezethet. Innentől kezdve valódi döntési helyzetet tudunk létrehozni magunkban. Stressz - szorongás oldó bioenergetikai dimenzióváltást kell létrehoznunk gondolkodásunkban!

Nem elnyomni kell magunkban a helyzetre reagáló stressz gondolatainkat és szorongás érzelmeinket, hanem egyszerűen türelmes hozzáállás útján (magunkhoz való türelemmel!) más megvilágításba, más gondolkodási dimenzióba kell áthelyeznünk az egész problémát (illetve feladatot). Például mennyire is szól valójában RÓLUNK ez a stressz - szorongás helyzet, és mennyiben a másikról és az Ő problémájáról, mennyiben veszem át más energetikai stressz tartalmát..?! Gyakorolja a bioenergetikai megközelítés útján való gondolkodás módot, hiszen a gondolatai és szavaira jelentkező érzelem által tisztában lesz energetikai „munkájával”, és annak igazságával.

A valódi döntéshozatal Stressz - Szorongás mentesítő energetikai jelentősége

A valódi döntés (valójában legbelülről fakadó) olyan megújult és hatalmas energetikai tartománnyal bír, hogy azonnali energetikai vonzásirány megváltozást és általunk kijelölt vonzástartalmat hoz létre Univerzális információs rendszerünkben! Bennünk pedig, azonnali érzelmi és stressz -energetikai blokkfeloldódás jön létre. Amikor végre érezzük, hogy döntöttünk, megkönnyebbülünk, és rendelkezésünkre áll a szükséges energetikai ERŐ is. Szó szerint, önálló, megújult információs csatornát nyitunk magunknak az univerzum vonzásrendszerében.

A döntés által olyan energetikai csúcspontot és tartalmi, energetikai sűrítményt hozunk létre, hogy mintegy, egyetlen energetikai eredőbe fókuszáljuk azt az információt, melyet választottunk, és kinyilvánítottunk. A továbbiakban az a dolgunk, hogy nyitva hagyjuk ezt a csatornát és továbbra is azzal az információs (pozitív) tartalommal töltsük meg, ami mellett döntöttünk. Nyilvánvalóan, a kialakuló stressz - szorongás helyzeteknek megfelelően alakítjuk további döntéshozatalainkat, de ha pozitív (ami valóban jóérzést produkál) érzelmi és értelmi döntést hoztunk meg, akkor alapvetően tartsuk az irányt! A megfelelő időben meghozott és egyensúlyra törekvő döntéshozatal életmentő lehet!
Ha azt akarod, hogy az álmod valósággá váljon, ne aludj tovább..!”
(Közmondás)

Az érzelem, mint energetikai Belső Vezérlőrendszer

Figyeljünk mindig a gondolataink (és beszédünk) által kiváltott érzelmi (stressz) reakcióinkra! Az (energetikai) megkönnyebbülés mindig érzelmi oldódással, a döntéshozatal, pedig még jobb érzéssel és még több energiával lát el minket. Az érzelem nem más, mint Benső energetikai értesítésünk, visszajelzésünk arról, hogy milyen jellegű belső energia tartalommal és frekvenciával dolgozunk, és az milyen mértékben felel meg (vezet) célunknak!

A pozitív értelmi (gondolati) rezonancia mindig jó érzettel társul, mindig magasabb vibrációval, energiával lát el minket. Bízhatunk Benső ítélőképességünkben és érzelmi vezérlő-jelzőrendszerünkben! Énünk magasabb szintű „tartományából” érkezik hozzánk az érzelmi visszajelzés, és nem téved abban, hogy valóban jó irányba haladunk-e kitűzött célunk útján. Addig nem fogjuk valóban jól érezni magunkat (azaz stressz - szorongás hatás alatt érezzük magunkat), amíg nem hoztunk valóban megfelelő és pozitív irányba mutató döntést magunkban, és nem követjük azt.

Negatív Stressz - Szorongás minták és feloldásuk egy másik személyben

Az az ember, aki folyamatosan agresszív, kötözködő vagy hatalmaskodó másokkal szemben, telve van félelemmel, dühvel és képtelen megtalálni azokat az energetikai stressz - szorongás levezető pontokat, amikben oldódást találhatna ( stressz terápia). Mivel gondolataival nem keresi a stressz - szorongás oldódási pontokat, pl. a testi energiafelhasználás és regeneráció (sport, szex) sem fog hosszútávon megoldást és megkönnyebbülést nyújtani számára.

A saját „circulus vitiosus” (önmagába visszatérő) rendszerének stressz csapdájában van (erős a dualitás érzete), mert félelemből nem fogadja el azt a stressz - szorongás oldódási pontot, amelyet például egy másik ember szeretetében, vagy elfogadásában találhatna meg. Inkább, célpontként használja a másik embert, és mivel így negatív stressz visszajelzést érzékel energiaszinten is, „igazolva látja magát” (ún. hostilitás), nem tudván, hogy ezzel tovább rombolja saját energetikai rendszerét.
Persze, van, amikor egyszerűen csak rossz napja van az embernek, vagy el van merülve saját negatívizmusában, és ezt szíves - örömest a másik tudtára is adja. Ilyenkor energiavámpírként viselkedik az illető, abból a számára félreértelmezett „jó érzésből” merít energiát, hogy a másiknak is csökkenthette az energiaszintjét, stressz toleranciaküszöbét. Ez pillanatnyilag valóban energiaforrás lehet számára, de mégis visszarántja őt a negatív stressz energia láncolatába, mivel ez az „energia többlet” hamar kimerül (az energia lopás egyébként "ősrégi" megoldási tendencia :-) az emberiség körében, a dualitás sajátsága). Ilyenkor nemcsak annak a személynek üdvös határt alkotnia, azaz megvédenie saját magát, akit ért a „támadás”, hanem ez annak a számára is építő jellegű lehet, aki kiprovokálta ezt az energetikai „stressz -csere pontot”.

Mondhatjuk úgy is, hogy van, amikor az is elég valaki számára, ha türelmes, de ellentmondást nem tűrő magatartásunkkal, nyugodt magabiztos fellépésünkkel „észhez térítjük” a határokat illetően (energetikailag érzékeli, hogy nincs energetikai "felvevő" pontja). Ilyenkor az „agresszor” tőlünk egy pozitív agresszív visszajelzést kap, amely kivált belőle egy (pozitív) stressz energiafelhasználási reakciót. És láss csudát, visszahúzódik, és meg is nyugszik a provokatív illető! Mi magunk is megnyugszunk, mert nem hagytuk, hogy rombolja lelki és energetikai rendszerünket, önbecsülésünket!
Kevés olyan bosszantó és elviselhetetlen dolog van a világon, mint valaki másnak a jó példája”!
(Mark Twain)
Nem könnyű a türelem művészetét megtanulni (azaz a saját energetikai biztonsági zónánkon belül maradni), de ahogy egyre könnyebben megy a tudatos fókuszálás által, úgy lesz egyre szórakoztatóbb is! Türelmével, nyugalmával nem fog stressz -támadási és behatolási felületet hagyni a másik embernek, aki egyszerűen azt sem fogja tudni, hogy most mit kezdjen a továbbiakban ezzel a számára zavaró helyzettel (számára így már negatív stressz helyzettel). Kénytelen lesz alkalmazkodni a nyugvóponthoz, mert különben „egyedül fog ugrálni a porondon”. Elnézést a kifejezésért, de ha valaki „dinnye”, az még nem jelenti azt, hogy velem is az lehet, vagy nekem is azzá kell válnom (ha csak nem szívesen folyok bele a generalizált stressz -drámákba..). Segítek, ha kéri és elfogadja (mert alapjaiban szüksége lenne rá), de ha nem, akkor a legjobb, amit tehetünk, hogy a továbbiakban nem foglalkozunk a témával és eseménnyel (kiprovokált "stressz drámával"), illetve magával az illetővel (egyszerű stressz - szorongás mentesítő stratégia).
Mindig legyél tisztességes, ez majd sok embernek örömet okoz, a többi pedig megdöbben..!”
(Mark Twain)
Fordítsuk el a figyelmünket, ha pedig megtehetjük, hagyjuk el a helyszínt mihamarabb (ha nem lehetséges, akkor rögtönözzünk magunknak rövid képzeleti energia feloldási technikát)! Ne gerjesszük magunkban tovább a mások által kiváltott negatív stressz energia láncolatot! Rendezzük le még „melegében” szépen a stressz - szorongás helyzetet, és lépjünk tovább! Ha emberi természetünkből adódóan még mindig vissza-visszatér bármilyen bántó gondolatsor, segíthetünk magunkon azzal a kijelentéssel: nos, ez a gondolatsor, dráma fölösleges a továbbiakban számomra, és tulajdonképpen, UNOM is..!

Az egészséges önzés energetikai jelentősége

Tudatos figyelemelterelésünkkel, egyszerűen azzal, hogy tudatában vagyunk saját energetikai munkánknak és ennek jelentőségével, hatalmas előnyre teszünk szert az élet által produkált, tudatosan nem kívánatos stressz „energetikai” buktatókkal szemben. Elsődleges cél annak a tudatos egészséges önzésnek a birtoklása önmagunkban, miszerint számunkra nincs fontosabb, mint hogy jól, és minél kiegyensúlyozottabban érezzük magunkat (Vonzás Törvény pozitív használata)! Ez a stressz - szorongás mentesítő feladat türelmes és kitartó szellemi munkát, és célirányultságot követel meg mindenkitől, amíg készségszintűvé válik ez a magunkhoz való pozitív hozzáállás a belső érzet és belső elfogadás szintjén.
Légy Önmagad! Mindenki más már foglalt.”
(Gilbert S. Perreira)
Tudnunk kell magunkról, hogy mindig rendelkezésünkre áll annyi (megvalósító) energetikai ERŐ, amennyivel képesek vagyunk legelőször a kifelé vezető utat kijelölni (szándék), majd rálépni (döntés) és igen, végigmenni rajta (megoldás)! A szeretet vezérel minket ebben az egészséges stressz - szorongás mentesítő „önzési” döntésünkben, tudniillik, nem tudunk adni magunkból másnak és magunknak sem, ha már nincs mit, vagy ha nem áll rendelkezésünkre elég energiatartalék (tudatos stressz - szorongás mentesítő bioenergetikai gondolkodásmód)!

A segítségkérés és segítségadás energetikai láncolata

Stressz helyzetek és szorongást kiváltó helyzetek esetén keressük és fogadjuk el mások segítségét! Csak kérni kell és eljön hozzánk a stressz - szorongás mentesítő segítség, még akkor is, ha alapjaiban mindenkiben ott van a számára leghelyesebb válasz, megoldás, csak éppen lezárta magát! Ez is önmagunk felelőssége. Mindig találhatunk energetikai levezető pontot, stressz-oldási lehetőséget (humor, testmozgás, játék, éneklés, saját magunk jól kiordibálása, saját magunknak:-), stb.), és mindig van, aki pont annyi erőtartalékkal és információval rendelkezik, hogy a segítségünkre lehet és lesz! Ezáltal a segítő is fejlődik, és segíti saját energetikai egyensúlyát is.

A hölgyek általában könnyebben kérnek segítséget, nyitottabbak mások felé, mint a férfiak. Teljesen szükségtelen büszkeségből elhatárolni magunkat (és fölöslegesen tovább emelni stressz - szorongás szintünket), a belénk nevelt emberi és nemi mintáknak ezen a szintjén. Okos és bölcs dolog tudni, hogy mikor válik szükségessé stressz - szorongás helyzetek esetén más nézőpontja és bölcsessége, segítsége. Ha megerősödtünk, mi magunk fogunk szolgálni másokat is a tapasztalatunkkal! Ám ha már kihasználunk valakit, vagy kihasználnak minket, az energetikai „bumeráng” megteszi a magáét (bioenergetika: energia felvételi források és a negatív hatások)!
Akkor tudjuk meg, hogy angyallal találkoztunk, mikor már elment..”
(Közmondás)
Valódi regenerációs munka esetén mind a két fél győztesen és jóléti energiával, tapasztalattal telve kerül ki a folyamatból. Valódi jutalom pedig, az a belső hála és szeretet, amit önkéntelenül is érez és birtokol mind a két fél (és az idegrendszerük limbikusrendszer).

A Depresszió, a betegség a gyász energetikai láncolata

Megemlítendő az a passzív viselkedési forma, amikor a stressz - szorongás helyzet megoldása és feldolgozása helyett, vagy energetikai oldódás pontok keresése és segítségkérés helyett, „alternatív” stressz - szorongás oldó megoldáshoz folyamodik az illető. Leggyakrabban az alkohol, a drogok és altatók, illetve a kényszeres cselekedetek (pl. evési kényszer, bulémia) nyújtják a „menekülési” pontot és kiutat. Mivel ők maguk is pontosan tudják, hogy csak elméletileg stressz - szorongás mentesítő kiút ez, tovább mélyítik a stresszelő elégedetlenségi láncfolyamatot önmagukban és önmagukkal szemben, az energetikai rombolást.

A leggyakoribb és súlyos megjelenési formája a stressz passzív kezelésének, mikor valódi depresszió állapotába kerül valaki. Energetikailag és érzelmileg, illetve a hozzáállás szintjén ez már olyan stressz - szorongás kimerülési és védekezési szintet takar, mikor már a szervezet az energetikai tartalékait használja fel az életben maradás érdekében, és ezért blokkol, lassít idegrendszeri és hormonális, anyagcsere folyamatokat.
Végtelen lehangoltság, szomorúság, érdektelenség, az örömkészség teljes hiánya, a testsúly hirtelen megváltozása, koncentrálási-, választási -és döntési nehézség vagy képtelenség, alvási zavarok, a környezet számára is érzékelhető nyugtalanság, vagy éppen lelassult állapot, irreális bűntudat, vagy lelkiismeret furdalás (akár a téveszme fokán), állandósult és leküzdhetetlen fáradtság érzet, a halállal való fokozott érdeklődés, az öngyilkossággal való foglalkozás jellemzi ezt az állapotot. Introvertált az egyén, azaz teljesen magába forduló. Rendkívül fontos, hogy a környezet felfigyeljen ezekre a vészjelekre, abban az esetben, ha ez az állapot (vagy egyes jellemzői) 2 hétnél továbbrais elhúzódik! A depresszió energetikailag egy olyan alacsony szintű frekvencia - vibrációs tartomány, mely azonban hatalmas energetikai sűrítménnyel is rendelkezik. Olyan szintű energetikai tömörüléssel, mely már indikálja és magába foglalja az energetikai frekvenciaváltás lehetőségét és szükségszerűségét is, azaz az ember számára a pozitív fordulatot is! Abban az esetben, ha a szervezet és a természetes energiaváltás folyamatát nem blokkoljuk (ellenhatás képpen) temérdek kémiai reagensekkel, akkor hamarabb és sokkal simábban létrejöhet az energetikai váltás folyamata!

A betegség, gyász bioenergetikai láncolata, oldódási pontok alkalmazása

Külön említést érdemel az a stressz - szorongás helyzet, mikor a saját vagy szerettünk betegsége, esetleg eltávozása az, ami mély és hosszantartó, valódi stressz - szorongás állapotot válthat ki bennünk. Ilyenkor valódi stressz- szorongás oldó döntéshozatalra van szükség és annak igen fegyelmezett célirányos betartására. Ezekben a stressz - szorongás helyzetekben tudatosítani kell magunkban, hogy a betegség egy bioenergetikai jelzőrendszer, energetikai felborulás szervezetünkben, amelynek fizikai megnyilvánulása kellett már ahhoz, hogy keressük és segítsük magunkban a felhalmozódott energetikai negatív blokkok, stressz gócpontok feloldását, a kiváltó ok megszüntetését. Abban a pillanatban, ahogy a figyelmünket és energiánkat az oldódás irányba tereljük és fókuszáljuk, azaz a gyógyulás és ennek megengedése felé, a szervezetünk minden sejtje készségesen követi ezt az energetikai irányvonalat és támogatja /bioenergetika→sejtintelligencia, DNS-bioenergetika/ azt, azaz az energetikai frekvencia váltás megtörténhet! Fokozatosan, finoman bánjunk magunkkal! Sírjunk ha kell, időnként dühönghetünk is ha kell, de juttassuk el magunkat tudatosan ahhoz az érzelmi állapothoz is, mikor megkönnyebbülést, oldódást érzünk magunkban!
Mindkettő - amitől menekülsz, és ami után vágyódsz- benned van.”
(Anthony de Mello)
Köszönjük meg magunknak ezt a stressz - szorongás mentesítő energetikai munkát és érezzük, hogy mikor válthatunk vissza máris a kitűzött célunk irányába. Sorakoztassuk fel magunkban azokat a tényezőket, amik- és akik segítségünkre vannak, és feltétlenül konstatáljuk, örömmel nyugtázzunk minden egyes pozitív fordulatot magunkban és egészségi állapotunkban (a sejtintelligencia, az öngyógyító rendszer felé nyugtázzuk ezzel a helyes irányt). Szó szerint, drukkoljunk magunknak vagy beteg szerettünknek, és erre fókuszálva várjuk a következő pozitív fordulót. Használjuk ki a humor és a nevetés stressz - szorongás mentesítő energetikai erejét (automatikus frekvencia váltás, adott energetikai tartalomból való kilépés)! Fordítsuk le a gyógyulási folyamatot, például egy focimeccsre. „Közvetíthetjük” ily módon a saját vagy a másik ember gyógyulási folyamatát is: jobban vagy, igen? Oké, tehát gólt lőttél! Nos, ma nem vagy olyan jól: kapufák előfordulnak.. Egyet ne tegyen soha, azaz, ne rúgjon öngólt! Az öngól nem jelent mást energetikailag, mint gátolni (gondolati, szóbeli és érzelmi úton) szervezetünk öngyógyító rendszerét, tisztulási folyamatát, azaz továbbra is gátolni a szabad energiaáramlást (stressz energetikai blokkok kialakulása). A betegség, a stressz - szorongás mindig egy energetikai jelzőpont, ezáltal elfogadott! Elfogadom a helyzetet és megengedem a feloldódását, a bennem zajló energia áramlat keresi az egyensúlyát! Türelem, fegyelmezett gondolati, szóbeli és érzelmi irányítás, figyelemelterelés és feloldódási pontok keresése a cél!

A gyász energetikai blokkjainak feloldási folyamata:


Szerettünk eltávozása esetén meg kell engednünk magunknak, hogy gyászoljunk! A sok sírással és a fájdalom felengedésével kieresztjük, elengedjük magunkból azokat az energetikai stressz -blokkokat, melyeket a szeretet elvesztése iránti félelemből és a magány érzete miatt érzünk. Azonban elérkezik az idő és bizonyos stressz - egyensúlyi helyzet, amikor már készen állunk a továbblépésre! Ezt az időt érezzük és tudjuk is, ki kell használni ekkor az alkalmat és élni vele! Ha nem tesszük meg, akkor már nem a gyász félelmeit és egészséges stressz - szorongás levezető és elengedő folyamatát éljük tovább, csak a saját félelmeinket vetítjük ki mindenre és hagyjuk garázdálkodni magunkban (gerjesztett autogén stressz). Idővel -nagy és kegyes gyógyító-, már többet fókuszálunk a kedves együtt töltött időkre, és a legtöbbet akkor adózunk szeretett emlékének (és tovább létező energiájának), ha az emlékezésünk végén még mosolygunk, nevetünk is. Ez a legtöbb, amit tehetünk Ő érte a továbbiakban is, és Magunkért is!
A mosoly melyet küldesz, mindig visszatér hozzád..!”
(Közmondás)

Stressz - Szorongás egészségügyi-szervi hatásai, stressz tünetei

Igazából mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy mikor állunk valódi stressz hatás alatt, azaz mikor érezzük úgy, hogy a továbbiakban már képtelenek vagyunk a stressz - szorongás helyzetek megoldására és csak küszködünk. Érdekes, de érzelmi - lelki egyensúlyunkért nem lépünk időben, de ha testi - elmebeli tünetek is jelentkeznek, akkor már kénytelenek vagyunk tudomásul venni, hogy másként és másfelé kell koncentrálnunk. Ezt adja tudtunkra a kialakult betegség, mint energetikai - fizikai produktum. Mint ahogyan jeleztem már, a betegség (stressz állapot) értesítés a tudatunk számára, az energetikai rendszerünk instabilitásáról és felborulásáról. Tekintsük át röviden, hogy milyen szervi folyamatok biztosítják számunkra a szükséges plusz energiát stressz - szorongás helyzet esetén, illetve milyen fizikai vonzatai lehetnek az energetikai kimerülésnek. Élettanilag a magatartás funkciók szabályozásában elsődleges szerepe a légző- és keringési rendszernek, az anyagcsere folyamatokban ( táplálkozás bioenergetika) pedig az izomműködés kiszolgálásának van.

A légző rendszer ( 
lúgosítás-tüdő szerepe, légzés bioenergetika) biztosítja számunkra a megfelelő oxigénellátottságot, a keringési rendszer a vér ( lúgosítás-vér szerepe, vércsoport és vér) megfelelő mennyiségét, ezzel a sejtek megfelelő, optimális gázcsere biztosítását, az anyagcsere folyamat pedig az izommunkához szükséges energiát biztosítja. Ezen 3 összetevő koordinációs (összehangolt) rendszere biztosítja az alkalmazkodáshoz szükséges energetikai-szervi feltételeket.

A központi idegrendszer által szabályozott működések az energiát felhasználó túlsúly biztosítása (ún. 
szimpatikus túlsúly), ami például az intenzív testi megerőltetéshez szükséges, illetve az energiát raktározó túlsúly (paraszimpatikus túlsúly), mely biztosítja a sejtek energiakészleteinek a feltöltését.

(A 
vegetatív idegrendszer: az akaratunktól független zsigeri működések, a szív és az érrendszer alkalmazkodásai, a mirigyműködések, a simaizom-funkciók, az anyagcsere és a trofikus effektusok (energia-alkalmazási effektusok-lásd feljebb..) a vegetatív idegrendszer befolyása alatt állnak. Formái a szimpatikus és paraszimpatikus idegrendszeri hatás, melyek látszólag ellentétes hatásokat váltanak ki, illetve érvényesítenek. A magasabb (kérgi) idegrendszeri szabályozás (hipotalamuszlimbikus rendszer) által integrált (szervezett) szervezetben azonban a paraszimpatikus és a szimpatikus tónus egyensúlya biztosítja a körülmények által igényelt optimális szervműködéseket, energiaigényeket.)
Szerv
Paraszimpatikus hatás
Szimpatikus hatás
Szív
Csökken a pulzusszám, csökken a szív nyomás funkciója, és energia felhasználása
Nö a pulzusszám (azaz az összehúzódások száma nő), nő a szív nyomásfunkciója és energiafelhasználása
Erek
A hasi és a bőrerek tágulnak, a többi ér szűkül, a vérnyomás csökken
A hasi és a bőrerek szűkülnek, a többi ér tágul, a vérnyomás emelkedik
Hörgőizomzat
A hörgőizomzat szűkül 
A hörgőizomzat tágul 
Béltraktus
A perisztaltika (bélmozgás-továbbítás), a tónus és a szekréció (kiválasztás) fokozódik, az epehólyag összehúzódik 
A bélperisztaltika, a tónus és a szekréció nagyban csökken, az epehólyag elernyed
Szem
A pupilla szűkül, a könnyelválasztás fokozódik
A pupilla tágul, a könnyelválasztás csökken
Nyálmirigy
Fokozódik a nyálelválasztás 
Csökken a nyálelválasztás 
Pancreas (hasnyálmirigy)
A hasnyáltermelődés fokozódik
A hasnyáltermelődés csökken 
Lép
A lép elernyed 
A lép összehúzódik
Hormonok
Az inzulintermelés fokozódik
Az adrenalin, noradrenalin (mellékvese hormonok) és a tiroxin (pajzsmirigyh.) termelés fokozódik
Anyagcsere
A májban a glikogén raktározódása fokozódik, hypoglikémia (alacsony cércukorszint) lép fel
A májban a glikogén lebomlik, hyperglikémia (emelkedik a vércukorszint) lép fel
Urogenitális szervek
A méh összehúzódik, a pénisz és húgycső erei tágulnak
A méh, a húgycső elernyed, a pénisz erei szűkülnek
Bőr
Verejtékmirigyek kiválasztása, működése nő, izzadás
Hőleadás csökken→szőrmerevítő izmok összehúzódnak, izomremegés beindítása 
A készenléti ( stressz ) állapot felbontja és átcsoportosítja a normális biokémiai és pszichológiai egyensúlyt, azaz, a szervezet homeosztázis rendszerét (a homeosztázis azon folyamatok összessége, amely fenntartja az ember saját dinamikus, állandó állapotát). Stressz - szorongás helyzet hatására elsődlegesen hormonális reakciók jönnek létre, melyek beindítják a további fokozott anyagcsere és keringési folyamatokat. A hormonális reakciónak fő központja ebben az esetben a mellékvese.

Stressz helyzet hatására fokozódik az adrenalin és noradrenalin szint (mozgósítják a tartalékokat), illetve a katekolamin szint, mely pl. a cselekvésre készíti fel az embert. Fokozódik az ún. Stressz hormon (
kortizol hormon), melynek egyébként is szerepe van a vérnyomás szabályozásában (arteriolák tónusának fenntartása) és a fehérje, szénhidrát, zsíranyagcsere folyamatban. A kortizol energiaszolgáltatás céljából elkezdi lebontani az izomban található fehérjéket, és ez által aminosavak szabadulnak fel. Ezeket a máj glukózzá alakítja át (fehérjéből való szénhidrátképzés), amit a szervezet (leginkább az agysejtek, izom) már közvetlenül fel tud használni, mint energiát. A kortizol a továbbiakban megemeli a zsírsavak szintjét is a vérben, ezt az energiaforrást az izom használja fel ( lásd. még: emésztés és felszívódásanyagcsere hormonális szabályozásafehérjékzsírokszénhidrátok, vitaminok, ásványi anyagok, enzimek, szabad gyökök, energiaképzés és felhasználás).

Stressz - szorongás hatására a szervezet összpontosító, stressz -alarm válaszreakciója során, pl. emelkedő vérnyomás, szapora szívverés, fokozott izzadás és fokozott izomreakció jön létre, miközben ebből a szempontból a „lényegtelenebb” szervi területek vérellátása és idegingerlékenysége csökken. Például stressz - szorongás hatására a bélmozgás és gyomorműködés, bőr vérellátása csökken, a nyáltermelés, orrváladékozás csökken, a kortizol hormon hatására az 
immunrendszer hatékonysága is csökken.

Tartósan fennálló stressz - szorongás esetén, az ezeket a megterhelt folyamatokat „tükröző” betegségek alakulnak ki. Például magas vérnyomás, szíveredetű betegségek, koleszterinszint emelkedés (mivel az izom nem használja fel a felszabadított zsírsavakat), cukorbetegség, 
candidabetegségrefluxbetegség, idegrendszeri problémák, reumás panaszok, izom fájdalmak, idegbecsípődések, immunrendszer gyengeség, allergia, asztma, gyomor-emésztőrendszeri betegségek-ulcus /fekélyek és vérzések/, hajhullás, fokozott bőrszárazság, látás és hallászavarok, alvási zavarok, horkolás, menstruációs zavarok, fogamzó képesség csökkenése, impotencia, stressz -inkontinencia, pánik reakciók-rohamok a legjellemzőbbek.

Stressz - Szorongás mentesítő terápiás módszerek, a kiegyensúlyozott önbecsülés megteremtése

Tartalom: terápiás és gyakorlati stressz - szorongás oldási lehetőségek, a kiegyensúlyozott önbecsülés bioenergetikai megteremtése a gyakorlatban.Stressz - szorongás oldási terápiák és módszerek a gyakorlatban
A legfontosabb a megelőzés, mint minden esetben! Figyeljünk magunkra, figyeljük meg magunkat, a reakciómintáinkat mikor tudjuk, hogy nehezebb feladatok várnak ránk! Figyeljünk oda környezetünk visszajelző reakcióira is (hamarabb észlelik a stressz - szorongás jeleket, mint önmagunk)!

Stressz - szorongás elhúzódó állapota esetén forduljunk szakemberhez (természetgyógyászhoz, orvoshoz) is, ne csak barátainkhoz!

Stressz - szorongás esetén (is) használjuk ki a 
bioenergetikai és biorezonancia vizsgálattal és kezelésekkel járó kiegyensúlyozó energetikai lehetőségeket, hollisztikus terápiákhoz forduljunk/ →bioenergetikai gyógymódok + káros földsugárzások kivédése és leárnyékolása→radiesztézia, kineziológiai kezelések, gyógyfürdők, gyógyvizek, vízprogramozás alkalmazása → (víz-bioenergetika), stb /.

Fokozott és "érthetetlen" stressz - szorongás reakciók esetén vizsgáltassuk ki magunkat, mert a stressz - szorongás gyakori látens tényezője, pl. a 
Candida gomba túlsúlya szervezetünkben a toxin anyaga által, a bélflóra egyensúlyának felborulása (Vastagbél → bélflóra, Colon-hydro terápia, probiotikumok), illetve a szervezet kémhatásának savas irányba való eltolódása és a refluxbetegség! A horkolás és az alvászavarok káros egészségügyi és következményes idegrendszeri hatása szintén a stressz - szorongás állapot kiváltója és fenntartója lehet.

Gyakori stressz - szorongás tényező a jód hiánya, illetve a pajzsmirigy rendellenes működése ( 
jód és a pajzsmirigy).

Biztosítsuk optimális 
vitamin és ásványi agyag ellátottságunkat (antioxidánsok) folyamatosan (nem csak stressz helyzet - érzet esetén)! Egyes vitaminok hiánya (pl. B1-vitamin, B3-vitamin, B6-vitamin, B-komplex vitamin), ásványi anyagok hiánya (pl. vas, magnézium, kalcium, króm), illetve túlsúlya idegrendszeri, stressz - szorongás problémákat okozhat, de a nehézfémek mérgezése esetén is kialakulhatnak idegrendszeri tünetek, és a stressz -tűrőképesség csökkenése (pl. higany amalgám tömések, ólom, kadmium-dohányzás). A szervezet só-szükségletét optimálisan lehet a sejtek számára biztosítani a Schüssler-só terápiával.gyógynövény tartalmú nyugtatókat és altatókat, agysejtek anyagcseréjét és vérellátását segítő kiegészítőket szedjünk, gyógynövényteákat fogyasszunk (pl. kamilla, levendula, citromfű, komló, orbáncfű, orvosi macskagyökér, golgotavirág, páfrányfenyő-Ginkgo biloba, Ginszeng → ezt este már nem célszerű bevenni, mint ahogyan C-vitamin mellé sem, mivel csökkentik egymás hatékonyságát).

Biztosítsuk a megfelelő telítetlen zsírsav szintet szervezetünkben (pl. ligetszépeolaj, lenmagolaj, kendermagolaj vagy tengeri halolaj, Lecitin), továbbá a megfelelő esszenciális aminosav ellátottságot (többek között a DNS is sok aminosavat felhasznál). Stressz - szorongás esetén kiemelten segít a 
Triptofán (vagy 5-HTP /5 hidroxi-triptofán) mely aminosav komplexumokban kapható, növeli az agyban a szerotonin szintet és a melatonin szintet, így elősegítve a nyugalom érzetet és a jobb alvást, segítve ezzel a stressz - szorongás oldását.

Az Aranykolloid-oldat terápia segíti az agymunkát és az idegrendszert erősíti, függősségi betegségek esetén segíti a ktisztulást (
kolloid oldatok).

Az étkezésben részesítsük előnyben a természetes eredetű alkotókat, csökkentsük a szervezet savasodását elősegítő ételek fogyasztását, pl. az aszparat és az ételszínezékek is fokozhatják a stressz reakciókat (→
savasító és lúgosító ételekcandida diéta)! Amennyire csak tudunk, gondolkozzunk bioenergetikai szempontok és megközelítések alapján, módján és alkalmazzuk az életvitelünkben, táplálkozásunkban is a bioenergetikai segítő rendszereket ( pl. szervóra, Hold járás szerinti energia felhasználás, ételek hőhatásai→ táplálkozás bioenergetika)!

Elég (és lehetőleg szénsavmentes) folyadékot fogyasszunk (→víz-bioenergetika -vízszükséglet)!

Sportoljunk, sétáljunk, táncoljunk, és minél többet forogjunk (remek energetikai töltést és energia forgalmat biztosít (
bioenergetikai mozgásgyakorlatok)! Lássuk el magunkat oxigénnel és új energiával, használjuk fel a régit (fogyókúra mozgás bioenergetika és edzésterv)! Keresse a fizikai vagy szellemi JÁTÉK lehetőségeit, melyek kiemelnek a folyamatos szellemi és lelki kontroll alól, ezzel emelve az energetikai frekvenciát és biztosítva az energetikai harmonizáció lehetőségét sejtszinten!

Stressz - szorongás esetén többet relaxáljunk, és amennyit csak lehet aludjunk! Lefekvés előtt fogyasszunk el egy pohár joghurtot, vagy igyunk egy kis pohár vizet, és egy csipetnyi sót tegyünk a nyelvünkre (harmonizálja a folyadék és elektrolit háztartásunkat ( alvás)!

Ahányszor csak érezzük a feszültséget, stressz - szorongás jelzőket, (mélyről jövően) fújjuk ki a levegőt (savtalanítási, méregtelenítési mély -
légzéstechnika), majd szívjuk be a levegőt (egészen hasi légzésig) egy általunk kiválasztott gondolat kíséretével (pl. türelem, nyugalom, nem számít..)! Határozzuk el magunkban, hogy a türelem energiáját kérjük és vesszük magunkhoz, gyakoroljuk magunkban ennek a stressz - szorongás mentesítő bioenergetikai tudatosulását, tudatosságát (..”most, ezzel az energiával dolgozom, mert ez a szándékom”..)!

Osszuk meg a ránk háruló feladatokat, ne féljünk ehhez is segítséget kérni, Kommunikáljunk, és ne zárkózzunk el a környezettől! Ha kell, keressünk egy újfajta környezetet (más rezgésszintű), ahol akár hobbi szinten is kikapcsolódhatunk! Vegyünk részt autogén tréningeken hagyjuk, hogy foglalkozzanak velünk (kommunikáljunk!), és mi mással! Tanuljunk valami újat! Keressünk magunknak valami új témakört és foglalkozzunk azzal. Az agyban felhalmozódott stressz -energia blokkok így nagymértékben oldódnak, remek figyelemelterelő hadművelet. Gyakoroljuk a figyelemelterelő technikát, fókuszálja át (ill. el) tudatosan figyelmét egy új feladatra, vagy keressen azonnal egy megkönnyebbülési pontot, ha érzi a stressz -feszültséget (ez lehet akár egy virág szépsége (rezgése Bach-virágterápia) vagy az olvasás, de engedje, hogy hasson magára, mert csak a stressz - szorongás mentesítés, az oldódás a fontos)!

Minél többet tartózkodjunk a szabad levegőn (külső energia felvételi tényezők bioenergetika, radiesztézia- az emberi test polaritása), a természetben, és ha lehet, minél többet feküdjön le a földre (radiesztézia→ a Föld spirituális hatása, Schumann rezonancia), beszívva annak illatát és erejét! Menjünk el a Vadas parkokba, állatkertekbe (az állatok természetes energetikai tiszta esszenciája segíti a stressz - szorongás energetikai blokkjaink oldódását)! Keressük a házi állatok társaságát!

Ha tehetjük, és úgy gondoljuk, hogy olyan környezetben vagyunk, ami nem hat ránk gátlólag (azaz nem félünk, hogy zavarunk valakit, vagy minket zavarhatnak), mélyről - hasból kiindulóan, jövően jól kiabáljuk, ordibáljuk ki magunkat! Igen nagy energetikai mozgatást, szinte felszakító jellegű energetikai stressz - szorongás blokk oldó hatást gyakorolunk így saját magunkra. Egyébiránt is gyakorolja akár önmagának is úgy a beszédet, olyan hangerővel és dinamikával, hogy szinte visszhangozzon a beszéde a sejtjeiben (visszhangozzon a saját fülébe-agyába vissza, hiszi vagy nem, így még az "Univerzum" is meghallja azt, amit kijelentett, amiről döntött:-)).

Tegyünk minden apró dologra pozitív megjegyzést, még akkor is, ha nehezünkre esik! Dicsérje meg magát minden egyes apróságért, és másokat is (pozitív megerősítés a limbikusrendszer jutalom érzete felé, fogyókúra bioenergetikai - gondolkodás, érzelmi megerősítés)!

Stressz - szorongás esetén NE forduljunk állapotunkat súlyosbító pótszerekhez, mint pl. az alkohol, drogok, altatók! Nem segítenek a stressz - szorongás megoldásában, tudniillik nem tesznek mást, mint elfedik és akadályozzák annak az energetikai folyamatnak a természetes áramlását, mikor a "mély" frekvenciából átválthatunk a "magasabb" frekvenciára!

Biztosítsunk magunknak naponta 15 percet, amikor senki és semmi nem zavarhat bennünket, csak magunkkal foglalkozzunk és valóban FIGYELJÜNK ODA ÖNMAGUNKRA- BEFELÉ, tegyük ekkor, ami a legjobban esik számunkra! Használjuk ki a zene és az éneklés (pl. jóléti és bőség csodadalok- csodadalok.hu oldalon), a színek, az illatok, a 
homeopatikumok regeneráló hatását (megemelik rezgésfrekvenciánkat, azaz jobban érezzük magunkat)!

Járjunk el lazító masszázsokra, kényeztessük magunkat, és szeretkezzen kedvesével minél többet! Használja az érintés jótékony hatását (a növények, pl. egy fa érintése is kiváló)!

Akkor is végezzünk „mosoly-gyakorlatot” szánkkal, ha semmi kedvünk hozzá (izom mozgására adott önkéntelen pozitív energetikai válaszreakció). A humor gyógyír, azonnali stressz energetikai blokk feloldást hoz létre energia rendszerünkben! Keressük meg mindenben, amiben csak lehet, a nagyrabecsülés érzését (pl. sokat kell ma várnom itt a postán, de látom, hogy mennyi a dolguk és sietnek a kiszolgálással. Egyébként is, addig is igazoltan pihenhetek :-))! Használjuk gondolkodási, szóbeli és érzelmi energetikai rendszerünket rendeltetésszerűen, azaz tudatosan és gyakran hozzunk tudatos megfontolással döntéseket, választásokat (a legapróbb dologban is, pl. most azért veszem meg ezt a kenyeret és nem a másikat, mert..) Tudatosítsuk magunkban, hogy most is (energetikai) döntést hoztunk (lásd. még: Bach-virágterápia), mindez emeli az önbizalmunk és önelfogadásunk szintjét!

Figyeljünk oda szervező készségünkre, és minél inkább szervezzük meg napi feladatainkat (lényeges stressz - szorongás mentesító tényező)! Sőt azt is gondoljuk át, hogy kivel, hogy akarunk viselkedni, mit várunk el az adott helyzettől és mit akarunk valójában közölni (még akár egy telefonálás előtt is)!
Bioenergetika → a pénz - bőség - gyógyulás és gyógyítás bioenergetikai összefüggései a Vonzás Törvény alapján és a megvalósulás szintjén.

Rengeteg lehetőség van a stressz - szorongás mentesítő oldódási pontok megtalálásához, akarjuk megtalálni és alkalmazni őket, akarjon győzni önmaga dipólusus - dualitásos lénye felett!! Mindig adott a választás és a stressz - szorongás oldás lehetősége! Mit választ, ha megkérdezik Öntől: farkas vagy bárány szeretne lenni..? Én maradok .. 
AZ, AKI VAGYOK..! AMI A LEGFONTOSABB: Induljunk el befelé haladni önmagunkba. Minden feltett kérdésünkre ott a válasz bennünk, belőlünk indul ki és belőlünk adatik is meg a valóság igazsága, energetikai láncolata! MINDENKI ÖNMAGÁNAK A MESTERE, MINDENKIBEN OTT VAN A MAG-TUDÁS ÉS A MEGOLDÁS IGAZSÁGA! KAPCSOLATTEREMTŐ " GYÓGYÍTÁS " (Reconnection Healing®) - KAPCSOLATTEREMTÉS (The Reconnection® folyamat)Az egyén jelen állapotának megfelelően szükségszerű - mielőbbi gyógyulásához szükséges orvos-gyógyászati diagnosztikát / terápiát / kezelést nem helyettesítheti (nem helyettesíthető) és önhatalmúlag nem válthatja ki- ill. nem válthatja fel, egyik természetgyógyászati gyógymód / alternatív alkalmazás és javaslat sem, a kiegészítő term.gyógyászati gyógymódok - alkalmazások csak támogathatják és fokozhatják a fizikai és lelki közérzet javulást, a gyógyulás folyamatát! 

A kiegyensúlyozott önbecsülés megteremtése

Legyen kreatív (írjon, barkácsoljon, kertészkedjen, varrjon, stb.)!

Segítsen másoknak (de csak addig, míg nem alakul ki "mártír effektusa", vagy kizsigereltségi érzete, mert ez már stressz - szorongás energetikai gócpont)!

Tornázzon, majd utána mindig relaxáljon! A folyamatos megerőltető testmozgás azonban már nem biztos, hogy szolgálja energetikai harmonizációját, stressz -pontot jelenthet sejtjei és anyagcsere folyamata számára (ekkor alakulnak ki a sport eredetű balesetek, vagy egyéb ágyba kényszerítő betegségek).

Használja a személyes szóbeli megerősítéseket! Figyeljen oda arra, hogy mit mond, mert azt az információt küldi egész szervezete, sejtjei, és DNS-e szakrális burkai (→DNS-bioenergetika) felé is! Stressz - szorongás tartalmú beszéd energetikai frekvenciája visszahat sejtjeinkre, majd energetikai láncolatként a következő gondolatmenetünkre is.

„Hívja ki szóbeli és szellemi párbajra a legsötétebb részeit”, melyektől meg szeretne szabadulni (pl. félelem, kishitűség), szándéka által, ha érzik a szellemi erejét és energiáját, eltűnnek, mivel „ŐK” valóban gyávák (ezek fantom félelmek, és a természetes dualitásból fakadnak, melyek csak a megoldására - elengedésére várnak és ezt segítik elő, hiszen ezért készültek). Ne féljen önmagától, ne misztifikálja és spritualizálja túl a stressz - szorongás érzetét, és ne féljen magától a stressz - szorongás érzetétől sem, mert ez is csak energia, melyet tudatosan fel- és kihasználhat!

Fejezze ki igényét a Belső Énjére, ki magában hordozza a Felemelkedést, a Szerettet és a Bölcsességet (az igazi Ön-valóját, aki tudja, hogy nincs mitől, vagy kitől félnie, és aki tudja, hogy számíthat önmagára, és stressz - szorongás feloldó képességére, elengedésére, a GYÓGYULÁSRA testileg / lelkileg / szellemileg - Kapcsolatteremtő Gyógyítás, Gyógyulás - Kapcsolatteremtés!) VAGYOK, AKI VAGYOK!

Összeolvadás: fedezze fel önmagában a másik nem energetikai jellemzőit, mert önmagában foglalja azokat is, csak nem dominánsan (energetikailag és nem nemileg). Kialakíthatja ezzel Önmagában, és a másik nemmel szemben is az egészséges egyensúlyt. Ez már egy újfajta emberi egyensúly, mely a jin és yang összeolvadását fogja eredményezni. A valódi tolerancia, a béke és a szeretet energetikai tartalmát, és ígéretét hordozza magában, melynek kialakulása önmagában kizárja a stressz - szorongás dualista mechanizmusát.

A Szeretet energetikai hatalma: 

Ha nincs aki szeressen minket, vagy azt hisszük magunk nem tudunk eléggé szeretni és félünk, forduljunk a SZERETET energia forrásához! Ez az energia az Univerzum kohéziós, összetartó ereje! Ez az Univerzum legmagasabb szintű energia-tartománya, mindig és mindenkinek a rendelkezésére áll, hiszen bennünk van!

Független bármilyen nézettől és cselekedettől! Egyetemes szinten áll mindenek felett, és nemcsak magát a legmagasabb szintű energia-rezgést, Mag-rezgést tartalmazza, hanem az elfogadást, a bölcsességet, türelmet és a megnyugvást is. Nem kell mást tenni, csak kérni (magunktól) , és megadatik! Ha úgy érezzük, akkor akár óránként, de kérjük ezt az energiát és éljünk vele, azaz fogadjuk is el, hogy segítsen megtalálni energetikai egyensúlyunkat, a magunk és mindenki számára a legjobb megoldást. 
KÉRD A BÉKÉDET, ÉS MEGADATIK !

Nem baj, ha még nem hiszed hatalmad, nem baj, ha úgy érzed, nem ismered a
Feltétel Nélküli Szeretet Energiád, de kérd, fogadd el, és várj rá!
...El sem ment mellőled, csak kérned kell, hogy emlékeztesd magad rá…

VAGYOK, AKI VAGYOK!

„ÉS FELOLDÓDIK MINDEN GÁT, MERT A SZERETET NYERTE MEG A CSATÁT!”


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése