2016. június 1., szerda

A hálás utókor






A hálás utókor


Meghívó sajtótájékoztatóra - Az Ujgur Világkongresszus budapesti ülése 


Erről csak az a véleményem , hogy a terrorista zsidó világtalálkozót nagy pompával vezényelte le a helytartó sereg , de magyar érdekek ellen nyíltan fellépnek a zsidó bérencek , és még mindig a vakolós finnugor rokonságot erőltetik, mert így a nemzet nem ébredhet öntudatra. De a rohadt vakoló had a tudományos akadémiánkat is megszállva tartják , és minden magyar vonatkozást gáncsolnak , és mi nagyon jól fizetett állást raktunk a seggük alá. Innen az elefántcsont tornyukból okádják a népre a vakolók hazugságait. Nem gondoljátok , hogy ki kellene már takarítani ezt a helyet is a zsidó vakolóktól, és a magyar érdekeket kellene az akadémiának is zászlajukra tűzni. De amíg csak én ugatok, a senki ,csak a holdat csaholom, de általában egy idő után rákezd minden kutya csaholni, és erre már felfigyelnek a gazdák és a szomszédok is. Meg kellene gátolni , hogy a nemzetállam intézményeit elárasszák a szabadkőműves hordák , és onnan osszák nekünk az észt, míg megfosztanak bennünket a nemzeti vagyonunktól, az önállóságunktól , és behajtanak minket a kamatrabszolga sorba . És ti ezek ellen békés úton akartok küzdeni , mikor fogtok rájönni , hogy ez nem járható út. Ha életben akarunk maradni ezeket az elemeket gyökerestől ki kell tépni a társadalom beágyazódásaikból. És tűzzel vassal irtani kell őket , kigyomlálni mint a gazt, mert elnyomja a gazda növényt, elveszi tőle az életerőt az életterét is. Ne hagyd , hogy elburjánzon , mert az a megmaradásod végét jelenti , hisz alattomban kiszorított téged családodat az utódodat a nagybetűs életből. Ne csaholják tele a fejedet , hogy a nemzeti kormány így meg úgy , csak nézd meg a 80% - uk kettős állampolgár ezek ügyelnének a magyar érdekekre, nevetnékem támadna, ha nem fájna az hogy közben kihall a magyarság. Hol vannak azok a magyar emberek akik a magyar érdekekért kiállnának , nem úgy mint ez az ÁVH – s gyermek és unoka had, kik világpolgárok és csak az érdekli őket , hogy az üzletük menjen és virágozzon, de csak az övéké. Lehetne még sok mindent mondani , de aki ebből sem ért annak bármekkora tény adatot is felsorakoztathatsz az nem változtat jogállásán . Judapest régen volt Budapest hamarabb megtalálják itt a Szueszt mint a Dunát, pedig a húsdarálók itt működtek az ÁVH- s ősök kezenyomán sok ártatlan magyar elúszott haleledelnek , míg az unokák , és a gyerekek most a nép nyakán élősködnek pótolhatatlan tüneményekként. Dísz zsidók ők a korona ékszerei, kár hogy el homályosítják a koronát, és a pompától nem látszik az éhező nép.


Május 30-31-én és június 1-jén Budapesten ülésezik az Ujgur Világkongresszus Ifjúsági Tagozata. Ebből az alkalomból nemzetközi sajtótájékoztatót tart Ümit Hamit, az Ujgur Világkongresszus Európáért felelős alelnöke. 
Helyszín:
MVSZ - Magyarok Háza (1052 Budapest, Semmelweis u. 1-3.), Csontváry-terem
Időpont: 2013. május 31. (péntek), 10 óra

A sajtótájékoztató angolul és németül, valamint ujgur és török nyelven zajlik, magyar fordítással.

Az ujgur nép a magyarság legközelebbi rokona, amelynek tömegeiben elevenen él a magyarokkal való rokonság tudata, a közösen eltöltött évezredek emléke. Népdalaik, különösen bölcsődalaik rendkívül nagyfokú hasonlatosságot mutatnak a magyar népzenével.

Az ujgurok hazája Kelet-Türkmenisztán, amely 1955 óta Kína része, annak észak-nyugati tartományát alkotván. Ma mintegy 15 millió ujgur él.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!
MVSZ Sajtószolgálat 




Ujgurok - a nép, amely csak a magyart 

tartja rokonának
 
2012-08-05 
magyartudat.com
Ujgurok gyökerei - a nép, amely a nomádok közül csak a magyart tartja rokonának 

Az 
ujgur testvéreink ("fehér emberek hosszú, világos hajjal" - ahogyan egy korabeli kínai utazó látja őket), akik a Sárga folyó és a mongol sztyeppék között éltek. Az évszázadok során a szomszédos, kisebbrendűségi komplexussal igazán nem vádolható Középső Birodalom mindig is megpróbálta bekebelezni őket, ha nem egyéb, már csak az itt húzódó - és nagyon komoly gazdasági hasznot hajtó - Selyemút feletti totális ellenőrzés okán. A hivatalos kínai álláspont szerint Hszincsiang, (vagyis az "új határvidék") már az időszámításunk előtti első században a Mennyei Birodalom szerves részévé válik - persze ezzel az indokkal az ujgurok (akiknek őseit a bizánciak "fehér hunoknak" nevezték) nagyon nem értenek egyet. 

Amint az Kőrösi tanárának, Benkő Ferencnek földrajzkönyvéből kiderül, "Nagy és Kis Bukária" akkori fogalmak szerint lényegében Turkesztánnal azonos és az Aral-tótól Észak-Kínáig és Mongóliáig elnyúló hatalmas terület volt. Nevezetesen: "Nagy-Bukária" tulajdonképpen Turkesztán nyugati része és egészen a Musztag-ata hegységig terjed. "Kis Bukária" viszont a Musztag-ata vidékétől keletre eső, Kínához tartozó terület, és a mai értelemben vett Kelet-Turkesztánnal azonos, a Tarim-medencében fekszik, amelyet északon a Tien-san, délen pedig a Kien-lun hegyláncai vesznek közre, s keleti felé a Góbi-sivatagot is magában foglalja. 

Csoma kutatói felfogásában a kitűzött cél nemcsak a magyar őshaza megtalálása volt, hanem a magyarok rokonának tekintett hunok ázsiai őstörténetének tisztázása is. "Ázsiai utazásom tárgya: kikutatni a magyarok első település helyeit. Összegyűjteni történelmi tetteinket, megfigyelni a hasonlóságát, ami több keleti nyelv és a mi anyanyelvünk között van." - írja.Különféle források szerint Kőrösi Csoma Sándor nak a göttingeni egyetemen folytatott tanulmányai során két olyan tanára is volt, aki arra ösztönözte, hogy a magyarok eredetét kutassa. Az egyik Eichhorn, akit híres orientalistaként ismer a nyugati világ. A másik pedig az antropológia megalapítója Blumenbach professzor volt. Kőrösi az utóbbi révén tette magáévá az ujgur elméletet. Ugyanis a professzor irányította rá figyelmét arra, hogy a magyarok valószínűleg a kínai évkönyvekben sokat szereplő ujguroktól származnak. De ő volt az is, aki arra biztatta tanítványát, hogy a magyarságnak ezt az állítólagos őstörzsét, és ezeknek eredeti hazáját felkeresse. 

Mint ismeretes Kőrösi Csoma Sándor végül is sohasem jutott el az ujgurok közé. Személyes véleményem szerint ebben - nagy valószínűséggel - az is akadályozhatta, hogy nem volt muszlim, nem ismerte a szükséges mértékben és alapossággal az iszlám vallást, az iszlám kultúrát. Abban a korban - és ezt bizton állíthatom - egy ilyen cél megvalósítása, a megfelelő tudás nélkül eleve kudarcra volt ítélve. Hogy mit talált volna Kőrösi, ha eljut a céljához és találkozik az ujgurokkal? Erre most nem térnénk ki részletesen, de egy dolgot mégis elmondunk:
Mukliszi Juszupbek, ujgur történész, aki a 30-as években a kínaiak által alapított nemzetiségi főiskolán, 1941-ben, Urumcsiban végezett, azt állítja: "Az ujgur nép őslakos Ázsiában, eredetükről az a legenda járja, hogy élt Közép-Ázsiában két testvér, "10 ujgur" és "9 ujgur". Tőlük származik e pusztai nép két csoportja: a kínai Hszincsiang területén élő népcsoport a "9 ujgur" népe, míg a "10 ujgur", az onogurok Európába vándoroltak, s ők a magyarok ősei - tartja a máig is élő legenda. Az ujgurok a mai napig számon tartják a magyarságot, mint távoli rokonokat. 14 milliónak tudjuk az Európában élő magyarok számát, mi Kelet-Ázsiában 22 millióan vagyunk, így a törzs leszármazottait 36 milliós lélekszámúra becsüljük." 

Ujgurisztán egy megszállt ország

Ujgurisztán az ujgurok otthona volt legkevesebb 2000 éven át, amely idő alatt kisebb megszakításokkal szabad és független ország volt, szemben a kínaiak állításával, mely szerint Ujgurisztán ősi, elválaszthatatlan kínai föld.

A történelmi tények világosan bizonyítják, hogy Kína ezen állítása történelem hamisításon alapszik, annak a reményében, hogy az elnyomás és az asszimiláció eredményeit idővel legitimálhatja a világ szemében.
A kínai inváziók sora Kr. e. 104-ben kezdődött, és azóta Ujgurisztánt többször foglalták el kínai csapatok, ám ezek a megszállások soha sem voltak hosszú életűek. A következőkben néhány történelmi adalék a kínai megszállásokról:

1. A Wu ti korban, Li Kuang tábornok Kr. e. 104-ben elfoglalta Ujgurisztánt, de Ujgurisztán népe visszaszerezte függetlenségét Kr. e. 86-ban, a kínai katonák legyőzésével.
2. A Hsuan Ti korban, Chang Chi tábornok megtámadta és elfoglalta Ujgurisztánt Kr. e. 59-ben. Azonban Kr. e. 10-ben az ujgur kánok legyőzték a kínai seregeket és visszanyerték szabadságukat.
3. A Ming Ti kor Második Kán Dinasztiája idején Pan Chao tábornok belháborút indított Ujgurisztán megtámadásával, Kr.u. 73-ban. Ez a háború mintegy 28 éven át tartott. Kr. u. 102-ben Pan Chao visszatért Kínába, majd egy évre rá fiának Pan Yungnak menekülnie kellett az őt legyőző ujgur kánok elől. Ekkor Ujgurisztán újból visszanyerte biztonságát és függetlenségét.
4. A Topa(Wei) korban, Ujgurisztán adót volt köteles fizetni Kínának, 448-tól 460-ig.
5. 657-ben a Tang dinasztiabeli Kau Tsung elfoglalta Ujgurisztánt, de 669-ben a Gök Türk kánok kiűzték a kínaiakat Ujgurisztánból.
6. 747-ben Kau Tsung a koreai Kao Sien-chi tábornokot nevezte ki a kínai seregek parancsnokává és megbízta az egymással hadakozó ujgur kánok egy csoportjának támogatásával. Ez a tábornok kihasználva az ujgurok megosztottságát, rendkívül agyafúrt és kegyetlen módon állította szembe egymással az ujgurokat, és így sikerült Ujgurisztánt kínai alávetettségbe taszítania. Azonban az ujgurok 751-ben arab segítséggel megsemmisítették Kao Sien-chi erőit és így elnyerték függetlenségüket. 

Kr. e. 104 és Kr. u. 751 között hat kínai hadjárat indult Ujgurisztán ellen. Ezalatt a 855 év alatt, a kínaiak mindössze 157 évig uralták Ujgurisztánt, és mint ahogy a hadjáratok gyakorisága mutatja, ez az uralom mindvégig csak részleges és időleges maradt. A fennmaradó 698 évben Ujgurisztán szabad és független ország volt.

Abban időszakban(Kr. e. 104-Kr. u. 751) általánosságban baráti volt viszony és kereskedelmi kapcsolatok létesültek Ujgurisztán és Kína között. Az újabb keletű kínai történelmi könyvek és politikai szándék ezeket a kapcsolatokat hátsó szándékoktól öveztetve úgy igyekszik beállítani, mint Ujgurisztán Kínának való alávetettségének bizonyítékát, hogy így legitimálják Ujgurisztán iránti igényüket.

Miután az arab, türk és tibeti erők kiűzték a kínai megszállókat 751-ben, mintegy 1000 esztendő telt el a kínai mandzsu uralkodók hódításáig. Ez alatt a hosszú időszak alatt nem Kína volt az egyetlen fontos diplomáciai tényező Ujgurisztán számára. Az ujgurok önkéntesen csatlakoztak a Mongol Birodalomhoz, ahol 207 éven keresztül megtartották függetlenségüket és fontos szerepet játszottak annak kulturális és politikai életében. A fennmaradó 800 éven keresztül Ujgurisztán teljesen független volt, a jólét és fejlődés saját útját járta.

A mandzsu hódítók mintegy egy millió polgári lakos élete árán 1876-ban elfoglalták Ujgurisztánt és formálisan is betagolták a Mandzsu birodalomba, Xingjiang (vagy Sinkiang, amelynek jelentése "új tartomány") Tartomány néven. Ezen időtől fogva Ujgurisztán folyamatosan katonai közigazgatás alatt állt. 1949-ig 42 fegyveres felkelés tört ki (átlagosan négyévente) a mandzsu uralom ellen, a függetlenség visszaszerzéséért.

1933-ban az ujgurok Ujgurisztán déli részén megalakították a Kelet-Turkesztáni Iszlám Köztársaságot, majd Ujgurisztán egészén a második Kelet-Turkesztáni Köztársaságot. Az előbbi államalakulat 3 évig, míg az utóbbi 5 évig állt fenn.

A kommunista Kína 1949-ben foglalta el Ujgurisztánt, és 1955-ben változtatta XUAR-ra a nevét. A kommunista Kína, azóta gyarmatosító uralmat valósít meg Ujgurisztánban. Az ujgurok leírhatatlan szenvedéseket kellet kiálljanak az embertelen idegen elnyomó uralom alatt. Dacára a szenvedéseknek és a kulturális genocídiumnak az ujgurok lelkét nem sikerült megtörni. A hozzáférhető kínai források szerint, az ujgurok 1954 óta, a kockázatok és veszélyek ellenére tüntetéseket és felvonulásokat szerveznek, földalatti mozgalmakat alakítanak, hogy kivívják jogegyenlőségüket vagy akár függetlenségüket, harcuk mely csúcspontját 1996-ban érte el, soha sem szűnt meg. Az ujgurok építette Ming Oy vagy az Ezer Buddha Temploma még megtekinthetők Kucha, Turfán és Dunhuang városaiban, ahol a kanchou ujgurok éltek. 

Kucha városában több mint 50 buddhista templom, könyvtár és a szegényeket istápoló népjóléti intézmény volt. Hotan városában 14 nagy t és számos kisebb kolostor állt. Az ujgurisztáni ujgurok 934-benv vették fel az iszlámot, a Karahanida Satuk Bughra Kán uralkodása alatt. Azóta az iszlám az ujgurok egyetlen vallása, mind a mai napig.

Az ujgur hatalom, tekintély és kultúra a történelem hosszú folyamán át virágzott és több mint 1000 éven át uralta Közép-Ázsiát majd meredek hanyatlásba kezdett a mandzsu invázió után, majd a nacionalista de különösképp a kommunista Kína uralma alatt. 

Újabb ujgur-kínai összecsapás Ujguriában 

2013/05/28 - 23:12 
rfa.org Szent Korona Rádió
Halálos kimenetelű összecsapásokra került sor az elmúlt hétvégén Kargilik városában, Kína ujgur többségű Xinjiang tartományában. A hatóságok hírzárlatot rendeltek el az ügyben. 

Helyi források szerint az összecsapásra ujgurok és Han kínaiak között került sor szombaton, a város bazársorán. Az incidensnek számos sérültje, és öt halálos áldozata is van: három ujgur és két Han kínai.

Az összecsapásra egy hónappal Xinjiang legvéresebb incidense után került sor, amiben 23 halálos áldozatot jelentettek Kashgar Maralbeshi megyéjéből. Azt megelőzően 2012 februárjában volt egy nagyobb késes támadás - akkor legalább egytucat ember vesztette életét.

A szombati erőszak nyomán a hatóságok fokozott ellenőrzést rendeltek el a térségben, aminek keretében polgárőrök járnak háztól házig az ujgur lakókörzetekben (gyakran éjszaka), ismeretlen személyek után kutatva.

Kapcsolódó:
   
Ujgur gyász. A kínai hatóságok hétfőn 140 ujgur tüntetőt öltek meg a nyugat-kínai Urumcsiban
   
Ujgur-kínai ellentét: újabb zavargások Urumcsiban +Képek 




Kötelezően kellene háziorvoshoz járnunk 


jövőben 

2013 május 28, kedd - 16:44 mti/
richpoi.com
Elkészült a nemzeti egészségügyi szűrőprogram. A háziorvosok több betegre és munkára készülhetnek, mert főként nekik kell elvégezniük a kötelező szűréseket.

Évente kell majd fizikális szűrővizsgálatra és ötévente például testsúly-, testtömegindex meghatározásra járni. A beutalókat is a háziorvos adná, de azt, hogy ezekre a nemzeti egészségügyi vizsgálatokra kinek mikor kell jelentkeznie és mi történik, ha valaki nem megy el, még nem tudni.

Elkészült az egészségügyért felelős államtitkárság nemzeti szűrőprogramról készült javaslata, amelyet hamarosan a szakmával is megvitatnak. A dokumentum szerint általános fizikális vizsgálatra - vérnyomásmérésre és életmódbeli tényezők feltárására - évente, részletes fizikai vizsgálatra, vagyis testsúly-, haskörfogat-, testmagasság-, testtömegindex-meghatározásra, szív- és érrendszeri állapotfelmérésre pedig ötévente lenne szükség, és ezeket a háziorvos végezné el.

Általános laboratóriumi vizsgálatot - a vércukor- és a koleszterinszint mérését - 21 és 39 éves kor között ötévenként, a 40-65 évesek körében kétévenként, 65 év felett pedig évente végeznének a laboratóriumokban, a beutalót a háziorvos adná. A fogászati szűrés és gondozás a felnőtt lakosság körében évente történne. A programban megjelenik a vastagbélszűrés is, amelyen ötventől hetvenéves korig kétévente kellene részt venni.

Az államtitkárság által összeállított tervezet szerint egyebek között 21 és 65 éves kor között évente végeznék el az általános fizikai vizsgálatot a háziorvosnál, ötévente pedig a részletes vizsgálatot. Általános laboratóriumi vizsgálatot 21-39 éves kor között ötévente, 40-65 éves kor között kétévente lehetne végeztetni háziorvosi beutalóval. A táblázat szerint vastagbélszűrést 50 éves kortól kétévente, fogászati szűrést és gondozást - életkortól függetlenül - évente rendelnének el. A méhnyakszűrést a nőgyógyász szakorvos végezné 25-65 év között háromévente, emlőszűrésre pedig 45 éves kortól 65 éves korig kétévente lenne lehetőség.

Az államtitkárság az újszülötteknél teljes körű fizikális, ideggyógyászati, érzékszervi, fejlődési és tápláltsági felmérést, valamint a mozgásszervek és a veleszületett anyagcsere-betegségek szűrését javasolja, ezt a szülészeti-újszülött osztály vagy a gyermekgyógyász, otthonszülés esetén pedig a közreműködő gyermekgyógyász szakorvos végezné. A vizsgálatsort megismételnék 1, 3 és 6 hónapos korban is, már a házi gyermekorvos bevonásával.

Az 1-6 éves korosztálynál többek között a pszichés, mozgás-, értelmi, szociális és beszédfejlődés követését, továbbá a magatartásproblémák feltárását emelték ki, amely a védőnő feladatkörébe tartozna. A pajzsmirigy tapintásos vizsgálatát tízéves kortól kétévente kellene elvégezni. A szív- és érrendszeri állapotfelmérés 16 éves korban az iskolaorvos feladata lenne.
Komplex kisgyermekkori szűrőprogram indul

Uniós támogatással kisgyermekkori komplex szűrőprogram indul, amelynek célja bevonni az ellátásba azokat is, akik valamilyen okból nem kapják meg a nekik szükséges korai fejlesztést - mondta Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár kedden Budapesten.

A kiemelt program 2,5 évig tart majd, és 2,5 milliárd forint uniós forrásból valósítják meg - jelentette be az államtitkár a sajtótájékoztatón. A program egy része egy - tizenöt életszakaszra bontott - szülői kérdőíven alapul, amelyet 1500 család tölt majd ki gyermeke életkorának megfelelően. A program részeként a védőnők elektronikus úton, táblagépek segítségével fogják feldolgozni az általuk felvett adatokat, így egységes dokumentumrendszer jön létre - ismertette.

Fogarasi András gyermekneurológus kifejtette: a programmal szeretnék elérni a teljes gyerek-alapellátást és a házi gyermekorvosokat, hiszen a korai ellátásra szoruló gyermekek több mint harmada nem kapja meg a szükséges ellátást vagy szolgáltatást. A korai életszakaszban nyújtott támogatás eredményesebb és költséghatékonyabb, mint a későbbi, ezért is van szükség a komplex felmérésre - tette hozzá.

Az informatika fejlesztésére és összehangolására azért van szükség, mert a védőnő körzet szerint dolgozik, de nem biztos, hogy a gyermekorvos is a körzetből való, hiszen a szülő szabadon választhat gyermekorvost - fejtegette a program szakmai vezetője. A módszertani rész keretében elsősorban azt tekintik át, hogy jelenleg melyek a védőnők és a háziorvosok feladatai a gyerekek 0-7 éves korában, mert rengeteg a párhuzamosság - mondta Fogarasi András. Fogarasi András közölte, a módszertani fejlesztés jövőre továbbképzéseken fog eljutni az alapellátó orvosokhoz, és része lesz a védőnői tananyagnak is.
Társadalmi vitát tartanak a nemzeti szűrőprogramokról

Társadalmi vitát tartanak az egészségügyi államtitkárság által bevezetni kívánt nemzeti szűrőprogramokról - mondta Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár kedden, Budapesten újságíróknak. Az államtitkárság a szakmai kollégiumokkal és a háttérintézményekkel közösen dolgozta ki azt a tervet, amelynek célja, hogy minél előbb országossá terjesszék ki a szervezett szűrővizsgálatokat.

Több megyében folynak már például vastagbélszűrések a háziorvosok önkéntes részvételével, de kiemelt projekt lesz az is, hogy az ötezer lakosúnál kisebb településeken a védőnők is elvégezhessék a méhnyakszűrést - ismertette. A végső cél összekötni a különböző népegészségügyi szűrési adatokat az egészségbiztosítási pénztár adatbázisával - tette hozzá. Szócska Miklós szerint fontos tudatosítani az emberekben, hogy mely életkorban, milyen szűrések ajánlottak, és azokat hol lehet elvégeztetni.

Kapcsolódó:
   Nagyobb esélyt kapnak az új szervre várók: Hazánk az Eurotransplant tagja lesz
   Csökkenhet a várakozási idő a térd- és csípőprotézis-műtétek előtt
   Megalakult a Nemzeti Betegfórum
   95 ezer orvos, ápoló és gyógyszerész kap béremelést 


Kifoszt az OTP - a nyugdíj több mint 100%-

át vonják. Mínusz 17 ezres jövedelem 
A rabló gyilkos bankárkaszt rosszabb a politikai elitnek nevezett maffia gengsztereknél. Míg a maffia gengszterek a választóiknak elszámoltatási kötelezettséggel tartoznak a bankárkaszt minden gátlás nélkül lerabolhatja a nemzetállam lakosságát. Se erkölcs se törvény nem áll az útjukba csak a rablás az érdekük a minél nagyobb profit szerzése. És ezért gátlástalanul rabol és gyilkol, csak hogy a megtévesztett lakosságot földönfutóvá tegye. Erre a nemzetállam intézményeit is igénybe veszi , látsd az állandó kilakoltatásokat. A kilakoltatásba segédkező rendőrséget, bíróságot , az árverési zsidó maffia, és a velük összedolgozó politikai elit pártjaiból azok az egyedek kik lakást akarnak , és betársulnak a lakásmaffia soraiba, hogy együtt rabolhassák ki a családokat. Ezeket a lakásmaffia csőcseléket beláthatjátok békés úton nem tudjátok legyőzni , ezeket csak erőszakkal tudnátok eltántorítani a haszonszerzés műveletétől. Ezeket le kell önteni benzinnel és gyufát dobni rájuk, hogy elhamvadjanak . Így a maffia had talán gondolkodóba esik és nem zaklatná tovább a lakosság eladósodott családjait, de egységesen kell fellépni ellenük.




25 millió tonna vörösiszap van a Duna 

partján! 

"Az emberi hanyagság vagy természeti katasztrófa (földrengés, pusztító árvíz) komoly környezeti katasztrófához vezetne. Egy nagyobb baleseti esemény során a folyóba jutó vörösiszappal szennyezett vizek jelentős pusztítást okozhatnak a folyó élővilágában, és nagy távolságra eljutó lebegőanyagok a folyóparti települések ivóvízbázisát is elszennyezhetik." 


Így tetőzik a Duna a héten 

június 3., 10:29 
444.hu
Az előrejelzés szerint a nagyobb városoknál meredeken fog emelkedni a Duna vízállása. Budapesten szombatra 860 cm körül is lehet a vízállás. A mostani áradás felülmúlja a 2002-es dunai árvizet.

A hétfő reggeli előrejelzések szerint majdnem mindenhol rekordközeli, vagy afölötti lesz a vízállás, de sok helyen még a hibahatár is meghaladja az eddig mért legnagyobb vízállást. 
 
Budapest

Sokkal magasabb lesz a Duna magassága 

a vártnál 

2013-06-03 19:39:20 
hirhatar.hu
12,80-as, azaz a vártnál 60 centivel magasabb a vízállást Passaunál. A Bajor vízügyi szolgálat adatai azt mutatják, hogy megdőlt az 1501-ben regisztrált vízmagasság.

Közben a magyarországi katasztrófavédelem a honlapján közölte, hogy a Nánási út - Királyok útja - Duna vonala között a hullámtérben jelentős árvíz várható. A Helyi Védelmi Bizottság felhívja a hullámtérben lévő ingatlanok tulajdonosait, használóit, hogy a veszélyeztetett területen tárolt építőanyagok, gépek, gépjárművek és egyéb vagyontárgyak biztonságba helyezéséről gondoskodjanak.

A fővédvonalon Csatornázási Művek kedden megkezdi az utcák, kapubejárók, buszmegállók lezárását, ezért arra kérik a lakosságot, hogy délig mindenki hagyja el a területet. Kisebb evakuálások lesznek még Csillaghegyen is.

Délelőtt 10 órakor a közösségi közlekedést is leállítják a fent említett útvonalon. Arra kérik, aki ott parkol, még hétfő este vigye el az autóját onnan. Az érintett területen nem lesz villany, víz, csatorna és szemétszállítás sem.

A Duna az előrejelzések szerint a hétvégén tetőzik. Június 5-én reggel 638 centiméter, 6-án 699 centiméter, míg június 7-én reggel már vélhetően 774 centiméteres lesz a vízállás.

A katasztrófavédelem arra kéri a lakosságot, hogy akik kiköltöznek zárják el a víz- és gázvezetékeket, a pincében tárolt veszélyes anyagokat, amelyek a vizet szennyezhetik, vigyék ki. És a területen a saját felelősségükre bent maradók ne igyanak vezetékes vizet, gondoskodjanak palackozott vízről és szobahőmérsékleten tárolt élelmiszerről. 
Bánhidi Emese

Kapcsolódó:
   
Fokozódik a veszély: evakuálás lehet Budapesten
   
Lehetséges evakuálás Budapesten: Tarlós összehívta a vízügyeseket
   
Nem kizárt az evakuálás sem - a főváros felkészült az árvizi védekezésre
   
Komoly gondok a fővárosi gátaknál - itt a jelentés
   
Vészhelyzetet rendelt el Orbán
   
Rekordárvíz jöhet a Dunán, Budapesten másodfokú a készültség, káosz várható 


Orbán Viktor megnézte a vizet
Majd ezt a képet tette ki Facebookjára: 



Veszélyhelyzetet rendelt el a kormány - 

"előfordulhat, hogy egész településeket 

kell kitelepíteni" 

2013-06-04. 10:25 InfoRádió - Kuruc.info
Veszélyhelyzetet rendelt el déltől a kormány - jelentette be a miniszterelnök kedden a Kormányzati Koordinációs Tárcaközi Bizottság ülése után. Átcsoportosítják a szakembereket az árvíz által fenyegetett területekre.

Orbán Viktor közölte, hogy költségvetési források rendelkezésre állnak a védekezésre. 8 ezer katonát, 1400 vízügyest, 8 ezer katasztrófavédelmi szakembert mozgósítottak, és 3600 rendőrt is részt vesz a védekezésben, de ez utóbbi nem mehet a közbiztonság rovására.

Orbán Viktor az Ausztriától kapott adatok alapján elmondta, hogy történelmi vízállás várható a Dunán, elhúzódó védekezésre kell berendezkedni. Óriási víztömeg érkezik, amely holnap lép be az ország területére, ezért a legnehezebb időszak a hétvégén várható. A kormányfő ugyanakkor reális esélyt lát arra, hogy sikerül a medrében tartani a vizet.

A miniszterelnök együttműködést kért az állampolgároktól. Mint mondta, előfordulhat, hogy egész településeket kell kitelepíteni, ha ez megtörténne, együtt kell működni a szakemberekkel. A miniszterelnök arra is megkérte a veszélyeztetett települések lakóit, hogy segítsenek a védekezési munkálatokban. 

Vörösiszap: megdöbbentő adatok 

Radics Boglárka - 2010. október 5. 
technet.hu
Az ajkai tragédia kapcsán előtérbe került ipari veszélyes hulladékról, a vörösiszapról meglepő információkat, és döbbenetes számadatokat találtunk.

Magyarországon a legnagyobb mennyiségben termelődő veszélyes hulladék a vörösiszap. A timföldgyártás melléktermékeként évente becslések szerint több mint egymillió tonna képződik a II. veszélyességi fokozatba (fokozottan veszélyes) sorolt anyagból. Magyarországon összesen mintegy 60 millió tonna vörösiszapot tárolnak különböző tározókban, melyek egy része fedett, de még mindig van közöttük több nyitott.

Ajka a több mint fél évszázados timföldgyártás miatt az ország kiemelkedően környezetszennyezett városai között szerepel - ebben nagy szerepe van az ipar által termelt hatalmas mennyiségű veszélyes hulladéknak, melyet részben nyílt tározókban tárolnak. Már egy 1986-os vizsgálat szerint is mintegy 25 millió tonna vörösiszap halomozódott fel a térségben, az azóta eltelt közel 25 év során ez a mennyiség tovább nőtt.

A MAL Zrt. Tulajdonában lévő Ajka melletti tározóban mintegy 30 millió tonna vörösiszap van, ebben a tárolóban történt a baleset, mely a cég honlapja szerint műszaki védelemmel - résfalazással - van ellátva. Ám 
az almásfüzitői tározó, melyben mintegy 25 millió tonna vörösiszap van, nem rendelkezik ilyen jellegű műszaki védelemmel, és számos más szempontból is komoly kockázatot jelent a környezetre - környezetvédők szerint valóságos időzített bomba.

És bár a vörösiszap csak kis koncentrációban tartalmaz radioaktív anyagokat, ilyen irányú vizsgálatok - a 25 évvel ezelőtti állapotok szerint - úgy becsülik, durván kétezer tonna urán és kétezer tonna tórium lehet elraktározva az iszapban.
 

Veszélyességét elsősorban a lúgos feltárás miatt kialakuló erősen lúgos, maró kémhatás adja, de gondot okoz az is, hogy a mocsárszerű állapot, a sok vizet tartalmazó kocsonyás szerkezet évtizedekig fennáll - míg végül a kiszáradást követően néhány centiméternyi finom porréteg borítja a kiszáradt iszap felszínét, ami a defláció révén tovább szennyezi a környezetet.

Történtek már kísérletek a vörösiszap hasznosítására, semlegesítésére, az útépítésben, és a vasérc előkészítésben történő alkalmazását is vizsgálták. Az Erdészeti Lapok egyik számában Dr. Horváth Gyula szakcikkében arról ír, hogy az Ajka környéki vörösiszap-tározókra sikeres rekultivációs tervet dolgozott ki. Már a 70-es évek közepén megkezdődött kísérleti jelleggel a vörösiszap tározók ártalmatlanítása; a később szabadalmaztatott eljárással lehetővé vált a tározók fásítása, így a területen idővel összefüggő erdőtakaró alakult ki.

Kapcsolódó:
   
Van egy veszélyesebb vörösiszap-tározó az ajkainál 

A Magyar Tudományos Akadémia szerint is súlyos veszélyt jelentenek az almásfüzitői tározók 

Sajtóközlemény - május 8, 2012 
greenpeace.org
Az MTA Földrajztudományi Intézete a közelmúltban bemutatta a "Katasztrófák Tanulságai - Stratégiai jellegű természetföldrajzi kutatások" című kötetét, Dr. Bakondi György altábornagy, a Katasztrófavédelem főigazgatójának előszavával. A Tudományos Akadémia intézete az almásfüzitői vörösiszap-tározókon kialakított veszélyes hulladéklerakó veszélyességéről pontról-pontra alátámasztja a Greenpeace állításait. [1] Figyelemre méltó, hogy míg a zöld szervezet nem foglalt állást a gátak földrengésállóságáról, addig az MTA ez ügyben is letette a garast: a földrengésveszélyes területen álló gátak megbízhatatlanok. 

A tanulmánykötet bemutatója előtt a Parlament Fenntartható Fejlődés Bizottsága meghallgatást tartott Almásfüzitő ügyében. A meghallgatáson Németh Zoltán, az illetékes környezetvédelmi felügyelőség vezetője pánikkeltésnek minősítette a Greenpeace kijelentéseit és butaságnak a tározó veszélyességét megállapító jeles tudósok szakvéleményeit. 

Vay Márton, a Greenpeace szóvivője elmondta: "elképesztő, hogy Budapest ivóvízbázisa fölött egy nyilvánvalóan súlyos toxikus veszélyt jelentő létesítmény hosszú évek óta üzemelhet. Különösen elfogadhatatlan, hogy a hatóságok ezt gyakran önmaguknak is ellentmondva támogatják, fedezik."

Simon Gergely, a Greenpeace közép-kelet-európai vegyianyag-szakértője szerint "mivel számos szaktekintély mellett immár az MTA is bemutatta a tározók kiemelt kockázatát ezért a környezetvédelmi hatóságnak kötelessége fellépni a környezetet károsító tevékenység ellen."

A Greenpeace idén január közepén kezdeményezett az Európai Uniónál jogsértési eljárást, ami alapján az Európai Bizottság már bekérte a dokumentumokat a magyar hatóságoktól. A Greenpeace emellett a napokban bejelentette az ICPDR-nak, a Duna Védelmi Nemzetközi Bizottságnak, a Dunát jelentősen veszélyeztető létesítménnyel kapcsolatos észrevételeit.
Jegyzet:

[1] Az almásfüzitői vörösiszap-tározókkal kapcsolatosan az MTA kutatói (szó szerint) az alábbi megállapításokat tették:

    • A tározókat a folyó jó vízvezető tulajdonságú ártéri üledékekből álló felszínén alakították ki, az I.-VI. tározók anyagát vízszigetelés kialakítása nélkül rakták le. A megfelelő műszaki védelem nélkül épült lerakókból a szennyezett vizek komolyabb akadály nélkül keverednek a talajvízzel és jutnak a Dunába.

    • A VII. sz. kazetta alatt a Duna egykori feltöltődött medre van, amely ma is a talajvíz fő áramlási vonalát képezi. A tározók gátjainak különösen sérülékeny szakaszait ott találjuk, ahol az egykori medreket keresztezik. Több évtizedes megfigyeléseink során gyakorta észleltünk ezeken a szakaszokon több tízméteres csúszásokat, rogyásokat.

    • A medrekhez köthető talajvízáramlást bizonyítják a zagytározók gátjainak Duna felé nyíló részein megjelenő fakadó források is.

    • A VII. kazettát délről határoló csatorna vize gyakorta vöröses, kisvíz idején a Duna mederoldalában vöröses színeződésű vizet adó források láthatóak. A tározóból szivárgó szennyezett felszín alatti vizek az év nagy részében a Duna felé áramlanak.

    • A különböző ártéri üledékekből felépülő felszín, a tározók átázó gátjai és a felszín közeli talajvíztől és az árvizektől képlékennyé váló vörösiszap veszélyeket hordozhat magában a tározók gátjainak állékonyságára nézve.

    • A Komárom-Móri övezet Magyarország leginkább földrengésveszélyes területe.

    • A hetes számú tározóban a hulladékok keverés növeli és kiszámíthatatlanabbá teszi a hulladéklerakó szennyező hatását és megnehezíti a vörösiszap esetleges későbbi ipari nyersanyagként való hasznosítását.

    • Az emberi hanyagság vagy természeti katasztrófa (földrengés, pusztító árvíz) komoly környezeti katasztrófához vezetne. Egy nagyobb baleseti esemény során a folyóba jutó vörösiszappal szennyezett vizek jelentős pusztítást okozhatnak a folyó élővilágában, és nagy távolságra eljutó lebegőanyagok a folyóparti települések ivóvízbázisát is elszennyezhetik.

A kiadvány bevezetője és az Almásfüztőről szóló rész bescannelt változata 
itt letölthető.

Kapcsolódó:
   
A vörösiszap katasztrófa fejleményei és részletei - összefoglaló 

Az almásfüzitői vörösiszap-tározóró veszélyeiről ír a Le Mond 

2011. november 5., szombat MTI - 
Index
Az almásfüzitői rejtett mérgek címmel közölt fotókkal illusztrált helyszíni riportot szombati számában a Le Monde. A francia liberális újság megszólaltatta azokat a környezetvédőket, akik szerint a Tatai Környezetvédelmi Zrt. tevékenysége nem annyira ártalmatlan, mint az a hivatalos engedélyek alapján tűnik.

A Duna Kört alapító Droppa György szerint az almásfüzitői vörösiszap-tározó a kolontárinál is nagyobb katasztrófát okozhat, miután a terület szeizmikus és árvízi szempontból is veszélyes zónában van. A Magyar Tudományos Akadémia jelentése pedig kimutatta, hogy a tározó, amelynek oldala egyben árvízvédelmi gát, mocsaras területre épült, az alapjait viszont nem szigetelték - hangsúlyozta Droppa.

A lap kitért arra, hogy a Dunában vörösiszap "források" láthatók, amelyek talajalatti szivárgásokra utalnak. A Greenpeace jelezte, hogy a tározó Duna felőli oldalán egyetlen talajvíz-mintavételi kút sincs, amelynek kialakítására ugyanakkor ígéretet tett a Tatai Környezetvédelmi Zrt.

A cég részéről Fényi Tibor azt mondta a lapnak, hogy Almásfüzitő rendelkezik a legstabilabb gáttal Észak-Magyarországon. Farkas Béla, a zrt. környezetvédelmi igazgatója pedig azt mutatta be, hogyan fedték le fokozatosan a "vörös sivatagot", amelynek egyharmada még mindig látszik, és amelynek porfelhője 25 kilométeres körzetben ellepett mindent. A Greenpeace számára azonban az a legfőbb a kérdés - mint írta a Le Monde -, hogy milyen ipari hulladékból származó keverékkel fedték be a vörös iszapot, és az mekkora mennyiségben tartalmazott mérgező anyagokat.

A Le Monde szerint miután Magyarország nem alkalmazta megfelelően a toxikus anyagokat érintő szigorú uniós normákat, a Tatai Környezetvédelmi Zrt. előnyös árat tud ajánlani ügyfeleinek. A törvényességi határokon belül maradva októberben pedig elérte, hogy a hatóságok megemeljék a vörösiszap által tartalmazott anyagok maximálisan engedélyezett mértékét az almásfüzitői tározóban, amelyek egy idő után beszivárognak a talajvízbe.

A lap azt is megemlítette, hogy Magyarország október 27-én két hónapos határidőt kapott az Európai Bizottságtól, amely alatt a magyar jogszabályokat összhangba kell hozni a vonatkozó uniós normákkal. A szerző kitért arra, hogy a közelmúltban Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár is jelezte a cég tevékenységével kapcsolatos aggodalmait. 

Az almásfüzitői vörösiszap-tározó bezárását kéri a Greenpeace 

2012. január 18. szerda 
Híradó
A zöldszervezet közölte, hogy jogi szakvéleményt kért Bándi Gyula egyetemi tanártól, akinek megállapítása szerint a tevékenységet engedélyező határozat több szempontból megalapozatlan és jogellenes.

A Greenpeace levélben kérte Varga Zs. Andrást, a legfőbb ügyész helyettesét, hogy tiltsa el a Tatai Környezetvédelmi Zrt.-t az almásfüzitői VII-vörösiszap-tározón végzett szabálytalan, környezetkárosító tevékenységtől - közölte a zöldszervezet szerdán az MTI-vel. 
 
MTI Fotó: Kovács Tamás

A Greenpeace tájékoztatott arról, hogy jogi szakvéleményt kért Bándi Gyula egyetemi tanártól, akinek megállapítása szerint a tevékenységet engedélyező határozat több szempontból megalapozatlan és jogellenes.

A jogi szakvélemény szerint az engedély nem tisztázza megfelelően, hogy az Almásfüzitőn folyó tevékenység hogyan felel meg a hulladékkeverés feltételeinek, hiszen az Európai Unióban, így Magyarországon is alapvetően tilos a hulladékok hígítása, hacsak az nem része feltétlenül a hasznosításnak - írja közleményében a Greenpeace.

A környezetvédő szervezet közlése szerint az engedély abban is téves jogi minősítést tartalmaz, hogy a tevékenység a maga egészében nem értelmezhető komposztálással történő hasznosításnak, hanem részben ártalmatlanításnak. A hatósági határozat jogsértő azért is, mert a hasznosításra adott engedélyben meg sem kísérelte meghatározni a lehetséges mennyiségi arányokat, aminek hiányában nehéz azt feltételezni, hogy a hatóság minden tekintetben tisztában lenne a technológiával, illetve a folyamatokkal.

Kapcsolódó:
   
Az almásfüzitői vörösiszap-tározónál tiltakozott a Greenpeace


Tények az almásfüzitői vörösiszap tározó rekultivációjáról 

Farkas Béla, a Tatai Környezetvédelmi Zrt. környezetvédelmi igazgatója ismerteti a Zrt. tevékenységét Almásfüzitőn, a VII. vörösiszap kazettán végzett munkájukat, a megszilárdult vörösiszap lefedésének technológiáját. 



Szivárgó információ a méregről 

Megrepedt Almásfüzitőn a "médiaburok" 

Csák Gergely Szerda, 2012. június 27. 16:45 
168óra online

Az almásfüzitői hetes tározó körül továbbra sem nyugodtak meg a kedélyek: a Greenpeace szerint szivárog, a tározót üzemben tartó cég szerint nem. Két kisebb csatát azonban megnyertek a környezetvédők. Az Európai Bizottság ugyanis vizsgálódik a tározóval kapcsolatban, egy helyi civil szervezet pedig a szennyezési határértékeket fellebbezte meg sikerrel. Valami folyik Almásfüzitőn.
Személyeskedésig fajuló üzengetések folynak a sajtón keresztül a Tatai Környezetvédelmi Zrt. és a környezetvédők között. Mindkét fél körömszakadtáig ragaszkodik az igazához. Most két konkrét eset miatt történt egy adok-kapok: egy helyi környezetvédő szervezet, a Reflex fellebbezett az ellen, hogy egyedi talajvíz szennyezési határértékeket állapított meg a környezetvédelmi hatóság Almásfüzitőn. A fellebbezésnek helyt adtak, a jogsértő határozatot a Környezetvédelmi Főfelügyelőség megsemmisítette.

Az ügy előzménye, hogy a VII. jelű vörösiszap-lerakón jelenleg is veszélyeshulladék-kezelési tevékenységet folytató Tatai Környezetvédelmi Zrt. egyedi szennyezettségi határértékek megállapítását kérte a felügyelőségtől - közölte a Reflex. Az ügyben kétszer is fellebbeztek a környezetvédők, míg a másodfokra került, ahol a Környezetvédelmi Főfelügyelőség az elsőfokú határozatot jogszabálysértések miatt megsemmisítette és új eljárást rendelt el. A Reflex és a Greenpeace szerint ennek egyik oka az, hogy az elsőfokú határozatban megadott egyedi határértékek enyhébbek a tényleges (mért) szennyezettségi koncentrációknál. A civilek hiányolták azt is, hogy a környezetvédelmi felügyelőség eljárása nem tisztázta azt sem, hogy a vízmintákban megjelenő szennyezőanyag-ingadozást a területen korábban lerakott vörösiszap okozza-e, vagy az Zrt. lerakón folytatott hulladékkezelési tevékenysége. A tározót kezelő cég szóvivője szerint természetesen az előbbi verzióról van szó.

- Az egyedi határértékek megállapítását jogszabály szabályozza. Olyan esetekben kell a hatóságnak az "E" egyedi határérték kiadását kezdeményeznie, amikor a szennyezés a rendelet megszületése előtt történt és a szennyezőanyagok koncentrációja csökkenő tendenciát mutat - közölte lapunkkal a Tatai Környezetvédelmi Zrt. szóvivője. Cserszegi Róbert elmondta: a felügyelőség a monitoring kutak adatai alapján, több éves eredménysorból állapítja meg az egyedi határértéket. 
 
A tározó a vörösebbik oldaláról...

A cég amúgy nem vitatta, hogy a fellebbezésnek helyt adott a Főfelügyelőség. A Greenpeace-nél azonban durvábban fogalmaztak. Simon Gergely, a civilek szakértője azon morfondírozott: miért a Tatai Környezetvédelmi Kft. ellenőrzi a környezetvédelmi felügyelőséget és nem fordítva? Ezt a kérdést szerettük volna feltenni a felügyelőségnek, de az írásban feltett kérdéseinkre egy hét után sem válaszoltak.

Simon Gergely szerint nyilvánvaló, hogy az a szennyezés, amit Almásfüzitő környékén mérnek, a korábbi vörösiszap-kihelyezés következménye. A szakértő elmondta: a szennyező anyagok akadály nélkül jutnak el a Dunába és ez az MTA tanulmányában is szerepel. - Amit mi felháborítónak tartunk, hogy a Tatai Környezetvédelmi Kft. 2 millió tonna veszélyes és nem veszélyes hulladék lerakására kapott engedélyt. Ebben lehetnek ugyanúgy káros és nem káros anyagok, például arzén, vagy olaj, amelyekre most is derogáció van érvényben.

Simon Gergely szerint most is ilyen anyagok jutnak ki a környezetbe a tározóból. Magyarán még több olyan mérget rakhatnak a tároló tetejére, amelyből most is a határérték 100-szorsa van a környező talajban.
 
Van összefüggés?
Nemrég leváltották a Győri Környezetvédelmi Főfelügyelőség vezetőjét. Győr volt fideszes polgármesterének a Greenpeace szerint azért kellett távoznia, mert rosszul adták ki az engedélyt Almásfüzitőre, másrészt elindult az Európai Bizottság eljárása is Magyarország ellen. A két eset között tehát lehet összefüggés - sajnos, ezt a Greenpeace-en kívül senki sem erősítette meg lapunknak.


A cég vitatja a Greenpeace állításait: Cserszegi Róbert a Veszprémi Bányakapitányságra hivatkozva azt állítja, hogy a tározó biztonságos. - Ami pedig konkrétan a szivárgást illeti nehéz elképzelni, hogy a szilárd iszap kifolyna, vagy szivárogna. Azok a szakemberek, akiket bevontak az ajkai X. kazetta sérülésének feltárásába, pontosan tudják, hogy az iszap nem tört ki a kazettából, a problémát a tározón lévő folyadék okozta, az ragadta el az iszap egy részét. Ilyen műszaki körülmény nincs Almásfüzitőn: a ma már szilárd halmazállapotú vörösiszapot tartalmazó tározók mellett található, hatóságilag ellenőrzött monitoring kutak a talajvíz állapotának folyamatos javulását bizonyítják. A fedőréteg biztosítja a csapadékegyensúlyt a növényzet fenntartása érdekében. Az év elején egyébként jogerős bírósági ítélet is született az ügyben, a döntés a benyújtott szakanyagok alapján megállapította, hogy a tározó nem szivárog, a területen hulladékgazdálkodás zajlik, és a cég betartja a szabályokat - közölte a cég szóvivője a 168 Óra kérdésére válaszolva.

Vizsgálódik az Európai Bizottság

A Greenpeace annyira elszánt az almásfüzitői eset miatt, hogy jogsértési eljárást kezdeményezett Magyarország ellen januárban. Simon Gergely lapunknak elmondta: nagyon sok jogsértési eljárási kezdeményezés érkezik az Európai Bizottsághoz, a legtöbb megalapozatlan és komolytalan. Viszont a GP által beadott anyag, amelyben a Tatai Környezetvédelmi Kft. számára adott engedélyek szabálytalanságaira hívták fel a figyelmet, az EB úgy találta, hogy sok szempontból megalapozott, ezért múlt hónapban szakértőket küldtek Magyarországra. A Greenpeace információi szerint adatgyűjtési szakaszba jutott az országgal szembeni eljárás, azaz vizsgálják a tározót és a magyar hatóságoktól adatokat gyűjtenek. - Nagyon örülünk, hogy az eljárást ilyen komolyan veszi az Európai Unió, a magyar hatóságok sajnos nem voltak ilyen lelkesek. Korábban kezdeményeztük, hogy a hatóságok vizsgálják felül a cég engedélyeit, de semmilyen érdemi visszajelzést nem kaptunk, hogy bármennyire is foglalkoztak volna vele. Viszont az Európai Bizottság igen hamar megértette az aggodalmainkat - kommentálta az esetet a Greenpeace szakértője. 
 
... és ugyanaz a tározó a zöldebbik oldaláról.

A cég szóvivője elismerte, hogy az Európai Bizottság vizsgálja a hulladék lerakását és az engedélyeiket, de felhívta a figyelmet: a Tatai Környezetvédelmi Zrt. mindig betartotta a hazai és uniós előírásokat. - Az elmúlt másfél évben egyébként tucatnyi magyar hatóság csaknem 30 ellenőrzést tartott, legutóbb a vidékfejlesztési miniszter rendelt el átfogó vizsgálatot - mondta el lapunknak a cég szóvivője. - Az ellenőrzések minden esetben azt állapították meg, hogy a tevékenység a jogszabályoknak megfelelően történik. Az almásfüzitői vörösiszap-tározók rekultivációját két parlamenti bizottság és számos civil szervezet is vizsgálta, a vizsgálatok itt sem találtak hiányosságot.

Hozzátette: - Az ügyben hivatalos megkeresés nem érkezett hozzánk sem a bizottságtól, sem az illetékes hatóságoktól. Sajtóhírek szerint az ügy kapcsán az Európai Unió kérdéseket tett fel a Vidékfejlesztési Minisztériumnak (a minisztérium a felügyeleti szerve a környezetvédelmi felügyelőségnek, amely az engedélyek kiadásért felelős). Mindazonáltal - legalábbis a legutolsó sajtóhírek alapján - az ügyben nem indult jogsértési eljárás Magyarországgal szemben.

Cserszegi Róbert nem tette hozzá: egyelőre. 
Személyeskedő vita
- Reméljük, hogy ezt a szabálytalan működést az EU felszámolja és a környezetvédelmi hatóság is komolyabban veszi a munkáját. Abban is reménykedünk, hogy a hatóság új vezetője komolyabban veszi majd a munkáját, mint az előző vezetőség, vagyis Győr volt fideszes alpolgármestere. Ő nem vette túl komolyan ezt a problémát, mint ahogy azt a nyilatkozatai is mutatták. Szerinte mindig minden rendben volt a tározóval, gyakorlatilag lelkesebben nyilatkozott a tározóról, mint az azt üzemeltető cég - mondta lapunknak Simon Gergely a Greenpeace-től.


Próbáltuk megszólaltatni a a hatóságot, de nem válaszoltak a kérdéseinkre. A zagytározót működtető cég viszont azt közölte: "A Greenpeace stílusa, hogy soha nem jelent ki semmit tényszerűen, hanem csak sejtet dolgokat. Kapcsolatunk az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőséggel jogszabályokon alapuló munkakapcsolat. A felügyelőség adja ki az engedélyünket, folyamatosan vizsgálja, ellenőrzi tevékenységünket. A Tatai Környezetvédelmi Zrt. 1986 óta fedi le mesterséges talajjal az almásfüzitői tározókat. Az eltelt csaknem három évtizedben számos vezetője volt a felügyelőségnek. Mindegyikük az időszaknak megfelelő hatályos jogszabályok alapján járt el. A legutóbb 2010-ben meghosszabbított engedélyünket a felügyelőség korábbi vezetője adta ki, így a most távozott igazgatóval kapcsolatos sugalmazások önmagukban is okafogyottak. Ezenkívül azt is fontosnak tartjuk rögzíteni, hogy az ügyben a hatóság nem megvédte a TKV-t, hanem kitartott amellett, hogy a hazai és uniós szabályok betartásával, jogszerűen adta ki az engedélyt és az ellenőrzéseik is azt bizonyították, hogy a cég is betartotta az engedélyben foglaltakat."

Kapcsolódó cikkek
    12 millió tonna méreg billeg a Duna felett
    Almásfüzítő: fortyog a méreg a kéreg alatt
    Tározó Ajkán: kösz, már nem mozog
    Végre jó hír a vörösiszap-frontról
    Kőből építenek prizmát az újabb iszaplavina ellen 

Miért bűn, a vörösiszap tárolás 

Almásfüzitőn!? 


2010-10-10 12:01
Miért bűn, a vörösiszap tárolás Almásfüzitőn.

    Mert eleve rossz helyre lett tervezve a kazetta, a veszélyes hulladéktározó.

1. A Duna közelsége miatt
    Mert a Duna árterén van.
        A zagytározó gátja többször megegyezik a Duna árvízvédelmi töltésével. (Töltésben több suvadás látható.)
        Mert mocsaras területre épült, ahol korábban a Duna és mellékágai folytak.
        Mert szakszerűtlen volt az építés, a tározó alá szigetelő agyagréteget nem terítettek.
        Mert a terület földrengésveszélyes. (1783, 1763, 1815, 1956)

2. Nem szabadott volna privatizálni a veszélyes hulladéktározókat, mert ilyen területen az üzleti szellem nem érvényesülhet.

3. Nem szabadott volna megengedni, hogy a monodepóniaként működő hulladéktárolókba, hivatalos engedéllyel más mérgeket, veszélyes, és kommunális hulladékokat helyezzenek el.

4. A tározókat mind, szakszerűen le kellett volna fedni. (porszennyezés, tüdőrák)

5. A tározók állagmegóvását hosszantartóan biztosítani kellett volna, ill. kellene.

6. Nem számoltak a klímaváltozás következményeivel.

7. Nem számoltak a határvíz kérdésével, és azzal, hogy a Duna nemzetközi viziút.

A rossz helyszín kiválasztása miatt, akkora a vörösiszap és a különböző veszélyes hulladékok mennyisége, hogy azok árvíz esetén szigetként magasodnak ki a tájból.
Gátszakadás, vagy egy gátszakadással egy időben történő árvíz esetén, a Duna a rendkívül finom szemcse összetételű anyagot gyorsan lebontja és magával ragadja. Ennek bekövetkezése estén, a következő károk várhatók:

    Az élővilág rendkívüli pusztulása, a biológiai sokféleség jelentős elsorvadása.
    A parti szűrésű kutak és dunai vízbázisok szennyeződése, megszűnése. Ennek következtében elképzelhetetlen problémák megjelenésére lehet számítani az ivóvíz, mosdóvíz hiánya miatt. Az iható víz ára az egekbe szökne.
    Turisztikai bevétel elmaradása.
    Öntözővíz hiánya, a mezőgazdasági termények piacának jelentős szűkülése.
    Nemzetközi kártalanítási ügyek megoldhatatlan méretű megjelenése.
    A karszt vízadó rétegek lukacsos szerkezetűek, azért az apró szemcse szerkezetű vörösiszap ezt is elszennyezheti.
Mi történt Almásfüzitőn, a VII kazettánál:

    Privatizálták a kazettát, majd arra adtak engedélyt, hogy a szálló por lekötésére sokkal szennyezőbb galvániszapot, olajsarat, a Dorogi Veszélyes Hulladékégetőmű salakját és pernyéjét, bőrgyári cserzőanyagot, helyezzék el. Nyilvánvaló, hogy ezért szüntették meg, az államilag védett vízbázist is. Ez felveti a győri hatósságok, de az főhatósságok felelősségét is. Vizsgálandó az ezzel összefüggő cégháló, mely hasonló jogszabályhézagokra épül. Az ő érdekkörükbe tartozik -tudomásom szerint - a Győri veszélyes Hulladékégető de a volt "gumitavak" is (stb).
    Vizsgálandó, hogy a helyi lakosság, és más NGO-k bevonása a tények megismerésére miért akadozott.
    Vizsgálandó, hogy a hatósságok miért nem intézkedtek, mikor a talajfigyelő kutakban, a határértékeket jóval meghaladó értékeket mértek. (ÉDUKÖVIZIG)
    Vizsgálandó, hogy a kavicsos-homokos alluviális üledékes talajba telepített mérőkutakat miért nem a tározó Duna felőli oldalára telepítették.
    Vizsgálandó, hogy alacsony vízállás esetén, mekkora a tározóból, a szennyező anyagok szivárgása a Dunába, ill. hogy a talajvízmozgás, mennyiben gyengíti a tömörített földalapú védtöltéseket. Itt a résfalazás, mindenképen indokolt lenne.
    Vizsgálandó, hogy a tározók telepítésekor használt fólia hol lett kiteríve, ma mennyire vízzáró.
    Vizsgálandó, hogy a katasztrófavédelmi hatósságoknak miért nem feladata az előre történő gondoskodás, és feladatmegoldás.
Kérdések és tények az almásfüzitői tározóval kapcsolatosan:

Mennyi vörösiszapot tárolnak Almásfüzitőn? Több mint 12M tonnát.

Mekkora a kazetták területe? kb 200 hektár.

Vannak e lakóterületek a tározók közvetlen közelében? Igen, a Kis és a Nagykolónia, a hozzájuk tartozó kiskertekkel.

Mekkora összegért privatizálták a VII kazettát? Ezt még nem tudjuk, de azt igen, hogy az Ajkai Timföldgyárat, a tározókkal együtt 10M Ft-ért. (Vevők: Bakonyi Árpád, Bakonyi, Zoltán, Petrusz Béla, Tolnai Lajos)

Lehet e ellensúlyozni a vörösiszap káros hatásait gipsszel? Csak nagyon kis mértékben. A jelenleg alkalmazott markolóval a patakbaszóró eljárás helyett is a lapáttal szétteritős eljárást kellett volna alkalmazni. Mindez az árvizes Duna esetében lehetetlen.
Mik a veszélyes hulladékok lerakási árai?

1t galvániszap 60.000-62.000 Ft,

1 t olajszármazék 20.000-25.000Ft.

Mi az okosság, vagyis a rendkívüli üzlet, a vörösiszaptározóban történő lerakó esetében? Az, hogy míg egy égetőműnek, vagy egy un. végleges lerakónak komoly költségei vannak a feladatuk ellátásával, addig itt alig merül fel költség. Ezért, náluk, sokkal alacsonyabb árat tudnak megadni. A mennyiségek és az évek számát figyelembe véve, az tározó üzemeltetői mindössze néhány 10Mrd forint nyereségre tettek szert. Tevékenységükkel ellenben, az erkölcsi és ökológiai kárról nem beszélve; több ezermilliárd forintos értéket veszélyeztetnek.
Mire kapott engedélyt, az ezt üzemeltető cég? Egy un. knw-how-ra. lásd a mellékletet saját honlapjukról:

Saját know-how alkalmazása


A feladat megoldására a Tatai Környezetvédelmi Zrt. új technológiát fejlesztett ki, mellyel egyrészt megoldják a tározóban lévő veszélyes anyag környezeti elemektől való elszigetelését, másrészt különféle hulladéktermelőktől átvett szerves anyag és fémtartalmú hulladékok biológiai kezelését, ártalmatlanítását. A kezelés során létrejövő komposztanyag szerkezete és összetétele a természetes földhöz hasonló, ám egyéb tulajdonságai az erősen lúgos és fémtartalmú iszapnak történő ellenállását adja, ezáltal kiválóan alkalmas a tározók lefedésére és rekultivációs növényzet telepítésére. Ezzel a technológiával az alábbi célok valósulnak meg:

    A tározók felszíni kiporzásának megszűnése.
    A tározók tájbaillesztése, azaz az eredetihez legközelebb álló állapot megteremtése vizuális és biológiai szempontból egyaránt. A tájbeillesztéshez kapcsolódó növénytelepítés eredményeként fokozatosan visszatelepül az élővilág a befedett területekre.
    Olyan nagymennyiségű rekultivációs kompozíció előállítása, amely alkalmas a vörösiszap-tározók lefedésére és vegetáció megtelepítésére, továbbá hosszú távon kevés beavatkozást igényel.
    Az átszivárgó víz minimálisra csökkentése, ami megakadályozza a vörösiszapban kémiailag fixálódott nehézfémek kimosódását.
    
Hulladékok kezelése és hasznosítása, amely során a szerves hulladék olyan környezetbe kerül, ahol mikrobiológiai lebontással a veszélyes tartalom jelentősen csökken, vagy teljesen lebomlik.

Az Észak-Dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőség, mint elsőfokú környezetvédelmi hatóság a Tatai Környezetvédelmi Zrt. részére e technológia alkalmazására egységes környezethasználati engedélyt és egyben környezetvédelmi működési engedélyt adott. Az engedélyek az almásfüzitői vörösiszap-tározókra, illetve az 
ott 132 000 tonna/év veszélyes és 280 000 tonna/év nem veszélyes hulladékokkal folyatott komposztálással történő biológiai átalakítási tevékenységre vonatkoznak.

A vastagításokat a szövegben én végeztem. Ez már a fából vaskarika világa, mikor a nehézfémek mikrobiológiai lebontással szerves anyaggá válnak. Külön érdekes, hogy munkájuk során, nemcsak a mérgezés, hanem a fertőzésveszély is fennáll, mert különböző állati tetemek hulladékait is befogadják. (Lásd vastagított kiemeléseimet az ügyfeleik felsorolásánál található fejezetüknél.

Hulladékbeszállító ügyfeleink


A hulladékokból komposztálás során képzett fedőréteg előállítása a hulladéktermelők széles köre által beszállított hulladékokból történik.

Önkormányzat, államigazgatási szerv:
Fővárosi Közterület Fenntartó Zrt.
Magyar Honvédség
Polgármesteri Hivatal, Szákszend
Közüzemi szolgáltató:
    Dorog- Esztergom Erőmű Kft.
    Északdunántúli Vízmű Zrt.
    Komárom-Ács Vízmű Kft.
    OMS Kft.
    Oroszlányi Szolgáltató Zrt.
    Zoltek Zrt.
Gyártó cég:
    Alcoa-Köfém Kft.
    
Bábolnai Baromfitenyésztő Kft.
    Bramac Kft.
    
Esca Hústermék-előállító és Értékesítő Kft.
    Graboplast Kft.
    Hilltop Zrt.
    Magyar Suzuki Zrt.
    Mofém Zrt.
    MOL-LUB Kft.
    Reckitt Benckiser Magyarország Kft.
    Rockwool Hungary Kft.
    Still Kft.
    Velux Magyarország Fertődi Építőkomponens Kft.

Miért nem jelenti fel őket, a Dorogi Veszélyes hulladékégető? Mert végtermékük, a pernye elhelyezése állandó komoly gondjuk. Senki sem akar a hátsó kertjébe egy ilyen létesítményt. Ebben segít nekik a Dunalmási lerakó, méghozzá kedvező áron.


Mit lehet tenni mindezek megoldására? Nyilvánosságra 

hozni a tényeket, hogy ne lehessen eltusolni mindezt 

sok pénzzel. 

Írta: Droppa György
szakértő
5 Komment

    Farkas Béla
    2010-10-11 11:26 at 11:26

    Tiszelt Droppa György úr!

    "Miért bűn, a vörösiszap tárolás Almásfüzitőn!?" - című írásával kapcsolatban engedjen meg néhány megjegyzést. Mivel az Ön elaborátumából is érződik a környezetért, a biztonságért való aggódás - tehát céljaink közösek - ezért fontosnak tartjuk néhány dologban pontosítani észrevételeit.

    Almásfözitőn 1950-től a kilencvenes évekig folyt aluminum-termelés. A keletkezett vörösiszapot azóta is kezelni kell, rekultiválni az érintett területeket, tehát itt kell megoldani a problémát, máshová a vörösiszap gyakorlatilag elszállíthatatlan. Sajnos azok a médiában ismertetett találmányok, amikkel állítólag néhány év alatt minden anyagot ki lehetne nyerni a vörösiszapból, legfeljebb ha laboratóriumi körülmények között működik s még a legoptimistább számítások szerint is egy-két száz év alatt végezne a feladattal...

    A Duna közelsége:

    A termelés 1950-től 1997-ig működött s ez alatt keletkezett a több mint 12 millió tonna zagy, aminek máshová szállítása gyakorlatilag lehetetlen. Így tehát a Duna közelsége olyan adottság, amellyel most már együtt kell élni. A tevékenységünk célja épp az, hogy csökkentsük a már meglévő terhelést illetve veszélyt. A Duna esetében a biztonságra a vizügyi igazgatóság által ellenőrzött gátrendszer gondoskodik. Ezek a gátak úgy lettek méretezve, hogy még az utóbbi évek legnagyobb - 2002-es - árvizekor sem ért el a víz a védőgátak aljáig sem. Abban a hipotetikus esetben, ha itt a víz bejutásával kellene számolnunk, akkor Pozsonyban már méter magasan állna a víz... Így amikor az "évezred árvize" volt, a Tatai Környezetvédelmi Zrt. még azt is megtehette, hogy a munkatársait és munkagépeit a környező, veszélyeztetett településekre küldte, hogy ott segítsenek a mentésben.

    A felhagyott zagytátrozók körüli gátak egyébként a Duna árvizvédelmi töltése mögött épültek, azaz több esetben a Dunától két, helyenkét három gát választja el ezt a területet

    Ami a talajvízszennyezés ügyét illeti, a mi feladatunk a műszakilag kezelhető kockázatok csökkentése, megszüntetése, együttműködve a hatóságokkal. Az almásfüzitői timföldgyár 50 éves tevékenysége során a talavíz elszennyeződött a környéken. A rekultiváció óta viszont (épp annak következtében) jelentősen csökkent a szennyezettség. Az utóbbi 20 évben 15 mért komponens tekintetében folyamatos volt a mérséklődés - egyes esetekben már közel ötven százalékkal. Ha tehát igaz lenne az, hogy bármilyen szennyeződés keletkezne a rekultivációval kapcsolatban, akkor az eljutna a talajvízig, és ez nem következhetett volna be. A zagytározók mesterséges talajjal való rekultivációja a tisztulási folyamatot segíti, káros hatása a talajvízre nincs.

    A Környezetvédelmi Felügyelőség által ellenőrzött saját, 11 monitoring kutat működtetünk. A Vízügyi Igazgatóság ettől teljesen független ellenőrző-rendszert épített ki, az eredményeik szintén minket igazolnak. A monitoring kutakat a talajvíz áramlásának megfelelően választottuk ki, az illetékes hatóságok jóváhagyták a helyszíneket, kontrollálták a kivietelezést és vizsgálják folyamatosan az eredményeket. Téves tehát az az állítás, hogy ezek nem megfelelő helyen lennének elhelyezve.

    Érve, hogy nem lett volna szabad privatizálni a veszélyes hulladéktározókat, sem állja meg sajnos a helyét. Az aluminiumgyár állami tulajdonban volt, s közben csak gyűlt-gyűlt a zagytározókban az anyag. Ezzel valamit kezdeni kell. Hogy az állam lenne a "jó gazda" - az elméletben így lehet, a gyakorlatban azonban hosszú ideig az állam (a tulajdonában volt vállalaton keresztül) előállította a szennyezést, majd pedig annak felszámolása érdekében semmit sem tett. Most pedig nemcsak, hogy nem kerül az elkerülhetetlen mentesítés pénzbe az államnak, hanem ehhez értő, szakcég végzi. Ma Magyarországon a "privatizáció" szóhoz számos negativ képzettársítás kapcsolódik. Ugyanakkor meg kell jegyeznünk, hogy jelen esetben a "privatizálni" kifejezés nem a legpontosabb, hiszen az állam által létrehozott szennyeződést számol fel az állam helyett, adófizetők pénze nélkül egy magáncég.

    Ami a porzásmentesítést illeti: ma már a felület 85 százalékában ezt megoldottuk. A fedőréteg újrahasznosított hulladékokból készülő komposzt, amely már nem hulladék, hanem mesterséges talaj. A magyar jogszabályok tételesen tiltják amúgy termőföld felhasználását hulladék lefedésére.

    Hogy számoltunk-e a klímaváltozás következményeivel? Egyrészt hatvan éve a gyártás során valóban nem számoltak ezzel. Hogy ma mi nem számolnánk, az tévedés. Tisztában vagyunk a dunai árvizek változékonyabbá válásából következő feladatainkkal. Ugyancsak tisztában vagyunk a megváltozott csapadékok által előidézett helyzet kezelési módjával stb.

    Nehezen értelmezhető az Ön írásában, hogy mikor kire is gondol? Így pl. amikor azt írja, hogy "nem számoltak a határvíz kérdésével, és azzal, hogy a Duna nemzetközi viziút". Ki nem számolt ezzel? Azok, akik ide telepítették a timföldgyárat egészen más környezetvédelmi tudással rendelkező korszakban, vagy mi, akik a már meglévő szennyeződést csökkentjük?

    Írásában a "Mi történt Almásfüzitőn, a VII- kazettánál" részben számos súlyos tévedést találtunk, így engedje meg, hogy ezekre felhívjuk a figyelmét. A hatóságok folyamatosan és igen szigorúan ellenőrzik, hogy milyen anyagot helyezünk el a területen. Így nem került lerakásra galvániszap, olajsár, a Dorogi Veszélyes Hulladékégetőmű salakja és pernyéje, sem pedig bőrgyári cserzőanyag. Igazán hálás lennék, ha megmondaná, hogy honnan származnak azok a téves információk, amikre ezt az állítást alapozta? A területen a fedőréteg előállításához csak az arra alkalmas anyagokat használtunk fel. Gyakorlatilag komposztot kellett előállítanunk, ugyanis a magyar jogszabályok tételesen tiltják a termőföld ilyen célú felhasználását. Például szerves anyagokat, szennyvíziszapot, élelmiszeripari gyártási melléktermékeket illetve olajtartalmú anyagokat, de mindenképpen csak biológiailag bontható anyagokat. Téves az, hogy bármiféle állati tetemet bármikor is leraktak volna ezen a területen. A bábolnaiaktól mosott tojáshéjat vettünk át, az Esca-tól pedig zsíradékot.

    Engedje meg, hogy felhívjam a figyelmét arra, hogy a tározót kb. hatvan éve az akkori jogszabályoknak és a tudomány akkori állásának megfelelően alakították ki. Ezért az a kérdése, hogy a tározók építésekor használt fóliával mi történt, a válasz igen egyszerű: akkor még nem alkalmaztak ilyet, így azt ma aligha lehet bárkin is számon kérni.

    Szeretném arra is felhívni a figyelmét, hogy miközben Ön a veszélyes hulladékok lerakási árait vizsgálja, Almásfüzitő nem lerakó, hanem hulladék hasznosító - így annak árai jelentősen eltérnek az Ön által idézettől. A technológia nem lerakás, hanem (ahogy korábban említettem) új, komposztált záró réteg kialakítása. Olyan rétegé, ami miközben megszünteti a veszélyes kiporzást, megakadályozza a talajvíz további szennyeződését, alkalmas akár energianövények termesztésére is.

    Farkas Béla
    Tatai Környezetvédelmi zrt
   
        Készház tanácsadó
        2010-10-27 22:52 at 22:52

        Droppa György válasza itt található, mert terjedelmében és formájában nem lehet bejegyzésként kezelni.
        
http://kp.hu/droppa-gyorgy-valasza-farkas-gyorgy-levelere 


    KIS KÁROLY
    2010-10-14 11:30 at 11:30

    Engedje meg, hogy felhívjam a figyelmét arra, hogy a tározót kb. hatvan éve az akkori jogszabályoknak és a tudomány akkori állásának megfelelően alakították ki. Ezért az a kérdése, hogy a tározók építésekor használt fóliával mi történt, a válasz igen egyszerű: akkor még nem alkalmaztak ilyet, így azt ma aligha lehet bárkin is számon kérni.NEM GONDOLNÁM HOGY 60 ÉVE a lug hatása nem volt ismert!!!!!

    Már ne is haragudjon de 60 éve a lúg lúg volt.Tudomány akkori állása?? (EZ A MONDAT FELELŐSÉGRE VALÓ VONÁS ELINTÉZÉSE.Ez most komoly??? Maga tatai környezetvédelmi zrt munkatársa??

    SZÉGYEN SZÉGYEN SZÉGYEN

    AZÉRT TÖRTÉNIK TÖRTÉNT A VÖRÖS ISZAP KATASZTRÓFA MERT ILYEN SZEMLÉLETŰ EMBEREK VANNAK MINT A BEÍRÓ FARKAS BÉLE

    FELELŐSSÉGVÁLLALÁS NINCS
    HÁRÍTÁS 1 MONDATTAL ELINTÉZVE

    HA MEG KATASZTRÓFA VAN AKKOR MÁSRA MUTOGATÁS (EZÉRT TÖRTÉNHETNEM MEG EZEK MERT ILYEN EMBEREK OSSZÁK AZ ÉSZT)

    ÁLLAMI FELELŐSÖK ILYENKOR ELBÚJNAK ÉS MEGY A MAGÁNCÉGRE VALÓ MUTOGATÁS!!!

    MÉG EGY SZAKAVATATLANT IS MEGRÁZ A ALMASÍFŰZŐI TÁROZÓ ELHELYEZKEDÉSE!!!!!! 

Rákosok utcája 


Az almásfüzitői vörösiszap-tározó környezetében élők úgy érzik, elszaporodtak köztük a rákos betegek. Nemcsak a környezetet, a lakosságot is veszélyeztetheti az oda hordott hatalmas tömegű veszélyes hulladék. Helyszíni riport és összefoglaló. 


Rákosok utcája Almásfüzitőn 


TV2 Tények a szivárgó tározóról 


Veszélyben Budapest teljes vízbázisa? 

Korlátozhatja az internetet a kormány 

Kedd, 2013. június 4. 16:20 
168 Óra Online írása 
A jövőben a bíróságok elrendelhetik egyes, külföldi szervereken lévő internetes adatok elérésének blokkolását. A büntető tárgyú törvények erről is szóló - a kormány által kezdeményezett - módosítását hétfőn a Fidesz-KDNP támogatásával fogadta el a parlament.

A változtatás lehetővé teszi a külföldi szervereken lévő adatok időleges vagy végleges hozzáférhetetlenné tételét. Ha a bíróság jogerősen elrendeli az elektronikus adat végleges hozzáférhetetlenné tételét, annak végrehajtása átadható lesz annak az országnak, amelynek területén a tárhelyszolgáltató székhelye vagy telephelye van. 

Az átadásról a két ország igazságügy-miniszterei egyeztetnek, ennek során tájékoztatni kell a külföldi felet arról, hogy ha az állam egy hónapon belül nem tud eleget tenni az adatok törlésének, akkor a bíróság elrendeli a blokkolással történő végrehajtást.

Ugyanilyen megkereséseket a külföldi felektől Magyarországnak át kell vennie, és a bíróságnak döntenie kell a végrehajtásról. A külföldi ítélet alapján elrendelt végrehajtást haladéktalanul meg kell szüntetni, ha a külföldi ítélet végrehajthatósága megszűnt - írja az MTI.

A rendelkezés júliustól hatályos, ugyanakkor féléves türelmi időt enged a jogszabály azokra az esetekre, amikor nem a tárhelyszolgáltatónak kell eltávolítani a bűncselekményt megvalósító tartalmat, hanem az internetszolgáltatónak blokkolni. 2014. január 1-je után viszont bírsággal is rákényszeríthető lesz az internetszolgáltató a blokkolásra.

A jogszabály indoklása szerint egyre nő az interneten keresztül elkövetett bűncselekmények száma, és különösen kiszolgáltatottak a gyerekek. Ezért a kormány a kiskorúak szexuális bántalmazása, kizsákmányolása és a gyermekpornográfia elleni fellépés lehetővé tétele érdekében kezdeményezte a változtatást. 

A Fidesz fölmelegíti a besúgóbizniszt 


Nem sok szórakoztatóbb dolog van egy felakadt szemmel ajvékoló kormányszóvivőnél. A Szijjártó-Selmeczi páros sztendapjai nehezen túldobhatónak látszottak egész addig, amíg ezt a Zsigó Róbertet ki nem állították beszélő fejnek. Máshol már a szórakoztatás csúcsának számít, ha 
a kétharmados kormány iszonyúan kiakad egy alternatív, semmilyen jogkörrel nem rendelkező ellenzéki megfigyelőtestület láttán, de nálunk ez csak a közönség bemelegítése. Ők a csúcspontra hogy, hogynem a ciklusuk talán legnagyobb szégyenbélyegével, az ügynöközés-besúgózással kívántak eljutni.

Jelentem sikerült, srácok. A hatás ugyan ellenkező, mert borzadás helyett iszonyúan röhögünk, de a csúcspontot vitán felül elértétek. Röhejesebb és szánalmasabb dolog ennél nincs. Eddig.

Rytkó Emília, a frissen alakult ellenzéki Választási Monitoring Bizottság tagja egyszer az átkosban állítólag ellenséges, ellenzéki hangneműnek nyilvánított egy Hankiss Ágnes előadást. Bizonyára így van, hisz szó nélkül elhisszük, 
a kádárizmusban külön ügynököt állítottak a tejhatalmú popcézár cenzor és ízlésmeghatározó Erdős Péter lányára. Így ha a pártkomisszár gyereke állít valamit az tutifix igaz, máshogy nem is lehetséges. Lehet kiabálni, hogy spicli van a tyúkól körül, most segíjjél tejósten, oszlassad fel minnyár esztet a bizottságot, mer'a jogkör nélküli megfigyelők majd jól bezavarnak a mi jogkörrel is felruházott besúgóspiclinknek, és ómájfaszom, a Nemzeti Blőröző Műveket nehogy már szemmel tartsa valaki a választások alatt!

Bezony. Mert, hogy az van, a választási tévékampányt a "mi" nemzeti spiclink fogja felügyelni az MTVA élén a kiretusálni már faszául tudó, de helyismerettel és tömegfelismerő képességgel nem rendelkező szakembergárdával. 

Az gondolom eddig a fatális véletlen számlájára írható, hogy se Zsigó Róbert se Hankiss Ágnes nem ordította, hogy: "egy volt kommunista spicli is meg szeretné mondani, mi a demokratikus Magyarországon és mi nem az". De ha eddig el is kerülte a figyelmüket a kommunista spicli, most gondolom haladéktalanul követelni fogják a feloszlatását eltávolítását a közmédia éléről mindketten.

Vagy nem, ugye.

Mert Zsigó Róbertet speciel akkor sem zavarták a spiclik, 
mikor a kétharmados frakció látványosan három részre szakadt az ügynöklista nyilvánosságról szavazás közben. Most úgy ordít, hogy a szájzugba száradt nyálhabja hullik szerteszét, mint disznósörte közül a lemezes korpa, de mikor a spiclik listájának nyilvánosságáról kellett szavazni csak lapult és kussolt a többivel együtt, nem renitenskedett, tartózkodott vagy ellenkezett, hanem akkora nemet nyomott, hogy ujja alatt behorpadt a szavazógomb.

Mondd csak, tökfej, egy tízes skálán mennyire kínos, hogy ha a Rytkóról állítottak igazak is, akkor azért is ti vagytok a felelősek, hogy nem tudhattunk róla időben mindannyian? Mert nektek - és személyesen neked is - köszönhetően nem ismerhettük meg, és amíg ti hatalmon vagytok nem is fogjuk megismerni a spiclilistát.

Különösen vicces ez a most rendezett kismiújság azok után, hogy Boross Péter gyakorlatilag letette a "soha, nem-nem soha nem mondom meg kik szerepelnek az ügynöklistán" hűségesküt nektek. 

Az már csak nüansznyi finomság, mikor a Fidesz páholylakó egykori főkommunista Pozsgay elvtárs sliccét piszkálva, a trafik és földmutyi után, a piamutyi előtt "elvtársi válogatott"-ról beszélsz. 

Azt gondolom végképp nem gondoltad végig, hogy ha Pozsgay páholytárs a maga Hazafias Népfrontban (is) töltött múltjával, a jelöltállítás monopóliumának kitanulása és alkalmazása után a ti Tisztességes Választásért Alapítványotok kuratóriumának elnöke lesz az tripla bullshit értékkel bír. Onnantól a testre szabott választási törvényen túl is hiteltelen minden, ami tőletek demokratikus szabad választás címén elhangzik, és legalább annyira kínos, mint mikor a nem szavazatod után ügynöközöl.
varanus.blog 


Földrengés volt a Duna vonalán 

2013-06-05 21:35:11 
hirhatar.hu
Június 5-én este 8 óra után a Dunakanyarban és Budapesten, a VI. kerületben is érezni lehetett a 4.3-as magnitúdójú rengéseket.

Váci olvasónk nagyon megijedt, mert egy hatalmas franciaágyban feküdt, amikor erőteljesen megmozdult alatta az ágy, csörömpölni kezdtek a vitrinben a dísztárgyak. Átrohant a szomszéd szobában levő kisgyermkéhez, de ő békésen aludt - elringatta a földrengés - mesélte megkönnyebbülve a kismama, élete első földrengés élményét.

A XIII. kerületi Teve utcai társasház legfelső emeletéről is telefonált egy lakó, aki nagyon erőteljes mozgásokat észlelt 1/2 9 körül, és az asztaláról leesett a mobiltelefonja a földre.

Utánanéztünk a hírnek és az idő
kép.hu oldalon megerősítést nyert az információ: Balassagyarmat-Vác-Budapest vonalán rengett a föld. Az epicentrum feltehetőleg a határ közelében, a Börzsönytől keletre volt. Gráczer Zoltán, a szeizmologia.hu munkatársa Érsekvadkert közelébe jelezte az epicentrumot. 

Kapcsolódó:
   
Földrengés volt Magyarországon
   
Beleomlott a rámpa a Kossuth téri új betontóba
   
25 millió tonna vörösiszap van a Duna partján!
   
Jobbik: Mindenki a gátakra! (Folyamatosan frissül)

"Az emberi hanyagság vagy természeti katasztrófa (földrengés, pusztító árvíz) komoly környezeti katasztrófához vezetne. Egy nagyobb baleseti esemény során a folyóba jutó vörösiszappal szennyezett vizek jelentős pusztítást okozhatnak a folyó élővilágában, és nagy távolságra eljutó lebegőanyagok a folyóparti települések ivóvízbázisát is elszennyezhetik." 


Szerinte a munkanélküliség növekedési trendje megtört, és három év után 140 ezerrel többen dolgoznak... 



Varga: maradnak a különadók 

2013. 6. 5. 09:57 
VG
Magyarország és a magyar gazdaság jobban teljesít, mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, aki az elmúlt három év gazdaságpolitikai eredményeit ismertette. A gazdaság és az államháztartás jobb helyzetbe került.

2010-ben olyan országcsoportokkal voltunk együtt, akiket csőd fenyegetett - jegyezte meg.

Három iránya volt a gazdaságpolitikának. Az egyik az államadósság csökkentése. Az egészségügy, az oktatás, és az önkormányzati szektor átalakítása azt eredményezte, hogy az adósság mértéke csökkent, mondta Varga. Ezzel is segítettük azt, hogy a gazdaság visszanyerje a versenyképességét, amit a korábbi kormányok alatt elveszítettünk.

A második irány a középosztály megerősítése volt. Az adószerkezet és az adórendszer átalakításával kisebb lett a kkv-k adóztatása, és a bürokráciát is csökkentettük, sorolta Varga. Mostanra már csak 33 engedély kell a beruházásokhoz a korábbi 51 helyett.

A harmadik terület a valódi közteherviselés megteremtése volt. Szerinte 2010-től ezért vezették be a bankadót és a szektorális adókat.

A két gazdaságpolitikai cél (adósságcsökkentés és munkahelyteremtés) volt, és mindkét területen sikerült egy rossz trendet megállítani. A munkanélküliség növekedési trendje megtört, és három év után 140 ezerrel többen dolgoznak, ismertette az eredményeket.

Egy kormányprogramot sem lehet megvalósítani társadalmi támogatás nélkül - utalt a dél európai államok helyzetére.

A jövedelmi helyzet alakulásáról azt mondta, hogy az elmúlt három évben javult. A családi adókedvezményt, a minimálbér emelését és a nyugdíjak emelését hozta példának. A kiskereskedelmi forgalom friss adatairól azt mondta, hogy már a fogyasztáson is látszik a javuló tendencia.

Az elmúlt hónapok gazdaságpolitikája beleillik a stabilitás, a kiszámíthatóság és a bizalomerősítés háromszögébe - válaszolta a Világgazdaság kérdésére Varga Mihály.

Óvatos, konzervatív növekedési becsléssel számolunk erre az évre, válaszolta egy kérdésre Varga. Az év első felében gyengébb, a második felében erősebb lesz a növekedés, így elérhető a 0,7 százalékos idei bővülés.

Az európai gazdasági környezet megváltozása nélkül nem alakulhat ki sokkal gyorsabb növekedési ütem. Az alapokat megteremtettük, de ehhez kell az európai gazdaság gyorsabb növekedése, vélte Varga. A kormány az elmúlt két évben meghirdette a keleti nyitás gazdaságpolitikáját, ami folyamatosan zajlik, így ez is segítheti a növekedést.

A különadók kivezetésével kapcsolatos kérdésre azt válaszolta, hogy a magyar kormány példáját mások is követték. "Szívesen mondanám, hogy hamarosan kivezetjük a különadókat, de erre nincs lehetőség, ezek nélkül a 3 százalék alatti hiánycél nehezen lenne elérhető" - mondta. A következő másfél évben nem várható a különadók kivezetése.

Az IMF-hitel idei visszafizetésének lehetőségét vizsgáljuk, mondta a miniszter. Képesek lennénk előtörleszteni, de meg kell vizsgálni a forrásokat. 
Szerző: Világgazdaság Online



Kormány kontra öngondoskodás 

2013. június 05., szerda, 17:58 
HVG
Megdőlt az Orbán-kormánynak az az érve, hogy a nyugdíjpénztárak képtelenek jól sáfárkodni tagjaik vagyonával.

A többkörös einstandolás után talpon maradt hét magánnyugdíjpénztár 68 ezer tagjának számláján az első negyedév végén az egy évvel korábbinál 13 százalékkal több - átlagosan 2,7 millió forint - szunnyadt. A hozamokat évente közlő Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete szerint a magánnyugdíjpénztárak tavalyi 12,13-16,56 százalékos évi átlaghozama nemcsak a 2012-es 5,7 százalékos inflációnál hozott sokkal többet, hanem magasan verte az MNB kamatcsökkentési gépezetének tavaly augusztusi beindításáig még akár 9 százalékot is ígérő bankbetéti kamatokat, akárcsak az inflációnál 2,5-5 százalékponttal többet fizető prémium forint államkötvények hozamát. A tisztes magánpénztári gyarapodás láttán a kabinet retorikát váltott. 

Leszavazva: továbbra is titkos lesz a 

képviselők állampolgársága 

2013, június 5 - 17:22 
alfahir.hu
Annak ellenére, hogy áprilisban maga Orbán Viktor is úgy fogalmazott: semmi akadályát nem látja annak, hogy a képviselők állampolgársága megismerhető legyen, hétfőn az Országgyűlés kormánypárti többsége indoklása nélkül szavazta meg a jobbikos indítvány tárgysorozatba vételét.

Az előterjesztő Mirkóczki Ádám indoklásában kifejtette, a külföldi állampolgárság olyan lojalitást és identitást feltételez, amelyről a választópolgároknak jogukban áll tudni. A Jobbik ezért azt javasolta, hogy az Országgyűlésről szóló törvény az önéletrajz és vagyonnyilatkozat mellett egészüljön ki az állampolgársági nyilatkozattételi kötelezettséggel.
Senkit sem diszkriminálna

A jobbikos képviselő felhívta a figyelmet, hogy a törvényhozók és kormányzati vezetők kettős vagy többes állampolgárságának szabályozására számos szabály létezik Európában és a világ több országában. Valahol ezt kifejezetten tiltják, máshol csak a megismerhetőséget írják elő. Mirkóczki hangsúlyozta, hogy pártja ez utóbbit támogatja, vagyis senkit sem fosztanának meg tisztségétől csak azért, mert más állampolgársággal is rendelkezik.
Jogunkban áll tudni

A politikus több adatvédelmi biztosi állásfoglalásra hivatkozott, amelyek szerint a választópolgároknak már a képviselőjelöltek többes állampolgári kötődését is joguk van megismerni. Azok számára, akik személyükben sértőnek érzik a jobbikos javaslatot, Mirkóczki rámutatott, hogy a kötelező vagyonbevallásból sokkal több intim, személyes adatot ismerhetnek meg az állampolgárok.
"Vállalhatatlanul mérsékelt javaslat"

Az indítvány mellett szólalt fel Novák Előd jobbikos képviselő is, aki már-már "vállalhatatlanul mérsékeltnek" nevezte a tervezetet, és felhívta a figyelmet, hogy mivel az állampolgárság közérdekből nyilvános személyes adat, több képviselő - köztük maga Kövér László házelnök - mulasztásos törvénysértésben van, vagyis politikusbűnöző. E kijelentését a kormánypárti padsorokban heves felhördülés fogadta, a Jakab István levezető elnök a "Ház tekintélyének megsértése" miatt rendre utasította képviselőtársát.

A szavazás előtt ismét Mirkóczki Ádám kért szót, aki emlékeztetett, hogy az alkotmányügyi bizottság ülésén sem a Fidesz, sem az MSZP képviselői egy szóval nem ellenezték az indítványt. Sőt, az Országgyűlés 2013. április 8-i ülésén a jegyzőkönyv tanúsága szerint maga a miniszterelnök is támogatólag szólalt fel. Orbán Viktor ekkor Mirkóczki kérdésére úgy fogalmazott: "Az Ön kérdésére adható és adandó választ akár egyetlen mondatban is elintézhetnénk, és el is intézem, ha megengedi: semmi akadályát nem látom annak, hogy egy ilyen teljesen nyilvánvaló és közérdekű adatok a nyilvánosság számára elérhetők legyenek."
Ángyán és Kőszegi is támogatta

A Tisztelt Ház végül 32 igen, 193 nem és 4 tartózkodás mellett a javaslat tárgysorozatba vételét elvetette. A 28 jobbikos mellett három fideszes és egy KDNP-s képviselő is igen gombot nyomott. Köztük van a fideszes földmutyik miatt a kilépését kilátásba helyező Ángyán József, a Trianon lehetséges revíziójáról értekező Kőszegi Zoltán, a józsefvárosi polgármester Kocsis Máté és a kereszténydemokrata Hargitai János.

Tartózkodott a szavazásnál a fideszes Karakó László, Pósán László, Szabó Csaba és a KDNP-s Mischl József.
videó: 
kuruc.info 

A vállalkozóknak 10 ezer forintot kell

 havonta fizetni az adatszolgáltatásért? 

2013-06-05 15:30:16 
pestmegyei-hirhatar.hu
2013. július 1-től kötelező lesz az online pénztárgépek használata. Annak ellenére, hogy már csak néhány hét van hátra, még nem kaphatók az online adattovábbításra alkalmas pénztárgépek.

Ami ettől érdekesebb hír, hogy az állam egy Nebraskába települt offshore cégen keresztül bonyolítaná a pénztárgépek adatszolgáltatását. Az alkalmazott módszer az adatok továbbítását havi tízezer forintos költséggel terheli meg, a roaming díját a vállalkozókkal fizettetné meg.

Ebből következik, hogy a pénztárgépek közel 100 ezer forintos átlag-beszerzési költsége mellé évi 120 ezer forint plusz költség is tartozik majd, amit a magyar vállalkozók egy offshore cég közbeiktatása miatt fizetnek meg!

Matolcsy György tavaly őszi ötlete alapján minden egyes pénztárgépet online be kell kötni a NAV rendszerébe, hogy a napi forgalmat ellenőrizhessék. A bekötés technikai feltételeinek egyik magyar szolgáltató sem felel meg (!) - így a legkényesebb adózási adatokat egy külföldi szolgáltatónak kell majd továbbítani.

A Mobil Adat Kft egy 2012 végén alakult vállalkozás, amely közvetítene a külföldi szolgáltatók és a magyar vállalkozók között. A gond csak az, hogy ez egy offshore cég, amely nyilvánvalóan az adóelkerülés céljából települt Nebraskába.

A pénztárgépek adatszolgáltatásával kapcsolatos és előre nem kalkulált többletköltség miatt az LMP részéről Vágó Gábor kérdéssel fordult Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez: Mit tesznek annak érdekében, hogy elkerüljék a kényszerű roamingolással járó problémákat és plusz költségeket?

Számításba vették-e, hogy milyen kockázatot jelent a kényszerű roamingolás, ami miatt nemzetbiztonsági szempontból érzékeny adatok tömegét fogjuk külföldre továbbítani? Van-e kapcsolata a minisztériumnak a Mobil Adat Kft-vel, folytattak-e megbeszéléseket a céggel, ismerik-e a tulajdonosi hátterét - tette fel a kérdést az LMP politikusa a Hírhatárhoz eljutattott közleményében

A fentiekkel kapcsolatban megkérdeztünk néhány kisvállalkozót, akik valamennyien döbbenten vették tudomásul, hogy megint egy újabb költséget varrtak a nyakukba. Az egyik megkérdezett kiskereskedő elmondta: a pénztárgép lassan nem a munkáját szolgálja, hanem veszteséget termel, hiszen a folyamatosan csökkenő bevételei mellett már alig tudja kigazdálkodni a gép 100 ezer forintos beszerzési árát, az üzemeltetéssel járó közel 50 ezer forint évenkénti adatkiírás költségét és a havi 10 ezer forint adatátviteli díjat - amiről ő is a Hírhatár információja alapján szerzett tudomást. 
rozy-x 

Így zabálja fel a reklámpiacot 

a Simicska-birodalom 

2013, június 5 - 20:39 
kreativ.hu és nol.hu nyomán: alfahir.hu
Simcsika LajosAnnak ellenére, hogy a reklámpiac mintegy kétharmadára zsugorodott, a Fidesz-közeli média holdudvar az elmúlt három évben kiugróan jól teljesített. A Simicska Lajos, Nyerges Zsolt, Fonyó Károly és Liszkay Gábor üzletemberek érdekeltségébe tartozó portfolió tavaly 27,6 milliárd forintos nettó árbevétel mellett 4,8 milliárd forint nyereséget termelt - derül ki a Kreatív Online összeállításából.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) napokban nyilvánossá tett kimutatásai alapján az említett média holdudvar 2012-ben 27,6 milliárdos értékesítésből származó nettó árbevétel mellett 4,8 milliárd forint nyereséget termelt.

A portfolió forgalma 2011-hez képest 1,9 milliárd forinttal, nyeresége egymilliárd forinttal nőtt. Osztalékként idén több mint hárommilliárd forintot fizettek ki a tulajdonosoknak.
A nagyágyúk

A Fidesz-közeli vállalkozók érdekeltségébe összesen 12 vállalkozás tartozik: egy televízió (Hír Tv), két rádió (Class FM, Lánchíd Rádió), három nyomtatott lap (Magyar Nemzet, Heti Válasz, Metropol) és hat közterületi cég (Publimont, Euro Publicity, Euro-AWK, Mahir Cityposter, A Plakát és Neonlight).

A Kreatív Online emlékeztet, hogy a Simicska-Nyerges érdekeltségbe tartozó Publimont közterületi cég tavaly 5,85 milliárd forintos forgalom mellett 1,88 milliárdos nyereséget termelt (a tulajdonosok mindössze egymillió forintot hagytak a cégben). Ezzel tavaly megelőzte a piac legnagyobb cégét, az Epamediát, amely 4,27 milliárdos forgalommal és 436 millió forint nyereséggel zárt.

Szárnyalásba kezdett a Hír Tv is, amely 2012-ben 9,32 milliárdos forgalom mellett 565 millió forint nyereséget termelt, ebből a tulajdonosok 400 millió forintot ki is vettek osztalék formájában. A Class FM 2,62 milliárdos forgalommal és 911 millió forintos nyereséggel zárt, Nyerges Zsolt azonban a tulajdonos Advenio Zrt.-n keresztül nem vett ki belőle osztalékot.

A nyomtatott lapok közül a Magyar Nemzetet kiadó Nemzet Zrt. hárommilliárdos forgalom mellett 752 millió forint nyereséget könyvelhetett el.
Nincs veszteséges cég

A teljes médiaportfolióban egyetlen veszteséges vállalat sem volt, a legtöbb nyereséget a közterületi vállalkozások szállították (összesen 2,32 milliárd forintot), második helyen a nyomtatott lapok állnak (995 millió forint), majd a rádiók (931 millió forint), végül a Hír Tv (565 millió forint).

Az összeállításban csak a médiafelületek szerepelnek, ha a gyártóvállalatokat tulajdonló cégeket (Mahir Zrt., Pro-Aurum, Neo-Met, B-Reklám) is hozzávesszük, akkor Simicska Lajoshoz több mint 2,8 milliárd forint osztalék vándorolt 2012-ben.

A médiapiac mellett egy másik válságágazatban, az építőiparban is jól teljesített Simicska cége. A Közgép Zrt. 2009-es konszolidált eredménykimutatása szerint még "csak" 44,4 milliárd forint forgalmat tudott felmutatni, ez 2012-re 61,4 milliárd forintra nőtt. Mérleg szerinti eredménye ehhez mérten 350 millióról 747 millió forintra nőtt, az osztalékot pedig egymilliárdról 3,22 milliárdra növelték.

Kapcsolódó:
   
Fideszes cégek nyelik be az állami hirdetések háromnegyedét
   
A világsajtó a magyar "oligarchákkal" foglalkozik 


Most veszítjük el a hazánkat - A magyar 

földért mindnyájunknak el kell menni! 


Kedves Támogatónk!

Június 10-én HÉTFŐN eldől az ország sorsa, ekkor lesz ugyanis a földtörvény zárószavazása. A földvédő civil szervezetek mind összefogtak és gazdák, városiak MINDANNYIAN EGYÜTT TÜNTETÜNK a szavazással egy időben a budapesti Alkotmány utcában.

Mint ismeretes, a jelenlegi földtörvény-tervezet némileg korlátozva, de lehetővé teszi a EU-s állampolgárok és gazdasági társaságok földvásárlását, a nagybirtokrendszer további erősödését segíti elő, összességében pedig nem szolgálja a magyarság ügyét. Eddig mintegy 200 magyarországi civil szervezet fejezte ki valamilyen formában tiltakozását a javaslat ellen. (A Váralja Szövetség 34 pontba foglalva küldte meg a miniszternek, miért nem támogatja a tervezetet:
http://varaljaszovetseg.hu/masodik_foldtorveny_tervezet.pdf)

Mivel a földtörvény kétharmados törvény, ezért elfogadása akár néhány szavazaton is múlhat. Most mindenkinek el kell jönnie! Különben Magyarország külföldi és belföldi tőkeérdekeltségek "termelőeszközévé" válik!

Felszólalnak (alfabetikus sorrendben): Ácsné Éva (Élőlánc Magyarországért), Ángyán József (országgyűlési képviselő, korábbi vidékfejlesztési államtitkár, egyetemi tanár), Hossó Andrea (közgazdász), Molnár Attila (Szülőföld Mozgalom), Wappler Ádám (Váralja Szövetség).

Ne feledje: 2013. június 10. hétfő, Alkotmány utca (a Parlamenttel szemben). Gyülekezés 17:15-től, a beszédek 18 órakor kezdődnek.

Szervezők: Váralja Szövetség - Szülőföld Mozgalom (és tagszervezetei) - Élőlánc Magyarországért

A tüntetés meghívóját megtekintheti a Váralja Szövetség hivatalos Facebook-oldalán:
https://www.facebook.com/varaljaszovetseg

"Mindnyájunknak el kell menni!"
Váralja Szövetség



Ángyán József: "Most viszik a hazád!" 


Június 10-én HÉTFŐN eldől az ország sorsa - ekkor lesz a földtörvény zárószavazása. A földvédő civil szervezetek mind összefogtak és gazdák, városiak mind EGYÜTT TÜNTETÜNK a szavazással egy időben a budapesti Alkotmány utcában. Mivel a földtörvény kétharmados törvény, ezért elfogadása akár néhány szavazaton is múlhat. Most mindenkinek el kell jönnie! Különben Magyarország külföldi és belföldi tőkeérdekeltségek "termelőeszközévé" válik!!!

Videó: 
https://www.youtube.com/watch?v=8Ul673zbsZs 

Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy a Gazdatanácsok Szövetsége
Sorsfordító Gazdagyűlésre
hívta meg a gazdákat, a Földvédő Mozgalom tagjait, társadalmi szervezetek képviselőit
Izsákra, a 
Vino Étterembe,
(Dózsa György út 2., 
www.vinoetterem.hu)2013. június 8-án (szombaton) 11.00 órára
melynek célja a nemrég elhunyt Rácz Sándor által utolsóként elnökölt Földvédő Mozgalom újjászervezésén és a Gazdatanácsok Szövetsége cselekvési programjának tisztázásán túl a szélesebb társadalmi összefogás lehetőségeinek megvitatása annak érdekében, hogy pártállástól független, avagy inkább pártok feletti társadalmi fellépést és ellenőrzést teremtsünk Magyarország újkori történelmének talán legsúlyosabb következményeivel fenyegető jelen és mindenkori állami földtörvénykezési és -haszonbérleti döntések és a végrehajtási gyakorlat felett.

Előzetes állásfoglalásaink:
12 pont arról, hogy miért nem védi meg a magyar földet a fftv tervezet 
https://docs.google.com/file/d/0B2eX2yV7Hp4deTZMelk2SHRiNGs/edit
Nyílt levél a vidékfejlesztési miniszternek és a kormánynak 
https://docs.google.com/file/d/0B2eX2yV7Hp4ddkhBb194a0RsckU/edit

Az események vészjósló gyorsaságára való tekintettel kérjük részvételi szándékukat előre jelezni szíveskedjenek!

Tisztelettel: 
Dr. Boór Ferenc, titkár
Gazdatanácsok Szövetsége
figyelmükbe ajánlva: 
http://www.youtube.com/watch?v=UnSS3t-rbGA
és 
http://www.youtube.com/watch?v=p8oMliKEJrw 



A világsajtó a magyar „oligarchákkal” 

foglalkozik 


Csák Máték földje? 
2012 márciusában megjelent egy írás a magyarországi oligarchákkal kapcsolatban. A helyzet azóta annyit változott, hogy már nem Cipruson van bejegyezve a magyarországi adóelkerülést lehetővé tevő cégük, hanem uniós kívülre vitték. Most állítólag Szingapúr a legkedveltebb adóparadicsom. Az adóelkerülés ellenére az oligarchák nyerik a támogatások és az állami pályázatok nagy részét. 
Részlet a korábbi írásból: „Az angolszász üzleti elitet kiszolgáló hírügynökség, a Reuters, hosszú elemző cikkben foglalkozott minap a Fideszhez köthető úgynevezett oligarchákkal. A világ összes komoly újságjánál és elemző intézeténél landoló írás arra utalhat, hogy a nyugati politikai és gazdasági elitben már szalonképtelen, ami Magyarországon zajlik. Ezzel párhuzamosan – Ángyán József lemondott agrár¬államtitkár után – Lázár János is kirobbantott egy oligarcha-vitát, aminek Csányi Sándor, az OTP-csoport vezére lehet a célpontja.  
A Reuters egy szolnoki vállalkozó, Nyerges Zsolt tizenöt év alatt elképesztően felfutó üzleti karrierjét vette górcső alá, bemutatva, hogy a Fidesz kétharmados győzelmét követően az említett vállalkozóhoz köthető cégek a média- és reklámpiacon (különösen a budapesti szabadtéri reklámok területén) milyen expanzív növekedést értek el. Emellett diverzifikált holdingja, a Közgép Zrt. 200 milliárd forintnyi állami megrendelést nyert el közbeszerzéseken. A hírügynökség fontosnak tartotta kiemelni, hogy Nyerges egyik fontos üzlettársa Simicska Lajosnak, aki középiskolai és egyetemi barátja a miniszterelnöknek. Korábban a Fidesz finanszírozási vezetője volt, ma pedig a „szürke eminenciása” a pártnak.” (az írás ismét megjelent a Nemzeti Hírhálón, onnan vettük át).
A Magyar Nemzeti Bank  korábbi igazgatóját, Simor Andrást a Fidesz-kormány a 2010-es győzelem után több leoffshore-lovagozta, de a saját háza táján elfelejtett szétnézni… A termőföld- és a trafik mutyi után következnek majd az újabb és újabb mutyik. Simor Andrást már Matolcsy Györgyre cserélték. Minden állami poszton hű katonák ülnek immár, és dübörög ezerrel a Haverok, Buli, Hanta!
A beígért elszámoltatás és felelősségre vonás elmaradt, csak a felszínt kapargatták, ami belekerült egy háttérinformáció szerint úgy két milliárd forintba. Nem győzik a hatalomközeliek nyeri a pályázati pénzeket, a termőföldet és a trafikokat… A hatalom jövedelmileg is, emberileg is elszakadt a társadalomtól.
Választási ígérete ellenére nem helyezte alkotmányos védelem alá a Fidesz a magyar termőföldet, a vízbázist, a társadalombiztosítást és a nyugdíjat. A társadalom sajnos még mindig nem fogta fel, hogy ez micsoda következményekkel fog járni a számára! A kormányzati propaganda persze fényezi a helyzetünket, de kevés embert kis ideig meg lehet vezetni, de sok embert sokáig nem!
Ángyán József professzorral készült korábbi összeállításunk: interjú és annak előzményei, jó néhány írás (klikk a kékkel írott sorokra, és megjelennek az írások) és egy videó megtekinthető ITT !
Békéscsaba, 2013. június 5.
Anton
Emlékeztető: 2013 első negyedévében 972 milliárd forinttal nőtt a központi költségvetés adóssága. Ezen belül a forintadósság 399 milliárd forinttal, a devizaadósság pedig 245 milliárd forinttal lett több. Az adósság további növekedését a forint gyengülése okozta, aminek következtében 328 milliárd forint nem realizált árfolyamveszteség keletkezett a teljes adósság mintegy negyven százalékát kitevő devizaadósság-elemben.” (Interjú Borbély László Andrással, az ÁKK vezérigazgató-helyettesével – Magyar Hírlap, 2013. május)
Mekkora szerepe van ennek bekövetkeztében annak, hogy a sok offshore lovag, a gazdagok nem, a hatalom és holdudvara alig adózik?

ALMÁSFÜZITŐI VÖRÖSISZAP
és NEHÉZFÉM HULLADÉK VESZÉLY:
IDŐZÍTETT BOMBA!

Orbán nyilatkozott: Almásfüzitőnél kényes

 a helyzet 

2013. június 6. 
alfahir.hu
A kormányfő a veszélyhelyzet-kezelési központban jelezte, a Duna tetőzését péntektől várják az ország területén. Nagybajcsnál kilencméteres vízszinttel számolnak, a becslési tévedés plusz-mínusz 10 centiméter lehet. Azon a szakaszon a védekezéssel éjfélig kell elkészülni - tette hozzá...

A veszélyeztetett szakaszok közül Orbán Viktor kiemelte Almásfüzitőt, ahol a 7-es sorszámú vörösiszap-tározónak nem készült el teljesen a rekultivációja, de a szakértői tanulmányok szerint nem fenyeget az a veszély, hogy a magas vízállás iszapszennyeződést mos a Dunába. Ott a veszélyhelyzethez több mint hat méterrel magasabb vízállás kellene, mint amivel maximálisan számolni lehet - magyarázta a miniszterelnök...

Hozzátette, a szerda esti érsekvadkerti földrengés miatt egyelőre semmilyen árvízvédelmi problémát nem azonosítottak be, a földmozgás nem hátráltatja a védekezést... 

Szlovákia környezetvédelmi minisztere 

felszólította a magyar kormányt 

2013. június 7. 
parameter.sk

Nagy József, a Híd parlamenti képviselője, Szlovákia korábbi környezetvédelmi minisztere felszólítja a magyar kormányt, hogy azonnali hatállyal rendeljen el óvintézkedéseket az almásfüzitői vörösiszap-tározó védelmére - közölte a Paraméterrel a Híd sajtóosztálya. A Duna áradása következtében komoly, európai szintű környezeti katasztrófa fenyeget, amely közvetlenül érintheti a szlovákiai Komárom alatti Duna-szakasz lakosságának biztonságát és ivóvízkészletét.

Nagy József szerint fennáll a veszély, hogy az árvíz eláztatja és átszakítja a Duna és a zagytározó közös gátját. "Az is elég, ha elszabadul egy nagyobb uszály - csütörtökön Komáromban már meg is történt - és belegázol a töltésbe vagy kiforgat néhány fát, ami gátszakadást okozhat," - figyelmeztet a Híd parlamenti képviselője. A gátszakadás az ajkai vörösiszap-katasztrófánál sokkal komolyabb szerencsétlenséget okozhat. "Ha a vörösiszap és a belékevert veszélyes hulladék belefolyik a Dunába, nemcsak a Dunakanyart önti el a szennyezett víz, hanem Budapestet is, és a Fekete-tengerig megmérgezheti az ivóvizet és kihalhat a Duna élővilága" - nyilatkozta Nagy.

Nagy József már 2011-ben, környezetvédelmi miniszterként a Greenpeace aktivistáival közösen fellépett az ajkai iszaptározó megszüntetése mellett. Orbán Viktor kormánya azonban nem záratta be a tározót, éppen ellenkezőleg, meghosszabbította az üzemeltetési engedélyt, valamint engedélyezte a veszélyes hulladékok lerakatát is a területen. Mindezt annak ellenére, hogy a magyar környezetvédelmi miniszter is belátta, hogy a tározó veszélyes lehet.

A Greenpeace szivárgásra utaló magas arzénszintet mért Almásfüzitőnél a töltés külső oldalán és felszólította a magyar kormányt, hogy zárja be az iszaptározót.

Nagy József szerint a közös gát egyébként is rossz megoldás, mivel az egyik oldalon víz található, a másikon pedig a veszélyes iszap, és csak idő kérdése, mikor fog bekövetkezni egy nagyobb méretű katasztrófa. 
(para)


Illés Zoltán Környezetvédelmi államtitkár 

nyilatkozatai 

Nemzetközi hulladékos szaktekintély véleménye az almásfűzitői méregkeverésről: 
http://www.youtube.com/watch?v=Z3jwjS6mrgA
Elfoglalták a felügyelőséget a tiltakozó Greenpeace-esek 
http://www.youtube.com/watch?v=615747BKd0Y 

A VÖRÖSISZAP SEMLEGESÍTÉSÉRE az ELMÚLT 2 ÉV ALATT, MÁR LETT VOLNA MEGOLDÁS!
SEMMIKÉPPEN SEM az, HOGY A TETEJÉT TELEHORDJÁK a KIADOTT ENGEDÉLY SZERINT TOVÁBBI TÖBB MILLIÓ TONNA HULLADÉKKAL, MELYBŐL 161 FÉLE VESZÉLYES HULLADÉKNAKMINŐSÜL!
 

Illés Zoltán véleménye szerint a Greenpeace-nek teljesen igaza van, mégsem hatástalanították a kolontári tragédiát követően dudarittal az almásfüzitői tárolóban lévő vörösiszapot.
Leállítás helyett meghosszabbították a működési engedélyt, ráadásul a vörösiszapnál is veszélyesebb hulladékok lerakására!

A jelenlegi rekreációnak nevezett művelet egy felszíni látszatintézkedés, ami a por levegőbe kerülését valamilyen fokon megakadályozza, de a kialakult helyzetre nem megoldás!

Illés állítása szerint több milliárd Ft kellene egy EU szabályoknak megfelelő veszélyes hulladéktároló megépítésére és erre nincs pénz. Miért nincs?
Tengernyi milliárd megy el a sok megszavazott, megalapozatlan költségekre. Miért fontosabb pl. a felcsúti és egyéb, több tíz milliárdos stadionok megépítése, vagy a Puskás Ferenc stadionba építendő másik stadion 70-90 milliárd Ft-ért? Fontos a sport, de vannak fontosabb és lényegesebb kiadási célok is!
http://www.mfor.hu/cikkek/Orban_felcsuti_stadionja_lesz_a_legdragabb.html Orbán felcsúti ministadionja lesz a legdrágább aréna 
...az "egységnyi" költséggel egy 20 ezres stadion majdnem 22 milliárd forintba kerülne - vagyis közel duplája a Loki-stadionnak....
http://www.origo.hu/sport/magyarfoci/20130423-a-puskas-belsejebe-epul-be-az-uj-stadion.html
A kormány döntése értelmében különleges, a világon is egyedinek számító eljárással épülhet meg a nemzeti futballaréna, ugyanis "stadion a stadionban" koncepcióval, a Puskás Ferenc Stadionon belül készül majd el az új létesítmény.
Vígh László, a beruházásért felelős kormánybiztos keddi sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy a 65 ezer néző befogadására alkalmas stadion építése várhatóan a jövő év végén kezdődhet, és a tervek szerint 2017 végén kerülhet átadásra. A beruházás 70-90 milliárd forintba kerül...

És sorolhatnánk a felelőtlenül megszavazott milliárdok sokaságát. Most nem gyűjteni kell a média segítségével az amúgy is többszörösen megsarcolt lakosságtól a százmilliókat, hanem ésszerűen át kell csoportosítani a meglévő pénzeket!

Sajnos a jelenlegi helyzetben is védik, most sem lehet a korábbi felelősöket megnevezni, felelősségre vonni. Az nem lehet magyarázat, hogy sok év telt el a tározóra kiadott első engedély és annak megnyitása óta. Már évekkel ezelőtt is lehetett laikusként is tudni, hogy ilyen nagy tömegű, szigetelés nélküli veszélyes hulladék, mekkora veszélyforrás a Duna partján. A méreg évek óta szivárog a Dunába, mérgezve ezzel a természetet és a vízivó lakosságot. A mérgezett víz fürdéskor, fogmosáskor a bőrön át is felszívódik és okoz alattomosan, a valós okokat soha nem bizonyíthatóan, betegségeket.
A KORMÁNYNAK MÁR KOLONTÁRNÁL VOLT MEGOLDÁS A KEZÉBEN A VÖRÖSISZAP SEMLEGESÍTÉSÉRE, AMIRŐL MOST IS HALLGATNAK.
A kolontári katasztrófát követően volt megoldás, hiszen ott a szennyezést követően megtörtént a semlegesítés a Dudarit nevű anyaggal. Tehát pontosan tudják, hogy mi a megoldás, mégsem alkalmazták és nem tesznek semmit Almásfüzitőn ezekben a napokban sem!! Boros Dénest 2013. 06. 07. estig, senki nem kereste meg segítséget kérve!

"Az újabb vörösiszap katasztrófa megelőzhető. A megoldás most is a természetes huminsav lehet, ami Devecserben már bizonyított. A tározókban lévő lúgos iszapot természetes huminsavval előre lehetne semlegesíteni, így ha az iszap mégis a Dunába kerülne már nem okozna környezetvédelmi katasztrófát. A huminsav percek alatt semlegesíti a lúgos iszapot. Erre a hátralévő néhány nap elegendő lenne. A semlegesítő készítmény a bio-gazdálkodásban is engedélyezett talajjavító. A neve DUDARIT és a Bakonyban bányássza a DUSZÉN Kft egy Dudar nevű faluban. Az ügyvezető Boros Dénes (06 30 959 0124).
Talán még nem késő. Régóta tudjuk hogy ez is egy időzített bomba.
Dr Csicsor János
vegyészmérnök"

2010. október 7.
A kísérletek beigazolják, hogy a Dudarit, magas huminsav tartalmú talajkondicionáló készítmény alkalmas a semlegesítésére. 

2010. október 8. Cégünk 3 tonna Dudarit talajkondíciónálót szállított a helyszínre, mellyel elkezdődtek a kísérletek Devecserben. 

2010. november 10. Szerződéskötés után elkezdődött a Dudarit kiszórása és betárcsázása. 

Nem elég a vörösiszap semlegesítése!
A több százezer tonna nehézfém hulladék közömbösítésére is megoldás kell! Egyértelmű a vizsgálatok alapján, hogy ezek nem komposztálódnak, sőt, egymásra gyakorolt reakciós hatásuk miatt fokozottan veszélyesek!

Amennyiben a jelenlegi áradás miatt nem következik be a tragédia, abban az esetben is SOS intézkedések szükségesek!
Bős-Nagymarosi víztározó:
Megépítéséről a szakértők már több, mint 20 éve elmondták, hogy a tározó olyan mennyiségű víz befogadására képes, hogy egy esetleges gátszakadást követően, néhány óra elteltével, a lezúduló víztömeg hatására, egész Budapest víz alá kerülhet.
Gondoljuk ehhez hozzá, hogy ha az erőmű megépült volna és ott bármilyen tragédia történik, akkor nyilvánvaló, hogy az akkor már működő almásfüzitői vörös iszap tároló tartalmát is magával sodorta volna a megemelkedett víztömeg. Ekkor Budapest és az ország nagy részének lakossága tömeges elhalálozást, vagy olyan súlyos mérgezéseket szenvedett volna el, ami sajnos még most sem kizárt egy almásfüzitői nyári áradás, jeges áradás, vagy földrengés esetén. Ezt nyilvánvalóan pontosan tudták 20 évvel ezelőtt is és tudják most is, a kormány irányító emberei.

Felmerül a kérdés, hogy mindez csupán véletlenszerű egybeesés, vagy az összeesküvés elmélet alapján az egyik terv a sok közül a magyar népesség irtására?!
Felrobbantották a vörösiszap tárolót Kolontárnál nem baleset történt

Az elmúlt évben a jobbik vezetője Vona Gábor, ismét elővette Bős-Nagymaros megépítési terveit. Hogyan tájékozódott a fentiekben vázolt életveszélyes helyzetről, mielőtt nagy viták és szavazások kezdődtek ebben a témában?
Miért hanyagolják el politikusaink az ország népességének veszélyeztetését? Miért fontosabb a cikkben is említett sor: 
http://alfahir.hu/a_jobbik_ujranyitna_a_bos_nagymarost_ovezo_szakmai_vitat-20121031
"Drága, de megéri"....

Ugyan kinek? Azoknak a millióknak, akik hónapokig ivó-és fürdővíz nélkül maradnának? Azoknak, akiknek időben még szólni sem tudnának, kitelepítésük sem következne be és egy tragédia következtében innának, fürdenének a mérgezett vízből? Akik ezt követően vagy meghalnának, vagy iszonyú kínok közt halálukig szenvednének a mérgezéstől?

A MAGYAR LAKOSSÁG, a KÖRNYEZETÜNKBEN LÉVŐ ORSZÁGOK és a GREENPEACE is KÖVETELIK AZ AZONNALI MEGOLDÁST!
Kovácsné S.E. 

Nem mindennapi látvány: a Duna már a Parlament épületét nyaldossa!

Frissülő árvízhelyzet:
   
http://szegedma.hu/?p=321149
   
Dőlnek a rekordok a Dunán, felkészül: Budapest - árvízhelyzet percről percre 

Hát ezt okozta Trianon! 


Tisztelt Hölgyeim és Uraim, kedves Magyar Testvéreim!

Meghatottan állunk ezen gyönyörű - megrendítő voltában is gyönyörű - emlékmű előtt, amely az elszakítottság, csonkítás és a fájdalom művészi megjelenítése mellett még az erős, legyőzhetetlen kötődést is jelképezi. A nemzet elpusztíthatatlannak látszó egysége, a részek láncokkal kötött összetartozása az egyik oldalon, a fájdalmas, igazságtalan békediktátum tragédiája a másikon - ezek a kérdések és a kérdésekre adott válaszok töltik meg napjainkban a sajtót és foglalkoztatják a gyászoló, megoldást kereső magyarok millióit itt a Kárpát-medencében és szerte a nagyvilágban.
Bizonyára felszínre kerülnek még a jövőben pontosító eredményei a történelem-kutatásnak, amelyek tovább árnyalják ezt a gyászkeretes képet, de én most a mával és jövővel kapcsolatos gondolataimat szeretném Önökkel megosztani.
A nemzeti összetartozásról hangosak most napjaink. Eszembe jut egy bölcs mondás: Összenő, ami összetartozik. Legyünk tehát bizakodók, higyjünk nemzetünk őserejében és biztosan kiheverjük a több mint 90 éves traumát? Megfontolt, bölcs, előrelátó politikával elérhetjük majd, hogy egy lesz a magyarság, igaz, csak határok felett átívelő,... de lesz mennyországos Magyarország? Csak várjunk szorgos türelemmel? Szinte észre sem vesszük és - áldozatok nélkül - összenő, ami összetartozik?
Hát nem nő össze, tisztelt Hölgyek és Urak, kedves Fiatalok!
Ebbe a reménységbe és várakozásba csak belepusztul a nemzet. Már pusztul is, vészesen. Egyenlőre még csak a bátor népességkutatók merik elsuttogni : tíz és egynéhány év múlva már kisebbségbe kerül a magyar a Csonka-Hazában. De sajnos ez az igazság. Nincs már anyagi alapja sem létünknek: idegenek bitorolják gyáraink, üzemeink nagy részét, de földjeink és vizeink és ki vannak már nézve az új honfoglalóknak. Életünk, egészségünk az új világrend boszorkánykonyháján enyészik a gyógyászati és gyógyszerbirodalmak martalékaként.
De a legnagyobb hiányunk az erkölcsben mutatkozik. Eldobtuk Istenünket, megtagadjuk magzatjainktól az életet, szürkének láttatják velünk a feketét, már nem is emlékszünk a tiszta fehérre, felmentést és szobrot kapnak az árulók, meghamisítva és temetetlenül a magyar hősök, szentjeink és dicső királyaink.

Hát ezt okozta Trianon! És ebben az állapotban már nem nő össze semmi. Csak szétrohad. Mert már nincsenek egészséges részek... Vannak még egészséges szigetek, és törekvések, de már körülzárva a világhódító akaratnak szolgálatába szegődött napi politika által. Az elcsatolt részeken és idehaza egyaránt. Már annyi erő és önállóság sincs, hogy megbecsülést kapjon egy arra érdemes újságíró, vagy utcát nevezzünk el egy nemzeti elkötelezettségű írónőről.
Ebben az állapotukban hogyan nőjenek össze a részek?
De van megoldás! Helyre kell állítani a rendet, ami megbomlott!
És ezt a munkát a gyalázatos trianoni békeszerződéssel kell kezdeni! Mert semmi sem örök. Nincs örök béke, ahogy ne legyen örök érvényű szerződés sem. Új alapokra kell helyezni a békét a szomszédainkkal is! Mert a béke másképp nem működhet. Mert ez az ő érdekük is, hiszen ugyanúgy süllyednek a globalista világ-mocsárba, mint mi. Látják már odaát is néhányan és vallják az "ezer zsibbadt vágyból" fakadni akaró eszmét, csak ott is a "betyárság" még az úr. Reméljük, hogy nem sokáig.
A csillagszórós Európai Únió kudarcot vallott és kimúlik. Csak azért nem jelentették még be a halált, mert több tízezer - százezer? - ingyenélő esne el judás-centjeitől.
De nem elég, hogy mi tudjuk a jövőt és lássuk a feladatot. Mondjuk tovább, tanítsuk meg gyerekeinket, unokáinkat is! Hitessük el velük a szabad magyar jövőt - és ledöntjük Trianont!

Adja Isten, hogy így legyen!

Fuksz Sándor
Vecsés, 2013 június 4-én 



Nagy-Bandó András:


TISZTELT MAGYAR ORBÁN! 


Azért fordulunk Önhöz, mert ismét jelentős döntések előtt állunk. Talán még emlékszik, mi, magyarok, tehát törökök, tatárok, tótok, románok, örmények, zsidók, svábok, szerbek, tudja: akik "kavarognak e szívben", akik "lelkes eggyé így (vagy úgy, de) szaporodnak", szóval "Mi" két éve úgy határoztunk, minden fontos kérdést megbeszélünk egymással, mielőtt a 2014-es választásig jutunk, hogy valóban jó döntést hozzunk.

Ön együtt határozott az ország új alaptörvényéről, azt a látszatot keltve, mintha kíváncsi lett volna a véleményünkre, és ugyanígy egy kamu kérdőívvel keltette azt a látszatot, mintha konzultációra invitált volna bennünket a szociális biztonságról és a nyugdíjasok helyzetének javításáról.

Az eddigi nemzeti konzultációk eredményeként bevezette a védett miniszterelnök intézményét, bebetonozta az összes Önhöz közel engedett emberét, és cserébe a szolgalelkűségükért jól fizető munkahelyekkel jutalmazta mindazokat, akik nemzeti konzultációk nélkül is azt teszik, amit Ön elvár tőlük.

Közös munkájának eredményeként nem maradt egyetlen olyan állami intézmény, amely a valódi demokrácia szellemében működne, az ellensúlyokat pedig úgy tüntette el, hogy nyomuk sem maradt.

Most mi is fontos kérdésekre keressük a válaszát.

Kell-e továbbra is Ön, illetve kellenek-e az Ön legfőbb tanácsadói, azaz Ön? Elfogadható-e, hogy sorban és kizárólagosan nyerik meg az állami beruházások irányított versenytárgyalásait az Ön oligarchái? Megengedhető-e egy jól működő demokráciában, hogy egy Közgép nevet viselő cég magángéppé váljon, és hogy a közmédia önmédiaként alázza meg a jobb sorsra érdemes politikai műsorvezetőit? Megtörténhet-e egy demokratikusnak tudott országban, hogy lehetetlenné tegyék egy normális ellenzéki szerepet vállaló rádióadó működését, ezzel is korlátozva a sajtószabadság intézményét?

Többek között ezekre a kérdésekre is keressük az Ön válaszát a most induló, legújabb nemzeti konzultációnkkal. Tisztelettel kérjük, lépjen velünk kapcsolatba, mondja el nekünk is, de őszintén, ne úgy, ahogy az önmédiában szokta, hogy mit gondol a föltett kérdéseinkről, aztán töltse ki és küldje vissza a kérdőívet.

A véleményére számítunk, de arra, hogy visszaküldi, nem számítunk.

Üdvözlettel:
török, tatár, tót, román, örmény,
zsidó, sváb, szerb magyarok

A kérdőív:
Ön mit gondol?
Töltse ki a kérdőívet!

A,) Vannak, akik azt javasolják, hogy a miniszterelnök legyen teljhatalmú vezetője az országnak, mert így egy személyben vállalhat felelősséget a demokratikus jogrend fenntartásáért. Mások szerint nincs szükség sem demokratikus jogrendre, sem miniszterekre, csak miniszterelnökre. Ön mit gondol?
1. Szerintem, ha én vagyok, nincs szükség senki másra.
2. Ha van demokratikus jogrend, akkor nincs szükség rám.
3. Nem tudom megítélni a kérdést, de el kell dönteni: vagy én, vagy a demokratikus jogrend.

B,) Vannak, akik szerint a hatalomvágy és a pénz utáni vágy egyazon tőről fakadó politikusi tulajdonság. Mások szerint a hazafiúi érzés képes mindkettőt legyőzni. Van, aki azt állítja, a gazember utolsó mentsvára a hazafiság. Ön mit gondol?
1. Bennem nincs hatalomvágy, és ha van, annak írmagját is kiirtom, ha még néhány választási ciklusban választást nyerek Isten segítségével.
2. Bennem nincs pénz utáni vágy, két évtizede mindent ingyen megkapok.
3. Nemzetgazdasági miniszterem nélkül nem tudom megítélni a kérdést.

C,) Vannak, akik szerint szükség van a szabadságharcra, mert ki kell szabadulnunk az adósrabszolgaságból. Vannak, akik adósként is szabadnak gondolják magukat. Mások úgy vélik, a harcnál értelmesebb törleszteni, mert jobb a békesség. Ön mit gondol?
1. Fülkeforradalom, védekezés a gonoszokkal szemben, csaták az EU-val, szabadságharc, kard ki kard, koki, saller, tockos - mein Kampf.
2. Békességnél jobb a jobb.
3. Nyolc év hányattatás után törlesztünk is, ami a csövön kifér.

D,) Vannak, akik szerint nem a Horthy-korszak restaurálásával kellene foglalkoznunk, hanem új arculatot kellene adni az országnak. Mások szerint is. Mások ugyancsak ellenzik. Ön mit gondol?
1. Akkor mondjanak ilyet, ha fehér lovon vonulok be a Parlamentbe, de ez sincs messze.
2. Az ország arca és arculata meg az állam én vagyok.
3 .A másokra meg lesz gondom.

E,) Vannak, akik szerint megengedhetetlen, hogy különféle néven masíroznak a nyilas időket idéző különféle fasiszta gárdák. Mások szerint a gárdisták kedves, szelíd és béketűrő emberek, és meglenni sem tudnak nélkülük. Megint mások kifogásolják, hogy cigányok és zsidók nem lehetnek gárdisták. Ön mit gondol?
1. Amíg a gárdisták csak masíroznak, nem kell komolyan venni őket,
amikor meg már nemcsak masíroznak, úgyis elkéstem.
2. Én betiltottam a gárdát, ettől kezdve saját felelősségükre masíroznak.
3. Minden hozzám tartozik, de a gárda humánerőforrásának ügye nem.

F,) Vannak, akik szerint az évtizedek óta gyöngélkedő labdarúgás támogatása fölösleges. Mások szerint a labdarúgás támogatása és a stadionok építése nem több, mint pénzmosás. Megint mások szerint jobb, ha egy miniszterelnök nem szeret focizni. Ön mit gondol?
1. Mindegy, mi a logikus, akkor is lesz stadion, ha nem lesz foci.
2. Lehet választani: vagy én és a foci.
3. Vagy a foci. (És én.)

G,) Vannak, akik szerint nem lenne erőszak a családokban, ha az asszonyok önszántukból akarnának 4-5 gyereket szülni. Mások szerint nem lenne 4-5 gyerek családonként, ha néha a férjek nem követnének el erőszakot. Van, aki azt mondja, előbb hozz egy szál rózsát, aztán szónokolj. Ön mit gondol?
1. Az én otthonomban nincs erőszakoskodás, a házunk elől és az utcánkból meg mindenki ki van tiltva.
2. Asszonynak kötelesség szülni, férjnek dicsőség.
3. Mindenki szüljön még két embert.

H,) Vannak, akik azt mondják, nem kellett volna kiadni Azerbajdzsánnak Safarovot, a baltás gyilkost. Másoknak az a véleménye, hogy Safarovot nem kellett volna kiadni. Olyanok is vannak, akik szerint Safarov kiadása bűn volt. Ön mit gondol?
1. Safarov kiadása is része a szabadságharcprojektemnek.
2. Litvánia szabad, Safarov szabad, nekem bármit szabad.
3. Azért adtam ki, mert szükség volt a Közgépnek egy azeri üzletkötőre.

I,) Vannak, akik szerint tárgyalni kellene az IMF-fel. Mások azt állítják, meg kell állapodni a Nemzetközi Valutaalappal. Megint másoknak az a véleménye, hogy ki kell paterolni az IMF képviselőit. Ön mit gondol?
1. Ha itthon mondok véleményt, akkor menjenek a francba.
2. Ha határon kívül vagyok, akkor kimondom, hogy készek vagyunk a megegyezésre, és szeretettel várjuk az IMF delegációját.
3. Hogy mit gondolok? Ide a pénzt, és húzzanak el!

J,) Vannak, akik szerint segíteni kellene a kőbányászok életét. Mások szerint nem kő. Van, aki azt mondja, nem mindet kő. Ön mit gondol?
1. Ha nem segítem, kő kövön marad.
2. Kő.
3. Nem tudom megítélni a kérdést, inkább megkérdem apámat.

K,) Vannak, akik szerint csak az a magyar, aki imába foglalja a kedves vezető nevét, meg az, aki a "hajrá, magyarok!" jelszó üzenetét úgy érti, mint aki mondja. Mások szerint az a magyar, aki ideszületett, kifogástalanul beszéli a magyar nyelvet, és sehol másutt nem tudja elképzelni az életét, csakis itt. Megint mások szerint az a magyar, aki magyar. Ön mit gondol?
1. Igaz magyar csak én vagyok, így tehát hogy ki magyar még rajtam kívül, azt én mondom meg.
2. Magyar az, akinek az anyja magyar.
3. Magyar az, aki a választásokon a Fidesz-KDNP-re voksol.

L,) Vannak, akik szerint nyilvánossá kellene tenni a Gripen-ügyben titkosított iratokat. Másoknak az a véleménye, hogy ehhez semmi közük a választópolgároknak. Vannak, akik azt mondják, úgy könnyű tisztának látszani, hogy kesztyűt húzunk a koszos kezünkre. Ön mit gondol?
1. Eddig csak titokminiszter létezett, mostantól lesz titok-miniszterelnök, oszt jó napot.
2. A választópolgároknak mindenhez van közük, amiről én azt mondom, hogy közük van hozzá.
3. Aki a koszos kézről mer beszélni, azt meg kell tanítani kesztyűbe dudálni. 

Újabb másfél milliárdot kapnak a zsidó 

szervezetek 


Jól hallom nem a banki károsultak kapnak másfél milliárdot, 

miért is kapnának , ők csak a meglopásba voltak betáblázva , 

nekik a holló csak levelet hoz, míg a másik csoport a 

hollókosztos brigád.



2013, június 7 - 17:57 MTI - 
alfahir.hu
Másfél milliárd forintos alapot hoz létre a kormány és a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (Mazsök), ebből a pénzből 2014-ben azokat a nem vallási zsidó szervezeteket támogatják, amelyek a zsidó kultúrát terjesztik határon innen és túl - jelentették be egy pénteki konferencián Debrecenben.

Szabó György, a Mazsök elnöke a debreceni és a határon túli hitközségek háromnapos nemzetközi konferenciájának megnyitóján elmondta azt is, hogy épületek, valamint egy síremlék felújításához, továbbá egy emlékhely kialakításához is segítséget nyújt a kormány. Megújul több magyarországi zsinagóga, köztük a debreceni is.

Méltó emlékhellyé alakítják a kőszegi tömegsírt, felújítják a budapesti Kozma utcai temetőben lévő első világháborús síremléket, valamint a szabadkai zsinagógát - ismertette a Holokauszt Emlékbizottság csütörtöki ülésén tárgyalt programtervezet részleteit Szabó György.

Debrecen és határon túli testvérhitközségeinek XIV. nemzetközi konferenciáján Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) ügyvezető igazgatója jelképes eseményeknek nevezte a hazai és határon túli zsidó hitközségek rendszeres debreceni találkozóját. A Mazsihisz elnöke szerint ez azt is jelzi, hogy erősödik a térség zsidóságának összetartozása.

Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere emlékezetett rá, hogy Debrecenben él az ország második legnagyobb zsidó közössége, amely jó kapcsolatokat ápol nemcsak a várossal, hanem Debrecen három nagy egyházával, a reformátussal, a római és a görög katolikussal is

Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke elmondta, hogy az elmúlt évek elméleti-tudományos témái után az idén a Kárpát-medencei zsidó gasztronómia témakörét választották a találkozó témájául. A zsidó étkezési kultúra egyidejűleg a közösségépítést, az összetartozást is jelenti, s "az összetartásra, a megbecsülésre ma nagyobb szükség van, mint valaha" - tette hozzá. 


Berlin: a város felfüggesztette a zsidó 

közösség támogatását 



2013. 06. 7. péntek. - 11:36

Berlin város elöljárósága leállította a zsidó közösségnek rendszeresen fizetett járulék folyósítását, mivel sokadszorra sem tudtak kellő dokumentációt benyújtani a költségvetésről. A törvény az törvény. Persze máris mosakodik a városvezetés. A szóvivő már nyilatkozott a kérdésben: "Tisztában vagyunk azzal, hogy milyen értéket képvisel a zsidóság a fővárosban. A város tárgyal a zsidó közösséggel, hogy ezt a pénzügyi kérdést mihamarabb, konstruktív módon megoldjuk."

Gideon Joffe, a zsidóközösség vezetője elismerte, hogy a 2013-as adatok hiányoznak. Miután az alkalmazottakat ki kellett fizetni, a közösség kölcsönt vett föl, melyre ingatlanvagyona volt a fedezet. Erre az elöljáróság 2/3 arányban megadta a felhatalmazást, ám a kisebbség olyan hevesen tiltakozott, hogy az kölcsönös sértegetésbe, majd fizikai erőszakba torkollott. (Itt is dúl a zsidók közti belharc.) A rendőrség is megjelent, a résztvevők testi sértésért kölcsönös feljelentéseket tettek.

A zsidó közösség már közel hatmillió euróval tartozik a városnak, korábbi gazdálkodási ügyetlenségek következtében. Érdekes módon a következő tanácskozáson a pénzügyi kérdések mégsem szerepelnek.
Szentmihályi Zsolt - Kitartás.hu 

Néhány hónappal 9/11 előtt a World Trade Center-t eladták és Larry Silverstein vásárolta azt meg.
Silverstein biztosítást kötött az épületekre, amely az "erőszakos" terrorcselekményre is kiterjedt.
9/11 után Silverstein beperelte a biztosítási társaságot, és kétszeres kártérítést követelt, mivel kétszeres támadás érte.
Silverstein megnyerte a pert és 4.550.000.000 $-t kapott. 


Győrújfalunál elhallgatják a lényeget 


Péntek, 2013. június 7. 13:10 
168 Óra Online írása
Tisztelt Szerkesztő Úr!

Tegnap tájékoztattam Önt arról, hogy Győrújfalunál kritikus árvízi helyzet alakult ki, mert a tavaszi áradás előtt a Duna projekt keretében úgy bontották le kb. 3 héttel az áradás előtt a régi töltés kb. 4 km-es szakaszát, így teljesen védtelen maradt a település, s Győrzámoly.

Tegnap délelőtt már annyira átázott a töltés, elmozdult a fólia, hogy megrogyott a töltés, kritikus volt a helyzet. Délután Orbán Viktor miniszterelnök a helyszínen irányította a munkálatokat. 400 katasztrófavédelmis szakember, továbbá a katonaság, s vízügyi szakemberek sokasága szervezetten dolgozott. Helikopterrel dobálták le a homokzsákokat, mert az elázott talaj nem bírja el a gépeket. Egy 50 méteres szakasz megerősítésén dolgoztak egész éjjel - a polgármester friss, Kisalföldben olvasott nyilatkozata szerint.

Az önkénteseket hátravonták a zsákok töltéséhez. Megjelent a Dömper Kft. kivitelező egyik vezetője, s próbálta védeni a védhetetlent. Egyik önkéntes majdnem nekiment: egész Ásványráróig működik a régi töltés, ez jó volt, minek dózerolták le itt tövig, egész Magyarország azon a 4 km-es szakaszon védekezik, amit ők elbontottak. A kivitelező embere szó nélkül elódalgott.

Tegnap jeleztem, hogy a kivitelező személyét illetően nincsenek biztos információim. Az interneten elérhető, hogy az ÉDUVIZIG területén a Duna projekt keretében 4 konzorcium dolgozik. Köztük a D+D, illetőleg a DDA konzorcium tagja a Dömper Kft /melynek képviselője megjelent a töltésen az önkénteseknél/, ha jól emlékszem.

Az tény, hogy a tavaszi áradás előtt bontottak. A helyszínről tegnap többször tudósított a Hír Tv, de megkerülte ennek kimondását. Az új gát építésével kapcsolatos gondokról beszélt, de az egyszer sem hangzott el, ami a helyieket bántja, hogy az öreg, beállt, megbízható töltésüket elbontották. Ehhez pedig az állami hatóságoknak kellett asszisztálni. Akkor is, ha engedélyt adtak a bontáshoz, ill. akkor is, ha engedély nélkül bontottak, s nem ellenőriztek egy ilyen volumenű munkát, netán ők voltak a megrendelők, nem tudom.

Nem tudjuk, hogy mi a tényállás pontosan a kivitelező /-k??/ személyéről, a bontás felelőseiről, a vízügyi hatóság szerepéről, stb. Most a legfontosabb a védekezés, reggeltől estig a hadrafogható férfiak a töltésen, a család pedig otthonról segít az ellátásban. A sajtóból tudjuk azt is, hogy a kivitelező és a vízügy közötti villongásnak a kormánymegbízott vetett véget: az árvízvédelmi munkák irányítója, felelőse a vízügy, nem tekinthető jelen helyzetben építési területnek a töltés.

Kérem értse meg, hogy a nehéz helyzetünkben Öntől kértem segítséget, holott rajtunk most a legnagyobb igyekezet /most minden rendelkezésre áll, s szervezetten megy a munka/ mellett is csak a szerencse, s az égiek segíthetnek. Ha Győrújfalunál szakad a töltés, a környező falvak mellett Győr Ny-i része is veszélyeztetett.

Egyszer, ha mindenen túl leszünk, talán eljön az ideje a tényfeltárásnak. 


Saját települését is elárasztaná - 

visszautasította a segítséget a 

polgármester 

2013-06-08 22:56 
nemzeti.net

Sajtos Sándor Imre. Jól jegyezzük meg ezt a nevet és ezt az arcot. Ő Tahitótfalu polgármestere, azé a településé, amelynek lakosai napok óta heroikus küzdelmet vívnak a hömpölygő Duna vize ellen. Homokzsákot töltenek, gátat emelnek, próbálják menteni, ami még menthető egy élet munkájából. Sok életéből...

Tahitótfalu nagy bajban van: szombaton a víz egy gátat már áttört, házakat, pajtákat, pincéket árasztott el, eddig 35 embernek kellett elhagynia otthonát. De a nagy bajban nem maradt egyedül: érkeztek katasztrófavédők, honvédek, önkéntes tűzoltók Kárpátaljáról és az Egyesült Államokból (utóbbiért hála a Baptista Szeretetszolgálatnak), számos civil Duna-kanyaron innen és túl. És szombat délután egy 140 fős önkéntes csoport, akiket a Jobbik budapesti tagjaiból verbuvált.

Utóbbi társaság azonban épp csak lapátot ragadott volna, amikor a polgármester közölte velük, hogy őket senki sem hívta, nincs szükség rájuk. Először csak hitetlenkedve néztek, hiszen munka lett volna bőven, majd szépen sorban elsomfordáltak.

140 ember, akik nem csak pár jól beállított fotóért látogattak ki, amit aztán Facebookon lehet posztolni a haveroknak, hanem mert segíteni akartak. Azaz segítettek is, többségük napok óta kint van a gáton, mindenhol örömmel fogadták és megbecsülték őket. Mert még a legkreténebb, baltaarcú téeszelnök-ivadék faluvezetőnek sem jutna eszébe elküldeni dolgos kezeket, még ha azok börtöntöltelékek vagy haszonleső sztárpolitikusok is.
Dr. Sajtos Sándor lett Tahitótfalu polgármestere

Tahitótfaluban, a vasárnapi időközi polgármester választáson Dr. Sajtos Sándor Imre, a település korábbi alpolgármestere kapta a legtöbb voksot. Az 5200 lakosú község élén korábban a betegsége miatt nyugdíjba vonult Budai Mihály állt, akinek a munkáját az alpolgármester vette át. A függetlenként indult Sajtos Sándor mellett a televíziós műsorvezetőként ismertté vált, szintén független Pörzse Sándorra szavazhattak Tahitótfalu polgárai. A választásra jogosultak 42%-a járult vasárnap az urnákhoz, Pörzse Sándor 37, Sajtos Sándor pedig 63%-át kapta a szavazatoknak. Tegnap a választóbizottság hitelesítette az eredményt, a polgármesteri eskütételre a következő testületi ülésen, február 12-én kerül sor. (
estv.hu


Tojással dobálták meg Balog Zoltánt 

Zürichben


 Kár , hogy nem tojás gránáttal , azt nem tudná letagadni , mert látnánk, hogy oda a fél lába, de azt hiszem, nem sokan aggódnánk, legfeljebb a cigányok , és egynéhány zsidó család.

2013.06.08 22:06 propeller.hu
Egy tüntetőt őrizetbe vettek, egy rendőr pedig megsebesült, amikor elfajult a magyar miniszter elleni tiltakozás - írja a gepnarancs.hu. Az MTI híradása úgy látta, vastaps volt.

Az emberi erőforrások minisztere a Zürichi Egyetemen tartott előadást a roma kérdésről pénteken késő este, amikor mintegy 30 tüntető félbeszakította a konferenciát tiltakozásul a magyar miniszter és az általa képviselt politika ellen.

A rendőrség akkor avatkozott közbe, amikor a demonstrálók tojással dobálták meg a minisztert. A svájci hírügynökség szerint verekedés tört ki és egy rendőr könnyebben megsérült, egy tüntetőt pedig előállítottak - olvasható a 
gepnarancs.hu oldalon.

Az incidensről a svájci sajtó beszámolt, az MTI híradásából viszont kimaradt. A magyar hírügynökség csak ennyit közölt a miniszter svájci tárgyalásairól szóló hírben:

"Az egyetemi előadást - amely szintén a magyarországi roma integrációról szólt - médiafelhajtás és szigorú biztonsági intézkedések kísérték. A hallgatóság 150-200 emberből állt. A beszédet vastapssal jutalmazták, voltak, akik tiltakoztak - mondta a miniszter. Az egyetemre annak Európai Intézete és a joghallgatók egyesülete hívta meg - tette hozzá."

Kapcsolodó:
   
Vigyázat! Bűnözők! Megjelent az ilyenkor szokásos egyik legundorítóbb bűnözési forma
   
Lopják az árvízvédelmi szivattyúkat
   
Olaszliszka ismétlődött meg Pocsajban? 


A Fidesz úrjaértelmez egy szót 

nolvideo 2013. június 03.

A kormány földtörvény-tervezete szerint külföldi az, aki 
"nem tagállami állampolgár". Tehát a Fidesz javaslata szerint például egy osztrák gazda nem számít külföldinek, amennyiben földet kíván vásárolni Magyarországon. Orbán Viktor három éve nem ezt ígérte.

Videó: 
http://www.noltv.hu/video/4985.html
Ángyán József professzor felhívása: "Most viszik a hazád!" 

Június 10-én, hétfőn eldől az ország sorsa. Ekkor lesz a földtörvény zárószavazása. A földvédő civil szervezetek mind összefogtak, és gazdák, városiak mind EGYÜTT TÜNTETÜNK a szavazással egy időben a budapesti Alkotmány utcában. Mivel a földtörvény kétharmados törvény, ezért elfogadása akár néhány szavazaton is múlhat. Most mindenkinek el kell jönnie! Különben Magyarország
külföldi és belföldi tőkeérdekeltségek "termelőeszközévé" válik!"

Kapcsolódó:
   
Dr. Damm Andrea álláspontja 



Időjárási fegyverek már 15 éve léteznek, 

vallotta az Amerikai Védelmi Miniszter 

6/08/2013 
ujvilagtudat.blog
Az úgynevezett "időjárási fegyverek" fejlesztése, amit sokan már paranoid túlzásként elutasítottak, mint a sci-fi forgatókönyvírók és összeesküvés elméleteket gyártók kitalációja, már évtizedek óta létezett, legalábbis laboratóriumban. 

Nem más, mint a korábbi Amerikai Védelmi Miniszter William Cohen beszélt az időjárási fegyverekkel összefüggő fejlesztésekről, vagy pontosabban a támadó katonai műveletek támogatására időjárási eseményeket létrehozó technológiákról. A terrorizmusról tartott konferencián a kérdés-feleletek során, a tömegpusztító fegyverek és az USA stratégiája címszó alatt a Georgia Centerben, Athens-ben (Georgia) 1997-ben Cohen a következőket mondta:

"Vannak olyan jelentések, mint például, hogy egyes országok igyekeznek létrehozni valami Ebola vírusfélét, és ez nagyon veszélyes jelenség volna, mondjuk így legalábbis. Alvin Toeffler írt erről annak tekintetében, hogy egyes laboratóriumi tudósok próbálnak bizonyos kórokózokat kidolgozni, hogy azokkal csakis adott etnikai csoportokat vagy fajokat szüntessenek meg, valamint mások olyan mérnöki tervezést folytatnak valamiféle rovarral, mely képes konkrét növények elpusztítására. Mások öko-típusú terrorizmust folytatnak, mely segítségével megváltoztatják az éghajlatot, földrengéseket és vulkanikus tevékenységeket váltanak ki távoli elektromágneses hullámok használatával."

Tehát rengeteg zseniális elme van munkában, hogy megtalálják a módját más nemzetek terrorizálának. Ez a valóság, és ez az oka annak, amiért fokozzuk az erőfeszítéseket, és ezért is olyan fontos ez.

Mi a helyzet a chemtrailekkel?

Nem sokkal Cohen vallomása után jelentések kezdtek napvilágra kerülni a kondenzcsíkokról - kondenzációs csóvák a repülőgépek nyomában, melyek állítólag vegyi anyagokat tartalmaznak, mely sok embernél okoztak betegségeket. A WorldNetDaily 1999 februárjában számolt be a jelenségről:

A fókusz ennek a titokzatos "betegségnek" a vizsgálata során a kondenzcsíkokra összpontosult (gáz halmazállapotú nyomvonalak), melyek a sugárhajtású repülőgépek nyomában maradnak az ország bizonyos területei felett repülve. Megfigyelők a földről felfedezték, hogy miután számos kondenzcsík "mintát" hozott létre több tucatnyi repülőgép, melyek bizonyos terület felett haladtak el, egyfajta színtelen, ragacsos anyag esett az égből, ami gyakran váltott ki betegséget azokból, akik érintkezésbe kerültek vele. Más területeken ilyen anyagokat nem jelentettek, de rengeteg ember betegedett meg feltehetően azért, mert a kondenzcsík mintákat létrehozó repülőgépek valamiféle vegyszereket permeteztek a levegőbe. 

Szóval ezek a vegyi anyagok részei voltak a Légierő "magfelhő" műveletének az időjárás módosításával történő kísérletezés során. Hivatalosan persze a Légierő tagadta ezeket az állításokat, de az erősen megszórt területeken élők több alkalommal számoltak be arról, hogy a műveleteket heves esőzések követték.

A kondenzcsíkok mellett más jelentések a Légierő HAARP kezdeményzését említik meg - a Nagyfrekvenciás Aktív Ionoszféra-kutató Program Alaszkában található 1990-től (
http://www.haarp.alaska.edu/). A projekt honlapja szerint a "HAARP egy tudományos vállalkozás, melynek célja, hogy megvizsgálja az ionoszféra viselkedését, különös tekintettel arra, hogy megérthessük és használhassuk polgári és védelmi kommunikációs és megfigyelési rendszerek létrehozásának céljára."Valami van odakint

A Légierő tagadta, hogy a projekt célja az időjárás módosítása lenne, elsődlegesen a kutatásokra összpontosít. Ennek ellenére a HAARP és az időjárás szabályozása közti kapcsolat továbbra is felbukkan. A TheWeatherSpace.com május 30-án:

A Haarp Status Facebook oldala kiadott egy nyilatkozatot azt állítva, hogy egy tornádóval kapcsolatos kísérletet tesztelnek Oklahomában ezen a napon. A kísérlet szerint bizonyos frekvenciák bukkantak fel a legmagasabb szinten, és ezzel az embereknek tisztában kell lenniük. 

Úgy hangzik, mint valami sci-fi. Valóban tudjuk befolyásolni az időjárást? Senki sem tudja pontosan, hol és mikor csapnak le a tornádók, de ez a csoport azt állítja, ha ezen a napon Oklahomában tornádók jönnek létre, akkor azért a HAARP a felelős. Most már csak az a kérdés marad... a csoport titokban valójában maga a HAARP létesítmény?

A válaszok a HAARP valódi célját illetően, és általában az időjárási fegyverek továbbra is megfoghatatlanok, de Cohen 15 évvel ezelőtti beismerése, hogy léteznek ilyen technológiák, elég bizonyíték akkor is, ha nem ismerjük az összes részletet. /naturalnews

Videók: 
http://www.youtube.com/watch?v=wSfiNj9f3m8 http://www.youtube.com/watch?v=eHppWz0H9_Q http://www.youtube.com/watch?v=vV9v_J9Jjfk Oltások, antibiotikumok és a Népesség-csökkentési Program (1/6)

Kapcsolódó:
   
Összeesküvés-elméletnek számít-e az időjárás manipulálása?
   
H.A.A.R.P. időjárás manipuláció
   
A HAARP project
   
Magyarország a HAARP célkeresztjében (beigazolódott "összeesküvés elmélet") 



Elkezdődött a Harmadik Világháború! 


    Tájékoztatlak, hogy elkezdődött a 3. Világháború! Nem tudtad?! Nem tudtad, hogy háborús övezetben élsz?! Nem tudtad, hogy Magyarország a kiszemelt célpont?! Na figyelj csak és olvass tovább, ha eddig nem észlelted a hadiállapotot!

    Ez a háború nem nyílt küzdelem. Ez egy sunyi, alattomos, patkányok által irányított becstelen küzdelem. Nem katonák a küzdőpartnerek, hanem csecsemők, gyerekek, nők, férfiak, épkézlábúak és betegek. Ami összeköti őket, az anyanyelvük és a lakóhelyük. Ezen emberek ellen folyik a hadviselés. Ezek az emberek a Kárpát-medencében élnek, Magyarország területén és a szomszédos államokban, és főleg magyar anyanyelvűek. Ezen emberek egyike vagyok én is.

    A háború előkészítése régen elkezdődött.

    A "becstelen hadviselés" első lépése:

    A Patkányok (nevezzük így azokat, akiknek hataloméhsége nem ismer határokat) elkezdték mérgezni az embereket. Nem csak itt, hanem az egész világon. De mi most maradjunk Magyarországon. Milyen méreggel? Elvették a magyaroktól a magyar, itthoni földön termelt egészséges terményeket. Tönkretették az állatgazdálkodást. A génmanipulált húsok, a penészedő szalonnák és többi társaik szépen lassan/gyorsan kezdték leépíteni az erőtől duzzadó, egészséges nagyszüleink, szüleink, testvéreink szervezetét. Az utódaink, akiket világra hoztunk, hozunk, már azt sem tudják, milyen íze van a magyar görögdinnyének, a földiepernek, a hazai búzalisztből sütött fehér kenyérnek! A Tesco, a Billa, a Lidl meg a többi Patkányok által betelepült, magyar termelőket tönkretevő üzletek, széles választékkal kínálják a lassan ölő, nagyrészt művileg előállított termékeiket. Nesze neked, Magyar! Vásárold a csomagolóanyagot, hogy még azt se lásd, mit veszel! Vásárold a "gyönyörű" gyümölcsöt, aminek nincs illata!!! Hova is lett?!!! Hát ha napot nem lát, ha vegyszerek által nyeri az "érett" színét, akkor honnan lenne illata? Hát zamata???? Csoda, hogy betegszünk? Hogy sorvadunk? A természetes helyett mesterségeset kell ennünk.

    
http://www.youtube.com/watch?v=p8bPnfUuoZk&feature=youtu.be

    
http://naturahirek.hu/828-elhatarozott-tudos-probalja-megallitani-a-globalis-gmo-kiserlet-et/

    A "becstelen hadviselés" második lépése:

    A parazita Patkányok beépültek az őshonos magyarság közé. Nagyon dörzsölt, ravasz, uralomra éhes ez a népség. Pénzzel, csalással, és "kinti" segítséggel betörtek a politikába, közéletbe, még a kultúránkra is ráköpték mocskos nyálukat. A magyar néphagyományt, a magyar sportolók, zenészek rajongótáborait mindenféle általuk - a politikába épült Patkányok által - kreált törvényekre hivatkozva korlátozzák, hogy saját "kultúrájukat" a kitiltott helyeken gyakorolhassák és "államosíthassák". Mondhatjuk, hogy tiltva van Magyarhonban magyar nemzettudatúnak lenni? IGEN! Ha felvállalod a magyarságodat és kiállsz mellette, úgy kicsavarják azt, hogy a végén rasszistának fognak nevezni! Hé! Ébresztő!!! Mi vagyunk itthon, Magyarországon!!! Ez a mi Hazánk!!!

    
http://youtu.be/GWztCioRosk

    
http://www.youtube.com/watch?v=BaLHZnMqo9I&feature=share

    A "becstelen hadviselés" harmadik lépése:

    Az emberek, ha nyugodt körülmények között élnek, erős ellenfelek lennének. Bátran kiállnának magukért, a hazájukért. És a magyar nép erős, nagyon erős nemzet. Csak végig kell lapoznunk a múltunkat, csak meg kell néznünk nagy őseink életét, életvitelét. Persze nem az elferdített, hazug tartalmú tankönyvekből tanítottakat, hanem a valódi magyar történelmet! Az erős néppel nem merne harcba szállni a Patkánynemzet. Ezért mindenféle csalárd módon, csalással, bűntényekkel ellehetetlenítették a nép anyagi létezését. Deviza-hitelekkel meglopták szinte minden család vagyonát, elképesztő méretű terhekkel ölik az emberek lelkét és a testét! A magyaron már nincs több bőr, amit le lehetne nyúzni! És most jön a "kegyelemdöfés", ami a magyar népet végleg megsemmisíti: a Törvénybe települt Patkány ellenállás híján szabad prédaként magának ajándékozza a Magyar földet, az otthonokat, amikből kilakoltatták a magyar családokat, a hatalmas kincset, ami a föld alatt, magyarok elől eltitkolva található. Építtet magának lakóparkokat, hogy a hontalan nemzetét ide hozza, a mi földünkre, a mi hazánkba!!!
    
http://domonyi.aries.hu/Szabadsag-Alkotmanya.html
    
http://www.youtube.com/watch?v=lI4PUXCxn3E

    Azért nézzük meg, mire költi napjainkban a magyar ember a pénzét?

    Először fizeti a rezsit, ami így vagy úgy, a "nagyurak" kezébe, zsebébe vándorol. Aztán fizeti az évek óta tartó kölcsönét, ami a bankokhoz kerül, vagyis a "nagyurak" kezébe. Fizeti a kötelező biztosításokat, anélkül, hogy azok érnének valamit. Aztán bevásárol élelmiszert a multiknál, amiket a "nagyurak" tartanak kézben és töltenek fel méreggel. Ennyi bőven elég ahhoz, hogy az ember ebbe a sanyarú, napfénymentes életbe belebetegedjen! Ekkor elmegy orvoshoz, aki lassan ölő gyógyszert ír ki a bajára. Elmegy az emberünk a gyógyszertárba, hogy maradék pénzét otthagyja. A patika a "nagyurak" egyik legjobban jövedelmező vállalkozása. A gyógyszer káros hatását további egy-, két-, ötfajta lassan ölő gyógyszerrel kezelik. Ugye rájöttél, hogy minden a "nagyurak", vagyis a Patkányok uralma alatt van?! A pénzedet nekik adod, bármerre mozdulsz. Mindenhova berágta magát a Patkánynemzet!!!
    
http://www.youtube.com/watch?v=-LYDbmdXC9Q
    
http://www.youtube.com/watch?v=hPDvM3x1Szw
    
http://www.youtube.com/watch?v=rR5jUGXhDNA

    És mi van most?

    Úgy néz ki, mára elveszítettük a jövőnket. Vagy mégsem?! Van még esélyünk? IGEN, VAN!!! AZ UTOLSÓ ESÉLY!!! Ha ezt nem lépjük meg, nincs magyarság, nincs hazánk, kiüldöznek minket a hazánkból (lásd a sok kivándorlót, menekülőt!). Aztán lassan szétszóródunk a világban, elveszítve egymást, hontalan kóborlókká válva.

    Most van az utolsó lehetőség: amíg még élünk, amíg még itt vagyunk, amíg az új, beharangozott földtörvényt a korrupt, idegen nemzetiségű vezetőink be nem vezetik!

    LÉPÜNK! Illetve már léptünk, csak . és most jön az, ami megállítja magyar szívünkben az ütőt! A Patkányok hatalmasabbak, mint azt bárki gondolná! A Patkányok birtokolják a világ legújabb, legveszedelmesebb fegyverét, amit gondolkodás nélkül be is vetnek, sőt már többször bevetettek!

    Ezt a fegyvert nevezzük úgy, ahogy a YouTube-n is nevezik: halálsugár, vagy HAARP. Ez egy időjárást befolyásolni és megváltoztatni tudó, jelenleg legyőzhetetlen fegyver. Ezzel a fegyverrel vihart, fagyot, szárazságot, villámlást, stb. tudnak irányítottan a kiszemelt helyre, területre, országra küldeni. Nem hiszed? Gondolj csak vissza az elmúlt évekre! Ne, ne is menjünk vissza, maradjunk a jelennél! Mi történik kis hazánkban? Az, hogy a népet már annyira sanyargatják, hogy elkeseredésében fegyvert fogna. Kásler Árpád bankok elleni hadjáratában, ami a bankok bűncselekményének bizonyításával csúcsosodott ki, egy Összefogásra szólította fel a devizakárosultakat. 2013 március 15-én, nemzeti ünnepünk napjára Európa országaiból indultak útnak buszok, autók, hogy részt vegyenek a demonstráción. Azonban 14-én délután soha nem látott fagy tette néhány napra megközelíthetetlenné az ország szinte egészét. Több centis jég borította az utakat, lehetetlenné téve a bejutást a meghirdetett Összefogásra. Véletlen, mondod? Nem, ez nem véletlen! Ez emberi, művi beavatkozás az időjárásba, a természetbe!!!

    2013. június 3. - demonstrációt hirdettek Budapesten a magyar termőföldért! Ismét készülődtek úgy a külföldi magyarok és szimpatizánsok, mint a hazánkban élők! Egyre többször hangzott el a szó: fegyverrel a kézben! Június 6-án Kásler Árpád hívta össze a nemzetet! Hogyan védik magukat a háttérből irányító Patkányok? Várjunk csak! Mielőtt megválaszolom, tudatom veled, hogy ezeknek a Patkányoknak nem Magyarországon van a központjuk: az egész világon berágták magukat a gazdaságba, a pénzvilágba. Ők diktálnak Amerikának csakúgy, mint többek közt az Európai Uniónak is. Övék szinte az összes bank a Földön! Tehát a Patkányok a pénzből, amit kilopnak a Föld tisztességesen dolgozó embereinek a zsebéből, bármit meg tudnak teremteni!
    
http://www.youtube.com/watch?v=epL8fJwboRk
    
http://www.youtube.com/watch?v=56SoIEFy9IA

    Most visszatérek június 3-ra. A Patkányok megint bevetették a halálsugarat, a HAARP-ot. Hideggel, esővel, véget nem érő esővel borították el Európa nagy részét. A víz mostanra tetőzik, és hömpölyög gyönyörű szétrabolt országunk felé, feltartóztathatatlanul. Ezt a vízmennyiséget nincs aki megállítsa. Soha nem tapasztalt, hosszan tartó hideg és temérdek eső, éppen most! Véletlen? Az utak járhatatlanok! S tudod mi fog történni két nap múlva? Tornádók fogják a magyar harci kedvet tompítani! Feltűnt, hogy azelőtt soha, az utóbbi években azonban egyre többször észleltek nálunk tornádókat? Ez is véletlen? A globális felmelegedés okozza?! Ne légy naiv! Itt sokkal nagyobb hatalomról van szó, mint amit te elképzelni tudsz! Aki a globális felmelegedést okolja, azzal tudatom, hogy ennek valószínű oka a halálsugár gyakori bevetése, ami megzavarta a Föld természetes légkörét és hőmérsékletváltozást idéz elő!

    Egy észrevételt még megosztok veled. Tegnap a parlamentet elhagyták az ország "vezetői", az ország bűnös politikáját és gazdaságát irányító Patkánytagjai. Mennek nyári szünetre! Tudod ugye, hogy a Parlament épülete a Duna mentén áll? Azt még nem sejtjük, milyen pusztítást végez a víz a fővárosban, de nem elképzelhetetlen, hogy a Parlament kemény falai is meginoghatnak a várhatóan több napig tartó, kiöntő víz miatt. Véletlen, hogy menekülnek a Patkányok a "süllyedő hajóról"?!
    
http://www.youtube.com/watch?v=dOA51KIqn9I

    Magyar ember, ébredj!
    Az Európai Unió által betiltott magyar reklám
    
www.youtube.com
    Helyesbítés! 
http://amagyartermek.hu/hirek/43/

(
Facebook)

Kapcsolódó:
   
Harmadik Trianon előtt 


Fokok az ártereken 

2012-05-23 23:19 
lmv.hu

A tudósok kiszámolták, hogy a szívünk nem elég erős akkora nyomás biztosításához, ami keresztül tudná nyomni a vért a hajszálerek finom hálózatán, és csak egy sokkal erősebb pumpa lenne képes erre. Kicsit zavarta őket, hogy ennek ellenére valahogy mégis élünk, valahogy mégis kering a vérünk, míg végül rájöttek, hogy a vérkeringést az ereken belüli billentyűk támogatják. Ezeknek a szív ritmusára nyitva és zárva engedik át és nyomják tovább a vér áradatát.

A földjeink vére a víz. Nem sok hull belőle az magyar Alföldre, átlagosan 500 mm, de előfordul, hogy csak 400 mm csapadék esik egy évben. Ez a szerény mennyiség csak egy füves pusztát tudna életben tartani, mégis a középkori Alföldet erdők fedték, és az erdőket folyók, patakok és erek hálózták be. Ennek a rendszernek a vize a Kárpátokból eredt, de a víz szétterítésére szükség volt fokok rendszerére.
A Fokok működése

Az síkságon kanyargó folyó lerakja a hordalékát, és természetes gátakat épít a partján. Áradáskor a víz átbukott ezeken a gátakon, és elárasztotta a mélyebb területeket, és gyakran ott is maradt az áradások visszahúzódások után is, és az ilyen helyeken mocsarak alakultak ki.
Erre szolgáltak megoldást a "fokok", melyek az áradások vizét az élet forrásává változtatták. A fok jelentése áttörés, nyílás folyó partján, a folyóra merőleges rés vagy csatorna. Áradáskor a fokokon keresztül vezették ki a az áradó vizet a környező mélyebb területekre, majd apadáskor ugyanitt tudott a víz visszahúzódni, ahogy ezt az alábbi vázlat szemlélteti. 
 
1: ártér, 2: természetes part, 3: övzátony, 4: fok, 5: tó 6:falu. (Molnár Sándor,2010)


A következő képen a tímári fokokat láthatjuk a Tisza mellett. Fontos jellemzője a fokoknak az alsó töltés, vagyis hogy ideális esetben a vizet az ártér legmélyebb pontjáról vezették felfelé, így a víz lassabban töltötte fel az árteret, a halastavakat és mezőket, és jóval kevésbé rombolt maga előtt, mint az ártéren felülről lefelé végi rohanó áradat. 
 
A Tímár falu melletti fokrendszer

A fok-rendszer előnyei

- Az alulról töltés lehetővé teszi a víz teljes visszavezetését a folyómederbe apadáskor, csökkentette a pangó vizes mocsarak kialakulását.
- Az áradás lassítása csökkenti a folyómeder változását. Másrészt a fokozatosan visszahúzódó víz mozgásban tartja kisebb folyóvizeket, és megakadályozza, hogy teljesen benőjék őket a vízi növények.
- Kiegyenlítő hatással vannak a vízrendszerre: csökkentik az áradások erejét, és visszahúzó víz emeli az apadó folyók vízszintjét.
- Nagyobb víztömeget tárolnak az árterek, és nem csak közvetlenül, de a növényekben és a talajban is. Az áradások elöntik a magasabban fekvő erdőket is, és átitatják alattuk a talajt. Az ár vissza húzódása után az erdők alatt magasabb talajvíz alakul ki, és ezekből a "vízdombokból" lassan visszaszivárog a víz az patakokba. 
 
Vízdombok - BOKARTISZ: Ártéri erdők" kiadványából

- Javítják a régió időjárását, enyhítik a szárazföldi éghajlatunk szélsőségeit. A nagyobb víztömeg önmagában is hőmérséklet kiegyenlítő hatású, és vizek a erdők kipárolgása emeli a levegő páratartalmát, és újabb esők forrásai.
- A víz gyorsan levezetése csökkentette az elárasztás idejét az időszakosan területeken, és javította az olyan növények túlélési esélyét, amelyek nem sokáig bírják az víz alatt.
- A gyors áradások megtermékenyítik az erdőket, mezőket és a gyümölcsösöket.
- A hagyományos erdők melletti gyümölcs-erdők nőnek elképesztően sok helyi gyümölcs fajtával. Sárköz vidékén régebben 45-50 almafajtát, 30-40 szilvát, 20 körtét, 5-6 cseresznyét és 4-5 fajta meggyet termesztettek. (Személy szerint nem tudnék tíznél több almafajtát felsorolni.)
- Hal, hal és hal. Nem véletlen a régi mondás szerint, a Tisza két rész vízből és egy rész halból állt. Az ártérbe kiúszó halak jó ívóhelyet találnak a sekély vízben, ami gyorsan felmelegszik, és sok tápanyagot tartalmaz. Apadáskor a halak megérezik a vízmozgás változását, és elkezdenek vissza húzódni a folyókba és a mélyebb vizekbe. Régen a kivezetéseseket hálóval zárták el, és lehalászták a nagyobb halakat. Ez önmagában gazdag fogás biztosított, de ugyanilyen fontos volt, hogy kisebb halak visszaúszhattak a folyóba, és úgy feltöltötték az állományt, hogy a folyóban is bőséges fogást biztosítottak. Még egy-két aszályos év után jó fogás volt, csak hosszabb száraz időszak okozott nagyobb visszaesést.
- Az arra alkalmas területeken gabonát is lehet termeszteni.
- A tartósan vizes területen növő vízi növények építő anyagot, kézműves alapanyagokat és élelmet nyújtanak. A vízi növények változatosságára és sokoldalú felhasználására jellemző, hogy külön sás fajtát használtak építéshez, állati takarmánynak és kötözőanyagnak.
- A végére maradt, ami talán a legfontosabb, az állattartás. Az Alföld "dús legelői" ártéri legelők voltak. A külterjes vagy félig külterjes állattartásban tenyésztett marhák, lovas és sertések nem csak a falvakat látták el élelemmel, de jól exportálható "termékeket" nyújtott, és mezővárosok gyarapodásának is az alapjául szolgáltak.

A fok-rendszer rövid története

Nem tudjuk, mikor épültek az első fokok. Vízművek maradványait találhatók már a III. századból, de majd két ezer távlatából nehéz megítélni, hogy ezeket védelmi vagy gazdálkodási célból építettek.(A válasz valószínűleg "igen", vagyis védelmi célból kezdtek hozzá, amit hasznosítottak a megélhetésükhöz, ami újabb vész-időkben háborús céllal bővítettek, majd ...) A honfoglaló magyarok a vizek mentén telepszenek le, és összeolvadnak az őslakókkal. Megint csak nehéz megítélni, hogy a fokokra épült ártéri gazdálkodás mennyire helyi eredetű, és mit hoztak belőle az Etelközből érkező magyarok. XIV. századra belakják a folyók és patakok melletti területet, vagyis az egész Alföldet. A korabeli utazó elképedve számol be a falvak sűrű hálózatáról, a gyümölcs-erdők és halastavak sokaságáról. Még ennél is meglepőbb volt a nyugat-európainak a szabad erdő- és vízhasználat, vagyis hogy falvak lakói saját használatra szabadon halászhattak és vághattak fát.
Vessünk egy pillantást a Magyarország vízzel fedett területeit mutató térképre. A kékkel színezett részek mutatják az ideiglenes vagy tartósan vízzel fedett területeket. Az Alföld közel két harmadrésze ilyen. Mégis milyen sűrű település hálózatot tudott ez a terület eltartani: 
 
Magyarország vízzel fedett területei

A 15. század végétől az Alföld háborús zóna lesz ennek az összes velejárójával. Égő falvak, erőszak és embervadászat. Sok falu eltűnik, elpusztul, az emberek elmenekülnek belőlük, vagy olyan is előfordult, hogy Bocskai maga rendelte el az sárréti terület kiürítését a császári katonaság pusztítása miatt. Ezzel együtt a fok-rendszer is összeomlik, mert megszűnt az a faluközösség, ami karbantartotta. Sokszor szándékosan teszik tönkre a fokokat azért, hogy megnehezítsék az ellenség közlekedését az elárasztott területen, és hogy növeljék a menedékül szolgáló mocsaras részeket. (Az ártér és a mocsár nem ugyanaz.) Gazdasági okok is közrejátszanak. A fok-rendszer halastavaiból kifogott halakra a törökök 50 % adót vetnek ki, ezért jobban megérte hagyni tönkre menni a halastavakat, és inkább a mocsárban halászni, ahol nem lehetett adóztatni a fogást. (Valahonnan ismerős ez a történet.) Egy lefele tartó spirál alakul ki , aminek az első körébe hatalmas mocsárvilág alakul ki a fok-rendszer helyén.

Véget érnek a háborúk. A népesség kezd újra emelkedni, de az új Habsburg kormányzat kedvezőtlen változásokat hoz. Nem ismerték el a szabad halászatot. Ez viszont előfeltétele a vízművek közösségi karbantartásának, ami nélkül a nincs fok-rendszer.

A napóleoni háborúk végével beindul a gabona-konjunktúra. Korunkhoz hasonlítva az akkori idők gazdaságában a közlekedés állati-meghajtású volt, és az nagy folyók jelentették a Habsburg birodalom autópályáját. A felszabadított termékeny Délvidéket gyakorlatilag gyarmatosították, és gabona termelésre állították rá. A terményt uszályokra rakták, és lovakkal, ökrökkel vontatták fel a Dunán a Birodalom belsejébe. Azonban a Duna partját kis fokok százai szelték át, és ezek a fokok szó szerint a haladás útját állták, ahogy keresztezték a vontató állatok útját. A kormányzat elrendelte az összes fok betemetését. A falusiak kétségbe esetten tiltakoztak, de panaszukat nem hallgatta meg sem a kormányzat sem a földesuraik.
A földbirtokosokat a gabona-konjunktúrából származó pénz ígéretével sikerült elcsábítani. Ehhez újabb gabonatermő földekre volt szükségük, de falusi jobbágytelkeket (nem véletlenül) törvény védte tőlük, ezért a közös földekre tették rá a kezüket. Először az erdőket vágták ki, utána kerültek sorra az árterek, ott viszont a a gyakori áradások akadályozták a gabona termesztését. 1840-ben elkezdődött a Tisza nagy folyószabályozása, ahol a magyar földesurak kapzsisága találkozott a külföldi vízmérnökök öntelt tudatlanságával. A német és olasz egyetemeken végzett mérnökök semmit se tudtak sem a korábbi vízművekről, sem a Tisza vízjárásának rapszodikus jellegéről. Első lépésben itt is a fokokat zárták le, később levágták az folyó kanyarulatait. Nem sokat kellett várni az eredménnyel. Egyrészt az Alföld fokozatosan kiszáradt, puszták alakultak ki, másrészt jöttek az árvizek. Az 1879-es árvíz elsöpörte Szegedet, lerombolta a házak nagy részét, és megölt 200 embert. Azóta is folyamatosan küzdünk a szárazsággal és az árvizekkel, gyakran egy éven belül mindkettővel. 

Napjaink

A 1879-e nagy árvíz idején a Tisza vízszintje 8,5 méter volt. Akkor a szegediek megfogadták, hogy mindig meg fogják védeni a városukat az ár ellen, és meg is védték, utoljára 2004-ben 10,4 méter magas vízállás mellett. Egy diákköri dolgozatban olvasom, hogy a statisztikai elemzésük szerint ilyen magas ár csak 500 évente fordul elő. Burkolt állítást fogalmaz meg, miszerint ha ezt az árt kivédték, akkor 500 évig nem lesz baj.
Őszintén kívánom, hogy így legyen. Mégis azt hiszem, hogy a megoldás nem az lesz, hogy újabb méterekkel magasabbra emeljük a gátakat, hanem újra megtanuljuk a vizek járását, és segítjük a folyónk visszatérését az Alföldre. Gazdálkodni fogunk az ártereken, ahol a vízzel együtt dolgozunk, nem pedig ellene.

Kapcsolódó:
   
Andrásfalvy Bertalan előadásában 46:10 -től beszél a fokokról
   
Terra Alapítvány a fokokról
   
BOKARTISZ: Ártéri erdők kezelése
   
Andrásfalvy: A vízhaszonvétel és árvízvédelem hagyományaMagyarországon
   
Molnár Sándor: Az ártéri gazdálkodás... két alföldi mintaterületen
   
Módosítják a Kossuth tér átépítésének terveit. Olyan épületmaradványokat találtak, amelyeket meg kell menteni 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése