2016. június 2., csütörtök

Áldás vagy átok





Áldás vagy átok



Pillantás a jövőbe – 1. rész

Pillantás a jövőbe

Ősi próféciák beteljesedése

Egy új évezred küszöbét átlépve sokan kiváncsiak vagyunk, mit is tartogat számunkra, és
bolygónk számára a jövő. Új világrend felé közeledünk, ahol mindenkire béke és bőség
vár? Avagy hamarosan példátlan káosz és zűrzavar uralkodik majd? – Netán mindkettőben
részünk lesz?
Ez a tanulmány olyan válaszokat ad, amelyek felkészitenek a jövő eseményeire.
Az alább olvasható, napjainkról szóló leírások nagy részének legkülönösebb jellegzetessége az, hogy évezredekkel ezelőtt íródtak. Megvizsgálunk majd olyan közel 2-3 ezer éves jövendöléseket és próféciákat, amelyek rendkívüli pontossággal írnak le napjainkban történő, vagy legalábbis a mi generációnk szeme láttára lezajló eseményeket és jelenségeket.
A próféciák között találunk olyanokat, melyek a napjainkra jellemző közlekedésről, a századunkban egyre nagyobb méreteket öltő utazásról, és a tudomány soha nem látott mértékű fejlődéséről számolnak be. Más technikai vívmányokat — mint például az elektronikus számlavezetést, vagy a hamarosan bevezetésre kerülő globális hitelkártya-rendszert — szintén elképesztő pontossággal jövendöltek meg.
E jóslatokban szó esik a globális felmelegedés hatásairól, valamint számos újkori halálos betegség — mint például az AIDS és a rák — járványszerű terjedéséről is.
Ha tudomásul vesszük az itt tárgyalt jövendöléseket, más fényben látjuk majd a mai világunkban végbemenő átalakulást, és lehetőségünk lesz felkészülni a jövőbeli kataklizmikus változásokra.

A nagy kérdés:

Az idők folyamán számos vallás tanítója és prófétája nyert különleges bepillantást a jövőbe. Minden idők talán egyik legrészletesebb és mélyrehatóbb szónoklata azonban kétezer évvel ezelőtt hangzott el, egy az akkori Jeruzsálemhez közel eső domboldalon. Ott az igazságkeresők egy kis csapata gyűlt össze tanítójuk — egy ácsból lett prédikátor körül — akit egyszerűen csak Názáreti Jézusként ismertek. Követői kérdésére felelvén évszázadokra kiható és napjainkat is érintő választ adott:
Amikor Jézus az olajfák hegyén ült, odamentek Hozzá tanítványai külön, és ezt kérdezték: Mondd meg nekünk, mikor lesz ez, és mi lesz a jele a Te eljövetelednek és a világ végének?” (Máté Evangéliuma 24,3)
Amiről Jézust a követői faggatták, az a második eljövetelként is ismert drámai esemény, mely során Krisztus visszatér, hogy átvegye a világ felett az uralmat, és megalapozza Isten királyságát a Földön. Az itt használt „világvége” kifejezés nem bolygónk pusztulására utal, hanem az emberiség jelenlegi embertelen uralmának utolsó fejezetére.
Jézus nemcsak egy, „a vég” közeledtére utaló jellel válaszolt a kérdésre, hanem tucatnyi határozott figyelmeztető jelet sorolt fel. A képet számos más bibliai író kiemelkedő jövendölései teszik teljessé. A következőkben tehát ezekre az előre megjósolt „jelekre” fordítunk figyelmet.

A válasz:

(Jézus azt mondta): „Fogtok hallani háborúkról, és hallotok háborús híreket… Mert nemzet nemzet ellen és ország ország ellen támad; éhínségek és földrengések lesznek mindenfelé. De mindez a vajúdás kínjainak kezdete.” (Máté Evangéliuma 24,6-8)
Mindenki tisztában van azzal, hogy a világban évszázadokon keresztül dúltak háborúk és pusztítottak éhínségek, járványok és földrengések. Azt azonban már kevesen tudják, hogy ezek száma és gyakorisága jelentősen megnőtt az elmúlt években. Vizsgáljuk meg az idézet első részét:

A háborúzó világ

Fogtok hallani háborúkról, és hallotok háborús híreket. …Mert nemzet nemzet ellen és ország ország ellen támad.” (Máté Evangéliuma 24,6.7a)
A világ soha nem volt háborúktól mentes, de mindezidáig egyetlen történelmi időszak sem volt olyan háborúkkal tarkított, mint a XX. század. A Nemzetközi Vöröskereszt felmérései szerint az elmúlt évszázadban több mint 100 millióan vesztették életüket valamilyen háborús összetűzésben.
1914-et megelőzően soha nem volt még világméretű háború, mind az első, mind a második világháború azonban globális méreteket öltött. Az utóbbi során csupán tizenkét nemzet volt, mely sem hadászati, sem technikai szempontból nem vett részt a háborúban. Mindkét oldalon együttesen 93 millióan teljesítettek katonai szolgálatot, ebből 25 millióan életüket vesztették. A polgári áldozatok száma szintén hallatlanul magas: egyedül az akkori Szovjetunióban több mint 20 millió ember vesztette életét. A Washington Post így ír:
A XX. századi háborúk „totális háborúk”, mind a küzdő felek, mind a civil lakosság számára. Napjaink háborúihoz képest az elmúlt évszázadok barbár háborúi ártatlan utcai verekedések voltak.1
A második világháború óta — ami „az a háború volt, ami véget vet majd minden háborúnak” — 150 főbb háborút vívtak (évi több mint ezer halálos áldozatot számláló konfliktust), a több száz kisebb konfliktuson, lázadáson és forradalmon kívül. A fegyveres konfliktusok halálos áldozatainak száma a második világháború óta több mint 23 142 000 volt.2

A fal lerombolása óta

A világ azt remélte, hogy az 1989 novemberében lerombolt berlini fal nemcsak a nagyhatalmak közötti hidegháború végét szimbolizálja, hanem megteremti a várva várt világbékét. Sajnos ez nem így történt. Az ENSZ Menekültügyi Hivatalának 1995. novemberi jelentése szerint mindezidáig 50 millió ember kényszerült elhagyni otthonát háborús összetűzések miatt. A jelentés az eredményekkel kapcsolatban igen borúlátó:
A hidegháború vége optimista légkört teremtett a menekültkérdéssel kapcsolatban. Azt hittük, hogy a nagyhatalmak versengésének lezárultával számos konfliktus megoldódik majd… Ennek pontosan az ellenkezője történt.3
Az N.D.C. (National Defense Council Foundation — kutató- és érdekcsoport) 1995-ös évi jelentésében hetvenegy háborút sorolt fel, ami kétszerese a szervezet által 1989-ben közölt adatoknak. A szervezet elnöke, Andrew Messing — a különleges egység egyik nyugalmazott tisztje — szerint a hidegháborút követő időszak legnagyobb veszélyeit a nukleáris és biológiai fegyverek proliferációja, Kína növekvő militarizálása, és a kábítószer-csempészethez kötődő erőszak elterjedése jelenti.4

Etnikai tisztogatás” és törzsi viszályok

A „nemzet támad nemzet ellen” próféciában eredetileg használt görög szó az ethnos, ami szó szerint lefordítva törzset vagy nemzetséget jelent. Jézus szerint tehát etnikai csoportok fordulnak egymás ellen. Az utóbbi időben ez a jóslat tragikusan be is igazolódott. A Pulitzer-díjat nyert történész, Arthur Schlesinger arra figyelmeztet, hogy „amíg a XX. század az ideológiákért vívott háborúk évszázada volt, a XXI. század az etnikai háborúk évszázadaként kezdődik.”5
Az AP hírügynökség jelentése szerint századunkban a nemzeteken belüli viszálykodások több halálos áldozatot követeltek, mint amennyit az idegen országokkal vívott háborúk. A sztálini tisztogatásokról, Kína kulturális forradalmáról, Kambodzsa „halálmezőiről”, az ún. népirtásokról, és a ruandai borzalmakról beszámolva a jelentés ijesztő következtetésre jut:
A XX. század történelmünk legvéresebb évszázada. Még akkor is, ha figyelmen kívül hagyjuk a hadüzenettel megkezdett háborúkat. Ausztráliát és Észak-Amerikát kivéve minden kontinensen találunk olyan kormányt, amely ezreket, milliókat mészárolt le gyakran úgy, hogy szomszédot szomszéd ellen fordított. Az ún. legcivilizáltabb évszázadban becslések szerint legalább 170 millió ember esett öldöklés áldozatául. Az „etnikai tisztogatás” kifejezés a mi évszázadunkban vált ismeretessé.6
Habár a jövő igen borús, ebben az erőszakos világban hamarosan eljön a nap, amikor maga Isten lép közbe, örökre véget vetve a háborúknak. A Biblia azt írja, hogy amikor Krisztus visszatér a Földre, „ítéletet tesz a nemzetek fölött, megfenyíti a sok népet. Kardjaikból kapákat kovácsolnak, lándzsáikból metszőkéseket. Nép a népre kardot nem emel, hadakozást többé nem tanul.” (Ézsaiás könyve 2,4)
A nemsokára eljövendő világbékéről a későbbiekben még szó lesz, most azonban egy időre térjünk még vissza a jelen szorongató realitásaira.

Anyu, éhes vagyok!”

És lesznek éhínségek…” (Máté Evangéliuma 24,7b)
Valóban növekvő éhínség idejében élünk? A Világbank 1996. szeptemberi jelentése szerint naponta több mint 800 millió ember éhezik világszerte, és több mint 500 millió gyermek nem jut szellemi és testi fejlődéséhez szükséges, megfelelő mennyiségű és minőségű élelemhez. „Naponta körülbelül négyszázezren halnak meg valamilyen alultápláltság előidézte betegségben, főleg vidéken.” — mondja a bank alelnöke, Ismail Serageldin.7
Lester Brown, a Worldwatch adatgyűjtő intézet elnöke szerint: „Ironikus, hogy a modern technológia, az űrkutatás, az Internet és a szervátültetések korában az emberiségnek váratlanul az egyik legősibb kihívással kellett szembenéznie 1996-ban — hogyan éljen meg a következő aratásig.” Az 1995-ös csökkenő terméshozamokra, és a világ élelmiszer-tartalékainak jelenlegi labilis állapotára utalva figyelmeztetett: „Még nem vagyunk túl a nehezén.”8
Sok más szakértőhöz hasonlóan a Worldwatch is a globális felmelegedést okolja a világban létező éhínség miatt. Az „Életjelek — 1996” című jelentésben arról olvashatunk, hogy az 1990-es évek első felében az időjáráshoz kötődő terményveszteségekért kifizetett biztosítási díjak értéke elérte a 48 millió USA dollárt, az 1980-as években kifizetett 16 millió dollárral szemben.9
Sir John Houghton klímaszakértő, és az angol parlament Környezetvédelmi Bizottságának elnöke arra figyelmeztet, hogy a globális felmelegedés pusztító hatása csak ezután teljesedik be igazán: „Ahogy az időjárás egyre szélsőségesebbé válik, erdők halnak majd ki; olyan betegségek, mint például a malária terjedése felgyorsul; és éhező menekültek vándorolnak majd országról országra.”10
Ha átlagos sebességgel olvasunk, mióta kezünkbe vettük ezt a tanulmányt, körülbelül kétszázan haltak éhen. Konzervatív becslések szerint is, hacsak drasztikusan nem javulnak a dolgok, évente kb. 4 millióan fognak éhen halni.
Amíg egészen 1830-ig tartott, hogy a világ népessége az 1 milliárdot elérje, csak száz évbe telt (1930), hogy ez a szám egy újabb milliárddal növekedjen, 30 évbe, hogy elérje a harmadik milliárdot (1960), 16 év kellett a negyedik milliárd eléréséhez (1976), és 11 év (1987), hogy az ötmilliárdot elérje. 2030-ra a világ népességét 8,5 milliárdra becsülik. Ahogy nő a népesség, úgy csökken az egy főre jutó megművelhető földterület.

Az egyszerű megoldás

A dolog szomorú iróniája az, hogy a világ képes lenne elegendő élelemmel ellátni növekvő populációját. Amíg némely éhínséget az aszály, vagy más természeti katasztrófák okoznak, többségüket mégis el lehetne kerülni, ha az emberiség nem lenne annyira önző és embertelen. A háborúk, az embargók, a korrupt kormányok és a gazdasági elnyomás mind részei a valódi problémának. Amíg ártatlan gyermekek éheznek, addig egyes gazdag nemzetek több millió tonnányi élelmet semmisítenek meg, hogy az árakat mesterségesen magasan tartsák.
Az AP hírügynökség szerint a Bread for the World Institute (Kenyeret a Világnak Intézet) a következőket írja ötödik, éves jelentésében:
Az éhségek hátterében a humanitárius értékek pusztulása áll” — jelenti ki a szervezet, amely széleskörűbb humanitárius segélyprogramokért lobbizik.
Jelentésükben az erőszakot, a politikai hatalomhiányt, a szegénységet, a faji megkülönböztetést, és a környezeti problémákat nevezték meg az alultápláltság fő okaiként.11
Ha mindannyian követni tudnánk az aranyszabályt, és úgy tennénk másokkal, amint elvárjuk tőlük, hogy velünk tegyenek, még olyan súlyos problémákat is ki tudnánk küszöbölni, mint az éhínség.

Háború — a nagy pénzpocsékolás

Az éhínségek gyakran kötődnek háborúkhoz, vagyis minél több a háború, annál nagyobb az éhínség. Az USA volt elnöke, Dwight D. Eisenhower a következőképpen írt a háború okozta pénzpazarlásról:
Minden legyártott fegyver, minden kiküldött hadihajó, minden kilőtt rakéta azoktól lop, akik éheznek és nincs meg a betevő falatuk, akik fáznak és nincs ruhájuk. A fegyverkező világ nemcsak pénzt költ. Munkásai verejtékét, tudósai tehetségét, gyermekei reményét is vesztegeti… Az emberiség vaskeresztre feszítve haldoklik a háború fenyegető felhője alatt. Vajon képes-e a világ más módon élni?”12
A következő adatok segítenek napjaink viszonylatában értelmezni Eisenhower szavait:
Az 1991-es Öböl-háború naponta félmilliárd dollárba került a Szövetségeseknek, ami 350 ezer dollárnak felel meg percenként. Egy vadászrepülőgép kb. 25 millió dollárba kerül. Egy Tomahawk cirkáló rakéta 1,3 millió dollárt ér. Egy levegőből levegőbe irányított lövedék 800 ezer dollár.
Mindezt könnyebben érthető adatokra lefordítva, egy Sparrow radar-irányítású rakéta árából egy egész iskolányi gyerek napi egyszeri étkezését lehetne fedezni öt éven át.
Ezek a számok mégis eltörpülnek az évente világszerte fegyverekre költött pénzmennyiséghez képest. A stockholmi International Peace Research Institute (Nemzetközi Kutatóintézet a Békéért) jelentése szerint a világ éves fegyverkezési költségei átlagosan 900 milliárd és 1 billió dollárra rúgnak. Ha az 1 billiót vesszük figyelembe, ez azt jelenti, hogy a világon percenként 2 millió dollárt költenek fegyverekre. Egy tízéves terv, ami a fejlődő országok szegényeit tiszta ivóvízhez juttatná, 30 milliárd dollárba kerülne, ami csupán 10 napi hadászati költség. Évi 18 napi költségráfordítás megszüntetné a világon az alultápláltság problémáját. Szakértők szerint egy 200 millió dolláros költségvetés — ami 3 órányi hadi költségráfordítást jelent — elegendő lenne olyan betegségek felszámolásához, mint a diftéria, a szamárköhögés, a kanyaró, a tetanusz és a gyermekbénulás, melyek együttesen évente 4 millió gyermek halálát okozzák.13

Járványok sújtotta bolygó

És lesznek döghalálok…” (Máté Evangéliuma 24,7b, Károli-féle Bibliafordítás)
A háborúkhoz és éhínségekhez hason lóan a járványok gyakoriságának és erősségének növekedése is figyelemre méltó. Alig húsz évvel ezelőtt az orvostudomány egy sor baktérium és vírus felett aratott győzelmet. 1979-ben, William Stewart — az Egyesült Államok egészségügyi minisztere — bejelentette, hogy „pontot tehetünk a fertőző betegségek korszakának végére”.14
Egy 1983-as orvosi tankönyv szerint még „a fertőző betegségeket könnyebb megelőzni és gyógyítani”, mint bármely más betegség-csoportot.15
Ahelyett azonban, hogy a veszély megszűnt volna, a ’90-es években a fertőző betegségek száma ugrásszerűen megnőtt. Dr. Sherwin Nuland Hogyan halunk meg16 című könyvében így kesereg: „Az orvostudomány fertőző betegségek felett aratott állítólagos győzelme illúzióvá vált”.17 Az orvosok ma már arra hívják fel a figyelmet, hogy a jelenlegi, gyógyszernek ellenálló baktériumok új fajai halálosabbnak bizonyulhatnak, mint az AIDS. Az AP jelentése szerint:
Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a jelenlegi antibiotikumoknak ellenálló új baktériumfélék megjelenése jobban veszélyezteti a közegészségügyet, mint az AIDS.
Olyan betegségek válnak gyógyíthatatlanná, amelyeket korábban legyőzöttnek tekintettek, mint például a tuberkulózis, a tüdőgyulladás, az agyhártyagyulladás, vagy a sztafilómás fertőzések. Egy egyszerű, középfülgyulladást vagy tüdőgyulladást okozó baktérium a vancomycinnek és más gyógyszereknek ellenálló „szuper bacilussá” válhat.
A tudósok „egészségügyi katasztrófát” jósolnak — figyelmeztetett Dr. Alexander Tomasz, a New York-i Rockefeller Egyetemről, az Amerikai Tudományos Fejlődés Társaság 1994-es ülésén.18

Az antibiotikumok fegyvere visszafelé sül el

Miért bukkannak fel újra ezek az egyszer már kihalóban levő, vagy kihaltnak vélt betegségek? A szakértők szerint ironikusan éppen az ezeket gyógyítani hivatott gyógyszerek gyakori és helytelen alkalmazása a felelős az új szuper-fajok kialakulásáért.
Kritikusok az ún. „B-52 módszer” elterjedéséről panaszkodnak bizonyos orvosi körökben, melynek során az orvos pácienseit egy széleskörűen alkalmazható antibiotikummal látja el, amikor nem biztos a betegség pontos okában. A szakértők attól is tartanak, hogy az állateledelekben használt antibiotikumok elterjedt alkalmazása szintén hozzájárul a baktériumok ellenálló képességének kifejlődéséhez.19

Gyilkos vírusok

Az orvostársadalom figyelmeztetése szerint nemcsak a baktériumok okozta járványok száma emelkedik, hanem a gyilkos vírusok, mint például az AIDS vagy az ebola is gyakrabban fordulnak elő.
Az AIDS és az ebola csupán figyelmeztető előhírnökei annak a sok más halálos vírusnak, amelyek végigsöpörhetnek a Földön a genetikai mutáció, vagy olyan társadalmi változások következtében, melyek kedveznek a betegségek terjedésének — mondják a szakértők.
Ez csak a jéghegy csúcsa ahhoz képest, hogy mennyi vírus létezhet az emberi szervezetben” — állítja Dr. Morse, egy ebola-szakértő. Richard Courtney, a pennsylvaniai állami egyetemről kijelentette, hogy a jelenlegi helyzet szerint „a vírusos betegségek száma egyre nő ahelyett, hogy csökkenne”.20

Az AIDS-robbanás

Ahogy az AIDS tovább folytatja pusztító útját a világban, megdöbbentő statisztikákat olvashatunk. Az UNAIDS, az ENSZ HIV/AIDS vírussal foglalkozó egyesített programja 1996 decemberében kiadott becslései szerint ’96-ban 3,1 millióval nőtt a HIV vírussal fertőzöttek száma. Ugyanabban az évben 1,5 millióan haltak meg AIDS-ben, 6,4 millióra növelve az AIDS-hez fűződő halálozások számát. E tanulmány megírásakor több mint 24 millió a ma élő HIV/AIDS vírussal fertőzöttek száma, ami annyit jelent, hogy jóval több, mint 30 millió ember fertőződött meg, mióta a betegséget 1981-ben először diagnosztizálták.21
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint „naponta több mint 6000 ember fertőződik meg a HIV vírussal, és a járvány egyre terjed. A heteroszexuális úton történő fertőződés az összes HIV fertőzés 75%-áért felelős”.22 WHO szóvivő, Christopher Powell szerint 2000-re a HIV-pozitív emberek száma akár a 40 milliót is elérheti.23
A fentiekben említett járványokon kívül természetesen ott van a rák, ami nem számít fertőző betegségnek. Tudósok szerint a rákbetegségeknek kb. 80 százaléka környezeti hatásokra vezethető vissza, például a dohányzásra (aktív vagy passzív), vagy káros kémiai anyagok szervezetünkbe jutására modern élelmiszereink fogyasztása során. Ma több mint száz olyan különböző fajta rákbetegséget ismernek, amelyek elődeink számára még ismeretlenek voltak, és amelyek ma évente 6 millió emberáldozatot követelnek. A melanoma, a halálos kimenetelű bőrrák terjedésének ugrásszerű növekedését a Föld ózonrétegének — amely a Nap ultraibolya sugarait szűri — elvékonyodása okozza.
Jézus szerint visszatérését járványok és betegségek elterjedése fogja megelőzni. Habár ezek gyakorisága az elkövetkezendő napokban egyre nő, a Biblia azt is elmondja nekünk, hogy Isten meg tudja védeni és gyógyítani azokat, akik bíznak Benne: „Nem érhet téged baj, sátradhoz közel sem férhet csapás … És feltámad néktek, akik félitek az Én nevemet, az igazságnak napja, és gyógyulás lesz az Ő szárnyai alatt.” (Zsoltárok könyve 91,10; Malakiás könyve 4,2 — Károli-féle Bibliafordítás)

És rengett a Föld!

És földrengések lesznek mindenfelé…” (Máté Evangéliuma 24,7b)
A Világ Almanach szerint 1000 és 1800 között csak 21 nagyobb erejű földrengés volt. 1800 és 1900 között viszont már 18. A következő 50 évben — 1900 és 1950 között — 33 nagyobb földrengés történt — majdnem annyi, mint az azt megelőző 850 évben együttvéve!24
1950 és 1991 között 93 nagy erejű földrengést jegyeztek fel — majdnem háromszor annyit, mint az ezt megelőző fél évszázadban -, amelyek világszerte 1,3 millió ember életét követelték. A földrengések ilyen nagymértékű növekedése arra a következtetésre juttatta a tudósokat, hogy nagyobb szeizmikus mozgások időszakába léptünk.
A geológusok és szeizmológusok 1995-ös konferenciáján arra figyelmeztettek, hogy a szeizmikus törésvonalak mentén épülő nagyvárosokat a közeljövőben hallatlan katasztrófák sújtják majd:
Csaknem bizonyos, hogy az elkövetkező évtizedekben eddig soha nem látott katasztrófák várhatók.” — mondta Roger Bilham a Nemzetközi Geodéziai és Geofizikai Egyesület egyik ülésén. — „Figyelembe véve, hogy a városi lakosság akár 50 %-a is áldozatul eshet egyetlen földrengésnek, még az 1 milliós nagyságrendet meghaladó halálozási arányok előrejelzése sem tekinthető túlzásnak. Amíg az elmúlt évtizedekben a nagyobb földrengések általában megkímélték a városi lakosságot, ez a tendencia nem fog a végtelenségig folytatódni” — hangsúlyozta Bilham.25
Ézsaiás prófétának szintén voltak látomásai a végső napok óriási földrengéseiről: „És megrendülnek a föld alapjai… darabokra törik a föld, inogva reng a föld… Ide-oda tántorog a föld, mint a részeg, düledezik, mint a kunyhó… a nagy öldöklés napján, mikor leomlanak a vártornyok.” (Ézsaiás könyve 24,18-20; 30,25)

Bibliográfia

  1. Washington Post excerpt quoted in „The Futility of War,” Awake, 22 April 96
  2. AP (Associated Press), 10 Nov 1993
  3. Wars Force 50 Million from Homes,” AP, 15 Nov 95
  4. Group: 71 Wars Exist Worldwide,” AP, 2 Jan 96
  5. Is a World Without War Possible?,” Awake, 22 Apr 96
  6. Levinson, Arlene. „20th Century Awash in Blood,” AP, 16 Sep 95
  7. 800 Million People Go Hungry,” UPI (United Press International), Washington, 23 Sep 1996
  8. Evans, Eddie. „World Faces Ancient Challenge of Growing Food,” Reuter, 18 May 1996
  9. Briscoe, David. „The Planet’s Pulse,” AP, 18 May 1996
  10. Fox, Maggie. „Global Warming Means Third-World Hardship,” Reuter, London, 15 Feb 1996
  11. AP, 13 Oct 94
  12. Eisenhower, Dwight D. „A Chance for Peace.” 16 Apr 1953, speech to the American Society of Newspaper Editors. In: Public Papers of the Presidents: Dwight D. Eisenhower. Washington, D.C.: U.S. Government Printing Office, 1960-1961; 1:179-189.
  13. Our Common Future,” 1987 UN report issued by the World Commission on Environment and Development
  14. Hamilton, Andrea. „Bacteria Become Ever More Resistant,” The Washington Times, 20 Nov 1994
  15. U.S. News & World Report, 29 Jan 1996
  16. Nuland, Sherwin B. How We Die: Reflections on Life’s Final Chapter. New York: Random House in association with Alfred A. Knopf, 1994.
  17. The End of Antibiotics,” Newsweek, 28 Mar 1994, pp. 47-48
  18. AP, 26 Mar 95
  19. AP, 7 Oct 94
  20. AP, Washington, 23 May 95
  21. Figures taken from the UNAIDS and WHO Internet Web page, 7/97.
  22. UN: 6000 People Infected Daily by HIV,” UPI, 30 Nov 95
  23. AP 3 Jan 95
  24. The Universal Almanac, Kansas City, Mo.: Andrews and McMeel, 1993
  25. Deaths in quakes expected to rise as cities grow,” Reuter, Boulder, Colorado, 3 Jul 1995



Pillantás a jövőbe – 2. rész

Ősi próféciák mai beteljesedése

Írta: Michael Roy

Erőszakos világunk

Jézus Máté Evangéliumának huszonnegyedik fejezetében említést tesz egy olyan problémáról is, ami közvetlenül visszatérése előtt igen súlyossá válik – a féktelen erőszakról: „Ahogyan Noé napjaiban történt, úgy lesz az Emberfia [második] eljövetele is.” (Máté Evangéliuma 24,37)
Milyen volt a helyzet „Noé napjaiban”? Mózes első könyve szerint „a Föld pedig mind romlottabb lett Isten előtt, és megtelt a Föld erőszakossággal.”. (Mózes 1. könyve 6,11) Sajnos mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy manapság az újságok tele vannak az értelmetlen erőszak tragikus híreivel.
Az Egyesült Államokban az erőszakos bűncselekmények megdöbbentő méreteket öltöttek. Az FBI szerint átlagosan huszonkét percenként megölnek valakit; négypercenként megerőszakolnak egy nőt, és minden huszonhatodik másodpercben történik egy rablás.26
Magyarországon szintén egyre nagyobb mértékű a bűnözés. Amíg 1990-ben a jogerősen elítéltek száma 47 694 volt, addig 1996-ra számuk majd kétszeresére, 83 293-ra nőtt. A fiatalkorú bűnözők száma ugyancsak emelkedett: 5156-ról 7768-ra.
A Reuter egy bűnügyi jelentést idéző közleménye szerint a bűnügyi adatok még magasabbak az USA-ban:
Az Amerikai Bűnügyi Tanács első jelentésében azt írja, hogy „a bűncselekmények száma történelmi viszonylatban is igen magas.
Amerika a bűnözés időzített bombája, és nincs már sok idő felkészülni a robbanásra.”. – írja a jelentés, kiemelve a fiatalkori bűnelkövetések számának emelkedést.
A Tanács véleménye szerint az FBI statisztikája csak a jéghegy csúcsa. Szerintük a bűncselekmények aránya – nemcsak a rendőrségnek jelentett, hanem az áldozatok kihallgatása során összegyűjtött adatok alapján – öt-hatszor magasabb, mint a bejelentettek száma, beleértve a gyilkosságokat, a fegyveres és a nemi erőszakot és a rablást.27
A Washington Post hozzáteszi:
Naponta már 145 öngyilkosság és gyilkosság történik [az USA-ban], és a számuk egyre nő. Az elmúlt harminc év felmérései szerint az áldozatok száma meghaladja az egymillió kétszázezret, ami több mint az Államok történelmének háborús áldozatai együttvéve. Az áldozatok többsége gyerek.28
Jack Levin, a bostoni Észak-keleti Egyetem szociológia professzora figyelmeztet, hogy a fiatalkorúak (akik akár 14, 15 évesek is lehetnek) által elkövetett gyilkosságok számának növekedése a helyzet rosszabbodására utal:
Ezek a fiatalok a második világháborút követő demográfiai robbanás szülötteinek a gyermekei – az úgynevezett utóhullám -, akik még el sem érték a 18-24 éves kort, amikor a gyilkosságok nagy részét elkövetik.”
Már most gyilkolnak – mondja Levin. – Vajon mi lesz később?”.29

Ez a szórakoztatóipar?

Miért ilyen nagyarányú a növekedés a mai fiatalság körében elkövetett erőszakos cselekmények számában? A társadalomkutatók arra a következtetésre jutottak, hogy ezért részben a szórakoztatóipar felelős, kiváltképp a televízió jóvoltából otthonunkba jutó kép- és hanganyag. A múltban a bűncselekmény színhelyén kellett lennünk ahhoz, hogy az erőszak szemtanúi legyünk. Ma már ez nem szükséges. Mire egy átlagos amerikai betölti tizenötödik életévét, több mint 35 ezer emberi élet kioltásának, és 200 ezer más brutális bűntettnek lehet tanúja a televízióban. Az emberek még Noé napjaiban sem voltak kitéve ennyi erőszaknak, mint ma.
Az utcán és otthonainkban történő, és a filmekben látott erőszak közötti kapcsolat vitathatatlan. Az UPI jelentése egy, a negyvenezer tagot számláló Brit Tanárok Egyesülete által végzett felmérésből ezt a következtetést vonja le:
Az erőszakos filmek hatása sokkal nagyobb, mint azt korábban gondoltuk.” – mondta Jackie Miller, az egyesület főtitkárhelyettese. A felmérés szerint a középiskolai tanárok 77%-ának véleménye szerint a gyerekek „érzéketlenné kezdtek válni az erőszakkal szemben”, és egyre gyakrabban utánoztak erőszakos cselekményeket a játszótéren.30
Dr. Leonard D. Efron, pszichológia professzor a chicagói Illinois Egyetemről, huszonkét évig tanulmányozta több mint négyszáz tévénéző szokásait. Megfigyelése szerint: „Kétség sem fér hozzá, hogy a tévében látható erőszak hatással van az agresszív viselkedés, a bűnözés és a társadalomban előforduló erőszak mértékére.” Arnold Kahn az Amerikai Pszichológiai Társaságtól hozzáfűzi: „A televízióban látott erőszak hatása felőli vita épp olyan, mint a dohányzás és a rák kapcsolatának vitatása.”31
Hogy megtudjuk, „maguk a fiatalok hogyan vélekednek saját rohamosan változó világukról”, a Newsweek magazin és a Children’s Defense Fund (Alapítvány a Gyermekek Védelméért) közösen kezdeményezett felmérést 758, 10 és 18 év közötti amerikai gyermek között. A Newsweek így ír az eredményről:
Egy teljes generációt kínoz a félelem… Sokan olyan dolgoktól rettegtek, amiket a szüleik még elképzelni sem tudtak: fegyverek, kábítószerek, válás és szegénység. Az interjúkból egytől egyig sugárzik, milyen mélyen befolyásolja a gyerekeket az erőszak vagy az attól való félelem, nemcsak a nagyvárosok belső kerületeiben, de még az elővárosokban, és a kisebb településeken is Amerika-szerte.32
Ebben az erőszakos világban sem kell azonban félelemben élnünk. A Szentírás Jézust a „Békesség Fejedelmének” is nevezi (Ézsaiás könyve 9,5), aki ígéretet tesz mindenkinek, aki szereti Őt és bízik Benne: „Békességet hagyok nektek; az Én békességemet adom nektek, de nem úgy adom nektek, ahogyan a világ adja. Ne nyugtalankodjék a ti szívetek, ne is csüggedjen!” (János Evangéliuma 14,27)

Az „én” generációja

Mivel pedig megsokasodik a gonoszság, a szeretet sokakban meghidegül.” (Máté Evangéliuma 24,12)
Így írja le Jézus az emberek szívének állapotát a visszatérése előtti napokat illetően. A Biblia később így ír: „Azt pedig tudd meg, hogy az utolsó napokban nehéz idők jönnek. Az emberek ugyanis önzők, pénzsóvárak lesznek, dicsekvők, gőgösek, istenkáromlók, szüleikkel szemben engedetlenek, hálátlanok, szentségtelenek, szeretetlenek,… inkább az élvezeteket szeretik, mint az Istent.” (Timóteushoz írt 2. levél 3,1-4)
Sajnos, az önzés és a ridegség manapság mindenütt egyre elterjedtebb. Az alábbi cikk az angol Press Authority c. lapból jól tükrözi, mi történik a legtöbb országban:
Anglia a morális hanyatlás időszakát éli, mivel az emberek egyre önzőbbé válnak, és a közösségi szellem hiánya kihalóban van – állapítja meg egy közelmúltban folytatott felmérés.
Az ország kevésbé törvénytisztelő, mint tíz évvel ezelőtt – vallotta az emberek 77%-a egy Gallup által készített felmérés során, míg 65%-uk szerint a jó és rossz közötti különbségtevés képessége egyre gyengül.
Az embereket „kevésbé érdekli, hogy mi történik másokkal”, mint tíz évvel ezelőtt – vallotta a megkérdezettek 70%-a, míg 72% úgy gondolta, hogy az ország kezd egyre önzőbbé válni.33
Az önzés lehet az egyik oka a magyarországi szomorú statisztikáknak is: míg 1996-ban az ezer lakosra jutó házasságok száma 4,8-ra csökkent, addig az ezer házasságra jutó válások száma elérte a 9,7-et.
Az alkoholizmus is döbbenetes méreteket öltött. 1980-ban csupán 224 ezer alkoholistát tartottak nyilván, 1996-ra azonban számuk 794 ezerre nőtt. És ez csak a hivatalosan nyilvántartottak száma.

Hová lettek a gyerekek?

Egy ENSZ tanulmány arra a következtetésre jut, miszerint „világszerte a családok létszáma egyre csökken, mivel a legtöbb országban a nők kevesebb gyereket akarnak”.34 A csökkenés egyik oka az elmúlt években megfigyelt abortuszok számának növekedése. Annak ellenére, hogy a modern orvostudomány kimutatta, hogy az emberi élet a fogamzáskor kezdődik, világszerte több mint 30 millió meg nem született gyermek életét oltják ki évente. A Biblia azt írja: „Még a ruhád szárnyán is található ártatlan, szegény emberek vére: Én [Isten] nem titkos kereséssel találtam meg őket, hanem mindezeknél!” (Jeremiás könyve 2,34 – Jakab királyi Bibliafordítás)
Egy anya gyermeke iránti szeretetét mindig is a legtisztább és legtermészetesebb érzelemnek tekintették. A Reuter hírügynökség azonban azt jelenti, hogy „a nők világszerte kevesebb gyermeket szülnek, és a terhességek több mint 25%-a abortusszal végződik”.35
A magyarországi adatokból ugyanezt láthatjuk: 1996-ban összesen 76 600 abortuszt hajtottak végre, ami 100 élveszületésre 72,8 abortuszt jelent. Becslések szerint az amerikai nők 46%-a esik át abortuszon, mire elérik a 45 éves kort.36
Az előző generációk felháborodnának az effajta statisztikák hallatán, a miénk azonban meg sem döbben. Bizonyára mondhatjuk, hogy elérkeztek azok a napok, amikor az emberek szíve megkeményedik és a természetes jóindulat eltűnik.

Szodoma és Gomora életre kel

Éppen úgy lesz, mint ahogy Lót napjaiban is történt… ugyanígy lesz azon a napon is, amelyen az Emberfia megjelenik.” (Lukács Evangéliuma 17,28-30)
Egy másik, Jézus által megjósolt modern tendencia, ami még egyértelműbbé teszi, hogy mai világunk mennyire „szeretet nélkül való”, az egyre inkább elfogadott és terjedőben lévő homoszexualitás. (Ez a fogalom szodómiaként is ismert. Nevét az egykori bűnnel teli városról, Szodomáról kapta, ahol „Szodoma férfiai körülvették a házat; ifjak és öregek, az egész nép kivétel nélkül” [Mózes 1. könyve 19,4-5], megpróbálva szexuális kapcsolatot létesíteni az angyalokkal, akik Lótot, Ábrahám pátriárka unokaöccsét látogatták meg a városban, mielőtt elpusztították volna azt. A szodómiával kapcsolatosan a társadalomban egyre inkább az a szemlélet az uralkodó, ami „Lót idejének” Szodomájára is jellemző volt.
A homoszexualitás rohamos terjedése a végső idők eljövetelének újabb jele tehát. Nemcsak, hogy a legtöbb országban eltűrik, de számos helyen még támogatják is, sőt, a filmvilág és a zenei élet előadóművészei közül sokan hencegnek vele, és pártolják azt.
1992-ben az amerikai Szex-információs és Oktatási Tanács nemzeti programot kezdeményezett az amerikai iskolákban folytatandó szexuális felvilágosításra. Ez a program – ami az ország egyik legtekintélyesebb magánkézben lévő oktatócsoportjától származik – azt tanítja, hogy „erkölcsileg egyik szexuális beállítottság vagy családi felépítés sem felsőbbrendű a másikhoz képest”. Ezt az indítványt pedig – miszerint az amerikai gyerekeket a homoszexualitás elfogadására tanítsák – jóváhagyta az Amerikai Orvosi Kamara.37
A következő újságcikk részletek jó példái annak, hogy a világ, amiben élünk valóban olyan, mint „Lót napjaiban volt”:
A BBC egy hét fizetett szabadságot ígér nászútjuk eltöltésére azon homoszexuális dolgozóinak, akik részt vesznek egy „formális elkötelezettségi ceremónián – jelentette be az állomás szóvivője szombaton. Átadnak majd egy 75 Font (30 000 Ft) értékű ajándékutalványt is, mint nászajándékot a homoszexuális ifjú párnak.38
Világszerte háromszáz anglikán elöljáró támogatott egy kampányt, ami azért folyt, hogy aktív homoszexuálisokat pappá avathassanak. A papok aláírtak egy reklámanyagot, ami nyíltan dicséri a Leszbikus és Homoszexuális Keresztény Mozgalmat. A hirdetményt keresztény újságokban fogják megjelentetni.39
Franciaországban kiterjesztik az egészségügyi juttatásokat a homoszexuális párok nem dolgozó feleire is. A határozat fontos előrelépést jelent a homoszexuális párok házasságának hivatalos elismerésében.40
Az Európai Parlament határozatot hozott, miszerint az Európai Közösség tagállamaiban meg kell engedni a homoszexuális párok házasságát, és azt, hogy gyermekeket fogadhassanak örökbe. A tagállamok nem tesznek különbséget a törvényes felnőttkor meghatározásában homoszexuálisok, illetve heteroszexuálisok között – szólt a határozati javaslat, melyben többek között azt javasolják, hogy minden törvényt töröljenek el, amely bünteti az ugyanolyan neműek közötti szexuális kapcsolatot.41

Terjed a „jó hír”

Isten országának ezt az Evangéliumát pedig hirdetik majd az egész világon, bizonyságul minden népnek; és akkor jön el a vég.” (Máté Evangéliuma 24,14)
Amíg a háborúk, az éhínségek, a földrengések és más csapások számának növekedése a „nyomorúságok kezdetét” jelzi, Jézus szerint a következő jel a tulajdonképpeni vég – Krisztus visszatérésének – hírnöke.
A Keresztény Világ Almanach42 szerint a Föld összes országában vannak keresztények és keresztény egyházak. Ezekben az országokban több mint 4 milliárd embernek prédikálták már az Evangéliumot. Minden évben több mint 50 millió Bibliát, és csaknem 80 millió Újtestamentumot osztanak szét. Évente 4 milliárd evangéliumi kiadvány kerül nyomtatásra.
Mára a világ 98%-a számára elérhető a teljes Biblia vagy annak részei, hiszen azt 2092 különböző nyelvre vagy dialektusra fordították le részleteiben vagy egészében.43
Egyre több keresztény témájú könyv jelenik meg. 1500 nyomda és kiadó kb. 3 milliárd példányt nyomtat évente. Az Evangéliumot 2160 keresztény rádió és tévéállomás is hirdeti, és több ezer világi televízió állomás sugároz keresztény programokat.
Az Evangéliumot még soha nem hirdették az egész világon minden nemzetnek úgy, mint most. – Ha nem is közvetlenül misszionáriusok által, a modern média eszközeinek segítségével feltétlenül elmondható, hogy az Evangélium az egész világon hirdettetik. Jézusnak ebből a bizonyító erejű próféciájából világosan láthatjuk, hogy a vég idejében élünk.

Világjárók és a sebesség megszállottjai

sokan ide-oda futkosnak…” (Dániel könyve 12,4 – Jakab királyi Bibliafordítás)
A mai, modern kommunikációs eszközök és járművek, melyek lehetővé tették, hogy minden nemzetnek hirdethessék az Evangéliumot, egy másik határozott jövendölést is eszünkbe juttatnak a végső időkkel kapcsolatban. Kr. e. 534-ben Dániel próféta rendkívüli üzenetet kapott. A jelenés végeztével Isten biztosította róla, hogy habár a prófécia neki adatott, nem neki szólt, nem baj tehát, ha nem érti. Dániel könyvének valódi értelme csupán az utóbbi években nyílt meg számunkra. Az Úr azt mondta Dánielnek:
Te pedig, Dániel, zárd be ezeket az igéket, és pecsételd le ezt a könyvet a végső időkig: sokan ide-oda futkosnak majd, de az ismeret gyarapodik.” (Dániel könyve 12,4 – Jakab királyi Bibliafordítás)
Az „ide-oda futkosni” kifejezés szó szerint azt jelenti, hogy „sebesen haladni ide-oda”, vagy ahogy az angol Living Bible (Élő Biblia) fordítja: „az utazás jelentősen megnövekszik”.
Figyelembe véve, hogy az emberi szállítóeszközök és járművek – lovas szekerek, vitorlások stb. – évszázadokon át nem változtak jelentősen, megértjük e prófécia jelentőségét.

A sebesség megszállottjai

1789-ben George Washingtonnak nyolc napba telt, hogy megtegye a 200 mérföldes utat otthonától New York városáig, ahol beiktatták elnöki hivatalába. Nem az a lényeg, hogy nyolc napra volt szüksége az utazáshoz, hanem az, hogy Kr. e. 50-ben Julius Caesar ugyanennyi idő alatt tette volna meg ugyanezt az utat. A szállítóeszközök terén igazából nem sok változás történt az évszázadok alatt, melyek a két személyiség élete között elteltek. Vizsgáljuk meg azonban a múlt században bekövetkezett fejlődést!
Ma óriási sebességgel utazhatunk, és hatalmas távolságokat tehetünk meg autóval. Egy sugárhajtású repülőgép már 24 óra alatt körberepülheti a Földet, és egy űrhajó 80 perc alatt teszi meg ugyanezt.

Utazásmánia

Az utazó emberek száma hallatlan mértékben megnőtt. 1995-ben a turizmussal foglalkozó cégek ügyvezetőinek, az Utazási és Turisztikai Tanácsnak (WTTC) az évi ülésén, Szingapúrban, John Naisbitt – gazdasági megfigyelő, és a Megatrends 200044 c. könyv szerzője – kihangsúlyozta, hogy az iparág, mely az embereknek lehetővé teszi, hogy „ide-oda futkossanak”, a világ legnagyobb iparágává vált:
Az utazás és a turizmus a legnagyobb és legenergetikusabban fejlődő iparág a világon. Egyike a három szuper-iparágnak, ami a következő évszázad gazdaságát döntően meghatározza majd az információ-technológiával és a távközléssel együtt.
Ebben az évben a turizmus 3,4 billió USA dollárnak megfelelő értékben járult hozzá a teljes össztermeléshez, ami 10%-át teszi ki a világ gazdasági termelésének, fogyasztói költségeinek és beruházásainak.45
Pierre Jeanniot, a Nemzetközi Légi Közlekedési Társaság (IATA) vezérigazgatója a szervezet fennállásának 50. évfordulóján elhangzott beszámolója szerint az IATA vállalatok 1995-ben összesen 1,2 milliárd utast szállítottak – ami egyötöde a világ népességének.46
A madridi székhelyű World Turism Organisation (Világturisztikai Társaság) előrejelzése szerint 2010-re a jelenlegi turisták száma megkétszereződik majd. Antonio Savignac, a szervezet főtitkára, beszámolójában a következőket mondta: „2010-re hozzávetőleg egymilliárdos nemzetközi utasforgalomra számítunk, de ez csak a kezdet. A belföldi turizmus, és a belföldi utasok száma ennek akár tízszerese is lehet majd”.47
Annak, hogy napjainkban annyian utaznak – főképpen fiatalok – egyik oka talán az, hogy az emberek elégedetlenek saját országukkal, kultúrájukkal és vallásukkal, ezért máshol keresnek válaszokat és megoldásokat. Ezek az igazságkeresők és zarándokok egy másik, végső időkről szóló próféciát juttatnak eszünkbe, ami az Ótestamentumban található Ámósz próféta könyvében: „Jön majd olyan idő – így szól az én uram, az Úr -, amikor éhséget bocsátok a földre; nem kenyérre fognak éhezni, és nem vízre fognak szomjazni, hanem az Úr Igéjének hallgatására. Vándorolnak majd tengertől tengerig és északtól napkeletig. Bolyonganak, és keresik az Úr Igéjét.” (Ámósz könyve 8,11.12)
A világtörténelemben még soha nem tettek meg az emberek olyan sebességgel, olyan gyakran akkora távolságokat, mint ma. Valóban sokan vándorolnak a „végső időkben” éppen úgy, ahogy Isten mondta.

Információfüggőség

„…az ismeret gyarapodik.” (Dániel könyve 12,4)
Jó oka volt annak, hogy az „információ túltengés” kifejezés csak az elmúlt néhány évben terjedt el. A tudást ugyanis éppen a mi generációnk gyarapította ilyen számottevően. Az alábbiakban felsorolunk néhány elképesztő adatot:
* A valaha élt tudósok 80%-a jelenleg is él.
* Az emberiség tudományos ismerete percenként 2000 oldal új anyaggal bővül. A minden huszonnégy óra alatt lejegyzett ismeretanyagot egy embernek öt évbe telne elolvasni.
* Minden nap 300 millió oldalnak megfelelő szöveg kerül az Internetre.
* Dr. Malcolm Todd, az Amerikai Orvosi Kamara egykori elnöke szerint az orvostudomány ismereteinek fele tízévenként elavul.
* Évente kb. 15 ezer tudományos szakfolyóiratot, és naponta ezernél is több könyvet adnak ki világszerte.
* 1970-ben, amikor az Apolló 13 űrhajónál technikai problémák merültek fel, a NASA számítógépeinek 90 percbe telt kiszámítani a Földre való visszatérés pályáját. Ha ugyanezt egy tudósnak kellett volna kiszámítania papíron, ez több mint egymillió évbe telt volna.
* A komputer-technológia legalapvetőbb építőkövét, a tranzisztort 1948-ban találták fel a Bell Laboratóriumban. 1994-ben egy komputer chip 3,1 millió tranzisztort volt képes tárolni, kétszer többet, mint az előző évi modell. 1996-ban egy új technológia segítségével már akár 125 millió tranzisztort is képesek voltak beépíteni. Egy ilyen tranzisztor az emberi hajszál átmérőjének 0,06-ad része. 2000-ben már létezik olyan chip, amelyben 1 milliárd tranzisztor van.
Peter Cochrane professzor, a Brit Telecom Laboratóriumok fejlesztési osztályáról, a legújabb komputerfejlesztésekről beszélve elmondta: „Ma már vannak olyan karórák, amelyek többet tudnak, mint néhány 1970-es mainframe (több gépet kiszolgáló rendszer központi számítógépe). Egy közönséges személyautónak ma magasabb az ‘intelligenciája’, mint az első leszállóegységnek, amit a Holdra küldtek.” 48
Tanulmányok kimutatták, hogy az emberi tudás nyolcévenként megkétszereződik. H. L. Willmington író szerint: „Mire egy ma született gyerek befejezi felsőbb iskoláit, a világ tudása megnégyszereződik. Mire ugyanez a gyerek ötvenéves lesz, a tudás harminckétszeresére nő, és a világ teljes ismeretanyagának 97%-a e gyermek világra jöttét követően lett rögzítve.” 49
Habár óriási lépéseket tettünk meg a tudomány és a technológia terén, vajon boldogabbak vagyunk-e elődeinknél? Kétségtelen, hogy tudásunk nagymértékben megnőtt, ezt a tudást azonban nagyrészt fegyverkezésre és tömegpusztító eszközök fejlesztésére fecséreljük. A szuperszerkentyűket és a luxuscikkeket előbbre tartjuk éhező és hontalan embertársainknál.
A Time magazin helyesen írta 1995-ös „The Evolution of Despair” (A kétségbeesés evolúciója) című címlap cikkében:
A videomagnóknak és a mikrohullámú sütőknek megvan a maguk előnye, jól szervezett életünk mindennapjaiból valami azonban mégis hiányzik… Bármi is a stressz oka, néha az a fura érzésünk támad, hogy nem erre a modern életstílusra lettünk kitalálva.
Egyes fejlett országokban a depressziós betegek száma tízévenként megkétszereződik. Amerikában a fiatalok leggyakoribb halálozási okainak listáján az öngyilkosság került a harmadik helyre, az autóbalesetek és a gyilkosságok után. Az amerikaiak 15%-a súlyos szorongásban szenved vagy szenvedett.” 50
Mi értelme van ennek a hatalmas tudásnak, ha a szívünkben nincs béke, és életünk céltalan?

Sátáni szimpatizánsok

A [Szent] Lélek pedig világosan megmondja, hogy az utolsó időkben némelyek elszakadnak a hittől, mert megtévesztő lelkekre és ördögi tanításokra hallgatnak.” (Timóteushoz írt 1. levél, 4,1)
Ez a végső időkről szóló jövendölés pontosan leírja az okkultban, a lelki jelenségekben, a spiritizmusban, a démonológiában és a boszorkányságban világszerte tapasztalható fellendülést.
Jézus, a visszatérését közvetlenül megelőző időkről beszélve, háromszor is figyelmezteti tanítványait, hogy számos hamis próféta fog színre lépni, akiknek hatalmas követőtábora lesz. „Sok hamis próféta támad, akik sokakat megtévesztenek.” (Máté Evangéliuma 24,11)
A Biblia szerint az emberek szándékosan visszautasítják majd Isten Igazságát, „Isten ezért szolgáltatja ki őket a tévelygés hatalmának, hogy higgyenek a hazugságnak.” (Thesszalonikaiakhoz írt 2. levél, 2,10-11) Ha visszautasítjuk az igazságot, nem marad más, csak a hazugság. Ezért fogadja el ma a világ olyan könnyen a csalókat és a hamis prófétákat. Az igaz hit elhagyása után gyakran csak a „megtévesztő lelkekre és ördögi tanításokra való hallgatás” marad.
Természetesen az ördög nem mindig mutatja ki nyíltan gonosz, pusztító szándékát. Éppen ellenkezőleg. Sátán és vigécei gyakran a fény és jóság angyalainak adják ki magukat: „Maga a Sátán is a világosság angyalának adja ki magát. Nem meglepő tehát, hogy szolgái is az igazság szolgáinak adják ki magukat.” (Korinthusiakhoz írt 2. levél 11,14.15) Ő a legnagyobb csaló.
Sokan nem tudatlanságuk áldozataként dőlnek be a Sátán trükkjeinek. Egyre többen nyíltan követik a sátánizmus tanait. Rick Hatfield, a Buffalo környéki BryLin Kórház szenvedélybetegségeket kezelő felnőtt- és serdülőkori rehabilitációs osztályának igazgatója arra figyelmeztet, hogy „a sátánizmus ma a legelterjedtebb és legnagyobb veszély, ami a gyerekeket fenyegeti.” Hatfield, aki Amerika-szerte dolgozott már kábítószer-ellenes programokban, azt állítja, hogy az utóbbi hat év során drámai növekedést láthatunk a sátánizmusba csalogatott serdülőkorúak számában.51
Sajnos, sokan azért fordulnak a lélekvilág „sötét” oldala felé, mert csalódtak a hagyományos vallások nyilvánvaló lelki valóságának hiányában. Egy dél-afrikai sátánizmus-szakértő a lelkileg halott egyházakat okolja azért, amiért a fiatalok az okkulthoz fordulnak. A Reuter jelenti:
A sátánizmus egyre elterjedtebb. Különösen a komolyabb – a súlyos testi sértéssel kapcsolatos, és az emberölési ügyekben merül fel, mint indíték.” – nyilatkozta egy interjúban Kobus Jonker ezredes, a pretoriai rendőrség okkult ügyekkel foglalkozó alosztályától. Jonker a dél-amerikai egyházak úgynevezett „lelki csődjét” jelölte meg annak okaként, hogy a tizenévesek egyre komolyabb érdeklődést tanúsítanak az okkult iránt: „Némely egyházon szinte érezni lehet, mennyire halott. Semmi sem történik velük. Én sem akarnék ilyen templomban ülni.” 52
A boszorkányság szintén virágkorát éli. Az angliai Manchester Guardian Weekly hetilap szerint: „Öt éve kb. 60 ezer boszorkány élt Angliában; ma ez a szám 80 ezerre tehető.”53 A növekedést a „boszorkányság reneszánszának” keresztelték, és mára egész boszorkányiskolák nyíltak, ahol a boszorkányság történetét, és „lelki önvédelmet” tanítanak.54
A „pogány befolyás” az USA-ban is elterjedőben van. Az AP jelentése szerint:
A ’90-es évek boszorkányai nem olyan ijesztőek, mint elődeik voltak; ezek a pogány hitek mára teljes értékű vallásokká váltak, még ünnepekkel és szertartásokkal is rendelkeznek.
Kb. 2 millió amerikai vall valamilyen pogány hitet. – mondta Leo Martello, a New Yorkban székelő Witches’ Anti-Discrimination Lobby (Boszorkányok Megkülönböztetése Ellen Küzdő Szervezet) elnöke. A szervezet a pogányok nyilvános helyen való gyülekezésének jogáért, és azért küzd, hogy ünnepeik, mint például a Halloween nemzeti ünnepekké váljanak.55
Habár 1962-ben a Bibliát és a nyilvános imát betiltották az amerikai állami iskolákban, ugyanezek az iskolák ma akkreditált kurzusokat indítanak hallgatóiknak, ahol a boszorkányságot és az okkult tudományokat oktatják.
A zeneipar egy másik olyan terület, ahol a boszorkányság és a sátánizmus óriási teret hódít. Vessünk csak egy pillantást arra a temérdek lemezborítóra és rock videóra, amelyek tele vannak boszorkány és okkult szimbólumokkal, liturgiákkal, és rituálékkal. Sokuk a Sátán és az alvilág nyílt imádatáról tanúskodik. A pokol hangjai számtalan embert csábítottak már a kábítószer, a perverzió, az erőszak világába, olykor egyenesen öngyilkosságba kergetve őket. Az istenkáromlás és gyalázás legszégyenteljesebb formái is társadalmilag elfogadottak a „szólásszabadság” nevében és az audiovizuális szórakoztatóipar védnöksége alatt.

A fenevad még nem jött el

„…az Antikrisztus jön.” (János 1. levele, 2,18)
A végső idők egyik jele, aminek a Biblia számos fejezetet szentel, egy egységes világkormány létrejötte egy ördögi zsarnok vezetése alatt, aki az Antikrisztusként vagy a „fenevadként” ismert. A Jelenések könyvének 13. fejezete elmondja, hogy a világ ebben a bestiális vezetőben tulajdonképpen az ördögöt imádja majd. „Imádták a sárkányt [az ördögöt], hogy átadta a hatalmát a fenevadnak [az Antikrisztusnak]; és imádták a fenevadat.” (Jelenések könyve 13,4)
A világ színpadán szélsebesen kerülnek helyükre a globális irányítás elfogadásához szükséges díszletek. A híres angol történésznek, Arnold Toynbeenek (1889-1975) igaza volt, amikor azt mondta: „A nemzetek készek bárkire átruházni az uralmat, aki meg tudja oldani a világ problémáit.” Az ENSZ közgyűlésének első elnöke, Paul-Henri Spaak – Belgium volt miniszterelnöke, és az Európai Közös Piac egyik tervezője, később a NATO főtitkára – kijelentette: „Nem akarunk újabb bizottságot, már így is túl sok van belőlük. Olyan emberre van szükségünk, aki létre tud hozni egy egész világot átfogó szövetséget, és ki tud emelni minket az egyre mélyebb gazdasági fertőből. Hozzanak egy ilyen embert, és mi elfogadjuk, akár az ördögtől, akár Istentől jött!”

Az új világrend

Úgy tűnik, ez az új vezér világméretű eufória-hullám kíséretében lép színre, átmenetileg megmentve a világot a kétségbeejtő gazdasági, hadászati és politikai összeomlástól. Akárcsak a Sátán, aki gyakran a fény angyalának adja ki magát, ez az ember is el fogja hitetni a világ nagy részével, hogy ő hősies, békeszerető ember. Dániel próféta a következőket írta az Antikrisztusról: „béke által elveszt sokakat”, „békésen jő, és hízelkedéssel jut az országhoz.” (Dániel könyve 8,25; 11,21 – Jakab királyi Bibliafordítás)
A Biblia szerint létrejön majd egy leleményes, hétéves békeszerződés vagy „egyezség”, amely döntő jelentőségű lesz az Antikrisztus hatalomra jutásában. Ez az egyezmény átmeneti megoldást nyújt a közel-keleti válságra. Egyfajta kompromisszumot dolgoz ki a zsidók és az arabok között Jeruzsálemet és más szent helyeket illetően. A központi kérdés a Templom-hegy lesz Jeruzsálemben, amely mind a zsidók szent helye (itt állt templomuk, amíg a rómaiak el nem pusztították Kr. u. 70-ben), mind az araboké (számukra ez a város legszentebb pontja, melyen ma a Sziklamecset áll). A Szentírás arra utal, hogy az Antikrisztus-féle egyezség lehetővé teszi a zsidók számára, hogy újraépítsék templomukat, ahol ősi szokásuk szerint újra állatáldozatokat mutatnak majd be. (Lásd: Dániel könyve 8,23-25; 9,27; Thesszalonikaiakhoz írott 2. levél 2,1-4)

Oroszország színre lép

Ezékiel próféta „Gógnak a Mágóg országában, Rós fejedelmének” hívja az Antikrisztust. (Ezékiel könyve 38,2) A tudósok egyetértenek abban, hogy a Mágógként ismert ősi föld egy hatalmas nép országa, vagy lakóhelye volt Izraeltől északra. Rós pedig valószínűleg az orosz népre utal. Ezért a bibliakutatók nagy része úgy gondolja, hogy az Antikrisztus az egykori Szovjetunió területén levő jelenlegi országok egyikéből fog színre lépni.
A Szentírás szerint Európa vezető nemzetei döntő szerepet fognak játszani az Antikrisztus egységes világkormányában, és az európai országok vezetői támogatni fogják őt. „Ezek egy véleményen vannak; felajánlják erejüket és hatalmukat a fenevadnak.” (Jelenések könyve 17,13)

A hamis megváltó

Habár a világ nagy része politikai megváltóként üdvözli majd a Fenevadat, három és fél évvel a hétéves egyezmény törvénybe iktatása után érvényteleníti majd a békeszerződést, és kinyilvánítja valódi szándékát. Ekkor elfoglalja majd Izraelt, és Jeruzsálemet teszi birodalma székhelyévé.
Minden más vallást el fog törölni, kivéve a maga és képmása imádatát, ami szólni tud majd, és „megöli mindazokat, akik nem imádják a fenevad képmását.” (Jelenések könyve 13,14.15) Jézus szerint, amikor látjuk ezt a képmást, a „pusztító utálatosságot, ahogy Dániel próféta megmondta, ott állni a szent helyen [a templomban]… akkor olyan nagy nyomorúság lesz, amilyen nem volt a világ kezdete óta mostanáig”. (Máté Evangéliuma 24,15.21) A kegyetlen elnyomás ideje lesz ez, és az istenhívőket minden erejét bevetve üldözi majd a fenevad és kormánya. (Lásd még: Dániel könyve 7,21.25; 8,23.24; 11,31-35; 12,10; Jelenések könyve 13,5-7)
Ekkor vezeti majd be az Antikrisztus a hírhedt „666-ot”, az egységes hitelrendszert.

A „fenevad bélyege”

És megadatott neki, hogy mindenkit, kicsiket és nagyokat, gazdagokat és szegényeket, szabadokat és szolgákat jobb kezükön vagy homlokukon bélyeggel jelöltessen meg; és hogy senki se vehessen, vagy adhasson, csak az, akin bélyegként rajta van a fenevad neve vagy nevének a száma. Itt van helye a bölcsességnek! Akinek van értelme, számítsa ki a fenevad számát, mert egy embernek a száma az. Az ő száma pedig hatszázhatvanhat.” (Jelenések könyve 13,16-18)
Ez igazán figyelemreméltó prófécia. Gondoljunk csak bele! Közel kétezer évvel ezelőtt, János apostol – aki Jézussal való találkozása előtt egyszerű halász volt – megjósolja, hogy egy nap olyan globális gazdasági rendszert vezetnek majd be, amelynek keretein belül senki nem tud sem vásárolni, sem eladni semmit egy bizonyos szám használata nélkül. E prófécia beteljesedése csak a számítógépek és az elektronikus bankszámla-vezetés feltalálása óta lehetséges.
Jelenleg számos módszer létezik a vásárlásra. Használhatunk készpénzt, írhatunk egy csekket, vagy használhatunk hitelkártyát.
Esetleg igénybe vehetünk debitkártyát is. A pénztáros egyszerűen végighúzza a kártyát egy leolvasón, amely összeköttetésben áll a bankkal, és a pénzt automatikusan levonják a bankszámlánkról, és átírják a bolt számlájára – és mindez néhány másodperc alatt történik.
A pénzátutalás egy másik módja – amit különböző országokban már használnak, és ami egyre inkább elterjedőben van – az ún. „smart-kártya” (smart card). Ez éppen úgy néz ki, mint egy hitelkártya, egy alapvető dologban azonban különbözik attól. Ez a különbség egy apró komputer chip. Így nemcsak azonnal hozzáférhetünk bankszámlánkhoz, hanem a kártya tartalmazza minden személyes adatunkat is: személyi számot, orvosi adatokat, jogosítványt, fényképet, milyen kedvezményekre vagyunk jogosultak, és egy sor más információt is. Többek között Franciaországban, Kanadában, Németországban és Angliában ma már több mint 90 millió egészségügyi smart-kártya van használatban.
Egyre közelebb van az a nap, amikor már egyáltalán nem lesz szükségünk készpénzre. A készpénz nélküli társadalom támogatói számos megcáfolhatatlan érvet sorolnak fel azzal kapcsolatban, hogy ez miért lesz jó nekünk. Elsősorban például a készpénz élteti a kábítószercsempészeket, akik gyakran akár egy bőröndnyi készpénzzel üzletelnek. A készpénz hiánya akadályt gördíthetne a drogkereskedelem útjába. A törvényvégrehajtó szervek szerint a készpénz kiiktatása a legtöbb bűncselekményt lehetetlenné tenné.

A személyazonosítás problémája

Mielőtt a készpénzt, a csekket, és a hitelkártyát kivonnák a forgalomból, ki kell fejleszteniük, és be kell vezetniük egy abszolút biztos személyazonosító rendszert. Az eladóknak valahogy meg kell győződniük arról, hogy aki felmutatja a kártyát, az tényleg a kártya tulajdonosa.
Számos üzembiztos személyazonosító rendszert fejlesztettek ki már, léteznek például az ujjlenyomatot, a tenyérrajzolatot, vagy a szem retináját azonosító rendszerek. Az effajta gépek azonban rendkívül drágák. A készpénz nélküli társadalom pedig csak úgy tudna működni, ha az azonosításra a legapróbb boltban, bármelyik árusnál lehetőség lenne.
A biometrikus leolvasók csillagászati árához képest a smart-kártyába való chipek csupán filléres tételnek számítanak.

Beültetett mikrochipek, elektronikus implantátumok

Egy olcsó és megvalósítható megoldás az lenne, ha egy hasonló chipet a bőr alá ültetnének. Ha már be van ültetve, egy olyan olcsó géppel is könnyen le lehetne olvasni, amilyet a boltokban a vonalkódok leolvasására használnak. Így mindenki önmaga válhatna a saját smart-kártyájává – így megoldódna a probléma: hogyan győződjenek meg arról, hogy valóban a kártya tulajdonosa tartja kezében a kártyát?
Az ilyen jellegű beültetésre alkalmas technológia nemcsak, hogy létezik, hanem egyes országokban már tesztelik is különböző programok keretében. Az Egyesült Államok Egészségügyi Minisztériuma például Washingtonban és több más nagyvárosban teszteli az új, mikrofényképes személyazonosító programot. Ezek az apró mikrochipek nem nagyobbak egy gombostűfejnél, és előállításuk még 25 centbe (kb. 75 forint) sem kerül. Kb. 5 mm-rel a bőr felszíne alá fecskendezik őket, általában a mutató- és középső ujj közötti ínak közé. Egy kézi leolvasó segítségével tökéletesen azonosítják az illetőt, akibe beültették őket.57
A globális készpénz nélküli társadalom megszületőben van. A hajszálcsöves fénytechnika, a műholdak és számítógépes adatbázisok segítségével a világ teljes uralma szinte gyerekjáték. Ausztrália, Izrael, Szingapúr és Tájföld kormányai már most olyan rendszer kiépítésén dolgoznak, amely segítségével kiiktathatják majd a készpénz és a csekk használatát. Megint más országok különböző technikákat próbálnak ki a készpénzhasználat nélküli kereskedelem lebonyolítására. Most először lehetünk tanúi annak, hogyan teljesedik be János apostol kétezer évvel ezelőtti hátborzongató látomása.

Honnan ered a fenevad hatalma?

Ne feledjük, ez az eljövendő diktátor nem csupán azért követeli a világ imádatát, mert komoly személyiségzavarban szenved. – Maga a Sátán szállja meg, „és a sárkány [az ördög] átadja neki erejét, trónját, és nagy hatalmát.” (Jelenések könyve 13,2)
A Sátán mindig is Isten akart lenni. Ez okozta bukását. Ézsaiás próféta így írt erről: „Leestél az égből ó, Lucifer, hajnal fia!?… Pedig azt mondtad magadban: fölmegyek az égbe, az angyalok fölött fogok uralkodni, és az Isten csillagai fölé emelem trónomat… Felibük hágok a magas felhőknek, és hasonló leszek a Felségeshez. De a sírba kell leszállnod, a gödör mélyébe!” (Ézsaiás könyve 14,12-15 – Jakab királyi Bibliafordítás)
Ezt akarja valójában a Sátán, amikor az Antikrisztust az egységes hitelrendszer bevezetésére használja: hogy a világ a lábai elé borulva imádja őt.

Akinek van értelme, számítsa ki a fenevad számát!

A „fenevad bélyegének” elfogadása többet jelent majd tehát egyszerű gazdasági döntésnél. Habár technológiai áttörésnek lesz álcázva, amely a társadalom javát szolgálja, elfogadása elsősorban lelki döntés lesz, amely a démoni Antikrisztus elfogadását és imádatát vonja maga után.
A Biblia így figyelmeztet: „Ha valaki imádja a fenevadat és annak képmását, és felveszi annak bélyegét a homlokára vagy a kezére, az is inni fog az Isten haragjának borából… és sem éjjel sem nappal nincs nyugalmuk azoknak, akik imádják a fenevadat és az ő képmását, és akik magukra veszik az ő nevének bélyegét.” (Jelenések könyve 14,9-11) Isten nem büntetné ilyen szigorúan egy egyszerű azonosító és hitelkártya elfogadását, amelyet vásárlásnál használhatunk.
Ha tehát tanúi vagyunk egy egységes világkormány létrejöttének, és annak vezetője engedelmességünket, hűségünket, sőt imádatunkat követeli, ne higgyünk neki! Nem számít, milyen gazdasági „ösztönzéssel” kecsegtet, vagy milyen megtorlással fenyegeti azokat, akik visszautasítják a jelét és számát, inkább az igaz Istent, a Teremtőt imádjuk és szeressük, aki szeret minket, törődik velünk, és átsegít majd ezeken a napokon, ha Benne bízunk!

A visszatérés

Közvetlenül ama napok nyomorúsága után pedig a Nap elsötétedik, a Hold nem fénylik, a csillagok lehullanak az égről, és az egek tartóerői megrendülnek. És akkor feltűnik az Emberfiának jele az égen, akkor jajgat a Föld minden népe, és meglátják az Emberfiát eljönni az ég felhőin nagy hatalommal és dicsőséggel. És elküldi angyalait nagy harsonaszóval, és összegyűjtik az Ő választottait a négy égtáj felől, az ég egyik sarkától a másik sarkáig.” (Máté Evangéliuma 24,29-31)
Jézus itt arról beszél, hogy a világ legsötétebb nyomorúságának és szenvedésének korszakát hirtelen a legfényesebb pirkadat követi majd. Jézus Krisztus visszatér, hogy összegyűjtse Övéit, és azok végre mindannyian Vele lehessenek.
A Jelenések könyve szerint Jézus visszatérése előtt Isten borzalmas ítéletet és csapásokat mér majd a fenevad erőire, akik minden tőlük telhetőt megtesznek azért, hogy mindenkit elpusztítsanak, aki visszautasítja a bélyeget. A Biblia pontosan meghatározza, a „nagy nyomorúság” időtartamát: három és fél évig, vagyis 42 hónapig tart majd, ami napokban mérve 1260 napot jelent. (Lásd még: Dániel könyve 7,25; 12,7; Jelenések könyve 13,5; 12,6) Attól a naptól kezdve tehát, hogy az eljövendő diktátor felrúgja a békeszerződést, elhelyezi képmását a szent helyen, és a világ imádatát követeli, pontosan tudjuk, mennyi idő van még hátra Jézus visszatértéig.

Minden jó, ha a vége jó”

A világ döbbenten figyeli majd a Jézus visszatérését kísérő lenyűgöző hang-, és fényeffektusokat. Amikor a végső idők legperdöntőbb jele feltűnik az égen – Jézus Isten természetfeletti fényében tündökölve visszatér – azok, akik elutasították Őt, és a fenevadat imádták, ráébrednek, mekkorát tévedtek. „Ímé eljön a felhőkön; és meglátja minden szem, még azok is, akik átszegezték; és siratja Őt a Föld minden nemzetsége.” (Jelenések könyve 1,7)
Nekünk viszont, akik szeretjük és ismerjük az Urat, visszatérése oly örömet és szabadságot hoz, amilyet még soha nem tapasztaltunk. Isten minden, már elhunyt gyermeke csodálatos módon feltámad, természetfeletti testet ölt, és sírjából kitörve felemelkedik, hogy találkozzon Jézussal. Mi pedig, akik életben maradunk a Földön, szintén felöltjük új testünket, és ugyancsak a felhők közé emelkedünk, hogy találkozhassunk az Úrral. Jézus kiragadja majd gyermekeit üldözőik kezei közül, és elviszi őket a valaha tartott legnagyobb diadalünnepre – a Bárány mennyegzői lakomájára. (Jelenések könyve 14,14-16; 19,6-9)
Ezalatt Isten kitölti szörnyű haragjának kelyhét a fenevad erőire. Erről a Biblia így ír: „Azokban a napokban keresik az emberek a halált, de nem találják; és vágynak meghalni, de fut előlük a halál.” (Jelenések könyve 9,6)
Ezután mennyei seregek Jézus vezetésével visszatérnek a Földre, hogy legyőzzék a fenevadat és gonosz követőit egy rettentő viadalban, ami az armageddoni csataként ismert. A nagy mészárlás helye Izraelben, Haifa környékén lesz, Megiddo völgyében. (A héber szó, Armageddon a Megiddo melletti fennsíkot jelöli.) Így ér véget az emberiség gonosz uralma, mivel maga Isten – Jézus Krisztus, a királyok Királya és uraknak Ura által – mennyei seregeinek élén átveszi az irányítást, és úgy fogja kormányozni a Földet, ahogy azt mindig is kellett volna, ha az emberiség nem szegte volna meg Isten törvényét, és nem ment volna a maga feje után. Ekkor veszi majd kezdetét egy másik időszak, a Millennium, ahol paradicsomi állapotok, béke és bőség uralkodik majd a Földön ezer esztendeig. (Jelenések könyve 19,11-21; 20,1-4)

Higgyünk a jövőben!

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy izgalmas időket élünk, és kataklizmikus változások küszöbén állunk.
Bátorságot és hitet nyerhetünk abból a tényből, hogy a több ezer évvel ezelőtt íródott próféciák pontosan megjósolták világunk mai helyzetét. Igen megnyugtató, hogy Isten nemcsak előre látja a jövőt, hanem törődik is velünk annyira, hogy tudtunkra adja, mi fog történni. Ahogy Jézus mondta: „Most mondom ezt nektek, mielőtt megtörténik, hogy ha majd megtörténik, higgyetek.” (János Evangéliuma 14,29)
Hasonlóképpen, felismerve, hogy a világ jelenlegi helyzetéről ilyen pontos előrejelzések készültek, nyugodt lélekkel elhihetjük, hogy a Biblia még be nem teljesedett próféciái szintén igazak. Az egységes világkormány kegyetlen vezetőjével, és kötelező hitelrendszerével valóban hatalomra jut. Azok üldözése sem marad el, akik nem működnek együtt az antikrisztusi rezsimmel. Isten azonban Jézus visszatérésekor közbelép, hogy megszabadítsa gyermekeit, legyőzze a gonosz erőket, és megalapozza a szeretet örök királyságát a Földön.

Félelemre semmi ok!

Ahogy a végső idők lenyűgöző eseményei szemünk láttára kibontakoznak, nem kell félnünk vagy aggódnunk. Habár Jézus arra figyelmeztetett, hogy az utolsó napokban „az emberek megdermednek a félelemtől és annak sejtésétől, ami az egész Földre vár” (Lukács Evangéliuma 21,26), azt is mondta, hogy azok, akik ismerik és szeretik Őt, győzedelmesen és bátran nézhetnek szembe ezekkel az eseményekkel.
E végső jelek bekövetkezésével az Úr visszatérésének napja is egyre közelebb van, amikor megszabadítja népét: „Amikor pedig ezek elkezdődnek, egyenesedjetek fel és emeljétek fel a fejeteket; mert elközeledik a megváltásotok [megszabadításotok].” (Lukács Evangéliuma 21,28) Talán nem minden van ínyünkre, ami mostanában történik, és olykor elég kilátástalannak tűnik a helyzet, de legalább tudjuk, hogy „minden jó, ha a vége jó”.
Ha hiszünk Istenben és Igéjében, akkor még ha háború, vagy zűrzavar és káosz is dúl körülöttünk, szívünkben béke lehet a béke hercege, Jézus Krisztus segítségével.

Bibliográfia

  1. AP, 20 May 1994
    27. Posner, Michael. „U.S. Crime Is a Ticking Bomb, Study Says,” Reuter, Washington, 5 Jan 1996
    28. Harwood, Richard. „Ten Times the Dead in Vietnam,” Washington Post (WP), 7 May 1994
    29. AP, 2 May 1994
    30. Gould, Paul. „UK Teachers Say Videos and Violence Linked,” UPI, 18 Apr 1994
    31. Feder, Don. A Jewish Conservative Looks at Pagan America. Lafayette, LA.: Huntington House Publishers, 1993
    32. „Growing Up Fast and Frightened,” Newsweek, 22 Nov 1993, p. 52
    33. Dore, Rowan. Press Authority (PA – A British wire service), 5 Nov 1994
    34. „Study: Women Want Less Kids,” AP, New York, 23 Aug 1995
    35. „Women Worldwide Having Fewer Children, Study Finds,” Reuter, New York, 23 Aug 1995
    36. Time, 4 May 1992
    37. George Grant and Mark A. Horne, Legislating Immorality: The Homosexual Movement Comes Out of the Closet. Chicago: Moody Press, and Franklin, Tennessee: Legacy Communications, 1993.
    38. „BBC to Give Gays ‘Honeymoon’ Leave,” Reuter, London, 22 May 1994
    39. „Anglican Bishops Back Gay Priests,” UPI, London, 4 Feb 1996
    40. AP, 5 Aug 1993
    41. Reuter, 8 Feb 1994
    42. The Almanac of the Christian World. Wheaton, Illinois: Tyndale House Publishers, 1990
    43. „Bible translated into 2,092 languages,” Agence France Presse, Paris, 21 Feb 1995; and National and International Religion Report, Volume 9, Number 9, 17 Apr 1995
    44. Naisbitt, John. Megatrends 2000: Ten New Directions for the 1990′s. New York: Morrow, 1990
    45. „Tourism to Grow Steadily over the Next Decade,” Reuter, 13 Mar 1995
    46. Evans, Robert. „World Airlines Chief Sees Industry Boom Ahead,” Reuter, 19 Apr 1995
    47. Hayley, Julia. „Strange Food and Forward Planning Face Future Tourists,” Reuter, Madrid, 30 Jan 1995
    48. „Future Computers Will Talk to Owners – Study,” Reuter, 4 Jun 1995
    49. Willmington, H. L. Signs of the Times. Wheaton, Illinois: Tyndale House, 1981, p. 28
    50. Wright, Robert. „The Evolution of Despair,” Time, 28 Aug 1995
    51. Business Wire, 1 Sep 1989
    52. Ferreira, Anton. „Satan-Hunter Follows Trail of Bizarre Clues,” Reuter, 1 Aug 1995
    53. Watchtower, 1 Sep 1988
    54. Gibson, Helen. „Renaissance in Witchcraft,” Time, N.A.
    55. Martinez, Michael J. „Modern Witches,” AP, 31 Oct 1995
    Johnston, Jerry. The Last Days of Planet Earth. Eugene, Or.: Harvest House Publishers, 1991, pp. 129-131
    Watson, Hugh. Article in Medical Technology Services Newsletter, Jul 1994




Az Armageddoni csata



Írta: Joseph Candel
A Biblia szerint a jó és rossz közötti harc végkifejletét az Armageddoni csata néven emlegetett ütközetben láthatja majd a világ. Az Armageddon szó a héber „har megiddôn” név fordítása, aminek jelentése Megiddó dombja vagy magaslata, és egy Izraelben, Haifától keletre található területet takar. A szóban forgó magaslat előtt terül el Josafát völgye és az Esdraelon síkság.
Az Armageddoni csatát megelőzően a világ irányítását egy ördögi diktátor veszi át, akit a Biblia Antikrisztus néven említ. Az Antikrisztus birodalma minden korábbi világbirodalomnál hatalmasabb lesz (Dániel könyve 8:23-25, 11:21-24). Hét éves uralmának első három és fél éve után, istennek nyilvánítja magát és azt követeli, hogy minden ember őt imádja (II. Thessalonikabeliek 2:3-4). Az Antikrisztus jobbkeze, akit a Jelenések könyve „hamis prófétaként” említ, valamiféle képmást állít neki, amit a Biblia több helyen „pusztító utálatosságnak” hív. A hamis prófétának „megadatik, hogy lelket leheljen a fenevad képmásába, hogy megszólaljon a fenevad képmása, és hogy akik nem imádják a fenevad képmását, azokat mind megölesse.” (Jelenések 13:15) Ugyanez a hamis próféta fogja bevezetni a „fenevad bélyegével” fémjelzett gazdasági rendszert, melynek lényege, hogy a kézbe vagy homlokba ültetett személyre szóló jel nélkül senki nem fog tudni venni vagy eladni. „És megadatott neki, hogy mindenkit, kicsiket és nagyokat, gazdagokat és szegényeket, szabadokat és szolgákat jobb kezükön vagy homlokukon bélyeggel jelöltessen meg, és hogy senki se vehessen vagy adhasson, csak az, akin bélyegként rajta van a fenevad neve vagy nevének a száma.” (Jelenések 13:16-17)
Ekkor veszi kezdetét a Bibliában „nagy nyomorúságként” emlegetett három és fél éves időszak, amiről maga Jézus így beszélt: „Mert akkor nagy nyomorúság lesz, a milyen nem volt a világ kezdete óta mind ez ideig, és nem is lesz soha.” (Máté 24:15-21) Az Antikrisztus minden igyekezete ellenére lesznek egész nemzetek, akik fellázadnak és háborút indítanak az Antikrisztus birodalma ellen, visszautasítva, hogy behódoljanak a sátáni vezetőnek vagy elfogadják „bélyegét” (Dániel 11:40-44).
A három és fél év végén Jézus visszatér a földre „az ég felhőiben, nagy hatalommal és dicsőséggel (Máté 24:29-31), hogy kimentse követőit. Ekkor mindazok, akik elfogadták Jézus, felemelkednek a földről, új, hallhatatlan testükben és csatlakoznak Jézushoz a mennyországban tartandó hatalmas győzelmi ünnepségen, a „bárány menyegzőjén” (I. Korinthusbeliek 15:51-52, I. Thessalonika 4:16-17, Jelenések 19:7-9).
Ugyanebben az időben Isten kitölti ítéletét az Antikrisztus gonosz erőire a földön, akik, miután kegyetlenül üldözték Isten követőit és pusztulást hoztak a világra, megtapasztalják a földi poklot (Jelenések 16:1-11). Sajnos ezek az emberek Isten ítéletének elszenvedését követően sem térnek meg gonoszságukból és ahelyett, hogy Istenhez fordulnának, úgy döntenek inkább Istent okolják minden bajukért (Jelenések 16:8-11).
Az Antikrisztus csapatai Josafát völgyében gyűlnek össze, Megiddó, azaz Armageddon magaslata mellett, hogy megütközzenek a világbirodalommal szembenálló erőkkel (Jelenések 16:12-16). A csata Megiddótól egészen Jeruzsálemkapujáig dúl majd (Jóel 3:10-14, Zakariás 14:1-5).
Jézus és valamennyi követője, a történelem minden korszakából, fehér mennyei lovakon visszatér erre az alkalomra a földre, hogy elpusztítsa az Antikrisztus erőit, a vele szembenállókat pedig kimentse (Jelenések 19:11-21, Zakariás 14:1-5, Ezékiel 39:17:22). A mészárlás olyan rettenetes lesz, hogy csak Izraelben hét hónapba telik majd, míg az összes halottat eltemetik és további hét évbe, míg a csatából hátramarad romokat eltakarítják (Ezékiel 39:9-16).
Az Armageddoni csata során a hamis próféta és az Antikrisztus „elfogatnak” és mindketten egyenesen a tűz tavába, azaz a pokolba kerülnek (Jelenések 19:20, Dániel 7:11). A sátánt pedig, aki az Antikrisztust megszállta korábban, egy angyal megkötözi ezer esztendőre és bezárja a „feneketlen lyukba” (Megjegyzés: így áll az eredeti görög szövegben, a magyar fordításokból kimaradt; Jelenések 20:1-3).
Jézus és minden, a történelem során élt megváltott, feltámadt gyermeke, az Armageddoni csatát túlélő emberekkel közösen egy új, jobb világot építenek és megalapítják Isten királyságát a földön (Dániel 7:18, 27; Jelenések 2:26, 20:4,6). Akkor végre Jézus uralma alatt megszűnik minden háború, a világot pedig igazságosan, szabadságban irányítják. Mindenki békében, bőségben és boldogan élhet. Jézus „ítéletet tesz a nemzetek között, és bíráskodik sok nép felett; és csinálnak fegyvereikből kapákat, és dárdáikból metszőkéseket, és nép népre kardot nem emel, és hadakozást többé nem tanul.” (Ézsaiás 2:4) Ez lesz a végső lefegyverkezés!
Ez a Bibliában Millenniumként említett időszak, ahogy a névből is kikövetkeztethetjük, ezer évig tart majd. Megszűnik az átok, amit az ember bűnbeesése hozott a világra és a földön ismét édeni állapotok uralkodnak majd. „És lakozik a farkas a báránynyal, és a párducz a kecskefiúval fekszik, a borjú és az oroszlán-kölyök és a kövér barom együtt lesznek, és egy kis gyermek őrzi azokat;” (Ézsaiás 11:6-7).
Készen állsz ezekre az eseményekre? Ha úgy érzed nem, talán itt az ideje, hogy befogadd Jézust a szívedbe és jobban megismerd az itt leírtakat.






A végső idők 14 pontja – 1. rész



A végső időkről szóló bibliai próféciák áttekintése – 1. rész

Joseph Candel összeállítása
A Biblia nem csupán a múltról mesél nekünk, a jövőt is megmutatja. Ezernyi részletes próféciát találhatunk benne, melyek bizonyos személyekről, helyekről, időkről és történésekről számolnak be. Közülük számos az emberiség földi uralmának utolsó periódusát taglalja, amit végső időknek nevez, s mely napok a jelen napjai.
1. Az idők jelei
A biblia számos „jelről” számol be, amire figyelnünk kell, így pontosan tudhatjuk, milyen közel vagyunk Jézus visszajöveteléhez. Ezen jelek közé tartoznak: a háborúk, éhségek, járványok és földrengések számának és erősségének drasztikus növekedése (Máté Evangéliuma 24,7); az Evangélium világszerte prédikáltatik (Máté Evangéliuma 24,14); az emberi tudományok és a nemzetközi utazások drámai megnövekedése (Dániel könyve 12,4); az igaz Istentől való eltávolodás: amint a „gonosz emberek növekednek a gonoszságban, eltévelyítvén és eltévelyedvén” (Thesszalonikaiakhoz írt 2. levél, 2,3; Timóteushoz írt 2. levél, 3,13); példátlan önzőség és a természetes vonzalmak hiánya (Máté Evangéliuma 24,12; Timóteushoz írt 2. levél, 3,1-4). Mindez a nemzetek nyomorúságát és az emberi szívek félelemtől való gyengülését vonja maga után. (Lukács Evangéliuma 21,25-26) Ezek a jelek nyilvánvalóan nagyobb mértékben teljesülnek be napjainkban, mint bármikor előtte történelmünk folyamán.
2. Az Antikrisztus hatalomra jutása
A végső idők egyik legfontosabb jele egy teljesen istentelen antikrisztusi kormány felemelkedése, melyet egy démoni diktátor vezet majd, akit maga az ördög száll meg, és akit az Antikrisztusként ismernek. A világ kétségbeesésében ehhez a politikai „szuperemberhez” fordul, remélve, hogy megoldja a fenyegető problémákat, orvosolja a gazdasági hibákat, egyesíti a megosztott politikusokat, véget vet a vallási perpatvaroknak, véget vet a nukleáris katasztrófa veszélyének (Dániel könyve 8,23-25; 11,21-24; Thesszalonikaiakhoz írt 2. levél, 2,3-4).
3. A szerződés megkötése
Az Antikrisztus egy hétéves szerződést vagy egyezményt fog aláírni, miáltal békét fog hozni, megbékítvén a főbb vallások közti ellentéteket. (Dániel könyve 9,27) Ezen szerződéssel megoldja a jelenlegi közel-keleti kérdést egy közös arab-zsidó egyezménnyel, lehetővé téve az izraelieknek, hogy újraépítsék templomukat, és elkezdjék vallásos állatáldozataikat (Dániel könyve 8,11; 9,27; Máté Evangéliuma 24,15; Thesszalonikaiakhoz írt 2. levél 2,4).
Az Antikrisztust hétéves uralkodásának első felében mindenki csodálni fogja, amiért békét teremt, fellendíti a gazdaságot, visszaállítja a gazdasági egyensúlyt, segíti a szegényeket, megoldja a közel-keleti kérdést, és vallásszabadságot ígér (Dániel könyve 11,21-24; 11,39).
4. A szerződés megszegése
Hétéves uralmának felénél az Antikrisztus hirtelen megszegi a megkötött szerződést (Dániel könyve 9,27); megszállja Izraelt északról (Dániel könyve 11,28-31), betilt minden hagyományos vallást (Jelenések könyve 13,7-8), és Istenné nyilvánítja magát (Thesszalonikaiakhoz írt 2. levél, 2,4). Majd azt követeli az egész világtól, hogy imádja őt és a „képmását,” ami lehetséges, hogy valamiféle számítógép vezérelte robot lesz.
Az Antikrisztus jobbkeze egy hamis próféta lesz, aki megtéveszti a világot, és aki segít létrehozni ezt a „képmást” (Jelenések könyve 13,11-14), amit a felépült zsidó templomnál állít fel (Dániel könyve 11,31). Ez a képmás, amit Dániel próféta a „pusztító utálatosságnak” nevez, képes lesz beszélni, és hatalma lesz azokat megölni, akik megtagadják az imádatát (Jelenések könyve 13,14-15). Jézus azt mondta, hogy amikor látjuk a „pusztító utálatosságot” a “szent helyen”, a templomban állni, tudni fogjuk, hogy elkezdődött az emberiség utolsó három és fél éve, és kezdetét vette a „nagy nyomorúság” (Máté Evangéliuma 24,15.21).
5. A nagy nyomorúság
Ezalatt a három és fél éves periódus alatt az Antikrisztus bevezet egy kötelező és az egész világra kiterjesztett hitelrendszert, megteremtve a pénz nélküli társadalmat. Az Antikrisztus kormánya ezzel arra kényszerít mindenkit, aki alávetette magát e rendszernek, hogy imádja a bálványt, hiszen senki sem lesz képes venni és eladni „a fenevad száma” nélkül, ami az emberek homlokára vagy kezére kerül majd (Jelenések könyve 13,16-18).
Azonban Isten gyermekei és sokan mások sem fognak behódolni az Antikrisztusnak, visszautasítják a bélyeget, és az Úr gondoskodik majd róluk (Jelenések könyve 12,6.14).
Miközben az Antikrisztus és követői üldözik, és megpróbálják megölni ellenségeiket, Isten pestist és járványokat zúdít az Antikrisztus követőire (Jelenések könyve 8; 9,1-11; 11,3-6). A nagy nyomorúság hasonló lesz Izrael gyermekeinek egyiptomi fogságához, mielőtt Mózes megszabadította őket. Isten prófétái csodákat és jeleket tesznek, hogy megvédjék az Igét és az Úr gyermekeit, mialatt a Mindenható újabb csapásokat küld az ellenségeikre (Jelenések könyve 11,3.5-6).
Számos háború, és az Antikrisztus üldözőhadjárata teszi a nagy nyomorúságot gyötrelmes időszakká, „amilyen nem volt a világ kezdete óta mindez ideig, és nem is lesz soha” (Máté Evangéliuma 24,21). Azonban a Biblia azt is leírja és megerősíti jó néhány helyen, hogy a nagy nyomorúság három és fél évig (42 hónapig vagy 1260 napig) tart majd, és akkor kezdődik, amikor az Antikrisztus a képmását a templomba helyezi. Isten azért tudatta ezt velünk, hogy bíztasson, és kitartsunk Jézus mellett majd egy, a keresztények számára nehézségekkel teli időszakban is (Dániel könyve 7,25; 12,7; Jelenések könyve 13,5; 12,6; 14; 11,3).
Ezalatt az időszak alatt „az Istenét ismerő nép felbátorodik és cselekszik, és a nép értelmesei sokakat oktatnak” (Dániel könyve 11,32-33). Szerte a világban az emberek kétségbeesetten várják majd az igazságot, és azok, akik ismerik Isten Igéjét és hűséges tanúságtevők, sokakat fognak tanítani, és milliókat bátorítani. Az ördög hatalmának ellenszegülve Isten gyermekei kitartanak majd a végsőkig.
6. Nukleáris háború
Valószínűleg a nagy nyomorúság végső szakaszában, vagy az „elragadtatás” után (7-es pont), „tíz király” lép szövetségre az Antikrisztussal, és együtt elpusztítják „Babilont, a paráznát„ végső ítéletképpen. A Szentírás néhány utalása arra enged következtetni, hogy ez a “tíz király” Európa tíz vezető nemzete (vagy „a tíz király” az európai közösségre, mint egységre is vonatkozhat). Egyesülnek Oroszországgal, és egy nukleáris háborúval egy óra alatt megsemmisítő csapást mérnek az USA-ra (Jelenések könyve 17,12-13.16-17; 18,2.7-8). Hogy pontosan mikor és hogyan is fognak ezek az események megtörténni, az egyelőre tisztázatlan, de ahogy az idő közeleg, megláthatjuk, milyen módon teljesednek be.
7. Az elragadtatás
A három és fél év végeztével „mindjárt ama napok nyomorúságai után” – mikor az Antikrisztus úgy hiszi, megkaparintotta a földet – Jézus visszatér, hogy elvigye gyermekeit e világból. Az ördög embereit váratlanul éri az Úr „hatalommal és nagy dicsőséggel” történő eljövetele (Máté Evangéliuma 24,29-31; Jelenések könyve 1,7).
Amint Jézus visszatér, Isten megváltott gyermekei csodálatos módon feltámadnak, amit elragadtatásnak nevezünk. Pál apostol ezt így írja le: „Íme titkot mondok nektek. Mindnyájan ugyan nem alszunk el, de mindnyájan elváltozunk. Nagy hirtelen egy szempillantásban az utolsó trombitaszóra” (Korinthusiakhoz írt 1. levél, 15,51-52). Az elhunyt keresztények sírjai megnyílnak, és új, természetfeletti testben jelennek meg, mint Jézus is a feltámadását követően. „Aztán mi, akik élünk, kik megmaradtunk, elragadtatunk együtt a felhőkön az Úr elébe a levegőbe, és ekképpen mindenkor az Úrral leszünk.” (Thesszalonikaiakhoz írt 1. levél, 4,16-17)


A végső idők 14 pontja – 2. rész



Összeállította Joseph Candel
A cikk első része a végső idők első hét jelentősebb eseményét tárgyalta. Ezek a következők: 1) a Máté Evangéliumának 24. fejezetében, és más fejezetekben leírt idők jelei; 2) egy, az egész világ felett uralkodni akaró diktátor, az „Antikrisztus” megjelenése; 3) olyan „szerződés” aláírása, mely egy rövid stabil időszakot vezet be, és az Antikrisztus hétéves uralmának kezdetét jelzi; 4) három és fél évvel később a szerződés megszegése; 5) a „nagy nyomorúságként” ismert, példátlan megpróbáltatással és szükséggel járó időszak; 6) nukleáris háború, mely egy óra alatt lerombolja „Babilont, a nagy paráznát”; 7) az „elragadtatás” eseménye, amikor Jézus a nagy nyomorúság végén visszatér, és kimenti gyermekeit ebből a világból.
8. A menyegzői vacsora
Az elragadtatáskor Jézus eljött, hogy kimenekítse menyasszonyát, az Egyházat az Antikrisztus kegyetlen karmai közül, és elrepítse őt a Mennyországba, a leghatalmasabb, legdicsőségesebb és legfényesebb lakodalomba, amit valaha rendeztek: a Bárány hatalmas menyegzői vacsorájára, és az Úr csodálatos, az örökkévaló „élet koronájával” jutalmazza majd meg minden hűséges gyermekét. (Jelenések könyve 19,7-9; 2,10).
9. Isten haragja
Miután az Úr megmenti és elragadja gyermekeit, hogy Ővele legyenek, „Isten haragjának” poharai kiöntetnek az Antikrisztusra, és azon gonosz követőire, akik még maradtak a földön – ez lesz a legiszonyatosabb járvány, amit a világ valaha látott! Az Antikrisztus és követői ekkor majd megkapják Isten bíráskodó angyalaitól, amit megérdemelnek (Jelenések könyve 11,18; 14,9-10; 16,1-11).
Egy fennsíkon, mely ma Izrael északi részén fekszik, az Antikrisztus – seregeinek élén -hadjáratot indít azok ellen, akik szembeszállnak vele. Ám Jézus szentjei seregével – az addig élt összes földre született, és azóta feltámadt gyermekével – méltóságteljesen, fehér lovakon viszszatér a földre, és végleg legyőzi és elpusztítja az Antikrisztust és gonosz követőit az apokaliptikus armageddoni csatában (Jelenések könyve 16,12-16; 19,11-21).
11. A Millennium
A földön helyreáll a tökéletes, Édenkert-beli állapot (Ézsaiás könyve 11,6-9; 14,7; 65,25; Hózseás könyve 2,18), és Jézus szentjeivel felállítja mennyei királyságát a földön (Dániel könyve 2,44; 7,18.22.27; Jelenések könyve 5,10). Az ördög megkötöztetik, és rabként a feneketlen mélységbe vettetik ezer évre (Jelenések könyve 20,1-3). A világ még meg nem váltott lakosai pedig – azok, akik túlélték az armageddoni csatát – arra kényszerülnek majd, hogy helyesen cselekedjenek. És akkor, de csakis akkor, Jézusnak és szentjeinek igazságos uralkodása alatt, minden háború véget ér majd. A világot végre igazságosan és megfelelően fogják kormányozni; tényleg igazság, szabadság, béke, bőség fog uralkodni, és mindenki boldog lesz (Ézsaiás könyve 2,4; Jelenések könyve 2,26; 20,4-6). Ezt az ezeréves időszakot nevezik „Millenniumnak”.
A Millennium alatt a feltámadt szentek új, természetfeletti testet öltenek, és olyan bámulatos erőkkel rendelkeznek majd, mint amilyennel Jézus rendelkezett feltámadása után (Filippiekhez írt levél 3.20-21; Lukács Evangéliuma 20,36). Legyőzhetetlenek lesznek, nem lesznek fájdalmaik, nem betegednek meg, halhatatlanná válnak, tudnak majd repülni, képesek lesznek megjelenni és eltűnni, el tudják majd változtatni a külsejüket, tudnak majd gondolatot olvasni, képesek lesznek telepatikus úton kommunikálni egymással, egyetlen gondolattal, vagy pillantással meg tudják majd állítani a gonosztevőket (János 1.levele, 3,2; János Evangéliuma 20,19.26; Lukács Evangéliuma 24,31; Apostolok Cselekedetei 10,40-41).
A földön élőknek megmarad a földi teste, vagyis olyan testük lesz, mint amilyen most nekünk van; és semmi olyan természetfeletti erővel nem rendelkeznek majd, mint a szentek; így Jézus szeretete, bölcsessége, hatalma, és az Általa kinevezett vezetőség könnyedén tudja majd irányítani őket. Nem lesznek majd hitetlenek, mivel a Millenniumban mindenki láthatja Isten dicsőséges hatalmát és királyságát, (Zsidókhoz írt levél 8,11; Habakuk könyve 2,14). A Millennium végén sajnos így is lesznek lázadók – vagyis olyanok, akik nem hajlandóak behódolni vagy engedelmeskedni, hanem makacsul és hajthatatlanul fellázadnak, amikor csak tehetik (Ézsaiás könyve 26,10).
12. Góg és Magóg csatája
A Millennium végén a Sátán kiszabadíttatik feneketlen mélységű börtönéből „egy kis időre” – ez az idő épp elég lesz neki ahhoz, hogy saját oldalára állítsa a meg nem tért lázadókat, akik mindannyian követni fogják a Sátánt, nyíltan szembeszegülve az Úrral és az Ő kormányával.
E lázadás végkifejleteként következik majd be Góg és Magóg végzetes csatája, melyben Isten tüzet küld le, mellyel végleg elpusztítja őket. Valójában olyan irtózatos tűz lesz ez, mely teljesen elégeti a föld felszínét, az ég légköre pedig hatalmas zajjal úgy eltűnik, mint egy felgöngyölődő papírtekercs (Jelenések könyve 6,14; Péter 2.levele, 3,10). A bolygó teljes felszíne újjá lesz teremtve; csodálatos új Földdé, melyen nem lesznek többé tengerek (de valószínűleg lesznek azért víztömegek), nem lesz többé környezetszennyezés, nem lesz többé ördög, mert „a tüzes tóba” vettetik (Jelenések könyve 20,7-10; 21,1).
13. A nagy fehér trónus ítélőszéke
Góg és Magóg végzetes csatáját követően a világ kezdetétől fogva élt összes meg nem váltott lélek feltámad majd. A nagy fehér trónus ítélőszéke elé kerülnek, ahol „könyvek nyittatnak ki”, amelyek alapján – cselekedeteik szerint – meg lesznek ítélve. A kapott ítélet szerint kijelöltetik a helyük is (Jelenések könyve 20,11-13). A leggonoszabbakat és a legelvetemültebbeket a Pokol tisztítótüzébe küldik, hogy megbűnhődjenek és megtisztuljanak. Azok, akik törekedtek a jóra, de nem kaphatták meg a megváltást, mert nem hallották az Evangéliumot; akiknek a neve beírattatott az élet könyvébe, ők esélyt kapnak arra, hogy elfogadják Jézust, és így élvezhessék a csodálatos új Földet (Péter 2.levele, 3,9; Timóteushoz írt 1.levél, 2,4; Péter 1.levele, 3,18-19).
14. Új ég és új Föld
Akkor Isten hatalmas mennyei városa leereszkedik fentről a gyönyörű, újjáteremtett Földgolyóra, és Isten Maga lakozik majd velünk itt a földön (Jelenések könyve 21,1-3). A mennyei város 2400 km hosszú, 2400 km széles, és 2400 km magas lesz (Jelenések könyve 21,16).
Az egész város színaranyból lesz, és hasonlatos lesz a tiszta üveghez (Jelenések könyve 21,18), áttetsző falain kiláthatunk majd a gyönyörű, teljesen helyreállított, újjáteremtett földre, melyet olyan új nemzetek népesítenek be, melyek tényleg megismerték Isten igazságát, jóságát és szeretetét. És mivel Isten kegyelmes és igazságos, végül megszűnik minden büntetés mind a földön, mind a föld alatt. Az addig éltek közül kivétel nélkül szinte mindenki meg fog végül békélni Istennel, és vagy a kiválasztottakkal lakik majd a mennyei városon belül, vagy valahol máshol a mennyei városon kívül. „Mert Isten nem azt akarja, hogy némelyek elvesszenek, hanem azt, hogy mindenki megtérjen” (Péter 2.levele, 3,9). „Ő azt akarja, hogy minden ember üdvözüljön, és eljusson az igazság megismerésére” (Timóteushoz írt 1.levél, 2,4). „Hogy Jézus nevére minden térd meghajoljon, és minden nyelv vallja, hogy Jézus Krisztus Úr az Atya Isten dicsőségére” (Filippiekhez írt levél 2,10-11).
Ahhoz hogy biztosak legyünk abban, hogy részesülünk az elragadtatásban; hogy ott leszünk majd a lakodalomban, a millenniumbeli mennyei földön, és Isten örökkévaló mennyei városában; vagy hogy ott leszünk a megváltottak között, akik majd a hatalmas mennyei városban élhetnek; nos, akkor el kell fogadnunk Jézust megváltónknak, ha eddig még nem tettük volna meg. Utána azonnal megkapjuk az állandó állampolgárságot; a hatalmas színarany város lakója leszünk, és már itt és most belekóstolhatunk abba, hogy milyen lesz a Mennyország és az örök élet.


Jelszótabletta és elektromos tetoválás a régi jelszavak helyett



Joseph Candel: A Bibliából „Fenevad Bélyegeként” ismert gazdasági rendszer bevezetéséhez szükséges technológia rohamléptekkel fejlődik. Ennél is intenzívebb azonban az a médiakampány, ami az új azonosítási és fizetési módszereket hivatott népszerűsíteni, természetesen saját kényelmünk és biztonságunk érdekében. Az út végén azonban tudjuk, hogy egy olyan rendszer vár a világra, amiben senki sem vehet vagy adhat el, aki nem viseli ezt a bizonyos „jelet”. (Jelenések 13:16-18)
Forrás: Daily Mail
A Google tulajdonában lévő Motorola az All Things Digital D11 (minden ami digitális) elnevezésű konferencián bejelentette, hogy a hagyományos jelszavak helyére új, biztonságosabb megoldásokat keres. Ilyenek lehetnek például az elektromos tetoválások és az azonosító vagy jelszótabletták.

A biopecsét

A bélyegszerűen a bőrre ragasztható, rugalmas áramkörökből álló tetoválást a Massachusetts-i központú MC10 nevű cég gyártja.
A biopecsétként is ismert tetoválás képes nyomon követni viselője testhőmérsékletét, hidratáltságát, kimerültségi szintjét és egyéb orvosi adatokat. Az első prototípusokat ragtapasz-szerű anyagok segítségével helyezték fel, de újabban már csupán egy gumibélyegzővel teszik közvetlenül a bőrre. Igény szerint folyékony tapasszal le lehet fújni, hogy tartósabb és vízállóbb legyen.
Az eddigi tesztek alapján a biopecsét két hét után kezd leválni a bőrről.
A tetoválást eredetileg a páciensek orvosi megfigyelésére fejlesztették ki, a Motorola azonban azt állítja, hogy a bennük található apró antennákat és érzékelőket át lehet alakítani, hogy mobil telefonokkal és táblagépekkel is tudjanak kommunikálni és így a felhasználók automatikus azonosításával a jelszóhasználat feleslegessé válhat.

A jelszótabletta

A konferencián bemutatott másik újítás a jelszótabletta volt. A Proteus Digital Health által kifejlesztett tablettára (ahogy arról több ízben is írtunk) az amerikai egészségügyi hatóság 2012-ben adta ki a forgalomba hozatali engedélyt, az Európai szabályozó hatóság pedig már 2010-ben engedélyezte.
A Proteus féle tabletta egy chipet és egy kapcsolót tartalmaz, amit lenyelés után a gyomorsav, az elektrolitokon keresztül aktivál. Ennek eredményeként egy 18-jegyű EKG-szerű jel jön létre, amit a mobil- vagy azonosító eszközök képesek venni, automatikusan azonosítva az eszköz gazdáját.
A tabletta a pulzusszám mérésére is képes.
A Motorola speciális projektekkel foglalkozó ágának vezetője, Regina Dugan, aki korábban a DARPA igazgatója volt, elmondta, hogy a tablettát 30 naponta lehet gond nélkül bevenni.
Mindkét ötlet lényege, hogy maga a felhasználó válik a fizikai azonosító tokenné. „Az azonosítás idegesítő. Olyannyira idegesítő, hogy csupán az emberek fele teszi meg,” mondta Dugan.
A megoldás bizonyára sok ember számára, akik például nyűgnek tekintik a jelszavakat, rendkívül vonzó lesz. Mivel a növekvő számú valós és megrendezett hekkertámadások egyre fontosabb szempontnak számítanak a nagy cégek biztonsági intézkedéseiben, nem lehetetlen, hogy hamarosan az ilyen vállalatoknál, vagy például kormányhivatalokban, a kötelező ujjlenyomat vagy íriszleolvasás után a jelszótabletta használata is követelménnyé váljon.


Vigyázz, a gyógyszered figyel!

Ben Hirschler, Reuters
A Novartis AG reményei szerint 18 hónapon belül birtokában lesz a hatósági engedély egy microchipet tartalmazó tabletta gyártására, egy lépéssel közelebb hozva az okos-gyógyszer fogalmát a valósághoz.
Kezdetben szervátültetésen átesett betegek által szedett gyógyszereknél alkalmaznák a technológiát, melynek fő célja megakadályozni, hogy a szervezet elutasítsa az idegen testet. Trevor Mundel, kutatásvezető szerint a módszert számos más gyógyszernél is alkalmazhatják a jövőben.
Reményeink szerint 18 hónapon belül elérünk oda, hogy elindíthassuk az engedélyezési eljárást, legalábbis Európában,” nyilatkozta Mundel a Reutersnek New Yorkban.
A kutatás ígéretes eredményeket mutat, ami sokkal szélesebb körű felhasználást tesz majd lehetővé,” tette hozzá.
A Novartis 24 millió dollárt ajánlott a Proteus Biomedical cégnek, a technológia kifejlesztőjének a „chipes gyógyszer” technológia felhasználási jogáért.
Lenyelés után a chipet a gyomorsav aktiválja, ami ezt követően jeleket küld a beteg bőrén elhelyezett apró vevőnek, ami továbbküldi az adatokat egy okostelefonnak vagy az Interneten keresztül a kezelőorvosnak.
Munkel elmondta, hogy a kutatás célja eredetileg egy olyan gyógyszer kifejlesztése volt, ami emlékezteti a beteget, hogy vegye be a gyógyszerét és ellenőrzi a mennyiség megfelelő-e. Ez különösen a vese és más szervbeültetések esetében fontos, ahol az adagolást folyamatosan változtatni kell.
Hosszú távon reméli, hogy sok más gyógyszernél is alkalmazni tudják a technológiát és a Proteus chip által összegyűjtött biometrikus adatokat, ami magában foglalja a beteg pulzusát, testhőmérsékletét és mindenkori tartózkodási helyét és segítségével ellenőrizni tudják a szedett gyógyszer hatékonyságát.
Mivel a chipet most is használatban levő gyógyszerekkel szeretnék alkalmazni, a Novartis reméli, hogy nem kell hosszadalmas klinikai kísérletek végezniük az engedélyezéshez és a hatékonyság bizonyításához.
A legfontosabb megválaszolandó kérdés talán az, hogy milyen óvintézkedések bevezetését tervezik a beteg személyes adatainak védelme érdekében, hiszen a chip a beteg testéből küld információkat a külvilágnak.
A törvényalkotóknak tetszik az elképzelés, sok bátorító nyilatkozatot kaptunk, egyedül az adatvédelmi kérdéssel kapcsolatban vannak aggályaik,” nyilatkozta Mundel.
Az új technológiával készült gyógyszerektől jobb eredmények remélhetők, így áruk is magasabb lesz.






Új világrend: Távirányítással aktiválható RFID-chipek



Forrás: NaturalNews
A személyazonosság lopás, pénztárca és táskaelvesztés és egy sor egyéb információvesztés elleni védelem megoldásaként beharangozott, mindent magába foglaló, nyomon követő RFID-chip térnyerésének és gyors elterjedésének vagyunk szemtanúi. Azt is tudjuk, hogy a viselőjének megölésére képes RFID-chip mára valósággá vált.
Az természetesen nem kérdés, hogy a világunkat irányító hatalmak minden embert microchippel akarnak ellátni. Számos újsághírben olvashattunk már a különböző bőr alá ültethető micro- és nanochipekről. (http://www.youtube.com/watch?v=qCVVUuvXOoc)
Azt azonban sokan nem tudják, hogy az amerikai élelmiszerbiztonsági hatóság az olyan beültethető chipeknek használatát is engedélyezte, amik képesek kárt, például szándékos égési sérülést okozni viselőjének.Az eredetileg bűnözők nyomon követésére kifejlesztett, ciánt tartalmazó microchipet először egy szaúdi-arábiai feltaláló fejlesztette ki. Találmányát, a távirányítással aktiválható, a testbe ciánt fecskendező RFID-chipet Németországban akarta szabadalmaztatni, de a német hatóságok annak veszélyes és egészségre káros hatása miatt megtagadták a bejegyzést. Tehát a chipek már nemcsak információt tárolnak vagy gyűjtenek viselőjükről, de számos egyéb funkcióra is képesek, mint ahogy a fenti YouTube klipben 0:42-nél a riportertől hallhatjuk: „képes megölni, ha nem fogadunk szót.”
Ugyanebben a YouTube klipben hallható Scott Silverman, az Applied Digital Solutions elnökének sokszor idézett interjúja is, akinek mellesleg már a cége által gyártott „VeriChip” van a karjában, amelyben a technológia előnyeit ecseteli a CNBC riporterének.
A VeriChip-et gyártó, most márPositiveIDnéven futó társaság éppen a napokban jelentette, hogy az izraeli hadsereg is ilyen bőr alá ültethető chipeket rendelt tőlük katonái számára, „katasztrófa felkészülési és vészhelyzet-kezelési programjuk támogatásához.”
Az emberek lassan megszokják a chipeket. A legtöbb ember Magyarországon is csak utólag értesült arról, hogy új, az EU szabványnak megfelelő, már nem az egykori „szabadságot” jelképező kék, hanem vörös útlevele is chipet tartalmaz, illetve, hogy ma már csak ujjlenyomatvétellel kaphat útlevelet. Gondolom, amikor a chipet az útlevélből, vagy személyi igazolványból bőrünk alá akarják költöztetni, sokak „csak” a következő lépést látják majd az elkerülhetetlen folyamatban.

RFID Chip megöl, ha engedetlen




Szaúd-feltaláló fejleszt "gyilkos RFID Chip"




A legtöbben már hallottak az RFID-chipek. Jönnek a különböző formájú és használják különböző célokra, de ez az egy gyilkos! Keresztények alkalmazzák a kifejezést, használata, sőt a fejlesztés egy ilyen tétel azzal, hogy esetlegesen a "fenevad bélyegét" a könyvből a Jelenések .
Lehet futni, de nem bújhatsz el ... és ha elrejti, nem tesz különbséget, mert csak egy gombnyomással okoz adag cianid azonnal kezdje áramlik a testedben, hogy megölné a beültetett személyt távirányítóval.
A szaúdi feltaláló kérte a szabadalom Németországban és elutasította azon az alapon, hogy ez etikátlan és / vagy a veszély, hogy a nyilvánosság számára. 
Ezután vált ismertté, mint a csip. A készüléket úgy tervezték, hogy bocsát titkosított rádióhullámok lenne felvette a műholdak és "nyomon követésére használt szökevények az igazságszolgáltatás, a terroristák, az illegális bevándorlók, a bűnözők, a politikai ellenzék és így tovább.
Ha úgy gondolja, a dolgok, mint a "One World kormány "és az ún orwelli" Big Brother "is messze túlzás, gondold át újra.
nem halálos RFID chipek elsősorban békés célokra, de a keresztények az egész világon úgy tekintenek rájuk, mint egy fenyegetés. Egy ideig vissza, a Wal-Mart ragaszkodott beszállítói RFID Tracking Chips azok szállítások Wal-Mart a jobb raktár és rendelési ellenőrzés. Az amerikai kormány használja őket Passport kártyák , átfogó listát, hogy ki használja az RFID chipek követés olvassa el ezt a cikket 2003 . Sok tisztviselők Mexikóban volt a közös követő chip beültetett a testüket, így meg lehet találni, ha a felvett, vagy ami még rosszabb, megölték.
Nem volt szó arról, hogy a német feltaláló törekszik szabadalmat más országokból.


Új mikrochip birodalom: PositiveID

Forrás: bnet.com

VeriChip – Steel Vault fúzió = beültethető mikrochip birodalom

Azt is teszi mindenkivel, kicsinyekkel és nagyokkal, gazdagokkal és szegényekkel, szabadokkal és szolgákkal, hogy az ő jobb kezökre vagy a homlokukra bélyeget tegyenek; És hogy senki se vehessen, se el ne adhasson semmit, hanem csak a kin a fenevad bélyege van, vagy neve, vagy nevének száma. Itt van a bölcseség. A kinek értelme van, számlálja meg a fenevad számát; mert emberi szám: és annak száma hatszázhatvanhat.” (Jelenések könyve 13:16-18)
Az emberbe ültethető mikrochipeket gyártó VeriChip, amely a cég saját bevallása szerint eddig kizárólag egészségügyi adatokat tárolt, illetve kapcsolt a chip hordozójához, megvette a Steel Vault-ot, melynek fő profilja a hitel nyomon követés és a személyazonosság lopások megakadályozása. A fúzió eredményeként létrejött cég a PositiveID nevet viseli.
A tranzakció eredményeként a PositiveID egyeduralomra tett szert a személyazonosításra és egészségügyi adatok tárolására alkalmas emberbe ültethető chipek piacán. Már korábban is olvashattuk, hogy egyesek a Jelenések könyvében olvasható prófécia beteljesedésének tekintik a vállalatot, mivel a chip nem csak személyazonosításra alkalmas, de fizetőeszközként is használható. Mások Obama elnök titkos náci tervének eszközét látják a chipben, melynek segítségével az elnök rabszolgasorba hajtja majd Amerikát.
A legkomolyabb érv a chip ellen, hogy lehetővé teszi a PositiveID számára, hogy a chip hordozójának személyazonosító és pénzügyi adatait összekapcsolja. Csak reménykedni tudunk, hogy a cég megfelelő tűzfalakat állít ennek megakadályozására. Scott Silvermann, a PositiveID elnök-vezérigazgatója így nyilatkozott:
A PositiveID elsőként lesz képes sikeres előrelépést tenni a személyazonosság biztonsága és az egészségügyi adatok összevonása terén. A PositiveID azonosító eszközei és az általunk kifejlesztett technológia az emberi társadalmat manapság érintő legfontosabb kérdésekre kínál megoldást.”
Persze csak akkor, ha az emberek hajlandóak lesznek chipet ültetni magukba, beleegyeznek, hogy az Interneten is elérhetővé tegyék egészségügyi adataikat és azokat pénzügyi információikhoz kapcsolják.
A VeriChip mikrochip beültetést népszerűsítő reklámja:
Október 11, 2011
Készítette: Ross Mathis
kategória: Egészség RFID
PositiveID bejelentette, hogy megrendelést kapott a Verichip mikrochip használt katasztrófákra való felkészülés és a veszélyhelyzet-kezelés az izraeli katonai.
A mikrochip Verichip hagyta jóvá az amerikai Food and Drug Administration 2004-ben a betegek azonosítására. A cég integrációja partnere kíván nyújtani a mikrochip, hogy az izraeli védelmi erők, az Izrael Állam katonai erő.
Verichip segít vészhelyzetek és a katasztrófa utáni helyreállítás együtt átalakított kamerák, melyek vezeték nélkül, akik mindkét RFID szkennelt adatok és a GPS-adatokat. A webes adatbázis is támogatja az összegyűjtése és tárolása az információk és képek Csaták során katasztrófaelhárítási műveletek.
"A partner arra törekszik, hogy segítse az egészségügyi szervezetek, beleértve a katonai IDF és a kormányok a katasztrófákra való felkészülés és elhárítási igények" mondta Marc Poulshock, PositiveID alelnöke az üzleti fejlődés.

















A felső 1% birtokolja a globális

javak 39%-át





A Boston Consulting Group által kiadott új tanulmány szerint a föld legvagyonosabb 1 százalékának tulajdonában van a globális vagyon 39 százaléka. Ehhez képest a legszegényebb 50% mindössze a javak 1 százalékát mondhatja magáénak. A globális pénzrendszert eleve úgy alakították ki, hogy a vagyon felfelé vándoroljon, miközben a gazdagok és szegények közötti szakadék egyre gyorsabb ütemben szélesedik. A globális elit vagyona folyamatosan gyarapszik, miközben a gazdasági nyomor egyre több embert érint a világon.
Hogyan volt képes az elit ilyen mértékű vagyont felhalmozni? Az egyik legkézenfekvőbb módszer mások eladósítása. A teljes globális adósság jelenleg 190.000 milliárd dollár, miközben az egész föld GDP-je csupán 70.000 milliárd dollár. Az adósságalapú pénzrendszer automatikusan a globális elithez tereli a pénzt. Az általuk irányított megabankok és cégek pedig minden értéket bekebeleznek, amit találnak: természeti forrásokat, nyereséges vállalkozásokat, ingatlan vagyont, politikusokat, stb. A pénz, a hatalom, a tulajdonjog és az irányítás egyre kevesebb ember kezében összpontosul a hatalmi lánc csúcsán és ez egy igen veszélyes tendencia az emberiség számára. Amikor túl nagy vagyon gyűlik össze, túl kevés ember kezében az szinte minden esetben elnyomáshoz vezet.
Mi történik, amikor minden vagyon az elit kezében lesz?
Mindenki más csupán hűbéres lesz a vaskézzel irányított rendszerben?
Mi történik, ha ez a kevés ember úgy gondolja, hogy nincs szüksége több milliárd hűbéresre? Vajon szigorú népességszabályozási intézkedéseket vezetnek be, hogy megszabaduljanak a számukra felesleges kenyérpusztítóktól? Kínában és néhány magas szinten központosított társadalomban már így „működik” a rendszer.
Amikor a gazdaság csupán egy maroknyi embernek kedvez, elindul a társadalmi destabilizáció. Amikor az emberektől mindent elvesznek, könnyebben kétségbeesnek. A kétségbeesett emberek pedig könnyebben elfogadnak bármit, ami vagy aki valamiféle megoldást kínál. Jelenleg a teljes globális instabilitás felé haladunk. A düh és a frusztráció pontosan olyan ütemben erősödik, mint amilyenben a gazdagok és szegények közötti szakadék szélesedik.
Vegyük figyelembe a számokat:
  • A világ lakosságának 1%-a birtokolja a globális vagyon 39%-át.
  • Egy tavaly nyáron kiadott jelentés szerint a globális elit hozzávetőleg 32.000 milliárddollárral rendelkezik off-shore bankokban.
  • A Credit Suisse által készített tanulmány szerint a világ lakosságának szegényebb kétharmada a globális vagyon mindössze 3,3%-ával rendelkezik.
  • Az Egyesült Nemzetek Egyetemének égisze alatt működő Nemzetközi Gazdasági Fejlesztő és Kutatóintézet tanulmánya szerint a világ lakosságának szegényebbik fele a globális vagyon 1%-ával rendelkezik.
  • A becslések szerint a teljes afrikai kontinens a világ vagyonának csupán 1%-ávalrendelkezik.
  • Ma a földön egymilliárd ember fekszik le éhesen minden este.
  • Nehéz elhinni, de jelenleg 3 milliárd ember él kevesebb, mint napi 2 dollárból (körülbelül 500 Ft).
A világban a pénz egyenlő a hatalommal, ebből kifolyólag minél több pénz jut a csúcson lévők zsebébe, annál nagyobb hatalomra tesznek szert.
A „Ki irányítja a világot?című írásban hosszan írtunk a világot irányító maroknyi emberről. Ezeket az embereket kizárólag a hatalom érdekli és ennek megszerzéséért igen hosszú ideje mesterkednek. Reményeik szerint idővel sikerülhet felállítani egy globális hatalmi rendszert, ami egész bolygónk felett uralkodna. Ezt a célt ma már nem is igen titkolják, azonban sokan ennek ellenére sem hajlandóak elhinni, hogy valóban ez történik.
A gazdagok és szegények közötti szakadék az Egyesült Államokban is szélesedik. Sajnos ennek eredményeként a középosztály fokozatosan eltűnik, a szegények száma pedig növekszik.
Természetesen nincs mindenki rossz helyzetben. Egyes részvénytulajdonosok kifejezetten jól jártak az elmúlt hónapokban.
Kik ezek?
A gazdagok természetesen. Az Egyesült Államokban a magántulajdonban lévő részvények 60%-a a felső 5% tulajdonában van.
Az előző recesszió során az amerikaiak 16.000 milliárd dollárnyi vagyont veszítettek. Azóta ennek az összegnek körülbelül 45%-a „megkerült”, leginkább az emelkedő részvényárfolyamoknak köszönhetően. A Washington Post a következőket írta:
16 ezermilliárd dollár tűnt el az amerikaiak szeme elől, a zuhanó részvényáraknak és a romokban heverő ingatlanpiacnak köszönhetően. Azóta ennek átlag 45 százalékát sikerült visszaszerezni, az infláció és a népességnövekedés miatt szükséges korrekciót beleszámolva, áll a St. Louis Fed csütörtökön kiadott jelentésében.
A jelentésből az is kiderült, hogy a javulás leginkább az emelkedő részvényáraknak köszönhető, ami elsősorban a gazdag családoknak kedvezett. Ez azt jelenti, hogy az átlag háztartások számára a javulás ennél is gyengébb volt.
Az a következtetés, hogy a válság miatti pénzügyi károk helyreállítása nagyjából megtörtént, téves,” írja a jelentés.
A gazdagok és szegények közötti szakadék az Egyesült Államokban is szélesedik és egyre több ember szorul állami segítségre. Hihetetlen, de jelenleg a kormány által folyósított segélyek összértéke meghaladja az állampolgárok által befizetett adók összegét. Ilyenre nem volt még példa.
Minden jel szerint egyenesen haladunk a globális kormány hivatalos hatalomra jutása felé, hadüzenet és teljes összeomlás nélkül is.



Érkezik a készpénznélküli társadalom – Magyarországra is


A napokban számos hírportálon olvashattuk, hogy a magyar nemzeti bank új lépéseket javasol a készpénzmentesítés felgyorsítása érdekében. Ezzel akár magánszemélyek készpénzes fizetéseire is összegkorlátot vezethetnek be és tovább növelnék a csekkadó különbségét az elektronikus tranzakciók és a készpénzes fizetések között, természetesen a készpénz rovására.
A másik fronton, a virtuális pénzvilágban pedig, a mobiltárca bevezetésével indul támadás a papírpénz ellen. A bankok és mobilszolgáltatók kezdeményezésére, háromezer fő bevonásával már ebben a hónapban elindul a mobiltárca tesztje. A hírek szerint hazánknak van miért szégyenkeznie, mert igencsak hátul kullogunk a bankkártyás, de még inkább az érintésmentes és mobil fizetések terén. Bár Magyarországon nyolcmillió bankkártya van forgalomban, a legtöbben csupán készpénzfelvételre használják. Vajon a magyarok bizalmatlanabbak, mint más országok lakói?
Ismerve a háttérben működő erőket és a végcélt, ezen nem kellene csodálkoznunk, bár valószínűleg a legtöbben alapvetően bizalmatlanok a hatalommal szemben és nem a bibliai próféciák beteljesülésétől tartanak. Ettől függetlenül, amíg van lehetőség a világban készpénzzel fizetni, az állam nem lesz képes teljes mértékben irányítása alá vonni a lakosságot. A folyamat azonban, még ha lassan is, de a kijelölt irányba halad.
Ami néhány éve még összeesküvés elméletnek vagy tudományos fantasztikumnak számított, ma már sok nyugati országban rohamos léptekkel terjedő gyakorlat. Eddig a legtöbb ember egy kis műanyag lapon hordta a virtuális fizetéshez szükséges chipet, ma egyre többen a mobiltelefonjukba költöztetik, onnan pedig csupán egyetlen lépés, hogy a testbe kerüljön, ahogyan azt János a Jelenések könyvében kétezer évvel ezelőtt megjósolta.
Valóban ennyire közel lennénk egy teljesen készpénznélküli rendszer bevezetéséhez?
Míg a múltban a készpénznélküliséget leginkább pénzügyi vagy ideológiai érvekkel sürgették, ma a kényelem a legfőbb vonzerő. A „bárhol-bármikor” mentalitás szerint nevelt fiatalok szeretik, ha minden azonnal elérhető. Az sem utolsó szempont, ha nem kell számolgatniuk a zsebükben lapuló aprópénzt. A kereskedők szívesebben adnak el olyan vevőknek, akik gondolkodás nélkül vásárolnak hitelre, a pénzvilág szívesebben ad kölcsön magasabb kamatra és persze a gyártók minél több emberrel szeretnék elhitetni, hogy az általuk gyártott kütyük nélkülözhetetlenek.





A mobiltárcához erősen védett adattárolóval ellátott SIM-kártyára és olyan NFC-csipre van szükség, ami kommunikálni tud a kártyaleolvasó terminállal.
Ha a „kényelmes és szórakoztató” feliratú úton indulunk el, egyre több „készpénznélküli” útjelzőbe fogunk botlani. 
Egyetlen példa: manapság sok szülő adja oda bankkártyáját a gyerekének, de az eredménnyel nem mindig elégedett. Mennyivel egyszerűbb és megnyugtatóbb a szülőnek és mennyivel menőbb a gyereknek, ha anya a mobiltelefonnal amúgy is rendelkező lurkónak a mobiltárcáját tölti fel, mondjuk a felhasználás helyére és idejére beállított korlátokkal, vagy akár GPS nyomkövetéssel kiegészítve, aminek segítségével pontosan tudhatja, hogy csemetéje mikor és mennyi pénzt költött.
Szóval hol is tartunk?
Forrásként használt cikkek:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése