2019. július 6., szombat

Műhelykiépítése 20.












           Műhel ykiépítése 20.










Az ideálisan felszerelt maróasztal


 2012. szeptember 04. - kgl
ideálisan felszerelt maróasztal.jpgMinnél többet néz az ember különböző videókat annál inkább rájön, hogy mennyi mindenre lehet használni egy maróasztalt, de a speciális felhasználásokhoz valamilyen egyedi megvezető vagy sablon kell. A következő videóban egy szép kis kollekciót láthatunk, és még ez sem teljes választék.

Der beste Frästisch aller Zeiten ?!




Hogyan dolgozzunk pontosan a maróasztalon

 2018. december 27. - kgl
maroasztal_oktatas.jpg
 Aki már épített maróasztalt annak a következő lépés az, hogy megtanulja, hogyan lehet pontosan dolgozni vele, Megfelelő segítség nélkül ez nehéz feladat annak aki még nem dolgozott maróasztalon. Young Je egy nagyon jó oktató videót készített, praktikus és olcsó ötletét érdemes megtanulni és kipróbálni. Csak egy vékony rotring ceruza és vékony hulladék darab fa kell a maróasztal pontos beállításához és máris tudunk szép csapolásokat készíteni az ötletével.



How to work with precision at router tables.


csapozó sablon

Simple & accurate boxjoint jig


csapozó sablon készítése , használata

How To Make The Advanced Box Joint Jig (from MDF)


csapozó sablonok használata

Box joint jig rivalry



csapozó sablon készítése

How To Make The Ultimate Box Joint Jig






Körfűrész beállítása



 2018. augusztus 08. - kgl
furesz_beallitas.jpg
Egyetlen újonnan vásárolt gépünktől ne várjuk el, hogy gyárilag minden pontosan be van állítva rajta. A használt gépeinket is időnként ellenőrizni kell a beállításokat Az asztali körfőrészen a vezető horony és a fűrészlap párhuzamosságát és a steller párhuzamosságát kell ellenőriznünk egy mérőórával. Akkor kell állítanunk a gépen, ha 0.1-0.2 mm-től nagyobb eltérést mérünk a fűrészlap megjelölt pontján elöl és átfordítva hátul. 
A fűrészlap párhuzamossága minden gépen beállítható de van amelyiken ez nagyon nehéz, mert csak akkor lehet hozzáférni a motorhoz, ha felfordítjuk a gépet a feje tetejére, oldalára, vagy alámászunk ha lehet így viszont nem tudunk közben mérni is. A fűrészlapunk ütését is ellenőrizzük.  A méréshez olyan olcsóbb mérőóra is megteszi amely csak 0.1 mm pontossággal tud mérni, de az ügyesebbek akár egy tolómérővel is meg tudják mérni az értékeket. A fűrészlap döntésének végállásait is ellenőrizzük 45 és 90 foknál. 





How to Align your Table Saw Blade // Woodshop Tips





Hogyan igazítsuk az asztali fűrészlapot / Woodshop tippeket





Az asztalfűrészen lévő penge igazítása.



Hogyan készítsünk asztali fűrészt 3 in 1 Micro Adjustment és Alignment Jig





Tolóasztal asztali körfűrészhez

 2019. március 15. - kgl
toloasztal.jpg
 A tolóasztalos ipari körfűrészek nagyon drágák egy hobbiasztalosnak, de egy kisebb és olcsóbb asztali körfűrészgéphez is tudunk készíteni tolóasztalt. A tolóasztalnak stabilan kell futnia a körfűrésszel, ezért célszerű egy közös állványra szerelni mindkettőt. A tolóasztal lineáris csapágyakkal megépítve rendkívül könnyen fog csúszni és kotyogástól mentes lesz. Úgy méretezzük a tolóasztal magasságát, hogy az 1-2 mm-el legyen magasabban mint a körfűrész asztal lapja, így könnyen tudjuk majd használni a tolóasztalt. A legjobb persze az, ha állíthatóra készítjük el az asztallap magasság állítását. 

Fűrészasztal csúszós kocsival





Építsd a rip-kerítést az asztalra látva | Műhely létrehozása utasítás









Csapozás tolóasztalon


 2018. november 29. - kgl
csapozo_kiegeszito.jpg
 Egy asztali körfűrészgép és egy tolóasztal már jó kiindulási alap többféle kiegészítő eszközzel arra, hogy univerzálisan tudjuk használni a már meglévő eszközeinket. Például a tolóasztalhoz készíthetünk egy olyan kiegészítőt amellyel szépen és gyorsan tudunk csapolásokat elvégezni. Young Je egy kevés hulladék faanyagból készített egy kis csapozó kiegészítőt, melynek két darab ütközője van. Hogy miért? Arra rá fogtok jönni a videóból. 


Simple & accurate boxjoint jig


fúrógép

DIY Drill Press Build // Homemade Metal Drill Press Stand





Csapolósablon házilag

 2019. április 14. - kgl
csapolo_sablon.jpg
Sokféle csapolósablont láttam már, volt amelyikkel nagyon gyorsan lehetett csapolásokat készíteni és volt olyan is amelyik használata kicsit több időt igényel, cserébe házilag könnyen elkészíthető. A mai filmben is egy ilyen könnyen elkészíthető sablont mutatunk. Lehetne még fejleszteni rajta, hogy gyorsabb legyen a használata, de nem biztos, hogy megéri ha csak nagyon ritkán használjuk. Az ötletet köszönjük Eric Sorensennek.

The Adjustable Box Joint Jig: No Dado Stack, No Router Table, No Problem



Boxjointjig for normal blades no dado



#24 Just a finger-joint jig...



Állítható csapoló sablon körfűrészre

 2018. március 31. - kgl
csapolo_sablon_1.jpg
Az egyszerű átlapolásos csapolások elkészítése a legegyszerűbb ha van egy megvezetőnk amivel függőleges helyzetben tudjuk tartani a munkadarabot amíg a körfűrészen átvágjuk az anyagot. Ha nem pont függőlegesen áll a munkadarab akkor az elkészült csapolás sem lesz szép. Ezért szükséges egy olyan vezető amivel ez kiküszöbölhető. Az ilyen vezetővel akár 45 fokos és 90 fokos átfedéses csapolásokat is tudunk készíteni. 

Bosch GTS 10 XC - Schlitz- und Zapfenschneider (Tenon Jig)





Állítható körfűrészes csapoló

 2017. szeptember 11. - kgl
csapolo_sablon.jpg
 Csapolást sokféle módon készíthetünk, de talán a legismertebb a marás és a fűrészelés. Egy asztali körfűrésszel viszont nagyon termelékenyen tudjuk elkészíteni a csapolásokat egy megfelelő csapoló sablon segítségével amit például a tolóasztalunkra szerelhetjük fel ha szükség van rá. Az is segítség ha ez a sablon állítható és a csap fogak szélességeit be tudjuk állítani a szükséges feladathoz. Joung Je egy szépen elkészített sablon használatát is megmutatja. 

Simple & accurate boxjoint jig



My Single Blade Box Joint Jig Build



tárcsa csiszoló

Make A Drill Powered Sander Machine || Drill Hack || Drill Holder



hengercsiszoló

DIY 3 in 1. Thickness Sander / Wedge Maker / Drum Sander.




Fúrógépből dekopírfűrész

 2019. május 16. - kgl
dekopirfuresz.jpg
Egy ügyes hobbiasztalosnak semmi sem akadály, Ha valamilyen gépe éppen nincs akkor elkészíti magának. Ha elég ügyesen tervezte meg akkor még jól használható is lesz. Már többször mutattam olyat, hogy egy nagy vázba egy fúrógéppel meghajtott asztali dekopírfűrész gépet építettek. Most egy olyan megoldást mutatok, ahol egy kézből használható dekopírfűrészt készítenek minimális alkatrészből amelyek szinte minden hobbiasztalos műhelyben fellelhető.  Nagyon ötletes megoldás.


TRUCO PARA TU TALADRO FÁCIL - SIERRA CALADORA MANUAL IDEA BRILLANTE



fúróvezető csövekhez

INGENIOSA HERRAMIENTA CASERA PARA TALLER ~WORKSHOP~ / THE BEST SUPPORT for Manual Drilling



how to make a real drill press | matkap tezgahı yapımı



két síkú
gépsatú az oszlopos fúróhoz

Sütunlu matkap mengenesi yapımı Adjustable clamp construction


asztali fúrógép csempevágóból

Eski Seramik Kesim Aletinden Bakın Ne Yaptık???



dönthető fúrógép álvány

Suporte para Furadeira com Regulagem, parte 1 Passo a passo


2. rész

Suporte para Furadeira com Regulagem, parte 2 Passo a passo




Kettő az egyben fűrészgép építés


 2019. május 03. - kgl
2_az_egyben_fureszgep.jpg
A lombfűrész és a dekopirfűrész elég hasonló feladatra lett kitalálva, csak az egyik finom, míg a másik kicsit erősebb fűrészlappal vág, mégis kb ötszörös a különbség van árban a két gép között. A két funkciót egy géppel is meg lehet oldani. Elég egy olcsó dekopirfűrészt vásárolni, abból már tudunk egy lombfűrészt is készíteni. Gökmen szépen megoldotta a két különböző fűrészlap használatát egy gépen belül. Ötletes, olcsó és praktikus megoldás.

Scroll Saw & Jigsaw Table (2 in 1) Kıl Testere Makinası & Dekupaj Tezgahı



Szalagfűrészasztal építése - Csodálatos házi faipari szerszámok - faipari munkák otthon




gérvágó

Angle Grinder Sliding Cutting Jig // Kızaklı Avuç Taşlama Standı




Wow 2in 1 angle grinder stand hack


lapos csapoló

(ADAPTAÇÃO com Esmerilhadeira) fresadora de junção caseira /top milling cutter using grinder




Fémvágó kézi szalagfűrész készítése

 2019. március 18. - kgl
kezi_szalagfuresz.jpg
 A hobbiasztalos elsősorban a fát szereti megmunkálni, de van aki a fémet is szereti, vagy ha nem is szereti, de néha azt is meg kell csinálnia. Az egyik legfárasztóbb munka a fűrészelés, ezért sokan inkább flexel vágják a fémet. A flexel csak egyenes vágásokat tudunk végezni, de egy kézi szalagfűrésszel akár íves vágásokat is. egy ilyen kézi szalagfűrészt fából is el tudjuk készíteni. Javaslom, hogy először a fémvágó fűrész szalagot szerezzük be, és ehhez méretezzük a gépet. A gép meghajtására egy erősebb akkus fúrógép is elég. 

DIY Metal Cutting Bandsaw // Making a Portable Bandsaw (Drill Powered)




My Homemade Bandsaw Upgrade - Şerit Testere Düzelltme ve Eklemeler


maró asztal gyalúként funkcionál

Adjustable Router Sled Homemade




gyalulás marógéppel

Woodworking, How To Flatten A Live Edge Slab




Kézi fúró állvány

 2019. május 13. - kgl
furo_allvany.jpg
A kézi fúrógéppel pillanatok alatt tudunk furatokat készíteni vagy akár menetet vágni a fába. De néha nagyon fontos, hogy tökéletesen derékszögben fúrjunk, ezt nehéz megcsinálni, mert az emberi szem csak egy irányból képes kontrollálni azt hogy nagyjából derékszögben fúrunk. Egy egyszerű fúró állvány már nagy segítség, ha jól van elkészítve az állvány, akkor sokkal kisebb az esélye, hogy ferdén fúrunk a fába. Az állvány elkészítéséhez csak pár darab alkatrészre lesz szükségünk. Fontos, hogy a vezető fém pálcák elég merevek legyenek, a fém perselyek pedig kotyogás mentesen és akadás mentesen tudjanak rajtuk csúszni, továbbá a talp is elég mereven tudja megtartani a pálcákat. 



Awesome Homemade Drill Guide // El Yapımı Matkap Kılavuzu v2.0




Mobil fúrógép szekrény

 2019. január 24. - kgl
furogep_szekreny.jpg
 Az állványos fúrógépeket asztalra téve is tudjuk használni, de egy magasabb gép esetén így túl magasan van a tekerő karja. Ez akkor kényelmes, ha az váll magasságában van nekünk, így nem kell rágörnyednünk a gépre és nem kell nyújtózkodnunk sem. April Wilkerson egy mobil, könnyen mozgatható fúrógép szekrényt készített magának ezt figyelembe véve. A szekrényke alul fiókos, ide el tudja rakni a különböző fúrókat. A szekrény két oldalán lévő felhúzható alátámasztók jó szolgálatot tesznek hosszabb munkadarab fúrásánál. 

DIY Mobile Drill Press Stand





Mobil munkaasztal

 2018. szeptember 17. - kgl
munkaasztal.jpg
Nem tudom ki hogy van vele, de nekem a műhelyben a mozgatható munkaasztal a legfontosabb terület amiből mindig kevés van. egy új munkapad építésnél az asztal alját beépíthetjük fiókokkal, így pár szerszámot a vagy kelléket el tudunk oda is rakni. A munkafelületet kialakíthatjuk úgy is, hogy a szorítókat bárhol berakhatjuk a munkafelületen lévő lyukakba, így egyszerűen tudunk rögzíteni bármilyen munkadarabot. Oliver Verdier  készített egy ilyen munkaasztalt, egy nagy rakodóterülettel és fiókokkal. 

OMMENT FABRIQUER UN ÉTABLI MOBILE TYPE MFT





Mobil maróasztal világítással

 2018. szeptember 16. - kgl
maroasztal_vilagitassal.jpg
 A házi készítésű maróasztalt sokféle módon el lehet készíteni. A mai videóban egy mobil maróasztal készül elég egyszerű módszerekkel. a különlegessége, hogy a marógép lapja átlátszó és így jó lehetőséget ad az alsó megvilágítására a munkadarabnak. Hogy ez az alulról jövő fény mennyire zavaró, vagy jól használható, azt nem tudom, de mindenképpen érdekes megoldás. Az biztos, hogy ilyen ötlettel még nem találkoztam. A kerekeken guruló maróasztalt bárhova el tudjuk könnyen mozgatni, így ha nincsen szükség rá akkor egy sarokban is elfér. 


Table à défoncer router LED free plans




Lapostipli maró használata

 2013. február 02. - kgl
lapostiplimaro hasznalata.jpgA mai technikákkal nagyon gyorsan lehet egyszerű csapolásokat elkészíteni például a lapostipli maróval, másnéven lamelló maróval. Ezt a marógépet    lehet profi és hobbi célra is vásárolni, például az ALDI-ban is rendszeresen lehet akcióban kapni 14.990 Ft-ért ami már rendkívül kedvező ár egy nagyon jól használható gépért. Természetesen a profi gépek sokkal többe kerülnek ennél, de nemigen tudnak többet, csak legfeljebb márkát kell megfizetni. Hobbi célra viszont bőven megfelel az aldis gép is.






Using the Biscuit Joiner - A woodworkweb.com woodworking video




Domino csapoló házilag

 2018. július 24. - kgl
domino_csapolo.jpg
A dominó csapolás az egyik legsűrűbben alkalmazott csapolás az asztalosok körében ma már, mert könnyű elkészíteni gyorsan, pontos, és rendkívül erős kötést biztosít. Egy hátránya van csak, az elkészítéséhez szükséges gép nagyon drága, és ezért a hobbiasztalosok nem nagyon tudják megfizetni. Persze egy hosszlyukfúró géppel is el lehet készíteni a csapfészket, de kicsit talán lassabban, a beállítások miatt. Ha egy dominó maró elvén működő gépet szeretnénk akkor el is tudjuk készíteni magunknak. Ezzel ugyanolyan jó csapolásokat tudunk készíteni mint a drága gyári géppel. 


Making a Handheld Mortiser



Turn Your Biscuit Joiner Into a Domino Joiner




Könnyű gyorskioldó satú


gyors kioldású satú

Szuper hatékony gyorskioldó a bütykös / rögzítő rendszerhez (nincs hegesztés)


u.a.

Gyorskioldó alelnök építése - a mechanizmus



AMAZING ÚJ DESIGN VISE QUICK RELEASE MODULE 2. változat, amelyet ebben a fejlett lábszárban használnak


véső élező

My Whizbang Belt-Sander véső-élező jig


véső élezés

Hogyan élesítem az vésőket és síkvasalatokat kövek nélkül






Lapostipli maró használata

 2013. július 30. - kgl
lapostiplimaro hasznalata.jpgA lapostipli marógép nagyon megkönnyíti a munkánkat ha csapolásokat akarunk készíteni. Táblásításnál is sokkal könnyebb a levágott léceket összeillesztenünk szintbe ha lapostiplivel vezetjük meg a léceket. A lapostipli marógépet sokan lamelló  maró néven ismerik. A hozzá szükséges lapos tipliket bármelyik barkács boltban meg tudjuk venni három féle méretben. 

Using the Biscuit Joiner - A woodworkweb.com woodworking video


lapos tipliző

Wood Joints : Which Woodworking Joints Should You Use?








vasvágó kézi szalag fűrész fúrógép meghajtással

DIY Metal Cutting Bandsaw // Making a Portable Bandsaw (Drill Powered)






Making a 6 in 1 Drill Press( Drill Guide ) Part 1


Making of 6 in 1 Drill Press( Drill Stand ) Part 2


Making of Wood lathe - 6in1 drill press Part.3



Making of Disc sander - 6in1 drill press Part.4






lézeres irányfény kiépítés

Attach a DIY laser marker to the pillar drill:自作ラインレーザーをボール盤に装着



csapozó maró sablon

Hogyan készítsünk egy fűrészlapot



multi-tenon jig és spline, felemelt panel jig (minden egyben)





90, és 45 fokos vonalzó körfűrásuhez

Famegmunkáló gépek - Famegmunkálás kezdőknek # 21



Saját készítésű, Logosol típusú fűrészpad



Otthoni mini üzlet az asztalos műhelyben, fából készült dobozok gyártása saját kezükkel


Домашний мини бизнес в столярной мастерской производство шкатулок из дерева своими руками

Домашний мини бизнес в столярной мастерской производство шкатулок из дерева своими руками






Kreg zsákfurat dugó készítés

 2015. október 18. - kgl
dugo.jpg
 Már több videóban is láthattátok, hogy mostanában nagyon divatba jött az egyszerű zsákfuratos-csavaros összekötésí mód a csapolás helyett. Ez a módszer gyengébb kötést ad, mint a csapolás, de mivel ragasztva is lesz a kötés így az erősségét a ragasztó határozza meg főként. Előnye ennek a zsákfuratos kötésnek, hogy nagyon gyorsan elkészíthető a Kreg fúrósablonnal, és a furat eltüntethető egy dugóval. A mai videóban azt mutatjuk meg, hogyan lehet sorozatban gyártani hozzá a dugókat egy esztergált pálcából.


Pocket hole plug maker



csavaros zsebek összecsukása a boltomban készült dübelekkel



Rejtett csavarozó sablon

 2018. június 16. - kgl
rejtett_csavarozas.jpg
A rejtett csavarozás mára már igen elterjedt a gyors összeszerelhetősége és erőssége miatt, és mint a nevében is benne van teljesen el lehet rejteni a csavarok fejét is egy pici fa dugóval. A csavarozáshoz egy sablonra van szükségünk amivel el tudjuk készíteni pontosan a szögben álló furatokat. Ezt nagyon egyszerűen és olcsón el tudjuk készíteni két csődarab és egy kis fa hulladékból. A hozzá való fúrót és a hosszú bitet készen vásároljuk meg.


Making a Pocket Hole Jig under 5$ / Vida Yeri Açma Aparatı




Szorítós rejtett csavarozó

 2019. február 10. - kgl
rejtett_csavarozo.jpg
A rejtett csavarozó sablonokból többfélét lehet vásárolni, de sajnos elég drágák. A profi asztalos és a hobbi asztalos között az egyik különbség az, hogy a profi megveszi készen és használja, a hobbiasztalos meg elkészíti magának és közben is jól szórakozik, és egy csomó pénzt is megspórol. Most egy két részes videóban leshetjük el, hogy kell házilag elkészíteni a szorítós rejtett csavarozót.


Pocket Hole Jig 1 ポケットホール治具 1


DIY Pockethole jig 2 木製治具2




Rejtett csavarozó építése

 2019. április 30. - kgl
rejtett_csavarozo.jpg
A rejtett csavarozó mára igen közkedvelt a  gyors építési mód miatt. Sajnos a elég drágán lehet beszerezni a csavarozó sablont, főleg a munkadarab gyors rögzítését is biztosító változatot. Ha  magunknak akarjuk elkészíteni a csavarozót akkor akár rétegelt lemezből is el tudjuk készíteni. Jó támpontot ad ehhez a ShopBuilt videója.


Homemade pocket hole jig




Howto Pocket Hole clamping JIG ! FREE PLANS 



Véső élezés köszörű nélkül

 2018. november 07. - kgl
veso_elezes.jpg
A kicsorbult és eltompult élű favéső újra élezésekor akár 1-2 mm is le kell köszörülnünk a véső végéből mire újra egyenes élet kapunk. Ezt köszörűgép segítségével szoktuk lemunkálni. De mit csináljunk ha nincs köszörűgépünk? Az ötletes ember erre is talál megoldást, ha van egy szalagcsiszoló gépe és néhány kopott csiszolópapír a géphez. Ezt a durva csiszolás gyorsan távolítja el a sérült élt, figyeljünk oda a véső rendszeres hűtésére is ha nem akarjuk kilágyítani a véső élét. Ha a vésőnk éle már egyenes, akkor fenőkövön már pillanatok alatt tökéletes élt tudunk adni a vésőnknek. 

My Whizbang Belt-Sander Chisel-Sharpening Jig




párhuzam jelölő

Making a Marking Gauge



Gyalukés élező

 2018. december 01. - kgl
gyalukes_elezes.jpg
Az életlen gyalukést megfelelő eszközök használatával  szép élesre és sík élűre meg tudjuk élezni otthon is. Most egy sokak által használt és már jól bevált élező módszert tanulhattok meg. Egy nagyon egyszerű élezősablont kell készítenünk, ebbe fogjuk be a gyalukéseket, majd egy üveglapra, márványlapra ragasztott különböző szemcsenagyságú csiszolópapíron tudjuk az élezést elvégezni. Ha vizes csiszolópapíron éleztek akkor nem tömődik el a csiszolópapír, így sokszor használható marad a csiszolópapír.


Sharpen & Install Jointer Blades - Making & Using Jigs




Fióksínes szerszám élező

 2018. augusztus 23. - kgl
szerszam_elezo.jpgA hónap elején már mutattam nektek egy görgős élező készítését, de ma egy sokkal praktikusabb élezőt láthattok. Ez golyós fióksínekre épül és emiatt nem tud megbillenni oldalra semmit, így teljesen sík élet tudunk élezni a vésőinkre vagy a gyalukésünkre. Hatalmas előnye ennek a megoldásnak, hogy az élező követ több pozícióba tudjuk mozgatni, így egyenletesen fog kopni. Keressük meg a legszélesebb élesítendő szerszámunkat és attól szélesebbre készítsük el az élező sablont. 

Ez kell !

Guia de afilado para formon





Hordozható fűrészüzem

 2015. október 09. - kgl
ronkfureszeles.jpgEgy nagy átmérőjű, akár egy tonnás rönk mozgatásához, szállításához nagy gépek kellenek, ezért ez költséges. Ha csak egy két fát kell felfűrészelni arra a hordozható fűrészüzem a legjobb megoldás, mert a felfűrészelt faanyagot már egy ember is tudja kézi erővel mozgatni. Ezt is alaposan meg kell tervezni, hogy hogyan fogják felfűrészelni a rönköt, hogy a legjobb anyagkihozatal legyen és minél kevesebb széldeszka keletkezzen. Erre sokféle fűrészelési mód létezik. Azt is figyelembe kell venni, hogy a felfűrészelés után hogyan fog vetemedni a faanyag a száradás során, ezért olyan vágási módot kell választani ahol a legkisebb a vetemedés veszélye, csak egy oldalon lesz háncs a pallókon, deszkákon, így könnyebb az utófeldolgozás, is és maximális lesz az anyagkihozatal a felfűrészelt faanyagból és a legkevesebb a hulladék szélezés után. A mai videóban erre látunk egy nagyon szép példát. További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha "lájkolod" az oldalunk Facebook oldalát! Ha tetszik akkor kattints légyszíves a "Tetszik" gombra, vagy a "Megosztás" gombra, hogy még többen láthassák ezt a cikket. Ha véleményed van a cikkről akkor ne rejtsd VÉKA ALÁ, írj egy pár sort a "hozzászólásokban"!

Successful Sawmilling Series - Quarter-Sawing Made Easy on Your Portable Sawmill





Lombfűrészgép házilag

 2015. október 03. - kgl
lombfuresz.jpg
Nagyon sokféle gép építését mutattuk már meg több variációban, de a lombfűrész gépről csak egy egyszerű kialakítást láthattatok. Most Izzy Swan készített egy nagyon pofás kis gépet, egy fúrógép és némi faanynag felhasználásával. Pár apró csapágyra, csavarokra is szükség van hozzá, és ami a legfontosabb, hogy szánjunk rá bőségesen időt a precíz megépítésére. Izzy is nagyon szépen elkészítette a gépet fából, ez a gép vetekszik bármely barkács kategóriás gyári géppel a használhatóságban, 


Homemade - DIY - Scroll Saw! Drill Powered!






marógép gyalúként használva

HOW TO BUILD A ROUTER SLED / SLAB FLATTENING MILL






Az egyik legjobb steller megoldás

 2019. május 11. - kgl
asztali_korfuresz.jpg
Sokan építenek maguknak asztali körfűrészt, rétegelt lemez asztallappal, de ennek hátránya az, hogy nem csúszós anyag, így a stellert akadozva lehet csak állítani. A bútorlapból készült asztallap jól csúszik. A stellert is sokan elrontják, pedig van egy nagyon egyszerű megoldás ami kiválóan működik, nem akadozik, és stabilan rögzül. Ennek a steller megoldásnak a pontos működését a fűrészpor sem tudja akadályozni a zár csúszka rész megoldása miatt.

Supersizing small Tablesaw. The Newest Best Fence System!!!! Built in tape measure!




Házi készítésű lapszabász gép

 2019. június 03. - kgl
lapszabaszgep.jpg
Egy nagyon jól átgondolt és kivitelezett házi készítésű kisebb lapszabász gépet mutatunk nektek az Amazing Woodworking Techniques jóvoltából. A lineális csapágyak és tengelyek miatt nem a legolcsóbb kivitel, viszont annál pontosabb a működése a gépnek. Egyszerű szögvas és fém rúdanyag a gép váza, amiben egy kézi körfűrészgép végzi a munkát. A gép nagyon egyszerű kivitelű, nincsen rajta csilingelő herkentyű és lézeres kalapácsot sem raktak rá,szépségversenyen sem kapna helyezést, mégis nagyon könnyű a használata. 


Amazing Perfect Sliding Table Saw Smart Techniques Woodworking DIY Fastest And Easiest




fúrógép

Making of 6 in 1 Drill Press( Drill Stand ) Part 2



zsákfuratozó gép

Making a Pocket Hole Jig : No drill required !!



párhuzam jelölő

Ruler Marking Gauge :マーキングゲージを作ってみた



asztali fúrógép

How to build a Drill Press(Drill Guide) Machine | Handmade Drill stand



gyors daraboló

2 in 1 安全な自作ディスクグラインダースタンドの作り方:Safety Angle Grinder Stand



gyorsdaraboló 45fok és 90

Angle Grinder Sliding Cutting Jig // Kızaklı Avuç Taşlama Standı



gérvágó 2.

Homemade Miter Saw Build Part 2 // Gönye Testere Yapımı 2. Bölüm


gérvágó 1.

Homemade Miter Saw Build Part 1 // Gönye Testere Yapımı 1. Bölüm



sarokcsiszoló javításas

Angle grinder - Repairing and fix - parkside (video 48)





hidraulikus vágó szerkezet

Making hydraulic cutter and spreader




Egyszerű és megbízható! Házi sarokcsiszoló állvány

És fúrógépé is

СТОЙКА для ДРЕЛИ из СТОЙКИ для БОЛГАРКИ! Своими РУКАМИ! ПРОСТО и надежно! DIY/ MAKING DRILL PRESS



gérvágó gyors daraboló

Стойка для болгарки с протяжкой. Stand for angle grinder with broach.



u.a.

A BULGÁROKRA VONATKOZÓ FÉNYKÉPEK RACK! A KÉSZÜLÉKEKKEL! Egyszerű és megbízható! DIY / SZÁRÍTÁS NYOMTATÁS




Vizes élező doboz

 2019. május 04. - kgl
elezo_doboz.jpg
A szerszámok kézi élesítése elengedhetetlen feladat, ha valóban éles szerszámmal akarunk dolgozni. A különböző szemcsenagyságú drága fenőkövekbe beleragad az élezéskor a fémszemcse, ezt elkerülhetjük, ha vizes fenőkővel élezünk. Hogy ezt kényelmesen tudjuk végezni, célszerű egy élező dobozt készítenünk, ebben egy műanyag doboz lesz. A doboz méretét egy nagyobb műanyag doboz méretéhez igazítsuk. Erre már rá tudjuk tenni a fenőköveket tartó fát, és úgy tudunk élezni, hogy nem úszik el az egész műhely, nem áztatunk el semmit. 

Sharpening Station & Water Pond // For Woodworkers & Chefs




Benchtop fémvágó ollók készítése



Egykezes leszorító letölthető rajzokkal..

 2019. május 02. - kgl
leszorito.jpgSokszor van szükségünk többféle asztalos szorítóra, köztük néha olyanra is amivel egy kézzel le tudjuk szorítani a munkadarabot az asztalra vagy egy sablonra, például egy marósablonra, hogy a sablon alapján tudjuk körbemarni. Ilyen leszorítót gyorsan tudunk készíteni és nagyon hasznos. Az elkészítéséhez az 1:1 méretű kinyomtatható tervrajzot innen tudjátok letölteni .

index.php


szalagfűrész

Make a toggle clamp 2 トグルクランプを作る2




Barkácsgépek karbantartása

 2019. május 01. - kgl
karbantartas.jpg
A műhelyben sokféle gépet használunk, ezeket időnkét  karban kell tartani, különben túl hamar tönkremennek. Az időben elvégzett karbantartással észre tudjuk venni, ha egy gép már nem kap megfelelő kenést, elkopott egy két alkatrésze, és így nem csak akkor vesszük észre hogy baj van amikor elfüstöl a kezünkben a gép. A gépek belsejéből el kell távolítanunk a fűrészport, ki kell cserélni az elhasználódott zsírt és kotyogó csapágyakat, a kopott szénkefét mert ezek okozzák a legtöbb gép meghibásodást ami későbbiekben csak sokszoros áron tudjuk javítani, ha még megéri gazdaságilag. 
A karbantartásra minden gépnek szüksége van, de a szénkefés motorú gépek különösen érzékenyek rá, ha elmarad a karbantartás. A karbantartásra érzékeny gépeket a hangjuk alapján is megismerhetjük,  a szénkefés motorú gépek zaja sokkal hangosabb és zajosabb, mint az indukciós motorú gépek hangja. Ha nem értetek az ilyen karbantartáshoz, akkor egy hozzáértő ismerős, vagy egy  szerelő végezze el. Használattól függően 1-2 évente érdemes ellenőrizni a gépeinket, ha sokáig szeretnénk még használni őket. Most egy kézi sarokcsiszológép karbantartását nézhetitek meg.

Angle grinder - Repairing and greasing ( video 21)



fatégla építési mód

Montage d'une Maison Brikawood (HD 1080p) - Brikawood International






Precíziós szögvezető

 2019. június 09. - kgl
szogvezeto.jpg
A szögbe vágás és a szögbe marás elég sűrűn előforduló feladat, ehhez ajánlom a mai posztban elkészített precíziós szögvezetőt. Az elkészítéséhez egy olcsó műanyag szögmérőt használhatunk, aminek a pontossága az ellenőrzéseim szerint meglepően jó, így bátran merem ajánlani. A szögvezető tetején egy állítható ütköző segít a vágás vagy marás pozicionálásában. A jól látható szögskála is nagyon fontos, használjunk kontrasztos színeket a szögskálához és a beállító hajszál vonalhoz a célzó plexi lapon. A célzó vonalat nagyon vékonyra készítsük el, mert ez nagymértékben meghatározza a pontos beállítást. 

DIY Ultimate precision miter gauge






Tökéletes pontosságú szögvezető

 2018. október 03. - kgl
szogvezeto.jpg
Az asztalos munkáknál elég ritkán kell a 90 foktól eltérő értéket vágni, a legsűrűbben a 45, 30, és 22.5 fok értékeket használjuk. De előfordulhatnak olyan esetek amikor nagyon pontos értékre kell beállítanunk a szögvezetőt. A legtöbb gyári szögvezető csak megközelítő pontossággal állítható be ilyen értékekre. Most egy olyan szögvezető készítését mutatjuk meg amellyel nagy pontossággal lehet beállítani bármilyen szöget.  Nagyon ötletes a nagyító vonalzóból készült beállító rész.

Making a Super Accurate Miter Gauge






Vonalzó jelölő mérő


 2019. június 12. - kgl
jelolo_mero.jpg
Ha nem tudod pontosan egyformán feljelölni az azonos  méreteket a munkadarabra akkor sohasem tudsz pontos munkát végezni. Ez csak úgy tudod kiküszöbölni, ha használsz valamilyen vonalzós jelölő mérőt, vagy párhuzam jelölőt. A JSK-koubou / önálló stúdió egy egyszerű és egy kicsit bonyolultabb vonalzó jelölő mérőt készített. Az egyszerűbbhöz alig kell szerszám, pár ügyes és ötletes megoldással készíti el a jelölő mérőt, míg a bonyolultabb verziónál már saját CNC gépét is használja és fém betétekkel készíti könnyebben használhatóvá a jelölő mérőt.

Ru ler Marking Gauge :マーキングゲージを作ってみた

https://www.youtube.com/watch?v=UcVpItyocms




Középpont meghatározás

 2018. február 15. - kgl
kozeppont.jpg
Napi barkácsolásaink során rendszeresen előfordul, hogy be kell jelölni egy anyagon a középpontot. Ez az anyag lehet kör alakú, négyzet keresztmetszetű is de akár nem teljesen kör alakú faágon is meg kell határozni hogy például hol támasszuk meg az eszterga csúcsával. Egy ilyen középpont meghatározásra ideális jelölő szerszámot nagyon egyszerűen tudunk készíteni, és meglepően pontosan is lehet használni. Egyetlen hobbiasztalos alap szerszámai közül sem hiányozhat ez az egyszerű kis jelölő szerszám. 


Homemade Cehttps://www.youtube.com/watch?v=4OttW4f1SsMnter Finder


Középvonal jelölő



 2018. március 05. - kgl
kozepvonal_jelolo.jpg
Ma egy nagyon egyszerű és gyorsan elkészíthető középvonal jelölő szerszám készítését láthatjátok, Egy kis hulladék fadarab is elég hozzá meg 2 darab fa tipli, egy facsavar, egy ceruza és egy fúró amivel elkészíthetjük ezt a jelölőt. A jelölő pontosságát a két tipli között pontosan középpontban elhelyezett ceruza furat határozza meg, ezért érdemes tized mm pontosan kijelölni a furatok helyét. 


Make a DIY Center Line Marker - DIY Crafts – Guidecentral





3 tűzőgép kűzdelme

 2018. január 27. - kgl
szegbelovo.jpg
A mai film témája még nagyon friss, hobbiasztalos barátunk készítette. Vásárolt magának egy újabb tűzőgépet/szegbelövőt a meglévők mellé, és ennek apropóján egy összehasonlító tesztet készített. Az egyik tűzőgépe ebből elektromos és 2 gép pedig levegős. Természetesen Murphy törvénye alapján az egyik gép éppen megadta magát. A videóból az is kiderül, hogy mennyire csereszabatosak a tűszegek.

Szegbelövők_a_FILM



LevegősSzögbelövők - Ácsbudapest.hu - BOSTITCH / Makita






Nélkülözhetetlen router tartozék: Állítható marósablon

 2015. november 02. - kgl
marosablon.jpg
A felsőmaróval sokszor kell fészkeket, mélyedéseket kimarnunk amihez valamilyen megvezető jó lenne, hogy ne legyen ökörhugyozás a mélyedés széle. Ehhez készíthetünk egyszeri az adott munkadarabhoz illeszkedő méretű megvezető sablont de készíthetünk állíthatót is, amit a későbbiekben bármikor újra felhasználhatunk, csak a szükséges méretet kell beállítanunk. 


How to Make an Adjustable Routing Template







Hogyan készítsünk egy mozgatható gép platformot

 2015. november 23. - kgl
mobil_platform.jpg
A nagyobb súlyú gépeinket nagyon nehezen tudjuk mozgatni a műhelyben ha azt gyárilag nem látták el görgős lábakkal. Utólag viszont bármilyen gépünknek készíthetünk mozgatható platformot ami egyszerű fékezhetős önbeálló kerekeken oda tudunk tolni ahova szeretnénk. a videóban bemutatott platform akár egy 150 kg súlyú gépet is képes lesz megtartani. Elkészítési anyagköltsége kb. 10.000 Ft. 


How to make a moveable machinery platform - castor carriage





Hihetetlen eszközök, amelyeket otthon akarsz lenni



Powerful Machines That Are On Another Level ▶11



maszk készítése

Lifecasting Tutorial: Accucast 590 Face Cast

https://www.youtube.com/watch?v=PDCeyHnCA1o

harangformázása

Primitive Construction Technology | Build Concrete Pot Extreme Simple





Beton oszop készítése

How to make cement pillar || cement jali






zsákfurat rejtő csap

Pocket hole plug maker





maró , fürész , gyalu rezgőfürész közös asztala

Multifunction Table Make-PART 1-Table saw, Router table, Plane table, Jigsaw table.

2. rész

Multifunction Table Make-PART 2-Table saw, Router table, Plane table, Jigsaw table.



How it works. Router & Saw table (Part1)



How it works Router & Saw table (Part2)



How it works Router & Saw table (Part3)


How it works Router & Saw table (Part4)



gyorsdaraboló

Angle Grinder Sliding Cutting Jig // Kızaklı Avuç Taşlama Standı

u.a.

Amazing Fastest And Safety Slide Angle Grinder Cutting DIY Woodworking Tools



több funkciós asztal

Ragyogó házi készítésű eszköz / ötletek

Fortum digitális szögmérő 4780200


ékszíj tárcsa

Making a 4-jaw lathe chuck



Körfűrészhez vezető vonalzó

Az egyszerű kézi körfűrészek talpán nincs vezető horony, ezért egy kicsit másképpen kell megoldani a gép megvezetését a vonalzón. Oleg Pevtsov egy köztes talppal egészítette ki a körfűrészt, ezen már van horony. Így persze veszít a vágási magasságból, de valamit valamiért. Még így is tud a géppel colos anyagot fűrészelni. A fűrészgép talpának beállításával hasonlóan tudunk fűrészelni mint egy merülőfűrésszel, de a fűrészelés végén a lap nem húzódik vissza a gépbe, ezért mindig meg kell várnunk amíg megáll a fűrészlap forgása, ha nem akarunk balesetet szenvedni.


Vezető vonalzó körfőrészhezЛинейка для циркулярки









Falra szerelt szalagcsiszoló



A műhelyünkben szükségünk van gépekre, és sok szabad helyre ahol dolgozni tudunk. A gépek viszont sok helyet foglalnak, így egy kis műhely esetén gond, hogy hova rakjuk az új szalagcsiszoló gépünket amit éppen most készítettünk el. Például kereshetünk olyan helyet a falon, amit könnyen elérünk, még sincs útban ha felszereljük oda a gépet. A szalagcsiszolót egy kézi fúrógép hajtja, egyszerűen elkészíthető a szalagcsiszoló. 






Make A Drill Powered Belt Sander || DIY Wall Mount Belt Sander




szalag és tárcsa csiszoló 1 rész

Building The 3 in 1 Sanding Station Part:1 ( Belt Sander, Disc Sander, Edge Sander )


2.rész

3 in 1 Sanding Station Build Part:2 (Belt Sander, Disc Sander, Edge Sander)














Csiszolószalag készítése házilag



A szalagcsiszoló gépekre általában elég borsos árban lehet szalagokat vásárolni, főleg  a nagyobb méretűek kerülnek sokba. A beszerzési forrásuk is eléggé korlátozott, mert nem minden barkácsboltban kaphatóak meg. Ha tekercsben vásároljuk meg a gépi csiszolószalagot akkor az magunk is végteleníthetjük a gépünk méretének megfelelően. Olyan kétkomponensű epoxi ragasztót használjunk, amely rugalmas marad a kötése után is. Ilyen például az Araldit 2011 ragasztó.


Make Your Own Sanding Belt



u.a.

How to Make Your Own Sanding Belt / DIY 2018







Motoros rajzasztal



Aki mérnöki rajzok elkészítésére adja a fejét a barkácsolás előtt, az előbb utóbb rájön, hogy miért jók a régi állítható magasságú, különböző szögben dönthető asztallapú rajzasztalok. A nagy méretű A0-ás rajzlapokat csak úgy lehet mindenhol kényelmesen elérni, ha ezek a funkciók elérhetőek a rajzasztalnál. A mai videóban egy ilyen rajzasztalt készítenek ami még ráadásul motoros segítséggel emelhető és süllyeszthető, így nem kell az asztallap súlyával birkózni az állításnál. Érdemes elgondolkodni, hogy mi hol tudnánk hasznosítani értelmesen egy ilyen motoros mozgatást a barkácsolásain során.

How to Build a Standing Desk / Drafting Table




pillanat szorító

Making A Steel Bar Clamp









































Maróasztal tippek

 2015. május 08. - kgl
maroasztal_tipek.jpg
Akik most ismerkednek az asztalba épített felsőmaró gép használatával, azoknak lesz hasznos a mai posztban látható tippek. Első és legfontosabb a biztonság, ha betartjuk a videóban bemutatott technikákat és a biztonsági kiegészítőket is elkészítjük akkor biztonságosan tudunk majd mi is dolgozni a maróasztalon. Ne feledjük soha, a faipari gépek a legveszélyesebb sérüléseket tudják okozni. Mielőtt bekapcsoljuk a gépet, gondolatban tegyük fel a kérdést magunknak, hogy elég biztonságos lesz-e amit tenni szeretnénk?



Le travail à l'arbre avec un roulement








Dönthetős maróasztal

 2019. február 27. - kgl
dontehtos_maroasztal.jpg
A házi készítésű maróasztalok nagyon sok feladatra használhatóak, de szinte minden műveletre más formájú marófejet kell vásárolnunk. Pár marófejet megspórolhatunk ha nem csak a magasságot tudjuk állítani a maróasztalon hanem a marófejet meg is tudjuk dönteni 45 fokig. így például 45 fokos letöréshez nem kell külön marófej, ehhez használhatjuk az egyszerű ujjmarót is. A maróasztal döntéséhez egyszerű zsanéros megoldás is elég, de a beállított szög rögzítését erősre kell elkészítenünk, hogy a rezgésektől ne tudjon elállítódni munka közben a beállított szög. 


Cưa bàn tự chế (phần 4) - Homemade table saw, (part 4)





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése