2019. július 7., vasárnap

Környezet tudatosság














Környezet tudatosság



Viszlát öblítő, Isten hozott illóolaj!





Sokak számára hihetetlen, de bizony van élet az öblítő után is. Az alternatív öblítő használat 4,5 évvel ezelőtt, Szonja születésekor került nálam napirendre. Szerettem volna kizárni a teljes háztartásunkból a veszélyes kemikáliákat, így a nem éppen bőrbarát összetevőket tartalmazó öblítők is tiltólistára kerültek. Eleve el akartam kerülni a babánknál a szintetikus hatóanyagok által okozott tüneteket, úgy mint bőrszárazság, kiütések vagy ekcéma. Nagy lelkesedéssel vágtam bele az öko mosásba, és az illóolajos öblítésben azóta sem csalódtam.

Az illóolajjal öblített textíliáknak finom, visszafogott illata van a hagyományos öblítőhöz képest. 4 év öko öblítés után a normál öblítők illatát tolakodónak, már-már agresszívnek érzem, és a "szagosabb" fajták szó szerint irritálják az orr-nyálkahártyámat. Szonja születése előtt soha nem irritált egy öblítő sem, nyilván anno hozzá voltam edződve az erőszakos illatanyagokhoz.
illóolaj
Ha kipróbálnád az illóolajos öblítést:

Első lépés
Érdemes egy üveg 20 %-os ecet beleönteni a mosógép dobjába, majd 90 fokon elindítani egy üres mosást, hogy a kellemetlen szagokat okozó szennyeződések (vízkő, penész) tuti eltűnjenek (amúgy sem túl hasznos a jelenlétük). A szintetikus öblítők ezeket a szagokat elfedik, de a visszafogott illattal dolgozó illóolajok már nem fogják takargatni.

Második lépés
Szerezz be egy üveg 10 %-os ecetet, és neked tetsző 100%-os tisztaságú, tehát NEM szintetetikus illóolajat.

Harmadik lépés
A mosás előkészítésekor a mosógép öblítős rekeszébe önts kb. egy evőkanálnyi ecetet, és a kívánt illatintenzitástól függően 10-20 csepp illóolajat. Aztán indulhat is a mosás.
Negyedik lépés
Próbálkozz, kísérletezz az illóolajokkal. Szinte biztosan nem elsőre fogod megtalálni a neked tetsző illatot vagy akár illatkombinációt, és persze a mennyiséget is ki kell tapasztalnod.
Extra tipp: Ahogy még sohasem használtad
Ha már beszerezted az illóolajokat, akkor használhatod őket WC-illatosítóként is: kisebb textildarabra 2-3 cseppet cseppentve szintetikus illatanyagok helyett természetes növényi illat gondoskodik a jó levegőről.
jázmin virág
 Jázmin virág
Ezekkel az illóolajokkal érdemes kezdened a kísérletezést:
  • Teafa illóolaj: igazi adu ász a fertőtlenítésben, mivel baktérium-, vírus- és gombaölő hatással bír
  • Levelendula illóolaj: pozitívan hat a kiegyensúlyozottságra
  • Ylang-ylang illóolaj: lazító hatású, afrodiziákumként is ismert
  • Jázmin illóolaj: feszültségoldó, érzéki illat
  • Narancs illóolaj: hangulatjavító
  • Geránium illóolaj: hatása szerint harmonizáló, egzotikus rózsára emlékeztető édes illat enyhén citrusos jegyekkel





Ruhaöblítő házilag? Igen!



írta: Ridikül.hu 2016. július 17.

A bolti öblítők puhává és illatossá teszik a ruhákat, de sajnos gondot is okozhatnak. Például allergiás reakciót válthatnak ki.
De nem csak a bőrünkkel érintkezve okozhatnak problémát az öblítők. Télen például, amikor a zárt szobába teregetjük a kimosott ruhákat, az öblítőből a levegőbe kerülő anyagok irritációt okozhatnak a légutakban. Arról nem is beszélve, hogy a bolti öblítők nem éppen olcsók.
Fotó: Pixabay/CCO Public Domain
Fotó: Pixabay/CCO Public Domain
De nem kell lemondanunk a puha és illatos ruhákról. Ha mégis spórolni szeretnénk rajtuk, és elkerülni az esetleges kellemetlenségeket, készítsünk otthon ruhaöblítőt a mosáshoz.
A sokoldalú ecet kiváló ruhák öblítésére, önthetjük hígítva a mosógép öblítőtartályába, és még a vízkőtlenítést is megoldja. De visszatérve a ruhákra: az öblítés során puhává, lággyá varázsolja a ruhákat, törölközőket és egyéb textíliákat, továbbá megakadályozza, hogy a mosószer a szálak közé ragadjon. Felfrissíti a textíliákat, és segít megőrizni a színüket.
Attól sem kell tartani, hogy ecetszagúak lesznek a ruháink, hiszen száradás közben az ecet illatanyagát elvesztik a ruhák.
Ha azonban mégis illatos ruhákat szeretnénk, a felhígított ecethez csöpögtessünk illóolajat – a legjobb a levendulaolaj vagy valamelyik citrusféle –, és máris illatosak lesznek a kimosott holmik.

A pontos öblítőrecept

Fél deciliter vízhez fél deciliter ecetet keverjünk, majd csöpögtessünk bele illóolajat – ízlés szerint. Keverjük össze az így kapott  folyadékot, majd öntsünk a mosógép öblítőtartályába. A többit bízzuk a masinára.
Az így öblített ruhák szépen illatoznak majd.




Hogyan készítsünk otthon levendulaolajat?



írta: Ridikül.hu 2016. július 7.
A levendulából nagyon sok minden készíthető, ami pozitív hatással van testi-lelki egészségünkre. Ennek a gyógynövénynek ugyanis rengeteg jó tulajdonsága van: nyugtat, fertőtlenít, szépít... A virágából készített levendulaolajat is sok mindenre használhatjuk, csípéseket dörzsölhetünk be vele, csepegtethetünk belőle süteménybe, de ruha öblítővízébe is tehetünk pár cseppet. Az alábbi videóból megtudjuk, hogyan készítsük el házilag a csodás levendulaolajat, ami hasznos lesz a háztartásunkban



Gyógyító Levendula dísz készítése házilag




Egy szép kert kialakítása. Ezt nem elég egyszer meg nézni!




Uborka ültetés dupla termés, fele annyi palántáról.



11. A kalcium pótlása az érésben lévő paradicsomnál



4 trükk a bőséges paradicsom terméséért





ÖBLÍTŐ HELYETT - A KÖRNYEZETBARÁT ALTERNATÍVA


A mosás utáni öblítés célja a mosószermaradványok eltávolítása és semlegesítése. Az illat csupán hab a tortán, mégis legtöbben ez alapján választanak. Lássuk, milyen környezetbarát megoldásokra cserélhetjük le a bolti öblítőket!

Mit tartalmaznak az öblítők?

Nyíri Zsuzsanna Háztartásunk kémiája című könyvében leírja, hogy a gyári öblítők kationos felületaktív anyagokat tartalmaznak (pozitív töltésű ionokat), amelyek a mosószer anionos (negatív töltésű) felületaktív anyagait hivatottak eltávolítani. Ezek a szintetikus anyagok viszont nem bomlanak le maradéktalanul a környezetben, és terhelik az élővizeket. A felületaktív anyagok rárakódnak a textilszálakra, amitől puhábbnak érezzük az anyagot és csökken a sztatikus feltöltődés, azonban bőrirritációt okozhatnak, lebomlásuk lassú, és terhelik az élővizeket. A textilöblítők márkái leginkább az illatokkal versenyeznek egymással: melyik finomabb, melyik tartósabb. Ehhez különböző fixáló anyagokat vetnek be, amivel a szintetikus illatanyagok tovább tartanak. De minél később párolognak el, annál nagyobb eséllyel váltanak ki irritációt, allergiát is. Egyes öblítők csökkentik a textilek nedvszívóképességét, mert bevonják a textilszálakat és gátolják a víz felszívódását. Emiatt mosható pelenkákat, törülközőket, sportruházatot semmiképp ne mossunk velük!
Mit ajánlunk mi?
A környezetbarát megoldás a mosószer semlegesítésére és a vízkőlerakódások feloldására: az ecet! Teljesen ártalmatlan az élővizekre, hiszen természetes alapanyagú, biológiai erjesztésű, gyorsan lebomló szer. Az ecet a mosógépet is vízkőteleníti, emellett a ruhák színeit is stabilizálja és élénkíti. A textilszálakra tapadt vízkő fátyolossá teszi a színeket és keménnyé az anyagot, ezt segít eltávolítani az ecet. Az öblítőt egy az egyben helyettesíthetjük vele! Nem kell félni attól, hogy a ruháknak ecetszaga lesz, mert ez mosás után azonnal elillan. Ha valaki mégis nagyon szeretné elkerülni az ecetet, akkor 1-2 evőkanál citromsavval is helyettesítheti, ugyanaz lesz a hatása. A citromsav és az ecet leoldja a dobra rakódott nyálkás szennyeződéseket is!
Mosóparfüm - a környezetbarát alternatíva
Aki ragaszkodik az illatokhoz, az választhat egy neki tetsző illóolajat, vagy tartósabb illatú mosóparfümöt. Ezekből csak néhány cseppet kell használni a mosáshoz, hiszen koncentráltan tartalmazzák az illatot. Mivel kevesebbet kell használni belőlük, ezért kisebb a súlyuk és térfogatuk, és kevesebb csomagolást igényelnek, ami szállításnál is nagy előny. Egyes illóolajok, például a teafa- és levendulaolajantimikrobális hatással bírnak, ezért még fertőtlenítik is a ruhákat. Azonban amint ezt a nevükből is sejthetjük, hamar elillannak. Aki tartósabb illatot szeretne, annak ezért ajánljuk a mosóparfümöt, ami sokkal tovább marad meg a ruhákban. A mosóparfüm természetes illóolajokkal és természetazonos illatokkal teszi a ruhát illatossá. Ezeket nem ionos, növényi alapú felületaktív anyaggal teszi vízoldhatóvá, így tartósabb a hatás, mint egy egyszerű illóolaj esetében.
© Zöldbolt.hu 2016


Öblítő helyett használható ruhaillatosító koncentrátum.


Ecettel keverve 10-20 csepp mosóparfümöt javaslunk a mosógép öblítős rekeszébe tölteni, ezzel teljesen kiváltva a hagyományos öblítők használatát.
Gyártó: Ecoizm
Származás: Magyarország
Kiszerelés: 10 ml
Értékelések: 3.67/5   6 értékelés alapján »
Termékváltozatok 
10 ml - levendula10 ml - tavaszi frissesség10 ml - trópusi virágok10 ml - vanília10 ml - édesnarancs100 ml - levendula100 ml - tavaszi frissesség100 ml - trópusi virágok100 ml - vanília100 ml - édesnarancs
Raktárinformáció
Raktáron
Házhozszállítás
szállítás 2-3 nap
Csomagpont
szállítás 3-4 nap
Budapesti bolt
átvehető
Veszprémi bolt
átvehető
kedvencekhez
Ár: 395 Ft (311 Ft + áfa)
Egységár: 39,5 Ft/1 ml


Ecoizm mosóparfüm


Népszerű
Ecoizm mosóparfüm






Termékleírás

A mosóparfümöt a környezetbarát mosáshoz ajánljuk, mivel a környezetbarát mosószerek mint a mosódió vagy a mosószóda nem adnak illatot a ruháknak. A mosóparfüm olyan parfüm keverék, amely oldódást segítő anyagot tartalmaz, ezáltal a ruháknak hosszan tartó kellemes illatot kölcsönöz.
Javasoljuk a mosóparfümöt továbbá illatosításra például felmosóvízbe, vagy (higítva) vasaláskor a ruhára permetezve is.
Az Ecoizm mosóparfümöket Magyarországon gyártjuk, címkézésüket csökkent munkaképességű emberekkel végezzük.
Mit tartalmaznak a a hagyományos öblítők?
Nyíri Zsuzsanna Háztartásunk kémiája című könyvében leírja, hogy a gyári öblítők kationos felületaktív anyagokat tartalmaznak (pozitív töltésű ionokat), amelyek a mosószer anionos (negatív töltésű) felületaktív anyagait hivatottak eltávolítani. Ezek a szintetikus anyagok viszont nem bomlanak le maradéktalanul a környezetben. A felületaktív anyagok rárakódnak a textilszálakra, amitől puhábbnak érezzük az anyagot és csökken a sztatikus feltöltődés, azonban bőrirritációt okozhatnak, lebomlásuk lassú, és terhelik az élővizeket. A textilöblítők márkái leginkább az illatokkal versenyeznek egymással: melyik finomabb, melyik tartósabb. Ehhez különböző fixáló anyagokat vetnek be, amivel a szintetikus illatanyagok tovább tartanak. De minél később párolognak el, annál nagyobb eséllyel váltanak ki irritációt, allergiát is. Egyes öblítők csökkentik a textilek nedvszívóképességét, mert bevonják a textilszálakat és gátolják a víz felszívódását. Emiatt mosható pelenkákat, törülközőket, sportruházatot semmiképp ne mossunk velük!
Mit ajánlunk mi?
A környezetbarát megoldás a mosószer semlegesítésére és a vízkőlerakódások feloldására: az ecet! Teljesen ártalmatlan az élővizekre, hiszen természetes alapanyagú, biológiai erjesztésű, gyorsan lebomló szer. Az ecet a mosógépet is vízkőteleníti, emellett a ruhák színeit is stabilizálja és élénkíti. A textilszálakra tapadt vízkő fátyolossá teszi a színeket és keménnyé az anyagot, ezt segít eltávolítani az ecet. Az öblítőt egy az egyben helyettesíthetjük vele! Nem kell félni attól, hogy a ruháknak ecetszaga lesz, mert ez mosás után azonnal elillan. Ha valaki mégis nagyon szeretné elkerülni az ecetet, akkor 1-2 evőkanál citromsavval is helyettesítheti, ugyanaz lesz a hatása. A citromsav és az ecet leoldja a dobra rakódott nyálkás szennyeződéseket is!
Aki ragaszkodik az illatokhoz, az választhat egy neki tetsző illóolajat, vagy tartósabb illatú mosóparfümöt. Ezekből csak néhány cseppet kell használni a mosáshoz, hiszen koncentráltan tartalmazzák az illatot. Mivel kevesebbet kell használni belőlük, ezért kisebb a súlyuk és térfogatuk, és kevesebb csomagolást igényelnek, ami szállításnál is nagy előny. Egyes illóolajok, például a teafa- és levendulaolaj antimikrobális hatással bírnak, ezért még fertőtlenítik is a ruhákat. Azonban amint ezt a nevükből is sejthetjük, hamar elillannak. Aki tartósabb illatot szeretne, annak ezért ajánljuk a mosóparfümöt, ami sokkal tovább marad meg a ruhákban. A mosóparfüm természetes illóolajokkal és természetazonos illatokkal teszi a ruhát illatossá. Ezeket nem ionos, növényi alapú emulgeátorral teszi vízoldhatóvá, így tartósabb a hatás, mint egy egyszerű illóolaj esetében.



Okos mosás 5 lépésben – háztartási praktikák Smartától







írta: SMARTA

Nézd meg a csomagolást, és takaríts meg akár több ezer forintot!

switch-1033640_1280.jpg




Próbálok a háztartásban és a mindennapokban is egyre tudatosabb lenni, és odafigyelni arra, hogy fölöslegesen ne dobáljak ki pénzt, és a környezetet se terheljem indokolatlanul. Amióta minden egyes mosás előtt megnézem a csomagoláson jelölt ajánlott mosószer mennyiséget, lényegesebben kevesebb mosószert használok. A vízlágyítót ecetre cseréltem, öblítőből pedig környezetbarát verziót vásárolom.

Mennyi mosószer kell a mosáshoz?

Körülbelül egy éve cseréltem le a felültöltős mosógépemet elöltöltős verzióra. A felültöltősnél soha nem néztem, hogy milyen mennyiségű mosószert kellene használnom, a mosógép adagolóján jelölt vonalig töltöttem fel mosószerrel.Használtam hozzá vízlágyítót, és bőven tettem öblítőt is hozzá. A végeredmény mégsem volt minden esetben az, amit elvártam. Azt hittem, a gépem öreg, és már nem mos úgy, ahogy kellene.
Ekkor alaposabban beleástam magam a mosógépek és mosás rejtelmeibe, és meglepő dolgokra bukkantam.

Lágy víz, kemény víz, vízlágyítók

dscn2016.JPG




A mosás végeredménye nagymértékben függ attól, hogy milyen a víz keménysége. Ha nagyon kemény a víz, akkor több mosószerre van szükség, mert a mosószernek a víz lágyításával is kell foglalkoznia, nem csak a ruhák tisztításával. A mosószer adagolásátéppen ezért a víz keménységhez kell igazítani. Ha nem tudod, hogy Nálad milyen a vízkeménység, akkor a helyi szolgáltatótól tudsz információt szerezni, vagy innen tudsz ingyen vízkeménység tesztert kérni.
Ha vízlágyítót használsz pluszban a mosószer mellé, akkor értelemszerűen kevesebb mosószert tegyél a szennyeshez.

Túlhabzás

dscn2017.JPG




Amit az elöltöltős mosógép használatakor észrevettem, hogy a mosás során borzasztóan sok hab keletkezett a mosógépben, ami arra utal, hogy túl sok mosószert használtam. Vagy nem vettem figyelembe a víz keménységet, vagy a ruha szennyezettségének a mértékét. Tehát pazaroltam a mosószert, és fölöslegesen szennyeztem a környezetet.

Öblítő

dscn2018.JPG




Az öblítők egyre nagyobb koncentrációval kerülnek forgalomba, így egyre kevesebbet kell belőlük használni, így ezeknél is fontos, hogy figyeljünk a gyártó által ajánlott mennyiségre.
TIPP: tegyél az öblítőhöz háztartási ecetet (kb. 0,2-0,5 dl-t, a mosott ruha mennyiségétől függően), ami természetesen lágyítja a vizet, így az öblítés során a mosószer maradványok könnyebben kikerülnek a szálak közül, amitől sokkal puhább lesz a mosott ruha. Ne aggódj, nem lesz ecetszaga a ruhának!

Hogyan mossunk okosan?

  1. Legyél tisztában azzal, hogy milyen az otthonod vízkeménysége. Minél lágyabb a víz, annál kevesebb mosószerre van szükséged.
  2. A mosószert a vízkeménység, ruhatöltet súlya és a szennyezettsége alapján adagold, mindig vedd figyelembe a gyártó javaslatát.
  3. Öblítőt is a gyártói ajánlása szerint adagold. Ha van lehetőséged, környezetbarát öblítőt válassz, amely kevésbé okozhat bőr irritációt, és a környezetet is kevésbé terheli
  4. Adj az öblítőhöz ecetet, amely lágyítja a vizet, puhább lesz a mosott ruha, és még vízlágyítót sem kell vásárolnod.
  5. Ha a mosószered és a mosógéped is alkalmas úgynevezett hideg mosásra, akkor használd azt a programot legalább az enyhén szennyezett ruhák esetében, amivel energiát tudsz megtakarítani.
Ha ezeket az apró praktikákat betartod, és kicsit tudatosabbá válasz a mosásban, a pénztárcádon is fogod érezni, és jóleső érzéssel fog eltölteni, hogy egy picit Te is teszel a fenntarthatóságért és vizeink védelméért!
Ha tetszett a cikk, nyomj egy lájkot és oszd meg!





A mo­só­gép gyil­kosa nem a vízkő! Meg fogsz döb­benni, mi az igaz­ság!



Egész üz­letág épült a víz­lá­gyí­tókra, szá­mos gyártó re­me­kül profi­tál be­lőle. De van va­lami, ami jóval ha­ma­rabb tönk­re­te­szi a mo­só­gé­pe­det, és ez nem a vízkő!
  •   

A vízkő minden háziasszony rémálma! Látványosan megjelenik konyhában, fürdőszobában. Eltüntetésére számos praktika létezik, a megelőzéshez pedig különböző vízlágyítók közül válogathatsz, hogy mosógéped garantáltan tovább éljen. Azonban hiába lágyítod a mosóvizet, mert
EZEKET OLVASTAD MÁR?
nem a vízkő, ami kinyírja a mosógépedet, hanem az öblítő és a 40 fokon mosás!

Valószínű, neked is feltűnt már, hogy az öblítő tartálya rendszeresen penészesedik, ami elég megrázó felfedezés, hiszen ezt a háztartási berendezést a ruháink tisztán tartására használjuk. A forgalomba került öblítők a bennük oldott anyagok miatt szinte kivétel nélkül támogatják a penészesedést. E folyamatnak egyébként kimondottan kedvez a mosógépbelső nedves, meleg környezete. Az idilli állapotot csak fokozza, ha rendszeresen 40 fokon használod a mosógépedet!
Az öblítővel ragacsos réteget alkotó penész nemcsak az öblítőtartályra telepszik, hanem rárakodik a mosógép belsejére és alkatrészeire is, így teszi tönkre azokat.
Sajnos az a rossz rossz hírünk van, hogy a burjánzó penész részletekben beleoldódik a mosóvízbe, a szívós mikroorganizmusok pedig megtapadnak a ruhákon, sőt, ott maradnak száradás után is. Nem éppen gusztusos...

Létezik azonban 5 egyszerű praktika, amitől garantáltan hosszabb életű lesz a mosógéped:
  1. Lehetőleg ne használj öblítőt a mosáshoz! Hidd el, az ecet sokkal alaposabban megszabadítja ruháidat a mosószer maradványaitól, ráadásul természetes, így nem okozhat allergiát a bőrödön. Tegyél az ecethez pár csepp illóolajat, és száradás után nem kell aggódnod a ruhában maradt ecetszag miatt sem!Ha nem tudsz lemondani az öblítő finom illatáról, mindig hígítva öntsd a tartályba. Érdemes csak a mosás előtt keverni a vízzel, így az illat koncentráltabb marad.
Legalább egy héten egyszer indítsd el a mosógépedet magasabb hőfokon. Hatékonyabban tisztíthatod az ágyneműket, törölközőket, és a gépedet is karbantartod a magasabb hőmérsékleten való mosással! A hő sterilizál, visszaszorítja a penészt is.
  1. Mindig tartsd be a töltősúlyt! A mosógép motorját ugyanúgy károsíthatja, ha túl van tömve, mintha csak alig néhány ruhával üzemel. Soha ne hagyd a gép dobjában hosszú ideig a kimosott ruhákat, a vizes ruha súlya károkat okozhat a dob tartószerkezetében!
  2. A mosógép ajtaját soha ne zárd vissza mosás után, mindig hagyd nyitva!
  3. Mosás után alaposan töröld szárazra a gumis részeket egy száraz, puha rongy segítségével, mivel ezeken a helyen virágoznak a legjobban a penésztelepek!
+ amire még érdemes figyelned!
  • Egy 60-70 perces mosóprogramnak kb.¾ része öblítés! Ha kapszulát vagy mosószert használsz, ajánlatos ezt figyelembe venned, hogy mennyi időt töltenek ruháid ténylegesen a tisztítási folyamatban. Rövidebb programoknál érdemes folyékony mosószert használnod, így már a mosás kezdetétől hatékony.
Bolti mosószerek helyett készíthetsz saját, vegyszermentes mosószert is.




Így ké­szít­hetsz 500 fo­rint­ból 10 liter ha­té­kony és vegy­szer­men­tes mo­só­szert!

Szí­nes és a fehér tex­ti­lek­nél is tö­ké­le­te­sen mű­kö­dik! Több hó­napra ele­gendő ennyi mo­só­szer, így ko­moly össze­get ta­ka­rít­hatsz meg! Ru­háid tisz­ták, puhák, il­la­to­sak lesz­nek!
(Fotó: Pinterest)
(Fotó: Pinterest)



A drága, sokszor ellenőrizhetetlen eredetű és összetételű mosószerek helyett készíts és használj sajátot!  A boltban kapható mosószerek vegyi anyagokat tartalmaznak, ezek ártalmasak lehetnek a  bőrödre, az egészségedre és a természetre is! Hosszú távon allergiát, asztmát és egyéb betegségeket okozhatnak! Mindenképp érdemes váltani!
EZT OLVASTAD MÁR?
Mindenképpen megéri: 500 forintból kb. 1 évre elegendő házi mosószert készíthetsz! Ráadásul nemcsak olcsó, hiszen bolti társaival azonos hatásfokon tisztítja a textíliát! 

Folyékony mosószer

(Fotó: Pinterest)
(Fotó: Pinterest)

Hozzávalók:
  • kb. 8-10  liter víz
  • 20 dkg mosószóda
  • 1 mosószappan (15-20 dkg)
  • 15 dkg szódabikarbóna
  • illóolajok, igényed szerint mosóparfüm
Így készítsd:
  1. Egy nagy fazékban forralj  fel 3 liter vizet.
  2. Tedd a szappant a mikróba és habosítsd fel. Ha nincs mikród, sajtreszelőn is  lereszelheted.
  3. Keverd össze a felforrt vízzel, szép lassan feloldódik benne.
  4. Kisebb lábasban forralj fel 1 liter vizet, ebbe keverd bele a mosószódát.
  5. Ha a két keverék feloldódott és már csak langyos,  öntsd össze és mehet hozzá a szódabikarbóna és az illóolajok.
  6. Botmixerrel  turmixold össze. Sűrű, pudingszerű masszát kapsz. Folyamatosan adagolj hozzá vizet a megfelelő állag eléréséig. Szépen össze fog állni!
Illatosításhoz illóolajokat, vagy mosóparfümöt használhatsz. Érdemes teafaolajat is hozzátenned, mert remek fertőtlenítő és gombaölő hatása van.
(Fotó: Pinterest)
(Fotó: Pinterest)

Öblítés

Öblítéshez kiváló és természetes megoldás az ecet! Tegyél az adagolóba kb. 1 dl ecetet, hozzá pár csepp  illóolajat. A ruháidból tökéletesen eltávolítja az esetleges mosószer maradványokat és a vízkövet is. Az ecetet szaga nem marad  a ruhában száradás után!
(Fotó: Pinterest)
(Fotó: Pinterest)
Eközben a címlapon
Egyéb tanácsok, praktikák:
  • A folyékony házi mosószer a tárolás során tovább sűrűsödhet. Érdemes olyan edényben, vödörben tartanod, amiből könnyen kimérheted, vízzel tovább hígíthatod.
  • Jó, ha a hozzáadott víz is langyos, így könnyebben összedolgozhatod.
  • Ha fehéret mosol vele, tehetsz hozzá nátrium peroxidot, szépen fehéríti a ruhákat.
  • Ne ijedj meg, ez a mosószer nem habzik!
Viszont a  színes és a fehér ruhákat is tökéletesen tisztítja!






15 leghasznosabb mosási tipp



Érdemes a mosóport a tartály helyett adagoló pohárba tenni, felönteni egy kis meleg vízzel és így a dobba helyezni mosás előtt.
Ha jól választjuk meg, hogy mennyi szennyes ruhát rakunk be egy mosáskor a mosógépbe, sok pénzt és energiát takaríthatunk meg. Mindig hagyj a dob teteje és a betöltött ruhák között egy tenyérnyi helyet! 
Erősen szennyezett ruháid minél hamarabb mosd ki!  Ne várj sokáig a mosással, mert később nehezebb lesz eltávolítani a foltokat. 
Lehetőség szerint ne hagyj nedves ruhákat a mosógépben vagy a ruháskosárban, mert ez akár penészfoltokhoz és nehezen kivasalható gyűrődésekhez is vezethet. A legjobb, ha rögtön kiteregeted a frissen mosott ruhákat, és kisimítod őket, így könnyebb lesz a vasalás.
A folyékony mosószert öntheted a mosógép mosószertartójába, vagy töltsd fel az adagolópoharat a megfelelő mennyiségű mosószerrel, és helyezd egyenesen a mosógép dobjába, a ruhák közé.



► A megfelelő adagolás a mosás során csodákra képes. Túl sok mosószer használata nem jelent feltétlenül magasabb hatékonyságot, túl kevés pedig nem elegendő a kívánt folteltávolítási teljesítmény eléréséhez. A megfelelő mennyiség adagolásában nagy segítségedre lesz mosószer adagoló poharunk.
► Sportruháid mosásához alacsony mosási hőfok ajánlott (ált. max. 40 fok), mivel a magasabb károsíthatja az érzékeny anyagokat. Edzés után javasolt minél előbb kimosni a sportruhákat. 
Fordítsd ki a ruháidat, a cipzárakat vagy csatokat húzd, illetve kapcsold be, mivel kikezdheti a szálakat mosás közben.
A nedves ruhákat akaszd műanyag vállfára, és igazítsd formára.
► Ne keverd az enyhén piszkos ruhákat az erősen szennyezettekkel, mivel utóbbiak több mosószert és magasabb mosási hőmérsékletet igényelnek, míg az enyhén piszkos ruhadarabok már alacsonyabb hőmérsékleten és kevesebb mosószerrel is tiszták lesznek.
Leginkább a piros és fekete árnyalatú ruhák azok, melyek megfoghatják a mosás során a többi ruhát. Ezért piros és fekete ruháinkat ajánlott hasonló színűekkel együtt mosni. Ha a Perwoll mosószereit használod biztos lehet benne, hogy ruháid mindig eredeti színűkben pompáznak majd.
Nem érdemes az öblítőt a maximum szint fölé önteni, mivel az csak problémát okoz! Túltöltés esetén az öblítő azonnal a mosóvízbe kerül, és csökkenti a mosószer hatékonyságát és az öblítő hatását!
Rendszeresen tisztítsd ki az öblítőtartályt meleg vízzel (esetleg ecetes vízzel) hogy elkerüld a szívócső eltömődését! A tisztításhoz jól jöhet egy már nem használt fogkefe.Ha egy lépésben szeretnél megszabadulni a mosógép kellemetlen szagától, a vízkő lerakódásoktól, de védelmet is szeretnél a gumi alkatrészeknek, akkor a Dr. Beckmann mosógéptisztító porában biztosan nem fogsz csalódni.
Tégy néhány teniszlabdát a szárítógép dobjába a párnák és takarók szárításakor! Ez a módszer segít megelőzni a szálak összetapadását, a párna belapulását, sőt így gyorsabban meg is fog száradni az ágynemű.
Selymet soha ne a színén vasalj, sőt ha lehet, kapcsold ki a vasalón a gőzölést is és használj alacsony hőfokot!




Öblítő házilag: ezt próbáld ki, és soha többet nem veszel boltit!

Horváth Eszter


Nemcsak drága, de allergiát is okozhat az öblítő. Mutatunk neked egy jobb alternatívát.



Sok helyen olvashattad már, hogy bár az öblítők puhává és friss illatúvá varázsolják a ruhákat, használatuknak nem kevés hátulütője van.
A bőrrel érintkezve könnyen váltanak ki allergiás reakciókat, ha pedig zárt légtérben szárítod a ruhákat, a légutakat is irritálhatják a levegőbe kerülő részecskék.

Így működnek a textilöblítők

Az öblítők - melyek kationos felületaktív anyagok és víz emulziójából állnak - rárakódnak a textilszálakra. Hogy hosszú időn át frissnek érezhesd a ruháidat, azt a gyártók további vegyületek, különböző fixálók hozzáadásával érik el.

Ezek, valamint az optikai fehérítők, a mesterséges színezék- és illatanyagok azonban hosszú távon növelhetik a légúti betegségek - például az asztma - kialakulásának veszélyét, illetve allergiára is hajlamosíthatnak.

Öblítő házilag: egyszerű, olcsó, és nem kapsz allergiát tőle

Általában igaz, hogy érdemes kevesebb vegyszert használnod a hétköznapokban. Az öblítő például éppen olyan dolog, melynek elhagyásával valószínűleg többet nyersz, mint veszítesz. Ha azonban nélküle nem érzed elég illatosnak a ruháidat, az alábbiakban mutatunk egy egyszerű, házilag kikeverhető szert.
Az ecet ezerarcú konyhai-fürdőszobai csodaszer, melyet mosáshoz is használhatsz. Nem csak abban segít, hogy a mosógéped mentes legyen a penésztől, a vízkőtől és a nyálkás lerakódásoktól. Az öblítés során puhává varázsolja a ruhákat, törölközőket és egyéb textíliákat, megakadályozza, hogy a mosószer a szálak közé ragadjon. Felfrissíti a textíliákat, és segít megőrizni a színüket.
NÉZEGESS KÉPEKET!6 kép

Ezt tedd a mosógépbe! 6 dolog, amiről nem is hinnéd, milyen jót tesz




Pontos recept

Nincs más dolgod, mint összeönteni fél deciliter ecetet fél deciliter vízzel, majd a keveréket a mosógép öblítő tartályába töltetni. Bár sokan hiszik, de a megszáradt ruhák nem lesznek ecetszagúak.
Ha azonban neked hiányzik egy kis illat, pár csepp - körülbelül tíz csepp elegendő - 100%-os illóolajat még adhatsz az ecetes öblítőhöz. Kiváló választás a levendula, de jó a teafaolaj vagy a citrusfélék is.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése