2018. október 5., péntek

SZOLGÁLJUK A KORMÁNYT ÉS KILAKOLTATJUK A NÉPET .






SZOLGÁLJUK A KORMÁNYT
ÉS
KILAKOLTATJUK A NÉPET .





Na végre! A köztévé közölte: Orbán luxusrepülése is Soros György miatt van 

Szanyi Ági 2018. 09. 27. zsurpubi.hu 

Illetve, az nem is baj, hogy Orbán haverja - aki mellesleg számos közbeszerzést nyer - utaztatja luxusmód a miniszterelnököt, és ezzel a Fidesz épp legalizálja a korrupciót. A probléma ott van, hogy az Átlátszó erről "Soros György pénzéből írt". Csak, hogy tegyük tisztába! 
Na végre! A köztévé közölte: Orbán luxusrepülése is Soros György miatt van

Most tényleg olyan fontos dolog, hogy ki hol nyaralt? - adta meg az alaphangot a tényfeltáráshoz a köztévé "riportere". 
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézettől (ki mástól?) pedig örömmel fejti ki azt a monológot, amit a Fidesz kommunikációs osztálya megírt neki. 
A beszélgetés vezérfonalát egyébként az Origó adta meg, ami tegnap a következőt írta: 
"Honnan van pénze egy alig látogatott, reklámokat alig megjelentető honlapnak komoly összegeket igénybe vevő drónos akcióra, drága külföldi utakra, csúcskategóriás fényképezőgépekre és a legújabb technikai berendezésekre? Amerikából, egyenes Soros György péntárcájából. Az Átlátszó a milliárdos üzletember tengerentúli utalásaiból politikai küldetést teljesít Magyarországon. 
Hétfőn teljes pályás támadást indított a "magyar kormányzat és holdudvarának különböző szereplői ellen" az ellenzéki Átlátszó. A lejárató anyagban a szocialista rendszer egyik szellemi tartópillérére, az irigységre bazíroztak, ilyen módon kívánták megtámogatni a magatehetetlen állapotban lévő ellenzéki pártokat. És persze hazugságokkal. Ehhez minden eszközt megengedettnek tartottak:drónokkal (pilóta nélküli repülőgéppel) hosszú időn keresztül megfigyelték a célszemélyeket, hónapokon keresztül bokrokban bujkálva arra vártak, hogy lencsevégre kapják a szabadságukat töltő ellenséges célpontokat." 
Nem, ez nem vicc, ők így értelmezték az Átlátszó cikkét, melyben a nertársak különös luxusutazásait vették górcső alá. 


Gulyás: Majd a miniszterelnök eldönti, hogy bele kell-e írni a vagyonnyilatkozatába a „Garancsitól kapott” repülőutakat

Az Átlátszó írta két napja egy cikket egy jachtról és egy luxusrepülőről, amiken időről-időre Orbán Viktor közeli oligarchák és magyar politikusok tűnnek fel, köztük Mészáros Lőrinc, Homolya Róbert és maga Orbán Viktor is. Orbánt le is fényképezték, amint kiszáll a repülőből, miután az a Videoton Bulgáriai meccs után Bulgáriából repült haza.
A Fidesz erre azt tudta kitalálni védekezésül, hogy Orbán Viktort barátja, Garancsi István, a Videoton tulajdonosa röptette ki Bulgáriába a meccsre, és ezzel nincs is semmi baj. Azt nem magyarázták meg, hogy az focivébé döntőjére ki röptette ki a miniszterelnököt, és azt sem, hogy ha tényleg Garancsi hívta meg Orbánt a repülőútra, akkor nem aggályos-e hogy az iszonyatos közbeszerzési pénzeket elnyerő Garancsi ilyen nagy értékű ajándékot ad a miniszterelnöknek, akinek elvileg (azaz a vagyonnyilatkozata szerint) csak pár százezer forintos megtakarítása van.
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert a Kormányinfó nevű csütörtöki sajtótájékoztatóján kérdezte arról az ATV, hogy ezt az ajándékot nem kellene-e feltüntetni Orbán vagyonnyilatkozatában. Gulyás erre azt mondta,
azt majd a következő vagyonnyilatkozat-tételkor a miniszerelnök eldönti.
Az RTL ezután azt kérdezte, hogy ha a repülőút ajándék volt Garancsitól barátjának, aki történetesen pont Orbán Viktor miniszterelnök, akkor pontosan mi az, ami még ajándékként belefér, esetleg megoszthatja-e Garancsi Orbánnal a teljes vagyonát vagy vehet-e lakást Orbán gyerekeinek  (bár Orbán Gáspár már tényleg lakott Garancsi lakásában).
Gulyás szerint ebben a határ az, amit „a polgári jó ízlés és a választópolgárok értékítélete” megenged.


Hollik István szerint nincs korrupció, és Orbán Ráhel a saját lábán áll




Hollik István, a Fidesz-KDNP szóvivője volt az Egyenes Beszéd extra vendége, ahol Krug Emília, Stumpf András és Gergely Márton kérdezték őt. A beszélgetés tökéletesen leírta, miért nem hajlandóak a Fidesz politikusai vitára kiállni, és nem kormánypárti sajtóterméknek interjút adni. Mert a propaganda és a valóság találkozásakor a valóság győz.
A téma Orbán Viktor luxusrepülős útja és Mészáros Lőrinc luxusjachtja volt, Hollik pedig próbálta hajlítani az univerzum határait a végtelenhez, de szerencsére kérdezői rendre visszakanyarították a valósághoz. Az adás elején ugyanis felolvasták neki az országgyűlési törvény egyik passzusát, amely szerint, aki a képviselői fizetését meghaladó ingyenes juttatást vagy ajándékot fogad el, az törvénysértést követ el. Hollik válaszaiban azt próbálta magyarázni, hogy az ingyenes juttatás nem ingyenes juttatás, ilyen állításokkal:
Mészáros Lőrinc kapcsán:
Arról a miniszterelnök tehet, hogy az a barátja, aki 20 éve is a barátja volt, közben üzletileg sikeres vállalkozást épített fel?
Az ingyenes utazás kapcsán:
Képzeljük el, hogy egy barátja kimegy egy Metallica koncertre Bécsbe, és önnek is van jegye, és azt mondja, gyere, ugorj be a kocsiba, magammal viszlek, az ajándék?
Orbán Viktor barátainak meggazdagodása kapcsán:
A Fidesz-KDNP-ben zéró tolerancia van a korrupcióval szemben, azért, mert valaki egyszer vagy többször egy légtérben tartózkodott a miniszterelnökkel, semmilyen előnyt nem élvezett.
Az ingyenes út mint ajándék léte kapcsán:
Krug Emília: Ha vendégként ment el, akkor az ajándék.
Hollik: Nincs ajándék.
Végül pedig, hogy miért nem ingyenes juttatás vagy ajándék, ha valaki felül valakinek luxusrepülőjére, hogy elvigyék egy focimeccsre:
A repülőgép amúgy is elindult volna.
Arról, hogy ki lesz vizsgálva:
Nagyon jó, hogy az ellenzéki pártok megtették a feljelentésüket, majd a hatóságok ezt meg fogják vizsgálni
Az üzleti ügyekről:
Stumpf: Nem érdekli, hogy honnan van ennyi pénze Mészáros Lőrincnek jachtra, vagy kié egyáltalán az a jacht?
Hollik: A Fidesz-KDNP üzleti ügyekkel nem foglalkozik.
A piaci alapú megélhetésről:
Hollik: Miért probléma az, ha valaki, aki piaci alapon is megél, jó a versenyben, állami megrendeléseket kap.
Krug: Mészáros Lőrinc hol jó a versenyben?
Hollik: Bocsánat, de hol van törvénysértés?
Stumpf: Az OLAF erről tudna mesélni.
Az EU ügyészségről:
Hollik: Ez egy alapvető szuverenitási kérdés, mi azt akarjuk, hogy magyar ügyekben magyar hatóságok járjanak el
Krug: Ugye tudja, mit jelent a járnak el? Hogy itt a magyar bíróság dönt a végén, az EU ügyészség szakemberei nyomoznak, de a végén a magyar bíróság dönt.
Hollik: Önök miért nem bíznak meg a magyar ügyészségben?
Az ügyészség függetlenségéről:
Hollik: Azzal ártunk legtöbbet a jogállamiságnak és a független intézményeknek, ha olyan állításokat teszünk, minthogy fideszes ügyészség.
Krug: Nem az az ártalmas, ha minden pozícióba Fideszhez köthető embereket neveznek ki?
Hollik: Még egyszer mondom, mondjon egy olyan ügyet, ahol a törvénysértés gyanúja merült fel.
Aztán amikor már végképp kezdett alóla kicsúszni a talaj, Hollik elkezdett egyszerűen nem válaszolni és sorosozni.


Stumpf arról, hogy ha ez egy politikai támadás a Fidesz ellen, akkor talán mégis van köze Mészárosnak a Fideszhez, és akkor talán mégis csak van valami probléma ezekkel a luxusutakkal:
Stumpf: Miért zavarja önt, ha van Mészáros Lőrincről egy felvétel, amin egy luxushajón nyaral?
Hollik: Engem nem zavar.
Stumpf: Dehogynem itt sorosozik már, meg politikai támadásról beszél.
Arról, hogy Soros mikor lett rossz ember:
Stumpf: Volt egy pont, ameddig Soros György jó ember volt, ameddig a Fidesznek adott pénzt, mikor gonoszult meg Soros György?
Gergely Márton: Orbán Viktor 2010-ben még fogadta Soros Györgyöt, utána lett rossz ember?
Arról, hogy mégis mi köze van Soros Györgynek Orbán Viktor luxusutazásához és barátai gazdagodásához:
Gergely: Soros György miatt utazik 17 milliárdos géppel Orbán Viktor?
Stumpf: Nem értem, hogy ez a szörnyű terv (a Soros-terv), hogy függ össze azzal, hogy a miniszterelnök lányának vagyonosodnia kell.
Majd az adás végén Hollik István ezzel a fontos megállapítással zárta a beszélgetést:
Orbán Ráhel a saját lábán áll.
Egyébként az külön szórakoztató volt, hogy végig, ha valaki Mészáros Lőrincről kérdezett, Hollik Garancsi István üzleteivel válaszolt, tehát kikerülte a válaszadást.
A teljes adás itt nézhető meg, a fenti idézetek nem hajszálpontosak:

Élő videó


Orbán Ráhel szülése körül komplett fake news univerzum bontakozik ki




Nem sokkal azután, hogy Orbán Ráhel a Szent Imre Kórházban világra hozta második gyermekét, a magyar internet legsötétebb bugyrai felbolydultak.
Még aznap megjelent a különböző kamuoldalakon egy felháborodott kismama nyílt levele, amiben elmeséli, hogy kizavarták a szülőszobából, mert a miniszterelnök lánya is váratlanul betoppant szülni. A végén azért megjegyzi, hogy egészséges kislánynak adott életet. Gratulálunk.
A cikkhez volt mellékelve fotó is a kismamáról a már  megszületett kislánnyal, forrása viszont nem nagyon fellelhető a cikknek, ha a különböző, egymásra hivatkozó kamuoldalak közt kattintgatunk, előbb-utóbb eljutunk egy olyanhoz, ahol a ‘forrás’ felirat alatt már nincs link.
A cikket a Facebookon (ahogy arra a címben fel is hívják a figyelmet) figyelemreméltóan sokan megosztották, tulajdonképpen a mai napig pörög a különböző csoportokban.

Noha nyilvánvalóan semmi alapja nincs.

De itt nem volt vége a történetnek, sőt, hirtelen több szálra szakadt. Az egyik vonalon Orbán Ráhel szintén nyílt levélben válaszolt a megalázott kismamának, amelyben kikéri magának a vádakat:
A Miniszterelnök lányaként úgy gondolom egyáltalán nem meglepő ami és ahogy történt, hisz erre számítani lehetett, hogy az előzetesen megbeszéltek szerint különleges bánásmódban részesülök majd. Sajnálom, ha az igazság Önt így felzaklatta.”
És így tovább, és így tovább. Forrás nincs, a cikkekben megjegyzik, hogy Orbán Ráhel Facebook-oldalán (ami amúgy nem nyilvános, de nem baj) tette közzé kifakadását, de a posztot érdekes módon azóta eltávolították (ehm, ehm).
Természetesen itt is a megosztások, lájkok begyűjtésére buzdító tartalmakról van szó, forrásként az oldalak egymásra mutogatnak.
Aztán jött a következő lépés, amikor Vajna Tímea (fánkozótulajdonos, modell, Andy Vajna felesége) is írt egy nyílt levelet – mi mást? –, amiben biztató szavakkal bátorította a megtámadott Orbán Ráhelt.
Ha egyszer Andy egy gyermekkel ajándékozna meg, az biztos, hogy külön privát szobát, de talán az egész kórházi osztályt priváttá fogom intézni. Sokkal nagyobb teher nehezedik ránk, amit a halandók fel sem fognak.”
Forrás nincs, az amúgy közösségi oldalain kifejezetten aktív Vajna posztjai közt nyoma sincs ilyesminek, de ez a megosztókat, lájkolókat nem zavarja.
És akkor jöjjön ezen a vonalon a TETŐPONT: Kulka János nyílt levele (jáááj) Vajna Tímeának, amiben ilyen veretes sorok szerepelnek:
Nem tudom, hogy szándékosan ingerled a magyar embereket vagy sem, viszont tényleg nagyon szeretném megérteni, hogy miért jó ez neked?! Valóban közszereplő vagy, a te megnyilvánulásod ezerszer gyorsabban terjed, mint másoké. Arra kérlek, hogy kicsit gondolkodj el ezen és válogasd meg a szavaidat. Nem nyilatkozhatsz ilyen fennhangon embertársaidról, éljenek bármilyen anyagi körülmények között. Fogd vissza magad!”
Talán mondani sem kell: forrás nincs, felháborodás van, a még csak ma reggel megjelent posztot már el is kezdték Facebookon megosztogatni az emberek.
De nem a nyílt leveles adok-kapok az egyetlen vadhajtása az Orbán Ráhel szülése körüli felbuzdulásnak.
Egyrészt terjed már jócskán az a cikk is, amelyben valakik kiderítették, hogy mennyibe is került Orbán Ráhel szülése (5 nap alatt másfél millió a szöveg szerint), amivel a felkutathatatlan forrásból származó értesülést megíró névtelenszerző természetesen párhuzamba is állítja rögvest, hogy „másoknak az is gondot okoz, hogy a boltban a 200 vagy a 250 forintos margarint vegyék-e meg”.
És végül a kedvencem, a Szent Imre Kórház főorvosának kirúgásáról szóló kamucikk, amelyben a nevezett főorvos elsősorban is bocsánatot kér a szülőszobáról kizavart kismamától, majd pedig a következőket nyilatkozza (hogy kinek, az sajnos nem derül ki):
Az állásommal és a karrieremmel játszottam volna, ha ezt nem teszem meg. 3 gyermekem van, etetnem és taníttatnom kell őket, és nem tehetem kockára a családom boldogulását.”
Aztán viszont bombaként robban a szövegben a hír, hogy mivel a főorvos megszegte a titoktartási szerződését, mégis kirúgják, azonnali hatállyal.
Talán érdemes ezen az utolsó szövegen bemutatni, hány ponton kéne elkezdeni gyanakodni, amikor ilyen típusú tartalomba botlunk.
Szerző nincs. Forrás nincs. Ellenben az „oszd meg, hogy minél többen láthassák” felhívás legkülönfélébb formáival buzdítanak arra, hogy terjesszük a tartalmakat.
No de a főorvos például egyszer sincs megnevezve a szövegben. És hogy például miért lett volna viszonylag könnyű kiszúrni, hogy ordas nagy kamuval van dolgunk?




Mondjuk azért, mert a Szent Imre Kórház osztályvezető főorvosa, Dr. med. habil. Sziller István a kamucikkben felhasznált kitakart arcú orvossal szemben nem kopasz. De ha ennél kevesebb kutatómunkát (volt vagy 1 perc, amíg megtaláltam) igénylő bizonyítékra vágyunk: egy darab link sincs a cikkben, bár valamilyen kósza mozdulattal hivatkoznak benne a 24.hu-ra, a lapnak állítólag Dr. Hemző Erika, a kórház orvosigazgatója nyilatkozott, csakhogy a 24.hu oldalán Dr. Hemző Erika nevére rákeresve semmi erre utaló jelet nem találni. Ja, Dr. med. habil. Sziller István pedig még mindig főorvos – de talán ezt már igazán lehetett sejteni.
Szóval a helyzet az, hogy Orbán Ráhel szülése köré a különböző kamuoldalak már egy komplett hazugságuniverzumot húztak fel, ráadásul a cikkek terjednek is, méghozzá meglehetősen gyorsan – elég csak arra gondolni, hogy naponta hányszor botlunk bele akár csak a saját falunkon is ilyen megosztásokba…
És hogy mi ezzel a baj? Mutatok egy képet az egyik, Vajna Tímea „nyílt levelét” osztogató Facebook-oldalról:
Orbán Ráhel, mint kismama, bizonyosan nem érdemli meg, hogy ilyen típusú, hazugságokra épülő álhírek garmadája miatt zúduljon rá egy gyűlöletcunami. Az meg pláne elfogadhatatlan, hogy az egészről nyilvánvalóan mit sem tudó Vajna Tímeára ugyanez várjon, mint ahogy minden bizonnyal Kulka János sem köszöni meg, hogy a neve alatt ilyen nyílt levél pörög. És akkor a főorvosról például még nem is beszéltünk…
Az oldalak többsége egyébként, ahol ez a töménytelen kamu burjánzik, montenegrói illetőségű – vagyis lényegében elkaphatatlanok, mást nem nagyon lehet tenni, mint folyamatosan felhívni az emberek figyelmét arra, hogy az általuk megosztott tartalom hazugság, és hogy az ilyen típusú oldalakon még a napi időjárásjelentés igazságtartalmában is érdemes kételkedni.
Jó hír ezzel kapcsolatban, hogy a Hvg.hu folyamatosan frissíti (legutóbb épp két nappal ezelőtt) a kamuoldalakat listázó összesítését.
A cikkbe nem azért nem linkeltem be egyetlen kamucikk forrását sem, mert ez a cikk is kamu, hanem azért, mert nem akartam, hogy még többen rákattintsanak ezekre az eszement írásokra. Ha valaki nagyon szeretné, háromszavas keresésekkel bőven megtalálja őket. Csak ne ossza meg.
UPDATE (13.19):
Alig két órával azután, hogy a cikket élesítettem, itt a következő kör, Stohl András nyílt levele, melyben Orbán Ráhel mellett áll ki.
Ráhel a Miniszterelnökünk lánya, tehát nem lehet kérdés, Neki igenis több jár, mint az átlag embernek! ”
Vagy persze a fene tudja, ki az a STHOL András, akinek a neve alatt fut a következő gyöngyszem.
UPDATE II (14.17):
Egy olvasónk jelezte, hogy az „alapcikkben”, ahol a kismama nyílt levelét közlik, egy barátjának a fotója szerepel, nyilván engedély nélkül. Különösen szörnyű lehet, amikor valaki azzal szembesül, hogy egy régebbi fotója, amin a pár napos gyerekével látható, ilyen oldalakon, ilyen tartalom mellé van rakva. A kép egyébként több mint egy évvel ezelőtt megjelent a Veol.hu-n is, egy cikkben, ott azonban a kismama arca ki volt takarva.
UPDATE III (15.31):
Biztos mindenki hiányolta Andy Vajna megnyilvánulását az ügyben, ám aggodalomra semmi ok, megérkezett az is!
Viszont sajnálattal közlöm, hogy a torta tetején lévő habon csücsülő cukrozott cseresznye is a helyén van már, mi sem természetesebb, hogy Orbán Viktor sem hagyta szó nélkül a dolgokat (csak hogy emlékeztessek mindenkit, a pelenka-ügyben a sajtónak csupán annyit mondott: „… életkoromnál fogva nem vagyok illetékes”), kifejezetten bőbeszédűen közölte a facebookosokkal:
Engem lehet bántani, de a gyermekemet kérem hagyják nyugodtan élni!”
Valamiféle szörnyű összeesküvésnek köszönhetően viszont a miniszterelnök hivatalos Facebook-oldalán nem lelni nyomát ennek a kitárulkozásnak, ahol a legfrissebb, de még így is kétnapos videón Orbán a magyar határok védelméről lamentál.
Mivel ennél lejjebb/feljebb ezt a történetet már nem lehet tornázni, a frissítgetést berekesztem. (Természetesen ha a pápa, Elvis vagy a loch ness-i szörny megszólal, azt azért berakom még a cikkbe).

A kurvák több figyelmet várnak el !!, mint ahogy s cíkk írója is !!!!



Röhögve hagytak ott” – a Szenátus előtt tanúskodott Trump bírójelöltje ellen az őt szexuális erőszakkal vádoló nő




Magyar idő szerint ma délután 4 órától tanúvallomást tett Dr. Christine Blasey Ford arról, hogyan tett rajta 36 évvel ezelőtt erőszakot Brett Kavanaugh bíró és jogászprofesszor, aki most Donald Trump elnök jelöltje az Egyesült Államok legfelsőbb bíróságába.
A szenátusi terem előtt nőjogi aktivisták tüntettek az ugyancsak megjelenő Brett Kavanaugh konzervatív bírójelölt ellen is. A Kavanaugh meghallgatását folytató szenátusi igazságügyi bizottság demokrata tagjai nehezményezték, hogy ugyan Blasey Ford már részletesen beszámolt emlékeiről az FBI-nak Donald Trump – aki hosszú hallgatás után múlt héten nyilvánosan is kiállt jelöltje, Kavanaugh tisztasága mellett, a elnök azonban mégsem rendelte el ismételten a jelölt FBI-átvilágítását, ahogy ilyen esetekben ez bevett szokás lenne.

Az kaliforniai pszichiáterprofesszor a bizottság előtt arról számolt be, hogy a vallásos keresztényként megismert bírójelölthöz tizenéves korából olyan traumatikus élménye fűződik, „amely az emlékezetébe égett, és amelyet sohasem fog elfelejteni.”

Ezek után elmondta, hogy 1982 nyarán 14 éves volt, amikor a marylandi Bethesda lányiskolájának diákjaként elment egy házibuliba, ahol a 17 éves Kavanaugh és barátja erőszakkal lökték be egy emeleti hálószobába, amikor a mosdót kereste. Ezek után a láthatóan nagyon részeg Kavanaugh az ágyra lökte, és rámászott, erőszakkal próbálta a lány ruháit levenni, miközben cimborája olykor röhögve biztatta, olykor  pedig le akarta állítani. A hálószoba elő volt készítve, ott hangos zene szólt, ezért Christine kiáltásait senki sem hallotta meg.
Végül Kavanaugh egyik kezével erősen befogta Blasey Ford száját, miközben továbbra is megpróbálta megerőszakolni.
A lány szerencséje egyedül az volt, hogy Kavanaugh részeg barátja, Mark Judge az ágyra ugrált, így Kavanaugh véletlenül leesett róla, és ki tudott szaladni a szobából. A fürdőszobából még hallotta, ahogyan Kavanaugh és barátja

röhögve dülöngélnek le a lépcsőn a megkísérelt erőszak után.

Christine Blasey Scott kiemelte, a kora-kamaszkorában történt erőszakos szexuális támadás egész életére kiható traumát okozott, évtizedekig nyomta el magában az élményt, és csak 2012-ben egy pszichiátriai kezelés során ásta azt ismét elő emlékeiből.
Meggyőztem magamat, hogy csak azért, mert Brettnek nem sikerült megerőszakolnia engem, ez az epizód nem is fontos, és elnyomtam magamban.”
Arról is részletesen beszélt, milyen óriási mentális erőfeszítésébe került az elhatározás, hogy végül névvel is vállalva, előadja a szenátusi bizottság előtt a történetét, és hogy most is mennyire retteg ennek következményeitől. A szenátusi bizottság ugyan megígérte, hogy bizalmasan kezelik vádjait és személyét, de szeptember folyamán mégis megalázó helyzetbe hozták a republikánus szenátorok megbízottjai, amikor a Dél-Kaliforniai Egyetemen doktori hallgatói előtt, nyíltan kérdezték névtelen leveléről.
Ezért Blasey Ford úgy döntött, névvel is vállalja Kavanaugh vádjait, egy szeptember 16-i cikkben a Washington Postban. A cikket rengeteg személyes, politikai támadás de óriási támogatás is követte. Kavanaugh és Trump támogatói szisztematikusan próbálták Christine Blasy Fordot hazugnak, és egyszerű politikai eszköznek beállítani a baloldali demokrata ellenzék.






Néhány évtized alatt kiürülhet a magyar vidék



ORBÁN ATTILA


A 2001-es és 2011-es népszámlálás között Budapestet és egy-két nagyobb várost leszámítva mindenütt stagnált vagy csökkent a települések lélekszáma. A vidéki települések elnéptelenedése nemcsak hazánk problémája, hanem egész régiónké. A XIX. század derekán kezdődött urbanizációs kísérlet – értelemszerűen – a kistelepülések elnéptelenedéséhez, kiürüléséhez vezetett.
A városok a jelenkori élet központjai, hiszen a mindennapi életünket kielégítő munkahelyi, kulturális és szórakozási előnyökkel rendelkeznek. A város-vidék viszonyrendszerben sokszor lecsapódik mindaz, amit globálisan a centrum-periféria-félperifériaként ismerünk, hiszen a nagyvárosok (különösen a nyugaton is ismert metropoliszok) akarva-akaratlanul a vidéket emberi és természeti nyersanyagforrásként, ha úgy tetszik, gyarmatként, kizsákmányolható lehetőségként kezelik. Ennek a magyar vonatkozásával Nemes Nagy Józseffoglalkozott, aki a főváros-vidék különbségekből vezette ezt le, és négy területet különített el:
  • Központi magot – gazdasági centrum a földrajzi centrumban – Budapest és környéke
  • Belső perifériákat – gazdasági periféria a földrajzi centrumban – elsősorban a Közép-Tiszavidék környéke
  • Dinamikus peremeket – gazdasági centrum a földrajzi periférián – osztrák-szlovén és a nyugat-szlovák határmente
  • Külső perifériákat – gazdasági periféria a földrajzi periférián – kelet-szlovák, ukrán, román határ mentén
Véleménye szerint Budapest volt az egyetlen olyan magyar település, amely be tudott kapcsolódni az európai városversenybe, amely egyedül képes volt az ehhez megkerülhetetlen technikai innovációra.

Hogyan is működik ez a valóságban?

A kistelepüléseken a legnagyobb problémát az elöregedés és az elvándorlás okozza, általában azok maradnak ott, akiknek a munkahelyük is helyben van: tanárok, fodrászok, egyházi személyek és a mindennapi élethez nélkülözhetetlen szolgáltatásokat nyújtók. Ezáltal rengeteg hiányossággal is szembesülhet a kis lélekszámú településen élő, például, hogy nincs háziorvos vagy fogorvos.

Az a tény, hogy Magyarországon harmadannyi diplomás ember él vidéken, mint a nagyvárosban, az érettségivel rendelkezők aránya pedig harmadával kevesebb, még elkeserítőbb jövővel kecsegteti ezeket a településeket.

A közelben lévő városok rendre szippantják el a diplomával rendelkező embereket és az ott maradt ifjúságot. Hiszen egy szülő jóval szívesebben járatja a gyerekét egy olyan iskolába, ahol van uszoda, kémialabor, vagy ahol színházba járhat a gyermeke. Ezt a számok is alátámasztják, hiszen 2001 és 2011 között tizedével nőtt az ingázók aránya vidéken. Mára a falvak, kisvárosok lakóinak fele más településen dolgozik, mint ahol lakik.
Ezzel természetesen elsősorban a jobb anyagi lehetőségekkel rendelkező szülők élnek, hiszen ők megtehetik, hogy a közeli városba utaztatják a gyereküket. A kistelepüléseken általában az eleve hátrányos helyzetben lévő gyermekek maradnak, akik ráadásul kevésbé jó oktatásban részesülnek, akár a pedagógusok vagy akár infrastrukturális hiányosságok miatt.

Kialakul egy ördögi kör, amelynek hatására a jobb lehetőségekkel és képességekkel bíró emberek távolodnak el a helyi közösségektől.

Mert a legtöbb pedagógus, tanár sem akar foglalkozni hátrányos helyzetű vagy problémás gyerekkel, olyan helyen ahol hiányoznak a modern életünket kielégítő dolgok.
A fentebb már taglalt indokok szerint a fővárosban tanulni, élni rengeteg szempontból nagyobb előnnyel jár, mint egy vidéki településen. Ha úgy dönt egy fiatal, hogy Budapestre megy továbbtanulni, vagy egyszerűen, azért mert ott több lehetősége van munkát találni, akkor hatalmas hátrányból indul a fővárosival szemben, hiszen 15-20 évnyi, de akár élete végéig tartó anyagi hátrányból kezdi az életét. Ez a szám azért is döbbenetes, mert 2016-ban az egyetemisták 57 százaléka, azaz tízből hatan a fővárosban tanultak.
Az egész helyzet pedig a család minden egyes tagjára hatalmas terhet ró. A diáknak nem marad más választása, mint a diákmunka vagy diákhitel, miközben az urbanizáció és a helybeli lehetőségek híján sokszor bele is van kényszerülve a fővárosi-nagyvárosi létbe.
Tudunk olyan településről, ahol lenne elég diák, de a helybeli egyházi vezetők inkább utaztatják a közelben lévő város egyházi iskolájába a diákokat (az állami kisbusszal). Ez persze nemcsak az állam által agyontámogatott vallási szervezetek részéről kétes, hanem a helyi vezetők részéről is.
Az önkormányzati képviselőkben, vezetőkben tudatosítani kellene, hogy ezek a tradicionális közösségek kihalását, a saját közösségük elnéptelenedését szolgáló folyamatok, és hogy nem szabad efelett szemet hunyniuk.

Vidékfejlesztés?

Ezzel szemben megoldásként, ha úgy tetszik, alternatívaként szolgálhatnának a helyi önszerveződések, a lokális közösségek támogatása, helyben tartása, például úgy, hogy ott hoznak létre szerveződéseket.  A helyi szervezetek pedig résztvevői lehetnének a döntéshozatalnak, alakítói lehetnének a közösségi életnek, ösztönözve ezzel is a tevékenységüket. és állítsd be, hogy elsőként láss minket a Facebookon!
Ezeket a falvakat a kormány előszeretettel vegzálja, hiszen az életben maradásukért küzdő települések számláit inkasszóval terheli, egy olyan eljárás miatt, amit mára indokolatlansága okán töröltek.
Az sem az életben maradásukat szolgálja, hogy a falvak kulturális életét biztosító közmunkásokat (jellemzően friss diplomások, középfokú végzettségűek) utcára teszik, holott ők a könyvtárakban, művelődési házak működtetésében láttak el fontos feladatokat.
Olyan abszurd döntések is jellemzik a kormány működését, mint az, hogy a kistelepüléseken kötelező bölcsődéket fenntartani, ha legalább öt gyerek szülei igényelik azt. Arra azonban a törvény nem biztosít lehetőséget – sőt egyenesen tiltja –, hogy az óvodákkal összevonják azokat, az önkormányzatoknak ellenben külön intézmények létrehozására nincs pénzük.
A kormány idén hirdette meg a Magyar falvak programot, amiről ugyan eddig túl sok mindent nem lehet tudni, de azt igen, hogy növelnék a CSOK (családok otthonteremtési kedvezménye) lehívható támogatási összegét az 5000 főnél kisebb lélekszámú településeken (Magyarországon a települések 90 százaléka 5000 fő alatti). Ebben rengeteg olyan település van, amelyen az elmúlt években, nem vagy alig adtak el ingatlant, és ugyan a CSOK lendületet adhat a vidéki ingatlanpiacnak, az könnyen kontraproduktív lehet, hiszen:
A megemelt csok különösen ott növelheti az ingatlanok iránti keresletet, ahol még elérhető távolságban van munkalehetőség, iskola, szolgáltatások. Feltehetőleg a nagyvárosok vonzáskörzete fog tovább terjedni, mert sok fiatal vállalja majd a hosszabb utazást cserébe azért, hogy megfizethető áron jusson otthonhoz” – magyarázta a Napi.hu-nak Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.
Ahhoz, hogy a hagyományosan mezőgazdaságból élő magyar vidék fennmaradhasson, a mindenkori kormánynak nem a nagybirtokrendszererősödését, növekedését kellene támogatnia, hiszen a városban élők élelmiszerigényeinek kielégítése akár jövedelemtöbblethez juttathatja a vidéken élőket, elsősorban a kisgazdákat. (Természetesen ez is akkor éri meg, ha az a természettel, a jövőnk zálogával összhangban megy végbe).
Finta István, a LEADER Egyesületek Szövetségének elnöke, az MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpontjának tudományos munkatársa szerint a vidékfejlesztésben alapvető probléma, hogy az inkább az agrártámogatásokat érinti, ám az agrárium csupán 3-400 ezer embert érint a megélhetés szempontjából, a vidék esetében azonban több mint 4 millió lakosrólbeszélhetünk.
A vidékfejlesztési program forrásainak 86 százalékát – a teljes keret a 2014–2020-as időszakra nem egészen 1300 milliárd forint – kifejezetten az agrárvállalkozók kapják, a többiek a maradék 14 százalékon osztoznak” – fogalmazott a szakértő.
A helyi vidékfejlesztési folyamatokat, különösen a kistelepülések és elmaradott térségek fejlesztési törekvéseit irányító, 104 vidéki térségben jelenlévő irodák 2016. júniusa óta finanszírozás nélkül működnek, az EU kötelező előírásainak ellenére.
Az 1996. évi XXI. törvény óta – ami a területfejlesztési törvény – nem volt még olyan, hogy ne tudtak volna legalább egy kevés fejlesztési pénzt kapni a legkisebb települések is. Még a 2007-2013-as időszakban is sikerült forrást biztosítani számukra a 2014-20-as időszak azonban kivétel lesz. Várhatóan sok olyan vidéki település lesz, mely egyáltalán nem kap semmilyen fejlesztési forrást. Se hazait, mert az egyáltalán nincs, se EU-s támogatást. Az ún. településképes pályázatra, amit a miniszterelnökség írt ki, kb. 2200 támogatási kérelem érkezett, ebből kb. 300-400-at tudnak kielégíteni. A maradék semmit nem fog kapni. A megyei szinten kezelt operatív programok ráadásul jellemzően a városokra koncentrálnak, nem a kistelepülésekre.”

A jó hír talán az, hogy nincs minden veszve.

Vannak olyan próbálkozások, amik szembe mernek menni a trendekkel, és emellett alternatív lehetőséget is kínálnak. Ilyen például a falurehabilitációs program, amit Raskó György dolgozott ki. A program a 250 ezer üresen álló falusi portára összpontosul, a lényege, hogy több település összefogásával felvásárolnák az elhagyott ingatlanokat és a hozzá kapcsolódó telkeket, majd ezeken a területeken farmerházakat, pontosabban korszerű ökoházakat építenének, és emellett a modern mezőgazdasági termelést is meghonosítanák.
A program az államnak is nagyon megérné, hiszen a nagyrészt céltalan vagy gazdaságtalanul felhasznált támogatások helyett létrejövő korszerű falvakban gazdaságos mezőgazdasági termelés és élelmiszer-feldolgozás kezdődne. Ezzel az odaköltöző fiataloknak megélhetést biztosíthatna és növelhetnék a vidék lakosság- megtartásának esélyét, de adóbevételi forrásként is funkcionálhatna.
Az ilyen programoknak mindig a piaci résre kell összpontosítaniuk – hiszen a nagyüzemi termeléssel nem tudnak versenyezni – például úgy, hogy ökológiai alapon történő gyógynövény- illetve gyümölcstermesztésre rendezkednek be a kistelepülések.

Ha azt akarjuk, hogy ne néptelenedjen el a vidék, akkor muszáj megtalálni azt, hogyan állítható helyre a helyi közösségek cselekvőképessége és önrendelkezése,

hogyan helyezhetjük el, a helyi közösségeket a globalizáció, urbanizáció folyamataiban és milyen (államtól jövő) programokkal támogathatjuk életben maradásukat. Ha tanulni szeretnénk, akkor csak vegyük példának Burgenlandot, ami az EU csatlakozás előtt Ausztria legelmaradottabb vidéke volt, majd a csatlakozás után a támogatásokat célirányosan elkezdték ide juttatni így az egykori periféria terület szépen lassan központi területté vált.
És hogy mit hozhat az újabb kétharmad a magyar vidék számára? Könnyen lehet, hogy az önkormányzatiság felszámolását, ami a vidék, a lokális közösségek utolsó védőbástyájának megszűnését idézné elő, és vele együtt az üresen álló szellemfalvak tömeges megjelenését.
(nyitókép: MTI / Varga György)


Új jelentés szedi szét Járóka Lívia állításait a magyarországi romák helyzetéről



Járóka Lívia, az Európai Parlament alelnöke és a Fidesz tagja a Sargentini-jelentés múlt heti parlamenti vitája során azt állította, hogy az EU saját legitimitását ássa alá azzal, hogy romaellenes diszkriminációval vádolja Magyarországot: „Valójában meg kellene köszönniük a magyar kormánynak mindazt, amit a roma közösségért tett” – mondta felszólalásában.
A Roma Civil Monitoring Riport épp akkor vált nyilvánosan elérhetővé, amikor az Európai Parlament megszavazta, hogy beindítja a hetes cikk folyamatát Magyarországgal szemben, a magyar kormánynak a  médiával, kisebbségekkel és igazságszolgáltatással szemben indított támadásai miatt. A szavazást megelőző parlamenti vita során Járóka azt állította, hogy a magyar kormány jelentősen hozzájárult az EU roma programjához – egészen pontosan azt mondta, „megterveztük, támogattuk” azt –, és elutasította a Sargentini-jelentésben megfogalmazott, a romákkal szembeni diszkriminációról szóló állításokat, végül arra szólította fel a képviselőket, hogy szavazzanak a jelentés elfogadása ellen. Amint tudjuk, nem ez történt.

A romák magyarországi helyzetével kapcsolatban pedig a legfrissebb monitoring jelentés azt találta, hogy bár a diszkriminációellenes törvényi szabályozás megfelelő, a mindennapi életben „a romák az életük számos területén továbbra is hátrányos megkülönböztetést tapasztalnak a rendőri bánásmódtól kezdve a foglalkoztatáson és lakhatáson át egészen az iskolai szegregációig és diszkriminációig.”

A riport állítása szerint a diszkriminációellenes törekvéseket a „közvélemény kevéssé támogatja, egyre elterjedtebb jelenség, hogy a diszkriminációval sújtott egyéneket hibáztatják és túlérzékenynek bélyegzik őket.”
A ROMA BÜSZKESÉG NAPJA, 2017 / FOTÓ: CSOSZÓ GABRIELLA, FREEDOC
A romák között különösen alacsony a jogi tájékozottság az egyenlő bánásmóddal kapcsolatban. Az EU alapvető jogokkal foglalkozó felmérése szerint, míg a magyarországi roma válaszadók 53 százaléka szerint nagyon elterjedt az etnikai alapú diszkrimináció az országban, addig a válaszadóknak csupán a 15 százaléka ismert olyan szervezetet, amely a hátrányos megkülönböztetés áldozatainak nyújt támogatást vagy tanácsot, és 2016-ban a roma származásból fakadó diszkriminációs eseteknek csak a 6 százalékát jelentették vagy nyújtottak be róluk panaszt a hatóságoknak.

Iskolai szegregáció

Az elérhető információk szerint a diákokat egyre inkább szegregálják az iskolákban a társadalmi, gazdasági, vagy etnikai hátterük alapján.

A jelentés aggodalmát fejezi ki az egyházi iskolák etnikai szegregációban betöltött szerepével kapcsolatban. A 2013-ban alapított Antiszegregációs Kerekasztalhoznagy várakozások fűződtek, mivel tagjai közt jelen voltak a civil társadalom és oktatás  ismert szakértői is, azonban sokan közülük hamar felmondtak, miután felfedezték, hogy nem tudnak érdemi módon párbeszédet folytatni vagy beleszólni a politikai döntésekbe, és nem voltak hajlandóak a status quo fenntartásában legitimációs szerepet játszani.

Lakóterületi szegregáció

Az Alaptörvényben foglaltak ellenére, miszerint „Magyarország törekszik arra, hogy az emberhez méltó lakhatás feltételeit és a közszolgáltatásokhoz való hozzáférést mindenki számára biztosítsa”, a riport fenntartja, hogy évtizedek óta nem történtek változások a gyakorlatban az elszegényedett romák lakhatási körülményeinek javítása érdekében.

A népszámlálás adatai alapján készült becslések szerint a teljes népesség 3 százaléka él 1384 szegregált településen.

Ezek közül több száz olyan elszigetelt perifériákon található, ahol nincs normális infrastruktúra és tömegközlekedés.
A lakhatási és háztartási támogatások olyan társadalmi csoportokat céloznak, amelyek a szegénységi küszöb fölött élnek, de akik alatta vannak, azoknak egyre kevesebb szociális támogatás érhető el.

További probléma a tömeges kilakoltatás, ami többnyire a hátralékkal rendelkező vagy vitatott jogi státuszú és legszegényebb bérlőket érinti, akik között a romák jelentősen felülreprezentáltak.

ÉLŐLÁNC A KILAKOLTATÁSOK ELLEN, 2017 MÁRCIUS 14., BUDAPEST / FOTÓ: CSOSZÓ GABRIELLA, FREEDOC


A városfejlesztési stratégiák nem fordítanak külön figyelmet a legszegényebbek kiszorításának megakadályozására, akiket az ingatlanárak emelkedésével párhuzamosan gyakran áttelepítenek és elmozdítanak lakóhelyükről. A jelentés beszámol arról, hogy egyes helyi hatóságok felvásárolnak ingatlanokat azért, hogy megakadályozzák a romák beköltözését a  fejlődő környékekre, vagy nyomást helyeznek azokra, akik esetleg roma vásárlónak adnák el ingatlanjukat.

Cigányellenesség

Habár a 2014-es Magyar Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia elismeri, hogy a romákat hátrányos megkülönböztetés éri, de ezt a „kölcsönös bizalomhiány, agresszió, előítéletek” számlájára írja, és „kétoldalú ismeretterjesztés és kommunikáció” létrehozását javasolja ahelyett, hogy a többség vagy az állami intézmények felelősségét hangsúlyozná.
A bíróságok gyakran nem veszik figyelembe a rasszista motivációt a romák ellen elkövetett gyűlöletbűncselekmények megítélésekor, és így az elkövetők enyhébb büntetést kapnak vandalizmusért vagy testi sértésért. „A magyar társadalmat áthatja az idegengyűlölet és a cigányellenesség” – állítja a riport Mucsi Erika esetét idézve, aki elutasította a Magyar Gárda egyik utódszervezetének tartott szélsőjobboldali és paramilitáris Szebb Jövőért Egyesület feloszlatására benyújtott keresetet, amit

azzal magyarázott, hogy „a „cigányság” mint kategória nem elsődlegesen faji alapon értelmezhető”, hanem egy életformaként, „a munkakerülők, a magántulajdont és az együttélés normáit nem tisztelő erkölcsi felfogás” követőiként.

Bár eljárást indítottak Mucsi ellen, nem kellett elhagynia bírói posztját. Ez a jelentés szerint megerősíthette a romákkal szemben táplált rasszista véleményeket.

Etnikai indíttatású és aránytalan rendőri intézkedések

Az etnikai indíttatású rendőri intézkedések, a véletlenszerű igazoltatások és az aránytalan rendőri felügyelet mind a roma népesség hétköznapi tapasztalatai közé tartoznak. Több civil szervezet is beszámolt olyan, számos településen tapasztalható rendőri gyakorlatról, hogy kisebb vétségekért súlyos pénzbírságra ítélnek roma származású elkövetőket. Ez a gyakorlat főleg az ország észak-keleti településein figyelhető meg.

Egy kutatás szerint a kerékpárral kapcsolatos vétségekért elítélteknek 97 százaléka roma származású.

Egyes roma többségű települések lakosait annyira gyakran megbüntették, hogy a befizetendő bírság összege meghaladta az összes bevételüket; a felmérés készítői több olyan roma származású elkövetővel is beszéltek, akit börtönbüntetésre ítéltek, miután nem tudta befizetni a rá kiszabott pénzbüntetést.
A riport a Roma Civil Monitor bemutató projektje, „A roma civil társadalom kapacitás-bővítése és a Nemzeti Roma Integrációs Stratégia monitorozásában való részvételének erősítése” részeként készült. A teljes riportot itt lehet elolvasni.




A Sargentini-jelentés a magyar szegényekről és romákról is szól, kár, hogy nem tudnak róla!

szeptember 20., 19:50


A magyar kormány a menekültekkel szemben kialakított politikai állásfoglalásra redukálja Judith Sargentini jelentését, és mindent elkövet annak érdekében, hogy a holland képviselőnő által beterjesztett indítványból a magyar emberek lehetőleg ne is értsenek ennél többet.
Azonban Sargentinek sikerült egy olyan dokumentumot letenni az Európai Unió asztalára, ami a magyar jogállamiságról szól, és az egész társadalmat érintő kérdésekkel foglalkozik. Olyan széleskörű társadalmi kórtan, ami reflektál a hajléktalanok élethelyzetére, de a milliárdos Mészáros Lőrinc is magára ismerhet a “Korrupció és Összeférhetetlenség” címet viselő passzusban.
A jelentés külön fejezetben szól a magyar szegények szociális jogainak csorbulásáról, illetve külön szakaszban értekezik a romák társadalmi helyzetének előremozdítását segítő intézkedések hiányáról.
FOTÓ: MTI/KÁLMÁNDY FERENC
A jelentés nem bennünket, magyar embereket bírál, üzenetet azonban mindenképpen hordoz számunkra. Ahhoz, hogy ennek tartalma a társadalom széles rétegeinél célt érhessen, nem elég a “mentsük meg a demokráciát” felkiáltás, olyan megközelítésre van szükség, ami a szegény és roma embereket is bevonja az erről szóló diskurzusba, és a jogállamiságot romboló intézkedések rájuk is érvényes hatását a lehető legközelebb hozza.
A kormány a menekülteket a propaganda eszközével szinte testközelbe hozta a magyar emberekhez. Az egyoldalúan negatív menekültábrázolás okán a magyarok jelentős része potenciális veszéllyel számol, és még ha nem is találkozott hús-vér menekültekkel, az országban való jelenlétük elképzelése nem igényel különösebb absztrakt gondolkodási módot.
Most csukjuk be a szemünket, és koncentráljunk jó erősen az alkotmányos rendszerre, a bírák jogaira, a nem kormányzati szervek ideális működésére vagy éppen az akadémiai szabadságra.
Az európai demokratikus értékek és a jogállam fenntartása a szegény emberek és a romák számára fokozottan esszenciális, de az erről való társadalmi párbeszédhez azok tudnak igazán kapcsolódni, akik rendelkeznek alapszintű állampolgári ismeretekkel.

Magasztos és ködös európai eszmékről papolni azoknak lehet, akiknek van érzelmi kötődése az Unióhoz, ami legfőképpen tapasztalati úton szerezhető, miközben kevés magyar embernek adatik meg, hogy nemzetközi programokban vegyen részt, és a fapados járatokon átérezze az európai összetartás és szabadság fontosságát egy café lattével a kezében.

Ma Magyarországon nem létezik olyan ellenzéki politikai mozgalom, amely magára vállalná azt a feladatot, hogy a demokratikus jogállamiságot tipró orbáni diktátumokat, amelyek mindenkire hatással bírnak, közel hozza azokhoz a magyar emberekhez is, akik számára, önhibájukon kívül, ezeknek a fontos kérdéseknek a megítélése nem magától értetődő, ezeket nem látják rendszerben.
Amikor a közbeszéd formálói az akadémiai szabadság korlátozását tematizálják, teljes figyelmüket a kutatókra összpontosítják, és a témáról folyó diskurzust nem szélesítik ki olyannyira, hogy ne csak azoknak bírjon ez jelentéssel, akiknek a tudományos élethez van bárminemű kötődése. Miért várunk azoktól az emberektől indulatot, akikhez senki sem szólt az eset kapcsán? Pedig lenne kapcsolódási pont.
Ha a regnáló hatalom korlátozza a kutatókat, és önkényesen szeretné meghatározni, hogy melyek azok a területek és témák, amelyek a társadalom számára hasznosak, a jövőben nem készülnek majd olyan felmérések, amelyek a társadalmi kirekesztettséget vizsgálják. Legyen szó szegényekről, romákról, szexuális kisebbségekről, vagy akár a nők társadalmi helyzetéről, és nem utolsósorban azokról az emberekről, akik ezen csoportok metszéspontjaiban helyezkednek el.  (Lásd a Fidesz-közeli Figyelő listáját az “ideológiavezérelt” társadalomkutatókról.)

Rendkívül fontos ezekben a kérdésekben a társadalom teljes körű bevonása, hiszen az érintettség vitathatatlan, de ha továbbra is csak a középosztálybeli értelmiséghez beszélünk, abban az esetben nem várhatjuk el, hogy a falvak és a vidéki városok lakótelepein hatalmas felháborodást kelt majd a CEU ellehetetlenítése vagy a társadalmi nemek egyetemi szakának betiltása.

A Sargentini-jelentés aggodalmának ad hangot az olyan politikai retorika miatt is, ami a nőket az anyaszerepre redukálja. Az ellenzéki képviselők közül Szél Bernadett volt az egyetlen, aki társadalmi diskurzust indított a témában, viszont nem számolt azzal, hogy a nehezebb sorsú magyar, illetve roma nőknek sem beteljesülésük csúcspontja, hogy Kövér Lászlónak unokákat szüljenek. Számos, a témában szakértő roma nő van az országban, akiknek a segítségét lehetett volna kérni, annak érdekében, hogy ez a konzultáció ne csak a fehér középosztálybeli nők kihívásairól és nehézségeiről szóljon.
Eurómilliárdok folynak az Orbán-közeli üzletemberek zsebébe, aminek produktumai a 40 cm magas kilátó vagy az alföldi szánkódomb. Ezek helyett számtalan olyan projekt és beruházás valósulhatna meg, amelyek valódi életminőség változást hozhatnának az arra rászoruló emberek életébe. Mégis nehéz ennek súlyosságát azoknak a szegény és roma embereknek érzékelni, akik a rendszerváltást követő demokratikus kormányok egyike alatt sem tapasztaltak semmit a gazdasági jólétből.
A jelentés tartalmaz többek között olyan megállapításokat is, amelyek a nehéz körülmények között élő emberek kiszolgáltatottságáról szólnak, és nem követelnek alkotmányjogi szakértői ismereteket, ezeket azonban az ellenzéknek hitelesen kell képviselniük.
Judith Sargentininek nem tiszte és nem is feladata, hogy megtanuljon magyarul, és végiglátogassa az ország nehéz sorsú embereit, és meggyőzze őket arról, hogy a hajléktalanság büntetése nem európai érték. Vagy arról, hogy az öregségi nyugdíj minimális összege nem megfelelő, épphogy az életben maradáshoz elégséges. Arról, hogy az álláskeresési járadék rendkívül alacsony, és annak folyósítási időtartama az Unióban nálunk a legrövidebb. Arról, hogy a rehabilitációs és rokkantsági ellátások megalázóan alacsonyak. Az egyedül élő, jövedelemmel nem rendelkező, köztük az idős embereknek járó szociális ellátás szintje csapnivaló.
A jelentés nem hagyja szó nélkül azt sem, hogy Magyarországon nem létezik megfelelő lakásellátás a kiszolgáltatott helyzetben lévő családok számára. Egyre több esetben vesznek el gyermeket a szüleiktől a család kedvezőtlen társadalmi és gazdasági helyzete miatt, és ez a gyakorlat aránytalan mértékben sújtja a roma családokat és gyermekeiket.
Ezek, az emberek mindennapjait valóban érintő problémafelvetések képviseletre várnak, és ha nem lesz szolidaritásra épülő, a teljes magyar érdekképviseletet felvállaló ellenzéki erő, akkor marad a menekültektől való félelem, ami az európai értékekkel szemben már a nappalinkban van.




Fizetős egészségügyet jelentett be Orbán Kötcsén?


JÁMBOR ANDRÁS


Az Atv.hu információi szerint Orbán Viktor többek között az egészségügy helyzetéről is beszélt Kötcsén. Bár a miniszterelnök mondatai nem egyértelműek, de az elmúlt időszak átalakításai után valószínűleg arra utalnak, hogy fizetős egészségügy bevezetésen gondolkodik a kormánypárt.
Az Atv.hu információi szerint Orbán Viktor Kötcsén arról beszélt az egészségügy kapcsán, hogy
a kórházak állapota rendben van, de az egészségügyben változtatni kell. Első lépés az állami és magántulajdon szétválasztása lesz.”
Ez a mondat pedig leginkább úgy értelmezhető, hogy a kormány a rendszerben legalizálná a fizetős és a nem fizetős egészségügyi ellátást. Egy ilyen lépésre már korábban is utaltak jelek. A G7 nyomán még júniusban írtuk meg, hogy a kormány eltörölte a kafetériával adott magánegészségügyi ellátás adómentességét, ami nehéz helyzetbe hozta a már működő magánegészségügyi intézményeket.d be, hogy elsőként láss minket a Facebookon!
A G7 akkor azt írta, hogy információik szerint nem a magánegészségügy megszüntetése ezzel a kormány célja, hanem egy olyan rendszer létrehozása, amelyben egy állami biztosító céggel lép be a magánbiztosítások piacára, amely egyedüliként kap majd adómenetességet:
Az így létrejövő rendszer tehát két lépcsős lenne: megmaradna a tb-hozzájárulások által finanszírozott állami egészségügyi ellátás, ezen felül pedig létrejönne egy szintén állam által birtokolt magánbiztosítási keret, amely felárért cserébe hozzáférést biztosítana egy magánrendelőket is magába foglaló kényelmesebb, gyorsabb és nagy eséllyel jobb minőségű ellátási rendszerhez is.”
Viszont az utóbbihoz csak azoknak lenne hozzáférése, akiknek a munkáltatója kifizeti a járulékot, illetve akik esetleg maguk meg tudják ezt fizetni.
Bár a jelenlegi rendszerbe is bele van csempészve egy bújtatott magánegészségügyi rendszer, egyrészt azzal, hogy most is van lehetőség magánkórházba menni, másrészt az állami kórházban rendelő orvosok magánpraxisában sokszor az állami eszközökkel folytatnak magánrendelést.

De az a helyzet, hogy már ez is probléma, ugyanis az egészségügy bármilyen eltolása az állami ingyenes ellátás rendbehozása helyett a magánszektor felé, óriási egyenlőtlenségeket teremtene.

A magánegészségügy állami legalizálásával, illetve a magánegészségügy erősítésével ugyanis nem csupán az az egyenlőtlenség jönne létre, hogy aki fizetni tud, az jobb ellátást kap, hanem az is megtörténne, hogy a tőke nélküli állami szereplők mellé tőkeerős magánszereplők lépnének be a mainál nagyobb mértékben, amelyek elszívnák a humánerőforrást az állami egészségügyből.

Tehát nem csupán egy erős magánegészségügy jönne létre, amelyet csak a tehetősek engedhetnek meg maguknak, hanem valószínűleg csökkenne, a többiek, a szegényebbek, a középosztály- vagy alsó-középosztálybeliek ellátásnak színvonala.

A tendencia egyébként már most is megfigyelhető: az amúgy is szakemberhiányos egészségügyi rendszerből egyre több orvos vándorol át a magánrendszerbe, jelenleg már a magyar orvosok egytizede dolgozik kizárólag az utóbbiban. Ráadásul az állami ellátás hiányosságai az állampolgárokat is egyre inkább a magánegészségügy felé tolják: év első öt hónapjában például 15 százalékkal bővült az OTP Egészségpénztár tagjainak száma.
Pontosan ezért az egészségügy gondjaira nem a magánegészségügy jelent megoldást, hanem az állami ingyenes egészségügy rendbetétele. Ugyanis az egészséghez való jog mindenkit megillet, és a várható élettartam már most is település és kereset függvénye.  Óriási probléma lenne, ha ez az olló tovább nőne, ha egy olyan rendszer jön létre, amelyben az egészséges, hosszú élethez való jog egyre inkább csak az anyagi feltételeken múlik.


Rekordmagasságban a Fidesz-KDNP népszerűsége

2018. 06. 30.

A 2014-es választások óta nem volt olyan népszerű a Fidesz-KDNP, mint 2018 júniusában a Nézőpont Intézetnek a Magyar Idők számára készített felmérése szerint.
Fotó: MTI, archív
A Nézőpont Intézet szombati, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a kormánypártoknak már májusban is jóval az áprilisban elért 47 százalékos belföldi listás eredményt meghaladó volt a népszerűségük, a mostani 55 százalék pedig a 2014 óta mért legmagasabb érték.
A teljes népességen belül nem változtak ugyan az erőviszonyok, viszont az ellenzéki, kiemelten a Jobbik-szimpatizánsok aktivitása csökkent, így tudták növelni előnyüket a kormánypártok a legvalószínűbb listás eredmény tekintetében.
A felmérés alapján a teljes felnőtt népesség körében 42 százalék szimpatizál a kormánypártokkal. Ez az arány a Jobbik esetében 11, az MSZP-nél pedig 6 százalék. A DK és az LMP tábora 3-3 százalékos. A Momentum Mozgalom 2 százalékon, a Kétfarkú Kutya Párt pedig 1 százalékon áll.
A legvalószínűbb listás választási eredményeket nézve a Fidesz-KDNP-re 55 százalék szavazna, jóval többen, mint amennyire az ellenzéki pártokra összesen, másrészt többen, mint a 2014-es választások óta bármikor.
A Jobbikot 18 százalék választaná, a választások óta csökkent a párt támogatottsága. Az adatfelvétel még a Mi Hazánk mozgalom párttá alakulása előtt történt, ezért az új párt esetleges népszerűségnövekedése még közvetlenül nem jelent meg a pártpreferenciákban, de a Jobbik szimpatizánsainak inaktivizálódásában már szerepet játszhatott - írták.
Az MSZP-Párbeszéd listára jelenleg a biztos szavazóknak 9 százaléka voksolna, Tóth Bertalan pártelnökké választása után sem állnak a parlamentbe való bejutásukhoz szükséges 10 százalékos szint fölött. Az LMP-re 6, a DK-ra pedig 5 százalék szavazna, népszerűségük nem sokat változott a választások óta. A Momentum szavazataránya 4 százalék, míg a Kétfarkú Kutya Párté 2 százalék lenne a biztos szavazók körében - közölte a Nézőpont Intézet.


Több mint egy órája próbál a rendőrség megszüntetni egy kilakoltatás blokádot Ferencvárosban


Egy 29 négyzetméteres penészes ingatlanból rakja ki a ferencvárosi önkormányzat Máriát élettársát és kiskorú gyerekét. Hivatalos értesítést nem kaptak, csak a rendőrség szólt, az önkormányzat amely a lakás tulajdonosa pedig azt se vette figyelembe, hogy bár Máriának tetemes az adóssága, folyamatosan törleszt. Sőt most segítséggel egyben a tartozás harmadát fél millió forintot is kifizetne, csak ne kerüljön az utcára.
FOTÓ: CSEPREGI DORKA
A rendőrség 12 óra után nem sokkal kezdett intézkedni, dulakodás közepette próbálják a kilakoltatás megakadályozni próbáló aktivistákat eltávolítani a helyszínről.
A helyzetet itt követhetik figyelemmel:
A rendőrség (korábban tévesen írtuk: információink szerint egy embert elő is állított a IX. kerületi rendőrkapitányságon (senki ellen nem indít eljárást, mert nincs jogalapjuk az eljárás megindítására).
A kilakoltatás megakadályozását a Város Mindenkié szervezi, de feltűnt az akcióban az Oktogon közösség, a Közös Ország Mozgalom több aktivistája is, például Gulyás Márton és Misetics Bálint.

Összefoglaló cikkünk a történtekről.

Frissítés 15:20: Ferencváros önkormányzata viszont mást állít, mint Mária:
a végrehajtásban érintett ingatlant H. J. és H-né B. M. 2000 októbere és 2008 júliusa között szociális bérlakásként bérelte a Ferencvárosi Önkormányzattól, havi 16.660,- Forint lakásdíjért. A bérleti szerződésüket Ferencváros Önkormányzata 2000 és 2008 között lakásdíj tartozás miatt több alkalommal felmondta.
Határozott idejű szerződésük 2008. július 22-én megszűnt. Hosszabbításra a már akkor fennálló nagy összegű tartozás miatt nem került sor, azóta H-né jogcím nélküli lakáshasználó.
A jelenlegi végrehajtási eljárás – szintén lakásdíj tartozás miatt – 2014-ben indult, mindezzel együtt Ferencváros polgármestere 2016-ban méltányosságot gyakorolt, ekkor a lakáskiürítés elhalasztásra került, és a jogcím nélküli lakáshasználó a lakásban maradhatott. Az elmúlt tizennyolc évben egyébként Ferencváros Önkormányzatától különböző szociális támogatási jogcímeken közel 900.000,- Forintot kapott.
Önkormányzati kezdeményezésre, a helyzet rendezése érdekében, H-né 2016ban a végrehajtóval részletfizetési megállapodást kötött, amelyben vállalta, hogy a fennálló több mint 1.750.000,- Forint tartozását 60 egyenlő részletben megfizeti. A megállapodás ellenére részletfizetési kötelezettségének nem tett eleget, az eltelt időben tartozása több mint kétmillió Forintra emelkedett. A volt bérlő 2017-ben úgy nyilatkozott, hogy szükség esetén kiskorú gyermekét az anyai nagyszülőknél elhelyezi. A kiskorú gyermek eközben korábban elköltözött édesapjához került, ahonnan már rendszeresen jár iskolába.”




Hiába fizette tartozását, hivatalos értesítés nélkül, 2 órás rendőri akció után lakoltatta ki Máriáékat Ferencváros


Egy 29 négyzetméteres, penészes ingatlanból rakja ki a Ferencvárosi Önkormányzat Máriát, élettársát és kiskorú gyerekét. Hivatalos értesítést nem kaptak, csak a rendőrség szólt. Az önkormányzat – amely a lakás tulajdonosa – azt se vette figyelembe, hogy bár Máriának tetemes az adóssága, folyamatosan törleszt. Sőt, most segítséggel a tartozás harmadát, félmillió forintot egyben ki is fizetné, csak ne kerüljön az utcára.
Máriának – részben a volt férjével való különválás, részben pedig a betegsége miatti munkanélkülisége következtében – jelentős lakbértartozása van az önkormányzat felé. A több mint másfél millió forintos tartozásra viszont érvényes részletfizetési szerződése van, és az abban foglalt kötelezettségeknek eleget is tett állítása szerint.
Az önkormányzat mégis elindította vele szemben a lakáskiürítési eljárást, amiről a család még írásbeli értesítést sem kapott, csak múlt vasárnap, szóban tájékoztatta őket egy rendőrjárőr a kilakoltatás időpontjáról.
Frissítés 15:20: Ferencváros önkormányzata viszont mást állít, mint Mária:
a végrehajtásban érintett ingatlant H. J. és H-né B. M. 2000 októbere és 2008 júliusa között szociális bérlakásként bérelte a Ferencvárosi Önkormányzattól, havi 16.660,- Forint lakásdíjért. A bérleti szerződésüket Ferencváros Önkormányzata 2000 és 2008 között lakásdíj tartozás miatt több alkalommal felmondta.
Határozott idejű szerződésük 2008. július 22-én megszűnt. Hosszabbításra a már akkor fennálló nagy összegű tartozás miatt nem került sor, azóta H-né jogcím nélküli lakáshasználó.
A jelenlegi végrehajtási eljárás – szintén lakásdíj tartozás miatt – 2014-ben indult, mindezzel együtt Ferencváros polgármestere 2016-ban méltányosságot gyakorolt, ekkor a lakáskiürítés elhalasztásra került, és a jogcím nélküli lakáshasználó a lakásban maradhatott. Az elmúlt tizennyolc évben egyébként Ferencváros Önkormányzatától különböző szociális támogatási jogcímeken közel 900.000,- Forintot kapott.
Önkormányzati kezdeményezésre, a helyzet rendezése érdekében, H-né 2016ban a végrehajtóval részletfizetési megállapodást kötött, amelyben vállalta, hogy a fennálló több mint 1.750.000,- Forint tartozását 60 egyenlő részletben megfizeti. A megállapodás ellenére részletfizetési kötelezettségének nem tett eleget, az eltelt időben tartozása több mint kétmillió Forintra emelkedett. A volt bérlő 2017-ben úgy nyilatkozott, hogy szükség esetén kiskorú gyermekét az anyai nagyszülőknél elhelyezi. A kiskorú gyermek eközben korábban elköltözött édesapjához került, ahonnan már rendszeresen jár iskolába.”
Molnár Noémi, az Utcajogász képviselője a Mércének elmondta: vitatják az önkormányzat eljárását. A végrehajtók gyakorlata ugyanis az, hogy előre értesítik a kilakoltatandó családot, itt ez azonban nem történt meg, ahogy egyébként egy másik ferencvárosi esetben sem a múlt héten. Illetve szerinte nem szokványos az sem, hogy miközben egyszerre van törlesztési szerződése az önkormányzattal a családnak, aközben elindítják a kilakoltatási eljárást.
Az utcajogász nyilatkozatához pedig hozzávehetjük azt is, a családot elhelyezés nélkül lakoltatják ki, pedig az elhelyezés törvényi kötelessége lenne az önkormányzatnak.
Hiába próbálkozott a lakó és A Város Mindenkié csoport, sajnos nem sikerült elérni, hogy az önkormányzat legalább arra tekintettel felfüggessze a kilakoltatást, hogy a család – rokoni segítséggel, valamint a Hálózat Alapítvány krízistámogatása jóvoltából – félmillió forintot egy összegben tudna törleszteni az adósságból. be, hogy elsőként láss minket a Facebookon!
KÉP: PAPP DÓRA
Hétfőn ezért a Város Mindenkié körülbelül 50 aktivistája állta el a rendőrség útját (köztük a Mérce több külsős szerzője, akikre nagyon büszkék vagyunk), hogy megakadályozza a kilakoltatást, és ugyanezzel próbálkozott Baranyi Krisztina volt Együttes önkormányzati képviselő is.
Az AVM erőszakmentes aktivistáit csak az erőszak határát súroló dulakodásban sikerült az egyre szaporodó rendőri erőknek eltávolítani a kilakoltatás helyszínéről. Végül a rendőrség több mint 2 órás küzdelem után felszámolta a tiltakozást.
Bár előbb tárgyalt az önkormányzat képviselője, végül megindultak a rendőrök és egyenként pakolták el az aktivistákat az útból, akik közül többen is „Családok éve”feliratú transzparenseket tartottak maguknál.
KÉP: PAPP DÓRA

Végül minden ellenállás ellenére Mária és családja az utcára került. A polgári engedetlenség résztvevőivel szemben a rendőrség nem indított eljárást, mivel ellenük semmilyen jogalapot nem tudott felhozni. Maguk az aktivisták is azt mondták: panaszt fognak tenni a rendőrség durva fellépése ellen.

Mint ismeretes, Ferencváros az elmúlt években leginkább az ingatlanokhoz kapcsolódó korrupciós esetekkel, és a különböző helyi fideszes tisztségviselők családtagjainak juttatott önkormányzati lakásokkal került be a híradásokba.
KÉP: PAPP DÓRA
A Város Mindenkié egyébként már 2018 elején benyújtott egy törvénymódosítási javaslatot az Országgyűlésnek azért, hogy egyetlen gyerekes család se kerüljön az utcára kilakoltatás miatt. A javaslat elfogadására most petíciót indítottak, amely itt található. A csoport 2018. szeptember 29-én szervezi meg a 8. Lakásmenet – Otthonunk az életünk felvonulást, amely szintén a gyerekes családok elhelyezés nélküli kilakoltatása ellen tiltakozik.
(nyitókép: Papp Dóra)






Orbán a kilakoltatásokról: Gyurcsány


A jobbikos Z. Kárpát Dániel tett fel kérdés a parlamentben Orbán Viktornak a kilakoltatásokról. A miniszterelnök előbb Gyurcsányhoz küldte a jobbikost, majd elsorolta, eddig mit tett a kormány az ügyben, de további segítséget nem ígért.
Z. Kárpát elmondta, hogy május óta 1300 kilakoltatásra került sor Magyarországon. Szerinte ennek az 1300 embernek a kilakoltatását nem lehet sikersztorinak nevezni, és felhívta Orbán figyelmét arra is, hogy az 1300 esetből 130-ban a Fidesz által a hitelkárosultak megmentésére létrehozott Nemzeti Eszközkezelő kezdeményezte a kilakoltatást.
Z. Kárpát olyan esetekkel szembesítette a miniszterelnököt, amikor már kifizetett tartozást jött végrehajtani a végrehajtó, vagy amikor kézzel írt cetlikre és sajtpapírokra hivatkozva próbáltak valaki kirakni az otthonából. De mesélt olyan esetről is, amikor a végrehajtó kétszer kísérelte meg ugyanezt a követelést behajtani. Szerinte annyi sebből vérzik ez a rendszer, hogy a végrehajtások egy jó része már a bíróságon elvérzik.
Z. Kárpát azt is elmondta, hogy az eszközkezelő betelt, szociális bérlakásokat nem épít a kormány, így azt kérdezte Orbán Viktortól, milyen sorsot szán a kilakoltatás által fenyegetett embereknek, és milyen intézkedésekkel próbálja megelőzni, hogy tömegesen kerüljenek emberek az utcára? Vagy úgy csinálnak, mintha ez a több százezer érintett ember nem is létezne?

Orbán Viktor válaszát azzal kezdte, hogy mivel nem érezte bántónak a kérdést, ezért nem mondja azt, hogy úgy is csak egy karnyújtásnyira ül tőle Gyurcsány, beszélje meg vele a dolgot.

Ezután Orbán kioktatta Z. Kárpátot, hogy a kormány nem tud kilakoltatni, mert a kilakoltatás csak bírósági döntés útján történhet meg. Ezután Orbán elmondta, hogy a kilakoltatási moratóriummal és az önkormányzatokon keresztül segítenek, hogy ne kerüljön egy ember se a híd alá. Arról, hogy ez miben nyilvánul meg, nem beszélt.ogy elsőként láss minket a Facebookon!
Z. Kárpát viszonválaszában felhívta a figyelmet, hogy 2001-ben Orbán Viktor volt a miniszterelnök, amikor az egyoldalú szerződésmódosításokat lehetővé tették, így őt is felelősség terheli a devizahelyzetért, illetve felhozta a horvát példát, ahol egy parlamenti döntéssel megoldották a devizahitelesek helyzetét.
Válaszolt Orbán kioktatására is: mint mondta, „nem csak bírói úton lehet ezeket a végrehajtásokat foganatosítani, hanem bármilyen végrehajtható közokirat kapcsán.”

A jobbikos szerint a Fidesz téli kilakoltatási moratóriuma aszpirin a haldoklónak, szerinte addig kéne kilakoltatási moratóriumot elrendelni, „ameddig ezt az egész mocskot, amit bankok, csaló végrehajtók, a feladatukat el nem végző közjegyzők együtt létrehoztak ki nem tudjuk tisztítania a magyar közéletből, és ezeknek az embereknek normális életfeltételeket biztosítani.”

Végül Z. Kárpát azt kérte, álljanak oda a fideszesek, és beszéljenek ezekkel az emberekkel, hogy érzékelni tudják ezt a problémát.
Orbán szerint a horvát példa nem jó, mert ott mindenki fizeti a magasabb törlesztőrészletet, szemben Magyarországgal.
Majd elkezdte sorolni, mit tett a kormány szerinte eddig: 700 ezer embernek segítetek a forintosítással, az árfolyamgát rögzítésével 186 ezer családnak, a végtörlesztéssel 170 ezer családnak, a Nemzeti Eszközkezelő létrehozásával 36 ezer családnak, a banki elszámoltatáskor 30 százalékkal csökkentek a törlesztőrészletek. Majd végül arról beszélt, milyen intézkedéseket nem szavaztak meg a Jobbikosok.
Címlapkép: MTI Fotó: Kovács Tamás





70 éves nőt lakoltattak ki Káposztásmegyeren, mentő vitte el a lakásából


Szerda reggel a budapesti Káposztásmegyerről lakoltattak ki egy idős hölgyet, aki rosszul lett a kilakoltatás során. Mentő vitte el otthonából, ahova már nem térhet vissza. Az ATV riporterének elmondta, nincs hova mennie a kórházi tartózkodást követően.
Az ATV riportjában Kati néninek nevezett hölgy évekkel ezelőtt a lányának vásárolta a káposztásmegyeri lakást, devizahitelből. A törlesztőrészlet akkor még csak 19 800 forint volt, ezért Katiék úgy gondolták, még akkor is megéri felvenni a hitelt, ha ez esetleg később a duplájára emelkedik, mivel még úgy is kevesebb lett volna, mint amennyit lánya havonta albérletre költött.

Csakhogy nem a duplájára emelkedett, hanem több mint a négyszeresére: egy idő után 83 ezer forintot kellett volna havonta törleszteni. Erre már Kati nyugdíja és a lánya fizetése se volt elég.

Egy éven keresztül a bank levonta Kati számlájáról a nyugdíját, ezért nem tudta fizetni tatai családi házában a rezsit, szétfagyott a központi fűtés, a víz. A ház teljesen tönkrement, el kellett adni. Ezután Kati beköltözött lánya pesti lakásába, innen lakoltatták most ki, miután a végrehajtó elárverezte az ingatlant. Kati 30 napot kapott arra, hogy az ingóságait elszállítsa.
Nem érdekel innen semmi, egyedül a festményeket sajnálom. Azokért megszakad a szívem. Másért nem. Meg a virágok” – mondta az ATV-nek.
A helyszínen megjelent több civil tiltakozó is, állításuk szerint Katinak volt már két agyvérzése, a kilakoltatás közben rosszul lett, ezért kihívták a mentőt. A felvételek tanúsága szerint Kati a saját lábán távozott a lakásából és szállt be a mentőbe.
2018 második negyedévében összesen 1355, vagyis átlagosan naponta 15 kilakoltatás történt. Ez azonban csak a jéghegy csúcsa, ugyanis ezen felül közel 400 ezer embert fenyeget otthonának elvesztése. Az idén eddig végrehajtott kilakoltatások nagy részére a nem törlesztett hitelek miatt került sor, ahogy a mai kilakoltatás is.
Felháborítanak a tömeges kilakoltatások, az albérletárak, hogy lakni lassan luxus Magyarországon?
Akkor gyere el te is a Város Mindenkié Csoport 8. Lakásmenetére, szeptember 29-én délután 3-kor a Liszt Ferenc térre, és követeljük együtt, hogy végre az emberekért cselekedjenek a politikusok!
Címlapkép: egy képkocka az ATV riportjából.


Miért nem ajánjátok fel a betolakodó cionista kazároknak , hisz úgy is arra megy ki a játék , és az utca közepén térdeljetek le , hogy a sünök kivégezhessenek , ha nem ölnek meg benneteket , akkor visszamehettek és felgyújthatjátok az ingatlanjaitokat !!! Ha közben már beköltözött valaki arra rá is gyujthatjátok , !!!! , had égjenek benne családostul !!! A ti munkátok életműve van abba a lakásban ahonnan a kazár végrehajtók kihajtanak a bankok tankjaival a híd alá benneteket !!!!

Ne feledjétek ők kiraboltak a nemzetet eladták , és míg ti aprópénz miatt kerültök a híd alá ők milliárdokat lopnak , és még az erőszak szervezeteiket is rátok küldik .
Talán az volna a megoldás , hogy minden család egyszerre elhatározná , hogy felgyújtja a lakásukat , mert így a banki csalás után már a családokat is el kell helyezni a maffiózó fideszes bandának !!!




Orbán a topolyai akadémia avatóján: Ez még csak a kezdet, még sok megépítendő sportközpont vár ránk 

2018. szeptember 27. 444.hu 

A sport, különösen a labdarúgás Közép-Európa közös nyelve - mondta Orbán Viktor csütörtökön a vajdasági Topolyán, a TSC Labdarúgó Akadémia átadóján. 
Orbán a topolyai akadémia avatóján: Ez még csak a kezdet, még sok megépítendő sportközpont vár ránk

Orbán szerint természetes, hogy a sport összeköti a közép-európai népeket, például a szerbeket és a magyarokat. "Bár nehéz történelem van mögöttünk, ma már olyan szelek fújnak, amelyek az együttműködők vitorláját dagasztják" - fogalmazott. 

"Akik ma Európában összefognak, azok megerősödnek, akik viszont széthúznak, azok legyengülnek és széthullanak. A szerbek és a magyarok az összefogást választották politikában, gazdaságban, kultúrában és sportban egyaránt" - tette hozzá a miniszterelnök, és köszönetet mondott Aleksandar Vucic szerb elnöknek. 

Jelezte azt is, hogy a topolyai labdarúgó-akadémia még csak a kezdet, "még sok szép feladat, megépítendő sportközpontok és sok ezer gyermek sportolásának megszervezése (...) vár ránk". 

Azzal kapcsolatban, hogy ezt miért éppen Szerbiában teszik, azt mondta: sok magyar él Szerbiában, és az anyaország érdekelt az itt élők sikereiben. Akinek éppen jobban megy, annak kell többet vállalnia, kezdeményeznie. Ezért lépett először, vállalt a topolyai beruházásból nagyobb részt Magyarország - közölte a kormányfő, úgy értékelve, hogy "a közép-európai szolidaritás jegyében jól tettük, hogy így döntöttünk". 

A TSC Labdarúgó Akadémia, a hozzá tartozó épületkomplexum, a kollégiumi résszel, segédpályákkal, edzőtermekkel, étkezdével és egyéb kiegészítőkkel együtt a magyar kormánynak a Magyar Labdarúgó Szövetségen (MLSZ) keresztül nyújtott támogatásából épült fel. A beruházást az MLSZ 9,5 millió euróval (valamivel több mint 3 milliárd forinttal) támogatta. (MTI) 

Beteg ország


Morvai Krisztina az Európai Parlamentben szólalt fel a nemzeti érzelműek gyalázása ellen


Ki az „Európa-ellenes”?- avagy legyen vége a nemzeti érzelműek gyalázásának..


Európa-ellenesnek próbálják beállítani Magyarországot az Európai Parlamentben csak azért, mert kiállunk saját értékeink, nemzeti szuverenitásunk mellett és nagy vagyunk hajlandóak bevándorló országgá válni – erről beszélt Morvai Krisztina független európai parlamenti képviselő az EP plenáris ülésén. Morvai azt kérte képviselőtársaitól, hogy tegyenek végre különbséget  az „Európa-ellenes” és az Európai Egyesült Államok terv-ellenes politikai erők között, a két fogalom ugyanis nagyon különböző tartalmú.
Mi nem Európa-ellenesek vagyunk, mi az Európai Egyesült Államok tervet ellenezzük. Mi nagyon is szeretjük Európát, az európai értékeket, de mi a nemzetek Európájában hiszünk – jelentette ki a magyar képviselő Brüsszelben. 
Hozzátette, hogy olyannyira fontosnak tartjuk az európai értékeket, hogy meg is védjük azokat.
Az én hazám, Magyarország, olyan módon védi az európai értékeket, hogy megvédi a magyar és schengeni határokat, és nemet mond a tömeges migrációra – mondta Morvai.
Az EP képviselő szerint mi magyarok igen is Európa pártiak vagyunk, és éppen ezért ellenezzük a tömeges bevándorlást.
Vezető kép: MTI/Genevieve Engel



Így fegyelmezte meg Magyarországot a haladó Nyugat (exkluzív felvételek) – 1. rész



A héten elfogadott Sargentini-jelentés csak a jéghegy csúcsa. Húzódik már egy ideje ez a feszültség a magyar kormány és az európai vezetés között, amelyben mindkét fél önmaga lényegét adja. A magyar kormány mindenekelőtt az ország szuverenitását őrzi, míg a német dominanciájú uniós hatalom összeurópai értékeket és érdekeket próbál érvényesíteni, összetéveszthetetlenül németes modorban. Pedig már megváltoztak. Exkluzív felvételeken mutatjuk be közelről azokat a nyugati európai értékeket, amelyeket a magyar kormány makacsul elutasít, továbbá a Sargentini-jelentés előkészítését.
Egy nyitott, sokszínű, toleráns országban a vezető politikusok nem kényszerülnek kordonok mögé húzódni, hanem bátran és jókedvűen vesznek részt az akadálymentesített parádén, és vegyülnek a vonulókkal. Tanulhatnánk a nyugati haladóktól!
A Vezér zöld része látnoki sugallatra leállítja a hiroshimai erőműrobbanás után hirtelen cunamiveszélyessé vált vízienergia-termelést, hogy a helyét a zölden tüzelő barna- és feketeszénerőművek vegyék át.
/ most még csünghettek Hitler lányának az ajkain mint gyümölcs a fán , de egy pár év mulva ezeknek a derék férfiaknak a farkán fogtok csüngeni , és 10 év mulva már nem is lesz német az országotokban . Emlékezzetek a Kaufman tervre , egy nemzetett így is ki lehet írtani , és titeket így fognak kiírtani , és a vágóhídra Hitler leánya terel benneteket , mert neki Rothschild negyedik birodalmi állmát kell megvalósítani . Erőszakkal nem tudta megvalósítani Hitlerrel , próbálkozott a kommunizmussal , és most csellel és ármánnyal a Hitleri leánnyal , de ez is kudarcba végződik , túl sokat raboltak meg e világban túl kevesen , hogy a keveseket likvidálni kell majd !!!!!


Németország toleráns, sokszínű kultúrája bevándorlók millióit vonzza minden egyes háborús évben, akik saját kultúrájukkal gazdagítják, színesítik az első vonal legjobbjait.
Soros György és Jean-Claude Juncker tárgyalnak az Európai Bizottság épületében. Az agg filantróp a nyitott, befogadó, boldog társadalom ellen uszító, folyton ellenségképet gyártó haladásellenes erőkkel szembeni határozottabb kommunikációra buzdítja a Bizottság elnökét.
/No nem Hitlerrel , hanem a lányával /
Az EU vezetői vegán vacsoraasztal mellett beszélik meg, hogy az európai értékek megmentése érdekében milyen nyomásgyakorló lépésekre lehet szükség, hogy jobb belátásra bírják Magyarországot, Lengyelországot, Csehországot és Szlovákiát.
A német rendőrség szorosan együttműködik a Facebookkal, hogy megtalálják a helytelenül gondolkodó kelet-európaiakat (főleg a magyarokat) az információs óceánban.
Andreas Schwarz-Raab/ Későbbi rabbi / átveszi a kitüntetését Timmermans EP-képviselő asszisztensének a titkárától, amiért elérte, hogy a 2024-es olimpia ne Budapesten, hanem a Nagynémet Birodalomban legyen.
Ezek után óriási csalódást jelentett a sok csillogószemű fiatalnak a 3,06%-os választási eredmény. Sajnos a magyar választópolgár még túl buta ahhoz, hogy egy ilyen külföldről jött és külföldi érdekeket őszinte ifjonti hévvel képviselő pártra szavazzon. Ezért is kéne vele tenni végre valamit… (Thomas Ödenburger, Andreas Schwarz-Raab, Daniel Berg és Klaus Morgendämmerung, amint épp nem gratulálnak Orbán Viktornak a Momentum eredményváróján.)
A momentumos küldöttség Straßburgban vigasztalódik – szakmai látogatás az ALDE frakciójának német tagjainál.
Az európai értelemben vett német kereszténydemokrácia egy kiugrott KDNP-s segítségével mutat utat a krisztusi utat elhagyó, magukat kereszténynek nevező, de valójában a legfontosabb tanításokat (engedj magadhoz sok-sok muszlimot) tagadó magyarokat.
A kohéziós alapokhoz való hozzáférést is megvonhatják Magyarországtól, amennyiben a 7-es cikkely életbe lép. A képen az Európai Unió fejlesztési biztosa részletezi a Bizottság álláspontját.
Az Európai Parlament LIBE bizottsága CDU-s tagjainak munkalátogatása Budapesten 2018 májusában.
Egy német liberális képviselő a Sargentini-jelentés tényanyagát tanulmányozza brüsszeli dolgozószobájában.
Osztrák civilek közel-keleti menekülteket mentenek ki a szélsőjobboldali magyar államhatalom karmaiból (Budapest, Keleti pu., 2015 július – bizonyító erejű dokumentum a Sargentini-dossziéból).
Niedermüller Péter (szemüvegben), a Demokratikus Koalíció EP-képviselője asszisztenseivel és német frakciótársával áttekinti a Sargentini-jelentést.
Özil, Gündogan és Khedira mégis visszatértek a német válogatottba, miután megígérték nekik, hogy Magyarország megbüntetése után senki sem fogja merni gáncsolni a nyílt Izrael-ellenes fellépést. A képen éppen azt tanulmányozzák egy edzésen, hogy miért antiszemita Bibi Netanjahu.
Frans Timmermans Lengyelországban lobbizik, hogy a 7-es cikkely elfogadására bírja a magyarokkal társutas lengyeleket.
Az EP jogi szakszolgálata arról dönt, hogy a tartózkodó szavazatokat úgy veszik majd, mintha nem szavaztak volna.

Tovább a második részre



Így fegyelmezte meg Magyarországot a haladó Nyugat (exkluzív felvételek)

2. rész


Az európai értékek képi összefoglalása és a Sargentini-jelentés előkészítése után most bemutatjuk, miként fogadták el Európa döntéshozói a rendkívül fontos jelentést. A kétségkívül nagy horderejű fejlemény nemcsak helyes útra téríti Magyarországot, hanem más országoknak is utat mutat a békés, boldog jövőt illetően. Az összeállítás második felében az így visszatérő progresszív aranykort bemutató fényképekből is csemegéztünk.


Hej Hitler !!!
Adózzunk a multnak , a jelennek , és a jövőnek is .
Éljeb a cion fasizmus , éljen a cionista báb kormányunk , éljen a cionista helytartónk , éljen Orbán Otokár .
E néven magyarország új királya !!!
A szemlőhegyi kapás düllő fő rabbija áldotta meg , kik most kaptak új zsinagógát , és azért ide építették a zsinagógájukat , mert ide nem halatszik be a harangszó !!!
Emlékeztette az új királyt , hogy a kormányzás nem a Kosuth térről történik , hanem a Sip utcából …
No kóser kazár Otokár magyarország helytartója vette a lapot , és újabb zsinagóga építését helyezte kilátásba valamelyik kilakoltatott goj lakás helyén , mert a nép közzé kell vegyülniük a rabló kazárjainknak !!!!

A néppárti frakció vezetése összeszámolja a várható „igen” szavazatok arányát a „tartózkodás” voksok kizárása esetén, Strasbourgban, az Európai Parlamentben 2018. szeptember 12-én.
Európai uniós tisztviselők felügyelik a Sargentini-jelentésről szóló szavazás demokratikus, minden tekintetben a jogállami fékekhez és ellensúlyokhoz illeszkedő lebonyolítását Strasbourgban.
Az EP német liberális és szocialista képviselői hallgatják Orbán Viktor hétperces beszédét.
Angela Merkel kiváló taktikusként közben a fiatal Sebastian Kurzot, és vele egész Ausztriát meggyőzte arról, hogy kifizetődőbb lesz inkább a demokratikus Új Rend mellett letenni a voksukat.
Az Európai Parlament kézfeltartással szavaz a Sargentini-jelentésről.
Judith Sargentini (középen), amint a Zöldek frakciójának közepén értesül arról, hogy jelentését elfogadta az EP kétharmados többsége.
Az EP haladó frakcióinak vezetői néhány perccel a Sargentini jelentés elfogadása után.
A Putyin parancsait teljesítő orosz hackerek főpróbát tartanak a 2019-es EP-választások tönkretételére. Pedig a németek már mindent elterveztek a tökéletes világukban, csak mindig jönnek az oroszok, akikről tudjuk, hogy egy autót is csak úgy bírnak összeizzadni, ha kapnak egy szar olasz kocsit, és azt megcsinálják még sokkal szarabbra, de most hirtelen zseniális hackerek lettek mégis.

És a fényesen csillogó jövő, a nyitott társadalom toleráns, békés, boldog világában…

A buta magyar nép által választott vezetők helyett helyett végre a németek által is elismert és nagyra tartott Szakértők kormányozzák ezt a mucsai kis országot.




Attól tartunk , hogy a cionfasisztáknak ennyi nem elég !!!
Nem elég a koncentrációs tábor , a megsemmisítő tábor ugyan beűzemelt , de holt időben működik , így szemetet égetnek !!!!
Oktatás , egészségügy , minek , kinek ezeknek az élő halottaknak , igaz a palesztinokat itt feltünés nélkül égethetnénk el , és ha baj lesz ráfogjuk a fasiszta magyarokra !!!
A populisták népbutító plakátkampányai után végre ismét a szövetségeseink szándékaival összecsengő, haladó üzeneteket közvetítenek a népnek.


Kimentek a tankok bejöttek a bankok , meg a büdös kaftános kazárok .
Lopnak , és gyilkolnak , ölik a nemzetet , és a nép hagyja....
Természete ez a magyar embernek …..
De valyon meddig hagyja ….
Német civil szervezetek képviselői megnyitják Röszke 2-nél a technikai határzárat a menekültek előtt.
Végre megszűnt a bankadó, Magyarországon ismét a Piac Láthatatlan Keze szabályozza a gazdaságot.


Helyreáll végre az igazságszolgáltatás megbillent egyensúlya, a német progresszívek által is elismert bírói szaktekintélyeknek nem kell nyugdíjba vonulniuk. Magyarországon ismét jogbiztonság uralkodik.
Cion bilincsekben , de haladó gondolkodással kiűzték lakóikat othonaikból a hogy helyet szorítsanak a betelepűlő kazároknak , és a ránk erőltetett migránsoknak . Így Trianonnal a fél országot lopták ki alólunk , most pedig utilapu lesz kötve a talpunk alá , és nem fogják vissza szolgáltatni az elrabolt területeket 100 év után sem !!! Így a hazánk cionista cigány köztársaság lesz , míg a kazárok a cigányokat is kiűzik a Kárpát – Medencéből !!!
A Moszkva tér végre ismét Moszkva tér lehet, és a szociális háló eltüntette róla a hajléktalanokat.
Végre nem csak nyári hétvégéken zárják le a Szabadság hidat a gépjárműforgalom elől.
A német demokraták megakadályozzák Orbán esztelen tervét a budai vár átépítésére és elfoglalására.
Orbán horrorrendszerével ellentétben a baráti német segítségnyújtás után ismét szabad a tankönyvválasztás az arra érett és nyitott pedagógusok előtt, ha az Eötvösben a Vörösmartyban vagy a Radnótiban engedték már NoÁrnak, hogy pimasz klipet forgasson az épület falain belül.
Ismét országos frekvencián sugároz a Klubrádió, így a valódi hírek az M1 által sújtott vidéki tömegekhez is eljuthatnak.
A Frontex munkatársai szolgálat közben (Tompa, 2020)
Nem lesz betondzsungel a Városligetből, mert a zöldek megvédik a fákat!
Simicska Lajos méri fel a meghurcoltatásért felajánlott kárpótlást, valamint ajándékba kapott whisky-gyűjteménye mellé az újonnan kreált legmagasabb rangot és a briliánsokat.
A Nemzeti Színház igazgatóját a haladó német szövetségeseink megelégedésére ismét Alföldi Róbertnek hívják.
A visszafoglalt Operaházban az Európai Bizottság megtekinti a Billy Elliotot…




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése