2017. november 21., kedd

Sült pulykaszárny.



Sült pulykaszárny.




      SÜLT NYELV

      Hozzávalók:
  • kb. 2 kg marha- vagy sertésnyelv , 3 db babérlevél
  • 1 evőkanál szemes feketebors
  • 2-3 nagy fej vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma (kb. fele a főzéshez, a maradék a sütéshez ) , só , ételízesítő , zsír

ELKÉSZÍTÉS



    Elkészítés: A kb. 2 kilónyi nyelvet forrásban lévő vízbe mártogatva megpucoljuk a fehér színű külső hámtól.
  • Utána fűszeres, vöröshagymás, fokhagymás vízben feltesszük főni. Ha van, használjunk kuktafazekat.
  • Ne sajnáljuk a hagymaféléket, bőven tegyünk bele.
    Amikor már félig megpuhult a nyelv, teszünk rá bőven fehér zsírt. Azért bőven, mert isteni finom a zsírja kenyérre kenve, kovászos uborkával.
  • Addig sütjük a nyelvet, míg megpirosodik a külseje. Tört krumplival vagy rizzsel tálaljuk.

Mautner Zsófi receptje – Fűszeres sült pulykaszárny őszi tepsis zöldségekkel




Sült pulykaszárny.




Hozzávalók:

3 db pulykaszárny , 3-4 gerezd fokhagyma  , só
szerecsendió , majoránna , bazsalikom , kakukkfű
őrölt fehér bors , 1 ek szójaszósz , 1/2 ek worcester szósz
1,5 dl olaj , 1,5-2 dl fehérbor , 2 ek méz






A szárnyakat alaposan mossuk meg, papírtörlővel törüljük szárazra, és sózzuk be.
Az olajat keverjük össze ízlés szerint a fűszerekkel, egy kevés sóval, a szójaszósszal és a worcester szósszal, az összenyomott fokhagymával, majd alaposan dörzsöljük be ezzel a páccal az előzőleg már besózott szárnyakat. Ezután hagyjuk pár órát állni, vagy akár egy egész éjszakán át, hogy az ízek jól átjárják a húst.
Egy tepsibe helyezzük egymásmellé a bepácolt szárnyakat, majd öntsük alá a visszamaradt pácot, és a fehérbort. Ezután fedjük le fóliával a tepsit mielőtt a sütőbe tennénk.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten, kb. két óra alatt pároljuk puhára. Ezután vegyük le a fóliát és fordítsuk át úgy, hogy az alsó fele legyen felül és süssük szép pirosra. (ha túl sok lenne alatta a lé, akkor öntsünk le belőle mielőtt visszatennénk a sütőbe sülni)
Ezután vegyük ki a sütőből, és szintén fordítsuk át a húst, majd kenjük le a mézzel, és süssük szép pirosra. 
Közben ízlés szerint készítsünk hozzá köretet. Én krumplipürét készítettem, de tálalhatjuk zsírjában sült krumplival, rizzsel, párolt káposztával.....
Tálaláskor helyezzük húsos tálra a pirosra sült pulykaszárnyakat, majd krumplipürével és ízlés szerint párolt káposztával, savanyúsággal kínáljuk.





Pulykaszárny legyezős burgonyával sütve


  Szeretem az ilyen egytálas életeleket, föleg azért, mert elkészítem és csak bedugom a sütöbe, közben tudok mással fogalkozni, csak az idöt kell néznem. Gyorsan elökészíthetö, amit legtöbbször reggel ejtek meg még munkába mentet elött, és abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy be is tudom tenni már a sütöbe, beállítom a kisokost, hogy mikor legyen kész, és mire jövünk haza, már vár a kész ebéd.  


Hozzávalók:  3 személyre: 3 db pulykaszárny középső része , kb. 10-12 db burgonya közepes méretű, de lehet kevesebb is. , 2 fej hagyma, esetleg 3-4 cikk fokhagyma Fűszerek: só, bors, delikát, fokhagymagranulát, pirospaprika 5 Evökanál étolaj a hús pácolásához , 2-3 Evökanál étolaj a formához, vagy vaj
  1. A húst előszeretettel fűszerezem már előző nap, hogy a fűszerek jól átjárják a húst.
  2. 2. A hús alsó részét egy kicsit felvágom, hogy a fűszerek oda is bekerüljenek,
  3. 3. Befűszerezem a húst és hozzáöntöm az olajat, egy olyan edénybe teszem, amit le tudok fedni (bőségesen el vagyok látva Tupperware edényekkel, így könnyű a dolgom( *_* ).
  4. 4. Szóval, ahogy az olajat ráönöm, lefedem és összerázom az olajjal és a fűszerekkel a húst, aztán hűtőbe teszem éjszakára.
  5. 5. Másnap a szükséges krumplikat meghámozom, megmosom, és bevagdosom, úgy 2/3 részig, hogy egyben maradjon a krumplikáim, ne essen szét.
  6. 6. Egy tűzállóformát kikenek vajjal, vagy olajjal, belerakom a krumplikat és a két fej hagymát karikára vágva, esetleg pár cikk fokhagymát.
  7. 7. Erre teszem a húsokat, ami a pácolásból visszamaradt fűszeres olaj azzal meglocsolom a krumplikat és kb. 2 dl vizet öntök alá, letakarom és így megy a sütőbe. 8. Hagytam kb. 1,5 órát lefedve 180 °C-on és még 20 percet fedél nélkül, és feltekertem 200 °C-ra, hogy szép piros legyen.
  8.   Bár milyen savanyúság és kompót ehető hozzá ízlés szerint.     Jó étvágyat kívánok hozzá!
    Cheap Offers: http://bit.ly/gadgets_cheap



Fokhagymás pulykaszárny recept



hozzávalók / 4 adag



elkészítés

  1. A szárnyakat alaposan megmossuk.
  2. A forgónál ketté vágjuk és a csont irányában is bevágjuk néhány helyen.
  3. A zúzott fokhagymát és a fűszereket összekeverjük az olívaolajjal.
  4. Ezzel a fűszeres olajjal jól bedörzsöljük a húsokat úgy hogy a bevágásokba is kerüljön.
  5. Bőrös oldalával lefelé tepsibe rakjuk.
  6. 180 fokos sütőbe tesszük.
  7. Kb. 90 perc sütés után megfordítjuk,és a bőrös oldalát még 30 percig pirítjuk.






sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • költség: 2000 Ft




Sült pulykaszárny recept



Hozzávalók:
  • 4 pulykaszárny , 1 kanál mustár
  • 1 kis kanál fokhagymakrém , 3 kanál étolaj
  • 1 kk őrölt paprika , 1 kanál ketchup
  • kevés őrölt csili , 1 kanál só


Elkészítése:
A mustárt, az olajat, a sót, az őrölt paprikát, a csilit, a ketchupot, és a fokhagymakrémet jól összekeverjük, majd alaposan beleforgatjuk a csirkeszárnyakat, és hűtőbe tesszük éjszakára.
Másnap fólia alatt sütjük sütőben, 200 fokon.
A végén a fóliát levesszük, és hagyjuk, hogy a léből kicsi párologjon el.
A tepsiben maradt szaftot később felhasználhatjuk.








Fűszeres sült pulykaszárny, tejfölös, lilahagymás tört krumplival.



Sokat gondolkoztam mielőtt nekiálltam mai bejegyzésem megírásának, de szeretnék valamit tisztázni előre! Tudom, sokan szívesen olvassátok írásaimat, és azzal is tisztába vagyok, hogy van néhány ellenségem. Ők a hangosabbak! De nem érdekelnek, nem foglalkozok velük. Ártanak az egészségemnek!
De mivel szóba került az is, hogy nem vagyok elég elkötelezett gasztroblogger, és nem írok minden nap új ételeimről, kicsit kénytelen vagyok magyarázkodni. Bár erre úgy érzem semmi szükség! Sokakkal ellentétben, én nem azért főzök, hogy írhassak róla, ezzel eldicsekedjek, hanem arról írok, amit épp elkészítettem, (elkészítettünk nejemmel együtt)  családom, és magam örömére! Nem írok pl. a 126. húslevesemről, hogy többnek tűnjenek blogjaim, mert minek? Azzal, hogy új húslevesembe nem csigatésztát főztem, hanem pl. siplikét, attól ugyanúgy készült, mint a többi! Ha valamilyen különlegesebb, újabb módszerrel készítek egy hagyományos, de egyébként sűrűn főzött ételt, akkor igen! És én nem receptgyűjteményt írok. Többnyire kiegészítem írásaimat aktualitásokkal, mások által kevésbé ismert információkkal, személyes tapasztalatokkal, élményekkel. Így tudok újat mondani olvasóimnak. Lehet, hogy másabb vagyok sokaknál, de köszönöm jól vagyok így is. 
Azt hiszem, ez is némi magyarázatra szorul! A közelmúltban megkeresett néhány kérdéssel egy újdonsült sajtós ismerősöm, és őszintén válaszoltam mindenre. Az írás itt olvasható A cikkből minden kiderül rólam.




Most viszont ismét közös főzést csináltunk Párommal, és úgy érzem, ez is megosztást érdemel, hiszen ismét, valami nem szokványosat készítettünk.

Mivel nagyon meleg volt egész nap, (mint később kiderült, az év eddigi legmelegebb napja) úgy döntöttünk, nem a sütővel melegítjük fel az egész konyhát, és ezzel a lakás többi szegletét is, hanem kivonulunk a szabadba, a napernyő alá. Hidegre vágytunk mindketten! Még évekkel ezelőtt hozzájutottam olcsón, egy nagy méretű elektromos, teflonos sütőedényhez, amit serpenyőnek is nevezhetnék, de mégsem az. A múlt évben pedig a szülinapomra, indukciós főzőlapot kaptam családomtól. Így ezek az eszközök tökéletesek voltak a kaják elkészítésére, ráadásul nem melegítettek! A "serpenyőt" (nevezzük így) általában akkor használom, ha nagyobb vendégseregnek, valamilyen látványos főzést szeretnék csinálni. (akár bemutató jelleggel) Az indukciós főzőlap, pedig valami hihetetlen találmány! Energiatakarékos, gyors, tiszta, és veszélytelen. Ez utóbbi azt is jelenti, hogy akár rátenyerelhetek a működő főzőlapra mindenféle sérülés nélkül. Nem melegíti fel, csak a fazék tartalmát! Persze rozsdamentes acél cuccom van hozzá, ami erre is van kitalálva. 
És így szép az élet! Nejem szinte mindent előkészített, tehát a munka java részét elvégezte. Rám csak a napernyő árnyékában, a főzés felügyelete maradt, némi hideg fröccs társaságában! Akár a Paradicsomban!Az elektromos serpenyő tette a dolgát, ki -be kapcsolt, egyenletes hőmérsékleten sütve fedő alatt a pulykaszárnyakat, melyek meg lettek tűzdelve fokhagymával, és kellemesen be lettek fűszerezve. Csak ritkán kellett megfordítani őket, valamint kevés vízzel pótolni az elfőtt nedvet a husik alatt. Az indukciós főzőlap dolga még egyszerűbb volt, hiszen kétféle hideg salátát készítettem rajta, aminek így csak a bekeverése, fűszerezése hárult rám, és ezt már nappalim hűsében tettem, ugyancsak védőital hathatós adagolása mellett. Tehát mindkét saláta alapanyaga percek alatt kész lett. A mexikói saláta leírására nem vesztegetném senki idejét, mert többször megcsináltam már, és összefoglalót is írtam a saláták készítéséről. Azért, ha bárki kíváncsi, szívesen megosztom újra itt!
A másik saláta több szót érdemel. Ezt ugyanis, ebben a formában most csináltam először. Saláta, de mégis komplettebb annál. Ha nevet akarok adni neki, akkor tejfölös, lilahagymás tört krumplinak hívom. Önmagában is lakató étel, és köretként, a fűszeres pulykacombok mellé is kitűnően funkcionált. A megbeszélt követelmény az volt, hogy hideg legyen a köret. Ebben a dög melegben, nem is esett volna jól más. 
Tehát a receptje a következő volt:


2 kg. Krumpli, 450 g. tejföl, 3 db. nagyobb lila hagyma,
1 kanál mustár, 1/2 kávéskanál fokhagymapor,
1 kanál extra szűz olíva olaj,
só, őrölt bors, ízlés szerint. (mivel ízlésem az átlagosnál több borsot igényelt, tettem rá bőven)

A krumpli kockákra lett vágva, majd sós vízben addig főtt, míg meg nem puhult, de nem esett szét. A lila hagyma fel lett vékonyan csíkozva, majd enyhén meg lett sózva. Tejföllel, kevés olíva olajjal, kevés mustárral, fokhagymaporral, és őrölt borssal külön összeállítottam a mártást, majd óvatosan, (vigyázva, hogy minél kevésbé törjem) összeforgattam a krumplival. Hűtőszekrényben addig pihent, míg meg nem hűlt teljesen.


Ez tehát a köretként funkcionáló saláta receptje, de nem ez volt a fő attrakció. 
Fűszeres, sült pulykaszárnyak is készültek, de akár készülhetett volna sült csirkecomb is, ha épp az lett volna akcióban. Ez pedig a következő módon készült:

Hozzávalók:


1,5 kg pulykaszárny,
a pácléhez: 2 kanál étolaj,
1 kiskanál őrölt pirospaprika, 
1 kiskanál őrölt füstölt paprika,
kevés csilipehely ízlés szerint,
só, őrölt bors,
1 mokkáskanál morzsolt kakukkfű,
kevés őrölt rozmaring,
kevés őrölt római kömény,
kevés szárított reszelt citromhéj.


Elkészítés: A megtisztított, és középen elvágott fokhagymagerezdeket a pulykaszárnyakba dugdostam úgy, hogy keskeny pengéjű késsel előtte lyukakat vágtam beléjük. Ezután kevés étolajban elkevertem őrölt pirospaprikát, őrölt füstölt paprikát, csilipelyhet, kakukkfüvet, sót, borsot, kevés reszelt citromhéjat, őrölt római köményt, valamint rozmaringot. 
Ezt a keveréket rákentem a pulykaszárnyakra, majd jól bele is masszíroztam. 
Itt változott az eredetileg kidolgozott stratégia! A terv ugyanis az volt, hogy sütőbe kerül lefóliázva a cucc, de a dög meleg idő közbeszólt! Így a kerti napernyő hűst adó árnyékát választottuk, és a hideg fröccsel kezemben, már nem is volt így olyan nehéz az élet!
Az elektromos "serpenyő " pedig tette dolgát, ki-be kapcsolt, és felügyeletet alig igényelt.



Megint hosszúra nyúlt írásom, de mentségemre szóljon, hogy a türelmesek egy finom, komplett kaja leírását kapták türelmükért, ezzel két, önmagában is helyét megálló étel receptjével.
Megérte!
Bejegyezte: István Lá




SÜLT OLDALAS PIRÍTOTT BURGONYÁVAL





HOZZÁVALÓK
















  • Hozzávalók:
  • 1 kg friss sertésoldalas , 1 bő evőkanál zsír
  • 1 nagy fej vöröshagyma , 5-6 gerezd fokhagyma
  • 1 mokkáskanál köménymag , 1 mokkáskanál őrölt bors , fél mokkáskanál őrölt szerecsendió , só
  • A körethez:
  • 1 kg krumpli , 2 gerezd fokhagyma , kevés bors
  • 5 dkg vaj vagy olaj , petrezselyem , só




ELKÉSZÍTÉS



    Elkészítés: A feldarabolt oldalast jól körbesózzuk, hőálló fedeles serpenyőbe (melynek a fogója is hőálló) rakjuk, meghintjük köménnyel, borssal és szerecsendióval, beleadjuk a zsírt, majd rádobjuk a négyrét vágott vöröshagymát, a fokhagymagerezdeket, aláöntünk pici vizet vagy száraz bort, és fedő alatt, saját levében takarékon puhára pároljuk. (Ha szükséges, a folyadékot kevés vízzel pótoljuk.)
    A puha húst serpenyőstül 220 fokra előmelegített sütőbe toljuk, 20 perc alatt pirosra sütjük. Sülés közben legalább egyszer meglocsoljuk saját szaftjával. A sütés végeztével 10 percet pihentetjük, a zsírját leszűrjük.
    A körethez a krumplit vékony karikára vágjuk, majd egy teflonserpenyőben felforrósított zsiradékhoz adjuk. Sózzuk, borsozzuk, rádobjuk az aprított fokhagymát, és fedő alatt közepes hőfokon (gyakori keveréssel) saját levében puhára pároljuk-pirítjuk, majd friss petrezselyemmel megszórva, savanyúsággal tálaljuk.




Sült pulykaszárny






Hozzávalók:

  • 6 db pulykaszárny , ételízesítő , fokhagyma , zsír , só




Elkészítése:

Megtisztítjuk a szárnyakat, megmossuk, kettévágjuk őket. Sózzuk, ételízesítővel beszórjuk. Kicsit állni hagyjuk.
Kevés zsírt teszünk egy tepsibe, szorosan egymás mellé rakjuk a szárnyakat, pici vizet öntünk alá, lefóliázzuk, és berakjuk a sütőbe sülni. (180 fokra)
Kb 20 perc elteltével megfordítjuk a húst, fokhagymát szórunk a hús közé, visszatoljuk a tepsit a sütőbe.
Amikor már puha a hús, levesszük a fóliát, és pirosra sütjük.




BORBAN SÜLT BORSOS PULYKASZÁRNY BACONNEL TÖLTÖTT HAGYMÁVAL





HOZZÁVALÓK
















  • Hozzávalók:
  • 4 db pulykaszárnytő szárnyközéppel , 4 db közepes vöröshagyma , 20 dkg szeletelt bacon
  • 5 dl Debrői Hárslevelű , frissen őrölt szemes bors
  • 12 db fogpiszkáló




ELKÉSZÍTÉS

    Elkészítés: A szárnyakat megmossuk, megtisztítjuk, és levágjuk a szárnyközepet. A szárnyközepek vékonyabb végénél körbevágjuk a bőrt, és csontokról visszafejtjük a húst 2/3 részükig. Comb alakúra formázzuk, és 1-1 fogpiszkálóval átszúrva rögzítjük.
  • A húsokat enyhén megborsozzuk.
    A hagymákat megtisztítjuk, és zöldségfúróval 2 cm átmérőjű lyukat fúrunk azokon keresztül. A bacont 4 részre osztjuk, ezután összesodorjuk, és belenyomjuk a hagymákba. A kilógó végeit szépen eligazítjuk, és ezeket is fogpiszkálóval a hagymához rögzítjük.
    Egy nagy teflon serpenyő aljára egy sorba lerakjuk a húst és a hagymákat, majd aláöntjük a bort. Lefedjük, és nagy lángon kb. fél órát főzzük, majd átforgatjuk, és kisebb lángon ismét fél óráig főzzük, illetve sütjük.






Fokhagymás sült pulykaszárny recept





Hozzávalók:
  • 3 db pulykaszárny (kb.fél kg.)
  • kb 6 gerezd fokhagyma , tej
  • szárnyas fűszerkeverék (tetszés szerinti) , só, bors

Körethez:
  • burgonya , rozmaring , vaj , fokhagyma






Elkészítése:
A szárnyakat előző este megtisztítottam, majd egy kisebb edénybe, ami jól körülöleli beletettem. Annyi tejet öntöttem rá ami ellepte, majd beletettem a zúzott fokhagymát.1 éjszakát pácolódott a hűtőben. Másnap leitattam róla a tejet és befűszereztem. Egy jénait kivajaztam és beletettem a szárnyakat, majd ráöntöttem a fokhagymás tejet. Forró sütőben pirosra sütöttem.
A körethez a megtisztított burgonyát negyedekre vágtam ,tepsibe tettem, olvasztott vajjal és rozmaringgal átforgattam, alufóliát tettem rá és betettem a szárny mellé sülni. Amikor megpuhult levettem róla az alufóliát és pirosra sütöttem.Amint kivettem a sütőből zúzott fokhagymával és sóval átforgattam. Azonnal tálaltam.








Brassói aprópecsenye recept





Hozzávalók:
  • 1 kg sertéshús , 1,5 kg burgonya
  • 5-6 ek étolaj vagy 1 ek sertészsír
  • 7-8 gerezd fokhagyma , 2 tv paprika, vagy lecsóalap
  • 1 tk fűszersó
Hús előkészítéséhez:
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 tk fokhagymakrém, vagy 4-5 gerezd fokhagyma
  • 3 babérlevél , 10 szem egész bors , 1 tk só




Elkészítése:
A húst diónyi kockákra vágjuk. Egy edénybe téve felöntjük vízzel, és a hozzávalókkal együtt lassú tűzön kb. 80 percet főzzük.
Ez alatt a burgonyát héjában, sós vízben megfőzzük, meghámozzuk, kockára vágjuk, és az olajjal, vagy zsírral vastagon kikent tepsibe tesszük. Összeforgatjuk, és fűszersóval beszórjuk.
Rátesszük a hasábra vágott tv paprikát, vagy a lecsóból óvatosan kiszedett paprika és paradicsom darabokat, ezután az előfőzött húst is elrendezzük a tetején. Végül őrölt borssal és kevés sóval meghintjük, és néhány gerezd fokhagymával gazdagítjuk.
190 fokos sütőbe tesszük, és 40-50 percet sütjük. Ez alatt széles szedőkanál segítségével legalább kétszer óvatosan átforgatjuk, hogy piruljon!
Amikor elkészült az étel, meghintjük őrölt borssal és 1-2 gerezd nagyon apróra vágott fokhagymával. Lefedjük, és pár percet hagyjuk, hogy átjárják az ízek!
Friss kenyérrel és savanyúsággal még forrón tálaljuk!

A brassói aprópecsenye kalória és tápérték tartalma:





Mézes mustáros pulykaszárny



Édes, mustáros, fokhagymás és borsos. Nagyon intenzív ízű hús, de nem tolakodóan az. Nekem nagyon ízlett. A pácot ízlés szerint variálhatjuk: lehet mustárosabb, vagy édesebb, de mustár helyett használhatunk ketchupot is, úgy még ragacsosabb lesz. Pikánsabbá tehetjük csilivel vagy kezeletlen narancshéjjal. Jó étvágyat hozzá.


Hozzávalók


- 3 db pulykaszárny (nekem 1,3 kg) , 4 ek olívaolaj

- 2 ek mustár , 2 ek méz , fűszersó, bors, 

- 3 gerezd fokhagyma




Elkészítés




  1. A húst mossuk meg és a csontok találkozásánál vágjuk ketté egy nagyon éles késsel. 
  2. A sütőt melegítsük elő 200°-ra.

  1. A többi hozzávalót keverjük össze egy tálban. (A fokhagymát pépesítve vagy apró kockákra vágva.) A keverékkel kenjük meg a húsok mindkét oldalát, majd egy kiolajozott tepsibe tegyük be őket bőrrel lefelé. 
  2. Süssük fél óráig így, majd fordítsuk meg a husikat és még fél óra alatt pirítsuk meg. Ízlés szerint krumplival, rizzsel vagy csak salátával tálaljuk.




OMG: KFC csirke házilag! Ropogós bundával és ranch mártogatóssal













Olajos hal – házilag



Ez is „gyerekkori emlék”, Édesanyám szokta készíteni, két napnál többet még soha nem ért meg, annyira finom. Szeretjük az olajos halat, de vágytunk a konzervnél jobb megoldásra.

Hozzávalók:
1 csomag (900 g) mélyfagyasztott tengeri hal , olaj
2 citrom leve , 2-3 babérlevél , szemes bors, 1 púpos teáskanál só

Egy kuktába betenni a halat és a fűszereket, ráönteni annyi olajat (olíva vagy napraforgó), hogy majdnem ellepje, 2 citrom levét + 1-2 dl vizet és nagyon lassú tűzön 1 órát főzni.
Tálba szedni, kihűteni és citrommal, friss kenyérrel élvezni.




BÁRÁNYRAGU







HOZZÁVALÓK

  • 2 fej hagyma , 3 gerezd fokhagyma , 30 dkg sárgarépa , 20 dkg zeller , 1 kg báránycomb vagy -lapocka , 3 ek napraforgó- vagy repceolaj
  • 1-2 ek harissza (paprikakrém) , 2 dl száraz vörösbor
  • 2 dl bárányalaplé ,3 db babérlevél , 6 ág petrezselyem , 5 cl narancslé , 1 csipet fahéj , só , bors


ELKÉSZÍTÉS



    1. A megtisztított hagymát durvára, a fokhagymát finomra aprítjuk, a sárgarépát és a zellert kb. 1 cm-es kockákra vágjuk. A megmosott bárányhúst leszárítjuk, majd az inak és a faggyú eltávolítása után kb. 2 cm-es kockákra vágjuk. 
    2. Az olajat felhevítjük egy lábosban. Beletesszük a húst, a kétféle hagymát, a sárgarépát és a zellert, majd kevergetve megpirítjuk. Hozzáadjuk a harisszát, és kissé megkapatjuk. Felöntjük a borral és az alaplével, a babérlevéllel ízesítjük, majd felforraljuk. Ezután az edényt lefedjük, és a húst lassú, legfeljebb közepes tűzön puhára pároljuk kb. 1 óra alatt. 
    3. Közben a megmosott, lerázott petrezselyem leveleit lecsipkedjük és durvára aprítjuk. Végül a ragut a narancslével, a fahéjjal, valamint sóval, borssal ízesítjük, és a petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
A paszta állagú harissza a marokkói és tunéziai konyha nagyon csípős ízesítője. Üvegben, illetve tubusban kapható. Cseresznyepaprika-krémmel vagy csípős Piros Arannyal helyettesítheted. A bárányalaplé helyett üveges vagy kockából készített húslevesalaplét használhatsz


EGYSZERŰ BAKONYI SERTÉSTOKÁNY



HOZZÁVALÓK

  • 70 dkg sertéscomb , 50 dkg gomba
  • 20 dkg füstölt császárszalonna , 1 db vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma , 1 db sárga paprika
  • 1 db paradicsom , 1-1,5 dl tejszín , 3 dl tejföl
  • 1 tk liszt , só , csípős paprikakrém (Erős Pista)
  • 2 tk pirospaprika , szerecsendió , majoranna
  • kakukkfű , 1/2 ek zsír


ELKÉSZÍTÉS

    1. A húst, és a császárszalonnát ízlés szerint felkockázzuk. A vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágjuk. A paradicsomot és a paprikát vékonyan felszeleteljük. A gombát vágjuk vékony csíkokra vágjuk.
    2. A felkockázott szalonnához hozzáadjuk a zsírt, majd pár percig sütjük, hogy egy kis színt kapjon. Ezután hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, és addig pároljuk, amíg a hagyma üveges lesz, majd hozzáadjuk a fokhagymát, a felszeletelt paradicsomot és paprikát, és egy-két percig pároljuk tovább.
    3. Ezután hozzáadjuk a felkockázott húst, és addig pároljuk, amíg a hús kifehéredik. Megszórjuk a pirospaprikával és a fűszerekkel, megsózzuk, és alaposan összekeverjük. Ezután hozzákeverjük a felcsíkozott gombát, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, és résnyire lefedve az edényt, puhára főzzük.
    4. A tejfölt és a tejszínt simára keverjük a liszttel, majd hozzáötnjük a húshoz, és alaposan összekeverjük. Ezután még pár percig főzzük, hogy a szaft kissé besűrűsödjön. Utánaízesítsünk, ha szükséges. Ízlés szerinti körettel tálaljuk. 







STROGANOFF SERTÉSTOKÁNY





HOZZÁVALÓK
















  • 1 csomag újhagyma , 8 db csemegeuborka
  • (kb. 200 g) , 20 dkg gomba , 45 dkg sertéshús
  • (comb vagy lapocka) , 15 dkg főtt sonka ,só , bors
  • majoranna , 10 ek olaj , 2 ek liszt
  • 1 l zöldségleves (leveskockából) , 3 dl tejföl
  • 4 ek mustár vagy kapros mustár 2 ek

ELKÉSZÍTÉS

    1. Az újhagymát és a gombát megmossuk, papírtörlővel megtörölgetjük, megpucoljuk és apróra vágjuk. A csemege uborkát szintén felkarikázzuk. A húst és a főtt sonkát csíkokra vágjuk.
    2. A húst sóval, borssal, majorannával megszórjuk, majd forró olajban megsütjük. Amikor barnulni kezd, hozzáadjuk az újhagymát, a gombát és a sonkát, majd az egészet megszórjuk liszttel, jól átkeverjük, majd felöntjük zöldséglevessel. Ezután fedő alatt tovább főzzük, legalább 15 percig, hogy a hús megpuhuljon. Ha túl sűrűnek látjuk, önthetünk még hozzá 1 dl meleg vizet.
    3. Hozzákeverjük a tejfölt, majd a jöhet a csemege uborka is, végül pedig a mustár, majd addig főzzük, amíg megfelelő sűrűségű nem lesz a mártás.

MEGJEGYZÉS


A képen a tokány szarvacskatésztával látható, de készítheted rizzsel vagy rösztivel is.














ZÖLDBORSÓS TOKÁNY



HOZZÁVALÓK

  • 50 dkg sertéstarja vagy -lapocka
  • 6-7 dkg füstölt csemege szalonna
  • 2 db közepes vöröshagyma , 1 gerezd fokhagyma
  • 1 ek liszt , 40 dkg kifejtett zöldborsó
  • 1 db kis kápia paprika , néhány karika csípős zöldpaprika , 1 tk őrölt paprika
  • 2-3 tk morzsolt majoránna , őrölt bors
  • 1 db (bio) húsleveskocka
  • 1 csokor aprított petrezselyem zöldje , só


ELKÉSZÍTÉS

    1. A húst megmossuk, megszárítjuk, majd kisujjnyi darabokra vágjuk. A szalonnát vékonyan felszeleteljük, a hagymát és a fokhagymát finomra aprítjuk. A kápia paprikát kis kockákra daraboljuk.
    2. A szalonnát egy serpenyőben pirítani kezdjük. A húst megsózzuk, megborsozzuk, összeforgatjuk a liszttel, majd a szalonnához adjuk a fokhagymával együtt. Magas lángon pár percig pirítjuk, majd tányérra szedjük, és félretesszük. 
    3. A visszamaradt zsiradékban üvegesre dinszteljük a hagymát, majd visszatasszük serpenyőbe a félretett húst a szalonnával együtt. Meghintjük egy kevés őrölt paprikával, majoránnával, majd a zöldpaprikával ízesítjük. Felöntjük kb. 1,5 dl vízzel, hozzáadjuk a leveskockát, és saját levében puhulásig pároljuk.
    4. Hozzáadjuk a zöldborsót, az elfőtt folyadékot szükség szerint kevés vízzel pótuljuk, majd puhulásig együtt pároljuk az egészet. Közben frissen aprított petrezselyemmel ízesítjük. Ízlés szerinti körettel tálaljuk.




KLASSZIKUS BRASSÓI APRÓPECSENYE





HOZZÁVALÓK

  • 30 dkg sertés szűzpecsenye , 1 db paprika
  • 1 db paradicsom , 40 dkg krumpli ,1 fej hagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma , 5 dkg szalonna
  • étolaj vagy kókuszolaj (a krumplisütéshez) , só
  • mangalica zsír , bors , pirospaprika


ELKÉSZÍTÉS

    1. Megmossuk és szárazra töröljük a húst és a zöldségeket, megpucoljuk a krumplit. Apróra vágjuk a megtisztított hagymát és a fokhagymát, a krumplit 2-3 cm-es, a szalonnát, a paprikát, a paradicsomot 1 cm-es kockákra vágjuk.
    2. A krumplit felhevített olajon vagy fritőzben aranybarnára sütjük, megsózzuk, majd papírtörlőre szedjük, és félretesszük.
    3. Egy vastag falú serpenyőben felmelegítjük a mangalica zsírt. Mikor már forró, beletesszük a hagymát, és közepes lángon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a szalonnát, majd a húst, és ízlés szerint megsózzuk, megborsozzuk.
    4. Amikor a hús már majdnem kész, hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot és a paprikát, és addig pirítjuk, amíg a hús szép piros nem lesz. A legvégén hozzáadjuk a pirospaprikát és a fokhagymát.
    5. A kész ragut a sült krumplira halmozzuk, átkeverjük, és frissen tálaljuk.




14 ÉTEL, AMIT BÁTRAN FOGYASZTHATNAK A REFLUXOSOK



Végre a pozitív dolgokra koncentrálhatunk! Sok lemondással jár a gyomorszáj záróizmait kímélő étrend, de azért vannak finomságok, amiket nemcsak, hogy megengedhetünk magunknak, de kifejezetten jót tesznek a megviselt emésztőrendszernek.

A modern, stresszes és rohanó életforma miatt egyre gyakoribb a gyomor záróizmának elégtelen működése, és ennek következtében a nyelőcső megbetegedése, kismamáknál pedig szinte mindennapos tünet. A múlt héten összeírtuk azokat a táplálékokat, melyeket érdemes kiiktatni az étrendünkből, ha nem akarunk szenvedni a betegség kellemetlen tüneteitől. Most pedig jöjjenek azok, melyek kifejezetten jótékony hatással bírnak a refluxosok szervezetére.
1. GYÖMBÉR
Kedvenc sushi hozzávalónk azon ételek egyike, melyek segítenek megelőzni a nyelőcső károsodását. Aki még nem tudná: a gyömbér gyulladáscsökkentő hatása legendás, ezért alkalmazzák gyakran a bélrendszer megbetegedése esetén. Ebben a melatonin nevű összetevőé a főszerep: alvás közben a saját testünk is előállítja ezt a vegyületet, és ha kevés található belőle a szervezetünkben, az puffadáshoz vezet. Nem csak a gyomorsavat fogja vissza, de még a pihenést és a relaxációt is elősegíti. Felkockázva, szeletelve vagy reszelve adjunk egy kis gyömbért a nyári jeges teánkhoz vagy smoothie-nkhoz!
2. ZABKÁSA
Rendszeres olvasóink tudják, hogy a zabpehely egyértelműen toplistás az egészséges ételek versenyében. Reflux esetén is hasznos ez a teljes kiőrlésű táplálék, hiszen nem elég, hogy önmagában nem dúlja fel a gyomrot, még a többi étel savasságát is elnyeli! Így nyugodtan hozzáadhatunk egy kis szedret vagy áfonyát, egész biztos kiegyensúlyozott lesz a reggelink.
3. MANDULAVAJ
Fellélegezhetnek, akik komoly szenvedések árán tudtak csak lemondani a mogyoróvajról: a mandulavaj valamivel kevesebb szaturált zsírsavat tartalmaz, ezért a gyomrunk záróizma nem fog ellustulni a fogyasztásától.
4. NYERS SPENÓT
Nem elég, hogy egy bögrényi spenóttal nagyjából egy hétre feltölthetjük a K-vitamin készletünket, feldolgozatlan állapotban az egyik leglúgosabb táplálékok egyike! Ennek köszönhetően pedig kiválóan semlegesíti a savas pH-értékű ételek káros hatását. Megfőzve viszont enyhén savas állapotba kerül, ezért vegyük komolyan a „nyers” instrukciót!
5. GÖRÖGDINNYE
Gyümölcsök között különösen ritka a lúgos változat, ezért kell nagyon nagyra értékelni az évszak kedvencét, a hatalmas és édes görögdinnyéket! Nem csak a nyelőcsövünk, de hihetetlenül magas víztartalma miatt vesénk is megköszöni, ha jégkrém és lángos helyett ezt habzsoljuk a nyári hónapok alatt.
6. LENCSE
Nem csodálkozunk, ha páran meglepődnek ezen a választáson. A lencséről a legtöbbeknek a puffadás, telítettség érzet, sőt, maga a gyomorégés jut eszébe. Ez azonban leginkább azoknak az elkészítési módoknak köszönhető, ahogy hagyományosan fogyasztani szoktuk. Csak hanyagoljuk a fűszereket és az önteteket, és rögtön kellemes fogás lesz ez a rostos táplálék!
7. KELKÁPOSZTA
Meg kell hajolnunk a zöldség nagysága előtt… A spenót mellett a kelkáposzta a másik fajsúlyos versenyző a kategória lúgossági versenyében.
8. QUINOA
Az inka nyelvben a quinoa nemes egyszerűséggel azt jelenti, hogy anyagabona. Valóban megérdemli a vezető szerepet a gabonafélék között! A lúgos ételeken belül is igazán remek választás ez az ősi, fehérjében gazdag élelmiszer.
9. ZELLER
A szakértők szerint több kalóriát égetünk el a zeller elfogyasztásával és megemésztésével, mint amennyit egyáltalán beviszünk vele a szervezetünkbe. Nem rossz, igaz? Ráadásul a görögdinnyéhez hasonlóan egyszerre lúgosít és hidratál, ezzel pedig egyértelműen a kedvenc uzsonnánkká avanzsált.
10. ANANÁSZ
Egy szó: bromelain. Ez az enzim a legfőbb oka annak, hogy az ananász a legjobb ételek közé tartozik, amikkel megzabolázható a savas reflux. Nem csak az anyagcserénket gyorsítja fel, de a bromelain gyulladáscsökkentő hatása elősegíti az egészséges emésztést, beleértve ebbe a reflux tüneteinek visszaszorítását is.
11. RETEK
Ez az alacsony kalóriatartalmú gyökér számtalan vegyületet tartalmaz, melyek elengedhetetlenek a zökkenőmentes emésztéshez. Ezzel pedig minimálisra csökkentik annak az esélyét, hogy olyan dolgokat érezzünk a nyelőcsövünkben, amit nagyon nem kellene. Számos kultúra esküszik a bélrendszerre gyakorolt áldásos hatására, de még az epehólyagunkat is egészségesen tartja.
12. BROKKOLI
Induljon a nyári méregtelenítés ezzel a rendkívüli, sajnálatos módon elhanyagolt zöldséggel! A brokkoli tele van probiotikumokkal, melyek magukban foglalják a jótékony hatású bélbaktériumokat. Emellett a rossz baktériumok elterjedését is meggátolja, ezzel pedig sokkal kisebb az esélye a gyomor és a nyelőcső között záróizom megbetegedésének.
13. ÉDESGYÖKÉR
Kis mennyiségben a natúr édesgyökér csökkenti a testünkben található gyulladásokat. Nem véletlenül ajánlják a fekélytől kezdve a cukorbetegségig rengeteg anyagcseréhez köthető betegség tüneteinek enyhítésére.
14. PAPAJA
Végül következzen egy igazán egzotikus gyümölcs! A benne található papain enzimnek jelentős szerepe van a fehérjék feldolgozásában és az emésztés elősegítésében. Már meg se lepődünk azon, hogy a savas refluxot is enyhíti. Dobjuk félre a gumicukrot, és nassolásként kanalazzunk ki egy ízletes papaját!






HÁZI MOGYORÓVAJ EGYSZERŰEN





HOZZÁVALÓK

  • 2 bögre pirított mogyoró (natúr) , 2 ek méz , 1 tk só

ELKÉSZÍTÉS

    1.  A mogyorót egy aprítógépbe tesszük és körülbelül 4-5 percig aprítjuk addig, amíg krémszerű állagú nem lesz.
    2. Hozzáadjuk a mézet és a sót, majd tovább turmixoljuk a krémet. 
    3. Süteményekhez, vagy akár magában fogyasztjuk. 




MOGYORÓVAJAS-DIÓS KEKSZ



HOZZÁVALÓK

  • Hozzávalók:
  • 17 dkg sótlan, pörkölt földimogyoró , 1 bögre búzaliszt , 1/2 bögre kukoricaliszt , 1/2 bögre rétesliszt , 1/2 bögre holland kakaópor
  • 1 teáskanál szódabikarbóna , 1/2 teáskanál só
  • 5 dkg margarin , 1/2 bögre barna cukor
  • 1 teáskanál vanília-aroma , 2 db tojás , dió


ELKÉSZÍTÉS

    Elkészítés:
  • Első lépésként elkészítjük a mogyoróvajat és a diót. A diót néhány óvatos keveréssel apróra daraboljuk az aprítógéppel, majd félre tesszük. A mogyorószemeket szintén az aprítógépbe tesszük és 3 perc alatt pépesre keverjük.
    Egy magas falú tálban habosra keverjük a vajat a barna cukorral, majd hozzáadjuk a mogyoróvajat, a vanília-aromát és a tojásokat. Alaposan összekeverjük, majd folyamatos keverés mellett apránként adagoljuk a liszteket, a szódabikarbónát, a kakaót és sót. Utolsó lépésként jöhet az aprított dió.
    A masszából előbb golyókat formázunk, majd korongokká lapítjuk őket, és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, de figyeljünk arra, hogy legalább ujjnyi távolság legyen köztük.
    180 fokon megközelítőleg 10-15 percig sütjük.




MOGYORÓVAJAS ROPOGTATÓS



HOZZÁVALÓK

  • Hozzávalók:
  • 19 dkg liszt , 4,5 dkg kakaópor
  • 1/2 kiskanál szódabikarbóna , 11,5 dkg puha vaj
  • 10 dkg + 2 evőkanál cukor , 10 dkg barna cukor
  • 6,5 dkg mogyoróvaj , 1 db tojás , 1 evőkanál tej
  • 1 kiskanál vanília-kivonat ,
  • A töltelékhez:
  • 7,5 dkg porcukor , 13 dkg mogyoróvaj


ELKÉSZÍTÉS

    Elkészítés:
  • A sütőt előmelegítjük 175 C-ra.
    A lisztet, a kakaót és a szódabikarbónát összekeverjük. A vajat, a 10-10 dkg fehér és barna cukrot és a mogyoróvajat robotgéppel kikeverjük, majd hozzáadjuk a tojást, a tejet és a vaníliát, és azokkal is jól összedolgozzuk. Hozzákeverjük a kakaós lisztet, majd a tésztából 32 db kb. 3 cm átmérőjű golyót gyúrunk, és félretesszük.
    A töltelékhez a porcukrot és a mogyoróvajat simára keverjük, és 2 cm-es golyókat gyúrunk belőle.
    A tésztagolyókat kicsit kilapítjuk, a közepükbe teszünk 1-1 mogyoróvajas golyót, és a tésztát ráhajtva újra golyóvá formázzuk őket.
    A golyókat egymástól 5 cm-es távolságra egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, majd egy üvegpohár alját 2 evőkanál cukorba mártjuk, és a golyókat kissé lenyomkodjuk vele.
    A kekszeket adagonként 8 percig sütjük, akkor kész, ha a tetejük megrepedezik, még puhán kell kivenni. 1 percet állni hagyjuk, és sütőrácsra szedve hagyjuk kihűlni.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése