2020. március 2., hétfő

Dezodor készítése házilag




















Dezodor készítése házilag


Hulladékmentes receptek: 3. Természetes dezodor házilag



Egyszerű, nagyszerű és olcsó golyós deó

ÍRTA: KICSGO

Sziasztok!
Ezt a receptet egy spanyol oldalon találtam, de a youtube-on is van videó az elkészítéséhez. Nagyon egyszerű, kezdőknek is bátran ajánlom , ráadásul hatásos is. Erős izzadáshoz, sportoláshoz nem tudom mennyire alkalmas, még nem próbáltam, de aktív hétköznapokra nekem tökéletesen bevált; a barátnőm már egy éve ezt használja és ő is nagyon szereti. Smile
Íme a recept:
Hozzávalók
  • 100 ml deszt.víz
  • 1 ek. lenmag
  • 1 ek. szódabikarbóna
  • 3 csepp finomítatlan ricinus olaj (ha van akkor bio)
  • 15 csepp 100%-os illóolaj
  • 50ml-s deós üveg
Egyszerű, nagyszerű és olcsó golyós deó



Elkészítés
I. A deszt.vizet közepes lángon melegítjük a lenmaggal, kevergetjük. Amikor a víz zselésedni kezd (lenmag zselé, kb.4-5 perc), levesszük a tűzről és egy szűrőn átszűrjük a zselét egy tálkába. A magokra a későbbiekben nem lesz szükség.
  1. Hozzáadjuk a szódabikarbónát és kézi habverővel (,de lehet kis tejhabverő) alaposan elkeverjük.
    III. Mehet bele a ricinus olaj, - ettől krémesebbé válik az állaga-, valamint a 15 csepp 100%-os illóolaj(ok). - Előtte végezzünk bőrbrópát! - Majd ismét alaposan elkeverjük és mehet is bele az üvegcsébe.
    HASZNÁLAT ELŐTT FELRÁZANDÓ!
    A szódabikarbóna, ami nem oldódott fel, leül az aljára, ez normális, ezért kell felrázni. :) Ajánlott illóolajak: levendula, citrom, ylang-ylang, zsálya, szantál, teafa. Ezek mind fertőtlenítők, antiszeptikus hatásuk is van, a jó illatról nem is beszélve, legalább egyet használjunk belőlük!
    A zsálya, teafa erős izzadásra is ajánlott, valamint férfiaknak is, a szantállal együtt. Ha szeretnénk, tehetünk bele 2-3 csepp grapefruit magolajcseppet, de nélküle is csodásan működik a deó.
    Nem javasolt illók: Szegfűszeg, gyömbér, fahéj, - ezek erősen allergizálhatnak és a (főleg a frissen borotvált) hónaljat nagyon csíphetik.


A lukreciakencei.hu oldalain található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon szakorvoshoz.
Szappankészítés előtt kötelező olvasmány: 
Krémkészítőknek pedig: 




Házi kozmetikumok – Vigyázat!





ÍRTA: BIOFELESÉG
Ez a házi kozmetikum kotyvasztás olyan jó: természetes, megnyugtató, szórakoztató és néha sokkal kevesebbe is kerül mint a bolti szintetikus szerek. Sokszor már az első eredményektől a mennyekben érezzük magunkat, s azt gondoljuk hogy miénk a világ: “—Gyorsan csinálok valamit, s ha tetszik adok belőle a barátnőmnek is 
Csakhogy ez nem ilyen egyszerű!
Az igaz, hogy a házilag készült kozmetikumaink általában nem tartalmaznak semmi olyan anyagot amit nem ehetnénk meg, tehát ami nem biztonságos az egészséges bőr és személy ápolására,DE!: az is igaz, hogy ezek a kozmetikumok is tartalmazhatnak allergén anyagokat, illetve olyan összetevőket amelyekre bizonyos személyek igen érzékenyek.
Csak a leggyakoribb példákat említve a sok közül:
gyógynövények: kamilla, mályva, menta
olajok: édesmandula olaj, kókuszolaj, szezámmag olaj, dióolaj
illóolajok
S ezek csak egyszerű példák azokra az anyagokra amik a rájuk érzékenyeknek allergiás reakciókat válthatnak ki, de még csak nem is említettem azokat az anyagokat amiket “csak úgy” teszünk a krémeinkbe, anélkül hogy ismernénk az összetételüket, szervezetre-bőrre gyakorolt hatásukat.
Tapasztalatom szerint a legtöbben azért kezdtünk házi kozmetikum készítésbe, mert a boltban vagy patikában vásárolt termékek problémát okoztak, vagy mert valamilyen még megoldatlan bőrproblémánk van/volt. Igaz, sokaknak vannak bőrproblémái és valahol a mi missziónk felvilágosítani őket, de nem mindegy hogy ezt hogyan csináljuk.
Ahogy a mi családunkban lehetnek allergiás gyerekek, úgy a környezetünkben lévő ismerősöknek is lehetnek általunk nem ismert allergiái, betegségei. A dermatitisznek (bőrgyulladásnak) rengeteg fajtája van és rengeteg oka lehet. Minden személy és minden szervezet más. Az a kozmetikum ami nekünk bevált nem biztos hogy másnak nem árthat.
És lehet hogy minket a legnagyobb jószándék vezet amikor egy krémet ajándékozunk egy barátunknak, de az is lehet hogy a krémünkkel egy arra érzékenynél/allergiásnál visszafordíthatatlan folyamatot indítunk el!
Éppen ezért Nem mindegy hogy mit és hogyan adunk nekik használatra!
Amikor egy bizonyos problémára kozmetikumot szeretnénk készíteni, nagyon figyeljünk ezekre a dolgokra:
  1. Ismerjük meg a használandó összetevők bőrre kifejtett egyéni és együttes hatásait, és informálódjunk a lehetséges mellékhatásaikról (okozhatnak-e érzékenységet/allergiát).
  2. Ajándékozandó kozmetikumban ne alkalmazzunk olyan anyagot amiről nem bizonyosodtunk meg 100%-ig hogy nem okozhat problémát, illetve ne ajándékozzunk kozmetikumot senkinek anélkül hogy meggyőződtünk volna hogy az összetevők közt nincsen a személyt allergizáló.
  3. Mielőtt egy új kozmetikumot kezdünk használni vagy adunk valakinek használatra, minden alkalommal végezzünk bőrpróbát: kenjünk egy kis mennyiséget az alkar belső oldalára, ahol a bőr a legvékonyabb. Amennyiben valamely összetevőre érzékenyek, esetleg allergiásak vagyunk,akkor annak jeleit szinte azonnal, de néhány órán belül mindenképp észlelni fogjuk.
  4. A termékünkön mindig tüntessük fel az összetevők teljes listáját! Vagy egy a tégelyre ragasztható címkén vagy egy kis papíron mellékelve –legyen az az otthoni használatú krémünk vagy az ismerősünknek szánt keverék. Ez nagyon fontos, mert súlyos probléma esetén lehet hogy az orvos ennek alapján be tudja határolni a betegség okát és meghatározni a megfelelő kezelést.
  5. Amennyiben ismerősnek ajándékozunk kozmetikumot, írjuk rá a nevünket is, hogy abban az esetben ha az ismerősünknek problémát okozott a kozmetikum, biztosan emlékezzen hogy kitől kapta, s hogy kihez fordulha






Ha már itt tartunk jöjjön a :

intelmek :

Ami nélkül ne kezdj hozzá a szappanfőzéshez!



ÍRTA: LUKRECIAKENCEI


Minden szappanhoz kell lúg, lúg nélkül nincs szappan. A lúggal való munka azonban különleges odafigyelést igényel:
  1. Mivel ez az anyag roncsolást végezhet az élő szövetekben, a vele való munka során védőfelszerelést kell használni:
  2. szemüveg (nehogy a szemedbe fröccsenjen a lúgoldat),
  3. hosszú ujjú zárható köpeny (nemcsak a ruha védelmére, hanem a bőröd védelmében is),
  4. kesztyű (a kezed megóvása miatt). A lúg ugyanúgy viselkedik rutinos szappankészítő kezében, mint a kezdőében.
  5. Elég egy rossz mozdulat, és máris komoly égési sebeket tudsz elszenvedni, ezért mindig viseld ezeket!
2. A lúg oldása heves exoterm folyamat (hőt termel),ezért úgy oldd vízben, hogy a kiszámolt vízzel megtöltött edényt hideg vízbe állítod (a mosogatóban),
és lassan adagolod hozzá a lúgot.
Ezt előzőleg már szintén kimérted egy másik edényben.
Mindig a vízhez add a lúgot, és ügyelj arra, hogy teljesen feloldódjon!


  1. A lúgoldathoz használt edény nem lehet alumínium, mert ez a fém lúggal érintkezve hidrogéngázt termel.
  2. Használj mikróba is tehető fedeles műanyagot, vagy csavaros tetejű üveget. Én félős vagyok, még az üveget is kerülöm, félek, hogy elejtem, összetöröm.
A biztonsági szabályokról bővebben itt olvashatsz:Szappan készítése hideg eljárással: A biztonsági szabályok
Arról, hogy hogyan számold ki a szappanodhoz szükséges lúg mennyiségét, itt találsz segítséget




I. rész: A biztonsági szabályok



ÍRTA: BIOFELESÉG


A szappan készítése Hideg eljárással


Forrás: http://www.ilmiosapone.it/

 I. Rész: A Biztonsági szabályok

Mielőtt nekikezdenétek hogy szappant csináljatok, olvassátok nagyon figyelmesen ezeket a biztonsági szabályokat. Tanuljátok meg kívülről és minden alkalommal fokozott óvatossággal tartsátok be őket!
  1. Tartsátok a nátronlúgot az eredeti, hermetikusan lezárt dobozában, gondosan elzárva a gyermekkezek illetve a háziállatok hozzáférése elől.
  2. A nátronlúg egy nátrium-, oxigén- és hidrogénatom által felépített alkáli vegyület, kémiailag nagyon érzékeny, instabil, könnyedén lép veszélyes kémiai reakcióba a különféle anyagokkal. Erősen maró hatású, korrodáló, a bőrrel vagy nyálkahártyával való érintkezéskor (spriccelés, belélegzés, lenyelés) nagyfokú égési sérülést okoz.
  3. Használjatok védőszemüveget, gumikesztyűt és szájmaszkot amikor a lúggal dolgoztok, méritek, vízben oldjátok, illetve amikor a zsírokhoz keveritek.
  4. Vegyetek kesztyűt akkor is, amikor a friss szappant kézbe veszitek, daraboljátok, illetve a hideg eljárással készült szappant az érlelés első két hetében is csak kesztyűben fogjátok meg. A friss, még ki nem száradt szappanok irritálhatják a bőrt.
  5. A nátronlúg mérésére használjatok eldobható edényt (pl. műanyag poharakat) és használat után azonnal dobjátok ki. Használhattok egy aránylag széles csészét is, de a használat után azt is azonnal mossátok el folyó víz alatt.
  6. Öntsétek a lúgot a folyadékba és sosem forditva! A lúgra öntött folyadék azonnali és nagyon heves kémiai reakciót provokál, amely a lúg veszélyes spriccelésével jár. Mindig a lúgot adagoljuk a folyadékba, kis adagokban és lassan de alaposan elkevergetve.
  7. A lúg a folyadék hőmérsékletét nagyban megemeli, akár 80°C fölé is. Használjatok hőálló edényeket és legyetek óvatosak. Az elővigyázatosság kedvéért tegyétek az edényt a mosogatókagylóba mialatt a szódát elkeveritek a folyadékkal: arra az esetre ha hirtelen  eltörne, a lúgoldat egyenesen a mosogatóba tud ömleni, anélkül hogy bárkiben vagy bármiben kárt okozna. Emlékezzetek, hogy a bizonyos folyadékokban (tej, méz, gyümölcslevek) jelenlévő cukor megemeli a kémiai reakció hőmérsékletét.
  8. Ne használjatok olyan eszközöket, amelyeket másra is használtok. Amikor szappant készítetek, ne hagyjátok, hogy a kíváncsi gyerekek vagy háziállatok hozzáférjenek a lúgos keverékekhez. Tanítsátok meg családtagjaitoknak is a ezeket a szabályokat és ne engedjétek senkinek hogy segítsen nektek amennyiben nem ismeri őket tökéletesen.
  9. Szenteljétek a szappannak a ház és az életetek egyik nyugodt sarkát; ne kezdjetek szappankészítésbe mialatt főztök, tévét néztek vagy amikor vendégek vannak akik nem ismerik a biztonsági szabályokat.
  10. Egy a lúgos anyaggal való véletlenszerű érintkezés után azonnal mossátok le az érintett bőrt bőséges hideg folyó vízzel; emlékezzetek mindig kéznél tartani ecetet, ami természetes módon semlegesíti a lúg hatását. A lúgos anyag szemmel való érintkezése esetén mossatok szemet bőséges vízzel és azonnal forduljatok orvoshoz. Az anyag lenyelése esetén pedig azonnal rohanjatok a legközelebbi kórház sürgősségi osztályára.




A szappan készítése Hideg eljárással



Forrás: http://www.ilmiosapone.it/

II. Rész: Alapvető és fakultatív hozzávalók



Alapvető hozzávalók
A szappan három fő összetevője, melyek nélkül nem lehet szappant készíteni:
  • Állati zsírok és/vagy növényi olajok
  • Nátrium-hidroxid (NaOH), más néven marónátron/ nátronlúg/ marószóda/ marólúg/ lúgkő
  • Valamilyen folyadék, amelyben a nátronlúgot feloldjuk
A folyadékok
  • Víz – A leggyakrabban használatos a nátronlúg feloldására. A legjobb a desztillált víz, de ha a csapvíz nem nagyon klóros, nyugodtan használható az is.
  • Teák és gyógynövény főzetek – Mindenféle tea és gyógynövény főzet használható folyadékként szappankészítéshez. Az egyetlen, amire figyelni kell, hogy a főzetet alaposan ki kell hűteni, mielőtt feloldanánk benne a nátronlúgot. A nátronlúggal való kontaktus szinte mindig megváltoztatja vagy el is törli a tea vagy gyógynövény főzet eredeti színét és illatát.
  • Gyümölcs- és zöldséglevek – Előnyben részesítendőek a természetes levek, melyek cukortól és egyéb adalékoktól mentesek. A levek használhatóak önmagukban vagy vízzel keverve.
  • Tej – a legjobb ha természetes, bármilyen típusú. A tejben jelenlévő cukor miatt a tej kb. kétharmad részét érdemes használat előtt lefagyasztani, elkerülendő hogy a nátronlúg megégesse.
A nátronlúg
A nátronlúg a nátrium-hidroxid leggyakrabban használt neve. Egy nátrium atom (Na) egy oxigén atommal (O) és egy hidrogén atommal (H) alkotott alkáli vegyülete. A kémiai kötés nagyon labilis, ez az oka hogy a nátronlúg igen gyorsan és magas hőt képezve lép reakcióba a különféle folyadékokkal.
A szappankészítéshez 98-99%-os tisztaságú, vízmentes nátrium-hidroxid használatos.
Ne használjatok egyéb nátronlúg alapú termékeket.
Ne használjatok nátronlúgot anélkül, hogy előtte megtanultátok volna a Biztonsági szabályokat!
A zsírok
A zsírok (állati eredetű zsírok és növényi olajok, a jövőben így nevezzük őket együttes nevükön) a szappanok legfontosabb összetevői. Mindenféle zsír vagy olaj használható és mindegyik különféle tulajdonsággal ruházza fel a szappant.
A szappankészítők általában két fő csoportra osztják a zsírokat:
  • Bázis zsírok – Azok a zsírok, melyek nagyobb mennyiségben vannak jelen egy szappanban. A bázis zsírok nyugodtan alkalmazhatóak a szappanban nagyobb mennyiségben és kemény, jól habzó szappant adnak. Általában olcsóbbak és könnyedén beszerezhetőek.
Például a világhíres szappankészítő területein a szappankészítés legjobb alapanyagának az olíva olajat tartják, de a kozmetikai ipar főbb szappan-alapanyagai a pálmaolaj és a kókuszolaj, a családi hagyományok követői pedig az állati zsírra esküsznek.
  • Tápláló zsírok – A legértékesebb zsírok és olajok, melyek ápoló tulajdonságokban a leggazdagabbak. A tápláló zsírokat általában nem alkalmazzák a receptekben előírt zsír 3-20%-ánál nagyobb mennyiségben, mert elpuhíthatják a szappant, vagy némely olaj esetében (mint pl. a lenolaj) meggyorsíthatják annak avasodását. Kis mennyiségben a bázis zsírokhoz keverve viszont nagyszerű bőrápoló tulajdonságokkal ruházzák fel a szappant, illetve azokkal együtt jobb, krémesebb habzást biztosítanak.
A tápláló zsírok általában drágábbak, nehezebben beszerezhetőek. Ebbe a kategóriába sorolják például az édesmandula olajat, a jojobaolajat, a sheavajat, stb.
Fakultatív hozzávalók
Ide sorolunk minden olyan anyagot, amelyeket a szappanban a személyes ízlésünknek megfelelően vagy a kívánt hatás fokozása érdekében alkalmazhatunk.
Az illatanyagok
Két fajta illatanyag közül választhatunk:
  • Illóolajak – Az illóolajak a növények, virágok különféle módon kivont illatanyagai. Habár természetes eredetűek, az illóolajak nagyon tömény illatanyagok, melyek mérgezést illetve irritációt okozhatnak ha nem bánunk velük óvatosan.
  • Parfüm illatok – A parfüm illatok szintetikus eredetű anyagok, melyek próbálják utánozni a természetben megtalálható aromákat. Ezek az illatok általában hígítottak valamilyen alkohol vagy olaj alapú bázisban. A szappanokban csak kozmetikai használatra tesztelt illatokat használjunk, soha ne alkalmazzunk gyertyához vagy a környezet illatosítására ajánlott olcsó illatanyagokat, ezek olyan anyagokat tartalmaznak, melyek irritálják a bőrt!
A színezékek
Létezik természetes alternatíva a szappan színezésére (fűszerek, festékanyagokat tartalmazó növények) vagy használhatunk ásványi anyagú kozmetikai pigmenteket. Fontos, hogy ha a pigmentek mellet döntünk, ne használjunk más hobbikhoz kapható festékeket vagy színezőket, mert irritálhatnak.
Egyéb természetes adalékok
Rengeteg egyéb összetevővel tudjuk kiegészíteni a szappanunkat az állagának javítására, illetve tetszetősebbé tételére. Az agyagtól a magokig, a liszttől a mézig, a selyemkivonattól a tojásig. Fontos hogy mindig jó minőségű összetevőket válasszunk és gondosan mérjük ki a mennyiségeket. Egy jó kézikönyv segít elkerülni a leggyakoribb hibákat.
Az antioxidánsok
A szappannak nincs szüksége tartósítószerre. Az enyhe lúgos Ph gátolja a baktériumok vagy csírák szaporodását.
Az egyetlen probléma ami felmerülhet az oxidáció, illetve annak hatásai: az enyhe avas szag és a sárgás foltok. Az egyetlen hatékony antioxidáns, mely a szappanokban is nyugodtan alkalmazható,  a rozmaring kivonat (ROE).









A szappan készítése Hideg eljárással



Forrás: http://www.ilmiosapone.it/

III. Eszközök és formák



A otthoni szappankészítéshez nincs szükség semmiféle speciális eszközre vagy berendezésre. Elég körülnézni a konyhában ahhoz hogy megtaláljuk a szükséges dolgok nagy részét.
Két fontos jellemző, aminek meg kell feleljenek a használatra kiválasztott eszközök és formák:
Ellenállóság a lúggal és savakkal szemben
• Hőállóság
Biztonsági eszközök
Konyhai gumikesztyű
• Professzionális védőszemüveg vagy úszószemüveg
• Professzionális szájvédő maszk vagy vastagabb sál a lúg gőzének belélegzése ellen.
A biztonsági eszközöket minden egyes alkalommal fel kell vennünk amikor a lúgot mérjük, amikor a lúgot feloldjuk a vízben, amikor a lúgot az zsírokba öntjük és keverjük, illetve amikor a kész masszát a formába öntjük. A gumikesztyűt pedig fel kell vennünk akkor is, amikor a szappant felvágjuk, illetve minden alkalommal amikor a még friss szappanhoz nyúlunk.
Eszközök a hideg eljáráshoz
Digitális mérleg az adagok grammra pontos méréséhez
• Hőmérő, mellyel megmérjük a lúgoldat és a zsírok hőmérsékletét, s amelynek skálája minimum -10°C és +110°C között mozog
• Egy inox acél lábos a zsírok melegítéséhez ès a massza összekeveréséhez
• Egy hőálló üveg vagy kerámia kancsó , amely ellenáll a nátronlúg vizes oldata által termelt magas hőnek
• Inox acél kanál a nátronlúg mérésére és az oldat keverésére
• Fakanál
• Botmixer
• Öreg takaró a formába öntött massza melegen tartására
Ha szeretnénk a meleg módszerrel kísérletezni, ezeken az eszközökön kívül, melyek alapvetően szükségesek, be kell szereznünk egyéb dolgokat, aszerint hogy milyen főzési technikát alkalmaznánk.
Ebben a cikkben csak a hideg eljárásról írok, egyrészt mert én ezt tanultam és ezt alkalmazom, másrészt mert ez a szappankészítés legegyszerűbb módja, illetve a legalkalmasabb a szappankészítést most kezdők számára.
Formák
A hideg vagy meleg eljárással készített szappan formái meg kell feleljenek néhány alapvető elvárásnak:
• Rugalmasság, hajlékonyság anélkül hogy eltörnének amikor a kész szappant eltávolítjuk
• Hőállóság, különösen a meleg eljárás esetén
• Jó hőszigetelő tulajdonság a hideg eljárás esetén
• Ellenállóság a lúg illetve az illóolajok maró hatásával szemben




A szappan készítése Hideg eljárással



 IV. Rész: A hideg eljárás


 A hideg eljárás a szappankészítés legegyszerűbb módja. Ebben a technikában a szappanosításhoz azt a természetes hőt használjuk ki amelyet a nátronlúg és a zsírok közti kémiai reakció termel. A  hőmérsékletet ebben az esetben is ellenőrizzük, illetve próbáljuk megtartani minél tovább, hogy a leginkább beteljesítse feladatát.
Ahhoz hogy hideg eljárással jó szappant készítsünk:
  • Abszolút pontossággal kell kimérnünk a hozzávalók mennyiségét; a legkisebb különbség is elronthatja a munkánkat.
  • A lúgoldatot és a zsírokat az optimális hőmérsékleten kell összekevernünk.
  • Le kell szigetelnünk a formákat az első 24 órára hogy a kémiai reakció melege el ne vesszen.
Csináljunk szappant – az első recept
Alapvető hozzávalók:
Fakultatív hozzávalók:
10 ml levendula illóolaj
1 evőkanál rizsliszt (az illóolaj fixálásához)
1 evőkanál száraz levendulavirág
1. Lépés: a munkaasztal előkészítése
Az ideális hely a szappankészítéshez a konyha, mert minden a kezünk ügyében van amire szükségünk lehet. Tisztítsátok le a munkafelületet, takarjátok le újságpapírral vagy egy öreg terítővel. Készítsetek elő minden alapanyagot és eszközt amire szükség lehet. Készítsétek elő a gumikesztyűt, a szájmaszkot és a védőszemüveget is.
2. Lépés: a lúgoldat elkészítése
Vegyétek fel a gumikesztyűt, szájmaszkot és védőszemüveget; egy szélesszájú bögrében nagyon pontosan mérjétek ki a nátronlúgot. A hőálló kancsóban mérjétek ki a vizet. Tegyétek a kancsót a mosogatókagylóba. Kis adagonként öntsétek a nátronlúgot a vízbe, kevergetve hogy alaposan feloldódjon a vízben. Legyetek nagyon óvatosak, mert a keverék hőmérséklete nagyon gyorsan fel fog emelkedni 70-80°C-ra. Hagyjátok a lefedett kancsót egy biztos helyen hűlni.
3. Lépés: a zsírok előkészítése
Tegyétek az acél lábost a mérlegre és abszolút pontossággal mérjétek ki az olajat. Tegyétek a lábost a tűzhelyre és melegítsétek a legalacsonyabb lángon, néha-néha megkevergetve. Az olaj nem kell nagyon felmelegedjen.
4. Lépés: a fakultatív hozzávalók előkészítése
Mialatt a lúgoldat hűl és az olaj melegszik, mérjétek ki a levendula illóolajat. Egy csészében keverjétek össze az illóolajat a rizsliszttel. Daráljátok finomra a levendulavirágot.
5. Lépés: a lúgoldat hozzáadása a zsírokhoz
Vegyetek ismét kesztyűt, maszkot és szemüveget, a hőmérővel ellenőrizzétek az olaj és a lúgoldat hőmérsékletét. Amikor mindkettő elérte a 45°C-os hőmérsékletet, öntsétek a lúgoldatot lassan az olajba, összekevergetve a fakanállal. Itt az ideje, hogy a botmixert használjuk.
6. Lépés: a “szalag-fázis”
Ez a döntő pillanat minden szappankészítő számára! Mialatt a keveréket mixelitek, a színe és állaga megváltozik, mindig krémesebb lesz. Egy bizonyos ponton, kivéve a botmixert a masszából, az ujjatokkal rajzolva a masszában látni fogjátok, hogy a rajzolat amit az imént húztatok megmarad néhány percig a massza felszínén. Ez a “rajzolat” a szalag-fázis, amikor a szappanmassza kész. Most adhatjátok a masszához a fakultatív hozzávalókat: tegyétek le a botmixert, vegyétek a fakanalat és kevergessétek a masszát, mialatt beleöntitek a liszt-illóolaj keveréket, majd lassan de alaposan keverjétek el, s végül ugyanígy keverjétek a masszába a darált levendulavirágot.
7. Lépés: a “zselé-fázis”
Miután a fakultatív hozzávalókat is a masszába kevertétek, öntsétek a szappant a formákba. A formákat takarjátok le folpackal, és szigeteljétek le őket jól a takarókkal, hogy melegen maradjanak.
8. Lépés: az érlelés
Hagyjátok a szappant letakarva a formákban 48 órán át. Ezután vegyétek ki a megszilárdult szappant a formákból. Ha szükséges, most tudjátok a szappant a kívánt formára vágni, de vigyázzatok hogy ne érintsétek a friss szappant kesztyű nélkül. Keressetek a szappanoknak egy száraz és hűvös helyet, s hagyjátok érlelődni, szikkadni. A szappanosodás néhány héten belül ki fog teljesedni, de az olívaolaj-szappan optimális érési ideje 6-8 hét.
Forrás: http://www.ilmiosapone.it/


Hogy biztonságosan tudd kezelni a dolgokat bizony alaposabb ismeretre van szükség !!!
Hisz élő anyagot alkalmazunk a különböző vegyi hatásokkal érintkezve bizony kiszámíthatatlan reakciók is bekövetkezhetnek , mert nem egyforma a szervezetek reakció tűrőképességei az emberekben !!
Ezt soha ne feledd el itt nem elég a jó szándék itt alergiás reakciók zajlanak le , és egyesek nem tolerálnak bizonyos vegyi hatásokat !!!




Amikor egy bizonyos problémára kozmetikumot szeretnénk készíteni, nagyon figyeljünk ezekre a dolgokra:


  1. Ismerjük meg a használandó összetevők bőrre kifejtett egyéni és együttes hatásait, és informálódjunk a lehetséges mellékhatásaikról (okozhatnak-e érzékenységet/allergiát).
  2. Ajándékozandó kozmetikumban ne alkalmazzunk olyan anyagot amiről nem bizonyosodtunk meg 100%-ig hogy nem okozhat problémát, illetve ne ajándékozzunk kozmetikumot senkinek anélkül hogy meggyőződtünk volna hogy az összetevők közt nincsen a személyt allergizáló.

  1. Mielőtt egy új kozmetikumot kezdünk használni vagy adunk valakinek használatra, minden alkalommal végezzünk bőrpróbát: kenjünk egy kis mennyiséget az alkar belső oldalára, ahol a bőr a legvékonyabb. Amennyiben valamely összetevőre érzékenyek, esetleg allergiásak vagyunk,akkor annak jeleit szinte azonnal, de néhány órán belül mindenképp észlelni fogjuk.
  2. A termékünkön mindig tüntessük fel az összetevők teljes listáját! Vagy egy a tégelyre ragasztható címkén vagy egy kis papíron mellékelve –legyen az az otthoni használatú krémünk vagy az ismerősünknek szánt keverék. Ez nagyon fontos, mert súlyos probléma esetén lehet hogy az orvos ennek alapján be tudja határolni a betegség okát és meghatározni a megfelelő kezelést.
  3. Amennyiben ismerősnek ajándékozunk kozmetikumot, írjuk rá a nevünket is, hogy abban az esetben ha az ismerősünknek problémát okozott a kozmetikum, biztosan emlékezzen hogy kitől kapta, s hogy kihez fordulhat.






Ennyi bevezetés után térjünk vissza a dezodorokhoz .


Egyszerű desodor spray


ÍRTA: IRMA NENI




A rózsa hidratálja a bőrödet, az ezüstkolloid tartósítja spray-t és egyben szagtalanít, fertőtlenít, az aloé gyulladásgátló és selymessé tesz a bőrödet.
Hozzávalók
  • 1.5 dl rózsavíz
  • 5 csepp ezüstkolloid
  • 5 csepp Aloé Activator
Egyszerű desodor spray
Elkészítés

Hozzávalókat kis szórófejes flakonba öntjük, kicsit összerázzuk és kész is.




Golyós dezodor


ÍRTA: BUJULI




Nemrég készítettem egy deo stiftet, ami nem igazán lett jó. A férjemnek, aki elég izzadós, nem jött be. Ezért szerettem volna egy olyan deot, ami szagot is semlegesít. Így mindenképpen olyan receptet akartam, amiben van szódabikarbóna. Azzal kezdtem, hogy egy kiürült deos üveget leteszteltem, szétszedtem, s mivel sikerült épségben újra összerakni, jöhetett a recept. Szempont volt tehát a “szagbaktériumok” elleni harc és a hónalj érzékeny bőrének a védettsége, mivel a szódabikarbóna irritáló lehet. Ezért esett a választás az aloe verára. A deo tesztelés után kiállta a próbát. Ha nem is 24 órás, de egész napos tevékenységek közepette nagyon jól teljesít. Mindenképpen megtartom a receptet.
Hozzávalók
  • 40 ml aloe vera gél
  • 1 ek. glicerin
  • 1 mk. xanthan gumi
  • 1 mk. szódabikarbóna
  • 15 csepp mandula olaj
  • 4-5 csepp grépfrútmag kivonat
  • illóolaj ízlés szerint
  • 50 ml-s kiürült golyós deos flakon/üveg
Golyós dezodor
Elkészítés

A gélt a glicerinnel és a xanthan gumival gőzfürdőben enyhén felmelegítem, közben folyamatosan keverem. Erre azért van szükség, hogy a xanthan gumi könnyebben olvadjon fel. Melegítés után elkeverem benne a szódabikarbónát, majd folytonos keverés közben az olajokat is beleteszem. Ezután következik a grépfrút mag kivonat, jól elkeverem és flakonba/üvegbe öntöm. Ebből az adagból kb. 5o ml dezodor lesz. Én citromfű, narancs és teafa illót tettem bele, a férjem, teljesen beleszeretett a citromfűbe, borotválkozás utáni arcteje is ezzel készült. A barnás szín a narancs illónak és a grépfrút mag cseppeknek köszönhető. És második nap után nem árt felrázni használat előtt, mert besűrűsödik kissé.






Lenmagzselés és neem olajos krém ekcémára és pattanásra



ÍRTA: BUJULI



Sok dolgot kipróbáltunk már a kislányom pattanásaira és az én téli ekcémámra. De rátaláltam végre valamire, ami sok jóval kecsegetett. Így megszületett a lenmagzselé /bővebben itt: http://egeszseges-eletmodszerek.hu/egeszseges_-taplalkozas/lenmag-az-egyik-legertekesebb-taplalekunk-2/ és a neem olaj /bővebben itt: http://www.jomtom.hu/neem_olaj__imadni_fogja_a_kulonbseget.html/ kombinációja krém formájában. A lenmagzselé receptje innen: http://ordogkonyha.blogspot.ro/2011/10/lenmag-zsele-tobbfele-celra-hennazas-es.html, azzal a különbséggel, hogy én gőzfürdőben készítettem, lsd. a leírásban. Néhány nap használat után az ekcéma vörössége szinte teljesen láthatatlan, a pattanások ugyan vannak, de sokkal halványabbak.
Hozzávalók
  • 25 ml lenmagzselé
  • 1o ml neem olaj
  • 5 ml mandula olaj
  • csipetnyi xanthan gumi
  • csipetnyi emulgeálószer
  • csipetnyi cetil-alkohol
  • 4 csepp E-vitamin
  • pár csepp grépfrútmag csepp
  • pár csepp illó olaj
Lenmagzselés és neem olajos krém ekcémára és pattanásra
Elkészítés

Először a lenmagzselét készítettem el, 1 ek. lenmagot és 1 dl szűrt vizet beletettem egy hőálló kozmetikai üvegpohárba, és forró vízbe tettem. Pár perc után a vízből zselé lett. Leszűrtem és kimértem 25 ml-t, amit visszatettem a pohárba. Beletettem a xanthan gumit. Ez lehet, hogy elhagyható, de úgy éreztem, mégis kell bele egy kevés. Közben az olajakat egy másik edényben szintén forró vízbe tettem a cetil-alkohollal és az emulgeálószerrel. /Én ezt használom: http://www.elemental.eu/hu/626-emulgealoszer-sima-nem-zsiros-texturahoz.html/. Amikor minden felolvadt, a zselét hozzá öntöm az olajokhoz és folyamatosan mixelem kihűlésig. Ez kb. 2 perc. Ezután jöhet az E-vitamin, a grépfrútmag csepp, az illó olaj. Én ezúttal citromfű illót tettem bele, bár teafa és levendula a hatás szempontjából jobb lenne, de sajnos ezekből most nem volt itthon. Jól kikeverem és mehet a tégelybe. Azt azért még megjegyezném, hogy a neem olajnak számomra kellemetlen illata van, kb. mintha penészes kávézacc lenne...:) De a krém egy nagyon hamar felszívódó, könnyű textúrájú krém, amelynek az illata is eltűnik a beszívódással együtt




Lenmag – az egyik legértékesebb táplálékunk 2.



Az előző részben a lenmag főleg magas rosttartalmának és esszenciális zsírsavtartalmának köszönhető egészségvédő hatásait ismerhettük meg. Ezenkívül, viszont számos, olyan hatóanyagot tartalmaz, amely miatt az egyik legértékesebb, legegészségesebb táplálékunk. Nemcsak belsőleg, de külsőleg is alkalmazhatjuk. Nőknek pedig mindenképp érdemes rendszeresen beiktatni az étrendjébe.

A lenmag további gyógyhatásai

Elsősorban az olajban található keserűanyagok, a kéksav-glikozidok miatt gyulladásos betegségek kezelésére alkalmas (ízületi gyulladások, gennyes, fekélyes sebek), mert lokálisan tágítja az ereket és lazítja a szöveteket.
Ennek köszönhető, hogy alkalmas bronchitistüdõ görcsös összehúzódása, a légutak gyulladásos megbetegedéseinek kitünõ ellenszere. Ebben az esetben teaként fogyasszuk, tegyünk negyed liter forró vízbe másfél evõkanál lenmagot, és forraljuk tíz percen át, ha darált magot alkalmazunk, fél órán át, ha nem daráltuk le. Utána még áztassuk fél óráig, majd melegítsük fel ismét, és kortyoljuk el. Ha mindenképpen édesíteni akarjuk, legyen az méz.
Az izomszövetet lazító hatását használhatják ki a sportolók, vagy azok akik bármilyen fizikai munkában elfáradtak Ne csak belsőleg teaként alkalmazzuk, hanem tegyünk õrölt lenmagpakolást vagy a leszűrt tea után megmaradó pépet a fájó, izomlázas részre.
Izületi gyulladás esetén is alkalmazhatjuk külsőleg – belsőleg egyaránt, megkeni a csuklókat, így csökkenti a degeneratív betegségek okozta fájdalmát illetve az összes autoimmun betegség hatékonyságának csökkentéséhez hozzájárul.
Kölsőleg alkalmazhatjuk rovarcsípés ellen. Az õrölt lenmagból készített pép gyulladáscsökkentő hatású és képes kiszívni minden mennyiségû mérget a szervezetbõl, ami csak csípés utján került be.
Ezenkívül hatásos gyulladásos sebek esetén is, ezek a sebek gennyet tartalmaznak, amelyek képtelenek elhagyni a testet, vagy a folyamat sokáig tart, illetve fájdalmas. Meggyorsíthatjuk ezt a folyamatot, ha két kanál õrölt lenmaghoz hozzáadunk egy kanál gyömbér port, és a pépet rátesszük a gyulladásra, néhány órára. Ha szükséges, a megszáradt kötést váltsuk, amíg el nem távolodik az összes genny.
A lenmagban található a lináz enzim, amely a magban lévő glükozidokból áztatás hatására mérgező hidrogén-cianidot (kéksav) szabadít fel. A főzés hatástalanítja ezt az enzimet, ennek ellenére nem kell megijedni, hosszú távon sincs káros hatása a lenmag fogyasztásanak, ugyanis kis koncentrációban a szervezetben jelen levő rodanáz enzim hatástalanítja, ártalmatlan tiocianáttá alakítja őket. Ennek ellenére kéksav-tartalma miatt csecsemőknek és kisgyerekeknek ne adjuk!

Lenmag és a nők

Úgy tűnik a természet a nőknek “találta ki” a lenmagot. A nők szervezete jobb arányban hasznosítja a növényi omega 3-t , mint a férfiak. (Itt olvashatod az utolsó bekezdésben).
A női nemi hormonhoz, az ösztrogénhez hasonló növényi hormont, fitoösztrogént is tartalmaz, ezért menstruációs rendellenességekben, a méhműködés szabályozásában, a méh szöveteinek túlburjánzása és meddőség esetén is jótékony hatású. Mérsékli a menstruációval együtt járó fájdalmat. Menstruációs problémák ellen itt találsz további megoldásokat.
Terhesség idején különösen előnyös, nemcsak a kismama, de a magzat egészsége szempontjából is.
És amiről nem feledkezhetünk meg, nemcsak belülről (egészséges emésztés a szép bőr egyik titka), hanem kívülről is szépít.
Kozmetikai felhasználásának alapja a 
lenmagzselé. Ehhez 1 evőkanál lenmagot főzzünk fel 1 deciliter vízzel, amíg zselésedni nem kezd. Ne legyen túl sűrű, mert nehéz lesz leszűrni.
Hajápoló szerként így alkalmazzuk, kenjük be a hajat és hagyjuk megszáradni. A frizura dús és rugalmas lesz.
Bőrápolószerként viszont a besűrűsödött anyagot szűrjük le egy kis lyukú szitán, így kapjuk meg a lenmagzselét. Kíváló (szem)ránckrém és jó hatású pattanásos bőrre megfelelő illóolajokkal kombinálva.
szemránckrémhez itt találsz egy receptet, ahol a krémhez 12, 5 g lenmagzselét írnak, ehhez az ott ajánlottakkal szemben elég 1-2 evőkanál lenmagból zselét készíteni. Ha nem akarsz ennyi hozzávalót beszerezni, akkor megfeleő hatású, ha csak egy kis olivaolajjal vagy más hidegen préselt olajjal kevered, ha teszel hozzá egy kis E-vitamint, az tartósítja, de mindenképpen tárold hűtőben és egyszerre csak egy kis adagot készíts.
A ráncok és a gyulladások ellen úgy is hatásos, ha az arcot, nyakat rendszeresen áttöröljük a lenmagzselével vagy arcpakolásokhoz hozzáadva segíti, hogy bőrünk simává és rugalmassá váljon.
Zsíros, pattanásos bőr kezeléséhez 1 evőkanál lenmagból készült zseléhez tegyél, 2-3 csepp teafaolajat és levendulaolajat, amelyek nyugtató, fertőtlenítő hatásúak, tehetsz hozzá pár csepp édesnarancs illóolajat, ez kiegyensúlyozza a bőr zsírosságát, viszont fényérzékennyé teszi a bőrt.
Úgyhogy a konyhát ne csak ételeink előállításához használjuk, hanem kotyvasszunk krémeket a bőrünk egészségének és szépségének megőrzése érdekében, közben pedig elkészíthetjük ezt a lenmagos édességet is.




Lenmag – az egyik legértékesebb táplálékunk 1.



A lenmagban huszonhét olyan hatóanyag van, amely bizonyítottan betegségmegelőző hatású. Nyálkát, pektint, azaz rostokat, esszenciális, telítetlen zsírsavakban gazdag olajat (főleg omega-3), fehérjét, enzimeket, cukrot, szterint, kéksavglükozidot, keserűanyagot és lecitint, számos vitamint (A, B, C, D és E ) és ásványianyagot tartalmaz. Ásványi anyagok közül kiemelkedő a magnézium, foszfor, vas, cink és kálcium tartalma. Igazi szívbarát termék, amely jótékonyan hat az emésztésünkre is.

Rosttartalom és gyógyhatásai

A lenmag 100 g-ban 24 g nyersrost található ( napi legalább 30 g az ajánlott mennyiség). A rostok vagy másnéven ballasztanyagok a növényi eredetű élelmiszerek azon alkatrészei, amelyeket az ember emésztőenzimjei nem tudnak lebontani. A len speciális védekezőmechanizmust fejlesztett ki, maghéja 8-9% poliszacharidot tartalmaz, amely sok vizet képes megkötni, ezáltal síkos nyálka jön létre. Ezt a hatását érdemes erősíteni azzal, hogy fogyasztás előtt beáztatjuk. Mindenképpen figyeljünk arra, hogy a kedvező hatása a bélműködésre csak akkor érvényesül, ha párhuzamosan nagy mennyiségű folyadékot (tízszeres mennyiséget) is fogyasztunk. Ha bélrenyheség és székrekedés ellen alkalmazzuk, akkor a magokat egészben is fogyaszthatjuk.
A lenmag az emésztés normalizálásával egyéb problémáktól is megszabadíthat, tehermentesíti a májat, segíti a bőrproblémák, ekcéma javulását, sőt a reggelenként az arc, szemhéj puffadásával jelentkező ödémára is alkalmazhatjuk. Ehhez 2 evőkanál őrölt lenmagot öntsünk le 0,5 l vízzel és forraljuk 10-15 percig. Az edényt fedjük le, és áztassuk még egy órát. Ízlés szerint tehetünk bele egy kis citromlevet. Naponta négyszer félpohárnyit fogyasszunk 5 napon át.
Ahhoz viszont, hogy az egyéb hatóanyagai is felszívódjanak, meg kell őrülni a lenmagot, sőt bizonyos források szerint ez nem elég mert a lenmag, ahogy a szezámmag gyógyhatását is a magok kemény burka rejti. Ezeket pedig melegítéssel lehet kiszabadítani. Száraz serpenyőben gyenge tűzön, lassan kell pirítani, amíg kissé megbarnulnak és dióillatot kezdenek árasztani. Mivel szétpattognak a magok, fedjük le a serpenyőt és rázogassuk, hogy le ne égjen és minden mag megpiruljon.
A nyálkaanyagok a gyomorsav termelésére is jótékonyan hatnak. Így közvetett úton hozzásegít a gyomorfekély gyógyulásához is.
A magas rosttartalom szabályozza a vércukorszintet. Mivel a gyomortartalom térfogatának és viszkozitásának köszönhetően lassul a tápanyagok és a cukor felszívódása. Ez különösen cukorbetegeknél előnyös.
Csökkentik a rák kialakulásának kockázatát. A rostok elősegítik a salakanyag távozását, ezáltal rengeteg méreganyag ürül a testünkből. Ehhez persze ne feledkezzünk meg a megfelelőmennyiségű folyadék fogyasztásáról sem.
A balasztanyagok a koleszterin-és vérzsírszintet is csökkentik. Ezt a hatást felerősítik a lenmagban található omega 3 zsírsavak is.
Ne feledd a magas rosttartalom miatt a gyógyszerek illetve más gyógyhatású anyagok felszívódását befolyásolhatja, ezért a lenmag és valamilyen másik szer adása között legalább két óra teljen el.

Lenmag és az omega – 3 zsírsavak

100 g lenmag zsírtartalma 42,2 g, ebből 28,7 g többszörösen telítetlen zsírsav (22 813 mg omega-3- és 5911 mg omega-6 zsírsav), azaz kiemelkedő az esszenciális zsírtartalma, különösen az omega-3-é és rendkívül kedvező az omega -3 és omega-6 aránya. Bár a lenmagban található omega-3 zsírsav, az alfa-linolénsav kevésbé jól hasznosul, de a mennyisége azért ezt kompenzálja.
Az omega- 3 mérsékli a 
koleszterinszintet, így csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések, a magas vérnyomás és az anginás eredetű mellkasi fájdalom kockázatát. Rendben tartja az érrendszert, ezzel nemcsak a szív működésére van jótékony hatással, hanem az agyműködést is serkenti. Omega-3 zsírsav tartalma erősíti az inzulin hatását és így védi a szervezetet a diabétesz kialakulása, súlyosbodása ellen.
A magas telítetlen zsírsavtartalma a prosztata megbetegedéseit is kedvezően befolyásolja és nemcsak a prosztata megnagyobbodást, ahogy a tökmag. Prosztatarák esetén pedig a rákos sejtek számottevő csökkenését figyelték meg egy amerikai egyetem kutatói.
Folytatás következik, ahol további gyógyhatásairól olvashatsz majd, és, hogy a nőknek miért kiemelkedő jelentőségű a lenmag alkalmazása, addig is próbáld ki ezt a lenmagos receptet.



NEEM OLAJ - IMÁDNI FOGJA HERPES, HAJTETŰ ELLEN ÉS SAMPON, FOGKRÉM FORMÁBAN





 


A neem olaj használható korpa, herpes, hajtetű ellen szappan, sampon, fogkrém, testápoló formában. A neem olajjal permezett növényeket fogyaszthatja.

NEEM OLAJ FIGYELMEZTETÉS

Biztonságos használathoz a neem olajat csak külsőleg szabad használni!
Tilos lázas vagy vírusos betegségben szenvedő gyermeknek adni bármilyen formában! A neem aszpirin tipusú összetevőket tartalmaz, és mint az aszpirin, Reye szindrómát okozhat.
Közvetlenül, nagymennyiségben használva a bőrön kontakt dermatitist okozhat.

NEEM OLAJ ALKALMAZÁSI TERÜLETEI

Az Ayurvédikus készítmények 75%-a valamilyen formában tartalmazza a neem összetevőit. Az indiaiak a szent neem fát "a vidék gyógyszertárának" nevezik, és korlátlan tulajdonságaiért tisztelik. Használják, mint természetes rovarirtót és növényvédőszert, a bőr védelmére és bőrproblémák kezelésére, nagyon sokan belsőleg is fogyasztják a leveleket.
A neem olaj alkalmas emberek, állatok, növények széleskörű betegségeinek és problémáinak kezelésére. Ezek nem néphagyományok. A neem a legkomolyabban kutatott növényi gyógyító Indiában.
Több, mint 150 aktív összetevőjét azonosították, ezek közül számos hatásosnak bizonyult laboratóriumi kisérletekben is azok közül, melyekről a mondák keringenek.

A NEEM NÖVÉNY ORVOSI HASZNÁLATA (INDIÁBAN)

Akne, AIDS/HIV, arthritis, atléta talp, fogamzásgátlás/születésszabályozás, furunkulus, fekély, rák, bárányhimlő, fejkorpásodás, szájhigiénia, diabetes, ekcéma, hajtetű, szívbetegség, herpes, immunrendszer, sárgaság, lepra, máj, malária, körömgomba,
reumás psoriasis, sömör, bőr rendellenességek, gyomorfekély, stressz, vírusos betegségek, szemölcsök
A neemfa olajának magas az olvadáspontja. Hidegen tömény és kocsonyás. Használatához óvatosan melegíteni kell. Kb. 30°C-os vízfürdő a legjobb. Az ennél melegebb hőmérséklet tönkreteszi aktív hatóanyagait.
A hidegen préselt neem olaj a bőr védelmének titka, a hibátlan, harmatos bőr kulcsa.
A neem olaj a Kelet kakaó- és shea vaja. Kiváló hidratáló,  magas E-vitamin tartalmú, gazdag bőrtáplálókban és zsírsavakban, bársonyossá változtatja a száraz, repedezett vagy más módon sérült bőrt. A kőolaj alapú hidratálóktól eltérően a neem olaj valóban helyreállítja a bőr természetes elasztikusságát.

A NEEM OLAJ GYÓGYÍTÓ TULAJDONSÁGAI

Antibakteriális: legyőzi a pattanásokat
Gyulladás ellenes:  csökkenti a duzzanatokat, vörösödést, például az akne esetében.
Általános támogatást biztosít az immunrendszernek, melytől egészségessé válik bőre és bőrtónusa
A neem olaj tökéletes a száraz bőrhöz, de a zsíros bőrre szintén előnyös.
A zsíros bőr legnagyobb problémája, hogy az eltömődött pórusok fertőződnek és ezekből mitesszerek - ha a fertőzés mélyebb - pattanások képződnek.
Drága, luxus márkájú készítmények?
Hajnövekedéshez vagy a hajhullás ellen?
A neem olaj más olajokkal keverve ideális a haj kezeléséhez.
Ha már használta a háztartásban vagy a kertjében, ugyanúgy alkalmas a hajára is. Adjon néhány cseppet a samponjához, és így elkészül a saját neem samponja. Másik lehetőségként öntsön néhány cseppet oliva, mandula, kókusz vagy jojoba olajba, és elkészül saját hajápoló olaja.
Intenzív kezeléshez masszírozza a neem hajápoló olajat a fejbőrébe és hajára, és hagyja rajta 30 percig, vagy egész éjszaka, azután mossa ki neem samponnal.

NEEM OLAJ - IMÁDNI FOGJA A KÜLÖNBSÉGET.

A neem olaj könnyedén keveredik samponnal, testápolóval és krémekkel.
Adjon 1-5 ml neem olajat minden 100 ml samponhoz, krémhez.
Mindennapos használat esetén az alacsonyabb koncentráció is megfelelő. Bőrprobléma, fejkorpa vagy hasonló rendellenességek esetén nagyobb mennyiséget használhat. Vegye figyelembe, hogy a neem olaj a kéntől és fokhagymától kellemetlen illatú. A szagot elfedheti pár csepp illóolajjal.
Csak kis mennyiséget készítsen egyszerre. A neem olaj más anyagokkal keverve nem marad stabil.
Egy flakon neem olaj és egy szemcseppentő hasznos a fürdőszobában.  Bármikor samponjába vagy testápolójába keverheti.
A neem olajat keverheti más zsíros olajokkal, 2-5 ml-t keverjen minden 100 ml olajhoz.
A neem kellemetlen szagát néhány csepp 
levendula vagy szantálfa olajjal elfedheti. Sokan jobban szeretik a teafa olajat. A keveréknek sokkal inkább orvosi illata van, és a teafa olaj önmagában is csodálatos olaj.
Neem hajolaj használata:
masszírozza a keveréket a fejbőrébe és hagyja rajta legalább 1 órán át, vagy egész éjszaka.
Bőrprobléma esetén:
alkalmazza a keveréket a bőrén, naponta 2-3 alkalommal.

Ne használjon higítatlan neem olajat a bőrén. Tesztelje először kis felületen, kevés mennyiséggel, és figyelje milyen reakciót vált ki.






Golyós dezodor by Iló


ÍRTA: BS.ILDI




Több házilag készíthető dezodort kipróbáltam már. Az egyikben a méhviasz, a kakaóvaj színezte sárgára a fehér ingeket, a másik a melegben folyós lett, a harmadik pár nap múlva tortazselatin formát vett fel. Ezek tapasztalatából készült el ez a golyós deo. Nem régóta használom, kb. 10 napja, de eddig a kánikulában is bevált. Nem ragad, a nemkívánatos szagok kialakulását megakadályozza. Próbáljátok ki, ha esetleg véleményeznétek megköszönném!
Hozzávalók
  • 110g kókuszolaj
  • 3.5 ek szódabikarbóna
  • 1.5 ek kukorica keményítő
  • 2 tk cetil-sztearil-alkohol
  • 1 tk glicerin
  • 1 tk sheavaj
  • 2 tk cink-oxid
  • 10 csepp borsmenta illóolaj
  • 5 csepp citrom illóolaj
Golyós dezodor by Iló
Elkészítés

A kókuszolajat, a glicerint, a sheavajat gőz fölött melegítem, vegyítem a cetil-sztearil-alkohollal. Kicsit hagyom hűlni, majd beleteszem a keményítőt, a szódabikarbónát és a cink-oxidot. Beteszem pár percre a hűtőbe, majd spatulával megkeverem, újból hűtő és keverés. Ezt addig folytatom míg sűrű lesz a masszám, de így jól elkeveredik a cink-oxid is és nem morzsás. Hűtőből kivéve szobahőmérsékleten hagyom, beleteszem az illóolajokat. Keverés után az előkészített golyós dezodoros flakonba adagolom, visszateszem a golyókat a helyükre és azonnal használható. Felkenve fehér krémszerű, ne vegyünk fel azonnal fekete pólót, de pár perc után kézzel eloszlatva a bőrön már nem "fog" annyira. Aki akarja a cink-oxidot kihagyhatja, tehet bele helyette +1 tk sheavajat a kívánt sűrűség elérése miatt. Használjátok egészséggel! Ui: esti borotválkozás után csak reggel használjátok, mert bár a cink-oxid bőrön keresztül nem szívódik fel, de a sérültön keresztül igen!!






Hidratáló testápoló babáknak

ÍRTA: GARAZSOLT





Miután elfogyasztottuk a sokadik méreg drága testápolót, úgy döntöttem elég volt…. készítek én magam egy olyat ami megfizethető és a fiamnak nyugodt szívvel kenhetem be vele a bőrét. Mindig kisebb mennyiségben készítek, így nincs szükség rá, hogy több különféle tartósítószer legyen benne. Sokszor tesztelt, bevált recept. A feleségem nagyon szereti, meglepetésképp neki elkészítettem ezt a receptet rózsaillattal, ennek a részleteit is megosztom…
Hozzávalók
  • I. FÁZIS
  • 7g olívaolaj
  • 5g shea vaj
  • 3g aloe olaj vagy mandulaolaj
  • 6g olivem emulgálószer
  • 2g cetil-alkohol
  • II. FÁZIS
  • 70g víz
  • 5g aloe gél
  • 2g glicerin
  • III.FÁZIS
  • 20 csepp grapefruitmag kivonat
  • 100 csepp propolisz (kihagyható)
  • 3-5 csepp levendula illóolaj
Hidratáló testápoló babáknak
Elkészítés

Az I. fázist és a II. fázist is egy-egy külön edényben kimérem és egyszerre vízfürdőbe teszem. 70 fokra felmelegítem. Melegítés közben időnként megkavargatom a fázisok tartalmát. Ha ez kész, akkor leveszem a hőforrásról. A 1. fázis tartalmát elkezdem keverni kézi mixerrel, ebbe lassan beleöntöm az 2. fázis tartalmát majd keverem 3-4 percig, amíg jól összeáll. A gyorsabb hűtés érdekében a készítményt egy tál hideg vízbe rakom és a mixerrel keverem még kb. 3 percig. Mikor már kézmelegre meghűlt belekeverem a III. fázis tartalmát. Jó alaposan összekeverem és egy 100 ml-es gyógyszertári tégelybe teszem. Rózsaillattal így készíthető: A recept ugyanaz csupán a levendula illóolajat vegyük ki a hozzávalók listájából és a II. fázisban szereplő 70g víz mennyiségét cseréljük fel 60g víz+ 10g rózsavízre. Finom hidratáló rózsavizes testápolót kapunk.






Ápoló golyós deo érzékeny bőrre


ÍRTA: ANONYMUS




Ezt a receptet Zsuzska golyós deója és Lukrécia cink-oxidos krémdezodorja ihlette. Megfertőzött a sok ápoló deo marketing “bullshit”, bár nem tudom még mindig, miért szorulna a hónom alja különösebb ápolásra, de az biztos, hogy ez olyan lett. 
Lukrécia szerint cink-oxiddal készült deo nem hagy foltot a ruhán, és az érzékeny bőr is jól bírja. A körömvirág-olaj és az aloe ápol, a geránium kényeztet.  Nagyon gyorsan felszívódik a bőrbe.
Ez életem első dezodorja, egyből saját recept, de nagyon jól sikerült. Izzadsággátló hatás kb. annyi, mint egy Alverde natúr deo-nak, ami nekem tökéletesen megfelel. Frissen szőrtelenített hónaljon nem ajánlatos használni, mert az esetleges mikrosérüléseken át a véráramba bekerülve ártalmas lehet a cink-oxid. A szőrtelenítés után jó, ha egy éjszakát regenerálódik a bőrünk és csak utána használjuk
Egy kis emulsan azért került bele, hogy tuti 100%-ig egybe maradjon a vizes és olajos rész, mert én mindig elfelejtem felrázni még a gyümölcslét is.  Így tutira nem fog a tetején úszni az olaj. A propolisz pedig tartósítás miatt, bár fontos tudni, hogy ez alkoholos kivonat, tehát egy kicsi alkohol kerül így a deo-ba.
50 ml-es kiürült flakonba lehet tölteni. A mennyiség összeadva kicsit több, de nekem mindig elpazarolódik pár ml, egy kicsi a mérőedényekben marad, egy kicsi a melegítő edényekben, egy kicsi a keverő edényben.. Így kb. 45 ml-nyi lett a végeredmény, amit sikerült beletöltenem a flakonba.
Az elkészítésnél kézi mixerre hivatkozok, mert nekem az van itthon, de legjobb lett volna egy tejhabosító a deo készítésnél, mert ilyen kicsi adagnál kanállal is kevertem, nyomkodtam közbe, hogy teljesen homogén legyen a massza, mixerrel önmagában ezt nagyon nehéz. Majd veszek is egyet.


Hozzávalók

  • 8 g körömvirágolaj (nekem most olivaolajból készült volt itthon)
  • 1 kávéskanálnyi emulsan (kb. 1 g)
  • 5 g cink-oxid
  • 30 ml deszt. víz
  • 5 ml aloe vera gél
  • 5 ml glicerin
  • 1 késhegynyi solagum
  • 6 csepp propolisz tinktúra
  • 8 csepp illóolaj ízlés szerint
Ápoló golyós deo érzékeny bőrre
Elkészítés

Felmelegítjük a desztillált vizet az aloe géllel, majd ha kicsit kihűlt, beletesszük a glicerint, és jól összekeverjük. Eközben gőz fölött üvegtálban felmelegítjük a körömvirágolajat az emulsannal, az emulsant jól elkeverjük benne. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a cink-oxidot és mixerrel csomómentesre keverjük. Ekkor apránként elkezdjük hozzá önteni a vizes részt, miközben mixerrel keverjük. Ha már összeállt, teszünk bele egy késhegynyi solagumot, és tovább keverjük mixerrel. Nagy előnye, hogy utólag is bele lehet tenni, ill. ha többet teszel, sűrűbb zseléd lesz, így akár tégelybe is teheted, és kézzel kenheted, ha épp nincs otthon üres deo flakonod. Ha besűrűsödött, akkor beletesszük a propoliszt, ezt tartósítás miatt tettem bele, de lehet más tartósítószerrel helyettesíteni, ill. az illóolajat. Én gerániumot tettem bele, de mindenki ízlés szerint a kedvenc illatával készítheti el. Beletöltjük egy kiürült, kimosott golyós deo flakonjába, és már használhatjuk is. :)




Bodzás-citromos dezodor


ÍRTA: LAURKA




Végre itt a bodzaszezon! A finom szörpök mellett dezodort is készíthetünk bodzából, ami illatossá teszi és erősíti a bőrt.
A bodzavirág ugyanis méregtelenítő és gyulladásgátló hatású.
Hozzávalók
  • 1-2 bodzavirágzat
  • 1/2 citrom héja (vagy citrom illóolaj)
  • 150 ml víz
  • 1 tk. Szódabikarbóna
Bodzás-citromos dezodor
Elkészítés

A virágokat tépkedjük bele egy üvegbe, a citromhéjat vágjuk apróra, és öntsük fel vízzel. Alaposan rázzuk össze, és legalább 10-12 órára tegyük hűtőszekrénybe. Finom szűrőn keresztül szűrjük le, és töltsük egy szórófejes üvegbe. Adjuk hozzá a szódabikarbónát, zárjuk le és rázzuk össze. Szobahőmérsékleten 2 hétig, hűtőszekrényben 3 hónapig tartható el. Tipp: Ha többet készítünk belőle és lefagyasztjuk, a hideg évszakokban is használhatjuk.




Kakaóvajas dezodor házilag


ÍRTA: GELUS




Én már 2 éve használom ezt a dezodort és mióta teljesen áttértem a tiszta életmódra egyáltalán nem leszek büdi a nap végére. Ugyan bár nyáron néha előfordul, hogy picit megizzadok, de ez az alumínium mentes natúr dezodorok sajátossága. Mindenkinek szívből ajánlom, mert szerintem Ti sem fogtok csalódni ha kipróbáljátok 
Ez ami a képen is látható, dupla adag alapanyagból készült és egy vital plus probiotikus ital dobozába lett beletöltve. Ezekben is nagyon praktikus (pl aktivia ital dobozka) beletölteni és megszilárdítani, mert könnyen le lehet vágni róla ha kész van. Smile
Hozzávalók
  • 15 gramm kakaóvaj (bőrápoló) csapból engedett meleg vízfürdőben megolvasztva
  • 30 gramm szódabikarbóna (szagölő)
  • 5 gramm kaolin (BOLUS ALBA vagy fehér agyag így kérd a patikában) (nedvszívó)
  • 5 gramm kukoricaliszt (nedvszívó)
  • 3-5 csepp teafaolaj (5 ml kb. 700 forint)
  • 3-4 csepp levendula illóolaj (nyugtató) én a Tihanyi levendulaolajat ajánlom mert 800 ft körül van és 100% tisztaságú
  • 50-60 csepp mandula olaj (hogy kenhetőbb legyen)
Kakaóvajas dezodor házilag
Elkészítés

A kakaóvajat felolvasztod egy fém tálban gőz fölött. Ha megolvadt belekevered a többi alapanyagot. Nagyjából lágy margarin sűrűségű szmötyit kell kapnod. Ha hígnak ítéled, egyéni elbírálás szerint mehet még bele bármelyik a porok közül, ha túl kemény, akkor kakaóvaj, esetleg nagyon(!) pici mandulaolaj én kb. 50-60 cseppet teszek bele (nyugodtan lehet étkezési mandulaolaj is, tök mindegy, és az étkezési egyrészt olcsóbb, másrészt testápolónak szintén tökéletes). FONTOS: figyelembe kell venni, hogy a kakaóvaj szobahőmérsékleten kemény, ezért nem kell, hogy a deo melegen gyurmakeménységű legyen. (ha kaolint semmiképp nem tudsz venni, ne aggódj, mert elhagyható. Max. tegyél bele még egy pici kukoricalisztet). Ízlés szerint mehet még bele olyan illóolaj (mint fentebb írtam én a levendulát használom ,mert imádom, de bármi mást is tehetsz bele, csak előtte mindig végezz bőrpróbát nem vagy e rá allergiás), amit szeretsz, és illik a teafához. Ha kész, beleöntöd/belekanalazod egy kb. 8-10 cm-e levágott papírhengerbe(én úgy szoktam, hogy az elfogyott alufólia hengerét feldarabolom kb. 8-10 cm darabokra. Egy darabot beleállítok egy megfelelő dezodoros kupakba és beletöltöm a masszát.) Így fél napra beteszem a hűtőbe és ha megszilárdult csak szépen levágom, vagy letekerem róla a hengerkét. Gyönyörű deo formája lesz, tehát könnyen használható. Szobahőmérsékleten kell tárolni, hogy kenhető legyen.




Golyós dezodor szódabikarbóna vagy cink-oxid nélkül

ÍRTA: MDMSELLE





Az én esetemben a szódabikarbónás dezodor használata eleve kizárt volt, mert akármilyen kis mennyiséget is tettem a deómba, rögtön kimarta a bőrömet, úgyhogy nagyon örültem, mikor felfedeztem a cink-oxidos dezodorváltozatot, ami nagyon jól bevált. Csakhogy az utóbbi időben annyi vitát olvastam a cink-oxidról, hihető pro és kontra érvekkel együtt, hogy egy kicsit elbizonytalanodtam, és tovább kerestem az alternatív dezodort, hogy ne állandóan a cink-oxidost használjam, legyen egy “váltótársa”.
Végülis a hamamelis, azaz a varázsmogyoró, mint fő összetevő lett a befutó, francia házikozmetikumokban gyakran használják dezodorokhoz hidrolátum formájában, így szívesen próbáltam ki. Magyarországon is lehet kapni, ha rákerestek a “Varázsmogyoró hidrolátum” kifejezésre, kaptok majd találatot.
Néhány napja tesztelem már, és elégedett vagyok a hatásával.
Hozzávalók
  • 15 ml varázsmogyoró hidrolátum
  • 15 ml aloe-vera gél
  • 15 ml desztillált víz (vagy rózsavíz esetleg)
  • 1 tk növényi glicerin
  • 3-4 csepp teafa levendula és zsálya illóolaj
Golyós dezodor szódabikarbóna vagy cink-oxid nélkül
Elkészítés

Egyszerűen csak összekeverem az összetevőket, és egy kiürült golyós dezodor üvegbe töltöm. Használat előtt mindig jól összerázom. A megadott mennyiség egy kb. 50 ml-es dezodorüveg megtöltésére elég.






Olajmentes golyós deo


ÍRTA: AKISMOO


Hatékony, 100% olaj/zsírmentes deo!
Hozzávalók
  • 90 ml víz (esetleg helyttesíthető aloe kivonattal)
  • 1 g Xanthan gumi (vagy solagum)
  • kb. 3 g szódabikarbóna
  • kb. 2 g kukoricakeményítő
  • 20-40 csepp illóolaj (nálam teafa; levendula)
  • 15 csepp tartósító (nálam Rokonsal volt; legközelebb propolisz-tinktúvával helyettesítem)
Olajmentes golyós deo
Elkészítés

A vízbe apránként beleszórom a xanthan-t, folyamatosan kevergetve, hogy ne csomósodjon. Én olyan kis elemes botmixerrel szoktam, úgy sokkal egyszerűbb, de anélkül is lehet. Ha már zselé állagú, beleszóróm/cspegtetem a többi hozzávalót is, golyós deo üvegébe töltöm, és kesz. Felkenés után hagyjuk megszáradni, aztán lehet öltözni!




Bio-vazelin


ÍRTA: BIOFELESÉG




A vazelin a nyers petróleum desztillációja során kapott maradékból származó, a benne lévő szennyeződések miatt rákkeltő szintetikus zsír. Sajnos a kozmetikai ipar és a gyógyszerészet nagy mennyiségben használja kenőcsök alapanyagaként, de valójában semmilyen bőrápoló hatása nincs azon kívül hogy védőréteget képez a bőrön, amivel viszont meggátolja a bőr nedvességének távozását, de sajnos hosszú távon a légzését is. Biztos hatása viszont hogy környezetszennyező.
Na de miért lehetne otthon is elkészíteni, növényi olajokból?
A sheavaj vitaminokban, elnemszappanosodó anyagokban gazdag, nagyszerű bőrápoló, tápláló, rugalmasító, nyugtató és hámregeneráló hatású.
A ricinusolaj a legsűrűbb növényi olajok egyike, nagyon tápláló, hidratáló: a bőrön védőréteget képezve lassítja a bőr természetes nedvességének kipárolgását, de ezen kívül erősíti és regenerálja a hajat, szemöldököt és a szempillákat.
Nagyon sokféle képpen felhasználható:
RICINUSOLAJJAL körömágy ápolására, száraz vagy afro-haj ápolására, hajvégápolóként, hajwax-ként, szemöldökformázóként, egy kis pigmentet belekeverve szájfényként.
MANDULAOLAJJAL hidratálóként száraz bőrre, bőrnyugtató és védő kenőcsként, a szőrtelenített bőr hidratálására, ajakbalzsamként, egy kis cukorral kikeverve ajakradírként
Hozzávalók
  • 30gr sheavaj
  • 60gr ricinusolaj vagy mandulaolaj
  • 3gr E-vitamin olaj (kihagyható)
Bio-vazelin
Elkészítés

A sheavajat és a ricinusolajat langyosítsuk fel gőzfürdő felett, majd vegyük le a tűzről. Nem szükséges tovább melegíteni, lehet benne 1-2 darab, mert kevergetve fel fog olvadni az is, de így legalább nem fog csomósodni a sheavaj. Amikor a keverék meghült és homogénné vált, bele keverhetünk egy kis E-vitamin olajat. Hogy hamarabb kihüljön, betehetjük a hűtőbe, de időről időre kevergessük meg alaposan. Fontos kevergetni mindaddig, míg teljesen ki nem hül, s nem alkot egy fehér krémet. Az eredmény egy kenőcs sűrűségű massza lesz. .
Forrás: tovább a linkre

BIO-VASELINA naturale fai da te ♡ balsamo Labbra, Unghie,

Capelli, Tatuaggi e..





Bio-vazelinos krémdezodor


ÍRTA: KINCS




Biofeleség bio-vazelinje inspirált arra, hogy megálmodjam ezt a nagyszerű, krémes, ápoló házi dezodort.
Először a bio-vazelint készítjük el ha még nem lapul a szekrényünkben: http://lukreciakencei.hu/recept/gyogykencek/bio-vazelin
Ha kész van tovább alkothatjuk a Mi kis dezodorunkat!
Jól zárható tégelybe töltve, ugyan úgy használhatjuk mint bármelyik izzadásgátló krémet! Smile
Hozzávalók
  • 1 jó ek bio-vazelin
  • 1/2 kk szódabikarbóna
  • 1 kk cink-oxid
  • 1 kk kukoricakeményítő
  • 3 csepp teafa illó olaj
  • 3 csepp levendula illóolaj
  • 2 csepp benzoe tinktúra (nem kötelező én szeretem)
Bio-vazelinos krémdezodor
Elkészítés

Olvasszuk fel a bio-vazelint a gőz fölött. Vegyük le a gőzről, és keverjük el benne alaposan a cink oxidot,és a szódabikarbónát. Adjuk hozzá a keményítőt is és azzal is keverjük el jól. Végül jöhetnek az illóolajok,alaposan eloszlatva. Tegyük egy tégelybe amíg nem hűlt ki teljesen,mert megkeményedik.:-)
Forrás: tovább a linkre




Golyós deo


ÍRTA: ZSUZSKA




Erre a receptre teljesen véletlenül akadtam rá. Picit módosítottam az eredetin, s azóta ez a kedvenc saját gyártású kozmetikumom.  Nem hagy foltot a fekete ruhán sem. S ami a lényeg: semmi izzadság szag, a nap végén is csak a deo illatát érezni.
Néhány kiegészítés a recepthez :
Az elkészült lötty 
egy 50 ml-es flakonba fér bele. Készítéskor minden hozzávaló szoba-hőmérsékletű volt. Egy nap után kicsit tömörebb lett az állaga, így egyáltalán nem folyik ki a golyó mellett. Nem tartom hűtőben és egy jó hónapig elég.
A Solagumról:
Ez egy természetes gélképző, xanthan gumi és gumiarábikum keveréke. Hidegen, melegen egyaránt csomómentesen elegyedik, sőt utólag is adható a kész kozmetikumhoz. Ha xanthant használtok,akkor kevesebbet tegyetek bele,mint én a Solagumból. Az illóolajokkal én bátran kísérletezgetek,kedvencem a teafa,fahéj,szegfűszeg+narancs. Ha esetleg nem vodkával csináljátok,hanem töményebb alkohollal,csak nyugodtan,picit csökkentsétek a mennyiséget.Az a jó ebben a receptben, hogy lehet rajta javítani!Ha túl híg,kicsi szódabikarbóna v. Solagum,ha nagyon egyben van,plusz víz.Csak összerázzuk és kész!
Hozzávalók
  • 40 ml desztillált víz (vagy rózsavíz)
  • 3-4 ml növényi glicerin
  • csapott kávéskanálnyi Solagum
  • 3 g vodka (37.5%-os)
  • kb. 3 g szódabikarbóna (egy picivel kevesebbet tettem bele)
  • 5 ml jojoba olaj (legutóbb sáfrányos szeklice került bele de lehet mandula is)
  • illóolaj ízlés szerint.5-6 cseppnél nem kell több
  • kiürült 50 ml-es golyós flakon
Golyós deo
Elkészítés

A vodkában feloldottam a Solagumot, majd kanállal kevergetve hozzáadtam a deszt.vizet és a glicerint. Gélesedésig kevergettem. Ezután jöhetett a szódabikarbóna, majd az olaj. Ezeket is alaposan elegyítettem. Végül bele az illóolajok. Utolsó lépésként beletöltöttem a flakonba, visszatettem a golyót és jól összeráztam a keveréket. S azóta is boldogan használom. :)






Golyós dezodor házilag


ÍRTA: LUKRECIAKENCEI




Abból indultam ki, hogy másnál is hever otthon jó pár műanyag flakon amiket már nem használ, mert felvilágosultan tudja, hogy károsak, mégis sajnál kidobni, mert félig még tele van. Nekem van egy nagy kosárnyi ilyen flakonom, találtam benne golyós dezodort is. Először is szétszedtem: óvatosan egy tompa végű és élű késsel kiszedtem belőle a golyót. Nem könnyű, de meg lehet csinálni. Ezután kiöntöttem a folyadékot (bocsánat, szennyeztem a környezetet, de inkább a csatornába kerüljön mint a bőrömre). Jól kimostam, annyira erős volt az illata, hogy ez elég soká tartott. Ezután jött az új folyadék, a következő recept szerint:
Hozzávalók
  • 25 ml (fél dezodor flakonnyi) rózsavíz
  • vagy desztillált víz
  • 25 ml növényi glicerin
  • 30 csepp illóolaj
  • egy kevés szódabikarbóna
Golyós dezodor házilag
Elkészítés

Először keverjük össze az illóolajokat a glicerinnel, hogy feloldódjanak benne. Ezután adjuk a vízhez a szódabikarbónát és rázzuk jól össze. Azért nem írtam mennyiséget, mert csak annyit tegyünk bele amennyit a víz felvesz. Öntsük őket össze, majd a flakonba, és helyezzük vissza a golyót. Minden használat előtt rázzuk fel. Ez a dezodor hasonlóan az oldalon található többi dezodor recepthez nem gátolja az izzadást. Meg vagyok győződve róla, hogy az izzadás fontos dolog, méreganyagok távoznak vele a szervezetünkből, ezért nem szabad eltömíteni a pórusokat. Viszont a szagokat semlegesíti, és jó illatúak leszünk tőle, lehet hogy még kölnit sem kell használnunk.









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése