2016. március 1., kedd

KlímaváltozásKlímaváltozás30-perces figyelmeztetés a napvihar előttA nemrégiben elkészült jelentés szerint egy komoly napvihar tönkreteheti a föld kommunikációs műholdjait és jelentős áramkimaradásokat valamint fennakadásokat okozhat a légi irányításban. A napból folyamatosan, több millió km/órás sebességgel érkező, több millió tonna erős töltöttségű anyag miatt egy ilyen szélsőséges napvihar érkezése elkerülhetetlen a jövőben, az eseményről pedig mindössze 30 perccel annak bekövetkezése előtt értesülnének az illetékesek, áll a mérnökök által készült jelentésben.
A becslések szerint 100-200 évente éri szuper napvihar a földet. A legutolsó 1859-ben történt. Bár az űrkorban még nem tapasztaltunk ilyesmit, ma az emberiség a modern elektronikai berendezések széleskörű használata miatt sokkal sebezhetőbb, mint száz évvel ezelőtt.
A szakértők egyetértenek, hogy a kérdés nem a „ha”, hanem a „mikor” a szuper napvihar érkezését illetően,” áll a londoni Királyi Mérnöki Akadémia (Royal Academy of Engineering) által készített jelentésben.
Az elmúlt ötven év során volt már néhány forró helyzet, amikor napkitörések vagy koronakidobódások igencsak megközelítették a földet. 1989-ben például néhány viszonylag jelentéktelen napvihar a kanadai országos elektromos hálózat számos transzformátorát kisütötte, komoly áramkimaradásokat okozva.
1956-ban, 72-ben, 89-ben és 2003-ban hasonló napkitörések az atmoszféra radioaktív sugárzásának szintjét növelték meg, írják a tudósok. Paul Cannon professzor, aki az akadémia napkitörésekkel foglalkozó munkacsoportjának elnöke elmondta, hogy a kormánynak egy űridőjárási bizottságot kellene létrehoznia, aminek az lenne a feladata, hogy a napkitörések hatását minimálisra csökkentse.
Egy szuper napvihar komoly kihívást jelentene, de nem okozna teljes katasztrófát. A kormány előtt álló két legfontosabb kihívás a napviharok által érintett technológiák széles skálájában és az ezek miatt esetleg bekövetkező nem várt sebezhetőségekben rejlik,” mondta. „Üzenetünk egyszerű: nincs ok pánikra, de fel kell készülni. A szuper napvihar egy napon meg fog érkezni és addigra készen kell állnunk. Már számos lépést tettünk a napviharoknak a modern technológiákra kifejtett hatását tompítandó, de az Egyesült Királyságban ezen még van mit finomítani,” tette hozzá.
Az utolsó, 1859-es igazi szuper napvihar óta, amit Richard Carrington brit csillagászról neveztek el, számos kisebb napvihar érte már el a földet. Egy hasonló esemény ma leginkább az elektromos hálózatokat tudná károsítani, mert ezek a legérzékenyebbek a teljesítményingadozásokra. „A műholdak képviselik a frontvonalat a szuperviharok esetében. Ma ezek az infrastruktúra fontos részét képezik és nem biztos, hogy átvészelnének egy szupervihart,” mondta Keith Ryden, a Surrey Egyetem űrmérnöke.


Apadó készletek az amerikai élelmiszerbankokban – rossz előjelek 2013-raIdőkjelei: Nyilván óriási különbségek vannak egyes országok élelmiszerválságai között, hiszen, ami egy nyugati országban csupán az asztalra kerülő étel mennyiségét és/vagy minőségét érinti, az sok fejlődő országban az életben maradást döntheti el. Figyelembe véve azonban, hogy milyen komoly problémát okozhat egyetlen nem várt krízishelyzet is, mint például az Egyesült Államok északi partját ért Sandy hurrikán, az élelmiszerkészletek ilyen mértékű csökkenése új jelentőséget kap.
Az alábbi Reuters cikket olvasva érdemes elgondolkozni, hogy vajon milyen helyzetben lehet az Egyesült Államok élelmiszerellátása az alapvető cikkek tekintetében. Az idei aszály eredményeként a szövetségi kormány a szokásosnál kevesebb élelmiszert vásárolt. A szegény családokat ezekből a készletekből látják el a szükséges élelmiszerrel így az eleve alacsony készletek és a rászorulók növekvő száma miatt előfordulhat, hogy a kormánynak nem lesz miből biztosítania a hiányzó ételt. Ez komoly gondot okozhat 2013-ban és fokozhatja az eleve negatív hangulatot és elégedetlenséget.
Reuters a következőket írja:
Az elmúlt ötven év legsúlyosabb aszálya alaposan meggyengítette az élelmiszerhez nehezen jutó 50 millió rászoruló amerikai számára fenntartott biztonsági hálót. Az amerikai élelmiszerbankok megkongatták a vészharangot a közeledő ünnepek előtt.
Az Egyesült Államokban található legnagyobb élelmiszerbankok attól tartanak, hogy nem lesznek képesek lépést tartani a megnövekedett igényekkel, amíg az ország lakossága nem talál jobban fizető állásokat. Az egyre apadó amerikai bevételeket illusztrálja az a tény, hogy 2012 augusztusában 47,1 millió amerikai részesült élelmiszertámogatásban az év eleji 45,8 millióhoz képest.
A Los Angelesi Regionális Élelmiszerbank készletei a 2010-es rekord 3,3 heti ellátmányhoz képest mostanra kétheti készlet alá estek, ami rekord alacsony szintnek számít, Michael Flood, az élelmiszerbank elnök-vezérigazgatója szerint.
A múlt nyár óta csökkenő készletek miatt az élelmiszerbank kénytelen volt várólista rendszert bevezetni, mert nem képes ellátni a felügyelete alá tartozó 640 ügynökséget. Jelenleg 565 nonprofit szervezet van a listán.
A kormány által biztosított áruk egykor az amerikai élelmiszerbankok 90%-át magába tömörítő és évente 37 millió amerikai élelmiszerellátásért felelős Feeding America (Amerika etetése) hálózat készleteinek 28%-át tették ki. Ma csupán ellátmányuk 17%-át kapják a kormánytól.
A Second Harvest Élelmiszerbank északnyugat Carolinában azt közölte, hogy a TEFAP (vészhelyzet élelmiszertámogató program) által évente biztosított ételmennyiség a korábbi 500 ezerről 170 ezerre csökkent, ugyanakkor állami támogatásukat is megfelezték.

A geomódosítás milliók életébe kerülhet, figyelmeztetnek a tudósokForrás: MorphCity.com
A geomódosítás újabban az időjárás befolyásolás kódnevévé vált. Ide tartozik az égbolt permetezése is, aminek célja elvileg a föld hűtése lenne, a napsugárzás visszaverésével, az ember okozta állítólagos globális felmelegedés hatásának csökkentése érdekében. Számos bizonyíték áll rendelkezésre, ami egyértelművé teszi, hogy ezt a programot évek óta végzik különböző, sokszor azonosítatlan vegyszerek segítségével.
A David Keith által Új Mexikóban egy éven belül induló geomódosítási/chemtrail  kísérlet során például meteorológiai léggömbök segítségével akarnak kénrészecskéket permetezni a levegőbe, hogy így verjék vissza a napsugarakat. Keith egy multi millió dolláros kutatási alapot vezet Bill Gates számára. A törekvés előmozdítására, Gates, egy kutatókból álló lobbi csapatot is toborzott, akiknek az a feladata, hogy bizonyos kormányoktól további adófizetői pénzeket gyűjtsenek a klímamanipulálási kísérletekhez.
A geomódosítást a bolygó és az emberiség megmentésének utolsó reményeként harangozták be annak támogatói. Az igazság azonban az, hogy a geomódosítás komolyan befolyásolhatja az esős évszakokat, így súlyos aszályt eredményezhet. Mindebből arra lehet következtetni, hogy Bill Gates a globális felmelegedés hamis veszélyét arra használja, hogy ezzel próbálja igazolni az időjárás befolyásolására és/vagy a népesség csökkentésére irányuló törekvéseit.
Pinatubo Modell: mesterséges aszály és éhínség
A Fülöp-szigeteki Pinatubo vulkán 1991-ben tört ki, 22 millió tonna kéndioxidot lövellve az atmoszféra felső régióiba, a sztratoszférába. A Rutgers Egyetem által 2008-ban készített tanulmány a Pinatubo miatt keletkezett kéndioxid kibocsátást vette alapul geomódosítási modelljéhez. A kutatók azt mondták, hogy egy ilyen esemény globális hűlést eredményez, bár egyes területeken az üvegházhatású gázok mennyiségének növekedését és melegedést okozhat, ahogyan az a Pinatubo esetében is történt.
Az SO2 vulkanikus modell alapján a tudósok arra tippelnek, hogy a geomódosítási projektek keretében trópusi vagy sarkvidéki területeken kipermetezett aeroszolok megbolygathatják az afrikai és ázsiai nyári monszunokat, ami több milliárd ember számára okozhat vízhiányt.
A módszer további veszélyei közé tartozik az ózonréteg vékonyodása, és a hidrológiai (hidraulikus) ciklusok gyengülése, ami a folyók vízhozamát és a talaj nedvességtartalmát csökkentheti.
2012-es geomódosítási tanulmány
A Max Planck Intézet vulkáni aktivitás alapján felállított geomódosítási modellekről készített egy igen valószerűtlen tanulmányt, mivel az iparkor előtti időszakra 400%-kal több széndioxid mennyiséggel számol, mint amennyi valójában jellemző volt az adott korban. Ettől függetlenül a tanulmány eredményei azt mutatják, hogy a geomódosítás komoly mértékben csökkentené az esőzést (15%-kal Észak-Amerikában és Eurázsiában és 20%-kal Dél-Amerikában). A globális csapadék mennyisége összesen 5%-kal csökkenne. Amennyiben valaki nem az anyagi haszon érdekében cselekszik (állami és magántámogatások formájában), felfoghatatlan miért akarná egyetlen tudós is támogatni az elképzelést.
A geomódosítás tényleg melegedést okozhat
A sztratoszféra felső rétegeinek befolyásolása esetén a geomódosítás ténylegesen globális melegedést okozhat. A Bill Gates által finanszírozott tudós lobbi csapat 48, míg az Új Mexikói kísérlet résztvevői 24 kilométer magasságban juttatnának kéndioxid részecskéket az atmoszféra felsőbb rétegeibe.
A troposzféra a Föld légkörének azon legalsó rétege, ahol az időjárási jelenségek nagy része lejátszódik. A Föld felszínén kezdődik és a trópusi területeken 16–18 km magasságig, míg a sarkköröknél csupán 10 km magasságig tart. A troposzféra alsóbb rétege viszonylag sok, vastag fehér felhőt tartalmaz, amelyek hatékonyan verik vissza a napsugarakat, így komoly hűtő hatásuk van. A tervezett kísérleteket azonban ennél is magasabban akarják lefolytatni.
Az atmoszféra felsőbb rétegét sztratoszférának nevezik és a közepes szélességi körökön alsó határa 10, felső határa pedig 50 kilométeres magasságban van. Az itt található felhők általában ritkábbak, albedójuk (visszaverődési képességük) alacsonyabb, inkább amolyan hő visszatartó takaróként szolgálnak.
Mindkét kísérlet során SO2 részecskéket juttatnának az atmoszféra ezen rétegébe, amitől ez a takaró elvileg megvastagodna és elméletben növelhetné a melegedést, mivel hatékonyabban tartaná meg a meleget. Ez a Gates projekt céljának pont az ellentéte.
Mit mond a környezetvédelmi hatóság?
Tudva, hogy a környezetvédelmi hivatal (EPA) álláspontja szerint a kéndioxid kibocsátás komoly egészségügyi problémákat okoz, amiért egyébként a szénerőművek bezárását támogatja a kéndioxid kibocsátás csökkentése érdekében, az ember elgondolkozik, hogy a hivatal vajon miért nem kongatta meg a vészharangot a készülő kísérletek miatt. Aválaszt megtalálhatjuk a hivatal saját honlapján, ahol elmondja, hogy a geomódosítással kapcsolatos szabályozói hatalmat az ENSZ-nek és a programokat finanszírozó fejlett országoknak szeretné átadni. Az EPA tehát lemond hatalmáról a nemzetközi érdekeltségek javára. Az a tény, hogy Bill Gates figyelmen kívül hagyja az EPA figyelmeztetését a kéndioxid kezelés veszélyeivel kapcsolatban, vagy azt bizonyítja, hogy az EPA kijelentései eltúlzottak, vagy a környezet védelme helyett más, hátsó szándékok vezérlik.
Globális felmelegedés és az ENSZ hatalma
globális felmelegedés nem egyéb, mint egy politikai célok megvalósítására használt trükk. A globális felmelegedés egy manipulált tudományon alapuló és az ENSZ klímaváltozási kormányközi testülete által felügyelt csalás. Az ENSZ, saját Biodiverzitás Egyezményével átvette a felügyeletet a geomódosítási projektek felett, ami bizonyos esetek kivételével moratóriumot hirdetett a kísérletekre.
Összegzés
A geomódosítás tehát vagy egy bizonytalan teóriák tesztelésére használt kockázatos vállalkozás, vagy pedig az időjárás, a víz és az élelmiszerellátás felügyeletére és manipulálására irányuló terv.
Ismerve Bill Gates népességcsökkentési kezdeményezéseit és beállítottságát, nem túl merész feltételezés, hogy a geomódosítást inkább az utóbbira használnák, sok millió vagy akár milliárd ember életét veszélyeztetve a folyamatban.

Globális felmelegedés? Az aszályt az időjárás befolyásolása is okozhattaForrás: Examiner.com
Egész Észak-Amerikát valamint Európa és a föld sok más országát is rendkívül súlyos aszály sújtja, ahogyan arról szinte minden médiumban hallhatunk és olvashatunk. A National Post azt írta, hogy „az Egyesült Államokat és a föld számos országát olyan komoly aszály sújtja, hogy az kizárólag az ember által előidézett globális felmelegedésnek tudható be, állítja egy szakember, az állam megbízásából készített statisztikai elemzés alapján.”
De vajon elhihetjük-e, hogy a világ ilyen sok területét érintő szárazságot az üveghatású gázok és a globális felmelegedés okozza, vagy esetleg egy sokkal vészjóslóbb ok áll a háttérben? A History Channel csatornán vetített új dokumentumfilm készítői meg vannak győződve arról, hogy a földünket egyre gyakrabban sújtó aszályokat, áradásokat, hurrikánokat, sőt egyes földrengéseket is a világot uraló erők kezében lévő időjárás befolyásoló eszközök okozzák (az Egyesült Államokban és Oroszországban egyaránt). Jelentheti-e mindez, hogy a jövő tömegpusztító fegyvere maga az időjárás?
A múlt tudományos fantasztikuma számos esetben vált már a jelen technológiai valóságává, tehát egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy a technológiai manipuláció képes legyen aszály vagy egyéb szélsőséges időjárási jelenségek előidézésére. Ahhoz, hogy az időjárás fegyverré válhasson, három feltételnek kell teljesülnie. Először is, az agresszoroknak rendelkezniük kell a képességgel, hogy akaratuk szerint, az általuk kiválasztott időben és helyen kiválthassanak egy időjárási jelenséget, amivel egy kiválasztott célpontot támadnak. Végül a tettet úgy kell végrehajtaniuk, hogy annak irányított természete letagadható legyen. (Kicsoda? Hogy mi ilyet?)
A dokumentumfilm számos konkrét állítást is tesz, az alátámasztásként felhozott bizonyítékok pedig elég meggyőzőek. Az egyik ilyen állítás, hogy az alaszkai HAARPprogramot (Magas Frekvenciás Aktív Sarki Fény Kutatóprogram) az időjárás befolyásolására használják. Egy másik szerint pedig az orosz Woodpecker program volt felelős az 1987-92-es kaliforniai aszályért. A dokumentumfilm szerint ezekkel a módszerekkel lehetséges megváltoztatni a különböző áramlatok irányát. Állítja, hogy az USA szándékosan meghosszabbította a monszun időtartamát a Ho Si Minh-ösvény területén, hogy elvágja a vietnami erők logisztikai utánpótlását a vietnami háború idején, hogy az 1952-es Lynmouth in Devon-i áradást az angol hadsereg felhőmagvasítássalvégzett katasztrofális kimenetelű kísérletei okozták, végül, hogy a Katrina hurrikán egy másik hatalom időjárás manipulációjának eredményeként érte el az 5-ös erősséget, majd változtatott hirtelen irányt és érte el New Orleans-t.
A History Channel-en látható dokumentumfilm készítői arra a következtetésre jutottak, hogy amennyiben egy politikai-katonai-ipari nagyhatalom úgy dönt, hogy befolyásolni akarja az időjárást, szélsőséges eseményeket, például aszályokat idézve elő, a jelenleg létező technológiák ezt lehetővé teszik számára.
A tagadás egyik úgy-ahogy hihető megközelítése pedig, hogy „mi nem tehetünk semmiről, az egészet a Globális Felmelegedés okozta”. Figyelembe véve azonban, hogy a klíma egy globális jelenség, nehéz elképzelni, hogyan lenne képes egy hatalomra éhes csoport vagy kormány elszigetelni magát az időjárás befolyásolásából eredő következményektől. Amennyiben azonban azt feltételezzük, hogy a cél egy adott terület teljes leigázása, a hatalom és segítői szemében némi járulékos veszteség elfogadhatónak tűnhet.
Aszály egy adott területen akár áldás is lehet egy másikon, amelyiket nem ér el a szárazság. Amikor egy nagyvállalat vagy néhány gátlástalan kapitalista szárazságot idéz elő, lehetséges, hogy saját termékét próbálja előnybe hozni vagy az aszály sújtotta nemzeteknek eladni busás haszonért. Vagy nagyobb léptékben gondolkozva, ha ez a feltételezett csoport globális szárazságot idéz elő, ezzel tömeges káoszt is teremt. Ebben az esetben saját megoldásukat kínálva jelenhetnének meg a színen, egy totalitárius diktatúrát ajánlva utópiaként, amivel helyreállíthatják a rendet, miközben az egész világot uralmuk alá hajtják.
A History Channel dokumentumfilmje (angol nyelven):
Újabb Bill Gates projekt: Az atmoszféra kénkezeléseForrás: Infowars.com
A Bill Gates finanszírozásával folytatott legújabb geomódosítási kísérlet keretében az atmoszféra Új Mexikó feletti részét több ezer tonna kénrészecskével akarják bepermetezni, annak ellenére, hogy még a legrendíthetetlenebb környezetvédők is arra figyelmeztetnek, hogy az eljárás katasztrofális hatással lehet a föld ökoszisztémájára.
David Keith azzal érvel a módszer mellett, hogy a szolár geomódosítás egy olcsó megoldásnak bizonyulhat a globális felmelegedés lassítására. Más tudósok ezzel szemben arra figyelmeztetnek, hogy a kísérlet hatása megjósolhatatlan, a következmények pedig veszélybe sodorhatják a föld időjárási rendszereit és élelmiszerellátását,” írja a Guardian.
A kísérleteket, az amerikai James Anderson közreműködésével, egy éven belül akarják elkezdeni. A tervek szerint először több ezer kilogramm részecskét engednek ki, hogy felmérjék a módszer hatását az ózonréteg kémiai összetételére és megállapítsák a legideálisabb kénpermet adagokat. Mivel a sztratoszférát, annak rendkívüli összetettsége miatt, nem lehet laboratóriumi körülmények között modellezni, Keith szerint a kísérlet arra is jó lesz, hogy rájöjjenek, miként lehet az ózonréteget megváltoztatni egy hatalmas kénpermet segítségével.
A Harvard Egyetem projektjét Bill Gates finanszírozza, aki az év elején állt ageomódosítás mellé, a föld éghajlatának módosítása érdekében. A részecskéket egy hőlégballon segítségével akarják az atmoszférába juttatni 24 km magasságban, az Új mexikói Fort Sumner felett.
A kísérlettel járó kockázatok olyan komolyak, hogy még a globális felmelegedés mantra legádázabb hívei is ellenzik. Közéjük tartozik például Doug Parr, brit tudós, a Greenpeace egyik vezetője, aki szerint a próbálkozás „bizarr” és „veszélyes”.
Egy ilyen balul elsült kísérlet rendkívül romboló hatást fejthet ki a harmadik világ amúgy is sok nehézséggel küszködő, szegénységben élő népességére. Alan Robock, a Rutgers Egyetem meteorológusa a következőket mondta:
Az általam készített számítógépes szimuláció azt mutatja, hogy a felszín közeli kénes felhők gyengíthetik az Ázsiára és Afrikára jellemző nyári monszunokat, ami az esőzések csökkenéséhez vezetne, így veszélybe sodorná a több milliárd ember számára túlélést jelentő termést, mivel nem tudnák öntözni földjeiket.”
(Időkjelei: Bár mint kiderült, az öntözéses művelés a megszüntetendő eljárások listáján szerepel az ENSZ Agenda 21 programban, így az elit számára ez is pozitívumnak tűnhet.)
Képzeljük el mi történne, ha aszályt és éhínséget idéznénk elő azzal, hogy hűteni próbáljuk a bolygót,” mondta Robock egy geomódosítási konferencián még 2010-ben.
Stephen Schneider, a Stanford Egyetem munkatársa, aki űrhajókat küldene az atmoszféra magasabb régióiba, hogy ezzel leárnyékolják a napot, elismerte, hogy a geomódosítás „nemzetközi konfliktusokhoz vezethet, ha az egyes országok által elindított geomódosítási projektek rosszul sülnek el.”
Ilyen hatás lehet például az ózonréteg további károsodása, az esőzés megzavarása, különösen a trópusi, szubtrópusi területeken, ami több milliárd ember élelmiszerellátását veszélyeztetné,” nyilatkozta Pat Mooney, a kanadai technológia figyelőszervezet, az ETC Csoport ügyvezető igazgatója. „Egy ilyen lépés semmilyen hatással nem lenne az atmoszférában található üvegházhatású gázok szintjére vagy az óceán elsavasodására. A szoláris geomódosítás inkább az időjárással kapcsolatos nemzetközi feszültségeket erősítené, mivel a felállított modellekből arra lehet következtetni, hogy veszélyes lenne a déli féltekére nézve.”
Az ismeretlen veszélyektől függetlenül is elég információ áll rendelkezésre a környezet kénnel történő szennyezéséről, hiszen ez az elem a savas eső egyik fő összetevője. AzEPA szerint „a tavak és patakok elsavasodását okozza és kárt tesz a magas területeken élő fákban és az érzékenyebb fajta erdei talajokban. A savas eső az építőanyagok és festékek (védett épületek, szobrok, stb.) gyors elöregedéséhez is vezet.”
Az egészségügyi kockázatok önmagukban is elegendőek lennének, hogy megkérdőjelezzék egy ilyen program engedélyezésének indokoltságát.
A kénszennyezés a következő egészségügyi hatásokkal hozható összefüggésbe:
 • Idegrendszeri és viselkedési zavarok
 • Vérkeringési zavarok
 • Szívkárosodás
 • Szem- és látáskárosodás
 • Nemzőképesség csökkenése
 • Immunrendszeri károsodás
 • Gyomor és emésztőszervi problémák
 • Máj és vesekárosodás
 • Halláskárosodás
 • Hormonháztartás megzavarása
 • Bőrproblémák
 • Fuldoklás és tüdőembólia
LennTech weboldal szerint:
Kísérleti állatokon végzett laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, hogy a kén súlyosan károsítja az agyi ereket, a szívet és a veséket. A kísérletekből arra is lehet következtetni, hogy a kén bizonyos formái károsítják a magzatot és vele született problémákat okoz. Az anyák az anyatejen keresztül továbbadhatják a kénmérgezést gyereküknek. A kén emellett károsítja az állatok belső enzimrendszerét.”
Még Mark Watson, a geomódosítást támogató tudós is elismeri, hogy az atmoszféra kénezése „savas esőt, ózonkárosodást és időjárási problémákat okozhat.”
Tudva, hogy Bill Gates a népességcsökkentésre specializálódott titkos elit klub tagja, nehéz lenne véletlen egybeesésre gyanakodni, amikor pont egy olyan programot támogat, ami a föld szegények lakta területeinek népességcsökkenéséhez vezethet, a legkiszolgáltatottabbak kiéheztetésén keresztül.


Rekord erős radioaktív sugárzás a fukusimai erőműbenForrás: NaturalNews.com
A fukusimai atomerőműben a napokban végzett mérések rekord erősségű radioaktív sugárzást mutattak, nyilatkozták az erőművet üzemeltető TEPCO munkatársai.
A megnövekedett sugárzást az 1-es számú reaktor alagsori szintjén mérték, mondták az illetékesek. A felfedezés tovább késlelteti az amúgy is lassan haladó munkálatokat. Ez volt az első alkalom, hogy ilyen belső méréseket végeztek az erőműben a tavaly márciusi katasztrófa óta.
A jelentések szerint a TEPCO mérnökei a mérések előtt kamerát vezettek az alagsorba, a mérőműszereket pedig az alagsor plafonján áthaladó csatornanyíláson keresztül juttatták be.
A cég nyilatkozata szerint közvetlenül a szennyezett víz felszíne felett 10,300 millisievert/óra erősségű sugárzást mértek, amitől egy ember perceken belül rosszul lesz, és nagyon hamar meghal.
A vártnál erősebb sugárzás
Másképp fogalmazva a mért sugárzási értékek mellett egy munkás 20 másodperc alatt éri el az évi megengedett sugárfertőzés mértékét. Az egyik jelentés szerint a sugárzás kevesebb, mint egy óra leforgása alatt ölne meg egy embert.
A munkások nem mehetnek be a helyszínre, így robotokat használunk a bontási munkálatokra,” áll a TEPCO egyik nyilatkozatában.
Junichi Matsumoto, a TEPCO egyik képviselője szerint azért magasabb a sugárzás mértéke az 1-es számú reaktorban, mert ott valószínűleg az eredeti becsléseknél több fűtőelem olvadt le a katasztrófa során.
A TEPCO jelentése szerint az 1-es reaktorban mért sugárzás a többi sérült reaktorban (2-es és 3-as) mért sugárzás 10-szerese. A fukusimai atomerőmű összesen hat reaktorral rendelkezik.
A terv jelenleg az, hogy a három sérült, valamint a 4-es számú reaktort lebontják, a munkálatok azonban legalább 40 évet vennének igénybe és a kivitelezéshez különböző új technológiákra van szükség.
Új veszély: az időjárás
Eközben Japánban, így Fukusima környékén is új viharszezon kezdődött, ami további károkhoz és a sugárszennyezés további terjedéséhez vezethet.
A szezon elején érkezett Guchol tájfun már elérte Japánt és a Japán Meteorológiai Intézet riasztást adott ki a lehetséges áradások és földcsuszamlások veszélye miatt.
Az évnek ebben a szakaszában a tájfun gyakori jelenség Japánban. A fukusimai erőmű sérülékenysége miatt azonban egy erős vihar most sokkal nagyobb veszélyt jelent, mint általában.
Június második felében egy tornádó is kialakult, amiben három fiatal vesztette életét és további 50 ember sérült meg, valamint számos ingatlanban keletkezett kár.
A tudósok leginkább a forgószelek miatt aggódnak a sérült reaktoroknál.
A hármas és négyes reaktorok használt fűtőelem tárolói teljesen szabadon állnak,” nyilatkozta Kazuhiko Kudo a Kyushu Egyetem nukleáris mérnöki karának kutatóprofesszora június 5-én. „Egy 100 m/s sebességgel haladó tornádó, mint amilyen Tkukubában kialakult, teljesen felszippantaná a tárolómedencék vizét,” így az elhasznált fűtőelemek hűtése teljesen megszűnne.
A cikkhez használt források:
http://fuelfix.com


Fukusima – Még mindig ketyeg az időzített bombaIdőkjelei: A fontos híreket figyelemmel kísérő emberek közül sokak agyában folyamatosan ott motoszkál a sérült fukusimai erőművek állapota és az ezek jelentette veszély. Már a tavaly márciusi katasztrófa bekövetkezte után írtunk az elhasznált fűtőelemek jelentette veszélyről, kaptunk is érte rendesen a „szakértőktől.” Eltelt egy év, és ma egyre többen kénytelenek belátni, hogy valóban nagy a baj.
A sérült fukusimai 1-es számú atomerőmű körül továbbra is fennálló és igazából egyre sokasodó problémák komoly veszélyt jelentenek az egész emberiségre nézve. Amennyiben a 4-es reaktor környékén, akár egy Richter skála szerinti 7,0-es erősségű földrengés következne be, 70% az esélye annak, hogy az elhasznált fűtőelemek tárolására használt épület összedőljön, aminek hatására óriási mennyiségű halálos sugárzás kerülne az atmoszférába. Egy ilyen földrengés előfordulásának esélye az érintett területen igen nagy, egyes becslések szerint egy éven belül 70, három éven belül pedig 98%.
Egy ilyen katasztrófa eredményeként hozzávetőlegesen 134 millió Curie (nem µ Curie!) Cézium-137 szabadulna fel, ami a Csernobili katasztrófa során kiszabadult Cézium-137 körülbelül 85-szöröse, az Amerikai Országos Sugárvédelmi Tanács (NCRP) becslése szerint. A szakértők szerint egy ilyen mennyiség elegendő „az egész emberiség és a föld környezetének elpusztítására,” ami azt jelenti, hogy ennek a veszélyforrásnak az elszigetelése elsődleges fontosságú feladat kellene, hogy legyen az „emberi túlélés szempontjából.” (Időkjelei: A Biblia alapján tudhatjuk, hogy az emberiség egésze nincs veszélyben, de ennek egy töredéke is túl sok lenne.)
A négyes reaktorépület elhasznált fűtőelem tárolójának szerkezeti integritása jelentősen sérült a tavaly márciusi földrengés és az azt követő cunami során. Jelenleg a fűtőelemek tárolásául szolgáló medencék védelme gyenge, ami azt jelenti, hogy egy komolyabb rengés „a három reaktor leolvadásánál is komolyabb katasztrófát okozna,” írja az AP. Egy ilyen katasztrófa esetén „az embereknek el kellene hagyni Japánt és az Egyesült Államok nyugati partján és a Kanadában élőknek otthonaikban kellene maradniuk zárt ajtók és ablakok mögött,” mondja Arnie Gundersen, nukleáris mérnök.
Bár az emberi életre és a környezetre a II. Világháború óta nem leselkedett ekkora veszély az Egyesült Államokban, az Obama kormány nem igazán járult hozzá a mentési munkákhoz. Japán nagyjából egyedül próbálja állni a sarat és valahogy összeállítani egy olyan tervet az elhasznált fűtőanyagok biztonságos tárolására, ami a lehető legkisebb kockázattal jár a lakosságra nézve. (http://www.youtube.com/watch?v=LwO3MDfUeRo)
2012. március 8-án Hiroake Koide, a Kyoto Egyetem Kutatóreaktorának munkatársa ijesztő képet festett a jelenlegi helyzetről a „Morning Birdnevű japán hírműsorban. Koide elmagyarázta, hogy az elhasznált fűtőelemek tárolására épült és jelenleg 1500 darab elemet tartalmazó medence komolyan megrongálódott. Ezek a fűtőelemek folyamatos hűtést igényelnek különben „a bennük lévő rendkívül erős sugárzás kiszabadulhat.” Egy földrengés esetén, a dőlésveszély miatt jelenleg acéltámasztékokkal aládúcolt, a földtől 30 méter magasságban lévő medencékből elfolyna a hűtőfolyadék, aminek hatására a fűtőelemek leolvadnának, hihetetlen mennyiségű radioaktív sugárzást bocsátva az atmoszférába. Koide elmagyarázta, hogy az elhasznált fűtőelemek biztonságos kiemelése nem lehetséges, mert „amint a fűtőelemek a levegőbe kerülnének, azonnal sugározni kezdenének és a közelben tartózkodó emberek meghalnának.”
A Morning Bird egyik műsorvezetője megkérdezte, mi történne, ha újabb földrengés érné az erőművet.
Az a vég lenne,” válaszolta Koide.
Dr. Helen Caldicott, a nukleáris erőművek ellen harcoló fizikus elmondta, hogy amennyiben a 4-es épület összedől, azonnal evakuálja családját Bostonból és a déli féltekére költözik. Ez azért is drámai kijelentés, mivel Boston a Fukusimából érkező sugárzás szempontjából sokkal kevésbé veszélyeztetett keleti part mentén fekszik.


A mexikói katasztrófavédelmi gyakorlatba betervezett földrengés bekövetkezettForrás: Infowars.com

Bizarr egybeesés: a kormány által szervezett szimulációnak a valóságban is bekövekezett, Richter-skála szerinti 7,9-es erősségű földrengés is része volt.

Sokakban megerősödött a félelem, hogy a kormányok szeizmikus események elindítására alkalmas technológiákkal kísérleteznek, miután kiderült, hogy a keddimexikói földrengésegybeesett a kormány katasztrófavédelmi gyakorlatával, amely során a bekövetkezett földmozgással azonos erősségű földrengést szimuláltak.
Később a geológiai intézetek a rengést 7,9-ről 7,4-es erősségűre módosították. A gyakorlatot a mexikói állami katasztrófavédelmi bizottság felügyelete alatt hajtották végre. „A következő, március 20-ra tervezett, a Richter-skála szerinti 7,9-es földrengés által előidézett helyzet kezelését demonstrálni hivatott mega-szimulációra való felkészülés részeként az állami polgárvédelmi hatóság egy kabinet előtt tesztgyakorlatokat hajtott végre,” írta az El Heraldo mexikói lap március 2-án. A hatóságok egy reklámplakátot is kiadtak az esemény beharangozására, egyértelműen március 20-át jelölve meg a gyakorlat időpontjaként.
Egy másik mexikói lap, a La Voz del Norte március 13-án adott hírt a március 20-án körülbelül déli 12-re tervezett mega-szimulációról, leírva, hogy három kormányhivatal is fontos szerepet játszik a gyakorlatban. A földrengés helyi idő szerint március 20-án délután 12:02-kor, az Oaxaca térségben történt az amerikai geológiai intézet, az USGS adatai szerint. A bizarr egybeesés miatt többen is szeizmikus kísérletre gyanakszanak.
Az, hogy számos kormány rendelkezik szeizmikus események kiváltása alkalmas technológiával már nem összeesküvés elmélet, hanem megalapozott tény. Az időjárás befolyásolás területének szakértője, Ben Livingstone, volt haditengerészeti fizikus, aki a 60-as években, még a vietnámi háború idején Lyndon B. Johnson tanácsadója volt az időjárás befolyásolásának hatékonyságával kapcsolatos kérdésekben, számos dokumentummal alátámasztotta, hogy az Egyesült Államok már az 50-es évek elején több olyan programot is finanszírozott, amelyek célja időjárás befolyásoló fegyverek kifejlesztése volt.
1997-ben William Cohen, akkori amerikai védelmi miniszter a Georgia Egyetemen mondott beszédében egy „ökológiai jellegű terrorveszélyről” beszélt, „aminek lényege, hogy elektromágneses hullámok segítségével meg lehet változtatni az időjárást, illetve földrengéseket vagy vulkánkitöréseket lehet előidézni távirányítással.”
Az elmúlt évek során a HAARP, azaz Aktív Magas Frekvenciás Program az Auróra Kutatására (HAARP – High Frequency Active Auroral Research Program), az amerikai légierő, az amerikai tengerészet, az Alaszkai Egyetem és a DARPA által együttesen finanszírozott, az ionoszféra kutatására specializálódott program céljaival kapcsolatban sok hír, illetve pletyka járta be a világot. „Egy hárfa, amin az angyalok nem játszanak” című underground bestsellerében, Nick Begich összegyűjtötte azokat a bizonyítékokat, melyek alátámasztják, hogy a HAARP időjárás-befolyásoló kapacitását aljas célokra használják.
NASA kutatói rájöttek, hogy „az atmoszféra határán tapasztalt elektromos zavarok és a földön észlelt földrengések között szoros összefüggés van,” és ebből eredt az a következtetés, hogy egyes földrengéseket a HAARP technológia segítségével, mesterségesen váltottak ki.
Az is bebizonyosodott már, hogy egyes földrengéseket emberi tevékenység váltott ki. A földalatti nyomásban bekövetkezett változások egy svájci geotermikus erőműnél például3,4-es erősségű földrengést okoztak 2007-ben.
Függetlenül attól, hogy a keddi földrengést egy rosszul elsült szeizmikus kísérlet váltotta-e ki vagy sem, maga a tény, hogy a rengés pontosan a kormány által szervezett katasztrófavédelmi gyakorlattal egy időben és a gyakorlatban meghatározott erősséggel következett be elég bizarr egybeesésnek számít, így sok ember fantáziáját megmozgatta.


14 ezerrel több amerikai haláleset a fukusimai katasztrófát követő 14 hét soránForrás: Infowars.com
Az International Journal of Health Services (egészségügyi szolgáltatók nemzetközi folyóirata) folyóiratban megjelent, több szakértő által megerősített tanulmány szerint hozzávetőleg 14 ezerrel több haláleset volt az Egyesült Államokban a japán katasztrófát követő 14 hét során, melyek a fukusimai katasztrófa miatti megnövekedett sugárzással köthetők össze. A Joseph Mangano és Janette Sherman által készített tanulmány az első orvosi szaklapban publikált anyag a témában.
Ez az első olyan tanulmány a fukusimai katasztrófa egészségügyi veszélyeiről, ami tudományos folyóiratban is megjelent. A tanulmány igen aggasztó képet fest a helyzetről és megerősíti, hogy továbbra is szükség van a katasztrófával kapcsolatos egészségügyi felmérésék és kutatások folytatására, hogy megérthessük a szerencsétlenségnek a világra gyakorolt valódi hatásait. A kutatás támpontot adhat a jövőbeli reaktorépítések körül kialakult vitákban és segíthet meghatározni, hogy mennyi ideig szabad üzemben tartani a már meglévő reaktorokat,” írja az epdemológus Joseph Mangano.
A tanulmány szerzői leírják, hogy a fukusimai reaktorolvadást követő 14 hét során regisztrált 14 ezer extra halálesetet nagyon könnyen össze lehet hasonlítani a csernobili katasztrófa hasonló adataival. 1986-ban a csernobili szerencsétlenséget követő 16 hét során 16 500-zal nőtt a sugárzással összefüggésbe hozható halálesetek száma. A legtöbb haláleset egy éves kor alatti amerikai csecsemőknél fordult elő. 2011 tavaszán 1,8%-kal emelkedett a csecsemőhalálozások száma az Egyesült Államokban, ami komoly változás a katasztrófa előtti 14 hétre vonatkozó 8,3%-os csökkenéshez képest, írják a szerzők.
A csapadékban mért legmagasabb jód-131 értékek a következőképpen alakultak az Egyesült Államokban (a normális mennyiség 2 picocurie/liter): Boise, Idaho: 390, Kansas City: 200, Salt Lake City: 190, Jacksonville, Florida: 150, Olympia, Washington: 125, Boston, Massachusetts: 92 (picocurie-ben mérve), Joseph Mangano, Janette Sherman és az International Journal of Health Services december 19-i adatai szerint.
Folyamatos kutatásaink azt mutatják, hogy a valóságban a halálesetek száma a 18 ezret is elérheti, ha a legyengült szervezeteket megtámadó influenzás és tüdőgyulladásos megbetegedések miatti elhalálozásokat is ideszámoljuk, melyek száma ötszörösére emelkedett a vizsgált időszakban. A halálesetek számának növekedése valamennyi korosztálynál észlelhető, de azt találtuk, hogy a sugárzás erősödése a csecsemőkre jelentette a legnagyobb veszélyt, mivel az ő sejtjeik rendkívül gyorsan szaporodnak, az immunrendszerük még kifejletlen, így a radioizotópok nagyobb veszélyt jelentenek rájuk nézve a felnőttekhez  képest,” mondta Janette Sherman, a Western Michigan Egyetem professzora, a New Yorki Tudományos Akadémia által 2009-ben megjelentetett „Csernobil: A katasztrófa hatása az emberekre és a környezetre” című tanulmány társszerzője.
Az amerikai kormány úgy döntött visszatartja a japán katasztrófa veszélyeire vonatkozó adatokat és bagatelizálja a problémát,” nyilatkozta Arnie Gundersen, a 39 év tapasztalattal rendelkező veterán atomfizikus, nukleáris mérnök.  „Hillary Clinton megállapodást kötött Japánnal, beleegyezve, hogy az Egyesült Államok továbbra is változatlanul vásárol japán termékeket és felfüggeszti azok biztonsági bevizsgálását.”


Korlátozás az áramellátásban a várható napviharok miattAz időnként előforduló naptevékenységek, mint a napkitörések, koronakidobódások (CME) és geomagnetikus viharok komoly károkat okozhatnak a transzformátorokban, a rádióhullámokat használó berendezésekben, sőt, az esemény erősségétől függően, egész villamoshálózatokat tehetnek működésképtelenné. A szakértők szerint egy ötös, azaz maximális erősségű napvihar kitörése várható hamarosan, melynek eredményeként az elektromos és rádióhálózatok és rendszerek teljesen tönkremehetnek. Egy ilyen eseményre felkészülendő az Egyesült Államok és Anglia illetékesei bejelentették, hogy az elektromos hálózatok védelmére kidolgozott terv szerint előre megtervezett áramkimaradások várhatók hamarosan.
Az angol Independent szerint a UK Met Office, egy időjárás és klímaváltozásokra specializálódott szervezet olyannyira komolyan veszi a veszélyt, hogy egy második űridőjárás előrejelző központ felállításán dolgozik, ami segíthet a veszélyre történő reagálás globális koordinálásában. Az Egyesült Államok illetékesei teljes mértékben támogatják a kezdeményezést, mert úgy gondolják, megfelelő felkészülés nélkül az elektromos hálózatokat komoly károsodás érheti, teljes országokat téve működésképtelenné.
Olyan helyzeteket képzeljünk el, amelyben Észak-Amerika nagy része vagy Európa északi országai napokon vagy heteken, extrém helyzetben esetleg éveken keresztül áram nélkül maradhatnak,” nyilatkozta Dr. Thomas Bogdan, az Amerikai űridőjárás előrejelző központ igazgatója az Independentnek.
A június 7-én észlelt M-2-es (közepes erősségű) koronakidobódás például sokkal pusztítóbb hatással is lehetett volna bolygónkra, ha közvetlenül a föld felé irányul, pedig ez csak egy mérsékelt erejű naptevékenység volt. A május során tapasztalt megnövekedett számú naptevékenység a nap maximum aktivitásának kezdetét jelzi, amit egy több évtizeden keresztül tartó minimum aktivitás követ. A szakértők attól tartanak, hogy komolyabb és nagyobb pusztításra képes naptevékenységek várhatnak ránk.

A titkos időjárás befolyásoló fegyverek sok millió emberéletet olthatnak ki, figyelmeztet egy orosz politikus


Forrás: Paul Joseph Watson, infowars.com
Egy vezető orosz politikus óriási megdöbbentést keltett egy televíziós interjúban tett kijelentéseivel, melyben arra figyelmeztetett, hogy Oroszország olyan új technológiák birtokában van, amelyek képesek a föld bármelyik részét elpusztítani, sok millió ember életét kioltva, amennyiben az Egyesült Államok, az ENSZ vagy Grúzia megpróbálja megakadályozni Oroszország csatlakozását a Kereskedelmi Világszervezethez.
Vladimir Zhirinovsky, az orosz Duma alelnöke és az Orosz Liberális Demokrata Párt (LDPR) vezetője az első hivatalosan is elismert ellenzéki vezető Oroszországban a kommunizmus bukása óta. Az LDPR és a volt KGB és Kommunista Párt között sok összefonódás van. Mára a párt jelentős politikai hatalomra tett szert, annak ellenére, hogy Zhirinovskyt sokan militáns neonáci politikusnak tartják.
Az interjú során Zhirinovsky hirtelen témát váltott, amikor a riporter arról kérdezte, hogyan kezelje Oroszország azokat az országokat, Grúziát és az Egyesült Államokat, akik megpróbálják megakadályozni belépését a Kereskedelmi Világszervezetbe.
Bizarr kirohanásában elmondta, hogy az amerikai kormánynak „nincs jövője” és hamarosan össze fog omlani, kiemelve Oroszország vezető szerepét az űrkutatásban és hozzátette, hogy „Oroszország rengeteg pénzzel, erőforrással és olyan új fegyverekkel rendelkezik, melyekről még senki sem tud.”
Ezeknek az eszközöknek a segítségével a bolygó bármelyik részét képesek vagyunk 15 perc leforgása alatt elpusztítani,” hangzott a szenzációhajhász figyelmeztetés.
Nem robbantásról, sugarakról, lézerről vagy villámlásról beszélek. Ez egy csendes és békés fegyver,” tette hozzá, figyelmeztetve, hogy „egész kontinensek merülnek álomba örökre” és „120 millió ember fog meghalni,” ha valaki megkérdőjelezi Oroszország fennhatóságát a Kuril szigetek felett, amellyel kapcsolatban Japánnal keveredtek összetűzésbe.
A műsor női házigazdája mosolyogva fogadta a megjegyzéseket, pedig Zhirinovsky viselkedése kicsit sem volt kedélyes.
Zhirinovsky utalást tett a márciusi japán cunamira is, arra engedve következtetni, hogy az általa említett új fegyvereknek köze van az USA és Oroszország által régóta fejlesztés alatt álló időjárás módosító technológiához, aminek alkalmazása ma már nyílt titok.
A Grúzia bekebelezésével fenyegetőző Zhirinovsky figyelmeztetett, hogy „a bolygó másik oldalán is lehet cunami, mégpedig a Kaukázusban.” A Kuril szigetek említésével valószínűleg arra akart célozni, hogy Oroszországnak köze volt a több ezer emberéletet követelő, és a japán gazdaság válságát még jobban elmélyítő katasztrófához.
A harmadik világháború kirobbanására is figyelmeztetett, ami a jelenlegi közel-keleti és afrikai zavargásokból robbanhat ki és szerinte a jelenlegi globális intézmények, mint az EU és a Kereskedelmi Világszervezet bukásához és az új, Oroszország vezette nemzetközi világrend felemelkedéséhez vezet majd.
Moszkva már évtizedek óta rutinszerűen alkalmazza az időjárás módosítására alkalmasfelhőképzés” technológiát, hogy a napsütés biztosítva legyen a katonai felvonulásokon, de az időjárás pusztító fegyverré alakítása új és félelmetes koncepció.
Ben Livingstone, a haditengerészet volt fizikusa – aki Lyndon B. Johnsont informálta az időjárás-befolyásolás hatékonyságáról még a 60-as években – már az 50-es években leírta, hogy az Egyesült Államok rengeteg pénzt fordított az időjárást befolyásoló fegyverek kifejlesztésére a hidegháború évei alatt. Naiv lenne azt gondolni, hogy az oroszok nem ugyanezt teszik.
A Georgia Egyetemen 1997-ben tartottbeszédében William Cohen, aki akkor az Egyesült Államok védelmi minisztere volt, az „öko-terrorizmus” veszélyeire hívta fel a figyelmet, „aminek segítségével egyesek képesek megváltoztatni az időjárást, földrengéseket vagy vulkánkitöréseket előidézni elektromágneses hullámok segítségével.”
Az elmúlt évek során a HAARP, azaz Aktív Magas Frekvenciás Program az Auróra Kutatására (HAARP – High Frequency Active Auroral Research Program), az amerikai légierő, az amerikai tengerészet, az Alaszkai Egyetem és a DARPA által együttesen finanszírozott, az ionoszféra kutatására specializálódott program céljaival kapcsolatban sok pletyka járta be a világot. Egy hárfa, amin az angyalok nem játszanak című underground bestsellerében, Nick Begich összegyűjtötte azokat a bizonyítékokat, amik alátámasztják, hogy a HAARP időjárás-befolyásoló kapacitását gonosz célokra használják.
NASA kutatói rájöttek, hogy „az atmoszféra határán tapasztalt elektromos zavarok és a földön észlelt földrengések között szoros összefüggés van,” és ebből eredt az a következtetés, hogy egyes földrengéseket a HAARP technológia segítségével, mesterségesen váltottak ki.
Ez a Zhirinovsky által is említett technológia gyors ütemben válik sci-fiből kézzelfogható, tudományos valósággá.
Bár Zhirinovsky igen ellentmondásos, lázító személyiségnek számít Oroszországban, ettől függetlenül rendkívül befolyásos politikai vezető is. Csupán azért mert sok ember szemében Zhirinovsky nem több egy politikai bohócnál, ne essünk abba a hibába, hogy teljesen bolondnak nézzük. Látja, mi zajlik a színfalak mögött, bár a stílusa hagy némi kívánnivalót maga után.
Amellett, hogy az orosz állami Duma alelnöke és az LDPR vezetője, az Európai Bizottság Parlamenti Közgyűlésének is tagja. Néhány hete bejelentette az iránti szándékát, hogy indulni akar a 2012-es orosz elnökválasztáson is, ahol a szakértők szerint a harmadik helyre várható.
Zhirinovsky múltbeli kijelentései sem voltak kevésbé ellentmondásosak. Egy alkalommal azt javasolta, hogy dobjanak atombombát az Atlanti Óceánra, hogy ezáltal elárasszák Nagy-Britanniát.
Mire véljük legújabb megnyilatkozását? Vajon badarság az egész, vagy Zhirinovsky tényleg bepillantást adott Oroszország világuralmi terveibe?


A fukusimai 1-es reaktor fűtőelemei szabadon, a 4-es reaktor összedőlőbenForrás: Zerohedge.com, RT.com

A sugárzás mértéke az 1-es reaktorban sokkal magasabb, mint korábban gondolták
A Fukushima névre beugrik valami? Az atomerőmű, amiről két hónapja annyit beszéltek, és amiről szinte semmit sem hallunk mostanában, mert ugyebár, ha nincs hír, akkor minden rendben. Nem igaz? Sajnos nem. 
A ma már államilag finanszírozott TEPCO-tól érkező legfrissebb információkszerint „a fukusimai erőmű 1-es számú reaktorának fűtőelemeit nem borítja víz, ami jelentősen hátráltatja a helyreállítási munkálatokat és a válság megoldását. A vízszint jelenleg 1 méter a fűtőelemek körül, nyilatkozta Junichi Matsumoto, a Tepco ügyvezető igazgatója egy tokiói sajtótájékoztatón. A leolvadt fűtőelemek a hermetikus egység padlójára estek, a hűtés azonban így is folyik. A cégnek fogalma sincs arról, hogy a fűtőelemek mióta vannak szabadon, mondta Matsumoto.”
Úgy tűnik, egyre több ember fogadja szkepticizmussal a Fukusimából érkező a híreket: „A válság kezdetétől fogva mondtam, hogy a vízzel való körbezárás nem fog működni,” nyilatkozta Tadashi Narabayashi, a Hokkaido Egyetem atomfizika professzora. „A Tepconak egy vízhűtő rendszert kellene kiépítenie, méghozzá minél gyorsabban. Egy ideje már csak körbe-körbe járnak, alig látni előrelépést. Mostanra talán rájöttek, hogy ezt kell tenniük.”
A legjobb rész pedig: „Nem valószínű, hogy a helyzet romlott volna attól, hogy kiderült a fűtőelemek szabadon, azaz nem víz alatt vannak, mivel valószínűleg a katasztrófa kezdete óta így vannak,” mondta Narabayashi. Ami lefordítva annyit jelent, hogy a válság eleje óta súlyos a helyzet, és a Tepco és a japán kormány nem mondott igazat. A sugárzás erőssége pedig nem csökkent az idő előrehaladtával.
A Russia Today kitűnő összefoglalójából az is kiderül, hogy a 4-es reaktor épületét az összeomlás veszélye fenyegeti (angolul értőknek érdemes végignézni a riportot):
Japán bejelentette, hogy a 4-es reaktor épülete dől és a szakemberek teljes erejükkel dolgoznak a szerkezet megerősítését célzó terveken, hogy a teljes összeomlást megelőzzék. Ennek hiányában a kiégett nukleáris fűtőelemek az omlás következményeként szétszóródnának a erőmű területén.
A légi felvételekből és a web kamerák anyagából nyilvánvalóan látszik, hogy a 4-es reaktorépületből szinte csak a váz maradt meg.
Az 1-es számú reaktorépületbe hosszú idő után a napokban tudtak először bemenni a munkások. A sugárzás mértéke olyan erős, hogy az éves megengedett mennyiséget 10 perc alatt kapja meg egy ember.
Néhány napja kiderült, hogy egy az evakuációs zónán kívül eső város csatornarendszerébe sugárszennyezett üledék jutott be.


Persze minden rosszban van valami jó, így a gombafelhő mögül is kibújik a nap: A Deutsche Bank szerint ezek jó hírek a Japán GDP számára, ami még úgy 15 ezer évig folytatja az extra röntgensugarak kibocsátását.
És az elmaradhatatlan ZAMG animáció a kibocsátás előrejelzéséről:

Nukleáris ájulás szövőszék? Fukushima No. 4 reaktor "vonzalom"
http://www.zamg.ac.at/pict/wetter/sonderwetter/fuku/20110512_I-131_FUKU.gif
A Japánból érkező sugárzás egész Észak-Amerikát érinti – gyakorlati tanácsokForrás: TheIntelhub.com
Dr. Robert J. Gilbert igen sokoldalú tudományos háttérrel rendelkezik. Korábban az amerikai haditengerészet instruktora volt a nukleáris-biológiai-vegyi hadviselés túlélése témakörében. 1985-ös leszerelése óta független kutatóként dogozik és komoly szaktekintélynek számít a sugárzás veszélyeinek témakörében, érdemes tehát odafigyelni véleményére.
Íme a fukusimai helyzet veszélyeire vonatkozó megállapításainak kivonata:
Területek, ahol az élelmiszerekben nagy valószínűséggel sugárszennyezés található:
 • Az egész északi féltekét és a Csendes-óceánt érinti a sugárszennyezés,
 • Legsúlyosabb a helyzet Japánban, a Csendes-óceán területén és a Csendes óceán partvidékén elterülő államokban
Észak-Amerika leginkább sugárszennyezett mezőgazdasági területei (az Európai tudományos intézmények adatai alapján kiszámított széljárás szerint) a sugárszennyezettség mértékének súlyossága szerinti sorrendben, legszennyezettebbtől a kevésbé szennyezettig:
 • Az egész csendes-óceáni partvidék (ne feledjük, Észak-Amerika mezőgazdasági termékeinek nagy része innen, főleg Kaliforniából származik)
 • Az Egyesült Államok Kanadához közel fekvő északi államai, Kanadának az Egyesült Államokhoz közel fekvő államai (beleértve Torontót is)
 • Az USA keleti államai
 • Az Egyesült Államok középső államai és Kanada legészakabbra fekvő területei
A szennyezés leginkább az északi féltekét és a Csendes-óceánt érinti.
A sugárszennyezés egyáltalán nem vagy csak nagyon kismértékben érinti a déli féltekét. Ez alól kivétel a Csendes óceán déli része. Ausztráliában például sugárszennyezett halakat találtak, így bár a radioaktív felhő nem éri el a déli féltekét, az óceán rendkívül magas szennyezettsége nagyon nagy távolságra kihat.
Fontos megjegyezni, hogy a Japánból importált, nem élelmiszertermékek is számos esetben sugárszennyezettek.
A legbiztonságosabb területek az élelmiszerek származási helyét tekintve:
 • Közép-Amerika (kerüljük Mexikó Csendes-óceáni partvidékéről származó termékeket)
 • Dél-Amerika
 • Afrika
Európa is sokkal kevésbé szennyezett, mint Észak-Amerika, bár ott is jelentősen emelkedett a sugárszennyezés mértéke, azért az Európából származó élelmiszerek sokkal biztonságosabbak, mint az észak-amerikaiak. Azt is vegyük figyelembe, hogy egyes dél-amerikai termékek rovarölő szer tartalma rendkívül magas, így sok esetben exporttilalom alá esnek.
Legveszélyesebb termékek a leginkább érintett területeken:
 • Minden csendes-óceáni eredetű élelmiszer és termék: a fukusimai katasztrófa eredményeként a Csendes-óceánba olyan mennyiségű sugárszennyezés került, hogy az a Csendes-óceán egészére kihat. Természetesen a szennyezés a japán partoknál a legnagyobb, de mostanra az Egyesült Államok nyugati partját is elérte. Hamarosan a cunami által elsodort hulladékot is partra sodorja az áramlat a nyugati parton és egyre több sugárszennyezett halról érkezik hír.
A következő termékekre figyeljünk:
 • Minden csendes-óceáni hal
 • A Csendes-óceánból nyert só és ásványok
 • A Csendes-óceánból származó hínár- és algafélék
 • Tej és tejtermékek, függetlenül attól, hogy milyen állattól származnak, mivel a tejtermékek azonnal magukba szívják a sugárszennyezett részecskéket. Több helyen találtak sugárszennyezett tejet az Egyesült Államok területén, de leginkább a nyugati partvidéken.
 • Veszélyesek lehetnek azok a növények, amelyeknek nagy felülete van a szabad levegőn növekedés közben. A növények legintenzívebben leveleiken keresztül, az esővízből szívják magukba a sugárszennyezést. A földbe szivárgott esővízből sokkal kevesebb radioaktív részecske jut a növénybe a talaj szűrőhatásának köszönhetően.
 • A nagylevelű, szabadföldi növények a legfertőzöttebbek, mint például a fejes és egyéb saláták, a spenót, sóska, káposzta, stb. A UC Berkeley már több esetben megerősítette a kaliforniai termések radioaktív jód és cézium fertőzöttségét. A répafélék és minden olyan zöldség, aminek a gyökerét, vagy föld alatt növő részét fogyasztjuk tehát kevésbé fertőzött.
 • Ne igyunk eső-, patak- vagy tavi vizet. Ehelyett fogyasszunk ásványvizet, vagy földalatti kútból vagy egyéb földalatti forrásból származó vizet, hiszen az innen származó vízbe sokkal kevesebb radioaktív részecske tud bejutni a talaj szűrőhatása miatt.
A terhes és szoptató anyák, illetve kisgyerek számára ezek a termékek fokozottan veszélyesek.
Ismételten kihangsúlyoznánk, hogy ezek az óvintézkedések az érintett területekre vonatkoznak, nem Európára, ahol a felszíni vizek tisztaságát a fukusimai katasztrófa nem igen, vagy csak elhanyagolható mértékben befolyásolja.
A radioaktív jód terjedésének animációja Árilis 21-24 között (ZAMG):
http://www.zamg.ac.at/pict/wetter/sonderwetter/fuku/20110421_I-131_FUKU.gif

A Xenon 133 szétoszlása – a radioaktív izotóp beterítette az Egyesült ÁllamokatForrás: Zerohedge.com
A radioaktív 133Xenon, amelynek felezési ideje 5,3 nap elérte az Egyesült Államok keleti partját is, és hamarosan valószínűleg az egész világon észlelhető lesz. (Számunkra csak akkor, ha az itteni mérőállomások ismét elérhetőek lesznek a neten.)
Ausbreitung der Wolke von Fukushima/Edelgas Xe-133/ (globales Bild)
Az alábbi animáció a Japán fölött jelenlevő radioaktív jód mozgását és kiterjedését illusztrálja:
Ausbreitung der Wolke von Fukushima/permanente Freisetzung/Jod-131
A japán tőzsdén, a Bank of Japan 2000 miliárd jenes tőkeinjekciója ellenére a határidős ügyletek enyhe emelkedés után 1%-os mínuszban zártak. Ebben az ütemben a bank mentőakciója hamarosan eléri a 100,000 milliárd jenes értékhatárt, ami még a FED standardjai szerint is tekintélyes összeg.
Jelenleg főleg a Kyodóból érkező hírek adnak okot aggodalomra, ahol a legújabb mérések szerint ijesztően magas, a megengedett értéknél 1600-szor erősebb sugárzást regisztráltak a sérült erőműtől 20 kilométerre. Emlékezzünk vissza, az első evakuálási zóna az erőmű 10 km-es körzete volt.
Kyodo News jelenti:
A sérült fukusimai egyes számú erőműtől 20 kilométerre a normál értékek 1600-szorosát mérte a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség, jelentette be hivatalosan a szervezet hétfőn.
Az ügynökség csapata által összegyűjtött adatok azt mutatják, hogy a Fukusima prefektúrához tartozó Namie városában a sugárzás jelenjeg 161 milli-sievert óránként.
A kormány az erőmű 20 km-es körzetét evakuálta és további 10 km-es körzetben arra kérte a lakosságot, hogy maradjanak otthonaikban.
Kíváncsian várjuk mikor jelenti be a japán kormány, hogy az új normál érték a régi 1600-szorosa.


Nagyerejű földrengés rázhatja meg az Egyesült Államokat isForrás: Foxbusiness.com
Joseph Candel: Az alábbi interjú Jim Berkland geológussal készült néhány napja. Jim négy nappal az 1989-es „World Series” földrengés előtt megjósolta a földmozgás érkezését, ami a San Franciscói öböl térségét megmozgatta. Nem tudjuk, hogy mostani jóslatai valóra válnak-e, de úgy gondoltuk olvasóink számára érdekesnek bizonyulhat az alábbi interjú. Számos geológus jósol komoly földrengést Kalifornia térségében, legtöbbjük számára a kérdés nem az, hogy lesz-e, hanem, hogy mikor.
Függetlenül az alábbi jóslat helyességétől, fontos, hogy az ott élők készen álljanak egy ilyen eshetőségre.

A "tűzkarika"
Neil Cavuto:Japánnak erre most nagyon nincs szüksége. Az ország több részére adtak ki riasztást, újabb földrengésekre. Nagy az izgalom ott is, itt is, mert nem Japán volt az első a sorban. Nézzük meg mit mondanak a szakértők az úgynevezett „tűzkarikáról”, ami az egész Csendes óceánt körülöleli. Emlékezzünk vissza a tavalyi chilei földrengésre, a földrengésre Új-Zélandon a múlt hónap során, és természetesen most itt van a japán katasztrófa. 
Amennyiben ez az óra járásával ellentétes tendencia folytatódik, a térkép alapján Észak-Amerika a következő. Jim Berkland geológus, az Amerikai Geológiai Kutatóintézet volt munkatársa aggódik. Ha ő aggódik, azt hiszem megvan rá az oka. Jim egészen pontosan megjósolta az 1989-es „World Series” (globális, sorozatos) földrengést négy nappal azelőtt, hogy az megrengette a San Franciscói öbölt. Jim szerint ez a márciusi hónap sok aggodalomra ad okot. Miért?
Jim Berkland: Október, március és április a három legpusztítóbb hónap a San Franciscói öböl szempontjából. Idén március 19-én nemcsak telihold lesz, hanem ezen a napon lesz a hold legközelebb a földhöz a 2016-ig terjedő időszakban, másnap pedig a napéjegyenlőséghez legközelebbi ár napja lesz, tehát egyazon időben a három legerősebb áradást keltő tényező egyszerre lesz jelen. Mindenki hallott az óceán árapály jelenségről, de van földi árapály és talajvízi árapály is. Ezek együtthatása óriási feszültséget okoz és sok esetben vezet földrengéshez.
Cavuto: Akkor 1-2 héten belül földrengés lehet az Egyesült Államokban?
Berkland: Igen. Én ezt szeizmológiai ablaknak nevezném. Ez az ablak évek óta egyre szélesedik és idén március 19 és 26 között a legnagyobb a valószínűsége bármilyen eseménynek.Cavuto: Tehát jól értem? Csak biztos akarok lenni abban, hogy értem, amit mondasz. Egy mintát vélhetünk felfedezni ezekben a földrengésekben? Nekem, mint hétköznapi embernek ez nem egyértelmű. Kaliforniára gondolsz?
Berkland: Egyértelműen.
Cavuto: Kalifornia, Oregon. Mit jelent ez pontosan? Milyen típusú esemény vagy földrengés lehet?
Berkland: Ha az észak-nyugati Cascadia törésvonalról lenne szó, ahol az 1700-as években volt földrengés, akkor 9-es erősségű földrengésre kellene számítani. De én NEM erről beszélek. Csupán azt szeretném kiemelné, hogy hihetetlen mennyiségű halpusztulást tapasztaltunk. Redondo partjainál körülbelül egymillió hal pusztult el és Mexikóban is hasonló eseményről számolnak be. San Diego közelében rengeteg bálna jelent meg a partok közelében.
Cavuto: Ezt mit jelez? Mi a jelentősége? Mi történik a vízben?
Berkland: Változást. Változást a víz mágneses mezejében, ami nagy földrengések előtt történik. A legtöbb állat szervezetében megtalálható a magnetit ásvány, az emberében is. Ez segíti például a postagalambokat, hogy hazataláljanak. Nagy földrengések előtt a galambok nem találnak haza. Bizonyos késleltetés lép fel. Mi szakemberek ezekre a jelekre figyelünk.
A „World Series” földrengés előtt rengeteg ritka bálnafaj jelent meg a partoknál, például San Franciscónál. Rögtön utána Santa Cruznál egy ritka Pigmi ámbráscet vetődött partra a földrengés epicentrumától néhány kilométerre. Ilyen jellegű partra vetődés sem azelőtt sem azóta nem volt. Szóval figyeljük a ritka, mélytengeri halak megjelenését a sekély vizekben, vagy a vadállatok megjelenését a városokban.
Régen nevettem ezeken a dolgokon, mert a hivatalos, elfogadott irányvonalat képviseltem, de azóta rájöttem, hogy a földrengések igenis egy tendencia, egy minta alapján következnek be. Az Indiai óceánban történt földrengés előtt hihetetlen mennyiségű bálna jelent meg Új-Zéland, Austrália és Tazmánia partjainál. Rá néhány napra jött a 8,3-as erősségű új-zélandi földrengés, aztán a 9,1-es Indiai óceáni földrengés, ami az ázsiai cunamit okozta pontosan teliholdkor.
Cavuto: Hihetetlen!
Berkland: Előtte 1964-ben volt ilyen nagy földrengés és szökőár március 27-én Alaszkában. Az egy 9,2-es erősségű földmozgás volt.
Cavuto: A lényeg, hogy figyelnünk kell a jeleket. A hírneved és az előrejelzéseid pontossága mindenképpen erre ösztönöz. Köszönjük a beszélgetést. Remélem nincs igazad, Jim. De sajnos az eddigi jóslataid pontosak voltak.
Berkland: A világ jelenlegi helyzetében nem jönne túl jól.
Cavuto: Az biztos. Köszönjük. Jim Berkley geológust hallották San Franciscóból.


A negyven év alatt összegyűlt nukleáris fűtőelemek bármikor felrobbanhatnakLegfrissebb információk itt:
Forrás: Infowars.com
A fukusimai erőműről szóló jelentésekből általában kimaradt az a tény, hogy a telepen óriási mennyiségű, 40 év alatt összegyűlt, kiégett (elhasznált) fűtőelemet tárolnak.
Az FDL weboldal egyik cikkírója, aki nukleáris hulladékok tanulmányozásával foglalkozik, további információt közölt a fukisimai telepen tárolt használt fűtőelemekről.
A NIRS oldaláról letölthető a fukusimai atomerőművet üzemeltető Tepco cég által készített PowerPoint dokumentum, ami részletezi az erőmű sérült egyes és hármas blokkjában tárolt, kiégett fűtőelemek mennyiségét és a tárolás módját,” áll a weboldalon.
dokumentumban olvasható információk ijesztő dimenzióval bővítik az amúgy is drámai helyzetet.
Az erőműben hét medence van a kiégett fűtőelemek tárolására, melyek a hat reaktorépület tetején találhatók, azaz voltak találhatók, amíg az épületek sértetlenek voltak. A talajszinten van még egy, közös tárolómedence, egy különálló épületben, amiben komoly károk keletkeztek a szökőár következtében. Minden egyes reaktorblokk medencéjében 3450 fűtőelem egység található, a közös medencében pedig további 6291. Minden egyes egység 63 pálcát, azaz fűtőelemet tartalmaz. Ezeket összeadva kiderült, hogy az erőműben összesen 600.000 kiégett fűtőelem található, ami óriási kockázatot jelent, hiszen minden újabb robbanás további radioaktív szennyeződést juttathat a levegőbe.
Az utolsó robbanás a hírek szerint ezen tárolók egyikében következett be. A robbanás oka nem ismert. Egy korábbi jelentésben pedig az áll, hogy a fűtőelemek 70%-a sérült meg, azaz sugároz.
Ma, azaz szerdán úgy tűnik az akcióban résztvevő szakemberek és munkások kezdik elveszíteni a harcot. A munkásoknak a növekvő sugárzás miatt el kellett hagyni a helyszínt és helikopterről sem sikerült vizet engedni a medencékbe. Reggel újabb tűz ütött ki, és a kiszabadult sugárzás már Tokiót is elérte, bár ennek mértéke szerencsére gyenge.
Amint az az alábbi ábrán látható, a kiégett fűtőelemeket, nem az acélburokkal és betonköpennyel védett épületen belül tárolják, hanem egy szinttel feljebb, a tető alatt. A szombati robbanásról készült felvételek alapján arra lehet következtetni, hogy ezek a fűtőelemek megsérültek.
Arnie Gundersen szerint, aki a Fairewinds Associates atomenergetikai mérnöke és a fukusimai egyes számú erőművel azonos típusú Vermont Yankee erőmű felügyeleti bizottságának tagja, a kiégett fűtőelemek tárolására használt medencék kiszáradása a csernobilihoz hasonló katasztrófát okozhat.
A BBC szerint az ötös és hatos blokkban tárolt kiégett fűtőelemek is folyamatosan hevülnek és a négyes blokkban is tűz van, komoly füstöt okozva.
A Kyodo japán hírügynökség jelentése szerint a négyes erőmű medencéjének vize felforrt, a Tepco pedig közölte, hogy a sugárzás szintjének emelkedése miatt az épület megközelíthetetlen.
Az erőmű szerkezeti felépítésével kapcsolatban bizonyos kérdések merültek fel az évek során.
Az ABC News ezt közölte tegnap:
Harmincöt évvel ezelőtt Dale G. Bridenbaugh és két kollégája a GE-nél azért mondott le posztjáról, mert meggyőződésükké vált, hogy az általuk megvizsgált egyes típusú (amilyen a fukusiamai) atomreaktor tervezésében súlyos hibák vannak, amik komoly balesetet idézhetnek elő. „Az 1975-ben azonosított hibák lényege, hogy a tervezésnél nem vették figyelembe a hűtőközeg elvesztése esetén keletkező dinamikus terhelést,” nyilatkozta Bridenbaugh az ABC-nek. „A hirtelen felszabaduló óriási energia könnyen szétvetheti a tárolóegységet és kontrollálhatatlan kibocsátást eredményezhet.”A japán és új-zélandi földrengéseket előre jeleztékForrás: Prisonplanet.comAz alábbi videót 2011. Február 15-én töltötték fel a Youtube-ra. Készítője hihetetlen pontossággal előre jelezte, hogy Japánban és Új-Zélandon komoly földmozgás várható a nap megnövekedett aktivitása miatt.
A videó kiemeli, hogy a leginkább veszélyeztetett terület a japán szigetcsoport, ahol szerinte 8-as vagy annál nagyobb erősségű földrengés várható a nemrégiben tapasztalt heves napkitörések miatt.
Továbbá azt is elmondja, hogy Japánban vulkánkitörés is várható, ami szintén beteljesedett, hiszen négy nappal ezelőtt Japán dél-nyugati részén kitört a Shinmoedake vulkán, nagy mennyiségű vulkáni hamut juttatva az atmoszférába és ezt megelőzően, február 21-én a Sakirajima vulkán is kitört.
Egy másik potenciális veszélyzónaként a 45-50. szélességi fokok közötti területet, azaz Új-Zéland Déli-Szigetét jelöli meg a videó készítője, ahol Christchurch városában pontosan egy héttel később 6.3-as erősségű földrengés volt.
Az amerikaiak számára aggasztó lehet, hogy a Kaliforniai öbölt is a veszélyeztetett területek közé sorolja az elemzés.Ébredezik a világ legnagyobb szupervulkánja?


Forrás: dailymail.co.uk
Az amerikai Yellowstone park alatt található szupervulkán 2004 óta rekord sebességgel emelkedik.
Szakértők szerint egy esetleges kitörés ereje a Szent Heléna vulkán 1980-ben bekövetkezett kitörésekor felszabadult energia ezerszerese lenne, és 1600 kilométeres távolságban három méter mély hamuréteggel borítana be mindent, elpusztítva a terület növényvilágát.
A kitörés eredményeként a levegőbe kerülő toxikus anyagok miatt az Egyesült Államok területének kétharmada lakhatatlanná válna, sok millió embert kényszerítve otthona elhagyására.
A tudósok előrejelzése szerint egy ilyen rémálomba illő forgatókönyv játszódna le a világ legnagyobb vulkánjának kitörése esetén. Ennek esélye pedig az idő előrehaladtával egyre nagyobb.
A Yellowstone Park alatt fekvő tűzhányó eddig háromszor tört ki a múltban és az aktivitását figyelemmel kísérő tudósok szerint hamarosan újabb kitörésre számíthatunk.
A Wyoming park alatti vulkán 2004 óta rekordsebességgel, évi 8 centimétert emelkedik, ami az 1923-ban elkezdődött feljegyzések óta a leggyorsabb emelkedés.
Jelenlegi eszközeink nem teszik lehetővé a kitörés pontos idejének behatárolását, így a lakosság előzetes figyelmeztetése sem kivitelezhető.
1980. júlis 22-én tört ki a Szent Heléna vulkán. A Yellowstone Caldera robbanásának ereje ennek az ezerszerese lenne.
Egy biztos, a Yellowstone alatt fekvő szupervulkán robbanása mellett eltörpülne a tavaly áprilisi izlandi vulkánkitörés, ami az egész világ légi forgalmát megzavarta.
Ez egy hihetetlen mértékű emelkedés, mert az emelkedő terület maga is óriási,” magyarázza Bob Smith, az Utahi Egyetem professzora, a Yellowstone parki vulkán szakértője.
Amikor láttuk, hogy a magma 10 kilométeres mélységben van már nem aggódtunk annyira,” tette hozzá. „Ha 2-3 kilométerről lenne szó, sokkal több okunk lenne az aggodalomra. Az tudjuk, hogy a kéreg alatti magmakamra olvadt kőzettel telik meg, folyamatosan növelve a kamra nyomását.”
Azt azonban nem tudjuk, hogy ez a folyamat meddig tart, azaz mennyi időnk van a következő kitörésig, illetve, hogy a vulkán vajon robbanni fog, vagy a kráter esetleg kitörés nélkül leenged.”
A világ legnagyobb kiterjedésű vulkáni fennsíkján található Yellowstone Caldera a föld egyik legelképesztőbb természeti jelensége.
A „kaldera” elnevezés jelentése „főző üst”, azaz a vulkánkitörést követően keletkező kráter.
A szupervulkánok jellegzetes módon nem hegyek, hanem süllyedékek, kalderáknak nevezett óriási összeomlott kráterek, amelyeket nehéz észrevenni.
A magma legforróbb része 650 kilométerrel a föld felszíne alatt egy magmakamrában helyezkedik el, 50 kilométerrel a felszín alatt pedig egy 500 kilométer átmérőjű területet borít be. E fölött a réteg fölött, de még mindig a földfelszín alatt helyezkedik el maga a vulkán.
A vulkánt figyelő tudósok szerint a felszín alatt 10 kilométerrel található magma megduzzadása okozza a talaj megemelkedését.
A kráterből jelenleg óriási mennyiségű hő távozik, így tudhatjuk, hogy a magmát valami fűti, hiszen, ha nem ez lenne a helyzet, már réges-régen kihűlt volna az utolsó kitörés óta,” nyilatkozta Dan Dzurisin, az Amerikai Földtani Intézet VulkanológiaiMegfigyelőállomásának munkatársa.


Globális vihar? Egy minden korábbinál nagyobb napvihar hónapokig tartó áramkimaradást okozhatForrás: DailyMail.co.uk

A nap hamarosan legaktívabb ciklusához érkezik és egy újabb napvihar kitörése egyre valószínűbb

Szakértők szerint olyan mértékű napkitörések vannak készülőben, amik tönkre tehetik a műholdas rendszereket, és áramkimaradásokat okozhatnak bolygónk minden részén, több milliárd eurós károkat okozva az amúgy is gyenge lábakon álló világgazdaságban. Ráadásul, ha a napkitörés eléggé erős, ezek az állapotok akár hónapokig is eltarthatnak. A kitörés esélye azért jelent[s, mert a Nap most lép be természetes, 11-12 éves ciklusának legaktívabb periódusába.
A Föld már múlt héten ízelítőt kapott a Nap hatalmas erejéből, amikor egy erős kitörés 933km/sec gyorsaságú energiaplazmát lőtt a Föld felé, ami több területen megbénította a rádiós kommunikációt.
A Föld 2011. február 14-én ízelítőt kapott a Nap hatalmas erejéből, amikor egy erős kitörés 933km/sec gyorsaságú energiaplazmát lőtt a Föld felé, ami több területen megbénította a rádiós kommunikációt.
A világ most sokkal sebezhetőbb az ilyen kitörésekkel szemben, hiszen manapság mindent áram hajt és számítógép vezérel.
Amennyiben tényleg a tudósok által megjósolt méretű kitörés következne be, az tönkretehetné a számítógép hálózatok szinkronizálásáért felelős műholdakat, a légiirányító rendszereket, a telefonhálózatokat, és egymagában elég lenne ahhoz, hogy összeomoljanak a tőzsdék.
Az űridőjárás kérdését komolyan kell venni. Az utóbbi időben egy viszonylag nyugodt periódusunk volt, de nem számíthatunk arra, hogy ez így is marad. Arra is gondolnunk kell, hogy a föld elektromos és egyéb hálózatai manapság sokkal érzékenyebbek az ilyen fajta behatások iránt, mint régebben. Egészen más világban élünk és fontos felkészíteni az embereket minden eshetőségre,”
- nyilatkozta Sir John Beddington professzor, a brit kormány vezető tudományos tanácsadója.
A napviharokat a nap felszínén bekövetkező hatalmas robbanások okozzák. A robbanások során röntgen és ultraviola sugarak szabadulnak fel, melyek percek alatt elérik a földet, megzavarva a rádióhullámokat és károsíthatják, rosszabb esetben működésképtelenné tehetik a műholdak elektronikáját. Tíz-húsz perccel később ezeket a hullámokat energiarészecskék követik, amelyek még nagyobb károkat okozhatnak, majd 15-30 órával később óriási töltésű plazma ütközik a föld mágneses mezejével.
Ez a plazma okozza az északi fénynek nevezett jelenséget, ami extra elektromos töltést okoz a villanyvezetékekben.
Jane Lubchenco, az Egyesült Államok Országos Óceán és Atmoszféra Hivatalának vezetője ezt nyilatkozta:
Nem az a kérdés, hogy lesz-e napvihar, hanem, hogy pontosan mikor és milyen erejű. Utoljára 10 éve volt aktivitása maximumán a nap, de akkor a világ nagyon más hely volt, mint ma. A mobiltelefon ma már mindenkinél alapfelszerelés, 10 éve igaz, hogy voltak már mobilok, de viszonylag kevés embernek, és telefonáláson kívül másra nem igen voltak használhatók. Ma már nagyon sok mindenhez a mobiltelefonunkat használjuk, legyen az tájékozódás, internetezés, szervezés, felsorolni is nehéz mennyi területen támaszkodunk rá. Nagyon sok eszköz, amit ma készpénznek veszünk igen érzékenyen reagálna egy óriási napviharra.”
Az űrviharok nem új jelenségek. Az első napkitörést 1859-ben Richard Carrington, brit asztronómus rögzítette.
Ez a fénykép tökéletes példa arra, milyen fényjelenségeket okoz egy napkitörés a föld felszínén. Fotó: Shawn Malone, Marquette, Michigan
Az elmúlt évtizedek során számos hasonló napi aktivitást regisztráltak a kutatók. A NASA által 1972-ben rögzített óriási erejű napkitörés tönkretette a távolsági telefonos hálózatot Illinois államban.
Egy másik hasonló napkitörés 1989-ben tönkretette Quebec tartomány számos elektromos hálózatát Kanadában, hosszantartó áramszünetet okozva.


Természeti katasztrófák 2010-benForrás: Yahoo News
A haiti földrengés valamint a pakisztáni és kínai áradások miatt 2010 kivételes év volt a természeti katasztrófák szempontjából. 2010-ben összesen 295 ezer ember veszítette el életét természeti katasztrófában, a károkért a világ egyik legnagyobb viszontbiztosítója, a Munich Re által kifizetett összegek pedig 130 milliárd dollárra rúgnak.
Az időjárással összefüggő természeti katasztrófák és hőmérsékletrekordok magas száma, globálisan és helyi viszonylatban is, a klímaváltozás fokozódását jelzik,” áll a Munich Re jelentésében.
Utoljára 1983-ban halt meg ennyi ember természeti katasztrófában, amikor Etiópiában 300.000 ember veszítette el életét az éhínység miatt, mondta el Gerd Henghuber az AFP-nek.
A tavalyi év folyamán 950 természeti csapást jegyeztek fel, ami második helyezést jelent az 1980 óta eltelt időben ezen a szomorú listán. Az elmúlt tíz év során egy évre átlagosan 785 természeti katasztrófa jutott.
A gazdasági veszteségeket nézve, a kifizetett biztosítási összegek elérték a 37 milliárd dollárt, így 2010 a hat legköltségesebb évek egyike volt a biztosítótársaságok számára.
2010 megmutatta, hogy milyen kockázatokkal kell számoljunk. Számos erős földrengés volt és a hurrikánszezon sem volt eseménytelen,” nyilatkozta Torsten Jeworrek, a cég vezérigazgatója.
Természetesen az elvesztett emberéletek szempontjából a Haiti földrengés volt a legpusztítóbb, hiszen 222.570 ember lelte halálát a katasztrófában. Az oroszországi hőhullámokban és erdőtüzekben összesen mintegy 56 ezer ember veszítette életét, míg az áprilisi kínai földrengésben 2700-an, a pakisztáni áradásokban 1760-an, a kínai áradásokban pedig 1470-en haltak meg.
Bár a haiti földrengés óriási emberáldozatokkal járt, a biztosítási ipar számára nem jelentett nagy kiadást, hiszen a főleg szegények lakta környékeken nem sok ember engedhette meg magának, hogy biztosítást kössön.

A 2010-es chilei földrengés
Ugyanakkor az egy hónappal később bekövetkezett chilei földrengés az év legköltségesebb természeti csapása volt, melyben az anyagi veszteség 30 milliárd dollárra, a biztosítók által kifizetett összegek pedig 8 milliárd dollárra rúgtak. 
A biztosítási ipar számára a második legköltségesebb természeti katasztrófa az új-zélandot sújtó földrengéssorozat volt, ami 3,3 milliárd dollárba került a biztosítótársaságoknak, de szerencsére nem járt emberáldozattal.
A természeti katasztrófák globális eloszlása „hasonlít az előző évek adataihoz,” mondta a Munich de képviselője.
Az amerikai kontinens szenvedte el a legtöbb, szám szerint 365 katasztrófát, míg Ázsiában 310-et, Európában 120-at, Afrikában 90-et, Ausztráliában és Óceániában pedig 65-öt jegyeztek fel.
2009-et, összesen 900 „destruktív természeti vészhelyzetével” és 60 milliárd dolláros veszteséggel nyugodt évként tartják számon. Körülbelül 11 ezer ember veszítette életét, ami jóval az átlagos 77 ezer alatt van.
A múlt hónapban egy másik jelentős viszontbiztosító, a Swiss Re is közzétette 2010-es adatait, amely szerint a természeti katasztrófák okozta károkért globálisan 222 milliárd dollárt fizettek ki, ami az előző évi kifizetések háromszorosa.
És lésznek éhségek és döghalálok, és földindulások mindenfelé.” (Máté 24:7)Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése